Poimintoja seminaarista

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Poimintoja seminaarista"

Transkriptio

1 Poimintoja seminaarista

2 Päivän ohjelma 9.30 AAMUKAHVIT JA ILMOITTAUTUMINEN Tervetuloa matkalle mukaan! Niina Helin, projektipäällikkö, Yrittäjyyskasvatuksen ehjä polku hanke, Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Yrittäjyyskasvatus tänään ja tienviittoja tulevaisuuteen Vesa Saarikoski, johtaja, Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Polun opit, kopit ja kompastuskivet Maakunnallisen yrittäjyyskasvatuksen kehittämistyön seuraavat askeleet / Sanna- Mari Hynninen, osaamispäällikkö, Yritysten Taitava Keski-Suomi ja Jenni Rajahalme, aluepäällikkö, Satakunnan YES-keskus LOUNASTAUKO (omakustanteinen) Mutkitta matkaan! Yrittäjyyskasvatus opettajankoulutuksessa ja perusopetuksessa /Matti Rautiainen, varajohtaja, opettajankoulutuslaitos, Jyväskylän yliopisto Kulje, koe ja kurkista! KAHVIT KULJE keskisuomalaisen ehjä polku! KOE tekemisen meininki ja innostava ilmapiiri! KURKISTA mainioihin malleihin, seuraaviin seikkailuihin! Mahdollisuuksien matkalla yhdessä yrittäen Keskustelussa Yrittäjyyskasvatuksen ehjän polun toimijoita eri koulutusasteilta ja - organisaatioista. Keskustelua kommentoi keskisuomalainen nuorisoraati Matka jatkuu, mutta mihin suuntaan? Kommenttipuheenvuoro / Mikko Jaatinen, Nordic Business Forum Oy Kiitokset!

3 Seminaarin toteutus Seminaarin kokonaisuudesta vastaaminen, toteutus ja juonto: Osuuskunta Luovatron / Katri Rahikkala ja Katariina Ruuska Tarjoilut: PartyMakers NY Musiikkiesitys: Puhallinorkesteri Puhkupillien puukvintetti Fasilitointi: Hanna Walden, Partus Oy Keskisuomalainen yrittäjyyskasvatusverkosto

4 Johtaminen ja yrittäjyyskasvatus Jyväskylän koulutuskuntayhtymän johtaja Vesa Saarikoski Keski-Suomen maakunnallinen yrittäjyyskasvatuksen kehittämisohjelma: Johdon tuki on korvaamatonta yrittäjyyskasvatustyölle. Yrittäjyyden ja palkkatyön suhde muuttunut: yrittäjyyden arvostus kasvanut. Palkkatyön rooli muuttunut: pätkätyöt yleistyneet. Yrittäjäksi ryhtymisen mahdollisuus nuorille. Yrittäjyydestä lisää mielekkyyttä työhön: oman elämänsä herrana tai rouvana oleminen. Lisämotivaatiota työhön?

5 Jyväskylän koulutuskuntayhtymän johtajavesa Saarikoski nosti puheenvuorossaan esille mm. yrittäjyyden ja perinteisen palkkatyön suhteen.

6 Maakunnallisia näkökulmia Polun opit, kopit ja kompastuskivet: Yritysten taitavan Keski- Suomen osaamispäällikkö Sanna-Mari Hynninen sekä Satakunnan YESkeskuksen aluepäällikkö Jenni Rajahalme pohtivat yrittäjyyskasvatusta maakunnallisista näkökulmista.

7 Keskustelua aiheesta: Yrittäjyyskasvatuksesta käytännönläheistä: polulta parhaiten mieleen jääneet asiat eläviä esimerkkejä ja elämänmakuisia caseja. Ei rahan, vaan opetusmenetelmien ja vastuun kautta. Liian hienoja termejä karsastetaan, osa opettajista ei pidä ilmauksesta yrittäjyyskasvatus Nuorten ääntä kuunneltava, senioreitakaan ei saa unohtaa. Yrittäjyyskasvatusta sekä oppilaan että opettajan näkökulmasta: opettajalla "ei enää sunnuntai-illan ahdistusta".

8 Opettajankoulutus ja yrittäjyyskasvatus Matti Rautiainen, Jyväskylän yliopiston opettajankoulutuslaitoksen varajohtaja "Reissussa Mutkitta matkaan -baanalla " Koulun rooli yrittäjyydessä tukea lasten ja nuorten omaa toimintaa, rohkaista lapsia kysymään Koulun uusi rooli myös yhteiskunnassa, yhteistyö kolmannen sektorin ja yritysmaailman kanssa Arvioinnin kehittäminen uusia opetusmenetelmiä vastaavaksi

9 Jyväskylän yliopiston opettajankoulutuslaitoksen varajohtaja Matti Rautiainen pohti koulun roolia yhteiskunnassa sekä yrittäjyyskasvatuksessa.

10 Maistiaisia Hankasalmen mallista: Jari Mutikainen, JOPO-opettaja Erityisopetus, syrjäytymisen ehkäisy tärkeää Yritteliäisyys tukee ehjää polkua. Oppilaiden omien osaamisalueiden hyödyntäminen yrittäjyyskasvatuksessa Toiminnalliset opiskelutavat

11 Myös Hankasalmen Kuuhankaveden JOPO-luokan oppilaat, Sami Suuronen ja Samuel Roiha, pitävät omaa osaamista tukevia, toiminnallisia oppimismenetelmiä hyvinä ja toimivina.

12 Kulje, koe ja kurkista: Tunnelmia ständipolulta Vapaata tutustumista ja kiertelyä Ehjän polun eri toimijoiden ja koulutusorganisaatioiden esittelypisteisiin Keskustelua siitä, mitä ständipolku tarjosi ja millaisia ajatuksia ständikierros herätti yrittäjyyskasvatuksesta Ständeillä paljon nuoria ja nuorten omia projekteja, esim. NY-yrityksiä Tekemisen meininki!

13 Taitaja2012 kilpailun Yrittäjyyslajin tuoreet suomenmestarit, Isabella Berg, Elina Lindgren ja Ida Ikonen Jyväskylän ammattiopistosta kertoivat omista kokemuksistaan NY yrittäjinä.

14 Junk Factory NY:n Sanni Ahola ja Anne-Mari Heikkinen sekä lehtori Tero Lämsä HUMAKin opiskelijatiimistä.

15 Osuuskunta MeDaVan edustajat, Antti Oksjärvi ja Iina Kalaniemi, Jämsän ammattiopistosta

16 Pohjoisen Keski-Suomen oppimiskeskuksen yhteyteen avatusta lähiruokapuodista, Kultaviljasta, kertoivat opiskelijat Anna-Riikka Luode ja Aino Nyrönen

17 Yrittäjyyskasvatusaiheista keskusteltiin kahvin äärellä.

18 Akvaariokeskustelu Mahdollisuuksien matkalla yhdessä yrittäen

19 Ehjän polun eri toimijoiden keskustelua yrittäjyyskasvatuksesta, siitä mitä on polulla ehditty saavuttaa. Pohdintaa, miten keskisuomalaista yrittäjyyskasvatusta edistettäisiin jatkossa, mitä tästä eteenpäin? Osatoteuttajien keskustelua kommentoimassa keskisuomalainen nuorisoraati, jossa opiskelijoita eri koulutusorganisaatioista. Keskustelun vetäjänä Hanna Walden Partus Oy:ltä

20 Esimerkkejä siitä, miten yrittäjyyskasvatus näkyy eri koulutusorganisaatioiden arjessa Jyväskylän ammattiopistolla on mm. Sepän Yrityspaja, Yrittäjyyskoulu Kääntöpiste ja aktiivista NY-toimintaa sekä Taitola osuuskunta. Yrittäjyyskasvatus perustuu tekemällä oppimiseen. Jämsän ammattiopistolla on mahdollista ottaa osaa NYtoimintaan, perustaa osuuskunta ja/tai olla mukana kioskitoiminnassa. Tekeminen on tässä päivässä, nyt, eikä joskus! Pohjoisen Keski-Suomen oppimiskeskus: Opetussuunnitelmaan tulisi saada painopisteeksi yrittäjyys, mihin on jo johdon tasoltakin saatu vihreää valoa. Keväällä avattu lähiruokapuoti Kultavilja Tarvaalaan. Lisäksi mm. 24hleirejä ja NY-toimintaa opiskelijoille.

21 HUMAK: Oma opiskelijatiimi, johon voi hakea opiskelemaan vuodeksi. Oma osuuskunta nimeltä Luovatron. Suurin konkreettinen saavutus tällä hankkeella on ollut Osaamisesta tuoteideaksi -opintojakson syntyminen. Jyväskylän yliopisto: Tämän hankkeen myötä on syntynyt uusi koulutuksellinen malli. Matti Koirasen sanoin yksilö ja sisäinen yrittäjyys ovat keskiössä. Yliopisto tukee liiketoiminnan aloittamista, kasvua ja kansainvälistymistä. Hankasalmen Kuuhankaveden koulu: Syrjäytymisen ehkäisy yrittäjyyden avulla. Haasteena koetaan negatiivinen asenne yrittäjyyskasvatusta ja käsitettä kohtaan. Hankkeen seurauksena on syntymässä mm. Matka tulevaisuuteen kurssi. Kouluasteiden ja organisaatioiden välinen hyvä ja toimiva yhteistyö keskiössä myös tulevaisuudessa!

22 Tulevaisuus ja haasteet? Kuinka brändätä nuorille yrittäjyysopintoja? Nuoria mukaan suunnittelu- ja kehittämistyöhön, jolloin saadaan uutta verta ja uusia ajatuksia. Yrittäjien näkökulmaa pitäisi saada entistä enemmän mukaan ja ylipäänsä lisää toimijoita kentälle Yrittäjyysopinnoissa arviointi voisi olla joustavampaa: Osaamisen arvioinnista tulisi siirtyä prosessin arviointiin. Opiskelijoilta vihreä lappu: Opiskelijana toivoisin enemmän vuoropuhelua opettajien kanssa, eikä vain ainaista passiivista kuuntelemista.

23 Mikko Jaatinen Nordic Business Forum Oy Yhdessä tekemään, hus! Mikon oma polku lähti peruskoulun Vuosi yrittäjänä ohjelmasta. Liikeideana oli tuottaa lehteä, johon haastateltiin mm. Nylon Beatin Jonnaa. Nykyään Mikko järjestää työkseen yrittäjille seminaareja, joissa on maailman luokan huippupuhujia yrityselämästä -> Lehden ja seminaarin teossa ei ole ajatuksen tasolla paljonkaan eroa esim. ennen soitin Nylon Beatin Jonnalle, nyt Al Gorelle.

24 Tavoitteet pitäisi aina saavuttaa jollain hauskalla tavalla, ettei meno käy liian kuivaksi Minä Oy- malli: Yrittäjä itse on keskiössä, ja mikäli hän ei toimi oikein tai jaksa enää, mikään muukaan yrityksessä ei voi toimia. -> Yrittäjä, pidä itsestäsi huolta! Opettajille: tarvitsette vain tekoja ja tekijöitä, sillä päivän aikana kuulemani ajatukset ovat olleet huikeita. Epäonnistumiset kunniaan! Kokeilu, mielikuvitus, into valloilleen ja sitten katsotaan kuinka käy.

25 Kiitokset ja lasilliset kuohuvaa Kiitokset koko laajalle keskisuomalaiselle yrittäjyyskasvatusverkostolle upeasta työstä! Yrittäjyyskasvatuksen kehittäminen jatkuu, maakunnallisen yrittäjyyskasvatuksen kehittämisohjelman hengessä: Keski-Suomi kasvuun yhdessä yrittäen! Kuvassa Satu Mursula, yrittäjyyden Kuvassa Satu Mursula, yrittäjyyden kehittämispäällikkö (vas.) ja Yrittäjyyskasvatuksen ehjä polku - hankkeen projektipäällikkö Niina Helin / Jyväskylän koulutuskuntayhtymä

26 Mahdollisuuksien matka jatkuu: Yrittäjyyskasvatuksen ehjän polun oppimisympäristöt, mallit ja menetelmät kootusti Keski-Suomen YESkeskuksen sivuilla: Keski-Suomen maakunnallinen yrittäjyyskasvatuksen kehittämisohjelma: Ehja_polku_nettiversio.pdf Keski-Suomen maakunnallinen yrittäjyyskasvatuksen kehittämisryhmä:

27 Seminaarin koonti: Katariina Ruuska & Katri Rahikkala/Luovatron

28 Yrittäjyyskasvatuksen ehjä polku (S10810)

Yrittäjyyskasvatuksen ehjää polkua rakentamassa:

Yrittäjyyskasvatuksen ehjää polkua rakentamassa: Yrittäjyyskasvatuksen ehjää polkua rakentamassa: kuvauksia Keski-Suomesta Yrittäjyyskasvatuksen ehjää polkua rakentamassa: kuvauksia Keski-Suomesta Toim.: Kuvitus: Julkaisija: Tokila, Anu ja Hynninen,

Lisätiedot

YRITTÄJYYSKASVATUKSEN STRATEGIA JYVÄSKYLÄN PERUSOPETUKSESSA 2013-2016

YRITTÄJYYSKASVATUKSEN STRATEGIA JYVÄSKYLÄN PERUSOPETUKSESSA 2013-2016 YRITTÄJYYSKASVATUKSEN STRATEGIA JYVÄSKYLÄN PERUSOPETUKSESSA 2013-2016 Tähän strategiaan on koottu työkirjaksi konkreettiset kehittämisen välineet yrittäjyyskasvatuksen vahvistamiseksi Jyväskylän kaupungin

Lisätiedot

YES-Katalogi YRITTÄJYYTTÄ ETELÄ-SAVOON

YES-Katalogi YRITTÄJYYTTÄ ETELÄ-SAVOON YES-Katalogi YRITTÄJYYTTÄ ETELÄ-SAVOON koulutukset YRITTÄJYYSKASVATUKSEN PALVELUJA OLE HYVÄ! Hyvä opettaja, Kädessäsi on YES Etelä-Savon katalogi, johon olemme koonneet joitakin alueen koulujen parhaita

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO 1. KOHTAAMISEN TAVOITE JA TARKOITUS. 3 2. JYVÄSSEUDUN YRITTÄJYYSPOLKU. 3 3. MUURAMEN YRITTÄJYYSPOLKU. 4 4. PÖYTÄLIINOJEN ANTI. 6 5.

SISÄLLYSLUETTELO 1. KOHTAAMISEN TAVOITE JA TARKOITUS. 3 2. JYVÄSSEUDUN YRITTÄJYYSPOLKU. 3 3. MUURAMEN YRITTÄJYYSPOLKU. 4 4. PÖYTÄLIINOJEN ANTI. 6 5. YRITTÄJYYSKASVATTAJIEN KOHTAAMINEN MUURAMESSA 18.11.2004 SISÄLLYSLUETTELO 1. KOHTAAMISEN TAVOITE JA TARKOITUS... 3 2. JYVÄSSEUDUN YRITTÄJYYSPOLKU... 3 3. MUURAMEN YRITTÄJYYSPOLKU... 4 4. PÖYTÄLIINOJEN

Lisätiedot

OPETUKSEN YRITYSPALAT. käytännön malleja yrittäjyyskasvatukseen

OPETUKSEN YRITYSPALAT. käytännön malleja yrittäjyyskasvatukseen OPETUKSEN YRITYSPALAT käytännön malleja yrittäjyyskasvatukseen 1 Toimitus: Kasvu yrittäjyyteen -hanke: Katriina Huvi, Tiina Paukkonen, Arja Rantamäki, Helena Hannu, Pirjo Hauvala, Taina Matis, Satu Mursula

Lisätiedot

Nro 04. YES-Katalogi YRITTÄJYYTTÄ LUKIOON!

Nro 04. YES-Katalogi YRITTÄJYYTTÄ LUKIOON! Nro 04 YES-Katalogi YRITTÄJYYTTÄ LUKIOON! koulutukset Yrittäjyyskasvatuksen palveluja lähellä sinua! Hyvä opettaja, luet parhaillaan YES-verkoston neljättä katalogia, johon olemme keränneet parhaita yrittäjyyskasvatuksen

Lisätiedot

Yrittäjyyskasvatuksen kehittämisen. työkirja. Opettajille, rehtoreille sekä muille yrittäjyyskasvatuksen toimijoille ja kumppaneille

Yrittäjyyskasvatuksen kehittämisen. työkirja. Opettajille, rehtoreille sekä muille yrittäjyyskasvatuksen toimijoille ja kumppaneille Yrittäjyyskasvatuksen kehittämisen työkirja Opettajille, rehtoreille sekä muille yrittäjyyskasvatuksen toimijoille ja kumppaneille Yrittäjyyskasvatuksen kehittämisen työkirja on osa Yritteliäs ja hyvinvoiva

Lisätiedot

Yrittäjyyskasvatus UURAISILLA

Yrittäjyyskasvatus UURAISILLA Yrittäjyyskasvatus UURAISILLA SISÄLLYS 1. MUUTTUVA TOIMINTAYMPÄRISTÖ 2 1.1 Kestävä tulevaisuus 2 1.2 Uudet sukupolvet työelämässä 2 1.3 Suomi tarvitsee yrittäjiä 2 2. KESKI-SUOMI JA YRITTÄJYYSKASVATUS

Lisätiedot

Yrittäjyyskasvatus nyt ja vuonna 2020. YVIläisten kootut visiot

Yrittäjyyskasvatus nyt ja vuonna 2020. YVIläisten kootut visiot Yrittäjyyskasvatus nyt ja vuonna 2020 YVIläisten kootut visiot YVI-hanke 2013 SISÄLLYSLUETTELO Johdanto: YVI-hanke lyhyesti 4 Pääkirjoitus: Yrittäjyyskasvatus vuonna 2020 Euroopassa ja Suomessa 6 Valokeilassa:

Lisätiedot

VARSINAIS-SUOMEN MAAKUNNALLINEN YRITTÄJYYSKASVATUKSEN STRATEGIA JA TOIMINTAOHJELMA 2020

VARSINAIS-SUOMEN MAAKUNNALLINEN YRITTÄJYYSKASVATUKSEN STRATEGIA JA TOIMINTAOHJELMA 2020 VARSINAIS-SUOMEN MAAKUNNALLINEN YRITTÄJYYSKASVATUKSEN STRATEGIA JA TOIMINTAOHJELMA 2020 VARSINAIS-SUOMEN YRITTÄJYYSKASVATUKSEN VISIO 2020 Yrittäjyyskasvatus on Varsinais-Suomen yrittäjyyden ja hyvinvoinnin

Lisätiedot

Proaktiivinen työelämän kehittäminen kokemuksia kehittämistoiminnasta

Proaktiivinen työelämän kehittäminen kokemuksia kehittämistoiminnasta 11/2012 Proaktiivinen työelämän kehittäminen kokemuksia kehittämistoiminnasta keskisuomi Lisätietoja antaa Projektipäällikkö Susanne Forsberg susanne.forsberg@jao.fi +358 40 341 5146 www.yritystentaitava.fi

Lisätiedot

Nro 03. YES-Katalogi Yrittäjyyttä kouluun!

Nro 03. YES-Katalogi Yrittäjyyttä kouluun! Nro 03 YES-Katalogi Yrittäjyyttä kouluun! KoulutuKset yrittäjyyskasvatuksen palveluja - lähellä sinua! Hyvä opettaja, Sinulla on kädessäsi YES-verkoston kolmas katalogi, johon olemme keränneet parhaita

Lisätiedot

SALON SEUDUN YRITTÄJYYSKASVATUKSEN POLKU

SALON SEUDUN YRITTÄJYYSKASVATUKSEN POLKU SALON SEUDUN Yrittäjyyskasvatuksen polku...3 Arvot yrittäjyyskasvatuksen polulla...5 Toimijat ja tehtävävastuut...6 Perusasteen yrittäjyyskasvatus...8 Toisenasteen yrittäjyykasvatus...15 Korkea-asteen

Lisätiedot

ESR-PROJEKTIN VÄLIRAPORTTI

ESR-PROJEKTIN VÄLIRAPORTTI ESR-PROJEKTIN VÄLIRAPORTTI Ohjelmakausi 2007-2013 Viranomaisen merkintöjä Saapumispvm Diaarinumero Käsittelijä Puhelinnumero Projektikoodi S10313 Tila Jätetty viranomaiskäsittelyyn 1. RAPORTOINTIKAUSI

Lisätiedot

Yrittäjyyskasvatuksen seutukunnallinen opetussuunnitelma

Yrittäjyyskasvatuksen seutukunnallinen opetussuunnitelma Yrittäjyyskasvatuksen seutukunnallinen opetussuunnitelma YRITTÄJYYSKASVATUS Tieto, innovatiivisuus, luovuus ja osaaminen ovat alkaneen vuosituhannen talouden ja koko suomalaisen yhteiskunnan hyvinvoinnin

Lisätiedot

KuvaSeppälä-yhtiöiden sidosryhmälehti 2 2013

KuvaSeppälä-yhtiöiden sidosryhmälehti 2 2013 KuvaSeppälä-yhtiöiden sidosryhmälehti 2 2013 LUKEMISTA OPETTAJILLE Haavi-Heikki ojentaa auttavan kätensä - eikä päästä irti s. 4 Vuoden 2013 luokanopettaja kannustaa nuoria opettajan työhön s. 10 Esikoulu

Lisätiedot

Kasva yrittäjäksi. Yrittäjyyskasvatustietoa opettajille ja yrittäjyydestä kiinnostuneille. helsinginyrittajat.fi

Kasva yrittäjäksi. Yrittäjyyskasvatustietoa opettajille ja yrittäjyydestä kiinnostuneille. helsinginyrittajat.fi Kasva yrittäjäksi Yrittäjyyskasvatustietoa opettajille ja yrittäjyydestä kiinnostuneille helsinginyrittajat.fi Sisältö 4 6 8 10 12 14 16 18 19 20 22 Uusi yrittäjäsukupolvi Suomen menestymisen edellytys

Lisätiedot

HOPETTAAKO? Tilannekatsaus HOPE-hankkeesta keväällä 2009. Irma Rantonen HOPE Part 2 -hanke 28.5.2009 ISBN 978-952-99808-4-0 (PDF)

HOPETTAAKO? Tilannekatsaus HOPE-hankkeesta keväällä 2009. Irma Rantonen HOPE Part 2 -hanke 28.5.2009 ISBN 978-952-99808-4-0 (PDF) HOPETTAAKO? Tilannekatsaus HOPE-hankkeesta keväällä 2009 Irma Rantonen HOPE Part 2 -hanke 28.5.2009 ISBN 978-952-99808-4-0 (PDF) Sisällysluettelo 1. Johdanto... 3 2. Haastattelujen toteutus... 3 3. Arviot

Lisätiedot

LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO

LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Kauppakorkeakoulu Yrittäjyys ja pk-yritysten johtaminen Suvi Hämäläinen YRITTÄJYYSKASVATUS YHTEISTYÖVERKOSTOISSA 1. työn ohjaaja/tarkastaja: Professori Timo Pihkala

Lisätiedot

31.8.2012 NUORET PALVELUISSA HYVIÄ KÄYTÄNTÖJÄ NUORISOTAKUUN EDISTÄMISEKSI. Työ- ja elinkeinoministeriö Työllisyys- ja yrittäjyysosasto Henna Keränen

31.8.2012 NUORET PALVELUISSA HYVIÄ KÄYTÄNTÖJÄ NUORISOTAKUUN EDISTÄMISEKSI. Työ- ja elinkeinoministeriö Työllisyys- ja yrittäjyysosasto Henna Keränen 31.8.2012 NUORET PALVELUISSA HYVIÄ KÄYTÄNTÖJÄ NUORISOTAKUUN EDISTÄMISEKSI Työ- ja elinkeinoministeriö Työllisyys- ja yrittäjyysosasto Henna Keränen 31.8.2012 TEM/TYO/Henna Keränen NUORET PALVELUISSA HYVIÄ

Lisätiedot

SATAKUNNAN MAAKUNNALLINEN YRITTÄJYYSKASVATUKSEN STRATEGIA 2010-2015

SATAKUNNAN MAAKUNNALLINEN YRITTÄJYYSKASVATUKSEN STRATEGIA 2010-2015 SATAKUNNAN MAAKUNNALLINEN YRITTÄJYYSKASVATUKSEN STRATEGIA 2010-2015 MAAKUNNALLINEN YRITTÄJYYSKASVATUKSEN STRATEGIA Sisällysluettelo Miksi yrittäjyyskasvatuksen strategia?... 4 Suomi osana globaalia toimintaympäristöä...

Lisätiedot

Yrittäjyyskasvatus perus- ja toisella asteella näkökulmia pedagogiikan kehittämiseen

Yrittäjyyskasvatus perus- ja toisella asteella näkökulmia pedagogiikan kehittämiseen K E R H O K E S K U S Yrittäjyyskasvatus perus- ja toisella asteella näkökulmia pedagogiikan kehittämiseen Tiina Rytkölä, Elena Ruskovaara ja Minna Riikka Järvinen (toim.) Tiina Rytkölä, Elena Ruskovaara

Lisätiedot

Omilta opinpoluilta onnistuen elämän valtateille.

Omilta opinpoluilta onnistuen elämän valtateille. 1 1. Yrittäjyyskasvatus Petäjäveden strategioissa Sisällys 1. YRITTÄJYYSKASVATUS PETÄJÄVEDEN STRATEGIOISSA 1 1.1 Kuntastrategia 2020 1 1.2 Aktiivisen yrittämisen ja hyvän työllisyyden kunta 1 1.3 Opetustoimen

Lisätiedot

Yrittäjyyskasvatuksen tila Suomessa ja Pirkanmaalla

Yrittäjyyskasvatuksen tila Suomessa ja Pirkanmaalla Yrittäjyyskasvatuksen tila Suomessa ja Pirkanmaalla Villinikkarit Oy, 2013 Keskustelua yrittäjyykasvatuksen kehittämisestä 2000-luvulta NÄKÖKULMA 2 - JOHTAMINEN Fokus nyt Sisältö, Menetelmät Materiaalit,

Lisätiedot

Firma -hankkeen Yrittäjyyskehittäjävalmennuksen. arviointiselvitys. Anne Gustafsson-Pesonen, Tomi Heimonen, Laura Rautio ja Maisa Kantanen

Firma -hankkeen Yrittäjyyskehittäjävalmennuksen. arviointiselvitys. Anne Gustafsson-Pesonen, Tomi Heimonen, Laura Rautio ja Maisa Kantanen Pienyrityskeskus Firma -hankkeen Yrittäjyyskehittäjävalmennuksen arviointiselvitys Anne Gustafsson-Pesonen, Tomi Heimonen, Laura Rautio ja Maisa Kantanen KAUPPA + TALOUS TUTKIMUSRAPORTTI Aalto-yliopiston

Lisätiedot

KURKKAUKSIA JA VÄLÄHDYKSIÄ Yläkoulujen TET-jaksot yrittäjyyskasvatuksen välineenä opettajan näkökulmasta

KURKKAUKSIA JA VÄLÄHDYKSIÄ Yläkoulujen TET-jaksot yrittäjyyskasvatuksen välineenä opettajan näkökulmasta KUOPION YLIOPISTO Informaatioteknologian ja kauppatieteiden tiedekunta Kauppatieteiden laitos KURKKAUKSIA JA VÄLÄHDYKSIÄ Yläkoulujen TET-jaksot yrittäjyyskasvatuksen välineenä opettajan näkökulmasta Pro

Lisätiedot

Lehti. uudistuu! OPINTO- OHJAAJA. ammattilehti 1/2015. Suomen opinto-ohjaajat ry:n järjestölehti

Lehti. uudistuu! OPINTO- OHJAAJA. ammattilehti 1/2015. Suomen opinto-ohjaajat ry:n järjestölehti OPINTO- OHJAAJA ammattilehti 1/2015 Lehti uudistuu! Suomen opinto-ohjaajat ry:n järjestölehti Uutuudet tammikuussa 2015! Uusi pätevä Futurix Oppilaan tueksi Futurix 7 9 Täysin uudistettu oppilaanohjaksen

Lisätiedot

Hyvä opetus riippuu opettajasta itsestään ja kyvystä innovoida ja nähdä tulevaisuuteen. Johdon tuki taustalla on erittäin tärkeä.

Hyvä opetus riippuu opettajasta itsestään ja kyvystä innovoida ja nähdä tulevaisuuteen. Johdon tuki taustalla on erittäin tärkeä. 3.9. Sidosryhmätapaaminen Teema: Millä tavalla kehittyvä ammatillinen koulutus, ammattikorkeakoulutus ja ammatillinen opettajankoulutus luo alueille kilpailukykyisiä ja elinvoimaisia innovaatioita? Teeman

Lisätiedot

Helsingin ammattikorkeakoulu Stadia Asiakaslehti syksy 2006. Stadia 10 vuotta Ammattikorkeakoulu työelämän, tutkimuksen ja omin silmin

Helsingin ammattikorkeakoulu Stadia Asiakaslehti syksy 2006. Stadia 10 vuotta Ammattikorkeakoulu työelämän, tutkimuksen ja omin silmin Helsingin ammattikorkeakoulu Stadia Asiakaslehti syksy 2006 Stadia 10 vuotta Ammattikorkeakoulu työelämän, tutkimuksen ja omin silmin Syksy 2006 Teema: Stadia 10 vuotta Pääkirjoitus: Kymmenen vuoden taival

Lisätiedot