Johdanto. Työskentelytapa. Ruvaslahti kylä järvenpohjamaalla

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Johdanto. Työskentelytapa. Ruvaslahti kylä järvenpohjamaalla"

Transkriptio

1 RUVASLAHDEN KYLÄSUUNNITELMA 007

2 Sisällysluettelo Johdanto.. 3 Työskentelytapa...3 Ruvaslahti kylä järvenpohjamaalla 3 Kylän kehittyminen... 4 Luonto...4 Kyläanalyysiä.4 Vahvuuksia, heikkouksia, mahdollisuuksia ja uhkatekijöitä..6 Synkistelyä ja irrottelua Tulevaisuuden visioita... Kehittämisohjelmia..

3 Johdanto Ruvaslahden kyläsuunnitelmaillat ajoittuivat vuoden 007 talveen ja kevääseen, jopa kesään saakka. Kylätoimijat kokoontuivat Ruvaslahden koululla tarkoituksenaan laatia kyläsuunnitelma alueen pitkän tähtäimen toimintasuunnitelmaksi. Iltojen tavoitteena oli löytää toimenpiteitä, jotka vastaisivat Ruvaslahden kehittämistarpeisiin. Kyläsuunnitelma on laadittu kyläläisten itsensä työstämän aineiston pohjalta ja heidän kanssaan yhteistyössä. Näin ollen suunnitelma heijastaa heidän omia näkemyksiään ja tarpeitaan alueen kehittämiseksi. Kyläiltojen vetäjänä toimi kyläkehittäjä ja tiedottaja Tarja Partanen Pohjois-Karjalan Kylät ry:stä, jolta Maaseudun Sivistysliitto osti tämän palvelun. Kyläsuunnitteluiltoihin kutsuttiin kaikki alueen asukkaat jokaiseen talouteen jaettavalla kirjeellä sekä ilmoittamalla Karjalaisen Minne mennä palstalla ja Pohjois-Karjalan Radion menovinkeissä. Työskentelytapa Työskentelytapana käytettiin Tulevaisuuden Verstas menetelmää viisi iltaa neljä aihetta: Kyläanalyysi Synkistely Irrottelu Kehittämisohjelmat kylän henki ja ilmapiiri kyläläisten osaaminen merkittävät kohteet ongelmat unelmat ja rakennukset kehittämisen esteet ideat ja parhaimpien ideoitten ja nelikenttäanalyysi parhaimpien äänestys ongelmien ongelmien äänestys tulevaisuuden visiot teemallinen ryhmittely Ruvaslahti kylä järvenpohjamaalla Ruvaslahden kylä sijaitsee Pohjois-Karjalassa, Polvijärven kunnan itäosassa, Höytiäisen rannalla. Kylältä on matkaa kuntakeskukseen noin 0 kilometriä ja Joensuuhun 60 kilometriä. Ruvasniemi mainitaan asuttuna paikkana jo vuosina , ja se on todettu vanhimmaksi asutuksi paikaksi ennen Höytiäisen laskua. Ruvasniemen lähellä oli kaksi suurempaa saarta, joissa on ollut myöhemmin asutusta. Höytiäisen laskussa järven pinta supistui kolmannekseen. Monet saaret liittyivät mantereeseen ja ulapalle syntyi uusia saaria.

4 Kylän kehittyminen Vanhalle maalle aikoinaan rakennetut talot on maarekisterissä rekisteröity Martonvaaran kylään kuuluviksi ja vasta Höytiäisen laskun jälkeen muodostetut tilat rekisteröitiin Ruvaslahden kylään kuuluviksi. Virallisesti Ruvaslahden kylä merkittiin maarekisteriin Sotien jälkeen Ruvaslahden asukasluku oli 600 henkeä. Ruvaslahdella on ollut kuusi kauppaa tänä päivänä toimii yksi. Apteekkari Sandelinin omistama apteekki toimi Ruvaslahdella vuosisadan alkupuolella aina vuoteen 93 saakka. Sotien jälkeen Ruvaslahdella toimi myös Osuuspankin sivukonttori ja osuuskaupan yhteydessä postitoimisto. Vuonna 95 valmistuneen Ruvaslahden koulun oppilasmäärä oli ennen sotia toistasataa ja opettajia viisi. Väestön lisäys siirtolaisten tullessa sodan aikana ja sotien jälkeen aiheutti sen, että Ruvaslahden koulupiiri jaettiin kolmeen osaan. Myöhemmin väkiluvun vähennettyä vajaaseen 400 asukkaaseen, koulupiirit yhdistettiin entiselleen. Lakkautetuista kouluista kyläyhdistys osti Oriniemen koulun vuonna 989. Talo sai nimekseen Kylätalo. Koulu ostettiin Tietotupaa varten. Vuonna 993 Kylätalo valittiin valtakunnalliseksi kyläpalvelukeskukseksi. Vuonna 005 kylätalo myytiin. Luonto Höytiäisen luonnollista rantaviivaa on kylän alueella noin 40 kilometriä. Höytiäinen on tarjonnut mahdollisuuden sekä ammattimaiseen että kotitarvekalastukseen. Nykyisin kalastus on pääosin kotitarve- ja virkistyskalastusta, joskin parhaana pyyntiaikana saalista liikenee myyntiinkin. Maasto Ruvaslahdella on tasaista järvenpohjamaista johtuen. Tasainen maasto on luonut hyvät mahdollisuudet peltokasvien viljelylle ja kesällä seutu on vehreän ja vehmaan näköinen. Ruvaslahden luontoon kuuluu myös reheviä lehtimetsiä ja matalilla järvenrannoilla viihtyy runsas linnusto. Lähde ja lisätietoa: -> kylät -> Ruvaslahti Kyläanalyysiä Ruvaslahti on elävä ja vireä maatalouskylä. Maatilat ovat elinvoimaisia ja nuorten, ammattinsa osaavien maatalousyrittäjien hallinnassa. Jos tulevaisuus ei aina näytäkään kovin valoisalta ja on maanviljelijän kannalta epävarmaa, usko huomiseen säilyy. EU:hun liittymisen seurauksena tapahtunut rakennemuutos aiheutti sen, että kyläläiset etsivät uusia tulolähteitä. Työssäkäynti kodin ulkopuolella on lisääntynyt varsinkin naisilla. Pienimuotoinen yritys- ja alihankintatoiminta on viriämässä.

5 Keskellä kylää sijaitseva Ruvaslahden ala-aste toimii kahden opettajan, keittäjä-siivoojan ja yli kahdenkymmenen oppilaan voimin. Tämä kuvaa sitä, että ruvaslahtelaiset perheet ovat melko nuoria. Koulurakennus on viihtyisä, peruskorjattu ja siinä on tilat erityisluokille. Lisäksi Ruvaslahdella toimivat kauppa ja asiamiesposti sekä tärkeät jätteenkeräilypisteet. Vaalipaikkakin sieltä löytyy. Laajakaista ei ole aivan kaikkien saatavissa. Ruvaslahtelaiset harrastavat monen moista. Kaikki luontoon liittyvä, kuten metsästys, kalastus, marjastus ja sienestys, ovat olennainen osa kylän asukkaiden arkea. Laulu soi, jumpparyhmä vetreyttää. Ammatillisesti Ruvaslahti on monipuolinen. Maanviljelijät, keinosiementäjät, terveydenhuollon työntekijät, myyjät, monet muut ja ministeri luovat leimansa kylän ilmeelle. Yhdistyksiä ja yhteenliittymiä Ruvaslahden kyläyhteisön kehittämisyhdistys ry Oriniemen Martta-yhdistys ry (toimii koko Ruvaslahden alueella) Ruvaslahden metsästysseura Armon siemen ry Ruvaslahden vesiosuuskunta Oy varttuneiden liikuntaryhmä Keskustan paikallisyhdistys koulun kehittämistiimi kalastuskunta (Martonvaaran kanssa yhdessä) Tapahtumia ja tempauksia naulanlyönti-kilpailu laskiaisrieha juhannuskokko huutokauppa hirvipeijaiset lauluillat joulujuhla ja kevätjuhla koulun kanssa liikuntatapahtuma kunniakierros Polvijärvi-päivät Polvijärvi-soutu lentopallo lasten urheilukoulu jääkiekkoillat kirpputori ja kesätori kaupalla talkoot uusien asukkaiden muistaminen rotinat kinkerit Savirannassa avoimien ovien päivät kehitysvammaisten päivät konsertti- ja teatteriretket lasten uimakoulut Kyläradion toimittaminen

6 Vahvuuksia ja heikkouksia, mahdollisuuksia ja uhkatekijöitä Ruvaslahden kylän vahvuuksia ovat muun muassa kauppa ja koulu, luonto. Myös kyläyhdistyksen hyvä taloudellinen tilanne tuo lujuutta toiminnalle. Pohjaa hyviltä puolilta syö tieverkoston huono kunto, joka kirvoittikin kyläläisten kielet. Väestön ikärakenne, nuorten aikuisten puuttuminen Ruvaslahdelta koetaan heikkoutena. VAHVUUDET kauppa, koulu ja muut palvelut maatalous ja maatalousmaisema kesämökit luonto, rannat, Höytiäinen puhtaat vedet metsän antimet elävä kylä hyvät kalastus- ja metsästysmahdollisuudet toimiva vesiosuuskunta tontteja kylällä lumityöt ja konetöitä mahdollisuus saada harrastustoiminta, urheilu kyläyhdistyksen hyvä taloudellinen tilanne hyvät välit Vaittiseen kylätoiminta ollaan sosiaalisia ja auttavaisia HEIKKOUDET tieverkosto huono, teiden kunto etäisyys kasvukeskuksiin, pitkä matka kuntakeskukseen pitkät matkat erikoistavaroiden hankintaan etäisyys harrastuksiin yleinen kulkuvähyys yleiset kulkuyhteydet (vain oma auto) julkinen liikenne puuttuu vuokra-asuntojen puute Ruvaslahden vesi heikentynyt nuoret aikuiset puuttuvat väkiluku ja ikärakenne Mahdollisuuksia tulomuuttoon tarjoaa se, että kylällä on hyvä tonttitarjonta. Maatalouden, matkailun ja muun pienyritystoiminnan suomat mahdollisuudet voivat houkutella uusia asukkaita kylälle. Tosin uhkana on, että jatkajia maatalousyrityksille ei löydy. Jos kylälle ei muuta uusia lapsiperheitä, koulun lakkautus lienee edessä.

7 MAHDOLLISUUDET tonttitarjonta nuoria yrittäjiä lapsiperheitä matkailu mökkivuokraus laajakaista hyvät viljelysmaat biopolttoaineet lomamökit (mahdollisesti lisää) pienyrittäjille mahdollisuuksia luontopolku Höytiäinen ja sen laskun hyödyntäminen tonttimaata, tyhjät talot kylien yhteistyö olisi hyvä saada lisää asukkaita, jotta koulu säilyisi toivotaan jatkajaa Leivon mansikkatilalle ja maatilamatkailua myös samalle paikalle UHKATEKIJÄT väki vanhenee ikärakenne vanhenee koulun lakkautus kaupan loppuminen sukupolven jatkuvuus kylä autioituu väen väheneminen rantojen pusikoituminen, rehevöityminen yhteydenpidon väheneminen jos ei löydy jatkajaa maatiloille Synkistelyä ja irrottelua Luonto on olennainen osa Ruvaslahtea. Se houkuttelee asukkaita puoleensa erilaisten harrastusten pariin yksi niistä on kalastus. Mutta muikut puhuttavat. Höytiäiseen halutaan lisää muikkuja. Harrastajakalastajia harmittaa, kun troolit pyytävät kaikki muikut. Infrastruktuurin osalta suurin ongelma on huonokuntoiset tiet. Tie Polvijärveltä kyläkaupalle asti on päällystetty, samoin Oriniemen Länsirannan tie. Kyläläisiä ihmetyttää suuresti, että keskelle kylää on jätetty noin kolme kilometriä tietä peruskorjaamatta sorapinnalle. Asiasta on valitettu useaan otteeseen, mutta parannusta ei ole vielä tullut. Vesijättömaalla teiden alla on yleisesti savea. Näin ollen tiet kärsivät keväisin voimakkaista routavaurioista ja nykyinen runsas ja raskas liikenne rasittaa niitä voimakkaasti. Laajakaistayhteyksien saaminen koko kylän asukkaiden ulottuville on ruvaslahtelaisten tavoite. Kylätoiminnan kehittäminen ja uusien aktiivisten toimijoiden mukaan saaminen puhuttaa Ruvaslahdella. Mukaan toimintaan halutaan kesäasukkaitakin. Tiedottaminen (Ruvasviesti ja Kyläradion toimittaminen) on muutaman henkilön harteilla. Huoli kyläkaupan tulevaisuudesta nousi esiin. Tulevaisuuden Verstas illoissa toivottiin, että kyläläiset käyttäisivät kyläkaupan palveluja. Se tukisi palvelujen säilymistä kylällä.

8 Ongelma Asukasluku Emäntiä taloihin tarvittais Järjestettävä kesäasukasilta Ei ole nuorisoa Elinkeinot Puulämmitys ei vielä kilpailukykyinen Harrastukset Roolit pyytää muikut heti, kun niitä ilimestyy lisää muikkukauppiaita! Ei yhteisiä vetäviä tapahtumia Humppailtoja puuttuu Metsästysmaat huonot Muikkuja Höytiäisessä liian vähän Taitojen piilottelu Karaokebaari puuttuu Kyläiltoja Liian vähän radioihmisiä Miksi ei aikuisille bileitä? Infra Tiet huonossa kunnossa -tiet kunnostettava Kylä keskellä tien huono kunto Liian huono kylätie Ei joukkoliikennettä Jätevesien käsittely tulevaisuudessa (imeytysohjeet) Risteysvalaistus Kulttuuri Tarinailtamat puuttuvat Ei järjestä teatteri- ym. matkoja Ei ole latotansseja Äänet Kylätoiminta Suurin osa kyläläisistä ei osallistu yhteisiin kokouksiin ym. Yhteiset tapahtumat eivät kiinnosta Enemmän vapaaehtoisharrastajia Kylätoimikunta pihtaa rahoja Oman kylän kehittäminen ei kiinnosta Kyläilmeen puuttuminen Liian vähän kylän yhteisiä tapahtumia Missä kylän yhteishenki? Uusia kyläläisiä ei ole saatu mukaan osallistumaan Kesäasukkaita ei tunne Toimintaan enemmän nuoria Kesäasukkaiden heikko osallistuminen Kukaan ei käy kylässä Kyläläisiä ei näe, osasta ei tiedä, ovatko elossa Kylätoiminta ei vedä tarpeeksi ihmisiä Kyläyhdistyksen hallituksen jäsenet eivät käy kokouksissa

9 Puuttuu oma juttu Raimo potkii - kyläillan huumoria Ruvasviestin ilmestyminen harventunut liikaa, ei löydy toimittajia; Ruvasviestiä ei ole pystytty toimittamaan suunnitellusti Sosiaalinen yhteistyö puuttuu Vakiotalkoolaiset Muut Rekat ajaa liian kovaa risteysalueella Palvelut Kyläläiset eivät käytä tarpeeksi paljon kyläkaupan palveluja kyläkaupan vähäinen käyttö - kaikki eivät käy kyläkaupassa Kunnan terveydenhuoltopalvelut huonot -terveydenhoito kaukana vaikea päästä Talotalkkari puuttuu Asiointimatkakustannukset (auto välttämätön) Kesätorilla ei ole riittänyt ostajia, joten ei ole ollut viime vuosina Kotiapu puuttuu Ympäristö Vesijättömaat ryteikköisiä Ojat eivät pysy auki savimaalla Elinkeinojen, harrastusten, palvelujen ja kulttuurin kehittämiseksi ruvaslahtelaiset ideoivat hyvinkin monenlaisia toimenpiteitä. Moottorikelkkasafari osoittautui sellaiseksi, johon löytyisi jo vastuuhenkilöt, jotka voisivat toteuttaa hankkeen. Eri ikäisten harrastusmahdollisuuksiksi löydettiin erilaisia vaihtoehtoja, joista osa on helppo toteuttaa ja osa on itse asiassa toteutettukin. Osa harrastuksista vaatii laajempaa yhteistyötä ja rahoitusta. Vanhustentalo, lasten leirit, perhepäivähoitaja, kylätalkkari, kotiapu siinä osa palvelumuodoista, joita ruvaslahtelaiset toivoivat saavansa kylälle. Kulttuurin vaaliminen on ruvaslahtelaisten sydäntä lähellä. Perinnetyönäytökset, perinneillat, kesä- ja lastenteatteri innostivat kyläläisiä pohtimaan perinteen elvyttämismahdollisuuksia.

10 Idea Äänet Asukasluku Tyhjät talot käyttöön Elinkeinot Moottorikelkkasafari Troolikalastuskielto Kirkkovene (turistit airoihin maksua vastaan) Nettikaupat (yksityiset yrittäjät, kun yhteydet kunnossa) Ratsastusvaellusta Satamakasino: kuuluisia esiintyjiä, karaokebaari Venäläisille oma lomaparatiisi (kaikki palvelut) Jäätelökioski Kyläpaja (konekorjaamo) Majoitustilaa lisää Mansikkaviljelijä Pitopalvelu Timanttikaivos Kanoottiristeilyt Liikemiesten ja naisten akkujen latauspaikka Viedään Tanin kaivosprojekti loppuun ja vettä maailmalle Ruvaslahdelta 3 Harrastukset Uimarantaan oma rantasauna kyläläisille Luontopolku Ruvaslahden yhteinen kirkkopyhä Suunnistukset Ruvaslahden suunnistuskoulu (RuSKu) Urheilukenttä Rantakalailta (perinne) Hyppyrimäki Katos kaukalon luo Kudontatilat (käsityö) / kudontakerho Kuutamokävely Liikuntahalli Oma käsityöpiiri Partio lapsille Pienoisgolfrata Pilkkiretket (opastetut) turisteille Rokkileirejä nuorille Skeittiramppi Tähtitaivas tutuksi kurssi Vappunaamiaiset ladolla (paras asu palkitaan) Infra Teiden perusparannus / kevyenliikenteen väylä Metroyhteys kirkonkylälle

11 Kulttuuri Perinnetyönäytöksiä Perinneillat Kyläteatteri (esim. Höytiäisen laskusta näytelmä) / lastenteatteri / Kesäteatteri Juhannustanssit (perinne) Lauluillat Lukupiiri Kylätalo Kokoontumistila Palvelut Osakerivitalot, myös vuokrattavia Vanhustentalo täysihoitoineen ATK-tuki omalla kylällä Kotipalvelu (siivous, kyyditys, asiointi yms.) Turistien huvituspalvelu (kyyditys tansseihin yms.) Asunto-osakeyhtiö (+talkkari, hoitaja tms.) Caravaanialue Kylätalkkari Lasten leirit (Emppula) yhteistyö järjestöjen kanssa Perhepäivähoitaja kylälle Terveydenhoitopalvelut Ympäristö Kyläkota (30-40 immeistä) Yhteinen ympäristön siivouspäivä yhdessä koulun kanssa Lisää grillikotia (urheilukentän luona) Tulevaisuuden visioita. Kylän tulevaisuuden vaihtoehdot: (visio 07-0, unelma 0-5 vuoden päähän ) asukasluku tuplaantuu tyhjissä ladoissa tanssitaan kalakanta lisääntyy (muikut) kylällä oma näytelmäkerho, laulukuoro kevyenliikenteen kaistat kauppakeskus palvelisi lähikylien tarpeet pienkonekorjaamo nuorille työpaja (ongelmanuoret). Kylän unelmat, päämäärämme ja tavoitteemme asukasluku nousee, kesäasukkaita, mökkiläiset vakinaisiksi asukkaiksi pienyritystoiminta, alihankintatyöt puhdas maanviljelys, puhdas ruoka päällystetyt tiet lapsien tekoiässä olevia asukkaita koulu pysyy kauppa pysyy lampaat, vuohet, maisemanhoito maatilamatkailu (vrt. Saarila) uimahalli Polvijärvellä

12 3. Maailmanmenon vaikutus kyläämme ei kyläkouluja, ikäluokat pienenvät tilakoot kasvavat väki vähenee (EU) vanhukset kirkonkylälle maitotilat vähenevät muutama kokeilija kaupungista luontaiselinkeinojen harjoittajiksi (luomu, lammas) kunnolliset tietoliikenneyhteydet etätyö lisääntyy ihmisiä lisää? Kehittämisohjelmia Ruvaslahdella tehdään paljon ja siellä tapahtuu kaikenlaista. Kivenä kengässä hiertää kuitenkin se, että kylällä tapahtuva toiminta on yksien ja samojen harteilla tosin näin on monessa muussa kylässä. Vakituisten kuin kesäasukkaidenkin aktivointi mukaan toimintaan onkin haasteellista. Jos toimintaan saadaan enemmän aktiivista väkeä, ideat, jotka nyt jäivät pois kehittämisohjelmasta, voitaisiin toteuttaa hankerahoitusta hyväksi käyttäen. Näitä ovat muun muassa nuorille tarkoitetut rokkileirit ja skeittiramppi. Ne sivuutettiin toteamalla, että Joensuussa tai kirkonkylällä on. Nuorten on kuitenkin vaikea osallistua niihin ilman vanhempia, koska Ruvaslahdelta puuttuu julkinen liikenne. Ruvaslahti on yksi edelläkävijöitä, kun puhutaan tiedottamisesta. Siellä ilmestyy kylälehti ja kyläläiset tekevät Kyläradiota säännöllisesti. Suunnitelmailloissa nousi esiin se, että myös lehden ja radio-ohjelmien toimittamiseen kaivataan lisävoimia. Ruvaslahdella ei ole kylätalkkaria. Yhteistyö Pohjois-Karjalan Kylät ry:n kanssa mahdollistaisi sen, että voitaisiin tehdä tarvekartoitus syksyllä 007 Yhteisölliset työt -hankkeen rahoituksen turvin. Tarvekartoituksen jälkeen voitaisiin lähteä selvittämään, mikä olisi sopiva toteutusmuoto. Pohjois-Karjalassa on toteutettu erilaisia malleja: kunta, kyläyhdistys tai muu yhdistys on palkannut henkilön palkkatuella tai muuten, joku perustanut yrityksen (voi saada myös starttirahaa) tai kylätalkkari toimii ns. osuuskuntayrittäjänä jonkin työosuuskunnan kautta. Moottorikelkkasafarien järjestäminen edistäisi matkailua Ruvaslahdella ja muuallakin Polvijärvellä. voisi toimia promoottorina, kun asiaa selvitellään. Toteuttaja olisi todennäköisesti itsenäinen yrittäjä, joka voisi hakea hankerahaa Leader-yhdistyksestä tai suoraan TE-keskuksesta. Safarit voitaisiin toteuttaa muun yritystoiminnan oheistuotteena. Samaan olisi mahdollista yhdistää esimerkiksi ratsastusvaellukset, kanoottiretkeily ja ainakin osittain vitsinä heitetyt opastetut pilkkiretket matkailijoille. Ideoiden jalostaminen yrityshankkeeksi vaatii aikaa, mutta ainakin edellytykset kannattanee selvittää. Kyläkodan rakentaminen palvelisi kyläläisten lisäksi matkailijoita. Pelkkä rakentaminen ei kuitenkaan riitä. Jo etukäteen tulisi miettiä, mitä toimintaa sen ympärille suunnitellaan paitsi, että se palvelisi matkailijoita. Tarkoituksenahan on nimenomaan kehittää toimintaa eikä pelkästään rakentaa kota kodan vuoksi.

13 TOIVESUUNNITELMA Kehittämishanke / idea Kyläkauppa Terveydenhuolto Kylätalkkari Asioimistaksi Kesätori Kotiapu puuttuu Osakerivitalot - palvelutalo täysihoitoineen ATK-tuki omalla kylällä KEHITTÄMISOHJELMA Kylä: Ruvaslahti TOTEUTUSOHJELMA Toteuttamisen esteet Toimenpiteet esteen poistamiseksi Keinot hankkeen toteuttamiseksi Teema: Palvelut Vastuutahot Ketkä / kuka Aikataulu Seuranta asiakaspohjan väheneminen liikenneyhteydet erikoistavaroiden suppea valikoima Tavaratoimitukset kotiin tarvittaessa Mökkiläiset saatava kyläkaupan asiakkaiksi Mainonta Kyläkauppa Tukkuliike Kylän omat asukkaat Jatkuvaa mainontaa * tiedottamista etäisyydet liikenneyhteydet vastaanottopiste puuttuu kylältä byrokratia (EU yms.) asiakaspohjan riittävyys Kotisairaanhoidon laajentaminen kylälle/toimivammaksi/tietyt vastaanottoajat Käyntien aikataulutus Kylälääkekaappi Kunnan hankkeena (käytännön toimet) Yrittäjä (?) Kunta / terveyspalvelut Kunta PK Kylät Uusi yrittäjä syksy On jo olemassa ei riitä ostajia heinäkuu 007 Huutokauppa, markkinatori huono sijainti, sivussa, kunta ei kiinnostunut, rahan puute Kunnalla kotiavustajia, kunnassa myös yksityisiä palveluntarjoajia Löydettävä yksityinen rahoittaja Kunnan tontteja on varattuna Yrittäjä Kunta kesäkuu 007 alk. tarjoaja + kysyntä ei kohtaa Ruvasviestiin ilmoitus: haetaan halukkaita tukihenkilöitä Toimitus Seuraavaan lehteen

14 TOIVESUUNNITELMA Kehittämishanke / idea Kyläiltoja Luontopolku Ei yhteisiä tapahtumia Humppailtoja puuttuu Metsästysmaat huonot Muikkuja Höytiäisessä vähän Taitojen piilottelu Karaokeillat puuttuvat Liian vähän radioihmisiä Suunnistukset TOTEUTUSOHJELMA Toteuttamisen esteet haja-asutus vetäjien puute maanomistussuhteet jokisillan puuttuminen vetäjien puute teostomaksut, tila pirstaleisuus istutukset eivät onnistuneet ujous, vaatimattomuus vetäjä Toimenpiteet esteen poistamiseksi Keinot hankkeen toteuttamiseksi Kyläläisten aktivointi Yhteistyön lisääminen naapurikylien kanssa Uusien vetäjien aktivointi Yhteydenotto maanomistajiin Rahoituksen etsiminen Asia on jo vireillä Tapahtumia on riittävästi Taksikyyti Martonvaaran lavalle Tanssikurssi alkaa syksyllä Tansseja voidaan järjestää koululla tai Moskovassa PR-työ Kuhanpyyntiä lisättävä Ruvasviestiin osaajien haastatteluja osaajat riehaan mukaan Epävirallisia on, kirkonkylällä löytyy baari Tehtävä yhteistyötä laajemmin Koulun kanssa yhteistyössä Teema: Harrastukset Vastuutahot Ketkä / kuka Aikataulu Seuranta 008 alkaen Metsähallitus Kunta Maanomistajat ja muut ky:t alkanut -> tarkistus jo tänä vuonna Martonvaaran järjestysmehet 007 Metsästysseura Kalastusseura 007 Toimitus Jatkuva haku yhdessä Risto Soinisen kanssa alk.

15 Kudontatilat Tähtitaivas tutuksi TOIVESUUNNITELMA Kehittämishanke / idea Ratsastusvaellus Satama-kasino Venäläisille oma lomaparatiisi Moottorikelkkasafari Troolikalastus/-kielto Kirkkovene paikka, kustantaa kuka Paikka löydettävä, koulussakin voi järjestää pienimuotoisesti, kirkonkylällä on Kyläyhdistyksen järjestämä retki Jakokoskelle TOTEUTUSOHJELMA Toteuttamisen esteet Toimenpiteet esteen poistamiseksi Keinot hankkeen toteuttamiseksi hevosten puute ei nyt toteutettavissa Hankitaan Leader-rahaa ja hankimme Islannista heppoja rahan puute Yhdistämme hankkeen kodan rakentamisen kanssa kylällä ei ole sopivia paikkoja ennakkoasenne Tarja Cronberg myy tontit tai pari Rakennamme sinne venäläisten toivomusten mukaisen keitaan kuka järjestää? lupa, vakuutukset, kelkat jo perustettu yhdistys kaipaa puheenjohtajaa ottaa vetovastuun Tutkikaan mahdollisuutta oman yhdistyksen perustamiseksi kalastuskuntien yksimielisyyden puute lakimuutos nykyinen lupakäytäntö vähäiset istutusmäärät Lakia muutettava / lupakäytännön muuttaminen Yhteistyö kalastuskuntien ja kyläyhdistyksen kanssa veneen puute Veneen hankinta Leader-rahoitus Puuhamies asian eteenpäin viemiseen Kunta, seutuopisto, mahd. yksityisessä talossa, kyläyhd kevättalvi Teema: Elinkeinot Vastuutahot Ketkä / kuka Aikataulu Seuranta Kylälle muuttava uusi hevostyttö 00-0 Pentti Leppänen Timo Turunen Jaana Jylhä-Ollila kyläyhdistys Kalastuskunnat Kunnanisät Viljo Mertanen 00-0

16 Nettikauppa Jäätelökioski Kyläpaja Majoitustilaa Kanoottiretkeily Mansikkatila / viljelijä Pitopalvelu Timanttikaivos Vesiprojekti koneita ei kaikilla ei osata käyttää ei laajakaistaa asiakaspiiri liian pieni elättääkseen yrittäjän sopivan hallin puuttuminen pitäydytään tiukasti perinteisessä maataloudessa ennakkoluulot uusia asioita kohtaan - vastustetaan kehittämistä reittiuoman puhdistus riskialtis, valtava työmäärä, ei välttämättä elätä koko vuotta kunnassa jo useita yrityksiä ei ole löytynyt timantteja koeporauksissa Kuljetusten esteenä heikot tiet Veden puhtaus? Kunnalta luvattu laajakaistayhteydet kylälle Opastetaan koneen käytössä Kyläkaupan kone yleiseen käyttöön Kioskin ja pitopaikan hankinta Elinkeinorakenteen muuttuessa tiloja voidaan käyttää esim. korjaamotoimintaan EU-tuet Sukupolvenvaihdoksissa uudet aatteet elinkeinoissa Rohkeutta uusien ajatusten toteuttamiseen Luvat kuntoon, reitin raivaus ja kunnossapito Ennakkoluuloton yrittäjä Riittävän suuret maa-alueet Starttirahamahdollisuus Palvelujen monipuolistaminen - esim. ohjelmapalvelut perhejuhlat Koeporausten lisääminen Yksityisten ihmisten aktiivisuus etsintään Rakentaa oma pumppuasema Tienpohjan vahvistaminen Oman pullotusaseman rakentaminen Esa Sairanen Esim. yhdistykset Ennakkoluuloton yrittäjä Kunnan elinkeinoasiamies Kunta / hallinto kannustajana Kylätoimikunnat Metsähallitus Yrittäjä TE-keskus Nykyiset toimijat Kaivosyhtiöt Yrittäjä 0-05 kesä 007? Kesäkuu alk. 007 Jatkuvaa etsintää -

17 TOIVESUUNNITELMA Kehittämishanke / idea Tyhjät talot käyttöön Emäntiä taloihin tarvittaisiin Järjestetään asukasilta (kesäasukkaille) Ei ole nuorisoa TOIVESUUNNITELMA Kehittämishanke / idea Kyläteatteri / lastenteatteri Lukupiiri TOTEUTUSOHJELMA Toteuttamisen esteet omistaja ei halua luopua perikunta ei myy sopivia ei tarjolla liian paljon töitä, ei ehdi etsiä rohkeuden puute liian ronkeli, ei kelpuuta tavoitettavuus ympäristökeskus nihkeä ottamaan uusia asukkaita kieltämällä rantarakentamisen esim. laajennuksen estämällä asunto tontti TOTEUTUSOHJELMA Toteuttamisen esteet käsikirjoituksen puute ollut aikaisemmin Marttojen Toimenpiteet esteen poistamiseksi Keinot hankkeen toteuttamiseksi Aktivoidaan kyselyä Tiedustellaan olisiko myynnissä Ilmoitetaan kyläsivuilla Poikamiehet lomareissulle ja tosissaan etsimään sitä oikeaa Kunta ottamaan yhteyttä kaikkiin mökkiläisiin Kaikille halukkaille mahdollisuus muuttaa kesäasunto vakituiseksi Myydään tontteja Kaavoitettavia tontteja on kunnalla Ilmoitetaan näkyvästi Toimenpiteet esteen poistamiseksi Keinot hankkeen toteuttamiseksi Käsikirjoittajat Näyttelijät Tilat + tarpeisto Kylällä toimivat järjestöt mukaan Teema: Asukasluku Vastuutahot Ketkä / kuka Aikataulu Seuranta Kaikki hallituksen jäsenet Kunta heti ja seurataan tilannetta Emännätön isäntä Heti, ei ole aikaa hukata Raimo, Pentti, Timo Lähivuosina Kunta / hallitus Heti Teema: Kulttuuri Vastuutahot Ketkä / kuka Aikataulu Seuranta Kyläläiset / lasten vanhemmat 008 Kylällä toimivat Jatkuva

18 järjestämänä järjestöt Perinneillat vetäjien puute taitajien puute Aktivointi osaajien esiin kaivamiseksi Kansanperinneyhdis tys Jatkuva Juhannustanssit tällä hetkellä puuttuu tanssipaikka Paikka tiedossa Tapahtuman järjestelyt, ilmoittamiset ja paikan omistaja Juhannus 007 Perinnetyönäytökset perinnetyötekijöiden ikääntyminen Perinnetyökurssien pitäminen Ville Perinteiden taitajat Jatkuva TOIVESUUNNITELMA Kehittämishanke / idea TOTEUTUSOHJELMA Toteuttamisen esteet Toimenpiteet esteen poistamiseksi Keinot hankkeen toteuttamiseksi Teema: Infra Vastuutahot Ketkä / kuka Aikataulu Seuranta Tien huono kunto Kymmenen vuotta tehty kaikki voitava Ei joukkoliikennettä On kouluajan linja-auto ja asioimistaksi Risteysvalaistus Aloite kunnalle Kinahmon ky TOIVESUUNNITELMA Kehittämishanke / idea TOTEUTUSOHJELMA Toteuttamisen esteet Toimenpiteet esteen poistamiseksi Keinot hankkeen toteuttamiseksi Teema: Ympäristö Vastuutahot Ketkä / kuka Aikataulu Seuranta Kyläkota rakennuspaikka, rahoitus Hanke Suunnittelu, alku

19 TOIVESUUNNITELMA Kehittämishanke / idea Uudet asukkaat, kesäasukkaat, nuoret osallistumaan Vähäinen osallistuminen Mistä kyläilme ja oma juttu? TOTEUTUSOHJELMA Toteuttamisen esteet aikataulutus viitseliäisyys ajan puute tiedon puute liian lyhyt varoaika päällekkäisyydet yleinen arkuus pelätään hallitusvastuuseen joutumista vähän väkeä kyläyhdistyksen historia kummittelee - energia meni kylätaloon ei porkkanoita kyläläisille Toimenpiteet esteen poistamiseksi Keinot hankkeen toteuttamiseksi Riittävä tiedotus, aina ilmoitus Outokummun seutuun, rantakalailloista tieto postilaatikkoon Kyläläisille järjestettävä kiinnostavaa toimintaa -> vasta sitten mukaan talkoisiin ja vastuuseen rantakalaillat lauluillat kesäteatteriretket Lehtijuttua tapahtumista herättelyksi Aktiivinen yhteydenotto uusiin kylälle muuttaviin Ruvaslahti on maatalousvaltainen kylä entisellä järvenpohjalla, vesijättökylä Teema: Kylätoiminta Vastuutahot Ketkä / kuka Aikataulu Seuranta Tapahtumat alkaen kesä 007

20 RUVASLAHDEN KYLÄSUUNNITELMA 007

Rasivaara-Suonrannan kylätoimikunta, Joensuun Seudun Leader ry, Maaseudun sivistysliitto, Pohjois-Karjalan Kylät ry

Rasivaara-Suonrannan kylätoimikunta, Joensuun Seudun Leader ry, Maaseudun sivistysliitto, Pohjois-Karjalan Kylät ry 2006 Rasivaara-Suonrannan kylätoimikunta, Joensuun Seudun Leader ry, Maaseudun sivistysliitto, Pohjois-Karjalan Kylät ry Sisällysluettelo Johdanto.. 2 Työskentelytapa...2 Kylän henki ja osaaminen...2 Vahvuuksia,

Lisätiedot

Alavin kyläsuunnitelma 2006

Alavin kyläsuunnitelma 2006 Alavin kyläsuunnitelma 2006 1 Johdanto...3 Alavin-Suvisrannan-Herneahon kehittämistoimenpiteet v. 2006-2011...3 Kyläyhdistyksen perustaminen...4 Kylien yhteistyö...4 Luontokohteet kunnostetaan ja kartoitetaan...4

Lisätiedot

VIHTIJÄRVEN KYLÄSUUNNITELMA 2011-2016

VIHTIJÄRVEN KYLÄSUUNNITELMA 2011-2016 VIHTIJÄRVEN KYLÄSUUNNITELMA 2011-2016 Vihtijärven kyläyhdistys ry 2010 Kannen kuva: Seppo Ranta-aho Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto: Eurooppa investoi maaseutualueisiin. Vihtijärven kyläsuunnitelma

Lisätiedot

RÄPPÄNÄ TULEVAISUUTEEN

RÄPPÄNÄ TULEVAISUUTEEN RÄPPÄNÄ TULEVAISUUTEEN - Kotamäen, Oittilan ja Peräselän kyläsuunnitelma 28.11.2004 Kotamäen kyläyhdistys ry Maaseudun kehittämisyhdistys Mansikka ry KOTAMÄEN, OITTILAN JA PERÄSELÄN KYLÄSUUNNITELMA 1.

Lisätiedot

Mekrijärven kylätoimikunta, Ilomantsin kunta, P-K:n Kylät ry, Ilomantsin 4-H yhdistys ry, Maaseudun Sivistysliitto ja Vaara-Karjalan Leader yhdistys

Mekrijärven kylätoimikunta, Ilomantsin kunta, P-K:n Kylät ry, Ilomantsin 4-H yhdistys ry, Maaseudun Sivistysliitto ja Vaara-Karjalan Leader yhdistys Mekrijärven toimikunta, Ilomantsin kunta, P-K:n Kylät ry, Ilomantsin 4-H yhdistys ry, Maaseudun Sivistysliitto ja Vaara-Karjalan Leader yhdistys Sisällysluettelo Johdanto 3 Kylän analyysi ja taustaa 3

Lisätiedot

LÄHELLÄ RAUHALLINEN MAASEUTU LEMPÄÄLÄN JA VESILAHDEN MAASEUDUN KEHITTÄMISOHJELMA 2010 2030

LÄHELLÄ RAUHALLINEN MAASEUTU LEMPÄÄLÄN JA VESILAHDEN MAASEUDUN KEHITTÄMISOHJELMA 2010 2030 LÄHELLÄ RAUHALLINEN MAASEUTU LEMPÄÄLÄN JA VESILAHDEN MAASEUDUN KEHITTÄMISOHJELMA 2010 2030 LUKIJALLE Tämä ohjelma on tarkoitettu työvälineeksi paikallisille toimijoille. Ohjelmasta on laadittu tiivistelmä,

Lisätiedot

Haimoon vesienhoidollinen kyläsuunnitelma

Haimoon vesienhoidollinen kyläsuunnitelma Haimoon vesienhoidollinen kyläsuunnitelma Kuvaus toiminnallisesta suunnitteluprosessista Pia Rotko Anu Suonpää Raportti a96/2013 Laatija: Pia Rotko ja Anu Suonpää Tarkastaja: Anu Suonpää Hyväksyjä: Jaana

Lisätiedot

Uuden ajan alku maaseudulle Tasavertaisemman Suomen puolesta

Uuden ajan alku maaseudulle Tasavertaisemman Suomen puolesta Uuden ajan alku maaseudulle Tasavertaisemman Suomen puolesta Vihreiden maaseutupoliittinen ohjelma, hyväksytty valtuuskunnassa 20.4.2008 Sisällysluettelo Kahdeksan kärkeä maaseutuohjelmasta...2 Esipuhe...2

Lisätiedot

YHTEENVETOA VASTAUKSISTA 70 palautettua lomaketta, vastausprosentti xx %

YHTEENVETOA VASTAUKSISTA 70 palautettua lomaketta, vastausprosentti xx % SIPPOLAN ALUEEN KYLÄKYSELY MARRASKUUSSA 2012 YHTEENVETOA VASTAUKSISTA 70 palautettua lomaketta, vastausprosentti xx % ALUEEN PALVELUTARJONTA, PUUTTUVAT PALVELUT 1.Mikä on Sinulle tärkein palvelu, joka

Lisätiedot

Hanketoimijan käsikirja

Hanketoimijan käsikirja 2010 M a a s e u t u v e r k o s t o n j u l k a i s u H a n k e t o i m i j a n k ä s i k i r j a Hanketoimijan käsikirja M a a s e u t u v e r k o s t o n j u l k a i s u H a n k e t o i m i j a n k

Lisätiedot

Itä-Uudenmaan saaristo-ohjelma 2012

Itä-Uudenmaan saaristo-ohjelma 2012 Itä-Uudenmaan saaristo-ohjelma 2012 1 Itä-Uudenmaan saaristo-ohjelma 2012 Sisältö 1. JOHDANTO 1.1 Itä-Uudenmaan saaristo-ohjelman tavoite ja tarkoitus 2 1.2 Valtion saaristopolitiikan suuntaviivat saaristo-ohjelmalle

Lisätiedot

Pajulahti, Pajulahti

Pajulahti, Pajulahti Pajulahti, Pajulahti Siellä on elämisen tahti Kyläsuunnitelma 2005 Sisällysluettelo sivu 1. Johdanto 3 2. Kylän kuvaus 5 3. Unelmien Pajulahti v.2020 8 4. Kehittämisideat 9 5. Kehittämisen painopisteet

Lisätiedot

VERKONKUTOJAN KÄSIKIRJA nro 2 Miten toteuttaa kylän, seutukunnan tai maakunnan kattava valokuituverkko?

VERKONKUTOJAN KÄSIKIRJA nro 2 Miten toteuttaa kylän, seutukunnan tai maakunnan kattava valokuituverkko? VERKONKUTOJAN KÄSIKIRJA nro 2 Miten toteuttaa kylän, seutukunnan tai maakunnan kattava valokuituverkko? Tuija Riukulehto Suomen Seutuverkot ry Maaseudun verkkorakenteet hanke 2007 SISÄLLYSLUETTELO: 1

Lisätiedot

KOKODEMO. Ikääntyminen on kunnia-asia s.6 Vappu Taipale kannustaa ikääntyneitä onnelliseen ja omannäköiseen elämään.

KOKODEMO. Ikääntyminen on kunnia-asia s.6 Vappu Taipale kannustaa ikääntyneitä onnelliseen ja omannäköiseen elämään. DEMO-verkosto KOKODEMO Ikääntyminen on kunnia-asia s.6 Vappu Taipale kannustaa ikääntyneitä onnelliseen ja omannäköiseen elämään. 2 Aktiivisen ikääntymisen teemavuosi 2012 Hyvät käytännöt ja toimintamallit

Lisätiedot

Hyvä Elämä. Utajärvellä! Utajärvellä

Hyvä Elämä. Utajärvellä! Utajärvellä 1 YKKÖSOSOITTEETON JOKA TALOUTEEN UTAJÄRVELLÄ, MUHOKSELLA, VAALASSA JA OULUSSA Hyvä Elämä Oululaisille! Utajärveltä terveisinä asumista ja hyvää elämää sisältävä kesäinen lehti. Yrittäjä! Meiltä löytyy

Lisätiedot

Toimintakertomus 2007 (päivitetty 31.3.2008) Kisällistä osaajaksi -projekti Suomen Nuorisoseurojen Liitto

Toimintakertomus 2007 (päivitetty 31.3.2008) Kisällistä osaajaksi -projekti Suomen Nuorisoseurojen Liitto Toimintakertomus 2007 (päivitetty 31.3.2008) Kisällistä osaajaksi -projekti Suomen Nuorisoseurojen Liitto Yleistä Kolmivuotisen Kisällistä osaajaksi -projektin ensimmäisen toimintavuoden alku painottui

Lisätiedot

OUTOKAIRAN SANOMAT 2014. www.outokaira.fi aukeavat 28.1.2015. Uudistuneet verkkosivut

OUTOKAIRAN SANOMAT 2014. www.outokaira.fi aukeavat 28.1.2015. Uudistuneet verkkosivut SANOMAT 2014 kaudella 2007 2013 Uudistuneet verkkosivut www.outokaira.fi aukeavat 28.1.2015 Hotelli, jonka asiakkaat haukkuvat 3 Koulu, jossa on ikuinen välitunti 4 1200 m 3 klapeja 5 Kokoaan isompi kioski

Lisätiedot

Lasten ja nuorten Vantaa II -toimintaohjelman valmistelu. Yhteenveto valmistelussa käytetystä aineistosta

Lasten ja nuorten Vantaa II -toimintaohjelman valmistelu. Yhteenveto valmistelussa käytetystä aineistosta Lasten ja nuorten Vantaa II -toimintaohjelman valmistelu Yhteenveto valmistelussa käytetystä aineistosta Kannen kuva: Lasten asiantuntijaryhmän 27.2.2013 työpajassa työstämä vaikuttamisen kehärata 1 Sisällys

Lisätiedot

Hyvä arki Hämeenlinnan maaseutualueille

Hyvä arki Hämeenlinnan maaseutualueille Hyvä arki Hämeenlinnan maaseutualueille HÄMEENLINNAN MAASEUTUOHJELMA 2015 Hyväksytty kaupunginvaltuustossa 21.5.2012 Koordinointi: Kehittämispalvelut/Marja Leena Souru 1 SISÄLLYS JOHDANTO JA TAVOITTEET...

Lisätiedot

Ostat tai myyt, meille kannattaa soittaa!

Ostat tai myyt, meille kannattaa soittaa! TÄSSÄ LEHDESSÄ MM: 1 Kokoomuksen Tampereen kaupunkilehti lokakuu 3/2012 Tarkista edustajasi numero ehdokaslistalta sivut 6-7 Musta Lammas auttaa hädässä olevia sivut 8-9 Timo P. Nieminen aikoo ensi s.

Lisätiedot

Mitä se oikeesti on? Raportti. - Ajatuksia nuorista, työelämästä ja nuorisotakuun edistämisestä Porvoon seudulla

Mitä se oikeesti on? Raportti. - Ajatuksia nuorista, työelämästä ja nuorisotakuun edistämisestä Porvoon seudulla Raportti Mitä se oikeesti on? - Ajatuksia nuorista, työelämästä ja nuorisotakuun edistämisestä Porvoon seudulla Anu Sipilä Bestis Nuorisotakaajat Porvoossa Sisällys Mistä aloittaa?... 1 Peruskoulu... 2

Lisätiedot

Kun pienestä kunnasta tulee kylä. Kuntaliitosten vaikutukset maaseutuyhteisöissä

Kun pienestä kunnasta tulee kylä. Kuntaliitosten vaikutukset maaseutuyhteisöissä Kun pienestä kunnasta tulee kylä Kuntaliitosten vaikutukset maaseutuyhteisöissä Työ- ja elinkeinoministeriön julkaisuja Alueiden kehittäminen Maaseutupolitiikan yhteistyöryhmä 33/2014 KAISU KUMPULAINEN

Lisätiedot

2 / 2006 pohjoiskirkkonummelaisten oma kylälehti

2 / 2006 pohjoiskirkkonummelaisten oma kylälehti 2 / 2006 pohjoiskirkkonummelaisten oma kylälehti 2 PÄÄKIRJOITUS Kylänraitti 2/2006 Kesäkulttuuria Veikkolaan Kesä on aikaa, jolloin ladataan akkuja tulevan talven varalle. Otetaan rennosti, matkustellaan,

Lisätiedot

Kaikki palvelut saman katon alta!

Kaikki palvelut saman katon alta! 1 JULKAISIJA LIONS CLUB MARTTILA 2012 Kaikki palvelut saman katon alta!.fi OP-bonusasiakas on sellainen Osuuspankin omistajajäsen, jonka oma tai perheen yhteinen pankki- ja/tai vakuutusasiointi on vähintään

Lisätiedot

2 / 2011 pohjoiskirkkonummelaisten oma kylälehti

2 / 2011 pohjoiskirkkonummelaisten oma kylälehti 2 / 2011 pohjoiskirkkonummelaisten oma kylälehti 2 PÄÄKIRJOITUS Kylänraitti 2/2011 Menneen talven lumia Kuluneen vuoden keskustelunaiheita on ollut tasan kolme: lihavat lumikinokset, Persujen vaalivoitto

Lisätiedot

TIIVISTELMÄ. asiasanat: saamelaiskulttuurisuus, perhe, vertaistoiminta

TIIVISTELMÄ. asiasanat: saamelaiskulttuurisuus, perhe, vertaistoiminta Sisällysluettelo 1. Johdanto 3 2. Yhteiskunnallisten muutosten vaikutuksia perheiden arjessa 4 3. Hankkeen tavoitteet 6 4. Toimintaympäristö 6 5 Toteuttaja 8 6. Hankkeen toteuttaminen 9 6.1. Alkukartoitus

Lisätiedot

VOIMISTUVAT KYLÄT - VAHVISTUVAT LÄHIYHTEISÖT. Paikallisen kehittämisen valtakunnallinen ohjelma 2014 2020

VOIMISTUVAT KYLÄT - VAHVISTUVAT LÄHIYHTEISÖT. Paikallisen kehittämisen valtakunnallinen ohjelma 2014 2020 VOIMISTUVAT KYLÄT - VAHVISTUVAT LÄHIYHTEISÖT Paikallisen kehittämisen valtakunnallinen ohjelma 2014 2020 SISÄLLYSLUETTELO ESIPUHE JOHDANTO 4 4 I Paikallisen kehittämisen perusta ja lähivuosien strategia

Lisätiedot

Hyvinvointipalvelut. Kokonaisvaltaisia ratkaisuja yksilöllisiin tilanteisiin. Tampereen kaupunki

Hyvinvointipalvelut. Kokonaisvaltaisia ratkaisuja yksilöllisiin tilanteisiin. Tampereen kaupunki Hyvinvointipalvelut Julkaisuja 1/2008 Kokonaisvaltaisia ratkaisuja yksilöllisiin tilanteisiin Selvitys palveluohjauksen toteuttamismahdollisuuksista vanhustyössä Tampellan, Juhannuskylän ja Kyttälän alueilla

Lisätiedot

oppimisympäristön rakentajana Selvitys ammatillisen koulutuksen tutortoiminnasta ja tutortoiminnan suositukset

oppimisympäristön rakentajana Selvitys ammatillisen koulutuksen tutortoiminnasta ja tutortoiminnan suositukset Tutortoiminta hyvinvoivan oppimisympäristön rakentajana Selvitys ammatillisen koulutuksen tutortoiminnasta ja tutortoiminnan suositukset Kirjoittaja Susanna Ågren menetelmäkehittäjä Suomen ammatillisen

Lisätiedot

Kiinteistö VIESTI. KATARIINA LAAKSONEN Velvoitepysäköintiin on löydettävä kohtuullinen ja järkevä ratkaisu. www.kiinteistoliitto.

Kiinteistö VIESTI. KATARIINA LAAKSONEN Velvoitepysäköintiin on löydettävä kohtuullinen ja järkevä ratkaisu. www.kiinteistoliitto. Kiinteistö Tammikuu 1/2014 VIESTI MIKKO VIRKAMäKI Taloyhtiöiden alueellinen yhteistyö olisi hieno asia sivu 5 KATARIINA LAAKSONEN Velvoitepysäköintiin on löydettävä kohtuullinen ja järkevä ratkaisu. sivut

Lisätiedot