Johdanto. Työskentelytapa. Ruvaslahti kylä järvenpohjamaalla

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Johdanto. Työskentelytapa. Ruvaslahti kylä järvenpohjamaalla"

Transkriptio

1 RUVASLAHDEN KYLÄSUUNNITELMA 007

2 Sisällysluettelo Johdanto.. 3 Työskentelytapa...3 Ruvaslahti kylä järvenpohjamaalla 3 Kylän kehittyminen... 4 Luonto...4 Kyläanalyysiä.4 Vahvuuksia, heikkouksia, mahdollisuuksia ja uhkatekijöitä..6 Synkistelyä ja irrottelua Tulevaisuuden visioita... Kehittämisohjelmia..

3 Johdanto Ruvaslahden kyläsuunnitelmaillat ajoittuivat vuoden 007 talveen ja kevääseen, jopa kesään saakka. Kylätoimijat kokoontuivat Ruvaslahden koululla tarkoituksenaan laatia kyläsuunnitelma alueen pitkän tähtäimen toimintasuunnitelmaksi. Iltojen tavoitteena oli löytää toimenpiteitä, jotka vastaisivat Ruvaslahden kehittämistarpeisiin. Kyläsuunnitelma on laadittu kyläläisten itsensä työstämän aineiston pohjalta ja heidän kanssaan yhteistyössä. Näin ollen suunnitelma heijastaa heidän omia näkemyksiään ja tarpeitaan alueen kehittämiseksi. Kyläiltojen vetäjänä toimi kyläkehittäjä ja tiedottaja Tarja Partanen Pohjois-Karjalan Kylät ry:stä, jolta Maaseudun Sivistysliitto osti tämän palvelun. Kyläsuunnitteluiltoihin kutsuttiin kaikki alueen asukkaat jokaiseen talouteen jaettavalla kirjeellä sekä ilmoittamalla Karjalaisen Minne mennä palstalla ja Pohjois-Karjalan Radion menovinkeissä. Työskentelytapa Työskentelytapana käytettiin Tulevaisuuden Verstas menetelmää viisi iltaa neljä aihetta: Kyläanalyysi Synkistely Irrottelu Kehittämisohjelmat kylän henki ja ilmapiiri kyläläisten osaaminen merkittävät kohteet ongelmat unelmat ja rakennukset kehittämisen esteet ideat ja parhaimpien ideoitten ja nelikenttäanalyysi parhaimpien äänestys ongelmien ongelmien äänestys tulevaisuuden visiot teemallinen ryhmittely Ruvaslahti kylä järvenpohjamaalla Ruvaslahden kylä sijaitsee Pohjois-Karjalassa, Polvijärven kunnan itäosassa, Höytiäisen rannalla. Kylältä on matkaa kuntakeskukseen noin 0 kilometriä ja Joensuuhun 60 kilometriä. Ruvasniemi mainitaan asuttuna paikkana jo vuosina , ja se on todettu vanhimmaksi asutuksi paikaksi ennen Höytiäisen laskua. Ruvasniemen lähellä oli kaksi suurempaa saarta, joissa on ollut myöhemmin asutusta. Höytiäisen laskussa järven pinta supistui kolmannekseen. Monet saaret liittyivät mantereeseen ja ulapalle syntyi uusia saaria.

4 Kylän kehittyminen Vanhalle maalle aikoinaan rakennetut talot on maarekisterissä rekisteröity Martonvaaran kylään kuuluviksi ja vasta Höytiäisen laskun jälkeen muodostetut tilat rekisteröitiin Ruvaslahden kylään kuuluviksi. Virallisesti Ruvaslahden kylä merkittiin maarekisteriin Sotien jälkeen Ruvaslahden asukasluku oli 600 henkeä. Ruvaslahdella on ollut kuusi kauppaa tänä päivänä toimii yksi. Apteekkari Sandelinin omistama apteekki toimi Ruvaslahdella vuosisadan alkupuolella aina vuoteen 93 saakka. Sotien jälkeen Ruvaslahdella toimi myös Osuuspankin sivukonttori ja osuuskaupan yhteydessä postitoimisto. Vuonna 95 valmistuneen Ruvaslahden koulun oppilasmäärä oli ennen sotia toistasataa ja opettajia viisi. Väestön lisäys siirtolaisten tullessa sodan aikana ja sotien jälkeen aiheutti sen, että Ruvaslahden koulupiiri jaettiin kolmeen osaan. Myöhemmin väkiluvun vähennettyä vajaaseen 400 asukkaaseen, koulupiirit yhdistettiin entiselleen. Lakkautetuista kouluista kyläyhdistys osti Oriniemen koulun vuonna 989. Talo sai nimekseen Kylätalo. Koulu ostettiin Tietotupaa varten. Vuonna 993 Kylätalo valittiin valtakunnalliseksi kyläpalvelukeskukseksi. Vuonna 005 kylätalo myytiin. Luonto Höytiäisen luonnollista rantaviivaa on kylän alueella noin 40 kilometriä. Höytiäinen on tarjonnut mahdollisuuden sekä ammattimaiseen että kotitarvekalastukseen. Nykyisin kalastus on pääosin kotitarve- ja virkistyskalastusta, joskin parhaana pyyntiaikana saalista liikenee myyntiinkin. Maasto Ruvaslahdella on tasaista järvenpohjamaista johtuen. Tasainen maasto on luonut hyvät mahdollisuudet peltokasvien viljelylle ja kesällä seutu on vehreän ja vehmaan näköinen. Ruvaslahden luontoon kuuluu myös reheviä lehtimetsiä ja matalilla järvenrannoilla viihtyy runsas linnusto. Lähde ja lisätietoa: -> kylät -> Ruvaslahti Kyläanalyysiä Ruvaslahti on elävä ja vireä maatalouskylä. Maatilat ovat elinvoimaisia ja nuorten, ammattinsa osaavien maatalousyrittäjien hallinnassa. Jos tulevaisuus ei aina näytäkään kovin valoisalta ja on maanviljelijän kannalta epävarmaa, usko huomiseen säilyy. EU:hun liittymisen seurauksena tapahtunut rakennemuutos aiheutti sen, että kyläläiset etsivät uusia tulolähteitä. Työssäkäynti kodin ulkopuolella on lisääntynyt varsinkin naisilla. Pienimuotoinen yritys- ja alihankintatoiminta on viriämässä.

5 Keskellä kylää sijaitseva Ruvaslahden ala-aste toimii kahden opettajan, keittäjä-siivoojan ja yli kahdenkymmenen oppilaan voimin. Tämä kuvaa sitä, että ruvaslahtelaiset perheet ovat melko nuoria. Koulurakennus on viihtyisä, peruskorjattu ja siinä on tilat erityisluokille. Lisäksi Ruvaslahdella toimivat kauppa ja asiamiesposti sekä tärkeät jätteenkeräilypisteet. Vaalipaikkakin sieltä löytyy. Laajakaista ei ole aivan kaikkien saatavissa. Ruvaslahtelaiset harrastavat monen moista. Kaikki luontoon liittyvä, kuten metsästys, kalastus, marjastus ja sienestys, ovat olennainen osa kylän asukkaiden arkea. Laulu soi, jumpparyhmä vetreyttää. Ammatillisesti Ruvaslahti on monipuolinen. Maanviljelijät, keinosiementäjät, terveydenhuollon työntekijät, myyjät, monet muut ja ministeri luovat leimansa kylän ilmeelle. Yhdistyksiä ja yhteenliittymiä Ruvaslahden kyläyhteisön kehittämisyhdistys ry Oriniemen Martta-yhdistys ry (toimii koko Ruvaslahden alueella) Ruvaslahden metsästysseura Armon siemen ry Ruvaslahden vesiosuuskunta Oy varttuneiden liikuntaryhmä Keskustan paikallisyhdistys koulun kehittämistiimi kalastuskunta (Martonvaaran kanssa yhdessä) Tapahtumia ja tempauksia naulanlyönti-kilpailu laskiaisrieha juhannuskokko huutokauppa hirvipeijaiset lauluillat joulujuhla ja kevätjuhla koulun kanssa liikuntatapahtuma kunniakierros Polvijärvi-päivät Polvijärvi-soutu lentopallo lasten urheilukoulu jääkiekkoillat kirpputori ja kesätori kaupalla talkoot uusien asukkaiden muistaminen rotinat kinkerit Savirannassa avoimien ovien päivät kehitysvammaisten päivät konsertti- ja teatteriretket lasten uimakoulut Kyläradion toimittaminen

6 Vahvuuksia ja heikkouksia, mahdollisuuksia ja uhkatekijöitä Ruvaslahden kylän vahvuuksia ovat muun muassa kauppa ja koulu, luonto. Myös kyläyhdistyksen hyvä taloudellinen tilanne tuo lujuutta toiminnalle. Pohjaa hyviltä puolilta syö tieverkoston huono kunto, joka kirvoittikin kyläläisten kielet. Väestön ikärakenne, nuorten aikuisten puuttuminen Ruvaslahdelta koetaan heikkoutena. VAHVUUDET kauppa, koulu ja muut palvelut maatalous ja maatalousmaisema kesämökit luonto, rannat, Höytiäinen puhtaat vedet metsän antimet elävä kylä hyvät kalastus- ja metsästysmahdollisuudet toimiva vesiosuuskunta tontteja kylällä lumityöt ja konetöitä mahdollisuus saada harrastustoiminta, urheilu kyläyhdistyksen hyvä taloudellinen tilanne hyvät välit Vaittiseen kylätoiminta ollaan sosiaalisia ja auttavaisia HEIKKOUDET tieverkosto huono, teiden kunto etäisyys kasvukeskuksiin, pitkä matka kuntakeskukseen pitkät matkat erikoistavaroiden hankintaan etäisyys harrastuksiin yleinen kulkuvähyys yleiset kulkuyhteydet (vain oma auto) julkinen liikenne puuttuu vuokra-asuntojen puute Ruvaslahden vesi heikentynyt nuoret aikuiset puuttuvat väkiluku ja ikärakenne Mahdollisuuksia tulomuuttoon tarjoaa se, että kylällä on hyvä tonttitarjonta. Maatalouden, matkailun ja muun pienyritystoiminnan suomat mahdollisuudet voivat houkutella uusia asukkaita kylälle. Tosin uhkana on, että jatkajia maatalousyrityksille ei löydy. Jos kylälle ei muuta uusia lapsiperheitä, koulun lakkautus lienee edessä.

7 MAHDOLLISUUDET tonttitarjonta nuoria yrittäjiä lapsiperheitä matkailu mökkivuokraus laajakaista hyvät viljelysmaat biopolttoaineet lomamökit (mahdollisesti lisää) pienyrittäjille mahdollisuuksia luontopolku Höytiäinen ja sen laskun hyödyntäminen tonttimaata, tyhjät talot kylien yhteistyö olisi hyvä saada lisää asukkaita, jotta koulu säilyisi toivotaan jatkajaa Leivon mansikkatilalle ja maatilamatkailua myös samalle paikalle UHKATEKIJÄT väki vanhenee ikärakenne vanhenee koulun lakkautus kaupan loppuminen sukupolven jatkuvuus kylä autioituu väen väheneminen rantojen pusikoituminen, rehevöityminen yhteydenpidon väheneminen jos ei löydy jatkajaa maatiloille Synkistelyä ja irrottelua Luonto on olennainen osa Ruvaslahtea. Se houkuttelee asukkaita puoleensa erilaisten harrastusten pariin yksi niistä on kalastus. Mutta muikut puhuttavat. Höytiäiseen halutaan lisää muikkuja. Harrastajakalastajia harmittaa, kun troolit pyytävät kaikki muikut. Infrastruktuurin osalta suurin ongelma on huonokuntoiset tiet. Tie Polvijärveltä kyläkaupalle asti on päällystetty, samoin Oriniemen Länsirannan tie. Kyläläisiä ihmetyttää suuresti, että keskelle kylää on jätetty noin kolme kilometriä tietä peruskorjaamatta sorapinnalle. Asiasta on valitettu useaan otteeseen, mutta parannusta ei ole vielä tullut. Vesijättömaalla teiden alla on yleisesti savea. Näin ollen tiet kärsivät keväisin voimakkaista routavaurioista ja nykyinen runsas ja raskas liikenne rasittaa niitä voimakkaasti. Laajakaistayhteyksien saaminen koko kylän asukkaiden ulottuville on ruvaslahtelaisten tavoite. Kylätoiminnan kehittäminen ja uusien aktiivisten toimijoiden mukaan saaminen puhuttaa Ruvaslahdella. Mukaan toimintaan halutaan kesäasukkaitakin. Tiedottaminen (Ruvasviesti ja Kyläradion toimittaminen) on muutaman henkilön harteilla. Huoli kyläkaupan tulevaisuudesta nousi esiin. Tulevaisuuden Verstas illoissa toivottiin, että kyläläiset käyttäisivät kyläkaupan palveluja. Se tukisi palvelujen säilymistä kylällä.

8 Ongelma Asukasluku Emäntiä taloihin tarvittais Järjestettävä kesäasukasilta Ei ole nuorisoa Elinkeinot Puulämmitys ei vielä kilpailukykyinen Harrastukset Roolit pyytää muikut heti, kun niitä ilimestyy lisää muikkukauppiaita! Ei yhteisiä vetäviä tapahtumia Humppailtoja puuttuu Metsästysmaat huonot Muikkuja Höytiäisessä liian vähän Taitojen piilottelu Karaokebaari puuttuu Kyläiltoja Liian vähän radioihmisiä Miksi ei aikuisille bileitä? Infra Tiet huonossa kunnossa -tiet kunnostettava Kylä keskellä tien huono kunto Liian huono kylätie Ei joukkoliikennettä Jätevesien käsittely tulevaisuudessa (imeytysohjeet) Risteysvalaistus Kulttuuri Tarinailtamat puuttuvat Ei järjestä teatteri- ym. matkoja Ei ole latotansseja Äänet Kylätoiminta Suurin osa kyläläisistä ei osallistu yhteisiin kokouksiin ym. Yhteiset tapahtumat eivät kiinnosta Enemmän vapaaehtoisharrastajia Kylätoimikunta pihtaa rahoja Oman kylän kehittäminen ei kiinnosta Kyläilmeen puuttuminen Liian vähän kylän yhteisiä tapahtumia Missä kylän yhteishenki? Uusia kyläläisiä ei ole saatu mukaan osallistumaan Kesäasukkaita ei tunne Toimintaan enemmän nuoria Kesäasukkaiden heikko osallistuminen Kukaan ei käy kylässä Kyläläisiä ei näe, osasta ei tiedä, ovatko elossa Kylätoiminta ei vedä tarpeeksi ihmisiä Kyläyhdistyksen hallituksen jäsenet eivät käy kokouksissa

9 Puuttuu oma juttu Raimo potkii - kyläillan huumoria Ruvasviestin ilmestyminen harventunut liikaa, ei löydy toimittajia; Ruvasviestiä ei ole pystytty toimittamaan suunnitellusti Sosiaalinen yhteistyö puuttuu Vakiotalkoolaiset Muut Rekat ajaa liian kovaa risteysalueella Palvelut Kyläläiset eivät käytä tarpeeksi paljon kyläkaupan palveluja kyläkaupan vähäinen käyttö - kaikki eivät käy kyläkaupassa Kunnan terveydenhuoltopalvelut huonot -terveydenhoito kaukana vaikea päästä Talotalkkari puuttuu Asiointimatkakustannukset (auto välttämätön) Kesätorilla ei ole riittänyt ostajia, joten ei ole ollut viime vuosina Kotiapu puuttuu Ympäristö Vesijättömaat ryteikköisiä Ojat eivät pysy auki savimaalla Elinkeinojen, harrastusten, palvelujen ja kulttuurin kehittämiseksi ruvaslahtelaiset ideoivat hyvinkin monenlaisia toimenpiteitä. Moottorikelkkasafari osoittautui sellaiseksi, johon löytyisi jo vastuuhenkilöt, jotka voisivat toteuttaa hankkeen. Eri ikäisten harrastusmahdollisuuksiksi löydettiin erilaisia vaihtoehtoja, joista osa on helppo toteuttaa ja osa on itse asiassa toteutettukin. Osa harrastuksista vaatii laajempaa yhteistyötä ja rahoitusta. Vanhustentalo, lasten leirit, perhepäivähoitaja, kylätalkkari, kotiapu siinä osa palvelumuodoista, joita ruvaslahtelaiset toivoivat saavansa kylälle. Kulttuurin vaaliminen on ruvaslahtelaisten sydäntä lähellä. Perinnetyönäytökset, perinneillat, kesä- ja lastenteatteri innostivat kyläläisiä pohtimaan perinteen elvyttämismahdollisuuksia.

10 Idea Äänet Asukasluku Tyhjät talot käyttöön Elinkeinot Moottorikelkkasafari Troolikalastuskielto Kirkkovene (turistit airoihin maksua vastaan) Nettikaupat (yksityiset yrittäjät, kun yhteydet kunnossa) Ratsastusvaellusta Satamakasino: kuuluisia esiintyjiä, karaokebaari Venäläisille oma lomaparatiisi (kaikki palvelut) Jäätelökioski Kyläpaja (konekorjaamo) Majoitustilaa lisää Mansikkaviljelijä Pitopalvelu Timanttikaivos Kanoottiristeilyt Liikemiesten ja naisten akkujen latauspaikka Viedään Tanin kaivosprojekti loppuun ja vettä maailmalle Ruvaslahdelta 3 Harrastukset Uimarantaan oma rantasauna kyläläisille Luontopolku Ruvaslahden yhteinen kirkkopyhä Suunnistukset Ruvaslahden suunnistuskoulu (RuSKu) Urheilukenttä Rantakalailta (perinne) Hyppyrimäki Katos kaukalon luo Kudontatilat (käsityö) / kudontakerho Kuutamokävely Liikuntahalli Oma käsityöpiiri Partio lapsille Pienoisgolfrata Pilkkiretket (opastetut) turisteille Rokkileirejä nuorille Skeittiramppi Tähtitaivas tutuksi kurssi Vappunaamiaiset ladolla (paras asu palkitaan) Infra Teiden perusparannus / kevyenliikenteen väylä Metroyhteys kirkonkylälle

11 Kulttuuri Perinnetyönäytöksiä Perinneillat Kyläteatteri (esim. Höytiäisen laskusta näytelmä) / lastenteatteri / Kesäteatteri Juhannustanssit (perinne) Lauluillat Lukupiiri Kylätalo Kokoontumistila Palvelut Osakerivitalot, myös vuokrattavia Vanhustentalo täysihoitoineen ATK-tuki omalla kylällä Kotipalvelu (siivous, kyyditys, asiointi yms.) Turistien huvituspalvelu (kyyditys tansseihin yms.) Asunto-osakeyhtiö (+talkkari, hoitaja tms.) Caravaanialue Kylätalkkari Lasten leirit (Emppula) yhteistyö järjestöjen kanssa Perhepäivähoitaja kylälle Terveydenhoitopalvelut Ympäristö Kyläkota (30-40 immeistä) Yhteinen ympäristön siivouspäivä yhdessä koulun kanssa Lisää grillikotia (urheilukentän luona) Tulevaisuuden visioita. Kylän tulevaisuuden vaihtoehdot: (visio 07-0, unelma 0-5 vuoden päähän ) asukasluku tuplaantuu tyhjissä ladoissa tanssitaan kalakanta lisääntyy (muikut) kylällä oma näytelmäkerho, laulukuoro kevyenliikenteen kaistat kauppakeskus palvelisi lähikylien tarpeet pienkonekorjaamo nuorille työpaja (ongelmanuoret). Kylän unelmat, päämäärämme ja tavoitteemme asukasluku nousee, kesäasukkaita, mökkiläiset vakinaisiksi asukkaiksi pienyritystoiminta, alihankintatyöt puhdas maanviljelys, puhdas ruoka päällystetyt tiet lapsien tekoiässä olevia asukkaita koulu pysyy kauppa pysyy lampaat, vuohet, maisemanhoito maatilamatkailu (vrt. Saarila) uimahalli Polvijärvellä

12 3. Maailmanmenon vaikutus kyläämme ei kyläkouluja, ikäluokat pienenvät tilakoot kasvavat väki vähenee (EU) vanhukset kirkonkylälle maitotilat vähenevät muutama kokeilija kaupungista luontaiselinkeinojen harjoittajiksi (luomu, lammas) kunnolliset tietoliikenneyhteydet etätyö lisääntyy ihmisiä lisää? Kehittämisohjelmia Ruvaslahdella tehdään paljon ja siellä tapahtuu kaikenlaista. Kivenä kengässä hiertää kuitenkin se, että kylällä tapahtuva toiminta on yksien ja samojen harteilla tosin näin on monessa muussa kylässä. Vakituisten kuin kesäasukkaidenkin aktivointi mukaan toimintaan onkin haasteellista. Jos toimintaan saadaan enemmän aktiivista väkeä, ideat, jotka nyt jäivät pois kehittämisohjelmasta, voitaisiin toteuttaa hankerahoitusta hyväksi käyttäen. Näitä ovat muun muassa nuorille tarkoitetut rokkileirit ja skeittiramppi. Ne sivuutettiin toteamalla, että Joensuussa tai kirkonkylällä on. Nuorten on kuitenkin vaikea osallistua niihin ilman vanhempia, koska Ruvaslahdelta puuttuu julkinen liikenne. Ruvaslahti on yksi edelläkävijöitä, kun puhutaan tiedottamisesta. Siellä ilmestyy kylälehti ja kyläläiset tekevät Kyläradiota säännöllisesti. Suunnitelmailloissa nousi esiin se, että myös lehden ja radio-ohjelmien toimittamiseen kaivataan lisävoimia. Ruvaslahdella ei ole kylätalkkaria. Yhteistyö Pohjois-Karjalan Kylät ry:n kanssa mahdollistaisi sen, että voitaisiin tehdä tarvekartoitus syksyllä 007 Yhteisölliset työt -hankkeen rahoituksen turvin. Tarvekartoituksen jälkeen voitaisiin lähteä selvittämään, mikä olisi sopiva toteutusmuoto. Pohjois-Karjalassa on toteutettu erilaisia malleja: kunta, kyläyhdistys tai muu yhdistys on palkannut henkilön palkkatuella tai muuten, joku perustanut yrityksen (voi saada myös starttirahaa) tai kylätalkkari toimii ns. osuuskuntayrittäjänä jonkin työosuuskunnan kautta. Moottorikelkkasafarien järjestäminen edistäisi matkailua Ruvaslahdella ja muuallakin Polvijärvellä. voisi toimia promoottorina, kun asiaa selvitellään. Toteuttaja olisi todennäköisesti itsenäinen yrittäjä, joka voisi hakea hankerahaa Leader-yhdistyksestä tai suoraan TE-keskuksesta. Safarit voitaisiin toteuttaa muun yritystoiminnan oheistuotteena. Samaan olisi mahdollista yhdistää esimerkiksi ratsastusvaellukset, kanoottiretkeily ja ainakin osittain vitsinä heitetyt opastetut pilkkiretket matkailijoille. Ideoiden jalostaminen yrityshankkeeksi vaatii aikaa, mutta ainakin edellytykset kannattanee selvittää. Kyläkodan rakentaminen palvelisi kyläläisten lisäksi matkailijoita. Pelkkä rakentaminen ei kuitenkaan riitä. Jo etukäteen tulisi miettiä, mitä toimintaa sen ympärille suunnitellaan paitsi, että se palvelisi matkailijoita. Tarkoituksenahan on nimenomaan kehittää toimintaa eikä pelkästään rakentaa kota kodan vuoksi.

13 TOIVESUUNNITELMA Kehittämishanke / idea Kyläkauppa Terveydenhuolto Kylätalkkari Asioimistaksi Kesätori Kotiapu puuttuu Osakerivitalot - palvelutalo täysihoitoineen ATK-tuki omalla kylällä KEHITTÄMISOHJELMA Kylä: Ruvaslahti TOTEUTUSOHJELMA Toteuttamisen esteet Toimenpiteet esteen poistamiseksi Keinot hankkeen toteuttamiseksi Teema: Palvelut Vastuutahot Ketkä / kuka Aikataulu Seuranta asiakaspohjan väheneminen liikenneyhteydet erikoistavaroiden suppea valikoima Tavaratoimitukset kotiin tarvittaessa Mökkiläiset saatava kyläkaupan asiakkaiksi Mainonta Kyläkauppa Tukkuliike Kylän omat asukkaat Jatkuvaa mainontaa * tiedottamista etäisyydet liikenneyhteydet vastaanottopiste puuttuu kylältä byrokratia (EU yms.) asiakaspohjan riittävyys Kotisairaanhoidon laajentaminen kylälle/toimivammaksi/tietyt vastaanottoajat Käyntien aikataulutus Kylälääkekaappi Kunnan hankkeena (käytännön toimet) Yrittäjä (?) Kunta / terveyspalvelut Kunta PK Kylät Uusi yrittäjä syksy On jo olemassa ei riitä ostajia heinäkuu 007 Huutokauppa, markkinatori huono sijainti, sivussa, kunta ei kiinnostunut, rahan puute Kunnalla kotiavustajia, kunnassa myös yksityisiä palveluntarjoajia Löydettävä yksityinen rahoittaja Kunnan tontteja on varattuna Yrittäjä Kunta kesäkuu 007 alk. tarjoaja + kysyntä ei kohtaa Ruvasviestiin ilmoitus: haetaan halukkaita tukihenkilöitä Toimitus Seuraavaan lehteen

14 TOIVESUUNNITELMA Kehittämishanke / idea Kyläiltoja Luontopolku Ei yhteisiä tapahtumia Humppailtoja puuttuu Metsästysmaat huonot Muikkuja Höytiäisessä vähän Taitojen piilottelu Karaokeillat puuttuvat Liian vähän radioihmisiä Suunnistukset TOTEUTUSOHJELMA Toteuttamisen esteet haja-asutus vetäjien puute maanomistussuhteet jokisillan puuttuminen vetäjien puute teostomaksut, tila pirstaleisuus istutukset eivät onnistuneet ujous, vaatimattomuus vetäjä Toimenpiteet esteen poistamiseksi Keinot hankkeen toteuttamiseksi Kyläläisten aktivointi Yhteistyön lisääminen naapurikylien kanssa Uusien vetäjien aktivointi Yhteydenotto maanomistajiin Rahoituksen etsiminen Asia on jo vireillä Tapahtumia on riittävästi Taksikyyti Martonvaaran lavalle Tanssikurssi alkaa syksyllä Tansseja voidaan järjestää koululla tai Moskovassa PR-työ Kuhanpyyntiä lisättävä Ruvasviestiin osaajien haastatteluja osaajat riehaan mukaan Epävirallisia on, kirkonkylällä löytyy baari Tehtävä yhteistyötä laajemmin Koulun kanssa yhteistyössä Teema: Harrastukset Vastuutahot Ketkä / kuka Aikataulu Seuranta 008 alkaen Metsähallitus Kunta Maanomistajat ja muut ky:t alkanut -> tarkistus jo tänä vuonna Martonvaaran järjestysmehet 007 Metsästysseura Kalastusseura 007 Toimitus Jatkuva haku yhdessä Risto Soinisen kanssa alk.

15 Kudontatilat Tähtitaivas tutuksi TOIVESUUNNITELMA Kehittämishanke / idea Ratsastusvaellus Satama-kasino Venäläisille oma lomaparatiisi Moottorikelkkasafari Troolikalastus/-kielto Kirkkovene paikka, kustantaa kuka Paikka löydettävä, koulussakin voi järjestää pienimuotoisesti, kirkonkylällä on Kyläyhdistyksen järjestämä retki Jakokoskelle TOTEUTUSOHJELMA Toteuttamisen esteet Toimenpiteet esteen poistamiseksi Keinot hankkeen toteuttamiseksi hevosten puute ei nyt toteutettavissa Hankitaan Leader-rahaa ja hankimme Islannista heppoja rahan puute Yhdistämme hankkeen kodan rakentamisen kanssa kylällä ei ole sopivia paikkoja ennakkoasenne Tarja Cronberg myy tontit tai pari Rakennamme sinne venäläisten toivomusten mukaisen keitaan kuka järjestää? lupa, vakuutukset, kelkat jo perustettu yhdistys kaipaa puheenjohtajaa ottaa vetovastuun Tutkikaan mahdollisuutta oman yhdistyksen perustamiseksi kalastuskuntien yksimielisyyden puute lakimuutos nykyinen lupakäytäntö vähäiset istutusmäärät Lakia muutettava / lupakäytännön muuttaminen Yhteistyö kalastuskuntien ja kyläyhdistyksen kanssa veneen puute Veneen hankinta Leader-rahoitus Puuhamies asian eteenpäin viemiseen Kunta, seutuopisto, mahd. yksityisessä talossa, kyläyhd kevättalvi Teema: Elinkeinot Vastuutahot Ketkä / kuka Aikataulu Seuranta Kylälle muuttava uusi hevostyttö 00-0 Pentti Leppänen Timo Turunen Jaana Jylhä-Ollila kyläyhdistys Kalastuskunnat Kunnanisät Viljo Mertanen 00-0

16 Nettikauppa Jäätelökioski Kyläpaja Majoitustilaa Kanoottiretkeily Mansikkatila / viljelijä Pitopalvelu Timanttikaivos Vesiprojekti koneita ei kaikilla ei osata käyttää ei laajakaistaa asiakaspiiri liian pieni elättääkseen yrittäjän sopivan hallin puuttuminen pitäydytään tiukasti perinteisessä maataloudessa ennakkoluulot uusia asioita kohtaan - vastustetaan kehittämistä reittiuoman puhdistus riskialtis, valtava työmäärä, ei välttämättä elätä koko vuotta kunnassa jo useita yrityksiä ei ole löytynyt timantteja koeporauksissa Kuljetusten esteenä heikot tiet Veden puhtaus? Kunnalta luvattu laajakaistayhteydet kylälle Opastetaan koneen käytössä Kyläkaupan kone yleiseen käyttöön Kioskin ja pitopaikan hankinta Elinkeinorakenteen muuttuessa tiloja voidaan käyttää esim. korjaamotoimintaan EU-tuet Sukupolvenvaihdoksissa uudet aatteet elinkeinoissa Rohkeutta uusien ajatusten toteuttamiseen Luvat kuntoon, reitin raivaus ja kunnossapito Ennakkoluuloton yrittäjä Riittävän suuret maa-alueet Starttirahamahdollisuus Palvelujen monipuolistaminen - esim. ohjelmapalvelut perhejuhlat Koeporausten lisääminen Yksityisten ihmisten aktiivisuus etsintään Rakentaa oma pumppuasema Tienpohjan vahvistaminen Oman pullotusaseman rakentaminen Esa Sairanen Esim. yhdistykset Ennakkoluuloton yrittäjä Kunnan elinkeinoasiamies Kunta / hallinto kannustajana Kylätoimikunnat Metsähallitus Yrittäjä TE-keskus Nykyiset toimijat Kaivosyhtiöt Yrittäjä 0-05 kesä 007? Kesäkuu alk. 007 Jatkuvaa etsintää -

17 TOIVESUUNNITELMA Kehittämishanke / idea Tyhjät talot käyttöön Emäntiä taloihin tarvittaisiin Järjestetään asukasilta (kesäasukkaille) Ei ole nuorisoa TOIVESUUNNITELMA Kehittämishanke / idea Kyläteatteri / lastenteatteri Lukupiiri TOTEUTUSOHJELMA Toteuttamisen esteet omistaja ei halua luopua perikunta ei myy sopivia ei tarjolla liian paljon töitä, ei ehdi etsiä rohkeuden puute liian ronkeli, ei kelpuuta tavoitettavuus ympäristökeskus nihkeä ottamaan uusia asukkaita kieltämällä rantarakentamisen esim. laajennuksen estämällä asunto tontti TOTEUTUSOHJELMA Toteuttamisen esteet käsikirjoituksen puute ollut aikaisemmin Marttojen Toimenpiteet esteen poistamiseksi Keinot hankkeen toteuttamiseksi Aktivoidaan kyselyä Tiedustellaan olisiko myynnissä Ilmoitetaan kyläsivuilla Poikamiehet lomareissulle ja tosissaan etsimään sitä oikeaa Kunta ottamaan yhteyttä kaikkiin mökkiläisiin Kaikille halukkaille mahdollisuus muuttaa kesäasunto vakituiseksi Myydään tontteja Kaavoitettavia tontteja on kunnalla Ilmoitetaan näkyvästi Toimenpiteet esteen poistamiseksi Keinot hankkeen toteuttamiseksi Käsikirjoittajat Näyttelijät Tilat + tarpeisto Kylällä toimivat järjestöt mukaan Teema: Asukasluku Vastuutahot Ketkä / kuka Aikataulu Seuranta Kaikki hallituksen jäsenet Kunta heti ja seurataan tilannetta Emännätön isäntä Heti, ei ole aikaa hukata Raimo, Pentti, Timo Lähivuosina Kunta / hallitus Heti Teema: Kulttuuri Vastuutahot Ketkä / kuka Aikataulu Seuranta Kyläläiset / lasten vanhemmat 008 Kylällä toimivat Jatkuva

18 järjestämänä järjestöt Perinneillat vetäjien puute taitajien puute Aktivointi osaajien esiin kaivamiseksi Kansanperinneyhdis tys Jatkuva Juhannustanssit tällä hetkellä puuttuu tanssipaikka Paikka tiedossa Tapahtuman järjestelyt, ilmoittamiset ja paikan omistaja Juhannus 007 Perinnetyönäytökset perinnetyötekijöiden ikääntyminen Perinnetyökurssien pitäminen Ville Perinteiden taitajat Jatkuva TOIVESUUNNITELMA Kehittämishanke / idea TOTEUTUSOHJELMA Toteuttamisen esteet Toimenpiteet esteen poistamiseksi Keinot hankkeen toteuttamiseksi Teema: Infra Vastuutahot Ketkä / kuka Aikataulu Seuranta Tien huono kunto Kymmenen vuotta tehty kaikki voitava Ei joukkoliikennettä On kouluajan linja-auto ja asioimistaksi Risteysvalaistus Aloite kunnalle Kinahmon ky TOIVESUUNNITELMA Kehittämishanke / idea TOTEUTUSOHJELMA Toteuttamisen esteet Toimenpiteet esteen poistamiseksi Keinot hankkeen toteuttamiseksi Teema: Ympäristö Vastuutahot Ketkä / kuka Aikataulu Seuranta Kyläkota rakennuspaikka, rahoitus Hanke Suunnittelu, alku

19 TOIVESUUNNITELMA Kehittämishanke / idea Uudet asukkaat, kesäasukkaat, nuoret osallistumaan Vähäinen osallistuminen Mistä kyläilme ja oma juttu? TOTEUTUSOHJELMA Toteuttamisen esteet aikataulutus viitseliäisyys ajan puute tiedon puute liian lyhyt varoaika päällekkäisyydet yleinen arkuus pelätään hallitusvastuuseen joutumista vähän väkeä kyläyhdistyksen historia kummittelee - energia meni kylätaloon ei porkkanoita kyläläisille Toimenpiteet esteen poistamiseksi Keinot hankkeen toteuttamiseksi Riittävä tiedotus, aina ilmoitus Outokummun seutuun, rantakalailloista tieto postilaatikkoon Kyläläisille järjestettävä kiinnostavaa toimintaa -> vasta sitten mukaan talkoisiin ja vastuuseen rantakalaillat lauluillat kesäteatteriretket Lehtijuttua tapahtumista herättelyksi Aktiivinen yhteydenotto uusiin kylälle muuttaviin Ruvaslahti on maatalousvaltainen kylä entisellä järvenpohjalla, vesijättökylä Teema: Kylätoiminta Vastuutahot Ketkä / kuka Aikataulu Seuranta Tapahtumat alkaen kesä 007

20 RUVASLAHDEN KYLÄSUUNNITELMA 007

Johdanto. Työskentelytapa. Yleistä Karhunsalosta ja kyläyhdistyksestä

Johdanto. Työskentelytapa. Yleistä Karhunsalosta ja kyläyhdistyksestä Sisällysluettelo Johdanto.. 2 Työskentelytapa...2 Yleistä Karhunsalosta ja kyläyhdistyksestä.2 Kylän henki ja osaaminen...3 Vahvuuksia, heikkouksia, mahdollisuuksia ja uhkatekijöitä 3 Ongelmia ja ideoita....4

Lisätiedot

KULHON SEUDUN KYLÄSUUNNITELMA

KULHON SEUDUN KYLÄSUUNNITELMA KULHON SEUDUN KYLÄSUUNNITELMA 2005 Kulhon seudun kehittämisyhdistys ry Joensuun Seudun Leader ry Maaseudun Sivistysliitto Pohjois-Karjalan Kylät ry SISÄLLYSLUETTELO Johdanto 2 Työskentelytapa 2 Kylän henki

Lisätiedot

LAPINJÄRVI IHMISLÄHTÖINEN KUNTA KUNTALAISKYSELY 2016

LAPINJÄRVI IHMISLÄHTÖINEN KUNTA KUNTALAISKYSELY 2016 LAPINJÄRVI IHMISLÄHTÖINEN KUNTA KUNTALAISKYSELY 2016 Kyselyyn vastasi kaikkiaan 149 ihmistä, joista 31 olivat ruotsinkielisiä ja 118 suomenkielisiä Kaikki ihmiset eivät vastanneet kaikkiin kysymyksiin

Lisätiedot

Palvelut ja viihtyminen kuntaliitoskylissä - Salo

Palvelut ja viihtyminen kuntaliitoskylissä - Salo Palvelut ja viihtyminen kuntaliitoskylissä - Salo Hankekoordinaattori, kyläasiamies Henrik Hausen, Kylien Salo kehittämishanke, Salon kaupunki Etunimi Sukunimi 29.8.2014 Kylien Salo -kehittämishanke Kylätoimijoiden

Lisätiedot

Kylien Salo, Terveyspalvelujen palveluverkko

Kylien Salo, Terveyspalvelujen palveluverkko Kylien Salo, Terveyspalvelujen palveluverkko Työpaja 16.4.2015 Hankekoordinaattori, kyläasiamies Henrik Hausen, Salon kaupunki Kylien Salo -kehittämishanke Kylätoimijoiden aktivointi ja neuvonta Tiedotus:

Lisätiedot

MAINUAN KYLÄSUUNNITELMA 2004

MAINUAN KYLÄSUUNNITELMA 2004 MAINUAN KYLÄSUUNNITELMA 2004 Mainuan kylän edistäminen ry Työryhmä: Juntunen Nelli Karjalainen Voitto Kumpulainen Esa Mikkonen Teija 2 SISÄLLYS 1 JOHDANTO. 3 2 YMPÄRISTÖ 4 3 TIESTÖ JA LIIKENNE... 5 4 PALVELUT.

Lisätiedot

ELÄVÄÄ MAASEUTUA KAAKKOIS-PIRKANMAALLA

ELÄVÄÄ MAASEUTUA KAAKKOIS-PIRKANMAALLA ELÄVÄÄ MAASEUTUA KAAKKOIS-PIRKANMAALLA Kuhmalahden ja Pälkäneen kehittämistä Hankkeen tausta ja teema Rahoittajina Työ- ja elinkeinoministeriö Hallinnoijina Pomoottori ry sekä Kaakkois- Pirkanmaan seutukunta

Lisätiedot

OHVANAN JA PÄRNÄN KYLÄSUUNNITELMA

OHVANAN JA PÄRNÄN KYLÄSUUNNITELMA OHVANAN JA PÄRNÄN KYLÄSUUNNITELMA 2006 Ohvana-Pärnän kylätoimikunta, Joensuun Seudun Leader ry, Maaseudun sivistysliitto, Pohjois-Karjalan Kylät ry Sisällysluettelo Johdanto.. 2 Työskentelytapa...2 Yleistä

Lisätiedot

Aktiivinen Pohjois-Satakunta ry

Aktiivinen Pohjois-Satakunta ry Aktiivinen Pohjois-Satakunta ry Kehittämisstrategia 2014-2020 Sivu 1 9.6.2014 Toiminta-alue 43 930 asukasta 5 554 km 2 Sivu 2 9.6.2014 MMM, Mavi Kunnat kuntaraha 20% ELY-keskus yhteistyö Leader-ryhmä -tj.

Lisätiedot

Kyläkyselyn tuloksia. Pohjois-Kuru uuteen nousuun -hanke Taistelijan talo palveluyhdistys Kuva: A-P Joukanen

Kyläkyselyn tuloksia. Pohjois-Kuru uuteen nousuun -hanke Taistelijan talo palveluyhdistys Kuva: A-P Joukanen Kyläkyselyn tuloksia Pohjois-Kuru uuteen nousuun -hanke Taistelijan talo palveluyhdistys 17.2.2012 Kuva: A-P Joukanen Miten kysely tehtiin? Kysely lähetettiin sähköpostitse 50:lle ja se oli jaossa kyläkauppa

Lisätiedot

Kyläkysely. Valitse kunta. Vastaajien määrä: 95 0% 5% 10% 15% 20% 25% Iisalmi. Juankoski. Kaavi. Keitele. Kiuruvesi. Kuopio. Lapinlahti.

Kyläkysely. Valitse kunta. Vastaajien määrä: 95 0% 5% 10% 15% 20% 25% Iisalmi. Juankoski. Kaavi. Keitele. Kiuruvesi. Kuopio. Lapinlahti. Kyläkysely Valitse kunta Vastaajien määrä: 95 5% 1 15% 2 25% Iisalmi 6,32% Juankoski Kaavi Keitele Kiuruvesi Kuopio 23,16% Lapinlahti 5,26% Leppävirta 8,42% Maaninka Nilsiä 6,32% Pielavesi Rautalampi Rautavaara

Lisätiedot

KEHITTYMISEN JA UUDELLEEN ELÄVÖITYMISEN KAUPUNKILÄHIÖ HAJALA

KEHITTYMISEN JA UUDELLEEN ELÄVÖITYMISEN KAUPUNKILÄHIÖ HAJALA KEHITTYMISEN JA UUDELLEEN ELÄVÖITYMISEN KAUPUNKILÄHIÖ HAJALA Historiasta nykypäivään Hajalan kylän synty voidaan vanhojen veromerkintöjen pohjalta ajoittaa 1300-luvulle. 1700-luvulla kaksi yöpymis-, ravitsemus-

Lisätiedot

TYRNÄVÄN KUNTASTRATEGIA

TYRNÄVÄN KUNTASTRATEGIA TAUSTAA Markkuun seudun kyläyhdistys ja aiemmin kylätoimikunta on toiminut aktiivisesti pian 20 vuotta Kylän alueella asuu tällä hetkellä arviolta yli 300 henkeä Aktiivista ja elinvoimaista ydinmaaseutua

Lisätiedot

Jaalan kirkonkylän kyläkysely ja palvelukartoitus 2010

Jaalan kirkonkylän kyläkysely ja palvelukartoitus 2010 1 Jaalan kirkonkylän kyläkysely ja palvelukartoitus 2010 Voitte vastata kaikkiin kysymyksiin tai vain itseänne kiinnostaviin kysymyksiin. 1. Millä kyläalueella asutte (tai minkä alueen asioita vastauksenne

Lisätiedot

JOHDATUS KYLIEN BISNESKEISSEIHIN

JOHDATUS KYLIEN BISNESKEISSEIHIN JOHDATUS KYLIEN BISNESKEISSEIHIN - Kylien liiketoiminnan kenttää Juha Kuisma Kylien liiketoiminta-asiamies Kylien bisneskeissit -hanke 28.4. 2012 Rovaniemellä juha.kuisma@kylatoiminta.fi juha.kuisma@elisanet.fi

Lisätiedot

PAIHOLAN KYLÄSUUNNITELMA

PAIHOLAN KYLÄSUUNNITELMA PAIHOLAN KYLÄSUUNNITELMA 2006 Paiholan kyläyhdistys ry, Joensuun Seudun Leader ry, Maaseudun Sivistysliitto, Pohjois-Karjalan Kylät ry Sisällysluettelo Johdanto.. 2 Työskentelytapa...2 Yleistä Paiholasta.2

Lisätiedot

Peräpohjolan kehitys ry

Peräpohjolan kehitys ry Peräpohjolan kehitys ry Peräpohjolan kehitys ry Rekisteröity maaseudun kehittämisyhdistys = toimintaryhmä Toiminta-alue: Keminmaa, Ranua, Simo, Tervola, Kemin asemakaavan ulkopuoliset alueet, Rovaniemen

Lisätiedot

Liite 3.V. 2009 sovittujen toimenpiteiden toteutuminen 10/2012

Liite 3.V. 2009 sovittujen toimenpiteiden toteutuminen 10/2012 Liite 3.V. 2009 sovittujen toimenpiteiden toteutuminen 10/2012 TEEMA: KYLÄTALO Idea: Kylätaloselvitys tehdään yhteinen kylätaloselvitys muiden lakkautettujen koulujen kiinteistöistä ja niiden käytöstä

Lisätiedot

Polvijärven kyläilta Vetävä Polvijärvi 7.10.

Polvijärven kyläilta Vetävä Polvijärvi 7.10. Kohteet ja paikat sivu 1. Sotkuma - kyläkauppa, kahvio, kampaamo kylätalo - pien(kone)korjaamo, huollot, yms. pienkoneet korjaus - vapautuvat kunnantilat - veneranta - uimaranta - fresbegolfradan kehittäminen

Lisätiedot

UUSIA KÄVIJÖITÄ MUSEOON!

UUSIA KÄVIJÖITÄ MUSEOON! LEADER SEPRA UUSIA KÄVIJÖITÄ MUSEOON! 25.10.2016 Ala-Pihlaja Sivu 1 26.10.2016 TOIMINTATAPA PÄHKINÄNKUORESSA Leader on toimintaa, neuvontaa & rahoitusta paikkakunnan parhaaksi Leader-toiminta Leader-ryhmät

Lisätiedot

SATAKUNNAN LUONTOMATKAILUOHJELMA

SATAKUNNAN LUONTOMATKAILUOHJELMA SATAKUNNALLE OMA SATAKUNNAN LUONTOMATKAILUOHJELMA LUONTOMATKAILUOHJELMA Luontomatkailun mahdollisuudet Satakunnassa -tilaisuus Sanna-Mari Renfors, 31.3.2016 Hanna-Maria Marttila Ohjelman laadinnasta Laadinta

Lisätiedot

Paikallisella yhteistyöllä.. hanke, kylätoiminta Salossa

Paikallisella yhteistyöllä.. hanke, kylätoiminta Salossa Paikallisella yhteistyöllä.. hanke, kylätoiminta Salossa Viitannummi, Viitanlaakso 15.9.2016 Kyläasiamies Henrik Hausen, Paikallisella yhteistyöllä vahvempi Salo -hanke 2016-2018 Kylätoiminta on monipuolista

Lisätiedot

POLVIJÄRVEN KYLIEN KUULUMISIA

POLVIJÄRVEN KYLIEN KUULUMISIA POLVIJÄRVEN KYLIEN KUULUMISIA Seuraavat ideat, kommentit, toiveet ja ehdotukset on kerätty 10.12 järjestetyssä Polvijärven kylien illassa. Iltaan oli kutsuttu asukkaita. Läsnä oli kunnan edustaja, sekä

Lisätiedot

Konttimäki-kylistä komein

Konttimäki-kylistä komein Konttimäki-kylistä komein Faktaa kylästä Asukasluku 119 Taloja n.70 Kyläyhdistys toiminut vuodesta 1979 alkaen, alkuun kylätoimikuntana Kyläyhdistyksen jäsenmäärä 136 Konttinetti (konttimaki.suntuubi.com)

Lisätiedot

TIIVISTELMÄ KYLÄKYSELYSTÄ SEKÄ KYLÄPÄIVYSTYKSESTÄ KANGASLAHTI

TIIVISTELMÄ KYLÄKYSELYSTÄ SEKÄ KYLÄPÄIVYSTYKSESTÄ KANGASLAHTI Kehittämisyhdistys Kalakukko ry RAKE-hanke Juankoskentie 7A 73500 Juankoski TIIVISTELMÄ KYLÄKYSELYSTÄ SEKÄ KYLÄPÄIVYSTYKSESTÄ KANGASLAHTI Kyselylomake postitettiin 13.2.2009 Kangaslahden kylän maanomistajille,

Lisätiedot

Kysely KEPOLA. Vastaajan ikä. Sukupuoli

Kysely KEPOLA. Vastaajan ikä. Sukupuoli Kysely KEPOLA Kyläkyselyn vastauksia Kysely postitettiin 19.1.2009 ja aikaa vastaamiseen oli 12.2 asti Palautuspisteet Kepolassa olivat kirjastossa ja pankissa Vastauksia tuli yhteensä 24 Vastausprosentti

Lisätiedot

KOULUVERKKOSELVITYS 2016 KOULUJEN VANHEMPAINYHDISTYSTEN SWOT-ANALYYSIT

KOULUVERKKOSELVITYS 2016 KOULUJEN VANHEMPAINYHDISTYSTEN SWOT-ANALYYSIT KOULUVERKKOSELVITYS 2016 KOULUJEN VANHEMPAINYHDISTYSTEN SWOT-ANALYYSIT SYLVÄÄN KOULUN VANHEMPAINYHDISTYS KIIKAN KOULUN VANHEMPAINYHDISTYS MARTTILAN KOULUN VANHEMPAINYHDISTYS TYRVÄÄNKYLÄN KOULUN VANHEMPAINYHDISTYS

Lisätiedot

Keskeiset toimijat ja kulttuuripoliittinen vaikuttaminen Sirpa Lahti & Hannu Tolvanen

Keskeiset toimijat ja kulttuuripoliittinen vaikuttaminen Sirpa Lahti & Hannu Tolvanen Keskeiset toimijat ja kulttuuripoliittinen vaikuttaminen Sirpa Lahti & Hannu Tolvanen Toimijat Kansanmusiikin ja - tanssin alan toimijat voidaan jakaa kolmeen suurempaan kategoriaan, yksityiset toimijat,

Lisätiedot

Puutossalmen kyläsuunnitelma. päivitetty 02/2013. Puutossalmen kyläyhdistys ry

Puutossalmen kyläsuunnitelma. päivitetty 02/2013. Puutossalmen kyläyhdistys ry Puutossalmen kyläsuunnitelma päivitetty 02/2013 Puutossalmen kyläyhdistys ry Sisällysluettelo sivu Johdatus 3 Puutossalmen kuvaus 4 Puutossalmen tulevaisuuden kuva 6 Kehittämisen tavoitteet 6 Toimintaohjelma

Lisätiedot

KYLÄSUUNNITELMA. Yhteystiedot: Sunniemen kyläyhdistyksen puheenjohtaja Kari Ylikoski Korpitie 105, 28260 HARJUNPÄÄ puh. 02 533 8885 www.ulvila.

KYLÄSUUNNITELMA. Yhteystiedot: Sunniemen kyläyhdistyksen puheenjohtaja Kari Ylikoski Korpitie 105, 28260 HARJUNPÄÄ puh. 02 533 8885 www.ulvila. SUNNIEMI - SUOSMERI - HARJUNPÄÄN KYLÄSUUNNITELMA 2005-2010 Yhteystiedot: Sunniemen kyläyhdistyksen puheenjohtaja Kari Ylikoski Korpitie 105, 28260 HARJUNPÄÄ puh. 02 533 8885 www.ulvila.fi 2 SUNNIEMI- SUOSMERI

Lisätiedot

TYRJÄNSAAREN KYLÄSUUNNITELMA

TYRJÄNSAAREN KYLÄSUUNNITELMA TYRJÄNSAAREN KYLÄSUUNNITELMA 2005 Tyrjänsaaren kylätoimikunta, Vaara-Karjalan Leader ry, Maaseudun sivistysliitto, Pohjois-Karjalan kylät ry ja Ilomantsin kunta SISÄLLYSLUETTELO Johdanto 2 Työskentelytapa

Lisätiedot

Kerässieppi-Liepimän kyläverkko LOPPURAPORTTI

Kerässieppi-Liepimän kyläverkko LOPPURAPORTTI Kerässieppi-Liepimän kyläverkko LOPPURAPORTTI 1. Hankkeen toteuttajan nimi Osuuskunta KeroKuitu 2. Hankkeen nimi/hanketunnus Kerässieppi-Liepimän kyläverkko/22657 3. Yhteenveto hankkeesta Kerässieppi-Liepimän

Lisätiedot

Talouden koko. Kantrin lukijat elävät keskivertosuomalaista suuremmassa taloudessa.

Talouden koko. Kantrin lukijat elävät keskivertosuomalaista suuremmassa taloudessa. Kantri on Maaseudun Tulevaisuuden kuukausiliite. Kantri kertoo tästä ajasta, maaseudun elämästä, ihmisistä ja ilmiöistä lämpimästi ja terävästi. Se ei kaihda kaivautua pintaa syvemmälle, mutta uskaltaa

Lisätiedot

Ainutlaatuinen Lappajärvi kutsuu asumaan ja viihtymään

Ainutlaatuinen Lappajärvi kutsuu asumaan ja viihtymään 2016 Ainutlaatuinen Lappajärvi kutsuu asumaan ja viihtymään atuinen Lappajä Visio: Lappajärvi on asukkaistaan välittävä turvallinen ja viihtyisä asuinkunta. Arvot: Lappajärvi on yhteistyöhön valmis itsenäinen

Lisätiedot

KONKAKUMPU. Tarjolla hyvä elämä Fiskarsista

KONKAKUMPU. Tarjolla hyvä elämä Fiskarsista KONKAKUMPU Tarjolla hyvä elämä Fiskarsista KONKAKUMPU Tarjolla hyvä elämä Fiskarsissa! Kuvittele että voisit saada parhaat palat sekä maaseudusta että kaupungista. Luonto ja historia olisivat lähellä,

Lisätiedot

KYLÄSUUNNITELMAT JA RAHOITUS NURMIJÄRVELLÄ

KYLÄSUUNNITELMAT JA RAHOITUS NURMIJÄRVELLÄ Kokoontumis- ja harrastustilat sekä kyläyhdistyksen perustaminen (Harrastus)toiminnan pitää olla uutta, tai toimintaa on laajennettava/uusittava. Kotiseutuliiton ja opetusministeriön varoja kannattaa myös

Lisätiedot

Hevosharrastuksen merkitys ja ratsastuskouluyrittäjän mietteitä kuntayhteistyöhön Minna Martin-Päivä. Forssa

Hevosharrastuksen merkitys ja ratsastuskouluyrittäjän mietteitä kuntayhteistyöhön Minna Martin-Päivä. Forssa Hevosharrastuksen merkitys ja ratsastuskouluyrittäjän mietteitä kuntayhteistyöhön Minna Martin-Päivä Forssa 14.6.2010 Esityksen sisältö: Hevosharrastuksen merkitys Kunnalle Harrastajille/perheille Hevosyritys

Lisätiedot

Kyläkysely KYLÄKYSELY YTTILÄ. Ikä. Sukupuoli

Kyläkysely KYLÄKYSELY YTTILÄ. Ikä. Sukupuoli Kyläkysely KYLÄKYSELY YTTILÄ Elina Haavisto Kysely postitettiin joka talouteen Köyliössä Vastausaikaa oli noin 2 viikkoa Yttilässä 2 kotitaloutta palautuneita vastauksia 28 Vastausprosentti 14% Sukupuoli

Lisätiedot

Maaseutuparlamentti 2017 Leppävirralla. Merja Kaija kyläasiamies

Maaseutuparlamentti 2017 Leppävirralla. Merja Kaija kyläasiamies Maaseutuparlamentti 2017 Leppävirralla Merja Kaija kyläasiamies Maaseutuparlamentti Maaseutupolitiikan neuvosto (MANE), Suomen Kylätoiminta ry, Pohjois- Savon Kylät ry ja Maaseutuverkostopalvelut ovat

Lisätiedot

Kiikalan pitäjäkyselyn tuloksia

Kiikalan pitäjäkyselyn tuloksia Kiikalan pitäjäkyselyn tuloksia ti Kylien Salo, FM Tanja Ahola VASTAAJAT (194 vast.) muut 1 % yksi aikuinen 27 % lapsiperhe 15 % kaksi aikuista 57 % Lähetettiin 1040 kpl julkinen tiedote postinumeroalueille:

Lisätiedot

Ikäihmisten palvelusuunnitelma

Ikäihmisten palvelusuunnitelma Kirjasto- ja kulttuuripalvelut Ikäihmisten palvelusuunnitelma 2016-2018 Kuva Sirkku Petäjä www.nurmijarvi.fi Palveluja ikäihmisille Kirjasto- ja kulttuuripalvelut laati ensimmäisen ikäihmisten palvelusuunnitelman

Lisätiedot

1.! " # $ # % " & ' (

1.!  # $ # %  & ' ( 1.! $ & ' ( ) * +, SWOT - Joutsa Vahvuudet Heikkoudet Monipuoliset palvelut (erityisesti kaupan alalla) Sijainti E75 / 4-tien varrella Aktiiviset kuntalaiset Laaja yrityspohja, yrittäjyys, kärkiyritykset

Lisätiedot

Kysely kotona asuville kehitysvammaisille. Seutu III

Kysely kotona asuville kehitysvammaisille. Seutu III Kysely kotona asuville kehitysvammaisille Seutu III Tietoja Vastausmäärä seuduittain 80 60 40 20 0 Seutu I Seutu II Seutu III Kaikki vastaukset 70 44 41 Seutu I Seutu II Seutu III Yhteensä Kotona asuvat

Lisätiedot

Koko perheen kyläilta ja teemana kyläturvallisuus

Koko perheen kyläilta ja teemana kyläturvallisuus Koko perheen kyläilta ja teemana kyläturvallisuus Tervetulosanat ja muutama dia puheenjohtajalta (Olli) Kyläyhdistys on 36-vuotias ja hyvissä voimissaan Onnistuttu tiedonkulun ja avoimuuden lisäämisessä

Lisätiedot

Kyläsuunnitelma Siikamäki-Peiposjärvi 2015-2020 Valtakunnallinen vuoden kylä 2008

Kyläsuunnitelma Siikamäki-Peiposjärvi 2015-2020 Valtakunnallinen vuoden kylä 2008 Kyläsuunnitelma Siikamäki-Peiposjärvi 2015-2020 Valtakunnallinen vuoden kylä 2008 Itäkeskus Visio Viihtyisä, toimiva ja maaseutumainen kylä, joka tarjoaa lähipalveluina riittävät peruspalvelut asukkailleen,

Lisätiedot

Kainuun kuntarakenneselvitys. Paikka Aika

Kainuun kuntarakenneselvitys. Paikka Aika Kainuun kuntarakenneselvitys Paikka Aika Vahvuudet Mikä on Kainuun merkittävin vahvuus tällä hetkellä? Luonnonvarojen hyödyntäminen. Metsät, puhdas luonto ja kaivosteollisuus nähdään Kainuun merkittävimpinä

Lisätiedot

Popinniemen Iskun seuraseminaari ja sen tulokset

Popinniemen Iskun seuraseminaari ja sen tulokset Popinniemen Iskun seuraseminaari ja sen tulokset Popinniemen Iskun historia Popinniemen Isku RY on perustettu vuonna 16.02.1960 Popinniemen Ponnistus erosi 1960 TUL:sta, jolloin ne jäsenet, jotka halusivat

Lisätiedot

Itä-Suomen Ammattitaito ry.

Itä-Suomen Ammattitaito ry. Itä-Suomen Ammattitaito ry. yhdistys perustettu vuonna 2003 toimialue: Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois- Karjalan ja Kainuun maakunnat jäseninä toimialueen merkittävimmät ammatillisen koulutuksen järjestäjät

Lisätiedot

Riihivalkaman koulualueen kyläsuunnitelma 2010

Riihivalkaman koulualueen kyläsuunnitelma 2010 Aikaleima Riihivalkaman koulualueen kyläsuunnitelma 2010 Käynnissä olevat kylän kehittämiskohteet Toimenpiteet Aikataulu Vastuutaho= mitkä toimijat, kenen kanssa Jätevesiasiat Selvitys ja suunnittelu jätevesiviemäristä

Lisätiedot

YRITTÄJÄTESTIN YHTEENVETO

YRITTÄJÄTESTIN YHTEENVETO YRITTÄJÄTESTIN YHTEENVETO Alla oleva kaavio kuvastaa tehdyn testin tuloksia eri osa-alueilla. Kaavion alla on arviot tilanteestasi koskien henkilökohtaisia ominaisuuksiasi, kokemusta ja osaamista, markkinoita

Lisätiedot

Kyllä maalla on mukavaa!

Kyllä maalla on mukavaa! Kyllä maalla on mukavaa! Kotimaan vapaa-ajan markkinat Kotimaan matkailun nykytrendit ja tulevaisuuden näkymät Jyväskylä 1.9.2016 Kimmo Aalto Toiminnanjohtaja Lomalaidun Ry 15.12.2016 kimmo.aalto@lomalaidun.fi

Lisätiedot

I Ympäristönsuojelu Mitkä ovat mielestäsi viisi (5) suurinta paikallista ympäristöongelmaa?

I Ympäristönsuojelu Mitkä ovat mielestäsi viisi (5) suurinta paikallista ympäristöongelmaa? I Ympäristönsuojelu Mitkä ovat mielestäsi viisi (5) suurinta paikallista ympäristöongelmaa? 1.Liikenne 3a 15 42 % 2. Melu 5 3.lmansaasteet ja/tai hajut 1 24 67 % 4. Likaiset kadut 7 19 % 5. Julkisten rakennusten

Lisätiedot

Ideapäivä Tampere - JAETAAN OSAAMISTA -

Ideapäivä Tampere - JAETAAN OSAAMISTA - Ideapäivä 25.5.2012 Tampere - JAETAAN OSAAMISTA - Karjalasta kajahtaa TERVEHDYS! Pohjois-Karjalan eteläkärjessä Tohmajärvi, Kitee, Kesälahti, Rääkkylä Keski-Karjalan Kehitysvammaiste Kvtl- IDEAPÄIVÄ 25.5.2012

Lisätiedot

Voimassaoleva vanha elinkeinostrategia tehty v. 2010 ja hyväksytty kunnanvaltuustossa 20.10.2010 Päivityksen tarkoituksena ajantasaistaa strategiaa

Voimassaoleva vanha elinkeinostrategia tehty v. 2010 ja hyväksytty kunnanvaltuustossa 20.10.2010 Päivityksen tarkoituksena ajantasaistaa strategiaa 25.8.2014 Voimassaoleva vanha elinkeinostrategia tehty v. 2010 ja hyväksytty kunnanvaltuustossa 20.10.2010 Päivityksen tarkoituksena ajantasaistaa strategiaa sekä terävöittää sen sisältöä ja toteutusta

Lisätiedot

Keski-Suomen maaseudun näkymiä

Keski-Suomen maaseudun näkymiä Keski-Suomen maaseudun näkymiä Nurmesta biokaasua, ravinteet viljelykiertoon seminaari 26.3.2013 Ulla Mehto-Hämäläinen Maaseudun näkymät ovat varsin haasteelliset Palvelut etääntyvät, kuntien talousvaikeudet

Lisätiedot

Yleisötilaisuus Haukiluoman yleissuunnitelmaluonnoksista 29.5.2012. Ryhmätyöt

Yleisötilaisuus Haukiluoman yleissuunnitelmaluonnoksista 29.5.2012. Ryhmätyöt Yleisötilaisuus Haukiluoman yleissuunnitelmaluonnoksista 29.5.2012 Ryhmätyöt Ryhmä 1 Kulkusiltoja Ylöjärven puolelle Nykyinen kadunvarsipysäköinti on liian ahdas Runkokadun mutkassa Pysäköintilaitos parantaa

Lisätiedot

Kylien kehittäminen uudella ohjelmakaudella

Kylien kehittäminen uudella ohjelmakaudella Kylien kehittäminen uudella ohjelmakaudella Yläkemijoki 26.3.2013 Sivu 1 28.3.2013 Mihin voi saada julkista tukea? Koulutukseen; maaseutuyrittäjien koulutus ja maaseudun asukkaiden koulutus Tiedottamiseen

Lisätiedot

Matkalla-tukea maahanmuuttajanuorten vapaa-aikaan. Plan International Suomi/Terhi Joensuu

Matkalla-tukea maahanmuuttajanuorten vapaa-aikaan. Plan International Suomi/Terhi Joensuu Matkalla-tukea maahanmuuttajanuorten vapaa-aikaan Plan International Suomi/Terhi Joensuu 24.5.2016 Maahanmuuttajat Suomessa kokonaiskuva vuodesta 2015 1. oleskeluluvat Suomeen EU-kansalaisten rekisteröinnit

Lisätiedot

KÖYLIÖN KYLÄKYSELY. Elina Haavisto

KÖYLIÖN KYLÄKYSELY. Elina Haavisto KÖYLIÖN KYLÄKYSELY Elina Haavisto Kyläkysely Kysely postitettiin joka talouteen Köyliössä Vastausaikaa oli noin 2 viikkoa (19.1-12.2.09) Palautuspisteitä seitsemän Köyliössä Vastauksia saatiin 171 Sukupuoli

Lisätiedot

ALUEELLISET VERKOSTOPÄIVÄT 2016

ALUEELLISET VERKOSTOPÄIVÄT 2016 ALUEELLISET VERKOSTOPÄIVÄT 2016 Uusimaa Kimmo Kivinen ja Janica Wuolle Tapahtumatalo Bank, Helsinki Capful Oy ALUEELLISET VERKOSTOPÄIVÄT 2016 OSA 2 Haastatteluiden huomiot 5 Haastatteluiden keskeiset löydökset

Lisätiedot

Seutukierros. Kuhmoinen

Seutukierros. Kuhmoinen Seutukierros Kuhmoinen 8.9.2016 Asukkaita n. 2326 (31.12.2015) Itsenäinen vuodesta 1868 Vapaa-ajanasuntoja noin 3 000 Pinta- ala: 937 km2 Veroprosentti 20,75 Kunnanvaltuusto 21 jäsentä Kunnanhallitus 7

Lisätiedot

Valtaosa 67% viljelijöistä on jatkamassa ennallaan. Toiminnan laajentamista suunnittelee 16% viljelijöistä.

Valtaosa 67% viljelijöistä on jatkamassa ennallaan. Toiminnan laajentamista suunnittelee 16% viljelijöistä. MTK TERVO-VESANTO JÄSENKYSELY 2009 Yleistä kyselyn toteutuksesta MTK Tervo-Vesanto ry:n jäsenkysely toteutettiin 12.4.-5.5.2009 välisenä aikana. Kysely oli internet-kysely. Kyselystä tiedotettiin jäseniä

Lisätiedot

Raaseporin perusturvan palvelutuotanto ja hyvinvointipalvelut Eva Storgårds 1

Raaseporin perusturvan palvelutuotanto ja hyvinvointipalvelut Eva Storgårds 1 Raaseporin perusturvan palvelutuotanto ja hyvinvointipalvelut 7.4.2011 Eva Storgårds 1 Visio Perustehtävä Kaupungin missio eli perustehtävä on palvelujen järjestäminen kansalaisille suomen ja ruotsin kielellä

Lisätiedot

1.TOIMINTASUUNNITELMA... 2

1.TOIMINTASUUNNITELMA... 2 TOIMINTASUUNNITELMA JA TALOUSARVIO 1.1 31.12.2016 Sisällysluettelo 1.TOIMINTASUUNNITELMA... 2 1.1 Yhdistyksen oma toiminta... 2 1.2. LEADER hanketoiminta... 3 1.3. LEADER hallinto ja viestintä... 3 1.4.

Lisätiedot

Mitä vesienhoidon välittäjäorganisaatiolta vaaditaan?

Mitä vesienhoidon välittäjäorganisaatiolta vaaditaan? Mitä vesienhoidon välittäjäorganisaatiolta vaaditaan? Lappajärvi 19.11. 2014 Laura Liuska / VYYHTI-hanke Välittäjäorganisaatio: mikä ja miksi? Vesienhoidossa vapaaehtoisen paikallisen kunnostustoiminnan

Lisätiedot

RYHMÄ HELENA RYHMÄ ARJA

RYHMÄ HELENA RYHMÄ ARJA RYHMÄ HELENA Hyvät käytännöt: - Kerhotoiminta Kokoaa yksin - Tiedonkulku Jäsenkirjeet, FB, Retket Haaste: 1. Akt. toimijoita lisää Kertaluontoisia tehtäviä, ei vaadita sitoutumista jatkoon, kysyä aina

Lisätiedot

Kantri ry Rahoitusta paikallisesti. Kari Kylkilahti

Kantri ry Rahoitusta paikallisesti. Kari Kylkilahti 1 Kantri ry Rahoitusta paikallisesti Kari Kylkilahti Pirkanmaan leader-ryhmien toiminta-alueet 2014-20 2 Kantri ry perustettu 1997 toimintaryhmäksi hakeutumista varten myöntää EU-hankerahoitusta maaseudun

Lisätiedot

Nuorisotutkimus 2008

Nuorisotutkimus 2008 Nuorisotutkimus 08 Tutkimuksen taustatiedot Nuorisotutkimus tehtiin huhtikuussa 08 verkkokyselynä Tutkimus toteutettiin Elinkeinoelämän nuoriso-ohjelman alueilla Vastaajina on peruskoulun 7. 9.-luokkalaisia

Lisätiedot

ELÄVÄT KYLÄT HYVINVOIVA VIRRAT

ELÄVÄT KYLÄT HYVINVOIVA VIRRAT ELÄVÄT KYLÄT HYVINVOIVA VIRRAT Hankeaika 25.2.2010 31.07.2010 Hankkeen tarkoitus Virtain kylien yhteisen kyläsuunnitelman laatiminen Kyläsuunnitelman tavoite Hanke on esiselvityshanke, jonka aikana laaditaan

Lisätiedot

Pohjois-Savon Kylät ry

Pohjois-Savon Kylät ry Pohjois-Savon Kylät ry Pohjois-Savon Kylät ry Pohjois-Savon Kylät ry on maakunnallinen kyläyhdistys, joka on perustettu v. 1993 toimimaan pohjoissavolaisten kylien yhteenliittymänä, kylätoiminnan edistäjänä

Lisätiedot

Ovet. Omaishoitajavalmennus. Keinoja omaishoitajan tukemiseksi. Omaishoitajat ja Läheiset Liitto ry www.omaishoitajat.fi

Ovet. Omaishoitajavalmennus. Keinoja omaishoitajan tukemiseksi. Omaishoitajat ja Läheiset Liitto ry www.omaishoitajat.fi Ovet Omaishoitajavalmennus Keinoja omaishoitajan tukemiseksi Minäkö omaishoitaja? Omaishoitotilanteen varhainen tunnistaminen on hoitajan ja hoidettavan etu: antaa omaiselle mahdollisuuden jäsentää tilannetta,

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodelle 2015

Toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodelle 2015 Toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodelle 2015 1. LEADER TOIMINNAN TAVOITTEET OHJELMAKAUDELLA 2014 2020 Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmassa esitetään suuntaviivat maatalouden ja maaseudun kehittämiselle

Lisätiedot

Joensuun seutu. Kaupaks -hanke. Joensuun seudull

Joensuun seutu. Kaupaks -hanke. Joensuun seudull Joensuun seutu Kaupaks -hanke tain im o t e ik li lu e lv Kaupan ja pa inen m ä t it h e k n je ö t ympäris a Joensuun seudull PALVELUTUTKIMUS PETROSKOISSA 12/2012-1/2013 Selvitimme, mitkä ovat venäläisten

Lisätiedot

Ojitusyhtiöiden toiminta sekä ojien kunnossapidon käytännön järjestäminen ja rahoitus. Ylitarkastaja Ilkka Närhi

Ojitusyhtiöiden toiminta sekä ojien kunnossapidon käytännön järjestäminen ja rahoitus. Ylitarkastaja Ilkka Närhi Ojitusyhtiöiden toiminta sekä ojien kunnossapidon käytännön järjestäminen ja rahoitus Ylitarkastaja Ilkka Närhi Ojitusyhtiön toiminta Ojitusyhtiö on perustettu ojitustoimituksessa yhteisen ojituksen toimeenpanoa

Lisätiedot

TORNION KYLIEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA

TORNION KYLIEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA TORNION KYLIEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA 2014 2016 TORNION KYLIEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA 2014 2016 Tässä kylien kehittämissuunnitelmassa määritellään Tornion maaseutumaisten alueiden ja kylien kehittämisen

Lisätiedot

Lohjan Kylät ry:n historia ja kyläsuunnittelun tulevaisuus

Lohjan Kylät ry:n historia ja kyläsuunnittelun tulevaisuus Lohjan Kylät ry:n historia ja kyläsuunnittelun tulevaisuus Salo 31.1.2012 Katja Ranta Lohjan Kylät ry Lohjan ja siihen yhdistymispäätöksensä tehneiden kuntien kylä- ja asukasyhdistysten yhteistyöelin Perustettu

Lisätiedot

Saarijärven elinkeinostrategia.

Saarijärven elinkeinostrategia. Saarijärven elinkeinostrategia www.ssypkehitys.fi Sisällys 1. Strategian iso kuva 2. Visio 3. Asiakkaat 4. Toiminnan tärkeimmät fokukset 5. Toimintatapa 6. Isot strategiset muutokset 7. Strategian sisällölliset

Lisätiedot

MATKAILUN TALOUDELLISET VAIKUTUKSET KIVIJÄRVELLÄ KESÄ 2013 TALVI 2014. 29.8.2014 Mika Niskanen

MATKAILUN TALOUDELLISET VAIKUTUKSET KIVIJÄRVELLÄ KESÄ 2013 TALVI 2014. 29.8.2014 Mika Niskanen MATKAILUN TALOUDELLISET VAIKUTUKSET KIVIJÄRVELLÄ KESÄ 2013 TALVI 2014 Toimeksiantaja Kivijärven kunta KÄYTETTY MENETELMÄ Menomenetelmä Tulomenetelmä Asukaskyselyt (keskiarvot) Kuntatilastot Mökkikyselyt

Lisätiedot

Maaseudun kehittämisohjelman mahdollisuudet maahanmuuttajien kotouttamiseen

Maaseudun kehittämisohjelman mahdollisuudet maahanmuuttajien kotouttamiseen Maaseudun kehittämisohjelman mahdollisuudet maahanmuuttajien kotouttamiseen Vastaanottava maaseutu Helsinki 22.1.2016 Marianne Selkäinaho Maa- ja metsätalousministeriö Mahdollisuuksien maaseutu Maaseutuohjelmalla

Lisätiedot

LC SAVONLINNA / SÄÄMINKI KLUBIN STRATEGIA. Strategia päivitetty 27.10.2015

LC SAVONLINNA / SÄÄMINKI KLUBIN STRATEGIA. Strategia päivitetty 27.10.2015 LC SAVONLINNA / SÄÄMINKI KLUBIN STRATEGIA Strategia päivitetty 27.10.2015 Tämän LC klubin strategian on laatinut klubin hallitukselle Ehdollepano- ja kehitystoimikunta. 1 SISÄLLYSLUETTELO 1. Toiminta-ajatus

Lisätiedot

Kehittämishanke. Hankenumero:13911 Hakemuksen tila:avattu täydennettäväksi (TR) Vireilletulopvm:22.9.2015

Kehittämishanke. Hankenumero:13911 Hakemuksen tila:avattu täydennettäväksi (TR) Vireilletulopvm:22.9.2015 Kehittämishanke Hankenumero:13911 Hakemuksen tila:avattu täydennettäväksi (TR) Vireilletulopvm:22.9.2015 Perustiedot Hankesuunnitelma Kustannus ja rahoitus Tavoitteet Allekirjoitus ja lähetys Hakija N

Lisätiedot

Kommenttipuheenvuoro. Tytti Määttä

Kommenttipuheenvuoro. Tytti Määttä Kommenttipuheenvuoro Tytti Määttä 11.11.2015 Tulevaisuuden kunta? Kunnallinen itsehallinto on kansalaisten itsehallintoa omassa kotikunnassaan. Kunta on yhtä vahva kuin sen jäsenet. Hyvinvoinnin edistäminen

Lisätiedot

NY Yrittäjyyskasvatuksen polku ja OPS2016

NY Yrittäjyyskasvatuksen polku ja OPS2016 NY Yrittäjyyskasvatuksen polku ja OPS2016 Nuori Yrittäjyys Yrittäjyyttä, työelämätaitoja, taloudenhallintaa 7-25- vuotiaille nuorille tekemällä oppien 55 000 oppijaa 2013-14 YES verkosto (17:lla alueella)

Lisätiedot

Pienten vesihuoltolaitosten ostopalveluiden tarve ja saatavuus

Pienten vesihuoltolaitosten ostopalveluiden tarve ja saatavuus Pienten vesihuoltolaitosten ostopalveluiden tarve ja saatavuus Selvitys Keski-Suomen alueella Nina Pimiä Projektipäällikkö 21.5.2015 Mitä tutkittiin? Pienten vesihuoltolaitosten ostopalveluiden tarvetta

Lisätiedot

VARHAISKASVATUKSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA (VASU) -KYSELY LASTEN VANHEMMILLE JOULUKUUSSA 2016 TULOKSET. Kyselyyn vastanneita 52

VARHAISKASVATUKSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA (VASU) -KYSELY LASTEN VANHEMMILLE JOULUKUUSSA 2016 TULOKSET. Kyselyyn vastanneita 52 VARHAISKASVATUKSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA (VASU) -KYSELY LASTEN VANHEMMILLE JOULUKUUSSA 2016 TULOKSET Kyselyyn vastanneita 52 Varhaiskasvatuksen vasukysely huoltajille Mitkä arvot ovat Sinulle tärkeitä

Lisätiedot

PALLO VERKKOON JA VERKON YLI

PALLO VERKKOON JA VERKON YLI PALLO VERKKOON JA VERKON YLI Seurayhteistyötä yli lajirajojen! Joen Jujun ja FC Hertan JuHe yhteistyöprojekti Seurayhteistyökoordinaattori Anssi Liimatta Isännän Ääni - Mikkeli 7.-8.2.2014 Yhteistyön alkutaival

Lisätiedot

Tiedotus- ja keskustelutilaisuus Karperön Singsbyn alueen osayleiskaavasta torstaina 10.3.2016 klo 18 20 Norra Korsholms skolassa

Tiedotus- ja keskustelutilaisuus Karperön Singsbyn alueen osayleiskaavasta torstaina 10.3.2016 klo 18 20 Norra Korsholms skolassa Tiedotus- ja keskustelutilaisuus Karperön Singsbyn alueen osayleiskaavasta torstaina 10.3.2016 klo 18 20 Norra Korsholms skolassa Kooste mielipiteistä: Virkistys Karperönjärvi on virkistyksen kannalta

Lisätiedot

TURISTI TULEE KYLÄÄN Sosiaalisesti kestävän matkailun näkökulma

TURISTI TULEE KYLÄÄN Sosiaalisesti kestävän matkailun näkökulma TURISTI TULEE KYLÄÄN Sosiaalisesti kestävän matkailun näkökulma Seija Tuulentie Luontomatkailun tutkija, YTT Metsäntutkimuslaitos LAPIN MATKAILUPARLAMENTTI ROVANIEMI 1.10.2009 / Metsäntutkimuslaitos Skogsforskningsinstitutet

Lisätiedot

Kirjastoautotoiminta murroksessa yhteenveto kirjastoautojen tilanteesta Suomessa

Kirjastoautotoiminta murroksessa yhteenveto kirjastoautojen tilanteesta Suomessa 9.8.2016 Kirjastoautotoiminta murroksessa yhteenveto kirjastoautojen tilanteesta Suomessa Taustaa Suomen kirjastoseura selvitti kirjastoautojen tilannetta verkkokyselyllä kesäkuussa 2016. Kysely lähetettiin

Lisätiedot

Kylähankkeen ajankohtaiskatsaus

Kylähankkeen ajankohtaiskatsaus Kylähankkeen ajankohtaiskatsaus Perniön Kunnantalo 3.11.2016 Kyläasiamies Henrik Hausen, Paikallisella yhteistyöllä vahvempi Salo -hanke 2016-2018 1. Neuvonta (Neuvontatuella ja yhteydenpidolla vahvistetaan

Lisätiedot

LINJAT/PUISTOMÄKI Tarjolla hyvä elämä Fiskarsista

LINJAT/PUISTOMÄKI Tarjolla hyvä elämä Fiskarsista LINJAT/PUISTOMÄKI Tarjolla hyvä elämä Fiskarsista LINJAT/PUISTOMÄKI Tarjolla hyvä elämä Fiskarsissa! Fiskarsin ruukin asuinalueet rakennetaan vaiheittain tiivistämällä olemassa olevia alueita. Tarjolla

Lisätiedot

Kurrekoti. Ammatillinen perhekoti. Ø koti seitsemälle lapselle. Ø kaksi tukiasuntoa, kun aika on kypsä omien siipien kokeiluun.

Kurrekoti. Ammatillinen perhekoti. Ø koti seitsemälle lapselle. Ø kaksi tukiasuntoa, kun aika on kypsä omien siipien kokeiluun. S Y K S Y 2 0 1 3 Kurrekoti Ammatillinen perhekoti Loistava sijainti! päiväkoti 500 m alakoulu 500 m yläkoulut 6km ja 12 km Lahti 12 km Nastola 12 km Helsinki 100 km E75 moottoritieliittymä 2 km Villähteen

Lisätiedot

KUUSAMON LUONNONVAROJEN KÄYTÖN YHTEENSOVITTAMISSUUNNITELMA

KUUSAMON LUONNONVAROJEN KÄYTÖN YHTEENSOVITTAMISSUUNNITELMA KUUSAMON LUONNONVAROJEN KÄYTÖN YHTEENSOVITTAMISSUUNNITELMA Kuusamon luonnonvarojen yhteensovittamissuunnitelman yhtenä osana on laadittu vuorovaikutusta lisäävä kysely luonnonvarojen merkittävyydestä sekä

Lisätiedot

Pk-toimintaympäristökysely. Kasvuhakuisuus työnantajayrityksissä

Pk-toimintaympäristökysely. Kasvuhakuisuus työnantajayrityksissä Pk-toimintaympäristökysely Kasvuhakuisuus työnantajayrityksissä Työnantajayritysten tilannekuva 2 Omistajanvaihdosten pato kasvaa edelleen* 58 000 yritystä 16 000 yritystä Alkuvaihe Kasvu Vakaa toiminta

Lisätiedot

Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulun Kestävän kehityksen kysely

Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulun Kestävän kehityksen kysely Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulun Kestävän kehityksen kysely Helmikuu 2013 Vastaajia yhteensä 539 Koonti Inkeri Ahvenisto Vastaajat alaluokkien kyselyssä: yht. 314 hlö Vastaajat yllun + henkilöstön

Lisätiedot

HYRYNSALMEN KUNNAN KUNTASTRATEGIAN LAADINTA SEMINAARIN YHTEENVETOA - KUNTALAISTEN NÄKEMYKSIÄ

HYRYNSALMEN KUNNAN KUNTASTRATEGIAN LAADINTA SEMINAARIN YHTEENVETOA - KUNTALAISTEN NÄKEMYKSIÄ HYRYNSALMEN KUNNAN KUNTASTRATEGIAN LAADINTA 13.1.2017 SEMINAARIN YHTEENVETOA - KUNTALAISTEN NÄKEMYKSIÄ MITÄ TEEMME TÄNÄÄN? Riskienhallinnan vaihe 3 seuranta ja raportointi Riskienhallinnan vaihe 2 operatiivinen

Lisätiedot

Asenteet uusiksi, keinoja yhteisölliseen asumiseen

Asenteet uusiksi, keinoja yhteisölliseen asumiseen Asenteet uusiksi, keinoja yhteisölliseen asumiseen Taloyhtiön varautuminen asukkaiden ikääntymiseen seminaari, Oulu 23.05.2016 Pasi Orava Pohjois-Suomen paikallisasiamies Suomen Vuokranantajat ry www.vuokranantajat.fi

Lisätiedot

Saarijärvi sivistyksen kehtj - uudet oppimisen tilat

Saarijärvi sivistyksen kehtj - uudet oppimisen tilat Saarijärvi sivistyksen kehtj - uudet oppimisen tilat Johtoryhmä 17.1 Nykytilanne kiinteistöt Herajärvi = Edellyttää korjaustoimenpiteitä tai uudisrakentamista Pylkönmäki = Edellyttää peruskorjausta tai

Lisätiedot

Rautjärvi rajalla, sillä Simpele

Rautjärvi rajalla, sillä Simpele 22.3.2016 Muistio Kunnanjohtaja Harri Anttila avasi tilaisuuden ja toivotti osallistujat tervetulleiksi Kunnanhallituksen puheenjohtaja Taina Lonka toimi tilaisuuden puheenjohtajana Tilaisuuteen osallistui

Lisätiedot

Miten saada uusia asukkaita kylään?

Miten saada uusia asukkaita kylään? Miten saada uusia asukkaita kylään? Kyläpäällikkökoulutus 14.4.2016 Kyläasiamies Henrik Hausen Kylätoiminta on monipuolista Yhteisöllisyys, toimitilat, tapahtumat Kyläsuunnittelu, rakennuspaikat, kyläkaavat

Lisätiedot