Johdanto. Työskentelytapa. Ruvaslahti kylä järvenpohjamaalla

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Johdanto. Työskentelytapa. Ruvaslahti kylä järvenpohjamaalla"

Transkriptio

1 RUVASLAHDEN KYLÄSUUNNITELMA 007

2 Sisällysluettelo Johdanto.. 3 Työskentelytapa...3 Ruvaslahti kylä järvenpohjamaalla 3 Kylän kehittyminen... 4 Luonto...4 Kyläanalyysiä.4 Vahvuuksia, heikkouksia, mahdollisuuksia ja uhkatekijöitä..6 Synkistelyä ja irrottelua Tulevaisuuden visioita... Kehittämisohjelmia..

3 Johdanto Ruvaslahden kyläsuunnitelmaillat ajoittuivat vuoden 007 talveen ja kevääseen, jopa kesään saakka. Kylätoimijat kokoontuivat Ruvaslahden koululla tarkoituksenaan laatia kyläsuunnitelma alueen pitkän tähtäimen toimintasuunnitelmaksi. Iltojen tavoitteena oli löytää toimenpiteitä, jotka vastaisivat Ruvaslahden kehittämistarpeisiin. Kyläsuunnitelma on laadittu kyläläisten itsensä työstämän aineiston pohjalta ja heidän kanssaan yhteistyössä. Näin ollen suunnitelma heijastaa heidän omia näkemyksiään ja tarpeitaan alueen kehittämiseksi. Kyläiltojen vetäjänä toimi kyläkehittäjä ja tiedottaja Tarja Partanen Pohjois-Karjalan Kylät ry:stä, jolta Maaseudun Sivistysliitto osti tämän palvelun. Kyläsuunnitteluiltoihin kutsuttiin kaikki alueen asukkaat jokaiseen talouteen jaettavalla kirjeellä sekä ilmoittamalla Karjalaisen Minne mennä palstalla ja Pohjois-Karjalan Radion menovinkeissä. Työskentelytapa Työskentelytapana käytettiin Tulevaisuuden Verstas menetelmää viisi iltaa neljä aihetta: Kyläanalyysi Synkistely Irrottelu Kehittämisohjelmat kylän henki ja ilmapiiri kyläläisten osaaminen merkittävät kohteet ongelmat unelmat ja rakennukset kehittämisen esteet ideat ja parhaimpien ideoitten ja nelikenttäanalyysi parhaimpien äänestys ongelmien ongelmien äänestys tulevaisuuden visiot teemallinen ryhmittely Ruvaslahti kylä järvenpohjamaalla Ruvaslahden kylä sijaitsee Pohjois-Karjalassa, Polvijärven kunnan itäosassa, Höytiäisen rannalla. Kylältä on matkaa kuntakeskukseen noin 0 kilometriä ja Joensuuhun 60 kilometriä. Ruvasniemi mainitaan asuttuna paikkana jo vuosina , ja se on todettu vanhimmaksi asutuksi paikaksi ennen Höytiäisen laskua. Ruvasniemen lähellä oli kaksi suurempaa saarta, joissa on ollut myöhemmin asutusta. Höytiäisen laskussa järven pinta supistui kolmannekseen. Monet saaret liittyivät mantereeseen ja ulapalle syntyi uusia saaria.

4 Kylän kehittyminen Vanhalle maalle aikoinaan rakennetut talot on maarekisterissä rekisteröity Martonvaaran kylään kuuluviksi ja vasta Höytiäisen laskun jälkeen muodostetut tilat rekisteröitiin Ruvaslahden kylään kuuluviksi. Virallisesti Ruvaslahden kylä merkittiin maarekisteriin Sotien jälkeen Ruvaslahden asukasluku oli 600 henkeä. Ruvaslahdella on ollut kuusi kauppaa tänä päivänä toimii yksi. Apteekkari Sandelinin omistama apteekki toimi Ruvaslahdella vuosisadan alkupuolella aina vuoteen 93 saakka. Sotien jälkeen Ruvaslahdella toimi myös Osuuspankin sivukonttori ja osuuskaupan yhteydessä postitoimisto. Vuonna 95 valmistuneen Ruvaslahden koulun oppilasmäärä oli ennen sotia toistasataa ja opettajia viisi. Väestön lisäys siirtolaisten tullessa sodan aikana ja sotien jälkeen aiheutti sen, että Ruvaslahden koulupiiri jaettiin kolmeen osaan. Myöhemmin väkiluvun vähennettyä vajaaseen 400 asukkaaseen, koulupiirit yhdistettiin entiselleen. Lakkautetuista kouluista kyläyhdistys osti Oriniemen koulun vuonna 989. Talo sai nimekseen Kylätalo. Koulu ostettiin Tietotupaa varten. Vuonna 993 Kylätalo valittiin valtakunnalliseksi kyläpalvelukeskukseksi. Vuonna 005 kylätalo myytiin. Luonto Höytiäisen luonnollista rantaviivaa on kylän alueella noin 40 kilometriä. Höytiäinen on tarjonnut mahdollisuuden sekä ammattimaiseen että kotitarvekalastukseen. Nykyisin kalastus on pääosin kotitarve- ja virkistyskalastusta, joskin parhaana pyyntiaikana saalista liikenee myyntiinkin. Maasto Ruvaslahdella on tasaista järvenpohjamaista johtuen. Tasainen maasto on luonut hyvät mahdollisuudet peltokasvien viljelylle ja kesällä seutu on vehreän ja vehmaan näköinen. Ruvaslahden luontoon kuuluu myös reheviä lehtimetsiä ja matalilla järvenrannoilla viihtyy runsas linnusto. Lähde ja lisätietoa: -> kylät -> Ruvaslahti Kyläanalyysiä Ruvaslahti on elävä ja vireä maatalouskylä. Maatilat ovat elinvoimaisia ja nuorten, ammattinsa osaavien maatalousyrittäjien hallinnassa. Jos tulevaisuus ei aina näytäkään kovin valoisalta ja on maanviljelijän kannalta epävarmaa, usko huomiseen säilyy. EU:hun liittymisen seurauksena tapahtunut rakennemuutos aiheutti sen, että kyläläiset etsivät uusia tulolähteitä. Työssäkäynti kodin ulkopuolella on lisääntynyt varsinkin naisilla. Pienimuotoinen yritys- ja alihankintatoiminta on viriämässä.

5 Keskellä kylää sijaitseva Ruvaslahden ala-aste toimii kahden opettajan, keittäjä-siivoojan ja yli kahdenkymmenen oppilaan voimin. Tämä kuvaa sitä, että ruvaslahtelaiset perheet ovat melko nuoria. Koulurakennus on viihtyisä, peruskorjattu ja siinä on tilat erityisluokille. Lisäksi Ruvaslahdella toimivat kauppa ja asiamiesposti sekä tärkeät jätteenkeräilypisteet. Vaalipaikkakin sieltä löytyy. Laajakaista ei ole aivan kaikkien saatavissa. Ruvaslahtelaiset harrastavat monen moista. Kaikki luontoon liittyvä, kuten metsästys, kalastus, marjastus ja sienestys, ovat olennainen osa kylän asukkaiden arkea. Laulu soi, jumpparyhmä vetreyttää. Ammatillisesti Ruvaslahti on monipuolinen. Maanviljelijät, keinosiementäjät, terveydenhuollon työntekijät, myyjät, monet muut ja ministeri luovat leimansa kylän ilmeelle. Yhdistyksiä ja yhteenliittymiä Ruvaslahden kyläyhteisön kehittämisyhdistys ry Oriniemen Martta-yhdistys ry (toimii koko Ruvaslahden alueella) Ruvaslahden metsästysseura Armon siemen ry Ruvaslahden vesiosuuskunta Oy varttuneiden liikuntaryhmä Keskustan paikallisyhdistys koulun kehittämistiimi kalastuskunta (Martonvaaran kanssa yhdessä) Tapahtumia ja tempauksia naulanlyönti-kilpailu laskiaisrieha juhannuskokko huutokauppa hirvipeijaiset lauluillat joulujuhla ja kevätjuhla koulun kanssa liikuntatapahtuma kunniakierros Polvijärvi-päivät Polvijärvi-soutu lentopallo lasten urheilukoulu jääkiekkoillat kirpputori ja kesätori kaupalla talkoot uusien asukkaiden muistaminen rotinat kinkerit Savirannassa avoimien ovien päivät kehitysvammaisten päivät konsertti- ja teatteriretket lasten uimakoulut Kyläradion toimittaminen

6 Vahvuuksia ja heikkouksia, mahdollisuuksia ja uhkatekijöitä Ruvaslahden kylän vahvuuksia ovat muun muassa kauppa ja koulu, luonto. Myös kyläyhdistyksen hyvä taloudellinen tilanne tuo lujuutta toiminnalle. Pohjaa hyviltä puolilta syö tieverkoston huono kunto, joka kirvoittikin kyläläisten kielet. Väestön ikärakenne, nuorten aikuisten puuttuminen Ruvaslahdelta koetaan heikkoutena. VAHVUUDET kauppa, koulu ja muut palvelut maatalous ja maatalousmaisema kesämökit luonto, rannat, Höytiäinen puhtaat vedet metsän antimet elävä kylä hyvät kalastus- ja metsästysmahdollisuudet toimiva vesiosuuskunta tontteja kylällä lumityöt ja konetöitä mahdollisuus saada harrastustoiminta, urheilu kyläyhdistyksen hyvä taloudellinen tilanne hyvät välit Vaittiseen kylätoiminta ollaan sosiaalisia ja auttavaisia HEIKKOUDET tieverkosto huono, teiden kunto etäisyys kasvukeskuksiin, pitkä matka kuntakeskukseen pitkät matkat erikoistavaroiden hankintaan etäisyys harrastuksiin yleinen kulkuvähyys yleiset kulkuyhteydet (vain oma auto) julkinen liikenne puuttuu vuokra-asuntojen puute Ruvaslahden vesi heikentynyt nuoret aikuiset puuttuvat väkiluku ja ikärakenne Mahdollisuuksia tulomuuttoon tarjoaa se, että kylällä on hyvä tonttitarjonta. Maatalouden, matkailun ja muun pienyritystoiminnan suomat mahdollisuudet voivat houkutella uusia asukkaita kylälle. Tosin uhkana on, että jatkajia maatalousyrityksille ei löydy. Jos kylälle ei muuta uusia lapsiperheitä, koulun lakkautus lienee edessä.

7 MAHDOLLISUUDET tonttitarjonta nuoria yrittäjiä lapsiperheitä matkailu mökkivuokraus laajakaista hyvät viljelysmaat biopolttoaineet lomamökit (mahdollisesti lisää) pienyrittäjille mahdollisuuksia luontopolku Höytiäinen ja sen laskun hyödyntäminen tonttimaata, tyhjät talot kylien yhteistyö olisi hyvä saada lisää asukkaita, jotta koulu säilyisi toivotaan jatkajaa Leivon mansikkatilalle ja maatilamatkailua myös samalle paikalle UHKATEKIJÄT väki vanhenee ikärakenne vanhenee koulun lakkautus kaupan loppuminen sukupolven jatkuvuus kylä autioituu väen väheneminen rantojen pusikoituminen, rehevöityminen yhteydenpidon väheneminen jos ei löydy jatkajaa maatiloille Synkistelyä ja irrottelua Luonto on olennainen osa Ruvaslahtea. Se houkuttelee asukkaita puoleensa erilaisten harrastusten pariin yksi niistä on kalastus. Mutta muikut puhuttavat. Höytiäiseen halutaan lisää muikkuja. Harrastajakalastajia harmittaa, kun troolit pyytävät kaikki muikut. Infrastruktuurin osalta suurin ongelma on huonokuntoiset tiet. Tie Polvijärveltä kyläkaupalle asti on päällystetty, samoin Oriniemen Länsirannan tie. Kyläläisiä ihmetyttää suuresti, että keskelle kylää on jätetty noin kolme kilometriä tietä peruskorjaamatta sorapinnalle. Asiasta on valitettu useaan otteeseen, mutta parannusta ei ole vielä tullut. Vesijättömaalla teiden alla on yleisesti savea. Näin ollen tiet kärsivät keväisin voimakkaista routavaurioista ja nykyinen runsas ja raskas liikenne rasittaa niitä voimakkaasti. Laajakaistayhteyksien saaminen koko kylän asukkaiden ulottuville on ruvaslahtelaisten tavoite. Kylätoiminnan kehittäminen ja uusien aktiivisten toimijoiden mukaan saaminen puhuttaa Ruvaslahdella. Mukaan toimintaan halutaan kesäasukkaitakin. Tiedottaminen (Ruvasviesti ja Kyläradion toimittaminen) on muutaman henkilön harteilla. Huoli kyläkaupan tulevaisuudesta nousi esiin. Tulevaisuuden Verstas illoissa toivottiin, että kyläläiset käyttäisivät kyläkaupan palveluja. Se tukisi palvelujen säilymistä kylällä.

8 Ongelma Asukasluku Emäntiä taloihin tarvittais Järjestettävä kesäasukasilta Ei ole nuorisoa Elinkeinot Puulämmitys ei vielä kilpailukykyinen Harrastukset Roolit pyytää muikut heti, kun niitä ilimestyy lisää muikkukauppiaita! Ei yhteisiä vetäviä tapahtumia Humppailtoja puuttuu Metsästysmaat huonot Muikkuja Höytiäisessä liian vähän Taitojen piilottelu Karaokebaari puuttuu Kyläiltoja Liian vähän radioihmisiä Miksi ei aikuisille bileitä? Infra Tiet huonossa kunnossa -tiet kunnostettava Kylä keskellä tien huono kunto Liian huono kylätie Ei joukkoliikennettä Jätevesien käsittely tulevaisuudessa (imeytysohjeet) Risteysvalaistus Kulttuuri Tarinailtamat puuttuvat Ei järjestä teatteri- ym. matkoja Ei ole latotansseja Äänet Kylätoiminta Suurin osa kyläläisistä ei osallistu yhteisiin kokouksiin ym. Yhteiset tapahtumat eivät kiinnosta Enemmän vapaaehtoisharrastajia Kylätoimikunta pihtaa rahoja Oman kylän kehittäminen ei kiinnosta Kyläilmeen puuttuminen Liian vähän kylän yhteisiä tapahtumia Missä kylän yhteishenki? Uusia kyläläisiä ei ole saatu mukaan osallistumaan Kesäasukkaita ei tunne Toimintaan enemmän nuoria Kesäasukkaiden heikko osallistuminen Kukaan ei käy kylässä Kyläläisiä ei näe, osasta ei tiedä, ovatko elossa Kylätoiminta ei vedä tarpeeksi ihmisiä Kyläyhdistyksen hallituksen jäsenet eivät käy kokouksissa

9 Puuttuu oma juttu Raimo potkii - kyläillan huumoria Ruvasviestin ilmestyminen harventunut liikaa, ei löydy toimittajia; Ruvasviestiä ei ole pystytty toimittamaan suunnitellusti Sosiaalinen yhteistyö puuttuu Vakiotalkoolaiset Muut Rekat ajaa liian kovaa risteysalueella Palvelut Kyläläiset eivät käytä tarpeeksi paljon kyläkaupan palveluja kyläkaupan vähäinen käyttö - kaikki eivät käy kyläkaupassa Kunnan terveydenhuoltopalvelut huonot -terveydenhoito kaukana vaikea päästä Talotalkkari puuttuu Asiointimatkakustannukset (auto välttämätön) Kesätorilla ei ole riittänyt ostajia, joten ei ole ollut viime vuosina Kotiapu puuttuu Ympäristö Vesijättömaat ryteikköisiä Ojat eivät pysy auki savimaalla Elinkeinojen, harrastusten, palvelujen ja kulttuurin kehittämiseksi ruvaslahtelaiset ideoivat hyvinkin monenlaisia toimenpiteitä. Moottorikelkkasafari osoittautui sellaiseksi, johon löytyisi jo vastuuhenkilöt, jotka voisivat toteuttaa hankkeen. Eri ikäisten harrastusmahdollisuuksiksi löydettiin erilaisia vaihtoehtoja, joista osa on helppo toteuttaa ja osa on itse asiassa toteutettukin. Osa harrastuksista vaatii laajempaa yhteistyötä ja rahoitusta. Vanhustentalo, lasten leirit, perhepäivähoitaja, kylätalkkari, kotiapu siinä osa palvelumuodoista, joita ruvaslahtelaiset toivoivat saavansa kylälle. Kulttuurin vaaliminen on ruvaslahtelaisten sydäntä lähellä. Perinnetyönäytökset, perinneillat, kesä- ja lastenteatteri innostivat kyläläisiä pohtimaan perinteen elvyttämismahdollisuuksia.

10 Idea Äänet Asukasluku Tyhjät talot käyttöön Elinkeinot Moottorikelkkasafari Troolikalastuskielto Kirkkovene (turistit airoihin maksua vastaan) Nettikaupat (yksityiset yrittäjät, kun yhteydet kunnossa) Ratsastusvaellusta Satamakasino: kuuluisia esiintyjiä, karaokebaari Venäläisille oma lomaparatiisi (kaikki palvelut) Jäätelökioski Kyläpaja (konekorjaamo) Majoitustilaa lisää Mansikkaviljelijä Pitopalvelu Timanttikaivos Kanoottiristeilyt Liikemiesten ja naisten akkujen latauspaikka Viedään Tanin kaivosprojekti loppuun ja vettä maailmalle Ruvaslahdelta 3 Harrastukset Uimarantaan oma rantasauna kyläläisille Luontopolku Ruvaslahden yhteinen kirkkopyhä Suunnistukset Ruvaslahden suunnistuskoulu (RuSKu) Urheilukenttä Rantakalailta (perinne) Hyppyrimäki Katos kaukalon luo Kudontatilat (käsityö) / kudontakerho Kuutamokävely Liikuntahalli Oma käsityöpiiri Partio lapsille Pienoisgolfrata Pilkkiretket (opastetut) turisteille Rokkileirejä nuorille Skeittiramppi Tähtitaivas tutuksi kurssi Vappunaamiaiset ladolla (paras asu palkitaan) Infra Teiden perusparannus / kevyenliikenteen väylä Metroyhteys kirkonkylälle

11 Kulttuuri Perinnetyönäytöksiä Perinneillat Kyläteatteri (esim. Höytiäisen laskusta näytelmä) / lastenteatteri / Kesäteatteri Juhannustanssit (perinne) Lauluillat Lukupiiri Kylätalo Kokoontumistila Palvelut Osakerivitalot, myös vuokrattavia Vanhustentalo täysihoitoineen ATK-tuki omalla kylällä Kotipalvelu (siivous, kyyditys, asiointi yms.) Turistien huvituspalvelu (kyyditys tansseihin yms.) Asunto-osakeyhtiö (+talkkari, hoitaja tms.) Caravaanialue Kylätalkkari Lasten leirit (Emppula) yhteistyö järjestöjen kanssa Perhepäivähoitaja kylälle Terveydenhoitopalvelut Ympäristö Kyläkota (30-40 immeistä) Yhteinen ympäristön siivouspäivä yhdessä koulun kanssa Lisää grillikotia (urheilukentän luona) Tulevaisuuden visioita. Kylän tulevaisuuden vaihtoehdot: (visio 07-0, unelma 0-5 vuoden päähän ) asukasluku tuplaantuu tyhjissä ladoissa tanssitaan kalakanta lisääntyy (muikut) kylällä oma näytelmäkerho, laulukuoro kevyenliikenteen kaistat kauppakeskus palvelisi lähikylien tarpeet pienkonekorjaamo nuorille työpaja (ongelmanuoret). Kylän unelmat, päämäärämme ja tavoitteemme asukasluku nousee, kesäasukkaita, mökkiläiset vakinaisiksi asukkaiksi pienyritystoiminta, alihankintatyöt puhdas maanviljelys, puhdas ruoka päällystetyt tiet lapsien tekoiässä olevia asukkaita koulu pysyy kauppa pysyy lampaat, vuohet, maisemanhoito maatilamatkailu (vrt. Saarila) uimahalli Polvijärvellä

12 3. Maailmanmenon vaikutus kyläämme ei kyläkouluja, ikäluokat pienenvät tilakoot kasvavat väki vähenee (EU) vanhukset kirkonkylälle maitotilat vähenevät muutama kokeilija kaupungista luontaiselinkeinojen harjoittajiksi (luomu, lammas) kunnolliset tietoliikenneyhteydet etätyö lisääntyy ihmisiä lisää? Kehittämisohjelmia Ruvaslahdella tehdään paljon ja siellä tapahtuu kaikenlaista. Kivenä kengässä hiertää kuitenkin se, että kylällä tapahtuva toiminta on yksien ja samojen harteilla tosin näin on monessa muussa kylässä. Vakituisten kuin kesäasukkaidenkin aktivointi mukaan toimintaan onkin haasteellista. Jos toimintaan saadaan enemmän aktiivista väkeä, ideat, jotka nyt jäivät pois kehittämisohjelmasta, voitaisiin toteuttaa hankerahoitusta hyväksi käyttäen. Näitä ovat muun muassa nuorille tarkoitetut rokkileirit ja skeittiramppi. Ne sivuutettiin toteamalla, että Joensuussa tai kirkonkylällä on. Nuorten on kuitenkin vaikea osallistua niihin ilman vanhempia, koska Ruvaslahdelta puuttuu julkinen liikenne. Ruvaslahti on yksi edelläkävijöitä, kun puhutaan tiedottamisesta. Siellä ilmestyy kylälehti ja kyläläiset tekevät Kyläradiota säännöllisesti. Suunnitelmailloissa nousi esiin se, että myös lehden ja radio-ohjelmien toimittamiseen kaivataan lisävoimia. Ruvaslahdella ei ole kylätalkkaria. Yhteistyö Pohjois-Karjalan Kylät ry:n kanssa mahdollistaisi sen, että voitaisiin tehdä tarvekartoitus syksyllä 007 Yhteisölliset työt -hankkeen rahoituksen turvin. Tarvekartoituksen jälkeen voitaisiin lähteä selvittämään, mikä olisi sopiva toteutusmuoto. Pohjois-Karjalassa on toteutettu erilaisia malleja: kunta, kyläyhdistys tai muu yhdistys on palkannut henkilön palkkatuella tai muuten, joku perustanut yrityksen (voi saada myös starttirahaa) tai kylätalkkari toimii ns. osuuskuntayrittäjänä jonkin työosuuskunnan kautta. Moottorikelkkasafarien järjestäminen edistäisi matkailua Ruvaslahdella ja muuallakin Polvijärvellä. voisi toimia promoottorina, kun asiaa selvitellään. Toteuttaja olisi todennäköisesti itsenäinen yrittäjä, joka voisi hakea hankerahaa Leader-yhdistyksestä tai suoraan TE-keskuksesta. Safarit voitaisiin toteuttaa muun yritystoiminnan oheistuotteena. Samaan olisi mahdollista yhdistää esimerkiksi ratsastusvaellukset, kanoottiretkeily ja ainakin osittain vitsinä heitetyt opastetut pilkkiretket matkailijoille. Ideoiden jalostaminen yrityshankkeeksi vaatii aikaa, mutta ainakin edellytykset kannattanee selvittää. Kyläkodan rakentaminen palvelisi kyläläisten lisäksi matkailijoita. Pelkkä rakentaminen ei kuitenkaan riitä. Jo etukäteen tulisi miettiä, mitä toimintaa sen ympärille suunnitellaan paitsi, että se palvelisi matkailijoita. Tarkoituksenahan on nimenomaan kehittää toimintaa eikä pelkästään rakentaa kota kodan vuoksi.

13 TOIVESUUNNITELMA Kehittämishanke / idea Kyläkauppa Terveydenhuolto Kylätalkkari Asioimistaksi Kesätori Kotiapu puuttuu Osakerivitalot - palvelutalo täysihoitoineen ATK-tuki omalla kylällä KEHITTÄMISOHJELMA Kylä: Ruvaslahti TOTEUTUSOHJELMA Toteuttamisen esteet Toimenpiteet esteen poistamiseksi Keinot hankkeen toteuttamiseksi Teema: Palvelut Vastuutahot Ketkä / kuka Aikataulu Seuranta asiakaspohjan väheneminen liikenneyhteydet erikoistavaroiden suppea valikoima Tavaratoimitukset kotiin tarvittaessa Mökkiläiset saatava kyläkaupan asiakkaiksi Mainonta Kyläkauppa Tukkuliike Kylän omat asukkaat Jatkuvaa mainontaa * tiedottamista etäisyydet liikenneyhteydet vastaanottopiste puuttuu kylältä byrokratia (EU yms.) asiakaspohjan riittävyys Kotisairaanhoidon laajentaminen kylälle/toimivammaksi/tietyt vastaanottoajat Käyntien aikataulutus Kylälääkekaappi Kunnan hankkeena (käytännön toimet) Yrittäjä (?) Kunta / terveyspalvelut Kunta PK Kylät Uusi yrittäjä syksy On jo olemassa ei riitä ostajia heinäkuu 007 Huutokauppa, markkinatori huono sijainti, sivussa, kunta ei kiinnostunut, rahan puute Kunnalla kotiavustajia, kunnassa myös yksityisiä palveluntarjoajia Löydettävä yksityinen rahoittaja Kunnan tontteja on varattuna Yrittäjä Kunta kesäkuu 007 alk. tarjoaja + kysyntä ei kohtaa Ruvasviestiin ilmoitus: haetaan halukkaita tukihenkilöitä Toimitus Seuraavaan lehteen

14 TOIVESUUNNITELMA Kehittämishanke / idea Kyläiltoja Luontopolku Ei yhteisiä tapahtumia Humppailtoja puuttuu Metsästysmaat huonot Muikkuja Höytiäisessä vähän Taitojen piilottelu Karaokeillat puuttuvat Liian vähän radioihmisiä Suunnistukset TOTEUTUSOHJELMA Toteuttamisen esteet haja-asutus vetäjien puute maanomistussuhteet jokisillan puuttuminen vetäjien puute teostomaksut, tila pirstaleisuus istutukset eivät onnistuneet ujous, vaatimattomuus vetäjä Toimenpiteet esteen poistamiseksi Keinot hankkeen toteuttamiseksi Kyläläisten aktivointi Yhteistyön lisääminen naapurikylien kanssa Uusien vetäjien aktivointi Yhteydenotto maanomistajiin Rahoituksen etsiminen Asia on jo vireillä Tapahtumia on riittävästi Taksikyyti Martonvaaran lavalle Tanssikurssi alkaa syksyllä Tansseja voidaan järjestää koululla tai Moskovassa PR-työ Kuhanpyyntiä lisättävä Ruvasviestiin osaajien haastatteluja osaajat riehaan mukaan Epävirallisia on, kirkonkylällä löytyy baari Tehtävä yhteistyötä laajemmin Koulun kanssa yhteistyössä Teema: Harrastukset Vastuutahot Ketkä / kuka Aikataulu Seuranta 008 alkaen Metsähallitus Kunta Maanomistajat ja muut ky:t alkanut -> tarkistus jo tänä vuonna Martonvaaran järjestysmehet 007 Metsästysseura Kalastusseura 007 Toimitus Jatkuva haku yhdessä Risto Soinisen kanssa alk.

15 Kudontatilat Tähtitaivas tutuksi TOIVESUUNNITELMA Kehittämishanke / idea Ratsastusvaellus Satama-kasino Venäläisille oma lomaparatiisi Moottorikelkkasafari Troolikalastus/-kielto Kirkkovene paikka, kustantaa kuka Paikka löydettävä, koulussakin voi järjestää pienimuotoisesti, kirkonkylällä on Kyläyhdistyksen järjestämä retki Jakokoskelle TOTEUTUSOHJELMA Toteuttamisen esteet Toimenpiteet esteen poistamiseksi Keinot hankkeen toteuttamiseksi hevosten puute ei nyt toteutettavissa Hankitaan Leader-rahaa ja hankimme Islannista heppoja rahan puute Yhdistämme hankkeen kodan rakentamisen kanssa kylällä ei ole sopivia paikkoja ennakkoasenne Tarja Cronberg myy tontit tai pari Rakennamme sinne venäläisten toivomusten mukaisen keitaan kuka järjestää? lupa, vakuutukset, kelkat jo perustettu yhdistys kaipaa puheenjohtajaa ottaa vetovastuun Tutkikaan mahdollisuutta oman yhdistyksen perustamiseksi kalastuskuntien yksimielisyyden puute lakimuutos nykyinen lupakäytäntö vähäiset istutusmäärät Lakia muutettava / lupakäytännön muuttaminen Yhteistyö kalastuskuntien ja kyläyhdistyksen kanssa veneen puute Veneen hankinta Leader-rahoitus Puuhamies asian eteenpäin viemiseen Kunta, seutuopisto, mahd. yksityisessä talossa, kyläyhd kevättalvi Teema: Elinkeinot Vastuutahot Ketkä / kuka Aikataulu Seuranta Kylälle muuttava uusi hevostyttö 00-0 Pentti Leppänen Timo Turunen Jaana Jylhä-Ollila kyläyhdistys Kalastuskunnat Kunnanisät Viljo Mertanen 00-0

16 Nettikauppa Jäätelökioski Kyläpaja Majoitustilaa Kanoottiretkeily Mansikkatila / viljelijä Pitopalvelu Timanttikaivos Vesiprojekti koneita ei kaikilla ei osata käyttää ei laajakaistaa asiakaspiiri liian pieni elättääkseen yrittäjän sopivan hallin puuttuminen pitäydytään tiukasti perinteisessä maataloudessa ennakkoluulot uusia asioita kohtaan - vastustetaan kehittämistä reittiuoman puhdistus riskialtis, valtava työmäärä, ei välttämättä elätä koko vuotta kunnassa jo useita yrityksiä ei ole löytynyt timantteja koeporauksissa Kuljetusten esteenä heikot tiet Veden puhtaus? Kunnalta luvattu laajakaistayhteydet kylälle Opastetaan koneen käytössä Kyläkaupan kone yleiseen käyttöön Kioskin ja pitopaikan hankinta Elinkeinorakenteen muuttuessa tiloja voidaan käyttää esim. korjaamotoimintaan EU-tuet Sukupolvenvaihdoksissa uudet aatteet elinkeinoissa Rohkeutta uusien ajatusten toteuttamiseen Luvat kuntoon, reitin raivaus ja kunnossapito Ennakkoluuloton yrittäjä Riittävän suuret maa-alueet Starttirahamahdollisuus Palvelujen monipuolistaminen - esim. ohjelmapalvelut perhejuhlat Koeporausten lisääminen Yksityisten ihmisten aktiivisuus etsintään Rakentaa oma pumppuasema Tienpohjan vahvistaminen Oman pullotusaseman rakentaminen Esa Sairanen Esim. yhdistykset Ennakkoluuloton yrittäjä Kunnan elinkeinoasiamies Kunta / hallinto kannustajana Kylätoimikunnat Metsähallitus Yrittäjä TE-keskus Nykyiset toimijat Kaivosyhtiöt Yrittäjä 0-05 kesä 007? Kesäkuu alk. 007 Jatkuvaa etsintää -

17 TOIVESUUNNITELMA Kehittämishanke / idea Tyhjät talot käyttöön Emäntiä taloihin tarvittaisiin Järjestetään asukasilta (kesäasukkaille) Ei ole nuorisoa TOIVESUUNNITELMA Kehittämishanke / idea Kyläteatteri / lastenteatteri Lukupiiri TOTEUTUSOHJELMA Toteuttamisen esteet omistaja ei halua luopua perikunta ei myy sopivia ei tarjolla liian paljon töitä, ei ehdi etsiä rohkeuden puute liian ronkeli, ei kelpuuta tavoitettavuus ympäristökeskus nihkeä ottamaan uusia asukkaita kieltämällä rantarakentamisen esim. laajennuksen estämällä asunto tontti TOTEUTUSOHJELMA Toteuttamisen esteet käsikirjoituksen puute ollut aikaisemmin Marttojen Toimenpiteet esteen poistamiseksi Keinot hankkeen toteuttamiseksi Aktivoidaan kyselyä Tiedustellaan olisiko myynnissä Ilmoitetaan kyläsivuilla Poikamiehet lomareissulle ja tosissaan etsimään sitä oikeaa Kunta ottamaan yhteyttä kaikkiin mökkiläisiin Kaikille halukkaille mahdollisuus muuttaa kesäasunto vakituiseksi Myydään tontteja Kaavoitettavia tontteja on kunnalla Ilmoitetaan näkyvästi Toimenpiteet esteen poistamiseksi Keinot hankkeen toteuttamiseksi Käsikirjoittajat Näyttelijät Tilat + tarpeisto Kylällä toimivat järjestöt mukaan Teema: Asukasluku Vastuutahot Ketkä / kuka Aikataulu Seuranta Kaikki hallituksen jäsenet Kunta heti ja seurataan tilannetta Emännätön isäntä Heti, ei ole aikaa hukata Raimo, Pentti, Timo Lähivuosina Kunta / hallitus Heti Teema: Kulttuuri Vastuutahot Ketkä / kuka Aikataulu Seuranta Kyläläiset / lasten vanhemmat 008 Kylällä toimivat Jatkuva

18 järjestämänä järjestöt Perinneillat vetäjien puute taitajien puute Aktivointi osaajien esiin kaivamiseksi Kansanperinneyhdis tys Jatkuva Juhannustanssit tällä hetkellä puuttuu tanssipaikka Paikka tiedossa Tapahtuman järjestelyt, ilmoittamiset ja paikan omistaja Juhannus 007 Perinnetyönäytökset perinnetyötekijöiden ikääntyminen Perinnetyökurssien pitäminen Ville Perinteiden taitajat Jatkuva TOIVESUUNNITELMA Kehittämishanke / idea TOTEUTUSOHJELMA Toteuttamisen esteet Toimenpiteet esteen poistamiseksi Keinot hankkeen toteuttamiseksi Teema: Infra Vastuutahot Ketkä / kuka Aikataulu Seuranta Tien huono kunto Kymmenen vuotta tehty kaikki voitava Ei joukkoliikennettä On kouluajan linja-auto ja asioimistaksi Risteysvalaistus Aloite kunnalle Kinahmon ky TOIVESUUNNITELMA Kehittämishanke / idea TOTEUTUSOHJELMA Toteuttamisen esteet Toimenpiteet esteen poistamiseksi Keinot hankkeen toteuttamiseksi Teema: Ympäristö Vastuutahot Ketkä / kuka Aikataulu Seuranta Kyläkota rakennuspaikka, rahoitus Hanke Suunnittelu, alku

19 TOIVESUUNNITELMA Kehittämishanke / idea Uudet asukkaat, kesäasukkaat, nuoret osallistumaan Vähäinen osallistuminen Mistä kyläilme ja oma juttu? TOTEUTUSOHJELMA Toteuttamisen esteet aikataulutus viitseliäisyys ajan puute tiedon puute liian lyhyt varoaika päällekkäisyydet yleinen arkuus pelätään hallitusvastuuseen joutumista vähän väkeä kyläyhdistyksen historia kummittelee - energia meni kylätaloon ei porkkanoita kyläläisille Toimenpiteet esteen poistamiseksi Keinot hankkeen toteuttamiseksi Riittävä tiedotus, aina ilmoitus Outokummun seutuun, rantakalailloista tieto postilaatikkoon Kyläläisille järjestettävä kiinnostavaa toimintaa -> vasta sitten mukaan talkoisiin ja vastuuseen rantakalaillat lauluillat kesäteatteriretket Lehtijuttua tapahtumista herättelyksi Aktiivinen yhteydenotto uusiin kylälle muuttaviin Ruvaslahti on maatalousvaltainen kylä entisellä järvenpohjalla, vesijättökylä Teema: Kylätoiminta Vastuutahot Ketkä / kuka Aikataulu Seuranta Tapahtumat alkaen kesä 007

20 RUVASLAHDEN KYLÄSUUNNITELMA 007

Asia / idea Tavoite Toimenpiteet Resurssit / tekijät / Aikataulu

Asia / idea Tavoite Toimenpiteet Resurssit / tekijät / Aikataulu PUPONMÄEN KYLÄSUUNNITELMA 2010-2013 PUPONMÄEN VISIO - Puponmäen entinen koulu kylän keskuspaikka kokootumisille ja harrastustoiminnalle - Entisen koulun ylläpidosta huolehtiminen ja tilojen vuokraus -

Lisätiedot

KULHON SEUDUN KYLÄSUUNNITELMA

KULHON SEUDUN KYLÄSUUNNITELMA KULHON SEUDUN KYLÄSUUNNITELMA 2005 Kulhon seudun kehittämisyhdistys ry Joensuun Seudun Leader ry Maaseudun Sivistysliitto Pohjois-Karjalan Kylät ry SISÄLLYSLUETTELO Johdanto 2 Työskentelytapa 2 Kylän henki

Lisätiedot

Johdanto. Työskentelytapa. Yleistä Karhunsalosta ja kyläyhdistyksestä

Johdanto. Työskentelytapa. Yleistä Karhunsalosta ja kyläyhdistyksestä Sisällysluettelo Johdanto.. 2 Työskentelytapa...2 Yleistä Karhunsalosta ja kyläyhdistyksestä.2 Kylän henki ja osaaminen...3 Vahvuuksia, heikkouksia, mahdollisuuksia ja uhkatekijöitä 3 Ongelmia ja ideoita....4

Lisätiedot

NIITTYLAHDEN JA NIITTYLAHDENRANNAN KYLÄSUUNNITELMA

NIITTYLAHDEN JA NIITTYLAHDENRANNAN KYLÄSUUNNITELMA NIITTYLAHDEN JA NIITTYLAHDENRANNAN KYLÄSUUNNITELMA 2005 Niittylahden kylätoimikunta, Niittylahdenrannan asukasyhdistys Joensuun Seudun Leader ry, Maaseudun sivistysliitto, Pohjois-Karjalan Kylät ry SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

Palvelut ja viihtyminen kuntaliitoskylissä - Salo

Palvelut ja viihtyminen kuntaliitoskylissä - Salo Palvelut ja viihtyminen kuntaliitoskylissä - Salo Hankekoordinaattori, kyläasiamies Henrik Hausen, Kylien Salo kehittämishanke, Salon kaupunki Etunimi Sukunimi 29.8.2014 Kylien Salo -kehittämishanke Kylätoimijoiden

Lisätiedot

PIENET INVESTOINNIT JA VÄHÄN ISOMMATKIN

PIENET INVESTOINNIT JA VÄHÄN ISOMMATKIN Venepaikat Leirikeskuksen saunan rakennus Tonttipörssin luominen Oksasilppuri joka kylälle Uimahalli Juukaan Skeittirampit kylille (kunta) Katuvalot Vihtasuon risteys-koulu, Kannas PIENET INVESTOINNIT

Lisätiedot

Kylien Salo Kyläsuunnittelu Tuohittu 10.12.2013

Kylien Salo Kyläsuunnittelu Tuohittu 10.12.2013 Kylien Salo Kyläsuunnittelu Tuohittu Hankekoordinaattori, kyläasiamies Henrik Hausen, Kylien Salo kehittämishanke, Salon kaupunki Kylien Salo -kehittämishanke Kylätoimijoiden aktivointi ja järjestöosaaminen

Lisätiedot

Hajalan asukaskysely. Kyläsuunnittelija Sarita Humppi Hajalan koulu

Hajalan asukaskysely. Kyläsuunnittelija Sarita Humppi Hajalan koulu Hajalan asukaskysely Kyläsuunnittelija Sarita Humppi Hajalan koulu 16.8.2011 Taustatietoja Sukupuoli Ikä 20 15 15 16 10 10 10 7 5 1 0 alle 25-v. 25-34 35-44 45-54 55-64 yli 64-v. Hajalalaisuus Kuinka paljon

Lisätiedot

Kylien Salo, Terveyspalvelujen palveluverkko

Kylien Salo, Terveyspalvelujen palveluverkko Kylien Salo, Terveyspalvelujen palveluverkko Työpaja 16.4.2015 Hankekoordinaattori, kyläasiamies Henrik Hausen, Salon kaupunki Kylien Salo -kehittämishanke Kylätoimijoiden aktivointi ja neuvonta Tiedotus:

Lisätiedot

KEHITTÄMISOHJELMA Kylä: Enon kirkonkylä

KEHITTÄMISOHJELMA Kylä: Enon kirkonkylä Teema: Pienet investoinnit Uiminen: uimapaikkojen kartoittaminen KESÄ: Niskan rantaan satamaalueen lähelle kunnostaminen (historia) Kotirannan uimarannan kunnostaminen TALVI: Kotirannan uima-allas käyttöön

Lisätiedot

LAPINJÄRVI IHMISLÄHTÖINEN KUNTA KUNTALAISKYSELY 2016

LAPINJÄRVI IHMISLÄHTÖINEN KUNTA KUNTALAISKYSELY 2016 LAPINJÄRVI IHMISLÄHTÖINEN KUNTA KUNTALAISKYSELY 2016 Kyselyyn vastasi kaikkiaan 149 ihmistä, joista 31 olivat ruotsinkielisiä ja 118 suomenkielisiä Kaikki ihmiset eivät vastanneet kaikkiin kysymyksiin

Lisätiedot

Kysely Etelä-Pohjanmaan kyläyhdistyksille

Kysely Etelä-Pohjanmaan kyläyhdistyksille Kysely Etelä-Pohjanmaan kyläyhdistyksille YTYÄ kylätoimintaan yhdistykset palveluiden tuottajina 3.11.2016 Yhteiskunnallinen yrittäjyys maaseudulla -hanke 4.11.2016 1 Taustaa - Kyselyn tavoitteena oli

Lisätiedot

OHVANAN JA PÄRNÄN KYLÄSUUNNITELMA

OHVANAN JA PÄRNÄN KYLÄSUUNNITELMA OHVANAN JA PÄRNÄN KYLÄSUUNNITELMA 2006 Ohvana-Pärnän kylätoimikunta, Joensuun Seudun Leader ry, Maaseudun sivistysliitto, Pohjois-Karjalan Kylät ry Sisällysluettelo Johdanto.. 2 Työskentelytapa...2 Yleistä

Lisätiedot

MAINUAN KYLÄSUUNNITELMA 2004

MAINUAN KYLÄSUUNNITELMA 2004 MAINUAN KYLÄSUUNNITELMA 2004 Mainuan kylän edistäminen ry Työryhmä: Juntunen Nelli Karjalainen Voitto Kumpulainen Esa Mikkonen Teija 2 SISÄLLYS 1 JOHDANTO. 3 2 YMPÄRISTÖ 4 3 TIESTÖ JA LIIKENNE... 5 4 PALVELUT.

Lisätiedot

Ruhtinansalmen kyläsuunnitelma

Ruhtinansalmen kyläsuunnitelma Ruhtinansalmen kyläsuunnitelma Ruhtinansalmen kyläsuunnitelman tavoite on elämän laadun parantaminen kylällä palveluja kehittämällä sekä kylän ympäristöä hoitamalla. Kylällä säilytetään nykyinen asukasluku

Lisätiedot

Kyläkyselyn 2001 tulosten raportointi

Kyläkyselyn 2001 tulosten raportointi Kyläkyselyn 2001 tulosten raportointi Lavajärven - Komin seutu Hanhijärvenkulma - Joenkulma - Komi - Kirmonkulma - Lavajärvi - Myllykulma - Majamaankulma - Sorvajär vi - Viitaankulma Yleistä kyselystä

Lisätiedot

Ruhtinansalmen kyläsuunnitelma

Ruhtinansalmen kyläsuunnitelma Ruhtinansalmen kyläsuunnitelma Ruhtinansalmen kyläsuunnitelman tavoite on elämän laadun parantaminen kylällä palveluja kehittämällä sekä kylän ympäristöä hoitamalla. Kylällä säilytetään nykyinen asukasluku

Lisätiedot

HURJAT IDEAT Ihan hurjat ideat: 1. Ekologisen kehityksen keskus (energia a ja luontoa säästäen)

HURJAT IDEAT Ihan hurjat ideat: 1. Ekologisen kehityksen keskus (energia a ja luontoa säästäen) Seuraavat asiat on nostettu tärkeimmiksi asioiksi Vehkapuron koululla 9.12.2010. Lähivuosina tulemme ponnistelemaan yhdessä Joensuun kaupungin kanssa näiden asioiden edistämiseksi. HURJAT IDEAT Ihan hurjat

Lisätiedot

Orismalan kyläseura ry KYLÄSUUNNITELMA

Orismalan kyläseura ry KYLÄSUUNNITELMA Orismalan kyläseura ry KYLÄSUUNNITELMA Sisällysluettelo 1. Historia 2. Kylämme tällä hetkellä 2.1 Palvelut 3. SWOT- analyysi kylästämme 4. Tulevaisuus 5. Hankkeet 6. Kyläsuunnitelman päivittäminen 1. Historia

Lisätiedot

Tuomo Eronen, kyläasiamies Pohjois-Karjala

Tuomo Eronen, kyläasiamies Pohjois-Karjala - millainen on hyvä kyläsuunnitelma? - onko tarpeen määritellä hyvän suunnittelun laatukriteereitä? - mitkä ovat keskeiset elementit kyläsuunnittelusta? Tuomo Eronen, kyläasiamies Pohjois-Karjala Millainen

Lisätiedot

Pohjois-Pohjanmaan Kylät ry:n kysely kylätoimijoille

Pohjois-Pohjanmaan Kylät ry:n kysely kylätoimijoille Pohjois-Pohjanmaan Kylät ry:n kysely kylätoimijoille Tämän kyselyn tarkoitus oli löytää Pohjois-Pohjanmaan kylätoiminnan tärkeimmät kehityskohteet sekä saada tietoa maakunnallisen kyläyhdistyksen, Pohjois-Pohjanmaan

Lisätiedot

PÄLKÄNEEN KUNNAN KUNTASTRATEGIAN PÄIVITYS JA KEHITYSKUVAN LAATIMINEN

PÄLKÄNEEN KUNNAN KUNTASTRATEGIAN PÄIVITYS JA KEHITYSKUVAN LAATIMINEN PÄLKÄNEEN KUNNAN KUNTASTRATEGIAN PÄIVITYS JA KEHITYSKUVAN LAATIMINEN Lähtötiedot Asukaskyselyn tulokset 09.12.2011 ASUKASKYSELY: PÄLKÄNEEN TULEVAISUUS Kysely toteutettiin syys-lokakuussa 2011 Kysely on

Lisätiedot

Mikäli haluatte alueelle lisärakentamista, minne uusi rakentaminen tulee suunnata?

Mikäli haluatte alueelle lisärakentamista, minne uusi rakentaminen tulee suunnata? Mikäli haluatte alueelle lisärakentamista, minne uusi rakentaminen tulee suunnata? TASAISESTI KOKO SUUNNITTELUALUEELLE NYKYISEEN ASUTUKSEEN TUKEUTUEN JA MAISEMAAN SOVELTUEN KYLÄKESKUSTAA PAINOTTAEN, MUUALLE

Lisätiedot

VISUVEDEN KYLÄKYSELY SYKSY 2017

VISUVEDEN KYLÄKYSELY SYKSY 2017 VISUVEDEN KYLÄKYSELY SYKSY 2017 Tämä on Visuveden kylän asukkaille - vakituisille ja vapaa-ajan asukkaille - tarkoitettu kysely kyläyhteisömme kehittämisen pohjaksi. Kyselyn järjestää Visuveden Kyläyhdistys

Lisätiedot

PIENET INVESTOINNIT ja vähän isommatkin

PIENET INVESTOINNIT ja vähän isommatkin yhtenäiset postilaatikot kylille kuntosalilaitteet ja nettinurkkaus kylätalolle laajakaista kunnan rajalle asti valaistus ja nopeusrajoitukset risteysalueelle uimarannan kunnostus ja parkkipaikka Halijärvelle

Lisätiedot

Etelä-Siilinjärven kyläkyselyn tulokset

Etelä-Siilinjärven kyläkyselyn tulokset Etelä-Siilinjärven kyläkyselyn tulokset Vuorela, Toivala ja Jännevirta Yhteenvetoja vastauksista Siilinjärvi 2012 Kysely suoritettiin alueella Vuorela, Toivala, Jännevirta - Ranta- Toivala Kehvo Kysely

Lisätiedot

Viestintä ja materiaalit

Viestintä ja materiaalit Viestintä ja materiaalit http://tammelankylat.wikispaces.com/ Erilaisia dokumentteja, mm. kyläsuunnitelmat http://tammelankylat.ning.com/ Keskustelupalstat Kalenteri Linkit löytyvät: www.tammelankylat.fi

Lisätiedot

KYLÄSUUNNITELMA KALAKANGAS HAAPAJÄRVI

KYLÄSUUNNITELMA KALAKANGAS HAAPAJÄRVI KYLÄSUUNNITELMA KALAKANGAS HAAPAJÄRVI Niinikankaan lava 50v toukokuu 2003 (suojelukohde) 15.10.2003 Kalakankaan kyläyhdistys Kylävalakiat hanke Kyläenergialla Nokka Nousun hanke Sisällysluettelo 1. KUVAUS

Lisätiedot

KUNNAN VISIO JA STRATEGIA

KUNNAN VISIO JA STRATEGIA KUNNAN VISIO JA STRATEGIA LUONNOLLISEN KASVUN UURAINEN 2016 AKTIIVISTEN IHMISTEN UURAISILLA ON TOIMIVAT PERUSPALVELUT, TASAPAINOINEN TALOUS, MENESTYVÄ YRITYSELÄMÄ JA PARHAAT MAHDOLLISUUDET TAVOITELLA ONNEA

Lisätiedot

SASI-MAHNALA-LAITILA-METSÄKULMA OSAYLEISKAAVA SUUNNITTELUTYÖPAJAT KYLILLÄ

SASI-MAHNALA-LAITILA-METSÄKULMA OSAYLEISKAAVA SUUNNITTELUTYÖPAJAT KYLILLÄ SASI-MAHNALA-LAITILA-METSÄKULMA OSAYLEISKAAVA SUUNNITTELUTYÖPAJAT KYLILLÄ vs. kaavasuunnittelija Mia Saloranta Hämeenkyrön kunta Mahnalan työpaja 28.6.2017 Jyväpirtillä Osallistujat: 27 hlöä, joista 11

Lisätiedot

ELÄVÄÄ MAASEUTUA KAAKKOIS-PIRKANMAALLA

ELÄVÄÄ MAASEUTUA KAAKKOIS-PIRKANMAALLA ELÄVÄÄ MAASEUTUA KAAKKOIS-PIRKANMAALLA Kuhmalahden ja Pälkäneen kehittämistä Hankkeen tausta ja teema Rahoittajina Työ- ja elinkeinoministeriö Hallinnoijina Pomoottori ry sekä Kaakkois- Pirkanmaan seutukunta

Lisätiedot

Ryhmä 1. Miten vauhdittaa kylätoimijoiden ja järjestöjen osallistumista turvallisuustyöhön

Ryhmä 1. Miten vauhdittaa kylätoimijoiden ja järjestöjen osallistumista turvallisuustyöhön Miten vauhdittaa kylätoimijoiden ja järjestöjen osallistumista turvallisuustyöhön Vapaaehtoisuus on muuttunt pakoksi Joudumme hallinnollisiin tehtäviin, emme voi keskittyä meille tärkeiden asioiden kehittämiseen

Lisätiedot

Kyläkyselyn tuloksia. Pohjois-Kuru uuteen nousuun -hanke Taistelijan talo palveluyhdistys Kuva: A-P Joukanen

Kyläkyselyn tuloksia. Pohjois-Kuru uuteen nousuun -hanke Taistelijan talo palveluyhdistys Kuva: A-P Joukanen Kyläkyselyn tuloksia Pohjois-Kuru uuteen nousuun -hanke Taistelijan talo palveluyhdistys 17.2.2012 Kuva: A-P Joukanen Miten kysely tehtiin? Kysely lähetettiin sähköpostitse 50:lle ja se oli jaossa kyläkauppa

Lisätiedot

Angelniemen kyläkyselyn tuloksia

Angelniemen kyläkyselyn tuloksia Angelniemen kyläkyselyn tuloksia ti Kylien Salo, VASTAAJAT (118 vast.) Vartsalan suunta 3 % Toppjoen suunta 13 % Saaren puolella 45 % Kokkilan taajama 29 % Pöylän suunta 10 % Vastausaktiivisuus Lähettyjä

Lisätiedot

EP:N VUODEN KYLÄN 2010 VALINTA

EP:N VUODEN KYLÄN 2010 VALINTA EP:N VUODEN KYLÄN 2010 VALINTA Suomen Kylätoiminta ry Syty on käynnistänyt Vuoden Kylä 2010 -valintakierroksen. Vuoden Kylän valinnalla halutaan nostaa esiin kylien monipuolista toimintaa ja lisätä kylätoiminnan

Lisätiedot

PAIHOLAN KYLÄSUUNNITELMA

PAIHOLAN KYLÄSUUNNITELMA PAIHOLAN KYLÄSUUNNITELMA 2006 Paiholan kyläyhdistys ry, Joensuun Seudun Leader ry, Maaseudun Sivistysliitto, Pohjois-Karjalan Kylät ry Sisällysluettelo Johdanto.. 2 Työskentelytapa...2 Yleistä Paiholasta.2

Lisätiedot

Kyläkysely. Valitse kunta. Vastaajien määrä: 95 0% 5% 10% 15% 20% 25% Iisalmi. Juankoski. Kaavi. Keitele. Kiuruvesi. Kuopio. Lapinlahti.

Kyläkysely. Valitse kunta. Vastaajien määrä: 95 0% 5% 10% 15% 20% 25% Iisalmi. Juankoski. Kaavi. Keitele. Kiuruvesi. Kuopio. Lapinlahti. Kyläkysely Valitse kunta Vastaajien määrä: 95 5% 1 15% 2 25% Iisalmi 6,32% Juankoski Kaavi Keitele Kiuruvesi Kuopio 23,16% Lapinlahti 5,26% Leppävirta 8,42% Maaninka Nilsiä 6,32% Pielavesi Rautalampi Rautavaara

Lisätiedot

Voimistuvat kylät seminaari Rantasalmella 30.-31.3.2012

Voimistuvat kylät seminaari Rantasalmella 30.-31.3.2012 Voimistuvat kylät seminaari Rantasalmella 30.-31.3.2012 Kyllä kylä kuuluu, kun Miten välitetään kylän tahto päättäjille /perjantain lörning kafeen tulokset: TEEMA NÄKYVYYS : Alueen tapahtumat oltava mukana

Lisätiedot

Aktiivinen Pohjois-Satakunta ry

Aktiivinen Pohjois-Satakunta ry Aktiivinen Pohjois-Satakunta ry Kehittämisstrategia 2014-2020 Sivu 1 9.6.2014 Toiminta-alue 43 930 asukasta 5 554 km 2 Sivu 2 9.6.2014 MMM, Mavi Kunnat kuntaraha 20% ELY-keskus yhteistyö Leader-ryhmä -tj.

Lisätiedot

Leino-Vihtavaara, Heinoniemi, Puhossalo 24.5.2011. MUTKATON MEININKI Palvelut/ Viihtyvyys

Leino-Vihtavaara, Heinoniemi, Puhossalo 24.5.2011. MUTKATON MEININKI Palvelut/ Viihtyvyys ,, 24.5.2011 Kauppa-auto kimppakyyti Turinatupa Lentopallo ja voimistelut piirakanpaisto kirjastoauto Oma kylätalo Kansalaisopiston piirit Puutyö MUTKATON MEININKI Palvelut/ Viihtyvyys Kimppakyyti, turinatupa

Lisätiedot

Maaseutupolitiikka Suomessa. Maa- ja metsätalousministeriö

Maaseutupolitiikka Suomessa. Maa- ja metsätalousministeriö Maaseutupolitiikka Suomessa Maa- ja metsätalousministeriö Lähes puolet suomalaisista asuu maaseudulla Lähes puolet väestöstä asuu maaseudulla. Suomi on myös hyvin harvaan asuttu maa. Asukastiheys on keskimäärin

Lisätiedot

Kylien Salo, Yhteistyöllä vahvempi Salo

Kylien Salo, Yhteistyöllä vahvempi Salo Kylien Salo, Yhteistyöllä vahvempi Salo Kaupunginhallituksen iltakoulu 20.4.2015 Hankekoordinaattori, kyläasiamies Henrik Hausen, Salon kaupunki Kylien Salo -kehittämishanke Kylätoimijoiden aktivointi

Lisätiedot

Koveron kyläillassa 26.10.2010 PIENET INVESTOINNIT (SUURETKIN

Koveron kyläillassa 26.10.2010 PIENET INVESTOINNIT (SUURETKIN Jatketaan lammastarhausta kesäisin.. Sadekatos siis.. Jätekatosmalli Entinen Esso Tuupovaara, katulamput (6 lamppua) Tuupovaarantien ja Ilomantsintien risteysalueen monttujen korjaus Teiden kunto yleensäkin?

Lisätiedot

Kylätaloista liiketoimintaa. Joroinen 10.3. 2012 Juha Kuisma Kylien liiketoiminta-asiamies Kylien Bisneskeissit hanke, SYTY ry

Kylätaloista liiketoimintaa. Joroinen 10.3. 2012 Juha Kuisma Kylien liiketoiminta-asiamies Kylien Bisneskeissit hanke, SYTY ry Kylätaloista liiketoimintaa Joroinen 10.3. 2012 Juha Kuisma Kylien liiketoiminta-asiamies Kylien Bisneskeissit hanke, SYTY ry Millaisia kylätaloja? seurantaloja entisiä kyläkouluja kunnostettuja kauppa-

Lisätiedot

Kiiminkijokivarren kylien tulevaisuus -kysely

Kiiminkijokivarren kylien tulevaisuus -kysely Kiiminkijokivarren kylien tulevaisuus -kysely 17.1. 28.2.2017 16.5.2017 Kiiminkijokivarren kyläselvitysalueet Oulun ja kyläselvitysalueiden väestö: Oulu 01/2017, kylät 3/2017 Oulu 198 281 Alakylä 1944

Lisätiedot

Jaalan kirkonkylän kyläkysely ja palvelukartoitus 2010

Jaalan kirkonkylän kyläkysely ja palvelukartoitus 2010 1 Jaalan kirkonkylän kyläkysely ja palvelukartoitus 2010 Voitte vastata kaikkiin kysymyksiin tai vain itseänne kiinnostaviin kysymyksiin. 1. Millä kyläalueella asutte (tai minkä alueen asioita vastauksenne

Lisätiedot

Vaskion kyläkyselyn tuloksia

Vaskion kyläkyselyn tuloksia Vaskion kyläkyselyn tuloksia ke 15.10.2014 Kylien Salo, FM Tanja Ahola VASTAAJAT (134 vast.) Kumio 8 % Pampari - Toivila 37 % Vaskion kirkko - Ruotsala 24 % Sahala Perälä - Kuttila 9 % Heinäsuo 9 % Kierla

Lisätiedot

TYRNÄVÄN KUNTASTRATEGIA

TYRNÄVÄN KUNTASTRATEGIA TAUSTAA Markkuun seudun kyläyhdistys ja aiemmin kylätoimikunta on toiminut aktiivisesti pian 20 vuotta Kylän alueella asuu tällä hetkellä arviolta yli 300 henkeä Aktiivista ja elinvoimaista ydinmaaseutua

Lisätiedot

ITU-kylät. Kyläsuunnittelu. Itä-Uudenmaan Kylät ry Östra Nylands Byar rf

ITU-kylät. Kyläsuunnittelu. Itä-Uudenmaan Kylät ry Östra Nylands Byar rf Kyläsuunnittelu Itä-Uudenmaan Kylät ry Östra Nylands Byar rf 1 Itä-Uudenmaan Kylät ry Östra Nylands Byar rf Perustettu vuonna 2000 Itäisen Uudenmaan alueen kylien edunvalvoja sekä kyläyhdistysten etujärjestö

Lisätiedot

Kyläkyselyn tuloksia. Kyläsuunnittelija Sarita Humppi. www.salo.fi

Kyläkyselyn tuloksia. Kyläsuunnittelija Sarita Humppi. www.salo.fi Kyläkyselyn tuloksia Kyläsuunnittelija Sarita Humppi Vastaajat Vastaajia yhteensä 15. Miehiä kuusi ja naisia yhdeksän. Ikäjakauma: eniten 50 64-vuotiaita. Nuorin vastaaja 25-vuotias ja vanhin 88-vuotias

Lisätiedot

KEHITTYMISEN JA UUDELLEEN ELÄVÖITYMISEN KAUPUNKILÄHIÖ HAJALA

KEHITTYMISEN JA UUDELLEEN ELÄVÖITYMISEN KAUPUNKILÄHIÖ HAJALA KEHITTYMISEN JA UUDELLEEN ELÄVÖITYMISEN KAUPUNKILÄHIÖ HAJALA Historiasta nykypäivään Hajalan kylän synty voidaan vanhojen veromerkintöjen pohjalta ajoittaa 1300-luvulle. 1700-luvulla kaksi yöpymis-, ravitsemus-

Lisätiedot

Polvijärven kyläilta Vetävä Polvijärvi 7.10.

Polvijärven kyläilta Vetävä Polvijärvi 7.10. Kohteet ja paikat sivu 1. Sotkuma - kyläkauppa, kahvio, kampaamo kylätalo - pien(kone)korjaamo, huollot, yms. pienkoneet korjaus - vapautuvat kunnantilat - veneranta - uimaranta - fresbegolfradan kehittäminen

Lisätiedot

KYSELYTULOKSET 19.3. - 1.4.2015. EK-Kylät

KYSELYTULOKSET 19.3. - 1.4.2015. EK-Kylät KYSELYTULOKSET 19.3. - 1.4.2015 EK-Kylät Jotta ohjelman sisältö vastaisi myös kylien/asuinalueiden ajatuksia ja toiveita, haluaisimme sinunkin mielipiteesi maakuntamme kylätoiminnan kehittämisestä. Mitkä

Lisätiedot

PALAUTE KYLÄAVUSTAJA- TOIMINNASTA. KYSELY 18. 31.5.2015 Vastauksia 27/67 kpl

PALAUTE KYLÄAVUSTAJA- TOIMINNASTA. KYSELY 18. 31.5.2015 Vastauksia 27/67 kpl PALAUTE KYLÄAVUSTAJA- TOIMINNASTA KYSELY 18. 31.5.2015 Vastauksia 27/67 kpl Oletteko kokeneet Kyläavustajatoiminnan tarpeelliseksi omalla alueellanne Kyllä 27 100 % Ei 0 0 % Kyläavustajatoiminnan onnistuminen

Lisätiedot

Paikallisella yhteistyöllä.. hanke, kylätoiminta Salossa

Paikallisella yhteistyöllä.. hanke, kylätoiminta Salossa Paikallisella yhteistyöllä.. hanke, kylätoiminta Salossa Viitannummi, Viitanlaakso 15.9.2016 Kyläasiamies Henrik Hausen, Paikallisella yhteistyöllä vahvempi Salo -hanke 2016-2018 Kylätoiminta on monipuolista

Lisätiedot

KAJAANIN KAUPUNGIN JORMUAN KYLÄN KYLÄSUUNNITELMA. Päivitetty 2014 1/8

KAJAANIN KAUPUNGIN JORMUAN KYLÄN KYLÄSUUNNITELMA. Päivitetty 2014 1/8 KAJAANIN KAUPUNGIN JORMUAN KYLÄN KYLÄSUUNNITELMA 2004 Päivitetty 2014 1/8 SISÄLLYSLUETTELO 1. Johdanto... 3 1.1. Suunnitelman tarve... 3 1.2. Kylän sijainti... 3 2. Kyläsuunnitelman seuranta ja päivitys...

Lisätiedot

- Kylien Salo kehittämishanke - Esimerkkejä kylien toiminnasta - Jatkosuunnitelmat

- Kylien Salo kehittämishanke - Esimerkkejä kylien toiminnasta - Jatkosuunnitelmat - Kylien Salo kehittämishanke - Esimerkkejä kylien toiminnasta - Jatkosuunnitelmat Someron kylien neuvottelukunta 4.3.2015 Hankekoordinaattori, kyläasiamies Henrik Hausen, Salon kaupunki Kylien Salo -kehittämishanke

Lisätiedot

JOHDATUS KYLIEN BISNESKEISSEIHIN

JOHDATUS KYLIEN BISNESKEISSEIHIN JOHDATUS KYLIEN BISNESKEISSEIHIN - Kylien liiketoiminnan kenttää Juha Kuisma Kylien liiketoiminta-asiamies Kylien bisneskeissit -hanke 28.4. 2012 Rovaniemellä juha.kuisma@kylatoiminta.fi juha.kuisma@elisanet.fi

Lisätiedot

ESKOLAN KYLÄN PALVELUIDEN MONITUOTTAJA MALLI

ESKOLAN KYLÄN PALVELUIDEN MONITUOTTAJA MALLI ESKOLAN KYLÄN PALVELUIDEN MONITUOTTAJA MALLI Yhteisö Eskolan kylä on yli 400 asukkaan teollisuuspainotteinen taajama Kannuksen kaupungissa. Kylällä on kaksi kauppaa, ala-aste, päiväkoti ja n. 160 teollista

Lisätiedot

Tähtikallio 28.10.2010

Tähtikallio 28.10.2010 Tähtikallio 28.10.2010 Sosiaalisen median koulutusta 14-17 Kyläkahvila 18-21 klo 18.00 kahvit ja osallistujien lyhyt esittely klo 18.20 Kunnanjohtajan tervehdys klo 18.30 Oppimiskahvila jossa teemoina

Lisätiedot

Vastaajia 93, naisia 60, miehiä 33 Vakituisia asukkaita 80%, kesäasukkaita 20% Vastaajien ikäjakauma 15% 10 % 28%

Vastaajia 93, naisia 60, miehiä 33 Vakituisia asukkaita 80%, kesäasukkaita 20% Vastaajien ikäjakauma 15% 10 % 28% Taustatiedot Vastaajia 93, naisia 60, miehiä 33 Vakituisia asukkaita 80%, kesäasukkaita 20% Vastaajien ikäjakauma 3% 15% 44% 10 % 28% Alle 30-vuotiaat 31-40 -vuotiaat 41-50 -vuotiaat 51-64 -vuotiaat 65-vuotta

Lisätiedot

KYLIEN MOMENTTI. Juha Kuisma Kylien liiketoiminta-asiamies SYTY Visiointipäivä 4.10. 2011. juha.kuisma@kylatoiminta.fi

KYLIEN MOMENTTI. Juha Kuisma Kylien liiketoiminta-asiamies SYTY Visiointipäivä 4.10. 2011. juha.kuisma@kylatoiminta.fi KYLIEN MOMENTTI Juha Kuisma Kylien liiketoiminta-asiamies SYTY Visiointipäivä 4.10. 2011 juha.kuisma@kylatoiminta.fi Kylätoiminta on vapaata yhteisöllistä kansanvaltaista paikallista itse tavoitteensa

Lisätiedot

TIETOA, TAITOA, OPPIA

TIETOA, TAITOA, OPPIA MUTKATON MEININKI 1. Kevyen liikenteen väylä ja katuvalaistus (Kolin kylältä lomakolille ja kylältä valtatielle päin) vastuu tiehallinto ja kunta 2. Vanhusten kauppapalvelut (kotiinkuljetus, yms.) vastuu

Lisätiedot

Paiholan kyläsuunnitelma 2015. Paiholan kyläyhdistys, Maaseudun sivistysliitto, Pohjois-Karjalan Kylät ry

Paiholan kyläsuunnitelma 2015. Paiholan kyläyhdistys, Maaseudun sivistysliitto, Pohjois-Karjalan Kylät ry Paiholan kyläsuunnitelma 2015, Maaseudun sivistysliitto, Pohjois-Karjalan Kylät ry 1 Johdanto Kyläsuunnitelma kokoaa näkyväksi kylän tiedot ja taustat sekä kyläkehittämissuunnitelmat tuleville vuosille.

Lisätiedot

Hankkeen tausta ja tarve

Hankkeen tausta ja tarve Yhteiset strategiat Kaupungin strategiassa 2013-2016 todetaan että kaupungin vahvuus perustuu turvalliseen ja viihtyisään elinympäristöön, elinvoimaisiin kyliin, laadukkaisiin ja kustannustehokkaisiin

Lisätiedot

TYRJÄNSAAREN KYLÄSUUNNITELMA

TYRJÄNSAAREN KYLÄSUUNNITELMA TYRJÄNSAAREN KYLÄSUUNNITELMA 2005 Tyrjänsaaren kylätoimikunta, Vaara-Karjalan Leader ry, Maaseudun sivistysliitto, Pohjois-Karjalan kylät ry ja Ilomantsin kunta SISÄLLYSLUETTELO Johdanto 2 Työskentelytapa

Lisätiedot

Peräpohjolan kehitys ry

Peräpohjolan kehitys ry Peräpohjolan kehitys ry Peräpohjolan kehitys ry Rekisteröity maaseudun kehittämisyhdistys = toimintaryhmä Toiminta-alue: Keminmaa, Ranua, Simo, Tervola, Kemin asemakaavan ulkopuoliset alueet, Rovaniemen

Lisätiedot

POLVIJÄRVEN KYLIEN KUULUMISIA

POLVIJÄRVEN KYLIEN KUULUMISIA POLVIJÄRVEN KYLIEN KUULUMISIA Seuraavat ideat, kommentit, toiveet ja ehdotukset on kerätty 10.12 järjestetyssä Polvijärven kylien illassa. Iltaan oli kutsuttu asukkaita. Läsnä oli kunnan edustaja, sekä

Lisätiedot

MONIPALVELUKESKUS Jokuset kyläyhdistys ry / Kehittyvä Kuusaa kehittämishanke: opintomatka Ilomantsi Eija Liimatta

MONIPALVELUKESKUS Jokuset kyläyhdistys ry / Kehittyvä Kuusaa kehittämishanke: opintomatka Ilomantsi Eija Liimatta MONIPALVELUKESKUS Jokuset kyläyhdistys ry / Kehittyvä Kuusaa kehittämishanke: opintomatka 22.4.2017 Ilomantsi Eija Liimatta Ilomantsi Väkiluku 2016 = 5 236 Ikäryhmittäin 0 to 14 10.1% 15 to 64 56.1% 65

Lisätiedot

SENIORIKAHVILA TOIMINTA KAAMASEN KYLÄSSÄ. Riitta Sipola-Kellokumpu 28.1.2013 Inarin kunta Kotihoito

SENIORIKAHVILA TOIMINTA KAAMASEN KYLÄSSÄ. Riitta Sipola-Kellokumpu 28.1.2013 Inarin kunta Kotihoito SENIORIKAHVILA TOIMINTA KAAMASEN KYLÄSSÄ Riitta Sipola-Kellokumpu 28.1.2013 Inarin kunta Kotihoito Kaamanen Kaamasen kylään on Ivalosta matkaa noin 70 km. Kylässä asuu vajaa 200 kuntalaista, joista ikäihmisiä

Lisätiedot

Kylien kehittäminen, kyläsuunnitelma ja niistä nousseet hankkeet

Kylien kehittäminen, kyläsuunnitelma ja niistä nousseet hankkeet Leader-toiminta - Leader-yhdistykset perustettu vuosina 1995-1997 - Alkamassa on neljäs ohjelmakausi - Yhdistyksissä on jäseniä yli 650 - Hallitustyöskentelyyn on osallistunut yli 200 henkilöä - Leader-ryhmien

Lisätiedot

Kotona asumisen tuen konseptit. Juha Kuisma, SYTY ry Kylien liiketoiminta-asiamies Kyllien bisneskeissit -hanke Raahe 12.2. 2014

Kotona asumisen tuen konseptit. Juha Kuisma, SYTY ry Kylien liiketoiminta-asiamies Kyllien bisneskeissit -hanke Raahe 12.2. 2014 Kotona asumisen tuen konseptit Juha Kuisma, SYTY ry Kylien liiketoiminta-asiamies Kyllien bisneskeissit -hanke Raahe 12.2. 2014 Kylä toimii Suomessa 4000 kylää 3100 rekisteröitynyttä kyläyhdistystä tms

Lisätiedot

Angelniemen kyläyhdistys ry. Jari P. Laiho Pj.

Angelniemen kyläyhdistys ry. Jari P. Laiho Pj. Angelniemen kyläyhdistys ry. Jari P. Laiho Pj. Historia Angelniemen kappeliseurakunta perustettiin 1659 Ensimmäinen Angelniemen kunnallislautakunnan kokous helmikuun 13. päivänä 1870 Kunta itsenäistyi

Lisätiedot

Konkreettista tukea alueelliseen kehittämiseen

Konkreettista tukea alueelliseen kehittämiseen Konkreettista tukea alueelliseen kehittämiseen Nastolan maaseutu elinvoimaiseksi hanke 2016-2018 Maaseudun parhaat hankkeet tulevat Päijät-Hämeestä hankemarssi 17.3.2017 Mari Brunou Nastolan maaseutu elinvoimaseksi

Lisätiedot

KYLIEN LÄHIPALVELUJEN TUOTTAMINEN

KYLIEN LÄHIPALVELUJEN TUOTTAMINEN KYLIEN LÄHIPALVELUJEN TUOTTAMINEN Juha Kuisma Kylien liiketoiminta-asiamies Kylien bisneskeissit -hanke Saariselkä. 15.10. 2011 juha.kuisma@kylatoiminta.fi 045-8847884 Mitä yhteistä on seuraavilla Lauri

Lisätiedot

Temmeksen kyläyhdistys ry. Toimintakertomus 2013

Temmeksen kyläyhdistys ry. Toimintakertomus 2013 Temmeksen kyläyhdistys ry Toimintakertomus 2013 Toimintakertomus 2013 Sivu 2(8) Yleistä Temmeksen kyläyhdistyksen tarkoituksena on toiminta-alueensa asukkaiden asumisolosuhteisiin, - ympäristöön, -viihtyvyyteen

Lisätiedot

KYLÄOHJELMAN TOTEUTUS 2014-Asuminen ja ympäristö

KYLÄOHJELMAN TOTEUTUS 2014-Asuminen ja ympäristö KYLÄOHJELMAN TOTEUTUS 2014-Asuminen ja ympäristö Maankäytön suunnittelu Tonttimarkkinointi Maisemankunnostus Uusia asukkaita Hyödynnettävä kyläkaavan antamat rakentamisen mahdollisuudet kylillä Tonttityöryhmän

Lisätiedot

SATAKUNNAN LUONTOMATKAILUOHJELMA

SATAKUNNAN LUONTOMATKAILUOHJELMA SATAKUNNALLE OMA SATAKUNNAN LUONTOMATKAILUOHJELMA LUONTOMATKAILUOHJELMA Luontomatkailun mahdollisuudet Satakunnassa -tilaisuus Sanna-Mari Renfors, 31.3.2016 Hanna-Maria Marttila Ohjelman laadinnasta Laadinta

Lisätiedot

keskiviikko 17.7. Polvijärvi-päivien avajaisilta Polvijärven museonmäellä Tonkkakuninkaallisten valinta museonmäellä

keskiviikko 17.7. Polvijärvi-päivien avajaisilta Polvijärven museonmäellä Tonkkakuninkaallisten valinta museonmäellä POLVIJÄRVI-PÄIVÄT ke - su 17.-21.7.2013 keskiviikko 17.7. klo 18.30 Polvijärvi-päivien avajaisilta Polvijärven museonmäellä Tonkkakuninkaallisten valinta museonmäellä Leikkimielisessä kisassa valitaan

Lisätiedot

Puutossalmen kyläsuunnitelma. päivitetty 02/2013. Puutossalmen kyläyhdistys ry

Puutossalmen kyläsuunnitelma. päivitetty 02/2013. Puutossalmen kyläyhdistys ry Puutossalmen kyläsuunnitelma päivitetty 02/2013 Puutossalmen kyläyhdistys ry Sisällysluettelo sivu Johdatus 3 Puutossalmen kuvaus 4 Puutossalmen tulevaisuuden kuva 6 Kehittämisen tavoitteet 6 Toimintaohjelma

Lisätiedot

UUSIA KÄVIJÖITÄ MUSEOON!

UUSIA KÄVIJÖITÄ MUSEOON! LEADER SEPRA UUSIA KÄVIJÖITÄ MUSEOON! 25.10.2016 Ala-Pihlaja Sivu 1 26.10.2016 TOIMINTATAPA PÄHKINÄNKUORESSA Leader on toimintaa, neuvontaa & rahoitusta paikkakunnan parhaaksi Leader-toiminta Leader-ryhmät

Lisätiedot

Eteläisen maaseudun osaajat EMO ry

Eteläisen maaseudun osaajat EMO ry KYLIEN TOIMINNALLINEN KEHITTÄMINEN - esimerkkinä Nurmijärvi Eteläisen maaseudun osaajat EMO ry Leader-ryhmä Keski-Uudenmaan ja Etelä- Hämeen alueelta. Kehittää maaseutua pääasiassa rahoittamalla Manner-Suomen

Lisätiedot

Liite 3.V. 2009 sovittujen toimenpiteiden toteutuminen 10/2012

Liite 3.V. 2009 sovittujen toimenpiteiden toteutuminen 10/2012 Liite 3.V. 2009 sovittujen toimenpiteiden toteutuminen 10/2012 TEEMA: KYLÄTALO Idea: Kylätaloselvitys tehdään yhteinen kylätaloselvitys muiden lakkautettujen koulujen kiinteistöistä ja niiden käytöstä

Lisätiedot

Esimerkkinä Vierumäki kyläasiamies Liisa Helanto

Esimerkkinä Vierumäki kyläasiamies Liisa Helanto Turvallisuutta - asukkaille ja asukkaiden kanssa 19.1.2012 Esimerkkinä Vierumäki kyläasiamies Liisa Helanto 1 Kylä välittää hanke Vuoden 2011 kylä Päijät-Hämeessä 18.1.19.1.20122012 2 Kylä välittää hanke

Lisätiedot

Hankesuunnittelua 7.5.2015. Eija Hanhimäki, kunnanvaltuutettu, Petäjävesi

Hankesuunnittelua 7.5.2015. Eija Hanhimäki, kunnanvaltuutettu, Petäjävesi Hankesuunnittelua 7.5.2015 Eija Hanhimäki, kunnanvaltuutettu, Petäjävesi Ylä-Kintaus on vireä, maaseudun kylä Petäjäveden kunnan Jyväskylän puoleisella alueella Kohtuullinen matka moniin taajamiin: Petäjävesi

Lisätiedot

Vesi - saaristo, meri, järvet, vesireitit

Vesi - saaristo, meri, järvet, vesireitit Teemat Vesi - saaristo, meri, järvet, vesireitit Hyvinvointi, liikunta ja rauha Elävät ruukkimiljööt Tarinat ja kulttuuri Ruoka Vesi - saaristo, meri, järvet, vesireitit Monipuolinen Monipuolinen Markkinointi

Lisätiedot

Tontti ja talomarkkinointi

Tontti ja talomarkkinointi Asukas-, kotiseutu- ja kyläyhdistysten ja kaupungin johdon tapaaminen 15.1.2015 Tontti ja talomarkkinointi Kommenttipuheenvuoro Marja Tast Särkisalo Kaupungin alue Koko kaupunki Asukasluku : 54 260 Pinta-ala:

Lisätiedot

MAL-verkostopäivä maaseudun suunnittelusta ja kaavoituksesta Ylä-Savossa TYÖPAJAN TULOKSIA 3.9.2015. Susanna Harvio

MAL-verkostopäivä maaseudun suunnittelusta ja kaavoituksesta Ylä-Savossa TYÖPAJAN TULOKSIA 3.9.2015. Susanna Harvio MAL-verkostopäivä maaseudun suunnittelusta ja kaavoituksesta Ylä-Savossa TYÖPAJAN TULOKSIA 3.9.2015 Susanna Harvio 1 Työpajan sisältö ja ryhmät Osallistujat jaettiin kolmeen ryhmään Tehtävänä oli kiertää

Lisätiedot

Jalasjärvelle. komiasti. Koti. www.jalasjarvi.fi. Lue tästä esitteestä lisää Jalasjärven kunnan monista tonttivaihtoehdoista sekä Mökkipörssistä!

Jalasjärvelle. komiasti. Koti. www.jalasjarvi.fi. Lue tästä esitteestä lisää Jalasjärven kunnan monista tonttivaihtoehdoista sekä Mökkipörssistä! www.jalasjarvi.fi Vuoden 2010 tilanne! Koti komiasti Jalasjärvelle Lue tästä esitteestä lisää Jalasjärven kunnan monista tonttivaihtoehdoista sekä Mökkipörssistä! www.karttatiimi.fi/jalasjarvi Jalasjärvi

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

Konttimäki-kylistä komein

Konttimäki-kylistä komein Konttimäki-kylistä komein Faktaa kylästä Asukasluku 119 Taloja n.70 Kyläyhdistys toiminut vuodesta 1979 alkaen, alkuun kylätoimikuntana Kyläyhdistyksen jäsenmäärä 136 Konttinetti (konttimaki.suntuubi.com)

Lisätiedot

Suomussalmen kunta. Perustettu vuonna 1867. Pinta-ala km 2 5 879. josta vesialuetta km 2 602 Väestö 31.12.13 8 661 Veroprosentti 20,5 %

Suomussalmen kunta. Perustettu vuonna 1867. Pinta-ala km 2 5 879. josta vesialuetta km 2 602 Väestö 31.12.13 8 661 Veroprosentti 20,5 % Suomussalmen kunta Perustettu vuonna 1867 Pinta-ala km 2 5 879 josta vesialuetta km 2 602 Väestö 31.12.13 8 661 Veroprosentti 20,5 % Historiaa Yli 9500 vuotta vanhoja kivikautisia asuinsijoja Kalliomaalaukset

Lisätiedot

Keskeiset toimijat ja kulttuuripoliittinen vaikuttaminen Sirpa Lahti & Hannu Tolvanen

Keskeiset toimijat ja kulttuuripoliittinen vaikuttaminen Sirpa Lahti & Hannu Tolvanen Keskeiset toimijat ja kulttuuripoliittinen vaikuttaminen Sirpa Lahti & Hannu Tolvanen Toimijat Kansanmusiikin ja - tanssin alan toimijat voidaan jakaa kolmeen suurempaan kategoriaan, yksityiset toimijat,

Lisätiedot

Kerässieppi-Liepimän kyläverkko LOPPURAPORTTI

Kerässieppi-Liepimän kyläverkko LOPPURAPORTTI Kerässieppi-Liepimän kyläverkko LOPPURAPORTTI 1. Hankkeen toteuttajan nimi Osuuskunta KeroKuitu 2. Hankkeen nimi/hanketunnus Kerässieppi-Liepimän kyläverkko/22657 3. Yhteenveto hankkeesta Kerässieppi-Liepimän

Lisätiedot

Lähivoimalaprojekti. Asukaskysely raportti Multisilta -Peltolammi

Lähivoimalaprojekti. Asukaskysely raportti Multisilta -Peltolammi Lähivoimalaprojekti Asukaskysely raportti Multisilta -Peltolammi Tutkimuksen tarkoitus ja tavoitteet Tampereen kaupungin Lähivoimala-projekti järjesti keväällä 2015 asukaskyselyn Multisillan, Peltolammin

Lisätiedot

KYLÄSUUNNITELMAT JA RAHOITUS NURMIJÄRVELLÄ

KYLÄSUUNNITELMAT JA RAHOITUS NURMIJÄRVELLÄ Kokoontumis- ja harrastustilat sekä kyläyhdistyksen perustaminen (Harrastus)toiminnan pitää olla uutta, tai toimintaa on laajennettava/uusittava. Kotiseutuliiton ja opetusministeriön varoja kannattaa myös

Lisätiedot

Kyläsuunnittelu palveluksi Kylän tulevaisuusilta moniaistisessa tilassa toteutettuna

Kyläsuunnittelu palveluksi Kylän tulevaisuusilta moniaistisessa tilassa toteutettuna Kyläsuunnittelu palveluksi Kylän tulevaisuusilta moniaistisessa tilassa toteutettuna Aalto-yliopisto, Kauppakorkeakoulu, Pienyrityskeskus Palveluratkaisujen kehittäjä Heli Laurikainen, Hämeen Kylät ry

Lisätiedot

Konginkankaan IDEAILTA

Konginkankaan IDEAILTA Konginkankaan IDEAILTA Konginkankaan kyläsuunnitelma 2010-2015 2009 Vihreän väylän kehittämishanke Mt 637 matkailulliseksi maisematieksi - 2013 Leader-hanke käynnistetty 12/2010 hakijana ja hallinnoijana

Lisätiedot

Teemahankeinfo Suomusjärven VPK Jaana Joutsen

Teemahankeinfo Suomusjärven VPK Jaana Joutsen Teemahankeinfo 6.9.2017 Suomusjärven VPK Jaana Joutsen Esityslistalla 1.Lyhyt johdatus Leader-toimintaan ja teemahankkeisiin 2.Kokemuksia LIVE-teemahankkeesta 3.Uudet teemahankkeet ja niiden hakuprosessi

Lisätiedot