ALEKSI KALLAN JUHA HÖYSSÄ Omahoitopolku

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "ALEKSI KALLAN +358 50 5829 464 aleksi.kallan@solita.fi erkki.esimerkki@solita.fi JUHA HÖYSSÄ juha.hoyssa@solita.fi. Omahoitopolku"

Transkriptio

1 ALEKSI KALLAN JUHA HÖYSSÄ Omahoitopolku Käyttäjätutkimusraportti

2 Tiivistelmä järjestettiin tutkimus, jossa selvitettiin käytettävyystestin avulla omahoitopolun prototyypin käytettävyyttä. Tutkimus koostui pilottitestistä ja kolmesta käyttäjätestistä. Tutkimuksessa selvitettiin omahoitopolun käsitteiden ymmärrettävyyttä ja erityisesti valtimosairauksien riskitestin käytettävyyttä. Tärkeimmät huomiot tutkimuksesta olivat: Palvelussa ei ollut vakavia käytettävyysongelmia. Riskitestiin vastaaminen oli vaivatonta ja helppoa. Tulosten esittäminen graafien avulla sai positiivista palautetta. Palvelun visuaalinen ilme kannattaa suunnitella seuraavaksi. Palvelun tekstisisältöjä kannattaa tiivistää. Visuaalisessa suunnittelussa tulee kiinnittää huomiota toisiinsa liittyvien asioiden yhdistämiseen visuaalisin keinoin sekä palvelun polkumaisen luonteen esiin tuomiseen.

3 Johdanto

4 Johdanto Tutkimus toteutettiin Solitan tiloissa Käytettävyystestiosuus suoritettiin kevyellä html-prototyypillä, jota käytettiin kannettavalla tietokoneella, joka oli yhdistetty ulkoiseen näyttöön, erilliseen näppäimistöön ja hiireen. Testissä käyttäjiä pyydettiin ajattelemaan ääneen. Testin aikana käyttäjiltä kyseltiin tarvittavia tarkentavia kysymyksiä prototyypin sisällöistä, toiminnallisuuksista tai valinnoista. Testi oli tunnin mittainen ja osallistujat palkittiin Stockmannin lahjakortilla. Prototyyppi on tarkasteltavissa täällä:

5 Tutkimuksen tavoite Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää: Huomioita valtimosairauksien riskitestin käytettävyydestä Navigointi Kysymysten ymmärrettävyys Tulosten ymmärrettävyys Käsitteiden ymmärrettävyys ja ehdotuksia käsitteiksi Palvelun nimi Valtimosairauksien riskitestin nimi Miten käyttäjät ymmärtävät sivuston tarkoituksen? Mikä saisi käyttäjät käyttämään palvelua? Mikä saisi käyttäjät palaamaan palveluun? Kenelle palvelu on suunnattu?

6 Käytettävyystestin kulku 1. Taustatiedot, tutkimuslupa ja testin esittely 2. Etusivu Käyttäjiä pyydettiin silmäilemään etusivua ja kertomaan omin sanoin millaisesta palvelusta he kuvittelevat olevan kysymys ja millaisia mielikuvia heille etusivusta herää. 3. Valtimosairauksien riskitestin täyttäminen Käyttäjille esitettiin seuraava skenaario: Olet käynyt työterveyshuollossa ja työterveyslääkäri on suositellut sinulle Valtimosairauksien omahoitopolkupalveluun tutustumista. Lääkäri lähetti sinulle sähköpostiisi linkin omahoitopolkuun. Olet kotona ja päätät tutustua omahoitopolku palveluun. 4. Tulossivu Käyttäjiä pyydettiin kuvailemaan omin sanoin, mitä he näkevät tulossivulla ja vastaamaan seuraaviin kysymyksiin: Mitä sivun eri osissa näkyy? Ovatko tulokset esitetty ymmärrettävässä muodossa? Onko tulostieto sinulle hyödyllistä? Lopuksi käyttäjiä pyydettiin palaamaan etusivulle 5. Varsinaisen testin jälkeen käyttäjiä pyydettiin arvioimaan palvelua kolmella väittämällä, joihin käyttäjät vastasivat asteikolla 1-5, 1=Täysin samaa mieltä, 5=Täysin eri mieltä 6. Lopuksi käyttäjiltä kysyttiin mielipiteitä palvelun ja riskitestien nimistä sekä annettiin mahdollisuus antaa vapaata palautetta prototyypistä.

7 Käyttäjät Pilottitesti: Käyttäjä on 36-vuotias mies, joka työskentelee IT-alalla suunnittelutehtävissä, joten hänellä on jo ammattinsakin puolesta vahvat tietotekniset taidot. Käyttäjä on kahden pienen lapsen isä. Käyttäjä 1 on 64-vuotias nainen, joka työskentelee taloushallinnossa IT-alan yrityksessä. Testihenkilö arvioi omat tietotekniset taitonsa heikoiksi, mutta tekee työnsä kuitenkin tietokoneella ja hallitsee oman työnsä kannalta oleelliset ohjelmistot hyvin. Internet-käyttö päivittäistä, joskaan ei käytä sosiaalisen median palveluita. Vapaa-aika kuluu lastenlasten kanssa ja lukemalla. Käyttäjä 2 on 63-vuotias nainen, joka työskentelee vanhusten palvelutalon johtajana. Vapaa-aikanaan hän harrastaa kuorolaulua, viettää aikaa lastenlastensa kanssa, sekä mökillä. Kokee olevansa valistunut tietotekniikan käyttäjä. Käyttäjä 3 on 39-vuotias mies, joka työskentelee rakennustyömaalla työnjohtotyössä osallistuen myös suorittavaan työhön. Tietotekniset taidot rajoittuvat pääosin nettisurffailuun, sekä töiden yhteydessä esim. tekstinkäsittelyyn ja taulukkolaskentaan. Vapaa-ajan harrastuksena ampuminen.

8 Käytettävyystestin tulokset

9 Käyttäjä 1

10 Käyttäjä 1: Etusivun silmäily Testihenkilö kuvailee prototyypin olevan palvelu, joka kerää tietoa ja antaa käyttäjälle tietoa terveydellisistä riskitekijöistä. Elintavoilla terveyttä -otsikko kiinnittää huomion ja vaikuttaa olevan hyvä ja varmasti kiinnostava. Testihenkilö oma-aloitteisesti pohtii jo palvelua silmäillessä sitä, mitä kautta päätyisi sivustolle ja saisi tietoa palvelun olemassaolosta. Fasilitoijakeskustelee markkinoinnillisista mahdollisuuksista. Prototyyppi ei herätä testihenkilön mielenkiintoa ja tämä luonnehtii, että ei lähtisi näkemänsä perusteella tekemään testiä. Kaipaa jotain iskevää ja värejä. Palveluvaaka-termi oli vieras ja hakualueen funktio jäi epäselväksi.

11 Käyttäjä 1: Valtimosairauksien riskitestin täyttäminen Taustatarinan ja tehtävänannon kuultuaan testihenkilö ryhtyy tekemään testiä. Testihenkilö sivuuttaa ensimmäisen info-sivun lukematta tekstisisältöjä ja siirtyy seuraavalla sivulle pian. Testin aikana testihenkilö käyttää ensin seuraavalle sivulle siirtymiseen testin yläosassa olevaa vaihepolkua, mutta siirtyy ensimmäisen lomakesivun käytön jälkeen eteenpäin painamalla Seuraava -painiketta lomakkeen alapuolella. Testihenkilö syöttää ensin Koulutus-kenttään oman koulutusnimikkeensä tekstimuodossa, eikä lue syötekentän oikealla puolella olevaa opastetekstiä. Korjaa fasilitoijan kehoituksesta tiedon vuosiksi. Testihenkilö tietäisi oman vyötärönympäryksensä, mutta arvioi, että saattaisi kotioloissa mitata sen vielä erikseen testiä varten. Edetessään testin parissa testihenkilö toteaa kysymyksenasettelujen olevan hyvin selkeitä. Jossain vaiheessa testiä testihenkilö kommentoi, että ei ymmärrä miksi otsikot on numeroitu ( 1/3, 2/3 ja 3/3 ). Päästessään lomakkeen sivulle, jossa tiedustellaan verenpaine-ja kolesterolitietoja, testihenkilö syöttää numerot kenttiin numeronäppäimistöllä. Sivulla olevaa ohjetekstiosiota ei avata. Testihenkilö tietää omat verenpainearvonsa, mutta ei kolesteroliaan ja epäilee, että monet muutkaan eivät sitä tiedä. Prototyypissä olevan puutteen vuoksi numeroina kenttiin syötetyt arvot eivät näy tulossivulla, joka herättää myöhemmin hämmennystä.

12 Käyttäjä 1: Tulossivun tarkastelu Ensimmäisenä huomion kiinnittävät mittarimuotoiset tulosten esitystavat, jotka testihenkilö kokee selkeinä ja kiinnostavina. Mittarien alla näytettävät asteikot herättävät kysymyksen ensimmäisen mittarin ollessa asteikolla 0-26 ja muiden ollessa Alun tulosten alla olevat toiminnallisuuspainikkeet tuntuvat selkeiltä, mutta Terveyskansio -termi on vieras ja herättää kysymyksiä. Fasilitoijaselittää palvelun perusidean. Testihenkilö tarkastelee tarkempia tuloksia mielenkiinnolla ja toteaa niiden olevan mielenkiintoista ja hyvää tietoa, joskin tekstiä on hieman liikaa ja testihenkilö pohtii, voisiko asiat esittää ytimekkäämmin. Käyttäjä kuitenkin kokee, että on tärkeää saada tarpeeksi informaatiota. Asiayhteys käyttäjän syöttämien tietojen ja näytettävien tekstien välillä ei aukea testihenkilölle, vaan tämä pohtii ensin tekstien olevan yleisiä, eikä liittyvän hänen antamiin vastauksiinsa, eikä näe niiden olevan osa testin tuloksia. Kun fasilitoijaselittää testihenkilölle, että tuloksia voi muokata jälkikäteen ja näytetyt tekstit muuttuvat niiden mukaan, tämä toteaa, että toiminnallisuus ei ollut selkeä eikä hänelle olisi tullut mieleen muokata tuloksia prototyypistä. Paluu etusivulle Käyttäjä palaa ensin lomakealueen yläosasta sen ensimmäiselle Info-sivulle, löytää sittemmin myös murupolusta linkin koko palvelun etusivulle.

13 Käyttäjä 1: Vapaa palaute Testihenkilö koki tulosten esitystavan mielenkiintoiseksi. Varsinkin mittareina visualisoidut riskitulokset saivat kehuja. Myös kysymysten asettelun selkeys oli positiivista. Palvelun etusivun linkkilistat vaikuttivat käyttäjästä siltä, että niiden kautta olisi helppo lähteä etsimään lisätietoa. Huonoksi puoleksi prototyypissä testihenkilö mainitsi tekstin paljouden, varsinkin tulossivun osilta. Tässä yhteydessä testihenkilö myös pohti, olisiko tekstiä kuitenkaan liikaa henkilölle, joka kärsisi asiaan liittyvästä sairaudesta.

14 Käyttäjä 2

15 Käyttäjä 2: Etusivun silmäily Ensivaikutelma prototyypin etusivusta on sekava. Testihenkilöstä sivulla on paljon asiaa hajallaan ja katse risteilee sivustolla hämmentyneenä. Sisältöalueella korostettu testi kiinnittää huomion ja hetken tarkastelun jälkeen vasemman laidan navigaation ja etusivun väliotsikoiden yhteys kirkastuu. Testihenkilö huomioi, että palvelun tarjoaja ei sivulta ilmene ja se herättää epäluuloa palvelua kohtaan. THL:n näkyminen sivulla toisi hänen mielestään vakuuttavuutta ja saattaisi herättää ajatuksen siitä, että palvelu tarjoaa sairaanhoitoalan ammattilaisena tälle jotain työhönsä liittyvää tietoa. Testaussession lopuksi testihenkilö tutki etusivua uudelleen ja etsiskeli tietoa palveluntarjoajasta. THL:n näkyminen selkeästi palvelussa olisi nostanut palvelun luotettavuutta, vaikkakin tahosta tuli tälle myös negatiivisia mielikuvia.

16 Käyttäjä 2: Valtimosairauksien riskitestin täyttäminen Testin johdantoteksti etusivulla tuntuu testihenkilöstä liian pitkältä, eikä tämä jaksa lukea sen sisältöä, vaan siirtyy testiin painamalla aloituspainiketta. Prototyypin fonttikoko tuntuu testihenkilöstä liian pieneltä. Testihenkilö ihmettelee Koulutus -kentän tarkoitusta ja miettii mikä tieto kenttään tulisi syöttää. Kokee kysymyksen hämäävänä. Omien tietojen syöttövaiheessa käyttäjä olettaa, että järjestelmä laskee hänen painoindeksinsä automaattisesti (kuten se tekeekin), mutta ihmettelee sitä, että se ei laske sitä heti tietojen syöttämisen jälkeen, vaan vaatii että syötekenttä deaktivoituu. Vyötärönmitta ei ole tiedossa ja testihenkilö epäilee, että tilanne on sama muillakin ihmisillä. Testihenkilö huomioi myös, että mittauspaikasta riippuen tulos voi heitellä paljonkin. Yleisesti ottaen testihenkilö etenee testissä sujuvasti, käyttäen näkymien vaihtoon oikean alareunan Seuraava kysymys -painiketta. Kysymykset tuntuvat helpoilta ja kysymykset (varsinkin tähän ikään ehdittyään ) jo tutuilta ja usein ennenkin kysytyiltä. Verenpaine-ja kolesterolitietoja kysyttäessä testihenkilö syötti arvot syötekenttiin, eikä hyödyntänyt liukuelementtejä. Testihenkilö kertoi, ettei pidä kolesterolimittauksista, eikä ole seurannut niiden kehitystä itsellään. Testin pituus tuntui testihenkilöstä sopivalta.

17 Käyttäjä 2: Tulossivun tarkastelu Tulossivun mittarimuotoiset kuvaajat tuntuivat testihenkilöstä selkeiltä ja mittarien alla olevat lyhyet kuvaukset olivat sisällöltään hyviä ja sopivan mittaisia. Testihenkilö koki tietojen tallennus- ja sähköpostitustoiminnallisuudet hyvinä ja tarpeellisina. Terveyskansion sijaan testihenkilö olisi kokenut tietojen tallennuksen Kanta-nimiseen palveluun tarpeellisena. Kanta-palvelu oli sairaanhoitoalan ammattilaisena tuttu ja aloite palvelusta keskusteluun tuli testihenkilöltä itseltään. Seuranta ja lääkärin kommentointi tuloksiin olisi kiinnostava lisä. Ulkoisesti sivun alaosan tulokset tuntuivat testihenkilöstä hieman ahtailta ja tämän vuoksi hankalilta lukea. Lisää tyhjää tilaa kaipailtiin. Alaosan asetteluun testihenkilö otti kantaa toteamalla, että hänen mielestään olisi luonnollisempaa mikäli hänen itse täyttämänsä vastaukset olisivat vasemmalla ja tulokset oikealla puolella. Vastausten ja tulosten välinen suhde ja mahdollisuus muokata vastauksia vielä tulossivulla olivat testihenkilölle kohtuullisen selkeitä. Tulosten muuttuminen vastauksia vaihtelemalla tuntui tärkeältä ja hyvältä ominaisuudelta, jonka avulla voisi pohtia omaa terveyttään ja valintojaan. Paluu etusivulle Testihenkilö pääsi takaisin etusivulle pienen etsimisen jälkeen melko helposti murupolun avulla.

18 Käyttäjä 2: Vapaa palaute Testin selkeys ja yksinkertaisuus sai kehuja, samoin kuin mahdollisuus tehdä se yksin kotona kaikessa rauhassa. Myös sydän-ja aivoinfarktin erottaminen tulossivulla kiinnittivät testihenkilön huomion positiivisessa mielessä. Parannettavaa testihenkilö löysi eritoten testin ensimmäisen infosivun sisällöstä, joka koettiin tylsäksi. Myös tulossivulla tulostekstien ja omien vastausten suhteen toivottiin selkeämpää visuaalista esitystapaa. Kaiken kaikkiaan omahoitopolku lupasi testihenkilön mielestä enemmän kuin antoi, testin teon jälkeen toimenpiteet jäivät epäselviksi ja seurantaa ja jatkoa jäätiin kaipaamaan. Testihenkilö ideoi myös, että polku-käsitettä voisi tuoda palvelussa enemmänkin esille, myös sisällöissä ja visuaalisesti.

19 Käyttäjä 3

20 Käyttäjä 3: Etusivun silmäily Testihenkilö tutustui etusivun sisältöteksteihin hyvin tarkkaan ja piti etusivua suhteellisen selkeänä. Prototyypissä näkynyt englanninkielinen view details -linkki kiinnitti huomion. Testihenkilö kuvaili testin yhdistävän kolme eri testiä ja mietiskeli sen taustoja.

21 Käyttäjä 3: Valtimosairauksien riskitestin täyttäminen Taustatietokysymyksissä testihenkilö ryhtyi täyttämään koulutus-kenttään tekstimuotoista tutkintonimikettä, eikä huomannut ensin että kenttään olisi tarkoitus syöttää numeroita. Vyötärönympärysmitta ei ollut käyttäjällä tiedossa, mutta tämä arvioi, että voisi kotioloissa testiä suorittaessaan sen tätä varten mitata vaikka se keskeyttäisi suoritteen. Testihenkilö perusteli olettamansa viitseliäisyyden sillä, että kynnys testin suorittamiseen olisi jo ollut niin korkea, että vaivaa sen suorittamiseksi voisi tämän jälkeen nähdä hieman enemmänkin. Yksittäisistä kysymyksistä tupakointiin liittyvä kysymys kiinnitti erityisesti positiivista huomiota sen poikkeuksellisen yksiselitteisyyden vuoksi. Testihenkilö ei tiennyt verenpaine-ja kolesteroliarvojaan tarkkaan ja pettyi huomatessaan, että lukemassaan ohjetekstissä kehotettiin seuraamaan painetta neljän päivän ajan. Mikäli testin pariin pitäisi palata uudestaan myöhemmin, testihenkilö kaipasi jonkinlaista tallennusvaihtoehtoa. Myös näiden ennakkotietojen tarpeellisuutta koettiin tärkeäksi korostaa hyvissä ajoin ennen testin aloitusta. Itse testi muutoin koettiin yksinkertaisena ja lyhyenä. Testihenkilö jopa ihmetteli sen lyhyttä mittaa kyseenalaistaen sen tarkkuuden niin vähäisellä määrällä kysymyksiä. Useampaankin kysymykseen olisi voitu vastata.

22 Käyttäjä 3: Tulossivun tarkastelu Mittarimuotoiset graafit saivat testihenkilöltä positiivista palautetta, joskin alla olevien suhdelukujen eri mittakaava herätti kysymyksiä. Miksi ensimmäisen mittarin arvot olivat 0-26 ja muiden 0-100? Alun tulosyhteenvedon alla näytetty huomio verenpainemittaukseen osallistumisesta aiheutti hämmennystä. Testihenkilö toivoi, että kehotusta perusteltaisiin enemmän, nykyisellään tekstimuotoinen kehotus ei vakuuttaisi ottamaan yhteyttä terveyskeskukseen. Sivun alaosan tarkemmat tulokset eivät löytyneet heti, vaan käyttäjä yllättyi lisätietojen löytämisestä. Testihenkilö piti hyvänä ominaisuutena sitä, että omia vastauksia pääsi vielä muokkaamaan tulossivulla, vaikkei pitänytkään tätä toiminnallisuutta välttämättä kovin itsestään selvänä. Aluksi testihenkilö ei yrittänyt vaihtaa tuloksiaan, mutta fasilitoijansuorittaman ohjauksen jälkeen koki, että olisi saattanut niitä myöhemmin koettaa. Mahdollisuus testata esimerkiksi laihduttamisen vaikutusta tuloksiin pidettiin hyvänä, pienilläkin muutoksilla voisi olla vaikutusta omaan terveyteen ja motivaatio asioihin puuttumiseen voisi olla ilmeinen. Itse tuloksissa olevien tekstien sisältöjen testihenkilö koki olevan vastaustensa perusteella suunnattuja, mutta melko yleisluontoisia. Tulosten yhteydessä näytettävien linkkien rooli jäi hieman epäselväksi ja hän kaipasi selitystä siihen miksi hänen tulisi niitä klikata.

23 Käyttäjä 3: Vapaa palaute Testihenkilön mielestä prototyyppi oli looginen, selkeä ja helppo käyttää. Parannettavaa testihenkilö ei osannut varsinaisesti sanoa, mutta testin kysymysten niukkuus herätti myös lopuksi epäilyksen tulosten tarkkuudesta.

24 Tulokset

25 Havainnot ja parannusehdotukset Käyttäjätestien perusteella prototyyppi on helppokäyttöinen ja intuitiivinen. Huomioita sekä parannusehdotuksia tuli lähinnä ulkoasuun ja sisältöön liittyen. Seuraavilla sivuilla on esitetty kuusi tärkeintä huomiota ja parannusehdotukset huomioihin liittyen. Huomioita on merkitty seuraavilla ikoneilla: Sisältöön liittyvä asia Ulkoasuun liittyvä asia

26 Havainnot ja parannusehdotukset 1. Kaikki käyttäjät törmäsivät esteisiin vyötärönympärystä, verenpainetietoja ja kolesterolia kysyttäessä. Toimenpide-ehdotus:Kerrotaan jo ennen testin aloitusta esitietotarpeet. Vyötärönympäryksen mittauksen yhteydessä voisi oikean mittaustavan neuvoa mieluummin kuvalla kuin tekstimuotoisesti. 2.Etusivu koettiin yleisesti ottaen sekavaksi ja sillä oli testihenkilöiden mielestä liikaa tekstisisältöä. Toimenpide-ehdotus:Selkeä visuaalinen suunnittelu auttaa luomaan sivulle rakennetta, jossa painotetaan testiä ja pyritään selventämään muiden omahoitopolkujen roolia suhteessa nyt nähtävillä olevaan sivuun. Tekstisisältöjä voisi vähentää ja siirtää linkkilistoja mahdollisesti vaikkapa palvelun alisivuille. 3.Testin esittelysivun teksti koettiin liian pitkäksi, vain yksi testihenkilö edes yritti aloittaa sen lukemisen. Toimenpide-ehdotus:Tehdään tekstistä huomattavasti lyhyempi ja napakka. Kerrotaan esitietotarpeet (vyötärönympärys, verenpaine ja kolesterolit) infosivulla selkeästi.

27 Havainnot ja parannusehdotukset 4. Koulutus-syötekentän ohjetekstiä ei huomattu ennen syötteen aloittamista ja kenttään yritettiin syöttää tekstimuotoinen tutkintonimike. Toimenpide-ehdotus:Tarkennetaan jo syötekentän otsikkoa (label) kuvaamaan sisältöä. Annetaan lisätietoa siitä, mitkä kaikki opinnot lasketaan mukaan. 5. Tulossivun mitta-asteikot kiinnittivät huomiota muuten hyvin kuvaavina pidettyjen graafien jälkeen. Toimenpide-ehdotus: Tehdään kaikista mittareista samalla skaalalla toimivia. 6. Tulossivun tekstimuotoiset ohjeet ja omat vastaukset tuntuivat vaativan selvennystä. Toimenpide-ehdotus:Korostetaan visuaalisella suunnittelulla tulosten ja vastausten yhteyttä ja lisätään erillinen huomautus siitä, että tulokset ovat henkilökohtaisia ja omia vastauksia voi muokata jälkikäteen nähdäkseen miten elämäntapamuutokset vaikuttaisivat tuloksiin.

28 Kenelle palvelu on suunnattu? Kaikki testihenkilöt sanoivat, että palvelu on suunnattu kaikille suomalaisille ikään ja sukupuoleen katsomatta, mutta erityisesti keski-ikäisille riskiryhmiin kuuluville. Kysymyksen yhteydessä kaksi testihenkilöä arveli, että palveluun löytäisi parhaiten, jos siihen ohjaisi terveydenhuollon ammattilainen, kuten työterveyslääkäri.

29 Palvelun nimi Käyttäjät 1 ja 2 pitivät Omahoitopolkuahyvänä nimenä palvelulle. Käyttäjä 3:lle omahoitopolku herätti mielikuvan naisten hömpötyksistä. Käyttäjät 1 ja 3 pitivät Terveyspolkua hyvänä vaihtoehtona palvelun nimeksi. Tarkistamo ja Tsekkaamo tuntuivat käyttäjistä vierailta, eivätkä ne kertoneet palvelun luonteesta riittävästi.

30 Valtimosairauksien riskitestin nimi Käyttäjiltä ei saatu yksiselitteisiä ehdotuksia riskitestin nimeksi. Käyttäjien mielestä tärkeintä on, että nimi kuvastaa testin sisältöä mahdollisimman hyvin. Käyttäjä 2 oli valmis nimeämään testin pitkästi, mutta yksiselitteisesti: Diabeteksen sekä sydän-ja muistisairauksien riskitesti Kansantautien riskitesti kuulosti käyttäjä 1:n korviin vanhanaikaiselta, mutta käyttäjä 2 oli sitä mieltä, että myös kansantautien riskitesti kuvaa hyvin testin sisältöä.

31 Loppukysely Testin päätteeksi käyttäjiä pyydettiin vastaamaan kolmeen väittämään omahoitopolku palvelusta ja prototyypistä asteikolla 1= täysin samaa mieltä, 5 = täysin eri mieltä Loppukysely Palvelun käyttäminen on vaivatonta Palvelu vastaa tarpeitani Voisin suositella palvelua muille 3 Vastausten perusteella käyttäjät kokevat palvelun hyödylliseksi ja sen käyttäminen on kohtuullisen vaivatonta.

32 Yhteenveto

33 Konseptin jatkokehitys Kaikilla käyttäjillä tuntui olevan jonkin verran ennakkoasenteita tämänkaltaisen kyselyn suhteen. Ensimmäinen testihenkilö huolehti yksityisyydestään, toinen oli kyllästynyt omien sanojensa mukaan terveysterrorismiin, jossa keskustelu terveydestä on yksisuuntaista ja syyllistävää. Kolmas testihenkilö oletti tulosten olevan negatiivisia, eikä kokenut testin tekemistä houkuttelevana huonojen uutisten pelossa. Palvelun kannattaisi viestinnältään olla hyvin kannustava ja välittää selkeästi tietoa niistä hyödyistä joita testit tekemällä voisi saavuttaa. Puhtaasti faktapohjainen tiedon tarjoaminen ei välttämättä kiinnosta käyttäjiä, jotka kokevat vastaavien tietojen olevan saatavilla jo muutenkin. Palvelun valtiksi voisi muodostua selkeästi helppo ja houkutteleva tapa käsitellä asiaa ja tarkkailla omaa terveyttään. Palvelun etusivulla on suuri merkitys mielikuvaan sen toiminnasta. Selkeät tavoitteet ja niistä viestiminen voivat auttaa vahvistamaan positiivista mielikuvaa ja toimia rohkaisemina testien tekemiseen ja palvelun pidempiaikaiseen käyttöön.

34 Konseptin jatkokehitys Palvelussa tulisi korostaa palvelun polkumaista luonnetta. Etusivulla voitaisiin esittää visuaalisesti ja ytimekkäästi kolmivaiheinen polku: 1. Saapuminen palveluun (herännyt mielenkiinto omaa terveyttä kohtaan) 2. Testin/testien tekeminen 3. Jatkotoimenpiteet visuaalisesti ja selkeästi esim. kolme vaihtoehtoa: 1. Kaikki kunnossa, lue yksityiskohtaiset vastaukset, jotta tiedät kuinka tilanne säilyy hyvänä 2. Kannattaa jatkaa omatoimista terveydentilan seuraamista. 3. Kannattaa hakeutua ammattilaispalvelun pariin. Ohjaus palveluvaakaan. Oman terveydentilan seuraamista voisi tukea esim. antamalla mahdollisuus syöttää sähköpostiosoitteensa ja määrittämällä ajankohdan, jolloin haluaa tulla tekemään testin uudestaan. Tehokkaalla ja rohkealla visuaalisella suunnittelulla voidaan saavuttaa paljon menettämättä silti uskottavuutta ja tietosisältöä. Terveyteen liittyvä kuvasto on kansalaisille jokseenkin tuttua ja tätä voisi hyödyntää voimakkaasti ja samalla palvelu voisi saada positiivista huomiota kiinnostavan ulkomuotonsa ansiosta. Palveluntarjoajan luotettavuus koettiin testeissä tärkeänä asiana ja THL tahona, joka ei koita myydä mitään. Tätä asennetta voisi hyödyntää selkeällä palvelun ja palveluntarjoajan kuvauksella. Seuraavaksi palvelusta kannattaa tehdä 1-2 käyttöliittymäkuvaa, jotka ilmentävät palvelun ulkoasua. Pienten kyselyyn tehtävien korjausten lisäksi visuaalisella suunnittelulla voidaan vastata isompiin käytettävyystesteissä heränneisiin puutteisiin.

35 KIITOS.

Suomi.fi: Asiointi ja lomakkeet osion käyttöliittymämallien käyttäjätestaus. Testaustulosten esittely

Suomi.fi: Asiointi ja lomakkeet osion käyttöliittymämallien käyttäjätestaus. Testaustulosten esittely 1 Suomi.fi: Asiointi ja lomakkeet osion käyttöliittymämallien käyttäjätestaus Testaustulosten esittely 14.1.2009 Paula Hupponen ja Tino Rossi / Steerco Oy 2 Esityksen sisältö Käyttäjätestauksen toteutus

Lisätiedot

Tik-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietotekniikan osasto Teknillinen korkeakoulu KÄYTTÖOHJE. LiKe Liiketoiminnan kehityksen tukiprojekti

Tik-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietotekniikan osasto Teknillinen korkeakoulu KÄYTTÖOHJE. LiKe Liiketoiminnan kehityksen tukiprojekti Tik-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietotekniikan osasto Teknillinen korkeakoulu JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖOHJE LiKe Liiketoiminnan kehityksen tukiprojekti Versio: 1.1 Tila: hyväksytty Päivämäärä: 13.2.2001

Lisätiedot

Pyydämme sinua vastaamaan kirjastopalveluita koskevaan asiakaskyselyyn. Kyselyn tuloksia käytetään kirjastopalveluiden arvioinnissa ja kehittämisessä.

Pyydämme sinua vastaamaan kirjastopalveluita koskevaan asiakaskyselyyn. Kyselyn tuloksia käytetään kirjastopalveluiden arvioinnissa ja kehittämisessä. Asiakaskysely kirjastopalveluista Hyvä asiakkaamme! Pyydämme sinua vastaamaan kirjastopalveluita koskevaan asiakaskyselyyn. Kyselyn tuloksia käytetään kirjastopalveluiden arvioinnissa ja kehittämisessä.

Lisätiedot

Diabeteksen ennaltaehkäisyä verkossa

Diabeteksen ennaltaehkäisyä verkossa Diabeteksen ennaltaehkäisyä verkossa Riikka Hirvasniemi, TtM, projektipäällikkö Anne Rajala, th, projektityöntekijä Kehittämistyön tausta KASTE- ohjelma Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointiohjelma 2007-2017

Lisätiedot

Doodle helppoa aikatauluttamista

Doodle helppoa aikatauluttamista Doodle helppoa aikatauluttamista Kuinka käytän Doodlea? -vaiheittainen opas käyttöön ja aikataulukyselyn luomiseen http://www.doodle.com/ Doodle on ohjelma joka auttaa sinua aikatauluttamaan kokouksia

Lisätiedot

Kansalaiskyselyn tulokset

Kansalaiskyselyn tulokset ASSI-hanke - Asiakaslähtöisten omahoitoa ja etähoitoa tukevien sähköisten palvelujen ja palveluprosessien käyttöönoton innovaatiot perusterveydenhuollossa, 1.10.2012 31.12.2014 Kansalaiskyselyn tulokset

Lisätiedot

Graafiset käyttöliittymät Sivunparantelu

Graafiset käyttöliittymät Sivunparantelu Graafiset käyttöliittymät Sivunparantelu Johdanto Tarkoituksenamme on parantaa Konebox.fi-verkkokaupan nettisivuja. Ensivaikutelman perusteella sivusto tuntuu todella kömpelöltä ja ahdistavalta. Sivu on

Lisätiedot

LIITE 1. KÄYTETTÄVYYSONGELMAT JA KÄYTTÄJIEN TOIVEET, NIIDEN MÄÄRÄ, LUOKITTELU JA PARANNUSEHDOTUKSET

LIITE 1. KÄYTETTÄVYYSONGELMAT JA KÄYTTÄJIEN TOIVEET, NIIDEN MÄÄRÄ, LUOKITTELU JA PARANNUSEHDOTUKSET LIITE 1. KÄYTETTÄVYYSONGELMAT JA KÄYTTÄJIEN TOIVEET, NIIDEN MÄÄRÄ, LUOKITTELU JA PARANNUSEHDOTUKSET Käytettävyysongelmat Tässä liitteen luvussa käsitellään kaikki testeissä esiintyneet käytettävyysongelmat,

Lisätiedot

ProCountorin asiakastyytyväisyyskysely 2009

ProCountorin asiakastyytyväisyyskysely 2009 Sivu 1(9) ProCountorin asiakastyytyväisyyskysely 2009 Asiakkaat tyytyväisiä palveluun ProCountorin vuosittaiseen asiakastyytyväisyyskyselyyn vastasi tänä vuonna ennätykselliset 561 vastaajaa (179 vastaajaa

Lisätiedot

Yleisten kirjastojen kansallinen käyttäjäkysely 2013

Yleisten kirjastojen kansallinen käyttäjäkysely 2013 Yleisten kirjastojen kansallinen käyttäjäkysely 2013 Hyvä asiakkaamme! Pyydämme sinua vastaamaan kirjastopalveluita koskevaan asiakaskyselyyn. Kyselyn tuloksia käytetään kirjastopalveluiden arvioinnissa

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

1. Selkokielisen verkkopalvelun graafinen ja looginen rakenne

1. Selkokielisen verkkopalvelun graafinen ja looginen rakenne Selkoheuristiikat 1. Selkokielisen verkkopalvelun graafinen ja looginen rakenne 1.1 Onko informaation määrä sivua kohti riittävän pieni? 1.2 Onko sivupohja rakenteet ja toiminnot toteutettu niin, että

Lisätiedot

Kyselyn tuloksia. Kysely Europassin käyttäjille

Kyselyn tuloksia. Kysely Europassin käyttäjille Kysely Europassin käyttäjille Kyselyn tuloksia Kyselyllä haluttiin tietoa Europass-fi nettisivustolla kävijöistä: siitä, miten vastaajat käyttävät Europassia, mitä mieltä he ovat Europassista ja Europassin

Lisätiedot

Kansalaisilla hyvät valmiudet sähköisiin terveyspalveluihin

Kansalaisilla hyvät valmiudet sähköisiin terveyspalveluihin ASSI-hanke - Asiakaslähtöisten omahoitoa ja etähoitoa tukevien sähköisten palvelujen ja palveluprosessien käyttöönoton innovaatiot perusterveydenhuollossa, 1.10.2012 31.12.2014 Kansalaisilla hyvät valmiudet

Lisätiedot

ARVO - verkkomateriaalien arviointiin

ARVO - verkkomateriaalien arviointiin ARVO - verkkomateriaalien arviointiin Arvioitava kohde: Jenni Rikala: Aloittavan yrityksen suunnittelu, Arvioija: Heli Viinikainen, Arviointipäivämäärä: 12.3.2010 Osa-alue 1/8: Informaation esitystapa

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE / Ver 1.0 / Huhtikuu WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016

KÄYTTÖOHJE / Ver 1.0 / Huhtikuu WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016 / / WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016 Sisältö Sisältö 1. Yleistä 2. Kirjautuminen ylläpitoon 2.1. Kirjaudu osoitteessa: http://sotkamo.valudata.fi/admin Myöhemmin: http://www.sotkamo.fi/admin 2.2 Salasana

Lisätiedot

Tutkimus terveydestä, työkyvystä ja lääkehoidosta. Tutkimuksen keskeisimmät löydökset Lehdistömateriaalit

Tutkimus terveydestä, työkyvystä ja lääkehoidosta. Tutkimuksen keskeisimmät löydökset Lehdistömateriaalit Tutkimus terveydestä, työkyvystä ja lääkehoidosta Tutkimuksen keskeisimmät löydökset Lehdistömateriaalit Tutkimuksen taustaa Aula Research Oy toteutti Lääketeollisuus ry:n toimeksiannosta tutkimuksen suomalaisten

Lisätiedot

Yhteenveto Kansalliskielistrategia-hankkeen kyselystä: Kuinka käytät kansalliskieliäsi?

Yhteenveto Kansalliskielistrategia-hankkeen kyselystä: Kuinka käytät kansalliskieliäsi? Kansalliskielistrategia-hanke Valtioneuvoston kanslia Projektisihteeri Karin Hautamäki VNK009:00/2011 Yhteenveto Kansalliskielistrategia-hankkeen kyselystä: Kuinka käytät kansalliskieliäsi? Kansalliskielistrategia-hanke

Lisätiedot

Kansalaisen sähköinen omahoitopolku

Kansalaisen sähköinen omahoitopolku Kansalaisen sähköinen omahoitopolku - Tukea omasta terveydestä ja hyvinvoinnista huolehtimiseen Terveydenhuollon Atk-päivät 20.-21.5.2014, Jyväskylä Projektipäällikkö Anu Suurnäkki 21.5.2014 Terveydenhuollon

Lisätiedot

Tulokset kyselystä Käypä hoito -potilasversioiden kehittämiseksi

Tulokset kyselystä Käypä hoito -potilasversioiden kehittämiseksi Tulokset kyselystä -potilasversioiden kehittämiseksi Tiina Tala, Mari Honkanen, Kirsi Tarnanen, Raija Sipilä 30.9.2015 Suomalainen Lääkäriseura Duodecim Sisältö 1 Kyselyn tavoite... 3 2 Kyselyn vastaajat...

Lisätiedot

Kysely Lukkarin ylläpitäjille

Kysely Lukkarin ylläpitäjille Kysely Lukkarin ylläpitäjille 1. Miten tyytyväinen olet Lukkariin? Anna Lukkarille yleisarvosana. Vastaajien määrä: 285 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Yhteensä Huono 4 7 17 17 19 32 78 76 32 3 Erinomaine 285 6,65

Lisätiedot

ARVO - verkkomateriaalien arviointiin

ARVO - verkkomateriaalien arviointiin ARVO - verkkomateriaalien arviointiin Arvioitava kohde: Jenni Rikala: Aloittavan yrityksen suunnittelu, Arvioija: Heli Viinikainen, Arviointipäivämäärä: 12.3.2010 Osa-alue 8/8: Esteettömyys Edellinen osa-alue

Lisätiedot

opiskelijan ohje - kirjautuminen

opiskelijan ohje - kirjautuminen opiskelijan ohje - kirjautuminen estudio on Edupolin kehittämä e-oppimisympäristö koulutusryhmän verkkoalustana perinteisen luokkaopetuksen tukena. etäopiskelussa ja -opetuksessa kotoa tai työpaikalta.

Lisätiedot

Aamu -ja iltapäivätoiminnan lasten kyselyn tuloksia lv. 2011-2012

Aamu -ja iltapäivätoiminnan lasten kyselyn tuloksia lv. 2011-2012 Aamu -ja iltapäivätoiminnan lasten kyselyn tuloksia lv. 11-12 Lasten kyselyn saivat huoltajien kyselyn yhteydessä 4 lasta, joista palautui 25. Vastausprosentti muodostui siten 62,5%. Lasten kysely muodostui

Lisätiedot

Terveysliikunnan suositus Liikuntapiirakka

Terveysliikunnan suositus Liikuntapiirakka TAPAAMINEN Tehtävä Tutki liikuntapiirakkaa ja suunnittele itsellesi oma piirakka. Terveysliikunnan suositus Liikuntapiirakka Liikuntapiirakka: UKK-instituutti 34 TAPAAMINEN Oma liikuntapiirakkani 35 TAPAAMINEN

Lisätiedot

Ohjeet What matters to me palvelun käyttöönottoon

Ohjeet What matters to me palvelun käyttöönottoon Ohjeet What matters to me palvelun käyttöönottoon Näissä ohjeissa: Ohjeet What matters to me verkkopalvelun käyttöönottoon niille asiakkaille, jotka aikovat tilata itselleen myös EU:n Vammaiskortin Palvelun

Lisätiedot

10 yleistä hakukoneoptimointivirhettä

10 yleistä hakukoneoptimointivirhettä 10 yleistä hakukoneoptimointivirhettä Petteri Erkintalo Kehitysjohtaja Klikkicom Oy 2011-09-27 2 1. Hakukoneiden pääsy sivustolle on estetty Hakukoneiden pääsyn sivustolle voi estää usein eri keinoin Yllättävän

Lisätiedot

Konttorirotasta oman työn tuunaajaksi

Konttorirotasta oman työn tuunaajaksi Konttorirotasta oman työn tuunaajaksi Osa 1: Kuinka valmiita me olemme? Tutkimuksen perustiedot Tutkimukseen on haastateltu 1000 suomalaista Kohderyhmänä olivat 18-64 -vuotiaat pois lukien eläkeläiset

Lisätiedot

TUTKIMUSMATKA-PALVELUMALLIN KIRJALLISET OHJEET: Slogan: Äärettömyydestä maapallon ytimeen

TUTKIMUSMATKA-PALVELUMALLIN KIRJALLISET OHJEET: Slogan: Äärettömyydestä maapallon ytimeen TUTKIMUSMATKA-PALVELUMALLIN KIRJALLISET OHJEET: Slogan: Äärettömyydestä maapallon ytimeen Esittelyteksti (mainostyylinen): Koskaan ihminen ei ole tiennyt niin paljon kuin nyt. Mutta huomenna tiedämme taas

Lisätiedot

Erikoiskirjastojen kansallinen käyttäjäkysely 2013

Erikoiskirjastojen kansallinen käyttäjäkysely 2013 Erikoiskirjastojen kansallinen käyttäjäkysely 2013 Hyvä asiakkaamme! Pyydämme sinua vastaamaan kirjastopalveluita koskevaan asiakaskyselyyn. Kyselyn tuloksia käytetään kirjastopalveluiden arvioinnissa

Lisätiedot

Suoritusraportointi: Loppuraportti

Suoritusraportointi: Loppuraportti 1 (5) Suoritusraportointi: Loppuraportti Tiimitehtävä, 20 % kurssin arvosanasta Ryhmän vetäjä toimittaa raportit keskitetysti projektiyrityksille Raportti sisältää kaksi osiota: Johdon tiivistelmän (Executive

Lisätiedot

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Päivämäärä.. Oppilaitos.. Nimi.. Tehtävä 1 Millainen kielenoppija sinä olet? Merkitse rastilla (x) lauseet, jotka kertovat sinun tyylistäsi oppia ja käyttää kieltä. 1. Muistan

Lisätiedot

Mielekkäät työtehtävät houkuttelevat harjoittelijoita!

Mielekkäät työtehtävät houkuttelevat harjoittelijoita! Mielekkäät työtehtävät houkuttelevat harjoittelijoita! Vuoden 2013 aikana 359 Turun yliopiston opiskelijaa suoritti yliopiston rahallisesti tukeman harjoittelun. Sekä harjoittelun suorittaneilta opiskelijoilta

Lisätiedot

Seinäjoen kaupungin Opetustoimi Perusopetuksen arviointi JOHTAJUUS

Seinäjoen kaupungin Opetustoimi Perusopetuksen arviointi JOHTAJUUS Seinäjoen kaupungin Opetustoimi Perusopetuksen arviointi JOHTAJUUS Kysely opettajille kevät 2010 Piia Seppälä, arvioinnin yhdyshenkilö Yleistä Tämä toteutettu Johtamisen arviointi oli uuden Seinäjoen opetustoimen

Lisätiedot

eomahoidon käyttöohje

eomahoidon käyttöohje eomahoidon käyttöohje 1. KIRJAUTUMINEN eomahoitoon Pääset eomahoito-palveluun Nurmijärven kotisivujen kautta: www.nurmijarvi.fi -> Perhe ja hyvinvointi -> Terveyspalvelut -> Sähköiset palvelut Varmenna

Lisätiedot

Konttorirotasta oman työn tuunaajaksi

Konttorirotasta oman työn tuunaajaksi Konttorirotasta oman työn tuunaajaksi Osa 1: Kuinka valmiita me olemme? Tutkimuksen perustiedot Tutkimukseen on haastateltu 1000 suomalaista Kohderyhmänä olivat 18-64 -vuotiaat pois lukien eläkeläiset

Lisätiedot

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Kirjautuminen Office 365 -palveluun... 2 Skype for Business ohjelman asentaminen... 3 Yhteyshenkilöiden lisääminen Skype for Business ohjelmassa...

Lisätiedot

Verkkokaupan ohje. Alkutieto. Scanlase verkkokauppa. Sisäänkirjautuminen

Verkkokaupan ohje. Alkutieto. Scanlase verkkokauppa. Sisäänkirjautuminen Verkkokaupan ohje Alkutieto Verkkokaupan tarkoitus on helpottaa Scanlase asiakkaiden tilaamisprosessia kun asiakkaat tarvitsevat tuotteita. Verkkokaupan ollessa pois toiminnasta tilaukset tulee tehdä puhelimitse

Lisätiedot

10 yleistä hakukoneoptimointivirhettä

10 yleistä hakukoneoptimointivirhettä 10 yleistä hakukoneoptimointivirhettä Markus Ossi SEO Technician Klikkicom 2011-05-26 2 Henkilökuva Markus Ossi 32 vuotias ekonomi Tehnyt hakukoneoptimointia vuodesta 1998 Hakukoneoptimointiteknikk o Klikkicomissa

Lisätiedot

Kokemuksia Unesco-projektista

Kokemuksia Unesco-projektista Kokemuksia Unesco-projektista Puheviestinnän harjoitusten tavoitteet Kuuden oppitunnin mittaisen jakson aikana asetin tavoitteiksi seuraavia oppimis- ja kasvatustavoitteita: Oppilas oppii esittämään omia

Lisätiedot

Derby Forum -kysely TAUSTAMUUTTUJAT. Ikäsi. 20-24 -vuotias. 25-29 -vuotias. 30-34 -vuotias. 35-39 -vuotias. 40-44 -vuotias.

Derby Forum -kysely TAUSTAMUUTTUJAT. Ikäsi. 20-24 -vuotias. 25-29 -vuotias. 30-34 -vuotias. 35-39 -vuotias. 40-44 -vuotias. Derby Forum -kysely Onnittelut meille, sillä juuri Sinut on valittu kehittämään Lions toimintaa piirissämme. Etenemme kahdessa vaiheessa. Aluksi toivomme Sinun vastaavan tähän kyselyyn. Täyttämällä tämän

Lisätiedot

Mukaan.fi on oma verkkopalvelu juuri sinulle, joka olet kiinnostunut erityistä tukea käyttävien lasten, nuorten ja aikuisten elämästä.

Mukaan.fi on oma verkkopalvelu juuri sinulle, joka olet kiinnostunut erityistä tukea käyttävien lasten, nuorten ja aikuisten elämästä. Tule mukaan! Mukaan.fi on oma verkkopalvelu juuri sinulle, joka olet kiinnostunut erityistä tukea käyttävien lasten, nuorten ja aikuisten elämästä. Tämän helppokäyttöisen netin kohtaamis- ja keskustelupaikan

Lisätiedot

E-kirjan kirjoittaminen

E-kirjan kirjoittaminen 1 E-kirjan kirjoittaminen Ohjeet e-kirjan kirjoittamiseen Tämän ohjeistuksen tavoitteena on auttaa sinua luomaan yksinkertainen e-kirja (pdftiedosto) asiakkaallesi. Kirja näyttää hänelle kuinka hyvin ymmärrät

Lisätiedot

THL - Kansalaispalvelujen graafiset tunnisteet. Lasse Tammilehto Creative Director, Solita & Jarmo Valmari Head of Design, Arcusys

THL - Kansalaispalvelujen graafiset tunnisteet. Lasse Tammilehto Creative Director, Solita & Jarmo Valmari Head of Design, Arcusys THL - Kansalaispalvelujen graafiset tunnisteet Lasse Tammilehto Creative Director, Solita & Jarmo Valmari Head of Design, Arcusys Palveluvaaka.fi & Omahoitopolut.fi Teemavärit Kansalaispalveluiden ilmeeseen

Lisätiedot

Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille

Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille Oman yhdistyksen tietojen päivittäminen www.krell.fi-sivuille Huom! Tarvitset päivittämistä varten tunnukset, jotka saat ottamalla yhteyden Kristillisen Eläkeliiton

Lisätiedot

Asiakas ja tavoite. Tekninen toteutus

Asiakas ja tavoite. Tekninen toteutus Asiakas ja tavoite Heikieli on vuonna 2015 perustettu yhden hengen asiantuntijayritys, joka tarjoaa käännös- ja oikolukupalveluita englannista ja saksasta suomeksi. Freelance-kääntäjiä on Suomessa paljon,

Lisätiedot

Visuaalinen käyttöliittymäanalyysi

Visuaalinen käyttöliittymäanalyysi Visuaalinen käyttöliittymäanalyysi Johdanto Tehtävänä on analysoida Saariston ekologia-kurssilla käytettävän tietokoneohjelman käyttöliittymän visuaalisia ominaisuuksia. Vastaa ensiksi VisaWi -lomakkeeseen

Lisätiedot

Oppimalla ammattiin. Nuorten näkemyksiä oppisopimuksesta. Harri Leinikka Toimitusjohtaja T-Media Oy

Oppimalla ammattiin. Nuorten näkemyksiä oppisopimuksesta. Harri Leinikka Toimitusjohtaja T-Media Oy Oppimalla ammattiin Nuorten näkemyksiä oppisopimuksesta Harri Leinikka Toimitusjohtaja T-Media Oy 1 Kyselyn toteuttaminen Oppimalla ammattiin kyselyn kohderyhmänä olivat 16-29 - vuotiaat nuoret. Vastaajia

Lisätiedot

Opinnäytteen tallennus Theseus-verkkokirjastoon

Opinnäytteen tallennus Theseus-verkkokirjastoon Opinnäytteen tallennus Theseus-verkkokirjastoon Opinnäytetyö tallennetaan Theseukseen vasta kun se on valmis ja hyväksytty. Työ ei kuitenkaan näy Internetissä välittömästi tallennuksen jälkeen vaan vasta

Lisätiedot

15 askelta kohti. Parempia kyselyitä ja tutkimuksia

15 askelta kohti. Parempia kyselyitä ja tutkimuksia 15 askelta kohti Parempia kyselyitä ja tutkimuksia Onnittelut! Lataamalla Webropol-tutkimusoppaan olet ottanut ensimmäisen askeleen kohti entistä parempien kyselyiden ja tutkimusten tekoa. Tämä opas tarjoaa

Lisätiedot

1. ASIAKKAAN OHJEET... 2. 1.1 Varauksen tekeminen... 2. 1.2 Käyttäjätunnuksen luominen... 4. 1.3 Varauksen peruminen... 4

1. ASIAKKAAN OHJEET... 2. 1.1 Varauksen tekeminen... 2. 1.2 Käyttäjätunnuksen luominen... 4. 1.3 Varauksen peruminen... 4 1. ASIAKKAAN OHJEET... 2 1.1 Varauksen tekeminen... 2 1.2 Käyttäjätunnuksen luominen... 4 1.3 Varauksen peruminen... 4 1.4 Omien tietojen muokkaaminen... 5 1.5 Salasanan muuttaminen... 5 2. TYÖNTEKIJÄN

Lisätiedot

Nettisivujen Päivitysohje

Nettisivujen Päivitysohje Hämeenlinnan rauhanyhdistys ry Nettisivujen Päivitysohje Ohje päivitetty 18.7.2012 Hallintapaneeli Kirjautuminen nettisivujen hallintaan Hallintapaneeliin päästään kirjautumaan klikkaamalla linkkiä nettisivujen

Lisätiedot

QR-koodi Vammaiskorttiin

QR-koodi Vammaiskorttiin QR-koodi Vammaiskorttiin Tämä on EU:n Vammaiskortti. Löydettäessä pyydetään lähettämään Vammaiskorttitoimisto PL xxx, 00000 Tampere www.vammaiskortti.fi Oikeudet muutoksiin pidätetään. QR-koodi Esimerkki:

Lisätiedot

Tervetuloa käyttämään ehopsia

Tervetuloa käyttämään ehopsia Tervetuloa käyttämään ehopsia Sisällys: Uuden ehops-pohjan luominen (opettaja)... ehops-pohjan jakaminen opiskelijoille (opettaja)... Opiskelijan jakaman ehopsin etsiminen (opettaja)... Opiskelijan jakaman

Lisätiedot

Verkkokirjoittaminen. Anna Perttilä Tarja Chydenius

Verkkokirjoittaminen. Anna Perttilä Tarja Chydenius Verkkokirjoittaminen Anna Perttilä Tarja Chydenius 1 Suosi lyhyttä tekstiä 2 Kenelle kirjoitat 3 Helpota lukijan työtä; lajittele tekstisi 3.1 Otsikot 3.2 Johdanto 3.3 Väliotsikot 3.4 Pääteksti 4 Linkit:

Lisätiedot

PROJEKTISIVUJEN PAÄ IVITTAÄ MISEN OHJEET

PROJEKTISIVUJEN PAÄ IVITTAÄ MISEN OHJEET PROJEKTISIVUJEN PAÄ IVITTAÄ MISEN OHJEET Suomen partiolaiset Finlands scouter ry 04/2013, muokattu 02/2015 Tämä ohje on tarkoitettu Suomen Partiolaisten hallinnoimien projektisivustojen sisällöntuottajille

Lisätiedot

Facebook-sivun luominen

Facebook-sivun luominen Facebook-sivun luominen Facebook-sivun luominen Etene vaihe vaiheelta 1 Kirjaudu Facebook-palveluun omalla käyttäjätunnuksellasi. Sen jälkeen sivun alareunassa näkyvät toimintolinkit, joista sinun täytyy

Lisätiedot

Seutudokumenttien pä ivittä misohje

Seutudokumenttien pä ivittä misohje Seutudokumenttien pä ivittä misohje Kirjautuminen sisällönhallinta-työkaluun Käytä ylläpidossa Firefox-selainta. Käyttäjätunnukset Käy rekisteröitymässä osoitteessa www./kirjaudu kohdassa Rekisteröidy.

Lisätiedot

Miksi käytettävyys on tärkeää

Miksi käytettävyys on tärkeää WWW-suunnittelu Webissä tärkeintä on käytettävyys. Tämä tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että jos käyttäjä ei löydä jotakin tuotetta, hän ei myöskään osta sitä. Webissä asiakas on kuningas, hiiri aseenaan

Lisätiedot

ProCountor-asiakastyytyväisyyskysely, syksy 2008

ProCountor-asiakastyytyväisyyskysely, syksy 2008 Sivu 1(8) ProCountor-asiakastyytyväisyyskysely, syksy 2008 ProCountor tutki syyskuun alussa asiakkaittensa tyytyväisyyttä ProCountor-ohjelmistoon sekä Helpdesk-palveluun. Asiakaskyselyyn vastasi 179 käyttäjää.

Lisätiedot

KAUPUNKIKUVATUTKIMUS 2017 Hämeenlinnan kaupunki. Etta Partanen Meiju Ahomäki Tiina Müller

KAUPUNKIKUVATUTKIMUS 2017 Hämeenlinnan kaupunki. Etta Partanen Meiju Ahomäki Tiina Müller KAUPUNKIKUVATUTKIMUS 2017 Hämeenlinnan kaupunki Etta Partanen Meiju Ahomäki Tiina Müller Sisällys 1. Yleistä tutkimuksesta 2. Tutkimuksen keskeisiä tuloksia 3. Vastaajien taustatiedot 4. Tutkimuksen tulokset

Lisätiedot

Halikon vanhustenkotiyhdistys ry. August-kodin asukkaiden omaisten palvelutyytyväisyys 2014

Halikon vanhustenkotiyhdistys ry. August-kodin asukkaiden omaisten palvelutyytyväisyys 2014 Augustkodin asukkaiden omaisten palvelutyytyväisyys 2014 2 SISÄLTÖ 1 TYYTYVÄISYYSKYSELYN SUORITTAMINEN 2 AUGUSTKODIN ASUKKAIDEN OMAISTEN TYYTYVÄISYYSKYSELYN TULOKSET 21 FYYSISET JA AINEELLISET OLOSUHTEET

Lisätiedot

LIIKUNTAPAIKKAKYSELY 2018

LIIKUNTAPAIKKAKYSELY 2018 LIIKUNTAPAIKKAKYSELY 2018 Liikuntapalvelut/Sari Sarpaneva Kyselyn tarkoitus ja toteutustapa Kauniaisten liikuntapaikoista tehtiin kyselytutkimus 16.-31.3.18. Kyselyn tarkoituksena oli selvittää mitä mieltä

Lisätiedot

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014 Työpaja Työpaja on vertaisarviointiin soveltuva työkalu. Työpaja mahdollistaa töiden palautuksen ja niiden jakelun opiskelijoiden arvioitavaksi sekä arvioinnin antamisen. Laita Muokkaustila päälle ja lisää

Lisätiedot

Suomen virtuaaliammattikorkeakoulu Boolen operaattorit v. 0.5 > 80 % 80 60 % 60 50 % < 50 % Suhteellinen osuus maksimiarvosta (%)

Suomen virtuaaliammattikorkeakoulu Boolen operaattorit v. 0.5 > 80 % 80 60 % 60 50 % < 50 % Suhteellinen osuus maksimiarvosta (%) Oppimisaihion arviointi / Arvioinnin tulos 9 Aineiston arvioinnin tulos arviointialueittain Suomen virtuaaliammattikorkeakoulu Boolen operaattorit v. 0.5 > 80 % 80 60 % 60 50 % < 50 % Arviointialue Ominaisuuksien

Lisätiedot

ividays BLOG Design Elina / Tomi / Timo / Otso / 23.9.2013

ividays BLOG Design Elina / Tomi / Timo / Otso / 23.9.2013 ividays BLOG Design Elina / Tomi / Timo / Otso / 23.9.2013 1. Suunnitelma Konsepti 1. Yksinkertainen ja rento tapa välittää konkreettisempaa ja epämuodollisempaa tietoa digiviestinnän opiskelun arjesta

Lisätiedot

Tutkimus nuorten tulevaisuuden suunnitelmista TIIVISTELMÄ PÄÄRAPORTISTA

Tutkimus nuorten tulevaisuuden suunnitelmista TIIVISTELMÄ PÄÄRAPORTISTA 2014 Tutkimus nuorten tulevaisuuden suunnitelmista TIIVISTELMÄ PÄÄRAPORTISTA Kun koulu loppuu -tutkimuksen toteutus Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää yläkoululaisten ja lukiolaisten tulevaisuuden suunnitelmia,

Lisätiedot

Text Mining. Käyttöopas

Text Mining. Käyttöopas Text Mining Käyttöopas Webropol Analytics: Text Mining Mitä tarkoittaa kun asiakkaat tai henkilöstö antavat arvosanan 3.1 Keskiarvoa informatiivisempaa ovat taustalla olevat syyt Onko sinulla aikaa lukea

Lisätiedot

RAPORTTI 25.2.2011 SUORITETUISTA KÄYTETTÄVYYSTESTEISTÄ Luuppi-projekti

RAPORTTI 25.2.2011 SUORITETUISTA KÄYTETTÄVYYSTESTEISTÄ Luuppi-projekti RAPORTTI 25.2.2011 SUORITETUISTA KÄYTETTÄVYYSTESTEISTÄ Luuppi-projekti Saila Oldén 1. JOHDANTO Tässä raportissa kuvataan perjantaina 25.2.2011 Luuppi-projektin tiimoilta suoritettujen käytettävyystestien

Lisätiedot

Pauliina Munter / Suvi Junes Tampereen yliopisto/tietohallinto 2013

Pauliina Munter / Suvi Junes Tampereen yliopisto/tietohallinto 2013 Tehtävä 2.2. Tehtävä-työkalun avulla opiskelijat voivat palauttaa tehtäviä Moodleen opettajan arvioitaviksi. Palautettu tehtävä näkyy ainoastaan opettajalle, ei toisille opiskelijoille. Tehtävä-työkalun

Lisätiedot

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole.

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole. 1 Unelma-asiakas Ohjeet tehtävän tekemiseen 1. Ota ja varaa itsellesi omaa aikaa. Mene esimerkiksi kahvilaan yksin istumaan, ota mukaasi nämä tehtävät, muistivihko ja kynä tai kannettava tietokone. Varaa

Lisätiedot

TUKENA-hanke Kysely perheryhmäkotien työntekijöille 9/2018

TUKENA-hanke Kysely perheryhmäkotien työntekijöille 9/2018 Kysely perheryhmäkotien työntekijöille 9/2018 Kysely perheryhmäkodeissa ja tukiasunnoissa oleville nuorille Nuorten kysely lähetettiin yksiköiden esimiesten kautta anonyyminä Surveypal-nettilinkkinä välitettäväksi

Lisätiedot

Kansalaisten ja asiakkaiden näkemykset valinnanvapaudesta ja palvelujen integraatiosta

Kansalaisten ja asiakkaiden näkemykset valinnanvapaudesta ja palvelujen integraatiosta Kansalaisten ja asiakkaiden näkemykset valinnanvapaudesta ja palvelujen integraatiosta Anna-Mari Aalto ja Laura Hietapakka Mitä valinnanvapaus tuo tullessaan näkökulmia sote-uudistukseen seminaari 15.3.2016

Lisätiedot

Moodle-alueen muokkaaminen

Moodle-alueen muokkaaminen Moodle-alueen muokkaaminen Alla oleva kuva esittää Moodle-aluetta sellaisena kuin se sinulle toimitetaan tilattuasi alueen Opetusteknologiapalveluista: - Etusivun näkymä koostuu sivun keskellä olevista

Lisätiedot

eomahoidon käyttöohje

eomahoidon käyttöohje eomahoidon käyttöohje 1. KIRJAUTUMINEN JÄRJESTELMÄÄN Ennen kuin voit käyttää eomahoitoa, sinun on tehtävä terveyskeskuksen kanssa eomahoito-sopimus. Lue lisää: http://www.riihimaenseudunterveyskeskus.fi/rstk/laakari--

Lisätiedot

Verkkokirjoittaminen. Verkkolukeminen

Verkkokirjoittaminen. Verkkolukeminen 0 Nopeaa silmäilyä: Pääotsikot, kuvat, kuvatekstit, väliotsikot, linkit, luettelot, korostukset. 0 Hitaampaa kuin paperilla olevan tekstin lukeminen 0 F-tyyppinen lukeminen Verkkolukeminen Verkkokirjoittaminen

Lisätiedot

YHDISTYKSEN VIESTINTÄ

YHDISTYKSEN VIESTINTÄ YHDISTYKSEN VIESTINTÄ Sisäinen viestintä - eri yhdistyksissä eri apuvälineitä, kuitenkin yleensä: Henkilökohtainen vuorovaikutus: puhelin, yhteiset kokoontumispaikat Jäsenkirje, sähköinen tai fyysinen

Lisätiedot

Haastateltavan nimi: Ajankohta: Tehtävä: Valmistaudu haastatteluun ja varmista, että sinulla on selkeä näkemys/vastaus seuraaviin kysymyksiin?

Haastateltavan nimi: Ajankohta: Tehtävä: Valmistaudu haastatteluun ja varmista, että sinulla on selkeä näkemys/vastaus seuraaviin kysymyksiin? TYÖPAIKKAHAASTATTELU Voit käyttää tätä työpaikkahaastattelun käsikirjoitusta apuna haastattelutilanteessa. Tulosta käsikirjoitus ja tee omia merkintöjä ennen haastattelua, sen kuluessa ja haastattelun

Lisätiedot

Savonian opiskelijaintra Reppu. Viestintäpäällikkö Petteri Alanko 25.3.2014

Savonian opiskelijaintra Reppu. Viestintäpäällikkö Petteri Alanko 25.3.2014 Savonian opiskelijaintra Reppu Viestintäpäällikkö Petteri Alanko 25.3.2014 Sisältö: - mistä lähdettiin - Reppu nyt - Ajatuksia tulevaisuudesta Savonia pähkinänkuoressa Yksi Suomen suurimmista ja monialaisimmista

Lisätiedot

Raportti Tapahtumia kaikille! -oppaasta tehdystä kyselystä

Raportti Tapahtumia kaikille! -oppaasta tehdystä kyselystä Raportti Tapahtumia kaikille! -oppaasta tehdystä kyselystä Kulttuuria kaikille -palvelu 4.1.2017 2 / 6 Johdanto Tapahtumia kaikille! Opas saavutettavan kulttuurifestivaalin järjestämiseen on Kulttuuria

Lisätiedot

Opintojaksopalautejärjestelmä OPISKELIJAN OPAS

Opintojaksopalautejärjestelmä OPISKELIJAN OPAS Opintojaksopalautejärjestelmä OPISKELIJAN OPAS tammikuu 2011 SISÄLLYS 1 OPINTOJAKSOPALAUTEJÄRJESTELMÄ 1 2 OPINTOJAKSOPALAUTTEEN ANTAMINEN 1 2.1 Kirjautuminen järjestelmään suoran kirjautumislinkin avulla

Lisätiedot

KIELENOPPIJOITA TIEDONHANKINTA KESKIÖSSÄ KUUNTELEMALLA OPPIJA (AUDITIIVINEN) KIELEN KÄYTTÖ, VUOROVAIKUTUS NÄKEMÄLLÄ

KIELENOPPIJOITA TIEDONHANKINTA KESKIÖSSÄ KUUNTELEMALLA OPPIJA (AUDITIIVINEN) KIELEN KÄYTTÖ, VUOROVAIKUTUS NÄKEMÄLLÄ KIELENOPPIJOITA KIELEN KÄYTTÖ, VUOROVAIKUTUS TIEDONHANKINTA KESKIÖSSÄ KUUNTELEMALLA OPPIJA (AUDITIIVINEN) TEKEMÄLLÄ OPPIJA (KINESTEETTINEN) LUOVA KIELENKÄYTTÄJÄ HOLISTINEN OPPIJA (KOKONAISUUDET TÄRKEITÄ)

Lisätiedot

Sisällysluettelo. v.0.9 2

Sisällysluettelo. v.0.9 2 Käyttöopas Sisällysluettelo DYNAROAD HENKILÖKUNTA... 3 TIEPROJEKTIN LUOMINEN... 4 DYNAROAD KÄYTTÄJÄ... 5 TIEPROJEKTIN MUOKKAUS... 6 Työkohdetyyppien lisääminen... 7 Työkohteen lisääminen... 8 Urakoitsijoiden

Lisätiedot

BtoB-markkinoinnin tutkimus

BtoB-markkinoinnin tutkimus BtoB-markkinoinnin tutkimus Tiivistelmä tutkimustuloksista Anna-Mari West 19.6.2008 Tutkimuksen tavoitteet ja toteutus Tutkimuksen tavoitteet Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää markkinointipäättäjien

Lisätiedot

Sisällys Word Wep App... 3 Excel Web App... 7 Powerpoint Web App OneNote Web App Excel Kysely Valmiin tiedoston tuonti Skydrive Pro

Sisällys Word Wep App... 3 Excel Web App... 7 Powerpoint Web App OneNote Web App Excel Kysely Valmiin tiedoston tuonti Skydrive Pro 1 Sisällys Word Wep App... 3 Excel Web App... 7 Powerpoint Web App... 11 OneNote Web App... 17 Excel Kysely... 20 Valmiin tiedoston tuonti Skydrive Pro ohjelmaan... 25 Blogi... 27 Kansiot... 28 Skydrive

Lisätiedot

Aseta kaupunginosanne identiteetin kannalta annetut vaihtoehdot tärkeysjärjestykseen 26 % 0 % 10 % 20 % 30 % 40 % 50 % 60 %

Aseta kaupunginosanne identiteetin kannalta annetut vaihtoehdot tärkeysjärjestykseen 26 % 0 % 10 % 20 % 30 % 40 % 50 % 60 % Kaupunginosakyselyn vastaukset: Kyselyjä lähetettiin 74 kpl ja vastauksia saatiin 44 kpl. Kyselyn vastausprosentiksi muodostui 59%. Kyselyt lähetettiin Tampereen asukas- ja omakotiyhdistysten puheenjohtajille.

Lisätiedot

Valmistu töihin! Kuopion opiskelijakyselyn tulokset 23.4.2012

Valmistu töihin! Kuopion opiskelijakyselyn tulokset 23.4.2012 Valmistu töihin! Kuopion opiskelijakyselyn tulokset 23.4.2012 1 Kyselyn toteuttaminen Valmistu töihin! -kyselyn kohderyhmänä olivat Savon ammattija aikuisopistossa sekä Savonia ammattikorkeakoulussa opiskelevat

Lisätiedot

Testaajan eettiset periaatteet

Testaajan eettiset periaatteet Testaajan eettiset periaatteet Eettiset periaatteet ovat nousseet esille monien ammattiryhmien toiminnan yhteydessä. Tämä kalvosarja esittelee 2010-luvun testaajan työssä sovellettavia eettisiä periaatteita.

Lisätiedot

Tämän ohjeen avulla pääset alkuun Elisa Toimisto 365 palvelun käyttöönotossa. Lisää ohjeita käyttöösi saat: www.elisa.fi/toimisto365-ohjeet

Tämän ohjeen avulla pääset alkuun Elisa Toimisto 365 palvelun käyttöönotossa. Lisää ohjeita käyttöösi saat: www.elisa.fi/toimisto365-ohjeet Elisa Toimisto 365 Pääkäyttäjän pikaopas 02/2015 Tämän ohjeen avulla pääset alkuun Elisa Toimisto 365 palvelun käyttöönotossa. Lisää ohjeita käyttöösi saat: www.elisa.fi/toimisto365-ohjeet Kirjautumalla

Lisätiedot

POTILAIDEN TERVEYDEN EDISTÄMINEN SAIRAALASSA - Kysely kirurgian klinikan hoitohenkilökunnalle. Taustatiedot. 1) Sukupuolesi?

POTILAIDEN TERVEYDEN EDISTÄMINEN SAIRAALASSA - Kysely kirurgian klinikan hoitohenkilökunnalle. Taustatiedot. 1) Sukupuolesi? POTILAIDEN TERVEYDEN EDISTÄMINEN SAIRAALASSA - Kysely kirurgian klinikan hoitohenkilökunnalle Taustatiedot 1) Sukupuolesi? Nainen Mies 2) Mikä on ikäsi? vuotta 3) Mikä on nykyinen tehtävänimikkeesi? apulaisosastonhoitaja

Lisätiedot

Yliopistojen erilliset palautteet. Webropol kyselyn tulokset. RAPORTTI 2 Uudet värit portaaliin Testipäivä: 26.9.2011 sekä kysely Webropolissa

Yliopistojen erilliset palautteet. Webropol kyselyn tulokset. RAPORTTI 2 Uudet värit portaaliin Testipäivä: 26.9.2011 sekä kysely Webropolissa Palvelukonsortion johtoryhmän kokous 3-2011- 3.10.2011 RAPORTTI 2 Uudet värit portaaliin Testipäivä: 26.9.2011 sekä kysely Webropolissa Yliopistojen erilliset palautteet Helsingin yliopisto LIITE R1 Turun

Lisätiedot

Kyselyt oli suunnattu erikseen lapsille (alle 13v.), nuorille (yli 13v.) sekä vanhemmille. Eniten vastauksia tuli

Kyselyt oli suunnattu erikseen lapsille (alle 13v.), nuorille (yli 13v.) sekä vanhemmille. Eniten vastauksia tuli KERAVAN NAISVOIMISTELIJAT KNV ry:n VALMENNUSRYHMIEN TYYTYVÄISYYSKYSELYN KOOSTE Valmennusryhmät Kyselyt oli suunnattu erikseen lapsille (alle 13v.), nuorille (yli 13v.) sekä vanhemmille. Eniten vastauksia

Lisätiedot

Aikuisten kokemuksia mopoilun riskeistä

Aikuisten kokemuksia mopoilun riskeistä Aikuisten kokemuksia mopoilun riskeistä Kysely vuonna 2010 Leena Pöysti Sisältö Johdanto... 3 Kokemuksia mopoilusta osana muuta liikennettä... 3 Mikä olisi mopolle sopiva huippunopeus liikenteessä... 3

Lisätiedot

ELÄMÄNTAPAMUUTOKSEN VAIHEET Muutosvaihemalli (Prochaska & DiClemente 1983)

ELÄMÄNTAPAMUUTOKSEN VAIHEET Muutosvaihemalli (Prochaska & DiClemente 1983) ELÄMÄNTAPAMUUTOKSEN VAIHEET Muutosvaihemalli (Prochaska & DiClemente 1983) 1. Esiharkinta ei aikomusta muuttaa käyttäytymistä ongelman kieltäminen ja vähätteleminen ei tiedosteta muutoksen tarpeellisuutta

Lisätiedot

Seutudokumenttien pä ivittä misohje

Seutudokumenttien pä ivittä misohje Seutudokumenttien pä ivittä misohje Kirjautuminen sisällönhallinta-työkaluun Käytä ylläpidossa Firefox-selainta. Käyttäjätunnukset Käy rekisteröitymässä osoitteessa www./kirjaudu kohdassa Rekisteröidy.

Lisätiedot

SELVITYS PRO GRADUJEN KÄYTÖSTÄ TAIDEKIRJASTOSSA

SELVITYS PRO GRADUJEN KÄYTÖSTÄ TAIDEKIRJASTOSSA SELVITYS PRO GRADUJEN KÄYTÖSTÄ TAIDEKIRJASTOSSA Tapani Takalo Lapin korkeakoulukirjasto, yliopisto, taide 17.11.2011 1. Johdanto Lapin yliopiston taidekirjastossa on selvitetty taidekirjaston kokoelmiin

Lisätiedot

Lapsen oikeus pysyvyyteen ja jatkuvuuteen perheen oikeus tukeen

Lapsen oikeus pysyvyyteen ja jatkuvuuteen perheen oikeus tukeen Kotitehtävä 2 / Sivu 1 Nimi: PRIDE-kotitehtävä TOINEN TAPAAMINEN Lapsen oikeus pysyvyyteen ja jatkuvuuteen perheen oikeus tukeen Perhehoidossa tarvitaan yhteistyötä monien eri tahojen kanssa. Kukaan ei

Lisätiedot

hyvä osaaminen. osaamisensa tunnistamista kuvaamaan omaa osaamistaan

hyvä osaaminen. osaamisensa tunnistamista kuvaamaan omaa osaamistaan MERKITYS, ARVOT JA ASENTEET FYSIIKKA 8 T2 Oppilas asettaa itselleen tavoitteita sekä työskentelee pitkäjänteisesti. Oppilas harjoittelee kuvaamaan omaa osaamistaan. T3 Oppilas ymmärtää lämpöilmiöiden tuntemisen

Lisätiedot

PALAUTEKYSELY RYHMÄN PÄÄTYTTYÄ

PALAUTEKYSELY RYHMÄN PÄÄTYTTYÄ VOIKUKKIA 2015 PALAUTEKYSELY RYHMÄN PÄÄTYTTYÄ Hei hyvä vanhempi! Kiitos osallistumisestasi vanhempien VOIKUKKIA-vertaistukiryhmään. Haluaisimme tietää millaisia tunnelmia ja ajatuksia vertaistukiryhmäkokemus

Lisätiedot