Mahdollisuus tutustua opiskeluympäristöön (asuntolaohjaaja/vapaa-aikaohjaaja) Asuntojen luovutus opiskelijoille (opettajat)

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Mahdollisuus tutustua opiskeluympäristöön (asuntolaohjaaja/vapaa-aikaohjaaja) Asuntojen luovutus opiskelijoille (opettajat)"

Transkriptio

1 Elokuu aika Nuoriso ja vapaa-ajanohjaajien soveltuvuuskokeet Infot Auditoriossa Luokan/linjan ryhmäytys (linjavastaava) Mahdollisuus tutustua opiskeluympäristöön Asuntojen luovutus opiskelijoille (opettajat) Asunnon tulotarkastus (opiskelija) Syksyn toiminnan suunnittelua Infopiste vapaa-ajan toiminnan mahdollisuuksista koululla ja kunnassa Terveystarkastukset alkavat (terveydenhoitaja) 1. Asuntolailta Opiskelijoiden ja henkilökunnan yhteinen illanvietto (vapaa- aikaohjaaja / tutorit) Harrastuskyselyn teko LIITE1 Ryhmäytymistä Syksyn toiminnan suunnittelua Solu/Internaattitapaamiset käydään läpi asuntolan siivousohjeet ja turvallisuusasiat valitaan solun yhteyshenkilö (siivoustyönohjaaja ja vapaa-aikaohjaaja) Opastettu kierros opistolla uusille opiskelijoille (tutorit) Palloilukurssi / muu kerhotoiminta alkaa niin pian kuin mahdollista (vapaa-aikaohjaaja / muu vetäjä) Ryhmän muotoutumisvaihe: Kouluympäristöön/asuntolaan tulee nuoria, jotka ovat eri puolelta maata. Harva tuntee toisiaan. Eletään muotoutumisvaihetta. Ryhmän rajat eivät ole vielä muotoutuneet. Ohjaajalla/opettajalla on tärkeä tehtävä siinä, miten ryhmän jäsenet toisiinsa tutustuvat. Tässä vaiheessa he voivat olla melko riippuvaisia ohjaajasta/opettajasta. Aloitusvaiheessa monet ryhmän jäsenistä ovat epävarmoja ja tarkkailevat toistensa käyttäytymistä. Ohjaajan/opettajan tärkeä tehtävä on helpottaa ryhmän jäsenten toisiinsa tutustumista ja pitää huolta siitä, että hiljaisemmatkin tulevat kuulluksi ja uskaltavat sanoa mielipiteensä ääneen.

2 Syyskuu Oppilaskuntahallituksen ja opistoneuvoston järjestäytyminen LIITE2 Oppilaskunnan ryhmäytys (hallituksen vastaava ohjaaja) LIITE3 Pesäpallo-ottelu opiskelijat + henkilökunta (oppilaskunta) Paloharjoitus / turvallisuuskävely (turvallisuusvastaava) Kotiväen illan suunnittelu ja toteutus 2. Asuntolailta Harrastuskyselyn purku Asuntolanhenkisopimus LIITE4 vapaata keskustelua aiheesta kuin aiheesta, välitöntä vuorovaikutusta voidaan pitää myös ns. yhteissiivoustunti (asuntolaohjaaja/siivoustyönohjaaja/vapaaaikaohjaaja) Kotiväen illan suunnittelu ja toteutus Halloweenjuhlien suunnittelua (nuva =nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajaopiskelijat tai muut erikseen sovittu juhlatoimikunta ) Palloilu keskiviikkoisin (vapaa-aikaohjaaja ja Elokuvailta (vapaa-aikaohjaaja ja Yhteislenkkeily (vapaa-aikaohjaaja) Karaokeilta (vapaa-aikaohjaaja ja tutorit) Biljardi-ilta (vapaa-aikaohjaaja) * vapaa-ajan ohjelmaa voi järjestää myös Halloweenjuhlien suunnittelua (nuva =nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajaopiskelijat tai muut erikseen sovittu juhlatoimikunta ) Tutustumisharjoituksia: Innokas Inkeri : Nimen muistaminen tehdään helpommaksi adjektiivin avulla. Kukin kertoo vuorollaan nimensä ja lisää siihen samalla etunimensä ensimmäisellä kirjaimella alkavan adjektiivin. Muistamista voidaan tehostaa niin, että seuraava toistaa edellsitn nimen ja vasta sitten kertoo omansa. Nimi i ja liike : Seisotaan piirissä. i Jokainen sanoo vuorollaan oman nimensä yhdistettynä tt äjohonkin liikkeeseen. Toiset seuraavat ja toistavat perässä samanaikaisesti samanaikaisesti. Liike voi olla mikä tahansa, mitä muut pystyvät matkimaan. Fiilisjana : Ohjaaja kuvaa lattialle janan, jonka toisessa päässä on hyvät fiilikset ja toisessa huonot. Ohjaaja kehottaa menemään siihen paikkaan janaa, mikä parhaiten kuvaa kunkin omaa fiilistä. Tehtävää tehdään puhumatta. Oman paikkansa saa halutessaan selittää.

3 Lokakuu Oppilaskunnan kokous: puheenjohtajan, sihteerin ja rahastonhoitajan valinta (vastaava ohjaaja kutsuu koolle) Itsenäisyyspäiväjuhlien suunnittelua (oppilaskunta, tai muu erikseen sovittu juhlatoimikunta ) Opistoneuvoston kokous (rehtori) Linjojen taiston suunnittelu + toteutus (oppilaskunta tai muu erikseen sovittu juhlatoimikunta järjestää) vapaata keskustelua aiheesta kuin aiheesta, välitöntä vuorovaikutusta voidaan pitää myös ns. yhteissiivoustunti (asuntolaohjaaja/siivoustyönohjaaja/vapaa-aikaohjaaja) Asuntolan eri solujen yhteyshenkilöiden tapaaminen mukana apulaisrehtori, siivoustyönohjaaja, talonmies ja vapaa-aikaohjaaja Esim. keskustellaan internaattiasumisesta Onko soluasunnossa kaikki ok? Onko jotain puutteita? Palloilu keskiviikkoisin (vapaa-aikaohjaaja ja Elokuvailta (vapaa-aikaohjaaja ja Halloweenjuhla (nuvat tai muu erikseen sovittu juhlatoimikunta järjestää) j Ratsastus (vapaa-aikaohjaaja) Lautapeli-ilta (vapaa-aikaohjaaja ja oppilaskunnan hallitus) Karaokeilta (vapaa-aikaohjaaja ja tutorit) vapaa-ajan ohjelmaa voi järjestää myös esim. tutorit, asuntolaohjaajat, opiskelijat jne. riippuen organisaation rakenteesta Aleksis Kiven päivä YK:n päivä Ryhmän kuohuntavaihe: Alun harmoniaa seuraa usein kuohuntavaihe. Ryhmän jäsenet tuntevat toisensa, jolloin mielipiteiden esittäminen on ryhmän jäsenille helpompaa. Tällöin voi syntyä myös konflikteja. Sopeutuminen asumaan asuntolassa yhdessä ja yhteisten sääntöjen noudattaminen voi joskus tuntua vaikealta. Ryhmän jäsenet testaavat omaa paikkaansa ryhmässä. Nuori, joka tuntee itsensä epävarmaksi ryhmässä, saattaa hakea huomiota häiriökäyttäytymisellä. Ryhmän tietoisella rakentamisella pyritään varmistamaan jokaisen turvallisuudentunne ryhmässä.

4 Marraskuu Oppilaskunnan kokous Itsenäisyyspäiväjuhlien suunnittelua (oppilaskunta tai muu erikseen sovittu juhlatoimikunta ) Opistoneuvoston kokous (rehtori) Ruotsalaisuuden päivä Iäi Isäinpäivä äiä 3. Asuntolailta Palaute syksyn toiminnasta Kevään toiminnan suunnittelua vapaata keskustelua aiheesta kuin aiheesta, välitöntä vuorovaikutusta (asuntolaohjaaja/vapaa-aikaohjaaja/ siivoustyönohjaaja) Palloilu keskiviikkoisin (vapaa-aikaohjaaja ja Elokuvailta (vapaa-aikaohjaaja ja Isäinpäiväkorttien askartelu (vapaaaikaohjaaja) Biljarditurnaus opiskelijoiden kesken (oppilaskunta, tai muu erikseen sovittu juhlatoimikunta järjestää) Avantouinti / uinti (vapaa-aikaohjaaja) vapaa-ajan ohjelmaa voi järjestää myös Hyvä keino vähentää säännöistä purnaamista on antaa nuorten itsensä Hyvä keino vähentää säännöistä purnaamista on antaa nuorten itsensä päättää ja keskustella asuntolan säännöistä.

5 Joulukuu Oppilaskunnan kokous Itsenäisyyspäiväjuhlat (oppilaskunta tai muu erikseen sovittu juhlatoimikunta järjestää) Opistoneuvoston kokous (rehtori) Itsenäisyyspäivä vapaata keskustelua k aiheesta kuin aiheesta (asuntolaohjaaja/siivoustyönohjaaja/ vapaaaikaohjaaja) Joulusiivousinfo + joulusiivoukset (siivoustyönohjaaja) Itsenäisyyspäiväjuhlat (oppilaskunta tai muu erikseen sovittu juhlatoimikunta järjestää) Palloilu keskiviikkoisin (vapaa-aikaohjaaja ja Pikkujoulu takkahuoneessa (vapaa- aikaohjaaja ja tutorit) Kuntosalicircuit (vapaa-aikaohjaaja) Elokuvailta jouluteemalla vapaa-ajan ohjelmaa voi järjestää myös Itsenäisyyspäiväjuhlat (oppilaskunta tai muu erikseen sovittu juhlatoimikunta järjestää) Joulujuhlan suunnittelu + toteutus Joulujuhlan suunnittelu + toteutus Joulujuhlan suunnittelu + toteutus Ryhmän sitoutumisvaihe: Kolmantena vaiheessa ryhmän elinkaaressa on sitoutumisvaihe, jolloin ryhmälle ovat sen käytännöt selviä. Yhteistyön tekeminen on helpompaa, kun kommunikaation taso syvenee. Monet innostuvat yhteisistä illanvietoista ym. Yhdessä tekeminen syventää ryhmän yhteenkuuluvuutta. tt Luottamuksen ja turvallisuuden lisääntyessä ä nuoret uskaltautuvat t t ilmaisemaan i itseään avoimemmin i ja luovemmin, kun pelko epäonnistumisista vähenee.

6 Tammikuu Oppilaskunnan kokous (Puheenjohtaja kutsuu koolle) Ystävänpäivän suunnittelua (oppilaskunta tai muu erikseen sovittu juhlatoimikunta ) Opistoneuvoston kokous (rehtori) Uusien tutoreiden etsiminen ja kouluttaminen 4. Asuntolailta Tutustumista ja ryhmäytymistä tukevaa toimintaa Soluilloista nousseet, yhdessä käsiteltävät asiat ja muuta ajankohtaista vapaata keskustelua aiheesta kuin aiheesta (asuntolaohjaaja/vapaa- aikaohjaaja/siivoustyönohjaaja) j ii j Palloilu keskiviikkoisin (vapaa-aikaohjaaja ja Elokuvailta (vapaa-aikaohjaaja ja Shoppailuretki (vapaa-aikaohjaaja) Karaokeilta (vapaa-aikaohjaaja ja tutorit) Kädentaidot (vapaa-aikaohjaaja ja opiskelija) vapaa-ajan ohjelmaa voi järjestää myös Houkutusten päiväkirja : Omien mielihalujen hallitsemista voi harjoitella esim. houkutusten hallintapäiväkirjaa pitämällä. Kirjaan merkitän mielihalut (esim. halu lintsata koulusta/halu lähteä ryyppäämään) ja se, miten houkutuksia käsiteltiin tai torjuttiin. Jos houkutusta ei saatu torjuttua, voidaan yhdessä miettiä keinoja, jotka tulevaisuudessa auttaisivat.

7 Helmikuu Oppilaskunnan kokous (puheenjohtaja kutsuu koolle) Ystävänpäivän huomioiminen (oppilaskunta tai muu erikseen sovittu juhlatoimikunta ) Opistoneuvoston kokous (rehtori) 5.2. Runebergin päivä Ystävänpäivä Kalevalan päivä vapaata keskustelua aiheesta kuin aiheesta (asuntolaohjaaja/siivoustyönohjaaja/ vapaaaikaohjaaja) Asuntolan eri solujen yhteyshenkilöiden h tapaaminen mukana apulaisrehtori, siivoustyönohjaaja, talonmies ja vapaa-aikaohjaaja Esim. keskustellaan internaattiasumisesta Onko soluasunnossa kaikki ok? Onko jotain puutteita? Palloilu keskiviikkoisin (vapaa-aikaohjaaja ja Elokuvailta ystävänpäiväteemalla (vapaa- aikaohjaaja ja Lasketteluretki (vapaa-aikaohjaaja) Karaokeilta (vapaa-aikaohjaaja ja tutorit) Keilausretki + ruokailu (vapaa-aikaohjaaja vapaa-ajan ohjelmaa voi järjestää myös Tehokkaan työskentelyn vaiheessa ryhmä on vastaanottavainen ja kykenee rakentavaan kritiikkiin. Energia suunnataan työskentelyyn ja toisia autetaan. Tässä vaiheessa nuoret voivat olla varsin aktiivisia esim. kerhotoiminnassa tai erilaisissa projekteissa. Toimivassa ryhmässä pystytään tekemään yhdessä päätöksiä ja ratkaisemaan ongelmia.

8 Maaliskuu Oppilaskunnan kokous (puheenjohtaja kutsuu koolle) (rehtori) Opistoneuvoston kokous Lentopallo-ottelu opiskelijat + henkilökunta (oppilaskunta) 5. Asuntolailta Soluilloista nousseet, yhdessä käsiteltävät asiat ja muuta ajankohtaista Solujen yhteisötunnit ittorstaisint i vapaata keskustelua aiheesta kuin aiheesta (asuntolaohjaaja/siivoustyönohjaaja/ vapaaaikaohjaaja) Palloilu keskiviikkoisin (vapaa-aikaohjaaja ja Elokuvailta (vapaa-aikaohjaaja ja Biljarditurnaus opiskelijoiden kesken (oppilaskunta tai muu erikseen sovittu juhlatoimikunta järjestää) Karaokeilta (vapaa-aikaohjaaja aikaohjaaja ja tutorit) torit) Ratsastus (vapaa-aikaohjaaja) Pääsiäisaskarteluilta Toisen asteen ja amk yhteishaku vapaa-ajan ohjelmaa voi järjestää myös Sikalappu ilmestyy huoneen oveen, kun asuntolan asukas on laiminlyönyt pp yy, y y huoneensa ja/tai yhteisten tilojen siivouksen, josta hänelle on huomautettu useampaan kertaan. Sikalappu on toimiva ja tehokas muistutus nuorelle

9 Huhtikuu Oppilaskunnan kokous (Puheenjohtaja kutsuu koolle) Nuoriso ja vapaa-ajanohjaajien soveltuvuuskoe, kutsut lähetetään (toimisto) Pääsiäistapahtuman suunnittelu ja toteutus: Esim. Suklaamunajahti; suklaamunia piilotetaan eri puolille koulua pääsiäisen alla (tutorit tai muu erikseen sovittu toimikunta ) vapaata keskustelua aiheesta kuin aiheesta (asuntolaohjaaja/ vapaa-aikaohjaaja) (asuntolaohjaaja/siivoustyönohjaaja/ vapaaaikaohjaaja) Palloilu keskiviikkoisin (vapaa-aikaohjaaja) Elokuvailta (vapaa-aikaohjaaja ja Karaokeilta (vapaa-aikaohjaaja ja tutorit) Jousiammunta (vapaa-aikaohjaaja) vapaa-ajan ajan ohjelmaa voi järjestää myös Ryhmän päätösvaiheessa tunteet ovat sekoitus surua haikeutta ja helpotusta Usein ryhmän jäsenet suunnittelevat tapaamisia ettei ryhmän Ryhmän päätösvaiheessa tunteet ovat sekoitus surua, haikeutta ja helpotusta. Usein ryhmän jäsenet suunnittelevat tapaamisia, ettei ryhmän olemassaolon päättyminen tuntuisi niin lopulliselta. Turvallista ryhmää ei rakenneta yhdessä tutustumispäivässä, vaan sen eteen tehdään töitä jatkuvasti. Harjoitteiden ohella todelliset vuorovaikutustilanteet ovat paras rakennusalusta sekä turvallisuudelle että vuorovaikutustaitojen oppimiselle.

10 Toukokuu Oppilaskunnan jäsenien muistaminen Soveltuvuuskokeet nuoriso-ja vapaaajanohjaajille Kevätjuhlan suunnittelu + toteutus Ensi lukuvuoden tutoreiden valinta ja koulutus 1.5. Vapunpäivä Äitienpäivä ä Helatorstai 6. Asuntolailta Palaute kevään toiminnasta vapaata keskustelua aiheesta kuin aiheesta (asuntolaohjaaja/siivoustyönohjaaja/ vapaaaikaohjaaja) Asunnon lähtötarkastus (linjavastaava/asuntolaohjaaja/vapaaaikaohjaaja) Kysely asumisesta, myös mahdollisuus esittää asumistoive ensi lukuvuodelle Kevätjuhlan suunnittelu + toteutus Grilli-ilta + tietokilpailu (vapaa-aikaohjaaja) Pesäpallo (vapaa-aikaohjaaja) MM-jääkiekkoillat (vapaa-aikaohjaaja ja Tutustumisretki Koulutuskeskus Sedu, Ilmajoentielle vapaa-ajan ohjelmaa voi järjestää myös Kevätjuhlan suunnittelu + toteutus Netinkäyttöpäiväkirja: Netinkäyttöpäiväkirjan avulla nuori voi arvioida y p j y p j netinkäyttöään. Päiväkirjan avulla nuori voi seurata omaa netinkäyttöään kirjaamalla netissä käytetyn ajan; kellonajat ja käyttötilanteet ylös päivittäin

11 Kesäkuu tarvittaessa Oppilaitoksella on tieto opiskelupaikoista. Hyväksymiskirje lähetetään valituille, mukaan asuntolahakulomake Mahdollisuus tutustua opiskeluympäristöön Kesälomalle

12 Heinäkuu Loma Loma Loma

NUORI TEKEE, OHJAAJA TUKEE. Opas asuntolaohjaajalle

NUORI TEKEE, OHJAAJA TUKEE. Opas asuntolaohjaajalle NUORI TEKEE, OHJAAJA TUKEE Opas asuntolaohjaajalle Miten auttaa ja kannustaa nuoria tekemään itse? Tämä opas on tehty tueksi asuntolatoiminnan suunnitteluun ja kehittämiseen. Se antaa ideoita arjen työssä

Lisätiedot

KPEDU:n TUTOROPAS. Mitä tutortoiminta on Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymässä

KPEDU:n TUTOROPAS. Mitä tutortoiminta on Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymässä KPEDU:n TUTOROPAS. Mitä tutortoiminta on Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymässä 12.3.2008 Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä Tämän tutoroppaan omistaa: Tutor opettajan nimi: Yhteystiedot: Sisällysluettelo 1 Tutortoiminta

Lisätiedot

Kokemuksia Silta-Lisä-hankkeesta

Kokemuksia Silta-Lisä-hankkeesta Kokemuksia Silta-Lisä-hankkeesta Sisällysluettelo JOHDANTO SILTA-LISÄ-HANKE SILTA-LISÄN LISÄOPETUS Vanha Miika löytyi uudelleen Silta-Lisä-vuoden aikana KESÄVALMENNUS NIVELVAIHEVALMENNUS SILTA-LISÄN TULEVAISUUDEN

Lisätiedot

Turvallisen opiskeluryhmän rakentaminen ammatillisissa oppilaitoksissa

Turvallisen opiskeluryhmän rakentaminen ammatillisissa oppilaitoksissa Turvallisen opiskeluryhmän rakentaminen ammatillisissa oppilaitoksissa Teoriataustaa ja harjoituksia Turvallista ryhmää rakentamaan -hanke Nuorten Akatemia Sisällysluettelo Johdanto 3 1 Ryhmän turvallisuuden

Lisätiedot

Ryhmänohjaajan käsikirja 7.2.2013

Ryhmänohjaajan käsikirja 7.2.2013 Ryhmänohjaajan käsikirja 7.2.2013 1 (20) Sisällysluettelo Alkusanat ryhmänohjaajalle... 2 1. Ryhmänohjaaja... 3 1.1. Ryhmänohjaajan rooli... 4 1.2. Ryhmänohjaajan työkalut verkossa... 4 1.3. Ryhmänohjaajien

Lisätiedot

Ryhmän ohjaajan käsikirja

Ryhmän ohjaajan käsikirja Ryhmän ohjaajan käsikirja KIITOKSET Tuulia Aho Atte Airaksinen Katja Danska-Honkala Sirpa Erkkilä-Häkkinen Minna Flyktman Kristiina Hannula Helsingin Maalariammattikoulu Heikki Hujanen JAO / Hyvinvointi

Lisätiedot

Kuvaus pelinkehitystoiminnasta Helsingin nuorisoasiainkeskuksen Pelitalolla

Kuvaus pelinkehitystoiminnasta Helsingin nuorisoasiainkeskuksen Pelitalolla Kuvaus pelinkehitystoiminnasta Helsingin nuorisoasiainkeskuksen Pelitalolla projektisuunnittelija Anna-Laura Marjeta Helsingin nuorisoasiainkeskus/pelitalo 1 Sisällys 1. Taustaa... 3 2. Työmuodon tavoitteet...

Lisätiedot

Op Kauhia kakku! pilaskunnan hyviä käytäntöjä

Op Kauhia kakku! pilaskunnan hyviä käytäntöjä Kauhia kakku! Oppilaskunnan hyviä käytäntöjä Kauhia kakku! Oppilaskunnan hyviä käytäntöjä Toimitus Tiina Karhuvirta Haastattelujen teko Emilia Valkonen Kommentoija Sinikka Mäntysalo-Lamppu Graafinen suunnittelu

Lisätiedot

Muurlan koulu. Vanhempien kanssa tehtävä yhteistyö. Yhteistyön muodot

Muurlan koulu. Vanhempien kanssa tehtävä yhteistyö. Yhteistyön muodot Muurlan koulu Vanhempien kanssa tehtävä yhteistyö Yhteistyön muodot Leirikoulu Vanhemmat asiantuntijoina Luokan oppilaiden vierailu vanhempien luona Vanhempien vierailut koululla Opintokokonaisuus viestinnästä

Lisätiedot

Kuulemisesta kuuntelemiseen

Kuulemisesta kuuntelemiseen Turun kaupunki Kuulemisesta kuuntelemiseen Vaikuttajaryhmien perehdytykseen Wallin Noora Sisällysluettelo 1.0 Neuvoston rooli... 2 1.1 Keitä edustetaan... 2 1.2 Miksi ja miten edustetaan... 2 1.3 Neuvoston

Lisätiedot

Oppilaskuntatoiminnan opas peruskouluille

Oppilaskuntatoiminnan opas peruskouluille Oppilaskuntatoiminnan opas peruskouluille Sisällysluettelo 1. Kohti keskustelevampaa peruskoulua 2. Oppilaskunta - peruskoulun dream team 3. Kokoustamisen jalo taito 4. Oppilaskunnan vastuunjako 5. Ohjaava

Lisätiedot

Oma Oppilaskunta osaa

Oma Oppilaskunta osaa Oma Oppilaskunta osaa Opas oppilaskuntatoimintaan Sisällysluettelo 1. Kohti keskustelevampaa peruskoulua s. 3 2. Oppilaskunta - peruskoulun dream team s. 4 3. Kokoustamisen jalo taito s. 6 4. Oppilaskunnan

Lisätiedot

Ryhmäytysmateriaali. - Ryhmäytys keskeyttämisen ehkäisyn menetelmänä ja koulussa jaksamisen tukena. VANTAAN KAUPUNKI Vantaan ammattiopisto Varia

Ryhmäytysmateriaali. - Ryhmäytys keskeyttämisen ehkäisyn menetelmänä ja koulussa jaksamisen tukena. VANTAAN KAUPUNKI Vantaan ammattiopisto Varia VANTAAN KAUPUNKI Vantaan ammattiopisto Varia Ryhmäytysmateriaali - Ryhmäytys keskeyttämisen ehkäisyn menetelmänä ja koulussa jaksamisen tukena Maarit Sirkka Projektityöntekijä Solmu projekti 2007 Muokkaus

Lisätiedot

Yhteisiltama ensimmäisen koulupäivän jälkeen

Yhteisiltama ensimmäisen koulupäivän jälkeen - arjen taitojen kurssi Koulutuskeskus Sedu, Ilmajoentie Heini Rintamäki Emilia Uusi-Ranta syksy 2013 Sisällys Yhteisiltama ensimmäisen koulupäivän jälkeen Ryhmäytymispäivä Kurssiohjelma viikoittain Muistiinpanoja

Lisätiedot

OPISKELIJA TUUTORIN OPAS

OPISKELIJA TUUTORIN OPAS OPISKELIJA TUUTORIN OPAS Inka Hiltunen (toim.), Maria Sipilä & Päivi Saari Opiskelijatuutorin opas Sisällys TERVETULOA OPISKELIJATUUTORIKSI 7 ROTKON TUUTORI 8 OPISKELIJATUUTOROINNIN TARKOITUS 9 OPINTOJAKSON

Lisätiedot

Fiilistä asumiseen -hanke. Materiaalipaketti

Fiilistä asumiseen -hanke. Materiaalipaketti Seinäjoen ammattikorkeakoulun sosiaalialan opiskelijat Fiilistä asumiseen -hanke Materiaalipaketti Syksy 2013 Sosiaali- ja terveysalan yksikkö Sosiaalialan koulutusohjelma 2 SISÄLTÖ 1 JOHDANTO... 3 2 TUNNETAAN

Lisätiedot

Friends-ohjelman avulla tunne- ja vuorovaikutustaitoja 4.-luokkalaisille. Kehittämistehtävän loppuraportti

Friends-ohjelman avulla tunne- ja vuorovaikutustaitoja 4.-luokkalaisille. Kehittämistehtävän loppuraportti Friends-ohjelman avulla tunne- ja vuorovaikutustaitoja 4.-luokkalaisille Kehittämistehtävän loppuraportti Sisällys Intervention taustaa... 3 Friends-ohjelmasta... 4 Ohjelman toteuttaminen... 5 Friends-tunnit...

Lisätiedot

Koulurauhan toimintaopas 2014-2015 Tampere

Koulurauhan toimintaopas 2014-2015 Tampere Koulurauhan toimintaopas 2014-2015 Tampere Koulurauhan julistus Hyvät koululaiset ja arvoisat kuulijat! Tervetuloa seuraamaan lukuvuoden 2014-2015 Koulurauhan julistusta tänne Ratinan stadionille. Koulurauha

Lisätiedot

AI TULEEKS TÄSTÄ JOKU PAREMPI LUOKKAHENKI, VAI?

AI TULEEKS TÄSTÄ JOKU PAREMPI LUOKKAHENKI, VAI? AI TULEEKS TÄSTÄ JOKU PAREMPI LUOKKAHENKI, VAI? Elämyspedagoginen ryhmäytysprojekti lähihoitajaopiskelijoille LAHDEN AMMATTIKORKEAKOULU Liikunnanohjaaja Opinnäytetyö Kevät 2010 Anna Partanen Lahden ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Työpajasta on hyötyä opiskelijoille, opettajille ja oppilaitoksille

Työpajasta on hyötyä opiskelijoille, opettajille ja oppilaitoksille NUORTEN OMA KEHITTÄMISESITYS -TYÖPAJA Niina Salmi Työpajasta on hyötyä opiskelijoille, opettajille ja oppilaitoksille Nuorten oma kehittämisesitys -työpaja (NOKE) tarjoaa oppilaitoksille ja opettajille

Lisätiedot

Visio Vantaa on kasvuun, oppimiseen, uudistumiseen ja sivistykseen luottava lasten, nuorten ja aikuisten yhteisöllinen kotikaupunki.

Visio Vantaa on kasvuun, oppimiseen, uudistumiseen ja sivistykseen luottava lasten, nuorten ja aikuisten yhteisöllinen kotikaupunki. Vaskivuoren lukion johtamisjärjestelmä Syksy 2014 1. Sivistystoimen visio, slogan ja toiminta-ajatus... 1 2. Nuoriso- ja aikuiskoulutuksen organisaatio... 2 3. Nuoriso- ja aikuiskoulutuksen johtamisen

Lisätiedot

FinTandem. koordinaattorin käsikirja. Ulrica Taylor Katri Karjalainen Pia Sandås Marika Boström

FinTandem. koordinaattorin käsikirja. Ulrica Taylor Katri Karjalainen Pia Sandås Marika Boström FinTandem koordinaattorin käsikirja Ulrica Taylor Katri Karjalainen Pia Sandås Marika Boström 1 JOHDANTO 2 2 TANDEM KIELENOPPIMISMENETELMÄNÄ 4 3 KUKA VOI OSALLISTUA TANDEMIIN? 8 4 KURSSIMALLI: FinTandem

Lisätiedot

Liikuntatutor-toimintamallin levittäminen toisen asteen oppilaitokseen

Liikuntatutor-toimintamallin levittäminen toisen asteen oppilaitokseen SISÄLLYS Tiivistelmä... 3 1 Taustatiedot... 4 2 Toiminnan kehitysprosessin vaiheet... 4 2.1 Koulutuksen sisältö... 5 2.1.1 Toiminnan kuvaus... 5 2.1.2 Ohjaajakoulutus... 5 2.1.3 Tapahtuman järjestäminen...

Lisätiedot

Oma suunta. yksilökeskeisen suunnittelun kansio. Asumisen yksilölliset tukimallit -projekti, Kehitysvammaisten Palvelusäätiö

Oma suunta. yksilökeskeisen suunnittelun kansio. Asumisen yksilölliset tukimallit -projekti, Kehitysvammaisten Palvelusäätiö Oma suunta yksilökeskeisen suunnittelun kansio Asumisen yksilölliset tukimallit -projekti, Kehitysvammaisten Palvelusäätiö Sisällys 1. Mikä Oma suunta -kansio on ja miten sitä käytetään s. 4 2. Kommunikaatio

Lisätiedot

RYHMÄNOHJAAJAN KÄSIKIRJA

RYHMÄNOHJAAJAN KÄSIKIRJA RYHMÄNOHJAAJAN KÄSIKIRJA KESKI-POHJANMAAN KOULUTUSYHTYMÄ KESKI-POHJANMAAN AMMATTIOPISTO RYHMÄNOHJAAJAN KÄSIKIRJA KESKI-POHJANMAAN KOULUTUSYHTYMÄ KESKI-POHJANMAAN AMMATTIOPISTO 3 Sisältö SAATTEEKSI RYHMÄNOHJAAJALLE...6

Lisätiedot

Nuorisovaltuustotoiminnan ARVIOINTIOPAS

Nuorisovaltuustotoiminnan ARVIOINTIOPAS Nuorisovaltuustotoiminnan ARVIOINTIOPAS JOHDANTO Pitelet käsissäsi arvokasta opasta nuorisovaltuustotoiminnan arviointiopasta. Suomalaisilla nuorilla on monia keinoja vaikuttaa päätöksentekoon ja osallistua,

Lisätiedot

Vertaisryhmätoiminnan opas maahanmuuttajatyöhön

Vertaisryhmätoiminnan opas maahanmuuttajatyöhön Vertaisryhmätoiminnan opas maahanmuuttajatyöhön Selkokielinen opas Suomen Pakolaisapu ry Suomen Pakolaisapu ry 1 ZZ Vertaisryhmätoiminnan opas maahanmuuttajatyöhön Toim. Yuko Kametani, Anne Korppinen ja

Lisätiedot

Herttoniemenrannan Montessori-leikkikoulu VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

Herttoniemenrannan Montessori-leikkikoulu VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Herttoniemenrannan Montessori-leikkikoulu VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Päivitetty 7.6.2013 1 SISÄLLYS 1. LEIKKIKOULUN ESITTELY... 2 2. TOIMINTA-AJATUS... 4 3. LAPSI- JA OPPIMISKÄSITYS... 5 4. VARHAISKASVATUKSEN

Lisätiedot

Lisää aikuisia partioon

Lisää aikuisia partioon Lisää aikuisia partioon 1 Mahdollisuuksia aikuisrekryyn Kaikki lippukunnat tarvitsevat aikuisia, joita voi olla mukana toiminnassa hyvin monenlaisissa tehtävissä. Kokemuksen mukaan myös jokainen onnistunut

Lisätiedot

TOIMIVA OPPILASKUNTA- HANKE

TOIMIVA OPPILASKUNTA- HANKE TOIMIVA OPPILASKUNTA- HANKE Raportti keväällä 2013 toteututusta kyselystä 1 Toimiva oppilaskunta hankkeen kyselyn taustaa Toimiva oppilaskunta-hankkeen kysely toteutettiin tammi-helmikuussa 2013. Kysely

Lisätiedot