VUOSIKATSAUS AJALLE

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "VUOSIKATSAUS AJALLE 10.2.2010-3.12.2010"

Transkriptio

1 1(15) VUOSIKATSAUS AJALLE Ahlmanin ammattiopisto

2 2(15) Yhteystiedot Risukka Ny, Hallilantie 24, Tampere, NY-opettajan nimi: Marikki Lepaus Neuvonantajan nimi: Aliisa Nieminen, Keinupuiston kukka Yrityksen jäsenet Markkinointipäällikkö Jutta Uusi-Kuitti, jonka tehtäviin kuului mainosten, esitteiden ja käyntikorttien suunnittelu sekä markkinointikampanjat. Tehtäviin kuului myös myynnin edistäminen Henkilöstöpäällikkö Jutta Uusi-Kuitti, jonka tehtäviin kuului yrityksen jäsenten motivoiminen sekä työvireyden ylläpitäminen. Talouspäällikkö Niina Soini, jonka tehtäviin kuului talouden hoitaminen. Talouden hoitamiseen kuului kulujen maksaminen, käteisestä ja tilistä vastaaminen, kuittien tarkistus ja säilytys sekä kirjanpito. Talouspäällikön tehtäviin kuului myös tuotteiden hinnoittelu yhdessä tuotantopäällikön kanssa. Tuotantopäällikkö Eeva Alanko, jonka tehtäviin kuului laaduntarkkailu, materiaalihankinnat sekä tuotteiden tuotannosta vastaaminen.

3 3(15) Toimitusjohtaja Marika Lehtinen, jonka tehtäviin kuului yrityksen kokonaistoiminnasta vastaaminen sekä hallinnollisista asioista huolehtiminen. Vaikka yrityksen jäsenillä on omat tehtävänimikkeet, olemme hoitaneet tehtäviä yhteistyössä. Liikeidea ja toiminta-ajatus Yrityksen liikeideana oli valmistaa koivunoksista koristeita eri sesonkeihin, kuten esimerkiksi pääsiäiseen, äitienpäivään ja syksyyn. Valmistimme muun muassa erilaisia ovikoristeita, magneetteja ja kynttilämansetteja. Yritys valmisti tuotteet Ahlmanin ammattiopiston tiloissa sekä yrityksen jäsenten kotona. Valmistustilaa ei ollut helppo löytää, sillä koululla ei ollut tarjota sopivaa tilaa. Lopulta sopiva tila löytyi, jossa valmistimme suurimman osan tuotteista. Rakennuksessa oli kuitenkin menossa samaan aikaan remontti, joten jouduimme jälleen etsimään uutta paikkaa. Sopivaa tilaa ei kuitenkaan löytynyt, joten päädyimme valmistamaan tuotteemme yrityksen jäsenten kodeissa. Tuotteita myimme pääasiassa Ahlmanin ammattiopiston pihapiirissä. Myyntitapahtumissa tuotteet olivat aseteltu pöydälle, josta asiakkaat saivat valita ja katsella tuotteita. Yritys pyrki käyttämään luonnon- sekä kierrätysmateriaaleja kestävän kehityksen mukaisesti.

4 4(15) NY-yrityksemme asiakaskunta koostui Tilapuodin asiakkaista, Ahlmanin henkilökunnasta ja oppilaista, Ahlmanin tapahtumien asiakkaista sekä lähialueen asukkaista. Olemme myös markkinoineet yritystämme puutarhamessujen kävijöille. Toimitusjohtajan katsaus NY-vuodesta Yritystoiminta on ollut välillä haasteellista, mutta myös mielenkiintoista ja innostavaa. Yrityksen jäsenet ovat hyvin ideoineet tuotteita ja ovat olleet täysillä mukana toiminnassa. Uskon, että jokainen yrityksen jäsen on saanut hyvää kokemusta ja oppinut yrittäjyydestä paljon. Harmillista, että kurssi on kuitenkin melko lyhyt, sillä vasta loppuvaiheessa olemme oppineet tekemään tuotteita ja ideoita on syntynyt paremmin. Pirkanmaan alueelliset NY-messut Ahlmanin ammattiopistossa sekä Puutarhamessut Tampereen messu- ja urheilukeskuksessa ovat suurimmat tapahtumat, joissa yritys on ollut mukana. Olemme markkinoineet ja myyneet myös erilaisissa Ahlmanin ammattiopiston tapahtumissa, joissa tuotteet ovat menneet hyvin kaupaksi. Yrityksen jäsenet ovat kehittäneet sosiaalisia taitojaan, jota olemme saaneet mm. asiakaspalvelutilanteissa. Ryhmä on tehnyt tiiviisti yhteistyötä ja erimielisyyksiä ei juuri ole ollut. Sidontataitomme ovat myös kehittyneet ja yritys on tuottanut parempia tuotteita, mitä pidemmälle toiminta eteni. NY-vuosi on antanut realistisen kuvan yrityksen perustamisesta ja yrittäjän toiminnasta.

5 5(15) Omasta ja yhtiökumppaneideni puolesta haluan kiittää NY-kurssin vetäjää Marikki Lepausta sekä neuvonantajaamme Aliisa Niemistä. Toimintakertomus Henkilökohtaiset ja yrityksen tavoitteena olivat: oppia perustamaan yritys ja tekemään siihen tarvittavia asiakirjoja saada kokemusta yritystoiminnasta oppia asiakaspalvelua ja kehittää sosiaalisia taitoja oppia markkinoimaan yritystä ja tuotteita oppia pitämään kirjanpitoa ja seuraamaan yrityksen taloutta kehittää sidontataitoja oppia tuotteiden kannattavaa hinnoittelua saada yrityksen jäsenten henkilökohtaiset rahapanokset takaisin sekä hieman tuottoa Yritystoiminta Yritystoiminta lähti käyntiin nopeasti, sillä saimme perustettua yrityksen NY-kurssin alkuvaiheessa. Perustusasiakirjojen tekeminen sujui moitteettomasti ja olimmekin pian markkinoimassa ja valmistamassa tuotteita. Tuotteiden kehittely oli aluksi vaikeaa, mutta

6 6(15) käytimme alan kirjallisuutta hyväksi ja kohta olimmekin jo valmistamassa tuotteita. Loppujen lopuksi ideoita oli valtavasti ja olikin valinnan vaikeus, mitä lähtisimme toteuttamaan käytännössä. Hankaluuksia aiheuttivat tilaongelmat. Sopivaa tilaa ei meinannut millään löytyä. NYluokassa oli tuotteita vaikea valmistaa ahtauden vuoksi. Seuraavaksi meille ehdotettiin tilaa pölyisestä hiekkahallista, jossa harjoitellaan kivetysten tekemistä. Emme suostuneet tähän tilajärjestelyyn, sillä tila oli hyvin likainen ja pidemmän päälle se olisi ehkä aiheuttanut terveysongelmia. Tämän jälkeen saimme tilan luokkarakennuksesta, jossa oli meneillään remontti. Remontti ei koskenut luokkahuoneita, joten saimme valmistaa rauhassa tuotteitamme, sillä rakennus ei muuten ollut käytössä. Lähdimme valmistamaan ovikoristeita, kuten risukransseja ja sydämiä. Teimme myös sydänmagneetteja, jotka menivätkin hyvin kaupaksi. Yritystoiminnan edetessä lähdimme valmistamaan myös vaativampia tuotteita, kuten suojaruukkuja ja risulintuja. Valitettavasti näissä tuotteissa meni niin paljon aikaa, että kate näille tuotteille jäi melko pieneksi.

7 7(15) Markkinointi Markkinoimme yritystä esitteillä, joita jaoimme myynti- ja markkinointitapahtumissa. Suunnittelimme myös käyntikortit, jotka liitimme tuotteiden yhteyteen. Tietenkin hintalapuissamme oli yrityksen logo. Joka tapahtumaan teimme julisteen myynti- /markkinointipöydän yhteyteen sekä mainoksen Tilapuodin ilmoitustaululle. Mainostimme tulevia myyntitapahtumia sähköpostilla Ahlmanin ammattiopiston henkilökunnalle ja oppilaille. Puutarhapäivää mainostimme jakamalla esitteitä lähialueen postilaatikoihin. Tietenkin yksi tärkeimmistä markkinointivälineistä oli suullinen yrityksen esittely. Risukka NY:n käyntikortti (yllä) ja esite (oikealla)

8 8(15) Tapahtumat Ensimmäinen markkinointitapahtuma oli Pirkanmaan alueelliset NY-messut Ahlmanin ammattiopistossa Tuolloin yritystoimintamme oli vasta alussa, joten emme olleet ehtineet valmistamaan ainuttakaan tuotetta. Messuilla jaoimme esitteitä sekä markkinoimme muuten yritystämme. Messujen tuomarihaastattelu jännitti hieman, mutta sujui kuitenkin hyvin. Jokainen yrityksen jäsen sai messuilta kunniakirjan. Seuraavaksi lähdimme myymään tuotteita Gabrielin päivänä Ahlmanin ammattiopistolla. Gabrielin päivää vietetään Ahlmanin ammattiopiston perustajan Gabriel Ahlmanin kunniaksi. Gabrielin päivänä saimme hyvää myynti- ja asiakaspalvelukokemusta ja tämän takia seuraavia myyntitapahtumia oli helppo lähteä suunnittelemaan. Pääsiäiseksi teimme teemaan sopivia keväisiä koristeluita tuotteisiimme. Pääsiäistuotteita myimme Ahlmanin ammattiopiston Tilapuodin edessä. Myyntitapahtuman vuoksi jouduimme olemaan oppitunneilta pois, mutta onneksi opettaja ymmärsi tilanteen ja emme jääneet kurssissa jälkeen.

9 9(15) Tampereen messu- ja urheilukeskuksessa järjestettiin Puutarhamessut, jossa saimme markkinoida ja myydä tuotteitamme Ahlmanin ammattiopiston messuosastolla. Myyntipöytämme oli niin pieni, että tuotteemme eivät tulleet kauniisti esille. Tuotteet eivät menneet hyvin kaupaksi. Päättelimme huonon myynnin johtuvan siitä, että ihmiset hakevat tällaisilta messuilta ideoita. Messuilla oli myös tänä vuonna melko vähäinen kävijämäärä. Puutarhamessujen kanssa samaan aikaan oli valtakunnalliset NY-messut, jotka pidettiin Turussa. Yrityksemme olisi saanut peruutuspaikan valtakunnallisten NY-messujen finaaliin. Päätimme kuitenkin mennä Puutarhamessuille, koska ajattelimme, että saisimme sieltä paljon tuottoa. Jälkeenpäin ajateltuna olisi kannattanut mennä mieluummin valtakunnallisille NY-messuille, koska Puutarhamessut oli pettymys. Saimme kuitenkin messuilta hyvää markkinointi- ja asiakaspalvelukokemusta. Seuraava myyntitapahtuma oli Ahlmanin ammattiopistolla opetusravintola Annan edessä. Samalla suoritimme Puutarhurin perustaitojen osanäyttöä, johon kuului asiakaspalvelua sekä kimppujen sitomista. Näyttöpäivänä myimme äitienpäivätuotteita. Tällöin meillä oli

10 10(15) hieman kilpailua, sillä myös muut NY-yritykset myivät tuotteita. Tuotto oli kuitenkin kilpailusta huolimatta melko hyvä. Keksimme mainostaa yritystämme laittamalla tuotteiden mukaan käyntikorttimme. Kevään viimeinen myyntitapahtuma oli Puutarhapäivä Ahlmanin ammattiopistolla. Tapahtuma oli työssäoppimisen aikaan. Puutarhapäivänä oli paljon toimintaa ja tietoutta alaan liittyen. Tapahtumaan pääsi mukaan kaikki halukkaat NY-yritykset, joten kilpailu oli kovaa. Myynti oli yksi kevään parhaimmista. Kesän aikana emme saaneet harjoittaa yritystoimintaa, joten yritystoiminta oli pysähdyksissä. Muutenkin työssäoppiminen vei paljon aikaa ja yrityksen jäsenet olivat eri paikkakunnilla. Tauon jälkeen ensimmäinen myyntitapahtuma oli syysmarkkinat Ahlmanin ammattiopistolla. Alensimme tuotteiden hintoja ja kehittelimme uuden tuotteen jäkälällä päällystetyn kranssin. Tuotteet menivät hyvin kaupaksi.

11 11(15) Viimeinen myyntitapahtuma oli , jolloin myimme loput tuotteet alehinnoin. Saimmekin suurimman osan tuotteista myytyä ja tuottoa kertyi melko kivasti. Harmillista, että emme saaneet tarpeeksi ajoissa tietoa opinto-ohjaajien vierailusta Ahlmanilla, sillä olisimme valmistaneet uusia tuotteita myytäväksi. Ryhmätyöskentely Ryhmätyöskentely on sujunut yrityksen jäsenten välillä mallikkaasti. Olemme tukeneet toisiamme aina kun vaikeuksia on ilmennyt. Ristiriidoilta olemme välttyneet ja olemme hyvässä hengessä pyörittäneet yritystä. Positiivinen asenteemme on välittynyt myös ulkopuolisille. NY-yrityksen kehittyminen NY-yritys on kehittynyt vuoden aikana. Tuotteiden valmistus nopeutui ja ideoita syntyi loppua kohden paljon. Liikeidean toteutuminen onnistui hyvin, mutta tuotteiden valmistukseen tarvitsisi enemmän aikaa ja harjoitusta, sillä kate jäi melko pieneksi. Aluksi

12 12(15) laskimme tuotteille tarkasti myyntihinnat, mutta päädyimme pyöristämään hintoja tasalukuihin. Toiminnan edetessä laskimme hintoja reilusti alaspäin, jotta saisimme myytyä enemmän tuotteita ja ettei tuotteita jäisi varastoon. Kokonaisuudessaan yrityksen jäsenet oppivat yrityksen perustamisesta aina yritystoimintaan. Henkilökohtaisia kokemuksia Toimitusjohtaja Marika Lehtinen: NY-toiminta on sujunut koko vuoden hyvin. Olen iloinen, että yrittäjyyden kurssin voi suorittaa NY-toiminnan kautta, sillä tekemällähän oppii. Motivaatiota on myös lisännyt se, että yrityksen jäsenet saavat yrityksen tuoton itselleen. Tärkeintä kuitenkin on ollut, että olen itse oppinut paljon ja saanut rohkeutta tarttua eri tilaisuuksiin. Yrityksen pyörittäminen on ollut hauskaa puuhaa, mutta on ollut vaikeitakin tilanteita. Toimitusjohtajana olen pyrkinyt innostamaan muita yrityksen jäseniä parhaani mukaan. Aivan uusina asioina olen oppinut laatimaan yrityksen perustamisasiakirjoja, seuraamaan yrityksen taloutta ja tekemään tuloslaskentaa. Olen myös oppinut asioimaan pankissa yrityksen näkökulman kannalta. Yrityksen pyörittäminen on auttanut minut täsmälliseksi ja opettanut, että asiat kannattaa hoitaa ajallaan. Tuotteiden markkinointiin kannattaa panostaa, sillä se vaikuttaa huomattavasti tuotteiden myyntiin. Yritystoiminnan kautta voi kehittää hyvin paljon itseään, kunhan vain on avoimin mielin. Suunnitelmissani on ehkä joskus perustaa oma yritys liittyen puutarha-alaan, mutta haluan saada ensin kokemusta ja tietotaitoa. Olen jo tehnyt hieman hahmottelua mitä yritykseni voisi myydä.

13 13(15) Henkilöstö- ja markkinointipäällikkö Jutta Uusi-Kuitti: NY-vuosi on mennyt nopeasti. Vuoteen on mahtunut niin onnistumisia, naurua, itkua ja haastavia tilanteita. Välillä on tehnyt mieli heittää hanskat tiskiin ja lähteä kotiin. Onneksi olen saanut aina tukea muilta yrityksen jäseniltä. Kaiken kaikkiaan NY-vuosi on ollut positiivinen kokemus, josta olen saanut paljon uutta itselleni. Kaikki yrityksen pyörittämiseen tarvittavat paperityöt ovat tulleet tutuiksi. Olemme olleet mukana messuilla markkinoimassa ja myymässä tuotteita. Olen oppinut markkinoimaan ja toimimaan ryhmässä. Yrityksen jäsenenä on tärkeää osata joustaa ja olla valmiina tekemään töitä myös omalla ajalla. Tämä NY-yritys loppuu nyt ja emme jatka oikeana yrityksenä. Haaveeni on saada joskus tulevaisuudessa jotain omaa. Eli haluan yrittäjäksi. NY-vuosi on auttanut päätöksessä ja valinnoissani paljon. Tuotantopäällikkö Eeva Alanko: NY-vuosi on ollut tapahtumarikas ja opettavainen kokemus. Olen oppinut vuoden aikana paljon yrittäjän arjesta sekä siihen liittyvistä tehtävistä. Ilman joustavuutta ja huumoria yrityksen pitäminen olisi ollut todella vaikeaa. Olisin halunnut, että NY-toiminta olisi kestänyt kokonaisen vuoden, jolloin olisimme voineet kokea myös vuoden suurimman sesongin, joulun. En välttämättä lähtisi perustamaan omaa yritystä ainakaan heti, mutta tulevaisuudessa se ei kuitenkaan ole pois suljettu vaihtoehto. Talouspäällikkö Niina Soini: NY-vuotena kehitimme liikeidean, jonka tarkoituksena oli tuottaa luonnonmateriaaleista koristeita eri sesonkeihin. Markkinoimme tuotteita sekä myimme niitä kiitettävästi. Tuotteiden tekemiseen käytetty ajan määrä ei ihan vastannut myyntihintoja ja se otti joskus

14 14(15) koville. Välillä tuntui, että onko järkeä käyttää niin paljon aikaa kun ihmiset eivät ole valmiita maksamaan oikeaa hintaa niistä. Tärkein päämäärämme oli kuitenkin tuottaa jonkin verran voittoa ja olihan kaikki lisätulo plussaa opiskelijalle. Yrityksessämme vallitsi hyvä yhteishenki ja siksi saimmekin aikaiseksi niin tuotteita kuin myyntitapahtumia järjestetyksi. Kokemukset NY-vuodelta ovat olleet opettavaisia tulevaisuutta ajatellen. Enpä olisi uskonut, että yrityksen perustamiseen tarvitaan niin paljon papereita. Talouden kirjanpito on myös tarkkaa ja siihen kannattaakin käyttää aikaa, jotta kaikki kuitit ja rahasummat täsmäävät. Tiesin jo ennen NY-vuotta, että yrittäminen ei ole pelkästään ruusuilla tanssimista, sillä liikeidean täytyy olla todella hyvä, että yrittäminen kannattaa taloudellisesti. Yrittäjän päivistä tulee myös herkästi pitkiä kun täytyy tuottaa tuotetta tai palvelua, markkinoida sitä, tehdä myyntiä ja kaikki paperihommat siihen vielä päälle. Voin sanoa nyt NYvuoden jälkeen, että olen taas hieman viisaampi ja yhden kokemuksen rikkaampi. Jos joskus päätän perustaa yrityksen, niin minulla on siitä jo hieman kokemusta ja tiedän mitä kaikkea tulee ottaa huomioon.

15 15(15) Yrityksen talous Tuloslaskelma ajalle Liikevaihto: Myynti 412,55 Kulut 108,20 Liikevoitto 304,35 Tase: Vastaavaa: Rahat ja pankkisaamiset: 344,35 Vastattavaa: Osakepääoma: 40 Voitto 344,35 384, Tampere

VUOSIKATSAUS AJALLE 2013-2014

VUOSIKATSAUS AJALLE 2013-2014 NY-YRITYKSEN NIMI/LOGO VUOSIKATSAUS AJALLE 2013-2014 Ulvilan lukio 1/7 Toimitusjohtajan katsaus NY-vuodesta Vuosi on olut mielestäni onnistunut. Olen oppinut paljon uusia asioita liittyen yrittäjyyteen.

Lisätiedot

NY Vuosi yrittäjänä - Opinto-ohjelma. Sweet Kiss NY VUOSIKATSAUS AJALLE 2013-2014. Merikarvian Lukio

NY Vuosi yrittäjänä - Opinto-ohjelma. Sweet Kiss NY VUOSIKATSAUS AJALLE 2013-2014. Merikarvian Lukio Sweet Kiss NY VUOSIKATSAUS AJALLE 2013-2014 Merikarvian Lukio 1/15 Sisällysluettelo Johdanto... 3 Toimitusjohtajan katsaus vuoteen..... 3 Henkilöstön esittely. 5 Yhteystiedot. 6 Toiminta tilikaudella 2013-2014..

Lisätiedot

U N E L M +1 +1. Motivaatio Hyvinvointi. Pohdintakortti

U N E L M +1 +1. Motivaatio Hyvinvointi. Pohdintakortti ONKS U N E L M I? I! Motivaatio Hyvinvointi Raha Pohdintakortti KÄDEN TAIDOT Käden taidot ovat nykyään tosi arvostettuja. Työssäoppimisjakso vakuutti, että tää on mun ala ja on siistii päästä tekee just

Lisätiedot

VUOSIKERTOMUS AJALLE 11.11.2010 5.4.2011. Ahlmanin ammattiopisto

VUOSIKERTOMUS AJALLE 11.11.2010 5.4.2011. Ahlmanin ammattiopisto 1(11) VUOSIKERTOMUS AJALLE 11.11.2010 5.4.2011 Ahlmanin ammattiopisto 2(11) Yhteystiedot Toimitusjohtaja Nella Malin, 040-5946012, Alasniitynkatu 23 B 38, 33560 Tampere, nella.malin@ahlman.fi NY-opettaja:

Lisätiedot

SALON RAUTA OY. Yritys valmistaa metallisia portaita ja portteja sekä ruostumattomasta teräksestä mm. postilaatikoita.

SALON RAUTA OY. Yritys valmistaa metallisia portaita ja portteja sekä ruostumattomasta teräksestä mm. postilaatikoita. SALON RAUTA OY Salon Rauta Oy:n perustivat 1.9.1998 Antti ja Timo Salo. Antti Salo toimii yrityksessä toimitusjohtajana sekä talousjohtajana ja Timo Salo hallituksen puheenjohtajana sekä myyntijohtajana.

Lisätiedot

Just duunit. Kevät 2015

Just duunit. Kevät 2015 Just duunit Kevät 2015 Just duunit Mitä tehdään? Perustetaan yritys. Miten tehdään? Keksitään yritysidea. Perustetaan yritys. Laaditaan kirjallinen yrityssuunnitelma. Toteutetaan! Just duunit: Tavoite

Lisätiedot

OSA 5: MARKKINOINNIN KILPAILUKEINOT

OSA 5: MARKKINOINNIN KILPAILUKEINOT OSA 5: MARKKINOINNIN KILPAILUKEINOT Markkinointi on Asiakaslähtöistä ajattelu Tuote-, hinta-, jakelutie- ja viestintäratkaisujen tekemistä ja toimenpiteiden toteuttamista mahdollisimman hyvän taloudellisen

Lisätiedot

Keskiviikko

Keskiviikko Maanantai 11.6.2018 Piristyspartion toinen viikko lähti käyntiin matkaamalla Rantakylään vanhusten taloille. Kävimme pyytämässä asiakkaita mukaan aamupäivän ohjelmaamme ja saimme kasaan mukavan kokoisen

Lisätiedot

Cross-Border Citizen Scientists (CBCS)

Cross-Border Citizen Scientists (CBCS) Businessteeman yrittäjyyspaja 2013 CrossBorder Citizen Scientists (CBCS) TERVETULOA! Elena Ruskovaara LUT 1 Yrityspajan ohjelmaa ja teemoja Suunnitellaan pienryhmissä kuvitteellinen rajan pinnassa toimiva

Lisätiedot

Käsitteitä yrittäjyydestä

Käsitteitä yrittäjyydestä 1 Käsitteitä yrittäjyydestä Käsitteitä Liikeidea: yrityksen perusajatus Vastaa kysymyksiin mitä, kenelle, miten ja millä imagolla. Liiketoimintasuunnitelma: liikeidea käytäntöön Sisältää esim. yritysmuodon

Lisätiedot

Yritys. Liikeidea ja toiminta-ajatus

Yritys. Liikeidea ja toiminta-ajatus Skin Bling Ny Yritys Olemme kaksi nuorta kosmetologiopiskelijaa jotka lähtivät mukaan NY vuosi yrittäjänä ohjelmaan lokakuussa 2013. Toimitusjohtajana toimii xxxx xxxxxx ja Hallituksen puheenjohtajana

Lisätiedot

Alueorganisaation rooli kansainvälisessä matkailumarkkinoinnissa

Alueorganisaation rooli kansainvälisessä matkailumarkkinoinnissa Alueorganisaation rooli kansainvälisessä matkailumarkkinoinnissa Matkailun alueorganisaatiot Suomessa Matkailun alueorganisaatioiden tärkein tehtävä on koota alueen yritykset yhteistyöhön Alueorganisaatio

Lisätiedot

YRITTÄJÄTESTIN YHTEENVETO

YRITTÄJÄTESTIN YHTEENVETO YRITTÄJÄTESTIN YHTEENVETO Alla oleva kaavio kuvastaa tehdyn testin tuloksia eri osa-alueilla. Kaavion alla on arviot tilanteestasi koskien henkilökohtaisia ominaisuuksiasi, kokemusta ja osaamista, markkinoita

Lisätiedot

Taito Shop ketju 10 vuotta Tarina yhteistyöstä ja kasvusta

Taito Shop ketju 10 vuotta Tarina yhteistyöstä ja kasvusta Taito Shop ketju 10 vuotta Tarina yhteistyöstä ja kasvusta Yhteistyöstä menestystä Forma messut on Taito Shopketjun myymälöille tärkein sisäänostotapahtuma ja paikka kohdata tavarantoimittajia. Siksi se

Lisätiedot

Markkinoinnin ulkoistamisella liiketoiminnalle arvoa. CASE Tampereen Rakennustiimi Oy

Markkinoinnin ulkoistamisella liiketoiminnalle arvoa. CASE Tampereen Rakennustiimi Oy Markkinoinnin ulkoistamisella liiketoiminnalle arvoa. CASE Tampereen Rakennustiimi Oy + Toimiala: Rakentaminen ja remontointi Yritys: Tampereen Rakennustiimi Oy Olemme saaneet Fonectalta selkeää näyttöä

Lisätiedot

NäyttöPiste NY. Miten hoidamme rahaliikenteen?

NäyttöPiste NY. Miten hoidamme rahaliikenteen? NäyttöPiste NY Miten hoidamme rahaliikenteen? Tässä diaesityksessä kerromme yrityksemme taloushallinnosta, mutta kerromme kuitenkin ensin hieman yrityksestämme. NäyttöPiste NY Yleistä NäyttöPiste NY on

Lisätiedot

Vaasan lyseon lukion BUSINESS SCHOOL

Vaasan lyseon lukion BUSINESS SCHOOL Vaasan lyseon lukion BUSINESS SCHOOL Yrittäjyyden ja liiketalouden opintokokonaisuuden opetussuunnitelma Yrittäjyyskasvatus (YRK) 1. Yrittäjyyskasvatuksen perusteet (YRK1) SO Harjoitellaan yrittäjyyteen

Lisätiedot

Yrityskylä Jokirannan koulun kuudesluokkalaisten yhteiskuntaopin opetuksessa. Merja Immonen

Yrityskylä Jokirannan koulun kuudesluokkalaisten yhteiskuntaopin opetuksessa. Merja Immonen Yrityskylä Jokirannan koulun kuudesluokkalaisten yhteiskuntaopin opetuksessa Merja Immonen 13.9.2016 Mitä on talous Esitellään talouden toiminnan peruskäsitteitä. Esitellään talouden ja rahan kiertokulkumalli.

Lisätiedot

Tässä keskitymme palveluiden kehittämiseen ja niistä viestimiseen jotta osaaminen olisi nähtävissä tuotteena. Aluksi jako neljään.

Tässä keskitymme palveluiden kehittämiseen ja niistä viestimiseen jotta osaaminen olisi nähtävissä tuotteena. Aluksi jako neljään. 28.12.2007 HN Palvelun tuotteistaminen, palvelutuote Miksi on oltava tuote? Jotta olisi jotain myytävää! Voiko osaaminen olla tuote? Tässä keskitymme palveluiden kehittämiseen ja niistä viestimiseen jotta

Lisätiedot

TYÖPAIKKAOHJAAJAKSI VALMENTAUTUMINEN 2ov

TYÖPAIKKAOHJAAJAKSI VALMENTAUTUMINEN 2ov LIITE 1 1 (11) TYÖPAIKKAOHJAAJAKSI VALMENTAUTUMINEN 2ov Tavoitteet ja keskeiset sisällöt, kiitettävä taso Opiskelija on tunnettava oman alansa perustutkinnon opetussuunnitelma ja kansalliset näyttöaineistot,

Lisätiedot

Mistä kannattaa aloittaa?

Mistä kannattaa aloittaa? Olet saanut yritysidean ja päättänyt perustaa yrityksen. Yhtä aikaa muiden perustamistoimenpiteiden kanssa täytyy alkaa miettimään yrityksen markkinointia. Ilman markkinointia yrityksellä ei ole yhtään

Lisätiedot

Yrittäjyys Sampossa. Päivi Ovaska Yrittäjyyden lehtori, projektipäällikkö

Yrittäjyys Sampossa. Päivi Ovaska Yrittäjyyden lehtori, projektipäällikkö Yrittäjyys Sampossa Päivi Ovaska Yrittäjyyden lehtori, projektipäällikkö paivi.ovaska@edusampo.fi Menossa olevat yrittäjyyden kehittämishankkeet Yrittäjäksi ammatillisesta koulutuksesta (ESR) Sampon ja

Lisätiedot

Tiedekirjan ja julkaisijoiden yhteistyön kehittäminen. Ajankohtaista julkaisemisessa 6.3.2015

Tiedekirjan ja julkaisijoiden yhteistyön kehittäminen. Ajankohtaista julkaisemisessa 6.3.2015 Tiedekirjan ja julkaisijoiden yhteistyön kehittäminen Ajankohtaista julkaisemisessa Työpajan toiminta Esittäytymiskierros Valitaan sihteeri ja työpajan tulosten esittäjä (mielellään seuroista) Jos haluaa

Lisätiedot

Laskentatoimen perusteet Tilinpäätöksen laadinta Jaksottaminen

Laskentatoimen perusteet Tilinpäätöksen laadinta Jaksottaminen Laskentatoimen perusteet Tilinpäätöksen laadinta Jaksottaminen Seppo Ikäheimo Tehtävä 1 Marraskuu Oy:n tilinpäätöksen laadinta Laadi seuraavista 1.-31.11 välillä toteutuneista liiketapahtumista tuloslaskelma

Lisätiedot

Yrittäjän oppikoulu Osa 1 (25.9.2015) Tuloslaskelman ja taseen lukutaito sekä taloushallinnon terminologiaa. Niilo Rantala, Yläneen Tilikeskus Oy

Yrittäjän oppikoulu Osa 1 (25.9.2015) Tuloslaskelman ja taseen lukutaito sekä taloushallinnon terminologiaa. Niilo Rantala, Yläneen Tilikeskus Oy Yrittäjän oppikoulu Osa 1 (25.9.2015) Tuloslaskelman ja taseen lukutaito sekä taloushallinnon terminologiaa Niilo Rantala, Yläneen Tilikeskus Oy Oppitunnin sisältö Tuloslaskelma Mikä on tuloslaskelma?

Lisätiedot

YritysEspoo Maksutonta yritysneuvontaa kaikille

YritysEspoo Maksutonta yritysneuvontaa kaikille YritysEspoo Maksutonta yritysneuvontaa kaikille yritysasiantuntija YRITYKSEN PERUSTAMISEN ABC yritysasiantuntija Espoo, 22.01.2019 AGENDA 1 Uusyrityskeskus YritysEspoo 2 YritysEspoo palvelee 3 Yrityksen

Lisätiedot

Käsitteitä yrittäjyydestä

Käsitteitä yrittäjyydestä 1 Käsitteitä yrittäjyydestä Käsitteitä Liikeidea Vastaa kysymyksiin mitä, kenelle, miten ja millä imagolla. Liiketoimintasuunnitelma Sisältää esim. yritysmuodon valinnan, talouden ja markkinoinnin suunnittelun,

Lisätiedot

Sosiaaliset yritykset

Sosiaaliset yritykset Välkky-projektin teema- ja kehittämistyöskentely Sosiaaliset yritykset III Workshop Strateginen suunnittelu 16.10.2009 Jussi Mankki Jaana Merenmies Syfo Aamupäivän ohjelma 8.30 Aloitus, kotitehtävän purku

Lisätiedot

minä#yritys Yrittäjävalmennuksen työkirja Start

minä#yritys Yrittäjävalmennuksen työkirja Start minä#yritys Yrittäjävalmennuksen työkirja Start 2. painos 2019 Julkaisija ja kustantaja: Varsinais-Suomen Yrittäjät Tekijät: Johanna Vainio ja Hanna Tarvainen / Varsinais-Suomen Yrittäjät Valokuvat: Emmi

Lisätiedot

III Workshop Strateginen suunnittelu 16.10.2009

III Workshop Strateginen suunnittelu 16.10.2009 Välkky-projektin teema- ja kehittämistyöskentely Sosiaaliset yritykset III Workshop Strateginen suunnittelu 16.10.2009 Jussi Mankki Jaana Merenmies Syfo Aamupäivän ohjelma 8.30 Aloitus, kotitehtävän purku

Lisätiedot

Lahjan Päivä 2006: Lahjoita iloa kaikille aisteille

Lahjan Päivä 2006: Lahjoita iloa kaikille aisteille Lahjan Päivä 2006: Lahjoita iloa kaikille aisteille Kerro kokemuksia ja mielipiteitä Lahjan Päivästä. Tänä vuonna kampanjaa vietetään uudella konseptilla ja senkin vuoksi on tärkeää kuulla sinun mielipiteesi

Lisätiedot

MINNO Metropolia 2014 - Loppukatselmus. Kotisatama Järjestelmät 14.11.2014

MINNO Metropolia 2014 - Loppukatselmus. Kotisatama Järjestelmät 14.11.2014 MINNO Metropolia 2014 - Loppukatselmus Kotisatama Järjestelmät 14.11.2014 Mikä MINNO on? Innovaatioprojekti, joka sisältyy jokaisen Metropolian opiskelijan opetussuunnitelmaan. Opinnot toteutetaan usein

Lisätiedot

MILGEAR SUOMEN ERIKOISVARUSTE OY. Petri Kostama. Pk-yrityksen haasteita ja ratkaisuja

MILGEAR SUOMEN ERIKOISVARUSTE OY. Petri Kostama. Pk-yrityksen haasteita ja ratkaisuja MILGEAR SUOMEN ERIKOISVARUSTE OY Petri Kostama Pk-yrityksen haasteita ja ratkaisuja Suomen Erikoisvaruste Oy perustettu keväällä 2006 firma syntyi harrastuksien kautta tuotteet tuttuja nettikaupat, kivijalkamyymälä

Lisätiedot

Work Pilots Oy:n nopea kokeilu Helsingin kouluissa

Work Pilots Oy:n nopea kokeilu Helsingin kouluissa Julkinen loppuraportti 20.2.2019 Work Pilots Oy:n nopea kokeilu Helsingin kouluissa Helsingin koulujen nopeiden kokeilujen ohjelma I, syyslukukausi 2018 Kokeilun tavoitteet Kokeilun tavoitteena oli toimivan

Lisätiedot

Demoyritys Oy TASEKIRJA 1.1.2011-31.12.2011

Demoyritys Oy TASEKIRJA 1.1.2011-31.12.2011 Sivu1 (13) Demoyritys Oy Oikotie 8 00200 HELSINKI Y-tunnus: 0000000-0 Demoyritys Oy TASEKIRJA 1.1.2011-31.12.2011 . 2 Sisällysluettelo Sivu Hallituksen toimintakertomus 3 Tuloslaskelma 4 Tase (vastaavaa)

Lisätiedot

KESÄYRITTÄJÄN KÄSIKIRJA 2016

KESÄYRITTÄJÄN KÄSIKIRJA 2016 KESÄYRITTÄJÄN KÄSIKIRJA 2016 Kuinka asiat tapahtuvat? MIKÄ ON KESÄYRITTÄJÄ? Kesäyrittäjä-ohjelma on luotu nuorille toisten nuorten toimesta, opettamaan yrittäjämäistä toimintaa ja oma-aloitteisuutta. Projektin

Lisätiedot

Ajatuksia hinnoittelusta. Hinta on silloin oikea, kun asiakas itkee ja ostaa, mutta ostaa kuitenkin.

Ajatuksia hinnoittelusta. Hinta on silloin oikea, kun asiakas itkee ja ostaa, mutta ostaa kuitenkin. Ajatuksia hinnoittelusta Hinta on silloin oikea, kun asiakas itkee ja ostaa, mutta ostaa kuitenkin. Hinnoittelu Yritystoiminnan tavoitteena on aina kannattava liiketoiminta ja asiakastyytyväisyys. Hinta

Lisätiedot

Tapahtuman järjestivät Keuda, yrittäjäjärjestöt sekä Nurmijärven kunta. Kyselyn kohderyhmänä olivat näytteilleasettajina toimineet yritykset 44 kpl

Tapahtuman järjestivät Keuda, yrittäjäjärjestöt sekä Nurmijärven kunta. Kyselyn kohderyhmänä olivat näytteilleasettajina toimineet yritykset 44 kpl Nurmijärvi NYT yritysten ja Keudan tapahtumalauantai 26.10.2013 Tapahtuman järjestivät Keuda, yrittäjäjärjestöt sekä Nurmijärven kunta Mielipidekyselyn ajankohta 31.10 10.11.2013 Kyselyn kohderyhmänä olivat

Lisätiedot

LIIKETOIMINTASUUNNITELMA YRITYKSEN NIMI PÄIVÄYS

LIIKETOIMINTASUUNNITELMA YRITYKSEN NIMI PÄIVÄYS LIIKETOIMINTASUUNNITELMA YRITYKSEN NIMI PÄIVÄYS YT2 ALOITTAVAN YRITYKSEN LIIKETOIMINTASUUNNITELMA LITE Tämä työkirja on tarkoitettu yrityksen perustamista suunnitteleville henkilöille ja soveltuu parhaiten

Lisätiedot

Yleistä Tavoite eli mitä opettaja haluaa teidän oppivan ja mikä on arvioinnin peruste: Ryhmä tutustuu laajasti yrittäjyyteen Ryhmätyöskentely

Yleistä Tavoite eli mitä opettaja haluaa teidän oppivan ja mikä on arvioinnin peruste: Ryhmä tutustuu laajasti yrittäjyyteen Ryhmätyöskentely Yritysprojekti Yleistä Tavoite eli mitä opettaja haluaa teidän oppivan ja mikä on arvioinnin peruste: Ryhmä tutustuu laajasti yrittäjyyteen Ryhmätyöskentely Esittäminen Tietotekniikan hyödyntäminen Omat

Lisätiedot

Alustava liiketoimintasuunnitelma. Miksi alustava LTS? Ajattele vaikkapa näin. Hyvin suunniteltu on jo melkein puoleksi perustettu

Alustava liiketoimintasuunnitelma. Miksi alustava LTS? Ajattele vaikkapa näin. Hyvin suunniteltu on jo melkein puoleksi perustettu Alustava liiketoimintasuunnitelma Hyvin suunniteltu on jo melkein puoleksi perustettu 15.1.2013/LTPT1013 22.4.2013/EO1213 HM Miksi alustava LTS? Jäsennetään ja selvennetään aiotun yritystoiminnan kannattavuutta

Lisätiedot

Yritystoiminta Pia Niuta HINNOITTELU

Yritystoiminta Pia Niuta HINNOITTELU HINNOITTELU Hinta on keskeinen kilpailukeino. sen muutoksiin asiakkaat ja kilpailijat reagoivat herkästi. toimii tuotteen arvon mittarina. vaikuttaa yrityksen imagoon. on tuotteen/palvelun arvo rahana

Lisätiedot

Yritysjärjestelyihin ja -kauppoihin valmistautuminen. Pasi Kinnunen, toimitusjohtaja Raahen Tili Oy

Yritysjärjestelyihin ja -kauppoihin valmistautuminen. Pasi Kinnunen, toimitusjohtaja Raahen Tili Oy Yritysjärjestelyihin ja -kauppoihin valmistautuminen Pasi Kinnunen, toimitusjohtaja Raahen Tili Oy Esmo-yhtiöt pähkinänkuoressa Esmo-yhtiöt edistävät arvojensa mukaisesti suomalaista kilpailukykyä ja yrittäjyyttä.

Lisätiedot

Work Pilots Oy:n nopea kokeilu Helsingin kouluissa

Work Pilots Oy:n nopea kokeilu Helsingin kouluissa Julkinen loppuraportti 20.2.2019 Work Pilots Oy:n nopea kokeilu Helsingin kouluissa Helsingin koulujen nopeiden kokeilujen ohjelma I, syyslukukausi 2018 Kokeilun tavoitteet Kokeilun tavoitteena oli toimivan

Lisätiedot

Raportti Eläimet puutarhassa tapahtumasta klo

Raportti Eläimet puutarhassa tapahtumasta klo Raportti Eläimet puutarhassa tapahtumasta 5.8.2017 klo. 12-15. Saimme keväällä avustuksen Eläimet puutarhassa tapahtumaan Alli Paasikiven säätiöltä. Aloimme heti suunnitella tapahtuman toteuttamista. Päätimme

Lisätiedot

Yrittäjyyskasvatusta Kirkonkylän yhtenäiskoululla

Yrittäjyyskasvatusta Kirkonkylän yhtenäiskoululla Yrittäjyyskasvatusta Kirkonkylän yhtenäiskoululla Yrittäjyysluokka oppilaan näkökulmasta MISSÄ OLEMME ONNISTUNEET? itse ja yhdessä tekeminen vastuu soittamaan oppiminen käytännönläheisyys yhdessä onnistuminen

Lisätiedot

YRITTÄJYYSINFO torstai 17.10. Auvo Turpeinen

YRITTÄJYYSINFO torstai 17.10. Auvo Turpeinen YRITTÄJYYSINFO torstai 17.10 Auvo Turpeinen Uusyrityskeskus toiminta: Elinkeinoelämän perustama yhteistoimintajärjestö 31 alueellista yhdistystä, yli 80 neuvontapistettä Suomessa vuodesta -89 saakka Jäseninä

Lisätiedot

Miten minä voisin ansaita rahaa

Miten minä voisin ansaita rahaa Miten minä voisin ansaita rahaa Aloitetaan vaikka sillä että kerron mitä osaan ja harrastan. Harrastan uintia, pianonsoittoa, kuorolaulua, tanssia ja tykkään myös piirtää paljon. Osaan myös askarrella

Lisätiedot

Markkinoinnin työelämävalmiuksien kehittäminen simulaatiopelin avulla. Päivi Borisov & Minna-Maarit Jaskari Vaasan yliopisto

Markkinoinnin työelämävalmiuksien kehittäminen simulaatiopelin avulla. Päivi Borisov & Minna-Maarit Jaskari Vaasan yliopisto Markkinoinnin työelämävalmiuksien kehittäminen simulaatiopelin avulla Päivi Borisov & Minna-Maarit Jaskari Vaasan yliopisto Miksi simulaatiota? Teorian soveltaminen Työelämän tilanteiden simulointi (päätöksenteko,

Lisätiedot

CREATIVE PRODUCER money money money

CREATIVE PRODUCER money money money CREATIVE PRODUCER money money money 26.11.2009 Lenita Nieminen, KTM, tutkija Turun kauppakorkeakoulu, Porin yksikkö Liiketoimintamalli tuottojen lähteet (tuote-, palvelu- ja informaatio- ja tulovirrat)

Lisätiedot

Kauppakodassa myynnissä yli 90 yritystä ympäri Keski-Suomea YHTEYSHENKILÖIHIMME! www.kauppakota.fi

Kauppakodassa myynnissä yli 90 yritystä ympäri Keski-Suomea YHTEYSHENKILÖIHIMME! www.kauppakota.fi Kauppakodassa myynnissä yli 90 yritystä ympäri Keski-Suomea OTA YHTEYTTÄ YHTEYSHENKILÖIHIMME! www.kauppakota.fi Myynnissä Kauppakodassa Myyntikohde: Liiketoiminta + 3 tasokasta liikehuoneistoa Kuvaus:

Lisätiedot

PIRKKA STREET BASKET KEVÄT PALAUTTEET. Kysely seuroille kiertueen jälkeen 14/19 vastausta Vaihtoehdot: Lisäksi avoimet vastaukset

PIRKKA STREET BASKET KEVÄT PALAUTTEET. Kysely seuroille kiertueen jälkeen 14/19 vastausta Vaihtoehdot: Lisäksi avoimet vastaukset PIRKKA STREET BASKET KEVÄT 2019 - PALAUTTEET Kysely seuroille kiertueen jälkeen 14/19 vastausta Vaihtoehdot: Kyllä Ei Jotain siltä väliltä Lisäksi avoimet vastaukset Vastaukset on analysoinut Veera Sääski

Lisätiedot

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015. YRITYKSESSÄ TOIMIMINEN YRTO 15 osp

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015. YRITYKSESSÄ TOIMIMINEN YRTO 15 osp Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015 YRITYKSESSÄ TOIMIMINEN YRTO 15 osp Määräyksen diaarinumero 59/011/2014 Yrityksessä toimiminen, 15 osp (vain ammatillisessa peruskoulutuksessa) Ammattitaitovaatimukset

Lisätiedot

Tuttuja hommia ja mukavaa puuhaa

Tuttuja hommia ja mukavaa puuhaa Maanantai 22.6. Hei olen Joni ja aloitin kesätyöt tänään. Päivä alkoi aamupäivästä kahdentoista pintaan perehdytyksellä työtoimista, sekä ohjeista blogin pitämisen suhteen. Loppu päivä menikin hyllyttäessä

Lisätiedot

Selätä yrityskaupan haaste #1: löydä yrityksellesi ostaja. Kerava, Meri Varkoi-Anhava, Yrityspörssi.fi

Selätä yrityskaupan haaste #1: löydä yrityksellesi ostaja. Kerava, Meri Varkoi-Anhava, Yrityspörssi.fi Selätä yrityskaupan haaste #1: löydä yrityksellesi ostaja Kerava, 8.10.2019 Meri Varkoi-Anhava, Yrityspörssi.fi Yrityskaupan yleisimmät haasteet 1. Ostajan löytäminen 2. Arvon määrittäminen 3. Rahoitus

Lisätiedot

Mika Toivonen Kuntoutusohjaaja ODL, Norther Oy, Arctic Coaching

Mika Toivonen Kuntoutusohjaaja ODL, Norther Oy, Arctic Coaching Mika Toivonen Kuntoutusohjaaja ODL, Norther Oy, Arctic Coaching Oulun Diakonissalaitos Säätiö sr. Oulun Diakonissalaitos Säätiö sr. (ODL säätiö) perustettiin vuonna 1896 lähimmäisenrakkauden hengessä kouluttamaan

Lisätiedot

OSAVUOSIKATSAUS. NY-yrityksen nimi. Päiväys. YN Toimitus NY. OSAVUOSIKATSAUS Välillä: 20.9.-31.12.2006. Ylöjärven lukio.

OSAVUOSIKATSAUS. NY-yrityksen nimi. Päiväys. YN Toimitus NY. OSAVUOSIKATSAUS Välillä: 20.9.-31.12.2006. Ylöjärven lukio. YN Toimitus NY Välillä: 20.9.-31.12.2006 Ylöjärven lukio Yhteystiedot: Oppilas: XXXX puh sähkoposti Opettaja: Etunimi Sukunimi LIIKEIDEA/TOIMINTA-AJATUS Tuotteen tai palvelun kuvaus Nuorin voimin toteutettu

Lisätiedot

LAATUA RAAKA-AINEIDEN JALOSTAMISEEN

LAATUA RAAKA-AINEIDEN JALOSTAMISEEN LAATUA RAAKA-AINEIDEN JALOSTAMISEEN Elintarvike- ja poroalan koulutushanke PORONLIHAN SUORAMYYNTI KOULUTUS HINNOITTELU Erkki Viero HINNOITTELU TAVOITTEET SISÄLTÖ OPETTAA KUSTANNUS- VASTAAVAA HINNOITTELUA

Lisätiedot

Kävijäkysely 6.-7.9.2007. Helsingin Messukeskus

Kävijäkysely 6.-7.9.2007. Helsingin Messukeskus Kävijäkysely 6.-7.9.2007 Liikelahjat-messut t Helsingin Messukeskus Business to Business Mediat Oy Kävijäkysely Liikelahjat-messut 6.-7.9.2007, Helsingin Messukeskus Vastaajia 242 Tutkimus toteutettiin

Lisätiedot

SAV-Rahoitus konsernin tilikauden 1.7.2011 30.6.2012 Q1 tulos positiivinen

SAV-Rahoitus konsernin tilikauden 1.7.2011 30.6.2012 Q1 tulos positiivinen Yhtiötiedote SAV-Rahoitus konsernin tilikauden 1.7.2011 30.6.2012 Q1 tulos positiivinen SAV Rahoitus Oyj:n toimitusjohtajan Harri Kalliokosken kommentit ensimmäisen kvartaalin tuloksesta: SAV-Rahoitus

Lisätiedot

Liiketalouden opiskelijoiden työssäoppiminen

Liiketalouden opiskelijoiden työssäoppiminen Liiketalouden opiskelijoiden työssäoppiminen Savon ammatti- ja aikuisopiston opiskelijat etsivät työssäoppimispaikkoja sekä mahdollisia ilta-viikonloppu- tai kesätöitä. Olemme opastaneet oppilaita hyödyntämään

Lisätiedot

on yritystoiminnan keskeisistä liiketoimintapäätöksistä ensimmäinen. Sen varaan kaikki muut päätökset tehdään:

on yritystoiminnan keskeisistä liiketoimintapäätöksistä ensimmäinen. Sen varaan kaikki muut päätökset tehdään: Sisällysluettelo Esipuhe 2 1. Segmentointi nykymarkkinoinnissa 5 1.1. Segmentoinnin merkitys 6 1.2. Segmentoinnin toteutuksen ongelmat 8 1.3. Segmentin valintaan vaikuttavat tekijät 10 2. Segmentoinnin

Lisätiedot

POM2STN/TS, Savelainen Sannimaari & Sällinen Suvi Käsityön jaksosuunnitelma

POM2STN/TS, Savelainen Sannimaari & Sällinen Suvi Käsityön jaksosuunnitelma POM2STN/TS, Savelainen Sannimaari & Sällinen Suvi Käsityön jaksosuunnitelma Jakson päämääränä on kranssin suunnitteleminen ja valmistaminen pehmeitä ja kovia materiaaleja yhdistäen. Jakso on suunnattu

Lisätiedot

LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, merkonomi, 120 ov Tutkinnon rakenne

LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, merkonomi, 120 ov Tutkinnon rakenne Yhteiskuntatieteiden, liiketalouden ja hallinnon ala LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, merkonomi, 1 Tutkinnon rakenne Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 1 ammatilliset tutkinnon osat 90 ov 1.v Asiakaspalvelu

Lisätiedot

Koululaisten oma yhteiskunta

Koululaisten oma yhteiskunta Koululaisten oma yhteiskunta Yrityskylä on kuudesluokkalaisille suunnattu yhteiskunnan, työelämän ja yrittäjyyden oppimisympäristö. Yrityskylä on pienoiskaupunki, jossa on vähintään 15 eri yrityksen ja

Lisätiedot

4H ja osuustoiminta on POP

4H ja osuustoiminta on POP 4H ja osuustoiminta on POP 2 4H ja osuustoiminta. Miksi? Kosketuspintoja työelämään Osuustoiminta kasvattaa suosiotaan nuorten keskuudessa! Lähiruokapiirit, ohjelmatoimistot, musiikkipoppoot. 4H:lle oleellinen

Lisätiedot

Yrittäjyysluokan kuulumisia 9 luokalta, 2014 2015

Yrittäjyysluokan kuulumisia 9 luokalta, 2014 2015 Yrittäjyysluokan kuulumisia 9 luokalta, 2014 2015 Syksy aloitettiin mukavasti yöleirikoululla Ruunassa Raunin majalla. Yön vietto oli palkka yrittäjä Rauni Hietaselle keväällä tehdystä ikkunanpesusta Raunilla

Lisätiedot

tilintarkastaja. suorita seuraavat

tilintarkastaja. suorita seuraavat LTKK/TUTA Lehtori Osmo Hauta-aho 1(6) 3156 T I L I N T A R K A S T U S I Tent ti 29.1.2001 klo 16.15-19.15 Tehtiivii l/tilintarkastuskertomus & Tilintarkastustekn (max. 70 pistettii) Olet Oilpoint Oy:n

Lisätiedot

YKSITYISYRITTÄJÄIN SÄÄTIÖ

YKSITYISYRITTÄJÄIN SÄÄTIÖ YKSITYISYRITTÄJÄIN SÄÄTIÖ EHDOTUS NUORI YRITTÄJÄ -palkinnon saajaksi 1 (5) EHDOTUKSEN TEKIJÄ (Muu kuin palkintoehdokas itse, ks. hakuohje ) Nimi/organisaatio Ehdotuksen tekijän allekirjoitus ja nimenselvennys

Lisätiedot

More is More. Yksin vai yhdessä 11.12.2012. Harri Meller/JSL Partners Oy

More is More. Yksin vai yhdessä 11.12.2012. Harri Meller/JSL Partners Oy More is More Yksin vai yhdessä 11.12.2012 Harri Meller/JSL Partners Oy Valmentaja: Harri Meller Yli 30 vuoden kokemus liike-elämästä, tukkukaupan ja vähittäiskaupan myynnistä ja markkinoinnista sekä maahantuonnista

Lisätiedot

Otsikko Sivu 1 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS KOKOUKSEN AVAUS PUHEENJOHTAJAN JA SIHTEERIN VALINTA...135

Otsikko Sivu 1 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS KOKOUKSEN AVAUS PUHEENJOHTAJAN JA SIHTEERIN VALINTA...135 133 Nuorisovaltuuston kokous PÖYTÄKIRJA AIKA 5.9.2016 Klo 16.45 PAIKKA Nuorisotila Nurkka KÄSITELTÄVÄT ASIAT Otsikko Sivu 1 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS...135 2 KOKOUKSEN AVAUS...135 3 PUHEENJOHTAJAN

Lisätiedot

SAV-Rahoitus konsernin tilikauden 1.7.2012 30.6.2013 Q1 tulos niukasti tappiollinen

SAV-Rahoitus konsernin tilikauden 1.7.2012 30.6.2013 Q1 tulos niukasti tappiollinen Yhtiötiedote SAV-Rahoitus konsernin tilikauden 1.7.2012 30.6.2013 Q1 tulos niukasti tappiollinen SAV Rahoitus Oyj:n toimitusjohtajan Janne Heusalan kommentit ensimmäisen kvartaalin tuloksesta: SAV-Rahoitus

Lisätiedot

MANNERHEIMIN LASTENSUOJELULIITTO, LEMIN PAIKALLISYHDISTYS RY

MANNERHEIMIN LASTENSUOJELULIITTO, LEMIN PAIKALLISYHDISTYS RY MANNERHEIMIN LASTENSUOJELULIITTO, LEMIN PAIKALLISYHDISTYS RY Toimintakertomus 2010 Sisältö 1. Toiminnan ydinalueet 1 2. Toiminta 1 2.1 Säännöllinen toiminta 1 2.2 Tapahtumat 1 2.3 Tapahtumia, joihin osallistuimme

Lisätiedot

Yrittäjyysvalmiuksien edistäminen Etelä-Karjalassa. kehitysyhtiö KEHY

Yrittäjyysvalmiuksien edistäminen Etelä-Karjalassa. kehitysyhtiö KEHY Yrittäjyysvalmiuksien edistäminen Etelä-Karjalassa Päivi Ovaska Projektipäällikkö Saimaan ammattiopisto Sampo Antti Oravuo Yritysasiantuntija Imatran seudun kehitysyhtiö KEHY Yrittäjyysvalmiuksen edistämistä

Lisätiedot

15.11.2011. Kalevalasta kansainvälisyyteen

15.11.2011. Kalevalasta kansainvälisyyteen 15.11.2011 Kalevalasta kansainvälisyyteen Perusasiat 44 kpl kahden hengen huoneita, 3 suitea kaksi suomalaista, infrapuna- ja turvesaunat, wellness -osasto kaksi kokoustilaa: 100 henkilöä ja 30 henkilöä

Lisätiedot

YRITYSKAUPPA. Selvitä ensimmäisenä mitä olet myymässä tai ostamassa?

YRITYSKAUPPA. Selvitä ensimmäisenä mitä olet myymässä tai ostamassa? YRITYSKAUPPA Selvitä ensimmäisenä mitä olet myymässä tai ostamassa? Kaksi päävaihtoehtoa ovat liiketoiminnan myynti ja Yrityksen eli ns. oikeushenkilön myynti. Yrityksen myynti Yrityksen myynti tarkoittaa

Lisätiedot

Osaamisen innovatiivinen kehittäminen kiinteistöalalla

Osaamisen innovatiivinen kehittäminen kiinteistöalalla Osaamisen innovatiivinen kehittäminen kiinteistöalalla Kiinteistönvälittäjien osaamiskartoitus 2014 Tiia Bueno Vecino, HRD- ja laatukoordinaattori Virpi Slotte, FT, kehityspäällikkö Kiinko - Kiinteistöalan

Lisätiedot

Pilkeyrityksen liiketoiminnan kehittäminen

Pilkeyrityksen liiketoiminnan kehittäminen Pilkeyrityksen liiketoiminnan kehittäminen Mari Hakkarainen, Jyväskylän ammattikorkeakoulu Laskelmapohjat: Timo Värre, JAMK Esimerkki hyvästä tuotteistamisesta Menestyvän yrityksen talous Kasvu - Onko

Lisätiedot

KICK ASS! FACEBOOK-MARKKINOINNILLA MATKAILULIIKETOIMINTA KASVUUN

KICK ASS! FACEBOOK-MARKKINOINNILLA MATKAILULIIKETOIMINTA KASVUUN KICK ASS! FACEBOOK-MARKKINOINNILLA MATKAILULIIKETOIMINTA KASVUUN Marko Pyhäjärvi PUHEENVUORON TAVOITE On olemassa miljoonia eri keinoja vauhdittaa matkailuyrityksen myyntiä, ja Facebookmarkkinointi on

Lisätiedot

Osallisuuden kehittämistä VKK-Metron tutkimuspäiväkodeissa

Osallisuuden kehittämistä VKK-Metron tutkimuspäiväkodeissa Osallisuuden kehittämistä VKK-Metron tutkimuspäiväkodeissa Lapsen kuuleminen Minun ihannepäiväkodissani lasten ajatuksia kuullaan seuraavalla tavalla: Lapsi saisi kertoa omat toiveet, ne otettaisiin huomioon.

Lisätiedot

Prof. Marko Terviö Assist. Jan Jääskeläinen

Prof. Marko Terviö Assist. Jan Jääskeläinen Harjoitukset 3. 1. (a) Dismalandissa eri puolueiden arvostukset katusiivoukselle ovat Q A (P ) = 60 6P P A (Q) = 10 Q/6 Q B (P ) = 80 5P P B (Q) = 16 Q/5 Q C (P ) = 50 2P P C (Q) = 25 Q/2 Katusiivous on

Lisätiedot

GREPPA MARKNADEN tunne markkinat

GREPPA MARKNADEN tunne markkinat GREPPA MARKNADEN tunne markkinat Viljelijän kommenttipuheenvuoro Sebastian Sohlberg Malmgård Sjundeå www.malmgardsjundea.fi Facebook: Malmgård Sjundeå Instagram: MALMGARDSJUNDEA GREPPA MARKNADEN? Greppa

Lisätiedot

Yhteiskunta-, yritys- ja työelämätiedon paketti laajennetulle työssäoppijoille

Yhteiskunta-, yritys- ja työelämätiedon paketti laajennetulle työssäoppijoille Yhteiskunta-, yritys- ja työelämätiedon paketti laajennetulle työssäoppijoille 1. Tässä opintojaksossa painotetaan työelämätaitoja ja yrittäjyyttä. Lisäksi käsitellään lyhyesti oman talouden suunnittelua.

Lisätiedot

Paperiteollisuuden perustutkinto

Paperiteollisuuden perustutkinto Paperiteollisuuden perustutkinto Ammatti-osaamisen näyttö erikoispäällystys ja laminointi opintokokonaisuudesta Kuva: Janne Hietanummi: Valkeakosken ammattiopisto Taustaa Ammattiosaamisen näyttö suoritettiin

Lisätiedot

YRITTÄJIEN HYVINVOINTI

YRITTÄJIEN HYVINVOINTI YRITTÄJIEN HYVINVOINTI Yrittäjien työhyvinvointikysely 2013 tulokset 4.9.2013 Kati Huoponen, Mari Merilampi ja Jouni Vatanen TAUSTAA Kysely lähetettiin yli 10 000:lle Ilmarisen yrittäjäasiakkaalle Kyselyyn

Lisätiedot

Eriksnäsin asukasyhdistyksen toimintakertomus 2009 syksy -2010 kesä

Eriksnäsin asukasyhdistyksen toimintakertomus 2009 syksy -2010 kesä 1 Eriksnäsin asukasyhdistyksen toimintakertomus 2009 syksy -2010 kesä 2 Sisällysluettelo 1. YLEISTÄ 3 2. HALLITUS 4 3. JÄSENET 4 4. TALOUS 4 5. TOIMINTA 5 5.1 SYYSJUHLA 5 5.2 LASKIAISRIEHA 5 5.3 KEVÄTKIRPPIS

Lisätiedot

Nyakaton Luterilainen Raamattuopisto. Mwanza, Tanzania VIKTORIAJÄRVEN ITÄISEN HIIPPAKUNNAN TYÖNTEKIJÄKOULUTUS. Nimikkohankeraportti 1/2014

Nyakaton Luterilainen Raamattuopisto. Mwanza, Tanzania VIKTORIAJÄRVEN ITÄISEN HIIPPAKUNNAN TYÖNTEKIJÄKOULUTUS. Nimikkohankeraportti 1/2014 VIKTORIAJÄRVEN ITÄISEN HIIPPAKUNNAN TYÖNTEKIJÄKOULUTUS Nyakaton Luterilainen Raamattuopisto Mwanza, Tanzania Nimikkohankeraportti 1/2014 Hankenumero 14106 115 Nyakato Luterilainen Koulutuskeskus perustettiin

Lisätiedot

4.3.1 YRITYSTOIMINTA Tutkinnon suorittaja: Näyttöympäristö:

4.3.1 YRITYSTOIMINTA Tutkinnon suorittaja: Näyttöympäristö: 4.3.1 YRITYSTOIMINTA Tutkinnon suorittaja: Näyttöympäristö: 1. Työprosessin hallinta Oman työn suunnittelu osallistuu yrityksen toiminnan suunnitteluun ja toimii ryhmän jäsenenä ottaa vastuun töistään

Lisätiedot

Paperikiista heikensi toista vuosineljännestä

Paperikiista heikensi toista vuosineljännestä Paperikiista heikensi toista vuosineljännestä Nordkalk Oyj Abp: osavuosikatsaus tammikuu-kesäkuu 2005 liikevaihto laski 123,3 (1-6/:131,9) miljoonaan euroon (-7 %) voitto ennen satunnaiseriä laski 3,5

Lisätiedot

Ammattiosaamisen näyttöjen toteutus- ja arviointisuunnitelmien koontilomake

Ammattiosaamisen näyttöjen toteutus- ja arviointisuunnitelmien koontilomake Liite Näyttötoimikunta 29.9.2016 Koulutusala Ammatillinen perustutkinto Koulutusohjelma Tutkintonimike Näytön Suoritusajankohta numero /hyväksymispäivä 1 1. lukuvuoden Liiketalous ja kulttuuri Liiketalouden

Lisätiedot

Pienestä kiinni yrittäjän haasteet virtuaalimaailmassa

Pienestä kiinni yrittäjän haasteet virtuaalimaailmassa Pienestä kiinni yrittäjän haasteet virtuaalimaailmassa Etelä-Savon noin 6700 yrityksestä valtaosa on pieniä, muutaman henkilön yrityksiä. < 10 henkilön yrityksiä 95% Yksinyrittäjiä 44% (Etelä-Savon Yrittäjien

Lisätiedot

Useasti Kysyttyä ja Vastattua

Useasti Kysyttyä ja Vastattua 1. Miksen ostaisi tykkääjiä, seuraajia tai katsojia? Sinun ei kannata ostaa palveluitamme mikäli koet että rahasi kuuluvat oikeastaan kilpailijoidesi taskuun. 2. Miksi ostaisin tykkääjiä, seuraajia tai

Lisätiedot

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Sunny Beach on upea rantalomakohde Mustanmeren rannikolla Bulgariassa. Kohde sijaitsee 30 kilometrin päässä Burgasista pohjoiseen. Sunny Beachin

Lisätiedot

Ylpeänä esittää: Tarinoita oppimisesta ja yrittäjyydestä

Ylpeänä esittää: Tarinoita oppimisesta ja yrittäjyydestä Ylpeänä esittää: Tarinoita oppimisesta ja yrittäjyydestä haluan lisää kokemusta lasten hoidosta, koska haluun kehittyä alan ammattilaiseksi. Haluan saada opiskelijana myös rahaa sellasella työllä mistä

Lisätiedot

Yrittäjän oppikoulu. Johdatusta yrityksen taloudellisen tilan ymmärtämiseen (osa 2) 23.10.2015. Niilo Rantala, Yläneen Tilikeskus Oy

Yrittäjän oppikoulu. Johdatusta yrityksen taloudellisen tilan ymmärtämiseen (osa 2) 23.10.2015. Niilo Rantala, Yläneen Tilikeskus Oy Yrittäjän oppikoulu Johdatusta yrityksen taloudellisen tilan ymmärtämiseen (osa 2) 23.10.2015 Niilo Rantala, Yläneen Tilikeskus Oy Sisältö Mitä on yrityksen taloudellinen tila? Tunnuslukujen perusteet

Lisätiedot

kuva Yrittäjät.fi Maarit Koskinen 2015

kuva Yrittäjät.fi Maarit Koskinen 2015 kuva Yrittäjät.fi Maarit Koskinen 2015 Minustako yrittäjä? Yrittäjän tärkein voimavara on vahva ammattitaito Yrittäjällä on motivaatiota, pitkäjännitteisyyttä ja halua menestyä ei lannistu ensimmäisistä

Lisätiedot

21 TAPAA PILATA YRITYS

21 TAPAA PILATA YRITYS 21 TAPAA PILATA YRITYS PORTFOLIO TEKIJÄT: Fanni Kanerva, Hanna Mäenpää, Jan Sillanpää, Jesse Koivukoski, Venla Viitanen TYÖN TAVOITE Halusimme tuoda tekemässämme videossa esille yrittäjyyden vaikeita puolia,

Lisätiedot

MAA- JA KOTITALOUSNAISET Juuret maalla

MAA- JA KOTITALOUSNAISET Juuret maalla MAA- JA KOTITALOUSNAISET Juuret maalla Muutama sana markkinnoinnista Markkinoinnissa tärkeimmät tehtävät: Määritä tavoiteltava myynti jokaiselle tuotteelle/ palvelulle kohderyhmittäin. Määritä mitä markkinoinnilta

Lisätiedot

Helsingin yliopiston Shorinji Kempo ry TASEKIRJA

Helsingin yliopiston Shorinji Kempo ry TASEKIRJA Helsingin yliopiston Shorinji Kempo ry TASEKIRJA 1.1. 31.12.2014 1 Toimintakertomus 1.1. 31.12.2014 Toiminnan tarkoitus Helsingin yliopiston Shorinji Kempo ry:n (HYSK) sääntöjen mukaan yhdistyksen toiminta

Lisätiedot

STARTIAN YHTEISTYÖVERKOSTOSSA MUKANA

STARTIAN YHTEISTYÖVERKOSTOSSA MUKANA MIKÄ ON STARTIA? Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startia yksi Suomen 32 uusyrityskeskuksesta toimii osana Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKia uusien yrittäjien neuvontapalvelut seitsemän kunnan alueella käytettävissä

Lisätiedot