VUOSIKATSAUS AJALLE

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "VUOSIKATSAUS AJALLE 10.2.2010-3.12.2010"

Transkriptio

1 1(15) VUOSIKATSAUS AJALLE Ahlmanin ammattiopisto

2 2(15) Yhteystiedot Risukka Ny, Hallilantie 24, Tampere, NY-opettajan nimi: Marikki Lepaus Neuvonantajan nimi: Aliisa Nieminen, Keinupuiston kukka Yrityksen jäsenet Markkinointipäällikkö Jutta Uusi-Kuitti, jonka tehtäviin kuului mainosten, esitteiden ja käyntikorttien suunnittelu sekä markkinointikampanjat. Tehtäviin kuului myös myynnin edistäminen Henkilöstöpäällikkö Jutta Uusi-Kuitti, jonka tehtäviin kuului yrityksen jäsenten motivoiminen sekä työvireyden ylläpitäminen. Talouspäällikkö Niina Soini, jonka tehtäviin kuului talouden hoitaminen. Talouden hoitamiseen kuului kulujen maksaminen, käteisestä ja tilistä vastaaminen, kuittien tarkistus ja säilytys sekä kirjanpito. Talouspäällikön tehtäviin kuului myös tuotteiden hinnoittelu yhdessä tuotantopäällikön kanssa. Tuotantopäällikkö Eeva Alanko, jonka tehtäviin kuului laaduntarkkailu, materiaalihankinnat sekä tuotteiden tuotannosta vastaaminen.

3 3(15) Toimitusjohtaja Marika Lehtinen, jonka tehtäviin kuului yrityksen kokonaistoiminnasta vastaaminen sekä hallinnollisista asioista huolehtiminen. Vaikka yrityksen jäsenillä on omat tehtävänimikkeet, olemme hoitaneet tehtäviä yhteistyössä. Liikeidea ja toiminta-ajatus Yrityksen liikeideana oli valmistaa koivunoksista koristeita eri sesonkeihin, kuten esimerkiksi pääsiäiseen, äitienpäivään ja syksyyn. Valmistimme muun muassa erilaisia ovikoristeita, magneetteja ja kynttilämansetteja. Yritys valmisti tuotteet Ahlmanin ammattiopiston tiloissa sekä yrityksen jäsenten kotona. Valmistustilaa ei ollut helppo löytää, sillä koululla ei ollut tarjota sopivaa tilaa. Lopulta sopiva tila löytyi, jossa valmistimme suurimman osan tuotteista. Rakennuksessa oli kuitenkin menossa samaan aikaan remontti, joten jouduimme jälleen etsimään uutta paikkaa. Sopivaa tilaa ei kuitenkaan löytynyt, joten päädyimme valmistamaan tuotteemme yrityksen jäsenten kodeissa. Tuotteita myimme pääasiassa Ahlmanin ammattiopiston pihapiirissä. Myyntitapahtumissa tuotteet olivat aseteltu pöydälle, josta asiakkaat saivat valita ja katsella tuotteita. Yritys pyrki käyttämään luonnon- sekä kierrätysmateriaaleja kestävän kehityksen mukaisesti.

4 4(15) NY-yrityksemme asiakaskunta koostui Tilapuodin asiakkaista, Ahlmanin henkilökunnasta ja oppilaista, Ahlmanin tapahtumien asiakkaista sekä lähialueen asukkaista. Olemme myös markkinoineet yritystämme puutarhamessujen kävijöille. Toimitusjohtajan katsaus NY-vuodesta Yritystoiminta on ollut välillä haasteellista, mutta myös mielenkiintoista ja innostavaa. Yrityksen jäsenet ovat hyvin ideoineet tuotteita ja ovat olleet täysillä mukana toiminnassa. Uskon, että jokainen yrityksen jäsen on saanut hyvää kokemusta ja oppinut yrittäjyydestä paljon. Harmillista, että kurssi on kuitenkin melko lyhyt, sillä vasta loppuvaiheessa olemme oppineet tekemään tuotteita ja ideoita on syntynyt paremmin. Pirkanmaan alueelliset NY-messut Ahlmanin ammattiopistossa sekä Puutarhamessut Tampereen messu- ja urheilukeskuksessa ovat suurimmat tapahtumat, joissa yritys on ollut mukana. Olemme markkinoineet ja myyneet myös erilaisissa Ahlmanin ammattiopiston tapahtumissa, joissa tuotteet ovat menneet hyvin kaupaksi. Yrityksen jäsenet ovat kehittäneet sosiaalisia taitojaan, jota olemme saaneet mm. asiakaspalvelutilanteissa. Ryhmä on tehnyt tiiviisti yhteistyötä ja erimielisyyksiä ei juuri ole ollut. Sidontataitomme ovat myös kehittyneet ja yritys on tuottanut parempia tuotteita, mitä pidemmälle toiminta eteni. NY-vuosi on antanut realistisen kuvan yrityksen perustamisesta ja yrittäjän toiminnasta.

5 5(15) Omasta ja yhtiökumppaneideni puolesta haluan kiittää NY-kurssin vetäjää Marikki Lepausta sekä neuvonantajaamme Aliisa Niemistä. Toimintakertomus Henkilökohtaiset ja yrityksen tavoitteena olivat: oppia perustamaan yritys ja tekemään siihen tarvittavia asiakirjoja saada kokemusta yritystoiminnasta oppia asiakaspalvelua ja kehittää sosiaalisia taitoja oppia markkinoimaan yritystä ja tuotteita oppia pitämään kirjanpitoa ja seuraamaan yrityksen taloutta kehittää sidontataitoja oppia tuotteiden kannattavaa hinnoittelua saada yrityksen jäsenten henkilökohtaiset rahapanokset takaisin sekä hieman tuottoa Yritystoiminta Yritystoiminta lähti käyntiin nopeasti, sillä saimme perustettua yrityksen NY-kurssin alkuvaiheessa. Perustusasiakirjojen tekeminen sujui moitteettomasti ja olimmekin pian markkinoimassa ja valmistamassa tuotteita. Tuotteiden kehittely oli aluksi vaikeaa, mutta

6 6(15) käytimme alan kirjallisuutta hyväksi ja kohta olimmekin jo valmistamassa tuotteita. Loppujen lopuksi ideoita oli valtavasti ja olikin valinnan vaikeus, mitä lähtisimme toteuttamaan käytännössä. Hankaluuksia aiheuttivat tilaongelmat. Sopivaa tilaa ei meinannut millään löytyä. NYluokassa oli tuotteita vaikea valmistaa ahtauden vuoksi. Seuraavaksi meille ehdotettiin tilaa pölyisestä hiekkahallista, jossa harjoitellaan kivetysten tekemistä. Emme suostuneet tähän tilajärjestelyyn, sillä tila oli hyvin likainen ja pidemmän päälle se olisi ehkä aiheuttanut terveysongelmia. Tämän jälkeen saimme tilan luokkarakennuksesta, jossa oli meneillään remontti. Remontti ei koskenut luokkahuoneita, joten saimme valmistaa rauhassa tuotteitamme, sillä rakennus ei muuten ollut käytössä. Lähdimme valmistamaan ovikoristeita, kuten risukransseja ja sydämiä. Teimme myös sydänmagneetteja, jotka menivätkin hyvin kaupaksi. Yritystoiminnan edetessä lähdimme valmistamaan myös vaativampia tuotteita, kuten suojaruukkuja ja risulintuja. Valitettavasti näissä tuotteissa meni niin paljon aikaa, että kate näille tuotteille jäi melko pieneksi.

7 7(15) Markkinointi Markkinoimme yritystä esitteillä, joita jaoimme myynti- ja markkinointitapahtumissa. Suunnittelimme myös käyntikortit, jotka liitimme tuotteiden yhteyteen. Tietenkin hintalapuissamme oli yrityksen logo. Joka tapahtumaan teimme julisteen myynti- /markkinointipöydän yhteyteen sekä mainoksen Tilapuodin ilmoitustaululle. Mainostimme tulevia myyntitapahtumia sähköpostilla Ahlmanin ammattiopiston henkilökunnalle ja oppilaille. Puutarhapäivää mainostimme jakamalla esitteitä lähialueen postilaatikoihin. Tietenkin yksi tärkeimmistä markkinointivälineistä oli suullinen yrityksen esittely. Risukka NY:n käyntikortti (yllä) ja esite (oikealla)

8 8(15) Tapahtumat Ensimmäinen markkinointitapahtuma oli Pirkanmaan alueelliset NY-messut Ahlmanin ammattiopistossa Tuolloin yritystoimintamme oli vasta alussa, joten emme olleet ehtineet valmistamaan ainuttakaan tuotetta. Messuilla jaoimme esitteitä sekä markkinoimme muuten yritystämme. Messujen tuomarihaastattelu jännitti hieman, mutta sujui kuitenkin hyvin. Jokainen yrityksen jäsen sai messuilta kunniakirjan. Seuraavaksi lähdimme myymään tuotteita Gabrielin päivänä Ahlmanin ammattiopistolla. Gabrielin päivää vietetään Ahlmanin ammattiopiston perustajan Gabriel Ahlmanin kunniaksi. Gabrielin päivänä saimme hyvää myynti- ja asiakaspalvelukokemusta ja tämän takia seuraavia myyntitapahtumia oli helppo lähteä suunnittelemaan. Pääsiäiseksi teimme teemaan sopivia keväisiä koristeluita tuotteisiimme. Pääsiäistuotteita myimme Ahlmanin ammattiopiston Tilapuodin edessä. Myyntitapahtuman vuoksi jouduimme olemaan oppitunneilta pois, mutta onneksi opettaja ymmärsi tilanteen ja emme jääneet kurssissa jälkeen.

9 9(15) Tampereen messu- ja urheilukeskuksessa järjestettiin Puutarhamessut, jossa saimme markkinoida ja myydä tuotteitamme Ahlmanin ammattiopiston messuosastolla. Myyntipöytämme oli niin pieni, että tuotteemme eivät tulleet kauniisti esille. Tuotteet eivät menneet hyvin kaupaksi. Päättelimme huonon myynnin johtuvan siitä, että ihmiset hakevat tällaisilta messuilta ideoita. Messuilla oli myös tänä vuonna melko vähäinen kävijämäärä. Puutarhamessujen kanssa samaan aikaan oli valtakunnalliset NY-messut, jotka pidettiin Turussa. Yrityksemme olisi saanut peruutuspaikan valtakunnallisten NY-messujen finaaliin. Päätimme kuitenkin mennä Puutarhamessuille, koska ajattelimme, että saisimme sieltä paljon tuottoa. Jälkeenpäin ajateltuna olisi kannattanut mennä mieluummin valtakunnallisille NY-messuille, koska Puutarhamessut oli pettymys. Saimme kuitenkin messuilta hyvää markkinointi- ja asiakaspalvelukokemusta. Seuraava myyntitapahtuma oli Ahlmanin ammattiopistolla opetusravintola Annan edessä. Samalla suoritimme Puutarhurin perustaitojen osanäyttöä, johon kuului asiakaspalvelua sekä kimppujen sitomista. Näyttöpäivänä myimme äitienpäivätuotteita. Tällöin meillä oli

10 10(15) hieman kilpailua, sillä myös muut NY-yritykset myivät tuotteita. Tuotto oli kuitenkin kilpailusta huolimatta melko hyvä. Keksimme mainostaa yritystämme laittamalla tuotteiden mukaan käyntikorttimme. Kevään viimeinen myyntitapahtuma oli Puutarhapäivä Ahlmanin ammattiopistolla. Tapahtuma oli työssäoppimisen aikaan. Puutarhapäivänä oli paljon toimintaa ja tietoutta alaan liittyen. Tapahtumaan pääsi mukaan kaikki halukkaat NY-yritykset, joten kilpailu oli kovaa. Myynti oli yksi kevään parhaimmista. Kesän aikana emme saaneet harjoittaa yritystoimintaa, joten yritystoiminta oli pysähdyksissä. Muutenkin työssäoppiminen vei paljon aikaa ja yrityksen jäsenet olivat eri paikkakunnilla. Tauon jälkeen ensimmäinen myyntitapahtuma oli syysmarkkinat Ahlmanin ammattiopistolla. Alensimme tuotteiden hintoja ja kehittelimme uuden tuotteen jäkälällä päällystetyn kranssin. Tuotteet menivät hyvin kaupaksi.

11 11(15) Viimeinen myyntitapahtuma oli , jolloin myimme loput tuotteet alehinnoin. Saimmekin suurimman osan tuotteista myytyä ja tuottoa kertyi melko kivasti. Harmillista, että emme saaneet tarpeeksi ajoissa tietoa opinto-ohjaajien vierailusta Ahlmanilla, sillä olisimme valmistaneet uusia tuotteita myytäväksi. Ryhmätyöskentely Ryhmätyöskentely on sujunut yrityksen jäsenten välillä mallikkaasti. Olemme tukeneet toisiamme aina kun vaikeuksia on ilmennyt. Ristiriidoilta olemme välttyneet ja olemme hyvässä hengessä pyörittäneet yritystä. Positiivinen asenteemme on välittynyt myös ulkopuolisille. NY-yrityksen kehittyminen NY-yritys on kehittynyt vuoden aikana. Tuotteiden valmistus nopeutui ja ideoita syntyi loppua kohden paljon. Liikeidean toteutuminen onnistui hyvin, mutta tuotteiden valmistukseen tarvitsisi enemmän aikaa ja harjoitusta, sillä kate jäi melko pieneksi. Aluksi

12 12(15) laskimme tuotteille tarkasti myyntihinnat, mutta päädyimme pyöristämään hintoja tasalukuihin. Toiminnan edetessä laskimme hintoja reilusti alaspäin, jotta saisimme myytyä enemmän tuotteita ja ettei tuotteita jäisi varastoon. Kokonaisuudessaan yrityksen jäsenet oppivat yrityksen perustamisesta aina yritystoimintaan. Henkilökohtaisia kokemuksia Toimitusjohtaja Marika Lehtinen: NY-toiminta on sujunut koko vuoden hyvin. Olen iloinen, että yrittäjyyden kurssin voi suorittaa NY-toiminnan kautta, sillä tekemällähän oppii. Motivaatiota on myös lisännyt se, että yrityksen jäsenet saavat yrityksen tuoton itselleen. Tärkeintä kuitenkin on ollut, että olen itse oppinut paljon ja saanut rohkeutta tarttua eri tilaisuuksiin. Yrityksen pyörittäminen on ollut hauskaa puuhaa, mutta on ollut vaikeitakin tilanteita. Toimitusjohtajana olen pyrkinyt innostamaan muita yrityksen jäseniä parhaani mukaan. Aivan uusina asioina olen oppinut laatimaan yrityksen perustamisasiakirjoja, seuraamaan yrityksen taloutta ja tekemään tuloslaskentaa. Olen myös oppinut asioimaan pankissa yrityksen näkökulman kannalta. Yrityksen pyörittäminen on auttanut minut täsmälliseksi ja opettanut, että asiat kannattaa hoitaa ajallaan. Tuotteiden markkinointiin kannattaa panostaa, sillä se vaikuttaa huomattavasti tuotteiden myyntiin. Yritystoiminnan kautta voi kehittää hyvin paljon itseään, kunhan vain on avoimin mielin. Suunnitelmissani on ehkä joskus perustaa oma yritys liittyen puutarha-alaan, mutta haluan saada ensin kokemusta ja tietotaitoa. Olen jo tehnyt hieman hahmottelua mitä yritykseni voisi myydä.

13 13(15) Henkilöstö- ja markkinointipäällikkö Jutta Uusi-Kuitti: NY-vuosi on mennyt nopeasti. Vuoteen on mahtunut niin onnistumisia, naurua, itkua ja haastavia tilanteita. Välillä on tehnyt mieli heittää hanskat tiskiin ja lähteä kotiin. Onneksi olen saanut aina tukea muilta yrityksen jäseniltä. Kaiken kaikkiaan NY-vuosi on ollut positiivinen kokemus, josta olen saanut paljon uutta itselleni. Kaikki yrityksen pyörittämiseen tarvittavat paperityöt ovat tulleet tutuiksi. Olemme olleet mukana messuilla markkinoimassa ja myymässä tuotteita. Olen oppinut markkinoimaan ja toimimaan ryhmässä. Yrityksen jäsenenä on tärkeää osata joustaa ja olla valmiina tekemään töitä myös omalla ajalla. Tämä NY-yritys loppuu nyt ja emme jatka oikeana yrityksenä. Haaveeni on saada joskus tulevaisuudessa jotain omaa. Eli haluan yrittäjäksi. NY-vuosi on auttanut päätöksessä ja valinnoissani paljon. Tuotantopäällikkö Eeva Alanko: NY-vuosi on ollut tapahtumarikas ja opettavainen kokemus. Olen oppinut vuoden aikana paljon yrittäjän arjesta sekä siihen liittyvistä tehtävistä. Ilman joustavuutta ja huumoria yrityksen pitäminen olisi ollut todella vaikeaa. Olisin halunnut, että NY-toiminta olisi kestänyt kokonaisen vuoden, jolloin olisimme voineet kokea myös vuoden suurimman sesongin, joulun. En välttämättä lähtisi perustamaan omaa yritystä ainakaan heti, mutta tulevaisuudessa se ei kuitenkaan ole pois suljettu vaihtoehto. Talouspäällikkö Niina Soini: NY-vuotena kehitimme liikeidean, jonka tarkoituksena oli tuottaa luonnonmateriaaleista koristeita eri sesonkeihin. Markkinoimme tuotteita sekä myimme niitä kiitettävästi. Tuotteiden tekemiseen käytetty ajan määrä ei ihan vastannut myyntihintoja ja se otti joskus

14 14(15) koville. Välillä tuntui, että onko järkeä käyttää niin paljon aikaa kun ihmiset eivät ole valmiita maksamaan oikeaa hintaa niistä. Tärkein päämäärämme oli kuitenkin tuottaa jonkin verran voittoa ja olihan kaikki lisätulo plussaa opiskelijalle. Yrityksessämme vallitsi hyvä yhteishenki ja siksi saimmekin aikaiseksi niin tuotteita kuin myyntitapahtumia järjestetyksi. Kokemukset NY-vuodelta ovat olleet opettavaisia tulevaisuutta ajatellen. Enpä olisi uskonut, että yrityksen perustamiseen tarvitaan niin paljon papereita. Talouden kirjanpito on myös tarkkaa ja siihen kannattaakin käyttää aikaa, jotta kaikki kuitit ja rahasummat täsmäävät. Tiesin jo ennen NY-vuotta, että yrittäminen ei ole pelkästään ruusuilla tanssimista, sillä liikeidean täytyy olla todella hyvä, että yrittäminen kannattaa taloudellisesti. Yrittäjän päivistä tulee myös herkästi pitkiä kun täytyy tuottaa tuotetta tai palvelua, markkinoida sitä, tehdä myyntiä ja kaikki paperihommat siihen vielä päälle. Voin sanoa nyt NYvuoden jälkeen, että olen taas hieman viisaampi ja yhden kokemuksen rikkaampi. Jos joskus päätän perustaa yrityksen, niin minulla on siitä jo hieman kokemusta ja tiedän mitä kaikkea tulee ottaa huomioon.

15 15(15) Yrityksen talous Tuloslaskelma ajalle Liikevaihto: Myynti 412,55 Kulut 108,20 Liikevoitto 304,35 Tase: Vastaavaa: Rahat ja pankkisaamiset: 344,35 Vastattavaa: Osakepääoma: 40 Voitto 344,35 384, Tampere

Raija Leskinen - Olli Oja Starttirahaselvitys luovien alojen yrittäjistä

Raija Leskinen - Olli Oja Starttirahaselvitys luovien alojen yrittäjistä Raija Leskinen - Olli Oja Starttirahaselvitys luovien alojen yrittäjistä Starttiraha yksinyrittäjän arjessa toiminnan ja toimeentulon tukena 1 "Starttiraha oli ehdottoman tärkeä meille, et muodosti aika

Lisätiedot

Kainuun kasvupolku Yrittäjän haastava tie

Kainuun kasvupolku Yrittäjän haastava tie 1 Kimmo Nikkanen, Aki Savolainen Kajaanin ammattikorkeakoulu 2015 Kajaanin ammattikorkeakoulu Kimmo Nikkanen, Aki Savolainen Kainuun kasvupolku Yrittäjän haastava tie Kajaanin ammattikorkeakoulu PL 52,

Lisätiedot

7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset

7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset 7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset JOONA LUOSTARINEN & TIMO HYVÄRI Sisällysluettelo SISÄLLYSLUETTELO...2 7 turmiollista ajatteluvirhettä...8 #1

Lisätiedot

Yritys Hyvä VOITTAJAKIRJOITUKSET JA -RYHMÄTYÖT

Yritys Hyvä VOITTAJAKIRJOITUKSET JA -RYHMÄTYÖT Yritys Hyvä 2015 VOITTAJAKIRJOITUKSET JA -RYHMÄTYÖT YRITYS HYVÄ 2015 voittajakirjoitukset ja -ryhmätyöt Toimitus ja taitto Annika Jokinen, Kehittämiskeskus Opinkirjo Kirjoitusten luonnehdinnat Anne Helttunen,

Lisätiedot

Lupa kokeilla. < Erilaiset tavat toteuttaa opetusta> ammatillisella toisella asteella

Lupa kokeilla. < Erilaiset tavat toteuttaa opetusta> ammatillisella toisella asteella Lupa kokeilla < Erilaiset tavat toteuttaa opetusta> ammatillisella toisella asteella Lupa kokeilla Erilaiset tavat toteuttaa opetusta ammatillisella toisella asteella Toimitus: Jaana Kilpinen, Juha Pusa,

Lisätiedot

Valmennusasiakkaita vuonna 2013 oli 517 JUPITER-SÄÄTIÖN PERUSTAJAJÄSENET

Valmennusasiakkaita vuonna 2013 oli 517 JUPITER-SÄÄTIÖN PERUSTAJAJÄSENET VUOSIKERTOMUS 2013 Jupiter-säätiö pähkinänkuoressa JUPITERIN VALMENNUSPALVELUT valmentavat työhön ja koulutukseen - työtä tai harjoittelua joko Jupiterin työyksiköissä tai ulkopuolisilla työpaikoilla tai

Lisätiedot

YHDISTYSTOIMINNAN OPAS TYÖMINISTERIÖ

YHDISTYSTOIMINNAN OPAS TYÖMINISTERIÖ Selkokieliversio YHDISTYSTOIMINNAN OPAS TYÖMINISTERIÖ YHDISTYS ON YHTEISTOIMINTAA...2 Yhteinen asia, kaikki mukaan!... 2 Jäseneksi liittyminen...3 Tärkeä tiedonkulku... 4 Ero yhdistyksen jäsenyydestä...

Lisätiedot

Näin perustimme yrityksen

Näin perustimme yrityksen Näin perustimme yrityksen Helsingin kaupungin opetusviraston henkilöstölehti Yrittäjyys ja yrittäjämäinen työskentely ovat tulevaisuuden menestystekijöitä Me suomalaiset olemme lähihistoriamme aikana selviytyneet

Lisätiedot

Lehti Raahen seudun yrityksistä ja yrityspalveluista 2/2013. Lehti Raahen seudun yrityksistä ja yrityspalveluista 2/2013

Lehti Raahen seudun yrityksistä ja yrityspalveluista 2/2013. Lehti Raahen seudun yrityksistä ja yrityspalveluista 2/2013 Lehti Raahen seudun yrityksistä ja yrityspalveluista 2/2013 Pääkirjoitus Raahen seudun yrityspalvelut palveluksessanne, olkaa hyvä! Raahen seudun yrityspalvelut on osa Raahen seutukunnan kehittämiskeskuksen

Lisätiedot

Keravan Yrittäjien tiedotuslehti 3/2013. Yrityskauppa kannattaa hyvin s. 4 5. Keravan kaupunki satsaa elinkeinopuoleen. s. 10 11

Keravan Yrittäjien tiedotuslehti 3/2013. Yrityskauppa kannattaa hyvin s. 4 5. Keravan kaupunki satsaa elinkeinopuoleen. s. 10 11 Keravan Yrittäjien tiedotuslehti 3/2013 Yrityskauppa kannattaa valmistella hyvin s. 4 5 Keravan kaupunki satsaa elinkeinopuoleen s. 10 11 Kirjanpito- ja veroasiat Sähköiset taloushallintopalvelut Palkanlaskentapalvelut

Lisätiedot

Bridge It Up - työntekijöille tarjottujen startup -palveluiden vaikuttavuus Case Nokian Bridge-ohjelma

Bridge It Up - työntekijöille tarjottujen startup -palveluiden vaikuttavuus Case Nokian Bridge-ohjelma 1 Bridge It Up - työntekijöille tarjottujen startup -palveluiden vaikuttavuus Case Nokian Bridge-ohjelma Pertti Kiuru, Jari Handelberg, Heikki Rannikko 2 Sisällysluettelo 1 Johdanto... 3 1.1 Arvioinnin

Lisätiedot

Erilaisia kuvan myyjiä

Erilaisia kuvan myyjiä Erilaisia kuvan myyjiä 77 Vesa Jyrki Vesa Jyrki Palokuvaajasta valokuvaajaksi Työkaverilta lainatulla kameralla kuvattu pienoisrautatien kuva lehdessä julkaistuna aloitti kuvaaja-urani. Matka harrastajasta

Lisätiedot

laakeri .info www. työelämäyhteistyö sujuvaksi

laakeri .info www. työelämäyhteistyö sujuvaksi laakeri www..info työelämäyhteistyö sujuvaksi Sisältö Työelämän ja ammatillisten oppilaitosten tuloksekas yhteistyö...3 Kokenut vs. uusi työpaikkaohjaaja...4 Oppia ja osaamisen arviointia työtä tekemällä...5

Lisätiedot

Turun Mielenterveysyhdistys ITU ry:n tiedotuslehti ITUJA 1 / 2011

Turun Mielenterveysyhdistys ITU ry:n tiedotuslehti ITUJA 1 / 2011 Turun Mielenterveysyhdistys ITU ry:n tiedotuslehti ITUJA 1 / 2011 Mikä ITU on? Turun Mielenterveysyhdistys ITU ry on mielenterveyskuntoutujien vapaaehtoistoiminnan keskus, edunvalvontajärjestö ja vertaistukiyhteisö.

Lisätiedot

KASVUN MEKANISMEJA OSA 1

KASVUN MEKANISMEJA OSA 1 KASVUN MEKANISMEJA OSA 1 4 ENSTO Timo Luukkainen 6 3 STEP IT Jarkko Veijalainen 8 AVANT Risto Käkelä 10 BASWARE Hannu Vaajoensuu 14 KEMPPI Anssi Rantasalo 18 NORMET Aaro Cantell 22 ORAS GROUP Jari Paasikivi

Lisätiedot

Yleinen palaute. - Toimivien ja viihtyisien päiväkotien lakkauttamista alueilta, joilla jo nyt on puute päiväkotipaikoista on vaikea

Yleinen palaute. - Toimivien ja viihtyisien päiväkotien lakkauttamista alueilta, joilla jo nyt on puute päiväkotipaikoista on vaikea Yleinen palaute - Tuntuu aivan käsittämättömältä että taas leikataan lapsista! Tulevaisuuden toivot heittopusseina! Lapset joutuvat mahdollisesti hoitoon kauemmas joten hoitopäivät pitenee eikä omalta

Lisätiedot

Aikuis-Malike. Tuula Puranen OON OPPINU NIIN PALJON!

Aikuis-Malike. Tuula Puranen OON OPPINU NIIN PALJON! Aikuis-Malike. Tuula Puranen OON OPPINU NIIN PALJON! Aikuis-Malikkeen toimintavälinekoulutus yhteistyökoulutuksena Satakunnan ammattikorkeakoulussa 2011. Selvitys koulutuksen merkityksestä opiskelijoille.

Lisätiedot

TEOLLISUUDEN SUUNNITTELUPALVELUIDEN HANKINTA JA VALINTAKRITEERIT SEKÄ PALVELUITARJONNAN SUUNTAAMINEN: Tulokset ja johtopäätökset

TEOLLISUUDEN SUUNNITTELUPALVELUIDEN HANKINTA JA VALINTAKRITEERIT SEKÄ PALVELUITARJONNAN SUUNTAAMINEN: Tulokset ja johtopäätökset TEOLLISUUDEN SUUNNITTELUPALVELUIDEN HANKINTA JA VALINTAKRITEERIT SEKÄ PALVELUITARJONNAN SUUNTAAMINEN: Tulokset ja johtopäätökset Ari Koskela 2009 LUKIJALLE Kädessäsi on ote diplomityöstä, jossa selvitettiin

Lisätiedot

oppimisympäristön rakentajana Selvitys ammatillisen koulutuksen tutortoiminnasta ja tutortoiminnan suositukset

oppimisympäristön rakentajana Selvitys ammatillisen koulutuksen tutortoiminnasta ja tutortoiminnan suositukset Tutortoiminta hyvinvoivan oppimisympäristön rakentajana Selvitys ammatillisen koulutuksen tutortoiminnasta ja tutortoiminnan suositukset Kirjoittaja Susanna Ågren menetelmäkehittäjä Suomen ammatillisen

Lisätiedot

Alkavalle yrittäjälle 2015. Perustamisopas. Varaa aika yritysneuvojalle lähelläsi: www.uusyrityskeskus.fi CERTIFIED BY ISO 9001

Alkavalle yrittäjälle 2015. Perustamisopas. Varaa aika yritysneuvojalle lähelläsi: www.uusyrityskeskus.fi CERTIFIED BY ISO 9001 Perustamisopas Alkavalle yrittäjälle 2015 CERTIFIED BY ISO 9001 Varaa aika yritysneuvojalle lähelläsi: www.uusyrityskeskus.fi 25 alkavien vuotta yrittäjien tukena CERTIFIED BY ISO 9001 Perustamisopas 2015

Lisätiedot

sivu 6 Luova työ vaatii höntsäilyä sivu 3 sivut 8-9 sivu 12 Timo Leppänen: Onneksi olkoon Suomussalmen Yrittäjät Eero Suutari vs Timo Korhonen:

sivu 6 Luova työ vaatii höntsäilyä sivu 3 sivut 8-9 sivu 12 Timo Leppänen: Onneksi olkoon Suomussalmen Yrittäjät Eero Suutari vs Timo Korhonen: Kainuun Yrittäjät ry:n tiedotuslehti www.yrittajat.fi/kainuu Kainuun Yrittäjät ry:n tiedotuslehti 27.2.2014 Luova työ vaatii höntsäilyä sivu 6 Timo Leppänen: Onneksi olkoon Suomussalmen Yrittäjät sivu

Lisätiedot

Erityiset opintopolut. Tarinoita erityistä tukea tarvitsevien opiskelijoiden yksilöllisten opintopolkujen toteutuksesta ja tukimuodoista

Erityiset opintopolut. Tarinoita erityistä tukea tarvitsevien opiskelijoiden yksilöllisten opintopolkujen toteutuksesta ja tukimuodoista Erityiset opintopolut Tarinoita erityistä tukea tarvitsevien opiskelijoiden yksilöllisten opintopolkujen toteutuksesta ja tukimuodoista Ammatillinen erityisopetus, 3/2013 Sisältö: 1. JOHDANTO 3 2. TARINOITA

Lisätiedot

KYSELY HUOLTAJILLE KOULUN JA KODIN VÄLISESTÄ YHTEISTYÖSTÄ JA SEN KEHITTÄMISESTÄ. Hankesuunnittelija Kristiina Jokinen Reilusti rinnakkain -hanke

KYSELY HUOLTAJILLE KOULUN JA KODIN VÄLISESTÄ YHTEISTYÖSTÄ JA SEN KEHITTÄMISESTÄ. Hankesuunnittelija Kristiina Jokinen Reilusti rinnakkain -hanke KYSELY HUOLTAJILLE KOULUN JA KODIN VÄLISESTÄ YHTEISTYÖSTÄ JA SEN KEHITTÄMISESTÄ Hankesuunnittelija Kristiina Jokinen Reilusti rinnakkain -hanke 2 1. YLEISTÄ Kyselyn tarkoituksena oli saada vanhemmilta

Lisätiedot

Ammattiopistolainen, lukiolainen ja 9.-luokkalainen, tule mukaan kirjoituskilpailuun! Voittajat palkitaan 500 euron stipendeillä.

Ammattiopistolainen, lukiolainen ja 9.-luokkalainen, tule mukaan kirjoituskilpailuun! Voittajat palkitaan 500 euron stipendeillä. Ammattiopistolainen, lukiolainen ja 9.-luokkalainen, tule mukaan kirjoituskilpailuun! Voittajat palkitaan 500 euron stipendeillä. YRITYS HYVÄ Kirjoituskilpailun oppilasaineisto SISÄLLYS 3 Kilpailun tarkoitus,

Lisätiedot

Kun tiedostaminen ja oivallus kohtaavat

Kun tiedostaminen ja oivallus kohtaavat Kun tiedostaminen ja oivallus kohtaavat - TYÖKIRJA PK-YRITYKSEN HILJAISEN TIEDON JAKAMISEKSI Katri Helin Pirkanmaan ammattikorkeakoulu Hyvinvointia Nääs-hanke Pirkanmaan ammattikorkeakoulu Kun tiedostaminen

Lisätiedot

Ero- opas nuorilta vanhemmille Ero-opas nuorilta vanhemmille

Ero- opas nuorilta vanhemmille Ero-opas nuorilta vanhemmille Ero- opas nuorilta vanhemmille Ero-opas nuorilta vanhemmille Onni löytyy arjesta. Mannerheimin Lastensuojeluliiton Tampereen osasto ry:llä käynnistyi vuonna 2012 kolmivuotinen Lapsi ja ero -kehittämishanke,

Lisätiedot

Toni Kettukangas. YRITTÄÄKÖ ALLI? Tutkimus teatteri-ilmaisun ohjaajaopiskelijoiden asenteista kulttuuriyrittäjyyttä kohtaan

Toni Kettukangas. YRITTÄÄKÖ ALLI? Tutkimus teatteri-ilmaisun ohjaajaopiskelijoiden asenteista kulttuuriyrittäjyyttä kohtaan Toni Kettukangas YRITTÄÄKÖ ALLI? Tutkimus teatteri-ilmaisun ohjaajaopiskelijoiden asenteista kulttuuriyrittäjyyttä kohtaan Opinnäytetyö KESKI-POHJANMAAN AMMATTIKORKEAKOULU Esittävän taiteen koulutusohjelma

Lisätiedot

Sopusointuja KESÄ ELO LOKA JOULU. kanneoikeudesta. Työntekijä koulunpenkille Veroetu työnantajalle s. 16. s. 26

Sopusointuja KESÄ ELO LOKA JOULU. kanneoikeudesta. Työntekijä koulunpenkille Veroetu työnantajalle s. 16. s. 26 2014 HELMI HUHTI KESÄ ELO LOKA JOULU Työntekijä koulunpenkille Veroetu työnantajalle s. 16 Miekkailu kanneoikeudesta ei lopu s. 26 Luonnonhelmaan Jorma Immonen on seikkaillut metsässä koko ikänsä s. 24

Lisätiedot

Lasten ja nuorten Vantaa II -toimintaohjelman valmistelu. Yhteenveto valmistelussa käytetystä aineistosta

Lasten ja nuorten Vantaa II -toimintaohjelman valmistelu. Yhteenveto valmistelussa käytetystä aineistosta Lasten ja nuorten Vantaa II -toimintaohjelman valmistelu Yhteenveto valmistelussa käytetystä aineistosta Kannen kuva: Lasten asiantuntijaryhmän 27.2.2013 työpajassa työstämä vaikuttamisen kehärata 1 Sisällys

Lisätiedot

Verkkomarkkinointiopas. Verkkomarkkinointiopas. Pohjoiskarjalaisille pienyrityksille. Toni Haatainen Mika Heikura

Verkkomarkkinointiopas. Verkkomarkkinointiopas. Pohjoiskarjalaisille pienyrityksille. Toni Haatainen Mika Heikura Verkkomarkkinointiopas Verkkomarkkinointiopas Pohjoiskarjalaisille pienyrityksille Toni Haatainen Mika Heikura Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu Liiketalouden koulutusohjelma Joulukuu 2011 Sisällysluettelo

Lisätiedot