IKEA- TAMMIKUU ELOKUU 2014

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "IKEA- TAMMIKUU ELOKUU 2014"

Transkriptio

1 IKEA- TRENDiRaPORTti TAMMIKUU ELOKUU JOHDANTO 03 ELÄMÄÄ NEROKKAASSA KODISSA 05 HAASTATTELUSSA Peter Klinkert, IKEA PS -mallistojen projektipäällikkö 07 MUODOT, VÄRIT JA MATERIAALIT KEVÄÄLLÄ HAASTATTELUSSA Marcus Engman, IKEA-suunnittelupäällikkö 11 PUU ANSAITSEE ARVOSTUKSENSA 14 HAASTATTELUSSA Lea Kumpulainen, IKEA-mallistostrategi

2 JOHDANTO Vuonna 2014 ihmiset haluavat elämänsä olevan yksinkertaisempaa ja vähemmän vakavaa. Täydellisyyden tavoittelu saa antaa tilaa rentoudelle ja spontaaniudelle. Koti on yhteisen ajan, luovuuden ja levon tyyssija. Kiireisten päivien lomaan raivataan aikaa rennolle yhteiselle ajanvietolle. Lapset saavat leikkiä ja temppuilla; ystävät kutsutaan syömään keskellä viikkoa ja ruoka laitetaan yhdessä. Yksi tuo lihan, toinen hankkii kasvikset torilta tai kauppahallista. Käsittelemätön puu tekee uuden tulemisen ja on nyt huipputrendikästä. Aitous, alkuperä ja ympäristöstä välittäminen ovat yhä tärkeämmässä roolissa ihmisten elämässä. Koti on myös paikka, jossa voi toteuttaa luovuuttaan. Sisustus tukee tätä tavoitetta ja antaa hyvän energian virrata. IKEA on kutsunut suunnittelijalupauksia eri puolilta maailmaa tekemään yhteistyötä. Tuoleissa, jakkaroissa, mukeissa ja monissa muissa tuotteissa näkyvät eri kulttuurien parhaat puolet. Nuoret, luovat ja urbaanit ihmiset ovat suunnitelleet tuotteita kaltaisilleen. Tuloksena on edullisia, toimivia ja hyvin suunniteltuja tuotteita, jotka sopivat pieneenkin kotiin. Demokraattista suunnittelua parhaimmillaan.

3 TRENDI ELÄMÄÄ NEROKKAASSA KODISSA Halusimme suunnitella malliston luoville nuorille kaupunkilaisille, jotka muuttavat usein ja asuvat pienissä kodeissa. Peter Klinkert, IKEA PS -mallistojen projektipäällikkö PE Maailma kaupungistuu hurjaa vauhtia. Ensimmäistä kertaa historiassa kaupungeissa asuu enemmän ihmisiä kuin maalla. Myös välimatkat kaupunkien välillä ovat kutistuneet. Nuoret, luovat ihmiset saattavat lähteä toiseen kaupunkiin tapaamiseen, viikonlopuksi, kuukaudeksi tai vuosiksi. He tarttuvat uusiin mahdollisuuksiin pelkäämättä paikan vaihtumista. Kiinnostavan työn, ihmisen tai seikkailun perässä he ovat valmiita lähtemään minne tahansa. Mutta vaikka nämä ihmiset muuttavat usein ja asuvat pienissä asunnoissa, he haluavat kotinsa olevan viihtyisä keidas, jonne voi hetkeksi paeta kaupungin kiireistä arkea. Toisaalta se on myös paikka työntekoon ja luovuuden toteuttamiseen. Kotiin halutaan tavaroita, jotka tekevät olon hyväksi kauneudellaan tai nerokkailla toiminnoillaan. Tuotteiden on täytettävä tarpeet täydellisesti. Kymmenkunta tarkoin valittua avaintuotetta muodostavat sisustuksen ytimen. Ne kulkevat mukana asunnosta ja kaupungista toiseen ja tekevät vieraastakin paikasta hetkessä kodin.

4 IKEA KEVÄT JOUSTAVAA SUUNNITTELUA IKEA on aina tarjonnut nerokkaita ja pieneenkin kotiin sopivia tuotteita. Sellaisten suunnitteleminen on hauska haaste, mutta asettaa monia vaatimuksia. Tuotteiden on nimittäin oltava paitsi hyvännäköisiä ja kestäviä, myös monikäyttöisiä, tilaa säästäviä ja joustavia. Niiden on vastattava ihmisten tarpeita ja toiveita täydellisesti IKEA PS 2014 PE Matto 02 IKEA PS 2014 PE Tyynynpäällinen 03 ikea PS 2014 PE Vahakangas 04 ikea PS 2012 PE Seinävalaisin 05 IKEA PS 2014 PE Kangas 06 IKEA PS 2014 PE Kattovalaisin 07 IKEA PS 2014 PE Tyynynpäällinen 08 MEJLby PE Matto 09 RÅSKOG PE Tarjoiluvaunu/apupöytä 10 ikea PS 2012 PE Sarjapöytä 11 ikea PS LÖVÅS PE Vuodesohva 12 Nornäs PE Apupöytä 13 MARIUS PE295613, PE Pinottava jakkara 14 HJÄLMAREN PE Seinähylly

5 FOKUS Haastattelussa peter klinkert Projektipäällikkö, IKEA PS -mallistot IKEA PS mallistossa uutta on tuotteiden lisäksi näkökulma. Mallisto tarjoaa edullisia design-kalusteita luoville nuorille kaupunkilaisille, jotka muuttavat usein ja asuvat pienissä kodeissa. Projektipäällikkö Peter Klinkertin mukaan nyt myyntiin tuleva mallisto on kaikkien aikojen rohkein. Uusi IKEA PS mallisto koostuu innovatiivisista tuotteista, jotka on tarkoitettu nuorille ja luoville kaupunkilaisille. Myös malliston suunnittelijat edustavat samaa kohderyhmää. Malliston tuotteissa yhdistyvät huippusuunnittelu ja edullinen hinta. Kutsumme sitä demokraattiseksi suunnitteluksi, Klinkert kertoo. Malliston tuotteet ovat monikäyttöisiä ja helppoja ottaa mukaan. Ne on tarkoitettu liikkuvaan elämäntyyliin. Peter Klinkert kehottaa tarkastelemaan uutuusmallistoa kahden edellisen IKEA PS -malliston valossa. Vuonna 2009 IKEA PS keskittyi IKEA-konsernin juuriin ylistämällä pohjoismaista suunnittelua, luontoa ja materiaaleja. Vuonna 2012 katse suunnattiin IKEA-tuotteiden 60-vuotiseen suunnitteluperinteeseen. Nyt on tullut aika katsoa asioita kansainvälisemmin. Mietimme, miten ihmiset ajattelevat muualla maailmassa. Millaisia keskusteluja suunnittelumaailmassa käydään ja mikä on meidän kommenttimme niihin? Uuden malliston kohderyhmäksi asetettiin nuoret aikuiset. He elävät kaupungeissa, muuttavat usein ja asuvat pienissä kodeissa. IKEA PS mallistoon ei kuulu perinteisen sisustuksen kulmakiviä kuten sohvia ja sänkyjä. Sen sijaan malliston tuotteet vastaavat liikkuvien ihmisten tarpeisiin: ne ovat monikäyttöisiä ja helppoja ottaa mukaan.

6 6 Tuotteet ovat hyvin suunniteltuja. Käyttipä niitä missä ja miten tahansa, ne eivät varmasti jää vaille huomiota. Miten suunnittelijat valittiin? Halusimme heidän olevan alle 30-vuotiaita ja kotoisin eri puolilta maailmaa. Löysimme 14 nuorta lupausta Brasiliasta, USA:sta, Euroopasta ja Aasiasta. He suunnittelivat malliston yhdessä omien vakiosuunnittelijoidemme kanssa. Miten suunnitteluprosessi toteutettiin? Pidimme kaksi laajaa workshopia. Koko mallisto on tiimityön tulosta; kukaan ei puurtanut yksikseen ideoidensa parissa. Kunniaa mallistosta ei voi antaa vain yhdelle, sillä hankkeessa oli lopulta mukana yhteensä 200 ihmistä. Klinkertin mielestä koko ajatus yhdestä, jalustalle nostettavasta suunnittelijasta on vanhentunut. Emme tarvitse uutta Philippe Starckia tai Calvin Kleinia. Kun ensimmäiset prototyypit valmistuivat, 15 kööpenhaminalaista muotoiluopiskelijaa pyydettiin antamaan niistä palautetta. Olivatko tuotteet oikeasti hyödyllisiä nuorille kaupunkilaisille? Jos vastaus oli kieltävä, tuotteet karsittiin mallistosta. 150 prototyypistä tuotantoon valittiin lopulta 51 tuotetta. Osa hylättiin, koska niiden valmistaminen olisi ollut liian kallista tai teknisesti mahdotonta. Osa taas ei vastannut kohderyhmän tarpeisiin. Onko jokin malliston tuotteista suosikkisi? Kaikki ovat mieluisia, enkä halua nostaa yhtä muiden yläpuolelle.

7 MUODOT, VÄRIT JA MATERIAALIT KEVÄÄLLÄ 2014 PE408652

8 FOKUS Haastattelussa MARCUS ENGMAN Suunnittelupäällikkö, IKEA BRÅKIG on rajoitetun ajan myynnissä oleva erikoismallisto, jonka nuoret, luovat ihmiset ovat suunnitelleet kaltaisilleen. PE Marcus Engmanille on tärkeää, että IKEA kehittyy koko ajan. Hän haluaa kokeilla pohjoismaisen suunnittelun uusia muotoja ja uusia tapoja tehdä tuotekehitystä. Siinä onnistuakseen hän matkusti Venäjän syrjäseuduille. Suunnittelupäällikkö Marcus Engmanille tärkeää ei ole tavaroiden valmistaminen sinänsä. Hänen mielestään tavaraa on jo aivan tarpeeksi. Kyse on asioiden parantamisesta ja ihmisten arjen helpottamisesta. Selvitämme, millaisia ongelmia ihmisten arkeen liittyy, ja yritämme keksiä niihin ratkaisun. Ongelmanratkaisu on meillä verissä. Yksinkertaisen ratkaisun löytäminen voi kuitenkin toisinaan olla vaikeaa. Kaikki IKEA-tuotteet edustavat demokraattista suunnittelua, mikä tarkoittaa, että niiden on oltava laadukkaita, toimivia, hyvännäköisiä, edullisia ja kestävän kehityksen mukaisia. Viime vuosina IKEA on tuonut markkinoille monia rajoitetun ajan myynnissä olevia erikoismallistoja. Miksi? Haluamme viedä kehitystä eteenpäin ja siksi kokeilemme rohkeasti uusia asioita. Olemme markkinajohtaja, joten kehityksen johtaminen on meidän vastuullamme. Kokeilujen toteuttaminen olisi vaikeaa normaalimalliston tuotteilla, sillä niiden suurten tuotantomäärien vuoksi muutosten tekeminen olisi hidasta ja kallista. Sen sijaan erikoismallistoja valmistetaan vain rajoitettu erä, joten uusia materiaaleja ja tekniikoita on helppo kokeilla. Samalla voidaan löytää uusia lähestymistapoja tuotekehitykseen. Tällä tavoin voimme toimia paljon vikkelämmin. Teemme tiiviisti töitä muutaman viikon ajan. Teemme kaikki päätökset pienessä ryhmässä, ja jo-

9 FOKUS PE kainen on mukana alusta alkaen. Osaa mallistoista valmistetaan vain muutama kontillinen, ja ne myydään parissa viikossa. Osaa tehdään suurempi erä, ja myyntiaika on puolisen vuotta. Mallistojen tyylit ja teemat vaihtelevat, mutta niitä yhdistää pohjoismaisten suunnitteluperinteiden yhdistäminen vieraisiin kulttuureihin. Miksi? IKEA on pohjoismainen yritys. Haluamme olla tunnettuja pohjoismaisesta tyylistä ja kehittää sitä edelleen. Mielestämme vieraiden vaikutteiden yhdistäminen tuttuun muotokieleen toimii siinä tarkoituksessa hyvin. Viime syksynä myynnissä olleessa TRENDIG-mallistossa yhdistyivät moderni pohjoismainen ja kiinalainen tyyli. Nyt tekeillä on työnimellä Russian Fusion kulkeva mallisto, jossa perinteinen pohjoismainen tyyli kohtaa venäläiset vaikutteet. Se sai alkunsa, kun IKEA-suunnittelutiimi matkusti pieneen venäläiseen maalaiskylään yhdessä museokuraattorin ja erään tunnetun venäläisen muotialan huippunimen kanssa. Asuimme pienessä käsityöläisyhteisössä, ja paikalliset opettivat meille kaiken perinteisistä käsityötavoista. Engman kertoo suunnitteluvaiheen olleen elävän ja tiiviin yhteistyön aikaa, johon pieni keskinäinen kilpailu toi mukavan lisämausteen. Alkuvaiheessa tuotteita oli noin 250. Yhdessä karsimme niiden määrän noin neljäänkymmeneen. Mallistossa on käytetty paljon puuta, peltiä ja emalia. Vanhoja tekniikoita on hyödynnetty mahdollisuuksien mukaan, ja monet puupinnoista ovat vahattuja tai kokonaan käsittelemättömiä. TRENDIG-mallistossa yhdistyivät pohjoismaiset ja kiinalaiset vaikutteet.

10 10 Haluamme säväyttää materiaaleilla, jotka vanhenevat kauniisti. Ne jos mitkä ovat laadukkaita. Russian Fusion -mallistossa yhdistyvät pohjoismaiset ja venäläiset käsityöperinteet, värit ja kuviot. Vaikuttiko ympäristönäkökulma suunnitteluun? Toki pintakäsittelyaineiden vähentäminen tai niistä luopuminen on hyväksi ympäristölle. Toisaalta käytämme ainoastaan ympäristöystävällisiä aineita. Mitä trendejä ennustat vuodelle 2014? En ole kovin kiinnostunut trendeistä muodin kannalta. En koskaan sanoisi, että jokin tyyli on oikea tai väärä. Minusta on kiinnostavampaa tarkkailla muutoksia ihmisten käytöksessä. Sillä tavoin voimme tarjota tuotteita, joita oikeasti tarvitaan. Millaisia muutoksia uskot käytöksessä tapahtuvan? Uskon, että aitouden arvostus lisääntyy. Jo nyt haluamme tietää tarkasti, mitä laitamme suuhumme ja ihoamme vasten. Ruoan alkuperä on erityisen tärkeä, mutta suuntaus näkyy jo suhtautumisessamme muotiinkin. Pian ajatus leviää myös huonekalualalle kaikki merkit viittaavat siihen, että tämä trendi voimistuu koko ajan.

11 TRENDi 11 PUU ANSAITSEE ARVOSTUKSENSA IKEA on aina arvostanut puuta. Pohjoismaissa metsät ovat aina lähellä, ja metsän tuoksu ja lehtien havina tuovat mieleen muistoja lapsuudenkesistä, mummolasta, metsäretkistä ja sienien ja marjojen poiminnasta. PE Puu on aina ollut muodissa IKEA-tuotteiden valmistuksessa. Toisinaan se on kuitenkin saanut väistyä sivuosaan ja tehdä tilaa muille materiaaleille. Nyt puu on jälleen huipputrendikästä, ja sen myötä IKEA-klassikot, kuten IVAR-kirjahylly ja RAST-lipasto, sopivat moderneimpaankin sisustukseen. Puun käytölle on muitakin syitä kuin IKEA-konsernin ruotsalaiset juuret. Yksi tärkeimmistä on kestävä kehitys. IKEA noudattaa tiukkoja sääntöjä kaiken hankkimansa puun alkuperän suhteen. IKEA tekee yhteistyötä Forest Stewardship Councilin (FSC) kanssa ja on kuluneiden 10 vuoden aikana auttanut sertifioimaan metsäalueet, joiden yhteenlaskettu laajuus vastaa koko Suomen pinta-alaa. Tänä keväänä IKEA tuo markkinoille puun moderneja käyttömuotoja. Männystä valmistettu NORNÄS-sarja on kunnianosoitus puun yksinkertaiselle alkuvoimalle. Tuotteet on valmistettu hitaasti kasvavasta ja erittäin kestävästä pohjoisen männystä. Puu tuo lisäulottuvuuksia myös perinteisestä poikkeavaan suunnitteluun, kuten viime syksynä myynnissä olleeseen TRENDIG-mallistoon ja upouuteen IKEA PS mallistoon.

12 On tullut aika palauttaa puun arvostus; kiinnittää huomiota siihen, miten sitä pitää hoitaa ja miten se vanhenee kauniisti. Marcus Engman, IKEA-suunnittelupäällikkö PE408651

13 IKEA kevät PUU Puulla on aina ollut tärkeä rooli pohjoismaisessa suunnittelussa. Tänä vuonna luonnollinen, käsittelemätön puu nousee jälleen valokeilaan ja lumoaa kauneudellaan ja aitoudellaan. Puu on upea luonnonmateriaali, joka vain paranee vanhetessaan. PE IKEA PS 2014 PE Seinähylly 02 IVAR PE Säilytysjärjestelmä 03 ikea PS 2012 PE Lipasto 04 SEKIN PE Tarjoilukulho 05 TRENDIG PE Jakkara 06 NORNÄS PE Vitriinikaappi 07 IVAR PE Tuoli 08 TORNLIDEN/NIPEN PE Pöytäkokonaisuus

14 FOKUS Haastattelussa Lea Kumpulainen Mallistostrategi, IKEA PE PE Millä väreillä sisustamme kotimme vuonna 2017? Tähän kysymykseen ei moni osaa vastata. Lea Kumpulainen osaa, sillä hän on työskennellyt IKEA-tuotteiden värimaailman kanssa vuodesta Lea Kumpulainen päättää tulevista trendeistä hyvissä ajoin etukäteen. Hän on yhdessä mallistotiimin kanssa hahmotellut juuri suuntaviivat vuosien 2016 ja 2017 IKEA-mallistoille. PE Värimieltymykset muuttuvat hitaasti. Moni huomaa uuden muotivärin vasta silloin, kun sitä näkee jo kaikkialla. Prosessi alkaa, kun Kumpulainen tiimeineen kerää väripaletin, jossa on noin 75 eri sävyä. Sen jälkeen värit jaetaan neljään ryhmään, joista kaksi edustaa IKEA-tuotteille tyypillistä skandinaavista tyyliä, kaksi taas trendeihin ja markkinoihin herkästi reagoivaa populäärityyliä. Lopputuloksena on taulu, johon on koottu IKEA-tuotteissa seuraavien kolmen vuoden aikana käytettävät värimaailma ja tyylit. PE Meidän on oltava järjestelmällisiä. IKEA-tuotekehityksessä on niin monta vaihetta, että muuta mahdollisuutta ei ole. Uudet trendit eivät tee läpimurtoa yhdessä yössä. PE Värimieltymykset muuttuvat hitaasti. Moni huomaa muotivärin vasta silloin, kun sitä näkee jo kaikkialla. Uusien värien ja uudenlaisen muotoilun hyväksyminen vie aikaa. Asiakkaan on nähtävä uutuus monta kertaa ennen kuin se alkaa tuntua omalta. Kodinsisustuksessa mallisto uusiutuu pikkuhiljaa. Toisin on esimerkiksi muo- PE PE328288

15 titeollisuudessa, jossa muutokset ovat kokonaisvaltaisempia. 15 Mallistot ovat myös keskenään erilaisia. Osa on uskollisempia nykytrendeille, osa taas tarjoaa rohkeammin jotain aivan uutta. PE PE Käytämme joitakin mallistoja uusien trendien esittelyyn ja vakiinnuttamiseen. IKEA PS 2014 on tästä hyvä esimerkki. Edelläkävijämallistot ovat hyvä keino testata asiakkaiden mieltymyksiä. Mitä he oikeasti haluavat? Mihin he ovat valmiita? PE Ne valmistajat, joilla on käytössään selvä toimintapa uusien värien päättämiseen toimivatpa he sitten huonekalujen, maalien, muodin tai autojen parissa ovat aina askeleen edellä muita. Viime kädessä asiakkaat kuitenkin määräävät tahdin. He voivat sanoa emme halua tällaista vielä. Markkinoiden kanssa on keskusteltava jatkuvasti. Ne, joilla on selvä toimintatapa uusien värien päättämiseen, ovat aina askeleen edellä muita. Kumpulainen kertoo, että uusi trendi voidaan esitellä asiakkaille monella tapaa. Kuvastossa ja tavaratalossa tuotteita voidaan esimerkiksi yhdistellä uudella tavalla. Myös uuden värivaihtoehdon kehittäminen olemassaolevasta tuotteesta on havaittu toimivaksi. Värin vakiinnuttamisessa voidaan käyttää apuna myös pieniä kalusteita, kuten jakkaroita tai vaihdettavia kaapinovia, joiden hankkimiseen asiakkailla on matala kynnys. PE Uutuuden tunnetta voidaan luoda pieninkin keinoin. Aina ei ole tarpeen suunnitella kokonaan uusia tuotteita. PE Miten tuotteet voivat houkutella asiakkaita kaikilla markkina-alueilla? Yritämme tarjota tuotteita, joille on käyttöä kaikkialla maailmassa, sen sijaan, että ryhtyisimme valmistamaan jonkin tietyn markkina-alueen paikallisia erikoisuuksia. Meille on tärkeää säilyttää pohjoismainen identiteettimme, josta meidät tunnetaan ja jonka avulla erotumme joukosta. Toki pohjoismaisuus on eksoottisempaa Aasiassa tai USA:ssa kuin vaikkapa Suomessa. Paikallisten markkinoiden tarpeet huomioimme esimerkiksi sänkyjen mitoituksessa. PE PE Olet työskennellyt IKEA-konsernissa pitkään. Onko työsi nyt erilaista kuin 20 vuotta sitten? Olennaisilta osin mikään ei ole muuttunut. Toimin edelleen mallistokehityksen parissa. Nykyään kaikki on kuitenkin paljon mutkikkaampaa. Tuotantoprosessit ovat kehittyneet, ja määrät ovat paljon suurempia. Yksinkertaistenkin tuotteiden, kuten kynttilöiden ja lautasliinojen, takana on valtavasti työtä.

16 FOKUS Näkyvätkö omat lempivärisi prosessissa? Kyse on pikemminkin oikean värin valitsemisesta oikeaan tarkoitukseen. Perinteisen tuotteen värimaailman on oltava perinteinen. Myös materiaali asettaa omat vaatimuksensa. Esimerkiksi luonnonmateriaaleissa ei voi välttämättä käyttää kovin voimakkaita värejä ja joitakin värejä ei voida saada aikaan lasille ilman myrkyllisiä aineita, mikä tietysti estää niiden käytön. Millaisia väritrendejä uskot meidän näkevän tulevaisuudessa? Viime vuosina neutraalit värit ovat olleet suosittuja. Erityisesti harmaata on käytetty paljon. Jatkossa näemme rohkeampaa värienkäyttöä. Uskon myös uusiin väriyhdistelmiin, esimerkiksi kirkkaiden ja pastellisävyjen liittoon. Niitä nähdään uudessa IKEA PS mallistossa. Mitä hyvä maku mielestäsi tarkoittaa? Perinteisesti hyvä maku on ollut jotain, mikä kehittyy oppimalla ja hyviä esimerkkejä seuraamalla. On vallinnut yleinen mielipide siitä, mikä näyttää hyvältä. Blogit ja sosiaalinen media ovat kuitenkin muuttaneet asenteita. Nyt ihmiset uskaltavat tehdä rohkeammin omia juttujaan. Persoonallisuuden näyttäminen on tärkeämpää kuin jonkun toisen ihanteiden toteuttaminen. Millaisilla väreillä olet sisustanut oman kotisi? Kotini värimaailma on melko neutraali. Väri tulee kirjoista, kukista ja ihmisistä. Yritän kuitenkin jossain määrin välttää ikoni- ja klassikkotuotteita. En halua sisustaa ennalta-arvattavasti. Uskon uusiin väriyhdistelmiin, esimerkiksi kirkkaiden ja pastellisävyjen liittoon. Mikä on parasta työssäsi? Minua kiinnostaa se, mitä ihmisten päässä liikkuu, ja työssäni saan olla koko ajan suunnittelijoiden ja tuotekehittäjien ja heidän mahtavien ideoidensa ympäröimänä. Minulle on tärkeää myös se, että täällä jokainen haluaa luoda paremman arjen meille tavallisille ihmisille.

17 Ota yhteyttä! Laura Saksala, PR Manager Henna Honkasalo, kuvatilaukset ja kuvauslainat

Pohjolan lapset Nuorilla on väliä!

Pohjolan lapset Nuorilla on väliä! Pohjolan lapset Nuorilla on väliä! Pohjoismainen hyvinvointikeskus Ideavihko Varhainen tuki perheille -projektin tulokset 1 Pohjolan lapset Nuorilla on väliä! Julkaisija: Pohjoismainen hyvinvointikeskus

Lisätiedot

Ideasta kasvuyritykseksi

Ideasta kasvuyritykseksi McKinsey & Company Ideasta kasvuyritykseksi Käsikirja liiketoimintasuunnitelman laatimiseen Werner Söderström Osakeyhtiö Helsinki Copyright 1999 McKinsey & Company Englanninkielisestä alkuteoksesta Starting

Lisätiedot

7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset

7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset 7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset JOONA LUOSTARINEN & TIMO HYVÄRI Sisällysluettelo SISÄLLYSLUETTELO...2 7 turmiollista ajatteluvirhettä...8 #1

Lisätiedot

Tuki- ja virikeaineisto

Tuki- ja virikeaineisto Osallistavat menetelmät Tuki- ja virikeaineisto Kansan Sivistystyön Liitto KSL ry 1 OSALLISTAVAT MENETELMÄT 2 1.1 Osallistavien menetelmien määritelmä 2 1.2 Ohjaajan rooli 3 1.3 Osallistavat menetelmät

Lisätiedot

Elä sitä, mitä jo olet!

Elä sitä, mitä jo olet! ! Co-Creating meaningful futures. Mikko Paloranta mikko.paloranta@mirrorlearning.com 040 585 0022 Elä sitä, mitä jo olet!... 1 1.1. Lukijalle... 4 2. Luomme oman todellisuutemme... 5 2.1. Minä ja todellisuuteni...

Lisätiedot

KULTTUURIYRITTÄJYYS TEORIASSA JA KÄYTÄNNÖSSÄ - Neljä opetusta

KULTTUURIYRITTÄJYYS TEORIASSA JA KÄYTÄNNÖSSÄ - Neljä opetusta KULTTUURIYRITTÄJYYS TEORIASSA JA KÄYTÄNNÖSSÄ - Neljä opetusta Maria Österåker 2009 Juthasvägen 34 A 3 FI - 66900 Nykarleby info@juthbacka.fi www.juthbacka.fi Kulttuuriyrittäjyys teoriassa ja käytännössä

Lisätiedot

Luova ympäristö lasten omaaloitteisen

Luova ympäristö lasten omaaloitteisen Luova ympäristö lasten omaaloitteisen toiminnan tukemiseksi (Miten käytimme TRIZ:a lasten TV-pelin suunnittelutyössä?) Kirjailija Karl Rautio Creavit Media Osk (Suomi) 2013 Opetusaineisto on valmistunut

Lisätiedot

Olen niin onnekas, että mulla on sut. Lasten, vanhempien ja tukiperheiden kokemuksia tukiperhetoiminnasta

Olen niin onnekas, että mulla on sut. Lasten, vanhempien ja tukiperheiden kokemuksia tukiperhetoiminnasta Olen niin onnekas, että mulla on sut Lasten, vanhempien ja tukiperheiden kokemuksia tukiperhetoiminnasta 1 Aluksi Pelastakaa Lapset -järjestön lastensuojelutyö perustuu haluun turvata lapsen oikeus perheeseen

Lisätiedot

Iloa isovanhemmuuteen Työkirja isovanhemmille ja vanhemmille. Leena Tiilikka Anna Suutarla Marjo Kankkonen

Iloa isovanhemmuuteen Työkirja isovanhemmille ja vanhemmille. Leena Tiilikka Anna Suutarla Marjo Kankkonen Iloa isovanhemmuuteen Työkirja isovanhemmille ja vanhemmille Leena Tiilikka Anna Suutarla Marjo Kankkonen Tämä työkirja on osa Mannerheimin Lastensuojeluliiton Tukea vanhemmille -aineistoa. Työkirjan on

Lisätiedot

EDUNVALVOJA SE ON MINUA VARTEN

EDUNVALVOJA SE ON MINUA VARTEN EDUNVALVOJA SE ON MINUA VARTEN Lasten ja edunvalvojien kokemuksia edunvalvojasta lastensuojelussa ja rikosprosessissa Toimittaneet Milja Laakso, Paula Marjomaa ja Kaisi Peltoniemi EDUNVALVOJA SE ON MINUA

Lisätiedot

Miten luot, lähetät ja analysoit menestyksellistä sähköpostimarkkinointia. parempia tuloksia. Sähköpostimarkkinoinnin käsikirja.

Miten luot, lähetät ja analysoit menestyksellistä sähköpostimarkkinointia. parempia tuloksia. Sähköpostimarkkinoinnin käsikirja. Miten luot, lähetät ja analysoit menestyksellistä sähköpostimarkkinointia ja saavutat parempia tuloksia. Sähköpostimarkkinoinnin käsikirja Mukana myös sosiaalinen media ja mobiilioptimointi SISÄLTÖ 1.

Lisätiedot

Aktiivinen kansalaisuus ja avoimet oppimisympäristöt tulevaisuudessa

Aktiivinen kansalaisuus ja avoimet oppimisympäristöt tulevaisuudessa Kirsi Saloniemi Aktiivinen kansalaisuus ja avoimet oppimisympäristöt tulevaisuudessa Aktiivi-hankkeen ennakointiraportti Kemi-Tornion ammattikorkeakoulun julkaisuja Sarja B. Raportit ja selvitykset 3/2011

Lisätiedot

MITÄ TAPAHTUU HUOMENNA?

MITÄ TAPAHTUU HUOMENNA? MITÄ TAPAHTUU HUOMENNA? [ TYÖNANTAJUUDELLE ] VÄITEKIRJA-SARJA mitä tapahtuu huomenna? [ TYÖNANTAJUUDELLE ] KIRJOITTAJAT Maria Vesanen & Emma Varis KUVITUS JA TAITTO Lea-Maija Laitinen KUSTANTAJA Strateginen

Lisätiedot

Kirjan voi ladata maksutta osoitteesta www.nektaria.fi

Kirjan voi ladata maksutta osoitteesta www.nektaria.fi Mitä ihmettä? Opas ammattilaisille. Seksuaalikasvatusta 3-9 -vuotiaille. Katriina Bildjuschkin, Susanna Ruuhilahti Nektaria ry Kansi: Nina Cord Piirros, sivu 4, Mervi Lahkela Graafinen suunnittelu ja taitto:

Lisätiedot

Mitä haluaisit tehdä kerhossa? Lapsen kuulemisen menetelmiä

Mitä haluaisit tehdä kerhossa? Lapsen kuulemisen menetelmiä Mitä haluaisit tehdä kerhossa? Lapsen kuulemisen menetelmiä Mannerheimin Lastensuojeluliitto on avoin valtakunnallinen kansalaisjärjestö, joka edistää lapsen oikeutta hyvään ja turvalliseen lapsuuteen.

Lisätiedot

Vanhustenpäivä 5.10.2014

Vanhustenpäivä 5.10.2014 Arvokas vanhuus on ihmisoikeus. Aina. Vanhustenpäivä 5.10.2014 Vanhustenviikko 5.10. 12.10.2014 Sisällys Pääkirjoitus: Onko arvokas vanhuus ihmisoikeus aina?...3 Arvokas vanhuus on ihmisoikeus. Aina...4

Lisätiedot

Kun tiedostaminen ja oivallus kohtaavat

Kun tiedostaminen ja oivallus kohtaavat Kun tiedostaminen ja oivallus kohtaavat - TYÖKIRJA PK-YRITYKSEN HILJAISEN TIEDON JAKAMISEKSI Katri Helin Pirkanmaan ammattikorkeakoulu Hyvinvointia Nääs-hanke Pirkanmaan ammattikorkeakoulu Kun tiedostaminen

Lisätiedot

Tampereen NMKY:n ja seurakuntayhtymän Messinpaja nuorten tukijana. Paja

Tampereen NMKY:n ja seurakuntayhtymän Messinpaja nuorten tukijana. Paja Tampereen NMKY:n ja seurakuntayhtymän Messinpaja nuorten tukijana Paja 1 Miksi kukaan ei ole koskaan puhunut mulle asioita, joita te puhutte?, kysyin. Parikymmentä vuotta elämää elettynä vail la aikuisen

Lisätiedot

Naisjohtajan tulee sanoa tahdon ja myös tarkoittaa sitä. www.hrviesti.fi. Elina Piispanen: 1/2014 Menestyvä Johtaja 2013 Tue tiimiä, tähtää tuloksiin

Naisjohtajan tulee sanoa tahdon ja myös tarkoittaa sitä. www.hrviesti.fi. Elina Piispanen: 1/2014 Menestyvä Johtaja 2013 Tue tiimiä, tähtää tuloksiin 1/2014 Menestyvä Johtaja 2013 Tue tiimiä, tähtää tuloksiin Rekrytointi Rekrytointi siirtyy uuteen aikaan Työ ja hyvinvointi Stressistä eroon harjoittelemalla Elina Piispanen: www.hrviesti.fi HINTA 14,50

Lisätiedot

KOKEMUKSIA TYÖYHTEISÖN KEHITTÄMISEEN

KOKEMUKSIA TYÖYHTEISÖN KEHITTÄMISEEN Pirkanmaan ammattikorkeakoulun julkaisusarja C. Oppimateriaalit. Nro 6 KOKEMUKSIA TYÖYHTEISÖN KEHITTÄMISEEN Opas kouluttajalle karikkojen välttämiseksi Jouni Tuomi (toim.) TAMPERE 2005 PIRKANMAAN AMMATTIKORKEAKOULU

Lisätiedot

Brändin merkitys sosiaalisessa mediassa

Brändin merkitys sosiaalisessa mediassa Brändin merkitys sosiaalisessa mediassa Jaakkola, Okko; Juutinen, Joni 2015 Leppävaara Laurea-ammattikorkeakoulu Laurea Leppävaara Brändin merkitys sosiaalisessa mediassa Jaakkola, Okko; Juutinen, Joni

Lisätiedot

Kirjallisuuden vaihto hankintatapana

Kirjallisuuden vaihto hankintatapana Tieteellisen kirjallisuuden vaihtokeskus - Georg Strien Kirjallisuuden vaihto hankintatapana Tieteellisen kirjallisuuden vaihdolla on pitkä perinne, vanhimmat viitteet löytyvät vuodesta 1694 Ranskasta.

Lisätiedot

Parasta oli kaikki. Fiiliksistä vaikutuksiin taiteen ja kulttuurin kautta. Kulttuurilla osalliseksi 2012 2015. Espoon Järjestöjen Yhteisö EJY ry

Parasta oli kaikki. Fiiliksistä vaikutuksiin taiteen ja kulttuurin kautta. Kulttuurilla osalliseksi 2012 2015. Espoon Järjestöjen Yhteisö EJY ry Kulttuurilla osalliseksi 2012 2015 Parasta oli kaikki Fiiliksistä vaikutuksiin taiteen ja kulttuurin kautta Espoon Järjestöjen Yhteisö EJY ry Tekstit ja toimitus: Katri Mäkeläinen Kuvat: Fahima Rezaei,

Lisätiedot

Erilaisia kuvan myyjiä

Erilaisia kuvan myyjiä Erilaisia kuvan myyjiä 77 Vesa Jyrki Vesa Jyrki Palokuvaajasta valokuvaajaksi Työkaverilta lainatulla kameralla kuvattu pienoisrautatien kuva lehdessä julkaistuna aloitti kuvaaja-urani. Matka harrastajasta

Lisätiedot

Monikulttuurisuus on hyvä asia! Poika 9.lk

Monikulttuurisuus on hyvä asia! Poika 9.lk Erilaisuus on massateinien vastakohta. Ne uskaltavat sanoa mielipiteensä kuuluvasti ja ottavat kantaa asioihin. Erilaisuus voi näkyä myös pukeutumisessa ja vaikka musiikissa. Tyttö 9.lk Monikulttuurisuus

Lisätiedot

Valmennusasiakkaita vuonna 2013 oli 517 JUPITER-SÄÄTIÖN PERUSTAJAJÄSENET

Valmennusasiakkaita vuonna 2013 oli 517 JUPITER-SÄÄTIÖN PERUSTAJAJÄSENET VUOSIKERTOMUS 2013 Jupiter-säätiö pähkinänkuoressa JUPITERIN VALMENNUSPALVELUT valmentavat työhön ja koulutukseen - työtä tai harjoittelua joko Jupiterin työyksiköissä tai ulkopuolisilla työpaikoilla tai

Lisätiedot

Kuntajohto muutoksen osaajana

Kuntajohto muutoksen osaajana Kuntajohto muutoksen osaajana Anneli Valpola Lukijalle Kuntia koskeviin muutoksiin valmistautuminen, niiden kohtaaminen ja hallinta edellyttävät monenlaista osaamista kunnan eri toimijoilta. Erityisesti

Lisätiedot

Työelämätaidot Tarja Surakka & Tomi Rantamäki

Työelämätaidot Tarja Surakka & Tomi Rantamäki o s a a Miten toimit työmarkkinoilla tiedä Millaisessa maailmassa työyhteisöt toimivat Miten toimit osana työyhteisöä Miten työyhteisöt toimivat Miten toimit töissä Mikä sinulle on tärkeää Työelämätaidot

Lisätiedot

Toimitaan yhdessä! NUORTEN OSALLISTAVA KOULUTUS

Toimitaan yhdessä! NUORTEN OSALLISTAVA KOULUTUS Toimitaan yhdessä! NUORTEN OSALLISTAVA KOULUTUS SISÄLLYS I Alkusanat 1 II Nuorten osallistavan koulutuksen taustaa 3 Mitä nuorten osallistaminen tarkoittaa? 3 Mikä on ohjaajan rooli osallistavassa koulutuksessa?

Lisätiedot

Kainuun kasvupolku Yrittäjän haastava tie

Kainuun kasvupolku Yrittäjän haastava tie 1 Kimmo Nikkanen, Aki Savolainen Kajaanin ammattikorkeakoulu 2015 Kajaanin ammattikorkeakoulu Kimmo Nikkanen, Aki Savolainen Kainuun kasvupolku Yrittäjän haastava tie Kajaanin ammattikorkeakoulu PL 52,

Lisätiedot