IKEA- TAMMIKUU ELOKUU 2014

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "IKEA- TAMMIKUU ELOKUU 2014"

Transkriptio

1 IKEA- TRENDiRaPORTti TAMMIKUU ELOKUU JOHDANTO 03 ELÄMÄÄ NEROKKAASSA KODISSA 05 HAASTATTELUSSA Peter Klinkert, IKEA PS -mallistojen projektipäällikkö 07 MUODOT, VÄRIT JA MATERIAALIT KEVÄÄLLÄ HAASTATTELUSSA Marcus Engman, IKEA-suunnittelupäällikkö 11 PUU ANSAITSEE ARVOSTUKSENSA 14 HAASTATTELUSSA Lea Kumpulainen, IKEA-mallistostrategi

2 JOHDANTO Vuonna 2014 ihmiset haluavat elämänsä olevan yksinkertaisempaa ja vähemmän vakavaa. Täydellisyyden tavoittelu saa antaa tilaa rentoudelle ja spontaaniudelle. Koti on yhteisen ajan, luovuuden ja levon tyyssija. Kiireisten päivien lomaan raivataan aikaa rennolle yhteiselle ajanvietolle. Lapset saavat leikkiä ja temppuilla; ystävät kutsutaan syömään keskellä viikkoa ja ruoka laitetaan yhdessä. Yksi tuo lihan, toinen hankkii kasvikset torilta tai kauppahallista. Käsittelemätön puu tekee uuden tulemisen ja on nyt huipputrendikästä. Aitous, alkuperä ja ympäristöstä välittäminen ovat yhä tärkeämmässä roolissa ihmisten elämässä. Koti on myös paikka, jossa voi toteuttaa luovuuttaan. Sisustus tukee tätä tavoitetta ja antaa hyvän energian virrata. IKEA on kutsunut suunnittelijalupauksia eri puolilta maailmaa tekemään yhteistyötä. Tuoleissa, jakkaroissa, mukeissa ja monissa muissa tuotteissa näkyvät eri kulttuurien parhaat puolet. Nuoret, luovat ja urbaanit ihmiset ovat suunnitelleet tuotteita kaltaisilleen. Tuloksena on edullisia, toimivia ja hyvin suunniteltuja tuotteita, jotka sopivat pieneenkin kotiin. Demokraattista suunnittelua parhaimmillaan.

3 TRENDI ELÄMÄÄ NEROKKAASSA KODISSA Halusimme suunnitella malliston luoville nuorille kaupunkilaisille, jotka muuttavat usein ja asuvat pienissä kodeissa. Peter Klinkert, IKEA PS -mallistojen projektipäällikkö PE Maailma kaupungistuu hurjaa vauhtia. Ensimmäistä kertaa historiassa kaupungeissa asuu enemmän ihmisiä kuin maalla. Myös välimatkat kaupunkien välillä ovat kutistuneet. Nuoret, luovat ihmiset saattavat lähteä toiseen kaupunkiin tapaamiseen, viikonlopuksi, kuukaudeksi tai vuosiksi. He tarttuvat uusiin mahdollisuuksiin pelkäämättä paikan vaihtumista. Kiinnostavan työn, ihmisen tai seikkailun perässä he ovat valmiita lähtemään minne tahansa. Mutta vaikka nämä ihmiset muuttavat usein ja asuvat pienissä asunnoissa, he haluavat kotinsa olevan viihtyisä keidas, jonne voi hetkeksi paeta kaupungin kiireistä arkea. Toisaalta se on myös paikka työntekoon ja luovuuden toteuttamiseen. Kotiin halutaan tavaroita, jotka tekevät olon hyväksi kauneudellaan tai nerokkailla toiminnoillaan. Tuotteiden on täytettävä tarpeet täydellisesti. Kymmenkunta tarkoin valittua avaintuotetta muodostavat sisustuksen ytimen. Ne kulkevat mukana asunnosta ja kaupungista toiseen ja tekevät vieraastakin paikasta hetkessä kodin.

4 IKEA KEVÄT JOUSTAVAA SUUNNITTELUA IKEA on aina tarjonnut nerokkaita ja pieneenkin kotiin sopivia tuotteita. Sellaisten suunnitteleminen on hauska haaste, mutta asettaa monia vaatimuksia. Tuotteiden on nimittäin oltava paitsi hyvännäköisiä ja kestäviä, myös monikäyttöisiä, tilaa säästäviä ja joustavia. Niiden on vastattava ihmisten tarpeita ja toiveita täydellisesti IKEA PS 2014 PE Matto 02 IKEA PS 2014 PE Tyynynpäällinen 03 ikea PS 2014 PE Vahakangas 04 ikea PS 2012 PE Seinävalaisin 05 IKEA PS 2014 PE Kangas 06 IKEA PS 2014 PE Kattovalaisin 07 IKEA PS 2014 PE Tyynynpäällinen 08 MEJLby PE Matto 09 RÅSKOG PE Tarjoiluvaunu/apupöytä 10 ikea PS 2012 PE Sarjapöytä 11 ikea PS LÖVÅS PE Vuodesohva 12 Nornäs PE Apupöytä 13 MARIUS PE295613, PE Pinottava jakkara 14 HJÄLMAREN PE Seinähylly

5 FOKUS Haastattelussa peter klinkert Projektipäällikkö, IKEA PS -mallistot IKEA PS mallistossa uutta on tuotteiden lisäksi näkökulma. Mallisto tarjoaa edullisia design-kalusteita luoville nuorille kaupunkilaisille, jotka muuttavat usein ja asuvat pienissä kodeissa. Projektipäällikkö Peter Klinkertin mukaan nyt myyntiin tuleva mallisto on kaikkien aikojen rohkein. Uusi IKEA PS mallisto koostuu innovatiivisista tuotteista, jotka on tarkoitettu nuorille ja luoville kaupunkilaisille. Myös malliston suunnittelijat edustavat samaa kohderyhmää. Malliston tuotteissa yhdistyvät huippusuunnittelu ja edullinen hinta. Kutsumme sitä demokraattiseksi suunnitteluksi, Klinkert kertoo. Malliston tuotteet ovat monikäyttöisiä ja helppoja ottaa mukaan. Ne on tarkoitettu liikkuvaan elämäntyyliin. Peter Klinkert kehottaa tarkastelemaan uutuusmallistoa kahden edellisen IKEA PS -malliston valossa. Vuonna 2009 IKEA PS keskittyi IKEA-konsernin juuriin ylistämällä pohjoismaista suunnittelua, luontoa ja materiaaleja. Vuonna 2012 katse suunnattiin IKEA-tuotteiden 60-vuotiseen suunnitteluperinteeseen. Nyt on tullut aika katsoa asioita kansainvälisemmin. Mietimme, miten ihmiset ajattelevat muualla maailmassa. Millaisia keskusteluja suunnittelumaailmassa käydään ja mikä on meidän kommenttimme niihin? Uuden malliston kohderyhmäksi asetettiin nuoret aikuiset. He elävät kaupungeissa, muuttavat usein ja asuvat pienissä kodeissa. IKEA PS mallistoon ei kuulu perinteisen sisustuksen kulmakiviä kuten sohvia ja sänkyjä. Sen sijaan malliston tuotteet vastaavat liikkuvien ihmisten tarpeisiin: ne ovat monikäyttöisiä ja helppoja ottaa mukaan.

6 6 Tuotteet ovat hyvin suunniteltuja. Käyttipä niitä missä ja miten tahansa, ne eivät varmasti jää vaille huomiota. Miten suunnittelijat valittiin? Halusimme heidän olevan alle 30-vuotiaita ja kotoisin eri puolilta maailmaa. Löysimme 14 nuorta lupausta Brasiliasta, USA:sta, Euroopasta ja Aasiasta. He suunnittelivat malliston yhdessä omien vakiosuunnittelijoidemme kanssa. Miten suunnitteluprosessi toteutettiin? Pidimme kaksi laajaa workshopia. Koko mallisto on tiimityön tulosta; kukaan ei puurtanut yksikseen ideoidensa parissa. Kunniaa mallistosta ei voi antaa vain yhdelle, sillä hankkeessa oli lopulta mukana yhteensä 200 ihmistä. Klinkertin mielestä koko ajatus yhdestä, jalustalle nostettavasta suunnittelijasta on vanhentunut. Emme tarvitse uutta Philippe Starckia tai Calvin Kleinia. Kun ensimmäiset prototyypit valmistuivat, 15 kööpenhaminalaista muotoiluopiskelijaa pyydettiin antamaan niistä palautetta. Olivatko tuotteet oikeasti hyödyllisiä nuorille kaupunkilaisille? Jos vastaus oli kieltävä, tuotteet karsittiin mallistosta. 150 prototyypistä tuotantoon valittiin lopulta 51 tuotetta. Osa hylättiin, koska niiden valmistaminen olisi ollut liian kallista tai teknisesti mahdotonta. Osa taas ei vastannut kohderyhmän tarpeisiin. Onko jokin malliston tuotteista suosikkisi? Kaikki ovat mieluisia, enkä halua nostaa yhtä muiden yläpuolelle.

7 MUODOT, VÄRIT JA MATERIAALIT KEVÄÄLLÄ 2014 PE408652

8 FOKUS Haastattelussa MARCUS ENGMAN Suunnittelupäällikkö, IKEA BRÅKIG on rajoitetun ajan myynnissä oleva erikoismallisto, jonka nuoret, luovat ihmiset ovat suunnitelleet kaltaisilleen. PE Marcus Engmanille on tärkeää, että IKEA kehittyy koko ajan. Hän haluaa kokeilla pohjoismaisen suunnittelun uusia muotoja ja uusia tapoja tehdä tuotekehitystä. Siinä onnistuakseen hän matkusti Venäjän syrjäseuduille. Suunnittelupäällikkö Marcus Engmanille tärkeää ei ole tavaroiden valmistaminen sinänsä. Hänen mielestään tavaraa on jo aivan tarpeeksi. Kyse on asioiden parantamisesta ja ihmisten arjen helpottamisesta. Selvitämme, millaisia ongelmia ihmisten arkeen liittyy, ja yritämme keksiä niihin ratkaisun. Ongelmanratkaisu on meillä verissä. Yksinkertaisen ratkaisun löytäminen voi kuitenkin toisinaan olla vaikeaa. Kaikki IKEA-tuotteet edustavat demokraattista suunnittelua, mikä tarkoittaa, että niiden on oltava laadukkaita, toimivia, hyvännäköisiä, edullisia ja kestävän kehityksen mukaisia. Viime vuosina IKEA on tuonut markkinoille monia rajoitetun ajan myynnissä olevia erikoismallistoja. Miksi? Haluamme viedä kehitystä eteenpäin ja siksi kokeilemme rohkeasti uusia asioita. Olemme markkinajohtaja, joten kehityksen johtaminen on meidän vastuullamme. Kokeilujen toteuttaminen olisi vaikeaa normaalimalliston tuotteilla, sillä niiden suurten tuotantomäärien vuoksi muutosten tekeminen olisi hidasta ja kallista. Sen sijaan erikoismallistoja valmistetaan vain rajoitettu erä, joten uusia materiaaleja ja tekniikoita on helppo kokeilla. Samalla voidaan löytää uusia lähestymistapoja tuotekehitykseen. Tällä tavoin voimme toimia paljon vikkelämmin. Teemme tiiviisti töitä muutaman viikon ajan. Teemme kaikki päätökset pienessä ryhmässä, ja jo-

9 FOKUS PE kainen on mukana alusta alkaen. Osaa mallistoista valmistetaan vain muutama kontillinen, ja ne myydään parissa viikossa. Osaa tehdään suurempi erä, ja myyntiaika on puolisen vuotta. Mallistojen tyylit ja teemat vaihtelevat, mutta niitä yhdistää pohjoismaisten suunnitteluperinteiden yhdistäminen vieraisiin kulttuureihin. Miksi? IKEA on pohjoismainen yritys. Haluamme olla tunnettuja pohjoismaisesta tyylistä ja kehittää sitä edelleen. Mielestämme vieraiden vaikutteiden yhdistäminen tuttuun muotokieleen toimii siinä tarkoituksessa hyvin. Viime syksynä myynnissä olleessa TRENDIG-mallistossa yhdistyivät moderni pohjoismainen ja kiinalainen tyyli. Nyt tekeillä on työnimellä Russian Fusion kulkeva mallisto, jossa perinteinen pohjoismainen tyyli kohtaa venäläiset vaikutteet. Se sai alkunsa, kun IKEA-suunnittelutiimi matkusti pieneen venäläiseen maalaiskylään yhdessä museokuraattorin ja erään tunnetun venäläisen muotialan huippunimen kanssa. Asuimme pienessä käsityöläisyhteisössä, ja paikalliset opettivat meille kaiken perinteisistä käsityötavoista. Engman kertoo suunnitteluvaiheen olleen elävän ja tiiviin yhteistyön aikaa, johon pieni keskinäinen kilpailu toi mukavan lisämausteen. Alkuvaiheessa tuotteita oli noin 250. Yhdessä karsimme niiden määrän noin neljäänkymmeneen. Mallistossa on käytetty paljon puuta, peltiä ja emalia. Vanhoja tekniikoita on hyödynnetty mahdollisuuksien mukaan, ja monet puupinnoista ovat vahattuja tai kokonaan käsittelemättömiä. TRENDIG-mallistossa yhdistyivät pohjoismaiset ja kiinalaiset vaikutteet.

10 10 Haluamme säväyttää materiaaleilla, jotka vanhenevat kauniisti. Ne jos mitkä ovat laadukkaita. Russian Fusion -mallistossa yhdistyvät pohjoismaiset ja venäläiset käsityöperinteet, värit ja kuviot. Vaikuttiko ympäristönäkökulma suunnitteluun? Toki pintakäsittelyaineiden vähentäminen tai niistä luopuminen on hyväksi ympäristölle. Toisaalta käytämme ainoastaan ympäristöystävällisiä aineita. Mitä trendejä ennustat vuodelle 2014? En ole kovin kiinnostunut trendeistä muodin kannalta. En koskaan sanoisi, että jokin tyyli on oikea tai väärä. Minusta on kiinnostavampaa tarkkailla muutoksia ihmisten käytöksessä. Sillä tavoin voimme tarjota tuotteita, joita oikeasti tarvitaan. Millaisia muutoksia uskot käytöksessä tapahtuvan? Uskon, että aitouden arvostus lisääntyy. Jo nyt haluamme tietää tarkasti, mitä laitamme suuhumme ja ihoamme vasten. Ruoan alkuperä on erityisen tärkeä, mutta suuntaus näkyy jo suhtautumisessamme muotiinkin. Pian ajatus leviää myös huonekalualalle kaikki merkit viittaavat siihen, että tämä trendi voimistuu koko ajan.

11 TRENDi 11 PUU ANSAITSEE ARVOSTUKSENSA IKEA on aina arvostanut puuta. Pohjoismaissa metsät ovat aina lähellä, ja metsän tuoksu ja lehtien havina tuovat mieleen muistoja lapsuudenkesistä, mummolasta, metsäretkistä ja sienien ja marjojen poiminnasta. PE Puu on aina ollut muodissa IKEA-tuotteiden valmistuksessa. Toisinaan se on kuitenkin saanut väistyä sivuosaan ja tehdä tilaa muille materiaaleille. Nyt puu on jälleen huipputrendikästä, ja sen myötä IKEA-klassikot, kuten IVAR-kirjahylly ja RAST-lipasto, sopivat moderneimpaankin sisustukseen. Puun käytölle on muitakin syitä kuin IKEA-konsernin ruotsalaiset juuret. Yksi tärkeimmistä on kestävä kehitys. IKEA noudattaa tiukkoja sääntöjä kaiken hankkimansa puun alkuperän suhteen. IKEA tekee yhteistyötä Forest Stewardship Councilin (FSC) kanssa ja on kuluneiden 10 vuoden aikana auttanut sertifioimaan metsäalueet, joiden yhteenlaskettu laajuus vastaa koko Suomen pinta-alaa. Tänä keväänä IKEA tuo markkinoille puun moderneja käyttömuotoja. Männystä valmistettu NORNÄS-sarja on kunnianosoitus puun yksinkertaiselle alkuvoimalle. Tuotteet on valmistettu hitaasti kasvavasta ja erittäin kestävästä pohjoisen männystä. Puu tuo lisäulottuvuuksia myös perinteisestä poikkeavaan suunnitteluun, kuten viime syksynä myynnissä olleeseen TRENDIG-mallistoon ja upouuteen IKEA PS mallistoon.

12 On tullut aika palauttaa puun arvostus; kiinnittää huomiota siihen, miten sitä pitää hoitaa ja miten se vanhenee kauniisti. Marcus Engman, IKEA-suunnittelupäällikkö PE408651

13 IKEA kevät PUU Puulla on aina ollut tärkeä rooli pohjoismaisessa suunnittelussa. Tänä vuonna luonnollinen, käsittelemätön puu nousee jälleen valokeilaan ja lumoaa kauneudellaan ja aitoudellaan. Puu on upea luonnonmateriaali, joka vain paranee vanhetessaan. PE IKEA PS 2014 PE Seinähylly 02 IVAR PE Säilytysjärjestelmä 03 ikea PS 2012 PE Lipasto 04 SEKIN PE Tarjoilukulho 05 TRENDIG PE Jakkara 06 NORNÄS PE Vitriinikaappi 07 IVAR PE Tuoli 08 TORNLIDEN/NIPEN PE Pöytäkokonaisuus

14 FOKUS Haastattelussa Lea Kumpulainen Mallistostrategi, IKEA PE PE Millä väreillä sisustamme kotimme vuonna 2017? Tähän kysymykseen ei moni osaa vastata. Lea Kumpulainen osaa, sillä hän on työskennellyt IKEA-tuotteiden värimaailman kanssa vuodesta Lea Kumpulainen päättää tulevista trendeistä hyvissä ajoin etukäteen. Hän on yhdessä mallistotiimin kanssa hahmotellut juuri suuntaviivat vuosien 2016 ja 2017 IKEA-mallistoille. PE Värimieltymykset muuttuvat hitaasti. Moni huomaa uuden muotivärin vasta silloin, kun sitä näkee jo kaikkialla. Prosessi alkaa, kun Kumpulainen tiimeineen kerää väripaletin, jossa on noin 75 eri sävyä. Sen jälkeen värit jaetaan neljään ryhmään, joista kaksi edustaa IKEA-tuotteille tyypillistä skandinaavista tyyliä, kaksi taas trendeihin ja markkinoihin herkästi reagoivaa populäärityyliä. Lopputuloksena on taulu, johon on koottu IKEA-tuotteissa seuraavien kolmen vuoden aikana käytettävät värimaailma ja tyylit. PE Meidän on oltava järjestelmällisiä. IKEA-tuotekehityksessä on niin monta vaihetta, että muuta mahdollisuutta ei ole. Uudet trendit eivät tee läpimurtoa yhdessä yössä. PE Värimieltymykset muuttuvat hitaasti. Moni huomaa muotivärin vasta silloin, kun sitä näkee jo kaikkialla. Uusien värien ja uudenlaisen muotoilun hyväksyminen vie aikaa. Asiakkaan on nähtävä uutuus monta kertaa ennen kuin se alkaa tuntua omalta. Kodinsisustuksessa mallisto uusiutuu pikkuhiljaa. Toisin on esimerkiksi muo- PE PE328288

15 titeollisuudessa, jossa muutokset ovat kokonaisvaltaisempia. 15 Mallistot ovat myös keskenään erilaisia. Osa on uskollisempia nykytrendeille, osa taas tarjoaa rohkeammin jotain aivan uutta. PE PE Käytämme joitakin mallistoja uusien trendien esittelyyn ja vakiinnuttamiseen. IKEA PS 2014 on tästä hyvä esimerkki. Edelläkävijämallistot ovat hyvä keino testata asiakkaiden mieltymyksiä. Mitä he oikeasti haluavat? Mihin he ovat valmiita? PE Ne valmistajat, joilla on käytössään selvä toimintapa uusien värien päättämiseen toimivatpa he sitten huonekalujen, maalien, muodin tai autojen parissa ovat aina askeleen edellä muita. Viime kädessä asiakkaat kuitenkin määräävät tahdin. He voivat sanoa emme halua tällaista vielä. Markkinoiden kanssa on keskusteltava jatkuvasti. Ne, joilla on selvä toimintatapa uusien värien päättämiseen, ovat aina askeleen edellä muita. Kumpulainen kertoo, että uusi trendi voidaan esitellä asiakkaille monella tapaa. Kuvastossa ja tavaratalossa tuotteita voidaan esimerkiksi yhdistellä uudella tavalla. Myös uuden värivaihtoehdon kehittäminen olemassaolevasta tuotteesta on havaittu toimivaksi. Värin vakiinnuttamisessa voidaan käyttää apuna myös pieniä kalusteita, kuten jakkaroita tai vaihdettavia kaapinovia, joiden hankkimiseen asiakkailla on matala kynnys. PE Uutuuden tunnetta voidaan luoda pieninkin keinoin. Aina ei ole tarpeen suunnitella kokonaan uusia tuotteita. PE Miten tuotteet voivat houkutella asiakkaita kaikilla markkina-alueilla? Yritämme tarjota tuotteita, joille on käyttöä kaikkialla maailmassa, sen sijaan, että ryhtyisimme valmistamaan jonkin tietyn markkina-alueen paikallisia erikoisuuksia. Meille on tärkeää säilyttää pohjoismainen identiteettimme, josta meidät tunnetaan ja jonka avulla erotumme joukosta. Toki pohjoismaisuus on eksoottisempaa Aasiassa tai USA:ssa kuin vaikkapa Suomessa. Paikallisten markkinoiden tarpeet huomioimme esimerkiksi sänkyjen mitoituksessa. PE PE Olet työskennellyt IKEA-konsernissa pitkään. Onko työsi nyt erilaista kuin 20 vuotta sitten? Olennaisilta osin mikään ei ole muuttunut. Toimin edelleen mallistokehityksen parissa. Nykyään kaikki on kuitenkin paljon mutkikkaampaa. Tuotantoprosessit ovat kehittyneet, ja määrät ovat paljon suurempia. Yksinkertaistenkin tuotteiden, kuten kynttilöiden ja lautasliinojen, takana on valtavasti työtä.

16 FOKUS Näkyvätkö omat lempivärisi prosessissa? Kyse on pikemminkin oikean värin valitsemisesta oikeaan tarkoitukseen. Perinteisen tuotteen värimaailman on oltava perinteinen. Myös materiaali asettaa omat vaatimuksensa. Esimerkiksi luonnonmateriaaleissa ei voi välttämättä käyttää kovin voimakkaita värejä ja joitakin värejä ei voida saada aikaan lasille ilman myrkyllisiä aineita, mikä tietysti estää niiden käytön. Millaisia väritrendejä uskot meidän näkevän tulevaisuudessa? Viime vuosina neutraalit värit ovat olleet suosittuja. Erityisesti harmaata on käytetty paljon. Jatkossa näemme rohkeampaa värienkäyttöä. Uskon myös uusiin väriyhdistelmiin, esimerkiksi kirkkaiden ja pastellisävyjen liittoon. Niitä nähdään uudessa IKEA PS mallistossa. Mitä hyvä maku mielestäsi tarkoittaa? Perinteisesti hyvä maku on ollut jotain, mikä kehittyy oppimalla ja hyviä esimerkkejä seuraamalla. On vallinnut yleinen mielipide siitä, mikä näyttää hyvältä. Blogit ja sosiaalinen media ovat kuitenkin muuttaneet asenteita. Nyt ihmiset uskaltavat tehdä rohkeammin omia juttujaan. Persoonallisuuden näyttäminen on tärkeämpää kuin jonkun toisen ihanteiden toteuttaminen. Millaisilla väreillä olet sisustanut oman kotisi? Kotini värimaailma on melko neutraali. Väri tulee kirjoista, kukista ja ihmisistä. Yritän kuitenkin jossain määrin välttää ikoni- ja klassikkotuotteita. En halua sisustaa ennalta-arvattavasti. Uskon uusiin väriyhdistelmiin, esimerkiksi kirkkaiden ja pastellisävyjen liittoon. Mikä on parasta työssäsi? Minua kiinnostaa se, mitä ihmisten päässä liikkuu, ja työssäni saan olla koko ajan suunnittelijoiden ja tuotekehittäjien ja heidän mahtavien ideoidensa ympäröimänä. Minulle on tärkeää myös se, että täällä jokainen haluaa luoda paremman arjen meille tavallisille ihmisille.

17 Ota yhteyttä! Laura Saksala, PR Manager Henna Honkasalo, kuvatilaukset ja kuvauslainat

Stora Enso Effex an Eye for Wood

Stora Enso Effex an Eye for Wood EnsoEffex Stora g tu p l Stora Enso Effex an Eye for Wood Stora Enso Effex an Eye for Wood Lähtökohtana luonnonmukaisuus Effex toistaa luonnon muotokieltä. Effex on: Aitoa puuta Luonnon inspiroima Luonnollinen

Lisätiedot

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun.

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. RISKIARVIOINTILOMAKE 1. Henkilön nimi Pekka P. 2. Asia, jonka henkilö haluaa tehdä. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. 3. Ketä kutsutaan mukaan

Lisätiedot

Asiakkaiden osallistaminen on innovaation paras lanseeraus. Laura Forsman FFF, Turun Yliopisto

Asiakkaiden osallistaminen on innovaation paras lanseeraus. Laura Forsman FFF, Turun Yliopisto Asiakkaiden osallistaminen on innovaation paras lanseeraus Laura Forsman FFF, Turun Yliopisto Tuotteita käyttävistä ihmisistä on tullut parempia mainoksia, kuin perinteisistä medioista Miksi näin on? 3

Lisätiedot

Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? ruma

Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? ruma Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? kaunis pimeä viileä rauhallinen raikas virkistävä ikävä Viihdyn täällä. ruma valoisa lämmin levoton tunkkainen unettava kiinnostava Haluan pois täältä! CC Kirsi

Lisätiedot

Järjestystä kodin kaaokseen!

Järjestystä kodin kaaokseen! Järjestystä kodin kaaokseen! Kiire, ylimääräinen tavara ja sekamelska sano ei ja laita arkesi järjestykseen. Pienellä vaivalla saat aikaan suuren muutoksen. Kaiken A ja O järjestyksen hallinnassa on turhasta

Lisätiedot

MITEN VÄLTÄN TYÖUUPUMUKSEN?

MITEN VÄLTÄN TYÖUUPUMUKSEN? Hannamari Honkanen, kätilö, HUS MITEN VÄLTÄN TYÖUUPUMUKSEN? 1 Työssä jaksaminen vai loppuun palaminen? 1. Katse kutsumuksen juurelle +/-? 5. Katse koulutukseen, "konttoriin" ja kulisseihin +/-? Työssä

Lisätiedot

Mieletön mahdollisuus. Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti

Mieletön mahdollisuus. Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti Mieletön mahdollisuus Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti Tukea. Toivoa. Mukana. Ilona. Tukea lapsille ja nuorille, joiden vanhempi on sairastunut psyykkisesti Mieletön Mahdollisuus -projektin

Lisätiedot

SINNERLIG-erikoismallisto, suunnittelija Ilse Crawford

SINNERLIG-erikoismallisto, suunnittelija Ilse Crawford PH128172 Inter IKEA Systems B.V. 2015 SINNERLIG-erikoismallisto, suunnittelija Ilse Crawford ELOKUU 2015 IKEA-UUTISKIRJE / ELOKUU 2015 / 2 PH128145 SUUNNITELTU KAIKILLE AISTEILLE Elokuussa IKEA-tavarataloihin

Lisätiedot

Dialogin missiona on parempi työelämä

Dialogin missiona on parempi työelämä VIMMA 6.6. 2013 Dialogin missiona on parempi työelämä Amis-Dialogi yhdisti yritykset ja opiskelijat vuoropuheluun rakentamaan yhdessä parempaa tulevaisuuden työtä. Amis-Dialogia tehtiin isolla porukalla

Lisätiedot

Talouden koko. Kantrin lukijat elävät keskivertosuomalaista suuremmassa taloudessa.

Talouden koko. Kantrin lukijat elävät keskivertosuomalaista suuremmassa taloudessa. Kantri on Maaseudun Tulevaisuuden kuukausiliite. Kantri kertoo tästä ajasta, maaseudun elämästä, ihmisistä ja ilmiöistä lämpimästi ja terävästi. Se ei kaihda kaivautua pintaa syvemmälle, mutta uskaltaa

Lisätiedot

TUNNELMA TULEE OVISTA IKKUNOISTA

TUNNELMA TULEE OVISTA IKKUNOISTA TUNNELMA TULEE OVISTA IKKUNOISTA Valtakunnan vaivattomin ovi- ja ikkunaremontti palveluasenteella ja maankuululla Kaskilaadulla. MATTI KASKI, TOIMITUSJOHTAJA HELPOSTI JA KERRALLA KUNTOON Ovi- ja ikkunaremontti

Lisätiedot

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen?

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen? 5. Vastaa kysymyksiin (kpl1) Onko sinulla sisaruksia? Asuuko sinun perhe kaukana? Asutko sinä keskustan lähellä? Mitä sinä teet viikonloppuna? Oletko sinä viikonloppuna Lahdessa? Käytkö sinä usein ystävän

Lisätiedot

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat Matkatyö vie miestä 5.4.2001 07:05 Tietotekniikka on helpottanut kokousten valmistelua, mutta tapaaminen on silti arvossaan. Yhä useampi suomalainen tekee töitä lentokoneessa tai hotellihuoneessa. Matkatyötä

Lisätiedot

Tehtävät. ravintoon liittyvät tehtävät 1 4. Opiskelijaelämä ja ruokailu. Oma ruokarytmini. Minkä haluaisin olevan toisin? Oletko tunnesyöjä?

Tehtävät. ravintoon liittyvät tehtävät 1 4. Opiskelijaelämä ja ruokailu. Oma ruokarytmini. Minkä haluaisin olevan toisin? Oletko tunnesyöjä? Tehtävät 1 ravintoon liittyvät tehtävät 1 4 Opiskelijaelämä ja ruokailu Pohdi, miten ruokailusi on muuttunut opintojen aloittamisen jälkeen. 2 Oma ruokarytmini Millainen on oma ruokarytmisi? Oletko huomannut

Lisätiedot

OMAISHOITAJA, TULE RYHMÄÄN VIRKISTÄYTYMÄÄN, JAKAMAAN KOKEMUKSIA JA IRROITTAUTUMAAN ARJESTA

OMAISHOITAJA, TULE RYHMÄÄN VIRKISTÄYTYMÄÄN, JAKAMAAN KOKEMUKSIA JA IRROITTAUTUMAAN ARJESTA OULUNKYLÄN OMAISRYHMÄ JOKA TOINEN tiistai KLO 13.30-15.00 Oulunkylän Kirkko, Teinintie 10 Takkahuone 2 krs. OMAISHOITAJA, TULE RYHMÄÄN VIRKISTÄYTYMÄÄN, JAKAMAAN KOKEMUKSIA JA IRROITTAUTUMAAN ARJESTA Kevät

Lisätiedot

ELINA HILTUNEN. matkaopas TULEVAISUUTEEN TALENTUM, HELSINKI 2012

ELINA HILTUNEN. matkaopas TULEVAISUUTEEN TALENTUM, HELSINKI 2012 ELINA HILTUNEN i matkaopas TULEVAISUUTEEN TALENTUM, HELSINKI 2012 Copyright 2012 Talentum Media Oy ja Elina Hiltunen Kustantaja: Talentum Media Oy Kansi: Päivi Koipijärvi Kuvat: Elina Hiltunen, Virpi Lehtinen

Lisätiedot

Kotitehtävän tarkastus

Kotitehtävän tarkastus Kotitehtävän tarkastus Tarkistetaan edellisen tunnin kotitehtävä Kuidun saanti Ruuanvalmistus Tehtävä Keskustele parisi kanssa Kuka teidän perheessä kokkaa yleensä? Kuka päättää mitä syödään? Onko ruoka

Lisätiedot

Kuinka vammaisen henkilön päätöksentekoa voidaan tukea?

Kuinka vammaisen henkilön päätöksentekoa voidaan tukea? Kuinka vammaisen henkilön päätöksentekoa voidaan tukea? Maarit Mykkänen, Savon Vammaisasuntosäätiö Kehitysvammaliiton opintopäivät 2015 Tuetusti päätöksentekoon -projekti Projektin toiminta-aika: 2011-31.7.2015

Lisätiedot

Suomen suurlähetystö Astana

Suomen suurlähetystö Astana LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Kauppakorkeakoulu Talousjohtaminen Suomen suurlähetystö Astana Harjoitteluraportti Elina Hämäläinen 0372524 Sisällysluettelo 1. Johdanto... 1 2. Lähtövalmistelut...

Lisätiedot

Minun arkeni. - tehtäväkirja

Minun arkeni. - tehtäväkirja Minun arkeni - tehtäväkirja 1 Hyvä kotihoidon asiakas, Olet saanut täytettäväksesi Minun arkeni -tehtäväkirjan. ALUKSI Kirjanen tarjoaa sinulle mahdollisuuden pysähtyä tarkastelemaan arkeasi ja hyvinvointiisi

Lisätiedot

PALKITSEVAA. ITSENÄISTÄ. HAASTEELLISTA. MYYNTIÄ.

PALKITSEVAA. ITSENÄISTÄ. HAASTEELLISTA. MYYNTIÄ. PALKITSEVAA. ITSENÄISTÄ. HAASTEELLISTA. MYYNTIÄ. Wulff-Yhtiöt Oyj rekrytointi Kari Juutilainen InHunt Group gsm 044 995 5382 kari.juutilainen@inhunt.fi www.urawulffilla.fi Myynti on työtä, jossa tuloksellisuus

Lisätiedot

Osallisuuden pedagogiikka - kohti uudenlaista toimintakulttuuria. Elina Kataja, LTO, KM, Päiväkoti Kuusimäki, Lempäälä

Osallisuuden pedagogiikka - kohti uudenlaista toimintakulttuuria. Elina Kataja, LTO, KM, Päiväkoti Kuusimäki, Lempäälä Osallisuuden pedagogiikka - kohti uudenlaista toimintakulttuuria Elina Kataja, LTO, KM, Päiväkoti Kuusimäki, Lempäälä elina.kataja@lempaala.fi Kasvatuksen ydinkysymykset Millaisia lapsia haluamme kasvattaa?

Lisätiedot

OSTOAPU ELVARLI. -säilytysjärjestelmä SUUNNITTELIJA. TURVALLISUUS Säädettävät pylväät tulee kiinnittää kattoon. Päätytikkaat tulee kiinnittää seinään.

OSTOAPU ELVARLI. -säilytysjärjestelmä SUUNNITTELIJA. TURVALLISUUS Säädettävät pylväät tulee kiinnittää kattoon. Päätytikkaat tulee kiinnittää seinään. OSTOAPU ELVARLI -säilytysjärjestelmä SUUNNITTELIJA Ehlén Johansson TURVALLISUUS Säädettävät pylväät tulee kiinnittää kattoon. Päätytikkaat tulee kiinnittää seinään. Seinä- ja kattokiinnitystarvikkeet (esim.

Lisätiedot

OSTOAPU PAX & KOMPLEMENT. Liukuovelliset vaatekaapit & sisusteet

OSTOAPU PAX & KOMPLEMENT. Liukuovelliset vaatekaapit & sisusteet OSTOAPU PAX & KOMPLEMENT Liukuovelliset vaatekaapit & sisusteet SUOMI Lisätietoja takuuvihkosessa TURVALLISUUS Kaapit on kiinnitettävä seinään. Erilaisiin seinämateriaaleihin tarvitaan erilaiset kiinnikkeet.

Lisätiedot

Sisällys. Johdanto... 13

Sisällys. Johdanto... 13 Sisällys Johdanto... 13 1 Välittäminen on asiakaspalvelua... 17 Määrän ja laadun vuoropuhelu... 17 Asiakkaan on ymmärrettävä, mistä hän maksaa... 19 Sekä ostaja että myyjä ovat asiakkaita... 23 Asiakas

Lisätiedot

CROWD -hanke. EU-rahoitetun kulttuurihankkeen järjestäminen Laura Serkosalo, Nuoren Voiman Liitto

CROWD -hanke. EU-rahoitetun kulttuurihankkeen järjestäminen Laura Serkosalo, Nuoren Voiman Liitto CROWD -hanke EU-rahoitetun kulttuurihankkeen järjestäminen Laura Serkosalo, Nuoren Voiman Liitto Mikä CROWD? Creating Other Ways of Dissemination Eurooppalainen kirjallisuusverkosto: kirjailijat, kääntäjät,

Lisätiedot

Annalan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Annalan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma 15.1.2015 Annalan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Annalan päiväkoti on perustettu vuonna 1982 ja se sijaitsee omalla isolla tontillaan keskellä matalaa kerrostaloaluetta. Lähellä on avara luonto

Lisätiedot

KAIHDIN UUTISET AJATTOMAT SÄLEKAIHTIMET YLLÄTTÄVÄT RULLAKAIHTIMET MONIEN MAHDOLLISUUKSIEN LAMELLIT SUOJAAVAT MARKIISIT TAKUULLA KOTIMAINEN!

KAIHDIN UUTISET AJATTOMAT SÄLEKAIHTIMET YLLÄTTÄVÄT RULLAKAIHTIMET MONIEN MAHDOLLISUUKSIEN LAMELLIT SUOJAAVAT MARKIISIT TAKUULLA KOTIMAINEN! ULVILAN KAIHDIN OY TIEDOTUSLEHTI KESÄ 2016 www.ulvilankaihdin.fi AJATTOMAT SÄLEKAIHTIMET YLLÄTTÄVÄT RULLAKAIHTIMET MONIEN MAHDOLLISUUKSIEN LAMELLIT SUOJAAVAT MARKIISIT TAKUULLA KOTIMAINEN! SÄLEKAIHTIMET

Lisätiedot

DOKKINO OPETUSMATERIAALI 2016 NOUSE TAKAISIN YLÖS, TEFIK! Elokuvan esittely:

DOKKINO OPETUSMATERIAALI 2016 NOUSE TAKAISIN YLÖS, TEFIK! Elokuvan esittely: lasten ja nuorten dokumenttielokuvatapahtuma DOKKINO OPETUSMATERIAALI 2016 NOUSE TAKAISIN YLÖS, TEFIK! Elokuvan esittely: 10-vuotias Tefik on kotoisin Kosovosta mutta asuu tällä hetkellä perheensä kanssa

Lisätiedot

Miten liikkuminen näkyy Helsingin varhaiskasvatuksen strategisissa linjauksissa?

Miten liikkuminen näkyy Helsingin varhaiskasvatuksen strategisissa linjauksissa? Miten liikkuminen näkyy Helsingin varhaiskasvatuksen strategisissa linjauksissa? Strategia => viraston tuloskortti => alueen toimintasuunnitelma Sanoista tekoihin Onko tuloskortin kirjaus näkynyt toimintana

Lisätiedot

KATTAVA ERIKOIS- PAINOS! Matkaopas vireämpään elämään

KATTAVA ERIKOIS- PAINOS! Matkaopas vireämpään elämään KATTAVA ERIKOIS- PAINOS! Matkaopas vireämpään elämään 4event - vireämmän elämän puolesta vuodesta 2001 2 3 Löydä energinen ja vireä elämä Hyvinvointi ja energinen elämä ovat kaikkialla. Mutta ne pitää

Lisätiedot

Maailman johtava rototiltti Rototilt juhlii 30 vuottaan

Maailman johtava rototiltti Rototilt juhlii 30 vuottaan Paikallisesta keksinnöstä urakointialan mullistajaksi: Maailman johtava rototiltti Rototilt juhlii 30 vuottaan 30 vuotta sitten syntyi tuote, joka sittemmin muutti koko alaa. 80-luvun puolivälissä keksittiin

Lisätiedot

Kohtaamisen taito lastensuojelussa/ Lasse-koulutukset : Kokemusasiantuntijoiden viestit

Kohtaamisen taito lastensuojelussa/ Lasse-koulutukset : Kokemusasiantuntijoiden viestit Kohtaamisen taito lastensuojelussa/ Lasse-koulutukset 2014-2015: Kokemusasiantuntijoiden viestit Kohtaamisessa tärkeää: Katse, ääni, kehon kieli Älä pelkää ottaa vaikeita asioita puheeksi: puhu suoraan,

Lisätiedot

Hoitokodin asukkaan haastattelulomake (CHResidentINT3)

Hoitokodin asukkaan haastattelulomake (CHResidentINT3) A. Mahdollisuus vaikuttaa päivittäiseen elämään Tuntuuko sinusta, että pystyt vaikuttamaan päivittäiseen elämääsi? Mahdollisuudella vaikuttaa päivittäiseen elämään tarkoitetaan, että voit tehdä asioita

Lisätiedot

Metsä- ja puuala. Hämeen alueellinen verkostopäivä Tapani Pöykkö

Metsä- ja puuala. Hämeen alueellinen verkostopäivä Tapani Pöykkö Metsä- ja puuala Hämeen alueellinen verkostopäivä 20.1.2016 Tapani Pöykkö Hämeen metsävarat Metsätalousmaata on Kanta- ja Päijät-Hämeessä kaikkiaan noin 620 000 hehtaaria, joista valtaosa on yksityisten

Lisätiedot

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN PUHUMISEN HARJOITUSTESTI Tehtävä 1 KERTOMINEN Kerro, mitä teet, kun sinua jännittää. Sinulla on kaksi minuuttia aikaa miettiä, mitä sanot ja 1,5 minuuttia aikaa puhua. Aloita puhuminen, kun kuulet kehotuksen

Lisätiedot

Onni on rajaton Sähköinen versio löytyy www.4v.fi/julkaisut Aiheet: Mitä onni on? Happy Planet Index BKT & onnellisuus Hyvän elämän osatekijät Mikä lisää onnellisuutta? Kestävä kulutus - rajat on Vastuulliset

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE. Suomen kirjainpalikat art. 1105

KÄYTTÖOHJE. Suomen kirjainpalikat art. 1105 KÄYTTÖOHJE Suomen kirjainpalikat art. 1105 LAATU Käsityö Taitavat mestarit valmistavat tuotteemme käsityönä. Käytämme nykyaikaisia ja innovatiivisia työkaluja. Valitsemme materiaalit huolellisesti ja valvomme

Lisätiedot

Minua opastaa vapaa tahto! Minua tasapainottaa tunneälykkyys. Luomisvoimani ovat yllätys ja mielenselkeys.

Minua opastaa vapaa tahto! Minua tasapainottaa tunneälykkyys. Luomisvoimani ovat yllätys ja mielenselkeys. Päivä 67 3.8 Sininen Lunaarinen Käsi Mistä pitää kiinni kaksin käsin ja mistä irrottaa ote? Haasteen lunaarinen sointu tarjoilee valintoja ja vastakohtia. On aika valita niin että oma voima saa virrata

Lisätiedot

Mattopalvelut. Design -mallisto

Mattopalvelut. Design -mallisto Mattopalvelut Design -mallisto Lindström designmatot Valitse todelliset katseenvangitsijat. Lindström designmatot. Laadukas sisustus voi kaivata viimeistelyä. Pelkistetty tila herää henkiin yksilöllisten

Lisätiedot

AIKAMUODOT. Perfekti

AIKAMUODOT. Perfekti AIKAMUODOT Perfekti ???! YLEISPERFEKTI Puhumme menneisyydestä YLEISESTI, mutta emme tiedä tarkasti, milloin se tapahtui Tiesitkö, että Marja on asunut Turussa? Minä olen käynyt usein Kemissä. Naapurit

Lisätiedot

HARJOITTELUN ENNAKKOTEHTÄVÄ

HARJOITTELUN ENNAKKOTEHTÄVÄ HARJOITTELUN ENNAKKOTEHTÄVÄ --Raporttisi perehtymisestä harjoittelupaikkaasi-- Voit myös kerätä muuta tietoa harjoittelupaikastasi! ENNAKKOTETEHTÄVÄ: 1. Perehtyminen harjoittelupaikkaan 2. Organisaatio,

Lisätiedot

KOHTI UUTTA KUMPPANUUTTA KIIHTELYSVAARAN PITÄJÄSSÄ

KOHTI UUTTA KUMPPANUUTTA KIIHTELYSVAARAN PITÄJÄSSÄ KOHTI UUTTA KUMPPANUUTTA KIIHTELYSVAARAN PITÄJÄSSÄ PED-kumppanuusverkoston aloitusseminaari Kuntaliitto 10.3.2016 Projektisuunnittelija Marja Tiittanen Osuuskunta Viesimo Joensuun kaupungin kasvu kuntaliitosten

Lisätiedot

POROA VAI BURGERIA. Mitä (ruokaa) tulisi tarjota ulkolaisille vieraille? Milloin suomalainen ruokaperinne tunnustetaan salonkikelpoiseksi?

POROA VAI BURGERIA. Mitä (ruokaa) tulisi tarjota ulkolaisille vieraille? Milloin suomalainen ruokaperinne tunnustetaan salonkikelpoiseksi? POROA VAI BURGERIA Mitä (ruokaa) tulisi tarjota ulkolaisille vieraille? Milloin suomalainen ruokaperinne tunnustetaan salonkikelpoiseksi? Suomalainen ruokaperinne Kropsua, hapanleipää, karjalanpaistia

Lisätiedot

Työttömien nuorten kiinnittyminen terveyttä edistäviin aktivointitoimiin. Seppo Soine-Rajanummi 15.12.2015 1

Työttömien nuorten kiinnittyminen terveyttä edistäviin aktivointitoimiin. Seppo Soine-Rajanummi 15.12.2015 1 Työttömien nuorten kiinnittyminen terveyttä edistäviin aktivointitoimiin Seppo Soine-Rajanummi 9.12.2015 Seppo Soine-Rajanummi 15.12.2015 1 Tavoitteena terveyserojen kaventaminen Työttömillä on tutkimusten

Lisätiedot

KAUPPASI PARAS KALAKAVERI

KAUPPASI PARAS KALAKAVERI KAUPPASI PARAS KALAKAVERI www.jokisenevaat.fi JOKISEN EVÄÄT ON LUOTETTAVA KUMPPANI KALATISKISI HOVIHANKKIJAKSI Yhteistyö kanssamme tarjoaa sinulle suuren määrän etuja ja palveluja, jotka helpottavat työtäsi

Lisätiedot

Kiveen. hakattu 2/2013. Aleksis Kiven peruskoulu

Kiveen. hakattu 2/2013. Aleksis Kiven peruskoulu Kiveen hakattu 2/2013 Aleksis Kiven peruskoulu Sisällysluettelo Pääkirjoitus Minun proggikseni 3 Proggislogokilpailu 2013 5 Sarjakuvia 6 Koulu alkoi ja musiikki soi 10 Koululehti sai nimen 12 Lomatoivoituksia

Lisätiedot

Hoivakoti kuntoon. Kohti uutta hoitokulttuuria! Palvelutalo Tervaskannon tiimivastaavat Taru-Tiina Laaksonen ja Mervi Uutela

Hoivakoti kuntoon. Kohti uutta hoitokulttuuria! Palvelutalo Tervaskannon tiimivastaavat Taru-Tiina Laaksonen ja Mervi Uutela Hoivakoti kuntoon Kohti uutta hoitokulttuuria! Palvelutalo Tervaskannon tiimivastaavat Taru-Tiina Laaksonen ja Mervi Uutela Palvelutalo Tervaskanto Someron kaupungin 61- paikkainen entinen vanhainkoti,

Lisätiedot

Uusia mahdollisuuksia suuren ja pienen yhteistyöstä

Uusia mahdollisuuksia suuren ja pienen yhteistyöstä Uusia mahdollisuuksia suuren ja pienen yhteistyöstä Olli Laitinen Metsäliitto Puunhankinta 1 2 3 Edistämme kestävän kehityksen mukaista tulevaisuutta Tuotteidemme pääraaka-aine on kestävästi hoidetuissa

Lisätiedot

AINEETTOMAN OMAISUUDEN HUOLTOKIRJA

AINEETTOMAN OMAISUUDEN HUOLTOKIRJA AINEETTOMAN OMAISUUDEN HUOLTOKIRJA 1 Tämä huoltokirja on tarkoitettu yrityksesi aineettoman omaisuuden tunnistamiseen, oman osaamisen ja työn tulosten suojaamiseen sekä niiden hallintaan ja hyödyntämiseen.

Lisätiedot

SVÄRTAN-erikoismallisto

SVÄRTAN-erikoismallisto IKEA-UUTISKIRJE / ELOKUU 2016/ 1 Inter IKEA Systems B.V. 2016 SVÄRTAN-erikoismallisto SAATAVANA RAJOITETTU ERÄ IKEA-UUTISKIRJE / ELOKUU 2016/ 2 TERVETULOA TOISENLAISEEN INTIAAN PH135611 Syyskuussa IKEA

Lisätiedot

Olohuoneen sisustussuunnitelma

Olohuoneen sisustussuunnitelma Olohuoneen sisustussuunnitelma Pvm: 1.2.2011 Asiakas Mattila, Asiakkaantie 4, 00100 Helsinki (Alkuasetelmassa olohuoneessa on tiiliseinän edessä korkea vanha kirjahylly. Katto on tummunutta mäntylautaa

Lisätiedot

Kotitalousopetus kotitalouksien omatoimisuuden edistäjänä

Kotitalousopetus kotitalouksien omatoimisuuden edistäjänä Kotitalousopetus kotitalouksien omatoimisuuden edistäjänä Anneli Rantamäki Kotitalousopettajien liitto Kotitalousopettajien liitto perustettu vuonna 1918 pedagoginen opettajajärjestö eri tehtävissä toimivien

Lisätiedot

Löydä päivävaelluksen hauskuus

Löydä päivävaelluksen hauskuus Päivävaelluksen suunnittelu FValitse jokin hauska ja mielenkiintoinen retkikohde. Jos liikutte ryhmänä, ota muut huomioon retkikohteen valinnassa. FOta selvää vaellusreitin pituudesta ja siitä, kuinka

Lisätiedot

TORI-verkkohaastattelu Tiivistelmä tuloksista

TORI-verkkohaastattelu Tiivistelmä tuloksista TORI-verkkohaastattelu Tiivistelmä tuloksista 14.11.2012 TORI-verkkohaastattelu Tavoitteena oli selvittää tulevan ICT-palvelukeskuksen palvelujen tuottajien ja niiden käyttäjien näkemyksiä palvelukeskuksen

Lisätiedot

Yhteenveto Rovaniemen perheneuvolan lasten eroryhmän palautteista keväällä ja syksyllä 2011

Yhteenveto Rovaniemen perheneuvolan lasten eroryhmän palautteista keväällä ja syksyllä 2011 Yhteenveto Rovaniemen perheneuvolan lasten eroryhmän palautteista keväällä ja llä 11 Vanhempien palautteet Marja Leena Nurmela Tukeva/Rovaseutu Tietoa lasten eroryhmästä Lasten eroryhmät kokoontuivat 7

Lisätiedot

KASVATUSTIETEELLISET PERUSOPINNOT

KASVATUSTIETEELLISET PERUSOPINNOT KASVATUSTIETEELLISET PERUSOPINNOT Opiskelijan nimi Maija-Kerttu Sarvas Sähköpostiosoite maikku@iki.f Opiskelumuoto 1 vuosi Helsinki Tehtävä (merkitse myös suoritusvaihtoehto A tai B) KAS 3A osa II Tehtävän

Lisätiedot

Silent Gliss 9020/21, 9040/41 ja 5091 moottorit. Uusi moottorisukupolvi

Silent Gliss 9020/21, 9040/41 ja 5091 moottorit. Uusi moottorisukupolvi Silent Gliss 9020/21, 9040/41 ja 5091 moottorit Uusi moottorisukupolvi Elämää helpottavia innovaatioita Silent Glissillä on yli 40 vuoden kokemus sähkötoimisista verhokiskoista. Toimme ensimmäisenä markkinoille

Lisätiedot

Kestävä kehitys mukaan toiminnansuunnitteluun. Sähköinen versio löytyy www.4v.fi/julkaisut

Kestävä kehitys mukaan toiminnansuunnitteluun. Sähköinen versio löytyy www.4v.fi/julkaisut Kestävä kehitys mukaan toiminnansuunnitteluun Sähköinen versio löytyy www.4v.fi/julkaisut Ohjelma Tutustuminen Kestävä kehitys eli Keke Keke-toiminnan hyötyjä Toiminnan aloittaminen Vinkkejä motivointiin

Lisätiedot

Sari Kuusela. Organisaatioelämää. Kulttuurin voima ja vaikutus

Sari Kuusela. Organisaatioelämää. Kulttuurin voima ja vaikutus Sari Kuusela Organisaatioelämää voima ja vaikutus Talentum Helsinki 2015 Copyright 2015 Talentum Media Oy ja Sari Kuusela Kustantaja: Talentum Media Oy Kansi: Janne Harju Sisuksen ulkoasu: Sami Piskonen,

Lisätiedot

Kysely Kouluruokadiplomin suorittaneille kouluille

Kysely Kouluruokadiplomin suorittaneille kouluille Kysely Kouluruokadiplomin suorittaneille kouluille Arvostusta ammattikeittiöille -hanke 2015-2016 Projektipäällikkö Virpi Kulomaa Ammattikeittiöosaajat ry 1.4.2016 Kysely Kouluruokadiplomin suorittaneille

Lisätiedot

Tulevaisuuden sisällöt ja joustava printtikonsepti

Tulevaisuuden sisällöt ja joustava printtikonsepti 2 4. 1 1. 2 0 1 6 Tulevaisuuden sisällöt ja joustava printtikonsepti Hanna Repo, Asiakkuusjohtaja Risto Laine, Myyntijohtaja Otavamedia OMA Autamme asiakkaitamme luomaan merkityksellistä vuorovaikutusta

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala 10.8.2015 Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä 2015 (2014)

Lisätiedot

BALANSSIN JOOGAPAKETIT 2016

BALANSSIN JOOGAPAKETIT 2016 BALANSSIN JOOGAPAKETIT 2016 Esim. kokous-, tyky-, tyhy- ja virkistyspäivien ohjelmaan liitettäviä palveluita. Virkisty joogakävelyllä 60min 100 kävelyä hiljaisuudessa hiekkadyyneillä pitkospuita pitkin.

Lisätiedot

Työelämä nyt ja tulevaisuudessa

Työelämä nyt ja tulevaisuudessa Mika Valtanen Opteam 22.11.2016 Työelämä nyt ja tulevaisuudessa 22.11.2016 Opteam Rauma Nortamonkatu 18, 26100 Rauma 10 000 TYÖNTEKIJÄÄ 1 000VALMENNUSTA VUOSITTAIN 45 000 TYÖHAKEMUSTA VUOSITTAIN HENKILÖ-

Lisätiedot

yksilökeskeisen suunnittelun työvälineitä

yksilökeskeisen suunnittelun työvälineitä yksilökeskeisen suunnittelun työvälineitä Tämä kirjanen yksilökeskeisen ajattelun työvälineistä tarjoaa lukijalle tilaisuuden tukea ihmisiä tavoilla, joilla on heille todellista merkitystä. Opas tarjoaa

Lisätiedot

Vinkkejä virastosi työnantajakuvan vahvistamistyölle

Vinkkejä virastosi työnantajakuvan vahvistamistyölle Vinkkejä virastosi työnantajakuvan vahvistamistyölle Niina Turumäki, Valtiokonttori Marjaana Laine, valtiovarainministeriö Valtiokonttori Työnantajakuvateoriaa Matkan varrella opittua Tavoitteet ja todellisuus

Lisätiedot

Kun olin syönyt, menin nukkumaan. Naapuri kertoi, että hän oli ostanut uuden auton.

Kun olin syönyt, menin nukkumaan. Naapuri kertoi, että hän oli ostanut uuden auton. AIKAMUODOT PLUSKVAMPERFEKTI JA AIKAMUOTOJEN KERTAUSTA Kun olin syönyt, menin nukkumaan. Naapuri kertoi, että hän oli ostanut uuden auton. PLUSKVAMPERFEKTIN KÄYTTÖ PLUSKVAMPERFEKTI kertoo, mitä oli tapahtunut,

Lisätiedot

KONKAKUMPU. Tarjolla hyvä elämä Fiskarsista

KONKAKUMPU. Tarjolla hyvä elämä Fiskarsista KONKAKUMPU Tarjolla hyvä elämä Fiskarsista KONKAKUMPU Tarjolla hyvä elämä Fiskarsissa! Kuvittele että voisit saada parhaat palat sekä maaseudusta että kaupungista. Luonto ja historia olisivat lähellä,

Lisätiedot

YRITTÄJYYSPROJEKTI HYVÄNTEKEVÄISYYSILTA

YRITTÄJYYSPROJEKTI HYVÄNTEKEVÄISYYSILTA YRITTÄJYYSPROJEKTI HYVÄNTEKEVÄISYYSILTA HANKEIDEA Hyväntekeväisyysilta, joka järjestetään jonkin paikallisen järjestön (esim. Lions clubin) kanssa Illan tuotto lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen Illan aikana

Lisätiedot

KIRSI PIHA RYTMI- HÄIRIÖ

KIRSI PIHA RYTMI- HÄIRIÖ KIRSI PIHA RYTMI- HÄIRIÖ TARTU MAHDOLLISUUKSIIN TAI KUOLE TALENTUM PRO HELSINKI 2015 3 Copyright 2015 Talentum Media ja Kirsi Piha Kansi ja ulkoasu: Pertti Immonen, Ellun Kanat Taitto: Maria Mitrunen 978-952-14-2660-5

Lisätiedot

Neuvokas perhe. Ideoita lapsiperheen arkeen: Syöminen, liikkuminen ja ruutuaika

Neuvokas perhe. Ideoita lapsiperheen arkeen: Syöminen, liikkuminen ja ruutuaika Neuvokas perhe Ideoita lapsiperheen arkeen: Syöminen, liikkuminen ja ruutuaika Sisältö: Ruoka ja syöminen lapsiperheessä. Liikkuminen lapsiperheessä. Ruutuaika ja sen mukanaan tuomat haasteet. Lapset opettelevat

Lisätiedot

Facebookin käyttäjien iän, sukupuolen ja asuinpaikan vaikutus. matkailumotivaatioihin ja aktiviteetteihin Juho Pesonen

Facebookin käyttäjien iän, sukupuolen ja asuinpaikan vaikutus. matkailumotivaatioihin ja aktiviteetteihin Juho Pesonen ASIAKKAAN ODOTTAMA ARVO MAASEUTUMATKAILUN SEGMENTOINNIN JA TUOTEKEHITYKSEN PERUSTANA Facebookin käyttäjien iän, sukupuolen ja asuinpaikan vaikutus matkailumotivaatioihin ja aktiviteetteihin 25.11.2011

Lisätiedot

Kestävä, hygieeninen ja helppohoitoinen. www.lapetek.fi. Tähti keittiössäsi. SILGRANIT PuraDur teimme parhaasta vieläkin paremman

Kestävä, hygieeninen ja helppohoitoinen. www.lapetek.fi. Tähti keittiössäsi. SILGRANIT PuraDur teimme parhaasta vieläkin paremman Kestävä, hygieeninen ja helppohoitoinen www.lapetek.fi Tähti keittiössäsi. SILGRANIT PuraDur teimme parhaasta vieläkin paremman Allas: BLANCO ADON XL 6 S, SILGRANIT PuraDur, valkoinen Hana: BLANCO ALTA-S

Lisätiedot

SINKUT LOMALLA: Joka neljäs sinkku lähtisi sokkotreffilomalle tuntemattoman kanssa

SINKUT LOMALLA: Joka neljäs sinkku lähtisi sokkotreffilomalle tuntemattoman kanssa Veikkaus toteutti matka-aiheisen kyselytutkimuksen ajalla 7.4. 15.4.2016 Kyselyyn vastasi 1 033 henkilöä Veikkauksen 1,8 miljoonasta kanta-asiakkaasta Yli tuhat asiakasta on kattava otos Veikkauksen kanta-asiakkaista.

Lisätiedot

Parisuhteen vaiheet. Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta.

Parisuhteen vaiheet. Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta. Parisuhteen vaiheet Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta. Parisuhteen vaiheet ovat seurusteluvaihe, itsenäistymisvaihe ja rakkausvaihe. Seuraavaksi saat tietoa näistä vaiheista. 1.

Lisätiedot

Asumisen suunnitelmani. Kehitysvammaisten Palvelusäätiö Asumisen yksilölliset tukimallit projektin tuottamaa aineistoa

Asumisen suunnitelmani. Kehitysvammaisten Palvelusäätiö Asumisen yksilölliset tukimallit projektin tuottamaa aineistoa Asumisen suunnitelmani Asumisen yksilölliset tukimallit projektin tuottamaa aineistoa Asumisen suunnitelmani Jos suunnittelet muuttoa, on hyödyllistä pohtia etukäteen, millaiset asiat ovat sinulle tärkeitä

Lisätiedot

Uudenlaisen asumisen alue!

Uudenlaisen asumisen alue! Uudenlaisen asumisen alue! Sydän täynnä elämää Jyväskylän Kangas mullistaa käsityksesi siitä, mitä kaikkea tulevaisuuden kaupunginosa voi olla. Ja Kankaan tulevaisuus on ihan nurkan takana, raikkaana ja

Lisätiedot

Korulipas kätkee rakkaimmat aarteet

Korulipas kätkee rakkaimmat aarteet Ihana oma koti toivottaa tervetulleeksi! Finlaysonin kevään ja kesän 2013 mallisto luo kotiin vaihtuvia tunnelmia Finlaysonin kevään ja kesän 2013 tekstiilimallisto houkuttelee sisustamaan omasta kodista

Lisätiedot

Työpahoinvoinnin alkeet. Alueelliset nuorten työpajapäivät Syötekeskus Maija Saviniemi

Työpahoinvoinnin alkeet. Alueelliset nuorten työpajapäivät Syötekeskus Maija Saviniemi Työpahoinvoinnin alkeet Alueelliset nuorten työpajapäivät Syötekeskus 12.11.2014 Maija Saviniemi Miksi olen pessimisti? Miksi tarkastelemme työtä pahoinvoinnin näkökulmasta? Onko työpahoinvoinnissa edes

Lisätiedot

Yhteisöllisyys, väistöasunnot ja palveluntarve korjausrakentamisessa

Yhteisöllisyys, väistöasunnot ja palveluntarve korjausrakentamisessa Yhteisöllisyys, väistöasunnot ja palveluntarve korjausrakentamisessa Asukaskyselyn vastausten analysointia NCC Rakennus Oy Yleistä Tehdyn asukaskyselyn tavoitteena oli löytää hyvä ja toimiva ratkaisu remontin

Lisätiedot

HUOMAA UUSI SÄHKÖISTEN DESIGNLÄMMITTIMIEN STANDARDI

HUOMAA UUSI SÄHKÖISTEN DESIGNLÄMMITTIMIEN STANDARDI Asiakirja on laadittu mahdollisimman huolellisesti. Sitä ei saa toisintaa edes osittain ilman Rettig ICC:n nimenomaista kirjallista lupaa. Rettig ICC ei ole vastuussa mistään tässä asiakirjassa esitetyn

Lisätiedot

Opiskelukyky, stressinhallinta ja ajanhallinta

Opiskelukyky, stressinhallinta ja ajanhallinta Opiskelukyky, stressinhallinta ja ajanhallinta 7.9. ja 7.10. 2015 Timo Tapola Opintopsykologi Aalto-yliopisto LES Student services Yhteystieto: timo.tapola@aalto.fi Opiskelukyky http://www.opiskelukyky.fi/video-opiskelukyvysta/

Lisätiedot

Jamk Innovointipäivät

Jamk Innovointipäivät Keskiviikko3 Asiakastutkimuksien suunnittelu Jamk Innovointipäivät Miksi asiakastutkimukset? Olemme nyt saaneet toimeksiannon kehitystehtäväämme ja tarkentaneet sen jälkeen tiimissämme mitä meidän halutaan

Lisätiedot

Modernit laattakattotiilet Minster ja Turmalin. OTA ORMAX! www.ormax.fi

Modernit laattakattotiilet Minster ja Turmalin. OTA ORMAX! www.ormax.fi Modernit laattakattotiilet Minster ja Turmalin OTA ORMAX! www.ormax.fi Kestävät ja hiljaiset laattakattotiilet Konstailemattomille loiville katoille tarvitaan graafinen ja eläväpintainen kattomateriaali.

Lisätiedot

Työssäoppimisjakso. Terhi Tiilikka ARTE 13 (tekstiili) Kobe, Japani 1.11.2014-4.1.2015

Työssäoppimisjakso. Terhi Tiilikka ARTE 13 (tekstiili) Kobe, Japani 1.11.2014-4.1.2015 Työssäoppimisjakso Terhi Tiilikka ARTE 13 (tekstiili) Kobe, Japani 1.11.2014-4.1.2015 Kobe? Kobe - yksi Japanin suurkaupungeista (~1,6 milj. asukasta) ja tärkeä satamakaupunki, joka sijaitsee Hyogon prefektuurissa

Lisätiedot

Ammattiin opiskelevat määrätietoisia tekijöitä

Ammattiin opiskelevat määrätietoisia tekijöitä Ammatillisen koulutuksen mielikuvatutkimus 20..2007 Opetusministeriö Kohderyhmä: TYÖELÄMÄ Ammattiin opiskelevat määrätietoisia tekijöitä Ammatillinen koulutus kiinnostaa yhä useampaa nuorta. Ammatilliseen

Lisätiedot

Iidesranta-Järvensivun päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Iidesranta-Järvensivun päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Iidesranta-Järvensivun päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma TOIMINTA-AJATUS Pöllöntaival Lapselle perusturvallinen hyvä arki päiväkodissamme Iidesranta ja Järvensivu Yhteystiedot Arvot ja strategiaperusta

Lisätiedot

www.twinson.fi Terassielämäsi kestävä pohja

www.twinson.fi Terassielämäsi kestävä pohja Terassielämäsi kestävä pohja Twinson on terassielämäsi kestävä pohja Hetki terassilla on hetki vapaudessa. Aurinkoisen päivän aloittaminen astumalla terassille antaa rauhan ja kokonaisuudentunteen ilman

Lisätiedot

ORIMATTILA BRÄNDIKOODI 2016

ORIMATTILA BRÄNDIKOODI 2016 ORIMATTILA BRÄNDIKOODI 2016 Ylivoimatekijät Konkreettisesti ajateltuna Orimattilan ylivoimatekijöihin kuuluvat luonnollisesti sekä asumisen että liiketoiminnan näkökulmasta edulliset neliöt. Konkretiaa

Lisätiedot

Tukea digitaalisen nuorisotyön kehittämissuunnitelman laatimiseen

Tukea digitaalisen nuorisotyön kehittämissuunnitelman laatimiseen Tukea digitaalisen nuorisotyön kehittämissuunnitelman laatimiseen Digitaalisen nuorisotyön strategisessa kehittämisessä tavoitteena on, että organisaatioissa digitaalisen median ja teknologian tarjoamia

Lisätiedot

Uusi vuosi -uusien kalusteiden juhlaa!

Uusi vuosi -uusien kalusteiden juhlaa! HAKANIT-SISUSTUS JO VUODESTA 1977 VAHVA OSAAMINEN SYNTYY VUOSIEN KOKEMUKSELLA. Uusi vuosi -uusien kalusteiden juhlaa! VÄRIEN JA TYYLIEN RIKKAUTTA, MUOTOJEN JA PINTOJEN HARMONIAA Hakanit Suomalaisten salonkien

Lisätiedot

Osallisuutta yhteisöllisellä vertaistoiminnalla

Osallisuutta yhteisöllisellä vertaistoiminnalla Osallisuutta yhteisöllisellä vertaistoiminnalla Ikääntyneidenpäihde- ja mielenterveystyön verkoston yhteistyöseminaari 23.4.2015 Mona Särkelä-Kukko Marjo Karila 14.4.2015 1 Pohdittavaksi alkuun: Pohdi

Lisätiedot

SYKSY - TALVI

SYKSY - TALVI SYKSY - TALVI 2012-2013 SYKSY - TALVI 2012-2013 Talvinen Helsinki on kaunis. Se on yhtä aikaa moderni ja klassinen, aivan kuten uusi mallistomme. Kirpeä pakkasaamu Kivinokassa, Katajanokan jäänmurtajat,

Lisätiedot

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen ilot Koulun jälkeen rättipoikki, kotiin laahustin tien poikki. Ajattelin: voisin mennä nukkumaan, ihan vain hetkeksi torkkumaan. Sitten

Lisätiedot

kielipassi Moduuli 1

kielipassi Moduuli 1 kielipassi Moduuli 1 minä ja lähipiiri MINÄ / IHMINEN / MODUULI 1 / A1.3 Osaan kertoa perustiedot itsestäni kirjallisesti ja suullisesti. Osaan vastata henkilötietokysymyksiin. Osaan täyttää henkilötietolomakkeen.

Lisätiedot

Asiakastyytyväisyystutkimus Henkilöstöravintolat TERRA

Asiakastyytyväisyystutkimus Henkilöstöravintolat TERRA Asiakastyytyväisyystutkimus Henkilöstöravintolat syyskuu 2015 TERRA FI1179(2) Tavoitteet ja toteutus Sodexon asiakastyytyväisyystutkimuksen päätavoitteina on: - seurata asiakkaidemme tyytyväisyyttä - tunnistaa

Lisätiedot

Asiakastyytyväisyystutkimus Henkilöstöravintolat. Nova

Asiakastyytyväisyystutkimus Henkilöstöravintolat. Nova Asiakastyytyväisyystutkimus Henkilöstöravintolat syyskuu 2015 Nova FI1184(1) Tavoitteet ja toteutus Sodexon asiakastyytyväisyystutkimuksen päätavoitteina on: - seurata asiakkaidemme tyytyväisyyttä - tunnistaa

Lisätiedot

Huomisen tiennäyttäjä

Huomisen tiennäyttäjä Huomisen tiennäyttäjä 75 huomisen tiennäyttäjä HUOMISEN TIENNÄYTTÄJÄ SKAL on jäsentensä näköinen ja arvostat niitä. Järjestömme valvoo kokoinen, maanteiden tavaraliikenteessä toimivien yritysten ja kuljetusyrittäminen

Lisätiedot

Keski-Suomen luontomuseo

Keski-Suomen luontomuseo Keski-Suomen luontomuseo Tehtävät 3-4 lk. Keski-Suomen luontomuseo Keski-Suomen luontomuseo 2 Tässä on museon pohjapiirros. Siihen on merkitty numeroilla, millä kohdalla kukin tehtävä tehdään. Pohjapiirros

Lisätiedot