Janne Thurman:...jotain voisi mahdollisesti seudulle tehdä. Virtuaalimuseo Grani Det virtuella museet Grani

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Janne Thurman:...jotain voisi mahdollisesti seudulle tehdä. Virtuaalimuseo Grani Det virtuella museet Grani"

Transkriptio

1 Janne Thurman:...jotain voisi mahdollisesti seudulle tehdä

2 Kauniaisten luoja - mitä muuta hän oli? Maaliskuun 15. päivää, jolloin Aktiebolaget Grankulla perustettiin, on yleisesti pidetty Kauniaisten yhdyskunnan syntymäpäivänä. Hankkeen primus motor ja yksi yhtiön osakkeenomistajista oli FT, pankinjohtaja Johan ( Janne) Thurman. Mutta kuka hän oli, ja mitä muuta hän teki kuin perusti Grankullan? Isännöitsijänä Ab Ph.U. Strengberg & K:ni tupakkatehtaassa Aktiivinen kunnallispolitiikassa. Jakobstad / Pietarsaari Lapsuusvuodet 1869-n.1880 Nykarleby / Uusikaarlepyy Kuopio Historian ja maantieteen opettajansijaisuus Kuopio svenska samskolanissa, kevätlukukausi Syntymäkaupunki1866, koulukaupunki : Svenska klassiska lyceum (nykyisin Katedralskolan i Åbo). Ylioppilas Åbo /Turku Grankulla / Kauniainen Helsingfors / Helsinki Helsingin Osakepankin paikalliskonttorin johtaja Opiskelijaksi Helsingin yliopistoon 1888, filosofian kandidaatti 1892, filosofian lisensiaatti 1898 tutkimuksella Paraisten murre, äänne- ja muoto-oppi, filosofian tohtori Opettaja muun muassa kouluissa Nya svenska läroverket, Svenska reallyceum i Helsingfors ja Lönnbeckska samskolan. Opiskeluaikana toimittaja-avustajana Hufvudstadsbladet, Nya Pressen ja Helsingfors-Posten -lehdissä. Ura liike-elämän palveluksessa alkoi kun Thurman nimitettiin isännöitsijäksi 1898 Finsk Tidskrifts -painotaloon työnantajaksi tuli Frenckellin painotalo Ab palasi Helsinkiin Nylands Aktiebankin johtajaksi ja johtokunnan jäseneksi. Pankki fuusioitui Helsingin Osakepankin kanssa, jolloin Thurmanista tuli johtokunnan jäsen vuoteen 1925 saakka. Helsingin kaupunginvaltuutettu Janne T. toinen vasemmalta (istumassa): voimistelu Åbo Lycei Turnföreningenissä oli hyvin tärkeää.

3 GRANKULLA LÖYTYY Höyryjunan kuva Janne Thurman asettui Grankullaan terveyssyistä. Hänen lääkärinsä kehotti usein angiinaa sairastavaa potilastaan hakeutumaan pois Helsingistä, terveellisemmälle asuinseudulle. Kiivaan etsinnän jälkeen Thurman ja hänen vaimonsa Eugenie löysivät Grankullan HELSINKI RÄCKHALS (REKOLA) HOPLAKS (HUOPALAHTI) ALBERGA (LEPPÄVAARA) Vaimoni ja minä ryhdyimme melkein joka iltapäivä matkustamaan junalla Helsingin lähiseuduille löytääksemme sopivan asuinpaikana. Näillä retkillä tulimme sitten: GRANKULLA!!! Talven 1905 aikana ryhdyin miettimään, että jotain voisi tälle seudulle tehdä. Glimsin tilan omistajalta Johan Lönnbergiltä ostin kaksi tynnyrinalaa maata rautatieseisakkeen lähistöltä. Sinne nousi Villa Åsa. Se oli ensimmäisiä Grankullan vuonna 1904 avatun seisakkeen lähistölle rakennetuista huviloista. Janne Thurman omisti Villa Åsan vuoteen 1909 saakka. Thurman näki Grankullan seisaketta ympäröivän seudun mahdollisuudet asuinseutuna helsinkiläisille, jotka unelmoivat kodista rauhallisessa ja ilmalaadultaan puhtaassa ympäristössä. Uuden, vinna 1903 avatun rantaradan ansiosta yhteydet Helsinkiin olivat nopeat. Matka-aika Grankullasta oli vain noin puoli tuntia. glims tila Yritin muodostaa osakeyhtiön voidakseni ostaa Glimsin tilan ja palstoittaakseni maan. Käännyin lukuisten ystävieni puoleen, mutta vastaukseksi sain vain ei, ei ja ei.

4 AB GRANKULLA 1906 Lopulta käännyin henkilökohtaisen ystäväni Julius Tallbergin puoleen. Hän lupasi merkitä 10 osaketta markalla. Itse merkitsin viisi osaketta 5000 markan arvosta. Sitten käännyin, jälleen tuloksetta, lukuisten ihmisten puoleen. Julius Tallberg - pelastaja - ja taitava liikemies. Viimein otin yhteyttä ystäviini Privatbankenissa. Tulin onnellisella hetkellä. He olivat samana päivänä nostaneet osinkonsa, jotka olivat sinä vuonna epätavallisen suuret. Axel R. Ehrnrooth merkitsi 10 osaketta, Ch. Em. af Frosterus ja Henrik Kihlman kumpikin viisi, Karl Saurén, joka hälytettiin paikalle, merkitsi viisi. Olin onnistunut saamaan kasaan markkaa. Ab Grankulla perustettiin ja rahoilla ostettiin Glimsin tila. Maksoin Lönnbergille, Glimsin omistajalle, käteisenä markkaa, ja jätin markkaa, jotta työt teiden ja tonttien lohkomiseksi voitiin heti aloittaa. Jugendsali, joka rakennettiin 1904, oli osa Privatbankenin pankkia. Pankki lopetti toimintansa1922. Nykyisin sali on osa kahvilaa. Julius Tallberg oli osakkaana myös muissa maanhankintayhtiöissä. Ab Grankullan osakkaista Tallberg, Thurman, af Frosterus ja Ehrnrooth perustivat loppuvuodesta 1906 Ab Parkstad Wanda Puistokylä -maanhankintayhtiön. Sen tarkoituksena oli muodostaa asuinalue työväestölle. Janne Thurman oli yhtiön ensimmäinen toimitusjohtaja

5 OPINTOMATKA ULKOMAILLE Osakeyhtiö myönsi Janne Thurmanille stipendin ulkomaille, Tukholman, Kööpenhaminan ja Kristianian (Oslon) uusiin huvilakaupunginosiin tutustumista varten. Tein useita havaintoja, jotka olivat suureksi hyödyksi Ab Grankullalle, kirjoittaa Thurman muistelmissaan. Opintomatkan aikana täsmentyi muutamia Grankullan yhdyskunnan keskeisiä tavoitteita: Thurman matkusti aluksi laivalla Tukholmaan Siellä hän viipyi viisi päivää tutustuen kaikkiin seudun uusiin huvilayhdyskuntiin. suuret tontit suhteellisen väljä rakentaminen maaston muotoa seuraavat tiet Arkkitehti Lars Sonck sai tehtäväksi laatia asemakaavan junaradan pohjoispuolisille alueille. Maanmittari Immell ja minä teimme suunnitelmia radan eteläpuolelle Ersin ja Jorvin tiloista hankituille maille, kertoo Thurman. Janne Thurman ja Hugo Wadenstjerna olivat Grankullan yhdyskunnan ensimmäisiä asukkaita ja aktiivisia toimijoita; Thurman huvilayhdyskunnan luoja ja toimitusjohtaja, Hugo Wadenstjerna ensimmäinen asemapäällikkö. Palstoitussuunnitelma mukaan kaikki käypä maa lohkottiin niin suorin ja pitkin linjoin kun mahdollista. Vain suoperäinen maa ja vaikeasti hyödynnettävät kalliokielekkeet jätettiin lohkomatta. Yhtiö myi ensin tontit, jotka sijaitsivat lähimpänä rautatietä, jotta seutu näyttäisi houkuttelevammalta. Asutuksen levittämiseksi kauemmaksi, lohkottiin pääteiden varsille tontteja sopivan matkan päähän toisistaan. Jotta seudusta saataisiin asuttavampi rakennettiin teitä, kaivettiin ojia, kuivattiin soita ja kaadettiin metsiä.

6 Janne Thurman oli aktiivinen, jotta rautatieseisake saataisiin kohotettua asemaksi. Hän kertoo muistelmissaan: Rautatiehallituksessa oli tehty suunnitelmia perustaa asema Espoon ja Pitäjänmäen välille. Kilo oli se paikka, johon aseman oli määrä tulla. Mutta minä ja toimittaja Julius Hirn olimme toista mieltä. Grankullassa oli kylätie, jota kautta kuljetettiin suuria tavaramääriä etelään ja pohjoiseen. Kilossa ei sen sijaan ollut vastaavaa tietä. Yhden talven kuljimme Hirmin kanssa talosta taloon, esittelimme Hirnin kirjoittaman vetoomuksen Grankullan puolesta ja keräsimme nimiä siihen. Sitä paitsi AB Grankulla oli luvannut ilmaista maata asemaa varten. Kilpailijat Kilossa olivat tässä suhteessa nuukempia. MAAGINEN OTE Thurmanin aikaan Grankullan seutu alkoi saada muotoaan. Rautatieseisakkeen ympärille muodostui vilkas yhdyskunta, jonka kantavana voimana oli Thurman. Grankulla oli osa Espoota. Grankullan rautatieasema avattiin tavaraliikenteelle1907 ja henkilöliikenteelle Kuva on vuodelta Tohtori Axel Limnell halusi perustaa hoitolaitoksen pääkaupungin välittömään läheisyyteen. Monta päivää kiertelimme Grankullan seudulla, ja viimein hän löysi sopivan paikan, sen jossa Bad Grankulla nyt seisoo. Tärkein kysymys oli: Onko siellä vettä?. Kyllä oli, sillä Blåbrinksbackenissa pulppusi lähde toisensa vieressä. Bad Grankulla, joka tunnetaan nimellä Kauniala nykyisin, avattiin Yhteiskoulurakennus valmistui Muistemissaan Janne Thurman toteaa, että koulu oli hyvintoimivan yhdyskunnan perusvaatimus. Tavoitteen saavuttamiseksi työskenneltiin ahkerasti. Kaikessa hiljaisuudessa tein parhaani jotta koulu saataisiin aikaiseksi, mutta myös muut vahvat voimat olivat liikkeellä. Koulutoiminta voitiin aloittaa tilapäistiloissa jo Varsinainen koulurakennus valmistui 1909 ja sen laajennus Grankulla samskolan oli Espoon ensimmäinen oppikoulu.

7 LIIKETOIMI KANNATTI! Ab Grankullan toimitusjohtajana Janne Thurman vastasi yhtiön toiminnasta ja yhdyskunnan kehittämisestä vuosina , siihen saakka kun hän muutti Pietarsaareen. Yhtiön osakkaat saivat sijoituksensa takaisin vuodessa! Parempaa valintaa ei olisi voitu tehdä ja hän otti tehtävänsä niin vakavasti kuin saattoi tehdä henkilö, jolla on jossakin asiassa oma, selväpiirteinen intressinsä. Hän omistautui täysin työlleen ja otti itse selvää, missä tarvitsi ojittaa hän tunsi jokaisen puun ja jokaisen mäen, puhumattakaan kaikista ihmisistä; sekä niistä, jotka jo paikkakunnalla asuivat, että niistä joita tuli lisää, kirjoitti Grankullassa usein vieraillut professori Alma Söderhjelm Thurmanista vuonna Ennen osakeyhtiö aikaa oli seudulle rakennettu 10 huvilaa vuosina Huvilayhdyskunnan perusta syntyi viiden vuoden intensiivisen rakennuskauden aikana vuoden 1910 molemmin puolin. Vuoteen 1912 mennessä Grankullassa oli muodostettu 497 kiinteistöä. Vuosi 1908 oli ennätysvuosi, jolloin Ab Grankulla teki 249 kiinteistökauppaa. Vaikka Thurmanin hanke ei herättänyt aluksi ihastusta, saattoivat yhtiön osakkaat olla tyytyväisiä lopputulokseen: he saivat sijoittamansa rahat takaisin vuodessa. Liikemies Gunnar Waenerberg osti tonttinsa1907. Villa Gunnarsberg Maisterintiellä valmistui Grankullasta tuli Kauniainen 1930-luvulla, virallisesti Thurmanin puistotie 1910-luvun alussa.

8 PALUU GRANKULLAAN Thurman asui Pietarsaaressa ja sitten Helsingissä ennen paluutaan takaisin Grankullaan. Janne, Eugenie-vaimo ja tyttäret Greta ja Brita asuivat uudessa, Yhtiöntien varteen rakennetussa huvilassa Grankulla Underrättelser tiesi kertoa marraskuussa 1913 entisen kuninkaamme Jannen rakennuttavan taloa itselleen Grankullaan. Rakenteilla tuolloin ollut huvila tunnetaan nykyisin nimellä Villa Wulff. Vuonna 1916 valmistuneen huvilan on suunnitellut arkkitehti Waldemar Aspelin ja puutarhan arkkitehtitoimisto Paul Olsson. Huvila on yksityisomistuksessa ja se on suojeltu asemakaavassa. Villa Thurmanissa asuivat myös Jannen äiti Sofia Thurman sekä vaimon vanhemmat konserttimestari Anton ja Serafima Sitt. Kuvassa Janne vieressä Janne istuu tytär Brita. Janne toimi Helsingin Osakepankin (Helsingfors Aktiebank) Kauniaisten konttorin johtajana Paluunsa jälkeen Thurman osallistui jonkun verran Espoosta itsenäistyneen yhdyskunnan johtotehtäviin. Hänet valittiin taajaväkisen yhdyskunnan valtuustoon vuonna 1917 ja ensimmäiseen kauppalanvaltuustoon vuonna 1920, mutta hän hoiti kumpaakin luottamustointa vain lyhyen aikaa. Lisäksi hän oli 1920-luvun alussa kauppalan talouskriisiä selvittäneen talousvaliokunnan jäsen yhdessä kauppaneuvos Wilhelm Bensowin ja liikemies Lennart Bärlundin kanssa.

9 POISMENO Janne Thurman kuoli 65-vuotiaana Siunaus tapahtui Betlehemkirkossa ja Thurman sai vimeisen leposijansa Kauniaisten hautausmaalta. Hautausmaa oli perustettu Bembölentien varteen neljä vuotta aiemmin, konsuli Frans Stockmannin lahjoittamalle maalle. Betlehemkirkko valmistui Arkku kannetaan kirkosta. Perhehauta. Käsikirjoitus ja graafinen suunnittelu: Jaana af Hällström Valokuvat: Kauniaisten paikallishistoriallinen arkisto Jaana af Hällström (Betlehemkirkko, Jugendsali, Villa Wulff, Glims, hautakivi) Museoviraston historiallinen kuva-arkisto (Thurman & Wadenstjerna). Tuottaja: Kauniaisten kaupungin kulttuuritoimisto (2010).

- - _ - ^_.^ -...-..^ ^...^..-...-... -... ^... ^...n tina.. ^..^.-..r.. rc. c.. KARL LINDAHLIN VILLA PELANDER KAUNIAISTEN HUVILA- KAUPUNGISSA

- - _ - ^_.^ -...-..^ ^...^..-...-... -... ^... ^...n tina.. ^..^.-..r.. rc. c.. KARL LINDAHLIN VILLA PELANDER KAUNIAISTEN HUVILA- KAUPUNGISSA - - _ - ^_.^ -....-..^ ^...^..-...-.... -... ^...... ^.....n tina.. ^..^.-..r.. rc. c.. KARL LINDAHLIN VILLA PELANDER KAUNIAISTEN HUVILA- KAUPUNGISSA Ulla Ranta 1988 SISÄLTÖ POIS KAUPUNGISTA 1 OY GRANKULLA

Lisätiedot

Hyvää matkaa! Trevlig resa!

Hyvää matkaa! Trevlig resa! Hyvää matkaa! Trevlig resa! Grankulla järnvägstation 100 Kauniaisten rautatieasema RANTARATA / Kustbanan Helsingin ja Turun yhdistävä rautatie valmistui vuonna 1903. Seuraavana vuonna radan varteen avattiin

Lisätiedot

PUKINMÄEN VPK 90 VUOTTA PALOKUNTATOIMINTAA PUKINMÄELLÄ 1912-2002

PUKINMÄEN VPK 90 VUOTTA PALOKUNTATOIMINTAA PUKINMÄELLÄ 1912-2002 PUKINMÄEN VPK 90 VUOTTA PALOKUNTATOIMINTAA PUKINMÄELLÄ 1912-2002 PALOKUNNAN JOHDON TERVEHDYS On kulunut 15 vuotta siitä, kun edellisen kerran juhlistimme syntymäpäiviämme. Aikaa on kulunut, ja toiminta

Lisätiedot

TEKNIIKKAA JA TARINOITA RUNEBERGINKADULLA

TEKNIIKKAA JA TARINOITA RUNEBERGINKADULLA TEKNIIKKAA JA TARINOITA RUNEBERGINKADULLA Töölön puhelinkeskusrakennus 1915 2008 M E R J A K I H L A R I M O N O N E N TEKNIIKKAA JA TARINOITA RUNEBERGINKADULLA Töölön puhelinkeskusrakennus 1915 2008

Lisätiedot

ESPOON KESKUS. Keskusta Kiltakallio Suvela Tuomarila Suna. KESKUSTA noin 4 km ESPOON KOTIKAUPUNKIPOLUT. versio 11.7.2005

ESPOON KESKUS. Keskusta Kiltakallio Suvela Tuomarila Suna. KESKUSTA noin 4 km ESPOON KOTIKAUPUNKIPOLUT. versio 11.7.2005 ESPOON KOTIKAUPUNKIPOLUT Yhteistyössä [logot] Espoon kaupunki www.espoo.fi Uudenmaan liitto www.uudenmaanliitto.fi Suomen Kotiseutuliitto www.suomenkotiseutulitto.fi Espoon kaupunginosayhdistysten liitto

Lisätiedot

HENKILÖKOHTAISIA KOKEMUKSIA

HENKILÖKOHTAISIA KOKEMUKSIA 165 HENKILÖKOHTAISIA KOKEMUKSIA Siitä miten neljäkymmentäkolme alkoholistia toipui vaikeasta sairaudestaan. Alkaen erään AA:n perustajajäsenen, tri Bobin tarinasta, ovat kirjoitukset tässä jaettu kolmeen

Lisätiedot

ASMON MUISTELUKSIA. Kertomuksia. Toivomusten mukaisesti koetan hieman kertoilla näitä elämäni varrella sattuneita tapauksia.

ASMON MUISTELUKSIA. Kertomuksia. Toivomusten mukaisesti koetan hieman kertoilla näitä elämäni varrella sattuneita tapauksia. Kertomuksia. Toivomusten mukaisesti koetan hieman kertoilla näitä elämäni varrella sattuneita tapauksia. Kun olin aivan pieni ja pappani kuoli, olin ollut kovin onneton ja kulkenut surullisena hokien:

Lisätiedot

Kiertoajelu Pakilassa

Kiertoajelu Pakilassa Kiertoajelu Pakilassa Tämä kiertoajelu on toteutettu 6.10.2002 Pakila-Seuran 40-vuotisjuhlavuonna. Kertojana Tapio Suomi Lähdemme liikkeelle Etupellontieltä Pakin talosta, joka lienee Helsingin alueen

Lisätiedot

Martinranta 3 / 2014

Martinranta 3 / 2014 Martinranta 3 / 2014 Sisällys 3 5 6 14 18 20 23 24 27 34 36 38 39 Pääkirjoitus Syyskokouskutsu Telakkatoiminnan historiaa 4 Savenpolkija Kultasadetta kirkonmäelle Martinrantalaiset muumien maassa Vilkkilän

Lisätiedot

Jarmo Oksanen. Victor Reinhold Ek ja Loviselund Albergassa

Jarmo Oksanen. Victor Reinhold Ek ja Loviselund Albergassa Jarmo Oksanen Victor Reinhold Ek ja Loviselund Albergassa Kauppaneuvos Victor Ek oli oman aikansa merkittävimpiä helsinkiläisiä liikemiehiä. Vuoden 1885 huhtikuussa hän perusti pääkaupunkiin huolinta-

Lisätiedot

Suomikoti. Korkealaatuista vanhustenhuoltoa ja -hoitoa suomeksi! Suomikodin 20-vuotisjuhlan kunniaksi vuonna 2015 julkaistu historiikki

Suomikoti. Korkealaatuista vanhustenhuoltoa ja -hoitoa suomeksi! Suomikodin 20-vuotisjuhlan kunniaksi vuonna 2015 julkaistu historiikki Suomikoti Korkealaatuista vanhustenhuoltoa ja -hoitoa suomeksi! 1 Suomikodin 20-vuotisjuhlan kunniaksi vuonna 2015 julkaistu historiikki Suomikoti 20 år Finska äldreboendet Suomikoti i Stockholm är det

Lisätiedot

LEPPÄVAARAN BUSSILIIKENNE 1925-1971

LEPPÄVAARAN BUSSILIIKENNE 1925-1971 LEPPÄVAARAN BUSSILIIKENNE 1925-1971 Leppävaaran kansalaismuistipiiri / Juhani Kinnunen 3. 5. 2008 Kansilehden kuvassa Kustaa Aalto sekä August Jalon ja Kustaa Aallon yhteinen auto BROCKWAY noin vuonna

Lisätiedot

Haagan kotikaupunkipolut

Haagan kotikaupunkipolut Haagan kotikaupunkipolut Haagan kotikaupunkipolut Versio 2013 31.5.2013 reittejä 92013 km reittejä 67 kohdetta 99 km 67 12 kohdetta tietolaatikkoa 12 tietolaatikkoa 12 Julkaisijat Pro Haaga Pro Haga ry

Lisätiedot

HYVINKÄÄN KEHITYKSEN HISTORIAA: RA- KENTAMINEN JA KAAVOITUS. Hyvinkään maankäyttö ja rakentaminen 1800-luvun loppupuolelta 1960-luvulla

HYVINKÄÄN KEHITYKSEN HISTORIAA: RA- KENTAMINEN JA KAAVOITUS. Hyvinkään maankäyttö ja rakentaminen 1800-luvun loppupuolelta 1960-luvulla LIITE 7 A HYVINKÄÄN KEHITYKSEN HISTORIAA: RA- KENTAMINEN JA KAAVOITUS Hyvinkään maankäyttö ja rakentaminen 1800-luvun loppupuolelta 1960-luvulla Asemanseudun kehittyminen Hyvinkään nykyinen asemanseutu

Lisätiedot

Lauri Kärkkäinen Kiuruveden pojasta Helsingin kaupungingeodeetiksi

Lauri Kärkkäinen Kiuruveden pojasta Helsingin kaupungingeodeetiksi Maanmittaus 84:1 (2009) 5 Lauri Kärkkäinen 1903 1988 Lauri Kärkkäinen Kiuruveden pojasta Helsingin kaupungingeodeetiksi Risto Kärkkäinen 6 Lauri Kärkkäinen Kiuruveden pojasta Helsingin kaupungingeodeetiksi

Lisätiedot

Sukuseura Kanko ry. Jäsenlehden toimitus ja sivun valmistus: Sirpa ja Risto Karppinen

Sukuseura Kanko ry. Jäsenlehden toimitus ja sivun valmistus: Sirpa ja Risto Karppinen Jäsenlehti 1/2006 Sukuseura Kanko ry Sukuseura on perustettu v. 1998 ja rekisteröity v. 2000. Sukuseurassa on 210 jäsentä. Jäsenmaksunsa maksaneet jäsenet saavat 1-2 jäsenlehteä vuodessa. Jäsenlehden toimitus

Lisätiedot

LEHDEN JULKAISIJA: WIRMO-SEURA

LEHDEN JULKAISIJA: WIRMO-SEURA KOTISEUTUJULKAISU 2002 Wirmo-seuran johtokunta: Vas. Juhani Heino vpj., Matti Alistalo, Marja-Lea Visasalo, Annikki Valtanen, Terttu Kallio, Raimo Samsten, Marja Virpi pj., Jukka Marttila ja Eeva Rintama

Lisätiedot

Verkkoversio, osa 1 2. lisätty painos 2012, julkaistaan verkossa. Kannen kuva : Rudolf Koivu. Alkuperäinen teos julkaistiin painettuna v.

Verkkoversio, osa 1 2. lisätty painos 2012, julkaistaan verkossa. Kannen kuva : Rudolf Koivu. Alkuperäinen teos julkaistiin painettuna v. Verkkoversio, osa 1 2. lisätty painos 2012, julkaistaan verkossa. Kannen kuva : Rudolf Koivu. Alkuperäinen teos julkaistiin painettuna v. 1997 NIKINMÄEN HISTORIIKKI 2. lisätty painos v. 2012, julkaistaan

Lisätiedot

SOTILASLÄÄKETIETEEN AIKAKAUSLEHTI 2/2010

SOTILASLÄÄKETIETEEN AIKAKAUSLEHTI 2/2010 SOTILASLÄÄKETIETEEN AIKAKAUSLEHTI 2/2010 SOTILASLÄÄKETIETEEN AIKAKAUSLEHTI ANNALES MEDICINAE MILITARIS FENNIAE Vuodesta 1926, vuosikerta (vol.) LXXXV PÄÄTOIMITTAJAT Lääkintämajuri Pekka Honkavaara, LT,

Lisätiedot

Wanha Tuomas. Vanhan Rautalammin Korhosten sukuseuran historiikki, osa 1

Wanha Tuomas. Vanhan Rautalammin Korhosten sukuseuran historiikki, osa 1 Vanhan Rautalammin Korhosten sukuseuran historiikki, osa 1 1.Toiminnan alkuvaiheet Vanhan Rautalammin Korhosten Sukuseura perustettiin vuonna 1953, siis yli 50 vuotta sitten. Sukuseuran perustamisesta

Lisätiedot

Nikinmäen Omakotiyhdistys NIKO ry 2012

Nikinmäen Omakotiyhdistys NIKO ry 2012 2. lisätty painos 2012, julkaistaan verkossa. Kannen kuva : Rudolf Koivu. Alkuperäinen teos julkaistiin painettuna v. 1997 NIKINMÄEN HISTORIIKKI 2. lisätty painos v. 2012, julkaistaan verkkoversiona, kolmena

Lisätiedot

Lisan koulusta Tieteiden taloksi Hannu Heikkilä

Lisan koulusta Tieteiden taloksi Hannu Heikkilä Lisan koulusta Tieteiden taloksi Hannu Heikkilä Säätytalon peruskorjauksen yhteydessä 1990-luvun alussa alkoi yhä useammin kuulua kannanottoja, etteivät tieteelliset seurat sopisikaan enää entistä ehompaan

Lisätiedot

Kellokosken sairaala

Kellokosken sairaala Kellokosken sairaala Rakennushistoria- ja kulttuuriympäristöselvitys 13.12.2013 Kellokosken sairaala Rakennushistoriallinen alueselvitys 13.12. 2013 Arkkitehtitoimisto ark-byroo 1 Tilaaja Tilaaja: Tuusulan

Lisätiedot

Syyrin Sanomat 2011. Sukua Finlaysonin kirkon luona

Syyrin Sanomat 2011. Sukua Finlaysonin kirkon luona Syyrin Sanomat 2011 Sukua Finlaysonin kirkon luona SISÄLLYS TOIMITTAJALTA..3 HYVÄT SUKULAISET.. 4 SIHTEERIN PALLILTA..5 IN MEMORIAM KAIJA KURKELA 6 KUVA-ALBUMI TAMPEREEN SUKURETKESTÄ... 7 MATTI ÄÄRILÄ,

Lisätiedot

Maria Wiik: Johannes Takasen muotokuva, 1885. Kuvataiteen keskusarkisto. Johannes Takanen 8.12.1849 30.9.1885

Maria Wiik: Johannes Takasen muotokuva, 1885. Kuvataiteen keskusarkisto. Johannes Takanen 8.12.1849 30.9.1885 Johannes Takasen juhlavuosi 2009 160 vuotta Johannes Takasen syntymästä Maria Wiik: Johannes Takasen muotokuva, 1885.. Johannes Takanen 8.12.1849 30.9.1885 Tämä on lyhyt kertomus kuvanveistäjä Johannes

Lisätiedot

Kesä Salmessa porvarillista huvilakulttuuria Oulun Toppilansalmessa

Kesä Salmessa porvarillista huvilakulttuuria Oulun Toppilansalmessa Kesä Salmessa porvarillista huvilakulttuuria Oulun Toppilansalmessa Ulla Pohjamo pro gradu tutkielma Jyväskylän yliopisto Taiteiden ja kulttuurin tutkimuksen laitos kl 2003 2 SISÄLTÖ Alkusanat OSA I: Huvilaelämää

Lisätiedot

Jarmo Peltola TIEDETTÄ JA TAIDETTA TUKIEN

Jarmo Peltola TIEDETTÄ JA TAIDETTA TUKIEN Jarmo Peltola TIEDETTÄ JA TAIDETTA TUKIEN PIRKANMAAN KULTTUURIRAHASTO 1961 2011 Jarmo Peltola TIEDETTÄ JA TAIDETTA TUKIEN PIRKANMAAN KULTTUURIRAHASTO 1961 2011 Suomen Kulttuurirahasto Kannen valokuva:

Lisätiedot

Verkkoversio, osa 2 2. lisätty painos 2012, julkaistaan verkossa. Kannen kuva : Rudolf Koivu. Alkuperäinen teos julkaistiin painettuna v.

Verkkoversio, osa 2 2. lisätty painos 2012, julkaistaan verkossa. Kannen kuva : Rudolf Koivu. Alkuperäinen teos julkaistiin painettuna v. Verkkoversio, osa 2 2. lisätty painos 2012, julkaistaan verkossa. Kannen kuva : Rudolf Koivu. Alkuperäinen teos julkaistiin painettuna v. 1997 NIKINMÄEN HISTORIIKKI SISÄLLYSLUETTELO Osa 1 1. Historiikin

Lisätiedot

WIVI LÖNN, ARKKITEHTI

WIVI LÖNN, ARKKITEHTI WIVI LÖNN, ARKKITEHTI JOHDANTO Wivi Lönn (1872-1966) oli ensimmäinen suomalainen oman arkkitehtitoimiston perustanut nainen. Hän opiskeli arkkitehdiksi 1890-luvulla, aikana jolloin naisia hyväksyttiin

Lisätiedot

Denise Bellon (1902-1999) oli kuuluisa ranskalainen naisvalokuvaaja,

Denise Bellon (1902-1999) oli kuuluisa ranskalainen naisvalokuvaaja, Vasemmalla koivupinot suksia varten ja oikealla naiset puleeraamassa eli kiillottamassa suksia 1939. (Denise Bellon) Denise Bellon (1902-1999) oli kuuluisa ranskalainen naisvalokuvaaja, joka kiersi vuonna

Lisätiedot