MATKAILIJAN OPAS 2015

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "MATKAILIJAN OPAS 2015"

Transkriptio

1 MATKAILIJAN OPAS 0

2 Välimatkoja Raumalle Porista km Turusta km Tampereelta km Helsingistä km Vaasasta km Jyväskylästä km Oulusta km Rauma Tampere Turku Helsinki Tervetuloa Raumalle Ol niingon gotonas! SISÄLTÖ Vanha Rauma... Sammallahdenmäki... Kulttuuri ja taide...0 Pitsi... Ostoskohteet... Kahvilat, ravintolat ja majoitus... Lapsiperheille... Raumaan on helppo rakastua se on yksi Suomen vanhimmista kaupungeista ja tunnettu pitseistään ja omanlaisesta giälestään. Rauma on kulttuurikaupunki, jota ilmentävät useat museot, rikas historia ja monet tapahtumat. Rauma perustettiin vuonna. Kaupungilla on pitkät perinteet merkittävänä teollisena keskuksena ja kauppapaikkana, jossa historia ja nykypäivä yhdistyvät luoden kaupungista viihtyisän ja eloisan. Meri...0 Saaristo... Talvi ja joulu... Tapahtumat... Kartat...0 Palveluhakemisto... Rauma on kahden UNESCOn maailmanperintökohteen, Vanhan Rauman ja Sammallahdenmäen hautaröykkiöalueen, kaupunki. Meri- ja saaristokaupunki Rauma on pienestä kylästä kasvanut vireäksi teollisuus- ja satamakaupungiksi, jossa asukkaita on noin Retkeily ja harrastukset... Lue esitteen sivuilta, millaisia kommentteja ja ajatuksia raumalaisilla on omasta kaupungistaan! Tunnistat ne -merkistä. Tietoja esitteestä: Rauman matkailuesite Matkailijan opas 0. Julkaisija ja kustantaja: Rauman kaupunki, Viestintä- ja matkailupalvelut. Taitto ja ulkoasu: Mainostoimisto SST. Painopaikka: Newprint Oy. Esite on painettu PEFC-sertifioidulle paperille. Painos: 000. Kuvat: Rauman kaupungin kuvapankki. Tiedot on kerätty marraskuussa 0. Esitteen julkaisija ei vastaa muutoksista tai esitteessä mainittujen yhteystietojen, aukioloaikojen, hintojen tai muiden vastaavien tietojen oikeellisuudesta. Arvostan raumalaisten välittömyyttä ja lämminhenkisyyttä. Täällä on lupsakka ja ystävällinen ilmapiiri. Kaupoissa, virastoissa, jopa terveyskeskuksessa ollaan ystävällisiä ja tuttavallisia. Eräs turkulainen sanoi osuvasti, että raumalaiset ovat Satakunnan savolaisia.

3 Vanha Rauma lukuina: pinta-ala 0 ha rakennuksia n. 00 asukkaita n. 00 #VisitRauma Jaa omat Raumaelämyksesi ja nauti muiden jakamista valokuvista. Vanha Rauma kaupungin sykkivä sydän Paljon vanhaa, paljon uutta Vanha Rauma on viehättävä sekoitus historian havinaa ja nykyajan henkeä. Vanha Rauma on Pohjoismaiden laajin, yhtenäisin ja parhaiten säilynyt vanha puukaupunkialue, ja se elää vahvasti tätä päivää. Arvokas miljöö ja hyvin säilyneet rakennukset tarjoavat ainutlaatuisen ympäristön moderneille palveluille. Vanha Rauma hyväksyttiin UNESCOn maailmanperintöluetteloon vuonna. Omaleimainen Vanha Rauma on ainutlaatuinen esimerkki vanhasta pohjoismaisesta puukaupungista. Vanhassa Raumassa asutaan, työskennellään ja harrastetaan historiallisessa ympäristössä. Koko kaupungin keskus on Kauppatori, jonka ympärillä on toistasataa kauppaa ja useita viehättäviä kahviloita, ravintoloita ja taiteilijoiden työhuoneita. Vanhassa Raumassa välimatkat ovat lyhyitä, puodit ja nähtävyydet sijaitsevat kävelyetäisyydellä toisistaan. Kaupunkikuvalle tunnusomaisia ovat kapeat ja mutkittelevat kadut ja kujat, jotka noudattavat keskiajalta peräisin olevia linjoja. Tyypillisiä piirteitä ovat myös epäsäännölliset tontit sekä komeat portit ja pihoja rajaavat lauta-aidat. Kahvilaelämää Rennosta kahvihetkestä voit nauttia Vanhan Rauman perinteisessä kahvilaympäristössä tai modernissa miljöössä. Muista käydä herkuttelemassa kesällä myös Kontion kahvilan maankuuluilla vaniljamunkeilla! Aamuvirkuille suosittelemme paikallista tapaa nauttia pystökaffeet torilla.

4 VANHAN RAUMAN KIEHTOVAT KOHTEET Arvostan Vanhaa Raumaa, Rauman historiaa ja nähtävyyksiä. Kalatori ja Pyhän Kolminaisuuden kirkon rauniot Vanhimman kaupunkiasutuksen oletetaan sijainneen Kalatorin tienoilla. Meren aallot huuhtoivat näitä seutuja vielä 00-luvulla. Kalatorin laidalla sijaitsevat vuonna 0 palaneen Pyhän Kolminaisuuden kirkon rauniot. Kirsti-museo Kirstin pihapiiri rakennuksineen kertoo 00-luvun ja 00-luvun alkupuolen rakennustavasta. Talon omistajana on ollut merimiehiä, työmiehiä ja käsityöläisiä. Kirsti ehti olla 00 vuotta saman suvun omistuksessa ennen kuin se 0-luvulla siirtyi museolle. Museo esittelee omistaja- ja vuokralaisperheiden asumista 00-luvulla. Kesäkohde. Rauman Pyhän Ristin kirkko Kaupungin perustamisen aikoihin Fransiskaanien saarnaveljestö rakensi fransiskaaniluostarin, jonka yhteyteen rakennettiin kirkko. Se vihittiin käyttöön vuonna. Myöhemmin luostari lakkautettiin ja luostarikirkko jatkoi aikanaan toimintaansa luterilaisena Pyhän Ristin kirkkona. Kaunis Pyhän Ristin kirkko on vuodesta toiseen yksi suosituimpia käyntikohteita Raumalla. Hauenguano Hauenguanossa yhdistyvät Vanhan Rauman kaksi pääkatua: Kauppakatu ja Kuninkaankatu. Kaupunki oli tulliaidan ympäröimä 00-luvun alkupuolelta vuoteen 0. Tuolloin kaupunkiin tultiin Porin tullin kautta, joka sijaitsi tällä kohtaa. Hauenguanossa, Pinnalan talossa, toimii Rauman taidemuseo ja alueella on useita kädentaitajien työhuoneita ja myymälöitä. Marela-museo Kauppias- ja laivanvarustajasukujen kotimuseo, jonka päärakennus on saanut nykyisen uusrenessanssivuorauksen 00-luvun lopulla. Tuolloin talo oli johtaviin porvareihin kuuluvan Gabriel Granlundin omistuksessa. Sisätilojen koristeelliset kaakeliuunit, ovet, kattojen maalaukset ja paneloinnit kertovat vauraudesta ja museosisustus vanhan laivanvarustajaperheen elämäntavasta. Vanha Raatihuone -museo Torin laidalla on Vanha Raatihuone (), joka toimii nykyisin museona. Esillä on pitsinnypläykseen liittyvää esineistöä sekä vaihtuvia näyttelyjä. Vanha Raatihuone edustaa lähinnä barokkityyppiä, mutta rakennuksen perusmuoto, kaksikerroksinen tornilla varustettu raatihuone, on tuttu jo keskiajan kaupungeista. Kitukränn Kuninkaankadun ja Kauppakadun välissä kulkee Suomen kapeimmaksi mainittu katu Kitukränn. Sen varrella on hauska fraktuuralla kirjoitettu kieltotaulu. Vanhan Rauman kartta on esitteen sivulla. Alueeseen voi tutustua myös mobiilisovellusten avulla. Katso lisätietoa josta voit tilata myös painetun karttaesitteen. Tammela Korjausrakentamiskeskus Tammela on toiminnallinen näyttelykeskus, jossa esitellään miten vanhaa kulttuurihistoriallisesti arvokasta hirsirakennusta korjataan ja ylläpidetään. Tammelassa voi tutustua myös perinnerakentamis- ja maailmanperintönäyttelyihin.

5 VUODENKIERTO SÄVYTTÄÄ MAISEMAA, MUUTTAA TUNNELMAA Sammallahdenmäki myös mobiilissa: N Salaperäisen Sammallahdenmäen arvoitus on ratkaisematta Sammallahdenmäki on ainutlaatuinen muinaisjäännösalue, joka merkittiin maailmanperintöluetteloon vuonna Suomen ensimmäisenä arkeologisena kohteena. Röykkiöalue on mielenkiintoinen kokonaisuus, joka kertoo skandinaavisella pronssikaudella ja varhaisella rautakaudella (00 0 ekr.) Länsi-Suomessa eläneen yhteisön uskonnosta ja hautaustavoista. Vajaan kilometrin mittaisella alueella sijaitsee hautaröykkiötä, jotka ovat muodoltaan ja kooltaan erilaisia. Suurinta ja tunnetuinta alueen latomuksista kutsutaan vanhan tarun mukaan Kirkonlaattiaksi. Kansantarinan mukaan sen arveltiin olevan hiisien keskenjäänyt kirkko. Tämä suuri muinaisjäännös on muodoltaan lähes nelikulmainen tasainen latomus. Kevät Kesä Syksy Sammallahdenmäen luonto herää keväällä; puiden silmut aukeavat lehdiksi, suopursu tuoksuu, orvokit ja lemmikit kurottavat kohti aurinkoa. Vanhalta merenlahdelta, ruohottuneelta Saarnijärveltä, kantautuu satojen muuttolintujen ääni. Käki kukkuu, joutsenet ja kurjet huutelevat, pikkulinnut sirkuttavat. Havumetsäinen maisema täyttyy harmaan ja vihreän eri sävyistä. Vilkkaasta kesäajasta huolimatta alueella on rauhallista. Aurinkoisena päivänä kallioharjanteilla saattaa olla paahtavan kuumaa. Juomatauolla istuessa voi vain ihmetellä, miten paljon aikaa ja vaivaa röykkiöiden rakentamiseen on käytetty. Syksyllä Sammallahdenmäen kallioita ja kiviröykkiöitä värittävät maaston eriväriset sammaleet, jäkälät ja kanervat. Puiden karistettua lehtensä maisema on läpinäkyvä. Kirkonlaattian viereltä voi tähyillä kauas muinaiselle merelle, kuunnella tuulen suhinaa ja korppien ääntelyä miettiä, miten muinaiset kulkijat valmistautuivat talveen. Näin pääset perille P Sammallahdenmäki sijaitsee Lapin Kivikylässä, noin 0 kilometriä Rauman keskustasta. Sammallahdenmäellä voi vierailla omatoimisesti: alueelle on hyvät opasteet valtatie :lta ja :lta. Paikan päällä on hyvä parkkipaikka, opastaulut sekä esitteet. P Rauman maailmanperintökohteissa, Vanhassa Raumassa ja Sammallahdenmäellä, voi vierailla omatoimisesti tai oppaan johdolla. Tilaa karttaesite tai opaspalvelu Rauman matkailuneuvonnasta: tai 0.

6 RAUMALLA EI OLE TYLSIÄ MUSEOITA Taide ja kulttuuri ovat raumalaisten arkipäivää. Rauman kulttuurielämä on pikkukaupungiksi monipuolista. Teos: Szilvia Vihriälä Lönnströmin kotimuseo Teresia ja Rafael Lönnströmin kotimuseo esittelee raumalaisen tehtailijapariskunnan ainutlaatuisen edustuskodin ja taidekokoelman. Kesällä 0 esillä on kaksi erikoisnäyttelyä omista kokoelmista: tanskalaista posliinia ja uudempaa kuvataidetta. kotimuseo Rauman merimuseo Rauman merimuseo sijaitsee vuonna 00 valmistuneessa Rauman vanhassa merikoulussa. Merimuseo esittelee kaupungin rikkaan merenkulkuperinteen. Museossa valokeila kohdistuu laivojen lisäksi myös merimiehiin. Kohde soveltuu hyvin myös kokouskäyttöön ruokailuineen. Kerttu Horila: Kolme Sulotarta Kuvasto 0 Vahvoja elämyksiä, kulttuuria ja taidetta Rauma on todellinen museoiden ja kuvataiteen ystävien kaupunki. Kaupungin museoissa on nähtävää ja koettavaa kaikenikäisille. Museoissa pääsee tutustumaan muun muassa pitsinnypläykseen ja merenkulun historiaan sekä kaupunkiasumiseen eri aikoina Vanhan Rauman sydämessä. Näköaloja voi käydä ihastelemassa Rauman vesitornista, josta on upeat näkymät yli koko kaupungin keskustan. Merelliset maisemat avautuvat parhaiten ihailtaviksi Kiikartornista Syväraumanlahden rannalta. Rauman taidemuseo Vanhan Rauman alueella sijaitsevassa Pinnalan talossa toimiva Rauman taidemuseo järjestää vuosittain useita näyttelyitä. Kesän 0 näyttely esittelee taiteilija Eila Minkkisen tuotantoa. Taidemuseossa on esillä myös teoksia Rauman kaupungille lahjoitetusta Eino Valtosen kokoelmasta, johon kuuluu suomalaisen kultakauden taiteen helmiä kuten Akseli Gallen-Kallelan ja Elin Danielson-Gambogin teoksia. Museota ylläpitää Rauman taidemuseon Säätiö. Museon rakennukset ovat valmistuneet vuosina ja. Teos: Eila Minkkinen, Meduusa, kupariveistos/valokuva: Veikko Niinimäki Taiteilijoiden kaupunki Rauman taidemuseo, kaupungissa toimivat ammattitaiteilijat sekä aktiiviset kuvataiteen parissa työskentelevät yhdistykset, kuten Rauman Taiteilijaseura, Rauman Taidegraafikot, Keramiikkaryhmä Keramos, Art Hauenguano, Inspira ja kansainvälinen yhteisötaiteen taiteilijavierasohjelma RaumArs, luovat kaupunkiin monipuolisen ja aktiivisen kuvataideympäristön. 0

7 RAUMALAISET OVAT YLPEITÄ PITSIPERINTEESTÄÄN Rauman Pitsiviikko...0 Pitsiä, pitsiä Pitsistä on moneen, se näkyy ja kuuluu. Perinteisen pellavalangasta nyplätyn pitsiliinan ohella se taipuu metallista nyplättynä koruiksi, koreografiana tanssiin, taiteeksi ja installaatioksi tai graafikon käsissä visuaaliseksi ilmeeksi ja kansainväliseksi pitsiseminaariksi. Ennen kaikkea se yhdistää raumalaisia, jotka ovat ylpeitä perinteestään. Pitsiviikolla on ohjelmaa koko perheelle Pitsiviikolla on vuosittain kansainvälisiä pitsivieraita vuonna 0 Saksasta jotka esittelevät oman pitsiperinteensä ohella myös sitä kehitystä, mitä heidän pitsiperinteensä on käynyt läpi vuosien varrella. Kädentaitojen ystävien suosima viikko tarjoaa pitsiohjelman lisäksi laajan kirjon erilaisia näyttelyitä sekä musiikki- ja teatteriesityksiä koko perheelle. Mustan Pitsin Yö..0 Pitsiviikon jokavuotinen huipennus on iloinen kansanjuhla Mustan Pitsin Yö. Kaupunki menee sekaisin pitsistä: keskusta täyttyy tapahtumista, liikkeet ovat auki myöhäiseen iltaan ja riehakasta menoa riittää. Rauma on uniikki pitsikaupunki Pitsinnypläys on Raumalla vanha perinne. Raumalla on nyplätty ainakin 00-luvun puolivälistä lähtien, ja varsinaiseksi loistokaudeksi muodostui tykkimyssyjen muotikausi. Kaupungin nyplääjät ansaitsivat käsityöllään vuosittain niin huomattavan rahasumman, että maaherran mielestä nypläystä oli pidettävä teollisuutena, varsinkin kun sitä Raumalla harjoitettiin enemmän kuin missään muualla maassa. Nykyään raumalaisilla on vain mielikuvitus rajana pitsin käytölle. Tämän voi todeta vaikka Vanhalla Raatihuoneella esillä olevassa näyttelyssä, museokaupassa ja Nyplääjät ry:n toimipisteessä Pits-Priiassa. Uutta, innostunutta nyplääjäsukupolvea kasvaa koko ajan. Knyplämine o enkla asi: men äärest viäre ja viärest ääre ja muist pannt tarppeks kiarui spindelin gondeihi. Nortamo-Seor Rauman Pitsiviikko Rauman Pitsiviikko järjestetään tänä vuonna jo. kerran. Perinteikkäästä otteestaan tunnettu tapahtuma on vuosien varrella kasvanut suureksi kaupunkifestivaaliksi. Pitsinnypläyksen lisääntynyt kansainvälisyys ja modernit suuntaukset ovat osaltaan elävöittäneet perinteistä ilmettä nykyaikaiseksi ja helposti lähestyttäväksi. Rauman giäl tällt tavall Raumallp pruukata sann Rauman murteen syntyvaiheista ei ole tarkkaa tietoa, mutta satamakaupunkiin vaikutteita tuoneiden merimiesten ansiosta siinä on paljon muiden kielien sanastoa. Ominaista on muun muassa sanojen pätkiminen ja jaarittelu. Raumalaisen kirjallisuuden suurmies Frans Hjalmar Nordling, kirjailijanimeltään Hj. Nortamo, tuli tunnetuksi Rauman kielen, raumalaisen kotiseutuaatteen ja -hengen vaalijana sekä raumalaisen hauskanpidon mestarina.

8 Vanhan Rauman avoimet pihat ja pihakirppikset...0 KAUPUNKI TÄYNNÄ VIEHÄTTÄVIÄ OSTOSKOHTEITA Leppoisaa torielämää Rauman Kauppatori Vanhan Rauman sydämessä on kaupungin ehdoton keskipiste. Kauppatori palvelee ympäri vuoden maanantaista lauantaihin. Kesäaikana torilla järjestettävät ohjelmalliset iltatorit ovat suosittuja ja niiden leppoisa tunnelma ihastuttaa. Laadukkaita käsitöitä ja matkamuistoja Raumalaiset taiteilijat ja käsityöläiset ovat tunnettuja taidoistaan. Heidän liikkeensä tarjoavat runsaasti persoonallisia ja laadukkaita vaihtoehtoja matkamuistoiksi ja tuliaisiksi. Suosittuja kotiin viemisiä ovat muun muassa erilaiset pitsituotteet kuten korut, liinat ja kirjanmerkit. Rauma on loistava ostospaikka Rauman lukuisat ostoskohteet, kuten Vanhan Rauman palvelevat ja persoonalliset erikoisliikkeet vaatekaupat, lahjatavaroita myyvät pikkuputiikit ja etenkin monet sisustus- ja antiikkiliikkeet kutsuvat tutustumaan monipuoliseen tarjontaan. Vanhan Rauman alueella on reilu sata putiikkia, joiden tarjontaa täydentävät muut keskustan liikkeet. Ja mikä parasta, liikkeet sijaitsevat kävelymatkan etäisyydellä toisistaan. Kauppojen aukioloajat vaihtelevat vuodenaikojen mukaan, tarkistathan ne ennen saapumistasi! Katso esitteen sivuilta poimintoja liikkeistä, jotka myyvät sisustus- ja lahjatavaroita sekä tuliaisiksi sopivia tuotteita. Houkuttelevia kirpputoreja Raumalla kirpputoritoiminta on aktiivista; kaupungissa on useita ympäri vuoden avoinna olevia kirpputoreja. Kierrä vaikka kaikki ja tee hyviä löytöjä! Arvostan Rauman persoonallista ja viihtyisää kaupunkikeskustaa. Palvelu on erinomaista, ihmiset ystävällisiä ja puheliaita. Vanhassa Raumassa on mukavaa ja helppoa käydä ostoksilla. Yksilöllisiä tehtaanmyymälöitä Kaupungin keskustasta ja lähietäisyydeltä löydät tehtaanmyymälöitä, joissa voit tehdä yksilöllisiä ja edullisia ostoksia. Hunajaa, lihatuotteita, petivaatteita, suodatinpaperia

9 Kattava lista kahvila-, ravintola- ja majoituspalveluista on sivuilla. MEILLÄ ON MISTÄ VALITA Ainutlaatuisia majoituskohteita Hyödynnä vierailullasi mahdollisuus yöpyä majakan tornissa ulkomeren laidalla. Kylmäpihlajan majakassa kaikki huoneet ovat majakan tornissa, merinäköalalla totta kai. Koska syödään? Silmäile Rauman ravintoloiden lounastarjontaa osoitteessa Hyvää ruokaa ja makoisia unia! Voit yöpyä myös Vanhassa Raumassa, keskellä historiallista UNESCOn maailmanperintökohdetta. Vanhassa Raumassa olet keskellä kaupunkia, kävelymatkan päässä nähtävyyksistä ja ostoskohteista. Ulkopaikkakuntalaiset kehuvat Raumalta saamaansa hyvää ja ystävällistä palvelua. Mielenkiintoisia kokouskohteita Raumalta löydät monia perinteisiä kokouskohteita, mutta myös mielenkiintoisia ja erilaisia ympäristöjä. Miltä kuulostaa kokous luonnon rauhassa merenrannalla tai keskellä Rauman rikasta merenkulun historiaa? Suuretkin tapaamiset onnistuvat hyvällä akustiikalla höystettynä. Vaihtoehtoja kokouskohteisiin löydät esitteen sivulta. Raumalla riittää nähtävää ja koettavaa. Välillä onkin hyvä pitää virkistävä tauko ja istahtaa vaikka Vanhan Rauman terassikahvilaan, jossa herkuttelun lomassa voi seurata kaupungin elämää. Kahviloiden ja ravintoloiden monipuolinen valikoima tarjoaa vaihtoehtoja moneen makuun. Katseltavaa riittää useammaksikin päiväksi, joten Raumalla kannattaa yöpyä. Voit majoittua mukavasti kaupungin sydämessä, rennosti leirintäalueella tai lomamökissä merenrannalla. Unohtumattomia iltoja, auringonlaskuja ja öitä voit kokea saariston ainutlaatuisissa maisemissa. Paikallisia herkkuja lapskoussi ja Rauman pipari Lapskoussi on raumalaisten perinneruoka, joka on tullut Raumalle merimiesten mukana. Ruokalaji tunnetaan myös muissa Euroopan satamakaupungeissa. Lapskoussin salaisuutena ovat pitkään kypsennetyt mureat lihat, juurekset ja mausteet. Myös lapset tykkäävät lapskoussista! Toinen raumalainen erikoisuus on Rauman pipari. Makea pikkuherkku maistuu kahvin kanssa.

10 Tutustu kaupunkiin hauskalla tavalla Kake Kaupunkijunan kyydissä: RAUMALLA ON HYVÄ ELÄÄ, ASUA JA HARRASTAA Vesiliikunnan iloa Rauman uimarannat houkuttelevat rentoutumaan veden ääreen. Uimapaikan voit valita järven, lammen tai tietysti suolaisen meren rannalta. Ja mikä parasta, lähin ranta on aivan keskustan tuntumassa. Uimahallissa tarkenee kelistä riippumatta; hallissa on kuntouintiratojen lisäksi hyppyallas, vesiliukumäellä varustettu iso lämminvesiallas, lastenallas sekä kaksi poreallasta. Lapsilla on täällä aina kivaa ja paljon puuhattavaa. Raumalla on monta kivaa kohdetta lapsille Lapsiperheiden lomapaikkana Rauma on ylivoimainen. Kaupungissa on runsaasti käyntikohteita, joissa voi piipahtaa nopeasti tai viettää pidemmän ajan. Lyhyet välimatkat ja ilmainen pysäköinti helpottavat kulkua. Rauma tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia ulkoiluun ja liikuntaan. Kylmäpihlajan, Kuuskajaskarin ja Reksaaren matkailusaaret ovat upeita koko perheen luontokohteita. Ympäri vuoden avoinna oleva Poroholman puistomainen lomakeskus on meren äärellä, mutta silti lähes kaupungin keskustassa. Puistoon leikkimään! Kipparinpuisto on vuoden ympäri toimiva leikkipuisto, johon kaikki ovat tervetulleita leikkimään omatoimisesti. Kesäisin lapset pääsevät pyöräilemään ja polkuautoilemaan liikennepuistoon. Ympäri Raumaa on myös runsaasti pienempiä leikkipuistoja. Arvostan Rauman miellyttävää ilmapiiriä ja asukkaita sekä erityisesti sitä, että Raumalla on turvallista asua ja liikkua kaduilla. Lisäksi arvostan ilmaista pysäköintiä ja lyhyitä välimatkoja paikasta toiseen. Käsityön taitoja Taitokeskuksen monipuoliset kädentaitokurssit seuraavat vuodenaikoja ja trendejä. Etenkin kesäaikaan lapsille järjestetään erilaisia pajoja, joissa voi askarrella oman matkamuiston Raumalta. rauma.htm

11 MERENKULKU ON EROTTAMATON OSA RAUMAA Rauman satamassa on noin km rautatietä. Selkämeren kansallispuisto Rauman edustan saaristo on vuonna 0 perustetun Selkämeren kansallispuiston sydän. Kansallispuisto ulottuu Kustavista Merikarvialle. Tutustu virtuaalioppaan avulla Selkämeren kansallispuiston mahdollisuuksiin Raumalla ja muualla. Oppaan pallopanoraamat avaavat upeita maisemia kansallispuiston alueelta. Paatit ovat rannikon ihmiselle henki ja elämä. Jopa niin, että raumalaista ei niinkään kiinnosta vainajan kuolinsyy, vaan huulille nousee väkisinkin kysymys: Kumnem baatt silt jäi? Merikaupunki ennen, nyt ja aina Rauman kaupunkia tuskin olisi olemassa ilman merta ja merenkulkua. Rauma on yksi Suomen vanhimmista kaupungeista ja kuten monet muut vanhat kaupungit, myös Rauma on kehittynyt veden äärellä sijaitsevasta ja helposti saavutettavasta kauppapaikasta moderniksi merenrantakaupungiksi. Dokumenttien perusteella Raumalla on rakennettu laivoja noin 00 vuoden ajan, todellisuudessa varmasti pidempään. Tärkeimmiksi elinkeinoiksi kauppa ja merenkulku kehittyivät Raumalla 00-luvun kuluessa. Nykyään Rauman satama on Suomen johtava paperisatama ja länsirannikon suurin konttisatama. Uudet, erinomaisilla logistiikkayhteyksillä varustetut dynaamiset yritysalueet, Seaside Industry Park sekä Lakari, tukevat kaupungin modernia kehitystä. Purjelaivojen huippuvuodet Rauman kaupungin purjelaivatonnisto oli 0-luvulla usean vuoden ajan Suomen suurin. Purjelaivamerenkulun kasvavina vuosikymmeninä 0 0-luvuilla Rauma oli merenkulun kyllästämä kaupunki. Meri tuo elannon Vuonna 0 Rauman kaupungin väestöstä 0 % oli merimiehiä tai heidän perheenjäseniään. Lisäksi mm. laivanrakentajat, satamatyöläiset ja purjealusten muonittajat saivat elantonsa merestä. Merenkulun päällystön koulutus alkoi Raumalla 0, ja tulevia merenkulkijoita koulutetaan kaupungissa edelleen. 0

12 Kesäaikana matkailusaariin kulkee säännöllinen reittiliikenne. MERELLISTEN MATKAILUKOHTEIDEN HELMET Kylmäpihlaja Ulkomeren äärellä, noin 0 kilometriä mantereelta, sijaitsee majakkasaari. Kylmäpihlajan majakka nousee kohti korkeuksia meren ja tuulen hiomien kallioiden keskeltä. Majakan näköalatasanteelta ja tornin hotellihuoneista avautuu mahtava näkymä suoraan avomerelle. Majakalla on myös ravintola, kahvila, kappeli ja sauna. Saaristoliikenne Rauman matkailusaariin pääsee kätevästi vesibussilla päivittäisillä aikataulun mukaisilla reittivuoroilla kesä-, heinä- ja elokuussa. Aikataulut mahdollistavat myös yöpymisen kohteissa. Reittiliikennettä Raumalla ajavat Rauman Saaristokuljetus sekä RSP-Charter. Raumalaisten rakkaus merielämään on suurta ja aitoa Kuuskajaskari Linnake- ja lomasaari tarjoaa kävijälle samalla kertaa merellisiä elämyksiä ja metsäisen saaren suojaista rauhaa. Kuuskajaskari-polku opastaa saaren maisemaan ja geologiaan. Saareen voi tutustua myös opastetuilla kierroksilla. Kuuskajaskarissa on kahvila, ravintola, sauna ja yöpymismahdollisuus. Reksaari Rauman vanhin matkailusaari on erinomainen luontokohde kesällä koko perheelle. Sen lehdoissa ja luontopoluilla voi tutustua saariston monipuoliseen kasvistoon ja linnustoon. Noin 00 hehtaarin Reksaari tarjoaa hyvät virkistysmahdollisuudet. Lapsille alueelta löytyy leikkivälineitä sekä hiekkaranta. Saarella on kahvila, sauna ja yöpymismahdollisuus. Poroholma Otanlahden rannalla sijaitsee aktiivinen, vehreä ja merellinen lomakeskus sekä leirintäalue, josta on matkaa kaupungin keskustaan n. kilometriä. Poroholma on viiden tähden lomakeskus, joka on kunnostettu paikkakunnan merelliset perinteet sekä alueen vanha ja arvokas rakennuskanta huomioiden. Poroholma on myös kaljaasi Maritan sekä kuunari Kathrinan kotisatama. Rauma on aito meri- ja saaristokaupunki. Saariston kiehtova ja monipuolinen luonto tarjoaa runsaasti elämyksiä. Rauman edustan matkailusaarilla on erityyppisiä majoitus-, kahvilaja ravintolapalveluja sekä kokous- ja saunapalveluja. Kesäaikaan matkailusaarille on päivittäiset vesibussiyhteydet. Saatavilla on myös tilausristeilyjä sekä venetaksipalveluja. Löydät palveluntarjoajat yhteystietoineen sivulta. Tule hakemaan omat suolaisenraikkaat lomakokemuksesi Raumanmeren matkailukohteista!

13 KAUNIS LUONTO HOUKUTTELEE ULKOILEMAAN Kotikaupunkini on sopivan kokoinen, kauniisti rakennettu. Meri on lähellä ja sitä hyödynnetään. Retkeile raikkaissa merituulissa Parhaat patikkareitit löytyvät Rauman edustan suurilta saarilta Nurmeksesta ja Reksaaresta. Omatoimiseen tai ohjattuun retkeilyyn tarkoitetut patikkareitit ovat viitoitettuja. Reittien varrella olevilla taukopaikoilla on laavuja, puuseet, tulentekopaikat sekä polttopuuhuolto. Varaustuvat saunoineen on kunnostettu vanhojen saaristolaistilojen rakenteita hyödyntäen. Raumanmeren retkeilyreiteistä on oma karttaesitteensä. Kalastus Rauman kaupungin kalastuslupa-alueeseen kuuluu yli 000 hehtaaria vesialueita. Kylmäpihlajassa, Kuuskajaskarissa ja Poroholmassa rannalta virvelöintiin ei tarvita kaupungin vesialueiden lupaa. Kohti viheriöitä Rauma Golf sijaitsee vain, kilometrin päässä Rauman torilta. Pomppusten kentällä väylät sijoittuvat vaihtelevaan metsämaastoon ja sisältävät runsaasti vesiesteitä. Kentällä on lisäksi erinomaiset harjoittelualueet. Rauman luonto on vailla vertaa Vedenalainen luonto ja kulttuuriperintö ovat erityisiä arvoja Selkämeren kansallispuistolle. Upeaan kulttuurihistorialliseen saaristoluontoon tutustuu parhaiten veneellä, saaristoristeilyllä, luonto- ja linturetkillä tai vaeltamalla. Rauman edustalla, kansallispuiston alueella, on yli 0 kilometriä merkittyjä retkeilyreittejä, joiden varsilta löytyy vanhoja saaristolaistiloja, jäänteitä ryssänuuneista sekä maailmansodista. Alueen laaja ja sirpaleinen maankohoamissaaristo soveltuu erinomaisesti retkimelonnan harrastajille. Omalla veneellä Omalla veneellä pääsee tutustumaan useita veneilyreittejä ja -väyliä pitkin Rauman noin 00 saaren saaristoon. Veneilijöiden käytettävissä ovat Poroholman vierassatama sekä useat palvelu- ja retkisatamat, joiden yhteystiedot löytyvät sivulta. Pohjanlahden rantatie Suomen uusin matkailutie sivuaa Selkämeren kansallispuiston rantoja tuoden esille arvokasta kulttuuriperintöä. Tie on ollut merkittävä postitie, joka on kulkenut vuosisatojen ajan läpi Satakunnan rannikon, ympäri Pohjanlahden. Tienvarsien ruskeat majakkakyltit ohjaavat reitille. Fåfänganniemi merinäkymiä ja vapaa-aikaa Merellisellä, kehittyvällä Fåfänganniemellä sijaitsevat mm. Rauman kesäteatteri, maauimala, upeat hiekkarannat, monipuoliset saunapalvelut, näköalapaikka Kiikartorni, uudistuneet palvelusatama Merijakamo sekä Fåfängan Paviljongin ravintolapalvelut.

14 Rauman jouluviikkoja vietetään...0. TALVEN LUMOA JA TUNNELMAA Ulkoilemaan Hiihto, ulkoilu, retkiluistelu talviretkeilyn kohteita Rauman saaristossa ovat muun muassa Reksaaren ja Nurmeksen saaret. Ota selvää sulapaikoista ja kulje mieluummin tottuneen jäällä liikkujan kanssa. Muista, että olet itse vastuussa jäällä liikkumisesta. Tutustu jouluviikkojen ohjelmaan osoitteessa Rauma on mainio paikka myös talvella Luistimille Hoidetut tekojääradat ja säiden mukaan myös luonnonjäät ovat maksutta kaikkien käytössä koko talven. Unohtaa ei myöskään saa raumalaista jääkiekkoa. Rauman Lukon sinikeltaiset värit näkyvät niin Liigassa kuin monen juniorin pelipaidassa. Talvi-illan kuumin tunnelma on Äijänsuolla, kun Lukko pelaa paikallisottelua. Avantoon Talviuintimahdollisuuksia Raumalta löytyy niin meren kuin järven rannasta. Pulahdus jääkylmään veteen ja takaisin saunan lämpöön. Mikä ihana tunne! Raumalla yleiseen saunaan ja avantoon pääsee talvikaudella lähes joka päivä. Tutustu kohteisiin osoitteessa Rauman talveen kuuluvat teatteri, taide, konsertit hyvää mieltä ja sielun ravintoa. Saaristoluonto tarjoaa upeat mahdollisuudet monenlaiseen harrastamiseen myös talvella. Vanhan Rauman omaperäinen miljöö tapahtumineen ja joulutori tuotteineen kutsuvat kiireisimmänkin nauttimaan joulun rauhoittavasta tunnelmasta. Huilaa hetki, maistele herkkuja ja anna mielen levätä Vanhan Rauman idyllissä jouluostosten lomassa. Raohalist joulu toevoteta joulaattonk kell päevällk kaupungindirehtöörin doimest. Oikke lystelist jouluaikka!

15 Kattava tapahtumakalenteri osoitteessa RAUMALLA TAPAHTUU YMPÄRI VUODEN Teatteriin Rauman Kaupunginteatteri tarjoaa elämyksiä vuodenajasta riippumatta kaikille teatterin ystäville. Ohjelmistossa on monia mielenkiintoisia näytelmiä ja vierailuesityksiä kauden aikana. Draamaa, komediaa ja romantiikkaa höystettynä hyvällä musiikilla. Kaupunginteatterin ohjelmisto: Kesäteatteritarjonta on runsasta eri puolilla Raumaa. Kesällä 0 Fåfängan kesäteatterissa on luvassa huippusuosittu Tankki täyteen maallamuuttajat. Kaikkien kesäteattereiden yhteystiedot löytyvät esitteen sivulta ja ohjelmisto osoitteesta Liigakaupunki Raumalla pelataan tasokasta jääkiekkoa ja salibandyä talvella ja naisten pesäpalloa kesällä. Tervetuloa seuraamaan pelejä! Rauman tapahtumia Huumorin kukkaset -vappupippalot, Rauma Rock, Klustermus, Tankki täyteen maallamuuttajat, Rauman kesäteatteri, Fåfänga, Rauman pitsiviikko, Vanhan Rauman avoimet pihat ja pihakirppikset.. Mustan Pitsin Yö, Lapin löylypäivät, Jääkiekon pitsiturnaus, Rauman Festivo -musiikkipäivät, Rauma Blues, Purjehduksen MM-kisat, luokka.mr, Blue Sea Film Festival, Poroholman venetsialaiset,. 0.. Rauman Silakkamarkkinat..0. Rakenna, Sisusta, Asu -messut, Jouluviikot, Unohtumattomat purjehduselämykset Raumanmerellä risteilee purjehduskaudella useampikin purjealus. Hyppää kyytiin! Katso purjehdusten aikataulut: Vanhan Rauman Kesäpiha Idyllisessä Vanhan Rauman pihamiljöössä riittää laadukkaita tapahtumia pitkin kesää. Tutustu tarjontaan: /kesapiha Festareille Rauman kesää rytmittää festivaalien ketju, joka tuo kaupunkiin monipuolista kulttuuritoimintaa. Useilla raumalaisilla festivaaleilla on pitkät perinteet. Tapahtumat ovat poimintoja Rauman tapahtumatarjonnasta. Muutokset mahdollisia.

16 Kaskistenk Häpläntie Siikav Siikap Verkkov Piisamip Töyryntie Leikarinkaari ilan 0 Ma tu npiiri 0 0 Isoarontie k Kirsi k Kantan Koulut Koulup 0 VÄHÄ BOCKHOLM BOCKHOLM SUUTARKARI AHLHOLM KUKKISKARI PÖLLÄ ovat joko parkkikiekon MÄNTKARI LINTUKARIT Lomap PETÄJÄKSEN KOIVUKARI SANTAMAANKARI VÄHÄ JÄRVILUOTO Vaikkus tenp Vaikk KAURANEN u stent Raumalla KUUSKARI pysäköinti Tuulip Ku uskari ntie Nuljattimen Tuo moniementie on aina maksutonta! Kaikki parkkipaikat Petäjäksenlahti Huvila Petäjäksentie polku Leppäläntie Hollmingintie vaativia tai täysin Lu ovi v vahe KASKINEN aikarajoittamattomia. AARNKARI II PETÄJÄS MAANPÄÄ Kesäkodintie I PETÄJÄS Petäjäksentie Kom p pi 0 0 km C Rauman kaupunki 0 0 Kaussiv Merituulentie tie Varhon Satokj Pa Meriraumantie Rientol a ntie Kompintie Maanpääntie Roki ntie 0 0 TUOMONIEMI MERIRAUMA Syväraumanlahti Otanlahti Klyyssivahe Klyyssip Kryssit Lenssi- tie a ttip Ruorip Erkinkatu Ainonkatu Merikatu Purjehtijankatu Loutunk Hakunintie Rolls-Royce Oy Ab Maanpäänniemen FÅFÄNGA POROHOLMA U Laakonk Tuomoniementie Halssiv Vin Ruona- järventie s sivahe Meriraumantie Yläv Mäkikatu Kustaanp Pidesluodonkatu Katavistonk Andersson U Pöllänk Kalasatama F Venev R Järvikatu Ylinenkatu Järvenpäänkatu Vinssip Erkinkatu Ainonkatu Alav Juhonk Nurmeksenkatu Haapa saarent uonank Lahdenkatu Suokarin- katu Suvitie Merimiehenkatu Kalastajant Petäjäksentie Hakuninv i Kauras tenkatu ntie Suojantie Varustajanvahe Yrittäjäinv Tikkalantie Oy Metsä-Botnia Ab Rauman tehdas Forchem Oy Mäntyöljytehdas 0 LONSI Otantie ie Taffelv Plättv Vikkerv Lahdenkatu Jepyrtie Klomppolku Kou k nipuntie Koivuhaank Antinv Syväraumankatu Rihtniemenk Heinästenk Perämiehenk Telakanp Ruonajärvi Aarnenp Rokink Konstink Luotsink Telakank 0 Rauma-Repolan teollisuuspuisto 0 Kiviluhdank Koivulankatu Raumanmerenkatu Saukonkatu Mynsterv Knypylv Sahanpolku Kouk Spi Sinkokatu Timperinv ndelt Luoteisväylä Kappelinluhdank Luhtav Tuomistonkatu Antink Satamakatu Rauma-Repolantie Lonsinkatu SYVÄRAUMA Otanlahden urheilukeskus 0 0 a 0 0 Pursik Säikänkatu Pallerokj Urheilukatu Kousav Airov Melav Kiviv Ahmap Mandelv Kappelinsalmentie n Uudenlahdentie ipunv Ahmatie Pohjoiskehä Rapalanvahe Kappelinluhdanv Kappelinluhdank Kaivopuistontie Syväraumankatu Osmonkatu Saaristo- katu Rauhan- katu Rautatienkatu Jussoilank Karjalankatu Lounaisväylä rannantie lantie Avainkimpunk Avainv Talolantie 0 0 N UUSI-LAHTI Kappelinsalmi UPM-Kymmene Oyj Kuusistonk Rauniokatu Ilvanink Satamakatu Kanavakatu Karhutie Varikonkatu Koivistonkj. Koivistonk Merikoulunk Myyräpolku Vesikkop Hakunintie Vähämaanpuisto Lumikkop Naaliv N a Hirvitie p ätie Mäyräp rviti e Hi Myllymäenk llenp r p Kä Majavap Tuomistonkj. Tarvonsaarenpuisto Myyräpolku Viaporin aukio Viaporin Alf redink portti Kanavakatu Lehteläntie Vesalant Sampaa rinteent Aittakarinkatu 0 Kaivopuiston yritysalue L 0 T Pirttitie SINISAARI Hakak Myllykalliont Tavink Luoteisväylä Männistönkatu Seminaarink Hallikatu Kallio- katu orpantie Uusi-Lahti Nyber 0 Ratav Rusakkov Sotkav Jänisp Koske Välik Kanalinr Kaija Peuratie Naalitie Kauristie Haahkank Orava Vuorik N ä lonk Siil Kiuluk ivahe polku ätäp Telkänkatu Paananv Junamiehenkatu Valtakatu Hankkarintie Kartanontie ontie Perk Tuo R molant innep olku KAPPELINLUHTA 0 0 Lyseokatu Sahankatu 0 Karinkatu Vie Hippulanv Nanunk Supiv rtov Louh sentie o Mäkiv Metsotie Karjalankatu Pipanp Nortamonkatu Teollisuuskatu Sepänkatu Naulaajanp Jokiranta Vännink Posellink Sorvaajank Tuulen suunk Lemsankatu Iironkatu Supip Naalitie k- Vä häkin nont Pohjolanp Tallike Vänninv Kiviniemenk Anundilanv Kalliv Vetiskonkatu Vainiokatu Sepänp Höylääjänkatu Sahurinkatu Honkajuurentie ie Tu 0 Asentajank Tuo k k a mola il 0 a h 0 M a u rilanka arr e Kurrenp Hakrinkatu Alakulmantie Teeriv Riekkop tu Län sika Aarningonkatu o Myyräpolku Nor lku Tasalank Leikarinp Alinenk Minkkiv ppav Rapalant Meijerikatu Omenamä Leikarinp Meijerikatu Sopuliv Kapteeninkatu Pohjoiskehä S a mmalhuoneenkatu Kinnontie Hanstint ent Hakunintie Porintie Oikokatu Pajak Paloa Viljolant Pappilankatu Pyy Isoraastuvank p Sorkantie Kuovinkj Kirkkokatu Vähäkouluk Riekkop donkatu Pappilankatu Koulukatu Isokirkkok Vanhan kirkon katu Pyyv Teinip Itsen ä Vähäkirkkok Iso poikki katu Eteläpitkäkatu Kiur Teinit Kunin- kaankatu Kauppakatu Anun d katu Naulaajank Nortamonkatu - denkatu Aronahteenk Pohjoiskaarre n p olku Isoniittu Äijänsuon urheilukeskus Polari 0 Savilan- katu Töyrynkj Vähämalmink Asevelik Kaarnap Isokatu Töyryntie Maisterinpolku Papinhaka NUMMI 0 Isom al Iso poikki Nummenv katu m Aronahteenp inkatu Kainunk Neulav Moisionk Haappustenk Kalatori Silikallionkatu vi Kehtolinna Varimaant Sorkantie uvahe isyyden Kulmalankatu Naulan katu Eteläkatu 0 Summank Kollaank KINNO 0 Saunamaa 0 Ve Turunkatu Ras Rouskuv hteenv Kinnonv Kuukusv Helokkav Sieniv Paloahteent Havuo ksa ailma Sorkantie Kumpareent Rajapyykint Kettutie Harjunt Vuorenpäänv Pyynpäänkatu Närhit Huuhkajantie Luostarinkatu Itäkatu entie taant Gävlenk katu Kukonkarinkatu Nummenkatu Hirsip Kitukränn Paranv Päiväsenkatu 0 Leh Pohjanka Itäkatu 0 sitorni Tullivahe tu Nestv e dink Porintulli Valmuskav Kall Lepolant Vah verot i onkolo nik Heiluhäntä Rauhan- iri Vuokkov Kielov Tilhitie Gjö vikink Kaunisjärvenka Torninp Paropolku Pitkäjärvenk Peltokatu tokatu P ähkinäpol ku Hiuknummenti e PYYNPÄÄ Varemäki Rannanti 0 a ntie Ilta 0 VANHA RAUMA OLD RAUMA Mobiilikierrokset Voit tutustua Raumaan myös mobiililaitteen avulla. Käytettävissäsi ovat mm. seuraavat maksuttomat (pl. liittymäkohtainen tiedonsiirtomaksu) sovellukset: Citynomadi-reittisovellus Vanhaan Raumaan, Sammallahdenmäelle ja Kuuskajaskariin (www.citynomadi.com) Vanhan Rauman MP-kierros (www.visitrauma.fi) CITY-OPAS-matkailukartan mobiilisovellus (Google Play, App Store, Windows Store) L L T F L Ottila 0 Sienitie R Kääpäp Jäkäläv Polttimonkatu Tornink Palov M Pir ttia Sarav tähdentie uoholaukankatu e ts äruusunkatu lhonkatu Metsä tähdenp Metsä nvartijanpolku Jäkäläp Oravanmarjantie Saniaisvahe Vanamov Kairakatu Lensun- katu s enkat Lehtokatu Ahokatu u Nautav Päiväsenkatu 0 Kukkiskatu Pormestarinkatu Pitkäjärvenk Rajahorsmantie Hanhikkiv Kallio kielonkat u Virnav Horsmav Susivuorenpolku Torn el a Veljeskatu Porintie Steniuksenkatu Paroalhon- katu Kourujärve nkatu Ah Niittyk Silikallio VT 0 Köydenpunojank Kukkiskatu opolku Hylsylä 0 Suksip nkj Kasvitarhank Sompap Hiihtäjänt L u L 0 Sompap istinp 0 Kelkkap Lähd Ahte ent Ojakj Monnankatu Kodisjoentie Kasvita Koudinojan k epellont 0 Metsätähdentie Metsätäh dentie Koppelokuja Isometsäntie Lukkovahe Mälikäntie Pohjoiskehä Susivuorentie Naula Jussin p Lehtikuusentie rhanpolku Pumpput Välip Taimip L e Lensunk Tarhurinp PIRTTIALHO Vesiniittu Oras Oy PAROALHO Ruutikellarin mäki Röyskäp Isoarontie Mustikkap 0 Isometsän teollisuusalue nsunp Petäjäp alliont Tarvolantie Kairakatu Anttoninv Kalk- k ent Loukkup Penunv Pirttialhontie Pyyrma Vilkuntie Kyärintie Län Pulterikuja Puolukkap Karpalopolku Must Välttip Bergströmin lampi U Mäentausta Kärköp Äy hö Karpalotie ikkatie T uur nninv Laakeritie t u Kairaka Piipurint Kalk- kent Ahosvainiont Suutar- Jokkon p njärventie Sahra Jankkenv apolku Lännenv nentie Puolukkatie Vilkuntie Naappukj Isoar ontie 0 polku Vaarna LAJO Lensunkallio Vink Vasakuja p ku Taninpol Takalampi Äyhönjärvi 0 0 Peltivahe Metallitie kelikuja Tyrnip 0 Muurain p KOURUJÄRVI atie 0 K erttu Kaaritie Pulttivahe Lokaritie ant l Kataj Vadelmap Mansikkap Susivuoren teollisuusalue Wattivahe Jousitie Pääskytie atie 0 e rvati Äyhön teollisuusalue Kourujärvi 0 Kane Volttitie Volttitie Isometsä ntie Koukkutie Empuntie Mäntyläntie Kiveläntie Vastmäentie töntie Järv 0 entie Tuom Styyrmanninp istontie Sarkontie Luostarinv SUSIVUORI VT Luotilangant Hallinhammas Oravanpesä Karisuonkatu Laivurinpolku Laivurinpolku 0 Hilleripiha Spindelvahe Spindelp Hillerivahe Koukpolku Kryssipolku Mynsterp Ruonajärvenp Onnenpellontie Vuore np e Luostarinkyläntie Kall Eskolant Aronperänt Vähäpoikkik Ajurink Alhokuja Kourula Posthaankj Posthaantie Huittistentie Sepä kuja n- ikonpolku Pohjoisneulant Mittanauhat Ajurinpolku Kappelinkatu Helavalkeantie iontaustant Santta Lehdont Urp o se nt Helistö Uu svainiontie hkontie Lattat Teodoliittitie Hallitie Ky Akselintie Linnarinteentie Antolantie 0 Statiivitie Prismatie 0 ÄYHÖ Ratalantie Paratiisitie K oivujo ent Kivikurkunp a ik ul a Pohjoiskehä n Äy höntie Kukkumäent Teerentarhant Pallop läse päntie 0 Maalaamonpolku Pallot 0 Latomäent Äijäntaustant tie Tuulentie Bussolitie Luostarinkylä Golfkenttä Harakkalantie Männikkövahe Hanstinv Vähäkinnonp Vuorenpäänt Pomppustentie tent Ala-P o mppus Mäenpäänt Äyhöntie Laulurastaankaari usta- M ra s Ko Maakellarint Perkkauksenp illisväylä Kirvestie Mets Kolm Kurttastentie Linjavahe Elon Ma a Kentäntie polku laamont Männistönkj Poroholmant Tehtaankatu Köydenpunojanv Pönkvainiont Leppälinnuntie Vähäkinnont Mäntykujant Lukkarinpellont Seminaarinkuja Alhokuja Poosunpolku Vähäraastuvank Pakkahuoneenk Papinhaankatu Reksaarenk Kiirunavahe Hopeamäentie Pommarinpolku Pyynpään- katu Kolpinonk Paananp. Uotilan vanhatie Malmiojantie Nikula Karikummunt 0 Veikontie Pähkinätie Nikulantie Kurjenp Kaakkurit P öllöpolku Limpputie ä Mets 0 Marinp El ojant o nt Ko Parrutie Kantan Harmaidenveljestenkuja ätuomis taankatu tontie Vänkäritie ila do ntie lantie Vanhakylä UOTILA Peltomaant Siilotie Kelkkatie Niksulantie iku Kattiltie Peltokj Hakatie Eetuntie 0 K a lio- lantie Koulukj Kal Kierilänt llionikulankatu ulanp Taimikkotie Rekit Koillisväylä Vesakkotie Kier o ntie Ko Kaiti aronk Kallionik ul a nkat Vihd on Tu Lin Sippolank Huipuntie Kourulantie Hirsistöntie Golfken Pomppunen 0 00 m a Kaija TARVOLA Välik Rauman kaupungin matkailuneuvonta Kaupungin palvelupiste Pyyrman Valtakatu, 0 F Nortamonkatu Kanalinr 0 VT Niku Hirsi Kilänt Nikulanmäk Kallionikula Tallike d Jokiranta 0 Posellink Vännink Savilan- katu Vänninv Kiviniemenk P Mäkiv Nanunk Län sikatu Kalliv Kirkkokatu Vähäkouluk Pappilankatu Pappilankatu Lemsankatu Isoraastuvank Tasalank Isopoikki katu Vanhan kirkon katu Anundilanv Koulukatu Isokirkkok Vähäkirkkok Kunin- kaankatu Kauppakatu Anun dilan katu Vähämalmink Eteläpitkäkatu Isom al P Isopoikki katu Vanhan Rauman kartta 0 m Kainunk inkatu 0 Neulav Kulmalankatu Kalatori Luostarinkatu Nyberginpolku Kipparinkj Konepajank Ruokluodonk Savenvalajanv Savenvalajank Pomppustenkuja Hirsikatu Harmaidenveljestenkuja Vähäraastuvank Pakkahuoneenk Vähäpoikkik Kitukränn Naulan katu Eteläkatu Rauman Pyhän Ristin kirkko Kauppatori ja Vanha Raatihuone -museo Naulamäki, Helsingintori ja Nyplääjäpatsas Rauman kartta Rauman merimuseo Teresia ja Rafael Lönnströmin kotimuseo Savenvalajan verstas, museo Nokan taidetorppa Kiikartorni Näkötorni Kaupungintalo Kulttuuritalo Poselli Rauma-sali 0 Kaupungin pääkirjasto Rauman Kaupunginteatteri Rauman kesäteatteri Rauman Poroholma, lomakeskus, leirintä, vierasvenesatama, vesibussiliikenne, minigolf Syväraumanlahden palvelusatama, vesibussiliikenne U Uimaranta T Taksiasema L Leikkipuistot P VANHA RAUMA OLD RAUMA 0 Itäkatu Turunkatu Pohjankat 0 0 Itäkatu a Tullivahe u Porintulli Kau nisjärvenkat Torninp C P Rauman kaupunki 0 Tammela Kalatori Pyhän Kolminaisuuden kirkon rauniot Alfred Kordelinin siunauskappeli Marela-museo Rauman taidemuseo ja Hauenguano 0 Kitukränn Kirsti-museo Petäjäksen telakka, palvelusatama Suojan satama Maauimala, tanssilava, saunat Golfkenttä Äijänsuon urheilukeskus: uimahalli, jäähallit, talviharjoitteluhalli 0 Otanlahden urheilukeskus Lähdepellon urheilualue Tennis-, sulkapallo- ja salibandyhalli Liikuntakeskus Kuntosumppu Keilahalli Aluesairaala, terveyspalvelut Linja-autoasema Paikallisliikenteen pysäkit Poliisi, löytötavaratoimisto Posti 0 Rautatieasema (rahti) F Frisbeegolf-radat P Vanhan Rauman parkkipaikka ja infotaulu T 0

17 Museot ja tutustumiskohteet Alfred Kordelinin siunauskappeli Kaunisjärvenkatu 0 0 Julkkisgalleria Isokirkkokatu Kiikartorni Suvitie 0 0 Kirsti-kotimuseo Pohjankatu 0 Kodisjoen kirkko Kodisjoentie, Kodisjoki 0 0 Kodisjoen museot Kodisjoentie, Kodisjoki 0 Kotiseutumuseo Muina Muinantie, Vasarainen 0 0 Lapin kirkko Kirkkotie, Lappi 0 0 Lapin kotiseutumuseo ja kirkkotallit Museotie, Lappi 0 Marela-kotimuseo Kauppakatu 0 Nokan taidetorppa Suvitie 0 0 Pyhän Kolminaisuuden kirkon rauniot Kalatori Rauman merimuseo Kalliokatu 0 Rauman Pyhän Ristin kirkko Luostarinkatu Rauman taidemuseo Kuninkaankatu 0 Rauman vesitorni (näkötorni) Vesitornintie Sammallahdenmäki UNESCOn maailmanperintökohde Savulaaksontie, Lappi 0 sammallahdenmäki Savenvalajan verstas, museo Nummenkatu 0 Taidekoti Ylen Kodisjoentie, Kodisjoki 00 0, 00 Teresia ja Rafael Lönnströmin kotimuseo Syväraumankatu Vanha Raatihuone, museo Kauppakatu 0 Vanha Rauma UNESCOn maailmanperintökohde 0 Vanhan Rauman korjausrakentamiskeskus Tammela Eteläpitkäkatu Majoitus HOTELLIT Best Western Hotel Kalliohovi Kalliokatu 0 Best Western Hotel Raumanlinna Valtakatu 0 Hotelli Cityhovi Nortamonkatu Hotelli Cumulus Rauma Aittakarinkatu 0 Hotelli Kuntosumppu Karjalankatu 0 Hotelli Maffi Välikatu 0 0 Hotelli Vanha Rauma Vanhankirkonkatu Kesähotelli Rauma Satamakatu MUU MAJOITUS B & B Haus Anna Satamakatu 00 B & B Johanna Lassila Kotirannantie, Kodisjoki 0, 0 Honkajuurentien Majatalo Honkajuurentie 00 0, 0 Huoneistohotelli Pikkurivi Tullivahe Huoneistohotelli Vanha Rauma Kauppakatu Hyvinvointi- ja elämyskeskus Helmiranta Puuluntie Kuuskajaskarin loma- ja linnakesaari Kylmäpihlajan majakkahotelli Kylmäpihlajan majakkasaari 0 0 Lomakeskus, leirintäalue ja vierasvenesatama Rauman Poroholma Poroholmantie 0 Majoitus Oy Lonsinkallio Varustajanvahe 00 0, 000 Onnelan Sauna ja Majoitus Kulmalankatu 0, Reksaari 0 00, 00 Viipurin Puiston Majatalo Karjalankatu Wähä-Kesklä Kirkkokatu 000, 00 LOMAMÖKIT Lomakeskus, leirintäalue ja vierasvenesatama Rauman Poroholma Poroholmantie 0 Saaren-Kierolan lomamökit 0, 000 saarenkierola Siikluoman Saunamaja Siikluomantie Ravintolat Amarillo Rauma Savilankatu Buena Vista Kanalinranta 0 Captain Jack s (kesäravintola purjelaiva Maritassa) Poroholmantie 0 Goto kök & bar Kuninkaankatu 0 0 Huviretki Rauma Aittakarinkatu 0 Kahvila-ravintola Torni (kesäravintola) Vesitornintie Kapteeninhuone Kalliokatu 0 Kiinalainen ravintola Min Yuan Kuninkaankatu 0 Kukko Baari & Grilli Kivikylän Areena Nortamonkatu 0 La Bamba Posellinkatu 0 Lungi Asian Kuninkaankatu 00 Mr. Jones Valtakatu 0 0 Nepalilainen ravintola Everest Kuninkaankatu 0 Osteria da Filippo Kauppakatu Poroholman Rantatalo Suvitie 0 Pizzeria Riviera Hallikatu 0 S.J. Nyyper Vanhankirkonkatu Thai Ravintola Aroy Kauppakatu 0 0 Villa Jussoilan Lempi-ravintola Karjalankatu Villa Tallbo Petäjäksentie 0 0 Wanhan Rauman Kellari Anundilankatu Wähä-Tallbo Vanhankirkonkatu 0 0 KAHVILAT JA LOUNASRAVINTOLAT Aschan Coffee & Deli Valtakatu Augustin Paviljonki (kesäravintola) Poroholmantie 0 Café Cherryberry Uimahalli, Hankkarintie 00 Café Käpälä Pääkirjasto, Alfredinkatu 00 Café Lounatuuli Nortamonkatu Café Passion Valtakatu B 0 Café Sali ja Sali Lounge Kuninkaankatu 00 Kahvila Bistro Kauppakatu 0 Kahvila-konditoria Ohvanainen Merja Syväraumankatu 0 0 Kahvila-ravintola Pinja Kairakatu 0 Kahvila-ravintola Satamanportti Hakunintie Kontion konditoria Vanhan Rauman kahvila Kuninkaankatu 0 Leikarin leipomo-kahvila Leikari 0 Lahjatavarakahvila Pyörni Sahamäentie, Lappi 0 00, Lounas- ja tilausravintola Byssa Sinkokatu 00 Lounaskahvila Sininen Tupa Huittistentie, VT Lappi Lounaskahvila Tullin Kaffe Kuninkaankatu 0 0 Lounasravintola Foster s Kivikylän Areena Nortamonkatu Pieni Pullapuoti Kauppakatu Prassen Cafe ja myymälä Posellinkatu Presso Prisma, Porintie 0 00 Äyhö, Äyhönjärventie Pystökaffe Kauppatori 00 (Jaana) (SPR) Suvitien merijakamo Suvitie 00

18 Teatteriravintola Ankkuri Alfredinkatu 0 0 Terassikahvila Ruormies (kesäkahvila) Poroholmantie 0 Öysti Kauppatori 0 0 ILTARAVINTOLAT Domino Nightclub Valtakatu 0 0 Panama Joe Myllymäenkatu 00 Ravintola Putka ja Sinisoihtu Aittakarinkatu 0 0 TILAUSRAVINTOLAT, JUHLA- JA KOKOUSTILAT Augustin Paviljonki Poroholmantie 0 Best Western Hotel Kalliohovi Kalliokatu Blomqvistin Taverna Poroholmantie 0 Hotelli Cumulus Rauma Aittakarinkatu 0 Hyvinvointi- ja elämyskeskus Helmiranta Puuluntie Iltaravintola Kalliohovi Kalliokatu Juhla- ja kokoustila Fåfänga Paviljonki Suvitie Juhla- ja urheilutalo Ooperi Vanha Turuntie 0 Kahvila-ravintola Torni Vesitornintie Kokous- ja juhlatalo Etappi ** Satamakatu Kulttuuritalo Poselli Nortamonkatu Lounas- ja tilausravintola Byssa Teknologiatalo Sytytin Sinkokatu 00 Rauman merimuseo Kalliokatu 0 Rauma-sali Satamakatu Siikluoman Saunamaja Siikluomantie Tilausravintola Aarnkari Aarnkari Tilausravintola Juhlahovi Tikkalantie Villa Tallbo Petäjäksentie 0 0 Äijänsuon Areenapalvelut Nortamonkatu Ostokset RAUMAN PITSI Lahja ja käsityö Kajava Kuninkaankatu 0 Museokauppa Kistupuad Vanha Raatihuone Kauppakatu 0 Pits-Priia Kauppakatu 0 00, 0 SISUSTUS- JA LAHJATAVARALIIKKEET Annen Astiakauppa Isoraastuvankatu 0 0 Brodeeraukset Terhi Stenroos Telakankatu 00 Hauenguanon Antiikki Kuninkaankatu 0 0, 00 Koti-Vakka Kauppakatu 0 0 Lahjatavarakahvila Pyörni Sahamäentie, Lappi 0 00, Lasiapu Kuninkaankatu 0 0 Mantin Maailma Kuninkaankatu Pentik Kuninkaankatu Pikku Suutarin sekatavarapuoti Kuninkaankatu (sisäpiha) 00 Rauman Antiikkikellari Kalliokatu Rauman Höyhensaari Kauppakatu 0 Rauman kauppatori toripäivät ma la heinäkuussa iltatorit Rauman Posliini- ja Lahjapuoti Kauppakatu 0 0 Rauman Tehopakkaus Kairakatu 0 0 Ruokapuoti Lumo Kuninkaankatu Saariston Flikat Sisustus Idea Kuninkaankatu 000 Sisustustalo Kodinonni Kauppakatu Stamholt & design Kuninkaankatu 00 Tmi Tuula Heininen, silkkikukkien erikoisliike Telkkätie B 0 0 Wanhan Rauman Putiikki TaruLiina Kuninkaankatu 00 Valtava Kääpiö Kauppakatu (Kauppakeskus Potkur) 0 Verhoomo & Sisustuspuoti Makasiini Kuninkaankatu 0 TAITEILIJAKOHTEET Arja Nummi Kauppakatu, sisäpiha 00 Art & Design Salme Kauppi Työhuone: Kaentie 0, Kullanperä, Lappi Näyttelygalleria: Kuninkaankatu, Rauma Ateljee Eila Minkkinen Vanhankirkonkatu Ateljee Hulda Komppi 00 Ateljee Kerttu Horila Länsikatu 0 0, 000 Ateljee Mika Honkanen Kuninkaankatu Galleria Kempas Ylinenkatu Keramiikkataide Art Maija Kantanen Itäkatu Keramiikkataide Kirsi Backman Kuninkaankatu 00 Keramos Isokirkkokatu 0 Käsityö ja taide Pirkko Lehtinen Itäkatu Mysteeri, taiteilija Eija Suneli Kuninkaankatu, pihatalo 00 0 Rauman Taidegraafikot Kuninkaankatu, sisäpiha TEHTAANMYYMÄLÄT Eskimo Finland Eurajoentie 0, Lappi 0 Kiulu- ja tynnyritehdas Sorkantie 0 0 Kivikylän Kotipalvaamo Savulaaksontie, Lappi Lappi-Hunaja Sahamäentie, Lappi Vormu (vuodevaatteet) Niittaajantie, Sampaanalan teollisuusalue KIRPPUTORIT Kirpputori Nostalgia Hakunintie Lasten Kirppis Karuselli Sahankatu (Pick n Pay) 0 Lokki-kirppis Satamakatu ja 0 0 Puoti ja Wanhat Tawarat Ala-puoti: Karjalankatu Ylä-puoti: Valtakatu 0 0 Ratamakasiini Hakunintie 0 Susivuoren Kirppis Köydenpunojanvahe Torin Kymppi Myllymäenkatu Teatterit ja kesäteatterit Elokuvateatteri Iso-Hannu Savilankatu 00 Kuuskajaskarin kesäteatteri Kuuskajaskarin linnakesaari Patolampiteatteri Kivisillantie, Lappi Rauman Iltanäyttelijät Rauman Kaupunginteatteri Alfredinkatu Rauman kesäteatteri Suvitie, Fåfänga Ohjelmapalvelut Eräheppu Erä-Kutsu 0 0 Kajak-Sport 0 0 Raumanmeren Ohjelmapalvelut 00 Sissos 0 Merelliset palvelut TILAUSRISTEILYT, VENETAKSIT JA PURJEHDUKSET Amatheia 0 0, 0 0 CharteRauma CR Eräheppu Erä-Kutsu 0 0 Olmere 000 Purjelaiva Kathrina 0 Rauman Länsituuli Raumanmeren Ohjelmapalvelut 00 Raumanmeren veneily 00 Rauman Saaristokuljetus liput: 00 0 tilausristeilyt: 000 RSP-Charter 0 Sea Service Saarinen 0 VENEILIJÖIDEN SATAMAT Kuuskajaskarin retkisatama Kylmäpihlajan retkisatama 0 0 Petäjäksen palvelusatama 0 0 Poroholman vierassatama 0 Reksaaren retkisatama 00 Syväraumanlahden palvelusatama Suvitien merijakamo 00

19 Tervetuloa Raumalle Rauman kaupungin matkailuneuvonta Kaupungin palvelupiste Pyyrman Valtakatu, 0

MATKAILIJAN OPAS 2016

MATKAILIJAN OPAS 2016 MATKAILIJAN OPAS 0 Välimatkoja Raumalle Porista km Turusta km Tampereelta km Helsingistä km Vaasasta km Jyväskylästä km Oulusta km Rauma Tampere Turku Helsinki Tervetuloa Raumalle Ol niingon gotonas! SISÄLTÖ

Lisätiedot

matkailijan opas 2014 eurajoki köyliö pyhäranta

matkailijan opas 2014 eurajoki köyliö pyhäranta matkailijan opas 0 eurajoki köyliö pyhäranta Välimatkoja Raumalle Porista km Turusta km Tampereelta km Helsingistä km Vaasasta km Jyväskylästä km Oulusta km Tervetuloa Raumalle Ol niingon gotonas! SISÄLTÖ

Lisätiedot

SATAKUNNAN LIIKENNE SATAKUNNAN LIIKENNE. facebook.com/koivistonauto instagram.com/koivistonauto.

SATAKUNNAN LIIKENNE SATAKUNNAN LIIKENNE. facebook.com/koivistonauto instagram.com/koivistonauto. SATAKUNNAN LIIKENNE R SATAKUNNAN LIIKENNE R AIKATAU LUT 1.1. 4.6.2017 Puheli n 010 820 6200 Puinnintie 8 28360 Pori Posthaantie 11 26510 Rauma Risto Rytin katu 39 32700 Huittinen RAUMAN PAIKALLISLIIKENNE

Lisätiedot

Ikimuistoinen päivämatka Hankoon! Varmasti viihtyy.

Ikimuistoinen päivämatka Hankoon! Varmasti viihtyy. Ikimuistoinen päivämatka Hankoon! Varmasti viihtyy. 1 1874 perustettu Hangon kaupunki on pikkukaupunki sanan kaikkein parhaimmassa merkityksessä. Rennosti ylellinen Suomen Etelä tarjoaa kiehtovan historian,

Lisätiedot

SATAKUNNAN LIIKENNE SATAKUNNAN LIIKENNE.

SATAKUNNAN LIIKENNE SATAKUNNAN LIIKENNE. SATAKUNNAN LIIKENNE R SATAKUNNAN LIIKENNE R AIKATAULUT 88.. 311. 2.2016 RAUMAN PAIKALLISLIIKENNE Puheli n 010 820 6200 Puinnintie 8 28360 Pori Posthaantie 11 26510 Rauma Risto Rytin katu 39 32700 Huittinen

Lisätiedot

matkailijan opas 2017

matkailijan opas 2017 matkailijan opas 0 Välimatkoja Raumalle Porista km Turusta km Tampereelta km Helsingistä km Vaasasta km Jyväskylästä km Oulusta km Rauma Turku Tampere Helsinki SISÄLTÖ Vanha Rauma... Sammallahdenmäki..

Lisätiedot

Rauman paikallisliikenne Rauman seutuliikenne

Rauman paikallisliikenne Rauman seutuliikenne SATAKUNNAN LIIKENNE R SATAKUNNAN LIIKENNE R AIKATAULUT AIKATA ULUT 7.8. 31. 12. 2017 7.8. 311. 22. 017 Puhelin 010 820 6200 Puinnintie 8 28360 Pori Posthaantie 11 26510 Rauma Risto Rytin katu 39 32700

Lisätiedot

Tervetuloa! Varkauden-Pieksämäen seutu. Sisältö:

Tervetuloa! Varkauden-Pieksämäen seutu. Sisältö: Varkauden-Pieksämäen seutu Sisältö: Tervetuloa! Tule kokemaan iloisia hetkiä Savon sydämeen! Täällä voit nauttia kiireettömästä yhdessäolosta perheesi kanssa tai osallistua elämyksellisiin aktiviteetteihin.

Lisätiedot

Kouvolan seudun ABC-asemat

Kouvolan seudun ABC-asemat Nykyään ABC on S-ryhmän ketju, joka on sekä matkailijan viihtyisä taukopaikka että lähiseudun asukkaan päivittäisiä palveluja tarjoava palvelukeskus. ABC-ketjuun kuuluu ABC-palveluasemia, ABC-automaattiasemia

Lisätiedot

UNELMISTA NUUKAILEMATTA.

UNELMISTA NUUKAILEMATTA. UNELMISTA NUUKAILEMATTA. Viisaan euron kunta Kun nuukuus tarkoittaa järkeviä toimintatapoja, kestävää kehitystä ja kuntalaisten eduista huolehtimista silloin Laihialla ollaan nuukia. Laihialaiset ovat

Lisätiedot

UNELMIESI KOTI PICKALAAN

UNELMIESI KOTI PICKALAAN UNELMIESI KOTI PICKALAAN Parasta aikaa kotona ja vapaalla Pickalan asuntoalue sijaitsee luonnon keskellä meren rannassa, pääkaupunkiseudun tuntumassa vain reilun puolen tunnin ajomatkan päässä Helsingistä.

Lisätiedot

Pitsinäyttelyt. Nypläystarvikkeita Vanhasta Raumasta PITSIVIIKKO 2016 NÄYTTELYOHJELMA

Pitsinäyttelyt. Nypläystarvikkeita Vanhasta Raumasta PITSIVIIKKO 2016 NÄYTTELYOHJELMA Näyttelyohjelma Pitsiviikon laajasta näyttelyohjelmasta löytyy yli 40 käyntikohdetta. Kiertele Vanhassa Raumassa ihastumassa ja yllättymässä tai lähde Rauman ympäristökuntiin inspiroitumaan taiteesta,

Lisätiedot

KOE FINLANDIA-TALO AINUTLAATUISTEN ELÄMYSTEN KESKUS

KOE FINLANDIA-TALO AINUTLAATUISTEN ELÄMYSTEN KESKUS KOE FINLANDIA-TALO AINUTLAATUISTEN ELÄMYSTEN KESKUS Visit Helsinki / Esko Jämsä ALVAR AALTO JA FINLANDIA-TALO KAKSI SUOMALAISEN DESIGNIN LEGENDAA Maailmankuulun arkkitehti Alvar Aallon (1898 1976) suunnittelema

Lisätiedot

ELÄMÄSI TAPAHTUMIIN LAPPEENRANTA-SALI LAPPEENRANNAN KAUPUNGINTEATTERI

ELÄMÄSI TAPAHTUMIIN LAPPEENRANTA-SALI LAPPEENRANNAN KAUPUNGINTEATTERI ELÄMÄSI TAPAHTUMIIN LAPPEENRANTA-SALI LAPPEENRANNAN KAUPUNGINTEATTERI JUHLAT, KOKOUKSET, KONFERENSSIT JA SEMINAARIT LAPPEENRANTA TARJOAA AINUTLAATUISET PUITTEET IKIMUISTOISIIN TAPAHTUMIIN! MYLLYSAARI KAUPUNGIN

Lisätiedot

Täydellinen loma Lapissa

Täydellinen loma Lapissa Täydellinen loma Lapissa Ainutlaatuinen palvelukonsepti kokoaa saman katon alle kaksi viihtyisää ja tasokasta hotellia sekä Kokousja kongressi keskus Levi Summitin palveluineen ja näyttelyineen. Suomen

Lisätiedot

RIL-Seniorit, Slovenia Kroatia 4.5. 9.5.16

RIL-Seniorit, Slovenia Kroatia 4.5. 9.5.16 RIL-Seniorit, Slovenia Kroatia 4.5. 9.5.16 1. päivä 4.5.16 Saapuminen Sloveniaan ja Bledin retki Saapuminen Ljubljaanan lentokentälle. Suomea puhuva RIL-matkalaisille tuttu oppaamme Marketa Sindelova ja

Lisätiedot

Ikimuistoinen leirikoulumatka Hangossa! Varmasti viihtyy.

Ikimuistoinen leirikoulumatka Hangossa! Varmasti viihtyy. Ikimuistoinen leirikoulumatka Hangossa! Varmasti viihtyy. Ikimuistoinen leirikoulumatka Hangossa! 1 Majoittuminen Hangosta löytyy monta majoituskohdetta, jotka sopivat leirikoulu ryhmälle. Valitsetko motellin

Lisätiedot

PITSIVIIKON PÄIVÄKOHTAINEN OHJELMA

PITSIVIIKON PÄIVÄKOHTAINEN OHJELMA LAUANTAI 23.7. Kaupunkilaisilla ja turisteilla on mahdollisuus tutustua Vanhan Rauman pihoihin. Lisäksi asukkaat voivat kertoa taloihin liittyvää historiaa, tai joskus vastaavasti saada vierailijoilta

Lisätiedot

Salpalinja-museo Bunkkerimuseo Salpapolku

Salpalinja-museo Bunkkerimuseo Salpapolku Salpalinja-museo Bunkkerimuseo Salpalinja Salpalinja rakennettiin uuden itärajan turvaksi talvisotaa seuranneen välirauhan aikana v. 1940-41. Keskeneräisen puolustusaseman linnoittamista jatkettiin kesällä

Lisätiedot

turun museokeskuksen vuokrattavat tilat

turun museokeskuksen vuokrattavat tilat turun museokeskuksen vuokrattavat tilat Turun museokeskuksesta löytyvät vuokrattavat tilat ovat ihanteellisia paikkoja juhlien, tapahtumien ja kokouksien järjestämiselle. Kun haluat tarkemmin tutustua

Lisätiedot

Apua, tukea ja toimintaa

Apua, tukea ja toimintaa Soita meille numeroon 050 4440 199 tai lähetä sähköpostia osoitteeseen asiakaspalvelu@mereo.fi. Tavataan ja keskustellaan yhdessä tilanteestasi. Teemme sinulle henkilökohtaisen, hyvin vointiasi tukevan

Lisätiedot

On siinä omanlaistansa tunnelmaa, kun ympärillä on 100-vuotista historiaa.

On siinä omanlaistansa tunnelmaa, kun ympärillä on 100-vuotista historiaa. On siinä omanlaistansa tunnelmaa, kun ympärillä on 100-vuotista historiaa. www.acravintolat.fi ARTS & CRAFTS RESTAURANTS OY:N ASIAKKAAT VOIVAT NAUTTIA NYKYAJAN MUKAVUUKSISTA MENNEEN AJAN HENGESSÄ. www.acravintolat.fi

Lisätiedot

Matkailupalvelujen tuottaja, matkailu 13 Winnova, Rauma

Matkailupalvelujen tuottaja, matkailu 13 Winnova, Rauma Matkailupalvelujen tuottaja, matkailu 13 Winnova, Rauma Rauman kaupungin matkailuneuvoja Sanna Rantalan mukaan joulukuussa tapahtuu paljon. Lapset ja lapsenmieliset voivat ihastella Rauman taitoluistelijoiden

Lisätiedot

Näkyvyydet paketissa. Yritysnäkyvyydet 2013

Näkyvyydet paketissa. Yritysnäkyvyydet 2013 Näkyvyydet paketissa Yritysnäkyvyydet 2013 Kaakko135.fi, sisältölinjauksia 2 Kaakko135 tai Info Mikä kaakko Liikenneyhteydet Yhteystiedot Palvelut Majoitus Kahvilat ja ravintolat Ostokset Tilausliikenne

Lisätiedot

HYVÄÄ PAIKALLISTA RUOKAA...ja elämyksiä Raumalla!

HYVÄÄ PAIKALLISTA RUOKAA...ja elämyksiä Raumalla! RAUMA 2014 HYVÄÄ PAIKALLISTA RUOKAA...ja elämyksiä Raumalla! www.frescoravintolat.fi Kuljetaan yhdessä arjesta juhlaan! Olen Seija Aronen, FresCo Ravintoloiden toimitusjohtaja. Kerron tässä hieman yrityksemme

Lisätiedot

PUIJO. Kuopion kaupunki 2009

PUIJO. Kuopion kaupunki 2009 uijon näkötornista voi ihailla Kallaveden saariston kauniita maisemia. Noin kilometrin päässä näkötornista on Konttilan vanha torppa, jossa on uijon luonnosta kertova näyttely ja kahvila. uijon laen palveluista

Lisätiedot

Krav Maga leiri Kroatiassa, 3-10.09.2011

Krav Maga leiri Kroatiassa, 3-10.09.2011 Krav Maga leiri Kroatiassa, 3-10.09.2011 Krav Maga Ry Turku ja Sunnea Oy järjestivat harjoitusleirin Kroatiassa syyskuussa 2011. Matkakohteena oli historiallinen Trogir. lensivät Norwegianilla ja myöhemmin

Lisätiedot

MAUKKAAT HYVÄN MIELEN

MAUKKAAT HYVÄN MIELEN MAUKKAAT HYVÄN MIELEN TERVEISET Kansainvälisen solidaarisuussäätiön CAFE BOACO-kampanjan tavoitteena on edistää reilua kauppaa eli suoraa kaupankäyntiä kehitysmaiden pienviljelijöiden kanssa. Reilu kauppa

Lisätiedot

Perustietoja Ähtäristä

Perustietoja Ähtäristä Perustietoja Ähtäristä asukasluku 6182 pinta-ala 906 km² 169 järveä elinkeinorakenne: alkutuotanto 10 %, jalostus 26 %, palvelut 64 % valtakunnallisesti tunnettu matkailusta 200 000 kävijää/v E-P:n toiseksi

Lisätiedot

KONKAKUMPU. Tarjolla hyvä elämä Fiskarsista

KONKAKUMPU. Tarjolla hyvä elämä Fiskarsista KONKAKUMPU Tarjolla hyvä elämä Fiskarsista KONKAKUMPU Tarjolla hyvä elämä Fiskarsissa! Kuvittele että voisit saada parhaat palat sekä maaseudusta että kaupungista. Luonto ja historia olisivat lähellä,

Lisätiedot

BUSINESS TO BUSINESS MEDIAT OY DUBLIN 03.-06.05.2007

BUSINESS TO BUSINESS MEDIAT OY DUBLIN 03.-06.05.2007 BUSINESS TO BUSINESS MEDIAT OY DUBLIN 03.-06.05.2007 tourwiseireland 1 Hotelli Dublinissa: Academy Hotel * * * Academy hotelli on mukava kolmen tähden hotelli aivan Dublinin keskustassa O Connell Street

Lisätiedot

SATAKUNNAN MUSEOT 2015

SATAKUNNAN MUSEOT 2015 SATAKUNNAN MUSEOT 2015 EURA Hinnerjoen museot Luotteenperäntie, Hinnerjoki Avoinna 7.6. 30.8. su klo 13 15 Lisäksi 16.6 14.8. ti pe klo 10 16 sekä sopimuksen mukaan. Puh. 050-365 0341 Heikkilä, 0400-125971

Lisätiedot

SALPALINJA-MUSEO BUNKKERIMUSEO SALPAPOLKU

SALPALINJA-MUSEO BUNKKERIMUSEO SALPAPOLKU SALPALINJA-MUSEO BUNKKERIMUSEO SALPAPOLKU SALPALINJA Salpalinja rakennettiin uuden itärajan turvaksi talvisotaa seuranneen välirauhan aikana v. 1940-41. Keskeneräisen puolustusaseman linnoittamista jatkettiin

Lisätiedot

Tervetuloa loma-asuntomessumatkalle Mäntyharjuun!

Tervetuloa loma-asuntomessumatkalle Mäntyharjuun! Tervetuloa loma-asuntomessumatkalle Mäntyharjuun! Loma-asuntomessut Mäntyharjussa 27.6. - 10.7.2011 Valtakunnalliset loma-asuntomessut pidetään lomaasumisen sydämessä Mäntyharjussa 27.6. 10.7.2011. Messut

Lisätiedot

KAJAANIN KAMPUS PÄÄRAKENNUS SEMINAARINKATU 2

KAJAANIN KAMPUS PÄÄRAKENNUS SEMINAARINKATU 2 KAJAANIN KAMPUS PÄÄRAKENNUS SEMINAARINKATU 2 2 Yrittäjän Kajaani Kajaani on kehittyvä yrityskaupunki sekä vireä kulttuuri- ja urheilukaupunki. Se on valittu suurista kaupungeista ja maakuntakeskuksista

Lisätiedot

KAJAANIN KAMPUS KIRJASTORAKENNUS SEMINAARINKATU 2

KAJAANIN KAMPUS KIRJASTORAKENNUS SEMINAARINKATU 2 KAJAANIN KAMPUS KIRJASTORAKENNUS SEMINAARINKATU 2 2 Yrittäjän Kajaani Kajaani on kehittyvä yrityskaupunki sekä vireä kulttuuri- ja urheilukaupunki. Se on valittu suurista kaupungeista ja maakuntakeskuksista

Lisätiedot

Satakunnan markkinointi. Hyvä elämä Satakunnassa. Tiina Leino Satakuntaliitto

Satakunnan markkinointi. Hyvä elämä Satakunnassa. Tiina Leino Satakuntaliitto Satakunnan markkinointi Hyvä elämä Satakunnassa Tiina Leino Satakuntaliitto Satakunnan markkinointi on yhteistyötä Satakunnan markkinointi on koko maakunnan markkinointia: Mitä maakunnassa on, mitä tapahtuu,

Lisätiedot

Lepoa hoivaamisesta loma omaishoitajalle 5vrk

Lepoa hoivaamisesta loma omaishoitajalle 5vrk Lepoa hoivaamisesta loma omaishoitajalle 5vrk Kaikille löytyy sopivia reittejä patikoida ja samalla antautua luonnon rauhoittavaan syleilyyn. Nuotiopaikat, laavut ja kahvilat toivottavat kulkijan virkistävälle

Lisätiedot

nuottaniemen portti, ESPOO

nuottaniemen portti, ESPOO AUNTO OY nuottaniemen portti, EOO Etuniementie 3, 02230 EOO 10.9.2013 ENNAKKOMARKKINOINTI KUVAA IARYTIÖ NUOTTANIEMEN UITO. TAITEILIJAN NÄKEMY. arasta mahdollista arkea loistavien yhteyksien, palveluiden

Lisätiedot

Kolme Kiveä Ravintolat Oy TILAESITTELY MODERN CHINESE & ASIAN FOOD. www.kolmekivea.fi

Kolme Kiveä Ravintolat Oy TILAESITTELY MODERN CHINESE & ASIAN FOOD. www.kolmekivea.fi TILAESITTELY MODERN CHINESE & ASIAN FOOD www.kolmekivea.fi Wanha Makasiini Bistro on mutkaton ja tunnelmallinen ruokaravintola, Lappeenrannan satamassa. Ravintolamme punatiiliset kiviseinät, ikkunasyvennykset

Lisätiedot

Rakennuskohde Duquesan golfkentän laidalla. Hintoja alennettu jopa 65 % Asuntolaina, johon pankki tarjoaa 100 % rahoituksen

Rakennuskohde Duquesan golfkentän laidalla. Hintoja alennettu jopa 65 % Asuntolaina, johon pankki tarjoaa 100 % rahoituksen Rakennuskohde Duquesan golfkentän laidalla Hintoja alennettu jopa 65 % Asuntolaina, johon pankki tarjoaa 100 % rahoituksen 2 makuuhuonetta alkaen 99,000 SIJAINTI ASUNNOT 2 ja 3 makuuhuoneen asuntoja, jotka

Lisätiedot

18 JAN SEDERHOLMIN SIJOITTAMAA REIKÄÄ, JA SE ON VASTA ALKUA. KÄÄNNÄ SIVUA JA NÄE LISÄÄ.

18 JAN SEDERHOLMIN SIJOITTAMAA REIKÄÄ, JA SE ON VASTA ALKUA. KÄÄNNÄ SIVUA JA NÄE LISÄÄ. 18 JAN SEDERHOLMIN SIJOITTAMAA REIKÄÄ, JA SE ON VASTA ALKUA. KÄÄNNÄ SIVUA JA NÄE LISÄÄ. PARAS PALVELU 2007 GOLF DIGEST -LEHTI PAY & PLAY PREMIUM Minämäki Aura Masku Naantali Kultaranta Golf Turku Sauvo

Lisätiedot

Panelian museo Paneliantie 36 Avoinna 2.5. 30.9. ma klo 12 16 sekä sopimuksesta. Puh. 050 572 7304 Heiska

Panelian museo Paneliantie 36 Avoinna 2.5. 30.9. ma klo 12 16 sekä sopimuksesta. Puh. 050 572 7304 Heiska SATAKUNNAN MUSEOT EURA Hinnerjoen museot Luotteenperäntie, Hinnerjoki Avoinna 5.6 3.8 ti pe klo 10 16 3.6 26.8 su klo 13 15 sekä sopimuksen mukaan. Puh. (050) 365 0341 Heikkilä, (0500) 592 226 Nummela

Lisätiedot

Saaristomuseo Pentala. Merellisen Espoon helmi

Saaristomuseo Pentala. Merellisen Espoon helmi Saaristomuseo Pentala Merellisen Espoon helmi Kehitämme menestyvää ja hyvinvoivaa Espoota. Tulevaisuuden Espoo on luova ja rohkea kulttuurikaupunki, joka tukee kestävää elämäntapaa ja uuden talouden toimintaa.

Lisätiedot

KAJAANIN KAMPUS HALLINTORAKENNUS SEMINAARINKATU 2

KAJAANIN KAMPUS HALLINTORAKENNUS SEMINAARINKATU 2 KAJAANIN KAMPUS HALLINTORAKENNUS SEMINAARINKATU 2 2 Yrittäjän Kajaani Kajaani on kehittyvä yrityskaupunki sekä vireä kulttuuri- ja urheilukaupunki. Se on valittu suurista kaupungeista ja maakuntakeskuksista

Lisätiedot

Vauhtia tuotantoon Ruskon teollisuusalueelta

Vauhtia tuotantoon Ruskon teollisuusalueelta Vauhtia tuotantoon Ruskon teollisuusalueelta Toimiva tuotanto-, varasto- ja toimistotila/teollisuustila osoitteessa Konetie 33, Oulu. E8 5,8 KM VALTATIE 20 2 MIN LENTOASEMA 16 KM OULUN KESKUSTA 8,5 KM

Lisätiedot

Ulkoilua Kuolimon äärellä!

Ulkoilua Kuolimon äärellä! Ulkoilua Kuolimon äärellä! Kuolimon ympäristö tarjoaa loistavat mahdollisuudet ulkoiluun ja luonnosta nauttimiseen. Rantametsissä on kilometreittäin merkittyjä retkipolkuja ja monin paikoin myös laavuja

Lisätiedot

Pasi Tolonen / Tulevaisuusfoorumi 2017

Pasi Tolonen / Tulevaisuusfoorumi 2017 BOMBA TARINA JATKUU 1 10.10.2017 Pasi Tolonen / Tulevaisuusfoorumi 2017 BOMBAN RYTMINVAIHDOS 2016-2 11.10.2017 Pasi Tolonen / Tulevaisuusfoorumi 2017 PKO OMISTAJAKSI 1.2.2016 : UUDISTUMISTARVE KAIKILLA

Lisätiedot

Valtakunnalliset museopäivät ja Suomen museoliiton 94. vuosikokous Raumalla

Valtakunnalliset museopäivät ja Suomen museoliiton 94. vuosikokous Raumalla Valtakunnalliset museopäivät ja Suomen museoliiton 94. vuosikokous 8-10.5.2017 Raumalla Valtakunnalliset museopäivät järjestetään Raumalla yhteistyössä Rauman museoiden kanssa. Yhteistyökumppanimme on

Lisätiedot

Hirviniemi HIRVINIEMI

Hirviniemi HIRVINIEMI Hirviniemi HIRVINIEMI 62 09,3' N 29 09,5' E Kaunis niemenkärki pitkän ja kapean järvenselän etelärannalla. Kallioiden vieressä pieni ja viihtyisä lahden poukama. Lisäksi kalliossa on kiinnityslenkit. Satamaan

Lisätiedot

SATAKUNNAN LIIKENNE SATAKUNNAN LIIKENNE.

SATAKUNNAN LIIKENNE SATAKUNNAN LIIKENNE. SATAKUNNAN LIIKENNE R SATAKUNNAN LIIKENNE R AIKATAULUT 88.. 311. 2.2016 RAUMAN SEUTULIIKENNE Puheli n 010 820 6200 Puinnintie 8 28360 Pori Posthaantie 11 26510 Rauma Risto Rytin katu 39 32700 Huittinen

Lisätiedot

SATAKUNNAN LIIKENNE SATAKUNNAN LIIKENNE. facebook.com/koivistonauto instagram.com/koivistonauto.

SATAKUNNAN LIIKENNE SATAKUNNAN LIIKENNE. facebook.com/koivistonauto instagram.com/koivistonauto. SATAKUNNAN LIIKENNE R SATAKUNNAN LIIKENNE R AIKATAU LUT 1.1. 4.6.2017 Puheli n 010 820 6200 Puinnintie 8 28360 Pori Posthaantie 11 26510 Rauma Risto Rytin katu 39 32700 Huittinen RAUMAN SEUTULIIKENNE 1.1.

Lisätiedot

LINJAT/PUISTOMÄKI Tarjolla hyvä elämä Fiskarsista

LINJAT/PUISTOMÄKI Tarjolla hyvä elämä Fiskarsista LINJAT/PUISTOMÄKI Tarjolla hyvä elämä Fiskarsista LINJAT/PUISTOMÄKI Tarjolla hyvä elämä Fiskarsissa! Fiskarsin ruukin asuinalueet rakennetaan vaiheittain tiivistämällä olemassa olevia alueita. Tarjolla

Lisätiedot

Jyväskylä Valon kaupunki 22.9.2012

Jyväskylä Valon kaupunki 22.9.2012 Jyväskylä Valon kaupunki 22.9.2012 Alvar Aallon jalanjäljillä Lähdimme Kirstin kanssa kahden tutustumaan junakyydillä Jyväskylän elämään, maisemiin ja ihmisiin. Jyväskylä on minulle nuoruudestani tuttu

Lisätiedot

HYVÄÄ PAIKALLISTA RUOKAA

HYVÄÄ PAIKALLISTA RUOKAA RAUMA 2014 HYVÄÄ PAIKALLISTA RUOKAA... ja elämyksiä Raumalla! www.frescoravintolat.fi Kuljetaan yhdessä arjesta juhlaan! Olen Seija Aronen, FresCo Ravintoloiden toimitusjohtaja. Kerron tässä hieman yrityksemme

Lisätiedot

MYS-kesäretki 3.-5.7.2014 / Porvoo Tirmo Pernaja Kaunissaari Pyhtää Munapirtti

MYS-kesäretki 3.-5.7.2014 / Porvoo Tirmo Pernaja Kaunissaari Pyhtää Munapirtti MYS-kesäretki 3.-5.7.2014 / Porvoo Tirmo Pernaja Kaunissaari Pyhtää Munapirtti Tervetuloa MYS:in vuoden 2014 kesäiselle veneretkelle, joka suuntautuu itäiselle Suomenlahdelle Porvoosta Pyhtäälle. Kokoonnumme

Lisätiedot

UUDISTUVA KIVINOKKA KESÄLLÄ

UUDISTUVA KIVINOKKA KESÄLLÄ UUDISTUVA KIVINOKKA KESÄLLÄ PIENVENESATAMA Huoltorakennus Vuokrattava sauna NÄKÖALATORNI Yleinen grillipaikka URHEILUKENTTÄ Liikuntaleirejä ja muuta aktiivista toimintaa AARNIMETSÄ Luontopolun kehittäminen

Lisätiedot

MATKAILUN TALOUDELLISET VAIKUTUKSET KIVIJÄRVELLÄ KESÄ 2013 TALVI 2014. 29.8.2014 Mika Niskanen

MATKAILUN TALOUDELLISET VAIKUTUKSET KIVIJÄRVELLÄ KESÄ 2013 TALVI 2014. 29.8.2014 Mika Niskanen MATKAILUN TALOUDELLISET VAIKUTUKSET KIVIJÄRVELLÄ KESÄ 2013 TALVI 2014 Toimeksiantaja Kivijärven kunta KÄYTETTY MENETELMÄ Menomenetelmä Tulomenetelmä Asukaskyselyt (keskiarvot) Kuntatilastot Mökkikyselyt

Lisätiedot

Maastoon matalalla kynnyksellä. Tiiina Riikonen

Maastoon matalalla kynnyksellä. Tiiina Riikonen Maastoon matalalla kynnyksellä Tiiina Riikonen PyöräPolku hanke 2014-2015 Hanke keskittyi maastopyöräilyyn luontoympäristössä. Maastopyöräily on monipuolinen laji. Kuntoliikuntana, ulkoiluna, retkeilynä

Lisätiedot

Pohjanmaan kautta. Talviaktiviteetit Kulttuuri ja tapahtumat Majoitus ja ruokailu Perhe ja hyvinvointi Kokous

Pohjanmaan kautta. Talviaktiviteetit Kulttuuri ja tapahtumat Majoitus ja ruokailu Perhe ja hyvinvointi Kokous Talviaktiviteetit Kulttuuri ja tapahtumat Majoitus ja ruokailu Perhe ja hyvinvointi Kokous Talvi 2006-2007 Tervetuloa Pohjan maalle! Tule Sinäkin Pohjanmaalle! Kulttuuria ja hemmottelua Perhelomat Talviloma

Lisätiedot

Käpylän elävä keskipiste

Käpylän elävä keskipiste Käpylän elävä keskipiste Käpylän elävä keskus Hiekkakivellä päällystetty rakennus on 1980-luvun tyylin ja Helmer Stenrosin arkkitehtuurin komea toteutus, talo, joka jää mieleen. Mäkelänkatu 91 rakennettiin

Lisätiedot

Plassi Kalajoen vanha kaupunki on vierailun arvoinen

Plassi Kalajoen vanha kaupunki on vierailun arvoinen Plassi Kalajoen vanha kaupunki on vierailun arvoinen kohde kylämiljöineen ja museoineen. Plassilla vierailija voi sukeltaa vanhan Kalajoen keskukseen markkinatoreineen, jokirantoineen ja puutaloidylleineen.

Lisätiedot

Historiallinen museo. Säästöpankkimuseo

Historiallinen museo. Säästöpankkimuseo HÄMEENLINNAN KAUPUNGIN 1912 2012 Historiallinen museo Säästöpankkimuseo Vankilamuseo Palanderin talo Sibeliuksen syntymäkoti HÄMEENLINNAN KAUPUNGIN HÄMEENLINNAN KAUPUNGIN 1912 2012 Vuonna 2012 on tullut

Lisätiedot

Olen Tarja Sinikka Kyllijoki. Asunut Eurassa vuodesta 1978 lähtien.

Olen Tarja Sinikka Kyllijoki. Asunut Eurassa vuodesta 1978 lähtien. Tarja Kyllijoki (Helander) Välitie 10 27500 Kauttua 0505896605 tarjakyllijoki@gmail.com Olen Tarja Sinikka Kyllijoki. Asunut Eurassa vuodesta 1978 lähtien. Taidegrafiikka on haastava, moniulotteinen sekä

Lisätiedot

JOROISTEN KUNTA Mutalantie 2 79600 JOROINEN Puh. (017) 578 440 Fax. (017) 572 555 joroinen.kunta@joroinen.fi Joroinen Keskellä kauneinta Suomea. Niin kaunis on maa Joroinen on Luojan suosikki, se on saanut

Lisätiedot

SALPALINJA-MUSEO BUNKKERIMUSEO SALPAPOLKU

SALPALINJA-MUSEO BUNKKERIMUSEO SALPAPOLKU SALPALINJA-MUSEO BUNKKERIMUSEO SALPAPOLKU SALPALINJA Salpalinja rakennettiin uuden itärajan turvaksi talvisotaa seuranneen välirauhan aikana v. 1940-41. Keskeneräisen puolustusaseman linnoittamista jatkettiin

Lisätiedot

aquablue Charter teemapurjehduksia yrityksille 2012

aquablue Charter teemapurjehduksia yrityksille 2012 aquablue Charter teemapurjehduksia yrityksille 2012 Ottakaa irtiotto kaupungin hälystä ja jättäkää stressi laiturille. aquablue Charter vie teidät äänettömin purjein virkistävälle merelle suoraan Helsingin

Lisätiedot

JÄSENKIRJE 2/2013 FORSSAN SEUDUN YRITTÄJÄNAISET RY 13.9.2013

JÄSENKIRJE 2/2013 FORSSAN SEUDUN YRITTÄJÄNAISET RY 13.9.2013 JÄSENKIRJE 2/2013 13.9.2013 FORSSAN SEUDUN YRITTÄJÄNAISET RY Syksyn tuuli jo puissa puhaltelee ja on tullut aika ryhtyä hommiin. Syksyn toimintakalenteriin on koottu tuttuun tapaan yritysvierailuja ja

Lisätiedot

Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? ruma

Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? ruma Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? kaunis pimeä viileä rauhallinen raikas virkistävä ikävä Viihdyn täällä. ruma valoisa lämmin levoton tunkkainen unettava kiinnostava Haluan pois täältä! CC Kirsi

Lisätiedot

Sentnerikuja 1 Lassila Helsinki

Sentnerikuja 1 Lassila Helsinki Sentnerikuja 1 Lassila Helsinki Keskinäinen Vakuutusyhtiö Fennia vuokraa: NYKYAIKAISTA TOIMITILAA 20-400 henkilön organisaatioille fenniatilat.fi/sentnerikuja1 Tilaratkaisut Sentnerikuja 1 sisältää vuokrattavia

Lisätiedot

Uudet tuoteaihiot Luvia 23.4. 2014. Satakunnan maaseutumatkailun koordinointihanke

Uudet tuoteaihiot Luvia 23.4. 2014. Satakunnan maaseutumatkailun koordinointihanke Uudet tuoteaihiot Luvia 23.4. 2014 Satakunnan maaseutumatkailun koordinointihanke Monimuotoiset nykypäivän maatilat - kierros Huittisissa Palvelun tuottajat: maatilat, jotka toimivat matkailualalla + käsityöyrittäjät

Lisätiedot

RIKALANMÄKI. Sinun kokemuksesi on meidän tarinamme

RIKALANMÄKI. Sinun kokemuksesi on meidän tarinamme RIKALANMÄKI Sinun kokemuksesi on meidän tarinamme TERVETULOA RIKALANMÄELLE. Rikalanmäki Salon Halikon kulttuurimaisemassa yhdistää historialliset puitteet ja modernin palvelun. Meillä onnistutte luomaan

Lisätiedot

KAJAANIN KAMPUS PUUTYÖRAKENNUS SEMINAARINKATU 2

KAJAANIN KAMPUS PUUTYÖRAKENNUS SEMINAARINKATU 2 KAJAANIN KAMPUS PUUTYÖRAKENNUS SEMINAARINKATU 2 2 Yrittäjän Kajaani Kajaani on kehittyvä yrityskaupunki sekä vireä kulttuuri- ja urheilukaupunki. Se on valittu suurista kaupungeista ja maakuntakeskuksista

Lisätiedot

HyväMe- lomaristeily. Kroatiaan Matkan hinta 1445,00. Ilmoittaudu marraskuun 2017 loppuun mennessä

HyväMe- lomaristeily. Kroatiaan Matkan hinta 1445,00. Ilmoittaudu marraskuun 2017 loppuun mennessä HyväMe- lomaristeily Kroatiaan 2018 18. 25.8.2018 Matkan hinta 1445,00 Ilmoittaudu marraskuun 2017 loppuun mennessä Mirja : mirja.hanninen@hyvame.fi puh : 040765528 1 2 HyväMe- ryhmä Makarskassa merenrannalla

Lisätiedot

Vietä leppoisa loma Keiteleen kulmilla

Vietä leppoisa loma Keiteleen kulmilla Vietä leppoisa loma Keiteleen kulmilla Tervetuloa lomalle! Uusi Äänekoski sijoittuu keskelle kauneinta Suomea. Kirkkaan Keitele-järven rannalla sijaitsevat Äänekosken, Suolahden, Sumiaisten ja Konginkankaan

Lisätiedot

Velkaperää. ennen ja nyt. Opaskurssi 2005 Satu Halonen

Velkaperää. ennen ja nyt. Opaskurssi 2005 Satu Halonen Velkaperää ennen ja nyt Opaskurssi 2005 Velkaperää ennen ja nyt Arkkitehti Birger Brunilan piirtämän ja vuonna 1930 vahvistetun asemakaavan mukaan kaupungin osiin XII XIV kaavoitettiin uusia omakotitontteja.

Lisätiedot

SUUTARINMÄKI. Tarjolla hyvä elämä Fiskarsista

SUUTARINMÄKI. Tarjolla hyvä elämä Fiskarsista SUUTARINMÄKI Tarjolla hyvä elämä Fiskarsista SUUTARINMÄKI Tarjolla hyvä elämä Fiskarsissa! Kuvittele, että voisit saada parhaat palat sekä maaseudusta että kaupungista. Luonto ja historia olisivat lähellä,

Lisätiedot

Kuninkuusravit Porissa 1-3.8.2014

Kuninkuusravit Porissa 1-3.8.2014 Kuninkuusravit Porissa 1-3.8.2014 Kuljetusopas KAUPUNKILIIKENNE Pysäköintikuljetukset lentokentällä Yksi bussi siirtää lentokentän sisällä parkkipaikka-ajona asiakkaita terminaaliin. Lauantaina 8:00 20:00

Lisätiedot

HYVÄÄ PAIKALLISTA RUOKAA

HYVÄÄ PAIKALLISTA RUOKAA RAUMA 2015 HYVÄÄ PAIKALLISTA RUOKAA... ja elämyksiä Raumalla! www.frescoravintolat.fi Kuljetaan yhdessä arjesta juhlaan! Olen Seija Aronen, FresCo Ravintoloiden toimitusjohtaja. Kerron tässä hieman yrityksemme

Lisätiedot

Käpylän elävä keskipiste

Käpylän elävä keskipiste Käpylän elävä keskipiste Käpylän elävä keskus Amerin talona tunnettu Mäkelänkatu 91 uudistuu. Siitä tulee viihtyisä ja inhimillisen kokoinen kaupunginosan keskus. Kiinteistössä on tilaa erilaisille toimijoille:

Lisätiedot

KOTKA. Kotka on Suomen merellisimpiä kaupunkeja. Se sijaitsee Suomenlahden rannikolla Helsingistä

KOTKA. Kotka on Suomen merellisimpiä kaupunkeja. Se sijaitsee Suomenlahden rannikolla Helsingistä Kuvat: Kotkan kaupunki KOTKA Kotka on Suomen merellisimpiä kaupunkeja. Se sijaitsee Suomenlahden rannikolla Helsingistä itään puolentoista tunnin ajomatkan päässä. Kotka on Kymijoen ja meren yhdyskohtaan

Lisätiedot

Peltolan uutiset. Peltola Golfin jäsenlehti. Seiskaväylä,kuvan otti Kenttämestari Mikko Juhannuksena 2011 klo 20.30

Peltolan uutiset. Peltola Golfin jäsenlehti. Seiskaväylä,kuvan otti Kenttämestari Mikko Juhannuksena 2011 klo 20.30 Peltolan uutiset Peltola Golfin jäsenlehti Seiskaväylä,kuvan otti Kenttämestari Mikko Juhannuksena 2011 klo 20.30 Kädessäsi on Peltola Golfin ensimmäinen jäsenlehti. Sähköpostiin ja Peltolan nettisivuille

Lisätiedot

Lapland Hotel Sirkantähden viikko-ohjelma 11.1. 15.4.2016

Lapland Hotel Sirkantähden viikko-ohjelma 11.1. 15.4.2016 Lapland Hotel Sirkantähden viikko-ohjelma 11.1. 15.4.2016 Lapland Hotel Sirkantähden talven viikko-ohjelmassa nautitaan luonnon rauhasta, uusista kokemuksista, yhdessä tekemisestä ja Lapin tarinoista!

Lisätiedot

YRITTÄJÄ KAIKKI IRTI ISOSTA KIRJASTA!

YRITTÄJÄ KAIKKI IRTI ISOSTA KIRJASTA! YRITTÄJÄ KAIKKI IRTI ISOSTA KIRJASTA! VAPAA-AIKA YRITYSPALVELUT MAINOSTAMINEN Vierailemme Ison Kirjan leirintäalueella joka vuosi, usein asuntovaunulla. Pari vuotta sitten vuokrasimme myös suuren mökin

Lisätiedot

Las Palmas, Gran Canaria hieno yhdistelmä kaupunki- ja rantalomaa

Las Palmas, Gran Canaria hieno yhdistelmä kaupunki- ja rantalomaa Las Palmas, Gran Canaria hieno yhdistelmä kaupunki- ja rantalomaa Joulukuun pakkaset jäivät taakse, kun laskeuduin kuuden tunnin lentomatkan jälkeen Las Palmasin lentokentälle. Kenttäpalvelut toimivat

Lisätiedot

Navigoi Porvoo Toursin maailmaan!

Navigoi Porvoo Toursin maailmaan! Navigoi Porvoo Toursin maailmaan! Kongressimessut 1.-2.4.2009 BP 1 Mitä et vielä tiennyt? - Kartanorikkain alue - Kokous tai juhla yksityisessä ranta-aitassa - Parhaimmat ravintolat Porvoossa - Haikon

Lisätiedot

Pohjanmaan matkailuesite 2016 MEDIATIEDOT

Pohjanmaan matkailuesite 2016 MEDIATIEDOT Pohjanmaan matkailuesite 2016 MEDIATIEDOT Pohjanmaan matkailuesite 2016 ESITTELEMME VAASAN SEUTUA ENTISTÄ KUTSUVAMPANA MATKAILUKOHTEENA. VARMISTA NÄKYVYYTESI VUODEN 2016 MATKAILUESITTEESSÄMME JA SÄHKÖISESSÄ

Lisätiedot

Lehmusreitti. www.lahtitravel.fi. 2 of 20

Lehmusreitti. www.lahtitravel.fi. 2 of 20 1 of 20 Lehmusreitti Patikointireitti kiertää kaupungin keskustaa maisemapaikalta toiselle luonnonmukaisissa puistometsissä: Salpausselän harjulla, lehdoissa, kallioilla, kuusikoissa ja Vesijärven rannalla.

Lisätiedot

Asuntomessut Hyvinkäällä 2013. Marraskuu 2011

Asuntomessut Hyvinkäällä 2013. Marraskuu 2011 Asuntomessut Hyvinkäällä 2013 Marraskuu 2011 LE ISEVIL M U H KÄÄN HYVIN LE NOUSEE IL LUE HARJU JAN ASUINA A UUDEN HYVINKÄÄ Hyvinkää maalattiin maailmankartalle vuonna 1917. Tuohon aikaan kunnan katuja

Lisätiedot

Verkostoitumalla uusia tuotteita. Case: Serlachius-museot

Verkostoitumalla uusia tuotteita. Case: Serlachius-museot Verkostoitumalla uusia tuotteita Case: Serlachius-museot Hele Kaunismäki / Kulttuurin ketju -hanke, Turku Touring, 31.8.2011 Serlachius-museot Mäntän Serlachius-museot koostuvat kahdesta museosta: Gösta

Lisätiedot

Kiehtova Katania, suloinen Taormina, tulivuori Etna, muinaisia temppeleitä, hiekkarannat, luomuviinit...

Kiehtova Katania, suloinen Taormina, tulivuori Etna, muinaisia temppeleitä, hiekkarannat, luomuviinit... Sisilia on hedelmällinen saari, jossa on ihanteellinen ilmasto luomuviininviljelyyn. Matkan aikana vierailemme monilla luomuviinitiloilla, tutustumme viinin valmistukseen, maistelemme viinejä sisilialaisen

Lisätiedot

Saimaan sampanjabaari

Saimaan sampanjabaari e l l a m o l Kesä nnaan Savonli Saimaan sampanjabaari Sisällys Pääkirjoitus Minulle paras hetki Savonlinnan alkukesässä on se, kun keskustan lukuisat terassiravintolat avaavat pitkän talven jälkeen ovensa.

Lisätiedot

OULU KESÄN VIIKKO-OHJELMA

OULU KESÄN VIIKKO-OHJELMA MAANANTAI 9:00-12:00 KESÄAAMUN MAASTOPYÖRÄILYRETKI Nauti raikkaasta kesäaamun tuulesta sekä Oulun kaupungin kauniista luonnosta korkealuokkaisen maastopyörän ohjaksissa. Retki lähtee kauppatorilta ja jatkuu

Lisätiedot

Alkusarja 4 vrk. LENTOPALLON MM 2014 Viralliset fanimatkat Puolan Katowiceen

Alkusarja 4 vrk. LENTOPALLON MM 2014 Viralliset fanimatkat Puolan Katowiceen Alkusarja 4 vrk LENTOPALLON MM 2014 Viralliset fanimatkat Puolan Katowiceen VIRALLISET FANIMATKAT 8 WWW.AIKAMATKAT.FI P2 ALKUSARJA, LYHYT 5 8.9.2014 4 VRK ALK 790 SUORA LENTO HELSINGISTÄ HINTAAN SISÄLTYY

Lisätiedot

TERVETULOA HERKUTTELEMAAN GLUTEENITTOMASTI TAMPEREELLE

TERVETULOA HERKUTTELEMAAN GLUTEENITTOMASTI TAMPEREELLE TERVETULOA HERKUTTELEMAAN GLUTEENITTOMASTI TAMPEREELLE - Tähän listaukseen on koottu tiedot Tampereen keskustan alueen ravintoloista ja kahviloista, joiden valikoimissa on kattavasti gluteenittomia vaihtoehtoja

Lisätiedot

Matkaraportti: Italia

Matkaraportti: Italia Matkaraportti: Italia Noora Heikkonen Vietimme Italiassa neljä viikkoa ja viisi päivää. Tässä ajassa ehdimme tutustua sekä asuinkaupunkiimme Padovaan että muihinkin Pohjois- Italian tunnetuimpiin kaupunkeihin.

Lisätiedot

KÄSIOHJELMA. - Säilytä ja. pidä mukana! -

KÄSIOHJELMA. - Säilytä ja. pidä mukana! - KÄSIOHJELMA - Säilytä ja pidä mukana! - Loppukesän odotettu kaupunkifestivaali kokoaa ihmiset Raumalle jo 46. kerran. Pitsiviikko näkyy ja kuuluu kaupungissa yhdeksän tapahtumapäivän ajan. Pitsiviikon

Lisätiedot

Lasten museokesä 2013

Lasten museokesä 2013 Lasten museokesä 2013 Museoiden kesä on täynnä tapahtumia, ja moni niistä on tarkoitettu erityisesti lapsille. Haluaisitko kehrätä, oppia vanhan ajan valokuvauksesta ja otattaa itsestäsi visiittikorttikuvan

Lisätiedot

KATINSUO. Tarjolla hyvä elämä Fiskarsista

KATINSUO. Tarjolla hyvä elämä Fiskarsista KATINSUO Tarjolla hyvä elämä Fiskarsista KATINSUO Tarjolla hyvä elämä Fiskarsissa! Kuvittele, että voisit saada parhaat palat sekä maaseudusta että kaupungista. Luonto ja historia olisivat lähellä, mutta

Lisätiedot

Kulttuurimatka Krakovaan 4 päivää 3 yötä

Kulttuurimatka Krakovaan 4 päivää 3 yötä Kulttuurimatka Krakovaan 4 päivää 3 yötä Vietä pitkä viikonloppu kesäisessä Krakovassa Finnairin suorilla lennoilla Helsingistä! Krakovan värikäs historia ja eloisa nykypäivä, hyvin säilynyt UNESCO:n maailmanperintökohteisiin

Lisätiedot