Felix hakuohjeen sisältö

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Felix hakuohjeen sisältö"

Transkriptio

1 FELIX -aineistohaku

2 Felix hakuohjeen sisältö I. Perusasioita II. Felixin toiminta IIii. Musiikin hakemisen erityispiirteitä IIiii. Felixin toimintojen mahdollisuudet ja esittely III. Haettujen tietojen sijainti fyysisessä kirjastossa IV. Tiedonhaun 4 peruselementtiä IVi. Yhtenäistetyt nimekkeet IVii. Asiasanat IViii. Kirjaston luokitusjärjestelmä IViv. Boolen operaattorit And, OR ja NOT V. Tarkennuksia ja lisäyksiä VI. Ota avuksi käsitekartta

3 Mistä se löytyy? Kuinka se toimii?

4 FELIX aineistohaku löytyy konservatorion kotisivulta: > Palvelut > Kirjasto ja soitinvuokraamo > > Aineistohaku:

5 Perusasioita: Felix löytyy internetistä, mutta se ei hae tietoa koko internetistä vaan konservatorion kirjaston omasta tietokannasta. Joku muu hakukone saattaa hakea toisista tietokannoista tai eri tavoin vaikka koko internetistä (esim. Google), mutta niillä ei ole pääsyä konservatorion kirjaston tietokantaan. Hakumetodit ovat silti hyvin samanlaisia, joten hallitessasi yhden aineistohaun kunnolla pärjäät todennäköisesti muidenkin hakukoneiden kanssa.

6 Musiikin löytäminen ei ole aina helppoa! OPUS SOVITTAJA SOVITUKSET YHTENÄISTETYT NIMIKKEET KUSTANTAJAT, EDITIOT, URTEXT, KAUKOLAINAUS

7 FELIXin toiminta Voit hakea aineistoja monin eri tavoin! Hakumetodin valinta ja hakuprosessissa eteneminen riippuu aina lähtötietojesi tasosta

8 MUSIIKIN HAKEMISEN ERITYISPIIRTEET: Musiikkidokumentti eroaa muista dokumenttien muodoista kuten esimerkiksi kirjoista. Musiikkidokumentille ominaista on monimuotoisuus: se voi olla lauletun, soitetun tai kirjoitetun musiikkiteoksen fyysinen kantaja ja samalla musiikkiteoksella voi olla monta dokumenttimuotoa: Tällaisia muotoja voivat olla esimerkiksi: nuotti, äänite tai musiikkivideo. Ja tämän lisäksi muodolla voi olla monta erilaista fyysistä kantajaa. Niinpä samasta musiikkiteoksesta voi olla monta erilaista nuotinnosta tai levytystä eri kokoonpanoille. Vertaa esim. kaunokirjallisuuteen, missä yksi teos on tyypillisesti yksi itsenäinen dokumentti. Nuotit ja musiikkiäänitteet ja ovat tästä syystä usein kokoelmaluonteisia. Tämä tarkoittaa sitä, että yksi musiikkidokumentti sisältää useimmiten useita musiikkiteoksia joko samalta tekijältä tai eri tekijöiltä. Esimerkiksi ooppera sisältää useita osia, alkusoittoja ja aarioita, poplevy koostuu useista eri kappaleista jne. Yleisesti kaikki kokoelmadokumentteihin sisältyvät musiikkiteokset pyritään dokumentoimaan osajulkaisuina siten että ne ovat myös itsenäisesti haettavissa.

9 Felix -aineistohaun toimintamahdollisuudet Kirjaston etusivu - pääset aina palaamaan alkuun. Uutuusluettelo voit selailla uusimpia tietokantaan luetteloituja niteitä. Asiasanat voit selata asiasanastoa. Tekijät voit selata tekijöiden nimiä ja tarkistaa muistitko kirjoittaa nimen oikein. Sijaintipaikka - voit kohdistaa hakusi haluamaasi kirjaston kokoelmaan.

10 Kieli -valikosta voit valita haluamasi kielen. Julkaisuvuosi -valikosta voit kohdentaa hakua niteen julkaisuvuosien mukaan.

11 Aineistotyyppi valikosta voit kohdistaa hakua haluamaasi aineistotyyppiin.

12 Järjestely valikosta voit määritellä mitä hakukone näyttää eli hakutulosta voi järjestellä.

13 Esimerkkihaku: Haetaan ensin yksinkertaisesti, tarkemmin rajaamatta, tekijän Nigel Tuffsin sukunimen mukaan:

14 Hakutulos:

15 Hakutuloksen alla olevasta harmaasta kentästä selviää niteen status = ovatko niteet paikalla, lainassa vai kadonneet sekä niiden fyysinen sijainti kirjastossa.

16 NELJÄN PERUSASIAN YDIN! 1. Yhtenäistetyt nimikkeet 2. Asiasanasto 3. Luokitusjärjestelmä 4. Boolen operaattoreiden hallinta! = Takaavat haun tarkkuuden, löydettävyyden ja nopeuden. Kirjastoaineiston tulee olla järjestetty ja luetteloitu siten, että näillä säännöillä ne nousevat esiin kattavasti. Konservatorion kirjaston aineistot ovat parhaillaan kovassa luettelointiprosessissa ja alkavat nousta esiin oikealla tavalla sovittujen hakuparametrien mukaisesti. ( )

17 1. YHTENÄISTETYT NIMIKKEET 1. Tekijän, säveltäjän ja teosten oikeinkirjoituksesta on säännöt! = YHTENÄISTETYT KIRJOITUSTAVAT eli TAUSTALLA nimistön standardointi. = Sostakovits (ei Schostakovitsch) = Hatsaturjan (ei Khatsathurjan) jne.

18 2. ASIASANASTO 2. Sovittu alakohtainen asiasanasto. Asiasanastoja on siis erilaisia: tekniikan alojen asiasanastoja, lääketieteen asiasanastoja jne.. Musiikin asiasanasto: Muscilla Esim. Triot (ei trio), laulut (ei laulu), tangot (ei tango), aariat, oopperat, baletit jne. Löydät konservatorion kirjastossa käytössä olevan asiasanaston ylävalikosta ja kirjaston kotisivulta!

19 3. KIRJASTON LUOKITUSJÄRJESTELMÄ 3. Kirjaston luokitusjärjestelmä takaa sen, että niteet ovat fyysisesti sijoittuneina löydettäville paikoille kirjastossa. Asian takaa looginen järjestelmä. Eri alojen kirjastoissa on käytössä erilaisia järjestelmiä. Selvitä siis aina asioidessasi kirjastossa miten se on järjestetty. Konservatoriolla on käytössä YKL eli yleinen kirjallisuus luokitus: Löydät konservatorion kirjaston luokituksen ylävalikosta ja kirjaston kotisivulta!

20 YKL käytännössä Musiikin YKL sisältää kaksinumeroisen pääluokan ja pisteen erottaman muotoluokan numerosarjan. Numeroiden lisäksi niteet järjestetään aakkosten mukaiseen järjestykseen vasemmalta oikealla. Kyseinen numerosarjan mukainen hylly sisältöineen löytyy kirjastosta fyysisesti: Esimerkiksi aikaisemmin haettu Nigel Tuffin nuotti TUF = kitara (78.65), soitonoppaat (-07), tekijä: Tuff Esimerkiksi: Viulu pianon säestyksellä Puhallinorkesterit Kosketinsoitin ja neljä puhallinsoitinta jne.

21 BOOLEN OPERAATTORIT AND = rajaa hakua jolloin hakutulokseen tulevat vain ne lähteet, jossa esiintyvät molemmat tai kaikki operaattorilla yhdistetyt hakusanat. esim. KITARA and LAULUT Hakee kaikki sanan KITARA ja LAULUT sisältävät lähteet Mozart and taikahuilu, hakee kaiken missä esiintyy MOZART ja Taikahuilu

22 BOOLEN OPERAATTORIT OR = laajentaa hakua. Se ottaa mukaan kaikki lähteet, joissa esiintyy yksi tai useampi hakutermeistä. esim. KITARA or LAULUT Hakee sanan KITARA tai LAULUT sisältävät lähteet

23 BOOLEN OPERAATTORIT NOT = Sulkee pois ne hakusanat, joita et halua hakuusi mukaan. NOT - operaattoria kannattaa käyttää varovasti, sillä voit vahingossa sulkea pois hyviäkin lähteitä! Kitara not laulut

24 Jos hakutulos on liian suuri: - kokeile suppeampia eli tarkempia termejä katso Vesa-verkkosanastosta (Muscilla) löytyisikö sieltä sopivia asiasanoja hakusanoiksi. - yhdistä haun osa-alueita kuvaavia termejä AND- operaattorilla - hae aihetta kuvaavilla fraaseilla TARKENNUKSIA Jos hakutulos on liian pieni: - käytä synonyymejä ja yhdistä ne OR- operaattorilla (ks. Vesaverkkosanastosta laajempia termejä)

25 2. Hakuesimerkki Hakija etsii Antonio Vivaldin Vuodenajat teoksen osaa Syksy. Hakija ei tiedä kuin suomennetut nimet:

26

27 Haku nostaa esille 5. kpl Vivaldi and Syksy hakusanojen sisältämiä nimikkeitä. Hakija valitsee näistä sopivimman TAI Hakija voi myös jatkaa hakua saamiensa lisätietojen pohjalta (L Autunno, op.8, no.3 jne..) Hakuprosessissa on siis mahdollista tarkentaa hakua lisätietojen pohjalta ja käytännössä löytää kaikki kyseisen tietokannan (kirjaston) sisältämät asiaan liittyvät nimekkeet. > Mikäli näistä mikään ei ole hakijalle mieleinen voi hän lisätietojen pohjalta kokeilla toista, toisen kirjaston, aineistohakua. Kokeile: https://arsca.linneanet.fi/index.html

28 3. Hakuesimerkki Halutaan selailla kaikkia kirjaston huilukonserttoja, koska tekijästä tai teoksesta ei ole mitään varmuutta tai tietoa. Haun voi suorittaa laittamalla VAPAATEKSTI kenttään HUILU ja ASIASANA -kenttään KONSERTOT Tai asettamalla VAPAATEKSTI kenttään KONSERTOT and HUILU Tai asettamalla HYLLYLUOKKA -kenttään huilun hyllyluokan ja ASIASANA kenttään KONSERTOT jne. Saatava tulos antaa kaikki tietokannan sisältämät huilukonsertot, joista hakija voi poimia itselleen kiinnostavimmat. Näin yleistasolla toimiva haku yleensä tuottaa valtavan määrän tuloksia ja sitä joutuu rajaamaan tarkemmaksi. Näin etenkin suuremmissa tietokannoissa ja kirjastoissa. Siispä etene aina kohti tarkempaa hakua.

29

30 Hakutuloksesta tulee näin laaja, mutta tästä on hyvä jatkaa tästä eteenpäin ja opetella tarkentamaan hakua sekä laajentaa musiikinhakemisen taitoja. Tutustu MUHAVEEN:

31 Tee käsitekartta Voit tehdä musiikinopinnoistasi tai kirjaston tiedonhakemiseen vaadittavista asioista käsitekartan helpottaaksesi eri osa-alueiden hahmottamista. Esimerkiksi: kirjaa ranskalaisilla viivoilla tai piirrä tyhjälle paperille asioita jotka liittyvät hakuongelmaasi. Esimerkkinä: hae Vivaldin vuodenajan teos ja pohdi mitä kaikkea tietoa voit tarvita tai mitä siihen liittyy?

32 Käsitekartan teemoja Vivaldin vuodenaikojen tiedonhakuun Teoksen muoto ja soitinnus? Mitkä asiasanat kuvaavat parhaiten teosta? FI/musiikki/yhtenaistetyt/ FI/musiikki/hankalatmusiikkin imet/ Teoksen julkaisun- tai sävellyksen ajankohta tai aikakausi? 1725 Muscilla Teoksen opus- tai järjestysnumero? Opus 8 no:t 1-4 TEKIJÄN NIMI? Antoni Vivaldi YKL Onko teos yksi vai moniosainen? 4 osaa Boolen operaattorit TEKIJÄN NIMEN KIRJOITUSTAPA? YHTENÄISTETYT NIMIKKEET [Le Quattro Stagioni] Teoksen alkuperäisjulkaisun kieli? Italia, Le Quattro Stagioni

33 Käsitekartta muotoutuu: Nouda nuotti Kuinka haen: Boolen operaattorit Hakukoneen valinta ja valikot Hakutulos Valitut hakusanat: Vivaldi; 1700-luku; vuodenajat; op.8; Le Quattro Stagioni; Muscilla Yhtenäistetyt nimikkeet YKL Teoksen kuvailu Teosluettelot Haluttu soitinnus, Jousiorkesterit =

HAKU LASTU-VERKKOKIRJASTOSTA LASTU-verkkokirjastosta voi toistaiseksi hakea vain Lahden aineistotietokannasta.

HAKU LASTU-VERKKOKIRJASTOSTA LASTU-verkkokirjastosta voi toistaiseksi hakea vain Lahden aineistotietokannasta. 1 HAKU LASTU-VERKKOKIRJASTOSTA LASTU-verkkokirjastosta voi toistaiseksi hakea vain Lahden aineistotietokannasta. 1. PIKAHAKU ELI HAE TEOSTA, TEKIJÄÄ TAI ASIASANAA - Pikahaku sijaitsee sivuston oikeassa

Lisätiedot

HAKUKONEOPTIMOINTIOPAS VIESTIJÄLLE

HAKUKONEOPTIMOINTIOPAS VIESTIJÄLLE HAKUKONEOPTIMOINTIOPAS VIESTIJÄLLE Hakukoneoptimointiopas viestijälle kertoo viestinnästä ja markkinoinnista päättävälle henkilölle perusasiat hakukoneoptimoinnista. Opas on koottu sarjasta blogipostauksia

Lisätiedot

Renne Brandt. Hakukoneoptimointi (SEO)

Renne Brandt. Hakukoneoptimointi (SEO) Renne Brandt Hakukoneoptimointi (SEO) TV09S1 Mediatekniikan seminaari Työelämän ja tutkimuksen kieli ja viestintä Tutkielma 2.5.2012 1 Sisältö 1 Johdanto Error! Bookmark not defined. 2 Hakukoneet 2 3 Hakukoneiden

Lisätiedot

R-KIELEN PERUSTEET Jarno Tuimala Helsinki 2010

R-KIELEN PERUSTEET Jarno Tuimala Helsinki 2010 R-KIELEN PERUSTEET R-KIELEN PERUSTEET Jarno Tuimala Helsinki 2010 Jarno Tuimala 1. painos R KIELEN PERUSTEET Lukijalle Tavoitteet Tämä kirja esittelee R-kielen perusteet ja muutamia ohjelmointiin liittyviä

Lisätiedot

SE ON SITTEN GRADU. Kotimainen kirjallisuus Turun yliopisto 2010

SE ON SITTEN GRADU. Kotimainen kirjallisuus Turun yliopisto 2010 SE ON SITTEN GRADU Kotimainen kirjallisuus Turun yliopisto 2010 SISÄLTÖ 1. Tutkiminen ja seminaarityöskentely 3 1.1. Johdannoksi 3 1.2. Millainen on hyvä tutkielma? 4 1.3. Miksi tutkielmaa tehdään seminaarissa?

Lisätiedot

Sisältö 1 Tekijänoikeudet...8 2 Johdatus M-Filesiin...9 3 Ohjelmiston asennus ja käyttöönotto...10 4 M-Filesin päivittäinen käyttö...

Sisältö 1 Tekijänoikeudet...8 2 Johdatus M-Filesiin...9 3 Ohjelmiston asennus ja käyttöönotto...10 4 M-Filesin päivittäinen käyttö... M-Files 10 Sisältö 1 Tekijänoikeudet...8 2 Johdatus M-Filesiin...9 3 Ohjelmiston asennus ja käyttöönotto...10 3.1 Järjestelmävaatimukset...10 3.2 Automatisoitu asennus ja jakelu...11 3.3 Asennuksen läpivienti...11

Lisätiedot

FACEBOOK-KURSSI Aloittelijoille

FACEBOOK-KURSSI Aloittelijoille FACEBOOK-KURSSI Aloittelijoille HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi FACEBOOK-KURSSI 1 Sisältö Rekisteröityminen... 2 Käytön aloittaminen...

Lisätiedot

Markus Häkkinen / Otavan Opisto 2012

Markus Häkkinen / Otavan Opisto 2012 Markus Häkkinen / Otavan Opisto 2012 Tämä oppimateriaali on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Tarttuva 3.0 -lisenssillä. Kurssin sisältö: 1 Johdanto... 3 2 Internet... 4 2.1 Internetin peruskäyttö... 4

Lisätiedot

OPAL-järjestelmän ohje koulutuksen järjestäjälle

OPAL-järjestelmän ohje koulutuksen järjestäjälle 27.4. 2015 OPAL-järjestelmän ohje koulutuksen järjestäjälle Tämä ohje on niille kouluttajille, jotka aktivoivat koulutusten väli- ja päättöpalautteita ja tarvittaessa kommentoivat palautteita Jos oppilaitoksesi

Lisätiedot

Musiikkipalveluita julkisesta kirjastosta myös tulevaisuudessa 1

Musiikkipalveluita julkisesta kirjastosta myös tulevaisuudessa 1 Musiikkipalveluita julkisesta kirjastosta myös tulevaisuudessa 1 Heikki Poroila Mitä tapahtuu perinteisen kirjastopalvelun jälkeen? Erilaiset vaihtoehdot nähdään yleensä hyvin äärimmäisinä. Osa ihmisistä

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO: JOHDANTO 3 SUUNNITTELU JA ORGANISOINTI NÄIN PÄÄSET ALKUUN 6

SISÄLLYSLUETTELO: JOHDANTO 3 SUUNNITTELU JA ORGANISOINTI NÄIN PÄÄSET ALKUUN 6 IVUT SISÄLLYSLUETTELO: JOHDANTO 3 SUUNNITTELU JA ORGANISOINTI TALKOISSA 5 NÄIN PÄÄSET ALKUUN 6 YLLÄPITOTILANÄKYMÄN TYÖKALUT 8 Valikkorivi 8 Palkki sivujen järjestyksen vaihtamiseen 8 SIVUJEN LUOMINEN

Lisätiedot

WORD- ja EXCEL-opas Office 2010

WORD- ja EXCEL-opas Office 2010 Aalto Yliopiston Teknillinen Korkeakoulu Kemian ja materiaalitieteiden tiedekunta Kemian laitos Fysikaalisen kemian ja sähkökemian tutkimusryhmä WORD- ja EXCEL-opas Office 2010 Annukka Aarnio asantasa@cc.hut.fi

Lisätiedot

OHJ-1100 Ohjelmointi I

OHJ-1100 Ohjelmointi I OHJ-1100 Ohjelmointi I lukuvuosi 2012 2013 Luentomoniste Ari Suntioinen ari.suntioinen@tut.fi Sisällysluettelo Sisältö OHJ-1100 Ohjelmointi I Mitä on ohjelmointi?.......................................

Lisätiedot

Teemme työtä myös kaupan ja jakelun kanssa, ja muodostamme yhteistyösuhteita kuluttajamarkkinoilla sekä ammattilaismarkkinoilla.

Teemme työtä myös kaupan ja jakelun kanssa, ja muodostamme yhteistyösuhteita kuluttajamarkkinoilla sekä ammattilaismarkkinoilla. Hyvä Forcen omistaja Onnittelemme Force-vastaanottimen valinnasta. Uusi Force-vastaanottimesi edustaa parhaimpia ja kehittyneimpiä ominaisuuksia, mitä uusi digitaalinen DVB-teknologia tarjoaa. Helposti

Lisätiedot

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwe rtyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui opasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopas dfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfgh

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwe rtyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui opasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopas dfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfgh qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwe 0 rtyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui opasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopas dfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfgh Manuaali mobiililaitteen käytöstä Samsung Galaxy tab 2 jklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzx

Lisätiedot

Käsitteen kontekstiperustainen valinta semanttisessa webissä

Käsitteen kontekstiperustainen valinta semanttisessa webissä Käsitteen kontekstiperustainen valinta semanttisessa webissä Reetta Sinkkilä Helsinki 13.5.2008 Pro gradu -tutkielma HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos HELSINGIN YLIOPISTO HELSINGFORS

Lisätiedot

PERUSTUTKINNON OPINNÄYTETYÖN OHJEET

PERUSTUTKINNON OPINNÄYTETYÖN OHJEET PERUSTUTKINNON OPINNÄYTETYÖN OHJEET Luonnonvara- ja ympäristöala Metsäalan perustutkinto Opinnäytetyö Opiskelijan nimi/nimet ja ryhmätunnus työn valmistumiskuukausi / 2008 SISÄLLYS 1. MIKSI OPINNÄYTETYÖ?

Lisätiedot

10 Käyttöliittymä rakentaa ajatusmallia

10 Käyttöliittymä rakentaa ajatusmallia Käyttäjäystävällisen sovelluksen suunnittelu 1 10 Käyttöliittymä rakentaa ajatusmallia Käyttöliittymiä ja vuorovaikutusta käsittelevässä kirjallisuudessa esiintyy keskeisesti termi mental model. Suomeksi

Lisätiedot

MAST. selkomateriaali työnhausta ja työllistymisestä. Työhön! selkomateriaali työnhausta ja työllistymisestä

MAST. selkomateriaali työnhausta ja työllistymisestä. Työhön! selkomateriaali työnhausta ja työllistymisestä MAST selkomateriaali työnhausta ja työllistymisestä Työhön! selkomateriaali työnhausta ja työllistymisestä Työhön! Selkomateriaali työnhausta ja työllistymisestä Kirjoittajat: Piia Virtanen ja Hanna Stenroos

Lisätiedot

Miten markkinoin osaamistani? Työnhaun opas

Miten markkinoin osaamistani? Työnhaun opas Miten markkinoin osaamistani? Työnhaun opas Ura- ja rekrytointipalvelut Helsingin yliopisto Ura- ja rekrytointipalvelut teksti Marina Misukka 2. uudistettu painos Yliopistopaino 2004 TYÖNHAUN OPAS MITEN

Lisätiedot

Kaikki irti harjoittelusta Osa 1 Käytännön opas harjoittelijalle 2015

Kaikki irti harjoittelusta Osa 1 Käytännön opas harjoittelijalle 2015 Kaikki irti harjoittelusta Osa 1 Käytännön opas harjoittelijalle 2015 Lampila Satu, Jurvakainen Anne, Pesonen Johanna ja Liimatainen Jaana O. Yliopisto-opintojen työelämäintegraatio hanke 2013 Sisällysluettelo

Lisätiedot

WORD 2007/2010 pikaohje. Kajaanin AMK. Mervi Ruotsalainen 29.8.2010

WORD 2007/2010 pikaohje. Kajaanin AMK. Mervi Ruotsalainen 29.8.2010 1 WORD 2007/2010 pikaohje. Kajaanin AMK Mervi Ruotsalainen 29.8.2010 2 Sisällys 1. YLEISTÄ... 3 1.1 OFFICE- OHJELMIEN MUUTTAMINEN SUOMEN KIELELLE... 3 1.2 WORDIN OMA OHJETOIMINTO... 3 1.3 WORDIN IKKUNAN

Lisätiedot

Microsoft PowerPoint 2010 Opas

Microsoft PowerPoint 2010 Opas Microsoft PowerPoint 2010 Opas PowerPoint on Microsoftin esitysgrafiikkaohjelma jolla on helppo laatia esityksiä eri tarpeisiin, kuten vaikkapa esitelmien pitoon tai opetukseen. PowerPoint esitys koostuu

Lisätiedot

TAIDEPAKKA. 60 taidekorttia ja ideavihko

TAIDEPAKKA. 60 taidekorttia ja ideavihko TAIDEPAKKA 60 taidekorttia ja ideavihko Sisällys Käyttäjälle 2 Yleisiä kysymyksiä 4 Taidepakan teosten teemoja 5 Vihjeitä, ideoita ja tehtäviä 6 Kuva ja sana 12 Kuva, sana ja kosketus 15 Kuva ja musiikki

Lisätiedot

www-sivut jokaiselle sopiviksi

www-sivut jokaiselle sopiviksi TIEKE_esteettömyys220503 22.05.2003 08:46 Sivu 11 Jukka K. Korpela Jukka K. Korpela www-sivut jokaiselle sopiviksi Esteettömien verkkosivujen tekemisen opas kaikille tekijöille ja teettäjille TIEKE Tietoyhteiskunnan

Lisätiedot

Käsikirja Mathcad 15.0 Lokakuu 2010

Käsikirja Mathcad 15.0 Lokakuu 2010 Käsikirja Käsikirja Mathcad 15.0 Lokakuu 2010 Copyright 2010 Parametric Technology Corporation. Parametric Technology Corporation omistaa sekä tämän ohjelman että siihen kuuluvan dokumentaation tekijänoikeudet.

Lisätiedot

OHJ-1101 Ohjelmointi 1e

OHJ-1101 Ohjelmointi 1e OHJ-1101 Ohjelmointi 1e Essi Lahtinen 2008-2009 OHJ-1101 Ohjelmointi 1e 2008-09 1 Kurssin järjestelyt 20082009 Kurssin vastuuhenkilö Essi Lahtinen (essi.lahtinen@tut., huone: TE210, puh. 040 8490717) vastaa

Lisätiedot

Mikä ihmeen hakukonemarkkinointi?

Mikä ihmeen hakukonemarkkinointi? Mikä ihmeen hakukonemarkkinointi? Mitä teet ensimmäiseksi, kun etsit tietoa jostain asiasta? Luultavimmin Google- haun, etkä ole ainut: ihmiset ovat siirtyneet yhä enemmän nettiin käyttämään sähköisiä

Lisätiedot

Dynaaminen toiminnan suunnittelu

Dynaaminen toiminnan suunnittelu Dynaaminen toiminnan suunnittelu A. Ymmärrä toiminnan suunnittelua B. Omaksu uusi dynaamisempi ajattelutapa ja C. Toimi dynaamisemmin Toimintasuunnitelma voi olla muutakin kuin nippu paperia! Pvm: 19.

Lisätiedot

Kirjallisuuden vaihto hankintatapana

Kirjallisuuden vaihto hankintatapana Tieteellisen kirjallisuuden vaihtokeskus - Georg Strien Kirjallisuuden vaihto hankintatapana Tieteellisen kirjallisuuden vaihdolla on pitkä perinne, vanhimmat viitteet löytyvät vuodesta 1694 Ranskasta.

Lisätiedot