Hannu Takkulan parlamenttikatsaus Joulu/2011

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Hannu Takkulan parlamenttikatsaus Joulu/2011"

Transkriptio

1 Hannu Takkulan parlamenttikatsaus Joulu/2011 Hyvä ystävä! Jouluinen tervehdys täältä Brysselistä! Viimeinen viikko on käynnissä ennen joululomia, ja näillä näkymin myöhään keskiviikkona lennämme Annen kanssa täältä kotia kohden Suomeen. Syksy on ollut varsin kiireinen ja työntäyteinen, joten kahden viikon loma (kirjoitustauko) tulee kyllä enemmän kuin tarpeeseen. Tänä vuonna on tarkoitus viettää joulua koko perheen voimin yhdessä, joten muuta toivomusta ei enää ole, kuin että saataisiin valkea joulu! Pian näemme sen, käykö tämä toive toteen... Viime viikonlopun vietin Unkarissa ja Romaniassa. Unkarissa vierailin yhdessä Suomen suurlähettiläs Jari Vilénin kanssa presidentti Pál Schmittin luona. Presidentti Schmitt on entinen työtoverini Euroopan parlamentista ja vuosien varrella olemme tehneet hänen kanssaan paljon yhteistyötä erilaisten koulutukseen, kulttuuriin ja liikuntaan liittyvien kysymysten parissa. Nyt tapaamisemme keskiössä oli Unkarin uusi uskontolaki, joka kohtelee varsin epätasa- arvoisesti kirkkokuntia ja kristillisiä yhteisöjä. Keskustelumme tuloksena sain jo saman päivän iltana viestin siitä, että viestini oli otettu vakavasti ja Unkarin parlamentti tulee käsittelemään lakiesityksen uudelleen. Oli koskettavaa nähdä ne olosuhteet sekä se taloudellinen puute, missä monet köyhät romaniperheet asuvat. Suomalaisina saamme olla todella kiitollisia siitä hyvinvoinnista, jonka aikaisemmat sukupolvet ovat osaksemme rakentaneet. Koin suurta kiitollisuutta saadessani olla mukana tässä Joulun Lapsi - operaatiossa. Rakkaudella tehdyt lahjoitukset ja paketit menivät tarpeeseen, ja niiden saajissaan synnyttämä ilo nostatti joulun tunnelmaa sydämessäni. Kierrellessäni kylissä ja taloissa, mietin suomalaisia lahjoittajia ja huomasin huulilleni nousevan laulun sanat; "Siemenen pienoisen, jonka annoit köyhällen, pieni sai sun veljesi enkeleitten maasta". Olkoon tämä joulu meille rakkauden ja rauhan, yhteyden juhla. Saakoon Jeesus lapsi synnyttää sydämiimme todellisen Joulun! Hannu Unkarin Budapestistä jatkoin sitten matkaa Romanian Oradean kaupunkiin, jonka ympäristössä osallistuin "Operaatio Joulun Lapsi" - kampanjan kummina joulupakettien ja avustuksen jakamiseen. Joulun Lapsi - kampanjan toteutuksesta on suomalaisten osalta vastannut jo vuodesta 1995 lähtien Patmos- lähetyssäätiö, ja tänä vuonna Suomesta lähetettiin Romanian köyhille lapsille yli joulupakettia. Unkarin presidentin Pál Schmittin kanssa hänen asunnollaan Tonavan rannalla

2 Liian monen nuoren koulunkäynti keskeytyy liian varhain Nuorten syrjäytyminen on yksi aikamme huolestuttavimmista ongelmista. Tällä hetkellä yli 6 miljoonaa Euroopan unionin alueella asuvaa nuorta jättää koulunkäyntinsä kesken peruskoulun jälkeen. Näiden nuorten syrjäytymisriski on suuri, sillä ilman koulutusta on erittäin vaikeaa löytää tietään työmarkkinoille ja vastuulliseen elämään.ongelmiin on puututtava riittävän ajoissa - jo koulunkäyntitaipaleen alkuvaiheissa. Myös nuorten aikuisten mahdollisuuksia palata koulun penkille on parannettava. Euroopan komissio on asettanut tavoitteeksi vähentää varhain koulunkäyntinsä keskeyttäneiden nuorten määrän nykyisestä 14,4 prosentista 10 prosenttiin vuoteen 2020 mennessä. Komissio tulee kohdistamaan lisää rahoitusta tämän ongelman korjaamiseksi "Elinikäisen oppimisen ohjelman" kautta. Asiasta on keskusteltu ja äänestetty tämän syksyn aikana koulutus- ja kulttuurivaliokunnan piirissä. Marraskuussa Euroopan parlamentti hyväksyi täysistunnossa kollegani Mary Honeyballin esittelemän parlamentaarisen mietinnön tähän teemaan liittyen, joka kantaa nimeä "Attacking Early School Leaving". Mietinnössä vaaditaan yksilöllisempää ja osallistuvampaa lähestymistapaa koulutukseen sekä varhaisempaa tukea koulunkäynnin keskeyttämisvaarassa oleville nuorille. Ongelmat johtuvat usein lasten huonoista ja heikoista lähtökohdista, sillä sosiaalinen asema näyttäisi olevan keskeisin vaikuttava tekijä sosiaalisen syrjäytymisen ja myöhemmän pitkäaikaistyöttömyyden välillä. Maahanmuuttajataustaisten perheiden lapset, joilla ei ole mahdollisuutta saada opetusta omalla äidinkielellään, kuuluvat usein tähän riskiryhmään. Näidenkin ongelmien korjaamiseksi mietintö kehottaa Eurooppaa siirtymään nykyistä laajempaan oppivelvollisuuteen, jonka myötä toisen asteen koulutus tulisi osaksi nykyistä peruskoulujärjestelmää.

3 Ihmisen arvokkuus kiinnostaa Jokaisen ihmisen ainutkertainen arvokkuus on teema, jonka pohtiminen on kestoaihe poliittisessa toiminnassani. Aivan kaikkien yksilöiden mittaamaton arvo, merkitys ja tärkeys Jumalan luomina ja lunastamina ihmisinä muodostaa keskeisen arvolähtökohdan, josta käsin voidaan tehdä moraalisesti kestäviä päätöksiä. Marraskuun 30. päivänä järjestimme Euroopan parlamentissa asiantuntija- seminaarin, joka pureutui monipuolisesti tähän aiheeseen. Seminaarin otsikkona oli Perspectives on Human Dignity (näkökulmia ihmisen arvokkuuteen). Pyysin kahta europarlamentaarikkoa mukaan valottamaan teemaamme omien erityisalojensa kannalta: Miroslav Mikolášik, slovakialainen lääkäri, korosti mm. ihmisen arvokkuutta olennaisena lähtökohtana suhtautumisessa hedelmöittyneese en munasoluun ja sikiöön. Italialainen meppi Carlo Casini on puolestaan pitkän linjan juristi, joka tähdensi jokaisen yksilön arvoa lainsäädännössä, oikeudellisissa Perspectives on Human Dignity Kuvassa kanssani vasemmalta MEP Miroslav Mikolášik ja Kalervo Aromäki ratkaisuissa ja tuomioistuinten päätöksissä. Seminaarissamme oli mukana myös suomalainen psykologi ja teologi Kalervo Aromäki, joka kuvasi jokaisessa ihmisyyden perusteella olevaa kauneutta ja jaloutta. Se on asia, joka kaikkien tulisi oivaltaa omalla kohdallaan ja josta käsin muovata käsitys itsestään ja elämästään. Lisäksi kuuluisa amerikkalainen laulaja ja hyväntekeväisyystoiminnan johtaja Wintley Phipps toi esille haasteita, joita ihmisen arvokkuuden periaatteen soveltamiseen on liittynyt ja liittyy edelleen. Esimerkkinä hän mainitsi mm. Yhdysvaltojen perustuslain ylevät ajatukset kaikkien ihmisten arvokkuudesta, kun monet perustuslain laatijoista pitivät samalla itse orjia.

4 Asiantuntijapuheenvuorojen jälkeen seuranneessa vilkkaassa yleiskeskustelussa tuli esille, kuinka jokaisen ihmisen arvokkuuden tunnustaminen on meille pysyvä haaste. Vaaditaan jatkuvaa ponnistelua, jotta tekomme ja asenteemme kaikkia kohtaan nousisivat jokaisen ihmisen arvokkuuden ja jalouden periaatteesta. Seminaariamme kohtaan osoitettu runsas mielenkiinto ja myönteinen palaute osoittivat, kuinka tarpeellista oli pysähtyä pohtimaan ihmisyyteen liittyviä perustavanlaatuisia ulottuvuuksia. Digitaaliset sisämarkkinat - tekijänoikeudet kokemassa mullistuksen Musiikkitallenteet ovat muuttuneet huomattavasti siitä, kun julkaisin vuonna 1985 "Karavaani" nimeä kantaneen pitkäsoittoni. Nykyisin musiikin julkaiseminen ja kaupankäynti tapahtuu entistä enemmän digitaalisesti internetin välityksellä. Ihmiset kokevat ostavansa enemmän musiikkia kuin tallenteita. Mielestäni tuote on esimerkiksi musiikki, ei cd- levy tai tiedosto, jolla se myydään ja vähemmän merkityksellistä on se missä muodossa tuote on. Olen tekijänoikeusajattelun uudistamisen ja nykyaikaistamisen kannalta. Euroopan parlamentin käsittelyyn on tulossa ensi keväänä Euroopan komission Vihreä kirja digitaalisista sisämarkkinoista. Tällä hetkellä asia on komissiossa eri intressiryhmien kuulemisvaiheessa ja odottaa Euroopan parlamentin käsittelyä. Tässä yhteydessä Vuonna 1985 levyttämäni "Karavaanin" kansi. Oi niitä aikoja. Euroopan immateriaaliteollisuus, tekijänoikeudet sekä innovaatioilla elävä teollisuus tulee kokemaan suuria muutoksia. Tavoitteena on luoda Eurooppaan digitaaliset sisämarkkinat, jonka yhteydessä voitaisiin uudistaa myös tekijänoikeuksien valvonta nykyaikaiselle tasolle. Tärkeintä tässä kaikessa uudistamistyössä on se, että musiikin tekijät ja tuottajat saavat korvauksen tekemästään työstä.

5 Harjoittelijan terveiset Bonjour, arvoisat Hannu Takkulan uutiskirjeen lukijat. Olen nyt viettänyt kuluneen syksyn täällä Brysselissä Hannun toimistossa korkeakouluharjoittelijana. Olen gradua vaille valmis maisteri Turun yliopiston Politiikan tutkimuksen laitokselta. Hannuun tutustuin Eurooppanuorten meppikahveilla, jossa olin itse järjestäjänä ja Hannu puhujana. Työtehtävät ovat olleet haastavia, kehittäviä ja moniulotteisia; niitä ovat olleet mm. tämän ja edellisen uutiskirjeen valmistelu, valiokuntien ja seminaarien seuraaminen, erilaiset edustustehtävät sekä avustaminen kaikessa siinä, mitä europarlamentaarikko tekee. Informaatiotulva Euroopan parlamentissa on valtava, sillä päätöksiä tehdään liittyen kaikkiin politiikan aloihin, joten ajan tasalla pysyminen vaatii ahkeraa perehtymistä asioihin. On ollut hienoa ja opettavaista olla osa Hannun toimiston tiimiä, joka on täynnä osaamista ja ammattitaitoa elämän eri osa- alueilta. Hannua avustavat tällä hetkellä filosofian tohtori Vesa Kangaslahti, teologian tohtori Harri Kuhalampi sekä kasvatustieteiden maisteri Erja Kuhalampi. Työpäivät venyvät Brysselissä toisinaan pitkiksi, mutta hauskaakin on pidetty ja mielenkiintoisia ihmisiä tavattu, komissaareista eri maiden suurlähettiläisiin. On ollut mukavaa työskennellä kaikkien niiden hyvien asioiden parissa, joiden puolesta Hannu tekee ahkerasti töitä. Politiikan opiskelijan näkökulmasta Bryssel syksyllä 2011 on ollut mitä mielenkiintoisin paikka asua ja seurata läheltä mullistuksen kourissa olevaa Euroopan unionia. Matias ja Hannu esiintymässä ALDE:n joulujuhlissa - Beds are Burning Hannua ja minua ovat yhdistäneet positiivinen elämänasenne, urheilu ja musiikki. Viime viikolla pääsimme yhdessä esiintymään Euroopan liberaalidemokraattien ryhmän (ALDE) joulujuhlissa, jossa esitimme australialaisen Midnight Oil- yhtyeen "Beds are Burning"- nimeä kantavan kappaleen alkuperäiskansojen ja vähemmistöjen oikeuksien kunniaksi. Midnight Oil- yhtyeen laulaja Peter Garret on nykyisin Australian opetusministeri ja tätä kautta Hannun tuttava. Haluan toivottaa omasta puolestani kaikille teille hyvää jatkoa, joulua ja onnea elämään. Ystävällisin terveisin, Matias Kallio, valtiotieteiden kandidaatti

6 Radio Dein kolumnit jatkuvat myös keväällä Kuluneen syksyn aikana Radio Dei on lähettänyt kahdeksan radiokolumniani. Näissä lyhyissä blogeissani olen pyrkinyt tarkastelemaan politiikkaan, eurooppalaisuuteen mutta myös ihan arkisiin haasteisiimme liittyviä kysymyksiä kristillisen uskon näkökulmasta. Mielestäni uskon ulottuvuus ei ole vain hartaudenharjoittamiseen liittyvä asia, vaan haluan pitää sitä keskeisenä ajatteluni lähtökohtana. Kokonaisvaltainen ote uskontoon antaa voimaa, osoittaa suuntaa, motivoi, innostaa, tarjoaa ilon ja toivon näköaloja sekä avaa mahdollisuuden sisäisen levon ja rauhan kokemiselle. Kaikki tämä on mukana politiikan teossani ja tätä näkökulmaa haluan tuoda myös kuulijoitteni pohdittavaksi radioblogieni kautta. Radio Dei on pyytänyt minua jatkamaan näiden kolumnien tekemistä myös alkavan vuoden aikana. Lähetysajat ovat sikäli muuttuneet että lähetyspäivä on vuoden 2012 alusta alkaen torstai, ja blogit toistuvat sen jälkeen aina torstaisin joka toinen viikko. Ensimmäinen blogi on kuultavissa tammikuun 5. klo 8:40 ja 12:50. Lopuksi vielä kaikille pieni joulupähkinä purtavaksi. Kukahan mahtaa loytyä parran takaa? Hyvää joulua! Ystaväterveisin,

HYVIÄ UUTISIA LASTEN MAAILMASTA

HYVIÄ UUTISIA LASTEN MAAILMASTA HYVIÄ UUTISIA LASTEN MAAILMASTA Lapset ovat Herran LAHja! Autamme ja siunaamme Hänen nimessään. Patmos Lähetyssäätiön Lastenavun kummit auttavat Armeniassa, Brasiliassa, Egyptissä, Etiopiassa, Israelissa,

Lisätiedot

N SANOMA ERILAINEN TIE EDUSKUNTAAN. asuntosijoittaminen? Kiinnostaako Sinua. EDUSKUNTAVAALIEN ennakkoäänestys 8. 14.4. Vaalipäivä sunnuntaina 19.4.

N SANOMA ERILAINEN TIE EDUSKUNTAAN. asuntosijoittaminen? Kiinnostaako Sinua. EDUSKUNTAVAALIEN ennakkoäänestys 8. 14.4. Vaalipäivä sunnuntaina 19.4. SAMI PIKKUAHO ERILAINEN TIE EDUSKUNTAAN KOLME ASKELTA PAREMPAAN ARKEEN: Tärkeimpänä lapset, nuoret ja perheet ikääntyviä unohtamatta Yrittäjyyden edellytyksiä ja lisää työpaikkoja Kestävät arvot yhteiskunnan

Lisätiedot

Pärhätuuli. Matkalla sielunhoitoterapeutiksi 1 / 2013

Pärhätuuli. Matkalla sielunhoitoterapeutiksi 1 / 2013 Pärhätuuli 1 / 2013 Matkalla sielunhoitoterapeutiksi Perheniemessä on koulutettu sielunhoitoterapeutteja vuodesta 2008 lähtien ja 2012 alkanut Lähellä ihmistä -terapeuttisen sielunhoidon koulutus on lajissaan

Lisätiedot

Romaniasiain neuvottelukuntien neuvottelupäivät 17.-18.10.2013

Romaniasiain neuvottelukuntien neuvottelupäivät 17.-18.10.2013 Romaniasiain neuvottelukuntien neuvottelupäivät 17.-18.10.2013 Torstai 17.10.2013 aamupäivä, puheenjohtajana Satu Koskela Etelä-Suomen aluehallintovirastosta. Neuvottelupäivien avaussanat Vantaan kaupunginjohtaja

Lisätiedot

Hyvää Joulua ja siunausta vuodelle 2007

Hyvää Joulua ja siunausta vuodelle 2007 Joukkokirje RADIO DEIN JA KRISTITYT YHDESSÄ RY:N UUTISLEHTI Julkaisija: Kristityt Yhdessä ry, Ilmalankuja 2 i, 00240 Helsinki, 9. vuosikerta N:o 4/2006 Hyvää Joulua ja siunausta vuodelle 2007 RADIO DEI

Lisätiedot

Uusi Elämä. Seppo Jokinen: Turvallinen vanhemmuus suojaa lasta ja nuorta. Pasi Turunen: Saadaanko rauha Lähi-Itään? Nro 2/2013

Uusi Elämä. Seppo Jokinen: Turvallinen vanhemmuus suojaa lasta ja nuorta. Pasi Turunen: Saadaanko rauha Lähi-Itään? Nro 2/2013 Uusi Elämä Yhteiskristillinen herätyslehti Uusi Elämä, PL 755, 20101 Turku www.uusielama.net Nro 2/2013 Seppo Jokinen: Turvallinen vanhemmuus suojaa lasta ja nuorta sivu 6 Pasi Turunen: Saadaanko rauha

Lisätiedot

Neljä kaupunkimissiota valmisteluvaiheessa

Neljä kaupunkimissiota valmisteluvaiheessa ITÄPORTTI Kristillisen medialähetystyön erikoislehti Maaliskuu 2007 Nro 2 Neljä kaupunkimissiota valmisteluvaiheessa Krasnojarskissa lähes 10 000 ihmistä uskoon Pääkirjoitus Hedelmällinen missio Siperiassa

Lisätiedot

Mitä se oikeesti on? Raportti. - Ajatuksia nuorista, työelämästä ja nuorisotakuun edistämisestä Porvoon seudulla

Mitä se oikeesti on? Raportti. - Ajatuksia nuorista, työelämästä ja nuorisotakuun edistämisestä Porvoon seudulla Raportti Mitä se oikeesti on? - Ajatuksia nuorista, työelämästä ja nuorisotakuun edistämisestä Porvoon seudulla Anu Sipilä Bestis Nuorisotakaajat Porvoossa Sisällys Mistä aloittaa?... 1 Peruskoulu... 2

Lisätiedot

ELÄMÄNHALLINTAKURSSIN PILOTOINTI AMMATTIOPISTO LIVIASSA

ELÄMÄNHALLINTAKURSSIN PILOTOINTI AMMATTIOPISTO LIVIASSA Opinnäytetyö (YAMK) Sosiaalialan koulutusohjelma Hyvinvointipalvelut 2013 Janna Aksela ELÄMÄNHALLINTAKURSSIN PILOTOINTI AMMATTIOPISTO LIVIASSA OPINNÄYTETYÖ (YAMK) TIIVISTELMÄ TURUN AMMATTIKORKEAKOULU Sosiaalialan

Lisätiedot

4. 2013. Geronomikoulutus Vallin 60 vuotisjuhla Hoiva avustajakoulutus. Teema: koulutus

4. 2013. Geronomikoulutus Vallin 60 vuotisjuhla Hoiva avustajakoulutus. Teema: koulutus 4. 2013 Geronomikoulutus Vallin 60 vuotisjuhla Hoiva avustajakoulutus Teema: koulutus Vanhustenhuollon Uudet Tuulet 3 Pääkirjoitus 4 Vanhustyön erikoisammatti - tutkinto uudistetaan 6 Merkonomista sosionomiksi

Lisätiedot

Pohjolan lapset Nuorilla on väliä!

Pohjolan lapset Nuorilla on väliä! Pohjolan lapset Nuorilla on väliä! Pohjoismainen hyvinvointikeskus Ideavihko Varhainen tuki perheille -projektin tulokset 1 Pohjolan lapset Nuorilla on väliä! Julkaisija: Pohjoismainen hyvinvointikeskus

Lisätiedot

OPETTAJUUS - KRIISISSÄ?

OPETTAJUUS - KRIISISSÄ? JULKAISUJA 5/2001 OPETTAJUUS - KRIISISSÄ? Toimittanut Ulrica Gabrielsson Tutkijoiden ja kansanedustajien seura - TUTKAS - järjesti 16.5.2001 keskustelutilaisuuden "Opettajuus - kriisissä?". Tilaisuudessa

Lisätiedot

Y H T E I S K U N T A A P A L V E L E V A E R I K O I S L E H T I

Y H T E I S K U N T A A P A L V E L E V A E R I K O I S L E H T I Y H T E I S K U N T A A P A L V E L E V A E R I K O I S L E H T I Irtonro: 2 euroa. Ei muita kuluja, keräyksiä tms. Myyntiaika syys marraskuu 2008 Nro 3/2008 Päiväkummun lastenkoti juhli 50 vuotta lasten

Lisätiedot

ROMANILÄHETYSLEHTI N:O

ROMANILÄHETYSLEHTI N:O ROMANILÄHETYSLEHTI N:O 1/2005 3,50 euroa www.elamajavalo.fi ERITYISAVUSTAJA MARCO ROTH Voidaanko ihmisarvoa turvata sopimuksilla? Katulapsille uusi koti Kolumbiaan MITÄ SEINÄJOELLA TAPAHTUU? Pääkirjoitus

Lisätiedot

ARKI UUDESSA MAASSA OLGA KIRJANEN. Maahanmuuttajan arki -hankkeen raportti. Etelä-Karjala-instituutti Raportti 9 Lappeenrannan teknillinen yliopisto

ARKI UUDESSA MAASSA OLGA KIRJANEN. Maahanmuuttajan arki -hankkeen raportti. Etelä-Karjala-instituutti Raportti 9 Lappeenrannan teknillinen yliopisto ARKI UUDESSA MAASSA Maahanmuuttajan arki -hankkeen raportti. OLGA KIRJANEN Etelä-Karjala-instituutti Raportti 9 Lappeenrannan teknillinen yliopisto 9. ARKI UUDESSA MAASSA Maahanmuuttajan arki -hankkeen

Lisätiedot

Rajoja ylittävää vuoropuhelua. Kunniakulttuuri näkyväksi Henkilökuvia setlementtikentältä Uudistunut Setlementtiasunnot Oy

Rajoja ylittävää vuoropuhelua. Kunniakulttuuri näkyväksi Henkilökuvia setlementtikentältä Uudistunut Setlementtiasunnot Oy Setlementti 3 2 0 1 4 S E T L E M E N T T I L I I K E O N I H M I S E N M U O T O I N E N Rajoja ylittävää vuoropuhelua Kunniakulttuuri näkyväksi Henkilökuvia setlementtikentältä Uudistunut Setlementtiasunnot

Lisätiedot

Yhteistyöstä virtaa yhdistystoimintaan s. 22. Kohti vahvuusperustaista opetusta positiivisen pedagogiikan keinoin s. 12

Yhteistyöstä virtaa yhdistystoimintaan s. 22. Kohti vahvuusperustaista opetusta positiivisen pedagogiikan keinoin s. 12 ADHD-liiton jäsenlehti Kohti vahvuusperustaista opetusta positiivisen pedagogiikan keinoin s. 12 Yhteistyöstä virtaa yhdistystoimintaan s. 22 Syksyn sopeutumisvalmennuskurssit s. 24 a d h d-liitto ry adhd-förbundet

Lisätiedot

RAPORTTI IRLANNIN PUHEENJOHTAJUUSKAUDEN KOKOUS

RAPORTTI IRLANNIN PUHEENJOHTAJUUSKAUDEN KOKOUS RAPORTTI IRLANNIN PUHEENJOHTAJUUSKAUDEN KOKOUS Köyhyyttä kokevien ihmisten osallisuus yhteiskunnassa Tie osallisuuteen on kaksisuuntainen EU:n kolmas köyhyyttä kokevien ihmisten kokous Palais d Egmont,

Lisätiedot

SatakuntaUNICEF-maakunta2011 LOPPURAPORTTI

SatakuntaUNICEF-maakunta2011 LOPPURAPORTTI SatakuntaUNICEF-maakunta2011 LOPPURAPORTTI sisällys MAAKUNTAJOHTAJAN TERVEHDYS... 3 UNICEF VUOSI ON TÄYNNÄ MAHDOLLISUUKSIA... 4 UNICEF VUODEN VIRALLINEN SUOJELIJA... 6 PÄÄSPONSORINA A. AHLSTRÖM OY... 8

Lisätiedot

Aktiivinen kansalaisuus ja avoimet oppimisympäristöt tulevaisuudessa

Aktiivinen kansalaisuus ja avoimet oppimisympäristöt tulevaisuudessa Kirsi Saloniemi Aktiivinen kansalaisuus ja avoimet oppimisympäristöt tulevaisuudessa Aktiivi-hankkeen ennakointiraportti Kemi-Tornion ammattikorkeakoulun julkaisuja Sarja B. Raportit ja selvitykset 3/2011

Lisätiedot

1/2012. Lasten ja nuorten osallisuus -teemanumero

1/2012. Lasten ja nuorten osallisuus -teemanumero Pesäpuun lehti 1/2012 Lasten ja nuorten osallisuus -teemanumero Pesäpuun lehti 1/2012 3... Toiminnanjohtajalta / Raili Bäck-Kiianmaa 4... Sisukas pärjää elämässä / Christine Välivaara 7... Varhaiset interventiot

Lisätiedot

Sinapin Siemen. Porin Kristillinen Koulu päiväkoti Ankkuri 1/2009

Sinapin Siemen. Porin Kristillinen Koulu päiväkoti Ankkuri 1/2009 Sinapin Siemen 1/2009 Porin Kristillinen Koulu päiväkoti Ankkuri Kyläkoulu keskellä kaupunkia Samassa pihapiirissä päiväkodista peruskoulun loppuun asti Laadukasta perusopetusta pienissä opetusryhmissä

Lisätiedot

Nuoret ja työnantajat yhteisen pulman edessä

Nuoret ja työnantajat yhteisen pulman edessä nuorisofoorumi 2013 Nuoret ja työnantajat yhteisen pulman edessä Helsingissä 2013 Taloudellinen tiedotustoimisto TAT Graafinen suunnittelu ja taitto: Vanto Design Oy Kuvat: Dora Cheffi Kustantaja: Taloudellinen

Lisätiedot

rihveli 2 2012 opettaa lapsi koulu iloita oppia

rihveli 2 2012 opettaa lapsi koulu iloita oppia rihveli 2 2012 opettaa lapsi koulu iloita oppia Murasaki Shikibu Jäätyvät umpeen levottomat vedet. Kuunvalo, varjo häilyvät eestaas kirkkaan taivaan alla. Tuomas Anhava Kuuntelen vieras Otava 1986 rih

Lisätiedot

Elämän ilot ja surut koskettavat myös lapsia

Elämän ilot ja surut koskettavat myös lapsia y h t e i s k u n t a a p a l v e l e v a e r i k o i s l e h t i Irtonro: 2 euroa. Ei muita kuluja, keräyksiä tms. Myyntiaika maalis toukokuu 2008 Nro 1/2008 Elämän ilot ja surut koskettavat myös lapsia

Lisätiedot

Lähde liikkeelle syksy 2013 1

Lähde liikkeelle syksy 2013 1 Lähde liikkeelle syksy 2013 1 Pääkirjoitus Tutkintotoimikunnat tutkintojen tuottajien ja tilaajien yhteistyöeliminä Kannen kuva: Pentti Hokkanen. Työelämän ja koulutuksen tiivis yhteistyö on ollut alusta

Lisätiedot

HOPETTAAKO? Tilannekatsaus HOPE-hankkeesta keväällä 2009. Irma Rantonen HOPE Part 2 -hanke 28.5.2009 ISBN 978-952-99808-4-0 (PDF)

HOPETTAAKO? Tilannekatsaus HOPE-hankkeesta keväällä 2009. Irma Rantonen HOPE Part 2 -hanke 28.5.2009 ISBN 978-952-99808-4-0 (PDF) HOPETTAAKO? Tilannekatsaus HOPE-hankkeesta keväällä 2009 Irma Rantonen HOPE Part 2 -hanke 28.5.2009 ISBN 978-952-99808-4-0 (PDF) Sisällysluettelo 1. Johdanto... 3 2. Haastattelujen toteutus... 3 3. Arviot

Lisätiedot

M20. -hanke. Uusia sisältöjä päihdetyön raameihin! Lue lisää aiheesta sivu 2-3. Sininauhaliitto - kristillisten päihdejärjestöjen keskusliitto 3/2004

M20. -hanke. Uusia sisältöjä päihdetyön raameihin! Lue lisää aiheesta sivu 2-3. Sininauhaliitto - kristillisten päihdejärjestöjen keskusliitto 3/2004 3/2004 Sininauhaliitto - kristillisten päihdejärjestöjen keskusliitto KUVA: AAKE HUURRESALO M20 -hanke Uusia sisältöjä päihdetyön raameihin! Lue lisää aiheesta sivu 2-3 Sitoutuneita vierellä kulkijoita

Lisätiedot

Hiippakuntauutiset. helsinki 3/08. Liisa Björklund: Turmeleva kasvatus ja kannustinloukut. Virsi-ilta täytti Tuomiokirkon

Hiippakuntauutiset. helsinki 3/08. Liisa Björklund: Turmeleva kasvatus ja kannustinloukut. Virsi-ilta täytti Tuomiokirkon Hiippakuntauutiset helsinki 3/08 1 Liisa Björklund: Turmeleva kasvatus ja kannustinloukut Virsi-ilta täytti Tuomiokirkon Lapsi- ja perhetyön monet kasvot P IISPAN PIISI Ajatella AGRICOLAN JUHLAVUONNA kirkkohallitus

Lisätiedot

Vapaaehtoistoiminta Lukioissa. Väliarviointiraportti. Anu Alanko 2010. VARES keskus. Yhteisöllisyyden ytimessä

Vapaaehtoistoiminta Lukioissa. Väliarviointiraportti. Anu Alanko 2010. VARES keskus. Yhteisöllisyyden ytimessä VaLu Vapaaehtoistoiminta Lukioissa Väliarviointiraportti Anu Alanko 2010 VARES keskus Yhteisöllisyyden ytimessä 1 Tiivistelmä Oulun Seudun Setlementti ry:n hallinnoiman Vapaaehtoistoiminnan ja vertaistuen

Lisätiedot