KIMMO ROUSKU TEHOA TYÖSKENTELYYN KIERTUE. Office Outlook-harjoitus - Oulu. Kimmo Rousku

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KIMMO ROUSKU TEHOA TYÖSKENTELYYN KIERTUE. Office 2007. Outlook-harjoitus - Oulu. Kimmo Rousku"

Transkriptio

1 KIMMO ROUSKU TEHOA TYÖSKENTELYYN KIERTUE Office 2007 Outlook-harjoitus - Oulu Kimmo Rousku Tässä harjoituksessa käydään läpi Outlook-sähköpostin keskeiset toiminnallisuudet sekä muutama asia kalentereihin liittyen.

2 Outlook Oulu Kimmo Rousku sivu 2 Kimmo Rousku tehoa työskentelyyn - Outlook-harjoitus Käynnistä Outlook-ohjelma, napsauta Windows + out ja napauta Enter. Määrittelemme yhdessä tarvittavat tiliasetukset, jotta saat sähköpostisi toimimaan. Kun tämä kysymys tulee, vastaa Kyllä. Saat Outlookin RSS-syötteisiin samat syötteet, jotka sinulla on IEselaimessa käytössäsi. Kuten huomaat, mahdolliset IE-selaimeen tilaamasi RSS-syötteet löytyvät nyt jatkossa Outlookin RSSsyötteet kansiostasi.

3 Outlook Oulu Kimmo Rousku sivu 3 Oletusnäkymää kannattaa siistiä. Muutetaan esikatseluikkuna oikeasta reunasta alareunaan, Valitse Näytä Lukuruutu Ala.

4 Outlook Oulu Kimmo Rousku sivu 4 Kokeile hienosäätää ikkunoita kuvassa merkityistä kohdista eli joko pienentää tai laajentaa ikkunaa. Jos (=kun) onnistut hävittämään oikeasta reunasta Tehtävät-palkin, saat sen takaisin: Valitse vaihtoehto Pienennetty.

5 Outlook Oulu Kimmo Rousku sivu 5 Käy läpi vasemmassa alareunassa olevat kohteet (Sähköposti Kalenteri Yhteystiedot Tehtävät) sekä kokeile, mitä alareunan kolme kuvaketta tekevät? Sekä Yhteystieto- että Tehtävät-toiminnoissa kannattaa sijoittaa lukuruutu alareunaan vastaavalla tavalla mitä teit sähköpostin yhteydessä. Alareunan kolmesta kuvakkeesta (Muistilaput, Kansioluettelo, Pikakuvakkeet) etenkin Kansioluettelo kannattaa muista siinä vaiheessa, kun olet saanut hävitettyä näkymästäsi joitakin oleellisia kansioita. Kansioiden näkymän säätäminen Muista, että voit muokata kansioiden esitystapaa hiiren kakkospainikkeen eri komennoilla napsauttamalla sarakeotsikoiden kohdalla: Kokeile vaihtoehto Mukauta nykyinen näkymä:

6 Outlook Oulu Kimmo Rousku sivu 6 Jos saat järjestyksen ja näkymän aivan sekaisin, valinnalla Palauta nykyinen näkymä saat palautettua oletusnäkymän voimaan. Uusi sähköpostiviesti Voit aloittaa uuden viestin usealla eri tavalla. Itse suosittelen opiskelemaan pikanäppäimen Ctrl+n, jolla luot uuden valittuna olevan toiminnon mukaisen kohteen. Jos olet kalenterissa, luot uuden kalenterimerkinnän, jos olet sähköpostissa, luot uuden viestin. Voit aina luoda uuden sähköpostiviestin valinnalla Ctrl+vaihto+m.

7 Outlook Oulu Kimmo Rousku sivu 7 Jos käyttöliittymä on ollut tähän saakka perinteinen valikko-ohjattu, huomaat että nyt käyttöösi tulee ensimmäistä kertaa Outlookissa Office 2007:n mukainen uusia käyttöliittymä siis pelkästään viestejä kirjoitettaessa. Olisi ollut toivottavaa, että saman tien kaikki eli koko Outlookin käyttöliittymä olisi toteutettu tällä uudella liittymätyypillä. Kuten huomaat, viesti-ikkuna sisältää myös pikatyökalurivin ja voit myös lisätä pikatyökaluriville komentoja kuten muissa ohjelmissa, tosin tämä viesti-ikkuna on ainoa paikka, jossa pikatyökaluriviä voit hyödyntää! Viesti-välilehdellä kannattaa huomata seuraava toiminnot: - Liitä tiedosto liitteiden lisääminen viestiin - Allekirjoitus allekirjoituksen lisääminen viestiin - Seuranta tämä on eräs järkevä keino yrittää selvitä sähköpostitulvasta Kuten muissa Office 2007:n ohjelmissa, löydät tämän ikkunan ryhmistä kolmion, joka aukaisee uuden valintaikkunan esimerkiksi Asetukset-ryhmästä. Saat auki siitä edeltävien Outlook-ohjelmien kaltaisen ikkunan tai voit säätää samoja asetuksia Asetukset-välilehdeltä uuden käyttöliittymän avulla.

8 Outlook Oulu Kimmo Rousku sivu 8 Mikäli viesti on kriittinen niin ajoituksen tai muun tietosisällön takia, kannattaa tällöin aina pyytää sekä viestin vastaanottokuittaus että viestin lukukuittaus. Valtaosa sähköpostipalvelimista on rakennettu lähettämään vastaanottokuittaus, sen sijaan organisaatioittain ja käyttäjittäin vaihtelee hyvinkin paljon se, miten käyttäjän lukukuittaukselle käy. Osassa organisaatioita on kokonaan estetty sen esittäminen käyttäjälle hänen avatessaan viestin, osa käyttäjistä jättää näihin vastaamatta. Huomaa, että sekä Viestin asetukset ja Asetukset-välilehti sisältävät hyvin samankaltaisia asetuksia. Asetukset-välilehdeltä kannattaa lisäksi huomata: - Näytä piilokopio jos haluat lisätä salaisia vastaanottajia eli bcc-kenttä (Blind Carbon Copy) - Näytä lähettäjä voi määrittää useita viestin lähettäjiä ja jos vastaanottaja vastaa viestiin vain sen lähettäjälle, saavat kaikki lähettäjänä olevat vastausviestin - vain teksti / html / rtf-muodot näistä voidaan olla montaa mieltä, mutta itse suosittelen muotoiltujen tekstien ja muun tiedon välittämisessä liitetiedostoja - äänestyspainikkeet alla esimerkki, mihin kesäkuumalla sitä voidaan käyttää - vastaanottokuittaukset nämä ovat niitä harvoja keinoja, jolla voit yrittää varmistaa, onko sähköpostiviesti kulkeutunut perille ja onko kenties vastaanottaja myös sen ymmärtänyt - Viivästä toimitusta jos sinun pitää ajastaa viesti lähetettäväksi muuna ajankohtana, kokeile tätä! Tämä ei edellytä sitä, että sähköpostiohjelmasi on auki, vaan se ajastutetaan lähteviin kansioihin odottamaan kyseistä ajankohtaa Lisää-välilehdellä on erittäin samankaltaisia toimintoja kuin on Word-tekstinkäsittelyn Lisää-välilehdellä. Mieti tarkkaan, kannattaako pitempi sähköpostiviesti kirjoittaa Outlookilla viestinä vai erillisenä Word-

9 Outlook Oulu Kimmo Rousku sivu 9 asiakirjana. Suosittelen, että kaikki pitemmät asiakirjat teet Wordillä ja lähetät ne Outlookilla liitetiedostona, koska tällöin asiakirjasta jää tällöin muutakin kuin pelkkä sähköpostiviesti käyttäjän Lähetetyt-kansioon. Kuten kuvasta näet, Outlookin viestinkirjoitustila mahdollistaa tekstinkäsittelymäiset toiminnot. Jos vastaanottajalla ei ole html-muotoa ymmärtävää sähköpostiohjelmaa tai hän lukee viestin esimerkiksi älypuhelimen pushmail-ohjelmalla, ulkoasumuotouluista ei ole vastaavaa iloa eli ne jää näkymättä. Sen sijaan jos muotoilut tehdään Word-asiakirjaan, käyttäjä saa ne näkyville melkein millä tahansa ohjelmalla tai päätelaitteella liitetiedostoja luettaessa. Aluksi sekä Viesti että Muotoile tekstiä-välilehdet vaikuttavat eroavan toisistaan todella vähän, mutta kyllä niissä pieniä eroja on! Kuten jo aikaisemmin todettu, sähköpostiviesti ei ole paras mahdollinen paikka asiakirjan ulkoasuun liittyviin muotoiluihin, joten ne kannattaa pitää viestiosassa minimissä ja säästää ne liitetiedostoihin. Saatuasi viestin valmiiksi, napsauta Lähetä tai paina Ctrl+Enter. Jos opettelet Ctrl+Enter, huomaat että Outlook 2007 antaa siitä varoituksen, jotta viesti ei vahingossa irtoaisi liian aikaisin.

10 Outlook Oulu Kimmo Rousku sivu 10 Saapuneen postin lukeminen ja vastaaminen Saat tiedon saapuneesta sähköpostista useilla eri tavoilla, tyypillinen on Outlookin-ilmoitus oikeasta alakulmasta saapuneesta, avamattomasta kohteesta : Kun tämän jälkeen menet Saapuneet-kansioon, saat esille uudet viesti lihavoituna: Järjestelmänvalvoja myös ilmoittaa, että viestin lähettäminen osoitteeseen ei ole onnistunut. Kaikki tällaiset NDR-viestit (Non Delivery Report) viestit kannattaa tutkia tarkkaan, koska usein ne indikoivat mahdollisesti ongelmasta.

11 Outlook Oulu Kimmo Rousku sivu 11 Saat esille viestin esikatselutilaan. Voit tämän jälkeen vastata viestiin yläreunan painikkeilla seuraavasti: - Vastaa Ctrl+r - vastauksesi toimitetaan vain viestin lähettäjäkentässä oleviin osoitteisiin - Vastaa kaikille Ctrl+vaihto+r - lähettää vastauksen kaikille samoille henkilöille, jotka ovat saaneet myös alkuperäisen viestin - Välitä Ctrl+f - voit edelleenlähettää viestin esimerkiksi sellaiselle henkilölle, joka ei ole kuulunut viestin alkuperäisiin vastaaottajiin Edellisten ohella erittäin hyödyllisiä ovat kohdat Luokittele ja Seuranta. Suosittelen ottamaan nämä toiminnot aktiiviseen käyttöön. Tämä sen takia, että yhä useammalle työntekijälle saapuvan työsähköpostin määrä ylittää kynnyksen, jolloin asioiden seuraaminen ja niistä johtuvien työtehtävien tekeminen ei enää onnistu pelkän ulkomuistin varassa. Luokittelun avulla voit luokitella viestit värikoodien avulla. Voit myös itse luoda omaan toimintatapaasi paremmin sopivia uusia luokituksia.

12 Outlook Oulu Kimmo Rousku sivu 12 Valinnalla Kaikki luokat saat esille olemassa olevat luokat ja voit luoda uusia väriluokkia valinnalla Uusi. Voit liittää tekemääsi luokitukseen myös pikanäppäimen, tässä tapauksessa pikanäppäimelläctrl+f10 saat tehtyä tämän luokituksen: Kun napsautat viestin ollessa aktiivisena pikanäppäintä, saat luokituksen päälle tai napsauttamalla toistamiseen, pois päältä:

13 Outlook Oulu Kimmo Rousku sivu 13 Toinen ahkeran tietotyöläisen pelastus on Seuranta. Napsauta seurattavaksi haluamasi viestin kohdalla Seuranta sekä valitse ajankohta, johon mennessä viestiin tulee reagoida: Valinnalla Lisää muistutus saat itsellesi kalenteri-tyyppisen hälytyksen kun määrittämäsi ajankohta lähestyy: Valinnalla Määritä pikanapsautus voit määrittää, mikä seuranta viestiin saatetaan voimaan, jos napsautat viestin kohdalla viimeisenä näkyvää Merkinnan tila-saraketta.

14 Outlook Oulu Kimmo Rousku sivu 14 Kun nyt haluat laittaa viestiin seurannan siten, että viestin seuranta on seuraavan päivänä, napsauta viimeistä saraketta, jossa Ensimmäinen koeviesti-viestin kohdalla näkyy punertava lippu: Jos napsautat viestin seurantaa uudelleen, merkataan se tehdyksi! Voit muuttaa niin Luokan kuin Seurannan asetusta myös hiiren kakkospainikkeella viestin kohdalla kyseisessä sarakkeessa (alla vasen kuva) kuten myös hiiren kakkospainikkeella (oikea kuva):

15 Outlook Oulu Kimmo Rousku sivu 15 Liitetiedostojen käsittely Kun haluat lisätä viestiisi liitetiedostoja, voit toimia seuraavasti. Muistathan, että: - liitetiedosto on valmiina tietokoneellasi sellaisessa muodossa kuin haluat sen lähettää - liitetiedoston koko jää reilusti alle 10 Mt:n, tarvittaessa pakkaa tiedosto - jos vastaanottajan tulee ainoastaan avata ja lukea tai tulostaa liite, harkitse sen lähettämistä PDFtiedostona - jos vastaanottajan tulee muokata liitetiedostoa tai muuten käsitellä sitä ja jos et tiedä, onko vastaanottajalla Office 2007, älä lähetä xml-tiedostoina vaan tallenna vanhempaan Office muotoon - jos haluat poistaa Office 2007-asiakirjoista metatiedot ja muut mahdolliset lisätiedot, valitse ennen asiakirjan tallennusta valinta Office Valmistele Tarkasta asiakirja Tarkasta valitse Poista, jos haluat poistaa löydettyjä tietoja Sulje - kuvaa liitetiedosto, tiedoston nimi ja ohjelma, jolla se on tehty mahdollisimman yksiselitteisesti Seuraavassa esimerkissä vastataan saatuun sähköpostiviestiin siten, että viestiin lisätään kolme liitetiedostoa. Hae liitetiedostot Liitä tiedosto-painikkeella. Tarkista ennen kuin napsautat Lähetä-painiketta, että liitetiedostojen koko ei ylitä 10 Mt! Kuvassa olevat liitteet vievät 42 kt kt + 86 kt = 330 kt = 0,33 Mt eli ei hätää! Tämän lisäksi voidaan käyttää tässä viestissä esimerkkinä äänestyspainikkeita, jotka löytyvät Asetukset Käytä äänestyspainikkeita-kohdasta:

16 Outlook Oulu Kimmo Rousku sivu 16 Voit valita valmiina olevia vaihtoehtoja tai kirjoittaa äänestyskohtaan haluamasi vaihtoehdon kuten alla olevassa kuvassa: Lähetä viesti Lähetä-painikkeella. Vastaanotettujen liitetiedostojen käsitteleminen Kun saat sellaisia viestejä, joiden mukana tulee liitetiedosto, tunnistat sen Saapuneet-kansiossa Liitetiedosto-sarakkeessa (neljäs sarake vasemmalta päin) olevasta symbolista: Aikaisemmin laskimme, että liitteiden koko pitäisi olla 330 kt, mutta kuvasta näet, että myös viesti saattaa viedä joitakin kymmeniä kilotavuja. Ennen kuin tutkitaan liitteitä, katsotaan miten voit tarkemmin tutkia viestin sisältöä. Valitse viestin kohdalla hiiren kakkospainike, sekä valitse vaihtoehto Viestin asetukset. Voit tutkia viestin postileimoja ikkunan alareuna kohdassa Internet-otsikot. Itse asiassa voit tätä kautta varmistaa, mistä viesti on alun perin tullut. Tässä tapauksessa näkyy, että viestin alkuperäinen lähettäjä on ws21-työasema, jonka IP-osoite on Tätä osoitetta on mahdotonta väärentää eli esimerkiksi tätä kautta on mahdollista selvittää, mistä jokin roskaposti on lähtöisin.

17 Outlook Oulu Kimmo Rousku sivu 17 Saapuneessa viestissä on kolme liitetiedostoa. Outlook 2007 mahdollistaa nyt ensikertaa niiden esikatselemisen viestin avaamisen sijaan. Napsauta kuvassa näkyvien liitetiedostojen kohdalla, aloita Word-asiakirjasta:

18 Outlook Oulu Kimmo Rousku sivu 18 Outlook varoittaa, että kannattaa esikatsella vain luotettavasta lähteestä peräisin olevia tiedostoja. Sama koskee kaikkea liitetiedostojen käsittelyä eli mitään täysin tuntemattoman tai myös hyvin tuntemasi lähettäjän oudolta vaikuttava viestiä, puhumattakaan liitteiden avaamisesta ei kannata tehdä ilman että ensin varmistat, että lähettäjä on aito. Soita tai lähetä tarkistusviesti ennen epäilyttävän liitetiedoston avaamista. Saat näkyville Word-liitetiedoston sisällön, tee sama PDF- ja JPG-tiedostoille. Jos Outlook ilmoittaa, että se ei saa viestiä esikatseltua, kokeile tällöin liitetiedoston avaamista. Voit avata liitetiedosto hiiren kakkospainikkeen valinnalla Avaa.

19 Outlook Oulu Kimmo Rousku sivu 19 Tutut varoitukset, napsauta Tallenna! Tämä sen takia, että jos avaat tiedosto suoraan, muokkaa sitä ja lopetat tiedoston ilman että muistat tallentaa sitä sekä suljet saamasi sähköpostiviestin, mitkään tekemäsi muutokset eivät mene talteen! Tämän takia aina kannattaa ensin tallentaa viesti ja sen jälkeen vasta avata se. Kun tallennettu tiedosto avataan esimerkiksi resurssienhallinnan (Win+E) avulla, saat PDF-tiedoston avattua:

20 Outlook Oulu Kimmo Rousku sivu 20 Iisakki-kuva näkyy esikatselussa niin kuin pitää: Miten sitten viestissä ollut äänestys eli kysely liitteiden avaamisesta? Oletuksena et näe helpolla mistään, että viestissä olisi ollut tällaista kyselyä. Tämän takia kyselyn sisältävän viestin yhteyteen tulisi lisätä ohje, että avaa viesti uuteen ikkunaan kaksoisnapsauttamalla Outlookissa viestiä. Kun viesti aukeaa uuteen ikkunaan, saat viesti-ikkunan yläreunaan tekstin Äänestä valitsemalla yläpuolella olevasta Vastaaryhmästä. Napsauta tämän jälkeen Äänestä-painiketta saadaksesi esille äänestysvaihtoehdot: Valitse oikea vaihtoehto.

21 Outlook Oulu Kimmo Rousku sivu 21 Voit lähetää vastauksen suoraan sellaisenaan tai valinnalla Muokkaa vastausta ennen lähettämistä voit laittaa mukaan jonkin viestin. Tässä tapauksessa valitaan oletuksena oleva Lähetä vastaus heti, napsautetaan Ok. Kyselyn lähettäneelle lähtee vastaus ja hän saa sen näkyville hetkisen kuluttua: Tätä voidaan käyttää myös erilaisiin Galluppeihin, kesäkuumalla voidaan kysyä työkavereilta esimerkiksi seuraavaa: Allekirjoitukset Sähköpostiviestinnässä olisi toivottavaa, että ainakin jossakin viesteissä lähettäisit vastaanottajalle yhteystietosi. Tämä onnistuu parhaiten allekirjoituksen avulla. Allekirjoituksen laatiminen onnistuu Outlookin asetusten avulla, mutta paremmin sen muistaa siitä, että lisää sen uutta viestiä laadittaessa:

22 Outlook Oulu Kimmo Rousku sivu 22 Valitse Viesti-välilehdeltä kohta Allekirjoitus. Saat esille kaikki käytössäsi olevat allekirjoitukset. Niitä ei vielä ole, valitse Uusi: Anna allekirjoitukselle mahdollisimman kuvaava nimi, normaalisti kannattaa tehdä erikseen suomalainen ja kansainvälinen allekirjoitus:

23 Outlook Oulu Kimmo Rousku sivu 23 Syötä tarvittavat tiedot ja napsauta sen jälkeen Ok. Saat tämän jälkeen lisättyä allekirjoituksen samasta kohdasta, mistä sen laadit: Huomaa, että oikoluku huomautta Hello-sanasta: Voit ohittaa sen hiiren kakkospainikkeella tai lisätä sen sanastoon, aivan kuten muissa Office-ohjelmistoissa.

24 Outlook Oulu Kimmo Rousku sivu 24 Viestien etsiminen Outlook 2007:n kenties paras uusi ominaisuus on viestien haku-toiminto, aivan kuten Vistakäyttöjärjestelmässä. Kirjoita hakusana(t) Saapuneet-kansion oikeassa ykäkulmassa olevaan Haku:Saapuneet ikkunaan. Esimerkiksi haku sanalla iisakki tuottaa seuraavan tuloksen: Kuten näet, Outlook varjostaa keltaisella värillä kaikki ne hakutulokset, joissa etsimäsi hakusana löytyy. Jos viestin otsikossa esiintyisi tämä hakusana, myös se silloin näytettäisiin. Jos napsautat mustaa kolmiota hakupainikkeen jälkeen, saat esille uusia vaihtoehtoja:

25 Outlook Oulu Kimmo Rousku sivu 25 Valinnalla Indeksoinnin tila saat selville, kuinka ajan tasalla indeksointi on: Valinnalla Etsintäasetukset voit vaikuttaa etsintään, oletukset ovat aika hyvät, jos haluat etsiä muistakin kuin valittuna olevasta kansiosta, valitse kohta Kaikista kansioista. Jos haku ei löydä ja olet rajoittanut haun vain valittuna olevaan kansioon, voit kokeilla valintaa Etsi uudestaan kaikista sähköpostiviesteistä, jolloin haku kohdistetaan oletuskansion sijaan kaikkiin viesteihin:

26 Outlook Oulu Kimmo Rousku sivu 26 Voit käyttää myös haku Laajenna kyselyn muodostin hakutoimintoa napsauttamalla kahta nuolenpäätä alaspäin: Voit määrittää useita erilaisia hakumäärityksiä, esimerkissä etsitään, mitkä ovat sellaisia tehtäviä, jotka pitäisi hoitaa huomenna, jonka jälkeen saat esille ne viestit, joiden seuranta on laitettu seuraavaksi päiväksi. Käsittelysääntöjen hyödyntäminen Eräs sähköpostin käyttöä tehostava toiminto on tehokas käsittelysääntöjen eli suodattimien hyödyntäminen. Eräs keino hallita sähköpostitulvaa on viedä viestit valmiiksi kansioihin lähettäjien tai projektien mukaisesti. Jos napsautat viestin kohdalla hiiren kakkospainiketta ja valitset Luo sääntö, voit luoda säännön vuorovaiheisen velhon avulla.

27 Outlook Oulu Kimmo Rousku sivu 27 Valitse ehdot, jolla sääntö kohdistetaan viestiin, itse käytän yleensä lähettäjä-kenttää, kuten tässäkin tapauksessa: Kun napautat kohtaa Siirrä kohde kansioon, saat esille valintaikkunan, valitse Saapuneet ja napsauta kohtaa Uusi : Anna kansiolle mahdollisimman kuvaava nimi, itse käytän yleensä lähettäjän nimeä, joka samalla toimii myös käsittelysäännön valitsimena:

28 Outlook Oulu Kimmo Rousku sivu 28 Hyväksyttyäsi ikkunana Ok-valinnalla, sääntö on valmiina. ÄLÄ laita rastia kohtaan Toista valittu ääni, ellet halua tehdä jotain erikoissääntöä, esimerkiksi joka kerta kun saat roskapostin, soitat tilanteeseen sopivan kappaleen? Pääset valinnalla Lisäasetukset muuttamaan säännön asetuksia hyvinkin yksityiskohtaisella tasolla. Nämä ovat samat valinnat, jotka saat esille Tässä ensimmäisessä vaiheessa ei yleensä tarvitse juurikaan muutoksia, napsauta Seuraava.

29 Outlook Oulu Kimmo Rousku sivu 29 Vaihe 1 valitse toimet, täältä löytyy useampi muistettava kohta, esimerkiksi poista se lopullisesti poistaa viestin siten, että se ei jää kasvattamaan tilakiintiöitä. Valinnalla lopeta sääntöjen käsittely viestille ei suoriteta muita sääntöjä. Tämä kohta on oleellinen sen takia, että jos viestiin kohdistetaan useita eri sääntöjä, et välttämättä voi olla varma, mihin kansioon se lopulta päätyy tai jossain tapauksissa viestistä saattaa syntyä useita eri kopioita eri kansioihin. Poikkeuksien kanssa tulee olla myös todella tarkkana:

30 Outlook Oulu Kimmo Rousku sivu 30 Varmista, että säännöllä on sopivan kuvaava nimi, laita rasti kohtaan Suorita tämä sääntö viesteihin, jotka ovat jo kansiossa Saapuneet. Varmista myös, että rasti on kohdassa Ota tämä sääntö käyttöön, jotta se jää varmasti voimaan. Napsauta Valmis. Sääntö lähti toimimaan, kaikki Kurssi1-käyttäjän viesti poistuivat Saapuneet-kansiosta ja siirtyivät Kurssi1- kansioon.

31 Outlook Oulu Kimmo Rousku sivu 31 Jos tämän jälkeen haluat uudelleen säätää tekemääsi käsittelysääntöä, valitse Työkalut Säännöt ja ilmoitukset: Saat esille kaikki käytössä olevat säännöt. Valinnalla Muuta sääntöä käynnistät saman asetusvelhon, jonka avulla edellä tämä kurssi1-niminen sääntö laadittiin. Valinnalla Suorita säännöt nyt, voit ajaa sellaisia sääntöjä, joita ei automaattisesti ajeta viestien yhteydessä.

32 Outlook Oulu Kimmo Rousku sivu 32 Roskapostien suodattaminen Roskapostien suodatusta ei tulisi tehdä Outlook-ohjelmistolla vaan se tulisi hoitaa ennen sähköpostipalvelinta sijoitettavilla ns. yhdyskäytävätason suodatusohjelmistoilla. Mikäli napautat läpipäässeen roskapostiviestinkohdalla hiiren kakkospainiketta, voit valita Roskaposti-komennosta valinnan Lisää lähettäjä estettyjen lähettäjien luetteloon. Vastaavasti jos jostain syystä Outlook leimaa jonkin viestin roskapostiksi, vaikka se ei sitä ole, voit kokeilla valintaa Lisää lähettäjä luotettavien lähettäjien joukkoon tai valintaa Lisää lähettäjän toimialue turvallisten lähettäjien luetteloon. Jälkimmäisessä tapauksessa kenenkään kyseisestä toimialueelta lähettävän henkilön viestiä ei leimata roskapostiksi. Tätä ei kannata käyttää esimerkiksi sellaisiin toimialueisiin kuin hotmail.com, gmail.com, yahoo.com jne. Lisättyäsi lähettäjän estettyjen lähettäjien luettelon, saat ilmoituksen ja viesti häipyy saman tien Roskaposti-kansioon: Ei paras mahdollinen esimerkki, mutta idea roskapostin suodatuksesta varmasti selviää:

33 Outlook Oulu Kimmo Rousku sivu 33 Valinnalla Roskapostiasetukset saat laajan määrän tähän toimintoon liittyviä asetuksia: Välilehtien Turvalliset lähettäjät, Turvalliset vastaanottajat sekä Estetyt lähettäjät saat esille ne osoitteet, jotka olet näihin luetteloihin itse lisännyt. Jos esimerkiksi jokin tunnettu lähettäjä aina menee automaattisesti Roskaposti-kansioon, käy tarkistamassa, että kyseinen osoite ei sijaitse Estetyt lähettäjät luettelossa. Kansainvälinen-välilehdellä voit suodattaa esimerkiksi päätason domain-osoitteiden tai kieliasetusten mukaisesti viestejä. Jos vastaanotat paljon roskaposteja esimerkiksi Korealaisista-domainosoitteista, voit automaattisesti merkitä kaikki.ko-osoitteet estettyjen lähettäjien luetteloon. Tai jos vastaanotat paljon espanjankielistä roskapostia, voit lisätä espanjankieliset viestit estettyjen lähettäjien luetteloon.

34 Outlook Oulu Kimmo Rousku sivu 34 Kalenteritoiminnot Pääset Outlookin kalenteri-toimintoihin vasemman alakulman Kalenteri-painikkeesta tai pikanäppäimellä Ctrl+2. Pikanäppäimet näet Siirry-komennosta: Kokeile ensimmäiseksi yläreunasta Päivä Viikko Kuukaus-valinnat.

35 Outlook Oulu Kimmo Rousku sivu 35 Kalenterimerkintöjen tekeminen Tee uusi kalenterimerkintä haluamaasi ajankohtaan hiiren kakkospainikkeen valinnalla Uusi tapaaminen tai jokin muu lukuisista vaihtoehdoista: Saat käyttöösi kalenterimerkintä ikkunan, johon sinun tulee syöttää keskeiset tiedot: Voit tarkastella muiden tapahtumaan osallistuvien henkilöiden kalentereita valinnalla Aikataulu.

36 Outlook Oulu Kimmo Rousku sivu 36 Jos Outlook ei saa haettua jonkin toisen henkilön tietoja, näkyy kyseisen henkilön kohdalla katkoviiva ja ilmoitus Ei tietoja. Varaustietojen hakeminen ei onnistunut. Pääset takaisin perusnäkymään valitsemalla vaihtoehdon Tapaaminen. Yrityskäytössä olisi syytä yhteisesti sopia, mitä esimerkiksi tarkoitetaan seuraavilla koodeilla: Jos haluat tehdä merkinnästä yksityisen, napauta keltaista lukkoa. Tällöin muut käyttäjät, joilla on oikeus katsoa kalenterimerkintöjäsi, eivät saa selville tähän merkintään tehtyjä tarkempia tietoja.

37 Outlook Oulu Kimmo Rousku sivu 37 Kalenterin lähettäminen sähköpostitse Kokoukselle ei meinaa millään löytyä vapaata yhteistä aikaa, onko tuttu tilanne? Osapuolet eivät pääse katsomaan suoraan toisten kalentereita? Tällöin eräs keino on se, että lähetetään omat, vapaana olevat kalenteriajat sähköpostitse. Tämä tapahtuu valitsemalla Lähetä kalenteri sähköpostitse. Valitse aikajakso, jolta kalenteri haluat tuottaa sekä katso muut asetukset ja napsauta lopuksi Ok. Saat tämän jälkeen uuden sähköpostiviestin, johon Outlook tuottaa valmiin kalenerin html-viestiksi. Voit muokata viestiä tarpeen mukaan ennen kuin lähetät sen henkilölle, jonka tehtävänä on löytää yhteistä aikaa:

Microsoft Outlook 2010

Microsoft Outlook 2010 Microsoft Outlook 2010 Outlook 2010 koulutuksen sisältö Outlookin näkymät ja asetukset Outlook 2010 sähköposti Uusi sähköposti Saapunut sähköposti Allekirjoitus Yhteystiedot Automaattiset vastaukset Viestien

Lisätiedot

Sähköposti ja Kalenteri. Nebula dokumentti 6.5. Asiakasohjeistus

Sähköposti ja Kalenteri. Nebula dokumentti 6.5. Asiakasohjeistus Nebula dokumentti Sivu 2/37 Sisällysluettelo 1. Yhteenveto... 4 2. Ympäristöt... 4 3. Tilityypit... 4 4. Hosted Exchange 2010... 5 4.1. Exchange-tilin käyttöönotto - Outlook 2010... 5 4.2. Exchange-tilin

Lisätiedot

AB-ajokortti 2 Yhteiskäyttö

AB-ajokortti 2 Yhteiskäyttö AB-ajokortti 2 Yhteiskäyttö SISÄLLYS Sisällys... 2 Kurssiaineiston sisältö... 4 Käyttöjärjestelmän mukauttaminen... 4 Tiedostohallinnan asetukset ja pikakuvakkeet... 4 Ikkunoiden hallinta... 4 Tiedoston

Lisätiedot

Moodle-ohje versioon 1.9. Ohjeet Moodlen käytön tueksi - opettajille ja pohjan hallinnoijille

Moodle-ohje versioon 1.9. Ohjeet Moodlen käytön tueksi - opettajille ja pohjan hallinnoijille Ohjeet Moodlen käytön tueksi - opettajille ja pohjan hallinnoijille Muokattu viimeksi 26.8.2010 1 Ohjeet Moodlen käytön tueksi Sisällys Mistä löydän SAMKin Moodlen ja kirjaudun verkko-oppimis-ympäristöön?...

Lisätiedot

IBM SmartCloud inotes. IBM SmartCloud inotes Käyttöopas

IBM SmartCloud inotes. IBM SmartCloud inotes Käyttöopas IBM SmartCloud inotes IBM SmartCloud inotes Käyttöopas IBM SmartCloud inotes IBM SmartCloud inotes Käyttöopas Huomautus Ennen kuin käytät näitä tietoja ja niiden tukemaa tuotetta, lue kohdan Huomautukset

Lisätiedot

INTERNET. Internetin palvelut. Sähköposti. Postituslistat. Internet ja käyttöjärjestelmät

INTERNET. Internetin palvelut. Sähköposti. Postituslistat. Internet ja käyttöjärjestelmät SISÄLLYS Sisällys... 2 Internet... 3 Internetin palvelut... 3 Sähköposti... 3 Postituslistat... 3 Internet ja käyttöjärjestelmät... 3 Internet ja TCP/IP-protokolla... 4 IP-osoite... 4 Yhteyden muodostaminen...

Lisätiedot

powerpoint- ESITYSGRAFIIKKA- OHJELMA

powerpoint- ESITYSGRAFIIKKA- OHJELMA powerpoint- ESITYSGRAFIIKKA- OHJELMA Kevät 2008 osittain HAMKin tietotyövälineetmateriaalin pohjalta (http://www.elearningcentre.hamk.fi/ttv/) SISÄLLYSLUETTELO POWERPOINT-ESITYSGRAFIIKKAOHJELMA JA SEN

Lisätiedot

VERSIO KÄYTTÖOPAS 16-BITTINEN WINDOWS

VERSIO KÄYTTÖOPAS 16-BITTINEN WINDOWS VERSIO KÄYTTÖOPAS 16BITTINEN WINDOWS TM Vastuuvapautuslauseke Novell Incorporated ei takaa, että tämän oppaan tiedot ja ohjeet ovat virheettömiä, ja torjuu nimenomaiset tai oletetut takuut tuotteen soveltuvuudesta

Lisätiedot

Hyvinvointipalvelut. Etäopetuskeskus. Windows Vista. perusteet

Hyvinvointipalvelut. Etäopetuskeskus. Windows Vista. perusteet Tampereen kaupunki Koulutusmoniste Hyvinvointipalvelut Etäopetuskeskus Windows Vista perusteet Sisällysluettelo 1. MIKÄ ON WINDOWS VISTA? 3 2. TIETOKONEEN OSAT 3 3. WINDOWS VISTAN KÄYTÖN ALOITTAMINEN 4

Lisätiedot

MICROSOFT OFFICE 2007- KOULUTUSPAKETTI KRTT - OULU

MICROSOFT OFFICE 2007- KOULUTUSPAKETTI KRTT - OULU MICROSOFT OFFICE 2007- KOULUTUSPAKETTI KRTT - OULU Tehoa työskentelyyn koulutuskiertue 10.12.2008 Oulu Kimmo Rousku Materiaalin edelleenlevittäminen on kielletty. 10.12.2008 Office 2007-koulutusmateriaali

Lisätiedot

LabOran käyttö. kahdeksan oppijaksoa. Johan Westerlund Matti Liljeqvist

LabOran käyttö. kahdeksan oppijaksoa. Johan Westerlund Matti Liljeqvist LabOran käyttö kahdeksan oppijaksoa Johan Westerlund Matti Liljeqvist Kahdeksan oppituntia LabOran käytöstä Tällä kurssilla opiskellaan LabOra -jumalanpalvelusohjelman käyttöä kahdeksassa jaksossa. Jokainen

Lisätiedot

Sisällysluettelo. 1 Yleistä Optimasta... 7. 2 Optiman eri objektityypit... 10. Optima Opas käyttäjälle. 1.1 Laitteistovaatimukset...

Sisällysluettelo. 1 Yleistä Optimasta... 7. 2 Optiman eri objektityypit... 10. Optima Opas käyttäjälle. 1.1 Laitteistovaatimukset... Opas käyttäjälle 2 Optima Opas käyttäjälle Sisällysluettelo 1 1 Yleistä Optimasta... 7 1.1 Laitteistovaatimukset... 8 1.2 Sisäänkirjautuminen... 8 1.3 Optiman käyttöliittymä... 8 2 Optiman eri objektityypit...

Lisätiedot

Microsoft Outlook. Käyttöönotto

Microsoft Outlook. Käyttöönotto YKSIKÄÄN ASIAKAS EI OLE MEILLE LIIAN PIENI TAI MIKÄÄN HAASTE LIIAN SUURI. Microsoft Outlook Käyttöönotto Tämä on käyttöopas Microsoft Outlook sähköpostiohjelman käyttöönottoon ja tehokkaaseen hallintaan.

Lisätiedot

Elisa Eemail. Käyttöohje Versio 1.1. Elisa Appelsiini Oy Kaarlenkatu 11, FI-00530 Helsinki Y-tunnus 1539836-5 www.appelsiini.fi

Elisa Eemail. Käyttöohje Versio 1.1. Elisa Appelsiini Oy Kaarlenkatu 11, FI-00530 Helsinki Y-tunnus 1539836-5 www.appelsiini.fi Elisa Eemail Käyttöohje Versio 1.1 Elisa Appelsiini Oy Kaarlenkatu 11, FI-00530 Helsinki Y-tunnus 1539836-5 www.appelsiini.fi Elisa Oyj 2/31 Sisällys 1. YHTEENVETO... 3 1.1. ALKUPERÄINEN TYÖPÖYTÄASIAKAS

Lisätiedot

SÄHKÖPOSTIPALVELU. Tässä ohjeessa kuvataan MSOYnet -sähköpostipalveluiden peruskäyttö selainpostilla (WEBMAIL).

SÄHKÖPOSTIPALVELU. Tässä ohjeessa kuvataan MSOYnet -sähköpostipalveluiden peruskäyttö selainpostilla (WEBMAIL). 1 Käyttöohje SÄHKÖPOSTIPALVELU Tässä ohjeessa kuvataan MSOYnet -sähköpostipalveluiden peruskäyttö selainpostilla (WEBMAIL). Sisältö SELAINPOSTIIN KIRJAUTUMINEN... 2 Kirjautumisosoite... 2 Kirjautuminen...

Lisätiedot

Webforum Teamwork & Professional

Webforum Teamwork & Professional Webforum Teamwork & Professional Käyttö- ja hallinnointiopas versio 15.1 Viimeisin päivitys: 2015-03-31 Sisällysluettelo Johdanto... 4 Sisään kirjautuminen... 4 Kadotitko tai unohditko henkilökohtaiset

Lisätiedot

Sinä osaat. Käyttäjän käsikirja

Sinä osaat. Käyttäjän käsikirja Sinä osaat. Käyttäjän käsikirja Asiakaspalvelu Myynti: 020 7416 669 Tuki: 020 7416 668 Sähköposti: tuki@verkkovelho.fi www.verkkovelho.fi Servia Finland Oy PL 1188 (Microkatu 1) 70211 KUOPIO Vaihde: 020

Lisätiedot

DIGIKUVAT JAKOON JA JÄRJESTYKSEEN - PICASA

DIGIKUVAT JAKOON JA JÄRJESTYKSEEN - PICASA DIGIKUVAT JAKOON JA JÄRJESTYKSEEN - PICASA SAMPOLAN KIRJASTO TIETOTORI Sammonkatu 2 33540 Tampere 040 800 7816 tietotori.sampola@tampere.fi DIGIKUVAT JAKOON JA JÄRJESTYKSEEN 2 1. JOHDANTO... 3 2. PICASAN

Lisätiedot

Turun kasvatus- ja opetustoimi Jarkko Lehmuskenttä & Mirkku Virkkunen Versio: 15.10.2012

Turun kasvatus- ja opetustoimi Jarkko Lehmuskenttä & Mirkku Virkkunen Versio: 15.10.2012 Turun kasvatus- ja opetustoimi Jarkko Lehmuskenttä & Mirkku Virkkunen Versio: 15.10.2012 Palautetta voi lähettää osoitteeseen: moodletuki@turku.fi Sisällysluettelo 1 Kasvatus- ja opetustoimen moodlet...1

Lisätiedot

Microsoft Excelin perusteita Keijo Salakari 7. Maaliskuuta 2006

Microsoft Excelin perusteita Keijo Salakari 7. Maaliskuuta 2006 Microsoft Excelin perusteita Keijo Salakari 7. Maaliskuuta 2006 Microsoft Excel perusteita 2 (36) Sisältö 1 MS EXCEL OHJELMAN KÄYNNISTÄMINEN... 4 1.1 KÄYNNISTÄ-VALIKON KAUTTA... 4 1.2 TYÖPÖYDÄN PIKAKUVAKE...

Lisätiedot

OPETTAJAN OPAS VERSIO 1.5.2

OPETTAJAN OPAS VERSIO 1.5.2 OPETTAJAN OPAS VERSIO 1.5.2 Sisältö: Sisältö:... 2 Yleistä Moodlesta... 5 Navigointi ja liikkuminen... 5 Ympäristön aloitussivu... 5 Sisäänkirjautuminen... 6 Kurssit ja työtilat... 6 Kurssin aloitussivu...

Lisätiedot

Ohjeita Moodlen käytön tueksi

Ohjeita Moodlen käytön tueksi Ohjeita Moodlen käytön tueksi SAMK 1 Sisällys Ohjeita Moodlen käytön tueksi Miten löydän oman verkko-oppimisympäristöni?... 3 Avain... 5 Istunnon lopettaminen... 5 Moodle-pohjan rakenne... 6 Moodle-pohjan

Lisätiedot

6lKN SRVWL ZHEPDLO *PDLO. 18.8.2009 Hannu Mikkonen

6lKN SRVWL ZHEPDLO *PDLO. 18.8.2009 Hannu Mikkonen 6lKN SRVWL ZHEPDLO *PDLO 18.8.2009 Hannu Mikkonen B) Sähköposti (GOOGLEn Gmail kehiin!)... 1 Gmail... 1 1. Sähköpostiviestin rakenne... 3 2. Sähköposti - saapuneet... 4 3. Liitetiedostot... 7 Viestin luominen...

Lisätiedot

DOORANET KÄYTTÖOHJE 1 (47)

DOORANET KÄYTTÖOHJE 1 (47) 1 (47) 1 Käyttöönotto... 3 1.1 Rekisteröityminen... 3 1.2 Asetukset... 3 1.3 Nämä on hyvä tietää... 5 1.3.1 Päivämääräkentät... 5 1.3.2 Hakukentät... 5 1.3.3 Pikanäppäimet... 5 1.3.4 Suositeltu selain

Lisätiedot

SELKOTIETO OY. Netti-Jäseri Käyttöohje. Netti-Jäseri

SELKOTIETO OY. Netti-Jäseri Käyttöohje. Netti-Jäseri 1 SELKOTIETO OY Netti-Jäseri Käyttöohje Netti-Jäseri N E T T I - J Ä S E R I Y H D I S T Y K S E N J Ä S E N R E K I S T E R I O H J E L M A Käyttöohje Selkotieto Oy PL 24 00351 HELSINKI Puh. 050 517 5386

Lisätiedot

Markus Häkkinen / Otavan Opisto 2012

Markus Häkkinen / Otavan Opisto 2012 Markus Häkkinen / Otavan Opisto 2012 Tämä oppimateriaali on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Tarttuva 3.0 -lisenssillä. Kurssin sisältö: 1 Johdanto... 3 2 Internet... 4 2.1 Internetin peruskäyttö... 4

Lisätiedot

Järjestelmänvalvojan opas Tarkistusversio D. SaaS Email Archiving

Järjestelmänvalvojan opas Tarkistusversio D. SaaS Email Archiving Järjestelmänvalvojan opas Tarkistusversio D SaaS Email Archiving COPYRIGHT Copyright 2014 McAfee, Inc. Älä kopioi ilman lupaa. TUOTEMERKIT McAfee, McAfee-logo, McAfee Active Protection, McAfee DeepSAFE,

Lisätiedot

Tämä käsikirja on suojattu tekijänoikeuslailla. Sisällön muuttaminen tai osittainen kopioiminen on kielletty ilman tekijänoikeuksien haltijan lupaa.

Tämä käsikirja on suojattu tekijänoikeuslailla. Sisällön muuttaminen tai osittainen kopioiminen on kielletty ilman tekijänoikeuksien haltijan lupaa. Tekijänoikeus Tämä käsikirja on suojattu tekijänoikeuslailla. Sisällön muuttaminen tai osittainen kopioiminen on kielletty ilman tekijänoikeuksien haltijan lupaa. Käsikirjaa voi vapaasti levittää kokonaisena

Lisätiedot

Jaana Nuuttila kesä 2010

Jaana Nuuttila kesä 2010 kesä 2010 Sisältö 1 Näppäimistön ja hiiren käyttö...1 2 Käyttöliittymä...2 2.1 Käynnistä-valikko...3 2.2 Tehtäväpalkki...4 2.3 Pienoisohjelmat...5 2.4 Ikkunoiden ja kuvakkeiden käsittely...6 2.5 Valintanauhat,

Lisätiedot

OHJE (päivitetty viimeksi 05.09.2012)

OHJE (päivitetty viimeksi 05.09.2012) OHJE (päivitetty viimeksi 05.09.2012) Ohjeet on tehty ensisijaisesti Puutarha.nettiin käyttöohjeeksi siellä toimivien valvojien toimesta, ja niissä on myös sääntöjä täydentävää asiaa. Jos Rakentaja.fi

Lisätiedot