Florida Atlantic University

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Florida Atlantic University"

Transkriptio

1 Florida Atlantic University Antti Lebedeff

2 Ennen matkaa Usa:han vaihtoon lähdettäessä saa varautua kohtalaisen suureen paperisotaan, joten kannattaa aloittaa niiden hoitaminen hyvissä ajoin. Kaikki täytettävät paperit (mm. vaihtokouluun lähetettävät hakupaperit, varallisuustodistukset ja rokotustodistukset) ovat kuitenkin melko yksinkertaisia ja suoraviivaisia täyttää, mutta niiden lähettämisessä ja käsittelyissä menee oma aikansa. Lisäksi viisumia ei voi hakea ennen kuin on saanut tarvittavat viralliset hyväksymispaperit vaihtokoulusta Florida Atlantic Universitystä (FAU). Viisumin hakua varten täytyy varata aika hyvissä ajoin sillä jonot sinne voivat olla suuret, varsinkin vuodenvaihteen lähestyessä. Tulet saamaan sähköpostiviestin FAU:n vaihtoasioiden hoitajalta Tania Tuckerilta kun he ovat saaneet tiedon, että olet vastaanottanut vaihtopaikan koulustamme. Häneltä saat hyvät ohjeet ja liitteenä kohtalaisen suuren nipun papereita, joita pitää täyttää ja lähettää takaisin hänelle. Tanialta on helppo kysyä lisäohjeita sähköpostitse jos täytettävien papereiden kanssa tulee jotain ongelmia tai epäselvyyksiä. Itse kävin kohtalaisen paljon sähköpostikeskustelua hänen kanssaan ja hän vaikutti hyvinkin halukkaalta auttamaan. Asumispaikka kannattaa hoitaa myös mahdollisimman nopeasti ja vaihtoehtoina on asua campuksella tai koulun ulkopuolella yksityisissä vuokra-asunnoissa (http://www.fauoffcampus.com/). Itse päätin asua campuksella pääasiassa sen takia, että koulu ja campuksen muut palvelut on kävelymatkan päässä ja muihin opiskelijoihin tutustuu paremmin. Kannattaa tutkia eri vaihtoehdot campusasumiselle tarkasti, sillä muuten saatat joutua freshmenien kanssa asumaan samaan huoneeseen taloihin, joissa on aulavahdit. University village apartments ja vuonna 2011 rakennetut uudet campusasunnot on hyvä vaihtoehto jos haluaa vähemmän vahditun asuinalueen ja oman huoneen. Yksi matkan suurimmista kustannuseristä on vakuutuksen hankkiminen (lentojen ja vuokrien lisäksi), johon FAU tarjoaa valmiin vaihtoehdon. Tämä vakuutusvaihtoehto on suhteellisen kallis, sillä se kattaa Amerikkalaiseen tyylin lähes kaiken mahdollisen mm. psykiatrisen hoidon. Suomesta voi saada mahdollisesti räätälöidyn vakuutuksen, joka kattaa FAU:n vaatimukset. Itse en kysynyt kyseistä räätälöityä vakuutusta Suomesta kuin yhdestä paikasta, jota sitä ei saanut. Kannattaa kuitenkin esim.

3 lähettää sähköpostia jokaiseen Suomalaiseen vakuutusyhtiöön ja tiedustella onko se mahdollista ja mitä se maksaa. Lentoliput kannattaa myös varata mahdollisimman ajoissa, sillä liput kallistuu mitä lähenpänä lähtöpäiväö ne varaa. Itse otin lentolipun Kilroylta, jossa täytyi antaa lähtö- ja paluupäivä, mutta paluupäivää saa jälkeenpäin muuttaa pientä (50 euroa) maksua vastaan. Muutettava paluupäivä on hyvä, sillä se antaa mahdollisuuden matkustella USA:ta ympäri koulun loppumiksen jälkeen. Suosittelenkin varaamaan liput heti kun saat tiedon milloin ensimmäinen orientoitipäivä vaihtareille järjestetään ja lennät paikalle päivää ennen. Suosittelen tulemaan paikalle päivää ennen, sillä campusasunnot luovutetaan opiskelijalle vasta samana päivänä kun orientointi on. Jouduinkin itse asumaan ensimmäisen yön paikallisen tohtoriopiskelijan luona, joka vuokrasi yhtä asunnon huoneistaan toisille opiskelijoille. Kannattaa myös suunnitella mihin aikaan (paikallista aikaa) menolento laskeutuu Miamiin (n. tunnin ajomatka FAU:iin) tai Fort Lauderdaleen (n. tunnin ajomatka FAU:iin), sillä et halua joutua ottamaan taksia esim. Miamista asti, joka maksaa n. $150 campukselle. Kätevin ja halvin ($3) kulkutapa on käyttää Miamin ja Boca Ratonin välillä liikennöivää junaa Trirail (http://www.tri- rail.com/), joka ei kulje yömyöhään asti. Opiskelu FAU haluaa, että heille lähetetään lista kursseista, joita tulee ottamaan koulussa. Tämä lista ei ole kuitenkaan sitova, sillä lopullinen ilmoittautuminen kursseille tehdään paikanpäällä orientaatiopäivänä. Tämä tehdään enemmänkin sen takia, että joutuu itse etukäteen hieman tutustumaan koulun kurssitarjontaan, mikä nopeuttaa varsinaista ilmoittautumista paikan päällä. Itse suoritin maisterivaihtoa, joten valitsin neljä kurssia. Näistä kursseista kaksi oli kanditason kursseja, sillä FAU:n maisteritason kurssitarjonnasta oli kohtalaisen vaikeata löytää minulle sopivia kursseja, joilla ei olisi ollut liikaa päällekkäisyyksiä aiempien käymieni kurssien kanssa tai ennakkovaatimukset eivät olisi estäneet minua valitsemasta niitä. Paikanpäältä sain kuitenkin hyvin apua kurssivalintojeni kanssa opinto-ohjaajalta.

4 Lukujärjestys oli ainakin minulla melkoiltäpäivä-/iltapainoitteinen, sillä aikaisimmat luentoni alkoivat klo 12 päivällä ja esimerkiksi tiistaisin ja torstaisin minulla oli koulua vain iltaisin klo 19 ja klo 22 välillä. Tähän kannattaa varautua kun miettii kurssivalintoja varsinkin maisterivaihtolaisille. Usa:lainen opetustyyli eroaa Suomalaisesta tyylistä monella tavalla. Ensinnäkin useilla kursseilla (poislukien peruskurssit) on varsin pienet ryhmäkoot (noin 20 opiskelijaa) ja jo tästäkin johtuen opetus on paljon interaktiivisempaa ja osallistuvampaa. Opettajat saattavat kysellä paljon mielipiteitä ja kysymyksiä oppilailta. Osallistumispisteet (osallistuminen keskusteluun luennoilla) ovatkin melko yleisiä kurssien kokonaisarvosanoista, mitkä vaihtelevat yleensä prosenttiin kokonaisarvosanasta. Toiseksi varsinkin kanditason kursseilla on useita pieniä tenttejä/quizzeja lähes viikoittain, jotka ovat yleensä monivalintatehtäviä. Näillä testataan pääosin edellisten luentojen asioita. Kyseiset tentit/quizzit eivät kata laajaa lukualuetta ja ne on suhteellisen helppoja suorittaa esim. luentokalvojen läpikäynnillä. Maisteritason kursseilla ei niinkään ole enää viikottaisia välitestejä, vaan arvosana perustuu enemmänkin lopputenttiin/-projektiin, luennoilla aktiiviseen osallistumiseen ja ehkä pariin hieman hieman laajempaan esitykseen/palautettavaan tehtävään kurssin aikana. Melkein jokaiselle kurssille vaaditaan hankittavaksi kurssikirjat, jotka ovat melko kalliita. FAU:lla on oma kirjakauppa, mutta myös campuksen vierellä on kirjakauppa, josta saa myös kurssikirjoja (usein jopa halvemmalla). Kannattaa harkita kurssikirjojen ostamista jonkun toisen vaihtarin kanssa puoliksi. Kaikilla kursseilla kirjaa ei loppujen lopuksi edes tarvitse, sillä tenteistä suoriutuu mainioisti pelkillä luentoslideilla ja muulla jaettavalla materiaalilla. Kurssit Suoritin FAU:ssa maisterivaihtoa, joten jouduin/sain valita neljä kurssia, joista kaksi oli maisteritason ja kaksi kanditson kursseja yllämainituista syistä. Kursseista ei välttämättä saanut kovin tarkkaa kuvaa pelkkien kurssikuvausten perusteella ellei kysynyt asiasta opinto-ohjaajalta. Kurssin tasoon ja sujuvuuteen vaikuttaa myös paljon opettava professori. Kannattaakin tutustua kurssien professoreihin osoitteessa jonne oppilaat ovat jättäneet arvosteluja koulun professoreista.

5 Entrepreneurial Skills for Managers (ENT 6226, graduate, 6 ECTS) Tämä Daivid Grayn vetämä yrittäjyyden kurssi oli ehdottomasti yksi parhaimmista kursseistani vaihdossa. Gray on itse hc-businessmies/yrittäjä eikä niinkään akateeminen opettaja, mikä näkyi vapaamuotoisemmassa ja käytännönläheisemmässä opetustyylissä. Esimerkiksi kahdelle ensimmäiselle luennolle Gray oli ostanut oppilaille pizzaa. Lisäksi Gray kertoi kiehtovia ja käytännönläheisiä tarinoita omasta business toiminnastaan ja miiljoonista joita hän on tehnyt. Kurssilla keskityttiin todelliseen start-up yritykseen, jonka toimintaan pureuduimme läpikotaisin ja teimme kurssin myötä oman liiketoimintasuunnitelman (business plan) kyseisestä yrityksestä. Tällä liiketoimintasuunnitelmalla osallistutaan FAU:ssa järjestettävään business plan kilpailuun. Kurssin lopussa on myös lopputentti, jonka teimme kotona ja lähetimme sen opettajan sähköpostiin. Kurssista saa siis varmasti hyvän arvosanan kunhan tekee suhteellisen helpon tentin ja palauttaa kurssin aikana pienet liiketoimintasuunnitelman osat ajallaan. Tärkein oppimani asiakokonaisuus oli mitä kaikkea yrityksen perustamiseen kuuluu ja tarvitsee tehdä. Management of Information Systems and Technology (ISM 6026, graduate, 6 ECTS) Stuart Galupin vetämä kurssi keskittyy ajankohtaisiin asioihin business teknologian alueelta. Luennot kulkevat pitkälti oppilaiden ja professorin keskustellessa eri aiheista. Tämän takia kurssin arvosana koostuukin aktiivisesta osallistumisesta (keskustelu ja paikallaolo), yhdestä suuremmasta teknologia aiheen tutkimuksesta (noin 10 sivua) ja tämän tutkimuksen esityksestä (kaikista saa 33% kurssiarvosanasta). Tämä kurssi sopii varsinkin sellaisille, jotka haluavat aktiivisesti osallistua keskusteluun luennoilla ja joita business teknologia asiat kiinnostavat. Keskustelut luennoilla olivat suurimmaksi osaksi kiinnostavia, mutta omalla kohdallani tälläinen väkisin keskusteluun osallistuminen iltaisin kolmen tunnin ajan (klo 19-22) meni välillä vähän vaikeaksi kestää. Tärkein anti kurssilta oli päivittää omat tiedot ajankohtaisista business teknologian aiheista. En välttämättä suosittele kurssia ellei kyseinen toimiala ole lähellä sydäntä.

6 Management Information Systems (ISM 3011, undergraduate, 6 ECTS) Tämä kanditason kurssi keskittyi johtamis- ja informaatiosysteemeihin eli pääasiassa Exceliin ja Accessiin sekä hieman teoriaan. Kolmen tunnin luennot jakautuivat puoliksi teoriaosuuteen ja tietokoneilla excel ja access harjoitusten tekemiseen. Itse nautin paljon tietokoneopetukseen, jossa pääsi hands on toimintaan excelin ja accessin kanssa. Kurssi on helppo jos on aiemmin vähääkään käyttänyt koulussa exceliä (accessia en ollut aiemmin edes kokeillut). Arvosana koostuu viikottaisista monivalintakokeista tai palautettavista excel/access harjoituksista. Lisäksi kurssilla on yksi suurempi lopputentti. Helppo ja hyödyllinen kurssi, suosittelen. International Business (MAN 3600, undergraduate, 6 ECTS) Professori Tomas Lenartowizin luennoima kurssi oli ainoa massaluentoni, jossa oli noin sata oppilasta. Kävimme läpi hyvin perustason asiota knasainvälisestä kaupasta mm. kulttuuri, käytännöt, säädökset, operaatiot, organisaatiot, tariffit yms. Professori oli hyvä ja hauska luennoitsija, joka viljeli vitsejä vähän väliin. Hän on kuitenkin vanhanliiton mies eli luennoilla ei kannata puhua vierustoverille tai käyttää kännykkää, sillä muuten sinulta vähennetään pisteitä loppuarvosanasta (nimimerkki kokemusta on). Kurssin arvosana koostui neljästä monivalinta tentistä pitkin kurssia. Näissä tenteissä pärjäsi hyvin pelkillä luentokalvoilla, joten kirjaa kyseiselle kurssille en edes hankkinut. Kurssi oli yleishyödyllinen, jota voi suositella. Paikan päällä Boca Ratonissa FAU sijaitsee Floridan Boca Ratonissa (alle 100 km pohjoiseen Miamista), joka on rauhallinen ja suhteellisen varakas alue useine miljoonataloineen, golfkenttineen ja palmupuineen. Sääolosuhteet ovat erittäin miellyttävät Suomeen verrattuna, t-paidalla voi kulkea tammikuussakin ja vettä sataa harvoin. Lisäksi koulu sijaitsee hyvin lähellä merta, jossa on kilometreittäin hiekkarantoja.

7 Liikkuminen ja ensimmäiset hankinnat Amerikkalaiseen tapaan liikkuminen hoidetaan yksityisautoilla. Vaihto-opiskelijoille tämä saattaa tuottaa hankaluuksia, sillä kaupat ovat melko kaukana ja julkinen liikenne on huonoa (vähän bussireittejä ja harvat vuorovälit). Jos olet vuokraamassa/ostamassa auton (niin kuin osa vaihtoopiskelijoista teki) paikanpäällä niin sinulla ei ole ongelmia, mutta muuten kannattaa tutustua paikalliseen bussiliikennöintiin (http://www.pbcgov.com/palmtran/). Ja kannattaa tutustua mahdollisimman useaan ihmiseen, joilla on auto ja joiden mukaan voi lyöttäytyä esim. kauppareissulle. Auton hankkimista halvempi vaihtoehto on pyörän ostaminen, jolla pääsee kätevästi liikkumaan laajalla campusalueella. Tosin kauppareisujen hoitoon pyörä ei silti oikein riitä ellei tykkää polkea kauppakassit ohjaustangolla noin 5 kilometrin matkan. Kannattaa hankkia USA:lainen puhelinliittymä, jonka mukana tulee yleensä myös puhelin (kohtalaisen halpa halko ). Tämä tapa on edullisin soitella ja lähettää tekstiviestejä maassa. Jos sinulla on esim. iphone niin kyseisiin puhelimiin voi ostaa vain liittymän jos ne ovat lukitsemattomia (itse en asiasta tarkemmin tiedä). Kannattaa kuitenkin saapumispäivää varten hankkia paikallisia taksinumeroita jos tarvitset kyydin esim. juna-asemalta (trirail) ensimmäiseen yöpymispaikkaan. Itse en tätä muistanut tehdä joten seisoin matkatavaroideni kanssa puolenyön aikoihin yksin juna-aseman parkkipaikalla toivoen, että joku ihminen kävelisi paikalle, jolta saisin taksinumeron. Maksamisen helpottamiseksi paikan päällä kannattaa avata maksuton pankkitili campukselta löytyvästä Bank Atlanticista. Tälle tilille voi siirtää rahaa suomalaiselta tililtäsi. Kannattaa siirtää reilusta rahaa kerralla, sillä ulkomaan siirtomaksut voivat olla euroa (riippuen pankista). Suurin yksittäinen menoerä paikan päällä on asumismaksu, joka on helpointa maksaa Bank Atlanticin tililtä. Vuokrat campuksella on suhteellisen kalliit noin 700 euroa kuussa ja sillä ei saa edes omaa asuntoa, sillä mukana tulee kämppikset. Jos haluaa omaa rauhaa niin löytyy varmasti campuksen ulkopuolelta samalla hinnalla myös oma vuokra-asunto. Jos asut campuksella pitää sinun ostaa mahdolliset keittiövälineet, petivaatteet ym. perustarvikkeet ensimmäisinä päivinä. Tämä onnistuu hyvin esim. tilaamalla muutaman muun vaihtarin kanssa yhteinen tilataksi paikalliseen supermarkettiin (wallmart, publix jne.) ja takaisin.

8 Vapaa-aika Pelkästään FAU:n campuksella voi viettää vapaa-aikaansa vaikka kuinka paljon. Siellä löytyy elokuvateatteri, useita edullisia ravintoloita/pikaruoka-paikkoja, useita eri urheilukenttiä (jalkapallo, tennis, koripallo jne.), uima-allasalue, erittäin tilava ja hyvä kuntosali sekä ilmaisia ohjattuja liikuntatunteja. Meidän vaihtariporukka perusti oman jalkapallojoukkueen ja ilmoittauduimme mukaan koulun sarjaan. Kouluun on valmistunut uusi amerikkalaisen jalkapallon stadioni, jossa koulun joukkue pelaa. Koulun koripallo- ja am.jalkapallojoukkueiden pelit ovat suuria tapahtumia, joihin kerääntyy useita satoja opiskelijoita katsomoihin. Bocaratonin alueella on useita golfkenttiä, joihin on golf-intoilijoiden on mahdollista mennä pelaamaan maksua vastaan (tosin itse en niissä käynyt). Boca Ratonissa ei montaa clubia löydy (paitsi läheinen Blue Martin), mutta esim. campuksen vierellä on irkkupubi nimeltä Irishmen, jonne varsinkin vaihtarit (business vaihtarit) kokoontuivat torstaisin nauttimaan 3 dollarin pitchereistä (litran tuoppi kaljaa). Lisäksi lähellä campusta on tunnelmallinen Mizner park, jonne on kesittynyt useita ravintoloita, pari baareia ja pieniä vaatekauppoja. Mizner parkiin kerääntyy yleensä alueen kerma viikonloppuisin, jolloin siellä näkyy pilvin pimein ökyautoja (ferrareita, lamborghineja jne.). Parhaat clubit ja baarit ovat kuitenkin Fort Lauderdalessa (ajomatka noin 20 minuuttia) ja Miamissa (ajomatka noin 50 minuuttia), jonne pääsee kätevästi kimppakyydillä (kunhan joku suostuu kuskiksi) tai kimppataksilla. Miamissa legendaarisia ja kokemisen arvoisia clibeja ovat esim. mansion ja space. Miamin clubit ovat kalliimpia kuin Suomen clubit, joten hyvät aloittelut eivät ole pahasta. Matkustelu USA:ssa on rajaton mahdollisuus matkustella ympäri maata. Hyviä ajankohtia on varsinkin keväällä spring break (reilu viikon loma keskellä lukukautta) ja tietysti koulun loppumisen jälkeen. Sisäiset lennot USA:ssa on suhteellisen halpoja, joten niitä kannattaa käyttää hyväkseen. Floridassa kannattaa käydä ainakin Orlandossa (noin 3 tunnin ajomatka) Universal Studionilla ja Disney Worldissa ja kaiken tämän voi tehdä hyvin viikonlopun aikana. Lisäksi suosittelen käymään Floridan eteläkärjessä, tunnelmallisessa ja trooppisessa Key Westissä, jossa on kirkkaan siniset vedet ja koralliriutat. Miamissa kannattaa tietysti käydä myös muulloinkin kuin iltaisin clubeilla.

9 South beach ja esim. päiväretket veneellä miljoonalukaalien välissä kulkevissa kanaaleissa ovat näkemisen arvoisia. Lisäksi Miami tarjoaa loputtomat shoppailumahdollisuudet. Floridasta pääsee myös kätevästi edulliselle (noin 200 dollaria) Bahaman risteilylle, joka kestää pari päivää. Tällä risteilyllä käydään myös maissa Bahamassa. Maan sisäiset lennot länsirannikolle ovat jo hieman kalliimpia ja aikaavieviä, joten itseltäni se puoli maata jäi näkemättä. Tämä asia on jäänyt harmittamaan minua ja aionkin vielä joku päivä mennä matkustelemaan USA:n länsirannikolle. Hyvä tietää Ravintoloissa ja baareissa/clubeilla on tapana jättää noin 10-20% tippiä hinnasta/laskusta. Lisäksi USA:n hintataso on Suomea alhaisempi, mutta Boca Raton on suhteellisen vauras alue, joten siellä on hieman kalliimpaa kuin keskimäärin Floridassa. Jos vaihtokurssi on suotuinen eurolle niin hintataso on kuitenkin selkeästi Suomea halvempi. Hanavesi pitäisi olla juotavaa Floridassa, mutta ainakin itse join pelkästään pullotettua vettä hanaveden pahan maun takia. Vettä saa halvalla laatikoittain ostettuna supermarketeista. Jos asut asunnossa, jossa on oma keittiö niin en välttämättä suosittelisi ottaa maksullista ruokaetua ( meal plan ), jolla voi syödä pari kertaa päivässä koulun ruokalassa, vaikka sitä FAU:sta tulevissa papereissa mainostetaan. Ruoka kyseisessä ruokalassa on seisovastapöydästä, mutta se alkaa olemaan suhteellisen yksipuolista/samanlaista vähän aikaa siellä syödessä (näin kertoivat ne vaihtarit, joilla oli meal plan). Viikonloppureissuille on melko edullista vuokrata auto muutaman kaverin kanssa, jolloin voi lähteä esim. Miamiin, Orlandoon tai jopa Key Westiin, jonne ajaa noin 5-6 tuntia.

Florida Atlantic University Boca Raton, FL

Florida Atlantic University Boca Raton, FL Florida Atlantic University Boca Raton, FL K90527, Kevät 2012 Valmistautuminen vaihtoon USA:aan vaihtoon lähtiessäsi tulet viettämään tovin aikaa monien asiapapereiden, hakupapereiden sekä todistusten

Lisätiedot

Matkaraportti. Noora Äijälä

Matkaraportti. Noora Äijälä Matkaraportti Noora Äijälä Vietin syyslukukauden 2012 Copenhagen Business School:ssa. CBS on yksi Euroopan suurimmista yliopistoista yli 19 000 opiskelijan määrällä ja yliopistolla on pitkä historia aina

Lisätiedot

North2north Winnipeg Kanada

North2north Winnipeg Kanada North2north Winnipeg Kanada WINNIPEG Manitoba provinssin pääkaupunki Kanadan 7. suurin kaupunki Väkiluku 634 000 asukasta Kaupungissa on kaksi yliopistoa University of Winnipeg (n. 9000 opiskelijaa) ja

Lisätiedot

Groningen sijaitsee hyvien kulkuyhteyksien päässä Bremenistä (Saksa), joten halvin vaihtoehto on lentää Tampereelta Bremeniin (Ryanair) ja ottaa

Groningen sijaitsee hyvien kulkuyhteyksien päässä Bremenistä (Saksa), joten halvin vaihtoehto on lentää Tampereelta Bremeniin (Ryanair) ja ottaa Groningen sijaitsee hyvien kulkuyhteyksien päässä Bremenistä (Saksa), joten halvin vaihtoehto on lentää Tampereelta Bremeniin (Ryanair) ja ottaa Bremenistä bussi Groningeniin (Public Express), joka maksaa

Lisätiedot

ERASMUS 2008 BRNO CZECH REPUBLIC. Suvi-Mari Knuutti Mari Alasalmi

ERASMUS 2008 BRNO CZECH REPUBLIC. Suvi-Mari Knuutti Mari Alasalmi ERASMUS 2008 BRNO CZECH REPUBLIC Suvi-Mari Knuutti Mari Alasalmi Brno Tsekin 2. suurin kaupunki, noin 400 000 asukasta Opiskelijoita lähes neljäsosa asukkaista (80 000) Kaupungissa kolme yliopistoa: Masaryk

Lisätiedot

ITALIA, Torino. Syksy 2009

ITALIA, Torino. Syksy 2009 ITALIA, Torino Harri Aaltonen Ville Veijola Syksy 2009 KOT7SN2 KOT7SN2 Torino Asukkaita 909 000 Sijaitsee Po-joen varrella Piemonten maakunnassa Pohjois- Italiassa. Torino tunnetaan erityisesti Fiat-autotehtaasta.

Lisätiedot

Universität Liechtenstein Vaduz, Liechtenstein Kevätlukukausi 2013 Laura Rämä

Universität Liechtenstein Vaduz, Liechtenstein Kevätlukukausi 2013 Laura Rämä Universität Liechtenstein Vaduz, Liechtenstein Kevätlukukausi 2013 Laura Rämä SISÄLLYS 1. Saapuminen... 3 2. Orientaatioviikko... 3 3. Koulunkäynti ja kurssit... 4 3.1. Innovation and Technology Management...

Lisätiedot

Tietopaketti ja ohjeistus joukkueelle sekä vanhemmille (2002-2003-syntyneet)

Tietopaketti ja ohjeistus joukkueelle sekä vanhemmille (2002-2003-syntyneet) Tietopaketti ja ohjeistus joukkueelle sekä vanhemmille (2002-2003-syntyneet) 31.5.2010 Yleistä Tämä tietopaketti ja ohjeistus on luotu selventämään joukkueen sisäisiä toimintatapoja sekä parantamaan informointia

Lisätiedot

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Stephar Stephar Matkaraportti Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Tässä matkaraportista yritän kertoa vähän, että miten minulla meni lentomatka,

Lisätiedot

Vaihtopaikasta kiinnostuneet saavat ottaa minuun yhteyttä (pietari pellinen ät aalto fi).

Vaihtopaikasta kiinnostuneet saavat ottaa minuun yhteyttä (pietari pellinen ät aalto fi). Vaihtoraportti Koulutusohjelma: Rakenne- ja rakennustuotantotekniikka Vaihtoyliopisto: KAIST Korean Advanced Institute of Science and Technology Vaihto-ohjelma: Kahdenvälinen vaihtokohde Opetuskieli: Englanti

Lisätiedot

Vaihtoraportti lukuvuosi 2010-2011. Bond University KTA

Vaihtoraportti lukuvuosi 2010-2011. Bond University KTA Vaihtoraportti lukuvuosi 2010-2011 Bond University KTA Henkilötiedot Koulutusohjelma: Kiinteistötalous Vaihtoyliopisto: Bond University Sijainti: Gold Coast, Queensland, Australia Ajankohta: 1.9.2010 30.4.2011

Lisätiedot

Tietopaketti ja ohjeistus joukkueelle sekä vanhemmille (2002-2003-syntyneiden lajiryhmä)

Tietopaketti ja ohjeistus joukkueelle sekä vanhemmille (2002-2003-syntyneiden lajiryhmä) Tietopaketti ja ohjeistus joukkueelle sekä vanhemmille (2002-2003-syntyneiden lajiryhmä) 1.6.2009 1. Yleistä Tämä tietopaketti ja ohjeistus on luotu selventämään joukkueen sisäisiä toimintatapoja sekä

Lisätiedot

LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Kansainväliset palvelut. MATKARAPORTTI Institute of Chemical Technology, Praha Kevät 2014

LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Kansainväliset palvelut. MATKARAPORTTI Institute of Chemical Technology, Praha Kevät 2014 LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Kansainväliset palvelut MATKARAPORTTI Institute of Chemical Technology, Praha Kevät 2014 Ville Rantanen Kemiantekniikka Sisällys 1 Johdanto... 2 2 Lähtövalmistelut ja

Lisätiedot

Insinööritieteiden korkeakoulu Konetekniikan koulutusohjelma

Insinööritieteiden korkeakoulu Konetekniikan koulutusohjelma Insinööritieteiden korkeakoulu Konetekniikan koulutusohjelma Vaihtokohden: Pietarin polyteknillinen yliopisto Vaihtoaika: syyslukukausi 2015 Opetuskieli: Englanti Vaihto-ohjelma: Kahdenvälinen vaihtokohde

Lisätiedot

Opiskelemme matkailualan perustutkintoa ensimmäistä vuotta MATYS14 luokalla.

Opiskelemme matkailualan perustutkintoa ensimmäistä vuotta MATYS14 luokalla. TYÖSSÄOPPIMASSA SAKSASSA, KÖLNISSÄ 25.3-23.5.2015 Opiskelemme matkailualan perustutkintoa ensimmäistä vuotta MATYS14 luokalla. Lähdimme Leonardo- hankkeen rahoituksella, joka kattoi lennot sekä asunnon.

Lisätiedot

Kingston 05/06. Vuosi Erasmus-opiskelijana

Kingston 05/06. Vuosi Erasmus-opiskelijana Kingston 05/06 Vuosi Erasmus-opiskelijana Sisält ltö Johdanto (Erasmus-ohjelma) Yleistä Valmistelut Rahoitus Ennen lähtl htöä Asuminen Opiskelu Vapaa-aika aika Loppusanat Johdanto Socrates Erasmus on Euroopan

Lisätiedot

Raportti työharjoittelusta ulkomailla

Raportti työharjoittelusta ulkomailla Eevi Takala PIN10 12.5.2013 Raportti työharjoittelusta ulkomailla Opiskelen pintakäsittelyalan viimeisellä vuodella ja olin puolet (5vk) työharjoitteluajastani Saksassa töissä yhdessä kahden muun luokkalaiseni

Lisätiedot

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen?

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen? 5. Vastaa kysymyksiin (kpl1) Onko sinulla sisaruksia? Asuuko sinun perhe kaukana? Asutko sinä keskustan lähellä? Mitä sinä teet viikonloppuna? Oletko sinä viikonloppuna Lahdessa? Käytkö sinä usein ystävän

Lisätiedot

Työssäoppimiseni ulkomailla

Työssäoppimiseni ulkomailla Työssäoppimiseni ulkomailla Nimeni on Jenna Virtanen suoritin kuukauden 7.2.-11.3.2015 Pintakäsittely alan työharjoittelusta Espanjassa Fuerteventuran Corralejossa. Työskentelin kauppakeskuksessa nimeltä

Lisätiedot

Aasia. Armi Nepalissa. Afrikka. Elina Mosambikissa (Plan Mosambik) 2014:

Aasia. Armi Nepalissa. Afrikka. Elina Mosambikissa (Plan Mosambik) 2014: Aasia Armi Nepalissa - Lennot arviolta 500 (Hki-Delhi -välin Finnairin lento edullisin; Itse lensin henk.koht. syistä Singaporen kautta, eli en tiedä paljoakaan Suomi-Nepali -reittitarjonnasta) - Vakuutus

Lisätiedot

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 Hei kaikille lukijoille. Olen Tytti Teivonen, matkailualan opiskelija Luksiasta. Olin työssäoppimassa Suzhoussa Kiinassa hotellissa kaksi kuukautta. Hotelli, jossa olin, on

Lisätiedot

Vaihtoraportti Nanyang Technological University, Singapore

Vaihtoraportti Nanyang Technological University, Singapore Biotuotetekniikka Nanyang Technological University, Singapore Tammikuu 2014 Toukokuu 2014 GEM Trailblazer vaihto-ohjelma Raportin saa julkaista internetissä nimettömänä Vaihtoraportti Nanyang Technological

Lisätiedot

Matkaraportti Manchester Business Schoolista

Matkaraportti Manchester Business Schoolista Matkaraportti Manchester Business Schoolista Olin KTK-vaihdossa Manchester Business Schoolissa (University of Manchesterissa) kevätlukukauden 2013. Tässä raportissa käyn läpi kokemuksiani kyseisestä yliopistosta

Lisätiedot

AALTO UNIVERSITY. Matkaraportti. Carleton University - kevät 2013. k93549

AALTO UNIVERSITY. Matkaraportti. Carleton University - kevät 2013. k93549 AALTO UNIVERSITY Matkaraportti Carleton University - kevät 2013 k93549 Contents Johdanto... 2 Vaihtoon valmistautuminen... 2 Opiskelu Kanadassa... 3 ECON 2020 Intermediate Microeconomics I: Producers and

Lisätiedot

Mikko Niemelä & Jonne Roppola

Mikko Niemelä & Jonne Roppola Mikko Niemelä & Jonne Roppola Tietoa Japanin vaihtokohteista Kv- toimistosta. Kumamoto National College Of Technologyyn voi hakea Tietotekniikan, Automaatiotekniikan ja Hyvinvointitekniikan opiskelijat.

Lisätiedot

VAIHTORAPORTTI Tuulia Talvio Université de Lausanne syksy 2012

VAIHTORAPORTTI Tuulia Talvio Université de Lausanne syksy 2012 PERUSTIETEIDENKORKEAKOULU VAIHTORAPORTTI Tuulia Talvio Université de Lausanne syksy 2012 Sisällysluettelo 1.JOHDANTO 2.JÄRJESTELYTSUOMESSAJAKOHDEMAASSA 2.1MATKAT 2.2HAKUPROSESSI 2.3VAKUUTUKSET 2.4ASUMINEN

Lisätiedot

1 JOHDANTO 2 ENNEN MATKAA 3 MATKA 4 IRLANTI

1 JOHDANTO 2 ENNEN MATKAA 3 MATKA 4 IRLANTI SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 2 2 ENNEN MATKAA... 2 3 MATKA... 2 4 IRLANTI... 2 4.1 DUBLIN... 2 4.2 NÄHTÄVYYDET... 3 4.3 LIIKKUMINEN... 3 5 KOULU... 3 5.1 KOULU... 3 5.2 KOULUSSA KÄYNTI... 4 6 ASUMINEN... 4 6.1

Lisätiedot

Villa Aqua. Windsor Hills - The closest Resort to the Disney Parks and much more! www.villaaquaorlando.com

Villa Aqua. Windsor Hills - The closest Resort to the Disney Parks and much more! www.villaaquaorlando.com Villa Aqua Windsor Hills - The closest Resort to the Disney Parks and much more! www.villaaquaorlando.com Orlando Orlandon alue on maailman suosituin turistialue vuosittain vierailevien turistien määrällä

Lisätiedot

Vaihtoraportti NTU Singapore

Vaihtoraportti NTU Singapore Vaihtoraportti NTU Singapore Mikko Poranen, Aalto-yliopisto, Sähkötekniikan Korkeakoulu mikko.poranen@aalto.fi Lukuvuosi 2015/2016 Minun kriteerini vaihtokohteelle oli päästä jonnekin lämpimään, suurempaan

Lisätiedot

Vaihtoraportti. Universidad Politécnica de Madrid/E.T.S.I.I. Syyslukukausi 2007, ERASMUS Puunjalostustekniikka. sampsa.t.veijalainen@tkk.

Vaihtoraportti. Universidad Politécnica de Madrid/E.T.S.I.I. Syyslukukausi 2007, ERASMUS Puunjalostustekniikka. sampsa.t.veijalainen@tkk. Vaihtoraportti Universidad Politécnica de Madrid/E.T.S.I.I. Syyslukukausi 2007, ERASMUS Puunjalostustekniikka sampsa.t.veijalainen@tkk.fi Miksi ja minne? Itselleni vaihtoon lähtö oli oikeastaan jonkinlainen

Lisätiedot

Liitekuviot. Tietoteknologian käyttö ja käyttämättömyyden syyt 75 89-vuotiailla Kooste kyselytutkimuksesta. www.ikateknologia.fi

Liitekuviot. Tietoteknologian käyttö ja käyttämättömyyden syyt 75 89-vuotiailla Kooste kyselytutkimuksesta. www.ikateknologia.fi www.ikateknologia.fi Liitekuviot Tietoteknologian käyttö ja käyttämättömyyden syyt 9-vuotiailla Kooste kyselytutkimuksesta Nordlund, Marika; Stenberg, Lea; Lempola, Hanna-Mari. KÄKÄTE-projekti (Käyttäjälle

Lisätiedot

Bulgaria, Pazardzhik 4.3.-15.4.2014

Bulgaria, Pazardzhik 4.3.-15.4.2014 Bulgaria, Pazardzhik 4.3.-15.4.2014 Janet Valliovuo ja Ramoona Rahja, Horaca11 Johdanto Lähdimme ulkomaille, koska halusimme kokeilla jotain erilaista ja kokeilla rajojamme. Halusimme lähteä Iso-Britanniaan,

Lisätiedot

Vaihto-opiskelu Eindhoven Syksy 2007. Matti Talala& Jarkko Jakkula

Vaihto-opiskelu Eindhoven Syksy 2007. Matti Talala& Jarkko Jakkula Vaihto-opiskelu Eindhoven Syksy 2007 Matti Talala& Jarkko Jakkula MIKSI? Hollannin menestyneet kamppailu-urheilijat saivat meidän kiinnostuksen heräämään Eindhovenia kohtaan. Olisihan se hienoa mennä opiskelijavaihtoon

Lisätiedot

The Hague University of Applied Sciences. Matkaraportti

The Hague University of Applied Sciences. Matkaraportti The Hague University of Applied Sciences Matkaraportti Laura Aarnio Sisällys 1. JOHDANTO... 1 1.1 Hakeminen... 1 1.2 Matkavalmistelut... 2 2. ASUMINEN... 3 3. KOULU JA OPISKELU... 4 3.1 Perehdytys... 4

Lisätiedot

Kurssin aloitus. AS-0.110 XML-kuvauskielten perusteet Janne Kalliola

Kurssin aloitus. AS-0.110 XML-kuvauskielten perusteet Janne Kalliola Kurssin aloitus AS-0.110 XML-kuvauskielten perusteet Janne Kalliola English Summary The lectures will be held in Finnish The slides are in Finnish, too All other material is in English The course book

Lisätiedot

Vaihtoraportti Aalto-yliopisto Kauppakorkeakoulu Entrepreneurship maisteriohjelma Erasmus-vaihto: syksy 2012-13 Universität zu Köln Saksa k239538

Vaihtoraportti Aalto-yliopisto Kauppakorkeakoulu Entrepreneurship maisteriohjelma Erasmus-vaihto: syksy 2012-13 Universität zu Köln Saksa k239538 Vaihtoraportti Aalto-yliopisto Kauppakorkeakoulu Entrepreneurship maisteriohjelma Erasmus-vaihto: syksy 2012-13 Universität zu Köln Saksa k239538 1 VAIHTOPAIKAN VALINTA... 3 JÄRJESTELYT... 3 Viralliset

Lisätiedot

Kevät 2011, Etelä-Tanskan yliopisto, Odense. Reetta-Mari Tammela RAT8SN2B

Kevät 2011, Etelä-Tanskan yliopisto, Odense. Reetta-Mari Tammela RAT8SN2B Kevät 2011, Etelä-Tanskan yliopisto, Odense Reetta-Mari Tammela RAT8SN2B Valmistelut ja hakeminen Haku Etelä-Tanskan yksikköön tehtiin kokonaisuudessaan yliopistosivuilta löytyvällä lomakkeella kv-toimiston

Lisätiedot

COMPLUTENSE UNIVERSITY OF MADRID KEVÄT 2013

COMPLUTENSE UNIVERSITY OF MADRID KEVÄT 2013 LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO COMPLUTENSE UNIVERSITY OF MADRID KEVÄT 2013 Lappeenrannassa 24.10.2011 Nanna Jaakkola Ente 4 SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO... 2 2 ALKUJÄRJESTELYT... 2 2.1 Hakuprosessi...

Lisätiedot

Robertin tarina - opettajan materiaali

Robertin tarina - opettajan materiaali Robertin tarina - opettajan materiaali Opettaja, tämä materiaali on suunniteltu avuksesi. Voit hyödyntää materiaalin joko kokonaan tai osittain. Materiaali soveltuu käytettäväksi sekä luokkatilassa että

Lisätiedot

Matkaraportti Kevät 2013

Matkaraportti Kevät 2013 Matkaraportti Kevät 2013 University of Strathclyde Business School Duke of Wellington - patsas K93614 1 Sisällysluettelo 1. Valmistautuminen vaihtoon.... 3 2. Opiskelu vaihtokohteessa...4 2.1 Yleistä kursseista

Lisätiedot

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12.1. Liian pieni asunto Fereshten perheessä on äiti ja neljä lasta. Heidän koti on Hervannassa. Koti on liian pieni. Asunnossa on vain kaksi huonetta,

Lisätiedot

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus 7.3.2011 17.4.2011 Joni Kärki ja Mikko Lehtola Matka alkoi Oulaisten rautatieasemalta sunnuntaina 16.3. Juna oli yöjuna, ja sen oli tarkoitus lähteä matkaan

Lisätiedot

Islannin Matkaraportti

Islannin Matkaraportti Islannin Matkaraportti Olen aina haaveillut työskentelystä ulkomailla ja koulun kautta sain siihen mahdollisuuden! En itse oikein tiennyt mihin maahan haluaisin mennä mutta päädyin Islantiin koska opettaja

Lisätiedot

Voiko puolessa vuodessa muuttua eskimoksi? Anna-Helena Junttila, RAT5N2 Kevätlukukausi 2009 Alaskassa Fairbanksissa

Voiko puolessa vuodessa muuttua eskimoksi? Anna-Helena Junttila, RAT5N2 Kevätlukukausi 2009 Alaskassa Fairbanksissa Voiko puolessa vuodessa muuttua eskimoksi? Anna-Helena Junttila, RAT5N2 Kevätlukukausi 2009 Alaskassa Fairbanksissa Matkavalmistelut Vaihtoprosessi alkoi Tammikuussa 2008, kun päätin hakea North2North-vaihtoon

Lisätiedot

Useimmin kysytyt kysymykset

Useimmin kysytyt kysymykset Useimmin kysytyt kysymykset Versio 1.1 1 1. Mikä mobiilikortti on? Mobiilikortti on matkapuhelimessa toimiva sovellus ja www.mobiilikortti.com osoitteessa oleva palvelu. Sovelluksen avulla voit siirtää

Lisätiedot

Universität zu Köln, Wintersemester 2012/13

Universität zu Köln, Wintersemester 2012/13 Universität zu Köln, Wintersemester 2012/13 Saksa ja Köln eivät ole vaihtokohteista eksoottisimmat mutta hauskaa ja kodikasta siellä on. Kölniläiset ovat avointa porukkaa ja opiskelijakaupunkina Köln tarjoaa

Lisätiedot

MATKARAPORTTI INSTITUT TEKNOLOGI BANDUNG. Kevätlukukausi 2013. Eero Salenius

MATKARAPORTTI INSTITUT TEKNOLOGI BANDUNG. Kevätlukukausi 2013. Eero Salenius MATKARAPORTTI INSTITUT TEKNOLOGI BANDUNG Kevätlukukausi 2013 Eero Salenius 1. Valmistautuminen vaihtoon Ei voi muuta kuin onnitella, jos sinut on valittu Bandungiin vaihtoon. Jos kaipaat vaihdoltasi muutakin

Lisätiedot

Gnesta, Ruotsi. Työharjoittelu Skeppsta Hyttassa 8.10.-20.12.2014. Saara Sirkeoja lasinpuhallus 2013-2015

Gnesta, Ruotsi. Työharjoittelu Skeppsta Hyttassa 8.10.-20.12.2014. Saara Sirkeoja lasinpuhallus 2013-2015 Gnesta, Ruotsi Työharjoittelu Skeppsta Hyttassa 8.10.-20.12.2014 Saara Sirkeoja lasinpuhallus 2013-2015 Lähdin suoritamaan työssäoppimistani maaseudun rauhaan Ruotsin Gnestaan. Gnesta on noin 10 000 asukkaan

Lisätiedot

Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen

Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen Maanatai aamuna 2.11 hyppäsimme Ylivieskassa junaan kohti Helsinkiä, jossa olimme puolen päivän aikoihin. Lento Pariisiin lähti 16.05. Meitä

Lisätiedot

Vaihtoraportti Massey University Auckland / Wellington, Uusi-Seelanti 07/2006 06/2007 Antti Maunula Informaatioverkostot

Vaihtoraportti Massey University Auckland / Wellington, Uusi-Seelanti 07/2006 06/2007 Antti Maunula Informaatioverkostot Vaihtoraportti Massey University Auckland / Wellington, Uusi-Seelanti 07/2006 06/2007 Antti Maunula Informaatioverkostot Sisällysluettelo 1 Yleiskuvaus...2 2 Järjestelyt Suomessa ja kohdemaassa...4 3 Opinnot...5

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

KYSELYLOMAKE VAIHTO-OPISKELIJOIDEN KOKEMUKSIA OPISKELUSTA ISÄNTÄYLIOPISTOSSA

KYSELYLOMAKE VAIHTO-OPISKELIJOIDEN KOKEMUKSIA OPISKELUSTA ISÄNTÄYLIOPISTOSSA KYSELYLOMAKE VAIHTO-OPISKELIJOIDEN KOKEMUKSIA OPISKELUSTA ISÄNTÄYLIOPISTOSSA A. Taustakysymyksiä 1. Sukupuoli 2. Ikä Nainen Mies 3. Kotimaa 4. Äidinkieli 5. Mitä muita kieliä osaat? Arvioi näiden kielten

Lisätiedot

06/07 Darmstadt, Saksa

06/07 Darmstadt, Saksa 06/07 Darmstadt, Saksa Darmstadt Darmstadt sijaitsee Hessenin osavaltiossa, noin 30km päässä Frankfurtista Darmstadt on keskikokoinen kaupunki, jossa on noin 200 000 asukasta Hochschule Darmstadt Vaihtareita

Lisätiedot

Lähivoimalaprojekti. Asukaskysely raportti Multisilta -Peltolammi

Lähivoimalaprojekti. Asukaskysely raportti Multisilta -Peltolammi Lähivoimalaprojekti Asukaskysely raportti Multisilta -Peltolammi Tutkimuksen tarkoitus ja tavoitteet Tampereen kaupungin Lähivoimala-projekti järjesti keväällä 2015 asukaskyselyn Multisillan, Peltolammin

Lisätiedot

B A LTIA N K IE R R O S 10.7. - 16.7.2007

B A LTIA N K IE R R O S 10.7. - 16.7.2007 MAANANTAI 9.7.2007 N. Klo 8.00 startti Huttulasta ja sen jälkeenvesilahdelta Koskenkylästä kohti Vantaata, keli pilvinen ja vesikuurojen mahdollisuus ilmassa Yöpyminen vaimon serkun luona mistä aamulla

Lisätiedot

International Summer School SEOUL. Etelä-Korea. Kesä 2010 Reetta-Mari Tammela RAT8SN2B

International Summer School SEOUL. Etelä-Korea. Kesä 2010 Reetta-Mari Tammela RAT8SN2B International Summer School SEOUL Etelä-Korea Kesä 2010 Reetta-Mari Tammela RAT8SN2B International Summer School Vuosittainen heinäkuussa järjestettävä kansainvälinen kesäkoulu. Opiskelijoita reilu 100

Lisätiedot

HARJOITTELURAPORTTI: PRINTELA

HARJOITTELURAPORTTI: PRINTELA 20.12.2014 Tuotantotalouden tiedekunta HARJOITTELURAPORTTI: PRINTELA SYKSY 2014/LIETTUA Katja Nuutilainen, 0400205 SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO... 2 2 LÄHTÖVALMISTELUT... 2 3 SAAPUMINEN LIETTUAAN... 3 4

Lisätiedot

Daytona Bike Week & Key West 3.3-14.3.2016

Daytona Bike Week & Key West 3.3-14.3.2016 Daytona Bike Week & Key West 3.3-14.3.2016 Luxusmatka Floridan lämpöön, Finnairin suorat lennot, hyvät hotellit, moottoripyörät Eagle Riderilta, pieni ryhmäkoko ja matkanjohtajana Rauno Muilu. Mikä olisi

Lisätiedot

Vaihtokohde: National University of Singapore, kahdenvälinen vaihtokohde, syyslukukausi 2014

Vaihtokohde: National University of Singapore, kahdenvälinen vaihtokohde, syyslukukausi 2014 Vaihtoraportti Samuli Toivanen Automaatio- ja systeemitekniikka Vaihtokohde: National University of Singapore, kahdenvälinen vaihtokohde, syyslukukausi 2014 Saa julkaista Saa lähettää kysymyksiä: samuli.toivanen@aalto.fi

Lisätiedot

Matkaraportti, Kevät 2012 Universidad de Navarra k87902

Matkaraportti, Kevät 2012 Universidad de Navarra k87902 Matkaraportti Pamplonan Universidad de Navarra oli aivan uusi vaihtokohde kun hain vaihtoon enkä tiennyt paikasta kuin kaksi asiaa: se sijaitsee Pohjois-Espanjassa ja Pamplonassa juostaan härkäjuoksut

Lisätiedot

Tärkeitä termejä. Perjantai 9.30-11.30

Tärkeitä termejä. Perjantai 9.30-11.30 Tärkeitä termejä Perjantai 9.30-11.30 Oppitunti: 75 minuuttia 1. 8.00-9.15 2. 9.30-10.45 3. 4. oppitunti alkuosa klo 10.55 11.40 ruokailu klo 11.40 12.25 oppitunti jälkiosa klo 12.25 12.55 oppitunti klo

Lisätiedot

HUOMAUTUS LUKIJALLE: Tässä on esitelty kaikkien aineiden palaute. Kysymyksestä 1. ilmenee mitä aineita oppilas on kurssilla lukenut.

HUOMAUTUS LUKIJALLE: Tässä on esitelty kaikkien aineiden palaute. Kysymyksestä 1. ilmenee mitä aineita oppilas on kurssilla lukenut. Kurssipalaute HUOMAUTUS LUKIJALLE: Tässä on esitelty kaikkien aineiden palaute. Kysymyksestä 1. ilmenee mitä aineita oppilas on kurssilla lukenut. OPPILAS 1 Vastaa seuraaviin kysymyksiin asteikolla 1 5.

Lisätiedot

Kanada 2015. Gea Schumann Merkonomi

Kanada 2015. Gea Schumann Merkonomi 1 Kanada 2015 Gea Schumann Merkonomi 2 Perustietoa Lähdin 31.12 kuukauden kestävälle matkalle Kanadaan. Olimme osallisena FinAl 2.0 projektissa ja pääsimme mukaan muutamiin isoihinkin tehtäviin. Majoituksena

Lisätiedot

Valencia Espanja ITACA-instituutti. Juhani Lahdenperä HYV7SN

Valencia Espanja ITACA-instituutti. Juhani Lahdenperä HYV7SN Valencia Espanja ITACA-instituutti Harjoitteluvaihdon suunnittelu alkoi syksyllä 2008 Puerto Ricon lomareissun seurauksena Espanja oli alun alkaen selvä kohdemaana, koska olemme lomailleet vaimoni kanssa

Lisätiedot

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme Kiinaraportti Sain kuulla lähdöstäni Kiinaan 3 viikkoa ennen matkan alkua ja siinä ajassa en ehtinyt edes alkaa jännittää koko matkaa. Meitä oli reissussa 4 muuta opiskelijaa lisäkseni. Shanghaihin saavuttua

Lisätiedot

TIEDOTE PUOLANKAJÄRVEN KOULUN LUKUVUODEN 2016 2017 7. LUOKAN VALINNAISAINEISTA. 6. luokkalaisille ja heidän huoltajilleen

TIEDOTE PUOLANKAJÄRVEN KOULUN LUKUVUODEN 2016 2017 7. LUOKAN VALINNAISAINEISTA. 6. luokkalaisille ja heidän huoltajilleen TIEDOTE PUOLANKAJÄRVEN KOULUN LUKUVUODEN 2016 2017 7. LUOKAN VALINNAISAINEISTA 6. luokkalaisille ja heidän huoltajilleen Hei kuudesluokkalainen! Siirtyminen peruskoulun yläluokille (7.-9.) merkitsee koulunkäynnissä

Lisätiedot

JCI WORLD CONGRESS 2015

JCI WORLD CONGRESS 2015 Japani kutsuu Lähde Nuorkauppakamarien maailmankokoukseen ja tutustu samalla lumoavaan Kiotoon ja Okinawan trooppisiin saariin! Yhteistyössä Suomen Nuorkauppakamarit ja SMT. Tarjolla on kuusi erilaista

Lisätiedot

Vaihtokohde. Vaihtoon lähtö

Vaihtokohde. Vaihtoon lähtö Erasmus Vaihtoraportti Grazin teknillinen yliopisto, Graz, Itävalta Syyslukukausi 2011/2012 Opetuskielet: saksa ja englanti Opiskelen Kemian tekniikan korkeakoulussa. Vaihtoon lähtiessäni olin opiskellut

Lisätiedot

Matkaraportti. Malta 4.1.-13.2.2013. Anniina Yli-Lahti Iida Toropainen

Matkaraportti. Malta 4.1.-13.2.2013. Anniina Yli-Lahti Iida Toropainen Matkaraportti Malta 4.1.-13.2.2013 Anniina Yli-Lahti Iida Toropainen Johdanto Anniina oli miettinyt jo ensimmäisestä opiskeluvuodesta lähtien ulkomailla työssäoppimista ja viime hetkellä sai myös Iidan

Lisätiedot

University of San Diego

University of San Diego Matkaraportti Kevät 2012 University of San Diego Anu Koivistoinen k93581 San Diego on kaunis kaupunki Etelä-Kaliforniassa aivan Yhdysvaltojen ja Meksikon rajan tuntumassa, sitä ei turhaan kutsuta lempinimellä

Lisätiedot

OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN

OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN Opiskelijakunta Lamko 2014 SISÄLTÖ JOHDANTO... 2 Tutortuntien suunnittelu... 2 Tutortuntien sisältö... 3 Jokaisella kerralla:... 3 Ensimmäiset tutortunnit... 3 Teemat... 3

Lisätiedot

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Sunny Beach on upea rantalomakohde Mustanmeren rannikolla Bulgariassa. Kohde sijaitsee 30 kilometrin päässä Burgasista pohjoiseen. Sunny Beachin

Lisätiedot

MATKARAPORTTI. Griffith University Gold Coast, Australia Syksy 2009. sari.pakkanen at tkk.fi

MATKARAPORTTI. Griffith University Gold Coast, Australia Syksy 2009. sari.pakkanen at tkk.fi MATKARAPORTTI Griffith University Gold Coast, Australia Syksy 2009 sari.pakkanen at tkk.fi Opiskelen Aalto yliopiston teknillisessä korkeakoulussa kemian tekniikan koulutusohjelmassa neljättä vuotta. Olin

Lisätiedot

University of Queensland - Kevät 2013

University of Queensland - Kevät 2013 University of Queensland - Kevät 2013 k93594 Brisbanen keskusta, näkymä Kangaroo Pointin kallioilta Vaihtoon valmistautuminen Vaihtoon valmistautuminen lähti virallisesti käyntiin vaihto-paikan vahvistamisesta

Lisätiedot

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3 AJAN ILMAISUT AJAN ILMAISUT 1. PÄIVÄ, VIIKONPÄIVÄ 2. VUOROKAUDENAIKA 3. VIIKKO 4. KUUKAUSI 5. VUOSI 6. VUOSIKYMMEN, VUOSISATA, VUOSITUHAT 7. VUODENAIKA 8. JUHLAPÄIVÄT MILLOIN? 1. 2. 3. 4. maanantai, tiistai,

Lisätiedot

Kysely kotona asuville kehitysvammaisille. Seutu III

Kysely kotona asuville kehitysvammaisille. Seutu III Kysely kotona asuville kehitysvammaisille Seutu III Tietoja Vastausmäärä seuduittain 80 60 40 20 0 Seutu I Seutu II Seutu III Kaikki vastaukset 70 44 41 Seutu I Seutu II Seutu III Yhteensä Kotona asuvat

Lisätiedot

Työssäoppimisjakso Bilbaossa, Espanjassa Manuel&Ariana 27.9.-24.11.2012. Veera Helander arva10

Työssäoppimisjakso Bilbaossa, Espanjassa Manuel&Ariana 27.9.-24.11.2012. Veera Helander arva10 Työssäoppimisjakso Bilbaossa, Espanjassa Manuel&Ariana 27.9.-24.11.2012 Veera Helander arva10 Työpaikka Manuel & Ariana on pieni yritys jossa tehdään juhlavaatteita, hääpukuja, mittatilaustöitä sekä couture

Lisätiedot

Soneran Koti ja TV tutkimus 2012

Soneran Koti ja TV tutkimus 2012 Soneran Koti ja TV tutkimus 2012 Tervetuloa! Sonera selvitti nyt toista kertaa suomalaisten viihtymistä kotona ja suhdetta television katseluun Tiedonkeruu kesäkuussa 2012, N=2132 Tutkimuksen toteutti

Lisätiedot

Oppilaiden motivaation ja kiinnostuksen lisääminen matematiikan opiskeluun ja harrastamiseen. Pekka Peura 28.01.2012

Oppilaiden motivaation ja kiinnostuksen lisääminen matematiikan opiskeluun ja harrastamiseen. Pekka Peura 28.01.2012 Oppilaiden motivaation ja kiinnostuksen lisääminen matematiikan opiskeluun ja harrastamiseen Pekka Peura 28.01.2012 MOTIVAATIOTA JA AKTIIVISUUTTA LISÄÄVÄN OPPIMISYMPÄRISTÖN ESITTELY (lisätietoja maot.fi)

Lisätiedot

Las Palmas, Gran Canaria hieno yhdistelmä kaupunki- ja rantalomaa

Las Palmas, Gran Canaria hieno yhdistelmä kaupunki- ja rantalomaa Las Palmas, Gran Canaria hieno yhdistelmä kaupunki- ja rantalomaa Joulukuun pakkaset jäivät taakse, kun laskeuduin kuuden tunnin lentomatkan jälkeen Las Palmasin lentokentälle. Kenttäpalvelut toimivat

Lisätiedot

Vaihtoraportti Syyslukukausi 2011. Université Montpellier 1. Montpellier, France. Erasmus-ohjelma. opintojen opetuskieli ranska

Vaihtoraportti Syyslukukausi 2011. Université Montpellier 1. Montpellier, France. Erasmus-ohjelma. opintojen opetuskieli ranska Vaihtoraportti Syyslukukausi 2011 Université Montpellier 1 Montpellier, France Erasmus-ohjelma opintojen opetuskieli ranska Kemian tekniikka Ennen vaihtoa Opiskelin vaihtosyksyni Montpellierissä farmasian

Lisätiedot

1. Valmistautuminen vaihtoon

1. Valmistautuminen vaihtoon 1. Valmistautuminen vaihtoon Vaihtoon valmistautuminen meni omalta osaltani melko kepeästi jo senkin vuoksi, että mitään viisumeja tms. ei tarvinnut, kun kyseessä oli EU-maa. Koulu pyysi lähettämään ennakkoon

Lisätiedot

Työssäoppimassa Tanskassa

Työssäoppimassa Tanskassa Työssäoppimassa Tanskassa Taustatietoja kohteesta: Herning- kaupunki sijaitsee Tanskassa Keski- Jyllannissa. Herningissä asukkaita on noin. 45 890. Soglimt koostuu yhteensä 50 hoitopaikasta. Soglimtissa

Lisätiedot

Koulussamme opetetaan näppäilytaitoa seuraavan oppiaineen yhteydessä:

Koulussamme opetetaan näppäilytaitoa seuraavan oppiaineen yhteydessä: TypingMaster Online asiakaskyselyn tulokset Järjestimme toukokuussa asiakkaillemme asiakaskyselyn. Vastauksia tuli yhteensä 12 kappaletta, ja saimme paljon arvokasta lisätietoa ohjelman käytöstä. Kiitämme

Lisätiedot

ToU Tytöt 05-06 TOIMINTASUUNNITELMA VUOSI 2016

ToU Tytöt 05-06 TOIMINTASUUNNITELMA VUOSI 2016 Toivalan Urheilijat ry ToU Tytöt 05-06 TOIMINTASUUNNITELMA VUOSI 2016 PVM: 10.1.2016 1. Joukkueen toimihenkilöt: Valmentajat: Suvi Kankkunen Puh. 050 381 2105, kankkunens@gmail.com Erika Hyttinen Puh.

Lisätiedot

MATKARAPORTTI University of Surrey Syyslukukausi 1.10.2013-31.1.2014

MATKARAPORTTI University of Surrey Syyslukukausi 1.10.2013-31.1.2014 MATKARAPORTTI University of Surrey Syyslukukausi 1.10.2013-31.1.2014 Joonas Remes SäTe 5 23.3.2014 SISÄLLYSLUETTELO 1. JOHDANTO... 3 2. LÄHTÖVALMISTELUT... 4 2.1. Hakeminen... 4 2.2. Muut valmistelut...

Lisätiedot

Skenaario 1: Paavo kokouksessa

Skenaario 1: Paavo kokouksessa Vaatimusmäärittely liite A: Skenaariot 1-6 Skenaario 1: kokouksessa Osapuolet Tero Eeva Siirrettävä data Paikkatieto Kalenterimerkinnät Käyttäjän tunnistus Oikeuksien luovutus Käyttäjäprofiilit Tilanne

Lisätiedot

Kansainvälinen harjoittelu. Jukka Inget TTE8SN2 Jaakko Hartikka TTE9SNL

Kansainvälinen harjoittelu. Jukka Inget TTE8SN2 Jaakko Hartikka TTE9SNL Kansainvälinen harjoittelu Jaakko Hartikka TTE9SNL Vaihtoon hakeminen ja alkujärjestelyt Minulla oli kauan ollut sellainen etäinen haave vaihdosta ja usein ajattelin, että olisi mukava lähteä mutta se

Lisätiedot

Hyvä tietää. Brasilia. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Brasilia. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Brasilia Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Brasiliasta Pääkaupunki Asukasluku Kieli Brasilia 201 milj. Portugali Uskonto Valuutta Pinta-ala Roomalaiskatolinen ja lukuisia muita uskontoryhmiä

Lisätiedot

Matkaraportti. Göteborgs Universitet, Handelshögskolan. Kevät 2014, k93509

Matkaraportti. Göteborgs Universitet, Handelshögskolan. Kevät 2014, k93509 Matkaraportti Göteborgs Universitet, Handelshögskolan Kevät 2014, k93509 1 1 SISÄLLYSLUETTELO 1 Valmistautuminen vaihtoon...1 2 Opiskelu vaihtokohteessa... 3 3 Vapaa-aika ja muuta... 5 3.1 Hintataso...

Lisätiedot

ESTIEM Nordic Regional Coordination Meeting Lappeenranta 4.- 8.10.2012

ESTIEM Nordic Regional Coordination Meeting Lappeenranta 4.- 8.10.2012 ESTIEM Nordic Regional Coordination Meeting Lappeenranta 4.- 8.10.2012 Torstaina 4.10. saapuivat osallistujat ympäri Suomea ja Norjan Trondheimista. Illalla kokoonnuimme Kaplaakin kiltahuoneelle, jonne

Lisätiedot

Automaatio- ja systeemitekniikan koulutusohjelma

Automaatio- ja systeemitekniikan koulutusohjelma Michigan Technological University (MTU) Houghton, Michigan, Yhdysvallat Syyslukukausi 2014 Kahdenvälinen vaihtosopimus Joni Lumela joni.lumela@aalto.fi Automaatio- ja systeemitekniikan koulutusohjelma

Lisätiedot

Miten kuljet työmatkasi?

Miten kuljet työmatkasi? Taustatiedot Sukupuolesi? * Nainen Mies Syntymävuotesi? * 1975 Asuinpaikkasi postinumero? * esim. 00100 * Toimenkuvasi? * Työntekijä tai toimihenkilö Esimies 11% valmis https://www.webropolsurveys.com/preview/previewquestions.aspx[23.2.2011

Lisätiedot

Asumisen näkymiä Helsingin seudulla. ARY-seminaari 9.12.2008 Osmo Soininvaara

Asumisen näkymiä Helsingin seudulla. ARY-seminaari 9.12.2008 Osmo Soininvaara Asumisen näkymiä Helsingin seudulla ARY-seminaari 9.12.2008 Osmo Soininvaara Oikeisiin paikkoihin vai haluttuihin Missä ihmiset halauvat asua? Missä heidän pitäisi haluta? Onko ristiriitaa suunnittelijoiden

Lisätiedot

Matkaraportti. Florida Atlantic University // Spring 2011 AALTO UNIVERSITY SCHOOL OF ECONOMICS. Karla Asikainen

Matkaraportti. Florida Atlantic University // Spring 2011 AALTO UNIVERSITY SCHOOL OF ECONOMICS. Karla Asikainen AALTO UNIVERSITY SCHOOL OF ECONOMICS Matkaraportti Florida Atlantic University // Spring 2011 Karla Asikainen College of Business Florida Atlantic University Boca Raton, FL - USA Florida Atlantic University

Lisätiedot

Suomen suurlähetystö Astana

Suomen suurlähetystö Astana LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Kauppakorkeakoulu Talousjohtaminen Suomen suurlähetystö Astana Harjoitteluraportti Elina Hämäläinen 0372524 Sisällysluettelo 1. Johdanto... 1 2. Lähtövalmistelut...

Lisätiedot

Shanghai. Peoples Republic of China. Tekijät: Sami Nurmikumpu t3nusa00@students.oamk.fi Janne Aku Pesonen t3peja00@students.oamk.

Shanghai. Peoples Republic of China. Tekijät: Sami Nurmikumpu t3nusa00@students.oamk.fi Janne Aku Pesonen t3peja00@students.oamk. Shanghai Peoples Republic of China Tekijät: Sami Nurmikumpu t3nusa00@students.oamk.fi Janne Aku Pesonen t3peja00@students.oamk.fi Asukkaita n. 18 milj. Kiinan suurin teollisuuskaupunki Sijaitsee Yangtzejoen

Lisätiedot

Näytesivut. 100 ja 1 kysymystä putkiremontista

Näytesivut. 100 ja 1 kysymystä putkiremontista 18 Asuminen on Suomessa kallista. Asunto-osakkeen ostaminen on monelle elämän suurin yksittäinen hankinta, ja oma koti on jokaiselle hyvin tärkeä. Lisäksi taloyhtiön korjaushankkeet ovat kalliita, erityisesti

Lisätiedot