Florida Atlantic University

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Florida Atlantic University"

Transkriptio

1 Florida Atlantic University Antti Lebedeff

2 Ennen matkaa Usa:han vaihtoon lähdettäessä saa varautua kohtalaisen suureen paperisotaan, joten kannattaa aloittaa niiden hoitaminen hyvissä ajoin. Kaikki täytettävät paperit (mm. vaihtokouluun lähetettävät hakupaperit, varallisuustodistukset ja rokotustodistukset) ovat kuitenkin melko yksinkertaisia ja suoraviivaisia täyttää, mutta niiden lähettämisessä ja käsittelyissä menee oma aikansa. Lisäksi viisumia ei voi hakea ennen kuin on saanut tarvittavat viralliset hyväksymispaperit vaihtokoulusta Florida Atlantic Universitystä (FAU). Viisumin hakua varten täytyy varata aika hyvissä ajoin sillä jonot sinne voivat olla suuret, varsinkin vuodenvaihteen lähestyessä. Tulet saamaan sähköpostiviestin FAU:n vaihtoasioiden hoitajalta Tania Tuckerilta kun he ovat saaneet tiedon, että olet vastaanottanut vaihtopaikan koulustamme. Häneltä saat hyvät ohjeet ja liitteenä kohtalaisen suuren nipun papereita, joita pitää täyttää ja lähettää takaisin hänelle. Tanialta on helppo kysyä lisäohjeita sähköpostitse jos täytettävien papereiden kanssa tulee jotain ongelmia tai epäselvyyksiä. Itse kävin kohtalaisen paljon sähköpostikeskustelua hänen kanssaan ja hän vaikutti hyvinkin halukkaalta auttamaan. Asumispaikka kannattaa hoitaa myös mahdollisimman nopeasti ja vaihtoehtoina on asua campuksella tai koulun ulkopuolella yksityisissä vuokra-asunnoissa (http://www.fauoffcampus.com/). Itse päätin asua campuksella pääasiassa sen takia, että koulu ja campuksen muut palvelut on kävelymatkan päässä ja muihin opiskelijoihin tutustuu paremmin. Kannattaa tutkia eri vaihtoehdot campusasumiselle tarkasti, sillä muuten saatat joutua freshmenien kanssa asumaan samaan huoneeseen taloihin, joissa on aulavahdit. University village apartments ja vuonna 2011 rakennetut uudet campusasunnot on hyvä vaihtoehto jos haluaa vähemmän vahditun asuinalueen ja oman huoneen. Yksi matkan suurimmista kustannuseristä on vakuutuksen hankkiminen (lentojen ja vuokrien lisäksi), johon FAU tarjoaa valmiin vaihtoehdon. Tämä vakuutusvaihtoehto on suhteellisen kallis, sillä se kattaa Amerikkalaiseen tyylin lähes kaiken mahdollisen mm. psykiatrisen hoidon. Suomesta voi saada mahdollisesti räätälöidyn vakuutuksen, joka kattaa FAU:n vaatimukset. Itse en kysynyt kyseistä räätälöityä vakuutusta Suomesta kuin yhdestä paikasta, jota sitä ei saanut. Kannattaa kuitenkin esim.

3 lähettää sähköpostia jokaiseen Suomalaiseen vakuutusyhtiöön ja tiedustella onko se mahdollista ja mitä se maksaa. Lentoliput kannattaa myös varata mahdollisimman ajoissa, sillä liput kallistuu mitä lähenpänä lähtöpäiväö ne varaa. Itse otin lentolipun Kilroylta, jossa täytyi antaa lähtö- ja paluupäivä, mutta paluupäivää saa jälkeenpäin muuttaa pientä (50 euroa) maksua vastaan. Muutettava paluupäivä on hyvä, sillä se antaa mahdollisuuden matkustella USA:ta ympäri koulun loppumiksen jälkeen. Suosittelenkin varaamaan liput heti kun saat tiedon milloin ensimmäinen orientoitipäivä vaihtareille järjestetään ja lennät paikalle päivää ennen. Suosittelen tulemaan paikalle päivää ennen, sillä campusasunnot luovutetaan opiskelijalle vasta samana päivänä kun orientointi on. Jouduinkin itse asumaan ensimmäisen yön paikallisen tohtoriopiskelijan luona, joka vuokrasi yhtä asunnon huoneistaan toisille opiskelijoille. Kannattaa myös suunnitella mihin aikaan (paikallista aikaa) menolento laskeutuu Miamiin (n. tunnin ajomatka FAU:iin) tai Fort Lauderdaleen (n. tunnin ajomatka FAU:iin), sillä et halua joutua ottamaan taksia esim. Miamista asti, joka maksaa n. $150 campukselle. Kätevin ja halvin ($3) kulkutapa on käyttää Miamin ja Boca Ratonin välillä liikennöivää junaa Trirail (http://www.tri- rail.com/), joka ei kulje yömyöhään asti. Opiskelu FAU haluaa, että heille lähetetään lista kursseista, joita tulee ottamaan koulussa. Tämä lista ei ole kuitenkaan sitova, sillä lopullinen ilmoittautuminen kursseille tehdään paikanpäällä orientaatiopäivänä. Tämä tehdään enemmänkin sen takia, että joutuu itse etukäteen hieman tutustumaan koulun kurssitarjontaan, mikä nopeuttaa varsinaista ilmoittautumista paikan päällä. Itse suoritin maisterivaihtoa, joten valitsin neljä kurssia. Näistä kursseista kaksi oli kanditason kursseja, sillä FAU:n maisteritason kurssitarjonnasta oli kohtalaisen vaikeata löytää minulle sopivia kursseja, joilla ei olisi ollut liikaa päällekkäisyyksiä aiempien käymieni kurssien kanssa tai ennakkovaatimukset eivät olisi estäneet minua valitsemasta niitä. Paikanpäältä sain kuitenkin hyvin apua kurssivalintojeni kanssa opinto-ohjaajalta.

4 Lukujärjestys oli ainakin minulla melkoiltäpäivä-/iltapainoitteinen, sillä aikaisimmat luentoni alkoivat klo 12 päivällä ja esimerkiksi tiistaisin ja torstaisin minulla oli koulua vain iltaisin klo 19 ja klo 22 välillä. Tähän kannattaa varautua kun miettii kurssivalintoja varsinkin maisterivaihtolaisille. Usa:lainen opetustyyli eroaa Suomalaisesta tyylistä monella tavalla. Ensinnäkin useilla kursseilla (poislukien peruskurssit) on varsin pienet ryhmäkoot (noin 20 opiskelijaa) ja jo tästäkin johtuen opetus on paljon interaktiivisempaa ja osallistuvampaa. Opettajat saattavat kysellä paljon mielipiteitä ja kysymyksiä oppilailta. Osallistumispisteet (osallistuminen keskusteluun luennoilla) ovatkin melko yleisiä kurssien kokonaisarvosanoista, mitkä vaihtelevat yleensä prosenttiin kokonaisarvosanasta. Toiseksi varsinkin kanditason kursseilla on useita pieniä tenttejä/quizzeja lähes viikoittain, jotka ovat yleensä monivalintatehtäviä. Näillä testataan pääosin edellisten luentojen asioita. Kyseiset tentit/quizzit eivät kata laajaa lukualuetta ja ne on suhteellisen helppoja suorittaa esim. luentokalvojen läpikäynnillä. Maisteritason kursseilla ei niinkään ole enää viikottaisia välitestejä, vaan arvosana perustuu enemmänkin lopputenttiin/-projektiin, luennoilla aktiiviseen osallistumiseen ja ehkä pariin hieman hieman laajempaan esitykseen/palautettavaan tehtävään kurssin aikana. Melkein jokaiselle kurssille vaaditaan hankittavaksi kurssikirjat, jotka ovat melko kalliita. FAU:lla on oma kirjakauppa, mutta myös campuksen vierellä on kirjakauppa, josta saa myös kurssikirjoja (usein jopa halvemmalla). Kannattaa harkita kurssikirjojen ostamista jonkun toisen vaihtarin kanssa puoliksi. Kaikilla kursseilla kirjaa ei loppujen lopuksi edes tarvitse, sillä tenteistä suoriutuu mainioisti pelkillä luentoslideilla ja muulla jaettavalla materiaalilla. Kurssit Suoritin FAU:ssa maisterivaihtoa, joten jouduin/sain valita neljä kurssia, joista kaksi oli maisteritason ja kaksi kanditson kursseja yllämainituista syistä. Kursseista ei välttämättä saanut kovin tarkkaa kuvaa pelkkien kurssikuvausten perusteella ellei kysynyt asiasta opinto-ohjaajalta. Kurssin tasoon ja sujuvuuteen vaikuttaa myös paljon opettava professori. Kannattaakin tutustua kurssien professoreihin osoitteessa jonne oppilaat ovat jättäneet arvosteluja koulun professoreista.

5 Entrepreneurial Skills for Managers (ENT 6226, graduate, 6 ECTS) Tämä Daivid Grayn vetämä yrittäjyyden kurssi oli ehdottomasti yksi parhaimmista kursseistani vaihdossa. Gray on itse hc-businessmies/yrittäjä eikä niinkään akateeminen opettaja, mikä näkyi vapaamuotoisemmassa ja käytännönläheisemmässä opetustyylissä. Esimerkiksi kahdelle ensimmäiselle luennolle Gray oli ostanut oppilaille pizzaa. Lisäksi Gray kertoi kiehtovia ja käytännönläheisiä tarinoita omasta business toiminnastaan ja miiljoonista joita hän on tehnyt. Kurssilla keskityttiin todelliseen start-up yritykseen, jonka toimintaan pureuduimme läpikotaisin ja teimme kurssin myötä oman liiketoimintasuunnitelman (business plan) kyseisestä yrityksestä. Tällä liiketoimintasuunnitelmalla osallistutaan FAU:ssa järjestettävään business plan kilpailuun. Kurssin lopussa on myös lopputentti, jonka teimme kotona ja lähetimme sen opettajan sähköpostiin. Kurssista saa siis varmasti hyvän arvosanan kunhan tekee suhteellisen helpon tentin ja palauttaa kurssin aikana pienet liiketoimintasuunnitelman osat ajallaan. Tärkein oppimani asiakokonaisuus oli mitä kaikkea yrityksen perustamiseen kuuluu ja tarvitsee tehdä. Management of Information Systems and Technology (ISM 6026, graduate, 6 ECTS) Stuart Galupin vetämä kurssi keskittyy ajankohtaisiin asioihin business teknologian alueelta. Luennot kulkevat pitkälti oppilaiden ja professorin keskustellessa eri aiheista. Tämän takia kurssin arvosana koostuukin aktiivisesta osallistumisesta (keskustelu ja paikallaolo), yhdestä suuremmasta teknologia aiheen tutkimuksesta (noin 10 sivua) ja tämän tutkimuksen esityksestä (kaikista saa 33% kurssiarvosanasta). Tämä kurssi sopii varsinkin sellaisille, jotka haluavat aktiivisesti osallistua keskusteluun luennoilla ja joita business teknologia asiat kiinnostavat. Keskustelut luennoilla olivat suurimmaksi osaksi kiinnostavia, mutta omalla kohdallani tälläinen väkisin keskusteluun osallistuminen iltaisin kolmen tunnin ajan (klo 19-22) meni välillä vähän vaikeaksi kestää. Tärkein anti kurssilta oli päivittää omat tiedot ajankohtaisista business teknologian aiheista. En välttämättä suosittele kurssia ellei kyseinen toimiala ole lähellä sydäntä.

6 Management Information Systems (ISM 3011, undergraduate, 6 ECTS) Tämä kanditason kurssi keskittyi johtamis- ja informaatiosysteemeihin eli pääasiassa Exceliin ja Accessiin sekä hieman teoriaan. Kolmen tunnin luennot jakautuivat puoliksi teoriaosuuteen ja tietokoneilla excel ja access harjoitusten tekemiseen. Itse nautin paljon tietokoneopetukseen, jossa pääsi hands on toimintaan excelin ja accessin kanssa. Kurssi on helppo jos on aiemmin vähääkään käyttänyt koulussa exceliä (accessia en ollut aiemmin edes kokeillut). Arvosana koostuu viikottaisista monivalintakokeista tai palautettavista excel/access harjoituksista. Lisäksi kurssilla on yksi suurempi lopputentti. Helppo ja hyödyllinen kurssi, suosittelen. International Business (MAN 3600, undergraduate, 6 ECTS) Professori Tomas Lenartowizin luennoima kurssi oli ainoa massaluentoni, jossa oli noin sata oppilasta. Kävimme läpi hyvin perustason asiota knasainvälisestä kaupasta mm. kulttuuri, käytännöt, säädökset, operaatiot, organisaatiot, tariffit yms. Professori oli hyvä ja hauska luennoitsija, joka viljeli vitsejä vähän väliin. Hän on kuitenkin vanhanliiton mies eli luennoilla ei kannata puhua vierustoverille tai käyttää kännykkää, sillä muuten sinulta vähennetään pisteitä loppuarvosanasta (nimimerkki kokemusta on). Kurssin arvosana koostui neljästä monivalinta tentistä pitkin kurssia. Näissä tenteissä pärjäsi hyvin pelkillä luentokalvoilla, joten kirjaa kyseiselle kurssille en edes hankkinut. Kurssi oli yleishyödyllinen, jota voi suositella. Paikan päällä Boca Ratonissa FAU sijaitsee Floridan Boca Ratonissa (alle 100 km pohjoiseen Miamista), joka on rauhallinen ja suhteellisen varakas alue useine miljoonataloineen, golfkenttineen ja palmupuineen. Sääolosuhteet ovat erittäin miellyttävät Suomeen verrattuna, t-paidalla voi kulkea tammikuussakin ja vettä sataa harvoin. Lisäksi koulu sijaitsee hyvin lähellä merta, jossa on kilometreittäin hiekkarantoja.

7 Liikkuminen ja ensimmäiset hankinnat Amerikkalaiseen tapaan liikkuminen hoidetaan yksityisautoilla. Vaihto-opiskelijoille tämä saattaa tuottaa hankaluuksia, sillä kaupat ovat melko kaukana ja julkinen liikenne on huonoa (vähän bussireittejä ja harvat vuorovälit). Jos olet vuokraamassa/ostamassa auton (niin kuin osa vaihtoopiskelijoista teki) paikanpäällä niin sinulla ei ole ongelmia, mutta muuten kannattaa tutustua paikalliseen bussiliikennöintiin (http://www.pbcgov.com/palmtran/). Ja kannattaa tutustua mahdollisimman useaan ihmiseen, joilla on auto ja joiden mukaan voi lyöttäytyä esim. kauppareissulle. Auton hankkimista halvempi vaihtoehto on pyörän ostaminen, jolla pääsee kätevästi liikkumaan laajalla campusalueella. Tosin kauppareisujen hoitoon pyörä ei silti oikein riitä ellei tykkää polkea kauppakassit ohjaustangolla noin 5 kilometrin matkan. Kannattaa hankkia USA:lainen puhelinliittymä, jonka mukana tulee yleensä myös puhelin (kohtalaisen halpa halko ). Tämä tapa on edullisin soitella ja lähettää tekstiviestejä maassa. Jos sinulla on esim. iphone niin kyseisiin puhelimiin voi ostaa vain liittymän jos ne ovat lukitsemattomia (itse en asiasta tarkemmin tiedä). Kannattaa kuitenkin saapumispäivää varten hankkia paikallisia taksinumeroita jos tarvitset kyydin esim. juna-asemalta (trirail) ensimmäiseen yöpymispaikkaan. Itse en tätä muistanut tehdä joten seisoin matkatavaroideni kanssa puolenyön aikoihin yksin juna-aseman parkkipaikalla toivoen, että joku ihminen kävelisi paikalle, jolta saisin taksinumeron. Maksamisen helpottamiseksi paikan päällä kannattaa avata maksuton pankkitili campukselta löytyvästä Bank Atlanticista. Tälle tilille voi siirtää rahaa suomalaiselta tililtäsi. Kannattaa siirtää reilusta rahaa kerralla, sillä ulkomaan siirtomaksut voivat olla euroa (riippuen pankista). Suurin yksittäinen menoerä paikan päällä on asumismaksu, joka on helpointa maksaa Bank Atlanticin tililtä. Vuokrat campuksella on suhteellisen kalliit noin 700 euroa kuussa ja sillä ei saa edes omaa asuntoa, sillä mukana tulee kämppikset. Jos haluaa omaa rauhaa niin löytyy varmasti campuksen ulkopuolelta samalla hinnalla myös oma vuokra-asunto. Jos asut campuksella pitää sinun ostaa mahdolliset keittiövälineet, petivaatteet ym. perustarvikkeet ensimmäisinä päivinä. Tämä onnistuu hyvin esim. tilaamalla muutaman muun vaihtarin kanssa yhteinen tilataksi paikalliseen supermarkettiin (wallmart, publix jne.) ja takaisin.

8 Vapaa-aika Pelkästään FAU:n campuksella voi viettää vapaa-aikaansa vaikka kuinka paljon. Siellä löytyy elokuvateatteri, useita edullisia ravintoloita/pikaruoka-paikkoja, useita eri urheilukenttiä (jalkapallo, tennis, koripallo jne.), uima-allasalue, erittäin tilava ja hyvä kuntosali sekä ilmaisia ohjattuja liikuntatunteja. Meidän vaihtariporukka perusti oman jalkapallojoukkueen ja ilmoittauduimme mukaan koulun sarjaan. Kouluun on valmistunut uusi amerikkalaisen jalkapallon stadioni, jossa koulun joukkue pelaa. Koulun koripallo- ja am.jalkapallojoukkueiden pelit ovat suuria tapahtumia, joihin kerääntyy useita satoja opiskelijoita katsomoihin. Bocaratonin alueella on useita golfkenttiä, joihin on golf-intoilijoiden on mahdollista mennä pelaamaan maksua vastaan (tosin itse en niissä käynyt). Boca Ratonissa ei montaa clubia löydy (paitsi läheinen Blue Martin), mutta esim. campuksen vierellä on irkkupubi nimeltä Irishmen, jonne varsinkin vaihtarit (business vaihtarit) kokoontuivat torstaisin nauttimaan 3 dollarin pitchereistä (litran tuoppi kaljaa). Lisäksi lähellä campusta on tunnelmallinen Mizner park, jonne on kesittynyt useita ravintoloita, pari baareia ja pieniä vaatekauppoja. Mizner parkiin kerääntyy yleensä alueen kerma viikonloppuisin, jolloin siellä näkyy pilvin pimein ökyautoja (ferrareita, lamborghineja jne.). Parhaat clubit ja baarit ovat kuitenkin Fort Lauderdalessa (ajomatka noin 20 minuuttia) ja Miamissa (ajomatka noin 50 minuuttia), jonne pääsee kätevästi kimppakyydillä (kunhan joku suostuu kuskiksi) tai kimppataksilla. Miamissa legendaarisia ja kokemisen arvoisia clibeja ovat esim. mansion ja space. Miamin clubit ovat kalliimpia kuin Suomen clubit, joten hyvät aloittelut eivät ole pahasta. Matkustelu USA:ssa on rajaton mahdollisuus matkustella ympäri maata. Hyviä ajankohtia on varsinkin keväällä spring break (reilu viikon loma keskellä lukukautta) ja tietysti koulun loppumisen jälkeen. Sisäiset lennot USA:ssa on suhteellisen halpoja, joten niitä kannattaa käyttää hyväkseen. Floridassa kannattaa käydä ainakin Orlandossa (noin 3 tunnin ajomatka) Universal Studionilla ja Disney Worldissa ja kaiken tämän voi tehdä hyvin viikonlopun aikana. Lisäksi suosittelen käymään Floridan eteläkärjessä, tunnelmallisessa ja trooppisessa Key Westissä, jossa on kirkkaan siniset vedet ja koralliriutat. Miamissa kannattaa tietysti käydä myös muulloinkin kuin iltaisin clubeilla.

9 South beach ja esim. päiväretket veneellä miljoonalukaalien välissä kulkevissa kanaaleissa ovat näkemisen arvoisia. Lisäksi Miami tarjoaa loputtomat shoppailumahdollisuudet. Floridasta pääsee myös kätevästi edulliselle (noin 200 dollaria) Bahaman risteilylle, joka kestää pari päivää. Tällä risteilyllä käydään myös maissa Bahamassa. Maan sisäiset lennot länsirannikolle ovat jo hieman kalliimpia ja aikaavieviä, joten itseltäni se puoli maata jäi näkemättä. Tämä asia on jäänyt harmittamaan minua ja aionkin vielä joku päivä mennä matkustelemaan USA:n länsirannikolle. Hyvä tietää Ravintoloissa ja baareissa/clubeilla on tapana jättää noin 10-20% tippiä hinnasta/laskusta. Lisäksi USA:n hintataso on Suomea alhaisempi, mutta Boca Raton on suhteellisen vauras alue, joten siellä on hieman kalliimpaa kuin keskimäärin Floridassa. Jos vaihtokurssi on suotuinen eurolle niin hintataso on kuitenkin selkeästi Suomea halvempi. Hanavesi pitäisi olla juotavaa Floridassa, mutta ainakin itse join pelkästään pullotettua vettä hanaveden pahan maun takia. Vettä saa halvalla laatikoittain ostettuna supermarketeista. Jos asut asunnossa, jossa on oma keittiö niin en välttämättä suosittelisi ottaa maksullista ruokaetua ( meal plan ), jolla voi syödä pari kertaa päivässä koulun ruokalassa, vaikka sitä FAU:sta tulevissa papereissa mainostetaan. Ruoka kyseisessä ruokalassa on seisovastapöydästä, mutta se alkaa olemaan suhteellisen yksipuolista/samanlaista vähän aikaa siellä syödessä (näin kertoivat ne vaihtarit, joilla oli meal plan). Viikonloppureissuille on melko edullista vuokrata auto muutaman kaverin kanssa, jolloin voi lähteä esim. Miamiin, Orlandoon tai jopa Key Westiin, jonne ajaa noin 5-6 tuntia.

Groningen sijaitsee hyvien kulkuyhteyksien päässä Bremenistä (Saksa), joten halvin vaihtoehto on lentää Tampereelta Bremeniin (Ryanair) ja ottaa

Groningen sijaitsee hyvien kulkuyhteyksien päässä Bremenistä (Saksa), joten halvin vaihtoehto on lentää Tampereelta Bremeniin (Ryanair) ja ottaa Groningen sijaitsee hyvien kulkuyhteyksien päässä Bremenistä (Saksa), joten halvin vaihtoehto on lentää Tampereelta Bremeniin (Ryanair) ja ottaa Bremenistä bussi Groningeniin (Public Express), joka maksaa

Lisätiedot

North2north Winnipeg Kanada

North2north Winnipeg Kanada North2north Winnipeg Kanada WINNIPEG Manitoba provinssin pääkaupunki Kanadan 7. suurin kaupunki Väkiluku 634 000 asukasta Kaupungissa on kaksi yliopistoa University of Winnipeg (n. 9000 opiskelijaa) ja

Lisätiedot

Florida Atlantic University Boca Raton, FL

Florida Atlantic University Boca Raton, FL Florida Atlantic University Boca Raton, FL K90527, Kevät 2012 Valmistautuminen vaihtoon USA:aan vaihtoon lähtiessäsi tulet viettämään tovin aikaa monien asiapapereiden, hakupapereiden sekä todistusten

Lisätiedot

Matkaraportti. Noora Äijälä

Matkaraportti. Noora Äijälä Matkaraportti Noora Äijälä Vietin syyslukukauden 2012 Copenhagen Business School:ssa. CBS on yksi Euroopan suurimmista yliopistoista yli 19 000 opiskelijan määrällä ja yliopistolla on pitkä historia aina

Lisätiedot

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Stephar Stephar Matkaraportti Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Tässä matkaraportista yritän kertoa vähän, että miten minulla meni lentomatka,

Lisätiedot

ERASMUS 2008 BRNO CZECH REPUBLIC. Suvi-Mari Knuutti Mari Alasalmi

ERASMUS 2008 BRNO CZECH REPUBLIC. Suvi-Mari Knuutti Mari Alasalmi ERASMUS 2008 BRNO CZECH REPUBLIC Suvi-Mari Knuutti Mari Alasalmi Brno Tsekin 2. suurin kaupunki, noin 400 000 asukasta Opiskelijoita lähes neljäsosa asukkaista (80 000) Kaupungissa kolme yliopistoa: Masaryk

Lisätiedot

ITALIA, Torino. Syksy 2009

ITALIA, Torino. Syksy 2009 ITALIA, Torino Harri Aaltonen Ville Veijola Syksy 2009 KOT7SN2 KOT7SN2 Torino Asukkaita 909 000 Sijaitsee Po-joen varrella Piemonten maakunnassa Pohjois- Italiassa. Torino tunnetaan erityisesti Fiat-autotehtaasta.

Lisätiedot

Alankomaat, Groningen. Selviytymisopas vaihtoon lähteville

Alankomaat, Groningen. Selviytymisopas vaihtoon lähteville Alankomaat, Groningen Selviytymisopas vaihtoon lähteville Topi Dahlström & Janne Väänänen (LVI4SN) 2007 Matkat Helpoiten pääsee lentämällä Amsterdamiin ja sieltä junalla (n.2h) Groningeniin. Halvimmalla

Lisätiedot

Universität Liechtenstein Vaduz, Liechtenstein Kevätlukukausi 2013 Laura Rämä

Universität Liechtenstein Vaduz, Liechtenstein Kevätlukukausi 2013 Laura Rämä Universität Liechtenstein Vaduz, Liechtenstein Kevätlukukausi 2013 Laura Rämä SISÄLLYS 1. Saapuminen... 3 2. Orientaatioviikko... 3 3. Koulunkäynti ja kurssit... 4 3.1. Innovation and Technology Management...

Lisätiedot

Vaihtopaikasta kiinnostuneet saavat ottaa minuun yhteyttä (pietari pellinen ät aalto fi).

Vaihtopaikasta kiinnostuneet saavat ottaa minuun yhteyttä (pietari pellinen ät aalto fi). Vaihtoraportti Koulutusohjelma: Rakenne- ja rakennustuotantotekniikka Vaihtoyliopisto: KAIST Korean Advanced Institute of Science and Technology Vaihto-ohjelma: Kahdenvälinen vaihtokohde Opetuskieli: Englanti

Lisätiedot

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 Hei kaikille lukijoille. Olen Tytti Teivonen, matkailualan opiskelija Luksiasta. Olin työssäoppimassa Suzhoussa Kiinassa hotellissa kaksi kuukautta. Hotelli, jossa olin, on

Lisätiedot

Vaihtoraportti lukuvuosi 2010-2011. Bond University KTA

Vaihtoraportti lukuvuosi 2010-2011. Bond University KTA Vaihtoraportti lukuvuosi 2010-2011 Bond University KTA Henkilötiedot Koulutusohjelma: Kiinteistötalous Vaihtoyliopisto: Bond University Sijainti: Gold Coast, Queensland, Australia Ajankohta: 1.9.2010 30.4.2011

Lisätiedot

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen?

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen? 5. Vastaa kysymyksiin (kpl1) Onko sinulla sisaruksia? Asuuko sinun perhe kaukana? Asutko sinä keskustan lähellä? Mitä sinä teet viikonloppuna? Oletko sinä viikonloppuna Lahdessa? Käytkö sinä usein ystävän

Lisätiedot

Tietopaketti ja ohjeistus joukkueelle sekä vanhemmille (2002-2003-syntyneiden lajiryhmä)

Tietopaketti ja ohjeistus joukkueelle sekä vanhemmille (2002-2003-syntyneiden lajiryhmä) Tietopaketti ja ohjeistus joukkueelle sekä vanhemmille (2002-2003-syntyneiden lajiryhmä) 1.6.2009 1. Yleistä Tämä tietopaketti ja ohjeistus on luotu selventämään joukkueen sisäisiä toimintatapoja sekä

Lisätiedot

Tietopaketti ja ohjeistus joukkueelle sekä vanhemmille (2002-2003-syntyneet)

Tietopaketti ja ohjeistus joukkueelle sekä vanhemmille (2002-2003-syntyneet) Tietopaketti ja ohjeistus joukkueelle sekä vanhemmille (2002-2003-syntyneet) 31.5.2010 Yleistä Tämä tietopaketti ja ohjeistus on luotu selventämään joukkueen sisäisiä toimintatapoja sekä parantamaan informointia

Lisätiedot

Opiskelemme matkailualan perustutkintoa ensimmäistä vuotta MATYS14 luokalla.

Opiskelemme matkailualan perustutkintoa ensimmäistä vuotta MATYS14 luokalla. TYÖSSÄOPPIMASSA SAKSASSA, KÖLNISSÄ 25.3-23.5.2015 Opiskelemme matkailualan perustutkintoa ensimmäistä vuotta MATYS14 luokalla. Lähdimme Leonardo- hankkeen rahoituksella, joka kattoi lennot sekä asunnon.

Lisätiedot

Raportti työharjoittelusta ulkomailla

Raportti työharjoittelusta ulkomailla Eevi Takala PIN10 12.5.2013 Raportti työharjoittelusta ulkomailla Opiskelen pintakäsittelyalan viimeisellä vuodella ja olin puolet (5vk) työharjoitteluajastani Saksassa töissä yhdessä kahden muun luokkalaiseni

Lisätiedot

Vaihtoraportti. Yleiskuvaus kohteesta. Järjestelyt Suomessa ja kohdemaassa. Käytännön asiat vaihtokohteessa. Opinnot

Vaihtoraportti. Yleiskuvaus kohteesta. Järjestelyt Suomessa ja kohdemaassa. Käytännön asiat vaihtokohteessa. Opinnot Vaihtoraportti Koulutusohjelma: Materiaalitekniikka Vaihtoyliopisto: KU Leuven Ajankohta: 15.9.2014-8.2.2015 Vaihto-ohjelma: Erasmus Opetuskieli: englanti S-posti: michael.saulny@aalto.fi Julkaisuoikeus:

Lisätiedot

MATKARAPORTTI Brno University of Technology Faculty of Business and Management (http://www.vutbr.cz)

MATKARAPORTTI Brno University of Technology Faculty of Business and Management (http://www.vutbr.cz) MATKARAPORTTI Brno University of Technology 1.2.2006 30.6.2006 Faculty of Business and Management (http://www.vutbr.cz) Kimmo K. kimmo.kokkila (at) tkk.fi K Opiskelu Vaihto-opiskelijoiden lukukausi Brnossa

Lisätiedot

SAKSA HOCHSCHULE OFFENBURG. Heikki Lauronen kevät-kesä 2010

SAKSA HOCHSCHULE OFFENBURG. Heikki Lauronen kevät-kesä 2010 SAKSA HOCHSCHULE OFFENBURG Heikki Lauronen kevät-kesä 2010 Valmistelut Hochschule Offenburg Offenburg Gengenbach Asuminen Opiskelut Yhteydenpito kotimaahan Vapaa-aika Mietteitä vaihdosta Kuvia reissusta

Lisätiedot

LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Kansainväliset palvelut. MATKARAPORTTI Institute of Chemical Technology, Praha Kevät 2014

LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Kansainväliset palvelut. MATKARAPORTTI Institute of Chemical Technology, Praha Kevät 2014 LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Kansainväliset palvelut MATKARAPORTTI Institute of Chemical Technology, Praha Kevät 2014 Ville Rantanen Kemiantekniikka Sisällys 1 Johdanto... 2 2 Lähtövalmistelut ja

Lisätiedot

Työssäoppimiseni ulkomailla

Työssäoppimiseni ulkomailla Työssäoppimiseni ulkomailla Nimeni on Jenna Virtanen suoritin kuukauden 7.2.-11.3.2015 Pintakäsittely alan työharjoittelusta Espanjassa Fuerteventuran Corralejossa. Työskentelin kauppakeskuksessa nimeltä

Lisätiedot

MATKARAPORTTI Sheffield Hallam University Syksy 2017

MATKARAPORTTI Sheffield Hallam University Syksy 2017 MATKARAPORTTI Sheffield Hallam University Syksy 2017 Sanna Ruusunen Sheffield Sheffield on Englannin viidenneksi suurin teollisuuskaupunki Pohjois-Englannissa, Etelä- Yorkshiressä. Asukkaita mäkisessä

Lisätiedot

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12.1. Liian pieni asunto Fereshten perheessä on äiti ja neljä lasta. Heidän koti on Hervannassa. Koti on liian pieni. Asunnossa on vain kaksi huonetta,

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

Insinööritieteiden korkeakoulu Konetekniikan koulutusohjelma

Insinööritieteiden korkeakoulu Konetekniikan koulutusohjelma Insinööritieteiden korkeakoulu Konetekniikan koulutusohjelma Vaihtokohden: Pietarin polyteknillinen yliopisto Vaihtoaika: syyslukukausi 2015 Opetuskieli: Englanti Vaihto-ohjelma: Kahdenvälinen vaihtokohde

Lisätiedot

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN?

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? 1. MILLOIN? KOSKA? 2. MIHIN AIKAAN? 3. MINÄ PÄIVÄNÄ? 4. MILLÄ VIIKOLLA? 5. MISSÄ KUUSSA? 6. MINÄ VUONNA? 7. MILLÄ VUOSIKYMMENELLÄ? 8. MILLÄ

Lisätiedot

Kingston 05/06. Vuosi Erasmus-opiskelijana

Kingston 05/06. Vuosi Erasmus-opiskelijana Kingston 05/06 Vuosi Erasmus-opiskelijana Sisält ltö Johdanto (Erasmus-ohjelma) Yleistä Valmistelut Rahoitus Ennen lähtl htöä Asuminen Opiskelu Vapaa-aika aika Loppusanat Johdanto Socrates Erasmus on Euroopan

Lisätiedot

MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA)

MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA) MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA) ASUA + MISSÄ TYKÄTÄ + MISTÄ MENNÄ + MIHIN ANTAA + KENELLE SOITTAA + MITÄ OLLA + KENELLÄ KYSYÄ + KENELTÄ TAVATA + KENET MATKUSTAA + MILLÄ MISSÄ asua

Lisätiedot

Preesens, imperfekti ja perfekti

Preesens, imperfekti ja perfekti Preesens, imperfekti ja perfekti ennen nyt Neljä vuotta sitten olin töissä tehtaassa. Nyt minä olen lähihoitaja. r Olen työskennellyt sairaalassa jo kaksi vuotta. J Joo, kävin toissapäivänä. Sinun tukka

Lisätiedot

Islannin Matkaraportti

Islannin Matkaraportti Islannin Matkaraportti Olen aina haaveillut työskentelystä ulkomailla ja koulun kautta sain siihen mahdollisuuden! En itse oikein tiennyt mihin maahan haluaisin mennä mutta päädyin Islantiin koska opettaja

Lisätiedot

VAIHTORAPORTTI Tuulia Talvio Université de Lausanne syksy 2012

VAIHTORAPORTTI Tuulia Talvio Université de Lausanne syksy 2012 PERUSTIETEIDENKORKEAKOULU VAIHTORAPORTTI Tuulia Talvio Université de Lausanne syksy 2012 Sisällysluettelo 1.JOHDANTO 2.JÄRJESTELYTSUOMESSAJAKOHDEMAASSA 2.1MATKAT 2.2HAKUPROSESSI 2.3VAKUUTUKSET 2.4ASUMINEN

Lisätiedot

Vaihtoraportti NTU Singapore

Vaihtoraportti NTU Singapore Vaihtoraportti NTU Singapore Mikko Poranen, Aalto-yliopisto, Sähkötekniikan Korkeakoulu mikko.poranen@aalto.fi Lukuvuosi 2015/2016 Minun kriteerini vaihtokohteelle oli päästä jonnekin lämpimään, suurempaan

Lisätiedot

Aasia. Armi Nepalissa. Afrikka. Elina Mosambikissa (Plan Mosambik) 2014:

Aasia. Armi Nepalissa. Afrikka. Elina Mosambikissa (Plan Mosambik) 2014: Aasia Armi Nepalissa - Lennot arviolta 500 (Hki-Delhi -välin Finnairin lento edullisin; Itse lensin henk.koht. syistä Singaporen kautta, eli en tiedä paljoakaan Suomi-Nepali -reittitarjonnasta) - Vakuutus

Lisätiedot

Elie Kopaly, Automation and Electrical Engineering. University of Wisconsin-Madison, Syksy Kahdenvälinen vaihtokohde

Elie Kopaly, Automation and Electrical Engineering. University of Wisconsin-Madison, Syksy Kahdenvälinen vaihtokohde Elie Kopaly, elie.kopaly@aalto.fi Automation and Electrical Engineering University of Wisconsin-Madison, Syksy 2015 Kahdenvälinen vaihtokohde Valitsin UW-Madisonin, koska halusin parantaa englannin kielen

Lisätiedot

Vaihtoraportti Nanyang Technological University, Singapore

Vaihtoraportti Nanyang Technological University, Singapore Biotuotetekniikka Nanyang Technological University, Singapore Tammikuu 2014 Toukokuu 2014 GEM Trailblazer vaihto-ohjelma Raportin saa julkaista internetissä nimettömänä Vaihtoraportti Nanyang Technological

Lisätiedot

MATKARAPORTTI. Vaihto- oppilaana Mannheimin yliopistossa Saksassa Ilari Lyytikäinen. Kati 4

MATKARAPORTTI. Vaihto- oppilaana Mannheimin yliopistossa Saksassa Ilari Lyytikäinen. Kati 4 LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO MATKARAPORTTI Vaihto- oppilaana Mannheimin yliopistossa Saksassa 1.2.2013-14.6.2013 Ilari Lyytikäinen Kati 4 Mannheim ja yliopisto Mannheim sijaitsee Saksan Baden- Würtembergin

Lisätiedot

OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN

OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN Opiskelijakunta Lamko 2014 SISÄLTÖ JOHDANTO... 2 Tutortuntien suunnittelu... 2 Tutortuntien sisältö... 3 Jokaisella kerralla:... 3 Ensimmäiset tutortunnit... 3 Teemat... 3

Lisätiedot

Villa Aqua. Windsor Hills - The closest Resort to the Disney Parks and much more! www.villaaquaorlando.com

Villa Aqua. Windsor Hills - The closest Resort to the Disney Parks and much more! www.villaaquaorlando.com Villa Aqua Windsor Hills - The closest Resort to the Disney Parks and much more! www.villaaquaorlando.com Orlando Orlandon alue on maailman suosituin turistialue vuosittain vierailevien turistien määrällä

Lisätiedot

Johdanto. Järjestelyt

Johdanto. Järjestelyt Johdanto Olin työssäoppimassa yksin Irlannissa 4.4-17.5.2017. Työskentelin hostellissa Killarneyssa ja työkuvaani kuului hostellin respassa työskentely, aamupalasta huolehteminen sekä siivoaminen. Olen

Lisätiedot

Puhelimen ostaminen Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä

Puhelimen ostaminen Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Puhelimen ostaminen Moi! Mä tarvisin uuden kännykän. Jaahas. Mitähän hintaluokkaa se saisi olla? No ei mikään ihan kauhean kallis, mutta siinä saisi olla hyvä akku, riittävästi muistia ja sellainen toimiva

Lisätiedot

Robertin tarina - opettajan materiaali

Robertin tarina - opettajan materiaali Robertin tarina - opettajan materiaali Opettaja, tämä materiaali on suunniteltu avuksesi. Voit hyödyntää materiaalin joko kokonaan tai osittain. Materiaali soveltuu käytettäväksi sekä luokkatilassa että

Lisätiedot

Kevät 2011, Etelä-Tanskan yliopisto, Odense. Reetta-Mari Tammela RAT8SN2B

Kevät 2011, Etelä-Tanskan yliopisto, Odense. Reetta-Mari Tammela RAT8SN2B Kevät 2011, Etelä-Tanskan yliopisto, Odense Reetta-Mari Tammela RAT8SN2B Valmistelut ja hakeminen Haku Etelä-Tanskan yksikköön tehtiin kokonaisuudessaan yliopistosivuilta löytyvällä lomakkeella kv-toimiston

Lisätiedot

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme Kiinaraportti Sain kuulla lähdöstäni Kiinaan 3 viikkoa ennen matkan alkua ja siinä ajassa en ehtinyt edes alkaa jännittää koko matkaa. Meitä oli reissussa 4 muuta opiskelijaa lisäkseni. Shanghaihin saavuttua

Lisätiedot

Työssäoppimassa Tanskassa

Työssäoppimassa Tanskassa Työssäoppimassa Tanskassa Taustatietoja kohteesta: Herning- kaupunki sijaitsee Tanskassa Keski- Jyllannissa. Herningissä asukkaita on noin. 45 890. Soglimt koostuu yhteensä 50 hoitopaikasta. Soglimtissa

Lisätiedot

Vaihtoraportti. Universidad Politécnica de Madrid/E.T.S.I.I. Syyslukukausi 2007, ERASMUS Puunjalostustekniikka. sampsa.t.veijalainen@tkk.

Vaihtoraportti. Universidad Politécnica de Madrid/E.T.S.I.I. Syyslukukausi 2007, ERASMUS Puunjalostustekniikka. sampsa.t.veijalainen@tkk. Vaihtoraportti Universidad Politécnica de Madrid/E.T.S.I.I. Syyslukukausi 2007, ERASMUS Puunjalostustekniikka sampsa.t.veijalainen@tkk.fi Miksi ja minne? Itselleni vaihtoon lähtö oli oikeastaan jonkinlainen

Lisätiedot

Liitekuviot. Tietoteknologian käyttö ja käyttämättömyyden syyt 75 89-vuotiailla Kooste kyselytutkimuksesta. www.ikateknologia.fi

Liitekuviot. Tietoteknologian käyttö ja käyttämättömyyden syyt 75 89-vuotiailla Kooste kyselytutkimuksesta. www.ikateknologia.fi www.ikateknologia.fi Liitekuviot Tietoteknologian käyttö ja käyttämättömyyden syyt 9-vuotiailla Kooste kyselytutkimuksesta Nordlund, Marika; Stenberg, Lea; Lempola, Hanna-Mari. KÄKÄTE-projekti (Käyttäjälle

Lisätiedot

Mikko Niemelä & Jonne Roppola

Mikko Niemelä & Jonne Roppola Mikko Niemelä & Jonne Roppola Tietoa Japanin vaihtokohteista Kv- toimistosta. Kumamoto National College Of Technologyyn voi hakea Tietotekniikan, Automaatiotekniikan ja Hyvinvointitekniikan opiskelijat.

Lisätiedot

Bulgaria, Pazardzhik 4.3.-15.4.2014

Bulgaria, Pazardzhik 4.3.-15.4.2014 Bulgaria, Pazardzhik 4.3.-15.4.2014 Janet Valliovuo ja Ramoona Rahja, Horaca11 Johdanto Lähdimme ulkomaille, koska halusimme kokeilla jotain erilaista ja kokeilla rajojamme. Halusimme lähteä Iso-Britanniaan,

Lisätiedot

Matkaraportti Manchester Business Schoolista

Matkaraportti Manchester Business Schoolista Matkaraportti Manchester Business Schoolista Olin KTK-vaihdossa Manchester Business Schoolissa (University of Manchesterissa) kevätlukukauden 2013. Tässä raportissa käyn läpi kokemuksiani kyseisestä yliopistosta

Lisätiedot

Vaihto-opiskelu Eindhoven Syksy 2007. Matti Talala& Jarkko Jakkula

Vaihto-opiskelu Eindhoven Syksy 2007. Matti Talala& Jarkko Jakkula Vaihto-opiskelu Eindhoven Syksy 2007 Matti Talala& Jarkko Jakkula MIKSI? Hollannin menestyneet kamppailu-urheilijat saivat meidän kiinnostuksen heräämään Eindhovenia kohtaan. Olisihan se hienoa mennä opiskelijavaihtoon

Lisätiedot

AALTO UNIVERSITY. Matkaraportti. Carleton University - kevät 2013. k93549

AALTO UNIVERSITY. Matkaraportti. Carleton University - kevät 2013. k93549 AALTO UNIVERSITY Matkaraportti Carleton University - kevät 2013 k93549 Contents Johdanto... 2 Vaihtoon valmistautuminen... 2 Opiskelu Kanadassa... 3 ECON 2020 Intermediate Microeconomics I: Producers and

Lisätiedot

The Hague University of Applied Sciences. Matkaraportti

The Hague University of Applied Sciences. Matkaraportti The Hague University of Applied Sciences Matkaraportti Laura Aarnio Sisällys 1. JOHDANTO... 1 1.1 Hakeminen... 1 1.2 Matkavalmistelut... 2 2. ASUMINEN... 3 3. KOULU JA OPISKELU... 4 3.1 Perehdytys... 4

Lisätiedot

B A LTIA N K IE R R O S 10.7. - 16.7.2007

B A LTIA N K IE R R O S 10.7. - 16.7.2007 MAANANTAI 9.7.2007 N. Klo 8.00 startti Huttulasta ja sen jälkeenvesilahdelta Koskenkylästä kohti Vantaata, keli pilvinen ja vesikuurojen mahdollisuus ilmassa Yöpyminen vaimon serkun luona mistä aamulla

Lisätiedot

Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen

Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen Maanatai aamuna 2.11 hyppäsimme Ylivieskassa junaan kohti Helsinkiä, jossa olimme puolen päivän aikoihin. Lento Pariisiin lähti 16.05. Meitä

Lisätiedot

Palaute orientaatioviikosta Vastauksia yhteensä: 68

Palaute orientaatioviikosta Vastauksia yhteensä: 68 Palaute orientaatioviikosta 19.9.1 Vastauksia yhteensä: Hakukohteeni on 1 1 1 11 Informaatioverkostot Teknillinen fysiikka ja matematiikka Tietotekniikka Tuotantotalous Mikä oli parasta orientaatioviikossa?

Lisätiedot

1 JOHDANTO 2 ENNEN MATKAA 3 MATKA 4 IRLANTI

1 JOHDANTO 2 ENNEN MATKAA 3 MATKA 4 IRLANTI SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 2 2 ENNEN MATKAA... 2 3 MATKA... 2 4 IRLANTI... 2 4.1 DUBLIN... 2 4.2 NÄHTÄVYYDET... 3 4.3 LIIKKUMINEN... 3 5 KOULU... 3 5.1 KOULU... 3 5.2 KOULUSSA KÄYNTI... 4 6 ASUMINEN... 4 6.1

Lisätiedot

Millaista vanhustenhoidon tulisi sinun mielestäsi olla tulevaisuudessa?

Millaista vanhustenhoidon tulisi sinun mielestäsi olla tulevaisuudessa? Millaista vanhustenhoidon tulisi sinun mielestäsi olla tulevaisuudessa? Vastaa sen pohjalta, millaista Ruotsin paras vanhustenhoito sinun mielestäsi olisi. Yritä pohtia, miten haluaisit asioiden olevan

Lisätiedot

Tärkeitä termejä. Perjantai 9.30-11.30

Tärkeitä termejä. Perjantai 9.30-11.30 Tärkeitä termejä Perjantai 9.30-11.30 Oppitunti: 75 minuuttia 1. 8.00-9.15 2. 9.30-10.45 3. 4. oppitunti alkuosa klo 10.55 11.40 ruokailu klo 11.40 12.25 oppitunti jälkiosa klo 12.25 12.55 oppitunti klo

Lisätiedot

Ulkomaan jakson raportti

Ulkomaan jakson raportti Ulkomaan jakson raportti Kauneudenhoitoala Zolero www.zolero.co.uk Bishop Street 146C Londonderry Pohjois-Irlanti 5 viikkoa Työpaikalla minulle aluksi esiteltiin kauneushoitolaa, jonka yhteydessä oli myös

Lisätiedot

Useimmin kysytyt kysymykset

Useimmin kysytyt kysymykset Useimmin kysytyt kysymykset Versio 1.1 1 1. Mikä mobiilikortti on? Mobiilikortti on matkapuhelimessa toimiva sovellus ja www.mobiilikortti.com osoitteessa oleva palvelu. Sovelluksen avulla voit siirtää

Lisätiedot

Työssäoppiminen Saksan Rietbergissä

Työssäoppiminen Saksan Rietbergissä Työssäoppiminen Saksan Rietbergissä 6.10. 14.11.2014 Sisustusrakennusalan opiskelijat Anne Kinnunen ja Johanna Laukkanen Piippolan ammatti- ja kulttuuriopisto Ajatuksena oli lähteä työharjoittelujakson

Lisätiedot

Matkaraportti Kevät 2013

Matkaraportti Kevät 2013 Matkaraportti Kevät 2013 University of Strathclyde Business School Duke of Wellington - patsas K93614 1 Sisällysluettelo 1. Valmistautuminen vaihtoon.... 3 2. Opiskelu vaihtokohteessa...4 2.1 Yleistä kursseista

Lisätiedot

Työssäoppimisjakso Bilbaossa, Espanjassa Manuel&Ariana 27.9.-24.11.2012. Veera Helander arva10

Työssäoppimisjakso Bilbaossa, Espanjassa Manuel&Ariana 27.9.-24.11.2012. Veera Helander arva10 Työssäoppimisjakso Bilbaossa, Espanjassa Manuel&Ariana 27.9.-24.11.2012 Veera Helander arva10 Työpaikka Manuel & Ariana on pieni yritys jossa tehdään juhlavaatteita, hääpukuja, mittatilaustöitä sekä couture

Lisätiedot

Kurssin aloitus. AS-0.110 XML-kuvauskielten perusteet Janne Kalliola

Kurssin aloitus. AS-0.110 XML-kuvauskielten perusteet Janne Kalliola Kurssin aloitus AS-0.110 XML-kuvauskielten perusteet Janne Kalliola English Summary The lectures will be held in Finnish The slides are in Finnish, too All other material is in English The course book

Lisätiedot

Universität zu Köln, Wintersemester 2012/13

Universität zu Köln, Wintersemester 2012/13 Universität zu Köln, Wintersemester 2012/13 Saksa ja Köln eivät ole vaihtokohteista eksoottisimmat mutta hauskaa ja kodikasta siellä on. Kölniläiset ovat avointa porukkaa ja opiskelijakaupunkina Köln tarjoaa

Lisätiedot

Näytesivut. 100 ja 1 kysymystä putkiremontista

Näytesivut. 100 ja 1 kysymystä putkiremontista 18 Asuminen on Suomessa kallista. Asunto-osakkeen ostaminen on monelle elämän suurin yksittäinen hankinta, ja oma koti on jokaiselle hyvin tärkeä. Lisäksi taloyhtiön korjaushankkeet ovat kalliita, erityisesti

Lisätiedot

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet).

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet). Kirjoittaminen KESKITASO Lyhyet viestit: 1. Ystäväsi on lähtenyt lomamatkalle ja pyytänyt sinua kastelemaan hänen poissa ollessaan kukat. Kun olet ystäväsi asunnossa, rikot siellä vahingossa jonkin esineen.

Lisätiedot

Raportti vaihto-opiskelusta

Raportti vaihto-opiskelusta Raportti vaihto-opiskelusta Alexis Troberg, alexistroberg@gmail.com Tietotekniikka Ajankohta: Syyskuu 2013 kesäkuu 2014 Vaihto ohjelma: Eurecom Opintojen opetuskieli: englanti Kohde: Eurecom, Sophia Antipolis,

Lisätiedot

HUOMAUTUS LUKIJALLE: Tässä on esitelty kaikkien aineiden palaute. Kysymyksestä 1. ilmenee mitä aineita oppilas on kurssilla lukenut.

HUOMAUTUS LUKIJALLE: Tässä on esitelty kaikkien aineiden palaute. Kysymyksestä 1. ilmenee mitä aineita oppilas on kurssilla lukenut. Kurssipalaute HUOMAUTUS LUKIJALLE: Tässä on esitelty kaikkien aineiden palaute. Kysymyksestä 1. ilmenee mitä aineita oppilas on kurssilla lukenut. OPPILAS 1 Vastaa seuraaviin kysymyksiin asteikolla 1 5.

Lisätiedot

https://noppa.oulu.fi/noppa/kurssi/811122p/etusivu

https://noppa.oulu.fi/noppa/kurssi/811122p/etusivu Johdatus ohjelmointiin 811122P Yleiset järjestelyt: Kurssin sivut noppa -järjestelmässä: https://noppa.oulu.fi/noppa/kurssi/811122p/etusivu 0. Kurssin suorittaminen Tänä vuonna kurssin suorittaminen tapahtuu

Lisätiedot

Johdanto kurssille. Vastuuopettaja: Ilona Mikkonen, Yliopiston lehtori. Tapaaminen sopimuksen mukaan;

Johdanto kurssille. Vastuuopettaja: Ilona Mikkonen, Yliopiston lehtori. Tapaaminen sopimuksen mukaan; Markkinoinnin perusteet 23A00110 Johdanto kurssille Ilona Mikkonen, KTT Aalto yliopiston kauppakorkeakoulu Markkinoinnin laitos Henkilökunta Vastuuopettaja: Ilona Mikkonen, Yliopiston lehtori Tapaaminen

Lisätiedot

Työssäoppiminen Rietbergissä, Saksa Suvi Hannula, Kalajoen ammattiopisto

Työssäoppiminen Rietbergissä, Saksa Suvi Hannula, Kalajoen ammattiopisto Työssäoppiminen Rietbergissä, Saksa 15.10.-26.11. 2016 Suvi Hannula, Kalajoen ammattiopisto Kiinnostuin ulkomaan työssäoppimisesta muistaakseni ensimmäisellä luokalla ammattikoulussa, kun opettaja otti

Lisätiedot

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus 7.3.2011 17.4.2011 Joni Kärki ja Mikko Lehtola Matka alkoi Oulaisten rautatieasemalta sunnuntaina 16.3. Juna oli yöjuna, ja sen oli tarkoitus lähteä matkaan

Lisätiedot

Voiko puolessa vuodessa muuttua eskimoksi? Anna-Helena Junttila, RAT5N2 Kevätlukukausi 2009 Alaskassa Fairbanksissa

Voiko puolessa vuodessa muuttua eskimoksi? Anna-Helena Junttila, RAT5N2 Kevätlukukausi 2009 Alaskassa Fairbanksissa Voiko puolessa vuodessa muuttua eskimoksi? Anna-Helena Junttila, RAT5N2 Kevätlukukausi 2009 Alaskassa Fairbanksissa Matkavalmistelut Vaihtoprosessi alkoi Tammikuussa 2008, kun päätin hakea North2North-vaihtoon

Lisätiedot

Koulussamme opetetaan näppäilytaitoa seuraavan oppiaineen yhteydessä:

Koulussamme opetetaan näppäilytaitoa seuraavan oppiaineen yhteydessä: TypingMaster Online asiakaskyselyn tulokset Järjestimme toukokuussa asiakkaillemme asiakaskyselyn. Vastauksia tuli yhteensä 12 kappaletta, ja saimme paljon arvokasta lisätietoa ohjelman käytöstä. Kiitämme

Lisätiedot

Vaihtoraportti Aalto-yliopisto Kauppakorkeakoulu Entrepreneurship maisteriohjelma Erasmus-vaihto: syksy 2012-13 Universität zu Köln Saksa k239538

Vaihtoraportti Aalto-yliopisto Kauppakorkeakoulu Entrepreneurship maisteriohjelma Erasmus-vaihto: syksy 2012-13 Universität zu Köln Saksa k239538 Vaihtoraportti Aalto-yliopisto Kauppakorkeakoulu Entrepreneurship maisteriohjelma Erasmus-vaihto: syksy 2012-13 Universität zu Köln Saksa k239538 1 VAIHTOPAIKAN VALINTA... 3 JÄRJESTELYT... 3 Viralliset

Lisätiedot

Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi

Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi Verbien rektioita Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi Jos lauseessa on useita verbejä, missä muodossa 2. tai 3. verbi ovat? -Jos lauseessa on useita verbejä peräkkäin, 1. verbi taipuu normaalisti,

Lisätiedot

Miten minä voisin ansaita rahaa

Miten minä voisin ansaita rahaa Miten minä voisin ansaita rahaa Aloitetaan vaikka sillä että kerron mitä osaan ja harrastan. Harrastan uintia, pianonsoittoa, kuorolaulua, tanssia ja tykkään myös piirtää paljon. Osaan myös askarrella

Lisätiedot

Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta

Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta Petri Kallio Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Asiantuntijaryhmän jäsen Petra Tiihonen Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Henkilökohtainen avustajatoiminta Syyskuu 2014

Lisätiedot

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3 AJAN ILMAISUT AJAN ILMAISUT 1. PÄIVÄ, VIIKONPÄIVÄ 2. VUOROKAUDENAIKA 3. VIIKKO 4. KUUKAUSI 5. VUOSI 6. VUOSIKYMMEN, VUOSISATA, VUOSITUHAT 7. VUODENAIKA 8. JUHLAPÄIVÄT MILLOIN? 1. 2. 3. 4. maanantai, tiistai,

Lisätiedot

SUOKI TOIMINTA PASSI

SUOKI TOIMINTA PASSI I K O SU M I TO A T IN A P I SS nimi: Näitä taitoja, joita harjoittelet tässä passissa, sinä tarvitset: A Työharjoittelussa B Vapaa-aikana C Koulussa Nämä taidot kehittyvät, kun teet tehtävät huolellisesti:

Lisätiedot

Lähivoimalaprojekti. Asukaskysely raportti Multisilta -Peltolammi

Lähivoimalaprojekti. Asukaskysely raportti Multisilta -Peltolammi Lähivoimalaprojekti Asukaskysely raportti Multisilta -Peltolammi Tutkimuksen tarkoitus ja tavoitteet Tampereen kaupungin Lähivoimala-projekti järjesti keväällä 2015 asukaskyselyn Multisillan, Peltolammin

Lisätiedot

COMPLUTENSE UNIVERSITY OF MADRID KEVÄT 2013

COMPLUTENSE UNIVERSITY OF MADRID KEVÄT 2013 LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO COMPLUTENSE UNIVERSITY OF MADRID KEVÄT 2013 Lappeenrannassa 24.10.2011 Nanna Jaakkola Ente 4 SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO... 2 2 ALKUJÄRJESTELYT... 2 2.1 Hakuprosessi...

Lisätiedot

SOSIAALISESTI MONIMUOTOINEN KAUPUNKI. Liisa Häikiö & Liina Sointu Yhteiskuntatieteiden tiedekunta Tampereen yliopisto Ketterä kaupunki

SOSIAALISESTI MONIMUOTOINEN KAUPUNKI. Liisa Häikiö & Liina Sointu Yhteiskuntatieteiden tiedekunta Tampereen yliopisto Ketterä kaupunki SOSIAALISESTI MONIMUOTOINEN KAUPUNKI Liisa Häikiö & Liina Sointu Yhteiskuntatieteiden tiedekunta Tampereen yliopisto Ketterä kaupunki AAMUSTA ILTAAN ON KIINNI. JA YÖTKIN JOSKUS Se menikin sitten sillain,

Lisätiedot

HARJOITTELURAPORTTI: PRINTELA

HARJOITTELURAPORTTI: PRINTELA 20.12.2014 Tuotantotalouden tiedekunta HARJOITTELURAPORTTI: PRINTELA SYKSY 2014/LIETTUA Katja Nuutilainen, 0400205 SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO... 2 2 LÄHTÖVALMISTELUT... 2 3 SAAPUMINEN LIETTUAAN... 3 4

Lisätiedot

Las Palmas, Gran Canaria hieno yhdistelmä kaupunki- ja rantalomaa

Las Palmas, Gran Canaria hieno yhdistelmä kaupunki- ja rantalomaa Las Palmas, Gran Canaria hieno yhdistelmä kaupunki- ja rantalomaa Joulukuun pakkaset jäivät taakse, kun laskeuduin kuuden tunnin lentomatkan jälkeen Las Palmasin lentokentälle. Kenttäpalvelut toimivat

Lisätiedot

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Teidän talonne on upouusi. MINKÄ? KENEN? MILLAISEN? = talon, teidän, sinisen huoneen= GENETIIVI Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Genetiivi ilmaisee omistusta Laurin koira, minun

Lisätiedot

MATKARAPORTTI INSTITUT TEKNOLOGI BANDUNG. Kevätlukukausi 2013. Eero Salenius

MATKARAPORTTI INSTITUT TEKNOLOGI BANDUNG. Kevätlukukausi 2013. Eero Salenius MATKARAPORTTI INSTITUT TEKNOLOGI BANDUNG Kevätlukukausi 2013 Eero Salenius 1. Valmistautuminen vaihtoon Ei voi muuta kuin onnitella, jos sinut on valittu Bandungiin vaihtoon. Jos kaipaat vaihdoltasi muutakin

Lisätiedot

TIEDOTE PUOLANKAJÄRVEN KOULUN LUKUVUODEN 2016 2017 7. LUOKAN VALINNAISAINEISTA. 6. luokkalaisille ja heidän huoltajilleen

TIEDOTE PUOLANKAJÄRVEN KOULUN LUKUVUODEN 2016 2017 7. LUOKAN VALINNAISAINEISTA. 6. luokkalaisille ja heidän huoltajilleen TIEDOTE PUOLANKAJÄRVEN KOULUN LUKUVUODEN 2016 2017 7. LUOKAN VALINNAISAINEISTA 6. luokkalaisille ja heidän huoltajilleen Hei kuudesluokkalainen! Siirtyminen peruskoulun yläluokille (7.-9.) merkitsee koulunkäynnissä

Lisätiedot

International Summer School SEOUL. Etelä-Korea. Kesä 2010 Reetta-Mari Tammela RAT8SN2B

International Summer School SEOUL. Etelä-Korea. Kesä 2010 Reetta-Mari Tammela RAT8SN2B International Summer School SEOUL Etelä-Korea Kesä 2010 Reetta-Mari Tammela RAT8SN2B International Summer School Vuosittainen heinäkuussa järjestettävä kansainvälinen kesäkoulu. Opiskelijoita reilu 100

Lisätiedot

suurempi valoisampi halvempi helpompi pitempi kylmempi puheliaampi

suurempi valoisampi halvempi helpompi pitempi kylmempi puheliaampi TEE OIKEIN Kumpi on (suuri) suurempi, Rovaniemi vai Ylitornio? Tämä talo on paljon (valoisa) valoisampi kuin teidän vanha talo. Pusero on (halpa) halvempi kuin takki. Tämä tehtävä on vähän (helppo) helpompi

Lisätiedot

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia.

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. LAUSEEN KIRJOITTAMINEN Peruslause aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. minä - täti - ja - setä - asua Kemi Valtakatu Minun täti ja setä asuvat

Lisätiedot

University of San Diego

University of San Diego Matkaraportti Kevät 2012 University of San Diego Anu Koivistoinen k93581 San Diego on kaunis kaupunki Etelä-Kaliforniassa aivan Yhdysvaltojen ja Meksikon rajan tuntumassa, sitä ei turhaan kutsuta lempinimellä

Lisätiedot

Jenna Rinta-Könnö, vaatetus15

Jenna Rinta-Könnö, vaatetus15 Jenna Rinta-Könnö, vaatetus15 Työssäoppipaikka, Fade Out Label Fade Out Label on v. 2015 perustettu yritys, joka valmistaa vanhoista kierrätetyistä farkuista unisex-mallisia vaatteita. Koko tuotanto tapahtuu

Lisätiedot

JCI WORLD CONGRESS 2015

JCI WORLD CONGRESS 2015 Japani kutsuu Lähde Nuorkauppakamarien maailmankokoukseen ja tutustu samalla lumoavaan Kiotoon ja Okinawan trooppisiin saariin! Yhteistyössä Suomen Nuorkauppakamarit ja SMT. Tarjolla on kuusi erilaista

Lisätiedot

Daytona Bike Week & Key West 3.3-14.3.2016

Daytona Bike Week & Key West 3.3-14.3.2016 Daytona Bike Week & Key West 3.3-14.3.2016 Luxusmatka Floridan lämpöön, Finnairin suorat lennot, hyvät hotellit, moottoripyörät Eagle Riderilta, pieni ryhmäkoko ja matkanjohtajana Rauno Muilu. Mikä olisi

Lisätiedot

Matkaraportti. Malta 4.1.-13.2.2013. Anniina Yli-Lahti Iida Toropainen

Matkaraportti. Malta 4.1.-13.2.2013. Anniina Yli-Lahti Iida Toropainen Matkaraportti Malta 4.1.-13.2.2013 Anniina Yli-Lahti Iida Toropainen Johdanto Anniina oli miettinyt jo ensimmäisestä opiskeluvuodesta lähtien ulkomailla työssäoppimista ja viime hetkellä sai myös Iidan

Lisätiedot

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo:

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo: 13. kappale (kolmastoista kappale) SAMI RI N KOULUVII KKO 13.1. Samir kertoo: Kävin eilen Mohamedin luona. Hän oli taas sairas. Hänellä oli flunssa. Minä kerroin Mohamedille, että myös minulla on pää kipeä.

Lisätiedot

Lukuvuosi Moskovan valtiollisessa teknillisessä yliopistossa eli Baumanissa

Lukuvuosi Moskovan valtiollisessa teknillisessä yliopistossa eli Baumanissa MATKARAPORTTI Henry Huusko Lukuvuosi 2015-16 Moskovan valtiollisessa teknillisessä yliopistossa eli Baumanissa 1. JOHDANTO Valitsin vaihtokohteekseni Baumanin teknillisen yliopiston Moskovassa ja vietin

Lisätiedot