KAUNEIMPIEN JOULULAULUJEN TAUSTAT

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KAUNEIMPIEN JOULULAULUJEN TAUSTAT"

Transkriptio

1 KAUNEIMPIEN JOULULAULUJEN TAUSTAT ARKIHUOLESI KAIKKI HEITÄ Laulun kirjoittaja, Alpo Noponen, syntyi Rantasalmella , valmistui opettajaksi Sortavalan seminaarista, toimi opettajana ensin Mäntyharjulla ja vuodesta 1894 Helsingissä. Noponen oli monipuolinen kirjallisuusmies, joka runojen lisäksi kirjoitti näytelmiä, novelleja sekä oppikirjoja. Hän toimitti myös Valistuksen Lastenlehteä ja Joulupukki -lehteä. Alpo Noponen kuoli Helsingissä (64-vuotiaana). Arkihuolesi kaikki heitä -laulun Noponen kirjoitti kesäasunnollaan Inkoon Mäntylässä kesällä Se julkaistiin samana vuonna Joulupukki-lehdessä. Laulun ensimmäinen säkeistö käsittelee jouluun valmistautumista, toinen säkeistö joulun sanomaa ja merkitystä. Laulun on säveltänyt Leevi Madetoja. EN ETSI VALTAA, LOISTOA Sibeliuksen sävellystuotannossa joululauluilla on erityisasema, sillä ne on sijoitettu hänen sävellysluettelossaan opusnumeroon yksi. Viisi joululaulua op. 1-sarjan tunnetuin laulu on En etsi valtaa, loistoa. Sen tekstin on kirjoittanut Sakari Topelius ja se on julkaistu vuonna 1887 Jul-Qvällen-lehden kannessa. Sibeliuksen säveltämänä se ilmestyi vuonna 1909 Sampo-lehdessä. Runon suomentajaa ei tänäkään päivänä tiedetä. On mahdollista, että suomennoksen olisi tehnyt Topeliuksen tyttärenpoika Mikael Nyberg. Sibelius sävelsi joululaulun pian sen jälkeen, kun hän vuonna 1904 oli muuttanut Järvenpään Ainolaan. Kun joululauluja tavallisesti säesti säveltäjämestari itse, asettui tätä laulua säestämään aina rouva Aino Sibelius. (Reijo Pajamo) HEINILLÄ HÄRKIEN KAUKALON Vuonna 1926 ilmestyi lauluvihko Varpunen, jonka oli toimittanut jyväskyläläinen opettaja Martti Korpilahti. Kokoelman erikoisuutena ovat muutamat ranskalaiset joululaulut, joiden Korpilahti uskoi tuottavan iloa Suomen koululaisille. Lauluista tunnetuin on Heinillä härkien kaukalon. Laulusta on tullut vuosien saatossa erittäin suosittu ja paljon käytetty. Kertosäe Enkelparven tie kohta luokse vie rakkautta suurinta katsomaan, kertoo yksinkertaisesti joulun sanoman. Heinillä härkien kaukalon -laulussa kerrotaan myös, mitä tapahtui jouluna syntyneelle Jeesus-lapselle ( Ristillä rinnalla ryövärin... ). (Reijo Pajamo) ILOUUTINEN Suomessa julkaistujen joululaulujen määrä kohoaa yli 3000:een. Vaikka uusia joululauluja syntyy joka jouluksi, vain harva niistä saavuttaa kansan hyväksymisen. Jaakko Löytyn Ilouutinen on yksi näitä uusia joululauluja, jotka ovat vakiinnuttaneet asemansa suomalaiseen joululaulustoon. Jo usean vuoden ajan se on sisältynyt Kauneimpien joululaulujen yhteislauluvihkoon. Laulun suosioon on vaikuttanut puhutteleva kertosäe sekä valoisa sävelmä. Kuulijakin tempautuu mukaan enkelkuoron ylistyslauluun, jonka riemullisessa duurisävelmässä on myös sopivasti suomalaisia mollimelodiikkaa. Jaakko Löytty sävelsi laulun 17-vuotiaana. (Reijo Pajamo)

2 JOULUILTA (Taivahalla syttyy juuri) Yrjö Jylhän ( ) runoa Taivahalla syttyy juuri ei ole julkaistu missään Jylhän runokokoelmassa. Todennäköisesti runo on syntynyt tilaustyönä ja 30- luvun taitteessa. Kysymyksessä on tyypillinen lasten joululaulu, jossa tulevat esille kaikki joululaululle ominaiset seikat kuten joulun tähti, itämaan tietäjät, joulun kellot, joulurauha, hanget, joulukuusi, joululaulut ja seimen lapsi. Jylhän joulurunon varsin laaja levinneisyys johtuu paljolti Uuno Klamin onnistuneesta sävelmästä. Klami on käyttänyt sävellyksessään perinteistä kansanlaulun muotoa ja on kirjoittanut esitysohjeeksi yksinkertaisesti ; ts. laulu on esitettävä koruttomasti, kansanlaulun tapaan. Klami on oletettavasti säveltänyt laulun joskus 1930-luvun taitteessa. Virolahdella syntynyt Uuno Klami ( ) oli ennen muuta kalevalaisuuden ja karjalaisuuden sävelellinen kuvaaja. Vuosina Klami toimi Helsingin Sanomien musiikkiarvostelijana ja vuonna 1959 hänet nimitettiin akateemikoksi. Tiedot kirjasta Taas kaikki kauniit muistot (toim. Reijo Pajamo) JOULUKIRKKOON (Kello löi jo viisi) Immi Hellén ( ), Kuoreveden seurakunnan kanttorin tytär, suoritti elämäntyönsä Helsingissä, missä hän toimi kansakoulunopettajana yli 40 vuotta. Kirjoittaessaan vuonna 1898 joulurunon Kello löi jo viisi Immi Hellén tuskin aavisti, millaisen suosion runo myöhemmin tulisi saavuttamaan. Tuohon suosioon on osaltaan vaikuttanut myös laulun mukaansa tempaava sävelmä, jonka on tehnyt R. Raala, oikealta nimeltään Berndt Sarlin ( ). Hänen elämäntarinansa on kuin jännitysnäytelmä: ensin taidehistorian opiskelua yliopistossa, sitten siirtyminen näytelijäksi, oman kustannusfirman perustaminen, sen jälkeen matkustaminen kauas etelään. Toimittuaan 10 vuotta hedelmäviljelijänä Etelä-Afrikassa Sarlin palasi takaisin Suomeen liikkeenharjoittajaksi (Radiotukku Oy). Vaihteleva elämäntapa ei kuitenkaan sammuttanut luomikykyä, sillä Berndt Sarlin sävelsi yli 400 laulua. Niistä on yksi ylitse muitten-kello löi jo viisi. (Reijo Pajamo) JOULUN KELLOT (Hiljaa, hiljaa, joulun kellot kajahtaa) Laulun sanat on kirjoittanut Helmi Auvinen ( ). Hän valmistui kansakoulunopettajaksi Jyväskylän seminaarista v ja toimi opettajana Savonlinnassa. Runo Joulunkellot on kirjoitettu Jyväskylässä syksyllä 1897 ja julkaistu kaksi vuotta myöhemmin Lasten Kuvalehden joulunumerossa. Runosta on jäänyt pois alkuperäinen 4. säkeistö: Hiljaa, hiljaa joulun kellot kajahtaa; vanhus valkohapsinen, kuiskaa katse säteillen: Jeesus tullut on! Kesällä 1914 oli Armas Maasalo viettämässä lomaa vanhempiensa luona Sakkolassa. Täällä hän sai käsiinsä vanhan joululehden, jossa oli em. runo. Saadakseen joulutunnelman Maasalo veti verhot ikkunoihin ja sytytti kynttilän. Sävellys julkaistiin samana vuonna Joulusanoma lapsille-lehdessä. Suositun joululaulun Maasalo sittemmin liitti säveltämäänsä jouluvesperiin. (Reijo Pajamo)

3 JOULUPUU ON RAKENNETTU Joulupuu on rakennettu -laulun on kirjoittanut Gustaf Oskar Schöneman ( ), joka toimi pappina Jyväskylässä lähes 30 vuotta. Schöneman julkaisi luvulla Uuden Kuva-Aapisen, jonka loppuun hän lisäsi muutaman lasten laulun, niiden joukossa Joulupuu on rakennettu, jonka nimenä oli Joulukuusi. Schöneman, joka käytti nimimerkkiä K. O. Kaunonen, oli intomielinen suomalaisuuden harrastaja. Lönnrotilta ja Snellmanilta saamansa vaikutteet hän toi esille niin oppikirjoissaan kuin myös hengellisissä ja kaunokirjallisissa teoksissaan. Seurakuntalaisten lahjoittama kultakello mukanaan Schöneman muutti v Jyväskylästä Muolaaseen. Kirkkoherran virkaa hän ennätti hoitaa vain muutaman kuukauden ennen kuolemaansa ( ). (Reijo Pajamo) JOULUYÖ, JUHLAYÖ Pastori Joseph Mohr valmisteli jouluaattona vuonna 1818 saarnaa jouluyön messua varten. Valmistelu keskeytyi, kun pastoria pyydettiin siunaamaan miilunpolttajan perheeseen syntynyttä lasta. Nähdessään vastasyntyneen lapsen pastori Mohr koki todeksi ne sanat, jotka hän hetki sitten oli lukenut jouluevankeliumista Teille on tänä päivänä syntynyt Kristus, Herra. Palattuaan kotiinsa pastori kirjoitti joulurunon Jouluyö, juhlayö. Oberndorfin kyläkappelin urut olivat menneet rikki, joten jouluyön messu oli toimitettava ilman urkuja. Messuun kokoontunut seurakunta yllättyi, kun pastori Joseph Mohr ja urkuri Franz Gruber esittivät kaksiäänisesti, kitaran säestyksellä laulun Jouluyö, juhlayö. Tämä maailman kauneimmaksi sanottua joululaulua on Suomessa laulettu luvulta lähtien. Laulun on suomentanut Gustaf Oskar Schöneman ( ). (Reijo Pajamo) LOISTAA Eyvind Skeie (s. 1947) on norjalainen pappi ja kirjailija, joka on toiminut kappalaisena Tromsössä ja kaupunkilähetyksen palveluksessa Oslossa. Tämän lisäksi hänet tunnetaan virsirunoilijana ja luennoitsijana. Sigvald Tveit (s. 1945) on norjalainen monilahjakas musiikkitieteilijä, joka tunnetaan myös Norjan tuotteliaimpana säveltäjänä. Tveit on tehnyt paljon yhteistyötä Norjan television kanssa. Eyvind Skeie kirjoitti Loistaa-laulun (Tenn lys!) alun perin lapsille suunnattuun televisiosarjaan luvulla. Hän toimi myös käsikirjoittajana sarjassa, jonka tarkoitus oli välittää lapsille arvoja ja perinteitä sekulaarilta pohjalta. Joulutraditiot sisältyivät ohjelmasarjaan ja haasteena oli tehdä joululaulu, jota kaikki voisivat laulaa, mutta joka silti toisi esiin joulun kristillisen taustan. Skeie oli laulun kirjoittaessaan nuori viiden lapsen isä ja häntä huoletti kovin, miten välittää kristillistä uskoa seuraavalle sukupolvelle.eyvind Skeye ja Sigvald Tveit ovat tehneet yhdessä lähes 400 laulua ja virttä. Loistaa-laulusta tuli nopeasti hyvin suosittu. Televisiosta se levisi lastentarhoihin, koteihin ja kouluihin joissa ei uskonnollisia lauluja juuri lauleta sekä moniin laulukirjoihin. Nykyään kaikki norjalaiset lapset osaavat laulun. Loistaa-laulun suomalaiset sanat ovat Anna-Mari Kaskisen käsialaa.

4 MAA ON NIIN KAUNIS Tanskalainen kirkkoherra Ferdinand Fenger ihastui 1850-luvulla saksalaiseen lähetyslauluun, etenkin sen sävelmään. Fenger oli saanut tietää, että sävelmä oli vanha pyhiinvaeltajien hymni 1200-luvulta Niinpä hän pyysi hyvää ystäväänsä, lehtori B. S. Ingemannia kirjoittamaan lauluun uudet sanat. Maa on niin kaunis (Dejlig är jorden) kuvaa koko ihmiskuntaa matkalla kohti paratiisia. Laulun suomenkielisenä nimenä on alusta asti ollut Toivioretkellä. Tanskalainen joululaulu on otettu myös suomenkieliseen virsikirjaan. Virsikirjakomitea ehdotti, että laulun ensimmäiseen säkeistöön palautettaisiin alkuperäinen ajatus Miespolvet vaihtuvat vuorollaan, mutta kirkolliskokous halusi säilyttää laulun Hilja Haahden suomentamassa muodossa, jossa vastaava kohta kuuluu Miespolvet vaipuvat unholaan. (Reijo Pajamo) ME KÄYMME JOULUN VIETTOHON Laulun kirjoittaja Mauno Isola ( ) toimi maanviljelijänä Hausjärvellä. Hän harrasti runoutta ja musiikkia laulaen mm. helsinkiläisessä mieskuorossa Laulu- Miehet. Kun kuoronjohtajaksi tuli v maisteri Martti Turunen, näytti Isola hänelle kirjoittamiaan joulurunoja. Niistä Turunen sävelsi yhden Me käymme joulun viettohon v Runon lähtökohtana lienee ollut ajatus Jeesuksen, joulun lapsen, orpudesta keskellä syntymäpäivänsä materialistista markkinatouhua. Vaikka runo on kirjoitettu 1930-luvun pulavuosina, siinä heijastuu voimakkaana jo joulun maallistuminen. Joulun sanoma, Jeesus-lapsen syntymä, jää usein huomaamatta (Laps hankeen hukkuu, unhoittuu ). (Reijo Pajamo) NO ONKOS TULLUT KESÄ J. H. Erkko (oik. Juhana Heikki Erkkonen) syntyi Orimattilassa 1849 ja oli yksi Jyväskylän seminaarin lahjakkaista nuorukaisista, jotka myöhemmin siirtyivät kokonaan kirjalliselle alalle. Erkko toimi opettajana Vilken koulussa Viipurissa, mutta 1869 jäi vapaaksi kirjailijaksi. Hän asettui asumaan Tuusulan tunnettuun taiteilijayhdyskuntaan. Hän kuoli Helsingissä Erkon laajasta tuotannosta mainittakoon lukuisat runokokoelmat, erilaiset juhlarunot, kuvaelmat ja näytelmät. Vuonna 1896 ilmestyi kokoelma Ajan varrelta, johon oli koottu Erkon siihenastista runotuotantoa. Tämän kokoelman sivuilla on ensimmäisen kerran painettuna runo Jouluaatto, joka alkaa meille tutuilla sanoilla No onkos tullut kesä... Runo oli syntynyt Viipurissa Viipurilainen tarkastaja A.Valtavuo (Rikström) oli näyttänyt Eerkolle löytämäänsä suomalaista kansansävelmää ja pyytänyt tätä kirjoittamaan siihen sopivan laulun. Näin syntyi No onkos tullut kesä. Kansansävelmä lienee ollut peräisin kokoelmasta Uusi kannel Karjalasta. Soitto sointuva Savosta. Kysymyksessä on laulukirja, joka oli ilmestynyt (Taas kaikki kauniit muistot, toim. Reijo Pajamo) NYT SYTYTÄMME KYNTTILÄN Laulun on säveltänyt ruotsalainen Emmy Köhler ( ), joka toimi ensin kotiopettajan Smålannissa, mutta muutti myöhemmin Tukholmaan. Köhlerin säveltämistä joululauluista tunnetuimmat ovat Reippahasti käyvät askelet sekä Nyt syttyy valot tuhannet. Viimeksi mainitussa on myös hänen kirjoittamansa sanat. Laulu julkaistiin Ruotsissa vuonna Suomessa sävelmä tunnetaan paitsi joululauluna myös virtenä, sillä sävelmä liittyy virsikirjassa lasten adventtivirteen Nyt sytytämme kynttilän. Norjalainen Sigurd Muri ( ) kirjoitti runon Nå tenner vi det første lys lasten adventtilauluksi Sen teemana on Jeesuksen odottaminen ja joulun lähestyminen.

5 Adventtiajan kulku ja joulun lähestyminen havainnollistetaan kynttilöiden välityksellä, jotka sytytetään jokaisena adventtisunnuntaina. Sigurd Murin adventtilaulu esiintyi ensimmäisen kerran virtenä vuoden 1986 virsikirjassa. Virren on suomentanut Anna-Maija Raittila. Tiedot kirjasta Virsitieto (toim. Reijo Pajamo) PIENEN LAMPAAN JOULUYÖ Laulu on syntynyt syksyllä, 1990-luvun alkupuolella. Sotkamon seurakunnan kanttori Risto Vähäsarja halusi tehdä joululaulun ja päätti vahvan intuition rohkaisemana soittaa virren 464 kirjoittajalle, Leena Impiölle. Vähäsarja pyysi joululaulun tekstiä, jossa olisi perinteisiä elementtejä, mutta myös jotain aivan uutta. Leenä Impiö innostui pyynnöstä. Eräänä yönä hän heräsi ja katseli ikkunasta Tornionjoelle, joka lepäsi lumisena kuun valossa. Vaarat kaartuivat suojelemaan jokea. Näkymä avasi runoilijan mielen kaukaisille rinteille, kedolle, jouluevankeliumiin, koko luomakuntaan pientä karitsaa myöten. Luoja on tullut lastensa lähelle pienessä lapsessa. Leena Impiö kirjoitti runon paperille ja jatkoi untaan. Kun säveltäjä sai tekstin, runo tempaisi heti mukaansa ja sävelmä syntyi kuin itsestään. (Laulun tekijät ja Päivi Granström) PIENI LIEKKI Pekka Simojoki on maamme keskeisimpiä hengellisen nuorisomusiikin säveltäjiä, jonka tuotannossa on mm. gospelmessuja ja -musikaaleja. Monet hänen lauluistaan ovat saavuttaneet pysyvän aseman hengellisessä musiikissamme ja päätyneet mm. nykyiseen virsikirjaan. Simojoki tekee paljon yhteistyötä sanoittaja Anna-Mari Kaskisen kanssa, mutta kirjoittaa tekstejä myös itse, kuten tähän Tulkoon joulu-nimiseen lauluun. (Kirjasta Suuri Toivelaulukirja-Joululauluja) 'Pieni liekki' tehtiin osaksi koululaisille suunnattua laulukokoelmaa nimeltä 'Jumis'. Se sisältä lauluja koulujen erilaisiin jumalanpalveluksiin ja Pieni liekki päätyi osaksi adventtilauluja. Sävel on Simojoen arkistojen hedelmää, pieni kaunis teemanpätkä, joka oli raakaversiona odottanut aikaansa. (Pekka Simojoki) SEIMEN LAPSI Pastori ja runoilija Leena Ravantti kirjoitti Uusia virsiä 2008-julkaisuun kymmenen uutta virttä, joista yksi on Seimen lapsi. Kirjoittaja kertoo virrestä: Toivon, että jouluvirsi koskettaisi jokaista tavallista ihmistä ja että sen tunnelmissa voisi kokea tallin joulun toivon ja lohdun: sen, miten Jumala tulee jouluna niin pieneksi lapseksi, että jokainen voi saapua siihen vierelle. Virsi on aika yksinkertainen, vähän kuin lasten virsi, mutta sellainen jota aikuinenkin voi laulaa.

6 Seimen lapsi -jouluvirressä aasi aavistaa jouluyön ihmeen ihmisten rinnalla - luonnon ja luomakunnan näkökulma on yksi ulottuvuus, josta Leena Ravantti toivoisi useammin kirkossa saarnattavan. Jos uudet virret saavat tilaa, ainakin näistä aiheista tulevaisuudessa veisataan enemmän. Espoon 550-juhlavuoden aikana veisattiin eri yhteyksissä Espoolaisen virttä, johon Ravantti kirjoitti sanat ja Markku Kilpiö sävelen. Siinä tavoitellaan modernisti kaupunkilaisen uskonkieltä ja -näkymiä. (Lainaukset Verkko-Essessä julkaistusta haastattelusta) Leena Ravantin isän, Herkko Kivekkään ( ) kirjoittama joululaulu Jospa nähdä saisin julkaistiin aivan ensimmäisessä Kauneimmat joululaulut -vihkossa Laulu tunnetaan myös nimellä Lapsi seimen. SYDÄMEENI JOULUN TEEN Kassu Halonen ja Vexi Salmi ovat kirjoittaneet menestyskappaleita iskelmälaulajille, mm. Kirkalle. Laulujen tunnelmat ovat liikkuneet laajalla alalla. Tämän tunnelmallisen joululaulun ovat levyttäneet mm. Vesa-Matti Loiri (1988) ja Arja Koriseva (1991). (Suuri Toivelaulukirja Joululauluja) SYLVIAN JOULULAULU Yleisradio järjesti 1960-luvulla kuuntelijoiden kesken kilpailun siitä, mikä on kaunein joululaulu Suomessa. Voittajaksi selviytyi Sylvian joululaulu, jonka on kirjoittanut Sakari Topelius ja säveltänyt iisalmelainen kulttuurin monitoimimies Karl Collan ( ). Sakari Topeliuksen laajaan runotuotantoon kuuluu mm. kolme Sylvian laulua, joista nro 1 Sylvian joululaulu on Martti Korpilahden suomentamana tullut tutuksi laajoille piireille. Vuonna 1854 ilmestyi runokokoelman Ljungblommor kolmas osa. Kokoelman 9. runo on nimeltään Sylvias hälsning från Sicilien ja Topelius on päivännyt sen Topeliuksen Sylvia-laulut syntyivät vuosina , jolloin hän oli tukevasti Suomen kamaralla eikä suinkaan etelässä, Sisilian auringon alla. Topeliukselle nuo vuodet olivat raskaita ja hän koetti hukuttaa surunsa runoihin, joissa hän käsitteli luonnonaiheita. Vapaus oli Topeliukselle hyvin läheinen ja rakas asia. Monissa Sakari Topeliuksen runoissa esiintyvä Sylvia kuuluu kerttusiin. Laulussa on aito kuvaus muuttolintujen maailmasta, mutta se voidaan myös ymmärtää symbolisesti. Häkkiin sidottu lintu on Suomi, joka on vangittuna suureen tsaarin valtakuntaan mutta saa silti elää itsenäistä (autonomista) elämää. Jouluna se voi yhtyä riemulauluun ja unohtaa murheet. Collanin säveltämä Sylvian joululaulu säilyi kauan aikaa lähinnä yksinlauluna. Collan oli pienten laulujen taitaja, synnynnäinen melodikko, joka koko elämänsä ajan pysyi tyylilleen uskollisena. Tiedot kirjasta Taas kaikki kauniit muistot (toim. Reijo Pajamo) TAIVAS SYLISSÄNI Laulun säveltäjä, Carola Häggkvist, kertoo joululevynsä Jul i Betlehem kansilehdessä: Minulla oli melodia, joka etsi oikeaa paikaansa. Tiesin, että se kertoo Mariasta ja sanoin Erikille (levyn tuottaja Erik Hillestad), että ehkä se on Marian kehtolaulu Jeesukselle. Erik muotoili tekstin kaikista Marian

7 kysymyksistä - nuoren nasaretilaisen tytön, joka joutui yllättäen keskelle mysteeriä ja tapahtumia joiden laajuudesta hän saattoi vain aavistella. Laulun käänsi suomeksi Pia Perkiö ja Taivas sylissäni julkaistiin Suomen Lähetysseuran samannimisellä joululevyllä vuonna Sen herkästä tulkinnasta vastaa Maria Laakso. Sittemmin Carolan laulu tuli tunnetuksi suurelle yleisölle Katri Helenan esittämänä, eri sanoituksella. VARPUNEN JOULUAAMUNA Otto Kotilainen ( ) tunnetaan musiikkipiireissä lähinnä yksin- ja kuorolaulujen säveltäjänä. Heinäveden Otto Suuri valitsi itselleen aluksi hyvin porvarillisen ammatin. Hän valmistui kansakoulunopettajaksi, mutta myöhemmin opiskeli Helsingin Musiikkiopistossa opettajinaan mm. Martin Wegelius ja Jean Sibelius. Sakari Topelius menetti yhden tyttäristään ja molemmat poikansa aivan pieninä. Pojista nuorempi, Rafael, kuoli isän syliin ollessaan vasta vuoden ikäinen. Tämä pienokaisen yllättävä poismeno on esiintynyt Topeliuksen muutamassa runossa. Näin on myös runossa Varpunen jouluaamuna. Suomennoksessa puhutaan veljestä, joka tuli taivahasta. Ruotsinkielisessä alkutekstissä vastaava kohta kuuluu: Jag är din lilla bror, som dog bort i våras. Sakari Topelius kirjoitti runon Se julkaistiin samana vuonna ruotsinkielisen EOS-lehden joulunumerossa. (Taas kaikki kauniit muistot, toim. Reijo Pajamo) Laulujen taustatietoja eri lähteistä keräsi Päivi Mattila

Laulumies3/2007. Sisällysluettelo

Laulumies3/2007. Sisällysluettelo 3/2007 Laulumies Laulumies3/2007 Sisällysluettelo Sibeliuksen muistokonsertti Järvenpäässä. Mika Ainola... 3 Jean Sibelius, Viisi joululaulua op. 1. Matti Hyökki ja Tuomas Kaleva... 6 Kuoliko Sibelius

Lisätiedot

2/2008. Laulumies. Laulumies Otto Kotilainen. Kun Joulu on

2/2008. Laulumies. Laulumies Otto Kotilainen. Kun Joulu on 2/2008 Laulumies Laulumies Otto Kotilainen Kun Joulu on Laulumies 2/2008 22.12.2008 Hyvää joulua. Juha Lappalainen. Talven ihme... 3 Laulu-Miesten joulukonsertin 2008 ohjelmistoa Joulun virsi. Talven ihme.

Lisätiedot

Aineistopaketti 1 1/15

Aineistopaketti 1 1/15 Aineistopaketti 1 104 Pilvimuurista valo välähtää 133 Halleluja! Nyt ylistys 170 Jumala ompi linnamme 177 Jeesus on paimen 329 Kiitos nyt Herran! 332 a+b Herraa hyvää kiittäkää 345 Jo mahtaisimme yötä

Lisätiedot

Joulun kellot kajahtaa

Joulun kellot kajahtaa Joulun kellot kajahtaa Joulu lähestyy, ihanaa. Odotusta leijuu jo ilmassa. Ulkona hiippailee uteliaita pieniä tonttuja, ~ainakin jos uskot niihin. Joululaulut, espanjassa villancicos, kaikuvat ja mekin

Lisätiedot

Pienten kerhot keski-iässä

Pienten kerhot keski-iässä Salon Numero 5 19.10.2012 Olivia Kultarinta (3) käy Salo-Uskelan seurakuntatalon päiväkerhossa. Kuva Jonna Välikangas. Pienten kerhot keski-iässä Seurakunnan päiväkerhot ovat säilyttäneet suosionsa vuosikymmenien

Lisätiedot

Vakka. Kisällin taidokkaita käsitöitä esillä Pysäkkikahvilassa. Kauneimmilla joululauluilla on vihtiläinen kuvittaja s. 5

Vakka. Kisällin taidokkaita käsitöitä esillä Pysäkkikahvilassa. Kauneimmilla joululauluilla on vihtiläinen kuvittaja s. 5 Vakka n Seurakunnan tervehdys vihtiläisiin koteihin 28.11.2008 Kisällin taidokkaita käsitöitä esillä Pysäkkikahvilassa s. 3 Enkeli sanoi heille: Älkää pelätkö! Minä ilmoitan teille ilosanoman, suuren ilon

Lisätiedot

Kauneimmat Joululaulut - sivu 4

Kauneimmat Joululaulut - sivu 4 Hyvinkään seurakuntalehti 6 13.12.2012 Hanna Tarkiainen Jouluperinteitä Italiasta ja Suomesta Kauneimmat Joululaulut - sivu 4 Anssi Häkkinen - pitkän linjan ammattimuusikko - Käsityöläiset-bändin jäsen

Lisätiedot

Osviitta. Kauneimmat joululaulut kutsuvat s. 3. Kokkolat joulutunnelmissa s. 9. Lasten iloa Musapyhiksessä s. 8. Tapaninajelulla s.

Osviitta. Kauneimmat joululaulut kutsuvat s. 3. Kokkolat joulutunnelmissa s. 9. Lasten iloa Musapyhiksessä s. 8. Tapaninajelulla s. Lasten iloa Musapyhiksessä s. 8 Kokkolat joulutunnelmissa s. 9 Tapaninajelulla s. 16 Osviitta Kotka-Kymin seurakuntayhtymän lehti > Joulu 2008 Kauneimmat joululaulut kutsuvat s. 3 2 Osviitta Saatteeksi

Lisätiedot

Pääsky. Uskotaan enkelten viesti: "Älkää pelätkö". Rovaniemen kirkkoherraksi valittu Jouni Riipinen: 9/2012 Rovaniemen seurakuntalehti 12.12.

Pääsky. Uskotaan enkelten viesti: Älkää pelätkö. Rovaniemen kirkkoherraksi valittu Jouni Riipinen: 9/2012 Rovaniemen seurakuntalehti 12.12. Pääsky 9/2012 Rovaniemen seurakuntalehti 12.12.2012 Rovaniemen kirkkoherraksi valittu Jouni Riipinen: Uskotaan enkelten viesti: "Älkää pelätkö". HALLINTO HENKILÖ ADVENTTI KULTTUURIT TERVETULOA Kirkkoherran

Lisätiedot

Hyvinkään seurakuntalehti 6 8.12.2011. Adventtina odotamme. Matti Karppinenjoulua. Sosiaalinen media pyörittää maailmaa - sivu 12.

Hyvinkään seurakuntalehti 6 8.12.2011. Adventtina odotamme. Matti Karppinenjoulua. Sosiaalinen media pyörittää maailmaa - sivu 12. Hyvinkään seurakuntalehti 6 8.12.2011 Adventtina odotamme Sosiaalinen media pyörittää maailmaa - sivu 12. Matti Karppinenjoulua Yhteensä 10 kilometrin työmatkansa Kirsikka Vuori tekee polkupyörällä. Olen

Lisätiedot

Seurakuntalehti 106. vuosikerta Nro 42 12. 19.12.2013. Miehemme Pietarissa. Sivut 6 7. Tuulikki Vilhunen

Seurakuntalehti 106. vuosikerta Nro 42 12. 19.12.2013. Miehemme Pietarissa. Sivut 6 7. Tuulikki Vilhunen Seurakuntalehti 106. vuosikerta Nro 42 12. 19.12.2013 Miehemme Pietarissa Sivut 6 7 Tuulikki Vilhunen 2 Nro 42 12. 19.12.2013 Pääkirjoitus Arkihuolesi kaikki heitä laulaen Aika monen joululaulun sanat

Lisätiedot

irkonseutu Armorikasta Vapahtajamme syntymäjuhlaa Asikkalan, Heinolan, Hollolan, Kärkölän, Lahden, Nastolan ja Padasjoen seurakunnat

irkonseutu Armorikasta Vapahtajamme syntymäjuhlaa Asikkalan, Heinolan, Hollolan, Kärkölän, Lahden, Nastolan ja Padasjoen seurakunnat K irkonseutu Seurakuntalehti jokaiseen kotiin 20.12.2008 25/2008 Asikkalan, Heinolan, Hollolan, Kärkölän, Lahden, Nastolan ja Padasjoen seurakunnat Armorikasta Vapahtajamme syntymäjuhlaa Asikkalan, Heinolan,

Lisätiedot

Valkonauha. joulutervehdys. Piispa Irja Askolan. s. 9 Lapsuuteni Airolan tyttökodissa s. 13 4/2012

Valkonauha. joulutervehdys. Piispa Irja Askolan. s. 9 Lapsuuteni Airolan tyttökodissa s. 13 4/2012 Valkonauha 4/2012 Piispa Irja Askolan joulutervehdys s. 9 Lapsuuteni Airolan tyttökodissa s. 13 Valkonauha Suomessa: vastuuta sinusta ja minusta vuodesta 1896 Valkonauha 4/2012 Julkaisija: Suomen Valkonauhaliitto

Lisätiedot

Roihuvuoren seurakunnan lehti. Kiikari. Joulu. Joulua kohti Jenny Matikainen ja joulun tähti. Marko Anttila

Roihuvuoren seurakunnan lehti. Kiikari. Joulu. Joulua kohti Jenny Matikainen ja joulun tähti. Marko Anttila Roihuvuoren seurakunnan lehti Kiikari 2013 Joulu Joulua kohti Jenny Matikainen ja joulun tähti 2 Kiikari Sydämen asia Kiikarissa Vastailin taannoin eräässä kristillisessä lastenlehdessä nuorten lukijoiden

Lisätiedot

Seurakunnat liitosselvitykseen - sivu 5

Seurakunnat liitosselvitykseen - sivu 5 Hyvinkään seurakuntalehti 6 12.12.2013 Seppo Ylönen: Nopon koulun 2. luokkalaisia joulukuvaelmaharjoituksissa Jouluevankeliumi kuuluu koulujen jouluun Seurakunnat liitosselvitykseen - sivu 5 keskiaukeama

Lisätiedot

Siunattua Joulua ja Uutta Vuotta!

Siunattua Joulua ja Uutta Vuotta! Kirkkolaivaa ei jaeta automaattisesti jos postiluukussa on ilmaisjakelulehtien kielto. Lehden saa silloin osoitteellisena ilmoittamalla osoitteensa oman seurakunnan kirkkoherranvirastoon. K e m i -To r

Lisätiedot

Valkonauha. Hyvien muistojen juhla s. 11. Kierrätystaidetta joulukorteissa s.14 Mirja Särkkä jämäkkä vastuunkantaja s.6

Valkonauha. Hyvien muistojen juhla s. 11. Kierrätystaidetta joulukorteissa s.14 Mirja Särkkä jämäkkä vastuunkantaja s.6 Valkonauha 4/2013 Hyvien muistojen juhla s. 11 Kierrätystaidetta joulukorteissa s.14 Mirja Särkkä jämäkkä vastuunkantaja s.6 "Pikkulämpimää päällepantavaa" yhteiskuntamme pienimmille s.30 Valkonauha Suomessa:

Lisätiedot

Jos Pispalan urut olisivat eläin?

Jos Pispalan urut olisivat eläin? 10/22 19/20 23.11.2011 21.5.2008 www.tampereenkirkkosanomat.fi R E I L U S T I K R I S T I T T Y Tanja Mikkola Kirkontupa on ihmisten yhteyttä Harjussa juhlitaan kirkontupien 40-vuotista toimintaa. Keittäjä

Lisätiedot

www.kotikoski.net 2012

www.kotikoski.net 2012 www.kotikoski.net 2012 2 www.kotikoski.net Kauppias Hannu Soikkeli Kauppias Jouni Fuss Kauppias Merja Toivonen Kauppias Erkki Kuivajärvi www.kotikoski.net 3 Lions-toiminta osana valkeakoskilaisten elämää

Lisätiedot

Enkelit välittävät viestejä taivaasta s. 8 R A D I O L Ä H E T Y S T Y Ö N. Radiojohtaja Satyanand Samuel Intian Gujaratista:

Enkelit välittävät viestejä taivaasta s. 8 R A D I O L Ä H E T Y S T Y Ö N. Radiojohtaja Satyanand Samuel Intian Gujaratista: 11 MARRASKUU 2006 R A D I O L Ä H E T Y S T Y Ö N L E H T I Radiojohtaja Satyanand Samuel Intian Gujaratista: Saavuttamattomat kansanryhmät haasteenamme s. 11 Enkelit välittävät viestejä taivaasta s. 8

Lisätiedot

Hämeenkoskella juhlittiin 140-vuotiasta kirkkoa. Lähetyskaupoista. Viittomakielinen lähetyspiiri toimii Lahdessa. Mitä vaalikone kertoi äänestäjistä?

Hämeenkoskella juhlittiin 140-vuotiasta kirkkoa. Lähetyskaupoista. Viittomakielinen lähetyspiiri toimii Lahdessa. Mitä vaalikone kertoi äänestäjistä? K Seurakuntalehti jokaiseen kotiin 24/2010 8.12.2010 Asikkalan, Heinolan, Hollolan, Kärkölän, Lahden, Nastolan ja Padasjoen seurakunnat Hämeenkoskella juhlittiin 140-vuotiasta kirkkoa Sivu 6 Mitä vaalikone

Lisätiedot

Ristin Kansa. Toimitus ja toimituskunta toivottavat lukijoille Siunattua ja Rauhallista Vapahtajamme syntymäjuhlaa

Ristin Kansa. Toimitus ja toimituskunta toivottavat lukijoille Siunattua ja Rauhallista Vapahtajamme syntymäjuhlaa Ristin san Kan u l u o J 2013 Ristin Kansa Toimitus ja toimituskunta toivottavat lukijoille Siunattua ja Rauhallista Vapahtajamme syntymäjuhlaa PÄÄKIRJOITUS Ristin Kansan HE TULIVAT JEESUKSEN LUO Juhana

Lisätiedot

Joulun odotusta... Olkipukkeja joulupöytiin

Joulun odotusta... Olkipukkeja joulupöytiin K Hyvinkään seurakuntalehti nro 6 30.11.2001 Joulun odotusta......ja adventin aikaa Olkipukkeja joulupöytiin Joulun alla otetaan kätköistään monenmoiset joulukoristeet tai hankitaan uusia. Nykyisin koristeita

Lisätiedot

AIKA POJAT tutuiksi yhdessä tekemällä

AIKA POJAT tutuiksi yhdessä tekemällä TUUSULAN JUHLAVUOSI 2015 Sisällys Onnittelut 150 vuotta täyttäville taiteilijoille 2 AIKA POJAT tutuiksi yhdessä tekemällä 3 Boheemielämää ja kanteleensoittoa 4 Akseli Gallen-Kallela ja taiteilijatoverit

Lisätiedot

Kirkkokuoron uudet ympyrät Hyvinkäällä

Kirkkokuoron uudet ympyrät Hyvinkäällä Musiikki musiikki 6/2007 Kirkkokuoron uudet ympyrät Hyvinkäällä Stemmaharjoituksia kotitietokoneen äärellä Harjoituskasetit ja sittemmin harjoitus-cd:t ovat tarjonneet merkittävää apua kuorostemmojen harjoitteluun.

Lisätiedot

Vakka. Jeesus, meidän perheestä tänään tahdon kiittää. Moni muisto lämpöinen meidät yhteen liittää.

Vakka. Jeesus, meidän perheestä tänään tahdon kiittää. Moni muisto lämpöinen meidät yhteen liittää. Vakka Seurakunnan ter vehdys jokaiseen vihtiläiseen kotiin 12.5.2006 Seurakuntavaalit ensi syksynä s. 5 Seurakunnan kesäkahvilat Nummelassa ja kirkonkylässä s. 6 ja 7 Hiekkasen perheen terveiset Etiopiasta

Lisätiedot

Osviitta Kotka-Kymin seurakuntayhtymän lehti > Joulu 2014

Osviitta Kotka-Kymin seurakuntayhtymän lehti > Joulu 2014 Osviitta Kotka-Kymin seurakuntayhtymän lehti > Joulu 2014 Siunattua joulua! Kuva: Seppo J.J. Sirkka 2 Osviitta Kuva Ulla-Maija von Hertzen Kohti joulua Kuvat: Samin ja Niinan arkistoista Saatteeksi 26.11.2014

Lisätiedot

Nyt Jumalalle kunnia 22 12.12.2012. Riitta Simonen teki joulumatkan Muuruvedelle. 8 9

Nyt Jumalalle kunnia 22 12.12.2012. Riitta Simonen teki joulumatkan Muuruvedelle. 8 9 22 12.12.2012 Riitta Simonen teki joulumatkan Muuruvedelle. 8 9 Nyt Jumalalle kunnia kansikuva Tuija Hyttinen pikkukuva Timo Hartikainen Kuopion ja Siilinjärven evankelisluterilaisten seurakuntien lehti.

Lisätiedot

Pakolaiset ovat tulleet naapureiksemme sivu 12

Pakolaiset ovat tulleet naapureiksemme sivu 12 Hyvinkään seurakuntalehti 5 11.12.2014 Joulukirkot kutsuvat jorma ersta Pakolaiset ovat tulleet naapureiksemme sivu 12 Ella Turpiainen - Hyvinkään yhteiskoulun lukiolainen - sai seurakuntavaaleissa eniten

Lisätiedot

Jeesuksen kärsimystie s. 10

Jeesuksen kärsimystie s. 10 s. 5 s. 6 s. 11 s. 12 Kastettujen puulla muistetaan pieniä Aikuistyö Lappeenrannan seurakuntaan Nuorisotyöntekijöiden tervehdys abeille Lapset viihtyvät päiväkerhossa MAALISkuu 20.3.2013 Lappeenrannan

Lisätiedot