Tervetuloa OMA ry:n sääntömääräiseen syyskokoukseen Varkauteen lauantaina klo Ruokaravintola Amanda Pirnankatu 4, Varkaus

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tervetuloa OMA ry:n sääntömääräiseen syyskokoukseen Varkauteen lauantaina 22.11.2014 klo 11.30 Ruokaravintola Amanda Pirnankatu 4, 78200 Varkaus"

Transkriptio

1 JÄSENKIRJE 4/2014

2 KOKOUSKUTSU Arvoisa yhdistyksemme jäsen, Tervetuloa OMA ry:n sääntömääräiseen syyskokoukseen Varkauteen lauantaina klo Ruokaravintola Amanda Pirnankatu 4, Varkaus Kokouksessa käsiteltäviä ja päätettäviä asioita ovat sääntöjen 11 :n määräämät asiat: vahvistetaan vuoden 2015 toimintasuunnitelma ja budjetti; valitaan hallituksen puheenjohtaja ja muut varsinaiset jäsenet ja varajäsenet erovuoroisten tilalle; valitaan yksi tai kaksi tilintarkastajaa ja heille varatilintarkastajat. Päivän aikataulu: lounas klo syyskokous klo Mistä rakkaus alkaa? musiikkikomedia Varkauden teatteri klo 13 (esityksen väliajalle on varattu kahvitarjoilu) Kokous- ja virkistymispäivän omavastuu kyyteineen on jäsenille 15 euroa ja ei-jäsenille 30 euroa, joka maksetaan yhdistyksen tilille FI mennessä, viitteeksi syyskokous ja osallistujan nimi. Syyskokoukseen ilmoittautuminen mennessä Anna-Kaisa Asikaiselle p tai

3 SYYSKOKOUKSEN LINJA-AUTOKYYDIT Etelä-Savon suunnalta bussi lähtee Ristiinasta klo 8.40 Mikkelin matkakeskus klo 9 Juvan ABC klo 9.30 Pohjois-Savon bussi lähtee Kiuruveden linja-autoasemalta klo 7.45 Iisalmen linja-autoasema klo 8.15 Kuopio Maljalahdenkatu klo 9.20 Leppävirran linja-autoasema klo 10 ILONAN PÄIVÄN KUULUMISET Valtakunnallista mielenterveysomaisten päivää vietettiin perinteisesti Ilonan päivänä Kuopion kansalaisopistolla oli oman elämäntarinansa kertomassa Sarianna Vaara, jonka äiti sairasti psyykkisesti. Sariannan tarina oli voimaannuttavaa kuultavaa ja hieno esimerkki siitä, että läheisen sairauden ei tarvitse määritellä koko omaisen elämää tai elämänkulkua. Sariannan tarina oli mahdollisuus kuulla ympäri toimialuettamme omaan kotiin tietokonevälitteisesti. Iloitsemme siitä, että moni alueellamme ilmestyvä paikallislehti julkaisi kirjoittamamme mielipidekirjoituksen Oikeudesta omiin tunteisiin. OMA ry:n yksi tehtävä on edunvalvonta, joka tarkoittaa mm. asioiden julkituomista. Soisalon Seudussa oli puolen sivun artikkeli mielenterveysomaisista, mihin oli haastateltu myös yhtä omaista. Artikkelin voi käydä lukemassa meidän kotisivuilta omary.fi -> jäsenyys -> jäsenkirjeet.

4 Oikeudesta omiin tunteisiin Läheisen oireillessa tai sairastuessa psyykkisesti myös omaisen maailma voi mullistua. Sairastuminen voi herättää tuttuja ja ennen kokemattomia tunteita hämmennyksestä turvattomuuteen uudenlaisen arjen ja neuvottomuuden keskellä. Läheisen sairaus tuo tullessaan surua, vihaa, katkeruutta, häpeää, pelkoa. Tunteita, jotka ovat haastavia käsitellä monelle meistä, olimme sairastuneita tai terveitä. Omien tunteiden havainnoiminen ja käsitteleminen vaatii rohkeutta. Omainen saattaa alkaa peitellä omia tunteitaan itseltä ja läheisiltään. Sairastuneen ja omaisen tunteet saattavat lähteä kulkemaan samaa polkua käsi kädessä eteenpäin. Enää tunteita ei määritelläkään itsenäisesti, vaan omat tunnetilat vaihtelevat sairastuneen tunnetilojen mukaan. Tunnemaailma kaventuu ja ilo ei ole välttämättä tunnu sallitulta silloin, kun läheisellä on vaikeampi ajanjakso elämässä. Läheisen sairauden ei tule määrittää koko omaisen elämää, vaikka se olisikin pysyvä osa arkea. Meistä jokainen voi päättää, kuinka suuren merkityksen läheisen sairaudelle antaa omassa elämässään. Omien rajojen löytäminen ja tunnistaminen ei välttämättä ole helppoa. Tunnetilat voivat vaihdella hyvinkin voimakkaasti ja ein sanominen läheiselle tai itselle voi tuntua mahdottomalta. Oman elämän eläminen ja siitä nauttiminen, ei kuitenkaan tarkoita sitä, että rakastaisi tai välittäisi vähemmän sairastuneesta lähimmäisestään. Omat tunteet saattavat välillä yllättää, hämmentää ja aiheuttaa jopa häpeää. Oikeanlaisia tai vääriä tunteita ei kuitenkaan ole olemassa. Kaikki tunteet ovat aitoja, oikeita ja sallittuja. Meistä jokaisella on oikeus omiin tunteisiin ja ajatuksiin.

5 MIELENTERVEYSVIIKOLLA TAPAHTUU Valtakunnallisen mielenterveysviikon tarkoituksena on nostaa esiin ajankohtaisia mielenterveyteen liittyviä teemoja, tuoda esille epäkohtia, tehdä parannusehdotuksia ja vaikuttaa asenteisiin. OMA ry järjestää monenlaisia tapahtumia toimialueella mm. laulaja Kristian Meurman musisoi ja kertoo elämästään kaksisuuntaisen mielialahäiriön kanssa Iisalmessa ja Mikkelissä, omaiskahvila erinomainen on Kiuruvedellä ja Mikkelissä. Onnea ongitaan Mäntyharjulla ja koko alueellamme on mahdollista kuulla luento luonnon vaikutuksesta hyvinvointiin. KUOPION KANSALAISOPISTON ETÄLUENTO KOKO TOIMIALUEELLEMME Torstaina klo Terveyttä ja hyvinvointia luonnosta ja luontoliikunnasta, Metsähallituksen projektipäällikkö Kati Vähäsarja. Puistokartano B059 Opintosali, Puistokartano 20, Kuopio Luennot välitetään samanaikaisina etäluentoina Juankoskelle, Kaaville, Nilsiään ja Rautavaaralle. Etäluennoille on ennakkoilmoittautuminen välttämätöntä! Luentoja on myös mahdollista kuunnella kotoa käsin! Joten koko toimialueemme omaisilla on mahdollisuus kuulla luennot. Luennon seuraamiseksi kotikoneeltasi tarvitset toimivan nettiyhteyden (yli 1/1 mb/s), kaiuttimet tai kuulokkeet. Huomioi, että esimerkiksi mobiililiittymien nopeus voi vaihdella ilmoitetusta maksiminopeudesta paljonkin. Kotona etäluentoa vastaanottava osallistuja: Etäluennolla ennakkoon ilmoittautuneille lähetetään sähköpostitse tarkemmat ohjeet luennon seuraamiseksi kotoa käsin. Ilmoittautuessa muista mainita, että osallistut etäluennolle kotoa. Etäluennolle ilmoittautuminen Kuopion kansalaisopisto puh

6 UNELMAKEITAAT KUOPIOSSA JA VARKAUDESSA Mistä unelmoit? Uskallatko unelmoida? Haluatko saada voimavarasi ja kykysi käyttöön? Meillä kaikilla on unelmia, mutta harva meistä uskaltaa uskoa siihen, että unelmista voi tulla totta. Kuitenkin juuri unelmat kantavat meitä eteenpäin elämässä. Työskentely omien unelmien toteuttamiseksi voi olla elämäsi käännekohta. Anna itsellesi aikaa omien unelmiesi ja haaveittesi löytämiseen. Työskentelemme kahtena päivänä pienryhmässä 3 tuntia kerrallaan. Työskentelyn ensimmäisenä päivänä tehdään Mielen Kartta ja toisena päivänä Voimavara -kartoitus. Kurssit ovat maksuttomia ja siellä tarjotaan kahvi/tee. Ti ke klo Paikka: Kuopion Klubitalo, Kasarmikatu 2, 1. krs. Ilmoittautumiset mennessä Tuula Laitiselle p tai ma ti klo 12 15, Paikka: Vammel talo, Ahlströminkatu 12 Varkaus Ilmoittautumiset mennessä Tuula Laitiselle p tai Ryhdy kuuntelemaan unelmiasi ja kulkemaan niitä kohti! Ensimmäinen askel on varata paikkasi unelmakeitaaseen ottamalla meihin yhteyttä! Unelmakeitaaseen pääsee kerrallaan max. 15 osallistujaa.

7 HYVÄ ARKI LAPSIPERHEILLE Hyvä arki -kurssi Kuopion alueella asuville lapsiperheille, joissa toinen tai molemmat vanhemmista ovat pitkään jatkuneiden mielenterveysongelmien vuoksi poissa työelämästä tai opinnoista. Mielenterveyden keskusliitto järjestää monimuotoisen sopeutumisvalmennuskurssin, joka rakentuu kolmesta avojaksosta, perheviikonlopusta sekä niiden välille sijoittuvista ryhmä- ja perhetapaamisista. Omaisille ja läheisille järjestetään lisäksi oma ryhmä. AVOJAKSOT (jaksoille osallistuu psyykkisesti sairastunut vanhempi tai vanhemmat) 1. jakso kello jakso kello jakso kello 9 15 PERHEVIIKONLOPPU (koko perhe osallistuu) OMAISTEN RYHMÄ (omaisten ryhmään osallistuvat puolisot, omaiset tai joku muu läheinen) (yht. 10 tuntia) MUUT RYHMÄ- ja PERHETAPAAMISET sovitaan ryhmän alussa. TAVOITTEENA ON edistää perheen hyvinvointia yhdistäen vertaistukea, ammatillisuutta ja kokemukseen perustuvaa asiantuntemusta. lisätä ymmärrystä mielenterveysongelmien vaikutuksista vanhemmuuteen ja lapsiin sekä kertoa keinoista, joiden avulla vanhemmat voivat tukea lastensa kehitystä. omaisten ja läheisten tukeminen. KURSSI TARJOAA tilaa ja aikaa keskustelulle ja yhdessäololle sekä mahdollisuuden jakaa kokemuksia toisten lapsiperheiden kanssa keinoja ja tukea omien vahvuuksien ja voimavarojen kartuttamiseen uusia kokemuksia erilaisen toiminnan, liikunnan ja yhdessä tekemisen kautta.

8 KUSTANNUKSET Kurssi on RAY:n rahoittama ja osallistujille maksuton. Matkakustannukset korvataan edullisimman vaihtoehdon mukaisesti ja lastenhoito järjestetään tarvittaessa. Avojaksojen aikana osallistujille tarjotaan aamu- ja iltapäiväkahvi sekä lounas. Perheviikonloppu sisältää majoituksen ja täysihoidon Tiedustelut ja hakulomakkeen tilaus: tai p Hakulomake liitteineen lähetetään viimeistään osoitteeseen: Mielenterveyden keskusliitto / Merja Smahl Teletie 4 6 E, Kuopio TUETTU LOMA KUNNONPAIKASSA Omaisille järjestetään tuettu loma Lepoa hoivaamisesta yhteistyössä MTLH:n (Maaseudun terveys- ja lomahuolto) kanssa Kylpylähotelli Kunnonpaikassa Siilinjärvellä, Jokiharjuntie Vuorela. Omavastuu 20,00 /vrk/hlö, sisältäen täysihoidon ja vapaa-ajan ohjelman. Tuettu loma voidaan myöntää hakijalle joka toinen vuosi. Vastaava omaistyöntekijä Tiina on tavattavissa. Lomalle voi osallistua omaisen mukana myös kuntoutuja. Hakuaika päättyy Hakulomakkeen voi tulostaa netistä mtlh.fi -> lomatuen haku -> tulostettava ja postitettava lomatukihakemus. Mikäli haluat, että lomake postitetaan kotiisi tai tarvitset neuvoa lomatukihakemuksen täyttämiseen soita Anna-Kaisalle p Tuettu loma voidaan myöntää hakijalle joka toinen vuosi.

9 Anna-Kaisa, Minna ja Tiina toivottavat voimia arkeen Mikko Perkoilan syksyisen runon sanoin Tervaleppä kumartaa yli rannan kivisen Kohta lehden viimeisenkin aika tullut on Työnnän veteen soutuveneen Lähden soutamaan Syksyiselle järvelle verkot kokemaan Ei syksy ole surua eikä kuolemaa Pitkän kesän jälkeen luonto levon saa Järvi menee riitteeseen Metsä hiljenee Pian luontoäiti vetää lumipeiton korvilleen. Kuulakkaassa ilmassa Jo talven tulon aavistan Ei saaliistakaan väliä kun koen tunnelman Kylmä vesi kohmeeseen jos sormet saanut on Eipä haittaa rannalle teen pienen nuotion Ei syksy ole surua... Ei syksy ole surua eikä kuolemaa Pitkän kesän jälkeen luonto levon saa Jänis tekee jälkiään Järven peittää jää Luontoäiti peiton alla kääntää kylkeään.

10 OMA ry:n TOIMINTAKALENTERI syksy 2014 IISALMI ma klo 13 laulaja Kristian Meurman musisoi ja kertoo elämästään kaksi-suuntaisen mielialahäiriön kanssa Iisalmen Kulttuurikeskus Eino Säisä-Sali ja klo 18 hän esiintyy Luma-keskuksen Porovesi-salissa. Avoin omaisten ryhmä tiistaisin klo 17 Louhentupa Kirkonsalmentie 29, ohjaajana Merja Leinonen p ti pe klo 11 omaisten ja kuntoutujien yhteinen joulujuhla Louhentuvalla JUANKOSKI to klo Terveyttä ja hyvinvointia luonnosta ja luontoliikunnasta Metsähallituksen projektipäällikkö Kati Vähäsarja Etäluentona Kaupungintalon auditoriossa, Juankoskentie 13. Etäluennoille ilmoittautuminen Koillis-Savon kansalaisopiston toimipisteen aukioloaikoina puh KAAVI to klo Terveyttä ja hyvinvointia luonnosta ja luontoliikunnasta, Metsähallituksen projektipäällikkö Kati Vähäsarja. Etäluentona Kunnantalon valtuustosalissa, Kaivotie 1. Etäluennoille ilmoittautuminen Koillis-Savon kansalaisopiston toimipisteen aukioloaikoina puh

11 KIURUVESI ke klo Omaiskahvila erinomainen päiväkeskus Leppäkertussa, Koulukkaantie 3 ke klo 17 Omaisen oikeus omaan elämään? Luentoja keskustelutilaisuus, jossa alustajana vastaava omaistyöntekijä Tiina Puranen. KUOPIO su klo 18 Kynttilähartaus heidän muistoksi, jotka eivät jaksaneet elää Pyhän Johanneksen kirkossa, Kellolahdentie 8 to klo Terveyttä ja hyvinvointia luonnosta ja luontoliikunnasta, Metsähallituksen projektipäällikkö Kati Vähäsarja. Puistokartano B059 Opintosali, Puistokartano 20, Kuopio Avoin omaisten vertaisryhmä nuorille aikuisille joiden vanhempi, sisar tai puoliso oireilee tai on sairastunut psyykkisesti klo 17 Majakka, Teletie 4-6 E ma ma NILSIÄ to klo Terveyttä ja hyvinvointia luonnosta ja luontoliikunnasta, Metsähallituksen projektipäällikkö Kati Vähäsarja. Etäluentona virastotalon sali, Nilsiäntie 78. Etäluennoille ilmoittautuminen Koillis-Savon kansalaisopiston toimipisteen aukioloaikoina puh

12 RAUTAVAARA to klo Terveyttä ja hyvinvointia luonnosta ja luontoliikunnasta, Metsähallituksen projektipäällikkö Kati Vähäsarja. Etäluentona kunnantalon valtuustosali, Koulutie 1. Etäluennoille ilmoittautuminen Koillis-Savon kansalaisopiston toimipisteen aukioloaikoina puh JUVA ke klo 18 Linnun kokoinen kuvaa syömishäiriöstä kärsivän häviävän pientä identiteettiä, huolimatta siitä onko ongelmana yli- vai alipaino. Keskustelutilaisuus, jossa on edustettuina kokijan, läheisten ja ammattihenkilön näkökulma. Alustajana psykoterapeutti, mielenterveyshoitaja Ulla Valtonen. Monitoimitalo Sampola nuorisotilat, Hiihtäjäntie 3 MIKKELI ti klo 18 Laulaja Kristian Meurman musisoi ja kertoo elämästään kaksisuuntaisen mielialahäiriön kanssa. Päämajakoulun juhlasali. Liput 5 euroa. Ennakkomyynti: Mielenmaja ja Virike ry, Päämajankuja 1 to klo Terveyttä ja hyvinvointia luonnosta ja luontoliikunnasta, Metsähallituksen projektipäällikkö Kati Vähäsarja. Etäluentona Kuopiosta. Estery-talo, Otto Mannisen katu 4. ti klo Ikuisesti minun -tarina, jossa intohimoinen rakastaminen päättyy intohimoiseksi omistamiseksi ja väkivallaksi. Teatteriryhmä väkivahva. Teatteriesityksen jälkeen avoin keskustelutilaisuus. Paikalla OMA ry sekä väkivaltatyön

13 hankkeiden esittelyä. Mikkelin keskussairaalan auditorio, Porrassalmenkatu to klo Omaishoitajien Iltamat 50-luvun henkeen Ohjelmassa:Muistojen kosketus - Omaishoitajien teatteriryhmä Virtapiiri, Blue Diamond-duo 50-luvun tanssimusiikkia. Jos kätköistäsi löytyy vielä 50-luvun asusteita, voit halutessasi pukeutua niihin. Ilmoittautumiset mennessä SPR:n toimisto p Iltamat Vanhalla Sotkulla Jääkärinkatu 9 Omaiskahvila erinomainen on kohtaamispaikka, jossa voi jutella OMA ry:n työntekijän kanssa kahvikupposen ääressä. OMA ry tarjoaa kahvit. Moision sairaalan kanttiinissa torstaisin klo MÄNTYHARJU pe klo Onnenongintaa-Elämäniloa Savosta. Ohjelmassa musiikkia, huolinukkejen tekoa, maalausta ja muuta hyvän mielen ohjelmaa. Mäntyharjun kirjasto, Lääkärinkuja 2. SAVONLINNA ma klo 18 Taideterapiaa Ritva Peltosen ohjaamana LinnaKlubi, Haapavedentie 13 Muistathan, että tapahtumiin ja ryhmiin voi vapaasti osallistua yli kuntarajojen! Mikäli tiedät jonkun, joka hyötyisi toiminnastamme, tartu hihasta ja pyydä mukaan. Seuraa lehtien muistiopalstoja, kotisivujamme omary.fi ja Facebookia.

14 KUOPION TOIMISTO Teletie 4-6 E, Kuopio (Majakka) vastaava omaistyöntekijä Tiina Puranen p järjestösihteeri Anna-Kaisa Asikainen p MIKKELIN TOIMISTO Otto Mannisenkatu 4, Mikkeli (Estery-talo) omaistyöntekijä Minna Kurvinen p

Tervetuloa OMA ry:n sääntömääräiseen kevätkokoukseen Lapinlahdelle lauantaina 5.4.2014

Tervetuloa OMA ry:n sääntömääräiseen kevätkokoukseen Lapinlahdelle lauantaina 5.4.2014 JÄSENKIRJE 2/2014 Hyvä OMA ry:n jäsen, KOKOUSKUTSU Arvoisa yhdistyksemme jäsen, Tervetuloa OMA ry:n sääntömääräiseen kevätkokoukseen Lapinlahdelle lauantaina 5.4.2014 Kokouksessa käsiteltäviä ja vahvistettavia

Lisätiedot

Jäsentiedote 2/2015. Kokkolan toimipiste, toimisto avoinna ti, to 15-17 ja ke 12-15 muina aikoina sopimuksen mukaan Isokatu 15 B 4 krs.

Jäsentiedote 2/2015. Kokkolan toimipiste, toimisto avoinna ti, to 15-17 ja ke 12-15 muina aikoina sopimuksen mukaan Isokatu 15 B 4 krs. 1 Jäsentiedote 2/2015 Vaasan toimipiste, toimisto avoinna ti, to 11-17 ja ke 11-15 muina aikoina sopimuksen mukaan Kirkkopuistikko 31, katutaso, 65100 Vaasa 06 3120 105 info 044-2000 742 Leena Pakkanen,

Lisätiedot

Jäsentiedote 6/2014. Vaasan toimipiste, toimisto avoinna ma-to 8-17, pe 8-16 Kirkkopuistikko 31, katutaso, 65100 Vaasa 06 3120 105 info

Jäsentiedote 6/2014. Vaasan toimipiste, toimisto avoinna ma-to 8-17, pe 8-16 Kirkkopuistikko 31, katutaso, 65100 Vaasa 06 3120 105 info 1 Jäsentiedote 6/2014 Vaasan toimipiste, toimisto avoinna ma-to 8-17, pe 8-16 Kirkkopuistikko 31, katutaso, 65100 Vaasa 06 3120 105 info 044-2000 742 Reijo Tuovinen, vastaava omaisneuvoja 044-0334 280

Lisätiedot

044-2000 742 Leena Pakkanen, vastaava omaisneuvoja 044-0334 280 Marja Rantakangas, omaisneuvoja 044-2000 733 Emma Törmä alkaen 7.1.

044-2000 742 Leena Pakkanen, vastaava omaisneuvoja 044-0334 280 Marja Rantakangas, omaisneuvoja 044-2000 733 Emma Törmä alkaen 7.1. 1 Jäsentiedote 1/2015 Vaasan toimipiste, toimisto avoinna ti, to 11-17 ja ke 11-15 muina aikoina sopimuksen mukaan Kirkkopuistikko 31, katutaso, 65100 Vaasa 06 3120 105 info 044-2000 742 Leena Pakkanen,

Lisätiedot

Kesäretki Kyrönmaalle

Kesäretki Kyrönmaalle TOUKOKUUN JÄSENTIEDOTE 2/2008 Tässä tiedotteessa sivu Kesäretki Kyrönmaalle la 14.6. Ilm. 26.5. mennessä! Elokuinen retki Kalajoelle 15. 17.8. Tapahtumakalenteri & ennakkotietoa Omaisten vertaisryhmät

Lisätiedot

HELMIKUUN JÄSENTIEDOTE 1/2015

HELMIKUUN JÄSENTIEDOTE 1/2015 HELMIKUUN JÄSENTIEDOTE 1/2015 Lämmin tervehdys kaikille! Kun yksi sairastuu monen maailma muuttuu. Et jää yksin, kun osallistut tapahtumiin ja tulet mukaan toimintaan. Raha-automaattiyhdistys avustaa yhdistyksemme

Lisätiedot

Mikkelin seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry

Mikkelin seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry Mikkelin seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry Mikkelin seudun Muisti ry SPR Omaishoitajien tukitoiminta Omaiset mielenterveystyön tukena Itä-Suomi ry Tämä toimintakalenteri on tarkoitettu kaikille Mikkelin

Lisätiedot

Turun Mielenterveysyhdistys ITU ry:n tiedotuslehti ITUJA 1 / 2011

Turun Mielenterveysyhdistys ITU ry:n tiedotuslehti ITUJA 1 / 2011 Turun Mielenterveysyhdistys ITU ry:n tiedotuslehti ITUJA 1 / 2011 Mikä ITU on? Turun Mielenterveysyhdistys ITU ry on mielenterveyskuntoutujien vapaaehtoistoiminnan keskus, edunvalvontajärjestö ja vertaistukiyhteisö.

Lisätiedot

Tervetuloa vuosi 2015!

Tervetuloa vuosi 2015! Tervetuloa vuosi 2015! Joulukuu on yhdistyksessämme mukavaa aikaa. Hektisimmät työkiireet ovat takana ja vuosikertomuksen aineistoa kasailtaessa voi muistella mitä mukavaa ja hyödyllistä olemme jälleen

Lisätiedot

JÄSENLEHTI 2/2015 Pääkaupunkiseudun Omaishoitajat ja Läheiset ry

JÄSENLEHTI 2/2015 Pääkaupunkiseudun Omaishoitajat ja Läheiset ry JÄSENLEHTI 2/2015 Pääkaupunkiseudun Omaishoitajat ja Läheiset ry 1 Puheenjohtajan palsta Puheenjohtajan tervehdys Tätä kirjoittaessani kevät lähestyy kovaa vauhtia. Tuleva kevät on tärkeä omaishoitajien

Lisätiedot

KURSSI- JA LOMATOIMINTAA AIVOVAMMAUTUNEILLE KUNTOUTUJILLE 2015

KURSSI- JA LOMATOIMINTAA AIVOVAMMAUTUNEILLE KUNTOUTUJILLE 2015 KURSSI- JA LOMATOIMINTAA AIVOVAMMAUTUNEILLE KUNTOUTUJILLE 2015 - SOPEUTUMIS- VALMENNUSKURSSIT - KUNTOUTUSKURSSIT - TUETUT LOMAT Tietoa sosiaali-, terveys- ja kuntoutusalan ammattilaisille sekä kuntoutujille

Lisätiedot

Jäsenkirje 3/2012. Avaamisia JÄSENKIRJE 3/2012 L O U N A I S - S U O M E N S Y Ö M I S H Ä I R I Ö P E R H E E T R Y W W W. S Y L I I N.

Jäsenkirje 3/2012. Avaamisia JÄSENKIRJE 3/2012 L O U N A I S - S U O M E N S Y Ö M I S H Ä I R I Ö P E R H E E T R Y W W W. S Y L I I N. Jäsenkirje 3/2012 L O U N A I S - S U O M E N S Y Ö M I S H Ä I R I Ö P E R H E E T R Y W W W. S Y L I I N. F I Avaamisia Kirjeen sisältö: Puheenjohtajan tervehdys Avajaiset Olet arvokas - koulukiertue

Lisätiedot

Tämän tiedotteen sisältö: Bulevardi 34 a A 4 00120 Helsinki p. 0400 345 369 toimisto@kvtuki57.fi www.kvtuki57.fi

Tämän tiedotteen sisältö: Bulevardi 34 a A 4 00120 Helsinki p. 0400 345 369 toimisto@kvtuki57.fi www.kvtuki57.fi 2.10.2014 Yhdistyksen syyskokous s. 3 Esiintyjähaku Finlandia-talolle s. 5 Senioriretki Porvooseen s. 8 Nuorten viikonloppuleiri s. 11 Vekkarin vertaiskaverikoulutus s. 13 Tämän tiedotteen sisältö: Yhdistysasiaa

Lisätiedot

Sata satujen ompelijaa. Kommunikaation polulla

Sata satujen ompelijaa. Kommunikaation polulla 1 2015 Sata satujen ompelijaa Kommunikaation polulla 6 22 15 14 4 Pieniä, tärkeitä uutisia 5 Pääkirjoitus Kuormittavaa, kohottavaa. 6 Sata satujen ompelijaa Näkövammaisen lapsen kuvakirja syntyy käsityönä.

Lisätiedot

Minäkö omaishoitaja? Ensiopas omaishoidosta

Minäkö omaishoitaja? Ensiopas omaishoidosta Minäkö omaishoitaja? Ensiopas omaishoidosta Minäkö omaishoitaja? Ensiopas omaishoidosta JULKAISIJAT Lakeuden Omaishoitajat ry, www.lakeudenomaishoitajat.fi Mikkelin seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry,

Lisätiedot

JÄSENLEHTI 1/2014. Pääkaupunkiseudun Omaishoitajat ja Läheiset ry

JÄSENLEHTI 1/2014. Pääkaupunkiseudun Omaishoitajat ja Läheiset ry JÄSENLEHTI 1/2014 Pääkaupunkiseudun Omaishoitajat ja Läheiset ry 2 Puheenjohtajan palsta Puheenjohtajan tervehdys Vuosi on vaihtunut ja haasteellinen kevät 2014 edessä. Yhdistyksemme kevään ohjelmaa on

Lisätiedot

SYDÄNLAPSET JA -AIKUISET

SYDÄNLAPSET JA -AIKUISET SYDÄNLAPSET JA -AIKUISET JÄSENLEHTI 1 / 2011 KURSSIEN JA LEIRIEN ESITTELYT SEKÄ HAKUOHJEET Monipuolinen kurssikesä 2011 houkuttelee hakemaan! JÄSENLEHTI 1 / 2011 KURSSIEN JA LEIRIEN ESITTELYT SEKÄ HAKUOHJEET

Lisätiedot

Mikkelin seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry

Mikkelin seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry Mikkelin seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry Mikkelin seudun Muisti ry SPR Omaishoitajien tukitoiminta Omaiset mielenterveystyön tukena Itä-Suomi ry Tämä toimintakalenteri on tarkoitettu kaikille Mikkelin

Lisätiedot

SYDÄNLAPSET JA -AIKUISET

SYDÄNLAPSET JA -AIKUISET SYDÄNLAPSET JA -AIKUISET JÄSENLEHTI 1 / 2010 KURSSINUMERO Monipuolinen kurssikesä 2010 houkuttelee hakemaan! Sisällys 4 Monipuolisen kurssikesän laaja esittely 2 Tietoa ja tukea synnynnäisesti sydänvikaisille,

Lisätiedot

JA -AIKUISET. Vuoden 2012 kurssiesittelyt. Sydänlapsi ja liikunta Geokätköily. koko perheen harrastus 1/2012

JA -AIKUISET. Vuoden 2012 kurssiesittelyt. Sydänlapsi ja liikunta Geokätköily. koko perheen harrastus 1/2012 SYDÄNLAPSET JA -AIKUISET 1/2012 Vuoden 2012 kurssiesittelyt Sydänlapsi ja liikunta Geokätköily koko perheen harrastus Tässä numerossa Monipuolinen kurssikesä 2012 houkuttelee hakemaan! Tietoa, tukea ja

Lisätiedot

kipunoita Mielenterveysyhdistys Taimi ry 24. vuosikerta Nro 4/2014

kipunoita Mielenterveysyhdistys Taimi ry 24. vuosikerta Nro 4/2014 kipunoita Mielenterveysyhdistys Taimi ry 24. vuosikerta Nro 4/2014 HUOM! Sisäkansille tulee irrotettava kalenteri, tiedosto erikseen! (Taimi_ry_vuosikalenteri_2015.tiff) Taimin yhteystiedot Yhdistyksen

Lisätiedot

KESÄKUUN JÄSENTIEDOTE 2/2013

KESÄKUUN JÄSENTIEDOTE 2/2013 KESÄKUUN JÄSENTIEDOTE 2/2013 Sisältö: Omaiskamari avoinna 2 Omaisten lomat ja virkistys 2 Koulutukset, kurssit ja teemaillat 4 Vapaaehtoistoiminta 5 Omaisten vertaistukiryhmät 5 Liikunta 6 Labyrintti-lehdestä

Lisätiedot

Jäsenkirje-projektitiedote 3 / 2014

Jäsenkirje-projektitiedote 3 / 2014 Mikkelin seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry Maaherrankatu 8 M 4, 50100 Mikkeli www.mikkelinseudunomaishoitajat.fi Jäsenkirje-projektitiedote 3 / 2014 Olemme myös facebookissa! Sisällys 1 Puheenjohtajan

Lisätiedot

Kehitysvammaisten Tukiliitto ry

Kehitysvammaisten Tukiliitto ry Jäsenkirje 1/2012 Tampereella huhtikuussa 2012 Kokoajat Oili Jyrkämä ja Jaana Teräväinen päivitetty 11.4.2012 oili.jyrkama@kvtl.fi, jaana.teravainen@kvtl.fi Arvoisa yhdistysaktiivi, hyvä kumppani Tässä

Lisätiedot

Järjestöjä tarvitaan julkisten palveluiden rinnalle

Järjestöjä tarvitaan julkisten palveluiden rinnalle m i e l e n t e rv e y d e n k e s k u s l i i t o n j ä s e n l e h t i 3/2014 Mielenterveyden keskusliiton uusi puheenjohtaja Kari Tolvanen: Järjestöjä tarvitaan julkisten palveluiden rinnalle 3 Tarkkailulähete

Lisätiedot

Telmivä mieli sanotaan, että hulluus ja nerous kulkevat käsi kädessä s. 14

Telmivä mieli sanotaan, että hulluus ja nerous kulkevat käsi kädessä s. 14 ADHD-liiton jäsenlehti Porina-nurkka Porina-projektin kuulumisia s. 8 Telmivä mieli sanotaan, että hulluus ja nerous kulkevat käsi kädessä s. 14 Erityinen nuori rippikouluun s. 16 s i s ä l l y s Tässä

Lisätiedot

Salovaara nimitettiin Mielenterveysmessuilla Hyvän mielen lähettiläs. Tukea vanhemmuuteen. Etsitkö ystävää? Tutkimus mielenterveysaktiiveista

Salovaara nimitettiin Mielenterveysmessuilla Hyvän mielen lähettiläs. Tukea vanhemmuuteen. Etsitkö ystävää? Tutkimus mielenterveysaktiiveista m i e l e n t e rv e y d e n k e s k u s l i i t o n j ä s e n l e h t i 1/2015 Salovaara nimitettiin Mielenterveysmessuilla Hyvän mielen lähettiläs 3 Tukea vanhemmuuteen Etsitkö ystävää? 4 8 14 22 Tutkimus

Lisätiedot

OPAS. omaishoitajalle selkokielellä. Autan läheistäni. mistä saan apua itselleni? Autan läheistäni. mistä saan apua itselleni?

OPAS. omaishoitajalle selkokielellä. Autan läheistäni. mistä saan apua itselleni? Autan läheistäni. mistä saan apua itselleni? OPAS omaishoitajalle selkokielellä Autan läheistäni mistä saan apua itselleni? Autan läheistäni mistä saan apua itselleni? Jelena Vähäkuopus Pääkaupunkiseudun Omaishoitajat ja Läheiset ry Jelena Vähäkuopus

Lisätiedot

Etelä-Pohjanmaa ry ARJEN AVUKSI. Palveluopas mielenterveysasiakkaan omaiselle ja läheiselle Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kuntien alueella

Etelä-Pohjanmaa ry ARJEN AVUKSI. Palveluopas mielenterveysasiakkaan omaiselle ja läheiselle Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kuntien alueella Etelä-Pohjanmaa ry ARJEN AVUKSI Palveluopas mielenterveysasiakkaan omaiselle ja läheiselle Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kuntien alueella Sisällys 1. Johdanto... 3 2. Omaisen hyvinvointi ja oikeudet...

Lisätiedot

JÄSENLEHTI 4/2014. Pääkaupunkiseudun Omaishoitajat ja Läheiset ry

JÄSENLEHTI 4/2014. Pääkaupunkiseudun Omaishoitajat ja Läheiset ry JÄSENLEHTI 4/2014 Pääkaupunkiseudun Omaishoitajat ja Läheiset ry Lukiessasi tätä syksy alkaa olla jo pitkällä. Yhdistystoiminta pyörii täydellä vauhdilla loppuvuoden ja tästä lehdestä varmasti jokainen

Lisätiedot