Tervetuloa OMA ry:n sääntömääräiseen syyskokoukseen Varkauteen lauantaina klo Ruokaravintola Amanda Pirnankatu 4, Varkaus

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tervetuloa OMA ry:n sääntömääräiseen syyskokoukseen Varkauteen lauantaina 22.11.2014 klo 11.30 Ruokaravintola Amanda Pirnankatu 4, 78200 Varkaus"

Transkriptio

1 JÄSENKIRJE 4/2014

2 KOKOUSKUTSU Arvoisa yhdistyksemme jäsen, Tervetuloa OMA ry:n sääntömääräiseen syyskokoukseen Varkauteen lauantaina klo Ruokaravintola Amanda Pirnankatu 4, Varkaus Kokouksessa käsiteltäviä ja päätettäviä asioita ovat sääntöjen 11 :n määräämät asiat: vahvistetaan vuoden 2015 toimintasuunnitelma ja budjetti; valitaan hallituksen puheenjohtaja ja muut varsinaiset jäsenet ja varajäsenet erovuoroisten tilalle; valitaan yksi tai kaksi tilintarkastajaa ja heille varatilintarkastajat. Päivän aikataulu: lounas klo syyskokous klo Mistä rakkaus alkaa? musiikkikomedia Varkauden teatteri klo 13 (esityksen väliajalle on varattu kahvitarjoilu) Kokous- ja virkistymispäivän omavastuu kyyteineen on jäsenille 15 euroa ja ei-jäsenille 30 euroa, joka maksetaan yhdistyksen tilille FI mennessä, viitteeksi syyskokous ja osallistujan nimi. Syyskokoukseen ilmoittautuminen mennessä Anna-Kaisa Asikaiselle p tai

3 SYYSKOKOUKSEN LINJA-AUTOKYYDIT Etelä-Savon suunnalta bussi lähtee Ristiinasta klo 8.40 Mikkelin matkakeskus klo 9 Juvan ABC klo 9.30 Pohjois-Savon bussi lähtee Kiuruveden linja-autoasemalta klo 7.45 Iisalmen linja-autoasema klo 8.15 Kuopio Maljalahdenkatu klo 9.20 Leppävirran linja-autoasema klo 10 ILONAN PÄIVÄN KUULUMISET Valtakunnallista mielenterveysomaisten päivää vietettiin perinteisesti Ilonan päivänä Kuopion kansalaisopistolla oli oman elämäntarinansa kertomassa Sarianna Vaara, jonka äiti sairasti psyykkisesti. Sariannan tarina oli voimaannuttavaa kuultavaa ja hieno esimerkki siitä, että läheisen sairauden ei tarvitse määritellä koko omaisen elämää tai elämänkulkua. Sariannan tarina oli mahdollisuus kuulla ympäri toimialuettamme omaan kotiin tietokonevälitteisesti. Iloitsemme siitä, että moni alueellamme ilmestyvä paikallislehti julkaisi kirjoittamamme mielipidekirjoituksen Oikeudesta omiin tunteisiin. OMA ry:n yksi tehtävä on edunvalvonta, joka tarkoittaa mm. asioiden julkituomista. Soisalon Seudussa oli puolen sivun artikkeli mielenterveysomaisista, mihin oli haastateltu myös yhtä omaista. Artikkelin voi käydä lukemassa meidän kotisivuilta omary.fi -> jäsenyys -> jäsenkirjeet.

4 Oikeudesta omiin tunteisiin Läheisen oireillessa tai sairastuessa psyykkisesti myös omaisen maailma voi mullistua. Sairastuminen voi herättää tuttuja ja ennen kokemattomia tunteita hämmennyksestä turvattomuuteen uudenlaisen arjen ja neuvottomuuden keskellä. Läheisen sairaus tuo tullessaan surua, vihaa, katkeruutta, häpeää, pelkoa. Tunteita, jotka ovat haastavia käsitellä monelle meistä, olimme sairastuneita tai terveitä. Omien tunteiden havainnoiminen ja käsitteleminen vaatii rohkeutta. Omainen saattaa alkaa peitellä omia tunteitaan itseltä ja läheisiltään. Sairastuneen ja omaisen tunteet saattavat lähteä kulkemaan samaa polkua käsi kädessä eteenpäin. Enää tunteita ei määritelläkään itsenäisesti, vaan omat tunnetilat vaihtelevat sairastuneen tunnetilojen mukaan. Tunnemaailma kaventuu ja ilo ei ole välttämättä tunnu sallitulta silloin, kun läheisellä on vaikeampi ajanjakso elämässä. Läheisen sairauden ei tule määrittää koko omaisen elämää, vaikka se olisikin pysyvä osa arkea. Meistä jokainen voi päättää, kuinka suuren merkityksen läheisen sairaudelle antaa omassa elämässään. Omien rajojen löytäminen ja tunnistaminen ei välttämättä ole helppoa. Tunnetilat voivat vaihdella hyvinkin voimakkaasti ja ein sanominen läheiselle tai itselle voi tuntua mahdottomalta. Oman elämän eläminen ja siitä nauttiminen, ei kuitenkaan tarkoita sitä, että rakastaisi tai välittäisi vähemmän sairastuneesta lähimmäisestään. Omat tunteet saattavat välillä yllättää, hämmentää ja aiheuttaa jopa häpeää. Oikeanlaisia tai vääriä tunteita ei kuitenkaan ole olemassa. Kaikki tunteet ovat aitoja, oikeita ja sallittuja. Meistä jokaisella on oikeus omiin tunteisiin ja ajatuksiin.

5 MIELENTERVEYSVIIKOLLA TAPAHTUU Valtakunnallisen mielenterveysviikon tarkoituksena on nostaa esiin ajankohtaisia mielenterveyteen liittyviä teemoja, tuoda esille epäkohtia, tehdä parannusehdotuksia ja vaikuttaa asenteisiin. OMA ry järjestää monenlaisia tapahtumia toimialueella mm. laulaja Kristian Meurman musisoi ja kertoo elämästään kaksisuuntaisen mielialahäiriön kanssa Iisalmessa ja Mikkelissä, omaiskahvila erinomainen on Kiuruvedellä ja Mikkelissä. Onnea ongitaan Mäntyharjulla ja koko alueellamme on mahdollista kuulla luento luonnon vaikutuksesta hyvinvointiin. KUOPION KANSALAISOPISTON ETÄLUENTO KOKO TOIMIALUEELLEMME Torstaina klo Terveyttä ja hyvinvointia luonnosta ja luontoliikunnasta, Metsähallituksen projektipäällikkö Kati Vähäsarja. Puistokartano B059 Opintosali, Puistokartano 20, Kuopio Luennot välitetään samanaikaisina etäluentoina Juankoskelle, Kaaville, Nilsiään ja Rautavaaralle. Etäluennoille on ennakkoilmoittautuminen välttämätöntä! Luentoja on myös mahdollista kuunnella kotoa käsin! Joten koko toimialueemme omaisilla on mahdollisuus kuulla luennot. Luennon seuraamiseksi kotikoneeltasi tarvitset toimivan nettiyhteyden (yli 1/1 mb/s), kaiuttimet tai kuulokkeet. Huomioi, että esimerkiksi mobiililiittymien nopeus voi vaihdella ilmoitetusta maksiminopeudesta paljonkin. Kotona etäluentoa vastaanottava osallistuja: Etäluennolla ennakkoon ilmoittautuneille lähetetään sähköpostitse tarkemmat ohjeet luennon seuraamiseksi kotoa käsin. Ilmoittautuessa muista mainita, että osallistut etäluennolle kotoa. Etäluennolle ilmoittautuminen Kuopion kansalaisopisto puh

6 UNELMAKEITAAT KUOPIOSSA JA VARKAUDESSA Mistä unelmoit? Uskallatko unelmoida? Haluatko saada voimavarasi ja kykysi käyttöön? Meillä kaikilla on unelmia, mutta harva meistä uskaltaa uskoa siihen, että unelmista voi tulla totta. Kuitenkin juuri unelmat kantavat meitä eteenpäin elämässä. Työskentely omien unelmien toteuttamiseksi voi olla elämäsi käännekohta. Anna itsellesi aikaa omien unelmiesi ja haaveittesi löytämiseen. Työskentelemme kahtena päivänä pienryhmässä 3 tuntia kerrallaan. Työskentelyn ensimmäisenä päivänä tehdään Mielen Kartta ja toisena päivänä Voimavara -kartoitus. Kurssit ovat maksuttomia ja siellä tarjotaan kahvi/tee. Ti ke klo Paikka: Kuopion Klubitalo, Kasarmikatu 2, 1. krs. Ilmoittautumiset mennessä Tuula Laitiselle p tai tuula.laitinen@mtkl.fi. ma ti klo 12 15, Paikka: Vammel talo, Ahlströminkatu 12 Varkaus Ilmoittautumiset mennessä Tuula Laitiselle p tai tuula.laitinen@mtkl.fi Ryhdy kuuntelemaan unelmiasi ja kulkemaan niitä kohti! Ensimmäinen askel on varata paikkasi unelmakeitaaseen ottamalla meihin yhteyttä! Unelmakeitaaseen pääsee kerrallaan max. 15 osallistujaa.

7 HYVÄ ARKI LAPSIPERHEILLE Hyvä arki -kurssi Kuopion alueella asuville lapsiperheille, joissa toinen tai molemmat vanhemmista ovat pitkään jatkuneiden mielenterveysongelmien vuoksi poissa työelämästä tai opinnoista. Mielenterveyden keskusliitto järjestää monimuotoisen sopeutumisvalmennuskurssin, joka rakentuu kolmesta avojaksosta, perheviikonlopusta sekä niiden välille sijoittuvista ryhmä- ja perhetapaamisista. Omaisille ja läheisille järjestetään lisäksi oma ryhmä. AVOJAKSOT (jaksoille osallistuu psyykkisesti sairastunut vanhempi tai vanhemmat) 1. jakso kello jakso kello jakso kello 9 15 PERHEVIIKONLOPPU (koko perhe osallistuu) OMAISTEN RYHMÄ (omaisten ryhmään osallistuvat puolisot, omaiset tai joku muu läheinen) (yht. 10 tuntia) MUUT RYHMÄ- ja PERHETAPAAMISET sovitaan ryhmän alussa. TAVOITTEENA ON edistää perheen hyvinvointia yhdistäen vertaistukea, ammatillisuutta ja kokemukseen perustuvaa asiantuntemusta. lisätä ymmärrystä mielenterveysongelmien vaikutuksista vanhemmuuteen ja lapsiin sekä kertoa keinoista, joiden avulla vanhemmat voivat tukea lastensa kehitystä. omaisten ja läheisten tukeminen. KURSSI TARJOAA tilaa ja aikaa keskustelulle ja yhdessäololle sekä mahdollisuuden jakaa kokemuksia toisten lapsiperheiden kanssa keinoja ja tukea omien vahvuuksien ja voimavarojen kartuttamiseen uusia kokemuksia erilaisen toiminnan, liikunnan ja yhdessä tekemisen kautta.

8 KUSTANNUKSET Kurssi on RAY:n rahoittama ja osallistujille maksuton. Matkakustannukset korvataan edullisimman vaihtoehdon mukaisesti ja lastenhoito järjestetään tarvittaessa. Avojaksojen aikana osallistujille tarjotaan aamu- ja iltapäiväkahvi sekä lounas. Perheviikonloppu sisältää majoituksen ja täysihoidon Tiedustelut ja hakulomakkeen tilaus: tai p Hakulomake liitteineen lähetetään viimeistään osoitteeseen: Mielenterveyden keskusliitto / Merja Smahl Teletie 4 6 E, Kuopio TUETTU LOMA KUNNONPAIKASSA Omaisille järjestetään tuettu loma Lepoa hoivaamisesta yhteistyössä MTLH:n (Maaseudun terveys- ja lomahuolto) kanssa Kylpylähotelli Kunnonpaikassa Siilinjärvellä, Jokiharjuntie Vuorela. Omavastuu 20,00 /vrk/hlö, sisältäen täysihoidon ja vapaa-ajan ohjelman. Tuettu loma voidaan myöntää hakijalle joka toinen vuosi. Vastaava omaistyöntekijä Tiina on tavattavissa. Lomalle voi osallistua omaisen mukana myös kuntoutuja. Hakuaika päättyy Hakulomakkeen voi tulostaa netistä mtlh.fi -> lomatuen haku -> tulostettava ja postitettava lomatukihakemus. Mikäli haluat, että lomake postitetaan kotiisi tai tarvitset neuvoa lomatukihakemuksen täyttämiseen soita Anna-Kaisalle p Tuettu loma voidaan myöntää hakijalle joka toinen vuosi.

9 Anna-Kaisa, Minna ja Tiina toivottavat voimia arkeen Mikko Perkoilan syksyisen runon sanoin Tervaleppä kumartaa yli rannan kivisen Kohta lehden viimeisenkin aika tullut on Työnnän veteen soutuveneen Lähden soutamaan Syksyiselle järvelle verkot kokemaan Ei syksy ole surua eikä kuolemaa Pitkän kesän jälkeen luonto levon saa Järvi menee riitteeseen Metsä hiljenee Pian luontoäiti vetää lumipeiton korvilleen. Kuulakkaassa ilmassa Jo talven tulon aavistan Ei saaliistakaan väliä kun koen tunnelman Kylmä vesi kohmeeseen jos sormet saanut on Eipä haittaa rannalle teen pienen nuotion Ei syksy ole surua... Ei syksy ole surua eikä kuolemaa Pitkän kesän jälkeen luonto levon saa Jänis tekee jälkiään Järven peittää jää Luontoäiti peiton alla kääntää kylkeään.

10 OMA ry:n TOIMINTAKALENTERI syksy 2014 IISALMI ma klo 13 laulaja Kristian Meurman musisoi ja kertoo elämästään kaksi-suuntaisen mielialahäiriön kanssa Iisalmen Kulttuurikeskus Eino Säisä-Sali ja klo 18 hän esiintyy Luma-keskuksen Porovesi-salissa. Avoin omaisten ryhmä tiistaisin klo 17 Louhentupa Kirkonsalmentie 29, ohjaajana Merja Leinonen p ti pe klo 11 omaisten ja kuntoutujien yhteinen joulujuhla Louhentuvalla JUANKOSKI to klo Terveyttä ja hyvinvointia luonnosta ja luontoliikunnasta Metsähallituksen projektipäällikkö Kati Vähäsarja Etäluentona Kaupungintalon auditoriossa, Juankoskentie 13. Etäluennoille ilmoittautuminen Koillis-Savon kansalaisopiston toimipisteen aukioloaikoina puh KAAVI to klo Terveyttä ja hyvinvointia luonnosta ja luontoliikunnasta, Metsähallituksen projektipäällikkö Kati Vähäsarja. Etäluentona Kunnantalon valtuustosalissa, Kaivotie 1. Etäluennoille ilmoittautuminen Koillis-Savon kansalaisopiston toimipisteen aukioloaikoina puh

11 KIURUVESI ke klo Omaiskahvila erinomainen päiväkeskus Leppäkertussa, Koulukkaantie 3 ke klo 17 Omaisen oikeus omaan elämään? Luentoja keskustelutilaisuus, jossa alustajana vastaava omaistyöntekijä Tiina Puranen. KUOPIO su klo 18 Kynttilähartaus heidän muistoksi, jotka eivät jaksaneet elää Pyhän Johanneksen kirkossa, Kellolahdentie 8 to klo Terveyttä ja hyvinvointia luonnosta ja luontoliikunnasta, Metsähallituksen projektipäällikkö Kati Vähäsarja. Puistokartano B059 Opintosali, Puistokartano 20, Kuopio Avoin omaisten vertaisryhmä nuorille aikuisille joiden vanhempi, sisar tai puoliso oireilee tai on sairastunut psyykkisesti klo 17 Majakka, Teletie 4-6 E ma ma NILSIÄ to klo Terveyttä ja hyvinvointia luonnosta ja luontoliikunnasta, Metsähallituksen projektipäällikkö Kati Vähäsarja. Etäluentona virastotalon sali, Nilsiäntie 78. Etäluennoille ilmoittautuminen Koillis-Savon kansalaisopiston toimipisteen aukioloaikoina puh

12 RAUTAVAARA to klo Terveyttä ja hyvinvointia luonnosta ja luontoliikunnasta, Metsähallituksen projektipäällikkö Kati Vähäsarja. Etäluentona kunnantalon valtuustosali, Koulutie 1. Etäluennoille ilmoittautuminen Koillis-Savon kansalaisopiston toimipisteen aukioloaikoina puh JUVA ke klo 18 Linnun kokoinen kuvaa syömishäiriöstä kärsivän häviävän pientä identiteettiä, huolimatta siitä onko ongelmana yli- vai alipaino. Keskustelutilaisuus, jossa on edustettuina kokijan, läheisten ja ammattihenkilön näkökulma. Alustajana psykoterapeutti, mielenterveyshoitaja Ulla Valtonen. Monitoimitalo Sampola nuorisotilat, Hiihtäjäntie 3 MIKKELI ti klo 18 Laulaja Kristian Meurman musisoi ja kertoo elämästään kaksisuuntaisen mielialahäiriön kanssa. Päämajakoulun juhlasali. Liput 5 euroa. Ennakkomyynti: Mielenmaja ja Virike ry, Päämajankuja 1 to klo Terveyttä ja hyvinvointia luonnosta ja luontoliikunnasta, Metsähallituksen projektipäällikkö Kati Vähäsarja. Etäluentona Kuopiosta. Estery-talo, Otto Mannisen katu 4. ti klo Ikuisesti minun -tarina, jossa intohimoinen rakastaminen päättyy intohimoiseksi omistamiseksi ja väkivallaksi. Teatteriryhmä väkivahva. Teatteriesityksen jälkeen avoin keskustelutilaisuus. Paikalla OMA ry sekä väkivaltatyön

13 hankkeiden esittelyä. Mikkelin keskussairaalan auditorio, Porrassalmenkatu to klo Omaishoitajien Iltamat 50-luvun henkeen Ohjelmassa:Muistojen kosketus - Omaishoitajien teatteriryhmä Virtapiiri, Blue Diamond-duo 50-luvun tanssimusiikkia. Jos kätköistäsi löytyy vielä 50-luvun asusteita, voit halutessasi pukeutua niihin. Ilmoittautumiset mennessä SPR:n toimisto p Iltamat Vanhalla Sotkulla Jääkärinkatu 9 Omaiskahvila erinomainen on kohtaamispaikka, jossa voi jutella OMA ry:n työntekijän kanssa kahvikupposen ääressä. OMA ry tarjoaa kahvit. Moision sairaalan kanttiinissa torstaisin klo MÄNTYHARJU pe klo Onnenongintaa-Elämäniloa Savosta. Ohjelmassa musiikkia, huolinukkejen tekoa, maalausta ja muuta hyvän mielen ohjelmaa. Mäntyharjun kirjasto, Lääkärinkuja 2. SAVONLINNA ma klo 18 Taideterapiaa Ritva Peltosen ohjaamana LinnaKlubi, Haapavedentie 13 Muistathan, että tapahtumiin ja ryhmiin voi vapaasti osallistua yli kuntarajojen! Mikäli tiedät jonkun, joka hyötyisi toiminnastamme, tartu hihasta ja pyydä mukaan. Seuraa lehtien muistiopalstoja, kotisivujamme omary.fi ja Facebookia.

14 KUOPION TOIMISTO Teletie 4-6 E, Kuopio (Majakka) vastaava omaistyöntekijä Tiina Puranen p järjestösihteeri Anna-Kaisa Asikainen p MIKKELIN TOIMISTO Otto Mannisenkatu 4, Mikkeli (Estery-talo) omaistyöntekijä Minna Kurvinen p

JÄSENKIRJE 4/2015. Valokuvan on ottanut vastaava omaistyöntekijä Tiina

JÄSENKIRJE 4/2015. Valokuvan on ottanut vastaava omaistyöntekijä Tiina JÄSENKIRJE 4/2015 Valokuvan on ottanut vastaava omaistyöntekijä Tiina KOKOUSKUTSU Arvoisa yhdistyksemme jäsen, Tervetuloa OMA ry:n sääntömääräiseen syyskokoukseen Puijon Majalle lauantaina 14.11.2015 klo

Lisätiedot

Anna-Kaisa, Minna ja Tiina

Anna-Kaisa, Minna ja Tiina JÄSENKIRJE 3/2014 Tervehdys, Kesäkuun kylmyydestä ja heinäkuun helteistä on siirrytty elokuun vielä lämpimiin, mutta hieman jo pimeneviin iltoihin. Kesälomat on vietetty ja me OMA ry:n työntekijät olemme

Lisätiedot

Olin ennakkoluuloinen ja epäilin ventovieraiden kommunikointia näkemättä toisia. Ne hälvenivät heti ensimmäisestä kerrasta lähtien.

Olin ennakkoluuloinen ja epäilin ventovieraiden kommunikointia näkemättä toisia. Ne hälvenivät heti ensimmäisestä kerrasta lähtien. JÄSENKIRJE 1/2014 Talvinen tervehdys OMA ry:n jäsen, Vuosi on vaihtunut ja sen myötä myös talvi saapunut. Viime päivät ovat pakkasen purevuudesta olleet ihanan aurinkoisia, joten toivottavasti säteet ovat

Lisätiedot

Hyvät OMA ry:läiset! Oikein hyvää alkanutta vuotta 2015 kaikille! Markku Kiljander

Hyvät OMA ry:läiset! Oikein hyvää alkanutta vuotta 2015 kaikille! Markku Kiljander JÄSENKIRJE 1/2015 Hyvät OMA ry:läiset! Niin on vuosi vaihtunut vuodeksi 2015 ja allekirjoittaneen osalta se merkitsee taakse jäänyttä puheenjohtajuutta. Vuodet menivät äkkiä ja taisi tulla kaikkiaan lähes

Lisätiedot

Tervetuloa OMA ry:n sääntömääräiseen kevätkokoukseen Lapinlahdelle lauantaina 5.4.2014

Tervetuloa OMA ry:n sääntömääräiseen kevätkokoukseen Lapinlahdelle lauantaina 5.4.2014 JÄSENKIRJE 2/2014 Hyvä OMA ry:n jäsen, KOKOUSKUTSU Arvoisa yhdistyksemme jäsen, Tervetuloa OMA ry:n sääntömääräiseen kevätkokoukseen Lapinlahdelle lauantaina 5.4.2014 Kokouksessa käsiteltäviä ja vahvistettavia

Lisätiedot

JÄSENKIRJE 3/2015. Valokuvan on ottanut omaisneuvojamme Johanna Björn

JÄSENKIRJE 3/2015. Valokuvan on ottanut omaisneuvojamme Johanna Björn JÄSENKIRJE 3/2015 Valokuvan on ottanut omaisneuvojamme Johanna Björn Hyvä OMA ry:n jäsen Tänä kesänä aurinko ei hellinyt meitä paisteellaan ennen kuin nyt elokuussa. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

Lisätiedot

JÄSENKIRJE 1/2016. Valokuvan on ottanut järjestösihteeri Anna-Kaisa

JÄSENKIRJE 1/2016. Valokuvan on ottanut järjestösihteeri Anna-Kaisa JÄSENKIRJE 1/2016 Valokuvan on ottanut järjestösihteeri Anna-Kaisa Talvinen tervehdys! Vuosi on vaihtunut ja pakkanen paukkuu. Olemme palanneet työn ääreen villasukat viuhuen. Haimme RAY:ltä lisärahoitusta,

Lisätiedot

JÄSENKIRJE 2/2015. Kansikuvan on ottanut yhteistyökumppanimme Ismo Linnus, Neuroliiton järjestösuunnittelija.

JÄSENKIRJE 2/2015. Kansikuvan on ottanut yhteistyökumppanimme Ismo Linnus, Neuroliiton järjestösuunnittelija. JÄSENKIRJE 2/2015 Kansikuvan on ottanut yhteistyökumppanimme Ismo Linnus, Neuroliiton järjestösuunnittelija. Hyvä OMA ry:n jäsen KOKOUSKUTSU Tervetuloa OMA ry:n sääntömääräiseen kevätkokoukseen lauantaina

Lisätiedot

Omaisnäkökulma psyykkiseen sairastamiseen 25.3.2015. kokemusasiantuntija Hilkka Marttinen omaisten tuki- ja neuvontatyöntekijä Johanna Puranen

Omaisnäkökulma psyykkiseen sairastamiseen 25.3.2015. kokemusasiantuntija Hilkka Marttinen omaisten tuki- ja neuvontatyöntekijä Johanna Puranen Omaisnäkökulma psyykkiseen sairastamiseen 25.3.2015 kokemusasiantuntija Hilkka Marttinen omaisten tuki- ja neuvontatyöntekijä Johanna Puranen Jämsänkatu 2, Vallila FinFami Uusimaa ry Omaiset mielenterveyden

Lisätiedot

KUNTOSAVOTTA-HANKKEEN RYHMÄTOIMINNOT TALVI -KEVÄT 2010 (MUUTOKSET JA LISÄYKSET MAHDOLLISIA)

KUNTOSAVOTTA-HANKKEEN RYHMÄTOIMINNOT TALVI -KEVÄT 2010 (MUUTOKSET JA LISÄYKSET MAHDOLLISIA) Kuntosavotta-hanke 1/8 5.3.2010 KUNTOSAVOTTA-HANKKEEN RYHMÄTOIMINNOT TALVI -KEVÄT 2010 (MUUTOKSET JA LISÄYKSET MAHDOLLISIA) ILMOITTAUTUMINEN KERRALLA SAMAN PALVELUNTARJOAJAN KAIKKIN KERTOIHIN www.laari.info

Lisätiedot

JÄSENKIRJE 3/2016 JÄSENKIRJE 1/2019. valokuva: järjestösuunnittelija Anna-Kaisa

JÄSENKIRJE 3/2016 JÄSENKIRJE 1/2019. valokuva: järjestösuunnittelija Anna-Kaisa JÄSENKIRJE 3/2016 JÄSENKIRJE 1/2019 valokuva: järjestösuunnittelija Anna-Kaisa Sisällys UUSI VUOSI 2019... 1 TUETTU LOMA... 2 AVITA KAVERIA KOULUTUS... 3 OMAISNEUVONTA... 4 PUHELINRYHMÄT... 5 OLKA -JÄRJESTÖPISTE

Lisätiedot

HYVÄ ARKI LAPSIPERHEILLE - sopeutumisvalmennus

HYVÄ ARKI LAPSIPERHEILLE - sopeutumisvalmennus HYVÄ ARKI LAPSIPERHEILLE - sopeutumisvalmennus Outi Ståhlberg outi.stahlberg@mtkl.fi 050 3759 199 Laura Barck laura.barck@mtkl.fi 050 4007 605 Mielenterveyden keskusliitto, kuntoutus ja sopeutumisvalmennus

Lisätiedot

FinFami Uusimaa ry Omaiset mielenterveyden tukena

FinFami Uusimaa ry Omaiset mielenterveyden tukena FinFami Uusimaa ry Omaiset mielenterveyden tukena Perustettu 1988. Toiminta alkanut vertaisryhmäperiaatteella. Tällä hetkellä 15 työntekijää. STEA:n tuella. Jämsänkatu 2, Vallila Toiminnan tavoitteet Lisätä

Lisätiedot

A-Kiltojen Liiton syyspäivät ja syyskokous

A-Kiltojen Liiton syyspäivät ja syyskokous A-Kiltojen Liiton syyspäivät ja syyskokous 24. 25.10.2015 Kylpylähotelli Kunnonpaikka, Siilinjärvi Kokouksen asialista on tämän kutsun liitteenä. A-Kiltojen Liitto ry:n syyspäivät pidetään 24. 25.10.2015

Lisätiedot

Omaisyhdistys satakuntalaisille

Omaisyhdistys satakuntalaisille Omaisyhdistys satakuntalaisille 5.2.2015 Perustettu 2009 Hallituskatu 10 28100 Pori Toiminnanohjaaja Jaakko Viitala Tammikuu 2015 Isolinnankatu 16 28100 Pori Toiminnanjohtaja Elina Uusivuori Henkilöstö

Lisätiedot

Aurinkoinen, kesäinen tervehdys kaikille!

Aurinkoinen, kesäinen tervehdys kaikille! Jäsenkirje 3/2014 Aurinkoinen, kesäinen tervehdys kaikille! Vaikka saamme vielä nauttia kesästä, yhdistyksen syyskausi lähtee täysin purjein käyntiin jo elokuussa. Kuukausittaiset jäsenillat kutsuvat omine

Lisätiedot

KUNTOUTUSTA JA TUETTUJA LOMIA OMAISHOITAJILLE

KUNTOUTUSTA JA TUETTUJA LOMIA OMAISHOITAJILLE KUNTOUTUSTA JA TUETTUJA LOMIA OMAISHOITAJILLE 26.3.2018 MERJA JÄNTTI TOIMINNANSUUNNITELIJA TALOUDEN JA TOIMINNAN TUKI SOSIAALI- JA TERVEYSTOIMIALA KELAN KUNTOUTUSKURSSIT KENELLE: KAIKENIKÄISILLE OMAISHOITAJINA

Lisätiedot

Lokakuun kuukausitiedote

Lokakuun kuukausitiedote Lokakuun kuukausitiedote Muistiyhdistyksen toimitilat ovat osoitteessa Pakkahuoneenkatu 15 A 5, 3.krs. (ellei toisin mainita), 90100 Oulu. Osaan tilaisuuksista ja ryhmistä on ilmoittautuminen. Lisätietoja

Lisätiedot

Tervetuloa rippikouluun!

Tervetuloa rippikouluun! Tervetuloa rippikouluun! Pakilan seurakunnan rippikoulut 2015 Tervetuloa Pakilan seurakunnan rippikouluun! Ja onnittelut jo valmiiksi; täytät 15 vuotta vuonna 2015! Olet siis mitä parhaassa ripari-iässä.

Lisätiedot

Elämyksiä luonnosta 2015 Yyterin Kylpylähotelli, Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry (MTLH) (malliohjelma)

Elämyksiä luonnosta 2015 Yyterin Kylpylähotelli, Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry (MTLH) (malliohjelma) Elämyksiä luonnosta 2015 Yyterin Kylpylähotelli, Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry (MTLH) (malliohjelma) Maanantai Kylpylä avoinna Klo 15.00- Majoittuminen hotelliin Tiistai Klo 09.00-10.00 Tuloinfo.

Lisätiedot

Vertaistukiryhmät läheisen kuolemasta selviytymiseen 2015

Vertaistukiryhmät läheisen kuolemasta selviytymiseen 2015 Vertaistukiryhmät läheisen kuolemasta selviytymiseen 2015 Sisällysluettelo Vertaistukiryhmät läheisen kuolemasta selviytymiseen... 3 Kenelle Tavoitteet Menetelmät Toteutus Valtakunnalliset intensiivikurssit...

Lisätiedot

Syksyn hehku on lupaus tulevasta. Auringon kulta syksyn lehdissä kantaa talven yli kevääseen.

Syksyn hehku on lupaus tulevasta. Auringon kulta syksyn lehdissä kantaa talven yli kevääseen. Mikkelin seudun Kehitysvammaisten Tuki ry Jäsentiedote 2/2014 www.mikkelinkvtuki.fi Mikkelin seudun Kehitysvammaisten Tuki ry Jäsentiedote 2/2015 www.mikkelinkvtuki.fi Syksyn hehku on lupaus tulevasta.

Lisätiedot

JÄSENKIRJE 1/ Vielä on ulkona vilakkaa, etenkin varjossa, eli laittakaa useampia vaatekerroksia, joita voi tarvittaessa vähentää.

JÄSENKIRJE 1/ Vielä on ulkona vilakkaa, etenkin varjossa, eli laittakaa useampia vaatekerroksia, joita voi tarvittaessa vähentää. JÄSENKIRJE 1/2017 Sisällys 1. Kevättä ja kesää kohti... 2 2. lta... 2 3. Jäsenmaksu, jäsenlajit ja jäsenedut... 3 4. Sääntömääräinen kevätkokous... 4 5. Tulevia tapahtumia... 5 JÄSENKIRJE 1/2017 2 1. Kevättä

Lisätiedot

Yhdessä enemmän. Ei jätetä ketään yksin.

Yhdessä enemmän. Ei jätetä ketään yksin. Yhdessä enemmän Ei jätetä ketään yksin. Tukea. Toivoa. Mukana. Ilona. Vapaaehtoistoiminta ja auttaminen tuottavat iloa ja tekevät onnelliseksi Onnelliseksi voit tehdä monella tavalla. Yksi tapa on tulla

Lisätiedot

JÄSENKIRJE 1/2017. Rauman MTY Friski Tuult ry. Eteläkatu 7 A 4-5, Rauma puh. (02) ,

JÄSENKIRJE 1/2017. Rauman MTY Friski Tuult ry. Eteläkatu 7 A 4-5, Rauma puh. (02) , JÄSENKIRJE 1/2017 Rauman MTY Friski Tuult ry Eteläkatu 7 A 4-5, 26100 Rauma puh. (02) 821 1065, www.friskituult.fi, friski@friskituult.fi Sisällys Sääntömääräinen Kevätkokous... 2 Kirpputori matka Poriin

Lisätiedot

Koulutuksellista toimintaa. Kevät-kesä 2019

Koulutuksellista toimintaa. Kevät-kesä 2019 Koulutuksellista toimintaa Kevät-kesä 2019 28.3.2019 2 Hyvän mielen talon järjestämät koulutukset ovat maksuttomia, ellei koulutuksen kohdalla toisin mainita. HYVINVOINTIA TUKEVAT KOULUTUKSET Mielenterveyden

Lisätiedot

Yhdistyksen toiminnasta vireyttä, virtaa ja vertaistukea

Yhdistyksen toiminnasta vireyttä, virtaa ja vertaistukea Yhdistyksen toiminnasta vireyttä, virtaa ja vertaistukea Mikkelin seudun Omaishoitajat ja Läheiset Maarit Väisänen OMAISHOITO MIKKELISSÄ Valtakunnallisiin arvioihin perustuen Mikkelissä on n. 3000 omaishoitajaa,

Lisätiedot

Mikkelin seudun Kehitysvammaisten Tuki ry Jäsentiedote 2/2014

Mikkelin seudun Kehitysvammaisten Tuki ry Jäsentiedote 2/2014 Mikkelin seudun Kehitysvammaisten Tuki ry Jäsentiedote 2/2014 www.mikkelinkvtuki.fi Syksy, ole tervetullut nyt koivut keltakultaa loistaa auringossa, pihlajat on pelkkää purppuraa ja vaahterassa ruskalehdet

Lisätiedot

Tampereen Seudun Atopiayhdistys. Jäsenkirje syksy 2014

Tampereen Seudun Atopiayhdistys. Jäsenkirje syksy 2014 Tampereen Seudun Atopiayhdistys Jäsenkirje syksy 2014 Syyskokous / jäsentapaaminen Aika Torstai 30.10.2014 klo 18.00 Paikka Tampereen Pääkirjasto Metso 2. krs, kokoushuone Kokouksessa käsitellään syyskokoukselle

Lisätiedot

KYS:n synnytysvalmennus Valmennus on tarkoitettu ensisijaisesti ensisynnyttäjälle ja heidän tukihenkilölleen.

KYS:n synnytysvalmennus Valmennus on tarkoitettu ensisijaisesti ensisynnyttäjälle ja heidän tukihenkilölleen. Raskausajan valmennukset Suuhygienistin ja fysioterapeutin valmennus Suuhygienisti ohjaa suun hyvinvointiin liittyvistä asioista. Fysioterapeutin valmennuksessa opastetaan ergonomiasta, raskausajan liikunnasta

Lisätiedot

Jytyn Itä-Suomen alueen Työhyvinvointipäivät

Jytyn Itä-Suomen alueen Työhyvinvointipäivät Jytyn Itä-Suomen alueen Työhyvinvointipäivät Aika ja paikka 6. - 7.5.2017 Scandic Kuopio Satamakatu 1, Kuopio Kohderyhmä Jytyn jäsenet Itä-Suomen alueelta OHJELMA Lauantai 6.5. 09.30-10.15 10.15-10.30

Lisätiedot

Mielenterveysongelmien vaikutus omaisten vointiin

Mielenterveysongelmien vaikutus omaisten vointiin Mielenterveysongelmien vaikutus omaisten vointiin EUFAMI (European Federation of Family Associations of People w ith Mental Illness) 2014 Tutkimukseen osallistui 1111 omaista ympäri Eurooppaa, joista 48

Lisätiedot

liite 1/8.2.2007 Varkauden Sotainvalidien TOIMINTASUUNNITELMA V. 2007

liite 1/8.2.2007 Varkauden Sotainvalidien TOIMINTASUUNNITELMA V. 2007 1 liite 1/8.2.2007 Varkauden Sotainvalidien TOIMINTASUUNNITELMA V. 2007 Neuvontapalvelu: Huolehditaan yhdessä Kyyhkylän kuntoutussairaalan palveluneuvojan kanssa siitä, että jokainen osaston jäsen, puoliso

Lisätiedot

Aloitamme yhdistyksemme toimintoja kerhojen, liikuntaryhmien, laskiaisretken ja vuosikokouksen merkeissä.

Aloitamme yhdistyksemme toimintoja kerhojen, liikuntaryhmien, laskiaisretken ja vuosikokouksen merkeissä. Pohjois-Savon AVH-yhdistys JÄSENKIRJE Tulliportinkatu 52 (II kerros) 1/2016 70110 KUOPIO 15.1.2016 HYVÄT JÄSENET Aloitamme yhdistyksemme toimintoja kerhojen, liikuntaryhmien, laskiaisretken ja vuosikokouksen

Lisätiedot

Mistä saa tietoa, tukea ja palveluja?

Mistä saa tietoa, tukea ja palveluja? Mistä saa tietoa, tukea ja palveluja? Kunnan muistihoitajat ja -koordinaattorit Muistihoitajat ja -koordinaattorit ovat muistisairaan ja hänen perheensä tukemiseen koulutettuja terveydenhuollon ammattilaisia.

Lisätiedot

Auttava omainen hankkeen esittely Varsinais-Suomen mielenterveysomaiset Finfami ry / Auttava omainen -hanke

Auttava omainen hankkeen esittely Varsinais-Suomen mielenterveysomaiset Finfami ry / Auttava omainen -hanke Jussi Ranta Projektityöntekijä Markku Santavuori Vertaisneuvoja Auttava omainen hankkeen esittely Varsinais-Suomen mielenterveysomaiset Finfami ry / Auttava omainen -hanke 12.11.2015 Varsinais-Suomen Mielenterveysomaiset

Lisätiedot

Mikkelin seudun Muisti ry. Porrassalmenkatu Mikkeli Taru Vartiainen

Mikkelin seudun Muisti ry. Porrassalmenkatu Mikkeli   Taru Vartiainen Mikkelin seudun Muisti ry Porrassalmenkatu 26 50100 Mikkeli www.mikkelinseudunmuisti.fi Taru Vartiainen 16.5.2018 Valtakunnallinen kattojärjestö, johon kuuluu 44 paikallisyhdistystä Mikkelin alueen paikallisjärjestö

Lisätiedot

JÄSENKIRJE 2/2013 FORSSAN SEUDUN YRITTÄJÄNAISET RY 13.9.2013

JÄSENKIRJE 2/2013 FORSSAN SEUDUN YRITTÄJÄNAISET RY 13.9.2013 JÄSENKIRJE 2/2013 13.9.2013 FORSSAN SEUDUN YRITTÄJÄNAISET RY Syksyn tuuli jo puissa puhaltelee ja on tullut aika ryhtyä hommiin. Syksyn toimintakalenteriin on koottu tuttuun tapaan yritysvierailuja ja

Lisätiedot

ampereen seudun Atopiayhdistys

ampereen seudun Atopiayhdistys ampereen seudun Atopiayhdistys Jäsenkirje syksy 2011 Syyskokous/ jäsentapaaminen Aika Torstaina 27.10.2011 klo 17.30 Paikka IHOPISTE, Hämeenkatu 25 B 4 krs. Kokouksessa käsitellään syyskokoukselle kuuluvat

Lisätiedot

1.ASKEL HYVINVOINTIJAKSOT OTA TALTEEN! OTA 1.ASKEL HYVINVOINTIISI. HYVINVOINTIJAKSOT AIKUISILLE HYVINVOINTIJAKSOT PERHEILLE. Hyvinvointijaksot 2014 1

1.ASKEL HYVINVOINTIJAKSOT OTA TALTEEN! OTA 1.ASKEL HYVINVOINTIISI. HYVINVOINTIJAKSOT AIKUISILLE HYVINVOINTIJAKSOT PERHEILLE. Hyvinvointijaksot 2014 1 OTA OTA TALTEEN! HYVINVOINTIISI. TUTUSTU JA HAE WWW.PHT.FI AIKUISILLE PERHEILLE Hyvinvointijaksot 1 VUODEN -HYVINVOINTIJAKSOJEN HAKU HAKU ALKAA 15.10.2013 TUTUSTU UUSIIN JAKSOIHIN JA TARJONTAAMME VERKKOSIVUILLAMME

Lisätiedot

DYSLEKSIAVIIKKO

DYSLEKSIAVIIKKO DYSLEKSIAVIIKKO 2.-6.10.2017 Dysleksiaviikko välittää tietoa oppimisvaikeuksista, apukeinoista ja ennen kaikkea juhlistaa monenlaista oppijuutta Luvassa luentoja, kirjallisuusnäyttelyitä kaupungin ja korkeakoulujen

Lisätiedot

Läheiset ry. Etelä-Karjalan Omaishoitajat ja. o Perustettu vuonna 2002. o Jäseniä noin 320. o TAVATA-projekti 2003-2005

Läheiset ry. Etelä-Karjalan Omaishoitajat ja. o Perustettu vuonna 2002. o Jäseniä noin 320. o TAVATA-projekti 2003-2005 Etelä-Karjalan Omaishoitajat ja Läheiset ry o Perustettu vuonna 2002 o Jäseniä noin 320 o TAVATA-projekti 2003-2005 o VOIMAVARAKETJU projekti 2006-2008 o KATVE-projekti 2009 2011 o PUHUMALLA PUHTIA TAPAAMALLA

Lisätiedot

SELKOESITE. Tule mukaan toimintaan!

SELKOESITE. Tule mukaan toimintaan! SELKOESITE Tule mukaan toimintaan! Mannerheimin Lastensuojeluliiton Varsinais-Suomen piiri ry Perhetalo Heideken Sepänkatu 3 20700 Turku p. 02 273 6000 info.varsinais-suomi@mll.fi Mannerheimin Lastensuojeluliitto

Lisätiedot

Minäkö omaishoitaja? Anne-Maria Halmesmäki 20.5.14

Minäkö omaishoitaja? Anne-Maria Halmesmäki 20.5.14 Minäkö omaishoitaja? Anne-Maria Halmesmäki 20.5.14 Neuvoja, neuvoja omaishoitajuus oli minulle aivan uusi asia. En ollut varmaan edes kuullut koko sanaa. Työikäinen puoliso-omaishoitaja Kun omaishoitajuus

Lisätiedot

Leija-hanke. 10.3.2014 Ryhmänohjaajakoulutus Reetta Pauni ja Tarja Janhunen

Leija-hanke. 10.3.2014 Ryhmänohjaajakoulutus Reetta Pauni ja Tarja Janhunen Leija-hanke 10.3.2014 Ryhmänohjaajakoulutus Reetta Pauni ja Tarja Janhunen YVPL Yhden Vanhemman Perheiden Liitto ry Olemme lastensuojelujärjestö Yhden Vanhemman Perheiden Liitto ry on lastensuojelujärjestö,

Lisätiedot

Vuoden 2018 kurssit. Sopeutumisvalmennuskurssit Avomuotoiset teemakurssit Avomuotoiset kuntoutuskurssit. avokuntoutus.fi

Vuoden 2018 kurssit. Sopeutumisvalmennuskurssit Avomuotoiset teemakurssit Avomuotoiset kuntoutuskurssit. avokuntoutus.fi Vuoden 2018 kurssit Sopeutumisvalmennuskurssit Avomuotoiset teemakurssit Avomuotoiset kuntoutuskurssit avokuntoutus.fi A vokuntoutus Aksoni tarjoaa valtakunnallisesti ryhmämuotoisia teema-, sopeutumisvalmennus-

Lisätiedot

Tervetuloa Pakilan seurakunnan rippikouluun! Kuka voi tulla rippikouluun?

Tervetuloa Pakilan seurakunnan rippikouluun! Kuka voi tulla rippikouluun? Tervetuloa rippikouluun! Pakilan seurakunnan rippikoulut 2016 Tervetuloa Pakilan seurakunnan rippikouluun! Ja onnittelut jo valmiiksi; täytät 15 vuotta vuonna 2016! Olet siis mitä parhaassa ripari-iässä.

Lisätiedot

Hyvät omaishoitajien parissa toimivat,

Hyvät omaishoitajien parissa toimivat, 18.12.2015 1 / 5 Hyvät omaishoitajien parissa toimivat, Omaishoitajat ja läheiset -liiton omaishoitotiedotteessa kerrotaan omaishoitoon liittyvistä asioista, liiton ja sen paikallisyhdistysten toiminnasta

Lisätiedot

YHDYSHENKILÖPOSTI 2/2010

YHDYSHENKILÖPOSTI 2/2010 YHDYSHENKILÖPOSTI 2/2010 Tässä numerossa: - Kokouskutsu vuosikokoukseen - Vuosikokouksen ohjelma - Lomaosakeviikkojen arvonta - Hallituksen kevään päätöksiä - KST:n nettisivut - KTK:n nettisivut 19.8.2010

Lisätiedot

ABC-OPAS OMAISELLE. Läheiseni mielenterveys tai päihteiden käyttö huolettaa. Onko minun jaksamisellani väliä?

ABC-OPAS OMAISELLE. Läheiseni mielenterveys tai päihteiden käyttö huolettaa. Onko minun jaksamisellani väliä? ABC-OPAS OMAISELLE Läheiseni mielenterveys tai päihteiden käyttö huolettaa. Onko minun jaksamisellani väliä? Mielenterveysomaiset Pirkanmaa FinFami ry 2016 Hyvä lukija! Onko läheiselläsi mielenterveys-

Lisätiedot

Lapsiperheiden ryhmämuotoiset palvelut

Lapsiperheiden ryhmämuotoiset palvelut Lapsiperheiden ryhmämuotoiset palvelut Perhepalvelukeskus, Korkalonkatu 4, 96100 Rovaniemi Kuva: Pekka Ojaniemi Palveluja perheille Avoin päiväkoti Avoimen päiväkodin toiminta on tarkoitettu alle kouluikäisille

Lisätiedot

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina EROKUMPPANIT Nalleperhe Karhulan tarina Avuksi vanhempien eron käsittelyyn lapsen kanssa Ulla Sauvola 1 ALKUSANAT Tämä kirja on tarkoitettu avuksi silloin, kun vanhemmat eroavat ja asiasta halutaan keskustella

Lisätiedot

hiljaa ja lempeästi. Syvästi kaivaten Siunaus toimitettu läheisten läsnä ollessa. 82 x 100 mm

hiljaa ja lempeästi. Syvästi kaivaten Siunaus toimitettu läheisten läsnä ollessa. 82 x 100 mm Kuolinilmoitukset 1 MALLIT Kuolinilmoitukset 1-PALSTA 2-PALSTAA Rakkaamme Etunimi SUKUNIMI o.s. Omaasukua s. 15.5.1966 Kuopio k. 19.9.2002 Kuopio Kaivaten Omaiset lähdön Sukulaiset hetki läheni. Väistyi

Lisätiedot

Tässä yhdistystiedotteessa käsitellään:

Tässä yhdistystiedotteessa käsitellään: Tärkeää: Kevätkokouksen kannanotto Aivovammanuoret Instagramissa Tulevia tapahtumia Tässä yhdistystiedotteessa käsitellään: Uutiset... 2 Aivovammaliiton kevätkokouksen kannanotto... 2 Aivovammanuoret Instagramissa...

Lisätiedot

Ohjatut vertaistukiryhmät. menetyksen kokeneille 2013

Ohjatut vertaistukiryhmät. menetyksen kokeneille 2013 Ohjatut vertaistukiryhmät traumaattisen menetyksen kokeneille 2013 Sisällysluettelo Ohjatut vertaistukiryhmät traumaattisen menetyksen kokeneille... 3 Kenelle Tavoitteet Menetelmät Toteutus Valtakunnalliset

Lisätiedot

TOIMINTAKALENTERI JA MUU TOIMINTA

TOIMINTAKALENTERI JA MUU TOIMINTA TOIMINTAKALENTERI JA MUU TOIMINTA Päivitetty 06.07.2015 HEINÄKUU 2015 Avoinna tiistaisin ja perjantaisin klo 10-13 Salla Harteelan taulunäyttely Ti 21.7. Päättyy ilmoittautuminen Pöytyän teatterin esitykseen

Lisätiedot

JÄSENTIEDOTE 4 / 2014

JÄSENTIEDOTE 4 / 2014 JÄSENTIEDOTE 4 / 2014 Kuva Jaana Boström: Alastaro 3.10.2014 Tuttujen tuvan edustalta Kuva Jaana Boström: Toimiston kaktus keräsi voimaa taloyhtiön pihalla aidan vieressä ja 23.10.2014 kukinta oli todella

Lisätiedot

TOIMINTAKALENTERI ja MUU TOIMINTA

TOIMINTAKALENTERI ja MUU TOIMINTA TOIMINTAKALENTERI ja MUU TOIMINTA Päivitetty 24.10.2013 Tapahtumia tulee koko ajan lisää ja toimintakalenteria päivitetään säännöllisesti, nouda aina uusin päivitetty Olohuoneesta! Vertaisryhmissä keskustellaan

Lisätiedot

Tuloksia ja tunnelmia ENSISYLI -projektista

Tuloksia ja tunnelmia ENSISYLI -projektista Tuloksia ja tunnelmia ENSISYLI -projektista 2008-2013 Tea Viljanen Projektivastaava Syömishäiriöliitto-SYLI ry ENSISYLI -projekti 1 Projektin toimialue Liiton jäsenyhdistykset 2013: Pohjois-Suomen syömishäiriöperheet

Lisätiedot

Syksyn 2018 kurssit. MS-tautia tai harvinaista neurologista sairautta sairastaville. kuntoutukseen.fi

Syksyn 2018 kurssit. MS-tautia tai harvinaista neurologista sairautta sairastaville. kuntoutukseen.fi Syksyn 2018 kurssit MS-tautia tai harvinaista neurologista sairautta sairastaville kuntoutukseen.fi Neuroliitto tarjoaa valtakunnallisesti kursseja MStautia ja harvinaisia neurologisia sairauksia sairastaville,

Lisätiedot

Pohjois-Savon aivohalvausyhdistys ry JÄSENKIRJE 1/2014 Tulliportinkatu 25 B 20 II krs pihan puoli 70100 Kuopio

Pohjois-Savon aivohalvausyhdistys ry JÄSENKIRJE 1/2014 Tulliportinkatu 25 B 20 II krs pihan puoli 70100 Kuopio Pohjois-Savon aivohalvausyhdistys ry JÄSENKIRJE 1/2014 Tulliportinkatu 25 B 20 II krs pihan puoli 70100 Kuopio HYVÄT JÄSENET Aloitamme yhdistyksemme toimintoja kerhojen, liikuntaryhmien, retken ja vuosikokouksen

Lisätiedot

TOIMINTAKALENTERI ja MUU TOIMINTA

TOIMINTAKALENTERI ja MUU TOIMINTA TOIMINTAKALENTERI ja MUU TOIMINTA Päivitetty 24.01.2014 Tapahtumia tulee koko ajan lisää ja toimintakalenteria päivitetään säännöllisesti, nouda aina uusin päivitetty Olohuoneesta! Vertaisryhmissä keskustellaan

Lisätiedot

Maahanmuuttajataustaisille. joka lisää hyvinvointia

Maahanmuuttajataustaisille. joka lisää hyvinvointia Suomen Mielenterveysseuran OVI-hanke tarjoaa Maahanmuuttajataustaisille tietoa, joka lisää hyvinvointia Aiheina ovat mielen hyvinvointi ja voimavarat maahanmuuttoon liittyvät tunteet miten voi auttaa itseä

Lisätiedot

Pohjois-Karjalan Henkinen yhdistys ry

Pohjois-Karjalan Henkinen yhdistys ry Pohjois-Karjalan Henkinen yhdistys ry Kevään 2011 ohjelma Säännöllisesti kokoontuvat ryhmät: Astrokerho Kerho on avoin kaikille astrologiasta kiinnostuneille. Kerhossa opimme katsomaan astrologiselta kartalta

Lisätiedot

KEVÄT 2016, ETELÄN- SYLI RY

KEVÄT 2016, ETELÄN- SYLI RY 1/5 KEVÄT 2016, ETELÄN- SYLI RY AVOIMET VERTAISTUKIRYHMÄT Sairastavien ja toipuvien avoin vertaistukiryhmä, Espoo Sellon kirjasto, ryhmätyötila Elina (Leppävaarankatu 9, 2.krs.) Kerran kuussa keskiviikkoisin

Lisätiedot

Pienikin apu arjessa voi helpottaa päivääsi!

Pienikin apu arjessa voi helpottaa päivääsi! Pienikin apu arjessa voi helpottaa päivääsi! Lapsiparkkiin ovat tervetulleita 0-6 vuotiaat lapset. Lapsiparkissa hoitajina toimivat perhetyöntekijät. Tee rauhassa ruokaostokset, piipahda vaatekaupassa

Lisätiedot

Vuoden 2016 kurssit. Sopeutumisvalmennuskurssit Avomuotoiset teemakurssit Avomuotoiset MS-kurssit

Vuoden 2016 kurssit. Sopeutumisvalmennuskurssit Avomuotoiset teemakurssit Avomuotoiset MS-kurssit Vuoden 2016 kurssit Sopeutumisvalmennuskurssit Avomuotoiset teemakurssit Avomuotoiset MS-kurssit Vuoden 2016 kurssit Neuroliiton Avokuntoutus Aksoni tarjoaa valtakunnallisesti ryhmämuotoisia sopeutumisvalmennuskursseja

Lisätiedot

Monikulttuurinen lapsi- ja perhetoiminta-hanke. Tule mukaan toimintaan!

Monikulttuurinen lapsi- ja perhetoiminta-hanke. Tule mukaan toimintaan! Monikulttuurinen lapsi- ja perhetoiminta-hanke Tule mukaan toimintaan! Kansalaisjärjestöt On mahdollisuus osallistua erilaisiin toimintoihin ja harrastuksiin. Voi vaikuttaa yhteiskunnan asioihin. Suuri

Lisätiedot

Poimintoja kesän ohjelmasta:

Poimintoja kesän ohjelmasta: Tammelan lähitori Itsenäisyydenkatu 21 B, 1.krs 33500 Tampere Tammelan lähitorin palveluohjaajat: Puh. 050 3379004, lahitori@apukolmio.fi, apukolmio.fi/tammelan-lahitori Perheiden talo: www.tampere.fi/perheidentalo

Lisätiedot

velut Kotipal Vetrea

velut Kotipal Vetrea Vetrea Kotipalvelut Eläköön elämä! Me Vetreassa uskomme, että jokaisella ihmisellä on oikeus ja vapaus nauttia arjesta kaikissa elämänsä vaiheissa. Vetrea tarjoaa apua arjen rutiineihin niin lapsiperheille,

Lisätiedot

Vanhemman/huoltajan kyselylomake 2.

Vanhemman/huoltajan kyselylomake 2. Liite 13 Vanhemman/huoltajan kyselylomake 2. VLY2 Hyvä kuntoutujan vanhempi/huoltaja, Tämä kyselylomake on toinen osa tutkimusta narkolepsiaa sairastavien lasten ja nuorten sopeutumisvalmennuskursseista,

Lisätiedot

SELKOESITE. Tule mukaan toimintaan!

SELKOESITE. Tule mukaan toimintaan! SELKOESITE Tule mukaan toimintaan! MLL:n Uudenmaan piiri Asemapäällikönkatu 12 C 00520 Helsinki Tel. +358 44 0470 407 uudenmaan.piiri@mll.fi uudenmaanpiiri.mll.fi Mannerheimin Lastensuojeluliitto Mannerheimin

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO. Opaste toimistoomme: Jarrumiehenkatu. Käynti pihan puolelta. Junailijankatu Hämeenkatu 7 A. Kela. Kirkko.

SISÄLLYSLUETTELO. Opaste toimistoomme: Jarrumiehenkatu. Käynti pihan puolelta. Junailijankatu Hämeenkatu 7 A. Kela. Kirkko. SISÄLLYSLUETTELO Yleistä 2 Hallituksen jäsenet 2 Jäsenedut 3 Hoitovuorokausikorvaus 3 Kuntoutus/Kurssitoiminta 4 Tukihenkilötoiminta 5 Keskusteluillat 6 Osaston toiminta 7 Liikuntaa syöpäpotilaille 8 Yhteystiedot

Lisätiedot

Eurooppalainen dysleksiaviikko 3.10. - 9.10.2016

Eurooppalainen dysleksiaviikko 3.10. - 9.10.2016 21.6.2016 Eurooppalainen dysleksiaviikko 3.10. - 9.10.2016 Teema: Oppimisen apuvälineet, lukijärjestöjen vertais- ja neuvontatoiminta VARASLÄHTÖ VIIKKOON Kouvola 30.9. Apuvälinepäivä kunnan työntekijöille

Lisätiedot

Soluku. Soluku-luontolomat vuonna 2014

Soluku. Soluku-luontolomat vuonna 2014 Soluku-luontolomat vuonna 2014 Yleistä Soluku-lomista Sosiaalisella luontolomatoiminnalla (Soluku) edistetään pitkäaikaissairaiden ja vammaisten ihmisten mahdollisuuksia toimia ja harrastaa erilaisia luontoaktiviteetteja.

Lisätiedot

TOIMINTAKALENTERI ja MUU TOIMINTA

TOIMINTAKALENTERI ja MUU TOIMINTA TOIMINTAKALENTERI ja MUU TOIMINTA Päivitetty 2.4.2013 Tapahtumia tulee koko ajan lisää ja toimintakalenteria päivitetään säännöllisesti, nouda aina uusin päivitetty Olohuoneesta! Vertaisryhmissä keskustellaan

Lisätiedot

Kohtaamispaikka toimii Mikkelissä osoitteessa Lönnrotinkatu 3 ja on kaikille auki ke-pe ja la

Kohtaamispaikka toimii Mikkelissä osoitteessa Lönnrotinkatu 3 ja on kaikille auki ke-pe ja la Miksi Virike? Virike on mielenterveys- ja päihdekuntoutujille suunnattu yhdistys Mikkelissä. Virikkeen toiminnassa korostuvat vertaistuki, kokemusasiantuntijuus ja kohtaamispaikan toiminta. Virikkeen toiminnan

Lisätiedot

VERTAISTUKIRYHMÄT LÄHEISEN ÄKILLISEN KUOLEMAN KOKENEILLE... 3 Kenelle Tavoitteet Menetelmät Toteutus

VERTAISTUKIRYHMÄT LÄHEISEN ÄKILLISEN KUOLEMAN KOKENEILLE... 3 Kenelle Tavoitteet Menetelmät Toteutus Vertaistukiryhmät läheisen äkillisen kuoleman kokeneille 2019 1 SISÄLLYSLUETTELO VERTAISTUKIRYHMÄT LÄHEISEN ÄKILLISEN KUOLEMAN KOKENEILLE.... 3 Kenelle Tavoitteet Menetelmät Toteutus VALTAKUNNALLISET INTENSIIVIRYHMÄT....

Lisätiedot

Kimmeltävien hankien ja huurteisen luonnon kauneutta kaikille! Terveisin,

Kimmeltävien hankien ja huurteisen luonnon kauneutta kaikille! Terveisin, Turun Seudun Epilepsiayhdistys ry TOIMISTO AVOINNA: Vartiokuja 1 20700 TURKU tiistai keskiviikko 9:00 15:00 Puh. (02) 231 9632 torstai 9:00 17:00 e-mail: toimisto@tsey.fi Internetsivut: www.tsey.fi torstaikerhoiltaisin

Lisätiedot

JÄSENKIRJE 3/2016 JÄSENKIRJE 1/2017. Valokuva: Järjestösuunnittelija Johanna Björn

JÄSENKIRJE 3/2016 JÄSENKIRJE 1/2017. Valokuva: Järjestösuunnittelija Johanna Björn JÄSENKIRJE 3/2016 JÄSENKIRJE 1/2017 Valokuva: Järjestösuunnittelija Johanna Björn Tammikuinen tervehdys! Yhdistyksemme täyttää tänä vuonna 25 vuotta. Juhlavuoteen siirtyminen tapahtui iloisten uutisten

Lisätiedot

SELKOESITE. Tule mukaan toimintaan!

SELKOESITE. Tule mukaan toimintaan! SELKOESITE Tule mukaan toimintaan! Mannerheimin Lastensuojeluliitto Mannerheimin Lastensuojeluliitto (MLL) on vuonna 1920 perustettu kansalaisjärjestö edistää lasten, nuorten ja lapsiperheiden hyvinvointia

Lisätiedot

Kari Punnonen Jarkko Romppanen Ulla Dunder Toimitusjohtaja Osastonylilääkäri Koulutuspäällikkö Johtava ylilääkäri p.

Kari Punnonen Jarkko Romppanen Ulla Dunder Toimitusjohtaja Osastonylilääkäri Koulutuspäällikkö Johtava ylilääkäri p. Laboratoriotiedote 25/2016 1 (6) Vakuumiverinäytteenottovälineet vaihtuvat - käyttöönotto ja koulutukset Nykyisen vakuumiverinäytteenottoneulan (Terumo QuickFit) valmistus on loppunut ja se on poistumassa

Lisätiedot

Hakuohje Nuorten perhekursseille

Hakuohje Nuorten perhekursseille 1(5) Hakuohje Nuorten perhekursseille Norio-keskus järjestää koko perheelle suunnattuja sopeutumisvalmennuskursseja. Kurssit järjestetään Helsingissä Norio-keskuksen tiloissa, jossa osallistujat asuvat

Lisätiedot

Ehkäisevän päihdetyön viikko

Ehkäisevän päihdetyön viikko Ehkäisevän päihdetyön viikko Valtakunnallista Ehkäisevän päihdetyön viikkoa vietetään tänä vuonna 19. kertaa, perinteisesti marraskuussa viikolla 45 (5. 11.11.2018). Teemaviikon koordinoinnista vastaavat

Lisätiedot

PYHÄNNÄN KUNTATIEDOTE LOKAKUU 2016

PYHÄNNÄN KUNTATIEDOTE LOKAKUU 2016 1 PYHÄNNÄN KUNTATIEDOTE LOKAKUU 2016 Sisältö: Seuraava kuntatiedote... 1 Valtuuston kokous... 1 Viemärilaitoksen päivystys... 1 Avoin luento/ Pääasia muistista... 1 MTK-Pyhäntä tiedottaa... 1 Eläkeliitto

Lisätiedot

KILTA-SANOMAT SYYSKUU 2013 TULE AAMUPUUROLLE : MA, KE ja PE klo 10-11 aamupuuro (0,20e) KILTA AUKI SOLIKSESSA: Ma- pe klo. 10-16

KILTA-SANOMAT SYYSKUU 2013 TULE AAMUPUUROLLE : MA, KE ja PE klo 10-11 aamupuuro (0,20e) KILTA AUKI SOLIKSESSA: Ma- pe klo. 10-16 KILTA-SANOMAT SYYSKUU 2013 TULE AAMUPUUROLLE : MA, KE ja PE klo 10-11 aamupuuro (0,20e) KILTA AUKI SOLIKSESSA: Ma- pe klo. 10-16 JÄSENILLAT ALKAVAT: Jäsenilta pidetään joka kuun ensimmäisenä torstaina

Lisätiedot

DYSLEKSIAVIIKKO

DYSLEKSIAVIIKKO DYSLEKSIAVIIKKO 3.-7.10.2016 Dysleksiaviikolla luvassa luentoja, kirjallisuusnäyttelyitä kaupungin ja korkeakoulujen kirjastoissa, tietoiskuja ja vertaistoimintaa. La 1.10. Kari Moilasen luento Kari Moilanen:

Lisätiedot

******************************************************************************** Huom! Uusi vertaisryhmä käynnistyy.

******************************************************************************** Huom! Uusi vertaisryhmä käynnistyy. ELOKUU TAPAHTUMAT: To 6.8. Klo 11.00-14.30.Virkistyspäivä Pyhännän Ahvenjärvellä. Mukana Anne Happo, Muistiluotsista. Lähtö Haapaveden toimiston pihalta klo 9.00. Mahdollisuus on nousta matkan varrelta

Lisätiedot

Elämyksiä luonnosta - Yyterin Kylpylähotellissa, Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry (MTLH)

Elämyksiä luonnosta - Yyterin Kylpylähotellissa, Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry (MTLH) Elämyksiä luonnosta - Yyterin Kylpylähotellissa, Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry (MTLH) Sunnuntai Klo 15.00- Majoittuminen hotelliin Klo 18.00-19.00 Tuloinfo. Taloon ja toisiin tutustuminen Maanantai

Lisätiedot

VIERELLÄSI. Opas muistisairaan omaisille selkokielellä. Inkeri Vyyryläinen (toim.)

VIERELLÄSI. Opas muistisairaan omaisille selkokielellä. Inkeri Vyyryläinen (toim.) VIERELLÄSI Opas muistisairaan omaisille selkokielellä 2014 Inkeri Vyyryläinen (toim.) Opas muistisairaan omaisille selkokielellä Inkeri Vyyryläinen (toim.) Lähde: Muutosta lähellä opas dementoituneen läheiselle.

Lisätiedot

Terveysliikunnan suositus Liikuntapiirakka

Terveysliikunnan suositus Liikuntapiirakka TAPAAMINEN Tehtävä Tutki liikuntapiirakkaa ja suunnittele itsellesi oma piirakka. Terveysliikunnan suositus Liikuntapiirakka Liikuntapiirakka: UKK-instituutti 34 TAPAAMINEN Oma liikuntapiirakkani 35 TAPAAMINEN

Lisätiedot

Vanhemman/huoltajan kyselylomake 1.

Vanhemman/huoltajan kyselylomake 1. Liite 8 Vanhemman/huoltajan kyselylomake 1. VN1 Hyvä kuntoutujan vanhempi/huoltaja, Tämä kyselylomake on osa tutkimusta narkolepsiaa sairastavien lasten ja nuorten sopeutumisvalmennuskursseista, jollaiseen

Lisätiedot

Espoon seurakuntien NÄKÖVAMMAISTYÖ syyskausi 2017 Tervetuloa mukaan!

Espoon seurakuntien NÄKÖVAMMAISTYÖ syyskausi 2017 Tervetuloa mukaan! Espoon seurakuntien NÄKÖVAMMAISTYÖ syyskausi 2017 Tervetuloa mukaan! Espoon seurakuntien näkövammaistyö järjestää näkövammaisille monenlaisia kohtaamisen paikkoja. Tästä esitteestä löydät tiedot näkövammaisten

Lisätiedot

JÄSENKIRJE 3/2016 JÄSENKIRJE 2/2018. Valokuva: Omaistyöntekijä Ritva Parviainen

JÄSENKIRJE 3/2016 JÄSENKIRJE 2/2018. Valokuva: Omaistyöntekijä Ritva Parviainen JÄSENKIRJE 3/2016 JÄSENKIRJE 2/2018 Valokuva: Omaistyöntekijä Ritva Parviainen Sisällys KEVÄTKOKOUSKUTSU... 1 HALLITUKSEN JÄSENEN SOILI TÖRMÄLEHDON TERVEHDYS... 1 LÄHIHOITAJAOPISKELIJA HARJOITTELUSSA

Lisätiedot

Muistioireisten hoitoketjun kehittämishanke 2007 2009

Muistioireisten hoitoketjun kehittämishanke 2007 2009 Muistioireisten hoitoketjun kehittämishanke 2007 2009 Forssan Seudun MUISTI ry Kevät 2008 MITÄ PYRIMME HANKKEEN AIKANA SAAVUTTAMAAN? Tukemaan muistioireisia ja etenevää muistisairautta sairastavia ja heidän

Lisätiedot

Vuoden 2017 kurssit. Sopeutumisvalmennuskurssit Avomuotoiset teemakurssit Avomuotoiset MS-kurssit

Vuoden 2017 kurssit. Sopeutumisvalmennuskurssit Avomuotoiset teemakurssit Avomuotoiset MS-kurssit Vuoden 2017 kurssit Sopeutumisvalmennuskurssit Avomuotoiset teemakurssit Avomuotoiset MS-kurssit Vuoden 2017 kurssit Neuroliiton Avokuntoutus Aksoni tarjoaa valtakunnallisesti ryhmämuotoisia sopeutumisvalmennuskursseja

Lisätiedot

Kari Punnonen Jarkko Romppanen Ulla Dunder Toimitusjohtaja Osastonylilääkäri Koulutuspäällikkö Johtava ylilääkäri p.

Kari Punnonen Jarkko Romppanen Ulla Dunder Toimitusjohtaja Osastonylilääkäri Koulutuspäällikkö Johtava ylilääkäri p. 1 (6) Vakuumiverinäytteenottovälineet vaihtuvat - käyttöönotto ja koulutukset Tiedotteen tiedotteen päivitys koulutuspaikkojen osalta. Muutokset turkoosilla pohjalla. Nykyisen vakuumiverinäytteenottoneulan

Lisätiedot

Pienet Pohjalaiset Päihdepäivät Päivi Penttilä, toiminnanjohtaja

Pienet Pohjalaiset Päihdepäivät Päivi Penttilä, toiminnanjohtaja Pienet Pohjalaiset Päihdepäivät 13.11.2017 Päivi Penttilä, toiminnanjohtaja Tähän otsikko. Tähän kuvateksti. Tunnista omainen! Ota omaisasia puheeksi: Jos lähipiirissäsi on henkilö, jonka päihteidenkäyttö

Lisätiedot

Jäsenkirje III/2015. Syyskuinen tervehdys Kaapelilta!

Jäsenkirje III/2015. Syyskuinen tervehdys Kaapelilta! 1/5 Syyskuinen tervehdys Kaapelilta! Syyskauden toiminta on käynyt vilkkaana jo useamman viikon. Ensimmäiset ryhmätapaamiset, koulutusilta ja pari luentoa ovat takanapäin ja yksi kurssi on lähtenyt menestyksekkäästi

Lisätiedot