Doris Browser. v1.10. Käyttäjän opas

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Doris Browser. v1.10. Käyttäjän opas"

Transkriptio

1 Doris Browser v1.10 Käyttäjän opas

2 1. Johdanto 3 2. Ohjelman asennus 4 3. Rekisteröinti 7 4. Verkkoasetukset 8 5. Verkkoyhteyden muodostaminen ja purkaminen Sivun katselu ja kohteen valinta Kirjanmerkit Valikot Asetukset Napsautettavat kuva-alueet Lomakkeet Kehykset JavaScript 25 2 (25)

3 1. Johdanto Doris Browser on mini-web selain ohjelma Nokia 7650 puhelimelle. Tärkeimmät ominaisuudet ja erot verrattuna pöytätietokoneista tuttuihin selaimiin (esimerkiksi Netscape, Internet Explorer): Sivujen piirtäminen. Doris Browser ei pyri säilyttämään alkuperäistä sivudesigniä, johtuen muun muassa pienestä näyttöruudun koosta ja rajoitetusta kirjasimien määrästä. Tavoitteena on sisällön näyttäminen ja selaaminen mahdollisimman miellyttävästi pienen muistimäärän ja ruututilan sallimissa puitteissa, ei niinkään sivun ulkoasu. SSL eli turvalliset https: verkko-osoitteet. Toteutettu. Keksit eli evästeet. Toteutettu. Keksejä ei talleteta ohjelman ajokertojen välillä. Kehykset. Jos sivu muodostuu useammasta kehyksestä, näytetään lista kehyksien nimistä, joista voi valita haluamansa. Perinteiset selaimet näyttävät suurella ruudulla kaikki kehykset yhtä aikaa. JavaScript. Ei toteutettu. Monilla JavaScriptiä hyödyntävillä sivuilla on vaihtoehtoisia keinoja näyttää sivun sisältö, mutta ei kaikilla. Tällaiset sivut eivät toimi Doris Browser versiolla Välimuisti. Välimuistin koko on dynaaminen, maksimikoko on rajoitettu 300 kb:een Jos muut samaan aikaan käytettävät ohjelmat tarvitsevat lisää muistia, välimuisti tyhjennetään automaattisesti. Samoin ohjelman sulkemisen yhteydessä kaikki tila vapautetaan. Refresh (ajastettu sivun automaattinen päivitys). Sivua ei päivitetä automaattisesti, koska kustannussyistä langattomasti siirrettävän datan määrä tulee pitää niin pienenä kuin mahdollista. Sen sijaan sivun alussa näytetään ylimääräinen linkki, joka kertoo ajan koska sivu olisi päivitetty. Linkkiä voi napsauttaa jolloin päivitys tapahtuu. Server-side image maps. Toteutettu. Aktivoitaessa tällainen elementti näytölle ilmestyy kohdistin, jota liikuttamalla voi etsiä haluamansa kohdan ja napsauttaa sitä. Client-side image maps. Toteutettu. Napsautettavissa olevat alueet näytetään sinisinä kehyksinä. Aktivoituasi tällainen elementin voit liikkua alueesta toiseen liikuttamalla peliohjainta ylös ja alas. Doris Browser kysyy käynnistettäessä aktivointikoodia, jonka saat ostamalla tuotteen jälleenmyyjältä. Ohittamalla tämän ruudun voit siirtyä demo-tilaan, jossa voit halutessasi kokeilla onko Doris Browser juuri sinun tarkoituksiisi sopiva ohjelma. Demo-tilassa ohjelman käyttö on rajoitettu kolmeen minuuttiin online-aikaa kerrallaan. Ajan laskeminen alkaa vasta kun lataat verkosta ensimmäisen sivun, joten voit rauhassa tutustua ohjelman asetuksiin ja kirjanmerkkien käyttöön. Demo-tilassa voit määritellä vain viisi kirjanmerkkiä. 3 (25)

4 2. Ohjelman asennus Jotta voisit käyttää Doris Browseria, sinun täytyy ensin tehdä seuraavat asiat: Asentaa ohjelma. Kuvattu tässä luvussa. Rekisteröidä ohjelma. Kuvattu luvussa 3. Tehdä uusi internet yhteys asetus. Kuvattu luvussa 4. Tehdä kirjanmerkki (tai muutama) josta pääset selailemaan. Kuvattu luvussa 7. On kolme tapaa asentaa ohjelmistoja 7650 puhelimeen. Voit joko käyttää puhelimen mukana CD:llä tulevaa ohjelmistoa PC Suite Nokia 7650:lle jolloin asennus tapahtuu PC:stä käsin, tai siirtää Browser.SIS tiedoston puhelimeen joko Bluetooth tai infrapuna yhteyden kautta, jolloin asennus tapahtuu puhelimessa. Kolmas tapa on ladata Browser.sis asennustiedosto suoraan puhelimeen sen omalla WAP selaimella osoitteesta tällöin et tarvitse Bluetooth rai infrapuna - yhteyttä. Asennus PC Suitesta käsin tapahtuu kyseisen ohjelman valikosta Työkalut/Asenna laitteen ohjelmisto ja seuraamalla ruudulle tulevia ohjeita. Voit myös kaksois-napsauttaa Browser.SIS tiedostoa, jolloin asennus käynnistyy edellyttäen että olet asentanut PC Suiten. Ensin täytyy kuitenkin joko muodostaa Bluetooth sarjaportti yhteys puhelimeen tai käynnistää puhelimen infrapunayhteys (Yhteydet/Infrapuna). Alla olevassa esimerkissä kuvataan miten asennus suoritetaan silloin kun tiedosto on siirretty puhelimeen. Tapa millä asennustiedosto siirretään puhelimeen vaihtelee sen mukaan, mikä Bluetooth tai infrapuna laite sinulla on asennettuna. Tyypillisesti Bluetooth laitteen mukana tulee ohjelmisto, joka asennetaan CD:ltä ja tietokone käynnistetään uudelleen. Sen jälkeen ohjelmistosta riippuen joko Windowsin Resurssienhallinnassa tai ohjelmiston omassa ohjelmassa on käytettävissä kohta, jossa lukee puhelimen nimi ja esimerkiksi Public folder. Raahaa ja pudota Browser.SIS tiedosto tähän hakemistoon. Kun siirto on valmis, puhelimessa näkyy uusi viesti. Paina nappia Näytä: Asennusohjelma käynnistyy. Halutessasi voit katsoa varmenteen ja tiedot, tämän jälkeen valitse listasta kohta Asenna : 4 (25)

5 Jos olet asentanut Doris Browser ohjelmiston aikaisemmin, asennusohjelma varmistaa haluatko korvata vanhemman version uudemmalla (tai samalla). Vanha versio poistetaan automaattisesti, mutta määrittelemäsi kirjanmerkit siirretään automaattisesti uuteen ohjelmaan. Vastaa Kyllä. Kun asennus puretaan puhelimen Hallinta työkalulla, kaikki Doris Browser tiedostot poistetaan, myös kirjanmerkit. Seuraavaksi asennusohjelma pyytää sinua lukemaan ja hyväksymään ohjelman lisenssiehdot. Lue ehdot ja hyväksy ne painamalla OK painiketta. Jos et hyväksy ehtoja, paina Peruuta jolloin ohjelman asennusta ei suoriteta. Asennuksen valmistuttua voit poistaa asennustiedoston viemästä tilaa puhelimessa painamalla Valinnat ja Poista. Tämän jälkeen paina Takaisin nappia kunnes Saapuneet viestit kansio sulkeutuu. Doris Browser:in kuvake on nyt asennettu puhelimen työpöydälle, josta ohjelman voi käynnistää napsauttamalla. 5 (25)

6 Doris Browserista on kaksi eri versiota, suomenkielinen ja englanninkielinen. Asennustiedosto Browser.SIS sisältää molemmat versiot ja asennusohjelma valitsee kielen puhelimen asetusten perusteella. Jos puhelimesi asetukset ovat suomeksi mutta kuitenkin haluat asentaa englanninkielisen version, tai päinvastoin, vaihda asennuksen ajaksi kieli puhelimen asetuksissa (Työkalut/Asetukset/Yleiset asetukset/puhelimen kieli). 6 (25)

7 3. Rekisteröinti Doris Browser on kopiointisuojattu ohjelma. Kun käynnistät ohjelman ensimmäisen kerran, sinulta kysytään rekisteröintikoodia, joka vastaa puhelimesi yksilöllistä ns. IMEI koodia, ja jonka sait sähköpostitse kun ostit ohjelman. Rekisteröintikoodi muodostuu aina kahdeksasta numerosta. Kirjoita se varattuun kohtaan ja paina OK. Ilman koodia (Peruuta) ohjelma toimii aikarajoitetussa demotilassa kolme minuuttia kerrallaan, jonka jälkeen ohjelma sulkeutuu. Sinulla on oikeus käyttää Doris Browseria kolme viikkoa demotilassa, sen jälkeen sinun täytyy joko ostaa ohjelma tai poistaa se puhelimestasi. On edullista tehdä ostopäätös nopeasti, sillä kun palaat uudelleen samalle sivulle ohjelman uudelleenkäynnistyksen jälkeen, sivu ja kuvat joudutaan lataamaan uudelleen verkosta mikä paitsi hidastaa saattaa samalla kasvattaa puhelinlaskuasi jos sinua laskutetaan siirretyn datamäärän mukaan. Jos rekisteröintikoodi ei vastaa IMEI-koodia, ohjelma näyttää oheisen virheilmoituksen. Tällöin olet saattanut kirjoittaa rekisteröintikoodin väärin. Yritä uudelleen. Tai olet kenties antanut ohjelman jälleenmyyjälle erehdyksessä väärän IMEIkoodin. Tarkista asia ja ota tarvittaessa yhteyttä jälleenmyyjään. Oikein annetun koodin tarkistamisen jälkeen ohjelma siirtyy normaaliin suoritustilaan ja näyttää ensimmäiseksi sivun jolla on käyttöohjeita. Rekisteröintikoodia ei kysytä enää uudelleen seuraavilla käynnistyskerroilla vaikka puhelin sammutetaan välillä. 7 (25)

8 4. Verkkoasetukset Jotta voisit käyttää Internetiä, sinun täytyy ensin määritellä uusi Yhteysosoite. Mahdollisesti jo määrittelemiäsi WAP tai MMS yhteysosoitteita ei voi käyttää, koska palvelimet suodattavat niiden liikenteen tavalla joka estää käytön Web-selailuun. Huom! Kaikki yksityiskohdat tällä sivulla kuvaavat tilannetta talvella Operaattorien asetukset saattavat olla muuttuneet kun luet tämän, joten oli operaattorisi Sonera, Radiolinja, DNA tai mikä tahansa muu, katso täsmälliset ohjeet heidän Web sivuiltaan. Tämän luvun asetukset ovat vain ohjeellisia, emmekä voi taata ettei tilanne olisi muuttunut. Tarvitset GPRS palvelun (tai muun vastaavan nopean datayhteyden kuten HSCSD, nopea GSM-data) operaattoriltasi. Soneralta tämä tilataan lähettämällä tekstiviesti TILAA GPRS (ilman lainausmerkkejä) puhelinnumeroon Vastaukseksi tulee hetken kuluttua tekstiviestinä pyyntö vahvistaa tilaus, se tehdään lähettämällä uusi tekstiviesti samaan numeroon 15400, viestin sisältönä KYTKE. Muilla operaattoreilla katso ohjeet Web sivuilta (osoitteet tämän luvun lopussa). Tarvitset operaattoriltasi tiedon siitä mitä tunnuksia ja nimipalvelimen osoitteita tulee käyttää. Useilla operaattoreilla on mahdollisuus tilata asetukset veppisivulta tekstiviestinä suoraan puhelimeesi, joten et luultavasti tarvitse seuraavia ohjeita lainkaan. Soneralla ne ovat seuraavat: mene puhelimen kansioon Työkalut, käynnistä Asetukset ohjelma ja mene kohtaan Yhteys. Valitse Yhteysosoitteet ja Uusi yhteysosoite. Yhteyden nimen voit valita haluamaksesi, alla olevassa esimerkissä on valittu Sonera inet mutta mikä tahansa muukin kelpaa. Siirtotie on GPRS, kirjoita yhteysosoitteen nimeksi internet, ja muut asetukset kuten alla olevissa kuvissa: 8 (25)

9 Lisäksi kohdassa Valinnat / Lisäasetukset tulee valita vaihtuva IP osoite ja nimipalvelimien osoitteet. Tämän jälkeen asetukset ovat valmiit. Paina toistuvasti näppäimiä Takaisin ja Poistu kunnes olet palannut takaisin puhelimen työpöydälle. Soneran, DNA:n ja Radiolinjan verkkosivut: https://www.radiolinja.fi Soneran, DNA:n ja Radiolinjan mobiili-internet asetukset talvella 2002: Sonera: Sonera Radiolinja DNA Yhteysosoitteen nimi internet Internet internet Käyttäjätunnus (jätetään tyhjäksi) rlnet (jätetään tyhjäksi) Salasana (jätetään tyhjäksi) internet (jätetään tyhjäksi) ip-osoite Vaihtuva Vaihtuva Vaihtuva Ensisijainen nimipalvelin (DNS) Toissijainen nimipalvelin (DNS) (25)

10 5. Verkkoyhteyden muodostaminen ja purkaminen Kun napsautat linkkiä kirjanmerkkisivulla, Doris Browser yrittää ladata linkin osoittaman veppisivun. Jos verkkoyhteyttä ei ole, Browser yrittää muodostaa yhteyden automaattisesti ja aloittaa tämän kysymällä sinulta mitä yhteyttä haluat käyttää: Vasemmalla olevassa kuvassa Browser etsii palvelinta koko yhteyden muodostumisen ajan. GPRS yhteyden muodostumisen huomaa siitä, että ruudun vasempaan ylänurkkaan ilmestyy kirjain G (puhelimen GPRSasetuksista riippuen G saattoi olla siellä koko ajan) joka aluksi välkkyy ja jää lopuksi kehystetyksi. Kehys merkitsee sitä että yhteys on auki. Oikealla olevassa kuvassa yhteys on valmis, Browser löytää palvelimen ja alkaa ladata veppisivua. Vihreä väri kuvaa lataamisen edistymistä. Sitä ei aina kuitenkaan näytetä, koska kaikki palvelimet eivät lähetä tietoa ladattavan materiaalin koosta kaikissa tilanteissa. Browserin Asetukset komennolla on myös mahdollista määritellä, että käytetään aina tiettyä valittua yhteyttä. Tässä tapauksessa Browser ei näytä valintalistaa kun yhteyttä muodostetaan. Sinulta kuitenkin pyydetään varmistus siihen että haluat yhteyden muodostettavan: 10 (25)

11 Internet-yhteys katkaistaan automaattisesti kun poistut Doris Browserista käskyllä Valinnat / Lopeta. Voit tarvittaessa käyttää komentoa Katkaise yhteys sulkemaan yhteyden. Tämä käsky voi olla tarpeen jos haluat tilapäisesti vapauttaa yhteyden jollekin toiselle ohjelmalle sulkematta Browseria, tai jos haluat sulkea jonkin toisen ohjelman käyttämän WAP yhteyden jotta Browser voi avata Internet-yhteyden selailua varten. Käytössä voi siis olla korkeintaan yksi GPRS-yhteys kerrallaan, ja puhelimen automaattiset toiminnot saattavat tarvita muita yhteyksiä. Saatat esimerkiksi saada MMS-viestin samaan aikaan kuin selailet verkkosivuja. Tieto viestin saapumisesta ei tarvitse GPRS-yhteyttä (se välitetään näkymättömänä tekstiviestinä), joten näet ilmoituksen, joka kertoo MMS viestin hakemisesta mutta itse viestin sisältö haetaan kuitenkin vasta sitten kun lopetat selailun ja GPRS-yhteys vapautuu MMS-viestin hakemiselle. Puhelimen asetuksissa kohdassa Työkalut, Asetukset, Yhteys, GPRS on valinta jolla voi määritellä suljetaanko järjestelmän puolesta avatut yhteydet automaattisesti. Tällä asetuksella on merkitystä myös riippuen siitä laskuttaako operaattorisi sinua käytetyn yhteysajan vai siirretyn datamäärän mukaan. Ole hyvä ja muista varmistaa operaattoriltasi tämä asia ettet ylläty puhelinlaskun suuruutta. Useimmat laskuttavat datamäärän mukaan, mutta jos sinua laskutetaan yhteysajan mukaan, kohdassa GPRS-yhteys on oltava valittuna Tarvittaessa. Varmista myös että G merkki joko katoaa ruudulta tai kehys sen ympäriltä poistuu hetken päästä Browserin sammuttamisen jälkeen. 11 (25)

12 6. Sivun katselu ja kohteen valinta Kun Doris Browserissa siirtää peliohjainta veppisivulla ylös tai alaspäin, siirrytään sivulla valittuun suuntaan, mutta kuinka siirrytään riippuu siitä missä kahdesta tilasta ollaan. Jos et ole napsauttanut peliohjainta ja sivulla ei ole vaaleanpunaisella värillä korostettua valittua tekstiä tai kuvaa, siirrytään ylös- tai alaspäin aina puoli näyttöruudun mittaa kerrallaan. Olet tällöin katselutilassa. Käytä tätä tilaa lukiessasi tekstiä. Luetaan tekstiä: peliohjain alas, ja siirryttiin puoli sivua alaspäin. Jos olet napsauttanut peliohjainta ja valinnut tekstin tai kuvan (korostettu vaaleanpunaisella värillä), peliohjaimen siirtäminen siirtyy aina seuraavaan valittavissa olevaan tekstiin tai kuvaan. Olet valintatilassa. Käytä tätä tilaa silloin kun haluat siirtyä uudelle sivulle ja valitset mitä linkkiä haluat napsauttaa. Valitaan linkki: peliohjain alas, valinta siirtyy seuraavaan valittavissa olevaan tekstiin. Tilasta toiseen siirrytään: Siirry valintatilaan napsauttamalla peliohjainta tai antamalla käsky Valinnat/Valitse. Poistu valintatilasta painamalla oikeanpuoleista Peruuta näppäintä. Punainen korostus poistuu merkiksi siitä, että mitään ei ole valittuna. 12 (25)

13 Peliohjaimen napsautus silloin kun jo ollaan valintatilassa, avaa valitun linkin eli siirtyy uudelle sivulle, samoin käsky Valinnat/Avaa. Oikeanpuoleisen näppäimen painaminen silloin kun mitään ei ole valittuna siirtyy sivun alkuun. Näppäimen tekstinä on Alkuun. Oikeanpuoleisen näppäimen painaminen silloin olet jo sivun alussa siirtyy edelliselle sivulle jossa olit. Näppäimen tekstinä on Takaisin. Oikeanpuoleinen näppäin siis aina peruuttaa yhden askeleen takaisin päin siitä mitä olet aikaisemmin tehnyt. Näppäimen teksti vaihtuu sen mukaan mitä viimeksi teit. Jos painat tarpeeksi monta kertaa oikeanpuoleista näppäintä, saavut lopulta takaisin sille samalle sivulle johon ohjelma käynnistyi. Tämä sivu on joko opastussivu tai kirjanmerkkisivu, riippuen mitä on määritelty Valinnat/Asetukset kohdassa Aloitussivu. Aloitussivulla oikeanpuoleinen näppäin sulkee ohjelman. Vihje: jos olet valintatilassa ja sinulla on valittuna sivun ensimmäinen teksti, siirrä peliohjainta kerran ylöspäin ja valinta siirtyy sivun viimeiseen valittavissa olevaan tekstiin tai kuvaan. Tämä on nopea tapa päästä pitkän sivun loppuun. 13 (25)

14 7. Kirjanmerkit Doris Browserissa kirjanmerkkejä käytetään omalta veppisivultaan käsin. Samoin kirjanmerkkien ylläpito on järjestetty omalle veppisivulleen. Kirjanmerkkejä kutsutaan ohjelmassa ja tässä oppaassa myös linkeiksi. Kun haluat määritellä uuden kirjanmerkin sivulle jossa olet, anna komento Valinnat, Linkit ja Uusi Linkki. Tämä komento sijoittaa osoitteen ensimmäiseen vapaaseen paikkaan kirjanmerkeissä. Voit tarpeen mukaan muokata sivun nimeä ja osoitetta ennen talletusta. Jos sinulla on valittuna (punainen korostus) jokin linkki sivulla, voit käyttää komentoa Valinnat, Linkit ja Tee Linkki valinnasta, joka tutkii mikä veppisivu avautuisi jos klikkaisit osoitetta, ja kopioi sen osoitteen asetusikkunaan. Tee Linkki valinnasta toimii myös kirjanmerkkisivulla, mikä voi olla hyvin kätevää kun haluat tehdä uuden linkin vanhan pohjalta! Tällä käskyllä voit tehdä myös linkin lomakenappiin. Huomaa, että komento tallettaa linkkiin kaiken sen tiedon jonka olet lomakkeeseen syöttänyt, mukaanlukien mahdollisen salasanan. Älä käytä tätä komentoa tallettamaan salasanoja, jos puhelin varastetaan joku voi päästä käyttämään tunnuksiasi. Komento on tarkoitettu ainoastaan tallettamaan esimerkiksi usein tehdyt hakukone-kyselyn hakusanat. Huom! Jos teet linkin lomakenappiin, linkkiin tulee mukaan kaikki tiedot, jotka olet kyseiseen lomakkeeseen täyttänyt. Tämä voi olla vaarallista jos hukkaat puhelimen tai se joutuu muulla tavalla vääriin käsiin. Harkitse tarkoin mitä tietoja talletat puhelimesi linkkeihin. Älä koskaan talleta salasanoja kirjanmerkkeihin. Lomakenappeihin viittaaavat linkit voivat lakata toimimasta jos palvelun tarjoaja muuttaa sivun rakennetta. Kun avaat minkä tahansa veppisivun napsauttamalla sille osoittavaa linkkiä, kopioidaan sivun osoite myös puhelimen leikepöydälle (engl. clipboard). Jos haluat sijoittaa osoitteen listassa haluamaasi kohtaan: 1. Anna komento Linkkien ylläpito valikosta Valinnat. 2. Siirry sivulla kohtaan, jossa on vapaa paikka kirjanmerkille (FREE SLOT). 3. Napsauta peliohjainta, ja liikuta peliohjainta niin että Liitä ( Paste ) on korostettu. 4. Napsauta hiirtä, jolloin leikepöydällä ollut linkki siirtyy kirjanmerkiksi valitsemaasi kohtaan. 5. Paina näppäintä Takaisin, jolloin palaat takaisin veppisivulle samaan kohtaan jossa olit. 14 (25)

15 15 (25)

16 8. Valikot Selaimessa voi suorittaa erilaisia komentoja ja toimintoja kahdella tavalla: valikkokäskyjen avulla ja näppäinkomennoilla. Valikko aukeaa painamalla Valinnat näppäintä. Voit painaa näppäintä myös silloin kun olet koko ruudun käyttävässä näyttötilassa ja Valinnat teksti ei ole näkyvissä. Riippuen siitä mitä olet tekemässä, vain osa kaikista Valinnat käskyistä saattaa olla näkyvissä. Käskyjä joita ei kuitenkaan voisi käyttää ei näytetä, esimerkiksi kirjanmerkkisivulla kaikki kuvien zoomaus ja latauskäskyt on piilotettu. Samoin tiettyjen käskyjen teksti vaihtuu tilanteen mukaan. Jos ruutu on normaalikokoinen, näytetään käsky Koko näyttö (*), mutta jos olet jo siirtynyt koko näyttöruudun hyödyntävään tilaan, näytetään käsky Normaali näyttö (*). Joidenkin komentojen nimien perässä on suluissa merkki, esimerkiksi tähti-merkki komennon Koko näyttö (*) perässä. Tämä tarkoittaa vastaavaa näppäinkomentoa. Voit joko antaa valikosta käskyn Koko näyttö tai painaa näppäimistöltä * -näppäintä. Valitse/Avaa Valitse-komento on käytettävissä silloin kun olet selailemassa sivua ja et ole vielä valinnut linkkiä seuraavalle sivulle. Valitse aktivoi lähimpänä ruudun yläreunaa olevan, valittavissa olevan kuvan, tekstin tai lomakkeen painikkeen. Valinta näytetään vaaleanpunaisella värillä korostettuna. Valinnan voi peruuttaa oikeanpuoleisella Peruuta näppäimellä. Avaa-komento on käytettävissä silloin kun olet jo valinnut kuvan tai tekstin. Komento avaa linkin osoittaman uuden veppisivun tai kuvan, tai suorittaa lomakkeen painikkeelle määritellyn toiminnan. Usein on nopeampaa käyttää näiden käskyjen asemesta peliohjaimen napsautusta, joka tekee tilanteesta riippuen joko Valitse tai Avaa käskyn, riippuen siitä kumpi on suoritettavissa. 16 (25)

17 Linkit Linkkien ylläpito Uusi Linkki Komennolla siirryt sivulle, jossa on lista määrittelemistäsi linkeistä eri kirjanmerkeistä. Kirjanmerkkien käyttö on kuvattu omassa luvussaan. Komennolla siirryt sivulle, jossa voit määritellä uusia kirjanmerkkejä ja muuttaa ja poistaa vanhoja. Kirjanmerkkien käyttö on kuvattu omassa luvussaan. Komennolla voit tehdä uuden kirjanmerkin. Avaa lomakkeen jossa on nykyisen Web sivun osoite, jota voit halutessasi muuttaa. Kirjanmerkki sijoitetaan listassa ensimmäiseen vapaaseen kohtaan. Tee Linkki valinnasta Napsauta ensin tekstiä, kuvaa tai lomakkeen lähetyspainiketta siten että se on valittuna (punainen korostus). Komento tekee uuden linkin tästä osoitteesta. Lue lisää luvusta Kirjanemerkit. Edelliset sivut Keskeytä Koko näyttö Aukaisee valikon, josta voit siirtyä edellisille avaamillesi sivuille. Doris Browser muistaa 30 viimeistä sivua joilla olet käynyt. Kun palaat takaisin tämän valikon käskyillä tai Takaisin näppäimellä, pinosta poistetaan kaikki sivut joilla olet käynyt sen sivun jälkeen jolle palaat. Tämä käsky on käytettävissä silloin, kun palvelimelta ladataan veppisivua tai kuvia. Käsky lopettaa latauksen. Siirtyminen seuraavalle sivulle uutta linkkiä napsauttamalla, edelliselle sivulle Takaisinpainikkeella tai kirjanmerkkejä käyttämällä keskeyttää automaattisesti edellisen sivun latauksen. Siirtyy tilaan, jossa sivun yläosan ja alaosan tiedot piilotetaan ja Web sivu näytetään koko ruudun tilassa. Painamalla uudelleen (Normaali näyttö) palataan takaisin näyttämään ylä- ja alalaidan tiedot. Kuvien Zoomaus Avaa valikon, jonka käskyillä voit suurentaa ja pienentää kuvia. Pienennä komento pienentää kaikkia kuvia 25%, Suurenna vastaavasti suurentaa kaikkia kuvia 25%. Sovita ruudulle pienentää kaikkia niitä kuvia jotka ovat näytön tilaa leveämpiä niin että ne mahtuvat ruudulle. Aito koko palauttaa kaikille kuville sen koon joka oli määritelty Web sivulla. Sovita muoto sovittaa ison kuvan ruudulle niin, että se mahtuu sekä leveys- että pystysuunnassa, muuttaen tarvittaessa jopa kuvan muotoa. Tämä voi olla hyödyllistä katseltaessa esimerkiksi joitakin Teksti-TV sivuja, joiden kuvien muoto saattaa olla jo alunperin epäsuhtainen. Kannattaa heti opetella suurentamiseen ja pienentämiseen liittyvät näppäinkomennot, sillä niiden käyttäminen nopeuttaa paljon sivujen selailua. Kuvien lataus Avaa valikon, jossa voit ladata kaikki sivun kuvat tai ainoastaan ne kuvat jotka ovat ruudun näkyvällä alueella. Voit myös poistaa kaikki kuvat, jolloin niiden varaama muistitila vapautuu muille kuville. Kun siirryt Web sivulta toiselle, kuvat vapautetaan automaattisesti, paitsi ne jotka pidetään tilapäisesti välimuistissa. 17 (25)

18 Lataa uudelleen Hakee näytöllä olevasta sivusta tai kuvasta tuoreen version palvelimelta. Tyhjennä välimuisti Tyhjentää kaikki tiedostot välimuistista. Yleensä sinun ei tarvitse antaa tätä komentoa, koska välimuisti tyhjennetään automaattisesti ohjelman sulkeutuessa, sekä myös silloin kun käytettävissä oleva muistimäärä käy vähiin. Katkaise yhteys Katkaisee GPRS-yhteyden. Käytä tätä jos haluat vapauttaa tilapäisesti GPRS-yhteyden jonkin toisen ohjelman käyttöön sulkematta Doris Browseria, tai jos haluat sulkea jonkin toisen ohjelman avaaman GPRSyhteyden joka ei ole Browserin tarvitsema Internet-yhteys. Käännä kuva 90 Tämä käsky on käytettävissä vain silloin kun olet katselemassa kuvaa. Kuvaa käännetään 90 astetta myötäpäivään. Varmista että sinulla on tarpeeksi vapaata muistia jos haluat kääntää isoja kuvia. Asetukset Ohjeet Tietoja Lopeta Avaa valintaruudun jossa pääset muuttamaan ohjelman asetuksia. Kuvattu yksityiskohtaisemmin seuraavassa luvussa. Näyttää Doris Browserin pikaohjeet. Näyttää ohjelmaversion, käyttöjärjestelmäversion, puhelimen IMEI koodin ja rekisteröintitiedon. Tyhjentää välimuistin, poistaa keksit ja sulkee ohjelman. Numeronäppäimet 1..6 toimivat myös pikanäppäiminä, vaikka niitä ei näykään valikoissa. Nämä näppäimet toimivat pikavalintoina kirjanmerkkilistan kuuteen ensimmäiseen osoitteeseen. 18 (25)

19 9. Asetukset Valikkokomennolla Asetukset pääset muokkaamaan ohjelman käynnistymiseen ja toimintaan liittyviä asetuksia. Internet yhteys Kuvat Tekstin koko Keksit Määrittelee käytettävän Internet yhteyden. Jos valitset KYSYTÄÄN AINA, voit valita yhteyden kullakin Browserin käyttökerralla erikseen siinä vaiheessa kun verkkoyhteyttä ensimmäisen kerran tarvitaan. Jos taas valitset jonkin Internet yhteyden, valintalistaa ei näytetä, mutta sinulta silti kysytään haluatko että yhteys otetaan. Vaihtoehto Lataa automaattisesti hakee ja näyttää Web-sivun avauksen jälkeen kaikki sivulla olevat kuvat automaattisesti. Voit selata sivua sillä aikaa kun kuvat latautuvat. Latauksen edistyminen näkyy sivun alalaidassa värillisenä palkkina. Vaihtoehto Älä lataa jättää kuvat lataamatta. Voit halutessasi esimerkiksi käyttää Kuvien lataus valikon käskyä Lataa näkyvät kuvat tuodaksesi vain osan kuvista sivulle. Tekstin koko voidaan valita joko suureksi tai pieneksi. Asetus vaikuttaa kaikkiin avattaviin sivuihin. (Engl. Cookies) Keksit ovat pieniä (korkeintaan 4 kb) tietoeriä, jotka palvelin voi pyytää selainta tallettamaan tilapäisesti tai pysyvästi, ja lähettämään takaisin selaimelle pyydettäessä lataamaan uutta sivua. Voit tällä asetuksella sallia tai kieltää keksien käytön. Vaihtoehto Sama palvelin lähettää keksin ainoastaan sille palvelimelle joka sen asetti. Esimerkiksi jos palvelin MYYNTI.PARASKAUPPA.FI on pyytänyt selainta asettamaan keksin ASIAKASTIETO siten että se lähetetään kaikille.paraskauppa.fi loppuisille palvelimille, Doris Browserin Hyväksy kaikki vaihtoehto lähettää keksin myös palvelimelle TUKI.PARASKAUPPA.FI, mutta vaihtoehto Sama palvelin hylkää keksin, se hyväksyisi ainoastaan keksit jotka lähetettäisiin takaisin palvelimelle MYYNTI.PARASKAUPPA.FI. Huom! Monet sivut vaativat toimiakseen että keksit ovat käytössä. Useimmat näistä sivuista kertovat asiasta, mutta eivät kaikki. Jos jokin sivu ei toimi, kannattaa yrittää sallia keksien käyttö ja ladata sivu uudelleen. Doris Browser versio 1.10 pyyhkii ohjelman sulkeutumisen yhteydessä kaikki keksit pois, vaikka palvelin olisi pyytänyt asettamaan ne pysyvästi. 19 (25)

20 Sivuviittaus (Engl. Referer) Tällä asetuksella voi määritellä että palvelimelle lähetetään tieto siitä, miltä sivulta siirryit avattavalle uudelle sivulle. Viittauksen lähettäminen on mahdollista estää, koska joissakin tapauksissa saatat kokea yksityisyyttäsi loukkaavana sen, että palvelin tietää miltä sivulta saavuit. Huom! Jotkin sivut edellyttävät toimiakseen että selain lähettää niille tiedon miltä sivulta niille siirryttiin. Jos sivuviittauksen lähettäminen on estetty, sivu saattaa jäädä latautumatta ja palvelimen antama virheviesti voi olla hyvinkin harhaanjohtava. Tekstialueen leveys Jos valitset Kiinteä leveys, sivun tekstit pyritään useimmissa tapauksissa mahduttamaan näytön leveyteen. Jos valitset Dynaaminen leveys, tekstipalstan leveys kasvaa kun liikutat peliohjainta oikealle. Kun siirryt takaisin vasemmalle, palsta säilyy yhä leveänä. Jos liikutat ohjainta kerran vasemmalle silloin kun jo olet aivan vasemmassa laidassa, palstan leveys palaa takaisin näyttöruudun levyiseksi. Näytön koko alussa Jos valitset Koko ruutu, ohjelma hyödyntää heti käynnistymisen jälkeen koko ruudun tilan. Normaali näyttö varaa ruudun ylälaidasta tilaa ohjelman tiedoille ja alalaidasta valikkopainikkeille. Aloitussivu Kuvien koko Määrittelee mikä sivu ohjelman alussa näytetään, pikaohjeet vai kirjanmerkit. Aloitussivulla oikeanpuoleinen näppäin on aina Lopeta jolla voi poistua ohjelmasta. Älä skaalaa jättää kuvat sivun latauksen jälkeen siihen kokoon kuin Web sivulla oli määritelty. Sovita mahtumaan pienentää ne kuvat jotka ovat ruudun leveyttä suurempia mahtumaan sivulle. 20 (25)

21 10. Napsautettavat kuva-alueet Monilla sivuilla on kuvia, joihin on määritelty alueita, joita napsauttamalla tapahtuu eri asioita. Veppisivun suunnittelijalla on kaksi tapaa toteuttaa napsautettavissa olevat kuva-alueet. Jos Doris Browser piirtää kuvan taustalle sinisellä värillä pisteviivoista muodostuvan ruudukon, on tieto siitä mitä napsautettavia alueita todella on olemassa vain palvelimella (kyseessä on niin sanottu server-side image map). Tällöin palvelimelle täytyy välittää tieto mihin kohtaan napsautetaan, ja palvelin päättää mihin linkkiin napsautus osui. Kun valitset tällaisen kuvan napsauttamalla Doris Browserissa, käyttöösi tulee kohdistin (alla olevissa kuvissa pieni punainen, keltareunainen pallo), jolla voit liikkua kohteen päällä ja napsauttaa haluamaasi tekstiä. Kuvaa ei ole vielä valittu. Valitaan kuva napsauttamalla peliohjainta. Kuva on nyt valittu. Taustaruudukko vaihtuu punaiseksi ja kohdistin ilmestyy kuvan keskelle Siirrytään peliohjainta liikuttamalla tekstin Asuntomarkkinat päälle ja napsautetaan peliohjainta. Voit siirtyä pois kuvan valinnasta joko painamalla Peruuta näppäintä tai liikkumalla joko ylä- tai alalaidasta ulos, jolloin valinta siirtyy seuraavaan valittavissa olevaan kuvaan tai tekstiin: 21 (25)

22 Jos kuvan alueet näkyvät sinisinä laatikkoina, ympyröinä tai monikulmioina (kyseessä on niin sanottu client-side image map), voit ensin valita kuvan ja liikkua alueesta toiseen liikuttamalla pelinohjainta alaspäin. Kuvaa ei ole vielä valittu. Valitaan kuva napsauttamalla peliohjainta. Kuva valittu ja siirrytty peliohjainta alaspäin kunnes Mrs Globe finalistit valittu (punainen kehys). Siirrytty alaspäin vielä kerran, nyt otsikko Ampuivatko on valittu (punainen kehys). Napsautetaan peliohjainta, artikkeli aukeaa. Monimutkaisemmat alueet kuten ne joita käyteään esimerkiksi kartoissa näytetään saman periaatteen mukaan, alueet sinisellä ja valittu alue punaisella: Huomaa, että liikuttaessasi peliohjainta ylös ja alas siirrytään aina seuraavaan kenttään, mutta se ei ole välttämättä edellisen kentän vieressä, vaan riippuu siitä missä järjestyksessä sivun suunnittelija on alueet tehnyt. Doris Browser siirtää näkyvää aluetta tarpeen mukaan siten että uusi alue on näkyvissä. 22 (25)

23 11. Lomakkeet Lomakkeita (Engl. Forms) käytetään runsaasti vuorovaikutteisilla veppisivuilla. Lomakkeiden avulla voit esimerkiksi kirjoittaa hakusanan ja painaa nappia joka pyytää palvelinta suorittamaan haun. Vihreällä värillä korostetut tekstilaatikot ovat kenttiä, joihin voit kirjoittaa tekstiä. Valitse kenttä ja napsauta sitä, jolloin aukeaa lomake jossa voit kirjoittaa tekstin. Keltaisella taustalla olevat laatikot ovat valintalistoja. Napsauttamalla listaa voit valita seuraavan listan tekstin. Pitämällä näppäimistön ABC painike alhaalla samalla kun napsautat, voit valita listassa edellisen tekstin. Harmaalla taustalla olevat pyöreäkulmaiset laatikot ovat nappeja, joita painamalla kirjoitettu tieto lähetetään palvelimelle, ja uusi veppisivu avautuu perustuen siihen mitä tietoja kirjoitit ja valitsit. Lomakkeissa voi myöskin olla kahdenlaisia monivalintanappeja. Pyöreät (Engl. radio button) kuvaavat valintoja, joista yksi ja vain yksi on kerrallaan valittuina. Neliskulmaiset (Engl. check box) kuvaavat valintoja, joista voi olla valittuna useampi yhtä aikaa. Huomaa, että kun palaat takaisin hakutulossivulle, joissakin tapauksissa Doris Browser saattaa unohtaa edelliset valinnat ja sinun täytyy syöttää tiedot uudelleen. Yleensä näin ei käy, mutta saattaa käydä jos lomaketietoja on enemmän kuin Browser voi tallettaa. 23 (25)

24 12. Kehykset Doris Browser tukee kehyksiä (engl. Frames), mutta eri tavalla kuin moni muu selain. Perinteiset selaimet näyttävät suurella ruudulla kaikki kehykset yhtä aikaa. Doris Browserissa taas jos sivu muodostuu useammasta kehyksestä, näytetään lista kehyksien nimistä, joista voit valita haluamasi. Tämä vähentää sivujen latausaikaa ja on kuvaruudun tilankäytön kannalta järkevää, mutta ongelmana on se, että joskus kehyksien nimet eivät kerro niiden sisällöstä. Tällöin ainoa keino on kokeilla. Jos käyt samalla sivulla useamman kerran, voit tehdä linkin suoraan haluttuun kehykseen; ja joka tapauksessa muutaman kerran sivulla käytyäsi muistat mikä mikin kehys on. 24 (25)

25 13. JavaScript Doris Browser versio 1.10 ei tue JavaScriptiä. Sivut jotka vaativat toimiakseen JavaScriptin ja on lisäksi suunniteltu niin, että vaihtoehtoista tapaa näyttää sivu ei ole, eivät toimi Doris Browserin tässä versiossa. Jos esimerkiksi sivulla on tekstiä joka näyttää lomakkeelta, mutta kuitenkin puuttuu kenttä johon voisi kirjoittaa tekstiä, on kyseessä todennäköisesti lomake joka käyttää JavaScriptiä. Samoin jos napsautat linkkiä ja aukeaa ikkuna jossa lukee javascript:, kyseessä oleva linkki ei toimi. Jos linkin teksti on kuitenkin muodoltaan esimerkiksi open( ), voit tehdä uuden kirjanmerkin joka osoittaa suoraan kyseiseen sivuun. 25 (25)

Opas versiolle 8.1. Hannu Matikainen. Päivitetty 11.6.2014

Opas versiolle 8.1. Hannu Matikainen. Päivitetty 11.6.2014 Opas versiolle 8.1 Päivitetty 11.6.2014 Sisältö JOHDANTO... 1 YLEISTÄ... 1 WINDOWS-VERSIOT... 2 MODERN-KÄYTTÖLIITTYMÄ... 3 Aloitusnäyttö... 3 Kaikkien sovellusten näyttäminen... 4 Navigointi käyttöliittymässä...

Lisätiedot

Turun kasvatus- ja opetustoimi Jarkko Lehmuskenttä & Mirkku Virkkunen Versio: 15.10.2012

Turun kasvatus- ja opetustoimi Jarkko Lehmuskenttä & Mirkku Virkkunen Versio: 15.10.2012 Turun kasvatus- ja opetustoimi Jarkko Lehmuskenttä & Mirkku Virkkunen Versio: 15.10.2012 Palautetta voi lähettää osoitteeseen: moodletuki@turku.fi Sisällysluettelo 1 Kasvatus- ja opetustoimen moodlet...1

Lisätiedot

Ohjeen käyttö. Ohjeen käyttö Sisällys Hakemisto Edellinen 1

Ohjeen käyttö. Ohjeen käyttö Sisällys Hakemisto Edellinen 1 Ohjeen käyttö Ohjeen käyttö Sisällys Hakemisto Edellinen 1 Ohjeen käyttö Online-ohjeen käyttäminen Adobe Acrobat Reader sisältää täydellisen PDF-muotoisen ohjejärjestelmän. Ohjejärjestelmässä on tietoja

Lisätiedot

1. INTERNET MITÄ SE TARKOITTAA?

1. INTERNET MITÄ SE TARKOITTAA? HYVÄ LUKIJA! Kädessäsi on ET-lehden ensimmäinen oma Internet-käyttäjän opas. Se on tehty havainnolliseksi ja inhimilliseksi, uudelle käyttäjälle sopivaksi. Sen avulla pääset hyvään alkuun koneesi kanssa.

Lisätiedot

INTERNET. Internetin palvelut. Sähköposti. Postituslistat. Internet ja käyttöjärjestelmät

INTERNET. Internetin palvelut. Sähköposti. Postituslistat. Internet ja käyttöjärjestelmät SISÄLLYS Sisällys... 2 Internet... 3 Internetin palvelut... 3 Sähköposti... 3 Postituslistat... 3 Internet ja käyttöjärjestelmät... 3 Internet ja TCP/IP-protokolla... 4 IP-osoite... 4 Yhteyden muodostaminen...

Lisätiedot

TEKNISET OHJEET JA VARMUUSKOPIOINTI

TEKNISET OHJEET JA VARMUUSKOPIOINTI TEKNISET OHJEET JA VARMUUSKOPIOINTI Sisällys YHDEN KONEEN VERSION ASENNUS... 4 PERUSVAIHEET... 4 OHJELMAN REKISTERÖINTI YRITYKSELLE... 4 VERKKOVERSION ASENTAMINEN... 6 YLEISTÄ... 6 PALVELIMEN NIMEN ASETTAMINEN...

Lisätiedot

Jaana Nuuttila kesä 2010

Jaana Nuuttila kesä 2010 kesä 2010 Sisältö 1 Näppäimistön ja hiiren käyttö...1 2 Käyttöliittymä...2 2.1 Käynnistä-valikko...3 2.2 Tehtäväpalkki...4 2.3 Pienoisohjelmat...5 2.4 Ikkunoiden ja kuvakkeiden käsittely...6 2.5 Valintanauhat,

Lisätiedot

Hyvinvointipalvelut. Etäopetuskeskus. Windows Vista. perusteet

Hyvinvointipalvelut. Etäopetuskeskus. Windows Vista. perusteet Tampereen kaupunki Koulutusmoniste Hyvinvointipalvelut Etäopetuskeskus Windows Vista perusteet Sisällysluettelo 1. MIKÄ ON WINDOWS VISTA? 3 2. TIETOKONEEN OSAT 3 3. WINDOWS VISTAN KÄYTÖN ALOITTAMINEN 4

Lisätiedot

R-Phone 1.3.3 Käyttöohje

R-Phone 1.3.3 Käyttöohje R-Phone 1.3.3 Käyttöohje versio 08.04.2005 2 R-Phone käyttöohje 8.4.2005 TJK Tietolaite Oy Sisällys Esittely...5 Mikä on R-Phone?...5 Esivaatimukset...5 PC:n vähimmäisvaatimukset...5 Ohjelmistovaatimukset...5

Lisätiedot

Copyright 2003 Nokia. All rights reserved.

Copyright 2003 Nokia. All rights reserved. Laaja käyttöopas VAATIMUSTENMUKAISUUSILMOITUS NOKIA Oyj ilmoittaa vastaavansa siitä, että tuote NHL-8 noudattaa Euroopan neuvoston direktiivin 1999/5/EY määräyksiä. Vaatimustenmukaisuusilmoituksesta on

Lisätiedot

3.2.1 Uusi extranet käyttäjä...31 3.2.1.1 Extranetkäyttäjä sivuston muokkausoikeuksilla...31 3.2.1.2 Extranetkäyttäjä ilman

3.2.1 Uusi extranet käyttäjä...31 3.2.1.1 Extranetkäyttäjä sivuston muokkausoikeuksilla...31 3.2.1.2 Extranetkäyttäjä ilman Sisällysluettelo 1. Käyttäjän opas...3 1.1 Sivuston katselu...3 1.2 Sivustolle siirtyminen...3 1.3 Navigointi...3 1.4 Keskusteluihin osallistuminen...4 1.5 Gallupeihin vastaaminen...5 1.6 Ajankohtaista

Lisätiedot

WINDOWSISTA JA OPPAAN KÄYTÖSTÄ

WINDOWSISTA JA OPPAAN KÄYTÖSTÄ WINDOWSISTA JA OPPAAN KÄYTÖSTÄ Mikrotietokoneissa on käytännössä täysin siirrytty käyttämään graafista käyttöliittymää, joka yleensä on nimeltään Windows, joskin kilpaileviakin järjestelmiä on. Sovellusten

Lisätiedot

WINDOWSISTA JA OPPAAN KÄYTÖSTÄ

WINDOWSISTA JA OPPAAN KÄYTÖSTÄ WINDOWSISTA JA OPPAAN KÄYTÖSTÄ Mikrotietokoneissa on käytännössä täysin siirrytty käyttämään graafista käyttöliittymää, joka yleensä on nimeltään Windows, joskin kilpaileviakin järjestelmiä on. Sovellusten

Lisätiedot

Adob Acrobat 2 PDF-tiedostot SISÄLLYS

Adob Acrobat 2 PDF-tiedostot SISÄLLYS Adob Acrobat 2 PDF-tiedostot SISÄLLYS Sisällys...2 Acrobat...4 Digitaalinen paperi... 4 Acrobat-teknologia... 4 Perusidea... 4 PDF-tiedostomuoto... 4 Adobe Acrobat ohjelma... 5 Välilehtien näyttäminen

Lisätiedot

Webforum Teamwork & Professional

Webforum Teamwork & Professional Webforum Teamwork & Professional Käyttö- ja hallinnointiopas versio 15.1 Viimeisin päivitys: 2015-03-31 Sisällysluettelo Johdanto... 4 Sisään kirjautuminen... 4 Kadotitko tai unohditko henkilökohtaiset

Lisätiedot

FirstOffice Johdanto ja asennus

FirstOffice Johdanto ja asennus Johdanto ja asennus Kappale 1: Johdanto ja asennus FirstOffice on integroitu taloushallinto-ohjelma pienyrityksille Windows, Macintosh ja Linux käyttöympäristöihin. Se sisältää laskutuksen, osto- ja myyntireskontran,

Lisätiedot

E4web v4.3.4.3 06-2011. Esmikko4 Web

E4web v4.3.4.3 06-2011. Esmikko4 Web E4web v4.3.4.3 06-2011 Esmikko4 Web Sisällysluettelo 1 Yleistä... 4 1.1 Selaimen vaatimukset... 4 2 Ohjelman käynnistäminen... 5 3 Järjestelmään kirjautuminen... 5 3.1 Windowsin integroitu autentikointi...

Lisätiedot

Moodle-ohje versioon 1.9. Ohjeet Moodlen käytön tueksi - opettajille ja pohjan hallinnoijille

Moodle-ohje versioon 1.9. Ohjeet Moodlen käytön tueksi - opettajille ja pohjan hallinnoijille Ohjeet Moodlen käytön tueksi - opettajille ja pohjan hallinnoijille Muokattu viimeksi 26.8.2010 1 Ohjeet Moodlen käytön tueksi Sisällys Mistä löydän SAMKin Moodlen ja kirjaudun verkko-oppimis-ympäristöön?...

Lisätiedot

Microsoft Excelin perusteita Keijo Salakari 7. Maaliskuuta 2006

Microsoft Excelin perusteita Keijo Salakari 7. Maaliskuuta 2006 Microsoft Excelin perusteita Keijo Salakari 7. Maaliskuuta 2006 Microsoft Excel perusteita 2 (36) Sisältö 1 MS EXCEL OHJELMAN KÄYNNISTÄMINEN... 4 1.1 KÄYNNISTÄ-VALIKON KAUTTA... 4 1.2 TYÖPÖYDÄN PIKAKUVAKE...

Lisätiedot

LabOran käyttö. kahdeksan oppijaksoa. Johan Westerlund Matti Liljeqvist

LabOran käyttö. kahdeksan oppijaksoa. Johan Westerlund Matti Liljeqvist LabOran käyttö kahdeksan oppijaksoa Johan Westerlund Matti Liljeqvist Kahdeksan oppituntia LabOran käytöstä Tällä kurssilla opiskellaan LabOra -jumalanpalvelusohjelman käyttöä kahdeksassa jaksossa. Jokainen

Lisätiedot

Tiimin käyttö. 1 Projektin jakaminen tiimiksi. 1.1 Projektin jakaminen ArchiCADistä

Tiimin käyttö. 1 Projektin jakaminen tiimiksi. 1.1 Projektin jakaminen ArchiCADistä 24.9.2010 ArchiCAD 14 YT. - 1 Tiimin käyttö 1 Projektin jakaminen tiimiksi Tiimityön voi jakaa kahdesta paikasta projektin ollessa auki: Arkisto Uusi Jaa projekti Tiimi Projekti Jaa projekti. Sen voi tehdä

Lisätiedot

LIBREOFFICE. Published : 2012-06-02 License : GPLv2

LIBREOFFICE. Published : 2012-06-02 License : GPLv2 LIBREOFFICE Published : 2012-06-02 License : GPLv2 1 LIBREOFFICE 1. LIBREOFFICE 2 1. LIBREOFFICE LibreOffice on täysi toimisto-ohjelmistopaketti, joka sisältää kaikki tarvitsemasi ohjelmat tekstinkäsittelystä

Lisätiedot

Käyttöohje Ksenos DVR Prime. Turun Turvatekniikka Oy

Käyttöohje Ksenos DVR Prime. Turun Turvatekniikka Oy Käyttöohje Ksenos DVR Prime Turun Turvatekniikka Oy February 16, 2010 Contents 1 Johdanto 3 2 Tallentimen käyttö 4 2.1 Ohjelman käynnistäminen........................................ 4 2.2 Käyttöliittymä..............................................

Lisätiedot

Alkutoimien pääkohdat

Alkutoimien pääkohdat Alkutoimien pääkohdat Alkutoimet Tobii Communicator Alkutoimien pääkohdat Koskee Tobii Communicator -malleja alkaen versiosta 4.6. Sisältöä voidaan muuttaa ilman erillistä ilmoitusta. Tarkasta tämän käyttöoppaan

Lisätiedot

OPETTAJAN OPAS VERSIO 1.5.2

OPETTAJAN OPAS VERSIO 1.5.2 OPETTAJAN OPAS VERSIO 1.5.2 Sisältö: Sisältö:... 2 Yleistä Moodlesta... 5 Navigointi ja liikkuminen... 5 Ympäristön aloitussivu... 5 Sisäänkirjautuminen... 6 Kurssit ja työtilat... 6 Kurssin aloitussivu...

Lisätiedot

Windows 7. Hannu Matikainen. Päivitetty 4.7.2014

Windows 7. Hannu Matikainen. Päivitetty 4.7.2014 Windows 7 Hannu Matikainen Päivitetty 4.7.2014 Sisältö WINDOWS-VERSIOT... 1 TYÖPÖYTÄ... 1 KUVAKKEET... 2 Kuvakkeiden ominaisuudet... 3 Pikakuvakkeet... 3 TEHTÄVÄPALKKI... 4 Tehtäväpalkin kuvakkeet... 5

Lisätiedot

DIGIKUVAT JAKOON JA JÄRJESTYKSEEN - PICASA

DIGIKUVAT JAKOON JA JÄRJESTYKSEEN - PICASA DIGIKUVAT JAKOON JA JÄRJESTYKSEEN - PICASA SAMPOLAN KIRJASTO TIETOTORI Sammonkatu 2 33540 Tampere 040 800 7816 tietotori.sampola@tampere.fi DIGIKUVAT JAKOON JA JÄRJESTYKSEEN 2 1. JOHDANTO... 3 2. PICASAN

Lisätiedot

Käyttöoppaasi. ACER S57 http://fi.yourpdfguides.com/dref/5804108

Käyttöoppaasi. ACER S57 http://fi.yourpdfguides.com/dref/5804108 Voit lukea suosituksia käyttäjän oppaista, teknisistä ohjeista tai asennusohjeista tuotteelle. Löydät kysymyksiisi vastaukset käyttöoppaasta ( tiedot, ohjearvot, turvallisuusohjeet, koko, lisävarusteet

Lisätiedot

Tämä käsikirja on suojattu tekijänoikeuslailla. Sisällön muuttaminen tai osittainen kopioiminen on kielletty ilman tekijänoikeuksien haltijan lupaa.

Tämä käsikirja on suojattu tekijänoikeuslailla. Sisällön muuttaminen tai osittainen kopioiminen on kielletty ilman tekijänoikeuksien haltijan lupaa. Tekijänoikeus Tämä käsikirja on suojattu tekijänoikeuslailla. Sisällön muuttaminen tai osittainen kopioiminen on kielletty ilman tekijänoikeuksien haltijan lupaa. Käsikirjaa voi vapaasti levittää kokonaisena

Lisätiedot

Käyttöohje. Xperia M4 Aqua E2303/E2306/E2353

Käyttöohje. Xperia M4 Aqua E2303/E2306/E2353 Käyttöohje Xperia M4 Aqua E2303/E2306/E2353 Sisältö Aloittaminen... 6 Tietoja tästä käyttöoppaasta... 6 Yleiskatsaus... 6 Kokoaminen...7 Laitteen ensimmäinen käynnistyskerta...8 Miksi Google -tili tarvitaan?...

Lisätiedot