Doris Browser. v1.10. Käyttäjän opas

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Doris Browser. v1.10. Käyttäjän opas"

Transkriptio

1 Doris Browser v1.10 Käyttäjän opas

2 1. Johdanto 3 2. Ohjelman asennus 4 3. Rekisteröinti 7 4. Verkkoasetukset 8 5. Verkkoyhteyden muodostaminen ja purkaminen Sivun katselu ja kohteen valinta Kirjanmerkit Valikot Asetukset Napsautettavat kuva-alueet Lomakkeet Kehykset JavaScript 25 2 (25)

3 1. Johdanto Doris Browser on mini-web selain ohjelma Nokia 7650 puhelimelle. Tärkeimmät ominaisuudet ja erot verrattuna pöytätietokoneista tuttuihin selaimiin (esimerkiksi Netscape, Internet Explorer): Sivujen piirtäminen. Doris Browser ei pyri säilyttämään alkuperäistä sivudesigniä, johtuen muun muassa pienestä näyttöruudun koosta ja rajoitetusta kirjasimien määrästä. Tavoitteena on sisällön näyttäminen ja selaaminen mahdollisimman miellyttävästi pienen muistimäärän ja ruututilan sallimissa puitteissa, ei niinkään sivun ulkoasu. SSL eli turvalliset https: verkko-osoitteet. Toteutettu. Keksit eli evästeet. Toteutettu. Keksejä ei talleteta ohjelman ajokertojen välillä. Kehykset. Jos sivu muodostuu useammasta kehyksestä, näytetään lista kehyksien nimistä, joista voi valita haluamansa. Perinteiset selaimet näyttävät suurella ruudulla kaikki kehykset yhtä aikaa. JavaScript. Ei toteutettu. Monilla JavaScriptiä hyödyntävillä sivuilla on vaihtoehtoisia keinoja näyttää sivun sisältö, mutta ei kaikilla. Tällaiset sivut eivät toimi Doris Browser versiolla Välimuisti. Välimuistin koko on dynaaminen, maksimikoko on rajoitettu 300 kb:een Jos muut samaan aikaan käytettävät ohjelmat tarvitsevat lisää muistia, välimuisti tyhjennetään automaattisesti. Samoin ohjelman sulkemisen yhteydessä kaikki tila vapautetaan. Refresh (ajastettu sivun automaattinen päivitys). Sivua ei päivitetä automaattisesti, koska kustannussyistä langattomasti siirrettävän datan määrä tulee pitää niin pienenä kuin mahdollista. Sen sijaan sivun alussa näytetään ylimääräinen linkki, joka kertoo ajan koska sivu olisi päivitetty. Linkkiä voi napsauttaa jolloin päivitys tapahtuu. Server-side image maps. Toteutettu. Aktivoitaessa tällainen elementti näytölle ilmestyy kohdistin, jota liikuttamalla voi etsiä haluamansa kohdan ja napsauttaa sitä. Client-side image maps. Toteutettu. Napsautettavissa olevat alueet näytetään sinisinä kehyksinä. Aktivoituasi tällainen elementin voit liikkua alueesta toiseen liikuttamalla peliohjainta ylös ja alas. Doris Browser kysyy käynnistettäessä aktivointikoodia, jonka saat ostamalla tuotteen jälleenmyyjältä. Ohittamalla tämän ruudun voit siirtyä demo-tilaan, jossa voit halutessasi kokeilla onko Doris Browser juuri sinun tarkoituksiisi sopiva ohjelma. Demo-tilassa ohjelman käyttö on rajoitettu kolmeen minuuttiin online-aikaa kerrallaan. Ajan laskeminen alkaa vasta kun lataat verkosta ensimmäisen sivun, joten voit rauhassa tutustua ohjelman asetuksiin ja kirjanmerkkien käyttöön. Demo-tilassa voit määritellä vain viisi kirjanmerkkiä. 3 (25)

4 2. Ohjelman asennus Jotta voisit käyttää Doris Browseria, sinun täytyy ensin tehdä seuraavat asiat: Asentaa ohjelma. Kuvattu tässä luvussa. Rekisteröidä ohjelma. Kuvattu luvussa 3. Tehdä uusi internet yhteys asetus. Kuvattu luvussa 4. Tehdä kirjanmerkki (tai muutama) josta pääset selailemaan. Kuvattu luvussa 7. On kolme tapaa asentaa ohjelmistoja 7650 puhelimeen. Voit joko käyttää puhelimen mukana CD:llä tulevaa ohjelmistoa PC Suite Nokia 7650:lle jolloin asennus tapahtuu PC:stä käsin, tai siirtää Browser.SIS tiedoston puhelimeen joko Bluetooth tai infrapuna yhteyden kautta, jolloin asennus tapahtuu puhelimessa. Kolmas tapa on ladata Browser.sis asennustiedosto suoraan puhelimeen sen omalla WAP selaimella osoitteesta tällöin et tarvitse Bluetooth rai infrapuna - yhteyttä. Asennus PC Suitesta käsin tapahtuu kyseisen ohjelman valikosta Työkalut/Asenna laitteen ohjelmisto ja seuraamalla ruudulle tulevia ohjeita. Voit myös kaksois-napsauttaa Browser.SIS tiedostoa, jolloin asennus käynnistyy edellyttäen että olet asentanut PC Suiten. Ensin täytyy kuitenkin joko muodostaa Bluetooth sarjaportti yhteys puhelimeen tai käynnistää puhelimen infrapunayhteys (Yhteydet/Infrapuna). Alla olevassa esimerkissä kuvataan miten asennus suoritetaan silloin kun tiedosto on siirretty puhelimeen. Tapa millä asennustiedosto siirretään puhelimeen vaihtelee sen mukaan, mikä Bluetooth tai infrapuna laite sinulla on asennettuna. Tyypillisesti Bluetooth laitteen mukana tulee ohjelmisto, joka asennetaan CD:ltä ja tietokone käynnistetään uudelleen. Sen jälkeen ohjelmistosta riippuen joko Windowsin Resurssienhallinnassa tai ohjelmiston omassa ohjelmassa on käytettävissä kohta, jossa lukee puhelimen nimi ja esimerkiksi Public folder. Raahaa ja pudota Browser.SIS tiedosto tähän hakemistoon. Kun siirto on valmis, puhelimessa näkyy uusi viesti. Paina nappia Näytä: Asennusohjelma käynnistyy. Halutessasi voit katsoa varmenteen ja tiedot, tämän jälkeen valitse listasta kohta Asenna : 4 (25)

5 Jos olet asentanut Doris Browser ohjelmiston aikaisemmin, asennusohjelma varmistaa haluatko korvata vanhemman version uudemmalla (tai samalla). Vanha versio poistetaan automaattisesti, mutta määrittelemäsi kirjanmerkit siirretään automaattisesti uuteen ohjelmaan. Vastaa Kyllä. Kun asennus puretaan puhelimen Hallinta työkalulla, kaikki Doris Browser tiedostot poistetaan, myös kirjanmerkit. Seuraavaksi asennusohjelma pyytää sinua lukemaan ja hyväksymään ohjelman lisenssiehdot. Lue ehdot ja hyväksy ne painamalla OK painiketta. Jos et hyväksy ehtoja, paina Peruuta jolloin ohjelman asennusta ei suoriteta. Asennuksen valmistuttua voit poistaa asennustiedoston viemästä tilaa puhelimessa painamalla Valinnat ja Poista. Tämän jälkeen paina Takaisin nappia kunnes Saapuneet viestit kansio sulkeutuu. Doris Browser:in kuvake on nyt asennettu puhelimen työpöydälle, josta ohjelman voi käynnistää napsauttamalla. 5 (25)

6 Doris Browserista on kaksi eri versiota, suomenkielinen ja englanninkielinen. Asennustiedosto Browser.SIS sisältää molemmat versiot ja asennusohjelma valitsee kielen puhelimen asetusten perusteella. Jos puhelimesi asetukset ovat suomeksi mutta kuitenkin haluat asentaa englanninkielisen version, tai päinvastoin, vaihda asennuksen ajaksi kieli puhelimen asetuksissa (Työkalut/Asetukset/Yleiset asetukset/puhelimen kieli). 6 (25)

7 3. Rekisteröinti Doris Browser on kopiointisuojattu ohjelma. Kun käynnistät ohjelman ensimmäisen kerran, sinulta kysytään rekisteröintikoodia, joka vastaa puhelimesi yksilöllistä ns. IMEI koodia, ja jonka sait sähköpostitse kun ostit ohjelman. Rekisteröintikoodi muodostuu aina kahdeksasta numerosta. Kirjoita se varattuun kohtaan ja paina OK. Ilman koodia (Peruuta) ohjelma toimii aikarajoitetussa demotilassa kolme minuuttia kerrallaan, jonka jälkeen ohjelma sulkeutuu. Sinulla on oikeus käyttää Doris Browseria kolme viikkoa demotilassa, sen jälkeen sinun täytyy joko ostaa ohjelma tai poistaa se puhelimestasi. On edullista tehdä ostopäätös nopeasti, sillä kun palaat uudelleen samalle sivulle ohjelman uudelleenkäynnistyksen jälkeen, sivu ja kuvat joudutaan lataamaan uudelleen verkosta mikä paitsi hidastaa saattaa samalla kasvattaa puhelinlaskuasi jos sinua laskutetaan siirretyn datamäärän mukaan. Jos rekisteröintikoodi ei vastaa IMEI-koodia, ohjelma näyttää oheisen virheilmoituksen. Tällöin olet saattanut kirjoittaa rekisteröintikoodin väärin. Yritä uudelleen. Tai olet kenties antanut ohjelman jälleenmyyjälle erehdyksessä väärän IMEIkoodin. Tarkista asia ja ota tarvittaessa yhteyttä jälleenmyyjään. Oikein annetun koodin tarkistamisen jälkeen ohjelma siirtyy normaaliin suoritustilaan ja näyttää ensimmäiseksi sivun jolla on käyttöohjeita. Rekisteröintikoodia ei kysytä enää uudelleen seuraavilla käynnistyskerroilla vaikka puhelin sammutetaan välillä. 7 (25)

8 4. Verkkoasetukset Jotta voisit käyttää Internetiä, sinun täytyy ensin määritellä uusi Yhteysosoite. Mahdollisesti jo määrittelemiäsi WAP tai MMS yhteysosoitteita ei voi käyttää, koska palvelimet suodattavat niiden liikenteen tavalla joka estää käytön Web-selailuun. Huom! Kaikki yksityiskohdat tällä sivulla kuvaavat tilannetta talvella Operaattorien asetukset saattavat olla muuttuneet kun luet tämän, joten oli operaattorisi Sonera, Radiolinja, DNA tai mikä tahansa muu, katso täsmälliset ohjeet heidän Web sivuiltaan. Tämän luvun asetukset ovat vain ohjeellisia, emmekä voi taata ettei tilanne olisi muuttunut. Tarvitset GPRS palvelun (tai muun vastaavan nopean datayhteyden kuten HSCSD, nopea GSM-data) operaattoriltasi. Soneralta tämä tilataan lähettämällä tekstiviesti TILAA GPRS (ilman lainausmerkkejä) puhelinnumeroon Vastaukseksi tulee hetken kuluttua tekstiviestinä pyyntö vahvistaa tilaus, se tehdään lähettämällä uusi tekstiviesti samaan numeroon 15400, viestin sisältönä KYTKE. Muilla operaattoreilla katso ohjeet Web sivuilta (osoitteet tämän luvun lopussa). Tarvitset operaattoriltasi tiedon siitä mitä tunnuksia ja nimipalvelimen osoitteita tulee käyttää. Useilla operaattoreilla on mahdollisuus tilata asetukset veppisivulta tekstiviestinä suoraan puhelimeesi, joten et luultavasti tarvitse seuraavia ohjeita lainkaan. Soneralla ne ovat seuraavat: mene puhelimen kansioon Työkalut, käynnistä Asetukset ohjelma ja mene kohtaan Yhteys. Valitse Yhteysosoitteet ja Uusi yhteysosoite. Yhteyden nimen voit valita haluamaksesi, alla olevassa esimerkissä on valittu Sonera inet mutta mikä tahansa muukin kelpaa. Siirtotie on GPRS, kirjoita yhteysosoitteen nimeksi internet, ja muut asetukset kuten alla olevissa kuvissa: 8 (25)

9 Lisäksi kohdassa Valinnat / Lisäasetukset tulee valita vaihtuva IP osoite ja nimipalvelimien osoitteet. Tämän jälkeen asetukset ovat valmiit. Paina toistuvasti näppäimiä Takaisin ja Poistu kunnes olet palannut takaisin puhelimen työpöydälle. Soneran, DNA:n ja Radiolinjan verkkosivut: https://www.radiolinja.fi Soneran, DNA:n ja Radiolinjan mobiili-internet asetukset talvella 2002: Sonera: Sonera Radiolinja DNA Yhteysosoitteen nimi internet Internet internet Käyttäjätunnus (jätetään tyhjäksi) rlnet (jätetään tyhjäksi) Salasana (jätetään tyhjäksi) internet (jätetään tyhjäksi) ip-osoite Vaihtuva Vaihtuva Vaihtuva Ensisijainen nimipalvelin (DNS) Toissijainen nimipalvelin (DNS) (25)

10 5. Verkkoyhteyden muodostaminen ja purkaminen Kun napsautat linkkiä kirjanmerkkisivulla, Doris Browser yrittää ladata linkin osoittaman veppisivun. Jos verkkoyhteyttä ei ole, Browser yrittää muodostaa yhteyden automaattisesti ja aloittaa tämän kysymällä sinulta mitä yhteyttä haluat käyttää: Vasemmalla olevassa kuvassa Browser etsii palvelinta koko yhteyden muodostumisen ajan. GPRS yhteyden muodostumisen huomaa siitä, että ruudun vasempaan ylänurkkaan ilmestyy kirjain G (puhelimen GPRSasetuksista riippuen G saattoi olla siellä koko ajan) joka aluksi välkkyy ja jää lopuksi kehystetyksi. Kehys merkitsee sitä että yhteys on auki. Oikealla olevassa kuvassa yhteys on valmis, Browser löytää palvelimen ja alkaa ladata veppisivua. Vihreä väri kuvaa lataamisen edistymistä. Sitä ei aina kuitenkaan näytetä, koska kaikki palvelimet eivät lähetä tietoa ladattavan materiaalin koosta kaikissa tilanteissa. Browserin Asetukset komennolla on myös mahdollista määritellä, että käytetään aina tiettyä valittua yhteyttä. Tässä tapauksessa Browser ei näytä valintalistaa kun yhteyttä muodostetaan. Sinulta kuitenkin pyydetään varmistus siihen että haluat yhteyden muodostettavan: 10 (25)

11 Internet-yhteys katkaistaan automaattisesti kun poistut Doris Browserista käskyllä Valinnat / Lopeta. Voit tarvittaessa käyttää komentoa Katkaise yhteys sulkemaan yhteyden. Tämä käsky voi olla tarpeen jos haluat tilapäisesti vapauttaa yhteyden jollekin toiselle ohjelmalle sulkematta Browseria, tai jos haluat sulkea jonkin toisen ohjelman käyttämän WAP yhteyden jotta Browser voi avata Internet-yhteyden selailua varten. Käytössä voi siis olla korkeintaan yksi GPRS-yhteys kerrallaan, ja puhelimen automaattiset toiminnot saattavat tarvita muita yhteyksiä. Saatat esimerkiksi saada MMS-viestin samaan aikaan kuin selailet verkkosivuja. Tieto viestin saapumisesta ei tarvitse GPRS-yhteyttä (se välitetään näkymättömänä tekstiviestinä), joten näet ilmoituksen, joka kertoo MMS viestin hakemisesta mutta itse viestin sisältö haetaan kuitenkin vasta sitten kun lopetat selailun ja GPRS-yhteys vapautuu MMS-viestin hakemiselle. Puhelimen asetuksissa kohdassa Työkalut, Asetukset, Yhteys, GPRS on valinta jolla voi määritellä suljetaanko järjestelmän puolesta avatut yhteydet automaattisesti. Tällä asetuksella on merkitystä myös riippuen siitä laskuttaako operaattorisi sinua käytetyn yhteysajan vai siirretyn datamäärän mukaan. Ole hyvä ja muista varmistaa operaattoriltasi tämä asia ettet ylläty puhelinlaskun suuruutta. Useimmat laskuttavat datamäärän mukaan, mutta jos sinua laskutetaan yhteysajan mukaan, kohdassa GPRS-yhteys on oltava valittuna Tarvittaessa. Varmista myös että G merkki joko katoaa ruudulta tai kehys sen ympäriltä poistuu hetken päästä Browserin sammuttamisen jälkeen. 11 (25)

12 6. Sivun katselu ja kohteen valinta Kun Doris Browserissa siirtää peliohjainta veppisivulla ylös tai alaspäin, siirrytään sivulla valittuun suuntaan, mutta kuinka siirrytään riippuu siitä missä kahdesta tilasta ollaan. Jos et ole napsauttanut peliohjainta ja sivulla ei ole vaaleanpunaisella värillä korostettua valittua tekstiä tai kuvaa, siirrytään ylös- tai alaspäin aina puoli näyttöruudun mittaa kerrallaan. Olet tällöin katselutilassa. Käytä tätä tilaa lukiessasi tekstiä. Luetaan tekstiä: peliohjain alas, ja siirryttiin puoli sivua alaspäin. Jos olet napsauttanut peliohjainta ja valinnut tekstin tai kuvan (korostettu vaaleanpunaisella värillä), peliohjaimen siirtäminen siirtyy aina seuraavaan valittavissa olevaan tekstiin tai kuvaan. Olet valintatilassa. Käytä tätä tilaa silloin kun haluat siirtyä uudelle sivulle ja valitset mitä linkkiä haluat napsauttaa. Valitaan linkki: peliohjain alas, valinta siirtyy seuraavaan valittavissa olevaan tekstiin. Tilasta toiseen siirrytään: Siirry valintatilaan napsauttamalla peliohjainta tai antamalla käsky Valinnat/Valitse. Poistu valintatilasta painamalla oikeanpuoleista Peruuta näppäintä. Punainen korostus poistuu merkiksi siitä, että mitään ei ole valittuna. 12 (25)

13 Peliohjaimen napsautus silloin kun jo ollaan valintatilassa, avaa valitun linkin eli siirtyy uudelle sivulle, samoin käsky Valinnat/Avaa. Oikeanpuoleisen näppäimen painaminen silloin kun mitään ei ole valittuna siirtyy sivun alkuun. Näppäimen tekstinä on Alkuun. Oikeanpuoleisen näppäimen painaminen silloin olet jo sivun alussa siirtyy edelliselle sivulle jossa olit. Näppäimen tekstinä on Takaisin. Oikeanpuoleinen näppäin siis aina peruuttaa yhden askeleen takaisin päin siitä mitä olet aikaisemmin tehnyt. Näppäimen teksti vaihtuu sen mukaan mitä viimeksi teit. Jos painat tarpeeksi monta kertaa oikeanpuoleista näppäintä, saavut lopulta takaisin sille samalle sivulle johon ohjelma käynnistyi. Tämä sivu on joko opastussivu tai kirjanmerkkisivu, riippuen mitä on määritelty Valinnat/Asetukset kohdassa Aloitussivu. Aloitussivulla oikeanpuoleinen näppäin sulkee ohjelman. Vihje: jos olet valintatilassa ja sinulla on valittuna sivun ensimmäinen teksti, siirrä peliohjainta kerran ylöspäin ja valinta siirtyy sivun viimeiseen valittavissa olevaan tekstiin tai kuvaan. Tämä on nopea tapa päästä pitkän sivun loppuun. 13 (25)

14 7. Kirjanmerkit Doris Browserissa kirjanmerkkejä käytetään omalta veppisivultaan käsin. Samoin kirjanmerkkien ylläpito on järjestetty omalle veppisivulleen. Kirjanmerkkejä kutsutaan ohjelmassa ja tässä oppaassa myös linkeiksi. Kun haluat määritellä uuden kirjanmerkin sivulle jossa olet, anna komento Valinnat, Linkit ja Uusi Linkki. Tämä komento sijoittaa osoitteen ensimmäiseen vapaaseen paikkaan kirjanmerkeissä. Voit tarpeen mukaan muokata sivun nimeä ja osoitetta ennen talletusta. Jos sinulla on valittuna (punainen korostus) jokin linkki sivulla, voit käyttää komentoa Valinnat, Linkit ja Tee Linkki valinnasta, joka tutkii mikä veppisivu avautuisi jos klikkaisit osoitetta, ja kopioi sen osoitteen asetusikkunaan. Tee Linkki valinnasta toimii myös kirjanmerkkisivulla, mikä voi olla hyvin kätevää kun haluat tehdä uuden linkin vanhan pohjalta! Tällä käskyllä voit tehdä myös linkin lomakenappiin. Huomaa, että komento tallettaa linkkiin kaiken sen tiedon jonka olet lomakkeeseen syöttänyt, mukaanlukien mahdollisen salasanan. Älä käytä tätä komentoa tallettamaan salasanoja, jos puhelin varastetaan joku voi päästä käyttämään tunnuksiasi. Komento on tarkoitettu ainoastaan tallettamaan esimerkiksi usein tehdyt hakukone-kyselyn hakusanat. Huom! Jos teet linkin lomakenappiin, linkkiin tulee mukaan kaikki tiedot, jotka olet kyseiseen lomakkeeseen täyttänyt. Tämä voi olla vaarallista jos hukkaat puhelimen tai se joutuu muulla tavalla vääriin käsiin. Harkitse tarkoin mitä tietoja talletat puhelimesi linkkeihin. Älä koskaan talleta salasanoja kirjanmerkkeihin. Lomakenappeihin viittaaavat linkit voivat lakata toimimasta jos palvelun tarjoaja muuttaa sivun rakennetta. Kun avaat minkä tahansa veppisivun napsauttamalla sille osoittavaa linkkiä, kopioidaan sivun osoite myös puhelimen leikepöydälle (engl. clipboard). Jos haluat sijoittaa osoitteen listassa haluamaasi kohtaan: 1. Anna komento Linkkien ylläpito valikosta Valinnat. 2. Siirry sivulla kohtaan, jossa on vapaa paikka kirjanmerkille (FREE SLOT). 3. Napsauta peliohjainta, ja liikuta peliohjainta niin että Liitä ( Paste ) on korostettu. 4. Napsauta hiirtä, jolloin leikepöydällä ollut linkki siirtyy kirjanmerkiksi valitsemaasi kohtaan. 5. Paina näppäintä Takaisin, jolloin palaat takaisin veppisivulle samaan kohtaan jossa olit. 14 (25)

15 15 (25)

16 8. Valikot Selaimessa voi suorittaa erilaisia komentoja ja toimintoja kahdella tavalla: valikkokäskyjen avulla ja näppäinkomennoilla. Valikko aukeaa painamalla Valinnat näppäintä. Voit painaa näppäintä myös silloin kun olet koko ruudun käyttävässä näyttötilassa ja Valinnat teksti ei ole näkyvissä. Riippuen siitä mitä olet tekemässä, vain osa kaikista Valinnat käskyistä saattaa olla näkyvissä. Käskyjä joita ei kuitenkaan voisi käyttää ei näytetä, esimerkiksi kirjanmerkkisivulla kaikki kuvien zoomaus ja latauskäskyt on piilotettu. Samoin tiettyjen käskyjen teksti vaihtuu tilanteen mukaan. Jos ruutu on normaalikokoinen, näytetään käsky Koko näyttö (*), mutta jos olet jo siirtynyt koko näyttöruudun hyödyntävään tilaan, näytetään käsky Normaali näyttö (*). Joidenkin komentojen nimien perässä on suluissa merkki, esimerkiksi tähti-merkki komennon Koko näyttö (*) perässä. Tämä tarkoittaa vastaavaa näppäinkomentoa. Voit joko antaa valikosta käskyn Koko näyttö tai painaa näppäimistöltä * -näppäintä. Valitse/Avaa Valitse-komento on käytettävissä silloin kun olet selailemassa sivua ja et ole vielä valinnut linkkiä seuraavalle sivulle. Valitse aktivoi lähimpänä ruudun yläreunaa olevan, valittavissa olevan kuvan, tekstin tai lomakkeen painikkeen. Valinta näytetään vaaleanpunaisella värillä korostettuna. Valinnan voi peruuttaa oikeanpuoleisella Peruuta näppäimellä. Avaa-komento on käytettävissä silloin kun olet jo valinnut kuvan tai tekstin. Komento avaa linkin osoittaman uuden veppisivun tai kuvan, tai suorittaa lomakkeen painikkeelle määritellyn toiminnan. Usein on nopeampaa käyttää näiden käskyjen asemesta peliohjaimen napsautusta, joka tekee tilanteesta riippuen joko Valitse tai Avaa käskyn, riippuen siitä kumpi on suoritettavissa. 16 (25)

17 Linkit Linkkien ylläpito Uusi Linkki Komennolla siirryt sivulle, jossa on lista määrittelemistäsi linkeistä eri kirjanmerkeistä. Kirjanmerkkien käyttö on kuvattu omassa luvussaan. Komennolla siirryt sivulle, jossa voit määritellä uusia kirjanmerkkejä ja muuttaa ja poistaa vanhoja. Kirjanmerkkien käyttö on kuvattu omassa luvussaan. Komennolla voit tehdä uuden kirjanmerkin. Avaa lomakkeen jossa on nykyisen Web sivun osoite, jota voit halutessasi muuttaa. Kirjanmerkki sijoitetaan listassa ensimmäiseen vapaaseen kohtaan. Tee Linkki valinnasta Napsauta ensin tekstiä, kuvaa tai lomakkeen lähetyspainiketta siten että se on valittuna (punainen korostus). Komento tekee uuden linkin tästä osoitteesta. Lue lisää luvusta Kirjanemerkit. Edelliset sivut Keskeytä Koko näyttö Aukaisee valikon, josta voit siirtyä edellisille avaamillesi sivuille. Doris Browser muistaa 30 viimeistä sivua joilla olet käynyt. Kun palaat takaisin tämän valikon käskyillä tai Takaisin näppäimellä, pinosta poistetaan kaikki sivut joilla olet käynyt sen sivun jälkeen jolle palaat. Tämä käsky on käytettävissä silloin, kun palvelimelta ladataan veppisivua tai kuvia. Käsky lopettaa latauksen. Siirtyminen seuraavalle sivulle uutta linkkiä napsauttamalla, edelliselle sivulle Takaisinpainikkeella tai kirjanmerkkejä käyttämällä keskeyttää automaattisesti edellisen sivun latauksen. Siirtyy tilaan, jossa sivun yläosan ja alaosan tiedot piilotetaan ja Web sivu näytetään koko ruudun tilassa. Painamalla uudelleen (Normaali näyttö) palataan takaisin näyttämään ylä- ja alalaidan tiedot. Kuvien Zoomaus Avaa valikon, jonka käskyillä voit suurentaa ja pienentää kuvia. Pienennä komento pienentää kaikkia kuvia 25%, Suurenna vastaavasti suurentaa kaikkia kuvia 25%. Sovita ruudulle pienentää kaikkia niitä kuvia jotka ovat näytön tilaa leveämpiä niin että ne mahtuvat ruudulle. Aito koko palauttaa kaikille kuville sen koon joka oli määritelty Web sivulla. Sovita muoto sovittaa ison kuvan ruudulle niin, että se mahtuu sekä leveys- että pystysuunnassa, muuttaen tarvittaessa jopa kuvan muotoa. Tämä voi olla hyödyllistä katseltaessa esimerkiksi joitakin Teksti-TV sivuja, joiden kuvien muoto saattaa olla jo alunperin epäsuhtainen. Kannattaa heti opetella suurentamiseen ja pienentämiseen liittyvät näppäinkomennot, sillä niiden käyttäminen nopeuttaa paljon sivujen selailua. Kuvien lataus Avaa valikon, jossa voit ladata kaikki sivun kuvat tai ainoastaan ne kuvat jotka ovat ruudun näkyvällä alueella. Voit myös poistaa kaikki kuvat, jolloin niiden varaama muistitila vapautuu muille kuville. Kun siirryt Web sivulta toiselle, kuvat vapautetaan automaattisesti, paitsi ne jotka pidetään tilapäisesti välimuistissa. 17 (25)

18 Lataa uudelleen Hakee näytöllä olevasta sivusta tai kuvasta tuoreen version palvelimelta. Tyhjennä välimuisti Tyhjentää kaikki tiedostot välimuistista. Yleensä sinun ei tarvitse antaa tätä komentoa, koska välimuisti tyhjennetään automaattisesti ohjelman sulkeutuessa, sekä myös silloin kun käytettävissä oleva muistimäärä käy vähiin. Katkaise yhteys Katkaisee GPRS-yhteyden. Käytä tätä jos haluat vapauttaa tilapäisesti GPRS-yhteyden jonkin toisen ohjelman käyttöön sulkematta Doris Browseria, tai jos haluat sulkea jonkin toisen ohjelman avaaman GPRSyhteyden joka ei ole Browserin tarvitsema Internet-yhteys. Käännä kuva 90 Tämä käsky on käytettävissä vain silloin kun olet katselemassa kuvaa. Kuvaa käännetään 90 astetta myötäpäivään. Varmista että sinulla on tarpeeksi vapaata muistia jos haluat kääntää isoja kuvia. Asetukset Ohjeet Tietoja Lopeta Avaa valintaruudun jossa pääset muuttamaan ohjelman asetuksia. Kuvattu yksityiskohtaisemmin seuraavassa luvussa. Näyttää Doris Browserin pikaohjeet. Näyttää ohjelmaversion, käyttöjärjestelmäversion, puhelimen IMEI koodin ja rekisteröintitiedon. Tyhjentää välimuistin, poistaa keksit ja sulkee ohjelman. Numeronäppäimet 1..6 toimivat myös pikanäppäiminä, vaikka niitä ei näykään valikoissa. Nämä näppäimet toimivat pikavalintoina kirjanmerkkilistan kuuteen ensimmäiseen osoitteeseen. 18 (25)

19 9. Asetukset Valikkokomennolla Asetukset pääset muokkaamaan ohjelman käynnistymiseen ja toimintaan liittyviä asetuksia. Internet yhteys Kuvat Tekstin koko Keksit Määrittelee käytettävän Internet yhteyden. Jos valitset KYSYTÄÄN AINA, voit valita yhteyden kullakin Browserin käyttökerralla erikseen siinä vaiheessa kun verkkoyhteyttä ensimmäisen kerran tarvitaan. Jos taas valitset jonkin Internet yhteyden, valintalistaa ei näytetä, mutta sinulta silti kysytään haluatko että yhteys otetaan. Vaihtoehto Lataa automaattisesti hakee ja näyttää Web-sivun avauksen jälkeen kaikki sivulla olevat kuvat automaattisesti. Voit selata sivua sillä aikaa kun kuvat latautuvat. Latauksen edistyminen näkyy sivun alalaidassa värillisenä palkkina. Vaihtoehto Älä lataa jättää kuvat lataamatta. Voit halutessasi esimerkiksi käyttää Kuvien lataus valikon käskyä Lataa näkyvät kuvat tuodaksesi vain osan kuvista sivulle. Tekstin koko voidaan valita joko suureksi tai pieneksi. Asetus vaikuttaa kaikkiin avattaviin sivuihin. (Engl. Cookies) Keksit ovat pieniä (korkeintaan 4 kb) tietoeriä, jotka palvelin voi pyytää selainta tallettamaan tilapäisesti tai pysyvästi, ja lähettämään takaisin selaimelle pyydettäessä lataamaan uutta sivua. Voit tällä asetuksella sallia tai kieltää keksien käytön. Vaihtoehto Sama palvelin lähettää keksin ainoastaan sille palvelimelle joka sen asetti. Esimerkiksi jos palvelin MYYNTI.PARASKAUPPA.FI on pyytänyt selainta asettamaan keksin ASIAKASTIETO siten että se lähetetään kaikille.paraskauppa.fi loppuisille palvelimille, Doris Browserin Hyväksy kaikki vaihtoehto lähettää keksin myös palvelimelle TUKI.PARASKAUPPA.FI, mutta vaihtoehto Sama palvelin hylkää keksin, se hyväksyisi ainoastaan keksit jotka lähetettäisiin takaisin palvelimelle MYYNTI.PARASKAUPPA.FI. Huom! Monet sivut vaativat toimiakseen että keksit ovat käytössä. Useimmat näistä sivuista kertovat asiasta, mutta eivät kaikki. Jos jokin sivu ei toimi, kannattaa yrittää sallia keksien käyttö ja ladata sivu uudelleen. Doris Browser versio 1.10 pyyhkii ohjelman sulkeutumisen yhteydessä kaikki keksit pois, vaikka palvelin olisi pyytänyt asettamaan ne pysyvästi. 19 (25)

20 Sivuviittaus (Engl. Referer) Tällä asetuksella voi määritellä että palvelimelle lähetetään tieto siitä, miltä sivulta siirryit avattavalle uudelle sivulle. Viittauksen lähettäminen on mahdollista estää, koska joissakin tapauksissa saatat kokea yksityisyyttäsi loukkaavana sen, että palvelin tietää miltä sivulta saavuit. Huom! Jotkin sivut edellyttävät toimiakseen että selain lähettää niille tiedon miltä sivulta niille siirryttiin. Jos sivuviittauksen lähettäminen on estetty, sivu saattaa jäädä latautumatta ja palvelimen antama virheviesti voi olla hyvinkin harhaanjohtava. Tekstialueen leveys Jos valitset Kiinteä leveys, sivun tekstit pyritään useimmissa tapauksissa mahduttamaan näytön leveyteen. Jos valitset Dynaaminen leveys, tekstipalstan leveys kasvaa kun liikutat peliohjainta oikealle. Kun siirryt takaisin vasemmalle, palsta säilyy yhä leveänä. Jos liikutat ohjainta kerran vasemmalle silloin kun jo olet aivan vasemmassa laidassa, palstan leveys palaa takaisin näyttöruudun levyiseksi. Näytön koko alussa Jos valitset Koko ruutu, ohjelma hyödyntää heti käynnistymisen jälkeen koko ruudun tilan. Normaali näyttö varaa ruudun ylälaidasta tilaa ohjelman tiedoille ja alalaidasta valikkopainikkeille. Aloitussivu Kuvien koko Määrittelee mikä sivu ohjelman alussa näytetään, pikaohjeet vai kirjanmerkit. Aloitussivulla oikeanpuoleinen näppäin on aina Lopeta jolla voi poistua ohjelmasta. Älä skaalaa jättää kuvat sivun latauksen jälkeen siihen kokoon kuin Web sivulla oli määritelty. Sovita mahtumaan pienentää ne kuvat jotka ovat ruudun leveyttä suurempia mahtumaan sivulle. 20 (25)

21 10. Napsautettavat kuva-alueet Monilla sivuilla on kuvia, joihin on määritelty alueita, joita napsauttamalla tapahtuu eri asioita. Veppisivun suunnittelijalla on kaksi tapaa toteuttaa napsautettavissa olevat kuva-alueet. Jos Doris Browser piirtää kuvan taustalle sinisellä värillä pisteviivoista muodostuvan ruudukon, on tieto siitä mitä napsautettavia alueita todella on olemassa vain palvelimella (kyseessä on niin sanottu server-side image map). Tällöin palvelimelle täytyy välittää tieto mihin kohtaan napsautetaan, ja palvelin päättää mihin linkkiin napsautus osui. Kun valitset tällaisen kuvan napsauttamalla Doris Browserissa, käyttöösi tulee kohdistin (alla olevissa kuvissa pieni punainen, keltareunainen pallo), jolla voit liikkua kohteen päällä ja napsauttaa haluamaasi tekstiä. Kuvaa ei ole vielä valittu. Valitaan kuva napsauttamalla peliohjainta. Kuva on nyt valittu. Taustaruudukko vaihtuu punaiseksi ja kohdistin ilmestyy kuvan keskelle Siirrytään peliohjainta liikuttamalla tekstin Asuntomarkkinat päälle ja napsautetaan peliohjainta. Voit siirtyä pois kuvan valinnasta joko painamalla Peruuta näppäintä tai liikkumalla joko ylä- tai alalaidasta ulos, jolloin valinta siirtyy seuraavaan valittavissa olevaan kuvaan tai tekstiin: 21 (25)

22 Jos kuvan alueet näkyvät sinisinä laatikkoina, ympyröinä tai monikulmioina (kyseessä on niin sanottu client-side image map), voit ensin valita kuvan ja liikkua alueesta toiseen liikuttamalla pelinohjainta alaspäin. Kuvaa ei ole vielä valittu. Valitaan kuva napsauttamalla peliohjainta. Kuva valittu ja siirrytty peliohjainta alaspäin kunnes Mrs Globe finalistit valittu (punainen kehys). Siirrytty alaspäin vielä kerran, nyt otsikko Ampuivatko on valittu (punainen kehys). Napsautetaan peliohjainta, artikkeli aukeaa. Monimutkaisemmat alueet kuten ne joita käyteään esimerkiksi kartoissa näytetään saman periaatteen mukaan, alueet sinisellä ja valittu alue punaisella: Huomaa, että liikuttaessasi peliohjainta ylös ja alas siirrytään aina seuraavaan kenttään, mutta se ei ole välttämättä edellisen kentän vieressä, vaan riippuu siitä missä järjestyksessä sivun suunnittelija on alueet tehnyt. Doris Browser siirtää näkyvää aluetta tarpeen mukaan siten että uusi alue on näkyvissä. 22 (25)

23 11. Lomakkeet Lomakkeita (Engl. Forms) käytetään runsaasti vuorovaikutteisilla veppisivuilla. Lomakkeiden avulla voit esimerkiksi kirjoittaa hakusanan ja painaa nappia joka pyytää palvelinta suorittamaan haun. Vihreällä värillä korostetut tekstilaatikot ovat kenttiä, joihin voit kirjoittaa tekstiä. Valitse kenttä ja napsauta sitä, jolloin aukeaa lomake jossa voit kirjoittaa tekstin. Keltaisella taustalla olevat laatikot ovat valintalistoja. Napsauttamalla listaa voit valita seuraavan listan tekstin. Pitämällä näppäimistön ABC painike alhaalla samalla kun napsautat, voit valita listassa edellisen tekstin. Harmaalla taustalla olevat pyöreäkulmaiset laatikot ovat nappeja, joita painamalla kirjoitettu tieto lähetetään palvelimelle, ja uusi veppisivu avautuu perustuen siihen mitä tietoja kirjoitit ja valitsit. Lomakkeissa voi myöskin olla kahdenlaisia monivalintanappeja. Pyöreät (Engl. radio button) kuvaavat valintoja, joista yksi ja vain yksi on kerrallaan valittuina. Neliskulmaiset (Engl. check box) kuvaavat valintoja, joista voi olla valittuna useampi yhtä aikaa. Huomaa, että kun palaat takaisin hakutulossivulle, joissakin tapauksissa Doris Browser saattaa unohtaa edelliset valinnat ja sinun täytyy syöttää tiedot uudelleen. Yleensä näin ei käy, mutta saattaa käydä jos lomaketietoja on enemmän kuin Browser voi tallettaa. 23 (25)

24 12. Kehykset Doris Browser tukee kehyksiä (engl. Frames), mutta eri tavalla kuin moni muu selain. Perinteiset selaimet näyttävät suurella ruudulla kaikki kehykset yhtä aikaa. Doris Browserissa taas jos sivu muodostuu useammasta kehyksestä, näytetään lista kehyksien nimistä, joista voit valita haluamasi. Tämä vähentää sivujen latausaikaa ja on kuvaruudun tilankäytön kannalta järkevää, mutta ongelmana on se, että joskus kehyksien nimet eivät kerro niiden sisällöstä. Tällöin ainoa keino on kokeilla. Jos käyt samalla sivulla useamman kerran, voit tehdä linkin suoraan haluttuun kehykseen; ja joka tapauksessa muutaman kerran sivulla käytyäsi muistat mikä mikin kehys on. 24 (25)

25 13. JavaScript Doris Browser versio 1.10 ei tue JavaScriptiä. Sivut jotka vaativat toimiakseen JavaScriptin ja on lisäksi suunniteltu niin, että vaihtoehtoista tapaa näyttää sivu ei ole, eivät toimi Doris Browserin tässä versiossa. Jos esimerkiksi sivulla on tekstiä joka näyttää lomakkeelta, mutta kuitenkin puuttuu kenttä johon voisi kirjoittaa tekstiä, on kyseessä todennäköisesti lomake joka käyttää JavaScriptiä. Samoin jos napsautat linkkiä ja aukeaa ikkuna jossa lukee javascript:, kyseessä oleva linkki ei toimi. Jos linkin teksti on kuitenkin muodoltaan esimerkiksi open( ), voit tehdä uuden kirjanmerkin joka osoittaa suoraan kyseiseen sivuun. 25 (25)

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Tämän ohjeen kuvakaappaukset on otettu asentaessa ohjelmistoa Windows 7 käyttöjärjestelmää käyttävään koneeseen. Näkymät voivat hieman poiketa, jos sinulla on Windows

Lisätiedot

FTP -AINEISTOSIIRRON OHJE PC / MAC Ympäristö

FTP -AINEISTOSIIRRON OHJE PC / MAC Ympäristö FTP -AINEISTOSIIRRON OHJE PC / MAC Ympäristö Versio 1.0 Tiedostonsiirto FTP -menetelmällä Lahden Väriasemoinnilla on käytössä suurempien tiedostojen siirtoa varten oma FTP -yhteys. Tällä menetelmällä saadaan

Lisätiedot

T&M Autori Versio Series 60 -puhelimiin

T&M Autori Versio Series 60 -puhelimiin T&M Autori Versio 5.0.0 Series 60 -puhelimiin Asennusohje 19. huhtikuuta 2010 TIETOMEKKA T&M Autori asennusohje - 2 SISÄLLYSLUETTELO SISÄLLYSLUETTELO 2 1. YLEISTÄ 3 2. UUDEN MUISTIKORTIN ASENNUS 3 3. T&M

Lisätiedot

VIP Mobile Android. Opas asennukseen ja tärkeimpien toimintojen käyttöön

VIP Mobile Android. Opas asennukseen ja tärkeimpien toimintojen käyttöön VIP Mobile ndroid Opas asennukseen ja tärkeimpien toimintojen käyttöön TSP-3719_1-1305 sennus Seuraavassa saat yksinkertaiset ohjeet VIP-sovelluksen asentamiseksi puhelimeesi. lla olevat vaiheet tarvitsee

Lisätiedot

Tuplaturvan tilaus ja asennusohje

Tuplaturvan tilaus ja asennusohje Tuplaturvan tilaus ja asennusohje 1. Kirjaudu lähiverkkokauppaan omilla tunnuksillasi tai luo itsellesi käyttäjätunnus rekisteröitymällä Lähiverkkokaupan käyttäjäksi. a. Käyttäjätunnus on aina sähköpostiosoitteesi.

Lisätiedot

VIP Mobile Windows Phone. Opas asennukseen ja tärkeimpien toimintojen käyttöön

VIP Mobile Windows Phone. Opas asennukseen ja tärkeimpien toimintojen käyttöön VIP Mobile Windows Phone Opas asennukseen ja tärkeimpien toimintojen käyttöön TSP-3719_1-1305 sennus Seuraavassa saat yksinkertaiset ohjeet VIP-sovelluksen asentamiseksi puhelimeesi. lla olevat vaiheet

Lisätiedot

Olet tehnyt hyvän valinnan hankkiessasi kotimaisen StorageIT varmuuskopiointipalvelun.

Olet tehnyt hyvän valinnan hankkiessasi kotimaisen StorageIT varmuuskopiointipalvelun. StorageIT 2006 varmuuskopiointiohjelman asennusohje. Hyvä asiakkaamme! Olet tehnyt hyvän valinnan hankkiessasi kotimaisen StorageIT varmuuskopiointipalvelun. Ennen asennuksen aloittamista Varmista, että

Lisätiedot

ARVI-järjestelmän ohje arvioinnin syöttäjälle 13.4. 2015

ARVI-järjestelmän ohje arvioinnin syöttäjälle 13.4. 2015 ARVI-järjestelmän ohje arvioinnin syöttäjälle 13.4. 2015 Sisältö ARVI-menettelyn perusteet... 1 Arvioinnin syöttäminen... 2 Arvion lähettäminen TE-toimistoon... 5 Sovelluksen sulkeminen... 6 Virhetilanteiden

Lisätiedot

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005 Outlook Express Käyttöliittymä Outlook Express on windows käyttöön tarkoitettu sähköpostin ja uutisryhmien luku- ja kirjoitussovellus. Se käynnistyy joko omasta kuvakkeestaan työpöydältä tai Internet Explorer

Lisätiedot

Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset

Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset - Avaa Työkalut valikko ja valitse Tilien asetukset - Valitse vasemman reunan lokerosta Lähtevän postin palvelin (SM - Valitse listasta palvelin, jonka

Lisätiedot

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön Kirjautumisesta Opiskelijat: kirjaudu aina tietokoneelle wilmatunnuksella etunimi.sukunimi@edu.ekami.fi + wilman salasana Opettajat: kirjaudu luokan opekoneelle @edu.ekami.fi

Lisätiedot

Tiedostojen lataaminen netistä ja asentaminen

Tiedostojen lataaminen netistä ja asentaminen s. 1/5 Tiedostojen lataaminen netistä ja asentaminen Yleistä Internetissä on paljon hyödyllisiä ilmaisohjelmia, jotka voi ladata ja asentaa omalle koneelle. Osa ohjelmista löytyy suomenkielisiltä sivuilta,

Lisätiedot

Nexetic Shield Unlimited

Nexetic Shield Unlimited Nexetic Shield Unlimited Käyttöohje 1. Asennus ja käyttöönotto 2. Ohjelman käyttäminen 3. Lisäasetukset 4. Tietojen palautus 1. Asennus ja käyttöönotto Asiakasohjelman asennus Tehtyäsi tilauksen varmistusohjelmasta

Lisätiedot

OHJE Jos Kelaimeen kirjautuminen ei onnistu Mac-koneella Sisällys

OHJE Jos Kelaimeen kirjautuminen ei onnistu Mac-koneella Sisällys Sisällys 1 Varmista, että DigiSign-kortinlukijaohjelmisto on käynnissä 2 1.1 DigiSign-kuvake 2 1.2 Sovelluksen käynnistäminen 2 1.3 Kortin toiminnan varmistaminen 4 2 Jos käytät selaimena Mozilla, Firefox

Lisätiedot

TiiMiMobile. KÄYTTÖOHJE v. 1.01

TiiMiMobile. KÄYTTÖOHJE v. 1.01 KÄYTTÖOHJE v. 1.01 KUVAUS TiiMiMobile on matkapuhelimessa toimiva Java -sovellus, jolla voi luoda etäyhteyden TiiMi-sarjan säätimeen. Yhteyden luonti voi tapahtua joko suoraan säätimeen tai palvelimen

Lisätiedot

Sonera Yrityssähköposti. Outlook 2013 lataus ja asennus

Sonera Yrityssähköposti. Outlook 2013 lataus ja asennus Sonera Yrityssähköposti. Outlook 2013 lataus ja asennus Sisältö 1/14 Sonera Yrityssähköpostin käyttöönotto Outlook 2013 -sovelluksella SISÄLLYS Outlook 2013 asennuspaketin lataus... 2 Outlook 2013 asennus...

Lisätiedot

Comet pysäköintimittarin asennus ja kytkeminen tietokoneeseesi (Windows XP) USB-kaapelilla.

Comet pysäköintimittarin asennus ja kytkeminen tietokoneeseesi (Windows XP) USB-kaapelilla. Comet pysäköintimittarin asennus ja kytkeminen tietokoneeseesi (Windows XP) USB-kaapelilla. HUOM! TÄMÄ OHJE ON COMET LAITTEEN ENSIMMÄISTÄ ASENNUSKERTAA VARTEN. Ladataksesi rahaa Comet pysäköintimittariisi

Lisätiedot

RAY MOBIILIASIAKASKORTTI

RAY MOBIILIASIAKASKORTTI 1 RAY MOBIILIASIAKASKORTTI Mobiiliasiakaskortti on matkapuhelimeen ladattava kortti, joka toimii perinteistä muovista asiakaskorttia vastaavana näyttökorttina. Siihen on personoitu asiakkaan nimi, asiakasnumero

Lisätiedot

2. Modeemi- ja ISDN-yhteyden käyttöönotto

2. Modeemi- ja ISDN-yhteyden käyttöönotto 2. Modeemi- ja ISDN-yhteyden käyttöönotto Asenna ensin tietokoneeseesi modeemi tai ISDN-sovitin valmistajan ohjeiden mukaisesti. Varmista myös, että Windowsissa on asennettu puhelinverkkoyhteydet. Seuraa

Lisätiedot

RAY MOBIILIASIAKASKORTTI

RAY MOBIILIASIAKASKORTTI 1 RAY MOBIILIASIAKASKORTTI Mobiiliasiakaskortti on matkapuhelimeen ladattava kortti, joka toimii perinteistä muovista asiakaskorttia vastaavana näyttökorttina. Siihen on personoitu asiakkaan nimi, asiakasnumero

Lisätiedot

Ohje. ipadia käytetään sormella napauttamalla, kaksoisnapsauttamalla, pyyhkäisemällä ja nipistämällä kosketusnäytön

Ohje. ipadia käytetään sormella napauttamalla, kaksoisnapsauttamalla, pyyhkäisemällä ja nipistämällä kosketusnäytön ipadin käyttö 1. Käynnistä ipad oikeassa yläreunassa olevasta painikkeesta. 2. Valitse alareunasta nuoli Avaa. Vedä sormella nuolesta eteenpäin palkin verran eli pyyhkäise. Tietoturva Käyttöön tarvitaan

Lisätiedot

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com 2 Sisällys Johdanto... 1 Päänavigointi...

Lisätiedot

Febdok 6.0 paikallisversion asennus OHJEISTUS

Febdok 6.0 paikallisversion asennus OHJEISTUS Febdok 6.0 paikallisversion asennus OHJEISTUS Sisällys 1 YLEISTÄ 1 2 ASENNUKSEN VALMISTELUT 2 2.1 VARMUUSKOPIOT 2 2.2 ASENNUSTIEDOSTON LATAUS, WWW.FEBDOK.FI 2 2.3 ASENNUSTIEDOSTON LATAUS, FEBDOK:IN SISÄINEN

Lisätiedot

Ksenos Prime Käyttäjän opas

Ksenos Prime Käyttäjän opas Ksenos Prime Käyttäjän opas Versio 11.301 Turun Turvatekniikka Oy 2011 Selaa tallenteita. Tallenteiden selaaminen tapahtuu samassa tilassa kuin livekuvan katselu. Voit raahata hiirellä aikajanaa tai käyttää

Lisätiedot

Nexetic Shield Unlimited

Nexetic Shield Unlimited Nexetic Shield Unlimited Käyttöohje 1. Asennus ja käyttöönotto 2. Ohjelman käyttäminen 3. Lisäasetukset 4. Tietojen palautus 1. Asennus ja käyttöönotto Asiakasohjelman asennus Tehtyäsi tilauksen varmistusohjelmasta

Lisätiedot

DNA MOBIILI TV - YLEISET KÄYTTÖOHJEET

DNA MOBIILI TV - YLEISET KÄYTTÖOHJEET DNA MOBIILI TV - YLEISET KÄYTTÖOHJEET Mobiili-tv-palvelua käytetään puhelimen mobiili-tv-sovelluksella. Tässä dokumentissa kuvatut toiminnallisuudet ovat esimerkkejä tiettyjen puhelinmallien toiminnallisuuksista.

Lisätiedot

Windows 8.1:n vaiheittainen päivitysopas

Windows 8.1:n vaiheittainen päivitysopas Windows 8.1:n vaiheittainen päivitysopas Windows 8.1:n asennus ja päivitys Päivitä BIOS, sovellukset ja ohjaimet ja suorita Windows Update Valitse asennustyyppi Asenna Windows 8.1 Käy Samsungin päivitystukisivust

Lisätiedot

VIP Softphone. Opas asennukseen ja tärkeimpien toimintojen käyttöön

VIP Softphone. Opas asennukseen ja tärkeimpien toimintojen käyttöön VIP Softphone Opas asennukseen ja tärkeimpien toimintojen käyttöön TSP-3719_1-1305 sennus Seuraavassa saat yksinkertaiset ohjeet VIP Softphonen asentamiseksi tietokoneellesi. lla olevat yksinkertaiset

Lisätiedot

Varmenteiden asentaminen & WLAN Nokian puhelimille

Varmenteiden asentaminen & WLAN Nokian puhelimille Tietohallintokeskus Varmenteiden asentaminen & WLAN Nokian puhelimille Datainfon toimittamiin vakioituihin henkilökunnan Nokian puhelimiin E5, E6 ja E7 on esiasennettu tarvittavat varmenteet, joten yleensä

Lisätiedot

ipad:n päivitys versioon ios 7 Porin kaupungin luottamushenkilöt

ipad:n päivitys versioon ios 7 Porin kaupungin luottamushenkilöt ipad:n päivitys versioon ios 7 Porin kaupungin luottamushenkilöt Sivu 1 / 8 Mikä versio ipadissani on? Alkusyksyllä 2013 jaetuissa kaupungin luottamushenkilöiden ipadeissa käyttöjärjestelmän versio on

Lisätiedot

MOODLE-OHJE: Liitetiedoston lisääminen ja päivittäminen

MOODLE-OHJE: Liitetiedoston lisääminen ja päivittäminen etusivulta yläoikealta. Kirjauduttuasi sisään SAMK Moodleen, mene omalle opintojaksollesi ja siirry muokkaustilaan. Muokkaustila päälle painike löytyy opintojakson Kun muokkaustila on päällä, siirry sen

Lisätiedot

Käyttöohje Contact WP Poca

Käyttöohje Contact WP Poca Käyttöohje Contact WP Poca 1 SISÄLLYSLUETTELO 1 Yleistä...3 2 Tilausvälityssovelluksen käynnistäminen...3 3 Poca-laitteen aktivoiminen...4 3.1 Toiminnon aktivoiminen:...4 4 Tilauksen vastaanottaminen...6

Lisätiedot

,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU

,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU ,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU Tässä pääsette tutustumaan Internet Explorerin (IE) käyttöön. Muitakin selainversioita löytyy, kuten esimerkiksi Netscape, Opera ja Mozilla. Näiden muiden selainten

Lisätiedot

Macintosh (Mac OS X 10.2) Verkkoasetukset Elisa Laajakaista yhteyksille:

Macintosh (Mac OS X 10.2) Verkkoasetukset Elisa Laajakaista yhteyksille: 1 (13) Macintosh () Verkkoasetukset Elisa Laajakaista yhteyksille: Valitse Omenavalikosta Järjestelmäasetukset. Järjestelmäasetuksista Verkko 2 (13) Verkkoasetuksista (1.) Kytkentä Ethernet ja (2.) Määrittelytapa

Lisätiedot

TIETOTURVA TUTUKSI. SAMPOLAN KIRJASTO TIETOTORI Sammonkatu 2 33540 Tampere 040 800 7816 tietotori.sampola@tampere.fi

TIETOTURVA TUTUKSI. SAMPOLAN KIRJASTO TIETOTORI Sammonkatu 2 33540 Tampere 040 800 7816 tietotori.sampola@tampere.fi TIETOTURVA TUTUKSI SAMPOLAN KIRJASTO TIETOTORI Sammonkatu 2 33540 Tampere 040 800 7816 tietotori.sampola@tampere.fi TIETOTURVAN TUTUKSI 2(9) Avast Antivirus - ilmainen virustorjuntaohjelma Lataaminen Internet

Lisätiedot

Opas administraattori-tason käyttäjille. MANAGERIX -ohjelman esittely... 2 Kirjautuminen... 2

Opas administraattori-tason käyttäjille. MANAGERIX -ohjelman esittely... 2 Kirjautuminen... 2 MANAGERIX Opas administraattori-tason käyttäjille SISÄLLYS MANAGERIX -ohjelman esittely... 2 Kirjautuminen... 2 Käyttöliittymä... 2 1 ORGANISAATIO Organisaation tietojen tarkastelu ja muokkaaminen4 Yhteenveto

Lisätiedot

ClassPad fx-cp400 OS2-päivitys. + Manager-ohjelmisto ja Physium-sovellus

ClassPad fx-cp400 OS2-päivitys. + Manager-ohjelmisto ja Physium-sovellus ClassPad fx-cp400 OS2-päivitys + Manager-ohjelmisto ja Physium-sovellus Käyttöjärjestelmän ja Add-in sovellusten päivityksestä Casio suosittelee aina viimeisimmän käyttöjärjestelmän asentamista. Tällöin

Lisätiedot

Office 2013 ohjelman asennus omalle työasemalle/laitteelle. 3.2.2015 Esa Väistö

Office 2013 ohjelman asennus omalle työasemalle/laitteelle. 3.2.2015 Esa Väistö Office 2013 ohjelman asennus omalle työasemalle/laitteelle 3.2.2015 Esa Väistö Sisällysluettelo 2 (8) Office2013 ProPlus asennus opiskelijoille ja opettajille... 3 Asennus Windows työasemaan... 3 Asennus

Lisätiedot

Ohjeet e kirjan ostajalle

Ohjeet e kirjan ostajalle 1 Ohjeet e kirjan ostajalle 1. Ostaminen ja käyttöönotto 1.1. Näin saat e kirjan käyttöösi Lataa tietokoneellesi Adobe Digital Editions (ADE) ohjelma täältä: http://www.adobe.com/products/digitaleditions/.

Lisätiedot

1 ClipArt -kuvan käyttö Paint-ohjelmassa

1 ClipArt -kuvan käyttö Paint-ohjelmassa 1 ClipArt -kuvan käyttö Paint-ohjelmassa 1. Avaa Paint: 2. Käynnistä/Kaikki Ohjelmat/Apuohjelmat/Paint. 3. Pienennä Paint -ohjelma kuvakkeeksi tehtäväpalkkiin, ohjelman pienennyspainikkeesta. 4. Avaa Internet

Lisätiedot

Tietosuoja-portaali. päivittäjän ohje

Tietosuoja-portaali. päivittäjän ohje Tietosuoja-portaali päivittäjän ohje Maisa Kinnunen 2010 1 Sisältö PÄIVITTÄJÄN OHJE Kirjautuminen...3 Sivujen tekstin muokkaus...4 Tiedostojen lisääminen palvelimelle...9 Jos sinun pitää selvittää tiedoston/kuvan

Lisätiedot

AMIS-ohjelman käyttöohjeet

AMIS-ohjelman käyttöohjeet AMIS-ohjelman käyttöohjeet Yleistä AMIS-ohjelma on Daisy-kirjojen ilmainen lukuohjelma. AMISin avulla voit lukea Daisy-äänikirjoja, Daisy-yhdistelmäkirjoja, jotka sisältävät sekä tekstiä että ääntä, ja

Lisätiedot

Mikäli olet saanut e-kirjan latauslinkin sähköpostilla, seuraa näitä ohjeita e-kirjan lataamisessa.

Mikäli olet saanut e-kirjan latauslinkin sähköpostilla, seuraa näitä ohjeita e-kirjan lataamisessa. E-kirjan latausohje Mikäli olet saanut e-kirjan latauslinkin sähköpostilla, seuraa näitä ohjeita e-kirjan lataamisessa. Pikaohjeet 1. Varmista että tietokoneellesi on asennettu Adobe Digital Editions ohjelma.

Lisätiedot

Asentaminen Android-laitteeseen

Asentaminen Android-laitteeseen Asentaminen Android-laitteeseen Huomaa! Tarkempia tietoja ohjelmien asentamisesta saat tarvittaessa puhelimesi käyttöoppaasta. MyMMX mobile -sovelluksen asentaminen Android-laitteeseen: 1. Avaa laitteesi

Lisätiedot

Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille

Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille Oman yhdistyksen tietojen päivittäminen www.krell.fi-sivuille Huom! Tarvitset päivittämistä varten tunnukset, jotka saat ottamalla yhteyden Kristillisen Eläkeliiton

Lisätiedot

Omahallinta.fi itsepalvelusivusto

Omahallinta.fi itsepalvelusivusto Turvapaketti Asennusohje 04/2016 Omahallinta.fi itsepalvelusivusto Kirjautuminen Palveluun kirjaudutaan osoitteessa https://oma.ipp.fi/ Palvelun käyttökielien valintapainikkeet (suomi/ruotsi) Käyttäjätunnus

Lisätiedot

"PLEXTALK Pocket" -verkkosoittimen pikaopas

PLEXTALK Pocket -verkkosoittimen pikaopas "PLEXTALK Pocket" -verkkosoittimen pikaopas PLEXTALK Pocketin asetukset 1. Käännä PLEXTALK Pocket ympäri. Varmista, että kaksi pientä uloketta ovat ylhäällä. Paina PLEXTALK Pocketin pohjassa olevaa suorakulmaista

Lisätiedot

Kirjan toteutus BoD easybook -taittotyökalun avulla

Kirjan toteutus BoD easybook -taittotyökalun avulla Kirjan toteutus BoD easybook -taittotyökalun avulla Seuraavilla sivuilla esittelemme yksityiskohtaisesti, miten voit helposti ja nopeasti yhdistää kuvia ja tekstiä easybook -taittotyökalun avulla. Edellytykset

Lisätiedot

Ilmoitus saapuneesta turvasähköpostiviestistä

Ilmoitus saapuneesta turvasähköpostiviestistä Tullin turvasähköposti Asiakkaan ohje www.tulli.fi versio 2.2 8.1.2015 Korvaa version 2.1 22.5.2014 Tullin turvasähköposti Tulli lähettää sinulle sähköpostiviestin salattuna silloin, kun viesti tai sen

Lisätiedot

INTERNETSELAIMEN ASETUKSET. Kuinka saan parhaan irti selaimesta

INTERNETSELAIMEN ASETUKSET. Kuinka saan parhaan irti selaimesta INTERNETSELAIMEN ASETUKSET Kuinka saan parhaan irti selaimesta ASETUKSET YLEISESTI Asetuksilla taataan, että Selaimen ulkoasu on toivotunlainen Kirjaimen ja kuvien koko Pop-up -ikkunoiden käsittely Joissakin

Lisätiedot

KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA

KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA SISÄLLYS 1. KUVAN TUOMINEN PAINTIIN...1 1.1. TALLENNETUN KUVAN HAKEMINEN...1 1.2. KUVAN KOPIOIMINEN JA LIITTÄMINEN...1 1.1. PRINT

Lisätiedot

EasyGO Hunter Käyttäjän opas

EasyGO Hunter Käyttäjän opas EasyGO Hunter Käyttäjän opas JOHDANTO Onnittelut EasyGO Hunter laajennuspaketin valinnasta! Hunter tarjoaa metsästäjien toivomia lisäominaisuuksia laajentaen EasyGO Personalin käyttävyyttä. Hunter mahdollistaa

Lisätiedot

Tero Mononen / Kumppanuuskampus

Tero Mononen / Kumppanuuskampus Yksi tili kaikkiin Googlen palveluihin. Ne joilla on GOOGLE TILI, tutkikaa ja testatkaa sivun 19 valikosta löytyvää GOOGLE DRIVE -palvelua https://accounts.google.com/signup 1 Yksityisille ilmainen palvelu

Lisätiedot

Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla

Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla 1. Kytke skanneriin virta painamalla skannerin oikealla puolella olevaa virtakytkintä. 2. Avaa skannerin kansi. 3. Aseta valokuva/asiakirja

Lisätiedot

ALVin käyttöohjeet. Kuvaus, rajaus ja tallennus puhelimella ALVin -mobiilisovelluksen avulla dokumentit kuvataan, rajataan ja tallennetaan palveluun.

ALVin käyttöohjeet. Kuvaus, rajaus ja tallennus puhelimella ALVin -mobiilisovelluksen avulla dokumentit kuvataan, rajataan ja tallennetaan palveluun. ALVin käyttöohjeet Nämä käyttöohjeet sisältävät hyödyllisiä vinkkejä palvelun käyttöön. Ne kannattaa lukea ennen palvelun käyttöä. Jos kuitenkin kohtaat ongelmia etkä löydä niihin ratkaisua näistä käyttöohjeista

Lisätiedot

COMET-MAKSULAITTEEN LATAAMINEN MINIUSB-KAAPELIA KÄYTTÄMÄLLÄ

COMET-MAKSULAITTEEN LATAAMINEN MINIUSB-KAAPELIA KÄYTTÄMÄLLÄ COMET-MAKSULAITTEEN LATAAMINEN MINIUSB-KAAPELIA KÄYTTÄMÄLLÄ Comet -maksulaitteen lataaminen MiniUSB-kaapelia käyttämällä: Suosittelemme Comet maksulaitteen lataamista MiniUSB-kaapelia käyttäen; lataaminen

Lisätiedot

Ajokorttimoduuli Moduuli 2. - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta. Harjoitus 1

Ajokorttimoduuli Moduuli 2. - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta. Harjoitus 1 Ajokorttimoduuli Moduuli 2 - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta Harjoitus 1 Tämän harjoituksen avulla opit alustamaan levykkeesi (voit käyttää levykkeen sijasta myös USBmuistitikkua). Harjoitus tehdään Resurssienhallinnassa.

Lisätiedot

Ohjeita tietokoneverkon käyttöön Latokartano-säätiön ja Metsäylioppilaiden asuntosäätiön asuntoloissa

Ohjeita tietokoneverkon käyttöön Latokartano-säätiön ja Metsäylioppilaiden asuntosäätiön asuntoloissa Ohjeita tietokoneverkon käyttöön Latokartano-säätiön ja Metsäylioppilaiden asuntosäätiön asuntoloissa 12.9.2011 Osa 1: Perustietoa verkosta Asuntoloiden sisäverkko on yhdistetty Internettiin NATtaavalla

Lisätiedot

mobile PhoneTools Käyttöopas

mobile PhoneTools Käyttöopas mobile PhoneTools Käyttöopas Sisältö Vaatimukset...2 Ennen asennusta...3 Asentaminen - mobile PhoneTools...4 Matkapuhelimen asennus ja määritys...5 Online-rekisteröinti...7 Asennuksen poistaminen - mobile

Lisätiedot

27.11.09. Napsauta Kurssin viikkonäkymä- näkymässä oikeassa yläreunassa sijaitsevaa Muokkaustila päälle -painiketta.

27.11.09. Napsauta Kurssin viikkonäkymä- näkymässä oikeassa yläreunassa sijaitsevaa Muokkaustila päälle -painiketta. 1 (14) MOBILOGI-ET Tässä dokumentissa on ohjeita Moodlen Logi-työkalun mobiililaajennuksen (Mobilogi) käyttöön. Dokumentin pohjana on käytetty HAMK:n Teemu Tuurin kirjoittamaa ohjeistusta ja sen sisältö

Lisätiedot

Ohjelman Suositukset. Luku 5 Suositukset

Ohjelman Suositukset. Luku 5 Suositukset Luku 5 Suositukset Suositukset ovat asetuksia jotka määräävät kuinka ZoomText käynnistyy, lopettaa ja esiintyy Windows työpöydällä käytön aikana. Aktivoimalla Automaattiset Päivitykset, aina ZoomTextin

Lisätiedot

1. Adobe Digital Editions ohjelman käyttöönotto

1. Adobe Digital Editions ohjelman käyttöönotto 1. Adobe Digital Editions ohjelman käyttöönotto Useimmat verkkokaupassa myytävät e-kirjat on suojattu Adobe DRM suojauksella. Näitä e-kirjoja voi lukea vain Adobe Digital Editions ohjelmalla, joka on asennettava

Lisätiedot

Tikon Ostolaskujenkäsittely/Web-myyntilaskutus versio 6.4.0

Tikon Ostolaskujenkäsittely/Web-myyntilaskutus versio 6.4.0 Toukokuu 2014 1 (11) Tikon Ostolaskujenkäsittely/Web-myyntilaskutus versio 6.4.0 Päivitysohje Toukokuu 2014 2 (11) Sisällysluettelo 1. Tehtävät ennen versiopäivitystä... 3 1.1. Ohjelmistomuutosten luku...

Lisätiedot

Poista tietokoneessa olevat Java ja asenna uusin Java-ohjelma

Poista tietokoneessa olevat Java ja asenna uusin Java-ohjelma Poista tietokoneessa olevat Java ja asenna uusin Java-ohjelma Jos käytät verkkopankkia kotikoneeltasi, toimi näiden ohjeiden mukaan. Jos käytät verkkopankkia työpaikkasi tietokoneelta, anna ohjeet työpaikan

Lisätiedot

Garmin Astro ohjelmistopäivitys

Garmin Astro ohjelmistopäivitys Garmin Astro ohjelmistopäivitys Laitteen ohjelmisto päivitys kannattaa suorittaa silloin tällöin. Ohjelmistopäivityksellä voit saada laitteeseesi uusia ominaisuuksia ja parannuksia vanhoihin ominaisuuksiin.

Lisätiedot

Mathcad 14.0 Single User -asennus 12.3.2008

Mathcad 14.0 Single User -asennus 12.3.2008 Mathcad 14.0 Single User -asennus 12.3.2008 Asennuksessa on kaksi vaihetta. Ensin asennetaan ohjelma tietokoneelle (vaiheet 1-3). Sen jälkeen asennetaan lisenssi (vaiheet 4-12). 1. Aseta Mathcad 14 CD-levy

Lisätiedot

BaseMidlet. KÄYTTÖOHJE v. 1.00

BaseMidlet. KÄYTTÖOHJE v. 1.00 KÄYTTÖOHJE v. 1.00 KUVAUS BaseMidlet on matkapuhelimessa toimiva sovellus jolla voi etäkäyttää Tiimi 7000 sarjan säätimiä. Copyright Team-Control Oy, oikeudet muutoksiin pidätetään. TiiMi on Team-Control

Lisätiedot

Asennusopas. Huomautus. Observit RSS

Asennusopas. Huomautus. Observit RSS Asennusopas Observit RSS Versio 5.3 Huomautus Tämä opas on uusia asennuksia varten. Axis-kamerapaketti sisältää käytettävän lehtisen. Jos sinulla on kysyttävää, ota yhteyttä tukeen: +46 60 61 67 50. Tarjoaja:

Lisätiedot

Sähköpostitilin käyttöönotto. Versio 2.0

Sähköpostitilin käyttöönotto. Versio 2.0 Sähköpostitilin käyttöönotto Versio 2.0 Sivu 1 / 10 Jarno Parkkinen jarno@atflow.fi 1 Johdanto... 2 2 Thunderbird ohjelman lataus ja asennus... 3 3 Sähköpostitilin lisääminen ja käyttöönotto... 4 3.1 Tietojen

Lisätiedot

JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6

JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6 käyttöohjeet JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6 1. Esittely JakeluPiste on helppo ja yksinkertainen ratkaisu tiedostojen lähettämiseen ja vastaanottamiseen. Olipa kyseessä tärkeä word dokumentti tai kokonainen

Lisätiedot

Adobe Digital Editions -ohjeet

Adobe Digital Editions -ohjeet Adobe Digital Editions -ohjeet Adobe Digital Editions on Adoben e-kirjojen lukemiseen tarkoitettu kevyt erillinen lukuohjelma, joka on ollut käytössä Adobe Reader -ohjelman 8-versiosta alkaen. Ohjelman

Lisätiedot

MultiSave - käyttö ja käyttöönotto

MultiSave - käyttö ja käyttöönotto Tämä ohje on otos oikeusministeriön julkaisusta OpenOffice.org versio 2. Asennuskäsikirja. Se on ilmestynyt sarjassa Oikeusministeriön toiminta ja hallinto numerolla 2006:27. Koko julkaisun verkkoversio

Lisätiedot

Työsähköpostin sisällön siirto uuteen postijärjestelmään

Työsähköpostin sisällön siirto uuteen postijärjestelmään Työsähköpostin sisällön siirto uuteen postijärjestelmään edupori.fi/office 365 3.10.2013 Porin kaupunki ATK Tuki Sisällys Johdanto... 2 Edupori.fi sähköpostin määrittäminen Office 365:n Outlook-ohjelmaan

Lisätiedot

Microsoft Outlook Web Access. Pikaohje sähköpostin peruskäyttöön

Microsoft Outlook Web Access. Pikaohje sähköpostin peruskäyttöön Microsoft Outlook Web Access Pikaohje sähköpostin peruskäyttöön 1 Käyttö työpaikalla (Hallinto-verkossa) Käynnistetään sähköposti Työpöydällä olevasta Faiposti-pikakuvakkeesta (hiirellä kaksoisklikkaamalla).

Lisätiedot

NETIKKA PCTV KÄYTTÖOHJE

NETIKKA PCTV KÄYTTÖOHJE 1 (20) NETIKKA PCTV 2 (20) 1 YLEISTÄ...3 1.1 MIKÄ ON PCTV?...3 2 PCTV:N KÄYTÖN ALOITTAMINEN...4 2.1 VAATIMUKSET PALOMUURILTA...4 2.1.1 IGMP-palvelun käytön salliminen F-Securessa...4 2.2 VAATIMUKSET TIETOKONEELTA...8

Lisätiedot

Sisäänkirjaus Uloskirjaus. Yritystieto

Sisäänkirjaus Uloskirjaus. Yritystieto Sisäänkirjaus Uloskirjaus Yritystieto Kustannusarvio PartSmart Siirrä PartSmart tiedosto Näytä PartSmart ostoslistat Lataa PartSmartHinnasto Tuotteet Lisävarusteet SNOW ATV PWC Öljytuotteet Öljyt, Snow

Lisätiedot

Microsoft Security Essentials (MSE) asennuspaketin lataaminen verkosta

Microsoft Security Essentials (MSE) asennuspaketin lataaminen verkosta Etusivu > Tietohallintokeskus > Ohjeet > Tutoriaalit > Virustorjunta (Microsoft Security Essentials) Virustorjunta (Microsoft Security Essentials) Ohjeet Microsoft Security Essentials -virustorjuntaohjelman

Lisätiedot

Motorola Phone Tools. Pikaopas

Motorola Phone Tools. Pikaopas Motorola Phone Tools Pikaopas Sisältö Vähimmäisvaatimukset... 2 Ennen asennusta Motorola Phone Tools... 3 Asentaminen Motorola Phone Tools... 4 Matkapuhelimen asennus ja määritys... 5 Online-rekisteröinti...

Lisätiedot

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Condess ratamestariohjelman käyttö Aloitus ja alkumäärittelyt Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Kun kysytään kilpailun nimeä, syötä kuvaava nimi. Samaa nimeä käytetään oletuksena

Lisätiedot

WEIKKA. Asennus opas. Hannu-Matti Lemettinen HML Productions 2009-2011

WEIKKA. Asennus opas. Hannu-Matti Lemettinen HML Productions 2009-2011 WEIKKA Asennus opas Hannu-Matti Lemettinen WEIKKA OHJELMAN ASENNUS Weikka ohjelman asennuksessa tarvitaan kaksi tiedostoa. Setup.exe sekä Weikka.msi tiedostot. Asennus käynnistetään suorittamalla (kaksoisnapsautus)

Lisätiedot

F-Secure Mobile Security. Android

F-Secure Mobile Security. Android F-Secure Mobile Security Android F-Secure Mobile Security Sisällysluettelo 3 Sisällys Luku 1:Asennus...5 Asentaminen...6 Aktivointi...7 Luku 2:Luottamuksellisten tietojen suojaaminen...9 Anti-Theftin

Lisätiedot

Poista tietokoneessasi olevat Javat ja asenna uusin Java-ohjelma

Poista tietokoneessasi olevat Javat ja asenna uusin Java-ohjelma Poista tietokoneessasi olevat Javat ja asenna uusin Java-ohjelma Jos käytät verkkopankkia kotikoneeltasi, toimi tämän ohjeen mukaan. Jos käytät verkkopankkia työpaikkasi tietokoneelta, anna tämä ohje työpaikan

Lisätiedot

ANVIA ONLINE BACKUP ASENNUSOPAS 1(7) ANVIA ONLINE BACKUP ASENNUSOPAS 1.0

ANVIA ONLINE BACKUP ASENNUSOPAS 1(7) ANVIA ONLINE BACKUP ASENNUSOPAS 1.0 1(7) ANVIA ONLINE BACKUP Asioita, jotka tulee huomioida ennen asennusta! Koska palvelu sisältää myös sharing-ominaisuuden, on asiakas itse vastuussa millaisia tiedostoja palvelimelle varmuuskopioi ja kenelle

Lisätiedot

Send-It ilmoittautumisjärjestelmä (judotapahtumat Suomessa)

Send-It ilmoittautumisjärjestelmä (judotapahtumat Suomessa) Ilmoittautumis järjestelmän otsikko alue Jokaisella tapahtumalla on otsikko-osa joka on samanlainen joka puolella sovellusta. Tämä Judokilpailuissa käytetty otsikko-osa koostuu viidestä linkistä, joita

Lisätiedot

Ohjeita kirjan tekemiseen

Ohjeita kirjan tekemiseen Suomen Sukututkimustoimisto on yhdessä Omakirjan kanssa tehnyt internetiin uuden Perhekirja-sivuston. Se löytyy osoitteesta: www.omakirja.fi -> Kirjat -> Perhekirja tai http://www.omakirja.fi/perhekirja?product=6

Lisätiedot

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola 26.8.2016 SISÄLLYSLUETTELO 1. Omat asetukset kuntoon (kaikkien tehtävä aluksi) sivut 3-5 2. Tärkeiden sivujen tilaaminen omiin linkkeihin sivut

Lisätiedot

JOVISION IP-KAMERA Käyttöohje

JOVISION IP-KAMERA Käyttöohje JOVISION IP-KAMERA Käyttöohje 1 Yleistä... 2 2 Kameran kytkeminen verkkoon... 2 2.1 Tietokoneella... 2 2.2 Älypuhelimella / tabletilla... 5 3 Salasanan vaihtaminen... 8 3.1 Salasanan vaihtaminen Windows

Lisätiedot

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012 Tiedostot Uudet ominaisuudet: - Ei Tiedostot-kohtaa alueen sisällä, vaan tiedostonvalitsin, jolla tiedostot tuodaan alueelle siihen kohtaan missä ne näytetään - Firefox-selaimella voi työpöydältä raahata

Lisätiedot

NÄIN OTAT F-SECURE SAFEN KÄYTTÖÖN

NÄIN OTAT F-SECURE SAFEN KÄYTTÖÖN NÄIN OTAT F-SECURE SAFEN KÄYTTÖÖN 2 REKISTERÖINTI Avaa saamasi SAFE -linkki tai mene ostamastasi tuotepakkauksesta löytyvään osoitteeseen. 2 Täytä lomake ja valitse vahva salasana. Klikkaa Luo käyttäjätili.

Lisätiedot

Coolselector Asennusohje

Coolselector Asennusohje MAKING MODERN LIVING POSSIBLE Coolselector Asennusohje Täydellinen valinta on vain muutaman klikkauksen päässä www.danfoss.fi/kylma Yleiset vaatimukset Windows XP asennus Windows 7 asennus Asennuksen poisto

Lisätiedot

Epooqin perusominaisuudet

Epooqin perusominaisuudet Epooqin perusominaisuudet Huom! Epooqia käytettäessä on suositeltavaa käyttää Firefox -selainta. Chrome toimii myös, mutta eräissä asioissa, kuten äänittämisessä, voi esiintyä ongelmia. Internet Exploreria

Lisätiedot

LIITTEIDEN lisääminen laskulle. Pikaohje (1.1)

LIITTEIDEN lisääminen laskulle. Pikaohje (1.1) LIITTEIDEN lisääminen laskulle Pikaohje (1.1) 2 Yleistä :n kehittämä liitejärjestelmä Terminaali mahdollistaa liitteiden lisäämisen kaikille laskuille vaikka laskutusjärjestelmässä ei olisi tukea liitteille.

Lisätiedot

SYDÄN-HÄMEEN RASTIT 2015. TULOSPALVELUN OHJEET v.2 1. LAITTEISTO 2. LAITTEISTON VALMISTELU 3. VALMISTELUT ENNEN TAPAHTUMAA

SYDÄN-HÄMEEN RASTIT 2015. TULOSPALVELUN OHJEET v.2 1. LAITTEISTO 2. LAITTEISTON VALMISTELU 3. VALMISTELUT ENNEN TAPAHTUMAA SYDÄN-HÄMEEN RASTIT 2015 TULOSPALVELUN OHJEET v.2 1. LAITTEISTO - Kannettava tietokone Panasonic CF-29, verkkolaturi, autolaturi ja langaton hiiri. (vara-akku) - Emit 250 -lukijaleimasin - MTR4-kortinlukija

Lisätiedot

Asennuksessa kannattaa käyttää asennusohjelman tarjoamia oletusarvoja.

Asennuksessa kannattaa käyttää asennusohjelman tarjoamia oletusarvoja. 1 1 Tivax Laskutus 4.5 1.1 Tivax ohjelman asentaminen TivaxLaskutus version 4.5 asentamiseksi on oltava asennus CD. Asennusohjelma käynnistetään tuplaklikkamalla asennus CD:llä olevaa Tivax45LaskuSetup.exe

Lisätiedot

1 Asentaminen. 2 Yleistä ja simuloinnin aloitus 12/2006 1.1.1

1 Asentaminen. 2 Yleistä ja simuloinnin aloitus 12/2006 1.1.1 1 Asentaminen...2 2 Yleistä ja simuloinnin aloitus...2 2.1 PI-säätimet...3 2.2 Trendit...4 3 Lämpölaitoksen ohjaus...5 4 Voimalan alkuarvojen muuttaminen...6 5 Tulostus...8 6 Mahdollisia ongelmia...8 6.1

Lisätiedot

Salasanojen turvallinen tallentaminen KeePass ohjelmalla

Salasanojen turvallinen tallentaminen KeePass ohjelmalla Salasanojen turvallinen tallentaminen KeePass ohjelmalla KeePass on vapaasti saatavilla oleva, avoimen lähdekoodin ohjelma, jonka tarkoituksena on auttaa salasanojen hallinnassa. Tämä KeePass ohje on päivitetty

Lisätiedot

MINI-LEXIA OPAS Versio 4.31

MINI-LEXIA OPAS Versio 4.31 Mini-Lexia-opas 2012 MINI-LEXIA OPAS Versio 4.31 Sisältö Yleistä Lexiasta ja Mini-Lexiasta... 2 Ohjeet Lexian ammattikäyttäjälle: Harjoitusten siirtäminen... 2 Harjoitusten siirtäminen muistitikulla...

Lisätiedot

Opas Logitech Harmony 525 asennusohjelmistoon

Opas Logitech Harmony 525 asennusohjelmistoon Opas Logitech Harmony 525 asennusohjelmistoon Tervetuloa! Ohjattu asennus asentaa Logitech Harmony kaukoohjaimen ohjelmiston koneellesi jatkaaksesi paina NEXT. Valitse kieli ja paina ok. Ohessa on Logitech

Lisätiedot

Siirtyminen Outlook 2010 -versioon

Siirtyminen Outlook 2010 -versioon Tämän oppaan sisältö Microsoft Microsoft Outlook 2010 näyttää hyvin erilaiselta kuin Outlook 2003. Tämän oppaan tarkoituksena on helpottaa uuden ohjelman opiskelua. Seuraavassa on tietoja uuden käyttöliittymän

Lisätiedot