Valta ja kontrolli päivähoidon hajautetussa organisaatiossa Leena Halttunen

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Valta ja kontrolli päivähoidon hajautetussa organisaatiossa Leena Halttunen"

Transkriptio

1 Työelämän tutkimuspäivät Työryhmä: Valta, kontrolli ja johtajuus työyhteisössä Työryhmäkoordinaattorit: Marja Eriksson Tuula Heiskanen Torstai klo , Linna, luentosali K Avaus Valta ja kontrolli päivähoidon hajautetussa organisaatiossa Leena Halttunen Kaikkea muuta kuin suoraa käskyttämistä. Johtamisen rönsyilevä dialogi hoivayrityksessä Anneli Hujala ja Eero Suoninen Kahvitauko Pelko ja pelottelu työelämässä Jari Luomanen Valta ja vuorovaikutus johtamisessa Sari Kuusela Organisaatiomuutoksen johtajuuden edellytykset Virpi Juppo Perjantai klo , Linna, luentosali K109 Huom: otsikko muuttunut! Johtaminen valtasuhteena ja pelolla johtamisen käytännöt asiantuntijaorganisaatioissa Marja Eriksson, Anne Koski ja Sinikka Pesonen Paikallinen sopiminen ja soveltamisongelmat Erkki Laukkanen Työyhteisöjen yhteiskunnalliset ulottuvuudet Paavo Niskanen Keskustelu

2 Leena Halttunen Jyväskylän yliopisto Kasvatustieteiden laitos /varhaiskasvatus Pl Jyväskylän yliopisto Valta ja kontrolli päivähoidon hajautetussa organisaatiossa Esitys perustuu väitöskirjatutkimukseeni, jossa tarkasteltiin päivähoitotyötä ja johtajuutta hajautetussa organisaatiossa. Tutkimuksen yksityiskohtaisemman tarkastelun kohteena olivat johtajan ja työntekijöiden ja työntekijöiden väliset ammatilliset suhteet. Hajautetulla organisaatiolla tässä tutkimuksessa tarkoitetaan organisaatiota, jossa johtajan alaisuudessa on useampi toimintayksikkö. Tutkimukseen osallistui kahden hajautetun organisaation henkilökunnat, ja aineisto kerättiin havainnoimalla, haastatteluilla ja kyselyllä. Esityksessä tullaan tarkastelemaan ensimmäisenä näkökulmana työntekijöiden näkemyksiä johtajan osoittamasta kontrollista ja vallasta. Tutkimuksen tulokset nostivat esille sekä kielteisenä koettua johtajan osoittamaa kontrollia että odotuksia johtajan kontrollista ja vallasta suhteessa työhön ja työntekijöihin. Puhuessaan sekä kielteisestä että myönteisestä kontrollista, työntekijät tarkastelivat kontrollin toteutumista koko hajautetussa organisaatiossa arvioiden sitä, miten kontrolli toteutui omassa ja muissa toimintayksiköissä. Johtajan mahdollisuus kontrolloida työntekijöitään liitettiin hänen mahdollisuuteensa olla läsnä eri toimintayksiköissään: se yksikkö, missä johtaja oli eniten läsnä, oli samalla eniten johtajan kontrollin alla. Suhtautuminen johtajan fyysisen läsnäolon tuomaan kontrolliin oli silti erilaista osalle työntekijöistä läsnäolo oli kontrollia ja osa suhtautui siihen neutraalimmin. Kaiken kaikkiaan johtajan ja työntekijöiden välinen kontrolli- ja valtasuhde jäi ristiriitaiseksi ilmiöksi. Toisaalta johtajan odotettiin olevan viime käden vallankäyttäjä ja kontrolloija, mutta toisaalta työntekijät puheissaan rajasivat tiettyjä asioita oman valtansa alle korostaen ammatillisuuttaan ja työn itsenäisyyttä. Jossain määrin tutkimissani organisaatioissa työnjaon ja sen myötä tarvittavan kontrollin ääneen puhuminen oli jäänyt tekemättä. Toisena näkökulmana nostetaan esityksessä esille työntekijöiden välinen vallan käyttö. Työntekijöiden välisiä valtasuhteita lähestyttiin jaetun johtajuuden näkökulmasta. Työntekijät pääsääntöisesti hyväksyivät työntekijöiden väliset valtasuhteet etenkin jos joku henkilökunnan jäsen oli nimetty vastuuasemaan. Ne henkilöt, jotka olivat nimetyssä vastuuasemassa, eivät silti halunneet käyttää valtaa suhteessa työtovereihinsa. He eivät puhuneet työstään esimerkiksi johtajuuden termein vaan kokivat vain vastaavansa tietyistä asioista yksiköissään.

3 Anneli Hujala Kuopion yliopisto Eero Suoninen Tampereen yliopisto Kaikkea muuta kuin suoraa käskyttämistä. Johtamisen rönsyilevä dialogi hoivayrityksessä Pienten hoivayritysten omistajat/johtajat karttavat vahvasti autoritaarisuuden leimaa haastatteluselonteoissaan. Tämän paperin aiheena on tarkastella yksityiskohtaisesti arjen eläviä tilanteita sen selvittämiseksi, mitä tuo autoritaarisuudesta irti julistautuva johtamistyyli on hoivayritysten arjessa. Teoreettisesti paperissa nojaudutaan konstruktionistiseen, dialogisuutta painottavaan lähestymistapaan. Metodit vuorovaikutuksen yksityiskohtaiseen tarkasteluun on omaksuttu diskurssianalyyttisestä perinteestä. Aineisto sisältää äänitaltiointeja kahdesta hoivayrityksestä. Analyysissä havainnollistetaan aineistoottein niiden tapojen kirjoa, joilla johtajien ja työntekijöiden välillä voidaan lieventää ja jopa häivyttää tiukkaa roolijakoa kokoustilanteessa. Näiden keinojen käyttöä tarkastellaan myös osana niitä vuorovaikutusasetelmia, joita osapuolet rakentavat yhdessä välilleen, ja suhteutetaan siihen, millaisia asemia keskustelun osapuolille näiden asetelmien puitteissa rakentuu. Koska hoivayritysten paikalliskulttuurit poikkeavat jossain määrin toisistaan, antaa aineisto mahdollisuuden pohtia myös käytäntöjen paikallisen rakentumisen vapausasteita. Tuloksissa painottuu sellaisten pienten kielen käytön yksityiskohtien ja sävyjen tärkeys, joista vuorovaikutuksen kokonaisuus kutoutuu. Näitä havaintoja pohditaan suhteessa johtamisen teoreettiseen jäsentämiseen ja sen tutkimisen metodologiaan.

4 Jari Luomanen Sosiaalitutkimuksen laitos Tampereen yliopisto Pelko ja pelottelu työelämässä Millaisia merkityksiä ja rooleja pelolla, pelottelulla, turvattomuudella ja ahdistuksella on jokapäiväisessä työelämässä Suomessa? Esitys käsittelee tuloksia, joita LEAR-hankkeessa (Leadership, Power and Fear; johtajuus, valta ja pelko) on toistaiseksi saatu. Hanke toteutetaan johtamistieteiden laitoksella Tampereen yliopistossa ja se jatkuu vuoden 2010 loppuun saakka. Pelon ulottuvuuksia, selviytymisen ja uupumisen kulttuurisia merkityksiä ja johtaja-alaissuhteen jännitteitä tutkittiin 101 työelämään sijoittuvan ja pelottelua käsittelevän tarinan laadullisen aineiston avulla. Aineisto kerättiin Internetissä sijainneen Panoptika-tutkimusalustan kautta. Aineistoa tarkasteltiin ensin narratiivisesti ja siitä muodostettiin juonirakennetiivistelmiä. Sen jälkeen hahmoteltiin tarinatyyppejä, joista tiivistelmistä on ryhmiteltävissä. Tuloksiksi saatiin kolme tarinatyyppiä: Selviytyjien, uupuneiden ja tarkkailijoiden tarinat. Tämän jälkeen aineistoa luettiin diskursiivisesti sosiaalisen konstruktionismin lähtökohtiin nojautuen. Esitys käsittelee myös muita haasteita ja ratkaisuja liittyen aineiston keruuseen ja menetelmällisen lähestymistavan valintaan. Keskeisimmäksi mielenkiinnon kohteiksi nousivat jännitteet puheessa selviytymisen ja uupumisen välillä sekä tavat, joilla yksilöllistä agentuuria rakennettiin. Toisaalta esimies-alaissuhteen jännitteitä tarkasteltiin ja havaittiin, miten kulttuuristen odotusten ja arvojen rikkominen synnyttävät työpaikoilla epävarmuutta ja pelkoa. Tuloksia jäsennetään hierarkkisen vallan käytön tapojen ja kulttuuristen odotusten välillä. Tutkimuksessa havaittiin joukko keskeisiä työelämään liittyviä arvoja, joiden varaan nämä kulttuuriset odotukset rakentuvat.

5 Sari Kuusela, KL Tampereen yliopisto, sosiaalitutkimuksen laitos, sosiaalipsykologia puh Valta ja vuorovaikutus johtamisessa Valta ilmiönä ei rajoitu vain päätöksentekoon ja resurssien jakoon. Vallankäyttöä ilmenee kaikissa ihmisten välisissä suhteissa, myös johtamisessa. Väitöskirjatutkimuksessani tarkastelen, millaisia ovat johtamiseen liittyvät valtakokemukset ja vuorovaikutuskäytännöt ja mikä on niiden merkitys. Johtamistilanteissa ilmenevän vallankäytön lähtökohta on esimiehen kaksoisrooli; he ovat samalla sekä esimiehiä että alaisia ja usein myös kollegan roolissa. Roolit vaihtelevat tilanteesta toiseen. Yhdistämällä tarinatutkimuksen ja haastattelujen temaattisen analyysin voi eri rooleissa ilmeneviä valtakokemuksia kuvata ja analysoida moniulotteisemmin. Tutkimus on aineistolähtöinen. Yritysjohdon teemahaastatteluista (28 haastattelua) on kerätty 47 vallankäyttöön liittyvää tarinaa. Kertojan rooli tarinoissa on vallankäyttäjän, vallankäytön kohteen tai havainnoijan rooli. Tarinoista on haettu niitä yhdistäviä kokemuksia, joita on kuvattu tarinatyyppeinä. Aineiston valtatarinat jakautuvat menestys-, pettymys-, epätyydyttävä tilanne- ja oppimistarinoihin. Jokaisella tarinatyypillä on tyypillinen vallankäyttäjän ja vallankäytön kohteen suhde, jota kuvataan toimijuuden kautta ilmenevinä positioina. Positiot kuvaavat, miten vallankäyttö etenee tekojen ja viestien kautta. Lisäksi tarkastellaan valtatarinoissa ilmeneviä pyrkimyksiä ja arvoja Greimasin aktanttimallia hyödyntäen sekä sitä, millaista valtaa haastateltavat kokevat itsellään olevan ja mikä on sen merkitys. Tutkimuksen tuloksia tarkastellaan sekä keskeisempien aikaisempien valtateoreetikkojen (kuten Weber, Arendt, Giddens, Russell, Galbraith) että uudempien valtatutkijoiden (kuten Foucault, Clegg, Pfeffer, Lukes) valossa. Painopisteenä on tutkimuksen näkökulma valtaan kokemuksina ja käytäntöinä. Tässä esityksessä keskityn siihen, millaista valtaa haastateltavat kokevat itsellään olevan, mitä valta heille merkitsee ja miten he määrittelevät käsitteen valta. Aineiston temaattisen analyysin perusteella haastateltavat näkevät vallan moniulotteisena, usein johtajuuteen samaistettuna ilmiönä. Valta näyttäytyy osin erilaisena nais- ja miesjohtajille. Yhteisenä perustana on näkemys vallan merkityksestä mielekkään työn ja menestymisen mahdollistajana. Naiset kuvaavat usein valtaa keinoksi hoitaa vastuulla oleva tehtävä. Miehet puolestaan kokevat usein vallan tärkeänä henkilökohtaisena työhön motivoivana tekijänä. Näkemysten eroja ja yhtäläisyyksiä suhteutan myös valtakokemuksia kuvaavien tarinoiden analyysiin.

6 Virpi Juppo Vaasan yliopisto Hallintotieteiden tiedekunta, julkisjohtaminen PL VAASA puh Organisaatiomuutoksen johtajuuden edellytykset Organisaation muutostilanne luo vaativia haasteita ja jännitteitä, joihin muutoksen johtaja joutuu etsimään ratkaisuja. Ylipäätään koko muutoksen kontrollointi ja hallinta on haasteellinen tehtävä. Organisaation muutoksessa on kyse rakenteiden, järjestelmien, toimintatapojen ja voimavarojen uudelleen kohdentamisesta. Siinä on kyse ihmisten välisen vuorovaikutuksen, päätöksentekoon osallistuvien ja toimintaa toteuttavien tavoitteiden, toiveiden, tarpeiden ja suhtautumisten muutoksista. Organisaation todellinen muutos tapahtuu vasta kun työyhteisö siirtyy uuteen toimintatapaan. Tämän toteuttamiseksi vaaditaan johtamista. Muutoksen suuntaan, sisältöön ja toteuttamistapaan voidaan vaikuttaa johtamisen keinoin. Muutoksen johtamiseen liittyy erilaisia toimenpiteitä ja tehtäviä, joiden tavoitteena on hallittu ja onnistunut muutos. Muutoksen johtaminen on mm. muutosprosessin eri vaiheiden johtamista, kokonaisuuden hahmottamista, ennakointia ja tiedottamista. Muutoksen johtaminen on myös henkilöstön osallistamista ja organisaation auttamista muutoksen kohtaamiseen ja toteuttamiseen. Onnistunut muutoksen johtaminen vähentää muutoksesta aiheutuneita kustannuksia, parantaa tuottavuutta ja tukee henkilöstön hyvinvointia muutosprosessissa. Menestyksellinen organisaation muutoksen johtaminen on parhaassa tapauksessa strategioita ja visioita hyödyntävää, tavoitteellista ja systemaattista, avointa ja yhteistyöllä toteutettua toimintaa, joka lopulta vakiinnutetaan osaksi organisaation toimintakulttuuria. Muutoksen johtaminen vaatii tiettyjä edellytyksiä, jotka vaikuttavat johtamistoimintaan. Johtamiselle luodut edellytykset ovat se lähtökohta, jonka puitteissa johtaja voi toimia. Muutoksen johtaminen vaatii paitsi suotuisat olosuhteet, myös aktiivisuutta, muutoshenkistä asennoitumista ja johtamiskykyä jne. Joustavuus muuttuvissa tilanteissa ja koko organisaation kulttuurin muovaaminen edellyttävät johtajalta älyllistä mielenkiintoa, karismaattisuutta, innostavuutta ja yksilön kunnioittamista. Muutoksen johtaminen on eräänlainen johtajuuden kypsyyskoe, jossa johtajalta vaaditaan tilanneherkkyyttä, visiointikykyä sekä systeemistä näkemystä. Paperissa tarkastellaan teoreettiselta kannalta millaisia edellytyksiä muutoksen johtajalla tulee olla selvitäkseen muutoksen johtamisen haastavasta tehtävästä. Paperi yhdistää näkökulmia hallintotieteestä, johtamis- ja muutostutkimuksesta, huomioita esitetään erityisesti julkisorganisaatioissa tapahtuviin muutoksiin liittyen.

7 Marja Eriksson Tampereen yliopisto, johtamistieteiden laitos Anne Koski Tampereen yliopisto, johtamistieteiden laitos Sinikka Pesonen Tampereen yliopisto Huom: otsikko muuttunut! Johtaminen valtasuhteena ja pelolla johtamisen käytännöt asiantuntijaorganisaatioissa Esitelmä perustuu Suomen Akatemian rahoittamaan tutkimukseen Johtajuus, valta ja pelko, jossa tutkitaan pelottelua suomalaisessa työelämässä työpaikoilta kerättyjen pelkoa käsittelevien tarinoiden avulla. Eurooppalaisten työolobarometrien perusteella Suomi on maa, jossa työpaikkakiusaamista tapahtuu eniten. Tarina-aineiston perusteella työpaikoilla pelko syntyy paitsi yleisestä epävarmuudesta, erityisesti asiantuntijatyön työihanteiden ja hierarkkiseen asemavaltaan perustuvan huonon johtajuuden välisistä jännitteistä. Vallan näkökulmasta erityisesti tilanteessa, jossa yrityksellä alkaa mennä taloudellisesti huonosti, kyse on yhtäältä pelosta, että valtaasemassa olevat johtajat käyttävät valtaansa väärin, ja toisaalta ristiriidasta, että valta-asemaan perustuva valta koetaan repressiivisenä, koska legitiimiä valtaa asiantuntijaorganisaatiossa voi olla vain heillä, joita yhteisö aidosti arvostaa ja kunnioittaa alansa asiantuntijoina. Erityisesti politiikan teoriassa vallan on ajateltu perustuvan viime kädessä pelkoon, jonka avulla valta vaikuttaa. Politiikassa tämä näkyy yleisen pelon ilmapiirin rakentamisena mediassa eli vallankäyttönä kriisikehyksen avulla. Pelotteluun perustuva vallankäyttö on negatiivista, jossa tuloksia saadaan aikaan tuhon kautta. Myös liike-elämässä öykkäröivällä johtajalla voi periaatteessa olla samanlaisia strategisia pyrkimyksiä. Vallan näkökulmasta asiantuntijaorganisaation johtamisessa on selvästi kyse siitä, että itse johtaminen edellyttää vallan tasaisempaa jakamista johtajien ja alaisten kesken. Tämä edellyttää molempien osapuolten sitoutumista ja ehdotamme johtajuuden kesyttämistä, jossa vuorovaikutuksen tärkeyden tunnistaminen on johtajien ja johdettavien vastuulla, ja jossa vallan ja vastuun jakaminen edellyttää molemmilta osapuolilta rohkeutta muuttaa vakiintuneita käytäntöjä ja luoda uusia pelisääntöjä vallankäytön yhteistoiminnallistamiseksi. Puhtaasti hierarkkiseen valtaasemaan perustuva vallankäyttö tuottaa asiantuntijaorganisaatiossa vaikeuksia, alentaa työntekijöiden työmotivaatiota, innovatiivisuutta ja tuloksellisuutta. Alaisten asiantuntijavallan lisääntyminen on omiaan kyseenalaistamaan hierarkkiseen valta-asemaan perustuvan vallankäytön legitiimisyyttä. Pahimmillaan tuloksena on pelon ilmapiiri, jossa yrityksen johto ei enää saa käyttöönsä työntekijöidensä asiantuntemusta, koska alaiset pelkäävät luovuttaa ideoitaan ja osaamistaan organisaation käyttöön. Asiantuntijoiden valtaistaminen ja siitä organisaatiolle koituva hyöty on esimerkki vallan positiivisesta vaikutuksesta.

8 Erkki Laukkanen SAK Paikallisen sopiminen ja soveltamisongelmat Paikallisen sopimisen laatua koskeva keskustelu on ongelmallista. Työmarkkinajärjestöillä on asiasta erilaisia näkemyksiä, jotka on johdettu järjestöjen strategioista. Sopimista koskeva teoreettinen kirjallisuus on aika suppea, ja empiirinen tutkimus vähäistä. SAK:n luottamusmieskyselyjä hyödyntäen on kuitenkin mahdollista rakentaa tilastollinen malli, jossa pääluottamusmiesten paikalliselle sopimiselle antamaa arvosanaa voidaan selittää keskustelussa eniten esillä olleilla tekijöillä, kuten liiton ja työpaikan koolla sekä paikallisten sopimusten soveltamisongelmilla. Odotusten mukaisesti sopimustoiminnan laatua kuvaava arvosana laskee, kun työpaikan koko kasvaa. Mutta odotuksista poiketen liiton koko ei ole tae muita paremmasta paikallisesta sopimisesta. Olennaista annetulle arvosanalle on se, onko sopimuksista seurannut soveltamisongelmia. Siten tie toimivaan paikalliseen sopimiseen näyttäisi kulkevan soveltamisongelmien minimoinnin kautta. Näyttöä on myös siitä, että soveltamisongelmien minimointi vaikuttaa luottamusmiesten liitolle antamaan arvosanaan työaika- ja palkka-asioiden hoidossa.

9 Paavo Niskanen Torikatu 21 A Kuopio puh: Työyhteisöjen yhteiskunnalliset ulottuvuudet 1. Työyhteisön valta ja sen haltijjat 2. Työyhteisön jäsenten yhteiskunnalliset tavoitteet kapitalistisessa järjestelmässä. 3. Pääoman omistajien tavoitteet 4. Yritysjohtajien tavoitteet 5. Työntekijäin tavoitteet 6. Itsenäisen tuottajan tavoitteet Tutkimukseni tavoitteena on selvittää vallan haltijat ja miten he sitä käyttävät kapitalistisessa tuotantojärjestelmässä. Koska vallankäytöllä on merkittävä vaikutus työyhteisön jäsenille niin tuotannollisena toimijana kuin yhteiskunnan jäsenenä. Tutkimuksessani selvitän työyhteisön vallankäytön muotoja ja vaikutuksia työyhteisön sisällä ja ulkopuoliseen yhteiskuntaan. Kapitalistisessa tuotannossa työyhteisön jäsenet toimivat pääomanomistajina, tuotantolaitosten johtajina, palkkatyöläisinä tai itsenäisinä yrittäjinä. Järjestelmä toimii niin, että pääoman haltijan valtaa käyttävät sijoittajat. Heillä on suurin taloudellinen ja merkittävä poliittinen valta. Konkreettisessa tuotannossa valta on keskittynyt yritysten johtajille. Työntekijäin valta työyhteisössä on vähäisin. Itsenäisen pienyrittäjän valtaan on keskittynyt määräysvalta hänen omistamaansa pääomaan ja ostamaansa työvoimaan. Jokaisella työyhteisön ryhmällä on oma valtapiirinsä, jota ne kontrolloivat ja johtavat. Koska sijoittajat saavat tulonsa pääomien omistamisesta, työntekijät työnantajan maksamasta palkasta ja pientuottajat valmistamistaan tuotteista, työyhteisön jäsenten toiminnalla on ratkaisevan laaja vaikutus koko yhteiskuntaan. Kapitalistisen järjestelmän korkeasuhdanteessa, jolloin tuotanto ja muu talous toimivat hyvin työyhteisöjen jäsenet ovat tyytyväisiä tuloihinsa ja harjoitettuun vallankäyttöön. Kun työyhteisöjen tuottamilla hyödykkeille ilmaantuu menekkivaikeuksia, syntyy työyhteisössä toimivien kesken ristiriitaisuuksia., koska tuotanto ja jäsenten tulot vähenevät. Tällainen kehitystrendi on tullut kapitalistisessa järjestelmässä vallitsevaksi. Tämän tutkimuksen tavoitteena on selvittää myöhäiskapitalistisen työyhteisöjen ristiriitojen ulottuvuudet koko yhteiskuntaan. Lisäksi pohdin miten ristiriitaisten ulottuvuuksien yhteiskunnalle haitallisia voitaisiin vähentää. Avainsanat: työyhteisö, tuotantosuhteet, valta, kontrolli, vaikuttaminen ja ristiriita

Jaettu johtajuus avaimena uudenlaiseen johtajuuteen. KT, lto 9.10.2010 Vaasa

Jaettu johtajuus avaimena uudenlaiseen johtajuuteen. KT, lto 9.10.2010 Vaasa Jaettu johtajuus avaimena uudenlaiseen johtajuuteen Leena Halttunen KT, lto 9.10.2010 Vaasa Esityksen sisältö Esityksen taustalla olevat tutkimukset Millaisista lähtökuopista lähdemme: Päivähoitotyö, johtajuus

Lisätiedot

Keinot kasvuun on tiedossa, mutta se ei riitä. Henkilöstö tekee kasvun.

Keinot kasvuun on tiedossa, mutta se ei riitä. Henkilöstö tekee kasvun. Keinot kasvuun on tiedossa, mutta se ei riitä. Henkilöstö tekee kasvun. Olisiko nyt jo aika kääntää katse henkilöstökustannuksista kasvun tekijöiksi? 11 % suomalaisista työntekijöistä on sitoutunut työnantajaansa

Lisätiedot

Laadunvarmistus yliopistojen toiminnan organisoinnissa ja johtamisessa Arja Haapakorpi

Laadunvarmistus yliopistojen toiminnan organisoinnissa ja johtamisessa Arja Haapakorpi Työryhmäkoordinaattorit: Marja Eriksson ja Tuula Heiskanen Perjantai 5.11.2010, klo 09.00 11.30, Päätalo RH D12 09.00 09.15 Avaus 09.15 09.45 Laadunvarmistus yliopistojen toiminnan organisoinnissa ja johtamisessa

Lisätiedot

Lataa Hoivan ja hoidon lähijohtaminen - Kim Aarva. Lataa

Lataa Hoivan ja hoidon lähijohtaminen - Kim Aarva. Lataa Lataa Hoivan ja hoidon lähijohtaminen - Kim Aarva Lataa Kirjailija: Kim Aarva ISBN: 9789514477393 Sivumäärä: 297 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 26.81 Mb Tutkimus käsittelee vanhuspalvelujen piirissä tehtävää

Lisätiedot

Esimiestutkimuksen eri osa-alueiden kokonaisarviot

Esimiestutkimuksen eri osa-alueiden kokonaisarviot ESIMIESTUTKIMUKSEN RAPORTTI Raportin tekijä ossi.aura@gmail.com www.ossiaura.com FIRMA OY 15.2.2019 Esimiestutkimus toteutettiin osana Työkaari kantaa - työhyvinvointia ja tuottavuutta hanketta. Kyselyyn

Lisätiedot

Tulevaisuuden johtamisosaaminen ja sen kehityshaasteet

Tulevaisuuden johtamisosaaminen ja sen kehityshaasteet Kuntamarkkinat 12.9.2018 Muutos onnistuu strategisella henkilöstöjohtamisella - seminaari Tulevaisuuden johtamisosaaminen ja sen kehityshaasteet Professori Vuokko Niiranen Sosiaali- ja terveysjohtamisen

Lisätiedot

Hyvän johtamisen kriteerit Arviointityökalu

Hyvän johtamisen kriteerit Arviointityökalu Hyvän johtamisen kriteerit Arviointityökalu Oheinen lomake on Hyvän johtamisen kriteereihin perustuva Arvioinnin tueksi työkalu. Voit arvioida sen avulla johtamista omassa organisaatiossasi/työpaikassasi.

Lisätiedot

Työhyvinvointia yhdessä Pori

Työhyvinvointia yhdessä Pori Työhyvinvointia yhdessä 20.4.2018 Pori Työhyvinvointi ei synny sattumalta Terveys Hyvinvointi Toimintakyky Työkyky Työhyvinvointi Työhyvinvointi tarkoittaa sitä, että työ on turvallista, terveellistä ja

Lisätiedot

OSALLISENA METROPOLISSA DRAAMAN JA SOVELTAVAN TEATTERIN MENETELMIEN MAHDOLLISUUDET

OSALLISENA METROPOLISSA DRAAMAN JA SOVELTAVAN TEATTERIN MENETELMIEN MAHDOLLISUUDET OSALLISENA METROPOLISSA DRAAMAN JA SOVELTAVAN TEATTERIN MENETELMIEN MAHDOLLISUUDET Yli vuoden kansalaisnavigoinnin jälkeen on hyvä koota yhteen tähänastisia kokemuksia draaman ja soveltavan teatterin mahdollisuuksista.

Lisätiedot

Millainen on perheystävällinen työpaikka?

Millainen on perheystävällinen työpaikka? Millainen on perheystävällinen työpaikka? Lapsifoorumi 2019 Eija Koivuranta Väestöliitto 10.1.2019 1 Miten perheystävällisyys hyödyttää työpaikoilla ja yhteiskunnassa? 1. Konkreettiset teot vaikuttavat

Lisätiedot

Työpaikan pelisäännöt. PÄIJÄT-HÄMEEN HYVINVOINTIYHTYMÄ Strategia ja tukipalvelut

Työpaikan pelisäännöt. PÄIJÄT-HÄMEEN HYVINVOINTIYHTYMÄ Strategia ja tukipalvelut Työpaikan pelisäännöt Perusteet pelisäännöille Lainsäädännössä on määritelty yleisluontoisesti työnantajan ja työntekijöiden oikeudet ja velvollisuudet työsuhteessa sekä annettu yleisiä ohjeita käyttäytymisestä

Lisätiedot

Dialogisen johtamisen tutkimusohjelma 2012-2014

Dialogisen johtamisen tutkimusohjelma 2012-2014 Dinno Dialogisen johtamisen tutkimusohjelma 2012-2014 Sari Tappura DI, tutkija Turvallisuuden johtaminen ja suunnittelu Teollisuustalous sari.tappura@tut.fi www.dinno.fi Yksilön ja tiimien luovuus Osaaminen,

Lisätiedot

Sari Kuusela. Organisaatioelämää. Kulttuurin voima ja vaikutus

Sari Kuusela. Organisaatioelämää. Kulttuurin voima ja vaikutus Sari Kuusela Organisaatioelämää voima ja vaikutus Talentum Helsinki 2015 Copyright 2015 Talentum Media Oy ja Sari Kuusela Kustantaja: Talentum Media Oy Kansi: Janne Harju Sisuksen ulkoasu: Sami Piskonen,

Lisätiedot

JOPE. Tutkimus- ja kehittämiskysymykset olivat:

JOPE. Tutkimus- ja kehittämiskysymykset olivat: Lomake C1 HANKKEEN LOPPURAPORTTI - YHTEENVETO Hankkeen numero 1080107 Työsuojelurahaston valvoja Ilkka Tahvanainen Raportointikausi 1.5-1.12.2009 Arvio hankkeen toteutumisesta Hankkeen nimi lyhyesti JOPE

Lisätiedot

TULOKSELLISEN TOIMINNAN KEHITTÄMISTÄ KOSKEVA SUOSITUS 2008. Hannu.tamminen@ttk.fi

TULOKSELLISEN TOIMINNAN KEHITTÄMISTÄ KOSKEVA SUOSITUS 2008. Hannu.tamminen@ttk.fi TULOKSELLISEN TOIMINNAN KEHITTÄMISTÄ KOSKEVA SUOSITUS 2008 Hannu.tamminen@ttk.fi Taustaa Ohjausvälineet Lait Asetukset, ministeriön päätökset Keskusviraston suositukset Työmarkkinasopimukset Työmarkkinajärjestöjen

Lisätiedot

Nuoret naiset johtamisurille. Ohjelman sisältö ja aikataulu Järjestäjä: Tammer Nova rotaryklubi

Nuoret naiset johtamisurille. Ohjelman sisältö ja aikataulu Järjestäjä: Tammer Nova rotaryklubi Nuoret naiset johtamisurille Ohjelman sisältö ja aikataulu Järjestäjä: Tammer Nova rotaryklubi Johtajuus on Tehtäväkokonaisuus, johon liittyy odotuksia, vastuita ja velvollisuuksia Suhde, jossa on määritelty

Lisätiedot

HENKILÖSTÖTUTKIMUS 2017 Parikkalan kunta. Jani Listenmaa, Hanna Aho

HENKILÖSTÖTUTKIMUS 2017 Parikkalan kunta. Jani Listenmaa, Hanna Aho HENKILÖSTÖTUTKIMUS 2017 Parikkalan kunta Jani Listenmaa, Hanna Aho Yleistä tutkimuksesta Tutkimuksen tavoitteena oli kartoittaa Parikkalan kunnan henkilöstön hyvinvointia ja jaksamista, työyhteisön tilaa

Lisätiedot

Paikallisen sopimisen uusia juridisia piirteitä ja pulmia. Jari Murto Työoikeuden assistentti Turun yliopisto

Paikallisen sopimisen uusia juridisia piirteitä ja pulmia. Jari Murto Työoikeuden assistentti Turun yliopisto Paikallisen sopimisen uusia juridisia piirteitä ja pulmia Jari Murto Työoikeuden assistentti Turun yliopisto 27.2.2008 Tulospalkkiot Palkan ja palkkion ero Palkka tehdystä työstä periaate Palkkio saavutetuista

Lisätiedot

10 hyvää syytä. Järjestäytynyt työntekijä on työnantajan etu

10 hyvää syytä. Järjestäytynyt työntekijä on työnantajan etu 10 hyvää syytä Järjestäytynyt työntekijä on työnantajan etu 10 hyvää syytä, miksi järjestäytynyt työntekijä on työnantajan etu Yhteiset pelisäänöt 1. Tehokas yhteistyö henkilöstön kanssa Luottamusmies

Lisätiedot

EK-elinkeinopäivä Jyväskylässä 15.9.2005

EK-elinkeinopäivä Jyväskylässä 15.9.2005 EK-elinkeinopäivä Jyväskylässä 15.9.2005 Tuottavuutta ja hyvinvointia kannustavalla johtamisella Tuulikki Petäjäniemi Hyvä johtaminen on tuotannon johtamista sekä ihmisten osaamisen ja työyhteisöjen luotsaamista.

Lisätiedot

Osuva-loppuseminaari

Osuva-loppuseminaari Osuva-loppuseminaari Mistä syntyy työntekijän ja työyhteisön innovatiivisuus? Kyselyn tuloksia 15/12/14 Timo Sinervo 1 Mitä tutkittiin Mitkä johtamiseen, työyhteisöön ja työhön liittyvät tekijät johtavat

Lisätiedot

Reserviläisjohtajana sodassa

Reserviläisjohtajana sodassa Reserviläisjohtajana sodassa 1939-1944 Vaikeiden johtamistilanteiden kokemukselliset kategoriat KTT Jukka I. Mattila 2018 Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu 1 1.1 Tutkimuksen aihe Teemana reserviläisten

Lisätiedot

Työpaikkaosaamisen kehittämisen malli monikulttuurisille työpaikoille

Työpaikkaosaamisen kehittämisen malli monikulttuurisille työpaikoille Työpaikkaosaamisen kehittämisen malli monikulttuurisille työpaikoille Mitä on osaaminen ja osaamisen kehittäminen työssä? Työpaikoilla eletään jatkuvassa muutoksessa. Asiakkaiden tarpeet muuttuvat ja työpaikalla

Lisätiedot

Ristiriidoista ratkaisuihin

Ristiriidoista ratkaisuihin Ristiriidoista ratkaisuihin Tarja Räty Asiantuntija (työelämän kehittäminen, työhyvinvointi) Työturvallisuuskeskus TTK 19.3.2015 Erilaisia näkemyksiä ja ristiriitoja Ristiriitoihin ihmisten välillä vaikuttavat

Lisätiedot

SUOMI, SUOMALAISUUS JA SUOMI 100 -ILMIÖ. Antti Maunu Valt. tri, tutkijatohtori Turun yliopisto Tmi Antti Maunu

SUOMI, SUOMALAISUUS JA SUOMI 100 -ILMIÖ. Antti Maunu Valt. tri, tutkijatohtori Turun yliopisto Tmi Antti Maunu SUOMI, SUOMALAISUUS JA SUOMI 100 -ILMIÖ Antti Maunu Valt. tri, tutkijatohtori Turun yliopisto Tmi Antti Maunu maunuan@gmail.com www.anttimaunu.fi Näkökulma arviointiin ja tutkimukseen Suomi 100 ei ehkä

Lisätiedot

Merja Lähdesmäki. Yhteiskuntavastuun käsite maaseudun pienyrityksissä. Yliopistollista maaseudun kehittämistä 25 vuotta Helsinki

Merja Lähdesmäki. Yhteiskuntavastuun käsite maaseudun pienyrityksissä. Yliopistollista maaseudun kehittämistä 25 vuotta Helsinki Merja Lähdesmäki Yhteiskuntavastuun käsite maaseudun pienyrityksissä Yliopistollista maaseudun kehittämistä 25 vuotta Helsinki 25.04.2013 1 Tutkimuksen tausta Yhä kasvava kiinnostus yritysten yhteiskuntavastuuta

Lisätiedot

Työturvallisuus osaksi ammattitaitoa ja työyhteisön toimintaa

Työturvallisuus osaksi ammattitaitoa ja työyhteisön toimintaa Työturvallisuus osaksi ammattitaitoa ja työyhteisön toimintaa YTM, HTL Pasi Valtee Syvätutkimus Oy Syvätutkimus Oy Pyhäjärvenkatu 6, 33200 Tampere P. 03-2127855, 040-5583910 E-mail: syvatutkimus@yritys.soon.fi

Lisätiedot

Viestintä strategian mahdollistajana. Elisa Juholin

Viestintä strategian mahdollistajana. Elisa Juholin Viestintä strategian mahdollistajana Elisa Juholin 1.9.2016 Karu totuus Jopa yhdeksän kymmenestä strategian toimeenpanosta epäonnistuu Jopa yhdeksän ihmistä kymmenestä ei pysty konkreettisesti sanomaan,

Lisätiedot

Mitä työyhteisöjen näyttämöllä tapahtuu?

Mitä työyhteisöjen näyttämöllä tapahtuu? Mitä työyhteisöjen näyttämöllä tapahtuu? - esittäminen, vaikutelmanhallinta, roolit, käsikirjoitus ja työyhteisön draama Sari Kuusela yhteiskuntatieteiden tohtori, tietokirjailija Blogi: www.organisaatioelamaa.fi

Lisätiedot

Varajohtajuuden tilat ja paikat

Varajohtajuuden tilat ja paikat Varajohtajuuden tilat ja paikat Koulutusjohtamisen instituutti Leena Halttunen, Lto, KT leena.halttunen@jyu.fi Varhaiskasvatuksen johtajuusfoorumi 26.3.2015 Tutkimuksen tausta Kunnassa, mistä aineisto

Lisätiedot

huono JOHTAM NEN Tuhon tieltä toimivaan työyhteisöön

huono JOHTAM NEN Tuhon tieltä toimivaan työyhteisöön Pauli Juuti huono JOHTAM NEN Tuhon tieltä toimivaan työyhteisöön Copyright 2018 Tekijä & Gaudeamus Gaudeamus Oy www.gaudeamus.fi Kansi: Satu Kontinen KL 69.11 UDK 65.01 isbn 978-952-495-481-5 Painopaikka:

Lisätiedot

Seinäjoen perusopetus Arviointikysely syksy 2012 JOHTAJUUS. Piia Seppälä Seinäjoen perusopetuksen arviointityö

Seinäjoen perusopetus Arviointikysely syksy 2012 JOHTAJUUS. Piia Seppälä Seinäjoen perusopetuksen arviointityö Seinäjoen perusopetus Arviointikysely syksy 2012 JOHTAJUUS Piia Seppälä Seinäjoen perusopetuksen arviointityö Koulut vastaajaryhmittäin Yleistä Kysely toteutettiin syysloman jälkeisillä kolmella viikolla.

Lisätiedot

LUONNOS OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA

LUONNOS OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA 2013-2016 Koulutus ja tutkimus kehittämissuunnitelma 2012 2016 linjaa valtakunnalliset painopistealueet, jotka koulutuspoliittisesti on päätetty

Lisätiedot

Hyvinvointia työstä. 23.11.2012 Eija Lehto, Työhyvinvointipalvelut. Työterveyslaitos www.ttl.fi

Hyvinvointia työstä. 23.11.2012 Eija Lehto, Työhyvinvointipalvelut. Työterveyslaitos www.ttl.fi Hyvinvointia työstä Eija Lehto, erityisasiantuntija IKÄTIETOISELLA JOHTAMISELLA KOHTI TYÖHYVINVOINTIA 23.11.2012 Eija Lehto, Työhyvinvointipalvelut Työhyvinvointi työntekijän omakohtainen kokemus, joka

Lisätiedot

LARK alkutilannekartoitus

LARK alkutilannekartoitus 1 LARK alkutilannekartoitus 1 Toimintojen tarkastelu kokonaisuutena Suunnittelu Koulutuksen järjestäjällä on dokumentoitu toimintajärjestelmä, jonka avulla se suunnittelee ja ohjaa toimintaansa kokonaisvaltaisesti

Lisätiedot

Sukunimi: Etunimet: Henkilötunnus:

Sukunimi: Etunimet: Henkilötunnus: Sukunimi: Etunimet: Henkilötunnus: VALINTAKOKEEN KYSYMYKSET Vastaa kaikkiin kysymyksiin selvällä käsialalla käyttäen ainoastaan kysymysten alla olevaa vastaustilaa. Vastausten tulee perustua kunkin kysymyksen

Lisätiedot

Koulun kerhotoiminnan valtakunnallinen ajankohtaistilaisuus Katse tulevaisuuteen uusi ja viihtyisä koulupäivä Paasitorni

Koulun kerhotoiminnan valtakunnallinen ajankohtaistilaisuus Katse tulevaisuuteen uusi ja viihtyisä koulupäivä Paasitorni Koulun kerhotoiminnan valtakunnallinen ajankohtaistilaisuus 4.10.2013 Katse tulevaisuuteen uusi ja viihtyisä koulupäivä Paasitorni Opetusneuvos, esi- ja perusopetuksen yksikön päällikkö Anneli Rautiainen

Lisätiedot

Johtaminen ja työyhteisön dynamiikka muutoksessa

Johtaminen ja työyhteisön dynamiikka muutoksessa Johtaminen ja työyhteisön dynamiikka muutoksessa Muutoksen johtaminen -koulutuspäivä Jaana Piippo 30.9.2014 Mitä työyhteisön dynamiikka tarkoittaa? Termi dynamiikka tulee kreikan sanasta dynamis, joka

Lisätiedot

Työkaluja työhyvinvoinnin johtamiseen

Työkaluja työhyvinvoinnin johtamiseen Työkaluja työhyvinvoinnin johtamiseen Pohjola Terveys Oy Työhyvinvointipalvelut vastaava työpsykologi Sabina Brunou Millaista työhyvinvointia tavoittelemme tämän päivän työelämässä? Tavoitteena työntekijöiden

Lisätiedot

Paperista bittiin oivalluksia hankepolun varrelta

Paperista bittiin oivalluksia hankepolun varrelta Paperista bittiin oivalluksia hankepolun varrelta Innopark Programmes Oy, Visamäentie 33, 13100 Hämeenlinna, info@innopark.fi Taitto: Mainostoimisto Precis Oy Paino: Kopijyvä Oy Tähän vihkoseen on koottu

Lisätiedot

17.11.2014 www.tyojaperhe.fi 1

17.11.2014 www.tyojaperhe.fi 1 17.11.2014 www.tyojaperhe.fi 1 TYÖN JA PERHEEN YHTEENSOVITTAMISEN VERKKOAIVORIIHI Esitys on osa Työterveyslaitoksen koordinoimaa Sosiaali- ja terveysministeriön Työ ja perhe-elämä -ohjelmaa. Marja Etunimi

Lisätiedot

Työllistyjä osana työyhteisöä ja sen reunalla työyhteisöjen näkökulmia työllistämiseen

Työllistyjä osana työyhteisöä ja sen reunalla työyhteisöjen näkökulmia työllistämiseen Työllistyjä osana työyhteisöä ja sen reunalla työyhteisöjen näkökulmia työllistämiseen Ratko hanke, VAMLAS ry Työyhteisön näkökulma osatutkimus Erikoistutkija Outi Hietala, Kuntoutussäätiö Kuntoutuspäivät

Lisätiedot

Miten ymmärrykset riskeistä ohjaavat strategiaa ja yrityksen menestymistä?

Miten ymmärrykset riskeistä ohjaavat strategiaa ja yrityksen menestymistä? Miten ymmärrykset riskeistä ohjaavat strategiaa ja yrityksen menestymistä? 26.11.2010 Pikka-Maaria Laine, Itä-Suomen yliopisto Susan Meriläinen, Lapin yliopisto Janne Tienari, Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu

Lisätiedot

#tulevaisuudenpeloton. Opiskelijakyselyn tulokset Huhtikuu 2018

#tulevaisuudenpeloton. Opiskelijakyselyn tulokset Huhtikuu 2018 #tulevaisuudenpeloton Opiskelijakyselyn tulokset Huhtikuu 2018 Opiskelijakyselyn tulokset Taustatiedot Kysely toteutettiin ajalla 20.3.-8.4.2018 Vastaajia 2055 Lähes 70 % kyselyyn vastanneista oli naisia

Lisätiedot

Millaiset rakenteet pitävät pedagogiikan kunnossa? Varhaiskasvatuksen VIII Johtajuusfoorumi Piia Roos & Janniina Elo, Tampereen yliopisto

Millaiset rakenteet pitävät pedagogiikan kunnossa? Varhaiskasvatuksen VIII Johtajuusfoorumi Piia Roos & Janniina Elo, Tampereen yliopisto Millaiset rakenteet pitävät pedagogiikan kunnossa? Varhaiskasvatuksen VIII Johtajuusfoorumi 2.4.2014 Piia Roos & Janniina Elo, Tampereen yliopisto TYÖELÄMÄN JATKUVA MUUTOS HAASTAA KEHITTÄMÄÄN (Launis,

Lisätiedot

OSALLISUUDEN JOHTAMINEN. Marianna Kokko Varhaiskasvatuspäällikkö

OSALLISUUDEN JOHTAMINEN. Marianna Kokko Varhaiskasvatuspäällikkö OSALLISUUDEN JOHTAMINEN Marianna Kokko Varhaiskasvatuspäällikkö MITÄ ON OSALLISUUS? VIITEKEHYS, THL työpaperi 33/2017 Käsitettä on kutsuttu sateenvarjokäsitteeksi, joka kokoaa näkökulmia ja lähestymistapoja.

Lisätiedot

Monimuotoisuuden johtamisella kaikille sopivia työpaikkoja ja työyhteisöjä

Monimuotoisuuden johtamisella kaikille sopivia työpaikkoja ja työyhteisöjä Monimuotoisuuden johtamisella kaikille sopivia työpaikkoja ja työyhteisöjä Aulikki Sippola, KTT, monimuotoisuusjohtamisen asiantuntija Ratko-menetelmä tarjoaa keinoja rakentaa monimuotoisuutta arvostavia

Lisätiedot

Pedagoginen tiimi toimintamalli kehittämistyössä ja johtamisen välineenä

Pedagoginen tiimi toimintamalli kehittämistyössä ja johtamisen välineenä Pedagoginen tiimi toimintamalli kehittämistyössä ja johtamisen välineenä EIJA KAMPPURI LASTENTARHANOPETTAJA, KM VARHAISKASVATUKSEN JOHTAJUUSFOORUMI 17.5.2018, JOENSUU Työpajan sisältö 2 esitellään pedagoginen

Lisätiedot

Vastausprosentti % Kuntaliitto 2004, n=202 Kuntaliitto 2008, n=198 Kuntaliitto 2011, n=220. Parempi Työyhteisö -kysely Työterveyslaitos 1

Vastausprosentti % Kuntaliitto 2004, n=202 Kuntaliitto 2008, n=198 Kuntaliitto 2011, n=220. Parempi Työyhteisö -kysely Työterveyslaitos 1 Vastausprosentti % 9 8 75 74 67 Kuntaliitto 4, n=2 Kuntaliitto 8, n=198 Kuntaliitto 11, n=2 Työterveyslaitos 1 Parempi Työyhteisö -Avainluvut 19 Työyhteisön kehittämisedellytykset 18 Työryhmän kehittämisaktiivisuus

Lisätiedot

Hyvän johtamisen kriteerit julkiselle sektorille: Hyvällä johtamisella hyvään työelämään

Hyvän johtamisen kriteerit julkiselle sektorille: Hyvällä johtamisella hyvään työelämään Hyvän johtamisen kriteerit julkiselle sektorille: Hyvällä johtamisella hyvään työelämään 8.5.2014 MARJUKKA LAINE, TYÖTERVEYSLAITOS 0 Verkoston lähtökohta ja tehtävät Hallitusohjelma 2011: Perustetaan Työterveyslaitoksen

Lisätiedot

VASTUULLINEN ITSEOHJAUTUVUUS oman toiminnan arviointi ja suunnittelu yhteisissä keskusteluissa - ennakoiva työote, monitaitoisuus

VASTUULLINEN ITSEOHJAUTUVUUS oman toiminnan arviointi ja suunnittelu yhteisissä keskusteluissa - ennakoiva työote, monitaitoisuus JOHTAMISEN MUUTOS ESIMIESTYÖN UUDET OSAAMISET -valmentava ote ja fasilitoivat menetelmät -strateginen ajattelu -asiakastyö JOHTAMISVOIMA määrääminen ohjeina, vaatimuksina ja kontrollina Hieararkinen johtaminen

Lisätiedot

Päivi Karttunen, TtT vararehtori Tampereen ammattikorkeakoulu 4/19/201 6

Päivi Karttunen, TtT vararehtori Tampereen ammattikorkeakoulu 4/19/201 6 Päivi Karttunen, TtT vararehtori Tampereen ammattikorkeakoulu 1 4/19/201 6 Mihin meitä korkeakoulusektorilla ja koulutuksessa yleisesti haastetaan? Hallituksen yksi strateginen painopiste: Osaaminen ja

Lisätiedot

Mistä vetovoimaiset työpaikat on tehty? - voimavaroja ja voimavarkaita työssä? Eija Lehto Kehittämispalvelut Kultala

Mistä vetovoimaiset työpaikat on tehty? - voimavaroja ja voimavarkaita työssä? Eija Lehto Kehittämispalvelut Kultala Mistä vetovoimaiset työpaikat on tehty? - voimavaroja ja voimavarkaita työssä? Eija Lehto Kehittämispalvelut Kultala 1 Vetovoimaisia työpaikkoja yhdistäviä tekijöitä: ü Henkilöstön saanti helppoa ü Henkilöstön

Lisätiedot

Tusina teesiä aikuissosiaalityöstä - työpajatyöskentelyn tulokset. Kooste: Anni Kuhalainen, Pikassos

Tusina teesiä aikuissosiaalityöstä - työpajatyöskentelyn tulokset. Kooste: Anni Kuhalainen, Pikassos Tusina teesiä aikuissosiaalityöstä - työpajatyöskentelyn tulokset Kooste: Anni Kuhalainen, Pikassos Työpaja 1 Pois laatikosta yhteisen pöydän ääreen Jos me haluamme muutosta ja vaikuttavuutta ihmisen elämään,

Lisätiedot

Kehittämisen omistajuus

Kehittämisen omistajuus Kehittämisen omistajuus Kuntaliitto 18.4.2013 Tuottava ja hallittu kehittämistoiminta kunnissa hanke (KUNTAKEHTO) Pasi-Heikki Rannisto Kehityspäällikkö, HT Tampereen Palveluinnovaatiokeskus (TamSI) Kehittämistyön

Lisätiedot

Ratko-mallin yksilölähtöinen. tutkimusosuus

Ratko-mallin yksilölähtöinen. tutkimusosuus Ratko-mallin yksilölähtöinen Ratko-malli soveltaminen työpaikalla. tutkimusosuus - osallistaa työntekijät - tarjoaa vaikutusmahdollisuuden omaan työhön /työtehtäviin - on yhteisöllistä - muuttaa/helpottaa

Lisätiedot

ITSENSÄ JOHTAMINEN KOTIHOIDON ESIMIEHEN TYÖSSÄ

ITSENSÄ JOHTAMINEN KOTIHOIDON ESIMIEHEN TYÖSSÄ ITSENSÄ JOHTAMINEN KOTIHOIDON ESIMIEHEN TYÖSSÄ Jonna Luhtaniemi Taija Rämä 2017 SISÄLTÖ 1 JOHDANTO... 3 2 OPINNÄYTETYÖN TEOREETTISET LÄHTÖKOHDAT... 3 3 OPINNÄYTETYÖN TULOKSET JA JOHTOPÄÄTÖKSET... 4 4 LOPUKSI...

Lisätiedot

Fokusryhmäkeskustelut perheystävällisyyden arvioinnin ja kehittämisen menetelmänä

Fokusryhmäkeskustelut perheystävällisyyden arvioinnin ja kehittämisen menetelmänä Fokusryhmäkeskustelut perheystävällisyyden arvioinnin ja kehittämisen menetelmänä Väestöliitto Perheystävällinen työpaikka -ohjelma Laura Hannola 29.9.2016 Sisältö Fokusryhmähaastattelumenetelmä Mikä toimi/mikä

Lisätiedot

Hyvällä johtamisella hyvään työelämään Paasitorni, Paula Risikko, sosiaali- ja terveysministeri

Hyvällä johtamisella hyvään työelämään Paasitorni, Paula Risikko, sosiaali- ja terveysministeri Hyvällä johtamisella hyvään työelämään Paasitorni, 10.12.2013 Paula Risikko, sosiaali- ja terveysministeri 1 Johtamisverkosto selvittää, kokoaa, kehittää ja jakaa johtamisen ja esimiestyön hyviä käytäntöjä

Lisätiedot

Reilun Pelin työkalupakki: Muutoksen yhteinen käsittely

Reilun Pelin työkalupakki: Muutoksen yhteinen käsittely Reilun Pelin työkalupakki: Muutoksen yhteinen käsittely Johdanto Tämä diaesitys ohjaa työyhteisöä lisäämään yhteistä ymmärrystä toimintaan liittyvistä muutoksista ja vähentämään muutoksiin liittyviä pelkoja.

Lisätiedot

Tuhoava johtaminen työyhteisöissä

Tuhoava johtaminen työyhteisöissä Tuhoava johtaminen työyhteisöissä Minna Hoffrén, TtM, nuorempi tutkija UEF, Sosiaali- ja terveysjohtamisen laitos Yliopistojen valtakunnalliset työsuojelupäivät 26.8.2016 Esityksen rakenne Mitä tuhoava

Lisätiedot

JY työhyvinvointikysely 2015 (2013) Bio- ja ympäristötieteiden laitos

JY työhyvinvointikysely 2015 (2013) Bio- ja ympäristötieteiden laitos JY työhyvinvointikysely 2015 (2013) Bio- ja ympäristötieteiden laitos 30.10.2015 Työhyvinvointikysely 2015 Taustatiedot Palvelussuhde: 50,0 % Määräaikainen 50,0 % 50,0 % Toistaiseksi voimassaoleva 50,0

Lisätiedot

RÄÄTÄLÖITY ILMAPIIRIMITTARI

RÄÄTÄLÖITY ILMAPIIRIMITTARI Karl-Magnus Spiik Ky Räätälöity ilmapiirimittari 1 RÄÄTÄLÖITY ILMAPIIRIMITTARI Ilmapiirimittarin vahvuus on kysymysten räätälöinti ko. ryhmän tilannetta ja tarpeita vastaavaksi. Mittaus voi olla yritys-,

Lisätiedot

PÄÄROOLISSA MINÄ SOTE-PEDA Tapio Koskimaa työhyvinvointipäällikkö

PÄÄROOLISSA MINÄ SOTE-PEDA Tapio Koskimaa työhyvinvointipäällikkö PÄÄROOLISSA MINÄ SOTE-PEDA 5.2.2016 Tapio Koskimaa työhyvinvointipäällikkö 2 10.2.2016 Keskeinen lähtökohta työhyvinvoinnille yksilö yhteisöllisyyden rakentajana ja yhteisöllisyys yksilön tukena arvostava

Lisätiedot

Tutkimus itseohjautuvuudesta suomalaisessa työelämässä. Yli 1000 vastaajaa - eri toimialoilta, tehtävistä ja organisaatiotasoilta

Tutkimus itseohjautuvuudesta suomalaisessa työelämässä. Yli 1000 vastaajaa - eri toimialoilta, tehtävistä ja organisaatiotasoilta Tutkimus itseohjautuvuudesta suomalaisessa työelämässä Yli 1000 vastaajaa - eri toimialoilta, tehtävistä ja organisaatiotasoilta Juhlapuheissa toitotetaan itseohjautuvuutta - kysyttäessä suomalainen työelämä

Lisätiedot

Viestinnän ja johtamisen yhteispeli. TAMK, Teiskontie 33, Tampere klo Tuottavuus ja viestintä

Viestinnän ja johtamisen yhteispeli. TAMK, Teiskontie 33, Tampere klo Tuottavuus ja viestintä Viestinnän ja johtamisen yhteispeli TAMK, Teiskontie 33, Tampere 31.05.3007 klo 12.00 Tuottavuus ja viestintä Teknologiayhteiskunnan haaste Tehokkuuden tavoittelu on aina ohjannut kehitystämme. Ihmisen

Lisätiedot

JOHTAMINEN. Yritystoiminta Pauliina Stranius

JOHTAMINEN. Yritystoiminta Pauliina Stranius JOHTAMINEN Johtaminen Johtajuus yrityksen eri kehitysvaiheissa Aiemmin on kenties tarkasteltu pk-yrityksen kehitystä elinkaarimallin mukaisesti. Myös johtajuus muuttaa muotoaan yrityksen eri kehitysvaiheissa.

Lisätiedot

Järkytä avoimuudella. Avoimuus ja läpinäkyvyys ovat avaimia kukoistavaan yrityskulttuuriin. Aki Ahlroth 4.11.2014, Henry Foorumi

Järkytä avoimuudella. Avoimuus ja läpinäkyvyys ovat avaimia kukoistavaan yrityskulttuuriin. Aki Ahlroth 4.11.2014, Henry Foorumi Järkytä avoimuudella Avoimuus ja läpinäkyvyys ovat avaimia kukoistavaan yrityskulttuuriin Aki Ahlroth 4.11.2014, Henry Foorumi 01 Miksi juuri avoimuus? Avoimuus on keskeinen keino synnyttää luottamusta

Lisätiedot

Mu$a mistä +etää nykyisen +lanteen ja mitä +laa? 13.5.2014 Econtact ó oikeita asioita oikein 1

Mu$a mistä +etää nykyisen +lanteen ja mitä +laa? 13.5.2014 Econtact ó oikeita asioita oikein 1 Mu$a mistä +etää nykyisen +lanteen ja mitä +laa? 13.5.2014 Econtact ó oikeita asioita oikein 1 TYÖHYVINVOINNIN ANALYSOINTI Henkilöstö on yrityksen tärkein voimavara. Menestyvät yritykset pitävät ihmisten

Lisätiedot

YHTEISTOIMINNAN TASOMITTARI

YHTEISTOIMINNAN TASOMITTARI YHTEISTOIMINNAN TASOMITTARI JOHDANTO Toimintaympäristön jatkuva ja nopea muuttuminen haastaa työyhteisöt arvioimaan yhä uudelleen toimintatapojaan. Työyhteisön kyky muutoksen hallintaan on edellytys voimavarojen

Lisätiedot

Merkityksellistä johtamista. Ihminen keskiössä suunta, tilannekuva ja tavoite kirkkaana

Merkityksellistä johtamista. Ihminen keskiössä suunta, tilannekuva ja tavoite kirkkaana Merkityksellistä johtamista Ihminen keskiössä suunta, tilannekuva ja tavoite kirkkaana Henkilöstökokemus Asiakkuudet ja asiakaskokemus Digitalisaatio ja tekoäly Kansainvälistyminen ja kasvu Onko yrityksellänne

Lisätiedot

Liikkuja polku verkostotapaaminen

Liikkuja polku verkostotapaaminen Liikkuja polku verkostotapaaminen 29.11.2018 Antti Pelto-Huikko Juha Heikkala Järjestön strateginen johtaminen Vaikuttavuuden arviointi Järjestöjen vaikuttavuus Vaikuttavuusketjut Vaikuttavuusketju on

Lisätiedot

MPS Executive Search Johtajuustutkimus. Marraskuu 2010

MPS Executive Search Johtajuustutkimus. Marraskuu 2010 MPS Executive Search Johtajuustutkimus Marraskuu 2010 Tutkimuksen toteuttaminen Tutkimuksen toteutti tutkimusyhtiö AddValue Internetkyselynä 1....2010. Tutkimuksen kohderyhmänä oli suomalaista yritysjohtoa

Lisätiedot

Merkityksellistä johtamista. Ihminen keskiössä suunta, tilannekuva ja tavoite kirkkaana

Merkityksellistä johtamista. Ihminen keskiössä suunta, tilannekuva ja tavoite kirkkaana Merkityksellistä johtamista Ihminen keskiössä suunta, tilannekuva ja tavoite kirkkaana Henkilöstökokemus Asiakkuudet ja asiakaskokemus Digitalisaatio ja tekoäly Kansainvälistyminen ja kasvu Onko yrityksellänne

Lisätiedot

Opettaja pedagogisena johtajana

Opettaja pedagogisena johtajana Eeva Hujala Tampereen yliopisto Opettaja pedagogisena johtajana Potkua pedagogiikkaan Turussa 29.4.2014 Wanha wirsi Pohjanmaalta Asioiden paljous usein näköalat peittää anna silloin rohkeus syrjään kaikki

Lisätiedot

Mitäon yhteisöllisyys? Sosiokulttuurisen teorian mukaan oppimista tapahtuu, kun ihmiset ovat keskenään vuorovaikutuksessa ja osallistuvat yhteiseen

Mitäon yhteisöllisyys? Sosiokulttuurisen teorian mukaan oppimista tapahtuu, kun ihmiset ovat keskenään vuorovaikutuksessa ja osallistuvat yhteiseen KT Merja Koivula Mitäon yhteisöllisyys? Sosiokulttuurisen teorian mukaan oppimista tapahtuu, kun ihmiset ovat keskenään vuorovaikutuksessa ja osallistuvat yhteiseen toimintaan Osallistuminen ja oppiminen

Lisätiedot

YRITTÄJÄ HYVÄ TYÖNANTAJA

YRITTÄJÄ HYVÄ TYÖNANTAJA YRITTÄJÄ HYVÄ TYÖNANTAJA 1 YRITTÄJÄ HYVÄ TYÖNANTAJA Työmarkkinat ovat murroksessa. Suomea varjostanut taantuma on jatkunut ennätyksellisen pitkään. Pk-yritysten merkitystä ei tule aliarvioida taantumasta

Lisätiedot

Ratko mallin yksilölähtöinen tutkimusosuus

Ratko mallin yksilölähtöinen tutkimusosuus Ratko mallin yksilölähtöinen tutkimusosuus Lähtökohdat Ratko mallin soveltaminen työpaikalla. osallistaa työntekijät tarjoaa vaikutusmahdollisuuden omaan työhön /työtehtäviin on yhteisöllistä muuttaa/helpottaa

Lisätiedot

Vaikeat tilanteet esimiestyössä

Vaikeat tilanteet esimiestyössä Vaikeat tilanteet esimiestyössä Workshop esimiehille ja tiiminvetäjille 1.-3.10.2014 Suomen Yhteisöakatemia Oy Saarijärventie 5 B 14, Taitoniekantie 8 D 35 40200 Jyväskylä 40740 Jyväskylä www.sya.fi www.sya.fi

Lisätiedot

Työkaarityökalulla tuloksia

Työkaarityökalulla tuloksia Työkaarityökalulla tuloksia Asiantuntija Tarja Räty, TTK Työkaariajattelu työpaikan arjessa miten onnistumme yhdessä? Kehittämisen edellytyksiä Työkaarimallin käytäntöön saattamista Työura- ja kehityskeskustelut

Lisätiedot

Jaksamiskysely S-ryhmä 10/2016 Tulosvastuulliset esimiehet ja ylemmät toimihenkilöt

Jaksamiskysely S-ryhmä 10/2016 Tulosvastuulliset esimiehet ja ylemmät toimihenkilöt Jaksamiskysely S-ryhmä 10/2016 Tulosvastuulliset esimiehet ja ylemmät toimihenkilöt Vastaus%: 54 Havaintoja A (omat esimiehet ja johto): 5/9 hakee tukea omasta esimiehestään, kun tarve siihen on. Reilu

Lisätiedot

Jaksamiskysely 10/2016 (netti) Tulosvastuulliset esimiehet ja ylemmät toimihenkilöt

Jaksamiskysely 10/2016 (netti) Tulosvastuulliset esimiehet ja ylemmät toimihenkilöt Jaksamiskysely 10/2016 (netti) Tulosvastuulliset esimiehet ja ylemmät toimihenkilöt Vastaus%: 60 Havaintoja A (omat esimiehet ja johto): Reilu 3/7 hakee tukea omasta esimiehestään, kun tarve siihen on.

Lisätiedot

Avoimuus ja strateginen hankintatoimi. BRIIF: Yhteistyöllä ja uskalluksella innovaatioita julkisessa hankinnassa Sari Laari-Salmela

Avoimuus ja strateginen hankintatoimi. BRIIF: Yhteistyöllä ja uskalluksella innovaatioita julkisessa hankinnassa Sari Laari-Salmela Avoimuus ja strateginen hankintatoimi BRIIF: Yhteistyöllä ja uskalluksella innovaatioita julkisessa hankinnassa 27.9.2016 Sari Laari-Salmela Hankintamenettelyt strategisina käytäntöinä Millaisia hankintamenettelyjen/-

Lisätiedot

OSAAMINEN TYÖPAIKAN MENESTYSTEKIJÄNÄ SAANA SIEKKINEN 20.1.2015

OSAAMINEN TYÖPAIKAN MENESTYSTEKIJÄNÄ SAANA SIEKKINEN 20.1.2015 OSAAMINEN TYÖPAIKAN MENESTYSTEKIJÄNÄ SAANA SIEKKINEN 20.1.2015 1 Työpaikan laatu on yhteydessä lähes kaikkiin työelämän ilmiöihin ja aina niin, että laadukkailla työpaikoilla asiat ovat muita paremmin.

Lisätiedot

Haastattelututkimus ja tekstianalyysi. Janne Matikainen Yliopistonlehtori

Haastattelututkimus ja tekstianalyysi. Janne Matikainen Yliopistonlehtori Haastattelututkimus ja tekstianalyysi Janne Matikainen Yliopistonlehtori Laadulliset aineistotyypit luonnollinen - kerätty aineisto puhe - kirjallinen - visuaalinen - havainto-aineisto yksilö - ryhmäaineisto

Lisätiedot

Kuntien tuloksellisuusseminaari 19.11.2009. Titta Jääskeläinen YTM, tutkija Kuopion yliopisto

Kuntien tuloksellisuusseminaari 19.11.2009. Titta Jääskeläinen YTM, tutkija Kuopion yliopisto Kuntien tuloksellisuusseminaari 19.11.2009 Titta Jääskeläinen YTM, tutkija Kuopion yliopisto Kuntien toimintaympäristö Kuntaorganisaatioiden toimintaan ja tavoitteenasetteluun osallistuu monia suorittavia,

Lisätiedot

Kasvun ajasta karsimisen aikaan Onko mahdollista onnistua organisaatiomuutoksessa?

Kasvun ajasta karsimisen aikaan Onko mahdollista onnistua organisaatiomuutoksessa? Kasvun ajasta karsimisen aikaan Onko mahdollista onnistua organisaatiomuutoksessa? Mitä esimiehen tulisi osata muutoksessa? Mitä työyhteisön tulisi osata muutoksessa? Miksi%Soin%ry%tar-uu%organisaa0omuutoksiin?

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen VIII johtajuusfoorumi Tampereen yliopisto

Varhaiskasvatuksen VIII johtajuusfoorumi Tampereen yliopisto Varhaiskasvatuksen VIII johtajuusfoorumi Tampereen yliopisto 2-3.4.2014 Johtajat muutoksentekijöinä Eeva Hujala Tampereen yliopisto Johtajat muutoksessa ja muutosjohtajina Eletään johtajuuden muutoksen

Lisätiedot

Lataa Työnohjaus. Lataa. Lataa kirja ilmaiseksi suomalainen Työnohjaus Lataa Luettu Kuunnella E- kirja Suomi epub, Pdf, ibook, Kindle, Txt, Doc, Mobi

Lataa Työnohjaus. Lataa. Lataa kirja ilmaiseksi suomalainen Työnohjaus Lataa Luettu Kuunnella E- kirja Suomi epub, Pdf, ibook, Kindle, Txt, Doc, Mobi Lataa Työnohjaus Lataa ISBN: 9789525903072 Sivumäärä: 235 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 38.97 Mb Työnohjaus - ryhmien ja organisaatioiden kehittämisen välineenä on julkaisu, johon on koottu työnohjauksen

Lisätiedot

Osallisuus, osallistuminen ja yhteisöllisyys: hankkeita, projekteja vai arkista elämää?

Osallisuus, osallistuminen ja yhteisöllisyys: hankkeita, projekteja vai arkista elämää? Lasten marginalisoitumisen ehkäisy paikkalähtöisen osallistumisen keinoin (SA134949) Lasten ja nuorten marginalisaatioriskin hallinta varhaisen tunnistamisen avulla (SA264436) OSATUTKIMUS II: Lasten ja

Lisätiedot

Keskeiset tulokset paikallisesta sopimisesta yksityisellä sektorilla. Martti Kairinen Turun yliopisto

Keskeiset tulokset paikallisesta sopimisesta yksityisellä sektorilla. Martti Kairinen Turun yliopisto Keskeiset tulokset paikallisesta sopimisesta yksityisellä sektorilla Martti Kairinen Turun yliopisto Tutkimus paikallisesta sopimisesta Turun yliopiston työoikeuden oppiaineessa on tehty useita selvityksiä

Lisätiedot

Johtajuus ja työhyvinvoinnin tukeminen pienissä, omistajavetoisissa yrityksissä

Johtajuus ja työhyvinvoinnin tukeminen pienissä, omistajavetoisissa yrityksissä Johtajuus ja työhyvinvoinnin tukeminen pienissä, omistajavetoisissa yrityksissä Helena Palmgren, Työterveyslaitos Työelämän tutkimuspäivät 5.11.2010, Tampere Työryhmä: Pk- ja pientyöpaikoilla uudistuminen

Lisätiedot

Pääteemat osaamisalueen pohjalta - Onko olemassa olevaa valmista aineistoa - Mikäli on, onko se hyödynnettävissä sellaisenaan

Pääteemat osaamisalueen pohjalta - Onko olemassa olevaa valmista aineistoa - Mikäli on, onko se hyödynnettävissä sellaisenaan Aineistokartoitustehtävä 1 - Työelämäpedagoginen osaamiskartta, osaava työelämäpedagogi ammatillisessa koulutuksessa, 6 op - Valmiina käytettävissä oleva aineistojen sekä puuttuvan aineiston valmistaminen

Lisätiedot

PETRI VIRTANEN MARJO SINOKKI HYVINVOINTIA TYÖSTÄ

PETRI VIRTANEN MARJO SINOKKI HYVINVOINTIA TYÖSTÄ HYVINVOINTIA TYÖSTÄ PETRI VIRTANEN MARJO SINOKKI HYVINVOINTIA TYÖSTÄ Työhyvinvoinnin kehittyminen, perusta ja käytännöt TIETOSANOMA HELSINKI Tietosanoma Oy ja kirjoittajat ISBN 978-951-885-367-4 KL 36.13

Lisätiedot

Savonlinnan kaupunki 2013

Savonlinnan kaupunki 2013 Savonlinnan kaupunki 2013 Kuntasi työhyvinvointisyke Yleistä kyselystä Savonlinnan kaupungin työhyvinvointikyselyssä kartoitettiin organisaation palveluksessa olevien työntekijöiden työhyvinvointi ja siinä

Lisätiedot

Hoiva- ja hoito Perusterveydenhuolto TEHTÄVÄNKUVAUS ja TEHTÄVÄN VAATIVUUDEN ARVIOINTI

Hoiva- ja hoito Perusterveydenhuolto TEHTÄVÄNKUVAUS ja TEHTÄVÄN VAATIVUUDEN ARVIOINTI 1 Hoiva- ja hoito Perusterveydenhuolto TEHTÄVÄNKUVAUS ja TEHTÄVÄN VAATIVUUDEN ARVIOINTI 1. TEHTÄVÄN PERUSTIEDOT Tehtävän nimike: Koulutus ja KVTES:n hinnoitteluryhmä: Työyksikkö (esim. kotihoito): Työpaikka

Lisätiedot

Millaisia rooleja ja tehtäviä on esimiehellä yhteiskehittämisessä?

Millaisia rooleja ja tehtäviä on esimiehellä yhteiskehittämisessä? Millaisia rooleja ja tehtäviä on esimiehellä yhteiskehittämisessä? Työpaja 7.11.2017 Reijo Kauppila, Muutosvalmennus Reijo Kauppila Oy Työnohjaaja, johdon valmentaja, KM, Psykodraamakouluttaja TEP reijo.kauppila@muutosvalmennus.fi,

Lisätiedot

Kaikilla mausteilla. Artikkeleita työolotutkimuksesta. Julkistamisseminaari 2.6.2006

Kaikilla mausteilla. Artikkeleita työolotutkimuksesta. Julkistamisseminaari 2.6.2006 Kaikilla mausteilla Artikkeleita työolotutkimuksesta Julkistamisseminaari 2.6.2006 Esityksen rakenne! Mitä työolotutkimukset ovat?! Artikkelijulkaisun syntyhistoria! Sisältöalueet! Seminaarista puuttuvat

Lisätiedot

Hyvinvointia työstä. Työhyvinvointikymppi työhyvinvointia rakentamassa 20.1.2014. Eija Lehto erityisasiantuntija Työhyvinvointipalvelut

Hyvinvointia työstä. Työhyvinvointikymppi työhyvinvointia rakentamassa 20.1.2014. Eija Lehto erityisasiantuntija Työhyvinvointipalvelut Hyvinvointia työstä Työhyvinvointikymppi työhyvinvointia rakentamassa 20.1.2014 Eija Lehto erityisasiantuntija Työhyvinvointipalvelut 6.2.2014 Eija Lehto, Työterveyslaitos Työhyvinvoinnin osatekijöitä

Lisätiedot

Kysymyksiin on vastattava hyvällä asiasuomella, kokonaisin lausein. Jokaisen kysymyksen yhteydessä on kerrottu maksimipistemäärä.

Kysymyksiin on vastattava hyvällä asiasuomella, kokonaisin lausein. Jokaisen kysymyksen yhteydessä on kerrottu maksimipistemäärä. Sukunimi Etunimet Henkilötunnus VALINTAKOKEEN KYSYMYKSET Vastaa kaikkiin kysymyksiin selkeällä käsialalla käyttäen ainoastaan kysymysten alla olevaa vastaustilaa. Vastausten tulee perustua kunkin kysymyksen

Lisätiedot