HUKKAENERGIAT HYÖTYKÄYTTÖÖN

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "HUKKAENERGIAT HYÖTYKÄYTTÖÖN"

Transkriptio

1 HUKKAENERGIAT HYÖTYKÄYTTÖÖN

2 PESUVEDEN LÄMMÖNTALTEENOTTO ITSEPUHDISTUVA LÄMMÖNSIIRRIN

3 VIEMÄRIT RAHAHANOIKSI HUKKAENERGIA TALTEEN Viemäreihin hukataan valtavat määrät energiaa lämpimien jätevesien mukana koska sitä ei osata hyödyntää. Energiahintojen jatkuva kohoaminen ja kansainvälinen sitoutuminen ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi pakottavat meidät etsimään energiansäästöjä kaikkialta. THERM X lämmönsiirrin on suunniteltu lämmöntalteenottoon viemäriin menevästä lämpimästä vedestä. Rahallisen säästön lisäksi myös ympäristö hyötyy kun lämmöntuotannon synnyttämät CO 2 päästöt pienenevät. LÄMMÖNSIIRTIMET JÄTEVEDESSÄ Lämmönsiirtimien käyttö likaisilla nesteillä on ongelmallista koska lika tarttuu lämmönsiirtopintoihin. Kun lämmönsiirtopinnat likaantuvat lämmönsiirtoteho heikkenee. Hyvinkin ohut likakalvo lämmönsiirtopinnoilla voi romahduttaa lämmönsiirtotehon. Likaantuneet lämmönsiirtopinnat myös tukkivat virtauskanavia jolloin painehäviö lämmönsiirtimen läpi kasvaa ja näin virtaama pienenee joka entisestään vähentää lämmönsiirtimen tehoa. Lämmönsiirtopintoihin tarttuneet partikkelit saattavat myös kiihdyttää korroosiota joka lyhentää siirtimen käyttöikää. Likaisilla nesteillä perinteiset putki ja levylämmönvaihtimet vaativat jatkuvaa puhdistusta lämmönsiirtotehon ylläpitämiseksi. THERM X ON JÄTEVESILLE SUUNNITELTU ITSEPUHDISTUVA LÄMMÖNSIIRRIN!

4 JATKUVASTI TEHOKAS PATENTOITU PUHDISTUSJÄRJESTELMÄ Therm X laitteen puhdistusjärjestelmä on patentoitu ja sen toiminta on todistettu yli 20 vuoden käyttökokemuksella erittäinkin likaisilla ja vaativilla nesteillä ympäri maailmaa. YKSINKERTAINEN JA TEHOKAS Vaihdemoottorin pyörittämä harjakoneikko pyyhkii lämmönsiirtopinnat 1500 kertaa tunnissa. Samalla kun harjat pitävät lämmönsiirtopinnat puhtaina, harjakoneikko myös turbuleeraa likaisen nesteen. Tämä parantaa entisestään lämmönsiirtotehoa ja varmistaa että nesteessä olevat partikkelit eivät keräänny säiliön pohjalle. Järjestelmä on huipputehokas vaikka nesteessä olisi esimerkiksi rasvaa tai kuituja. Yksinkertaisen puhdistusperiaatteen ansiosta se on myös pitkäikäinen. HUOLETON JA JATKUVASTI TEHOKAS Jatkuvan automaattisen puhdistuksen ansiosta THERM X siirtimen teho on pysyvästi korkea ilman käyttöhenkilöstön jatkuvia puhdistus ja huoltotoimenpiteitä joten käyttökulut ovat minimaaliset. Perinteiset lämmönsiirtimet vaativat likaisilla nesteillä käyttöhenkilöstön aikaa mikäli lämmönsiirtoteho halutaan ylläpitää. EI YLIMÄÄRÄISIÄ KATKOJA PROSESSIIN Jatkuvan puhdistuksen ansiosta prosessia ei tarvitse pysäyttää siirrinhuollon ajaksi eikä järjestelmään tarvita monimutkaista automaatiota puhdistuksia varten. SÄÄDETTÄVÄT HARJAT Puhdistusharjat on pujotettu helposti säädettäviin harjapidikkeisiin. Harjojen kuluessa ne saadaan nopeasti säädettyä lähemmäksi lämmönsiirtopintoja. Jokaiselle lämmönsiirtopinnalle on oma tehokas puhdistusharja.

5 OPTIMOIDUT LÄMPÖLEVYT LÄMMÖNSIIRTOTEHON TAKEENA Therm X ja Process Therm lämmönvaihtimissa lämmönsiirtyminen tapahtuu lämpölevyjen läpi. Lämpölevyjen käyttö lämmönsiirtimissä mahdollistaa yksilöllisten lämmönsiirrinten valmistuksen ja erittäin laajat käyttömahdollisuudet myös likaisilla nesteillä ja ilmalla. Lämpölevyistä valmistetut siirtimet ovat hinnaltaan kilpailukykyisiä pienen paino/pinta alasuhteensa ansiosta ja täysin hitsattu rakenne takaa pitkän käyttöiän vaativissakin olosuhteissa. LÄMPÖLEVYJEN VALMISTUS Lämmönsiirrinten lämpölevyt valmistetaan haponkestävistä teräslevyistä. Kaksi päällekkäin olevaa levyä pistehitsataan yhteen. Yhteenhitsattuja levyjä pullistetaan erilleen hydraulisesti korkealla paineella ja näin levyjen väliin saadaan virtauskanavat puhtaalle nesteelle. Lämpölevyjen tyynymäinen sileä pinta on helppo pitää puhtaana likaisillakin nesteillä. Lämpölevyt voidaan valmistaa kaikista kylmämuokattavista ja hitsattavista teräslaaduista kuten EN (316L), SAF2205 ja SMO. VIRTAUSKANAVAT KÄYTTÖKOHTEEN MUKAISESTI Lämpölevyjen virtauskanavat optimoidaan yksilöllisesti jokaiseen käyttökohteeseen jolloin varmistetaan paras mahdollinen lämmönsiirtoteho. Virtauskanavien optimoinnilla hallitaan myös painehäviöitä. Virtauskanavien korkeus (erilleen pullistettujen levyjen väli) ja hitsauspisteet valitaan siten että virtaama levyissä on turbulenttista ja jakautuu tasaisesti levyn sisällä jolloin maksimoidaan lämmönsiirtoteho. LÄMPÖLEVYISTÄ VALMISTETTUJEN LÄMMÖNSIIRRINTEN ETUJA: Täysin hitsattu erittäin kestävä rakenne Korkea lämmönsiirtoteho Voidaan käyttää myös likaisilla nesteillä/kaasuilla Alhainen paino/pinta ala suhde Erittäin laaja käyttöalue: max +800 C, 60bar Soveltuu myös kaasu / vesi sovelluksiin

6 YKSINKERTAINEN JA KESTÄVÄ RAKENNE RAKENNE Therm X lämmönsiirrin muodostuu sylinterinmuotoisesta säiliöstä jossa on sisäkkäin 2 9 kpl lieriönmuotoon taivutettuja lämpölevyjä joiden läpi lämpö siirtyy nesteestä toiseen. Puhdas neste virtaa lämpölevyjen sisällä ja levyjen välissä virtaava likainen neste lämmittää/jäähdyttää levyjen sisällä virtaavan puhtaan nesteen. Puhdas neste virtaa säiliön ulkokehältä keskelle ja vastaavasti likainen neste tulee säiliöön pohjasta keskeltä ja poistuu ulkokehältä, jolloin vastavirtaperiaatteella saavutetaan maksimaalinen lämmönsiirtoteho. Säiliön päällä oleva vaihdemoottori pyörittää harjakoneikkoa joka puhdistaa lämmönsiirtopinnat ja turbuleeraa likaisen nesteen. S R LÄMPÖLEVYJEN KYTKENTÄ Lämmönsiirtotehon maksimoimiseksi lämpölevyjen lieriöiden puoliympyrät kytketään yleensä sarjaan. Suurilla virtaamilla voidaan osa tai kaikki levyt myös kytkeä rinnan painehäviöiden pienentämiseksi KESTÄVÄÄ LAATUA Yksinkertainen toimintaperiaate ja huippuluokan viimeistely haponkestävästä teräksestä takaavat pitkän käyttöiän vaativissakin käyttöolosuhteissa. YKSILÖLLINEN TOTEUTUS Jokainen laite suunnitellaan ja valmistetaan yksilöllisesti käyttökohteen vaatimusten ja olosuhteiden mukaisesti. HARJAKONEIKON VAIHDEMOOTTORI 25 RPM PUTKIYHTEIDEN SIJAINTI SÄILIÖN KEHÄLLÄ VAPAA KANSISTON AUKEAMISSUUNTA VALITTAVISSA PUHDISTUSHARJAT SÄÄDETTÄVISSÄ PIDIKKEISSÄ JÄTEVESI YHTEET PUHTAAN VEDEN LIERIÖMÄISET LÄMPÖLEVYT PUHDASVESI SISÄÄN/ULOS JALKOJEN KORKEUS VALITTAVISSA LAIPPOJEN KOKO VIRTAAMIEN MUKAAN

7 UIMAHALLIT JA KYLPYLÄT: YLI 30 % ENERGIANSÄÄSTÖ HUKKAENERGIAT HYÖTYKÄYTTÖÖN Uimahalleissa ja kylpylöissä suihkujen pesuvesien mukana viemäriin hukataan valtavat määrät lämpöenergiaa. Kun pesuvedet johdetaan Therm X laitteen läpi voidaan viemäriin menevällä hukkaenergialla esilämmittää tulevaa raakavettä. Therm X esilämmittää n. +5 C raakaveden parhaimmillaan jopa +25C asteiseksi. Tämä vastaa yli 30% lämpimän käyttöveden lämmittämiseen muuten ostettavasta lämpöenergiasta. JÄÄHTYNYT JÄTEVESI C LÄMPIMÄT PESUVEDET ERILLISVIEMÄRISSÄ KÄYTTÖVEDEN JÄLKILÄMMITYS JÄTEVESI SUIHKUILTA C ESILÄMMITETTY RAAKAVESI C RAAKAVESI C LISÄSÄÄSTÖÄ HUUHTELUVESISTÄ Myös suodatinten huuhteluvedet voidaan johtaa THERM X laitteen kautta. Suodattimilta tuleva allasvesi voi esilämmittää altaiden täyttöveden jopa 20 asteiseksi. Huuhteluvesien hyödyntämisessä tulee varmistaa että likaisen lämpimän nesteen virratessa THERM X laitteen läpi on samanaikaista lämpimän veden käyttöä (allastäyttö).

8 KÄYTTÖMUKAVUUTTA SÄÄSTÖSTÄ LÄMPIMÄN KÄYTTÖVEDEN SÄÄTÖ PARANEE Uimahalleissa ja kylpylöissä suihkujen käyttöaste vaihtelee paljon. Erittäin nopeat lämpimän käyttöveden kulutusmuutokset aiheuttavat usein suihkuista tulevan veden lämpötilaan hetkellisiä lämpötilanmuutoksia. Suihkun käyttäjä tuntee pienetkin lämpötilanmuutokset ja kokee ne epämukavina. Nykyaikaisetkaan säätölaitteet eivät ehdi reagoida nopeasti muuttuvaan kulutukseen. Kun käyttövesisiirtimelle tuleva raakavesi on esilämmitetty THERM X laitteella, jää lämmönsiirtimelle ja säätimelle vähemmän säädettävää ja näin lämpimän käyttöveden lämpötila pysyy tasaisempana suurissakin kulutuspiikeissä. SÄÄSTÖÄ KÄYTTÖMUKAVUUDESTA TINKIMÄTTÄ Lämpötilojen laskeminen tai vedenkäytön rajoittaminen säästöjen aikaansaamiseksi on tehokasta mutta silloin tingitään yleensä myös käyttömukavuudesta. THERM X laite säästää pois heitettävästä hukkaenergiasta eikä näin vaikuta käyttömukavuuteen.

9 PESULAT: JOPA 60 % ENERGIANSÄÄSTÖ HUKKAENERGIAT HYÖTYKÄYTTÖÖN Pesuloissa heitetään nykyaikaisillakin pesukoneilla suuret määrät lämmintä vettä viemäriin koska likainen runsaasti kuituja sisältävä pesuvesi tukkii nopeasti perinteiset lämmönsiirtimet. Therm X laitteella pesuvesien sisältämä hukkaenergia voidaan hyötykäyttää esilämmittämällä seuraavan pesun tarvitsemaa lämmintä vettä. YKSINKERTAINEN ASENNUS Yksinkertaisen toimintaperiaatteen ansiosta Therm X voidaan helposti liittää myös vanhoihin prosesseihin ilman mittavia automatisointi ja muutostöitä. THERM X LYHYET TAKAISINMAKSUAJAT Therm X laitteen avulla voidaan pesuloiden ja pesuprosessien veden lämmittämisen energiankulutuksessa saavuttaa valtavia säästöjä kun puhdasta vettä ei enää joka kerta lämmitetä kylmästä kuumaan, vaan valtaosa energiasta saadaan talteen pesukoneilta poistuvasta likaisesta vedestä. Esimerkiksi +80 C pesuvesi esilämmittää tulevan +5 C asteisen veden jopa +55 C asteiseksi. Tämä on jopa yli 60% pesuveden lämmittämiseen tarvittavasta energiasta. JATKUVASTI TEHOKAS JA KESTÄVÄ Therm X laitteen täysin haponkestävä rakenne hitsatuin lämmönsiirtolevyin takaa pitkän käyttöiän pesuloiden vaativissa käyttöolosuhteissa. Jatkuva automaattinen lämmönsiirtolevyjen puhdistus varmistaa lämmöntalteenoton toiminnan parhaalla hyötysuhteella vuosien ajan vaikka pesuvedessä olisikin paljon nukkaa ja kuituja.

10 TEOLLISUUS: LOPUTTOMASTI KÄYTTÖMAHDOLLISUUKSIA LTO LÄMMITYS JÄÄHDYTYS Teollisuudessa Therm X laitteelle on valtavasti käyttömahdollisuuksia kaikissa prosesseissa joissa käytetään runsaasti lämmintä vettä. Tyypillisen ltokäytön lisäksi Therm X siirrintä voidaan käyttää myös likaisen prosessiveden jäähdyttämiseen tai lämmittämiseen. Alhaisemmilla lämpötiloilla Therm X voidaan yhdistää lämpöpumppukäyttöön. SUUNNITELTU LIKAISILLE NESTEILLE Therm X soveltuu kaikkiin kohteisiin joissa perinteiset lämmönvaihtimet eivät toimi tai vaativat toimiakseen jatkuvaa ylläpitoa. LYHYET TAKAISINMAKSUAJAT Prosessien veden lämmittämisen energiankulutuksessa saavutetaan huomattavia säästöjä kun puhdasta vettä ei enää joka kerta lämmitetä kylmästä kuumaan, vaan valtaosa energiasta saadaan omasta prosessista. TEHOKAS ILMAN HUOLTOKATKOJA Therm X laitteen jatkuva automaattinen puhdistus varmistaa pysyvästi korkean tehon ilman jatkuvia prosessikatkoja lto siirtimen puhdistamiseksi. KESTÄVÄÄ LAATUA YKSILÖLLISESTI Yksinkertainen rakenne ja huippuluokan viimeistely varmistavat pitkän käyttöiän teollisuuden vaativissakin olosuhteissa. Therm X on saatavana haponkestävän teräksen lisäksi mm. SAF2205 ja SMO materiaaleista. Yksilöllinen valmistus käyttökohteen vaatimusten mukaisesti mahdollistaa käytön useimmissa prosesseissa kuten: PUU JA PEPERITEOLLISUUS ELINTARVIKETEOLLISUUS KEMIANTEOLLISUUS JÄTEVEDEN PUHDISTAMOT

11 THERM X TEKNISIÄ TIETOJA Jokainen Therm X mitoitetaan ja valmistetaan käyttökohteen vaatimusten mukaan yksilöllisesti optimoiduksi. Therm X siirrintä on kahta sarjaa: MINI ja STANDARD. Molemmissa sarjoissa voi olla sisäkkäisiä lämpölevyrenkaita 2 9 kpl. Yleisimmin käytetyissä malleissa on 3 5 lämpölevyä. MINI SARJA STANDARD SARJA THERM X MALLI MINI 3 MINI 4 MINI 5 STD 3 STD 4 STD 5 Lämpölevyjen korkeus mm Lämpölevyjen määrä kpl Lämpöpinta m 2 7,2 11,3 16,3 14,4 22,5 32,6 Puhdasvesitilavuus dm 3 12, , Jätevesitilavuus dm Kuivapaino kg Vaihdemoottori kw 0,55 0,55 0,55 0,55 0,55 0,75 Puhdistusharjat kpl Materiaali EN (Aisi 316L) Pintakäsittely Peitattu ja passivoitu Suunnittelupaine 10 bar / paineeton Koepaine 14.3 bar / Puhdasvesiyhteet PN10 laipat, koko virtaaman mukaisesti Jätevesiyhteet PN10 laipat, koko virtaaman mukaisesti Tyhjennysyhde MINI sarja 1½ / STANDARD sarja 2 Vaihdemoottori Puhdistushajat SEW Eurodrive lieriötappivaihde 1500/25 rpm, 3x400V Nylon harjakset PVC rungossa KORKEUS HALKAISIJA STANDARD SARJA n.2300mm MINI SARJA n.1700mm STD 3 MINI 3 n.1300mm STD 4 MINI 4 n.1600mm STD 5 MINI 5 n.1900mm h d

12 STANDARD SARJA

13 MINI SARJA

14 TUTKITUSTI TEHOKAS JA KÄYTÖSSÄ VARMISTETTU KTM TUTKIMA: Kauppa ja Teollisuusministeriö tutki laitetta jo ensimmäisten toimitusten yhteydessä 1990 luvun puolivälissä Siilinjärven Fontanella kylpylässä. ENERGIATUKI: Työ ja elinkeinoministeriö voi hankekohtaisen harkinnan perusteella myöntää yrityksille, kunnille ja muille yhteisöille energiatukea jota kannattaa kysyä THERM X laitteelle. PYYNIKIN UIMAHALLI LÄMPÖTILA 25 LV01VM01 LV01TE41 LV01TE42 VEDENKULUTUS m3/30min :00 6:00 12:00 18:00 0:00 6:00 12:00 18:00 0:00 6:00 12:00 18:00 0:00 6:00 12:00 18:00 0:00 6:00 12:00 18:00 0:00 6:00 12:00 18:00 0:00 6:00 12:00 18:00 0 THERM X LAITTEITA ON OLLUT KÄYTÖSSÄ SUOMESSA YLI 20 VUOTTA! Fontanella Siilinjärvi Vesileppis Leppävirta Rovaniemen Uimahalli Tammisaaren Uimahalli Savonlinnan Uimahalli Suonenjoen Uimahalli Kirkkonummen Uimahalli Loimaan Uimahalli Kauhajoen Uimahalli Porvoon Uimahalli Viitasaaren Uimahalli Lippumäki Kuopio Iisalmen Uimahalli Hollolan Uimahalli Hotelli Levitunturi 1 Hotelli Levitunturi 2 Porin Uimahalli Holiday Club Saimaa Pyynikin Uimahalli Lauritsalan Uimahalli Ylöjärven Urheilutalo Kajaanin Vesiliikuntakeskus TEOLLISUUS: Tutta Tuote Oy, Värjäysprosessi Sakupe Oy, Pesula Novita Oy, Värjäysprosessi Saint Gobain, Lasivillaprosessi

15 SUUNNITTELUSSA HUOMIOITAVAA ERILLISVIEMÄRÖINTI: THERM X laitteeseen kannattaa johtaa vain jatkuvasti lämmin pesuvesi. WC ym. jätevedet tulee viemäröidä erikseen. Lämmin tuleva viemäri kannattaa eristää ja sen pituus minimoida lämpöhäviöiden välttämiseksi. VIEMÄRIKOROT: Lämpimän tulevan viemärin tulisi olla korkeammalla kuin THERM X laitteen yläosasta lähtevä viemäri, jolloin selvitään normaalein viettoviemärein. Voidaan toteuttaa myös varastointi ja pumppausjärjestelmällä mikäli viemärikorot ovat ongelma. KYTKENTÄ: Talousvesikäytössä RakMK D1 nykytulkinnan mukaan LTO toteutetaan ylimääräisellä väliainepiirillä, joka varmistaa että jätevesi ja talousvesi eivät pääse sekoittumaan. Prosessivesien esilämmityksessä ei tarvita väliainesiirrintä. Lämpötilojen mittaukset ja mahdollinen energiamittaus. Huolto ohitukset vesi ja viemärilinjoihin. OHJAUS: Vaihdemoottorin ja mahdollisen väliainepiirin pumpun moottorit ohjelmoidaan toimimaan jatkuvasti laitoksen käyttöaikana. LAITETILAT: Varattava riittävät huoltotilat laitteen ympärille ja yläpuolelle. THERM X laitteen putkiyhteiden suunnat on valittavissa joka helpottaa laitteen sijoittelussa. Vuosihuoltoja varten lattiakaivo THERM X laitteen läheisyyteen tyhjennystä varten. Tarvittaessa laitetta voidaan purkaa jonkin verran sisäänhaalauksen helpottamiseksi. SUUNNITTELUN LÄHTÖTIEDOT THERM X LAITTEEN MITOITUKSEEN: Tulevan lämpimän veden virtaama / suihkujen lukumäärä Lämpimän käyttöveden mitoitusvirtaama ENERGIANSÄÄSTÖLASKELMIIN: Arvioitu vuotuinen lämpimän veden kulutus / uimahallin kävijämäärä Paikallinen lämmitysenergian hinta

16 LV KV ESIMERKKIKYTKENNÄT VÄLIAINEKYTKENTÄ KVM KV KAUKOLÄMMÖN KÄYTTÖVESI SIIRRIN LS1 LVM TE VAK MOOTTOREIDEN RYHMÄKESKUS TI M TE LÄMPIMÄT PESUVEDET HUOLTO- OHITUS HUOLTO- OHITUS TE VÄLIAINE SIIRRIN LS3 M TI THERM-X LTO-SIIRRIN LS2 TE PI PS TERMIHAUKKA OY TOIMITUKSET VALVONTAKESKUKSEN AIKAOHJELMA OHJAA SUIHKUVESIEN LTO-LAITTEEN VAIHDEMOOTTORIN JA KIERTOVESIPUMPUN KÄYMÄÄN PESUTILOJEN KÄYTTÖAIKANA. WC YM. JÄTEVESI VÄLIAINEKYTKENTÄ TALOUSVESIKÄYTTÖÖN LV KV SUORA KYTKENTÄ KVM KV JÄLKILÄMMITYS ESIM. KAUKOLÄMPÖ LVM TE VAK MOOTTORIN OHJAUSKESKUS M TE LÄMPIMÄT PROSESSIVEDET HUOLTO- OHITUS HUOLTO- OHITUS TE THERM-X LTO-SIIRRIN LS2 TE TERMIHAUKKA OY TOIMITUKSET VALVONTAKESKUKSEN AIKAOHJELMA OHJAA LTO-LAITTEEN VAIHDEMOOTTORIN KÄYMÄÄN PROSESSIN KÄYTTÖAIKANA. WC YM. JÄTEVESI SUORA KYTKENTÄ PROSESSIVESILLE

17 JÄTEILMAN LÄMMÖNTALTEENOTTO ITSEPUHDISTUVA LÄMMÖNSIIRRIN

18 ITSEPUHDISTUVA LÄMMÖNSIIRRIN LIKAISELLE ILMALLE JATKUVASTI TEHOKAS Process Therm on itsepuhdistuva ilma/vesi lämmönsiirrin joka on suunniteltu lämmöntalteenottoon poistoilmasta joka sisältää pölyä ja likaa. Lämmönsiirtimeen on integroitu CIP puhdistus järjestelmä joka puhdistaa lämmönsiirtopinnat pitäen lämmönsiirtotehon jatkuvasti korkeana. Process Therm soveltuu kaikkiin prosesseihin joissa on paljon pölyistä ja likaista lämmintä poistoilmaa kuten: Elintarviketeollisuus Puu ja Paperiteollisuus Kemianteollisuus Tekstiiliteollisuus LÄMMÖNTALTEENOTTO HUKKAENERGIASTA Process Therm lämmönsiirrintä käytetään lämmöntalteenottoon prosessien lämpimistä pölyisistä poistoilmoista. Likaisenkin ilman lämpöenergiaa voidaan hyötykäyttää yksinkertaisella lämmönsiirtimellä. Tyypillisessä käytössä pölyisestä prosessin poistoilmasta talteenotettu lämpö käytetään prosessin tarvittavan kuuman ilman esilämmitykseen tai laitoksen muuhun lämmöntarpeisiin. ILMAN ESILÄMMITYS ILMAN JÄLKILÄMMITYS PROSESSI + + PROCESS THERM POISTOILMA

19 AUTOMAATTINEN PUHDISTUS TOIMINTAPERIAATE Pölyinen lämmin prosessin poistoilma kulkee lämmönsiirtimen lämpölevyjen välissä lämmittäen lämpölevyjen sisällä vastavirtaan virtaavan lämmitettävän puhtaan nesteen. KUUMA PROSESSI ILMA LÄMMIN VESI ULOS CIP VESI SISÄÄN Pölyisen ilman likaamat lämpölevyt pidetään puhtaana siirtimeen syötettävällä puhdistusnesteellä jota CIPpuhdistusjärjestelmä suihkuttaa lämpölevyjen väliin. KYLMÄ VESI SISÄÄN CIP VESI ULOS JÄÄHTYNYT PROSESSI ILMA CIP PUHDISTUS CIP puhdistusjärjestelmässä lämpölevyjen väliin ruiskutetaan puhdistusvettä tai liuosta korkealla paineella laitteen suuttimista. Automaattinen puhdistus varmistaa jatkuvasti puhtaat lämmönsiirtolevyt jolloin lämmönsiirtoteho on pysyvästi korkea. EI PROSESSIKATKOJA Puhdistusjärjestelmän ansiosta lämmönsiirtimen huoltokulut ovat minimaaliset eikä prosessia tarvitse pysäyttää puhdistuksen ajaksi. PROCESS THERM ETUJA: CIP Puhdistuksen ansiosta huoltovapaa pölyisellä ja likaisellakin ilmalla Alhaiset investointi ja käyttökulut Lyhyt takaisinmaksuaika Korkea lämmönsiirtoteho optimoitujen lämpölevyjen ansiosta Alhainen painehäviö Kestävä hitsattu rakenne haponkestävästä teräksestä takaa pitkän

KOTITALOUSVEDEN LÄMMÖNTALTEENOTTO

KOTITALOUSVEDEN LÄMMÖNTALTEENOTTO KONETEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA KOTITALOUSVEDEN LÄMMÖNTALTEENOTTO Sara Salminen Diplomityö, jonka aihe on hyväksytty Oulun yliopiston Konetekniikan koulutusohjelmassa 16.03.2015 Ohjaaja: Juhani Niskanen

Lisätiedot

Ilma-ilmalämpöpumppu on lisälämmityslaite, mutta laitteita löytyy myös päälämmittäjiksi. Ilma-vesilämpöpumppu ja poistoilmalämpöpumppu

Ilma-ilmalämpöpumppu on lisälämmityslaite, mutta laitteita löytyy myös päälämmittäjiksi. Ilma-vesilämpöpumppu ja poistoilmalämpöpumppu Johdanto Ilmalämpöpumppu hyödyntää ilman ilmaista energiaa. Melko pienellä investoinnilla voidaan vähentää lämmityskustannuksia melkein puolella. Ilma-ilmalämpöpumppu on lisälämmityslaite, mutta laitteita

Lisätiedot

Ilma-ilmalämpöpumppu on lisälämmityslaite, mutta laitteita löytyy myös päälämmittäjiksi. Ilma-vesilämpöpumppu ja poistoilmalämpöpumppu

Ilma-ilmalämpöpumppu on lisälämmityslaite, mutta laitteita löytyy myös päälämmittäjiksi. Ilma-vesilämpöpumppu ja poistoilmalämpöpumppu Johdanto Ilmalämpöpumppu hyödyntää ilman ilmaista energiaa. Melko pienellä investoinnilla voidaan vähentää lämmityskustannuksia melkein puolella. Ilma-ilmalämpöpumppu on lisälämmityslaite, mutta laitteita

Lisätiedot

BIOLÄMPÖOPAS. Biolämpölaitoksen mitoitusohjeita Ariterm biolämpötuotteet Mittapiirrokset

BIOLÄMPÖOPAS. Biolämpölaitoksen mitoitusohjeita Ariterm biolämpötuotteet Mittapiirrokset BIOLÄMPÖOPAS Biolämpölaitoksen mitoitusohjeita Ariterm biolämpötuotteet Mittapiirrokset 1 SISÄLTÖLUETTELO 3 Ariterm Oy 4 Luonnollista ja uusiutuvaa energiaa kotimaasta 4-7 Biolämpökohteen suunnittelu ja

Lisätiedot

Öljylämmittäjän Palveluopas 2010

Öljylämmittäjän Palveluopas 2010 Kaikki hyvän lämmön laitteet, varusteet ja palvelut Öljylämmittäjän Palveluopas 2010 Lämmöllä www.lammolla.fi/palveluopas Lämmöllä Hyötytietoa rakentajalle ja remontoijalle Öljylämmittäjän Palveluopas

Lisätiedot

Jäspi-Lämmityslaitteet

Jäspi-Lämmityslaitteet Suomalaisen omakotilämmityksen suunnannäyttäjä! Jäspi-Lämmityslaitteet Vedenlämmittimet Kaukolämpölaitteet Aurinkolämmityslaitteet Sähkökattilat Öljykattilat Pellettikattilat Yhdistelmäkattilat Puukattilat

Lisätiedot

Pentti Harju. Vesi ja veden käyttö kiinteistöissä

Pentti Harju. Vesi ja veden käyttö kiinteistöissä Pentti Harju Vesi ja veden käyttö kiinteistöissä Sisältö 1. Vesi 1.1. Suomessa paljon pintaa, mutta vähän vettä 10 1.2. Vesi Euroopassa ja kauempanakin 10 1.3. Veden kiertokulku 11 1.4. Vesi ja ihminen

Lisätiedot

Jäspi-Lämmityslaitteet

Jäspi-Lämmityslaitteet Suomalaisen omakotilämmityksen suunnannäyttäjä! Jäspi-Lämmityslaitteet Vedenlämmittimet Kaukolämpölaitteet Aurinkolämmityslaitteet Sähkökattilat Öljykattilat Pellettikattilat Yhdistelmäkattilat Puukattilat

Lisätiedot

www.retermia.fi energiansäästöratkaisu

www.retermia.fi energiansäästöratkaisu www.retermia.fi kustannustehokkain energiansäästöratkaisu Contents Yritysesittely 5 Retermia teknologia 7 Toimintaperiaate 8 Esisuodatus 9 Sähkötehokkuus 11 Retcool -jäähdytys 12 Recal -laskentapalvelu

Lisätiedot

Laura Lammert. Kaukolämmön ja lämpöpumpun yhdistämisen kytkentävaihtoehtoja

Laura Lammert. Kaukolämmön ja lämpöpumpun yhdistämisen kytkentävaihtoehtoja Laura Lammert Kaukolämmön ja lämpöpumpun yhdistämisen kytkentävaihtoehtoja Metropolia Ammattikorkeakoulu Insinööri (AMK) Talotekniikan koulutusohjelma Insinöörityö 9.5.2011 Tiivistelmä Tekijä Otsikko Sivumäärä

Lisätiedot

Sisällysluettelo. Suihkulähteet 32 Virtausmittaus 33 Vedenlämmittimet 33 Pinnansäätö ja valvonta 34. Suodattimet 36 Painesäiliöt 37 Suihkut 37

Sisällysluettelo. Suihkulähteet 32 Virtausmittaus 33 Vedenlämmittimet 33 Pinnansäätö ja valvonta 34. Suodattimet 36 Painesäiliöt 37 Suihkut 37 Xylem Tuotekuvasto Sisällysluettelo Xylem tarjoaa tuotteita, huoltopalveluita, vuokrausta nesteiden käsittelyyn ja käyttöön teollisuuden, kuntien ja kiinteistöjen kohteissa. Meiltä löydät tuotteita nesteen

Lisätiedot

Tietoja paineilmajärjestelmän suunnittelijalle. Lämmön talteenoton suunnittelussa tarvittavia tietoja

Tietoja paineilmajärjestelmän suunnittelijalle. Lämmön talteenoton suunnittelussa tarvittavia tietoja Tietoja paineilmajärjestelmän suunnittelijalle. Lämmön talteenoton suunnittelussa tarvittavia tietoja Kompressorin käyttökustannukset Perusteet Paineilmakompressori on energiaa kuluttava laite, jonka elinaikaiset

Lisätiedot

LÄMMIN KÄYTTÖVESI UUSIUTUVAT ENERGIAT LÄMMITYS. Energiaa jokapäiväisiin tarpeisiin. LÄMPÖPUMPUT AURINKO. Riippumattomuus

LÄMMIN KÄYTTÖVESI UUSIUTUVAT ENERGIAT LÄMMITYS. Energiaa jokapäiväisiin tarpeisiin. LÄMPÖPUMPUT AURINKO. Riippumattomuus LÄMMIN KÄYTTÖVESI UUSIUTUVAT ENERGIAT LÄMMITYS Energiaa jokapäiväisiin tarpeisiin. LÄMPÖPUMPUT AURINKO Riippumattomuus 07 2014 01 2014 Uudistuvat energialähteet. Luonnonläheistä energiahuoltoa. Haluatko

Lisätiedot

Poistoilmalämpöpumput Ulkoilmalämpöpumput

Poistoilmalämpöpumput Ulkoilmalämpöpumput Poistoilmalämpöpumput Ulkoilmalämpöpumput www.haato.fi Kaikki NIBE poistoilmalämpöpumput voidaan varustaa yläkaapilla, joka peittää ilmanvaihtokanavat. 2 Mikä lämmitysratkaisu sopii sinulle parhaiten?

Lisätiedot

Poistoilmalämpöpumppu vanhassa kerrostalossa

Poistoilmalämpöpumppu vanhassa kerrostalossa Jarno Mujunen Poistoilmalämpöpumppu vanhassa kerrostalossa Metropolia Ammattikorkeakoulu Insinööri (AMK) Talotekniikan tutkinto-ohjelma Insinöörityö 12.5.2014 Tiivistelmä Tekijä Otsikko Sivumäärä Aika

Lisätiedot

MAALÄMPÖRATKAISUT LUOTETTAVAA JA KEHITTYNYTTÄ LÄMPÖPUMPPUTEKNIIKKAA JOKAISEEN KOTIIN JA KIINTEISTÖÖN. www.kaukora.fi

MAALÄMPÖRATKAISUT LUOTETTAVAA JA KEHITTYNYTTÄ LÄMPÖPUMPPUTEKNIIKKAA JOKAISEEN KOTIIN JA KIINTEISTÖÖN. www.kaukora.fi MAALÄMPÖRATKAISUT LUOTETTAVAA JA KEHITTYNYTTÄ LÄMPÖPUMPPUTEKNIIKKAA JOKAISEEN KOTIIN JA KIINTEISTÖÖN JÄMÄ STAR RST 6 kw maalämpöpumput integroidulla käyttövesivaraajalla JÄMÄ STAR 6-7 kw maalämpöpumput

Lisätiedot

NIBE kiinteistölämpöpumput SUURIIN ASUIN- JA TEOLLISUUSKIINTEISTÖIHIN

NIBE kiinteistölämpöpumput SUURIIN ASUIN- JA TEOLLISUUSKIINTEISTÖIHIN NIBE kiinteistölämpöpumput SUURIIN ASUIN- JA TEOLLISUUSKIINTEISTÖIHIN + AURINGON LÄMPÖ VALTAVA ENERGIAVARASTO, JOKA VAIN ODOTTAA HYÖDYNTÄMISTÄÄN. Katso ulos ikkunasta. Mitä näet? Kadun? Puita ja peltoja?

Lisätiedot

Teknillinen Korkeakoulu Insinööritieteiden ja arkkitehtuurin tiedekunta Energia ja LVI tekniikan tutkinto ohjelma

Teknillinen Korkeakoulu Insinööritieteiden ja arkkitehtuurin tiedekunta Energia ja LVI tekniikan tutkinto ohjelma Teknillinen Korkeakoulu Insinööritieteiden ja arkkitehtuurin tiedekunta Energia ja LVI tekniikan tutkinto ohjelma Induktiosulatusuunin jäähdytysveden lämmön talteenotto ja hyväksikäyttö Kandidaatintyö

Lisätiedot

161 502 37-1 2015-04-28. Providing sustainable energy solutions worldwide. Asennus- ja käyttöohjeet CTC EcoZenith i550 Pro

161 502 37-1 2015-04-28. Providing sustainable energy solutions worldwide. Asennus- ja käyttöohjeet CTC EcoZenith i550 Pro 161 502 37-1 2015-04-28 Providing sustainable energy solutions worldwide Asennus- ja käyttöohjeet CTC EcoZenith i550 Pro Asennus- ja käyttöohjeet CTC EcoZenith i550 Pro 161 502 37-1 2015-04-28 Yleistä

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO ALKUSANAT TIIVISTELMÄ SYMBOLI- JA LYHENNELUETTELO SISÄLLYSLUETTELO...1 1. JOHDANTO...5 2. ENERGIANSÄÄSTÖSOPIMUKSET...

SISÄLLYSLUETTELO ALKUSANAT TIIVISTELMÄ SYMBOLI- JA LYHENNELUETTELO SISÄLLYSLUETTELO...1 1. JOHDANTO...5 2. ENERGIANSÄÄSTÖSOPIMUKSET... 1 SISÄLLYSLUETTELO ALKUSANAT TIIVISTELMÄ ABSTRACT SYMBOLI- JA LYHENNELUETTELO I II III IV SISÄLLYSLUETTELO...1 1. JOHDANTO...5 2. ENERGIANSÄÄSTÖSOPIMUKSET...6 2.1 Energia-analyysin sisältö Etelä-Savon

Lisätiedot

NIBE ilma/vesilämpöpumput KERÄÄ ILMAISTA ENERGIAA ULKOILMASTA

NIBE ilma/vesilämpöpumput KERÄÄ ILMAISTA ENERGIAA ULKOILMASTA NIBE ilma/vesilämpöpumput KERÄÄ ILMAISTA ENERGIAA ULKOILMASTA 2 NIBE ILMA/VESI + KIINNOSTAAKO ILMAINEN ENERGIA? Mitä näet, kun katsot ulos ikkunasta? Kadun, vastapäisen talon, puita ja peltoja? Me NIBEläiset

Lisätiedot

Lämpöpumppu omakotitalon lämmitysjärjestelmänä

Lämpöpumppu omakotitalon lämmitysjärjestelmänä i Tieto- ja sähkötekniikan tiedekunta Eeva Lehesvuori Lämpöpumppu omakotitalon lämmitysjärjestelmänä Kandidaatintyö 7.5.2009 Tarkastaja: TkT, Aki Korpela ii Sisällysluettelo 1. JOHDANTO...1 2. LÄMPÖPUMPUN

Lisätiedot

ilmanpoisto keräinanturi akkuvaraaja

ilmanpoisto keräinanturi akkuvaraaja YMPÄRISTÖENERGIAN AURINKOLÄMPÖJÄRJESTELMÄ- OPAS 2011 T:mi Timo Jodat Ympäristöenergia Uittosalmentie 210 35990 KOLHO. puh.: 040 77 321 39 timo.jodat@y-energia.com www.y-energia.com www.energiakauppa.com

Lisätiedot

NIBE ilma/vesilämpöpumput

NIBE ilma/vesilämpöpumput NIBE ilma/vesilämpöpumput KERÄÄ ILMAISTA ENERGIAA ULKOILMASTA NIBE ILMA/VESI 1 2 NIBE ILMA/VESI + KIINNOSTAAKO ILMAINEN ENERGIA? Mitä näet, kun katsot ulos ikkunasta? Kadun, vastapäisen talon, puita ja

Lisätiedot

Rakennusten kaukolämmitys Määräykset ja ohjeet Julkaisu K1/2013

Rakennusten kaukolämmitys Määräykset ja ohjeet Julkaisu K1/2013 Rakennusten kaukolämmitys Määräykset ja ohjeet Julkaisu K1/2013 Kaukolämpö Rakennusten kaukolämmitys Määräykset ja ohjeet julkaisu K1/2013 Energiateollisuus ry 2013 ISBN 978-952-5615-41-8 (nid.) ISBN

Lisätiedot

Maalämpöpumpun ostajan opas

Maalämpöpumpun ostajan opas Maalämpöpumpun ostajan opas Sisällysluettelo Johdanto... 2 Mitä on maalämpö?... 3 Maalämmön soveltuvuus... 3 Miksi maalämpö?... 4 Säästö... 4 Esimerkki 1. Rintamamiestalo Vantaa... 4 Esimerkki 2. Uudiskohde

Lisätiedot

Lämmitysjärjestelmät kotitalouksissa

Lämmitysjärjestelmät kotitalouksissa Lämmitysjärjestelmät kotitalouksissa Tervetuloa kotitalouksien kiertovesipumppujen käsikirjan pariin Grundfos Asentajan käsikirja 4. painos Tämä opas sisältää seuraavat osa-alueet: Sovellukset Pumpun valinta

Lisätiedot

Tuomas Sjöberg AURINKOLÄMMITYS KERROSTALOISSA

Tuomas Sjöberg AURINKOLÄMMITYS KERROSTALOISSA Tuomas Sjöberg AURINKOLÄMMITYS KERROSTALOISSA Rakennustekniikan koulutusohjelma 2014 AURINKOLÄMMITYS KERROSTALOISSA Sjöberg, Tuomas Satakunnan ammattikorkeakoulu Rakennustekniikan koulutusohjelma Toukokuu

Lisätiedot

Lähienergian valintaopas

Lähienergian valintaopas Lähienergian valintaopas Ilmalämpö Ilma-vesilämpö Maalämpö Aurinkolämpö ja -sähkö Energiavaraajat Ohjausjärjestelmät SISÄLLYSLUETTELO Parhaasta sopivaksi Yhä useampi suomalainen käyttää uusiutuvaa, paikallisesti

Lisätiedot

KUVAILULEHTI. Opinnäytetyön päivämäärä. Koulutusohjelma ja suuntautuminen. Tekijä(t) Nimeke. Tiivistelmä. Asiasanat (avainsanat) Sivumäärä Kieli URN

KUVAILULEHTI. Opinnäytetyön päivämäärä. Koulutusohjelma ja suuntautuminen. Tekijä(t) Nimeke. Tiivistelmä. Asiasanat (avainsanat) Sivumäärä Kieli URN KUVAILULEHTI Opinnäytetyön päivämäärä Tekijä(t) Koulutusohjelma ja suuntautuminen Nimeke Tiivistelmä Asiasanat (avainsanat) Sivumäärä Kieli URN Huomautus (huomautukset liitteistä) Ohjaavan opettajan nimi

Lisätiedot