HUKKAENERGIAT HYÖTYKÄYTTÖÖN

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "HUKKAENERGIAT HYÖTYKÄYTTÖÖN"

Transkriptio

1 HUKKAENERGIAT HYÖTYKÄYTTÖÖN

2 PESUVEDEN LÄMMÖNTALTEENOTTO ITSEPUHDISTUVA LÄMMÖNSIIRRIN

3 VIEMÄRIT RAHAHANOIKSI HUKKAENERGIA TALTEEN Viemäreihin hukataan valtavat määrät energiaa lämpimien jätevesien mukana koska sitä ei osata hyödyntää. Energiahintojen jatkuva kohoaminen ja kansainvälinen sitoutuminen ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi pakottavat meidät etsimään energiansäästöjä kaikkialta. THERM X lämmönsiirrin on suunniteltu lämmöntalteenottoon viemäriin menevästä lämpimästä vedestä. Rahallisen säästön lisäksi myös ympäristö hyötyy kun lämmöntuotannon synnyttämät CO 2 päästöt pienenevät. LÄMMÖNSIIRTIMET JÄTEVEDESSÄ Lämmönsiirtimien käyttö likaisilla nesteillä on ongelmallista koska lika tarttuu lämmönsiirtopintoihin. Kun lämmönsiirtopinnat likaantuvat lämmönsiirtoteho heikkenee. Hyvinkin ohut likakalvo lämmönsiirtopinnoilla voi romahduttaa lämmönsiirtotehon. Likaantuneet lämmönsiirtopinnat myös tukkivat virtauskanavia jolloin painehäviö lämmönsiirtimen läpi kasvaa ja näin virtaama pienenee joka entisestään vähentää lämmönsiirtimen tehoa. Lämmönsiirtopintoihin tarttuneet partikkelit saattavat myös kiihdyttää korroosiota joka lyhentää siirtimen käyttöikää. Likaisilla nesteillä perinteiset putki ja levylämmönvaihtimet vaativat jatkuvaa puhdistusta lämmönsiirtotehon ylläpitämiseksi. THERM X ON JÄTEVESILLE SUUNNITELTU ITSEPUHDISTUVA LÄMMÖNSIIRRIN!

4 JATKUVASTI TEHOKAS PATENTOITU PUHDISTUSJÄRJESTELMÄ Therm X laitteen puhdistusjärjestelmä on patentoitu ja sen toiminta on todistettu yli 20 vuoden käyttökokemuksella erittäinkin likaisilla ja vaativilla nesteillä ympäri maailmaa. YKSINKERTAINEN JA TEHOKAS Vaihdemoottorin pyörittämä harjakoneikko pyyhkii lämmönsiirtopinnat 1500 kertaa tunnissa. Samalla kun harjat pitävät lämmönsiirtopinnat puhtaina, harjakoneikko myös turbuleeraa likaisen nesteen. Tämä parantaa entisestään lämmönsiirtotehoa ja varmistaa että nesteessä olevat partikkelit eivät keräänny säiliön pohjalle. Järjestelmä on huipputehokas vaikka nesteessä olisi esimerkiksi rasvaa tai kuituja. Yksinkertaisen puhdistusperiaatteen ansiosta se on myös pitkäikäinen. HUOLETON JA JATKUVASTI TEHOKAS Jatkuvan automaattisen puhdistuksen ansiosta THERM X siirtimen teho on pysyvästi korkea ilman käyttöhenkilöstön jatkuvia puhdistus ja huoltotoimenpiteitä joten käyttökulut ovat minimaaliset. Perinteiset lämmönsiirtimet vaativat likaisilla nesteillä käyttöhenkilöstön aikaa mikäli lämmönsiirtoteho halutaan ylläpitää. EI YLIMÄÄRÄISIÄ KATKOJA PROSESSIIN Jatkuvan puhdistuksen ansiosta prosessia ei tarvitse pysäyttää siirrinhuollon ajaksi eikä järjestelmään tarvita monimutkaista automaatiota puhdistuksia varten. SÄÄDETTÄVÄT HARJAT Puhdistusharjat on pujotettu helposti säädettäviin harjapidikkeisiin. Harjojen kuluessa ne saadaan nopeasti säädettyä lähemmäksi lämmönsiirtopintoja. Jokaiselle lämmönsiirtopinnalle on oma tehokas puhdistusharja.

5 OPTIMOIDUT LÄMPÖLEVYT LÄMMÖNSIIRTOTEHON TAKEENA Therm X ja Process Therm lämmönvaihtimissa lämmönsiirtyminen tapahtuu lämpölevyjen läpi. Lämpölevyjen käyttö lämmönsiirtimissä mahdollistaa yksilöllisten lämmönsiirrinten valmistuksen ja erittäin laajat käyttömahdollisuudet myös likaisilla nesteillä ja ilmalla. Lämpölevyistä valmistetut siirtimet ovat hinnaltaan kilpailukykyisiä pienen paino/pinta alasuhteensa ansiosta ja täysin hitsattu rakenne takaa pitkän käyttöiän vaativissakin olosuhteissa. LÄMPÖLEVYJEN VALMISTUS Lämmönsiirrinten lämpölevyt valmistetaan haponkestävistä teräslevyistä. Kaksi päällekkäin olevaa levyä pistehitsataan yhteen. Yhteenhitsattuja levyjä pullistetaan erilleen hydraulisesti korkealla paineella ja näin levyjen väliin saadaan virtauskanavat puhtaalle nesteelle. Lämpölevyjen tyynymäinen sileä pinta on helppo pitää puhtaana likaisillakin nesteillä. Lämpölevyt voidaan valmistaa kaikista kylmämuokattavista ja hitsattavista teräslaaduista kuten EN (316L), SAF2205 ja SMO. VIRTAUSKANAVAT KÄYTTÖKOHTEEN MUKAISESTI Lämpölevyjen virtauskanavat optimoidaan yksilöllisesti jokaiseen käyttökohteeseen jolloin varmistetaan paras mahdollinen lämmönsiirtoteho. Virtauskanavien optimoinnilla hallitaan myös painehäviöitä. Virtauskanavien korkeus (erilleen pullistettujen levyjen väli) ja hitsauspisteet valitaan siten että virtaama levyissä on turbulenttista ja jakautuu tasaisesti levyn sisällä jolloin maksimoidaan lämmönsiirtoteho. LÄMPÖLEVYISTÄ VALMISTETTUJEN LÄMMÖNSIIRRINTEN ETUJA: Täysin hitsattu erittäin kestävä rakenne Korkea lämmönsiirtoteho Voidaan käyttää myös likaisilla nesteillä/kaasuilla Alhainen paino/pinta ala suhde Erittäin laaja käyttöalue: max +800 C, 60bar Soveltuu myös kaasu / vesi sovelluksiin

6 YKSINKERTAINEN JA KESTÄVÄ RAKENNE RAKENNE Therm X lämmönsiirrin muodostuu sylinterinmuotoisesta säiliöstä jossa on sisäkkäin 2 9 kpl lieriönmuotoon taivutettuja lämpölevyjä joiden läpi lämpö siirtyy nesteestä toiseen. Puhdas neste virtaa lämpölevyjen sisällä ja levyjen välissä virtaava likainen neste lämmittää/jäähdyttää levyjen sisällä virtaavan puhtaan nesteen. Puhdas neste virtaa säiliön ulkokehältä keskelle ja vastaavasti likainen neste tulee säiliöön pohjasta keskeltä ja poistuu ulkokehältä, jolloin vastavirtaperiaatteella saavutetaan maksimaalinen lämmönsiirtoteho. Säiliön päällä oleva vaihdemoottori pyörittää harjakoneikkoa joka puhdistaa lämmönsiirtopinnat ja turbuleeraa likaisen nesteen. S R LÄMPÖLEVYJEN KYTKENTÄ Lämmönsiirtotehon maksimoimiseksi lämpölevyjen lieriöiden puoliympyrät kytketään yleensä sarjaan. Suurilla virtaamilla voidaan osa tai kaikki levyt myös kytkeä rinnan painehäviöiden pienentämiseksi KESTÄVÄÄ LAATUA Yksinkertainen toimintaperiaate ja huippuluokan viimeistely haponkestävästä teräksestä takaavat pitkän käyttöiän vaativissakin käyttöolosuhteissa. YKSILÖLLINEN TOTEUTUS Jokainen laite suunnitellaan ja valmistetaan yksilöllisesti käyttökohteen vaatimusten ja olosuhteiden mukaisesti. HARJAKONEIKON VAIHDEMOOTTORI 25 RPM PUTKIYHTEIDEN SIJAINTI SÄILIÖN KEHÄLLÄ VAPAA KANSISTON AUKEAMISSUUNTA VALITTAVISSA PUHDISTUSHARJAT SÄÄDETTÄVISSÄ PIDIKKEISSÄ JÄTEVESI YHTEET PUHTAAN VEDEN LIERIÖMÄISET LÄMPÖLEVYT PUHDASVESI SISÄÄN/ULOS JALKOJEN KORKEUS VALITTAVISSA LAIPPOJEN KOKO VIRTAAMIEN MUKAAN

7 UIMAHALLIT JA KYLPYLÄT: YLI 30 % ENERGIANSÄÄSTÖ HUKKAENERGIAT HYÖTYKÄYTTÖÖN Uimahalleissa ja kylpylöissä suihkujen pesuvesien mukana viemäriin hukataan valtavat määrät lämpöenergiaa. Kun pesuvedet johdetaan Therm X laitteen läpi voidaan viemäriin menevällä hukkaenergialla esilämmittää tulevaa raakavettä. Therm X esilämmittää n. +5 C raakaveden parhaimmillaan jopa +25C asteiseksi. Tämä vastaa yli 30% lämpimän käyttöveden lämmittämiseen muuten ostettavasta lämpöenergiasta. JÄÄHTYNYT JÄTEVESI C LÄMPIMÄT PESUVEDET ERILLISVIEMÄRISSÄ KÄYTTÖVEDEN JÄLKILÄMMITYS JÄTEVESI SUIHKUILTA C ESILÄMMITETTY RAAKAVESI C RAAKAVESI C LISÄSÄÄSTÖÄ HUUHTELUVESISTÄ Myös suodatinten huuhteluvedet voidaan johtaa THERM X laitteen kautta. Suodattimilta tuleva allasvesi voi esilämmittää altaiden täyttöveden jopa 20 asteiseksi. Huuhteluvesien hyödyntämisessä tulee varmistaa että likaisen lämpimän nesteen virratessa THERM X laitteen läpi on samanaikaista lämpimän veden käyttöä (allastäyttö).

8 KÄYTTÖMUKAVUUTTA SÄÄSTÖSTÄ LÄMPIMÄN KÄYTTÖVEDEN SÄÄTÖ PARANEE Uimahalleissa ja kylpylöissä suihkujen käyttöaste vaihtelee paljon. Erittäin nopeat lämpimän käyttöveden kulutusmuutokset aiheuttavat usein suihkuista tulevan veden lämpötilaan hetkellisiä lämpötilanmuutoksia. Suihkun käyttäjä tuntee pienetkin lämpötilanmuutokset ja kokee ne epämukavina. Nykyaikaisetkaan säätölaitteet eivät ehdi reagoida nopeasti muuttuvaan kulutukseen. Kun käyttövesisiirtimelle tuleva raakavesi on esilämmitetty THERM X laitteella, jää lämmönsiirtimelle ja säätimelle vähemmän säädettävää ja näin lämpimän käyttöveden lämpötila pysyy tasaisempana suurissakin kulutuspiikeissä. SÄÄSTÖÄ KÄYTTÖMUKAVUUDESTA TINKIMÄTTÄ Lämpötilojen laskeminen tai vedenkäytön rajoittaminen säästöjen aikaansaamiseksi on tehokasta mutta silloin tingitään yleensä myös käyttömukavuudesta. THERM X laite säästää pois heitettävästä hukkaenergiasta eikä näin vaikuta käyttömukavuuteen.

9 PESULAT: JOPA 60 % ENERGIANSÄÄSTÖ HUKKAENERGIAT HYÖTYKÄYTTÖÖN Pesuloissa heitetään nykyaikaisillakin pesukoneilla suuret määrät lämmintä vettä viemäriin koska likainen runsaasti kuituja sisältävä pesuvesi tukkii nopeasti perinteiset lämmönsiirtimet. Therm X laitteella pesuvesien sisältämä hukkaenergia voidaan hyötykäyttää esilämmittämällä seuraavan pesun tarvitsemaa lämmintä vettä. YKSINKERTAINEN ASENNUS Yksinkertaisen toimintaperiaatteen ansiosta Therm X voidaan helposti liittää myös vanhoihin prosesseihin ilman mittavia automatisointi ja muutostöitä. THERM X LYHYET TAKAISINMAKSUAJAT Therm X laitteen avulla voidaan pesuloiden ja pesuprosessien veden lämmittämisen energiankulutuksessa saavuttaa valtavia säästöjä kun puhdasta vettä ei enää joka kerta lämmitetä kylmästä kuumaan, vaan valtaosa energiasta saadaan talteen pesukoneilta poistuvasta likaisesta vedestä. Esimerkiksi +80 C pesuvesi esilämmittää tulevan +5 C asteisen veden jopa +55 C asteiseksi. Tämä on jopa yli 60% pesuveden lämmittämiseen tarvittavasta energiasta. JATKUVASTI TEHOKAS JA KESTÄVÄ Therm X laitteen täysin haponkestävä rakenne hitsatuin lämmönsiirtolevyin takaa pitkän käyttöiän pesuloiden vaativissa käyttöolosuhteissa. Jatkuva automaattinen lämmönsiirtolevyjen puhdistus varmistaa lämmöntalteenoton toiminnan parhaalla hyötysuhteella vuosien ajan vaikka pesuvedessä olisikin paljon nukkaa ja kuituja.

10 TEOLLISUUS: LOPUTTOMASTI KÄYTTÖMAHDOLLISUUKSIA LTO LÄMMITYS JÄÄHDYTYS Teollisuudessa Therm X laitteelle on valtavasti käyttömahdollisuuksia kaikissa prosesseissa joissa käytetään runsaasti lämmintä vettä. Tyypillisen ltokäytön lisäksi Therm X siirrintä voidaan käyttää myös likaisen prosessiveden jäähdyttämiseen tai lämmittämiseen. Alhaisemmilla lämpötiloilla Therm X voidaan yhdistää lämpöpumppukäyttöön. SUUNNITELTU LIKAISILLE NESTEILLE Therm X soveltuu kaikkiin kohteisiin joissa perinteiset lämmönvaihtimet eivät toimi tai vaativat toimiakseen jatkuvaa ylläpitoa. LYHYET TAKAISINMAKSUAJAT Prosessien veden lämmittämisen energiankulutuksessa saavutetaan huomattavia säästöjä kun puhdasta vettä ei enää joka kerta lämmitetä kylmästä kuumaan, vaan valtaosa energiasta saadaan omasta prosessista. TEHOKAS ILMAN HUOLTOKATKOJA Therm X laitteen jatkuva automaattinen puhdistus varmistaa pysyvästi korkean tehon ilman jatkuvia prosessikatkoja lto siirtimen puhdistamiseksi. KESTÄVÄÄ LAATUA YKSILÖLLISESTI Yksinkertainen rakenne ja huippuluokan viimeistely varmistavat pitkän käyttöiän teollisuuden vaativissakin olosuhteissa. Therm X on saatavana haponkestävän teräksen lisäksi mm. SAF2205 ja SMO materiaaleista. Yksilöllinen valmistus käyttökohteen vaatimusten mukaisesti mahdollistaa käytön useimmissa prosesseissa kuten: PUU JA PEPERITEOLLISUUS ELINTARVIKETEOLLISUUS KEMIANTEOLLISUUS JÄTEVEDEN PUHDISTAMOT

11 THERM X TEKNISIÄ TIETOJA Jokainen Therm X mitoitetaan ja valmistetaan käyttökohteen vaatimusten mukaan yksilöllisesti optimoiduksi. Therm X siirrintä on kahta sarjaa: MINI ja STANDARD. Molemmissa sarjoissa voi olla sisäkkäisiä lämpölevyrenkaita 2 9 kpl. Yleisimmin käytetyissä malleissa on 3 5 lämpölevyä. MINI SARJA STANDARD SARJA THERM X MALLI MINI 3 MINI 4 MINI 5 STD 3 STD 4 STD 5 Lämpölevyjen korkeus mm Lämpölevyjen määrä kpl Lämpöpinta m 2 7,2 11,3 16,3 14,4 22,5 32,6 Puhdasvesitilavuus dm 3 12, , Jätevesitilavuus dm Kuivapaino kg Vaihdemoottori kw 0,55 0,55 0,55 0,55 0,55 0,75 Puhdistusharjat kpl Materiaali EN (Aisi 316L) Pintakäsittely Peitattu ja passivoitu Suunnittelupaine 10 bar / paineeton Koepaine 14.3 bar / Puhdasvesiyhteet PN10 laipat, koko virtaaman mukaisesti Jätevesiyhteet PN10 laipat, koko virtaaman mukaisesti Tyhjennysyhde MINI sarja 1½ / STANDARD sarja 2 Vaihdemoottori Puhdistushajat SEW Eurodrive lieriötappivaihde 1500/25 rpm, 3x400V Nylon harjakset PVC rungossa KORKEUS HALKAISIJA STANDARD SARJA n.2300mm MINI SARJA n.1700mm STD 3 MINI 3 n.1300mm STD 4 MINI 4 n.1600mm STD 5 MINI 5 n.1900mm h d

12 STANDARD SARJA

13 MINI SARJA

14 TUTKITUSTI TEHOKAS JA KÄYTÖSSÄ VARMISTETTU KTM TUTKIMA: Kauppa ja Teollisuusministeriö tutki laitetta jo ensimmäisten toimitusten yhteydessä 1990 luvun puolivälissä Siilinjärven Fontanella kylpylässä. ENERGIATUKI: Työ ja elinkeinoministeriö voi hankekohtaisen harkinnan perusteella myöntää yrityksille, kunnille ja muille yhteisöille energiatukea jota kannattaa kysyä THERM X laitteelle. PYYNIKIN UIMAHALLI LÄMPÖTILA 25 LV01VM01 LV01TE41 LV01TE42 VEDENKULUTUS m3/30min :00 6:00 12:00 18:00 0:00 6:00 12:00 18:00 0:00 6:00 12:00 18:00 0:00 6:00 12:00 18:00 0:00 6:00 12:00 18:00 0:00 6:00 12:00 18:00 0:00 6:00 12:00 18:00 0 THERM X LAITTEITA ON OLLUT KÄYTÖSSÄ SUOMESSA YLI 20 VUOTTA! Fontanella Siilinjärvi Vesileppis Leppävirta Rovaniemen Uimahalli Tammisaaren Uimahalli Savonlinnan Uimahalli Suonenjoen Uimahalli Kirkkonummen Uimahalli Loimaan Uimahalli Kauhajoen Uimahalli Porvoon Uimahalli Viitasaaren Uimahalli Lippumäki Kuopio Iisalmen Uimahalli Hollolan Uimahalli Hotelli Levitunturi 1 Hotelli Levitunturi 2 Porin Uimahalli Holiday Club Saimaa Pyynikin Uimahalli Lauritsalan Uimahalli Ylöjärven Urheilutalo Kajaanin Vesiliikuntakeskus TEOLLISUUS: Tutta Tuote Oy, Värjäysprosessi Sakupe Oy, Pesula Novita Oy, Värjäysprosessi Saint Gobain, Lasivillaprosessi

15 SUUNNITTELUSSA HUOMIOITAVAA ERILLISVIEMÄRÖINTI: THERM X laitteeseen kannattaa johtaa vain jatkuvasti lämmin pesuvesi. WC ym. jätevedet tulee viemäröidä erikseen. Lämmin tuleva viemäri kannattaa eristää ja sen pituus minimoida lämpöhäviöiden välttämiseksi. VIEMÄRIKOROT: Lämpimän tulevan viemärin tulisi olla korkeammalla kuin THERM X laitteen yläosasta lähtevä viemäri, jolloin selvitään normaalein viettoviemärein. Voidaan toteuttaa myös varastointi ja pumppausjärjestelmällä mikäli viemärikorot ovat ongelma. KYTKENTÄ: Talousvesikäytössä RakMK D1 nykytulkinnan mukaan LTO toteutetaan ylimääräisellä väliainepiirillä, joka varmistaa että jätevesi ja talousvesi eivät pääse sekoittumaan. Prosessivesien esilämmityksessä ei tarvita väliainesiirrintä. Lämpötilojen mittaukset ja mahdollinen energiamittaus. Huolto ohitukset vesi ja viemärilinjoihin. OHJAUS: Vaihdemoottorin ja mahdollisen väliainepiirin pumpun moottorit ohjelmoidaan toimimaan jatkuvasti laitoksen käyttöaikana. LAITETILAT: Varattava riittävät huoltotilat laitteen ympärille ja yläpuolelle. THERM X laitteen putkiyhteiden suunnat on valittavissa joka helpottaa laitteen sijoittelussa. Vuosihuoltoja varten lattiakaivo THERM X laitteen läheisyyteen tyhjennystä varten. Tarvittaessa laitetta voidaan purkaa jonkin verran sisäänhaalauksen helpottamiseksi. SUUNNITTELUN LÄHTÖTIEDOT THERM X LAITTEEN MITOITUKSEEN: Tulevan lämpimän veden virtaama / suihkujen lukumäärä Lämpimän käyttöveden mitoitusvirtaama ENERGIANSÄÄSTÖLASKELMIIN: Arvioitu vuotuinen lämpimän veden kulutus / uimahallin kävijämäärä Paikallinen lämmitysenergian hinta

16 LV KV ESIMERKKIKYTKENNÄT VÄLIAINEKYTKENTÄ KVM KV KAUKOLÄMMÖN KÄYTTÖVESI SIIRRIN LS1 LVM TE VAK MOOTTOREIDEN RYHMÄKESKUS TI M TE LÄMPIMÄT PESUVEDET HUOLTO- OHITUS HUOLTO- OHITUS TE VÄLIAINE SIIRRIN LS3 M TI THERM-X LTO-SIIRRIN LS2 TE PI PS TERMIHAUKKA OY TOIMITUKSET VALVONTAKESKUKSEN AIKAOHJELMA OHJAA SUIHKUVESIEN LTO-LAITTEEN VAIHDEMOOTTORIN JA KIERTOVESIPUMPUN KÄYMÄÄN PESUTILOJEN KÄYTTÖAIKANA. WC YM. JÄTEVESI VÄLIAINEKYTKENTÄ TALOUSVESIKÄYTTÖÖN LV KV SUORA KYTKENTÄ KVM KV JÄLKILÄMMITYS ESIM. KAUKOLÄMPÖ LVM TE VAK MOOTTORIN OHJAUSKESKUS M TE LÄMPIMÄT PROSESSIVEDET HUOLTO- OHITUS HUOLTO- OHITUS TE THERM-X LTO-SIIRRIN LS2 TE TERMIHAUKKA OY TOIMITUKSET VALVONTAKESKUKSEN AIKAOHJELMA OHJAA LTO-LAITTEEN VAIHDEMOOTTORIN KÄYMÄÄN PROSESSIN KÄYTTÖAIKANA. WC YM. JÄTEVESI SUORA KYTKENTÄ PROSESSIVESILLE

17 JÄTEILMAN LÄMMÖNTALTEENOTTO ITSEPUHDISTUVA LÄMMÖNSIIRRIN

18 ITSEPUHDISTUVA LÄMMÖNSIIRRIN LIKAISELLE ILMALLE JATKUVASTI TEHOKAS Process Therm on itsepuhdistuva ilma/vesi lämmönsiirrin joka on suunniteltu lämmöntalteenottoon poistoilmasta joka sisältää pölyä ja likaa. Lämmönsiirtimeen on integroitu CIP puhdistus järjestelmä joka puhdistaa lämmönsiirtopinnat pitäen lämmönsiirtotehon jatkuvasti korkeana. Process Therm soveltuu kaikkiin prosesseihin joissa on paljon pölyistä ja likaista lämmintä poistoilmaa kuten: Elintarviketeollisuus Puu ja Paperiteollisuus Kemianteollisuus Tekstiiliteollisuus LÄMMÖNTALTEENOTTO HUKKAENERGIASTA Process Therm lämmönsiirrintä käytetään lämmöntalteenottoon prosessien lämpimistä pölyisistä poistoilmoista. Likaisenkin ilman lämpöenergiaa voidaan hyötykäyttää yksinkertaisella lämmönsiirtimellä. Tyypillisessä käytössä pölyisestä prosessin poistoilmasta talteenotettu lämpö käytetään prosessin tarvittavan kuuman ilman esilämmitykseen tai laitoksen muuhun lämmöntarpeisiin. ILMAN ESILÄMMITYS ILMAN JÄLKILÄMMITYS PROSESSI + + PROCESS THERM POISTOILMA

19 AUTOMAATTINEN PUHDISTUS TOIMINTAPERIAATE Pölyinen lämmin prosessin poistoilma kulkee lämmönsiirtimen lämpölevyjen välissä lämmittäen lämpölevyjen sisällä vastavirtaan virtaavan lämmitettävän puhtaan nesteen. KUUMA PROSESSI ILMA LÄMMIN VESI ULOS CIP VESI SISÄÄN Pölyisen ilman likaamat lämpölevyt pidetään puhtaana siirtimeen syötettävällä puhdistusnesteellä jota CIPpuhdistusjärjestelmä suihkuttaa lämpölevyjen väliin. KYLMÄ VESI SISÄÄN CIP VESI ULOS JÄÄHTYNYT PROSESSI ILMA CIP PUHDISTUS CIP puhdistusjärjestelmässä lämpölevyjen väliin ruiskutetaan puhdistusvettä tai liuosta korkealla paineella laitteen suuttimista. Automaattinen puhdistus varmistaa jatkuvasti puhtaat lämmönsiirtolevyt jolloin lämmönsiirtoteho on pysyvästi korkea. EI PROSESSIKATKOJA Puhdistusjärjestelmän ansiosta lämmönsiirtimen huoltokulut ovat minimaaliset eikä prosessia tarvitse pysäyttää puhdistuksen ajaksi. PROCESS THERM ETUJA: CIP Puhdistuksen ansiosta huoltovapaa pölyisellä ja likaisellakin ilmalla Alhaiset investointi ja käyttökulut Lyhyt takaisinmaksuaika Korkea lämmönsiirtoteho optimoitujen lämpölevyjen ansiosta Alhainen painehäviö Kestävä hitsattu rakenne haponkestävästä teräksestä takaa pitkän

HUKKAENERGIAT HYÖTYKÄYTTÖÖN PESUVESIEN LÄMMÖNTALTEENOTTO

HUKKAENERGIAT HYÖTYKÄYTTÖÖN PESUVESIEN LÄMMÖNTALTEENOTTO HUKKAENERGIAT HYÖTYKÄYTTÖÖN PESUVESIEN LÄMMÖNTALTEENOTTO Termihaukka Oy (09) 298 9990 info@termihaukka.fi www.termihaukka.fi HUKKAENERGIAT HYÖTYKÄYTTÖÖN VIEMÄRIT RAHAHANOIKSI Uimahalleissa ja kylpylöissä

Lisätiedot

Uusi. innovaatio. Suomesta. Kierrätä kaikki energiat talteen. hybridivaihtimella

Uusi. innovaatio. Suomesta. Kierrätä kaikki energiat talteen. hybridivaihtimella Uusi innovaatio Suomesta Kierrätä kaikki energiat talteen hybridivaihtimella Säästövinkki Älä laske energiaa viemäriin. Asumisen ja kiinteistöjen ilmastopäästöt ovat valtavat! LÄMPÖTASE ASUINKERROSTALOSSA

Lisätiedot

Lämpötase ja vedenkulutus kerrostalossa

Lämpötase ja vedenkulutus kerrostalossa Lämpötase ja vedenkulutus kerrostalossa Kuva: Motiva, verkkosivut Lämpimän käyttöveden suhteellinen osuus: 15-25 % vanhoissa kiinteistöissä 25-35 % nykyrakennuksissa Yli 50 % nollaenergiarakennuksissa

Lisätiedot

Juotetut levylämmönsiirtimet

Juotetut levylämmönsiirtimet Juotetut levylämmönsiirtimet Juotettu levylämmönsiirrin, tehokas ja kompakti Toimintaperiaate Levylämmönsiirrin sisältää profiloituja, ruostumattomasta teräksestä valmistettuja lämmönsiirtolevyjä, jotka

Lisätiedot

Putki- ja energiaremontti Koulutustilaisuus 15.2.2012 Harjalämmönsiirtimet lämmöntalteenotossa Tomi Anttila

Putki- ja energiaremontti Koulutustilaisuus 15.2.2012 Harjalämmönsiirtimet lämmöntalteenotossa Tomi Anttila Lämmöntalteenoton asiantuntija Putki- ja energiaremontti Koulutustilaisuus 15.2.2012 Harjalämmönsiirtimet lämmöntalteenotossa Tomi Anttila Oy Hydrocell Ltd perustettiin vuonna 1993 Toimipaikka Järvenpäässä

Lisätiedot

Energiatehokas korjausrakentaminen

Energiatehokas korjausrakentaminen Energiatehokas korjausrakentaminen Case poistoilmalämpöpumppu Teijo Aaltonen, Alfa Laval Nordic oy Energiatehokkuus mistä löytyy? Parantamalla kiinteistön rakenteita - lisäeristys, ikkunoiden uusinta =>

Lisätiedot

Energiataloudellinen uudisrakennus tai lyhyt takaisinmaksuaika yhdistämällä energiasaneeraus Julkisen rakennuksen remonttiin

Energiataloudellinen uudisrakennus tai lyhyt takaisinmaksuaika yhdistämällä energiasaneeraus Julkisen rakennuksen remonttiin Energiataloudellinen uudisrakennus tai lyhyt takaisinmaksuaika yhdistämällä energiasaneeraus Julkisen rakennuksen remonttiin Timo Luukkainen 2009-05-04 Ympäristön ja energian säästö yhdistetään parantuneeseen

Lisätiedot

Naavatar - järjestelmällä säästöjä kerrostalojen ja muiden kiinteistöjen lämmityskuluihin

Naavatar - järjestelmällä säästöjä kerrostalojen ja muiden kiinteistöjen lämmityskuluihin Naavatar - järjestelmällä säästöjä kerrostalojen ja muiden kiinteistöjen lämmityskuluihin Hydrocell Oy Energiansäästön, lämmönsiirron ja lämmöntalteenoton asiantuntija www.hydrocell.fi NAAVATAR järjestelmä

Lisätiedot

COMPABLOCia käytetään kun kumitiivisteellistä levylämmönsiirrintä ei voida käyttää korkean paineen, lämpötilan tai tiivistevaikeuksien takia.

COMPABLOCia käytetään kun kumitiivisteellistä levylämmönsiirrintä ei voida käyttää korkean paineen, lämpötilan tai tiivistevaikeuksien takia. VICARB COMPABLOC Mekaanisesti puhdistettava, hitsattu levylämmönsiirrin. Käyttörajat: 300 C 30 bar. Pinta-alat 0,69 m2 319,5 m2 Kiintoaineettomat nesteet, höyryt tai kaasut. COMPABLOCia käytetään kun kumitiivisteellistä

Lisätiedot

Lämpöputkilämmönsiirtimet HPHE

Lämpöputkilämmönsiirtimet HPHE Lämpöputkilämmönsiirtimet HPHE LÄMMÖNTALTEENOTTO Lämmöntalteenotto kuumista usein likaisista ja pölyisistä kaasuista tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden energiansäästöön ja hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen

Lisätiedot

Lämpöpumpputekniikkaa Tallinna 18.2. 2010

Lämpöpumpputekniikkaa Tallinna 18.2. 2010 Lämpöpumpputekniikkaa Tallinna 18.2. 2010 Ari Aula Chiller Oy Lämpöpumpun rakenne ja toimintaperiaate Komponentit Hyötysuhde Kytkentöjä Lämpöpumppujärjestelmän suunnittelu Integroidut lämpöpumppujärjestelmät

Lisätiedot

Scanvarm SCS-sarjan lämpöpumppumallisto ratkaisu pieniin ja suuriin kiinteistöihin

Scanvarm SCS-sarjan lämpöpumppumallisto ratkaisu pieniin ja suuriin kiinteistöihin Scanvarm SCS-sarjan lämpöpumppumallisto ratkaisu pieniin ja suuriin kiinteistöihin 05/2013 SCS10-15 SCS21-31 SCS40-120 SCS10-31 Scanvarm SCS-mallisto on joustava ratkaisu erityyppisiin maaenergiajärjestelmiin.

Lisätiedot

AW C, AW D, AW Ex ja AW H Lämpöpuhaltimet lämpimälle vedelle raskaisiin ympäristöihin

AW C, AW D, AW Ex ja AW H Lämpöpuhaltimet lämpimälle vedelle raskaisiin ympäristöihin AW C, AW D, AW Ex ja AW H Lämpöpuhaltimet lämpimälle vedelle raskaisiin ympäristöihin LÄMPÖPUHALTIMET RASKAISIIN YMPÄRISTÖIHIN AW C, AW D, AW Ex ja AW H Lämpöpuhaltimet raskaisiin ympäristöihin AW-puhaltimet

Lisätiedot

Tarpeisiisi mukautuva kodin lämmityslaite

Tarpeisiisi mukautuva kodin lämmityslaite Tarpeisiisi mukautuva kodin lämmityslaite Compact-sarja Aktiivinen ja passiivinen lämmön talteenotto Nilan Compact -sarja terveellisempi sisäilma kukkaroa säästäen Monipuoliset ratkaisut erilaisiin tarpeisiin

Lisätiedot

Click to edit Master title style

Click to edit Master title style GRUNDFOS PUMPPUAKATEMIA Click to edit Master title style Pumppujen energiankäyttö. Suomen sähköstä 13 % eli reilut 10 000 GWh kulutetaan pumppaukseen Suurin kuluttaja on teollisuus noin 8 500 GWh:llaan,

Lisätiedot

Alfa Laval. Alfa Laval Group Energiansäästöä Modernilla Lämmönjakokeskuksella. 04.05.2009/Jarmo Rissanen

Alfa Laval. Alfa Laval Group Energiansäästöä Modernilla Lämmönjakokeskuksella. 04.05.2009/Jarmo Rissanen Alfa Laval Alfa Laval Group Energiansäästöä Modernilla Lämmönjakokeskuksella 04.05.2009/Jarmo Rissanen Alfa Laval konserni Alfa Laval on johtava maailmanlaajuinen erikoistuotteiden ja teknisten ratkaisujen

Lisätiedot

NIBE maalämpöpumppujen myynti, asennus, huolto ja suunnittelu. Lämpöpumppu+lämpökaivo+lattialämmitys+käyttövesikaivo.

NIBE maalämpöpumppujen myynti, asennus, huolto ja suunnittelu. Lämpöpumppu+lämpökaivo+lattialämmitys+käyttövesikaivo. NIBE maalämpöpumppujen myynti, asennus, huolto ja suunnittelu Lämpöpumppu+lämpökaivo+lattialämmitys+käyttövesikaivo. Kaikki yhdeltä toimittajalta!! KYSY ILMAINEN MITOITUSSUUNNITELMA JA KUSTANNUSARVIO.

Lisätiedot

Jäähdytysjärjestelmän tehtävä on poistaa lämpöä jäähdytyskohteista.

Jäähdytysjärjestelmän tehtävä on poistaa lämpöä jäähdytyskohteista. Taloudellista ja vihreää energiaa Scancool-teollisuuslämpöpumput Teollisuuslämpöpumpulla 80 % säästöt energiakustannuksista! Scancoolin teollisuuslämpöpumppu ottaa tehokkaasti talteen teollisissa prosesseissa

Lisätiedot

DYNASAND ratkaisee suodatusongelmat

DYNASAND ratkaisee suodatusongelmat DYNASAND JATKUVATOIMINEN HIEKKASUODATIN DYNASAND ratkaisee suodatusongelmat HYXO OY Ammattimainen Vastuullinen Avoin DYNASAND-SUODATTIMEN TOIMINTA Ennen veden syöttämistä suodatinlaitokselle tulee vedestä

Lisätiedot

LÄMMITÄ, MUTTA ÄLÄ ILMASTOA. TUNNETKO KAUKOLÄMMÖN EDUT?

LÄMMITÄ, MUTTA ÄLÄ ILMASTOA. TUNNETKO KAUKOLÄMMÖN EDUT? LÄMMITÄ, MUTTA ÄLÄ ILMASTOA. TUNNETKO KAUKOLÄMMÖN EDUT? HYVÄN OLON ENERGIAA Kaukolämmitys merkitsee asumismukavuutta ja hyvinvointia. Se on turvallinen, toimitusvarma ja helppokäyttöinen. Kaukolämmön asiakkaana

Lisätiedot

Arimax öljylämmitys. Arimax 17 -sarjan öljykattilat Arimax 30S suuritehoinen öljykattila SolarMax kattilavaraaja öljy/aurinkolämmitykseen

Arimax öljylämmitys. Arimax 17 -sarjan öljykattilat Arimax 30S suuritehoinen öljykattila SolarMax kattilavaraaja öljy/aurinkolämmitykseen Arimax öljylämmitys Arimax 17 -sarjan öljykattilat Arimax 30S suuritehoinen öljykattila SolarMax kattilavaraaja öljy/aurinkolämmitykseen Arimax 17 -sarjan öljykattilat Tehokas lämmitys Runsas lämpimän

Lisätiedot

KORIN PESUKONEET. www.resthot.fi

KORIN PESUKONEET. www.resthot.fi KORIN PESUKONEET - www.resthot.fi BX 230 R 2050 W BX 230 BX 230 Special R 2660 W BX 230 Special Malli BX 230 on erittäin tehokas ratkaisu koripesuun. Yksi henkilö voi hoitaa koko pesuprosessin, korien

Lisätiedot

Ilmasta lämpöä. Vaihda vanha ilmalämmityskoneesi energiatehokkaaseen Lämpö Iiwariin. www.niemi-kari.fi

Ilmasta lämpöä. Vaihda vanha ilmalämmityskoneesi energiatehokkaaseen Lämpö Iiwariin. www.niemi-kari.fi Ilmasta lämpöä Vaihda vanha ilmalämmityskoneesi energiatehokkaaseen Lämpö Iiwariin. www.niemi-kari.fi Lämpö Iiwari ilmalämmitysjärjestelmä Energiatehokas Lämpö Iiwari voidaan asentaa lähes kaikkien vanhojen

Lisätiedot

Käytettävyyslausunto: Ecowec-hybridivaihdin

Käytettävyyslausunto: Ecowec-hybridivaihdin KÄYTETTÄVYYSLAUSUNTO VTT-S-04903-15 22.3.2016 Käytettävyyslausunto: Ecowec-hybridivaihdin Tilaaja: Wasenco Oy KÄYTETTÄVYYSLAUSUNTO VTT-S-04903-15 1 (5) Tilaaja Tilaus Yhteyshenkilö Wasenco Oy Askonkatu

Lisätiedot

Kaukolämpö on lähilämpöä

Kaukolämpö on lähilämpöä Uusiin ja vanhoihin omakotitaloihin Kauko 20/60 kaukolämmön alajakokeskus Kaukolämpö on lähilämpöä Kaukolämpö on lämmitystä helpoimmillaan Lämmitysjärjestelmän toiminta on täysin automaattista ja huoltovapaata.

Lisätiedot

ALFÉA EXCELLIA DUO. : 11 16 kw ( ) 190 L

ALFÉA EXCELLIA DUO. : 11 16 kw ( ) 190 L DUO : 11 16 kw ( ) COP.3 S 19 L Alféa Excellia KORKEA SUORITUSKYKY: Loistava ratkaisu lämmityssaneerauksiin Korkean suorituskyvyn omaavan AIféa Excellia avulla pystytään tuottamaan 6 C asteista käyttövettä

Lisätiedot

PRO Greenair Heat Pump -laitesarja. Ilmanvaihtolaitteet sisäänrakennetulla ilmalämpöpumpulla

PRO Greenair Heat Pump -laitesarja. Ilmanvaihtolaitteet sisäänrakennetulla ilmalämpöpumpulla PRO Greenair Heat Pump -laitesarja Ilmanvaihtolaitteet sisäänrakennetulla ilmalämpöpumpulla Raikas sisäilma energiatehokkaalla ilmanvaihdolla PRO Greenair Heat Pump -laitesarja Sisäänrakennettu ilmalämpöpumppu

Lisätiedot

T-MALLISTO. ratkaisu T 0

T-MALLISTO. ratkaisu T 0 T-MALLISTO ratkaisu T 0 120 Maalämpö säästää rahaa ja luontoa! Sähkölämmitykseen verrattuna maksat vain joka neljännestä vuodesta. Lämmittämisen energiatarve Ilmanvaihdon 15 % jälkilämmitys Lämpimän käyttöveden

Lisätiedot

Rakennuksien lämmitysjärjestelmät Kontiolahti 9.5.2009

Rakennuksien lämmitysjärjestelmät Kontiolahti 9.5.2009 Rakennuksien lämmitysjärjestelmät Kontiolahti 9.5.2009 Simo Paukkunen Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu liikelaitos Biotalouden keskus simo.paukkunen@pkamk.fi, 050 9131786 Lämmitysvalinnan lähtökohtia

Lisätiedot

Tehokas lämmitys. TARMOn lämpöilta taloyhtiöille. Petri Jaarto. 30.9.2013 Jäävuorenhuippu Oy

Tehokas lämmitys. TARMOn lämpöilta taloyhtiöille. Petri Jaarto. 30.9.2013 Jäävuorenhuippu Oy Tehokas lämmitys TARMOn lämpöilta taloyhtiöille Petri Jaarto 30.9.2013 Jäävuorenhuippu Oy 1 Tekninen kunto Ohjaavana tekijänä tekninen käyttöikä KH 90 00403 Olosuhteilla ja kunnossapidolla suuri merkitys

Lisätiedot

Capito-varaajat ENERGIA HYBRIDI KERROS PUSKURI

Capito-varaajat ENERGIA HYBRIDI KERROS PUSKURI Capito-varaajat ENERGIA HYBRIDI KERROS PUSKURI Asiakaslähtöisyys ja huippulaatu Capito-varaajien menestystekijät! Heatco Finland Oy toimii Capito-varaajien Suomen maahantuojana ja markkinoijana. Capito

Lisätiedot

18757:302001893 NESTEIDEN KÄSITTELY MÄRKÄ- JA KUIVAIMURIT MÄRKÄ- JA KUIVAIMURIT MÄRKÄ- JA KUIVAIMURIT IVB 5 & 7 ALLROUNDIMURIT PÄIVITTÄISEEN KÄYTTÖÖN

18757:302001893 NESTEIDEN KÄSITTELY MÄRKÄ- JA KUIVAIMURIT MÄRKÄ- JA KUIVAIMURIT MÄRKÄ- JA KUIVAIMURIT IVB 5 & 7 ALLROUNDIMURIT PÄIVITTÄISEEN KÄYTTÖÖN IVB 5 & 7 Imurisarja, joka pystyy useimpiin päivittäisiin märkä- ja kuivaimurointitöihin. Säädettävä kahva parantaa työasentoa ja helpottaa säilytystä. Putki ja suuttimet voidaan säilyttää koneen päällä

Lisätiedot

Läppäventtiili Eurovalve

Läppäventtiili Eurovalve Nimelliskoot PN Lämpötila-alue Materiaali DN 50-1600 10-16 -30-200 ºC Valurauta/pallografiittivalurauta Käyttökohteet Sulku- ja säätökäyttöön teollisuusprosesseihin nesteille ja kaasuille. Kylmälle ja

Lisätiedot

Aurinkolämpö. Tässä on tarkoitus kertoa aurinkolämmön asentamisesta ja aurinkolämmön talteen ottamiseen tarvittavista osista ja niiden toiminnasta.

Aurinkolämpö. Tässä on tarkoitus kertoa aurinkolämmön asentamisesta ja aurinkolämmön talteen ottamiseen tarvittavista osista ja niiden toiminnasta. Aurinkolämpö Tässä on tarkoitus kertoa aurinkolämmön asentamisesta ja aurinkolämmön talteen ottamiseen tarvittavista osista ja niiden toiminnasta. Keräimien sijoittaminen ja asennus Kaikista aurinkoisin

Lisätiedot

Maalämpö sopii asunto-osakeyhtiöihinkin

Maalämpö sopii asunto-osakeyhtiöihinkin Maalämpö sopii asunto-osakeyhtiöihinkin Maalämpöä on pidetty omakotitalojen lämmitystapana. Maailma kehittyy ja paineet sen pelastamiseksi myös. Jatkuva ilmastonmuutos sekä kestävä kehitys vaativat lämmittäjiä

Lisätiedot

Esimerkki poistoilmaja. ilmavesilämpöpumpun D5:n mukaisesta laskennasta

Esimerkki poistoilmaja. ilmavesilämpöpumpun D5:n mukaisesta laskennasta Esimerkki poistoilmaja ilmavesilämpöpumpun D5:n mukaisesta laskennasta 4.11.2016 YMPÄRISTÖMINISTERIÖ Sisällysluettelo 1 Johdanto... 3 2 Poistoilma- ja ilmavesilämpöpumpun D5 laskenta... 4 2.1 Yleistä...

Lisätiedot

HYGIENIAKASETTI TARJOAA KOLMINKERTAISEN INNOVAATION

HYGIENIAKASETTI TARJOAA KOLMINKERTAISEN INNOVAATION FI UCS/HM-F7 UCS/HM-F7 HYGIENIAKASETTI TARJOAA KOLMINKERTAISEN INNOVAATION Olemme aina investoineet ilmanlaatuun ja huomasimme, että pelkkä hyvä ilmasuodatus ei aina riitä. Sairaalat, klinikat, hoitohuoneet,

Lisätiedot

POISTOILMAN LÄMMÖN TALTEENOTTO 50%

POISTOILMAN LÄMMÖN TALTEENOTTO 50% POISTOILMAN LÄMMÖN TALTEENOTTO ELINKAARIMALLILLA JOPA 50% SÄÄSTÖ LÄMMITYSKULUISSA PALVELUKONSEPTI MARKKINOIDEN EDELLÄKÄVIJÄLTÄ PARAS PALVELUKOKONAISUUS, 2 P A L V E L U K O N S E P T I JOKA PARANTAA ASUMISVIIHTYVYYTTÄ

Lisätiedot

Pata, kaasu, epäsuora lämmitys

Pata, kaasu, epäsuora lämmitys Edistyksellisen teknologian ja korkean suorituskyvyn ansiosta 900 XP laitesarja soveltuu erinomaisesti ravintoloille sekä isommille laitoskeittiöille, jotka tarvitsevat tehokkuutta ja korkeaa tuottavuutta.

Lisätiedot

600e-hp-co LÄMMÖNTALTEENOTTOLAITE, POISTOILMALÄMPÖPUMPPU JA JÄÄHDYTYS. Smart-käyttöliittymä

600e-hp-co LÄMMÖNTALTEENOTTOLAITE, POISTOILMALÄMPÖPUMPPU JA JÄÄHDYTYS. Smart-käyttöliittymä 600e-hp-co LÄMMÖNTALTEENOTTOLAITE, POISTOILMALÄMPÖPUMPPU JA JÄÄHDYTYS 600e-hp-co Smart-käyttöliittymä Huippuunsa vietyä lämmöntalteenottoa ja jäähdytystä AirWise Oy on merkittävä ilmanvaihtolaitteiden

Lisätiedot

Sekoittimet, virtauskehittimet, siilot ja säiliöt

Sekoittimet, virtauskehittimet, siilot ja säiliöt Sekoittimet, virtauskehittimet, siilot ja säiliöt Pystysekoittimet Laaja valikoima pystysekoittimia erilaisiin käyttökohteisiin. Stamo pystysekoittimet on yksilöllisesti suunniteltuja ja valmistettuja

Lisätiedot

ARITERM ÖLJYLÄMMITYS. Ariterm 17 -sarjan öljykattilat Ariterm 30 S öljykattila ÖLJYLÄMMITYS

ARITERM ÖLJYLÄMMITYS. Ariterm 17 -sarjan öljykattilat Ariterm 30 S öljykattila ÖLJYLÄMMITYS ARITERM ÖLJYLÄMMITYS Ariterm 17 -sarjan öljykattilat Ariterm 30 S öljykattila ÖLJYLÄMMITYS ÖLJYLÄMMITYS ON LUOTETTAVA JA VAIVATON LÄMMITYSTAPA! Lämmityksen hyötysuhde on vanhoissa kattiloissa yleensä nykyaikaisia

Lisätiedot

Esimerkkejä energiatehokkaista korjausratkaisuista

Esimerkkejä energiatehokkaista korjausratkaisuista Esimerkkejä energiatehokkaista korjausratkaisuista DI Petri Pylsy, Suomen Kiinteistöliitto Tee parannus!-aluekiertue Turku 18.01.2010 Tarjolla tänään Energiatehokkaita korjausratkaisuja: Ilmanvaihdon parantaminen

Lisätiedot

Thermia Diplomat Optimum G3 paras valinta pohjoismaisiin olosuhteisiin.

Thermia Diplomat Optimum G3 paras valinta pohjoismaisiin olosuhteisiin. Thermia Diplomat Optimum G3 paras valinta pohjoismaisiin olosuhteisiin. Ruotsin energiaviranomaisten maalämpöpumpputestin tulokset 2012 Tiivistelmä testituloksista: Ruotsin energiaviranomaiset testasivat

Lisätiedot

Ohjeita suunnittelijoille käytettäessä Heatex-systeemiä heatex.fi

Ohjeita suunnittelijoille käytettäessä Heatex-systeemiä heatex.fi Ohjeita suunnittelijoille käytettäessä Heatex-systeemiä heatex.fi Heatex lämmöntalteenottokaivolle on myönnetty hyödyllisyysmalli rekisteröinti ns. pikku patentti keväällä 2015 (Pat. n:o 10875). Kaikilla

Lisätiedot

Lämpöässä T-mallisto ratkaisu pieniin ja suuriin kiinteistöihin T 10-15 T 21-31 T 40-120

Lämpöässä T-mallisto ratkaisu pieniin ja suuriin kiinteistöihin T 10-15 T 21-31 T 40-120 Lämpöässä T-mallisto ratkaisu pieniin ja suuriin kiinteistöihin T 10-15 T 21-31 T 40-120 T 10-31 Lämpöässä T-mallisto on joustava ratkaisu erityyppisiin maaenergiajärjestelmiin. Tyypillisiä T 10-31 -mallien

Lisätiedot

Uimahallit. Tuomas Kilpimaa. We help the best buildings in the world get that way.

Uimahallit. Tuomas Kilpimaa. We help the best buildings in the world get that way. Uimahallit Tuomas Kilpimaa We help the best buildings in the world get that way. Energiansäästön lähtökohdat - Uimahallit ovat tekniikan, suurten käyttäjämäärien ja poikkeuksellisten olosuhteiden vuoksi

Lisätiedot

Ilmalämpöpumput (ILP)

Ilmalämpöpumput (ILP) Ilmalämpöpumput (ILP) 1 TOIMINTA Lämmönlähteenä ulkoilma Yleensä yksi sisäja ulkoyksikkö Lämmittää sisäilmaa huonejärjestelyn vaikutus suuri 2 1 ULKO- JA SISÄYKSIKKÖ Ulkoyksikkö kierrättää lävitseen ulkoilmaa

Lisätiedot

Aurinkolämpöjärjestelmät THE FUTURE OF ENERGY. www.sonnenkraft.com

Aurinkolämpöjärjestelmät THE FUTURE OF ENERGY. www.sonnenkraft.com Aurinkolämpöjärjestelmät THE FUTURE OF ENERGY www.sonnenkraft.com w w w. s o n n e n k r a f t. c o m COMPACT aurinkolämpöjärjestelmät IHANTEELLINEN ALOITUSPAKETTI KÄYTTÖVEDEN LÄMMITTÄMISEEN COMPACT aurinkolämpöjärjestelmä

Lisätiedot

Naavatar yhteistyössä

Naavatar yhteistyössä Naavatar yhteistyössä Tuotekehitys ja tutkimus Lämmönsiirtimet Talteenoton keruuyksiköt ja puhaltimet Lämpöpumput ja varaajat Kiertovesipumput Myynti, toteutus, automaatio ja käyttöpalvelut Schneider Electric

Lisätiedot

Ratkaisu suuriin kiinteistöihin. Lämpöässä T/P T/P 60-120

Ratkaisu suuriin kiinteistöihin. Lämpöässä T/P T/P 60-120 Ratkaisu suuriin kiinteistöihin Lämpöässä T/P T/P 60-120 T/P 60-120 Ratkaisu kahdella erillisvaraajalla T/P 60-120 -mallisto on suunniteltu suuremmille kohteille kuten maatiloille, tehtaille, päiväkodeille,

Lisätiedot

DHN HEPA-suodattimella varustettu hajotin

DHN HEPA-suodattimella varustettu hajotin DHN HEPA-suodattimella varustettu hajotin Version: 16.02.2012 Radiaali- tai pyörreilmasuihku yksilöllisesti säädettävien suuttimien kautta, sopii myös poistoilmasovelluksiin. Laite voidaan asentaa kattoon

Lisätiedot

ECO130 LÄMMÖNTALTEENOTTOKONE. säädin (E)

ECO130 LÄMMÖNTALTEENOTTOKONE. säädin (E) ECO130 LÄMMÖNTALTEENOTTOKONE ECO130 Elektroninen säädin (E) Parmair - puhtaan ilman puolesta 25 vuoden kokemuksella AirWise Oy on merkittävä ilmanvaihtolaitteiden valmistaja sekä Suomen johtava pientalojen

Lisätiedot

Joustavaa tehokkuutta kotisi lämmöntarpeeseen

Joustavaa tehokkuutta kotisi lämmöntarpeeseen Joustavaa tehokkuutta kotisi lämmöntarpeeseen LÄMPÖÄSSÄ by ROTEX HPSU Compact on todistetusti monipuolinen ja energiatehokas ilma/vesilämpöpumppu patteri- ja lattialämmitysjärjestelmiin sekä käyttöveden

Lisätiedot

HSF 2600-kiekkosuodatin Puhdasta suorituskykyä HSF

HSF 2600-kiekkosuodatin Puhdasta suorituskykyä HSF HSF 2600-kiekkosuodatin Puhdasta suorituskykyä HSF 2600 Puhtaasti Nerokas Kruununjalokivi Gryaab AB Göteborg, Ruotsi on 3.6.2010 ottanut käyttöön maailman suurimman kiekkosuodatinlaitoksen. Laitoksella

Lisätiedot

Automaattiset suodattimet

Automaattiset suodattimet Automaattiset suodattimet Automaattiset suodattimet ViFlow on tehnyt yksinmyyntisopimuksen saksalaisen Krone Filter yrityksen kanssa Suomessa ja muissa Pohjoismaissa. Krone Filter on maailmanlaajuisesti

Lisätiedot

Alternative Solutions. Alternative - WRG Energiaa säästävä ilmanvaihto- & lämmöntalteenottolaite

Alternative Solutions. Alternative - WRG Energiaa säästävä ilmanvaihto- & lämmöntalteenottolaite Alternative - WRG Energiaa säästävä ilmanvaihto- & SÄÄSTÄÄ ENERGIAA lämmöntalteenottolaite HYVÄ SISÄILMA Ihminen hengittää vuorokaudessa noin 10 000 litraa ilmaa Ilmassa olevat pienhiukkaset ovat todistetusti

Lisätiedot

TRILOGY ULKOASENTEISET ILMALAUHDUTTEISET VEDENJÄÄHDYTTIMET. Mikroprosessori JÄÄHDYTYS/LÄMMITYS/KÄYTTÖVESI C_GNR_0508

TRILOGY ULKOASENTEISET ILMALAUHDUTTEISET VEDENJÄÄHDYTTIMET. Mikroprosessori JÄÄHDYTYS/LÄMMITYS/KÄYTTÖVESI C_GNR_0508 TRILO TRILOGY ULKOASENTEISET ILMALAUHDUTTEISET VEDENJÄÄHDYTTIMET JÄÄHDYTYS/LÄMMITYS/KÄYTTÖVESI (lämm.) (sanit.) Kylmäaine Puhallintyyppi Mikroprosessori 44,5 148,8 58,3 207,1 14,6 209,1 scroll R410A aksiaali

Lisätiedot

1 2 3 4 5 A B 6 7 8 9 [Nm] 370 350 330 310 290 270 [kw] [PS] 110 150 100 136 90 122 80 109 250 230 210 190 70 60 50 95 82 68 170 150 40 54 130 110 90 140 PS 125 PS 100 PS 30 20 41 27 70 1000 1500 2000

Lisätiedot

1 2 3 4 5 7 9 A B 10 11 12 13 14 15 16 17 [Nm] 370 350 330 310 290 270 250 230 210 190 170 150 130 110 90 140 PS 125 PS 100 PS 70 1000 1500 2000 2500 3000 3500 4000 RPM [kw] [PS] 110 150 100 136 90 122

Lisätiedot

FB puhaltimet. Savujen, kaasujen ja partikkelien poistoon OUREX OY Mäkirinteentie 3, Kangasala Puh. (03) ourex.

FB puhaltimet. Savujen, kaasujen ja partikkelien poistoon OUREX OY Mäkirinteentie 3, Kangasala Puh. (03) ourex. 11.4.2017 Savujen, kaasujen ja partikkelien poistoon 1 FB puhaltimet Suorituskykyyn ja muotoiluun keskittymällä FB puhallin on saavuttanut monia etuja. FB on puhallinsarja savujen, kaasujen ja pienien

Lisätiedot

1 2 3 4 5 6 7 A B 8 9 10 11 [Nm] 370 350 330 [kw] [PS] 110 150 100 136 310 90 122 290 270 80 109 250 70 95 230 210 60 82 190 50 68 170 150 40 54 130 110 90 140 PS 125 PS 100 PS 30 20 41 27 70 1000 1500

Lisätiedot

Jätä jälkeesi. puhtaampi tulevaisuus. aurinkoenergiajärjestelmät

Jätä jälkeesi. puhtaampi tulevaisuus. aurinkoenergiajärjestelmät Jätä jälkeesi puhtaampi tulevaisuus aurinkoenergiajärjestelmät Normaali 2-kerrospinnoitteinen tyhjiöputki Uuden sukupolven energiatehokkuutta Huipputehokas 3-kerrospinnoitteinen Nova-aurinkokeräimen tyhjiöputki

Lisätiedot

KAKSOISKATTILAT ARITERM 520P+

KAKSOISKATTILAT ARITERM 520P+ KAKSOISKATTILAT ARITERM 520P+ ARITERM 520P+ HUOM! Poltin myydään erikseen. VALINNAN VAPAUS Ariterm 520P+ kaksoiskattila on tehty lämmittäjille, jotka haluavat nauttia valinnan vapaudesta. Valitse puu,

Lisätiedot

Kallistettava paistinpannu

Kallistettava paistinpannu Electrolux Thermaline sarja on suunniteltu erittäin kovaan käyttöön. Thermaline sarja soveltuu erinomaisesti sairaaloihin, keskuskeittiöihin sekä hotelleihin. Sarja sisältää laajan valikoiman tuotteita,

Lisätiedot

LISÄMAHDOLLISUUDET Säiliöön voidaan asentaa myös:

LISÄMAHDOLLISUUDET Säiliöön voidaan asentaa myös: XOTNK 500i või 500 Xi XOTNK 505-3000i vibra.se 150 235 345 495 770 400 200 100 1710 150 LISÄMHDOLLISUUDT Säiliöön voidaan asentaa myös: X/X3 K SOL Venttiili V Käyttöveden lämmönvaihdin o 22mm P=10/15 m

Lisätiedot

YKSIVAIHEISET OSIENPESUKONEET C-800SS...C-2600SS. Tehokkaaseen puhdistukseen

YKSIVAIHEISET OSIENPESUKONEET C-800SS...C-2600SS. Tehokkaaseen puhdistukseen YKSIVAIHEISET OSIENPESUKONEET C-800SS...C-2600SS Tehokkaaseen puhdistukseen Miksi vesipohjainen pesumenetelmä? Nopeuden ja tehokkuuden vaatimukset sekä tiukkenevat ympäristömääräykset ovat johtaneet siihen,

Lisätiedot

SunAIR RW 130 EC-LT ja RW 150 EC-LT

SunAIR RW 130 EC-LT ja RW 150 EC-LT SunAIR RW 130 EC-LT ja RW 150 EC-LT LÄMMÖNTALTEENOTTOLAITTEET Vuosihyötysuhde parasta A-luokkaa SunAIR RW 130 EC-LT SunAIR RW 150 EC-LT sisäkuva Elektroninen säädin (E) Kun ominaisuudet ratkaisevat AirWise

Lisätiedot

Runtech Systems Oy -konsernin tytäryhtiö

Runtech Systems Oy -konsernin tytäryhtiö Runtech Systems Oy -konsernin tytäryhtiö Patentoidut ratkaisut paperi- ja prosessiteollisuuden energiansäästöihin Osaaminen paperiteollisuuden energiansäästö- ja lämmön talteenottoratkaisuista Globaali

Lisätiedot

MIKSI PAINEILMA KANNATTAA KUIVATA?

MIKSI PAINEILMA KANNATTAA KUIVATA? Jäähdytyskuivaimet MIKSI PAINEILMA KANNATTAA KUIVATA? Paineilma on tunnetusti yksi tärkeimpiä nykyaikaisen prosessin aputoiminnoista. Kuitenkin useissa tapauksissa paineilman laatuun ei kiinnitetä riittävästi

Lisätiedot

Näytesivut. Kaukolämmityksen automaatio. 5.1 Kaukolämmityskiinteistön lämmönjako

Näytesivut. Kaukolämmityksen automaatio. 5.1 Kaukolämmityskiinteistön lämmönjako 5 Kaukolämmityksen automaatio 5.1 Kaukolämmityskiinteistön lämmönjako Kaukolämmityksen toiminta perustuu keskitettyyn lämpimän veden tuottamiseen kaukolämpölaitoksella. Sieltä lämmin vesi pumpataan kaukolämpöputkistoa

Lisätiedot

Paranna koneesi ajettavuutta. Kasvata ratanopeutta. Vähennä ja lyhennä ratakatkoja. Paranna työturvallisuutta. Paranna lopputuotteen laatua

Paranna koneesi ajettavuutta. Kasvata ratanopeutta. Vähennä ja lyhennä ratakatkoja. Paranna työturvallisuutta. Paranna lopputuotteen laatua Paranna koneesi ajettavuutta Kasvata ratanopeutta Vähennä ja lyhennä ratakatkoja Paranna työturvallisuutta Paranna lopputuotteen laatua Säästä energiaa Lisää tuottavuutta Skannerit koko paperinvalmistusprosessiin

Lisätiedot

EXIMUS Mx 180, EXIMUS Jr 140

EXIMUS Mx 180, EXIMUS Jr 140 EXIMUS Mx 180, EXIMUS Jr 140 LÄMMÖNTALTEENOTTOKONEET EXIMUS Mx 180 EXIMUS Jr 140 Elektroninen säädin (E) Parmair - puhtaan ilman puolesta 25 vuoden kokemuksella AirWise Oy on merkittävä ilmanvaihtolaitteiden

Lisätiedot

Energia- ilta 01.02.2012. Pakkalan sali

Energia- ilta 01.02.2012. Pakkalan sali Energia- ilta 01.02.2012 Pakkalan sali Pekka Seppänen LVI- Insinööri Kuntoarvioija, PKA energiatodistuksen antajan pätevyys, PETA Tyypilliset ongelmat -Tilausvesivirta liian suuri (kaukolämpökiinteistöt)

Lisätiedot

IIWARI Ex, Kx, MxE LÄMMÖNTALTEENOTTOKONEET. IIWARI Ex IIWARI Kx IIWARI MxE 180 Elektroninen säädin (E)

IIWARI Ex, Kx, MxE LÄMMÖNTALTEENOTTOKONEET. IIWARI Ex IIWARI Kx IIWARI MxE 180 Elektroninen säädin (E) IIWARI Ex, Kx, MxE LÄMMÖNTALTEENOTTOKONEET IIWARI Ex IIWARI Kx IIWARI MxE 180 Elektroninen säädin (E) Parmair - puhtaan ilman puolesta 25 vuoden kokemuksella AirWise Oy on merkittävä ilmanvaihtolaitteiden

Lisätiedot

LTO-HUIPPUIMURI (LTOH)

LTO-HUIPPUIMURI (LTOH) LTO-HUIPPUIMURI (LTOH) Huippuimurin ympärille rakennettavaa neulalämmönsiirrintä kutsutaan nimellä LTO-huippuimuri, lyhyemmin LTOH. LTO-huippuimuri (LTOH) LTO-huippuimuri valmistetaan rakentamalla huippuimurin

Lisätiedot

monipuolinen ilmaverho

monipuolinen ilmaverho monipuolinen ilmaverho Mitä patentoitu (no.: 4415079 C2) tarjoaa perinteisiin malleihin nähden järjestelmä korkea suojausteho alhainen energia kulutus matala melutaso helppokäyttöisyys ja säätömahdollisuudet

Lisätiedot

MONIVAIHEISET OSIENPESUKONEET. Tehokkaaseen puhdistukseen

MONIVAIHEISET OSIENPESUKONEET. Tehokkaaseen puhdistukseen MONIVAIHEISET OSIENPESUKONEET Tehokkaaseen puhdistukseen Monivaiheinen pesukone Monivaiheisessa TEIJO-pesukoneessa pesu tapahtuu automaattisesti pesukammiossa, jossa pyörivät suihkuputket suihkuttavat

Lisätiedot

kansi Enerventin perusilmeellä

kansi Enerventin perusilmeellä Enervent Superior ja Premium Ilmanvaihtolaitteet ilmalämpöpumpulla kansi Enerventin perusilmeellä Fresh, hot & cool Enervent Superior- ja Premium -sarjat Ilmanvaihto lämmitys jäähdytys Ensto Enerventin

Lisätiedot

Piccolo - energiataloudellinen ilmanvaihdon pikkujättiläinen

Piccolo - energiataloudellinen ilmanvaihdon pikkujättiläinen ILMANVAIHTOA LUONNON EHDOILLA VUODESTA 1983 KERROS- JA RIVITALOIHIN Piccolo - energiataloudellinen ilmanvaihdon pikkujättiläinen Piccolo ON -mallit Pienessä asunnossa voi olla vaikeaa löytää sopivaa paikkaa

Lisätiedot

KOKEMUKSIA LÄMPÖPUMPUISTA KAUKOLÄMPÖJÄRJESTELMÄSSÄ CASE HELEN. Kaukolämpöpäivät Juhani Aaltonen

KOKEMUKSIA LÄMPÖPUMPUISTA KAUKOLÄMPÖJÄRJESTELMÄSSÄ CASE HELEN. Kaukolämpöpäivät Juhani Aaltonen KOKEMUKSIA LÄMPÖPUMPUISTA KAUKOLÄMPÖJÄRJESTELMÄSSÄ CASE HELEN Kaukolämpöpäivät 25.8.2016 Juhani Aaltonen Vähemmän päästöjä ja lisää uusiutuvaa energiaa Tavoitteenamme on vähentää hiilidioksidipäästöjä

Lisätiedot

ACD yksiköt. Kaasumaisille aineille. Puhdas ilma. Tehokas tuotanto OUREX OY Mäkirinteentie 3, Kangasala Puh. (03) ourex.

ACD yksiköt. Kaasumaisille aineille. Puhdas ilma. Tehokas tuotanto OUREX OY Mäkirinteentie 3, Kangasala Puh. (03) ourex. ACD yksiköt Kaasumaisille aineille 3.3.2017 Puhdas ilma. Tehokas tuotanto. OUREX OY Mäkirinteentie 3, 36220 Kangasala Puh. (03) 212 8000 ourex.fi 1 ACD -yksiköt ACD -yksiköt kaasumaisille aineille Monilla

Lisätiedot

Ammattimainen Vastuullinen Avoin EDUR-MONIFAASIPUMPUT. www.hyxo.fi

Ammattimainen Vastuullinen Avoin EDUR-MONIFAASIPUMPUT. www.hyxo.fi Perinteisesti pumpuilla pumpataan nestettä tai kaasua. Monifaasipumpulla voidaan pumpata samanaikaisesti sekä nestettä että kaasua. Tämä mahdollistaa kaasun liuottamisen nesteen joukkoon pumppauksen yhteydessä.

Lisätiedot

Asennus- ja käyttöohje

Asennus- ja käyttöohje SE - 140 SE - 200 SE - 250 SE - 300 SE - 400 Käyttövesivaraaja Asennus- ja käyttöohje Varoitus! Vesisäiliö on varustettu magnesiumanodilla joka suojaa korroosiota vastaan. Anodin kuluminen on tarkastettava

Lisätiedot

KAUKOJÄÄHDYTYKSEN JÄRJESTELMÄOHJE

KAUKOJÄÄHDYTYKSEN JÄRJESTELMÄOHJE KAUKOJÄÄHDYTYKSEN JÄRJESTELMÄOHJE 1. SISÄLLYSLUETTELO 1. SISÄLLYSLUETTELO...2 2. MAAILMAN TEHOKKAIMPANA PALKITTU KAUPUNKIENERGIAJÄRJESTELMÄ...3 3. TILANTARVE...4 4. MITTAUSKESKUS...5 5. PUMPUN SUHTEELLINEN

Lisätiedot

TUOTE- HINNASTO 2.3.2015 LÄMMÖNTALTEENOTTOKONEET LISÄVARUSTEET MAAKYLMÄJÄRJESTELMÄT SUODATTIMET JA MUUT TARVIKKEET SunAIR LTO-laitteiden valintaopas www.airwise.fi \ SunAIR-LTO-laitteet \ valintaopas www.airwise.fi

Lisätiedot

Kotimaiset, energiatehokkaat. Fair-80 ja -120 ec. ilmanvaihtokoneet

Kotimaiset, energiatehokkaat. Fair-80 ja -120 ec. ilmanvaihtokoneet Kotimaiset, energiatehokkaat Fair-80 ja -120 ec ilmanvaihtokoneet Fair-80 ja -120 ec -ilmanvaihtokoneet Miksi tinkiä terveellisistä olosuhteista omassa kodissa? Energiansäästöä raikkaasta sisäilmasta tinkimättä

Lisätiedot

Uudet energiainvestoinnit Etelä-Savossa 7.5.2013. Aurinkokeräimet Jari Varjotie, CEO

Uudet energiainvestoinnit Etelä-Savossa 7.5.2013. Aurinkokeräimet Jari Varjotie, CEO Uudet energiainvestoinnit Etelä-Savossa 7.5.2013 Aurinkokeräimet Jari Varjotie, CEO Esityksen sisältö Aurinkoenergia Savosolar keräimet Aurinkolämpöenergiaa maailmalla Aurinkolämpöhankkeita Etelä-Savossa

Lisätiedot

Kotimaiset, energiatehokkaat. Fair-80 ja -120 ec. ilmanvaihtokoneet

Kotimaiset, energiatehokkaat. Fair-80 ja -120 ec. ilmanvaihtokoneet Kotimaiset, energiatehokkaat Fair-8 ja -12 ec ilmanvaihtokoneet Fair-8 ja -12 ec -ilmanvaihtokoneet Miksi tinkiä terveellisistä olosuhteista omassa kodissa? Energiansäästöä raikkaasta sisäilmasta tinkimättä

Lisätiedot

Suomen lämpöpumppuyhdistys. SULPU ry.

Suomen lämpöpumppuyhdistys. SULPU ry. . Petri Koivula toiminnanjohtaja DI 1 Energia Asteikot ja energia -Miten pakkasesta saa energiaa? Celsius-asteikko on valittu ihmisen mittapuun mukaan, ei lämpöenergian. Atomien liike pysähtyy vasta absoluuttisen

Lisätiedot

Painetasapainotetut venttiilit (PN 25) VM 2 2-tieventtiili, ulkokierre VB 2 2-tieventtiili, laippa

Painetasapainotetut venttiilit (PN 25) VM 2 2-tieventtiili, ulkokierre VB 2 2-tieventtiili, laippa Tekninen esite Painetasapainotetut venttiilit (PN 25) 2-tieventtiili, ulkokierre VB 2 2-tieventtiili, laippa Kuvaus VB 2 ja VB 2 - säätöventtiilit on suunniteltu toimimaan yhdessä sähköisten Danfoss toimilaitteiden

Lisätiedot

KORIKUL JETIN - ASTIAN PESU KONEET

KORIKUL JETIN - ASTIAN PESU KONEET KORIKUL JETIN - ASTIAN PESU KONEET AX 161 EL AX 161 EL Mitat mm (l x s x k) 1080 x 720 x 1375/2010 Tunnelin mitat mm (l x k) 510 x 400 Korit / tunti (2) 70 / 100 Lautaset / tunti (2) 1260 / 1800 Ottoteho

Lisätiedot

Energiapitoista tietoa kodinkoneiden valinnasta, sijoittamisesta, käytöstä ja hoidosta

Energiapitoista tietoa kodinkoneiden valinnasta, sijoittamisesta, käytöstä ja hoidosta Energiapitoista tietoa kodinkoneiden valinnasta, sijoittamisesta, käytöstä ja hoidosta Kalvosarja on tuotettu Motivan ja Työtehoseuran yhteistyönä, osana Euroopan Komission SAVE-ohjelman tukemaa hanketta.

Lisätiedot

OPAS JÄRKEVÄÄN VEDEN KÄYTTÖÖN

OPAS JÄRKEVÄÄN VEDEN KÄYTTÖÖN 1 7 6 7 2 3 4 5 Kun tiedät mitä kulutat, tiedät mitä voit säästää OPAS JÄRKEVÄÄN VEDEN KÄYTTÖÖN Suomalainen käyttää vettä keskimäärin 160 litraa vuorokaudessa. Tällä kulutuksella vesimaksun pitäisi olla

Lisätiedot

Taloyhtiön energiansäästö

Taloyhtiön energiansäästö Taloyhtiön energiansäästö Hallitusforum 19.03.2011 Messukeskus, Helsinki Petri Pylsy, Kiinteistöliitto Suomen Kiinteistöliitto ry Mitä rakennusten energiatehokkuus on Energiatehokkuus paranee, kun Pienemmällä

Lisätiedot

Käyttöohje NILAN VGU250

Käyttöohje NILAN VGU250 Käyttöohje NILAN VGU250 Versio SW 1.23 1.6.2010 Käyttöohje NILAN VGU250 Käyttöohje NILAN VGU250 Järjestelmätyypit Sisältö Ohjausyksikkö on suunniteltu käytettäväksi seuraavien järjestelmien kanssa. Alla

Lisätiedot

Pöytämallinen biojätteen vähennysyksikkö

Pöytämallinen biojätteen vähennysyksikkö Pöytämallinen biojätteen vähennysyksikkö Laadukas ja tukeva ruostumattomasta teräksestä valmistettu biojätteen vähennysyksikkö. Laitteessa on yhdistettynä jätemylly ja vedenpoistoyksikkö teräksisessä tiskipöydässä.

Lisätiedot

Esa Varho. Veden hallittu kulutus Ekotoimiva koti 19.01.2010

Esa Varho. Veden hallittu kulutus Ekotoimiva koti 19.01.2010 Esa Varho Veden hallittu kulutus Ekotoimiva koti 19.01.2010 Oras Oy, Isometsän tehdas Raumalla Oras lyhyesti Perustettu 1945 100% Oras Invest Oy:n omistama (Oras Invest on perheyritys) Liikevaihto 2008:

Lisätiedot

Kiinteistöhuolto taloyhtiössä ja säästötoimenpiteet

Kiinteistöhuolto taloyhtiössä ja säästötoimenpiteet Kiinteistöhuolto taloyhtiössä ja säästötoimenpiteet 12.04.2012 Pakkalasali Pekka Seppänen LVI- Insinööri Kuntoarvioija, PKA energiatodistuksen antajan pätevyys, PETA Tyypilliset ongelmat -Tilausvesivirta

Lisätiedot

ENERGIAN- SÄÄSTÖVINKKEJÄ LOGISTIIKKA- JA TUOTANTOTILOILLE

ENERGIAN- SÄÄSTÖVINKKEJÄ LOGISTIIKKA- JA TUOTANTOTILOILLE ENERGIAN- SÄÄSTÖVINKKEJÄ LOGISTIIKKA- JA TUOTANTOTILOILLE KIINTEISTÖN ENERGIA- TEHOKKUUTTA LUODAAN JOKA PÄIVÄ Kiinteistöjen tehokas energiankäyttö on fiksua paitsi ympäristön kannalta, myös taloudellisesta

Lisätiedot