Ylöjärvi. puutarhojen, metsien ja järvien kaupunki.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Ylöjärvi. puutarhojen, metsien ja järvien kaupunki."

Transkriptio

1 Ylöjärvi puutarhojen, metsien ja järvien kaupunki.

2 2 Ylöjärvi on tulevaisuuteen suuntautunut nuori kaupunki, jota rakennetaan hallitusti vetovoimaiseksi, palvelevaksi ja viihtyisäksi puutarhakaupungiksi.

3 Viihtyisä puutarhakaupunki palvelee. 3 Viihtyisyys ei tarkoita vain kauniita puistoja ja maisemia, vaan että kaupunkia rakennetaan ihmisille. Ylöjärven viehätys on huomattu kaupungin asukasluku on ollut tasaisessa kasvussa jo usean vuosikymmenen ajan. Luonto, järvet ja maalaismaisemat muodostavat edelleen suurimman osan kaupungin pinta-alasta. Luonto tarjoaa virkistystä ja liikunnan iloa kaupunkilaisten arkeen. Viihtyisyyttä lisäävät puistot ja virkistysalueet, joiden lisäämiseen ja kohentamiseen panostetaan koko ajan. Luonnonläheisen asumisen vastapainoksi Ylöjärvi on myös aktiivinen kaupunki, jonka monet tapahtumat ja harrastusmahdollisuudet ovat tärkeä osa asukkaiden vapaa-aikaa. Se on yksi Suomen nopeimmin kasvavia kaupunkeja, jossa vireä yritystoiminta luo jatkuvasti uusia työpaikkoja ja palveluja. Ylöjärvelle on helppo tulla. Kaupungin hyvä sijainti maa- ja vesiteiden risteyskohdassa oli alku asutuksen syntymiselle ja kunnan perustamiselle. Tänne on helppo tulla ja täältä on helppo suunnata eri puolille Suomea. Tampereelle matkaa on vain 14 kilometriä. Valtatieyhteydet muihinkin suuriin keskuksiin alkavat lähes kaupungin keskustasta mihinkään ei ole pitkä matka. Turvallinen asuinympäristö. Asuinalueista rakennetaan viehättäviä, arkielämän tarpeita palvelevia yhteisöjä. Kaavoitus antaa vaihtoehtoja asumiseen. Kaupungin kerrostaloista kylien omaan tilaan ja rauhaan. Pienehköt taajamat, perinteinen yhteisöllisyys ja inhimillinen mittakaava merkitsevät myös turvallisuutta. Ylöjärvellä asutaan ihmisiksi.

4 Viehättävää maalaismaisemaa. 4 Uusi ja vanha kohtaavat luontevasti toisensa Ylöjärvellä. Alueen säilymistä omaleimaisena tukee muun muassa kaupungin Kulttuuriympäristöohjelma, joka huomioi rakennusperinnön, kulttuurimaiseman ja muinaisjäänteet kaupunkikuvan suunnittelussa. Myös asukkaat on kutsuttu mukaan huolehtimaan elinympäristöstään. Kestävät vaihtoehdot, luonto, puhtaus ja turvallisuus ovat osa ylöjärveläisten elämää. Järvet ja lähes loputtomat rannat antavat kaupungin luonnolle leimansa. Näsijärven rantaviivaa kaupungin alueella on satoja kilometrejä. Näsijärvi idässä, Kyrösjärvi lännessä ja Aurejärvi pohjoisessa sekä kymmenet pienemmät järvet houkuttelevat kesäasukkaita ja matkailijoita. Seitseminen on maankuulu kansallispuisto ja suosittu retkeilykohde, jolle on myönnetty Euroopan neuvoston luonnonsuojelualuediplomi. Kyrösjärven rannalla sijaitseva Haverin lomakylä tarjoaa viihtyisää majoittumista, ravintola- ja kokouspalveluja ympäri vuoden. Maa- ja vesiteiden risteykseen syntyi kauppapaikka. Ylöjärven kunta on perustettu 1869 ja kaupungiksi se muuttui vuoden 2004 alussa. Viljakkalan kunta liittyi Ylöjärveen vuoden 2007 alusta ja Kurun kunta vuoden 2009 alusta. Nopeasti laajennut

5 Ylöjärvi lyhyesti perustettu 1869, kaupungiksi 2004 asukasluku pinta-ala 1324 km 2, josta maata on 1115 km 2 ja vettä 209 km 2 kaupungin veroprosentti vuonna 2009 on 19,0 merkittävimmät toimialat: palvelut sekä teollisuus ja rakentaminen kaupunki onkin alaltaan yksi Suomen suurimmista pelkästään vesialuetta on yli 200 neliökilometriä. Ylöjärven kaupunki sijaitsee Länsi-Suomen läänissä Pirkanmaalla. Naapureina ovat Nokia, Hämeenkyrö, Ikaalinen, Parkano, Kihniö, Virrat, Ruovesi ja Tampere luvulla alueelle syntyi suosittu kauppapaikka. Näsijärven vesireitti pohjoisesta sekä kolmen maantien risteys johdatti kauppiaat ja asiakkaat Ylöjärvelle. Vähitellen muodostunut kiinteä asutus johti kunnan perustamiseen. Maalaispitäjä kasvoi nopeasti teollistuvan Tampereen naapurina. Tampereen vaikutuksesta alueelle kehittyi maanviljelyn lisäksi 1800-luvun lopulla pienteollisuutta. Näsijärven rannalle Niemeen rakennettu saha ja Lielahden sellutehdas käynnistivät teollistumisen. Lielahden alueesta tuli sittemmin osa Tamperetta, mutta teollisuuskulttuuri ja yrittäminen juurtuivat Ylöjärvelle pysyvästi. Monet paikkakunnalla alkuun ponnistetut pienet yritykset ovat kasvaneet kansainvälisestikin merkittäviksi suuryrityksiksi perustettu Viljakkalan kunta tunnettiin Haverin kaivoksen ansiosta Pirkanmaan kultakuntana. Kuru on vuosisatoja vanhaa asutusseutua, Ruoveteen kuuluva kappeliseurakunta se oli jo 1666 ja itsenäinen kunta vuodesta Kuru on kuulu metsistään ja kiviteollisuudestaan. Kurun harmaata ja mustaa graniittia viedään kaikkialle maailmaan.

6 Maalla mutta kaupungissa. 6 Kaupungin vakaa talous luo perustan hyville palveluille kaikenikäisiä ylöjärveläisiä varten. Taajamissa palvelut ovat lähellä ja sivummallakin niiden tavoitettavuudesta pyritään huolehtimaan kaavoituksessa huomioidaan asukkaiden peruspalvelutarpeet. Päiväkotipaikat ja koulut ovat turvallisen lähellä kotia. Kaverit tavataan yhteisillä leikkialueilla. Vanhemmille ja varttuneelle väelle on palveluja ja aktiviteetteja. Terveydenhoitopalvelut ovat kunnossa ja kauppoja on suurmarketeista kyläkauppoihin. Suunnittelussa huomioidaan alueiden monikäyttöisyys, toimivuus ja viihtyisyys. Laajassa kaupungissa riittää tontteja omakotiasumiseen, mukavia rivitaloalueita ja isoimmissa taajamissa myös kerrostaloasuntoja. Rakentamisessa ja asumisessa kunnioitetaan luontoa. Vuoden 1996 valtakunnalliset asuntomessut järjestettiin Ylöjärven Veittijärvellä. Messujen teemana oli erityisesti ekologinen puurakentaminen. Vuoden 2003 loma-asuntomessut puolestaan pidettiin Kurun Paappasenniemessä. Siellä hyvällä kaavoituksella ja keskitetyllä jätevesijärjestelmällä näytettiin suuntaa tulevaisuuteen.

7 Ylöjärvi on ennen kaikkea viihtyisän asumisen kaupunki. Rauhalliset ja luonnonläheiset taajamat ja asuinalueet luovat turvallisuutta. Monen unelma asumisesta maalla mutta kaupungissa muuttuu Ylöjärvellä todeksi. 7

8 Hyvän ja terveen elämän puolesta. 8 Asukkaiden hyvinvointi ja turvallisuus on huomioitu kaikissa elämän vaiheissa. Neuvolat ovat mahdollisimman hyvin tavoitettavissa. Päivähoidolle on monia vaihtoehtoja: perhepäivähoitoryhmiä ja päiväkoteja sekä koululaisten iltapäiväkerhoja. Hammashoito ja monipuoliset terveyspalvelut sekä ikäihmisten palvelut on järjestetty. Kaupunki tukee nuorisotoimintaa sekä nuorten itsenäistä asumista. Myös liikunta- ja kulttuuriharrastusta edistetään. Kaupunki menestyy, kun sen asukkaat ovat terveitä ja tyytyväisiä. Tämä ajatus on kirjattu painokkaasti hyvinvointiohjelmaan. Hallinto toimii suunnitelmallisesti yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi, asukkaiden hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi. Työtä tehdään muun muassa lasten ja nuorten hyvän olon sekä työssäkävijöiden jaksamisen puolesta, päihteiden käytön vähentämiseksi, ikääntyvien toimintakyvyn turvaamiseksi ja kaiken kaikkiaan hyvän ja terveen elämän puolesta. Kenties ei olekaan sattuma, että Valittujen Palojen asuinpaikkatutkimuksessa vuonna 2008 Ylöjärvi oli suomalaisten lapsiperheiden mielissä kuudenneksi halutuin asuinkunta yli 400 joukosta.

9 Kaupungintalon ovet ovat avoinna. Ylöjärvelle vuonna 2005 valmistunut uusi kaupungintalo oli pitkän suunnittelun tulos, kunnantalona alkanut, mutta taaksepäin katsoen kaukonäköinen ratkaisu. Nyt se on valoisa, avara ja viihtyisä hallinnon ja kaupunkilaisten palvelujen keskipiste sekä valtuuston kokoontumispaikka. 9 Talon suunnittelussa on huomioitu käyttäjien tarpeet, yhtä lailla talon henkilöstön kuin asukkaidenkin. Ylöjärvellä hallinto on avointa ja lähellä ihmisiä. Suurin osa toimistotiloista avautuu keskusaulaan ilmavaan ja avoimeen tilaan on helppo tulla asioimaan. Kurun ja Viljakkalan taajamissa on kirjastojen yhteydessä palvelupisteet, joiden avulla kaupungin palvelut ovat joustavasti yhtä lähellä kuin kuntakeskuksissa ennenkin.

10 Ylöjärvi on aktiivinen kulttuurikaupunki. Toimintaa on läpi vuoden kaiken ikäisille. Suomi-rockin 10 perinnettä jatkaa jokakesäinen musiikkitapahtuma Räikkärock. Hiukan rauhallisemman menon ystävä valitsee kesäteatteria, taidenäyttelyitä tai muuta kulttuuria eri puolilta laajaa kaupunkia.

11 Tapahtumia ja toimintaa ympäri vuoden. 11 Ylöjärven kotiseutumuseo herättää historian eloon kesäisillä vanhan ajan markkinoilla. Museon opastettu kierros, Vaarini vempain, on lasten seikkailu oman paikkakunnan historiaan ja entisajan arkeen. Kädentaidon pajassa voi tehdä itselleen vaikkapa lelun sata vuotta vanhan mallin mukaan. Hietasmäessä sijaitsevan kotiseutumuseon alueella on 11 rakennusta, joista vanhin on peräisin 1700-luvulta. Kurun ulkomuseon tunnetuin nähtävyys on Vänrikki Stoolin Tupa. Tuvassa asui aikoinaan vänrikki Polviander, jolta kuulluista tarinoista J. L Runeberg sai aineksia runokokoelmiinsa. Vänrikki Stoolin tarinat on varmasti kaikille tuttu. Ulkomuseon alueella, paikallisten kielenkäytössä Museonmäellä tapahtuu myös Kuru-viikolla. Näsijärven rannalla Antaverkassa vuorineuvos Paavo V. Suomisen perustama jäähdytystekniikan museo esittelee kylmätekniikan historiaa Suomessa varhaisista jääsuolakaapeista nykypäivään asti. Ainutlaatuinen nähtävyys on amerikkalaisen Agnes Denesin suunnittelema ympäristötaideteos, Puuvuori. Kartiomaiseen sorakukkulaan on istutettu mäntyä matemaattisen tarkasti elliptiseen kuvioon. Raitilla raikaa ja puistoissa pöhisee. Kesätapahtumat käynnistyvät toukokuussa markkinoilla ja takapihafestivaalilla, Pöheikön Pölläyksellä, joka on ainakin kerran elämässä koettava. Heinäkuinen Räikkä Soi -viikonloppu tarjoaa viihdettä kaikenikäisille. Räikkä Raikaa on yhteislaulua ja Räikkärockin suomalaiset huippuartistit kokoavat esiintymislavan eteen nuoret aikuiset. Tenavien Tohinoissa Räikän puiston valtaa perheen pikkuväki. Kesäisten musiikkitapahtumien uusimpana tulokkaana on Kaupunkijazz. Kesäteatteriperinnettä on jo vuosia vaalinut Vahannan Nuorisoseura jokakesäisillä näytöksillään kotiseutumuseon mäellä sekä Teatteri Wimma Viljakkalassa. Kesäkuussa KuruFest täyttää Parkkuun seuratalon ja Kurun kirkon klassisen musiikin sävelin. Heinäkuinen Kuru-viikko sisältää monenlaisia tapahtumia ja konsertteja eri ikäryhmille huipentuakseen Museonmäellä pidettävään pääjuhlaan.

12 Luonto antaa voimaa. 12 Lintubongarin unelma. Ylöjärvellä on useita rauhoitettuja luonnonsuojelualueita sekä muita arvokkaita luontokohteita, joista kahdeksan on nimetty valtakunnalliseen Natura verkostoon. Varsinainen luontohelmi on Seitsemisen kansallispuisto Kurun alueella. Monet harvinaiset, valtakunnallisestikin uhanalaiset eläinlajit asustavat Ylöjärvellä. Yleisin on liitoorava, jota esiintyy noin 30 eri paikassa. Hyönteisistä palosirkan ja putkilokasveihin kuuluvan ketokatkeron elinolojen turvaamiseksi tehdään suunnitelmallista suojelutyötä. Linnuista harvinaisimpia ovat pikkutikka, peltosirkku, käenpiika ja selkälokki. Palokärki valittiin kaupungin nimikkolinnuksi asuntomessuvuonna Nimikkokasvi, harjumasmalo saapui harjumaisemiin jääkauden jälkeen, joten se lienee aivan ensimmäisiä ylöjärveläisiä. Suojeltua harjumasmaloa esiintyy vain Suomessa. Patikoiden, pyöräillen ja meloen. Lukemattomat polut ja opastetut luontoretket hiihtäen, patikoiden, pyöräillen tai meloen tempaavat arjesta. Luontopoluille voi lähteä omin päin tai paikallisten eräyrittäjien matkassa. Hiihtämään pääsee miltei suoraan kotiovelta, valaistua latuverkostoa on eri taajamissa kymmeniä kilometrejä. Luistimilla voi kiitää eri puolilla kaupunkia ylläpidetyillä luistinradoilla ja jääkiekkokaukaloissa. Kurun erämaamaisemissa melontareittejä on muun massa Sikkilänjoella, Keihäsjoella sekä Haukkajoella. Urheilutalot, joissa on monipuoliset sisäliikuntamahdollisuudet, sijaitsevat keskustassa ja Kurussa. Elovainion alueelle on kasvanut liikuntapuisto, jonka ytimenä on Vuoden liikuntapaikka palkinnon saanut Ylöjärven Liikuntakeskus. Jos tutut lajit eivät sytytä, kaupungin frisbeegolfradalla pääsee kokeilemaan taitojaan liitokiekon parissa.

13 Ylöjärvi on veden ja metsien kaupunki, jonka monimuotoinen luonto kutsuu liikkumaan. Kesäinen metsäpolku, puiden lomasta pinnistelevät auringonsäteet ja lintujen moniääninen konsertti hellivät mieltä ja antavat voimaa arkeen. Me olemme luonnostamme ylpeitä. 13

14 Vettä, rantaa ja muuta rakastettavaa. 14 Yli 200 neliökilometriä kaupungin pinta-alasta on puhtaita vesistöjä. Vesitietä pitkin voi purjehtia Virroille asti. Matkan varrella mukavia pysähdyspaikkoja on Kurussa, Ruovedellä ja Muroleen ka navalla sekä ystävällisissä majoitus- ja ravintolapalveluja tarjoavissa vierassatamissa. Veneilijöiden tapahtumakeskus Näsijärvellä on kaunis Pimeesalmi. Vanhasta tukinuittojen aikaisesta telakasta on kasvanut yli 150 huviveneen satama, jonka kauppa ja ravintola palvelevat matkaajia. Erityisen suosittuja ovat kesäviikonloppuisin järjestettävät Pimeen lavatanssit. Myös Kuruun on vaivatonta saapua veneellä. Laivarannassa on vieraslaituri ja taajamapalvelut ovat vain 300 metrin päässä: pankki ja pankkiautomaatti, kaupat, ravintolat, huoltoasemat. Majoitusta tarjoavat monet hotellit ja majatalot sekä matkailuyrittäjät lomakylistä leirikeskuksiin ja maatiloihin. Valinnanvaraa ja aktiviteetteja riittää vaativaankin makuun Viljakkalan Haverissa entisen kultakaivoksen alueella voi lomailla ja pitää vaikka kokouksen. Vedellä täyttynyt kymmeniä metrejä syvä louhos on erikoinen nähtävyys.

15 Seitseminen on etelän Lappi. Kurun ja Viljakkalan alueiden upea luonto tarjoaa hienon tilaisuuden luonnossa liikkumiselle, sienestykselle ja marjastukselle, hiihdolle, suunnistukselle, jopa vetokoira-ajelulle. Näsijärvi, Kyrösjärvi ja kymmenet pienemmät vesistöt suorastaan vaativat veneilemään, kalastamaan tai kanoottiretkille. 15 Oikea etelän erämaa on 45,5 neliökilometrin laajuinen Seitsemisen kansallispuisto Ylöjärven ja Ikaalisten rajalla. Metsähallituksen hoidossa oleva alue hyvin merkittyine reitteineen ja hoidettuine taukopaikkoineen sopii sekä päiväretkeilyyn että muutaman päivän vaelluksiin. Pirkan Taival -retkeilyreitistöä pitkin puistosta pääsee Riuttaskorven virkistysmetsään ja Helvetinjärven kansallispuistoon kävellen tai hiihtäen. Seitsemisen maisemassa vaihtelevat harjut sekä suo- ja metsäalueet. Etelän Lapiksikin kutsutun puiston eliöstöön kuuluu monia pohjoisia lajeja. Suojelun tavoitteena on säilyttää erityinen pienipiirteinen metsä- ja suokokonaisuus.

16 luvun vilkkaasta kauppapaikasta on kasvanut monipuolinen ja vetovoimainen teollisuus- ja palveluyritysten kaupunki. Työpaikkojen määrä on kasvanut kymmenessä vuodessa kymmeniä prosentteja. Kaupungissa on nyt yli työpaikkaa, joista suuri osa on korkeaa ammattitaitoa vaativia teollisia työpaikkoja.

17 Vetovoimainen teollisuuskaupunki. 17 Työpaikkojen määrä näyttää lisääntyvän edelleen, sillä kaupungin uusilla teollisuus- ja liiketonteilla on jatkuvasti kysyntää. Työ tuo tullessaan aina taloudellisia voimavaroja, jotka puolestaan heijastuvat aktivoivasti ympäristöönsä. Ymmärrystä yrittämiselle. Kaupunki tarjoaa hyvän ympäristön niin seudulla jo toimiville kuin alueelle saapuville yrityksille. Yrityselämän edellytysten turvaaminen on Ylöjärven menestystekijöitä. Hyvä palvelurakenne ja toimiva maankäytön suunnittelu ovat avainasemassa. Myös sijainti ja hyvät liikenneyhteydet painavat paljon. Elinkeinoelämän edistämiseksi työskennellään lujasti niin omassa Ylöjärven Yrityspalvelu Oy:ssä kuin yhteistyössä muiden seudun toimijoiden kanssa. Ylöjärven merkittäviä julkisen sektorin työnantajia ovat kaupungin ohella Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä ja Puolustusvoimien Teknillinen Tutkimuskeskus. Kansainvälisiä yrityksiä ovat muun muassa lasiyhtiö Pilkington, kylmäalan Huurre Group, muovialan Plastiroll sekä sukkatehdas Sukkamestarit. Myös hydrauliikkalaitteita valmistava Dynaset sekä kosmetiikkayhtö Sim ovat omilla aloillaan maailmalla tunnettuja. Pienkuormaajia valmistava Avant Tecno sai tunnustuksena toiminnastaan tasavallan presidentin vuoden 2008 kansainvälistymispalkinnon. Viljakkalan seudulla on vilkasta pienyritystoimintaa ja Kurun alueella toimii useita kivialan yrityksiä, joista merkittävimpiä ovat Tampereen Kovakivi Oy ja Kurun Kivi Oy. Kuuluisa Kurun harmaa ja musta graniitti sekä ainutlaatuinen pallograniitti ovat arvostettuja rakennus- ja julkisivukiviä. Kivestä valmistetaan Kurussa lähes kaikkea työtasoista koriste-esineisiin. Näkyvät suuryritykset parantavat myös kaupungin tunnettuutta, mutta yhtä merkittäviä elinkeinoelämälle ovat pienteollisuus sekä kymmenet päivittäispalveluja tarjoavat liikkeet ja käsityöyrittäjät. Tontteja on kaavoitettu Elovainion ja Soppeenmäen teollisuusalueille siten, että yritykset saavat kooltaan ja sijainniltaan omien tarpeidensa mukaiset tilat. Alueen mittavin hanke, Kauppakeskus Elo, joka keskittää ostovoimaa omalle paikkakunnalle, valmistui keväällä 2009.

18 Ylöjärven monet kasvot YLÖJÄRVI - Kaupungintalo - Terveyskeskus - Kirjasto Leija - Ylöjärven kirkko - Ylöjärven museo, kotiseutumuseo - Ylöjärven liikuntakeskus ja jäähalli - Urheilutalo/uimahalli - Teivon ravirata - Pimeesalmen vierasvenesatama Seitseminen VILJAKKALA - Viljakkala-talo ja Viljakkalan kirjasto - Viljakkalan kirkko - Elokaaren palvelukeskus - Haverin lomakylä 3 KURU - Kurun kirkko - Kurun kirjasto - Kurun ulkomuseo - Kurun urheilutalo - Seitsemisen kansallispuisto 2 Vaasaan 1 Tampere

19 Ylöjärven kaupungintalo Teivon ravirata Kirjasto Leija Rantamaisemaa Viljakkalassa Viljakkalan kirkko Elokaaren palvelukeskus Kurun keskusta Kuru Hinaajat Kurun satamassa

20 Ylöjärven kaupunki PL 22, Kuruntue 14, YLÖJÄRVI vaihde (03) /2009

UNELMISTA NUUKAILEMATTA.

UNELMISTA NUUKAILEMATTA. UNELMISTA NUUKAILEMATTA. Viisaan euron kunta Kun nuukuus tarkoittaa järkeviä toimintatapoja, kestävää kehitystä ja kuntalaisten eduista huolehtimista silloin Laihialla ollaan nuukia. Laihialaiset ovat

Lisätiedot

Ylöjärvi TILASTOJA 2015. www.ylojarvi.fi

Ylöjärvi TILASTOJA 2015. www.ylojarvi.fi Ylöjärvi TILASTOJA 2015 www.ylojarvi.fi 2 YLÖJÄRVI LYHYESTI Ylöjärven kunta perustettiin vuonna 1869. Ylöjärvestä tuli kaupunki vuonna 2004. Viljakkalan kunta liittyi Ylöjärveen vuoden 2007 alusta, Kurun

Lisätiedot

Uudenlaisen asumisen alue!

Uudenlaisen asumisen alue! Uudenlaisen asumisen alue! Sydän täynnä elämää Jyväskylän Kangas mullistaa käsityksesi siitä, mitä kaikkea tulevaisuuden kaupunginosa voi olla. Ja Kankaan tulevaisuus on ihan nurkan takana, raikkaana ja

Lisätiedot

MAPSTO Maankäytön ja palvelujen toteutus- ja suunnitteluohjelma. Tiivistelmä / Sivistyspalvelut

MAPSTO Maankäytön ja palvelujen toteutus- ja suunnitteluohjelma. Tiivistelmä / Sivistyspalvelut MAPSTO 2014-2018 Maankäytön ja palvelujen toteutus- ja suunnitteluohjelma Tiivistelmä / Sivistyspalvelut Koulutuslautakunta 1.10.2013 Vapaa-aikalautakunta 8.10.2013 Matti Hursti 24.9.2013 Tiivistelmä Tiivistelmään

Lisätiedot

Mikäli haluatte alueelle lisärakentamista, minne uusi rakentaminen tulee suunnata?

Mikäli haluatte alueelle lisärakentamista, minne uusi rakentaminen tulee suunnata? Mikäli haluatte alueelle lisärakentamista, minne uusi rakentaminen tulee suunnata? TASAISESTI KOKO SUUNNITTELUALUEELLE NYKYISEEN ASUTUKSEEN TUKEUTUEN JA MAISEMAAN SOVELTUEN KYLÄKESKUSTAA PAINOTTAEN, MUUALLE

Lisätiedot

PÄLKÄNEEN KUNNAN KUNTASTRATEGIAN PÄIVITYS JA KEHITYSKUVAN LAATIMINEN

PÄLKÄNEEN KUNNAN KUNTASTRATEGIAN PÄIVITYS JA KEHITYSKUVAN LAATIMINEN PÄLKÄNEEN KUNNAN KUNTASTRATEGIAN PÄIVITYS JA KEHITYSKUVAN LAATIMINEN Lähtötiedot Asukaskyselyn tulokset 09.12.2011 ASUKASKYSELY: PÄLKÄNEEN TULEVAISUUS Kysely toteutettiin syys-lokakuussa 2011 Kysely on

Lisätiedot

PERUSTIETOJA KUNNASTA

PERUSTIETOJA KUNNASTA PERUSTIETOJA KUNNASTA Nimi Maaninka on saamenkieltä ja tarkoittaa siikaa. Suomenkielinen asutus on omaksunut nimen, vaikkakin alkuperäinen merkitys on unohtunut. Ensimmäistä kertaa nimi esiintyy jo 1500-luvun

Lisätiedot

Perustietoja Ähtäristä

Perustietoja Ähtäristä Perustietoja Ähtäristä asukasluku 6182 pinta-ala 906 km² 169 järveä elinkeinorakenne: alkutuotanto 10 %, jalostus 26 %, palvelut 64 % valtakunnallisesti tunnettu matkailusta 200 000 kävijää/v E-P:n toiseksi

Lisätiedot

MATKAILUN TALOUDELLISET VAIKUTUKSET KIVIJÄRVELLÄ KESÄ 2013 TALVI 2014. 29.8.2014 Mika Niskanen

MATKAILUN TALOUDELLISET VAIKUTUKSET KIVIJÄRVELLÄ KESÄ 2013 TALVI 2014. 29.8.2014 Mika Niskanen MATKAILUN TALOUDELLISET VAIKUTUKSET KIVIJÄRVELLÄ KESÄ 2013 TALVI 2014 Toimeksiantaja Kivijärven kunta KÄYTETTY MENETELMÄ Menomenetelmä Tulomenetelmä Asukaskyselyt (keskiarvot) Kuntatilastot Mökkikyselyt

Lisätiedot

LIITE LIITE 11. Kuusankoski-Koria. Kouvolan keskustaajaman. viherosayleiskaava. viherosayleiskaava

LIITE LIITE 11. Kuusankoski-Koria. Kouvolan keskustaajaman. viherosayleiskaava. viherosayleiskaava LIITE LIITE 11 Kuusankosken-Korian viherosayleiskaava Kouvolan keskustaajaman viherosayleiskaava Kuusankoski-Koria viherosayleiskaava Suunnittelualueen Suunnittelualueen sijainti sijainti Yleiskaavoitus

Lisätiedot

Sipoon Jokilaakso. Sipooseen! Sijoita kasvavaan. Uusi asuinalue Nikkilän keskustassa.

Sipoon Jokilaakso. Sipooseen! Sijoita kasvavaan. Uusi asuinalue Nikkilän keskustassa. Sipoon Jokilaakso Uusi asuinalue Nikkilän keskustassa Sijoita kasvavaan Sipooseen! www.sipoonjokilaakso.fi Sipoon Jokilaakson etuja ovat sijainti, luonto ja palvelut Sipoon Jokilaakso 2 Nikkilän keskustassa

Lisätiedot

Inkoo 2020 18.6.2015

Inkoo 2020 18.6.2015 Inkoo 2020 18.6.2015 Inkoon missio Inkoon kunta luo edellytyksiä inkoolaisten hyvälle elämälle sekä tarjoaa yritystoiminnalle kilpailukykyisen toimintaympäristön. Kunta järjestää inkoolaisten peruspalvelut

Lisätiedot

Ylöjärvellä sijaitsevat Natura 2000 verkostoon kuuluvat alueet

Ylöjärvellä sijaitsevat Natura 2000 verkostoon kuuluvat alueet Ylöjärvellä sijaitsevat Natura 2000 verkostoon kuuluvat alueet 1. Alhonlahden alue 2. Aurejärvi 3. Hirvijärvi 4. Ilvesmäki-Läämännevanmetsä 5. Isoneva-Raitakulonneva 6. Korpijärven haka 7. Lymylampi 8.

Lisätiedot

Kemin kaupunkistrategian 2030 valmistelu Kuntalaisten osallistaminen Yhteenveto kyselyjen tuloksista

Kemin kaupunkistrategian 2030 valmistelu Kuntalaisten osallistaminen Yhteenveto kyselyjen tuloksista Kemin kaupunkistrategian 2030 valmistelu Kuntalaisten osallistaminen Yhteenveto kyselyjen tuloksista 24.10.2017 Kuntalaisten osallistaminen KYSELYT INNODUEL-SOVELLUKSELLA: Lukiolaiset: Millaisessa Kemissä

Lisätiedot

POHJASLAHDEN KYLÄOSAYLEISKAAVA Kyläyleiskaavoituksen koulutustilaisuus Lieksa Vuonislahti 6.-7.9. 2012 Sirkka Sortti Mänttä-Vilppulan kaupunki

POHJASLAHDEN KYLÄOSAYLEISKAAVA Kyläyleiskaavoituksen koulutustilaisuus Lieksa Vuonislahti 6.-7.9. 2012 Sirkka Sortti Mänttä-Vilppulan kaupunki POHJASLAHDEN KYLÄOSAYLEISKAAVA Kyläyleiskaavoituksen koulutustilaisuus Lieksa Vuonislahti 6.-7.9. 2012 Sirkka Sortti Mänttä-Vilppulan kaupunki POHJASLAHTI sijaitsee Pirkanmaalla Tarjanneveden rannalla

Lisätiedot

TUUSULAN KUNNALLISJÄRJESTÖ Vaaliohjelma ELINVOIMAA TUUSULAAN - HALLINNOSTA IHMISTEN YHTEISÖKSI

TUUSULAN KUNNALLISJÄRJESTÖ Vaaliohjelma ELINVOIMAA TUUSULAAN - HALLINNOSTA IHMISTEN YHTEISÖKSI TUUSULAN KUNNALLISJÄRJESTÖ Vaaliohjelma 2017 - ELINVOIMAA TUUSULAAN - HALLINNOSTA IHMISTEN YHTEISÖKSI Keskustalla on yhdessä tekemisestä 110 vuotinen perinne. Keskusta rakentaa politiikkansa ihmisen, ei

Lisätiedot

MAANKÄYTTÖSUUNNITELMA

MAANKÄYTTÖSUUNNITELMA PYHÄJOEN STRATEGINEN MAANKÄYTTÖSUUNNITELMA PARHALAHTI PYHÄJOEN KESKUSTA - hallinto ja palvelut (viheralueet ja väylät yhdistävät) - asuminen - ympäristöstä selkeästi erottuva kokonaisuus, joka osittain

Lisätiedot

Elinvoimaryhmä ) Maistiaisia kuntalaiskyselystä. 2) Vesannon ja Vesannon kunnan strategia. 3) Teemat ja kokousajat

Elinvoimaryhmä ) Maistiaisia kuntalaiskyselystä. 2) Vesannon ja Vesannon kunnan strategia. 3) Teemat ja kokousajat Elinvoimaryhmä 9.10.2017 1) Maistiaisia kuntalaiskyselystä 2) Vesannon ja Vesannon kunnan strategia 3) Teemat ja kokousajat 4) Elinkeinoasiahenkilön kuulumisia 1 Kuntalaiskysely: taustatiedot 2 Vetovoimatekijäprofiili

Lisätiedot

LAPUAN KAUPUNKI. Kaupunkikeskustan ja sen ympäristön osayleiskaavat. Kysely kaava-alueen asukkaille ja muille kaupunkilaisille

LAPUAN KAUPUNKI. Kaupunkikeskustan ja sen ympäristön osayleiskaavat. Kysely kaava-alueen asukkaille ja muille kaupunkilaisille LAPUAN KAUPUNKI Kaupunkikeskustan ja sen ympäristön osayleiskaavat Kysely kaava-alueen asukkaille ja muille kaupunkilaisille Hyvä Lapuan keskustaajaman / kylien asukas! Lapuan kaupunki on käynnistänyt

Lisätiedot

Kunnan toiminta-ajatus. Laadukkaat peruspalvelut. Yhteistyö ja yhteisöllisyys. Hyvä ja turvallinen elinympäristö

Kunnan toiminta-ajatus. Laadukkaat peruspalvelut. Yhteistyö ja yhteisöllisyys. Hyvä ja turvallinen elinympäristö Visio vuodelle 2025 Marttila on elinvoimainen ja yhteisöllinen, maltillisesti kasvava kunta, joka järjestää asukkailleen laadukkaat ja edulliset palvelut sekä turvaa yrittämisen perusedellytykset. Kunnan

Lisätiedot

Kaupunginvaltuusto

Kaupunginvaltuusto Kaupunginvaltuusto 13.11.2014 108 1 Kemijärvi 2020 Vedenvälkettä ja vihreää kultaa Kemijärven kaupunki on vuonna 2020 Itä-Lapin elinvoimainen palvelu- ja seutukuntakeskus, joka hyödyntää maantieteellistä

Lisätiedot

Mänttä-Vilppulan kehityskuva. Rakennemallivaihtoehdot ja vertailu 28.4.2011

Mänttä-Vilppulan kehityskuva. Rakennemallivaihtoehdot ja vertailu 28.4.2011 Mänttä-Vilppulan kehityskuva Rakennemallivaihtoehdot ja vertailu 28.4.2011 RAKENNEMALLIVAIHTOEHDOT Rakennemallivaihtoehtojen kautta etsitään Mänttä-Vilppulalle paras mahdollinen tulevaisuuden aluerakenne

Lisätiedot

Sipoon Jokilaakso. Sipooseen! Sijoita kasvavaan. Uusi asuinalue Nikkilän keskustassa. www.sipoonjokilaakso.fi

Sipoon Jokilaakso. Sipooseen! Sijoita kasvavaan. Uusi asuinalue Nikkilän keskustassa. www.sipoonjokilaakso.fi Sipoon Jokilaakso Uusi asuinalue Nikkilän keskustassa Sijoita kasvavaan Sipooseen! www.sipoonjokilaakso.fi Sipoon Jokilaakson etuja ovat sijainti, luonto ja palvelut Sipoon Jokilaakso 2 Nikkilän keskustan

Lisätiedot

vers. 4.0 Lohjan kasvustrategia

vers. 4.0 Lohjan kasvustrategia vers. 4.0 Lohjan kasvustrategia 2017 2025 Valtuuston hyväksymä xx.xx.2017 Lohja vuonna 2017 Ihmisiä asukkaita 47 149 maahanmuuttajia 3,1 % alle 18-vuotiaita 21 %, yli 75-vuotiaita 9 % työllisiä 19 979

Lisätiedot

LINJAT/PUISTOMÄKI Tarjolla hyvä elämä Fiskarsista

LINJAT/PUISTOMÄKI Tarjolla hyvä elämä Fiskarsista LINJAT/PUISTOMÄKI Tarjolla hyvä elämä Fiskarsista LINJAT/PUISTOMÄKI Tarjolla hyvä elämä Fiskarsissa! Fiskarsin ruukin asuinalueet rakennetaan vaiheittain tiivistämällä olemassa olevia alueita. Tarjolla

Lisätiedot

Valkeakosken kaupunki Elinkeino-ohjelman tavoitteet 2017

Valkeakosken kaupunki Elinkeino-ohjelman tavoitteet 2017 Valkeakosken kaupunki Elinkeino-ohjelman tavoitteet 2017 2 Strategiaperusta Visio: Kasvava Valkeakoski on puhtaasta luonnosta ja asiakaslähtöisistä palveluista tunnettu kaupunki asukkaiden ja yritysten

Lisätiedot

Datakeskusinvestoinnin merkitys kunnan näkökulmasta case: Hetzner Gmbh. Marko Kauppinen, elinkeinopäällikkö

Datakeskusinvestoinnin merkitys kunnan näkökulmasta case: Hetzner Gmbh. Marko Kauppinen, elinkeinopäällikkö Datakeskusinvestoinnin merkitys kunnan näkökulmasta case: Hetzner Gmbh Marko Kauppinen, elinkeinopäällikkö Tuusulalla on keskeinen sijainti Tuusula on yksi pääkaupunkiseudun kehyskunnista eli KUUMA-kunnista

Lisätiedot

KAUPUNKISTRATEGIA

KAUPUNKISTRATEGIA KAUPUNKISTRATEGIA 2017-2025 VISIO 2025 - Hulluna Huittisiin! Huittinen on turvallinen ja kehittyvä lapsiystävällinen kaupunki, jossa on yhteisöllisyyden ja hyvän ilmapiirin myötä hyvä elää ja yrittää.

Lisätiedot

ESIPUHE 8 Aulikki Laine JOKAMIEHENOIKEUDET 10. LINTUJEN MATKAAN: Tietoa uudelle lintuharrastajalle 12 Jouni Riihimäki & Anni Kytömäki

ESIPUHE 8 Aulikki Laine JOKAMIEHENOIKEUDET 10. LINTUJEN MATKAAN: Tietoa uudelle lintuharrastajalle 12 Jouni Riihimäki & Anni Kytömäki SISÄLLYS ESIPUHE 8 Aulikki Laine JOKAMIEHENOIKEUDET 10 LINTUJEN MATKAAN: Tietoa uudelle lintuharrastajalle 12 Jouni Riihimäki & Anni Kytömäki LINTUVESIEN SUOJELU 17 Pekka Ruokonen & Tuire Laurinolli LINTUVESIEN

Lisätiedot

Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu ID 2040 Tonttijärvi, Ylöjärvi, Pirkanmaa

Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu ID 2040 Tonttijärvi, Ylöjärvi, Pirkanmaa Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu 2016 ID 2040 Tonttijärvi, Ylöjärvi, Pirkanmaa Sijainti Torttijärven alue sijaitsee Pirkanmaalla, Ylöjärven Kurussa, noin 10 kilometriä

Lisätiedot

Tampereen tulevaisuutta tehdään nyt - tule mukaan ja vastaa kyselyyn mennessä

Tampereen tulevaisuutta tehdään nyt - tule mukaan ja vastaa kyselyyn mennessä Tampereen tulevaisuutta tehdään nyt - tule mukaan ja vastaa kyselyyn 18.6.2017 mennessä Kerro näkemyksesi Tampereen nykytilasta ja siitä millaisen haluaisit Tampereen olevan tulevaisuudessa! Kyselyssä

Lisätiedot

Pasi Tolonen / Tulevaisuusfoorumi 2017

Pasi Tolonen / Tulevaisuusfoorumi 2017 BOMBA TARINA JATKUU 1 10.10.2017 Pasi Tolonen / Tulevaisuusfoorumi 2017 BOMBAN RYTMINVAIHDOS 2016-2 11.10.2017 Pasi Tolonen / Tulevaisuusfoorumi 2017 PKO OMISTAJAKSI 1.2.2016 : UUDISTUMISTARVE KAIKILLA

Lisätiedot

Tuusulan vetovoimatekijät -tutkimus. Ruotsinkylän kyläyhdistys ry - Klemetskog Byförening r.f. Lahela-Seura ry Reino Myllymäki

Tuusulan vetovoimatekijät -tutkimus. Ruotsinkylän kyläyhdistys ry - Klemetskog Byförening r.f. Lahela-Seura ry Reino Myllymäki Tuusulan vetovoimatekijät -tutkimus Ruotsinkylän kyläyhdistys ry - Klemetskog Byförening r.f. Lahela-Seura ry 30.11.2013 Reino Myllymäki Tausta Tutkimus suoritettiin Etelä-Tuusulan kyläyhdistysten verkkosivustolla

Lisätiedot

Lähivoimalaprojekti. Asukaskysely raportti Multisilta -Peltolammi

Lähivoimalaprojekti. Asukaskysely raportti Multisilta -Peltolammi Lähivoimalaprojekti Asukaskysely raportti Multisilta -Peltolammi Tutkimuksen tarkoitus ja tavoitteet Tampereen kaupungin Lähivoimala-projekti järjesti keväällä 2015 asukaskyselyn Multisillan, Peltolammin

Lisätiedot

JOUTSAN KUNNAN TOIMINTAPERIAATTEET, TOIMINTA-AJATUS, VISIO JA STRATEGIA.

JOUTSAN KUNNAN TOIMINTAPERIAATTEET, TOIMINTA-AJATUS, VISIO JA STRATEGIA. JOUTSAN KUNNAN TOIMINTAPERIAATTEET, TOIMINTA-AJATUS, VISIO JA STRATEGIA. JOUTSAN KUNNAN TOIMINTAPERIAATTEET Joutsan kunta toimii aktiivisesti ja tulevaisuushakuisesti sekä etsii uusia toimintatapoja kunnan

Lisätiedot

Hyvinkää. Yrityksesi oikea osoite

Hyvinkää. Yrityksesi oikea osoite Hyvinkää Yrityksesi oikea osoite Tule yrittäjyyden ykkösketjuun Millaisia odotuksia asetat yrittämiselle? Tule tekemään tulosta Hyvinkäälle! Meillä ranteesta ja rakenteesta löytyy ruista: erinomainen liikenteellinen

Lisätiedot

Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu ID 2036 Lumivuori, Ylöjärvi, Pirkanmaa

Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu ID 2036 Lumivuori, Ylöjärvi, Pirkanmaa Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu 2016 ID 2036 Lumivuori, Ylöjärvi, Pirkanmaa Sijainti Lumivuoren alue sijaitsee Ylöjärven Kurussa, noin 10 kilometriä Kurun keskustasta

Lisätiedot

Luontoarvot ja luonnonsuojelu Jyväskylässä. Katriina Peltonen Metsäohjelman yhteistyöryhmä

Luontoarvot ja luonnonsuojelu Jyväskylässä. Katriina Peltonen Metsäohjelman yhteistyöryhmä Luontoarvot ja luonnonsuojelu Jyväskylässä Katriina Peltonen Metsäohjelman yhteistyöryhmä 26.4.2017 27.4.2017 Sisältö Miksi ekologinen näkökulma on tärkeä? Mitä kuuluu Suomen metsäluonnolle? Suojelutaso

Lisätiedot

Kansallispuistokävijät matkailijoina

Kansallispuistokävijät matkailijoina Kansallispuistokävijät matkailijoina Tuija Sievänen ja Marjo Neuvonen Seitsemisen Luontokeskus 18.3.2010 Metsäntutkimuslaitos Skogsforskningsinstitutet Finnish Forest Research Institute www.metla.fi Tutkimuksen

Lisätiedot

Vaasassa sijaitseva Vähäkyrö on idyllinen maalaismiljöö, jossa on panostettu ihmisten hyvinvointiin.

Vaasassa sijaitseva Vähäkyrö on idyllinen maalaismiljöö, jossa on panostettu ihmisten hyvinvointiin. Vähäkyrö Aito maalaismiljöö Vaasassa Elämäntäyteinen tulevaisuus Vaasassa sijaitseva Vähäkyrö on idyllinen maalaismiljöö, jossa on panostettu ihmisten hyvinvointiin. Vähässäkyrössä on erinomaiset puitteet

Lisätiedot

KONKAKUMPU. Tarjolla hyvä elämä Fiskarsista

KONKAKUMPU. Tarjolla hyvä elämä Fiskarsista KONKAKUMPU Tarjolla hyvä elämä Fiskarsista KONKAKUMPU Tarjolla hyvä elämä Fiskarsissa! Kuvittele että voisit saada parhaat palat sekä maaseudusta että kaupungista. Luonto ja historia olisivat lähellä,

Lisätiedot

Vantaan matkailun kuulumisia. Matkailun rahoitus-yritystilaisuus Vantaalla Suomen Ilmailumuseo 3.12.2013 elinkeinojohtaja José Valanta

Vantaan matkailun kuulumisia. Matkailun rahoitus-yritystilaisuus Vantaalla Suomen Ilmailumuseo 3.12.2013 elinkeinojohtaja José Valanta Vantaan matkailun kuulumisia Matkailun rahoitus-yritystilaisuus Vantaalla Suomen Ilmailumuseo 3.12.2013 elinkeinojohtaja José Valanta Kohti elinvoimapolitiikkaa Terveen kaupungin keskeinen tavoite ja menestyksen

Lisätiedot

Kansallispuistokävijät matkailijoina

Kansallispuistokävijät matkailijoina Kansallispuistokävijät matkailijoina Tuija Sievänen ja Marjo Neuvonen Orilammin lomakeskus 19.3.2010 Metsäntutkimuslaitos Skogsforskningsinstitutet Finnish Forest Research Institute www.metla.fi Tutkimuksen

Lisätiedot

Tiedotus- ja keskustelutilaisuus Karperön Singsbyn alueen osayleiskaavasta torstaina 10.3.2016 klo 18 20 Norra Korsholms skolassa

Tiedotus- ja keskustelutilaisuus Karperön Singsbyn alueen osayleiskaavasta torstaina 10.3.2016 klo 18 20 Norra Korsholms skolassa Tiedotus- ja keskustelutilaisuus Karperön Singsbyn alueen osayleiskaavasta torstaina 10.3.2016 klo 18 20 Norra Korsholms skolassa Kooste mielipiteistä: Virkistys Karperönjärvi on virkistyksen kannalta

Lisätiedot

Aaltoa kulttuurimatkaillen. Seinäjoen kaupunki Kulttuuritoimi PL 215 60101 SEINÄJOKI

Aaltoa kulttuurimatkaillen. Seinäjoen kaupunki Kulttuuritoimi PL 215 60101 SEINÄJOKI Aaltoa kulttuurimatkaillen Seinäjoen kaupunki Kulttuuritoimi PL 215 60101 SEINÄJOKI Alvar Aalto Seinäjoella Seinäjoki on Etelä-Pohjanmaan maakunnan keskus ja yksi Suomen voimakkaimmin kasvavista kaupunkikeskuksista.

Lisätiedot

ALUEELLINEN VETOVOIMA

ALUEELLINEN VETOVOIMA ALUEELLINEN VETOVOIMA Antti Mykkänen 6.11.2017 Oulussa 6.11.2017 Kunnallisalan kehittämissäätiö - Veli Pelkonen 2 6.11.2017 Kunnallisalan kehittämissäätiö 1 6.11.2017 Kunnallisalan kehittämissäätiö 4 6.11.2017

Lisätiedot

Yhdyskuntarakenne ja infra kilpailukykytekijänä tulevaisuuden kunnassa - linjaukset

Yhdyskuntarakenne ja infra kilpailukykytekijänä tulevaisuuden kunnassa - linjaukset Yhdyskuntarakenne ja infra kilpailukykytekijänä tulevaisuuden kunnassa - linjaukset 28.4.2016 Muutostekijöitä on runsaasti Ilmastonmuutos Niukkeneva julkinen talous Väestön ikääntyminen Elinkeinoelämän

Lisätiedot

Pirkkalan valtuustoryhmien HALLITUSOHJELMA

Pirkkalan valtuustoryhmien HALLITUSOHJELMA Pirkkalan valtuustoryhmien HALLITUSOHJELMA 1 2 Hallitusohjelman tarkoitus ja merkitys Pirkkalan pormestarimalliin kuuluu toimintatapa, jossa uusi pormestari ryhtyy heti valintansa jälkeen kokoamaan hallitusohjelmaa.

Lisätiedot

UNELMIESI KOTI PICKALAAN

UNELMIESI KOTI PICKALAAN UNELMIESI KOTI PICKALAAN Parasta aikaa kotona ja vapaalla Pickalan asuntoalue sijaitsee luonnon keskellä meren rannassa, pääkaupunkiseudun tuntumassa vain reilun puolen tunnin ajomatkan päässä Helsingistä.

Lisätiedot

SOSIALIDEMOKRAATIT TEKEVÄT TYÖTÄ HARJAVALLAN HYVÄKSI

SOSIALIDEMOKRAATIT TEKEVÄT TYÖTÄ HARJAVALLAN HYVÄKSI SOSIALIDEMOKRAATIT TEKEVÄT TYÖTÄ HARJAVALLAN HYVÄKSI Tavoitteenamme on laadukkaat ja monipuoliset kunnalliset lähipalvelut, jotka ovat jokaisen kuntalaisen saavutettavissa. Lähtökohtana on asukkaiden hyvä

Lisätiedot

Sijoitu Kempeleeseen

Sijoitu Kempeleeseen Sijoitu Kempeleeseen Kempeleessä olet Pohjois-Suomen paalupaikalla Kempele sijaitsee keskellä 250 000 asukkaan kaupunkiseutua, kymmenen kilometrin päässä Oulusta. Lähellä on matkustajamääriltään Suomen

Lisätiedot

TURKU YHTEISÖLLISTÄ ASUMISTA JYRKKÄLÄN ALUEELLE MONIKKO -HANKE

TURKU YHTEISÖLLISTÄ ASUMISTA JYRKKÄLÄN ALUEELLE MONIKKO -HANKE TURKU YHTEISÖLLISTÄ ASUMISTA JYRKKÄLÄN ALUEELLE MONIKKO -HANKE TA P I O K A N G A S A H O 2 6. 1 0. 2 0 11 L Ä H TÖ KO H DAT S U UNNIT TE LUA LU E Lähdin suunnittelussa liikkeelle tutkimalla pääkaupunkiseudulla

Lisätiedot

Kyllä maalla on mukavaa!

Kyllä maalla on mukavaa! Kyllä maalla on mukavaa! Kotimaan vapaa-ajan markkinat Kotimaan matkailun nykytrendit ja tulevaisuuden näkymät Jyväskylä 1.9.2016 Kimmo Aalto Toiminnanjohtaja Lomalaidun Ry 15.12.2016 kimmo.aalto@lomalaidun.fi

Lisätiedot

Oulu kyselyn tulokset

Oulu kyselyn tulokset Oulu 2026 -kyselyn tulokset Oulu 2026 -kysely 18.9. 1.10.2017 Kyselyyn vastasi hiukan yli 2000 oululaista. Kyselyyn vastattiin kampanjasivulla osoitteessa oujees.oulu.com. Kiitos kaikille vastaajille!

Lisätiedot

Lempäälä Mistä on meidän kunta tehty?

Lempäälä Mistä on meidän kunta tehty? Lempäälä 2025 Mistä on meidän kunta tehty? Miten tulevaisuustyöskentely etenee? KUNTALAISTILAISUUS 11.9. Yhteistä ideointia Lempäälästä tulevaisuushuoneissa. ELOKUU Valtuustossa keskustellaan siitä, mitä

Lisätiedot

SASI-MAHNALA-LAITILA-METSÄKULMA OSAYLEISKAAVA SUUNNITTELUTYÖPAJAT KYLILLÄ

SASI-MAHNALA-LAITILA-METSÄKULMA OSAYLEISKAAVA SUUNNITTELUTYÖPAJAT KYLILLÄ SASI-MAHNALA-LAITILA-METSÄKULMA OSAYLEISKAAVA SUUNNITTELUTYÖPAJAT KYLILLÄ vs. kaavasuunnittelija Mia Saloranta Hämeenkyrön kunta Mahnalan työpaja 28.6.2017 Jyväpirtillä Osallistujat: 27 hlöä, joista 11

Lisätiedot

tavoitteet Kaavoitusarkkitehti Mika Uolamo

tavoitteet Kaavoitusarkkitehti Mika Uolamo KAUPUNKISUUNNITTELUN SEMINAARI VI 2012 - UUDEN OULUN TULEVAISUUDET? tavoitteet Kaavoitusarkkitehti Mika Uolamo PÄÄTAVOITTEET Hyvinvoivat ihmiset Elinvoimainen kaupunki Kestävä ja ekotehokas yhdyskuntarakenne

Lisätiedot

Kuva: Veikko Hahmo. Suomi100v. LUONTOHELMIKOHDE Pirkkalassa TAAPORINVUORI- KURIKKAKALLIO

Kuva: Veikko Hahmo. Suomi100v. LUONTOHELMIKOHDE Pirkkalassa TAAPORINVUORI- KURIKKAKALLIO Kuva: Veikko Hahmo Suomi100v. LUONTOHELMIKOHDE Pirkkalassa TAAPORINVUORI- KURIKKAKALLIO Retkelle lännestä Mistä retkelle: Kuntakeskusta, Takamaa, Vähäjärvi Kävellen kohti Takamaata ja moottoritien alikulun

Lisätiedot

Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu ID 2033 Kalliojärvi-Pitkäjärvi, Ylöjärvi, Pirkanmaa

Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu ID 2033 Kalliojärvi-Pitkäjärvi, Ylöjärvi, Pirkanmaa Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu 2016 ID 2033 Kalliojärvi-Pitkäjärvi, Ylöjärvi, Pirkanmaa Sijainti Kalliojärven Pitkäjärven alue sijaitsee Ylöjärven Kurussa. Alue

Lisätiedot

SEMENTTIVALIMON ASEMAKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

SEMENTTIVALIMON ASEMAKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA PAIMION KAUPUNKI Tekninen ja ympäristöpalvelut Kaavoitus SEMENTTIVALIMON ASEMAKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA vireille tulo:..2017 päivitetty: 8.5.2017 on lakisääteinen (MRL 63 ) kaavan laatimiseen

Lisätiedot

ESPOONJOKILAAKSON ESISELVITYS

ESPOONJOKILAAKSON ESISELVITYS ESPOONJOKILAAKSON ESISELVITYS ANALYYSI JA KEHITTÄMISSUUNNITELMA 20.10.2011 Suunnittelualueen sijainti / maiseman historia Jokilaakso oli pitkään metsäselänteiden reunustamaa avointa maisemaa, peltoja ja

Lisätiedot

Päiväkoti Saarenhelmi

Päiväkoti Saarenhelmi Päiväkoti Saarenhelmi varhaiskasvatussuunnitelma Päiväkoti Saarenhelmi Päiväkoti Saarenhelmi sijaitsee Saarenkylässä kauniilla paikalla Kemijoen rannalla. Läheiset puistot ja talvella jää tarjoavat mahdollisuuden

Lisätiedot

Kangas osallistamisen polulla

Kangas osallistamisen polulla Kangas osallistamisen polulla 21.2.2013 Tanja Oksa Jyväskylän kaupunki, Kaupunkirakennepalvelut JYVÄSKYLÄN KANGAS Keskusta Paperinvalmistusta 130 vuotta. Tehdas suljettiin kesällä 2010 Kaupungin omistukseen

Lisätiedot

1800-luvun pitäjänkartat. Vuoden 2014 peruskartta

1800-luvun pitäjänkartat. Vuoden 2014 peruskartta 216 Maakirjakartat 1800-luvun pitäjänkartat Karttaa ei ole saatavilla 0 0,5 1 km 1950-luvun peruskartta Vuoden 2014 peruskartta 0 0,5 1 km 0 0,5 1 km 217 Virrat Kihniö Mänttä-Vilppula Parkano Ruovesi Ikaalinen

Lisätiedot

Ikäihmisten asuminen ja yhteisöllisyys miten yhteisöllisyys voi tukea ikäihmisten toimintakykyisyyttä?

Ikäihmisten asuminen ja yhteisöllisyys miten yhteisöllisyys voi tukea ikäihmisten toimintakykyisyyttä? Ikäihmisten asuminen ja yhteisöllisyys miten yhteisöllisyys voi tukea ikäihmisten toimintakykyisyyttä? TALOYHTIÖN VARAUTUMINEN ASUKKAIDEN IKÄÄNTYMISEEN -seminaari vanhustyön johtaja Oulun kaupunki Oulun

Lisätiedot

TARKASTELUALUEET KUNNITTAIN

TARKASTELUALUEET KUNNITTAIN 1 TARKASTELUALUEET KUNNITTAIN Tarkastelualueiden sijainti Järvi-Pohjanmaan jokaisesta kunnasta valittiin erikseen tarkasteltava, zoomattava kohdealue Aluetta on tarkasteltu yleispiirteisesti, kuvaamalla

Lisätiedot

Käpylän elävä keskipiste

Käpylän elävä keskipiste Käpylän elävä keskipiste Käpylän elävä keskus Amerin talona tunnettu Mäkelänkatu 91 uudistuu. Siitä tulee viihtyisä ja inhimillisen kokoinen kaupunginosan keskus. Kiinteistössä on tilaa erilaisille toimijoille:

Lisätiedot

KEHITTYMISEN JA UUDELLEEN ELÄVÖITYMISEN KAUPUNKILÄHIÖ HAJALA

KEHITTYMISEN JA UUDELLEEN ELÄVÖITYMISEN KAUPUNKILÄHIÖ HAJALA KEHITTYMISEN JA UUDELLEEN ELÄVÖITYMISEN KAUPUNKILÄHIÖ HAJALA Historiasta nykypäivään Hajalan kylän synty voidaan vanhojen veromerkintöjen pohjalta ajoittaa 1300-luvulle. 1700-luvulla kaksi yöpymis-, ravitsemus-

Lisätiedot

Hämeenkoski kutsuu asumaan ja onnistumaan!

Hämeenkoski kutsuu asumaan ja onnistumaan! Hämeenkoski kutsuu asumaan ja onnistumaan! Kangasala 12 Padasjoki 24 Heinola Hyvien yhteyksien varrella 53 Asikkala 10 54 Hämeenlinna Janakkala Riihimäki Hyvinkää 3 Lammi HÄMEENKOSKI Kärkölä 4 Hausjärvi

Lisätiedot

MYRSKYLÄN KUNNAN VISIO 2020

MYRSKYLÄN KUNNAN VISIO 2020 Kunnanhallitus 30.5.2011 91 LIITE 37 Valtuusto 13.6.2011 15 LIITE 18 MYRSKYLÄN KUNTA MYRSKYLÄN KUNNAN VISIO 2020 JA STRATEGIA VISION TOTEUTUMISEKSI Kunnan visio 2020 Myrskylä on viihtyisä asuinkunta kohtuullisten

Lisätiedot

Maaseutupolitiikka Suomessa. Maa- ja metsätalousministeriö

Maaseutupolitiikka Suomessa. Maa- ja metsätalousministeriö Maaseutupolitiikka Suomessa Maa- ja metsätalousministeriö Lähes puolet suomalaisista asuu maaseudulla Lähes puolet väestöstä asuu maaseudulla. Suomi on myös hyvin harvaan asuttu maa. Asukastiheys on keskimäärin

Lisätiedot

MUN MYRTSI -MOBIILISOVELLUSKOKEILU

MUN MYRTSI -MOBIILISOVELLUSKOKEILU MUN MYRTSI -MOBIILISOVELLUSKOKEILU 1.9. 30.11.2016 Alustava vastausraportti (28.11.2016) Vantaan kaupunkisuunnittelussa tehdään parhaillaan suunnitelmaa tulevaisuuden Myyrmäestä. Suunnitelmalla varmistetaan

Lisätiedot

Lappeenranta Itä ja länsi kohtaavat

Lappeenranta Itä ja länsi kohtaavat Lappeenranta strategia Lappeenranta Itä ja länsi kohtaavat Lappeenrannan kaupungin Kansainvälistymis- ja Venäjä 2015-16 Eloisassa, puhtaassa ja turvallisessa Lappeenrannassa on kaikenikäisten hyvä elää.

Lisätiedot

Kotoneva-Sikamäki, Parkano, Pirkanmaa

Kotoneva-Sikamäki, Parkano, Pirkanmaa Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu 2016 ID 2010 Kotoneva-Sikamäki, Parkano, Pirkanmaa Sijainti Kotonevan ja Sikamäen alue sijaitsee Pirkanmaalla, Parkanon kaupungin

Lisätiedot

Turva Minulla on turvallinen olo. Saanko olla tarvitseva? Onko minulla huolehtiva aikuinen? Suojellaanko minua pahoilta asioilta? Perusturvallisuus on edellytys lapsen hyvän itsetunnon ja luottamuksellisten

Lisätiedot

05.11.2009 YIT Rakennus Oy Juhani Ylitolonen

05.11.2009 YIT Rakennus Oy Juhani Ylitolonen YIT Rakennus Oy Juhani Ylitolonen Matkailutulon triplaus Kemin kaupungin ja YIT:n yhteistyö SARIUS Palvelut 600 m Keskussairaala Kirkko Koulut, oppilaitokset Päiväkoti Kulttuurikeskus Kauppatori Terveyspysäkki

Lisätiedot

Tikkurilan toimisto- ja liikekeskus Dixi, liiketilat

Tikkurilan toimisto- ja liikekeskus Dixi, liiketilat energianero Tikkurilan toimisto- ja liikekeskus Dixi, liiketilat TOIMITILOJA JÄRJELLÄ JA TUNTEELLA Tikkurila lyhyesti Tikkurila on Vantaan hallinnollinen keskus, jossa palvelut ovat lähellä. Keskustassa

Lisätiedot

KUNNAN VISIO JA STRATEGIA

KUNNAN VISIO JA STRATEGIA KUNNAN VISIO JA STRATEGIA LUONNOLLISEN KASVUN UURAINEN 2016 AKTIIVISTEN IHMISTEN UURAISILLA ON TOIMIVAT PERUSPALVELUT, TASAPAINOINEN TALOUS, MENESTYVÄ YRITYSELÄMÄ JA PARHAAT MAHDOLLISUUDET TAVOITELLA ONNEA

Lisätiedot

Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu ID 2001 Iso-Saares, Ikaalinen, Pirkanmaa

Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu ID 2001 Iso-Saares, Ikaalinen, Pirkanmaa Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu 2016 ID 2001 Iso-Saares, Ikaalinen, Pirkanmaa Sijainti Iso-Saareksen alue sijaitsee Ikaalisten itäosassa, Ylöjärven (Kurun) rajan

Lisätiedot

Keskusta-alueet ja vähittäiskauppa kaupunkiseuduilla sekä näkökulmia asutuksen ja palveluverkon muutoksiin. Antti Rehunen ja Ville Helminen SYKE

Keskusta-alueet ja vähittäiskauppa kaupunkiseuduilla sekä näkökulmia asutuksen ja palveluverkon muutoksiin. Antti Rehunen ja Ville Helminen SYKE Keskusta-alueet ja vähittäiskauppa kaupunkiseuduilla sekä näkökulmia asutuksen ja palveluverkon muutoksiin Antti Rehunen ja Ville Helminen SYKE TÄYDENNYSRAKENTAMISEN SEMINAARI 28.5.2014 Keskusta-alueiden

Lisätiedot

www.gigahertsi.fi UUSI Avataan KAUPPA- KESKUS HELSINKIIN

www.gigahertsi.fi UUSI Avataan KAUPPA- KESKUS HELSINKIIN www.gigahertsi.fi Avataan UUSI 2015 KAUPPA- KESKUS HELSINKIIN Avataan 2015 GIGAHERTSI TUO KAUPPAA HERTTONIEMEEN 20 000 m² uutta liiketilaa sinne, missä pääkaupunki kasvaa. Helsinki kasvaa, ja Herttoniemi

Lisätiedot

KY 2014 H3 ASEMAKAAVASELOSTUS

KY 2014 H3 ASEMAKAAVASELOSTUS KY 2014 H3 ASEMAKAAVASELOSTUS Ramsinkeskuksen asemakaava Olli Ojatalo 1. Perus ja tunnistetiedot 1.1 Tunnistetiedot Ramsinniemi, Vuosaari Helsinki Ramsinkeskuksen asemakaava Olli Ojatalo, maisema-arkkitehtuurin

Lisätiedot

Lapinjärvi Raija Hynynen Rakennetun ympäristön osasto

Lapinjärvi Raija Hynynen Rakennetun ympäristön osasto Kommenttipuheenvuoro Lapinjärvitalo Lapinjärvi 31.8.2017 Raija Hynynen Rakennetun ympäristön osasto Raija.Hynynen@ym.fi Ikääntyneiden asumisen kehittämisohjelma 2013-2017 Tavoitteet: parantaa ikääntyneiden

Lisätiedot

Ryhmässä Fuengirolaan. v v Hotelli Fuengirola Park v Lennot Helsingistä ja Oulusta v Ilmoittaudu

Ryhmässä Fuengirolaan. v v Hotelli Fuengirola Park v Lennot Helsingistä ja Oulusta v Ilmoittaudu Ryhmässä Fuengirolaan v 14. -28.04.2018 v Hotelli Fuengirola Park v Lennot Helsingistä ja Oulusta v Ilmoittaudu 30.11.2017 mennessä Mirja ; 0407635528 mirja.hanninen@hyvame.fi Tuomas ; 0400242686 tuomas.samuel@gmail.com

Lisätiedot

SUOMI Graafinen ohjeistus

SUOMI Graafinen ohjeistus SUOMI ohjeistus ovellukset. inen värilogo valkoisena juhla-asussaan. värinen. inari.fi Inari on Suomen suurin kunta. Sen voimavara on mahtava luonto, josta voi olla aidosti ylpeä. Inarin helmi ja aarreaitta

Lisätiedot

Ateljeet ja taiteilijakodit: Asunta-ateljee (Heikki Asunnan taiteilija-ateljee), Kalela (Akseli Gallen-Kallelan erämaa-ateljee)

Ateljeet ja taiteilijakodit: Asunta-ateljee (Heikki Asunnan taiteilija-ateljee), Kalela (Akseli Gallen-Kallelan erämaa-ateljee) Ruoveden kunnan kulttuurikasvatussuunnitelma 2016 Dokumentti on luotu Kulttuurikasvatussuunnitelma. fi-palvelussa: http://kulttuurikasvatussuunnitelma.fi/suunnitelma/ruoveden-kunta-2/ Kulttuurikasvatussuunnitelma

Lisätiedot

ONNI JA OSAAMINEN SAMALLA RANNALLA

ONNI JA OSAAMINEN SAMALLA RANNALLA ONNI JA OSAAMINEN SAMALLA RANNALLA SAVILAHTI 2030 NYKYISIN 9 000 OPISKELIJAA 10 000 TYÖPAIKKAA n. 30 ASUKASTA = 19 000 TOIMIJAA SAVILAHDEN NYKYISIÄ TOIMIJOITA: Kuopion yliopistollinen sairaala Itä-Suomen

Lisätiedot

Lehmusreitti. www.lahtitravel.fi. 2 of 20

Lehmusreitti. www.lahtitravel.fi. 2 of 20 1 of 20 Lehmusreitti Patikointireitti kiertää kaupungin keskustaa maisemapaikalta toiselle luonnonmukaisissa puistometsissä: Salpausselän harjulla, lehdoissa, kallioilla, kuusikoissa ja Vesijärven rannalla.

Lisätiedot

KAPTENSKANPOLUN ASEMAKAAVAN MUUTOS

KAPTENSKANPOLUN ASEMAKAAVAN MUUTOS PAIMION KAUPUNKI Tekninen ja ympäristöpalvelut Kaavoitus KAPTENSKANPOLUN ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA vireille tulo:..2017 päivitetty: 10.1.2017 on lakisääteinen (MRL 63 ) kaavan

Lisätiedot

Kaupunkistrategia

Kaupunkistrategia Elinkeinot Alueiden käytön strategia 2006 Alueiden käytön strategian päivitys 2012 Elinkeinojen kehittämisohjelma 2011-2016 Matkailun kehittämisohjelma 2012 2016 Kaupunkistrategia 2013 2016 Palveluhankintastrategia

Lisätiedot

Uudet avoimet työpaikat kesäkuu toukokuu kesäkuu kesäkuu 2017/2016

Uudet avoimet työpaikat kesäkuu toukokuu kesäkuu kesäkuu 2017/2016 Pirkanmaan työ- ja elinkeinotoimiston tiedote 25.7.2017 Kesäkuun 2017 tilannekatsaus (tilastopäivä 30.6.2017) Työttömyyden alenemisvauhti kiihtyi edelleen Pirkanmaan TE-toimistossa oli kesäkuun 2017 viimeisenä

Lisätiedot

Työttömyys väheni kausiluonteisesti kuukauden aikana, vuositasolla edelleen kasvua

Työttömyys väheni kausiluonteisesti kuukauden aikana, vuositasolla edelleen kasvua Pirkanmaan työ- ja elinkeinotoimiston tiedote 22.10.2013 Tilannekatsaus 30.9.2013 Työttömyys väheni kausiluonteisesti kuukauden aikana, vuositasolla edelleen kasvua Pirkanmaan TE-toimiston alueella oli

Lisätiedot

Tulevaisuuden Tampere

Tulevaisuuden Tampere Tulevaisuuden Tampere Tampereen Lasten Parlamentin kommentit Tampereen tulevaisuustyöhön 1 Kysymys 1: Mitkä ovat Tampereen nykyiset vahvuudet? Missä olemme hyviä, mistä olemme ylpeitä? Tampereen nykyiset

Lisätiedot

Multian tonttitarjonta 2015

Multian tonttitarjonta 2015 Tarjous koskee kaava-alueen tontteja. Kaipaatko maalle maaseudun rauhaan? Multia sijaitsee Pohjanmaan ja Keski-Suomen välisellä metsäisellä vedenjakajalla. Kunnan alueella on Kiiskilänmäki, keskisen Suomen

Lisätiedot

Vesannon elinvoimaryhmä

Vesannon elinvoimaryhmä Vesannon elinvoimaryhmä 26.7.2017 1. Kuntalaiskysely Mitä ja miksi kysytään (kysymykset)? Miten kysytään (sähköinen/paperi)? Milloin kysytään (aikataulu)? Miten organisoidaan (kulut, analyysit/raportointi)?

Lisätiedot

INVESTOINTIOHJELMA 2015-2019 Kaupunkikehitysjaoston 15.10.2014 MAPSTO-käsittelyn mukaisena

INVESTOINTIOHJELMA 2015-2019 Kaupunkikehitysjaoston 15.10.2014 MAPSTO-käsittelyn mukaisena INVESTOINTIOHJELMA 2015-2019 Kaupunkikehitysjaoston 15.10.2014 MAPSTO-käsittelyn mukaisena Talonrakennusinvestoinnit uudiskohde Tiuraniemen ryhmäkoti Yksityin 0 0 - - Keskusta en saneeraus Moision koulu

Lisätiedot

Kauppakeskus Kotkan Tähti, Jumalniemi, 10 000 m2. Kotka KIINTEISTÖKEHITYS KIINTEISTÖKONSULTOINTI YRITYSJÄRJESTELYT YRITYSKONSULTOINTI

Kauppakeskus Kotkan Tähti, Jumalniemi, 10 000 m2. Kotka KIINTEISTÖKEHITYS KIINTEISTÖKONSULTOINTI YRITYSJÄRJESTELYT YRITYSKONSULTOINTI auppakeskus n Tähti, Jumalniemi, 10 000 m2 IINTEISTÖEHITYS IINTEISTÖONSULTOINTI YRITYSJÄRJESTELYT YRITYSONSULTOINTI iinteistökohde: auppakeskus n Tähti, Jumalniemi, 10 000 m2 AUPPAESUS OTAN TÄHTI LISÄTIEDOT

Lisätiedot

Tervola kuntalaisten hyvinvoinnin edistäjänä

Tervola kuntalaisten hyvinvoinnin edistäjänä Tervola kuntalaisten hyvinvoinnin edistäjänä Terveyden edistämisen työryhmä 23.2.2010 Tervolan kunnan toiminta-ajatus Hyvinvoinnin lisääminen tervolalaisen kulttuuriperinteen pohjalta maaseutuelämän myönteisiä

Lisätiedot

Lähivoimalaprojekti. Asukaskysely raportti

Lähivoimalaprojekti. Asukaskysely raportti Lähivoimalaprojekti Asukaskysely raportti Tutkimuksen tarkoitus ja tavoitteet Tampereen kaupungin Lähivoimala-projekti järjesti keväällä 2015 asukaskyselyn Multisillan, Peltolammin ja Härmälän asuinalueilla.

Lisätiedot

Kiiminkijokivarren kylien tulevaisuus -kysely

Kiiminkijokivarren kylien tulevaisuus -kysely Kiiminkijokivarren kylien tulevaisuus -kysely 17.1. 28.2.2017 16.5.2017 Kiiminkijokivarren kyläselvitysalueet Oulun ja kyläselvitysalueiden väestö: Oulu 01/2017, kylät 3/2017 Oulu 198 281 Alakylä 1944

Lisätiedot