Ylöjärvi. puutarhojen, metsien ja järvien kaupunki.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Ylöjärvi. puutarhojen, metsien ja järvien kaupunki."

Transkriptio

1 Ylöjärvi puutarhojen, metsien ja järvien kaupunki.

2 2 Ylöjärvi on tulevaisuuteen suuntautunut nuori kaupunki, jota rakennetaan hallitusti vetovoimaiseksi, palvelevaksi ja viihtyisäksi puutarhakaupungiksi.

3 Viihtyisä puutarhakaupunki palvelee. 3 Viihtyisyys ei tarkoita vain kauniita puistoja ja maisemia, vaan että kaupunkia rakennetaan ihmisille. Ylöjärven viehätys on huomattu kaupungin asukasluku on ollut tasaisessa kasvussa jo usean vuosikymmenen ajan. Luonto, järvet ja maalaismaisemat muodostavat edelleen suurimman osan kaupungin pinta-alasta. Luonto tarjoaa virkistystä ja liikunnan iloa kaupunkilaisten arkeen. Viihtyisyyttä lisäävät puistot ja virkistysalueet, joiden lisäämiseen ja kohentamiseen panostetaan koko ajan. Luonnonläheisen asumisen vastapainoksi Ylöjärvi on myös aktiivinen kaupunki, jonka monet tapahtumat ja harrastusmahdollisuudet ovat tärkeä osa asukkaiden vapaa-aikaa. Se on yksi Suomen nopeimmin kasvavia kaupunkeja, jossa vireä yritystoiminta luo jatkuvasti uusia työpaikkoja ja palveluja. Ylöjärvelle on helppo tulla. Kaupungin hyvä sijainti maa- ja vesiteiden risteyskohdassa oli alku asutuksen syntymiselle ja kunnan perustamiselle. Tänne on helppo tulla ja täältä on helppo suunnata eri puolille Suomea. Tampereelle matkaa on vain 14 kilometriä. Valtatieyhteydet muihinkin suuriin keskuksiin alkavat lähes kaupungin keskustasta mihinkään ei ole pitkä matka. Turvallinen asuinympäristö. Asuinalueista rakennetaan viehättäviä, arkielämän tarpeita palvelevia yhteisöjä. Kaavoitus antaa vaihtoehtoja asumiseen. Kaupungin kerrostaloista kylien omaan tilaan ja rauhaan. Pienehköt taajamat, perinteinen yhteisöllisyys ja inhimillinen mittakaava merkitsevät myös turvallisuutta. Ylöjärvellä asutaan ihmisiksi.

4 Viehättävää maalaismaisemaa. 4 Uusi ja vanha kohtaavat luontevasti toisensa Ylöjärvellä. Alueen säilymistä omaleimaisena tukee muun muassa kaupungin Kulttuuriympäristöohjelma, joka huomioi rakennusperinnön, kulttuurimaiseman ja muinaisjäänteet kaupunkikuvan suunnittelussa. Myös asukkaat on kutsuttu mukaan huolehtimaan elinympäristöstään. Kestävät vaihtoehdot, luonto, puhtaus ja turvallisuus ovat osa ylöjärveläisten elämää. Järvet ja lähes loputtomat rannat antavat kaupungin luonnolle leimansa. Näsijärven rantaviivaa kaupungin alueella on satoja kilometrejä. Näsijärvi idässä, Kyrösjärvi lännessä ja Aurejärvi pohjoisessa sekä kymmenet pienemmät järvet houkuttelevat kesäasukkaita ja matkailijoita. Seitseminen on maankuulu kansallispuisto ja suosittu retkeilykohde, jolle on myönnetty Euroopan neuvoston luonnonsuojelualuediplomi. Kyrösjärven rannalla sijaitseva Haverin lomakylä tarjoaa viihtyisää majoittumista, ravintola- ja kokouspalveluja ympäri vuoden. Maa- ja vesiteiden risteykseen syntyi kauppapaikka. Ylöjärven kunta on perustettu 1869 ja kaupungiksi se muuttui vuoden 2004 alussa. Viljakkalan kunta liittyi Ylöjärveen vuoden 2007 alusta ja Kurun kunta vuoden 2009 alusta. Nopeasti laajennut

5 Ylöjärvi lyhyesti perustettu 1869, kaupungiksi 2004 asukasluku pinta-ala 1324 km 2, josta maata on 1115 km 2 ja vettä 209 km 2 kaupungin veroprosentti vuonna 2009 on 19,0 merkittävimmät toimialat: palvelut sekä teollisuus ja rakentaminen kaupunki onkin alaltaan yksi Suomen suurimmista pelkästään vesialuetta on yli 200 neliökilometriä. Ylöjärven kaupunki sijaitsee Länsi-Suomen läänissä Pirkanmaalla. Naapureina ovat Nokia, Hämeenkyrö, Ikaalinen, Parkano, Kihniö, Virrat, Ruovesi ja Tampere luvulla alueelle syntyi suosittu kauppapaikka. Näsijärven vesireitti pohjoisesta sekä kolmen maantien risteys johdatti kauppiaat ja asiakkaat Ylöjärvelle. Vähitellen muodostunut kiinteä asutus johti kunnan perustamiseen. Maalaispitäjä kasvoi nopeasti teollistuvan Tampereen naapurina. Tampereen vaikutuksesta alueelle kehittyi maanviljelyn lisäksi 1800-luvun lopulla pienteollisuutta. Näsijärven rannalle Niemeen rakennettu saha ja Lielahden sellutehdas käynnistivät teollistumisen. Lielahden alueesta tuli sittemmin osa Tamperetta, mutta teollisuuskulttuuri ja yrittäminen juurtuivat Ylöjärvelle pysyvästi. Monet paikkakunnalla alkuun ponnistetut pienet yritykset ovat kasvaneet kansainvälisestikin merkittäviksi suuryrityksiksi perustettu Viljakkalan kunta tunnettiin Haverin kaivoksen ansiosta Pirkanmaan kultakuntana. Kuru on vuosisatoja vanhaa asutusseutua, Ruoveteen kuuluva kappeliseurakunta se oli jo 1666 ja itsenäinen kunta vuodesta Kuru on kuulu metsistään ja kiviteollisuudestaan. Kurun harmaata ja mustaa graniittia viedään kaikkialle maailmaan.

6 Maalla mutta kaupungissa. 6 Kaupungin vakaa talous luo perustan hyville palveluille kaikenikäisiä ylöjärveläisiä varten. Taajamissa palvelut ovat lähellä ja sivummallakin niiden tavoitettavuudesta pyritään huolehtimaan kaavoituksessa huomioidaan asukkaiden peruspalvelutarpeet. Päiväkotipaikat ja koulut ovat turvallisen lähellä kotia. Kaverit tavataan yhteisillä leikkialueilla. Vanhemmille ja varttuneelle väelle on palveluja ja aktiviteetteja. Terveydenhoitopalvelut ovat kunnossa ja kauppoja on suurmarketeista kyläkauppoihin. Suunnittelussa huomioidaan alueiden monikäyttöisyys, toimivuus ja viihtyisyys. Laajassa kaupungissa riittää tontteja omakotiasumiseen, mukavia rivitaloalueita ja isoimmissa taajamissa myös kerrostaloasuntoja. Rakentamisessa ja asumisessa kunnioitetaan luontoa. Vuoden 1996 valtakunnalliset asuntomessut järjestettiin Ylöjärven Veittijärvellä. Messujen teemana oli erityisesti ekologinen puurakentaminen. Vuoden 2003 loma-asuntomessut puolestaan pidettiin Kurun Paappasenniemessä. Siellä hyvällä kaavoituksella ja keskitetyllä jätevesijärjestelmällä näytettiin suuntaa tulevaisuuteen.

7 Ylöjärvi on ennen kaikkea viihtyisän asumisen kaupunki. Rauhalliset ja luonnonläheiset taajamat ja asuinalueet luovat turvallisuutta. Monen unelma asumisesta maalla mutta kaupungissa muuttuu Ylöjärvellä todeksi. 7

8 Hyvän ja terveen elämän puolesta. 8 Asukkaiden hyvinvointi ja turvallisuus on huomioitu kaikissa elämän vaiheissa. Neuvolat ovat mahdollisimman hyvin tavoitettavissa. Päivähoidolle on monia vaihtoehtoja: perhepäivähoitoryhmiä ja päiväkoteja sekä koululaisten iltapäiväkerhoja. Hammashoito ja monipuoliset terveyspalvelut sekä ikäihmisten palvelut on järjestetty. Kaupunki tukee nuorisotoimintaa sekä nuorten itsenäistä asumista. Myös liikunta- ja kulttuuriharrastusta edistetään. Kaupunki menestyy, kun sen asukkaat ovat terveitä ja tyytyväisiä. Tämä ajatus on kirjattu painokkaasti hyvinvointiohjelmaan. Hallinto toimii suunnitelmallisesti yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi, asukkaiden hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi. Työtä tehdään muun muassa lasten ja nuorten hyvän olon sekä työssäkävijöiden jaksamisen puolesta, päihteiden käytön vähentämiseksi, ikääntyvien toimintakyvyn turvaamiseksi ja kaiken kaikkiaan hyvän ja terveen elämän puolesta. Kenties ei olekaan sattuma, että Valittujen Palojen asuinpaikkatutkimuksessa vuonna 2008 Ylöjärvi oli suomalaisten lapsiperheiden mielissä kuudenneksi halutuin asuinkunta yli 400 joukosta.

9 Kaupungintalon ovet ovat avoinna. Ylöjärvelle vuonna 2005 valmistunut uusi kaupungintalo oli pitkän suunnittelun tulos, kunnantalona alkanut, mutta taaksepäin katsoen kaukonäköinen ratkaisu. Nyt se on valoisa, avara ja viihtyisä hallinnon ja kaupunkilaisten palvelujen keskipiste sekä valtuuston kokoontumispaikka. 9 Talon suunnittelussa on huomioitu käyttäjien tarpeet, yhtä lailla talon henkilöstön kuin asukkaidenkin. Ylöjärvellä hallinto on avointa ja lähellä ihmisiä. Suurin osa toimistotiloista avautuu keskusaulaan ilmavaan ja avoimeen tilaan on helppo tulla asioimaan. Kurun ja Viljakkalan taajamissa on kirjastojen yhteydessä palvelupisteet, joiden avulla kaupungin palvelut ovat joustavasti yhtä lähellä kuin kuntakeskuksissa ennenkin.

10 Ylöjärvi on aktiivinen kulttuurikaupunki. Toimintaa on läpi vuoden kaiken ikäisille. Suomi-rockin 10 perinnettä jatkaa jokakesäinen musiikkitapahtuma Räikkärock. Hiukan rauhallisemman menon ystävä valitsee kesäteatteria, taidenäyttelyitä tai muuta kulttuuria eri puolilta laajaa kaupunkia.

11 Tapahtumia ja toimintaa ympäri vuoden. 11 Ylöjärven kotiseutumuseo herättää historian eloon kesäisillä vanhan ajan markkinoilla. Museon opastettu kierros, Vaarini vempain, on lasten seikkailu oman paikkakunnan historiaan ja entisajan arkeen. Kädentaidon pajassa voi tehdä itselleen vaikkapa lelun sata vuotta vanhan mallin mukaan. Hietasmäessä sijaitsevan kotiseutumuseon alueella on 11 rakennusta, joista vanhin on peräisin 1700-luvulta. Kurun ulkomuseon tunnetuin nähtävyys on Vänrikki Stoolin Tupa. Tuvassa asui aikoinaan vänrikki Polviander, jolta kuulluista tarinoista J. L Runeberg sai aineksia runokokoelmiinsa. Vänrikki Stoolin tarinat on varmasti kaikille tuttu. Ulkomuseon alueella, paikallisten kielenkäytössä Museonmäellä tapahtuu myös Kuru-viikolla. Näsijärven rannalla Antaverkassa vuorineuvos Paavo V. Suomisen perustama jäähdytystekniikan museo esittelee kylmätekniikan historiaa Suomessa varhaisista jääsuolakaapeista nykypäivään asti. Ainutlaatuinen nähtävyys on amerikkalaisen Agnes Denesin suunnittelema ympäristötaideteos, Puuvuori. Kartiomaiseen sorakukkulaan on istutettu mäntyä matemaattisen tarkasti elliptiseen kuvioon. Raitilla raikaa ja puistoissa pöhisee. Kesätapahtumat käynnistyvät toukokuussa markkinoilla ja takapihafestivaalilla, Pöheikön Pölläyksellä, joka on ainakin kerran elämässä koettava. Heinäkuinen Räikkä Soi -viikonloppu tarjoaa viihdettä kaikenikäisille. Räikkä Raikaa on yhteislaulua ja Räikkärockin suomalaiset huippuartistit kokoavat esiintymislavan eteen nuoret aikuiset. Tenavien Tohinoissa Räikän puiston valtaa perheen pikkuväki. Kesäisten musiikkitapahtumien uusimpana tulokkaana on Kaupunkijazz. Kesäteatteriperinnettä on jo vuosia vaalinut Vahannan Nuorisoseura jokakesäisillä näytöksillään kotiseutumuseon mäellä sekä Teatteri Wimma Viljakkalassa. Kesäkuussa KuruFest täyttää Parkkuun seuratalon ja Kurun kirkon klassisen musiikin sävelin. Heinäkuinen Kuru-viikko sisältää monenlaisia tapahtumia ja konsertteja eri ikäryhmille huipentuakseen Museonmäellä pidettävään pääjuhlaan.

12 Luonto antaa voimaa. 12 Lintubongarin unelma. Ylöjärvellä on useita rauhoitettuja luonnonsuojelualueita sekä muita arvokkaita luontokohteita, joista kahdeksan on nimetty valtakunnalliseen Natura verkostoon. Varsinainen luontohelmi on Seitsemisen kansallispuisto Kurun alueella. Monet harvinaiset, valtakunnallisestikin uhanalaiset eläinlajit asustavat Ylöjärvellä. Yleisin on liitoorava, jota esiintyy noin 30 eri paikassa. Hyönteisistä palosirkan ja putkilokasveihin kuuluvan ketokatkeron elinolojen turvaamiseksi tehdään suunnitelmallista suojelutyötä. Linnuista harvinaisimpia ovat pikkutikka, peltosirkku, käenpiika ja selkälokki. Palokärki valittiin kaupungin nimikkolinnuksi asuntomessuvuonna Nimikkokasvi, harjumasmalo saapui harjumaisemiin jääkauden jälkeen, joten se lienee aivan ensimmäisiä ylöjärveläisiä. Suojeltua harjumasmaloa esiintyy vain Suomessa. Patikoiden, pyöräillen ja meloen. Lukemattomat polut ja opastetut luontoretket hiihtäen, patikoiden, pyöräillen tai meloen tempaavat arjesta. Luontopoluille voi lähteä omin päin tai paikallisten eräyrittäjien matkassa. Hiihtämään pääsee miltei suoraan kotiovelta, valaistua latuverkostoa on eri taajamissa kymmeniä kilometrejä. Luistimilla voi kiitää eri puolilla kaupunkia ylläpidetyillä luistinradoilla ja jääkiekkokaukaloissa. Kurun erämaamaisemissa melontareittejä on muun massa Sikkilänjoella, Keihäsjoella sekä Haukkajoella. Urheilutalot, joissa on monipuoliset sisäliikuntamahdollisuudet, sijaitsevat keskustassa ja Kurussa. Elovainion alueelle on kasvanut liikuntapuisto, jonka ytimenä on Vuoden liikuntapaikka palkinnon saanut Ylöjärven Liikuntakeskus. Jos tutut lajit eivät sytytä, kaupungin frisbeegolfradalla pääsee kokeilemaan taitojaan liitokiekon parissa.

13 Ylöjärvi on veden ja metsien kaupunki, jonka monimuotoinen luonto kutsuu liikkumaan. Kesäinen metsäpolku, puiden lomasta pinnistelevät auringonsäteet ja lintujen moniääninen konsertti hellivät mieltä ja antavat voimaa arkeen. Me olemme luonnostamme ylpeitä. 13

14 Vettä, rantaa ja muuta rakastettavaa. 14 Yli 200 neliökilometriä kaupungin pinta-alasta on puhtaita vesistöjä. Vesitietä pitkin voi purjehtia Virroille asti. Matkan varrella mukavia pysähdyspaikkoja on Kurussa, Ruovedellä ja Muroleen ka navalla sekä ystävällisissä majoitus- ja ravintolapalveluja tarjoavissa vierassatamissa. Veneilijöiden tapahtumakeskus Näsijärvellä on kaunis Pimeesalmi. Vanhasta tukinuittojen aikaisesta telakasta on kasvanut yli 150 huviveneen satama, jonka kauppa ja ravintola palvelevat matkaajia. Erityisen suosittuja ovat kesäviikonloppuisin järjestettävät Pimeen lavatanssit. Myös Kuruun on vaivatonta saapua veneellä. Laivarannassa on vieraslaituri ja taajamapalvelut ovat vain 300 metrin päässä: pankki ja pankkiautomaatti, kaupat, ravintolat, huoltoasemat. Majoitusta tarjoavat monet hotellit ja majatalot sekä matkailuyrittäjät lomakylistä leirikeskuksiin ja maatiloihin. Valinnanvaraa ja aktiviteetteja riittää vaativaankin makuun Viljakkalan Haverissa entisen kultakaivoksen alueella voi lomailla ja pitää vaikka kokouksen. Vedellä täyttynyt kymmeniä metrejä syvä louhos on erikoinen nähtävyys.

15 Seitseminen on etelän Lappi. Kurun ja Viljakkalan alueiden upea luonto tarjoaa hienon tilaisuuden luonnossa liikkumiselle, sienestykselle ja marjastukselle, hiihdolle, suunnistukselle, jopa vetokoira-ajelulle. Näsijärvi, Kyrösjärvi ja kymmenet pienemmät vesistöt suorastaan vaativat veneilemään, kalastamaan tai kanoottiretkille. 15 Oikea etelän erämaa on 45,5 neliökilometrin laajuinen Seitsemisen kansallispuisto Ylöjärven ja Ikaalisten rajalla. Metsähallituksen hoidossa oleva alue hyvin merkittyine reitteineen ja hoidettuine taukopaikkoineen sopii sekä päiväretkeilyyn että muutaman päivän vaelluksiin. Pirkan Taival -retkeilyreitistöä pitkin puistosta pääsee Riuttaskorven virkistysmetsään ja Helvetinjärven kansallispuistoon kävellen tai hiihtäen. Seitsemisen maisemassa vaihtelevat harjut sekä suo- ja metsäalueet. Etelän Lapiksikin kutsutun puiston eliöstöön kuuluu monia pohjoisia lajeja. Suojelun tavoitteena on säilyttää erityinen pienipiirteinen metsä- ja suokokonaisuus.

16 luvun vilkkaasta kauppapaikasta on kasvanut monipuolinen ja vetovoimainen teollisuus- ja palveluyritysten kaupunki. Työpaikkojen määrä on kasvanut kymmenessä vuodessa kymmeniä prosentteja. Kaupungissa on nyt yli työpaikkaa, joista suuri osa on korkeaa ammattitaitoa vaativia teollisia työpaikkoja.

17 Vetovoimainen teollisuuskaupunki. 17 Työpaikkojen määrä näyttää lisääntyvän edelleen, sillä kaupungin uusilla teollisuus- ja liiketonteilla on jatkuvasti kysyntää. Työ tuo tullessaan aina taloudellisia voimavaroja, jotka puolestaan heijastuvat aktivoivasti ympäristöönsä. Ymmärrystä yrittämiselle. Kaupunki tarjoaa hyvän ympäristön niin seudulla jo toimiville kuin alueelle saapuville yrityksille. Yrityselämän edellytysten turvaaminen on Ylöjärven menestystekijöitä. Hyvä palvelurakenne ja toimiva maankäytön suunnittelu ovat avainasemassa. Myös sijainti ja hyvät liikenneyhteydet painavat paljon. Elinkeinoelämän edistämiseksi työskennellään lujasti niin omassa Ylöjärven Yrityspalvelu Oy:ssä kuin yhteistyössä muiden seudun toimijoiden kanssa. Ylöjärven merkittäviä julkisen sektorin työnantajia ovat kaupungin ohella Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä ja Puolustusvoimien Teknillinen Tutkimuskeskus. Kansainvälisiä yrityksiä ovat muun muassa lasiyhtiö Pilkington, kylmäalan Huurre Group, muovialan Plastiroll sekä sukkatehdas Sukkamestarit. Myös hydrauliikkalaitteita valmistava Dynaset sekä kosmetiikkayhtö Sim ovat omilla aloillaan maailmalla tunnettuja. Pienkuormaajia valmistava Avant Tecno sai tunnustuksena toiminnastaan tasavallan presidentin vuoden 2008 kansainvälistymispalkinnon. Viljakkalan seudulla on vilkasta pienyritystoimintaa ja Kurun alueella toimii useita kivialan yrityksiä, joista merkittävimpiä ovat Tampereen Kovakivi Oy ja Kurun Kivi Oy. Kuuluisa Kurun harmaa ja musta graniitti sekä ainutlaatuinen pallograniitti ovat arvostettuja rakennus- ja julkisivukiviä. Kivestä valmistetaan Kurussa lähes kaikkea työtasoista koriste-esineisiin. Näkyvät suuryritykset parantavat myös kaupungin tunnettuutta, mutta yhtä merkittäviä elinkeinoelämälle ovat pienteollisuus sekä kymmenet päivittäispalveluja tarjoavat liikkeet ja käsityöyrittäjät. Tontteja on kaavoitettu Elovainion ja Soppeenmäen teollisuusalueille siten, että yritykset saavat kooltaan ja sijainniltaan omien tarpeidensa mukaiset tilat. Alueen mittavin hanke, Kauppakeskus Elo, joka keskittää ostovoimaa omalle paikkakunnalle, valmistui keväällä 2009.

18 Ylöjärven monet kasvot YLÖJÄRVI - Kaupungintalo - Terveyskeskus - Kirjasto Leija - Ylöjärven kirkko - Ylöjärven museo, kotiseutumuseo - Ylöjärven liikuntakeskus ja jäähalli - Urheilutalo/uimahalli - Teivon ravirata - Pimeesalmen vierasvenesatama Seitseminen VILJAKKALA - Viljakkala-talo ja Viljakkalan kirjasto - Viljakkalan kirkko - Elokaaren palvelukeskus - Haverin lomakylä 3 KURU - Kurun kirkko - Kurun kirjasto - Kurun ulkomuseo - Kurun urheilutalo - Seitsemisen kansallispuisto 2 Vaasaan 1 Tampere

19 Ylöjärven kaupungintalo Teivon ravirata Kirjasto Leija Rantamaisemaa Viljakkalassa Viljakkalan kirkko Elokaaren palvelukeskus Kurun keskusta Kuru Hinaajat Kurun satamassa

20 Ylöjärven kaupunki PL 22, Kuruntue 14, YLÖJÄRVI vaihde (03) /2009

Ylöjärvi TILASTOJA 2015. www.ylojarvi.fi

Ylöjärvi TILASTOJA 2015. www.ylojarvi.fi Ylöjärvi TILASTOJA 2015 www.ylojarvi.fi 2 YLÖJÄRVI LYHYESTI Ylöjärven kunta perustettiin vuonna 1869. Ylöjärvestä tuli kaupunki vuonna 2004. Viljakkalan kunta liittyi Ylöjärveen vuoden 2007 alusta, Kurun

Lisätiedot

UNELMISTA NUUKAILEMATTA.

UNELMISTA NUUKAILEMATTA. UNELMISTA NUUKAILEMATTA. Viisaan euron kunta Kun nuukuus tarkoittaa järkeviä toimintatapoja, kestävää kehitystä ja kuntalaisten eduista huolehtimista silloin Laihialla ollaan nuukia. Laihialaiset ovat

Lisätiedot

Uudenlaisen asumisen alue!

Uudenlaisen asumisen alue! Uudenlaisen asumisen alue! Sydän täynnä elämää Jyväskylän Kangas mullistaa käsityksesi siitä, mitä kaikkea tulevaisuuden kaupunginosa voi olla. Ja Kankaan tulevaisuus on ihan nurkan takana, raikkaana ja

Lisätiedot

PÄLKÄNEEN KUNNAN KUNTASTRATEGIAN PÄIVITYS JA KEHITYSKUVAN LAATIMINEN

PÄLKÄNEEN KUNNAN KUNTASTRATEGIAN PÄIVITYS JA KEHITYSKUVAN LAATIMINEN PÄLKÄNEEN KUNNAN KUNTASTRATEGIAN PÄIVITYS JA KEHITYSKUVAN LAATIMINEN Lähtötiedot Asukaskyselyn tulokset 09.12.2011 ASUKASKYSELY: PÄLKÄNEEN TULEVAISUUS Kysely toteutettiin syys-lokakuussa 2011 Kysely on

Lisätiedot

PERUSTIETOJA KUNNASTA

PERUSTIETOJA KUNNASTA PERUSTIETOJA KUNNASTA Nimi Maaninka on saamenkieltä ja tarkoittaa siikaa. Suomenkielinen asutus on omaksunut nimen, vaikkakin alkuperäinen merkitys on unohtunut. Ensimmäistä kertaa nimi esiintyy jo 1500-luvun

Lisätiedot

Mikäli haluatte alueelle lisärakentamista, minne uusi rakentaminen tulee suunnata?

Mikäli haluatte alueelle lisärakentamista, minne uusi rakentaminen tulee suunnata? Mikäli haluatte alueelle lisärakentamista, minne uusi rakentaminen tulee suunnata? TASAISESTI KOKO SUUNNITTELUALUEELLE NYKYISEEN ASUTUKSEEN TUKEUTUEN JA MAISEMAAN SOVELTUEN KYLÄKESKUSTAA PAINOTTAEN, MUUALLE

Lisätiedot

Perustietoja Ähtäristä

Perustietoja Ähtäristä Perustietoja Ähtäristä asukasluku 6182 pinta-ala 906 km² 169 järveä elinkeinorakenne: alkutuotanto 10 %, jalostus 26 %, palvelut 64 % valtakunnallisesti tunnettu matkailusta 200 000 kävijää/v E-P:n toiseksi

Lisätiedot

MATKAILUN TALOUDELLISET VAIKUTUKSET KIVIJÄRVELLÄ KESÄ 2013 TALVI 2014. 29.8.2014 Mika Niskanen

MATKAILUN TALOUDELLISET VAIKUTUKSET KIVIJÄRVELLÄ KESÄ 2013 TALVI 2014. 29.8.2014 Mika Niskanen MATKAILUN TALOUDELLISET VAIKUTUKSET KIVIJÄRVELLÄ KESÄ 2013 TALVI 2014 Toimeksiantaja Kivijärven kunta KÄYTETTY MENETELMÄ Menomenetelmä Tulomenetelmä Asukaskyselyt (keskiarvot) Kuntatilastot Mökkikyselyt

Lisätiedot

LIITE LIITE 11. Kuusankoski-Koria. Kouvolan keskustaajaman. viherosayleiskaava. viherosayleiskaava

LIITE LIITE 11. Kuusankoski-Koria. Kouvolan keskustaajaman. viherosayleiskaava. viherosayleiskaava LIITE LIITE 11 Kuusankosken-Korian viherosayleiskaava Kouvolan keskustaajaman viherosayleiskaava Kuusankoski-Koria viherosayleiskaava Suunnittelualueen Suunnittelualueen sijainti sijainti Yleiskaavoitus

Lisätiedot

Ylöjärvellä sijaitsevat Natura 2000 verkostoon kuuluvat alueet

Ylöjärvellä sijaitsevat Natura 2000 verkostoon kuuluvat alueet Ylöjärvellä sijaitsevat Natura 2000 verkostoon kuuluvat alueet 1. Alhonlahden alue 2. Aurejärvi 3. Hirvijärvi 4. Ilvesmäki-Läämännevanmetsä 5. Isoneva-Raitakulonneva 6. Korpijärven haka 7. Lymylampi 8.

Lisätiedot

Inkoo 2020 18.6.2015

Inkoo 2020 18.6.2015 Inkoo 2020 18.6.2015 Inkoon missio Inkoon kunta luo edellytyksiä inkoolaisten hyvälle elämälle sekä tarjoaa yritystoiminnalle kilpailukykyisen toimintaympäristön. Kunta järjestää inkoolaisten peruspalvelut

Lisätiedot

POHJASLAHDEN KYLÄOSAYLEISKAAVA Kyläyleiskaavoituksen koulutustilaisuus Lieksa Vuonislahti 6.-7.9. 2012 Sirkka Sortti Mänttä-Vilppulan kaupunki

POHJASLAHDEN KYLÄOSAYLEISKAAVA Kyläyleiskaavoituksen koulutustilaisuus Lieksa Vuonislahti 6.-7.9. 2012 Sirkka Sortti Mänttä-Vilppulan kaupunki POHJASLAHDEN KYLÄOSAYLEISKAAVA Kyläyleiskaavoituksen koulutustilaisuus Lieksa Vuonislahti 6.-7.9. 2012 Sirkka Sortti Mänttä-Vilppulan kaupunki POHJASLAHTI sijaitsee Pirkanmaalla Tarjanneveden rannalla

Lisätiedot

MAANKÄYTTÖSUUNNITELMA

MAANKÄYTTÖSUUNNITELMA PYHÄJOEN STRATEGINEN MAANKÄYTTÖSUUNNITELMA PARHALAHTI PYHÄJOEN KESKUSTA - hallinto ja palvelut (viheralueet ja väylät yhdistävät) - asuminen - ympäristöstä selkeästi erottuva kokonaisuus, joka osittain

Lisätiedot

LAPUAN KAUPUNKI. Kaupunkikeskustan ja sen ympäristön osayleiskaavat. Kysely kaava-alueen asukkaille ja muille kaupunkilaisille

LAPUAN KAUPUNKI. Kaupunkikeskustan ja sen ympäristön osayleiskaavat. Kysely kaava-alueen asukkaille ja muille kaupunkilaisille LAPUAN KAUPUNKI Kaupunkikeskustan ja sen ympäristön osayleiskaavat Kysely kaava-alueen asukkaille ja muille kaupunkilaisille Hyvä Lapuan keskustaajaman / kylien asukas! Lapuan kaupunki on käynnistänyt

Lisätiedot

Kunnan toiminta-ajatus. Laadukkaat peruspalvelut. Yhteistyö ja yhteisöllisyys. Hyvä ja turvallinen elinympäristö

Kunnan toiminta-ajatus. Laadukkaat peruspalvelut. Yhteistyö ja yhteisöllisyys. Hyvä ja turvallinen elinympäristö Visio vuodelle 2025 Marttila on elinvoimainen ja yhteisöllinen, maltillisesti kasvava kunta, joka järjestää asukkailleen laadukkaat ja edulliset palvelut sekä turvaa yrittämisen perusedellytykset. Kunnan

Lisätiedot

Kaupunginvaltuusto

Kaupunginvaltuusto Kaupunginvaltuusto 13.11.2014 108 1 Kemijärvi 2020 Vedenvälkettä ja vihreää kultaa Kemijärven kaupunki on vuonna 2020 Itä-Lapin elinvoimainen palvelu- ja seutukuntakeskus, joka hyödyntää maantieteellistä

Lisätiedot

JOUTSAN KUNNAN TOIMINTAPERIAATTEET, TOIMINTA-AJATUS, VISIO JA STRATEGIA.

JOUTSAN KUNNAN TOIMINTAPERIAATTEET, TOIMINTA-AJATUS, VISIO JA STRATEGIA. JOUTSAN KUNNAN TOIMINTAPERIAATTEET, TOIMINTA-AJATUS, VISIO JA STRATEGIA. JOUTSAN KUNNAN TOIMINTAPERIAATTEET Joutsan kunta toimii aktiivisesti ja tulevaisuushakuisesti sekä etsii uusia toimintatapoja kunnan

Lisätiedot

Hyvinkää. Yrityksesi oikea osoite

Hyvinkää. Yrityksesi oikea osoite Hyvinkää Yrityksesi oikea osoite Tule yrittäjyyden ykkösketjuun Millaisia odotuksia asetat yrittämiselle? Tule tekemään tulosta Hyvinkäälle! Meillä ranteesta ja rakenteesta löytyy ruista: erinomainen liikenteellinen

Lisätiedot

Mänttä-Vilppulan kehityskuva. Rakennemallivaihtoehdot ja vertailu 28.4.2011

Mänttä-Vilppulan kehityskuva. Rakennemallivaihtoehdot ja vertailu 28.4.2011 Mänttä-Vilppulan kehityskuva Rakennemallivaihtoehdot ja vertailu 28.4.2011 RAKENNEMALLIVAIHTOEHDOT Rakennemallivaihtoehtojen kautta etsitään Mänttä-Vilppulalle paras mahdollinen tulevaisuuden aluerakenne

Lisätiedot

Datakeskusinvestoinnin merkitys kunnan näkökulmasta case: Hetzner Gmbh. Marko Kauppinen, elinkeinopäällikkö

Datakeskusinvestoinnin merkitys kunnan näkökulmasta case: Hetzner Gmbh. Marko Kauppinen, elinkeinopäällikkö Datakeskusinvestoinnin merkitys kunnan näkökulmasta case: Hetzner Gmbh Marko Kauppinen, elinkeinopäällikkö Tuusulalla on keskeinen sijainti Tuusula on yksi pääkaupunkiseudun kehyskunnista eli KUUMA-kunnista

Lisätiedot

ESIPUHE 8 Aulikki Laine JOKAMIEHENOIKEUDET 10. LINTUJEN MATKAAN: Tietoa uudelle lintuharrastajalle 12 Jouni Riihimäki & Anni Kytömäki

ESIPUHE 8 Aulikki Laine JOKAMIEHENOIKEUDET 10. LINTUJEN MATKAAN: Tietoa uudelle lintuharrastajalle 12 Jouni Riihimäki & Anni Kytömäki SISÄLLYS ESIPUHE 8 Aulikki Laine JOKAMIEHENOIKEUDET 10 LINTUJEN MATKAAN: Tietoa uudelle lintuharrastajalle 12 Jouni Riihimäki & Anni Kytömäki LINTUVESIEN SUOJELU 17 Pekka Ruokonen & Tuire Laurinolli LINTUVESIEN

Lisätiedot

Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu ID 2040 Tonttijärvi, Ylöjärvi, Pirkanmaa

Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu ID 2040 Tonttijärvi, Ylöjärvi, Pirkanmaa Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu 2016 ID 2040 Tonttijärvi, Ylöjärvi, Pirkanmaa Sijainti Torttijärven alue sijaitsee Pirkanmaalla, Ylöjärven Kurussa, noin 10 kilometriä

Lisätiedot

LINJAT/PUISTOMÄKI Tarjolla hyvä elämä Fiskarsista

LINJAT/PUISTOMÄKI Tarjolla hyvä elämä Fiskarsista LINJAT/PUISTOMÄKI Tarjolla hyvä elämä Fiskarsista LINJAT/PUISTOMÄKI Tarjolla hyvä elämä Fiskarsissa! Fiskarsin ruukin asuinalueet rakennetaan vaiheittain tiivistämällä olemassa olevia alueita. Tarjolla

Lisätiedot

Sipoon Jokilaakso. Sipooseen! Sijoita kasvavaan. Uusi asuinalue Nikkilän keskustassa. www.sipoonjokilaakso.fi

Sipoon Jokilaakso. Sipooseen! Sijoita kasvavaan. Uusi asuinalue Nikkilän keskustassa. www.sipoonjokilaakso.fi Sipoon Jokilaakso Uusi asuinalue Nikkilän keskustassa Sijoita kasvavaan Sipooseen! www.sipoonjokilaakso.fi Sipoon Jokilaakson etuja ovat sijainti, luonto ja palvelut Sipoon Jokilaakso 2 Nikkilän keskustan

Lisätiedot

Kansallispuistokävijät matkailijoina

Kansallispuistokävijät matkailijoina Kansallispuistokävijät matkailijoina Tuija Sievänen ja Marjo Neuvonen Seitsemisen Luontokeskus 18.3.2010 Metsäntutkimuslaitos Skogsforskningsinstitutet Finnish Forest Research Institute www.metla.fi Tutkimuksen

Lisätiedot

Tuusulan vetovoimatekijät -tutkimus. Ruotsinkylän kyläyhdistys ry - Klemetskog Byförening r.f. Lahela-Seura ry Reino Myllymäki

Tuusulan vetovoimatekijät -tutkimus. Ruotsinkylän kyläyhdistys ry - Klemetskog Byförening r.f. Lahela-Seura ry Reino Myllymäki Tuusulan vetovoimatekijät -tutkimus Ruotsinkylän kyläyhdistys ry - Klemetskog Byförening r.f. Lahela-Seura ry 30.11.2013 Reino Myllymäki Tausta Tutkimus suoritettiin Etelä-Tuusulan kyläyhdistysten verkkosivustolla

Lisätiedot

Maaseutupolitiikka Suomessa. Maa- ja metsätalousministeriö

Maaseutupolitiikka Suomessa. Maa- ja metsätalousministeriö Maaseutupolitiikka Suomessa Maa- ja metsätalousministeriö Lähes puolet suomalaisista asuu maaseudulla Lähes puolet väestöstä asuu maaseudulla. Suomi on myös hyvin harvaan asuttu maa. Asukastiheys on keskimäärin

Lisätiedot

Kansallispuistokävijät matkailijoina

Kansallispuistokävijät matkailijoina Kansallispuistokävijät matkailijoina Tuija Sievänen ja Marjo Neuvonen Orilammin lomakeskus 19.3.2010 Metsäntutkimuslaitos Skogsforskningsinstitutet Finnish Forest Research Institute www.metla.fi Tutkimuksen

Lisätiedot

UNELMIESI KOTI PICKALAAN

UNELMIESI KOTI PICKALAAN UNELMIESI KOTI PICKALAAN Parasta aikaa kotona ja vapaalla Pickalan asuntoalue sijaitsee luonnon keskellä meren rannassa, pääkaupunkiseudun tuntumassa vain reilun puolen tunnin ajomatkan päässä Helsingistä.

Lisätiedot

Tiedotus- ja keskustelutilaisuus Karperön Singsbyn alueen osayleiskaavasta torstaina 10.3.2016 klo 18 20 Norra Korsholms skolassa

Tiedotus- ja keskustelutilaisuus Karperön Singsbyn alueen osayleiskaavasta torstaina 10.3.2016 klo 18 20 Norra Korsholms skolassa Tiedotus- ja keskustelutilaisuus Karperön Singsbyn alueen osayleiskaavasta torstaina 10.3.2016 klo 18 20 Norra Korsholms skolassa Kooste mielipiteistä: Virkistys Karperönjärvi on virkistyksen kannalta

Lisätiedot

Lähivoimalaprojekti. Asukaskysely raportti Multisilta -Peltolammi

Lähivoimalaprojekti. Asukaskysely raportti Multisilta -Peltolammi Lähivoimalaprojekti Asukaskysely raportti Multisilta -Peltolammi Tutkimuksen tarkoitus ja tavoitteet Tampereen kaupungin Lähivoimala-projekti järjesti keväällä 2015 asukaskyselyn Multisillan, Peltolammin

Lisätiedot

Yhdyskuntarakenne ja infra kilpailukykytekijänä tulevaisuuden kunnassa - linjaukset

Yhdyskuntarakenne ja infra kilpailukykytekijänä tulevaisuuden kunnassa - linjaukset Yhdyskuntarakenne ja infra kilpailukykytekijänä tulevaisuuden kunnassa - linjaukset 28.4.2016 Muutostekijöitä on runsaasti Ilmastonmuutos Niukkeneva julkinen talous Väestön ikääntyminen Elinkeinoelämän

Lisätiedot

Pirkkalan valtuustoryhmien HALLITUSOHJELMA

Pirkkalan valtuustoryhmien HALLITUSOHJELMA Pirkkalan valtuustoryhmien HALLITUSOHJELMA 1 2 Hallitusohjelman tarkoitus ja merkitys Pirkkalan pormestarimalliin kuuluu toimintatapa, jossa uusi pormestari ryhtyy heti valintansa jälkeen kokoamaan hallitusohjelmaa.

Lisätiedot

KONKAKUMPU. Tarjolla hyvä elämä Fiskarsista

KONKAKUMPU. Tarjolla hyvä elämä Fiskarsista KONKAKUMPU Tarjolla hyvä elämä Fiskarsista KONKAKUMPU Tarjolla hyvä elämä Fiskarsissa! Kuvittele että voisit saada parhaat palat sekä maaseudusta että kaupungista. Luonto ja historia olisivat lähellä,

Lisätiedot

1800-luvun pitäjänkartat. Vuoden 2014 peruskartta

1800-luvun pitäjänkartat. Vuoden 2014 peruskartta 216 Maakirjakartat 1800-luvun pitäjänkartat Karttaa ei ole saatavilla 0 0,5 1 km 1950-luvun peruskartta Vuoden 2014 peruskartta 0 0,5 1 km 0 0,5 1 km 217 Virrat Kihniö Mänttä-Vilppula Parkano Ruovesi Ikaalinen

Lisätiedot

Vaasassa sijaitseva Vähäkyrö on idyllinen maalaismiljöö, jossa on panostettu ihmisten hyvinvointiin.

Vaasassa sijaitseva Vähäkyrö on idyllinen maalaismiljöö, jossa on panostettu ihmisten hyvinvointiin. Vähäkyrö Aito maalaismiljöö Vaasassa Elämäntäyteinen tulevaisuus Vaasassa sijaitseva Vähäkyrö on idyllinen maalaismiljöö, jossa on panostettu ihmisten hyvinvointiin. Vähässäkyrössä on erinomaiset puitteet

Lisätiedot

ESPOONJOKILAAKSON ESISELVITYS

ESPOONJOKILAAKSON ESISELVITYS ESPOONJOKILAAKSON ESISELVITYS ANALYYSI JA KEHITTÄMISSUUNNITELMA 20.10.2011 Suunnittelualueen sijainti / maiseman historia Jokilaakso oli pitkään metsäselänteiden reunustamaa avointa maisemaa, peltoja ja

Lisätiedot

Vantaan matkailun kuulumisia. Matkailun rahoitus-yritystilaisuus Vantaalla Suomen Ilmailumuseo 3.12.2013 elinkeinojohtaja José Valanta

Vantaan matkailun kuulumisia. Matkailun rahoitus-yritystilaisuus Vantaalla Suomen Ilmailumuseo 3.12.2013 elinkeinojohtaja José Valanta Vantaan matkailun kuulumisia Matkailun rahoitus-yritystilaisuus Vantaalla Suomen Ilmailumuseo 3.12.2013 elinkeinojohtaja José Valanta Kohti elinvoimapolitiikkaa Terveen kaupungin keskeinen tavoite ja menestyksen

Lisätiedot

Aaltoa kulttuurimatkaillen. Seinäjoen kaupunki Kulttuuritoimi PL 215 60101 SEINÄJOKI

Aaltoa kulttuurimatkaillen. Seinäjoen kaupunki Kulttuuritoimi PL 215 60101 SEINÄJOKI Aaltoa kulttuurimatkaillen Seinäjoen kaupunki Kulttuuritoimi PL 215 60101 SEINÄJOKI Alvar Aalto Seinäjoella Seinäjoki on Etelä-Pohjanmaan maakunnan keskus ja yksi Suomen voimakkaimmin kasvavista kaupunkikeskuksista.

Lisätiedot

KEHITTYMISEN JA UUDELLEEN ELÄVÖITYMISEN KAUPUNKILÄHIÖ HAJALA

KEHITTYMISEN JA UUDELLEEN ELÄVÖITYMISEN KAUPUNKILÄHIÖ HAJALA KEHITTYMISEN JA UUDELLEEN ELÄVÖITYMISEN KAUPUNKILÄHIÖ HAJALA Historiasta nykypäivään Hajalan kylän synty voidaan vanhojen veromerkintöjen pohjalta ajoittaa 1300-luvulle. 1700-luvulla kaksi yöpymis-, ravitsemus-

Lisätiedot

Tikkurilan toimisto- ja liikekeskus Dixi, liiketilat

Tikkurilan toimisto- ja liikekeskus Dixi, liiketilat energianero Tikkurilan toimisto- ja liikekeskus Dixi, liiketilat TOIMITILOJA JÄRJELLÄ JA TUNTEELLA Tikkurila lyhyesti Tikkurila on Vantaan hallinnollinen keskus, jossa palvelut ovat lähellä. Keskustassa

Lisätiedot

Lappeenranta Itä ja länsi kohtaavat

Lappeenranta Itä ja länsi kohtaavat Lappeenranta strategia Lappeenranta Itä ja länsi kohtaavat Lappeenrannan kaupungin Kansainvälistymis- ja Venäjä 2015-16 Eloisassa, puhtaassa ja turvallisessa Lappeenrannassa on kaikenikäisten hyvä elää.

Lisätiedot

Sijoitu Kempeleeseen

Sijoitu Kempeleeseen Sijoitu Kempeleeseen Kempeleessä olet Pohjois-Suomen paalupaikalla Kempele sijaitsee keskellä 250 000 asukkaan kaupunkiseutua, kymmenen kilometrin päässä Oulusta. Lähellä on matkustajamääriltään Suomen

Lisätiedot

MYRSKYLÄN KUNNAN VISIO 2020

MYRSKYLÄN KUNNAN VISIO 2020 Kunnanhallitus 30.5.2011 91 LIITE 37 Valtuusto 13.6.2011 15 LIITE 18 MYRSKYLÄN KUNTA MYRSKYLÄN KUNNAN VISIO 2020 JA STRATEGIA VISION TOTEUTUMISEKSI Kunnan visio 2020 Myrskylä on viihtyisä asuinkunta kohtuullisten

Lisätiedot

05.11.2009 YIT Rakennus Oy Juhani Ylitolonen

05.11.2009 YIT Rakennus Oy Juhani Ylitolonen YIT Rakennus Oy Juhani Ylitolonen Matkailutulon triplaus Kemin kaupungin ja YIT:n yhteistyö SARIUS Palvelut 600 m Keskussairaala Kirkko Koulut, oppilaitokset Päiväkoti Kulttuurikeskus Kauppatori Terveyspysäkki

Lisätiedot

KY 2014 H3 ASEMAKAAVASELOSTUS

KY 2014 H3 ASEMAKAAVASELOSTUS KY 2014 H3 ASEMAKAAVASELOSTUS Ramsinkeskuksen asemakaava Olli Ojatalo 1. Perus ja tunnistetiedot 1.1 Tunnistetiedot Ramsinniemi, Vuosaari Helsinki Ramsinkeskuksen asemakaava Olli Ojatalo, maisema-arkkitehtuurin

Lisätiedot

VALIMO. Parviainen Arkkitehdit Oy

VALIMO. Parviainen Arkkitehdit Oy VALIMO Parviainen Arkkitehdit Oy VALIMO s 3-5 PERUSTIEDOT s 6-8 MUUNNELTAVAT TILAT s 9-11 VIIHTYISÄ TYÖYMPÄRISTÖ 2 Yrityksesi uusi toimitila löytyy Pitäjänmäestä! Valimon uusi toimitilakokonaisuus sijoittuu

Lisätiedot

SUOMI Graafinen ohjeistus

SUOMI Graafinen ohjeistus SUOMI ohjeistus ovellukset. inen värilogo valkoisena juhla-asussaan. värinen. inari.fi Inari on Suomen suurin kunta. Sen voimavara on mahtava luonto, josta voi olla aidosti ylpeä. Inarin helmi ja aarreaitta

Lisätiedot

Kangas osallistamisen polulla

Kangas osallistamisen polulla Kangas osallistamisen polulla 21.2.2013 Tanja Oksa Jyväskylän kaupunki, Kaupunkirakennepalvelut JYVÄSKYLÄN KANGAS Keskusta Paperinvalmistusta 130 vuotta. Tehdas suljettiin kesällä 2010 Kaupungin omistukseen

Lisätiedot

Ateljeet ja taiteilijakodit: Asunta-ateljee (Heikki Asunnan taiteilija-ateljee), Kalela (Akseli Gallen-Kallelan erämaa-ateljee)

Ateljeet ja taiteilijakodit: Asunta-ateljee (Heikki Asunnan taiteilija-ateljee), Kalela (Akseli Gallen-Kallelan erämaa-ateljee) Ruoveden kunnan kulttuurikasvatussuunnitelma 2016 Dokumentti on luotu Kulttuurikasvatussuunnitelma. fi-palvelussa: http://kulttuurikasvatussuunnitelma.fi/suunnitelma/ruoveden-kunta-2/ Kulttuurikasvatussuunnitelma

Lisätiedot

Keskusta-alueet ja vähittäiskauppa kaupunkiseuduilla sekä näkökulmia asutuksen ja palveluverkon muutoksiin. Antti Rehunen ja Ville Helminen SYKE

Keskusta-alueet ja vähittäiskauppa kaupunkiseuduilla sekä näkökulmia asutuksen ja palveluverkon muutoksiin. Antti Rehunen ja Ville Helminen SYKE Keskusta-alueet ja vähittäiskauppa kaupunkiseuduilla sekä näkökulmia asutuksen ja palveluverkon muutoksiin Antti Rehunen ja Ville Helminen SYKE TÄYDENNYSRAKENTAMISEN SEMINAARI 28.5.2014 Keskusta-alueiden

Lisätiedot

ONNI JA OSAAMINEN SAMALLA RANNALLA

ONNI JA OSAAMINEN SAMALLA RANNALLA ONNI JA OSAAMINEN SAMALLA RANNALLA SAVILAHTI 2030 NYKYISIN 9 000 OPISKELIJAA 10 000 TYÖPAIKKAA n. 30 ASUKASTA = 19 000 TOIMIJAA SAVILAHDEN NYKYISIÄ TOIMIJOITA: Kuopion yliopistollinen sairaala Itä-Suomen

Lisätiedot

Päiväkoti Saarenhelmi

Päiväkoti Saarenhelmi Päiväkoti Saarenhelmi varhaiskasvatussuunnitelma Päiväkoti Saarenhelmi Päiväkoti Saarenhelmi sijaitsee Saarenkylässä kauniilla paikalla Kemijoen rannalla. Läheiset puistot ja talvella jää tarjoavat mahdollisuuden

Lisätiedot

KOTKA. Kotka on Suomen merellisimpiä kaupunkeja. Se sijaitsee Suomenlahden rannikolla Helsingistä

KOTKA. Kotka on Suomen merellisimpiä kaupunkeja. Se sijaitsee Suomenlahden rannikolla Helsingistä Kuvat: Kotkan kaupunki KOTKA Kotka on Suomen merellisimpiä kaupunkeja. Se sijaitsee Suomenlahden rannikolla Helsingistä itään puolentoista tunnin ajomatkan päässä. Kotka on Kymijoen ja meren yhdyskohtaan

Lisätiedot

Hämeenkoski kutsuu asumaan ja onnistumaan!

Hämeenkoski kutsuu asumaan ja onnistumaan! Hämeenkoski kutsuu asumaan ja onnistumaan! Kangasala 12 Padasjoki 24 Heinola Hyvien yhteyksien varrella 53 Asikkala 10 54 Hämeenlinna Janakkala Riihimäki Hyvinkää 3 Lammi HÄMEENKOSKI Kärkölä 4 Hausjärvi

Lisätiedot

INVESTOINTIOHJELMA 2015-2019 Kaupunkikehitysjaoston 15.10.2014 MAPSTO-käsittelyn mukaisena

INVESTOINTIOHJELMA 2015-2019 Kaupunkikehitysjaoston 15.10.2014 MAPSTO-käsittelyn mukaisena INVESTOINTIOHJELMA 2015-2019 Kaupunkikehitysjaoston 15.10.2014 MAPSTO-käsittelyn mukaisena Talonrakennusinvestoinnit uudiskohde Tiuraniemen ryhmäkoti Yksityin 0 0 - - Keskusta en saneeraus Moision koulu

Lisätiedot

Käpylän elävä keskipiste

Käpylän elävä keskipiste Käpylän elävä keskipiste Käpylän elävä keskus Amerin talona tunnettu Mäkelänkatu 91 uudistuu. Siitä tulee viihtyisä ja inhimillisen kokoinen kaupunginosan keskus. Kiinteistössä on tilaa erilaisille toimijoille:

Lisätiedot

Multian tonttitarjonta 2015

Multian tonttitarjonta 2015 Tarjous koskee kaava-alueen tontteja. Kaipaatko maalle maaseudun rauhaan? Multia sijaitsee Pohjanmaan ja Keski-Suomen välisellä metsäisellä vedenjakajalla. Kunnan alueella on Kiiskilänmäki, keskisen Suomen

Lisätiedot

Ikäihmisten asuminen ja yhteisöllisyys miten yhteisöllisyys voi tukea ikäihmisten toimintakykyisyyttä?

Ikäihmisten asuminen ja yhteisöllisyys miten yhteisöllisyys voi tukea ikäihmisten toimintakykyisyyttä? Ikäihmisten asuminen ja yhteisöllisyys miten yhteisöllisyys voi tukea ikäihmisten toimintakykyisyyttä? TALOYHTIÖN VARAUTUMINEN ASUKKAIDEN IKÄÄNTYMISEEN -seminaari vanhustyön johtaja Oulun kaupunki Oulun

Lisätiedot

TURKU YHTEISÖLLISTÄ ASUMISTA JYRKKÄLÄN ALUEELLE MONIKKO -HANKE

TURKU YHTEISÖLLISTÄ ASUMISTA JYRKKÄLÄN ALUEELLE MONIKKO -HANKE TURKU YHTEISÖLLISTÄ ASUMISTA JYRKKÄLÄN ALUEELLE MONIKKO -HANKE TA P I O K A N G A S A H O 2 6. 1 0. 2 0 11 L Ä H TÖ KO H DAT S U UNNIT TE LUA LU E Lähdin suunnittelussa liikkeelle tutkimalla pääkaupunkiseudulla

Lisätiedot

Asuntomessut Hyvinkäällä 2013. Marraskuu 2011

Asuntomessut Hyvinkäällä 2013. Marraskuu 2011 Asuntomessut Hyvinkäällä 2013 Marraskuu 2011 LE ISEVIL M U H KÄÄN HYVIN LE NOUSEE IL LUE HARJU JAN ASUINA A UUDEN HYVINKÄÄ Hyvinkää maalattiin maailmankartalle vuonna 1917. Tuohon aikaan kunnan katuja

Lisätiedot

12 Pirkanmaa. 12.1 Kuntatyypit ja kulttuuripalvelujen sijainti

12 Pirkanmaa. 12.1 Kuntatyypit ja kulttuuripalvelujen sijainti Kulttuuria kartalla 12 Pirkanmaa 12.1 Kuntatyypit ja kulttuuripalvelujen sijainti Taulukko 12.1. PIRKANMAA Kuntien lukumäärä Kaupunkimaiset: 7 kpl Taajaan asutut: 7 kpl Maaseutumaiset: 8 kpl Pirkanmaa

Lisätiedot

Östersundomin varjokaava hanke Designtoimisto dadadotank

Östersundomin varjokaava hanke Designtoimisto dadadotank Östersundomin varjokaava hanke Designtoimisto dadadotank Kuva Ismo Tuormaa Esityksen sisältö Maankäyttö- ja rakennuslaki ja VAT Hankkeen lähtökohdat Suunnittelualue ja vihervyöhyke Varjokaavan tavoitteet

Lisätiedot

MAPSTO 2015-19 KOOSTE SEKÄ PÄIVITYSESITYKSEN VUOSILLE 2016-20 Matti Hursti 8.4.2015, päivitetty 29.4.2015

MAPSTO 2015-19 KOOSTE SEKÄ PÄIVITYSESITYKSEN VUOSILLE 2016-20 Matti Hursti 8.4.2015, päivitetty 29.4.2015 Oheismateriaali / sivltk 12.5.2015 39 vapltk 26.5.2015 38 MAPSTO 2015-19 KOOSTE SEKÄ PÄIVITYSESITYKSEN VUOSILLE 2016-20 Matti Hursti 8.4.2015, päivitetty 29.4.2015 Kaupunginosa Asukasmäärän Investointi,

Lisätiedot

Uutta vetovoimaa bisnekseen.

Uutta vetovoimaa bisnekseen. Magneetti vetää uusia mahdollisuuksia Kurikkaan Kurikan Magneetti on uusi yritysalue ja kaupungin ykköshanke, joka yhdistää keskustan ja kolmostien vilkkaan valtaväylän. Uutta vetovoimaa bisnekseen. WWW.KURIKKA.FI

Lisätiedot

Tarkemmat tiedot ovat luettavissa Pirkanmaan liiton maakuntakaavoituksen internetsivuilta osoitteessa:

Tarkemmat tiedot ovat luettavissa Pirkanmaan liiton maakuntakaavoituksen internetsivuilta osoitteessa: LIITE Ruoveden kunnan kaavoituskatsaus 2016 MAAKUNTAKAAVOJEN TARKASTELU Pirkanmaalla on valmisteilla uusi kokonaismaakuntakaava, joka voimaan tullessaan korvaa nykyisen Pirkanmaan 1. maakuntakaava n sekä

Lisätiedot

KUNNAN VISIO JA STRATEGIA

KUNNAN VISIO JA STRATEGIA KUNNAN VISIO JA STRATEGIA LUONNOLLISEN KASVUN UURAINEN 2016 AKTIIVISTEN IHMISTEN UURAISILLA ON TOIMIVAT PERUSPALVELUT, TASAPAINOINEN TALOUS, MENESTYVÄ YRITYSELÄMÄ JA PARHAAT MAHDOLLISUUDET TAVOITELLA ONNEA

Lisätiedot

TERVEISIÄ TARVAALASTA

TERVEISIÄ TARVAALASTA TERVEISIÄ TARVAALASTA TIESITKÖ, ETTÄ TARVAALA ON MAAKUNNALLISESTI ARVOKASTA MAISEMA- ALUETTA. TARVAALASSA ON MYÖS VALTAKUNNALLISESTI ARVOKASTA RAKENNUSPERINNETTÄ. NO NIIN, ASIAAN! eli hieman taustaa Sotilasvirkata-losta

Lisätiedot

++Luontop 2.5.2002 15:04 Page 1

++Luontop 2.5.2002 15:04 Page 1 ++Luontop 2.5.2002 15:04 Page 1 C M Y CM MY CY CMY K ++Luontop 2.5.2002 15:04 Page 2 PL 32, 90015 OULUN KAUPUNKI www.ouka.fi/tekninen PL 124, 90101 OULU, puh. (08) 315 8300 www.vyh.fi/ppo/ppo.htm OULUN

Lisätiedot

www.gigahertsi.fi UUSI Avataan KAUPPA- KESKUS HELSINKIIN

www.gigahertsi.fi UUSI Avataan KAUPPA- KESKUS HELSINKIIN www.gigahertsi.fi Avataan UUSI 2015 KAUPPA- KESKUS HELSINKIIN Avataan 2015 GIGAHERTSI TUO KAUPPAA HERTTONIEMEEN 20 000 m² uutta liiketilaa sinne, missä pääkaupunki kasvaa. Helsinki kasvaa, ja Herttoniemi

Lisätiedot

ALUEIDEN KÄYTTÖSUUNNITELMAN SISÄLTÖ

ALUEIDEN KÄYTTÖSUUNNITELMAN SISÄLTÖ ALUEIDEN KÄYTTÖSUUNNITELMAN SISÄLTÖ 1 Rakennemallin mitoitus Varsinainen tarkastelu kahden vaihtoehdon välillä, joissa kummassakin pohjana valittu yhdyskuntarakenne (VE 1 + VE 3) Alenevan kehityksen trendi

Lisätiedot

Tapahtumien Hämeenlinna

Tapahtumien Hämeenlinna Tapahtumien Hämeenlinna 20.1.2015 www.linnan.fi Linnan Kehityksen tavoitteena on hankkia kaupunkiin isoja tapahtumia Haemme aktiivisesti kaupunkiin erityyppisiä isoja tapahtumia: Isojen yritysten vuositilaisuudet,

Lisätiedot

Maahanmuuttaja harvaan asutun maaseudun kehittymisen näkökulmasta

Maahanmuuttaja harvaan asutun maaseudun kehittymisen näkökulmasta Maahanmuuttaja harvaan asutun maaseudun kehittymisen näkökulmasta Tytti Määttä Vaalan kunnanjohtaja Harvaan asutun maaseudun teemaryhmän puheenjohtaja Harvaan asutun maaseudun teemaryhmä Harvaan asutun

Lisätiedot

Työttömyys väheni kausiluonteisesti kuukauden aikana, vuositasolla edelleen kasvua

Työttömyys väheni kausiluonteisesti kuukauden aikana, vuositasolla edelleen kasvua Pirkanmaan työ- ja elinkeinotoimiston tiedote 22.10.2013 Tilannekatsaus 30.9.2013 Työttömyys väheni kausiluonteisesti kuukauden aikana, vuositasolla edelleen kasvua Pirkanmaan TE-toimiston alueella oli

Lisätiedot

VITAPOLIS. Alue- ja hankekehityssuunnitelma

VITAPOLIS. Alue- ja hankekehityssuunnitelma VITAPOLIS Alue- ja hankekehityssuunnitelma Vitapolis Uudenlainen palveleva asuinalue Vitapolis on ainutlaatuinen palvelu- ja asumisympäristö Muuramessa lähellä Jyväskylää, jossa yhdistyvät kaikki elämälle

Lisätiedot

Lehmusreitti. www.lahtitravel.fi. 2 of 20

Lehmusreitti. www.lahtitravel.fi. 2 of 20 1 of 20 Lehmusreitti Patikointireitti kiertää kaupungin keskustaa maisemapaikalta toiselle luonnonmukaisissa puistometsissä: Salpausselän harjulla, lehdoissa, kallioilla, kuusikoissa ja Vesijärven rannalla.

Lisätiedot

Kauppakeskus Kotkan Tähti, Jumalniemi, 10 000 m2. Kotka KIINTEISTÖKEHITYS KIINTEISTÖKONSULTOINTI YRITYSJÄRJESTELYT YRITYSKONSULTOINTI

Kauppakeskus Kotkan Tähti, Jumalniemi, 10 000 m2. Kotka KIINTEISTÖKEHITYS KIINTEISTÖKONSULTOINTI YRITYSJÄRJESTELYT YRITYSKONSULTOINTI auppakeskus n Tähti, Jumalniemi, 10 000 m2 IINTEISTÖEHITYS IINTEISTÖONSULTOINTI YRITYSJÄRJESTELYT YRITYSONSULTOINTI iinteistökohde: auppakeskus n Tähti, Jumalniemi, 10 000 m2 AUPPAESUS OTAN TÄHTI LISÄTIEDOT

Lisätiedot

Pirkanmaa. Yleisesittely, Pirkanmaan liitto 2016

Pirkanmaa. Yleisesittely, Pirkanmaan liitto 2016 Pirkanmaa Yleisesittely, Pirkanmaan liitto 2016 Toiseksi suurin Suomessa on 19 maakuntaa, joista Pirkanmaa on asukasluvultaan toiseksi suurin. Puolen miljoonan asukkaan raja ylittyi vuonna 2013. Yli yhdeksän

Lisätiedot

Hyvinvoiva luonto, hyvinvoiva ihminen

Hyvinvoiva luonto, hyvinvoiva ihminen Hyvinvoiva luonto, hyvinvoiva ihminen Soveltavan liikunnan seutufoorumi 29.11.2016 Joel Erkkonen Erikoissuunnittelija Luontopalvelut Kuva: Juha Kalaoja Metsähallituksen luontopalvelut hoitaa ja suojelee

Lisätiedot

Pirkanmaa. Maakunnan yleisesittely Pirkanmaan liitto 2014

Pirkanmaa. Maakunnan yleisesittely Pirkanmaan liitto 2014 Pirkanmaa Maakunnan yleisesittely Pirkanmaan liitto 2014 Toiseksi suurin Suomessa on 19 maakuntaa, joista Pirkanmaa on asukasluvultaan toiseksi suurin. Puolen miljoonan asukkaan raja ylittyi marraskuussa

Lisätiedot

KATINSUO. Tarjolla hyvä elämä Fiskarsista

KATINSUO. Tarjolla hyvä elämä Fiskarsista KATINSUO Tarjolla hyvä elämä Fiskarsista KATINSUO Tarjolla hyvä elämä Fiskarsissa! Kuvittele, että voisit saada parhaat palat sekä maaseudusta että kaupungista. Luonto ja historia olisivat lähellä, mutta

Lisätiedot

Lähivoimalaprojekti. Asukaskysely raportti

Lähivoimalaprojekti. Asukaskysely raportti Lähivoimalaprojekti Asukaskysely raportti Tutkimuksen tarkoitus ja tavoitteet Tampereen kaupungin Lähivoimala-projekti järjesti keväällä 2015 asukaskyselyn Multisillan, Peltolammin ja Härmälän asuinalueilla.

Lisätiedot

4 SYVÄKANKAAN SUURALUE

4 SYVÄKANKAAN SUURALUE 49 4 SYVÄKANKAAN SUURALUE 41 SYVÄKANKAAN TILASTOALUE Suuralueeseen kuuluvat Vähä-Ruonaojan ja Iso- Ruonaojan väliin sijoittuvat Perämerentien itäpuoliset alueet. Syväkankaan suuralue koostuu Syväkankaan,

Lisätiedot

Elinkeinopoliittinen ohjelma

Elinkeinopoliittinen ohjelma Elinkeinopoliittinen ohjelma Kunnan visio vuodelle 2025 Marttila on elinvoimainen ja yhteisöllinen, maltillisesti kasvava kunta, joka järjestää asukkailleen laadukkaat ja edulliset palvelut sekä turvaa

Lisätiedot

Strategiamme Johdanto

Strategiamme Johdanto Strategia 2015-2016 Strategiamme 2015-2016 Johdanto Ruoveden tuleva kuntastrategia tehdään jäljellä olevalle valtuustokaudelle, jonka jälkeen uusi valtuusto päivittää strategian vastaamaan sen hetken tilannetta.

Lisätiedot

Turva Minulla on turvallinen olo. Saanko olla tarvitseva? Onko minulla huolehtiva aikuinen? Suojellaanko minua pahoilta asioilta? Perusturvallisuus on edellytys lapsen hyvän itsetunnon ja luottamuksellisten

Lisätiedot

Kyselylomaketta hyödyntävien tulee viitata siihen asianmukaisesti lähdeviitteellä. Lisätiedot: http://www.fsd.uta.fi/

Kyselylomaketta hyödyntävien tulee viitata siihen asianmukaisesti lähdeviitteellä. Lisätiedot: http://www.fsd.uta.fi/ KYSELYLOMAKE Tämä kyselylomake on osa Yhteiskuntatieteelliseen tietoarkistoon arkistoitua tutkimusaineistoa FSD2527 Nuorisobarometri syksy 1998 Kyselylomaketta hyödyntävien tulee viitata siihen asianmukaisesti

Lisätiedot

Uusi Myllypuron Ostari

Uusi Myllypuron Ostari Citycon on aktiivinen omistaja ja pitkäjänteinen kehittäjä Menestys lähtee kauppapaikasta Uusi Ostari Citycon on kauppakeskusten aktiivinen omistaja ja pitkäjänteinen kehittäjä. Luomme puitteet menestyvälle

Lisätiedot

Suomen luonnonsuojeluliiton Pirkanmaan luonnonsuojelupiiri ry. Kuninkaankatu 39 7.4.2013 33200 Tampere pirkanmaa@sll.fi p.

Suomen luonnonsuojeluliiton Pirkanmaan luonnonsuojelupiiri ry. Kuninkaankatu 39 7.4.2013 33200 Tampere pirkanmaa@sll.fi p. Suomen luonnonsuojeluliiton KOMMENTTEJA Pirkanmaan luonnonsuojelupiiri ry. Kuninkaankatu 39 7.4.2013 33200 Tampere pirkanmaa@sll.fi p. 040 515 4557 Pirkanmaan liitto Kommentteja POSKI-hankkeen alustavista

Lisätiedot

www.jarvisaimaanpalvelut.fi 050 132 1234 Kauppatie 1, 58700 Sulkava

www.jarvisaimaanpalvelut.fi 050 132 1234 Kauppatie 1, 58700 Sulkava Sisällys 1. Perus ja tunnistetiedot... 3 1.1. Tunnistetiedot... 3 1.2. Kaavaalueen sijainti... 3 1.3. Kaavan nimi ja tarkoitus... 3 2. Tiivistelmä... 4 2.1. Kaavaprosessin vaiheet... 4 2.2. Asemakaava...

Lisätiedot

KERA Tulevaisuuspyörä

KERA Tulevaisuuspyörä KERA Tulevaisuuspyörä Työpaja 11.6.2013 Valtuustotalo Kimmo Rönkä Movense Oy TYÖPAJA: TULEVAISUUSPYÖRÄ ryhmien teemat 1. Houkutteleva korttelikaupunki ja käveltävä ympäristö (kirjurit: Ritva Helminen-Halkola,

Lisätiedot

Tuomarinkylän Ratsastuskeskuksen toiminta ja tavoitteet

Tuomarinkylän Ratsastuskeskuksen toiminta ja tavoitteet Tuomarinkylän Ratsastuskeskuksen toiminta ja tavoitteet Kaupunkimittausosasto, Helsinki Marja Kivenheimo Tuomarinkartanon Kilpatalli Oy Tuomarinkylän Ratsastuskeskuksen kehittämistoimikunta Ratsastuksen

Lisätiedot

Ainutlaatuinen Lappajärvi kutsuu asumaan ja viihtymään

Ainutlaatuinen Lappajärvi kutsuu asumaan ja viihtymään 2016 Ainutlaatuinen Lappajärvi kutsuu asumaan ja viihtymään atuinen Lappajä Visio: Lappajärvi on asukkaistaan välittävä turvallinen ja viihtyisä asuinkunta. Arvot: Lappajärvi on yhteistyöhön valmis itsenäinen

Lisätiedot

Nastolan kunnan SWOT. Visio: Hyvän Olon Nastola - asumisen ja yrittämisen helmi

Nastolan kunnan SWOT. Visio: Hyvän Olon Nastola - asumisen ja yrittämisen helmi Valtuusto 9.6.2014 Vahvuudet - Hyvä sijainti ja hyvät liikenneyhteydet - Monimuotoinen ja puhdas luonto - Erinomaiset liikuntamahdollisuudet - Laaja ja monipuolinen yritystoiminta - Hyvät kunnalliset palvelut

Lisätiedot

Oy Teiskon Tila ja Loma hanke. Toinen kotisi Teiskossa

Oy Teiskon Tila ja Loma hanke. Toinen kotisi Teiskossa Oy Teiskon Tila ja Loma hanke Toinen kotisi Teiskossa Idea Rakentaa maalle Teiskoon asunto yhteisörahoituksella ja ekorakentamisena. Perustettu yhtiö on nimeltään Oy Teiskon Tila ja Loma Asunnon käyttö

Lisätiedot

KOTKAN SATAMATALOT OY TOIMITILAT SATAMAN YTIMESSÄ

KOTKAN SATAMATALOT OY TOIMITILAT SATAMAN YTIMESSÄ KOTKAN SATAMATALOT OY TOIMITILAT SATAMAN YTIMESSÄ TILAT PARHAIMMALTA PAIKALTA MONENLAISIA MAHDOLLISUUKSIA HaminaKotkan satama yritys- ja logistiikka-alueineen tarjoaa dynaamisen, monipuolisen sekä logistisesti

Lisätiedot

Kuntapalvelut Tuusulassa vuonna 2011 8.11.2011

Kuntapalvelut Tuusulassa vuonna 2011 8.11.2011 .. Sisällys Johdanto 1 Urheilu ja pelikentät 2 1. Tyytyväisyys asuinkuntaan: Laaja asuinkuntaindeksi 3 Sisäliikuntatilat 3 2. Tyytyväisyys asuinkuntaan: Palveluryhmäkohtaiset indeksit Uimahallit 3. Palvelutyytyväisyys

Lisätiedot

SEPÄN RYHMÄKODIN VARHAIKASVATUSUUNNITELMA 2006-2007 KESKUSTAN PALVELUALUE PYYNIKIN TIIMI

SEPÄN RYHMÄKODIN VARHAIKASVATUSUUNNITELMA 2006-2007 KESKUSTAN PALVELUALUE PYYNIKIN TIIMI SEPÄN RYHMÄKODIN VARHAIKASVATUSUUNNITELMA 2006-2007 KESKUSTAN PALVELUALUE PYYNIKIN TIIMI SISÄLLYSLUETTELO 1. PERHEPÄIVÄHOIDON TOIMINTA-AJATUS 2. ARVOT 3. KASVATUS, OPPIMINEN, TOIMINTA- JA OPPIMISYMPÄRISTÖ

Lisätiedot

Nurmijärven Maankäytön Kehityskuva 2040. Nettikyselyn tuloksia

Nurmijärven Maankäytön Kehityskuva 2040. Nettikyselyn tuloksia Nurmijärven Maankäytön Kehityskuva 2040 Nettikyselyn tuloksia Kysymykset 1. Miten ajattelet oman / lastesi elämän / Nurmijärven muuttuvan vuoteen 2040 mennessä? 2. Mitkä ovat mielestäsi Nurmijärven mahdollisuudet

Lisätiedot

LUONTOON PERUSTUVIEN ELINKEINOJEN JA KAIVOSTOIMINNAN

LUONTOON PERUSTUVIEN ELINKEINOJEN JA KAIVOSTOIMINNAN LUONTOON PERUSTUVIEN ELINKEINOJEN JA KAIVOSTOIMINNAN YHTEENSOVITTAMINEN YLLÄS JAZZ-BLUES SEMINAARI 1.2.2013, ÄKÄSLOMPOLO Mikko Jokinen Metsäntutkimuslaitos, Kolari TUTKIMUKSEN TARKOITUS Selvittää paikallisten

Lisätiedot