Ylöjärvi. puutarhojen, metsien ja järvien kaupunki.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Ylöjärvi. puutarhojen, metsien ja järvien kaupunki."

Transkriptio

1 Ylöjärvi puutarhojen, metsien ja järvien kaupunki.

2 2 Ylöjärvi on tulevaisuuteen suuntautunut nuori kaupunki, jota rakennetaan hallitusti vetovoimaiseksi, palvelevaksi ja viihtyisäksi puutarhakaupungiksi.

3 Viihtyisä puutarhakaupunki palvelee. 3 Viihtyisyys ei tarkoita vain kauniita puistoja ja maisemia, vaan että kaupunkia rakennetaan ihmisille. Ylöjärven viehätys on huomattu kaupungin asukasluku on ollut tasaisessa kasvussa jo usean vuosikymmenen ajan. Luonto, järvet ja maalaismaisemat muodostavat edelleen suurimman osan kaupungin pinta-alasta. Luonto tarjoaa virkistystä ja liikunnan iloa kaupunkilaisten arkeen. Viihtyisyyttä lisäävät puistot ja virkistysalueet, joiden lisäämiseen ja kohentamiseen panostetaan koko ajan. Luonnonläheisen asumisen vastapainoksi Ylöjärvi on myös aktiivinen kaupunki, jonka monet tapahtumat ja harrastusmahdollisuudet ovat tärkeä osa asukkaiden vapaa-aikaa. Se on yksi Suomen nopeimmin kasvavia kaupunkeja, jossa vireä yritystoiminta luo jatkuvasti uusia työpaikkoja ja palveluja. Ylöjärvelle on helppo tulla. Kaupungin hyvä sijainti maa- ja vesiteiden risteyskohdassa oli alku asutuksen syntymiselle ja kunnan perustamiselle. Tänne on helppo tulla ja täältä on helppo suunnata eri puolille Suomea. Tampereelle matkaa on vain 14 kilometriä. Valtatieyhteydet muihinkin suuriin keskuksiin alkavat lähes kaupungin keskustasta mihinkään ei ole pitkä matka. Turvallinen asuinympäristö. Asuinalueista rakennetaan viehättäviä, arkielämän tarpeita palvelevia yhteisöjä. Kaavoitus antaa vaihtoehtoja asumiseen. Kaupungin kerrostaloista kylien omaan tilaan ja rauhaan. Pienehköt taajamat, perinteinen yhteisöllisyys ja inhimillinen mittakaava merkitsevät myös turvallisuutta. Ylöjärvellä asutaan ihmisiksi.

4 Viehättävää maalaismaisemaa. 4 Uusi ja vanha kohtaavat luontevasti toisensa Ylöjärvellä. Alueen säilymistä omaleimaisena tukee muun muassa kaupungin Kulttuuriympäristöohjelma, joka huomioi rakennusperinnön, kulttuurimaiseman ja muinaisjäänteet kaupunkikuvan suunnittelussa. Myös asukkaat on kutsuttu mukaan huolehtimaan elinympäristöstään. Kestävät vaihtoehdot, luonto, puhtaus ja turvallisuus ovat osa ylöjärveläisten elämää. Järvet ja lähes loputtomat rannat antavat kaupungin luonnolle leimansa. Näsijärven rantaviivaa kaupungin alueella on satoja kilometrejä. Näsijärvi idässä, Kyrösjärvi lännessä ja Aurejärvi pohjoisessa sekä kymmenet pienemmät järvet houkuttelevat kesäasukkaita ja matkailijoita. Seitseminen on maankuulu kansallispuisto ja suosittu retkeilykohde, jolle on myönnetty Euroopan neuvoston luonnonsuojelualuediplomi. Kyrösjärven rannalla sijaitseva Haverin lomakylä tarjoaa viihtyisää majoittumista, ravintola- ja kokouspalveluja ympäri vuoden. Maa- ja vesiteiden risteykseen syntyi kauppapaikka. Ylöjärven kunta on perustettu 1869 ja kaupungiksi se muuttui vuoden 2004 alussa. Viljakkalan kunta liittyi Ylöjärveen vuoden 2007 alusta ja Kurun kunta vuoden 2009 alusta. Nopeasti laajennut

5 Ylöjärvi lyhyesti perustettu 1869, kaupungiksi 2004 asukasluku pinta-ala 1324 km 2, josta maata on 1115 km 2 ja vettä 209 km 2 kaupungin veroprosentti vuonna 2009 on 19,0 merkittävimmät toimialat: palvelut sekä teollisuus ja rakentaminen kaupunki onkin alaltaan yksi Suomen suurimmista pelkästään vesialuetta on yli 200 neliökilometriä. Ylöjärven kaupunki sijaitsee Länsi-Suomen läänissä Pirkanmaalla. Naapureina ovat Nokia, Hämeenkyrö, Ikaalinen, Parkano, Kihniö, Virrat, Ruovesi ja Tampere luvulla alueelle syntyi suosittu kauppapaikka. Näsijärven vesireitti pohjoisesta sekä kolmen maantien risteys johdatti kauppiaat ja asiakkaat Ylöjärvelle. Vähitellen muodostunut kiinteä asutus johti kunnan perustamiseen. Maalaispitäjä kasvoi nopeasti teollistuvan Tampereen naapurina. Tampereen vaikutuksesta alueelle kehittyi maanviljelyn lisäksi 1800-luvun lopulla pienteollisuutta. Näsijärven rannalle Niemeen rakennettu saha ja Lielahden sellutehdas käynnistivät teollistumisen. Lielahden alueesta tuli sittemmin osa Tamperetta, mutta teollisuuskulttuuri ja yrittäminen juurtuivat Ylöjärvelle pysyvästi. Monet paikkakunnalla alkuun ponnistetut pienet yritykset ovat kasvaneet kansainvälisestikin merkittäviksi suuryrityksiksi perustettu Viljakkalan kunta tunnettiin Haverin kaivoksen ansiosta Pirkanmaan kultakuntana. Kuru on vuosisatoja vanhaa asutusseutua, Ruoveteen kuuluva kappeliseurakunta se oli jo 1666 ja itsenäinen kunta vuodesta Kuru on kuulu metsistään ja kiviteollisuudestaan. Kurun harmaata ja mustaa graniittia viedään kaikkialle maailmaan.

6 Maalla mutta kaupungissa. 6 Kaupungin vakaa talous luo perustan hyville palveluille kaikenikäisiä ylöjärveläisiä varten. Taajamissa palvelut ovat lähellä ja sivummallakin niiden tavoitettavuudesta pyritään huolehtimaan kaavoituksessa huomioidaan asukkaiden peruspalvelutarpeet. Päiväkotipaikat ja koulut ovat turvallisen lähellä kotia. Kaverit tavataan yhteisillä leikkialueilla. Vanhemmille ja varttuneelle väelle on palveluja ja aktiviteetteja. Terveydenhoitopalvelut ovat kunnossa ja kauppoja on suurmarketeista kyläkauppoihin. Suunnittelussa huomioidaan alueiden monikäyttöisyys, toimivuus ja viihtyisyys. Laajassa kaupungissa riittää tontteja omakotiasumiseen, mukavia rivitaloalueita ja isoimmissa taajamissa myös kerrostaloasuntoja. Rakentamisessa ja asumisessa kunnioitetaan luontoa. Vuoden 1996 valtakunnalliset asuntomessut järjestettiin Ylöjärven Veittijärvellä. Messujen teemana oli erityisesti ekologinen puurakentaminen. Vuoden 2003 loma-asuntomessut puolestaan pidettiin Kurun Paappasenniemessä. Siellä hyvällä kaavoituksella ja keskitetyllä jätevesijärjestelmällä näytettiin suuntaa tulevaisuuteen.

7 Ylöjärvi on ennen kaikkea viihtyisän asumisen kaupunki. Rauhalliset ja luonnonläheiset taajamat ja asuinalueet luovat turvallisuutta. Monen unelma asumisesta maalla mutta kaupungissa muuttuu Ylöjärvellä todeksi. 7

8 Hyvän ja terveen elämän puolesta. 8 Asukkaiden hyvinvointi ja turvallisuus on huomioitu kaikissa elämän vaiheissa. Neuvolat ovat mahdollisimman hyvin tavoitettavissa. Päivähoidolle on monia vaihtoehtoja: perhepäivähoitoryhmiä ja päiväkoteja sekä koululaisten iltapäiväkerhoja. Hammashoito ja monipuoliset terveyspalvelut sekä ikäihmisten palvelut on järjestetty. Kaupunki tukee nuorisotoimintaa sekä nuorten itsenäistä asumista. Myös liikunta- ja kulttuuriharrastusta edistetään. Kaupunki menestyy, kun sen asukkaat ovat terveitä ja tyytyväisiä. Tämä ajatus on kirjattu painokkaasti hyvinvointiohjelmaan. Hallinto toimii suunnitelmallisesti yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi, asukkaiden hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi. Työtä tehdään muun muassa lasten ja nuorten hyvän olon sekä työssäkävijöiden jaksamisen puolesta, päihteiden käytön vähentämiseksi, ikääntyvien toimintakyvyn turvaamiseksi ja kaiken kaikkiaan hyvän ja terveen elämän puolesta. Kenties ei olekaan sattuma, että Valittujen Palojen asuinpaikkatutkimuksessa vuonna 2008 Ylöjärvi oli suomalaisten lapsiperheiden mielissä kuudenneksi halutuin asuinkunta yli 400 joukosta.

9 Kaupungintalon ovet ovat avoinna. Ylöjärvelle vuonna 2005 valmistunut uusi kaupungintalo oli pitkän suunnittelun tulos, kunnantalona alkanut, mutta taaksepäin katsoen kaukonäköinen ratkaisu. Nyt se on valoisa, avara ja viihtyisä hallinnon ja kaupunkilaisten palvelujen keskipiste sekä valtuuston kokoontumispaikka. 9 Talon suunnittelussa on huomioitu käyttäjien tarpeet, yhtä lailla talon henkilöstön kuin asukkaidenkin. Ylöjärvellä hallinto on avointa ja lähellä ihmisiä. Suurin osa toimistotiloista avautuu keskusaulaan ilmavaan ja avoimeen tilaan on helppo tulla asioimaan. Kurun ja Viljakkalan taajamissa on kirjastojen yhteydessä palvelupisteet, joiden avulla kaupungin palvelut ovat joustavasti yhtä lähellä kuin kuntakeskuksissa ennenkin.

10 Ylöjärvi on aktiivinen kulttuurikaupunki. Toimintaa on läpi vuoden kaiken ikäisille. Suomi-rockin 10 perinnettä jatkaa jokakesäinen musiikkitapahtuma Räikkärock. Hiukan rauhallisemman menon ystävä valitsee kesäteatteria, taidenäyttelyitä tai muuta kulttuuria eri puolilta laajaa kaupunkia.

11 Tapahtumia ja toimintaa ympäri vuoden. 11 Ylöjärven kotiseutumuseo herättää historian eloon kesäisillä vanhan ajan markkinoilla. Museon opastettu kierros, Vaarini vempain, on lasten seikkailu oman paikkakunnan historiaan ja entisajan arkeen. Kädentaidon pajassa voi tehdä itselleen vaikkapa lelun sata vuotta vanhan mallin mukaan. Hietasmäessä sijaitsevan kotiseutumuseon alueella on 11 rakennusta, joista vanhin on peräisin 1700-luvulta. Kurun ulkomuseon tunnetuin nähtävyys on Vänrikki Stoolin Tupa. Tuvassa asui aikoinaan vänrikki Polviander, jolta kuulluista tarinoista J. L Runeberg sai aineksia runokokoelmiinsa. Vänrikki Stoolin tarinat on varmasti kaikille tuttu. Ulkomuseon alueella, paikallisten kielenkäytössä Museonmäellä tapahtuu myös Kuru-viikolla. Näsijärven rannalla Antaverkassa vuorineuvos Paavo V. Suomisen perustama jäähdytystekniikan museo esittelee kylmätekniikan historiaa Suomessa varhaisista jääsuolakaapeista nykypäivään asti. Ainutlaatuinen nähtävyys on amerikkalaisen Agnes Denesin suunnittelema ympäristötaideteos, Puuvuori. Kartiomaiseen sorakukkulaan on istutettu mäntyä matemaattisen tarkasti elliptiseen kuvioon. Raitilla raikaa ja puistoissa pöhisee. Kesätapahtumat käynnistyvät toukokuussa markkinoilla ja takapihafestivaalilla, Pöheikön Pölläyksellä, joka on ainakin kerran elämässä koettava. Heinäkuinen Räikkä Soi -viikonloppu tarjoaa viihdettä kaikenikäisille. Räikkä Raikaa on yhteislaulua ja Räikkärockin suomalaiset huippuartistit kokoavat esiintymislavan eteen nuoret aikuiset. Tenavien Tohinoissa Räikän puiston valtaa perheen pikkuväki. Kesäisten musiikkitapahtumien uusimpana tulokkaana on Kaupunkijazz. Kesäteatteriperinnettä on jo vuosia vaalinut Vahannan Nuorisoseura jokakesäisillä näytöksillään kotiseutumuseon mäellä sekä Teatteri Wimma Viljakkalassa. Kesäkuussa KuruFest täyttää Parkkuun seuratalon ja Kurun kirkon klassisen musiikin sävelin. Heinäkuinen Kuru-viikko sisältää monenlaisia tapahtumia ja konsertteja eri ikäryhmille huipentuakseen Museonmäellä pidettävään pääjuhlaan.

12 Luonto antaa voimaa. 12 Lintubongarin unelma. Ylöjärvellä on useita rauhoitettuja luonnonsuojelualueita sekä muita arvokkaita luontokohteita, joista kahdeksan on nimetty valtakunnalliseen Natura verkostoon. Varsinainen luontohelmi on Seitsemisen kansallispuisto Kurun alueella. Monet harvinaiset, valtakunnallisestikin uhanalaiset eläinlajit asustavat Ylöjärvellä. Yleisin on liitoorava, jota esiintyy noin 30 eri paikassa. Hyönteisistä palosirkan ja putkilokasveihin kuuluvan ketokatkeron elinolojen turvaamiseksi tehdään suunnitelmallista suojelutyötä. Linnuista harvinaisimpia ovat pikkutikka, peltosirkku, käenpiika ja selkälokki. Palokärki valittiin kaupungin nimikkolinnuksi asuntomessuvuonna Nimikkokasvi, harjumasmalo saapui harjumaisemiin jääkauden jälkeen, joten se lienee aivan ensimmäisiä ylöjärveläisiä. Suojeltua harjumasmaloa esiintyy vain Suomessa. Patikoiden, pyöräillen ja meloen. Lukemattomat polut ja opastetut luontoretket hiihtäen, patikoiden, pyöräillen tai meloen tempaavat arjesta. Luontopoluille voi lähteä omin päin tai paikallisten eräyrittäjien matkassa. Hiihtämään pääsee miltei suoraan kotiovelta, valaistua latuverkostoa on eri taajamissa kymmeniä kilometrejä. Luistimilla voi kiitää eri puolilla kaupunkia ylläpidetyillä luistinradoilla ja jääkiekkokaukaloissa. Kurun erämaamaisemissa melontareittejä on muun massa Sikkilänjoella, Keihäsjoella sekä Haukkajoella. Urheilutalot, joissa on monipuoliset sisäliikuntamahdollisuudet, sijaitsevat keskustassa ja Kurussa. Elovainion alueelle on kasvanut liikuntapuisto, jonka ytimenä on Vuoden liikuntapaikka palkinnon saanut Ylöjärven Liikuntakeskus. Jos tutut lajit eivät sytytä, kaupungin frisbeegolfradalla pääsee kokeilemaan taitojaan liitokiekon parissa.

13 Ylöjärvi on veden ja metsien kaupunki, jonka monimuotoinen luonto kutsuu liikkumaan. Kesäinen metsäpolku, puiden lomasta pinnistelevät auringonsäteet ja lintujen moniääninen konsertti hellivät mieltä ja antavat voimaa arkeen. Me olemme luonnostamme ylpeitä. 13

14 Vettä, rantaa ja muuta rakastettavaa. 14 Yli 200 neliökilometriä kaupungin pinta-alasta on puhtaita vesistöjä. Vesitietä pitkin voi purjehtia Virroille asti. Matkan varrella mukavia pysähdyspaikkoja on Kurussa, Ruovedellä ja Muroleen ka navalla sekä ystävällisissä majoitus- ja ravintolapalveluja tarjoavissa vierassatamissa. Veneilijöiden tapahtumakeskus Näsijärvellä on kaunis Pimeesalmi. Vanhasta tukinuittojen aikaisesta telakasta on kasvanut yli 150 huviveneen satama, jonka kauppa ja ravintola palvelevat matkaajia. Erityisen suosittuja ovat kesäviikonloppuisin järjestettävät Pimeen lavatanssit. Myös Kuruun on vaivatonta saapua veneellä. Laivarannassa on vieraslaituri ja taajamapalvelut ovat vain 300 metrin päässä: pankki ja pankkiautomaatti, kaupat, ravintolat, huoltoasemat. Majoitusta tarjoavat monet hotellit ja majatalot sekä matkailuyrittäjät lomakylistä leirikeskuksiin ja maatiloihin. Valinnanvaraa ja aktiviteetteja riittää vaativaankin makuun Viljakkalan Haverissa entisen kultakaivoksen alueella voi lomailla ja pitää vaikka kokouksen. Vedellä täyttynyt kymmeniä metrejä syvä louhos on erikoinen nähtävyys.

15 Seitseminen on etelän Lappi. Kurun ja Viljakkalan alueiden upea luonto tarjoaa hienon tilaisuuden luonnossa liikkumiselle, sienestykselle ja marjastukselle, hiihdolle, suunnistukselle, jopa vetokoira-ajelulle. Näsijärvi, Kyrösjärvi ja kymmenet pienemmät vesistöt suorastaan vaativat veneilemään, kalastamaan tai kanoottiretkille. 15 Oikea etelän erämaa on 45,5 neliökilometrin laajuinen Seitsemisen kansallispuisto Ylöjärven ja Ikaalisten rajalla. Metsähallituksen hoidossa oleva alue hyvin merkittyine reitteineen ja hoidettuine taukopaikkoineen sopii sekä päiväretkeilyyn että muutaman päivän vaelluksiin. Pirkan Taival -retkeilyreitistöä pitkin puistosta pääsee Riuttaskorven virkistysmetsään ja Helvetinjärven kansallispuistoon kävellen tai hiihtäen. Seitsemisen maisemassa vaihtelevat harjut sekä suo- ja metsäalueet. Etelän Lapiksikin kutsutun puiston eliöstöön kuuluu monia pohjoisia lajeja. Suojelun tavoitteena on säilyttää erityinen pienipiirteinen metsä- ja suokokonaisuus.

16 luvun vilkkaasta kauppapaikasta on kasvanut monipuolinen ja vetovoimainen teollisuus- ja palveluyritysten kaupunki. Työpaikkojen määrä on kasvanut kymmenessä vuodessa kymmeniä prosentteja. Kaupungissa on nyt yli työpaikkaa, joista suuri osa on korkeaa ammattitaitoa vaativia teollisia työpaikkoja.

17 Vetovoimainen teollisuuskaupunki. 17 Työpaikkojen määrä näyttää lisääntyvän edelleen, sillä kaupungin uusilla teollisuus- ja liiketonteilla on jatkuvasti kysyntää. Työ tuo tullessaan aina taloudellisia voimavaroja, jotka puolestaan heijastuvat aktivoivasti ympäristöönsä. Ymmärrystä yrittämiselle. Kaupunki tarjoaa hyvän ympäristön niin seudulla jo toimiville kuin alueelle saapuville yrityksille. Yrityselämän edellytysten turvaaminen on Ylöjärven menestystekijöitä. Hyvä palvelurakenne ja toimiva maankäytön suunnittelu ovat avainasemassa. Myös sijainti ja hyvät liikenneyhteydet painavat paljon. Elinkeinoelämän edistämiseksi työskennellään lujasti niin omassa Ylöjärven Yrityspalvelu Oy:ssä kuin yhteistyössä muiden seudun toimijoiden kanssa. Ylöjärven merkittäviä julkisen sektorin työnantajia ovat kaupungin ohella Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä ja Puolustusvoimien Teknillinen Tutkimuskeskus. Kansainvälisiä yrityksiä ovat muun muassa lasiyhtiö Pilkington, kylmäalan Huurre Group, muovialan Plastiroll sekä sukkatehdas Sukkamestarit. Myös hydrauliikkalaitteita valmistava Dynaset sekä kosmetiikkayhtö Sim ovat omilla aloillaan maailmalla tunnettuja. Pienkuormaajia valmistava Avant Tecno sai tunnustuksena toiminnastaan tasavallan presidentin vuoden 2008 kansainvälistymispalkinnon. Viljakkalan seudulla on vilkasta pienyritystoimintaa ja Kurun alueella toimii useita kivialan yrityksiä, joista merkittävimpiä ovat Tampereen Kovakivi Oy ja Kurun Kivi Oy. Kuuluisa Kurun harmaa ja musta graniitti sekä ainutlaatuinen pallograniitti ovat arvostettuja rakennus- ja julkisivukiviä. Kivestä valmistetaan Kurussa lähes kaikkea työtasoista koriste-esineisiin. Näkyvät suuryritykset parantavat myös kaupungin tunnettuutta, mutta yhtä merkittäviä elinkeinoelämälle ovat pienteollisuus sekä kymmenet päivittäispalveluja tarjoavat liikkeet ja käsityöyrittäjät. Tontteja on kaavoitettu Elovainion ja Soppeenmäen teollisuusalueille siten, että yritykset saavat kooltaan ja sijainniltaan omien tarpeidensa mukaiset tilat. Alueen mittavin hanke, Kauppakeskus Elo, joka keskittää ostovoimaa omalle paikkakunnalle, valmistui keväällä 2009.

18 Ylöjärven monet kasvot YLÖJÄRVI - Kaupungintalo - Terveyskeskus - Kirjasto Leija - Ylöjärven kirkko - Ylöjärven museo, kotiseutumuseo - Ylöjärven liikuntakeskus ja jäähalli - Urheilutalo/uimahalli - Teivon ravirata - Pimeesalmen vierasvenesatama Seitseminen VILJAKKALA - Viljakkala-talo ja Viljakkalan kirjasto - Viljakkalan kirkko - Elokaaren palvelukeskus - Haverin lomakylä 3 KURU - Kurun kirkko - Kurun kirjasto - Kurun ulkomuseo - Kurun urheilutalo - Seitsemisen kansallispuisto 2 Vaasaan 1 Tampere

19 Ylöjärven kaupungintalo Teivon ravirata Kirjasto Leija Rantamaisemaa Viljakkalassa Viljakkalan kirkko Elokaaren palvelukeskus Kurun keskusta Kuru Hinaajat Kurun satamassa

20 Ylöjärven kaupunki PL 22, Kuruntue 14, YLÖJÄRVI vaihde (03) /2009

UNELMISTA NUUKAILEMATTA.

UNELMISTA NUUKAILEMATTA. UNELMISTA NUUKAILEMATTA. Viisaan euron kunta Kun nuukuus tarkoittaa järkeviä toimintatapoja, kestävää kehitystä ja kuntalaisten eduista huolehtimista silloin Laihialla ollaan nuukia. Laihialaiset ovat

Lisätiedot

Ylöjärvi TILASTOJA 2015. www.ylojarvi.fi

Ylöjärvi TILASTOJA 2015. www.ylojarvi.fi Ylöjärvi TILASTOJA 2015 www.ylojarvi.fi 2 YLÖJÄRVI LYHYESTI Ylöjärven kunta perustettiin vuonna 1869. Ylöjärvestä tuli kaupunki vuonna 2004. Viljakkalan kunta liittyi Ylöjärveen vuoden 2007 alusta, Kurun

Lisätiedot

Tekevien ihmisten Sonkajärvi

Tekevien ihmisten Sonkajärvi Tekevien ihmisten Sonkajärvi Viihtyisyyttä arkeen ja vapaa-aikaan Sonkajärvellä Sonkajärvi on viihtyisä ja luonnonkaunis kunta Ylä-Savon seudulla. Kunnassa on kaksi taajamaa, Sonkajärven ja Sukevan kirkonkylät,

Lisätiedot

Uudenlaisen asumisen alue!

Uudenlaisen asumisen alue! Uudenlaisen asumisen alue! Sydän täynnä elämää Jyväskylän Kangas mullistaa käsityksesi siitä, mitä kaikkea tulevaisuuden kaupunginosa voi olla. Ja Kankaan tulevaisuus on ihan nurkan takana, raikkaana ja

Lisätiedot

MAPSTO Maankäytön ja palvelujen toteutus- ja suunnitteluohjelma. Tiivistelmä / Sivistyspalvelut

MAPSTO Maankäytön ja palvelujen toteutus- ja suunnitteluohjelma. Tiivistelmä / Sivistyspalvelut MAPSTO 2014-2018 Maankäytön ja palvelujen toteutus- ja suunnitteluohjelma Tiivistelmä / Sivistyspalvelut Koulutuslautakunta 1.10.2013 Vapaa-aikalautakunta 8.10.2013 Matti Hursti 24.9.2013 Tiivistelmä Tiivistelmään

Lisätiedot

Ukonniemen tontit nyt myynnissä!

Ukonniemen tontit nyt myynnissä! Asetu asumaan Ukonniemen tontit nyt myynnissä! Vireä kunta vetten äärellä Leppävirta on lähes 10 000 asukkaan kunta Pohjois-Savossa, Viitostien varrella. Leppävirran alueella sijaitsevat suuret järvet

Lisätiedot

kansi Luku 19 Kaavoituksella ohjataan kaikkea rakentamista KM Suomi Luku 19

kansi Luku 19 Kaavoituksella ohjataan kaikkea rakentamista KM Suomi Luku 19 kansi Luku 19 Kaavoituksella ohjataan kaikkea rakentamista Ennakkokäsityksiä 1. Miksi on tärkeää, että rakentamista suunnitellaan tarkoin? 2. Mitä seikkoja pitää ottaa huomioon uuden koulun sijoittamisessa?

Lisätiedot

Mikäli haluatte alueelle lisärakentamista, minne uusi rakentaminen tulee suunnata?

Mikäli haluatte alueelle lisärakentamista, minne uusi rakentaminen tulee suunnata? Mikäli haluatte alueelle lisärakentamista, minne uusi rakentaminen tulee suunnata? TASAISESTI KOKO SUUNNITTELUALUEELLE NYKYISEEN ASUTUKSEEN TUKEUTUEN JA MAISEMAAN SOVELTUEN KYLÄKESKUSTAA PAINOTTAEN, MUUALLE

Lisätiedot

PÄLKÄNEEN KUNNAN KUNTASTRATEGIAN PÄIVITYS JA KEHITYSKUVAN LAATIMINEN

PÄLKÄNEEN KUNNAN KUNTASTRATEGIAN PÄIVITYS JA KEHITYSKUVAN LAATIMINEN PÄLKÄNEEN KUNNAN KUNTASTRATEGIAN PÄIVITYS JA KEHITYSKUVAN LAATIMINEN Lähtötiedot Asukaskyselyn tulokset 09.12.2011 ASUKASKYSELY: PÄLKÄNEEN TULEVAISUUS Kysely toteutettiin syys-lokakuussa 2011 Kysely on

Lisätiedot

Perustietoja Ähtäristä

Perustietoja Ähtäristä Perustietoja Ähtäristä asukasluku 6182 pinta-ala 906 km² 169 järveä elinkeinorakenne: alkutuotanto 10 %, jalostus 26 %, palvelut 64 % valtakunnallisesti tunnettu matkailusta 200 000 kävijää/v E-P:n toiseksi

Lisätiedot

Sipoon Jokilaakso. Sipooseen! Sijoita kasvavaan. Uusi asuinalue Nikkilän keskustassa.

Sipoon Jokilaakso. Sipooseen! Sijoita kasvavaan. Uusi asuinalue Nikkilän keskustassa. Sipoon Jokilaakso Uusi asuinalue Nikkilän keskustassa Sijoita kasvavaan Sipooseen! www.sipoonjokilaakso.fi Sipoon Jokilaakson etuja ovat sijainti, luonto ja palvelut Sipoon Jokilaakso 2 Nikkilän keskustassa

Lisätiedot

Ristijärven kuntastrategia

Ristijärven kuntastrategia Ristijärven kuntastrategia 2018-2030 Johdanto Kuntastrategiassa esitetään Ristijärven kunnan tavoitteet kaudelle 2018-2030. Kuntastrategian tavoitteet tarkennetaan vuosittain arvioitaviksi toimenpiteiksi

Lisätiedot

PERUSTIETOJA KUNNASTA

PERUSTIETOJA KUNNASTA PERUSTIETOJA KUNNASTA Nimi Maaninka on saamenkieltä ja tarkoittaa siikaa. Suomenkielinen asutus on omaksunut nimen, vaikkakin alkuperäinen merkitys on unohtunut. Ensimmäistä kertaa nimi esiintyy jo 1500-luvun

Lisätiedot

MATKAILUN TALOUDELLISET VAIKUTUKSET KIVIJÄRVELLÄ KESÄ 2013 TALVI 2014. 29.8.2014 Mika Niskanen

MATKAILUN TALOUDELLISET VAIKUTUKSET KIVIJÄRVELLÄ KESÄ 2013 TALVI 2014. 29.8.2014 Mika Niskanen MATKAILUN TALOUDELLISET VAIKUTUKSET KIVIJÄRVELLÄ KESÄ 2013 TALVI 2014 Toimeksiantaja Kivijärven kunta KÄYTETTY MENETELMÄ Menomenetelmä Tulomenetelmä Asukaskyselyt (keskiarvot) Kuntatilastot Mökkikyselyt

Lisätiedot

Inkoo 2020 18.6.2015

Inkoo 2020 18.6.2015 Inkoo 2020 18.6.2015 Inkoon missio Inkoon kunta luo edellytyksiä inkoolaisten hyvälle elämälle sekä tarjoaa yritystoiminnalle kilpailukykyisen toimintaympäristön. Kunta järjestää inkoolaisten peruspalvelut

Lisätiedot

LIITE LIITE 11. Kuusankoski-Koria. Kouvolan keskustaajaman. viherosayleiskaava. viherosayleiskaava

LIITE LIITE 11. Kuusankoski-Koria. Kouvolan keskustaajaman. viherosayleiskaava. viherosayleiskaava LIITE LIITE 11 Kuusankosken-Korian viherosayleiskaava Kouvolan keskustaajaman viherosayleiskaava Kuusankoski-Koria viherosayleiskaava Suunnittelualueen Suunnittelualueen sijainti sijainti Yleiskaavoitus

Lisätiedot

TUUSULAN KUNNALLISJÄRJESTÖ Vaaliohjelma ELINVOIMAA TUUSULAAN - HALLINNOSTA IHMISTEN YHTEISÖKSI

TUUSULAN KUNNALLISJÄRJESTÖ Vaaliohjelma ELINVOIMAA TUUSULAAN - HALLINNOSTA IHMISTEN YHTEISÖKSI TUUSULAN KUNNALLISJÄRJESTÖ Vaaliohjelma 2017 - ELINVOIMAA TUUSULAAN - HALLINNOSTA IHMISTEN YHTEISÖKSI Keskustalla on yhdessä tekemisestä 110 vuotinen perinne. Keskusta rakentaa politiikkansa ihmisen, ei

Lisätiedot

Ylöjärvellä sijaitsevat Natura 2000 verkostoon kuuluvat alueet

Ylöjärvellä sijaitsevat Natura 2000 verkostoon kuuluvat alueet Ylöjärvellä sijaitsevat Natura 2000 verkostoon kuuluvat alueet 1. Alhonlahden alue 2. Aurejärvi 3. Hirvijärvi 4. Ilvesmäki-Läämännevanmetsä 5. Isoneva-Raitakulonneva 6. Korpijärven haka 7. Lymylampi 8.

Lisätiedot

Kemin kaupunkistrategian 2030 valmistelu Kuntalaisten osallistaminen Yhteenveto kyselyjen tuloksista

Kemin kaupunkistrategian 2030 valmistelu Kuntalaisten osallistaminen Yhteenveto kyselyjen tuloksista Kemin kaupunkistrategian 2030 valmistelu Kuntalaisten osallistaminen Yhteenveto kyselyjen tuloksista 24.10.2017 Kuntalaisten osallistaminen KYSELYT INNODUEL-SOVELLUKSELLA: Lukiolaiset: Millaisessa Kemissä

Lisätiedot

Sipoon Jokilaakso. Sipooseen! Sijoita kasvavaan. Uusi asuinalue Nikkilän keskustassa. www.sipoonjokilaakso.fi

Sipoon Jokilaakso. Sipooseen! Sijoita kasvavaan. Uusi asuinalue Nikkilän keskustassa. www.sipoonjokilaakso.fi Sipoon Jokilaakso Uusi asuinalue Nikkilän keskustassa Sijoita kasvavaan Sipooseen! www.sipoonjokilaakso.fi Sipoon Jokilaakson etuja ovat sijainti, luonto ja palvelut Sipoon Jokilaakso 2 Nikkilän keskustan

Lisätiedot

Elinvoimaryhmä ) Maistiaisia kuntalaiskyselystä. 2) Vesannon ja Vesannon kunnan strategia. 3) Teemat ja kokousajat

Elinvoimaryhmä ) Maistiaisia kuntalaiskyselystä. 2) Vesannon ja Vesannon kunnan strategia. 3) Teemat ja kokousajat Elinvoimaryhmä 9.10.2017 1) Maistiaisia kuntalaiskyselystä 2) Vesannon ja Vesannon kunnan strategia 3) Teemat ja kokousajat 4) Elinkeinoasiahenkilön kuulumisia 1 Kuntalaiskysely: taustatiedot 2 Vetovoimatekijäprofiili

Lisätiedot

POHJASLAHDEN KYLÄOSAYLEISKAAVA Kyläyleiskaavoituksen koulutustilaisuus Lieksa Vuonislahti 6.-7.9. 2012 Sirkka Sortti Mänttä-Vilppulan kaupunki

POHJASLAHDEN KYLÄOSAYLEISKAAVA Kyläyleiskaavoituksen koulutustilaisuus Lieksa Vuonislahti 6.-7.9. 2012 Sirkka Sortti Mänttä-Vilppulan kaupunki POHJASLAHDEN KYLÄOSAYLEISKAAVA Kyläyleiskaavoituksen koulutustilaisuus Lieksa Vuonislahti 6.-7.9. 2012 Sirkka Sortti Mänttä-Vilppulan kaupunki POHJASLAHTI sijaitsee Pirkanmaalla Tarjanneveden rannalla

Lisätiedot

Kulttuuripalveluiden toimintasuunnitelma 2018

Kulttuuripalveluiden toimintasuunnitelma 2018 Kulttuuripalveluiden toimintasuunnitelma 2018 Oheismateriaali vapaa-aikalautakunta 23.1.2018 3 www.ylojarvi.fi Ylöjärven kaupunki Kulttuuripalveluiden toimintasuunnitelma vuodelle 2018 1. Näyttelytoiminta

Lisätiedot

ONNELLINEN ARKI - KYSELY

ONNELLINEN ARKI - KYSELY ONNELLINEN ARKI - KYSELY Keravan kaupunki 2017 KAUPUNKISTRATEGIAN TAUSTAKYSELY Kysely oli auki 4.9.-14.9. välisen ajan. Kyselyyn vastasi yhteensä 583 vastaajaa. Vastaajista 68 % oli naisia ja 30 % miehiä.

Lisätiedot

Kunnan toiminta-ajatus. Laadukkaat peruspalvelut. Yhteistyö ja yhteisöllisyys. Hyvä ja turvallinen elinympäristö

Kunnan toiminta-ajatus. Laadukkaat peruspalvelut. Yhteistyö ja yhteisöllisyys. Hyvä ja turvallinen elinympäristö Visio vuodelle 2025 Marttila on elinvoimainen ja yhteisöllinen, maltillisesti kasvava kunta, joka järjestää asukkailleen laadukkaat ja edulliset palvelut sekä turvaa yrittämisen perusedellytykset. Kunnan

Lisätiedot

Kaupunginvaltuusto

Kaupunginvaltuusto Kaupunginvaltuusto 13.11.2014 108 1 Kemijärvi 2020 Vedenvälkettä ja vihreää kultaa Kemijärven kaupunki on vuonna 2020 Itä-Lapin elinvoimainen palvelu- ja seutukuntakeskus, joka hyödyntää maantieteellistä

Lisätiedot

Loimaan strategia , Tulevaisuus-/strategiatyöryhmä Tuuli Tarukannel

Loimaan strategia , Tulevaisuus-/strategiatyöryhmä Tuuli Tarukannel Loimaan strategia 1.10.2018, Tulevaisuus-/strategiatyöryhmä Tuuli Tarukannel 1 Aikataulu 16.4. valtuustoseminaari I 13.6. yhteistyön aloituskokous ELOKUU Tulevaisuus-/strategiatyöryhmä I, 7.8.2018 SYYSKUU

Lisätiedot

MAANKÄYTTÖSUUNNITELMA

MAANKÄYTTÖSUUNNITELMA PYHÄJOEN STRATEGINEN MAANKÄYTTÖSUUNNITELMA PARHALAHTI PYHÄJOEN KESKUSTA - hallinto ja palvelut (viheralueet ja väylät yhdistävät) - asuminen - ympäristöstä selkeästi erottuva kokonaisuus, joka osittain

Lisätiedot

Vaalan kuntastrategia 2030

Vaalan kuntastrategia 2030 Vaalan kuntastrategia 2030 Mikä on kuntastrategia? Kuntastrategiassa kunnanvaltuusto päättää kunnan toiminnan ja talouden pitkän aikavälin tavoitteista. Strategisen suunnittelun tarkoituksena on etsiä

Lisätiedot

Tiedotus- ja keskustelutilaisuus Karperön Singsbyn alueen osayleiskaavasta torstaina 10.3.2016 klo 18 20 Norra Korsholms skolassa

Tiedotus- ja keskustelutilaisuus Karperön Singsbyn alueen osayleiskaavasta torstaina 10.3.2016 klo 18 20 Norra Korsholms skolassa Tiedotus- ja keskustelutilaisuus Karperön Singsbyn alueen osayleiskaavasta torstaina 10.3.2016 klo 18 20 Norra Korsholms skolassa Kooste mielipiteistä: Virkistys Karperönjärvi on virkistyksen kannalta

Lisätiedot

Valkeakosken kaupunki Elinkeino-ohjelman tavoitteet 2017

Valkeakosken kaupunki Elinkeino-ohjelman tavoitteet 2017 Valkeakosken kaupunki Elinkeino-ohjelman tavoitteet 2017 2 Strategiaperusta Visio: Kasvava Valkeakoski on puhtaasta luonnosta ja asiakaslähtöisistä palveluista tunnettu kaupunki asukkaiden ja yritysten

Lisätiedot

KAUPUNKISTRATEGIA

KAUPUNKISTRATEGIA KAUPUNKISTRATEGIA 2017-2025 VISIO 2025 - Hulluna Huittisiin! Huittinen on turvallinen ja kehittyvä lapsiystävällinen kaupunki, jossa on yhteisöllisyyden ja hyvän ilmapiirin myötä hyvä elää ja yrittää.

Lisätiedot

KARHULAN TULEVAISUUS KYSELYTULOKSET

KARHULAN TULEVAISUUS KYSELYTULOKSET KARHULAN TULEVAISUUS KYSELYTULOKSET 8.1.2019 VASTAAJAJOUKKO Kysely auki 21.11.-19.12.2018 Vastaajia yhteensä 313 8,6 % Karhulasta 35,1 % 56,2 % Muualta Kotkasta Jostakin muualta (mm. Haminasta, Helsingistä)

Lisätiedot

TEEMME TURVALLISTA KAUPUNKIA YHDESSÄ. ERILAISET IHMISET OVAT VAHVUUTEMME.

TEEMME TURVALLISTA KAUPUNKIA YHDESSÄ. ERILAISET IHMISET OVAT VAHVUUTEMME. KUNTIEN JA 3. SEKTORIN YHTEISTYÖ VARAUTUMISESSA JA ARJEN TURVALLISUUDESSA, HELSINKI 28.6.2019 JOENSUUN KONSERNISTRATEGIA: ROHKEASTI UUDISTUVA TEEMME TURVALLISTA KAUPUNKIA YHDESSÄ. ERILAISET IHMISET OVAT

Lisätiedot

Mänttä-Vilppulan kehityskuva. Rakennemallivaihtoehdot ja vertailu 28.4.2011

Mänttä-Vilppulan kehityskuva. Rakennemallivaihtoehdot ja vertailu 28.4.2011 Mänttä-Vilppulan kehityskuva Rakennemallivaihtoehdot ja vertailu 28.4.2011 RAKENNEMALLIVAIHTOEHDOT Rakennemallivaihtoehtojen kautta etsitään Mänttä-Vilppulalle paras mahdollinen tulevaisuuden aluerakenne

Lisätiedot

Datakeskusinvestoinnin merkitys kunnan näkökulmasta case: Hetzner Gmbh. Marko Kauppinen, elinkeinopäällikkö

Datakeskusinvestoinnin merkitys kunnan näkökulmasta case: Hetzner Gmbh. Marko Kauppinen, elinkeinopäällikkö Datakeskusinvestoinnin merkitys kunnan näkökulmasta case: Hetzner Gmbh Marko Kauppinen, elinkeinopäällikkö Tuusulalla on keskeinen sijainti Tuusula on yksi pääkaupunkiseudun kehyskunnista eli KUUMA-kunnista

Lisätiedot

Vaasassa sijaitseva Vähäkyrö on idyllinen maalaismiljöö, jossa on panostettu ihmisten hyvinvointiin.

Vaasassa sijaitseva Vähäkyrö on idyllinen maalaismiljöö, jossa on panostettu ihmisten hyvinvointiin. Vähäkyrö Aito maalaismiljöö Vaasassa Elämäntäyteinen tulevaisuus Vaasassa sijaitseva Vähäkyrö on idyllinen maalaismiljöö, jossa on panostettu ihmisten hyvinvointiin. Vähässäkyrössä on erinomaiset puitteet

Lisätiedot

LAPUAN KAUPUNKI. Kaupunkikeskustan ja sen ympäristön osayleiskaavat. Kysely kaava-alueen asukkaille ja muille kaupunkilaisille

LAPUAN KAUPUNKI. Kaupunkikeskustan ja sen ympäristön osayleiskaavat. Kysely kaava-alueen asukkaille ja muille kaupunkilaisille LAPUAN KAUPUNKI Kaupunkikeskustan ja sen ympäristön osayleiskaavat Kysely kaava-alueen asukkaille ja muille kaupunkilaisille Hyvä Lapuan keskustaajaman / kylien asukas! Lapuan kaupunki on käynnistänyt

Lisätiedot

Pasi Tolonen / Tulevaisuusfoorumi 2017

Pasi Tolonen / Tulevaisuusfoorumi 2017 BOMBA TARINA JATKUU 1 10.10.2017 Pasi Tolonen / Tulevaisuusfoorumi 2017 BOMBAN RYTMINVAIHDOS 2016-2 11.10.2017 Pasi Tolonen / Tulevaisuusfoorumi 2017 PKO OMISTAJAKSI 1.2.2016 : UUDISTUMISTARVE KAIKILLA

Lisätiedot

Tuusulan vetovoimatekijät -tutkimus. Ruotsinkylän kyläyhdistys ry - Klemetskog Byförening r.f. Lahela-Seura ry Reino Myllymäki

Tuusulan vetovoimatekijät -tutkimus. Ruotsinkylän kyläyhdistys ry - Klemetskog Byförening r.f. Lahela-Seura ry Reino Myllymäki Tuusulan vetovoimatekijät -tutkimus Ruotsinkylän kyläyhdistys ry - Klemetskog Byförening r.f. Lahela-Seura ry 30.11.2013 Reino Myllymäki Tausta Tutkimus suoritettiin Etelä-Tuusulan kyläyhdistysten verkkosivustolla

Lisätiedot

Sulkavan elinvoimastrategia

Sulkavan elinvoimastrategia Sulkavan elinvoimastrategia 2018-2021 Johdanto Elinvoimastrategia on osa Sulkavan kunnan kuntastrategiaa, ja se luo toimintalinjat Sulkavan elinvoiman kehittämiseen. Sulkavan kunnan elinvoima riippuu oleellisesti

Lisätiedot

Teemakysely: Kulttuuriviikko 2019

Teemakysely: Kulttuuriviikko 2019 Teemakysely: Kulttuuriviikko 2019 Vastaajien kokonaismäärä: 39 1. Vastaajan ikä alle 20 2 5,13% 20-30 1 2,56% 30-40 5 12,82% 40-50 10 25,64% 50-60 9 23,08% yli 60 12 30,77% 2. Vastaajan sukupuoli nainen

Lisätiedot

UNELMIESI KOTI PICKALAAN

UNELMIESI KOTI PICKALAAN UNELMIESI KOTI PICKALAAN Parasta aikaa kotona ja vapaalla Pickalan asuntoalue sijaitsee luonnon keskellä meren rannassa, pääkaupunkiseudun tuntumassa vain reilun puolen tunnin ajomatkan päässä Helsingistä.

Lisätiedot

Lähivoimalaprojekti. Asukaskysely raportti Multisilta -Peltolammi

Lähivoimalaprojekti. Asukaskysely raportti Multisilta -Peltolammi Lähivoimalaprojekti Asukaskysely raportti Multisilta -Peltolammi Tutkimuksen tarkoitus ja tavoitteet Tampereen kaupungin Lähivoimala-projekti järjesti keväällä 2015 asukaskyselyn Multisillan, Peltolammin

Lisätiedot

Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu ID 2036 Lumivuori, Ylöjärvi, Pirkanmaa

Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu ID 2036 Lumivuori, Ylöjärvi, Pirkanmaa Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu 2016 ID 2036 Lumivuori, Ylöjärvi, Pirkanmaa Sijainti Lumivuoren alue sijaitsee Ylöjärven Kurussa, noin 10 kilometriä Kurun keskustasta

Lisätiedot

Kauppi-Niihaman polkuverkosto Kehittämissuunnitelma

Kauppi-Niihaman polkuverkosto Kehittämissuunnitelma Kauppi-Niihaman vertaissuunnittelu, kevät 2019 Kauppi-Niihaman polkuverkosto Kehittämissuunnitelma Pirkanmaan polkujuoksu ry / Tampere Trail Running Jarkko Bamberg & Manu Humppi Kauppi-Niihaman polkuverkosto

Lisätiedot

LINJAT/PUISTOMÄKI Tarjolla hyvä elämä Fiskarsista

LINJAT/PUISTOMÄKI Tarjolla hyvä elämä Fiskarsista LINJAT/PUISTOMÄKI Tarjolla hyvä elämä Fiskarsista LINJAT/PUISTOMÄKI Tarjolla hyvä elämä Fiskarsissa! Fiskarsin ruukin asuinalueet rakennetaan vaiheittain tiivistämällä olemassa olevia alueita. Tarjolla

Lisätiedot

SASI-MAHNALA-LAITILA-METSÄKULMA OSAYLEISKAAVA SUUNNITTELUTYÖPAJAT KYLILLÄ

SASI-MAHNALA-LAITILA-METSÄKULMA OSAYLEISKAAVA SUUNNITTELUTYÖPAJAT KYLILLÄ SASI-MAHNALA-LAITILA-METSÄKULMA OSAYLEISKAAVA SUUNNITTELUTYÖPAJAT KYLILLÄ vs. kaavasuunnittelija Mia Saloranta Hämeenkyrön kunta Mahnalan työpaja 28.6.2017 Jyväpirtillä Osallistujat: 27 hlöä, joista 11

Lisätiedot

Strategian viimeistelyn askeleet

Strategian viimeistelyn askeleet Strategian viimeistelyn askeleet Valtuustoseminaari 2.11.2017 Uuden strategian luonnos esiteltiin valtuustoseminaarissa 2.11. ja strategialuonnosta työstettiin seminaarissa osallistujien kesken. Valtuustoseminaarin

Lisätiedot

Sulkavan elinvoimastrategia

Sulkavan elinvoimastrategia Sulkavan elinvoimastrategia 2018-2021 Johdanto Elinvoimastrategia on osa Sulkavan kunnan kuntastrategiaa, ja se luo toimintalinjat Sulkavan elinvoiman kehittämiseen. Sulkavan kunnan elinvoima riippuu oleellisesti

Lisätiedot

vers. 4.0 Lohjan kasvustrategia

vers. 4.0 Lohjan kasvustrategia vers. 4.0 Lohjan kasvustrategia 2017 2025 Valtuuston hyväksymä xx.xx.2017 Lohja vuonna 2017 Ihmisiä asukkaita 47 149 maahanmuuttajia 3,1 % alle 18-vuotiaita 21 %, yli 75-vuotiaita 9 % työllisiä 19 979

Lisätiedot

Keuruu, Multia ja Petäjävesi elinvoimapaja

Keuruu, Multia ja Petäjävesi elinvoimapaja Keuruu, Multia ja Petäjävesi elinvoimapaja 26.3.2019 Kuinka meillä voidaan? Hyvinvoinnin tila ja hyvinvointikertomukset kunnissamme Nina Peränen, hyvinvointikoordinaattori KSSHP Terveys WHO: täydellisen

Lisätiedot

Ylöjärven kaupunki Kulttuuripalveluiden toimintasuunnitelma vuodelle 2019

Ylöjärven kaupunki Kulttuuripalveluiden toimintasuunnitelma vuodelle 2019 Ylöjärven kaupunki Kulttuuripalveluiden toimintasuunnitelma vuodelle 2019 1. Näyttelytoiminta Kirjastotalo Leijan näyttelytilassa järjestetään pienimuotoisia näyttelyitä. Vuoden 2019 aikana Leijassa järjestetään

Lisätiedot

ESIPUHE 8 Aulikki Laine JOKAMIEHENOIKEUDET 10. LINTUJEN MATKAAN: Tietoa uudelle lintuharrastajalle 12 Jouni Riihimäki & Anni Kytömäki

ESIPUHE 8 Aulikki Laine JOKAMIEHENOIKEUDET 10. LINTUJEN MATKAAN: Tietoa uudelle lintuharrastajalle 12 Jouni Riihimäki & Anni Kytömäki SISÄLLYS ESIPUHE 8 Aulikki Laine JOKAMIEHENOIKEUDET 10 LINTUJEN MATKAAN: Tietoa uudelle lintuharrastajalle 12 Jouni Riihimäki & Anni Kytömäki LINTUVESIEN SUOJELU 17 Pekka Ruokonen & Tuire Laurinolli LINTUVESIEN

Lisätiedot

Tervetuloa koko perheen kesäretkelle Seitsemiseen!

Tervetuloa koko perheen kesäretkelle Seitsemiseen! Jos luet viestin mieluummin selaimella, klikkaa tästä TAPAHTUMIA 22.5.2018 ylojarven@yrittajat.fi www.yrittajat.fi/ylojarvi www.facebook.com/yrittajat Tervetuloa koko perheen kesäretkelle Seitsemiseen!

Lisätiedot

Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu ID 2040 Tonttijärvi, Ylöjärvi, Pirkanmaa

Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu ID 2040 Tonttijärvi, Ylöjärvi, Pirkanmaa Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu 2016 ID 2040 Tonttijärvi, Ylöjärvi, Pirkanmaa Sijainti Torttijärven alue sijaitsee Pirkanmaalla, Ylöjärven Kurussa, noin 10 kilometriä

Lisätiedot

Tampereen tulevaisuutta tehdään nyt - tule mukaan ja vastaa kyselyyn mennessä

Tampereen tulevaisuutta tehdään nyt - tule mukaan ja vastaa kyselyyn mennessä Tampereen tulevaisuutta tehdään nyt - tule mukaan ja vastaa kyselyyn 18.6.2017 mennessä Kerro näkemyksesi Tampereen nykytilasta ja siitä millaisen haluaisit Tampereen olevan tulevaisuudessa! Kyselyssä

Lisätiedot

Yhdyskuntarakenne ja infra kilpailukykytekijänä tulevaisuuden kunnassa - linjaukset

Yhdyskuntarakenne ja infra kilpailukykytekijänä tulevaisuuden kunnassa - linjaukset Yhdyskuntarakenne ja infra kilpailukykytekijänä tulevaisuuden kunnassa - linjaukset 28.4.2016 Muutostekijöitä on runsaasti Ilmastonmuutos Niukkeneva julkinen talous Väestön ikääntyminen Elinkeinoelämän

Lisätiedot

Perustehtävä ja arvot

Perustehtävä ja arvot Perustehtävä ja arvot Kajaani luo asukkaille, yrityksille ja yhteisöille hyvinvointia, turvallisuutta, sujuvaa arkea sekä menestymisen edellytyksiä. Arvojamme ovat oikeudenmukaisuus, suvaitsevaisuus, turvallisuus,

Lisätiedot

Hyvinkää. Yrityksesi oikea osoite

Hyvinkää. Yrityksesi oikea osoite Hyvinkää Yrityksesi oikea osoite Tule yrittäjyyden ykkösketjuun Millaisia odotuksia asetat yrittämiselle? Tule tekemään tulosta Hyvinkäälle! Meillä ranteesta ja rakenteesta löytyy ruista: erinomainen liikenteellinen

Lisätiedot

SAVONLINNAN KAUPUNGIN STRATEGIA VUOSILLE Kansainvälinen kulttuuri- ja sivistyskaupunki Saimaan sydämessä

SAVONLINNAN KAUPUNGIN STRATEGIA VUOSILLE Kansainvälinen kulttuuri- ja sivistyskaupunki Saimaan sydämessä SAVONLINNAN KAUPUNGIN STRATEGIA VUOSILLE 2018 2021 Kansainvälinen kulttuuri- ja sivistyskaupunki Saimaan sydämessä SISÄLLYS S. 2-3 S. 4-5 S. 6-7 S. 8-9 S. 10-11 S. 12-13 Yleinen strateginen päämäärä Visio

Lisätiedot

Lempäälä Mistä on meidän kunta tehty?

Lempäälä Mistä on meidän kunta tehty? Lempäälä 2025 Mistä on meidän kunta tehty? Miten tulevaisuustyöskentely etenee? KUNTALAISTILAISUUS 11.9. Yhteistä ideointia Lempäälästä tulevaisuushuoneissa. ELOKUU Valtuustossa keskustellaan siitä, mitä

Lisätiedot

Pirkkalan valtuustoryhmien HALLITUSOHJELMA

Pirkkalan valtuustoryhmien HALLITUSOHJELMA Pirkkalan valtuustoryhmien HALLITUSOHJELMA 1 2 Hallitusohjelman tarkoitus ja merkitys Pirkkalan pormestarimalliin kuuluu toimintatapa, jossa uusi pormestari ryhtyy heti valintansa jälkeen kokoamaan hallitusohjelmaa.

Lisätiedot

Kyllä maalla on mukavaa!

Kyllä maalla on mukavaa! Kyllä maalla on mukavaa! Kotimaan vapaa-ajan markkinat Kotimaan matkailun nykytrendit ja tulevaisuuden näkymät Jyväskylä 1.9.2016 Kimmo Aalto Toiminnanjohtaja Lomalaidun Ry 15.12.2016 kimmo.aalto@lomalaidun.fi

Lisätiedot

Oulu kyselyn tulokset

Oulu kyselyn tulokset Oulu 2026 -kyselyn tulokset Oulu 2026 -kysely 18.9. 1.10.2017 Kyselyyn vastasi hiukan yli 2000 oululaista. Kyselyyn vastattiin kampanjasivulla osoitteessa oujees.oulu.com. Kiitos kaikille vastaajille!

Lisätiedot

ARVOT. Kehityshakuisuus. Asukaslähtöisyys. Avoimuus. Luotettavuus. Perusteltu ja selkeä valmistelu ja päätöksenteko

ARVOT. Kehityshakuisuus. Asukaslähtöisyys. Avoimuus. Luotettavuus. Perusteltu ja selkeä valmistelu ja päätöksenteko TOIMINTA-AJATUS Siilinjärvi luo hyvinvointia asukkaille elämän eri vaiheissa laadukkailla peruspalveluilla ja viihtyisällä elinympäristöllä yhteistyössä yritysten, yhteisöjen ja ympäristökuntien kanssa

Lisätiedot

Luontoarvot ja luonnonsuojelu Jyväskylässä. Katriina Peltonen Metsäohjelman yhteistyöryhmä

Luontoarvot ja luonnonsuojelu Jyväskylässä. Katriina Peltonen Metsäohjelman yhteistyöryhmä Luontoarvot ja luonnonsuojelu Jyväskylässä Katriina Peltonen Metsäohjelman yhteistyöryhmä 26.4.2017 27.4.2017 Sisältö Miksi ekologinen näkökulma on tärkeä? Mitä kuuluu Suomen metsäluonnolle? Suojelutaso

Lisätiedot

LOHJA ASUNTOMESSUPAIKKAKUNTANA

LOHJA ASUNTOMESSUPAIKKAKUNTANA LOHJA ASUNTOMESSUPAIKKAKUNTANA Lohja on vireä Länsi-Uudenmaan keskus, noin 50 000 asukkaan kaupunki ja sijaitsee Etelä-Suomen suurimman järven, Lohjanjärven rannalla. Lohjan vahvuudet Lohjan vahvuutena

Lisätiedot

Kansallispuistokävijät matkailijoina

Kansallispuistokävijät matkailijoina Kansallispuistokävijät matkailijoina Tuija Sievänen ja Marjo Neuvonen Seitsemisen Luontokeskus 18.3.2010 Metsäntutkimuslaitos Skogsforskningsinstitutet Finnish Forest Research Institute www.metla.fi Tutkimuksen

Lisätiedot

tavoitteet Kaavoitusarkkitehti Mika Uolamo

tavoitteet Kaavoitusarkkitehti Mika Uolamo KAUPUNKISUUNNITTELUN SEMINAARI VI 2012 - UUDEN OULUN TULEVAISUUDET? tavoitteet Kaavoitusarkkitehti Mika Uolamo PÄÄTAVOITTEET Hyvinvoivat ihmiset Elinvoimainen kaupunki Kestävä ja ekotehokas yhdyskuntarakenne

Lisätiedot

Perustehtävä ja arvot. Arvot toimintatapoina

Perustehtävä ja arvot. Arvot toimintatapoina Perustehtävä ja arvot Kajaani luo asukkaille, yrityksille ja yhteisöille hyvinvointia, turvallisuutta, sujuvaa arkea sekä menestymisen edellytyksiä. Arvojamme ovat oikeudenmukaisuus, suvaitsevaisuus, turvallisuus,

Lisätiedot

Kirkkonummen kuntastrategia

Kirkkonummen kuntastrategia Kirkkonummen kuntastrategia 2018 2021 Kuntastrategia lyhyesti Kuntastrategia on kunnan toiminnan punainen lanka, tie joka ohjaa kohti haluttua tulevaisuutta. Parhaimmillaan se on ajattelutapa, joka heijastuu

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi Seitsemisen kansallispuiston laajentamisesta Esityksen tarkoitus on laajentaa vuonna 1982 perustettua ja vuonna 1989 laajennettua Seitsemisen kansallispuistoa liittämällä

Lisätiedot

ONNI JA OSAAMINEN SAMALLA RANNALLA

ONNI JA OSAAMINEN SAMALLA RANNALLA ONNI JA OSAAMINEN SAMALLA RANNALLA SAVILAHTI 2030 NYKYISIN 9 000 OPISKELIJAA 10 000 TYÖPAIKKAA n. 30 ASUKASTA = 19 000 TOIMIJAA SAVILAHDEN NYKYISIÄ TOIMIJOITA: Kuopion yliopistollinen sairaala Itä-Suomen

Lisätiedot

ESPOONJOKILAAKSON ESISELVITYS

ESPOONJOKILAAKSON ESISELVITYS ESPOONJOKILAAKSON ESISELVITYS ANALYYSI JA KEHITTÄMISSUUNNITELMA 20.10.2011 Suunnittelualueen sijainti / maiseman historia Jokilaakso oli pitkään metsäselänteiden reunustamaa avointa maisemaa, peltoja ja

Lisätiedot

KONKAKUMPU. Tarjolla hyvä elämä Fiskarsista

KONKAKUMPU. Tarjolla hyvä elämä Fiskarsista KONKAKUMPU Tarjolla hyvä elämä Fiskarsista KONKAKUMPU Tarjolla hyvä elämä Fiskarsissa! Kuvittele että voisit saada parhaat palat sekä maaseudusta että kaupungista. Luonto ja historia olisivat lähellä,

Lisätiedot

Kangas osallistamisen polulla

Kangas osallistamisen polulla Kangas osallistamisen polulla 21.2.2013 Tanja Oksa Jyväskylän kaupunki, Kaupunkirakennepalvelut JYVÄSKYLÄN KANGAS Keskusta Paperinvalmistusta 130 vuotta. Tehdas suljettiin kesällä 2010 Kaupungin omistukseen

Lisätiedot

Kansallispuistokävijät matkailijoina

Kansallispuistokävijät matkailijoina Kansallispuistokävijät matkailijoina Tuija Sievänen ja Marjo Neuvonen Orilammin lomakeskus 19.3.2010 Metsäntutkimuslaitos Skogsforskningsinstitutet Finnish Forest Research Institute www.metla.fi Tutkimuksen

Lisätiedot

Kaupunkistrategia

Kaupunkistrategia Elinkeinot Alueiden käytön strategia 2006 Alueiden käytön strategian päivitys 2012 Elinkeinojen kehittämisohjelma 2011-2016 Matkailun kehittämisohjelma 2012 2016 Kaupunkistrategia 2013 2016 Palveluhankintastrategia

Lisätiedot

Käpylän elävä keskipiste

Käpylän elävä keskipiste Käpylän elävä keskipiste Käpylän elävä keskus Amerin talona tunnettu Mäkelänkatu 91 uudistuu. Siitä tulee viihtyisä ja inhimillisen kokoinen kaupunginosan keskus. Kiinteistössä on tilaa erilaisille toimijoille:

Lisätiedot

Ikäihmisten asuminen ja yhteisöllisyys miten yhteisöllisyys voi tukea ikäihmisten toimintakykyisyyttä?

Ikäihmisten asuminen ja yhteisöllisyys miten yhteisöllisyys voi tukea ikäihmisten toimintakykyisyyttä? Ikäihmisten asuminen ja yhteisöllisyys miten yhteisöllisyys voi tukea ikäihmisten toimintakykyisyyttä? TALOYHTIÖN VARAUTUMINEN ASUKKAIDEN IKÄÄNTYMISEEN -seminaari vanhustyön johtaja Oulun kaupunki Oulun

Lisätiedot

Lappeenranta Itä ja länsi kohtaavat

Lappeenranta Itä ja länsi kohtaavat Lappeenranta strategia Lappeenranta Itä ja länsi kohtaavat Lappeenrannan kaupungin Kansainvälistymis- ja Venäjä 2015-16 Eloisassa, puhtaassa ja turvallisessa Lappeenrannassa on kaikenikäisten hyvä elää.

Lisätiedot

KUNTASTRATEGIA

KUNTASTRATEGIA KUNTASTRATEGIA 2018 2021 Arvot IHMISLÄHEINEN VASTUULLINEN AKTIIVINEN Visio KARSTULA ON ELINVOIMAINEN KUNTA, JOSSA IHMISTEN ON HYVÄ ELÄÄ JA YRITYSTEN MENESTYÄ! Palvelut ja hyvinvointi IHMISTÄ LÄHELLÄ Karstunen

Lisätiedot

JOUTSAN KUNNAN TOIMINTAPERIAATTEET, TOIMINTA-AJATUS, VISIO JA STRATEGIA.

JOUTSAN KUNNAN TOIMINTAPERIAATTEET, TOIMINTA-AJATUS, VISIO JA STRATEGIA. JOUTSAN KUNNAN TOIMINTAPERIAATTEET, TOIMINTA-AJATUS, VISIO JA STRATEGIA. JOUTSAN KUNNAN TOIMINTAPERIAATTEET Joutsan kunta toimii aktiivisesti ja tulevaisuushakuisesti sekä etsii uusia toimintatapoja kunnan

Lisätiedot

Koivisto Helkarannantie

Koivisto Helkarannantie OMAKOTTONTT 0 Vapaat tontit Männikkö Koivisto Helkarannantie Junkkari Riuttamäki Tipuri Jokiveräjä Uusikylä Koivikko Seälä tie / 00 / 0 Uusikylä O- - Peräkivenpuisto 0 rinkj. - ½ 0 /t Tanhuanraitti 0 Tanhuanraitti

Lisätiedot

Sijoitu Kempeleeseen

Sijoitu Kempeleeseen Sijoitu Kempeleeseen Kempeleessä olet Pohjois-Suomen paalupaikalla Kempele sijaitsee keskellä 250 000 asukkaan kaupunkiseutua, kymmenen kilometrin päässä Oulusta. Lähellä on matkustajamääriltään Suomen

Lisätiedot

MUN MYRTSI -MOBIILISOVELLUSKOKEILU

MUN MYRTSI -MOBIILISOVELLUSKOKEILU MUN MYRTSI -MOBIILISOVELLUSKOKEILU 1.9. 30.11.2016 Alustava vastausraportti (28.11.2016) Vantaan kaupunkisuunnittelussa tehdään parhaillaan suunnitelmaa tulevaisuuden Myyrmäestä. Suunnitelmalla varmistetaan

Lisätiedot

ALUEELLINEN VETOVOIMA

ALUEELLINEN VETOVOIMA ALUEELLINEN VETOVOIMA Antti Mykkänen 6.11.2017 Oulussa 6.11.2017 Kunnallisalan kehittämissäätiö - Veli Pelkonen 2 6.11.2017 Kunnallisalan kehittämissäätiö 1 6.11.2017 Kunnallisalan kehittämissäätiö 4 6.11.2017

Lisätiedot

Aaltoa kulttuurimatkaillen. Seinäjoen kaupunki Kulttuuritoimi PL 215 60101 SEINÄJOKI

Aaltoa kulttuurimatkaillen. Seinäjoen kaupunki Kulttuuritoimi PL 215 60101 SEINÄJOKI Aaltoa kulttuurimatkaillen Seinäjoen kaupunki Kulttuuritoimi PL 215 60101 SEINÄJOKI Alvar Aalto Seinäjoella Seinäjoki on Etelä-Pohjanmaan maakunnan keskus ja yksi Suomen voimakkaimmin kasvavista kaupunkikeskuksista.

Lisätiedot

TURKU YHTEISÖLLISTÄ ASUMISTA JYRKKÄLÄN ALUEELLE MONIKKO -HANKE

TURKU YHTEISÖLLISTÄ ASUMISTA JYRKKÄLÄN ALUEELLE MONIKKO -HANKE TURKU YHTEISÖLLISTÄ ASUMISTA JYRKKÄLÄN ALUEELLE MONIKKO -HANKE TA P I O K A N G A S A H O 2 6. 1 0. 2 0 11 L Ä H TÖ KO H DAT S U UNNIT TE LUA LU E Lähdin suunnittelussa liikkeelle tutkimalla pääkaupunkiseudulla

Lisätiedot

TOIMIVA INFRA JA YMPÄRISTÖ. Kaupunkiympäristötoimialan keskeiset palvelut

TOIMIVA INFRA JA YMPÄRISTÖ. Kaupunkiympäristötoimialan keskeiset palvelut TOIMIVA INFRA JA YMPÄRISTÖ Kaupunkiympäristötoimialan keskeiset palvelut YDINTOIMINNOT KAUPUNKIRAKENNE Yhdyskuntasuunnittelu Maankäyttö Yhdyskuntatekniikka VESIHUOLTO Veden myynti 4,22 milj. m3 / v Vesijohtoverkoston

Lisätiedot

SOSIALIDEMOKRAATIT TEKEVÄT TYÖTÄ HARJAVALLAN HYVÄKSI

SOSIALIDEMOKRAATIT TEKEVÄT TYÖTÄ HARJAVALLAN HYVÄKSI SOSIALIDEMOKRAATIT TEKEVÄT TYÖTÄ HARJAVALLAN HYVÄKSI Tavoitteenamme on laadukkaat ja monipuoliset kunnalliset lähipalvelut, jotka ovat jokaisen kuntalaisen saavutettavissa. Lähtökohtana on asukkaiden hyvä

Lisätiedot

Tapahtumien Hämeenlinna

Tapahtumien Hämeenlinna Tapahtumien Hämeenlinna 20.1.2015 www.linnan.fi Linnan Kehityksen tavoitteena on hankkia kaupunkiin isoja tapahtumia Haemme aktiivisesti kaupunkiin erityyppisiä isoja tapahtumia: Isojen yritysten vuositilaisuudet,

Lisätiedot

Uutta vetovoimaa bisnekseen.

Uutta vetovoimaa bisnekseen. Magneetti vetää uusia mahdollisuuksia Kurikkaan Kurikan Magneetti on uusi yritysalue ja kaupungin ykköshanke, joka yhdistää keskustan ja kolmostien vilkkaan valtaväylän. Uutta vetovoimaa bisnekseen. WWW.KURIKKA.FI

Lisätiedot

Iisalmen kaupunkistrategia 2030 Luonnos 1. Strategiaseminaari

Iisalmen kaupunkistrategia 2030 Luonnos 1. Strategiaseminaari Iisalmen kaupunkistrategia 2030 Luonnos 1 Strategiaseminaari 27.6.2017 Visio 2030 Suomen houkuttelevin seutukaupunki Strategiset ohjelmat Vetovoima ja kasvu Osaaminen ja hyvinvointi Toimiva kaupunkiympäristö

Lisätiedot

Kuva: Veikko Hahmo. Suomi100v. LUONTOHELMIKOHDE Pirkkalassa TAAPORINVUORI- KURIKKAKALLIO

Kuva: Veikko Hahmo. Suomi100v. LUONTOHELMIKOHDE Pirkkalassa TAAPORINVUORI- KURIKKAKALLIO Kuva: Veikko Hahmo Suomi100v. LUONTOHELMIKOHDE Pirkkalassa TAAPORINVUORI- KURIKKAKALLIO Retkelle lännestä Mistä retkelle: Kuntakeskusta, Takamaa, Vähäjärvi Kävellen kohti Takamaata ja moottoritien alikulun

Lisätiedot

Ryhmässä Fuengirolaan. v v Hotelli Fuengirola Park v Lennot Helsingistä ja Oulusta v Ilmoittaudu

Ryhmässä Fuengirolaan. v v Hotelli Fuengirola Park v Lennot Helsingistä ja Oulusta v Ilmoittaudu Ryhmässä Fuengirolaan v 14. -28.04.2018 v Hotelli Fuengirola Park v Lennot Helsingistä ja Oulusta v Ilmoittaudu 30.11.2017 mennessä Mirja ; 0407635528 mirja.hanninen@hyvame.fi Tuomas ; 0400242686 tuomas.samuel@gmail.com

Lisätiedot

Kysely suomalaisten luontosuhteesta. Kyselyn tulosten koonti

Kysely suomalaisten luontosuhteesta. Kyselyn tulosten koonti Kysely suomalaisten luontosuhteesta Kyselyn tulosten koonti 21.6.2018 Kyselyllä selvittiin suomalaisten suhdetta luontoon, sen monimuotoisuuden turvaamiseen ja siihen, miten vastuut tulisi jakaa eri tahojen

Lisätiedot

Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu ID 2033 Kalliojärvi-Pitkäjärvi, Ylöjärvi, Pirkanmaa

Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu ID 2033 Kalliojärvi-Pitkäjärvi, Ylöjärvi, Pirkanmaa Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu 2016 ID 2033 Kalliojärvi-Pitkäjärvi, Ylöjärvi, Pirkanmaa Sijainti Kalliojärven Pitkäjärven alue sijaitsee Ylöjärven Kurussa. Alue

Lisätiedot

KY 2014 H3 ASEMAKAAVASELOSTUS

KY 2014 H3 ASEMAKAAVASELOSTUS KY 2014 H3 ASEMAKAAVASELOSTUS Ramsinkeskuksen asemakaava Olli Ojatalo 1. Perus ja tunnistetiedot 1.1 Tunnistetiedot Ramsinniemi, Vuosaari Helsinki Ramsinkeskuksen asemakaava Olli Ojatalo, maisema-arkkitehtuurin

Lisätiedot