KÄYTTÄJÄN TIETOTURVAOHJE. Käsitelty yt-toimikunnassa Viimeisin päivitys: /Timo Pirtilä

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KÄYTTÄJÄN TIETOTURVAOHJE. Käsitelty yt-toimikunnassa Viimeisin päivitys: /Timo Pirtilä"

Transkriptio

1 KÄYTTÄJÄN TIETOTURVAOHJE Käsitelty yt-toimikunnassa Viimeisin päivitys: /Timo Pirtilä

2 TIETOTURVAOHJE 2(13) SISÄLTÖ JOHDANTO 3 Tietoturvallisuuden muistilista 3 Mitä tietoturvallisuudella tarkoitetaan? 3 Miksi tietoturvallisuus on tärkeää? 4 Lainsäädäntö tietoturvallisuuden perustana 5 Tietojen käsitteleminen 5 TIETOKONEEN KÄYTTÖ 7 Käyttöoikeudet ja salasanat 7 Internet ja sähköposti 8 Yleisperiaatteet: Internetin ja tietoverkon käyttö 8 Sähköpostin suodatus/roskaposti 8 Sähköpostin ohjaus 9 Sähköpostin käyttö 9 Roska- ja viruspostit 10 Sähköpostin rajoitukset 10 Etäkäyttö 10 Vierailijoiden työasemat 11 Toimitilojen turvallisuus 11 OMAT TIEDOT JA YKSITYISYYS 12 Ilmoitusvelvollisuus 12 Toiminta ongelmatilanteessa 12 Seuraamukset 12 Mistä saa lisätietoja? 13

3 TIETOTURVAOHJE 3(13) JOHDANTO Tämä tietoturvaohje on tarkoitettu kaikille Kymenlaakson ammattikorkeakoulun tietoverkon käyttäjille: henkilökunnalle ja opiskelijoille. Ohje tiivistää keskeisimmät tietoturvallisuuden perusasiat ja antaa käytännön neuvoja tietoturvallisuuden toteuttamiseen omassa työssä. Ohjeen laatimisen pohjana on käytetty Valtiovarainministeriön Käyttäjän tietoturvaohje -dokumenttia. Tietoturvallisuuden muistilista 1. Tietoturvallisuus perustuu lainsäädäntöön ja normiohjaukseen. 2. Tietoturvallisuudesta huolehtiminen kuuluu kaikkialle ja kaikille, myös Sinulle. Tämän dokumentin pääpaino on sähköisen tiedonkäsittelyn tietoturvassa. 3. Tutustu organisaatiosi tietoturvaohjeisiin ja noudata niitä. 4. Tietojärjestelmien käyttöön tarvitaan aina henkilökohtainen käyttöoikeus. 5. Suojaamattoman sähköpostin turvallisuus on verrattavissa postikortin turvallisuuteen. 6. Tietohallinto ottaa varmistuksia tärkeimmistä tiedoista säännöllisesti. Ota kuitenkin elintärkeistä tiedostoistasi varmuuskopio esim. CD-levylle tai muistitikulle. 7. Käytä verkkolevyjä tietojen tallennuspaikkana. Paikallisen tietokoneen kovalevylle tallennettaessa levyrikon sattuessa menetetään kaikki tiedot. 8. Internet ja sähköposti on tarkoitettu ensisijaisesti työ- ja opiskelukäyttöön. 9. Muista aina uloskirjautuminen sekä ohjelmistoista että koneelta työskentelyn päätyttyä. 10. Jos opiskelijat käyttävät muuta kuin AMK:n sähköpostijärjestelmää, tulee heidän edelleenohjata sinne oma postinsa AMK:n järjestelmästä. 11. Henkilökunnan tulee laittaa automaattivastaus yli viikon poissaolosta. Mitä tietoturvallisuudella tarkoitetaan? Tietoturvallisuudella tarkoitetaan tietojen, järjestelmien, palveluiden ja tietoliikenteen asianmukaista suojaamista sekä normaali- että poikkeusoloissa hallinnollisilla, teknisillä ja muilla toimenpiteillä. Tietojen luottamuksellisuutta, eheyttä ja käytettävyyttä turvataan laitteisto- ja ohjelmistovikojen, luonnontapahtumien sekä tahallisten, tuottamuksellisten tai tapaturmaisten tekojen aiheuttamilta uhilta ja vahingoilta.

4 TIETOTURVAOHJE 4(13) Tietoturvallisuuden keskeisillä käsitteillä tarkoitetaan seuraavaa: Luottamuksellisuus: tiedot ja järjestelmät ovat vain niiden käyttöön oikeutettujen käytettävissä. Sivullisille ei anneta mahdollisuutta muuttaa tai tuhota tietoja eikä muutoin käsitellä tietoja. Eheys: tiedot ja järjestelmät ovat luotettavia, oikeita ja ajantasaisia, eivätkä ne ole hallitsemattomasti muuttuneet tai muutettavissa laitteisto- tai ohjelmistovikojen, luonnontapahtumien tai inhimillisen toiminnan seurauksena. Käytettävyys: järjestelmien tiedot ja palvelut ovat niihin oikeutettujen käytettävissä etukäteen määritellyssä vasteajassa. Tiedot eivät ole tuhoutuneet tai tuhottavissa vikojen, tapahtumien tai muun toiminnan seurauksena. Muita yleisiä tietoturvallisuuteen kuuluvia vaatimuksia ovat osapuolten todentaminen ja tapahtuman kiistämättömyys, jotka ovat erityisen tärkeitä silloin, kun järjestelmän käyttäjät tulee pystyä tunnistamaan esimerkiksi käytettäessä vuorovaikutteisia sähköisiä asiointipalveluita tai etätyötä tehtäessä. Todentaminen (autentikointi) tarkoittaa osapuolten (henkilö tai järjestelmä) luotettavaa tunnistamista. Kiistämättömyys tarkoittaa tapahtuneen todistamista jälkeenpäin, jolloin tavoitteena on juridinen sitovuus. Kiistämättömyys varmistaa sen, ettei toinen osapuoli voi kieltää toimintaansa jälkeenpäin. Miksi tietoturvallisuus on tärkeää? Kymenlaakson ammattikorkeakoulun toiminta on erittäin riippuvaista tiedoista ja tietotekniikasta. Tietoyhteiskuntakehitys, kansainvälistyminen, verkottuminen sekä toimintojen ja palveluiden siirtyminen tietoverkkoihin lisäävät niiden merkitystä edelleen. Tietoturvallisuuden avulla varmistetaan tärkeiden tietojen hallinta ja toiminnan jatkuvuus. Tietoturvallisuus on myös tärkeää, koska ammattikorkeakoulussa käsitellään paljon tärkeää tietoa, kuten esimerkiksi henkilötietoja, taloustietoja ja erilaisia asiakirjoja. Osa tiedoista on salassa pidettävää, arkaluonteista tai muuta luottamuksellista tietoa. Salassa pidettävällä tiedolla tarkoitetaan lailla salassa pidettäväksi säädettyjä asiakirjoja tai tietoja. Salassa pidosta säädetään mm. julkisuus- ja henkilötietolaissa sekä muissa erityislaeissa. Eräät viranomaisten salassa pidettävistä asiakirjoista on määritelty turvaluokittelun piiriin. Tämän vuoksi on tärkeää, että tiedot eivät päädy tahallisesti tai tahattomastikaan asiattomien haltuun. Lisäksi ammattikorkeakoulussa on paljon tietoa, joka ei ole salassa pidettävää, vaan luonteeltaan julkista, mutta tällaisenkin tiedon oikeellisuudesta, muuttumattomuudesta ja saatavuudesta sekä lain mukaisesta käsittelystä on huolehdittava.

5 TIETOTURVAOHJE 5(13) Lainsäädäntö tietoturvallisuuden perustana Viranomaisen tulee hyvän tiedonhallintatavan luomiseksi ja toteuttamiseksi huolehtia asiakirjojen ja tietojärjestelmien sekä niihin sisältyvien tietojen asianmukaisesta saatavuudesta, käytettävyydestä ja suojaamisesta sekä eheydestä ja muusta tietojen laatuun vaikuttavista tekijöistä. (Laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta 18, Hyvä tiedonhallintatapa). Rekisterinpitäjän on toteutettava tarpeelliset tekniset ja organisatoriset toimenpiteet henkilötietojen suojaamiseksi asiattomalta pääsyltä tietoihin ja vahingossa tai laittomasti tapahtuvalta tietojen hävittämiseltä, muuttamiselta, luovuttamiselta, siirtämiseltä taikka muulta laittomalta käsittelyltä. (Henkilötietolaki 32, Tietojen suojaaminen) Tietoturvallisuus perustuu viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain ja asetuksen lisäksi useisiin eri lakeihin. Yksityiselämän suoja ja julkisuusperiaate ovat jo perustuslaissa säädeltyjä perusoikeuksia. Eri lakeihin sisältyvien salassapitosäännösten lisäksi laeista tärkeimpiä ovat - Perustuslaki (731/1999) 2.luku 10 (Yksityiselämän suoja ja luottamuksellisen viestin salaisuus) - Perustuslaki (731/1999) 2.luku 12 (Viranomaisten hallussa olevien asiakirjojen ja tallenteiden julkisuus) - Laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (621/1999) - Henkilötietolaki (523/1999) (Henkilötietojen käsittelyä koskevat yleiset periaatteet) - Arkistolaki (831/1994) (Asiakirjojen laatiminen, säilyttäminen ja käyttö) - Työsopimuslaki (55/2001) - Rikoslaki (39/1889) 34.luku 9a (Vaaran aiheuttaminen tietojenkäsittelylle) - Rikoslaki (39/1889) 38.luku 8 (Tietomurto) - Rikoslaki (39/1889) 38.luku 9 1. kohta (Henkilötietorikos) - Henkilötietolaki (523/1999) 48 (Henkilörekisteririkkomus) - Vahingonkorvauslaki (412/1974) - Laki sananvapauden käyttämisestä joukkoviestinnässä (460/2003) - Yhteistoiminnasta yrityksissä annettu laki (334/2007) - Laki yksityisyyden suojasta työelämässä (759/2004) - Hallintolaki (434/2004) - Sähköisen viestinnän tietosuojalaki (516/2004) Tietojen käsitteleminen Tiedolla tarkoitetaan tässä eri muodoissa talletettavaa, käsiteltävää tai siirrettävää tietoa. Tieto voi olla yksittäisenä asiakirjana, tiedostona, ääni- tai kuvanauhana, puheena, tietokantana, suoritettavana ohjelmana, näytteenä tai muussa muodossa. Tietoa on tarkasteltava tiedon koko elinkaaren ajalta. Tiedon käsittelyvaiheet ovat luominen, käyttäminen, muuttaminen, tallettaminen, siirtäminen, jakelu, kopioiminen, arkistointi sekä tuhoaminen.

6 TIETOTURVAOHJE 6(13) Tietoja käsiteltäessä tulee huomioida, että käsiteltävät tiedot ovat usein merkittävästi arvokkaampia kuin tietojen käsittelyssä käytettävä väline. Näin ollen tietoja tulee suojata kaikissa sen käsittelyvaiheissa. - Tunnista aineiston luokittelu ja siihen liittyvät käyttöä, luovutusta ja käsittelyä koskevat rajoitukset. - Varmistuksia otetaan tärkeimmistä tiedoista säännöllisesti. Ota kuitenkin elintärkeistä tiedostoistasi varmuuskopio esim. CD-levylle tai muistitikulle. - Tietovarastojen tietoja, joihin sinulla on käyttöoikeudet, saat käyttää vain työtehtäviin. - Henkilörekisterin tietojen käyttötarkoituksen vastainen käyttö on lainvastaista. Kymenlaakson ammattikorkeakoulussa kerättävät henkilötiedot ilmenevät henkilöstörekisteriselosteista. - Muista, että voit käyttää ja käsitellä tietoja vain omien tehtäviesi hoidossa. - Varmista onko käsittelemäsi tieto salassapidettävää. - Huolehdi, että et levitä salassa pidettäviä tietoja julkisella paikalla. Ole huolellinen esimerkiksi puhuessasi julkisissa liikennevälineissä tai kadulla. - Varo sosiaalista hakkerointia eli tietojen kalastelua ja mieti minkälaisia tietoja voit antaa esimerkiksi puhelimessa - Mikäli joudut lähettämään salassa pidettävää aineistoa, varmistu, että vastaanottaja on oikeutettu sen saamaan ja lähetys on mennyt perille. - Mikäli laadit salassa pidettävää asiakirjaa, vastaat tehtäviesi mukaisesti myös sen luokittelusta ja merkinnästä. Osa salassa pidettävästä aineistosta kuuluu turvaluokittelun piiriin. - Kun käsittelet salassa pidettävää tietoa tai kun syötät salasanoja, huolehdi, että kukaan ei näe tietokoneesi näyttöä tai näppäimistöä. - Käsittele tietoja huolellisesti välineestä riippumatta olipa tiedon välittäjänä sitten tietokone, paperi, puhelin, ääninauha tai telekopio. - Käytä tiedon suojausvaatimusten mukaisia silppureita ja tietoturva-aineiston keräyslaatikoita salassa pidettävän aineiston hävittämisessä. - Tallenna tekemäsi työ mahdollisuuksien mukaan palvelimelle, mistä tietohallinto varmistaa tiedot. Vältä tilannetta, että asiakirja tai muu aineisto olisi ainoastaan omalla koneellasi, koska kiintolevyn hajotessa voidaan kaikki tieto menettää. - Tarkista talon ulkopuolelta tuotu levyke, CD-rom tai muu muistiväline virustorjuntaohjelmalla ennen käyttöä. - Vältä turhaa tulostamista ja kopiointia, koska ylimääräiset kopiot lisäävät vääriin käsiin joutumisen vaaraa. - Varmista, mihin tulostimeen tulostat ja missä tulostin sijaitsee. - Hae tulosteesi verkkotulostimesta heti tulostuksen jälkeen. - PDA-laitteiden (Personal Digital Assistant) eli kämmentietokoneiden tulee tukea standardeja salausmenetelmiä. Älä oleta automaattisesti, että ostamasi PDA-laitteesi voidaan liittää Kymenlaakson AMK:n tietojärjestelmiin, esim. GroupWiseen.

7 TIETOTURVAOHJE 7(13) TIETOKONEEN KÄYTTÖ Tietokoneen käyttö sisältää sekä oman työaseman sekä verkon kautta käytettävien palveluiden käytön. - Vastaat käyttäjänä omasta koneestasi. Ole siis huolellinen. - Kirjaudu koneelle aina omilla käyttöoikeuksillasi. - Estä asiaton pääsy tietojärjestelmiin lukitsemalla koneesi aina, kun poistut työhuoneestasi. Voit myös käyttää salasanasuojattua näytönsäästäjää. Virran säästämiseksi voit sammuttaa näytön yöksi. - Muista kirjautua ulos sekä ohjelmistoista että koneeltasi. Jos oletat olevasi tietokoneen viimeinen käyttäjä kyseisenä päivänä, työskentelyn päätteeksi sammuta kone. - Jos käytät julkisia päätteitä tai tilapäisesti toisen henkilön hallussa olevaa tietokonetta, muista aina uloskirjautuminen sekä ohjelmistoista että koneelta työskentelyn päätyttyä. - Laitteiden ja ohjelmien asentamista ja päivittämistä voi tehdä vain tietohallinto (koskee kaikkia Kymenlaakson AMK:n verkossa olevia koneita). - Jos kovalevy tai muu tallennusväline rikkoutuu tai poistetaan muuten käytöstä, ei sitä saa laittaa roskakoriin, vaan toimita tallennusväline tietohallintoon, joka vastaa niiden asianmukaisesta hävittämisestä ja huolehtii, että tietoaineisto ei paljastu ulkopuolisille. - Henkilökunnalla on yhden tietokoneen periaate. Kannettava tietokone voidaan myöntää perustelluista syistä. Kannettavan tietokoneen luovutuksen yhteydessä on allekirjoitettava sitoumus laitteen asiallisesta käytöstä ja säilytyksestä. - Huom. Henkilökunnan osalta on matkapuhelimen käyttö ja hankinta ohjeistettu Intrassa. Käyttöoikeudet ja salasanat Tietojärjestelmät tarvitsevat aina käyttöoikeuden. Käyttöoikeus on henkilökohtainen ja se on yhdistetty juuri sinun henkilöllisyyteesi ja työtehtävääsi. Käsittele käyttäjätunnusta ja salasanaa samalla tavalla kuin pankkikorttiasi ja tunnuslukuasi. - Älä luovuta henkilökohtaisia käyttäjätunnuksia ja salasanojasi toisen henkilön käyttöön, älä edes atk-henkilöstölle, koska he eivät niitä tarvitse. Suhtaudu epäilevästi kaikkiin tiedusteluihin, jotka liittyvät salasanoihisi tai järjestelmien käyttöoikeuksiisi. - Vaihda salasanat riittävän usein ja heti, kun epäilet niiden paljastuneen. - Huolehdi, että salasanat ovat riittävän monimutkaisia ja vältä tuttujen jokapäiväisten nimien käyttöä salasanana. Hyvässä salasanassa voi olla pieniä ja isoja kirjaimia, numeroita ja jopa erikoismerkkejä. Kaikkiin järjestelmiin ei kuitenkaan käy erikoismerkit. Hyvä salasana on sinun helppo muistaa, mutta vaikea ulkopuolisen arvata. - Käyttö-oikeudet sulkeutuvat opintojen tai työsuhteen päättyessä, joten ota ajoissa talteen tarvitsemasi sähköiset aineistot (tekijänoikeuksien puitteissa). Poissaoleville opiskelijoille ovat voimassa rajoitetut käyttö-oikeudet. - Älä kirjoita salasanoja muistiin. - Älä käytä organisaation henkilökohtaista käyttäjätunnusta ja salasanaa rekisteröityessäsi Internetiin tai muissa kuin KyAMK:n tietokoneissa/järjestelmissä. - Pääsääntö on, että yleistunnuksia (monen käyttäjän yhteisiä) ei käytetä. Erityisistä syistä Tietohallinto voi niitä perustaa.

8 TIETOTURVAOHJE 8(13) Internet ja sähköposti Internet ja sähköposti ovat hyviä työvälineitä sekä tiedon hakuun että yhteydenpitoon. On kuitenkin muistettava, että sähköpostissa tai Internetissä ei itsessään ole mitään suojausta, vaan tiedot liikkuvat salaamattomana julkisessa verkossa. Sähköpostin ja Internetin käyttö vaativatkin käyttäjältä huolellisuutta. Yleisperiaatteet: Internetin ja tietoverkon käyttö - Internet ja sähköposti on työpaikalla tarkoitettu ensisijaisesti työkäyttöön. Sähköpostin ja Internetin käyttö yksityisiin tarkoituksiin on vähäisessä määrin luvallista siten, että se ei haittaa ammattikorkeakoulun toimintoja. Käyttö kaupalliseen tai poliittiseen tarkoitukseen, kuten yritystoimintaan tai vaalimainontaan on kuitenkin ehdottomasti kielletty. Hyväksyttyä vaalitoimintaa on rehtorin luvalla järjestetty, esim. tiettyyn kansioon rajattu vaalikeskustelu. - Internetin kautta ei ole luvallista välittää salassa pidettävää tietoa ilman asianmukaista salausta. Ne on salattava tietohallinnon hyväksymillä tuotteilla ennen niiden lähettämistä julkisen tietoverkon kautta. - Opettele salaustuotteiden oikea käyttö, jotta tieto ei vahingossa lähde salaamattomana. - Jokaisella on tarjolla oma kotihakemisto, muotoa www2.kyamk.fi/~xxxxx. (xxxxx=oma käyttäjätunnus). Ko. sivujen sisällöstä vastaa käyttäjä itse. Oman kotihakemiston tarve on vähentynyt muiden vastaavien ilmaisten palveluiden yleistymisen myötä. - ATK-keskus voi rajoittaa tietoliikennettä tietoturvan ja kustannustehokkuuden varmistamiseksi. Käytössä olevia rajoituksia ja sääntöjä: http-virustarkistus käytössä www-liikenteessä tarpeettomat tietoliikenneportit ulkoapäin suljettu tietokoneita tulee käyttää user-käyttöoikeuksin (ei ylläpitooikeuksin) Sähköpostin suodatus/roskaposti tiedostonjakoohjelmien (peer-to-peer) asentaminen ja käyttö on kielletty palvelimet ja tietokoneet voidaan välittömästi poistaa verkosta tietoturvaongelmien ilmaantuessa/epäiltäessä Kymenlaakson ammattikorkeakoulussa torjutaan roskapostia seuraavilla tavoilla: RBL-listoilla (Realtime Blackhole List) olevista osoitteista sähköposteja ei oteta vastaan. Käytämme DSBL.org:n ja Spamhaus.org:n listoja. Greylisting. Viivästytämme tulevaa postia vähintään 5 minuutin ajan mikäli lähettäjä/vastaanottaja -yhdistelmää ei ole viimeisen kahden viikon aikana aiemmin näkynyt. Suoritettavien liitetiedostojen (.exe,.pif jne) saapuminen estetään automaattisesti verkon ulkoreunalla. Tarpeelliset suoritettavat tiedostot voidaan välittää salasanasuojattuina ziptiedostoina Automaattinen roskapostitunnistus käytössä. Oletettuun roskapostiviestiin lisätään Aihe-otsikon alkuun *****SPAM*****. Roskapostit voi kukin käyttäjä ohjata GroupWisesähköpostijärjestelmän Säännöt toiminnolla omaan kansioon. Roskapostiksi tunnistettuja viestejä ei pidä automaattisesti poistaa.

9 TIETOTURVAOHJE 9(13) Sähköpostin ohjaus - Henkilökunnan työhön liittyvä sähköposti vastaanotetaan ja ohjataan AMK:n sähköpostijärjestelmään. Sitä ei saa automaattisesti ohjata Kymenlaakson AMK:n sähköpostijärjestelmän ulkopuolelle. - Suositeltavaa on huolehtia työasioita koskevan sähköpostisi käsittelystä enemmän kuin viikon kestävän poissaolon aikana esimerkiksi automaattivastauksen avulla, jossa kerrotaan kuinka kauan olet poissa ja kuka/ketkä toimivat yhteyshenkilöinä poissaolosi aikana. Opiskelijat täyttävät ja allekirjoittavat käyttäjätunnushakemuksen ennen tunnusten saamista. - Jos opiskelijat käyttävät muuta kuin AMK:n sähköpostijärjestelmää, tulee heidän edelleenohjata sinne oma postinsa AMK:n järjestelmästä. Tämä siksi, koska AMK:n eri toimijat lähettävät tärkeätä informaatiota myös sähköpostilla. - Mikäli saat toiselle henkilölle kuuluvan sähköpostin, ohjaa viesti oikealle vastaanottajalle ja ilmoita lähettäjälle vastaanottajan oikea sähköpostiosoite. Mikäli oikea osoite ei ole tiedossa, ilmoita virheellisestä lähetyksestä lähettäjälle. Muista, että sinulla on vaitiolovelvollisuus saamastasi viestistä. - Työsuhteen ja opiskelun päättyessä sähköpostiosoite ja -laatikko poistetaan. Huolehdi työasioita koskevan sähköpostisi asioiden jatkokäsittelystä ja poista mahdolliset henkilökohtaiset viestit. - Pääsääntönä on, että toisen henkilön sähköpostin tutkimista/lukemista käytetään ainoastaan rikostutkinnan yhteydessä. Erityistapauksissa (esim. pitkäaikaiset poissaolot + akuutti tarve, kuolemantapaukset) on mahdollista tutkia työntekijöiden virkasähköposteja sähköisen viestinnän tietosuojalain määräämin ehdoin. Muista, että viranomaisella on velvollisuus käsitellä virkasähköposti. Kymenlaakson AMK on viranomainen siltä osin kuin se käyttää julkista valtaa. Sähköpostin käyttö - Käytä sähköposteissasi asiallista ja virheetöntä tekstiä. - Vastaanota tärkeä työtehtäviin liittyvä sähkäposti mieluiten ryhmäosoitteilla (esimerkkinä kirjaamo@kyamk.fi tai atk-hankinnat@kyamk.fi ) - Huolehdi, että lähettämäsi sähköposti on kohdistettu oikeille henkilöille ja oikeisiin osoitteisiin. - Kohdista viestisi vastaanottajalle, älä (laajalle) Tiedoksi -jakelulle. - Älä käytä Peitetysti -jakelua tarpeettomasti. - Lähetä edelleen toiminnossa ota huomioon, että sähköposti nauttii perustuslaissa ja rikoslaissa määriteltyä luottamuksellisen viestin (kuten kirjesalaisuus) suojaa - Käytä työasioissa sähköpostissa allekirjoitusta, josta selviävät nimesi, tehtävänimikkeesi ja yhteystietosi. - Liitetiedostot voivat sisältää haittaohjelmia (viruksia, matoja tai troijalaisia). Varo kaikkia epätavallisia sähköposteja ja erityisesti liitetiedostoja. Älä avaa epäilyttäviä viestejä. - Vältä turhien sähköpostien lähettämistä. Esimerkiksi joulutervehdysten lähettäminen sähköpostin liitteenä kuormittaa sekä sähköpostijärjestelmää että vastaanottajan sähköpostilaatikkoa. Sähköposti voi myös olla aikavarkaasi. - Älä välitä ketjukirjeitä eteenpäin. - Kymenlaakson AMK:n sähköpostijärjestelmää voit käyttää AMK:n ulkopuolelta turvallisesti selaimella osoitteen nerri.kyamk.fi kautta.

10 TIETOTURVAOHJE 10(13) - Roska- ja viruspostit - Roskapostia ovat mm. kaikki sähköpostiin tilaamatta tulleet mainokset. Roskapostiin ei kannata vastata, vaan se kannattaa tuhota heti. Jos viestiin vastaa, tietää roskapostittaja sähköpostiosoitteesi toimivaksi ja jatkaa roskapostien lähettämistä ja lisäksi välittää osoitteesi myös muille roskapostittajille. Roskapostia voi välttää sillä, että ei anna omaa sähköpostiosoitettaan asiattomille www-sivuille. Myös muun henkilökohtaisen tiedon antamista kannattaa välttää. - Ole terveen epäluuloinen sähköpostin luotettavuuteen. Kuka tahansa voi lähettää toisen nimissä sähköpostia. Myös virukset voivat lähettää sähköpostia ilman käyttäjän toimenpiteitä. Lisäksi sähköpostin perillemenosta ei ole mitään takeita (yleensä tulee virheilmoitus, mutta ei aina). Sähköpostin rajoitukset - ATK-keskus voi rajoittaa sähköpostijärjestelmää ja -liikennettä tietoturvan ja kustannustehokkuuden varmistamiseksi. Käytössä olevia rajoituksia ja sääntöjä: sähköpostilaatikon koko 250MB liitetiedostojen koko ulospäin max. 30MB Etäkäyttö Etäkäytöstä on kysymys silloin, kun käytät organisaation tietoverkkoa tai sen osaa tietoliikenneyhteyden avulla organisaation ulkopuolelta. - Etäkäyttö on sallittua vain, jos siitä on tehty erillinen sopimus. - Käyttäessäsi etäyhteyttä olet osa organisaation tietoverkkoa ja näin ollen tietojen käsittelyssä tulee ottaa samat asiat huomioon kuin ollessasi varsinaisissa toimitiloissa. - Huolehdi, että etäkäytössä käyttämäsi laitteistot, ohjelmistot, tietoliikenneyhteydet ja paperiaineistot ovat vain sinun käytössäsi (ei esimerkiksi perheenjäsenten). - Huolehdi, että käyttämäsi käyttäjätunnukset, salasanat ja mahdolliset muut todennusvälineet ovat vain sinun hallussasi ja tiedossasi. - Kuljeta mukanasi vain välttämätön määrä tietoaineistoa ja varmistu aina aineiston asianmukaisesta suojauksesta.

11 TIETOTURVAOHJE 11(13) Vierailijoiden työasemat - Vierailijoiden työasemilta vaaditaan ajantasainen tietoturvaohjelmisto. - Luokissa olevien työasemien verkkopistokkeen irrottaminen ja oman tietokoneen kytkeminen on kiellettyä. Oman tietokoneen voi kytkeä langattomaan verkkoon kyseisen verkon kattamilla alueilla. - Langaton verkkoon kytkeytyminen (WLAN, Wireless Local Area Network) on mahdollista kaikkien opetustoimipisteiden tietyissä tiloissa. Lisätietoa langattomista verkoista löytyy Intrasta. Toimitilojen turvallisuus Toimitilojen turvallisuudella varmistetaan, että tietoja, asiakirjoja ja tietokonelaitteita säilytetään ja käsitellään asianmukaisesti turvallisissa tiloissa. Toimitilojen turvallisuus sisältää mm. kulunvalvonnan, teknisen valvonnan ja vartioinnin, palo-, vesi-, sähkö-, ilmastointi- ja murtovahinkojen torjunnan sekä kuriirien ja tietoaineistoja sisältävien lähetysten turvallisuuden. - Noudata kulunvalvonnasta annettuja ohjeita. Ohjaa vieraat tai eksyneet henkilöt oikeisiin paikkoihin. Älä päästä asiattomia henkilöitä toimitiloihin esim. töistä lähtiessäsi. - Älä jätä kulunvalvonnassa olevia ovia auki. - Vastaat omista vieraistasi ja heidän kulkemisistaan toimitiloissa joko omakohtaisesti tai muun omaan henkilöstöön kuuluvan henkilön avustuksella. - Säilytä tieto ja laitteet turvassa, mahdollisuuksien mukaan lukitussa kaapissa ja huoneessa. - Älä jätä kannettavaa tietokonetta tai matkapuhelinta ilman valvontaa. Säilytä laitteita lukitussa tilassa. Muista myös levykkeiden, paperitulosteiden ym. asianmukainen säilyttäminen. Jos matkapuhelimesi katoaa/varastetaan, soita välittömästi TeliaSoneran asiakaspalveluun numeroon liittymän (tuplakortin kyseessä ollessa liittymien) sulkemiseksi. - Ole erityisen varovainen matkustaessasi. Kannettavia ja matkapuhelimia ei saa jättää autoon näkyvälle paikalle, eikä niitä saa säilyttää autossa yön yli. - Noudata Puhtaan pöydän periaatetta. Työpöydällä ei saa säilyttää salassa pidettävää tietoa. - Älä jätä vierasta yksin tai ilman valvontaa työhuoneeseesi tai muihin toimitiloihin. - Asiakaspalvelupisteessä tietokoneen näyttö ei saa näkyä asiakkaalle.

12 TIETOTURVAOHJE 12(13) OMAT TIEDOT JA YKSITYISYYS - Käyttäjä vastaa itse vastaanottamiensa henkilökohtaisten viestien käsittelystä. - Järjestelmiin ja tietoverkon laitteisiin tallentuu yksityiskohtaista lokitietoa järjestelmien käytöstä. Tietoja käytetään ylläpidossa, vianmäärityksessä ja tietoturvallisuuden valvonnassa. - Kaikki työntekijät ovat vaitiolovelvollisia tietoonsa tulleista yksityisistä viesteistä. - ATK-ylläpitohenkilökunnan tulee olla erityisen tarkka tietoturvassa ja tietosuojassa. Käyttötarkoitussidonnaisuus on aina huomioitava. Ilmoitusvelvollisuus - Ilmoita aina haittaohjelmista (virukset, madot tai troijalaiset) ja muista tietoturvallisuuteen liittyvistä asioista välittömästi toimipisteen ATK-tukihenkilölle. - Ilmoita aina myös muista turvallisuuteen liittyvistä epäilyistä tai ongelmista välittömästi omalle esimiehellesi. Toiminta ongelmatilanteessa Tietoturvaloukkausta voidaan epäillä, kun tietokone esimerkiksi äkillisesti hidastuu ilman, että olet tehnyt mitään erityistä toimintoa tai näytölle ilmestyy odottamattomia ilmoituksia ja varoituksia. - Kirjoita ylös, mitä mahdollisessa ilmoituksessa tai varoituksessa luki. - Sammuta tietokone. - Ota yhteyttä toimipisteen ATK-tukihenkilöön. - Toimi ohjeiden mukaisesti. - Auta tutkinnassa, kerro mitä olit tekemässä, kun kone alkoi toimia odottamattomasti. Seuraamukset - Jos opiskelija tai henkilökunnan jäsen rikkoo em. lakeja, määräyksiä tai ohjeita, käyttöoikeudet tietojärjestelmiin voidaan peruuttaa. Rikkomuksista tiedotetaan aina tietohallintopäällikölle ja esimiehelle. - Mikäli rikkomuksesta aiheutuu taloudellisia menetyksiä, voidaan päätyä vahingonkorvausvaatimuksiin. - Tietojen väärinkäyttö tai tahallinen tai huolimaton lakien, määräysten ja ohjeiden vastainen toiminta voi johtaa kurinpidollisiin seuraamuksiin, kuten irtisanomiseen ja/tai rikosoikeudellisiin seuraamuksiin.

13 TIETOTURVAOHJE 13(13) Mistä saa lisätietoja? - Tietohallintopäällikkö, tietohallinto, esimies - Lainsäädäntö - Muut tietoturvallisuutta ohjeistavat ja säätelevät organisaatiot (esimerkiksi Viestintävirasto, Tietosuojavaltuutetun toimisto ja Arkistolaitos)

KÄYTTÄJÄN TIETOTURVAOHJE. Käsitelty yt-toimikunnassa 16.11.2004 Päivitetty 2.12.2004/Timo Pirtilä

KÄYTTÄJÄN TIETOTURVAOHJE. Käsitelty yt-toimikunnassa 16.11.2004 Päivitetty 2.12.2004/Timo Pirtilä KÄYTTÄJÄN TIETOTURVAOHJE Käsitelty yt-toimikunnassa 16.11.2004 Päivitetty /Timo Pirtilä SISÄLTÖ JOHDANTO...3 Tietoturvallisuuden muistilista...3 Mitä tietoturvallisuudella tarkoitetaan?...4 Miksi tietoturvallisuus

Lisätiedot

KESKI-POHJANMAAN IT-ALUEKESKUKSEN TIETOTURVAOHJEET

KESKI-POHJANMAAN IT-ALUEKESKUKSEN TIETOTURVAOHJEET KESKI-POHJANMAAN IT-ALUEKESKUKSEN TIETOTURVAOHJEET TIETOTURVALLISUUDEN MUISTILISTA 1. Tietoturvallisuus perustuu lainsäädäntöön ja normiohjaukseen 2. Tietoturvallisuudesta huolehtiminen on kaikkien tehtävä,

Lisätiedot

KÄYTTÄJÄN TIETOTURVAOHJE 5/2003 VALTIONHALLINNON TIETOTURVALLISUUDEN JOHTORYHMÄ

KÄYTTÄJÄN TIETOTURVAOHJE 5/2003 VALTIONHALLINNON TIETOTURVALLISUUDEN JOHTORYHMÄ KÄYTTÄJÄN TIETOTURVAOHJE 5/2003 VALTIONHALLINNON TIETOTURVALLISUUDEN JOHTORYHMÄ KÄYTTÄJÄN TIETOTURVAOHJE 5/2003 VALTIONHALLINNON TIETOTURVALLISUUDEN JOHTORYHMÄ VAHTI 1 VALTIOVARAINMINISTERIÖ Snellmaninkatu

Lisätiedot

OPISKELIJAN VERKKOPALVELU- JA TIETOTURVAOPAS

OPISKELIJAN VERKKOPALVELU- JA TIETOTURVAOPAS OPISKELIJAN VERKKOPALVELU- JA TIETOTURVAOPAS Lukijalle Tämä verkkopalvelu- ja tietoturvaopas on tarkoitettu kaikille Liedon ammatti- ja aikuisopiston opiskelijoille. Se julkaistaan ja sitä ylläpidetään

Lisätiedot

Henkilöstön tietoturva- ja sosiaalisen median ohje

Henkilöstön tietoturva- ja sosiaalisen median ohje Henkilöstön tietoturva- ja sosiaalisen median ohje 1. Johdanto Tietoturvallisuus perustuu lainsäädäntöön ja normiohjaukseen. Vastuu organisaation tietoturvallisuudesta ja siihen liittyvä osaaminen kuuluu

Lisätiedot

IT-palvelujen ka yttö sa a nnö t

IT-palvelujen ka yttö sa a nnö t IT-palvelujen ka yttö sa a nnö t Tampereen yliopisto Yliopistopalvelut / tietohallinto Rehtorin päätös 28.8.2014. Sisällysluettelo 1 Soveltamisala... 2 2 Käyttövaltuudet ja käyttäjätunnus... 2 2.1 Käyttövaltuudet...

Lisätiedot

Tietoturvallisuuden huoneentaulu mitä jokaisen on hyvä muistaa

Tietoturvallisuuden huoneentaulu mitä jokaisen on hyvä muistaa Tietoturvallisuuden huoneentaulu mitä jokaisen on hyvä muistaa 2.10.2017 Julkisen hallinnon digitaalisen turvallisuuden teemaviikko Petri Puhakainen, valtioneuvoston tietoturvapäällikkö Tietoturvallisuuden

Lisätiedot

Kymenlaakson Kyläportaali

Kymenlaakson Kyläportaali Kymenlaakson Kyläportaali Klamilan vertaistukiopastus Tietoturva Tietoturvan neljä peruspilaria 1. Luottamuksellisuus 2. Eheys 3. Saatavuus 4. (Luotettavuus) Luottamuksellisuus Käsiteltävää tietoa ei paljasteta

Lisätiedot

HENKILÖSTÖN TIETOTURVAOHJEET

HENKILÖSTÖN TIETOTURVAOHJEET 1 (13) HENKILÖSTÖN TIETOTURVAOHJEET 25.1.2016 Tietosuojatyöryhmä: Anne-Mari Kivilahti (tietosuojavastaava) Elina Ketonen Riitta Laine Sanna Laitamäki 2 (13) SISÄLLYSLUETTELO Sivu 1. JOHDANTO 3 1.1. Yhteinen

Lisätiedot

TIETOJÄRJESTELMIEN KÄYTTÖSÄÄNNÖT

TIETOJÄRJESTELMIEN KÄYTTÖSÄÄNNÖT TIETOJÄRJESTELMIEN KÄYTTÖSÄÄNNÖT 1(5) TIETOJÄRJESTELMIEN KÄYTTÖSÄÄNNÖT YT-neuvosto hyväksynyt 21.11.2007 Vahvistanut: kuntayhtymän johtaja Pentti Leipälä 4.1.2008 1. SÄÄNTÖJEN TARKOITUS 1 2. KÄYTÖN PERIAATTEET

Lisätiedot

Päivitetty TIETOVERKON JA TIETOJÄRJESTELMIEN KÄYTTÖSÄÄNNÖT

Päivitetty TIETOVERKON JA TIETOJÄRJESTELMIEN KÄYTTÖSÄÄNNÖT Päivitetty 11.5.2017 TIETOVERKON JA TIETOJÄRJESTELMIEN KÄYTTÖSÄÄNNÖT 2 (5) JOHDANTO Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnian (myöhemmin Omnia) tietoverkon ja -järjestelmien sitovat Omnian opiskelijoita

Lisätiedot

TIETOTURVA. Eduberry tietotekniikka marjanviljelijän apuvälineenä Leena Koponen

TIETOTURVA. Eduberry tietotekniikka marjanviljelijän apuvälineenä Leena Koponen TIETOTURVA Eduberry tietotekniikka marjanviljelijän apuvälineenä Leena Koponen 24.1.2017 TIETOTURVA KÄSITTEENÄ = tietojen, tietojärjestelmien, palveluiden ja verkkoliikenteen suojaamista Tietoturvallisuuden

Lisätiedot

Yleistä hallinnollisesta tietoturvallisuudesta. Tukikoulutus joulukuu 2007 Tuija Lehtinen

Yleistä hallinnollisesta tietoturvallisuudesta. Tukikoulutus joulukuu 2007 Tuija Lehtinen Yleistä hallinnollisesta tietoturvallisuudesta Tukikoulutus joulukuu 2007 Tuija Lehtinen Tieto Tieto on suojattava kohde, jolla on tietty arvo organisaatiossa Tieto voi esiintyä monessa muodossa: painettuna

Lisätiedot

Turun ammattikorkeakoulu 13.09.2005 1(5) Tietojärjestelmien käyttösäännöt

Turun ammattikorkeakoulu 13.09.2005 1(5) Tietojärjestelmien käyttösäännöt Turun ammattikorkeakoulu 13.09.2005 1(5) TIETOJÄRJESTELMIEN KÄYTTÖSÄÄNNÖT Sisällysluettelo: 1 Sääntöjen tarkoitus... 2 2 Käytön periaatteet... 2 3 Käyttöoikeus ja käyttäjätunnukset... 4 4 Käyttöoikeuden

Lisätiedot

Yliopiston johdon (hallintojohtaja) vastuulla on tietoturvallisuuden toteutuminen osana kokonaisturvallisuutta.

Yliopiston johdon (hallintojohtaja) vastuulla on tietoturvallisuuden toteutuminen osana kokonaisturvallisuutta. Itä-Suomen yliopiston tietoturvapolitiikan liitteet 1/6 ITÄ-SUOMEN YLIOPISTON TIETOTURVAPOLITIIKAN LIITTEET LIITE 1: Tietoturvallisuuden vastuut ja organisointi Tässä liitteessä kuvataan tietoturvallisuuteen

Lisätiedot

IT-palveluiden käyttöperiaatteet. (työsopimuksen osa)

IT-palveluiden käyttöperiaatteet. (työsopimuksen osa) (työsopimuksen osa) 2 Sivu 2 / 5 Sisältö 1 OHJEEN TARKOITUS... 3 2 KÄYTTÄJÄTUNNUKSET JA SALASANAT... 3 3 SÄHKÖPOSTI... 3 4 TIETOTURVA JA TIETOJEN SUOJAUS... 3 5 TIETOVERKKO, LAITTEISTOT JA OHJELMISTOT...

Lisätiedot

T I E TO S U O JA JA T I E TOT U RVA L L I S U U S O M N I A S S A Riina Kirilova, tietosuoja- ja tietoturvapäällikkö

T I E TO S U O JA JA T I E TOT U RVA L L I S U U S O M N I A S S A Riina Kirilova, tietosuoja- ja tietoturvapäällikkö 2 T I E TO S U O JA JA T I E TOT U RVA L L I S U U S O M N I A S S A 3 TIETOSUOJA JA TIETOTURVA Tietoturva Koskee kaikkea suojattavaa tietoa On tietojen, tietojenkäsittelyn ja tietoliikenteen suojaamista

Lisätiedot

IT-palvelut ja tietoturvallisuus Tampereen yliopistossa

IT-palvelut ja tietoturvallisuus Tampereen yliopistossa IT-palvelut ja tietoturvallisuus Tampereen yliopistossa Tietotekniikkataidot 12.3.2014 Sisältö Tietohallinto julkisilla verkkosivuilla Yliopiston intranet Opiskelijan tietotekniikkaopas pääkohdat ja täydennyksiä

Lisätiedot

sekä yksittäistä atk-laitetta tai -laitteistoa että niiden muodostamaa kokonaisuutta

sekä yksittäistä atk-laitetta tai -laitteistoa että niiden muodostamaa kokonaisuutta LIITE 2 Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen tietojärjestelmien ja tietoliikenneverkon käytön säännöt Sisältö 1. Yleistä 2. Käytön periaatteet 3. Käyttäjän asema 4. Käyttäjätunnukset ja salasanat 5. Asianmukainen

Lisätiedot

HENKILÖSTÖN TIETOTURVAOHJE

HENKILÖSTÖN TIETOTURVAOHJE LUONNOS HENKILÖSTÖN TIETOTURVAOHJE 1. Johdanto Tietoturvallisuus perustuu lainsäädäntöön ja normiohjaukseen. Vastuu organisaation tietoturvallisuudesta ja siihen liittyvä osaaminen kuuluu meille jokaiselle

Lisätiedot

Kameravalvontarekisteri, Veho Oy Ab 1 (5) TIETOSUOJASELOSTE 1 YKSITYISYYTESI SUOJAAMINEN

Kameravalvontarekisteri, Veho Oy Ab 1 (5) TIETOSUOJASELOSTE 1 YKSITYISYYTESI SUOJAAMINEN 1 (5) TIETOSUOJASELOSTE 1 YKSITYISYYTESI SUOJAAMINEN 2 REKISTERINPITOA KOSKEVAT YLEISET TIEDOT 3 TIETOJEN KÄYTTÖTARKOITUS Yksityisyytesi on meille tärkeää. Veho sitoutuu suojaamaan yksityisyyttäsi ja noudattamaan

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI MUISTIO Numero 1 TALOUS- JA SUUNNITTELUKESKUS Tietotekniikkaosasto 13.11.2012

HELSINGIN KAUPUNKI MUISTIO Numero 1 TALOUS- JA SUUNNITTELUKESKUS Tietotekniikkaosasto 13.11.2012 HELSINGIN KAUPUNKI MUISTIO Numero 1 13.11.2012 HELMI-EXTRANET-KÄYTTÖPOLITIIKKA SISÄLTÖ 1 Extranet-tunnuksen käyttöpolitiikka 2 Käyttäjätunnusten myöntöperusteet 3 Salasanat Käyttäjätunnuksen hyväksyttävä

Lisätiedot

SÄHKÖPOSTIN KÄYTÖSTÄ SOSIAALIHUOLLOSSA

SÄHKÖPOSTIN KÄYTÖSTÄ SOSIAALIHUOLLOSSA TIETOSUOJAVALTUUTETUN TOIMISTO SÄHKÖPOSTIN KÄYTÖSTÄ SOSIAALIHUOLLOSSA Päivitetty 15.09.2010 www.tietosuoja.fi 2 SÄHKÖPOSTIN KÄYTÖSTÄ SOSIAALIHUOLLOSSA Tämän ohjeen tarkoituksena on antaa suosituksia sähköpostin

Lisätiedot

Tietoturva. opettaja Pasi Ranne Luksia, Länsi-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Pasi Ranne sivu 1

Tietoturva. opettaja Pasi Ranne Luksia, Länsi-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä   Pasi Ranne sivu 1 Tietoturva opettaja Pasi Ranne Luksia, Länsi-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä email: pasi.ranne@luksia.fi sivu 1 Miksi tietoturvallisuus on tärkeää? Yksi vakava uhka on verkkojen ja sähköpostin kautta leviävät

Lisätiedot

TIETOJÄRJESTELMIEN KÄYTTÖSÄÄNNÖT

TIETOJÄRJESTELMIEN KÄYTTÖSÄÄNNÖT Tietojärjestelmien käyttösäännöt ovat osa Humanistisen ammattikorkeakoulun tietohallinnon laatimaa säännöstöä. Nämä säännöt koskevat Humanistisen ammattikorkeakoulun opiskelijoita, henkilökuntaa ja kaikkia

Lisätiedot

Tietosuojaseloste. Trimedia Oy

Tietosuojaseloste. Trimedia Oy Tietosuojaseloste Trimedia Oy www.trimedia.fi info@trimedia.fi +358 44 535 7215 1 Tietosuojaseloste 1. Rekisterin pitäjä Yritys valvoo antamiasi tietoja ja on vastuussa henkilötiedoista tietosuojalain

Lisätiedot

Asiakkaan on hyväksyttävä tämän tietosuojaselosteen ehdot käyttääkseen Samppalinnan Kesäteatterin palveluita.

Asiakkaan on hyväksyttävä tämän tietosuojaselosteen ehdot käyttääkseen Samppalinnan Kesäteatterin palveluita. Samppalinnan Kesäteatterin tietosuojaseloste Asiakkaan on hyväksyttävä tämän tietosuojaselosteen ehdot käyttääkseen Samppalinnan Kesäteatterin palveluita. Selosteella informoimme asiakkaitamme heidän henkilötietojensa

Lisätiedot

Tietosuoja Copyright (c) 2005 ACE LAW Offices

Tietosuoja Copyright (c) 2005 ACE LAW Offices Tietosuoja Esityksen sisältö Sääntely-ympäristö Henkilötietolaki Sähköisen viestinnän tietosuoja Tietoturvallisuus Rikoslaki Muuta alaa koskeva sääntelyä Sääntely-ympäristö Perustuslaki Henkilötietolaki

Lisätiedot

Sähköpostisäännöt lyhyesti

Sähköpostisäännöt lyhyesti Sähköpostisäännöt lyhyesti Sähköpostin käyttäjällä on yksi tai useampia rooleja esimerkiksi henkilökuntaa ja opiskelijoita koskevat säännöt ovat osittain erilaiset. Kaikkia sääntöjä on noudatettava käytä

Lisätiedot

Rovaniemen koulutuskuntayhtymän ICT-palveluiden käyttösäännöt

Rovaniemen koulutuskuntayhtymän ICT-palveluiden käyttösäännöt Tietohallinto Tietoturva, sääntö 24.1.2017 Julkinen Rovaniemen koulutuskuntayhtymän ICT-palveluiden käyttösäännöt Versio pvm Muutokset Henkilö 1.0 13.05.2016 Dokumentti luotu Esa Mätäsaho 1.0 4.1.2017

Lisätiedot

LUKIJALLE. Oppaasta löydät tietoa verkkosivujen yhteyteen sijoitetuista sovelluksista ja muista palveluista.

LUKIJALLE. Oppaasta löydät tietoa verkkosivujen yhteyteen sijoitetuista sovelluksista ja muista palveluista. 1 2 LUKIJALLE Tämä verkkopalvelu- ja tietoturvaopas on tarkoitettu kaikille Lounais-Suomen ammattiopiston opiskelijoille ja työntekijöille. Se julkaistaan ja sitä ylläpidetään oppilaitoksen Internet-sivustolla.

Lisätiedot

Maarit Pirttijärvi Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Lapin toimintayksikkö

Maarit Pirttijärvi Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Lapin toimintayksikkö Verkkokonsulttipäivä 28.11.2011 Maarit Pirttijärvi j Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Lapin toimintayksikkö www.sosiaalijaterveyspalvelut.fi Virtuaalisen sosiaali- ja terveyspalvelukeskuksen käyttäjät

Lisätiedot

Ohje EU:n yleistä tietosuoja-asetusta on sovellettu alkaen. Asetus määrittää henkilötietoja käsittelevien tahojen roolit:

Ohje EU:n yleistä tietosuoja-asetusta on sovellettu alkaen. Asetus määrittää henkilötietoja käsittelevien tahojen roolit: Lakiyksikkö Vammaisetuusryhmä Ohje 20.7.2018 Kela 61/331/2017 EU:n yleinen tietosuoja-asetus (EU) 2016/679 Ohjeet henkilötietojen käsittelystä kuulovammaisten, kuulonäkövammaisten ja puhevammaisten henkilöiden

Lisätiedot

Henkilöstön tietoturvaohjeet. Johtokunta 7.12.2009 194

Henkilöstön tietoturvaohjeet. Johtokunta 7.12.2009 194 Henkilöstön tietoturvaohjeet Johtokunta 7.12.2009 194 Sisällys: 1. Johdanto 3 1.1. Mitä tietoturvallisuudella tarkoitetaan? 3 1.2. Miksi tietoturvallisuus on tärkeää? 4 1.3. Lainsäädäntö tietoturvallisuuden

Lisätiedot

alueen turvallisuuden lisääminen; sekä

alueen turvallisuuden lisääminen; sekä 1 (5) TIETOSUOJASELOSTE 1 YKSITYISYYTESI SUOJAAMINEN 2 REKISTERINPITOA KOSKEVAT YLEISET TIEDOT 3 TIETOJEN KÄYTTÖTARKOITUS Yksityisyytesi on meille tärkeää. Veho sitoutuu suojaamaan yksityisyyttäsi ja noudattamaan

Lisätiedot

Toimitilojen tietoturva

Toimitilojen tietoturva Toimitilojen tietoturva Toimitilakonseptikoulutus Tuija Lehtinen 18.2.2014 Toimitilaturvallisuus Tarkoittaa toimitilojen fyysistä suojaamista, jonka avulla pyritään turvaamaan organisaation häiriötön toiminta

Lisätiedot

Lapin yliopiston ICT-palveluiden käyttösäännöt

Lapin yliopiston ICT-palveluiden käyttösäännöt Tietohallinto Tietoturva, sääntö 13.5.2015 Julkinen Lapin yliopiston ICT-palveluiden käyttösäännöt Versio pvm Muutokset Henkilö 1.0 13.05.2016 Dokumentti luotu Esa Mätäsaho 1.0 13.05.2016 Käsitelty yhteistoimintaneuvostossa

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKIKONSERNIN TIETOTURVAPOLITIIKKA

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKIKONSERNIN TIETOTURVAPOLITIIKKA JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI Tietohallinto JYVÄSKYLÄN KAUPUNKIKONSERNIN TIETOTURVAPOLITIIKKA VERSIO 1.0 11.5.2009 SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO... 1 2 KATTAVUUS... 1 3 MITÄ TIETOTURVA ON... 1 4 MIKSI TIETOTURVAA...

Lisätiedot

REKISTERINPITÄJÄ JA YHTEYSHENKILÖ REKISTERIÄ KOSKEVISSA ASIOISSA Rekisterinpitäjä: Tmi ML-hahmoterapia Yhteyshenkilö: Mikko Lounela Puh:

REKISTERINPITÄJÄ JA YHTEYSHENKILÖ REKISTERIÄ KOSKEVISSA ASIOISSA Rekisterinpitäjä: Tmi ML-hahmoterapia Yhteyshenkilö: Mikko Lounela Puh: REKISTERINPITÄJÄ JA YHTEYSHENKILÖ REKISTERIÄ KOSKEVISSA ASIOISSA Rekisterinpitäjä: Tmi ML-hahmoterapia Yhteyshenkilö: Mikko Lounela Puh: 0505490789 Sp: mikko.lounela@hahmoterapia.com REKISTERIN NIMI Tmi

Lisätiedot

Tietosuojaseloste Seloste henkilötietojen käsittelystä ja rekisteröidyn oikeuksista EU:n yleinen tietosuoja-asetus (679/2016)

Tietosuojaseloste Seloste henkilötietojen käsittelystä ja rekisteröidyn oikeuksista EU:n yleinen tietosuoja-asetus (679/2016) Tietosuojaseloste Seloste henkilötietojen käsittelystä ja rekisteröidyn oikeuksista EU:n yleinen tietosuoja-asetus (679/2016) Palvelun / rekisterin nimi: Liperin kunnan kiinteistöjen tallentava kamera-

Lisätiedot

TIETOTURVA JA TIETOSUOJAPOLITIIKKA

TIETOTURVA JA TIETOSUOJAPOLITIIKKA TIETOTURVA JA TIETOSUOJAPOLITIIKKA Kunnanhallitus 24.4.2018 74 1. Johdanto... 1 2. Tietoturvapolitiikan tavoite... 1 2.1 Tietoturvallisuuden käsite ja merkitys... 1 2.2 Tietosuojan käsite ja merkitys...

Lisätiedot

Henkilörekisteriseloste/tietosuojaseloste Henkilötietolaki (523/1999) 10 ja 24 Laatimispvm:

Henkilörekisteriseloste/tietosuojaseloste Henkilötietolaki (523/1999) 10 ja 24 Laatimispvm: Henkilörekisteriseloste/tietosuojaseloste Henkilötietolaki (523/1999) 10 ja 24 Laatimispvm: 6.3.2017 1. Rekisterin nimi Esmikko -rikosilmoitin ja -kulunvalvontajärjestelmä 2. Rekisterinpitäjä Käyntiosoite:

Lisätiedot

Sä hkö pöstisä ä nnö t

Sä hkö pöstisä ä nnö t Sä hkö pöstisä ä nnö t Tampereen yliopisto Yliopistopalvelut / tietohallinto Rehtorin päätös 28.8.2014. Sisällysluettelo 1 Soveltamisala... 3 2 Sähköpostiosoitteet... 3 3 Kirjesalaisuus suojaa sähköpostia...

Lisätiedot

Tietotekniikkakeskuksen palvelut ja opiskelijan tietoturva

Tietotekniikkakeskuksen palvelut ja opiskelijan tietoturva Olavi Manninen, tietotekniikkakeskus / Kuopion kampus 2.9.2011 Johdatus akateemisiin opintoihin Tietotekniikkakeskuksen palvelut ja opiskelijan tietoturva Tietotekniikkakeskuksen palveluista Tietotekniikkakeskus

Lisätiedot

Tietoverkon käyttösäännöt

Tietoverkon käyttösäännöt Säännöt 1 (7) Tietoverkon käyttösäännöt Säännöt 2 (7) SISÄLLYS 1 TARKOITUS... 3 2 SOVELTAMISALA... 3 3 MÄÄRITELMÄT... 3 4 YLEISET PERIAATTEET... 3 5 KÄYTTÖOIKEUS... 3 6 YLEISET EHDOT... 4 6.1 OIKEUDET...

Lisätiedot

Henkilörekisteriseloste/tietosuojaseloste Henkilötietolaki (523/1999) 10 ja 24 Laatimispvm: , päivitetty

Henkilörekisteriseloste/tietosuojaseloste Henkilötietolaki (523/1999) 10 ja 24 Laatimispvm: , päivitetty Henkilörekisteriseloste/tietosuojaseloste Henkilötietolaki (523/1999) 10 ja 24 Laatimispvm: 17.12.2013, päivitetty 26.4.2017 1. Rekisterin nimi Optima verkko-oppimisympäristö 2. Rekisterinpitäjä Jyväskylän

Lisätiedot

Olemme sitoutuneet suojaamaan asiakkaidemme yksityisyyttä ja tarjoamme mahdollisuuden vaikuttaa henkilötietojen käsittelyyn.

Olemme sitoutuneet suojaamaan asiakkaidemme yksityisyyttä ja tarjoamme mahdollisuuden vaikuttaa henkilötietojen käsittelyyn. Asiakasrekisterin tietosuojaseloste Yleistä Olemme sitoutuneet suojaamaan asiakkaidemme yksityisyyttä ja tarjoamme mahdollisuuden vaikuttaa henkilötietojen käsittelyyn. Kerromme tässä henkilötietojen käsittelystämme

Lisätiedot

Henkilötietojesi käsittelyn tarkoituksena on:

Henkilötietojesi käsittelyn tarkoituksena on: 1 (5) TIETOSUOJASELOSTE 1 YKSITYISYYTESI SUOJAAMINEN 2 REKISTERINPITOA KOSKEVAT YLEISET TIEDOT 3 TIETOJEN KÄYTTÖTARKOITUS Yksityisyytesi on meille tärkeää. Veho sitoutuu suojaamaan yksityisyyttäsi ja noudattamaan

Lisätiedot

TIETOSUOJASELOSTEET. Lieksan Kehitys Oy LieKe

TIETOSUOJASELOSTEET. Lieksan Kehitys Oy LieKe TIETOSUOJASELOSTEET Lieksan Kehitys Oy LieKe TIETOSUOJASELOSTE Henkilötietolaki (523/1999) 10 ja 24 Rekisterinpitäjän tulee laatia jokaisesta eri henkilörekisteristä rekisteriseloste, joka on pidettävä

Lisätiedot

SASTAMALAN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄN TIETOTURVAOHJEET

SASTAMALAN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄN TIETOTURVAOHJEET SASTAMALAN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄN TIETOTURVAOHJEET Hyväksytty yhtymähallituksessa xx.xx.2015 SISÄLTÖ 1 Johdanto... 2 2 Sastamalan koulutuskuntayhtymän tietoturvapolitiikka... 2 3 Tietoturvaorganisaatio ja

Lisätiedot

TIETOTURVALLISUUSOHJEET TIETOJÄRJESTELMIEN KÄYTTÄJILLE

TIETOTURVALLISUUSOHJEET TIETOJÄRJESTELMIEN KÄYTTÄJILLE TIETOTURVALLISUUSOHJEET TIETOJÄRJESTELMIEN KÄYTTÄJILLE TAVOITE Tämän ohjeen tarkoituksena on toimia jokaisen Metropolian palveluksessa olevan henkilön yleisohjeena tietoturvallisuuden perusasioissa. Noudattamalla

Lisätiedot

Lapin yliopiston sähköpostisäännöt

Lapin yliopiston sähköpostisäännöt Tietohallinto Tietoturva, sääntö 13.5.2016 Julkinen Lapin yliopiston sähköpostisäännöt Versio Pvm Muutokset Henkilö 1.0 13.05.2016 Dokumentti luotu Esa Mätäsaho 1.0 13.05.2016 Käsitelty yhteistoimintaneuvostossa

Lisätiedot

Tietosuojaseloste Seloste henkilötietojen käsittelystä ja rekisteröidyn oikeuksista EU:n yleinen tietosuoja-asetus (679/2016)

Tietosuojaseloste Seloste henkilötietojen käsittelystä ja rekisteröidyn oikeuksista EU:n yleinen tietosuoja-asetus (679/2016) Tietosuojaseloste Seloste henkilötietojen käsittelystä ja rekisteröidyn oikeuksista EU:n yleinen tietosuoja-asetus (679/2016) Palvelun nimi: Liperin kunnan palautejärjestelmä Tiedonanto laadittu: 13.8.2018

Lisätiedot

HELIA TIKO 25.9.2006 ICT03D Tieto ja tiedon varastointi T.Mikkola, O.Virkki. Tietoturva tiedon varastoinnissa

HELIA TIKO 25.9.2006 ICT03D Tieto ja tiedon varastointi T.Mikkola, O.Virkki. Tietoturva tiedon varastoinnissa HELIA TIKO 25.9.2006 ICT03D Tieto ja tiedon varastointi T.Mikkola, O.Virkki Tietoturva tiedon varastoinnissa 1 Sisällysluettelo Miksi Tietoturvaa? Tietoturva vrs. Tietosuoja Uhkia Tietoturvan osa-alueet

Lisätiedot

Ohje luottamuksellista tietoa sisältävien sähköpostiviestien lähettämiseen ja vastaanottamiseen

Ohje luottamuksellista tietoa sisältävien sähköpostiviestien lähettämiseen ja vastaanottamiseen Ohje luottamuksellista tietoa sisältävien sähköpostiviestien lähettämiseen ja vastaanottamiseen Liikenteen turvallisuusvirasto 27.9.2012 Sisällysluettelo Luottamuksellista tietoa sisältävien sähköpostiviestien

Lisätiedot

Keräämämme tiedot voidaan jakaa asiakkaiden, huoltajan antamiin, viranomaisten antamiin ja eri järjestelmien keräämään tietoon.

Keräämämme tiedot voidaan jakaa asiakkaiden, huoltajan antamiin, viranomaisten antamiin ja eri järjestelmien keräämään tietoon. Karvian kunta vapaa-aikatoimen tietosuojaseloste Yleistä Olemme sitoutuneet suojaamaan liikunta-, raittius-, nuoriso- ja kulttuuritoimen asiakkaiden, kuntalaisten ja työntekijöidemme yksityisyyttä sekä

Lisätiedot

Sisällönhallinta, esteettämyys, henkilötiedot,

Sisällönhallinta, esteettämyys, henkilötiedot, CT30A3201 - WWW-sovellukset Sisällönhallinta, esteettämyys, henkilötiedot, Jouni.Ikonen lut.fi 12.11.13 1 Jouni Ikonen Sisällönhallintajärjestelmät content management system (CMS) Mahdollistaa joukon ihmisiä

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKIKONSERNIN TIETOTURVAPOLITIIKKA

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKIKONSERNIN TIETOTURVAPOLITIIKKA JYVÄSKYLÄN KAUPUNKIKONSERNIN TIETOTURVAPOLITIIKKA 2014 SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO... 1 2 KATTAVUUS... 1 3 MITÄ TIETOTURVA ON... 1 4 MIKSI TIETOTURVAA... 1 5 TIETOTURVA JA LAATU... 2 6 TIETOTURVAN KEHITTÄMINEN...

Lisätiedot

KOODIVIIDAKKO OY:N PALVELUITA KOSKEVAT HENKILÖTIETOJEN KÄSITTELYN YLEISET EHDOT

KOODIVIIDAKKO OY:N PALVELUITA KOSKEVAT HENKILÖTIETOJEN KÄSITTELYN YLEISET EHDOT 1 KOODIVIIDAKKO OY:N PALVELUITA KOSKEVAT HENKILÖTIETOJEN KÄSITTELYN YLEISET EHDOT 1. TARKOITUS JA SOVELTAMISALA 1.1. Euroopan Unionin yleisen tietosuoja-asetuksen 2016/679 ( Tietosuoja-asetus ) soveltaminen

Lisätiedot

Tietotekniikkakeskuksen palvelut ja opiskelijan tietoturva

Tietotekniikkakeskuksen palvelut ja opiskelijan tietoturva Olavi Manninen, tietoturvapäällikkö, tietotekniikkakeskus 3.9.2013 Johdatus akateemisiin opintoihin Tietotekniikkakeskuksen palvelut ja opiskelijan tietoturva Tietotekniikkakeskuksen palvelut Tietotekniikkakeskus

Lisätiedot

Rovaniemen koulutuskuntayhtymän sähköpostisäännöt

Rovaniemen koulutuskuntayhtymän sähköpostisäännöt Tietohallinto Tietoturva, sääntö 24.1.2017 Julkinen Rovaniemen koulutuskuntayhtymän sähköpostisäännöt Versio Pvm Muutokset Henkilö 1.0 13.05.2016 Dokumentti luotu Esa Mätäsaho 1.0 4.1.2017 Ohje lokalisoitu

Lisätiedot

Tampereen Aikidoseura Nozomi ry

Tampereen Aikidoseura Nozomi ry Tietosuojaseloste. c/o Heidi Ihanamäki Petäjässuonkatu 4 B 28 33580 Tampere www.nozomi.fi Y-tunnus 1456802-7 Tietosuojaseloste Sisällysluettelo 1. Rekisterinpitäjä ja yhteyshenkilö... 1 2. Rekisteröidyt...

Lisätiedot

Sähköpostisäännöt lyhyesti

Sähköpostisäännöt lyhyesti Sähköpostisäännöt lyhyesti Sähköpostin käyttäjällä on yksi tai useampia rooleja Esimerkiksi henkilökuntaa ja opiskelijoita koskevat säännöt ovat osittain erilaiset. Kaikkia sääntöjä on noudatettava Käytä

Lisätiedot

Rekisteri- ja tietosuojaseloste

Rekisteri- ja tietosuojaseloste Rekisteri- ja tietosuojaseloste TÄMÄ ON CORELLIA HELSINKI OY:N HENKILÖTIETOLAIN (10 JA 24 ) JA EU:N YLEISEN TIETOSUOJA-ASETUKSEN (GDPR) MUKAINEN REKISTERI- JA TIETOSUOJASELOSTE. LAADITTU 14.5.2018. VIIMEISIN

Lisätiedot

Asianajajaliiton tietoturvaohjeet. Asianajosihteeripäivät 4.4.2014 Asianajaja Hanna Räihä-Mäntyharju Asianajotoimisto Tempo Oy

Asianajajaliiton tietoturvaohjeet. Asianajosihteeripäivät 4.4.2014 Asianajaja Hanna Räihä-Mäntyharju Asianajotoimisto Tempo Oy Asianajajaliiton tietoturvaohjeet Asianajosihteeripäivät 4.4.2014 Asianajaja Hanna Räihä-Mäntyharju Asianajotoimisto Tempo Oy SISÄLTÖ Yleiskatsaus tietoturvaohjeisiin Sähköpostin käyttö Pilvipalveluiden

Lisätiedot

Laatua ja tehoa toimintaan

Laatua ja tehoa toimintaan Laatua ja tehoa toimintaan Tietoturvallisuus osana laatua Kuntamarkkinat 12.9.2013 Aapo Immonen, Senior Manager, FCG konsultointi Oy 5.9.2013 Page 1 Sisältö Tavoitteet Tietoturvallisuutta ohjaavat tekijät

Lisätiedot

POLVIJÄRVEN KUNNAN TIETOTURVA- JA TIETOSUOJAPOLITIIKKA

POLVIJÄRVEN KUNNAN TIETOTURVA- JA TIETOSUOJAPOLITIIKKA POLVIJÄRVEN KUNNAN TIETOTURVA- JA TIETOSUOJAPOLITIIKKA Hyväksytty: DOKUMENTIN VERSIOTIEDOT Versio Pvm Muutosten kuvaus Tekijä 20.4.2018 Päivitetty Helena Kaasinen 03.05.2018 Tietosuojaryhmän käsittely

Lisätiedot

SATASERVICEN TIETOSUOJAKÄYTÄNTÖ

SATASERVICEN TIETOSUOJAKÄYTÄNTÖ 1 (5) SATASERVICEN TIETOSUOJAKÄYTÄNTÖ 1. Yleistä Me Sataservice-konsernissa kunnioitamme tietosuojaasi. Tätä tietosuojakäytäntöä sovelletaan työnhakijoihin, työntekijöihin, käyttäjiin; jotka käyttävät

Lisätiedot

Asiakaskilpailuja koskeva tietosuojaseloste

Asiakaskilpailuja koskeva tietosuojaseloste TIETOSUOJASELOSTE 1 (5) Asiakaskilpailuja koskeva tietosuojaseloste SISÄLLYSLUETTELO 1. Rekisterinpitäjä... 2 2. Mitä tietoja käsittelemme?... 2 3. Mihin tarkoitukseen henkilötietoja käsitellään?... 2

Lisätiedot

Lappeenrannan kaupungin tietoturvaperiaatteet 2016

Lappeenrannan kaupungin tietoturvaperiaatteet 2016 1 (7) Lappeenrannan kaupungin tietoturvaperiaatteet 2016 Muutoshistoria Versio Laatija Päiväys Muutokset Hyväksynyt 0.9 Juuso Mikkonen 25.11.2015 Valmis Tietohallintotyöryhmän käsittelyyn. 1.0 3.12.2015

Lisätiedot

RÄÄKKYLÄN KUNNAN TIETOTURVA- JA TIETOSUOJAPOLITIIKKA. Hyväksytty: Rääkkylä kunnanhallitus XXXxxx

RÄÄKKYLÄN KUNNAN TIETOTURVA- JA TIETOSUOJAPOLITIIKKA. Hyväksytty: Rääkkylä kunnanhallitus XXXxxx 1 RÄÄKKYLÄN KUNNAN TIETOTURVA- JA TIETOSUOJAPOLITIIKKA Hyväksytty: Rääkkylä kunnanhallitus XXXxxx DOKUMENTIN VERSIOTIEDOT Versio Pvm Muutosten kuvaus Tekijä 1 21.3.2018 Tietosuojaryhmä käsitellyt Raita

Lisätiedot

kaikki muut väärään osoitteeseen tulleet viestit tulee palauttaa lähettäjälle.

kaikki muut väärään osoitteeseen tulleet viestit tulee palauttaa lähettäjälle. Sähköpostisäännöt Sähköpostisäännöt koskevat kaikkia yliopiston sähköpostijärjestelmien käyttäjiä. Henkilökunnalle merkityt osiot koskevat yliopiston yksiköitä, koko henkilökuntaa ja heihin rinnastettavia

Lisätiedot

Muokkaa otsikon perustyyliä napsauttamalla

Muokkaa otsikon perustyyliä napsauttamalla Verkkoviestinnän tietoturva Muokkaa tekstin perustyylejä toinen taso yrityksissä neljäs taso HTK NETCOMMUNICATION OY Ari Wikström 1 HTK NETCOMMUNICATION OY Muokkaa tekstin perustyylejä toinen taso neljäs

Lisätiedot

KESKI-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI TIETOTURVAOHJE

KESKI-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI TIETOTURVAOHJE 1(6) KESKI-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI 15.3.2010 TIETOTURVAOHJE 1. KÄYTTÄJÄN VASTUU Tietoturva tarkoittaa sellaisia menettelytapoja, joilla estetään tietokoneella tai manuaalisesti käsiteltävien tietojen

Lisätiedot

Tampereen yliopisto Tietosuojailmoitus 1 (5) Tampereen yliopisto Tampereen yliopisto Kalevantie 4, Tampere Puh.

Tampereen yliopisto Tietosuojailmoitus 1 (5) Tampereen yliopisto Tampereen yliopisto Kalevantie 4, Tampere Puh. Tampereen yliopisto Tietosuojailmoitus 1 (5) Tietosuojailmoitus 1. Rekisterinpitäjä Tampereen yliopisto Yksikkö Tampereen yliopisto 33014 Tampereen yliopisto Kalevantie 4, 33100 Tampere Puh. 03 355 111

Lisätiedot

Liana Technologiesin palveluita koskevat henkilötietojen käsittelyn yleiset ehdot

Liana Technologiesin palveluita koskevat henkilötietojen käsittelyn yleiset ehdot https://docs.google.com/document/d/1vl7kwqdj2dfhgkzqnttrpynkeoq6rwtnb5zrlpv8lbg/edit# 1/7 Page 2/7 1. Tarkoitus ja soveltamisala 1.1. 1.2. 1.3. 1.4. Euroopan unionin yleisen tietosuoja asetuksen 2016/679

Lisätiedot

Kuraattoripalveluiden asiakasrekisterin tietosuojaseloste

Kuraattoripalveluiden asiakasrekisterin tietosuojaseloste Kuraattoripalveluiden asiakasrekisterin tietosuojaseloste Sisällys 1. REKISTERIN NIMI... 2 2. REKISTERINPITÄJÄ... 2 3. REKISTERIN VASTUUHENKILÖ... 2 4. REKISTERIASIOITA HOITAVAT HENKILÖT... 2 5. REKISTERIN

Lisätiedot

TIETOSUOJASELOSTE Henkilötietolaki (523/1999) 10 ja 24

TIETOSUOJASELOSTE Henkilötietolaki (523/1999) 10 ja 24 Sivu 1 / 2 TIETOSUOJASELOSTE Henkilötietolaki (523/1999) 10 ja 24 Rekisterinpitäjän tulee laatia jokaisesta eri henkilörekisteristä rekisteriseloste, joka on pidettävä yleisesti saatavilla esimerkiksi

Lisätiedot

Luottamuksellinen sähköposti Trafissa

Luottamuksellinen sähköposti Trafissa OHJE 1 (8) Luottamuksellinen sähköposti Trafissa Trafi käyttää Deltagon Sec@GW -ohjelmistoa sähköpostin luottamuksellisuuden suojaamiseen. D-Envelope sovelluksen avulla viestien vastaanottaminen ei edellytä

Lisätiedot

Rekisteri- ja tietosuojaseloste, Mökkivuokraajan käsikirja -palvelu

Rekisteri- ja tietosuojaseloste, Mökkivuokraajan käsikirja -palvelu Rekisteri- ja tietosuojaseloste, Mökkivuokraajan käsikirja -palvelu Mökkivuokraajan käsikirja -palvelun toiminta perustuu mökkivuokrauksesta kiinnostuneiden kouluttamiseen, maksulliseen ja maksuttomaan.

Lisätiedot

1 (6) VALTIMON KUNTA. Tietoturva- ja tietosuojapolitiikka. Kunnanhallitus

1 (6) VALTIMON KUNTA. Tietoturva- ja tietosuojapolitiikka. Kunnanhallitus 1 (6) VALTIMON KUNTA Tietoturva- ja tietosuojapolitiikka Kunnanhallitus 11.6.2018 86 2 (6) Sisällys Johdanto.. 3 Käsitteet.. 3 Tavoitteet 4 Toteutus.. 4 Organisointi ja vastuut.. 4 Riskienhallinta 5 Seuranta

Lisätiedot

Liperin kunnan päätöksenteko- ja asianhallinta (hallinnolliset asiat)

Liperin kunnan päätöksenteko- ja asianhallinta (hallinnolliset asiat) Tietosuojaseloste Seloste henkilötietojen käsittelystä ja rekisteröidyn oikeuksista EU:n yleinen tietosuoja-asetus (679/2016) Palvelun nimi: Liperin kunnan päätöksenteko- ja asianhallinta (hallinnolliset

Lisätiedot

Jäsenrekisteri tietosuoja-asetus ja henkilötietolaki

Jäsenrekisteri tietosuoja-asetus ja henkilötietolaki Jäsenrekisteri tietosuoja-asetus ja henkilötietolaki Miten hoidamme yhdistyksen henkilötietoasiat lain mukaiselle tasolle? Merja Kaija, kyläasiamies Pohjois-Savon Kylät ry Tietosuoja-asiat kuntoon ja jäsenrekisterit

Lisätiedot

TIETOTURVAPOLITIIKKA Hyväksytty IT-yhteistyöalueen johtokunnassa

TIETOTURVAPOLITIIKKA Hyväksytty IT-yhteistyöalueen johtokunnassa 1 TAMPEREEN IT-YHTEISTYÖALUEEN SEURAKUNTIEN TIETOTURVAPOLITIIKKA Hyväksytty IT-yhteistyöalueen johtokunnassa 13.3.2013 2 Sisällys 1 Johdanto... 3 2 Tietoturvallisuuden kattavuus ja rajaus IT-alueella...

Lisätiedot

Articles... 3 Käyttäjähallinnon kuvaus... 4 Unohtunut salasana... 6 Tunnusten käyttöönotto... 7 Ohjeita... 8

Articles... 3 Käyttäjähallinnon kuvaus... 4 Unohtunut salasana... 6 Tunnusten käyttöönotto... 7 Ohjeita... 8 KÄYTTÄJÄTUNNUKSET Table of Contents Articles... 3 Käyttäjähallinnon kuvaus... 4 Unohtunut salasana... 6 Tunnusten käyttöönotto... 7 Ohjeita... 8 Articles Page 3 Käyttäjähallinnon kuvaus 1. Käyttäjätietokanta

Lisätiedot

Käsitelty yhteistyötoimikunnassa Kuntayhtymän johtaja hyväksynyt

Käsitelty yhteistyötoimikunnassa Kuntayhtymän johtaja hyväksynyt SÄHKÖPOSTISÄÄNNÖT 1/6 Käsitelty yhteistyötoimikunnassa 3.11.2016 Kuntayhtymän johtaja hyväksynyt 10.1.2017 Sähköpostisäännöt lyhyesti Sähköpostin käyttäjällä on yksi tai useampia rooleja esimerkiksi henkilökuntaa

Lisätiedot

Tietosuojasta ja henkilötietojen käsittelystä voit kysyä lisää asiakaspalvelustamme:

Tietosuojasta ja henkilötietojen käsittelystä voit kysyä lisää asiakaspalvelustamme: Samppalinnan Kesäteatterin tietosuojaseloste Asiakkaan on hyväksyttävä tämän tietosuojaselosteen ehdot käyttääkseen Samppalinnan Kesäteatterin palveluita. Selosteella informoimme asiakkaitamme heidän henkilötietojensa

Lisätiedot

Korkeakoulujen valtakunnallinen tietovaranto: Tietosuojaseloste, looginen rekisteri

Korkeakoulujen valtakunnallinen tietovaranto: Tietosuojaseloste, looginen rekisteri RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Korkeakoulujen valtakunnallinen tietovaranto: Tietosuojaseloste, looginen rekisteri Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke,

Lisätiedot

KENTEK OY TIETOSUOJASELOSTE TIIVISTELMÄ

KENTEK OY TIETOSUOJASELOSTE TIIVISTELMÄ KENTEK OY TIETOSUOJASELOSTE TIIVISTELMÄ Vieraillessasi verkkosivuillamme, emme kerää sinusta mitään henkilökohtaista informaatiota. Tämä verkkosivu kerää ainoastaan henkilötietoja, joita itse syötät, kuten

Lisätiedot

ASIAKAS- JA HENKILÖTIETO REKISTERISELOSTE

ASIAKAS- JA HENKILÖTIETO REKISTERISELOSTE 1. Rekisterinpitäjä Kotipalvelu Verenpisara avoin yhtiö Satakunnankatu 7 78300 Varkaus kotipalvelu@verenpisara.fi Yhteystiedot rekisteriä koskevissa asioissa: www.kotipalveluverenpisara.fi Piironen Tarja

Lisätiedot

Sähköpostisäännöt. Tampereen teknillinen yliopisto Sähköpostisäännöt 1 (6) TTY/520/002/2013 23.5.2013. Sähköpostisäännöt lyhyesti

Sähköpostisäännöt. Tampereen teknillinen yliopisto Sähköpostisäännöt 1 (6) TTY/520/002/2013 23.5.2013. Sähköpostisäännöt lyhyesti Tampereen teknillinen yliopisto Sähköpostisäännöt 1 (6) Sähköpostisäännöt Sähköpostisäännöt lyhyesti Sähköpostin käyttäjällä on yksi tai useampia rooleja esimerkiksi henkilökuntaa ja opiskelijoita koskevat

Lisätiedot

Yksityisyydensuoja ja kirjaaminen. Itsemääräämisoikeus ja asiakirjat THL Liisa Murto Ihmisoikeuslakimies Kynnys ry/vike

Yksityisyydensuoja ja kirjaaminen. Itsemääräämisoikeus ja asiakirjat THL Liisa Murto Ihmisoikeuslakimies Kynnys ry/vike Yksityisyydensuoja ja kirjaaminen Itsemääräämisoikeus ja asiakirjat THL 18.11.2016 Liisa Murto Ihmisoikeuslakimies Kynnys ry/vike Yksityisyydensuoja perusoikeutena Jokaisen yksityiselämä, kunnia ja kotirauha

Lisätiedot

Henkilöstön tietoturvaohje

Henkilöstön tietoturvaohje Henkilöstön tietoturvaohje 25.3.2014 2 (18) Sisällysluettelo JOHDANTO 3 Keskeiset ohjeet Mitä tietoturvallisuudella tarkoitetaan? Miksi tietoturvallisuus on tärkeää? Lainsäädäntö tietoturvallisuuden perustana

Lisätiedot

EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen (679/2016) mukainen versio

EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen (679/2016) mukainen versio Rekisteri- ja tietosuojaseloste 25.5.2018 EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen (679/2016) mukainen versio Rekisterinpitäjä Jyväs-Ateriat Ay Y-tunnus: 1996612-0 Kaakkovuorentie 10, 40320 JYVÄSKYLÄ Tietosuoja-asioista

Lisätiedot

Peimarin koulutuskuntayhtymä Liite nro 11 Ammattiopisto Livia Yhtymävaltuusto TIETOTURVA- JA TIETOSUOJAPOLITIIKKA

Peimarin koulutuskuntayhtymä Liite nro 11 Ammattiopisto Livia Yhtymävaltuusto TIETOTURVA- JA TIETOSUOJAPOLITIIKKA Peimarin koulutuskuntayhtymä Liite nro 11 Ammattiopisto Livia Yhtymävaltuusto 19.6.2018 12 TIETOTURVA- JA TIETOSUOJAPOLITIIKKA Yhtymähallitus 15.5.2018 Yhtymävaltuusto 19.6.2018 SISÄLLYSLUETTELO 1 YLEISTÄ

Lisätiedot

Lähetys- ja palautusvelvollisuudet eivät koske haittaohjelmaviestejä eivätkä roskapostia.

Lähetys- ja palautusvelvollisuudet eivät koske haittaohjelmaviestejä eivätkä roskapostia. Sähköpostisäännöt 1/5 Sähköpostisäännöt Sähköpostisäännöt koskevat kaikkia yliopiston sähköpostijärjestelmien käyttäjiä. Henkilökunnalle merkityt osiot koskevat yliopiston yksiköitä, koko henkilökuntaa

Lisätiedot

Tämä tietosuojaseloste koskee henkilötietojen käsittelyä Kaupan liiton sidosryhmärekisterissä

Tämä tietosuojaseloste koskee henkilötietojen käsittelyä Kaupan liiton sidosryhmärekisterissä Tämä tietosuojaseloste koskee henkilötietojen käsittelyä Kaupan liiton sidosryhmärekisterissä 1. Rekisterinpitäjä Kaupan liitto on rekisterinpitäjä ja vastaa henkilötietojen käsittelystä. Sidosryhmärekisterin

Lisätiedot

Koulun ylläpitäjänä toimii Oulunkylän yhteiskoulun kannatusyhdistys Ry (Y-tunnus: )

Koulun ylläpitäjänä toimii Oulunkylän yhteiskoulun kannatusyhdistys Ry (Y-tunnus: ) Tietosuojaselosteessa selvitetään EU:n tietosuoja-asetuksen sekä muun Suomen lain edellyttämät tiedot Oulunkylän yhteiskoulun (lukio ja perusopetus) ylläpitämien henkilörekisterien osalta. Tämän asiakirjan

Lisätiedot

TIETOSUOJASELOSTE. Yleistä. Mihin tarkoitukseen henkilötietojani kerätään ja käsitellään? Mitä henkilötietoja minusta kerätään ja mistä lähteistä?

TIETOSUOJASELOSTE. Yleistä. Mihin tarkoitukseen henkilötietojani kerätään ja käsitellään? Mitä henkilötietoja minusta kerätään ja mistä lähteistä? TIETOSUOJASELOSTE Yleistä Jotta voimme palvella sinua parhaamme mukaan, edellyttää se, että keräämme ja käsittelemme joitakin sinua koskevia tietoja. Arvostamme kuitenkin yksityisyyttäsi ja olemme sitoutuneet

Lisätiedot

Pyrimme vastaamaan muutaman arkipäivän kuluessa rekisteriä koskeviin kysymyksiin.

Pyrimme vastaamaan muutaman arkipäivän kuluessa rekisteriä koskeviin kysymyksiin. Henkilötietolain (523/99) 10 :n mukainen rekisteriseloste Päivitetty 24.05.2018 1. Rekisterinpitäjä Kylmäsormi Hakalankatu 41, 94100 Kemi Puhelin 0400 691 032 pekka.tapio@kylmasormi.fi Vastuuhenkilö: Pekka

Lisätiedot