Oikeushallinto-osasto OM 7/021/2010 HOVIOIKEUKSIEN JA HALLINTO-OIKEUKSIEN RAKENNEUUDISTUS. Rakennemuutoksen yleiset perusteet

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Oikeushallinto-osasto 2.5.2012 OM 7/021/2010 HOVIOIKEUKSIEN JA HALLINTO-OIKEUKSIEN RAKENNEUUDISTUS. Rakennemuutoksen yleiset perusteet"

Transkriptio

1 MUISTIO Oikeushallinto-osasto OM 7/021/2010 HOVIOIKEUKSIEN JA HALLINTO-OIKEUKSIEN RAKENNEUUDISTUS Rakennemuutoksen yleiset perusteet Jyrki Kataisen hallitusohjelmassa on todettu, että riittävän laaja toimipaikkaverkko turvataan ja että hovi- ja hallinto-oikeuksia ja niiden toimialueita uudistetaan. Hovi- ja hallinto-oikeusverkoston kehittämistä on selvitetty korkeimman oikeuden emerituspresidentti Leif Sévonin johtamassa toimikunnassa, joka jätti mietintönsä Hovi- ja hallinto-oikeusverkoston kehittäminen (OM 17/2011) maaliskuussa Toimikunta ehdotti Itä-Suomen hovioikeuden ja Kouvolan hovioikeuden yhdistämistä ja yhdistetyn hovioikeuden sijoittamista Kouvolaan. Toimikunta ehdotti myös Kouvolan ja Kuopion hallinto-oikeuksien sekä Oulun ja Rovaniemen hallinto-oikeuksien yhdistämistä. Yhdistettävien hallinto-oikeuksien sijaintipaikaksi toimikunta ehdotti Kuopiota ja Oulua. Toimikunta ehdotti lisäksi tuomiopiirimuutoksia. Toimikunnan mietinnöstä käytiin lausuntokierros. Oikeusministeri vieraili kaikissa hovi- ja hallinto-oikeuksissa Ahvenanmaan hallintotuomioistuinta lukuun ottamatta Nykytilanne Tällä hetkellä Suomessa on kuusi hovioikeutta: Turun, Vaasan, Itä- Suomen, Helsingin, Kouvolan ja Rovaniemen hovioikeudet. Yleisiä alueellisia hallinto-oikeuksia on kahdeksan: Helsingin, Hämeenlinnan, Kouvolan, Kuopion, Oulun, Rovaniemen, Turun ja Vaasan hallinto-oikeudet. Ahvenanmaan hallintotuomioistuin toimii Ahvenanmaan käräjäoikeuden yhteydessä. Käräjäoikeuksien rakenneuudistus, jossa käräjäoikeuksien määrää vähennettiin 51:stä 27:ään, toteutettiin vuoden 2010 alusta. Uudistus on koettu onnistuneeksi. Suomessa on väkilukuun nähden edelleen paljon tuomioistuimia. Esimerkiksi Ruotsissa on yhtä monta hovioikeutta kuin Suomessa, mutta väestömäärä on Suomeen verraten lähes kaksinkertainen. Hallinto-oikeuksia Ruotsissa on 12.

2 2(7) Työn sisältö ja asiamäärät Tuomioistuinten asiat ovat aikaisempaa vaativampia ja EU-oikeuden arkipäiväistyminen on tuonut tuomioistuintyöhön lisähaasteensa. Tuomioistuimet joutuvat yhä useammin ratkaisemaan erityisen laajoja asioita. Usein syntyy myös ennalta arvaamattomia ruuhkahuippuja, joita tulee pystyä hallitsemaan tavanomaisen työn lomassa. Tuomioistuimet toimivat monella tapaa monimutkaisessa toimintaympäristössä. Hovioikeuksiin saapuneiden asioiden määrät ovat viimeisen kymmenen vuoden aikana vähentyneet noin viidenneksellä luvun loppupuolelta, jolloin perustettiin nuorimmat hovioikeudet, asiamäärät ovat puolittuneet. Asiamäärien laskun voidaan arvioida jatkuvan, mikäli hovioikeusprosessia edelleen kehitetään. Hallinto-oikeuksien asiamäärät ovat sen sijaan olleet 2000-luvulla pääsääntöisesti hienoisessa kasvussa aina vuoteen 2011 saakka, jolloin ne laskivat noin 8 %. Hallinto-oikeuksissa on tällä hetkellä asia- ja henkilöstömäärältään osin hyvinkin pieniä yksiköitä. Myös hovioikeudet ovat asiamäärien laskusta johtuen jääneet osin varsin pieniksi. Sukupolvenvaihdos Tuomioistuimissa on parhaillaan käynnissä laaja sukupolvenvaihdos. Lainkäyttöhenkilöstöstä noin 27 prosenttia eläköityy seuraavan viiden vuoden aikana. Jatkossa joudutaan kovaan kilpailuun hyvästä henkilöstöstä. Menestyminen tässä kilpailussa edellyttää, että tuomioistuimet ovat tehtäviltään ja sijainniltaan houkuttelevia työpaikkoja. Valtiontalouden tilanne Valtiontalouden tilanne on viime vuosina selvästi heikentynyt. Tämä vaikuttaa väistämättä myös oikeusministeriön hallinnonalaan. On siten löydettävä keinoja, joilla myös tiukassa taloudellisessa tilanteessa voidaan taata oikeusturvan saatavuus parhaalla mahdollisella tavalla. Tuomioistuinverkostoa tiivistämällä voidaan pidemmällä aikavälillä saada aikaan henkilöstösäästöjä mm. päällekkäisten toimintojen poistuessa. Myös toimitilasäästöjä syntyy jonkin verran. Johtopäätökset Uudistuksen tavoitteena on, että tuomioistuimet pystyvät antamaan korkeatasoista oikeusturvaa mahdollisimman tehokkaasti. Tuomionistuimissa tulisi jatkossa myös kehittää uusia työtapoja ja hyödyntää nykyistä paremmin tietoteknisiä mahdollisuuksia esimerkiksi todistajien kuulemisessa.

3 3(7) Tavoitteiden toteutuminen edellyttää vahvoja tuomioistuinyksiköitä. Niissä yleis- ja erityisosaamista voidaan syventää ja, kun ne eivät ole yhtä haavoittuvia kuin pienet yksiköt, myös vaativia, nopeastikin vaihtuvia työtilanteita voidaan hallita ilman että käsittelyajat pitenevät. Tämän tavoitteen saavuttamiseksi on perusteltua vähentää hovioikeuksia yhdellä ja hallinto-oikeuksia kahdella. Rakenneuudistuksen kohdentaminen Hovioikeudet Helsingin hovioikeus on asiamäärältään huomattavasti suurempi kuin muut hovioikeudet. Myös väestön kasvu hovioikeuden tuomiopiirissä on nyt ja ennusteiden mukaan selvästi suurempaa kuin muissa hovioikeuksissa. On selvää, että Helsingin hovioikeus tulee säilyttää, eikä näin suureen tuomioistuimeen ole myöskään perusteita yhdistää muita tuomioistuimia. Hovioikeuksista Helsingin jälkeen toiseksi suurin on Suomen vanhin hovioikeus Turun hovioikeus. Väestöennusteiden mukaan tuomiopiirin väestö kasvaa edelleen. Turussa annetaan myös oikeustieteellistä tutkintoopetusta. Siellä on hallinto-oikeus sekä suuri käräjäoikeus. Hovioikeus on kaksikielinen ja myös Ahvenanmaan käräjäoikeus kuuluu sen tuomiopiiriin. Näillä perustein Turun hovioikeus on säilytettävä. Muut hovioikeudet ovat asiamääriltään kahta edellä mainittua selvästi pienempiä. Niistä kuitenkin Vaasan hovioikeus niin asiamäärältään kuin tuomiopiirin väestömäärältä muita suurempi. Väestöennusteiden mukaan Kouvolan ja Rovaniemen hovioikeuksien tuomiopiirin väestö tulee kummankin osalta kasvamaan noin 10 prosentilla vuoteen 2040 mennessä. Vaasan hovioikeuden tuomiopiirin väestö puolestaan laskee 3 prosentilla ja Itä-Suomen hovioikeuden 5 prosentilla. Väestöpohjaltaan Vaasan ja Rovaniemen hovioikeuksien tuomiopiirit ovat kuitenkin nyt ja väestöennusteen mukaan suuremmat kuin vastaavasti Itä- Suomen hovioikeuden ja Kouvolan hovioikeuksien. Näillä perustein on tarkoituksenmukaisinta kohdistaa yhdistyminen Itä-Suomen hovioikeuksiin. Näin ollen asiamäärältään kolmanneksi suurin Vaasan hovioikeus, joka on myös toiseksi vanhin hovioikeus, säilyisi. Tämä ratkaisu turvaa myös perustuslain mukaiset kielelliset oikeudet molemmilla kansalliskielillä. Helsingin yliopiston oikeustieteellinen tiedekunta kouluttaa Vaasassa kaksikielisiä juristeja, mikä on helpottanut henkilöstön rekrytointia Vaasassa. Myös Rovaniemen hovioikeus säilyisi. Tämä turvaisi sen, etteivät hovioikeuspalvelut siirry maantieteellisesti alueeltaan laajassa Pohjois-Suomessa kohtuuttoman etäälle.

4 4(7) Hallinto-oikeudet Helsingin hallinto-oikeus on asiamäärältään yli puolet suurempi kuin seuraavaksi suurin hallinto-oikeus ja väestö sen tuomiopiirissä kasvaa selvästi eniten. On siten selvää, että Helsingin hallinto-oikeus tulee säilyttää, eikä siihen myöskään ole perusteita yhdistää muita hallinto-oikeuksia. Hallinto-oikeuksista Helsingin jälkeen asiamäärältään suurin on Hämeenlinnan hallinto-oikeus, jonka tuomiopiirin väestö kasvaa väestöennusteen mukaan pääkaupunkiseudun jälkeen eniten. Asiamääriltään seuraavaksi suurimmat ovat Kuopion, Turun ja Vaasan hallinto-oikeudet. Oulun ja Kouvolan hallinto-oikeuden asiamäärät jäävät selvästi pienemmiksi. Rovaniemen hallinto-oikeus on kaikkein pienin. Jotta hallinto-oikeusverkostoa voidaan vahvistaa, on rakenneuudistus perusteltua kohdentaa maantieteellisesti yhdistämiskelpoisiin pienimpiin hallinto-oikeuksiin. Näin ollen yhdistettäväksi tulisivat Oulun ja Rovaniemen sekä Kouvolan ja Kuopion hallinto-oikeudet. Yhdistyvien tuomioistuinten sijaintipaikat Itä-Suomen tuomioistuimet Itä-Suomen hovioikeus ja Kouvolan hovioikeus Kouvola ja Kuopio ovat kaupunkeina lähes yhtä suuret ja molemmissa on tällä hetkellä sekä hovi- että hallinto-oikeus. Kummallakaan paikkakunnalla ei anneta oikeustieteelliseen tutkintoon tähtäävää opetusta. Ammattitaidon ylläpitämistä ja kehittämistä koskevan koulutuksen osalta Kuopiossa voidaan hyödyntää Itä-Suomen yliopiston ja Kouvolassa Helsingin yliopiston palveluja. Itä-Suomen yliopistoon on kaavailtu myös mahdollisuutta oikeustieteelliseen tutkintoon tähtäävään opetukseen tulevaisuudessa. Yhdistyvän hovioikeuden sijoittamista Kouvolaan puoltaa se, että tuomiopiirin väestö on kasvussa, kun taas Itä-Suomen hovioikeuden osalta väestökehitys on laskeva. Kouvolan hovioikeudessa on myös tehty paljon kehittämistyötä. Itä-Suomen hovioikeus ja Kouvolan hovioikeus ovat asiamääriltään lähes yhtä suuret. Kuopiota hovioikeuden sijoituspaikkana puoltaa erityisesti sen sijainti maantieteellisesti tuomiopiirin keskiössä. Toimitilakustannuksilla ei ole pidemmällä aikavälillä merkitystä arvioitaessa sijaintipaikkaa.

5 5(7) Eri perusteilla arvioiden Kouvolaa ja Kuopiota voidaan pitää varsin tasavahvoina hovioikeuden sijaintipaikkoina. Kuopion sijainti tuomiopiirin keskiössä kuitenkin puoltaa niin vahvasti sijaintipaikaksi Kuopiota, että yhdistetty Itä-Suomen hovioikeus on sijoitettava Kuopioon. Kouvolan ja Kuopion hallinto-oikeus Yhdistyvän hallinto-oikeuden sijoittamista Kouvolaan puoltaa lähtökohtaisesti se, että Kuopion hallinto-oikeuden tuomiopiirin väestö on ennusteen mukaan vähenemässä, mutta Kouvolan kasvussa. Sijoittumista Kuopioon puoltaa se, että Kuopion hallinto-oikeus on asiamäärältään Kouvolan hallinto-oikeutta noin puolet suurempi. Kuopio sijaitsee myös maantieteellisesti yhdistyvän hallinto-oikeuden tuomiopiirin keskiössä. Kuopion hallinto-oikeus on myös ratkaistujen asioiden määrän perusteella tuottavin hallinto-oikeus, jossa on tehty paljon kehittämistyötä. Näillä perustein myös yhdistyvä hallinto-oikeus sijoitetaan Kuopioon. Oulun ja Rovaniemen hallinto-oikeudet Oulun ja Rovaniemen hallinto-oikeuden osalta Oulua sijaintipaikkana puoltaa se, että Oulun seudun väestöennuste on selvässä kasvussa ja Oulu on yksi Suomen suurimmista kaupunkikeskuksista, jossa on myös suuri käräjäoikeus. Rovaniemeä puoltaa se, että siellä on hovioikeus ja Lapin yliopisto kouluttaa juristeja. Rovaniemen hallinto-oikeuden tuomiopiirin alueella on myös vireillä paljon kaivoshankkeita. Tosin niitä on vireillä myös Oulun hallinto-oikeuden nykyisessä tuomiopiirissä. Koska hallinto-oikeuteen tulevien asioiden määrä on riippuvainen alueen väestömäärästä ja mm. elinkeinotoiminnan vilkkaudesta, Oulua on pidettävä pitkällä aikavälillä tarkastellen tarkoituksenmukaisempana sijoituspaikkana hallinto-oikeudelle. Koska Oulun hallinto-oikeuden henkilöstö on puolet suurempi kuin Rovaniemen hallinto-oikeuden, tämä ratkaisu on myös henkilöstön tilannetta kokonaisuutena tarkastellen helpompi toteuttaa. Toimitilakustannuksilla ei ole oleellista merkitystä sijoituspaikkavalinnassa. Yhdistettävä hallinto-oikeus sijoitetaan siten Ouluun. Oikeuspalveluiden turvaaminen jatkossa Uudistuksella ei vaaranneta oikeuspalvelujen saantia. Kuten muuallakin oikeudenkäynnin osapuolten tarvetta matkustamiseen voidaan vähentää järjestämällä matkakäräjiä. Tätä varten säilytetään istuntopaikat myös niillä paikkakunnilla, joihin ei enää jää hovioikeutta tai hallintotuomioistuinta.

6 6(7) Tuomiopiirimuutokset Tässä vaiheessa on päätetty toteuttaa kaksi tuomiopiirimuutosta. Kainuun maakunta siirretään nykyisestä Itä-Suomen hovioikeuden tuomiopiiristä Rovaniemen hovioikeuden tuomiopiiriin. Päijät-Hämeen maakunta puolestaan siirretään nykyisestä Kouvolan hallinto-oikeuden tuomiopiiristä Hämeenlinnan hallinto-oikeuden tuomiopiiriin. Molemmat muutokset tasaavat tuomioistuinten asiamääriä. Lisäksi selvitetään erikseen Satakunnan ja Hyvinkään käräjäoikeuksien mahdollinen siirto Turun hovioikeuspiiriin sekä Pirkanmaan käräjäoikeuden siirto Vaasan hovioikeuspiiriin. Uudistuksen eteneminen Muutosten piiriin kuuluvien tuomioistuinten henkilöstöä pyritään kuulemaan vielä ennen juhannusta. Asiaa käsitellään alueellistamisen koordinaatioryhmässä sekä hallinnon ja aluekehityksen ministeriryhmässä (HALKE) kevään ja alkukesän aikana. Hallituksen esitys hovi- ja hallinto-oikeuksien rakenneuudistuksen toteuttamiseksi annetaan tämän vuoden syksyllä. Tavoitteena on, että rakenneuudistus voidaan organisatorisesti toteuttaa vuoden 2014 alusta lukien. Tila- ja muista järjestelyistä johtuen henkilöstön siirtyminen tapahtunee ainakin osin tuota ajankohtaa pitempänä siirtymäaikana. Yhdistetyn Itä-Suomen ja Kouvolan hovioikeuden on tarkoitus toimia Itä- Suomen hovioikeuden nykyisissä tiloissa. Yhdistetylle Kouvolan ja Kuopion hallinto-oikeudelle on järjestettävä lisätilaa. Yhdistettävälle Oulun ja Rovaniemen hallinto-oikeudelle on järjestettävissä toimitilat samasta kiinteistöstä, missä Oulun hallinto-oikeus toimii tällä hetkellä. Lopuksi Ratkaisu, jossa molemmat Itä-Suomen tuomioistuimet sijoitetaan samalle paikkakunnalle, on ollut erityisesti Kouvolan hovioikeuden ja Kouvolan hallinto-oikeuden henkilöstöä, mutta myös Kouvolan kaupunkia ajatellen äärimmäisen vaikea ja raskas. Ratkaisulla on kuitenkin pyritty siihen, että näin luotaisiin Itä-Suomeen mahdollisimman kestävä tuomioistuinrakenne. Yhtään helpompaa ei ole ollut ratkaista asiaa Oulun ja Rovaniemen hallinto-oikeuksien osalta erityisesti sen vuoksi, että Rovaniemen hallinto-oikeus on erittäin hyvin toimiva tuomioistuinyksikkö. Henkilöstön sijoittumista uusiin tehtäviin pyritään tukemaan kaikin käytettävissä olevin keinoin.

7 7(7) Muutos on henkilöstölle raskas elämänvaihe. Hyvin toteutuessaan se voi kuitenkin olla myös uuden hyvän aikakauden alku. On myös korostettava, että kysymys on tuomioistuinten yhdistymisestä uusiksi vahvemmiksi tuomioistuinyksiköiksi, ei joidenkin tuomioistuinten säilyttämisestä ja joidenkin lakkauttamisesta. Yhdistymisen toivotaan toteutuvan siten, että kaikki se työ, mitä tuomioistuimet ovat tähän saakka tehneet, voisi kantaa hedelmää uusissa tuomioistuimissa ja jalostua vahvistamaan uutta tuomioistuinverkostoa.

Saapuneet asiat

Saapuneet asiat LIITE 1 Taulukko 1 Hovioikeuksiin saapuneet, ratkaistut ja vireillä olevat asiat 2007-2011 Saapuneet asiat 2 007 2 008 2 009 2 010 2 011 Helsingin hovioikeus 3 509 3 460 3 572 3 355 3 407 Itä-Suomen hovioikeus

Lisätiedot

Asia: Hovioikeus- ja hallinto-oikeusverkoston kehittäminen (17/2011)

Asia: Hovioikeus- ja hallinto-oikeusverkoston kehittäminen (17/2011) 1 HELSINGIN HOVIOIKEUS LAUSUNTO PL 132, Salmisaarenranta 7 I 00181 Helsinki Puhelin 0103640500, Telefax 0103640512 kirjaamo Sähköpostiosoite helsinki.ho@oikeus.fi 7.7.2011 Oikeusministeriö Viite: Lausuntopyyntö

Lisätiedot

Liite 2 Ahvenanmaan lääninhallitus Kalatalousasioissa Hämeen TE-keskus 4 ja 5, Varsinais-Suomen TE-keskus 2 ja 3 Kainuun TE-keskus 13 ja 14

Liite 2 Ahvenanmaan lääninhallitus Kalatalousasioissa Hämeen TE-keskus 4 ja 5, Varsinais-Suomen TE-keskus 2 ja 3 Kainuun TE-keskus 13 ja 14 Liite 1 Liite 2 Ahvenanmaan lääninhallitus hoitaa TE-keskukselle kuuluvat tehtävät Ahvenanmaalla Kalatalousasioissa Hämeen TE-keskus hoitaa myös Pirkanmaan asiat eli alueet 4 ja 5, Varsinais-Suomen TE-keskus

Lisätiedot

Ylitarkastaja Jennimari Huovinen OM 7/021/2010 HOVI- JA HALLINTO-OIKEUKSIEN RAKENNEUUDISTUKSEN EDELLYTTÄMÄT ASETUSMUUTOKSET

Ylitarkastaja Jennimari Huovinen OM 7/021/2010 HOVI- JA HALLINTO-OIKEUKSIEN RAKENNEUUDISTUKSEN EDELLYTTÄMÄT ASETUSMUUTOKSET OIKEUSMINISTERIÖ Yhteenveto Ylitarkastaja Jennimari Huovinen 4.4.2013 OM 7/021/2010 HOVI- JA HALLINTO-OIKEUKSIEN RAKENNEUUDISTUKSEN EDELLYTTÄMÄT ASETUSMUUTOKSET LAUSUNTOTIIVISTELMÄ 1 Johdanto Yleistä Pyydetyt

Lisätiedot

Tuomioistuinten työtilastoja vuodelta 2013

Tuomioistuinten työtilastoja vuodelta 2013 Toiminta ja hallinto Verksamhet och förvaltning 16/2014 Tuomioistuinten työtilastoja vuodelta 2013 16/2014 Tuomioistuinten työtilastoja vuodelta 2013 Oikeusministeriö, Helsinki 2014 25.3.2014 Julkaisun

Lisätiedot

Päätös. Laki. hovioikeuslain muuttamisesta

Päätös. Laki. hovioikeuslain muuttamisesta EDUSKUNNAN VASTAUS 28/2013 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi hovioikeuslain ja hallinto-oikeuslain 1 ja 2 :n sekä eräiden niihin liittyvien lakien muuttamisesta Asia Hallitus on vuoden 2012 valtiopäivillä

Lisätiedot

Helsinki, Suomen Lakimiesliitto Uudenmaankatu 4-6 B Helsinki. Oikeusministeriö PL Valtioneuvosto LAUSUNTO (OM 7/021/2010)

Helsinki, Suomen Lakimiesliitto Uudenmaankatu 4-6 B Helsinki. Oikeusministeriö PL Valtioneuvosto LAUSUNTO (OM 7/021/2010) Helsinki, 27.9.2012 Suomen Lakimiesliitto Uudenmaankatu 4-6 B 00120 Helsinki Oikeusministeriö PL 25 00023 Valtioneuvosto LAUSUNTO (OM 7/021/2010) Lausuntonaan oikeusministeriön luonnokseen Hallituksen

Lisätiedot

Hallinto-oikeuksien ratkaisut 2008

Hallinto-oikeuksien ratkaisut 2008 Oikeus 2009 Hallinto-oikeuksien ratkaisut 2008 Hallinto-oikeudet ratkaisivat 22 400 asiaa vuonna 2008 Tilastokeskuksen mukaan hallinto-oikeudet käsittelivät vuonna 2008 eri viranomaisten päätöksistä tehtyjä

Lisätiedot

LAKIVALIOKUNNAN MIETINTÖ 2/2013 vp

LAKIVALIOKUNNAN MIETINTÖ 2/2013 vp LAKIVALIOKUNNAN MIETINTÖ 2/2013 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi hovioikeuslain ja hallinto-oikeuslain 1 ja 2 :n sekä eräiden niihin liittyvien lakien muuttamisesta JOHDANTO Vireilletulo Eduskunta

Lisätiedot

Hallinto-oikeuksien ratkaisut 2010

Hallinto-oikeuksien ratkaisut 2010 Oikeus 2011 Hallinto-oikeuksien ratkaisut 2010 Hallinto-oikeudet ratkaisivat 22 900 asiaa vuonna 2010 Tilastokeskuksen mukaan hallinto-oikeudet käsittelivät vuonna 2010 eri viranomaisten päätöksistä tehtyjä

Lisätiedot

Tuomioistuinviraston perustaminen

Tuomioistuinviraston perustaminen Lausuntopyyntö 21.04.2017 OM 9/021/2016 Tuomioistuinviraston perustaminen Johdanto asetti 10.5.2016 toimikunnan valmistelemaan tuomioistuinviraston perustamista. Toimikunnan määräaika päättyi 28.2.2017.

Lisätiedot

Tuomioistuinten työtilastoja vuodelta 2012

Tuomioistuinten työtilastoja vuodelta 2012 Toiminta ja hallinto Verksamhet och förvaltning 21/2013 Tuomioistuinten työtilastoja vuodelta 2012 21/2013 Tuomioistuinten työtilastoja vuodelta 2012 Oikeusministeriö, Helsinki 2013 18.4.2013 Julkaisun

Lisätiedot

VASTAUS VALIOKUNNAN SELVITYSPYYNTÖÖN

VASTAUS VALIOKUNNAN SELVITYSPYYNTÖÖN SELVITYS Oikeushallinto-osasto Hallitussihteeri Jennimari Huovinen 10.3.2017 OM 3/31/2016 Eduskunnan lakivaliokunnalle VASTAUS VALIOKUNNAN SELVITYSPYYNTÖÖN 3.3.2017 Summaaristen asioiden käsittelyn kehittämishanke

Lisätiedot

Miten väestöennuste toteutettiin?

Miten väestöennuste toteutettiin? Miten väestöennuste toteutettiin? Väestöennusteen laatiminen perustui kolmeen eri väestökehityksen osatekijään: 1) luonnollinen väestönlisäykseen (syntyvyys ja kuolleisuus, 2) kuntien väliseen nettomuuttoon

Lisätiedot

TUOMIOISTUINVIRASTON PERUSTAMINEN

TUOMIOISTUINVIRASTON PERUSTAMINEN MUISTIO Oikeushallinto-osasto Tuomioistuinyksikkö 19.2.2018 OM 20/021/2017 Alueellistamisen koordinaatioryhmälle TUOMIOISTUINVIRASTON PERUSTAMINEN 1 Uudistuksen tausta Uudistuksen perustana on oikeusministeriön

Lisätiedot

MUISTIO Oikeushallinto-osasto Tuomioistuinyksikkö Jarkko Mannerhovi

MUISTIO Oikeushallinto-osasto Tuomioistuinyksikkö Jarkko Mannerhovi MUISTIO Oikeushallinto-osasto Tuomioistuinyksikkö 4.6.2015 Jarkko Mannerhovi OIKEUSMINISTERIÖN ESITYS KANTA-HÄMEEN KÄRÄJÄOIKEUDEN, HÄMEEN- LINNAN HALLINTO-OIKEUDEN, KANTA-HÄMEEN ULOSOTTOVIRASTON JA OI-

Lisätiedot

Käräjäoikeusverkoston kehittäminen

Käräjäoikeusverkoston kehittäminen Oikeusministeriö Lausunto 1 (6) Lausuntopyyntönne 8.4.2015 Käräjäoikeusverkoston kehittäminen Oikeusministeriö asetti 28.10.2014 työryhmän, jonka tehtävänä on ollut laatia ehdotus käräjäoikeusverkoston

Lisätiedot

KÄRÄJÄOIKEUKSIIN SAAPUNEET ASIAT

KÄRÄJÄOIKEUKSIIN SAAPUNEET ASIAT KÄRÄJÄOIKEUKSIIN SAAPUNEET ASIAT 1.1.-31.12.2015 21.1.2016 Alioikeus Rikos- Muut rikos- Pakko- Sakon Maaoikeus- Laajat Erill. turv.- Summaa- Avio- Muut Velka- Yritys- Konk. Ulosotto- Yhasiat oik.asiat

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 91/2012 vp

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 91/2012 vp EDUSKUNNAN VASTAUS 91/2012 vp Hallituksen esitys eduskunnalle tutkintavankeuden vaihtoehtona määrättyjä valvontatoimia koskevan puitepäätöksen kansallista täytäntöönpanoa ja soveltamista koskevaksi lainsäädännöksi

Lisätiedot

LUONNOS OIKEUSMINISTERIÖN ASETUKSEKSI OIKEUSAPUPIIREISTÄ SEKÄ OI- KEUSAPUTOIMISTOJEN TOIMIPAIKOISTA JA EDUNVALVONTA-ALUEISTA

LUONNOS OIKEUSMINISTERIÖN ASETUKSEKSI OIKEUSAPUPIIREISTÄ SEKÄ OI- KEUSAPUTOIMISTOJEN TOIMIPAIKOISTA JA EDUNVALVONTA-ALUEISTA LUONNOS MUISTIOKSI Oikeushallinto-osasto Oikeusapu- ja ulosottoyksikkö Kirta Heine 5.4.2012 OM 2/33/2012 OM009:00/2012 LUONNOS OIKEUSMINISTERIÖN ASETUKSEKSI OIKEUSAPUPIIREISTÄ SEKÄ OI- KEUSAPUTOIMISTOJEN

Lisätiedot

HE 84/1995 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

HE 84/1995 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 84/1995 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi hovioikeuden pätösvaltaisen kokoonpanon väliaikaisesta muuttamisesta annetun lain 1 ja 4 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä

Lisätiedot

Viite: Oikeusministeriön lausuntopyyntö 22.4.2014, OM 13/31/2011, OM036:00/2011

Viite: Oikeusministeriön lausuntopyyntö 22.4.2014, OM 13/31/2011, OM036:00/2011 1 (5) ITÄ-SUOMEN HOVIOIKEUS Kuopio 16.6.2014 Nro 48 Oikeusministeriölle Viite: Oikeusministeriön lausuntopyyntö 22.4.2014, OM 13/31/2011, OM036:00/2011 Asia: Lausunto tuomioistuinlakia valmistelleen työryhmän

Lisätiedot

LAUSUNTOPYYNTÖ 5/ (2)

LAUSUNTOPYYNTÖ 5/ (2) LAUSUNTOPYYNTÖ 5/2017 1 (2) OULUN KÄRÄJÄOIKEUS 24.1.2017 OULUN KÄRÄJÄOIKEUDEN TUOMIOPIIRIN KUNNAT Asia Lautamiesten lukumäärä Oikeusministeriö on pyytänyt Oulun käräjäoikeudelta esitystä lautamiesten lukumäärästä

Lisätiedot

Hallituksen esityksessä esitetään kolmea muutosta:

Hallituksen esityksessä esitetään kolmea muutosta: T U R U N H O V I O I K E U D E N PRESIDENTTI Turussa, maaliskuun 6. päivänä 2018 Viite: HE 190/2017 vp LAKIVALIOKUNNALLE Pyydettynä lausuntona hallituksen esityksestä eduskunnalle laeiksi oikeudenkäymiskaaren

Lisätiedot

Päätös. Laki. käräjäoikeuslain muuttamisesta

Päätös. Laki. käräjäoikeuslain muuttamisesta EDUSKUNNAN VASTAUS 240/2009 vp Hallituksen esitys käräjäoikeuslain sekä eräiden käräjäoikeuksien asiallista toimivaltaa koskevien säännösten muuttamisesta Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä

Lisätiedot

OIKEUSMINISTERIÖLLE. Asia: Lausunto arviomuistiosta Käräjäoikeuksien tuomiopiirit eräissä keskitetyissä asiaryhmissä. Viite: OM 3/31/2016

OIKEUSMINISTERIÖLLE. Asia: Lausunto arviomuistiosta Käräjäoikeuksien tuomiopiirit eräissä keskitetyissä asiaryhmissä. Viite: OM 3/31/2016 OIKEUSMINISTERIÖLLE Asia: Lausunto arviomuistiosta Käräjäoikeuksien tuomiopiirit eräissä keskitetyissä asiaryhmissä Viite: OM 3/31/2016 Suomen tuomariliitto Finlands domareförbund ry (jäjempänä Tuomariliitto)

Lisätiedot

SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 31 päivänä joulukuuta 2009 N:o Laki. N:o käräjäoikeuslain muuttamisesta

SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 31 päivänä joulukuuta 2009 N:o Laki. N:o käräjäoikeuslain muuttamisesta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 2009 Julkaistu Helsingissä 31 päivänä joulukuuta 2009 N:o 1751 1764 SISÄLLYS N:o Sivu 1751 käräjäoikeuslain muuttamisesta... 7347 1752 osakeyhtiölain 18 ja 24 luvun muuttamisesta...

Lisätiedot

Oikeusprosessien keventäminen

Oikeusprosessien keventäminen Lausuntopyyntö 04.07.2017 OM 8/41/2015 Oikeusprosessien keventäminen Johdanto Oikeusministeriö asetti 14 päivänä syyskuuta 2016 työryhmän kehittämään keinoja oike-usprosessien keventämiseksi. Työryhmän

Lisätiedot

Hovi- ja hallinto-oikeusverkoston

Hovi- ja hallinto-oikeusverkoston 43/2011 Hovi- ja hallinto-oikeusverkoston kehittäminen Lausuntotiivistelmä 43/2011 Hovi- ja hallinto-oikeusverkoston kehittäminen Lausuntotiivistelmä Oikeusministeriö, Helsinki 2011 6.10.2011 Julkaisun

Lisätiedot

Hovioikeuksien ratkaisut 2010

Hovioikeuksien ratkaisut 2010 Oikeus 2011 Hovioikeuksien ratkaisut 2010 Hovioikeuksissa ratkaistujen asioiden määrä edellisvuoden tasolla vuonna 2010 Hovioikeudet ratkaisivat 11 300 asiaa vuonna 2010, mikä on likimain yhtä paljon kuin

Lisätiedot

HALLINTOTUO- MIOISTUINPÄIVÄ 3.12.2010 - Oikeusturvan voimavarat, mitattavuus ja seuranta

HALLINTOTUO- MIOISTUINPÄIVÄ 3.12.2010 - Oikeusturvan voimavarat, mitattavuus ja seuranta HALLINTOTUO- MIOISTUINPÄIVÄ 3.12.2010 - Oikeusturvan voimavarat, mitattavuus ja seuranta Ann-Mari Pitkäranta, kehittämispäällikkö OM, oikeushallinto-osasto Mittarit arjen tuomioistuintyössä - tuholaisia

Lisätiedot

OIKEUSMINISTERIÖ MAAOIKEUSASIOIDEN KÄSITTELY KÄRÄJÄOIKEUKSISSA ARVIOMUISTIO

OIKEUSMINISTERIÖ MAAOIKEUSASIOIDEN KÄSITTELY KÄRÄJÄOIKEUKSISSA ARVIOMUISTIO OIKEUSMINISTERIÖ Oikeushallinto-osasto Tuomioistuinyksikkö Hallitussihteeri Jennimari Huovinen ARVIOMUISTIO 6.7.2018 VN/3633/2018 MAAOIKEUSASIOIDEN KÄSITTELY KÄRÄJÄOIKEUKSISSA 1 Asian tausta Oikeusministeriö

Lisätiedot

KAUPUNKISEUTUJEN VÄLISET EROT YRITYSDYNAMIIKASSA VUOSINA 2008-2012

KAUPUNKISEUTUJEN VÄLISET EROT YRITYSDYNAMIIKASSA VUOSINA 2008-2012 KAUPUNKISEUTUJEN VÄLISET EROT YRITYSDYNAMIIKASSA VUOSINA 2008-2012 Valtiotieteen tohtori Timo Aro Helmikuu 2015 Mitä on yritysdynamiikka? Yritysdynamiikka on yksi alueen kilpailukykyyn tai ulkoiseen elinvoimaan

Lisätiedot

Hyvinkään käräjäoikeus

Hyvinkään käräjäoikeus Lausunto 1 (6) Eduskunta Lakivaliokunta Asia Lakivaliokunnan lausuntopyyntö asiassa HE 270/2016 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi tuomioistuinlain ja eräiden muiden lakien muuttamisesta Hyvinkään

Lisätiedot

Hovioikeuksien ratkaisut 2008

Hovioikeuksien ratkaisut 2008 Oikeus 2009 Hovioikeuksien ratkaisut 2008 Hovioikeuksissa ratkaistujen asioiden määrä laski vuonna 2008 Hovioikeudet ratkaisivat Tilastokeskuksen mukaan 11 547 asiaa vuonna 2008. Määrä on 4,4 prosenttia

Lisätiedot

Lausunnon antaminen oikeusministeriölle käräjäoikeusverkoston kehittämistyöryhmän mietinnöstä. Lausuntopyyntö 8.4.2015

Lausunnon antaminen oikeusministeriölle käräjäoikeusverkoston kehittämistyöryhmän mietinnöstä. Lausuntopyyntö 8.4.2015 Kaupunginhallitus 224 18.05.2015 Lausunnon antaminen oikeusministeriölle käräjäoikeusverkoston kehittämistyöryhmän mietinnöstä 489/00.04.00/2015 KH 224 Valmistelija/lisätiedot konsernihallinnon lakimies

Lisätiedot

Hallitus on vuoden 2000 valtiopäivillä antanut eduskunnalle esityksensä tuomarin esteellisyyttä koskevaksi lainsäädännöksi (HE 78/2000 vp).

Hallitus on vuoden 2000 valtiopäivillä antanut eduskunnalle esityksensä tuomarin esteellisyyttä koskevaksi lainsäädännöksi (HE 78/2000 vp). Hallitus on vuoden 2000 valtiopäivillä antanut eduskunnalle esityksensä tuomarin esteellisyyttä koskevaksi lainsäädännöksi (HE 78/2000 vp). Lakivaliokunta on antanut asiasta mietinnön (LaVM 6/2001 vp).

Lisätiedot

Sote-rakenneuudistus Jukka Mattila lääkintöneuvos STM

Sote-rakenneuudistus Jukka Mattila lääkintöneuvos STM Sote-rakenneuudistus 2013 Jukka Mattila lääkintöneuvos STM Järjestämisvastuussa olevalle taholle kuuluu omalta osaltaan vastuu väestön hyvinvoinnista ja terveydestä Tähän sisältyy vastuu väestön hyvinvoinnin

Lisätiedot

Hovioikeuksien ratkaisut 2009

Hovioikeuksien ratkaisut 2009 Oikeus 2011 Hovioikeuksien ratkaisut 2009 Hovioikeuksissa ratkaistiin 11 300 asiaa vuonna 2009 Hovioikeudet ratkaisivat 11 264 asiaa vuonna 2009, mikä on 2,5 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Rikosoikeudellisia

Lisätiedot

Valtakunnallista kehittämistehtävää hoitavan yleisen kirjaston toimialueena

Valtakunnallista kehittämistehtävää hoitavan yleisen kirjaston toimialueena OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖ Muistio Johtaja 26.9.2017 Hannu Sulin OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖN ASETUS YLEISISTÄ KIRJASTOISTA 1 Asetuksen sisältö Yleistä Yleisistä kirjastoista annetussa laissa (1492/2016)

Lisätiedot

OIKEUSMINISTERIÖ Muistio Liite Erityisasiantuntija OM 15/31/2014 Samuli Sillanpää

OIKEUSMINISTERIÖ Muistio Liite Erityisasiantuntija OM 15/31/2014 Samuli Sillanpää OIKEUSMINISTERIÖ Muistio Liite Erityisasiantuntija 11.9.2015 OM 15/31/2014 Samuli Sillanpää ESITYS VALTIONEUVOSTON ASETUKSIKSI TUOMAREIDEN NIMITTÄMISESTÄ ANNETUN VALTIONEUVOSTON ASETUKSEN, VALTION VIRKAMIESASETUKSEN

Lisätiedot

1. Lausunto hovioikeuksien näkökulmasta

1. Lausunto hovioikeuksien näkökulmasta ITÄ-SUOMEN HOVIOIKEUS Presidentti Pertti Nieminen Hovioikeudenneuvos Marja-Leena Honkanen Kuopio 25.9.2017 Eduskunnan lakivaliokunnalle Asia: Hallituksen esitys eduskunnalle valtion talousarvioksi vuodelle

Lisätiedot

Toimintaympäristö. Koulutus ja tutkimus. 27.5.2013 Jukka Tapio

Toimintaympäristö. Koulutus ja tutkimus. 27.5.2013 Jukka Tapio Toimintaympäristö Koulutus ja tutkimus Koulutus ja tutkimus Koulutusaste muuta maata selvästi korkeampi 2011 Diat 4 6 Tamperelaisista 15 vuotta täyttäneistä 73,6 % oli suorittanut jonkin asteisen tutkinnon,

Lisätiedot

LIITE 1 KÄRÄJÄOIKEUKSIIN SAAPUNEET ASIAT

LIITE 1 KÄRÄJÄOIKEUKSIIN SAAPUNEET ASIAT KÄRÄJÄOIKEUKSIIN SAAPUNEET ASIAT 1.1.-31.12.2015 21.1.2016 Alioikeus Rikos- Muut rikos- Pakko- Sakon Maaoikeus- Laajat Erill. turv.- Summaa- Avio- Muut Velka- Yritys- Konk. Ulosotto- Yhasiat oik.asiat

Lisätiedot

LAUSUNTO LAKIVALIOKUNNALLE kuulemiseen , HE 270/2016 (tuomioistuinlaki käräjäoikeusuudistus)

LAUSUNTO LAKIVALIOKUNNALLE kuulemiseen , HE 270/2016 (tuomioistuinlaki käräjäoikeusuudistus) POHJANMAAN KÄRÄJÄOIKEUS Korsholmanpuistikko 43 65100 Vaasa Suomennos s. 2 LAUSUNTO LAKIVALIOKUNNALLE kuulemiseen 8.3.2017, HE 270/2016 (tuomioistuinlaki käräjäoikeusuudistus) YLEISTÄ Käsiteltävänä oleva

Lisätiedot

HE 71/2015 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi korkeimmasta hallinto-oikeudesta annetun lain 6 :n muuttamisesta

HE 71/2015 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi korkeimmasta hallinto-oikeudesta annetun lain 6 :n muuttamisesta Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi korkeimmasta hallinto-oikeudesta annetun lain 6 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan korkeimmasta hallinto-oikeudesta annettuun

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi nuorisorangaistuksen kokeilemisesta annetun lain 14 :n ja oikeudenkäynnistä rikosasioissa annetun lain 8 luvun 11 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

Lisätiedot

Kulttuuristen alojen rooli keskisuurissa kaupungeissa.docx

Kulttuuristen alojen rooli keskisuurissa kaupungeissa.docx 1(5) Kulttuuristen alojen rooli keskisuurissa kaupungeissa Keskisuurilla kaupungeilla tarkoitetaan muistiossa kahta asiaa: niiden väkilukua sekä niiden epävirallista asemaa maakunnan keskuksena. Poikkeus

Lisätiedot

HELSINGIN KÄRÄOIKEUS Laamanni Tuomas Nurmi 9.10.2015. Eduskunnan lakivaliokunnalle

HELSINGIN KÄRÄOIKEUS Laamanni Tuomas Nurmi 9.10.2015. Eduskunnan lakivaliokunnalle HELSINGIN KÄRÄOIKEUS Laamanni Tuomas Nurmi 9.10.2015 Eduskunnan lakivaliokunnalle Helsingin käräjäoikeuden lausunto hallituksen esityksestä eduskunnalle valtion talousarvioksi vuodelle 2016 Yleistä Nykytilanteesta

Lisätiedot

EK:n Kuntaranking 2015. Keskeiset tulokset

EK:n Kuntaranking 2015. Keskeiset tulokset EK:n Kuntaranking 2 Keskeiset tulokset EK:n Kuntaranking Mittaa seutukunnan vetovoimaisuutta yrittäjien ja yritysten näkökulmasta Hyödyntää kahta aineistoa: 1) Tilastotieto Kuntatalouden lähtökohdat ja

Lisätiedot

ALUENÄKÖKULMA SATAKUNNAN ASEMAAN JA OSAAMISPERUSTAAN 2000-LUVULLA

ALUENÄKÖKULMA SATAKUNNAN ASEMAAN JA OSAAMISPERUSTAAN 2000-LUVULLA ALUENÄKÖKULMA SATAKUNNAN ASEMAAN JA OSAAMISPERUSTAAN 2000-LUVULLA Kehittämispäällikkö Timo Aro Porin kaupunki 14.10.2014 Ei riitä, että osaa nousta hevosen selkään, on osattava myös pudota - Argentiinalainen

Lisätiedot

Päätös. Laki. tuomareiden nimittämisestä annetun lain muuttamisesta

Päätös. Laki. tuomareiden nimittämisestä annetun lain muuttamisesta EDUSKUNNAN VASTAUS 81/2003 vp Hallituksen esitys laiksi tuomareiden nimittämisestä annetun lain muuttamisesta sekä eräiden muiden lakien täydentämisestä tuomioistuinten henkilöstön kielitaitoa koskevilla

Lisätiedot

HE 270/2016 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi tuomioistuinlain ja eräiden muiden lakien muuttamisesta

HE 270/2016 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi tuomioistuinlain ja eräiden muiden lakien muuttamisesta Tuomas Ojanen 1.3.2017 Eduskunnan perustuslakivaliokunnalle HE 270/2016 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi tuomioistuinlain ja eräiden muiden lakien muuttamisesta Valtiosääntöoikeudellisen arvioinnin

Lisätiedot

Hoitotakuun toteutuminen terveyskeskuksissa (ei sisällä suun terveydenhuoltoa) Kysely terveyskeskusten johtaville lääkäreille, huhtikuu 2008

Hoitotakuun toteutuminen terveyskeskuksissa (ei sisällä suun terveydenhuoltoa) Kysely terveyskeskusten johtaville lääkäreille, huhtikuu 2008 Hoitotakuun toteutuminen terveyskeskuksissa (ei sisällä suun terveydenhuoltoa) Kysely terveyskeskusten johtaville lääkäreille, huhtikuu 2008 Selvitys Kysely toteutettiin huhtikuussa 2008 Luonteeltaan selvitys:

Lisätiedot

PL VAASA Oikeusministeriö PL VALTIONEUVOSTO

PL VAASA Oikeusministeriö PL VALTIONEUVOSTO VAASAN HOVIOIKEUS LAUSUNTO summaarisista asioista PL 217 65101 VAASA 17.03.2017 Oikeusministeriö PL 25 00023 VALTIONEUVOSTO Viite: Oikeusministeriön lausumapyyntö 8.2.2017 työryhmän mietinnöstä Summaaristen

Lisätiedot

Uudenmaan, pääkaupunkiseudun tai Helsingin erillisratkaisun selvitys Kaupunginjohtaja Jukka-Pekka Ujula

Uudenmaan, pääkaupunkiseudun tai Helsingin erillisratkaisun selvitys Kaupunginjohtaja Jukka-Pekka Ujula Uudenmaan, pääkaupunkiseudun tai Helsingin erillisratkaisun selvitys Taustaa erillisratkaisulle Uudenmaan kunnallisjohtajat esittivät keväällä 2019 viiden alueen mallia maakunnan sote - palveluiden järjestämiseksi.

Lisätiedot

Työryhmän sihteeriksi oikeusministeriö määräsi Raimo Aholan.

Työryhmän sihteeriksi oikeusministeriö määräsi Raimo Aholan. Oikeusministeriö asetti 11. päivänä kesäkuuta 2002 työryhmän laatimaan ehdotuksen hovioikeuksien tuomiopiirien uudelleen järjestämiseksi. Työryhmän tuli tehdä perusteltu selvitys siitä, tulisiko ja miten

Lisätiedot

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi oikeudenkäynnistä hallintoasioissa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi oikeudenkäynnistä hallintoasioissa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Joensuun kaupunki Lausunto 06.06.2017 Asia: OM 17/41/2015 Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi oikeudenkäynnistä hallintoasioissa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Yleisiä huomioita Oikeusministeriö

Lisätiedot

Itä-Suomen hovioikeuspiirin tuomaripäivä Hovioikeudenlaamanni Pekka Pärnänen. Hyvät tuomaripäivän osanottajat.

Itä-Suomen hovioikeuspiirin tuomaripäivä Hovioikeudenlaamanni Pekka Pärnänen. Hyvät tuomaripäivän osanottajat. Itä-Suomen hovioikeuspiirin tuomaripäivä 23.9.2016 Hovioikeudenlaamanni Pekka Pärnänen Hyvät tuomaripäivän osanottajat. Tämän tuomaripäivän teemaa voidaan luonnehtia sanalla muutos. Aikaisemmissa puheenvuoroissa

Lisätiedot

Kohti asiakaslähtöisempiä palveluja

Kohti asiakaslähtöisempiä palveluja Kohti asiakaslähtöisempiä palveluja Sosiaalipäivystys osana päivystysuudistusta 26.5.2016 Valmiusseminaari erityisasiantuntija Virva Juurikkala, STM Päivystysuudistus lausunnolla Valmisteilla oleva uudistuksen

Lisätiedot

Oikeuden hakijat. Iisa Vepsä. Tutkimus Vaasan hovioikeuden perustamisesta ja varhaisesta toiminnasta

Oikeuden hakijat. Iisa Vepsä. Tutkimus Vaasan hovioikeuden perustamisesta ja varhaisesta toiminnasta Iisa Vepsä Oikeuden hakijat Tutkimus Vaasan hovioikeuden perustamisesta ja varhaisesta toiminnasta Yliopistollinen väitöskirja, joka Helsingin yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan suostumuksella esitetään

Lisätiedot

Turun hallinto-oikeuden päätös

Turun hallinto-oikeuden päätös Turun hallinto-oikeuden päätös Antopäivä Päätösnumero 22.9.2015 15/0466/3 1 (5) Diaarinumero 00262/15/7305 Asia Metsästyslain mukaista poikkeuslupaa koskeva valitus Valittaja Luonnonsuojeluyhdistys Tapiola

Lisätiedot

Annettu Helsingissä 26 päivänä maaliskuuta 1999. Hallinto-oikeuslaki. Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään:

Annettu Helsingissä 26 päivänä maaliskuuta 1999. Hallinto-oikeuslaki. Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: Annettu Helsingissä 26 päivänä maaliskuuta 1999 Hallinto-oikeuslaki Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: 1 luku Yleiset säännökset 1 Hallinto-oikeudet Yleisiä alueellisia hallintotuomioistuimia ovat

Lisätiedot

Velkajärjestelyt 2011

Velkajärjestelyt 2011 Oikeus 2012 Velkajärjestelyt 2011 Vuoden 2011 aikana loppuun käsitellyt yksityishenkilöiden velkajärjestelyasiat Tilastokeskuksen tietojen mukaan vuoden 2011 aikana käräjäoikeuksissa käsiteltiin loppuun

Lisätiedot

Kainuun käräjäoikeus Toimintakertomus vuosi

Kainuun käräjäoikeus Toimintakertomus vuosi 'X / s 7 Kainuun käräjäoikeus Toimintakertomus vuosi 2017 xv / X v W : xv Kajaanissa elokuussa 201 8 Pekka Määttä, laamanni Xv X i X Tuomioistuinlaki tuli voimaan 1.1.2017 Käräjäoikeuden toimintaa ohjaa

Lisätiedot

Toimintaympäristön muutokset

Toimintaympäristön muutokset Merikarvia Siikainen Pomarkku Lavia Pori Ulvila Luvia Nakkila Harjavalta Kokemäki Toimintaympäristön muutokset Porin selvitysalue 28.2.2014 Heikki Miettinen Pohjakartta MML, 2012 Harjavalta Kokemäki Lavia

Lisätiedot

Tiestön kehittämistarpeet Pohjois-Suomessa

Tiestön kehittämistarpeet Pohjois-Suomessa Tiestön kehittämistarpeet Pohjois-Suomessa 17.2.2017 Timo Mäkikyrö Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen liikenne ja infrastruktuuri -vastuualue Toimialue

Lisätiedot

Jäsenkysely Sote. uudistuksesta 2017

Jäsenkysely Sote. uudistuksesta 2017 Jäsenkysely Sote uudistuksesta 2017 Työskentelen (N=1836) 0 200 400 600 800 1000 1200 1400 1600 1800 Julkisella sektorilla n=1562, 85% Yksityisellä sektorilla n=215, 12% Kolmannella sektorilla n=28, 1

Lisätiedot

Maakuntien ja seutukuntien suhdanteet

Maakuntien ja seutukuntien suhdanteet Maakuntien ja seutukuntien suhdanteet Lokakuu 2016 Tilastokeskuksen aineistoja Meeri Koski Koko yritysliikevaihdon trendit Q1/15-Q1/16 Vuosi 2010=100 115 110 105 100 95 90 Q1 Q2 Q3 Q4 Q1 Q2 Q3 Q4 Q1 Q2

Lisätiedot

Työnantajan tuen piiriin kuuluva koulutus vuonna JHL

Työnantajan tuen piiriin kuuluva koulutus vuonna JHL 21.11.2016 tarkistettu ja korjattu Yksityisen sosiaalipalveluala Työnantajan tuen piiriin kuuluva koulutus vuonna 2017 - JHL YHTEENVETO ESITYKSEEN SISÄLTYVISTÄ KURSSEISTA 1. LUOTTAMUSMIESKOULUTUS Peruskurssit,

Lisätiedot

saman lain 5 :n mukaan yleisenä syyttäjänä raastuvanoikeudessa ja maistraatissa. Nimismies tai apulaisnimismies toimii kihlakunnanoikeudessa

saman lain 5 :n mukaan yleisenä syyttäjänä raastuvanoikeudessa ja maistraatissa. Nimismies tai apulaisnimismies toimii kihlakunnanoikeudessa 1992 vp- HE 101 Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi kaupunginviskaa Iista ja nimismiehestä käräjäoikeuden syyttäjänä ja laiksi kaupunginviskaaleista annetun lain 1 ja 5 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN

Lisätiedot

Vaasan hovioikeuden lausunto HE 270/2017 Tuomioistuinlain muuttaminen ym; (käräjäoikeusverkko)

Vaasan hovioikeuden lausunto HE 270/2017 Tuomioistuinlain muuttaminen ym; (käräjäoikeusverkko) Eduskunnan perustuslakivaliokunnalle Vaasan hovioikeuden lausunto HE 270/2017 Tuomioistuinlain muuttaminen ym; (käräjäoikeusverkko) Esityksen käsittelyssä on kiinnitettävä huomiota perustuslain 17 :n mukaisten

Lisätiedot

Vahva peruskunta rakenneuudistuksen perustaksi

Vahva peruskunta rakenneuudistuksen perustaksi Esitys hallitukselle Vahva peruskunta rakenneuudistuksen perustaksi Kuntaliiton hallitus 20.4.2011 8. Kokoava rakenneuudistus luo selkeän perustan uudelle, jäsentävälle kuntalaille 1. Vuosina 2013-2016

Lisätiedot

KÄRÄJÄOIKEUSUUDISTUKSEN TÄYTÄNTÖÖNPANON EDELLYTTÄMÄT VALTIO- NEUVOSTON ASETUKSET

KÄRÄJÄOIKEUSUUDISTUKSEN TÄYTÄNTÖÖNPANON EDELLYTTÄMÄT VALTIO- NEUVOSTON ASETUKSET MUISTIO Liite Hallitussihteeri 11.12.2017 OM 14/31/2017 Jennimari Huovinen KÄRÄJÄOIKEUSUUDISTUKSEN TÄYTÄNTÖÖNPANON EDELLYTTÄMÄT VALTIO- NEUVOSTON ASETUKSET 1 Tausta Lainsäädäntö, jolla toteutetaan käräjäoikeusverkoston

Lisätiedot

Ammattikorkeakoulujen rakenteellinen kehittäminen ja nuorten koulutustarjonnan suuntaaminen

Ammattikorkeakoulujen rakenteellinen kehittäminen ja nuorten koulutustarjonnan suuntaaminen Ammattikorkeakoulujen rakenteellinen kehittäminen ja nuorten koulutustarjonnan suuntaaminen Tampere 1.3.2007 Ylitarkastaja Tarmo Mykkänen OPETUSMINISTERIÖ OPETUSMINISTERIÖ/ Tarmo Mykkänen/ as /1.3.2007

Lisätiedot

Talousarvioesitys 2016

Talousarvioesitys 2016 03. Muiden tuomioistuinten toimintamenot (siirtomääräraha 2 v) Momentille myönnetään nettomäärärahaa 254 823 000 euroa. Määrärahaa saa käyttää myös luvan saaneista oikeudenkäyntiavustajista annetusta laista

Lisätiedot

tuomioistuinlain 2 luvun 3 :n muuttamisesta Käräjäoikeudet

tuomioistuinlain 2 luvun 3 :n muuttamisesta Käräjäoikeudet 1. tuomioistuinlain 2 luvun 3 :n muuttamisesta muutetaan tuomioistuinlain ( / ) 2 luvun 3 seuraavasti: 3 Käräjäoikeudet Käräjäoikeuksia ovat Ahvenanmaan, Etelä-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Etelä-Savon,

Lisätiedot

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi oikeudenkäynnistä hallintoasioissa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi oikeudenkäynnistä hallintoasioissa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Suomen Lakimiesliitto Finlands Juristförbund ry Lausunto 19.06.2017 Asia: OM 17/41/2015 Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi oikeudenkäynnistä hallintoasioissa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Yleisiä

Lisätiedot

Hoitotakuun toteutuminen suun terveydenhuollossa terveyskeskuksissa

Hoitotakuun toteutuminen suun terveydenhuollossa terveyskeskuksissa Tiedosta hyvinvointia Lokakuu 2008 1 Hoitotakuun toteutuminen suun terveydenhuollossa terveyskeskuksissa Kysely terveyskeskusten ylihammaslääkäreille, lokakuu 2008 Tiedosta hyvinvointia Lokakuu 2008 2

Lisätiedot

Asia Rovaniemen hovioikeuden lausunto valtion talousarvioesityksestä vuodelle Hovioikeus lausuu kunnioittaen seuraavaa.

Asia Rovaniemen hovioikeuden lausunto valtion talousarvioesityksestä vuodelle Hovioikeus lausuu kunnioittaen seuraavaa. 1 ROVANIEMEN HOVIOIKEUS Valtakatu 10-12, 96200 Rovaniemi Puh. 029 564 1800, Fax 029 564 1850 rovaniemi.ho@oikeus.fi 26.9.2016 107/2016 Eduskunnan lakivaliokunta LaV@eduskunta.fi Viite Lausuntopyyntönne

Lisätiedot

HELSINGIN KÄRÄJÄOIKEUS Laamanni Tuomas Nurmi

HELSINGIN KÄRÄJÄOIKEUS Laamanni Tuomas Nurmi HELSINGIN KÄRÄJÄOIKEUS Laamanni Tuomas Nurmi 27.9.2016 Eduskunnan lakivaliokunnalle Helsingin käräjäoikeuden lausunto hallituksen esityksestä eduskunnalle valtion talousarvioksi vuodelle 2017 Tuomioistuinten

Lisätiedot

Yksityishenkilöiden velkajärjestelyjen määrä väheni tammi maaliskuussa 5,8 prosenttia edellisvuodesta

Yksityishenkilöiden velkajärjestelyjen määrä väheni tammi maaliskuussa 5,8 prosenttia edellisvuodesta Oikeus 2015 Velkajärjestelyt 2015, 1. vuosineljännes Yksityishenkilöiden velkajärjestelyjen määrä väheni tammi maaliskuussa 5,8 prosenttia edellisvuodesta Tilastokeskuksen tietojen mukaan tammi maaliskuussa

Lisätiedot

Rakenteet murroksessa Koulutuksen ennakointi ratkaisevassa asemassa 29.11.2012

Rakenteet murroksessa Koulutuksen ennakointi ratkaisevassa asemassa 29.11.2012 Rakenteet murroksessa Koulutuksen ennakointi ratkaisevassa asemassa 29.11.2012 Tutkimus- ja kehittämispäällikkö Mikko Väisänen, Pohjois-Pohjanmaan liitto 15-vuotiaat vuosina 2008 ja 2020 2 410 1 898-21,3

Lisätiedot

Maakuntien ja seutukuntien suhdanteet

Maakuntien ja seutukuntien suhdanteet Maakuntien ja seutukuntien suhdanteet Huhtikuu 2017 Tilastokeskuksen aineistoja Meeri Koski Pohjanmaan ELY-keskus Koko yritysliikevaihdon trendit Vuosi 2010=100 115,0 110,0 105,0 100,0 95,0 90,0 85,0 Q1

Lisätiedot

Hoitotakuun toteutuminen yleisterveydenhuollossa terveyskeskuksissa

Hoitotakuun toteutuminen yleisterveydenhuollossa terveyskeskuksissa Tiedosta hyvinvointia Lokakuu 2008 1 Hoitotakuun toteutuminen yleisterveydenhuollossa terveyskeskuksissa Kysely terveyskeskusten johtaville lääkäreille, lokakuu 2008 Tiedosta hyvinvointia Lokakuu 2008

Lisätiedot

HALLITUKSEN ESITYS LAEIKSI TUOMIOISTUINLAIN JA ERÄIDEN MUIDEN LAKIEN MUUTTAMISESTA (HE 270/2016 vp)

HALLITUKSEN ESITYS LAEIKSI TUOMIOISTUINLAIN JA ERÄIDEN MUIDEN LAKIEN MUUTTAMISESTA (HE 270/2016 vp) LAUSUNTO Oikeushallinto-osasto Hallitusneuvos Heikki Liljeroos 1.3.2017 OM 3/31/2016 Hallitussihteeri Jennimari Huovinen Eduskunnan lakivaliokunnalle HALLITUKSEN ESITYS LAEIKSI TUOMIOISTUINLAIN JA ERÄIDEN

Lisätiedot

Lausunto. Tuomioistuinvirastotoimikunnan esityksessä ehdotetaan perustettavaksi tuomioistuinvirasto, joka huolehtisi tuomioistuinlaitoksen

Lausunto. Tuomioistuinvirastotoimikunnan esityksessä ehdotetaan perustettavaksi tuomioistuinvirasto, joka huolehtisi tuomioistuinlaitoksen Lausunto 13.06.2017 2017/165/31 Asia: OM 9/021/2016 Tuomioistuinviraston perustaminen Lausunnonantajan lausunto Kannatatteko vai vastustatteko tuomioistuinviraston perustamista? Kannatan Mikä on yleinen

Lisätiedot

LAKIVALIOKUNNAN MIETINTÖ 9/2009 vp. hallituksen esityksen laeiksi käräjäoikeuslain. tuomareiden nimittämisestä annetun lain 12 :n muuttamisesta

LAKIVALIOKUNNAN MIETINTÖ 9/2009 vp. hallituksen esityksen laeiksi käräjäoikeuslain. tuomareiden nimittämisestä annetun lain 12 :n muuttamisesta LAKIVALIOKUNNAN MIETINTÖ 9/2009 vp Hallituksen esitys laeiksi käräjäoikeuslain ja tuomareiden nimittämisestä annetun lain 12 :n muuttamisesta JOHDANTO Vireilletulo Eduskunta on 14 päivänä huhtikuuta 2009

Lisätiedot

Hoidon saatavuus suun terveydenhuollossa

Hoidon saatavuus suun terveydenhuollossa Hoidon saatavuus suun terveydenhuollossa Kysely terveyskeskusten ylihammaslääkäreille maaliskuu 2009 29.5.2009 Tieto-osasto/ PATI 1 Tiedonkeruu keväällä 2009 Hoitotakuukysely terveyskeskusten ylihammaslääkäreille

Lisätiedot

LAATUHANKKEEN TYÖSUUNNITELMA VUOSIKSI 2013-2015

LAATUHANKKEEN TYÖSUUNNITELMA VUOSIKSI 2013-2015 ROVANIEMEN HOVIOIKEUSPIIRIN TUOMIOISTUINTEN LAATUHANKE LAATUHANKKEEN TYÖSUUNNITELMA VUOSIKSI 2013-2015 1. Laatuhankkeen lähtökohdat ja tavoitteet Rovaniemen hovioikeuspiirin lainkäytön laatuhanke aloitettiin

Lisätiedot

SISÄLLYS. N:o 906. Asetus. puolustushallinnon rakennuslaitoksesta annetun asetuksen 4 :n muuttamisesta. Annettu Helsingissä 30 päivänä syyskuuta 1997

SISÄLLYS. N:o 906. Asetus. puolustushallinnon rakennuslaitoksesta annetun asetuksen 4 :n muuttamisesta. Annettu Helsingissä 30 päivänä syyskuuta 1997 SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 1997 Julkaistu Helsingissä 6 päivänä lokakuuta 1997 N:o 906 912 SISÄLLYS N:o Sivu 906 Asetus puolustushallinnon rakennuslaitoksesta annetun asetuksen 4 :n muuttamisesta... 3579 907

Lisätiedot

Alueellisen toiminnan strategia

Alueellisen toiminnan strategia Alueellisen toiminnan strategia Luonnonvarakeskuksen perustamishankkeen sidosryhmäfoorumi 10.6.2014 Ilkka P. Laurila, kehitysjohtaja 23.6.2014 1 Lähtökohta Toimintaa lähes 40 paikkakunnalla - Laaja verkosto

Lisätiedot

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi ulkomaalaislain 193 :n muuttamisesta

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi ulkomaalaislain 193 :n muuttamisesta Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi ulkomaalaislain 193 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Ulkomaalaissa Helsingin hallinto-oikeuteen keskitettyjen kansainvälistä suojelua koskevien valitusasioiden

Lisätiedot

Yksityishenkilöiden velkajärjestelyt lievässä kasvussa tammi syyskuussa 2009

Yksityishenkilöiden velkajärjestelyt lievässä kasvussa tammi syyskuussa 2009 Oikeus 2009 Velkajärjestelyt 2009, 3. vuosineljännes Yksityishenkilöiden velkajärjestelyt lievässä kasvussa tammi syyskuussa 2009 Tammi syyskuussa 2009 jätettiin käräjäoikeuksiin 2 121 yksityishenkilöiden

Lisätiedot

Hämeenlinnan hallinto-oikeus

Hämeenlinnan hallinto-oikeus Hämeenlinnan hallinto-oikeus 1 (5) 25.10.2016 H 00243/16 04 Oikeusministeriölle Lausuntopyyntö työryhmän ehdotus hallituksen esitykseksi ulkomaalaislain 193 :n muuttamisesta OM 3/32/2016 Hämeenlinnan hallinto-oikeus

Lisätiedot

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi tuomioistuinten ja eräiden oikeushallintoviranomaisten suoritteista perittävistä maksuista annetun lain 3 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä

Lisätiedot

Näkökulmia Kouluterveyskyselystä

Näkökulmia Kouluterveyskyselystä Näkökulmia Kouluterveyskyselystä Yhteiskuntatakuu työryhmän kokous 18.10.2011 18.10.2011 Riikka Puusniekka 1 Kouluterveyskysely 1995 2011 Toteutettu vuosittain, samat kunnat vastausvuorossa aina joka toinen

Lisätiedot

Hallituksen esitys eduskunnalle tuomioistuinlain ja eräiden muiden lakien muuttamisesta

Hallituksen esitys eduskunnalle tuomioistuinlain ja eräiden muiden lakien muuttamisesta LUONNOS 18.11.2016 Hallituksen esitys eduskunnalle tuomioistuinlain ja eräiden muiden lakien muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi tuomioistuinlakia, kiinteistönmuodostamislakia,

Lisätiedot

HALLITUKSEN ESITYS LAEIKSI TUOMIOISTUINLAIN JA ERÄIDEN MUIDEN LAKIEN MUUTTAMISESTA (HE 270/2016 vp)

HALLITUKSEN ESITYS LAEIKSI TUOMIOISTUINLAIN JA ERÄIDEN MUIDEN LAKIEN MUUTTAMISESTA (HE 270/2016 vp) LAUSUNTO Oikeushallinto-osasto Hallitussihteeri Jennimari Huovinen 22.2.2017 OM 3/31/2016 Eduskunnan perustuslakivaliokunnalle HALLITUKSEN ESITYS LAEIKSI TUOMIOISTUINLAIN JA ERÄIDEN MUIDEN LAKIEN MUUTTAMISESTA

Lisätiedot

HE 135/2018 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi Ahvenanmaan itsehallintolain 30 :n muuttamisesta

HE 135/2018 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi Ahvenanmaan itsehallintolain 30 :n muuttamisesta Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi Ahvenanmaan itsehallintolain 30 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan Ahvenanmaan itsehallintolain (1144/1991) muuttamista siten,

Lisätiedot