Espoon kaupunki Pöytäkirja 34. Valtuusto Sivu 1 / 1

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Espoon kaupunki Pöytäkirja 34. Valtuusto Sivu 1 / 1"

Transkriptio

1 Valtuusto Sivu 1 / / /2015 Kaupunginhallitus Valtuusto Kaupunginhallitus Valtuustokysymys hankintalain soveltamisesta Espoon kaupungilla Espoon etu ja vastuullisuus huomioiden Valmistelijat / lisätiedot: Jaana Räsänen, puh etunimi.sukunimi@espoo.fi Päätösehdotus Kaupunginhallitus Valtuusto merkitsee selostusosan tiedoksi vastauksena Arja Juvosen ja 25 muun valtuutetun esittämään valtuustokysymykseen hankintalain soveltamisesta Espoon kaupungilla Espoon etu ja vastuullisuus huomioiden sekä toteaa kysymyksen loppuun käsitellyksi. Käsittely Puheenjohtaja ehdotti, että tämän kokouksen asioiden 8 ja 16 käsittelyjärjestys vaihdetaan keskenään. Valtuusto hyväksyi yksimielisesti puheenjohtajan käsittelyjärjestysehdotuksen muutoksen. Puheenjohtaja Hyrkön ym. kannattamana ehdotti, että asia jätetään pöydälle. Keskustelun pöydällepanosta päätyttyä puheenjohtaja tiedusteli, voidaanko asia jättää yksimielisesti pöydälle. Koska pöydällepanoehdotusta ei vastustettu, puheenjohtaja totesi valtuuston hyväksyneen sen yksimielisesti. Päätös Oheismateriaali Valtuusto: Valtuusto jätti asian yksimielisesti pöydälle. - Valtuustokysymys Selostus Arja Juvonen ja 25 muuta allekirjoittajaa ovat jättäneet valtuustokysymyksen hankintalain soveltamisesta Espoon kaupungilla Espoon etu ja vastuullisuus huomioiden. Valtuustokysymyksessä kysytään muun muassa osataanko meillä tulkita hankintalakia siten, että saadaan paras hyöty meille espoolaisille? Kuinka hankintalakia sovellettaessa ja hankintoja kilpailuttaessa huomioidaan paikalliset pk-toimijat ja yritykset ja miten hankinnoissa huolehditaan siitä, että niillä turvataan työtä kotimaisille, sekä espoolaisille työmarkkinoille ja työntekijöille?

2 Valtuusto Sivu 2 / 2 Vastaus valtuustokysymykseen Taustaa Julkisia hankintoja säätelee laki julkisista hankinnoista (348/2007). Hankintalain tavoitteena on tehostaa julkisten varojen käyttöä, edistää laadukkaiden hankintojen tekemistä sekä turvata yritysten ja muiden yhteisöjen tasapuolisia mahdollisuuksia tarjota tavaroita, palveluita ja rakennusurakointia julkisten hankintojen tarjouskilpailuissa. Hankintalainsäädännön pääperiaatteet liittyvät hankintojen avoimeen ja tehokkaaseen kilpailuttamiseen ja tarjoajien tasapuoliseen ja syrjimättömään kohteluun. Hankintalainsäädäntö uudistuu vuoden 2016 aikana. Espoon kaupunki hankkii vuositasolla n. 900 milj. euron edestä tavaroita, palveluita ja urakointia. Espoossa on osittain keskitetty hankintayksikkö, perustettu hankintakeskus, joka kilpailuttaa keskitetysti kaupungin tavara ja palveluhankintoja. Teknisen - ja ympäristötoimen toimiala kilpailuttaa itsenäisesti urakkahankinnat. Lisäksi toimialat tekevät itse kansallisen kynnysarvon (alle euroa) pienhankinnat. Espoo-tarinan mukaan Espoo on vastuullinen edelläkävijä. Edelläkävijyys merkitsee ennakkoluulottomuutta ja luovuutta, avoimuutta, nykyisen kyseenalaistamista ja rohkeutta tehdä asioita uudella tavalla. Espootarinan mukaisesti kehitämme Espoota sosiaalisesti, ekologisesti ja taloudellisesti kestävästi. Kaupunginjohtaja on huhtikuussa 2013 hyväksynyt Espoon kaupungin hankintojen painopisteet, joita ovat: 1. Kestävä kehitys (sisältäen sosiaalisen ja eettisen, ekologisen ja taloudellisen kestävyyden) 2. Harmaan talouden torjunta (sisältäen markkinoiden vahvistamisen, terveen kilpailun edistämisen sekä yritysystävälliset hankinnat) 3. Hankintojen sähköistäminen (sisältäen hankintaprosessin ja tilaamisen sähköistämisen) 4. Luovat hankinnat (sisältäen uudet hankintatavat ja innovatiivisen sopimustoiminnan sekä vaikuttavuuden ostamisen). Hankintojen toiminta-ajatuksen mukaisesti Espoo on vastuullinen edelläkävijä, joka toteuttaa kuntalaisten eduksi laadukkaita ja taloudellisia hankintoja, joilla on laajat myönteiset yhteiskunnalliset vaikutukset. Hankintojen toiminta-ajatusta toimeenpannaan hankinnan painopisteiden avulla. Hankintojen painopisteitä viedään käytäntöön toimiala- / tulosyksikkökohtaisilla hankintataktiikoilla, joissa on hankintakokonaisuuskohtaisesti huomioitu hankinnan painopisteiden toteutumista.

3 Valtuusto Sivu 3 / 3 Sosiaalisesti vastuulliset hankinnat Espoon kaupunginhallitus on hyväksynyt strategialinjauksen, jonka mukaan ensisijaisena sosiaalisena tavoitteena Espoon hankinnoissa on nuorten, maahanmuuttajien ja vammaisten työllistymisen edistäminen, työkeskustoiminnan tukeminen ja eettisesti korkeatasoisten yritysten toiminnan huomiointi yhteistyösuhteissa. Kaikkien kaupungin yksiköiden tulisi hankinnoissaan edistää em. tavoitteiden toteutumista. Espoo kaupungin painopiste sosiaalisesti vastuullisten hankintojen osalta on ollut hankintojen kautta työllistämisessä kaupunginhallituksen antaman linjauksen mukaisesti. Työllistämiskriteereiden käyttö osana tarjouspyynnön ehtoja on käytössä kattavasti osana palveluhankintoja ja parhaillaan asiaa edistetään teknisen ja ympäristötoimen toimialalla rakennusurakkahankintoihin liittyen. Espoon kaupunki on ollut mukana valmistelemassa sosiaalisesti vastuullisten hankintojen opasta, johon valtuustokysymyksessä viitataan. Espoo on lisäksi mukana ESR-rahoitteisessa STM:n koordinoimassa Hankinnoista duunia - hankkeessa (10/ /2017). Hankkeen tavoitteena on edistää työllistämisehdon käyttöä hankinnoissa, luoda edellytyksiä osatyökykyisten työllistymiselle hankintojen kautta sekä kehittää vaikuttavuuden arviointityökalu yhdessä muiden osallistujakuntien kanssa. Pienyrittäjien aseman parantaminen ja paikallisuus hankinnoissa Laki julkisista hankinnoista (348/2007) säätelee julkisten hankintojen kilpailuttamista. Hankintalain keskeisen periaatteen mukaan tarjoajia tulee kohdella tasapuolisesti ja syrjimättömästi. Paikallisuuden suosiminen hankinnoissa on kiellettyä, mutta paikallisuutta voidaan huomioida tarjouspyynnössä tietyin ehdoin siten, että tasapuolisuuden ja syrjimättömyyden edellytys täyttyy. Esimerkkejä: - Paikallisuutta (paikallistuntemus) voi tarjouspyynnöissä arvostaa rajallisesti esim. pisteytyksessä. Painoarvo ei kuitenkaan saa olla liian suuri. - Hankintaan voi sisällyttää vaatimuksia esimerkiksi: o Raaka-aineiden tuoreuteen, toimitusketjuun, kuljetusmatkoihin liittyen (etäisyys) o Palvelun toteuttamisen sijaintiin (esim. sijaishuollossa lapselle läheisten henkilöiden asuinpaikka), o Kuljetusten ja logistiikan päästöihin (ekologisuus) - Kriteereiden tulee liittyä kiinteästi hankinnan kohteeseen. Paikallisten yritysten joukossa on usein pieniä ja keskisuuria yrityksiä, joiden osallistumismahdollisuuksia tarjouskilpailuissa voi parantaa myös sallimalla osatarjoukset. Hankintojen osittaminen mahdollistaa tarjoamisen pienempään osakokonaisuuteen, mikäli tarjoajalla ei ole mahdollisuutta tuottaa koko kilpailutusalueen volyymiä. Tarjouskilpailun voi rakentaa

4 Valtuusto Sivu 4 / 4 myös siten, että pelkästään osatarjoukset ovat sallittuja. Osittamisen vaade tulee vahvistumaan uudistuvan hankintalainsäädännön myötä, hankinnat tulee jatkossa jakaa pienempiin osiin ja jos näin ei tehdä, tulee se perustella erikseen. Tällä muutoksella tavoitellaan nimenomaan pienten yritysten osallistumismahdollisuuksien paranemista. Hankintalainsäädäntö ei koske kansallisen kynnysarvon (alle euroa) alittavia hankintoja, jolloin näiden ns. pienhankintojen osalta kunnalla on harkintavalta käytettyjen menettelyiden ja toimintatapojen osalta. Pienhankinnat tulee kuitenkin toteuttaa tasapuolisesti ja syrjimättömästi. Espoon kaupunki on pilotoinut sähköistä pienhankintajärjestelmää kansallisen kynnysarvon (alle euroa) alittavien hankintojen kilpailuttamiseen. Pienhankintajärjestelmän avulla tarjouspyynnöt avautuvat entistä paremmin markkinoille. Järjestelmä tuo avoimuutta pienhankintoihin, helpottaa pienyritysten osallistumista kilpailuun ja luo referenssejä yrittäjille. Pienhankintajärjestelmää on pilotoitu ja käyttöön ottoa laajennetaan kaupunkitasoisesti vuoden 2016 aikana. Uuden hankintalain myötä kansallista kynnysarvoa on esitetty nostettavaksi euroon ja toteutuessaan se tulee korostamaan pienhankintojen merkittävyyttä jatkossa. Hankintojen valintaperusteet (hinta vs. kokonaistaloudellinen edullisuus) Hankintalain mukaan tarjousten valintaperusteena voi olla kokonaistaloudellinen edullisuus tai halvin hinta. Espoossa halvimman hinnan kriteeriä käytetään arviolta 80 %:ssa hankintapalvelujen ( alkaen hankintakeskus) kilpailuttamista sopimuksista. Halvin hinta vertailukriteerinä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että hankinnassa ei olisi painotettu laadullisia kriteerejä. Hintaan perustuvissa valintakriteereissä on yleensä sisällytetty hankinnan kohteen ehdottomiin edellytyksiin jo itsessään sellaisia laadullisia tekijöitä, joilla voidaan turvata palvelun suorittamisen hyvä laatutaso. Riippuen hankinnan kohteesta, erillisten laatupisteytysten ja painotusten rakentaminen lisäarvoa tuottavasti, voi olla haastavaa. Hinta vertailukriteerinä ei siis pääsääntöisesti tarkoita sitä, että kilpailutuksessa olisi arvotettu puhtaasti halvinta hintaa jättäen huomiotta kaikki laatuun sisältyvät seikat. Hankintahinnan lisäksi tulisi kiinnittää huomiota hankinnan koko elinkaaren aikaisten kustannusten tunnistamiseen sekä osaoptimoinnin välttämiseen. Mikäli em. mekanismia ei tunnisteta, onnistunut yksittäinen hankinta voi aiheuttaa huomattavia lisäkustannuksia toisaalla. Jatkossa erilaiset vaikuttavuus- ja lopputuloslähtöiset hankintatavat ja - kriteerit tulevat korostumaan hankittaessa markkinoilta uudenlaisia ratkaisuja. Viisaus ei asu yksin hankintayksikössä ja markkinoita tulee haastaa uudenlaisten ratkaisujen tuottamisessa. Laadun arvottaminen tulisi jatkossa kohdentua erityisesti loppukäyttäjälähtöiseen näkökulmaan; mitä lisäarvoa tavoittelemme kuntalaiselle ja loppukäyttäjälle.

5 Valtuusto Sivu 5 / 5 Espoossa on toteutettu erilaisia pilottihankkeita ja -hankintoja, jotka perustuvat lopputuloksen ostamiseen. Osana Espoon Digiagendan toimeenpanoa on käynnistetty kokeiluhankkeita, joissa haastetaan markkinoita tuote- ja palveluinnovaatioiden edistämiseen yhdessä kaupungin kanssa. Onnistuneet kokeilut laajennetaan jatkossa koko tavoitellulle alueelle. Eettiset hankinnat Eettisesti kestäviin hankintoihin ei ole kiinnitetty riittävästi huomiota hankintasopimuksissa. Keskeisimmät työoloihin -ja työntekijän asemaan vaikuttavat kriteerit tulisi sisällyttää kattavasti osaksi hankintasopimuksia. Vastuullisuus-/auditointiraportoinnin ja /tai kyselyn sisällyttäminen kattavasti tunnistettuihin riskihankintoihin olisi hyvä selvittää ja käyttö kuvata hankintaohjeistuksessa. Osa kaupungeista käyttää eettisen, erityisesti sosiaalisen vastuullisuuden arvioinnissa ns. CRS-kompassia, joka tarjoaa työkalun sosiaalisten näkökohtien huomioimiseen hankinta- ja tuotantoketjuissa. Menettelyjen osalta on syytä huomioida se, etteivät vaaditut kriteerit sulje pois pienempien yritysten mahdollisuuksia osallistua. Eettisten hankintojen osalta on parhaillaan valmistelussa kartoitus käytetyistä kriteereistä, niiden laajentamisen mahdollisuuksista sekä uusista toimintamalleista/menettelyistä asian edistämiseksi. Metropolia ammattikorkeakoulusta energia - ja ympäristötekniikan ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon opinnäytetyöntekijä tekee parhaillaan selvitystä ja toimenpide-esityksiä asiasta. Terveen kilpailun edistäminen ja markkinoiden vahvistaminen Terveen kilpailun edistäminen Harmaalla taloudella tarkoitetaan sellaista yrityksen toimintaa, josta aiheutuvia lakisääteisiä velvoitteita laiminlyödään verojen, lakisääteisten eläke-, tapaturma- tai työttömyysvakuutusmaksujen taikka tullin perimien maksujen suorittamisen välttämiseksi tai perusteettoman palautuksen saamiseksi. Espoon kaupunginhallitus hyväksyi vastauksen valtuustoaloitteeseen konkreettisiin toimenpiteisiin ryhtymisestä harmaan talouden torjumiseksi. Espoon hankinnan painopisteisiin vuosille kuuluu terveen kilpailun edistäminen. Tässä yhteydessä terveen kilpailun edistämistoimia ovat mm. harmaan talouden torjunta, yritysystävälliset hankinnat ja markkinoiden vahvistaminen sekä uusien markkinoiden luominen. Harmaan talouden torjuntaan sisältyvät mm. torjuntaohjeistus (laadittu hankintaohjeeseen), kaupungin työntekijöiden tilaajavastuukoulutukset sekä hankintasopimusten valvonta. Valvonnan osalta on tehostamistarpeita.

6 Valtuusto Sivu 6 / 6 Harmaan talouden torjuntaa toteutetaan tietojenvaihtoyhteistyöllä verohallinnon kanssa. Tunnistettujen riskialojen osalta lähetetään ostoreskontratiedot verohallinnolle, joka antaa kaupungille yleisluonteisen tilastoanalyysin siitä, ovatko yritykset rekisteröityneet ennakkoperintä-, arvonlisävelvollisten- ja työnantajarekistereihin. Lisäksi tilasto kertoo mahdollisten maksuhäiriöisten yritysten määrän toimialoittain. Verohallinto antaa lainsäädännöllisistä syistä johtuen vain tilastollisen analyysin, jossa mahdolliset poikkeamatapaukset esitetään ainoastaan tilastollisessa muodossa toimialoittain, ei yksilöitynä yrityslistauksena. Verohallinnon ja Espoon yhteistoiminnan toimintamalli koskee urakka-, kunnossapito- ja korjauspalveluiden sopimuksia sekä siivouspalvelusopimuksia. Espoo on yritystietojen yksilöimiseksi toimittanut verohallinnon antaman analyysin edelleen jatkokäsittelyyn yritystietokannan palvelutarjoajalle tarkemman analyysin saamiseksi. Analyysit läpikäydään terveen kilpailun edistämisen ryhmässä, jossa on edustus hankinnasta, talouspalveluista sekä keskeisiltä toimialoilta. Harmaan talouden torjuntaohjeistus vaatii päivittämistä, samassa yhteydessä tulee tarkentaa niitä toimenpiteitä, mitä yritykselle aiheutuu häiriömerkinnöistä ja missä vaiheessa. Harmaan talouden torjunnan osalta entistä tärkeämmäksi nousee laiminlyönteihin puuttuminen mahdollisimman nopeasti ja tehokkaasti muun muassa sopimusteknisin keinoin. Tältä osin hankintasopimuksiin on kannustettu lisäämään tehokkaat irtisanomis-, purku- ja sanktiolausekkeet siten, että toimittajilla on vahvempi kannuste noudattaa yhteiskunnallisia velvoitteita. Tilaajavastuulaki edellyttää osaltaan hankintayksiköitä selvittämään sopimuskumppanin yhteiskunnallisten velvoitteiden asianmukaisen hoitamisen ja sopimuskumppaneita huolehtimaan ko. velvoitteiden toteutumisen alihankkijoiltaan. Markkinoiden vahvistaminen Yritysystävällisten markkinoiden toteuttaminen edellyttää avoimuuden lisäämistä kaupungin hankinnoissa (esim. ennakoiva viestintä, ennakkoilmoitukset) sekä markkinavuoropuheluiden hyödyntämistä aiempaa enemmän. Markkinoita vahvistetaan ja uusia markkinoita luodaan esim. määrittelemällä hankintojen kohteita uudella tavalla ja osittamalla hankintoja pienempiin kokonaisuuksiin hyväksymällä aiempaa enemmän myös osatarjouksia. Uudistuvassa hankintalaissa linjataan asiaa. Espoon kaupungin hankinnoissa aloitti hankintaneuvoja määräaikaisessa kokeiluluonteisessa tehtävässä syksyllä Hankintaneuvojan pääasiallisiin tehtäviin on kuulunut ohjaus ja neuvonta kaupungin hankintaasioissa (esim. sähköisten järjestelmien käyttö, pienhankintajärjestelmä, yleiset hankintoja koskevat asiat, Espoon tavoitteiden viestiminen markkinoille, yritysyhteistyön kehittäminen). Hankintaneuvoja on toiminut tiiviissä yhteistyössä Espoon yrittäjien yritysneuvojien kanssa. Hankintaneuvonnan pilotin jatkosta tehdään päätökset keväällä 2016.

7 Valtuusto Sivu 7 / 7 Vastuullisten hankintojen edistäminen Espoon kaupunki on kytkenyt hankinnat entistä tiiviimmin osaksi elinkeinopoliittisten ja kestävän kehityksen tavoitteiden toteuttamista ja toimeenpanoa. Hankinnat ovat tiiviisti osallisena kilpailukyky, innovatiivisuus ja yrittäjyys-, sekä kestävän kehityksen kehitysohjelmissa. Espoon kaupunkiin perustettiin syksyllä 2015 kestävän kehityksen johtajan tehtävä, jonka tehtävänä on vastata kaupunkitasoisesti kestävän kehityksen koordinoinnista Espoossa. Tavoitteena on luoda verkostomainen rakenne, joka tukee ketterästi kestävien ja vastuullisten hankintojen toteuttamista Espoossa. Organisointi on vielä kesken. Espoon kaupunki tekee kestävien hankintojen osalta yhteistyötä mm. Sitran, Tekesin, Motivan ja pääkaupunkiseudun muiden kuntien kanssa. Espoon kaupunki on mukana Sitran koordinoimassa pääkaupunkiseudun Smart & Clean-hankkeessa, jonka tavoitteena on luoda pääkaupunkiseudulle älykkäiden ja kestävien ratkaisujen referenssimarkkina. Hanke on hyvä esimerkki pääkaupunkiseudun kuntien yhteisestä tahtotilasta kestävien ja älykkäiden ratkaisujen edistämiseen yhtenäisellä markkina-alueella. Motivan koordinoima ekohankintaverkosto kokoaa kuntien kestävistä ja vastuullisista hankinnoista vastaavat yhteen muutamia kertoja vuodessa. Espoo ja Vantaa koordinoivat lisäksi yhteistä kestävien hankintojen foorumia, jossa käydään toimialakohtaisia kestävien hankintojen caseja läpi tavoitteena osaamisen ja kokemusten jakaminen. Helsingissä ja Vantaalla hankintatoimessa työskentelee yksi kestävien ja vastuullisten hankintojen edistämiseen ja koordinointiin keskittynyt henkilö. Espoossa ei ole erillistä vastaavaa kestävistä hankinnoista vastuullista henkilöä vaan tavoitetta toteutetaan koko hankintahenkilöstöä valmentamalla ja ohjeistamalla. Yhteenveto Hankintalakia sovellettaessa pyritään huomioimaan kattavasti Espoon etu ja vastuullisuus. Espoon kaupunki asettaa jo nyt hankinnoissaan erilaisia kestävyyteen ja vastuullisuuteen liittyviä kriteerejä toimittajalle ja palveluntuottajalle (muun muassa uusiutuva energia, kasvihuonepäästöt, ympäristömerkit, työehtosopimusten ja valmistusmaan työlainsäädännön noudattaminen, ILO:n yleissopimuksen noudattaminen, lähi- ja luomuruoka, Reilun kaupan kriteerit, hankinnan elinkaarikustannukset, paikallisuus, esim. etäisyyteen ja kuljetusmatkoihin liittyvät kriteerit, teemaviikot, esteettömyys yms.). Espoossa edistetään kestäviä ja vastuullisia hankintoja monin tavoin, Toimintamalleja, ohjeistusta ja osaamista tulee kehittää aktiivisesti. Julkisten hankintojen merkittävyys tulee kasvamaan jatkossa entisestään ja Espoon tulee pystyä varmistamaan uudistuvan hankintalain mahdollisuuksien hyödyntäminen Espoon keskeisten strategisten tavoitteiden mukaisesti. Uudistuvan hankintalain myötä uudistettavaan hankintaohjeeseen tullaan entistä yksityiskohtaisemmin huomioimaan

8 Valtuusto Sivu 8 / 8 Espoon keskeisten strategisten painopisteiden mukaiset tavoitteet ja niiden edistäminen hankintojen kautta. Tavoitteena on, että kaikki hankintoja tekevät toimijat tunnistavat entistä paremmin ne tavoitteet, joita hankintojen kautta tulee edistää. Päätöshistoria Kaupunginhallitus Päätösehdotus Kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä Kaupunginhallitus ehdottaa, että valtuusto merkitsee tiedoksi ilmoituksen, ettei vastausta Arja Juvosen ja 25 muun valtuutetun esittämään valtuustokysymykseen hankintalain soveltamisesta Espoon kaupungilla Espoon etu ja vastuullisuus huomioiden voida asetetussa määräajassa antaa. Päätös Kaupunginhallitus: Esittelijän ehdotus hyväksyttiin yksimielisesti. Valtuusto Päätösehdotus Kaupunginhallitus Valtuusto merkitsee tiedoksi ilmoituksen, ettei vastausta Arja Juvosen ja 25 muun valtuutetun esittämään valtuustokysymykseen hankintalain soveltamisesta Espoon kaupungilla Espoon etu ja vastuullisuus huomioiden voida asetetussa määräajassa antaa. Päätös Valtuusto: Kaupunginhallituksen ehdotus hyväksyttiin yksimielisesti. Kaupunginhallitus Päätösehdotus Kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä Kaupunginhallitus ehdottaa, että valtuusto merkitsee tiedoksi annetun selvityksen vastauksena Arja Juvosen ja 25 muun valtuutetun esittämään valtuustokysymykseen hankintalain soveltamisesta Espoon kaupungilla Espoon etu ja vastuullisuus huomioiden sekä toteaa kysymyksen loppuun käsitellyksi. Päätös Kaupunginhallitus: Esittelijän ehdotus hyväksyttiin yksimielisesti. Tiedoksi

9 Valtuusto Sivu 9 / 9

Espoon kaupunki Pöytäkirja 52. Valtuusto Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 52. Valtuusto Sivu 1 / 1 Valtuusto 25.04.2016 Sivu 1 / 1 1910/03.00.00/2015 Kaupunginhallitus 186 25.5.2015 Valtuusto 95 8.6.2015 Kaupunginhallitus 71 29.2.2016 Valtuusto 34 14.3.2016 52 Valtuustokysymys hankintalain soveltamisesta

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 62. Valtuusto Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 62. Valtuusto Sivu 1 / 1 Valtuusto 24.04.2017 Sivu 1 / 1 5307/2016 00.01.02.02 Kaupunginhallitus 43 13.2.2017 Valtuusto 28 27.2.2017 Kaupunginhallitus 109 10.4.2017 62 Valtuustokysymys kaupungin toimintojen ulkoistamisesta, sen

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 77. Valtuusto Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 77. Valtuusto Sivu 1 / 1 Valtuusto 22.05.2017 Sivu 1 / 1 [Ennakkotieto] 5307/2016 00.01.02.02 Kaupunginhallitus 43 13.2.2017 Valtuusto 28 27.2.2017 Kaupunginhallitus 109 10.4.2017 Valtuusto 62 24.4.2017 77 Valtuustokysymys kaupungin

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 109. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 109. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1 Kaupunginhallitus 10.04.2017 Sivu 1 / 1 5307/2016 00.01.02.02 Kaupunginhallitus 43 13.2.2017 Valtuusto 28 27.2.2017 109 Valtuustokysymys kaupungin toimintojen ulkoistamisesta, sen laajuudesta, seurannasta,

Lisätiedot

HANKINTASTRATEGIA Kaupunginhallitus Kaupunginvaltuusto

HANKINTASTRATEGIA Kaupunginhallitus Kaupunginvaltuusto HANKINTASTRATEGIA Kaupunginhallitus 23.1.2017 Kaupunginvaltuusto 30.1.2017 SISÄLTÖ JOHDANTO... 2 STRATEGISET ARVOT... 3 Avoimuus... 3 Kestävä kasvu... 3 Kuntalaislähtöisyys... 3 Uudistumisvalmius... 3

Lisätiedot

Elintarvikehankinnat ja uusi hankintalaki

Elintarvikehankinnat ja uusi hankintalaki Elintarvikehankinnat ja uusi hankintalaki Vastuulliset julkiset elintarvikehankinnat seminaari Lakimies, VT Jonna Törnroos Uudet hankintalait voimaan 1.1.2017 Laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 85. Valtuusto Sivu 1 / 1. Valmistelijat / lisätiedot: Said Aden, puh

Espoon kaupunki Pöytäkirja 85. Valtuusto Sivu 1 / 1. Valmistelijat / lisätiedot: Said Aden, puh Valtuusto 09.06.2014 Sivu 1 / 1 3776/14.07.01/2013 Kaupunginhallitus 153 26.5.2014 85 Valtuustoaloite espoolaisten pitkäaikaistyöttömien työllistämiseksi Valmistelijat / lisätiedot: Said Aden, puh. 043

Lisätiedot

Valtuusto 14.03.2016 Sivu 1 / 80

Valtuusto 14.03.2016 Sivu 1 / 80 Espoon kaupunki Kokouskutsu Valtuusto 14.03.2016 Sivu 1 / 80 Kokoustiedot Aika 14.03.2016 maanantai klo 17:30 Paikka Valtuustotalo, Espoonkatu 5 Lisätietoja Esteilmoitukset: valtuustonsihteeri@espoo.fi

Lisätiedot

Hankinnat innovaatioiden edistäjinä Espoossa. Timo Martelius Hankintajohtaja 01.10.2013

Hankinnat innovaatioiden edistäjinä Espoossa. Timo Martelius Hankintajohtaja 01.10.2013 Hankinnat innovaatioiden edistäjinä Espoossa Timo Martelius Hankintajohtaja 0 Espoon hankinnan painopistealueet 2013-2016: Kestävä kehitys Sosiaalinen ja eettinen kehitys Ekologinen kehitys Taloudellinen

Lisätiedot

Kaupunginhallitus Sivu 1 / 105. Kaupunginhallituksen kokoushuone, Asemakuja 2 C 4. krs.

Kaupunginhallitus Sivu 1 / 105. Kaupunginhallituksen kokoushuone, Asemakuja 2 C 4. krs. Espoon kaupunki Pöytäkirja Kaupunginhallitus 29.02.2016 Sivu 1 / 105 Kokoustiedot Aika 29.02.2016 maanantai klo 15:30-18:50 Paikka Kaupunginhallituksen kokoushuone, Asemakuja 2 C 4. krs. Saapuvilla olleet

Lisätiedot

HANKINTASTRATEGIA. Kaupunginhallitus Kaupunginvaltuusto

HANKINTASTRATEGIA. Kaupunginhallitus Kaupunginvaltuusto HANKINTASTRATEGIA Kaupunginhallitus Kaupunginvaltuusto SISÄLTÖ JOHDANTO... 2 JULKISET HANKINNAT... 3 Syrjimättömyys... 3 Yhdenvertaisuus... 3 Avoimuus... 3 Suhteellisuus... 3 HANKINTATOIMINNAN TAVOITTEET...

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 122. Valtuusto Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 122. Valtuusto Sivu 1 / 1 Valtuusto 12.09.2016 Sivu 1 / 1 2502/2016 10.04.00 Kaupunginhallitus 211 20.6.2016 Valtuusto 104 22.8.2016 122 Valtuustokysymys konttirakentamisesta eli konttitalojen mahdollisuudesta yhtenä asuntopulan

Lisätiedot

Elintarvikehankinnat ja uusi hankintalaki

Elintarvikehankinnat ja uusi hankintalaki Elintarvikehankinnat ja uusi hankintalaki Vastuulliset julkiset elintarvikehankinnat seminaari Lakimies, VT Jonna Törnroos Julkisten hankintojen neuvontayksikkö Rådgivningsenheten för offentlig upphandling

Lisätiedot

Sosiaalisesti kestävän kehityksen mukaisten hankintojen hyödyntäminen

Sosiaalisesti kestävän kehityksen mukaisten hankintojen hyödyntäminen Sosiaalisesti kestävän kehityksen mukaisten hankintojen hyödyntäminen Maahanmuuttoasioiden päällikkö Teemu Haapalehto How Fair Is Finland -seminaari 29.11.2011 Työllisyyspolitiikan uudistaminen Espoon

Lisätiedot

Espoon hankinnan painopistealueet 2013-2016:

Espoon hankinnan painopistealueet 2013-2016: Miten Espoo on huomioinut strategiassaan terveen kilpailun ylläpitämisen pitkällä tähtäimellä Katariina Kasanen Julkisten hankintojen ajankohtaisfoorumi 1 Espoon hankinnan painopistealueet 2013-2016: Kestävä

Lisätiedot

Espoon kaupungin hankintaohje

Espoon kaupungin hankintaohje Espoon kaupunki 2017 1 (4) ESPOON KAUPUNGIN HANKINTAOHJE 1. Johdanto Espoon kaupungin ja sen liikelaitosten hankinnat tehdään tämän en ja tätä tta tarkentavien menettelytapaohjeiden mukaisesti. Hankintaohje

Lisätiedot

Haminan kaupungin hankintaperiaatteet. Kaupunginhallitus

Haminan kaupungin hankintaperiaatteet. Kaupunginhallitus Haminan kaupungin hankintaperiaatteet Kaupunginhallitus 15.12.2017 Hankintojen toimintaperiaatteet Haminan kaupungissa noudatetaan seuraavia hankintoja koskevia strategisia linjauksia: 1) Ennakoiva toiminta

Lisätiedot

PIENHANKINTAOHJEET. Hyväksytty: Kunnanhallitus

PIENHANKINTAOHJEET. Hyväksytty: Kunnanhallitus PIENHANKINTAOHJEET Hyväksytty: Kunnanhallitus 4.2.2019 8 Hankintalain tavoitteena on tehostaa julkisten varojen käyttöä, edistää laadukkaiden, innovatiivisten ja kestävien hankintojen tekemistä sekä turvata

Lisätiedot

Keskinarkaus. Hankinta-asiamies. Yritysten ja hankintayksiköiden apuna Lapissa. Tornio

Keskinarkaus. Hankinta-asiamies. Yritysten ja hankintayksiköiden apuna Lapissa. Tornio Hankinta-asiamies Yritysten ja hankintayksiköiden apuna Lapissa Tornio 21.8.2018 1 tausta LSHP logistiikka- ja materiaalipäällikkö Kestävät Hankinnat, Sodankylä Tulevan hävittäjähankinnan teollisen yhteistyön

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 163. Valtuusto Sivu 1 / Valtuustokysymys autopaikoista ja niiden vaikutuksesta asuntojen hintoihin

Espoon kaupunki Pöytäkirja 163. Valtuusto Sivu 1 / Valtuustokysymys autopaikoista ja niiden vaikutuksesta asuntojen hintoihin Valtuusto 18.11.2013 Sivu 1 / 1 1201/10.03.00/2013 Kaupunginhallitus 173 27.5.2013 Valtuusto 101 10.6.2013 Kaupunginhallitus 215 12.8.2013 Kaupunginhallitus 290 14.10.2013 163 Valtuustokysymys autopaikoista

Lisätiedot

KOUVOLAN HANKINTAOHJELMA tuloksia ja tulevia kehittämistoimenpiteitä. Hankintaseminaari

KOUVOLAN HANKINTAOHJELMA tuloksia ja tulevia kehittämistoimenpiteitä. Hankintaseminaari KOUVOLAN HANKINTAOHJELMA tuloksia ja tulevia kehittämistoimenpiteitä Hankintaseminaari 11.4.2019 Kouvolan kaupunkistrategia 2019-2030 ELINVOIMAN KASVU HYVINVOINNIN KASVU SISÄISTEN TOIMINTOJEN KEHITTÄMINEN

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 172. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 172. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1 Kaupunginhallitus 30.05.2016 Sivu 1 / 1 1979/2016 06.00.00 172 Valtuustokysymys Matinkylän terveyspalvelujen siirrosta Tapiolaan ja Puolarmetsän terveysaseman siirrosta Ison Omenan palvelutorille (Kv-asia)

Lisätiedot

Kestävyys hankinnoissa (hankintalain näkökulma)

Kestävyys hankinnoissa (hankintalain näkökulma) Kestävyys hankinnoissa (hankintalain näkökulma) hankinta-asiantuntija Olli Jylhä Kestävä julkinen hankinta Määritelmä Helsingin kaupungin kestävien hankintojen oppaasta: Kestävä julkinen hankinta määritellään

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 88. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 88. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1 Kaupunginhallitus 27.03.2017 Sivu 1 / 1 482/2017 02.08.00 88 Valtuustokysymys koulujen siivoukseen liittyvien ostopalvelujen ongelmista (Kv-asia) Valmistelijat / lisätiedot: Aija Leino, puh. 050 566 7134

Lisätiedot

Hankintalaki uudistuu mikä on tavoitteena? Tuire Santamäki-Vuori Valtiosihteeri Akavan yrittäjäseminaari 6.2.2015

Hankintalaki uudistuu mikä on tavoitteena? Tuire Santamäki-Vuori Valtiosihteeri Akavan yrittäjäseminaari 6.2.2015 Hankintalaki uudistuu mikä on tavoitteena? Tuire Santamäki-Vuori Valtiosihteeri Akavan yrittäjäseminaari 6.2.2015 Taustaa EU:n julkisia hankintoja ja käyttöoikeussopimuksia koskevat direktiivit uudistettiin

Lisätiedot

Hyvinvointipalveluiden hankintailta 5.3.2015. Hankinnoissa ajankohtaista Tampereen Logistiikka Liikelaitos

Hyvinvointipalveluiden hankintailta 5.3.2015. Hankinnoissa ajankohtaista Tampereen Logistiikka Liikelaitos Hyvinvointipalveluiden hankintailta 5.3.2015 Hankinnoissa ajankohtaista Tampereen Logistiikka Liikelaitos Tampereen kaupungin hankintojen kilpailuttaminen Tampereen kaupungin eri yksiköiden hankintojen

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 92. Valtuusto 11.06.2012 Sivu 1 / 1. 92 Valtuustoaloite puistokummitoiminnan käynnistämisestä Espoossa (Pöydälle 21.5.

Espoon kaupunki Pöytäkirja 92. Valtuusto 11.06.2012 Sivu 1 / 1. 92 Valtuustoaloite puistokummitoiminnan käynnistämisestä Espoossa (Pöydälle 21.5. Valtuusto 11.06.2012 Sivu 1 / 1 659/10.03.01/2012 Kaupunginhallitus 136 7.5.2012 Valtuusto 71 21.5.2012 92 Valtuustoaloite puistokummitoiminnan käynnistämisestä Espoossa (Pöydälle 21.5.2012) Valmistelijat

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 196. Valtuusto Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 196. Valtuusto Sivu 1 / 1 Valtuusto 14.11.2016 Sivu 1 / 1 3939/2016 02.07.00 Kaupunginhallitus 297 3.10.2016 Valtuusto 169 31.10.2016 196 Valtuustokysymys omatoimiseen rakentamiseen luovutettavista omakotitonteista (Pöydälle 31.10.2016)

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 289. Kaupunginhallitus 28.09.2015 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 289. Kaupunginhallitus 28.09.2015 Sivu 1 / 1 Kaupunginhallitus 28.09.2015 Sivu 1 / 1 2581/07.02.01/2015 289 Valtuustoaloite Espoon liittymisestä kuntalaisaloite.fi -palveluun (Kv-asia) Valmistelijat / lisätiedot: Mari Immonen, puh. 050 525 2706 etunimi.e.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

Julkiset hankinnat tutuksi - Hankintaneuvonta Uudellamaalla Lapinjärvi

Julkiset hankinnat tutuksi - Hankintaneuvonta Uudellamaalla Lapinjärvi Julkiset hankinnat tutuksi - Hankintaneuvonta Uudellamaalla Lapinjärvi 7.2.2019 Hankintaneuvoja Sanna Meronen-Vilenius sanna.meronen-vilenius@yrittajat.fi 050 567 9233 Uudenmaan Yrittäjät & julkiset hankinnat

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 122. Valtuusto Sivu 1 / 1. Valmistelijat / lisätiedot: Juha Nurmi, puh. (09)

Espoon kaupunki Pöytäkirja 122. Valtuusto Sivu 1 / 1. Valmistelijat / lisätiedot: Juha Nurmi, puh. (09) Valtuusto 09.09.2013 Sivu 1 / 1 2219/12.01.02/2013 Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta 151 12.6.2013 Kaupunginhallitus 236 26.8.2013 122 Valtuustokysymys koulupaikan osoittamisesta Saunalahden koululle

Lisätiedot

Oulun kaupungin hankinnat Valtuustokoulutus Oulun kaupunki/konsernihallinto, kaupunkistrategia/anna-maria Levy

Oulun kaupungin hankinnat Valtuustokoulutus Oulun kaupunki/konsernihallinto, kaupunkistrategia/anna-maria Levy Oulun kaupungin hankinnat Valtuustokoulutus 8.6.2017 Oulun kaupunki/konsernihallinto, kaupunkistrategia/anna-maria Levy Sisältö Oulun kaupungin ostot Mikä on julkinen hankinta? Hankintatoiminnan ohjaus

Lisätiedot

Kuntaesimerkkinä Oulu

Kuntaesimerkkinä Oulu Kuntaesimerkkinä Oulu 20.3.2012 Yritysyhteistyön koordinaattori, Tekijäpuu palvelu / Tuvilta Työelämään hanke / Konsernipalvelut Satu Kaattari-Manninen Sosiaaliset näkökulmat julkisissa hankinnoissa Vaikka

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 198. Valtuusto Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 198. Valtuusto Sivu 1 / 1 Valtuusto 14.11.2016 Sivu 1 / 1 2496/2016 08.01.00 Kaupunginhallitus 283 26.9.2016 Valtuusto 171 31.10.2016 198 Valtuustoaloite Espoon yli 68-vuotiaiden eläkeläisten liikkumisesta julkisella liikenteellä

Lisätiedot

MÄNTSÄLÄN KUNNAN HANKINTOJEN STRATEGISET TAVOITTEET

MÄNTSÄLÄN KUNNAN HANKINTOJEN STRATEGISET TAVOITTEET Ohje - Sivu 1/5 MÄNTSÄLÄN KUNNAN HANKINTOJEN STRATEGISET TAVOITTEET 2017-2019 Hyväksytty: Kh 12.6.2017 / 7 Ohje - Sivu 2/5 Mäntsälän kunnan hankintojen strategiset tavoitteet 2017-2019 1. Johdanto 1.1

Lisätiedot

Sosialidemokraattisen valtuustoryhmän valtuustoaloite sosiaalisten kriteerien käyttöönottamisesta hankinnoissa

Sosialidemokraattisen valtuustoryhmän valtuustoaloite sosiaalisten kriteerien käyttöönottamisesta hankinnoissa Kaupunginhallitus 475 10.11.2014 Sosialidemokraattisen valtuustoryhmän valtuustoaloite sosiaalisten kriteerien käyttöönottamisesta hankinnoissa 1156/00.02.04.00/2014 KH 475 Valmistelija/lisätiedot: Kaupunginsihteeri

Lisätiedot

Uudistuva hankintalaki

Uudistuva hankintalaki Uudistuva hankintalaki Kuntamarkkinat 2015 Johtava lakimies Katariina Huikko Valmisteluryhmän mietintö Kahden TEM:n työryhmän työn tulosta Julkaistiin 13.5.2015 Sisältää ehdotukset:» Laki julkisista hankinnoista

Lisätiedot

HANKINTOJEN TOIMINTAPERIAATTEET

HANKINTOJEN TOIMINTAPERIAATTEET HANKINTOJEN TOIMINTAPERIAATTEET 16.4.2013 HANKINTOJEN TOIMINTAPERIAATTEET Jyväskylän kaupungissa noudatetaan seuraavia hankintoja koskevia strategisia linjauksia: Hankinta-asiantuntemuksen lisääminen Ennakoiva

Lisätiedot

Valmistelija / lisätiedot: Linnamaa Reija. Valmistelijan yhteystiedot Hankintapäällikkö Tanja Welin, puh ,

Valmistelija / lisätiedot: Linnamaa Reija. Valmistelijan yhteystiedot Hankintapäällikkö Tanja Welin, puh , Tampere Ote pöytäkirjasta 10/2017 1 (5) Kaupunginvaltuusto, 250, 11.09.2017 Kaupunginhallitus, 509, 28.08.2017 250 Valtuustoaloite paikallisuutta suosivien hankintakriteerien ja pisteytysten käyttöönottamiseksi

Lisätiedot

Kansallisarkiston digitointihankkeen kilpailutus. Tuomas Riihivaara 29.10.2009

Kansallisarkiston digitointihankkeen kilpailutus. Tuomas Riihivaara 29.10.2009 Kansallisarkiston digitointihankkeen kilpailutus Tuomas Riihivaara 29.10.2009 Laki julkisista hankinnoista (348/2007) Kansallisarkiston on valtion viranomaisena kilpailutettava hankintansa hankintalaissa

Lisätiedot

Visiona innovatiivisuus, ammattitaitoisuus ja kustannustehokkuus hankintojen hallittu haltuunotto

Visiona innovatiivisuus, ammattitaitoisuus ja kustannustehokkuus hankintojen hallittu haltuunotto Visiona innovatiivisuus, ammattitaitoisuus ja kustannustehokkuus hankintojen hallittu haltuunotto Pauliina Lautiainen hankinta- ja logistiikkajohtaja Turun kaupunki 30.1.2014 VISO hankkeen verkostotapaaminen

Lisätiedot

Helsingin kaupungin terveyskeskuksen näkökulma yhteistyöhön. Erja Snellman 1.3.2011

Helsingin kaupungin terveyskeskuksen näkökulma yhteistyöhön. Erja Snellman 1.3.2011 Helsingin kaupungin terveyskeskuksen näkökulma yhteistyöhön Erja Snellman 1.3.2011 Julkisten hankintojen lähtökohta Kansallisen kynnysarvon ylittävät julkiset hankinnat on kilpailutettava hankintalain

Lisätiedot

Kaupungin hankinnat tavoitteista toimintaan

Kaupungin hankinnat tavoitteista toimintaan Kaupungin hankinnat tavoitteista toimintaan Hankinnat haltuun 14.9.2016 Hankintapäällikkö Marja-Liisa Jyrkilä, Kouvolan kaupunki Hankintojen osuus toimintakuluista Toimintakulut 571 milj. 2015 Avustukset

Lisätiedot

Kestävien ja innovatiivisten hankintojen hankintaosaamista koskeva kysely. Kyselylomake

Kestävien ja innovatiivisten hankintojen hankintaosaamista koskeva kysely. Kyselylomake Kestävien ja innovatiivisten hankintojen hankintaosaamista koskeva kysely Kyselylomake Kestävien ja innovatiivisten hankintojen hankintaosaamista koskeva kysely Kestävien ja innovatiivisten julkisten hankintojen

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 68. Valtuusto 29.04.2013 Sivu 1 / 1. 68 Tilivuosien 2013-2016 julkisen hallinnon ja talouden tarkastuspalvelun hankinta

Espoon kaupunki Pöytäkirja 68. Valtuusto 29.04.2013 Sivu 1 / 1. 68 Tilivuosien 2013-2016 julkisen hallinnon ja talouden tarkastuspalvelun hankinta Valtuusto 29.04.2013 Sivu 1 / 1 3921/02.08.00/2012 Tarkastuslautakunta 9 21.3.2013 68 Tilivuosien 2013-2016 julkisen hallinnon ja talouden tarkastuspalvelun hankinta Valmistelijat / lisätiedot: Virpi Ala-aho,

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 151. Valtuusto Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 151. Valtuusto Sivu 1 / 1 Valtuusto 17.11.2014 Sivu 1 / 1 2893/08.00.00/2014 Kaupunginhallitus 314 3.11.2014 151 Valtuustoaloite autoilun vähäpäästöisyyden edistämisestä Espoossa Valmistelijat / lisätiedot: Petri Suominen, puh.

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 76. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 76. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1 Kaupunginhallitus 29.02.2016 Sivu 1 / 1 5651/2015 12.01.00.00 Kaupunginhallitus 24 18.1.2016 Valtuusto 22 15.2.2016 76 Valtuustokysymys integroidussa valmistavassa opetuksessa olevien oppilaiden tuen eheästä

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 249. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 249. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1 Kaupunginhallitus 02.09.2013 Sivu 1 / 1 3726/00.01.02/2013 249 Poikkihallinnollisten kehitysohjelmien ohjelmakuvausten hyväksyminen Valmistelijat / lisätiedot: Päivi Hoverfält, puh. (09) 816 84862 Jorma

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 100. Valtuusto 08.06.2015 Sivu 2 / 2

Espoon kaupunki Pöytäkirja 100. Valtuusto 08.06.2015 Sivu 2 / 2 Valtuusto 08.06.2015 Sivu 1 / 1 4906/11.00.01/2014 Kaupunginhallitus 178 11.5.2015 100 Valtuustoaloite vähäpäästöisten autojen edistämisohjelman toteuttamisesta pääkaupunkiseudulla Valmistelijat / lisätiedot:

Lisätiedot

Hankintalaki uudistuu ja mitä se tuo tullessaan! Erkki Kainulainen

Hankintalaki uudistuu ja mitä se tuo tullessaan! Erkki Kainulainen Hankintalaki uudistuu ja mitä se tuo tullessaan! 4.2.2016 Erkki Kainulainen Jämsä Elämäsi tarina 1 Hankintadirektiivit ja uusi hankintalaki I Uudet hankintadirektiivit on hyväksytty EU:ssa keväällä 2014

Lisätiedot

Hankinnoilla työllistämisen malli

Hankinnoilla työllistämisen malli Hankinnoilla työllistämisen malli Strateginen tuki ja hankintojen kartoitus Työvoimapalvelut Strateginen suunnittelu ohjaa vastuullisten hankintojen toteuttamista. Esimerkiksi vastuullisia hankintoja

Lisätiedot

Uusien hankintadirektiivien vaikutukset

Uusien hankintadirektiivien vaikutukset Uusien hankintadirektiivien vaikutukset Terveys ja Talous -päivät 18.9.2014 Suvi Posio Hankinta- ja sopimuslakimies Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri Uudet hankintadirektiivit Tulivat voimaan 17.4.2014

Lisätiedot

Hankinnan kohteen määrittely, vertailuperusteet

Hankinnan kohteen määrittely, vertailuperusteet Hankinnan kohteen määrittely, vertailuperusteet Julkisten hankintojen neuvontayksikön seminaari 21.10.2013 Vanhempi hallitussihteeri, OTL Markus Ukkola TEM 1 Hankinnan kohteen määrittely 1(2) Nykylainsäädännön

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 240. Valtuusto Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 240. Valtuusto Sivu 1 / 1 Valtuusto 12.12.2016 Sivu 1 / 1 2496/2016 08.01.00 Kaupunginhallitus 283 26.9.2016 Valtuusto 171 31.10.2016 Valtuusto 198 14.11.2016 240 Valtuustoaloite Espoon yli 68-vuotiaiden eläkeläisten liikkumisesta

Lisätiedot

Vihreät hankinnat ja hankintalaki. Kommenttipuheenvuoro, Vihreät hankinnat seminaari Jukka Koivusalo Hankintalakimies Espoon kaupunki

Vihreät hankinnat ja hankintalaki. Kommenttipuheenvuoro, Vihreät hankinnat seminaari Jukka Koivusalo Hankintalakimies Espoon kaupunki Vihreät hankinnat ja hankintalaki Kommenttipuheenvuoro, Vihreät hankinnat seminaari 18.01.2010 Jukka Koivusalo Hankintalakimies Espoon kaupunki Yleisiä lähtökohtia Hankintalaki perustuu pitkälti EU-lainsäädäntöön,

Lisätiedot

HUITTISTEN KAUPUNGIN PIENHANKINTAOHJEET

HUITTISTEN KAUPUNGIN PIENHANKINTAOHJEET HUITTISTEN KAUPUNGIN PIENHANKINTAOHJEET Hyväksytty kh 8.4.2013 111 Päivitetty kh 18.8.2014 185 HUITTISTEN KAUPUNGIN PIENHANKINTAOHJEET 1. Tavoitteet pienhankinnoissa Pienhankinnoilla tarkoitetaan kansallisen

Lisätiedot

Liikenneviraston asiantuntijalausunto liikenne- ja viestintävaliokunnalle hallituksen esityksestä hankintamenettelyä koskevaksi lainsäädännöksi

Liikenneviraston asiantuntijalausunto liikenne- ja viestintävaliokunnalle hallituksen esityksestä hankintamenettelyä koskevaksi lainsäädännöksi Liikenneviraston asiantuntijalausunto liikenne- ja viestintävaliokunnalle hallituksen esityksestä hankintamenettelyä koskevaksi lainsäädännöksi 23.9.2016 Liikennevirasto Liikennevirasto on tilaajaviranomainen,

Lisätiedot

Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymä HANKINTAOHJE. Hyväksytty: Yhtymähallitus

Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymä HANKINTAOHJE. Hyväksytty: Yhtymähallitus Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymä HANKINTAOHJE Hyväksytty: Yhtymähallitus 26.9.2017 36 Yleiset periaatteet Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymän hankinnat toteutetaan tämän ohjeen mukaisesti. EU-kynnysarvon

Lisätiedot

Ekologiset hankinnat Ekohankintaverkosto 31.3.2014

Ekologiset hankinnat Ekohankintaverkosto 31.3.2014 Ekologiset hankinnat Ekohankintaverkosto 31.3.2014 Hankinnan ohjaus Anneli Enbom vs. kehittämispäällikkö Espoo -tarina Espoon strategia vuosille 2013-2017 Espoon visio: Verkostomainen viiden kaupunkikeskuksen

Lisätiedot

Lähi- ja luomuruoan käytön edistäminen julkisissa hankinnoissa

Lähi- ja luomuruoan käytön edistäminen julkisissa hankinnoissa Lähi- ja luomuruoan käytön edistäminen julkisissa hankinnoissa Eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunta 27.9.2016 va. kaupunginsihteeri, OTM Tuomo Sallinen Kiuruveden kaupunki Lausunnon lähtökohdat Kiuruveden

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 97. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 97. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1 Kaupunginhallitus 31.03.2014 Sivu 1 / 1 1246/00.01.03/2014 97 Espoon kaupungin vammaisasiamiehen katsaus vuodelta 2013 Valmistelijat / lisätiedot: Sirkku Kiviniitty, puh. 050 344 5190 etunimi.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

Uusi hankintalaki ja sote-palvelut. Metropolia AMK Tarja Sinivuori-Boldt

Uusi hankintalaki ja sote-palvelut. Metropolia AMK Tarja Sinivuori-Boldt Uusi hankintalaki ja sote-palvelut Metropolia AMK 1.9.2017 Tarja Sinivuori-Boldt Hankintalain tavoitteet Tehostaa julkisten varojen käyttöä Edistää laadukkaiden, innovatiivisten ja kestävien hankintojen

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 25. Valtuusto Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 25. Valtuusto Sivu 1 / 1 Valtuusto 27.02.2017 Sivu 1 / 1 3602/2016 10.03.01 Tekninen lautakunta 5 18.1.2017 Kaupunginhallitus 35 30.1.2017 25 Valtuustoaloite ekologisesti kestävän matkailukohteen "Rakkauden metsän" perustamiseksi

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 14. Valtuusto Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 14. Valtuusto Sivu 1 / 1 Valtuusto 23.01.2017 Sivu 1 / 1 1986/2016 00.01.01 Kaupunginhallitus 10 9.1.2017 14 Valtuustoaloite Espoon pysäköinnin laskentaohjeen käsittelystä ja hyväksyttämisestä valtuustossa Valmistelijat / lisätiedot:

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 125. Valtuusto 10.09.2012 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 125. Valtuusto 10.09.2012 Sivu 1 / 1 Valtuusto 10.09.2012 Sivu 1 / 1 2936/02.05.00/2012 Kaupunginhallitus 251 27.8.2012 125 Valtuustokysymys Espoo Cateringin perimistä maksuista Valmistelijat / lisätiedot: Ahola Minna, puh. (09) 816 22270

Lisätiedot

MIKKELIN KAUPUNGIN HANKINTASÄÄNTÖ 2015

MIKKELIN KAUPUNGIN HANKINTASÄÄNTÖ 2015 Kaupunginhallitus 5.10.2015 Liite 1 305 MIKKELIN KAUPUNGIN HANKINTASÄÄNTÖ 2015 Yleistä Hankintasääntö on Mikkelin kaupungin yleinen hankintaohje. Hankinnalla tarkoitetaan kaikkea Mikkelin kaupungin varoin

Lisätiedot

Sosiaalinen näkökulma julkisissa hankinnoissa case Espoo. 21.10.2010 Timo Martelius Strategisen hankintatoiminnan johtaja

Sosiaalinen näkökulma julkisissa hankinnoissa case Espoo. 21.10.2010 Timo Martelius Strategisen hankintatoiminnan johtaja Sosiaalinen näkökulma julkisissa hankinnoissa case Espoo 21.10.2010 Timo Martelius Strategisen hankintatoiminnan johtaja Espoon kaupungin strategia + ohjeet Hankintaohje on sosiaalisten kriteerien osalta

Lisätiedot

KITEEN KAUPUNGIN HANKINTAOHJELMA KH KV

KITEEN KAUPUNGIN HANKINTAOHJELMA KH KV KITEEN KAUPUNGIN HANKINTAOHJELMA 2017-2021 KH 11.12.2017 392 KV 18.12.2017 83 HANKINTAOHJELMA Sivu 2 (9) Kiteen kaupungin käyttämät tavara- ja palveluhankinnat olivat vuonna 2016 yhteensä 42,6 miljoonaa

Lisätiedot

PIELISEN KARJALAN HANKINTASTRATEGIA

PIELISEN KARJALAN HANKINTASTRATEGIA PIELISEN KARJALAN HANKINTASTRATEGIA HANKINTASTRATEGIAN TAVOITE JA TEHTÄVÄT Hankintastrategian tavoitteena on ohjata hankintojen johtamista, suunnittelua ja toteuttamista kunnan sisällä siten, että julkiset

Lisätiedot

Hankintalain uudistaminen. Juha Myllymäki Kuntamarkkinat 9.9.-10.9.2014

Hankintalain uudistaminen. Juha Myllymäki Kuntamarkkinat 9.9.-10.9.2014 Hankintalain uudistaminen Juha Myllymäki Kuntamarkkinat 9.9.-10.9.2014 Aikataulu Uudet hankintadirektiivit tulivat voimaan 17.4.2014» yleinen hankintadirektiivi 2014/24/EU» Erityisalojen hankintadirektiivi

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 23. Valtuusto Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 23. Valtuusto Sivu 1 / 1 Valtuusto 27.02.2017 Sivu 1 / 1 607/2017 00.01.02.02 Kaupunginhallitus 41 13.2.2017 23 Valtuustokauden 2013-2017 poikkihallinnollisten kehitysohjelmien päättyminen ja valtuustokauden 2017-2021 poikkihallinnollisten

Lisätiedot

Uusi hankintalaki ja julkiset elintarvikehankinnat

Uusi hankintalaki ja julkiset elintarvikehankinnat Uusi hankintalaki ja julkiset elintarvikehankinnat Seinäjoki 20.9.2017 Kilpailuasioiden päällikkö Satu Grekin, @GrekinSatu Suomen Yrittäjät #yrittäjät #hankintaneuvonta Hankintalain tarkoitus on saada

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 158. Valtuusto Sivu 1 / Maanhankinnan ja -luovutuksen sekä maankäyttösopimusten periaatteet 2015

Espoon kaupunki Pöytäkirja 158. Valtuusto Sivu 1 / Maanhankinnan ja -luovutuksen sekä maankäyttösopimusten periaatteet 2015 Valtuusto 09.11.2015 Sivu 1 / 1 2734/02.07.00/2015 Kaupunginhallituksen elinkeino- ja 69 1.6.2015 kilpailukykyjaosto Kaupunginhallituksen elinkeino- ja 95 19.10.2015 kilpailukykyjaosto Kaupunginhallitus

Lisätiedot

Hankinnan valmistelu ja hankinnan kohde

Hankinnan valmistelu ja hankinnan kohde Hankinnan valmistelu ja hankinnan kohde Uusiutuva hankintalaki seminaari 18.5.2015 Lakimies Katariina Huikko Suomen Kuntaliitto Hankintaprosessi, nykytila Hankintasääntelyn mukainen hankintamenettely Valmistelu

Lisätiedot

Innovaatiot, elinvoima ja niiden edistäminen (hankintalain näkökulma)

Innovaatiot, elinvoima ja niiden edistäminen (hankintalain näkökulma) Innovaatiot, elinvoima ja niiden edistäminen (hankintalain näkökulma) Lakimies Jonna Törnroos INNOVAATIOT 2 Hankintalain näkökulma innovaatioihin Vuoden 2017 hankintalain tavoitteena edistää innovaatioita

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 29. Valtuusto Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 29. Valtuusto Sivu 1 / 1 Valtuusto 24.03.2014 Sivu 1 / 1 5446/00.00.01/2012 Kaupunginhallitus 69 10.3.2014 29 Kaupunkisuunnittelulautakunnan vaali Valmistelijat / lisätiedot: Katja Rytilahti, puh. 050 382 6951 Jouni Majuri, puh.

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 200. Kaupunginhallitus 01.06.2015 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 200. Kaupunginhallitus 01.06.2015 Sivu 1 / 1 0.06.05 Sivu / 030/0.05.05/05 Kaupunginhallituksen konsernijaosto 5 8.5.05 9 5.5.05 00 Helsingin seudun asioimistulkkikeskus Oy:n osakkeen osto (Pöydälle 5.5.05) Valmistelijat / lisätiedot: Viktoria Hindsberg-Karkola,

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 331. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 331. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1 Kaupunginhallitus 07.11.2016 Sivu 1 / 1 3717/2016 02.02.00 Kaupunginhallituksen konsernijaosto 64 12.9.2016 Kaupunginhallituksen konsernijaosto 68 17.10.2016 331 Konserniyhteisöille asetettavat vuoden

Lisätiedot

Yritysvastuu sosiaalialalla 30.10.2013 AN 1

Yritysvastuu sosiaalialalla 30.10.2013 AN 1 Yritysvastuu sosiaalialalla 30.10.2013 AN 1 Sosiaalialan yritysvastuu tarkoittaa yrityksen vastuuta omista yhteiskunnallisista vaikutuksistaan toimia, jotka hyödyttävät työntekijöitä ja muita yrityksen

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 98. Valtuusto Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 98. Valtuusto Sivu 1 / 1 Valtuusto 22.08.2016 Sivu 1 / 1 741/2013 02.05.06 Kaupunginhallitus 192 20.6.2016 98 Kaupungin Kiinteistö Oy Espoon sairaalan lainalle myöntämän omavelkaisen takauksen tarkistaminen Valmistelijat / lisätiedot:

Lisätiedot

Kaarinan kaupunki KAARINAN KAUPUNGIN HANKINTASÄÄNTÖ

Kaarinan kaupunki KAARINAN KAUPUNGIN HANKINTASÄÄNTÖ Kaarinan kaupunki KAARINAN KAUPUNGIN HANKINTASÄÄNTÖ SISÄLLYSLUETTELO 1 Johtosäännön tarkoitus...1 2 Hankintakeskuksen tehtävä...1 3 Hankintojen toteutustapa...1 4 Hankintojen toteuttaminen kansallisen

Lisätiedot

HE 108/2016 vp Hallituksen esitys eduskunnalle hankintamenettelyä koskevaksi lainsäädännöksi

HE 108/2016 vp Hallituksen esitys eduskunnalle hankintamenettelyä koskevaksi lainsäädännöksi Akava ry Lausunto 1 (5) Eduskunta Sosiaali- ja terveysvaliokunta StV@eduskunta.fi Asiantuntijakuuleminen torstaina 15.9.2016 klo 10.00 HE 108/2016 vp Hallituksen esitys eduskunnalle hankintamenettelyä

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 336. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 336. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1 Kaupunginhallitus 07.11.2016 Sivu 1 / 1 2500/2016 02.08.00 Tekninen lautakunta 99 19.10.2016 336 Valtuustoaloite kaupunkipyörien hankkimiseksi Espooseen (Kv-asia) Valmistelijat / lisätiedot: Johanna Nyberg,

Lisätiedot

Julkiset hankinnat yhteiskunnallisen yritystoiminnan mahdollistajana ja keinoina työllisyydenhoidossa

Julkiset hankinnat yhteiskunnallisen yritystoiminnan mahdollistajana ja keinoina työllisyydenhoidossa Julkiset hankinnat yhteiskunnallisen yritystoiminnan mahdollistajana ja keinoina työllisyydenhoidossa johtaja, hankintapalvelut Timo Martelius 13.05.2011 Sosiaalisesti vastuulliset hankinnat - miksi? Kunnan

Lisätiedot

Puhuuko hinta edelleen julkisissa hankinnoissa? Hankintalainsäädännön kokonaisuudistus

Puhuuko hinta edelleen julkisissa hankinnoissa? Hankintalainsäädännön kokonaisuudistus Puhuuko hinta edelleen julkisissa hankinnoissa? Hankintalainsäädännön kokonaisuudistus Jätehuoltopäivät 2014 Vanhempi hallitussihteeri, OTL Markus Ukkola TEM 1 Usein esitettyjä kommentteja hankintalaista

Lisätiedot

KITEEN KAUPUNGIN HANKINTAOHJELMA KH KV

KITEEN KAUPUNGIN HANKINTAOHJELMA KH KV KITEEN KAUPUNGIN HANKINTAOHJELMA 2017-2021 KH 11.12.2017 392 KV 18.12.2017 83 HANKINTAOHJELMA Sivu 2 (8) Kiteen kaupungin käyttämät tavara- ja palveluhankinnat olivat vuonna 2016 yhteensä 42,6 miljoonaa

Lisätiedot

MIKKELIN KAUPUNGIN HANKINTASÄÄNTÖ

MIKKELIN KAUPUNGIN HANKINTASÄÄNTÖ MIKKELIN KAUPUNGIN HANKINTASÄÄNTÖ Hyväksytty KH 2.5.2016 149 Voimaantulo 2.5.2016 Yleistä Hankintasääntö on Mikkelin kaupungin yleinen hankintaohje. Hankinnalla tarkoitetaan kaikkea Mikkelin kaupungin

Lisätiedot

Lapin hankinta-asiamies ensimmäinen vuosi. Hankintaseminaari

Lapin hankinta-asiamies ensimmäinen vuosi. Hankintaseminaari Lapin hankinta-asiamies ensimmäinen vuosi Hankintaseminaari 8.5.2019 1 Lapin hankinta-asiamies 2018-2020 Lapin Liitto (EAKR) Lapin kunnat Lapin Yrittäjät 2 Hankinta-asiamiehen tehtäviä Hankintaosaamisen

Lisätiedot

Markus Ukkola TEM. Kokonaisratkaisujen innovatiivinen hankinta

Markus Ukkola TEM. Kokonaisratkaisujen innovatiivinen hankinta Markus Ukkola TEM Kokonaisratkaisujen innovatiivinen hankinta Julkisia hankintoja koskeva lainsäädäntö Suomessa julkisyhteisöjen ja muiden ns. hankintayksiköiksi laskettavien tahojen on kilpailutettava

Lisätiedot

Uusi hankintalaki ja julkiset elintarvikehankinnat

Uusi hankintalaki ja julkiset elintarvikehankinnat Uusi hankintalaki ja julkiset elintarvikehankinnat Hämeenlinna 3.10.2017 hankinta-asiamies Timo Ilomäki Hämeen Yrittäjät Yritysrakenne Suomessa on mikroyritysvaltainen 0,2% Suuryritykset (250- hlöä) 588

Lisätiedot

Kestävät ja innovatiiviset hankinnat Hinku-foorumi Joensuu 6.4.16 Risto Larmio, Motiva Oy

Kestävät ja innovatiiviset hankinnat Hinku-foorumi Joensuu 6.4.16 Risto Larmio, Motiva Oy Kestävät ja innovatiiviset hankinnat Hinku-foorumi Joensuu 6.4.16 Risto Larmio, Motiva Oy Esityksen sisältö Motivan kestävien julkisten hankintojen neuvontapalvelu Mitkä hankinnat kestäviksi ja miten;

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 27. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 27. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1 Kaupunginhallitus 30.01.2017 Sivu 1 / 1 2584/2015 09.00.00 27 Espoon kaupungin turvallisuusohjelman tarkastaminen (Kv-asia) Valmistelijat / lisätiedot: Petri Häkkinen, puh. 043 824 5679 etunimi.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 66. Kaupunkisuunnittelulautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 66. Kaupunkisuunnittelulautakunta Sivu 1 / 1 Kaupunkisuunnittelulautakunta 26.04.2016 Sivu 1 / 1 518/2016 10.02.03 Kaupunkisuunnittelulautakunta 60 12.4.2016 66 Toimisto- ja liiketilojen auto- ja pyöräpaikkojen laskentaperiaatteet asemakaavoituksessa,

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 43. Kaupunginhallitus Sivu 1 / Espoon vastaus Kuntaliiton kyselyyn sote-uudistuksesta (pöydälle 19.1.

Espoon kaupunki Pöytäkirja 43. Kaupunginhallitus Sivu 1 / Espoon vastaus Kuntaliiton kyselyyn sote-uudistuksesta (pöydälle 19.1. Kaupunginhallitus 02.02.2015 Sivu 1 / 1 307/00.01.02/2015 Kaupunginhallitus 33 19.1.2015 43 Espoon vastaus Kuntaliiton kyselyyn sote-uudistuksesta (pöydälle 19.1.2015) Valmistelijat / lisätiedot: Mari

Lisätiedot

JULKISET HANKINNAT JOHTAMISEN VÄLINEENÄ. KEINO - kestävien ja innovatiivisten julkisten hankintojen verkostomainen osaamiskeskus 13.5.

JULKISET HANKINNAT JOHTAMISEN VÄLINEENÄ. KEINO - kestävien ja innovatiivisten julkisten hankintojen verkostomainen osaamiskeskus 13.5. JULKISET HANKINNAT JOHTAMISEN VÄLINEENÄ KEINO - kestävien ja innovatiivisten julkisten hankintojen verkostomainen osaamiskeskus 13.5.2019 1 Mikä KEINO-osaamiskeskus? o Kestävien ja innovatiivisten julkisten

Lisätiedot

Julia 2030 -hanke Julkiset hankinnat -projekti. Ilmastonmuutos Helsingin seudulla hillintä ja sopeutuminen

Julia 2030 -hanke Julkiset hankinnat -projekti. Ilmastonmuutos Helsingin seudulla hillintä ja sopeutuminen Julia 2030 -hanke Julkiset hankinnat -projekti Ilmastonmuutos Helsingin seudulla hillintä ja sopeutuminen Ympäristönäkökohdat ja hankintalainsäädäntö Mitä hankintalainsäädännössä säädetään kilpailutusten

Lisätiedot

Miten ja miksi rakennetaan onnistunut hankintatoimi?

Miten ja miksi rakennetaan onnistunut hankintatoimi? Miten ja miksi rakennetaan onnistunut hankintatoimi? FCG Konsultointi Sirpa Korhonen 23.3.2017 Page 1 Tulevaisuuden kunta Tulevaisuuden kunta rakentuu elinvoimasta, sivistyksestä ja hyvinvoinnista. Hankintoja

Lisätiedot

CLCn kommentit hankintalakiehdotusta koskien. Jouni Keronen Toiminnanjohtaja Climate Leadership Council ry

CLCn kommentit hankintalakiehdotusta koskien. Jouni Keronen Toiminnanjohtaja Climate Leadership Council ry CLCn kommentit hankintalakiehdotusta koskien Jouni Keronen Toiminnanjohtaja Climate Leadership Council ry 1. Elinkaarikustannukset ja ulkoisvaikutukset Esityksessä ehdotetaan tarjouksen valintaa koskevaa

Lisätiedot

Kotipalveluaterioiden kuljetuspalvelun hankinta

Kotipalveluaterioiden kuljetuspalvelun hankinta Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Asianro 707/02.08.00/2014 127 Kotipalveluaterioiden kuljetuspalvelun hankinta Talouspäällikkö Markku Liimatainen 15.8.2014: Kotipalveluaterioiden kuljetuspalveluiden hankinnasta

Lisätiedot

Työllistämisehto Iisalmen kaupungin hankinnoissa. PL 10, Iisalmi Puh. (017)

Työllistämisehto Iisalmen kaupungin hankinnoissa. PL 10, Iisalmi Puh. (017) Työllistämisehto Iisalmen kaupungin hankinnoissa PL 10, 74101 Iisalmi Puh. (017) 272 31 Sosiaaliset kriteerit julkisissa hankinnoissa Sosiaalisesti vastuullinen hankinta = * hankintayksikkö huomioi hankintansa

Lisätiedot