Aitoja makuja -ohjeistukset tilamyyntitai elintarvikkeiden jatkojalostustoimintaan

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Aitoja makuja -ohjeistukset tilamyyntitai elintarvikkeiden jatkojalostustoimintaan"

Transkriptio

1 Aitoja makuja -ohjeistukset tilamyyntitai elintarvikkeiden jatkojalostustoimintaan Infotilaisuus suoramyynnin mahdollisuuksista alkutuotannon tuotteiden myyjille ja elintarvikeyrityksille 16.2., Laukaa Johanna Mattila Aitoja makuja II Turun yliopiston Brahea-keskus Aitoja makuja II -hanke ( ) toteuttaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmaa ja sitä rahoittaa Hämeen ELY-keskus valtakunnallisena hankkeena.

2 Tilamyynnin ja elintarvikkeiden jatkojalostuksen suosio kasvaa Kuluttajat kaipaavat lyhyitä, helposti jäljitettäviä toimitusketjuja -> kysyntä ruoan suoramyynnille kasvaa Joka toinen kuluttaja on ostanut ruokaa suoramyynnin kautta kuluneen vuoden aikana (52 %) ja > 80% suoraan ruokaa ostaneista aikoo tehdä niin tänä vuonnakin, Suomen Gallup Elintarviketieto (marraskuu 2013) Suoraan myyty ruoka saa maksaa enemmän, Suomen Gallup Elintarviketieto (marraskuu 2013) Suomalaisista verkko-ostajista 60 % olisi valmis ostamaan ruokaa verkon kautta (Itellan tutkimus 2013) Aitoja makuja II -hanke ( ) toteuttaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmaa ja sitä rahoittaa Hämeen ELY-keskus valtakunnallisena hankkeena.

3 Mitä aiot ostaa jatkossa? Lähde: TNS-Gallup 11/2013, Suoraan tuottajilta ostaminen (MaasTul/MTK), N= Anni-Mari Syväniemi, MTK ry

4 Tilamyynnin ja elintarvikkeiden jatkojalostuksen suosio kasvaa Yrittäjälle suoramyynti luo mahdollisuudet Parempaan tuottajahintaan Riippumattomuuteen à vaikuttaa oman yrityksen tekemiseen Kustannustehokas ja aikaa säästävä markkinointitapa Kohdentaa markkinointi halutulle kohderyhmälle Poliittinen tahdonilmaus on vahva mm. Lähiruokaohjelman tuki Tuottajilta saatu palaute on hyvä à kuluttajien kulutustottumusten muutos on jo huomattu käytännössäkin mm. ruokapiirien suosion kasvu Aitoja makuja II -hanke ( ) toteuttaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmaa ja sitä rahoittaa Hämeen ELY-keskus valtakunnallisena hankkeena.

5 Suoramyynti kuluttajalle, kaikki tuotteet Lähde: Suomen Gallup/Elintarviketieto Oy, Maatilojen kehitysnäkymät; Valmius lähiruokapalveluihin Anni-Mari Syväniemi, MTK ry

6 ???????? Madaltaa kynnystä pienimuotoisen elintarvikejalostuksen tai suoramyynnin aloittamiselle Poistaa kentällä liikkuvia huhuja pienimuotoiseen toimintaan kohdistuvista VALTAVISTA lainsäädännöllisistä rasitteista Toimia tsekkauslistana / Start up työkaluna tilamyyntiä ja/tai jalostustoimintaa suunnitteleville yrittäjille Mitä asioita ja miten tulee ottaa huomioon? Mistä saan lisätietoja mieltä askarruttaviin kysymyksiin? Askelmerkit toiminnan aloittamiselle Punaisena lankana elintarvikelainsäädännön tuomat reunaehdot Yhteistyössä MTK, SLC, Aitoja makuja aluejäsenet sekä Maa- ja metsätalousministeriö Aitoja makuja II -hanke ( ) toteuttaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmaa ja sitä rahoittaa Hämeen ELY-keskus valtakunnallisena hankkeena.

7 Suoramyynti ja jatkojalostus - esitteet ja nettisivu - Askelmerkit suoramyynnin ja/tai pienimuotoisen elintarvikkeiden jatkojalostuksen aloittamiseen - Kolme erilaista versiota toiminnan laadun mukaan (alkutuotannon tuotteiden suoramyynti, vähittäismyyntitoiminta sekä elintarvikkeiden valmistus ja myynti) - Suomeksi, ruotsiksi, englanniksi

8 - Nettisivuilla sama toimintaperiaate kuin esitteissä - Toiminnan laatu: alkutuotannon tuotteiden suoramyynti, vähittäismyyntitoiminta sekä elintarvikkeiden valmistus ja myynti - Linkkejä, enemmän avattu tietoa, mallipohjia ja -lomakkeita - Usein kysyttyä osio - yrittäjien kysymyksiä asiantuntijan vastauksineen Aitoja makuja II -hanke ( ) toteuttaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmaa ja sitä rahoittaa Hämeen ELY-keskus valtakunnallisena hankkeena.

9 Työkalujen toimintaperiaate -KESKEISIN SANOMA: Ohjeet toiminnan laadun mukaan! Ei pelästytetä alkutuotannon suoramyyjää elintarvikehuoneistovaatimuksilla kysy ja selvitä, mitä haluat tehdä Alkutuotannon tuotteita vai jalosteita? Kuinka paljon? Vrt. pienimuotoisen, vähäriskisen toiminnan rajat Valmistusta vai pelkkää myyntiä? Tuotteet: omia, muiden vai molempien? Pakattuja vai pakkaamattomia? Helposti pilaantuvia elintarvikkeita Aitoja makuja II -hanke ( ) toteuttaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmaa ja sitä rahoittaa Hämeen ELY-keskus valtakunnallisena hankkeena.

10 Lukuohjeet työkaluille 1)Toiminnan kuvaus (kuulunko tähän ryhmään) 2)Miten pääsen alkuun? (kenelle ilmoitan ja mitä) 3)Omavalvonta (linkkejä, esimerkkejä jne.) 4)Toiminta myynti- ja valmistuspaikassa (mm. lämpötilat, rakenteelliset ja toiminnalliset vaatimukset) 5)Elintarvikkeiden kuljetus (mm. lämpötilat) 6)Usein kysyttyä 7)Lisätietoja Aitoja makuja II -hanke ( ) toteuttaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmaa ja sitä rahoittaa Hämeen ELY-keskus valtakunnallisena hankkeena.

11 Alkutuotannon tuotteiden suoramyynti (Vna 1258/ ja 3 ) Maatilayrittäjä myy itse alkutuotannon tuotteet suoraan kuluttajalle tai *paikalliseen vähittäismyyntiin Alkutuotantoa on maidon- ja munantuotanto, lihakarjan kasvatus, kalastus ja kalanviljely, kasvisten, hedelmien ja marjojen sekä viljan ja sienten viljely, hunajantuotanto, luonnonvaraisten marjojen ja sienten keräily sekä metsästys Alkutuotantoa on mm. juuresten peseminen, pakkaaminen (kunhan tuote ei muuta muotoaan ) LIHA ei ole alkutuotannon tuote (pl. riista soveltuvin osin) Myynti voi tapahtua omalta tilalta, tienvarsikojusta, torilla, ruokapiirissä tai **REKO-sopimuksen kautta * Ei tarkoita maantieteellistä aluetta vaan myyntiä ilman välikäsiä ** kuluttajan ja tuottajan välinen suoratoimitusmalli

12 Alkutuotannon tuotteiden suoramyynti: Miten pääsen alkuun? Yrittäjän tulee tehdä alkutuotannon ilmoitus, jossa maininta myös tuotteiden suoramyynnistä (mitä, missä ja kuinka paljon) Poikkeus riista alkutuotannon tuotteena

13 Mitä on pienimuotoinen, vähäriskinen toiminta? Suoramyynti Myynti paikalliseen kuluttajalle vähittäismyyntiin Alkutuotannon tuote kg/v eläin/v kg/v eläin/v Kasvikunnantuotteet lehtivihannekset muut kasvit ja sienet Kalastustuotteet rajattomasti Riista jänikset ja kanit linnut hirvieläimet * 10/30/50 10/30/50 Maito ternimaito (jäädytettynä) raakamaito Kananmunat ** (poikkeuslupa) Muut linnunmunat Hunaja * hirvi, peura, metsäkauris **Nk. poikkeusalueen, joka käsittää entiset Lapin, Oulun ja Ahvenanmaan läänit sekä Itä-Suomen läänissä sijaitsevat Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon maakunnat, tuottaja voi toimittaa tuottamiaan kananmunia paikallisiin vähittäiskauppoihin enintään kg vuodessa ilman laatu- ja painoluokitusta sekä leimausta (Valtioneuvoston asetus 1258/ kohta 4).

14 Pienimuotoinen, vähäriskinen toiminta Jos toimittamiesi tuotteiden määrä paikalliseen vähittäismyyntiin ylittää pienimuotoisuuden rajat, tee omavalvonnan kuvaus ja tuotteesta riippuen vesitutkimukset (pl. maito). Maidon osalta vaaditaan aina omavalvonnan kuvaus sekä vesitutkimukset. jos alkutuotannon tuotteiden suoramyynti kuluttajalle ylittää pienimuotoisuuden rajat, on myynnistä tehtävä elintarvikehuoneistoilmoitus.

15 Usein kysyttyä Haluaisin aloittaa porkkanoiden kuorimotoiminnan. Voinko tehdä sitä osana alkutuotantoa? ET, kasvisten pilkkominen ja kuoriminen on elintarvikehuoneistotoimintaa. Katso lisäohjeita elintarvikkeiden valmistus ja myynti sivuilta. Pussitan porkkanoita tilallani? Onko tämä elintarvikehuoneistotoimintaa? EI, vaan kuuluu alkutuotantoon. Voit pakata ja myydä porkkanoita osana alkutuotannon toimintaa (ks. tuotemäärät taulukko). Pusseissa tulee lukea sisällön määrä ja alkuperämaa/tila. Haluaisin ottaa tilapuotiini myyntiin naapuritilan kurkkuja. Miten minun tulee toimia? Tilapuodin tulee tällöin ilmoittautua elintarvikehuoneistoksi, mutta tämä ei ole käytännössä monimutkainen asia ks. vähittäismyyntitoiminta sivut.

16 Usein kysyttyä Paikallinen ruokapiiri haluaisi ostaa tilani raakamaitoa ja kesäsesonkina mansikoita. Voinko myydä heille tuotteet osana alkutuotantoa? Raakamaidon myyminen ruokapiirille osana alkutuotantoa ei ole sallittua ellei asiakas itse hae maitoa tilalta (ks. myyntimäärät). Puolestaan mansikoita voit myydä alkutuotannon toimintana ns. pienimuotoisena toimintana kg vuodessa ja jos teet elintarvikehuoneistoilmoituksen myynnistä niin rajattomasti.

17 Voiko kahvilayrittäjät valmistaa raakamaidosta (vuohenmaito) tuotteita omassa kahvilan keittiössään esim. leivonnaisia ja myydä niitä asiakkaille? Voiko kahvilayrittäjä myydä ko. raaka-maitoa (vuohenmaitoa) suoraan asiakkaille kahvilastaan? Kahvilayrittäjä voi valmistaa vuohenmaitotuotteita vuohen raakamaidosta, jos kahvila sijaitsee vuohitilan yhteydessä ja vuohenmaito on itse tuotettua. Tai vaihtoehtoisesti, jos kahvila ei sijaitse tuotantotilan yhteydessä, vuohen raakamaito on ostettu maitoalan laitoksesta. Sama vuohen raakamaidon myynnin kanssa. Jos maito on oman tilan tuotantoa ja kahvila sijaitsee tilalla, voi ostajien astiaan myydä maitoa ajatuksella, että myyntipaikka sijaitsee kahvilassa, vaikka tinkit täytetään maitohuoneessa. Toki yrittäjä voi ostaa maitoalan laitoksesta vuohen raakamaitoa, mutta siltä osin en panostaisi irtomaidon myyntiin, sillä tulossa on huoneistoasetuksen 1367/2011 muutos, joka kieltää raakamaidon irtomyynnin muualta kuin tuotantotilalta tai tuotantotilan yhteydessä olevasta elintarvikehuoneistosta eli käytännössä laitos ei voi jatkossa toimittaa raakamaitoa irtomyyntiä varten. Mutta laitoksessa pakattuna raakamaidon myynti on sallittua.

18 Vähittäismyyntitoiminta (elintarvikehuoneiston minimivaatimukset) Mitä on vähittäismyynti? Myymälätoimintaa (tilapuoti, ruokapiiri, verkkokauppa jne.), elintarvikkeiden valmistus- ja myynti tarjoilupaikassa (ravintolatoiminta), kuljetus (pl. Alkutuotanto), tukkumyynti sekä tarjoilu. Voit myydä omia ja muiden yritysten elintarvikkeita kuluttajille, ammattikeittiöille, julkiselle ruokapalvelulle, kaupoille, perustaa ruokapiirin jne. Myyntipaikka voi olla myymälä, torit, tienvarsikojut, markkinat, tapahtumat, auto tai verkkokauppa. Eläimistä saatavien elintarvikkeiden käsittely (4 ) vaatii elintarvikehuoneistoilmoituksen

19 Vähittäismyynti: Myyntipaikassa Elintarvikkeiden myyntitoiminta perustuu hyviin hygieniakäytäntöihin, joita kuvataan yrityksen omavalvontasuunnitelmassa. Pintamateriaalien tulee olla helposti puhtaana pidettäviä (esimerkiksi metallia, muovia, kaakelia, yleisesti ottaen ei puuta). Käsienpesupisteen tulee olla lähettyvilla siten, että tarpeen vaatiessa on mahdollisuus käsienpesuun. Siivousvälineiden tulisi olla tarkoituksenmukaisia, puhtaita ja ehjiä. Lisaksi niiden säilytykseen ja huoltoon tulee kiinnittää huomiota. Riittävä ilmanvaihto (muista puhtaanapito ja huolto). Kylmäsäilytystilojen tulee olla asianmukaisia ja mitoitettu säilytettäviin tuotteisiin sekä määriin (lämpötilanseuranta ja sallitut poikkeamat). Muille tuotteille kuin elintarvikkeille on oltava omat säilytys- ja myyntipöydät. Elintarvikehuoneiston jätehuolto tulee olla asianmukaisesti järjestetty. Jos myymälässä on kahvila- tai ravintolatoimintaa, tulee huolehtia asiakaskäymälöistä (jos on yli 6 asiakaspaikkaa, on oltava asiakkaille käymälämahdollisuus).

20 Elintarvikkeiden kuljetus Elintarvikkeiden kuljetus kuuluu osaksi yrityksen omavalvontasuunnitelmaa ja siitä on myös ilmoitettava elintarvikehuoneistoilmoituksen yhteydessä. Keskeisintä elintarvikkeiden kuljetuksessa on varmistua tuotteiden oikeasta lämpötilasta, jolloin kylmä-/lämpöketjun tulee olla katkeamaton. Jos kuljetat helposti pilaantuvia elintarvikkeita > 2 h, autossa / kylmätilassa tulee olla tallentava lämpötilanseurantajärjestelmä. kkeet/elintarvikehuoneistot/elintarvikehuoneistoasetuksen_soveltamisesta_ _nettiversio.pdf#page=46 POIKKEUS: Jos toimitat elintarvikkeita suoraan kuluttajalle tai alkutuotannon tuotteita pois alkutuotantopaikalta ET tarvitse tallentavaa lämpötilanseurantajärjestelmää.

21 Usein kysyttyä Voinko ottaa tilapuotiini myyntiin naapuritilan kurkkuja, lihatuotteita, mansikoita? KYLLÄ, voit myydä ilmoitetussa elintarvikehuoneistossasi tuotteita laidasta laitaan. Minulla on pihvikarjatila. Eläimet teurastetaan hyväksytyssä teurastamossa, jossa myös liha leikataan ja pakataan. Lihat saapuvat tilalleni kylmäkuljetuksena pakattuina. Myyn kaiken lihan tilaltani suoraan kuluttajille. Tuleeko minulla olla erillinen myyntitila? EI - Jos lihat on valmiiksi leikattu ja pakattu, myyntitoiminnalle on vaatimuksena riittävät kylmäsäilytystilat niin, että lihojen kylmäketju ei katkea. Tämä tulee kuvata omavalvontasuunnitelmassa. Mitään erillistä myyntitilaa ei vaadita. Toiminnasta on tehtävä elintarvikehuoneistoilmoitus.

22 Usein kysyttyä Voinko säilyttää tilani tavallisessa pakastimessa teurastamolla pakastettua lihaa? KYLLÄ valmiiksi pakastettuja tuotteita voi säilyttää koti pakastimessa. Huolehdi kuitenkin asianmukaisesta lämpötilanseurannasta eli kirjaa pakastimen lämpötila (enintään. -18 astetta) ruutuvihkoon esimerkiksi kerran viikossa.

23 Elintarvikkeiden valmistus ja myynti elintarvikehuoneistossa Esimerkiksi lihan leikkuu, juuston valmistaminen, hillojen ja mehujen valmistaminen Asetusluonnos tulossa liittyen vähäriskisyyden rajoihin 1258/ Voit valmistaa eläinperäisiä elintarvikkeita kuten jauhelihaa, leikata lihaa, tehdä kalavalmisteita ilmoitetussa elintarvikehuoneistossasi (lihan tulee olla teurastettu hyväksytyssä laitoksessa, mutta sen jatkokäsittely on mahdollista elintarvikehuoneistossa). Näitä tuotteita voit myydä suoraan kuluttajille rajattomasti ja paikalliseen vähittäismyyntiin kg vuodessa ja kg ylittävältä osalta 30 % Voit valmistaa oman tilasi maidosta maitojalosteita. Näitä tuotteita voit myydä suoraan kuluttajille rajattomasti ja paikalliseen vähittäismyyntiin kg vuodessa ja kg ylittävältä osalta 30 %. Paikallisen vähittäisliikkeen on sijaittava oman maakunnan tai sitä vastaavan alueen sisällä. Mm. Vähittäisliikkeen vähäinen, paikallinen ja rajoitettu toiminta (5 ) sallii pienimuotoisen laitostoiminnan ilmoitetussa elintarvikehuoneistossa

24 Usein kysyttyä Voinko valmistaa elintarvikkeita myyntiin omassa kotikeittiössäni? KYLLÄ. Elintarvikkeiden valmistaminen kotikeittiössä onnistuu kunhan hygieenisistä toimintatavoista sekä valmistuksen ajallisesta erottamisesta muun kodin ruoanvalmistuksen kanssa huolehditaan. Myöskään asumisesta ei saa aiheutua vaaraa kotona valmistettaville elintarvikkeille. Ennen toiminnan aloittamista tulee laatia omavalvontasuunnitelma oman toiminnan riskit arvioiden. Jos myyt kotikeittiössä valmistettuja tuotteita ammattimaisesti ja säännöllisesti, tulee kotikeittiöstä tehdä elintarvikehuoneistoilmoitus.

25 Usein kysyttyä Voiko kahvilayrittäjät valmistaa raakamaidosta (vuohenmaito) tuotteita omassa kahvilan keittiössään esim. leivonnaisia ja myydä niitä asiakkaille? Kahvilayrittäjä voi valmistaa vuohenmaitotuotteita vuohen raakamaidosta, jos kahvila sijaitsee vuohitilan yhteydessä ja vuohenmaito on itse tuotettua. Tai vaihtoehtoisesti, jos kahvila ei sijaitse tuotantotilan yhteydessä, vuohen raakamaito on ostettu maitoalan laitoksesta. Sama pätee lehmän raakamaitoon.

26 Usein kysyttyä Ravintoloitsija haluaa ostaa naapurissaan olevalta maitotilalta ternimaitoa ja valmistaa siitä ravintolassaan jälkiruokajuustoa (esim. uunijuustoa). Voiko maitotila myydä ja jos, millä ehdoilla ja mitä hänen pitää tehdä? Kyllä voi, maidontuotantotila voi toimittaa ternimaitoa vähittäismyyntiin jäädytettynä. Ravintola on säädösten näkökulmasta vähittäismyyntipaikka siinä kuin kauppakin. Jos tila toimittaa korkeintaan kg vuodessa, katsotaan se alkutuotannon toiminnaksi. Tilan tulee huomioida jäädyttäminen omavalvonnan kuvauksessa. Jäädytetty ternimaito on säilytettävä vähintään -12 asteessa. Astioihin tulee tehdä pakkausmerkinnät, joista pitäisi löytyä tietoa Eviran nettisivuilta, ainakin raakamaidon ja ternimaidon myyntiohjeistuksesta: intarvikkeet/laitokset/raakamaito_eviran_ohje_16040_1_fi.pdf

27 Esimerkkinä lihan suoramyynti tilalta Myytävän ja käsiteltävän lihan tulee olla tarkastettua (hyväksytty teurastamo) pl. tilan omaan käyttöön tarkoitettu liha Lihan myyminen ja jalostaminen myyntitilassa on elintarvikehuoneistotoimintaa Tee elintarvikehuoneistoilmoitus kuntasi elintarvikevalvontaviranomaiselle 4 viikkoa ennen toiminnan aloittamista Elintarvikehuoneistossa voit myydä myös muiden yritysten tuotteita Tee omavalvontasuunnitelma yrityksesi toiminnan elintarvikehygieenisistä riskeistä Säilytä ja ylläpidä kirjanpitoa: lihojen erätiedot, alkuperä ja teurastuspaikka Vähittäisliikkeen vähäinen, paikallinen ja rajoitettu toiminta (5 ) sallii pienimuotoisen laitostoiminnan ilmoitetussa elintarvikehuoneistossa (1258/2011) Aitoja makuja II -hanke ( ) toteuttaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmaa ja sitä rahoittaa Hämeen ELY-keskus valtakunnallisena hankkeena.

28 Pakatun lihan myyminen tilalta Jos lihat on valmiiksi leikattu ja pakattu hyväksytyssä teurastamossa/leikkaamossa, erillistä myyntitilaa ei tarvita (silti tulee tehdä elintarvikehuoneistoilmoitus) vaatimuksena riittävät kylmäsäilytystilat (yleisesti kotipakastin riittää) à lihojen kylmäketju ei katkea hygieniaosaamistodistusta ei vaadita Hyvästä hygieniasta huolehtiminen tärkeää! Aitoja makuja II -hanke ( ) toteuttaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmaa ja sitä rahoittaa Hämeen ELY-keskus valtakunnallisena hankkeena.

29 Pakkaamattomien lihojen myyminen ja käsitteleminen elintarvikehuoneistossa esimerkiksi suikalointi, jauhaminen, pakastaminen, jäädyttäminen tai makkaran valmistus myynnin yhteydessä on sallittua ilmoitetussa elintarvikehuoneistossa Lihaa on mahdollista käsitellä myös kotikeittiössä (esimerkiksi leikata puhtaana pidettävällä työtasolla) kunhan asumisesta ei aiheudu lihoille mitään elintarviketurvallisuusriskiä. Hygieniaosaamistodistus vaaditaan Pakastamista varten on oltava riittävät tilat ja pakastimet, joilla pakastaminen tapahtuu pakasteasetuksen mukaisesti mahdollisimman nopeasti. q Ns. kotipakastimien teho ei yleensä ole riittävä tähän tarkoitukseen, joten niitä ei voida käyttää pakastamiseen. Vähittäisliikkeen vähäinen, paikallinen ja rajoitettu toiminta (5 ) sallii pienimuotoisen laitostoiminnan ilmoitetussa elintarvikehuoneistossa (1258/2011) Aitoja makuja II -hanke ( ) toteuttaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmaa ja sitä rahoittaa Hämeen ELY-keskus valtakunnallisena hankkeena.

30 Pakkaamattomien lihojen myyminen ja käsitteleminen elintarvikehuoneistossa Näitä tuotteita voit myydä qsuoraan kuluttajille rajattomasti ja qpaikalliseen vähittäismyyntiin kg vuodessa ja kg ylittävältä osalta 30 % vähittäismyyntiin ja loput 70 % suoraan kuluttajille (asetusmuutos tulossa) Paikallisen vähittäisliikkeen on sijaittava oman maakunnan tai sitä vastaavan alueen sisällä. POIKKEUS: Naudan puoliruhojen käsittely lisää vaatimuksia! Aitoja makuja II -hanke ( ) toteuttaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmaa ja sitä rahoittaa Hämeen ELY-keskus valtakunnallisena hankkeena.

31 Yrittäjät keskiössä Kysy meiltä palvelu Yhteistyössä mukana Evira Henkilökohtainen apu alueilta Tiedon jakaminen

32 Kiitos Johanna Mattila , Aitoja makuja II -hanke ( ) toteuttaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmaa ja sitä rahoittaa Hämeen ELY-keskus valtakunnallisena hankkeena.

Apua suoramyynnin aloittamiseen -www.aitojamakuja.fi/suoramyynti

Apua suoramyynnin aloittamiseen -www.aitojamakuja.fi/suoramyynti Apua suoramyynnin aloittamiseen -www.aitojamakuja.fi/suoramyynti Mutkat suoriksi ja suoramyymään 10.12. Johanna Mattila Aitoja makuja II Turun yliopiston Brahea-keskus Aitoja makuja II -hanke (2012-2014)

Lisätiedot

27.11.2014 - Suoramyyntiohjeistus ja tuottajaoppaan esittely, Ahlman

27.11.2014 - Suoramyyntiohjeistus ja tuottajaoppaan esittely, Ahlman Tilamyyntiopas 27.11.2014 - Suoramyyntiohjeistus ja tuottajaoppaan esittely, Ahlman Johanna Mattila Koordinaattori Turun yliopiston Brahea-keskus Aitoja Makuja II Aitoja makuja II -hanke (2012-2014) toteuttaa

Lisätiedot

Vähittäismyyntitoiminta (elintarvikehuoneiston minimivaatimukset)

Vähittäismyyntitoiminta (elintarvikehuoneiston minimivaatimukset) Esitteessä kerrotaan keskeisimmät askelmerkit elintarvikkeiden vähittäismyyntitoiminnan aloittamiseen. Kaikissa kysymyksissä sinua palvelevat oman alueesi Aitoja makuja -jäsenet sekä kuntasi elintarvikevalvontaviranomainen.

Lisätiedot

Suoramyynti lähiruoan tuottajatiloilta tuottajaoppaan esittely

Suoramyynti lähiruoan tuottajatiloilta tuottajaoppaan esittely Suoramyynti lähiruoan tuottajatiloilta tuottajaoppaan esittely Lähiruoka on bisnes! 9.10.2014 Johanna Mattila Koordinaattori Turun yliopiston Brahea-keskus Aitoja Makuja II Yhteistyö MTK:n ja SLC:n kanssa

Lisätiedot

Alkutuotannon tuotteiden suoramyynti. Mitä ovat alkutuotannon tuotteet ja toiminta? Kuulunko tähän ryhmään?

Alkutuotannon tuotteiden suoramyynti. Mitä ovat alkutuotannon tuotteet ja toiminta? Kuulunko tähän ryhmään? Esitteessä kerrotaan keskeisimmät askelmerkit elintarvikkeiden vähittäismyyntitoiminnan aloittamiseen. Kaikissa kysymyksissä sinua palvelevat oman alueesi Aitoja makuja -jäsenet sekä kuntasi elintarvikevalvontaviranomainen.

Lisätiedot

Elintarvikkeiden valmistaminen ja pakkaamattomien eläinperäisten elintarvikkeiden myyminen. Mahdollisuuksia: Miten pääsen alkuun?

Elintarvikkeiden valmistaminen ja pakkaamattomien eläinperäisten elintarvikkeiden myyminen. Mahdollisuuksia: Miten pääsen alkuun? Esitteessä kerrotaan keskeisimmät askelmerkit elintarvikkeiden vähittäismyyntitoiminnan aloittamiseen. Kaikissa kysymyksissä sinua palvelevat oman alueesi Aitoja makuja -jäsenet sekä kuntasi elintarvikevalvontaviranomainen.

Lisätiedot

Suoramyynti herättää kysymyksiä miten elintarvikelainsäädäntö vastaa näihin kysymyksiin

Suoramyynti herättää kysymyksiä miten elintarvikelainsäädäntö vastaa näihin kysymyksiin Suoramyynti herättää kysymyksiä miten elintarvikelainsäädäntö vastaa näihin kysymyksiin Ympäristöterveydenhuollon valtakunnalliset koulutuspäivät Yyteri, Pori 5.5. projektipäällikkö Johanna Mattila Esityksen

Lisätiedot

Alkutuotannon tuotteiden etämyynnistä ja REKOtoiminnasta

Alkutuotannon tuotteiden etämyynnistä ja REKOtoiminnasta Alkutuotannon tuotteiden etämyynnistä ja REKOtoiminnasta Pirjo Korpela Yleistä alkutuotannosta Hygieniapaketin mukaan myynti suoraan kuluttajille on suljettu ulos alkutuotannon toiminnasta Kuitenkin pienimuotoisesta

Lisätiedot

Alkutuotanto ja elintarviketurvallisuusriskeiltään vähäinen toiminta. Pirjo Korpela Evira 24.1.2012 Tampere

Alkutuotanto ja elintarviketurvallisuusriskeiltään vähäinen toiminta. Pirjo Korpela Evira 24.1.2012 Tampere Alkutuotanto ja elintarviketurvallisuusriskeiltään vähäinen toiminta Pirjo Korpela Evira 24.1.2012 Tampere 1 Alkutuotantoilmoitus /Elintarvikelaki 22 Alkutuotantopaikasta ja siellä harjoitettavasta toiminnasta

Lisätiedot

Reko -webinaari 8.9. Johanna Mattila Turun yliopiston Brahea-keskus Valtakunnallinen Lähiruoan koordinaatiohanke

Reko -webinaari 8.9. Johanna Mattila Turun yliopiston Brahea-keskus Valtakunnallinen Lähiruoan koordinaatiohanke Reko -webinaari 8.9. Johanna Mattila Turun yliopiston Brahea-keskus Valtakunnallinen Lähiruoan koordinaatiohanke Mitä on Reko toiminta? Lähiruoan myynti- ja jakelumalli REKO:ssa (Rejäl konsumtion Reilua

Lisätiedot

Suoramyynnin säännöt Raisio ja Salo projektipäällikkö Johanna Mattila

Suoramyynnin säännöt Raisio ja Salo projektipäällikkö Johanna Mattila Suoramyynnin säännöt 6.10.2016 Raisio ja Salo projektipäällikkö Johanna Mattila Koulutusosion aiheita Alkutuotannon tuotteiden suoramyynti Vähittäismyyntitoiminta (elintarvikehuoneiston minimivaatimukset)

Lisätiedot

Pienimuotoinen ja vähäriskinen elintarvikkeiden valmistus ja myynti

Pienimuotoinen ja vähäriskinen elintarvikkeiden valmistus ja myynti Pienimuotoinen ja vähäriskinen elintarvikkeiden valmistus ja myynti Marika Kilpivuori Satafood Kehittämisyhdistys ry Sovellettava lainsäädäntö Valtioneuvoston asetus 1258/2011 eräistä elintarviketurvallisuusriskeiltään

Lisätiedot

Pienimuotoinen ja vähäriskinen elintarvikkeiden valmistus ja myynti

Pienimuotoinen ja vähäriskinen elintarvikkeiden valmistus ja myynti Esitteessä kerrotaan keskeisimmät askelmerkit sellaiselle pienimuotoiselle ja vähäriskiselle toiminnalle, josta ei tarvitse tehdä elintarvikehuoneistoilmoitusta (elintarvikelaki (13.1.2006/23) 13 momentti

Lisätiedot

Elintarvikkeiden suoramyynti lainsäädäntö ja omavalvonta

Elintarvikkeiden suoramyynti lainsäädäntö ja omavalvonta Elintarvikkeiden suoramyynti lainsäädäntö ja omavalvonta Huomisen Osaajat hanke KASVUA HÄMEESSÄ HUOMISEN HÄMÄLÄINEN RUOKA Maatilamyynnin omavalvontaneuvoja koulutus MAATILAMYYNNIN MAHDOLLISUUDET- RAJOITTAVA

Lisätiedot

Ajankohtaista pienimuotoisesta tuotannosta Eläinlääkintöneuvos Marjatta Rahkio

Ajankohtaista pienimuotoisesta tuotannosta Eläinlääkintöneuvos Marjatta Rahkio YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLLON VALTAKUNNALLISET KOULUTUSPÄIVÄT Yyteri, Pori 5.-6.5.2015 Ajankohtaista pienimuotoisesta tuotannosta Eläinlääkintöneuvos Marjatta Rahkio Pienimuotoinen tuotanto - EU asetuksissa

Lisätiedot

Alkutuotannon tuotteiden jatkojalostus ja suoramyynti. Monialayrittäjyys maaseudulla 6.3.2013

Alkutuotannon tuotteiden jatkojalostus ja suoramyynti. Monialayrittäjyys maaseudulla 6.3.2013 Alkutuotannon tuotteiden jatkojalostus ja suoramyynti Monialayrittäjyys maaseudulla 6.3.2013 Alkutuotannon suoramyynti = Alkutuotannon toimijoiden harjoittama omien alkutuotannon tuotteiden myynti Ei vaadi

Lisätiedot

Elintarvikelain Info-päivät 25.2.2013 Liminka 26.2.2013 Kuusamo 27.2.2013 Ylivieska 12.3.2013 Oulu. Jaana Elo KoKo Palvelut

Elintarvikelain Info-päivät 25.2.2013 Liminka 26.2.2013 Kuusamo 27.2.2013 Ylivieska 12.3.2013 Oulu. Jaana Elo KoKo Palvelut Elintarvikelain Info-päivät 25.2.2013 Liminka 26.2.2013 Kuusamo 27.2.2013 Ylivieska 12.3.2013 Oulu Jaana Elo KoKo Palvelut Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) 178/2002 Elintarvikelainsäädäntöä

Lisätiedot

REKO ja elintarvikelainsäädäntö

REKO ja elintarvikelainsäädäntö REKO ja elintarvikelainsäädäntö REKO seminaari, 14.11. Seinäjoki Johanna Mattila Turun yliopiston Brahea keskus HUOM! REKO toimintaa ja elintarvikelainsäädäntöä koskeva esitys on ensisijaisesti tarkoitettu

Lisätiedot

Eviran ohje Raakamaidon ja ternimaidon tuotannon ja myynnin valvonnasta

Eviran ohje Raakamaidon ja ternimaidon tuotannon ja myynnin valvonnasta Eviran ohje Raakamaidon ja ternimaidon tuotannon ja myynnin valvonnasta 1 Evira / Elintarvikehygieniayksikkö Ylitarkastaja Noora Tolin Esityksen sisältö Määritelmät Ohjeen tarkoitus ja sisältö Raakamaidon

Lisätiedot

Raakamaidon suoramyynti ja maidon jatkojalostus tuotantotilalla

Raakamaidon suoramyynti ja maidon jatkojalostus tuotantotilalla Raakamaidon suoramyynti ja maidon jatkojalostus tuotantotilalla 18.1. 2012 Maa- ja metsätalousministeriö Elintarvike- ja terveysosasto, Elintarviketurvallisuusyksikkö Käsitteitä *alkutuotannon tuote *alkutuotanto

Lisätiedot

Infotilaisuus Saarijärvi Biotalousinstituutti

Infotilaisuus Saarijärvi Biotalousinstituutti Infotilaisuus 24.4.2019 Saarijärvi Biotalousinstituutti pienteurastamo, lihanleikkuutoiminta ja lihan suoramyynti ympäristötarkastaja Sanna Hovi valvontaeläinlääkäri Elina Sirainen Alkutuotanto Hyväksytty

Lisätiedot

Kohti luomuelintarvikeyrittäjyyttä. Lisäarvoa Luomujalostuksesta Ulvila Jaana Elo KoKo Palvelut

Kohti luomuelintarvikeyrittäjyyttä. Lisäarvoa Luomujalostuksesta Ulvila Jaana Elo KoKo Palvelut Kohti luomuelintarvikeyrittäjyyttä Lisäarvoa Luomujalostuksesta Ulvila 20.10.2016 Jaana Elo KoKo Palvelut EU-tasoinen lainsäädäntöä Neuvoston asetus 834 /2007 Neuvosto ja parlamentti: periaatteet ja tavoitteet

Lisätiedot

Vähäriskinen toiminta ja sen valvonta + byrokratian purku - valitut palat

Vähäriskinen toiminta ja sen valvonta + byrokratian purku - valitut palat Vähäriskinen toiminta ja sen valvonta + byrokratian purku - valitut palat Ympäristöterveyden valtakunnalliset koulutuspäivät 18.5.2016 Kotka Pirjo Korpela Evira Elintarvikesäädökset ja vähäriskinen toiminta

Lisätiedot

Elintarvikkeiden jalostaminen maatiloilla

Elintarvikkeiden jalostaminen maatiloilla Elintarvikkeiden jalostaminen maatiloilla Elintarvikelainsäädännön suomat mahdollisuudet Luomuasetuksen asettamat raamit Jaana Elo Luomupäivät 9.10.2015 Mikkeli Elintarvikelainsäädännön suomat mahdollisuudet

Lisätiedot

Elintarvikelainsäädännön mahdollisuudet pienimuotoiselle toiminnalle tuumasta toimeen Suoramyynti-infopäivä Kajaani,10.12.2014

Elintarvikelainsäädännön mahdollisuudet pienimuotoiselle toiminnalle tuumasta toimeen Suoramyynti-infopäivä Kajaani,10.12.2014 Elintarvikelainsäädännön mahdollisuudet pienimuotoiselle toiminnalle tuumasta toimeen Suoramyynti-infopäivä Kajaani,10.12.2014 Sebastian Hielm, MMM/RO/ETU Hyvä uutinen: kaikki hygieniasäädökset kevenivät

Lisätiedot

Elintarvikelainsäädännön muutokset uuden liiketoiminnan lähteenä. Jyväskylä 23.11.2012 Jaana Elo KoKo Palvelut

Elintarvikelainsäädännön muutokset uuden liiketoiminnan lähteenä. Jyväskylä 23.11.2012 Jaana Elo KoKo Palvelut Elintarvikelainsäädännön muutokset uuden liiketoiminnan lähteenä Jyväskylä 23.11.2012 Jaana Elo KoKo Palvelut Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) 178/2002 Elintarvikelainsäädäntöä koskevista

Lisätiedot

Luomuviljasta leiväksi, valvonnasta myyntiargumentti? Luomuvalvontapäivä Mikkeli Jaana Elo KoKo Palvelut

Luomuviljasta leiväksi, valvonnasta myyntiargumentti? Luomuvalvontapäivä Mikkeli Jaana Elo KoKo Palvelut Luomuviljasta leiväksi, valvonnasta myyntiargumentti? Luomuvalvontapäivä Mikkeli 17.3.2016 Jaana Elo KoKo Palvelut EU-tasoinen lainsäädäntöä Neuvoston asetus 834 /2007 Neuvosto ja parlamentti: periaatteet

Lisätiedot

1 / 6 Kuopion kaupunki

1 / 6 Kuopion kaupunki 1 / 6 Kuopion kaupunki Ilmoitus alkutuotantopaikasta tai Kaupunkiympäristön palvelualue alkutuotannon tuotteiden kuljetuksesta Ympäristöterveydenhuolto elintarvikelaki (23/2006) 22 Ilmoitus Kuopion alueen

Lisätiedot

Kala-alan koulutuspäivä Alkutuotantoa, elintarvikehuoneistotoimintaa vai hyväksytty laitos?

Kala-alan koulutuspäivä Alkutuotantoa, elintarvikehuoneistotoimintaa vai hyväksytty laitos? Kala-alan koulutuspäivä 24.10.2017 Alkutuotantoa, elintarvikehuoneistotoimintaa vai hyväksytty laitos? Alkutuotanto kalastuksessa Kalan tainnutus Verestys Kalastusaluksella tai jäällä tehty pään, sisälmysten

Lisätiedot

Ryhtyisinkö elintarvikealan yrittäjäksi?

Ryhtyisinkö elintarvikealan yrittäjäksi? Ryhtyisinkö elintarvikealan yrittäjäksi? Salon kaupunki Ympäristöterveydenhuolto Hornintie 2-4, 24800 Halikko, terveystarkastaja p. 02 778 4608, marjo.harkonen@salo.fi Tarvittavat ilmoitukset/hakemukset

Lisätiedot

REKO-renkaat, verkkokauppa, pop up -toiminta - yrittämisen monet mahdollisuudet

REKO-renkaat, verkkokauppa, pop up -toiminta - yrittämisen monet mahdollisuudet REKO-renkaat, verkkokauppa, pop up -toiminta - yrittämisen monet mahdollisuudet RYHTYISINKÖ ELINTARVIKEALAN YRITTÄJÄKSI? Salo 27.9.2016 Brahea-keskus, LounaFood Johanna Mattila Tilamyynnin ja elintarvikkeiden

Lisätiedot

Eviran ohje 16021/2. Kalakukon valmistuksen ja myynnin valvonta

Eviran ohje 16021/2. Kalakukon valmistuksen ja myynnin valvonta Eviran ohje 16021/2 Kalakukon valmistuksen ja myynnin valvonta Vastuuhenkilö Carmela Hellsten Sivu/sivut 1 / 9 SISÄLTÖ 1 Yleistä... 2 2 Lainsäädäntöä... 2 3 Aidon perinteisen tuotteen nimitys... 2 4 Tilojen

Lisätiedot

OHJE OMAVALVONTASUUNNITELMAN LAATIMISEKSI (KALASTUSTUOTTEET)

OHJE OMAVALVONTASUUNNITELMAN LAATIMISEKSI (KALASTUSTUOTTEET) KOKKOLAN KAUPUNKI 1(5) OHJE OMAVALVONTASUUNNITELMAN LAATIMISEKSI (KALASTUSTUOTTEET) Tämä ohje koskee kalastajia, jotka toimittavat kalastustuotteita alle 5000 kg vuodessa suoraan kuluttajille tai paikalliseen

Lisätiedot

Ajankohtaista kalamaailmasta. Ylitarkastaja Carmela Hellsten

Ajankohtaista kalamaailmasta. Ylitarkastaja Carmela Hellsten Ajankohtaista kalamaailmasta Ylitarkastaja Carmela Hellsten Alkutuotanto Alkutuotanto kalan kasvatus kalastus kalan perkaaminen aluksella alkutuotannon tuotteiden toimittaminen ensimmäiseen elintarvikehuoneistoon

Lisätiedot

UUSI ELINTARVIKELAKI 24.11.2005. Joanna Kurki eläinlääkintötarkastaja Maa- ja metsätalousministeriö

UUSI ELINTARVIKELAKI 24.11.2005. Joanna Kurki eläinlääkintötarkastaja Maa- ja metsätalousministeriö UUSI ELINTARVIKELAKI 24.11.2005 Joanna Kurki eläinlääkintötarkastaja Maa- ja metsätalousministeriö Uusi EY-lainsäädäntö Yleinen elintarvikeasetus pellolta pöytään yleiset määritelmät ja periaatteet toimijoiden

Lisätiedot

Elintarvikkeiden myynti ja hygieniavaatimukset. Mari Mäenpää

Elintarvikkeiden myynti ja hygieniavaatimukset. Mari Mäenpää Elintarvikkeiden myynti ja hygieniavaatimukset Mari Mäenpää Milloin ilmoitusta ei tarvita Ilmoitusta ei tarvita, jos toiminnan riskit ovat elintarviketurvallisuuden kannalta vähäisiä tai jos alkutuotantotoimija,

Lisätiedot

Pohjois-Karjalan Ympäristöterveys

Pohjois-Karjalan Ympäristöterveys Pohjois-Karjalan Ympäristöterveys POHJOIS-KARJALAN YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLLON YHTEISTOIMINTA-ALUE Ilomantsi, Joensuu, Juuka, Kitee, Kontiolahti, Lieksa, Liperi, Nurmes, Outokumpu, Polvijärvi, Rääkkylä,

Lisätiedot

Heinon Tukku Oy, Vanha Talvitie 2, 00580 Helsinki

Heinon Tukku Oy, Vanha Talvitie 2, 00580 Helsinki Helsingin kaupunki Esityslista 12/2015 1 (5) 3 Elintarvikelain 13 pykälän mukainen hakemus Heinon Tukku Oy:n liha-, kala- ja maitoalan laitoksen toiminnan olennaisesta muutoksesta HEL 2015-006929 T 11

Lisätiedot

ELINTARVIKEVALVONTA JA VALVONNAN SUORITTEET 2012

ELINTARVIKEVALVONTA JA VALVONNAN SUORITTEET 2012 LOMAKE B (1/) ELTU 01 ELINTARVIKEVALVONTA JA VALVONNAN SUORITTEET 01 Kunta/Kuntayhtymä: Valvontakohde Valvontatiedot Toimenpiteiden syyt ALKUTUOTANTOPAIKAT JA LAI- TOKSET E1 Alkutuotanto (entisen hygienialain

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/ (7) Ympäristölautakunta Ytp/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/ (7) Ympäristölautakunta Ytp/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/2012 1 (7) 348 Heinon Tukku Oy, elintarvikelain mukainen hakemus liha-alan laitoksen olennaisesta muutoksesta ja kala- ja maitoalan laitoksen hyväksymisestä HEL 2012-010314

Lisätiedot

1 / 5. Lomake 21: ILMOITUS. elintarvikelain (23/2006, muutos 352/2011) 13 1 momentin mukaisesta elintarvikehuoneistosta

1 / 5. Lomake 21: ILMOITUS. elintarvikelain (23/2006, muutos 352/2011) 13 1 momentin mukaisesta elintarvikehuoneistosta Lomake 21: ILMOITUS 1 / 5 elintarvikelain (23/2006, muutos 352/2011) 13 1 momentin mukaisesta elintarvikehuoneistosta Toimija täyttää soveltuvin osin Ilmoitus elintarvikehuoneistosta tai siinä tapahtuvasta

Lisätiedot

Luonnonvaraisen riistan lihan käsittely ja toimittaminen myyntiin. Anne Fagerlund Ylitarkastaja Elintarvikehygieniayksikkö, Evira

Luonnonvaraisen riistan lihan käsittely ja toimittaminen myyntiin. Anne Fagerlund Ylitarkastaja Elintarvikehygieniayksikkö, Evira Luonnonvaraisen riistan lihan käsittely ja toimittaminen myyntiin Anne Fagerlund Ylitarkastaja Elintarvikehygieniayksikkö, Evira Luonnonvaraisen riistan lihan käsittely ja toimittaminen myyntiin Lainsäädäntöä

Lisätiedot

Osa 1, Perustaminen. Elintarvikehuoneistoilmoitus tehdään oman kunnan elintarvikevalvontaan.

Osa 1, Perustaminen. Elintarvikehuoneistoilmoitus tehdään oman kunnan elintarvikevalvontaan. Osa 1, Perustaminen Oppaan tässä osassa opit Mitä sinun tulee muistaa kun laajennat alkutuotannon toimintaasi? Tarvitseeko sinun tehdä elintarvikehuoneistoilmoitus vai alkutuotantoilmoituksen muutos? Miten

Lisätiedot

Pienmeijerit valvonnan näkökulmasta. Suvi Ranta hygieenikkoeläinlääkäri Seinäjoen alueen ympäristöterveydenhuolto

Pienmeijerit valvonnan näkökulmasta. Suvi Ranta hygieenikkoeläinlääkäri Seinäjoen alueen ympäristöterveydenhuolto Pienmeijerit valvonnan näkökulmasta Suvi Ranta hygieenikkoeläinlääkäri Seinäjoen alueen ympäristöterveydenhuolto Elintarvikelaki 23/2006 muutoksineen 10 : Elintarvikehuoneisto ja alkutuotantopaikka on

Lisätiedot

Kasvintuotannon elintarvikehygienia

Kasvintuotannon elintarvikehygienia Kasvintuotannon elintarvikehygienia Neuvo 2020 Seinäjoki 3.12 / Vaasa (sv) 5.12 / Järvenpää 10.12 Evira / Elintarvikehygieniayksikkö 1 Ylitarkastaja Noora Tolin Esityksen sisältö Kaikelle elintarvikkeiden

Lisätiedot

Täydentävät ehdot: Kasveista ja eläimistä saatavien elintarvikkeiden tuotantohygienia

Täydentävät ehdot: Kasveista ja eläimistä saatavien elintarvikkeiden tuotantohygienia Täydentävät ehdot: Kasveista ja eläimistä saatavien elintarvikkeiden tuotantohygienia 1 Viljelijätukihakukoulutus, kevät 2015 Evira / Elintarvikehygieniayksikkö Ylitarkastaja Noora Tolin Täydentävät ehdot

Lisätiedot

Poronlihan suoramyynti

Poronlihan suoramyynti Sivu/sivut 1 / 6 1 Yleistä Elintarvikelainsäädäntö edellyttää, että kaikki kuluttajalle myytävä liha on tarkastettava tiettyjä poikkeuksia lukuun ottamatta. Suomi on saanut EYlainsäädännöstä kansallisen

Lisätiedot

Elintarvikelainsäädännön uudistuksista

Elintarvikelainsäädännön uudistuksista Elintarvikelainsäädännön uudistuksista 27.9.2010 Eläinlääkintöylitarkastaja Joanna Kurki Maa- ja metsätalousministeriö Elintarvike- ja terveysosasto Elintarviketurvallisuusyksikkö Elintarvikelainsäädännön

Lisätiedot

Elintarvikelain mukainen hyväksyminen ja ilmoitusmenettely 1.9.2011 alkaen sekä muita muutoksia säädöksissä. Pirjo Korpela Evira 13.9.

Elintarvikelain mukainen hyväksyminen ja ilmoitusmenettely 1.9.2011 alkaen sekä muita muutoksia säädöksissä. Pirjo Korpela Evira 13.9. 1 Elintarvikelain mukainen hyväksyminen ja ilmoitusmenettely 1.9.2011 alkaen sekä muita muutoksia säädöksissä Pirjo Korpela Evira 13.9.2011 Hyväksymistä ja ilmoittamista koskevat säännökset 1.9.2011 alkaen

Lisätiedot

OHJE ELINTARVIKEVARASTOILLE / -TUKUILLE OMAVALVONTASUUNNITELMAN LAA- TIMISEKSI

OHJE ELINTARVIKEVARASTOILLE / -TUKUILLE OMAVALVONTASUUNNITELMAN LAA- TIMISEKSI KOKKOLAN KAUPUNKI 1(5) OHJE ELINTARVIKEVARASTOILLE / -TUKUILLE OMAVALVONTASUUNNITELMAN LAA- TIMISEKSI Omavalvonta on yrityksen omaa toimintaa, jolla se pyrkii säilyttämään käsittelemiensä elintarvikkeiden

Lisätiedot

Ajankohtaista elintarvikehygieniasta. 2.5.2016 Evira Evira / Elintarvikehygieniayksikkö Ylitarkastaja Noora Tolin

Ajankohtaista elintarvikehygieniasta. 2.5.2016 Evira Evira / Elintarvikehygieniayksikkö Ylitarkastaja Noora Tolin Ajankohtaista elintarvikehygieniasta 2.5.2016 Evira Evira / Elintarvikehygieniayksikkö Ylitarkastaja Noora Tolin Ajankohtaista 2016 Elintarvikkeiden tuotantoa koskevat täydentävien ehtojen vaatimukset

Lisätiedot

Ajankohtaisia asioita elintarvikevalvonnasta

Ajankohtaisia asioita elintarvikevalvonnasta Ajankohtaisia asioita elintarvikevalvonnasta Kalaseminaari 15.2.2012 Ylitarkastaja Tuula Koimäki Elintarvikelain 13 6 mom. Elintarvikehuoneistoilmoitusta ei tarvitse tehdä, jos toimintaan liittyvät riskit

Lisätiedot

Maa- ja metsätalousministeriön asetus

Maa- ja metsätalousministeriön asetus Maa- ja metsätalousministeriön asetus ilmoitettujen elintarvikehuoneistojen elintarvikehygieniasta annetun maa- ja metsätalousministeriön asetuksen muuttamisesta Maa- ja metsätalousministeriön päätöksen

Lisätiedot

LUOMU Nyt! 27.9.2011 Joensuu Jaana Elo

LUOMU Nyt! 27.9.2011 Joensuu Jaana Elo LUOMU Nyt! Joensuu 1 Elintarviketurvallisuusorganisaatio 2 Jäljitettävyys ja luotettavuus läpi koko ketjun Miksi lakia piti taas muuttaa? 3 Kuka nyt valvoo mitäkin Kuntien elintarvikevalvonta Markkinavalvonta

Lisätiedot

Liha-alan laitoksen perustaminen

Liha-alan laitoksen perustaminen Liha-alan laitoksen perustaminen Marjo Ruusunen Webinaari, 31.10.2017 Yhteistyössä: Eviran Pk-neuvontahanke ja Lähiruoan valtakunnallinen koordinaatiohanke Yleistä elintarvikeyrityksen perustamisesta Yleisiä

Lisätiedot

OHJE ELINTARVIKKEITA ULKOTILOISSA (SÄÄNNÖLLISESTI) MYYVILLE OMAVALVON- TASUUNNITELMAN LAATIMISEKSI

OHJE ELINTARVIKKEITA ULKOTILOISSA (SÄÄNNÖLLISESTI) MYYVILLE OMAVALVON- TASUUNNITELMAN LAATIMISEKSI KOKKOLAN KAUPUNKI 1(5) OHJE ELINTARVIKKEITA ULKOTILOISSA (SÄÄNNÖLLISESTI) MYYVILLE OMAVALVON- TASUUNNITELMAN LAATIMISEKSI Omavalvonta on yrityksen omaa toimintaa, jolla se pyrkii säilyttämään käsittelemiensä

Lisätiedot

TERVEYDENSUOJELU 2016 Askola, Lapinjärvi, Loviisa, Pornainen, Porvoo ja Sipoo

TERVEYDENSUOJELU 2016 Askola, Lapinjärvi, Loviisa, Pornainen, Porvoo ja Sipoo TERVEYDENSUOJELU 2016 Askola, Lapinjärvi, Loviisa, Pornainen, Porvoo ja Sipoo OHJE ASIAKKAALLE 1 OHJE ALKUTUOTANNON TUOTTEITA MYYVÄLLE TOIMIJALLE OSANA ALKUTUOTANTOA 2 Onko toimintani osa alkutuotantoa

Lisätiedot

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ Liite 1 Eläinlääkintöneuvos 3.3.2016 Marjatta Rahkio

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ Liite 1 Eläinlääkintöneuvos 3.3.2016 Marjatta Rahkio MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ Liite 1 Eläinlääkintöneuvos 3.3.2016 Marjatta Rahkio VALTIONEUVOTON ASETUS ERÄISTÄ ELINTARVIKETURVALLISUUSRISKEIL- TÄÄN VÄHÄISISTÄ TOIMINNOISTA ANNETUN VALTIONEUVOSTON ASETUKSEN

Lisätiedot

PORONLIHAN SUORAMYYJÄN OMAVALVONTASUUNNITELMA

PORONLIHAN SUORAMYYJÄN OMAVALVONTASUUNNITELMA PALISKUNTAIN YHDISTYS, 2008 PORONLIHAN SUORAMYYJÄN OMAVALVONTASUUNNITELMA SISÄLLYSLUETTELO sivu Ilmoitus poronlihan suoramyynnistä valvontaviranomaiselle 1 Ilmoitus poronlihan suoramyynnistä, toimijan

Lisätiedot

6. HUNAJANTUOTANNON ERITYSVAATIMUKSET

6. HUNAJANTUOTANNON ERITYSVAATIMUKSET 6.1 1 / 2 6. HUNAJANTUOTANNON ERITYSVAATIMUKSET 6.1 Hunajan kanssa kosketuksiin joutuvien pintojen puhdistamiseen käytettävän veden laatu Huomioitavaa: Tätä ohjetta sovelletaan hunajan alkutuotantoon.

Lisätiedot

Maidon myynti tai jalostaminen alkutuotannon yhteydessä ja elintarvikehuoneistotoimintana

Maidon myynti tai jalostaminen alkutuotannon yhteydessä ja elintarvikehuoneistotoimintana Maidon myynti tai jalostaminen alkutuotannon yhteydessä ja elintarvikehuoneistotoimintana Risto M. Ruuska läänineläinlääkäri 26.10.2017 1 Lisätietoja Eviran ohje 16040/2 Raakamaidon ja ternimaidon tuotannon

Lisätiedot

Kananmunatuotannon luvat. Sirpa Leväinen, Rantasalmen yhteistoimintaalueen (Joroinen, Juva, Rantasalmi ja Sulkava) maaseutupäällikkö 28.11.

Kananmunatuotannon luvat. Sirpa Leväinen, Rantasalmen yhteistoimintaalueen (Joroinen, Juva, Rantasalmi ja Sulkava) maaseutupäällikkö 28.11. Kananmunatuotannon luvat Sirpa Leväinen, Rantasalmen yhteistoimintaalueen (Joroinen, Juva, Rantasalmi ja Sulkava) maaseutupäällikkö 28.11.2013 Munien alkutuotanto Kananmunien tuotanto on elintarvikelainsäädännön

Lisätiedot

Alhaisen jalostusasteen valmistus ja alihankinta luomussa, Jaana Laurila

Alhaisen jalostusasteen valmistus ja alihankinta luomussa, Jaana Laurila Alhaisen jalostusasteen valmistus ja alihankinta luomussa, 16.11.2017 Jaana Laurila 1 Tuotteiden vähäinen käsittely Tuotteiden vähäinen valmistus Elintarvikkeiden valmistus Tuotteiden vähäinen käsittely

Lisätiedot

Elintarvikealan pk-yritysten neuvontaa koskeva selvitys ja koulutusohjelma- projekti PK-Yrittäjien koulutus ELINTARVIKELAINSÄÄDÄNNÖSTÄ

Elintarvikealan pk-yritysten neuvontaa koskeva selvitys ja koulutusohjelma- projekti PK-Yrittäjien koulutus ELINTARVIKELAINSÄÄDÄNNÖSTÄ Elintarvikealan pk-yritysten neuvontaa koskeva selvitys ja koulutusohjelma- projekti PK-Yrittäjien koulutus ELINTARVIKELAINSÄÄDÄNNÖSTÄ 2.11 Seinäjoki, 9.11 Kuopio, 17.11 Hämeenlinna, 19.1.2012 Rovaniemi,

Lisätiedot

Ohjeet alkutuotannon elintarvikevalvontaan

Ohjeet alkutuotannon elintarvikevalvontaan 1/5 Ohjeet alkutuotannon elintarvikevalvontaan Viimeisin päivitys 27.12.2017 Asiakokonaisuuden ja tarkastettavan asian numero ja nimi Ohje-nro / versio / viimeisin päivitys 1 Yleiset elintarvikkeiden alkutuotantoa

Lisätiedot

Lähiruoka Pirkanmaalla - viljelijäkyselyn tuloksia

Lähiruoka Pirkanmaalla - viljelijäkyselyn tuloksia Lähiruoka Pirkanmaalla - viljelijäkyselyn tuloksia 22.8.2012 Petri Pethman Suomen Gallup Elintarviketieto Oy 1 Maatilojen Kehitysnäkymät 2020 Pirkanmaan lähiruoka Maatilojen kehitysnäkymät 2020 tutkimuksen

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/ (5) Ympäristökeskus Elintarviketurvallisuusosasto Elintarviketurvallisuuspäällikkö

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/ (5) Ympäristökeskus Elintarviketurvallisuusosasto Elintarviketurvallisuuspäällikkö Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/2014 1 (5) 23 Reinin Liha Oy:n elintarvikelain 56 :n mukaisen väliaikaisen käyttökiellon purkua koskeva päätös HEL 2014-007565 T 11 02 00 Päätös Toimija Kohde Elintarviketurvallisuuspäällikön

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 12/2015 1 (5) Ympäristölautakunta Etp/2 25.08.2015

Helsingin kaupunki Esityslista 12/2015 1 (5) Ympäristölautakunta Etp/2 25.08.2015 Helsingin kaupunki Esityslista 12/2015 1 (5) 2 Elintarvikelain 13 :n mukainen hakemus Lihakauppa Roslund Ky:n liha-alan laitoksen toiminnan olennaisesta muutoksesta HEL 2015-007493 T 11 02 02 01 Päätösehdotus

Lisätiedot

Elintarvikehuoneistoja koskevat hyväksymismenettelyt. - Tuotanto, kasvatus, viljely, sadonkorjuu - Tuotteiden varastointi

Elintarvikehuoneistoja koskevat hyväksymismenettelyt. - Tuotanto, kasvatus, viljely, sadonkorjuu - Tuotteiden varastointi Helena Kauppinen Marjaosaamiskeskus 2010 Elintarvikehuoneistoja koskevat hyväksymismenettelyt ALKUTUOTANTO...1 Alkutuotantoa on...1 Alkutuotantoa ei ole...2 Ilmoitus alkutuotannosta...2 Viljelmän tuoteturvallisuuskuvaus

Lisätiedot

Eviran ohje 16021/2. Kalakukon valmistuksen ja myynnin valvonta

Eviran ohje 16021/2. Kalakukon valmistuksen ja myynnin valvonta Eviran ohje 16021/2 Kalakukon valmistuksen ja myynnin valvonta Vastuuhenkilö Carmela Hellsten Sivu/sivut 1 / 9 SISÄLTÖ 1 Yleistä... 2 2 Lainsäädäntöä... 2 3 Aidon perinteisen tuotteen nimitys... 2 4 Tilojen

Lisätiedot

PORONLIHAN SUORAMYYJÄN OMAVALVONTASUUNNITELMA

PORONLIHAN SUORAMYYJÄN OMAVALVONTASUUNNITELMA PORONLIHAN SUORAMYYJÄN OMAVALVONTASUUNNITELMA Paliskuntain yhdistys 2013 Sisällysluettelo Ilmoitus poronlihan suoramyynnistä - viranomaiselle... 2 Ilmoitus poronlihan suoramyynnistä oma kappale... 3 Omavalvontasuunnitelma...

Lisätiedot

YmpäristöAgro I ja II

YmpäristöAgro I ja II YmpäristöAgro I ja II 2008-2012-> jatkohanke 2014 loppuun ProAgria Oulu Maa- ja kotitalousnaiset MTK Pohjois-Suomi Yhteistyökumppanina Pohjois-Pohjanmaan maanmittaustoimisto Suoramyyntimahdollisuudet Lampaanlihaa

Lisätiedot

Eläintilan hygieniavaatimukset

Eläintilan hygieniavaatimukset Eläintilan hygieniavaatimukset Neuvo 2020 Seinäjoki 3.12 / Vaasa (sv) 5.12 / Järvenpää 10.12 Evira / Elintarvikehygieniayksikkö 1 Ylitarkastaja Noora Tolin Esityksen sisältö Kaikelle elintarvikkeiden alkutuotannolle

Lisätiedot

Hakemus toimitetaan Oulunkaaren johtavalle eläinlääkärille vähintään 60 päivää ennen toiminnan suunniteltua aloittamisajankohtaa.

Hakemus toimitetaan Oulunkaaren johtavalle eläinlääkärille vähintään 60 päivää ennen toiminnan suunniteltua aloittamisajankohtaa. 1 (5) OULUNKAAREN YMPÄRISTÖPALVELUT PL 10 93101 Pudasjärvi ymparistopalvelut@pudasjarvi.fi Faksi: (08) 823 453 HAKEMUS Elintarvikelain (23/2006) 13 2mom.:n mukainen toimijan elintarvikehuoneiston hyväksymishakemus

Lisätiedot

ILMOITUS elintarvikelain (23/2006, muutos 352/2011) 13 :n 1 momentin mukaisesta elintarvikehuoneistosta

ILMOITUS elintarvikelain (23/2006, muutos 352/2011) 13 :n 1 momentin mukaisesta elintarvikehuoneistosta 1 (2) Ympäristöterveyspalvelut ILMOITUS elintarvikelain (23/2006, muutos 352/2011) 13 :n 1 momentin mukaisesta elintarvikehuoneistosta Dnro ja saapumispäivämäärä (viranomainen täyttää) Toimija täyttää

Lisätiedot

Laukaan ympäristöterveydenhuolto

Laukaan ympäristöterveydenhuolto 1 (5) Laukaan ympäristöterveydenhuolto HAKEMUS Elintarvikelain (23/2006) 13 2mom.:n mukainen toimijan elintarvikehuoneiston hyväksymishakemus Eläimistä saatavia elintarvikkeita ennen vähittäismyyntiä käsittelevä

Lisätiedot

Eviran ohje 16021/1. Kalakukon valmistuksen ja myynnin valvonta

Eviran ohje 16021/1. Kalakukon valmistuksen ja myynnin valvonta Eviran ohje 16021/1 Kalakukon valmistuksen ja myynnin valvonta Vastuuhenkilö Carmela Hellsten Sivu/sivut 1 / 8 SISÄLLYSLUETTELO 1 Yleistä... 2 2 Aidon perinteisen tuotteen nimitys...2 3 Tilojen hyväksyminen...

Lisätiedot

Eviran uusi opas elintarvikkeiden mikrobiologisista tutkimuksista Ylitarkastaja Taina Niskanen Hygieniayksikkö

Eviran uusi opas elintarvikkeiden mikrobiologisista tutkimuksista Ylitarkastaja Taina Niskanen Hygieniayksikkö Eviran uusi opas elintarvikkeiden mikrobiologisista tutkimuksista Ylitarkastaja Taina Niskanen Hygieniayksikkö Ajankohtaista laboratoriorintamalla, Helsinki 13.10.2010 Elintarvikkeiden mikrobiologiset

Lisätiedot

Eräistä elintarvikkeista annettavat pakkausmerkintätiedot uudistuivat

Eräistä elintarvikkeista annettavat pakkausmerkintätiedot uudistuivat 10.7.2012 1 / 5 Eräistä elintarvikkeista annettavat pakkausmerkintätiedot uudistuivat Yleistä Maa- ja metsätalousministeriön asetus (264/2012) (jäljempänä MMMa 264/2012) eräitä elintarvikkeita koskevista

Lisätiedot

Ympäristölautakunnan hyväksymä tammikuun 10 p:nä 1995. (Ympäristölautakunta hyväksynyt muutokset 18.4.2006)

Ympäristölautakunnan hyväksymä tammikuun 10 p:nä 1995. (Ympäristölautakunta hyväksynyt muutokset 18.4.2006) Helsingin kaupungin terveydensuojelujärjestys Ympäristölautakunnan hyväksymä tammikuun 10 p:nä 1995. (Ympäristölautakunta hyväksynyt muutokset 18.4.2006) 1 Ympäristölautakunta kumonnut 1.1.2005 2 Lintujen

Lisätiedot

Maa- ja metsätalousministeriön asetus eräitä elintarvikkeita koskevista vaatimuksista

Maa- ja metsätalousministeriön asetus eräitä elintarvikkeita koskevista vaatimuksista 264/2012 Dokumentin versiot Viitetiedot På svenska Annettu Helsingissä 24 päivänä toukokuuta 2012 Maa- ja metsätalousministeriön asetus eräitä elintarvikkeita koskevista vaatimuksista Maa- ja metsätalousministeriön

Lisätiedot

Aitojamakuja.fi auttaa löytämään paikalliset elintarvikeyritykset

Aitojamakuja.fi auttaa löytämään paikalliset elintarvikeyritykset Aitojamakuja.fi auttaa löytämään paikalliset elintarvikeyritykset Työryhmä: Paikallista ruokaa läheltä 18.-19.8., Maaseutututkijatapaaminen Päivi Töyli Aitoja makuja -hanke, projektipäällikkö Koulutus-

Lisätiedot

14.1.2016. Ei ole pakkaamattoman helposti pilaantuvan elintarvikkeen käsittelyä.

14.1.2016. Ei ole pakkaamattoman helposti pilaantuvan elintarvikkeen käsittelyä. 14.1.2016 Pakkaamattoman helposti pilaantuvan elintarvikkeen käsittely elintarvikehuoneistossa: vaaditaanko työntekijältä osaamistodistus, terveydentilan selvitys tai suojavaatetus? Ei vaadita osaamistodistusta

Lisätiedot

Tarkastustiheys Eviran suositusten. Tarkastukseen käytettävä aika (h) Vuosittaisten tarkastusten määrä. Valvontaan käytettävä aika (h)

Tarkastustiheys Eviran suositusten. Tarkastukseen käytettävä aika (h) Vuosittaisten tarkastusten määrä. Valvontaan käytettävä aika (h) LIITE 1 Elintarvikevalvonnan valvontakohteiden lukumäärä ja tarkastustiheys -2019 Taulukosta on jätetty pois ne kohderyhmät, joihin kuuluvia valvontakohteita ei toimialueella ole EVIRA E1000 Maitoala E1000.10

Lisätiedot

Pohjoisen Keski-Suomen Ympäristötoimen ympäristöterveysvalvonnan valvontasuunnitelman toteutuma 2015. Sivu 1/5

Pohjoisen Keski-Suomen Ympäristötoimen ympäristöterveysvalvonnan valvontasuunnitelman toteutuma 2015. Sivu 1/5 Pohjoisen Keski-Suomen Ympäristötoimen ympäristöterveysvalvonnan valvontasuunnitelman toteutuma 2015. Sivu 1/5 Valvontakohteita Tarkastettava Tarkastukset Näytteet Tarkastetut Tarkastukset Näytteet [kpl]

Lisätiedot

ILMOITUS ELINTARVIKEHUONEISTOSTA Elintarvikelain (23/2006, muutos 352/2011) 13 mukainen ilmoitus

ILMOITUS ELINTARVIKEHUONEISTOSTA Elintarvikelain (23/2006, muutos 352/2011) 13 mukainen ilmoitus ILMOITUS ELINTARVIKEHUONEISTOSTA Elintarvikelain (23/2006, muutos 352/2011) 13 mukainen ilmoitus 1 (2) toiminnan aloittaminen toiminnan olennainen muuttaminen muu, mikä? 1. Toimija Toimijan nimi Osoite

Lisätiedot

ILMOITUS TOIMINNAN ALOITTAMISESTA TAI OLENNAISESTA MUUTTAMISESTA

ILMOITUS TOIMINNAN ALOITTAMISESTA TAI OLENNAISESTA MUUTTAMISESTA 1 (2) ILMOITUS TOIMINNAN ALOITTAMISESTA TAI OLENNAISESTA MUUTTAMISESTA elintarvikelain (23/2006, muutos 352/2011) 13 1 momentin mukainen elintarvikehuoneisto. Saapumispäivämäärä (viranomainen täyttää)

Lisätiedot

Eviran ohje 10507/1. Alkutuotannon elintarvikevalvonta ja riskinarviointi

Eviran ohje 10507/1. Alkutuotannon elintarvikevalvonta ja riskinarviointi Eviran ohje 10507/1 Alkutuotannon elintarvikevalvonta ja riskinarviointi Esittelijä Noora Tolin Sivu/sivut 1 / 16 Sisällysluettelo 1 Johdanto... 2 1.1 Määritelmät... 2 2 Mikä on elintarvikkeiden alkutuotantoa?...

Lisätiedot

Kansallisten hygienia-asetusten uudistus

Kansallisten hygienia-asetusten uudistus Kansallisten hygienia-asetusten uudistus elintarvikelain kokonaisuudistuksen rinnalla uudistetaan kansallinen elintarvikehygienialainsäädäntö elintarvikelain sisältö vaikuttaa kansallisten asetusten sisältöön

Lisätiedot

Kala ja kalastustuotteet: alkutuotantoa, ilmoitettu elintarvikehuoneisto vai kala-alan laitos?

Kala ja kalastustuotteet: alkutuotantoa, ilmoitettu elintarvikehuoneisto vai kala-alan laitos? 15.3.2016 Kala ja kalastustuotteet: alkutuotantoa, ilmoitettu elintarvikehuoneisto vai kala-alan laitos? Alkutuotanto Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa (EY) N:o 853/2004 elintarvikkeiden alkutuotanto

Lisätiedot

Liikkuvat elintarvikehuoneistot ja kotivalmistus Oivassa. Ympäristöterveyden valtakunnalliset koulutuspäivät Kotka Pirjo Korpela Evira

Liikkuvat elintarvikehuoneistot ja kotivalmistus Oivassa. Ympäristöterveyden valtakunnalliset koulutuspäivät Kotka Pirjo Korpela Evira Liikkuvat elintarvikehuoneistot ja kotivalmistus Oivassa Ympäristöterveyden valtakunnalliset koulutuspäivät 18.5.2016 Kotka Pirjo Korpela Evira Liikkuvat elintarvikehuoneistot Elintarvikelaki 6 kohta 18a

Lisätiedot

KALA-ALAN LAITOS Dnro (viranomainen täyttää)

KALA-ALAN LAITOS Dnro (viranomainen täyttää) HAKEMUS Elintarvikelain (23/2006) 13 2mom.:n mukainen toimijan elintarvikehuoneiston hyväksymishakemus KALA-ALAN LAITOS Dnro (viranomainen täyttää) 1 (5) Hakija täyttää soveltuvin osin Hyväksymishakemus

Lisätiedot

Hakija täyttää soveltuvin osin Hyväksymishakemus koskee toiminnan aloittamista toiminnan olennaista muuttamista muuta, mitä?

Hakija täyttää soveltuvin osin Hyväksymishakemus koskee toiminnan aloittamista toiminnan olennaista muuttamista muuta, mitä? 1 (5) HAKEMUS Elintarvikelain (23/2006) 13 2mom.:n mukainen toimijan elintarvikehuoneiston hyväksymishakemus KALA-ALAN LAITOS Dnro (viranomainen täyttää) Hakija täyttää soveltuvin osin Hyväksymishakemus

Lisätiedot

MAKSUTAULUKKO Elintarvikevalvonta ELINTARVIKEHUONEISTOT Ilmoituksen käsittely

MAKSUTAULUKKO Elintarvikevalvonta ELINTARVIKEHUONEISTOT Ilmoituksen käsittely 1 (6) Helsingin kaupungin ympäristöterveydenhuollon taksan 1.1.2018 maksutaulukot Liite 1 MAKSUTAULUKKO Elintarvikevalvonta ELINTARVIKEHUONEISTOT Ilmoituksen käsittely 1 Elintarvikkeiden myynti Tarkastus

Lisätiedot

Elintarvikekioskien omavalvonnan tason arviointi ja tupakan myynnin omavalvonta

Elintarvikekioskien omavalvonnan tason arviointi ja tupakan myynnin omavalvonta RAPORTTI 3/2006 OULUN SEUDUN YMPÄRISTÖVIRASTO Elintarvikekioskien omavalvonnan tason arviointi ja tupakan myynnin omavalvonta SISÄLLYSLUETTELO Sivu 1. Johdanto... 1 2. Elintarvikekioskien omavalvontasuunnitelma...

Lisätiedot

Lihalaitoksen perustaminen. Leena Oivanen Ajankohtaista ruoka-alalla koulutuskiertue 2018

Lihalaitoksen perustaminen. Leena Oivanen Ajankohtaista ruoka-alalla koulutuskiertue 2018 Lihalaitoksen perustaminen Leena Oivanen 9. 11.4.2018 Ajankohtaista ruoka-alalla koulutuskiertue 2018 Mistä neuvoja lihalaitoksen perustamiseen? Neuvontaa saa mm. kunnan elintarvikevalvonnasta ja neuvontaorganisaatioilta

Lisätiedot

Muistio vähäriskistä toimintaa määrittävän valtioneuvoston asetuksen muutoksesta (164/2016)

Muistio vähäriskistä toimintaa määrittävän valtioneuvoston asetuksen muutoksesta (164/2016) 1 Muistio vähäriskistä toimintaa määrittävän valtioneuvoston asetuksen muutoksesta (164/2016) 22.3. 2016 Vähäriskisen toiminnan käsitettä laajennetaan muuttamalla valtioneuvoston asetusta eräistä elintarviketurvallisuusriskeiltään

Lisätiedot

YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLTO 2017 Askola, Lapinjärvi, Loviisa, Pornainen, Porvoo ja Sipoo

YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLTO 2017 Askola, Lapinjärvi, Loviisa, Pornainen, Porvoo ja Sipoo YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLTO 2017 Askola, Lapinjärvi, Loviisa, Pornainen, Porvoo ja Sipoo OHJE ASIAKKAALLE 1 OMAVALVONTASUUNNITELMA ALKU- TUOTANNON TUOTTEITA MYYVÄLLE ELINTARVIKEHUONEISTOLLE 2 Onko toimintani

Lisätiedot

ELINTARVIKEVALVONTA JA VALVONNAN SUORITTEET 2014

ELINTARVIKEVALVONTA JA VALVONNAN SUORITTEET 2014 LOMAKE B ELTU 2014 ELINTARVIKEVALVONTA JA VALVONNAN SUORITTEET 2014 Kunta/Kuntayhtymä: Valvontakohde ALKUTUOTANTOPAIKAT JA LAITOKSET (entisen hygienialain mukaiset kohteet) E1 Alkutuotanto Laukaan ympäristöterveydenhuolto

Lisätiedot

REKO. Suoraan tuottajalta kuluttajalle, ilman välikäsiä

REKO. Suoraan tuottajalta kuluttajalle, ilman välikäsiä REKO Suoraan tuottajalta kuluttajalle, ilman välikäsiä REKOn toiminta periaate Lähiruoan myynti- ja jakelumalli REKO:ssa (Rejäl konsumtion Reilua kuluttamista) kuluttajat tilaavat lähiruokatuottajilta

Lisätiedot