AZ Alkmaar nuorisoakatemia vierailu Alkusanat:

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "AZ Alkmaar nuorisoakatemia vierailu 25.9-1.10.2012. Alkusanat:"

Transkriptio

1 AZ Alkmaar nuorisoakatemia vierailu Alkusanat: Olin pitkään miettinyt, että kiinnostaisi mielettömästi lähteä tutustumaan ja katsomaan, että miten näitä juniorivalmennus asioita tehdään ulkomailla. Olin jo aikaisemmin vieraillut ex tempore reissulla Munchenissä sekä Bayernin ja 1860 Munchenin harjoituskeskuksissa. Ne olivat vain sellaista pintaraapaisua. Idea lähteä Hollantiin kypsyi kun pohdin sen maan kokoa suhteessa sen tuottamaan laadukkaaseen pelaajamäärään. Verrattuna monen jalkapallon suurien maiden pelaajakehitykseen Hollannin akatemiat ovat mielestäni ylivertaisia. Olin kuullut ja lukenut niistä pelkkää hyvää. Englannissa pelaajia hukataan akatemioihin tuhansia vaikka resursseja on vaikka mihin. Saksalaiset akatemiat kävivät toisena mielessä. Sen maan juniorituotanto on kovaa luokkaa.

2 Kevällä kävin mielessäni läpi eri seuroja joita kannattaisi lähestyä. Ajattelin ettei mitään suurta ja joku sellainen mikä on noussut pienestä suureksi tekijäksi. Päätin kokeilla. Olin vuosi sitten joutunut pettymään Englannin akatemioihin. Ne ei viitsinyt edes vastata mun tiedusteluviesteihin. AZ:n viesti tuli sitten kuitenkin kuukauden päästä siitä kun olin heille kirjoitellut. Viesti meni kutakuinkin niin, että tervetuloa. Itse hoidat matkat ja majoitukset. Syyskuussa kannattaa tulla. Ilmoita paivät, niin tehdään sulle jokin ohjelma. Ostin lennot samana iltana ja varasin hotellin harjoituskeskuksen ja stadionin läheltä. Ilmoitin heille, että olen tulossa.

3 Lähteminen vähän jännitti, että mikä vastaanotto sielä nyt sitten mahtaa olla. No heti kun pääsin paikalle menin seuransihteerin luo, jonka kanssa olin ollut yhteyksissä. Hän otti hyvin vastaan esitteli Laajasalolaisen koutsin kaikille akatemianvalmentajille ja akatemianjohtajalle. Lisäksi sanottiin, että kulje vapaasti. Täälä kaikki tietävät kyllä kuka sä olet. Lisäksi printattiin akatemian viiko-ohjelma käteen. Kysy jos tulee jotain kysyttävää. No aika avoimesti kaikki valmentajat ja johtaja sitten kertoivatkin asioista. Taktiikoita käytiin läpi valmentajahuoneen isolla fläppitaululla ja mulle väännettiin rautalangasta seuran visioita ja pyramidikonstruktioita. Huippureissu. Alkmaarista ja AZ Alkmaarista yleisesti Alkmaar on kaupunki luoteisessa Alankomaissa. Se sijaitsee Pohjois-Hollannin provinssissa. Alkmaarin asukasluku lähes kaksinkertaistui 1970-luvun lopun ja 1990-luvun alun välisenä aikana. Vuoden 2009 lopussa asukasluku oli Kaupunki sijaitsee hieman pääkaupunki Amsterdamista pohjoiseen. AZ Alkaar perustettiin vuonna 1967 nimellä AZ'67, kun Alkmaar'54 ja FC Zaanstreek yhdistyivät. AZ Alkmaar pelaa Alankomaiden korkeimmalla sarjatasolla Eredivisiessä ja 1980-luvuilla seura oli Cees ja Klaas Molenaar-nimisten liikemiesveljesten omistuksessa, ja se vuonna 1981 se saavutti ennenkokematonta menestystä voittamalla Alankomaiden mestaruuden ja raivaamalla tiensä UEFA-cupin loppuotteluun. Kun Molenaarit jättivät seuran, kääntyi menestyskulku huonompaan suuntaan, ja vuonna 1988 AZ tipahti alemmalla sarjatasolle luvun loppupuolella liikemies Dirk Scheringa ryhtyi panostamaan seuraan, joka vuonna 1998 nousi takaisin korkeimmalla sarjatasolle. Co Adriaansenin valmentamana kaudella AZ pelasi jälleen UEFA Cupia ja selviytyi

4 välieriin. Joukkue myös sijoittui Hollannin liigan sarjataulukossa kolmannelle sijalle, mikä tarkoitti jälleen pääsyä UEFA Cupiin. Kaudella AZ oli tiukasti mukana maansa mestaruustaistelussa ja viimeisellä kierroksella sille olisi mestaruuteen riittänyt voitto pikkuseura Excelsiorista. Se kuitenkin koki yllättävän 3-2-tappion ja näin sekä PSV että AJAX menivät ohi. Kauden päätteeksi AZ Alkmaar juhli historiansa toista Alankomaiden mestaruutta. Mestaruus varmistui jo kolme kierrosta ennen sarjan päätöstä ainoan uhkaajan Amsterdam Ajaxin hävittyä ottelunsa PSV Eindhovenille. AZ:n historiiaan mahtuu myös suomalaisväriä. Seuraa ovat edustaneet mm Juha Reini, Niki Mäenpää ja Niklas Moisander. Akatemian puolella ovat uraa luoneet Joona Toivio, Toni Kolehmainen ja viimeisimpänä Hollannissa toki syntynyt, mutta Suomea edustava Thomas Lam. Hän teki juuri syyskuussa myös edustusjoukkue debyyttinsä. AZ junioriakatemia Akatemian vuosibudjetti on 1.5miljoonaa euroa. Akatemian johtajana toimii Aloys Wijnker. Hänellä on apunaan sihteeri, seitsemän ikäluokan vastuuvalmentajat, maalivahtivalmentaja, kuntovalmentaja, tutkimustyötä tekevä valmentaja, kaksi fysiota, scoutti ja sekä muuta henkilöstöä kentänhoitajia ja huoltoväkeä. Vastuuvalmentajilla on lisäksi apuvalmentajia, jotka eivät ole päätoimisia. Lisäksi valmentajat avustavat myös toisiaan harjoitusten vetämisessä. Osalla akatemian valmentajilla on myös vahva pelaajatausta. Entisiä Hollannin eredivisie pelaajia.

5 Harjoituskeskuksessa on kaksi tekonurmikentää ja kaksi nurmikenttää. Lisäksi keskuksesta löytyy pukuhuoneet joka joukkueelle, kuntosali, taukotila joka toimii myös ruokailusalina, valmentajien ja muun henkilöstön työhuoneet sekä harjoitusväline ja huoltohuoneet. Kuva taukohuoneesta. Pojat tykkäs pöytäjalkapallosta. Seinällä näkyy päivitetyt joukkueiden sarjataulukot. Kuntosalilla. Kahdella U-19 joukkueen pelaajalla menossa henkilökohtaiset treenit.

6 Akatemiassa harjoittelee u-19, u-17, u-16, u-15, u-14, u-13 ja u-12 joukkueet. Yksi pelaaja maksaa akatemialle vuodessa. Hinta sisältää kaiken. Pelaajia myös myydään muihin seuroihin kuten Ajaxiin ja PSV:hen. AZ:n akatemia on valittu kolmena vuotena peräkkäin Hollannin toiseksi parhaaksi akatemiaksi. Akatemian pääfokuksena on kouluttaa pelaajia seuran lähialuilta. Vanhemmissa ikäluokissa pelaajia myös scoutataan akatemiaan. U-12 ikäluokka rakennetaan scouttauksen ja avoimienharjoitusten perusteella. Mutta jo ennen avoimia harjoituksia akatemialla on jo selkeä kuva lähialueen lahjakkaista palloilijoista. Akatemia tunnetaan Hollannissa enemmän yksilöiden kehitämiseen tähtäävästä filosofiasta. Erotuksena Ajaxiin joka fokusoituu enemmän joukkueen menestymiseen. Aloys Wijnkersin mukaan akatemian tavoitteena on olla innovatiivinen ja seurattu. Akatemia tavoitteena on herättää kiinnostusta. Erityistä huomiota herätti pelaajien asennoituminen harjoitteluun. Pelaajat saapuivat kentälle hyvissä ajoin noin 30min ennen harjoituksia. Samantien he alkoivat tekemään hyödyllisiä harjoitteita 1v1 tilanteita, syöttelyä parin kanssa pitkiä syöttöjä ja haltuunottoja, keskityksiä ja maalintekoa. Mikäli paikalla oli jo neljä tai enemmän, niin pelaajat laittoivat omatoimisesti pienpelin käyntiin 2v2, 3v3. Kun valmentaja antoi ohjeita pelaajat olivat aivan hiljaa ja vastasivat kun kysyttiin tai jos heillä oli asiaa he viittasivat ja puhuttelivat valmentajaa nimellä valmentaja. Pelaajat osasivat käyttäytyä ja tervehtivät aina myös sitä kentänlaidalla ollutta suomalaisvalkkua. Ehkä tämä on myös kulttuurisidonnainen ja kotikasvatuksellinen asia, mutta homma toimi kuin rasvattu. Tapahtuu ennen joukkueen harjoituksia. U-12 joukkueen poika asettelee kentän valmiiksi pienpeliä varten. Kohta skulattiin 3v3.

7 Nuorisoakatemiassa pelaaja tietysti käy myös koulua. Hollanissa koulujärjestelmä mahdollistaa jo ala-kouluvaiheessa urheilupainotteiset koulut. Niin myös AZ akatemian pojat käyvät urheilupainotteista luokkaa, joka mahdollistaa heille harjoittelun esimerkiksi aamupäivisin klo Käytännössä tämä järjestyy siten, että AZ akatemialla on 8 kpl minibusseja, joilla pelaajia kuskataan harjoituksista kouluun tai sitten toistepäin mikäli harjoitukset ovat iltapäivällä. Suuntaviivat ja pelaajien kehittämisen pyramidi eli valmennuslinjaus Akateemian tekemisen taustalla vaikuttavat kaikessa tekemisessä suuntaviivat joiden mukaan pelaajia kehitetään. Visiot AZ:sta seurana, jalkapallosta ja miten sitä tulisi pelata ja visio lahjakkaasta pelaajasta. Pyramidi tarkoittaa sitä, että ennen kuin voidaan rakentaa uutta on perustan oltava vahva. Ensimmäinen on perustaidot ja toimiminen joukkueessa U-12. Seuraavaksi tulee miten harjoitellaan U-13. Pelaaja osaa toimia harjoituksissa, asetta itselleen tavoitteita ja toimia asetettujen tavoitteiden mukaisella tavalla. Kolmantana kohtana on miten pelataan U-14 ja U15. Pelaaja tuntee joukkueen pelitavan ja osaa toimia osana siinä. Neljäntenä vahvuus kentällä U-16 ja U-17. Tiedetään omat vahvuudet ja osataan havaita vastustajan heikkoudet. Voitetaan vastustaja tilaneissa. Pyramidin huipulla on miten voitetaan U-19. Miten joukkueena toimitaan kentällä, jotta voitetaan peli. Haetaan vastustajan joukkueesta heikkouksia ja hyödynnetään niitä omassa pelissä. Pelaajien kasvatus akatemiassa etenee niin, että alkuun pelaajia ohjataan kaikessa pelaajia kasvatetaan vuosivuodelta omaan vastuuseen. Pelaajista koulutetaan täydellisiä pelaajia. Siitä tarkemmin osiossa, jossa käsitellään valmentamista. Esimerkiksi edustusjoukkueen amerikkalaisvahvistus Jozy Altidore oli tullessaan niin raakile, että hän ei tiennyt miten tulisi harjoitella. Joten hänen kanssaan palattiin pyramidin toiseksi alimmalle tasolle. Samoin käy pelaajien kanssa, jotka tulevat akatemiaan muualta. Heidän tasonsa analysoidaan ja aletaan kehittämään siitä kohtaa pyramidia missä hän menee. U-19 Miten voitetaan U-17 U-16 Henkilökohtainen vahvuus kentällä U-15 U-14 Miten pelataan U-13 Miten harjoitellaan U-12 Perusta. Taidot ja toimiminen joukkueessa.

8 Visio AZ:sta seurana Visio siitä miten AZ pelaa

9 Visio lahjakkaasta pelaajasta Seuran pelitapa systeemi Joka joukkue aina edustukseen asti toteuttaa samaa pelitapaa. Hollannissa nuoret saavat U-12 ikäluokasta lähtien pelata 11v11 pelimuodolla. Pelitapa ei kuitenkaan ole niin tärkeä kuin ovat edellämainitut pyramidin periaatteet. Valmentaja voi muuttaa pelitapaa mikäli haluaa. Tärkeintä on, että pelaajista kasvaa yksilöitä, jotka kykenevät omaan ajatteluun pelissä. Tietyjä yleisiä sääntöjä myös on. Aina joku neljästä puolustajasta lähtee tukemaan hyökkäystä. Näin kolme muuta puolustajaa tiivistävät linjan kolmeen. Perus laitapuolustajien taustanousujen lisäksi myös keskuspuolustajat voivat lähteä aktiivisiin nousuihin. Silloin keskikentän keskuspelaajat tekevät hänelle tilaa siirtymällä laitoihin. Näin saadaan luotua ylivoimatilanteita ja näin ollen ryhmitys usein muuttuukin hyökätessä tai jne. Tärkeänä pelillisenä periaatteena on hyödyntää tilaa ja luoda ylivoimia kentälle. Muutoin peli pidetään helppona. Pallo maassa ja sitä liikutetaan nopeasti. (ei juuri yli neljää kosketusta käytetty per pelaaja) Tarkoituksena saada aikaan diagonaalisyöttöjä, koska silloin on helpointa jatkaa peliä eteenpäin. Tiivistettynä pelaaminen on tyhjäntilan tekemistä ja ylivoimatilanteiden luomista ja niiden ratkaisua. Puolustuspelaaminen perustuu normaaliin aluepelaamiseen ja agressiiviseen ja aktiiviseen prässiin. Mikäli se ei onnistu, niin sitten tukitaan oman alueen keskusta. Eli ihan perus puolustuspelin periaatteet.

10 U-19 AZ-PSV. PSV:n oikealla puolustajalla on vaihtoehdot vähissä. Harjoittelu viikolla 39 Harjoitusten kesto vaihtelee 60min-120min riippuen viikko-ohjelmasta myös U-12 joukkueella. Joukkueet harjoittelivat seuraavasti: U-19 Maanantai: klo Henkilökohtainen harjoittelu kahdessa ryhmässä klo Joukkueharjoitus Tiistai: klo Joukkueharjoitus klo Joukkueharjoitus Keskiviikko: klo Henkilökohtainen voimaharjoittelu (fysion laatima) Torstai: klo Voimaharjoittelu klo Ryhmätyöskentelyä klo Joukkueharjoitus Perjantai: klo Joukkueharjoitus Lauantai: klo AZ-PSV A1 Sunnuntai: Vapaa

11 U-17 Maanantai: klo Joukkueharjoitus Tiistai: klo Joukkueharjoitus klo Voima/Tekniikkaharjoitukset (ensiksi salilla ja sitten pelipaikkakohtaisia harjoitteita) Keskiviikko: klo Voimaharjoittelua Torstai: klo Joukkueharjoitus klo Joukkueharjoitus Perjantai: klo Joukkueharjoitus Lauantai: klo Almere City B1-AZ Sunnuntai: Vapaa U-16 Maanantai: klo Joukkueharjoitus Tiistai: klo Joukkueharjoitus Keskiviikko: klo Joukkueharjoitus Torstai: klo Joukkueharjoitus (tekninen) klo Joukkueharjoitus (taktinen) Perjantai: klo Joukkueharjoitus Lauantai: klo Vitesse/AGOVV-AZ Sunnuntai: Vapaa U-15 Maanantai: klo 8.00 Joukkueharjoitus Tiistai: klo Aluejoukkueharjoitus Keskiviikko: klo Joukkueharjoitus Torstai: klo 8.00 Joukkueharjoitus Perjantai: klo Joukkueharjoitus Lauantai: klo AZ-Ajax C1 Sunnuntai: Vapaa

12 U-14 Maanantai: klo 8.00 Joukkueharjoitus Tiistai: klo AZ-SVW'27 Keskiviikko: klo Joukkueharjoitus Torstai: klo 8.00 Joukkueharjoitus Perjantai: klo Joukkueharjoitus Lauantai: klo AZ-FC Volendam Sunnuntai: Vapaa U-13 Maanantai: klo 8.00 Joukkueharjoitus Tiistai: klo Joukkueharjoitus Keskiviikko: Vapaa Torstai: klo 8.00 Joukkueharjoitus Perjantai: klo Joukkueharjoitus Lauantai: klo ADO Den Haag D1-AZ Sunnuntai: Vapaa U-12 Maanantai: klo Joukkueharjoitus Tiistai: Vapaa Keskiviikko: klo Joukkueharjoitus Torstai: klo Joukkueharjoitus Perjantai: klo Joukkueharjoitus + ryhmätyöskentelyä psyykkinen valmennus Lauantai: klo Roda'23 D1-AZ Sunnuntai: Vapaa

13 Valmentaminen Harjoituksia on joko teknisiä tai joukkuetaktisia. Teknisissä harjoituksissa valmentaja ohjeistaa pelaajaa saamaan aikaan oikeita suorituksia. Harjoitusten lopussa opetellut tekniset asiat vietiin käytäntöön eli peliin. Jos vaikka harjoiteltiin 1v1 ratkaisuja, niin sitten lopussa pelattiin 2v2 pelejä nopeilla vaihdoilla niin, että pelaajat olisivat tarpeeksi freessejä 100% suoritukseen. Joukkuetaktisissa harjoituksissa valmentajan tehtävänä on kysellä pelaajilta eri vaihtoehdoista. Pelaajista halutaan rakentaa itse ajattelevia. Valmentajan tehtävä on auttaa pelaajia ovaltamaan asioita. Taktisissa harjoituksissa oli tapana olla sovellettuja pelejä, jotka rytmitettiin niin, että niissä pysyi tempo korkealla. Tauoilla pelistä keskusteltiin pelaajien kanssa ja esitettiin heille kysymyksiä. Otteluissa valmentajat eivät käytännössä ohjeista kenttätapahtumia lainkaan. Katsovat ja analysoivat näkemäänsä. Tähän ainakin pyrittiin ohjeita kyllä tuli. Pelikatkot valmentajat käytivät hyvin hyväkseen ja pyysivät tiettyjä pelaajia lähelleen antaakseen ohjeistusta. Joukkueilla on yksi vastuuvalmentaja. Vastuuvalmentajalla on apunaan harjoituksesta riippuen toinen valmentaja toisesta ikäluokasta tai fysiikkavalmentaja vetämässä taitavuusharjoitteita. Toisinaan valmentaja veti myös harjoitukset yksin. Jokaisella joukkueella oli ottelutapahtumissa paikalla eräänlainen joukkueenjohtaja ja tietenkin huoltaja. AZ perustaa pelinsä ja harjoittelunsa jakamalla kentän neljäänosaan. Hyökkäyssuunta H1, H2, H3 ja H4 sekä puolustussuunta P4, P3, P2 ja P1. Harjoitussuunnitelmassa jokaista osa-aluetta käydään läpi 2vko. Harjoitusten pääpaino on saada pelipaikkojen pelaajat toimimaan keskenään yksinkertaistettujen pelien avulla. Esimerkiksi H4 Pelinavausharjoite puolustajille on samalla P4 puolustusharjoite hyökkääjille. H3 harjoitteet on tarkoitettu keskikikentän keskikaistan pelaajille. Hyvänä harjoitteena tähän käytetään syvyyspeliä 3v3+päädyissä jokerit. Samoin ison kentänpeli 8v8, jossa hyökkäysalueen kulmat on rajattu pois.

14 Valmentajien ja pelaajien keskustelua pelistä. Maalivahdeille vedettiin omat harjoitukset ennen joukkueenharjoituksia. Harjoittelussa otetaan myös huomioon pelipaikkakohtaisuus, pelaajat tekevät kentällä hänen pelipaikalleen ominaisia asioita ryhmissä. Hyökkäyspään yhteistyötä sekä teknistä suoritusvarmuutta hiotaan ihan perus syöttö, keskitys ja maalintekokuvioilla. Maalintekoa harjoittelevat hyökkääjät. Puolustajien teknisiä ominaisuuksia parannetaan pääpeli- ja 1v1 harjoitteilla. Maalivahdeliilla on yleensä omat harjoitukset ennen varsinaisia joukkueharjoituksia.

15 Kuukaudenpelaaja Taukohuoneesta.

16 AZ:n pelifilosofia Pelaajia valmennetaan myös muullakin tapaa kokonaisvaltaisesti. Psyykkistä valmennusta aiheena mm miten käsitellä stressiä ja painetta. Pelaajilla on erilaista workshoppeja eri aiheista. U-17 ikäluokasta ylöspäin harjoitellaan painoilla voimaharjoittelua, pelaajilla on myös koulutusta moneen tarpeelliseen arkipäiväiseen toimintaan. Ravintovalmennusta, nesteytystä ja levon suhdetta harjoitteluun yms. Ja kuulemma viime kesänä U-19 ikäluokka kävi kotitaloustunneilla. Pelaajista kehitetään yksilöitä jotka pystyvät omatoimisesti toimimaan ja pitämään itse itsensä pelikunnossa kaikissa olosuhteissa. Pelaajan tulee osata toimimaan ja järjestämään oma toimintansa niin, että hän pystyy antamaan parhaansa harjoituksissa ja otteluissa. Tavoittena Wijnkersin sanojen mukaan we want to make complete players. Jokaisen pelaajan tulee antaa itsestään harjoituksissa ja otteluissa 100%.

17 Yleisiä huomioita Harjoituksissa ja otteluissa oli kova tempo ja intensiteetti. Pelaajat pelasivat kovaa. U-13 otelussa vastustajalta loukkaantui 3 pelaajaa. Tuomarit sallivat kovaa pelaamisen ei siis tietenkään mitään sikamaisuuksia, mutta rehtiä yrittämistä ja pelaamista. Tilanteet pelattiin loppuun. Tässäkin on ero suomeen. Harjoituksissa tempoa pidettiin yllä rytmityksellä ja niin, että suoritukset tehtiin palautuneena. Silloin kun tavoitteena oli saada aikaan teknisesti hyviä suorituksia. Viikkoohjelmointiin vaikuttivat tietenkin se, että miten joukkuetta oli kuormitettu. Harjoittelu tähtäsi otteluun. Jokaiselle pelaajalle pyrittiin takaamaan yksi ottelu viikossa järjestämällä harjoitusotteluita ja tietenkin vuotta vanhempia lähialueen joukkueita vastaan. Pelaajien ja joukkueen heikkouksista tehtiin huomioita ja niihin puututtiin harjoituksissa. Henkilökohtaiset valmentajan kanssa tehdyt pelipaikkakohtaiset tekniset harjoitteet. Sekä otteluista saadun informaation mukaan yhdessä U-16 joukkueen harjoituksissa pelattiin pienpeliä 3v3+jokeri. Siinä tavoitteena oli parantaa joukkueen heikkoa rajaheittotaitoa. Vastustajalle oli valmentajan mukaan päätynyt pallo rajaheittojen seurauksena liian paljon. Eroa suomeen ei ole suunnitelluissa harjoitteissa vaan samoja asioita tääläkin tehdään. Eroa on laadussa ja temmossa. Tietenkin yksilöt ovat joukkueeseen valittuja ja huippupoikia ikäryhmässään. Toki valmennuksessa on enemmän resursseja ja aikaa tehdä työtä. Huippuolosuhteissa harjoitteleminen ilman paineistavaa kiirettä harjoitusvuoron päättymisestä ei ole. Kentällä on aikaa tehdä työtä rauhassa pelaajien kanssa vuorovaikutuksessa.

18 U-12 pojat fysiikkavalmentajan vetämissä alkulämmöissä. Tässä harjoiteltiin juoksutekniikkaa. U-16 se rajaheitto treeni

19 Tulevaisuus Akatemialle on tulossa yhdessä edustusjoukkueen kanssa uusi harjoituskeskus, jossa olisi modernit tilat ja kahdeksan harjoituskenttää. Mielenkiintoista seurata kymmenen vuoden aikajanalla mihin tässä prosessissa päädytään. Murtautuuko AZ lopullisesti Hollannin niin vakiintuneeseen TOP 3:seen (Ajax, PSV ja Feyenoord) toki Twentessä ollaan aika lähellä kärkeä. Ainakin se on varma, että akatemiasta kasvaa laadukkaita pelaajia. Akatemian kasvatteja, jotka ovat tehneet edustusjoukkue esiintymisen.

20 Hätäinen otos Erwin Koemanista Törmäsin Erwiniin aikaisemmin hotellin hississä. Waalwijik:n joukkue yöpyi samassa hotellissa ennen peliään AZ:ia vastaan. Pitkiä noi pelireissut ja varsinkin välimatkat Hollannissa... Aloys Wijnkersille annoin muuten LPS:n viirin. Mielenkiinnolla hän kyseli seurasta ja mistä kaupungista ja millä tasolla LPS pelaa. Juteltiin suomalaisesta jalkapallosta ja jotain tuttuja hänelläkin oli suomesta akatemiassa käyneiden pelaajien lisäksi. Job Dragtsma toimi aikaisemmin AZ:n apuvalmentajana. Akatemian scoutti kyseli multa Juha Reinin vointia. Kerroin että Juha on nykyään kommentaattorina tv:ssä ja että hänellä on aina vahvat mielipiteet asioihin. Siihen scoutti totesi että probably not so positive comments.

KOVASSA PRÄSSISSÄ DORTMUNDISSA

KOVASSA PRÄSSISSÄ DORTMUNDISSA SUOMEN PALLOLIITON JÄSENLEHTI 2/2014 VOITTOJA JOKA PÄIVÄ KOVASSA PRÄSSISSÄ DORTMUNDISSA HELMARIT JULIETTE KEMPPI HUUHKAJAT KARI ARKIVUO PIKKUHUUHKAJAT TOMMI KAUTONEN YKSI MEISTÄ TONI KALLIO Kotimaiset

Lisätiedot

7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset

7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset 7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset JOONA LUOSTARINEN & TIMO HYVÄRI Sisällysluettelo SISÄLLYSLUETTELO...2 7 turmiollista ajatteluvirhettä...8 #1

Lisätiedot

Juuso Ilander & Matti Latvala. Miksi joku on parempi kuin toinen? Case - Toni Kohonen. Pesäpallon lajinkehittämistyö

Juuso Ilander & Matti Latvala. Miksi joku on parempi kuin toinen? Case - Toni Kohonen. Pesäpallon lajinkehittämistyö Juuso Ilander & Matti Latvala Miksi joku on parempi kuin toinen? Case - Toni Kohonen. Pesäpallon lajinkehittämistyö Huhtikuu 2015 2 SISÄLLYS 1 JOHDANTO 3 2 TEOREETTINEN KEHYS 4 2.1 Asiantuntijuus 4 2.2

Lisätiedot

05-06. maalivahdin opas

05-06. maalivahdin opas 05-06 maalivahdin opas maalivahdin opas suunnitteli ja toteutti jouni koponen aineisto jadberg laura tomatis kuvat laura tomatis: [p. 14-22] jadberg kansi jouni koponen Tämä opas on vain yksi näkemys maalivahtipelaamiseen.

Lisätiedot

Mitä on hyvä valmentaminen?

Mitä on hyvä valmentaminen? Mitä on hyvä valmentaminen? Valmentajan tulisi tarkastella toimintaansa suhteessa kysymykseen mitä on hyvä valmentaminen? mahdollisimman usein. Toinen mielenkiintoinen ja tärkeä asia pohdittavaksi on kysymys

Lisätiedot

Master Golf. www.mastergolf.fi. Master Golf ry:n jäsenlehti 2 2013. Finnish Open 2013 Junnuille menestystä

Master Golf. www.mastergolf.fi. Master Golf ry:n jäsenlehti 2 2013. Finnish Open 2013 Junnuille menestystä Master Golf www.mastergolf.fi Master Golf ry:n jäsenlehti 2 2013 Finnish Open 2013 Junnuille menestystä MGC TIEDOTTAA Kiitos kuluneesta golfkaudesta kaikille! Opetus jatkuu jälleen Season Golfin sisäharjoitteluhallissa

Lisätiedot

Edustusjoukkue futsal cupissa 3 kierrokselle. Mäntän Valo Ry Maanantai 12. joulukuuta 2011

Edustusjoukkue futsal cupissa 3 kierrokselle. Mäntän Valo Ry Maanantai 12. joulukuuta 2011 Edustusjoukkue futsal cupissa 3 kierrokselle Keväällä futsalin 4 divisioonaan noussut Valo jatkoi syksyllä hyviä otteita futsalin Suomen cupissa pudottamalla 2.divisioonassa pelaavat LeKin ja KaVon. Joukkue

Lisätiedot

Heitosta Haukipudas tunnetaan!

Heitosta Haukipudas tunnetaan! Heitosta Haukipudas tunnetaan! Ehkä Suomen paras seuraleh Maaliskuu 2012 Tunnista kahteen päivässä Lasten liikunnan määrissä on parantamisen varaa. LIIKUNTA JA TERVEYS SIVU 3 Kivet vierineet jo kymmenen

Lisätiedot

Tajua Mut! -toimintamallin opit Mikkelistä

Tajua Mut! -toimintamallin opit Mikkelistä Sitran selvityksiä 88 Tajua Mut! -toimintamallin opit Mikkelistä Systeemi avaruudesta? Maaliskuu 2015 Sitra 2015 Sitran selvityksiä 88 ISBN 978-951-563-907-3 (nid.) ISBN 978-951-563-908-0 (PDF) www.sitra.fi

Lisätiedot

TUTKIVAN TEATTERITYÖN KESKUKSEN JULKAISU SOSIAALISEN SIRKUKSEN HYVIEN KÄYTÄNTÖJEN OPAS

TUTKIVAN TEATTERITYÖN KESKUKSEN JULKAISU SOSIAALISEN SIRKUKSEN HYVIEN KÄYTÄNTÖJEN OPAS TUTKIVAN TEATTERITYÖN KESKUKSEN JULKAISU SOSIAALISEN SIRKUKSEN HYVIEN KÄYTÄNTÖJEN OPAS SOSIAALINEN SIRKUS HYVIEN KÄYTÄNTÖJEN OPAS SISÄLLYSLUETTELO ALKUSANAT 1. SOSIAALISEN SIRKUSTOIMINNAN KÄYNNISTÄMINEN

Lisätiedot

11. Opas kiekkokoulun järjestämiseksi. Seuraava opas ladattavissa osoitteessa www.leijonat.fi

11. Opas kiekkokoulun järjestämiseksi. Seuraava opas ladattavissa osoitteessa www.leijonat.fi 11. Opas kiekkokoulun järjestämiseksi Seuraava opas ladattavissa osoitteessa www.leijonat.fi Opas kiekkokoulun järjestämiseksi SISÄLLYSLUETTELO 2 Tämän oppaan pohjamateriaalina on käytetty Suomen Jääkiekkoliiton

Lisätiedot

Valmennusasiakkaita vuonna 2013 oli 517 JUPITER-SÄÄTIÖN PERUSTAJAJÄSENET

Valmennusasiakkaita vuonna 2013 oli 517 JUPITER-SÄÄTIÖN PERUSTAJAJÄSENET VUOSIKERTOMUS 2013 Jupiter-säätiö pähkinänkuoressa JUPITERIN VALMENNUSPALVELUT valmentavat työhön ja koulutukseen - työtä tai harjoittelua joko Jupiterin työyksiköissä tai ulkopuolisilla työpaikoilla tai

Lisätiedot

Me ei tulla ennää tänne luokkaan yksi tunti mielessä vaan meillä on monta tuntia mielessä. Alkuopettajat opetusta eriyttämässä

Me ei tulla ennää tänne luokkaan yksi tunti mielessä vaan meillä on monta tuntia mielessä. Alkuopettajat opetusta eriyttämässä Me ei tulla ennää tänne luokkaan yksi tunti mielessä vaan meillä on monta tuntia mielessä. Alkuopettajat opetusta eriyttämässä Pro gradu -tutkielma Emmi Jurvelin Kasvatustieteiden tiedekunta Luokanopettajakoulutus

Lisätiedot

Lajinkehittämistyö: PÄÄTÖKSENTEKO SISÄPELISSÄ, Jani Komulaisen tapa toimia

Lajinkehittämistyö: PÄÄTÖKSENTEKO SISÄPELISSÄ, Jani Komulaisen tapa toimia Lajinkehittämistyö: PÄÄTÖKSENTEKO SISÄPELISSÄ, Jani Komulaisen tapa toimia Mikko Huotari PLVT9 Pesäpallon lajivalmentajatutkinto 2.4.2015 1. Johdanto 2. Tietoa ja ymmärrystä omasta taitavuudesta 2.1 Harjoittelu

Lisätiedot

Tällä kertaa vain kävi näin

Tällä kertaa vain kävi näin Tällä kertaa vain kävi näin Työtapaturmatarinoita Helsingin kaupungilta Julkaisija: Helsingin kaupungin henkilöstökeskus Osoite: PL 4500, 00099 Helsingin kaupunki (Ensi linja 1, 00530 Helsinki) Tilaukset:

Lisätiedot

OPISKELIJAT TIETÄVÄT JO KAIKEN!

OPISKELIJAT TIETÄVÄT JO KAIKEN! Eeva Raunela OPISKELIJAT TIETÄVÄT JO KAIKEN! - Äidinkieltä ja kirjallisuutta keskustellen On ollut mielenkiintoista kasvaa steinerkoulun lukion opettajaksi. Vaikka kuulun steinerkoulun käyneisiin oppilaisiin

Lisätiedot

MIKSI. tähtiä ei tule?

MIKSI. tähtiä ei tule? MIKSI tähtiä ei tule? Suomen menestys nuorten ja poikien MM-kisoissa on romahtanut. Fiaskon syyt selviävät, kun vertaa juniorilupausten valmennusjärjestelmiä meillä ja muualla. Tekstit: Juho Pekka Mikola

Lisätiedot

RUMPU ON SYDÄMEN ASIA!

RUMPU ON SYDÄMEN ASIA! RUMPU ON SYDÄMEN ASIA SANAHELINÄÄ VAI TÄYTTÄ ASIAA? Monta vuotta seuran toiminnassa mukana olleena väittäisin, että jälkimmäinen vaihtoehto on lähempänä totuutta. Hyvä esimerkki ovat kovatasoiset pelaajat,

Lisätiedot

REHELLISYYS PÄIHTEETTÖMYYS YHTEISVASTUULLISUUS TOVERUUS

REHELLISYYS PÄIHTEETTÖMYYS YHTEISVASTUULLISUUS TOVERUUS KRIS REHELLISYYS PÄIHTEETTÖMYYS YHTEISVASTUULLISUUS TOVERUUS Uusi vankeuslaki: Tupakointikielto ja haalarit käyttöön nro2 2015 Silta ryhmä: Mahdollisuus muutokseen YOUNGSTERSNuoret: Toiminnalla muutosta

Lisätiedot

LUKIJALLE KESKUSTELUTILAISUUDEN RUNKO NUORI KASVAVANA YKSILÖNÄ EETTISYYS ILMAPIIRI. Viihtyminen. Ilo ja leikki. Tasavertaisuus. Palautteen antaminen

LUKIJALLE KESKUSTELUTILAISUUDEN RUNKO NUORI KASVAVANA YKSILÖNÄ EETTISYYS ILMAPIIRI. Viihtyminen. Ilo ja leikki. Tasavertaisuus. Palautteen antaminen SISÄLLYS LUKIJALLE KESKUSTELUTILAISUUDEN RUNKO NUORI KASVAVANA YKSILÖNÄ EETTISYYS ILMAPIIRI Viihtyminen Ilo ja leikki Tasavertaisuus Palautteen antaminen TOIMINTATAVAT Yksilökeskeisyys ja yhteisöllisyys

Lisätiedot

Toimitaan yhdessä! NUORTEN OSALLISTAVA KOULUTUS

Toimitaan yhdessä! NUORTEN OSALLISTAVA KOULUTUS Toimitaan yhdessä! NUORTEN OSALLISTAVA KOULUTUS SISÄLLYS I Alkusanat 1 II Nuorten osallistavan koulutuksen taustaa 3 Mitä nuorten osallistaminen tarkoittaa? 3 Mikä on ohjaajan rooli osallistavassa koulutuksessa?

Lisätiedot

E-jolla Bulletiini 2015

E-jolla Bulletiini 2015 E-jolla Bulletiini 2015 1 Jäsenmaksu 35 Eräpäivä 31.3.2015 Vuoden 2015 jäsenmaksun maksaminen Tili: FI47 2400 1800 0122 21 1Ilmoita seuraavat asiat maksulomakkeen viestikenttään 1. Nimi 2. Osoite 3. Syntymäaika

Lisätiedot

HARJOITTELE ITSESI VUOKSI, KEHITÄ ITSEÄSI URHEILIJANA. JOS FUSKAAAT, PETÄT ITSEÄSI

HARJOITTELE ITSESI VUOKSI, KEHITÄ ITSEÄSI URHEILIJANA. JOS FUSKAAAT, PETÄT ITSEÄSI 1 Markku Gardin X/2013 Porin Ässien valmennuspäällikkö Jouni Myllymaa pyysi minulta näkemyksiä siitä, miten lasten ja nuorten valmentamisessa voidaan synnyttää ns. sisäistä motivaatiota. Miten saadaan

Lisätiedot

KUVAT: Lahja Kallinen. nuoret lastensuojelun kehittäjät

KUVAT: Lahja Kallinen. nuoret lastensuojelun kehittäjät N TEKSTI: Johanna Barkman, Pesäpuu ry Riina Pekkala, Perhehoitoliitto ry ja Sinut ry Anna Rainio, Helsingin yliopisto Suvi ja Milla-Kristiina, foorumilaiset KUVAT: Lahja Kallinen 1 nuoret lastensuojelun

Lisätiedot

Fortum Tutor ennakko 8.3.2012 PELI-ILO. Jalkapallojuniorin vanhemman käsikirja

Fortum Tutor ennakko 8.3.2012 PELI-ILO. Jalkapallojuniorin vanhemman käsikirja PELI-ILO Jalkapallojuniorin vanhemman käsikirja 2 Fortum Tutor Miten jalkapalloileva lapsi kehittyy Lapsesi kehittyminen jalkapalloilijaksi perustuu iloon ja haluun pelata jalkapalloa. Fortum Tutor on

Lisätiedot

Se on ihan sama mitä sä oot nyt junnuna, mutta sillä on väliä mitä oot 5-7 vuoden kuluttua pelaajana. - Aatos Manneroos

Se on ihan sama mitä sä oot nyt junnuna, mutta sillä on väliä mitä oot 5-7 vuoden kuluttua pelaajana. - Aatos Manneroos 3 / 07 Se on ihan sama mitä sä oot nyt junnuna, mutta sillä on väliä mitä oot 5-7 vuoden kuluttua pelaajana. - Aatos Manneroos Päätoimittajalta Krister Koivula 3 / 07 Suomen Squashliitto ry:n jäsenjulkaisu,

Lisätiedot

Luova ympäristö lasten omaaloitteisen

Luova ympäristö lasten omaaloitteisen Luova ympäristö lasten omaaloitteisen toiminnan tukemiseksi (Miten käytimme TRIZ:a lasten TV-pelin suunnittelutyössä?) Kirjailija Karl Rautio Creavit Media Osk (Suomi) 2013 Opetusaineisto on valmistunut

Lisätiedot

- ILKKA VÄNSKÄ. Kunniakierros on juuri alkanut. Sateesta huolimatta matkaan säntää noin 30 kuntoilijaa.

- ILKKA VÄNSKÄ. Kunniakierros on juuri alkanut. Sateesta huolimatta matkaan säntää noin 30 kuntoilijaa. Lieksan I 2 Yhteisvoimin hyvä tulos Kunniakierrokselta Lieksan Urheilijoiden keväinen Kunniakierros tuotti jälleen hyvän potin seuran nuorisotyöhön. 20 kerääjän voimin tehty 8541 euron tulos ylitti virallisen

Lisätiedot

Oma laji, paras laji mutta ei pidä väheksyä muitakaan liikuntamuotoja

Oma laji, paras laji mutta ei pidä väheksyä muitakaan liikuntamuotoja Liikunnan erilaisia merkityksiä maistelemassa liikuntalajeista, vapaaehtoistoiminnasta ja liikuntaprofiileista tukea liikunnan ohjaukseen ja neuvontaan. Miksi liikun blogikirjoitukset 21-29.11.2011. Näissä

Lisätiedot

Pohjolan lapset Nuorilla on väliä!

Pohjolan lapset Nuorilla on väliä! Pohjolan lapset Nuorilla on väliä! Pohjoismainen hyvinvointikeskus Ideavihko Varhainen tuki perheille -projektin tulokset 1 Pohjolan lapset Nuorilla on väliä! Julkaisija: Pohjoismainen hyvinvointikeskus

Lisätiedot