Näin tilaat metsänhoitotöitä

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Näin tilaat metsänhoitotöitä"

Transkriptio

1 Näin tilaat metsänhoitotöitä Röj i tid Kyse för on bättre sinun ekonomi metsästäsi i ditt - ja sinä skogsbruk päätät.

2 Teksti: Annikka Selander Kuvat: Gerd Mattsson-Turku ja Annikka Selander Taitto: Katarina Maris Lisätietoja antavat Metsäkeskuksen neuvojat, puh

3 Johdanto Metsätalous on ennen kaikkea omaisuuden hallintaa, mutta siihen liittyy myös joukko käytännön töitä. Kaikkia metsänhoitotöitä ja varsinkaan hakkuita ei kannata tehdä itse. Yhä useampi metsänomistaja päättää antaa ammattilaisten hoitaa osan niistä. Tähän oppaaseen on koottu arvokkaita neuvoja ja vinkkejä, jotka tekevät sinusta paremman tilaajan ja tyytyväisen asiakkaan. Arvioi itsesi metsänomistajana ja tilaajana: Paljonko sinulla on aikaa, voimia ja muita resursseja? Kuinka paljon aikaa voit antaa metsällesi? Aikaa tarvitaan omaan työhön, tilaamiseen, yhteydenpitoon toimijan kanssa, metsässä olemiseen ja työn tuloksen seurantaan. Mitkä ovat voimasi ja resurssisi tehdä itse töitä metsässä? Ja mitkä ovat valmiutesi ja osaamisesi? Kun tilaat metsänhoitotöitä, sinun on tärkeintä aluksi päättää, mitä pitää tehdä ja milloin. Jos omistat metsän yhdessä jonkun tai joidenkin muiden kanssa, sopikaa keskenänne asioista ennen kuin pyydät tarjouksen tai teet tilauksen. Selkeä tilaus on varmin tapa päästä toivottuun lopputulokseen. Pystyt tekemään selkeän ja yksilöidyn tilauksen, kun tiedät, mitä haluat. Voit ostaa kaikki palvelut yhdeltä palveluntuottajalta tai pyytää tarjoukset usealta toimijalta. Tarjousten pyytäminen ja töiden kilpailuttaminen muodostuvat ajan myötä rutiiniksi. Uskalla tilata ja anna ammattilaisten suositella metsäsi metsänhoitotyöt. Metsänhoidossa kaikilia päätöksillä ja töillä on kauaskantoiset seuraukset. Erehdykset ja virheelliset panostukset voivat aiheuttaa ylimääräisiä töitä, korkeampia kustannuksia ja pienempiä puunmyyntituloja. Tärkein keino hallita metsätalouden riskejä on käyttää parhaiksi todettuja metsänhoidon menetelmiä ja teettää työt ajallaan. Kysy, onko toimijalla omavalvonta ja seurantamittaukset käytössä. Voit luottaa enemmän toimijaan, jolla on käytössään omavalvonta. Palveluntuottajan oman työn seuranta nostaa laatua ja on kustannustehokasta molemmille osapuolille, koska töiden korjaamiseen on jälkeenpäin vähemmän tarvetta. Eri metsänhoitotyöt asettavat erilaisia vaatimuksia työn suunnittelijalle ja toteuttajalle. Kaikki työt edellyttävät osaamista ja sitoutumista, jotta lopputuloksesta tulisi hyvä. Ja kun tulos on hyvä, sinä metsänomistajana voit olla tyytyväinen.

4 Mitkä ovat tavoitteesi metsätaloudessa? Omat tavoitteesi ovat metsän käyttösi lähtökohta. Kun suunnittelet metsänhoitotöitä ja hakkuita, voit esimerkiksi painottaa tasaisia hakkuutuloja, luontoarvoja tai riistanhoitoa. Osassa metsää voit asettaa ykköstilalle puuntuottamisen ja toisilla alueilla maisemanhoidon tai luonnonhoidon. Tai ehkä haluat kasvupaikan ja hirvituhoriskien salliessa keskittyä lehtipuustoon, esimerkiksi rauduskoivun kasvatukseen? On tärkeää, että määrittelet tavoitteesi, sekä silloin kun teet työt itse että silloin kun käytät ulkopuolista työvoimaa. Kun sinulla on selkeät tavoitteet, sinun on helpompi valita oikeat toimenpiteet. Kun olet määritellyt omat tavoitteesi, voit niihin perustuen verrata eri vaihtoehtoja keskenään ja valita ne ammattilaiset, jotka parhaiten voivat palvella sinua. Metsäammattilaisen tehtävä on esitellä eri vaihtoehdot ja niiden todennäköiset seuraukset metsän kehitykselle. Uskalla kysyä ja kyseenalaistaa. Sitten voitte keskustella ja sovitella eri tavoitteita toisiinsa. On tärkeää pitää erillään lyhyen aikavälin ja pitkän aikavälin kustannukset. Nopeammissa ja varmemmissa uudistamismenetelmissä taimikon perustamiskustannukset ovat korkeammat, mutta aikaa myöten tämä ratkaisu on kustannustehokas. Palvelua tilatessasi on suositeltavaa huomioida valintasi vaikutus myös seuraavan työvaiheen, esimerkiksi taimikon varhaisperkauksen, kustannuksiin. Toimijat tarjoavat erilaisia palveluja. Palvelujen arvioinnissa kannattaa keskittyä kokonaisuuteen. Ratkaisu, joka lyhyellä aikavälillä vaikuttaa edulliselta, voi ajan kuluessa tulla kalliiksi. Jo parin vuoden kehitys taimikossa voi muuttaa asiantilan toiseksi. Pyydä palveluntarjoajalta selvitys hoitotöiden tarpeesta ja seurauskustannuksista, kun valitset tietyn menetelmän. Myös omat resurssisi ja mahdollisuudet omatoimiseen työhön vaikuttavat päätöksiin. Pyydä palveluntuottajaa eri vaihtoehtojen esittelyn yhteydessä arvioimaan myös eri vaihtoehtoihin liittyvät riskit, esimerkiksi valitessasi maanmuokkausmenetelmää ja taimilajia. Erilaisten riskien ja epävarmuustekijöiden tunnistaminen on tärkeä taito. Hajauttamalla riskit ja tekemällä metsänhoitotyöt oikea-aikaisesti voit parhaiten hallita metsätalouden riskejä. Yksi tapa metsätuhoriskien hallintaan on hankkia metsätalousvakuutus. Ole AKTIIVINEN - tarkista työn laatu.

5 Mitä tehdä itse ja mitä tilata? Useimmiten on taloudellisesti edullisinta tehdä käsi- ja jalkatyöt itse. Paras esimerkki tästä on heinäntorjunta istutustaimien ympäriltä. Myös istutus ja taimikon varhaisperkaus sopivat hyvin omatoimiselle metsänomistajalle. Varhaisperkauksen ajoituksen kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä useimmat metsänomistajat tarttuvat toimeen liian myöhään. Taimikon harvennus vaatii enemmän taitoa ja varusteita ja siksi kannattaa harkita tämän työn ostamista ammattilaiselta. Sama koskee istutusta, kun kyseessä on iso uudistusala. Palvelulle syntyy lisäarvoa, jos toimija kertoo eri metsänhoitotöiden parhaan ajankohdan ja ne työt, jotka kannattaa tehdä itse. Myös oikeiden työtapojen opastusta ja ohjeistusta kannattaa arvioida. Nämä ovat asioita, jotka saattavat luoda eroja eri toimijoiden välille. Pyydä selkeät aikataulut. Tämä on erityisen tärkeää, jos olet päättänyt hoitaa istutustyöt itse. Taimet eivät kestä pitkiä varastointiaikoja. Entä kuka vastaa taimihuollosta? Muista, että kaikki työt todennäköisesti vaativat enemmän aikaa kuin mitä olet suunnitellut ja arvioinut. Älä ole aikaoptimisti, äläkä yliarvioi omaa panostasi. Taimikon varhaisperkaus ja taimikonharvennus ovat kustannustehokkaimpia silloin, kun ne tehdään metsänhoidollisesti oikeaan aikaan. Viivyteltäessä kustannukset nousevat, puuntuotanto heikkenee ja puunmyyntitulot pienenevät ja siirtyvät myöhempään ajankohtaan. Taimikon varhaisperkauksen ja taimikonharvennuksen työajan menekki riippuu työn ajoituksesta, taimikon puulajisuhteista ja poistettavan puuston määrästä ja järeydestä. Varhaisperkaus on suositeltavaa tehdä havupuuntaimikossa 4 6 vuoden iässä. TIESItKÖ? Ammattilainen perkaa keskimäärin hehtaarin taimikkoa päivässä. Työhön tottunut ja reipas metsänomistaja ehtii perata puoli hehtaaria päivässä. Aloittelija jaksaa noin neljänneshehtaarin päivässä.

6 Tee selkeä tilaus Vasta kun itse tiedät, mitä haluat, voit tehdä selkeän tilauksen. Lopputuloksen arviointiin saat hyvän perustan, kun tilauksessa edellytät, että työ tehdään metsänhoitosuositusten mukaan. Tilausta tehdessäsi sinun tulee pystyä osoittamaan omistusoikeutesi kiinteistöön ja oikeutesi allekirjoittaa asiapapereita. Tarvittaessa sinun pitää esittää kiinteistöyhtymän tai kuolinpesän osakkaiden valtakirjat. Omistajana vastaat myös siitä, että tilan rajat näkyvät maastossa ja että rajapyykit ovat paikallaan. Muita tilaustilanteessa mahdollisesti esille tulevia kysymyksiä ovat rasitteet ja metsäteiden osakkuudet. Rehevillä kasvupaikoilla taimikon perustamiseen kannattaa panostaa enemmän karuihin kasvupaikkoihin verrattuna. Riittävä istutustiheys ja taimilajin valinta ovat tärkeitä päätöksiä, koska ne vaikuttavat merkittävästi lopputulokseen. Rehevillä kasvupaikoilla tarvitaan isompia taimia kuin karuilla kasvupaikoilla. Taimikon hinta-laatusuhde riippuu siitä, miten hyvin uudistaminen onnistuu. Jos esimerkiksi haluat, että taimikon varhaisperkauksen ja taimikonharvennuksen yhteydessä jätetään riistatiheikköjä tai reunavyöhykkeitä, kannattaa tuoda se selkeästi esille tilausvaiheessa ja sopimusta laadittaessa. Hyvin tehty työ edellyttää selkeitä ohjeita työn toteuttajalle. Piirrä karttoja ja anna kirjallisia ohjeita. Tarkista, että sinut ymmärretään oikein. Jos lehtipuuvesakko on ehtinyt vahingoittaa tai kilpailussa kukistaa osan istutustaimista, lehtipuita on jätettävä enemmän aukkoja täyttämään. Huipputaimikon kasvattaminen ei enää onnistu, jos taimikonhoito on myöhässä. Siinä vaiheessa taimikossa saattaa myös kasvaa niin järeitä lehtipuurunkoja, ettei niitä pysty kaatamaan raivaussahalla. Silloin ne jätetään paikalleen, jos niistä ei tehdä erillistä sopimusta. Paikan päällä metsässä on helpompi keskustella ja sopia tietyistä asioista, esimerkiksi erikoispuista, reunavyöhykkeistä ja muista pienriistalle säästettävistä paikoista. Pyydä saada tieto siitä, kuka tekee töitä metsässäsi ja tieto työn aloittamisesta ja aikataulusta. Voit ottaa kuvia alueesta ennen taimikonhoidon aloittamista. Eduksi on myös liittää kuvia tarjouspyyntöön. Pyydä saada kuvia, kun työt on tehty, jos sinulla ei ole mahdollisuutta itse tarkistaa lopputulosta.

7 Ennakoi tulevat työt Mieti jo päätehakkuun suunnitteluvaiheessa, millainen tavoitetaimikkosi on. Metsänuudistamisen suunnittelu on osa hakkuun suunnittelua. Harkitse uudistamismenetelmää, puulajia ja maanmuokkausta sekä sitä, kuka tilaa tarvittavat taimet ja kuka istuttaa ne. Sinun valintasi vaikuttavat tulevien metsänhoitotöiden tarpeisiin ja puuntuottamisen kannattavuuteen. Voit tilata työt erikseen, palvelupakettina (esimerkiksi muokkaus, taimet ja istutus) tai tehdä kattavamman metsänhoitosopimuksen jonkin toimijan kanssa. Eri töiden tilaaminen erillisinä vaatii enemmän osaamista ja enemmän aikaa. Ole tarkkana taimikonhoidon ajankohdan ja menetelmän valinnassa. Lehtipuuvesakko muodostuu jo joitakin vuosia istutuksen jälkeen. Metsäntutkimuslaitoksen selvityksen mukaan varhaisperkauksen tarve voidaan arvioida jo neljävuotiaissa taimikoissa. Työn kustannustehokkain ajankohta on 4 6 vuotta taimikon perustamisen jälkeen. Jos työ siirtyy tätä myöhempään ajankohtaan, kustannukset nousevat 10 prosentilla jokaista vuotta kohti. Tämän lisäksi istutustaimiin syntyy kasvutappioita. Poistettavien puiden lukumäärä ja kantoläpimitta vaikuttaa taimikonhoidon kustannuksiin. Käytännössä ajan menekki määrittää hehtaarihinnan. Tässä yhteydessä on siis mahdollisuuksia säästää hoitokuluissa ja samalla turvata runkopuun tuottaminen. Kysy reippaasti ja vertaa eri vaihtoehtoja Kysy reippaasti ja vertaile eri vaihtoehtoja tilatessasi metsänhoitotöitä. Mikäli mahdollista, niin mene yhdessä ammattilaisen kanssa metsään tarkistamaan työkohde. Silloin teillä on sama käsitys lähtötilanteesta ja työn laajuudesta. Pyydä palvelun tarjoajaa kertomaan selvästi tarvittavat toimenpiteet ja eri vaihtoehdot. Sinun tehtäväsi on esittää oikeat kysymykset oikeaan aikaan. Toimijan pitää myös pystyä antamaan sinulle selkeä ja yksityiskohtainen tarjous. Sinun on helpompi tehdä tarkkoja tilauksia ja verrata eri tarjouksia, kun sinulla on perustiedot metsätalouden menetelmistä ja omasta metsästäsi. Voit hankkia tietoa lukemalla ja osallistumalla kursseihin ja retkeilyihin. Metsäntutkimuslaitoksen selvitysten mukaan lehtomaisella kankaalla varhaisperkaus on tarpeen kahdessa kolmesta kuusentaimikosta. Tuoreella kankaalla tarve on lähes yhtä iso.

8 Hinta on tärkeä peruste toimijan valinnassa. Selvitä myös hinnoitteluperusteet. Tärkeitä lähtökohtia ovat lisäksi palvelun ja työn laatu, aikaisemmat kokemuksesi ja luottamus. Monet toimijat seuraavat itse työnsä laatua omavalvontamittausten avulla. Pyydä itsellesi tiedoksi tätä omavalvontaraporttia. Kysy myös laatutakuuta. Voit myös tiedustella mahdollisia kanta-asiakkaita tai muita suosituksia. Jotkut toimijat tarjoavat pakettia, johon sisältyy kaikki taimikon perustamistyöt ja tarkistukset esimerkiksi siihen asti, kunnes taimikko saavuttaa 1,3 metrin keskipituuden. Valitse viljelymateriaali kasvupaikan ravinteisuuden perusteella. Mitä rehevämpi kasvupaikka, sitä isompia taimia kannattaa istuttaa. Vaadi hyvää laatua Metsänhoitotyöt koostuvat eri työvaiheista ja jokaisen työvaiheen laatu vaikuttaa seuraaviin vaiheisiin. Esimerkiksi maanmuokkaus vaikuttaa istutustyön onnistumiseen ja taimien alkukehitykseen. Laadun pitää siksi olla hyvä läpi koko ketjun. Laadulla tarkoitetaan yleisesti sitä, miten hyvin tuote tai palvelu vastaa asiakkaan sille asettamia odotuksia eli laatukriteerejä. Hyvän metsänhoidon suositukset ja niiden menetelmäkuvaukset antavat hyvän lähtökohdan eri metsänhoitotöiden tavoitteiden ja laatukriteerien asettamiseen. Esimerkit eri työlajien kriteereistä ja niiden mittaamisesta löydät jokaista työlajia varten kehitetyistä omavalvontalomakkeista www. metsakeskus.fi/lomakkeet#omavalvontailmoitus. Voit pyytää toimijaa tekemään varhaisperkauksen ja taimikonharvennuksen esimerkkikoealan. Näin varmistat, että työn jälki vastaa odotuksiasi. Työn laadun tärkeimmät osat ovat työn tekijän ammattitaito ja asenne. Myös lähtötilanne metsässä ja työolosuhteet vaikuttavat lopputulokseen. Työolosuhteita voi parantaa töiden oikealla ajoituksella ja tarkoituksenmukaisilla työvälineillä. Hoidetussa metsässä on helpompi saavuttaa hyvä työtulos verrattuna hoitamattomaan metsään. Metsänomistajana sinun on tärkeä tunnistaa lopputulokseen vaikuttavat tekijät. Laadunhallinnassa korostuu aktiivinen laadunseuranta ja toimijan omavalvonta tärkeänä osana sitä.

9 Systemaattinen laatutyö mahdollistaa Metsäntutkimuslaitoksen tutkimusten mukaan prosentin kehittämispotentiaalin metsänviljelyssä. Kun tilaat metsänhoitopalveluja, edellytä hyvää laatua. Käy läpi tilattavan työn tai tilattavien töiden laatukriteerit. Yksi mahdollisuus on todeta, että työ pitää tehdä metsänhoitosuositusten mukaisesti. Kun olet kirjallisesti sopinut laatukriteerit toimijan kanssa, sinun on helpompi jälkeenpäin todeta, minkälainen lopputulos on suhteessa sovittuun. Tarkistuslistat tämän käsikirjan lopussa auttavat sinua kysymään tärkeimmät asiat. Pyydä tarjouksia Voit pyytää tarjouksen yhdeltä tai useammalta toimijalta. Yleensä ne tekevät tarjouksen maastokäynnin perusteella. Kyseessä on siis arvio, ja usein toimija varaa oikeuden muutoksiin. On eduksi, jos voit itse olla mukana metsässä. Voit silloin esittää toiveesi ja saada suuremman varmuuden siitä, että teillä molemmilla on sama käsitys lähtötilanteesta ja työn laajuudesta. Saattaa olla perusteltua tarkistaa metsänhoitotöiden tarve myös tilan muilla kuvioilla. Työtä tilatessa kannattaa aina sopia hinnasta. Sopimusta tehdään kaksi kappaletta: yksi sinulle ja yksi toimijalle. Mitä töitä tehdään? Mitä ne maksavat? Esimerkiksi taimikonhoidon hehtaarihinta vaihtelee muutaman sadan euron ja tuhannen euron välillä riippuen siitä, kuinka monta runkoa poistetaan ja mikä niiden keskiläpimitta on. Muista kertoa omista toiveistasi liittyen riistanhoitoon, maisemaan, luonnonhoitoon ja muihin huomioon otettaviin asioihin. Sopikaa myös säästöpuista, reunavyöhykkeistä ja muista maanmuokkauksessa ja taimikonhoi- Laatu koostuu kahdesta osasta: menetelmän valinnasta ja tavasta, jolla työ tehdään. Esimerkkinä on kuusenistutus laikkumätästyksen jälkeen. Uudistamismenetelmän, taimimateriaalin ja maanmuokkausmenetelmän valinta on tehty oikein. Mutta jos taimet istutetaan laikkuun eikä mättääseen, työssä on tapahtunut virhe ja taimen kasvuun lähtö on paljon heikompi verrattuna siihen, että olisi valittu paras istutuskohta. Taimikonhoidossa puolestaan riittävän aikainen ajoitus ja töiden toteutuksen laatu ratkaisevat.

10 dossa säästettävistä kohteista. Tarjouspyyntöön kannattaa aina liittää kartta. Silloin työkohde ja sen rajat tulevat selviksi molemmille osapuolille. Alue voi koostua useasta eri metsikkökuviosta ja ne saattavat sijaita erillään toisistaan. Kartta näyttää yksiselitteisesti maantieteellisen sijainnin. Tiedustele omavalvontaa Hyvä ja tasainen laatu edellyttää toimivaa omavalvontana tehtävää laadunseurantaa. Säännöllisesti omaa työtään seuraava toimija ottaa tuloksesta opikseen ja korjaa työtään tarpeen mukaan. Seuranta parantaa siis työn laatua ja ohjaa toimintaa haluttuun suuntaan. Laadunseurannan lisäkustannukset ovat pienet verrattuna siihen, mitä huono laatu voi lopulta tulla maksamaan sekä metsänomistajalle että palvelun tuottajalle lisäkustannusten ja menetettyjen tulojen muodossa. Hyvä laatu tarkoittaa sinulle metsänomistajana sitä, että metsäsi kasvavat hyvin ja että ne on hoidettu omien tavoitteidesi mukaisesti. Palveluntuottajalle hyvä laatu ilmenee tyytyväisinä asiakkaina ja uusina työtilauksina. Toimiva laadun ohjaus johtaa harvemmin epäonnistumisiin ja merkitsee siksi kustannussäästöjä. Hyvin tehty työ on palveluntuottajan paras käyntikortti.

11 Tarkista, että taimipakkaukset ovat ehjät taimien alkuperä on sopiva taimien koko soveltuu istutuspaikalle neulaset ovat vihreät ja vankat ja ne ovat tiukasti taimessa kiinni taimissa ei ole merkkejä vahingoista, homeesta jne. taimet on käsitelty taimitarhalla tukkimiehen täin tuhoja vastaan juuripaakku on kostea ja siitä tippuu vettä, kun puristat sitä kevyesti. Voit pyytää toimijaa lähettämään sinulle kuvia työmaalta sekä työn aikana että sen valmistuttua, jos katsot, että kuvat antavat sinulle lisätietoa tilanteesta. Tee aina kirjallinen sopimus Molemmilla osapuolilla pitää olla kirjallinen sopimus, josta ilmenee mitä pitää tehdä ja mitä se maksaa. Lasku ei saa sisältää sinulle minkäänlaisia yllätyksiä. Tämä koskee niin loppusummaa, pinta-alaa kuin aikataulua. Selkeät ja kattavat sopimukset metsänhoitotöistä ovat tärkeitä. Sopimus antaa toiminnalle varmuutta, kun sekä sinä asiakkaana että palveluntuottaja tiedätte tavoitteet. Palveluntarjoaja vastaa siitä, että sovitut asiat välittyvät myös sille, joka toteuttaa työt. Tärkeä, että yhteys toimii Varmista, että yhteydenpito toimii. Kuka on yhteyshenkilösi ja mitkä ovat hänen yhteystietonsa? Millä tavalla pidätte yhteyttä toisiinne? Hyviin liiketapoihin kuuluu ottaa yhteys asiakkaaseen, siis sinuun, ennen kuin työ aloitetaan, jos kustannusarvio on vaarassa ylittyä, sekä silloin, kun työ valmistuu. Sinun on tärkeä tietää työn alkamisaika, jotta halutessasi voit olla paikan päällä. Sinun pitää myös saada tietoosi mahdolliset muutokset aiemmin sovittuihin asioihin samoin kun muutokset arvioituihin kustannuksiin. On erityisen tärkeää, että tiedät taimikon perustamistöiden aikataulun. Milloin taimet toimitetaan? Kuka vastaa välivarastoinnista ja taimihuollosta? Koska istutustyöt aloitetaan? Jos olet sopinut energiapuun, joko hakkuutähteiden tai-

12 kantojen korjuusta, on tärkeä tietää, milloin energiapuu kuljetetaan pois uudistusalalta. Joissakin tapauksissa taimikon perustamistyöt viivästyvät energiapuun kuivattamisen takia jopa kaksi vuotta. Tämä on hankalaa ja heinäntorjunnan kannalta katastrofaalista. Työn toteuttaminen Työn tekijöiden motivaatio vaikuttaa lopputulokseen. Tämä koskee esimerkiksi taimihuoltoa, taimen istutuskohtaa ja -syvyyttä sekä työsuojelua. Tekijän ymmärrys on tarpeen siitä, miksi taimi pitää istuttaa vähintään 5 senttimetrin syvyyteen mättäässä ja siitä, miksi koivut pitää poistaa havupuiden läheltä. Tarkista taimien kunto, kun otat vastaan taimierän tai pyydä jotakuta toista tekemään se. Osa taimentuottajista laittaa pakkauksiin parasta ennen -päivämäärän josta selviää sopivan istutusajankohdan takaraja. Yleensä tämä aika on alle kolme viikkoa toimituspäivästä. Tarkista työ ennen maksamista Tarkista työn laatu ja se, että työ on tehty sopimuksenne mukaan joka kuviolla ennen kuin maksat laskun. Metsähoitotyö kannattaa tarkistaa mahdollisimman nopeasti työn valmistumisen jälkeen. Tarkista esimerkiksi, että koko alue on muokattu ja että hyviä istutuspaikkoja on riittävästi. Tai tarkista että koko sovittu alue on perattu tai harvennettu ja että taimikon tiheys noudattaa metsänhoitosuosituksia. Ilmoita viipymättä, jos jokin kohta vaatii täydennystä ja korjaamista. Taimikon varhaisperkaus ja taimikonharvennus ovat onnistuneet, kun työ on tehty parhaiden taimien hyväksi ja taimien lukumäärä noudattaa sopimustanne. Esimerkiksi taimikonharvennuksessa tämä tarkoittaa noin mäntyä, kuusta ja 1600 koivua taimikonharvennuksen jälkeen, kun taimikon keskipituus on 3 5 metriä. Tavoitetiheyteen vaikuttavat lisäksi puulaji ja kasvupaikka. Taimikonharvennuksessa on poistettu oksaiset, mutkaiset, vahingoittuneet ja etukasvuiset puut. Hoidettu taimikko on pituudeltaan ja tiheydeltään mahdollisimman tasainen. Männyn- ja kuusentaimikossa kasvaa myös arvokkaita lehtipuita, jotka eivät kilpaile puuta tuottavien viljelytaimien kanssa ja joita on säästetty lisäämään luonnon monimuotoisuutta. Säästöpuuryhmiä ja reunavyöhykkeitä ei ole raivattu. Hyvä laatu näkyy myös siinä, että polut ja ojat on puhdistettu. Ammattilainen osaa suunnata kaadon niin, että polut ja ojat pysyvät puhtaina.

13 Anna palautetta Metsänomistajana sinulla on oikeus odottaa hyvää laatua metsänhoitotöissä ja hakkuissa. Kyse on sinun metsästäsi ja sinun tavoitteistasi. Hyvin perustettu taimikko ja hyvälaatuinen taimikonhoito antavat mahdollisuudet hyödyntää kasvupaikan puuntuotantokyky. Harvennushakkuiden hyvä korjuujälki vaikuttaa metsän terveyteen ja siten myös tuleviin puunmyyntimahdollisuuksiin. Anna suorasukaista palautetta metsänhoitotöiden tekijöille ja punuostajalle hyvästä työstä. Kerro myös, jos sopimusta ei sinun mielestäsi ole noudatettu tai jos muuten olet tyytymätön lopputulokseen. Palveluntuottajan pitää tunnustaa virheensä, jos jokin on mennyt pieleen. Silloin voitte yhdessä etsiä ratkaisun ja sopia mahdollisista korjaavista toimenpiteistä, alennuksesta tai muusta hyvityksestä. Uskalla sanoa EI huonolle laadulle.

14 Tarkista nämä, kun tilaat metsänhoitotöitä: Kaikki työt Uudistushakkuu Taimikon perustaminen Taimikon perkaus ja harvennus Alueen rajaus Metsänkäyttöilmoitus Istutus, kylvö vai luontainen uudistaminen? Reikäperkaus vai lehtipuuvesakon täysperkaus? Tulot ja menot Uudistamistöiden suunnittelu Maanmuokkausmenetelmä ja ajankohta Taimikon tiheys taimikonharvennuksen jälkeen Aikataulu Hakkuun ajankohta Istutuskohtien tai kylvökohtien lukumäärä hehtaaria kohti Puulajisuhteet Omavalvonta ja laadun seuranta Säästöpuut, reunavyöhykkeet ja arvokkaat elinympäristöt Vesiensuojelu Omat toiveesi Hakkuutähteiden korjuu, kannonnosto Puutavaran varastointi Korjuujälki Kohteet, jotka jätetään hakkuun ulkopuolelle tai otetaan muuten huomioon. Puulaji ja taimilaji Istutustiheys

15 Muista: 1 Määrittele tavoitteesi. Päätä mitä haluat, mitä töitä teet itse ja mitkä työt tilaat toimijoilta. 2 Pyydä selkeitä vaihtoehtoja ja vertaa niitä keskenään. Kirjoita etukäteen muistilista. 3 Esitä neuvottelussa kysymyksiä ja pyydä palveluntuottajaa kertomaan selkeästi eri työt ja olemassa olevat vaihtoehdot. 4 Pyydä kustannusarvio ja kysy aikataulusta. Tarkista, vaikuttaako toiveesi töiden hintaan. 5 Pyydä tarjous, kun olet päättänyt, mitä metsässäsi tehdään ja milloin. 6 Varmista, että sinulla ja palveluntarjoajalla on sama käsitys lähtötilanteesta ja työalueesta. 7 Tee aina kirjallinen sopimus, yksi kummallekin osapuolelle. 8 Kysy omavalvontaa ja pyydä raportti siitä. Kysy myös laatutakuuta. 9 Vertaa lopputulosta tarkistuslistaan. Vastaako metsä toimenpiteen jälkeen tilausta? 10 Anna suorasukaista palautetta.

16 Hyvä tietää Voit tarkistaa metsääsi koskevat tiedot Metsäkeskuksen Metsään.fi-palvelussa osoitteessa Palvelusta löydät myös paikalliset metsäpalveluyrittäjät ja palvelussa voit tarjota toimijoille työkohteita ja pyytää tarjouksia. Jos metsätalouden termit tuntuvat vierailta, tarkista tarjolla oleva neuvonta ja koulutus Metsäkeskuksen verkkopalvelun tapahtumakalenterista osoitteesta Metsätalouden perustietoa ja hyviä neuvoja löydät Metsäkoulu-kirjasta (Metsäkustannus 2014) Näin onnistut: Ole aktiivinen, vaikka et itse toteuta työtä Käytä ajantasaista metsävaratietoa tai metsäsuunnitelmaa Hanki tietoa ja inspiraatiota Valitse, mitkä työt teet itse Arvioi omatoimisiin töihin tarvittava aika realistisesti Uudistushakkuu vuosi 0 Maanmuokkaus ja vuosi 0-1 istutus tai kylvö Heinäntorjunta vuosina 1-3 Taimikon varhais- vuodet 4-6 perkaus Taimikonharvennus vuodet

17 Tarkistuslistoja Lähde: Metsänhoitosuositukset METSÄNHOITO, Metsätalouden kehittämiskeskus Tapio Näiden tarkistuslistojen avulla voit varmistua siitä, että metsänhoitotyöt metsässäsi tehdään hyvin. Tarkistuslistoissa on ne asiat, jotka ovat tärkeitä taimikon perustamisvaiheessa ja taimikonhoitovaiheessa ja joita korkea laatu edellyttää. Listoissa on väittämiä. Vastaamalla joko kyllä tai ei ja kirjaamalla syyn mahdollisiin poikkeamiin saat kuvan tilanteesta ja pystyt vaatimaan täydennystä ja korjausta tarpeen mukaan. 1 Metsänhoitotöistä sopiminen Kirjallisissa sopimuksissa on sovittu yhteydenpidosta (yhteyshenkilöt ja yhteystiedot sekä yhteydenpitotapa) käsittelyalueen rajauksesta työlajikohtaisesti työn toteuttamistavoista arvio metsänomistajalle koituvista tuloista ja menoista toteutusajankohdasta sisältäen arvion aloitus- ja lopetusajankohdasta millainen metsä on toimenpiteen jälkeen käytettävistä laatukriteereistä sekä menettelytavoista, jos laatuvaatimukset eivät täyty metsänomistajan erityistoiveista miten ilmenevien lisätöiden kanssa menetellään.

18 2 Uudistaminen Uudistamisen suunnittelu Lähtökohdat uudistamiselle uudistamistoimenpiteet on tehty kahden vuoden sisällä uudistushakkuusta uudistamista haittaava pienpuusto on tarvittaessa raivattu (uudistusalan raivaus) kasvupaikalla ei ole puunkasvua haittaavaa ravinne-epätasapainoa hakkuutähteet eivät merkittävästi haittaa maanmuokkausta. Uudistettava puulaji on kasvupaikan viljavuudelle ja maalajille sopiva taimien tai siementen alkuperän osalta viljelypaikalle sopiva valittu hirvieläimistä ja myyristä johtuvat tuhoriskit huomioon ottaen valittu tuuli, halla ja kuivuus huomioon ottaen. Uudistamismenetelmä on kasvupaikalle sopiva (viljavuus, maalaji, lämpösumma, korkeus) ottaa huomioon tuhoriskit (tyvilaho, männynversoruoste jne.). Maanmuokkausmenetelmä on kasvupaikalle sopiva (maalaji, kivisyys, kosteus) on uudistamismenetelmälle sopiva mahdollistaa vesitalouden järjestelyt tarvittaessa (soistumat, turvekankaat).

19 Uudistamisen toteutus Maanmuokkauksessa on tehty tavoitteen mukainen määrä menetelmän mukaisia laadukkaita viljelypaikkoja on huolehdittu tarvittaessa vesitalouden järjestelyistä on ojia ja naveroita kaivettaessa huolehdittu vesiensuojelusta esimerkiksi lietekuopilla ja kaivukatkoilla on jätetty suojakaista pienvesiin ja vesistöihin on otettu huomioon mahdolliset erityiskohteet, kuten luonto- ja muinaismuistokohteet ei ole rikottu järeitä maalahopuita tai muokattu alle kahden metrin päästä eläviä säästöpuita. Istutuskohteilla taimien varastoinnissa ja taimihuollossa on noudatettu ohjeita istutustiheys on tavoitteen mukainen taimet on istutettu maanmuokkausmenetelmän mukaisiin parhaisiin kohtiin, esimerkiksi laikkumättään keskelle taimet on istutettu riittävän syvälle taimet ovat maassa tiiviisti tyhjät taimilaatikot ja taimipussit on käsitelty asianmukaisesti.

20 Kylvökohteilla siemenen varastoinnissa on noudatettu ohjeita siemenen määrä on suositusten mukainen ja suhteutettu itävyyden mukaan siemen on kylvetty tuoreeseen muokkausjälkeen kylvökoneen säädöt on tarkistettu käsikylvössä siemen on peitetty kevyesti maalla. Luontaisen uudistamisen kohteilla siemenpuut ovat hyvälaatuisia (suorarunkoisia ja vähäoksaisia) ovat latvukseltaan elinvoimaisia ja siementä tuottavia on valittu määrällisesti ja sijainniltaan oikein ovat tuulenkestäviä erottuvat selkeästi säästöpuista. 3 Taimikonhoito Taimikonhoidon suunnittelu ja toteutus Taimikossa on tehty tarvittaessa pintakasvillisuuden torjuntaa joko polkemalla tai erityispaikoissa kemiallisesti 1 2 vuotena uudistamisen jälkeen taimikon inventointi ja taimikon hoitoketjun suunnittelu viimeistään 3 4 vuotta uudistamisen jälkeen.

21 Taimikon varhaisperkauskohteilla kuusikoissa kuusten keskipituus on alle 1,5 metriä raivaushetkellä männiköissä mäntyjen keskipituus on alle metrin raivaushetkellä kuusentaimikoissa kasvatettavien kuusten ympäristö on perattu vähintään metrin säteellä taimikkoon ei ole jäänyt etukasvuisia lehtipuita luontaiset kuusen taimiryhmät on harvennettu riistatiheikköjä lukuun ottamatta suojakaistoja ja säästöpuiden alustoja ei ole raivattu taimikkoon on säästetty monimuotoisuudelle arvokkaita kookkaita lehtipuita kuten raitoja, haapoja ja leppiä. Taimikon harvennuskohteilla harvennus on toteutettu metsänhoidon suositusten mukaisessa keskipituudessa. taimikon puulajivalinta ja kasvatustiheys ovat metsänhoitosuositusten mukaiset kasvatettavat puut ovat pääsääntöisesti yli metrin päässä toisistaan huonolaatuiset (oksaiset, mutkaiset, vialliset) ja etukasvuiset puut on kaadettu lehtipuiden osuus havupuuvaltaisissa taimikoissa on metsänhoitosuositusten mukainen (enintään prosenttia) suojakaistoja ja säästöpuiden alustoja ei ole raivattu taimikkoon on säästetty monimuotoisuudelle arvokkaita lehtipuita kuten raitoja, haapoja ja leppiä, jotka eivät heikennä kasvatettavan tuotantopuuston laatua.

22 omat muistiinpanot

23 omat muistiinpanot

24

Taimikonhoito. Elinvoimaa Metsistä- hanke Mhy Päijät-Häme

Taimikonhoito. Elinvoimaa Metsistä- hanke Mhy Päijät-Häme Taimikonhoito Elinvoimaa Metsistä- hanke Mhy Päijät-Häme Taimitermejä Pieni taimikko: keskipituus alle 1,3 metriä Varttunut taimikko: keskipituus yli 1,3 metriä, keskiläpimitta alle 8 cm Ylispuustoinen

Lisätiedot

Metsän uudistaminen. Mänty. Pekka Riipinen, Jyväskylän ammattikorkeakoulu Sykettä Keski Suomen metsiin

Metsän uudistaminen. Mänty. Pekka Riipinen, Jyväskylän ammattikorkeakoulu Sykettä Keski Suomen metsiin Metsän uudistaminen Mänty Pekka Riipinen, Jyväskylän ammattikorkeakoulu Sykettä Keski Suomen metsiin Suomessa kasvatettavat puulajit Yleisimmät puulajit: Mänty Kuusi Rauduskoivu Hieskoivu Harvinaisemmat

Lisätiedot

Metsätaloudellinen aikakauslehti N:o 11 marraskuu Julkilausuma

Metsätaloudellinen aikakauslehti N:o 11 marraskuu Julkilausuma MIKSI METSÄNHOITOON KANNATTAA PANOSTAA? Metsätaloudellinen aikakauslehti N:o 11 marraskuu 1948 Julkilausuma Jokainen metsäammattimies tietää, että metsiemme metsänhoidollinen tila antaa monissa suhteissa

Lisätiedot

Motit liikkeelle Etelä- ja Keski-Pohjanmaan metsänomistajille osaamista yrittäjämäiseen metsätalouteen

Motit liikkeelle Etelä- ja Keski-Pohjanmaan metsänomistajille osaamista yrittäjämäiseen metsätalouteen Motit liikkeelle Etelä- ja Keski-Pohjanmaan metsänomistajille osaamista yrittäjämäiseen metsätalouteen METSÄNHOIDON TYÖLAJIT maanmuokkaus luontainen uudistaminen, kylvö tai istutus taimikon varhaishoito

Lisätiedot

Metsän uudistaminen. Raudus ja hieskoivu. Pekka Riipinen, Jyväskylän ammattikorkeakoulu Sykettä Keski Suomen metsiin

Metsän uudistaminen. Raudus ja hieskoivu. Pekka Riipinen, Jyväskylän ammattikorkeakoulu Sykettä Keski Suomen metsiin Metsän uudistaminen Raudus ja hieskoivu Pekka Riipinen, Jyväskylän ammattikorkeakoulu Sykettä Keski Suomen metsiin Suomessa kasvatettavat puulajit Yleisimmät puulajit: Mänty Kuusi Rauduskoivu Hieskoivu

Lisätiedot

Metsänuudistaminen. Suolahti 29.1.2013 Metsäneuvoja Tarja Salonen

Metsänuudistaminen. Suolahti 29.1.2013 Metsäneuvoja Tarja Salonen 30.1.2013 Metsänuudistaminen Suolahti 29.1.2013 Metsäneuvoja Tarja Salonen Metsänuudistamisen vaiheet Valmistelevat työt Uudistusalan raivaus Hakkuutähteiden korjuu Kantojen nosto Kulotus Maanmuokkaus

Lisätiedot

Metsän uudistaminen. Kuusi. Pekka Riipinen, Jyväskylän ammattikorkeakoulu Sykettä Keski Suomen metsiin

Metsän uudistaminen. Kuusi. Pekka Riipinen, Jyväskylän ammattikorkeakoulu Sykettä Keski Suomen metsiin Metsän uudistaminen Kuusi Pekka Riipinen, Jyväskylän ammattikorkeakoulu Sykettä Keski Suomen metsiin Suomessa kasvatettavat puulajit Yleisimmät puulajit: Mänty Kuusi Rauduskoivu Hieskoivu Harvinaisemmat

Lisätiedot

Metsänhoito. Metsänomistajat

Metsänhoito. Metsänomistajat Metsänhoito Hoida metsääsi Hyvä metsän- ja ympäristönhoito alkaa kohteeseen perehtymisellä ja maastosuunnittelulla. Olet tervetullut mukaan metsään! Töiden suunnittelussa ja toteutuksessa otamme huomioon

Lisätiedot

METSÄOMAISUUDEN HYVÄ HOITO 7.2.2009

METSÄOMAISUUDEN HYVÄ HOITO 7.2.2009 METSÄOMAISUUDEN HYVÄ HOITO 7.2.2009 METSÄNOMISTAJAN TAVOITTEET METSÄTALOUDELLEEN 2 Puuntuotanto ja myyntitulot Taloudellinen turvallisuus Metsän tunnearvot (sukutila) Virkistys ja vapaa-aika Sijoituskohde

Lisätiedot

Metsänuudistamisen laatu ja laadunhallinta

Metsänuudistamisen laatu ja laadunhallinta Metsänuudistamisen laatu ja laadunhallinta MMT Timo Saksa Kajaani 18.11.2011 Kustannustehokas metsänhoito -seminaarisarja 2011 Laadunvalvonnalla pitkä historia Ote Pietari I Suuren (1682-1725) laatupolitiikasta

Lisätiedot

21.10.2014, Joensuu. 10.11.2014 Suomen metsäkeskus 1

21.10.2014, Joensuu. 10.11.2014 Suomen metsäkeskus 1 21.10.2014, Joensuu 1 Luento 4 METSÄN UUDISTAMINEN TASAIKÄISRAKENTEISESSA METSÄN KASVATUKSESSA Uudistamiseen vaikuttavat tekijät Nykyaikaiset metsänuudistamismenetelmät (luontainen ja viljely) ja uudistamisketjun

Lisätiedot

Metsänuudistaminen. Metsien hoito ja puunkorjuu 10 ov EI, OH 3.5.2012

Metsänuudistaminen. Metsien hoito ja puunkorjuu 10 ov EI, OH 3.5.2012 Metsänuudistaminen Metsien hoito ja puunkorjuu 10 ov EI, OH 3.5.2012 Uudistaminen Pyritään saamaan aikaan uusi tuottava metsä Uudistamista pidetään metsätalouden kestävyyden ja kansantalouden kannalta

Lisätiedot

Taimikonhoidon perusteet.

Taimikonhoidon perusteet. Taimikonhoidon perusteet Mikä on taimikko? Metsää, jossa ei vielä ole kuitupuun mitat täyttävää puuta. (uusi metsälaki alle 7 cm rinnankorkeudelta on taimi) Vasta istutettu metsä voi olla jo taimikko vakiintunut

Lisätiedot

Taimikonhoidon vaikutukset metsikön

Taimikonhoidon vaikutukset metsikön Taimikonhoidon vaikutukset metsikön jatkokehitykseen ja tuotokseen Saija Huuskonen Metsäntutkimuslaitos Skogsforskningsinstitutet Finnish Forest Research Institute www.metla.fi Sisältö 1. Taimikonhoidon

Lisätiedot

Metsään peruskurssi, luento 4 Taimikonhoito ja taimikon varhaishoito

Metsään peruskurssi, luento 4 Taimikonhoito ja taimikon varhaishoito Metsään peruskurssi, luento 4 Taimikonhoito ja taimikon varhaishoito Lassi Hakulinen 2.10.2013 TAIMIKON VARHAISHOITO JA TAIMIKONHOITO - kehitysluokat, yleistä taimikonhoidosta - taimikon varhaishoito -

Lisätiedot

Taimikonhoito. Jari Hynynen, Karri Uotila, Saija Huuskonen & Timo Saksa

Taimikonhoito. Jari Hynynen, Karri Uotila, Saija Huuskonen & Timo Saksa Taimikonhoito Jari Hynynen, Karri Uotila, Saija Huuskonen & Timo Saksa Metsäteollisuus 20 mrd. Metsätalous 3 mrd. Metsänhoito 0,3 mrd. Lähde: Suomen virallinen tilasto (2013), Metsätilastollinen vuosikirja

Lisätiedot

Taimikonhoidon ajoitus ja sen merkitys kuusen uudistamisketjussa. Karri Uotila Kustannustehokas metsänhoito seminaarisarja 2011 17.11.

Taimikonhoidon ajoitus ja sen merkitys kuusen uudistamisketjussa. Karri Uotila Kustannustehokas metsänhoito seminaarisarja 2011 17.11. Taimikonhoidon ajoitus ja sen merkitys kuusen uudistamisketjussa Karri Uotila Kustannustehokas metsänhoito seminaarisarja 2011 17.11.2011 Mikkeli Karri Uotila Taimikonhoidon kustannukset Taimikonhoidon

Lisätiedot

Taimikonhoito. Mänty Ohjeet omatoimiseen taimikonhoitoon Pekka Riipinen, Jyväskylän ammattikorkeakoulu. Sykettä Keski Suomen metsiin

Taimikonhoito. Mänty Ohjeet omatoimiseen taimikonhoitoon Pekka Riipinen, Jyväskylän ammattikorkeakoulu. Sykettä Keski Suomen metsiin Taimikonhoito Mänty Ohjeet omatoimiseen taimikonhoitoon Pekka Riipinen, Jyväskylän ammattikorkeakoulu Sykettä Keski Suomen metsiin Taimikonhoito Tavoitteena luoda sopivalla tiheydellä ja puulajisuhteella

Lisätiedot

Kiertoaika. Uudistaminen. Taimikonhoito. Ensiharvennus. Harvennushakkuu

Kiertoaika. Uudistaminen. Taimikonhoito. Ensiharvennus. Harvennushakkuu Metsäomaisuuden hyvä hoito Kiertoaika Uudistaminen Taimikonhoito Ensiharvennus 1 Harvennushakkuu Metsän kiertoaika Tarkoittaa aikaa uudistamisesta päätehakkuuseen. Vaihtelee alueittain 60 120 vuotta Kierron

Lisätiedot

Kuva: Tavoiteneuvontakansio,Uudistaminen

Kuva: Tavoiteneuvontakansio,Uudistaminen Metsänuudistaminen Kari Vääränen 1 Kuva: Tavoiteneuvontakansio,Uudistaminen 2 1 Metsän kehittyminen luonnontilassa 3 Vanhan metsäpalon merkkejä 4 2 Metsään Peruskurssilta opit kannattavaan 5 Luonnontilaisessa

Lisätiedot

Metsänistutuksen omavalvontaohje

Metsänistutuksen omavalvontaohje Metsänistutuksen omavalvontaohje Omavalvonnalla laatua ja tehoa metsänhoitotöihin 1. Johdanto a) TAIMIEN VARASTOINTI Pakkasvarastoidut taimet Hyvä varastointipaikka on varjoinen Kun taimet tuodaan välivarastolle:

Lisätiedot

Kannattaako metsän uudistamiseen ja taimikonhoitoon panostaa?

Kannattaako metsän uudistamiseen ja taimikonhoitoon panostaa? Kannattaako metsän uudistamiseen ja taimikonhoitoon panostaa? Saija Huuskonen Metla Kannattavan metsänkäsittelyn menetelmät seminaari ja retkeily 13.-14.6.2013 Lahti Metsikön kasvatusketju: Puuston kehitystä

Lisätiedot

Metsänhoito on omaisuuden hoitoa

Metsänhoito on omaisuuden hoitoa Metsänhoito on omaisuuden hoitoa Metsäpäivä 13.4.2019 Petri Parviainen Mhy Keski-Savo Kohti kevättä, ajankohtaisia asioita Kevään askelmerkit Metsissä on hyvä näkyvyys, ennen kuin lehdet tulevat puuhun

Lisätiedot

Taimikonhoidon omavalvontaohje

Taimikonhoidon omavalvontaohje Omavalvonnalla laatua ja tehoa metsänhoitotöihin Taimikonhoidon omavalvontaohje Taimikonhoidon merkitys Taimikonhoidolla säädellään kasvatettavan puuston puulajisuhteita ja tiheyttä. Taimikonhoidon tavoitteena

Lisätiedot

Taimikonhoidon vaikutus. Taimikonhoidon vaikutus kasvatettavan puuston laatuun

Taimikonhoidon vaikutus. Taimikonhoidon vaikutus kasvatettavan puuston laatuun Taimikonhoidon vaikutus kasvatettavan puuston laatuun Taimikonhoidon teemapäivä 26.8.2010 MMT Metsäntutkimuslaitos, Suonenjoki Varhaishoito Pintakasvillisuuden torjunta - kilpailun vaikutukset Taimikonhoidon

Lisätiedot

Tehokkuutta taimikonhoitoon

Tehokkuutta taimikonhoitoon Tehokkuutta on TAIMIKONHOITOKOULUTUS Timo Saksa, METLA Metsänuudistamisen laatu Etelä-Suomi Pienten taimikoiden tila kohentunut - muutokset muokkausmenetelmissä - muokkauksen laatu - viljelymateriaalin

Lisätiedot

Harvennus- ja päätehakkuut. Matti Äijö 9.10.2013

Harvennus- ja päätehakkuut. Matti Äijö 9.10.2013 Harvennus- ja päätehakkuut Matti Äijö 9.10.2013 1 METSÄN HARVENNUS luontainen kilpailu ja sen vaikutukset puustoon harventamisen vaikutus kasvatettavaan metsään (talous, terveys) päätehakkuu ja uudistamisperusteet

Lisätiedot

Toiminnan suunnittelu: KOHDEVALINTA

Toiminnan suunnittelu: KOHDEVALINTA Toiminnan suunnittelu: KOHDEVALINTA Tiina Laine Tutkija Metsäntutkimuslaitos tiina.laine@metla.fi Kohdevalinnalla on merkitystä Konetyön tuottavuuden vaihtelun ja sen myötä kustannusten parempi hallinta.

Lisätiedot

Maanmuokkausmenetelmän vaikutus kuusen uudistamisketjuun

Maanmuokkausmenetelmän vaikutus kuusen uudistamisketjuun Maanmuokkausmenetelmän vaikutus kuusen uudistamisketjuun Karri Uotila Joensuu 29/11/2011 Uudistamisketju Maanmuokkaus Viljely Taimikonhoito Onnistunut viljelymetsikkö Tehokas uudistamisketju Kannattava

Lisätiedot

Mikä on taimikonhoidon laadun taso?

Mikä on taimikonhoidon laadun taso? Mikä on taimikonhoidon laadun taso? MMT Timo Saksa Luonnonvarakeskus Suonenjoen toimipaikka Pienten taimikoiden laatu VMI:n mukaan Tyydyttävässä taimikossa kasvatettavien taimien määrä on metsänhoito-suositusta

Lisätiedot

PEFC edistää kestävyyttä koko yhteiskunnassa. Syksy 2016

PEFC edistää kestävyyttä koko yhteiskunnassa. Syksy 2016 PEFC edistää kestävyyttä koko yhteiskunnassa Syksy 2016 1 Metsäsertifiointi - seuraa mukana metsästä kuluttajalle Metsäsertifiointi on markkinalähtöinen menetelmä, jolla osoitetaan, että tuotteeseen on

Lisätiedot

METSÄNHOITO. 15.9.2014 Tero Ojarinta Suomen metsäkeskus

METSÄNHOITO. 15.9.2014 Tero Ojarinta Suomen metsäkeskus METSÄNHOITO 15.9.2014 Tero Ojarinta Suomen metsäkeskus Luennon aiheet Kemera-tuki Mikä se on? Mihin sitä saa? Nuoren metsän hoito Kunnostusojitus Metsätiet Vesiensuojelu metsätaloudessa Laki kestävän metsätalouden

Lisätiedot

Metsänviljelyn laatu ja laadunhallinta

Metsänviljelyn laatu ja laadunhallinta Metsänviljelyn laatu ja laadunhallinta MMT Timo Saksa Mikkeli 17.11.2011 Kustannustehokas metsänhoito -seminaarisarja 2011 Laadunvalvonnalla pitkä historia Ote Pietari I Suuren (1682-1725) laatupolitiikasta

Lisätiedot

hallinta Ville Kankaanhuhta Joensuu Kustannustehokas metsänhoito seminaarisarja 2011

hallinta Ville Kankaanhuhta Joensuu Kustannustehokas metsänhoito seminaarisarja 2011 Metsänuudistamisen sta se laatu ja laadun hallinta Ville Kankaanhuhta Joensuu 29.11.211 Kustannustehokas metsänhoito seminaarisarja 211 Metsäpalvelun osaamiskeskittymä tutkimus tkim ja kehittämisverkostoerkosto

Lisätiedot

- METSÄNHOIDON JA HAKKUIDEN KÄSITTELY-YKSIKKÖ. - PUUSTOLTAAN JA MAAPOHJALTAAN YHTENÄINEN ALUE - JAKOPERUSTEENA MYÖS KEHITYSLUOKKA

- METSÄNHOIDON JA HAKKUIDEN KÄSITTELY-YKSIKKÖ. - PUUSTOLTAAN JA MAAPOHJALTAAN YHTENÄINEN ALUE - JAKOPERUSTEENA MYÖS KEHITYSLUOKKA METSIKKÖKUVIO - METSÄNHOIDON JA HAKKUIDEN KÄSITTELY-YKSIKKÖ. - PUUSTOLTAAN JA MAAPOHJALTAAN YHTENÄINEN ALUE - JAKOPERUSTEENA MYÖS KEHITYSLUOKKA TOIMENPITEET 1 2 Kuva: Tavoiteneuvontakansio,Uudistaminen

Lisätiedot

Metsätalouden kannattavuuden parantaminen

Metsätalouden kannattavuuden parantaminen Metsätalouden kannattavuuden parantaminen Jari Hynynen & Saija Huuskonen Luonnonvarakeskus Natural Resources Institute Finland Johdanto Talousnäkökulma metsänkasvatukseen ottaen huomioon se, että Metsien

Lisätiedot

Kehitysluokat ja metsän uudistamisen perusteet. Ari Lemetti 25.9.2013

Kehitysluokat ja metsän uudistamisen perusteet. Ari Lemetti 25.9.2013 Kehitysluokat ja metsän uudistamisen perusteet Ari Lemetti 25.9.2013 1 KEHITYSLUOKAT JA UUDISTAMINEN OSIO 3 kehitysluokkien merkitys metsänhoidossa, tuntomerkit ja keskeiset toimenpiteet kussakin kehitysluokassa

Lisätiedot

Taimikoiden käsittelyvalinnat ja niiden vaikutukset. Jari Hynynen Metsäntutkimuslaitos

Taimikoiden käsittelyvalinnat ja niiden vaikutukset. Jari Hynynen Metsäntutkimuslaitos Taimikoiden käsittelyvalinnat ja niiden vaikutukset Jari Hynynen Metsäntutkimuslaitos Metsäntutkimuslaitos Skogsforskningsinstitutet Finnish Forest Research Institute www.metla.fi Taimikonhoito Varhaishoito

Lisätiedot

Laatu ja laadunhallinta metsänviljelyssä ja taimikonhoidossa. MMT Timo Saksa. Rovaniemi Kustannustehokas metsänhoito -seminaarisarja 2011

Laatu ja laadunhallinta metsänviljelyssä ja taimikonhoidossa. MMT Timo Saksa. Rovaniemi Kustannustehokas metsänhoito -seminaarisarja 2011 Laatu ja laadunhallinta metsänviljelyssä ja taimikonhoidossa MMT Timo Saksa Rovaniemi 27.10.2011 Kustannustehokas metsänhoito -seminaarisarja 2011 Laadunvalvonnalla pitkä historia Ote Pietari I Suuren

Lisätiedot

Päättäjien 35. Metsäakatemia LUUMÄKI. Hakkuu- ja taimikonhoitokohde 25.9.2013

Päättäjien 35. Metsäakatemia LUUMÄKI. Hakkuu- ja taimikonhoitokohde 25.9.2013 Päättäjien 35. Metsäakatemia LUUMÄKI Hakkuu- ja taimikonhoitokohde 25.9.2013 Mhy Etelä-Karjala Tervetuloa Etelä-Karjalaan, Luumäelle Kohteen teemana on metsien käsittely: Monipuolistuvat metsänkäsittely

Lisätiedot

Johdanto. 2) yleiskaava-alueella, jos yleiskaavassa niin määrätään; eikä

Johdanto. 2) yleiskaava-alueella, jos yleiskaavassa niin määrätään; eikä Metsäsanasto 2 (12) Johdanto Maisematyölupahakemuksia tehdessään eri tahojen suositellaan kutsuvan eri hakkuutapoja tässä sanastossa esitetyillä nimillä. Tekstin tarkoituksena on selventää ja yhtenäistää

Lisätiedot

Onnistunut metsänuudistaminen

Onnistunut metsänuudistaminen Onnistunut metsänuudistaminen MMT Timo Saksa Mikkeli11.9.2012 Suonenjoen toimintayksikkö Siemenviljelmät / -metsiköt Kustannustehokkuus Teknologia / talous Käpy- ja siemenhuolto Taimikasvatus / -huolto

Lisätiedot

Energiapuu ja metsänhoito

Energiapuu ja metsänhoito Energiapuu ja metsänhoito Energiapuun korjuu kasvatusmetsistä Ainespuu on metsänkasvatuksen päätuote ja energiapuu aina sivutuote. Metsänomistajan tuloista 80% tulee tukkipuun myynnistä. Energiapuu mahdollistaa

Lisätiedot

Kustannustehokkaan taimikonhoidon konsepti - Taimikonharvennus 2011 kevät

Kustannustehokkaan taimikonhoidon konsepti - Taimikonharvennus 2011 kevät Metsätieteen päivät 17.11.215 Karri Uotila, LUKE - Taimikonharvennus 211 kevät 2 23.11.215 213 kevät 3 23.11.215 215 syksy 4 23.11.215 Kuusi, MT Ajanmenekki, pv/ha 6 4 2 4 8 12 16 2 Metsikön ikä, vuotta

Lisätiedot

Taimikonhoito. Ohjeet omatoimiseen taimikonhoitoon Pekka Riipinen, Jyväskylän ammattikorkeakoulu. Sykettä Keski Suomen metsiin

Taimikonhoito. Ohjeet omatoimiseen taimikonhoitoon Pekka Riipinen, Jyväskylän ammattikorkeakoulu. Sykettä Keski Suomen metsiin Taimikonhoito Ohjeet omatoimiseen taimikonhoitoon Pekka Riipinen, Jyväskylän ammattikorkeakoulu Sykettä Keski Suomen metsiin Taimikon varhaishoito: Heinäntorjunta Heinäntorjunta Tavoitteena turvata ja

Lisätiedot

Ulkoilumetsien hoidossa käytettävien toimenpiteiden kuvaukset Keskuspuiston luonnonhoidon yleissuunnitelma

Ulkoilumetsien hoidossa käytettävien toimenpiteiden kuvaukset Keskuspuiston luonnonhoidon yleissuunnitelma Ulkoilumetsien hoidossa käytettävien toimenpiteiden kuvaukset Keskuspuiston luonnonhoidon yleissuunnitelma 1.10.2015 Helsingin kaupunki Rakennusvirasto Keskuspuiston ulkoilumetsiä hoidetaan luonnonmukaisesti

Lisätiedot

Kitkevä perkaus työmenetelmän esittely ja tutkimustuloksia onnistumisesta

Kitkevä perkaus työmenetelmän esittely ja tutkimustuloksia onnistumisesta Kitkevä perkaus työmenetelmän esittely ja tutkimustuloksia onnistumisesta Mikael Kukkonen, Projektipäällikkö Metsänhoitotöiden koneellistaminen -kehittämishanke Itä-Suomen yliopiston Mekrijärven tutkimusasema

Lisätiedot

Laatutyön vaikutus metsänhoidon laatuun

Laatutyön vaikutus metsänhoidon laatuun Laatutyön vaikutus metsänhoidon laatuun MMT Timo Saksa Jyväskylä 21.11.2011 Kustannustehokas metsänhoito -seminaarisarja 2011 Laatutyön peruselementit Jatkuva kehittäminen PDCA ympyrä Systeeminäkökulma

Lisätiedot

Varhaisperkauksen merkitys kuusen uudistamisketjussa. Karri Uotila Kustannustehokas metsänhoito seminaarisarja Joensuu 29.11.2011

Varhaisperkauksen merkitys kuusen uudistamisketjussa. Karri Uotila Kustannustehokas metsänhoito seminaarisarja Joensuu 29.11.2011 Varhaisperkauksen merkitys kuusen uudistamisketjussa Karri Uotila Kustannustehokas metsänhoito seminaarisarja Joensuu 29.11.2011 Kuusen taimikon varhaishoito Lähtökohtana on minimoida varhaishoidon tarve

Lisätiedot

Metsän uudistaminen.

Metsän uudistaminen. Metsän uudistaminen Uudistamiskypsyys -Metsänhoitosuosituksissa uudistamisen ajankohta määritellään puuston järeyden perusteella -Puuston pohjapinta-alalla painotettu keskiläpimitta -Epätasaisissa, hoitamattomissa

Lisätiedot

Metsänviljelyn laatu ja laadunhallinta

Metsänviljelyn laatu ja laadunhallinta Metsänviljelyn laatu ja laadunhallinta MMT Timo Saksa Oulu 25.11.2011 Kustannustehokas metsänhoito -seminaarisarja 2011 Laadunvalvonnalla pitkä historia Ote Pietari I Suuren (1682-1725) laatupolitiikasta

Lisätiedot

Laatu ja laadunhallinta metsänviljelyssä ja taimikonhoidossa. MMT Timo Saksa. Rovaniemi Kustannustehokas metsänhoito -seminaarisarja 2011

Laatu ja laadunhallinta metsänviljelyssä ja taimikonhoidossa. MMT Timo Saksa. Rovaniemi Kustannustehokas metsänhoito -seminaarisarja 2011 Laatu ja laadunhallinta metsänviljelyssä ja MMT Timo Saksa Rovaniemi 27.10.2011 Kustannustehokas metsänhoito -seminaarisarja 2011 Laadunvalvonnalla pitkä historia Ote Pietari I Suuren (1682-1725) laatupolitiikasta

Lisätiedot

Muuttaako energiapuun korjuu metsänhoitoa? Jari Hynynen & Timo Saksa Metla

Muuttaako energiapuun korjuu metsänhoitoa? Jari Hynynen & Timo Saksa Metla Muuttaako energiapuun korjuu metsänhoitoa? Jari Hynynen & Timo Saksa Metla Metsähakkeen käytön kehitys Milj. m 3 8 7 6 5 4 3 2 Pientalojen käyttö Runkopuu Pienpuu Kannot Hakkuutähteet 1 0 2006 2007 2008

Lisätiedot

näin saat hyvän taimikon

näin saat hyvän taimikon näin saat hyvän taimikon Hoida taimikko ajoissa se parantaa metsätaloutesi kannattavuutta Tämä käsikirja on tehty Taimikot tuottaviksi Uudellamaalla -hankkeessa 2014. Teksti ja kuvat: Annikka Selander

Lisätiedot

Koivun laatukasvatusketjut. Pentti Niemistö 21.8.2012

Koivun laatukasvatusketjut. Pentti Niemistö 21.8.2012 Koivun laatukasvatusketjut Pentti Niemistö 21.8.2012 Raudus vai Hies Raudus- ja hieskoivun laatuerot Rauduskoivut kasvavat järeämmiksi ja suoremmiksi syynä puulaji sinänsä, mutta myös kasvupaikka, joka

Lisätiedot

Maanmuokkauksen omavalvontaohje

Maanmuokkauksen omavalvontaohje Maanmuokkauksen omavalvontaohje Omavalvonnalla laatua ja tehoa metsänhoitotöihin 1. Johdanto Maanmuokkauksen tavoite turvata metsänuudistamisen onnistuminen parantaa taimikon alkukehitystä Maanmuokkauksen

Lisätiedot

RAIVAUSSAHAKURSSI 2016 Sisältö:

RAIVAUSSAHAKURSSI 2016 Sisältö: RAIVAUSSAHAKURSSI 2016 Sisältö: - kehitysluokat, yleistä taimikonhoidosta - taimikon varhaishoito - luontainen kilpailu ja sen vaikutukset puustoon - taimikonhoitokohteet, ajoitus ja menetelmät - harventamisen

Lisätiedot

JOHTOALUEIDEN VIERIMETSIEN HOITO

JOHTOALUEIDEN VIERIMETSIEN HOITO JOHTOALUEIDEN VIERIMETSIEN HOITO Keskijännitelinjojen (20 kv) vierimetsät 4.12.2014 Lähteenä mm. Johtoalueiden vierimetsien hoito -esite Suomen metsäkeskus, Pohjois-Pohjanmaa Julkiset palvelut Irmeli Ruokanen

Lisätiedot

Energiapuun korjuun ja kannon noston vaikutukset uudistamisketjuun: maanmuokkaus, uudistamistulos, taimikonhoito. Timo Saksa Metla Suonenjoki

Energiapuun korjuun ja kannon noston vaikutukset uudistamisketjuun: maanmuokkaus, uudistamistulos, taimikonhoito. Timo Saksa Metla Suonenjoki Energiapuun korjuun ja kannon noston vaikutukset uudistamisketjuun: maanmuokkaus, uudistamistulos, taimikonhoito Timo Saksa Metla Suonenjoki Lahti 3.10.2011 Energiapuun korjuun ja kannon noston vaikutukset

Lisätiedot

Taimikonhoito kitkemällä

Taimikonhoito kitkemällä Taimikonhoito kitkemällä Taimikonhoitoa voi tehdä kitkemällä joko käsin tai koneellisesti. Kitkennässä siis vesakkoa poistetaan repimällä ne maasta juurineen, jolloin seuraavina vuosina ei tapahdu niin

Lisätiedot

Varhaisperkauksen merkitys kuusen uudistamisketjussa. Karri Uotila Kuopio

Varhaisperkauksen merkitys kuusen uudistamisketjussa. Karri Uotila Kuopio Varhaisperkauksen merkitys kuusen uudistamisketjussa Karri Uotila 8.11.2011 Kuopio Esityksen sisältö 1. Varhaisperkauksen tarpeellisuuteen vaikuttavista tekijöistä yleisesti 2. Tutkimustuloksia: Varhaisperkauksen

Lisätiedot

Laatutyön menetelmät ja vaikutukset metsänhoidossa

Laatutyön menetelmät ja vaikutukset metsänhoidossa Laatutyön menetelmät ja vaikutukset metsänhoidossa MMT Timo Saksa Seinäjoki 2.12.2011 Kustannustehokas metsänhoito -seminaarisarja 2011 Laadunvalvonnalla pitkä historia Ote Pietari I Suuren (1682-1725)

Lisätiedot

Metsän uudistaminen. Ohjeita omatoimiseen istutukseen Pekka Riipinen, Jyväskylän ammattikorkeakoulu. Sykettä Keski Suomen metsiin

Metsän uudistaminen. Ohjeita omatoimiseen istutukseen Pekka Riipinen, Jyväskylän ammattikorkeakoulu. Sykettä Keski Suomen metsiin Metsän uudistaminen Ohjeita omatoimiseen istutukseen Pekka Riipinen, Jyväskylän ammattikorkeakoulu Sykettä Keski Suomen metsiin Istuttaminen Metsän kasvatuksessa istuttaminen on kallis investointi, mutta

Lisätiedot

Metsänuudistaminen nyt ja tulevaisuudessa

Metsänuudistaminen nyt ja tulevaisuudessa Metsänuudistaminen nyt ja tulevaisuudessa Erikoistutkija Timo Saksa, Metla Metla Suonenjoki 45 vuotta metsäntutkimusta takana, mitä edessä? Suonenjoki 27.10.2014 Taimikoiden laatu VMI:n mukaan 53% 34%

Lisätiedot

LÄMPÖYRITTÄJÄPÄIVÄN OHJELMA

LÄMPÖYRITTÄJÄPÄIVÄN OHJELMA LÄMPÖYRITTÄJÄPÄIVÄN OHJELMA 09.00 Kahvitarjoilu 09.20 Avaus Pentti Vatanen Kiihtelysvaaran EOSK 9.30 Uudet metsänhoitosuositukset ja energiapuu Urpo Hassinen Metsäkeskus 10.00 Laki metsätuhojen torjunnasta

Lisätiedot

Omavalvonta metsänhoitotöiden. Joensuu 29.11.2011 Kustannustehokas metsänhoito seminaarisarja 2011

Omavalvonta metsänhoitotöiden. Joensuu 29.11.2011 Kustannustehokas metsänhoito seminaarisarja 2011 Omavalvonta metsänhoitotöiden laadunhallinnassa Ville Kankaanhuhta Joensuu 29.11.2011 Kustannustehokas metsänhoito seminaarisarja 2011 Mistä hakea tietoa? Metsänhoitopalvelut portaali Metinfossa http://www.metla.fi/metinfo/metsanhoitopalvelut/

Lisätiedot

Metsänhoitotyöt kuvioittain

Metsänhoitotyöt kuvioittain Sivu 17 5.4.2019 Metsänhoitotyöt kuvioittain 794 Taimikonharvennus 2020 0,2 78 797 Nuoren metsän kunnostus 2020 0,2 185 Mahdollisesti liito-oravalle soveltuva alue.sekapuustoisuus säilytetään. 801 Nuoren

Lisätiedot

Metsänuudistaminen - edullisesti vai tehokkaasti?

Metsänuudistaminen - edullisesti vai tehokkaasti? Metsänuudistaminen - edullisesti vai tehokkaasti? Hannu Salminen & Anssi Ahtikoski Esityksen sisältö 1. Perusteet Metsänuudistaminen osana metsikön kasvatusketjua Kannattavuus 2. Laskentaharjoitus Kohteet

Lisätiedot

Pituus: % havupuita 50 % lehtipuita. Koivukuitua 0,0 Lehtikuitua 0,0 Sellupuuta 0,0 0,0

Pituus: % havupuita 50 % lehtipuita. Koivukuitua 0,0 Lehtikuitua 0,0 Sellupuuta 0,0 0,0 1262 Hoitoluokka Lähimetsä Ravinteisuus Rehevä Kaavamerkintä Sijainti Hoitotavoite Kohteelle suoritetaan istutustaimien kasvuunlähdön turvaamiseksi mekaaninen heinäntorjunta. Alue on erittäin voimakkaasti

Lisätiedot

Metsään ABC -päivä 5.9.2015

Metsään ABC -päivä 5.9.2015 Metsään ABC -päivä 5.9.2015 26.8.2015 Suomen metsäkeskus 1 Metsään ABC-päivä Avaus, päivän tavoitteet sekä aikataulut Metsänomistajan oikeuksia ja velvollisuuksia Metsäalan organisaatiot ja toimijat Metsään.fi-palvelun

Lisätiedot

Metsänhoidon vaikutus tuottavuuteen kiertoaikana. Metsäenergia osana metsäomaisuuden hoitoa 10.2.2015 Eljas Heikkinen, Suomen metsäkeskus

Metsänhoidon vaikutus tuottavuuteen kiertoaikana. Metsäenergia osana metsäomaisuuden hoitoa 10.2.2015 Eljas Heikkinen, Suomen metsäkeskus Metsänhoidon vaikutus tuottavuuteen kiertoaikana Metsäenergia osana metsäomaisuuden hoitoa 10.2.2015 Eljas Heikkinen, Suomen metsäkeskus Johdanto Metsänomistajan tavoitteet ja metsien luontaiset edellytykset

Lisätiedot

Motit liikkeelle. Etelä- ja Keski-Pohjanmaan metsänomistajille osaamista yrittäjämäiseen metsätalouteen

Motit liikkeelle. Etelä- ja Keski-Pohjanmaan metsänomistajille osaamista yrittäjämäiseen metsätalouteen Motit liikkeelle Etelä- ja Keski-Pohjanmaan metsänomistajille osaamista yrittäjämäiseen metsätalouteen Motit liikkeelle -hankeen tavoitteena on: Lisätä metsänomistajien tietoisuutta omistamiensa metsien

Lisätiedot

KANTOJEN NOSTO JA LUONTAISEN LEHTIPUUN MÄÄRÄ UUDISTUSALOILLA

KANTOJEN NOSTO JA LUONTAISEN LEHTIPUUN MÄÄRÄ UUDISTUSALOILLA KANTOJEN NOSTO JA LUONTAISEN LEHTIPUUN MÄÄRÄ UUDISTUSALOILLA Kantojen noston merkitys metsänuudistamisessa, projekti nro 318 1 Kantojen nosto - taustaa Kantojen korjuu energiakäyttöön alkoi vuonna 2000

Lisätiedot

Energiapuun korjuu ja kasvatus

Energiapuun korjuu ja kasvatus Energiapuun korjuu ja kasvatus Jaakko Repola Metsäntutkimuslaitos Skogsforskningsinstitutet Finnish Forest Research Institute www.metla.fi Metsähakkeen käyttö Suomen ilmasto- ja energiastrategia 2001:

Lisätiedot

PEFC-vaatimukset: Toiminta vesistöjen läheisyydessä ja säästöpuut. Webinaari Sisällön esittelijä: Henry Schneider Tapio

PEFC-vaatimukset: Toiminta vesistöjen läheisyydessä ja säästöpuut. Webinaari Sisällön esittelijä: Henry Schneider Tapio PEFC-vaatimukset: Toiminta vesistöjen läheisyydessä ja säästöpuut Webinaari 23.8.2018 Sisällön esittelijä: Henry Schneider Tapio Esityksen rakenne Käsittely kriteereittäin PEFC-kriteerin sisältö pääpiirteissään

Lisätiedot

Puukaupan teko ja metsänomistajan tulot sekä menot

Puukaupan teko ja metsänomistajan tulot sekä menot Puukaupan teko ja metsänomistajan tulot sekä menot 1 Puheenaiheet tänään Miksi metsää pitäisi hakata? Viiden kohdan puukauppa Puunmyyntiin liittyvät verot ja vähennykset Pääomatulovero Arvonlisävero Metsätilan

Lisätiedot

Kestävän metsätalouden. Heikki Vähätalo, viranomaispäällikkö Pohjois-Pohjanmaan metsäkeskus Oulu 26.1.2011

Kestävän metsätalouden. Heikki Vähätalo, viranomaispäällikkö Pohjois-Pohjanmaan metsäkeskus Oulu 26.1.2011 Kestävän metsätalouden rahoituslaki nykyinen KEMERA Heikki Vähätalo, viranomaispäällikkö Pohjois-Pohjanmaan metsäkeskus Oulu 26.1.2011 1 KEMERA -yleistä Yhteiskunnan tukea eri metsänhoitotöihin => kestävän

Lisätiedot

Metsänhoidon keinot biotalouden haasteisiin

Metsänhoidon keinot biotalouden haasteisiin Metsänhoidon keinot biotalouden haasteisiin Saija Huuskonen, Jaakko Repola & Jari Hynynen Tampere 15.3.2016 Biotalouden teemaseminaari Metsän mahdollisuudet biotaloudessa Pirkanmaan verkostopäivä Johdanto

Lisätiedot

Tukien pääperiaatteita

Tukien pääperiaatteita Metsänhoidon tuet Kestävän metsätalouden rahoituslaki Metsään peruskurssi Suolahti 12.3.2013 Kirsi Järvikylä 1 Tukien pääperiaatteita Yksityismetsätalouden tukeminen Alueellinen keskittäminen Kohteiden

Lisätiedot

Taimikonhoidon ajoitus ja sen merkitys kuusen uudistamisketjussa. Karri Uotila Kustannustehokas metsänhoito seminaarisarja 2011 15.11.

Taimikonhoidon ajoitus ja sen merkitys kuusen uudistamisketjussa. Karri Uotila Kustannustehokas metsänhoito seminaarisarja 2011 15.11. Taimikonhoidon ajoitus ja sen merkitys kuusen uudistamisketjussa Karri Uotila Kustannustehokas metsänhoito seminaarisarja 2011 15.11.2011 Huittinen Esityksen sisältö 1. Taimikonhoidon merkitys kuusen uudistamisketjussa

Lisätiedot

METSÄNOMISTAJALLE. Metsänomistajat

METSÄNOMISTAJALLE. Metsänomistajat METSÄNOMISTAJALLE Metsänomistajat METSÄNHOITOYHDISTYKSEN JÄSENENÄ METSÄN- OMISTAMINEN ON HELPPOA 1 Kaikki metsäpalvelut ovat yhden puhelinsoiton tai klikkauksen päässä. 2 Olemme käytettävissäsi koko maassa,

Lisätiedot

R a p o r t i t. Hakkuutapojen jakautuminen % Avohakkuu 83 Luontainen uudistaminen 13 Ylispuuhakkuu 4

R a p o r t i t. Hakkuutapojen jakautuminen % Avohakkuu 83 Luontainen uudistaminen 13 Ylispuuhakkuu 4 Sivu 1/10 Arviointi-pvm: 01.01.2013... 31.12.2013 R a p o r t i t Muut ehdot : arvioijan organisaatio = 'Kaikki metsäkeskukset' Talousmetsien luonnonhoidon laadunseuranta - RAPORTTI 13:15:45 Arviointiaineiston

Lisätiedot

Muokkausmenetelmän valinta

Muokkausmenetelmän valinta Muokkausmenetelmän valinta Suometsien uudistaminen seminaari 3.12.2014 Seinäjoki MMT Timo Saksa Metsäntutkimuslaitos Muokkausmenetelmän valinta turvemailla Vihreä = suositellaan, Keltainen = suositellaan

Lisätiedot

Varhaisperkauksen merkitys kuusen uudistamisketjussa. MMT Timo Saksa

Varhaisperkauksen merkitys kuusen uudistamisketjussa. MMT Timo Saksa Varhaisperkauksen merkitys kuusen uudistamisketjussa MMT Timo Saksa Oulu 25.11.2011 Kustannustehokas metsänhoito -seminaarisarja 2011 Taimikon varhaishoito pintakasvillisuuden torjunta Lähtökohtana minimoida

Lisätiedot

METSÄSUUNNITTELU YKSITYISMETSISSÄ

METSÄSUUNNITTELU YKSITYISMETSISSÄ 1 METSÄSUUNNITTELU YKSITYISMETSISSÄ KEHITYS: 50-70 luvut: tilakohtaisia suunnitelmia 1975: alueellinen metsäsuunnittelu, keskitetty järjestelmä 1985: Taso-metsätaloussuunnitelma, kerättiin tarkempia puustotietoja

Lisätiedot

Käyttäjien tarpeet ja kustannustehokkuus käyttöliittyminen, tietovirtojen ja teknologiaratkaisujen määrittelyssä

Käyttäjien tarpeet ja kustannustehokkuus käyttöliittyminen, tietovirtojen ja teknologiaratkaisujen määrittelyssä Käyttäjien tarpeet ja kustannustehokkuus käyttöliittyminen, tietovirtojen ja teknologiaratkaisujen määrittelyssä Kuortaneen metsäsuunnitteluseminaari 10.-11.9.2007 Markkinointikonsultti Kirsi Greis, Tapio

Lisätiedot

Koneellisen taimikonhoidon menetelmät ja niiden kilpailukyky

Koneellisen taimikonhoidon menetelmät ja niiden kilpailukyky Koneellisen taimikonhoidon menetelmät ja niiden kilpailukyky Tuottava taimikko -seminaari Karri Uotila, METLA Koneellinen taimikonhoito Suomessa on käytössä muutamia koneellisen taimikonhoidon koneratkaisuja,

Lisätiedot

Päivän teemat. Metsäiset lait Kehitysluokka Kiertoaika Metsänhoito- ja hakkuu-toimenpiteitä

Päivän teemat. Metsäiset lait Kehitysluokka Kiertoaika Metsänhoito- ja hakkuu-toimenpiteitä Päivän teemat Metsäiset lait Kehitysluokka Kiertoaika Metsänhoito- ja hakkuu-toimenpiteitä Metsätaloutta koskevia lakeja Metsälaki (muutos 1.1.2014) Laki puutavaran mittauksesta (muutos 1.7.2013) Laki

Lisätiedot

20 % havupuita 80 % lehtipuita 50 % havupuita 50 % lehtipuita. Rauduskoivu, kuusi, kataja, tukevarakenteiset lehtipensaat

20 % havupuita 80 % lehtipuita 50 % havupuita 50 % lehtipuita. Rauduskoivu, kuusi, kataja, tukevarakenteiset lehtipensaat 3052 Hoitoluokka Lähimetsä Ravinteisuus Tuore Kaavamerkintä Sijainti Hoitotavoite Kohteelle suoritetaan istutustaimien kasvuunlähdön turvaamiseksi mekaaninen heinäntorjunta. Alue on erittäin voimakkaasti

Lisätiedot

Kasvatettavan puuston määritys koneellisessa harvennuksessa

Kasvatettavan puuston määritys koneellisessa harvennuksessa Kasvatettavan puuston määritys koneellisessa harvennuksessa Etelä-Suomi Ohje hakkuukoneen kuljettajalle HARVENNUKSEN TAVOITTEET Harvennuksen tavoitteena on keskittää metsikön puuntuotoskyky terveisiin,

Lisätiedot

metsänhoidossa Ville Kankaanhuhta Kajaani 18.11.2011

metsänhoidossa Ville Kankaanhuhta Kajaani 18.11.2011 Laatutyön menetelmät ete ätja vaikuttavuus uus metsänhoidossa Ville Kankaanhuhta Kajaani 18.11.2011 Kustannustehokas metsänhoito seminaarisarja 2011 Metsäpalvelun osaamiskeskittymä tutkimus tkim ja kehittämisverkostoerkosto

Lisätiedot

Taimikonhoidon laatu ja laadun. Kouvola 2.11.2011 Kustannustehokas metsänhoito seminaarisarja 2011

Taimikonhoidon laatu ja laadun. Kouvola 2.11.2011 Kustannustehokas metsänhoito seminaarisarja 2011 Taimikonhoidon laatu ja laadun hallinta Ville Kankaanhuhta Kouvola 2.11.2011 Kustannustehokas metsänhoito seminaarisarja 2011 Metsäpalvelun osaamiskeskittymä tutkimus ja kehittämisverkosto http://www.metla.fi/metinfo/metsanhoitopalvelut/

Lisätiedot

Suunnittele, asioi ja löydä töille tekijä. Hoida metsäasiat verkossa - maksutta.

Suunnittele, asioi ja löydä töille tekijä. Hoida metsäasiat verkossa - maksutta. Suunnittele, asioi ja löydä töille tekijä. Hoida metsäasiat verkossa - maksutta. Astu peremmälle metsääsi www.metsään.fi Metsään.fi on Suomen metsäkeskuksen sähköinen asiointipalvelu. Palvelussa sinun

Lisätiedot

Kuviotiedot Kunta Alue Ms pääpuulaji. Monimuotoisuus ja erityispiirteet C1 Lähimetsä Osin aukkoinen. Monimuotoisuus ja erityispiirteet

Kuviotiedot Kunta Alue Ms pääpuulaji. Monimuotoisuus ja erityispiirteet C1 Lähimetsä Osin aukkoinen. Monimuotoisuus ja erityispiirteet Kunta Alue Ms 169 1 3 Kuvio Pa, ha Kasvupaikka ja Kuviotiedot 2016 Sivu 1 / 15 Kunta 169 Alue 1 Ms 3?? jne. Lohko 1 123 0,7 Kuiva kangas ja vastaava suo Nuori kasvatusmetsikkö 40 59 41 8 0 0 0 19 7 2 2

Lisätiedot

Omavalvonta metsänhoitotöiden. Kuopio Kustannustehokas metsänhoito seminaarisarja 2011

Omavalvonta metsänhoitotöiden. Kuopio Kustannustehokas metsänhoito seminaarisarja 2011 Omavalvonta metsänhoitotöiden laadunhallinnassa Ville Kankaanhuhta Kuopio 8.11.2011 Kustannustehokas metsänhoito seminaarisarja 2011 Metsäpalvelun osaamiskeskittymä tutkimus ja kehittämisverkosto Itä-Suomen

Lisätiedot

OHJE PUIDEN ISTUTTAMISEEN LIITO-ORAVIEN KULKUREITEILLE JA ELINALUEILLE ESPOON YMPÄRISTÖKESKUS Kuva: Heimo Rajaniemi, Kuvaliiteri

OHJE PUIDEN ISTUTTAMISEEN LIITO-ORAVIEN KULKUREITEILLE JA ELINALUEILLE ESPOON YMPÄRISTÖKESKUS Kuva: Heimo Rajaniemi, Kuvaliiteri OHJE PUIDEN ISTUTTAMISEEN LIITO-ORAVIEN KULKUREITEILLE JA ELINALUEILLE ESPOON YMPÄRISTÖKESKUS 2016 Kuva: Heimo Rajaniemi, Kuvaliiteri 2 OHJE PUIDEN ISTUTTAMISEEN LIITO-ORAVIEN KULKUREITEILLE JA ELINALUEILLE

Lisätiedot

Energiapuun korjuu ja metsänhoidon suositukset. Metsäenergia osana metsäomaisuuden hoitoa Eljas Heikkinen, Suomen metsäkeskus

Energiapuun korjuu ja metsänhoidon suositukset. Metsäenergia osana metsäomaisuuden hoitoa Eljas Heikkinen, Suomen metsäkeskus Energiapuun korjuu ja metsänhoidon suositukset Metsäenergia osana metsäomaisuuden hoitoa 10.2.2015 Eljas Heikkinen, Suomen metsäkeskus Taustaa Metsälain muutos 2014 alkaen Keskeisimmät muutokset metsänkäsittelyn

Lisätiedot

Taimikonhoidon ajoituksen kustannus ja kannattavuusvaikutukset

Taimikonhoidon ajoituksen kustannus ja kannattavuusvaikutukset Taimikonhoidon ajoituksen kustannus ja kannattavuusvaikutukset Juho Rantala Kustannustehokas metsänhoito seminaarisarja Joensuu 29.11.2011 Kilpailevan kasvillisuuden vaikutus Jo vähäinen kilpailu vaikuttaa

Lisätiedot

60 % havupuita 40 % lehtipuita. Haapa, harmaaleppä, hieskoivu ym. lehtipuuvesakko. Koivukuitua 0,0 Lehtikuitua 0,0 Sellupuuta 0,0

60 % havupuita 40 % lehtipuita. Haapa, harmaaleppä, hieskoivu ym. lehtipuuvesakko. Koivukuitua 0,0 Lehtikuitua 0,0 Sellupuuta 0,0 4092 Hoitoluokka Suojametsä, pölysuoja Ravinteisuus Tuore Kaavamerkintä Sijainti Hoitotavoite Kohteelle suoritetaan istutustaimien kasvuunlähdön turvaamiseksi mekaaninen heinäntorjunta. Alue on erittäin

Lisätiedot