Palvelukeskuksissa Talouden tasapainottamisohjelma laaditaan tulosaluetasolla. Tällöin tarkastellaan seuraavia asioita

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Palvelukeskuksissa Talouden tasapainottamisohjelma laaditaan tulosaluetasolla. Tällöin tarkastellaan seuraavia asioita"

Transkriptio

1 Talouden tasapainottamisohjelma Taloustoimikunta , 6 Taloustoimikunta on syyskuun kokouksessaan päättänyt käynnistää kaupungin talouden tasapainottamisohjelman laatimistyön. Kaupungin talouden kehitykseen liittyvät asiat ovat olleet merkittävästi esillä käsiteltäessä ensi vuoden talousarvioehdotusta ja siihen liittyviä veroperusteita. Ensi vuoden talousarvioehdotus on alijäämäinen ja investointien rahoitus perustuu suurelle lisävelan ottamiselle. Taloussuunnitelma vuosille sisältää tavoitteen säästää useita miljoonia euroja suunnitelmavuosina. Säästöjen painopiste on suunnitelmakauden alkuvuosina, jolloin ne parantavat nopeammin kaupungin taloustilannetta. Talouden tasapainottamisohjelman valmistelu tapahtuu palvelukeskusten tulosalueilla ja ohjelma laaditaan vuosille Aikataulu työlle on määritelty niin, että asia voidaan käsitellä valtuuston kokouksessa maaliskuussa Tätä ennen asia käsitellään kussakin lautakunnassa ja kaupunginhallituksessa. Palvelukeskuksissa Talouden tasapainottamisohjelma laaditaan tulosaluetasolla. Tällöin tarkastellaan seuraavia asioita Tulosalueen yleiset näkymät ja haasteet (LOMAKE 1) Tulosalueen Talouden tasapainottamisohjelma vuosille (LOMAKE 2) Tasapainottamisohjelman vaikutusten arviointi (LOMAKE 3) Talouden tasapainottamisohjelman valmisteluun liittyen pidetään kaupungin johtoryhmien yhteinen kokous valtuustosalissa perjantaina kello Talouden tasapainottamistavoitteet on kirjattu Taloussuunnitelmaan vuosille seuraavasti: Talouden tasapainottamistyö on käynnistetty. Asiasta on käyty laajaa keskustelua myös luottamushenkilöhallinnossa. Tavoitteeksi asetetaan 10 milj. euron säästötavoite esitettyyn kehykseen vuonna Kumulatiivinen säästö koko taloussuunnitelmakaudella on 28 milj. euroa. Säästön toteutuminen alentaa vastaavalla määrällä kaupungin velkaantumista. Vuositasolla säästötavoite on seuraava: Säästötavoite, Lisäsäästö vuodessa Yhteensä Mikäli edellä todetut säästöt pystyttäisiin toteuttamaan, muuttuisivat kaupungin keskeisimmät talousluvut seuraavasti:

2 Toimintatulot Toimintamenot Toimintakate kasvu - % 5,3 4,0 3,2 3,2 Vuosikate Yli/alijäämä Nettolainanotto Lainamäärä Lainamäärä /as Toimintamenojen karsinta parantaa toimintakatetta niin, että sen kasvu jää suunnitelmakaudella 5,3 % - 3,2 %. Vuosikate nousee milj. euroon, joka merkitsee lievästi kasvavalla poistotasolla ylijäämäisiä talousarvioita vuosina Edellä todettu talouskehitys merkitsee myös sitä, että kaupungin velkaantuminen saadaan hallintaan niin, että asukasta kohti laskettu velkaantuneisuus ei enää oleellisesti kasva. Tasapainotusohjelman laadinnan aikataulu on seuraava: Palvelukeskusten johtoryhmät Viranhaltijavalmistelu tulosalueittain Johtoryhmä Palvelukeskusten johtoryhmät Johtoryhmä Tammikuu Kh:n linjaukset Helmikuu Lautakunnat Maaliskuu Kh, päätökset Maaliskuu Kv, päätökset Valtuusto on kokouksessaan hyväksynyt ensi vuoden talousarvion. Nyt valmisteltavassa talouden tasapainottamisohjelmassa tullaan alentamaan toimintakatetta asetetun tavoitteen mukaisesti 4,0 milj. euroa vuonna Toimintakatteen alentaminen voi tapahtua toimintatuloja lisäämällä ja/tai toimintamenoja leikkaamalla. Sopeuttaminen tarkoittaa n. 1,5 %:n parannusta toimintakatteeseen ja 1 %:n leikkausta toimintamenoista.

3 TA-2013 Säästö Kaupunginkanslia Tulot Menot Netto Sosiaali- ja terveyskeskus Tulot Menot Netto Sivistyskeskus Tulot Menot Netto Tekniikkakeskus Tulot Menot Netto 870 Liikelaitokset Tulot Menot Netto Kaikki yhteensä Tulot Menot Netto Edellä on esitetty ensi vuoden talouden sopeutustarve palvelukeskuksittain. Esitys on laadittu menokarsintoihin perustuen, mutta tulojen lisääminen on myös mahdollista. Mikäli määrärahamuutoksia halutaan kohdistaa sisäisiin menoihin, tulee asia hoitaa aina laskuttavan tulosalueen kanssa niin, että oikea säästö saadaan aikaan. Myöskään sisäisiä tuloja ei voi lisätä selvittämättä asiaa laskun maksavan tuloalueen kanssa. Edellä todettu talouden tasapainotustarve on tämän hetkinen arvio tilanteesta ja se perustuu valtuuston taloussuunnitelmassa hyväksymään ohjelmaan vuosille Ennustetun veropohjan mahdollinen pettäminen johtaa uuteen tarkasteluun ja se saattaa edellyttää nytkin arvioitua suurempia säästöjä. Tällaisen pahimman vaihtoehdon skenaariotarkastelu tehdään talouden tasapainottamisohjelman valmistelutyön yhteydessä helmimaaliskuussa Talouden tasapainottamisohjelma kohdennetaan käyttötalouteen, toimintamenoihin ja tuloihin. Investointiohjelman mahdollisesta avaamisesta ja uudelleen tarkastelusta tehdään erillinen päätös.

4 Säästöjen toteuttaminen edellyttää sekä lyhyen ajan että pidempiaikaisia toimenpiteitä. Palvelurakenteen uudistaminen ja palvelutuotannon tehokkuuden parantaminen tulee saada käyntiin. Vain näin voidaan merkittäviä pysyviä säästöjä aikaiseksi. Nopeammalla aikataululla säästöjä voidaan saada aikaan tinkimällä kaikista harkinnanvaraisista menoista ja myös palvelutasoa alentaen. Tällöin on kyse perinteisestä juustohöylä-mallista. Tarkastelun alle tulee ottaa ainakin seuraavia asioita: sijaisten palkkausmäärärahat kaupungin myöntämät avustukset kalustohankinnat matkakustannukset koulutusmenot ostopalvelut kuntayhtymien säästötoimenpiteet maksujen tarkistamiset konserniohjaus ja omistajapolitiikka osinkotavoitteiden lisääminen omaisuuden myynti Ehdotus: Merkitään tiedoksi ja hyväksytään edellä asiaselostuksessa esitetty talouden tasapainottamisohjelman laadinnan lähtökohdaksi. Ehdotus hyväksyttiin ja päätettiin lisäksi, että Janne Antikaista käytetään mahdollisuuksien mukaan konsulttina palvelurakenteita ja palvelutuotannon tehokkuutta selvitettäessä Kaupungin vuoden 2012 tilinpäätös tulee olemaan merkittävän alijäämäinen. Talousarviota muutettiin viime vuonna kolme kertaa valtuustossa, toukokuussa, marraskuussa ja joulukuussa. Muutosten jälkeen talousarvio liikelaitokset mukaan luettuna on muuttunut seuraavasti: Alkuperäinen ta Muutettu ta Muutos Toimintakate Vuosikate Tilikauden yli/alijäämä Talousarviota on siis heikennetty 16,5 milj. euroa. Heikennykset liittyvät käyttötalouteen budjetoituihin lisämäärärahoihin ja verotulojen, niin kunnallisverotulojen kuin yhteisöverotulojenkin, alkuperäistä arviota selvästi huonompaan kehitykseen. Tilinpäätöksessä haasteeksi on muodostumassa jopa se, että vuosikate jää negatiiviseksi. Tällöin kaupunki täyttää talouden suhteen kriisikunnan tunnusmerkit. Välittömästi ja pidemmällä tähtäyksellä tehtävät talouden tasapainottamistoimenpiteet ovat aivan välttämättömiä. Kaupungin veropohjalla ei pystytä ylläpitämään määrältään ja laadultaan nykyisen kaltaisia palveluja eikä nykyistä investointitasoa.

5 Edellä olevan taloustoimikunnan valmistelun jälkeen on tulosaluetasolla laadittu esitykset talouden tasapainottamiseksi. Talouden tasapainottamisohjelma vuosille on jaettu erillisenä postituksena taloustoimikunnan jäsenille, liite. Tasapainottamisohjelmassa on kunkin tulosalueen osalta tarkasteltu seuraavat asiat: Tulosalueen yleiset näkymät ja haasteet (LOMAKE 1) Tulosalueen Talouden tasapainottamisohjelma vuosille (LOMAKE 2) Tasapainottamisohjelman vaikutusten arviointi (LOMAKE 3) Tasapainottamisohjelman taloudellisista vaikutuksista on yhteenveto kirjan alussa. Sen mukaan ohjelma toteutettuna tuo seuraavat säästöt: KAUPUNGINKANSLIA SIVISTYSKESKUS SOSIAALI- JATERVEYSKESKUS TENIIKKAKESKUS YHTEENSÄ KAIKKI YHTEENSÄ Tasapainotusohjelma sisältää 28,3 milj. euron säästöt hyväksyttyyn taloussuunnitelmaan verrattuna. Vuosikate muuttuisi hyväksyttyyn taloussuunnitelmaan verrattuna seuraavasti: Vuosikate ts Tasapainottamisohjelma VUOSIKATE Ongelmaksi muodostuu kuluva vuosi koska säästöjä on vaikea löytää nopealla aikataululla. Aivan välttämätöntä kuitenkin on, että vuodelle 2013 löydetään lisäsäästöjä nyt esitetyn lisäksi. Kaupungin taloutta pitää pystyä välittömästi parantamaan ja kehityksen suunta on saatava muuttumaan. Tulevien vuosien osalta säästömahdollisuudet ovat helpommin saavutettavissa edellyttäen, että valmistelussa esitetyt keinot otetaan käyttöön. Tämä edellyttää palvelukeskuksissa nopeaa valmistelua ja lautakunnissa, kaupunginhallituksessa ja valtuustossa tarvittavien päätösten tekemistä. Tuleva kevätkausi on valmistelutyön osalta keskeinen ajanjakso.

6 Asian jatkokäsittely esitetään tehtäväksi niin, että nyt tapahtuvan taloustoimikunnan käsittelyn jälkeen asia tuodaan kaupunginhallitukseen Sen jälkeen asia käsitellään ao. lautakunnissa, jonka jälkeen asia tuodaan uudelleen kaupunginhallitukseen ja valtuustoon Taloustoimikunta käsittelee asiaa jokaisessa tulevassa kokouksessaan. Ehdotus: Taloustoimikunta merkitsee tiedoksi Talouden tasapainottamisohjelman valmisteluvaiheen, esittää asiakokonaisuuden kaupunginhallituksen käsiteltäväksi sekä hyväksyy asiaselostuksessa esitetyn valmistelu- ja käsittelyprosessin. Ehdotus hyväksyttiin ja päätettiin tasapainottamisohjelman jatkovalmistelun ja käsittelyn osalta seuraavaa: Kaupunginhallitus iltakoulu ja asian esittely Kaupunginhallitus periaatepäätökset jatkokäsittelyn pohjaksi Lautakunnat -lautakuntien ehdotukset Helmikuu Kaupunginhallitus Maaliskuu -ehdotus kaupunginvaltuustolle Kaupunginvaltuusto päätökset _ Kh , 64 Kaupungin talouteen on syntynyt merkittävät haasteet. Heikkoon talouskehitykseen liittyy toimintamenojen erittäin nopea kasvu, erityisesti kasvupaineet näkyvät sosiaali- ja terveystoimessa, tulopohjan heikko kehitys niin kunnallisverotulojen kuin yhteisöverotulojen osalta sekä valtionosuuksien jatkuvat leikkaukset. Talouden yleisen suhdannetilanteen ennustetaan pysyvän heikkona vielä useita vuosia. Talouden tasapainottamistoimenpiteet ovat aivan välttämättömiä ja ne tulee käynnistää heti niin, että toimenpiteet vaikuttavat tervehdyttävästi jo kaupungin vuoden 2013 talouteen. Mikäli tässä työssä ei onnistuta, uhkaa kaupunkia tappiollisten tilinpäätösten kierre, veroprosenttien jatkuva korottaminen, investointikyvyn oleellinen heikentyminen ja hallitsematon velkakehitys. Taloustoimikunta on käsitellyt viime vuoden loppupuolella Talouden tasapainottamisohjelman valmistelua. Tasapainottamisohjelma vuosille on valmisteltu tulosaluetasolla. Kukin tulosalue on tarkastellut tulosalueen yleisiä näkemyksiä ja haasteita (lomake 1), tulosalueen Talouden tasapainottamisohjelmaa vuosille (lomake 2) ja Talouden tasapainottamisohjelman vaikutusten arviointia (lomake).

7 Kh , 82 Asian käsittelyn osalta on lähdetty siitä, että asia merkitään tiedoksi kaupunginhallituksen kokouksessa ja varsinainen käsittely on kaupunginhallituksen kokouksessa Talouden tasapainottamisohjelma asiakirja on lähetetty kaupunginhallituksen jäsenille erillisenä postituksena. Valmistelija: rahoitusjohtaja Aaro Honkola Kaupunginjohtajan ehdotus: Kaupunginhallitus - merkitsee tiedoksi Talouden tasapainottamisohjelman sekä päättää jatkaa asian käsittelyä kokouksessaan Ehdotus hyväksyttiin. Lisätietoja: rahoitusjohtaja Aaro Honkola, p. (06) , aaro.honkola(at)seinajoki.fi _ Valmistelija: rahoitusjohtaja Aaro Honkola Kaupunginjohtajan ehdotus: Kaupunginhallitus päättää - hyväksyä Talouden tasapainottamisohjelman asiaselostuksessa todetun käsittelyaikataulun, - hyväksyä Talouden tasapainottamisohjelman lautakunnissa tapahtuvan käsittelyn pohjaksi sekä - edellyttää, että jatkovalmistelussa toteutetaan ja varmistetaan Talouden tasapainottamisohjelmassa esitetyt taloudelliset säästöt. Ehdotus hyväksyttiin. Lisätietoja: rahoitusjohtaja Aaro Honkola, p. (06) , aaro.honkola(at)seinajoki.fi Kh , 141 Taloustoimikunta on kokouksessaan käsitellyt Talouden tasapainottamisohjelmaa seuraavasti: Talouden tasapainottamisohjelman käsittelyaikatauluksi on sovittu seuraavaa: Kaupunginhallitus iltakoulu ja asian esittely Kaupunginhallitus periaatepäätökset jatkokäsittelyn pohjaksi Lautakunnat - lautakuntien ehdotukset Helmikuu

8 Kaupunginhallitus ehdotus kaupunginvaltuustolle Kaupunginvaltuusto päätökset Valmistelutyö on edennyt niin, että lautakunnat ovat käsitelleet tasapainottamisohjelmat. Sosiaali- ja terveyslautakunta käsittelee asian vielä toisen kerran kokouksessaan Kolmen suuren lautakunnan käsittelyt ovat oheisena liitteenä: Varhaiskasvatus- ja koulutuslautakunta, liite 14A Sosiaali- ja terveyslautakunta, liite 14B Tekninen lautakunta, liite 14C Toimialajohtajat antavat asiasta lisäselvityksen kokouksessa. Kuluvan vuoden talouden tasapainottaminen edellyttää henkilöstömenojen säästöjä. Muutoin ei ole mitään mahdollisuuksia saavuttaa asetettua 4,0 milj. euron säästötavoitetta. Kansliapäällikkö Raija Ranta on pitänyt tilanteesta useita neuvotteluja eri työntekijäjärjestöjen edustajien kanssa. Asiasta on järjestetty valtuustosalissa myös informaatio- ja neuvottelutilaisuus , johon oli kutsuttu eri järjestöjen hallitusten ja johtokuntien jäsenet. Tilaisuudessa kansliapäällikkö selvitti erilaisia vaihtoehtoja henkilöstösäästöiksi ja rahoitusjohtaja kaupungin talouden kokonaistilannetta ja säästötarvetta. Raija Ranta selvittää taloustoimikunnan kokouksessa eri vaihtoehtoja henkilöstösäästöistä. Ehdotus: Taloustoimikunta merkitsee tiedoksi Talouden tasapainottamisohjelman valmisteluvaiheen sekä päättää henkilöstösäästöjen toteuttamisen jatkotoimenpiteistä. Ehdotus hyväksyttiin. Lisäksi Taloustoimikunta päätti, että Talouden tasapainottamisohjelman mukaiset taloudelliset säästöt vuosille hyväksytään säästötavoitteeksi sekä samalla hyväksytään Talouden tasapainottamisohjelman sisältämät toimenpiteet jatkovalmistelutyön pohjaksi ja säästötoimenpiteiden periaatelinjauksiksi ja esitetään asiakokonaisuus kaupunginhallituksen käsiteltäväksi ja valtuuston käsiteltäväksi Lisäksi Taloustoimikunta päätti esittää kaupunginhallitukselle, että kaupunginhallitus tekee kokouksessaan päätöksen henkilöstösäästöjen toteuttamisesta.

9 Valt , 47 Edelleen Taloustoimikunta päätti, että kuluvan vuoden henkilöstösuunnitelma otetaan uudelleen tarkasteluun tavoitteena hyväksyttyjen uusien vakanssien karsinta mahdollisuuksien mukaan. Edelleen Taloustoimikunta päätti esittää kaupunginhallitukselle, että kaupunginhallitus edellyttää, että kuntayhtymissä (Eskoon Sosiaalipalvelujen ky, Etelä-Pohjanmaan Liitto, Etelä-Pohjanmaan Sairaanhoitopiirin ky ja Seinäjoen Koulutuskuntayhtymä) toteutetaan suhteessa vastaavat taloudelliset kustannussäästöt. Edelleen Taloustoimikunta päätti, että kaupungin tietohallintokokonaisuudesta tehdään kartoitus, jossa selvitetään, kuinka tietohallinnon avulla paremmin pystytään tukemaan palvelujen tuottamisen tehokkuuden parantamista. Merkitään, että kaupunginhallituksen jäsenille on aikaisemmin jaettu Talouden tasapainottamisohjelma Kaupunginhallituksen kokouksessa annetaan lisäselvitys lautakunnissa tapahtuneesta Talouden tasapainotusohjelman käsittelystä. Valmistelija: rahoitusjohtaja Aaro Honkola Kaupunginjohtajan ehdotus: Kaupunginhallitus päättää esittää valtuustolle, että - valtuusto hyväksyy Talouden tasapainottamisohjelman mukaiset taloudelliset säästöt vuosille säästötavoitteeksi sekä samalla hyväksyy Talouden tasapainottamisohjelman sisältämät toimenpiteet jatkovalmistelutyön pohjaksi ja säästötoimenpiteiden periaatelinjauksiksi; - edelleen kaupunginhallitus hyväksyy, että kaupunginhallitus tekee eri valmistelusta päätöksen henkilöstösäästöjen toteuttamisesta; - edelleen kaupunginhallitus päättää, että kuluvan vuoden henkilöstösuunnitelma otetaan uudelleen tarkasteluun tavoitteena hyväksyttyjen uusien vakanssien karsinta mahdollisuuksien mukaan sekä - edelleen kaupunginhallitus päättää edellyttää, että kuntayhtymissä (Eskoon Sosiaalipalvelujen ky, Etelä-Pohjanmaan Liitto, Etelä-Pohjanmaan Sairaanhoitopiirin ky ja Seinäjoen Koulutuskuntayhtymä) toteutetaan suhteessa vastaavat taloudelliset kustannussäästöt. Ehdotus hyväksyttiin. Lisätietoja: rahoitusjohtaja Aaro Honkola, p. (06) , aaro.honkola(at)seinajoki.fi Merkitään, että valtuuston jäsenille on lähetetty esityslistan mukana Talouden tasapainottamisohjelma Kaupunginhallituksen ehdotus: Valtuusto päättää - hyväksyä Talouden tasapainottamisohjelman mukaiset taloudelliset säästöt vuosille säästötavoitteeksi sekä samalla hyväksyy Talouden tasapainottamisohjelman sisältämät toimenpiteet jatkovalmistelutyön pohjaksi ja säästötoimenpiteiden periaatelinjauksiksi;

10 Lisätietoja: rahoitusjohtaja Aaro Honkola, p. (06) , aaro.honkola(at)seinajoki.fi

Talousarvion 2014 kehys. Kh , 202

Talousarvion 2014 kehys. Kh , 202 Talousarvion 2014 kehys Kh 20.5.2013, 202 Ensi vuoden talousarvioehdotuksen valmistelu käynnistyy varsin epävarmassa taloudellisessa tilanteessa. BKT:n kasvukehitys on ollut hyvin vaimeaa ja työttömyystilanne

Lisätiedot

Vuoden 2016 talousarvion määrärahojen ylitykset. Määrärahojen ylityksiä on seuraavasti: Käyttötalousosa Tuotot/kulut Määräraha Toteuma Ylitykset

Vuoden 2016 talousarvion määrärahojen ylitykset. Määrärahojen ylityksiä on seuraavasti: Käyttötalousosa Tuotot/kulut Määräraha Toteuma Ylitykset SJK/387/02.02.00/2015 Kh 13.3.2017, 99 Vuoden 2016 talousarvion määrärahojen ylitykset Kuntalain 110 :ssä todetaan, että kunnan toiminnassa ja taloudenhoidossa on noudatettava talousarviota. Siihen tehtävistä

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 5/ (1) 30 Asianro 4790/ /2015

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 5/ (1) 30 Asianro 4790/ /2015 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 5/2015 1 (1) 30 Asianro 4790/02.02.00/2015 Vuoden 2016 talousarvion valmistelu Vuoden 2016 talousarviovalmistelu on käynnistetty kevään 2015 aikana kaupunginjohtajan johtoryhmässä,

Lisätiedot

TALOUSARVIO 2015. Aaro Honkola

TALOUSARVIO 2015. Aaro Honkola TALOUSARVIO 2015 Aaro Honkola Yleinen talouskehitys 2011 2012 2013 2014 2015 BKT 2,7-1,5-1,2 0,0 1,2 Inflaatio 3,4 2,8 1,5 1,1 1,5 Työttömyysaste 7,8 7,7 8,2 8,6 8,5 Euribor 3 kk 1,4 0,6 0,2 0,3 0,4 10

Lisätiedot

Vuoden 2012 tilintarkastuskertomus, tilinpäätöksen hyväksyminen ja vastuuvapauden

Vuoden 2012 tilintarkastuskertomus, tilinpäätöksen hyväksyminen ja vastuuvapauden Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Kaupunginhallitus 130 25.3.2013 Asianro 313/02.02.01/2013 93 Vuoden 2012 tilintarkastuskertomus, tilinpäätöksen hyväksyminen ja vastuuvapauden myöntäminen Päätöshistoria

Lisätiedot

Taloustoimikunta on kokouksessaan 23.4.2012 käsitellyt ensi vuoden talousarviokehystä oheisen mukaisesti:

Taloustoimikunta on kokouksessaan 23.4.2012 käsitellyt ensi vuoden talousarviokehystä oheisen mukaisesti: Talousarvion 2013 kehys Kh 14.5.2012, 172 Taloustoimikunta on kokouksessaan 23.4.2012 käsitellyt ensi vuoden talousarviokehystä oheisen mukaisesti: --- Ensi vuoden talousarvion kehystarkastelu käynnistettiin

Lisätiedot

Vuoden 2014 talousarvioehdotus. Kh , 349

Vuoden 2014 talousarvioehdotus. Kh , 349 Vuoden 2014 talousarvioehdotus Kh 21.10.2013, 349 Kuntalain taloutta koskevat säädökset tulivat voimaan 1.8.2006. Lain 65 :ssä on säädökset talousarvion ja taloussuunnitelman valmistelusta. Talousarvio

Lisätiedot

Tilinpäätösennuste 2014

Tilinpäätösennuste 2014 Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) 46 Tilinpäätösennuste 2014 Asianro 117/02.02.02/2014 Raision kaupungin tilinpäätös on valmistumassa. Tilinpäätösennusteen mukaan tilikauden ylijäämäksi on muodostumassa

Lisätiedot

Vuoden 2013 tilintarkastuskertomus, tilinpäätöksen hyväksyminen ja vastuuvapauden myöntäminen vuodelta 2013

Vuoden 2013 tilintarkastuskertomus, tilinpäätöksen hyväksyminen ja vastuuvapauden myöntäminen vuodelta 2013 Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Kaupunginhallitus 109 31.3.2014 Asianro 337/02.02.01/2014 52 Vuoden 2013 tilintarkastuskertomus, tilinpäätöksen hyväksyminen ja vastuuvapauden myöntäminen vuodelta 2013

Lisätiedot

TOIMIALOJEN LISÄMÄÄRÄRAHAESITYKSET JA EKSOTEN LISÄMAKSUOSUUS V. 2012

TOIMIALOJEN LISÄMÄÄRÄRAHAESITYKSET JA EKSOTEN LISÄMAKSUOSUUS V. 2012 Kaupunginhallitus 457 22.10.2012 Kaupunginvaltuusto 128 29.10.2012 TOIMIALOJEN LISÄMÄÄRÄRAHAESITYKSET JA EKSOTEN LISÄMAKSUOSUUS V. 2012 353/110/2011 KH 457 Talousjohtaja Tuija Ahosen kirje 4.10.2012: Puolivuotiskatsauksen

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysosaston vuoden 2016 talousarvio ja vuosien 2017-2018 taloussuunnitelma

Sosiaali- ja terveysosaston vuoden 2016 talousarvio ja vuosien 2017-2018 taloussuunnitelma Sosiaali- ja terveyslautakunta 103 13.10.2015 Sosiaali- ja terveyslautakunta 110 19.10.2015 Sosiaali- ja terveysosaston vuoden 2016 talousarvio ja vuosien 2017-2018 taloussuunnitelma Sosiaali- ja terveyslautakunta

Lisätiedot

Vuoden 2017 talousarvion laadintatilanne

Vuoden 2017 talousarvion laadintatilanne Vuoden 2017 talousarvion laadintatilanne 19.9.2017 Budjetin perusteet Budjettiesityksen laadinta perustuu KH:n 25.4.päättämiin ohjeisiin Määrärahakehys rakennettiin kaupungin talouden kokonaiskehyksen

Lisätiedot

Ympäristölautakunnan talousarvio vuodelle 2016 sekä suunnittelukauden taloudelliset ja toiminnalliset tavoitteet

Ympäristölautakunnan talousarvio vuodelle 2016 sekä suunnittelukauden taloudelliset ja toiminnalliset tavoitteet Kaupunginhallitus 161 08.06.2015 Ympäristölautakunta 74 16.09.2015 Ympäristölautakunta 82 21.10.2015 Ympäristölautakunnan talousarvio vuodelle 2016 sekä suunnittelukauden taloudelliset ja toiminnalliset

Lisätiedot

Tilinpäätös Kaupunginjohtaja Esko Lotvonen

Tilinpäätös Kaupunginjohtaja Esko Lotvonen Tilinpäätös 2015 Kaupunginjohtaja Esko Lotvonen TILINPÄÄTÖS 2015 Koko kaupunki TP 2014 TP 2015 Muutos % Toimintatuotot 68 664 727 62 560 049-6 104 678-8,9 Toimintakulut -399 456 971-406 350 041-6 893 069

Lisätiedot

Sonkajärven kunnan talousarvio vuodelle 2017 sekä taloussuunnitelma vuosille

Sonkajärven kunnan talousarvio vuodelle 2017 sekä taloussuunnitelma vuosille Kunnanhallitus 140 19.09.2016 Kunnanhallitus 169 31.10.2016 Kunnanhallitus 211 28.11.2016 Sonkajärven kunnan talousarvio vuodelle 2017 sekä taloussuunnitelma vuosille 2018-2019 240/02.02.00/2016 Kunnanhallitus

Lisätiedot

Vuoden 2014 talousarvion valmistelu ja vuoden 2013 talousarvion toteuttaminen

Vuoden 2014 talousarvion valmistelu ja vuoden 2013 talousarvion toteuttaminen Vuoden 2014 talousarvion valmistelu ja vuoden 2013 talousarvion toteuttaminen Kaupunginvaltuuston seminaari 05.-06.21.2013 Ari Hirvensalo Talousjohtaja Kuntalaki 65 Talousarvio ja -suunnitelma Valtuuston

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 10/ (1) Kasvun ja oppimisen lautakunta Asianro 3997/ /2018

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 10/ (1) Kasvun ja oppimisen lautakunta Asianro 3997/ /2018 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 10/2018 1 (1) 67 18.9.2018 75 9.10.2018 80 Asianro 3997/02.02.00/2018 Kasvun ja oppimisen palvelualueen vuoden 2019 talousarvion laadinnan valmistelutilanne historia 18.9.2018

Lisätiedot

Talousarvio 2015 ja taloussuunnitelma Kaupunginjohtaja Esko Lotvonen

Talousarvio 2015 ja taloussuunnitelma Kaupunginjohtaja Esko Lotvonen Talousarvio 2015 ja taloussuunnitelma 2016-18 Kaupunginjohtaja Esko Lotvonen Henkilöä Rovaniemen väkiluvun kehitys 2005-2018 65000 60000 55000 50000 45000 40000 35000 30000 25000 20000 15000 10000

Lisätiedot

Talousarvion valmistelu ja seuranta 16.1.2013

Talousarvion valmistelu ja seuranta 16.1.2013 Talousarvion valmistelu ja seuranta 16.1.2013 Kuntalaki 65 Talousarvio ja -suunnitelma Valtuuston on vuoden loppuun mennessä hyväksyttävä kunnalle seuraavaksi kalenterivuodeksi talousarvio. Sen hyväksymisen

Lisätiedot

Tilinpäätös Kaupunginjohtaja Esko Lotvonen

Tilinpäätös Kaupunginjohtaja Esko Lotvonen Tilinpäätös 2013 Kaupunginjohtaja Esko Lotvonen 31.3.2014 TILINPÄÄTÖS 2013 Koko kaupunki TP 2012 TP 2013 Muutos % Toimintatuotot 65 402 858 66 701 510 1 298 652 1,99 Toimintakulut -374 691 312-380 627

Lisätiedot

VUODEN 2019 TALOSARVION JA VUOSIEN TALOUSSUUNNITELMAN LAADINTAOHJEET

VUODEN 2019 TALOSARVION JA VUOSIEN TALOUSSUUNNITELMAN LAADINTAOHJEET VUODEN 2019 TALOSARVION JA VUOSIEN 2020-2021 TALOUSSUUNNITELMAN LAADINTAOHJEET 1. Yleiset laadintaperusteet SAVUKOSKEN KUNTA Kunnan talousarvio ja taloussuunnitelma laaditaan suunnittelukaudelle 2019-2021.

Lisätiedot

Sitovien tavoitteiden tarkistaminen ja talousarviomuutokset valtuuston toimivallan osalta

Sitovien tavoitteiden tarkistaminen ja talousarviomuutokset valtuuston toimivallan osalta Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri Pöytäkirja 3/2018 1 (1) 29 107/02.02.00.00/2017 Sitovien tavoitteiden tarkistaminen ja talousarviomuutokset valtuuston toimivallan osalta Kuntayhtymän valtuusto 29 Kuntayhtymän

Lisätiedot

TOT. % TOT M TOIMINTATUOTOT 68,4 16,7 24,5 % 18,6 TOIMINTAKULUT 64,7 16,4 25,3 % 17,4 - SIITÄ:

TOT. % TOT M TOIMINTATUOTOT 68,4 16,7 24,5 % 18,6 TOIMINTAKULUT 64,7 16,4 25,3 % 17,4 - SIITÄ: Yhtymähallitus 28.4.217 LIITE 2 Kuntayhtymän taloudellinen välikatsaus 31.3.217 Savon koulutuskuntayhtymän kirjanpidon 31.3.217 tilanteen mukaisen tuloslaskelman tiivistelmä sekä nettoinvestoinnit ovat

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 12/ (1) Kaupunkirakennelautakunta Asianro 6353/ /2015

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 12/ (1) Kaupunkirakennelautakunta Asianro 6353/ /2015 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 12/2015 1 (1) 155 Asianro 6353/02.02.02/2015 Talousarvion 2016 valmistelutilanne kaupunkiympäristön palvelualueella Henkilöstö- ja talouspäällikkö Anne Simonen-Ruuskanen Kaupunkiympäristön

Lisätiedot

Talousarvion 2016 laatimisohjeet ja toimintakateraami vuosille

Talousarvion 2016 laatimisohjeet ja toimintakateraami vuosille Kaupunginhallitus 229 22.06.2015 Kaupunginhallitus 334 05.10.2015 Talousarvion 2016 laatimisohjeet ja toimintakateraami vuosille 2016-2019 307/04/041/2015 KH 22.06.2015 229 Valtuuston talousarvioseminaari

Lisätiedot

Suunnittelukehysten perusteet

Suunnittelukehysten perusteet Kaupunginhallitus 344 19.06.2017 Vuoden 2018 talousarvion ja vuosien 2018-2020 taloussuunnitelman suunnittelukehykset ja ohjeet liikelaitoksille 2875/02.02.00/2017 KHALL 19.06.2017 344 Talouden tasapaino

Lisätiedot

KAUPUNGINHALLITUKSEN SUUNNITTELUKEHYKSET JA LAADINTAOHJEET TALOUSSUUNNITELMAAN

KAUPUNGINHALLITUKSEN SUUNNITTELUKEHYKSET JA LAADINTAOHJEET TALOUSSUUNNITELMAAN KAUPUNGINHALLITUKSEN SUUNNITTELUKEHYKSET JA LAADINTAOHJEET TALOUSSUUNNITELMAAN 2020-2023 2 Linjaukset / Toimintakatevaade Toimintakatevaade määritetään kaupunkitasoisesti; Vuoden 2020 menot vuoden 2019

Lisätiedot

Tilausten toteutuminen

Tilausten toteutuminen Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Kaupunginhallitus 233 22.8.2016 73 Tilausten toteutuminen 30.6.2016 Asianro 348/02.02.02/2016 Päätöshistoria Kaupunginhallitus 22.8.2016 233 Talousjohtaja Anna-Kristiina

Lisätiedot

Talousarvion toteutuminen kesäkuu 2018

Talousarvion toteutuminen kesäkuu 2018 Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Kaupunginhallitus 290 27.8.2018 111 Talousarvion toteutuminen kesäkuu 2018 Päätöshistoria Kaupunginhallitus 27.8.2018 290 Asianro 55/02.02.02/2018 Talousjohtaja Anna-Kristiina

Lisätiedot

KAUHAVAN KAUPUNKI Hallintopalvelut KAUHAVAN TALOUS PÄÄTYI ENNÄTYSTULOKSEEN TIEDOTE

KAUHAVAN KAUPUNKI Hallintopalvelut KAUHAVAN TALOUS PÄÄTYI ENNÄTYSTULOKSEEN TIEDOTE 1 KAUHAVAN TALOUS PÄÄTYI ENNÄTYSTULOKSEEN Kauhavan kaupungin talousarvio vuodelle 2017 oli noin 0,4 miljoonaa euroa ylijäämäinen. Kaupunginhallitukselle 28.3.2018 esiteltävä vuoden 2017 tilinpäätös on

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 9/ (1) Kasvun ja oppimisen lautakunta Asianro 5638/ /2015

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 9/ (1) Kasvun ja oppimisen lautakunta Asianro 5638/ /2015 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 9/2015 1 (1) 47 19.8.2015 59 7.10.2015 65 Asianro 5638/02.02.00/2015 Kasvun ja oppimisen palvelualueen vuoden 2016 talousarvion laadinnan tilannekatsaus historia 19.8.2015 47

Lisätiedot

LIPERIN KUNTA VUODEN 2015 TALOUSARVION JA TALOUSSUUNNITELMAN 2015-2017 VALMISTELUOHJEET. Suunnittelun aikataulu

LIPERIN KUNTA VUODEN 2015 TALOUSARVION JA TALOUSSUUNNITELMAN 2015-2017 VALMISTELUOHJEET. Suunnittelun aikataulu LIPERIN KUNTA VUODEN 2015 TALOUSARVION JA TALOUSSUUNNITELMAN 2015-2017 VALMISTELUOHJEET Suunnittelun aikataulu Toimialat jättävät esityksensä kunnanhallitukselle 30.09.2014 mennessä. Sisäiset erät tulee

Lisätiedot

Päätösehdotus (kunnanjohtaja): Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti. Täytäntöönpano: lautakunnat

Päätösehdotus (kunnanjohtaja): Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti. Täytäntöönpano: lautakunnat Kunnanhallitus 106 20.05.2015 Kunnanhallitus 119 08.06.2015 Kunnanvaltuusto 19 17.06.2015 TALOUSARVIORAAMI VUODELLE 2016 KHALL 106 Valmistelija: controller Kari Jahnsson Johtoryhmässä on päätetty esittää

Lisätiedot

Vuoden 2017 talousarvion ja vuosien taloussuunnitelman suunnittelukehykset ja ohjeet liikelaitoksille

Vuoden 2017 talousarvion ja vuosien taloussuunnitelman suunnittelukehykset ja ohjeet liikelaitoksille Kaupunginhallitus 241 20.06.2016 Vuoden 2017 talousarvion ja vuosien 2017-2019 taloussuunnitelman suunnittelukehykset ja ohjeet liikelaitoksille 2247/02.02.00/2016 KHALL 20.06.2016 241 Talouden tasapaino

Lisätiedot

Toimenpideohjelma alijäämän kattamiseksi

Toimenpideohjelma alijäämän kattamiseksi Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Asianro 877/02.02.00/2013 393 Toimenpideohjelma alijäämän kattamiseksi Kaupunginjohtaja Ari Korhonen ja talousjohtaja Heli Lähteenmäki: Kuntalain 65 :n mukaan taloussuunnitelman

Lisätiedot

Kuntayhtymän hallitus Sitovien tavoitteiden tarkistaminen ja talousarviomuutokset hallituksen toimivallan osalta

Kuntayhtymän hallitus Sitovien tavoitteiden tarkistaminen ja talousarviomuutokset hallituksen toimivallan osalta Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri Pöytäkirja 12/2018 1 (1) Kuntayhtymän hallitus 151 19.11.2018 161 107/02.02.00.00/2017 Sitovien tavoitteiden tarkistaminen ja talousarviomuutokset hallituksen toimivallan

Lisätiedot

Vuoden 2016 talousarvion ja vuosien taloussuunnitelman laadintakehys (kv) Yleinen taloudellinen tilanne

Vuoden 2016 talousarvion ja vuosien taloussuunnitelman laadintakehys (kv) Yleinen taloudellinen tilanne Kunnanhallitus 79.0.0 Kunnanhallitus 0 0.0.0 Perusturvalautakunta 8.0.0 Vuoden 0 talousarvion ja vuosien 07-08 taloussuunnitelman laadintakehys (kv) 8/0.0.00/0 Kunnanhallitus.0.0 79 Kuntalain (8, ) mukaan

Lisätiedot

Iisalmen kaupungin talousarvioesitys vuodelle Valtuuston talousseminaari

Iisalmen kaupungin talousarvioesitys vuodelle Valtuuston talousseminaari Iisalmen kaupungin talousarvioesitys vuodelle 2015 29.9.2014 Valtuuston talousseminaari Talousjohtaja Marja Leena Martikainen 15.10.2014 1 Tilinpäätösennuste 2014 Tilinpäätösennuste valmistuu lokakuussa

Lisätiedot

Kaupunginjohtajan ehdotus vuoden 2012 talousarvioksi

Kaupunginjohtajan ehdotus vuoden 2012 talousarvioksi Kaupunginjohtajan ehdotus vuoden 2012 talousarvioksi Maltillisella menokasvulla laadukkaat palvelut Peruskorjauksilla huolehditaan kiinteistökannasta Investoinnit edellyttävät lainanottoa Kansantalouden

Lisätiedot

Strategiset tukipalvelut Taloustyöryhmä

Strategiset tukipalvelut Taloustyöryhmä Strategiset tukipalvelut Taloustyöryhmä Strategiset tukipalvelut Talousryhmä Aaro Honkola, puheenjohtaja Jari Iso-Koivisto, sihteeri Miia Kiviluoto Seija Ylitalo Kari Suoverinaho Tiina Lehtinen Maija Kallio

Lisätiedot

JÄMSÄN KAUPUNKI. TALOUSARVION MUUTOS kaupunginjohtaja Ilkka Salminen. Jämsä elämäsi tarina

JÄMSÄN KAUPUNKI. TALOUSARVION MUUTOS kaupunginjohtaja Ilkka Salminen. Jämsä elämäsi tarina JÄMSÄN KAUPUNKI TALOUSARVION MUUTOS 19.4.2017 kaupunginjohtaja Ilkka Salminen Jämsä elämäsi tarina 1 Tilaisuuden ohjelma Avaus Yleiskatsaus kaupunginjohtaja Ilkka Salminen kaupunginjohtaja talousjohtaja

Lisätiedot

Kemijärven kaupungin tilinpäätös ja toimintakertomus vuodelta 2018

Kemijärven kaupungin tilinpäätös ja toimintakertomus vuodelta 2018 Kaupunginhallitus 101 28.03.2019 Kemijärven kaupungin tilinpäätös ja toimintakertomus vuodelta 2018 151/04.047/2019 KH 28.03.2019 101 Kuntalain (410/2015) 113 :n mukaan kunnan tilikausi on kalenterivuosi.

Lisätiedot

Talouskatsaus

Talouskatsaus Salon kaupunki 235/00.04.01/2016 Talouskatsaus 2016-2017 Henkilöstö- ja talouspäällikkö Seppo Juntti Toiminnan ja talouden tasapaino Salon kaupungin toimintaympäristö on muuttunut merkittävästi viime vuosina.

Lisätiedot

Valtuusto 4/2018. Perjantai klo Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto, Äänekosken yksikkö Piilolantie 17, Äänekoski, auditorio

Valtuusto 4/2018. Perjantai klo Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto, Äänekosken yksikkö Piilolantie 17, Äänekoski, auditorio KOULUTUKSEN KUNTAYHTYMÄ KOKOUSKUTSU ASIALUETTELO Valtuusto 4/2018 KOKOUSTIEDOT Aika Paikka Perjantai 14.12.2018 klo 13.00 Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto, Äänekosken yksikkö Piilolantie 17, Äänekoski,

Lisätiedot

Esittelijä / valmistelija / lisätietojen antaja: sivistysjohtaja Silja Silvennoinen puh.(09) tai sähköposti

Esittelijä / valmistelija / lisätietojen antaja: sivistysjohtaja Silja Silvennoinen puh.(09) tai sähköposti Kasvatus- ja opetuslautakunta 69 21.10.2014 Hyvinvointitoimikunta 53 05.11.2014 Lausunto Karkkilan kaupungin talousarviosta vuodelle 2015 122/02.02/2014 Kasvatus- ja opetuslautakunta 21.10.2014 69 Esittelijä

Lisätiedot

Vuoden 2015 talousarvionesityksen ja vuosien 2016 2017 taloussuunnitelmaesitysten

Vuoden 2015 talousarvionesityksen ja vuosien 2016 2017 taloussuunnitelmaesitysten Ohje 1 (6) Vuoden 2015 talousarvionesityksen ja vuosien 2016 2017 taloussuunnitelmaesitysten perusteet Valtionosuusjärjestelmän muutos koskettaa ensimmäisen kerran kuntia vuoden 2015 talousarvioiden osalta.

Lisätiedot

Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän talousarvio 2014 ja -suunnitelma vuosille

Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän talousarvio 2014 ja -suunnitelma vuosille Hallitus 51 13.11.2013 Hallitus 75 04.12.2013 Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän talousarvio 2014 ja -suunnitelma vuosille 2015-2017 H 51 (Valmistelija: talousjohtaja Eija Tolonen-Manninen)

Lisätiedot

KH 40 Tilinpäätöstä ohjaava lainsäädäntö ja muu ohjeistus

KH 40 Tilinpäätöstä ohjaava lainsäädäntö ja muu ohjeistus Kunnanhallitus 40 13.04.2004 VUODEN 2003 TILINPÄÄTÖS 28/04/047/2004 KH 40 Tilinpäätöstä ohjaava lainsäädäntö ja muu ohjeistus Kuntalaissa tilinpäätöksen laatimis- ja käsittelyaikataulu on sopeutettu kirjanpitolain

Lisätiedot

Tilausten toteutuminen

Tilausten toteutuminen Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Kaupunginhallitus 146 30.5.2016 48 Tilausten toteutuminen 31.3.2016 Asianro 348/02.02.02/2016 Päätöshistoria Kaupunginhallitus 30.5.2016 146 Talousjohtaja Anna-Kristiina

Lisätiedot

Korjauslista vuoden 2019 talousarvioon,

Korjauslista vuoden 2019 talousarvioon, Sivu 1 / 20 Korjauslista vuoden 2019 talousarvioon, 19.11.2018 Jäljessä on listattu korjatut kohdat (ei alkuperäistä esitystä), ellei muuta ole mainittu. Yleiset lähtökohdat s. 3-4) Esipuhe Talousarviossa

Lisätiedot

Talousjohtaja tulee esittelemään talousarvion laadintavaihetta ja keskeiset tunnusluvut.

Talousjohtaja tulee esittelemään talousarvion laadintavaihetta ja keskeiset tunnusluvut. Kaupunginhallitus 217 27.10.2014 Kaupunginvaltuusto 44 10.11.2014 Kaupunginhallitus 243 24.11.2014 Kaupunginhallitus 256 08.12.2014 Kaupunginvaltuusto 54 15.12.2014 Talousarvio 2015 ja taloussuunnitelma

Lisätiedot

Talousarvio toteutuminen

Talousarvio toteutuminen Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) 152 Talousarvio toteutuminen 30.4.2016 Asianro 348/02.02.02/2016 Talousjohtaja Anna-Kristiina Järvi 25.5.2016: Liitteenä ovat koko kaupungin tuloslaskelma keskuksittain

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 6/ (1) Kaupunginvaltuusto Asianro 2160/ /2017

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 6/ (1) Kaupunginvaltuusto Asianro 2160/ /2017 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 6/2017 1 (1) Kaupunginhallitus 209 4.12.2017 81 Asianro 2160/02.02.02/2017 Talousarviomuutokset Päätöshistoria Kaupunginhallitus 4.12.2017 209 Va. talousjohtaja Jaana Kuuva

Lisätiedot

Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän talousarvio 2014 ja -suunnitelma vuosille

Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän talousarvio 2014 ja -suunnitelma vuosille Hallitus 51 13.11.2013 Hallitus 75 04.12.2013 Yhtymävaltuusto 26 18.12.2013 Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän talousarvio 2014 ja -suunnitelma vuosille 2015-2017 H 51 (Valmistelija: talousjohtaja

Lisätiedot

Tilikauden alijäämä oli - 1,38 milj. euroa (TA -1,35 milj. euroa). Investointien toteutuminen. Ehdotus tuloksen käsittelystä

Tilikauden alijäämä oli - 1,38 milj. euroa (TA -1,35 milj. euroa). Investointien toteutuminen. Ehdotus tuloksen käsittelystä Kunnanhallitus 92 31.03.2016 Kunnanvaltuusto 55 20.06.2016 Vuoden 2015 tilinpäätöksen hyväksyminen 2/02.02.01/2016 Kunnanhallitus 31.03.2016 92 Kuntalain mukaan kunnanhallituksen on laadittava tilikaudelta

Lisätiedot

Vuoden 2013 talousarvioehdotus ja vuosien 2013-2015 taloussuunnitelmaehdotus sekä vuosien 2013-2017 investointisuunnitelmaehdotus

Vuoden 2013 talousarvioehdotus ja vuosien 2013-2015 taloussuunnitelmaehdotus sekä vuosien 2013-2017 investointisuunnitelmaehdotus Kaupunginhallitus 268 17.10.2012 Kaupunginhallitus 280 23.10.2012 Kaupunginhallitus 282 29.10.2012 Vuoden 2013 talousarvioehdotus ja vuosien 2013-2015 taloussuunnitelmaehdotus sekä vuosien 2013-2017 investointisuunnitelmaehdotus

Lisätiedot

Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2016

Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2016 Kunnanhallitus 67 27.03.2017 Tarkastuslautakunta 31 12.05.2017 Valtuusto 14 22.05.2017 Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2016 Kunnanhallitus 27.03.2017 67 40/02.02.02/2017 Valmistelija: kunnansihteeri Tilinpäätös

Lisätiedot

Organisaatioselvitys sis. ulkoiset ja sisäiset erät

Organisaatioselvitys sis. ulkoiset ja sisäiset erät Organisaatioselvitys sis. ulkoiset ja sisäiset erät Kaupunki ja liikelaitokset Ta+lta 2018 Ta 2019 Lta 2019 Ts 2020 Muutos 2020 Ts 2021 Muutos 2021 Toimintatulot 60 978 682 61 407 908 61 639 207 60 402

Lisätiedot

Vuoden 2016 talousarviosta ja suunniteltavista säästötoimenpiteistä informoitiin yhteistyötoimikuntaa pidetyssä kokouksessa.

Vuoden 2016 talousarviosta ja suunniteltavista säästötoimenpiteistä informoitiin yhteistyötoimikuntaa pidetyssä kokouksessa. Kaupunginhallitus 7 18.01.2016 Yhteistyötoimikunta 6 25.01.2016 Yhteistyötoimikunta 10 17.02.2016 Yhteistyötoimikunta 0 14.03.2016 Kaupunginhallitus 59 14.03.2016 Yhteistoimintaneuvottelujen aloittaminen

Lisätiedot

Talousarvio 2011 ja taloussuunnitelma 2011-2013. Kvsto 3.11.2010

Talousarvio 2011 ja taloussuunnitelma 2011-2013. Kvsto 3.11.2010 Talousarvio 2011 ja taloussuunnitelma 2011-2013 Kvsto 3.11.2010 Kansantalouden kehitys Yksiköity tavaraliikenne viennin osalta vuosina 2006 2010 (Helsingin Satama) Tonnia Kansantalouden ennustelukuja vuodelle

Lisätiedot

Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2015

Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2015 Kunnanhallitus 44 21.03.2016 Tarkastuslautakunta 36 02.06.2016 Valtuusto 15 20.06.2016 Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2015 38/02.06.01/2016 Kunnanhallitus 21.03.2016 44 Valmistelija: kunnansihteeri Tilinpäätös

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Toimiohjeen antaminen edustajalle Eteva kuntayhtymän yhtymäkokoukseen

Espoon kaupunki Pöytäkirja Toimiohjeen antaminen edustajalle Eteva kuntayhtymän yhtymäkokoukseen 09.12.2013 Sivu 1 / 1 4437/00.04.02/2013 87 Toimiohjeen antaminen edustajalle Eteva kuntayhtymän yhtymäkokoukseen Valmistelijat / lisätiedot: Maija Havo, puh. 050 337 3645 Juha Lappalainen, puh. 050 575

Lisätiedot

Vuoden 2015 kiinteistöveroprosentit on ilmoitettava verohallinnolle viimeistään 17.11.2014.

Vuoden 2015 kiinteistöveroprosentit on ilmoitettava verohallinnolle viimeistään 17.11.2014. Kaupunginhallitus 522 03.11.2014 Kaupunginvaltuusto 111 10.11.2014 Kiinteistöveroprosenttien määrääminen vuodelle 2015 KH 522 Selostus: Vuoden 2015 kiinteistöveroprosentit on ilmoitettava verohallinnolle

Lisätiedot

Valmistelija: kaupunginjohtaja Jari Rantala

Valmistelija: kaupunginjohtaja Jari Rantala Kaupunginhallitus 341 19.12.2016 Kaupunginhallitus 50 20.02.2017 Kaupunginhallitus 70 06.03.2017 Kaupunginvaltuusto 13 13.03.2017 Toimielimet ja luottamushenkilöorganisaatio 1.6.2017 alkaen Kh 19.12.2016

Lisätiedot

Valtuustoseminaari Kaupunginjohtaja Esko Lotvonen

Valtuustoseminaari Kaupunginjohtaja Esko Lotvonen Valtuustoseminaari 16.5.2016 Kaupunginjohtaja Esko Lotvonen Toimintaympäristön muutoksia edessä Väestön ikääntyminen Elinkeinoelämän globaalit kilpailutekijät Arktisuuden mahdollisuudet Hallinnon uudistaminen

Lisätiedot

Lähtökohdat talousarvion valmisteluun talouden liikkumavara

Lähtökohdat talousarvion valmisteluun talouden liikkumavara Lähtökohdat talousarvion valmisteluun talouden liikkumavara Talousjohtaja Jukka Männikkö 1 4.5.2015 Hallinto- ja talousryhmä 2 - Kuntapuolueelle kävi erinomaisen hyvin näissäkin vaaleissa. Kunnanvaltuustoissa

Lisätiedot

KONNEVEDEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 3/2015 Sivu 38 (45) Valtuusto. Konneveden kunnantalo, Konnevesisali

KONNEVEDEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 3/2015 Sivu 38 (45) Valtuusto. Konneveden kunnantalo, Konnevesisali KONNEVEDEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 3/2015 Sivu 38 (45) Valtuusto KOKOUSAIKA Tiistai 16.6.2015 kello 18.00 20.00 KOKOUSPAIKKA Konneveden kunnantalo, Konnevesisali SAAPUVILLA OLLEET JÄSENET valtuutettua LIITE A

Lisätiedot

Talousarvion 2017 laatimisohjeet ja toimintakateraami vuosille

Talousarvion 2017 laatimisohjeet ja toimintakateraami vuosille Kaupunginhallitus 249 20.06.2016 Kaupunginhallitus 342 19.09.2016 Talousarvion 2017 laatimisohjeet ja toimintakateraami vuosille 2017-2020 310/04.041/2016 KH 20.06.2016 249 Valtuuston talousarvioseminaari

Lisätiedot

Tilikauden ylijäämä oli 4,22 milj. euroa (TA -5,67 milj. euroa). Investointien toteutuminen. Ehdotus tuloksen käsittelystä

Tilikauden ylijäämä oli 4,22 milj. euroa (TA -5,67 milj. euroa). Investointien toteutuminen. Ehdotus tuloksen käsittelystä Kunnanhallitus 112 27.03.2017 Kunnanvaltuusto 51 29.05.2017 Vuoden 2016 tilinpäätöksen hyväksyminen 972/02.02.01/2016 Kunnanhallitus 27.03.2017 112 Kuntalain mukaan kunnanhallituksen on laadittava tilikaudelta

Lisätiedot

ITÄ-UUDENMAAN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄN YHTYMÄVALTUUSTON KOKOUS 3.6.2015. koulutusjohtaja Jari Kettunen, 040-5141133, jari.kettunen@porvoo.

ITÄ-UUDENMAAN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄN YHTYMÄVALTUUSTON KOKOUS 3.6.2015. koulutusjohtaja Jari Kettunen, 040-5141133, jari.kettunen@porvoo. Kaupunginhallitus 182 01.06.2015 ITÄ-UUDENMAAN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄN YHTYMÄVALTUUSTON KOKOUS 3.6.2015 597/11.110/2015 KH 01.06.2015 182 Valmistelu ja lisätiedot: koulutusjohtaja Jari Kettunen, 040-5141133,

Lisätiedot

Vuoden 2016 talousarvion ja vuosien taloussuunnitelman laadintakehys. Yleinen taloudellinen tilanne

Vuoden 2016 talousarvion ja vuosien taloussuunnitelman laadintakehys. Yleinen taloudellinen tilanne Kunnanhallitus 179 25.05.2015 Kunnanhallitus 202 01.06.2015 Kunnanvaltuusto 60 15.06.2015 Vuoden 2016 talousarvion ja vuosien 2017-2018 taloussuunnitelman laadintakehys 528/02.02.00/2015 Kunnanhallitus

Lisätiedot

TALOUDEN SEURANTARAPORTTI AJALTA

TALOUDEN SEURANTARAPORTTI AJALTA KAINUUN MAAKUNTA -KUNTAYHTYMÄ 1 TALOUDEN SEURANTARAPORTTI AJALTA 1.1. 31.7.211 Maakunnan talousarvio 211 ja toimintasuunnitelma 211 214 hyväksyttiin maakuntavaltuustossa 29.11.21 74. Käyttösuunnitelma

Lisätiedot

LAPIN LIITTO Hallitus

LAPIN LIITTO Hallitus LAPIN LIITTO Hallitus 29.8.2016 Liite Vuoden 2017 talousarvion ja vuosien 2018-2019 taloussuunnitelman laadintaohjeet Lapin liiton hallinnossa ja taloudenhoidossa noudatetaan kuntalain säännöksiä. Kuntalain

Lisätiedot

VUODEN 2009 TALOUSARVION TÄYTÄNTÖÖNPANO-OHJEET

VUODEN 2009 TALOUSARVION TÄYTÄNTÖÖNPANO-OHJEET VUODEN 2009 TALOUSARVION TÄYTÄNTÖÖNPANO-OHJEET 1. TALOUTTA JA TOIMINTAA KOSKEVAT OHJEET JA SÄÄNNÖT Kaupungin taloudenhoitoa ja sen järjestämistä ohjaavat kuntalain 8. luku, kirjanpitolaki ja asetus, kirjanpitolautakunnan

Lisätiedot

Kuntatalouden kehitys vuoteen Lähde: Peruspalveluohjelma sekä Kuntaliiton laskelmat

Kuntatalouden kehitys vuoteen Lähde: Peruspalveluohjelma sekä Kuntaliiton laskelmat Kuntatalouden kehitys vuoteen 2018 Lähde: Peruspalveluohjelma 3.4.2014 sekä Kuntaliiton laskelmat Kokonaistaloudelliset ennusteet ja taustaoletukset Lähde: Vuodet 2012-2013 Tilastokeskus, vuosien 2014-2018

Lisätiedot

KARKKILAN KAUPUNKI KÄYTTÖTALOUSOSA KAUPUNGINHALLITUS TALOUSARVIO 2017 TALOUSSUUNNITELMA

KARKKILAN KAUPUNKI KÄYTTÖTALOUSOSA KAUPUNGINHALLITUS TALOUSARVIO 2017 TALOUSSUUNNITELMA KARKKILAN KAUPUNKI KÄYTTÖTALOUSOSA KAUPUNGINHALLITUS TALOUSARVIO 2017 TALOUSSUUNNITELMA 2018-2019 KH 26.9.2016 1..1 Keskusvaalilautakunta Keskusvaalilautakunta Toimintatuotot 14 490 0 0 Toimintakulut -18

Lisätiedot

Tilinpäätöksen allekirjoittavat kunnanhallituksen jäsenet sekä kunnanjohtaja tai pormestari.

Tilinpäätöksen allekirjoittavat kunnanhallituksen jäsenet sekä kunnanjohtaja tai pormestari. Kunnanhallitus 47 30.03.2015 Kunnanvaltuusto 20 15.06.2015 Vuoden 2014 tilinpäätöksen hyväksyminen Khall 30.03.2015 47 30.3.2015 Kuntalain 68 :n mukaan kunnanhallituksen on laadittava tilikaudelta tilinpäätös

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 194. Kaupunginhallitus 17.06.2013 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 194. Kaupunginhallitus 17.06.2013 Sivu 1 / 1 Kaupunginhallitus 17.06.2013 Sivu 1 / 1 1031/02.02.02/2013 194 Vuoden 2013 toukokuun kuukausiraportti Valmistelijat / lisätiedot: Maria Jyrkkä, puh. (09) 816 83136 Pekka Heikkinen, puh. (09) 816 22354

Lisätiedot

Turun kaupungin tilintarkastajan tilintarkastuskertomus, vuoden 2013 tilinpäätöksen hyväksyminen ja vastuuvapauden myöntäminen

Turun kaupungin tilintarkastajan tilintarkastuskertomus, vuoden 2013 tilinpäätöksen hyväksyminen ja vastuuvapauden myöntäminen Åbo stad Sammanträdets datum Ärende nr 1 5045-2014 (045) Turun kaupungin tilintarkastajan tilintarkastuskertomus, vuoden 2013 tilinpäätöksen hyväksyminen ja vastuuvapauden myöntäminen Sammandrag: Turun

Lisätiedot

Vuoden 2015 tilintarkastuskertomus, tilinpäätöksen hyväksyminen ja vastuuvapauden myöntäminen vuodelta 2015

Vuoden 2015 tilintarkastuskertomus, tilinpäätöksen hyväksyminen ja vastuuvapauden myöntäminen vuodelta 2015 Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Kaupunginhallitus 82 29.3.2016 Asianro 404/02.02.01/2016 46 Vuoden 2015 tilintarkastuskertomus, tilinpäätöksen hyväksyminen ja vastuuvapauden myöntäminen vuodelta 2015

Lisätiedot

Valmistelija / lisätiedot: Männikkö Jukka. Lisätietoja päätöksestä Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh ,

Valmistelija / lisätiedot: Männikkö Jukka. Lisätietoja päätöksestä Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh , Tampere Ote pöytäkirjasta 49/2017 1 (7) Kaupunginhallitus, 542, 18.09.2017 Kaupunginhallitus, 430, 26.06.2017 542 Vuoden 2018 talousarvion valmistelun tilannekatsaus TRE:2209/02.02.01/2017 Kaupunginhallitus,

Lisätiedot

KIURUVEDEN KAUPUNGIN TALOUDESTA

KIURUVEDEN KAUPUNGIN TALOUDESTA KIURUVEDEN KAUPUNGIN TALOUDESTA Käyttötalous: TOIMINTAMENOJEN (59,7 milj. euroa) JAKAUTUMINEN 2013 Muut (17 %) SOTE (54 %) Henkilöstömenot (29 %) SOTE: Henkilöstömenot: Muut: Maksuosuudet Ylä-Savon SOTE

Lisätiedot

Kunnallistekniikan rakentamisohjelmien hyväksyminen vuodelle 2018 sekä määrärahaja tuloarviomuutokset

Kunnallistekniikan rakentamisohjelmien hyväksyminen vuodelle 2018 sekä määrärahaja tuloarviomuutokset Tekninen lautakunta 1 18.01.2018 Kunnanhallitus 20 29.01.2018 Valtuusto 4 07.02.2018 Kunnallistekniikan rakentamisohjelmien hyväksyminen vuodelle 2018 sekä määrärahaja tuloarviomuutokset TEKLA 1 Vuoden

Lisätiedot

Perusterveydenhuollon yhteistoiminta-alueen kunnille joudutaan maksamaan palautuksia viime vuodelta arviolta euroa.

Perusterveydenhuollon yhteistoiminta-alueen kunnille joudutaan maksamaan palautuksia viime vuodelta arviolta euroa. Kaupunginhallitus 53 12.02.2018 Tarkastuslautakunta 11 09.03.2018 Kaupungin talouden toteutuminen 2017, kaupunki ja liikelaitokset 122/02.02.02/2018 KHALL 12.02.2018 53 Talous vuonna 2017 Uudenkaupungin

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 9/ (1) Kasvun ja oppimisen lautakunta Asianro 4590/ /2016

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 9/ (1) Kasvun ja oppimisen lautakunta Asianro 4590/ /2016 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 9/2016 1 (1) 38 14.6.2016 50 24.8.2016 57 21.9.2016 67 Asianro 4590/02.02.00/2016 Kasvun ja oppimisen palvelualueen vuoden 2017 talousarviolaadinnan tilannekatsaus historia

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 1/2013 1 (1) Kaupunginvaltuusto. 10 Asianro 144/02.02.02/2012. Kaupunginhallitus 3.12.2012 459:

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 1/2013 1 (1) Kaupunginvaltuusto. 10 Asianro 144/02.02.02/2012. Kaupunginhallitus 3.12.2012 459: Kuopion kaupunki Pöytäkirja 1/2013 1 (1) 10 Asianro 144/02.02.02/2012 Vuoden 2012 talousarviomuutokset Kaupunginhallitus 3.12.2012 459: Talousarviopäällikkö Pirjo Salmelainen Talous- ja strategiapalvelu

Lisätiedot

Talousarvion toteutuminen

Talousarvion toteutuminen Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) 294 Talousarvion toteutuminen 31.8.2016 Asianro 348/02.02.02/2016 Talousjohtaja Anna-Kristiina Järvi 6.10.2016: Liitteenä ovat koko kaupungin tuloslaskelma keskuksittain

Lisätiedot

Yleistä vuoden 2018 talousarviosta

Yleistä vuoden 2018 talousarviosta KH 28.11.2017 Yleistä vuoden 2018 talousarviosta Suomen kuntien taloudellisessa tilanteessa näkyy selvä kahtiajako hyvin toimeentuleviin kuntiin ja vaikeuksissa oleviin kuntiin. Osa kunnista suunnittelee

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 10/ (1) Kasvun ja oppimisen lautakunta Asianro 4590/ /2016

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 10/ (1) Kasvun ja oppimisen lautakunta Asianro 4590/ /2016 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 10/2016 1 (1) 38 14.6.2016 50 24.8.2016 57 21.9.2016 67 26.10.2016 74 Asianro 4590/02.02.00/2016 Kasvun ja oppimisen palvelualueen vuoden 2017 talousarviolaadinnan tilannekatsaus

Lisätiedot

Mikkeli Kokouskutsu 1 (6) Otavan Opiston Liikelaitoksen johtokunta Aika , klo 17:00

Mikkeli Kokouskutsu 1 (6) Otavan Opiston Liikelaitoksen johtokunta Aika , klo 17:00 Mikkeli Kokouskutsu 1 (6) Aika 12.10.2017, klo 17:00 Paikka Otavan Opiston ruokala, kokoustila Aurinkoinen Käsiteltävät asiat 13 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 14 Pöytäkirjan tarkastus 15 Vuoden

Lisätiedot

LASTEN JA NUORTEN LAUTAKUNNAN TALOUSARVION VUODELLE 2016

LASTEN JA NUORTEN LAUTAKUNNAN TALOUSARVION VUODELLE 2016 Lasten ja nuorten lautakunta 88 29.09.2015 LASTEN JA NUORTEN LAUTAKUNNAN TALOUSARVION VUODELLE 2016 Lasten ja nuorten lautakunta 29.09.2015 88 Lasten ja nuorten lautakunnan talousarviota on valmisteltu

Lisätiedot

Talousarvion 2015 laadinnan ohjelukujen hyväksyminen

Talousarvion 2015 laadinnan ohjelukujen hyväksyminen Kaupunginhallitus 248 02.06.2014 Saaristolautakunta 13 10.06.2014 Talousarvion 2015 laadinnan ohjelukujen hyväksyminen 461/02.02.00/2014 KH 248 Kaupunginkamreeri Juha Heinonen: Taloussuunnitelman 2015-2018

Lisätiedot

Kaupunginhallitus Kaupunginhallitus Valtuusto Talousarvio 2017 ja taloussuunnitelma

Kaupunginhallitus Kaupunginhallitus Valtuusto Talousarvio 2017 ja taloussuunnitelma Kaupunginhallitus 319 11.10.2016 Kaupunginhallitus 377 29.11.2016 Valtuusto 60 15.12.2016 Talousarvio 2017 ja taloussuunnitelma 2018-2019 1026/02.05/2016 KH 11.10.2016 319 Kaupunginhallitus on kokouksessaan

Lisätiedot

Kunnan toiminnassa ja taloudenhoidossa on noudatettava talousarviota. Siihen tehtävistä muutoksista päättää valtuusto. Vuoden 2013 talousarvioehdotus

Kunnan toiminnassa ja taloudenhoidossa on noudatettava talousarviota. Siihen tehtävistä muutoksista päättää valtuusto. Vuoden 2013 talousarvioehdotus Vuoden 2013 talousarvioehdotus Kh 5.11.2012, 386 Kuntalain taloutta koskevat säädökset tulivat voimaan 1.8.2006. Lain 65 :ssä on säädökset talousarvion ja taloussuunnitelman valmistelusta. Talousarvio

Lisätiedot

Valtionvarainministeriön lakiin perustuvat kriisikuntakriteerit

Valtionvarainministeriön lakiin perustuvat kriisikuntakriteerit Talouden nykytila Kriteerit Valtionvarainministeriön lakiin perustuvat kriisikuntakriteerit 1. Negatiivinen vuosikate Rovaniemi 2012 2016 186 /asukas Ei täyty? 2. tuloveroprosentti yli 0,5 prosenttiyksikköä

Lisätiedot

Kaupungin talouden ohjaus. Luottamushenkilökoulutus

Kaupungin talouden ohjaus. Luottamushenkilökoulutus Kaupungin talouden ohjaus Luottamushenkilökoulutus 9.8.2017 Talousarvio ja suunnitelma Kuntalaki 110 Valtuuston on vuoden loppuun mennessä hyväksyttävä kunnalle seuraavaksi kalenterivuodeksi talousarvio

Lisätiedot

Raahen koulutuskuntayhtymän talousarvio 2016 ja -suunnitelma KH 41 Raahen koulutuskuntayhtymän yhtymävaltuusto

Raahen koulutuskuntayhtymän talousarvio 2016 ja -suunnitelma KH 41 Raahen koulutuskuntayhtymän yhtymävaltuusto KAUPUNGINHALLITUS 41 01.02.2016 KAUPUNGINVALTUUSTO 17 22.02.2016 Raahen koulutuskuntayhtymän talousarvio 2016 ja -suunnitelma 2017-2018 802/02.0202.020200/2016 KH 41 Raahen koulutuskuntayhtymän yhtymävaltuusto

Lisätiedot

Aika klo Paikka Kaupunginhallituksen kokoushuone, kaupungintalo, Seinäjoki

Aika klo Paikka Kaupunginhallituksen kokoushuone, kaupungintalo, Seinäjoki 1 Seinäjoki Jalasjärvi- Kurikka Aika 26.11.2012 klo 8.00 9.00 Paikka Kaupunginhallituksen kokoushuone, kaupungintalo, Seinäjoki Läsnä Poissa Raimo Ristilä, puheenjohtaja Irene Turenius Aarne Heikkilä Jaakko

Lisätiedot

TP INFO. Mauri Gardin

TP INFO. Mauri Gardin TP INFO Mauri Gardin 28.3.2011 Tunnusluvut TP 2010 TP 2008 TP 2009 TP 2010 Asukasluku 59 355 59 848 60 090 Tuloveroprosentti 19,5 19,5 20,0 Verotulot, 1000 184 280 186 853 199 275 * verotulot, /asukas

Lisätiedot

ESITYSTEN TEKEMINEN VUODEN 2018 TALOUSARVIOON JA TALOUSSUUNNITEL- MAAN VUOSILLE

ESITYSTEN TEKEMINEN VUODEN 2018 TALOUSARVIOON JA TALOUSSUUNNITEL- MAAN VUOSILLE Dnro NAKKILAN KUNTA Kunnanhallitus Hallintokunnille ESITYSTEN TEKEMINEN VUODEN 2018 TALOUSARVIOON JA TALOUSSUUNNITEL- MAAN VUOSILLE 2019 2021 Yleinen taloudellinen kehitys Julkisen talouden suunnitelman

Lisätiedot