Miksi sillä on tuollaiset jalat?

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Miksi sillä on tuollaiset jalat?"

Transkriptio

1 Mikä otus on Welsh Corgi?

2 Miksi sillä on tuollaiset jalat? Welsh corgien juuret ovat syvällä Walesin karjatiloilla ja ne ovat olennainen osa tuon alueen maatilojen historiaa. Köyhyyden vuoksi ei ollut varaa pitää useita koiria eri tarkoituksia varten, joten yhden koiran oli suoriuduttava monipuolisesti sille asetetuista tehtävistä. Matalaraajaiset karjakoirat kuljettivat karjaa laitumille ja markkinoille, vahtivat laidunalueita ja pyydystivät piha-alueen rotat. Kirjallisuudessa kerrotaan niiden olleen mukana myös isännän metsästysretkillä. Lehmien napakat potkut eivät mataliin koiriin osuneet. Raajojen pituus myös mahdollisti nopean heittäytymisen ja kierähtämisen pois potkun tieltä ja toivat tasapainoa välillä vaikeakulkuisiinkin maastoihin. Corgit kuljettivat karjaa keskinkertaisella nopeudella ja niiltä edellytettiin suurta tarkkaavaisuutta ja rohkeutta niin omien laidunalueiden vartioinnissa kuin itsepäisten lehmien taltuttamisessa. Maantieteellisesti welsh corgit ovat hieman eri puolilta Walesia, cardiganit Cardiganshirestä ja pembroket luonnollisesti Pembrokeshirestä. Molempien corgirotujen esi-isissä on ollut vaikuttamassa nykyisin tuntematon rotu welsh collie, jonka sanotaan olleen myös muiden brittiläisten paimenkoirien taustalla. Pembrokeen on oman leimansa lyönyt viikinkien mukanaan tuomat skandinaaviset pystykorvatyypit ja tietynlainen yhdenmukaisuus ruotsalaiseen länsigöötanmaanpystykorvaan on ilmiselvä. Cardiganien taustalla ovat matalaraajaiset keski-eurooppalaiset teckeltyyppiset koirat, joiden sanotaan olevan myös mäyräkoirien ja bassettien taustalla. Tämän tyyppisten koirien kerrotaan tulleen Britanniaan kelttien mukana jo 1000 ekr. Roduksi welsh corgit tunnustettiin Englannissa vasta 1925 ja rodut eriytettiin omikseen Ensimmäiset pembroket tulivat Suomeen luvulla, cardiganit vuosikymmen myöhemmin. Nykyisin rekisteröidään vuosittain noin 250 pembrokea ja 150 cardigania.

3 Mitä eroa niissä on? Yhteistä molemmille corgiroduille on niiden tarmokkuus, voimakastahtoisuus ja toiminnanhalu. Toki yksilöiden välillä voi olla eroja suuntaan tai toiseen, mutta tiettyjä yleispäteviä eroja voidaan kuitenkin nimetä. Pembrokea voidaan kutsua koko korttelin koiraksi. Se yleensä rakastaa avoimen iloisesti jokaista vastaantulijaa ja näyttää tämän ilonsa selkeästi. Pembroke on nopeasti toimintaan syttyvä ja saattaa joskus sortua jopa hössöttämiseen pursuavan iloisuutensa vuoksi. Opetustilanteissa pembroke yleensä jaksaa motivoitua kerta toisensa jälkeen kyseenalaistamatta toistojen määrää. Pembrokea pidetään corgiroduista sähäkämpänä ja vilkkaampana. Cardigan on perhekeskeisempi. Uskollisuus omaa perhettään kohtaan voi saada jopa koomisia piirteitä, sillä se voi kuitata vieraiden tervehtimisen hyvinkin viileän välinpitämättömästi. Vieraat ihmiset voivat olla sille jopa ilmaa jos omistaja ei ole paikalla. Cardigan ei syty toimintaan aina niin salamannopeasti kuin pembroke, mutta mikäli toiminta on siitä mielekästä, lopputuloksena on hyvin intensiivisesti annettua tehtävää suorittava koira. Cardigan ei välttämättä jaksa motivoitua toisto toiston perään, joten se vaatii koulutustilanteissa enemmän vaihtelevuutta kuin pembroke. Cardigania pidetään corgiroduista rauhallisempana. Ulkoiset eroavaisuudet ovat rotua tuntemattomalle varmasti vaikeita havaita. Cardigan on kuitenkin hieman huolettomammin "veistetty" kuin hienopiirteinen ja pyöreälinjainen pembroke. Cardiganin pää on järeämpi, sen korvat ovat suuremmat ja pyöreäreunaisemmat kuin pembroken. Cardiganin eturaajat ovat hivenen ulkokierteiset ja tassut pyöreät. Pembroken raajojen tulee olla suorat, mutta tassujen soikeat. Cardigan on usein kookkaampi kuin pembroke, mutta vaihteluja suuntaan ja toiseen voi kuitenkin esiintyä. Pembroke on väritykseltään punaruskea, soopeli tai tricolour (kolmivärinen). Cardiganin väreihin lisätään edellisten värien lisäksi vielä brindle (juovikas) ja blue merle (sinimarmoroitu). Welsh corgi ei rodusta riippumatta saa olla arka tai aggressiivinen. Hermostuneisuus eikä myöskään flegmaattisuus kuulu tämän rodun hyväksyttyihin luonteenpiirteisiin. Cardigan uros, väriltään brindle valkoisin merkein Pembroke narttu, väriltään punainen valkoisin merkein

4 Kenelle corgi sopii? Corgit ovat monipuolisia koiria. Ne sopivat mainion kokonsa puolesta moniin nyky-yhteiskunnan tarpeisiin ja asumisoloihin. Helpompaa on ehkä kertoa aluksi, kenelle corgi EI sovi. Corgista lähtee noin kaksi kertaa vuodessa runsaasti karvaa. Kaksinkertaisesta karvapeitteestä irtoaa ensin paksu pohjavilla ja lopulta kova peitinkarva. Siisteysintoilijaa tämä ei ehkä silloin miellytä. Avun tuo metallikampa ja karsta, mutta jos etsii rotua josta karvaa ei lähde, kannattaa silloin miettiä jotain muuta vaihtoehtoa 4-jalkaiseksi kaverikseen. Kyllä se on söpö pallero pentuna, jopa niin söpö, että se kietoo hellämielisen uuden perheensä hyvin helposti lyhyen tassunsa ympäri. Yhtäkkiä huomataankin, että siitä pikkuriiviöstä on kasvanut oikea terroristi. Corgi on taltuttanut tarmokkuudellaan jopa härkiä, miksei sen edessä nöyrtyisi oma perhekin jos sille se alusta saakka on sallittu tehdä. Corgi vaatii rakkauden lisäksi ehdottomasti rajoja ja johdonmukaisuutta. Matalassa paketissa asuu iso ego, joka ei sovi ihmiselle, joka etsii pehmeää seurakoiraa joka ei koskaan kyseenalaista omistajansa auktoriteettia. Jos etsinnässä on haukkumaton koira, corgi ei kuulu tähän kategoriaan. Tämä ei tarkoita sitä, etteikö corgin kanssa voisi kerrostalossa asustella ei laisinkaan, mutta innostuessaan corgilta pääsee hyvin helposti yksi jos toinenkin hau. Ominaisuus on opetettavissa miltei olemattomaksi, mutta jos corgille annetaan huomiota haukunnasta, oppii se hyvin helposti käyttämään ääntään viestintänsä tehokkaimpana välineenä. Matalat raajat eivät tarkoita liikuntakyvyttömyyttä tai haluttomuutta. Sohvatyynyn sijaiseksi corgista ei ole! Se ei sovi ulkoilua karttavalle omistajalle, sillä se haluaa liikkua ja mielellään hyvinkin monipuolisesti. Jos maalaisjärjellä varustettu perheellinen tai perheetön ihminen haluaa itselleen corgin, ei ensikertalaisuus koiran omistamisessa ole este koiran laitolle. Corgi ei ole koiraa kummempi, mutta sen pienen koon ei saa antaa aluksi hämätä. Se on totutettava alusta pitäen yhteiskuntakelpoiseksi. Perheessä olevat lapset, toiset koirat ja muut lemmikit eivät ole este hankkia corgia. Se kyllä sopeutuu mitä erilaisimpiin olosuhteisiin, kunhan sen perustarpeet niin henkisesti kuin fyysisestikin on täytetty ja koiralle on osoitettu rakastavan jämäkästi perheen säännöt ja toimintatavat.

5 Ovatko ne terveitä? Corgit ovat yleensä hyvin perusterveitä. Roduissa ei esiinny vakavia, helposti kuolemaan johtavia, yleistyneitä sairauksia. Allergiat, korvatulehdukset ja muut iho-oireet ovat enemmänkin yksittäisiä tapauksia kuin laajamittainen ongelma. Rodun keski-ikä on kyselyiden perusteella melko korkea. Toki corgeillakin ne omat terveysongelmansa on ja niitä kartoitetaan rotujärjestön, Suomen Welsh Corgi Seura ry:n toimesta. Welsh corgeilla ei ole mitään pakollisia terveystutkimuksia rekisteröinnin ehtona. Corgiseura kuitenkin edellyttää omissa jalostuskriteereissään pentuvälitykseen pääsyn ehdoksi, että pentueen vanhemmista tulee olla alle 24 kk vanha silmätarkastuslausunto. Silmätarkastuksissa etsitään merkkejä mm. perinnöllisestä harmaakaihista (HC), etenevästä verkkokalvon surkastumasta (PRA), verkkokalvon kasvuhäiriöstä (RD), värikalvon kehityshäiriöstä (PPM) ja ylimääräisistä luomikarvoista (cilia abberanta). Joitain löydöksiä aina vuosittain löytyy, mutta tutkimuksien kokonaismäärään nähden tapauksia on harvakseltaan. PRA:n osalta tapahtui cardiganeilla läpimurto kun geenitestaus PRA:n osalta valmistui. DNAnäytteen perusteella koirat luokitellaan PRA-vapaisiin, kantajiin (itse terveitä, mutta voivat periyttää sitä) ja sairaisiin. Vaikkei Suomessa olekaan vielä tavattu ainoatakaan PRA-tapausta, testin olemassaolo mahdollistaa sen, ettei sellaista koskaan tänne synnykään. Korkeuttaan pidempinä, lyhytraajaisina (kondrodystrofisena) rotuna corgit ovat alttiimpia välilevyrappeumille ja tyrille. Muutokset selkärangan joustavuudessa voivat alkaa jo hyvinkin nuorena. Selkäasiat puhuttavat rodun harrastajia paljon ja selkäkuvaukset ennen kaikkea jalostuskoirilla ovat yleistymässä. Rodun lonkkakuvaustilasto ei näytä tuloksien valossa ruusuiselta. Corgien rotuominaisuutena näyttäisi olevan keskivertoa matalammat lonkkamaljat, mutta tämä ei useinkaan aiheuta koiran elämän aikana minkäänlaista oireilua. Vain muutamilta yksilöiltä on löytynyt kuvauksien yhteydessä kipuja aiheuttavaa nivelrikkoa. Kaikkien jalostuskoirien lonkkia ei automaattisesti kuvata, mutta kiinnostus luustokuvauksiin kasvaa koko ajan. Myös muita yksittäisiä luusto- ja nivelongelmia on raportoitu. Ennaltaehkäisevänä ja oireita lievittävänä hoitona näissä, kuten myös lonkkaja selkäongelmissa on suurena kulinaristina tunnetun corgin painonhallinta ja erinomaisesta lihaskunnosta huolehtiminen.

6 Voiko niiden kanssa tehdä mitään? Corgi on monipuolinen, toiminnasta pitävä koira. Se ei pane pahakseen mitään toimintaa, olipa se sitten sienien etsintää tai saunapuiden hakua liiteristä. Suhteellisen voimakkaana koirana se voi vetää perheen pienimpiä pulkassa tai vauhdittaa isäntäväkeään hiihtoladulla tai juoksulenkillä. Järjestäytyneessä koiraharrastuksessa yleisimmin corgeja näkee tottelevaisuuskokeissa ja agilityradoilla. Valioiksi aateloituja corgeja löytyy molemmista lajeista muutamia. Kuva: M.Luhtaniemi Pelastuskoirien raunio-, haku- ja jälkikokeet ovat myös avoimia corgeille ja ainakin harrastusmielessä lajit tuntuvat kiinnostavan. Metsästyskoirien jäljestämiskokeesta tuttu verijälki ei sekään ole enää corgiharrastajien parissa tuntematon laji, vaikkakaan kilpailuoikeutta siinä ei ainakaan toistaiseksi vielä ole. Suosiotaan kasvattavat myös vuosi vuodelta alkuperäisten paimennusominaisuuksien testaamiset tavalla tai toisella. Mitään järjestäytynyttä toimintaa paimennuksen suhteen ei Suomessa corgien osalta ole, mutta ne muutamat maatiloilla asustavat corgit pitävät vielä yllä sitä uskoa, että rodusta yhä edelleen on siihen mihin ne on kehitettykin karskeiksi ja periksi antamattomiksi karjakoiriksi.

7 Suomen Welsh Corgi Seura ry POHJOIS-SUOMEN ALAOSASTO Pohjois-Suomen alaosasto vihittiin virallisesti toimintaansa vuonna Toiminta sai kuitenkin alkunsa epävirallisissa merkeissä jo muutamia vuosia aiemmin. Toiminta-alueena on koko Pohjois-Suomi ja toiminnan keskipisteenä lähinnä Oulun seutu. Paikallista toimintaa on ollut myös Raahessa, Rovaniemellä ja Kajaanissa. Alaosasto on järjestänyt mm. koulutuksia, yhteislenkkejä, viikonlopputapahtumia ja suurimpana koitoksena vuoden 2005 pääerikoisnäyttelyn. Lisätietoja toiminnasta ja toimihenkilöiden yhteystiedot löytyvät alaosaston omilta nettisivuilta osoitteesta Tervetuloa mukaan toimintaan! Jos ei ennestään tunneta, tutustutaan.

8 (pe) = pembroke, (ca)=cardigan, *=pentuja suunnitteilla 2006 Agicard's (ca) Mirja Tiainen, Sievi Cardoroth's (ca) Henna Äijälä, Raahe koti.terrieri.net/cardoroths Kulkurin Tähden (pe) * Mirja Ryynänen, Ruukki Region's (pe) (ca) * Marjo Manninen, Kalajoki Big-Wood's (ca) * Johanna Flinck & Raili Suominen, Raahe Doubleclick's (ca) * Seija Kaijanen, Oulu kotinetti.suomi.net/doubleclicks Puksipuun (pe) * Katju Karvonen, Paltamo kotisivu.dnainternet.net/dnakatju Red Guard's (ca) Ulpu Kultala, Keminmaa Shiwacca (ca) * Heli & Velimatti Pirilä, Rovaniemi personal.inet.fi/koti/shiwacca Steelpaw's (pe) Tapio Flinck, Raahe Suukkosuun (pe) * Pinja Hiltunen, Kajaani kotisivu.dnainternet.net/dnapinja/ Tejakes (pe) * Teija & Jukka Haaga, Kontio gamma.nic.fi/~tejakes/

Welsh corgi cardiganin rotukohtainen jalostuksen tavoiteohjelma 1.1.15-31.12.19

Welsh corgi cardiganin rotukohtainen jalostuksen tavoiteohjelma 1.1.15-31.12.19 Welsh corgi cardiganin rotukohtainen jalostuksen tavoiteohjelma 1.1.15-31.12.19 Hyväksytty rotujärjestön hallituksen kokouksessa 30.03.2014 SKL:n jalostustieteellinen toimikunta hyväksynyt 9.9.2014 Sisällys

Lisätiedot

Jaana Makkonen Elisa Koivuranta Haaveissa. sheltti. Pennunostajan opas

Jaana Makkonen Elisa Koivuranta Haaveissa. sheltti. Pennunostajan opas Jaana Makkonen Elisa Koivuranta Haaveissa sheltti Pennunostajan opas 1 Sisällys Johdanto... 3 Sheltti rotuna... 4 Historia... 5 Värit.... 6 Terveys.... 10 Luonne... 16 Pennun hankkiminen... 18 Pennun kanssa...

Lisätiedot

ALASKANMALAMUUTIN JALOSTUKSEN TAVOITEOHJELMA

ALASKANMALAMUUTIN JALOSTUKSEN TAVOITEOHJELMA ALASKANMALAMUUTIN JALOSTUKSEN TAVOITEOHJELMA 1 ALASKANMALAMUUTIN JALOSTUKSEN TAVOITEOHJELMA Laatinut rotua harrastavan yhdistyksen hallitus ja jalostustoimikunta Hyväksytty rotua harrastavan yhdistyksen

Lisätiedot

JALOSTUKSENTAVOITEOHJELMA 2014-2018

JALOSTUKSENTAVOITEOHJELMA 2014-2018 ESPANJANMASTIFFI JALOSTUKSENTAVOITEOHJELMA 2014-2018 Hyväksytty Bullmastiffit ja mastiffit ry:n vuosikokouksessa 29.3.2014 Hyväksytty Suomen Kennelliiton jalostustieteellisessä toimikunnassa 13.5.2014

Lisätiedot

Tiibetinterrierit ry Jalostustoimikunta TIIBETINTERRIERI JALOSTUKSEN TAVOITEOHJELMA. v. 2007-2011

Tiibetinterrierit ry Jalostustoimikunta TIIBETINTERRIERI JALOSTUKSEN TAVOITEOHJELMA. v. 2007-2011 Tiibetinterrierit ry Jalostustoimikunta TIIBETINTERRIERI JALOSTUKSEN TAVOITEOHJELMA v. 2007-2011 Hyväksytty vuosikokouksessa 25.2.2006 Voimassa 1.1.2007 31.12.2011 SKL:n jalostustieteellinen toimikunta

Lisätiedot

Dalmatiankoiran jalostuksen tavoiteohjelma. vuosille 2013-2017 V 2.1.1

Dalmatiankoiran jalostuksen tavoiteohjelma. vuosille 2013-2017 V 2.1.1 Dalmatiankoiran jalostuksen tavoiteohjelma vuosille 2013-2017 V 2.1 V 1.0 V 2.0 V 2.1 V 2.1.1 Laatineet Dalmatiankoirat Dalmatinerna ry:n toimeksiannosta Seija Tiainen ja Tanja Lönnqvist Päivittäneet v

Lisätiedot

Suomen Amerikanakita ry.

Suomen Amerikanakita ry. Suomen Amerikanakita ry. AMERIKANAKITAN HISTORIA Amerikanakita -rodun juuret ovat syvällä Japanin historiassa, mutta virallisesti sen tarina alkaa vasta toisen maailmansodan jälkeen. Tuolloin amerikkalaissotilaat

Lisätiedot

australianterrieri Pennunhoito-opas Australianterrierikerho ry

australianterrieri Pennunhoito-opas Australianterrierikerho ry australianterrieri Pennunhoito-opas AUSSI, VALLOITTAVA PERSOONALLISUUS Olette tehneet merkittävän päätöksen hankkiessanne perheeseenne uuden jäsenen, koiran. Onnittelemme Teitä siitä, että olette valinnassanne

Lisätiedot

JALOSTUKSEN TAVOITEOHJELMA SHIBA

JALOSTUKSEN TAVOITEOHJELMA SHIBA JALOSTUKSEN TAVOITEOHJELMA SHIBA 2015 2019 Hyväksytty rotua harrastavan yhdistyksen yleiskokouksessa 24.2.2013 Hyväksytty rotujärjestön yleiskokouksessa 28.4.2014 SKL:n jalostustieteellinen toimikunta

Lisätiedot

VALKOINENPAIMENKOIRA -OMISTAJAN OPAS-

VALKOINENPAIMENKOIRA -OMISTAJAN OPAS- Suomen Valkoinenpaimenkoira - Finlands vit herdehund ry VALKOINENPAIMENKOIRA -OMISTAJAN OPAS- Kuinka pentu hankitaan Kun pentu saapuu taloon Koulutus ja harrastukset Rotuyhdistys ja toiminta VALKOINENPAIMENKOIRA

Lisätiedot

JALOSTUKSEN TAVOITEOHJELMA

JALOSTUKSEN TAVOITEOHJELMA JALOSTUKSEN TAVOITEOHJELMA - OWCZAREK PODHALANSKI - JALOSTUKSEN TAVOITEOHJELMA - OWCZAREK PODHALANSKI - Rodun owczarek podhalanski rotukohtainen jalostuksen tavoiteohjelma Hyväksytty hallituksessa 21.1.2007

Lisätiedot

Raili Suominen & Johanna Flinck

Raili Suominen & Johanna Flinck KENNELESITTELY T E K S T I & H A A S T A T T E L U : Niina Varis K U V A T : Raili Suomisen ja Johanna Flinckin arkistot Julkaistu: CORGISET 4/05 Big-Wood's Raili Suominen & Johanna Flinck Tänä vuonna

Lisätiedot

SHIH TZU JALOSTUKSEN TAVOITEOHJELMA 2006 2011

SHIH TZU JALOSTUKSEN TAVOITEOHJELMA 2006 2011 SHIH TZU JALOSTUKSEN TAVOITEOHJELMA SKL:n jalostustieteellinen toimikunta hyväksynyt.. Rodun Shih Tzu rotukohtainen jalostuksen tavoiteohjelma. Tämän Shih Tzun jalostuksen tavoiteohjelman tarkoituksena

Lisätiedot

BICHON FRISÉN ROTUKOHTAINEN JALOSTUKSEN TAVOITEOHJELMA VUOSILLE 2014-2018

BICHON FRISÉN ROTUKOHTAINEN JALOSTUKSEN TAVOITEOHJELMA VUOSILLE 2014-2018 BICHON FRISÉN ROTUKOHTAINEN JALOSTUKSEN TAVOITEOHJELMA VUOSILLE 2014-2018 Hyväksytty BichonFrisé Ry:n vuosikokouksessa 17.3.2013 SKL:n jalostustieteellinen toimikunta hyväksynyt 10.12.2013 2 Sisällysluettelo

Lisätiedot

Suomen Mopsikerho ry 2(64) Jalostuksen tavoiteohjelma

Suomen Mopsikerho ry 2(64) Jalostuksen tavoiteohjelma Mopsin jalostuksen tavoiteohjelma Suomen Mopsikerho ry 2013-2018 Suomen Mopsikerho ry 2(64) Sisällysluettelo 1 YHTEENVETO... 5 2 RODUN TAUSTA... 5 2.1 Rodun alkuperä... 5 2.2 Rodun tausta Suomessa... 7

Lisätiedot

KIINANHARJAKOIRIEN JALOSTUKSEN TAVOITEOHJELMA v. 2007-2012 EHDOTUS

KIINANHARJAKOIRIEN JALOSTUKSEN TAVOITEOHJELMA v. 2007-2012 EHDOTUS KIINANHARJAKOIRIEN JALOSTUKSEN TAVOITEOHJELMA v. 2007-2012 EHDOTUS SAATESANAT JA OHJEET Lue JTO-ehdotus huolella läpi. Lähetä kommenttisi selkeästi kirjoitettuna ja viittaa huolella kohtaan jota kommentoit.

Lisätiedot

KOIRANHANKINTA- OPAS

KOIRANHANKINTA- OPAS KOIRANHANKINTA- OPAS Ohjehinta 2 Kokonaisvaltaisen koiranjalostuksen tuki HETI ry www.koiranjalostus.fi Esipuhe Kädessäsi oleva opas on tarkoitettu ensimmäistä koiraansa hankkivalle, mutta siitä voi olla

Lisätiedot

Jalostuksen tavoiteohjelma. Tanskalais-ruotsalainen pihakoira

Jalostuksen tavoiteohjelma. Tanskalais-ruotsalainen pihakoira Jalostuksen tavoiteohjelma Tanskalais-ruotsalainen pihakoira Hyväksytty rotuyhdistyksen yleiskokouksessa [pp.kk.vuosi] Hyväksytty rotujärjestön yleiskokouksessa [pp.kk.vuosi] SKL:n jalostustieteellinen

Lisätiedot

JALOSTUKSEN TAVOITEOHJELMA VUOSILLE 2013-2017

JALOSTUKSEN TAVOITEOHJELMA VUOSILLE 2013-2017 JAPANESE CHIN JALOSTUKSEN TAVOITEOHJELMA VUOSILLE 2013-2017 Hyväksytty SKKY:n Japanese chin alajaoston yleiskokouksessa 17.6.2006 ja Japanese Chin Finland ry:n yhdistyskokouksessa 16.03.2013 Hyväksytty

Lisätiedot

JALOSTUKSEN TAVOITEOHJELMA BARBET. Barbetin rotukohtainen jalostuksen tavoiteohjelma

JALOSTUKSEN TAVOITEOHJELMA BARBET. Barbetin rotukohtainen jalostuksen tavoiteohjelma JALOSTUKSEN TAVOITEOHJELMA 2008 2013 BARBET Barbetin rotukohtainen jalostuksen tavoiteohjelma - hyväksytty rotuyhdistyksen Barbet Finland ry:n hallituksen kokouksessa 6.2.2008, - hyväksytty rotuyhdistyksen

Lisätiedot

SUOMEN LAIKAJÄRJESTÖ RY. ITÄSIPERIANLAIKAN JALOSTUKSEN TAVOITEOHJELMA 2013-2017

SUOMEN LAIKAJÄRJESTÖ RY. ITÄSIPERIANLAIKAN JALOSTUKSEN TAVOITEOHJELMA 2013-2017 SUOMEN LAIKAJÄRJESTÖ RY. ITÄSIPERIANLAIKAN JALOSTUKSEN TAVOITEOHJELMA 2013-2017 Hyväksytty rotujärjestön yleiskokouksessa 2.3.2013 SKL:n jalostustieteellinen toimikunta hyväksynyt 9.4.2013 1 SUOMEN LAIKAJÄRJESTÖ

Lisätiedot

VIIRIÄISKOIRIEN ROTUKOHTAINEN JALOSTUKSEN TAVOITEOHJELMA 201x -201x Hyväksytty Suomen Spanieliliitto ry:n kokouksessa XX.XX.XXXX

VIIRIÄISKOIRIEN ROTUKOHTAINEN JALOSTUKSEN TAVOITEOHJELMA 201x -201x Hyväksytty Suomen Spanieliliitto ry:n kokouksessa XX.XX.XXXX VIIRIÄISKOIRIEN ROTUKOHTAINEN JALOSTUKSEN TAVOITEOHJELMA 201x -201x Hyväksytty Suomen Spanieliliitto ry:n kokouksessa XX.XX.XXXX JALOSTUKSEN TAVOITEOHJELMA Hyväksytty SKL-FKK ry:n hallituksessa Viiriäiskoiran

Lisätiedot

Suomen Mopsikerho ry 2(63) Jalostuksen tavoiteohjelma

Suomen Mopsikerho ry 2(63) Jalostuksen tavoiteohjelma Mopsin jalostuksen tavoiteohjelma Suomen Mopsikerho ry 2014-2018 Suomen Mopsikerho ry 2(63) Sisällysluettelo 1 YHTEENVETO... 5 2 RODUN TAUSTA... 6 2.1 Rodun alkuperä... 6 2.2 Rodun tausta Suomessa... 7

Lisätiedot

ALKUSANAT SUOMEN SUURSNAUTSERIKERHO RY SUURSNAUTSERIN PENTU PERHEENJÄSENENÄ. Kasvattajan yhteystiedot:

ALKUSANAT SUOMEN SUURSNAUTSERIKERHO RY SUURSNAUTSERIN PENTU PERHEENJÄSENENÄ. Kasvattajan yhteystiedot: SUOMEN SUURSNAUTSERIKERHO RY Suomen Suursnautserikerho ry on valtakunnallinen suursnautsereiden rotujärjestö. Yhdistys on perustettu 1954. Toimikunnasta vastaa jäsenten vuosikokouksessa valitsema hallitus

Lisätiedot

BRASILIANTERRIEREIDEN JALOSTUKSEN TAVOITEOHJELMA Voimassa 2011-2015

BRASILIANTERRIEREIDEN JALOSTUKSEN TAVOITEOHJELMA Voimassa 2011-2015 Brasilianterrieri-Fox Paulistinha ry. Jalostustoimikunta BRASILIANTERRIEREIDEN JALOSTUKSEN TAVOITEOHJELMA Voimassa 2011-2015 Hyväksytty vuosikokouksessa xx.xx.xxxx Hyväksytty Suomen Terrierijärjestössä

Lisätiedot

VALKOINEN LÄNSIYLÄMAANTERRIERI (West Highland White Terrier)

VALKOINEN LÄNSIYLÄMAANTERRIERI (West Highland White Terrier) VALKOINEN LÄNSIYLÄMAANTERRIERI (West Highland White Terrier) JALOSTUKSEN TAVOITEOHJELMA v. 2007-2012 Tämä JTO on hyväksytty Westiekerhon kokouksessa 14.1.2007 Hämeenlinnassa. Tämä JTO on hyväksytty Suomen

Lisätiedot

Jalostuksen tavoiteohjelma Tanskalais- ruotsalainen pihakoira

Jalostuksen tavoiteohjelma Tanskalais- ruotsalainen pihakoira Jalostuksen tavoiteohjelma Tanskalais- ruotsalainen pihakoira Hyväksytty rotuyhdistyksen yleiskokouksessa 21.3.2015 Hyväksytty rotujärjestön yleiskokouksessa [pp.kk.vuosi] SKL:n jalostustieteellinen toimikunta

Lisätiedot

DOBERMANN PENNUN KASVATUS- JA HOITO-OPAS

DOBERMANN PENNUN KASVATUS- JA HOITO-OPAS DOBERMANN PENNUN KASVATUS- JA HOITO-OPAS Tämän infolehtiön sisällöstä löydät tietoa ja käytännön vinkkejä dobermann rodusta, rotuyhdistyksen toiminnasta, pennun yleishoidosta ja terveydestä, tapakasvatuksesta

Lisätiedot

Bernhardinkoira. Rotuaapinen. Bernhardinkoirayhdistys ry. www.bernhardinkoirayhdistys.com

Bernhardinkoira. Rotuaapinen. Bernhardinkoirayhdistys ry. www.bernhardinkoirayhdistys.com Bernhardinkoira Rotuaapinen Bernhardinkoirayhdistys ry www.bernhardinkoirayhdistys.com Saatteeksi Tämä opas on tarkoitettu bernhardinkoiran hankintaa harkitsevalle sekä jo hankintapäätöksen tehneelle pennun

Lisätiedot

VANHAENGLANNINLAMMASKOIRIEN JALOSTUKSEN TAVOITEOHJELMA

VANHAENGLANNINLAMMASKOIRIEN JALOSTUKSEN TAVOITEOHJELMA VANHAENGLANNINLAMMASKOIRIEN JTO 1(44) VANHAENGLANNINLAMMASKOIRIEN JALOSTUKSEN TAVOITEOHJELMA Vanhaenglanninlammaskoirien rotukohtainen jalostuksen tavoiteohjelma Hyväksytty rotujärjestön yleiskokouksessa

Lisätiedot