LIIKUNTA- JA NUORISOPALVELUIDEN NUORISOPUOLEN TEKSTI LASTEN- JA NUORTEN HYVINVOINTISUUNNITELMAA VARTEN

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "LIIKUNTA- JA NUORISOPALVELUIDEN NUORISOPUOLEN TEKSTI LASTEN- JA NUORTEN HYVINVOINTISUUNNITELMAA VARTEN"

Transkriptio

1 / Liljeberg LIIKUNTA- JA NUORISOPALVELUIDEN NUORISOPUOLEN TEKSTI LASTEN- JA NUORTEN HYVINVOINTISUUNNITELMAA VARTEN STRATEGISET PAINOPISTEET, TOIMINTAA OHJAAVAT PERIAATTEET Nuorisotoiminnan tehtävänä on parantaa nuorten vaikutusmahdollisuuksia ja hyvinvointia, järjestää toimintaa Nikkilän ja Söderkullan taajamissa 7 vuotta täyttäneille lapsille ja teiniikäisille sekä erityisesti syrjäytymisvaarassa oleville nuorille, luoda edellytykset paikallisten nuorisoseurojen harjoittamalle nuorisotoiminnalle ja tukea sitä. NYKYTILANNE Nuorisotoiminnan palveluksessa on nuorisosihteeri, 4 nuoriso-ohjaajaa, 1 oppisopimusopiskelija sekä 4 tuntipalkkaista apu-ohjaajaa. Kesäleirien ajaksi palkataan lisäksi 2-3 leiriohjaajaa ja keittäjä. Torpanmäen kerhohuone, Söderkullassa, on tällä hetkellä ainoastaan erilaisten järjestöjen käytössä. Torpanmäen kerhohuoneella kokoontuvat MLL, Folkhälsan, Porvoonseudun musiikkiopisto, Sipoon teatteri ja Sipoon kansalaisopisto. Nikkilän nuorisotaloa käyttää säännöllisesti viikoittain 3 päiväkotia, Scoutkåren Åfararna rf sekä 1 nuorisobändi. Nuorisotila Navettaa käyttää säännöllisesti viikoittain kunnan avoin päiväkoti, Sipoon 4 H yhdistys ry, kansalaisopisto sekä AA-kerho Sibbe. Vapaa-ajanjaosto tukee paikallisia nuorisoyhdistyksiä vuosittain n eurolla. Avustusmuodot ovat seuraavat; yleisavustus, leiri- ja retkitoiminta-avustus, koulutusavustus, kiinteistöavustus ja kohdeavustus. Kunnan tukemia nuorisotyötä tekeviä yhdistyksiä on vuosittain noin 19. Yhdistykset sijaitsevat ja järjestävät toimintaa laajasti kunnan eri alueilla. Kysyimme nuorten mielipidettä aloitekanavan kautta seuraavista asioista; Minkälainen Sipoo on asuinpaikkana, minkälaiset harrastus- koulutus- ja työmahdollisuudet Sipoossa on, minkälaiset vaikutusmahdollisuudet nuorilla on sekä mikä on hyvää, mikä huonoa ja mitä tulisi kehittää? Valtaosa vastanneista olivat sitä mieltä että Sipoo on hyvä tai ainakin melko hyvä asuinpaikka. Julkista liikennettä tulisi kaikkien mielestä kehittää ja julkisen liikenteen käyttäminen tulisi olla edullista. Suurempi ostoskeskus, uimahalli, edulliset vuokra-asunnot, rauhallinen

2 nuorisokahvila jossa voisi tehdä koulun jälkeen esim. läksyt ovat toivomuslistalla. Nuoret kokevat, että seurakunnan ja kunnan nuorten illat ovat toimineet ihan hyvin. Tärkeää olisi myös katuvalaistuksen lisääminen sekä kesätyöpaikkojen lisääminen. Nuoret kaipaisivat myös paikkaa missä voisi ajaa mopolla rauhassa. Kunnassa tulisi olla myös enemmän harrastusmahdollisuuksia, samoin uuden harrastuksen aloittaminen vasta yläkouluikäisenä tulisi olla helpompaa. Nuoret tuovat esiin huolensa siitä, että juuri syrjäytymisvaarassa olevien nuorten on erityisen vaikeaa löytää harrastusta. Tämä johtuu osin harrastusten kalleudesta sekä myös siitä, että kulkuyhteydet Sipoossa ovat huonot. Nuorten vaikutusmahdollisuudet ovat vastanneiden mielestä hyvät (voi johtua siitä että moni vastanneista kuuluu Sipoon nuorisovaltuustoon). Erityisen tärkeäksi nuoret kokevat sen, että kaikilla olisi mahdollisuus saada puhua asioista jonkun vanhemman kanssa, ennen kuin ongelmat kasvavat suuremmiksi. KEHITYSTÄ EDISTÄVÄT JA ONGELMIA (ENNALTA)EHKÄISEVÄT TOIMENPITEET Nuorisotoiminnalla on 2 nuorisotilaa, Söderkullassa ja Nikkilässä joissa toiminta on jaettu kahteen ryhmään, vuotiaat ja vuotiaat. Nikkilän nuorisotalo on auki 7-13-vuotialle kahtena iltapäivänä viikossa ja vuotialle viitenä iltana viikossa. Nuorisotila Navetta Söderkullassa on auki 7-13 vuotiaille kahtena iltapäivänä viikossa ja vuotiaille neljänä iltana viikossa. Nuorisotiloilla työskentelee samanaikaisesti vähintään 2 ohjaajaa. Nuorisotilat ovat turvallisia ja päihteettömiä nuorten kohtaamispaikkoja. Tiloilla järjestetään erilaista toimintaa mm. tanssikursseja, elokuva-iltoja, erilaisia kilpailuja, diskoja, pelataan biljardia, sählyä, katukoripalloa, pingistä ym. nuorten toivomusten mukaan. Nuorisotilatoiminta on kuitenkin pääsääntöisesti avointa, vapaata oleskelua ja musiikinkuuntelua. Nuorisotoiminta järjestää 3 kesäleiriä 9-13 vuotiaille kesäkuussa kunnan virkistysalueella, Lövhyddanilla. Nuorisotoiminta järjestää tarpeen mukaan myös erilaisia retkiä ja tapahtumia vuosittain 4-5 kpl. Nikkilän nuorisotalon yhteydessä on skeittipuisto jota nuoret voivat vapaasti käyttää siihen tarkoitukseen soveltuvilla välineillä kuten skeittilauta, rullaluistimet, BMX-pyörä.

3 Nuorisopalvelut järjestää yhdessä koulujen kanssa kaikille kunnan 7 luokkalaisille ryhmäytyspäiviä Pilvijärvellä jotta siirtyminen yläkouluun helpottuisi. Nuorisotoiminta tekee yhteistyötä koulujen, seurakuntien, sosiaalitoimen, perhetyön ja poliisin kanssa. Kunnassa on moniammatillinen työryhmäryhmä, Nuorisokumppanuus ryhmä, joka kokoontuu n. 5 krt vuodessa pohtimaan nuorten tilannetta kunnassa. Nuorisokumppanuus työryhmästä alkunsa saanut Päihdeputki työryhmä järjestää vuosittain kaikille kunnan 7 luokkalaisille elämyksellisen, toiminnallisen Päihdeputki käynnin. Päihdeputken sisältö muokataan vuosittain mm. kouluterveyskyselyssä esille tulleiden ongelmien ennaltaehkäisyä silmällä pitäen. Nuorisokumppanuustyöryhmän muutama jäsen ja poliisi ovat järjestäneet ns. 0-toleranssi iltoja 2 kertaa vuodessa. Sipoossa on toiminut nuorisovaltuusto vuodesta 2000 lähtien. Nuorisovaltuustoon valitaan 20 nuorisovaltuutettua iältään vuotiaita. Nuorisovaltuusto kokoontuu kerran kuukaudessa. Nuorisovaltuustolla on edustaja sivistysvaliokunnassa, suomenkielisessä koulutusjaostossa, ruotsinkielisessä koulutusjaostossa, päivähoitojaostossa, vapaa-ajanjaostossa, tekniikka- ja ympäristövaliokunnassa sekä sosiaali- ja terveysvaliokunnassa. Edustajalla on läsnäolo- ja puheoikeus valiokuntien ja jaostojen kokouksissa. Kunnanhallitus päätti 29.9 ehdottaa kunnanvaltuustolle että vuoden 2010 alusta nuorisovaltuuston yhdellä edustajalla on puheoikeus myös kunnanvaltuuston kokouksissa. Nuorisovaltuuston kausi on 3 vuotta ja uusi nuorisovaltuusto valittiin syksyllä Nuorisovaltuustolla on oma budjetti, n euroa/ vuosi. Nuorisovaltuuston tehtävä on tukea nuoria koskevaa päätöksentekoa, edesauttaa uusien ideoiden syntymistä ja voi myös halutessaan toteuttaa erilaista toimintaa. Nuorisovaltuusto toimii suoraan kunnanhallituksen alaisuudessa. Sen pöytäkirjat ovat kunnan kotisivuilla, kaikkien nähtävinä. Nuorisovaltuusto on vuosien varrella tehnyt aloitteita lautakunnille, jaostoille ja kunnanhallitukselle mm. välipalatarjoilusta kouluissa, nuorisotalon 0-toleranssista, linjaautoliikenteen lisäämisestä kunnassa, nuorten kesätyöntekijöiden palkkatuesta ja aloitteen ainakin yhdestä pakollisesta kuraattorikäynnistä kaikille yläkouluikäisille.

4 Aloitekanava avautui sipoolaisille nuorille Aloitekanava on sähköinen verkkodemokratiapalvelu, vaikuttamis- ja kuulemisjärjestelmä joka toimii lasten ja nuorten eri ikäkausien ja edellytysten mukaisesti. Kunnalla on mahdollisuus aloitekanavan kautta kuulla nuoria, kysyä nuorten mielipidettä erilaisista asioista. Nuorisotiloilla toimii ns. talotoimikunta joka tuo esille nuorten omia nuorisotilojen toimintaan liittyviä ajatuksia ja toivomuksia. KORJAAVAT TOIMENPITEET 2 nuoriso-ohjaajaa on mukana kahden yläkoulun JOPO-projekteissa (joustava perusopetus) n. 8 h / viikko. Henkilökuntaresurssien pienuudesta johtuen emme ole voineet panostaa enempää tähän toimintaan. JOPO toimintaan olisi tarpeen saada täysipäiväinen nuoriso-ohjaaja / projekti. RESURSSITARPEET JA AIKATAULUTUS Söderkullaan tulee mitä pikemmin saada asianmukainen ja keskeisellä paikalla sijaitseva nuorisotalo. Söderkullan uuden yhtenäiskoulun avattua syksyllä, ovat nuoret vailla paikkaa missä viettää aikaansa koulun jälkeen. Väliaikaisissa parakeissa sijaitseva nuorisotila Navetta sijaitsee liian kaukana keskustasta ja tilat ovat liian rajalliset jotta siellä voisi järjestää nuoria houkuttelevaa, monipuolista toimintaa. Henkilökuntaresurssien pienuudesta johtuen emme ole voineet panostaa JOPO toimintaan enempää. JOPO toimintaan olisi tarpeen saada täysipäiväinen nuoriso-ohjaaja / projekti. Kuntaan tulisi palkata päihdetyöntekijä jonka vastuulla olisi kaikki ennaltaehkäisevä päihdetyö. Ennaltaehkäisevä päihdetyö ja sen seuraaminen vaatii jatkuvaa kouluttautumista ja siihen meidän henkilöstöresurssit eivät tällä hetkellä riitä. Ilkivalta kunnassamme on kasvanut tämän vuoden aikana radikaalisti. Poliisin näkyvyys iltaisin katukuvassa rauhoittaisi tilannetta. Lisäksi kunnan kiinteistöihin tulisi asentaa valvontakamerat jotta ilkivallantekijät saataisiin kiinni. Erityisnuorisotyöntekijäparin palkkaaminen vetämään erilaisia ennaltaehkäiseviä projekteja syrjäytymisuhan alla ja sosiaalista vahvistamista vailla oleville nuorille olisi välttämätöntä. Nuorisotiloilla on 0-toleranssi päihteiden suhteen mikä tarkoittaa että nykyiset nuorisoohjaajat hyvin harvoin kohtaavat nuoria päihteidenkäyttäjiä. Sosiaalityöntekijät kohtaavat heidät siinä vaiheessa kun päihteidenkäyttö on jo pidemmälle edennyttä jolloin emme enää voi puhua ennaltaehkäisevästä työstä.

5 Kunnan väkiluvun kasvaessa Nikkilän nuorisotalo käy liian pieneksi joten sen laajennus olisi muutaman vuoden sisällä tarpeen. Lisäksi nuorille tulisi tarjota enemmän myös ohjattua toimintaa jolloin nuorisotalon tilaratkaisu on huono. Talossa tulisi olla enemmän huoneita erilaiseen pienryhmätoimintaan. Nuoret viettävät yhä enemmän aikaa verkossa, Internetissä, erilaisissa yhteisöissä. Nuorisotyötä tulisi tehdä siellä missä nuoret ovat. Sipoossa ei tehdä nuorisotyötä verkossa, tätä työmuotoa tulisi varmasti kehittää.

Vihdin nuorisopalvelut

Vihdin nuorisopalvelut Vihdin nuorisopalvelut 2013-2014 Nuorisotalotoiminta Klubille, Nummelan nuorisokeskukseen ja Oharille, kirkonkylän kerhokeskukseen voi tulla viettämään aikaa ystävien kanssa, pelailemaan tai vaan oleskelemaan.

Lisätiedot

SIPOON KUNTA / SIBBO KOMMUN PÖYTÄKIRJASIVU/ PROTOKOLLSSIDA LIITE / BILAGA

SIPOON KUNTA / SIBBO KOMMUN PÖYTÄKIRJASIVU/ PROTOKOLLSSIDA LIITE / BILAGA SIPOON KUNTA / SIBBO KOMMUN PÖYTÄKIRJASIVU/ PROTOKOLLSSIDA LIITE / BILAGA 2.9.2009 Toimielin Nuorisovaltuusto / Organ Ungdomsfullmäktige 3/09 19-29 Sivu Sida 6-7 Kokousaika/ Sammanträdestid 18.00-20.00

Lisätiedot

Taustaa VANHEMPAINILTARUNKO

Taustaa VANHEMPAINILTARUNKO VANHEMPAINILTA Valintojen stoori -menetelmän läpi käyneiden oppilaiden huoltajille järjestetään Valintojen stoori - viikon aikana vanhempainilta, jossa heillä on mahdollisuus tutustua Valintojen stooriin

Lisätiedot

SIPOON KUNTA / SIBBO KOMMUN PÖYTÄKIRJASIVU/ PROTOKOLLSSIDA LIITE / BILAGA

SIPOON KUNTA / SIBBO KOMMUN PÖYTÄKIRJASIVU/ PROTOKOLLSSIDA LIITE / BILAGA SIPOON KUNTA / SIBBO KOMMUN PÖYTÄKIRJASIVU/ PROTOKOLLSSIDA LIITE / BILAGA 8.2.2010 Toimielin Nuorisovaltuusto / Organ Ungdomsfullmäktige 1/2010 1-9 Sivu Sida 1-3 Kokousaika/ Sammanträdestid 18.00-19.45

Lisätiedot

Syrjäytyminen ja sosiaalityö Tukeeko vai ennaltaehkäiseekö sosiaalityö sosiaalisten ongelmien periytymistä

Syrjäytyminen ja sosiaalityö Tukeeko vai ennaltaehkäiseekö sosiaalityö sosiaalisten ongelmien periytymistä Syrjäytyminen ja sosiaalityö Tukeeko vai ennaltaehkäiseekö sosiaalityö sosiaalisten ongelmien periytymistä Rovaniemen amkin seminaari 4.10.2012 Sosiaali- ja terveysjohtaja Markus Hemmilä Miten Rovaniemellä

Lisätiedot

Yhteenvetoa NUORISOPALVELUT. Vastaajien kokonaismäärä: 29

Yhteenvetoa NUORISOPALVELUT. Vastaajien kokonaismäärä: 29 Yhteenvetoa NUORISOPALVELUT Vastaajien kokonaismäärä: 29 1. MITÄ KOULUA KÄYT? 5.-6.LK 7.-9. LK. LUKIO/ REDU MUU: Missä? 3% 97% 3. ASUINALUEELLANI ON PAIKKOJA HENGAILUUN, PELAAMISEEN JA LIIKUNTAAN. KYLLÄ.

Lisätiedot

LASTEN JA NUORTEN HYVINVOINTISUUNNITELMA / MÄNTSÄLÄ ja PORNAINEN

LASTEN JA NUORTEN HYVINVOINTISUUNNITELMA / MÄNTSÄLÄ ja PORNAINEN 1 LASTEN JA NUORTEN HYVINVOINTISUUNNITELMA / MÄNTSÄLÄ ja PORNAINEN 3. Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma (strategia) vuosille 2012; versio 26.11.2009 Kriittinen Yleisiin kasvuoloihin vaikuttaminen

Lisätiedot

Otsolan Kannatusyhdistys ry on porilainen setlementti Toimintamuotoja ovat: Nuorisotyö, Kansalaisopisto ja Mainos Otsola

Otsolan Kannatusyhdistys ry on porilainen setlementti Toimintamuotoja ovat: Nuorisotyö, Kansalaisopisto ja Mainos Otsola Otsolan Kannatusyhdistys ry on porilainen setlementti Toimintamuotoja ovat: Nuorisotyö, Kansalaisopisto ja Mainos Otsola Otsolan nuorisotyö järjestää monipuolista ryhmätoimintaa sekä tapahtumia lapsille,

Lisätiedot

Kunnallisen nuorisotyön peruspalvelujen arviointi 2017 Nuorten osallisuus- ja kuulemisjärjestelmä

Kunnallisen nuorisotyön peruspalvelujen arviointi 2017 Nuorten osallisuus- ja kuulemisjärjestelmä Kunnallisen nuorisotyön peruspalvelujen arviointi 2017 Nuorten osallisuus- ja kuulemisjärjestelmä Aluehallintovirastot arvioivat säännöllisesti kuntien peruspalveluja. Nuorisotoimen vuoden 2017 arviointikohteena

Lisätiedot

Lahden nuorisopalveluiden Tyttöjen tila esittäytyy. Emmi Salo & Mervi Laaksonen

Lahden nuorisopalveluiden Tyttöjen tila esittäytyy. Emmi Salo & Mervi Laaksonen Lahden nuorisopalveluiden Tyttöjen tila esittäytyy Emmi Salo & Mervi Laaksonen Historiaa Tyttöjen tila sai alkunsa Tyttöprojekti Helmestä vuonna 2003, jossa koottiin tyttötyötä tekeviä tahoja yhteen ja

Lisätiedot

Kiimingin kunnan nuorisovaltuuston toimintasääntö

Kiimingin kunnan nuorisovaltuuston toimintasääntö Kiimingin kunnan nuorisovaltuuston toimintasääntö Sivistysjaosto 22.9.2009 TOIMINTA-AJATUS - Nuorten silimin Nuorisovaltuuston tarkoituksena on saada Kiimingissä nuorten ääni kuuluville, ideat esille ja

Lisätiedot

SIPOON KUNTA / SIBBO KOMMUN PÖYTÄKIRJASIVU/ PROTOKOLLSSIDA LIITE / BILAGA

SIPOON KUNTA / SIBBO KOMMUN PÖYTÄKIRJASIVU/ PROTOKOLLSSIDA LIITE / BILAGA SIPOON KUNTA / SIBBO KOMMUN PÖYTÄKIRJASIVU/ PROTOKOLLSSIDA LIITE / BILAGA 6.10.2009 38 liite / bilaga 1 Toimielin Nuorisovaltuusto / Organ Ungdomsfullmäktige 4/09 30-43 Sivu Sida 8-9 Kokousaika/ Sammanträdestid

Lisätiedot

Monialainen yhteistyö

Monialainen yhteistyö Monialainen yhteistyö - miten toimialat voivat hyötyä toisistaan yhteisten ja toimialakohtaisten tavoitteiden saavuttamisessa Alueelliset nuorisotyöpäivät 18.2.2016 Liikuntatoimen ylitarkastaja Ulla Silventoinen

Lisätiedot

TAVOITE TOIMENPITEET VASTUUTAHO AIKATAULU. kartoitetaan ennaltaehkäisevä työ kaikki ikäryhmät

TAVOITE TOIMENPITEET VASTUUTAHO AIKATAULU. kartoitetaan ennaltaehkäisevä työ kaikki ikäryhmät TOIMENPIDE-EHDOTUKSET 1. ENNALTAEHKÄISEVÄ TYÖ 1.1 Tehostetaan ennaltaehkäisevää työtä kartoitetaan ennaltaehkäisevä työ kaikki ikäryhmät Aloitetaan työ 2011 ja päivitetään vuosittain Toimenpiteet jaetaan

Lisätiedot

NUORISOPALVELUT. Tämä kysely on osa Lapsiystävällinen kunta -alkukartoitustyötä. Se toteutetaan Webropol-kyselynä PE mennessä.

NUORISOPALVELUT. Tämä kysely on osa Lapsiystävällinen kunta -alkukartoitustyötä. Se toteutetaan Webropol-kyselynä PE mennessä. NUORISOPALVELUT Tämä kysely on osa Lapsiystävällinen kunta -alkukartoitustyötä. Se toteutetaan Webropol-kyselynä PE 5.4.2019 mennessä. Kyselyssä voit kertoa kokemuksistasi ja toiveistasi koskien Kittilän

Lisätiedot

Liite 1 b 42) Kenen kanssa puhuminen auttaa, jos sinulla on vaikeuksia koulunkäynnissä? 1 Puhuminen auttaa harvoin

Liite 1 b 42) Kenen kanssa puhuminen auttaa, jos sinulla on vaikeuksia koulunkäynnissä? 1 Puhuminen auttaa harvoin Liite 1 b 42) Kenen kanssa puhuminen auttaa, jos sinulla on vaikeuksia koulunkäynnissä? 1 Puhuminen auttaa 2 3 4 5 Puhuminen auttaa Äidin kanssa Isän kanssa Äitipuolen kanssa Isäpuolen kanssa Isovanhempien

Lisätiedot

Nuorisopalvelukeskuksen toiminta Nuorisotyön keskeisenä toiminnan sisältönä on tukea nuorisotyön projekteja ja toimintoja, joihin mahdollisimman monel

Nuorisopalvelukeskuksen toiminta Nuorisotyön keskeisenä toiminnan sisältönä on tukea nuorisotyön projekteja ja toimintoja, joihin mahdollisimman monel Rovaniemen kaupungin Liikunta- ja nuorisopalvelukeskus NUORISO Nuorisopalvelukeskuksen toiminta Nuorisotyön keskeisenä toiminnan sisältönä on tukea nuorisotyön projekteja ja toimintoja, joihin mahdollisimman

Lisätiedot

Tyrnävän kunnan laaja hyvinvointikertomus Toimenpiteet ja suunnitelma

Tyrnävän kunnan laaja hyvinvointikertomus Toimenpiteet ja suunnitelma Tyrnävän kunnan laaja hyvinvointikertomus 2017-2020 Toimenpiteet ja suunnitelma Hyvinvointityö Tyrnävällä Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen osana kaikkea kunnan toimintaa Osallisuuden ja yhteisöllisyyden

Lisätiedot

LEMPÄÄLÄN NUORISOVALTUUSTON TOIMINTAPERIAATTEET

LEMPÄÄLÄN NUORISOVALTUUSTON TOIMINTAPERIAATTEET LEMPÄÄLÄN NUORISOVALTUUSTON TOIMINTAPERIAATTEET Käsitelty Lempäälän nuorisovaltuuston kokouksessa 18.3.2008 Käsitelty liikunta- ja nuorisojaoston kokouksessa 3.4.2008 1. Lempäälän Nuorisovaltuuston toiminta-ajatus

Lisätiedot

Liite 1. Nuorisotoimi 2015

Liite 1. Nuorisotoimi 2015 Nuorisolain tarkoituksena on tukea nuorten kasvua ja itsenäistymistä, edistää nuorten aktiivista kansalaisuutta ja nuorten sosiaalista vahvistamista sekä parantaa nuorten kasvu- ja elinoloja. Näiden tavoitteiden

Lisätiedot

NUORISOVALTUUSTON TOIMINTASÄÄNNÖT

NUORISOVALTUUSTON TOIMINTASÄÄNNÖT NUORISOVALTUUSTON TOIMINTASÄÄNNÖT Sisältö Tarkoitus ja toiminta... 3 Toimikausi..... 3 Nuorisovaltuuston valinta yleisillä vaaleilla... 3 Talous.... 5 Kokouskäytäntö... 5 Nuorisovaltuustosta eroaminen.

Lisätiedot

NUORISOPALVELUT AVUSTUSOHJE

NUORISOPALVELUT AVUSTUSOHJE NUORISOPALVELUT AVUSTUSOHJE MIKKELIN KAUPUNGIN NUORISOPALVELUIDEN AVUSTUSOHJE Nuorisolain mukaan nuorisotyö ja -politiikka kuuluvat kunnan tehtäviin. Kunnan tulee paikalliset olosuhteet huomioon ottaen

Lisätiedot

SASTAMALAN NUORISOPALVELUJEN ESITYS VASTAAVAN NUORISOTYÖNTEKIJÄN VAKANSSIN TÄYTTÄMISESTÄ 2012 ALKAEN VAKITUISESTI

SASTAMALAN NUORISOPALVELUJEN ESITYS VASTAAVAN NUORISOTYÖNTEKIJÄN VAKANSSIN TÄYTTÄMISESTÄ 2012 ALKAEN VAKITUISESTI SASTAMALAN NUORISOPALVELUJEN ESITYS VASTAAVAN NUORISOTYÖNTEKIJÄN VAKANSSIN TÄYTTÄMISESTÄ 2012 ALKAEN VAKITUISESTI Sisältää selvityksen henkilöstöresursseista, henkilöstön työnkuvaukset, vaihtoehdot mikäli

Lisätiedot

Kunnantalo, kunnantalon kahvio Kausi Emmi Tuomala Iida Tanner. Laitinen, Esko (varajäsen)

Kunnantalo, kunnantalon kahvio Kausi Emmi Tuomala Iida Tanner. Laitinen, Esko (varajäsen) PORNAISTEN KUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro 2/2018 Nuorisovaltuusto KOKOUSAIKA Maanantai 12.3.2018 kello 17.40-18.45 KOKOUSPAIKKA SAAPUVILLA OLLEET JÄSENET (ja merkintä siitä, kuka toimi puheenjohtajana) Kunnantalo,

Lisätiedot

Kyselyyn vastasi 55, iältään 8-20-vuotiasta, nuorta.

Kyselyyn vastasi 55, iältään 8-20-vuotiasta, nuorta. Nuoria Somettaa Kyselyyn vastasi 55, iältään 8-20-vuotiasta, nuorta. Vastaajien ikävuosien keskiarvo on 14 vuotta. Vastaajien ikäjakauma 16 16 16 16 16 17 17 17 17 17 17 17 18 18 19 20 20 10 10 10 11 11

Lisätiedot

201 vastausta. Tiivistelmä. Sukupuoli. Ikä. 1) Käytän Nuorisotiloja. Tyttö % Poika %

201 vastausta. Tiivistelmä. Sukupuoli. Ikä. 1) Käytän Nuorisotiloja. Tyttö % Poika % 201 vastausta Tiivistelmä Sukupuoli Tyttö 100 50 % Poika 101 50 % Ikä 6lk 23 11 % 7lk 38 19 % 8lk 44 22 % 9lk 52 26 % Lukio/ammattikoulu 36 18 % Olen vanhempi kuin edelliset vastausvaihtoehdot 8 4 % 1)

Lisätiedot

OHJE PÖYTYÄN YHTEISÖLLISYYSLAUTAKUNNAN AVUSTUKSISTA JA STIPENDEISTÄ

OHJE PÖYTYÄN YHTEISÖLLISYYSLAUTAKUNNAN AVUSTUKSISTA JA STIPENDEISTÄ OHJE PÖYTYÄN YHTEISÖLLISYYSLAUTAKUNNAN AVUSTUKSISTA JA STIPENDEISTÄ Yhteisöllisyyslautakunta jakaa vuosittain seuraavia avustuksia (Hallintosääntö 33): 1. KULTTUURI-, LIIKUNTA JA NUORISOTOIMEN VUOSIAVUSTUKSET

Lisätiedot

Aloite nollatoleranssista koulukiusaamiselle/marja Manninen-Ollberg ym.

Aloite nollatoleranssista koulukiusaamiselle/marja Manninen-Ollberg ym. Valtuusto 49 22.05.2017 Aloite nollatoleranssista koulukiusaamiselle/marja Manninen-Ollberg ym. 1569/12.01.03/2016 KV 102 Valtuusto 16.5.2016 Marja Manninen-Ollberg ja 27 muuta valtuutettua jättivät aloitteen

Lisätiedot

LAIHIAN KUNNAN NUORISOVALTUUSTON TOIMINTASÄÄNTÖ

LAIHIAN KUNNAN NUORISOVALTUUSTON TOIMINTASÄÄNTÖ LAIHIAN KUNNAN NUORISOVALTUUSTON TOIMINTASÄÄNTÖ Hyväksytty kunnanhallituksessa x.x.2018 x 1 Sisällys 1. NUORISOVALTUUSTON TARKOITUS JA TAVOITE 2 2. TOIMINTASÄÄNNÖN SOVELTAMINEN 2 3. NUORISOVALTUUSTON VALITSEMINEN

Lisätiedot

VERTTI- VERTAISNUORISOTIEDOTUSTOIMINTA

VERTTI- VERTAISNUORISOTIEDOTUSTOIMINTA VERTTI- VERTAISNUORISOTIEDOTUSTOIMINTA Nuorten tieto- ja neuvontatyön kehittämispäivät 3.- 4.10.2013 Seinäjoki MITÄ VERTTI-TOIMINTA ON? Seutukunnallista yläkoulun oppilaiden toteuttamaa nuorisotiedotusta

Lisätiedot

PAIMION NUORISOVALTUUSTO. Toiminnan säännöt ja tavoitteet 1. YLEISTÄ

PAIMION NUORISOVALTUUSTO. Toiminnan säännöt ja tavoitteet 1. YLEISTÄ PAIMION NUORISOVALTUUSTO Toiminnan säännöt ja tavoitteet 1. YLEISTÄ Paimion nuorisovaltuusto toimii Paimion kaupungin nuorisopalveluiden kanssa yhteistyössä ja sen toimipaikka on. sallii siitä käytettävän

Lisätiedot

LAHDEN NUORISOVALTUUSTON KÄRKIHANKELISTA 2013 NUORTEN VERSIO

LAHDEN NUORISOVALTUUSTON KÄRKIHANKELISTA 2013 NUORTEN VERSIO LAHDEN NUORISOVALTUUSTON KÄRKIHANKELISTA 2013 NUORTEN VERSIO Katso koko kärkihankelista osoitteesta nuorilahti.net/upload/file/karkihankelista_2013.pdf tai skannaa QR-koodi. Perustuslain, kuntalain ja

Lisätiedot

Nuorisolautakunta Kunnanhallitus Kunnanhallitus Nuorisovaltuuston perustaminen (kv) 241/12.05.

Nuorisolautakunta Kunnanhallitus Kunnanhallitus Nuorisovaltuuston perustaminen (kv) 241/12.05. Nuorisolautakunta 3 5.03.07 Kunnanhallitus 5 7.03.07 Kunnanhallitus 55 0.05.07 Nuorisovaltuuston perustaminen (kv) 4/.05.00/07 Nuorisolautakunta 5.03.07 3 Kuntalaki (40/05) velvoittaa kuntia huolehtimaan

Lisätiedot

LASTEN JA NUORTEN OSALLISUUDEN MONIALAINEN KAUPUNKIOHJELMA 2012-2015

LASTEN JA NUORTEN OSALLISUUDEN MONIALAINEN KAUPUNKIOHJELMA 2012-2015 LASTEN JA NUORTEN OSALLISUUDEN MONIALAINEN KAUPUNKIOHJELMA 2012-2015 Lasten ja nuorten osallisuus koulun ja nuorisotyön yhteistyönä seminaari 12.9.2011 Tanja Räty koordinaattori / osallisuuskasvatus Jyväskylän

Lisätiedot

Sosiaalinen media = yhteisöllinen media

Sosiaalinen media = yhteisöllinen media 2.3.2011 1 Sosiaalinen media = yhteisöllinen media Sosiaalinen media tarkoittaa verkkoviestintäympäristöjä, joissa jokaisella käyttäjällä tai käyttäjäryhmällä on mahdollisuus olla aktiivinen viestijä ja

Lisätiedot

Nuorisopalvelut Asukastilaisuudet 2017 kevät

Nuorisopalvelut Asukastilaisuudet 2017 kevät Nuorisopalvelut Asukastilaisuudet 2017 kevät Nuorisotoimi Kimmo Hölkki, nuorisotoimintayksikön päällikkö Mitä nuorisotyö on ennaltaehkäisevää kasvatustyötä päihteetöntä perustuu nuoren vapaaehtoisuuteen

Lisätiedot

NUORISOTYÖ KOULUSSA. Sivistyslautakunnan kokous Alavieska

NUORISOTYÖ KOULUSSA. Sivistyslautakunnan kokous Alavieska NUORISOTYÖ KOULUSSA Sivistyslautakunnan kokous 23.1.2018 Alavieska Projektityöntekijä Minna Koirikivi/OSAVA-hanke Nuoriso-ohjaaja Mari Myllylä/Alavieskan nuorisotoimi OSAVA Nuorten osallisuuden vahvistaminen

Lisätiedot

Nykytila Tavoitetila Ihannetila Toimenpiteet Arviointi Mittari/Seurantatapa

Nykytila Tavoitetila Ihannetila Toimenpiteet Arviointi Mittari/Seurantatapa Uudenmaan LAPE / Ketterät kokeilut tuloskortti Ketterän kokeilun nimi: Yhteistyössä on voimaa! Kokeilun toteutusalue: Karkkila. Toteuttaja: Karkkilan Helluntaiseurakunta yhteistyössä alueen muiden seurakuntien

Lisätiedot

Tilivelvolliset: sivistys- ja vapaa-aikalautakunta, sivistysjohtaja, vapaa-aikapäällikkö

Tilivelvolliset: sivistys- ja vapaa-aikalautakunta, sivistysjohtaja, vapaa-aikapäällikkö 1 (5) SIVISTYS- JA VAPAA-AIKALAUTAKUNTA VAPAA-AIKAPALVELUT NUORISOTOIMI vastuuhenkilö: nuoriso-ohjaaja Tilivelvolliset: sivistys- ja vapaa-aikalautakunta, sivistysjohtaja, vapaa-aikapäällikkö Toiminta-ajatus

Lisätiedot

Lasten Parlamentti Varpaset

Lasten Parlamentti Varpaset Nuorisopalvelut Nuorisopalvelut tarjoaa nuorille ohjattua toimintaa, esiintymismahdollisuuksia, tietoa, neuvontaa ja henkilökohtaista tukea. Toimintaa suunnitellaan ja toteutetaan yhdessä nuorten kanssa.

Lisätiedot

Iisalmen kaupunki Pöytäkirjanote Dno 95/2014. 112 Valtuustoaloite: toimenpiteitä "Nuorisohyvinvoinnin lisääminen iisalmelaisille nuorille.

Iisalmen kaupunki Pöytäkirjanote Dno 95/2014. 112 Valtuustoaloite: toimenpiteitä Nuorisohyvinvoinnin lisääminen iisalmelaisille nuorille. 112 Valtuustoaloite: toimenpiteitä "Nuorisohyvinvoinnin lisääminen iisalmelaisille nuorille." Kaupunginhallitus 17.3.2014 94 Kaupunginvaltuuston 24.2.2014 kokouksessa jätettiin :n 27 kohdalla valtuustoaloitteita,

Lisätiedot

KOULUTERVEYSKYSELYN TULOSTEN HYÖDYNTÄMINEN SIRKKU KALTAKARI Hyvinvointifoorumi 23.4.2012

KOULUTERVEYSKYSELYN TULOSTEN HYÖDYNTÄMINEN SIRKKU KALTAKARI Hyvinvointifoorumi 23.4.2012 1 KOULUTERVEYSKYSELYN TULOSTEN HYÖDYNTÄMINEN SIRKKU KALTAKARI Hyvinvointifoorumi 23.4.2012 Uusi Oulu 1.1.2013 2 Kiiminki Asukkaita 13 300, keski-ikä 32,9 v. Koululaisia 2 300 Ala- ja yläkoulut (8) sekä

Lisätiedot

Vapaa-aika osana lapsen ja nuoren arkea

Vapaa-aika osana lapsen ja nuoren arkea Vapaa-aika osana lapsen ja nuoren arkea - Seutukunnallinen nuorisotyö = Tampereen kaupunkiseudun (Tampere, Lempäälä, Ylöjärvi, Kangasala, Pirkkala, Nokia, Vesilahti, Orivesi) nuorisotyön kehittäminen -

Lisätiedot

Tampereen kaupunkiseudun nuorisokysely 2016 VESILAHTI VESILAHTI. Rajatonta riemua - Tampereen kaupunkiseudun nuorisotyön kehittämishanke 2013 2016

Tampereen kaupunkiseudun nuorisokysely 2016 VESILAHTI VESILAHTI. Rajatonta riemua - Tampereen kaupunkiseudun nuorisotyön kehittämishanke 2013 2016 Tampereen kaupunkiseudun nuorisokysely 2016 VESILAHTI VESILAHTI Rajatonta riemua - Tampereen kaupunkiseudun nuorisotyön kehittämishanke 2013 2016 Kangasala, Lempäälä, Nokia, Orivesi, Pirkkala, Tampere,

Lisätiedot

Raaseporin lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma: toimenpiteet

Raaseporin lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma: toimenpiteet Raasepori on yksi ensimmäisistä kunnista Suomessa, jotka ovat saaneet UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen. http://www.raasepori.fi/kaupunki-pahkinankuoressa/lapsiystavallinen-kunta Tavoite Toimenpide

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/ (6) Nuorisolautakunta Alpo/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/ (6) Nuorisolautakunta Alpo/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/2013 1 (6) 103 Nuorisolautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Thorsin toivomusponteen ruotsinkielisen kouluverkon uudistamisesta HEL 2012-016451 T 00 00

Lisätiedot

Tampereen kaupunkiseudun nuorisokysely 2016 YLÖJÄRVI. Rajatonta riemua - Tampereen kaupunkiseudun nuorisotyön kehittämishanke 2013 2016

Tampereen kaupunkiseudun nuorisokysely 2016 YLÖJÄRVI. Rajatonta riemua - Tampereen kaupunkiseudun nuorisotyön kehittämishanke 2013 2016 Tampereen kaupunkiseudun nuorisokysely 2016 YLÖJÄRVI Rajatonta riemua - Tampereen kaupunkiseudun nuorisotyön kehittämishanke 2013 2016 Kangasala, Lempäälä, Nokia, Orivesi, Pirkkala, Tampere, Vesilahti,

Lisätiedot

Tampereen kaupunkiseudun nuorisokysely 2016 ORIVESI. Rajatonta riemua - Tampereen kaupunkiseudun nuorisotyön kehittämishanke 2013 2016

Tampereen kaupunkiseudun nuorisokysely 2016 ORIVESI. Rajatonta riemua - Tampereen kaupunkiseudun nuorisotyön kehittämishanke 2013 2016 Tampereen kaupunkiseudun nuorisokysely 2016 ORIVESI Rajatonta riemua - Tampereen kaupunkiseudun nuorisotyön kehittämishanke 2013 2016 Kangasala, Lempäälä, Nokia, Orivesi, Pirkkala, Tampere, Vesilahti,

Lisätiedot

SIPOON KUNTA / SIBBO KOMMUN PÖYTÄKIRJASIVU/ PROTOKOLLSSIDA LIITE / BILAGA

SIPOON KUNTA / SIBBO KOMMUN PÖYTÄKIRJASIVU/ PROTOKOLLSSIDA LIITE / BILAGA SIPOON KUNTA / SIBBO KOMMUN PÖYTÄKIRJASIVU/ PROTOKOLLSSIDA LIITE / BILAGA 16.12.2009 61 liite/bilaga 1 Toimielin Nuorisovaltuusto / Organ Ungdomsfullmäktige 6/09 55-64 Sivu Sida 12-13 Kokousaika/ Sammanträdestid

Lisätiedot

ALLE KOULUIKÄISET LAPSET MAANANTAI TIISTAI KESKIVIIKKO TORSTAI PERJANTAI

ALLE KOULUIKÄISET LAPSET MAANANTAI TIISTAI KESKIVIIKKO TORSTAI PERJANTAI ALLE KOULUIKÄISET LAPSET PÄIVÄKERHO I 3-vuotialle klo 9.30 11 Avointa ja PÄIVÄKERHO II 4-5-vuotialle klo 12 15 Avointa ja PÄIVÄKERHO II 3-vuotialle klo 9.30 11 Avointa ja PÄIVÄKERHO I 4-5-vuotialle klo

Lisätiedot

LAPSEN OIKEUKSIIN JA TIETOON PERUSTUVA TOIMINTAKULTTUURIN MUUTOS LAPSI- JA PERHEPALVELUIDEN MUUTOSOHJELMASSA

LAPSEN OIKEUKSIIN JA TIETOON PERUSTUVA TOIMINTAKULTTUURIN MUUTOS LAPSI- JA PERHEPALVELUIDEN MUUTOSOHJELMASSA LAPSEN OIKEUKSIIN JA TIETOON PERUSTUVA TOIMINTAKULTTUURIN MUUTOS LAPSI- JA PERHEPALVELUIDEN MUUTOSOHJELMASSA Lapsen oikeuksien ajankohtaispäivä 14.11.2017 Projektipäällikkö Kati Honkanen, THL Hankepäällikkö

Lisätiedot

Lempäälän nuorisovaltuuston toimintasääntö

Lempäälän nuorisovaltuuston toimintasääntö Lempäälän nuorisovaltuuston toimintasääntö 1 Nuorisovaltuuston tarkoitus ja tavoite Nuorisovaltuuston tarkoituksena on edistää ja kehittää nuorison asemaa Lempäälän kunnassa. Nuorisovaltuusto edustaa nuoria

Lisätiedot

s. 5 Monika Zakowski, ryhmäehdotus Ensimmäiseen kappaleeseen liitetään seuraava virke: Työttömyysaste on noin 4 % eli työttömiä on noin 400.

s. 5 Monika Zakowski, ryhmäehdotus Ensimmäiseen kappaleeseen liitetään seuraava virke: Työttömyysaste on noin 4 % eli työttömiä on noin 400. TALOUSARVIO 2013 TALOUSSUUNNITELMA 2013 2015 VALTUUSTON LÄHETEKESKUSTELU 5.11.2012 LUETTELO KANNATETUISTA EHDOTUKSISTA YLEINEN OSA 3.2 TULOPERUSTEET s. 5 nro 1 Monika Zakowski, ryhmäehdotus Ensimmäiseen

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelma. Klaukkalan avoin päiväkoti 2012-2013

Varhaiskasvatussuunnitelma. Klaukkalan avoin päiväkoti 2012-2013 Varhaiskasvatussuunnitelma Klaukkalan avoin päiväkoti 2012-2013 1. AVOIMEN VARHAISKASVATUKSEN PALVELUT Avoimet varhaiskasvatuspalvelut kunnassa on jaettu kolmeen päätaajamaan kirkonkylään, Rajamäkeen ja

Lisätiedot

Järvinen Ronja Kangasmetsä Minttu Murtomäki Teresa Perälä Henni Rannisto Villiam Rasivirta Ari Strömsund Mari Siht. Vesala Joni Vesala Veera PJ.

Järvinen Ronja Kangasmetsä Minttu Murtomäki Teresa Perälä Henni Rannisto Villiam Rasivirta Ari Strömsund Mari Siht. Vesala Joni Vesala Veera PJ. EVIJÄRVEN KUNTA Aika 23.1.2019 Iltakokous Pöytäkirja 1 / 2019 KOKOUSAIKA 23.1.2019 klo 14.45 16:16 KOKOUSPAIKKA SAAPUVILLA OLLEET JÄSENET MUUT SAAPUVILLA OLLEET Nuorisotilat Järvinen Ronja Kangasmetsä

Lisätiedot

Kouluyhteistyö. Eeva Ahtee Hyvä vapaa-aika -hanke Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskus

Kouluyhteistyö. Eeva Ahtee Hyvä vapaa-aika -hanke Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskus Kouluyhteistyö Eeva Ahtee Hyvä vapaa-aika -hanke Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskus Hyvä vapaa-aika -hanke Helsingissä Hankkeen tavoitteena on: Saada tietoa laadukkaan vapaaajan vaikutuksesta nuoren

Lisätiedot

Sisällysluettelo Sisällys

Sisällysluettelo Sisällys Nuorisopalveluiden palveluverkkoselvitys Sivistystoimi 15.9.2015 1 Sisällysluettelo Sisällys Sisällysluettelo... 1 Johdanto... 2 NUORISOPALVELUIDEN PALVELUVERKON NYKYTILA... 3 Henkilökunta... 4 Väestöennusteet...

Lisätiedot

Tavoite Mittari Tavoitearvo Seuranta Asiakas Eri ikäryhmien osallisuuden vahvistamisen tueksi tehdään toimenpideohjelma. Kouluterveyskysely,

Tavoite Mittari Tavoitearvo Seuranta Asiakas Eri ikäryhmien osallisuuden vahvistamisen tueksi tehdään toimenpideohjelma. Kouluterveyskysely, SIVISTYSTOIMI Tulosalueet: Hallinto Perusopetus Varhaiskasvatus Opinto- ja vapaa-aika Toiminta-ajatus Sivistystoimen tavoitteena on tuottaa kuntalaisille monipuolisia ja korkealaatuisia palveluja toimialallaan

Lisätiedot

Taipalsaari: Laaja hyvinvointikertomus 2013-2016

Taipalsaari: Laaja hyvinvointikertomus 2013-2016 Taipalsaari: Laaja hyvinvointikertomus 2013-2016 Hyvinvointikertomus valtuustokaudelta 2009-2012 ja hyvinvointisuunnitelma valtuustokaudelle 2013-2016 Keskeneräinen Kertomuksen vastuutaho ja laatijat (viranhaltijat,

Lisätiedot

Ajankohtaista Opetushallituksesta

Ajankohtaista Opetushallituksesta Ajankohtaista Opetushallituksesta 27.5.2019 Ajankohtaista Koulun kerhotoiminnan tukeminen, valtionavustus 2019 OPH:n kysely aamu- ja iltapäivätoiminnan tilasta 2018 Valtakunnallinen koululaiskysely 2019

Lisätiedot

Otsikko Sivu 1 KOKOUKSEN LAILLISUUDEN JA PÄÄTÖSVALTAISUUDEN TOTEAMINEN 1 2 PÖYTÄKIRJAN TARKASTUS 2

Otsikko Sivu 1 KOKOUKSEN LAILLISUUDEN JA PÄÄTÖSVALTAISUUDEN TOTEAMINEN 1 2 PÖYTÄKIRJAN TARKASTUS 2 Nuorisovaltuusto 02.04.2013 AIKA 2.4.2013 klo 14.00 PAIKKA Yläaste KÄSITELLYT ASIAT Otsikko Sivu 1 KOKOUKSEN LAILLISUUDEN JA PÄÄTÖSVALTAISUUDEN TOTEAMINEN 1 2 PÖYTÄKIRJAN TARKASTUS 2 3 NUORISOVALTUUSTON

Lisätiedot

Liite 1 Keuruun nuorisopalveluiden käyttäjäkysely

Liite 1 Keuruun nuorisopalveluiden käyttäjäkysely Liite 1 Keuruun nuorisopalveluiden käyttäjäkysely 1. Sukupuoli: Vastaajien määrä: 98 2. Syntymävuosi: Vastaajien määrä: 93 Minimiarvo Maksimiarvo Mediaani Syntymävuosi: 1947 2002 1975 3. Oletko itse ollut

Lisätiedot

Nuorisopalvelut Asukastilaisuudet 2017 kevät

Nuorisopalvelut Asukastilaisuudet 2017 kevät Nuorisopalvelut Asukastilaisuudet 2017 kevät Nuorisotoimi Sirpa Räikkönen, nuorisotoimenjohtaja Mitä nuorisotyö on ennaltaehkäisevää kasvatustyötä päihteetöntä perustuu nuoren vapaaehtoisuuteen nuoren

Lisätiedot

Lasten ja nuorten osallisuuden niveltäminen osaksi kaupungin toimintaa

Lasten ja nuorten osallisuuden niveltäminen osaksi kaupungin toimintaa 6. TAVOITTEET, TOIMENPITEET JA VASTUUTAHOT 1 Toimenpide-ehdotukset ovat syntyneet jyväskyläläisille lapsille ja nuorille tehtyjen alkukartoitusten, Jyväskylän kaupungin palvelualueille tehtyjen kyselyjen

Lisätiedot

Lasten parlamenttimalleja Liisa Korppi

Lasten parlamenttimalleja Liisa Korppi Lasten parlamenttimalleja 9.1.2018 Liisa Korppi 1 Tietoja suomalaisten kaupunkien lasten parlamenteista Tiedot koottu 10 kaupungin verkkosivuilta (Tampere, Turku, Vantaa, Oulu, Jyväskylä, Pori, Mikkeli,

Lisätiedot

KOKOUSPÖYTÄKIRJA No 1/2014 Sivu 1

KOKOUSPÖYTÄKIRJA No 1/2014 Sivu 1 KOKOUSAIKA 20.1.2014 klo 17.30 19.12 KOKOUSPAIKKA Kaupungintalo, valtuustosali SAAPUVILLA OLLEET JÄSENET Savolainen Eetu (ja merkintä siitä, kuka Viljanen Topi toimii puheenjohtajana) Eskola Linda Säilä

Lisätiedot

TOIMINNALLISET TAVOITTEET 2014

TOIMINNALLISET TAVOITTEET 2014 TOIMINNALLISET TAVOITTEET 2014 Hallintokunta Sitovuustaso Kustannuspaikka Vapaa-aikalautakunta Liikunta ja urheilu 434, 437, 445 ja 465 Järjestetään monipuolisia liikuntamuotoja eri-ikäisille kuntalaisille.

Lisätiedot

TAJUA MUT! -TOIMINTAMALLI LASTEN JA NUORTEN TUEKSI. Projektipäällikkö Riikka Puusniekka, Espoo Mieli 2015 päivät

TAJUA MUT! -TOIMINTAMALLI LASTEN JA NUORTEN TUEKSI. Projektipäällikkö Riikka Puusniekka, Espoo Mieli 2015 päivät TAJUA MUT! -TOIMINTAMALLI LASTEN JA NUORTEN TUEKSI Projektipäällikkö Riikka Puusniekka, Espoo Mieli 2015 päivät TOIMINTAMALLIN TAUSTAA Toimintamallin kehittäminen alkoi Rotterdamissa, Hollannissa vuonna

Lisätiedot

OTE PÖYTÄKIRJASTA. Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman toteutumisen seuranta

OTE PÖYTÄKIRJASTA. Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman toteutumisen seuranta 1 Sivistyslautakunta 48 27.08.2015 Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman toteutumisen seuranta SIVIS 48 Lastensuojelulaki (417/2007) astui voimaan 1.1.2008. Laissa todetaan, että kunnan tai useamman

Lisätiedot

HYVINKÄÄN KAUPUNGIN LIIKUNTA- JA NUORISOPALVELUJEN AVUSTUSSÄÄNTÖ 1.1.2016 ALKAEN

HYVINKÄÄN KAUPUNGIN LIIKUNTA- JA NUORISOPALVELUJEN AVUSTUSSÄÄNTÖ 1.1.2016 ALKAEN HYVINKÄÄN KAUPUNGIN LIIKUNTA- JA NUORISOPALVELUJEN AVUSTUSSÄÄNTÖ 1.1.2016 ALKAEN Hyväksytty kulttuuri- ja vapaaaikalautakunnassa 13.12.2012 86 SISÄLLYSLUETTELO LIIKUNTA- JA NUORISOPALVELUJEN AVUSTUSSÄÄNTÖ

Lisätiedot

SIPOON KUNTA / SIBBO KOMMUN PÖYTÄKIRJASIVU/ PROTOKOLLSSIDA LIITE / BILAGA

SIPOON KUNTA / SIBBO KOMMUN PÖYTÄKIRJASIVU/ PROTOKOLLSSIDA LIITE / BILAGA SIPOON KUNTA / SIBBO KOMMUN PÖYTÄKIRJASIVU/ PROTOKOLLSSIDA LIITE / BILAGA 15.2.2011 Toimielin Nuorisovaltuusto / Organ Ungdomsfullmäktige 2/2011 4-7 Sivu Sida 12-27 Kokousaika/ Sammanträdestid 18.30 19.40

Lisätiedot

Haukiputaan nuorisotoimen kehittämissuunnitelma

Haukiputaan nuorisotoimen kehittämissuunnitelma Haukiputaan nuorisotoimen kehittämissuunnitelma Vapaa-aikatoimen päällikkö Olli Heinonen Raittiussihteeri-nuoriso-ohjaaja Sirkka Tuomela Nuoriso-ohjaaja Simo Kivari Toiminnanohjaaja Kati Niskala Johdanto

Lisätiedot

ONNELLINEN ARKI - KYSELY

ONNELLINEN ARKI - KYSELY ONNELLINEN ARKI - KYSELY Keravan kaupunki 2017 KAUPUNKISTRATEGIAN TAUSTAKYSELY Kysely oli auki 4.9.-14.9. välisen ajan. Kyselyyn vastasi yhteensä 583 vastaajaa. Vastaajista 68 % oli naisia ja 30 % miehiä.

Lisätiedot

Nuorisovaltuuston pöytäkirja. Aika 22.04.2014 klo 15.00 Paikka Nuorisotila Zentra

Nuorisovaltuuston pöytäkirja. Aika 22.04.2014 klo 15.00 Paikka Nuorisotila Zentra Pöytäkirja 4/14 1 (6) Nuorisovaltuuston pöytäkirja Aika klo 15.00 Paikka Nuorisotila Zentra 1. Kokouksen avaus 2. Kokouksen järjestäytyminen 3. Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 4. Esityslistan

Lisätiedot

Nuori rikoksen uhrina ja tekijänä - miten kysyä, puuttua ja ehkäistä -seminaari

Nuori rikoksen uhrina ja tekijänä - miten kysyä, puuttua ja ehkäistä -seminaari 19.3.2018 Kanuuna, verkostopäällikkö suvi.lappalainen@lahti.fi 1 Nuori rikoksen uhrina ja tekijänä - miten kysyä, puuttua ja ehkäistä -seminaari 21.3.2018 Kunnallisen nuorisotyön Osaamiskeskus Kanuuna

Lisätiedot

Avustukset nuorisotoimintaan 2017

Avustukset nuorisotoimintaan 2017 1 Avustukset nuorisotoimintaan 2017 SIPOON KUNNAN VAPAA-AJANJAOSTON NUORISOTOIMINTAAN MYÖNNETTÄVIÄ AVUSTUKSIA KOSKEVAT OHJEET 1.Yleistä Nuorisolain 7 mukaan nuorisotyö ja -politiikka kuuluvat kunnan tehtäviin.

Lisätiedot

NUORISOVALTUUSTOT Turvallisesti yhdessä

NUORISOVALTUUSTOT Turvallisesti yhdessä NUORISOVALTUUSTOT Turvallisesti yhdessä 1.11.2017 Mikä on nuorisovaltuusto? Nuorisovaltuustot ovat poliittisesti sitoutumattomia nuorten vaikuttajaryhmiä, jotka toimivat omissa kunnissaan ajamassa paikallisten

Lisätiedot

Sivistystoimen vastaus valtuustoaloitteeseen nro 7/2016 Harrastustakuu jokaiselle lapselle vähintään yksi harrastus

Sivistystoimen vastaus valtuustoaloitteeseen nro 7/2016 Harrastustakuu jokaiselle lapselle vähintään yksi harrastus Sivistystoimen vastaus valtuustoaloitteeseen nro 7/2016 Harrastustakuu jokaiselle lapselle vähintään yksi harrastus Valtakunnallisten vapaa-aikatutkimuksien ja Nuorisobarometrien perusteella lasten ja

Lisätiedot

3. PÖYTÄKIRJANTARKASTAJIEN VALINTA Tarvittaessa pöytäkirjantarkastajat toimivat myös äänestysten ääntenlaskijoina.

3. PÖYTÄKIRJANTARKASTAJIEN VALINTA Tarvittaessa pöytäkirjantarkastajat toimivat myös äänestysten ääntenlaskijoina. 1/5 Riihimäen kaupunki PÖYTÄKIRJA Kulttuuri- ja vapaa-aikakeskus Nuorisovaltuusto 8.5.2017 NUORISOVALTUUSTON KOKOUS Aika Maanantai 8.5.2017 kello 18.15-19.57 Paikka Nuorisokeskus Monari, Uudenmaankatu

Lisätiedot

300 Sivistystoimen hallinto TA 2018 Tot Erotus Tot %

300 Sivistystoimen hallinto TA 2018 Tot Erotus Tot % Siv.ltk 16.8.2018 LIITE 1 300 Sivistystoimen hallinto Toimintakulut -90521-17501 -73020 19,3 Henkilöstökulut -33421-11232 -22189 33,6 Palkat ja palkkiot -20300-8515 -11785 41,9 Henkilösivukulut -13121-2717

Lisätiedot

Koulunuorisotyö Tampereella

Koulunuorisotyö Tampereella Koulunuorisotyö Tampereella nuoriso-ohjaaja osana kouluyhteisöä 1 LAPE koulu, oppilaitos ja vapaa-ajan kehittämisryhmän TOP 4 tavoitteet 1. Kiusaamisen ja häirinnän ehkäisy ja niihin puuttuminen, kaverisuhteiden

Lisätiedot

Tuusulan kunta Pöytäkirja 6/ (7) Lapsi- ja perheasiainneuvosto Aika , klo 18:00-20:15. Lahelan Tertun nuorisotila

Tuusulan kunta Pöytäkirja 6/ (7) Lapsi- ja perheasiainneuvosto Aika , klo 18:00-20:15. Lahelan Tertun nuorisotila Tuusulan kunta Pöytäkirja 6/2017 1 (7) Aika 22.11.2017, klo 18:00-20:15 Paikka Lahelan Tertun nuorisotila Käsitellyt asiat 33 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 34 Pöytäkirjan tarkastus 35 Nuorisotyö

Lisätiedot

Lasten ja nuorten osallisuuden monialainen kaupunkiohjelma. Lähetekeskustelun 8.9.2011 koontia

Lasten ja nuorten osallisuuden monialainen kaupunkiohjelma. Lähetekeskustelun 8.9.2011 koontia Lasten ja nuorten osallisuuden monialainen kaupunkiohjelma Lähetekeskustelun 8.9.2011 koontia Laura Hokkanen Innovaatiopalvelut Tanja Räty Nuorisopalvelut Lähetekeskustelu Vanha Ortopedia 8.9.2011 - Lasten

Lisätiedot

Todettiin päätösvaltaiseksi. Pöytäkirja tarkastetaan. Pöytäkirjan tarkastajiksi valittiin.

Todettiin päätösvaltaiseksi. Pöytäkirja tarkastetaan. Pöytäkirjan tarkastajiksi valittiin. PORNAISTEN KUNTA Nuorisovaltuusto KOKOUSAIKA Maanantai 10.4.2017 kello 17.00-18.00 KOKOUSPAIKKA SAAPUVILLA OLLEET JÄSENET (ja merkintä siitä, kuka toimi puheenjohtajana) Kunnantalo, Hallituksen huone Liu,

Lisätiedot

Minkälaiseksi lastensuojelun perhehoitajat kokevat hyvinvointinsa? Hyvinvointi-kyselyn tuloksia Nina Rauhala, sosionomiopiskelija, TAMK

Minkälaiseksi lastensuojelun perhehoitajat kokevat hyvinvointinsa? Hyvinvointi-kyselyn tuloksia Nina Rauhala, sosionomiopiskelija, TAMK Minkälaiseksi lastensuojelun perhehoitajat kokevat hyvinvointinsa? Hyvinvointi-kyselyn tuloksia Nina Rauhala, sosionomiopiskelija, TAMK Kyselyn taustatietoja Kyselyyn vastasi yhteensä 168 henkilöä. Heistä

Lisätiedot

37 LIIKUNTA- JA NUORISOLAUTAKUNTA 13.6.2013

37 LIIKUNTA- JA NUORISOLAUTAKUNTA 13.6.2013 Nuorisopalvelujen tulosyksikön vuoden 2014 talousarvion sekä vuosien 2015-2016 taloussuunnitelman kehykseen vaikuttavia kasvupaineita: Käyttötalous euroa /vuosi Vuosi 2014 Välttämättömät Palkankorotusvaraus

Lisätiedot

Otsikko Sivu 1 KOKOUKSEN LAILLISUUDEN JA PÄÄTÖSVALTAISUUDEN TOTEAMINEN 46 2 KOKOUKSEN PUHEENJOHTAJAN JA SIHTEERIN VALINTA 46

Otsikko Sivu 1 KOKOUKSEN LAILLISUUDEN JA PÄÄTÖSVALTAISUUDEN TOTEAMINEN 46 2 KOKOUKSEN PUHEENJOHTAJAN JA SIHTEERIN VALINTA 46 44 Nuorisovaltuuston järjestäytymiskokous 25.11.2014 AIKA 25.11.2014 klo 17.00 PAIKKA Nuorisotila Nurkka KÄSITELLYT ASIAT Otsikko Sivu 1 KOKOUKSEN LAILLISUUDEN JA PÄÄTÖSVALTAISUUDEN TOTEAMINEN 46 2 KOKOUKSEN

Lisätiedot

Vannu ry. Perustettu huhtikuussa 2006

Vannu ry. Perustettu huhtikuussa 2006 VANTAAN NUORISOJÄRJESTÖT - Vannu ry Perustettu huhtikuussa 2006 YLEISTÄ VANNUSTA Vantaan alueella a toimivien alueellisten nuoriso- ja varhaisnuorisojärjestöjen yhteistyöelin. Tehtävänä edunvalvonta ja

Lisätiedot

NUORISO-, LIIKUNTA-, KULTTUURITOIMEN JA KUNTA-AVUSTUKSEN AVUSTUSOHJEET

NUORISO-, LIIKUNTA-, KULTTUURITOIMEN JA KUNTA-AVUSTUKSEN AVUSTUSOHJEET NUORISO-, LIIKUNTA-, KULTTUURITOIMEN JA KUNTA-AVUSTUKSEN AVUSTUSOHJEET 1. YLEISTÄ Mäntsälässä nuoriso-, liikunta-, kulttuuri- ja muuta toimintaa harjoittavien yhdistysten tukemisesta ja avustamisesta vastaa

Lisätiedot

30 SIVISTYS- JA VAPAA-AIKALAUTAKUNTA 360 VAPAA-AIKAPALVELUT 3600 NUORISOTOIMI

30 SIVISTYS- JA VAPAA-AIKALAUTAKUNTA 360 VAPAA-AIKAPALVELUT 3600 NUORISOTOIMI 1 (5) 30 SIVISTYS- JA VAPAA-AIKALAUTAKUNTA 360 VAPAA-AIKAPALVELUT 3600 NUORISOTOIMI Tilivelvolliset: Sivistys- ja vapaa-aikalautakunta, sivistysjohtaja, vapaa-aikapäällikkö Toiminta-ajatus Nuorisotoimi

Lisätiedot

Tavoitteiden seurannan mittarit kerhojen kävijämäärät

Tavoitteiden seurannan mittarit kerhojen kävijämäärät Tavoitteet Laadukkaat nuorisopalvelut Kriittiset menestystekijät kerhotoiminnan ylläpitäminen Tavoitteiden seurannan mittarit kerhojen kävijämäärät Toteuma 1.1. 31.12. 2015 Sählykerhoja sekä Tyttöjen Tippala-tyttökerho

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma v. 2015/ Nuorisopalvelut

Toimintasuunnitelma v. 2015/ Nuorisopalvelut Toimintasuunnitelma v. 2015/ Nuorisopalvelut Tehtävä, työmuodot, arvot ja henkilöstö Ylöjärven nuorisopalveluiden tehtävä on suunnitella, kehittää ja tuottaa ylöjärveläisille nuorille matalan kynnyksen

Lisätiedot

Budj uusi Budj ed.v. tot.v:n al Tilinp

Budj uusi Budj ed.v. tot.v:n al Tilinp Haapaveden kaupunki Sivu 1 004631 Nuorisotoimisto Kulttuurisihteerin palkka on jaettu 60 % nuorisotoimistoon ja 40 % varsinaiseen nuorisotyöhön. 4001 Henkilöstökulut -12.104-11.923-8.185-12.464 4300 Palvelujen

Lisätiedot

HYVINVOINNIN TOIMIALAN ORGANISAATIORAKENNE

HYVINVOINNIN TOIMIALAN ORGANISAATIORAKENNE HYVINVOINNIN TOIMIALAN ORGANISAATIORAKENNE HYVINVOINNIN TOIMIALAN TOIMINTA JA TALOUS VUONNA 2018 Hyvinvointilautakunnan tehtävänäon vastata toimialansa palveluista kokonaisuutena ja palvelujen yhteensovittamisesta.

Lisätiedot

Nuorisovaltuuston pöytäkirja

Nuorisovaltuuston pöytäkirja Pöytäkirja 07/16 1 (7) Nuorisovaltuuston pöytäkirja Aika 23.8.2016 klo 17.00 Paikka Nuorisotila Zentra 1. Kokouksen avaus 2. Kokouksen järjestäytyminen 3. Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 4. Esityslistan

Lisätiedot

Raumalaisen alaikäisen nuoren päihteiden hallussapito, käyttö, myynti ja välitys

Raumalaisen alaikäisen nuoren päihteiden hallussapito, käyttö, myynti ja välitys Raumalaisen alaikäisen nuoren päihteiden hallussapito, käyttö, myynti ja välitys EHKÄISEVÄ PÄIHDETYÖ YLEINEN EHKÄISY RISKIEHKÄISY RISKIEN TUNNISTAMINEN TYÖSKENTELYVAIHE 1 3 KK KORJAAVA PÄIHDETYÖ PÄIHDEHOITO

Lisätiedot

Uudistuva kylä kaupungissa

Uudistuva kylä kaupungissa Uudistuva kylä kaupungissa Uudistuva kylä kaupungissa hankkeessa etsitään uusia tapoja lasten ja nuorten palveluiden kehittämiseen käyttäjälähtöisesti ja perinteisiä sektorirajoja rohkeasti ylittäen. Pilottialueina

Lisätiedot

1..1 Liikunta- ja nuorisolautakunta

1..1 Liikunta- ja nuorisolautakunta - 1 - Pöytäkirjaliite 11 1..1 Liikunta- ja nuorisolautakunta 1..1.1 Liikuntatoimi Sitovat tavoitteet Yhteistyön tiivistäminen Luvian liikuntatoimen kanssa. Kuntalaisia kannustetaan harrastamaan kunto-

Lisätiedot

TERVEEMPI ITÄ-SUOMI 2013-2015

TERVEEMPI ITÄ-SUOMI 2013-2015 TERVEEMPI ITÄ-SUOMI 2013-2015 Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri, Etelä-Savon sairaanhoitopiiri ja Pohjois-Karjalan sairaanhoitoja sosiaalipalvelujen kuntayhtymä Päätavoitteet Hyvinvointi- ja terveyserot

Lisätiedot

Budj uusi Budj ed.v. tot.v:n al Tilinp

Budj uusi Budj ed.v. tot.v:n al Tilinp Haapaveden kaupunki Sivu 1 00004610 Liikuntapalvelut 004611 Liikuntapalvelut, hallinto 4001 Henkilöstökulut -38.950-45.682-39.465-48.618 4300 Palvelujen ostot -5.000-4.000-11.089-6.618 4500 Aineet, tarvikkeet

Lisätiedot