Kokonaisuuden esittely

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kokonaisuuden esittely"

Transkriptio

1 Kokonaisuuden esittely

2 Music Against Drugs ry on valtakunnallisesti lasten ja nuorten terveyttä, sosiaalista hyvinvointia sekä osallisuutta edistävä ehkäisevän päihdetyön järjestö. Toimintaa rahoittavat Raha-automaattiyhdistys sekä Opetus- ja kulttuuriministeriö.

3 Music Against Drugsin pääyhteistyökumppaneita ovat:

4 Music Against Drugsin valtakunnallisia järjestöyhteistyökumppaneita ovat:

5 Music Against Drugs -kokonaisuus Monikanavainen lasten ja nuorten osallistumismahdollisuuksia lisäävä ehkäisevän päihdetyön kokonaisuus. Koostuu 14 osatekijästä, jotka on suunnattu lapsille ja nuorille, kohtaavan työn ammattilaisille sekä kunnallishallinnon edustajille. Kokonaisuuksia on toteutettu jo 21 kertaa 28 kunnassa.

6 2014 Riihimäki-Hausjärvi-Loppi Pori Imatra Parkano Ylä-Savo Asikkala Meri-Lappi Seinäjoki Nivala Kuhmo Vaasa Kuusamo Parkano Varkaus Raahe Loimaa Varkaus Kauhava Ikaalinen Iisalmi Valkeakoski

7

8 Music Against Drugs -kokonaisuus koostuu yhteensä 14 osatekijästä, jotka tukevat toisiaan. 1. Music Against Drugs -kokonaisuuden yhteistyö- ja käynnistyskokous 2. Music Against Drugs -starttipalaveri 3. Music Against Drugs valtakunnallisten järjestöjen ehkäisevän päihde- ja mielenterveystyön materiaalit ja osallistumismahdollisuudet tutuiksi -tilaisuus 4. Music Against Drugs -bändikilpailu 5. Music Against Drugs Säpinää -kilpailu 6. Music Against Drugs -kouluviikko

9 7. Music Against Drugs -päihde-, hyvinvointija osallisuuskysely lapsille sekä nuorille 8. Music Against Drugs -materiaalipankki 9. Music Against Drugs -iltatapahtuma, -toimintatori ja -järjestökylä 10. Ehkäisevän päihdetyön ja osallisuuden edistäminen harrastustoiminnassa -paja 11. Music Against Drugs -palaute- ja -toimintaolosuhdekysely 12. Lasten ja nuorten ehkäisevän päihdetyön, sosiaalisen hyvinvoinnin sekä osallisuuden kehittämisseminaari 13. Kolmiosainen mediapromootio 14. Music Against Drugs -loppuraportti

10 1. Music Against Drugs -kokonaisuuden yhteistyö- ja käynnistyskokous Pyritään järjestämään osana kunnan tai alueen nuorten ohjaus- ja palveluverkoston kokousta. Osallistuu ohjaus- ja palveluverkoston edustajien lisäksi Music Against Drugs ry:n edustajat sekä kokonaisuuden paikalliset toteuttajat. Keskustellaan ohjaus- ja palveluverkoston näkemyksistä kunnan lasten sekä nuorten päihde-, hyvinvointi- ja osallisuustilanteesta aikaisemmat tutkimukset huomioiden. Käydään läpi kokonaisuuden eteneminen kunnassa seuraavan 6 kk aikana.

11 2. Music Against Drugs -starttipalaveri Starttipalaverissa käydään läpi kuuden kuukauden mittaisen Music Against Drugs -kokonaisuuden prosessi. Tutustutaan sen osatekijöihin ja materiaalien sisältöihin sekä selkeytetään kuntatason toimijoiden rooleja ja tehtäviä.

12 3. Music Against Drugs valtakunnallisten järjestöjen ehkäisevän päihde- ja mielenterveystyön materiaalit ja osallistumismahdollisuudet tutuiksi -tilaisuus Esitellään järjestöyhteistyökumppanien laadukkaita välineitä sekä materiaaleja ehkäisevään päihde- ja mielenterveystyöhön. Tiedotetaan valtakunnallista nuorisotyötä tekevien järjestöyhteistyökumppaneiden osallistumismahdollisuuksista lapsille ja nuorille. Toteutetaan samana päivänä starttipalaverin kanssa.

13 4. Music Against Drugs -bändikilpailu Internet-äänestyksessä eniten ääniä saaneet paikalliset nuorten bändit pääsevät esiintymään mahtaviin puitteisiin Music Against Drugs -iltatapahtumaan. Lisäksi heidät palkitaan yhteistyökumppanin palkinnoin. Bändikilpailun Internet-äänestys antaa paikallisille lapsille ja nuorille mahdollisuuden vaikuttaa iltatapahtuman sisältöön sekä ohjaa heidät päihdekasvatussivustolle.

14 Iltatapahtumaan päässeet bändit osallistuvat myös valtakunnallisen Music Against Drugs -bändikilpailun Internet-äänestykseen. Eniten ääniä saaneet bändit pääsevät mukaan esiintymään valtakunnalliseen fnaalitapahtumaan. Music Against Drugs toimittaa valmiit markkinointimateriaalit ja ohjeet.

15 5. Music Against Drugs Säpinää -kilpailu Säpinää-kilpailussa palkitaan nuorten harrastus-, toiminta- ja osallistumismahdollisuuksia lisänneitä sekä syrjäytymistä ehkäisseitä nuoria ja nuorisoryhmiä. Säpinää-kilpailun palkinnon voi saada alle 30-vuotias nuori tai nuorisoryhmä. Kaikki palkitaan kunniakirjoin ja Internet-äänestyksessä eniten ääniä saanut tuotepalkinnoin.

16 6. Music Against Drugs -kouluviikko Luottaa hauskuuteen, iloon ja ystävyyden voimaan. Ohjelmassa aamunavauksia, tietokilpailuja ja paljon erilaisia päihdekasvatusjulisteita. Toteutetaan tilaajan valitsemilla kouluilla. Tukioppilailla ja oppilaskunnalla on toiminnallinen sekä vuorovaikutuksellinen erityisrooli kouluviikon aikana. He toteuttavat kouluilla toiminnallisia hauskoja tempauksia välitunneilla, jotka pyrkivät poistamaan sosiaalisia raja-aitoja ja torjumaan kiusaamista. Julisteiden sisältöesimerkkeihin pääsee tutustumaan osoitteessa:

17 7. Music Against Drugs -päihde-, hyvinvointi- ja osallisuuskysely lapsille ja nuorille Kartoittaa lasten ja nuorten hyvinvointia, osallisuutta sekä suhdetta päihteisiin. Internet-pohjainen kysely, johon lapset ja nuoret vastaavat anonyymisti. Kyselytulosten pohjalta opettajille ja nuoriso-ohjaajille sekä vanhempainiltaa varten tuotetaan valmiita vuorovaikutusta tukevia päihdekasvatus-keskustelutukimateriaaleja. Tulokset olennaisessa osassa kehittämisseminaarin ohjelmassa. Antaa tärkeää tietoa kunnan nuorten hyvinvoinnista.

18 8. Music Against Drugs -materiaalipankki Suunnattu opettajille ja nuoriso-ohjaajille sekä muille nuorten kanssa toimiville. Sisältää käytännön harjoitteita, aineistoja, menetelmiä sekä valmiita tuntisisältöjä ja johdannon päihdekasvatukseen. Kaikille avoin materiaalipankki on osoitteessa:

19 9. Music Against Drugs -iltatapahtuma Hyvää filistä, päihteetöntä hauskanpitoa kavereiden kanssa ja musiikkia. Music Against Drugs -iltatapahtuma sisältää seuraavat asiat: YAD ry:n info-piste Kännikapinan rata Ystävyyden seinä Music Against Drugs -piste Nuortenlinkki-piste Music Against Drugs -kioski Valokuvauseinä Paikallisen bändikilpailun fnaali

20 Valtakunnallisesti mukana kiertävät esiintyjät Juontaja Säpinää-kilpailun palkintojenjako Ammattitasoisen tapahtumatekniikan (äänentoisto- ja valotekniikka) henkilökunta Disco ja DJ Nintendo Wii -pelipiste jättiscreeneillä Teeman mukaiset somistusmateriaalit ja niiden asettelu Music Against Drugs -toimintatori Music Against Drugs -järjestökylä

21 Iltatapahtuma toteutetaan Avaimet käteen -periaatteella Tilaajalle jää iltatapahtumaan liittyen vain vähäisesti vastuualueita ja hyvin aikaa vuorovaikuttaa tapahtumaan osallistuvien nuorten kanssa. Tilaaja vastaa ainoastaan tila-, turvallisuus-, lupa- ja vakuutusasioista. Iltatapahtumia järjestetään saman illan aikana kaksi, joiden aikataulu on seuraava: Alakoululaiset Harrastustoimintapaja luokkalaiset ja sitä vanhemmat *Mikäli toteutetaan vain yläkoululaisten iltatapahtuma, sovitaan aloitusajankohta erikseen. Paja järjestetään ennen yläkoululaisten iltatapahtumaa myös tässä tapauksessa.

22 9.1. Music Against Drugs -järjestökylä Valtakunnalliset nuorisotyötä tekevät yhteistyökumppanuusjärjestöt esittelevät omaa toimintaansa sekä järjestönsä osallistumis- ja toimintamahdollisuuksia lapsille ja nuorille. Järjestöjen omat nuoret esittelevät toimintaansa. Järjestökylään osallistuvat valtakunnalliset nuorisotyötä tekevät järjestöt valikoituvat tapahtumakohtaisesti.

23 9.2. Music Against Drugs -toimintatori Harrastustoimintaa paikallisesti järjestävät tahot esittelevät toimintaansa. Toimintatorin ideana on, että nuoret esittelevät harrastustoimintaansa toisille nuorille. Samalla tarjoutuu hieno mahdollisuus mainostaa oma harrastusta ja saada uusia harrastajia. Esittelypisteet tulisi olla toiminnallisia ja mukana tulee olla aikuinen vastuuhenkilö. Osallistuminen toimintatorille on maksutonta.

24 10. Ehkäisevä päihdetyö ja osallisuuden edistäminen harrastustoiminnassa -paja Paja on tarkoitettu kunnassa paikallisesti harrastus- ja toimintamahdollisuuksia lapsille ja nuorille järjestäville tahoille, erityisesti lasten ja nuorten ohjaajille. Lisäksi paikalle kutsutaan paikallisen nuorisotoimen ja seurakunnan nuorisotyöntekijöitä. Tavoitteena on edistää vuorovaikutusta nuorisotyötekijöiden ja harrastustoimintasektorin välillä. Pajassa keskustellaan, miten ehkäisevä päihdetyö näkyy tai voisi näkyä paikallisessa harrastustoiminnassa.

25 11. Music Against Drugs -palaute- ja -toimintaolosuhdekysely Opettajille, kunnan nuoriso-ohjaajille sekä seurakunnan nuorisotyöntekijöille lähetettävä sähköinen toimintaolosuhde- ja palautekysely. Toimintaolosuhdekyselyllä kartoitetaan lasten ja nuorten kanssa ympärivuotista työtä tekevien näkemyksiä työnsä toimintaolosuhteista. Palauteosiossa kysytään opettajien ja nuoriso-ohjaajien näkemyksiä koko kokonaisuudesta, joiden avulla pystytään kehittämään Music Against Drugs -kokonaisuudesta entistä toimivampi konsepti.

26 12. Lasten ja nuorten ehkäisevän päihdetyön, sosiaalisen hyvinvoinnin ja osallisuuden kehittämisseminaari Kehittämisseminaarissa käydään läpi kunnassa toteutetun lasten ja nuorten päihde-, hyvinvointi- ja osallisuuskyselyn sekä opettajille ja nuoriso-ohjaajille toteutetun toimintaolosuhdekyselyn tuloksia. Niiden pohjalta pyritään moniammatillisessa dialogissa tunnistamaan lasten ja nuorten Ehkäisevän työn osa-alueita, joihin kunnan kannattaa kohdistaa toimenpiteitä tulevaisuudessa. Järjestetään noin kolme kuukautta iltatapahtuman jälkeen. Kehittämisseminaariin kutsutaan laaja-alaisesti niin kunnassa nuorten kanssa työskenteleviä henkilöitä kuin myös hallinnossa sekä päättävässä asemassa olevia henkilöitä.

27 13. Kolmiosainen mediapromootio Music Against Drugs kontaktoi alueellisen ja paikallisen median (lehdet, radiot, tv:t) kolmesti kokonaisuuden prosessin aikana: 1. Kokonaisuuden käynnistyessä 2. Kouluviikon ja iltapahtuman yhteydessä 3. Kehittämisseminaarin yhteydessä.

28 14. Music Against Drugs -loppuraportti Music Against Drugs -kokonaisuuden loppuraportti käsittelee aina kutakin toteutettua kokonaisuutta. Loppuraportissa kunkin kokonaisuuden jokainen osatekijä puretaan sekä käydään läpi kokonaisuuden tulokset ja kehittämispäivässä yhdessä pohditut mahdolliset kehittämistoimenpiteet.

29 Music Against Drugs -toteutusoppaat ja -tukimateriaalit Music Against Drugs -kokonaisuuden oppaat sekä tukimateriaalit ovat selkeitä ja kattavia materiaaleja Music Against Drugs -kokonaisuuden toteuttamisen tueksi. Niiden avulla kokonaisuus on helppo vastaanottaa ja toteuttaa. Tukimateriaali kaupallisten yhteistyökumppaneiden hankintaan osoittaa, miten paikalliset yritykset ja yhteisöt voivat osallistua ja näkyä Music Against Drugs -kokonaisuudessa Tukimateriaali on osoitteessa:

30 Music Against Drugs -kokonaisuuden laadun arviointi ja seuranta sekä palautteen keruu Music Against Drugs -kokonaisuutta on kehitetty käyttäen Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen laatutähteä. Kokonaisuuden jokaisesta osatekijästä (pl. mediapromootiot) kerätään palautetta. Palautteet käydään systemaattisesti läpi ja niitä hyödynnetään toiminnan kehittämisessä. Music Against Drugs ry:n toiminnassa mukana olevat vapaaehtoisnuoret keräävät palautetta paikallisilta nuorilta kasvotusten.

31 Music Against Drugs -kokonaisuuden hinnoittelu Perushinta sisältäen matka-, materiaali- ja iltatapahtumakustannukset* 5200 e Koulukohtaiset kustannukset 100 e /koulu Oulun pohjoispuolelle pitkän etäisyyden vuoksi erityishinnat. * Iltatapahtuma maksimissaan 800 hlö kerralla. Kokonaisuuden hintaan voi vaikuttaa myös tilan koko, jossa Music Against Drugs -iltatapahtuma järjestetään. Mitä isompi paikka, sitä isompi tapahtumatekniikka tarvitaan. * Yllä oleviin hintoihin lisätään ALV 24%. Kokonaisuuden kustannukset voidaan helposti jakaa useamman tahon kesken Music Against Drugs -kokonaisuus on mahdollista toteuttaa myös seutukunnallisesti yhteistyöstä ja rahoituksesta sopien.

32 Music Against Drugs -kokonaisuuden hinnoittelu HINNOITTELUESIMERKKI: 10 KOULUA Perushinta sisältäen matka-, materiaali ja iltatapahtumakustannukset* 5200 e Koulukohtaiset kustannukset (100 e/koulu) 1000 e YHTEENSÄ (ei sis. ALV) 6200 e YHTEENSÄ (sis. ALV 24%) 7688 e

33 Lisätietoja Music Against Drugs -kokonaisuudesta Music Against Drugs ry Juho-Heikki Juhis Korhonen hallintopäällikkö +358 (0) KIITOS!

Music Against Drugs-kokonaisuus Pori 15.5.2014

Music Against Drugs-kokonaisuus Pori 15.5.2014 Music Against Drugs-kokonaisuus Pori 15.5.2014 Music Against Drugs ry Valtakunnallisesti lasten ja nuorten terveyttä, sosiaalista hyvinvointia ja osallisuutta edistävä ehkäisevän päihdetyön järjestö. Sosiaalista

Lisätiedot

Hyvinvointipäivä. Hyvinvointipäivän suunnittelu ja toteutus ala- ja yläkouluissa. Hyvinvointipäivä Ehkäisevän päihdetyön hanke

Hyvinvointipäivä. Hyvinvointipäivän suunnittelu ja toteutus ala- ja yläkouluissa. Hyvinvointipäivä Ehkäisevän päihdetyön hanke Hyvinvointipäivä Hyvinvointipäivän suunnittelu ja toteutus ala- ja yläkouluissa Hyvinvointipäivä Ehkäisevän päihdetyön hanke 1 Julkaisija Mannerheimin Lastensuojeluliitto Toinen linja 17 00530 Helsinki

Lisätiedot

Meidän juttu. Nuoret tapahtuman järjestäjinä

Meidän juttu. Nuoret tapahtuman järjestäjinä Meidän juttu Nuoret tapahtuman järjestäjinä Mannerheimin Lastensuojeluliitto on avoin valtakunnallinen kansalaisjärjestö, joka edistää lapsen oikeutta hyvään ja turvalliseen lapsuuteen. MLL:n keskusjärjestön

Lisätiedot

SISÄLLYS. Mikä on YAD Youth Against Drugs ry 3. Paikallisosaston toiminta 17. Johdanto

SISÄLLYS. Mikä on YAD Youth Against Drugs ry 3. Paikallisosaston toiminta 17. Johdanto SISÄLLYS Johdanto Mikä on YAD Youth Against Drugs ry 3 Perustiedot YAD:sta 4 YAD:n tausta ja tarkoitus 5 Organisaatio 6 YAD:n toimintamuodot - tieto 7 YAD:n toimintamuodot - tuki 8 YAD:n toimintamuodot

Lisätiedot

Ripaus osallisuutta, hyppysellinen vaikuttamista. Osallisuuden reseptejä Oulun seudun kunnista

Ripaus osallisuutta, hyppysellinen vaikuttamista. Osallisuuden reseptejä Oulun seudun kunnista Ripaus osallisuutta, hyppysellinen vaikuttamista Osallisuuden reseptejä Oulun seudun kunnista Sisällysluettelo Johdanto 4 OSALLISUUS RAKENTEISSA 7 Oppilaskunnan hallituksen vaalit 8 Oppilaskunta opettajien

Lisätiedot

Kerhotoiminnan opas yhdistyksille. Opas MLL:n kerhotoiminnan järjestämiseen, toiminnan suunnitteluun ja ohjaukseen

Kerhotoiminnan opas yhdistyksille. Opas MLL:n kerhotoiminnan järjestämiseen, toiminnan suunnitteluun ja ohjaukseen Kerhotoiminnan opas yhdistyksille Opas MLL:n kerhotoiminnan järjestämiseen, toiminnan suunnitteluun ja ohjaukseen Mannerheimin Lastensuojeluliitto on avoin valtakunnallinen kansalaisjärjestö, joka edistää

Lisätiedot

DanceWise2. Loppuraportti

DanceWise2. Loppuraportti DanceWise2 Loppuraportti Ville Särkelä & Tuukka Ervasti YAD Youth Against Drugs ry 10.1.2014 Sisällys 1. YAD Youth Against Drugs 3 2. DanceWise2 hankkeen tausta 4 3. Hankkeen ja toimintamuotojen esittely

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2015

TOIMINTASUUNNITELMA 2015 YAD Youth Against Drugs ry TOIMINTASUUNNITELMA 2015 2015 YAD Youth Against Drugs ry / Keskustoimisto Lutakonaukio 3 40100 Jyväskylä yad@yad.fi puh. 040 827 6250 Toiminnanjohtaja Janne Paananen Lutakonaukio

Lisätiedot

Young Art Laboratorio

Young Art Laboratorio Young Art Laboratorio Kulttuurisen nuorisotyön kehittämisverkosto Hankesuunnitelma ja talousarvio 30.11.2013 1. Yhteenveto Jokaisella nuorella Suomessa tulee olla mahdollisuus kulttuuriharrastuksiin sosioekonomisista

Lisätiedot

YAD Youth Against Drugs ry:n Festarityön sosiaalinen tilinpäätös

YAD Youth Against Drugs ry:n Festarityön sosiaalinen tilinpäätös YAD Youth Against Drugs ry:n Festarityön sosiaalinen tilinpäätös 2014 Sisällysluettelo Miksi sosiaalinen tilinpito?...3 Sosiaalisen tilinpidon rakenne...5 Festaritoiminta YAD:ssa... 10 100 Kohtaaminen

Lisätiedot

PREVENT. Syrjäytymisen ehkäisemisen ja hyvinvoinnin lisäämisen työkalut koulussa

PREVENT. Syrjäytymisen ehkäisemisen ja hyvinvoinnin lisäämisen työkalut koulussa PREVENT Syrjäytymisen ehkäisemisen ja hyvinvoinnin lisäämisen työkalut koulussa 3 SISÄLTÖ PREVENT PÄHKINÄNKUORESSA...5 MUKANA HANKKEESSA...6 KOULUJEN KOKEILUESIMERKIT Oulun normaalikoulu, Oulu...7 Kaukovainion

Lisätiedot

Liikuntatutor-toimintamallin levittäminen toisen asteen oppilaitokseen

Liikuntatutor-toimintamallin levittäminen toisen asteen oppilaitokseen SISÄLLYS Tiivistelmä... 3 1 Taustatiedot... 4 2 Toiminnan kehitysprosessin vaiheet... 4 2.1 Koulutuksen sisältö... 5 2.1.1 Toiminnan kuvaus... 5 2.1.2 Ohjaajakoulutus... 5 2.1.3 Tapahtuman järjestäminen...

Lisätiedot

ELLA Sirpa Tuomela-Jaskari ja Auli Romppainen Taitto & etusivun kuva: Anne Lampimäki

ELLA Sirpa Tuomela-Jaskari ja Auli Romppainen Taitto & etusivun kuva: Anne Lampimäki ELLA Sirpa Tuomela-Jaskari ja Auli Romppainen Taitto & etusivun kuva: Anne Lampimäki SISÄLLYSLUETTELO 1. JOHDANTO... 5 2. MITÄ HYVÄLLÄ KÄYTÄNNÖLLÄ TARKOITETAAN?... 5 3. MITEN HYVÄT KÄYTÄNNÖT KERÄTTIIN?...

Lisätiedot

Kehittämisen ja hankkeiden vuosi

Kehittämisen ja hankkeiden vuosi 0 Jaana Fedotoff, Mika Pietilä, Merja-Maaria Oinas, Heidi Leppäkari Kehittämisen ja hankkeiden vuosi Raportti Nuorten tieto- ja neuvontapalveluiden kansallisen koordinaatio- ja kehittämiskeskuksen toiminnasta,

Lisätiedot

oppimisympäristön rakentajana Selvitys ammatillisen koulutuksen tutortoiminnasta ja tutortoiminnan suositukset

oppimisympäristön rakentajana Selvitys ammatillisen koulutuksen tutortoiminnasta ja tutortoiminnan suositukset Tutortoiminta hyvinvoivan oppimisympäristön rakentajana Selvitys ammatillisen koulutuksen tutortoiminnasta ja tutortoiminnan suositukset Kirjoittaja Susanna Ågren menetelmäkehittäjä Suomen ammatillisen

Lisätiedot

Ideaopas matalan. kynnyksen liikuntakerhotoimintaan

Ideaopas matalan. kynnyksen liikuntakerhotoimintaan Nuoren Suomen, Suomen Liikunnan ja Urheilun ja Kuntoliikuntaliiton toiminnat siirtyivät 1.1.2013 Valoon. Lisätietoa valo.fi Ideaopas matalan kynnyksen liikuntakerhotoimintaan SISÄLLYS JOHDANTO...3 LASTEN

Lisätiedot

PÄIHDETIETOA JA TAITOA. Toimintamalli päihdekasvatukseen

PÄIHDETIETOA JA TAITOA. Toimintamalli päihdekasvatukseen PÄIHDETIETOA JA TAITOA Toimintamalli päihdekasvatukseen PÄIHDETIETOA JA TAITOA Toimintamalli päihdekasvatukseen Tiina Heimo, Niina Jalo, Jenni Tähkävuori, Ina Vahalahti Terveyden edistämisen yksikkö, Turun

Lisätiedot

TAITAVAT NUORET -PROJEKTI. Poikkihallinnollisten yhteistyömallien kehittämishanke peruskouluissa tehtävään ennaltaehkäisevään työhön

TAITAVAT NUORET -PROJEKTI. Poikkihallinnollisten yhteistyömallien kehittämishanke peruskouluissa tehtävään ennaltaehkäisevään työhön TAITAVAT NUORET -PROJEKTI Poikkihallinnollisten yhteistyömallien kehittämishanke peruskouluissa tehtävään ennaltaehkäisevään työhön LOPPURAPORTTI 2007 2009 Taitavat Nuoret projektin aloitusleiri 9/2007

Lisätiedot

Oulun kaupunki Kulttuuritalo Valve Taikalamppuhakemuksen toimintasuunnitelma vuosille 2009-2013

Oulun kaupunki Kulttuuritalo Valve Taikalamppuhakemuksen toimintasuunnitelma vuosille 2009-2013 Oulun kaupunki Kulttuuritalo Valve Taikalamppuhakemuksen toimintasuunnitelma vuosille 2009-2013 TAIKALAMPPU-VERKOSTON JÄSENYYS- JA VALTIONAVUSTUSHAKEMUS Toimintakaudelle 2009-2013 Hakija Oulun kaupunki

Lisätiedot

Kestävän kehityksen hyvät käytännöt koulujen käyttöön

Kestävän kehityksen hyvät käytännöt koulujen käyttöön Kestävän kehityksen hyvät käytännöt koulujen käyttöön 1 Kestävän kehityksen hyvät käytännöt koulujen käyttöön Tähän esitteeseen on koottu kaikki 4V-hankkeessa vuosina 2008-2010 kootut hyvät käytännöt asiasanalla

Lisätiedot

O p i n to m at k a. Pa i k a l l i s y h t e i s ö t. Y h t e i s ö j e n A B C - H y vät k äy tä n n ö t k o r t i s t o

O p i n to m at k a. Pa i k a l l i s y h t e i s ö t. Y h t e i s ö j e n A B C - H y vät k äy tä n n ö t k o r t i s t o Pa i k a l l i s y h t e i s ö t O p i n to m at k a Opintomatka on hyvä keino tutustua uuteen toimintatapaan, vaihtaa kokemuksia ja ideoita, lisätä ja syventää tietoa sekä verkostoitua ja luoda yhteistyösuhteita.

Lisätiedot

VANVARYn kehittämissuunnitelma 2014

VANVARYn kehittämissuunnitelma 2014 Sisältö TAUSTAA... 2 YHDISTYKSEN PITKÄN TÄHTÄIMEN SUUNNITELMAT... 2 YHTEISTYÖ VANTAAN KAUPUNGIN KANSSA... 2 SWOT-ANALYYSI... 2 VANVARYN KEHITTÄMISSUUNNITELMA... 4 SUUNNITELMAN PAINOPISTEALUEET... 4 SUUNNITELMAN

Lisätiedot

Oppilaanohjauksen kehittämistoiminta 2008-2010 Hankkeiden raportointi toiminnasta lukuvuodella 2008 2009

Oppilaanohjauksen kehittämistoiminta 2008-2010 Hankkeiden raportointi toiminnasta lukuvuodella 2008 2009 Oppilaanohjauksen kehittämistoiminta 2008-2010 Hankkeiden raportointi toiminnasta lukuvuodella 2008 2009 Joensuun yliopisto Kasvatustieteiden tiedekunta Jyri Manninen Sanna Mäkinen 2 Sisällys 1. Johdanto...

Lisätiedot

Päihteiden käytön ennaltaehkäiseminen ja varhainen puuttuminen lasten ja nuorten palveluissa

Päihteiden käytön ennaltaehkäiseminen ja varhainen puuttuminen lasten ja nuorten palveluissa Päihteiden käytön ennaltaehkäiseminen ja varhainen puuttuminen lasten ja nuorten palveluissa Sisällysluettelo 1. JOHDANTO... 2 2. PÄIHTEIDEN KÄYTÖN ENNALTAEHKÄISY... 4 2.1 Suojaavat tekijät ja riskitekijät...

Lisätiedot

SALON SEUDUN YRITTÄJYYSKASVATUKSEN POLKU

SALON SEUDUN YRITTÄJYYSKASVATUKSEN POLKU SALON SEUDUN Yrittäjyyskasvatuksen polku...3 Arvot yrittäjyyskasvatuksen polulla...5 Toimijat ja tehtävävastuut...6 Perusasteen yrittäjyyskasvatus...8 Toisenasteen yrittäjyykasvatus...15 Korkea-asteen

Lisätiedot

Nuorten tieto- ja neuvontapalveluiden kansalliset kehittämispäivät 4.-6.10.2010. Raportti

Nuorten tieto- ja neuvontapalveluiden kansalliset kehittämispäivät 4.-6.10.2010. Raportti 0 Nuorten tieto- ja neuvontapalveluiden kansalliset kehittämispäivät 4.-6.10.2010 Raportti 0 1 SISÄLLYS 1. Alkusanat... 1 2. Seminaarin avaus: Sosiaaliset verkot ja hankepyydykset... 2 3. Opetus- ja kulttuuriministeriön

Lisätiedot

Monitoimijaisena yhteistyönä alueen lasten ja nuorten kanssa toimivien eri ammattiryhmien, kolmannen sektorin tahojen sekä nuorten kanssa

Monitoimijaisena yhteistyönä alueen lasten ja nuorten kanssa toimivien eri ammattiryhmien, kolmannen sektorin tahojen sekä nuorten kanssa Monitoimijaisena yhteistyönä alueen lasten ja nuorten kanssa toimivien eri ammattiryhmien, kolmannen sektorin tahojen sekä nuorten kanssa 1 Aluksi esittäytymiskierros ja nimilista kiertämään Valintojen

Lisätiedot

SINETTISEURATOIMINTA

SINETTISEURATOIMINTA SINETTISEURATOIMINTA Lupaus laadusta urheilevan lapsen ja nuoren parhaaksi Sinettiseurojen auditointi Sinettikriteerien toteutuminen arvioidaan säännöllisin väliajoin kehittämistilaisuuden muotoon rakennetun

Lisätiedot

Kuvaus pelinkehitystoiminnasta Helsingin nuorisoasiainkeskuksen Pelitalolla

Kuvaus pelinkehitystoiminnasta Helsingin nuorisoasiainkeskuksen Pelitalolla Kuvaus pelinkehitystoiminnasta Helsingin nuorisoasiainkeskuksen Pelitalolla projektisuunnittelija Anna-Laura Marjeta Helsingin nuorisoasiainkeskus/pelitalo 1 Sisällys 1. Taustaa... 3 2. Työmuodon tavoitteet...

Lisätiedot

Kestävän kehityksen hyvät käytännöt lasten ja nuorten vapaa-ajan toiminnan käyttöön

Kestävän kehityksen hyvät käytännöt lasten ja nuorten vapaa-ajan toiminnan käyttöön Kestävän kehityksen hyvät käytännöt lasten ja nuorten vapaa-ajan toiminnan käyttöön 1 Kestävän kehityksen hyvät käytännöt lasten ja nuorten vapaa-ajantoiminnan käyttöön Tähän esitteeseen on koottu kaikki

Lisätiedot