Ekologinen rakennustyömaa. Päivitetty

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Ekologinen rakennustyömaa. Päivitetty 18.2.2013"

Transkriptio

1 Ekologinen rakennustyömaa Päivitetty

2 Rakentamisen merkitys koko rakennuksen elinkaaren kannalta Rakennusmateriaalien tuottamiseen, kuljetukseen, rakennuksen rakentamiseen ja rakennusten purkamiseen menee yhteensä noin 10 % energiaa koko rakennuksen elinkaaren aikaisesta kulutuksesta. Käytönaikaista energiankulutusta pidetään merkittävimpänä ympäristöhaittana rakennuksen elinkaaren kannalta. Kun se energiatehokkuusmääräysten mukana pienenee, prosentuaalinen merkitys rakentamisajan energiankulutuksessa kasvaa.

3 Rakennusjätteet Suomessa syntyineistä jätteistä noin 10 % syntyy rakentamisesta sisältäen purkujätteet ja talotyömaiden ylijäämämassat. Lisäksi syntyvät vielä merkittävät maa- ja vesirakentamisen ylijäämämassat.

4 Ohjeita rakennustyömaan ympäristöystävällisyyden lisäämiseksi

5 1. Tehdään kerralla hyvin Ei ole energiatehokasta tehdä asiat moneen kertaaan. Hyvä rakennus tehdään samalla vaivalla kuin huonokin.

6 Nämä eristämis- ja tiivistämistyöt piti purkaa ja tehdä uudestaan Lähde: Rakennustieto Oy, Lämmin puutalo, Ilkka Romppainen ja RAKENNUSVIRHEPANKKI RVP-V-RF-35

7 2. Panostetaan työnaikaiseen valvontaan Työn laatu rakennus- ja korjausvaiheissa vaikuttavat merkittävästi rakennuksen koko käyttöikään, energiankulutukseen ja sitä kautta ympäristöön.

8 3. Vähennetään materiaalimenekkiä Tavaraa voidaan tilata määrämittaisena. Vaurioituvien työmateriaalien määrään voidaan vaikuttaa työmaan yleisellä siisteydellä ja oikeilla materiaalikohtaisilla varastointi ja säilytystekniikoilla. Työmaasiisteys vähentää myös työmaatapaturmia.

9 4. Vähennetään sekajätteen määrää Kaatopaikalle menevää sekajätettä saisi syntyä mahdollisimman vähän.

10 4. Vähennetään sekajätteen määrää Lajittelu vähentää huomattavasti ympäristökuormitusta, sillä se vähentää uusien raaka-aineiden tarvetta. Jäte on itseasiassa pitkälle jalostettua materiaalia, johon on investoitu paljon sen eri prosesseissa.

11 4. Vähennetään sekajätteen määrää Asenteet ja määräykset ovat muuttuneet ja lajittelun valvonta on tiukempaa. Lajittelu on nykyään suurimmaksi osaksi pakollista ja se tehdään työmaalla vaikka olosuhteet olisivat kuinka haastavat.

12 Takaisin 1960-luvulle! Vielä 1960-luvulla rakennusosien kierrättäminen oli yleistä. Hirret käytettiin maalla moneen kertaan, ja kaupungeissa rakennusosien kierrätys elätti suuren ihmisjoukon. Teollinen rakentaminen katkaisi tämän toiminnan 1970-luvulla. Viime vuosina käytettyjen rakennusosien kierrätys on jälleen yleistynyt.

13 Rakennusjätteiden kierrätettävyys Parhaassa tapauksessa rakennuksen purkamisesta syntyvä purkujäte soveltuu kokonaisuudessaan hyötykäyttöön. Rakennustoiminnan jätteiden hyödyntämisaste oli vuonna % (Tilastokeskus) Tavoitteena on että vuonna 2016 rakentamisen jätteistä hyödynnetään 70 % materiaalina tai energiana (EU-direktiivin mukaan viimeinen vuosi on 2020).

14 Lain vaatimukset Valtioneuvosto on tehnyt asetuksen työmaista (rakennusjätettä > 5 tonnia) jonka mukaan jätteet on lajiteltava eri jakeisiin. Kivijätteet (betoni, tiili, kipsi...) Kyllästämättömät puujätteet Metallijätteet Maa-aines-, kiviaines- ja ruoppausjätteet Ongelmajättet Hyödynnettävät jätelajit kerätään eri astioihin.

15 Jätteiden lajittelu Eri jätejakeille tarkoitetut keräyslavat ovat nykyään vakioituneet työmaiden ilmeeseen. Työmaan jätehuollon välineitä ovat: vaihtolavat, parakkiastiat, puristimet ja etukuormaussäliöt. Lajittelemalla painavien romujen kuljetus vähenee (pako-kaasuhaitat) ja työmaan tarvitseman kaatopaikkatilan tarve pienenee.

16 Energiajae Jätelain mukaan jäte on ensisijaisesti hyödynnettävä raaka-aineena ja vasta toissijaisesti energiana. Energiajae, kuten muoviastiat, styrox, muovipussit, kelmut, muovivanteet ja -muovipakkausnauhat ovat jätettä, joka voidaan käyttää hyödyksi vain enenrgiantuotannossa. Energiajakeesta valmistetaan kierrätyspolttoainetta, jota käytetään oheispolttoaineena teollisuus- ja voimalaitoksissa. Näin voidaan vähentää uusiutumattomien energiaraakaaineiden käyttöä.

17 Ongelmajätteet Onelmajätteiksi kertyi tilastokeskuksen mukaan vuonna 2005 lähes 2,4 miljoonaa tonnia. Ongelmajätekertymää ovat erityisesti kohottaneet suurina määrinä syntyvät rakennustoimintaan luettavat pilaantuneet maat. Perinteiset ongelmajätteet kuten jäteöljyjen, maalien ja liottimien käyttö on sen sijaan vähentynyt.

18 Ongelmajätteet Ongelmajätteet tulee toimittaa vastaanottajalle alkuperäisissä pakkauksissaan, joissa tulee ilmi mitä pakkaus sisältää. Ongelmajätteet on säilytettävä erillään toisistaan ja muista jätteistä. Ongelmajätteet on toimitettava varastostaan vähintään kerran vuodessa asianmukaiseen vastaanottopaikkaan.

19 Ongelmajätteen tunnistaminen Ongelmajätteet tunnistaa kuvan logoista. Ongelmajätteitä ovat: Elohopeaa sisältävät jätteet kuten loisteputket ja energiansäästölämput Maalit, lakat, liimat ja liottimet: tärpätti, tinneri ja asetoni. Akut ja paristot Aerosolipullot Hapot ja emäkset (esim. vahvat pesuaineet) Kestopuu, kyllästämisaineet Sähkö ja elektroniikkaromu jne.

20 Yleisimmät ongelmajätteet Maali Kierrätyskeskukseen tulevista ongelmajätteistä yleisin on maali. Mikäli maalia on jäänyt jäljelle isompia määriä niin urakoitsija säilöö ne mahdollista myöhempää käyttöä varten. Kuivuneet metalliset maalipurkit kelpaavat metallin kierrätykseen. Kyllästetty puu Toinen hyvin yleinen ongelmajäte on kyllästetty puu, jota käytetään esimerkiksi laitureissa ja ulkoterasseissa. Kierrätysyhtiö Demolite Oy vastaa Suomessa painekyllästetyn puun kierrätyksestä. Asbesti Asbestijätteen varastoimiseen ja kuljetukseen käytettävä tiiviisti suljettuja lujia pakkauksia ja säiliöitä. Ei saa sekoittaa muihin jätteisiin.

21 Vinkkejä Jos jonkin rakennusmateriaalin pakkaaminen on ollut välttämätöntä, kannattaa suosia uudelleenkäytettäviä ja kierrätettäviä pakkauksia. Kuljetuslavat voi yleensä palauttaa tavarantoimittajille (niistä jopa maksetaan).

22 Uudisrakennustyömaan jätteet Talonrakentamistoiminnan jätteistä on 40 % puupohjaista jätettä, noin kolmannes kiviaineksia (betonia. tiiltä) ja 14 % metallia. Näiden lisäksi rakennusjätteessä on jonkin verran muoveja kuten eriste- ja pakkausmuoveja, maalijätteitä ja lasia.

23 Purkujäte Rakennuksen purkamisen aikana syntyy mineraalijätettä (70 %), sekajätettä (15 %) puuta (10 %) ja metallia (5 %)

24 Purkutyömaan erityispiirteet Vanhat rakennukset ovat usein hyvin tehtyjä ja niissä voi olla arvokkaita yksityiskohtia. Purettavasta rakennuksesta kannattaa säästää kaikki helat, ikkunat, lukot, saranat ja uunin luukut sillä ne voivat olla keräilijöiden mieleen.

25 Purkutyömaan erityispiirteet Suurimmissa kaupungeissa toimii rakennusosien kierrätykseen erikoistuneita yrityksiä ja kierrätyskeskuksia. Lisäksi varaosapankit, korjausrakentamiskeskukset, maakuntamuseot, ympäristökeskukset ja kuntien ympäristöviranomaiset välittävät tai ainakin osaavat neuvoa kierrätysmateriaalikysymyksissä. Lehdet sekä internet ovat hyviä kanavia rakennusosien kierrättämiseen. Nettisivuja:

26 Kierrätyskeskuksen vastaanottamat tavarat Ovet ja ikkunat karmeineen LVIS-tarvikkeet; saniteettituotteet, wclavuaarit Kiinnitystarvikkeet; naulat, ruuvit, pultit, helat Levytuotteet; kipsi- yms. sisäverhouslevyt, seinä- ja lattialaatat Kiintokalusteet; kaapistot, naulakot, lavuaarit ja pesualtaat Rakennusmateriaaleja kuten tiiliä, peltikattoja, parruja jne. on myös tarjolla.

27 Jätehuollon asiantuntemusta kannattaa hyödyntää Työmaajätteiden kierrätys on nykyään sujuvaa erilaisine palveluineen. Jätettä keräävien yritysten asiantuntemusta kannattaa käyttää jo itse työmaan suunnittelussa. Eri tekijöiden kartoittaminen ja kokonaisuuden ymmärtäminen ovat työmaan jätehuoltosuunnitelman kulmakivi.

28 Jätehuollon asiantuntemusta kannattaa hyödyntää Hyvin toteutettu jätehuolto säästää kustannuksia ja helpottaa työmaan toimintaa parhaalla mahdollisella tavalla. Esimerkiksi keräilyvälineet tulisi sijoittaa lähelle työntekopaikkoja ja niiden tyhjennys tulisi aikatauluttaa siten, että työmaan toiminnalle aiheutuu mahdollisimman vähän haittaa.

29 Kierrätyskeskusten hyödyntäminen Kierrätyskeskus kerää ja kierrättää rakennustyömaiden (talon- että infrarakentamisen) ylijäämämateriaaleja sekä kunnostaa ja myy purkukohteiden vanhoja kalusteita ja materiaaleja, työkaluja, koneita ja laitteita Noutopalvelu suoraan työmaalta Vastaanottaa myös kierrätykseen kelpaamattomia jätejakeita, lajittelee ja toimittaa asianomaiseen vastaanottopisteeseen

30 Jätehuoltosuunnitelma kannattaa tehdä huolella ja työntekijät kouluttaa Kaikki työntekijät tulee perehdyttää jätehuollon käytännöntoteutukseen. Lisäksi varmistetaan että heidän toimintatavat ovat materiaalitehokkaat. Johdon on oltava itse sitoutunut ja motivoitunut asiaan. Jätehuoltoon liittyvä koulutus voi sisältää: kokouksia ja palavereita, teemaviikkoja, tuloksista tiedottamista ja motivointia ja palkitsemista.

31 Jätevastaavan ja jätehuoltosuunnit elman kulmakiviä.

32 7. Hankitaan palvelut ja rakennustuotteet mahdollisimman läheltä Kuljetukset lisäävät materiaalien kokonaisenergian kulutusta. Puulla, hiekalla, savella ja muilla kotoisilla rakennusmateriaaleilla on lyhyet kuljetusmatkat. Sementin, betonin ja lasin valmistus edellyttävät pidempiä kuljetuksia. Synteettiset materiaalit ja metalli tuodaan usein valtamerien takaa. Näiden materiaalien välttämiseen voi vaikuttaa erityisesti suunnittelijat.

33 8. Valitse luonnonmukaisia ja ympäristöystävällisiä tuotteita Rakennusmateriaalien valmistukseen käytetään suuria määriä erilaisia kemikaaleja joita kielletään vasta kuin niiden vahingollisuus ihmiselle ja ympäristölle paljastuu. Läheskään kaikista haitoista ei ole vielä tietoa. Perinteiset materiaalit ovat usein turvallisia ja varmoja ratkaisuja, sillä niitä on testattu hyvällä menestyksellä jo sukupolvien ajan.

34 Ympäristöselosteet apuna Eri rakennusmateriaalien ympäristövaikutuksista on runsaasti tietoa (LifePlan ja Ympäristöselosteet).

35 Ympäristömerkit Ympäristömerkit kuten Joutsen ja EU-kukka edellyttävät tuotteiltaan pienennettyä elinkaaren ympäristövaikutusta ohjaamalla tuotteiden valmistusta ja kulutusta ympäristöä säästävämpään suuntaan. Merkintöjen myöntämisperusteet ja merkinnän saaneet tuotteet löytyvät ympäristömerkkien kotisivuilta. Ympäristömerkkien saaminen maksaa tuotteen valmistajille, ja kaikilla pienvalmistajilla ei ole varaa tähän. Ympäristömerkin puuttuminen ei siis aina välttämättä tarkoita, että tuote ei olisi ansainnut sitä.

36 Ympäristömerkit Erilaiset ympäristöluokitukset ja -merkit takaavat myös materiaalin tai osan turvallisuuden ympäristön ja sisäilman kannalta. Joutsenmerkittyjä rakennustuotteita: lattianpäällysteet, liimat, lämpöpumput, rakennuslevyt, tulisijat, käymälät, huonekalut ja

37 M1 päästöluokitus M1-luokkaan kuuluvista tuotteista haihtuu vähiten orgaanisia yhdisteitä. Luokituksen tavoitteena on edistää sisäilmaston kannalta turvallisten ja mahdollisimman vähän haitallisia päästöjä aiheuttavien tuotteiden käyttöä. Tuotteita yli 400, mm. maaleissa, rakennuslevyissä, laasteissa, saumaeristeissä ja tasoitteissa, lämmöneristeissä ja lattianpäällysteissä.

38 Puutuotteiden FSC-merkki Merkintä kertoo, että metsiä on hoidettu hyväksyttyjen sosiaalisten, ekologisten ja taloudellisten kriteerien mukaan. FSC:n avulla ympäristötietoinen kuluttaja voi varmistaa, että hänen ostamansa metsätuotteet eivät ole aiheuttaneet metsien tuhoutumista tai metsäluonnon köyhtymistä. Varsinkin sademetsäpuuta hankittaessa merkintä on tärkeä. Lue lisää:

39 Tutustu myös PEFC-merkkiin (vastaava kuin FCS)

40 9. Vältä sademetsäpuiden käyttämistä vaikka olisikin sertifioitua

41 10. Vältetään talvibetonointia Talvivalu kuluttaa runsaasti energiaa ja betonissa käytetään tällöin runsaasti notkistavia ympäristölle haitallisia kemikaaleja.

42 Käytä muutenkin ympäristöystävällistä betonia ja sementtiä Esimerkiksi Finnsementin Plussementti on pystynyt vähentämään sementin tuotannon yhteydessä hiilipäästöjä aiheuttavien raaka-aineiden määrää 30 %. Ominaisuuksiltaan sementti on kuitenkin yhtä hyvä kuin tavallinen Yleissementti. Sementti on ollut käytössä ja kaksi vuotta ja kokemukset ovat olleet hyvät. Ns. hiilinielusementtien tasolla Plussementti ei vielä ole mutta parempi kuin tavallinen vaihtoehto. Lisää tetoa: fi/asiakkaat/finnsementti/plussementtiesite/

43 11. Tehdään perustustyöt harkitusti Perutustyössä kulutetaan paljon energiaa ja luonnonvaroja, siksi: Tontti säilytetään mahdollisimman luonnonmukaisena puineen ja lohkareineen. Siirretty maa ja kiviaines hyödynnetään tontilla.

44 12. Käytetään ekoenergiaa tai tuotetaan energiaa itse Kuvassa NCC:n toimintaa Ruotsissa: aurinkokeräimet työmaakoppien katolla

45 13. Huolehditaan rakennuksen ja materiaalien säänsuojauksesta Rakenteiden suojaaminen kastumiselta valmisosatehtaan varastossa, kuljetuksissa ja työmaalla on erittäin tärkeä laadunvarmistustoimenpide.

46 Säänsuojassa rakentaminen parantaisi kaikkien rakennusten laatua Prof. Charlotte Bengtsson, SP Trätek and Linnaeus University, Sweden

47 Kosteudenhallintasuunnitelma on yksi tärkeimpiä laatutyökaluja Matalaenergiarakenteet ovat yleensä paksuja ja ilmatiiviitä. Jos niihin jää rakennusajasta kosteutta niin kuivuminen voi kestää riskialttiin kauan. Rakenteille on annettava riittävä kuivumisaika hyvän säänsuojan lisäksi. Kosteusmittauksilla voidaan varmistua että riittävä kuivuminen on tapahtunut.

48 Varastoiminen Rakennusmateriaalien tulisi olla ja pysyä kuivina valmistuksen, kuljetuksen, varastoinnin ja asennuksen aikana. Usko siihen, ettei hetkellisestäkään kastumisesta ole haittaa ja että kuivatuksen jälkeen niitä voi käyttää, on levinnyt laajalle.

49 14. Tehdään työmaan laatusuunnitelma jota noudatetaan Rakentamisen laadun varmistaminen on koko rakentamisen ajan tärkeää. Laatusuunnitelmassa esitetään, miten työmaata suunnitellaan, rakennetaan, ohjataan, dokumentoidaan ja valvotaan sekä eri osapuolien toimet. Sinne lisätä myös laadunvarmistustoimenpiteet. Työmaan laatusuunnitelman ohje: Ratu 1180-S

50 Laadukkaan rakennusurakan aloittaminen 1. Kohteesta tulisi ennen aloitusta määritellä suunnitelmien perusteella vaativat, tuntemattomat ja vaikeat rakenteet ja tarkistaa niihin liittyvät tyypilliset laatuvirheet. 2. Samoin aikataulu tulisi tarkistaa, samoin kuivumisajat ja suojaustarpeet. 3. Laaturiskit ja niitä koskevat torjuntatoimenpiteet tulisi myös määritellä laadun takaamiseksi. 4. Tilaajan kanssa käydään läpi kaikki suunnitellut laadunvarmistustoimenpiteet ja ne hyväksytetään. 5. Työmaalle perustetaan laatukansio, jonne tallennetaan tarkastusasiakirjat, laatusuunnitelma, laatudokumentit jne. (Lähde?)

51 Työntekijä voi itse toimia oman työnsä valvojana? Työnlaatua voi valvoa työnjohtajan lisäksi itse työntekijä. Jos esimerkiski työnekijä on opastettu ilmatiiviiseen rakentamiseen, niin työnlaadun voidaan edellyttää olevan tarkoituksen mukainen. Esimerkkimallin avulla ei kenellekään jää epäselväksi kuinka työ tulee suorittaa. Työsuortuksen jälken työntekijä voi esimerkiksi työnjälkestä vastuullisena kuitata (Lähde?) tehdyn työnsä valmiiksi.

52 Esimerkkimalli Esim. eräällä ruotsalaisella NCC:n passiivirakennustyömaalla rakennettiin ensin mallitalo, jossa jokainen työntekijä harjoitteli tiiviin passiivirakenteen tekoa ennen varsinaiseen työhön ryhtymistä. Näin varmistettiin hankkeen rakentamisen sujuvuus ja ehkäistiin mahdollisia tulevia ongelmia. Työ on mahdollista saada kerralla valmiiksi ilman että tehtyä työtä tarvitsee korjata ja paikkailla ennen luovutusta.

53 Panostetaan työn aikaiseen valvontaan Hyvä ja tiivis rakennus tehdään samalla vaivalla kuin huonokin, ja silloin päästään hallittuun ilmanvaihtoon ja merkittävästi alentuneeseen lämmönkulutukseen.

54 Lähteet Tilastokeskus, Katsauksia 2008/2, Ympäristö ja luonnonvarat, Suomen kasvihuonekaasupäästöt Energiatehokkuus Uudenmaan ympäristökeskuksen näkökulmasta, kalvosarja, , Pirkko Kekoni Rakentamisen ja rakennusten Ekotehokkuus, , VTT RAKENNUSTEKNIIKKA, SUOMEN YMPÄRISTÖKESKUS Kaatopaikalle sijoitettujen teollisuuden jätteiden ympäristövaikutusten tunnistaminen ja arviointi, Valtakunnallinen jätesuunnitelma vuoteen 2016, Taustaselvitys Osa IV, SUOMEN YMPÄRISTÖKESKUKSEN RAPORTTEJA Fiksu tuottaa vähemmän jätettä, YTV, Parhaat käytännöt omakotirakentamisessa (?) (?) (?) (?)

Ympäristöasioiden hoito yrityksessä

Ympäristöasioiden hoito yrityksessä Fiksu Ammattilainen, Rakennusala KARTOITUS TYÖSSÄOPPIMISJAKSOLLA Ympäristöasioiden hoito yrityksessä OPISKELIJAN TEHTÄVÄLOMAKE 1 Olet suorittamassa työssäoppimisjaksoa rakennusalan yrityksessä. Tehtävänäsi

Lisätiedot

LUONNONVAROJEN SÄÄSTÄVÄINEN. Kiertokapula 2013

LUONNONVAROJEN SÄÄSTÄVÄINEN. Kiertokapula 2013 Nuukuusviikko 2013 LUONNONVAROJEN SÄÄSTÄVÄINEN KÄYTTÖ Nuukuusviikko vko 16 TEEMAVIIKKO, JOLLE ON TÄNÄ VUONNA VALITTU TEEMAKSI LUONNONVAROJEN SÄÄSTÄVÄINEN KÄYTTÖ NUUKUUSVIIKOLLA NOSTETAAN TÄRKEÄÄ KESTÄVÄN

Lisätiedot

RAKENNUSLIIKKEIDEN 2020 KIERRÄTYSTAVOITE 70%

RAKENNUSLIIKKEIDEN 2020 KIERRÄTYSTAVOITE 70% RAKENNUSLIIKKEIDEN 2020 KIERRÄTYSTAVOITE 70% Laura Kemppainen, Lassila & Tikanoja Oyj Lassila & Tikanoja Oyj RAKENNUSTOIMINNAN JÄTEHUOLLON JÄRJESTÄMINEN Rakennustoiminnan jätehuolto on järjestettävä jätelain

Lisätiedot

Kestävä kulutus ja kierrätys. Avainsanat: kestävä kulutus, kierrätys, jätteiden lajittelu

Kestävä kulutus ja kierrätys. Avainsanat: kestävä kulutus, kierrätys, jätteiden lajittelu Kestävä kulutus ja kierrätys Avainsanat: kestävä kulutus, kierrätys, jätteiden lajittelu Kulutus Suomessa Suomalainen: Käyttää luonnonvaroja kaksi kertaa enemmän kuin eurooppalainen keskimäärin Tuottaa

Lisätiedot

www.eko-kymppi.fi Kainuun jätehuollon kuntayhtymä Majasaaren jätekeskus JÄTEKESKUKSEN TOIMINNOT Jätteiden vastaanotto ja käsittely

www.eko-kymppi.fi Kainuun jätehuollon kuntayhtymä Majasaaren jätekeskus JÄTEKESKUKSEN TOIMINNOT Jätteiden vastaanotto ja käsittely Kainuun jätehuollon kuntayhtymä Majasaaren jätekeskus JÄTEKESKUKSEN TOIMINNOT Jätteiden vastaanotto ja käsittely Vastaanotettavat jätelajit yhdyskuntajäte + rakennusjäte ongelmajätteet öljyiset maat muut

Lisätiedot

Ympäristökartoituksen tarkastuslista Lomake opiskelijoille

Ympäristökartoituksen tarkastuslista Lomake opiskelijoille Fiksu Ammattilainen YLEINEN YMPÄRISTÖTIETOUS Ympäristökartoituksen tarkastuslista Lomake opiskelijoille Ryhmän jäsenet: Kartoituspäivämäärä ja aika: Täytä lomake jokaisessa kohteessa kun saat tiedot selville.

Lisätiedot

Kierrätys ja kompostointi 21.11.2015

Kierrätys ja kompostointi 21.11.2015 Kierrätys ja kompostointi 21.11.2015 Anne Silver Jäteneuvoja Porin kaupungin ympäristövirasto Jätehuollon etusijajärjestys (kuluttajalle) Vähennä syntyvän jätteen määrää ja haitallisuutta Korjaa, tuunaa,

Lisätiedot

Syntypaikkalajittelu Siirtoasiakirjat. Keräysvälineet

Syntypaikkalajittelu Siirtoasiakirjat. Keräysvälineet Syntypaikkalajittelu Siirtoasiakirjat Keräysvälineet Valtioneuvoston asetus jätteistä 179/2012 Rakennus- ja purkujätteen määrän ja haitallisuuden vähentäminen Rakennushankkeeseen ryhtyvän on huolehdittava

Lisätiedot

Jätelain kokonaisuudistus

Jätelain kokonaisuudistus Jätelain kokonaisuudistus Teräsrakennepäivä 2012 Pekka Vuorinen ympäristö- ja energiajohtaja Rakennusteollisuus RT ry Resurssitehokkuus EU-tasolla Komission resurssitehokkuuden tiekartta (2011) Energiatehokkuus,

Lisätiedot

Purkutöitä sisältävien hankkeiden suunnittelu ja toteutus

Purkutöitä sisältävien hankkeiden suunnittelu ja toteutus Purkutöitä sisältävien hankkeiden suunnittelu ja toteutus Rakennusperinnön ja korjausrakentamisen ajankohtaispäivä 10.4.2019 Ympäristöministeriö, Pankkisali Katja Lehtonen Ytekki Oy Purkuhankkeet Kokonaispurku,

Lisätiedot

Jätelajit E N E M M Ä N O S A A M I S T A. Virpi Lyytimäki 14.12.2011 1

Jätelajit E N E M M Ä N O S A A M I S T A. Virpi Lyytimäki 14.12.2011 1 Jätelajit E N E M M Ä N O S A A M I S T A Virpi Lyytimäki 14.12.2011 1 Metalli KYLLÄ metalliset purkit ja tölkit, kuivat maalipurkit tölkkien kannet, korkit einesten alumiinivuoat lämpö- ja ulkokynttilöiden

Lisätiedot

Jätehuolto, kierrätys ja lajittelu

Jätehuolto, kierrätys ja lajittelu Jätehuolto, kierrätys ja lajittelu Tuotamme jätettä Yhdyskuntajätettä syntyy Suomessa vuosittain noin 2,4-2,8 miljoonaa tonnia Henkilöä kohden jätettä syntyy noin 500kg vuodessa Tällä hetkellä suurin osa

Lisätiedot

KODINRAKENTAJAN JÄTEOPAS

KODINRAKENTAJAN JÄTEOPAS KODINRAKENTAJAN JÄTEOPAS HYVIN SUUNNITELTU ON PUOLIKSI TEHTY Rakennustyömaalle hankitusta materiaalista syntyy yleensä jätettä noin 10-15 %. Kustannustehokkainta on tuottaa mahdollisimman vähän jätettä

Lisätiedot

MATERIAALI- TEHOKKUUS OMAKOTI- RAKENTAMISEN KANNALTA

MATERIAALI- TEHOKKUUS OMAKOTI- RAKENTAMISEN KANNALTA MATERIAALI- TEHOKKUUS OMAKOTI- RAKENTAMISEN KANNALTA MUISTILISTA AVUKSESI Kartoita tarve paljonko tilaa tarvitaan tilat tehokkaaseen käyttöön tilojen muutosmahdollisuus, tilat joustavat eri tarkoituksiin

Lisätiedot

FRESH-PROJEKTI (Forwarding Regional Sustainable Environmental Hierarchies) Construction map

FRESH-PROJEKTI (Forwarding Regional Sustainable Environmental Hierarchies) Construction map FRESH-PROJEKTI (Forwarding Regional Sustainable Environmental Hierarchies) Construction map 1. Rakennusprojektin kulku, yleistasoinen esitystapa Hanke idea Suunnittelu Toteutus Käyttöönotto - tarpeiden

Lisätiedot

L&T:N RATKAISUT RAKENNUSJÄTTEIDEN KÄSITTELYYN

L&T:N RATKAISUT RAKENNUSJÄTTEIDEN KÄSITTELYYN L&T:N RATKAISUT RAKENNUSJÄTTEIDEN KÄSITTELYYN Rakennusjätteet Keski-Suomessa -tilaisuus, Jyväskylä 5.12.2017 Janne Hannula, Lassila & Tikanoja Oyj 1Lassila & Tikanoja Oyj JÄTE EI OLE ENÄÄ UHKA VAAN MAHDOLLISUUS

Lisätiedot

Purkukatselmus ja valtakunnallinen jätesuunniltema. Kouvola Erityisasiantuntija Matti Kuittinen

Purkukatselmus ja valtakunnallinen jätesuunniltema. Kouvola Erityisasiantuntija Matti Kuittinen Purkukatselmus ja valtakunnallinen jätesuunniltema Kouvola 21.11.2017 Erityisasiantuntija Matti Kuittinen Hiilineutraali 2045 Johtava maa kiertotaloudessa 2025 Esittäjän nimi alatunnisteeseen 2 Rakennettu

Lisätiedot

Mihin Ylä-Savo panostaa tulevaisuudessa?

Mihin Ylä-Savo panostaa tulevaisuudessa? Mihin Ylä-Savo panostaa tulevaisuudessa? 1. Jätehuolto, kierrätys ja ongelmajätteet 16.8.2007 16.8.2007 Page 1 of 13 Sisältö 1.1 REF... 3 1.2 Läheisyysperiaate... 4 1.3 Metalli+ympäristö... 5 1.4 kaikki

Lisätiedot

Rakennusjätteiden kierrätys ja hyötykäyttö valvojan näkökulma

Rakennusjätteiden kierrätys ja hyötykäyttö valvojan näkökulma Rakennusjätteiden kierrätys ja hyötykäyttö valvojan näkökulma KOKOEKO-seminaari 2016 Jätehuollon uudistuvat toimintamallit Itä- Suomessa Lea Koponen, Pohjois-Savon ELY-keskus 22.2.2016 Mielikuva rakennusjätehuollon

Lisätiedot

Rakennusosien ja materiaalien uudelleenkäytön sääntelyyn liittyviä kysymyksiä

Rakennusosien ja materiaalien uudelleenkäytön sääntelyyn liittyviä kysymyksiä Rakennusosien ja materiaalien uudelleenkäytön sääntelyyn liittyviä kysymyksiä ReUSE seminar Ulla-Maija Mroueh VTT Technical Research Centre of Finland Rakennusosien uudelleenkäytön sääntely Miten jäte-

Lisätiedot

LASSILA & TIKANOJA OY Suomalaisten kierrätysasenteet ja jätteiden lajitteluhalukkuus 2012

LASSILA & TIKANOJA OY Suomalaisten kierrätysasenteet ja jätteiden lajitteluhalukkuus 2012 LASSILA & TIKANOJA OY Suomalaisten kierrätysasenteet ja jätteiden lajitteluhalukkuus 2012 I N N O L I N K R E S E A R C H O Y T A M P E L L A N E S P L A N A D I 2, 4. k r s, 3 3 1 0 0 T A M P E R E F

Lisätiedot

Kierrätystä ja hyötykäyttöä

Kierrätystä ja hyötykäyttöä Kierrätystä ja hyötykäyttöä Oulun Jätehuolto Oulun Jätehuolto on Oulun kaupungin liikelaitos, joka vastaa toimialueellaan jätteenkäsittelystä, kuljetusten toimivuudesta ja jäteneuvonnasta. Oulun Jätehuollon

Lisätiedot

Pohjois-Savon. kiertotalouspäivä. rakentamisen CASE POHJOLA SAIRAALA MIKA KASKELA YIT RAKENNUS OY

Pohjois-Savon. kiertotalouspäivä. rakentamisen CASE POHJOLA SAIRAALA MIKA KASKELA YIT RAKENNUS OY Pohjois-Savon rakentamisen kiertotalouspäivä 14.3.2018 CASE POHJOLA SAIRAALA MIKA KASKELA YIT RAKENNUS OY Kiinteistö Oy Kuopion Isabella, Leväsentie 1 Rakennuttaja Pohjola Kiinteistösijoitus Oy Pääurakoitsija

Lisätiedot

Hinnasto. vastaanottomaksut yrityksille alkaen 1.1.2013. www.iuj.fi

Hinnasto. vastaanottomaksut yrityksille alkaen 1.1.2013. www.iuj.fi Hinnasto vastaanottomaksut yrityksille alkaen 1.1.2013 www.iuj.fi 1.6.2013 Yhteystiedot ja aukioloajat Domargårdin jätekeskus Avoinna Ritamäentie 20, 06200 Porvoo ma - pe 7-18, la 9-14 puh. 020 637 7080,

Lisätiedot

Kierrätetään. www.tramel.fi

Kierrätetään. www.tramel.fi Kierrätetään. www.tramel.fi Tramel Oy tarjoaa yrityksille ja kotitalouksille taloudellisesti kannustavan palvelun metallien ja metallipitoisten materiaalien kierrätykseen. Tramel Oy Prosessit Tuotteet

Lisätiedot

Skanskan väripaletti TM. Ympäristötehokkaasti!

Skanskan väripaletti TM. Ympäristötehokkaasti! Skanskan väripaletti TM Ympäristötehokkaasti! { Tavoitteenamme on, että tulevaisuudessa projektiemme ja toimintamme ympäristövaikutukset ovat mahdollisimman vähäisiä. Väripaletti (Skanska Color Palette

Lisätiedot

Sortit vie noutosäkeillä rakennus- ja pihajätteen edullisesti kierrätykseen.

Sortit vie noutosäkeillä rakennus- ja pihajätteen edullisesti kierrätykseen. Jäteratkaisut yrityksille Syksy 2010 Sortit vie noutosäkeillä rakennus- ja pihajätteen edullisesti kierrätykseen. Jätteestä kierrätetään Miten Sortit toimii Sortit tarjoaa joustavan, edullisen ja kiinteähintaisen

Lisätiedot

Lead Facility Services Globally. ISS Palvelut ottaa vastuuta ympäristöstä yhdessä asiakkaan kanssa

Lead Facility Services Globally. ISS Palvelut ottaa vastuuta ympäristöstä yhdessä asiakkaan kanssa ISS Palvelut ottaa vastuuta ympäristöstä yhdessä asiakkaan kanssa TOIMINNALLASI ON ISO VAIKUTUS YMPÄRISTÖÖN Suurin osa ympäristövaikutuksista syntyy kiinteistöjen käytönaikaisista päivittäisistä toiminnoista,

Lisätiedot

Materiaalitehokkuus kierrätysyrityksessä

Materiaalitehokkuus kierrätysyrityksessä Materiaalitehokkuus kierrätysyrityksessä Materiaalitehokkuusseminaari, Lahti 11.4.2013 Hanna Pynnönen Kuusakoski Oy Title and content slide Level 1 bullet - Level 2 bullet Level 3 bullet 1 Title and content

Lisätiedot

Kiertokapula Oy. 13 kunnan omistama jätehuoltoyhtiö. 5 jätteidenkäsittelyaluetta 1 käytössä oleva loppusijoitusalue

Kiertokapula Oy. 13 kunnan omistama jätehuoltoyhtiö. 5 jätteidenkäsittelyaluetta 1 käytössä oleva loppusijoitusalue Kiertokapula Oy 13 kunnan omistama jätehuoltoyhtiö 5 jätteidenkäsittelyaluetta 1 käytössä oleva loppusijoitusalue Jätehuolto Jätehuollon järjestäminen Jätteiden käsittely Jätteiden hyödyntämisen edistäminen

Lisätiedot

Rakennusjätteen hyödyntämismahdollisuudet

Rakennusjätteen hyödyntämismahdollisuudet Rakennusjätteen hyödyntämismahdollisuudet Toimitusjohtaja Jarmo Kemppainen MAAMERKKI OY Toimialat Pohjarakentamiseen liittyvät: q Maarakennus q Louhinta q Tukiseinät q Betonointi q Paalutus q Ympäristörakentaminen

Lisätiedot

PEFC-merkintä puu- ja paperituotteiden hyvän alkuperän osoittajana

PEFC-merkintä puu- ja paperituotteiden hyvän alkuperän osoittajana PEFC-merkintä puu- ja paperituotteiden hyvän alkuperän osoittajana Huhtikuu 2012 PEFC Suomi Suomen Metsäsertifiointi ry 1 Mitä ympäristömerkit ovat? Tarkoitus Ympäristömerkkien tarkoitus on ohjata ostopäätöksiä

Lisätiedot

Materiaalitehokkuus valvojan näkökulmasta

Materiaalitehokkuus valvojan näkökulmasta Materiaalitehokkuus valvojan näkökulmasta Ympäristönsuojelun neuvottelupäivät 4.6.2019 Emmi Pajunen, Pirkanmaan ELY-keskus 29.5.2019 Materiaalitehokkuuden määritelmä Materiaalitehokkuudella tarkoitetaan

Lisätiedot

Rakentamisen ja rakennusmateriaalien ympäristövaikutukset

Rakentamisen ja rakennusmateriaalien ympäristövaikutukset Rakentamisen ja rakennusmateriaalien ympäristövaikutukset Rakentamisen käsitteet ja materiaalit kurssi Luento 1 10.10.2017 Esa Partanen esa.partanen@xamk.fi p. 044 7028 437 SCE - Sustainable Construction

Lisätiedot

Kierrätyksestä kiertotalouteen - valtakunnallinen jätesuunnitelma vuoteen 2023

Kierrätyksestä kiertotalouteen - valtakunnallinen jätesuunnitelma vuoteen 2023 Kierrätyksestä kiertotalouteen - valtakunnallinen jätesuunnitelma vuoteen 2023 Ramate- seminaari 7.11. 2017 Erityisasiantuntija Sirje Stén 1 2 Valtakunnallinen jätesuunnitelma Strateginen suunnitelma jätehuollon

Lisätiedot

www.pori.fi/porinjatehuolto Yhteistyössä ympäristön ja asukkaiden eduksi.

www.pori.fi/porinjatehuolto Yhteistyössä ympäristön ja asukkaiden eduksi. www.pori.fi/porinjatehuolto Yhteistyössä ympäristön ja asukkaiden eduksi. Porin kierrätyskeskus Savipajakatu 8, 860 Pori (Tiiliruukki) Asiakaspalvelu: puh. 0 6 56 Avoinna: maanantai tiistai, torstai 9

Lisätiedot

Ympäristöasioiden hoito yrityksessä

Ympäristöasioiden hoito yrityksessä Fiksu Ammattilainen, Autoala KARTOITUS TYÖSSÄOPPIMISJAKSOLLA Ympäristöasioiden hoito yrityksessä OPISKELIJAN TEHTÄVÄLOMAKE 1 Olet suorittamassa työssäoppimisjaksoa sähkö-, elektroniikka- tai tietotekniikka-alan

Lisätiedot

RAKENTAMISEN HIILIJALANJÄLKI Kunnat portinvartijoina

RAKENTAMISEN HIILIJALANJÄLKI Kunnat portinvartijoina CO 2? RAKENTAMISEN HIILIJALANJÄLKI Kunnat portinvartijoina CO 2? CO 2? CO 2? CO 2? Puurakentamisen ja energiatehokkaan rakentamisen RoadShow 2011 Simon le Roux Rakentaminen tuottaa päästöjä EU:n tavoite:

Lisätiedot

RAKENTAMISEN HIILIJALANJÄLKI. Kunnat portinvartijoina CO 2? Puurakentamisen ja energiatehokkaan rakentamisen RoadShow 2011.

RAKENTAMISEN HIILIJALANJÄLKI. Kunnat portinvartijoina CO 2? Puurakentamisen ja energiatehokkaan rakentamisen RoadShow 2011. CO 2? RAKENTAMISEN CO 2? HIILIJALANJÄLKI Kunnat portinvartijoina CO 2? CO 2? CO 2? Puurakentamisen ja energiatehokkaan rakentamisen RoadShow 2011 Pekka Heikkinen Rakentaminen tuottaa päästöjä EU:n tavoite:

Lisätiedot

POSION KUNNAN JÄTEMAKSUN SÄÄNNÖT, MAKSUPERUSTEET JA JÄTEMAKSUT

POSION KUNNAN JÄTEMAKSUN SÄÄNNÖT, MAKSUPERUSTEET JA JÄTEMAKSUT POSION KUNNAN JÄTEMAKSUN SÄÄNNÖT, MAKSUPERUSTEET JA JÄTEMAKSUT Posion kunta, Toimintaympäristöpalvelut 01.03.2016 1 Kunta perii järjestämästään jätehuollosta ja siihen liittyvistä kustannuksista jäljempänä

Lisätiedot

Materiaalinäkökulma rakennusten ympäristöarvioinnissa

Materiaalinäkökulma rakennusten ympäristöarvioinnissa Korjaussivut julkaisuun SYKEra16/211 Materiaalinäkökulma rakennusten ympäristöarvioinnissa Sirkka Koskela, Marja-Riitta Korhonen, Jyri Seppälä, Tarja Häkkinen ja Sirje Vares Korjatut sivut 26-31 ja 41

Lisätiedot

Betonikuorma, joka kuormittaa vähemmän ympäristöä.

Betonikuorma, joka kuormittaa vähemmän ympäristöä. Betonikuorma, joka kuormittaa vähemmän ympäristöä. Rudus toimittaa asiakkailleen ympäristöä mahdollisimman vähän kuormittavia Vihreitä betoneita, jotka suunnitellaan kohdekohtaisesti vastaamaan asiakkaan

Lisätiedot

Kiertotalous ja rakentaminen. INFRA ry Juha Laurila

Kiertotalous ja rakentaminen. INFRA ry Juha Laurila Kiertotalous ja rakentaminen INFRA ry 7.6.2017 Juha Laurila Hallitusohjelma Valtioneuvoston selonteko kansallisesta energia ja ilmastostrategiasta vuoteen 2030 Kärkihanke 3: Kiertotalouden läpimurto ja

Lisätiedot

NORDISKE ARBEJDSPAPIRER P OHJOISMAISET T YÖASIAKIRJAT

NORDISKE ARBEJDSPAPIRER P OHJOISMAISET T YÖASIAKIRJAT Ved Stranden 18 DK-1061 København K www.norden.org NORDISKE ARBEJDSPAPIRER P OHJOISMAISET T YÖASIAKIRJAT Kuluttajaopas Käytä vaatteitasi Käytä päätäsi Vaali ympäristöä! Rostra Kommunikation v/ David Zepernick,

Lisätiedot

Ekomaksut 01.01.2015. Yhteisen keräyspisteen väärinkäyttö. Vapaa-ajan asuntojen lukolliset jäteastiat Pienikokoinen poltettava jäte 01.01.

Ekomaksut 01.01.2015. Yhteisen keräyspisteen väärinkäyttö. Vapaa-ajan asuntojen lukolliset jäteastiat Pienikokoinen poltettava jäte 01.01. Ekomaksut Jätemaksutaulukko nro 1 /vuosi /vuosi Asunnot, joissa asuu 1 henkilö 20,00 24,8 Asunnot, joissa asuu 2 henkilöä 33,00 40,92 Asunnot, joissa asuu 3 henkilöä tai enemmän 38,00 47,12 Rivi- ja kerrostalot/asunto

Lisätiedot

Ekomaksut 01.01.2015. Yhteisen keräyspisteen väärinkäyttö. Vapaa-ajan asuntojen lukolliset jäteastiat Pienikokoinen poltettava jäte 01.01.

Ekomaksut 01.01.2015. Yhteisen keräyspisteen väärinkäyttö. Vapaa-ajan asuntojen lukolliset jäteastiat Pienikokoinen poltettava jäte 01.01. Ekomaksut Jätemaksutaulukko nro 1 /vuosi /vuosi Asunnot, joissa asuu 1 henkilö 20,00 24,8 Asunnot, joissa asuu 2 henkilöä 33,00 40,92 Asunnot, joissa asuu 3 henkilöä tai enemmän 38,00 47,12 Rivi- ja kerrostalot/asunto

Lisätiedot

HINNASTO 1/2009. 1.1.2009 alkaen

HINNASTO 1/2009. 1.1.2009 alkaen HINNASTO 1/2009 1.1.2009 alkaen YHTEYSTIEDOT: DOMARGÅRDIN JÄTEASEMA Ritamäentie 20, 06200 PORVOO AVOINNA: ma-pe 7.00-19.00 Puh 020 637 7080, fax 020 637 7050 la 9.00-14.00 PIENJÄTEASEMAT MÖMOSSENIN PIENJÄTEASEMA

Lisätiedot

Rakennusjätteiden lajittelu hyötykäyttöä varten

Rakennusjätteiden lajittelu hyötykäyttöä varten Rakennusjätteiden lajittelu hyötykäyttöä varten Rakennusjätteistä kohti kierrätysmateriaaleja Käyttöpäällikkö Pekka Hyvärinen Vuokra-alue 140 ha. Käytössä 30 ha Jätteitä 180 000 t Ympäristölupa n. 50 ha

Lisätiedot

Suuria säästöjä elpo-elementeillä

Suuria säästöjä elpo-elementeillä Suuria säästöjä elpo-elementeillä Säästöä rakentamisajassa Säästöä asuinneliöissä Säästöä materiaalikuluissa Säästää myös ympäristöä Elpotek Oy talotekniikan innovaatioita Elpotek Oy on talotekniikkaelementtien

Lisätiedot

2. Millä tavoin yritys pyrkii välttämään turhan jätteen syntymistä? Mainitse 2 3 esimerkkiä.

2. Millä tavoin yritys pyrkii välttämään turhan jätteen syntymistä? Mainitse 2 3 esimerkkiä. Kartoitus työssäoppimisjaksolla Ympäristöasioiden hoito yrityksessä Opiskelijan tehtävälomake 1 Olet suorittamassa työssäoppimisjaksoa sähkö-, elektroniikka- tai tietotekniikka-alan tuotantolaitoksessa,

Lisätiedot

HINNASTO KOTITALOUKSILLE 4/2010 4.11.2010

HINNASTO KOTITALOUKSILLE 4/2010 4.11.2010 HINNASTO KOTITALOUKSILLE 4/2010 4.11.2010 SISÄLLYSLUETTELO: 1. JÄTEASEMIEN VASTAANOTTOHINNAT 3 2. KIINTEISTÖN JÄTEMAKSUT 4-6 Itä-Uudenmaan Jätehuolto Oy Ankkurikatu 8, 06100 Porvoo Asiakaspalvelu, puh.

Lisätiedot

Puurakennusten hiilijalanjälki. Matti Kuittinen Lauri Linkosalmi

Puurakennusten hiilijalanjälki. Matti Kuittinen Lauri Linkosalmi Puurakennusten hiilijalanjälki Matti Kuittinen Lauri Linkosalmi 1. Miksi hiilijalanjälkeä lasketaan? 2. Mihin puun vähähiilisyys perustuu? 3. Esimerkki PES-elementin laskennasta 4. Yhteenveto 11.3.2013

Lisätiedot

Tyhjennysmaksut säännöllisessä toissijaisen velvollisuuden palvelussa, Joensuu

Tyhjennysmaksut säännöllisessä toissijaisen velvollisuuden palvelussa, Joensuu t säännöllisessä toissijaisen velvollisuuden palvelussa, Joensuu määräytyy todellisen painon ja jätekeskushinnaston mukaan. Kuljetus- ja käsittelymaksuun lisätään punnitusmaksu 9,68 (alv 0 %). Kuljetus

Lisätiedot

HINNASTO YRITYKSILLE 5/2010 4.11.2010

HINNASTO YRITYKSILLE 5/2010 4.11.2010 HINNASTO YRITYKSILLE 5/2010 4.11.2010 SISÄLLYSLUETTELO 1. JÄTTEIDEN VASTAANOTTO TOIMINTAOHJEET 3 2. DOMARGÅRDIN JÄTEASEMAN VASTAANOTTOHINNAT 4 3. PIENJÄTEASEMIEN VASTAANOTTOHINNAT 6 4. JÄTEASTIOIDEN TYHJENNYSMAKSUT

Lisätiedot

Kiertotalous rakentamisen ohjauksessa. Harri Hakaste ympäristöministeriö Puu rakentamisen kiertotaloudessa

Kiertotalous rakentamisen ohjauksessa. Harri Hakaste ympäristöministeriö Puu rakentamisen kiertotaloudessa Kiertotalous rakentamisen ohjauksessa Harri Hakaste ympäristöministeriö Puu rakentamisen kiertotaloudessa 19.9.2019 Kiertotalouden periaate Ellen McArthur Foundation 2 Rakentamisen kiertotalouden ohjauskehys

Lisätiedot

Rakentaminen ja hiilidioksidipäästöt. Rakennuksen elinkaaren aikaiset CO2 päästöt

Rakentaminen ja hiilidioksidipäästöt. Rakennuksen elinkaaren aikaiset CO2 päästöt Rakentaminen ja hiilidioksidipäästöt Rakennuksen elinkaaren aikaiset CO2 päästöt Betonikuorma, joka kuormittaa vähemmän ympäristöä. Rudus toimittaa asiakkailleen ympäristöä mahdollisimman vähän kuormittavia

Lisätiedot

Pakkauksen. rooli. SUOMEN PAKKAUSYHDISTYS RY Roger Bagge

Pakkauksen. rooli. SUOMEN PAKKAUSYHDISTYS RY Roger Bagge Pakkauksen rooli Yhteenveto» Hyvä pakkaus täyttää perustehtävänsä: suojaa ja informoi» Tuotteen valmistuksen ympäristökuorma on moninkertainen pakkaukseen verrattuna» Käytetty pakkaus voidaan kierrättää»

Lisätiedot

HSY:n jätehuollon vuositilasto 2014

HSY:n jätehuollon vuositilasto 2014 HSY:n jätehuollon vuositilasto 214 Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä Samkommunen Helsingforsregionens miljötjänster Helsinki Region Environmental Services Authority Helsingin seudun ympäristöpalvelut

Lisätiedot

Havaintoja toimijakentän haastatteluista

Havaintoja toimijakentän haastatteluista Havaintoja toimijakentän haastatteluista Ranta rakentamisen kiertotalous kunnissa - hanke Taru Uotila Suomen ympäristöopisto Sykli 7.11.2018 Hankkeessa toteutetut haastattelut Tilaaja Purkuurakoitsija

Lisätiedot

Ekopassi ekotehokkaaseen loma-asumiseen

Ekopassi ekotehokkaaseen loma-asumiseen Ekopassi ekotehokkaaseen loma-asumiseen 15.6.2011 Jyri Nieminen, VTT 2 Vapaa-ajan asumisen ekotehokkuus Mökkimatkoja vuodessa noin 5 miljardia kilometriä 90 % matkoista henkilöautoilla Matkojen keskipituus

Lisätiedot

Rakennusjätteestä uusiomateriaalia Lahden ammattikorkeakoulu Koulutuspäivä 18.10.2012

Rakennusjätteestä uusiomateriaalia Lahden ammattikorkeakoulu Koulutuspäivä 18.10.2012 Rakennusjätteestä uusiomateriaalia Lahden ammattikorkeakoulu Koulutuspäivä 18.10.2012 Kuusakoski Oy Ari Virta Johtaja, rakennusjätekierrätys Kuusakoski Group tänään Donuard Kuschakoff perusti Viipurissa

Lisätiedot

Ympäristöasioiden hoito yrityksessä

Ympäristöasioiden hoito yrityksessä Fiksu Ammattilainen, Catering-ala TYÖSSÄOPPIMISJAKSO Ympäristöasioiden hoito yrityksessä OPISKELIJAN TEHTÄVÄLOMAKE 1 Olet suorittamassa työssäoppimisjaksoa hotelli-ravintolassa. Tehtävänäsi on selvittää,

Lisätiedot

MUOVIX OY Muovijätteen hyödyntäminen Kemian Päivät: Nyhjää Tyhjästä 22.3.2011 Mikko Koivuniemi

MUOVIX OY Muovijätteen hyödyntäminen Kemian Päivät: Nyhjää Tyhjästä 22.3.2011 Mikko Koivuniemi MUOVIX OY Muovijätteen hyödyntäminen Kemian Päivät: Nyhjää Tyhjästä 22.3.2011 Mikko Koivuniemi Lähde: Uusi Muovitieto Muovijäte Suomessa Yhteensä n. 160 000 tonnia vuodessa Noin 50 % käytettyjä pakkauksia

Lisätiedot

Mustialan navetan jäteopas

Mustialan navetan jäteopas Mustialan navetan jäteopas Hämeen ammattikorkeakoulussa pyritään toimimaan kestävän kehityksen periaatteiden mukaan. Näitä periaatteita sovelletaan myös navetan toimintoihin. Pääperiaate on ottaa huomioon

Lisätiedot

JÄTTEIDEN KÄSITTELY PINTAKÄSITTELYSSÄ. 9.9.2014 Copyright Isto Jokinen 1

JÄTTEIDEN KÄSITTELY PINTAKÄSITTELYSSÄ. 9.9.2014 Copyright Isto Jokinen 1 JÄTTEIDEN KÄSITTELY PINTAKÄSITTELYSSÄ 9.9.2014 Copyright Isto Jokinen 1 MIKSI JÄTTEET LAJITELLAAN? Tavoitteena on: - Vähentää kaatopaikalle menevän jätteen määrää - Kierrättää käyttökelpoisia materiaaleja

Lisätiedot

Infrarakentamisen ympäristöasiakirja - kokonaisuus Ympäristöjohtaminen hankkeissa. Kurkistus kehityshankkeeseen

Infrarakentamisen ympäristöasiakirja - kokonaisuus Ympäristöjohtaminen hankkeissa. Kurkistus kehityshankkeeseen Infrarakentamisen ympäristöasiakirja - kokonaisuus Ympäristöjohtaminen hankkeissa Kurkistus kehityshankkeeseen 12.5.2017 Heidi Huvila, Helsinki heidi.huvila@hel.fi Heidi Huvila 15.12.2016 1 Heidi Huvila

Lisätiedot

Kemikaalit kiertotaloudessa - miten eteenpäin lähtöruudusta? Jani Salminen Kulutuksen ja tuotannon keskus SYKE

Kemikaalit kiertotaloudessa - miten eteenpäin lähtöruudusta? Jani Salminen Kulutuksen ja tuotannon keskus SYKE Kemikaalit kiertotaloudessa - miten eteenpäin lähtöruudusta? Jani Salminen Kulutuksen ja tuotannon keskus SYKE Kemikaalit ja kiertotalous Miten tutkimus voi palvella päätöksentekoa? 24.11.2016 1 Kiertotalouden

Lisätiedot

Kainuun jätehuollon kuntayhtymä Eko-Kymppi. KAINUUN YMPÄRISTÖOHJELMA 2020 Ympäristöseminaari 9.11.20121

Kainuun jätehuollon kuntayhtymä Eko-Kymppi. KAINUUN YMPÄRISTÖOHJELMA 2020 Ympäristöseminaari 9.11.20121 Kainuun jätehuollon kuntayhtymä KAINUUN YMPÄRISTÖOHJELMA 2020 Ympäristöseminaari 9.11.20121 Jätehuollon tulevaisuus Kainuussa 2012 Jukka Oikarinen puh. 08 636 611 fax. 08 636 614 www.eko-kymppi.fi info@eko-kymppi.fi

Lisätiedot

TRY-MITTARI TALONRAKENTAMISEN YMPÄRISTÖMITTARI

TRY-MITTARI TALONRAKENTAMISEN YMPÄRISTÖMITTARI TRY-MITTARI TALONRAKENTAMISEN YMPÄRISTÖMITTARI Ekologinen Rakentaja Talonrakentamisen ympäristömittari ja sen käyttö oppimisen välineenä Tampereen teknilliselle yliopistolle tehty kandidaatintyö, syyskuu

Lisätiedot

/tyhjennys. /tyhjennys

/tyhjennys. /tyhjennys VIII JÄTEMAKSUTAULUKKO 17 Maksut 1.5.2012 alkaen Jätemaksutaksassa vahvistetaan arvonlisäveroton maksu. Arvonlisäsarakkeen maksu on kahdelle desimaalille pyöristetty likiarvo. 18 SEKAJÄTTEEN KERÄYS (Maksu

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus kaatopaikoista ja biohajoavan jätteen kaatopaikkakielto

Valtioneuvoston asetus kaatopaikoista ja biohajoavan jätteen kaatopaikkakielto Valtioneuvoston asetus kaatopaikoista ja biohajoavan jätteen kaatopaikkakielto Kuntien ympäristösuojelun neuvottelupäivä 4.9.2013 Tommi Kaartinen, VTT 2 Taustaa Valtioneuvoston asetus kaatopaikoista voimaan

Lisätiedot

KIERTOTALOUDELLA SÄÄSTÖÄ RAKENTAMISEEN

KIERTOTALOUDELLA SÄÄSTÖÄ RAKENTAMISEEN KIERTOTALOUDELLA SÄÄSTÖÄ RAKENTAMISEEN 28.11.2017 INFRA ry 29.11.2017 Juha Laurila Rakennusten purkutöistä kierrätysmateriaaleja - ohjeita tekijöille ja teettäjille INFRA ry 29.11.2017 Juha Laurila Betonimurske

Lisätiedot

Hinnasto. yrityksille alkaen 1.1.2016. www.iuj.fi

Hinnasto. yrityksille alkaen 1.1.2016. www.iuj.fi Hinnasto yrityksille alkaen 1.1.2016 www.iuj.fi 1.1.2016 DOMARGÅRDIN JÄTEKESKUKSEN MAKSUT (PORVOO) Akut 0 0 Asbesti * 190,00 /t 235,60 /t Asfaltti * 16,82 /t 20,86 /t Betoni * 50,00 /t 62,00 /t Palakoko

Lisätiedot

Metallien kierrätys on RAUTAA!

Metallien kierrätys on RAUTAA! Metallien kierrätys on RAUTAA! METALLEJA VOI KIERRÄTTÄÄ L O P U T T O M A S T I M E T A L L I N E L I N K A A R I Metallituotteen valmistus Metallituotteen käyttö Metallien valmistuksessa raaka-aineiden,

Lisätiedot

Jätteen energiahyötykäyttö -käytännön vaikutukset. KOKOEKO 16.2.2012 Eila Kainulainen Keski-Savon ympäristötoimi

Jätteen energiahyötykäyttö -käytännön vaikutukset. KOKOEKO 16.2.2012 Eila Kainulainen Keski-Savon ympäristötoimi Jätteen energiahyötykäyttö -käytännön vaikutukset KOKOEKO 16.2.2012 Eila Kainulainen Keski-Savon ympäristötoimi Aiempia kokemuksia energiahyötykäytöstä Keski- Savossa Poltettavaa muovijätettä kerättiin

Lisätiedot

Merkinnät hankinnan apuna. Lilli Puntti Tuotekehitystuen päällikkö o.t.o. työsuojelupäällikkö

Merkinnät hankinnan apuna. Lilli Puntti Tuotekehitystuen päällikkö o.t.o. työsuojelupäällikkö Merkinnät hankinnan apuna Lilli Puntti Tuotekehitystuen päällikkö o.t.o. työsuojelupäällikkö Kiilto Family -konserni Suomalainen perheyritys, perustettu 1919 Tampereella Henkilöstöä Suomessa ja ulkomailla

Lisätiedot

Ei saa sisältää kotitalous-, bio- tai vaarallisia jätteitä. Vastaanottotarkastuksessa havaitut epäpuhtaudet laskutetaan hinnaston mukaisesti.

Ei saa sisältää kotitalous-, bio- tai vaarallisia jätteitä. Vastaanottotarkastuksessa havaitut epäpuhtaudet laskutetaan hinnaston mukaisesti. 1. YLEISTÄ ottaa vastaan hyödyntämiskelpoista jätettä Tampereella Ruskon jätteenkäsittelylaitoksella PIR-2002-219-111 ja Myllypuron siirtokuormausasemalla PIR-2003-Y-126-111 sekä Espoossa Juvanmalmin siirtokuormausasemalla

Lisätiedot

Rakentamisen toimenpiteet valtakunnallisessa jätesuunnitelmassa

Rakentamisen toimenpiteet valtakunnallisessa jätesuunnitelmassa Rakentamisen toimenpiteet valtakunnallisessa jätesuunnitelmassa Harri Hakaste Kierrätyksestä kiertotalouteen - Valtakunnallinen jätesuunnitelma vuoteen 2023 keskustelutilaisuus 20.3.2018 Materiaalitehokkuuden

Lisätiedot

Ekotehokkuus: Toimitilojen käyttö ja ylläpito. Anna Aaltonen Kiinteistö- ja rakentamistalkoot 27.1.2011

Ekotehokkuus: Toimitilojen käyttö ja ylläpito. Anna Aaltonen Kiinteistö- ja rakentamistalkoot 27.1.2011 Ekotehokkuus: Toimitilojen käyttö ja ylläpito Anna Aaltonen Kiinteistö- ja rakentamistalkoot 27.1.2011 Sisältö Ympäristöasioiden hallinta yrityksissä Toimitilojen vaikutus ympäristöön Kiinteistön ympäristösertifioinnit

Lisätiedot

Hinnasto. yrityksille alkaen 1.1.2014. www.iuj.fi

Hinnasto. yrityksille alkaen 1.1.2014. www.iuj.fi Hinnasto yrityksille alkaen 1.1.2014 www.iuj.fi 1.1.2014 DOMARGÅRDIN JÄTEKESKUKSEN MAKSUT (PORVOO) Akut 0 0 Asbesti * 190,00 /t 235,60 /t Asfaltti * 16,82 /t 20,86 /t Betoni * 50,00 /t 62,00 /t Palakoko

Lisätiedot

JÄTTEENKÄSITTELYLAITOKSET Kuntien ympäristönsuojelun neuvottelupäivä Jyri Nummela, Lassila&Tikanoja Oyj

JÄTTEENKÄSITTELYLAITOKSET Kuntien ympäristönsuojelun neuvottelupäivä Jyri Nummela, Lassila&Tikanoja Oyj JÄTTEENKÄSITTELYLAITOKSET Kuntien ympäristönsuojelun neuvottelupäivä 4.9.2013 Jyri Nummela, Lassila&Tikanoja Oyj Lassila & Tikanoja Oyj Lassila & Tikanoja Oyj KULUTUSYHTEISKUNNASTA KIERRÄTYSYHTEISKUNNAKSI

Lisätiedot

JÄTETÄÄNKÖ VÄHEMMÄLLE? sähköinen versio löytyy www.4v.fi/julkaisut

JÄTETÄÄNKÖ VÄHEMMÄLLE? sähköinen versio löytyy www.4v.fi/julkaisut JÄTETÄÄNKÖ VÄHEMMÄLLE? Kulutus ja jätteen synnyn ehkäisy sähköinen versio löytyy www.4v.fi/julkaisut Sisältö Kestävä kuluttaminen ja kohtuus Jätteen synnyn ehkäisy Tuotteen elinkaari Ekotehokkuus Ekologinen

Lisätiedot

RAKENNUSVALVONTA. Krista Niemi 27.2.2013

RAKENNUSVALVONTA. Krista Niemi 27.2.2013 Krista Niemi 27.2.2013 Kosteudenhallinnalla tarkoitetaan niitä toimenpiteitä, joilla pyritään estämään haitallisen kosteuden kertyminen rakennukseen Kosteudenhallinnan tavoitteena on Estää kosteusvaurioiden

Lisätiedot

Harjoituksia 2013 oikeat vastaukset. Jätteiden lajittelu & jätteiden hyödyntäminen

Harjoituksia 2013 oikeat vastaukset. Jätteiden lajittelu & jätteiden hyödyntäminen Harjoituksia 2013 oikeat vastaukset Jätteiden lajittelu & jätteiden hyödyntäminen Ristikko Täytä ristikon vaakarivit annettujen vihjeiden avulla. Selvitä pystyriville muodostuva sana. 1. -keräykseen kuuluvat

Lisätiedot

LEIRITOIMINNAN YMPÄRISTÖKÄSIKIRJA YMPÄRISTÖTOIMINTOJEN KARTOITUSLOMAKE. Järjestävä taho Leirin nimi Vierailun ajankohta 1. LEIRIN PERUSTIEDOT

LEIRITOIMINNAN YMPÄRISTÖKÄSIKIRJA YMPÄRISTÖTOIMINTOJEN KARTOITUSLOMAKE. Järjestävä taho Leirin nimi Vierailun ajankohta 1. LEIRIN PERUSTIEDOT LEIRITOIMINNAN YMPÄRISTÖKÄSIKIRJA YMPÄRISTÖTOIMINTOJEN KARTOITUSLOMAKE Järjestävä taho Leirin nimi Vierailun ajankohta 1. LEIRIN PERUSTIEDOT Osallistujamäärä alle 20 Leirialue nimi (leiriläiset) 2050 koko

Lisätiedot

Pirkanmaan Jätehuolto Oy

Pirkanmaan Jätehuolto Oy Pirkanmaan Jätehuolto Oy Pirkanmaan Jätehuolto Oy 17 osakaskuntaa omistavat yhtiön asukaslukujensa mukaisessa suhteessa yhtiö toimii omakustannusperiaatteella n. 60 työntekijää Jätehuollon työnjako Pirkanmaan

Lisätiedot

Hinnasto. yrityksille alkaen 1.1.2015. www.iuj.fi

Hinnasto. yrityksille alkaen 1.1.2015. www.iuj.fi Hinnasto yrityksille alkaen 1.1.2015 www.iuj.fi 1.1.2015 DOMARGÅRDIN JÄTEKESKUKSEN MAKSUT (PORVOO) Akut 0 0 Asbesti * 190,00 /t 235,60 /t Asfaltti * 16,82 /t 20,86 /t Betoni * 50,00 /t 62,00 /t Palakoko

Lisätiedot

Purkupilotit - kiertotalous purkuhankkeissa

Purkupilotit - kiertotalous purkuhankkeissa Purkupilotit - kiertotalous purkuhankkeissa Lahden kaupunki 4.2.2019 Katja Lehtonen Ytekki Oy Esityksen sisältö Purkupilotit 2018 Lahden kohteet Yhteenveto purkupilotoinnista (7 kohdetta) Ohjeistukset

Lisätiedot

HIRSISEINÄN EKOKILPAILUKYKY

HIRSISEINÄN EKOKILPAILUKYKY HIRSISEINÄN EKOKILPAILUKYKY Perustuu tutkimukseen: Hirsiseinän ympäristövaikutusten laskenta elinkaaritarkastelun avulla Oulu 11.2.28 Matti Alasaarela Arkkitehtitoimisto Inspis Oy KUINKA PALJON HIRSITALOA

Lisätiedot

[Tiedoston alaotsikko]

[Tiedoston alaotsikko] [Tiedoston alaotsikko] YMPÄRISTÖSUUNNITELMA 1 Sisällysluettelo Lämmönkulutus... 3 Sähkönkulutus... 3 Veden kulutus... 4 Hankinnat... 4 Materiaalikulutus... 5 Jätteet... 6 Kuljetukset ja liikenne... 8 Ympäristösuunnitelman

Lisätiedot

XI JÄTEMAKSUTAULUKKO 18 Maksut 1.1.2015 alkaen

XI JÄTEMAKSUTAULUKKO 18 Maksut 1.1.2015 alkaen XI JÄTEMAKSUTAULUKKO 18 Maksut 1.1.2015 alkaen Jätemaksutaksassa vahvistetaan arvonlisäveroton maksu. Arvonlisäsarakkeen maksu on kahdelle desimaalille pyöristetty likiarvo. 19 SEKAJÄTTEEN KERÄYS Pakkaavaan

Lisätiedot

1. Mitä seuraavista voit laittaa biojäteastiaan tai kompostiin?

1. Mitä seuraavista voit laittaa biojäteastiaan tai kompostiin? 1. Mitä seuraavista voit laittaa biojäteastiaan tai kompostiin? a) maitotölkki b) suodatinpussi ja kahvinporot c) lasinsirut d) ruuanjätteet muovipussissa KOMPOSTI 2. Hyötispiste on paikka johon voit viedä

Lisätiedot

Esityksen laatija 7/4/09 JÄTTEEN POLTON VAIKUTUS KIERRÄTYKSEEN

Esityksen laatija 7/4/09 JÄTTEEN POLTON VAIKUTUS KIERRÄTYKSEEN Esityksen laatija 7/4/09 JÄTTEEN POLTON VAIKUTUS KIERRÄTYKSEEN 30.10.2014 Hyvä ympäristö ei synny sattumalta. Se on yhteinen juttu. Kiertokapula Oy:n tehtävänä on huolehtia mahdollisimman ympäristöystävällisesti

Lisätiedot

Kodin vaaralliset jätteet talteen. Materiaalitehokas jätehuolto hanke (A31559) saa Päijät-Hämeen liiton myöntämää EAKR -rahoitusta

Kodin vaaralliset jätteet talteen. Materiaalitehokas jätehuolto hanke (A31559) saa Päijät-Hämeen liiton myöntämää EAKR -rahoitusta Kodin vaaralliset jätteet talteen Materiaalitehokas jätehuolto hanke (A31559) saa Päijät-Hämeen liiton myöntämää EAKR -rahoitusta Ongelmajäte on nyt vaarallinen jäte Uudessa jätelaissa otetaan käyttöön

Lisätiedot

sanomalehdet,aikakauslehdet,mainokset(eimuovia!),kirjekuoret(myösikkunalliset), A neloset,uusiopaperi,värillinen paperi

sanomalehdet,aikakauslehdet,mainokset(eimuovia!),kirjekuoret(myösikkunalliset), A neloset,uusiopaperi,värillinen paperi Lajitteluohjeet Paperinkeräys Postiluukustajatulostimestatulevatpaperitkeräykseen. sanomalehdet,aikakauslehdet,mainokset(eimuovia!),kirjekuoret(myösikkunalliset), A neloset,uusiopaperi,värillinen paperi

Lisätiedot

Kiertotalous ja jätehuolto. Olli Sahimaa Suomen ympäristökeskus ENY C2003 Vesi- ja ympäristötekniikka

Kiertotalous ja jätehuolto. Olli Sahimaa Suomen ympäristökeskus ENY C2003 Vesi- ja ympäristötekniikka Kiertotalous ja jätehuolto Olli Sahimaa Suomen ympäristökeskus ENY C2003 Vesi- ja ympäristötekniikka 15.11.2016 Esityksen sisältö 1. Johdanto 2. Mitä on kiertotalous? 3. Yhdyskuntajätehuolto ja kierrätys

Lisätiedot

Jätteillä energiatehokkaaksi kunnaksi - luovia ratkaisuja ilmastonmuutoksen

Jätteillä energiatehokkaaksi kunnaksi - luovia ratkaisuja ilmastonmuutoksen Jätteillä energiatehokkaaksi kunnaksi - luovia ratkaisuja ilmastonmuutoksen hillintään Jätteistä bioenergiaa ja ravinnetuotteita - mädätyksen monet mahdollisuudet Tuuli Myllymaa, Suomen ympäristökeskus

Lisätiedot

Ekomaksut Yhteisen keräyspisteen väärinkäyttö. Vapaa-ajan asuntojen lukolliset jäteastiat Pienikokoinen poltettava jäte

Ekomaksut Yhteisen keräyspisteen väärinkäyttö. Vapaa-ajan asuntojen lukolliset jäteastiat Pienikokoinen poltettava jäte Ekomaksut Jätetaksa Oy Botniarosk Ab:n toimialueella Jätemaksutaulukko nro 1 /vuosi /vuosi Asunnot, joissa asuu 1 henkilö 20,00 24,8 Asunnot, joissa asuu 2 henkilöä 33,00 40,92 Asunnot, joissa asuu 3 henkilöä

Lisätiedot

Rakennusalan kiertotalouden ratkaisuja

Rakennusalan kiertotalouden ratkaisuja Rakennusalan kiertotalouden ratkaisuja 28.3.2019, Kuopio Netlet Oy Ab 1 Ongelma: Ylijäämien käsittely Rakennusalalla heitetään suoraan jätelavalle miljoonien kilojen ja miljoonien eurojen edestä täysin

Lisätiedot