1. Henkilökohtaiset tavoitteet -ammatilliseen osaamiseen liittyvat keskeiset tavoitteet, paivitettavat ammatillisen osaamisen alueet, jne.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "1. Henkilökohtaiset tavoitteet -ammatilliseen osaamiseen liittyvat keskeiset tavoitteet, paivitettavat ammatillisen osaamisen alueet, jne."

Transkriptio

1 b,l L ' b b /fi?,c74, gl :-.. TYOELAMAJAKSOLLE ASETETTUJEN TAVOITTEIDEN SEURANTA Ennen työelamajaksoa asetetut tavoitteet 1. Henkilökohtaiset tavoitteet -ammatilliseen osaamiseen liittyvat keskeiset tavoitteet, paivitettavat ammatillisen osaamisen alueet, jne. Olen tyytyväinen siihen, että minulla on mahdollisuus irrottautua opetustyöstä työelämäjakson ajaksi ja pdivittää tietojani ja taitojani k?ytännössä Orion Oy:n koulutuskeskuksen ravintolassa. Asiakkaille valmistetaan päivittäin runsas aamupala, maittava ja monipuolinen lounas, päiväkahvi tuoreine leivonnaisineen, illallis- ja edustusatenoita ruokajuomineen. Luontopolun varrella olevalla kodalla järjestetään asiakkaiden toiveen mukaisia elämysaterioita. Saunat ja kokoustilat ovat ahkerassa käytössä ja myös niiden taqoilut kuuluvat päivittäiseen toimintaan. Opettajan on hyvä myös saada tietoa siitä miten monipuolista osaamista nykypäivän työeläma työntekijöiltä edellyttää. -työelämäyhteyksiin, työssäoppimisen järjestelyihin, näyttöjen suunnitteluun liittyvät tavoitteet, jne. Työssäoppiminen ja näyttöjen järjestäminen ovat suuria haasteita opettajille ja oppilaitoksille. Parhaiten opiskelijat saavuttavat tavoitteensa, kun työelämä ja oppilaitos toimivat yhteistyössä toinen toistaan twdentäen. Catering-alan keskeisten opinkokonaisuuksien näytöt annetaan työpaikoilla. Erilaisten keittiöiden toimintatavat on hyva tuntea, jotta näyttömahdollisuudet kohdistuvat kulloinkin oikeaan ympdristöön. 2. Opetussuunnitelmalähtöiset tavoitteet -keskeiset opetussuunnitelman opintokokonaisuudet joihin työelamajaksolta haet vastaavuuksia Yhteiset ammatilliset opinnot -> Henkilöstöravintolassa työskentely Yhteiset ammatilliset opinnot -> Asiakaspalvelutyö Eriytyvät ammatilliset opinnot - > Tilaus- ja teemaruokien valmistus - ne opintokokonaisuudet joiden sisältöjä ja ammattialakohtaista osaamista ko. työpaikassa voit paivittaa edellä mainitut Vapaasti valittavat ammatilliset opinnot -> Henkilöstöravintola/ravintolaruoanvalmistu Tilaus- ja teemaruokien valmistus - työssäoppimisen ja näyttöjen järjestämisen kannalta huomioitavat asiat

2 Tuohilammen koulutuskeskuksen keittiössa on ollut vähän työssäoppijoita eika nayttöja ole siellä annettu. Keittiö on toiminnoiltaan vaativa ja impulsiivinen. Tilauksia tulee hyvin lyhyell varoitusajalla ja tydntek~öiltä vaaditaan joustavuutta ja nopeutta toimia erilaisissa tilanteissa. Rutiininomaisuutta ei ole. Pienten ja yksinkertaisten näyttöjen suorituspaikaksi keittiö ehkd sopii. Rajoittavana tekijana on henkilökunnan vähyys ja ajan puute. Työelamajakson jälkeen: 3. Selvitä etukateen mahdollisimman hyvin yrityksen taustat: liike-idea, toiminnan keskeinen sisältö, henkilöstö jne..... Yritys: Orion Oy, Tuohilammen koulutuskeskus, keittiö www. orion. fi Toiminta-ajatus: toiminta-ajatus on tuottaa kokous- ja kurssiasiakkaille seka edustusvieraille virkistavia hetki4 ja elamyksellisiä makunautintoja työpaivien lomassa. Liike-idea: Parantaa ptiivitttiisen eldrnan laatua tuottamalla ainutlaatuisia asiakaskokemuksia kokous-, kurssi- ja edustusvieraille. Asia kassegmen tti: Asiakkaina ovat ten/eydenhuoltosektorin palveluntuottajat ja ammattilaiset., Iaäkkeiden markkinoinnin kohderyhmat kuten esim. apteekit, sairaalat, tenteyskeskukset. Kansainvaliset liike- ja yhteistyökumppanit. Tuotteet ja palvelut: Aukioloaika tarpeen mukaan ympäri vuorokauden ja myos viikonloppuisin. Tuohilammen rannalla sijaitsevasta kurssikeskuksen ravintolasta avautuu huikean kaunis maisema erämaalammelle. Viihtyisissa tiloissa mahtuu lounastamaan kerralla n. 760 asiakasta.. Kaikki ateriat tarjotaan ravintolassa asiakkaan toiveiden ja ohjelman mukaan. Vakioruoka-aikoja ei ole, vaan asiakkaat saavat ateriansa kulloinkin sovitun ohjelman mukaisesti. Iltapalatatjoilua sauna- ja kokoustiloihin sekä kahdessa kotakeittiössti toivomusten mukaan. Erikoisruokavaliot ovat yleisia ja ne kuuluvat tana p8ivana jokaisessa keittiössa osana arkeen. Aemiaispöydast& löydät niin tuoreet sampylat kuin höyryä vdt puurokattilat, juustot, lihaleikkeleet, jogurtit, marjat, ravintokuidut, kasvikset, kahvi ja tee. Lounaalla on valittavanasi esim. kaksi erilaista kylmaa kalaa, paahtopaistia/savulammasta Iisa kkeineen, vihersalaattia,

3 pastasalaattia,lämmin liha- tai kalaruoka, perunathiisi ja kastike, kasviksia. Jälkiruokana rahkaa, kiisseliä, hedelmäsalaattia tms. Kahvia ja teeta. Illalliselle pöytiin katetaan valkoiset pöytäliinat ja ka ksoiskatteet, puna- ja valkoviinilasit, vesilasit, lautasliinat kukat ja koristeet. Baaripöytään konjakki-, likööri- ja drinkkilasit sekä juomat. Illallismenu on juhlava ja se valmistetaan aina ensiluokkaisista raaka-aineista alusta alkaen. Ruoat laitetaan kauniisti tajolle suurille tarjoiluvadeille värit ja esteettisyys huomioon ottaen. Tilaisuudesta riippuen kdytetäan joko noutopöytä- tai vatitatjoilua. Salivuorolaisen työpäivd alkaa asiakastilojen kunnostamisella, aamupalan valmistamisella ja kattamisella ja astioiden pesemisella. Keittiömestarit aloittavat kylmien ja lämpimien ruokien valmistuksen. Keittiömestareiden työnkuva oli hyvin monipuolinen. He hoitivat asiakkaiden tilaukset, huonevaraukset, aikataulut ja sopivat isantien/emäntien kanssa tilaisuuksien kulun, sis~llöt, tarjoilut ja varasivat kokoustilat seka saunat ym. Keittiömestari oli myös mikmtukihenkilö, fyökalupakin haltija, kokoustilojen jtjjestelijä, taksin tilaaja. Jos jotain puuttui, keiffiöön tultiin kysymaan. Isännat ja emannat tulivat aina ensin henkilökohtaisesti keittiöön tervehtimaan ja varmistamaan, etfä kaikki on niin kuin soviitu. Rutiininomaisempaa työta oli ruokalistojen suunnittelu, raaka-ainetilaukset, työvuomlistat. Molemmat keittiömestarit palvelivat myös asiakkaita sujuvasti englannin kielellä. Henkilökunta: Yhteensä henkilökuntaa oli 9. Tuohilammen keittiössä työskenteli kaksi keittiömestaria ja kaksi kokki/salivuorolaista. Kiireapulaisia oli yksi. Lisäksi koulutuskeskuksessa oli johtaja, toimistosihteeri, kaksi siivoojaa ja laitoshuoltaja.

4 Työelamajakson jälkeen Henkilökohtaiset tavoitteet ja niiden toteutuminen Mitka olivat ko. yrityksen 1 työpaikan keskeiset ammattialakohtaiset kaytannöt joihin pääsit jakson aikana perehtymään. Miten tavoitteesi toteutui? Oppilaitoksemme opetusravintolassa pystyn hyödyntamaan nyt saamiani tietoja ja taitoja. Työelam~jaksolla opin ndkemäan miten monipuolista kokin työ on. Se vaatii jatkuvaa itsensd kehittamistd, ennakkoluulottomuutta, innovatiivisuutta ja aitoa kiinnostusta ja halua palvella asiakkaita hyvin. Hyvä tenleys, oikea asenne, tiimityö ja kielitaito perusedellytyksid toimia nain vaativassa paikassa. Mitka alasi keskeiset uudet kaytännöt 1 tekniikat ovat ko. työpaikassa mahdollisesti myös muiden oppilaitosten 1 oman oppilaitoksesi muiden opettajien hyödynnettävissä? Työmenetelmat ja tavat olivat tuttuja samoin koneet ja laitteet. Työn organisointi ja ruokien valmistaminen porrastetusti ruoka-aikojen mukaan. Ruokien tatjollepano ja paivittainen asiakaspalvelu myös englanniksi oli hyödyllistä. Aivan uutta oli savustaminen liedellä, loimulohen ja ruoan valmistaminen nuotiolla. Alkoholijuomien tarjoilu edustusaterioilla oli myös asia, jota ei kouluoloissa ole padssyt hajoittelemaan. Opetussuunnitelmal~htöiset tavoitteet Mihin opetussuunnitelman opintokokonaisuuksiin ko. työpaikasta löytyi paivitettavää asiaa. Catering-alan opetussuunnitelma on hyvin laaja ja kattava. Perusasiat pitaa opettaa hyvin ja opiskelijan pitaa nama hallita pystyilkseen toiminaan hyvin erilaisissa catering-alan toimipaikoissa. Vastaako ammattialasi opetussuunnitelma työelämän vaatimuksia ko. opintokokonaisuuksien osalta. Tulisiko ops:ia paivittaa siltä kohdin? Opetussuunnitelma ei koskaan ole taysin valmis, aina löytyy varmasti kehitettavaa, koska yritykset ja tuotteet muuttuvat asiakastarpeiden mukaan hyvinkin nopealla tahdilla. Mitka ovat ne opintokokonaisuudet joiden sisältöja opiskelijat voivat ko. työpaikassa opiskella? Henkilöstöravintolassa S/öskentely, asikaspalvelu, service in english, tilaus- ja teemaruokien valmistus.

5 @ OPEPLUS II - Opettajien Mihin ops:n opintokokonaisuuksiin ja niiden keskeisiin osaamisiin ko. työpaikassa voitaisiin järjestää näyttöjä. Kaikki edellä mainitut. Opiskelijoiden tulee olla hyvia osaajia ja heidän pitäisi saada harjoitella paljon, jotta näyttöja tällaisessa paikassa voisi ajatella. Mistä opintokokonaisuudesta näytöt annetaan on "hiottava" yhdessä ko. henkilökunnan kanssa sen mukaisesti, mikä vuosikurssi ja opiskelija. Tämän työpaikan vaatimustaso on kolmannen vuosikurssin opiskelijoille. Työelamayhteydet Koitko saaneesi lisää työelamäyhteyksiä jakson aikana? Miten aiot hyödyntää jakson aikana syntyneet yhteydet? Kyllä. Sain koko ajan erittdin hyvaä opetusta keiffiömestarilta, joka oli suunnitellut minulle päivitfäiset tehtavät hyvin vaihtelevasti. Oppimistilaisuuksia oli tarjolla koko ajan ja sain huomata, että keittiömestari oli miettinyt tehtavdni. Myös muu henkilökunta opetti auliisti eikä tietoa pantattu. Jatkossa pestaudun kiireapulaiseksi, pidan yhteyttä heihin ja kysyn neuvoa ammattiasioissa. Erinomainen kokemus. Kiitos keittiömestareille ja koko henkilökunnalle!!!

POLKUJA TYÖELÄMÄÄN. Kokemuksia ammatillisen erityisopetuksen työelämäyhteistyön kehittämisestä

POLKUJA TYÖELÄMÄÄN. Kokemuksia ammatillisen erityisopetuksen työelämäyhteistyön kehittämisestä J o h d a n t o POLKUJA TYÖELÄMÄÄN Kokemuksia ammatillisen erityisopetuksen työelämäyhteistyön kehittämisestä ANNE AALTO, SEIJA ESKOLA, KIM KARLSSON JA ELINA KOPU (TOIM.) Anne Aalto, Seija Eskola, Kim

Lisätiedot

RUOKAA JA ROMANTIIKKAA

RUOKAA JA ROMANTIIKKAA RUOKAA JA ROMANTIIKKAA Tilaustarjoilu hääjuhlaan LAHDEN AMMATTIKORKEAKOULU Matkailun ala Hotelli- ja ravintola- alan koulutusohjelma Ravintolatoiminnan suuntautumisopinnot Opinnäytetyö Syksy 2010 Rose

Lisätiedot

Tarja Frisk Pekka Antila. Kohti työssäoppimisen hyviä käytäntöjä

Tarja Frisk Pekka Antila. Kohti työssäoppimisen hyviä käytäntöjä Tarja Frisk Pekka Antila Kohti työssäoppimisen hyviä käytäntöjä 2. painos Tämän teoksen kopioiminen on tekijänoikeuslain (404/61, muutt. 712/96) ja valokuvalain (495/61, muutt. 446/95) mukaisesti kielletty

Lisätiedot

TO-opas; Stadin Ammattiopisto, Palvelu ja viestintä, Muotoilijakadun toimipaikka AV-viestinnän osasto TYÖSSÄOPPIMISEN OHJAUSPAKETTI OPISKELIJALLE

TO-opas; Stadin Ammattiopisto, Palvelu ja viestintä, Muotoilijakadun toimipaikka AV-viestinnän osasto TYÖSSÄOPPIMISEN OHJAUSPAKETTI OPISKELIJALLE TO-opas; Stadin Ammattiopisto, Palvelu ja viestintä, Muotoilijakadun toimipaikka AV-viestinnän osasto TYÖSSÄOPPIMISEN OHJAUSPAKETTI OPISKELIJALLE Stadin Ammattiopisto, Palvelu ja viestintä, Muotoilijakadun

Lisätiedot

HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERING- ALAN PERUSTUTKINTO OPETUSSUUNNITELMA

HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERING- ALAN PERUSTUTKINTO OPETUSSUUNNITELMA HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERING- ALAN PERUSTUTKINTO OPETUSSUUNNITELMA Asiakaspalvelun osaamisala, tarjoilija Hotellipalvelun osaamisala, vastaanottovirkailija Kokin osaamisala, kokki 1(218) Sisällys 1.

Lisätiedot

Työssäoppiminen ja ammattiosaamisen näytöt opas työpaikoille

Työssäoppiminen ja ammattiosaamisen näytöt opas työpaikoille Työssäoppiminen ja ammattiosaamisen näytöt opas työpaikoille 1 Työssäoppiminen ja ammattiosaamisen näytöt opas työpaikoille Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ry Ammatillisen edunvalvonnan tiimi

Lisätiedot

Lupa kokeilla. < Erilaiset tavat toteuttaa opetusta> ammatillisella toisella asteella

Lupa kokeilla. < Erilaiset tavat toteuttaa opetusta> ammatillisella toisella asteella Lupa kokeilla < Erilaiset tavat toteuttaa opetusta> ammatillisella toisella asteella Lupa kokeilla Erilaiset tavat toteuttaa opetusta ammatillisella toisella asteella Toimitus: Jaana Kilpinen, Juha Pusa,

Lisätiedot

Henkilöstöravintola Apollon kokoustarjoilu- ja palvelukonseptin kehittäminen. Sari Fiessinger

Henkilöstöravintola Apollon kokoustarjoilu- ja palvelukonseptin kehittäminen. Sari Fiessinger Henkilöstöravintola Apollon kokoustarjoilu- ja palvelukonseptin kehittäminen Sari Fiessinger Laurea Leppävaara 2009 Laurea-ammattikorkeakoulu Laurea Leppävaara Henkilöstöravintola Apollon kokoustarjoilu-ja

Lisätiedot

VALTAKUNNALLINEN TYÖNJOHTOKOULUTUSKOKEILU 2009-2012

VALTAKUNNALLINEN TYÖNJOHTOKOULUTUSKOKEILU 2009-2012 VALTAKUNNALLINEN TYÖNJOHTOKOULUTUSKOKEILU 29-212 Valmistuneiden kyselyn yhteenvetoraportti 212 Tampereen seudun ammattiopisto Tredu Riku Kumpu Sisällysluettelo Koulutusalojen yhteiset tiedot... 3 Taustatiedot...

Lisätiedot

Naantalin kaupunki. Tilapalvelut ATERIAPALVELUIDEN KEHITYSHANKE

Naantalin kaupunki. Tilapalvelut ATERIAPALVELUIDEN KEHITYSHANKE 1 Naantalin kaupunki Tilapalvelut ATERIAPALVELUIDEN KEHITYSHANKE 2 Sisällys 1. YLEISKUVAUS ATERIAPALVELUIDEN NYKYTILANTEESTA... 3 1.1. PERUSTIEDOT ATERIAPALVELUISTA... 4 1.1.1. Hallinto ja lomitus... 4

Lisätiedot

VeRaVERKKOLEHTI RAVIOLISTA

VeRaVERKKOLEHTI RAVIOLISTA Kevät 2015 VeRaVERKKOLEHTI RAVIOLISTA Sisältö 2 Pääkirjoitus 3 Ravioli yhteistyökumppanina Teema RAVIOLI PANOSTAA YHTEISTYÖHÖN 4 5 Ravioli yksikkö yksiköltä: Tuotantopäällikkö Reetta Riihimäki Ravioli

Lisätiedot

Tampereen seudun ammattiopisto OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA Hotelli-, ravintola- ja cateringala, 120ov

Tampereen seudun ammattiopisto OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA Hotelli-, ravintola- ja cateringala, 120ov Tampereen seudun ammattiopisto OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA Hotelli-, ravintola- ja cateringala, 120ov Asiakaspalvelun koulutusohjelma, tarjoilija Hotellipalvelun koulutusohjelma, vastaanottovirkailija

Lisätiedot

TYÖVALTA S86134 LAADULLINEN RAPORTTI

TYÖVALTA S86134 LAADULLINEN RAPORTTI TYÖVALTA S86134 LAADULLINEN RAPORTTI Työvalta- työssäoppiminen tutkinnoksi tai sen osaksi S86134 Laadullinen raportti Toimittaja: Jari Kalliokoski Taitto: Jari Kalliokoski Projektin toteuttajaorganisaatiot:

Lisätiedot

FORSSAN AMMATTI INSTITUUTTI MATKAILU, RAVITSEMIS JA TALOUSALA CATERING ALAN PERUSTUTKINTO AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖSUUNNITELMA

FORSSAN AMMATTI INSTITUUTTI MATKAILU, RAVITSEMIS JA TALOUSALA CATERING ALAN PERUSTUTKINTO AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖSUUNNITELMA FORSSAN AMMATTI INSTITUUTTI MATKAILU, RAVITSEMIS JA TALOUSALA CATERING ALAN PERUSTUTKINTO AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖSUUNNITELMA SUURTALOUSKOKKI (MUKAUTETUT TAVOITTEET) CATERING -ALAN PERUSTUTKINTO SUURTALOUSKOKKI

Lisätiedot

Opas työpaikkaohjaajille. Työssäoppijan ohjaus ja arviointi työpaikalla

Opas työpaikkaohjaajille. Työssäoppijan ohjaus ja arviointi työpaikalla Opas työpaikkaohjaajille Työssäoppijan ohjaus ja arviointi työpaikalla SISÄLTÖ Lukijalle... 3 1. Työssäoppiminen yrityksen näkökulmasta... 4 Työssäoppimisella yritys varmistaa tulevaisuuden osaamisen Työssäoppimisesta

Lisätiedot

Myymälä Oppipuodin toiminnan kehittäminen Oulun seudun ammattiopistossa

Myymälä Oppipuodin toiminnan kehittäminen Oulun seudun ammattiopistossa Myymälä Oppipuodin toiminnan kehittäminen Oulun seudun ammattiopistossa Petäjäjärvi, Helvi 2009 Leppävaara Laurea-ammattikorkeakoulu Laurea Leppävaara Myymälä Oppipuodin toiminnan kehittäminen Oulun seudun

Lisätiedot

UUDENKAUPUNGIN AMMATTI- JA AIKUISOPISTO NOVIDAN TOIMINTAKERTOMUS

UUDENKAUPUNGIN AMMATTI- JA AIKUISOPISTO NOVIDAN TOIMINTAKERTOMUS 2012 2013 UUDENKAUPUNGIN AMMATTI- JA AIKUISOPISTO NOVIDAN TOIMINTAKERTOMUS on profiloitunut aktiiviseksi toimijaksi työelämän kanssa. Tässä lehdessä: Rehtori 2 Alaesittelyt 3-11 Liiketalouden perustutkintoa

Lisätiedot

AMMATILLISISTA OPPILAITOKSISTA VALMISTUNEIDEN SEURANTATUTKIMUS

AMMATILLISISTA OPPILAITOKSISTA VALMISTUNEIDEN SEURANTATUTKIMUS AMMATILLISISTA OPPILAITOKSISTA VALMISTUNEIDEN SEURANTATUTKIMUS Anne Penttinen Consultica Oy SISÄLLYSLUETTELO 1. Tausta ja tavoitteet... 3 1.1. Tutkimuksen tausta... 3 1.2. Tutkimuksen tavoitteet... 3 2.

Lisätiedot

HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERING-ALAN PERUSTUTKINTO

HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERING-ALAN PERUSTUTKINTO Etelä Savon Koulutus Oy Etelä Savon ammattiopisto HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERING-ALAN PERUSTUTKINTO ASIAKASPALVELUN KOULUTUSOHJELMA, TARJOILIJA KOKIN KOULUTUSOHJELMA, KOKKI Tutkinnon oppilaitoskohtainen

Lisätiedot

uuden talouden kivijalka

uuden talouden kivijalka Juveneksen kattaus sinulle 2013 PALVELUT uuden talouden kivijalka RAVINTOLA SAARNI on Ratinankaaren sydän NASTA VIEHÄTTÄÄ ASIAKASTA LOUNAALLA: LEENA VUORELA OSAAMINEN: KOKEMUSTA, KOULUTUSTA, KUMPPANUUTTA

Lisätiedot

Ravintolakoulu Perho Opetussuunnitelma: Perhosta parhaat Yhteinen osa

Ravintolakoulu Perho Opetussuunnitelma: Perhosta parhaat Yhteinen osa Ravintolakoulu Perho Opetussuunnitelma: Perhosta parhaat Yhteinen osa kestävä kehityksen sertifioitu ammatillinen oppilaitos Ravintolakoulu Perho - Helsinki Culinary School Perho Perhonkatu 11 00100 HELSINKI

Lisätiedot

OPASKIRJA Miten voit järjestää onnistuneen tapahtuman, joka parantaa ammatillisen koulutuksen ja työelämän välisiä suhteita

OPASKIRJA Miten voit järjestää onnistuneen tapahtuman, joka parantaa ammatillisen koulutuksen ja työelämän välisiä suhteita OPASKIRJA Miten voit järjestää onnistuneen tapahtuman, joka parantaa ammatillisen koulutuksen ja työelämän välisiä suhteita Retaining Students in School Together Unternehmen für Bildung. GOBIERNO DE EXTREMADURA

Lisätiedot

Maukkaat syystarjoukset. Lähiruoka puhuttaa. Suodattimet. Kylmäaineet tutuksi. Kierroksella keittiöissä

Maukkaat syystarjoukset. Lähiruoka puhuttaa. Suodattimet. Kylmäaineet tutuksi. Kierroksella keittiöissä Metos Oy Ab www.metos.com Ahjonkaarre 04220 Kerava U U T I S E T Puhelin 0204 3913 ISSN 1238-9056 2/2011 Kierroksella keittiöissä Noormarkun Kerho, Noormarkku Laakson sairaalan tuotantokeittiö, Helsinki

Lisätiedot

Opetussuunnitelman. yhteinen osa

Opetussuunnitelman. yhteinen osa Opetussuunnitelman yhteinen osa Keudan opetussuunnitelman yhteinen osa Sisällys 1. Johdanto...4 1.1 Keudan toiminta-ajatus, visio, arvot ja strategiat 1.2 Toimintaa ohjaavat periaatteet 1.3 Pedagoginen

Lisätiedot

Työpaikkaohjaus oppimisen tukena - Opiskelijan ohjaamisen haasteet työelämässä

Työpaikkaohjaus oppimisen tukena - Opiskelijan ohjaamisen haasteet työelämässä Työpaikkaohjaus oppimisen tukena - Opiskelijan ohjaamisen haasteet työelämässä Minkälaista on hyvä työpaikkaohjaus? SuPer 26.3.2014 Opetusneuvos Aira Rajamäki Lähtökohdat hyvälle työpaikkaohjaukselle =>

Lisätiedot

POLKUJA TYÖELÄMÄÄN OPAS MAAHANMUUTTAJILLE. POINTTI Maahanmuuttajat työvoimaksi Etelä-Savossa - hanke

POLKUJA TYÖELÄMÄÄN OPAS MAAHANMUUTTAJILLE. POINTTI Maahanmuuttajat työvoimaksi Etelä-Savossa - hanke POLKUJA TYÖELÄMÄÄN OPAS MAAHANMUUTTAJILLE POINTTI Maahanmuuttajat työvoimaksi Etelä-Savossa - hanke Pointti Maahanmuuttajat työvoimaksi Etelä-Savossa hanke 2008 2013 Pointin neuvonta- ja ohjauspalvelut

Lisätiedot

Keski-Pohjanmaan maaseutuopisto. Kannus - Kaustinen / raviopisto Perho - Toholampi / artesaaniopisto

Keski-Pohjanmaan maaseutuopisto. Kannus - Kaustinen / raviopisto Perho - Toholampi / artesaaniopisto Keski-Pohjanmaan maaseutuopisto Kannus - Kaustinen / raviopisto Perho - Toholampi / artesaaniopisto Maaseutuopisto Täällä on hyvä ryhmähenki! Tulevaisuus eläimiä ja m Saa opiskella ja tehdä työkseen sellaista

Lisätiedot

Opetussuunnitelma. Hotelli-, ja ravintola- ja catering-alan perustutkinto Kokin koulutusohjelma, kokki. Hyväksytty 1.0/20.10.2010 Luovin johtoryhmä

Opetussuunnitelma. Hotelli-, ja ravintola- ja catering-alan perustutkinto Kokin koulutusohjelma, kokki. Hyväksytty 1.0/20.10.2010 Luovin johtoryhmä Opetussuunnitelma Hotelli-, ja ravintola- ja catering-alan Kokin koulutusohjelma, kokki Hyväksytty 1.0/20.10.2010 Luovin johtoryhmä Opetussuunnitelma 2.0/19.11.2012 2 (110) Sisällysluettelo 1 Hotelli-,

Lisätiedot

TOPO hanke Työssäoppimisen portaat 2009-2012 Omnian julkaisuja C 12. ISBN: 978-952-5745-11-5 (nid.) ISBN: 978-952-5745-12-2 (pdf)

TOPO hanke Työssäoppimisen portaat 2009-2012 Omnian julkaisuja C 12. ISBN: 978-952-5745-11-5 (nid.) ISBN: 978-952-5745-12-2 (pdf) TOPO hanke Työssäoppimisen portaat 2009-2012 Omnian julkaisuja C 12 ISBN: 978-952-5745-11-5 (nid.) ISBN: 978-952-5745-12-2 (pdf) Toimitus: Kirjoittajat: Julkaisija: Rahoittaja: Ville Krannila Kaisa Aho,

Lisätiedot

Verkosto on kaiken A ja O

Verkosto on kaiken A ja O Veli-Matti Toivonen Verkosto on kaiken A ja O Hyvin onnistuvan isännöintityön mallitus Kiinko on yhteisnimi Kiinteistöalan Koulutussäätiölle ja Kiinteistöalan Koulutuskeskus Oy:lle. Kiinko tarjoaa lisä-

Lisätiedot