ULKOASIAINMINISTERIÖ. Kirsi Olakivi-Miftari. Perheasiamies PERHEASIOIHIN LIITTYVÄT VIREILLÄ OLEVAT ASIAT.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "ULKOASIAINMINISTERIÖ. Kirsi Olakivi-Miftari. Perheasiamies 04.09.2015 PERHEASIOIHIN LIITTYVÄT VIREILLÄ OLEVAT ASIAT."

Transkriptio

1 ULKOASIAINMINISTERIÖ Kirsi Olakivi-Miftari Perheasiamies PERHEASIOIHIN LIITTYVÄT VIREILLÄ OLEVAT ASIAT Hyvä UM:n väki, Hyvää alkavaa syksyä teille kaikille, sekä virkamiehille, että perheenjäsenille. Tämä on järjestyksessään kolmas perheasiamiehen infokirje, Tarkoituksena on selvittää vireillä olevia asioita ja ottaa esille uusia. Lähetän infokirjeen pääsääntöisesti kaksi kertaa vuodessa, keväisin ja syksyisin. 1. Yksityiset matkustajavakuutukset Aina ajankohtainen aihe, vakuutukset ja UE-terveydenhuolto. Asemamaassa virkamiehet ja perheenjäsenet kuuluvat UE-terveydenhuolto- ja korvauslain piiriin. Myös asemamaasta virkamatkalle lähdettäessä virkamies kuuluu terveydenhuoltolain piiriin. Kolmanteen maahan suuntautuvalla lomamatkalla tapahtunutta lääkärinhoitoa tämä laki ei korvaa. Sitä varten suositellaan otettavaksi yksityinen matkavakuutus. Suomalaiset vakuutusyhtiöt yleensä vaativat, että henkilön on oltava konkreettisesti Suomessa asuva (ainakin 6 kk/vuodessa) ja matkan on alettava Suomesta. Tärkeimpinä vaatimuksina UE:n virkamiesten yksityisissä vakuutuksissa on, että se on voimassa ulkomailla pidempään kuin normaali turistivakuutus, jonka kesto on yleensä kolme kuukautta Suomesta lähdettäessä. Lisäksi vakuutuksen olisi oltava voimassa kotoa, siis asemamaasta, matkaan lähdettäessä ja sinne palattaessa. Viimeisin kyselykierros vakuutusyhtiöihin on tehty v. 2012, jonka jälkeen sääntönsä eivät ole pääsääntöisesti muuttuneet. Tapiola yhtiöllä on kuitenkin vakuutus tarjottavana seuraavilla ehdoilla: jos ulkomaanedustus kestää maksimissaan 2 vuotta (eli tämä tiedetään jo lähdettäessä), niin Tapiola voi myöntää jatkuvan vakuutuksen (ensin 3 kk ja sitten jatko). Vaatii sen, että henkilöllä on voimassa oleva Suomen Kela-kortti, ei siis tarvita konkreettista asumista Suomessa. Matka voi tällä vakuutuksella alkaa mistä vain, ei tarvitse alkaa Suomesta. Infoa Nordea-pankin Gold kortteihin voi sisällyttää matkavakuutuksen, joka on voimassa lähdettäessä vakuutetun kotimaasta (asemamaa) tai Suomesta. Vakuutus on voimassa mikäli 75 % matkasta tai majoituskuluista on maksettu ko. kortilla. Vakuutusehdoista voi halutessaan kysyä omasta pankista. Myös perheasiamieheltä saa vakuutusehdot. Ålandia Ahvenanmaalla myöntää myös yksityisiä matkavakuutuksia edellä mainituilla ehdoilla siis voimassa oleva KELA-kortti, ei konkreettista asumista Suomessa sekä matkan alkupaikka voi olla asemamaa. Ålandian yhteystiedot tel (0) direkt +358 (0) Ålandian esitteitä saa myös perheasiamieheltä.

2 Ihi Buba on Tanskassa toimiva vakuutusyhtiö, joka tarjoaa palvelujaan kansainvälisesti. Yhtiö toimii Kööpenhaminassa, ja on valmis tarjoamaan 10 % alennuksen hintoihinsa koko ministeriön henkilökunnalle. Yhteistiedot Ihi Bubaan kontaktihenkilö Jeanette Eltebo tel Muistutan, että ministeriö ei tee eikä neuvottele sopimusta vakuutusyhtiöiden kanssa, vaan kyseessä on yksittäisen henkilön ottama vakuutus. Ministeriöllä ei ole myöskään sopimusta minkään vakuutusyhtiön kanssa. 2. Perhe.finland.fi-sivustot Perheenjäsenten ja UM:stä virkavapaalla olevien sekä eläkeläisten käytössä olevien perhesivuja on uudistettu ja päivitetty uuden Foorumin myötä. Pääsääntöinen uutisten päivityspäivä on joka viikon perjantai. Sivuilla julkaistaan lisäksi ilmoituksia UM:n avoimista tehtävistä, kooste Foorumi-intranetin uutisista ja ajankohtaisista aiheista sekä tärkeitä yhteystietoja. Lisäksi perheasiamiehen blogi ilmestyy yleensä kerran viikossa, löytyy myös ajankohtaista osiosta. 3. Koulutustilaisuudet Perheasiamiehen luentotilaisuudet sekä tilaisuudet minne puolisoiden on ollut on mahdollista osallistua vuonna 2015 ovat seuraavat: Kavaku:lla, puolisot perheasiamiehen osuudessa mukana Puolustusministeriön perhepäivä, puolisot mukana / Maanpuolustuskorkeakoulu Tuusula Siirtoilta UM:ssä Puolisoilla on mahdollisuus osallistua työterveys Mehiläisen järjestämään ensiapukoulutukseen, mikäli tulossa siirto UE:n. Ilmoittautuminen UM:n virkamiehille Foorumiintranetin kautta, perheenjäsenille tai Vuoden 2015 kursseista voit kysyä Mehiläisestä ko. sähköposti osoitteista tai perheasiamieheltä Puolisoiden kieltenopiskelua tuetaan, suomen- ja ruotsinkielen opiskelu korvataan. Lisätietoja korvattavuudesta ja opiskelupaikoista Tarja Puro /HAL-14 Ulkomaanedustuksessa puolisot voivat osallistua valtion kustantamaan asemamaan kielen tai edustuston työkielen koulutukseen. Edustusto voi harkintansa mukaan kohtuullisessa määrin tukea myös muun kielitaidon kohottamista 4. Seminaarit ja tapahtumat Vuonna 2015 järjestetyt sekä tulevat tapahtumat, joihin perheenjäsenten mahdollisuus osallistua Elokuussa EP-kokouksen yhteydessä järjestettiin suurlähettiläiden puolisoille luento/lounastilaisuus Joulukuun alkupuolella järjestetään ns. Puurojuhla virkamiehille ja perheenjäsenille. Juhlaan ovat kaikki tervetulleita. Lisää infoa foorumissa tapahtuman lähestyessä.

3 Ideointia puurojuhlaa varten otetaan mielihyvin vastaan tai Perheasiamies vierailee Pietarin konsulaatin perehdyttämispäivässä , Tarkoitukseni on tavata lähetettyä henkilökuntaa sekä varsinkin perheenjäseniä. Tämä on laatuaan ensimmäinen vierailukäyntini edustustossa. 5. Perheasioiden tukihenkilöt edustustoissa Vuodesta 2006 edustustot ovat nimenneet perheasioiden tukihenkilön, joka avustaa perheitä mm. päiväkoti-koulu- ja työasioissa. Mikäli edustustossanne on siirtojen yhteydessä vaihtunut perhetukihenkilö, ystävällisesti ilmoittanette siitä perheasiamiehelle, jotta lista pystyisi ajantasaisena. Siirroista johtuen lista olisi päivittävä vuosittain. Perhetukihenkilöiden olisi hyvä koota tiedot esim. päiväkodeista, kouluista ja työnhakuasioista edustustonsa maatiedoston laajaan osioon, joka julkaistaan Otossa ja päivittää tätä osiota tarpeen mukaan. Perhenetissä kuten formin.fi sivullakin voidaan julkaista vain maatiedoston suppea versio. Perhetukihenkilöitä rohkaistaan järjestämään mahdollisuuksien ja edustuston budjetin mukaisesti vähintään kerran vuodessa edustuston virkamiesten/koko henkilöstön perheenjäsenille vapaamuotoinen perhetapaaminen tms. yhteinen tilaisuus. Edustustoja on muistutettu tapahtuman huomioimisesta budjetoinnin yhteydessä. 6. Yhteistyö ULPU ry:n kanssa Ulpu ry:n kanssa tehdään yhteistyötä perheiden asioita edistettäessä. Perheasiamies käy tarvittaessa ULPU ry:n vuosikokouksen yhteydessä puhumassa ajankohtaisista vireillä olevista asioista Perheasiamiehen HAL-13 budjetista maksetaan Ulpu ry:n Eufasa:n jäsenmaksu ja kahden edustajan osallistuminen Eufasan vuosikokoukseen. Tänä vuonna kokous järjestetään maaliskuun-huhtikuussa ja Ulpu ry:n edustajina kokoukseen osallistuivat Ulpu:n puheenjohtaja sekä EUFASA-yhdyshenkilö. Vuonna 2015 perheasiamiehet oli kutsuttu ensi kertaa mukaan Riiassa järjestettyyn kokoukseen. Työhyvinvointipäällikkö ja perheasiamies järjestävät Ulpu ry:n kanssa tapaamisia ajankohtaisista aiheista. Hallintopalvelut kuulee Ulpu ry.tä ja henkilöstöjärjestöjä valmisteltaessa perheitä koskevia asioita. Viimeisin tapaaminen järjestettiin , jossa keskusteltiin esim. kunnallisella sektorilla työskentelevien puolisoiden virkavapaus mahdollisuuden valtion hallinnon mukaisesti sekä tulevasta EUFASAn kokouksesta. 7. Erityiskorvaukset

4 Erityiskorvaus on ulkomaanedustuksen virkamiesten puolisoille maksettava korvaus, joka kompensoi sitä, että ulkomailla puolisonsa mukana ollut ei ole voinut olla työelämässä tätä aikaa. Erityiskorvauksen määrä tällä hetkellä on jokaiselta korvaukseen oikeuttavalta vuodelta EUR 36,54 / vuosi. Korvausta maksoi ennen Valtiokonttori, ja vuoden 2011 alussa korvauksen maksu siirtyi KEVAan. Erityiskorvauksen maksamisen edellytykset ovat Puoliso on täyttänyt 63 vuotta tai hänelle maksetaan jonkin työeläkelain tai kansaneläkelain mukaista työkyvyttömyyseläkettä. Lisäksi edellytetään, että puoliso on asunut asemamaassa yhdessä virkamiespuolisonsa kanssa vähintään 6 kk alle 68-vuotiaan ja että puolisot ovat olleen avioliitossa tai eläneet avioliiton omaisissa olosuhteissa avopuolisoina asemamaassa asumisen aikana. Jälkimmäisessä tapauksessa edellytetään, että puolisot ovat asuneet todistettavasti yhdessä vähintään 2 vuotta tai että heillä on tai on ollut yhteinen lapsi. Korvausta laskettaessa ei huomioida sitä aikaa, jonka puolisot ovat olleet yhtä aikaa ulkomaanedustuksessa ulkoasiainhallinnon päätoimisessa palveluksessa. Korvauksen alkaminen ja hakeminen: Korvauksen maksaminen alkaa aikaisintaan sen kuukauden alusta, jolloin hakija täyttää 63 vuotta tai jota ennen hänet on jonkin työeläkelain tai kansaneläkelain mukaan todettu työkyvyttömäksi. Ilman pätevää syytä korvausta voidaan maksaa takautuvasti enintään korvauksen hakemiskuukautta edeltäneeltä kolmelta kuukaudelta. Korvauksen ensikertaisen hakemisen jälkeen puolisolle karttuu uutta erityiskorvausta 63 vuoden iän jälkeisestä ajasta 68 vuoden iän täyttämiseen asti. Tästä uudesta erityiskorvaukseen oikeuttavasta ajasta on oikeus erityiskorvaukseen aikaisintaan 68 vuoden iän täyttämiskuukauden alusta. Uutta korvausta tulee hakea erikseen. Erityiskorvausta voi hakea siis komennuksella vielä oltaessa, kun täyttää 63 vuotta. Tässä tilanteessa on tärkeää merkitä hakemukseen tarkasti, mistä alkaen korvausta hakee. Erityiskorvausta "karttuu" puolisolle lisää tämän jälkeen 68 ikävuoteen asti ulkomailla olosta. Tätä uutta korvauspalaa voi hakea aikaisintaan 68-vuotiaana (jos siis on jo kertaalleen haettu). Tässä yhteydessä tietysti kannattaa hakijan miettiä, mikä on paras vaihtoehto: Jos ulkomaankomennuksella mukana oleva puoliso täyttää 63 vuotta esimerkiksi tammikuussa ja tiedossa on, että ulkomaankomennus päättyy saman vuoden toukokuussa, ei korvauksen "loppupalaa" välttämättä kannata jättää odottamaan. Erityiskorvauksen hakemisvaihtoehtojahan on tällaisessa tilanteessa kaksi: 1) Hakee korvausta 63-ikävuoden täyttämiskuukauden alusta ja lisäkorvauksen loppuajasta 68-vuotiaana. Tässä tapauksessa 68-vuotiaana haettava lisäkorvaus olisi tammi-toukokuulta. 2) Odottaa toukokuuhun ja komennuksen päättymiseen ja hakee kaikki kerralla (=suuremman korvauksen) maksuun kertahakemisella. 8. Monikansalliset perheet Kysely monikansallisten perheiden asemasta toteutettiin vuonna 2014 KAVAKU-37 ja perheasiamiehen yhteistyönä. Puolisoiden osalta asia koskee lähinnä Suomen kansalaisuuden hakemista. Monella virkamiehellä puolison vireillä oleva kansalaisuushakemus vaikuttaa siirtoon ratkaisevasti. Lähetimme osalle edustustoista pyynnön selvittää mahdollisimman yksityiskohtaisesti asemamaansa Ulkoministeriöltä menettelytavat sekä voimassa olevat säännökset koskien lähettämiensä virkamiesten ulkomaalaisten puolisoiden asemaa. Kyselystä on ollut erittäin paljon hyötyä ulkomaalaisten puolisoiden asemaa koskevassa kirjeenvaihdossa UM:n ja SM:n välillä.

5 Tänä vuonna MIGRIssä on vihdoin otettu käsittelyyn ja ratkaistu ensimmäiset virkamiesten puolisoiden hakemukset, joissa kansalaisuutta on haettu lyhennetyn asumisajan perusteella, kun muut kansalaisuuden hakemiseen vaadittavat kriteerit täyttyvät. Ainakin yhteen tapaukseen on jo saatu myönteinen päätös. 9. Sosiaaliturva-asiat Sosiaaliturvasta ja KELAn päätöksistä on noussut useita kysymyksiä. Useimmat koskevat perheenjäsenten sosiaaliturvaan kuulumista esim. kun virkamies siirtyy kansainvälisestä järjestöstä edustustoon tai mikäli puoliso on ollut toisessa asemamaassa työssä ja kuulunut siellä paikalliseen sotuun ja nyt siirryttäessä uuteen asemapaikkaan siirtyy sinne puolisona. Myös lasten elatustukiasioista on olut kysymyksiä. Näitä ja muitakin sosiaaliturvaan kuuluvia kysymyksiä ratkotaan KELAn ja UM:n yhteisessä palaverissa Sosiaaliturvaa koskevia kysymyksiä voi lähettää perheasiamiehelle On myös kysymyksiä, missä jo 18-vuotta täyttänyt lapsi on pudonnut Suomen sosiaaliturvasta pois. Mikäli nuori opiskelee, hän voi hakea sosiaaliturvaan kuulumista opiskelun perusteella, koska perheenjäsenenä hän ei sosiaaliturvaa enää voi 18-vuotta täytettyään saada. Mikäli asia on ajankohtainen, kannattaa olla yhteydessä Kelan kansainvälisten asioiden yksikköön 10. Korvaus alle 16-vuotiaan vammaistuesta Nykyisin KELA korvaa tämän vammaistuen kaikkiin asemamaihin. Sääntö on tullut voimaan vuonna Ennen tuki korvattiin vain EU-ETA-maihin sekä Sveitsiin. Myös näistä asioista voi lähettää kysymyksiä perheasiamiehelle, jotka yritämme käsitellä KELAn kanssa järjestettävässä palaverissa. 11. Yhden vanhemman-perheet Keväällä 2015 kokoontui yhden-vanhemman-perheiden ryhmä ensi kertaa. Mukaan ovat tervetulleita kaikki, jotka ovat lapsiensa kanssa yksin syytä tai toisesta. Ryhmässä puhutaan asioista, mitkä ovat ongelmia esim. UE:n siirryttäessä ja mitä mahdollisille epäkohdille tulisi tehdä. Ryhmän seuraava kokoontuminen on klo NVH Amiraalissa, jolloin vieraaksemme tulee kansanedustaja Jani Toivola. Tervetuloa mukaan, mutta ilmoitathan etukäteen jos tulet Perheasiamiehen postilaatikko on jonne voi lähettää kysymyksiä ja palautetta.

Sosiaaliturva, työeläke ja verotus työkomennuksen aikana

Sosiaaliturva, työeläke ja verotus työkomennuksen aikana Sosiaaliturva, työeläke ja verotus työkomennuksen aikana Lukijalle Tämä esite on tarkoitettu työntekijälle, joka on lähdössä tilapäisesti työskentelemään ulkomaille suomalaisen työnantajan lähettämänä.

Lisätiedot

Muutto Suomeen tai Suomesta ulkomaille Miten pääset Suomen sosiaaliturvaan ja mitä tapahtuu kun muutat ulkomaille? Lyhyesti ja selkeästi 2011

Muutto Suomeen tai Suomesta ulkomaille Miten pääset Suomen sosiaaliturvaan ja mitä tapahtuu kun muutat ulkomaille? Lyhyesti ja selkeästi 2011 Muutto Suomeen tai Suomesta ulkomaille Miten pääset Suomen sosiaaliturvaan ja mitä tapahtuu kun muutat ulkomaille? Lyhyesti ja selkeästi 2011 Sisällys Kun muutat Suomeen ja Suomesta 1 Kun muutat Suomeen

Lisätiedot

Takaisin Suomeen - viimeistään eläkeiässä?

Takaisin Suomeen - viimeistään eläkeiässä? Takaisin Suomeen - viimeistään eläkeiässä? SISÄLLYS Takaisin Suomeen - viimeistään eläkeiässä?... 3 Kysymyksiä... 4 Pohjoismainen sosiaaliturvasopimus ja eläkkeet... 6 Eläketurva Suomessa... 7 Kansaneläketurva

Lisätiedot

MERIMIESTEN PERHE-ELÄKE

MERIMIESTEN PERHE-ELÄKE MERIMIESTEN PERHE-ELÄKE 1 PERHE-ELÄKE Perhe-eläkkeen tarkoitus on turvata omaisten toimeentulo perheenhuoltajan kuoleman jälkeen. Perhe-eläkkeen edunsaaja on henkilö, jolla on oikeus saada perhe-eläkettä

Lisätiedot

Muutto Suomeen tai Suomesta ulkomaille. Miten pääset Suomen sosiaaliturvaan ja mitä tapahtuu kun muutat ulkomaille? Lyhyesti ja selkeästi

Muutto Suomeen tai Suomesta ulkomaille. Miten pääset Suomen sosiaaliturvaan ja mitä tapahtuu kun muutat ulkomaille? Lyhyesti ja selkeästi Muutto Suomeen tai Suomesta ulkomaille Miten pääset Suomen sosiaaliturvaan ja mitä tapahtuu kun muutat ulkomaille? Lyhyesti ja selkeästi Sisällys Kun muutat Suomeen tai Suomesta Kun muutat Suomeen tai

Lisätiedot

ELÄKE- JA TAPATURMAVAKUUTUS ULKOMAANTYÖSSÄ

ELÄKE- JA TAPATURMAVAKUUTUS ULKOMAANTYÖSSÄ ELÄKE- JA TAPATURMAVAKUUTUS ULKOMAANTYÖSSÄ SISÄLLYS LUKIJALLE... 5 ULKOMAANTYÖN VAKUUTTAMINEN... 6 EU-, ETA-maat ja Sveitsi... 6 Mitä etuuksia EU-asetus koskee?... 6 Asetuksen periaatteet... 6 EU-, ETA-MAAT

Lisätiedot

Kelan etuudet pähkinänkuoressa. Opas asiantuntijoille 2011

Kelan etuudet pähkinänkuoressa. Opas asiantuntijoille 2011 Kelan etuudet pähkinänkuoressa Opas asiantuntijoille 2011 Sisällys Tärkeää tietää 1 SOSIAALITURVA ASUMISEN PERUSTEELLA 2 Yleiset periaatteet 2 Muutto ulkomaille 4 Muutto Suomeen 6 LAPSIPERHEEN ETUUDET

Lisätiedot

Elämän riskit hallintaan

Elämän riskit hallintaan Elämän riskit hallintaan 1 Suomen Yrittäjäin Työttömyyskassa 2008 1. Kuka voi liittyä SYT-kassaan ja miksi?... 3 2. Jäsenyysaika ja maksut... 5 3. Milloin kassasta voi saada päivärahoja?... 7 4. Kun yrittäjä

Lisätiedot

Matkavakuutukset Tuoteseloste 1.1.2011

Matkavakuutukset Tuoteseloste 1.1.2011 Matkavakuutukset Tuoteseloste 1.1.2011 Matkavakuutukset Sisällysluettelo Turvan vakuutuspalvelut...3 Tuoteseloste...3 Millaista turvaa tarvitset matkalla...3 Matkustajavakuutus...4 Matkustajavakuutuksen

Lisätiedot

OPISKELIJAN OPAS 2008-2009 HUMAKO

OPISKELIJAN OPAS 2008-2009 HUMAKO OPISKELIJAN OPAS 2008-2009 HUMAKO HUMAKON MUISTILISTA SYKSYKSI 2008 Opiskelijakortti Mökkifestarit 9. - 10.10.2008 Haalarit Muista seurailla foorumeita! www.humako.net -2- HUMANISTISEN AMMATTIKORKEAKOULUN

Lisätiedot

VAIHTOON LÄHTEVIEN OPAS

VAIHTOON LÄHTEVIEN OPAS VAIHTOON LÄHTEVIEN OPAS Vaihtoon lähtevän opas 2009 2010 1 Sisällys Lukijalle Kansainvälinen Metropolia 5 6 Miksi ulkomaille? 6 Opiskelijavaihto 7 Opiskelijavaihto - käytännöt ja ohjeet 7 Opiskelijavaihto-ohjelmat

Lisätiedot

VAMMAISEN MAAHANMUUTTAJAN PALVELUOPAS. Vammaisten maahanmuuttajien tukikeskus Hilma Vammaisfoorumi ry. www.tukikeskushilma.fi 2013

VAMMAISEN MAAHANMUUTTAJAN PALVELUOPAS. Vammaisten maahanmuuttajien tukikeskus Hilma Vammaisfoorumi ry. www.tukikeskushilma.fi 2013 VAMMAISEN MAAHANMUUTTAJAN PALVELUOPAS Vammaisten maahanmuuttajien tukikeskus Hilma Vammaisfoorumi ry. www.tukikeskushilma.fi 2013 VAMMAISEN MAAHANMUUTTAJAN PALVELUOPAS Alkuperäisteksti: Yodit Melaku 2004

Lisätiedot

Sisällys. Tämän kirjasen sisällön on koonnut ja toimittanut Työeläkevakuuttajat TELA

Sisällys. Tämän kirjasen sisällön on koonnut ja toimittanut Työeläkevakuuttajat TELA Työeläke ja muu sosiaalivakuutus 2012 Sisällys Sivu Mitä vakuutus korvaa... 2 Mistä korvausta haetaan... 4 TyEL = Työntekijän eläke... 5 YEL = Yrittäjän eläke... 31 MYEL = Maatalousyrittäjän eläke ja apurahansaajan

Lisätiedot

Kansainvälisyysopas. Ohjeita ja vinkkejä ulkomaille lähtijälle. Oulun seudun ammattiopisto www.osao.fi

Kansainvälisyysopas. Ohjeita ja vinkkejä ulkomaille lähtijälle. Oulun seudun ammattiopisto www.osao.fi Kansainvälisyysopas Ohjeita ja vinkkejä ulkomaille lähtijälle Oulun seudun ammattiopisto www.osao.fi 2 Opiskelijan opas 2013-2014 / Oulun seudun ammattiopisto OULUN SEUDUN AMMATTIOPISTO Kansainvälisyysopas

Lisätiedot

Kansainvälisyysopas. Ohjeita ja vinkkejä ulkomaille lähtijälle. Oulun seudun ammattiopisto www.osao.fi

Kansainvälisyysopas. Ohjeita ja vinkkejä ulkomaille lähtijälle. Oulun seudun ammattiopisto www.osao.fi Kansainvälisyysopas Ohjeita ja vinkkejä ulkomaille lähtijälle Oulun seudun ammattiopisto www.osao.fi 2 Opiskelijan opas 2013-2014 / Oulun seudun ammattiopisto Julkaisija: Oulu seudun ammattiopisto OSAO

Lisätiedot

Tietoa yksityisten alojen työeläketurvasta

Tietoa yksityisten alojen työeläketurvasta 2012 Tietoa yksityisten alojen työeläketurvasta Työntekijälle ja yrittäjälle Eläketurvakeskus PENSIONSSKYDDSCENTRALEN Eläketurvakeskus Työeläkejärjestelmän palvelukeskus Asiakaspalvelu ja käyntiosoite:

Lisätiedot

KANSAINVÄLISET ASIAT ERASMUS-HARJOITTELIJAN OPAS 2012-2013

KANSAINVÄLISET ASIAT ERASMUS-HARJOITTELIJAN OPAS 2012-2013 KANSAINVÄLISET ASIAT ERASMUS-HARJOITTELIJAN OPAS 2012-2013 Tampereen yliopisto Opintopalvelut/Kansainväliset asiat 33014 Tampereen yliopisto Puh 040 190 9737 tai 050 318 6006 Fax 03 219 1006 Internet:

Lisätiedot

Tervetuloa vantaalaisen lapsen perhehoitajaksi!

Tervetuloa vantaalaisen lapsen perhehoitajaksi! Tervetuloa vantaalaisen lapsen perhehoitajaksi! Tervetuloa vantaalaisen lapsen perhehoitajaksi! Olemme iloisia siitä, että olet päättänyt ryhtyä perhehoitajaksi Vantaan kaupungin sijoittamalle lapselle.

Lisätiedot

4/2012 AMMATTI - SOTILAS

4/2012 AMMATTI - SOTILAS 4/2012 AMMATTI - SOTILAS Ammattisotilas 4/2012 Aliupseeriliitto ry 25.vuosikerta. Ilmestyy 6 kertaa vuodessa. Vuosina 1988-2001 Puol väli. Aikakauslehtien Liiton jäsen. Vuositilaus 20,-/vuosi. ISSN-L 1459-0565

Lisätiedot

Työeläke turva työelämän jälkeen SELKOESITE

Työeläke turva työelämän jälkeen SELKOESITE Työeläke turva työelämän jälkeen SELKOESITE Mikä on työeläke? Tämä julkaisu kertoo työeläkkeestä. Kun teet työtä ja saat palkkaa, sinulle kertyy työeläkettä. Ansaitset työeläkettä siis omalla työlläsi.

Lisätiedot

ANSIOTURVAN ABC. Vakuuttava työttömyyskassa

ANSIOTURVAN ABC. Vakuuttava työttömyyskassa ANSIOTURVAN ABC Vakuuttava työttömyyskassa Vakuuttava työttömyyskassa YTK uudella ilmeellä vuoteen 2012 YTK uudisti vuoden 2011 lopussa visuaalista ilmettä. Myös tämä Ansioturvan ABC muuttui tässä yhteydessä.

Lisätiedot

Sosiaaliturvaoikeudet. Suomessa

Sosiaaliturvaoikeudet. Suomessa Sosiaaliturvaoikeudet Suomessa Tämän oppaan tiedot on koottu ja päivitetty tiiviissä yhteistyössä sosiaaliturvan keskinäisen tietojärjestelmän (MISSOC) kansallisten yhteyshenkilöiden kanssa. Lisätietoja

Lisätiedot

www.suomi-seura.fi 1/14

www.suomi-seura.fi 1/14 www.suomi-seura.fi 1/14 SAKSASSA ASUVAN SUOMALAISSENIORIN TIETOPAKETTI Ikääntyminen on hyvin ajankohtainen aihe monen ulkosuomalaisen elämässä tällä hetkellä. Suuriin ikäluokkiin kuluvia suomalaisia on

Lisätiedot

Rauhanturvaajan opas Porin prikaati

Rauhanturvaajan opas Porin prikaati Rauhanturvaajan opas Rauhanturvaajan opas Porin prikaati 2015 Porin prikaati Kriisinhallintakeskus PL 38 27801 Säkylä Puhelin: 0299 800 (vaihde) Fax: 0299 441 044 Sähköposti: kriisinhallintakeskus@mil.fi

Lisätiedot

PUOLUSTUSVOIMIEN MUUTTO- JA SIIRTOKUSTANNUSTEN KOR- VAAMISEN SOPIMUSMÄÄRÄYKSET JA SOVELTAMISOHJE (Tekninen koonnos ml. muutokset)

PUOLUSTUSVOIMIEN MUUTTO- JA SIIRTOKUSTANNUSTEN KOR- VAAMISEN SOPIMUSMÄÄRÄYKSET JA SOVELTAMISOHJE (Tekninen koonnos ml. muutokset) Puolustusministeriön muutto- ja siirtotyöryhmässä 22.10.2013 hyväksytty tekninen koonnos. PUOLUSTUSVOIMIEN MUUTTO- JA SIIRTOKUSTANNUSTEN KOR- VAAMISEN SOPIMUSMÄÄRÄYKSET JA SOVELTAMISOHJE (Tekninen koonnos

Lisätiedot

Vanhempainyhdistystoiminnan tietopaketti

Vanhempainyhdistystoiminnan tietopaketti Vanhempainyhdistystoiminnan tietopaketti Vanhempainyhdistystoiminta on aikuisten yhteistyötä koulun tai päiväkodin kaikkien lasten hyväksi. Se on toimintaa lasten viihtymisen ja hyvinvoinnin edistämiseksi

Lisätiedot

ULKOMAISEN TYÖNTEKIJÄN REKRYTOINTI JA PALKKAAMINEN

ULKOMAISEN TYÖNTEKIJÄN REKRYTOINTI JA PALKKAAMINEN ULKOMAISEN TYÖNTEKIJÄN REKRYTOINTI JA PALKKAAMINEN -OPAS TYÖNANTAJILLE JA ULKOMAISILLE TYÖNTEKIJÖILLE >>>> SISÄLLYSLUETTELO > 1. Johdanto 3 > 2.Työntekijän rekrytointi ulkomailta 4 2.1. EURES 4 2.2. EURESin

Lisätiedot

PRIMUS. -henki- ja tapaturmavakuutus. Vakuutusopas Voimassa 1.1.2015 alkaen

PRIMUS. -henki- ja tapaturmavakuutus. Vakuutusopas Voimassa 1.1.2015 alkaen PRIMUS -henki- ja tapaturmavakuutus Vakuutusopas Voimassa 1.1.2015 alkaen PRIMUS Sisällys Perusasioita, jotka on hyvä tietää... 3 Ylläpidä vakuutusturvaasi... 3 Oikea tieto takaa turvan... 4 Rakenna perheesi

Lisätiedot

ULKOSUOMALAISPARLAMENTIN SEITSEMÄNNEN VARSINAISEN ISTUNNON 26. 27.10.2012 PÄÄTÖSLAUSELMAT

ULKOSUOMALAISPARLAMENTIN SEITSEMÄNNEN VARSINAISEN ISTUNNON 26. 27.10.2012 PÄÄTÖSLAUSELMAT SEITSEMÄNNEN VARSINAISEN ISTUNNON 26. 27.10.2012 PÄÄTÖSLAUSELMAT JOHDANTO Ulkosuomalaisparlamentti perustettiin elokuussa 1997 maailmalla asuvien ulkosuomalaisten yhteiseksi edunvalvonta- ja yhteistyöfoorumiksi.

Lisätiedot

KANSAINVÄLISET ASIAT ERASMUS-HARJOITTELIJAN OPAS 2013-2014

KANSAINVÄLISET ASIAT ERASMUS-HARJOITTELIJAN OPAS 2013-2014 KANSAINVÄLISET ASIAT ERASMUS-HARJOITTELIJAN OPAS 2013-2014 ERASMUS-HARJOITTELIJAN OPAS Tampereen yliopisto Opintopalvelut, Kansainväliset asiat 2013 Tampereen yliopisto Opintopalvelut/Kansainväliset asiat

Lisätiedot