PROMOD KATUVALO. GSM-tekniikkaa hyödyntävä katuvalojen ohjausjärjestelmä

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "PROMOD KATUVALO. GSM-tekniikkaa hyödyntävä katuvalojen ohjausjärjestelmä"

Transkriptio

1 PROMOD KATUVALO GSM-tekniikkaa hyödyntävä katuvalojen ohjausjärjestelmä Käyttöohje Ver

2 1(18) YLEISTÄ Laitteisto Laitteisto koostuu PC-tietokoneesta ja ProMod GSM III ala-asemista. Keskusyksikkö Keskusyksikkönä (myöh. PC) toimii PC-tietokone johon on asennettuna katuvalojen ohjaukseen tarvittava ProMod Katuvalo ohjelmisto. PC:hen liitetään hämäräkytkin (pot. vapaa kosketintieto), jonka avulla määritellään katuvalojen syttymisaika alkuillasta ja sammumisaika aamulla. Tämän lisäksi katuvalot voidaan sammuttaa ja sytyttää yöllä tiettyyn kellon aikaan. Katuvalot voidaan myös pakko-ohjata päivällä manuaalisesti päälle ja pois päältä tarkastus- ja huoltotöitä varten. PC:hen liitetään myös ProMod GM gsm moduuli, jolla syttymis- ja sammumisajat lähetetään tekstiviesteillä ala-asemille. Järjestelmän toimintaa Alkutilanteessa kaikille ala-asemille lähetetään tekstiviesti jossa määritellään katuvalojen syttymisaika alkuillasta, sammumisaika yöllä, syttymisaika aamuyöstä ja sammumisaika aamulla. Tämän jälkeen ala-asemat toimivat itsenäisesti ja ohjaavat katuvaloja päälle ja pois em. aikojen mukaan. PC:n ohjelma vertaa joka ilta hämäräkytkimen ehdottamaa sytytysaikaa eiliseen toteutuneeseen syttymisaikaan ja jos ajat poikkeavat yli käyttäjän määrittelemän minuuttimäärän toisistaan, PC lähettää ala-asemille uuden sytyttämisajan. Samoin tehdään aamulla sammuttamisajan suhteen. Näin voidaan huomioida vuodenajan vaikutus sytytys- ja sammutusaikoihin, mutta kuitenkaan joka ilta ja aamu ei tarvitse lähettää aikoja ala-asemille. Tämä säästää huomattavasti tekstiviestikustannuksia. PC:n ohjelmassa voidaan määritellä ala-asema kohtaisesti, noudattaako ko. ala-asema käyttäjän määrittelemiä sytytys- ja sammutusaikoja illalla ja aamulla, lähetetäänkö sille edellä kuvatulla tavalla hämäräkytkimen määrittelemät ajat vai pakko-ohjataanko sitä suoraan hämäräkytkimen tilan mukaan. Jokainen ala-asema soittaa PC:lle kerran vuorokaudessa ala-aseman järjestysnumeron määräämänä aikana ns. täällä ollaan -soiton. PC ei vastaa tuleviin soittoihin, mutta poimii soittajan puhelinnumeron talteen ja merkitse taulukoonsa, että ko. ala-asema on soittanut tämän vuorokauden täällä ollaan -soiton ja on siis linjoilla. Ellei PC saa joltain ala-asemalta täällä ollaan -soittoa vuorokauteen, se ilmoittaa tästä paikallisesti ja/tai lähettää tästä tekstiviestinä ilmoituksen huoltomiehen GSM-puhelimeen. Koska PC ei vastaa tuleviin soittoihin tästä toiminnosta ei aiheudu puhelinkustannuksia. Mikäli PC:n toiminta häiriintyy jollain tavalla tai se esim. sammuu/sammutetaan, ala-asemat ohjaavat katuvaloja itsenäisesti niiden kellonaikojen mukaan mitkä PC on niille viimeksi lähettänyt.

3 2(18) OHJELMAN ASENTAMINEN Ohjelma ei vaadi erityistä asennusta. Riittää kun ohjelmalle luodaan oma kansio ja kopioidaan ProMod_Katuvalo.exe ja Alarm.wav tiedostot luotuun kansioon. Aktivointi Ensimmäisellä käynnistyskerralla ohjelma muodostaa Rekisteröintikoodin PC:n tietojen perusteella ja pyytä tätä vastaavaa Aktivointikoodia. Tämän koodin saat Leveltec Oy:stä. Syötä koodi Aktivointikoodi kenttään ja paina Aktivoi painiketta. Jos Rekisteröinti- ja Aktivointikoodi vastaavat toisiaan ja ne tallennettiin onnistuneesti PC:n kovalevylle, seuraavalla käynnistyskerralla ohjelma ei kysy Aktivointikoodia uudelleen vaan käynnistyy normaalisti. Sarjaportin asetukset Aina käynnistyessään ohjelma tarkastaa onko sille määritelty sarjaportti käytettävissä. Jos jokin muu sovellus on varannut sarjaportin tai valittua sarjaporttia ei löydy ollenkaan tulee virheilmoitus. Seuraavaksi avautuu Sarjaportin asetukset ikkuna.

4 3(18) Port -kenttään valitaan se sarjaportti johon ProMod GM on liitetty. Muiden kenttien tulee olla yllä kuvatulla tavalla. Painettaessa OK uudet asetukset tallennetaan PC:n kovalevylle ja ohjelma suljetaan. Käynnistä ohjelma uudelleen. Jos sarjaportin asetukset ovat nyt oikein ohjelma kysyy Käynnistetäänkö ProMod GM nyt?. Tähän voit vastata tarpeen mukaan. ProMod GM voidaan käynnistää myös myöhemmin Viestien lähetys välilehdeltä. Ohjelman normaali toiminta vaatii ProMod GM:n käynnistämisen, koska kaikki ohjaukset yms. kohteille tapahtuu ProMod GM:n kautta tekstiviestein tai äänipuheluin. Järjestelmän käyttöönotto Keskuksen tietojen syöttö Syötä keskuksen nimitiedot ja puhelinnumero yms. tiedot Keskuksen tiedot - välilehdelle. Kun tiedot ovat oikein, paina Päivitä tiedot painiketta. Kohteiden tietojen syöttö Syötä kohteiden nimitiedot ja puhelinnumero yms. tiedot Kohteen tiedot välilehdelle. Kun tiedot ovat oikein, paina Lisää kohde painiketta. Hälytyspuhelinumeroiden määrittely Jos kaikkien kohteiden vikailmoitukset halutaan lähettää samaan puhelinnumeroon tai useampaan puhelinnumeroon, puhelinnumerot kannattaa määritellä Virka-ajan määrittely välilehdellä. Samalla voidaan valita lähetetäänkö vikailmoitukset jokaisena vuorokauden aikana samaan numeroon vai tulisiko ne lähettää esim. yöaikaan eri numeroon. Aloita määrittely valitsemalla ne viikonpäivät joina vikailmoituksia välitetään eteenpäin. Jos jonkin päivän kohdalla ei ole ruksia, ko. päivänä ei lähetetä vikailmoituksia ollenkaan (ellei joillekin kohteille ole määritelty omaa vikailmoituspuhelinnumeroa). Valitse seuraavaksi milloin ns. virka-aika alkaa ja milloin se loppuu. Virka-ajan määrittely vaikuttaa lähinnä käytössä olevaan hälytyspuhelinnumeroon. Kohteen vikaantuessa virka-aikana (ts. kohde ei ole soittanut täällä ollaan soittoa vaaditun ajan sisällä) tästä aiheutuu virheilmoitusikkuna ja hälytysääni. Määrittele lopuksi hälytyspuhelinnumerot erikseen virka-ajalle ja virka-ajan ulkopuolelle. Voit määritellä virka-ajan ulkopuolisen puhelinnumeron käyttöön myös virka-ajalle laittamalla ruksin puhelinnumeron eteen. Vikailmoitukset voidaan lähettää virka-aikana maksimissaan neljään puhelinnumeroon ja virka-ajan ulkopuolella kahteen. Kun kaikki tiedot ovat oikein, paina Tallenna ajastukset painiketta, jolloin tiedot tallennetaan PC:n kovalevylle.

5 4(18) OHJELMAN VÄLILEHDET Keskuksen tiedot ja asetukset -välilehti Puhelinnumero Normaalien nimitietojen (Keskuksen nimi, Katuosoite ja Kaupunki) lisäksi tällä välilehdellä määritellään Keskuksen puhelinnumero, johon ala-asemat soittavat Täällä ollaan soiton kerran vuorokaudessa, hämäräkytkimen suodatuksen käyttö ja suodatusajat sekä lähetetäänkö ala-aseman toipumisesta tekstiviesti esim. huoltomiehelle. Lisäksi tällä välilehdellä on painikkeet hälytysäänen testausta ja sammutusta varten. Painikkeet ovat normaalisti piilotettuina, mutta ne saadaan esille poistamalla Kentät lukittu ruksi. Hämäräkytkimen suodatus Hämäräkytkimen suodatuksella voidaan välttää esim. aamulla poikkeuksellisen aikainen katuvalojen sammumisaika, joka voisi aiheutua esim. auton valon osuessa hämäräkytkimeen. Hämäräkytkimen pitää olla koko suodatusajan samassa tilassa, ennen kuin tilan muutos hyväksytään. Hämäräkytkimen nykyinen tila näkyy ohjelman pääikkunan alapalkissa, Valoisaa tai Pimeää. Jos teksti on sulkujen sisällä, esim. (Valoisaa), hämäräkytkin on vaihtanut tilansa valoisaksi, mutta hämäräkytkimen suodatusaika ei ole vielä ohi. Kun suodatusaika on ohi, sulut katoavat ja samalla hämäräkytkimen alkuperäisestä muutosajasta tulee tässä esimerkissä uusi sammutussaika niille ala-asemille,

6 5(18) jotka sammuttavat katuvalot aamulla hämäräkytkimen määrittelemän kellonajan mukaan. Ilmoitusviesti toipuneesta ala-asemasta Jokainen ala-asema soittaa kerran vuorokaudessa keskukselle ns. Täällä ollaan -soiton, josta keskus tietää että ko. ala-asema on GSM-verkossa ja toimii siltä osin normaalisti. Jos jokin ala-asema ei soita ko. soittoa, keskus merkitsee Kohteet-ikkunaan ko. ala-aseman kohdalle Kohteen tila sarakkeeseen VIKA!! -merkinnän ja lähettää tästä tekstiviestin huoltomiehen puhelimeen. Jos tämä tapahtuu virka-aikana, PC:n näytölle ilmestyy virheilmoitusikkuna ja hälytysääni soi. Hälytysääni lakkaa soimasta kun virheilmoitusikkunan OKpainiketta painetaan. Jos kohdassa Lähetetään ilmoitusviesti toipuneesta ala-asemasta on ruksi, huoltomiehelle lähetetään ilmoitusviesti myös siinä vaiheessa kun vikaantunut ala-asema jälleen soittaa Täällä ollaan soiton. Päivitä tiedot Kun tiedot ovat oikein, paina Päivitä tiedot painiketta. Tällöin tiedot tallennetaan PC:n kovalevylle. Kentät lukittu Kun Kentät lukittu kohdassa on ruksi, nimitietojen muuttaminen ei ole mahdollista. Pääset muuttamaan tietoja, kun poistat ensin Kentät lukittu ruksin. Ruksattavia tietoja voidaan muuttaa riippumatta Kentät lukittu -ruksista. Jos mitä tahansa tämän välilehden kohtaa muutetaan (pl. Kentät lukittu ), Päivitä tiedot painike alkaa vilkkua. Testaa hälytysääni Tietyissä tapauksissa keskus soittaa hälytysäänen, joka voidaan testata painamalla Testaa hälytysääni painiketta. Tässä yhteydessä voidaan/pitää säätää PC:n kaiuttimien äänenvoimakkuus sopivalle tasolle. Sammuta hälytysääni Testattaessa hälytysääntä tai myöhemmin keskuksen normaalissa käytössä hälytysääni voidaan sammuttaa painamalla Sammuta hälytysääni painiketta. Joissain tapauksissa hälytysääni sammuu itsekseen, kun hälytyksen aiheuttanut ongelma poistuu.

7 6(18) Kohteen tiedot ja asetukset -välilehti Kohteen numero Kohteen numeron mukaan määräytyy kellonaika, jolloin kohde soittaa Täällä ollaan soiton keskukselle (kts. Liite 1). Keskus ei kuitenkaan tiedä tätä kellonaikaa, vaan sille riittää, kun jokainen kohde soittaa kerran vuorokaudessa. Puhelinnumero Tähän puhelinnumeroon keskus lähettää tekstiviestinä mm. ko. kohteen katuvalojen sytytys- ja sammutusajat. Vikailmoitus Jos ko. kohteen vikailmoitukset halutaan johonkin muuhun puhelinnumeroon kuin järjestelmän muista kohteista, ko. puhelinnumero kirjoitetaan Vikailmoitus kenttään. Jos tähän kenttään kirjoitetaan puhelinnumero, vikailmoitus lähetetään vain tähän puhelinnumeroon, ei muihin puhelinnumeroihin, jotka on mahdollisesti määritelty Virka-ajan määrittely -välilehdellä (kts. alempana). Sytytysaika illalla ja aikaikkuna Jokaiselle kohteelle voidaan määritellä erikseen, sytyttääkö kohde katuvalot joka ilta samaan aikaan, vai käytetäänkö sytytysajan määrittelyyn PC:hen kytkettyä hämäräkytkintä. Jos kohdassa Sytyttää illalla hämäräkytkimellä on ruksi, tällöin ko. kohteen sytytysaika muuttuu hämäräkytkimen mukaan mikäli uusi sytytysaika on

8 7(18) Aikaikkuna (+/- edellisestä, min.) -ajan ulkopuolella. Eli jos nykyinen sytytysaika on esim. klo 19:30 ja aikaikkunaksi on määritelty 5min, uuden sytytysajan tulee olla 19:24 tai 19:36 ennen kuin sytytysaika lähetetään kohteelle. Hämäräkytkin voi muuttaa illan sytytysaikaa vain kerran päivässä. Kun hämäräkytkimen tila muuttuu ensimmäisen kerran iltapäivän/illan aikana valoisasta pimeäksi ja muutos hyväksytään tästä ajasta tulee uusi sytytysaika, joka lähetetään niille kohteille, joiden sytytysajat määritellään hämäräkytkimen avulla. Jos katuvaloille halutaan kiinteä sytytysaika, poistetaan ruksi em. kohdasta ja määritellään sytytysaika. Sammutus- ja sytytysaika yöllä Jokaiselle kohteelle voidaan määritellä katuvalojen yön sammutus- ja sytytysaika määritellään tässä. Jos kohteen katuvaloja ei haluta sammuttaa yöllä ollenkaan, määritellään nämä ajat samoiksi. Hämäräkytkin ei vaikuta näihin aikoihin, vaan ne määtitellään käyttäjän toimesta. Sammutusaika aamulla ja aikaikkuna Jokaiselle kohteelle voidaan määritellä erikseen, sammuttaako kohde katuvalot joka aamu samaan aikaan, vai käytetäänkö sammutussajan määrittelyyn PC:hen kytkettyä hämäräkytkintä. Jos kohdassa Sammuttaa aamulla hämäräkytkimellä on ruksi, tällöin ko. kohteen sammutusaika muuttuu hämäräkytkimen mukaan mikäli uusi sammutusaika on Aikaikkuna (+/- edellisestä, min.) -ajan ulkopuolella. Eli jos nykyinen sammutusaika on esim. klo 06:20 ja aikaikkunaksi on määritelty 5min, uuden sammutusajan tulee olla 06:14 tai 06:26 ennen kuin sammutusaika lähetetään kohteelle. Hämäräkytkin voi muuttaa aamun sammutusaikaa vain kerran päivässä. Kun hämäräkytkimen tila muuttuu ensimmäisen kerran aamuyön/aamun aikana pimeästä valoisaksi ja muutos hyväksytään tästä ajasta tulee uusi sammutusaika, joka lähetetään niille kohteille, joiden sammutusajat määritellään hämäräkytkimen avulla. Jos katuvaloille halutaan kiinteä sammutusaika, poistetaan ruksi em. kohdasta ja määritellään sammutusaika. Pakko-ohjataan aina hämäräkytkimen tilan muuttuessa Kohteet voivat sytyttää ja sammuttaa katuvaloja edellä kuvatun kellonaikoihin perustuvan ohjauksen lisäksi suoraan hämäräkytkimen tilan muutosten mukaan. Aina kun hämäräkytkimen tila muuttuu ja muutos on hyväksytty, niille kohteille, joille Pakko-ohjataan aina hämäräkytkimen tilan muuttuessa toiminto on valittu, lähetetään hämäräkytkimen uutta tilaa vastaava pakkoohjauskomento. Tämän lisäksi valot voidaan sammuttaa yöllä ja sytyttää uudelleen aamuyöllä edellä esiteltyjen yön sammutus- ja sytytysaikojen mukaan. Tietynlaisissa olosuhteissa hämäräkytkin saattaa muuttaa tilaansa useastikin lyhyen ajan sisällä. Tätä voidaan rauhoittaa käyttämällä edellä esiteltyä

9 8(18) Hämäräkytkimen suodatus toimintoa (kts. Keskuksen tiedot ja asetukset välilehti). Kun Pakko-ohjataan aina hämäräkytkimen tilan muuttuessa toiminto on rastitettuna, välilehdellä näkyy myös Pakko-ohjauksen takaraja-ajat. Näillä takaraja-ajoilla pyritään varmistamaan ettei katuvalot jää syttymättä vaikka kohde ei jostain syystä saisi pakko-ohjaustekstiviestiä. Kohde sytyttää tai sammuttaa katuvalot viimeistään takarajan määräämänä aikana, ellei kohde ole saanut pakko-ohjaustekstiviestiä keskukselta. Päivitä tiedot Jos olet muuttanut olemassa olevan kohteen tietoja Päivitä tiedot painike vilkkuu. Jos tiedot ovat oikein, paina em. painiketta. Tällöin tiedot tallennetaan PC:n kovalevylle ja samalla lähetetään kohteelle päivitetyt tiedot, mikäli se on tarpeellista. HUOM! Kohteen puhelinnumeron muuttaminen ei ole mahdollista. (Jos haluat päivittää esim. kohteen nimen ja puhelinnumeron, puhelinnumeron muuttaminen estää myös nimen päivittämisen.) Jos olet lisäämässä uutta kohdetta ja tiedot ovat oikein, paina Lisää kohde painiketta. Tällöin tiedot tallennetaan PC:n kovalevylle ja samalla lähetetään kohteelle Kohteen numero, sytytys- ja sammutusajat ja keskuksen puhelinnumero. Lisää kohde Kun olet syöttänyt uuden kohteen tiedot, voit talletaa tiedot painamalla Lisää kohde -painiketta. Tällöin tiedot tallentuvat PC:n kovalevylle ja lisätylle kohteelle lähetetään kohteen numero, keskuksen puhelinnumero sekä sytytys- ja sammutusajat. Tyhjennä kentät Jos haluat lisätä uuden kohteen eivätkä kentät ole tyhjiä voit tyhjentää kentät poistamalla ruksin Kentät lukittu kohdasta ja painamalla Tyhjennä kentät painiketta. Samalla sytytys- ja sammutusajat asettuvat oletusarvoihin. Samat ajat kaikille valituille Voit kopioida joko yhden kohteen sytytys- ja sammutusajat sekä aikaikkuna-ajat tai pakko-ohjauksen takaraja-ajat ja yön sammutus- ja sytytysajat yhdelle tai useammalle kohteelle valitsemalla ohjelmaikkunan yläosan Kohteet-kentästä halutut kohteet tuplaklikkaamalla halutun kohteen riviä tai valitsemalla kaikki kohteet painamalla Kohteet-kentän alta Valitse kaikki -painiketta. Kun kohde on valittu, ko. kohteen riville Valittu-sarakkeeseen ilmestyy X. Kun kaikki halutut kohteet on valittu, ota esille kopioitavan kohteen tiedot ja paina Samat ajat kaikille valituille -painiketta. Valituille kohteille kopioituu ne ajat jotka kopioitavalla kohteella on valittuna. Jos valittujen kohteiden joukossa on kohteita joille on määritelty toinen katuvalojen ohjaustapa (kellonajat vai pakko-ohjaus) kuin kopioitavalle kohteelle, tämä kohde ei saa uusia aikoja valinnasta huolimatta. Uudet ajat lähetetään kohteille automaattisesti kopioinnin jälkeen.

10 9(18) Virka-ajan määrittely -välilehti Tällä välilehdellä määritellään vikailmoituspuhelinnumero(t) joihin lähetetään mahdolliset vikailmoitukset, ellei kohteelle ole annettu omaa vikailmoituspuhelinnumeroa. Jos kaikkien kohteiden vikailmoitukset halutaan lähettää samaan puhelinnumeroon, kannattaa puhelinnumero määritellä tällä välilehdellä. Tällöin esim. kaikkien kohteiden vikailmoitusten kääntö toiseen puhelinnumeroon onnistuu kätevämmin, kuin vaihtamalla puhelinnumero jokaiselle kohteelle erikseen. Virka-ajan määrittely aloitetaan valitsemalla viikonpäivät, joita virka-ajan määrittely koskee. Jos jokin viikonpäivä jätetään valitsematta, ko. viikonpäivänä ei lähetetä vikailmoituksia mihinkään ko. viikonpäivän puhelinnumeroon. Seuraavaksi määritellään jokaiselle viikonpäivälle virka-ajan alkamis- ja loppumisaika. Lopuksi annetaan vikailmoituspuhelinnumerot virka-ajalle että virka-ajan ulkopuolelle. Virka-ajan ulkopuolisia puhelinnumeroita voidaan käyttää tarvittaessa myös virka-aikana ruksaamalla ko. puhelinnumero. Tässä tilanteessa sama vikailmoitus saadaan lähetettyä virka-aikana jopa neljään puhelinnumeroon ja virka-ajan ulkopuolella kahteen puhelinnumeroon. Kun tiedot ovat oikein, paina Tallenna ajastukset painiketta. Tällöin tiedot tallennetaan PC:n kovalevylle.

11 10(18) Kohteen loki Kaikki tapahtumat välilehti Tällä välilehdellä näkyy kaikki ko. kohteen ja keskuksen välinen puhelinliikenne (soitot ja tekstiviestit), virhetilat ja niistä toipumiset. Virhetilaksi luettavat tapahtumat näkyvät välilehdellä punaisena. Välilehden alareunassa on valintapainike jolla voidaan valita näkyykö välilehdellä kaikki tapahtumat vai vain virhetilat.

12 11(18) Keskuksen loki Kaikki tapahtumat -välilehti Tällä välilehdellä näkyy mm. keskuksen, GSM-modulin ja hämäräkytkimen toimintaan liittyvät tapahtumat. Virhetilaksi luettavat tapahtumat näkyvät välilehdellä punaisena. Välilehden alareunassa on valintapainike, jolla voidaan valita näkyykö välilehdellä kaikki tapahtumat vai vain virhetilat. Loki Kaikki tuleva liikenne -välilehti Tällä välilehdellä näkyy kaikki tulleet soitot ja tekstiviestit. Loki Kaikki lähtevä liikenne -välilehti Tällä välilehdellä näkyy kaikki soitetut soitot ja lähetetyt tekstiviestit.

13 12(18) Viestien lähetys välilehti Sytytä katuvalot valituissa kohteissa ja Sammuta katuvalot valituissa kohteissa Normaalien sytytys- ja sammutusaikojen lisäksi katuvalot voidaan pakko-ohjata päälle ja/tai pois päältä esim. huoltotöitä varten Viestien lähetys välilehdeltä. Välilehdeltä ruksataan ne kohteet joihin ohjausviesti halutaan lähettää ja sen jälkeen painetaan joko Sytytä katuvalot valituissa kohteissa tai Sammuta katuvalot valituissa kohteissa painiketta tarpeen mukaan. Lähetä kohteen nro ja keskuksen puh.numero valituille Voit lähettää kohteen numeron ja keskuksen puhelinnumeron valituille kohteille. Tätä voidaan käyttää hyväksi esim. uusien kohteiden lisäyksen jälkeen, jos lisäyshetkellä viestejä ei ole jostain syystä voitu lähettää.

14 13(18) Lähetä sytytys- ja sammutusajat valituille Voit lähettää sytytys- ja sammutusajat valituille kohteille. Tätä voidaan käyttää hyväksi esim. uusien kohteiden lisäyksen jälkeen, jos lisäyshetkellä viestejä ei ole jostain syystä voitu lähettää. Jokaiselle kohteelle lähetetään ne ajat, jotka ko. kohteelle on tällä hetkellä määritelty käyttöön (ts. samaan aikaan valittuna voi olla sekä kohteita jotka ohjaavat katuvaloja kellonaikaan perustuen ja kohteita joille lähetetän pakkoohjaustekstiviesti aina hämäräkytkimen tilan muuttuessa). HUOM. Sytytys- ja sammutusajoista ja hämäräkytkimen nykyisestä tilasta riippuen lähetettävät sytytys- ja sammutusajat voivat vaikuttaa katuvalojen tilaan (palaa / ei pala). Tästä syystä sytytys- ja sammutusaikoja ei voida lähettää hämäräkytkimen tilan ollessa Pimeää. Pyydä täällä ollaan soitto valituilta Voit tarvittaessa pyytää valittuja kohteita soittamaan täällä ollaan tarkastussoiton. Tekstiviestijono Kaikki lähettettävät tekstiviestit lisätään tekstiviestijonoon, jonka sisältö näkyy tässä kentässä. Kun viesti on lähetetty, se katoaa automaattisesti tekstiviestijonosta. Voit myös tyhjentää tekstiviestijonon painamalla Tyhjennä tekstiviestijono painiketta, mutta tällöin kaikki tekstiviestijonossa vielä olevat tekstiviestit menetetään. HUOM. Tekstiviestijonoa ei tallenneta PC:n kovalevylle. Jos tekstiviestijono ei ole tyhjä ohjelmaa suljettaessa, lähettämättömät tekstiviestit menetetään. Kohteet ikkunan alla on valintapainike, jolla voidaan valita kerralla kaikki kohteet tai vastaavasti poistaa kaikkien kohteiden valinta. Jos useampi kohde on valittuna, valintaruksit poistuvat sitä mukaa kun viestejä lähetetään. Tämä voidaan estää ruksaamalla Valintoja ei poisteta kohta. Jos ProMod GM:ää ei alustettu ohjelman käynnistyksen yhteydessä, se voidaan tehdä painamalla Alusta ProMod GM painiketta.

15 14(18) Päiväkirjat -välilehti Päiväkirjat välilehdellä on sekä valitun kohteen että keskuksen päiväkirjat. Päiväkirjaan voi kirjoittaa muistiinpanoja kohteen toiminnasta, huolloista yms. Päiväkirjaan voi lisätä päivämäärän ja kellonajan painamalla tekstikentän alta Lisää päivämäärä ja kellon aika painiketta. Päiväkirjat tallennetaan PC:n kovalevylle aina kun tekstikentästä poistutaan.

16 15(18) OHJELMAN PÄÄIKKUNAN YLÄ- JA ALAPALKKI Yläpalkissa näkyy ohjelman ja keskuksen nimen lisäksi ohjelman versio. Alapalkissa näkyy normaalitilanteessa GSM-kentän kentänvoimakkuus, GSMoperaattori, hämäräkytkimen tila sekä viikonpäivä, päivämäärä ja kellonaika. Lisäksi alapalkin vasemmassa reunassa saattaa lukea Sammutetaan ProMod GM, joka ilmestyy näkyviin ohjelmaa suljettaessa, mikäli gsm-moduuli on ollut käytössä. Samassa kohdassa lukee jokaisen tekstiviestin lähetyksen yhteydessä Tarkastetaan modeemin tila.

17 16(18) OHJELMAN PÄÄIKKUNAN KOHTEET-KENTTÄ Kohteet-kentässä näkyy kohteet aakkosjärjestyksessä, kohteiden valinta (tyhjä tai X), kohteen tila (OK tai VIKA), viimeisen Täällä ollaan soiton päivämäärä ja kellonaika sekä Ajat läh. sarake jossa jokaisen kohteen kohdalla on normaalisti 0. Kun kohteen sytytys- ja sammutusaikoja on muutettu, sarakkeeseen ilmestyy 1, joka vaihtuu takaisin 0 :ksi kun kohteen uudet sytytys- ja sammutusajat sisältävä viesti on lisätty tekstiviesti jonoon. Jos kohteen tila on VIKA, ko. kohteen nimi yms tiedot lukevat Kohteetkentässä punaisella. Kohteiden järjestyksen voi vaihtaa käänteiseksi pudotusvalikossa Käyttöasetukset -> Järjestä kohteet -> [Aakkosjärjestykseen, käänteiseen aakkosjärjestykseen].

18 17(18) MUUTA GSM-kenttä heikko GSM-moduuli mittaa GSM-kentän voimakkuutta säännöllisesti. Jos kentänvoimakkuus putoaa hyvin heikoksi, hälytysääni alkaa soimaan ja tästä tulee merkintä keskuksen lokiin. Keskus yrittää toipua itse ongelmasta käynnistämällä ja alustamalla GSM-moduulin uudelleen. Kun GSM-kentän voimakkuus palaa normaaliksi, hälytysääni lakkaa ja palautunut GSM-kenttä merkitään keskuksen lokiin. Lokitiedostojen pituus Lokitiedostojen pituus määritellään pudotusvalikossa Käyttöasetukset -> Lokien pituus -> [1, 2, 4, 8, viikkoa, ei rajoitusta]. Kun lokien pituutta lyhennetään, nykyisten lokien pituus muuttuu heti vastaamaan uutta valintaa. Jos lokien pituutta lisätään tämä ei kuitenkaan tuo takaisin aiempaa valintaa vanhempia tapahtumia. Lokien pituus tarkastetaan lisäksi automaattisesti joka yö klo 01:00. HUOM! Lokitiedostojen pituuksia ei voida tarkastaa, mikäli tekstiviestijonossa on lähettämättömiä tekstiviestejä. Lokitiedoston tulostaminen Lokitiedostoja voidaan tulostaa pudotusvalikosta Tiedosto -> Tulosta -> [Kaikki tuleva liikenne, Kaikki lähtevä liikenne, Valitun kohteen loki, Keskuksen loki].

19 18(18) LIITE 1. Kohteiden soittojat 0 0: : : : : :55 1 0: : : : : :05 2 0: : : : : :15 3 0: : : : : :25 4 0: : : : : :35 5 0: : : : :25 6 1: : : : :35 7 1: : : : :45 8 1: : : : :55 9 1: : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : :20

Opus SMS tekstiviestipalvelu

Opus SMS tekstiviestipalvelu Opus SMS tekstiviestipalvelu Sivu 1 / 17 1. Yleistä toiminnosta Opus SMS tekstiviestipalvelun avulla voidaan Opus Dental potilashallintaohjelmasta Lähettää muistutuksia tekstiviestillä Lähettää tiedusteluita

Lisätiedot

SMS -viestien lähettämisen ohjeet CAB Planohjelmassa

SMS -viestien lähettämisen ohjeet CAB Planohjelmassa SMS -viestien lähettämisen ohjeet CAB Planohjelmassa Asetukset perustiedoissa: SMS -palvelun aktivointi tehdään kohdassa Perustiedot/Yrityksen asetukset/sms Asetukset (ks. kuva yllä) SMS -palvelun aktivointi:

Lisätiedot

Autokunto-ohjelmiston käyttöohjeet

Autokunto-ohjelmiston käyttöohjeet Autokunto-ohjelmiston käyttöohjeet Koskilinjat Oy Panu Toropainen SISÄLLYSLUETTELO SISÄLLYSLUETTELO...I 1. TÖIHIN SISÄÄN JA ULOS KIRJAUTUMINEN...1 1.1. Työlle kirjautuminen...2 1.2. Vikailmoituksen tekeminen...5

Lisätiedot

MEM-O-MATIC. 6800 järjestelmä

MEM-O-MATIC. 6800 järjestelmä MEM-O-MATIC 6800 järjestelmä Ohjeet Windows yhdysohjelmalle / 6800 yhdysohjelman käyttöohje זתתתתת Windows yhdysohjelman asennus tietokoneelle Tee uusi kansio esimerkiksi nimellä MEMO kovalevyllesi. Kopio

Lisätiedot

Käyttöohje Contact WP Poca

Käyttöohje Contact WP Poca Käyttöohje Contact WP Poca 1 SISÄLLYSLUETTELO 1 Yleistä...3 2 Tilausvälityssovelluksen käynnistäminen...3 3 Poca-laitteen aktivoiminen...4 3.1 Toiminnon aktivoiminen:...4 4 Tilauksen vastaanottaminen...6

Lisätiedot

Asentaminen Android-laitteeseen

Asentaminen Android-laitteeseen Asentaminen Android-laitteeseen Huomaa! Tarkempia tietoja ohjelmien asentamisesta saat tarvittaessa puhelimesi käyttöoppaasta. MyMMX mobile -sovelluksen asentaminen Android-laitteeseen: 1. Avaa laitteesi

Lisätiedot

Koripallon Live Score

Koripallon Live Score Koripallon Live Score Tässä ohjeessa neuvotaan TorneoPal Live Scoren käyttäminen koripalloturnauksissa. Kirjautuminen Kirjaudu järjestelmään osoitteessa https://extranet.torneopal.fi Järjestelmä kysyy

Lisätiedot

Tiedonsiirto helposti navetta-automaation ja tuotosseurannan välillä

Tiedonsiirto helposti navetta-automaation ja tuotosseurannan välillä Tiedonsiirto helposti navetta-automaation ja tuotosseurannan välillä Tiedonsiirto VMS-, Alpro- tai DelProtuotannonohjausjärjestelmästä Ammuohjelmistoon 5/2014 Asennettavat ohjelmat ja versiot VMS-Management

Lisätiedot

Maventa Connector Käyttöohje

Maventa Connector Käyttöohje Maventa Connector Käyttöohje 17.4.2015 Sisällys 1. Esittely... 2 1.1. Käytön edellytykset... 2 1.2. Tuetut aineistomuodot... 2 2. Asennustiedosto... 3 2.1. Sisäänkirjautuminen... 7 3. Asetuksien määrittäminen...

Lisätiedot

Operator's Panel Välityspöytä

Operator's Panel Välityspöytä Sisällys Operator's Panel Välityspöytä 1. Yleistä...2 1.1 Välityspöydän käynnistäminen...2 1.1.1 VoIP-puhelin...2 1.1.2 Kirjautuminen...2 1.2 Välityspöydän sulkeminen...3 1.3 Käyttöliittymä...4 1.3.1 Puhelut...4

Lisätiedot

Moodlen lohkon käyttöohje

Moodlen lohkon käyttöohje Koulutuskeskus Tavastia Moodlen lohkon käyttöohje Versio 1.0.1 Janne Kalmari 24.10.2007 MOODLEN TEKSTIVIESTI LOHKON KÄYTTÖOHJE Yleistä... 1 Rakenne... 2 Käyttö... 4 Tallennetut viestit... 4 Vastaanottajat...

Lisätiedot

Fingridin säätösähkötarjousohje. Vaksin käyttöohjeet 20.5.2015

Fingridin säätösähkötarjousohje. Vaksin käyttöohjeet 20.5.2015 Fingridin säätösähkötarjousohje Vaksin käyttöohjeet 20.5.2015 Yleistä Tämän ohjeen mukaisesti osapuoli voi jättää säätötarjouksia Fingridin ylläpitämille säätösähkömarkkinoille Osapuolella tulee olla säätösähkömarkkinoille

Lisätiedot

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8)

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) 1 UUDEN KILPAILUTIEDOSTON AVAUS Avaa Wcondes ohjelma tuplaklikkaamalla wcondes.lnk ikonia. Ohjelma avaa automaattisesti viimeksi tallennetun kilpailutiedoston.

Lisätiedot

HOITOAIKOJEN ILMOITTAMINEN SÄHKÖISESTI. TUNNISTAUTUMINEN: Portaaliin tunnistaudutaan pankkitunnuksilla.

HOITOAIKOJEN ILMOITTAMINEN SÄHKÖISESTI. TUNNISTAUTUMINEN: Portaaliin tunnistaudutaan pankkitunnuksilla. HOITOAIKOJEN ILMOITTAMINEN SÄHKÖISESTI TUNNISTAUTUMINEN: Portaaliin tunnistaudutaan pankkitunnuksilla. Valitaan pankki, jonka tunnuksilla ollaan kirjautumassa. Annetaan pankkiyhteyden vaatimat tunnusluvut.

Lisätiedot

Ohje 1 (13) SÄHKÖINEN ASIOINTI

Ohje 1 (13) SÄHKÖINEN ASIOINTI Ohje 1 (13) Sähköisen asioinnin linkin kautta pääset kirjautumaan sähköisiin palveluihin henkilöhohtaisilla verkkopankkitunnuksilla. Valitse tunnistustapa => Pankkitunnistus Ohje 2 (13) Valitse pankki,

Lisätiedot

Käyttöohje, ohjauspaneeli Balboa TP600

Käyttöohje, ohjauspaneeli Balboa TP600 Käyttöohje, ohjauspaneeli Balboa TP600 Tälle ohjauspaneelille on mahdollista saada wifi-ohjaus, kysy lisää huolto@allastarvike.fi Näppäimien nimet voivat vaihdella valmistajan ja mallin mukaan. Altaan

Lisätiedot

HYVÄKSILUKEMISEN TEKEMINEN ILMAN ENNAKKOPÄÄTÖSTÄ

HYVÄKSILUKEMISEN TEKEMINEN ILMAN ENNAKKOPÄÄTÖSTÄ HYVÄKSILUKEMISEN TEKEMINEN ILMAN ENNAKKOPÄÄTÖSTÄ Valitse Opintojen rekisteröinti -valikosta komento. Ikkuna aukeaa. Voit valita Näytettävät opinnot - osiosta, mitkä opiskelijan suorituksista näkyvät aktiivisina

Lisätiedot

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005 Outlook Express Käyttöliittymä Outlook Express on windows käyttöön tarkoitettu sähköpostin ja uutisryhmien luku- ja kirjoitussovellus. Se käynnistyy joko omasta kuvakkeestaan työpöydältä tai Internet Explorer

Lisätiedot

LeadDesk Soittajan käsikirja

LeadDesk Soittajan käsikirja LeadDesk Soittajan käsikirja Sisällysluettelo. SOITA... 3. Automaatti... 3. Puoliautomaatti... 4.3 Soittolista... 5.4 Tilauksen ja soittopyynnön... 6.5 Haastattelun tekeminen ja tallentaminen... 8.6 Manuaalisoitto...

Lisätiedot

NORDEAN WEB SERVICES YHTEYDEN KÄYTTÖÖNOTTO

NORDEAN WEB SERVICES YHTEYDEN KÄYTTÖÖNOTTO 1 (11) NORDEAN WEB SERVICES YHTEYDEN KÄYTTÖÖNOTTO Sisältö 1 Web Services yhteyskanavan käyttöönotto... 1 2 Web Services varmenteiden tallennus... 2 2.1 Käyttäjätunnuksen tallennus Maksuliikenne-ohjelmistoon...

Lisätiedot

KÄYTTÄJÄN KÄSIKIRJA OE/OSSPEAKER V.10.3 7.3.2007 KÄYTTÄJÄN KÄSIKIRJA OE/OSSPEAKER V.10.3 SISÄLLYSLUETTELO

KÄYTTÄJÄN KÄSIKIRJA OE/OSSPEAKER V.10.3 7.3.2007 KÄYTTÄJÄN KÄSIKIRJA OE/OSSPEAKER V.10.3 SISÄLLYSLUETTELO KÄYTTÄJÄN KÄSIKIRJA OE/OSSPEAKER V.10.3 OESPEAKER VERSIO 10.3 OSSPEAKER VERSIO 10.3 TILA: 3.3.2007 SISÄLLYSLUETTELO Ohjelman asennus... 2 Radiorastien liittäminen... 2 Taustatietojen syöttö... 2 Verkon

Lisätiedot

Tulosta yrityksesi tuloslaskelma ja tase myöhempää tarkastusta varten. Ota varmuuskopio tilanteesta ennen tilimuunnosta.

Tulosta yrityksesi tuloslaskelma ja tase myöhempää tarkastusta varten. Ota varmuuskopio tilanteesta ennen tilimuunnosta. Tilimuunnosohje 1 (5) Tilimuunnosajo Tilimuunnosajo täytyy tehdä jos halutaan vaihtaa yritykselle tilikartta ja säilyttää tilien tapahtumat. Tilikartan vaihtoa varten perustetaan uusi yritys, jonne muunnosajossa

Lisätiedot

BIRSSI.NET 2 - OHJEET KULJETTAJILLE

BIRSSI.NET 2 - OHJEET KULJETTAJILLE BIRSSI.NET 2 - OHJEET KULJETTAJILLE Sivu 1 1. KUN TYÖVUORO ALKAA / OHJELMAN KÄYNNISTYS 1. Ohjelmat käynnistyvät klikkaamalla Start = Käynnistysvalikko 2. Käynnistä birssi.net klikkaamalla sen käynnistyskuvaketta

Lisätiedot

Hops-ohjaajan ohje Opiskelijan hopsit.

Hops-ohjaajan ohje Opiskelijan hopsit. Hops-ohjaajan ohje Tässä ohjeessa kuvataan kaksi erilaista tapaa hakea tietyn opiskelijan lähettämä hops. Ensin ohjeistetaan miten toimitaan, jos hopsin ryhmätyökalu on käytössä, eli ohjaajalle on luotu

Lisätiedot

Pauliina Munter / Suvi Junes Tampereen yliopisto/tietohallinto 2013

Pauliina Munter / Suvi Junes Tampereen yliopisto/tietohallinto 2013 Tehtävä 2.2. Tehtävä-työkalun avulla opiskelijat voivat palauttaa tehtäviä Moodleen opettajan arvioitaviksi. Palautettu tehtävä näkyy ainoastaan opettajalle, ei toisille opiskelijoille. Tehtävä-työkalun

Lisätiedot

Visma Fivaldi -käsikirja Tehtävienhallinta- ohje käyttäjälle

Visma Fivaldi -käsikirja Tehtävienhallinta- ohje käyttäjälle Visma Fivaldi -käsikirja Tehtävienhallinta- ohje käyttäjälle 2 Sisällys 1 Palvelunhallinta... 3 1.1 Käyttäjäryhmän luominen... 3 2 Tehtävienhallinta- perustiedot... 4 2.1 Yhtiön perustiedot... 4 2.2 Tehtävä-/

Lisätiedot

Hoitoaikojen ilmoittaminen CGI Suomi

Hoitoaikojen ilmoittaminen CGI Suomi Hoitoaikojen ilmoittaminen 1.8.2015 SISÄLLYSLUETTELO 1 Tunnistautuminen 3 2 Hoitoaikojen ilmoittaminen 5 3 Viikkojen kopiointi 11 4 Tallennus 11 5 Yhteenvetotiedot 12 6 Tulostus 13 1.8.2015 Sivu 2 / 13

Lisätiedot

Nexetic Shield Unlimited

Nexetic Shield Unlimited Nexetic Shield Unlimited Käyttöohje 1. Asennus ja käyttöönotto 2. Ohjelman käyttäminen 3. Lisäasetukset 4. Tietojen palautus 1. Asennus ja käyttöönotto Asiakasohjelman asennus Tehtyäsi tilauksen varmistusohjelmasta

Lisätiedot

Puhelinnumeroiden lataaminen laitteesta tietokoneelle

Puhelinnumeroiden lataaminen laitteesta tietokoneelle OHJE 1/9 Yleistä Saunalahti on lähettänyt asiakkaillemme uuden SIM kortin. Kaikki Saunalahden SIM kortit tulevat vaihtumaan jollakin aikajaksolla Saunalahden siirryttyä palveluoperaattorista virtuaalioperaattoriksi.

Lisätiedot

VIP Mobile Android. Opas asennukseen ja tärkeimpien toimintojen käyttöön

VIP Mobile Android. Opas asennukseen ja tärkeimpien toimintojen käyttöön VIP Mobile ndroid Opas asennukseen ja tärkeimpien toimintojen käyttöön TSP-3719_1-1305 sennus Seuraavassa saat yksinkertaiset ohjeet VIP-sovelluksen asentamiseksi puhelimeesi. lla olevat vaiheet tarvitsee

Lisätiedot

CABAS. Perusominaisuuksien käyttö

CABAS. Perusominaisuuksien käyttö CABAS Perusominaisuuksien käyttö Aloitussivu s.3-4 Laskelman luominen s.5-6 Omistajan/Ajoneuvon tiedot s.7-8 Vahinkotiedot s.9 Veloitukset s.10 Korjauskohteet s.11 Toimenpiteet/korjauskohteet s.12-14 Pintaoikaisu

Lisätiedot

Ulkoistettu maksuhuomautusten ja perinnän käsittely

Ulkoistettu maksuhuomautusten ja perinnän käsittely Ulkoistettu maksuhuomautusten ja perinnän käsittely Ominaisuuden käyttöönotto vaatii Visma Nova Verkkolaskut -lisenssin (WEI). Voit ulkoistaa maksuhuomautusten ja perinnän käsittelyn Visma Duetto Oy:n

Lisätiedot

Windows. Valmistelut. Windows

Windows. Valmistelut. Windows Laiteohjelman päivittäminen vaihdettavalla objektiivilla varustetuille edistyksellisille Nikon 1 -kameroille, 1 NIKKOR -objektiiveille ja Nikon 1 -lisävarusteille Kiitos, että valitsit Nikon-tuotteen.

Lisätiedot

Sähköpostitilin käyttöönotto

Sähköpostitilin käyttöönotto Sähköpostitilin käyttöönotto Versio 1.0 Jarno Parkkinen jarno@atflow.fi Sivu 1 / 16 1 Johdanto... 2 2 Thunderbird ohjelman lataus ja asennus... 3 3 Sähköpostitilin lisääminen ja käyttöönotto... 4 3.2 Tietojen

Lisätiedot

2. PPPoE YHTEYDEN POISTAMINEN BAANA-CLIENT Windows 2000 / XP

2. PPPoE YHTEYDEN POISTAMINEN BAANA-CLIENT Windows 2000 / XP DHCP-käyttöönotto 1 1. YLEISTÄ...2 2. PPPoE YHTEYDEN POISTAMINEN BAANA-CLIENT Windows 2000 / XP...2 3. PPPoE YHTEYDEN POISTAMINEN - RAS PPPoE Windows 2000 / XP...4 4. PPPoE YHTEYDEN POISTAMINEN Windows

Lisätiedot

Tero Mononen / Kumppanuuskampus

Tero Mononen / Kumppanuuskampus Yksi tili kaikkiin Googlen palveluihin. Ne joilla on GOOGLE TILI, tutkikaa ja testatkaa sivun 19 valikosta löytyvää GOOGLE DRIVE -palvelua https://accounts.google.com/signup 1 Yksityisille ilmainen palvelu

Lisätiedot

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8)

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) 1 UUDEN KILPAILUTIEDOSTON AVAUS Avaa Wcondes ohjelma tuplaklikkaamalla wcondes.lnk ikonia. Ohjelma avaa automaattisesti viimeksi tallennetun kilpailutiedoston.

Lisätiedot

Provet Net Kutsut ohje

Provet Net Kutsut ohje Provet Net Kutsut ohje Provetissa voidaan kutsuja käyttää pitkä-aikaisten asiakassuhteiden ylläpitoon. Kutsujen avulla asiakkaita voidaan muistuttaa lemmikin rokotusten voimassa olosta, hampaiden säännöllisestä

Lisätiedot

Maha Eurosystem jarrulaskentaohjelman asennusohje versio 7.20.026

Maha Eurosystem jarrulaskentaohjelman asennusohje versio 7.20.026 2012 Tecalemit Oy Seppo Koskivuori Maha Eurosystem jarrulaskentaohjelman asennusohje versio 7.20.026 Vaatimukset: - tietokone (PC), jossa vapaa USB portti - käyttöjärjestelmä Windows XP, Vista tai Windows

Lisätiedot

OHJE Jos Kelaimeen kirjautuminen ei onnistu Mac-koneella Sisällys

OHJE Jos Kelaimeen kirjautuminen ei onnistu Mac-koneella Sisällys Sisällys 1 Varmista, että DigiSign-kortinlukijaohjelmisto on käynnissä 2 1.1 DigiSign-kuvake 2 1.2 Sovelluksen käynnistäminen 2 1.3 Kortin toiminnan varmistaminen 4 2 Jos käytät selaimena Mozilla, Firefox

Lisätiedot

Viva-16. Käyttöohje. 1.4.2009 Veikko Nokkala Suomen Videovalvonta.com

Viva-16. Käyttöohje. 1.4.2009 Veikko Nokkala Suomen Videovalvonta.com Viva-16 Käyttöohje 1.4.2009 Veikko Nokkala Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 2 Ohjelmisto käyttöliittymä... 3 Asentaminen... 3 Käyttöönotto... 3 Katselu... 6 Tallennus... 8 Toistaminen... 9 Selain käyttöliittymä...

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE truck check In Itsepalvelukioski

KÄYTTÖOHJE truck check In Itsepalvelukioski KÄYTTÖOHJE truck check In Itsepalvelukioski SISÄLLYSLUETTELO 1 TRUCK CHECK IN KÄYTTÖOHJE... 3 1.1 ALOITUSRUUDUN TIEDOT... 3 1.2 KÄYTÖN ALOITTAMINEN... 4 1.3 KONTTI- TAI SEMIREKAN VALINTA... 4 2 ERI TEHTÄVÄTYYPPIEN

Lisätiedot

MPCC-työkalua voidaan käyttää yhden laitteen valvontaan ja yhden tai useamman laitteen konfigurointiin (Modbus broadcast, osoite 0).

MPCC-työkalua voidaan käyttää yhden laitteen valvontaan ja yhden tai useamman laitteen konfigurointiin (Modbus broadcast, osoite 0). V1.0.0 (14.10.2015) 1 (7) KYTKENTÄ HUOM: toimii Modbus-masterina. Tämän vuoksi toinen mahdollinen Modbus-master on irrotettava verkosta, kun kytketään valmiiseen Modbus-verkkoon. Produalin Modbus-laitteiden

Lisätiedot

Helsingin yliopisto WebOodi 1 Opiskelijarekisteri Versio 3.2. Tenttityökalu

Helsingin yliopisto WebOodi 1 Opiskelijarekisteri Versio 3.2. Tenttityökalu Helsingin yliopisto WebOodi 1 Tenttityökalu Tenttityökalu on oiva väline laitos- ja tiedekuntatenttien tekemiseen. Esimerkiksi tiedekuntatentissä voi tenttiä samana päivänä kymmeniä eri opintojaksoja.

Lisätiedot

Kortinhaltijat joilla on maksukeskeytys Maksuryhmään liitettyjen kortinhaltijoiden lukumäärä, joiden maksut ovat tilapäisesti keskeytetty.

Kortinhaltijat joilla on maksukeskeytys Maksuryhmään liitettyjen kortinhaltijoiden lukumäärä, joiden maksut ovat tilapäisesti keskeytetty. 1(6) MAKSURYHMÄN HALLINTA Maksuryhmäkohtaiselle sivulle pääset klikkaamalla yksittäisen maksuryhmän nimeä verkkopalvelun etusivulla tai valitsemalla ryhmän Maksuryhmät - osion listalta. Sivun tiedot ja

Lisätiedot

Finwe KÄYTTÖOHJE. www.key2phone.com

Finwe KÄYTTÖOHJE. www.key2phone.com KÄYTTÖOHJE Sisällysluettelo 1. Yleistä 3 Alkuvalmistelut 3 2. Sovelluksen lataaminen 4 3. Sovelluksen asennus puhelimeen 5 4. Rekisteröinti 6 5. Sovelluksen käyttö 7 Kohteen avaus 7 Avaaminen soittamalla

Lisätiedot

3.2 Kurssin varmuuskopioiminen

3.2 Kurssin varmuuskopioiminen 3.2 Kurssin varmuuskopioiminen Yleisiä asioita kurssien varmuuskopioimisesta Ensisijaisesti opettajien tulee huolehtia omien kurssiensa varmuuskopioinneista itse. Hätätilanteessa voit pyytää apua myös

Lisätiedot

Fixcom Webmail ohje. Allekirjoitus. Voit lisätä yhden tai useamman allekirjoituksen.

Fixcom Webmail ohje. Allekirjoitus. Voit lisätä yhden tai useamman allekirjoituksen. Webmail on monipuolinen työkalu jolla voi tehdä paljon muutakin kuin lukea sähköpostia. Tässä ohjeessa on lyhyesti esitelty joitakin sen ominaisuuksia. Peruspostilaatikossa ei ole kaikkia ominaisuuksia,

Lisätiedot

Sonera Viestintäpalvelu VIP VIP Laajennettu raportointi Ohje

Sonera Viestintäpalvelu VIP VIP Laajennettu raportointi Ohje Sonera Viestintäpalvelu VIP VIP Laajennettu raportointi Ohje Sisällysluettelo VIP Laajennettu raportointi... 3 Luo raportti Laajennetun raportoinnin työkaluilla... 4 Avaa Laajennettu raportointi... 4 Valitse

Lisätiedot

2017/11/21 17:28 1/2 Tilitapahtumat. Tilitapahtumat... 1 Käyttö:... 1 Asiakirjan kentät:... 1

2017/11/21 17:28 1/2 Tilitapahtumat. Tilitapahtumat... 1 Käyttö:... 1 Asiakirjan kentät:... 1 2017/11/21 17:28 1/2 Tilitapahtumat Table of Contents Tilitapahtumat... 1 Käyttö:... 1 Asiakirjan kentät... 1 Asiakirjan kentät:... 1 Asiakirjan kentät /alavalikko/ ensimmäinen välilehti:... 2 Asiakirjan

Lisätiedot

PROBYTE CONTROL GSM. GSM/SMS-hälytys- ja ohjauslaite. GSM Control 7/11/01 sivu 1/5

PROBYTE CONTROL GSM. GSM/SMS-hälytys- ja ohjauslaite. GSM Control 7/11/01 sivu 1/5 PROBYTE CONTROL GSM GSM/SMS-hälytys- ja ohjauslaite GSM Control 7/11/01 sivu 1/5 Yleistä l - PROBYTE CONTROL GSM on hälytys- ja kauko-ohjauslaite, joka käyttää GSM/SMStekniikkaa viestien välitykseen GSM

Lisätiedot

Kuvien siirto-ohjelman käyttöohje Huom! Tämä ohjelmisto on käytössä vain yrityksillä, joilla ei ole käytössä Java Runtime 1.4 -sovellusta.

Kuvien siirto-ohjelman käyttöohje Huom! Tämä ohjelmisto on käytössä vain yrityksillä, joilla ei ole käytössä Java Runtime 1.4 -sovellusta. 1 Kuvien siirto-ohjelman käyttöohje Huom! Tämä ohjelmisto on käytössä vain yrityksillä, joilla ei ole käytössä Java Runtime 1.4 -sovellusta. Grey-Hen Oy. Kaikki oikeudet pidätetään. Päivitetty 18.10.2004

Lisätiedot

2. Modeemi- ja ISDN-yhteyden käyttöönotto

2. Modeemi- ja ISDN-yhteyden käyttöönotto 2. Modeemi- ja ISDN-yhteyden käyttöönotto Asenna ensin tietokoneeseesi modeemi tai ISDN-sovitin valmistajan ohjeiden mukaisesti. Varmista myös, että Windowsissa on asennettu puhelinverkkoyhteydet. Seuraa

Lisätiedot

27.11.09. Napsauta Kurssin viikkonäkymä- näkymässä oikeassa yläreunassa sijaitsevaa Muokkaustila päälle -painiketta.

27.11.09. Napsauta Kurssin viikkonäkymä- näkymässä oikeassa yläreunassa sijaitsevaa Muokkaustila päälle -painiketta. 1 (14) MOBILOGI-ET Tässä dokumentissa on ohjeita Moodlen Logi-työkalun mobiililaajennuksen (Mobilogi) käyttöön. Dokumentin pohjana on käytetty HAMK:n Teemu Tuurin kirjoittamaa ohjeistusta ja sen sisältö

Lisätiedot

3.3 Kurssin palauttaminen

3.3 Kurssin palauttaminen 3.3 Kurssin palauttaminen Yleistä kurssin palauttamisesta Kurssipohjan tulee olla luotuna Moodleen ennen kuin sen päälle voi palauttaa varmuuskopion. Yleensä palauttaminen kannattaa tehdä siten, että entisen

Lisätiedot

HYVÄKSILUETTUJEN SUORITUSTEN REKISTERÖIMINEN

HYVÄKSILUETTUJEN SUORITUSTEN REKISTERÖIMINEN 1 HYVÄKSILUETTUJEN SUORITUSTEN REKISTERÖIMINEN Valitse Opintojen rekisteröinti -valikosta Hyväksilukeminen. Voit valita Näytettävät opinnot -osiosta, mitkä opiskelijan suorituksista näkyvät aktiivisina

Lisätiedot

1 PIKAOHJE... 3 1.1 SELAA AIKOJA... 3 1.2 PALAUTE... 3 1.3 AJANVARAUS... 3 1.4 VARAUKSEN TARKASTELU... 3 1.5 VAHVISTA LÄHTÖÖN OSALLISTUMINEN...

1 PIKAOHJE... 3 1.1 SELAA AIKOJA... 3 1.2 PALAUTE... 3 1.3 AJANVARAUS... 3 1.4 VARAUKSEN TARKASTELU... 3 1.5 VAHVISTA LÄHTÖÖN OSALLISTUMINEN... KÄYTTÖOHJE JÄSENET 1 PIKAOHJE... 3 1.1 SELAA AIKOJA... 3 1.2 PALAUTE... 3 1.3 AJANVARAUS... 3 1.4 VARAUKSEN TARKASTELU... 3 1.5 VAHVISTA LÄHTÖÖN OSALLISTUMINEN... 4 1.5.1 Vahvista lähtöön osallistuminen

Lisätiedot

WR-R10- langattoman kauko-ohjaimen laiteohjelman päivittäminen

WR-R10- langattoman kauko-ohjaimen laiteohjelman päivittäminen WR-R10- langattoman kauko-ohjaimen laiteohjelman päivittäminen Kiitos, että valitsit Nikon-tuotteen. Tässä opaskirjassa kerrotaan, miten WR-R10- langattoman kaukoohjaimen laiteohjelma päivitetään. Jos

Lisätiedot

Käyttöohje. Aura Remote App v1.6.0

Käyttöohje. Aura Remote App v1.6.0 Käyttöohje Aura Remote App v0 Kirjautuminen Applikaation version numero Mahdollisuus testata sovelluksen Demo versiota. Tähän voit syöttää koodin, jonka löydät Aura Remoten keskusyksikön takaa. Valitse

Lisätiedot

Seutudokumenttien pä ivittä misohje

Seutudokumenttien pä ivittä misohje Seutudokumenttien pä ivittä misohje Kirjautuminen sisällönhallinta-työkaluun Käytä ylläpidossa Firefox-selainta. Käyttäjätunnukset Käy rekisteröitymässä osoitteessa www./kirjaudu kohdassa Rekisteröidy.

Lisätiedot

Sähköpostitilin määrittäminen Outlook 2010, kun ohjelma käynnistetään ensimmäistä kertaa.

Sähköpostitilin määrittäminen Outlook 2010, kun ohjelma käynnistetään ensimmäistä kertaa. Tapa 1 Sähköpostitilin määrittäminen Outlook 2010, kun ohjelma käynnistetään ensimmäistä kertaa. Kuva 1. Määrittämistä jatketaan valitsemalla Kyllä ja painamalla Seuraava -painiketta. Kuva 2. Uuden sähköpostitilin

Lisätiedot

Android. Sähköpostin määritys. Tässä oppaassa kuvataan uuden sähköpostitilin käyttöönotto Android 4.0.3 Ice Cream Sandwichissä.

Android. Sähköpostin määritys. Tässä oppaassa kuvataan uuden sähköpostitilin käyttöönotto Android 4.0.3 Ice Cream Sandwichissä. Y K S I K Ä Ä N A S I A K A S E I O L E M E I L L E LI I A N P I E NI TAI M I K Ä Ä N H A A S T E LI I A N S U U R I. Android Sähköpostin määritys Määrittämällä sähköpostitilisi Android-laitteeseesi, voit

Lisätiedot

Tukipyyntö-toiminnon ohje

Tukipyyntö-toiminnon ohje Tukipyyntö-toiminnon ohje Diagnoosilaitteen teknisen tukipyyntötoiminnon avulla avataan teknistä tukea koskeva asiakirja, joka sisältää tietoja ongelmatilanteen ratkaisemiseksi. Sen kautta saadaan käyttöön

Lisätiedot

Kennelliiton Omakoira-jäsenpalvelu Ohje kennelpiireille, pätevyyksien ylläpito

Kennelliiton Omakoira-jäsenpalvelu Ohje kennelpiireille, pätevyyksien ylläpito Kennelliiton Omakoira-jäsenpalvelu Ohje kennelpiireille, pätevyyksien ylläpito 21.3.2016 2(10) Pätevyyksien ylläpito Pätevyydet -sivun näkyminen ja pätevyyksien ylläpito-oikeus... 3 Pätevyydet -sivun toiminnot...

Lisätiedot

Helsingin yliopisto Kehittämisosasto Opiskelijarekisteri. Oodi 2.81 Käyttöohje Opintosuoritusten rekisteröinti OPINTOSUORITUSTEN REKISTERÖINTI

Helsingin yliopisto Kehittämisosasto Opiskelijarekisteri. Oodi 2.81 Käyttöohje Opintosuoritusten rekisteröinti OPINTOSUORITUSTEN REKISTERÖINTI OPINTOSUORITUSTEN REKISTERÖINTI -näytöllä rekisteröidään opintojaksojen suorituksia ja sellaisia opintokokonaisuuksien suorituksia, joihin ei kiinnitetä alempia opintosuorituksia. Tätä näyttöä käytetään

Lisätiedot

Aloita uusi kartoitus -painikkeesta käynnistyy uuden kartoituksen tekeminen

Aloita uusi kartoitus -painikkeesta käynnistyy uuden kartoituksen tekeminen it-arvi Ohjeet sovelluksen käyttöön KÄYNNISTYS: - Sovellus käynnistetään tuplanapauttamalla kuvaketta Esteettomyysarviointi.exe. ETUSIVU: Aloita uusi kartoitus -painikkeesta käynnistyy uuden kartoituksen

Lisätiedot

Sanomapavelinohjelmiston käyttöohje (Vanha versio RO)

Sanomapavelinohjelmiston käyttöohje (Vanha versio RO) Sanomapavelinohjelmiston käyttöohje (Vanha versio 22.5.2015 RO) Asio Sanomapalvelinohjelmiston ja viestintäpalvelun käyttö nettiselaimella Kirjautuminen palveluun, Viestin lähetys, Sanomaryhmän luominen

Lisätiedot

Toimittajaportaalin pikaohje

Toimittajaportaalin pikaohje 1 Toimittajaportaalin pikaohje Toimittajaportaalin rekisteröityminen Toimittajaportaalin sisäänkirjautuminen Laskun luonti Liitteen lisääminen laskulle Asiakkaiden hallinta Uuden asiakkaan lisääminen Laskujen

Lisätiedot

STS Uuden Tapahtuma-dokumentin teko

STS Uuden Tapahtuma-dokumentin teko STS Uuden Tapahtuma-dokumentin teko Valitse vasemmasta reunasta kohta Sisällöt. Sisällöt-näkymä Valitse painike Lisää uusi Tapahtuma 1 Valitse kieleksi Suomi Välilehti 1. Perustiedot Musta reunus kieliversioneliön

Lisätiedot

VIP Softphone. Opas asennukseen ja tärkeimpien toimintojen käyttöön

VIP Softphone. Opas asennukseen ja tärkeimpien toimintojen käyttöön VIP Softphone Opas asennukseen ja tärkeimpien toimintojen käyttöön TSP-3719_1-1305 sennus Seuraavassa saat yksinkertaiset ohjeet VIP Softphonen asentamiseksi tietokoneellesi. lla olevat yksinkertaiset

Lisätiedot

Kennelliiton Omakoira-jäsenpalvelu Ohje kennelpiireille, pätevyyksien käsittely

Kennelliiton Omakoira-jäsenpalvelu Ohje kennelpiireille, pätevyyksien käsittely Kennelliiton Omakoira-jäsenpalvelu Ohje kennelpiireille, pätevyyksien käsittely Suomen Kennelliitto ry. 9.5.2014 2(7) Pätevyyksien käsittely Sisältö: Pätevyydet -sivun näkyminen... 3 Pätevyydet -sivun

Lisätiedot

Kätevästi netissä KÄYTTÖOHJE. www.nettirassi.fi

Kätevästi netissä KÄYTTÖOHJE. www.nettirassi.fi Kätevästi netissä KÄYTTÖOHJE www.nettirassi.fi Sisällysluettelo 1. Kirjautuminen ja rekisteröityminen... 4 2. Omat jutut kansio... 8 2.1. Omat tiedostot:... 8 2.2. Omat seurannat... 9 3. Omat terveystiedot...

Lisätiedot

Luentaohjelma M-Bus mittareille Versio 1.77 ja uudemmat

Luentaohjelma M-Bus mittareille Versio 1.77 ja uudemmat 1(8) Sisältö 1 M-Bus -luenta M-Bus Arkin avulla...2 1.0 Mikä on?...2 1.1 Asennus...2 1.2 Käyttö...2 1.3 Yleisimmät kentät ja painikkeet...4 Muita painikkeita:...7 1.4 Modeemi...7 2 M-Bus Arkin käyttö esimerkki...8

Lisätiedot

Automaattitilausten hallinta

Automaattitilausten hallinta Automaattitilausten hallinta Automaattitilauksilla voidaan automatisoida kopiotilaukset tuotantolaitokselle. Työkalulla voitte määritellä kansio- sekä tiedostokohtaisia automaattitilauksia. Joka yö SokoPro

Lisätiedot

Digitaalisen SLR-kameran laiteohjelmiston päivittäminen

Digitaalisen SLR-kameran laiteohjelmiston päivittäminen Digitaalisen SLR-kameran laiteohjelmiston päivittäminen Kiitos, että valitsit Nikon-tuotteen. Tämä opaskirja kuvaa, miten laiteohjelma päivitetään. Jos et ole varma, että voit tehdä päivityksen, päivitys

Lisätiedot

VIP Mobile Windows Phone. Opas asennukseen ja tärkeimpien toimintojen käyttöön

VIP Mobile Windows Phone. Opas asennukseen ja tärkeimpien toimintojen käyttöön VIP Mobile Windows Phone Opas asennukseen ja tärkeimpien toimintojen käyttöön TSP-3719_1-1305 sennus Seuraavassa saat yksinkertaiset ohjeet VIP-sovelluksen asentamiseksi puhelimeesi. lla olevat vaiheet

Lisätiedot

Esittely. Muistathan, että voit myös käyttää Petsietä aivan normaalina käyttäjänä kasvattajapalveluiden lisäksi. Antoisaa Petsien käyttöä!

Esittely. Muistathan, että voit myös käyttää Petsietä aivan normaalina käyttäjänä kasvattajapalveluiden lisäksi. Antoisaa Petsien käyttöä! Petsie kasvattaja 1 2 Sisällysluettelo Esittely...3 1. Kuinka pääset alkuun...4 1.1. Rekisteröinti...4 2. Lemmikit...4 2.1. Lemmikkien lisäys...4 2.2. Lemmikin tietojen muokkaus...4 3. Kasvattajasivu...5

Lisätiedot

4.5 Kurssin varmuuskopioiminen

4.5 Kurssin varmuuskopioiminen 4.5 Kurssin varmuuskopioiminen Yleisiä asioita kurssien varmuuskopioimisesta Koska olemme sopineet luopuvamme testi-moodle -termistä, puhun tässä luvussa testi-moodlesta vanhana Moodlena ja uudesta tuotanto-moodlesta

Lisätiedot

Käyttöohje. Ticket Inspector. Versio 1.0. Sportum Oy

Käyttöohje. Ticket Inspector. Versio 1.0. Sportum Oy Käyttöohje Ticket Inspector Versio 1.0 Sportum Oy 10.5.2017 Sivu 1 Sisällysluettelo 1. Yleistä... 2 2. Kirjautuminen ensimmäisellä kerralla / PIN-koodin unohtuessa... 3 3. Tunnistautuminen... 4 4. Päänäkymä...

Lisätiedot

Automaattitilausten hallinta

Automaattitilausten hallinta Automaattitilauksilla voidaan automatisoida kopiotilaukset tuotantolaitokselle. Työkalulla voitte määritellä kansio- sekä tiedostokohtaisia automaattitilauksia. Joka yö SokoPro suorittaa tarkistusajon,

Lisätiedot

RES - REAL ESTATE SYSTEM

RES - REAL ESTATE SYSTEM HUOLTOKIRJAN KÄYTTÖ Sivu 1/13 HELPPO KIINTEISTÖNHOITAJILLE RES - REAL ESTATE SYSTEM OUKA/ RES HUOLTOKIRJAN KÄYTTÖ Sivu 2/13 Ohjelmaan kirjaudutaan osoitteesta https://www.haahtela.fi Vinkki: luo pikakuvake

Lisätiedot

Sähköpostitilin määrittäminen Outlook 2013, kun ohjelma käynnistetään ensimmäistä kertaa.

Sähköpostitilin määrittäminen Outlook 2013, kun ohjelma käynnistetään ensimmäistä kertaa. Tapa 1 Sähköpostitilin määrittäminen Outlook 2013, kun ohjelma käynnistetään ensimmäistä kertaa. Kuva 1. Kun Outlook 2013 käynnistetään ensimmäistä kertaa, ohjelma toivottaa tervetulleeksi. Tilin määritystä

Lisätiedot

Valitse Opinto-oikeudet

Valitse Opinto-oikeudet Helsingin yliopisto WinOodi 1 UUDEN TUTKINNON REKISTERÖINTI OODIIN Opiskelijan perustietojen käsittely ikkunassa haetaan opiskelija joko opiskelijanumerolla tai henkilötunnuksella. Valitse Opinto-oikeudet

Lisätiedot

https://www.oppi.uku.fi/pk/ Onni-oppimispäiväkirjan ohje 15.9.2010 version 1.2

https://www.oppi.uku.fi/pk/ Onni-oppimispäiväkirjan ohje 15.9.2010 version 1.2 https://www.oppi.uku.fi/pk/ Onni-oppimispäiväkirjan ohje 15.9.2010 version 1.2 Sisällys: 1. Onni-oppimispäiväkirja yleisesti... 3 2. Käyttäjätunnuksen luominen... 3 2.1 Itä-Suomen yliopiston Opiskelija

Lisätiedot

1. JOHDANTO... 2. 1.1 Rekisteröityminen... 2. 1.2. Henkilökohtaiset asetukset... 3. 1.3. Salasanan muuttaminen ja uuden salasanan tilaaminen...

1. JOHDANTO... 2. 1.1 Rekisteröityminen... 2. 1.2. Henkilökohtaiset asetukset... 3. 1.3. Salasanan muuttaminen ja uuden salasanan tilaaminen... 1 HAKIJAN OHJEET Sisällys 1. JOHDANTO... 2 1.1 Rekisteröityminen... 2 1.2. Henkilökohtaiset asetukset... 3 1.3. Salasanan muuttaminen ja uuden salasanan tilaaminen... 4 2. OMA PROFIILINI... 5 2.1. Liikkuminen

Lisätiedot

INTERBASE 5.0 PÄIVITYS VERSIOON 5.6

INTERBASE 5.0 PÄIVITYS VERSIOON 5.6 1 INTERBASE 5.0 PÄIVITYS VERSIOON 5.6 HUOM: Tämä ohje on tarkoitettu yksittäisen koneen päivittämiseen, mikäli InterBase on asennettu serverille ota yhteys DL Software Tukeen. HUOM: Mikäli koneessasi on

Lisätiedot

Salasanojen turvallinen tallentaminen KeePass ohjelmalla

Salasanojen turvallinen tallentaminen KeePass ohjelmalla Salasanojen turvallinen tallentaminen KeePass ohjelmalla KeePass on vapaasti saatavilla oleva, avoimen lähdekoodin ohjelma, jonka tarkoituksena on auttaa salasanojen hallinnassa. Tämä KeePass ohje on päivitetty

Lisätiedot

RockID-varastonhallintajärjestelmän käyttöohje. v. 1.0

RockID-varastonhallintajärjestelmän käyttöohje. v. 1.0 RockID-varastonhallintajärjestelmän käyttöohje v. 1.0 Yleistä Rockstar lukijakäyttöliittymä Tuotteiden lukeminen lähtevään tilaukseen Tilaukseen kuulumattomat tuotteet Tuotteiden lukeminen tilauksesta

Lisätiedot

Hoitoaikojen ilmoittaminen. Kurikan kaupungin varhaiskasvatus. CGI Suomi

Hoitoaikojen ilmoittaminen. Kurikan kaupungin varhaiskasvatus. CGI Suomi Hoitoaikojen ilmoittaminen Kurikan kaupungin varhaiskasvatus 2017 SISÄLLYSLUETTELO 1 Tunnistautuminen 3 2 Hoitoaikojen ilmoittaminen 5 3 Viikkojen kopiointi 11 4 Tallennus 11 5 Yhteenvetotiedot 12 6 Tulostus

Lisätiedot

Site Data Manager Käyttöohje

Site Data Manager Käyttöohje Site Data Manager Käyttöohje Sisällysluettelo Sivu Mikä on SDM 2 SDM asennus 2 Ohjelman käyttö 3 Päävalikko 4 Varmuuskopion tekeminen 5 Täydellisen palautuksen tekeminen 6 Osittaisen palautuksen tekeminen

Lisätiedot

CEM DT-3353 Pihtimittari

CEM DT-3353 Pihtimittari CEM DT-3353 Pihtimittari Sivu 1/5 CEM DT-3353 Pihtimittari Ongelma Mittarin ohjelmisto ilmoittaa NO DATA vaikka tiedonsiirtokaapeli on kytketty tietokoneen ja mittarin välille, mittarissa on virta päällä

Lisätiedot

KIITOS RICA OPTIMOINTIOHJELMAN VALITSEMISESTA

KIITOS RICA OPTIMOINTIOHJELMAN VALITSEMISESTA KIITOS RICA OPTIMOINTIOHJELMAN VALITSEMISESTA Asennusohjeiden sisältö 1. RICA optimointiohjelmoinnin periaate isoftloaderilla... 2 2. RICA isoftloader toimituspaketin sisältö... 3 3. isoftloader Sync-ohjelmiston

Lisätiedot

Nexetic Shield Unlimited

Nexetic Shield Unlimited Nexetic Shield Unlimited Käyttöohje 1. Asennus ja käyttöönotto 2. Ohjelman käyttäminen 3. Lisäasetukset 4. Tietojen palautus 1. Asennus ja käyttöönotto Asiakasohjelman asennus Tehtyäsi tilauksen varmistusohjelmasta

Lisätiedot

DumpDbox-ohjelmiston asennus- ja käyttöohjeet Sisällys

DumpDbox-ohjelmiston asennus- ja käyttöohjeet Sisällys DumpDbox-ohjelmiston asennus- ja käyttöohjeet Sisällys 1. Esittely... 2 2. Asennusohjeet... 2 3. Yleiskuva ohjelmistosta... 3 4. Tietojen siirtäminen D-Boxin avulla... 4 4.1. Piirturitiedostojen siirtäminen...

Lisätiedot

NAVITA BUDJETTIJÄRJESTELMÄN ENSIASENNUS PALVELIMELLE

NAVITA BUDJETTIJÄRJESTELMÄN ENSIASENNUS PALVELIMELLE NAVITA BUDJETTIJÄRJESTELMÄN ENSIASENNUS PALVELIMELLE Ennen palvelinohjelman asennusta perustetaan tarvittavat kansiot. Oikeustasoista share- tai security-tason oikeudet riittävät; molempien oikeustasojen

Lisätiedot

AinaUCX Web Scheduler - Käyttöohje

AinaUCX Web Scheduler - Käyttöohje AinaUCX 1 (6) AinaUCX Web Scheduler - Käyttöohje Microsoft Lync Web Scheduler on verkkopohjainen ohjelma, jolla voit luoda Lync-kokouksia, jos käytössäsi ei ole Microsoft Outlookia tai käytät käyttöjärjestelmää,

Lisätiedot

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat Microsoft Office 2010 löytyy tietokoneen käynnistävalikosta aivan kuin kaikki muutkin tietokoneelle asennetut ohjelmat. Microsoft kansion sisältä löytyy toimisto-ohjelmistopakettiin kuuluvat eri ohjelmat,

Lisätiedot

BaseMidlet. KÄYTTÖOHJE v. 1.00

BaseMidlet. KÄYTTÖOHJE v. 1.00 KÄYTTÖOHJE v. 1.00 KUVAUS BaseMidlet on matkapuhelimessa toimiva sovellus jolla voi etäkäyttää Tiimi 7000 sarjan säätimiä. Copyright Team-Control Oy, oikeudet muutoksiin pidätetään. TiiMi on Team-Control

Lisätiedot

Tulospalvelun pikaohje

Tulospalvelun pikaohje Tulospalvelun pikaohje http://gameresultsonline.com Turnauksen kotisivut: http://www.gameresultsonline.com/jyki/kevatturnaus 2017/ Kirjaudu tulospalveluun saamillasi tunnuksilla, http://gameresultsonline.com/login

Lisätiedot

VA-järjestelmän käyttöohje https://imdg.portofhelsinki.fi

VA-järjestelmän käyttöohje https://imdg.portofhelsinki.fi VA-järjestelmän käyttöohje https://imdg.portofhelsinki.fi VA-järjestelmän käyttöohje Käyttäjän kirjauduttua Va-järjestelmään palvelun etusivulla näkyy oman yrityksen ilmoitukset 14 vuorokauden ajalta.

Lisätiedot