Kansainvälisyys ja minä

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kansainvälisyys ja minä"

Transkriptio

1 Kansainvälisyys ja minä Tämän osion tehtävien avulla voit tutkia omia asenteitasi kansainvälisyyteen ja pohtia, olisiko maailmalle lähtö sinua varten. Mikä mikä maa? Mun kielipää on parantunut musan kuuntelulla, sillä biiseistä oppii sanoja. Tee pikatesti omista mieltymyksistäsi ja kiinnostuksen kohteistasi! Listaa kolme maata, joissa haluaisit elää lyhyen aikaa. Listaa kolme maata, joihin et lähtisi missään tapauksessa. Mieti, miksi valitsit juuri nämä maat? Mikä niissä kiinnostaa tai ei kiinnosta sinua? Mitä tiedät maista? Millaisia asioita liität niihin? Etsi lisätietoa maista, jotka eivät sinua kiinnostaneet. Sana-assosiaatio Mitä sinulle tulee mieleen sanoista työleiri diplomaatti köyhyys vaihto-oppilas Venäjä ulkomaalainen kielipää urapolku kuluttaminen lähetystyö New York manga au pair alkuasukas kulttuurishokki elintaso kosmopoliitti Afrikka Voit vertailla mielikuviasi myös kaverin kanssa. Ota oppia muiden kokemuksista Käy lukemassa Ammattinetistä otsikon Uratarinoita alta esimerkiksi espanjalaisen maahanmuuttajan Marinan tai suomalaisen Matin kertomus. Voit myös valita jonkin muun sinua kiinnostavan maahanmuuttajan tarinan. Vastaa sen jälkeen seuraaviin kysymyksiin: Mitä jäi kirjoittajan reppuun ulkomailla oleskelusta? Mitä kirjoittaja on oppinut omasta kulttuuristaan tai itsestään? Miten kirjoittaja on ratkaissut eteensä tulleita ongelmia?

2 Kansainvälisyys ja minä Matkakuumetta vai ei? Mittaa lämpötilasi! Lue väittämät ja rastita sopivin kohta matkakuumemittarista. en ole lainkaan samaa mieltä en ota kantaa / en ole ajatellut asiaa olen täysin samaa mieltä 1. Elämäni on sellaisessa vaiheessa, että voisin juuri nyt lähteäkin ulkomaille. 2. Vieraat kielet ja kulttuurit ovat aina kiinnostaneet minua. 3. Löytäisin luultavasti töitä ulkomailta. 4. Voisin tehdä ulkomailla jotain, mikä Suomessa ei ole mahdollista. 5. Olisi kiinnostavaa kokeilla, pärjäänkö ulkomailla. 6. Opiskelu tai työskentely ulkomailla toisi mukavaa vaihtelua elämääni. 7. Ulkomailla voisin ottaa etäisyyttä elämääni ja pohtia, mikä minusta tulee isona. Jos suurin osa valinnoistasi sijoittuu punaiselle alueelle, niin sinulla on selvästi matkakuumetta! Voit jatkaa seuraaviin tehtäviin. Jos suurin osa valinnoistasi osui siniselle alueelle, sinulle voi tällä hetkellä sopia paremmin kansainvälisten kokemusten hankkiminen kotimaassa. Voit siitä huolimatta miettiä tehtävien avulla omia mahdollisuuksiasi. 8. Minua kiinnostaa millaisina ulkomaalaiset pitävät suomalaisia. 9. Kulttuurierojen kokeminen tuo rikkautta elämään. 10. Kun käyn jossain maassa, mietin usein, millaista olisi asua siellä.

3 Muutos kielessä muutos mielessä? Siirtyminen ulkomaille, vieraaseen elinympäristöön, oudon kielen ja kulttuurin keskelle on iso elämänmuutos. Kaikkiin muutoksiin on mahdotonta valmistautua etukäteen. Voit kuitenkin arvioida omia valmiuksiasi ennakoimalla mahdollisia muutostilanteita ja pohtimalla omaa suhtautumistasi niihin. Pilvet Pilvissä näet erilaisia elämänalueita, joihin ulkomaille lähteminen voi vaikuttaa. Rastita pilvistä ne, joihin maailmalle lähtö kenties vaikuttaisi omalla kohdallasi eniten. perhe vapaa-aika opiskelu ystävyyssuhteet maailmankatsomus arvot asuminen arjen rutiinit ammatinvalinta terveys ja hyvinvointi työ itsetuntemus jokin muu, mikä? ajatukset omasta kulttuurista

4 Muutos kielessä muutos mielessä? Muutoksen mukana Muistele, millä tavalla olet aikaisemmin reagoinut tai suhtautunut muutostilanteisiin. Tällaisia muutostilanteita voivat olla esimerkiksi muutto toiselle paikkakunnalle, opiskelemaan lähteminen tai uudessa työpaikassa aloittaminen. Palauta mieleesi joku muutostilanne ja pohdi: mikä oli ensimmäinen ajatuksesi tilanteesta? miten toimit tai käyttäydyit? millaisia tunteita ja tuntemuksia muutos sinussa herätti? miten lähipiirisi suhtautui muutokseen? mikä oli pahinta tai parasta muutoksessa? miten sopeuduit muutokseen? kauanko siihen meni aikaa? mitä muutostilanne opetti sinulle itsestäsi? Tunnistatko joitakin sinulle tyypillisiä ja toistuvia toimintamalleja muutostilanteessa?

5 Tunnetko itsesi? Itsetuntemus on omien halujen, tunteiden, ajattelun ja käyttäytymisen tiedostamista. Rakennamme itsetuntemuksen varaan kuvan itsestämme ja peilaamme siihen käsityksiämme ympäröivästä maailmasta. Hyvästä itsetuntemuksesta voi olla apua sopeutumisessa vieraaseen elinpiiriin ulkomailla. Totutusta poikkeavassa ympäristössä oma minäkäsitys joutuu koetukselle, minkä seurauksena itsetuntemus voi kasvaa tai käsitys itsestä voi muuttua. Erilaisessa ympäristössä aiemmat kehittämisen paikat voivat yllättäen näyttäytyä myös vahvuuksina tai toisinpäin. Ilmari on paljon fiksumpi kuin se itse luulee. Vaatimattomuus on kaunista, mutta silti.

6 Tunnetko itsesi? Alla olevan nelikentän avulla voit kartoittaa omaa itsetuntemustasi. Minkä arvelet itsessäsi olevan ulkopuolelta ja olosuhteiden pakosta tullutta? Avoin minä itselle ja muille tuttu osa minusta, tapani ajatella, toimia ja suhtautua. Mitä ehkä haluaisit jättää taaksesi tai haluaisit maailmalle lähdön muuttavan sinussa? Tiedostamaton minä se osa minusta, jota en ole vielä löytänyt itsessäni, eivätkä läheisenikään ole havainneet. Millaiset itseesi liittyvät asiat saavat olosi tuntumaan epävarmalta ulkomaille lähdön suhteen? Salattu minä itselleni tuttu minä, jota en paljasta muille: tunteita, toiveita ja ajatuksia. Sokea minä en havaitse tätä itsessäni, mutta toiset näkevät sen. Mitkä seikat kannustavat ja motivoivat sinua lähtemään maailmalle epäilyksistä huolimatta? Lähde: Luft J., Ingham H. (1955): The Johari Window: A Graphic Model for Interpersonal Relations

7 Paikoilleen! Valmiina? Nyt! Arvioi itseäsi ja omia taitojasi seuraavien väitteiden suhteen asteikolla 1: en juurikaan 2: joskus 3: usein 4: lähes aina 1. Pystyn ymmärtämään hyvin ihmisten sanatonta viestintää ja elekieltä Mä kestän takapakkeja hyvin, mua on aika vaikea lannistaa. 2. Vieraiden ihmisten kanssa puhuminen sujuu minulta helposti Suvaitsen toisten erilaisia mielipiteitä tai näkemyksiä Pyrin suhtautumaan ennakkoluulottomasti erilaisiin asioihin Pystyn sanomaan oman mielipiteeni ryhmässä Tulen ymmärretyksi vieraallakin kielellä Kuva omista heikosta ja vahvoista puolistani on realistinen Mukaudun nopeasti muuttuviin olosuhteisiin Pystyn toimimaan joustavasti erilaisissa tilanteissa Olen hyvä sietämään epävarmuutta Minua voisi kuvata sanalla seikkailunhaluinen En lannistu epäonnistumisista, vaan yritän uudelleen ja otan niistä opikseni Olen avoin ja valmis uusille kokemuksille sekä oppimaan uutta Tiedän, miten helpotan omaa oloani stressaavina aikoina Tutustun mielelläni ja omatoimisesti uusiin ihmisiin Uskallan kysyä neuvoa tuntemattomalta Olen valmis kyseenalaistamaan omia ajattelu- ja toimintatapojani Valmiuteni maailmalle: Eniten ykkösiä: Kukaan ei ole seppä syntyessään! Riittää että minulla on halua ja asennetta kehittää omia tietoja, taitoja ja osaamistani. Eniten kakkosia: Matkarepusssani on jo monia hyödyllisiä taitoja. Minun täytyisi vain luottaa itseeni enemmän. Eniten kolmosia: Minulla näyttää olevan hyvät valmiudet lähteä maailmalle. Eniten nelosia: Mitä minä täällä vielä teen? Nyt laukkua pakkaamaan!

8 Suomalaisena maailmalla Vieraan kulttuurin edustajana herätät maailmalla kiinnostusta muissa ihmisissä. Mitä luultavimmin sinulta tullaan kyselemään monenlaisia asioita Suomesta ja suomalaisuudesta. Niin kuin sinulla saattaa olla vahvoja mielikuvia joistakin maista tai maanosista, voivat ihmiset muualla samalla tavalla liittää Suomeen ja suomalaisiin värittyneitä ennakko-oletuksia. Maailmalla sinut nähdään yksilön sijaan usein ensin suomalaisena, pohjoismaalaisena, eurooppalaisena tai länsimaalaisena. Omalla käyttäytymiselläsi voit olla joko vahvistamassa tai rikkomassa mielikuvia. Millaisia asioita sinä haluaisit maailmalle suomalaisuudesta välittää? Mitä suomalaisuus sinulle merkitsee? Millaisia asenteita saatat suomalaisena maailmalla kohdata? Jos sinulla on lähipiirissä tuttuja, jotka ovat olleet tai asuneet ulkomailla, voit kysellä heiltä millaisia kokemuksia heillä on. Aiemmin oppaassa maisteltiin mielikuvia mm. sanoista maahanmuuttaja ja ulkomaalainen. Millaisena sinä näet itsesi vieraassa maassa? Vaikka suomen ja unkarin kieli ovat toistensa sukulaisia, ero niiden välillä on lähes yhtä suuri kuin ruotsilla ja kreikalla! Kannattaa jo etukäteen varautua uteluihin, ja pakata mukaan vaikkapa muutama valokuva Suomesta ja palauttaa mieleen Suomeen liittyviä perustietoja:

9 Millä kaistalla kiihdytät? Valitse seuraavista väittämistä ne, jotka parhaiten sopivat sinulle. Haluan ottaa etäisyyttä elämääni ja pohtia maailmalla, mikä minusta tulee isona. Haluan verkostoitua ja hankkia hyviä työelämäkontakteja ulkomailta. Ystäväni on jo maailmalla ja haluan sinne, missä hän on. Olen valmis muuttamaan suunnitelmiani ulkomailla nopeastikin, jos törmään uusiin mahdollisuuksiin tai kiinnostaviin ihmisiin. Matkalla toivon kohtaavani erilaisia olosuhteita ja ihmisiä, joilta voin oppia jotain uutta. Tee tämä testi, jos olet jo päättänyt lähteä maailmalle. Testi on leikkimielinen tapa pohtia erilaisia syitä ja vaikuttimia, joita sinulla voi olla ulkomaille lähtöön. Vaikuttimet eivät ole yhteydessä siihen, mitä on lähdössä maailmalle tekemään. Vaikuttimia voi olla useita samanaikaisesti, eivätkä ne ole pysyviä, vaan ne voivat muuttua montakin kertaa, kun olosuhteet tai odotukset muuttuvat. Haluan saada kansainvälistä kokemusta, koska siitä on hyötyä tulevaisuudessa ja se on eduksi työtä hakiessa. Tällä hetkellä minusta tuntuu, että viihtyisin paremmin jossain muualla kuin Suomessa. Uskon löytäväni ulkomailta mielenkiintoisemman tai paremmin palkatun työpaikan kuin Suomesta. Ei ole niin väliä, mitä teen maailmalla, kunhan näen ja koen kaikenlaista uutta. Haluan lähteä ulkomaille saadakseni lisää itsenäisyyttä ja rohkeutta. Haluan ulkomaille, koska sujuva kielitaito auttaa minua myöhemmin työnhaussa. Haluaisin ensisijaisesti matkustella useissa eri maissa ja tutustua erilaisiin kulttuureihin. Haluan asettaa itseni haasteelliseen tilanteeseen kokeillakseni, miten pärjään omillani. Ulkomailla voin opiskella alaa, jota en pääse Suomessa opiskelemaan. Haluaisin reissata useissa eri maissa ja voisin tehdä välillä jotain hanttihommaa saadakseni riittävästi rahaa matkan jatkamiseen. Suomessa ei ole tarjolla kaikkia sellaisia mahdollisuuksia, jotka voisivat olla minun tilanteessani hyödyllisiä. Haluan ulkomaille saadakseni korkeatasoista opetusta omalla alallani. Laske lopuksi, montako väittämää sinulla on kustakin eri ryhmästä.

10 Millä kaistalla kiihdytät? Lähden Italiaan sen Carlon heittämän haasteen takia. Ja muutenkin, onhan se ihan makeeta vaihtaa välillä maisemia. Kyllä tärkein syyni lähteä Argentiinaan on se, että saisin työkokemusta ja aikaa miettiä, mikä työ olisi se minun juttuni. Eniten -väittämiä: Seikkailua ja uusia näkökulmia elämään Haluat maailmalle hakemaan elämään vaihtelua, seikkailua ja uusia ystäviä. Haluat nähdä vieraita kulttuureja ja olet avoin kaikelle uudelle. Se, mitä maailmalla teet, ei ole ensisijaisen tärkeää, vaan olet valmis tekemään kaikenlaista työtä, jos voit siten olla ulkomailla pidempään. Eniten -väittämiä: Henkilökohtainen kehittyminen Haluat ulkomaille, jotta saisit lisää elämänkokemusta, oppisit itsenäisyyttä ja tutustuisit paremmin itseesi. Syynä voi olla myös etäisyyden ottaminen kotimaahan, väli- tai sapattivuoden pitäminen ja tulevaisuuden suunnitelmien pohdiskelu. Mielessäni väikkyy kansainvälinen ura meribiologina. Ja Ranskasta on hyvä aloittaa! Portugalilainen tyttöystävä on ilman muuta tärkein syy, toinen on työn haku. Sitä paitsi nyt työttömänä on aikaa lähteä. Eniten -väittämiä: Uralla tai opinnoissa eteneminen Lähdet maailmalle, koska haluat oppia siellä asioita, joista sinulle on hyötyä uralla tai opinnoissa. Ulkomaankokemuksen avulla tavoittelet etumatkaa muihin urakehityksessä tai kansainvälistä kokemusta vaaditaan muuten yleisesti alallasi. Mieti siis myös, miten perustelet kansainvälisistä kokemuksista saamasi hyödyn tuleville työnantajille. Eniten -väittämiä: Maailmalta löytyy jotain, mitä kotimaasta ei Lähdet ulkomaille, koska et saa Suomesta haluamaasi. Voi olla, että Suomesta ei löydy oikeanlaista työtä tai opiskelupaikkaa. Kaikki saattaa olla kotimaassa ihan hyvin, mutta tunnet, että veresi vetää johonkin toiseen maahan tai kulttuuriin.

11 Lähtijän muistilista Käännökset työ- ja opiskelutodistuksista Opintotuki ulkomaille Työttömyysturva ulkomaille Verotus Viisumi, työlupa, oleskelulupa Sosiaaliturva ja terveydenhuolto Eurooppalainen sairaanhoitokortti Vakuutukset Rokotukset Asuminen Passi/henkilöllisyystodistus Osoitteenmuutos Jos olet lähdössä töihin ulkomaille, katso > Maastamuuttajan muistilista Jos lähdet opiskelemaan tai harjoitteluun ulkomaille, katso > Maailmalle lähtijän muistilista

12 Matkapäiväkirja Matkapäiväkirjan voit täyttää palattuasi ulkomailta takaisin Suomeen. Voit käyttää matkapäiväkirjaa omien kokemustesi analysointiin siinäkin tapauksessa, että aiot jäädä maailmalle vielä pidemmäksi aikaa. Matkapäiväkirja soveltuu myös aiempien ulkomaankokemusten pohdiskeluun, vaikka et olisi tehnyt oppaan muita tehtäviä. Täydennä lauseet! Matkan tarkoitus oli Kun lähdin, en odottanut kohtaavani ulkomailla Olen saanut Tunnen muuttuneeni siten, että Maassa, jossa asuin pidin erityisesti En pitänyt Ikävöin kotoa Heikoin hetkeni oli se, kun tyttöystävä jätti. Jatkoin kuitenkin sitkeästi elämää Portugalissa ja olen päätökseeni tosi tyytyväinen. Nämä ennakkoluulot osoittautuivat vääriksi Mieleeni jäänyt maisema Heikoin hetkeni oli

13 Matkapäiväkirja Jos olisin asunut saman ajan Suomessa, en varmaan olisi oppinut Maailmalta mukaan tarttui Tunnen muuttuneeni Ranskassa siten, että minusta on tullut itsenäisempi ja rohkeampi. Olen oppinut suhtautumisestani muutostilanteisiin Jos lähtisin uudestaan ulkomaille, tekisin nämä asiat toisin Muille lähtijöille antaisin neuvoksi Kun kerron kokemuksestani kavereille, mieleeni tulee erityisesti Tuleville työnantajille haluan kertoa oppineeni erityisesti Suhteeni kotimaahani on Maailmalta jään ikävöimään Seuraavaksi suuntaan maailmalla Mieti kokemiasi tai oppimiasi positiivisia asioita. Voitko tuoda jotain niistä elämääsi kotimaassa tai hyödyntää niitä jotenkin Suomessa? Mieti kokemiasi negatiivisia asioita. Oliko niiden kokemisesta kuitenkin jotain hyötyä?

Sisällys. Johdanto. Case: Tiina Piipponen. Case: Anu Ojaranta Tehtävä: Paikoillaan! Valmiina? Nyt! Tutkintojen tunnustaminen

Sisällys. Johdanto. Case: Tiina Piipponen. Case: Anu Ojaranta Tehtävä: Paikoillaan! Valmiina? Nyt! Tutkintojen tunnustaminen Suuntana maailma Sisällys Johdanto Valmiina lähtöön? Millä eväin maailmalle? Ilmari lähtee vapaaehtoistyöhön Sofia lähtee harjoitteluun Tehtävä: Kansainvälisyys ja minä Kaisla lähtee opiskelemaan Marko

Lisätiedot

Elä sitä, mitä jo olet!

Elä sitä, mitä jo olet! ! Co-Creating meaningful futures. Mikko Paloranta mikko.paloranta@mirrorlearning.com 040 585 0022 Elä sitä, mitä jo olet!... 1 1.1. Lukijalle... 4 2. Luomme oman todellisuutemme... 5 2.1. Minä ja todellisuuteni...

Lisätiedot

Kun vanhempi on trans*

Kun vanhempi on trans* Seta Transtukipiste Kun vanhempi on trans* Linda Korpikoski 15.3.2013 Sisällys 1 Apua, vanhempani on trans!... 3 1.1 Mitä minun kannattaa tehdä?... 4 1.2 Transmikä?... 4 1.3 Eikö sukupuoli ole itsestään

Lisätiedot

Suomalaisten johtajien osaamis- ja koulutustarpeet Kiinassa

Suomalaisten johtajien osaamis- ja koulutustarpeet Kiinassa Suomalaisten johtajien osaamis- ja koulutustarpeet Kiinassa FUTUREX Future Experts -hanke Johan Lönnblad Suomalaisten johtajien osaamis- ja koulutustarpeet Kiinassa FUTUREX Future Experts -hanke Johan

Lisätiedot

Terve minä. Tukioppilastoiminnan materiaali itsetuntemuksesta

Terve minä. Tukioppilastoiminnan materiaali itsetuntemuksesta Terve minä Tukioppilastoiminnan materiaali itsetuntemuksesta Mannerheimin Lastensuojeluliitto on avoin valtakunnallinen kansalaisjärjestö, joka edistää lapsen oikeutta hyvään ja turvalliseen lapsuuteen.

Lisätiedot

Toimittanut Sanna Sivonen. Tuttu vieras kotimaa. Suomeen paluu kehitysmaassa asumisen jälkeen. FinnWID - Naiset kehitystyössä ry

Toimittanut Sanna Sivonen. Tuttu vieras kotimaa. Suomeen paluu kehitysmaassa asumisen jälkeen. FinnWID - Naiset kehitystyössä ry Toimittanut Sanna Sivonen Tuttu vieras kotimaa Suomeen paluu kehitysmaassa asumisen jälkeen FinnWID - Naiset kehitystyössä ry Tuttu vieras kotimaa SUOMEEN PALUU KEHITYSMAASSA ASUMISEN JÄLKEEN FinnWID -

Lisätiedot

TYÖNHAKUOPAS Maahanmuuttajat yritysten resurssina -projekti

TYÖNHAKUOPAS Maahanmuuttajat yritysten resurssina -projekti Työnhakuopas maahanmuuttajille TYÖNHAKUOPAS Maahanmuuttajat yritysten resurssina -projekti Sisältö Lukijalle Lukijalle... 3 Työpaikat, työnantajat... 5 Ole valmis työnhakuun... 7 Työnhaku... 9 Oman osaamisen

Lisätiedot

Vertaisryhmätoiminnan opas maahanmuuttajatyöhön

Vertaisryhmätoiminnan opas maahanmuuttajatyöhön Vertaisryhmätoiminnan opas maahanmuuttajatyöhön Selkokielinen opas Suomen Pakolaisapu ry Suomen Pakolaisapu ry 1 ZZ Vertaisryhmätoiminnan opas maahanmuuttajatyöhön Toim. Yuko Kametani, Anne Korppinen ja

Lisätiedot

NUORTEN TULEVAISUUSKUVAT

NUORTEN TULEVAISUUSKUVAT NUORTEN TULEVAISUUSKUVAT ISBN 978-952-457-405-1 NUORTEN TULEVAISUUSKUVAT RAPORTIN LAATIJA: EIJA SEPPÄNEN, FOUNTAIN PARK OY HELSINKI 2008 SISÄLLYSLUETTELO ESIPUHE 5 NUORTEN TULEVAISUUSKUVAT TUTKIMUKSEN

Lisätiedot

Työelämätaidot Tarja Surakka & Tomi Rantamäki

Työelämätaidot Tarja Surakka & Tomi Rantamäki o s a a Miten toimit työmarkkinoilla tiedä Millaisessa maailmassa työyhteisöt toimivat Miten toimit osana työyhteisöä Miten työyhteisöt toimivat Miten toimit töissä Mikä sinulle on tärkeää Työelämätaidot

Lisätiedot

MÄ OON JEES! Aineisto itsetuntemuksesta tukioppilasohjaajalle

MÄ OON JEES! Aineisto itsetuntemuksesta tukioppilasohjaajalle SISÄLLYS 1. Johdanto... 3 2. Minäkuva eli minäkäsitys millainen minä olen... 4 3. Itsetunto miten suhtaudun itseeni... 5 4. Arvot valintojen ja tekojen perusta... 7 5. Oman minän pohtiminen miten voin

Lisätiedot

MENETELMÄOPAS AMMATTIKORKEAKOULU- OPISKELIJAN URAOHJAUKSEEN

MENETELMÄOPAS AMMATTIKORKEAKOULU- OPISKELIJAN URAOHJAUKSEEN MENETELMÄOPAS AMMATTIKORKEAKOULU- OPISKELIJAN URAOHJAUKSEEN LUKIJALLE Käsissäsi on menetelmäopas ammattikorkeakouluopiskelijoiden uraohjaukseen. Opas on koottu opinnäytetyönä, jonka toimeksiantajana toimi

Lisätiedot

Saa mitä haluat -valmennus

Saa mitä haluat -valmennus Saa mitä haluat -valmennus Valmennuksen jälkeen Huom! Katso ensin harjoituksiin liittyvä video ja tee sitten vasta tämän materiaalin tehtävät. Varaa tähän aikaa itsellesi vähintään puoli tuntia. Suosittelen

Lisätiedot

Gard Tekrø. Opas opiskelijoille. Oppisopimuskoulutusta yli rajojen. Liikkuvuuden hallinta. The International Service Office of Oppland, Norja

Gard Tekrø. Opas opiskelijoille. Oppisopimuskoulutusta yli rajojen. Liikkuvuuden hallinta. The International Service Office of Oppland, Norja Gard Tekrø Opas opiskelijoille Oppisopimuskoulutusta yli rajojen Liikkuvuuden hallinta The International Service Office of Oppland, Norja 1 Sisällysluettelo Opassarjan esittely Esipuhe 1. Miksi lähteä

Lisätiedot

HELPPOA SUOMEA Kasvatusvihkonen selkosuomeksi muokattuna. Maahanmuutto ja perhe

HELPPOA SUOMEA Kasvatusvihkonen selkosuomeksi muokattuna. Maahanmuutto ja perhe HELPPOA SUOMEA Kasvatusvihkonen selkosuomeksi muokattuna Maahanmuutto ja perhe 1 1 Maahanmuutto on iso asia perheelle 1.1 Sopeutuminen on yksilöllistä Muutto uuteen maahan vaikuttaa paljon yksilön ja perheen

Lisätiedot

Kun kulttuurit tulevat tiskille

Kun kulttuurit tulevat tiskille OPAS 4 2013 eila isotalus Kun kulttuurit tulevat tiskille Opas kulttuurienväliseen osaamiseen asiakaspalvelussa Opas kulttuurienväliseen osaamiseen asiakaspalvelussa Sisältö Miksi puhua kulttuurista?...

Lisätiedot

Mitä minusta tulee isona?

Mitä minusta tulee isona? Mitä minusta tulee isona? 2 Helsingissä 2014 Taloudellinen tiedotustoimisto TAT Graafinen suunnittelu ja taitto: Matti Ahlgren Kuvat: Matti Ahlgren, Dora Cheffi, Ilmari Huhtala Tekstit: Essi Vesterinen,

Lisätiedot

Oma oppimisvalmentaja. Työkirja oppimisvaikeuksien kanssa selviytymiseen

Oma oppimisvalmentaja. Työkirja oppimisvaikeuksien kanssa selviytymiseen Oma oppimisvalmentaja Työkirja oppimisvaikeuksien kanssa selviytymiseen Oma oppimisvalmentaja Työkirja oppimisvaikeuksien kanssa selviytymiseen Työryhmä Seija Haapasalo Johanna Korkeamäki Heidi Laurila

Lisätiedot

OPPIMINEN JA OPISKELUTAIDOT

OPPIMINEN JA OPISKELUTAIDOT OPPIMINEN JA OPISKELUTAIDOT - Minä oppijana - Itseohjautuva oppiminen - Itseohjautuvan oppimisen tukeminen - Oppimisen esilletuomisen ja analysoinnin menetelmiä - Ryhmätyöskentely ja roolit - Toiminnallisia

Lisätiedot

Kaksikulttuurista arkea suomalais-thaimaalaisissa lapsiperheissä

Kaksikulttuurista arkea suomalais-thaimaalaisissa lapsiperheissä Kaksikulttuurista arkea suomalais-thaimaalaisissa lapsiperheissä SELVITYS SUOMALAIS-THAIMAALAISTEN LAPSIPERHEIDEN TILANTEESTA SEKÄ ERITYISPIIRTEISTÄ, -TARPEISTA JA -HAASTEISTA Monikulttuuriyhdistys Familia

Lisätiedot

Nuoret ja työnantajat yhteisen pulman edessä

Nuoret ja työnantajat yhteisen pulman edessä nuorisofoorumi 2013 Nuoret ja työnantajat yhteisen pulman edessä Helsingissä 2013 Taloudellinen tiedotustoimisto TAT Graafinen suunnittelu ja taitto: Vanto Design Oy Kuvat: Dora Cheffi Kustantaja: Taloudellinen

Lisätiedot

Monikulttuurisuus on hyvä asia! Poika 9.lk

Monikulttuurisuus on hyvä asia! Poika 9.lk Erilaisuus on massateinien vastakohta. Ne uskaltavat sanoa mielipiteensä kuuluvasti ja ottavat kantaa asioihin. Erilaisuus voi näkyä myös pukeutumisessa ja vaikka musiikissa. Tyttö 9.lk Monikulttuurisuus

Lisätiedot

Työelämän pelikäsi. Työnhaun oppikirja toiselta asteelta valmistuville

Työelämän pelikäsi. Työnhaun oppikirja toiselta asteelta valmistuville Työelämän pelikäsi Työnhaun oppikirja toiselta asteelta valmistuville Työelämän pelikäsi -Työnhaun oppikirja toiselta asteelta valmistuville Kirjoittajat: Vesa Malinen, Mikko Ylikojola Taitto: Kimmo Säikkä

Lisätiedot

UUTUUS TUNNE LUKKOSI -MENESTYSKIRJAN

UUTUUS TUNNE LUKKOSI -MENESTYSKIRJAN UUTUUS TUNNE LUKKOSI -MENESTYSKIRJAN TEKIJÄLTÄ! KIMMO TAKANEN TUNNE SYDÄMESI SYDÄMESI MATKA UUTEEN RAKKAUTEEN WSOY KIMMO TAKANEN TUNNE SYDÄMESI MATKA UUTEEN RAKKAUTEEN WERNER SÖDERSTRÖM OSAKEYHTIÖ HELSINKI

Lisätiedot

MIKKELIN KAUPUNGIN MUUTOSVALMIUS JA ODOTUKSET

MIKKELIN KAUPUNGIN MUUTOSVALMIUS JA ODOTUKSET Eveliina Palmari MIKKELIN KAUPUNGIN MUUTOSVALMIUS JA ODOTUKSET Opinnäytetyö Liiketalouden koulutusohjelma Toukokuu 2009 KUVAILULEHTI Opinnäytetyön päivämäärä 18.5.2009 Tekijä(t) Eveliina Palmari Nimeke

Lisätiedot

ARKI UUDESSA MAASSA OLGA KIRJANEN. Maahanmuuttajan arki -hankkeen raportti. Etelä-Karjala-instituutti Raportti 9 Lappeenrannan teknillinen yliopisto

ARKI UUDESSA MAASSA OLGA KIRJANEN. Maahanmuuttajan arki -hankkeen raportti. Etelä-Karjala-instituutti Raportti 9 Lappeenrannan teknillinen yliopisto ARKI UUDESSA MAASSA Maahanmuuttajan arki -hankkeen raportti. OLGA KIRJANEN Etelä-Karjala-instituutti Raportti 9 Lappeenrannan teknillinen yliopisto 9. ARKI UUDESSA MAASSA Maahanmuuttajan arki -hankkeen

Lisätiedot

Vapaaehtoistyöpaikkojen opas

Vapaaehtoistyöpaikkojen opas Vapaaehtoistyöpaikkojen opas Sujuvan yhteistyön aakkoset Maailmanvaihto ry ICYE Finland SISÄLLYS 1. Vapaaehtoistyöpaikaksi ulkomaalaiselle nuorelle... Maailmanvaihto ry ICYE Finland... Kaiken maailman

Lisätiedot

Ammatillisen suunnittelun työkirja CP-vammaisille Työkalu ammatillisen polun itsenäiseen suunnitteluun

Ammatillisen suunnittelun työkirja CP-vammaisille Työkalu ammatillisen polun itsenäiseen suunnitteluun Ammatillisen suunnittelun työkirja CP-vammaisille Työkalu ammatillisen polun itsenäiseen suunnitteluun Invalidiliitto CP-vammaisten aikuisten hyvinvointi ja kuntoutus elämänkaarella -projekti (2007 2010)

Lisätiedot

MAESTRO. Nuoren työkirja. Stressinhallintakurssi nuorten masennuksen ehkäisyyn

MAESTRO. Nuoren työkirja. Stressinhallintakurssi nuorten masennuksen ehkäisyyn MAESTRO Nuoren työkirja Stressinhallintakurssi nuorten masennuksen ehkäisyyn MAESTRO Nuoren työkirja Stressinhallintakurssi nuorten masennuksen ehkäisyyn Copyright Suomennos Kieliasun ja sisällön muokkaus

Lisätiedot

minusta minusta Pieni kirja Mitä tapahtuisi siskoni jos alkaisit puhella itsellesi kuin ystävälle Irja Askola (1992)

minusta minusta Pieni kirja Mitä tapahtuisi siskoni jos alkaisit puhella itsellesi kuin ystävälle Irja Askola (1992) minusta Pieni kirja minusta Mitä tapahtuisi siskoni jos alkaisit puhella itsellesi kuin ystävälle Irja Askola (1992) Julkaisija Valtiokonttori, Kaiku-palvelut Kuvat Kuvapörssi Oy/Masterfile (kansi), Gorilla

Lisätiedot