LAPINLAHDEN KUNTA Khall liite 6

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "LAPINLAHDEN KUNTA Khall liite 6"

Transkriptio

1 1 LAPINLAHDEN KUNTA Khall liite 6 TOIMINTASÄÄNTÖ I YLEISET MÄÄRÄYKSET Soveltamisala Lapinlahden kunnan lautakuntien ja osastojen toiminta määräytyy tämän säännön mukaisesti ja lisäksi kunnanhallituksen johtosäännön, hallintosäännön, suunnitelmien ja talousarvion mukaan. Kunnassa olevat lautakunnat määräytyvät valtuuston päättämän organisaatiokaavion mukaan. II LAUTAKUNTIEN YLEINEN RATKAISUVALTA 1. Lautakunta päättää niistä toimialueeseensa kuuluvista asioista, jotka ovat tarpeen vastuualueensa toiminnan järjestämiseksi ja kehittämiseksi ja tulosten saavuttamiseksi ja arvioimiseksi kuntastrategian, talousarvion sekä lakien ja sääntöjen mukaisesti, ellei niiden päättämistä ole määrätty muun viranomaisen tehtäväksi. 2. Lautakunta päättää toimialueensa toiminnassa noudatettavista perusteista ja yleisistä ohjeista sekä palveluista ja muista suoritteista perittävistä maksuista tai niiden perusteista ellei niitä ole määrätty muun viranomaisen tehtäväksi. 3. Lautakunta tai jaosto voi päättää toimivaltansa siirtämisestä jaostolle tai alaiselleen viranhaltijalla ja määrätä alaisensa viranhaltijan ratkaisemaan asian milloin asia kuuluu lautakunnan ratkaisuvaltaan ja asia voidaan siirtää yksittäisen viranhaltijan päätettäväksi. 4. Hallintokeskuksen osalta edellä kohdissa 1-3 määritellyt ratkaisut tekee kunnanhallitus. III KUNNANJOHTAJAN, OSASTOPÄÄLLIKÖIDEN JA TULOSALUEIDEN PÄÄLLIKÖIDEN YLEINEN TOIMIVALTA JA DELEGOINTIOIKEUS Kunnanjohtaja vastaa kunnan kokonaisvaltaisesta johtamisesta. Osastopäällikkö vastaa osastonsa toiminnasta, tulosalueen päällikkö tulosalueensa toiminnasta sekä tulosyksikön päällikkö tulosyksikkönsä toiminnasta ja tässä tarkoituksessa päättää niistä toimialaansa kuuluvista tarpeellisista asioista, joita tässä säännössä tai muualla ei ole määrätty muun viranomaisen päätettäväksi. Osastopäällikkö ja tulosalueen päällikkö voivat päättää toimintasäännössä itselleen määrättyjen asioiden päätösvallan siirtämisestä alaisilleen viranhaltijoille siirtopäätöksessä yksilöidyissä asioissa. Tulosalueiden välisissä epäselvissä asioissa määrää kunnanjohtaja ratkaisijan tai ottaa itse asian ratkaistavaksi. Tämän luvun määräyksiä sovelletaan myös kunnanjohtajaan niiden asioiden osalta, jotka ovat suoraan kunnanjohtajan vastuulla.

2 2 IV MUIDEN VIRANHALTIJOIDEN JA TYÖNTEKIJÖIDEN TEHTÄVÄT Muiden kuin tässä säännössä mainittujen viranhaltijoiden ja työntekijöiden tehtävistä määrätään suunnitelmissa, talousarviossa ja esimiesten työnjohdollisilla määräyksillä ja ohjeilla. V HALLINTOKESKUS Hallintokeskus toimii suoraan kunnanhallituksen alaisuudessa. 1. Hallintokeskuksen tehtäväalue 1. Hallintokeskus on osastona toimiva kunnan sisäinen palveluyksikkö, joka tuottaa hallintopalveluja kuntalaisille, luottamushenkilöille ja kunnan henkilöstölle. 2. Hallintokeskus vastaa keskitetyistä hallinto- ja talouspalveluista sekä liikuntapalveluista, tukityöllistämisestä ja sellaisista kunnan toimialaan kuuluvista tehtävistä, jotka eivät kuulu jonkun muun osaston toimialaan. 3. Hallintokeskus avustaa kunnanjohtajan ohjeiden mukaisesti projektien valmistelua, talouden ja toiminnan toteutumista sekä seurantaa. 2. Viranhaltijoiden yleinen tehtäväalue 1. Hallintokeskuksen viranhaltijat ja työntekijät vastaavat toimintasuunnitelmassa vahvistettujen toimialaan kuuluvien tavoitteiden toteuttamisesta. 3. Hallintojohtajan tehtäväalue ja ratkaisuvalta 1. Vastaa hallintokuntien yleisestä hallinnollisesta ohjaamisesta sekä kunnanhallituksen ja valtuuston sihteeri-, valmistelu- ja täytäntöönpanotehtävistä. 2. Vastaa kunnan rahavarojen ja omaisuuden hoidon, kunnan rahaliikenteen, talousarvion laadinnan ja talousarvion toteutumisen seurannan sekä pidemmän aikavälin toiminta- ja taloussuunnittelun koordinoinnista ja ohjaamisesta sekä laskentatoimen, hankintojen ja riskienhallinnan kehittämisestä. 3. Toimii tietotekniikan ja -liikenteen vastuuhenkilönä. 4. Myöntää kunnanjohtajalle sellaisen virkavapauden, jonka saamiseen hänellä on lainsäädännön, virkaehtosopimuksen tai virkasäännön nojalla ehdoton oikeus. 5. Päättää palvelumaksuista, mikäli sitä ei ole määrätty muun toimielimen tai viranhaltijan tehtäväksi. 6. Päättää kunnan toimintojen vakuuttamisesta lukuun ottamatta kiinteistöjen vakuuttamista, jotka kuuluvat tilapalveluyksikölle. 7. Päättää saatavien poistamisesta tileistä määrärahojen rajoissa niiden saatavien osalta, joita ei ulosottomenettelyssä tai muutoin ole pystytty perimään.

3 3 8. Päättää maksettavista vahingonkorvauksista kunnanhallituksen määräämissä rajoissa. 9. Päättää merkkipäivälahjan hankkimisesta, huomionosoituksista ja kannatusilmoitusten antamisesta sekä lahjoitusten tekemisestä. 10. Päättää tilapäisestä rahavarojen sijoittamisesta rahalaitoksiin. Merkittävien sijoitustarpeiden osalta tulee pyytää kunnanhallituskelta toimintaohjeita sijoitustoimintaan. 11. Päättää kunnan pankkitilien avaamisesta ja lopettamisesta ja niihin liittyvien ehtojen hyväksymisestä. 12. Huolehtii henkilöstöhallinnosta henkilöstöjaoston antamien ohjeiden mukaisesti ja toimii palkka-asiamiehenä. 13. Päättää ehdottomien palkankorotuksien myöntämisestä. 14. Päättää palvelulisien ja määrävuosikorotusten myöntämisestä. 15. Vastaa keskitetystä koulutuksesta ja päättää keskitetyn koulutusmäärärahan käytöstä. 16. Päättää työpaikkaruokailusta ja perittävistä korvauksista. 17. Koordinoi sellaisia erillisiksi hankkeiksi muodostettuja projekteja, joita ei ole kohdennettu jonkun muun osaston vastuulle ja toimii kunnan edustajana kyseisten projektien ohjausryhmissä, ellei kunnanhallitus ole nimennyt muuta edustajaa ohjausryhmään ja vastaa hankkeitten suunnitelman mukaisesta toteuttamisesta ja taloudenhoidosta hanketta varten palkatun henkilöstön avustuksella. 18. Vastaa työllistämistoimenpiteistä määrärahojen puitteissa. 4. Taloussihteerin tehtäväalue ja ratkaisuvalta 1. Vastaa kunnan rahavarojen ja omaisuuden hoidosta, laskentatoimen, kirjanpidon, talousarvion ja tilinpäätöksen valmistelun, talousarvion toteutumisen seurannan, maksuvalmiuden ja taloutta koskevan tilastoinnin toteuttamisesta hallintojohtajan alaisuudessa käyttäen apunaan taloushallinnon työntekijöitä. 2. Huolehtii kunnan pankkitilien käytöstä tilinkäyttövaltuuksien puitteissa. 3. Huolehtii asuntotoimen viranomaistehtävistä siltä osin kun ne on määrätty kunnan viranomaisen tehtäväksi. 4. Päättää asunto-, perusparannus- ja omaksilunastamislainojen siirtämisestä, koronalennuksista, vuosimaksun nousun lykkäämisestä ja vuosimaksun pienentämisestä. 5. Päättää korkotukilainojen myöntämisestä ja irtisanomisesta. 6. Päättää asuntolainoitettujen vuokratalojen vuokrien vahvistamisesta vuokratalon ylläpitäjän valmistelun pohjalta.

4 4 VI SOSIAALI- JA TERVEYSOSASTO 1. Sosiaali- ja terveyspalveluiden toiminta-ajatus Tavoitteena on hyvinvoiva ihminen ja toimivat sosiaali- ja terveyspalvelut. Sosiaali- ja terveyspalveluiden perustehtävät määräytyvät voimassa olevien lakien mukaan. Keskeisenä tavoitteena on sosiaali- ja terveyspalvelujen oikea kohdentuminen ja palveluketjun toimivuus kunnassa. Tavoitteena on toimiva moniammatillinen yhteistyö ja kuntalaisen kokonaisvaltainen palvelu. Sosiaali- ja terveysosaston tehtävänä on järjestää kuntalaisille lakisääteiset yksilö- ja perhekohtaiset sosiaalityön, vammais- ja kehitysvammahuollon, perusterveydenhuollon, erikoissairaanhoidon, vanhustenhuollon, ruokahuollon sekä ympäristöterveydenhuollon palvelut. 2. Peruspalvelulautakunnan ratkaisuvalta Sen lisäksi, mitä sosiaali- ja terveyslautakunnan ratkaistavaksi on muualla säädetty tai määrätty, ratkaisee peruspalvelulautakunta seuraavat toimialaansa kuuluvat asiat, ellei asian ratkaisuvaltaa ole siirretty viranhaltijalle. 1. Päättää sosiaali- ja terveysalan lainsäädännössä kunnan hoidettavaksi määrättyjen palvelujen järjestämisessä noudatettavien tarvittavien yleisten perusteiden ja ohjeiden antamisesta. 2. Päättää valtuuston määrittelemien tavoitteiden ja sitä varten myönnettyjen resurssien jakamisesta ja voimavarojen kohdentamisesta toimialueellaan. 3. Päättää sosiaali- ja terveystoimen suunnitelmista ja strategioista, ellei niitä ole määrätty kunnanhallituksen tai valtuuston tehtäväksi. 4. Päättää sosiaali- ja terveystoimen palveluista perittävien maksujen perusteista. 5. Päättää hallinnassaan olevien alueiden ja huoneistojen käyttöperusteista ja tilapäisessä edelleen vuokraamisessa noudatettavista periaatteista huomioiden tilapalveluyksikön kanssa tehtävät/olevat sopimukset. 6. Päättää sosiaali- ja terveyspalvelujen myyntiä ja ostoa koskevista sopimuksista huomioiden kunnanhallituksen johtosäännön 3.23-kohdan rajoituksen, jos asian ratkaisuvaltaa ei ole siirretty viranhaltijalle. 3. Peruspalvelulautakunnan yksilöjaoston ratkaisuvalta: 1. Edustaa kuntaa, valvoo oikeutta ja käyttää puhevaltaa sosiaali- ja terveydenhuollon yksilöllistä toimeenpanoa koskevissa asioissa sekä tekee oikeustoimet niissä asioissa. 2. Toimii sosiaalihuoltolain 45 :n 2-momentin tarkoittamana monijäsenisenä toimielimenä, joka käsittelee asian, jos asianosainen on tyytymätön lautakunnan alaisen viranhaltijan päätökseen. 4. Sosiaali- ja terveysosaston osastopäällikön tehtäväalue ja ratkaisuvalta 1. Vastaa toimialueen osastopäällikkönä sosiaali- ja terveysosaston toiminnasta, sen organisoinnista, kokonaistaloudesta, strategisesta suunnittelusta ja

5 5 kehittämisestä peruspalvelulautakunnan päätösten ja linjausten mukaisesti sekä tekee sellaiset tarvittavat päätökset tehtäväalueellaan, joita ei ole määrätty muun viranomaisen toimivaltaan. 2. Johtaa ja ohjaa sosiaali- ja terveysosaston toimintaa sekä lautakunnan päätettäväksi tulevien asioiden valmistelua ja tehtyjen päätösten täytäntöönpanoa. 3. Vastaa sosiaali- ja terveysosaston toimintasuunnitelman, talousarvion ja vuosikertomuksen valmistelusta ja seuraa niiden toteumaa. 4. Vastaa sisäisen valvonnan toteutumisesta ja riskienhallinnasta toimialueellaan. 5. Huolehtii ja tekee päätökset niistä asioista, jotka toimivaltainen viranomainen tai viranhaltija on hänelle siirtänyt tai määrännyt. 6. Toimii perusterveydenhuollon tulosalueen päällikkönä ja kansanterveystyöstä vastaavana lääkärinä. 7. Osastopäällikkö ja tulosalueen päällikkö voivat päättää toimintasäännössä itselleen määrättyjen asioiden päätösvallan siirtämisestä alaisilleen viranhaltijoille siirtopäätöksessä yksilöidyissä asioissa. 8. Osastopäälliköllä on henkilöstövalinnoissa delegointioikeus. 9. Valmistelee ja päättää henkilöstöasioista perusterveydenhuollon tulosalueella peruspalvelulautakunnan ohjeiden mukaisesti. 10. Päättää osaltaan henkilöstön täydennyskoulutuksista ja koulutuksiin liittyvien kustannusten korvauksista HKJAO antamien ohjeiden mukaisesti. 11. Vahvistaa/hyväksyy osaltaan henkilöstön vuosilomat ja vuosilomamuutokset. 12. Päättää osto- ja myyntipalveluista peruspalvelulautakunnan määrittelemien periaatteiden mukaisesti. 13. Päättää hoidonporrastuksen periaatteista perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon sekä vanhuspalvelujen välillä. 14. Päättää sosiaali- ja terveysosastolla opiskelijoiden työharjoittelussa noudatettavasta käytännöstä ja hyväksyy oppilaitosten kanssa tehtävät toistaiseksi voimassa olevat harjoittelusopimukset. 15. Ratkaisuvalta niissä tehtävissä, jotka peruspalvelulautakunta on siirtänyt osastopäällikölle (mm. tositteiden hyväksyminen). 16. Huolehtii sosiaali- ja terveysosaston yhtenäisen tiedotustoiminnan toteutumisesta ja yhteistoiminnasta toimialan kannalta tarpeellisten yhteistyötahojen kanssa. 17. Seuraa ympäristöterveydenhuollon palvelujen sopimuksen toteutumista ja saatavuutta. 5. Sosiaalityön tulosalueen päällikön tehtäväalue ja ratkaisuvalta 1. Vastaa sosiaalipalvelujen järjestämisestä ja kehittämisestä peruspalvelulautakunnan ja osastopäällikön ohjeiden mukaisesti.

6 6 2. Vastaa sosiaalityön osalta suunnitelmien, talousarvion ja vuosikertomuksen valmistelusta ja seuraa niiden toteumaa 3. Vastaa osaltaan yksilöjaoston asioiden valmistelusta ja täytäntöönpanosta 4. Toimii sosiaalityön tulosalueella henkilöstön lähiesimiehenä 5. Vastaa sisäisen valvonnan toteutumisesta ja riskienhallinnasta sosiaalityön tulosalueella 6. Toimii lastensuojelulain 13 :n tarkoittamana kunnan sosiaalihuollon johtavana viranhaltijana ja tekee tarvittaessa lastensuojelulain mukaisesti välttämättömät, kiireelliset lastensuojelun toimenpiteet. 7. Tekee päätökset toimeentulotuen tai muun myönnetyn etuuden takaisin perinnästä luopumisesta, ellei päätösvaltaa ole määrätty muulle viranomaiselle tai viranhaltijalle. 8. Nimeää lastenvalvojana toimivan sosiaalityöntekijän ja hänelle sijaisen. 9. Huolehtii ja tekee päätökset niistä asioista, jotka toimivaltainen viranomainen tai viranhaltija on hänelle siirtänyt tai määrännyt. 10. Päättää lastensuojelun toimenpiteistä huomioiden lastensuojelulain (417/2007) 13 :n määräykset ja rajoitukset. 11. Päättää osaltaan henkilöstön täydennyskoulutuksista ja koulutuksiin liittyvien kustannusten korvauksista sosiaalityön tulosalueella osastopäällikön ja HKJAO antamien ohjeiden mukaisesti. 12. Päättää opiskelijoiden harjoittelujaksoista osastopäällikön ohjeiden mukaisesti ja allekirjoittaa yksittäiset harjoittelusopimukset silloin kun oppilaitoksen kanssa ei ole toistaiseksi voimassa olevaa harjoittelusopimusta (osastopäällikön allekirjoittama puitesopimus). 13. Ratkaisuvalta niissä tehtävissä, jotka peruspalvelulautakunta on siirtänyt sosiaalityön tulosalueen päällikölle (mm. tositteiden hyväksyminen). 14. Valmistelee ja päättää yleishallintoon liittyviä asioita sosiaali- ja terveysosaston toimialueella osastopäällikön ohjeiden mukaisesti. 6. Sosiaalityöntekijän ja sosiaalipalveluohjaajan tehtäväalue ja ratkaisuvalta 1. Tekee sosiaalityötä tulosalueen ja tulosyksikön päälliköiden ohjeiden mukaisesti. 2. Päättää sosiaalihuollon ja sosiaalipalvelujen antamisesta henkilölle tai perheelle osastopäällikön ja tulosalueen päällikön asettamissa rajoissa. 3. Päättää toimeentulotuen myöntämisestä, perinnästä ja tekee esityksen perinnästä luopumisesta. 4. Päättää lastensuojeluna annettavista palveluista. 5. Sosiaalipalveluohjaaja ei voi toimia lasten asioista vastaavana sosiaalityöntekijänä.

7 6. Edellä olevan lisäksi lastenvalvojaksi nimetty sosiaalityöntekijä vahvistaa elatukseen sekä lapsen huoltoon ja tapaamisoikeuteen liittyviä sopimuksia sekä antaa sellaisia lastenvalvontaa koskevia lausuntoja ja selvityksiä, jotka voi antaa ilman lautakunnan käsittelyä. 7. Sosiaalityöntekijä tekee tarvittaessa lastensuojelulain mukaisesti välttämättömät, kiireelliset lastensuojelun toimenpiteet (kiireellinen sijoitus) Palvelusihteerin toimivalta 1. Suorittaa tulosalueen avustavia ja valmistelutehtäviä ja käyttää päätösvaltaa erikseen hänelle delegoiduissa asioissa. Vammais- ja kehitysvammapalvelujen tulosalue 8. Vammais- ja kehitysvammapalvelujen tulosalueen päällikön tehtäväalue ja ratkaisuvalta 1. Vastaa sosiaalipalvelujen järjestämisestä ja kehittämisestä peruspalvelulautakunnan ja osastopäällikön ohjeiden mukaisesti. 2. Vastaa vammais- ja kehitysvammapalvelujen osalta suunnitelmien, talousarvion ja vuosikertomuksen valmistelusta ja seuraa niiden toteumaa 3. Vastaa osaltaan yksilöjaoston asioiden valmistelusta ja täytäntöönpanosta 4. Huolehtii ja tekee päätökset niistä asioista, jotka toimivaltainen viranomainen tai viranhaltija on hänelle siirtänyt tai määrännyt. 5. Päättää vammaispalvelulain mukaisten etuuksien myöntämisestä 6. Päättää alle 65-vuotiaiden omaishoidontuesta peruspalvelulautakunnan hyväksymien perusteiden mukaisesti 7. Ratkaisuvalta niissä tehtävissä, jotka peruspalvelulautakunta on siirtänyt vammais- ja kehitysvammapalvelujen tulosalueen päällikölle (mm. tositteiden hyväksyminen). 8. Toimii vammais- ja kehitysvammapalvelujen tulosalueella johtavana esimiehenä sekä avohuollon ohjaajan lähiesimiehenä 9. Vastaa sisäisen valvonnan toteutumisesta ja riskienhallinnasta vammais- ja kehitysvammapalvelujen tulosalueella. 10. Päättää osaltaan henkilöstön täydennyskoulutuksista ja koulutuksiin liittyvien kustannusten korvauksista vammais- ja kehitysvammapalvelujen tulosalueella osastopäällikön ja HKJAO antamien ohjeiden mukaisesti. 11. Päättää opiskelijoiden harjoittelujaksoista osastopäällikön ohjeiden mukaisesti ja allekirjoittaa yksittäiset harjoittelusopimukset silloin kun oppilaitoksen kanssa ei ole toistaiseksi voimassa olevaa harjoittelusopimusta (osastopäällikön allekirjoittama puitesopimus). 9. Avohuollon vastaavan tehtäväalue ja ratkaisuvalta 1. Vastaa kehitysvammapalvelujen järjestämisestä, ohjaamisesta ja kehittämisestä tulosalueen päällikön ja osastopäällikön ohjeiden mukaisesti.

8 8 2. Tekee erityishuoltoa koskevat päätökset. 3. Ratkaisuvalta niissä tehtävissä, jotka peruspalvelulautakunta on siirtänyt avohuollon vastaavalle (mm. tositteiden hyväksyminen). Perusterveydenhuollon tulosalue 10. Avohoidon tulosyksikön vastaavan tehtäväalue ja ratkaisuvalta 1. Vastaa avohoidon toiminnan järjestämisestä ja kehittämisestä osastopäällikön ohjeiden mukaisesti ja yhteistyössä johtavan hoitajan kanssa hoitotyön osalta. 2. Päättää ennaltaehkäisevän terveyspalvelujen sisällön. 3. Päättää terveyskeskuksen ilmaistarvikejakelun periaatteet. 4. Vastaa sisäisen valvonnan toteutumisesta ja riskienhallinnasta. 11. Perusterveydenhuollon laitoshoidon tulosyksikön vastaavan lääkärin tehtäväalue ja ratkaisuvalta 1. Vastaa laitoshoidon toiminnan järjestämisestä ja kehittämisestä osastopäällikön ohjeiden mukaisesti ja yhteistyössä johtavan hoitajan kanssa hoitotyön osalta. 2. Päättää pitkäaikaisessa laitoshoidossa olevien potilaiden maksuista. 3. Vastaa sisäisen valvonnan toteutumisesta ja riskienhallinnasta. 12. Hammashuollon tulosyksikön vastaavan hammaslääkärin tehtäväalue ja ratkaisuvalta 1. Vastaa hammashuollon toiminnan järjestämisestä ja kehittämisestä osastopäällikön ohjeiden mukaisesti. 2. Päättää järjestelmällisen hammashoidon sisällöstä. 3. Vastaa sisäisen valvonnan toteutumisesta ja riskienhallinnasta. 4. Valmistelee ja päättää henkilöstöasioista osastopäällikön ja peruspalvelulautakunnan ohjeiden mukaisesti. 5. Ratkaisuvalta niissä tehtävissä, jotka peruspavelulautakunta on siirtänyt vastaavalle hammaslääkärille (mm. tositteiden hyväksyminen). 6. Vahvistaa/hyväksyy osaltaan henkilöstön vuosilomat ja vuosilomamuutokset. 7. Vastaa osaltaan sosiaali- ja terveysosaston toimintasuunnitelman, talousarvion ja vuosikertomuksen valmistelusta osastopäällikön ohjeiden mukaisesti ja seuraa niiden toteumaa. 8. Päättää opiskelijoiden (hammaslääkäri, suuhygienisti, hammashoitaja) työharjoittelussa noudatettavasta käytännöstä ja hyväksyy oppilaitosten kanssa tehtävät harjoittelusopimukset. 13. Erityistoiminnot -tulosyksikön vastaavan tehtäväalue ja ratkaisuvalta 1. Vastaa erityistoimintojen järjestämisestä ja kehittämisestä osastopäällikön ohjeiden mukaisesti. 2. Vastaa sisäisen valvonnan toteutumisesta ja riskienhallinnasta.

9 9 14. Tukipalvelut -tulosyksikön vastaavan tehtäväalue ja ratkaisuvalta 1. Vastaa tukipalveluiden järjestämisestä ja kehittämisestä osastopäällikön ohjeiden mukaisesti. 2. Antaa alaiselleen henkilöstölle luvan osallistua koulutuksiin. 3. Vastaa sisäisen valvonnan toteutumisesta ja riskienhallinnasta. 15. Johtavan hoitajan tehtäväalue ja ratkaisuvalta 1. Toimii perusterveydenhuollon tulosalueella hoitotyön johtavana esimiehenä, osastonhoitajien ja yksiköiden vastaavien hoitajien lähiesimiehenä sekä Tukipalvelut - tulosyksikön henkilöstön lähiesimiehenä. 2. Vastaa hoitotyön järjestämisestä perusterveydenhuollon tulosalueella peruspalvelulautakunnan ja osastopäällikön ohjeiden mukaisesti yhteistyössä tulosyksiköiden vastaavien sekä osastonhoitajien/vastaavien hoitajien kanssa. 3. Vastaa hoitotyön kehittämisestä perusterveydenhuollon tulosalueella. 4. Vastaa osaltaan sisäisen valvonnan toteutumisesta ja riskienhallinnasta perusterveydenhuollon tulosalueella. 5. Valmistelee ja päättää henkilöstöasioista perusterveydenhuollon tulosalueella osastopäällikön ohjeiden mukaisesti. 6. Vahvistaa/hyväksyy osaltaan henkilöstön vuosilomat ja vuosilomamuutokset osastopäällikön ohjeiden mukaisesti. 7. Päättää osaltaan henkilöstön täydennyskoulutuksista ja koulutuksiin liittyvien kustannusten korvauksista perusterveydenhuollon tulosalueella osastopäällikön ja HKJAO antamien ohjeiden mukaisesti. 8. Suunnittelee ja päättää alaisensa henkilökunnan työvuoroista annettujen ohjeiden mukaisesti. 9. Valmistelee sosiaali- ja terveysosaston toimialueella yleishallintoon liittyviä asioita osastopäällikön ohjeiden mukaisesti. 10. Vastaa sosiaali- ja terveysosaston toimintasuunnitelman, talousarvion ja vuosikertomuksen valmistelusta osastopäällikön ohjeiden mukaisesti ja seuraa niiden toteumaa. 11. Päättää tiettyjen tulosyksiköiden osalta hoitotyön opiskelijoiden harjoittelujaksoista osastopäällikön ohjeiden mukaisesti ja allekirjoittaa yksittäiset harjoittelusopimukset silloin kun oppilaitoksen kanssa ei ole toistaiseksi voimassa olevaa harjoittelusopimusta. 12. Hyväksyy hoitotyön opiskelijoiden opinnäytetöihin liittyvät tutkimuspyynnöt. 13. Ratkaisuvalta niissä tehtävissä, jotka peruspalvelulautakunta on siirtänyt johtavalle hoitajalle (mm. tositteiden hyväksyminen). 14. Huolehtii ja tekee päätökset niissä asioissa, jotka toimivaltainen viranomainen tai viranhaltija on hänelle siirtänyt tai määrännyt. 15. Toimii potilasasiamiehenä.

10 Toimii kunnan terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen yhdyshenkilönä. 16. Tulosyksikön osastonhoitajan ja perhe- ja mielenterveysneuvolan esimiehen tehtäväalue ja ratkaisuvalta 1. Vastaa oman tulosyksikkönsä toiminnasta yhdessä vastaavan lääkärin kanssa ja hoitotyön kehittämisestä yhdessä johtavan hoitajan kanssa osastopäällikön ohjeiden mukaisesti. 2. Valmistelee yleishallintoon liittyviä asioita ja valmistelee sekä päättää henkilöstöasioista oman tulosyksikkönsä osalta osastopäällikön, tulosyksikön vastaavan lääkärin ja johtavan hoitajan ohjeiden mukaisesti. 3. Suunnittelee ja vahvistaa/hyväksyy henkilöstönsä vuosilomat ja niiden muutokset sekä osallistuu vuosilomien suunnitteluun. 4. Suunnittelee ja päättää alaisensa henkilökunnan työvuoroista annettujen ohjeiden mukaisesti. 5. Suunnittelee ja kartoittaa oman yksikön täydennyskoulutustarpeet sekä antaa lausunnon oman yksikkönsä henkilökunnan koulutuksista. 6. Vastaa osaltaan suunnitelmien, talousarvion ja vuosikertomuksen valmistelusta ja seuraa niiden toteumaa. 7. Päättää oman tulosyksikkönsä hoitotyön opiskelijoiden harjoittelujaksoista osastopäällikön ohjeiden mukaisesti ja allekirjoittaa yksittäiset harjoittelusopimukset silloin kun oppilaitoksen kanssa ei ole toistaiseksi voimassa olevaa harjoittelusopimusta (osastopäällikön allekirjoittama puitesopimus). 8. Ratkaisuvalta niissä tehtävissä, jotka peruspalvelulautakunta on siirtänyt osastonhoitajalle (mm. tositteiden hyväksyminen). 9. Vastaa osaltaan sisäisen valvonnan toteutumisesta ja riskienhallinnasta oman tulosyksikkönsä osalta. 10. Huolehtii ja tekee päätökset niistä asioista, jotka toimivaltainen viranomainen tai viranhaltija on hänelle siirtänyt tai määrännyt. 17. Tulosyksikön vastaavan hoitajan tehtäväalue ja ratkaisuvalta 1. Vastaa oman tulosyksikkönsä toiminnasta yhdessä tulosyksikön vastaavan lääkärin/vastaavan hammaslääkärin kanssa ja hoitotyön kehittämisestä yhdessä johtavan hoitajan kanssa osastopäällikön ohjeiden mukaisesti. 2. Valmistelee henkilöstö- ja yleishallintoon liittyviä asioita oman tulosyksikkönsä osalta osastopäällikön ja tulosyksikön vastaavan lääkärin/vastaavan hammaslääkärin ohjeiden mukaisesti. 3. Suunnittelee oman tulosyksikön hoitohenkilöstön vuosilomat ja niiden muutokset. 4. Suunnittelee ja päättää oman tulosyksikön henkilökunnan työvuoroista annettujen ohjeiden mukaisesti. 5. Suunnittelee ja kartoittaa oman tulosyksikön täydennyskoulutustarpeet sekä antaa lausunnon oman yksikkönsä henkilökunnan koulutuksista. 6. Vastaa osaltaan suunnitelmien, talousarvion ja vuosikertomuksen valmistelusta

11 11 ja seuraa niiden toteumaa. 7. Suunnittelee hoitotyön opiskelijoiden harjoittelujaksot oman tulosyksikkönsä osalta osastopäällikön ohjeiden mukaisesti. 8. Ratkaisuvalta niissä tehtävissä, jotka peruspalvelulautakunta on siirtänyt vastaavalle hoitajalle (mm. tositteiden hyväksyminen). 9. Vastaa osaltaan sisäisen valvonnan toteutumisesta ja riskienhallinnasta oman tulosyksikkönsä osalta. Vanhuspalveluiden tulosalue 18. Vanhustyönjohtajan tehtäväalue ja ratkaisuvalta 1. Vastaa vanhuspalvelujen järjestämisestä ja kehittämisestä peruspalvelulautakunnan ja osastopäällikön ohjeiden mukaisesti, yhteistyössä vanhuspalveluiden esimiesten ja vastuuhenkilöiden kanssa. 2. Toimii vanhuspalveluiden tulosalueella johtavana esimiehenä ja hoivaosaston osastonhoitajan, asumispalveluiden ja kotihoidon esimiehen sekä ennaltaehkäisevien palvelujen henkilöstön lähiesimiehenä. 4. Päättää vanhuspalveluiden asiakasmaksuista peruspalvelulautakunnan määrittelemien perusteiden mukaisesti. 5. Päättää peruspalvelulautakunnan hyväksymien perusteiden mukaisesti sekä SAS-ryhmän suosituksen perusteella asumispalveluyksiköiden ja pitkäaikaisen laitoshoidon asukkaiden valinnasta 6. Päättää kotihoidon palveluista peruspalvelulautakunnan hyväksymien perusteiden mukaisesti. 7. Päättää yli 65-vuotiaiden omaishoidontuesta peruspalvelulautakunnan hyväksymien perusteiden mukaisesti. 8. Vastaa sisäisen valvonnan toteutumisesta ja riskienhallinnasta vanhuspalvelujen tulosalueella. 9. Suunnittelee ja päättää välittömässä alaisuudessa olevan henkilökunnan työvuoroista ja vuosilomista annettujen ohjeiden mukaisesti. 10. Valmistelee ja päättää henkilöstöasioista vanhuspalveluiden tulosalueella osastopäällikön ohjeiden mukaisesti. 11. Päättää osaltaan henkilöstön täydennyskoulutuksista ja koulutukseen liittyvien kustannusten korvauksista osastopäällikön ja HKJAO antamien ohjeiden mukaisesti. 12. Hyväksyy hoitotyön opiskelijoiden opinnäytetöihin liittyvät tutkimuspyynnöt. 13. Valmistelee ja päättää yleishallintoon liittyviä asioita sosiaali- ja terveysosaston toimialueella osastopäällikön ohjeiden mukaisesti. 14. Vastaa vanhuspalveluiden osalta suunnitelmien, talousarvion ja vuosikertomuksen valmistelusta ja seuraa niiden toteumaa. 15. Ratkaisuvalta niissä tehtävissä, jotka peruspalvelulautakunta on siirtänyt vanhustyönjohtajalle (mm. tositteiden hyväksyminen).

12 Vastaa osaltaan yksilöjaoston asioiden valmistelusta ja täytäntöönpanosta. 17. Huolehtii ja tekee päätökset niistä asioista, jotka toimivaltainen viranomainen tai viranhaltija on hänelle siirtänyt tai määrännyt. 19. Tulosyksikön osastonhoitajan/esimiehen tehtäväalue ja ratkaisuvalta 1. Vastaa oman tulosyksikkönsä toiminnasta hoito- ja hoivatyön sekä palvelujen kehittämisestä vanhustyönjohtajan ja osastopäällikön ohjeiden mukaisesti. 2. Valmistelee yleishallintoon liittyviä asioita ja valmistelee sekä päättää henkilöstöasioista oman tulosyksikkönsä osalta osastopäällikön ja vanhustyönjohtajan ohjeiden mukaisesti. 3. Päättää alaisensa henkilökunnan työvuoroista annettujen ohjeiden mukaisesti. 4. Suunnittelee ja puoltaa oman tulosyksikkönsä henkilökunnan koulutuksen. 5. Vastaa osaltaan suunnitelmien, talousarvion ja vuosikertomuksen valmistelusta ja seuraa niiden toteumaa. 6. Suunnittelee ja vahvistaa/hyväksyy henkilöstönsä vuosilomat ja niiden muutokset sekä osallistuu vuosilomien suunnitteluun. 7. Tekee ratkaisut niissä tehtävissä, jotka peruspalvelulautakunta on siirtänyt osastonhoitajalle/esimiehelle (mm. tositteiden hyväksyminen) 8. Päättää oman tulosyksikkönsä hoitotyön opiskelijoiden harjoittelujaksoista osastopäällikön ohjeiden mukaisesti ja allekirjoittaa yksittäiset harjoittelusopimukset silloin kun oppilaitoksen kanssa ei ole toistaiseksi voimassa olevaa harjoittelusopimusta (osastopäällikön allekirjoittama puitesopimus). 9. Vastaa osaltaan sisäisen valvonnan toteutumisesta ja riskienhallinnasta oman tulosyksikkönsä osalta. 10. Huolehtii ja tekee päätökset niistä asioista, jotka toimivaltainen viranomainen tai viranhaltija on hänelle siirtänyt tai määrännyt. 20. Tulosyksikön vastaavan sairaanhoitajan tehtäväalue ja ratkaisuvalta 1. Toimii oman tulosyksikkönsä vastaavana esimiehen antamien ohjeiden mukaisesti. 2. Seuraa ja kehittää oman tulosyksikkönsä toimintaa esimiehen antamien ohjeiden mukaisesti. 3. Valmistelee henkilöstö- ja yleishallintoon liittyviä asioita esimiehen antamien ohjeiden mukaisesti. 4. Suunnittelee/valmistelee oman tulosyksikön henkilökunnan työvuorot ja valmistelee vuosilomat esimiehen antamien ohjeiden mukaisesti. 5. Vastaa osaltaan suunnitelmien, talousarvion ja vuosikertomuksen valmistelusta ja seuraa niiden toteumaa esimiehen antamien ohjeiden mukaisesti. 6. Suunnittelee hoitotyön opiskelijoiden harjoittelujaksot oman tulosyksikkönsä osalta osastopäällikön ja esimiehen antamien ohjeiden mukaisesti.

13 13 7. Tekee ratkaisut niistä tehtävissä, jotka peruspalvelulautakunta on siirtänyt vastaavalle hoitajalle (mm. tositteiden hyväksyminen). 8. Vastaa osaltaan sisäisen valvonnan toteutumisesta ja riskienhallinnasta oman tulosyksikkönsä osalta. 9. Vastaa oman alueensa/yksikkönsä asiakkaan palvelutarpeen arvioinnista sekä hoidon ja palvelun suunnittelusta ja toteutuksesta. Ruokapalvelut tulosalue 21. Ruokapalvelupäällikön tehtäväalue ja ratkaisuvalta 1. Vastaa ruokapalveluiden toteutumisesta ruokahuollon tulosalueella peruspalvelulautakunnan ja osastopäällikön ohjeiden mukaisesti. 2. Vastaa ruokapalvelujen ateriamaksuista. 3. Vastaa ruokapalveluiden kuljetuksista. 4. Vastaa ruokapalveluiden kilpailutuksista. 5. Valmistelee henkilöstö- ja yleishallintoon liittyviä asioita ruokahuollon tulosalueella sekä päättää niistä osastopäällikön ohjeiden mukaisesti. 6. Vastaa osaltaan suunnitelmien, talousarvion ja vuosikertomusten valmistelusta ja seuraa niiden toteutumaa. 7. Vastaa ruokapalvelujen kehittämisestä. 8. Päättää opiskelijoiden harjoittelujaksoista osastopäällikön ohjeiden mukaisesti ja allekirjoittaa yksittäiset harjoittelusopimukset silloin kun oppilaitoksen kanssa ei ole toistaiseksi voimassa olevaa harjoittelusopimusta (osastopäällikön allekirjoittama puitesopimus). 9. Päättää osaltaan henkilöstön täydennyskoulutuksista ja koulutukseen liittyvien kustannusten korvauksista osastopäällikön ja HKJAO antamien ohjeiden mukaisesti. 10. Suunnittelee ja hyväksyy/vahvistaa henkilökunnan vuosilomat. 11. Ratkaisuvalta niissä tehtävissä, jotka peruspalvelulautakunta on siirtänyt ruokapalvelupäällikölle (mm. tositteiden hyväksyminen). 12. Suunnittelee ruokalistat asiakasryhmille. 13. Suunnittelee henkilökunnan työvuorolistat. 14. Vastaa sisäisen valvonnan toteutumisesta ja riskienhallinnasta. 15. Huolehtii ja tekee päätökset niistä asioista, jotka toimivaltainen viranomainen tai viranhaltija on hänelle siirtänyt tai määrännyt. 22. Ravitsemistyönjohtajan tehtäväalue ja ratkaisuvalta 1. Toimii tulosyksikkönsä vastaavana esimiehen antamien ohjeiden mukaisesti. 2. Seuraa ja kehittää oman tulosyksikkönsä toimintaa esimiehen antamien ohjeiden mukaisesti.

14 14 3. Valmistelee henkilöstö- ja yleishallintoon liittyviä asioita esimiehen antamien ohjeiden mukaisesti. 4. Vastaa omavalvonnasta. 5. Vastaa elintarvikkeiden hankinnasta esimiehen antamien ohjeiden mukaisesti. 6. Ratkaisuvalta niissä tehtävissä, jotka peruspalvelulautakunta on siirtänyt ravitsemistyönjohtajalle. (mm. tositteiden hyväksyminen) VII SIVISTYSOSASTO 1. Toiminta-ajatus Sivistysosasto järjestää koulutus- kulttuuri-, nuoriso- ja varhaiskasvatuspalveluita. Perusopetuksen ja lukiokoulutuksen lisäksi järjestetään vapaan sivistystyön opintoja kansalaisopistossa, musiikin perusopetusta Lapinlahden musiikkiopistossa ja muuta taiteen perusopetusta. Varhaiskasvatuksen tulosalue järjestää päivähoitopalveluita ja pääosan esiopetuksesta. Esiopetusta järjestetään myös perusopetuksen tulosalueella kouluissa. Aamuja iltapäivätoiminnan järjestämisestä vastaa pääsääntöisesti hallinto-osasto, mutta sivistysosasto järjestää hallintokuntien vastuunjaon mukaisesti tarvittaessa myös aamu- ja iltapäivätoimintaa kouluilla. Sivistysosaston tehtävänä on tarjota korkeatasoisia opetus-, sivistys-, kirjasto-, varhaiskasvatus-, nuoriso- ja kulttuuripalveluja ja niiden avulla mahdollisuuksia yleissivistyksen hankkimiseen, oppimiseen sekä yksilönä kasvuun. Tavoitteena on kehittää kykyä arvioida kriittisesti, luoda uutta kulttuuria ja uudistaa ajattelu- ja toimintatapoja. Keskeisenä pyrkimyksenä on luoda valmiuksia elinikäiseen oppimiseen. 2. Soveltamisala Lapinlahden kunnan sivistysosaston toiminnan järjestämisessä noudatetaan muualla säädetyn tai määrätyn lisäksi tämän toimintasäännön määräyksiä. 3. Sivistysosaston toimintojen järjestäminen Sivistysosaston toiminta organisoidaan valtuuston erikseen hyväksymän organisaatiokaavion ja talousarvion tilikartan mukaisesti. 1. Koululaitos Lapinlahden kunnan koululaitokseen kuuluvat kunnan ylläpitämät alla luetellut perusopetuksen koulut sekä lukio. Perusopetuksen koulujen perustamisesta ja lakkauttamisesta päättää valtuusto. Lukiokoulutuksen järjestämislupahakemukseen tehtävistä muutoksista päättää valtuusto, joka myös antaa tarvittaessa lausunnon muiden koulutuksen järjestäjien koulutuksen järjestämislupahakemukseen. 1. Perusopetus Alapitkän koulu Martikkalan koulu Nerkoon koulu Paloisten koulu Matin ja Liisan koulu Varpaisjärven koulu 2. Lukio Lapinlahden Lukio ja Kuvataidelukio 3. Kunnan ulkopuolella järjestettävä perusopetus Oppilaalle, jolle ei voida järjestää opetusta tai jonka opetuksen järjestäminen ei ole tarkoituksenmukaista omassa kunnassa, järjestää sivistysosaston osastopäällikkö mahdollisuuden käydä toisen kunnan tai valtion tai yksityistä

15 15 2. Kielten opetus erityiskoulua tai -luokkaa sivistyslautakunnan ohjeiden mukaisesti. Sivistyslautakunta hyväksyy kieliohjelman hyväksyessään perusopetuksen ja lukion opetussuunnitelman. 3. Varhaiskasvatus Varhaiskasvatuksen tulosalue järjestää pääosan esiopetuksesta sekä päivähoitopalvelut. Päivähoitopalveluita annetaan päiväkodeissa, perhepäivähoitona sekä ryhmäperhepäivähoitona. Päivähoitopalveluihin kuuluu myös yksityisen hoidon tuki. 4. Kirjastolaitos Lapinlahden kirjastolaitokseen kuuluvat Lapinlahden kunnankirjasto, Varpaisjärven lähikirjasto sekä kirjastoauto. 5. Kansalaisopisto Kaskikuusen kansalaisopisto järjestää kuntalaisten sivistystarpeeseen vastaavaa koulutusta. Koulutus tukee yksilön persoonallisuuden monipuolista kehittymistä sekä yksilön kykyä toimia aktiivisena ja tasa-arvoisena yhteisönsä jäsenenä. 6. Musiikkiopisto Kuopion konservatorion alainen Lapinlahden musiikkiopisto antaa taiteen perusopetusta musiikin laajan oppimäärän mukaisesti. 7. Nuorisotoimi Nuorisotyö tarjoaa kaikille nuorille suunnattua toimintaa huomioiden ja edistäen lasten ja nuorten harrastusmahdollisuuksia. Työmuotoina käytetään nuorisotilatoimintaa, etsivää nuorisotyötä sekä kerho-, ryhmä- ja leiritoimintaa. 4. Sivistyslautakunnan ratkaisuvalta Sivistyslautakunta ratkaisee asiat, jotka sivistyslautakunnan ratkaistavaksi on muualla säädetty tai määrätty sekä seuraavat toimialaansa kuuluvat asiat ellei sitä ole tällä säännöllä määrätty muun toimielimen tai viranhaltijan tehtäväksi. 1. Päättää perusopetuksen ja lukion työajoista ja vapaapäivistä. 2. Päättää hallinnassaan olevien alueiden ja huoneistojen käyttöperusteita ja tilapäisessä edelleen vuokraamisessa noudatettavista periaatteista huomioiden kiinteistökeskuksen ohjeet. 3. Päättää kirjastokokoelmien täydentämisen, aukioloaikojen, kirjastoauton aikataulujen ja reittien perusteista. 4. Hyväksyy esiopetuksen, perusopetuksen ja lukion opetussuunnitelman sekä kansalaisopiston opinto-ohjelman. 5. Päättää perusopetukseen valmistavan opetuksen järjestämisestä maahanmuuttajille. 6. Päättää perusopetuksen lisäopetuksen järjestämisestä. 7. Päättää joustavan perusopetuksen järjestämisestä. 8. Päättää oppilaskunnan toiminnan järjestämisestä perusopetuksessa.

16 9. Päättää joukkoliikenteen ostamisen perusteista huomioiden kunnanhallituksen ohjeet. 10. Nimeää lähikoulun perusopetuksen oppilaille ja esiopetuspaikan esiopetuksen oppilaille. 11. Hyväksyy perusopetuksen koulujen ja lukion järjestyssäännöt. 12. Päättää oppilaan tai opiskelijan määräaikaisesta erottamisesta. 13. Tekee perusopetuksen oppilaan ja esioppilaan erityistä tukea, erityisen tuen jatkamista ja päättämistä koskevat päätökset perusopetuslain mukaisesti huoltajan vastustaessa. 14. Päättää opetuksen/koulutuksen järjestäjälle kuuluvan koulutuksen ja sen vaikuttavuuden arvioinnista. 15. Päättää koulujen tuntikehyksestä ja antaa tarvittaessa ohjeet ryhmien muodostamisen perusteista. 16. Päättää taiteen perusopetuksen järjestämisestä. 17. Päättää lukion opiskelijaksi ottamisen perusteista ja lukion aloituspaikoista. 18. Päättää sivistystoimen suunnitelmista ja strategioista kuten oppilashuollon toteuttamistavasta, oppilaskuljetusten toteuttamisperiaatteista jne. 19. Päättää kansalaisopiston opintomaksujen perusteista. 20. Toimii lasten päivähoidosta annetun lain (1973/36) 11 d :n mukaisena monijäsenisenä toimielimenä. 21. Päättää päivähoidosta perittävien maksujen perusteista. 5. Sivistysosaston osastopäällikön tehtäväalue ja ratkaisuvalta 1. Vastaa sivistysosaston toiminnasta, johtamisesta ja kehittämisestä sekä strategisesta suunnittelusta ja tekee sellaiset tarvittavat päätökset, joita ei ole määrätty muun viranomaisen toimivaltaan. 2. Johtaa ja valvoo lautakunnan päätettäväksi tulevien asioiden valmistelua ja tehtyjen päätösten täytäntöönpanoa. 3. Huolehtii sivistysosaston henkilöstön kehittämisestä ja päättää tarvittaessa henkilöstön koulutuksen myöntämisen perusteista. 4. Päättää osto- ja myyntipalveluista sivistyslautakunnan määrittelemien periaatteiden mukaisesti. 5. Seuraa ja koordinoi ylempien asteiden koulutuksen toteutumista Lapinlahden kunnan näkökulmasta ja tekee esityksiä tai aloitteita kunnan kannanotoiksi ja toimenpiteiksi. 6. Päättää luvan myöntämisestä aloittaa perusopetus yhtä vuotta säädettyä aikaisemmin tai myöhemmin. 7. Päättää luvan myöntämisestä jatkaa koulunkäyntiä, mikäli perusopetuksen oppimäärä on suorittamatta, vaikka perusopetuksen aloittamisesta on kulunut 10 vuotta. 8. Päättää lapsen pidennetystä oppivelvollisuudesta perusopetuslain mukaisesti. 16

17 17 9. Ottaa oppilaan maahanmuuttajille järjestettävään perusopetukseen valmistavaan opetukseen. 10. Päättää sivistysosaston henkilöstön täydennyskoulutuksesta. 11. Päättää oppilaan käymisestä muussa kuin lähikoulussa tai vieraan kunnan koulussa. 12. Hyväksyy opetussuunnitelmaan perustuvan suunnitelman. 6. Koulutussuunnittelijan tehtäväalue ja ratkaisuvalta 1. Vastaa lukion toiminnan käytännön järjestelyistä rehtorin ohjeiden mukaisesti 2. Vastaa koulukuljetusten ja muun joukkoliikenteen organisoinnista sivistysosaston osastopäällikön ohjeiden mukaisesti. 3. Myöntää esiopetuksen ja perusopetuksen oppilaalle maksuttoman kuljetuksen silloin, kun oppilaan perusopetuslaissa tarkoitettu koulumatka muodostuu oppilaan ikä ja muut olosuhteet huomioon ottaen oppilaalle liian vaikeaksi, rasittavaksi tai vaaralliseksi ja oppilas ei matkan pituuden perusteella tai sivistyslautakunnan linjaamien perusteiden mukaan ole oikeutettu maksuttomaan kuljetukseen. 4. Toimii joukkoliikennevastaavana. 7. Perusopetuksen ja lukion rehtorin tehtäväalue ja ratkaisuvalta 1. Huolehtii koulun toiminnasta sivistyslautakunnan ja osastopäällikön ohjeiden mukaisesti ja tekee sellaiset päätökset, jotka ovat tarpeen koulun toiminnan järjestämiseksi ja turvaamiseksi, mikäli päätösvaltaa ei tässä säännössä tai muutoin ole määrätty muun viranomaisen tehtäväksi. 2. Päättää opetussuunnitelmaan perustuvan suunnitelman muutoksesta, mikäli se on merkitykseltään vähäinen. 3. Päättää oppilaiden jakamisesta ryhmiin sivistyslautakunnan ohjeiden mukaisesti. 4. Päättää opetuksen julkisuuden rajoittamisesta. 5. Päättää poissaololuvan myöntämisestä oppilaalle /opiskelijalle. Rehtori voi siirtää päätösvaltaansa opettajalle. 6. Päättää opetusharjoittelijan tai muun harjoittelijan ottamisesta, hyväksyy oppilaitosten kanssa tehtävät harjoittelusopimukset ja myöntää koulunsa osalta tutkimusluvan tieteellistä tutkimusta varten. 7. Päättää luvan myöntämisestä koulukiinteistöön kuuluvien tilojen käytöstä tilapäisesti muuhun kuin koulun toimintoihin ja vastaa vuokran perimisestä huomioiden kiinteistökeskuksen kanssa olevat/tehdyt sopimukset. 8. Päättää oppikirjoista opettajakunnan ehdotuksesta. 9. Lukion rehtori päättää opiskelijaksi ottamisesta sivistyslautakunnan ohjeiden mukaisesti. 10. Päättää oppilaalle/opiskelijalle annettavasta kirjallisesta varoituksesta. 11. Päättää koulunsa perusopetuksen 7-9 vuosiluokan oppilaan ottamisesta joustavan perusopetuksen oppilaaksi.

18 Lukion rehtori päättää oppilaitoksensa osalta sellaisista lukiolaissa ja asetuksessa määrätyistä asioista, joita ei ole laissa, asetuksessa, johtosäännössä tai tässä säännössä määrätty muun viranomaisen päätettäväksi. 13. Perusopetuksen rehtori päättää koulunsa osalta sellaisista perusopetuslaissa ja asetuksessa määrätyistä asioista, joita ei ole laissa, asetuksessa, johtosäännössä tai tässä säännössä määrätty muun viranomaisen päätettäväksi. 14. Valitsee koulunsa osalta enintään vuoden mittaiseen virkasuhteeseen tai työsuhteeseen otettavan työntekijän tai viranhaltijan. 15. Päättää alaistensa vuosilomista. 8. Matin ja Liisan koulun apulaisrehtorin tehtäväalue ja ratkaisuvalta 1. Vastaa Matin ja Liisan koulun oppilashuollon ja erityisopetuksen järjestämisestä. 2. Toimii Matin ja Liisan koulun erityisopettajien, koulunkäynnin ohjaajien ja oppilashuollon ohjaajan lähiesimiehenä ja tekee heitä koskevat päätökset, jotka muuten kuuluisivat rehtorin ratkaisuvaltaan. 3. Tekee kaikkien koulujen perusopetuksen oppilaan sekä esioppilaan erityistä tukea, erityisen tuen jatkamista ja päättämistä koskevat päätökset huoltajan suostumuksella perusopetuslain mukaisesti. 4. Vastaa koko kunnan oppilashuollon ja erityisopetuksen kehittämisestä 5. Käyttää Matin ja Liisan koulun rehtorin ratkaisuvaltaa silloin kun rehtori ei pysty hoitamaan virkatehtäviä 9. Kaskikuusen kansalaisopiston rehtori 1. Huolehtii kansalaisopiston toiminnasta sivistyslautakunnan ja osastopäällikön ohjeiden mukaisesti ja tekee sellaiset päätökset, jotka ovat tarpeen kansalaisopiston toiminnan turvaamiseksi, mikäli päätösvaltaa ei tässä säännössä tai muutoin ole määrätty muun viranomaisen tehtäväksi. 2. Päättää luvan myöntämisestä kansalaisopistolle kuuluvien tilojen käytöstä tilapäisesti muuhun kuin kansalaisopiston toimintoihin ja vastaa vuokran perimisestä huomioiden tilapalvelukeskuksen kanssa olevat/tehdyt sopimukset. 3. Tekee kansalaisopiston opinto-ohjelmaan lukuvuoden aikana tarvittavat muutokset sekä määrittää erikoiskurssien kurssimaksut. 4. Valitsee kansalaisopiston määräaikaiset työntekijät, jos määräajan pituus on korkeintaan yksi vuosi. Sivutoimisten tuntiopettajien osalta rehtori päättää lukuvuosittain tarvittavien opettajien määrästä. 5. Päättää alaistensa vuosilomista. 10. Kirjastotoimenjohtajan tehtäväalue ja ratkaisuvalta 1. Huolehtii kirjastotoimen järjestämisestä sivistyslautakunnan ja osastopäällikön ohjeiden mukaisesti. 2. Päättää kirjaston aukiolosta ja kirjastoauton reiteistä ja aikataulusta.

19 19 3. Päättää kirjastolaitoksen tilojen tilapäisestä käytöstä muuhun kuin kirjastolaitoksen toimintoihin ja vastaa vuokran perimisestä huomioiden tilapalveluyksiköiden kanssa olevat/tehdyt sopimukset. 4. Päättää kirjaston palveluista perittävistä maksuista ja korvauksista. 5. Valitsee kirjaston määräaikaiset työntekijät, jos määräajan pituus on korkeintaan vuosi. 6. Päättää harjoittelijan ottamisesta ja hyväksyy oppilaitosten kanssa tehtävät harjoittelusopimukset. 7. Päättää alaistensa vuosilomista. 11. Varhaiskasvatuksen tulosalueen päällikön tehtävät ja ratkaisuvalta 1. Vastaa päivähoitopalveluiden, päivähoidon järjestämän esiopetuksen ja lasten kotihoidontuen järjestämisestä, ohjaamisesta ja kehittämisestä sekä yksityisen päivähoidon valvonnasta sivistyslautakunnan ja osastopäällikön ohjeiden mukaisesti. 2. Vastaa lasten kotihoidontukeen liittyvistä asioista. 3. Päättää päiväkodin ja esiopetusta antavien toimipisteiden auki- ja kiinnioloajoista huomioiden sivistyslautakunnan määrittämät periaatteet. 4. Päättää toiminnan turvaamiseksi tarvittavien enintään vuoden mittaisten määräaikaisten työntekijöiden palkkaamisesta sekä valitsee määräaikaiset sijaiset, jos määräaika on enintään yksi vuosi. 5. Päättää harjoittelijan ottamisesta ja hyväksyy oppilaitosten kanssa tehtävät harjoittelusopimukset. 6. Päättää alaistensa vuosilomista. 12. Perhepäivähoidonohjaajan tehtäväalue ja ratkaisuvalta 1. Vastaa perhepäivähoidon järjestämisestä kokonaisvaltaisesti. 2. Päättää perhepäivähoitoon valittavista lapsista. 3. Päättää perhepäivähoidon päivähoitomaksuista sivistyslautakunnan määrittelemien perusteiden mukaisesti. 4. Päättää perhepäivähoitajien palkkaluokkiin sijoittelusta henkilöstöjaoston päättämien perusteiden mukaisesti ja huomioiden hallintojohtajan ohjeistuksen. 13. Päiväkodinjohtajan tehtäväalue ja ratkaisuvalta 1. Vastaa päiväkodin toiminnasta sivistyslautakunnan, osastopäällikön ja tulosalueen päällikön ohjeiden mukaisesti. 2. Päättää päiväkotiin, esiopetukseen ja iltapäiväkerhoon otettavien lasten valinnasta sekä perittävistä maksuista sivistyslautakunnan määrittelemien perusteiden mukaisesti. 3. Vastaa tarvittaessa esiopetuksesta päiväkodissaan.

20 20 VII TEKNINEN OSASTO 1. Teknisten palvelujen toiminta-ajatus Teknisen osaston tarkoituksena on turvata Lapinlahden kunnan asukkaille puhdas, viihtyisä, turvallinen ja virikkeitä antava ympäristö, joka saadaan aikaan huolehtimalla vesiensuojelusta, vesihuollosta, jätehuollosta, liikennealueista, kiinteistöjen ja alueiden ylläpidosta, pelastushallinnosta, ympäristönsuojelusta ja ympäristöön soveltuvasta rakentamisesta. 2. Lautakunnan jäsenen erityiskelpoisuus: Ympäristölautakunnan kahden jäsenen tulee olla hyvin perehtyneitä rakennustoimintaan. 3. Teknisen lautakunnan ratkaisuvalta Sen lisäksi, mitä teknisen lautakunnan ratkaistavaksi on muualla säädetty tai määrätty, ratkaisee tekninen lautakunta seuraavat toimialaansa kuuluvat asiat 1. Päättää talousarvion investointiosaan hyväksyttyjen peruskorjaus ja rakentamishankkeiden toteuttamisesta kunnanhallituksen ohjeiden mukaisesti. 2. Päättää asemakaavatiesuunnitelmien hyväksymisestä. 3. Päättää urakoista, suunnittelijoista ja suunnittelusopimuksista kunnanhallituksen vahvistamaan euromäärään. 4. Päättää asemakaavateiden yleiseen käyttöön luovutuksesta. 5. Päättää niistä jätehuoltolain mukaisista tehtävistä, joita lain mukaan ei ole osoitettu muille viranomaisille. 6. Toimii kaavatoimikuntana ja siinä ominaisuudessa huolehtii yleis- ja asemakaavoituksesta sekä niiden vaatimista selvityksistä ja tutkimuksista. 7. Päättää asemakaavan laatimis- ja käsittelykustannusten perimisestä (MRL 59 ). 8. Päättää asemakaavojen ajanmukaisuuden arvioinnista (MRL 60 ). 9. Päättää erillisen tonttijaon laatimisesta ja hyväksymisestä (MRL 79 ). 10. Päättää asemakaavan hyväksymisestä silloin, kun se ei ole vaikutukseltaan merkittävä (MRL 52 ). 11. Päättää kunnan kaavoittajasta (MRL 20 ). 12. Vahvistaa palveluasuntojen vuokrat. 13. Päättää virkistys-, maisema-, kulttuuri- tai luontoarvoiltaan merkittävien alueiden käsittelystä.

21 21 4. Ympäristölautakunta 1. Toimii maankäyttö- ja rakennuslain (132/99) mukaisena kunnan rakennusvalvontaviranomaisena. 2. Toimii maankäyttö- ja rakennuslain (132/99) 167 :n mukaisena ympäristönhoitoa valvovana kunnan viranomaisena. 3. Toimii rakennussuojelulain (60/85) mukaisena kunnan viranomaisena. 4. Toimii lain kuntien ympäristönsuojelun hallinnosta (64/86) mukaisena kunnan ympäristönsuojeluviranomaisena. 5. Toimii maa-aineslain (555/81) ja -asetuksen (91/82) mukaisena kunnan lupa- ja valvontaviranomaisena. 6. Toimii ulkoilulain (606/73, muutos 1343/94) mukaisena leirintäalueviranomaisena. 7. Toimii lain yksityisistä teistä (358/62) mukaisena tielautakuntana ja päättää tielaissa tielautakunnalle määrätyistä tehtävistä, joita ei ole määrätty tiejaoston ratkaistavaksi. 8. Myöntää rakennusluvat siltä osin kun päätösvaltaa ei ole annettu viranhaltijalle. 9. Myöntää maa-aines- ja ympäristöluvat. 10. Päättää erillisestä suunnittelutarveratkaisusta (MRL 137 ). 11. Päättää MRL:n 171 :n mukaisista poikkeuksista (poikkeusluvat). 12. Päättää oikaisuvaatimusten käsittelystä. 13. Päättää valituksen tekemisestä alueellisen ELY-keskuksen poikkeamispäätöksestä (MRL 193 ). 14. Päättää valituksen tekemisoikeuden käyttämisestä hallinto-oikeuden kumoamis- tai muuttamispäätöksestä lupa-asiassa (MRL 190). 15. Päättää ympäristökatselmustoimikunnan asettamisesta. 16. Päättää kunnan päätösvaltaan kuuluvien luonnonsuojelulain mukaisten luonnonmuistomerkkien rauhoittamisesta (LuonnonsL 26 ). 17. Määrää rakennuksen kunnossapitovelvoitteen asettamisesta, purkumääräyksestä, käyttökiellosta ja ympäristön siistimisestä (MRL 166 ).

22 Antaa poikkeusluvasta lausunnon ympäristökeskukselle. 19. Siirtää tarvittaessa alaiselleen viranhaltijalle toimivaltaansa lainsäädännön ja harkintavaltansa määräämissä rajoissa. 20. Päättää rakennusluvan myöntämisestä yli 1200 m 2 :n suuruisille maatilojen rakennushankkeille. 21. Toimii maankäyttö- ja rakennuslain 161 a :n mukaisena asemakaava-alueen ojitusoikeudesta toisen maalla päättävänä viranomaisena. 5. Tiejaosto 1. Ratkaisee yksityistielain 52 :n määräämät toimitustehtävät. 2. Päättää yksityis- ja metsäautoteiden rakentamisen ja kunnossapidon kunnan avustusten jakamisesta annettujen määrärahojen puitteissa. 3. Päättää kunnan ja tiekunnan välisistä kunnossapitosopimuksista. 6. Teknisen johtajan tehtäväalue ja ratkaisuvalta 1. Vastaa ja huolehtii kunnan teknisten palvelujen järjestämisestä lautakunnan ohjeiden mukaisesti. 2. Päättää niistä urakkasopimuksista ja hankinnoista, joiden arvo ei ylitä kunnanhallituksen vahvistamaa euromäärää. 3. Päättää välttämättömistä ja vähäisistä muutoksista hyväksyttyihin uudisrakennus- ja korjaussuunnitelmiin jos tämä ei aiheuta rakennuksen käyttötarkoituksen eikä hyväksytyn laatu- tai kustannustason muutosta. 4. Päättää kiireellisten korjaustöiden suorittamisesta mikäli vahingon estäminen tai toiminnan turvaaminen sitä edellyttää. 5. Päättää omakotitonttien myymisestä kunnanvaltuuston hyväksymien perusteiden mukaisesti. 6. Päättää luvan myöntämisestä taajaan rakennetulla alueella suoritettavia räjäytystöitä varten. 7. Päättää kiinteistökeskuksen tilojen käytöstä ja vuokrauksesta siltä osin kun ne eivät kuulu kunnanhallituksen päätettäviin asioihin. 8. Päättää maa-aineksen sekä rakennus- ja metsänhoitotöiden johdosta poistettavan puuston myynnistä. 9. Päättää korjausavustusten myöntämisestä valmisteluryhmän esityksen perusteella. 10. Päättää Lapinlahden kunnan omistamien peltojen vuokraamisesta kunnanhallituksen ja teknisen lautakunnan ohjeiden mukaan.

Peruspalvelulautakunta määrää toimintasäännössä sille hallintosäännön perusteella kuuluvan ratkaisuvallan siirtämisestä

Peruspalvelulautakunta määrää toimintasäännössä sille hallintosäännön perusteella kuuluvan ratkaisuvallan siirtämisestä 1 SIVISTYSTOIMEN TOIMIALAN TOIMINTA-/ DELEGOINTISÄÄNTÖ Voimaan 1.8.2012 (Peruspalvelulautakunta 6.6.2012 38) Muutos 1.1.2014 (Peruspalvelulautakunta 3.12.2013 77) Muutos 1.4.2018 (Peruspalvelulautakunta

Lisätiedot

Muutokset punaisella LAPPEENRANNAN KAUPUNGIN KASVATUS- JA OPETUSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ. 1 Toiminta-ajatus

Muutokset punaisella LAPPEENRANNAN KAUPUNGIN KASVATUS- JA OPETUSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ. 1 Toiminta-ajatus 1 Muutokset punaisella LAPPEENRANNAN KAUPUNGIN KASVATUS- JA OPETUSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ 1 Toiminta-ajatus Kasvatus- ja opetustoimen tehtävänä on kasvatus- ja opetuslautakunnan alaisena järjestää varhaiskasvatuspalveluita,

Lisätiedot

TAMMELAN KUNNAN SIVISTYSTOIMEN PÄÄVASTUUALUEEN JOHTOSÄÄNTÖ

TAMMELAN KUNNAN SIVISTYSTOIMEN PÄÄVASTUUALUEEN JOHTOSÄÄNTÖ TAMMELAN KUNNAN SIVISTYSTOIMEN PÄÄVASTUUALUEEN JOHTOSÄÄNTÖ 1 LUKU... 2 SIVISTYSTOIMEN YLEISET TOIMINTAPERUSTEET... 2 1 Toiminta-ajatus... 2 2 LUKU... 2 ORGANISAATIO... 2 2 Lautakunnat... 2 3 Lautakuntien

Lisätiedot

KERAVAN KAUPUNKI SÄÄDÖSKOKOELMA KASVATUS- JA OPETUSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ. Hyväksytty:

KERAVAN KAUPUNKI SÄÄDÖSKOKOELMA KASVATUS- JA OPETUSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ. Hyväksytty: KERAVAN KAUPUNKI SÄÄDÖSKOKOELMA KASVATUS- JA OPETUSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ Hyväksytty: 12.3.2012 Voimaantulo: johtosääntö muilta osin tulee voimaan 1.4.2012, mutta luottamushenkilöorganisaatiota koskevat muutokset

Lisätiedot

Nurmijärven kunnan sivistystoimen toimialan johtosääntö

Nurmijärven kunnan sivistystoimen toimialan johtosääntö Nurmijärven kunnan sivistystoimen toimialan johtosääntö www.nurmijarvi.fi Nurmijärven kunnan sivistystoimen toimialan johtosääntö Sisällysluettelo 1. Sivistystoimen toimialan toiminta-ajatus... 1 2. Toimielimien

Lisätiedot

Mäntyharjun kunnan sivistyspalveluiden palvelualue jakautuu vastuuyksiköihin seuraavasti:

Mäntyharjun kunnan sivistyspalveluiden palvelualue jakautuu vastuuyksiköihin seuraavasti: JOHTOSÄÄNTÖ / SIVISTYSPALVELUT Hyväksytty Kv 28.3.2013 6 Voimaantulo 1.1.2013 1 Luku SIVISTYSPALVELUIDEN PALVELUALUE 1 Organisaatio Mäntyharjun kunnan sivistyspalveluiden palvelualue jakautuu vastuuyksiköihin

Lisätiedot

KERAVAN KAUPUNKI SÄÄDÖSKOKOELMA KASVATUS- JA OPETUSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ. Hyväksytty: Voimaantulo:

KERAVAN KAUPUNKI SÄÄDÖSKOKOELMA KASVATUS- JA OPETUSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ. Hyväksytty: Voimaantulo: KERAVAN KAUPUNKI SÄÄDÖSKOKOELMA KASVATUS- JA OPETUSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ Hyväksytty: 14.4.2014 Voimaantulo: 1.6.2014 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. LUKU, LAUTAKUNTA... 3 1 Toimiala... 3 2 Lautakunnan kokoonpano ja

Lisätiedot

Jaoston esittelijästä ja tämän sijaisesta päättää lautakunta.

Jaoston esittelijästä ja tämän sijaisesta päättää lautakunta. Hyvinvoinnin toimiala kahden lautakunnan malli (muutokset luonnoksen pykäliin 12 16 ja 40). 5 Luku. Hyvinvoinnin toimiala 12 Kasvatus- ja opetuslautakunta ja sen jaosto Kasvatus- ja opetuslautakunnassa

Lisätiedot

TAMMELAN KUNNAN KASVATUS- JA SIVISTYSTOIMEN PÄÄVASTUU- ALUEEN JOHTOSÄÄNTÖ

TAMMELAN KUNNAN KASVATUS- JA SIVISTYSTOIMEN PÄÄVASTUU- ALUEEN JOHTOSÄÄNTÖ TAMMELAN KUNNAN KASVATUS- JA SIVISTYSTOIMEN PÄÄVASTUU- ALUEEN JOHTOSÄÄNTÖ 1 LUKU...2 TOIMINNAN YLEISET PERUSTEET...2 1 Toiminta-ajatus...2 2 LUKU...2 ORGANISAATIO...2 2 Lautakunnat...2 3 Lautakunnan kokoonpano...3

Lisätiedot

SUONENJOEN KAUPUNKI KOULUTUSLAUTAKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ. Hyväksytty: Kaupunginvaltuusto 16.6.2014 27. Voimaantulo: 1.8.2014.

SUONENJOEN KAUPUNKI KOULUTUSLAUTAKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ. Hyväksytty: Kaupunginvaltuusto 16.6.2014 27. Voimaantulo: 1.8.2014. SUONENJOEN KAUPUNKI 1 KOULUTUSLAUTAKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ Hyväksytty: Kaupunginvaltuusto 16.6.2014 27 Voimaantulo: 1.8.2014 1 Soveltamisala Koulutuslautakunnan alaisen toiminnan järjestämisessä noudatetaan

Lisätiedot

KASVATUS- JA SIVISTYSTOIMEN TOIMINTASÄÄNTÖ

KASVATUS- JA SIVISTYSTOIMEN TOIMINTASÄÄNTÖ TUUSULAN KUNNAN SÄÄDÖSKOKOELMA KASVATUS- JA SIVISTYSTOIMEN TOIMINTASÄÄNTÖ Kasvatus- ja koulutuslautakunta 16.5.2017 43 Kulttuurilautakunta 17.5.2017 36 Liikuntalautakunta 10.5.2017 22 Nuorisolautakunta

Lisätiedot

Kotkan kaupungin SÄÄDÖSKOKOELMA Nro 14

Kotkan kaupungin SÄÄDÖSKOKOELMA Nro 14 Kotkan kaupungin SÄÄDÖSKOKOELMA 2016 Nro 14 LASTEN JA NUORTEN PALVELUIDEN LAUTAKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ (Hyväksytty kaupunginvaltuustossa 6.6.2016) 1 Lautakunnan erityinen tehtävä Lautakunnan erityisenä tehtävänä

Lisätiedot

Sivistyslautakunnan pöytäkirjan pitäjänä toimii sivistystoimenjohtajan määräämä henkilö.

Sivistyslautakunnan pöytäkirjan pitäjänä toimii sivistystoimenjohtajan määräämä henkilö. Heinolan kaupunki Kunnallinen johtosääntö III/SIV Sivistystoimi Kaupunginvaltuuston 11.11.2013 hyväksymä Kaupunginvaltuuston 17.2.2014 hyväksymä Kaupunginvaltuuston 24.8.2015 hyväksymä Sivistystoimen johtosääntö

Lisätiedot

SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUIDEN JOHTOSÄÄNTÖ

SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUIDEN JOHTOSÄÄNTÖ TAIVALKOSKEN KUNTA SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUIDEN JOHTOSÄÄNTÖ Hyväksytty valtuustossa 19.12.2012 93 2/8 SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUIDEN JOHTOSÄÄNTÖ SISÄLLYSLUETTELO 1 Tehtäväalue... 3 2 Sosiaali- ja terveyslautakunta...

Lisätiedot

SOTKAMON KUNTA Sivistystoimi

SOTKAMON KUNTA Sivistystoimi Sivistystoimen lautakunta 19.6.2018, liite 52 SOTKAMON KUNTA Sivistystoimi Delegoitu erityispäätäntävalta VIRANHALTIJAT Sivistysjohtaja kansalaisopiston rehtori Sivistystoimen taloussuunnittelu ja taloudenhoito,

Lisätiedot

LASTEN JA NUORTEN PALVELUIDEN VALIOKUNNAN TOIMINTASÄÄNTÖ

LASTEN JA NUORTEN PALVELUIDEN VALIOKUNNAN TOIMINTASÄÄNTÖ LASTEN JA NUORTEN PALVELUIDEN VALIOKUNNAN TOIMINTASÄÄNTÖ Lasten ja nuorten palveluiden valiokunta 20.9.2017 1 Sisällysluettelo 1 Lasten ja nuorten palveluiden valiokunnan toimintasäännön soveltaminen...

Lisätiedot

SÄÄD Ö SK O K O E L M A

SÄÄD Ö SK O K O E L M A 1 (5) Kotkan kaupungin SÄÄD Ö SK O K O E L M A 2019 Nro 11 VARHAISKASVATUKSEN VASTUUALUEEN TOIMINTASÄÄNTÖ (Hyväksytty hyvinvointilautakunnassa 5.3.2019) YLEISTÄ 1 Soveltamisala 2 Toiminta-ajatus Hyvinvointilautakunnan

Lisätiedot

Ruokolahden kunta Sivistystoimen johtosääntö 1 (8) 56100 Ruokolahti Voimaan 1.1.2009 (kv 15.12.2008/ 59) muutos 1.8.2010 (kv. 21.6.

Ruokolahden kunta Sivistystoimen johtosääntö 1 (8) 56100 Ruokolahti Voimaan 1.1.2009 (kv 15.12.2008/ 59) muutos 1.8.2010 (kv. 21.6. Ruokolahden kunta Sivistystoimen johtosääntö 1 (8) 1 Soveltaminen Tämä johtosääntö kattaa sivistystoimen päävastuualueen. Johtosäännön määräyksiä sovelletaan opetus- ja kulttuuritoimeen, varhaiskasvatukseen

Lisätiedot

P E R U S T U R V AT O I M E N J O H T O S Ä Ä N T Ö

P E R U S T U R V AT O I M E N J O H T O S Ä Ä N T Ö KOKEMÄEN KAUPUNKI Hyväksytty KV 19.4.2010 14 Voimaantulo 1.5.2010 P E R U S T U R V AT O I M E N J O H T O S Ä Ä N T Ö I LUKU PERUSTURVALAUTAKUNTA 1 Valinta ja kokoonpano 2 Perusturvalautakunnan tehtävä

Lisätiedot

Lautakunnan esittelijänä toimii vapaa-aikatoimenjohtaja.

Lautakunnan esittelijänä toimii vapaa-aikatoimenjohtaja. 1 SIMON KUNTA SIVISTYSTOIMEN PÄÄVASTUUALUEEN JOHTOSÄÄNTÖ Hyväksytty Simon kunnanvaltuusto 15.6.2015 36 Voimaantulo 1.8.2015 1 Toiminta-ajatus Sivistystoimen tehtävänä on varhaiskasvatuksen, koulutuksen

Lisätiedot

Nurmijärven kunnan sosiaali- ja terveystoimen toimialan johtosääntö

Nurmijärven kunnan sosiaali- ja terveystoimen toimialan johtosääntö Nurmijärven kunnan sosiaali- ja terveystoimen toimialan johtosääntö www.nurmijarvi.fi Nurmijärven kunnan sosiaali- ja terveystoimen toimialan johtosääntö Sisällysluettelo 1. Toimialan toiminta-ajatus...

Lisätiedot

TUUSULAN KUNNAN SÄÄDÖSKOKOELMA TEKNISEN LAUTAKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ

TUUSULAN KUNNAN SÄÄDÖSKOKOELMA TEKNISEN LAUTAKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ TUUSULAN KUNNAN SÄÄDÖSKOKOELMA TEKNISEN LAUTAKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ Valtuusto 20.12.1999 190 Voimaan 1.1.2000 Valtuusto 21.3.2011 26 Voimaan 25.3.2011 Valtuusto 3.9.2012 81 Voimaan 7.9.2012 Valtuusto 7.12.2015

Lisätiedot

KERAVAN KAUPUNKI SÄÄDÖSKOKOELMA SOSIAALI- JA TERVEYSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ

KERAVAN KAUPUNKI SÄÄDÖSKOKOELMA SOSIAALI- JA TERVEYSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ KERAVAN KAUPUNKI SÄÄDÖSKOKOELMA SOSIAALI- JA TERVEYSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ Hyväksytty: 13.12.2004 Voimaantulo: 1.1.2005 Muutettu: 22.1.2007 Muutettu:8.12.2008 (jäsenmäärä), voimaantulo 1.1.2009 Muutettu: 12.3.2012

Lisätiedot

KERAVAN KAUPUNKI SÄÄDÖSKOKOELMA SOSIAALI- JA TERVEYSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ

KERAVAN KAUPUNKI SÄÄDÖSKOKOELMA SOSIAALI- JA TERVEYSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ KERAVAN KAUPUNKI SÄÄDÖSKOKOELMA SOSIAALI- JA TERVEYSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ Hyväksytty: 13.12.2004 Voimaantulo: 1.1.2005 Muutettu: 22.1.2007 Muutettu: 8.12.2008 (jäsenmäärä), voimaantulo 1.1.2009 Muutettu:

Lisätiedot

Sivistyspalvelukeskuksen johtosääntö 1(6) KEMIN KAUPUNGIN SIVISTYSPALVELUKESKUKSEN JOHTOSÄÄNTÖ

Sivistyspalvelukeskuksen johtosääntö 1(6) KEMIN KAUPUNGIN SIVISTYSPALVELUKESKUKSEN JOHTOSÄÄNTÖ Sivistyspalvelukeskuksen johtosääntö 1(6) KEMIN KAUPUNGIN SIVISTYSPALVELUKESKUKSEN JOHTOSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuusto hyväksynyt 8.10.2012 102 ja tulee voimaan 1.1.2013. Muutoksia KV 25.2.2013, 49 6, 7 Muutoksia

Lisätiedot

Koulutuslautakunnan johtosääntö 1(5) KEMIN KAUPUNGIN KOULUTUSLAUTAKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ

Koulutuslautakunnan johtosääntö 1(5) KEMIN KAUPUNGIN KOULUTUSLAUTAKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ Koulutuslautakunnan johtosääntö 1(5) KEMIN KAUPUNGIN KOULUTUSLAUTAKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuusto hyväksynyt 8.10.2012 102 x.xx.2013 xx ja tulee voimaan 1.1.2013 1.1.2014 Muutos KV 10.12.2012 134

Lisätiedot

Ympäristölautakunnan päämääränä on hyvä ja turvallinen elinympäristö.

Ympäristölautakunnan päämääränä on hyvä ja turvallinen elinympäristö. 1 ULVILAN KAUPUNGIN YMPÄRISTÖLAUTAKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ Hyväksytty: 31.01.2011 Valt. 7 Voimaantulo: 01.02.2011 1 Toiminta-ajatus Ympäristölautakunnan päämääränä on hyvä ja turvallinen elinympäristö. Ympäristölautakunta

Lisätiedot

TUUSNIEMEN KUNTA SOSIAALITOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ

TUUSNIEMEN KUNTA SOSIAALITOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ 1 TUUSNIEMEN KUNTA SOSIAALITOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ 2 1 Toiminta- ajatus 2 Sosiaalilautakunta Sosiaalitoimen vastuualueen toiminta- ajatuksena on järjestää kunnan asukkaille palveluja tarpeen mukaan sekä ylläpitää

Lisätiedot

Kotkan kaupungin SÄÄDÖSKOKOELMA Nro 14

Kotkan kaupungin SÄÄDÖSKOKOELMA Nro 14 Kotkan kaupungin SÄÄDÖSKOKOELMA 2019 Nro 14 HYVINVOINNIN JA TERVEYDEN VASTUUALUEEN TOIMINTASÄÄNTÖ (Hyväksytty hyvinvointilautakunnassa 5.3.2019) YLEISTÄ 1 Soveltamisala Hyvinvointilautakunnan tehtävänä

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNGIN SUOMENKIELISEN TYÖVÄENOPISTON JOHTOSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuuston hyväksymä kesäkuun 17 p:nä 2009

HELSINGIN KAUPUNGIN SUOMENKIELISEN TYÖVÄENOPISTON JOHTOSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuuston hyväksymä kesäkuun 17 p:nä 2009 3 11 01.1 HELSINGIN KAUPUNGIN SUOMENKIELISEN TYÖVÄENOPISTON JOHTOSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuuston hyväksymä kesäkuun 17 p:nä 2009 1 Toimiala Helsingin kaupungin suomenkielisen työväenopiston johtokunta ja sen

Lisätiedot

5 Luku. Hyvinvoinnin toimiala

5 Luku. Hyvinvoinnin toimiala 5 Luku. Hyvinvoinnin toimiala 12 Varhaiskasvatus- ja koulutuslautakunta ja sen jaosto Varhaiskasvatus- ja koulutuslautakunnassa on kaupunginvaltuuston toimikaudekseen valitsemat yksitoista (11) jäsentä

Lisätiedot

KASVATUS JA KOULUTUS -VALIOKUNNAN TOIMINTASÄÄNTÖ

KASVATUS JA KOULUTUS -VALIOKUNNAN TOIMINTASÄÄNTÖ KASVATUS JA KOULUTUS -VALIOKUNNAN TOIMINTASÄÄNTÖ Kasvatus ja koulutus -valiokunta 16.1.2019 1 Sisällysluettelo 1 Kasvatus ja koulutus -valiokunnan toimintasäännön soveltaminen... 3 2 Vahvana elämään -palveluprosessin

Lisätiedot

Sivistyslautakunnan johtosääntö

Sivistyslautakunnan johtosääntö 1 (7) Sivistyslautakunnan johtosääntö Kaupunginvaltuuston 20.6.2011 hyväksymä Voimaantulo 1.7.2011 Toiminta-ajatus 1 Sivistyslautakunta huolehtii kunnan varhaiskasvatus-, koulutus- ja kirjastopalvelujen

Lisätiedot

VANTAAN KAUPUNGIN SIVISTYSTOIMEN TOIMALAN JOHTOSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuuston 4. päivänä maaliskuuta 2013 hyväksymä. Voimassa 5.3.2013 alkaen.

VANTAAN KAUPUNGIN SIVISTYSTOIMEN TOIMALAN JOHTOSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuuston 4. päivänä maaliskuuta 2013 hyväksymä. Voimassa 5.3.2013 alkaen. VANTAAN KAUPUNGIN SIVISTYSTOIMEN TOIMALAN JOHTOSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuuston 4. päivänä maaliskuuta 2013 hyväksymä. Voimassa 5.3.2013 alkaen. I luku Tehtäväalue 1 Tehtäväalue Sivistystoimen toimialan tehtävänä

Lisätiedot

1. Edistää hyvinvointityötä kunnan asukkaiden, eri yhteisöjen ja toimijoiden kesken

1. Edistää hyvinvointityötä kunnan asukkaiden, eri yhteisöjen ja toimijoiden kesken HYVINVOINTIPALVELUT - johtaminen Hyvinvointilautakunnan tehtävät ja toimivalta 1. Edistää hyvinvointityötä kunnan asukkaiden, eri yhteisöjen ja toimijoiden kesken 2. valmistelee kunnanhallitukselle hyvinvointikertomuksen.

Lisätiedot

HYVINVOINTI- VALIOKUNNAN TOIMINTASÄÄNTÖ

HYVINVOINTI- VALIOKUNNAN TOIMINTASÄÄNTÖ HYVINVOINTI- VALIOKUNNAN TOIMINTASÄÄNTÖ Hyvinvointivaliokunta 13.9.2017 1 Sisällysluettelo 1 Hyvinvointivaliokunnan toimintasäännön soveltaminen... 3 2 Hyvinvointipalveluiden tehtävät... 3 3 Tulosalueen

Lisätiedot

SÄÄDÖSKOKOELMA Nro 26. Kotkan kaupungin. OPETUSTOIMEN VASTUUALUEEN TOIMINTASÄÄNTÖ (Hyväksytty hyvinvointilautakunnassa 26.9.

SÄÄDÖSKOKOELMA Nro 26. Kotkan kaupungin. OPETUSTOIMEN VASTUUALUEEN TOIMINTASÄÄNTÖ (Hyväksytty hyvinvointilautakunnassa 26.9. Kotkan kaupungin SÄÄDÖSKOKOELMA 2017 Nro 26 OPETUSTOIMEN VASTUUALUEEN TOIMINTASÄÄNTÖ (Hyväksytty hyvinvointilautakunnassa 26.9.2017) 1 Soveltamisala 2 Toiminta-ajatus Hyvinvointipalveluita ohjataan ensisijaisesti

Lisätiedot

(Kaupunginvaltuuston hyväksymä , voimassa alkaen.)

(Kaupunginvaltuuston hyväksymä , voimassa alkaen.) PORIN KAUPUNGIN KOULUTOIMEN J O H T O S Ä Ä N T Ö (Kaupunginvaltuuston hyväksymä 31.1.2011, voimassa 1.2.2011 alkaen.) I LUKU SOVELTAMISALA 1 Toimiala Koulutuslautakunnan alaisen toiminnan järjestämisessä

Lisätiedot

Lautakunta edustaa kuntaa ja käyttää kunnan puhevaltaa toimialaansa kuuluvissa asioissa.

Lautakunta edustaa kuntaa ja käyttää kunnan puhevaltaa toimialaansa kuuluvissa asioissa. 29 Koululautakunnan tehtävät ja toimivalta Koululautakunta johtaa ja kehittää alaistaan toimialaa ja vastaa palveluiden tuloksellisesta järjestämisestä. Lautakunta seuraa ja arvioi palvelujen vaikuttavuutta

Lisätiedot

DELEGOINTISÄÄNTÖ SOSIAALI- JA TERVEYSOSASTO TYRNÄVÄN KUNTA

DELEGOINTISÄÄNTÖ SOSIAALI- JA TERVEYSOSASTO TYRNÄVÄN KUNTA DELEGOINTISÄÄNTÖ SOSIAALI- JA TERVEYSOSASTO TYRNÄVÄN KUNTA SOSIAALI- JA TERVEYSLAUTAKUNTA, 26.4.2016 Sosiaali- ja terveyslautakunnan ratkaisuvalta (Hallintosääntö 3, 7, 8) Sosiaali- ja terveyslautakunnan

Lisätiedot

SIVISTYSTOIMEN PÄÄVASTUUALUEEN JOHTO- SÄÄNTÖ

SIVISTYSTOIMEN PÄÄVASTUUALUEEN JOHTO- SÄÄNTÖ 1 ILMAJOEN KUNTA SIVISTYSTOIMEN PÄÄVASTUUALUEEN JOHTO- SÄÄNTÖ Kunnanvaltuusto hyväksynyt 28.1.2013, 28 - Tulee voimaan 5.3.2013 1 TOIMINTA-AJATUS Sivistystoimen päämääränä on tarjota kuntalaisille monipuolisia

Lisätiedot

LAPINLAHDEN KUNTA. Luottamushenkilöorganisaatio Viranhaltijaorganisaatio kvalt

LAPINLAHDEN KUNTA. Luottamushenkilöorganisaatio Viranhaltijaorganisaatio kvalt LAPINLAHDEN KUNTA Luottamushenkilöorganisaatio 1.1.2013 Viranhaltijaorganisaatio 1.1.2013 kvalt 18.12.2012 1 Lapinlahden kunta Organisaatiokaaviot, värisymbolit Osasto Tulosalue Tulosalue Tulosyksikkö

Lisätiedot

SIVISTYSPALVELUIDEN JOHTOSÄÄNTÖ

SIVISTYSPALVELUIDEN JOHTOSÄÄNTÖ NASTOLAN KUNTA SIVISTYSPALVELUIDEN JOHTOSÄÄNTÖ Valtuusto 6.2.2006 5 Voimaantulo 7.2.2006 Muutos Valtuusto 18.12.2006 53 Valtuusto 15.11.2010 42 Voimaantulo 1.1.2011 Valtuusto 5.11.2012 44 Voimaantulo 1.1.2013

Lisätiedot

Sivistyspalvelujen päävastuualueen johtosääntö

Sivistyspalvelujen päävastuualueen johtosääntö VIRTAIN KAUPUNKI Sivistyspalvelujen päävastuualueen johtosääntö Kaupunginvaltuusto 16.6.2014 Kaupunginkanslia VIRTAIN KAUPUNKI 1 Sisällysluettelo 1 luku YLEISET MÄÄRÄYKSET... 2 1 Johtosäännön soveltaminen...

Lisätiedot

Kaupunginhallituksen tehtävänä on sen lisäksi, mitä on säädetty sen toimialaan kuuluvista tehtävistä:

Kaupunginhallituksen tehtävänä on sen lisäksi, mitä on säädetty sen toimialaan kuuluvista tehtävistä: MUUTOKSET HALLINTOSÄÄNTÖÖN KH 30.062016 vs. 13.06.2016 6 Kaupunginhallituksen tehtävät ja ratkaisuvalta Kaupunginhallituksen tehtävänä on sen lisäksi, mitä on säädetty sen toimialaan kuuluvista tehtävistä:

Lisätiedot

SIVISTYSLAUTAKUNNAN JA SIVISTYSOSASTON JOHTOSÄÄNTÖ

SIVISTYSLAUTAKUNNAN JA SIVISTYSOSASTON JOHTOSÄÄNTÖ Astuu voimaan 1.8.2011 SIVISTYSLAUTAKUNNAN JA SIVISTYSOSASTON JOHTOSÄÄNTÖ I LUKU SIVISTYSLAUTAKUNTA 1 Sivistyslautakunta ja jaostot Sivistystoimen toimialalla on sivistyslautakunta. Sivistyslautakunnalla

Lisätiedot

PERUSTURVALAUTAKUNNAN JA PERUSTURVAOSASTON JOHTOSÄÄNTÖ

PERUSTURVALAUTAKUNNAN JA PERUSTURVAOSASTON JOHTOSÄÄNTÖ Astuu voimaan 12.5.2014 PERUSTURVALAUTAKUNNAN JA PERUSTURVAOSASTON JOHTOSÄÄNTÖ I LUKU PERUSTURVALAUTAKUNTA 1 Perusturvalautakunta ja jaostot Perusturvan toimialalla on perusturvalautakunta. Perusturvalautakunnalla

Lisätiedot

OPETUS- JA SIVISTYSPALVELUKESKUKSEN TOIMINTASÄÄNTÖ

OPETUS- JA SIVISTYSPALVELUKESKUKSEN TOIMINTASÄÄNTÖ KIURUVEDEN KAUPUNKI OPETUS- JA SIVISTYSPALVELUKESKUKSEN TOIMINTASÄÄNTÖ Hyväksytty opetuslautakunnan kokouksessa 9.11.2016 46 ja sivistyslautakunnan kokouksessa 9.11.2016 19. 1 SISÄLTÖ Palvelukeskuksella

Lisätiedot

SIVISTYSTOIMEN PÄÄVASTUUALUEEN JOHTOSÄÄNTÖ

SIVISTYSTOIMEN PÄÄVASTUUALUEEN JOHTOSÄÄNTÖ TERVOLA Myönteisiä mahdollisuuksia SIVISTYSTOIMEN PÄÄVASTUUALUEEN JOHTOSÄÄNTÖ Kunnanvaltuusto hyväksynyt 11.6.2015 36 Voimaantulo 1.8.2015 2 SISÄLTÖ 1 TOIMINTA-AJATUS... 3 2 PÄÄVASTUUALUEEN TOIMIELIMET,

Lisätiedot

(KV hyväksynyt tulevaksi voimaan , jolloin ympäristöhallinnon hyväksytyn johtosäännön voimassaolo lakkaa.

(KV hyväksynyt tulevaksi voimaan , jolloin ympäristöhallinnon hyväksytyn johtosäännön voimassaolo lakkaa. PORIN KAUPUNGIN YMPÄRISTÖHALLINNON J O H T O S Ä Ä N T Ö (KV hyväksynyt 22.11.2010 tulevaksi voimaan 1.1.2011, jolloin ympäristöhallinnon 27.10.2008 hyväksytyn johtosäännön voimassaolo lakkaa. Myöhemmin

Lisätiedot

ESPOON KAUPUNGIN SUOMENKIELISEN VARHAISKASVATUKSEN TULOSYKSIKÖN TOIMINTAOHJE

ESPOON KAUPUNGIN SUOMENKIELISEN VARHAISKASVATUKSEN TULOSYKSIKÖN TOIMINTAOHJE Suomenkielisen varhaiskasvatuksen 3.2.6 1 (5) ESPOON KAUPUNGIN SUOMENKIELISEN VARHAISKASVATUKSEN TULOSYKSIKÖN TOIMINTAOHJE Sivistystoimen johtaja 17.12.2014 Voimaan 1.1.2015 Viimeksi muutettu 13.4.2015

Lisätiedot

SÄÄDÖSKOKOELMA Nro 6. Kotkan kaupungin. TEKNISEN LAUTAKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ (Hyväksytty valtuustossa , voimaan 1.1.

SÄÄDÖSKOKOELMA Nro 6. Kotkan kaupungin. TEKNISEN LAUTAKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ (Hyväksytty valtuustossa , voimaan 1.1. Kotkan kaupungin SÄÄDÖSKOKOELMA 2011 Nro 6 TEKNISEN LAUTAKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ (Hyväksytty valtuustossa 14.11.2011, voimaan 1.1.2012) 1 Lautakunnan erityinen tehtävä 2 Lautakunnan kokoonpano 3 Lautakunnan

Lisätiedot

Sivistyslautakunnan hyväksymä ja täydentämä / 59 Hallintosäännön vaatimat muutokset, sivistyslautakunta / 81

Sivistyslautakunnan hyväksymä ja täydentämä / 59 Hallintosäännön vaatimat muutokset, sivistyslautakunta / 81 Sivistyslautakunnan toimivalta Sivistyslautakunnan hyväksymä ja täydentämä 16.9.2015/ 59 Hallintosäännön vaatimat muutokset, sivistyslautakunta 10.10.2017/ 81 Sisällys Sivistyslautakunnan tehtävät ja toimivalta

Lisätiedot

SÄÄDÖ SKO K O E L M A

SÄÄDÖ SKO K O E L M A Kotkan kaupungin SÄÄDÖ SKO K O E L M A 2017 Nro 2 SOSIAALIHUOLLON VASTUUALUEEN TOIMINTASÄÄNTÖ (Hyväksytty sosiaali- ja terveyslautakunnassa 29.3.2017) I YLEISTÄ 1 Soveltamisala Sosiaalihuollon vastuualueen

Lisätiedot

SÄÄDÖ SKO K O E L M A

SÄÄDÖ SKO K O E L M A Kotkan kaupungin SÄÄDÖ SKO K O E L M A 2015 Nro 15 SOSIAALIHUOLLON VASTUUALUEEN TOIMINTASÄÄNTÖ (Hyväksytty sosiaali- ja terveyslautakunnassa 16.12.2015) I YLEISTÄ 1 Soveltamisala 2 Toiminta-ajatus Sosiaalihuollon

Lisätiedot

SÄÄDÖ SKO K O E L M A

SÄÄDÖ SKO K O E L M A Kotkan kaupungin SÄÄDÖ SKO K O E L M A 2019 Nro 10 OPETUSTOIMEN VASTUUALUEEN TOIMINTASÄÄNTÖ (Hyväksytty hyvinvointilautakunnassa 5.3.2019) 1 Soveltamisala Hyvinvointilautakunnan tehtävänä on päivähoidon,

Lisätiedot

SUONENJOEN KAUPUNKI SOSIAALIJOHTOSÄÄNTÖ. Hyväksytty: Kaupunginvaltuusto 8.12.2014 52. Voimaan: 1.1.2015 I LUKU

SUONENJOEN KAUPUNKI SOSIAALIJOHTOSÄÄNTÖ. Hyväksytty: Kaupunginvaltuusto 8.12.2014 52. Voimaan: 1.1.2015 I LUKU 1 SUONENJOEN KAUPUNKI SOSIAALIJOHTOSÄÄNTÖ Hyväksytty: Kaupunginvaltuusto 8.12.2014 52 Voimaan: 1.1.2015 I LUKU SOVELTAMISALA 1 Suonenjoen kaupungin sosiaalihuollon järjestämisessä noudatetaan, mitä on

Lisätiedot

MIKKELIN KAUPUNKI SOSIAALI- JA TERVEYSTOIMEN PÄÄTEHTÄVÄALUEEN JOHTOSÄÄNTÖ

MIKKELIN KAUPUNKI SOSIAALI- JA TERVEYSTOIMEN PÄÄTEHTÄVÄALUEEN JOHTOSÄÄNTÖ MIKKELIN KAUPUNKI SOSIAALI- JA TERVEYSTOIMEN PÄÄTEHTÄVÄALUEEN JOHTOSÄÄNTÖ Hyväksytty: Kaupunginvaltuusto 02.05.2005 83 Voimaantulo: 1.1.2006 Muutos: Kaupunginvaltuusto 15.1.2007 8 Voimaantulo: 15.1.2007

Lisätiedot

Sivistystoimenjohtaja

Sivistystoimenjohtaja Sivistystoimenjohtaja - toimii toimialajohtajana tulosaluejohtajien ja hallintopalvelujen esimiehenä - sivistystoimialan laadukkaan, kustannustehokkaan ja uudistuvan palvelutuotannon ja palvelutoiminnan

Lisätiedot

1 (8) NILSIÄN KAUPUNKI SIVISTYSLAUTAKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ

1 (8) NILSIÄN KAUPUNKI SIVISTYSLAUTAKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ NILSIÄN KAUPUNKI 1 (8) SIVISTYSLAUTAKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ Hyväksytty 11.3.1997, 41, muutos 27.4.1999, 29, muutos 14.11.2000, 68, muutos 11.6.2002, 36, muutos 14.1.2003, 5, muutos 9.11.2004, 84, muutos 25.4.2006,

Lisätiedot

KV 23.6.2014 48 Liite 6D 1(5)

KV 23.6.2014 48 Liite 6D 1(5) KV 23.6.2014 48 Liite 6D 1(5) SIVISTYSTOIMEN JOHTOSÄÄNNÖT YLEISEN MAARÄYKSET 1 Soveltamisala Sivistystoimen luottamuselimiin, viranhaltijoihin ja työntekijöihin sovelletaan tämän johtosäännön määräyksiä.

Lisätiedot

LUKIOLIIKELAITOS TAVASTIAN JOHTOSÄÄNTÖ

LUKIOLIIKELAITOS TAVASTIAN JOHTOSÄÄNTÖ LUKIOLIIKELAITOS TAVASTIAN JOHTOSÄÄNTÖ 1. SOVELTAMISALA Hämeenlinnan seudun koulutuskuntayhtymän ylläpitämästä lukioliikelaitos Tavastiasta ovat voimassa laissa säädetyn lisäksi tämän johtosäännön määräykset.

Lisätiedot

Hämeenlinnan kaupungin terveyden ja toimintakyvyn edistämisen sekä ikäihmisten palveluiden toimintasääntö

Hämeenlinnan kaupungin terveyden ja toimintakyvyn edistämisen sekä ikäihmisten palveluiden toimintasääntö HÄMEENLINNAN KAUPUNGIN S Ä Ä D Ö S K O K O E L M A HÄMEENLINNAN KAUPUNGIN TERVEYDEN JA TOIMINTAKYVYN EDISTÄMISEN SEKÄ IKÄIHMISTEN PALVELUIDEN TOIMINTASÄÄNTÖ Tetola 12.2.2013 Säännön nimi Hämeenlinnan kaupungin

Lisätiedot

ESPOON KAUPUNGIN SIVISTYSTOIMEN LAUTAKUNTIEN JA JOHTOKUNTIEN JOHTOSÄÄNTÖ ESPOON KAUPUNGIN SIVISTYSTOIMEN LAUTAKUNTIEN JA JOHTOKUNTIEN JOHTOSÄÄNTÖ

ESPOON KAUPUNGIN SIVISTYSTOIMEN LAUTAKUNTIEN JA JOHTOKUNTIEN JOHTOSÄÄNTÖ ESPOON KAUPUNGIN SIVISTYSTOIMEN LAUTAKUNTIEN JA JOHTOKUNTIEN JOHTOSÄÄNTÖ ESPOON KAUPUNGIN SIVISTYSTOIMEN LAUTAKUNTIEN JA JOHTOKUNTIEN JOHTOSÄÄNTÖ Valtuusto 14.11.2011 Viimeksi muutettu Valtuusto 26.1.2015 Voimaan 26.1.2015 ESPOON KAUPUNGIN SIVISTYSTOIMEN LAUTAKUNTIEN JA JOHTOKUNTIEN

Lisätiedot

LAPINLAHDEN KUNTA Kunnanhallitus liite 1 Kunnanvaltuusto liite 3 HALLINTOSÄÄNTÖ

LAPINLAHDEN KUNTA Kunnanhallitus liite 1 Kunnanvaltuusto liite 3 HALLINTOSÄÄNTÖ LAPINLAHDEN KUNTA Kunnanhallitus 24.4.2017 77 liite 1 Kunnanvaltuusto 2.5.2017 15 liite 3 HALLINTOSÄÄNTÖ Sisällys I OSA Hallinnon ja toiminnan järjestäminen... 1 1 luku... 1 Kunnan johtaminen... 1 1 Hallintosäännön

Lisätiedot

LAPPEENRANNAN KAUPUNGIN TEKNISEN LAUTAKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ. Puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja ovat valtuutettuja.

LAPPEENRANNAN KAUPUNGIN TEKNISEN LAUTAKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ. Puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja ovat valtuutettuja. 1 LAPPEENRANNAN KAUPUNGIN TEKNISEN LAUTAKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ 1 Toimiala Tekninen lautakunta vastaa kaupungin rakennusomaisuuden suunnittelusta, rakentamisesta, kunnossapidosta ja kehittämisestä; kaavoituksesta;

Lisätiedot

ULVILAN KAUPUNGIN OPETUS- JA KASVATUSLAUTAKUNNAN

ULVILAN KAUPUNGIN OPETUS- JA KASVATUSLAUTAKUNNAN ULVILAN KAUPUNGIN OPETUS- JA KASVATUSLAUTAKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ 1.1.2010 alkaen Hyväksytty: Koulutuslautakunta 17.11.2009 Kaupunginhallitus Valtuusto 2 ULVILAN KAUPUNKI Opetus-ja kasvatuslautakunta JOHTOSÄÄNTÖ

Lisätiedot

Koulutuslautakunnan toimivallan siirto (delegointipäätökset) valtuustokaudella

Koulutuslautakunnan toimivallan siirto (delegointipäätökset) valtuustokaudella Koulutuslautakunta 40 15.08.2017 Koulutuslautakunnan toimivallan siirto (delegointipäätökset) valtuustokaudella 2017-2021 50/00.02.01/2017 Koulutuslautakunta 15.08.2017 40 Iitin kunnan uusi hallintosääntö

Lisätiedot

Alueellisen erikoissairaanhoidon tulosalueen toimintasääntö

Alueellisen erikoissairaanhoidon tulosalueen toimintasääntö Alueellisen erikoissairaanhoidon tulosalueen toimintasääntö Johtokunta on hyväksynyt tämän toimintasäännön 4.12.2013 ja se on voimassa 1.1.2014 alkaen. Lisäykset (kursivoituna) johtokunta 5.2.2014 YLEISET

Lisätiedot

S Ä Ä D Ö S K O K O E L M A

S Ä Ä D Ö S K O K O E L M A Kotkan kaupungin S Ä Ä D Ö S K O K O E L M A 2015 Nro 16 VANHUSTENHUOLLON VASTUUALUEEN TOIMINTASÄÄNTÖ (Hyväksytty sosiaali- ja terveyslautakunnassa 16.12.2015, voimaan 1.1.2016) YLEISTÄ 1 Soveltamisala

Lisätiedot

ESPOON KAUPUNGIN SIVISTYSTOIMEN LAUTAKUNTIEN JA JOHTOKUNTIEN JOHTOSÄÄNTÖ ESPOON KAUPUNGIN SIVISTYSTOIMEN LAUTAKUNTIEN JA JOHTOKUNTIEN JOHTOSÄÄNTÖ

ESPOON KAUPUNGIN SIVISTYSTOIMEN LAUTAKUNTIEN JA JOHTOKUNTIEN JOHTOSÄÄNTÖ ESPOON KAUPUNGIN SIVISTYSTOIMEN LAUTAKUNTIEN JA JOHTOKUNTIEN JOHTOSÄÄNTÖ ESPOON KAUPUNGIN SIVISTYSTOIMEN LAUTAKUNTIEN JA JOHTOKUNTIEN JOHTOSÄÄNTÖ Valtuusto 14.11.2011 Viimeksi muutettu Valtuusto 26.1.2015 Voimaan 26.1.2015 ESPOON KAUPUNGIN SIVISTYSTOIMEN LAUTAKUNTIEN JA JOHTOKUNTIEN

Lisätiedot

Sivistyslautakunnan johtosääntö

Sivistyslautakunnan johtosääntö 1 Sivistyslautakunnan johtosääntö Kaupunginvaltuuston 21.3.2016 hyväksymä Voimaantulo 1.5.2016 Tämä sääntö korvaa nyt voimassa olevan säännön. Toiminta-ajatus 1 Sivistyslautakunta huolehtii kunnan varhaiskasvatus-,

Lisätiedot

Oulun kaupunki. Hyvinvointipalvelujen johtosääntö

Oulun kaupunki. Hyvinvointipalvelujen johtosääntö Oulun kaupunki Hyvinvointipalvelujen johtosääntö päätöspäivä voimaantulo Johtamisjärjestelmätoimikunta 5.10.2012 22 Yhdistymishallitus 7.11.2012 116 Kaupunginvaltuusto 12.11.2012 13 1.1.2013 Kaupunginvaltuusto

Lisätiedot

RATKAISUVALLAN DELEGOINTI SUOMENKIELISEN VARHAIS- KASVATUKSEN JA SIVISTYSTOIMEN TOIMIALAN ESIKUNNAN VIRANHALTIJOILLE

RATKAISUVALLAN DELEGOINTI SUOMENKIELISEN VARHAIS- KASVATUKSEN JA SIVISTYSTOIMEN TOIMIALAN ESIKUNNAN VIRANHALTIJOILLE Ratkaisuvallan delegointi suomenkielisen 3.1.1 1 (6) RATKAISUVALLAN DELEGOINTI SUOMENKIELISEN VARHAIS- KASVATUKSEN JA SIVISTYSTOIMEN TOIMIALAN ESIKUNNAN VIRANHALTIJOILLE RATKAISUVALLAN DELEGOINTI SUOMENKIELISEN

Lisätiedot

DELEGOINTISÄÄNTÖ SOSIAALI- JA TERVEYSOSASTO TYRNÄVÄN KUNTA

DELEGOINTISÄÄNTÖ SOSIAALI- JA TERVEYSOSASTO TYRNÄVÄN KUNTA DELEGOINTISÄÄNTÖ SOSIAALI- JA TERVEYSOSASTO TYRNÄVÄN KUNTA SOSIAALI- JA TERVEYSLAUTAKUNTA, 26.8.2014 Sosiaali- ja terveyslautakunnan ratkaisuvalta (Hallintosääntö 3, 7, 8) Sosiaali- ja terveyslautakunnan

Lisätiedot

Oulun kaupunki. Sivistys- ja kulttuuripalvelujen johtosääntö

Oulun kaupunki. Sivistys- ja kulttuuripalvelujen johtosääntö Oulun kaupunki Sivistys- ja kulttuuripalvelujen johtosääntö päätöspäivä voimaantulo Johtamisjärjestelmätoimikunta 5.10.2012 22 Yhdistymishallitus 7.11.2012 117 Kaupunginvaltuusto 12.11.2012 14 1.1.2013

Lisätiedot

I VARHAISKASVATUS- JA KOULUTUS- 1 LAUTAKUNTA

I VARHAISKASVATUS- JA KOULUTUS- 1 LAUTAKUNTA SISÄLTÖ Sivu I VARHAISKASVATUS- JA KOULUTUS- 1 LAUTAKUNTA 1 Tehtävä 1 2 Toimiala 1 3 Toimivalta 1 4 Toimivallan siirtäminen 3 5 Lautakunnan kokoonpano 3 6 Esittely lautakunnassa 3 II PERUSKOULUJEN, LUKIOIDEN

Lisätiedot

VALKEAKOSKEN KAUPUNGIN SÄÄNTÖKOKOELMA

VALKEAKOSKEN KAUPUNGIN SÄÄNTÖKOKOELMA 1 VALKEAKOSKEN KAUPUNGIN SÄÄNTÖKOKOELMA KV 10.11.2008 2005 VALKEAKOSKEN KAUPUNGIN KASVATUS- JA OPETUSKESKUKSEN JOHTOSÄÄNTÖ Soveltamisala Toiminta-ajatus Organisaatio 1 Kasvatus- ja opetuslautakunnan alaisen

Lisätiedot

ESPOON KAUPUNGIN TEKNISEN JA YMPÄRISTÖTOIMEN LAUTAKUNTIEN JOHTOSÄÄNTÖ

ESPOON KAUPUNGIN TEKNISEN JA YMPÄRISTÖTOIMEN LAUTAKUNTIEN JOHTOSÄÄNTÖ Teknisen ja ympäristötoimen 4.1 1 (6) ESPOON KAUPUNGIN TEKNISEN JA YMPÄRISTÖTOIMEN LAUTAKUNTIEN JOHTOSÄÄNTÖ Valtuusto 12.12.2011 Viimeksi muutettu Valtuusto 26.1.2015 Voimaan 26.1.2015 Viimeksi muutettu

Lisätiedot

KIRKKONUMMEN KUNTA SOSIAALITOIMEN TOIMIALAN JOHTOSÄÄNTÖ

KIRKKONUMMEN KUNTA SOSIAALITOIMEN TOIMIALAN JOHTOSÄÄNTÖ KIRKKONUMMEN KUNTA SOSIAALITOIMEN TOIMIALAN JOHTOSÄÄNTÖ KIRKKONUMMEN KUNNAN SOSIAALITOIMEN TOIMIALAN JOHTOSÄÄNTÖ 1. LUKU: YLEISET MÄÄRÄYKSET...1 1 Toimialan toiminta-ajatus...1 2. LUKU: SOSIAALILAUTAKUNTA...1

Lisätiedot

SÄÄDÖSKOKOELMA Nro 8. Kotkan kaupungin. TEKNISEN LAUTAKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ (Hyväksytty valtuustossa ) 1 Lautakunnan erityinen tehtävä

SÄÄDÖSKOKOELMA Nro 8. Kotkan kaupungin. TEKNISEN LAUTAKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ (Hyväksytty valtuustossa ) 1 Lautakunnan erityinen tehtävä Kotkan kaupungin SÄÄDÖSKOKOELMA 2016 Nro 8 TEKNISEN LAUTAKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ (Hyväksytty valtuustossa 29.2.2016) 1 Lautakunnan erityinen tehtävä 2 Lautakunnan ja jaoston kokoonpano Teknisen lautakunnan

Lisätiedot

Muutosehdotukset yhtymävaltuuston hyväksymään hallintosääntöön

Muutosehdotukset yhtymävaltuuston hyväksymään hallintosääntöön Muutosehdotukset yhtymävaltuuston 23.11.2016 19 hyväksymään hallintosääntöön 1(6) Muutosehdotukset yhtymävaltuuston 23.11.2016 19 hyväksymään hallintosääntöön 3 luku Henkilöstöorganisaatio 9 Henkilöstöorganisaatio

Lisätiedot

KAINUUN TOISEN ASTEEN KOULUTUSLIIKELAITOKSEN (KAIKU -LIIKELAITOKSEN) JOHTOSÄÄNTÖ

KAINUUN TOISEN ASTEEN KOULUTUSLIIKELAITOKSEN (KAIKU -LIIKELAITOKSEN) JOHTOSÄÄNTÖ KAINUUN TOISEN ASTEEN KOULUTUSLIIKELAITOKSEN (KAIKU -LIIKELAITOKSEN) JOHTOSÄÄNTÖ Hyväksytty kaupunginvaltuustossa 24.9.2012 57. Voimassa 1.1.2013 alkaen. 1. Yleistä 1 Soveltamisala Tätä johtosääntöä sovelletaan

Lisätiedot

TUUSNIEMEN KUNTA SIVISTYSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ. Hyväksytty kunnanvaltuustossa Tulee voimaan

TUUSNIEMEN KUNTA SIVISTYSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ. Hyväksytty kunnanvaltuustossa Tulee voimaan 1 TUUSNIEMEN KUNTA SIVISTYSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ 2 1 Toiminta-ajatus 2 Sivistyslautakunta Sivistystoimen toiminnan tarkoituksena on tarjota lapsille, nuorille ja aikuisille laadukkaat kouluolosuhteet sekä

Lisätiedot

Nurmijärven kunnan keskushallinnon toimialan liikelaitosten johtosääntö

Nurmijärven kunnan keskushallinnon toimialan liikelaitosten johtosääntö Nurmijärven kunnan keskushallinnon toimialan liikelaitosten johtosääntö www.nurmijarvi.fi Nurmijärven kunnan keskushallinnon toimialan liikelaitosten johtosääntö Sisällysluettelo Liikelaitosten organisaatio

Lisätiedot

Delegointisäännön tullessa voimaan vastuualueet ovat:

Delegointisäännön tullessa voimaan vastuualueet ovat: Sosiaali- ja terveystoimen delegointisääntö Sosiaali- ja terveysjohtajan päätös 11.6.2019 77 Voimassa 1.7.2019 alkaen 1 Delegointisäännön tausta ja tarkoitus 2 Sosiaali- ja terveystoimialan organisaatio

Lisätiedot

SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUIDEN PALVELUALUEEN JOHTOSÄÄNTÖ

SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUIDEN PALVELUALUEEN JOHTOSÄÄNTÖ 1 (5) SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUIDEN PALVELUALUEEN JOHTOSÄÄNTÖ Sisällys 1 Palvelualueen tehtävät 2 Palvelualueen rakenne 3 Liikelaitokset 4 Perusturvalautakunta ja sen jaostot 5 Lautakunnan ja jaostojen

Lisätiedot

Hallintosääntöön tehtävät muutokset - - - 2 LUKU ORGANISAATIO JA SEN TEHTÄVÄT. 2 Toimielimet

Hallintosääntöön tehtävät muutokset - - - 2 LUKU ORGANISAATIO JA SEN TEHTÄVÄT. 2 Toimielimet Hallintosääntöön tehtävät muutokset - 2 LUKU ORGANISAATIO JA SEN TEHTÄVÄT 2 Toimielimet Kaupungin hallinnossa ovat valtuuston, kaupunginhallituksen, keskusvaalilautakunnan ja tarkastuslautakunnan lisäksi

Lisätiedot

Sivistyskeskuksen toimintasääntö

Sivistyskeskuksen toimintasääntö Sivistyskeskuksen toimintasääntö kasv 18.4.2017 26, liite 1 kultt liik nuor Sisällysluettelo 1 Soveltamisala... 1 2 Johtoryhmän tehtävät... 1 3 Viranhaltijoiden päätösvalta keskuksessa ja tulosalueella...

Lisätiedot

ESPOON KAUPUNGIN SUOMENKIELISEN OPETUKSEN TULOSYKSIKÖN VIRANHALTIJOIDEN OPETUSLAINSÄÄDÄN TÖÖN PERUSTUVA RATKAISUVALTA

ESPOON KAUPUNGIN SUOMENKIELISEN OPETUKSEN TULOSYKSIKÖN VIRANHALTIJOIDEN OPETUSLAINSÄÄDÄN TÖÖN PERUSTUVA RATKAISUVALTA ESPOON KAUPUNGIN SUOMENKIELISEN OPETUKSEN TULOSYKSIKÖN VIRANHALTIJOIDEN OPETUSLAINSÄÄDÄN TÖÖN PERUSTUVA RATKAISUVALTA Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta 10.12.2013 Voimaan 1.1.2014 ESPOON KAUPUNGIN SUOMENKIELISEN

Lisätiedot

Muutosehdotukset perusturvalautakunnan toimivaltansa edelleen siirtämisestä tekemään päätökseen:

Muutosehdotukset perusturvalautakunnan toimivaltansa edelleen siirtämisestä tekemään päätökseen: Muutosehdotukset perusturvalautakunnan toimivaltansa edelleen siirtämisestä tekemään päätökseen: Ennen muutoksia: Muutosehdotukset ajalle 2.29.7.2018 (kesäajan sijaiset): Vt. perusturvajohtaja, sijaisena

Lisätiedot

Säännön nimi. Tetola 20.01.2009 Terveyden ja toimintakyvyn sekä Ikla 27.01.2009 ikäihmisten palveluiden toimintasääntö

Säännön nimi. Tetola 20.01.2009 Terveyden ja toimintakyvyn sekä Ikla 27.01.2009 ikäihmisten palveluiden toimintasääntö HÄMEENLINNAN KAUPUNGIN S Ä Ä D Ö S K O K O E L M A HÄMEENLINNAN KAUPUNGIN TERVEYDEN JA TOIMINTAKYVYN EDISTÄMISEN SEKÄ IKÄIHMISTEN PALVELUIDEN TOIMINTASÄÄNTÖ Säännön nimi Tetola 20.01.2009 Terveyden ja

Lisätiedot

Ympäristöterveydenhuollon toimintasääntö

Ympäristöterveydenhuollon toimintasääntö Ympäristöterveydenhuollon toimintasääntö Johtokunta 29.5.2009 91 Yhtymäkokous 24.6.2009 91 Johtokunta 18.2.2011 23 Sisältö 1 Tavoitteet 2 2 Monijäseninen toimielin 2 3 Toimielimen tehtävät 2 4 Ympäristöterveydenhuollon

Lisätiedot

KERAVAN KAUPUNKI SÄÄDÖSKOKOELMA VAPAA-AIKAPALVELUIDEN JOHTOSÄÄNTÖ. Hyväksytty: Voimaantulo: Muutettu ,voimaantulo 1.1.

KERAVAN KAUPUNKI SÄÄDÖSKOKOELMA VAPAA-AIKAPALVELUIDEN JOHTOSÄÄNTÖ. Hyväksytty: Voimaantulo: Muutettu ,voimaantulo 1.1. KERAVAN KAUPUNKI SÄÄDÖSKOKOELMA VAPAA-AIKAPALVELUIDEN JOHTOSÄÄNTÖ Hyväksytty: 12.3.2012 Voimaantulo:1.1.2013 Muutettu 10.12.2012,voimaantulo 1.1.2013 2 Sisällysluettelo 1. LUKU VAPAA-AIKALAUTAKUNTA...

Lisätiedot

Lautakunnassa on yhdeksän jäsentä. Jokaisella jäsenellä on henkilökohtainen varajäsen.

Lautakunnassa on yhdeksän jäsentä. Jokaisella jäsenellä on henkilökohtainen varajäsen. 3 08 01.1 HELSINGIN KAUPUNGIN NUORISOTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuuston hyväksymä marraskuun 27 p:nä 2002 1 Toimiala 2 Lautakunta 3 Esittely Helsingin kaupungin nuorisolautakunta ja sen alainen Helsingin

Lisätiedot

ESPOON KAUPUNGIN SUOMENKIELISEN OPETUKSEN VIRANHALTIJOIDEN OPETUSLAINSÄÄDÄNTÖÖN PERUSTUVA RATKAISUVALTA

ESPOON KAUPUNGIN SUOMENKIELISEN OPETUKSEN VIRANHALTIJOIDEN OPETUSLAINSÄÄDÄNTÖÖN PERUSTUVA RATKAISUVALTA Suomenkielisen opetuksen 3.1.2 1 (6) ESPOON KAUPUNGIN SUOMENKIELISEN OPETUKSEN VIRANHALTIJOIDEN OPETUSLAINSÄÄDÄNTÖÖN PERUSTUVA RATKAISUVALTA Suomenkielinen varhaiskasvatus- ja opetuslautakunta 26.1.2012

Lisätiedot

(Kaupunginvaltuusto hyväksynyt 29.9.2014 tulevaksi voimaan 1.1.2015. Myöhemmin tehdyt muutokset ja lisäykset on mainittu tekstin yhteydessä.

(Kaupunginvaltuusto hyväksynyt 29.9.2014 tulevaksi voimaan 1.1.2015. Myöhemmin tehdyt muutokset ja lisäykset on mainittu tekstin yhteydessä. PORIN KAUPUNGIN SIVISTYSTOIMEN J O H T O S Ä Ä N T Ö (Kaupunginvaltuusto hyväksynyt 29.9.2014 tulevaksi voimaan 1.1.2015. Myöhemmin tehdyt muutokset ja lisäykset on mainittu tekstin yhteydessä.) I LUKU

Lisätiedot

VALKEAKOSKEN KAUPUNGIN SÄÄNTÖKOKOELMA

VALKEAKOSKEN KAUPUNGIN SÄÄNTÖKOKOELMA 1 VALKEAKOSKEN KAUPUNGIN SÄÄNTÖKOKOELMA KV 18.5.2009 1999/nro 1 VALKEAKOSKEN KAUPUNGIN SIVISTYSTOIMEN KESKUKSEN JOHTOSÄÄNTÖ Soveltamisala 1 Sivistystoimen lautakunnan alaisen sivistystoimen keskuksen toimintaan

Lisätiedot

Porvoon ammattiopiston johtosääntö

Porvoon ammattiopiston johtosääntö 12.4.2002 Porvoon ammattiopiston johtosääntö Kyjory 12.4.02 Yh YK PORVOON AMMATTIOPISTON JOHTOSÄÄNTÖ 1.LUKU YLEISTÄ 1. Ylläpitäjä Porvoon ammattiopiston omistaja on Itä-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä ja

Lisätiedot

LAPINLAHDEN KUNTA. Luottamushenkilöorganisaatio 1.1.2015. Viranhaltijaorganisaatio 1.1.2015. Kunnanvaltuusto. Kunnanhallitus. Sivistys- lautakunta

LAPINLAHDEN KUNTA. Luottamushenkilöorganisaatio 1.1.2015. Viranhaltijaorganisaatio 1.1.2015. Kunnanvaltuusto. Kunnanhallitus. Sivistys- lautakunta Khall 8.12.2014 209 liite 5 Valtuusto 16.12.2014 58 liite 5 LAPINLAHDEN KUNTA Luottamushenkilöorganisaatio 1.1.2015 Viranhaltijaorganisaatio 1.1.2015 Luottamushallinnon organisaatio Kunnanvaltuusto Tarkastus

Lisätiedot