Juuri ennen satamaa bongasimme nuorisojoukon joka oli testailemassa autojensa suorituskykyä talven ensiliukkailla.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Juuri ennen satamaa bongasimme nuorisojoukon joka oli testailemassa autojensa suorituskykyä talven ensiliukkailla."

Transkriptio

1 Raportti Tanska Oppilaiden mielipiteet matkasta löytyvät raportin viimeiseltä sivulta Sunnuntai Matka alkoi Iisalmesta, Henri Koivikko ja Pekka Karppinen ajoivat ajokillamme (Ford Transit pikkubussi) Kuopioon josta kyytiin nousivat Jani Jyrkkärinne, Isto Saastamoinen, Esa Heikkinen ja Mika Mulari. Lähtökohta reissulle oli se että oppilaat suorittavat ajamisen sekä suunnistamisen kohteisiin karttojen avulla. Tarvittaessa tietysti kysytään tietä paikallisilta jos se on tarpeen. Opettajat neuvovat jos se on tarpeellista. Ensimmäinen ajovuoro oli Henrillä, ajokeli ei ollut paras mahdollinen ja matkalla Naantaliin näimme pari onnettomuus paikkaa. Jyväskylän eteläpuolella oli tapahtunut jotakin ja jouduimme ajamaan pienen kiertotien. Toinen onnettomuus oli tapahtunut Tampereen eteläpuolella. Ajovuorossa oli silloin Pekka joka ajoi Tampereelta Turkuun. Molemmat onnettomuudet olivat ilmeisesti pieniä, koska niistä ei ollut puhetta radiossa. Koska olimme hyvissä ajoin tulossa Naantaliin, kävimme Turussa tankkaamassa ja pesemässä auton ikkunat. Samalla vilkaisimme elämän menoa Turun keskustassa. Juuri ennen satamaa bongasimme nuorisojoukon joka oli testailemassa autojensa suorituskykyä talven ensiliukkailla. Naantalin satamassa odotellessamme seurasimme Tullihenkilökunnan toimintaa sekä laivanlastaus toimintojen suorittamista. Finnlines yhtiön omistamaan alukseen Finnclipper noustuamme kävimme viemässä tavarat hytteihin ja suuntasimme syömään iltapalaa. Iltapalan jälkeen menimme sovittuun tapaamiseen infoon klo Purseri Peter Niemimäki kertoi meille laivalla tapahtuvista toiminnoista. Rahtimetrejä n.2500m

2 Kansia 4kpl(kellari, 3-kansi, 5-kansi, 7-kansi (ulkokansi) eli IMO (ADR) tavaraa varten. IMO kuormien sijainnit päivitetään joka ajokerralle kartalle komentosillalle, jotta onnettomuuden sattuessa tiedetään mitä missäkin ajoneuvossa on. IMO kuormat ovat kannella, koska esim. tulipalon sattuessa voidaan käyttää vesitykkejä tai jopa työntää ajoneuvo mereen. Henkilöstöä laivalla on n.30. Naantali Kapellskär välin kulkemiseen käytetään nykyään 15 min enemmän kuin ennen, tällä saadaan aikaiseksi suuri polttoainesäästö, koska voidaan ajaa kahdella moottorilla kolmen sijasta. Finnclipperissä on yhteensä 4 moottoria, eli tarvittaessa väli voitaisiin ajaa hyvinkin nopeasti. Peter kertoi käytännön esimerkkejä laivoilla esiintyvistä ongelmista, mm. webastojen aiheuttamista hälytyksistä, thermokuljetusten kytkemisestä laivasähköön, yleisestä käyttäytymisestä laivalla, jne. Hän painotti sitä että omalla käyttäytymisellä on suuri merkitys ongelmien ratkaisemisessa. Pääsimme myös seuraamaan laivan ajamista komentosillalle, mielenkiintoista oli se että perämiehet istuivat pimeässä, eli komentosillalla ei ollut valoja. Ainoastaan tietokoneet ja laitteet kajastivat hiukan valoa. Syy tähän on se että valo heijastuu ikkunoista takaisin ja näkyvyys on huonompi. Peter kertoi hyvin yksityiskohtaisesti navigoinnista ja komentosillalla tapahtuvista toiminnoista. Klo kiitimme Peteriä mielenkiintoisesta esittelystä ja läksimme nukkumaan lyhyttä yöuntamme. Herätys oli nimittäin luvassa 4.30 tulevaa Ruotsinaikaa.

3 Maanantai 4.30 kuulutuksen herättäminä siirryimme aamupalalle. Aamupalan jälkeen puhalsimme kaikki Volvon sponsoroimaan alkometriin joka oli kiinteästi asennettuna infon yhteyteen. Kaikki jäsenet olivat liikkeellä nollatoleranssilla, Ruotsissa oli sellainen kampanja menossa.

4 Ensimmäisen ajovuoron Ruotsin puolella sai Isto. Saavuimme hienosti Tukholmaan, mutta ajauduimme vahingossa keskustan tuntumaan. Ongelma ei ollut kuitenkaan suuri ja kohta olimmekin taas oikealla tiellä (E4) kohti Malmöä. Jani ihastui vierellä ajavaan paikalliseen blondiin moottoritiellä, mutta suhde jäi hyvin lyhyeksi koska hän erkani seuraavalla rampilla. Muistoksi jäi kuitenkin valokuva. Ajettuaan n.200km Isto luovutti ajovuoron Janille. Tankkauspisteen löytäminen aiheutti aikamoista päänvaivaa. Mika oli tutustunut kyllä etukäteen olemassa oleviin tankkauspisteisiin, mutta ilmeisesti jostain syystä lista ei ollut ajan tasalla. Vätternin rannalla huomasimme nähtävyyden nimeltään Brahehuset.

5 Kyseessä oli ilmeisesti muinaisen kuninkaan asumus. Maisemat olivat todella henkeäsalpaavat. Värtamoon tutustuimme aika perusteellisesti, löytämättä kuitenkaan tankkauspistettä. Henri vaihtui ruoriin episodin tässä vaiheessa. Matkalla Malmöön etsimme tankkauspistettä useasta paikasta sitä oikeaa TruckDiesel pistettä löytämättä. Kun saavuimme Helsingborgiin, päätimme löytää oikeanlaisen tankkauspisteen, monen tiedustelun kautta saivat oppilaat tietoonsa paikallisilta mistä oikea asema löytyy. Suunnistamisen jälkeen oikea asema vihdoinkin löytyi. Kuljettajan rooli siirtyi Pekalle tässä vaiheessa.

6 Malmössä oli vastassa varoitukset Juutinrauman sillalla vaikuttavasta kovasta tuulesta, ajokieltoa ei kuitenkaan ollut. Pimeydestä johtuen elämys jäi hieman vaisuksi. Kööpenhaminan ohi suoriuduimme kunnialla. Jonkin verran StoreBeltin ylityksen jälkeen kuljettajaksi vaihtui jälleen Henri. Hän ajoikin sitten loppumatkan hotellin pihaan asti, jonne löysimme suoraan heidän suunnitelmansa ja kartan käytön mukaan. Hotelliin kirjautumisen jälkeen kävimme iltapalalla ja sitten olikin vuorossa hyvin ansaittu yöuni Tiistai Aamulla oppilaat suunnistivat onnistuneesti oppilaitokselle. Siellä meitä vastassa oli koulutuspäällikkö Erik Hansen. Hän esitteli meille Tanskalaista koulutusjärjestelmää sekä heidän oppilaitostaan. Esittelykierroksen jälkeen kävimme vierailemassa asuntolalla. Oppilaiden mielestä asuntola ja siellä olevat järjestelyt olivat hyvät.

7 Ruokailun jälkeen otimme suunnaksi Flensburgin Saksassa. Matkalla Flensburgiin tutustuimme Padborgin Logistiikka alueeseen ja palveluihin.

8 Rajalla jännitimme hiukan nastarenkaidemme takia, koska ne on Saksassa kielletty. Poliisilla olikin käynnissä tehotarkkailu, mutta se oli onneksi etelän suunnasta tuleville. Saksan puolelle päästyämme tutustuimme autonkuljettajalle tärkeään Autohof:iin sekä sellaisen tyypillisiin palveluihin. Varsinkin yksi punaisilla valoilla koristeltu kauppa kiinnosti oppilaita kovasti. Flensburgiin päästyämme ostimme hiukan tuliaisia. Isto oli ostanut itselleen 2 puikkoa huulirasvaa, jotka tarkemmassa syynissä osoittautuivat liimapuikoiksi. Eli Saksan kielen taidossa oli pieniä puutteita.

9 Seuraavaksi oppilaat saivat ohjeet ajaa Tarp:n kylälle n.20 km päähän. Sinne saavuttuamme kävimme syömässä paikallisella grillillä/ravintolassa. Seuraava ohje oli ajaa Odenseen Warenrup:n kautta. Oppilaat tiedustelivat tietä etukäteen huoltoasemalta. Tehtävä osoittautui haastavaksi, kovasta yrittämisestä huolimatta Warenrup:a ei löytynyt ja palasimme takaisin Tarp:iin. Tarp:sta he löysivät takaisin A7:lle matkalla ohittaen Warenrup:n kylän ja siitä Tanskan suuntaan. Tarkoituksella apuna olivat epätarkat kartat. Oppilaat ajoivat pimeässä yhden kuluneen tiekyltin ohi ja siksi eivät löytäneet perille. Harjoituksena ja oppimisen kannalta tilanne oli hyvä. Paluumatka Odenseen sujui hyvin, matkalla näimme erikoiskuljetuksia jotka kuljettivat mm. tuulivoimalan siipiä. Väsymyksestä johtuen hotellille löytäminen ei meinannut heti onnistua, mutta kohta oppilaat olivat taas kartalla ja löysivät perille Keskiviikko Tuliaisten luovutuksen jälkeen päivä alkoi osallistumalla Peter Larsenin käytännön tunnille. Oppilaamme saivat tehtäväksi lastata ja sitoa kuormaksi kaksi isoa laatikkoa joiden kuvitteellinen kuorma oli yhteensä 5t. Niitten lisäksi kuormaan tuli kaksi lentoasemalla käytettäviä matkalaukku vaunuja. Kuorma lastatattiin trukkia apuna käyttäen ja kuorman sidonnassa tuli noudattaa EU säädöksiä. Sitomisen jälkeen sidonnan pitävyys testattiin ajelemalla epätasaisella sorakentällä aika vauhdikkaasti ja jarruttelemalla voimakkaasti. Mainittujen tehtävien lomassa oppilaiden tuli osata antaa apuvirtaa omalle ajoneuvolle. Oppilaat suorittivat vaaditun tehtävän kunnialla. Tehtävän suorittamisen jälkeen kuorma

10 tuli purkaa ja tavarat ja välineet palauttaa omille paikoilleen. Oppilaat olivat hyvin tyytyväisiä päivän oppeihin. Klo suuntasimme paikalliseen junamuseoon vierailulle. Kyseessä oli Pohjois- Euroopan suurin junamuseo. Klo museo vierailun päätyttyä läksimme kävelemään kohti keilahallia jossa meille oli varattu radat edustavan oppilaitoksen puolesta.

11 Mukana olivat meidän lisäksi: Erik, Karin, Peter, Kim, Anita ja Dennis. Ainoa sallittu kieli päivän aikana oli Englanti. Tunnin keilauksen jälkeen ohjelmassa oli ruokailu. Ilta oli erittäin mukava ja oppilaat olivat hyvin reippaita toimissaan. Oppilaat tekivät myös tuttavuutta paikallisen väestön kanssa, lähinnä siis mukavien tyttöjen kanssa. Muistoksi jäi jokin viesti kirjoitettuna käteen.

12 Torstai Ajoimme automme aamulla piha-alueelle jossa pidimme esitelmän Tanskalaisille oppilaille nastarenkaista. Lopuksi havainnollistimme nastojen aiheuttamaa ääntä ajelemalla ympäri pihaa. Tämän jälkeen näytimme Suomesta kelikameroiden ajantasaisia kuvia. Ryhmämme sai tämän jälkeen käyttöönsä ns. city trailerin, eli puoliperävaunun jossa on kääntyvä taka-akseli. Kaikki ryhmäläiset ajoivat yhdistelmällä sekä suorittivat peruutuksen. Havaintona oli se että perävaunu kääntyminen on huomattavasti parempaa ja nopeampaa.

13

14 Ruokailun jälkeen vierailimme Alex Andersen kuljetusyrityksessä. Oppaiksemme lähti Peter sekä Dennis joka työskentelee siellä. Yrityksellä on palveluksessaan n.350 kuljettajaa sekä n.160 ajoneuvoa. Yhtiö harjoittaa Euroopan liikennettä, lukuun ottamatta Espanjan ja Italian liikennettä. He kuljettavat pääasiassa kukkia sekä tyhjiä rullakoita, ns. normaalin rahdin määrä on vähäistä. Tapaamastamme henkilökunnasta moni osasi hiukan Suomea. Yritys on kiinnostunut ottamaan oppilaita työssäoppimaan, mahdollisia tehtäviä olisi mm. terminaalitoiminnoissa toimiminen, paikallisjakelussa toimiminen tai sitten Euroopan liikenteessä toimiminen. Kalusto yrityksessä oli siistiä ja uudehkoa. Terminaalikin oli siisti ja hyvässä järjestyksessä.

15 Päivän jälkeen oli vuorossa ostosten teko kaupungilla ja sitten iltalepo, koska luvassa oli aikainen lähtö seuraavana aamuna Perjantai Herätys oli ennen kukon kiekaisua klo ja liikkeellä oltiin nopealla tahdilla. Odensessa oli suunnistamisessa moottoritielle hieman ongelmia joka johtui huonosti luetusta opasteesta. Pienen sekoilun jälkeen reitti suuntautui lautalle Helsingöristä Helsingborgiin. Suunnistus onnistui ilman ongelmia ja pääsimme laivalle nauttimaan aamupalaa. Kun ajoimme ulos laivasta niin Jani ajoi epähuomiossa Tullattavaa linjaa pitkin ja pääsi keskustelemaan Ruotsalaisen Tullimiehen kanssa. Lyhyen keskustelun ja auton ikkunoiden läpi suoritetun tarkastuksen jälkeen hän toivotti hyvää matkaa. Kaikki takanamme tulleet ajoneuvot ajoivat myös Tullattavaa linjalle, eli näimme sen miten ihmiset helposti vaan seuraavat minne muut menevät, lukematta itse opasteita. Suoritimme tankkauksen Örkelljungassa. Siitä matkamme jatkui paria nopeaa pysähdystä lukuun ottamatta katkeamattomana Tukholmaan. Södertäljen tuntumassa oli Raskas yhdistelmä tien sivussa hätävilkut päällä. Jani soitti Ruotsalaiseen tiepalvelu numeroon jonka huomasimme opasteesta ja kertoi havaintonsa virkailijalle. Suunnistaminen Värtan satamaan onnistui erittäin hyvin, osuimme kerralla kohteeseen. Pääsimme laivaamme Silja Serenadelle hyvissä ajoin jo klo aikoihin.

16 Matkatavaroiden hytteihin viemisen jälkeen menimme Infoon josta Yliperämies Juha Rautavirta nouti meidät laivaesittelylle. Alus oli ollut juuri telakalla huollossa ja siitä johtuen aluksella oli hiukan kiireitä. Aluksen 2 kansi jossa nykyään on hyttejä, on aikaisemmin toiminut autokantena mutta johtuen sen epäkäytännöllisyydestä se oli muutettu matkustajakäyttöön. Alus pyritään lastaamaan siten että keula kulkee 30cm syvemmällä kuin perä, silloin polttoaineenkulutus on pienintä. Raskasta kalustoa lastatessa tulee huomioida että jos alus on kallellaan niin ajoneuvo voi liukua maalatulla pinnalla. Jos kuorma on lastattu väärin niin ajoneuvo voi siitäkin johtuen olla kallellaan ja aiheuttaa siten vahinkoa tai ongelmia lastaamisen suhteen. Nykyisten ajoneuvojen sitominen laivamatkan ajaksi on haasteellista, koska sidontapisteitä on hankala löytää. Esittelyn jälkeen oli vuorossa päivällinen buffet ravintolassa. Ruokailun jälkeen tutustuimme hiukan illan viihdetarjontaan ja sitten menimme hyvin ansaituille yöunille.

17 Lauantai Laiva saapui klo satamaan Helsinkiin. Oppilaat suunnistivat sieltä Vuosaaren satamaan jossa tutustuimme alueeseen ja palveluihin sekä toimintoihin niissä määrin kun sen varsinaiselle satama alueelle ajamatta pystyi tekemään.

18 Oppilaiden mielipiteet reissusta:

19 Plussat: Odensessa opettajat mukavia Lastausharjoituksen yhteydessä tehty sidonnan pitävyyden testaaminen ajelemalla City trailerin testaaminen Ulkomaalaisten kanssa keskustelu Kielitaidon käytön helpottuminen (ei jännitä niin paljoa) Satamiin ja laivoihin ajamiseen tutustuminen Suunnistamisen opiskelu Miinukset: Ruotsissa huonot radiokanavat Saksassa voisi viettää enemmän aikaa, koska paljon alaan liittyvää katsottavaa Pääkaupunkeihin voisi tutustua enemmän Ei onnistunutta kontaktia vastakkaiseen sukupuoleen

Olen ollut täällä nyt viikon, mutta ennen tätä päivää ei varsinaisesti ole tapahtunut mitään.

Olen ollut täällä nyt viikon, mutta ennen tätä päivää ei varsinaisesti ole tapahtunut mitään. 16.11.2257 : Babylon 5 Olen ollut täällä nyt viikon, mutta ennen tätä päivää ei varsinaisesti ole tapahtunut mitään. Kontaktihenkilöni, Babylon 5:n tiedeinstituutissa toimiva professori Muath Kalon (joka

Lisätiedot

Espoon Urheiluautoilijat ry. 1967-2012. 39. vuosikerta. Nr 2 heinäkuu 2012. Toiminnassa ainakin vuoden 2021 loppuun asti

Espoon Urheiluautoilijat ry. 1967-2012. 39. vuosikerta. Nr 2 heinäkuu 2012. Toiminnassa ainakin vuoden 2021 loppuun asti Espoon Urheiluautoilijat ry. 1967-2012 39. vuosikerta Nr 2 heinäkuu 2012 Toiminnassa ainakin vuoden 2021 loppuun asti Uutisia Uutisia Uutisia Uutisia Bembölen Kartingrata sai yhdeksän (9) vuoden jatkoajan

Lisätiedot

E-jolla Bulletiini 2015

E-jolla Bulletiini 2015 E-jolla Bulletiini 2015 1 Jäsenmaksu 35 Eräpäivä 31.3.2015 Vuoden 2015 jäsenmaksun maksaminen Tili: FI47 2400 1800 0122 21 1Ilmoita seuraavat asiat maksulomakkeen viestikenttään 1. Nimi 2. Osoite 3. Syntymäaika

Lisätiedot

tuntia ja se e ja kävimme Tiistai 6.4. käytöstä ja Torstai 8.4. sella jatkuvaan

tuntia ja se e ja kävimme Tiistai 6.4. käytöstä ja Torstai 8.4. sella jatkuvaan Työssäoppimassa Kiinassa: Tiina Järvi Maanantai 5.4. Laskeuduimme Shanghain Pudongin lentokentälle, joka oli odotettavastikin suuri, klo 6.55 Kiinan aikaan. Meitä oli vastassa SIPIVT:n koulustaa Mr. Wilson

Lisätiedot

JALOSTUSPOHJAA LAAJENTAMASSA

JALOSTUSPOHJAA LAAJENTAMASSA JALOSTUSPOHJAA LAAJENTAMASSA Kasvattaja tulee aina silloin tällöin tilanteeseen, jossa omat linjat katoavat. Käteen ei jäänytkään sellaista narttua, jonka kanssa pennutusta voisi suunnitella. Tuolloin

Lisätiedot

TARAKI. Tampereen rakentajakilta. Vuosijuhlanumero

TARAKI. Tampereen rakentajakilta. Vuosijuhlanumero Vuosijuhlanumero TARAKI Tampereen rakentajakilta www.taraki.fi Vuosijuhlat, mukana myös kulissien takana s. 7 Fuksiexcu versio 1 s. 15 Fuksiexcu versio 2 s. 17 Rankkaexcu [lahti, lpr, jyväskylä] s. 25

Lisätiedot

VOLVO visiitti HELIKOPTERIT ILMASSA KOULUTUS KANNATTAA VOLVON HYBRIDIMALLIT H&M HALLITSEE LOGISTIIKAN POLTTOAINEHUOLTO PITÄÄ

VOLVO visiitti HELIKOPTERIT ILMASSA KOULUTUS KANNATTAA VOLVON HYBRIDIMALLIT H&M HALLITSEE LOGISTIIKAN POLTTOAINEHUOLTO PITÄÄ VOLVO visiitti VOLVON RASKAAN KALUSTON ASIAKASLEHTI 3/2008 7. VUOSIKERTA KOULUTUS KANNATTAA SITA PARANTAA TYÖTURVALLISUUTTA VOLVON HYBRIDIMALLIT YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLISET KUORMA-AUTOT H&M HALLITSEE LOGISTIIKAN

Lisätiedot

Puheenjohtajan Pärskeet

Puheenjohtajan Pärskeet ÅSKPRESSEN KEVÄT 2010 UINTIKLUBI TURKU - ÅSK RY Puheenjohtajan Pärskeet Moi vaan kaikille! Toukokuu lähestyy loppuaan ja kesä, kesä taitaa olla jo täällä. Siltä on tuntunut jo usean hellepäivän hellimästä

Lisätiedot

Turun kansantanssin ystävät ry www.rytky.fi TIEDOTE 3 / 2012

Turun kansantanssin ystävät ry www.rytky.fi TIEDOTE 3 / 2012 Turun kansantanssin ystävät ry www.rytky.fi TIEDOTE 3 / 2012 Puheenjohtajan kynästä Itselleni kulunut kesä oli mieleenpainuva. Monen vuoden jälkeen huomasin nukkuvani koulun lattialla ilmapatjan päällä.

Lisätiedot

LUKU 13. Onnettomuuden kulku 13.1. Sääolosuhteet. 13.2 Tapahtumien kulku. 13.2.1 Johdanto

LUKU 13. Onnettomuuden kulku 13.1. Sääolosuhteet. 13.2 Tapahtumien kulku. 13.2.1 Johdanto LUKU 13 Onnettomuuden kulku 131 Sääolosuhteet Sääolosuhteet onnettomuuspaikalla noin klo 0100 olivat ankarat, mutta eivät pahimmat mahdolliset Tuuli oli lounaasta ja sen nopeus oli keskimäärin 18 20 m/

Lisätiedot

Valtuutettuna maailmankongressissa. Lähtöajatus

Valtuutettuna maailmankongressissa. Lähtöajatus Valtuutettuna maailmankongressissa Lähtöajatus Kesäkuussa 2008, Suomen Lions-liiton vuosikokouksessa Lappeenrannassa, sain niin kutsutun kuningasajatuksen seuraavan vuoden kesälomakohteeksi. Aikaakin tavoitteen

Lisätiedot

Maatilakiinteistöjen arvonmääritys haasteellista, s. 4 Kiinteistömarkkinoiden läpinäkyvyydestä, s. 6 Markkinavalinta ja sen vaikutukset

Maatilakiinteistöjen arvonmääritys haasteellista, s. 4 Kiinteistömarkkinoiden läpinäkyvyydestä, s. 6 Markkinavalinta ja sen vaikutukset Kiinteistöarviointi 2/10 Suomen Kiinteistöarviointiyhdistys ry:n jäsenlehti Maatilakiinteistöjen arvonmääritys haasteellista, s. 4 Kiinteistömarkkinoiden läpinäkyvyydestä, s. 6 Markkinavalinta ja sen vaikutukset

Lisätiedot

Kaikki palvelut saman katon alta!

Kaikki palvelut saman katon alta! 1 JULKAISIJA LIONS CLUB MARTTILA 2012 Kaikki palvelut saman katon alta!.fi OP-bonusasiakas on sellainen Osuuspankin omistajajäsen, jonka oma tai perheen yhteinen pankki- ja/tai vakuutusasiointi on vähintään

Lisätiedot

Syysretki Luoteis-Venäjälle

Syysretki Luoteis-Venäjälle InTek P-S Syysretki Luoteis-Venäjälle InTek P-S:en yhdistys teki syysretken 11.-13.9.2009 linja-autolla Luoteis-Venäjälle. Matkareitti oli Rovaniemi Ivalo Näätämö - Kirkkoniemi Zapoljarnyi Petsamo Murmansk

Lisätiedot

Metsästyspäiväkirja. Etelä-Afrikka 07.-16.03.2015

Metsästyspäiväkirja. Etelä-Afrikka 07.-16.03.2015 Metsästyspäiväkirja Etelä-Afrikka 07.-16.03.2015 Lauantai 07.03. Tapsa (TT) ja Tiina tulivat hakemaan Päiviä ja minua, joten matka kohti Helsinki-Vantaan lentoasemaa alkoi. Matkalaukut ja ase oli pakattu

Lisätiedot

OPTIMI RY:N VIRALLINEN ÄÄNENKANNATTAJA 8. VSK NRO 4 MARRASKUU 2010. Pete Parkkonen Jyrki Kalaja Daniel Yli-Seppälä

OPTIMI RY:N VIRALLINEN ÄÄNENKANNATTAJA 8. VSK NRO 4 MARRASKUU 2010. Pete Parkkonen Jyrki Kalaja Daniel Yli-Seppälä bátäâoá ~tàátâá OPTIMI RY:N VIRALLINEN ÄÄNENKANNATTAJA 8. VSK NRO 4 MARRASKUU 2010 dg Pete Parkkonen Jyrki Kalaja Daniel Yli-Seppälä Pääkirjoitus Lasken sitten puuteria Alpeilla tai lampaita himassa, päähäni

Lisätiedot

TUNTOSARVI. xxxx. Yle-vero kaikille - mitä sillä saa? Ari Suutarlan syntymäpäiväjuhlissa oli lämmin tunnelma. xxxx. Nro 1 Tammikuu 2013

TUNTOSARVI. xxxx. Yle-vero kaikille - mitä sillä saa? Ari Suutarlan syntymäpäiväjuhlissa oli lämmin tunnelma. xxxx. Nro 1 Tammikuu 2013 TUNTOSARVI Nro 1 Tammikuu 2013 Suomen Kuurosokeat ry Ari Suutarlan syntymäpäiväjuhlissa oli lämmin tunnelma xxxx xxxx Yle-vero kaikille - mitä sillä saa? Sisältö Pääkirjoitus: Tyytyväisin mielin takaisin

Lisätiedot

Limingan Niittykärppien oma julkaisu 1/09 Esittelyssä Pohjolan heimo

Limingan Niittykärppien oma julkaisu 1/09 Esittelyssä Pohjolan heimo Limingan Niittykärppien oma julkaisu 1/09 Esittelyssä Pohjolan heimo Pohjolan heimoa sanottiin ennen Kotkajoukkueeksi. Kun Joukkueet muutettiin heimoiksi, vaihtui nimi Pohjolaksi. Heimopäälliköt ovat Hannu

Lisätiedot

Erilaisia kuvan myyjiä

Erilaisia kuvan myyjiä Erilaisia kuvan myyjiä 77 Vesa Jyrki Vesa Jyrki Palokuvaajasta valokuvaajaksi Työkaverilta lainatulla kameralla kuvattu pienoisrautatien kuva lehdessä julkaistuna aloitti kuvaaja-urani. Matka harrastajasta

Lisätiedot

Venäjä avaa kuivaamon ovet

Venäjä avaa kuivaamon ovet HELMIKKU 2006 WWW.WSAB.NET VIERAS 43 vuotta samalla sahalla Venäjä avaa kuivaamon ovet OTSIKOITA Tiivis tunnelma WSAB Clubissa >> Sivut 4 5 Nykyaikainen puutavarankuivaus on ehdottomasti tekemässä läpimurtoa

Lisätiedot

Olen niin onnekas, että mulla on sut. Lasten, vanhempien ja tukiperheiden kokemuksia tukiperhetoiminnasta

Olen niin onnekas, että mulla on sut. Lasten, vanhempien ja tukiperheiden kokemuksia tukiperhetoiminnasta Olen niin onnekas, että mulla on sut Lasten, vanhempien ja tukiperheiden kokemuksia tukiperhetoiminnasta 1 Aluksi Pelastakaa Lapset -järjestön lastensuojelutyö perustuu haluun turvata lapsen oikeus perheeseen

Lisätiedot

17.1 Johdanto. ESTONIA upposi vain noin tunnin kuluttua. havainnoista ja vain noin 30. kuluttua ensimmäisestä hätäkutsusta.

17.1 Johdanto. ESTONIA upposi vain noin tunnin kuluttua. havainnoista ja vain noin 30. kuluttua ensimmäisestä hätäkutsusta. 17 LUKU Pelastustoimet 171 Johdanto ESTONIA upposi vain noin tunnin kuluttua ensimmäisistä onnettomuutta enteilevistä havainnoista ja vain noin 30 minuutin kuluttua ensimmäisestä hätäkutsusta Noin 680

Lisätiedot

Digesta 2/09. sisällysluettelo

Digesta 2/09. sisällysluettelo DIGESTA 2/09 Digesta 2/09 sisällysluettelo Pääkirjoitus... 3 Puheenjohtajan palsta... 4 Varapuheenjohtajan palsta... 5 Publiikki: Todistus käteen ja töihin... 6 Poronkusema 2009... 7 Matkakertomus: Institutional

Lisätiedot

kauppias Intiassa runokirjan Lapin alueen helluntaiseurakuntien lehti NUMERO 6 12. joulukuuta 2012 Kauppiaaksi 22-vuotiaana

kauppias Intiassa runokirjan Lapin alueen helluntaiseurakuntien lehti NUMERO 6 12. joulukuuta 2012 Kauppiaaksi 22-vuotiaana Lapin alueen helluntaiseurakuntien lehti NUMERO 6 12. joulukuuta 2012 Hyvää Joulua 3 Aino Orajärven 6 Pikkumäet 8 Uskalsin tehdä kauppias Kauppiaaksi 22-vuotiaana Intiassa Blogikuvaus kahdesta päivästä

Lisätiedot

lastakin. Hoitanut kotiamme ja lapsiamme, joskus jopa yli voimiesi. Silti valittamatta siitä. En olisi koskaan voinut löytää itselleni parempaa ja

lastakin. Hoitanut kotiamme ja lapsiamme, joskus jopa yli voimiesi. Silti valittamatta siitä. En olisi koskaan voinut löytää itselleni parempaa ja ARTSI ALKUSANAT Yöllä sitä ehtii ajattelemaan kaikenlaista, silloin kun uni ei meinaa tulla silmään. Ennen kaikkea tätä omaa elämää ja kuinka nopeasti se aika onkaan täällä mennyt. Nuorin lapsistamme,

Lisätiedot

Retkenjärjestäjän opas

Retkenjärjestäjän opas Retkenjärjestäjän opas Teemu Saloriutta & Antti Salovaara Alkusanat Tämä opas on kirjoitettu Luonto-Liiton retkenvetäjien tueksi, mutta oppaaseen tutus tumista voi suositella lähes kaikille retkeilystä

Lisätiedot

Suomen Autoteknillisen Liiton jäsenjulkaisu 1/2013

Suomen Autoteknillisen Liiton jäsenjulkaisu 1/2013 Suomen Autoteknillisen Liiton jäsenjulkaisu 1/2013 Liittokokous Tampereella FISITA:n maailmankongressi Itä-Suomen piirin syysretki Toimihenkilöt 2013 Sisältö ISSN 1235-2292 Suomen Autoteknillinen Liitto

Lisätiedot

Maiju Jussilan vaihto-oppilasvuosi, osa 1

Maiju Jussilan vaihto-oppilasvuosi, osa 1 Maiju Jussilan vaihto-oppilasvuosi, osa 1 Toukokuun alussa olleessa viimeisessä vaihto-oppilaskoulutuksessa kaikki alkoi viimein tuntua pelottavan todelliselta ja ymmärsin, että olen oikeasti lähdössä

Lisätiedot

tietoalani JO 35 VUOTTA edunvalvontaas. 3 IT EVVK Työpari auttaa jaksamaan s.8 Miksi IT-ala ei kiinnosta naisia Alanko ja Turo:

tietoalani JO 35 VUOTTA edunvalvontaas. 3 IT EVVK Työpari auttaa jaksamaan s.8 Miksi IT-ala ei kiinnosta naisia Alanko ja Turo: tietoalani Tietoalan toimihenkilöt ry:n jäsenlehti 2/2009 Alanko ja Turo: Työpari auttaa jaksamaan s.8 IT EVVK Miksi IT-ala ei kiinnosta naisia s. 11 JO 35 VUOTTA edunvalvontaas. 3 Tes-neuvottelut katkolla

Lisätiedot