9. Luovien alojen yrittäjyys

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "9. Luovien alojen yrittäjyys"

Transkriptio

1 9. Luovien alojen yrittäjyys Tässä jaksossa Taitoaineet, kotitalous Integraatio: opintojen ohjaus, liikunta, äidinkieli matematiikka, kuvaamataito Luovien alojen yritystoiminta Perustamme kahvilan

2 Osio 9/1 Taitoaineet, kotitalous Integraatio: opintojen ohjaus, liikunta, äidinkieli, matematiikka, kuvaamataito 9. Luovien alojen yrittäjyys Luovien alojen yrittäjyyden ennustetaan kasvavan Suomessa ja Euroopassa 2010-luvulla nopeasti. Suomessa kauppa- ja teollisuusministeriön laatimassa Luovien alojen kehittämisstrategia 2015:ssä (KTM Julkaisuja 10/2007) luoviin aloihin luetaan kuuluviksi muun muassa seuraavat toimialat: animaatiotuotanto arkkitehtipalvelut elokuva- ja tv-tuotanto kuvataide ja taidegalleriat käsityö liikunta- ja elämyspalvelut mainonta ja markkinointiviestintä muotoilupalvelut musiikki ja ohjelmapalvelut peliala radio- ja äänituotanto taide- ja antiikkikauppa tanssi ja teatteri viestintäala Luovuus on kykyä kehittää uusia ideoita ja yhdistellä vanhoja tuttuja asioita uudella tavalla. Yhteistä luoville aloille on, että niillä liiketoiminta perustuu aineettoman omaisuuden kaupalliselle hyödyntämiselle. Luoviin aloihin voidaan lukea kuuluviksi kaikki ne alat, joilla syntyy tekijänoikeuksia, patentteja ja tuotemerkkejä. Luoviin aloihin läheisesti kuuluvia termejä ovat muun muassa elämysteollisuus, sisältöliiketoiminta ja kulttuuriteollisuus. Tekijänoikeus Tekijänoikeudet liittyvät läheisesti luovaan liiketoimintaan. (Lähde: Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry, www-sivut: Tekijänoikeudesta säädetään tekijänoikeuslaissa (404/1961). Tekijänoikeus tarkoittaa tekijän yksinoikeutta päättää teoksensa käytöstä. Muun omaisuuden tapaan tekijänoikeus nauttii perustuslaissa taattua omaisuuden suojaa. Tekijänoikeudessa omaisuudensuoja on toteutettu tekijän yksinoikeutena kieltää muita käyttämästä teosta ilman hänen lupaansa. Myöntämällä korvausta vastaan käyttölupia teoksiinsa tekijät saavat tuloja sen mukaan, miten teoksia käytetään. Esimerkiksi säveltäjä saa musiikkiteoksestaan tuloja sen mukaan, miten paljon kyseistä kappaletta myydään tai esitetään. Tekijänoikeus syntyy tekijälle automaattisesti teoksen tekemisen myötä. Jotta teos saisi suojaa, on sen oltava tekijänsä henkisen luomistyön itsenäinen ja omaperäinen tulos, esimerkiksi runo tai romaani, musiikkiteos, valokuva tai muotoiltu tuote, vaikkapa jokin käyttöesine, kangas tai huonekalu. Tuotteilta edellytetään kuitenkin huomattavaa omaperäisyyttä ennen kuin teoskynnys ylittyy. Tekijänoikeus voi Suomessa syntyä vain luonnollisille henkilöille. Yritykset ja yhteisöt voivat saada haltuunsa tekijänoikeudet sopimalla siitä sen henkilön kanssa, jolla on teokseen tekijänoikeus. Piratismi Piratismi rikkoo tekijänoikeuksia. Se tarkoittaa ilman tekijänoikeudenhaltijan lupaa tapahtuvaa tallenteiden valmistamista ja levittämistä yleisölle. Tietoverkoissa tapahtuva luvaton tiedostojenjako on nykyisin merkittävä ongelma.

3 Osio 9/2 Mitä luovien alojen yrityksiä omalla kotipaikkakunnallasi toimii? (Esimerkiksi: käsityöyrityksiä, liikunta- ja elämyspalveluja, taidealan ja viestintäalan yrityksiä) Haastattele yrittäjää tai etsi tietoa yrityksen nettisivuilta: Minkälaiseen ideaan ja osaamiseen yrityksen liiketoiminta perustuu? Mitä ainutlaatuista tuotteessa on? Mitä sellaisia tuotteita, tuotemerkkejä tai teoksia tiedät, joita kopioidaan ja käytetään laittomasti? Ketkä taiteilijat tai suunnittelijat tunnetaan myös yrittäjinä? Vierailu elämyspalvelualan, taidealan tai viestintäalan yritykseen Vierailu valmistellaan kuten koulun yritysvierailu (katso osio 2). Teemat valitaan oppilaiden kiinnostuksen mukaan. Tavoitteena on päästä kokeilemaan jotakin työtekniikkaa (käsityötekniikka, graafinen suunnittelu tai elämystuotteen suunnittelu). Vierailun erityisteemana tekijänoikeudet: esimerkiksi miten yrittäjä suojaa tekijänoikeuksiaan ja miten tekijänoikeudet on otettava huomioon yrityksen toiminnassa.

4 Luovien alojen yritystoiminta kasvussa

5 Osio 9/4 Taitoaineet, kotitalous Integraatio: opintojen ohjaus, liikunta, äidinkieli, matematiikka, kuvaamataito 9. Luovien alojen yrittäjyys Perustamme kahvilan Johanna ja Saimi suunnittelevat kesäkahvilan avaamista oman kotikylänsä kesätorille kesän ajaksi. Kesätori on avoinna perjantaisin ja lauantaisin sekä kahtena kesäsunnuntaina kyläjuhlien yhteydessä. Kylän asukasluku kaksinkertaistuu kesäviikonlopuiksi, sillä kylällä on paljon kesämökkejä, ja kesätori vetää vieraita kauempaakin. Kahvilan suunnittelu käynnistyi jo aikaisin talvella, ja kahvilan on määrä avautua kesäkuun toisena lauantaina, ensimmäisenä kesätoripäivänä. Kahvila tarjoaa pääasiassa kahvia, teetä ja muffinsseja. Yrittäjät listasivat asioita, jotka on otettava suunnittelussa huomioon. Listalle kertyi seuraavia asioita: Mikä kahvilalle nimeksi? Tarvitsemmeko logon? Keksimmekö sloganin? Mikä on koko tuotevalikoima? Mikä on oma erikoistuotteemme? Mistä tuotteesta haluamme tulla tunnetuksi? Miten otamme huomioon erityisruokavaliota noudattavat asiakkaat? Miten lupaamme palvella asiakkaitamme? Paljonko tuotteet maksavat? Miten hinnoittelemme? Onko meillä houkuttelevia erikoistarjouksia? Miten mainostamme? Miten tavoitamme asiakkaamme? Miten valmistamme tuotteet? Mitä lupia tarvitsemme? Miten jaamme työt ja vastuut? Minkälaisen budjetin teemme? Miten jaamme rahat, jos voittoa jää? Mitä muita asioita mielestäsi yrittäjien kannattaisi miettiä kahvilaa suunnitellessaan? Miten Johanna ja Saimi voisivat hyödyntää internetiä ja sosiaalista mediaa (esim. Facebook tai Twitter) oman kesäkahvilansa markkinoinnissa? Liikeideaa suunnitellessa aloittavan yrittäjän kannattaa analysoida tarkasti kilpailijoita eli saman alan yrityksiä samalla markkina-alueella. Analyysi auttaa kirkastamaan ideoita, joilla oma yritys voi erottua kilpailijoista. Kuvittele itsesi kahvilaa suunnittelevaksi yrittäjäksi. Tehtäväsi on nyt kartoittaa oman paikkakuntasi markkinatilanne. Tutustu kaverisi kanssa 2 3 kahvilaan ja arvioi niitä ainakin seuraavien asioiden perusteella: kahvilan sijainti ja ulkoinen ilme kahvilan sisustus tuotetarjonta palvelu hintataso a) Minkälaisia asiakkaita arvelet kahvilan tavoittelevan? Miten perustelet? b) Miten kahvila markkinoi ja mainostaa? c) Kävisitkö itse kyseisessä kahvilassa?

6 Osio 9/5 Testaa kahvila! Testaa kolme kahvilaa kotipaikkakunnallasi. Mukana voi olla mikä tahansa kahvila nuorisokahvilasta huoltamon baariin. Voit tehdä kahvilatestin myös yhdessä kaverisi kanssa. 1. Arvioi kahvilan tuotteita, palvelua ja hintaa sekä viihtyisyyttä ja siisteyttä. Paras ansaitsee viisi tähteä, yhden saa se, jolla on mielestäsi eniten kehitettävää. Tuotteet Palvelu Hinta-laatusuhde Viihtyisyys Siisteys Kahvila WC-tilat Ulkoalue 2. Mielestäni paras kahvila oli 3. Miksi? 4. Muita havaintoja 5. Miten kahvila voisi mielestäsi parantaa ja kehittää toimintaansa (esim. tuotteet, palvelu, viihtyisyys, mainonta jne.)? 6. Jos perustaisit kahvilan omalle kotipaikkakunnallesi, miten uskoisit voivasi erottua kilpailijoistasi? Minkälaiselle kahvilalle paikkakunnalla olisi kysyntää? 7. Minkälaista on mielestäsi hyvä asiakaspalvelu?

7 Osio 9/6 Unelmien kahvila Perusta yhdessä kaverisi kanssa unelmiesi kahvila virtuaalisesti. Voit suunnitella kahvilan siten, että se voisi olla toteuttamiskelpoinen omalla kotipaikkakunnallasi tai ideoida todellisen unelmiesi kahvilan minne tahansa muualle, missä uskot kahvilan menestyvän. Oppilaan tehtävä Näillä eväillä pääset vauhtiin: 1. Keksi kahvilallesi liikeidea. Ketkä olisivat kahvilan asiakkaita, keitä haluaisit asiakkaiksi? Mitä tuotteita kahvilassa myytäisiin? Miten kahvila palvelee asiakkaitaan? 2. Keksi kahvilalle nimi. 3. Ideoi ja suunnittele kahvilan tuotevalikoima ja hinnoittele tuotteet. Suunnittele kahvilan menu (tuotteiden nimet ja hinnat, lisätietoa tuotteista jne.). 4. Missä kahvila sijaitsee ja mitkä ovat sen aukioloajat? 5. Miten brändäät kahvilasi? Minkälaisen mielikuvan haluat luoda kahvilastasi? Mitä haluat asiakkaiden ajattelevan kahvilasta? Ideoi kahvilan visuaalinen ilme: liikemerkki/logo, värit jne. Ideoi kahvilan sisustus ja henkilökunnan työasut. Kerro tiivistetysti se, miten haluat palvella asiakkaitasi (brändilupaus). 6. Mieti, miten markkinoit kahvilaa (miten parhaiten tavoitat asiakkaasi, miten erotut kilpailijoista)? Suunnittele kahvilan ulkomainos/juliste Suunnittele, miten kahvila näkyy internetissä (Tarvitaanko www-sivut? Onko kahvila Facebookissa? Mainostetaanko netissä? jne.). muuta, mitä? 7. Listaa kaikki asiat, joihin rahaa kuluu jo kahvilan perustamisvaiheessa. 8. Mieti, minkälaisia henkilöitä haluat kahvilaan töihin. 9. Muuta?

8 Osio 9/7 Taitoaineet, kotitalous Integraatio: opintojen ohjaus, liikunta, äidinkieli, matematiikka, kuvaamataito 9. Luovien alojen yrittäjyys Tuoteideasta tuotteeksi Olet perustamassa kahvilaa. Tavoitteena on, että kahvilasi nimikkotuotteesta tulisi kahvilasi todellinen vetonaula. Ideoi kahvilasi ykköstuote. Arvioi, ketkä ovat kahvilasi mahdollisia asiakkaita ja minkälaisia tuotteita he arvostavat. Mikä on kahvilasi nimikkotuote/vetonaula? Miltä se maistuu? Miltä se näyttää? Miten se tarjoillaan? Miten paljon se maksaa? Miten on otettu huomioon erityisruokavaliot? Muuta? Arvioi myös, miten valmistat tuotteen. Mikä on reseptisi? Mikä tekee siitä juuri sinun kahvilasi vetonaulan? Miten erotut kilpailijoista? Miten voit helpottaa ja nopeuttaa valmistusta? Miten markkinoit ja mainostat tuotettasi? Hinnoittele oikein Oikea hinnoittelu on yrityksen kannattavuuden perusta. Oman kahvilasi tuotteiden hinnoittelussa kannattaa ottaa huomioon ainakin nämä seikat: Minkälainen on paikkakunnan kahviloiden hintataso; minkälaisiin kahvilahintoihin asiakkaat ovat tottuneet? tuotteen arvon. Mikä on oman kahvilasi asiakaskunta ja heidän maksukykynsä? Älä perusta hinnoittelua omaan maksukykyysi. Hinnoittele kannattavasti. Ota huomioon kaikki kustannukset eli raaka-aineet, palkat sivukuluineen, markkinoinnin ja myynnin kustannukset sekä yrityksen muut kustannukset. Hinta on myös markkinointi- ja kilpailukeino. Asiakkaalle syntyvä hintamielikuva vaikuttaa tuotteiden haluttavuuteen. Hinnalla voi myös kohdentaa tuotteen jollekin tietylle asiakasryhmälle. Mieti myös voitko tehdä pakettitarjouksia Kuusi viiden hinnalla! Hinta osoittaa asiakkaalle

9 Osio 9/8 Välituntikahvila kouluun? Kahvilayrittämistä voi kokeilla myös omassa koulussa, jos esimerkiksi oppilaskunnalle tarjoutuu mahdollisuus välituntikahvilan perustamiseen. Pienimuotoisesti kahvilaa voidaan kokeilla myös kotitaloustuntien yhteydessä ns. kahvikärrymyyntinä. Oppilaat valmistavat tuotteet, hinnoittelevat ne ja myyvät ne oppilaille ja kouluhenkilökunnalle. Syntyvä voitto voidaan käyttää esimerkiksi luokkaretken tai tapahtuman rahoittamiseen tai johonkin yhteiseen hankintaan. Kahvikärrymyynnissä tuotteiden hinnoittelua on helppo harjoitella esimerkiksi kahdella tuotteella, muffinsseilla ja pikkupullilla. TEHTÄVÄ Laske pikkupullien tai muffinssien myyntihinta. Tavoitehinta = Kustannukset raaka-aineet tarvikkeet (vuoat) mainonta muut kustannukset Tavoiteltava tulos Paljonko luokan yhteiseen kassaan halutaan rahaa tai paljonko yrittäjä haluaa palkkaa? Tuotteiden määrä kustannukset + tavoiteltava tulos tuotteiden määrä Paljonko arvioidaan saatavan myydyksi? Myymättä jääneet tuotteet huonontavat kannattavuutta. Hygieniapassi kannattaa hankkia työpaikan saaminen helpottuu Pitsakokki, jäätelönmyyjä, ruokatehtaan työntekijä ja moni muu elintarviketyöläinen käsittelee helposti pilaantuvia elintarvikkeita. Heidän pitää ymmärtää elintarvikehygieniaa ja toimia siten, etteivät tuotteet aiheuta ruokailijalle sairastumista. Tätä varten on olemassa hygieniaosaamistodistus, eli ns. hygieniapassi. Hygieniapassin voi saada suorittamalla hyväksytysti Eviran laatiman erityisen testin, joita järjestävät Elintarvikeviraston hyväksymät testaajat, kuten aikuiskoulutuskeskukset ja ravitsemusalan oppilaitokset. Testien hinnat vaihtelevat, joten niitä kannattaa tiedustella useammalta järjestäjältä. Melko kattava lista osaamistestaajista löytyy osoitteesta portal/fi/elintarvikkeet/hygieniaosaaminen. Hygieniaosaamistesti suoritetaan kirjallisesti suomen tai ruotsin kielellä. Testi sisältää 40 elintarvikehygieniaan liittyvää väittämää, joista testattava valitsee mielestään oikean vaihtoehdon. Testin läpäisee jos oikeita vastauksia on 34 40:stä.

10 Osio 9/9 Kakkusankarit löysi asiakkaat netin kautta Hyvä idea ja oma osaaminen ovat menestyksekkään liiketoiminnan parhaat lähtökohdat. Terhi Toikan perustama Kakkusankarit on siitä hyvä esimerkki. Yrityksen tarjontaan voit tutustua osoitteessa Kakkusankari Terhi Toikka aloitti muutama vuosi sitten leipomisharrastuksen. Hän halusi keskittyä nimenomaan erikoisiin fantasiakakkuihin ja koristeellisiin leivonnaisiin sellaisiin, jotka näyttävät yhtä hyviltä kuin maistuvat. Leipominen vaati sopivat työkalut, joita Terhi lähti etsimään internetin tarjonnasta. Pian hän kuitenkin huomasi, että sopivien välineiden löytäminen on vaikeaa ja kallista. Isänsä innoittamana Terhi päätti selvittää mahdollisuutta sellaisen verkkokaupan perustamiseen, josta voisi tilata leipomisvälineitä helposti ja edullisesti. Näin sai alkunsa Kakkusankarit (www.kakkusankarit.fi). Markkinointia blogien kautta Terhin oma leipomisharrastus sai alkunsa kakkublogeista. Tämän takia netti oli hänelle luontainen myynti- ja markkinointikanava. Lisäksi verkkokaupan perustaminen oli helpompaa ja käytännöllisempää, kun suurta alkupääomaa ei tarvittu. Tieto Kakkusankareista levisi nopeasti blogien kautta alan harrastajien kesken. Lisäksi Terhi haastoi luontevasti myös muotiblogaajat mukaan. Hän lähetti yhdeksälle tunnetulle blogaajalle leivonta-aiheisen paketin, joka sisälsi myös muffinssin leipomisohjeet. Paketti otettiin hyvin vastaan ja Kakkusankarit sai paljon huomiota muotiblogeissa. Muun muassa tällaisiin muotiblogeihin Terhi oli yhteyksissä: moumou.indiedays.com jyväskyläläisen opiskelijatytön pitämä lifestyle- ja muotiblogi. Blogissa on myös erilaisia teemaviikkoja, kuten ekoviikko, kasvisruokaviikko ja säästöviikko. nadjastrange.blogspot.com Are you feeling fashionable on 21-vuotiaan media-assistentiksi opiskelevan helsinkiläistytön muotiblogi. Blogissa käsitellään paljon myös muun muassa kierrätystä. kermakeksit.blogspot.com Buttermilk Bisquits on 20- ja 50-lukuja ihastelevan nuoren naisen blogi, jossa hän käsittelee vaatemuodin lisäksi muun muassa sisustamista, ruokia ja kosmetiikkaa. Pieni, talkootyyppisesti toimiva kuuden henkilön yritys on Terhille vielä enemmänkin harrastus kuin työ, ja sellaisena Terhi näkee sen jatkossakin, vaikka toiminta kasvaakin jatkuvasti. Tutustu muihinkin elintarvikealan yrityksiin, joiden tuotteita ostetaan paljon myös netistä. mokkamestarit.shop.wosbee.com Mokkamestarit tarjoaa laajan valikoiman erilaisia kahvi- ja teelaatuja, kahvinvalmistuslaitteita ja erilaisia koulutusmahdollisuuksia. Kivijalkakaupan lisäksi Mokkamestareiden tuotteita saa ostaa nettikaupasta. Dammenberg valmistaa erikoissuklaatuotteita, kuten suklaanappeja, -levyjä, -sydämiä, erilaisia figuureita, ystävänpäivä-, pääsiäis-, joulutuotteita, konvehteja ja räätälöityjä logosuklaita. Lisäksi Dammenberg valmistaa tuotteita toiveiden mukaan esimerkiksi häihin, ristiäisiin ja syntymäpäiviin. Dammenbergin tuotteita on saatavilla sekä myymälästä että nettikaupasta. Mitä muita yrityksiä löydät?

Aineopintojen yrityspalat yläkoululaisille ja lukiolaisille

Aineopintojen yrityspalat yläkoululaisille ja lukiolaisille Aineopintojen yrityspalat yläkoululaisille ja lukiolaisille Yrityspalat poimittaviksi Aineopintojen yrityspalat yläkoululaisille ja lukiolaisille -oppimateriaaliin on poimittu tietoa yrittäjyydestä, yrittäjänä

Lisätiedot

1. Missä on bisneksen paikka?

1. Missä on bisneksen paikka? 1. Missä on bisneksen paikka? Yhteiskuntaoppi ja historia Integraatio: äidinkieli, psykologia, matematiikka Tässä jaksossa n Työsopimus n Freelancer n Liikeidea n Yritysmuoto n Verot Osio 1/1 Yhteiskuntaoppi

Lisätiedot

2. Uravaihtoehtona yrittäjyys

2. Uravaihtoehtona yrittäjyys 2. Uravaihtoehtona yrittäjyys Opintojen ohjaus Integraatio: yhteiskuntaoppi, psykologia Tässä jaksossa n Yrittäjyys n Yrittäjänä toimiminen n Yritysvierailu Osio 2/1 Opintojen ohjaus 2. Uravaihtoehtona

Lisätiedot

Ohjaajan opas. Hoksaa bisnes

Ohjaajan opas. Hoksaa bisnes Ohjaajan opas teema kerho Hoksaa bisnes Hoksaa bisnes -teemakerhossa lapset oppivat iloista yrittäjyyttä. Kerhossa ideoidaan porukalla palveluja ja tuotteita, joita myös markkinoidaan ja myydään. Kerholaisia

Lisätiedot

OMA VERKKOKAUPPANI. Marja Piirto. Opinnäytetyö Lokakuu 2013 Palvelujen tuottamisen ja johtamisen koulutusohjelma

OMA VERKKOKAUPPANI. Marja Piirto. Opinnäytetyö Lokakuu 2013 Palvelujen tuottamisen ja johtamisen koulutusohjelma OMA VERKKOKAUPPANI Marja Piirto Opinnäytetyö Lokakuu 2013 Palvelujen tuottamisen ja johtamisen koulutusohjelma TIIVISTELMÄ Tampereen ammattikorkeakoulu Palvelujen tuottamisen ja johtamisen koulutusohjelma

Lisätiedot

Menestyvän verkkokaupan jäljillä, osa 1 AVAINTEKIJÄT. menestyvän verkkokaupan perustamisessa

Menestyvän verkkokaupan jäljillä, osa 1 AVAINTEKIJÄT. menestyvän verkkokaupan perustamisessa Menestyvän verkkokaupan jäljillä, osa 1 AVAINTEKIJÄT menestyvän verkkokaupan perustamisessa Onko tavoitteenasi perustaa verkkokauppa, jolla saat tehtyä kannattavaa bisnestä? Tiesitkö, että edellytykset

Lisätiedot

Yks, kaks toimimaan! -materiaalin Kestävä tulevaisuus -teeman tehtäväpaketit

Yks, kaks toimimaan! -materiaalin Kestävä tulevaisuus -teeman tehtäväpaketit Yks, kaks toimimaan! -materiaalin Kestävä tulevaisuus -teeman tehtäväpaketit Tämä on Kehittämiskeskus Opinkirjon tuottaman Yks, kaks toimimaan! -materiaalin PDF-kirjaston tiedosto. Linkki sähköiseen materiaaliin

Lisätiedot

OPAS. Yrittäjäksi Suomeen

OPAS. Yrittäjäksi Suomeen OPAS Yrittäjäksi Suomeen Alkusanat Alkusanat Oman yrityksen perustaminen on maahanmuuttajille hyvä tapa työllistyä Suomessa. Tällä hetkellä maassamme toimii noin 6 500 yritystä, jotka on perustanut ulkomailta

Lisätiedot

Paperisodasta permanenttiin. kaikki parturi-kampaamon perustamisesta

Paperisodasta permanenttiin. kaikki parturi-kampaamon perustamisesta Paperisodasta permanenttiin kaikki parturi-kampaamon perustamisesta Sisällys Minustako yrittäjä?... 3 Mistä apua yrityksen perustamiseen?... 4 Yritysidea... 4 Liiketoimintasuunnitelma... 7 Kohderyhmä -

Lisätiedot

Yritä huvikses Perusopetuksen yrittäjyyskasvatusopas

Yritä huvikses Perusopetuksen yrittäjyyskasvatusopas Yritä huvikses Perusopetuksen yrittäjyyskasvatusopas Aktiivisille nuorille ja tuleville yrittäjille sekä heidän opettajilleen Tämän aineiston tarkoitus on kannustaa nuoria pohtimaan yrittäjyyttä yhtenä

Lisätiedot

OHJE LIIKETOIMINTASUUNNITELMAN TÄYTTÄMISEEN

OHJE LIIKETOIMINTASUUNNITELMAN TÄYTTÄMISEEN OHJE LIIKETOIMINTASUUNNITELMAN TÄYTTÄMISEEN Liiketoimintasuunnitelman laatimisesta yleisesti 1. Yritysidea 2. Tuotteet ja/tai palvelut 3. Asiakashankinta ja markkinoiden selvittäminen 3.1 Asiakkaat (kohderyhmä)

Lisätiedot

VERKKOTEHTÄVÄT Yrittäjyyden ja tuotteistamisen perusteet

VERKKOTEHTÄVÄT Yrittäjyyden ja tuotteistamisen perusteet VERKKOTEHTÄVÄT Yrittäjyyden ja tuotteistamisen perusteet Christina Daous Yrittäjyys ja tuotteistaminen (5+5 op) Maaliskuu 2013 SISÄLLYS 1 Yrittäjyysajattelu - sisäinen ja ulkoinen yrittäjyys 1 op 4 2 Yrityksen

Lisätiedot

Alkavalle yrittäjälle 2015. Perustamisopas. Varaa aika yritysneuvojalle lähelläsi: www.uusyrityskeskus.fi CERTIFIED BY ISO 9001

Alkavalle yrittäjälle 2015. Perustamisopas. Varaa aika yritysneuvojalle lähelläsi: www.uusyrityskeskus.fi CERTIFIED BY ISO 9001 Perustamisopas Alkavalle yrittäjälle 2015 CERTIFIED BY ISO 9001 Varaa aika yritysneuvojalle lähelläsi: www.uusyrityskeskus.fi 25 alkavien vuotta yrittäjien tukena CERTIFIED BY ISO 9001 Perustamisopas 2015

Lisätiedot

4H-Yritys Nuoren työkirja

4H-Yritys Nuoren työkirja YRIT YS 4H-Yritys Nuoren työkirja Onko sinulla idea joka haiskahtaa rahalle? 4H-Yrityksessä voit kokeilla yrityksen perustamista, bisneksen pyörittämistä ja yrittäjänä oloa. Työkirjan avulla kehitetään

Lisätiedot

Tämä opas on tuotettu Yksityisyrittäjäin Säätiön tuella.

Tämä opas on tuotettu Yksityisyrittäjäin Säätiön tuella. YRITYS Ohjaajan opas 4H-Yrityksen Ohjaajan opas on tarkoitettu 4H-Yrityksien ohjaajille. Opas auttaa tutustumaan nuoren 4H-Yritykseen ja saamaan vinkkejä ja ohjeita nuoren ohjaamiseen liittyviin asioihin.

Lisätiedot

4H-Yritys. Nuoren työkirja

4H-Yritys. Nuoren työkirja 4H-Yritys Nuoren työkirja Teksti: Laura Salmi Toimitus: Juha Ruuska, Johanna Pölkki, Maarit Luojus, Mika Salminen, Niina Martikainen, Päivi Kiviranta ja Reijo Petrell Taitto: Tiina Rinne Piirrokset: Kirsti

Lisätiedot

Humanistinen ammattikorkeakoulu Sarja F 27 (verkkojulkaisu 26) Kirjoittajat: Anna Pikala, Helinä Ahola, Petri Katajarinne ja Timo Parkkola Kirjan ulkoasu ja taitto: Kirsti Pusa Painovuosi: 2014 Tätä kirjaa

Lisätiedot

Jarkko Vuollet LIIKETOIMINTASUUNNITELMA SKOOTTERIKAUPAN PERUSTAMISESTA

Jarkko Vuollet LIIKETOIMINTASUUNNITELMA SKOOTTERIKAUPAN PERUSTAMISESTA Jarkko Vuollet LIIKETOIMINTASUUNNITELMA SKOOTTERIKAUPAN PERUSTAMISESTA Opinnäytetyö KESKI-POHJANMAAN AMMATTIKORKEAKOULU Tuotantotalouden koulutusohjelma Tammikuu 2009 Yksikkö Ylivieska Aika 22.1.2009 Tekijä/tekijät

Lisätiedot

Perustamisopas. Alkavalle yrittäjälle. www.uusyrityskeskus.fi CERTIFIED BY ISO 9001

Perustamisopas. Alkavalle yrittäjälle. www.uusyrityskeskus.fi CERTIFIED BY ISO 9001 2014 Perustamisopas Alkavalle yrittäjälle CERTIFIED BY ISO 9001 www.uusyrityskeskus.fi 25 alkavien vuotta yrittäjien tukena CERTIFIED BY ISO 9001 Perustamisopas 2014 Alkusanat Yrittäjänä vapauden myötä

Lisätiedot

Perustamisopas. Alkavalle yrittäjälle. www.uusyrityskeskus.fi CERTIFIED BY ISO 9001

Perustamisopas. Alkavalle yrittäjälle. www.uusyrityskeskus.fi CERTIFIED BY ISO 9001 Perustamisopas Alkavalle yrittäjälle www.uusyrityskeskus.fi CERTIFIED BY ISO 9001 Perustamisopas Alkusanat Yrittäjänä vapauden myötä lisääntyy vastuu omasta onnistumisesta. Menestyksekäs liiketoiminta

Lisätiedot

Verkkokaupan perustaminen

Verkkokaupan perustaminen Verkkokaupan perustaminen Von Wendt-Jensen, Johanna 2012 Laurea Leppävaara Laurea-ammattikorkeakoulu Laurea Leppävaara 2012 Verkkokaupan perustaminen Johanna von Wendt-Jensen Liiketalouden koulutusohjelma

Lisätiedot

Markkinointiopas elintarvikealan PK-yrityksille

Markkinointiopas elintarvikealan PK-yrityksille Markkinointiopas elintarvikealan PK-yrityksille Sisällysluettelo Esipuhe... 4 Johdanto.... 5 Markkinointi mitä se on?... 5 Markkinoinnin suunnittelu... 6 Miksi markkinointia kannattaa suunnitella?... 6

Lisätiedot

HÄMEEN UUSYRITYSKESKUS RY MINUSTAKO YRITTÄJÄ?

HÄMEEN UUSYRITYSKESKUS RY MINUSTAKO YRITTÄJÄ? HÄMEEN UUSYRITYSKESKUS RY MINUSTAKO YRITTÄJÄ? SISÄLLYSLUETTELO 4 LUKIJALLE 5 YRITTÄJYYDEN SYNTYTARINA 6 KÄSITYS YRITTÄJYYDESTÄ 7 AJATTELEMISEN AIHETTA 7 Minustako yrittäjä? 7 Yrittäjyyden asema tänään

Lisätiedot

Internetmarkkinoinnin aloittajan pikaopas

Internetmarkkinoinnin aloittajan pikaopas Opas vastaa mm. seuraaviin kysymyksiin: Miksi markkinoida Internetissä? Miten saada internetmarkkinoinnilla tulosta? Mitä askeleita kohti tehokasta internetmarkkinointia? Mistä saat lisätietoa menestyksekkäästä

Lisätiedot

UKKO.fi KEVYTYRITTÄJYYSOPAS

UKKO.fi KEVYTYRITTÄJYYSOPAS UKKO.fi KEVYTYRITTÄJYYSOPAS 1 Sisällys Mitä kevytyrittäjyys on?... 1 UKKO.fi mahdollistaa kevytyrittäjyyden... 2 Näin lähdin yrittäjäksi... 3 Erilainen tie yrittäjäksi... 6 Sopiiko kevytyrittäjyys minulle?...

Lisätiedot

FOKUSOIMALLA KASVUA JA KANNATTAVUUTTA

FOKUSOIMALLA KASVUA JA KANNATTAVUUTTA FOKUSOIMALLA KASVUA JA KANNATTAVUUTTA sparraajan opas yrittäjälle Petteri Huvio, Niku Oravainen, Pekka Krook, Helena Pekkarinen toimittanut Jussi Förbom Luovan Suomen julkaisuja 10 Luova Suomi / Diges

Lisätiedot

T AMPEREEN AMMATTIKORKEAKOULU

T AMPEREEN AMMATTIKORKEAKOULU T AMPEREEN AMMATTIKORKEAKOULU L IIKETALOUS TUTKINTOTYÖRAPORTTI MARKKINOINTISUUNNITELMA ATOMITE-TUOTTEELLE Elina Vehmas Liiketalouden koulutusohjelma Marraskuu 2006 Työn ohjaaja: Riitta-Liisa Arpiainen

Lisätiedot

Perustamisopas. Alkavalle yrittäjälle. www.uusyrityskeskus.fi CERTIFIED BY ISO 9001

Perustamisopas. Alkavalle yrittäjälle. www.uusyrityskeskus.fi CERTIFIED BY ISO 9001 Perustamisopas Alkavalle yrittäjälle CERTIFIED BY ISO 9001 www.uusyrityskeskus.fi Perustamisopas 2013 Alkusanat Yrittäjänä vapauden myötä lisääntyy vastuu omasta onnistumisesta. Menestyksekäs liiketoiminta

Lisätiedot

Kulttuuritoimijan markkinointiopas

Kulttuuritoimijan markkinointiopas Kulttuuritoimijan markkinointiopas C. 58 Kulttuuritoimijan markkinointiopas Julkaisija: Etelä-Pohjanmaan liitto Julkaisu C:58 ISBN 987-951-766-119-5 ISSN 1237-9948 Taitto: Mainostoimisto Jukka Kaminen

Lisätiedot

MINUSTAKO yrittäjä s. 3 Protomo väylänä yrittäjyyteen s. 6-7 Älä anna ideoiden odottaa s. 8-9 Omistajaksi vai osakkaaksi? s. 14-15

MINUSTAKO yrittäjä s. 3 Protomo väylänä yrittäjyyteen s. 6-7 Älä anna ideoiden odottaa s. 8-9 Omistajaksi vai osakkaaksi? s. 14-15 YRITYSSALO OY:N ASIAKASLEHTI / Teema: suuntana yrittäjyys TOUKOKUU 2011 MINUSTAKO yrittäjä s. 3 Protomo väylänä yrittäjyyteen s. 6-7 Älä anna ideoiden odottaa s. 8-9 Omistajaksi vai osakkaaksi? s. 14-15

Lisätiedot