Syyskuun parhaat tapahtumat

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Syyskuun parhaat tapahtumat"

Transkriptio

1 Syyskuun parhaat tapahtumat - Vapaapäivä autosta -tapahtuma Turun kauppatorilla la Koko perheen katutapahtumassa voi mm. kokeilla erilaisia pyöriä, rullaluistimia sekä kuunnella livemusiikkia. - Kansallinen etätyöpäivä pe Etätyöpäiväksi kannattaa vaatia oikeutta kokeilla kotona työskentelemistä. Valonia tempaisee viime vuoden tapaan jossain päin aamuruuhkaa. - Erilaiset biomassat energiaksi -seminaari to Ilmoittautuminen päättyy Seminaari on tuhti tietopaketti peltobiomassojen ja muun bioenergian valjastamisesta energiakäyttöön. Katso lisää: tai liity Valonian Facebook-faniksi, jolloin saat tuoreet uutiset etusivullesi. Turun Logomossa klo Heitetäänkö yrityksessäsi watteja hukkaan? Tuhlaako yrityksesi energiaa? Ovatko ympäristöasiat hallussa? Miten pienentäisit sähkölaskua? Löytyisikö lämmitykseen energiatehokkaampi ratkaisu? Mistä kannattaa aloittaa? jäähdytysratkaisut, lämmöntalteenotto, aurinko- ja bioenergia, vedenpuhdistus, valaistus sekä sähkösuunnittelu. Pääset myös tutustumaan uusimpiin sähköautoihin. Näihin ja moniin muihin energiakysymyksiin tarjoaa vastauksen Watit haltuun -energiailta. Se kokoaa yhteen energiaa ja ympäristöä säästävien palveluiden tarjoajat ja tarvitsijat. Ilta on suunnattu kaikenkokoisten yritysten edustajille ja yrittäjille. Tule mukaan hakemaan inspiraatiota ja konkreettisia työkaluja energiatehokkuuteen! Energiaratkaisut saman katon alta Nyt voit tavata yhden illan aikana monipuolisesti energia- ja ympäristöpalveluiden ja -tuotteiden tarjoajia. Edustettuina ovat mm. energiatehokkuuskatselmoinnit ja -konsultointi, lämmitys- ja Ohjelma Iltapäivän piristys: tuoretta kahvia ja pientä purtavaa Energiaratkaisuja tarjoavat yritykset esittäytyvät Asiantuntijaseminaari: Anssi Tuulenmäki, Aalto-yliopisto: Lupa toimia eri tavalla Risto Larmio, Motiva: Ensiaskel energiatehokkuuteen kokemuksia energianeuvonnasta Marjatta Hautanen, Lindström: Yritysvastuun johtaminen tavoitteet käytännöksi Energiaratkaisuja tarjoavat yritykset esittäytyvät Lähiruokabuffet by Sunborn Catering Illan kruunaa Saara Aalto Tilaisuus päättyy Ilmoittaudu mukaan! Voit tutustua koko tarjontaan ja ilmoittautua tapahtumaan osoitteessa: Toimi pian, sillä paikkoja on rajoitetusti. Tapahtuma on maksuton. Lisätietoja: Projektisuunnittelija Martina Uotinen, p , martina.

2 Katutapahtuma valtaa nyt Turun Kauppatorin vinoparkin Kokeile elämää ilman autoa la Ota vapaapäivä pakokaasusta, ruuhkista ja hermojen kiristelystä! Kansainvälistä Auton vapaapäivää vietetään lauantaina kello Turussa Yliopistonkadulla Kauppatorin laidan vinoparkissa. Valonian ja yhteistyökumppaneiden järjestämän tapahtuman kohokohtiin kuuluvat mm. Kiveskives-bändin esiintyminen kello sekä liikkumisaiheiset Alias-pelisessiot kello 11.00, ja Päivän aikana voit tutustua mm. sähköavusteiseen polkupyörään, kokeilla erilaisia polkupyörämalleja ja rullaluistelua ohjatusti sekä saada polkupyörän huolto-ohjeita. Voit tuoda pyöräsi kumien pumppaukseen ja ketjujen rasvaukseen. Lounais-Suomen Liikunta ja Urheilu ry:n teltassa voit tehdä kehonkoostumusmittauksen pientä korvausta vastaan. Onnibus tuo bussin lisäksi paikalle myös stand up -koomikon. Lapsille on tarjolla hauska rastirata. Vapaapäivä autosta on yhtä juhlaa. Valonian Taidepyöräkavalkadissa oli rentoa menoa vuonna Lavalla nuoret kunnallisvaaliehdokkaat sekä liikenteen ja liikkumisen asiantuntijat pelaavat liikkumisteemaista Alias-sanaselityspeliä. Kertalipulla saa matkustaa koko päivän Turun kaupungin joukkoliikenteessä saa tapahtumapäivänä matkustaa kertalipulla koko päivän ja 7 14-vuotiaat lapset saavat matkustaa ilmaiseksi aikuisen kanssa riippumatta siitä, matkustaako aikuinen kertalipulla, arvokortilla vai Perjantaina vietetään järjestyksessään toista valtakunnallista etätyöpäivää. Viime vuoden tapaan Valonian henkilökunta tempaisee jossain päin aamuruuhkaa. kausikortilla. Joukkoliikennetoimisto tuo tapahtumaan näytille uuden bussimallin ja on paikalla kertomassa uudesta työmatkasetelistä. Katso tarkempi ohjelma Valonian verkkosivuilta tai Facebook-sivuilta: events/ / Lisätiedot: Paula Väisänen, p , Bongaa valonialaiset etätyöpäivänä pe Perjantaina on myös kansainvälinen Park(ing) Day, jolloin Turkuun nousee puistoja parkkipaikkojen paikalle kaupunkilaisten voimin. Tapahtumassa grillaillaan ja chillaillaan parkkisääntöjä kunnioittaen. Päivän menoissa on mukana myös Valonian Työpyöräile!-gorilla, joka vierailee etätyöläisten luona sekä Park(ing) Dayssa. Lisävihjeet Turun tapahtumista saa myöhemmin syyskuussa Valonian nettisivuilta ja Facebookista.

3

4 Energiansäästöviikko lokakuussa Selvitä sähkönkulutuksesi kipupisteet Valonian energiaklinikka ottaa vastaan energiansäästöviikolla ma to Ovet ovat avoinna maanantaina, tiistaina ja torstaina klo ja keskiviikkona klo Energiaklinikalla vierailun voi aloittaa tutustumalla uuteen sähkönkäyttötutkimukseen. Joko viihdelaitteet ovat kodin suurin yksittäinen sähkönkuluttaja vai nappaako valaistus edelleen voiton? Alkulämmittelyn jälkeen pääsee rastiradalle, jossa on tehtäviä energiankäytöstä ja sen säästömahdollisuuksista. Tutustu uusiin energiamerkintöihin, testaa tietosi lampuista ja selvitä oman sähkönkulutuksesi kipupisteet sähkötohtorin kanssa. Energiaklinikalla saat myös vinkkejä sähkökatkoksista selviytymiseen. Lisäksi voit tehdä klinikalla energiankäytön pikatestejä ja saat sähköiset reseptit energiadieettiin. Vielä ehdit mukaan energiansäästöviikon viettoon Valonia toimii Varsinais-Suomessa energiansäästöviikon viettäjien taustatukena ja tietopankkina. Energiansäästöviikko on erinomainen tapa nostaa esiin kunnissa, yrityksissä ja yhteisössä ympäri vuoden tehtävää energia- ja materiaalitehokkuustyötä. Silloin henkilöstöä, asiakkaita ja yhteistyökumppaneita kannustetaan kiinnittämään huomio oman toi- Valonian energiatohtorit Liisa, Anne ja Antti ottavat vastaan energiaklinikalla maanantaista torstaihin minnan vaikutuksiin sekä etsitään ja käynnistetään uusia tehostamistoimenpiteitä organisaatiossa. Energiansäästöviikko on koonnut osallistujille avuksi aineistoja kampanjan suunnittelua ja käytännön toteuttamista varten. Vinkkipankki löytyy verkosta osoitteesta: Lisätietoja: Johtava energia-asiantuntija Anne Ahtiainen, puh , Energiatapahtumia Ilmalämpöpumpun puhdistus- ja huoltoilta, Paimion opisto, klo 18 Pientalon lämmitystavan valinta -luento, Vakka-opisto, Laitila, klo Erilaiset biomassat energiaksi -seminaari, Turun AMK, Varsinais-Suomen marttojen energiaklinikka, Valonia, klo Lämpöpumput ja niiden käyttö -luento, Vakka-opisto, Laitila, klo Katso lisätiedot tapahtumista Valonian verkkosivuilta:

5 Erilaiset biomassat energiaksi Seminaari torstaina Turun amk, Sepänkatu 1, Turku OHJELMA 9.00 Aamukahvi Seminaarin avaus, Anne Ahtiainen, Valonia Ruoko energianlähteenä, Pekka Alho, Turun amk, Cofreen-hanke Biojätteen elinkaariselvitys Turun seudulla, Henna Knuutila, Turun amk Poltettavat peltobiomassat, Jukka Kontulainen, ProAgria Satakunta Lounas (omakustanteinen) Biopolttoaineiden haasteet ja peltobiomassojen mahdollisuudet, Annukka Pakarinen, Helsingin yliopisto Mikroturbiinilla sähköä uusiutuvista, Lasse Koskelainen, Ekogen Oy Erilaisten biomassojen polttomahdollisuudet, Tauno Kuitunen, Nakkila Boilers Oy Seminaarin yhteenveto ja päätössanat, Anne Ahtiainen, Valonia Ilmoittautuminen mennessä. Linkki ilmoittautumislomakkeeseen löytyy Valonian verkkosivuilta Lisätietoja Anne Ahtiainen p VALONIA Varsinais-Suomen kestävän kehityksen ja energia-asioiden palvelukeskus

6 Energianeuvonta pureutuu kodin energiankäyttöön ja lämmitykseen Valonian energianeuvonta jatkaa lämmitysjärjestelmän valinta ja kodin energiankäyttö -teemoilla. Energianeuvojat opastavat kuluttajat tiedon lähteille ja vastaavat kysymyksiin mieluiten sähköpostilla. Jos haluat järjestää energiaillan omalle yhdistyksellesi ja järjestöllesi, voit varata energianeuvojamme paikalle. Lämpöä tupaan ja säästöä sukanvarteen -näyttely Valonian teemanäyttely esittelee uusiutuvia energialähteitä pientalon ja käyttöveden lämmityksessä. Teemanäyttelyyn on koottu uusiutuvan energian käyttövinkkejä niin uudis- kuin korjausrakentajalle. Esillä on myös erilaisia laitteita ja kattiloita. Ryhmien kannattaa varata opastus etukäteen. Aikataulu voidaan räätälöidä yhdessä sopivaksi. Opastusvarauksia vastaanottaa energianeuvoja Antti Numminen p , Kiertävä näyttely kodin energiankäytöstä Kunnat voivat varata Valonian energianeuvonnan kokoaman kiertävän näyttelyn omiin tiloihinsa ja tapahtumiin. Näyttely pureutuu asumisen energiankäyttöön ja antaa vinkkejä lämmön, veden ja sähkönkulutuksen pienentämiseen. Infopiste koostuu julisteista, selattavista tietokansioista sekä esitekansiosta, jossa esitellään oppaita pientalo- ja kerrostaloasukkaalle. Lämpöä tupaan ja säästöä sukanvarteen -näyttely on avoinna tiistaisin ja torstaisin klo ja keskiviikkoisin klo Näyttely on toteutettu EETU Energiasta maakunnan etu -hankkeen alla. Tavoitteena on lisätä uusiutuvien energialähteiden käyttöä maakunnassa. Valonian pysyvä näyttely Kestävän arjen avaimet on myös esillä entiseen tapaan. Tämä osa näyttelyä esittelee laajasti tapoja, joilla yksittäinen ihminen voi elää ekologisempaa arkea ja pienentää omaa hiilijalanjälkeään. Energianäyttely on kiertänyt tammikuusta 2011 toukokuuhun 2012 jo 13 kirjastossa ympäri Varsinais-Suomea. Siihen on tutustunut tähän mennessä noin 2600 henkilöä. Syyskuussa näyttely on esillä Liedon kunnantalon aulassa. Kiertävän energianäyttelyn tarkoituksena on tuoda tietoa sinne, missä ihmiset muutenkin käyvät. Kirjastot sopivat mainiosti tähän tarkoitukseen. Lisäksi kuntalaiset voivat lainata lähes kaikista kirjastoista sähköyhtiön lahjoittamaa sähkönkulutusmittaria, joka sopii pistokkeellisten laitteiden sähkönkulutuksen selvittämiseen. Valonian energianäyttelyt esittelevät erilaisia lämmitysjärjestelmiä kuten maalämpöä. Lisätietoja: Johtava energia-asiantuntija Anne Ahtiainen, puh ,

7 Teemana aktiivinen yhdistystoiminta ja ympäristövastuullisuus Yhdistysten toimintapäivässä on tekemisen makua PAKKI työkaluja paikallisten yhdistysten ympäristötyöhön -hanke järjestää yhdistyksille toimintapäivän lauantaina klo Piikkiössä, Kavalton tilalla. Tapahtumalla halutaan tarjota erilaisia keinoja ihmisten aktivoimiseen ja yhdistystoiminnan kehittämiseen ympäristöä unohtamatta. Lisäksi toimintapäivässä esitellään PAKKI-hankkeen ja sitä edeltäneen Menetelmähankkeen tuloksia mukavien työpajojen muodossa. Aamupäivän ohjelmassa on mielenkiintoisia luentoja ja keskustelua mm. vapaaehtoisuudesta ja ulkona olemisen tärkeydestä. Saana Rusi, Kirjakahvilan osuuskuntasihteeri, esittelee Kirjakahvilan toimintaa ja vapaaehtoisuutta 30 vuoden ajalta. Lounaan jälkeen virkistytään luonnonkauniissa ympäristössä ja verkostoidutaan muiden järjestötoimijoiden kanssa. Iltapäivällä osallistujat pääsevät kokeilemaan erilaisia menetelmiä ympäristöteemaisissa työpajoissa. Ohjelma tarkentuu syksyn aikana. PAKKI-hanke tarjoaa pullakahvit sekä hedelmiä osallistujille, mutta lounas on omakustanteinen. Tapahtuma on ilmainen ja kaikille yhdistystoimijoille avoin. Tapahtumaan voi ilmoittautua sähköpostitse ja puhelimitse Viimeinen ilmoittautumispäivä on perjantai Mainitse ilmoittautumisen yhteydessä yhdistyksesi ja erityisruokavaliosi. Lisätietoja: Projektityöntekijä Anne Myllyaho, p , Tanja Seppänen aloitti Valoniassa Valoniassa on aloittanut uusi projektityöntekijä Tanja Seppänen. Hän aloitti työnsä elokuussa viestintätiimissä ja hänelle kuuluvat erilaiset viestintä- ja projektitehtävät. Tanja Seppänen on työskennellyt toimittajana ja tiedottajana, tehden mm. kestävään kehitykseen liittyvää tiedotusta järjestössä. Tanja on koulutukseltaan filosofian maisteri. Yhteystiedot: Projektityöntekijä Tanja Seppänen, p ,

8 Muinaistulien yössä pyöritettiin ahkerasti hupli-ukkoa Härmälän rotkon Muinaistulien yö veti sankoin joukoin ihmisiä lauantaina Maskuun. Arviolta 350 henkeä nautti loppukesän ohjelmallisesta illasta, jossa oli tarjolla jousiammuntaa, köydenpunontaa, askartelua, poniratsastusta ja erilaisia herkkupisteitä. Illan aikana Valonian Pakkihankkeen hupli-ukko-työpajassa valmistettiin arviolta 50 köyttä. Yhteensä pajaan otti osaa noin 100 henkeä, sillä köyden tekoon tarvittiin useita apukäsiä. Innokkaimmat jatkoivat hupli-ukon pyöritystä vielä sittenkin, kun muut olivat jo lähteneet. Lopulta köyden teko piti keskeyttää pimeyden vuoksi. Köydet valmistettiin räsymatonkuteesta, jotka olivat ehtaa kierrätysmateriaalia, ja kaksihaaraiset apukepit kerättiin luonnosta. Puiset hupli-ukot oli puolestaan vuoltu etukäteen. Köyden tekoon tarvitaan useita ihmisiä. Lisätietoja hankkeesta: Projektityöntekijä Anne Myllyaho, p , valonia.fi Wäinö Aaltosen koululle liikkumissuunnitelma Turkulaiselle Wäinö Aaltosen koululle ollaan tämän lukuvuoden aikana tekemässä liikkumissuunnitelmaa, jonka avulla vaikutetaan koulun ympäristön turvallisuuteen ja liikenteeseen. Varsinais-Suomessa tämä on ensimmäinen koulun liikkumissuunnitelma. Työ on käynnistetty liikkumistutkimuksella, jossa selvitetään koulumatkan kulkemista oppilaille ja heidän vanhemmilleen suunnatuilla kyselyillä. Työmatkan kulkutapoja kysellään henkilökunnalta. Liikkumissuunnitelman laatimisesta ja hyödyistä kerrotaan koulun väelle ja vanhemmille koulun lauantaityöpäivässä Liikkumistutkimuksen tulokset esitellään lokakuussa, jolloin koulu järjestää viisaan liikkumisen teemapäivän. Seuraava vaihe on liikkumiseen liittyvien tavoitteiden asettaminen ja toimenpiteiden valinta ja niiden toteutus. Lisätietoja: Ympäristökasvatuksen koordinaattori Pirjo Rinne, p , Mikäli et halua olla kuukausitiedotteen postituslistalla, ilmoita siitä osoitteessa

Elokuun parhaat tapahtumat

Elokuun parhaat tapahtumat Elokuun parhaat tapahtumat - Pop up -pyöränhuolto ja viisaan liikkumisen teemapäivä Piispanlähteen koululla 15.8. Pyöränhuoltoa on tarjolla kaikille polkijoille Pyhän Katariinan tiellä. - Hupli-ukkoja

Lisätiedot

Toukokuun parhaat tapahtumat

Toukokuun parhaat tapahtumat Toukokuun parhaat tapahtumat - Pyörällä töihin -kilpailu 7. 14.5. Koulut voivat puolestaan osallistua Pyörällä kouluun -kampanjaan. - Työpyöräile!-kampanja starttaa. Valonian lainapyörät lähtevät maailmalle

Lisätiedot

Marraskuun parhaat tapahtumat

Marraskuun parhaat tapahtumat Marraskuun parhaat tapahtumat - Ympäristökasvatuksen materiaalit ja työkalut ovat esittelyssä teemaillassa 6.11. Tapaamisen ohjelmassa on esittelypisteitä, työpajoja ja vinkkejä kasvatustyöhön sekä ympäristökasvatusyhdistys

Lisätiedot

SISÄLLYS. 4. OpinnäytetyöT 21. 5. Hanketoiminta vuonna 2012 22 5.1. Materiaalitehokkuus ja kestävä kuluttaminen 22

SISÄLLYS. 4. OpinnäytetyöT 21. 5. Hanketoiminta vuonna 2012 22 5.1. Materiaalitehokkuus ja kestävä kuluttaminen 22 Valonian Toimintakertomus 2012 SISÄLLYS JOHDANTo 4 1. Valonian asiantuntijapalvelut 5 1.1. Alueelliset strategiat ja ohjelmat 5 1.2. Kuntien ja työpaikkojen ohjelmat ja suunnitelmat 5 1.3. Järjestöjen

Lisätiedot

Syyskuun tapahtumatarjontaa

Syyskuun tapahtumatarjontaa Syyskuun tapahtumatarjontaa - Auton vapaapäivä Turun Kauppatorilla sunnuntaina 22.9. klo 11 17. Iloinen katutapahtuma koko perheelle: kokeile erilaisia pyöriä, osallistu kierroksille, kuuntele Palefacea.

Lisätiedot

Alkuvuoden parhaat tapahtumat

Alkuvuoden parhaat tapahtumat Alkuvuoden parhaat tapahtumat - Energianeuvontaa Rakentaminen & Sisustaminen -messuilla Turussa 1. 3.2. Valonian energianeuvonta antaa vinkkejä lämmitysjärjestelmän valintaan sekä energiatehokkaaseen rakentamiseen

Lisätiedot

Huhtikuun parhaat tapahtumat

Huhtikuun parhaat tapahtumat Huhtikuun parhaat tapahtumat - Maksuton suurtapahtuma Elämystehdas Manillassa 16.4. klo 11-18. Ohjelmassa työpajoja, esityksiä ja elämyksiä moneen makuun. - Suuri Taidepyörätapahtuma 27.4. Taidepyöräkavalkadi,

Lisätiedot

Tammikuun parhaat tapahtumat

Tammikuun parhaat tapahtumat Tammikuun parhaat tapahtumat - Ratkaisujen markkinat. Innovatiivinen ja uusiin liiketoimintamahdollisuuksiin kurkistava kestävän kehityksen näyttely- ja verkostoitumistapahtuma Panimoravintola Koulussa

Lisätiedot

Kesän parhaat tapahtumat

Kesän parhaat tapahtumat Kesän parhaat tapahtumat - Puolalanmäen puut ja pensaat -kävelykierros 6.6. Kaikille avoin tutustumisretki johdattaa puistopuiden maailmaan. - ViherVillitys koko perheen kesätapahtuma 9.6. Ruissalon kasvitieteellisen

Lisätiedot

Helmikuun parhaat tapahtumat

Helmikuun parhaat tapahtumat Helmikuun parhaat tapahtumat - Globaalia ympäristökasvatusta Valoniassa 7.2. klo 15 18. Viimeinen ilmoittautumispäivä koulutukseen on 3.2. - Varsinais-Suomen energia- ja päästötaseen julkistamisseminaari

Lisätiedot

Syyskuun ajankohtaiset

Syyskuun ajankohtaiset Syyskuun ajankohtaiset - Työbussaile2-kampanjan haku alkaa 1.9. Kampanja jakaa työmatkaliikenteessä henkilöautosta bussiin vaihtaville 200 ilmaista kuukausikorttia Turun seudulliseen joukkoliikenteeseen.

Lisätiedot

Joulunajan parhaat tapahtumat

Joulunajan parhaat tapahtumat Joulunajan parhaat tapahtumat - Valonian joulunäyttely. Askartelua, furoshikia, valokuvia vanhan Turun joulusta sekä ideoita aineettomiin lahjoihin Vanhan Suurtorin joulumarkkinaviikonloppuina klo 11 17.

Lisätiedot

Maaliskuun ajankohtaiset

Maaliskuun ajankohtaiset Maaliskuun ajankohtaiset - Pienille ja keskisuurille yrityksille suunnattu Ympäristöteko 2014 -kilpailu käynnistyy maaliskuun alussa. Tänä vuonna kilpailussa on myös oma sarja ympäristöinnovaatioille.

Lisätiedot

Marraskuun ajankohtaiset

Marraskuun ajankohtaiset Marraskuun ajankohtaiset - Ilmanlaatu- ja pienhiukkasseminaarissa Liedossa 4.11. pureudutaan esimerkiksi puunpolton vaikutukseen ilmanlaatuun. Ilmoittautuminen 3.11. mennessä. - Lasten ja nuorten ympäristöviikon

Lisätiedot

Toukokuun ajankohtaiset

Toukokuun ajankohtaiset Toukokuun ajankohtaiset - Pyöräilyviikko 10. 18.5. käynnistyy Kansallisena pyöräilypäivänä 10.5. klo 10 15 Vanhalla Suurtorilla järjestettävällä koko perheen pyöräilytapahtumalla. Viikon ohjelmassa ovat

Lisätiedot

Vuodenvaihteen tapahtumatarjontaa

Vuodenvaihteen tapahtumatarjontaa Vuodenvaihteen tapahtumatarjontaa - Elämyksellisiä bussivuoroja ajetaan Turun seudullisessa joukkoliikenteessä 14., 16. ja 17.12. Tarkemmat tiedot aikatauluista löytyvät Valonian nettisivuilta ja Facebookista.

Lisätiedot

Maaliskuun parhaat tapahtumat

Maaliskuun parhaat tapahtumat Maaliskuun parhaat tapahtumat - Perustietoa biokaasusta -tilaisuus kuntien virkamiehille ja luottamushenkilöille Loimaalla 4.3. Infotilaisuudessa käsitellään muun muassa biokaasuun liittyvää lainsäädäntöä

Lisätiedot

SISÄLLYS. Sisällys 2. 1.4. kuntakierrokset 8 1.5. jätevesineuvonta kunnissa 8 Jätevesien seuranta 8 1.6. muu asiantuntijatoiminta 9

SISÄLLYS. Sisällys 2. 1.4. kuntakierrokset 8 1.5. jätevesineuvonta kunnissa 8 Jätevesien seuranta 8 1.6. muu asiantuntijatoiminta 9 Valonian Toimintakertomus 2011 SISÄLLYS Sisällys 2 JOHDANTo 4 1. Valonian asiantuntijapalvelut 5 1.1. alueelliset strategiat ja ohjelmat 5 1.2. kuntien ja työpaikkojen ohjelmat ja suunnitelmat 6 1.3. asiantuntijana

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA vuosille 2011 2014

TOIMINTASUUNNITELMA vuosille 2011 2014 TOIMINTASUUNNITELMA vuosille 2011 2014 SISÄLLYS 1. JOHDANTO 3 1.1. Keskeiset toiminnalliset osa-alueet 4 2. Valonia asiantuntijaorganisaationa 5 2.1. Alueelliset strategiat ja ohjelmat 5 2.2. Kuntien ja

Lisätiedot

Elämyksiä busseissa. Valonian. Toimintakertomus. Puhdasta kotipolttoa. Työkaluja yritysten ympäristötyöhön

Elämyksiä busseissa. Valonian. Toimintakertomus. Puhdasta kotipolttoa. Työkaluja yritysten ympäristötyöhön Elämyksiä busseissa Valonian Toimintakertomus 2013 Puhdasta kotipolttoa Työkaluja yritysten ympäristötyöhön Sisällys Johdanto...4 1. Viestintä...5 1.1. Verkkosivustot ja sosiaalinen media...6 1.2. Näkyvyys

Lisätiedot

Heinä-elokuun parhaat tapahtumat

Heinä-elokuun parhaat tapahtumat Heinä-elokuun parhaat tapahtumat - Jätevesineuvontaa eri puolilla Varsinais-Suomea. Neuvontaa on jälleen saatavilla kesätapahtumissa ympäri maakuntaa. Tarkemmat ajat jätevesiuutisesta. - Turun Messuilla

Lisätiedot

Marraskuun parhaat tapahtumat

Marraskuun parhaat tapahtumat Marraskuun parhaat tapahtumat - Oravannahkakaupasta yhteiskuljetuksiin. Asiantuntijoiden näkökulmia ekotehokkaaseen logistiikkaan. Liedon kunnantalolla keskiviikkona 17.11.2010 klo 15.00 19.00. - Matalaenergiarakentamisen

Lisätiedot

Vuodenvaihteen parhaat tapahtumat

Vuodenvaihteen parhaat tapahtumat Vuodenvaihteen parhaat tapahtumat - Leluja ja tonttuja kierrätysmateriaaleista -työpaja. Vanhan Suurtorin joulumarkkinoilla lauantaina 5.12. kello 12 17 Valonian tiloissa Vanha Suurtori 7, Turku. - Vanhojen

Lisätiedot

VALONIA Varsinais Suomen kestävän kehityksen ja energia asioiden palvelukeskus

VALONIA Varsinais Suomen kestävän kehityksen ja energia asioiden palvelukeskus VALONIA Varsinais Suomen kestävän kehityksen ja energia asioiden palvelukeskus toimintasuunnitelma 2010 VALONIA Varsinais Suomen kestävän kehityksen ja energia asioiden palvelukeskus; toimintasuunnitelma

Lisätiedot

SISÄLLYS JOHDANTO 3. Valonian toimintakertomus 2010

SISÄLLYS JOHDANTO 3. Valonian toimintakertomus 2010 Valonian Toimintakertomus 2010 SISÄLLYS JOHDANTO 3 1. Osa-alueiden toteuttaminen hankkeiden ja muun toiminnan kautta 4 1.1. Materiaalitehokkuus ja kestävä kuluttaminen 4 1.2. Ilmastonmuutos 5 1.3. Energiansäästö,

Lisätiedot

Vantaan kaupungin. Vanda stads invånartidning Julkinen tiedote Offentligt infoblad 9.8.2014. Vipinää vapaa-aikaan. Vinkkejä harrastamiseen Vantaalla

Vantaan kaupungin. Vanda stads invånartidning Julkinen tiedote Offentligt infoblad 9.8.2014. Vipinää vapaa-aikaan. Vinkkejä harrastamiseen Vantaalla Vantaan kaupungin Vanda stads invånartidning Julkinen tiedote Offentligt infoblad 9.8.2014 Vipinää vapaa-aikaan Vinkkejä harrastamiseen Vantaalla 1 Iloa ja onnistumisen kokemuksia harrastuksesta Syksyn

Lisätiedot

Kehitysvammaisten Tukiliitto ry

Kehitysvammaisten Tukiliitto ry Jäsenkirje 1/2011 Tampereella maaliskuussa 2011 Koonnut tiedottaja Jaana Teräväinen jaana.teravainen@kvtl.fi Lämmin juhlavuoden tervehdys Tampereelta! Hyvä jäsenyhdistys, talvi alkaa olla voiton puolella

Lisätiedot

VALONIA Varsinais-Suomen kestävän kehityksen ja energia-asioiden palvelukeskus

VALONIA Varsinais-Suomen kestävän kehityksen ja energia-asioiden palvelukeskus VALONIA Varsinais-Suomen kestävän kehityksen ja energia-asioiden palvelukeskus Vuosiraportti 2008 SISÄLLYSLUETTELO Valonia Varsinais-Suomen kestävän kehityksen ja energia-asioiden palvelukeskus Vuosiraportti

Lisätiedot

Suomen energianeuvonnan tilanne ja toimijat helmikuussa 2009

Suomen energianeuvonnan tilanne ja toimijat helmikuussa 2009 Sitran selvityksiä 4 Suomen energianeuvonnan tilanne ja toimijat helmikuussa 2009 Kirsti Kärkkäinen, Ideapoiju Oy Sitran selvityksiä 4 2 Sisällysluettelo 1. Taustaa... 3 2. Yhteenveto... 4 3. Toimintaympäristössä

Lisätiedot

Marraskuun parhaat tapahtumat

Marraskuun parhaat tapahtumat Marraskuun parhaat tapahtumat - Sähkönhankinta- ja energiatehokkuusilta Liedossa keskiviikkona 16.11. Illassa esitellään mm. yritysten energiatehokkuusratkaisuja. - Kala nimeltä Lahna -iltama tiistaina

Lisätiedot