pe Vanha Raatihuone klo 18 Kuka oli J.S. Bach? Ja Kitara Soi klassisen kitaramusiikin festivaali

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "pe Vanha Raatihuone klo 18 Kuka oli J.S. Bach? Ja Kitara Soi klassisen kitaramusiikin festivaali"

Transkriptio

1 pe Vanha Raatihuone klo 18 Kuka oli J.S. Bach? Ja Kitara Soi klassisen kitaramusiikin festivaali

2 Ohjelma pe Bach (?): Sonaatti C-duuri Andante-Presto Allegro Adagio Menuet I & 2 Georg Philipp Telemann: ( ): Konsertto VI a-molli (Hampuri 1734): Andante Allegro Largo Allegro Johann Christoph Altnikol: ( ): Ricercar C-duuri Wilhelm Friedemann Bach ( ): Sonaatti e-molli (Dresden 1740-luku) Allegro ma non tanto Siciliano Vivace Väliaika Carl Philipp Emanuel Bach ( ): Sonaatti G-duuri (Hampuri 1786) Allegretto Rondo. Presto Johann Christian Bach ( ): Sonaatti A-duuri op. 16/4 (julk. Lontoossa 1780) Allegretto Pastorale. Non tanto allegro Johann Sebastian Bach ( ): Sonaatti h-molli BWV 1030 (Leipzig n. 1730) Andante Largo e dolce Presto Pääsylippu:

3 Illan konsertti Konserttimme otsikon alle saisi vaivattomasti koottua toistakymmentä tuntia musiikkia. Huvitilaisuuksiin piintyneiden konventioiden aikarajoituksia myötäillen on kuitenkin rajoitettava musiikin kestoa, ja tyydyttävä poimimaan muutamia näytteitä Johann Sebastian Bachin työpajasta ja sen perinnöstä. Sebastian Bachin maine ylittämättömänä urkurina ja opettajana oli kiirinyt yli koko protestanttisen Pohjois-Euroopan, ja hänen vieraanvaraisesta Leipzigin kodistaan tuli kohtauspaikka, jossa jokainen paikkakunnalle saapunut muusikko halusi vierailla. Kahdenkymmenen oman lapsen ja tuttavien lisäksi koti täyttyi oppilaista, jotka soittivat, lauloivat, kirjoittivat sävellysharjoituksia ja kopioivat opettajansa ja muitten vanhemman polven mestareitten teoksia. Kolme Bachin muusikkopoikaa, Friedemann, Emanuel ja Christian loivat ainutlaatuisen uran sekä muusikkoina että opettajina. Emanuelin kirjoittama tutkielma klaveerin soiton taiteesta on alan perusteos vielä meidän päivinämme, ja Christianin merkitystä Mozartin oman äänen löytymiselle ei voi liioitella. Carl Philipp Emanuel Bach merkitsee C-duurisonaatista (BWV 1033) kopioimaansa käsikirjoitukseen säveltäjäksi isänsä, Sebastian Bachin. Vaikka teos onkin saanut oman numeron JSB:n teosluettelossa herättää sen alkuperä kuitenkin aavistuksia. Sävellystyylistä kun voi päätellä, että kysymyksessä tuskin on Sebastianin sävellys. Sonaatin neljä osaa ovat eri tyylisistä kappaleista, koottu sarja, joka vain vaivalloisesti asettuu sonaatin raameihin. Emanuel Bach, joka ei tunnistanut sävellystä, lienee viitannut otsikossaan isä-sebastianin lähipiiriin, oppilaisiin tai poikiin. Erikoisesta historiastaan ja hahmostaan huolimatta, tai ehkä juuri siitä syystä, C-duurisonaatti on poikkeuksellisen kiehtova pieni teos, ja sen esitykseksi valmistaminen haastaa monenlaisiin ratkaisuihin. Georg Philip Telemannin sitoi Bachien väkeen molemminpuolisen ammatillisen kunnioituksen lisäksi myös perheystävyys. Toiseksi vanhin poika, Carl Philip Emanuel Bach perikin toisen etunimensä Telemannilta, josta tuli hänen kummisetänsä. Telemanilla tuntuu olleen pedagoginen intohimo saattaa laadukasta musiikkia kaikkien kansankerrosten ja eri tasoisten musiikin rakastajien saatavaksi, ja hän painatti kasvavan harrastelijajoukon tarpeisiin sävellyksiään enemmän kuin kukaan aikalaisensa. Syntyi kantaatteja, oopperoita ja soitinmusiikkia kaikille kuviteltavissa oleville kokoonpanoille yhtä lailla saksalaiseen, italialaiseen kuin ranskalaiseenkin tyyliin. Nuoruudessaan Telemann vietti lyhyen ajan Puolassa, jossa paikallisten, temperamentikkaat katusoittajat jättivät lähtemättömän jäljen hänen inspiraatioonsa.

4 Määrittelemättömässä puolalaisessa mausteessa tunnistaakin Telemannin omaperäisen, kukkeasti maalailevan personaalityylin, tanssirytmeineen ja vuolaine melodioineen. Konsertto a-molli kokoelmasta 6 konserttoa ja kuusi sarjaa on sävelletty Hampurissa, jossa Telemann eli vuodesta 1721 kuolemaansa asti. Konsertto-nimitys ei tässä luonnollisestikaan tarkoita solistikonserttoa sellaisena kuin me sen nykyään tunnemme, vaan kokoelman konsertot ovat n.k. kamarikonserttoja. Nuottipainoksen etusivun ohjeistuksissa säveltäjä esittää, että yhtyeen kokoa voi muunnella klaveeri-huiluduosta duosta hulun viulun, sellon ja cembalon muodostamaan kvartettikokoonpanoon. Telemann, ensimmäinen jousikvartettosäveltäjä, kiinnittää yhä enemmän huomiota melodiaäänten liikkeeseen, irtautuen barokkimusiikkiin olennaisesti liittyvän, ankaran bassoäänen ylivallasta. Johan Christoph Altnikol opiskeli Sebastian Bachin johdolla klaveerinsoittoa ja sävellystä. Kovin montaa sävellystä hänen ei tiedetä tehneen, mutta opettajansa sävellysten puhtaaksikirjoittajana hänen lahjansa ihmiskunnalle on ollut arvokkaampi kuin usean keskihyvän säveltäjän. Hänestä tuli perheen vävypoika, jonka suhde appiukkoon näyttää olleen oli erityisen kiinteä. Vanhan Bachin kuoltua Altnikol otti luokseen perheen vajaaälyisen pojan, ja piti hänestä huolta tämän elämän loppuun asti. Tiukan perinteisessä äänenkuljetuksessa etenevä, arvattavasti vaativan opettajansa tarkistama, taidokkasti rakennettu polyfoninen Ricercari edellyttäisi oikeastaan urut tai jalkiolla varustetun klaveerin, mutta taitava avustaja koskettimiston ääressä Häikäisevän lahjakas esikoispoika Wilhelm Friedemann Bach tyrmäsi isänsä kyvyillään ja sai tämän tekemään kaikkeensa lempipoikansa oppimisen ja tämän uran eteen. Sebastian Bach näki Friedemannissa vertaisensa, ja sanottiin, että hän on ainoa, joka ulottuu myös urkujen ääressä tämän mittoihin. Sebastian uskoi ja toivoi, että hänen poikansa tulisi jatkamaan ja edelleen kehittämään kontrapunktin taidetta isänsä hengessä, kohti täydellisyyttä. Mutta aika oli toinen, yleinen musiikkimaku oli hiljalleen muuttumassa kevyemmäksi samalla kun musiikin harjoittaminen siirtyi katedraaleista ja kouluista porvariskoteihin, kahviloihin ja teattereihin. Friedemann tunsi itsensä muukalaiseksi kaikkialla, eikä hänen levottomassa ja masentuneisuuteen taipuvassa mielessään löytynyt sijaa pitkäjänteiselle oman elämän ohjaamiselle. Hän ei jättänyt jälkeensä yhtenäistä tuotantoa, vaan hänen sävellyksensä säilyneet hajanaisina käsikirjoituksina, ja monet kokonaan kadonneet. Suuri määrä hänen ei ylen runsaasta tuotannostaan on palanut historian liekeissä, viimeksi alle sata vuotta sitten Dresdenin ja Berliinin hirmuisissa pommituksissa. Ei enää sotaa! Wilhelm Friedemann Bachin Sonaatin e-molli olemassaolosta ei ollut mitään tietoa, kunnes kopio siitä sattumalta löytyi erään berliiniläisen kirjaston kätköistä.

5 Kaikki, mitä Sebastian Bachin kolme poikaa loivat oli suurenmoista. Mutta Friedemannin musiikki on mykistävää. Hänen syvästi inhimillinen äänensä kantautuu kuin toisesta maailmasta. Mutta ei ulkopuolella olevasta, kuten taivaasta, pilvistä tai tähdistä, vaan ihmisen sisältä, näkymättömästä. Telemannin kuoltua vuonna 1767, Carl Philipp Emanuel Bach sai eron pitkäaikaisesta palveluksestaan kuningas Fredrik II:n palveluksesta, ja hän muutti kummisetänsä työn jatkajaksi Hampuriin, minne tuli jäämään loppuelämänsä ajaksi. Kuultuaan kerran sokean saksalaisen huiluvirtuoosin, Friedrich Dulonin esittävän Soolosonaatin, jonka Bach oli kirjoittanut entiselle isännälleen, kuningas Fredrik II:lle säveltämänsä soolosonaatin, hän riemastui, ja sanoi että vihdoinkin kuulee sävellyksensä esitettävän kunnolla. Henkilö, jonka tarpeeseen Sonaatti oli sävelletty, ei ollut saanut saanut minkäänlaista tolkkua soittoonsa, hän oli sanonut nimiä mainitsematta. Dulonin myöhemmin vieraillessa vanhan Emanuel Bachin luona Berliinissä, tämä sävelsi ystävälleen pienen sonaatin. Kaksiosainen Sonaatti G-duuri, joka on saanut lisänimen Hampurilainen, poikkeaa varhaisemmasta, säveltäjän tunteellisesta ja dramaattisesta tyylistä, joista käytetään nimitystä myrsky ja mylväys (saks. Sturm und Drang ). Vuolaasti ja ystävällisesti etenevää Allegretto-osaa seuraa hullunkurinen Rondo, joka kuperkeikkoineen ja aasimaisine kiljahduksineen voisi olla Haydnin huumorinvälähdys. Kun kahdeksanvuotiasta Mozartia kierrätettiin Euroopan hoveissa, hän tapasi Christian Bachin, joka oli asettunut Lontooseen muutamaa vuotta aikaisemmin. Isänsä, Leopold Mozartin lisäksi ei kenelläkään ole ollut niin suurta vaikutusta Wolfgangin kehitykseen. Christian Bachissa löysi Mozart löysi kuin annettuna kehykset omalle musiikilleen. Christian oli repäissyt itsensä irti Bachien suvun ankarasta perinnöstä, joutunut italialaisen oopperan pauloihin, vaihtanut passioitten pyhimykset, antiikin ajan vallanpitäjiin ja pakanallisiin jumalhahmoihin. Mozartin musiikissa kuulee tuon tuostakin Christian Bachin käänteitä, jopa sitaatteja, ja esimerkiksi sonaattimme Pastoraalin mollitaitteessa pilkahtaa parin tahdin välähdys Jupiter-sinfoniaa. Christian Bach, vaikka olikin perheensä luopio, salakuljetti Mozartiin aimo ripauksen myös suuren isänsä sielusta. Christian Bachin luova veri pulppusi taukoamatta hedelmällisenä, ja näennäisen helposti hän synnytti suurten oopperaproduktioitten ohella toinen toistaan kukkeampia pienimuotoisia kamarimusiikkisävellyksiä tuttaviensa ja hyvätuloisten kansalaisten iloksi. Konserttimme A-duurisonaatti sisältyy Bachin Lontoossa julkaisemaan kuuden huilu- tai viulusäestyksellisen klaveerisonaatin sarjaan.

6 Johann Sebastian Bach ei esittelyä kaivanne, niin monta hyllykilometriä hänestä on vuosien kuluessa kirjoitettu. Suurimman osan kamarimusiikkiteoksistaan hän sävelsi Cöthenissa prinssi Leopoldin palveluksessa. Laaja h-mollisonaatti klaveerille ja huilulle ei kuitenkaan kuulu tähän ryhmään, vaan se on syntynyt myöhemmin, Leipzigin aikana. Musiikillisen puheen käsitettä ei voi jättää syrjään Johann Sebastian Bachin teoksia lähestyttäessä. Retoriikan taide, antiikilta periytyvä oppi kielellisen ilmaisun vivahteista ja merkityksistä, oli hänen pitkäaikaisen kiinnostuksensa kohde. Aikana, jolloin koulun ensisijainen tarkoitus oli sivistää ihmisiä (eikä tuottaa työvoimaa elinkeinoelämän rattaisiin), myös Bachin opetusvelvollisuuksiinsa kuului latinan, kreikan ja filosofian lisäksi tärkeänä alueena myös mm. retoriikka. Kahdeksannelatoista vuosisadalla musiikin sävelryhmittymiä ja muotoja eriteltiin ja analysoitiin retorisen kuvio-opin avulla. Sävellyksissään Bach leikittelee suvereenisti kielen säännöillä, knopeilla ja opeilla. Musiikin kielestä tulee universaalisti ymmärrettävää: eleet ja mieli korvaavat sanat. Johann Sebastian Bachin Sonaatin h-molli ensimmäisen osan voi ymmärtää esityksenä keskustelutilaisuudesta. Andanten aloittaa huilun pitkä johdanto, jossa tuodaan esiin keskusteluaiheet ja mielipiteet, joista jatkossa on syntyminen keskustelua. Klaveeri säestää esittelyä kuuntelevin, huojuvin mielenliikkein. Kun teesit on esitetty, esittää opponentti vasta-argumentin, alkaa väittely ja kiivastakin keskustelua, joka huipentuu molempien soittimien yhtäaikaiseen, pitkään trilliin, joka keskeyttää keskustelun kuin aplodit. Sen jälkeen palataan vähitellen rauhan tilaan, kerrataan vanhaa, yhteisymmärryksessä ja leikitellen, kunnen sovussa saavutaan loppuun ja nostetaan maljat. Toisessa osassa rauhoitutaan. Kolmannessa mennään karonkkaan. Tanssitaan ja ryypiskellään.

7 Esiintyjät Mikael Helasvuo Radion sinfoniaorkesterin soolohuilistina toiminut M.H. siirtyi v Sibelius-akatemian puhallinmusiikin professoriksi ja hän toimii virassa edelleen. Niin solistina ja kamarimuusikkona kuin kilpailujen tuomarina ja mestarikursien pitäjänä on M.H. kysytty vierailija Euroopan lisäksi muilla mantereilla. Hän kantaesittänyt toista sataa huiluteosta, mistä ansioista hänelle on myönnetty Suomen säveltäjät r.y.:n Madetoja-palkinto sekä Pro Finlandiamitali. Nykyään hän opetustyönsä ohella levyttää ja konsertoi säännöllisesti sekä moderneilla että periodisoittimilla. Vakituisesti Helasvuo soittaa mikrotonaaliseen musiikkiin erikoistuneessa Mikro-yhtyeessä ja periodisoittimia kokoonpanoissa Il Pomodoro ja Ensemble Schrat sekä huilu-pianoduona Tuija Hakkilan kanssa. Tuija Hakkila Tuija Hakkila opiskeli Sibelius-Akatemiassa Liisa Pohjolan ja Eero Heinosen johdolla ja jatkoi opintojaan Pariisin konservatoriossa Jacques Rouvierin ja Theodor Paraskivescon oppilaana. Uuden ohjelmiston parissa häntä ohjasi Claude Helffer, fortepianon soitossa Malcolm Bilson ja kamarimusiikissa William Pleeth. Tärkeä vaikuttaja oli myös György Sebök Hakkila oli Fulbrightstipendiaattina Columbia Universityssä New Yorkissa. Hän on opettanut Sibelius-Akatemiassa vuodesta 1987 ja hänet nimitettiin pianomusiikin professoriksi Hän on toiminut taiteellisena johtajana Musiikkia linnassa -festivaalilla, Sibelius-Akatemian konserttitoimistossa ja Nurmeksen Kesäakatemiassa. Hakkila on tehnyt paljon yhteistyötä säveltäjien kanssa, kantaesittänyt kymmeniä teoksia ja tehnyt suomalaista musiikkia tunnetuksi. Hän on esiintynyt solistina ja kamarimuusikkona tärkeimmillä kotimaisilla festivaaleilla, Keski-Euroopassa, Yhdysvalloissa, Etelä-Amerikassa ja Japanissa. Hän on saanut kansainvälistä huomiota Mozartin sonaattien kokonaislevytyksestä ja viimeksi 2010 ilmestyneestä Sibeliuksen pianomusiikkialbumista. Hänen diskografiaansa kuuluu parikymmentä levyä. Hän on tehnyt tiivistä yhteistyötä mm. Karita Mattilan, Mikael Helasvuon, Anner Bijlsman, Sirkka-Liisa Kaakisen, Anssi Karttusen, Lilli Paasikiven ja Petteri Salomaan kanssa.

8 Klassisen kitaramusiikin festivaali ke su Lappeenrannassa Mitä tekevät peltilelut konserttilavalla? la klo 19 Kehruuhuone Ohjelmassa mm. säveltäjä Tiina Myllärisen teos kitaralle, elektroniikalle, videoille ja leikkikaluille, solistinaan kitarataitelija Otto Tolonen. Liput 20/10 Jyrki Myllärinen: Moderni modernimpi su klo 16 Musiikkiopiston sali Jyrki Myllärisen toisen tohtorikonsertin kenraali. Jyrki Myllärinen, kitara Hanna Kinnunen, huilu Olli-Pekka Tuomisalo, saksofoni Antti Suoranta, lyömäsoittimet Liput 20/10 Jazz Trio Grimsey Klubi-ilta Teerenpelissä perjantaina klo 21 Vapaa pääsy! Ikäraja K20

FAUNIEN ILTA LYÖMÄSOITIN HITS. Ti klo 19 Tampere-talon Pieni sali

FAUNIEN ILTA LYÖMÄSOITIN HITS. Ti klo 19 Tampere-talon Pieni sali FAUNIEN ILTA LYÖMÄSOITIN HITS Ti 9.10.2018 klo 19 Tampere-talon Pieni sali 1 Ti 9.10.2018 klo 19 Tampere-talon Pieni sali FAUNIEN ILTA LYÖMÄSOITIN HITS Osuma Ensemblen levynjulkistamiskonsertti TIM FERCHEN

Lisätiedot

Musiikkipedagogi. Musiikkipedagogi

Musiikkipedagogi. Musiikkipedagogi Musiikkipedagogi Musiikkipedagogi Tavoitteena on valmistaa musiikkialan eri tehtäviin aloite- ja yhteistyökykyisiä, laaja-alaisesti taiteita arvostavia ja persoonallisia musiikkipedagogeja. Tutkinto antaa

Lisätiedot

Musiikkipedagogi. Musiikkipedagogi

Musiikkipedagogi. Musiikkipedagogi Musiikkipedagogi Musiikkipedagogi Tavoitteena on valmistaa musiikkialan eri tehtäviin aloite- ja yhteistyökykyisiä, laaja-alaisesti taiteita arvostavia ja persoonallisia musiikkipedagogeja. Tutkinto antaa

Lisätiedot

Mitä testejä kuuluu klassisen muusikon valintakokeisiin?

Mitä testejä kuuluu klassisen muusikon valintakokeisiin? Mitä testejä kuuluu klassisen muusikon valintakokeisiin? Valintakokeen osa-alueet ja maksimipisteet: klassinen muusikko tai klassinen kirkkomusiikkipainotus Mitä soitan tai laulan pääinstrumentin kokeessa?

Lisätiedot

MUSIIKKIOPISTOTASON VALINTAKOEOPAS 2013

MUSIIKKIOPISTOTASON VALINTAKOEOPAS 2013 5.4.2013 OULUN KONSERVATORIO Postiosoite: PL 20 90015 Oulun kaupunki puh. 044 703 9162 Opintotoimiston käyntiosoite: Lintulammentie 1 L Nettisivut: www.oulunkonservatorio.fi MUSIIKKIOPISTOTASON VALINTAKOEOPAS

Lisätiedot

Jatko-opintoja musiikista kiinnostuneille

Jatko-opintoja musiikista kiinnostuneille Jatko-opintoja musiikista kiinnostuneille Opiskeluvaihtoehtoja yliopistossa (n.5v.) ja ammattikorkeakoulussa (n. 3,5v.) Sekä yliopistoon että ammattikorkeakouluun haettaessa ennakkotehtäviä ja/tai soveltuvuuskoe

Lisätiedot

Jean Sibelius 1865-1957

Jean Sibelius 1865-1957 Jean Sibelius 1865-1957 1 Lapsuus Johann Christian Julius Sibelius syntyi 8. joulukuuta 1865 Hämeenlinnassa. Hänen isänsä oli tohtori Christian Gustaf Sibelius ja äitinsä viereisessä kuvassa istuva Maria

Lisätiedot

HARMONIKKA. TASO 1 - laajuus 70 tuntia YLEISET TAVOITTEET. Oppilas

HARMONIKKA. TASO 1 - laajuus 70 tuntia YLEISET TAVOITTEET. Oppilas HARMONIKKA TASO 1 - laajuus 70 tuntia YLEISET TAVOITTEET Oppilas löytää luontevan soittoasennon ja soittotavan oppii lukemaan helppoa nuottitekstiä oppii harjoittelun peruselementtejä: mm. säännöllisyyttä,

Lisätiedot

MUSIIKKIALAN PERUSTUTKINTO, MUSIIKIN KOULUTUSOHJELMA / MUUSIKKO

MUSIIKKIALAN PERUSTUTKINTO, MUSIIKIN KOULUTUSOHJELMA / MUUSIKKO MUSIIKKIALAN AMMATILLINEN PERUSKOULUTUS HELSINGIN KONSERVATORIO Helsingin Konservatoriossa voi suorittaa musiikkialan ammatillisen perustutkinnon klassiseen musiikkiin erikoistuen. Opetustarjonta on monipuolinen,

Lisätiedot

MUSIIKIN KOULUTUSOHJELMA NUORTEN KOULUTUS

MUSIIKIN KOULUTUSOHJELMA NUORTEN KOULUTUS MUSIIKIN KOULUTUSOHJELMA NUORTEN KOULUTUS VALINTAKOEKUVAUKSET KEVÄT 2013 1 Sisältö Jousisoittimet... 2 Viulu... 2 Alttoviulu... 3 Sello... 3 Kontrabasso... 3 Puhaltimet... 4 (Huilu, oboe, klarinetti, fagotti,

Lisätiedot

DMITRY HINTZE COLL. 602

DMITRY HINTZE COLL. 602 Arkistoluettelo 639 DMITRY HINTZE COLL. 602 Käsikirjoituskokoelmat 1 HINTZE, DMITRY, säveltäjä (1914-97) COLL. 602 Dmitry Hintze syntyi Pietarissa 6.2.1914 taiteita harrastavaan perheeseen. Sukujuuriltaan

Lisätiedot

Juho Laitinen, sello Jouko Laivuori, piano Sirje Ruohtula, valosuunnittelu

Juho Laitinen, sello Jouko Laivuori, piano Sirje Ruohtula, valosuunnittelu DocMus-yksikkö Juho Laitinen, sello Jouko Laivuori, piano Sirje Ruohtula, valosuunnittelu Juho Laitisen 3. jatkotutkintokonsertti lauantaina 12.3.2011 klo 21.00 Sibelius-Akatemian konserttisalissa Morton

Lisätiedot

Etelä-Karjalan Klassinen kuoro. Suomalainen Kevät. Imatra 17.4.2010 klo 16, Vuoksenniska Kolmen ristin kirkko,

Etelä-Karjalan Klassinen kuoro. Suomalainen Kevät. Imatra 17.4.2010 klo 16, Vuoksenniska Kolmen ristin kirkko, Etelä-Karjalan Klassinen kuoro Suomalainen Kevät Imatra 17.4.2010 klo 16, Vuoksenniska Kolmen ristin kirkko, Lappeenranta 18.4.2010 klo 16, Lappeenrannan Musiikkiopiston Helkiö-sali Ohjelma Jaakko Mäntyjärvi

Lisätiedot

2. Harmonikalle sävelletty sonaatti, sarja- tai muunnelmateos tai muu laajamuotoinen teos 3. Aikamme musiikkia. 4. Vapaavalintainen ohjelmakokonaisuus

2. Harmonikalle sävelletty sonaatti, sarja- tai muunnelmateos tai muu laajamuotoinen teos 3. Aikamme musiikkia. 4. Vapaavalintainen ohjelmakokonaisuus TASOSUORITUSTEN KUVAUKSET KLASSISEN MUSIIKIN OSASTO HARMONIKKA, KANTELE, KITARA, PIANO JA URUT Harmonikka HARMONIKANSOITTO, TASO C (muut kuin pääaine harmonikan opiskelijat) Tavoitteena on saavuttaa ohjelmiston

Lisätiedot

METROPOLIA AMMATTIKORKEAKOULU MUSIIKIN KOULUTUSOHJELMA VALINTAKOEKUVAUKSET

METROPOLIA AMMATTIKORKEAKOULU MUSIIKIN KOULUTUSOHJELMA VALINTAKOEKUVAUKSET METROPOLIA AMMATTIKORKEAKOULU MUSIIKIN KOULUTUSOHJELMA VALINTAKOEKUVAUKSET KEVÄT 2012 Sisältö Jousisoittimet (viulu, alttoviulu, sello, kontrabasso)... 2 Puhaltimet (huilu, oboe, klarinetti, fagotti, saksofoni,

Lisätiedot

"Hommage a O. M.", op. 46 (2010) - Ensiesitys - for clarinet, violin, cello and piano

Hommage a O. M., op. 46 (2010) - Ensiesitys - for clarinet, violin, cello and piano Erkki Palola (1957-) "Hommage a O. M.", op. 46 (2010) for clarinet, violin, cello and piano - Ensiesitys - Erkki Palola, viulu Heikki Kulo, sello Jörg Fabian Schnabel, klarinetti Kari Syväniemi, piano

Lisätiedot

http://www.youtube.com/watch?v=sugtzbcwtti&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=sugtzbcwtti&feature=related Syyskuu no 55 /2012 http://www.youtube.com/watch?v=sugtzbcwtti&feature=related "Särkyneille on puhuttava hiljaa ja sanoin, jotka eivät lyö. Kuin tuuli, joka vaalii viljaa, kuin lempeä ja lämmin yö. Särkyneitä

Lisätiedot

PÄÄSYKOEOHJEITA 2015

PÄÄSYKOEOHJEITA 2015 1 / 7 Sisällys YLEISTÄ... 1 MUSIIKKILEIKKIKOULU... 1 KLASSINEN MUSIIKKI PIANO... 2 Vuonna 2006 JA SEN JÄLKEEN SYNTYNEET... 2 PIANO... 2 Vuonna 2005 JA TÄTÄ AIEMMIN SYNTYNEET... 2 LAULU... 3 URUT (KIRKKOURUT)...

Lisätiedot

1) Instrumenttikoe 1 - voi käyttää säestäjää Yksi vapaavalintainen D- tai I-kurssitasoinen ooppera-aaria, Lied tai suomalainen laulu

1) Instrumenttikoe 1 - voi käyttää säestäjää Yksi vapaavalintainen D- tai I-kurssitasoinen ooppera-aaria, Lied tai suomalainen laulu Kokeiden kesto on rajoitettu: Instrumenttikoe 1 kestää 10 min, Instrumenttikoe 2 kestää 15 min. On mahdollista, että aikataulusyistä lautakunta kuuntelee vain osan kappaleista ja tarvittaessa keskeyttää

Lisätiedot

Markus Ketola Ralf Nyqvist Antti Rissanen UUSIA SOVITUKSIA JUNIOR BIG BANDILLE BIG BANG

Markus Ketola Ralf Nyqvist Antti Rissanen UUSIA SOVITUKSIA JUNIOR BIG BANDILLE BIG BANG Markus Ketola Ralf Nyqvist Antti Rissanen UUSIA SOVITUKSIA JUNIOR BANDILLE SUOMEN BAND -YHDISTYS RY A A SUOMEN BAND -YHDISTYS RY Big Bang Markus Ketola (s. 1968) Suomen big band -yhdistyksen projekti big

Lisätiedot

JOUSISOITTIMIEN AINEOPETUSSUUNNITELMA

JOUSISOITTIMIEN AINEOPETUSSUUNNITELMA LAITILAN KAUPUNKI VAKKA-SUOMEN MUSIIKKIOPISTO JOUSISOITTIMIEN AINEOPETUSSUUNNITELMA VAKKA-SUOMEN MUSIIKKIOPISTO Tämä aineopetussuunnitelma koskee Vakka-Suomen musiikkiopistossa annettavan musiikin taiteen

Lisätiedot

Pori Sinfoniettan kevätkausi 2016

Pori Sinfoniettan kevätkausi 2016 Pori Sinfoniettan kevätkausi 2016 Liput: 23,50/ 21,50/ 18,50/ 7,50 ellei toisin mainita (hinta sisältää Ticketmasterin toimitusmaksun) 16.1. Lauantai Promenadikeskus Talvikarnevaali -happening Kevätkauden

Lisätiedot

LUETTELO 651 ALMA FOHSTRÖM

LUETTELO 651 ALMA FOHSTRÖM LUETTELO 651 ALMA FOHSTRÖM Helsingin yliopiston kirjasto Käsikirjoituskokoelmat 1 ALMA FOHSTRÖM VON RODE 1856 1936 Alma Fohström syntyi Helsingissä 2.1.1856 kauppias August Fohströmin seitsenlapsiseen

Lisätiedot

PÄÄSYKOEOHJEITA 2016 1 / 7

PÄÄSYKOEOHJEITA 2016 1 / 7 PÄÄSYKOEOHJEITA 2016 1 / 7 Sisällys YLEISTÄ... 2 MUSIIKKILEIKKIKOULU... 2 KLASSINEN MUSIIKKI... 2 PIANO... 2 LAULU... 3 URUT (KIRKKOURUT)... 3 VIULU... 3 ALTTOVIULU... 4 SELLO JA KONTRABASSO... 4 PUUPUHALTIMET...

Lisätiedot

Opinnot Tampereen Konservatoriossa 1974 1987 (ammattilinjalla 1985 1987)

Opinnot Tampereen Konservatoriossa 1974 1987 (ammattilinjalla 1985 1987) Kristiina Junttu Syntymäaika: 18.06.1968 Ammatti: pianisti, pianonsoitonopettaja Koulutus: Opinnot Tampereen Konservatoriossa 1974 1987 (ammattilinjalla 1985 1987) Opinnot Sibelius Akatemian Solistisella

Lisätiedot

Musiikkitalo Selkokielinen esite

Musiikkitalo Selkokielinen esite Musiikkitalo Selkokielinen esite Tervetuloa Musiikkitaloon! Helsingin Musiikkitaloon ovat tervetulleita kaikki. Musiikkitalossa voi käydä kuuntelemassa konsertteja. Musiikkitalossa on kuusi salia konsertteja

Lisätiedot

PÄHEÄ -konserttisarja Euran koulukeskuksen auditoriossa

PÄHEÄ -konserttisarja Euran koulukeskuksen auditoriossa PÄHEÄ -konserttisarja Euran koulukeskuksen auditoriossa Sunnuntai 25.10.2015 klo 17, liput 10 PÄRE Ensimmäinen yhtye 200 vuoteen, tai koskaan, jossa on suomalainen säkkipilli! Yhtye tutkii rohkeasti soittimen

Lisätiedot

juliste: MainosMariini

juliste: MainosMariini juliste: MainosMariini SELLO-PIANO -KONSERTTI PERJANTAINA 22.11.2013 Markus Hallikainen (s. 1987) aloitti sellonsoiton 5-vuotiaan Helli Sepän oppilaana. Espoon musiikkiopistossa häntä opetti vuodesta -97

Lisätiedot

Eija Kajavan opinnäytekonsertti. Romantiikan ajan kamarimusiikkia. Musiikkikeskuksen kamarimusiikkisalissa klo 19

Eija Kajavan opinnäytekonsertti. Romantiikan ajan kamarimusiikkia. Musiikkikeskuksen kamarimusiikkisalissa klo 19 Eija Kajavan opinnäytekonsertti Säveliä elämästä Romantiikan ajan kamarimusiikkia Musiikkikeskuksen kamarimusiikkisalissa 28.11.2012 klo 19 Eija Kajava, viulu, Marjaana Oliveira, viulu Sonja Koistinen,

Lisätiedot

TOUKOTERVEHDYS ARXILTA

TOUKOTERVEHDYS ARXILTA 6.5.2019 TOUKOTERVEHDYS ARXILTA Kesäkausi jo häämöttää nurkan takana ja yhteinen toimintakautemme on lopuillaan. Suuret kiitokset kaikille mukana olleille! Vuosi on ollut täynnä upeita elämyksiä, tärkeitä

Lisätiedot

KLASSINEN KITARA. TASO 1 laajuus 105 tuntia YLEISET TAVOITTEET. Oppilas

KLASSINEN KITARA. TASO 1 laajuus 105 tuntia YLEISET TAVOITTEET. Oppilas KLASSINEN KITARA TASO 1 laajuus 105 tuntia löytää luontevan soittoasennon ja soittotavan oppii lukemaan helppoa nuottitekstiä oppii harjoittelun peruselementtejä: mm. säännöllisyyttä, monipuolisuutta ja

Lisätiedot

MUSIIKKIOPISTOTASON VALINTAKOEOPAS 2015

MUSIIKKIOPISTOTASON VALINTAKOEOPAS 2015 päivitetty 4.5.2015 OULUN KONSERVATORIO Postiosoite: PL 20 90015 Oulun kaupunki puh. 044 703 9162 Opintotoimiston käyntiosoite: Leevi Madetojan katu 1 Nettisivut: www.oulunkonservatorio.fi MUSIIKKIOPISTOTASON

Lisätiedot

elokuu 2014 - joulukuu 2014 Musiikkiopiston konsertteihin on pääsääntöisesti vapaa pääsy

elokuu 2014 - joulukuu 2014 Musiikkiopiston konsertteihin on pääsääntöisesti vapaa pääsy Huittisten musiikkiopisto Tapahtumakalenteri elokuu 2014 - joulukuu 2014 Musiikkiopiston konsertteihin on pääsääntöisesti vapaa pääsy Elokuu su 31.8. klo 14 Kesäistä klassista jousilla,uusi Lahti Kamariorkesteri,

Lisätiedot

5. Huilu. Huilun peruskurssi 1/3 (SML 1991) Huilun peruskurssi 2/3 (SML 1991)

5. Huilu. Huilun peruskurssi 1/3 (SML 1991) Huilun peruskurssi 2/3 (SML 1991) 5. Huilu Huilun peruskurssi 1/3 (SML 1991) 2) kaksi etydiä, joista soitetaan lautakunnan valitsema 3) kaksi sävellystä (ohjelmistoluettelon n:o 7 osastosta 3 tai 5) tai sonaatin nopea ja hidas osa 4) prima

Lisätiedot

Muusikon suuntautumista suunnittelevat osallistuvat samoihin valintakokeisiin kuin musiikkipedagogin suuntautumisvaihtoehtoon hakevat.

Muusikon suuntautumista suunnittelevat osallistuvat samoihin valintakokeisiin kuin musiikkipedagogin suuntautumisvaihtoehtoon hakevat. VALINTAKOEKUVAUKSET Pedagogin ja muusikon suuntautumisvaihtoehto Muusikon suuntautumista suunnittelevat osallistuvat samoihin valintakokeisiin kuin musiikkipedagogin suuntautumisvaihtoehtoon hakevat. Pedagogin

Lisätiedot

MUSIIKKI. Lämmittely. Sanastoa

MUSIIKKI. Lämmittely. Sanastoa Lämmittely Millaista musiikkia vanhassa kotimaassasi kuunnellaan paljon? Nimeä lempiartistisi ja kerro, millaista hänen musiikkinsa on. Missä tilanteessa vanhassa kotimaassasi kuunnellaan musiikkia (kotona,

Lisätiedot

AINEKOHTAINEN OPETUSSUUNNITELMA KANSANMUSIIKKI HARMONIKKA

AINEKOHTAINEN OPETUSSUUNNITELMA KANSANMUSIIKKI HARMONIKKA AINEKOHTAINEN OPETUSSUUNNITELMA KANSANMUSIIKKI HARMONIKKA Porvoon kaupungin sivistyslautakunta 12.3.2019 1 KANSANMUSIIKKI-HARMONIKKA KANSANMUSIIKKI-HARMONIKAN VALMENNUSOPETUS Soiton ilo, kiinnostuksen

Lisätiedot

Sastamala Gregoriana Wanhan Musiikin Päivät viettää 20- vuotisjuhlavuottaan 18. - 25.7.2015

Sastamala Gregoriana Wanhan Musiikin Päivät viettää 20- vuotisjuhlavuottaan 18. - 25.7.2015 TIEDOTE 16.1.2015, vapaa julkaistavaksi SISÄLTÖ JUHLAVUODEN TIEDOTE s. 1 2 OHJELMISTO s.3-4 LISÄTIEDOT s.5 Sastamala Gregoriana Wanhan Musiikin Päivät viettää 20- vuotisjuhlavuottaan 18. - 25.7.2015 On

Lisätiedot

1.Ensimmäisenä festivaalipäivänä mukana on Karjalan tasavallan sinfoniaorkesteri Karjalan Valtion Philharmonicorkesteri

1.Ensimmäisenä festivaalipäivänä mukana on Karjalan tasavallan sinfoniaorkesteri Karjalan Valtion Philharmonicorkesteri Ruskeala Symphony -retki 10.8.2019 (Lähtö Joensuusta ja Paluu Joensuuhun) Tapahtuman viralliset nettisivut: https://ruskeala-symphony.com/en Ruskealan Symphony Music Festival. Ruskealan Mountain Park (Sortavalan

Lisätiedot

f i n l a n d säännöt

f i n l a n d säännöt finland säännöt säännöt i Kansainvälinen sellotapahtuma ry järjestää 16. 27.4.2013 kansainvälisen Paulon sellokilpailun. Kilpailu on avoin kaikkia kansallisuuksia edustaville sellisteille, jotka ovat syntyneet

Lisätiedot

NUORTEN SOLISTIEN KILPAILU

NUORTEN SOLISTIEN KILPAILU NUORTEN SOLISTIEN KILPAILU 2017 2018 Tampere Filharmonian Nuorten solistien kilpailu järjestetään tänä vuonna kolmannen kerran. Mukaan on voinut ilmoittautua nuoria soittajia Pirkanmaan alueen musiikkioppilaitoksista.

Lisätiedot

Musiikkianalyysityö J.S. Bach: Well Tempered Clavier I, Prelude and Fugue in d-minor

Musiikkianalyysityö J.S. Bach: Well Tempered Clavier I, Prelude and Fugue in d-minor J.S. Bach: Well Tempered Clavier I, Prelude and Fugue in d-minor Petri Kähkönen 1 Sisällysluettelo 1. Johdanto...3 2. Preludi...4 2.1. Analyysi...4 2.2. Tulkintavertailu...6 3. Fuuga...7 3.1. Analyysi...7

Lisätiedot

URUT. Opintokokonaisuus 1. Oppimaan oppiminen ja harjoittelu

URUT. Opintokokonaisuus 1. Oppimaan oppiminen ja harjoittelu URUT Opintokokonaisuus 1 1 vuosi Soittimeen tutustuminen - Urkujen rakenteeseen tutustuminen, erilaiset pillit, puhallin, soittopöydän rakenne - Miten ääni syntyy - Äänikertoihin tutustuminen ja niiden

Lisätiedot

Giov. Battista Vaglica

Giov. Battista Vaglica Giov. Battista Vaglica Opiskeli V. Bellini-konservatoriossa Sisilian Palermossa suorittaen diplomitutkinnot urkujen- ja pianonsoitossa, sekä urkusävellyksessä. Hän on täydentänyt opintojaan useilla esityskäytäntöön

Lisätiedot

Maanantai 11.6. Musiikkijuhlien 10-vuotisnäyttelyn avajaiset Iitin kirkonkylän kylätalossa klo 19.00

Maanantai 11.6. Musiikkijuhlien 10-vuotisnäyttelyn avajaiset Iitin kirkonkylän kylätalossa klo 19.00 IITIN MUSIIKKIJUHLAT 10 VUOTTA 11. - 16.6.2012 Ohjelma Maanantai 11.6. Musiikkijuhlien 10-vuotisnäyttelyn avajaiset Iitin kirkonkylän kylätalossa klo 19.00 Tiistai 12.6. Toivekonsertti Lossirannan kartanossa

Lisätiedot

KIRKKONUMMEN MUSIIKKIOPISTO. Perusopetus

KIRKKONUMMEN MUSIIKKIOPISTO. Perusopetus 1 KIRKKONUMMEN MUSIIKKIOPISTO Kirkkonummen musiikkiopisto on kaksikielinen kunnallinen musiikkioppilaitos, joka antaa opetusta kirkkonummelaisille ja siuntiolaisille lapsille ja nuorille. Musiikkiopistossa

Lisätiedot

METROPOLIA AMMATTIKORKEAKOULUN MUSIIKIN KOULUTUSOHJELMA. VALINTAKOEKUVAUKSET /nuorisokoulutus, kevät 2011

METROPOLIA AMMATTIKORKEAKOULUN MUSIIKIN KOULUTUSOHJELMA. VALINTAKOEKUVAUKSET /nuorisokoulutus, kevät 2011 1 METROPOLIA AMMATTIKORKEAKOULUN MUSIIKIN KOULUTUSOHJELMA VALINTAKOEKUVAUKSET /nuorisokoulutus, kevät 2011 Sisältö Pedagogin ja muusikon suuntautumisvaihtoehto... 2 Pedagogin suuntautumisvaihtoehto/ Soitin-

Lisätiedot

KÄYRÄTORVI TAITOTAULU. Rakentava palaute -hanke Musiikkiopisto Avonia Musikinstitutet Kungsvägen Musiikkiopisto Juvenalia

KÄYRÄTORVI TAITOTAULU. Rakentava palaute -hanke Musiikkiopisto Avonia Musikinstitutet Kungsvägen Musiikkiopisto Juvenalia KÄYRÄTORVI TAITOTAULU Rakentava palaute -hanke Musiikkiopisto Avonia Musikinstitutet Kungsvägen Musiikkiopisto Juvenalia JOHDANTO Tässä taitotaulussa kuvaamme käyrätorvensoiton eri osa-alueita musiikkiopistossa.

Lisätiedot

YLEISTÄ TIETOA SOITONOPISKELUSTA

YLEISTÄ TIETOA SOITONOPISKELUSTA YLEISTÄ TIETOA SOITONOPISKELUSTA Soiton/laulunopiskelu konservatoriossa on tavoitteellinen harrastus, joka vaatii tunneilla käymisen lisäksi sitoutumisen säännölliseen kotiharjoitteluun. Oppilaan viikoittainen

Lisätiedot

TAIDERETKEN KONSERTTI

TAIDERETKEN KONSERTTI TAIDERETKEN KONSERTTI HELSINGIN KAUPUNGINORKESTERI # Perustettu vuonna 1882, pohjoismaiden vanhin ammattisinfoniaorkesteri # Vuosina 1892-1923 orkesteri kantaesitti valtaosan Jean Sibeliuksen sinfonisesta

Lisätiedot

MUSIIKKIALAN PERUSTUTKINTO MUSIIKIN OSAAMISALA HELSINGIN KONSERVATORIO

MUSIIKKIALAN PERUSTUTKINTO MUSIIKIN OSAAMISALA HELSINGIN KONSERVATORIO MUSIIKKIALAN PERUSTUTKINTO MUSIIKIN OSAAMISALA HELSINGIN KONSERVATORIO OPETUSSUUNNITELMA 2015 OPINTOJAKSOJEN KUVAUKSET Hyväksytty Helsingin Konservatorion johtokunnassa 13.5.2015 Helsingin Konservatorion

Lisätiedot

Hyllyluokitus musiikkiaineisto

Hyllyluokitus musiikkiaineisto Hyllyluokitus musiikkiaineisto Sisällys Käsikirjasto... 1 Kasetit... 1 CD:t... 2 Kirjat... 4 Musiikkivideot... 5 Nuotit... 5 Käsikirjasto 01 Bibliografiat 78 Musiikki 78.03 Hakuteokset. Sanakirjat 78.3

Lisätiedot

LEEVI MADETOJA (1887-1947) COLL.276

LEEVI MADETOJA (1887-1947) COLL.276 Arkistoluettelo 145 LEEVI MADETOJA (1887-1947) COLL.276 Käsikirjoituskokoelmat Sisällys Sivu Leevi Madetojan arkisto Biographica 2 Kirjeenvaihto Saapuneet kirjeet Yksityiset 3 Viralliset 6 Onnittelusähkeet

Lisätiedot

TYÖLISTA SYKSY 2012 12.6.2012 Muutokset mahdollisia

TYÖLISTA SYKSY 2012 12.6.2012 Muutokset mahdollisia TYÖLISTA SYKSY 2012 12.6.2012 Muutokset mahdollisia Vko 29/2012 Henk. koht. harj. viikko Vko 30/2012 Ma 23.7. Henk. koht. harj. _ Ti 24.7. Henk. koht. harj. _ Ke 25.7. 16:00-19:00 harjoitus 28.7. konserttia

Lisätiedot

Kansainvälinen Crusell-oboekilpailu

Kansainvälinen Crusell-oboekilpailu Kansainvälinen Crusell-oboekilpailu Uusikaupunki, 27.7. - 1.8.2014 1 Crusell-seura järjestää Uudessakaupungissa 27.7.-1.8.2014 Kansainvälisen Cruselloboekilpailun, johon voivat osallistua vuonna 1984 tai

Lisätiedot

TOKALUOKKALAISTEN TAIDERETKI 2019 ENNAKKOMATERIAALI

TOKALUOKKALAISTEN TAIDERETKI 2019 ENNAKKOMATERIAALI TOKALUOKKALAISTEN TAIDERETKI 2019 ENNAKKOMATERIAALI 1. Helsingin kaupunginorkesterin konsertti ke 21.8. Helsingin kaupunginorkesterin konsertissa kuullaan Sergei Prokofjevin teos Pekka ja susi, joka kertoo

Lisätiedot

Nuori taitelija 2014 - Borea-jousikvartetti. Alempi hinta lapset ja opiskelijat. Lipunhinnat sisältävät lippukohtaisen toimitusmaksun.

Nuori taitelija 2014 - Borea-jousikvartetti. Alempi hinta lapset ja opiskelijat. Lipunhinnat sisältävät lippukohtaisen toimitusmaksun. tiistai 1.7. Rengon kirkko klo 19.00 Nuori taitelija 2014 - Borea-jousikvartetti Hugo Wolf: Italialainen serenadi Wolfgang Amadeus Mozart: Jousikvartetto no 17 B-duuri Metsästys Maurice Ravel: Jousikvartetto

Lisätiedot

14. 30.8.2015. helsinginjuhlaviikot.fi. Kansalliskirjasto

14. 30.8.2015. helsinginjuhlaviikot.fi. Kansalliskirjasto 14. 30.8.2015 helsinginjuhlaviikot.fi Kansalliskirjasto Natalia Linsen / Museovirasto Yhteistyössä / In co-operation with Arkistojen kätköistä From the Archives Suuri osa Jean Sibeliuksen varhaisesta ja

Lisätiedot

HUILU TAITOTAULU. Rakentava palaute -hanke Musiikkiopisto Avonia Musikinstitutet Kungsvägen Musiikkiopisto Juvenalia

HUILU TAITOTAULU. Rakentava palaute -hanke Musiikkiopisto Avonia Musikinstitutet Kungsvägen Musiikkiopisto Juvenalia HUILU TAITOTAULU Rakentava palaute -hanke Musiikkiopisto Avonia Musikinstitutet Kungsvägen Musiikkiopisto Juvenalia JOHDANTO Tässä taitotaulussa kuvaamme huilunsoiton eri osa-alueita musiikkiopistossa.

Lisätiedot

Antti Waleri Lehtinen Coll.832

Antti Waleri Lehtinen Coll.832 Luettelo 768 Antti Waleri Lehtinen Coll.832 Käsikirjoituskokoelma Kansalliskirjasto Antti Waleri Lehtinen (12.3.1874 9.6.1961) Director cantus, kanttori, säveltäjä. Antti Waleri Lehtinen opiskeli Helsingin

Lisätiedot

JATKUVA HAKU LAHDEN KONSERVATORIOON

JATKUVA HAKU LAHDEN KONSERVATORIOON Lahden konservatorio Sibeliuksenkatu 8, 15110 Lahti www.concis.fi (050) 511 1512 JATKUVA HAKU LAHDEN KONSERVATORIOON HAKULOMAKE MUSIIKKIALAN 2. ASTEEN AMMATILLISEEN PERUSTUTKINTOON JOHTAVAAN KOULUTUKSEEN

Lisätiedot

23.1.2015 KLASSISTA MUSIIKKIA. Tampere Filharmonia Dennis Kim, johtaja ja solisti

23.1.2015 KLASSISTA MUSIIKKIA. Tampere Filharmonia Dennis Kim, johtaja ja solisti 23.1.2015 KLASSISTA MUSIIKKIA Dennis Kim, johtaja ja solisti Perjantai 23.1.2015 klo 19 Tampere-talon Iso sali Dennis Kim, johtaja ja solisti FRANZ JOSEPH HAYDN (1732 1809) Sinfonia nro 31 D-duuri Torvensignaali

Lisätiedot

Sävel Oskar Merikanto Sanat Pekka Ervast

Sävel Oskar Merikanto Sanat Pekka Ervast Sävel Oskar Merikanto Sanat Pekka Ervast KUOLEMAN KUNNIAKSI Pekka Ervast Oskar Merikanto Teoksen taustaa Tukholman kongressi 1913 ja Oskar Merikanto. Kuten lukijamme tietävät, pidetään ensi kesänä Tukholmassa

Lisätiedot

SAKARI MONONEN COLL.629

SAKARI MONONEN COLL.629 Arkistoluettelo 637 SAKARI MONONEN COLL.629 Käsikirjoituskokoelmat 1 SAKARI MONONEN, säveltäjä COLL. 629 Säveltäjä ja musiikkipedagogi Sakari Mononen syntyi 27.7.1928 ja kuoli 1998. Hän työskenteli ensin

Lisätiedot

Tapahtumakalenteri kevät 2008

Tapahtumakalenteri kevät 2008 2 nseudun musiikkiopisto 3 Tammikuu pe 18.1. 18.00 Vapaasti viululla ja huilulla Sipoo Artborg 35 la 19.1. 12.30 Vapaasti huilulla ja viululla 16.00 Romantiikan iltapäivä Pikkukirkko to 24.1. 18.00 Vihkiäisjuhlat,

Lisätiedot

Global Music Global Music 5,5 v GLOMAS 2,5 v yhteensä

Global Music Global Music 5,5 v GLOMAS 2,5 v yhteensä Sibelius-Akatemiaan hakeneet ja hyväksytyt 2015-2018 2015 hak 2015 hyv 2016 hak 2016 hyv 2017 hak 2017 hyv 2018 hak 2018 hyv Arts Management Arts Management 2,5 v 106 14 ei hakua ei hakua 74 15 ei hakua

Lisätiedot

Lahden konservatorio Svinhufvudinkatu 6 F, 15110 Lahti www.concis.fi (050) 511 1512

Lahden konservatorio Svinhufvudinkatu 6 F, 15110 Lahti www.concis.fi (050) 511 1512 Lahden konservatorio Svinhufvudinkatu 6 F, 15110 Lahti www.concis.fi (050) 511 1512 YHTEISHAKU 2015 LISÄTIETOLOMAKE MUSIIKKIALAN 2. ASTEEN AMMATILLISEEN PERUSTUTKINTOON JOHTAVAAN KOULUTUKSEEN Lahden konservatorioon

Lisätiedot

VUOSAAREN SEURAKUNNAN STRATEGIA Missio, visio ja toiminta-ajatus

VUOSAAREN SEURAKUNNAN STRATEGIA Missio, visio ja toiminta-ajatus VUOSAAREN SEURAKUNNAN STRATEGIA Missio, visio ja toiminta-ajatus Missio Välitämme pelastuksen evankeliumia Jumalan armosta sanoin ja teoin. Visio Seurakuntamme on armon ja rauhan yhteisö, joka tuo ajallista

Lisätiedot

venäläis-suomalainen eurytmianäyttämöryhmä ohjaus Anja Riska

venäläis-suomalainen eurytmianäyttämöryhmä ohjaus Anja Riska PROJEKTI: MURTUNUT ELÄMÄN PUU Septim Ensemble venäläis-suomalainen eurytmianäyttämöryhmä ohjaus Anja Riska Ohjelma 1. osa: «Murtunut elämänpuu», Arvo Pärtin musiikki 2. osa: «Toukat ja Chopin», Fredric

Lisätiedot

KORUNDIN AVAJAISKONSERTTI,

KORUNDIN AVAJAISKONSERTTI, Torstai 26.5.2011 klo 11.00 klo 11.30 klo 15.30 klo 13.00-17.00 klo 18.00 klo 19.00 Perjantai 27.5.2011 klo 11.00 Korundi avoinna klo 11.00-21.00 Ensimmäisen asiakkaan kukitus Kari Huhtamo-seminaari (Lisätietoja

Lisätiedot

Kansainvälinen kulttuuritapahtuma

Kansainvälinen kulttuuritapahtuma Kansainvälinen kulttuuritapahtuma Case: Savonlinnan Oopperajuhlat Hele Kaunismäki / Kulttuurin ketju -hanke, Turku Touring 3.6.2011. Historiaa Ensimmäiset oopperajuhlat Olavinlinnassa pidettiin kesällä

Lisätiedot

SUURI AULATAPAHTUMA LA 22.11.2014 KLO 16-18 Musiikkitalon aulatilat. Ohjelma

SUURI AULATAPAHTUMA LA 22.11.2014 KLO 16-18 Musiikkitalon aulatilat. Ohjelma SUURI AULATAPAHTUMA LA 22.11.2014 KLO 16-18 Musiikkitalon aulatilat Ohjelma SUURI SOITTO (alalämpiö, 1. krs) klo 16-16.35 Pakilan musiikkiopiston kamariorkesteri & Die Telemänner International Youth- Baroque

Lisätiedot

Kolmistaan kamarissa:

Kolmistaan kamarissa: Kolmistaan kamarissa: Mozartin ja Haydnin trioja 15.11. klo 18:00 Helsingin Konservatorion konserttisali (Ruoholahdentori 6, Helsinki) Sirkka-Liisa Kaakinen-Pilch, viulu / Jussi Seppänen, sello / Tuija

Lisätiedot

NOKKAHUILU TAITOTAULU. Rakentava palaute -hanke Musiikkiopisto Avonia Musikinstitutet Kungsvägen Musiikkiopisto Juvenalia

NOKKAHUILU TAITOTAULU. Rakentava palaute -hanke Musiikkiopisto Avonia Musikinstitutet Kungsvägen Musiikkiopisto Juvenalia NOKKAHUILU TAITOTAULU Rakentava palaute -hanke Musiikkiopisto Avonia Musikinstitutet Kungsvägen Musiikkiopisto Juvenalia JOHDANTO Tässä taitotaulussa kuvaamme nokkahuilunsoiton eri osa-alueita musiikkiopistossa.

Lisätiedot

Tapiolan lukio. Opi ihmisestä. Opi elämästä. Opi maailmasta. Keskustele ja kyseenalaista.

Tapiolan lukio. Opi ihmisestä. Opi elämästä. Opi maailmasta. Keskustele ja kyseenalaista. Opi ihmisestä. Opi elämästä. Opi maailmasta. Keskustele ja kyseenalaista. Tapiolan lukio tarjoaa laajan sivistyspohjan sekä pitkän kulttuuritradition, jossa tiede ja taide kukoistavat. Suuren lukion laaja

Lisätiedot

SML - Suomen musiikkioppilaitosten liitto ry. Laulu. Tasosuoritusten sisällöt ja arvioinnin perusteet 2005. www.musicedu.fi

SML - Suomen musiikkioppilaitosten liitto ry. Laulu. Tasosuoritusten sisällöt ja arvioinnin perusteet 2005. www.musicedu.fi SML - Suomen musiikkioppilaitosten liitto ry Laulu Tasosuoritusten sisällöt ja arvioinnin perusteet 2005 www.musicedu.fi LAULUN TASOSUORITUSTEN SISÄLLÖT JA ARVIOINNIN PERUSTEET Suomen musiikkioppilaitosten

Lisätiedot

EMO. Espoon musiikkiopisto EMO EMON MELUNTORJUNTAOHJELMA (MTO) PÄHKINÄNKUORESSA

EMO. Espoon musiikkiopisto EMO EMON MELUNTORJUNTAOHJELMA (MTO) PÄHKINÄNKUORESSA EMO Espoon musiikkiopisto EMO EMON MELUNTORJUNTAOHJELMA (MTO) PÄHKINÄNKUORESSA EMON MELUNTORJUNTAOHJELMA (MTO) PÄHKINÄNKUORESSA Tiivistelmä Yleistä MTO on tehty meluasetuksen VNA85/2006 perusteella ja

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Tuhlaajapoika

Nettiraamattu. lapsille. Tuhlaajapoika Nettiraamattu lapsille Tuhlaajapoika Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for Children,

Lisätiedot

VUOSISUUNNITELMA

VUOSISUUNNITELMA 1 JOENSUUN KONSERVATORIO Vuosisuunnitelma käsitelty opettajakunnassa 13/8/2018 VUOSISUUNNITELMA 2018 2019 SYKSY Tilanne 20.9. (ennuste 9.8.) - ammatillinen koulutus 65 opiskelijaa - musiikkiopisto 540

Lisätiedot

AINEKOHTAINEN OPETUSSUUNNITELMA JOUSET

AINEKOHTAINEN OPETUSSUUNNITELMA JOUSET AINEKOHTAINEN OPETUSSUUNNITELMA JOUSET Porvoon kaupungin sivistyslautakunta 12.3.2019 1 JOUSET JOUSTEN VALMENNUSOPINNOT Valmentavaa jousisoitinopetusta annetaan pienissä viulu-, alttoviulu- ja selloryhmissä

Lisätiedot

Musiikin perusteiden opetus. Mupe-OPAS. oppilaille, opettajille ja vanhemmille

Musiikin perusteiden opetus. Mupe-OPAS. oppilaille, opettajille ja vanhemmille Musiikin perusteiden opetus Mupe-OPAS oppilaille, opettajille ja vanhemmille 2018-2019 Tämä esite opastaa matkalle Valkeakosken musiikkiopiston musiikkitunnin (mutu) ja musiikin perusteiden (mupe) opintoihin.

Lisätiedot

Musiikkipäiväkirjani: Tutkitaan, improvisoidaan ja sävelletään (EIC1) Kerrotaan tarina eri äänteillä, äänillä tai melodioilla, joita on luotu yhdessä.

Musiikkipäiväkirjani: Tutkitaan, improvisoidaan ja sävelletään (EIC1) Kerrotaan tarina eri äänteillä, äänillä tai melodioilla, joita on luotu yhdessä. Musiikkipäiväkirjani: Tutkitaan, improvisoidaan ja sävelletään (EIC1) Kerrotaan tarina eri äänteillä, äänillä tai melodioilla, joita on luotu yhdessä. Musiikkipäiväkirjani: Tutkitaan, improvisoidaan...

Lisätiedot

ILMOITTAUTUMINEN MUSIIKKIOPISTOON

ILMOITTAUTUMINEN MUSIIKKIOPISTOON ILMOITTAUTUMINEN MUSIIKKIOPISTOON Hakuaika Perusopetukseen Ilmoittautuminen testeihin 9.4. 13.5.2011 Testipäivät Keskustassa ma ke 30.5. 1.6.2011 Veikkolassa to 26.5.2011 Hakuaika Avoimelle osastolle 9.4.

Lisätiedot

Elämäni suurimpia projekteja on ollut Huittisten Wanhan Pappila, jonka

Elämäni suurimpia projekteja on ollut Huittisten Wanhan Pappila, jonka Wanha Pappila Elämäni suurimpia projekteja on ollut Huittisten Wanhan Pappila, jonka ostin vuonna 2001. Komea hirsikartano oli valmistunut Loimijoen rannalle vuonna 1826, ja sitä ympäröi puutarha, joka

Lisätiedot

PÄÄSYKOEOHJEITA / 7

PÄÄSYKOEOHJEITA / 7 PÄÄSYKOEOHJEITA 2018 1 / 7 Sisällys YLEISTÄ... 2 MUSIIKKILEIKKIKOULU... 2 PERUSOPINNOT JA SYVENTÄVÄT OPINNOT... 2 KLASSINEN MUSIIKKI PIANO... 2 LAULU... 3 URUT (KIRKKOURUT)... 3 VIULU... 3 ALTTOVIULU...

Lisätiedot

Konserttisarja

Konserttisarja Konserttisarja 2017 www.braheclassica.fi LA 30.9.2017 Raahesali klo 18.00 Liput 28 / 25 / 23 /22 (ovelta 30 ) Guardia Nueva Suomalaisin sävelin tango- ja viihdemusiikin helmiä Guardia Nueva on suuri viihde-

Lisätiedot

LAULUN KESÄAKATEMIA 2016

LAULUN KESÄAKATEMIA 2016 Kangasniemen Musiikkiviikot LAULUN KESÄAKATEMIA 2016 Taiteellinen johtaja Mikko Franck 1. Mestarikurssit laulajille 18. 24.7.2016 Opettajat: Irina Gavrilovici Camilla Nylund (20. 24.7.2016) Seppo Ruohonen

Lisätiedot

HAKUOPAS 2013. Musiikkialan ammatillinen peruskoulutus HELSINGIN KONSERVATORIO

HAKUOPAS 2013. Musiikkialan ammatillinen peruskoulutus HELSINGIN KONSERVATORIO 1 Musiikkialan ammatillinen peruskoulutus HELSINGIN KONSERVATORIO MUSIIKKIALAN AMMATILLINEN PERUSKOULUTUS HELSINGIN KONSERVATORIO 2 Helsingin Konservatoriossa voi suorittaa musiikkialan ammatillisen perustutkinnon

Lisätiedot

Turun Ammattikorkeakoulu. Musiikkipedagogi (AMK)

Turun Ammattikorkeakoulu. Musiikkipedagogi (AMK) Turun Ammattikorkeakoulu Musiikkipedagogi (AMK) Musiikkipedagogi (AMK) Koulutuksen tavoitteena on valmistaa musiikkialan eri tehtäviin aloite- ja yhteistyökykyisiä, laaja-alaisesti taiteita arvostavia

Lisätiedot

PÄÄSYKOEOHJEITA / 7

PÄÄSYKOEOHJEITA / 7 PÄÄSYKOEOHJEITA 2019 1 / 7 Sisällys YLEISTÄ... 2 MUSIIKKILEIKKIKOULU... 2 PERUSOPINNOT JA SYVENTÄVÄT OPINNOT... 2 KLASSINEN MUSIIKKI PIANO... 2 LAULU... 3 URUT (kirkkourut)... 3 VIULU... 3 ALTTOVIULU...

Lisätiedot

11.12. 2015 BAROKKIKONSERTTI. Tampere Filharmonia Sirkka-Liisa Kaakinen-Pilch, johtaja ja solisti

11.12. 2015 BAROKKIKONSERTTI. Tampere Filharmonia Sirkka-Liisa Kaakinen-Pilch, johtaja ja solisti 11.12. 2015 BAROKKIKONSERTTI Tampere Filharmonia Sirkka-Liisa Kaakinen-Pilch, johtaja ja solisti Perjantai 11.12.2015 klo 19 Tampere-talon Iso sali Tampere Filharmonia Sirkka-Liisa Kaakinen-Pilch, johtaja

Lisätiedot

SML - Suomen musiikkioppilaitosten liitto ry. Huilu. Tasosuoritusten sisällöt ja arvioinnin perusteet 2005. www.musicedu.fi

SML - Suomen musiikkioppilaitosten liitto ry. Huilu. Tasosuoritusten sisällöt ja arvioinnin perusteet 2005. www.musicedu.fi SML - Suomen musiikkioppilaitosten liitto ry Huilu Tasosuoritusten sisällöt ja arvioinnin perusteet 2005 www.musicedu.fi HUILUNSOITON TASOSUORITUSTEN SISÄLLÖT JA ARVIOINNIN PERUSTEET Suomen musiikkioppilaitosten

Lisätiedot

31.10. TORSTAISARJA 3

31.10. TORSTAISARJA 3 31.10. TORSTAISARJA 3 Musiikkitalo klo 19.00 Fabio Biondi, johtaja ja viulusolisti Laura Vikman, viulu Jorma Valjakka, oboe Georg Philipp Telemann: Sarja jousille ja continuolle g-molli TWV 55:G2, La changeante

Lisätiedot

Forssan kaupunki / Wahren-Keskus Kulttuuripassi 3.-4.-luokkalaisille : lukujärjestys 1 (6)

Forssan kaupunki / Wahren-Keskus Kulttuuripassi 3.-4.-luokkalaisille : lukujärjestys 1 (6) Forssan kaupunki / Wahren-Keskus Kulttuuripassi 3.-4.-luokkalaisille : lukujärjestys 1 (6) viikko 11 Kuvataidekoulu Luonnonhistoriallinen museo Luonnonhistoriallinen museo Luonnonhistoriallinen museo Klo:

Lisätiedot

Pori Sinfoniettan kevätkausi 2016

Pori Sinfoniettan kevätkausi 2016 Pori Sinfoniettan kevätkausi 2016 Liput: 23,50/ 21,50/ 18,50/ 7,50 ellei toisin mainita (hinta sisältää Ticketmasterin toimitusmaksun) 16.1. Lauantai Promenadikeskus Talvikarnevaali -happening Kevätkauden

Lisätiedot

Etsi tiedot ja täydennä. Eläinten karnevaalin osat. Camille Saint Saëns: Eläinten karnevaali. Etsi kuva säveltäjästä.

Etsi tiedot ja täydennä. Eläinten karnevaalin osat. Camille Saint Saëns: Eläinten karnevaali. Etsi kuva säveltäjästä. Camille Saint Saëns: Eläinten karnevaali Etsi tiedot ja täydennä Camille Saint-Saëns oli säveltäjä. Etsi kuva säveltäjästä. Hän eli vuosina. Eläinten karnevaalin osat Yhdistä sävellyksen osa oikeaan soittimeen.

Lisätiedot

Korvat auki ry. Toimintasuunnitelma. Toimintasuunnitelma ja talousarvio kaudelle Yleistä Toiminnan tarkoitus

Korvat auki ry. Toimintasuunnitelma. Toimintasuunnitelma ja talousarvio kaudelle Yleistä Toiminnan tarkoitus 1 Korvat auki ry Toimintasuunnitelma ja talousarvio kaudelle 1.8.2019-31.7.2020 Hallituksen esitys kevätkokoukselle 26.5.2019 Toimintasuunnitelma Yleistä Toiminnan tarkoitus Yhdistyksen yleisluonne Korvat

Lisätiedot

TILAVARAUKSET 1 (5) Kansanmusiikki (pienet hanuristit) Anna-Mari

TILAVARAUKSET 1 (5) Kansanmusiikki (pienet hanuristit) Anna-Mari TILAVARAUKSET 1 (5) TANSSISALI KLO MAANANTAI 7.2. TIISTAI 8.2. KESKIVIIKKO 9.2. TORSTAI 10.2. 12-13 klo 13.30-14.15 klo 12.30-13.15 Tehtävä ja temppurata ML 2 Tehtävä ja temppurata ML 1 14.30-15.15 Eeva

Lisätiedot

ANTTI TOIVOLA (1935-) COLL. 747

ANTTI TOIVOLA (1935-) COLL. 747 Arkistoluettelo 737 ANTTI TOIVOLA (1935-) COLL. 747 Käsikirjoituskokoelmat KIRJE Antti Toivola Senni Savela- Kananoja 1978 COLL. 747.1 MUUTA Musiikkijaoston puheenjohtajan uo Antti Toivolan testamentti

Lisätiedot

SML - Suomen musiikkioppilaitosten liitto ry. Sello. Tasosuoritusten sisällöt ja arvioinnin perusteet 2005. www.musicedu.fi

SML - Suomen musiikkioppilaitosten liitto ry. Sello. Tasosuoritusten sisällöt ja arvioinnin perusteet 2005. www.musicedu.fi SML - Suomen musiikkioppilaitosten liitto ry Sello Tasosuoritusten sisällöt ja arvioinnin perusteet 2005 www.musicedu.fi SELLONSOITON TASOSUORITUSTEN SISÄLLÖT JA ARVIOINNIN PERUSTEET Suomen musiikkioppilaitosten

Lisätiedot