Tekstinkäsittely mikrotietokoneella

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tekstinkäsittely mikrotietokoneella"

Transkriptio

1 Tekstinkäsittely mikrotietokoneella / romanov 1. MITÄ ON TEKSTINKÄSITTELY? Tekstinkäsittelyohjelma (eli ns. teksturi ) on luultavasti mikron eniten käytetty sovellusohjelma, sen avulla tekstin korjailu ja muokkaaminen on helppoa. Tekstureita aivan peruskirjoittamiseen löytyy jo Windowsin apuohjelmista (löytyvät valikosta Accessories) - tosin näiden ohjelmien toiminnot ovat hyvin suppeat. 1.1 Windowsin NotePad on kuin muistilehtiö, jolla voi tehtä muutaman rivin mittaisia muistiinpanoja: 1.2 Windowsin WordPad teksturissa on toimintoja enemmän, ja sillä saa jo aikaan luettavuudeltaan sangen laadukasta perustekstiä, jota voi myös muotoilla lihavoinnilla ja kursivoinneille jne.

2 1.3 Varsinaiset tekstinkäsittelyohjelmat: Word Word käynnistetään kaksoisnapsauttamalla kuvaketta tai Start-valikosta. Kaksoisnapsautksen tilalla voi käyttää muita keinoja: (1) Yhdellä hiiren napsautuksella saa Windows -kuvakkeen osoitettua (aktivoitua), jolloin sen tekstiotsikko kuvakkeen alla saa korostuksen. Tämän jälkeen voi käynnistää sovelluksen Enter-painalluksella. (2) Voit käynnistää ohjelman myös näytön alareunan tehtäväpalkin Käynnistä/Start-näppäintä ja sen takaa paljastuvia valikoita käyttäen (Start Programs Word). Wordin ohjelmaikkunan keskeiset osat 1. Otsikkorivi näyttää sovellusohjelman ja avoinna olevan tiedoston nimen. 2. Valikkorivi, josta annetaan komennot. Osa komennoista voidaan antaa myös näppäimiä käyttäen, mutta täydellinen komentovalikoima on käytettävissä vain valikkorivin pudotusvalikoissa. 3. Työkalurivi sisältää työkaluja, joilla voit toteuttaa tavallisimpia komentoja, kuten kopionti, tulostaminen, tallennus.vakiotyökalurivin alla on tavallisesti muotoilutyökalurivi. Sen avulla voit mm. valita fontin, merkkikoon, lihavoida. 4. Tehopalkki sisältää painiketoimintoina tekstin tehokeinoihin ja kirjainleikkaukseen liittyviä toimintoja. Otsikkorivi Valikkorivi Työkalurivi Tehopalkki Tilarivi (I) (II) (III) (IV) (V) (VI) OVR 5. Tilarivi ohjelmaikkunan alareunassa, sisältää tietoja asiakirjasta. I page kertoo sivunumeron, jolla kohdistin on II Sec 2 kertoo asiakirjan osan, jossa kohdistin on III 1/1 tms. kertoo sivun, jolla kohdistin on sekä dokumentin sivujen kokonaismäärän, esim. 4/8. IV At kertoo kohdistimen etäisyyden tuumina sivun yläreunasta V Ln osoittaa rivin (line), jolla kohdistin on, VI Col osoittaa sarakkeen (column), jolla kohdistin on Lisäksi tilarivillä näkyy korostettuna OVR, jos korvaustila on päällä, lisäystilassa tämä näkyy himmeänä (OVR=overwrite). Kaksoisklikkaus hiirellä siihen muuttaa teksturin korvaustilasta lisäystilaan ja päinvastoin.

3 1.4 Valikkorivin (Menu) tarjoamien toimintojen käynnistämisestä Yksinkertaisimmin valikoita voi käyttää hiirellä, ensin napsautetaan valikko auki ja haluttu komento voidaan antaa. Nopein ja tehokkain työskentely usein onnistuu käyttämällä näppäinkomentoja (kts oheisen kuvan selitys c). (a) Kun jokin komento näkyy valikossa himmeänä, ei se ole silloin käytettävissä. (b) Jos komennon perässä on kolme pistettä... - se avaa valintaikkunan. (c) Hiiren käytön korvaava näppäinkomento näkyy komennon nimen perässä (esim. Ctrl + G, painetaan ensin Control-näppäin alas, sitten painetaan G-näppäintä).

4 2. HIIREN KÄYTTÄMISESTÄ 2.1 Hiiren osoittimet Wordissa Ohjelmaikkunassa näkyy kaksi osoitinta: (1) jatkuvasti vilkkuva tekstikohdistin (pystysuora viiva), joka kertoo käyttäjälle, mihin kohtaan seuraavaksi kirjoittuva merkki tulee ja (2) ulkomuodoltaan vaihteleva hiiriosoitin (tekstikentässä näkyy langanlaiha roomalainen ykkönen I, joka vaihtuu tekstikentästä poistuttaessa tavanomaiseksi kohdistinnuoleksi). Sen avulla voi käyttää valikoita ja siirtää tekstikohdistinta (hiiriosoitin siirretään ensin haluttuun paikkaan ja hiiren vasenta näppäintä napsauttamalla tekstikohdistin siirtyy kyseiseen paikkaan). Jos tekstikohdistin tuntuu olevan hukassa, vie hiiriosoitin haluamaasi kohtaan ja hiiren vasemman panikkeen klikkaus tuo tekstikohdistimen näkyviin. 2.2 Hiiren painikkeet Hiiressä on kaksi painiketta: vasen: erilaisten komentojen antamien, oikea: käytetään pikavalikoiden avaamiseen. 2.3 Hiiren käyttötavat A. Osoitus: siirrä hiirtä kunnes nuolen kärki on kohteen kohdalla. B. Napsautus: Siirrä hiiri haluttuun paikkaan, paina hiiren painiketta kerran ja päästä vapaaksi. Käyttö: kun suoritetaan valintoja, esim. painalla kuvaruudussa näkyviä painikkeita. C. Kaksoisnapsautus: Hiiren vasenta painiketta painetaan kaksi kertaa nopeasti peräkkäin. Käyttö: soveltuu ohjelmien käynnistämiseen ja monissa valintatilanteissa. D. Vetäminen: Osoita kohdetta, paina hiiren vasen painike alas, pidä se alaspainettuna ja liikuta hiirtä samanaikaisesti. Käyttö: Vetämällä voidaan määritellä tekstialue => sen värit muuttuvat käänteisiksi. 3. NÄPPÄIMISTÖ 3.1 Näppäimien käyttötekniikasta Mikrolla työskennellessä näppäimiä tulee painella lyhyesti, täsmällisesti ja kevyesti. Jos näppäin pidetään pohjassa, alkaa hetken kuluttua sama merkki tulostua toistuvana sarjana, tämä voi ohjelmalle komentoja antaessa aiheuttaa toimintahäiriöitä. 3.2 Muutamia keskeisiä näppäimiä: Shift eli vaihtonäppäimet (oikea & vasen) CapsLock eli Aakkoslukko Välilyönti eli spacebar Enter Sarkain- eli tabulointinäppäin Askelpalautin eli Backspace Sen avulla saadaan isoja kirjaimia yksi kerrallaan. Käytä vasenta kun kirjoitat oikealla kädellä ja päinvastoin Sitä käytetään myös toimintakomentojen antamisessa. Pienet/ isot kirjaimet. CapsLock:lla on näppäimistön oikeassa yläkulmassa merkkivalo, joka palaa kun näppäimet tuottavat isoja kirjaimia ilman Shift-näppäintä. Spacebar ei tarkoita avaruuskuppilaa, vaan sillä tuotetaan tyhjä tila sanojen väliin (pitkä näppäin alareunassa). Käytetään pakollisten rivinvaihtojen aikaansaamiseen, tuottaa myös tyhjiä rivejä. Sillä saadaan tekstiä ja kohdistinta siirrettyä vaakatasossa sarkaimesta toiseen ja sitä voi käyttää mm. yksinkertaisissa taulukoinneissa. Poistaa merkin kohdistimen vasemmalta puolelta. Käytettävyys erityisen hyvä, kun haluat heti korjata tekemäsi virhelyönnin.

5 4. TEKSTIN KIRJOITTAMINEN Kun uusi asiakirja on avattu, edessä näyttää olevan tyhjä sivu. Kirjoittamisen voi aloittaa välittömästi, mutta huomaa: tyhjällä sivulla liikkuminen ei välttämättä onnistu. Sellaisella alueella, johon ei ole vielä kirjoitettu mitään, voi liikkua vain Enterillä tai sarkainnäppäimellä (tabulaattori). Jos haluat tehdä tyhjiä rivejä asiakirjan alkuun, käytä niiden tekemiseen Enteriä. 4.1 Wordin (ja yleensä tekstinkäsittelyn) keskeisiä periaatteita: A. Teksti kirjoitetaan kappale kerrallaan - ei siis riveittäin kuten kirjoituskoneella. B. Kirjoittaja erottaa sanat toisistaan välilyönnillä - ohjelma rivittää ja sivuttaa tekstin. C. Välimerkkien (piste, pilkku, kaksoispiste, puolipiste jne.) jälkeen on lyötävä välilyönti (spacebar) jotta sanat eivät liimautuisi peräkkäin. D. Enteriä ei saa painaa ennen kappaleen päättymistä. 4.2 Enter-näppäimellä on useita käyttötarkoituksia. Seuraavassa näet muutamalla rivillä sen käyttöä kukin Enter-painallus on tuotu näkyvillä <> merkkinä. <> A. Tehdään tyhjiä rivejä <> B. Halutaan rivin päättyvän ennen oikean reunan marginaalia<> C. Kappaleen lopussa<> D. Kappaleiden välissä<> E. Erityisen lyhyiden rivien yhteydessä (esim. otsikot, väliotsikot)<> F. Kun asetetaan pakollinen sivunvaihto CTRL+Enter<> <> (jne..) 4.3 Tekstikohdistimen siirto Tekstikohdistin on siis se pystyviiva joka vilkkuu. Sitä ei siirretä välilyönneillä tai rivisiirroilla vaan: (a) hiiren avulla Vie hiiriosoitin haluamaasi kohtaan näytöllä ja paina hiiren vasenta painiketta, niin tekstikohdistin siirtyy kyseiseen kohtaan. (b) näppäimien avulla. Tähän tarkoitukseen erityisesti ovat nuolinäppäimet sekä PgUp-, PgDown-, Home- ja End - näppäimet. 4.4 Liikkuminen vierityspalkkien avulla. Ohjelmaikkunassa on kaksi vierityspalkkia. Niiden avulla voit liikkua paikasta toiseen pitkässä asiakirjassa, joka ei sovi kerralla näkymään näytössä. Vierityspalkki sisältää vierityslaatikon ja kaksi vieritysnuolta palkin päissä. Napsauttamalla vieritysnuolta teksti liikkuu näytössä yhden rivin.voit liikkua nopeasti paikasta toiseen vetämällä vierityslaatikkoa: osoita vierityslaatikkoa hiirellä, paina hiiren painike alas, vedä laatikkoa haluamaasi suuntaan ja vapauta painike lopuksi.

6 Mitä jos tekstissä liikuttaessa kursori tuntuu hypähtelevän oudosti yhdestä kohdasta toiseen? Huomaa, että vierityslaatikoiden toiminto voi joskus tuntua oikukkaalta; esimerkiksi jos menet viisisivuisen tiedoston alkusivulta loppuun sivulle 5 vierityspalkin avulla ja seuraavaksi vaikka painat nuoli oikealle näppäintä niin teksti hyppää takaisin 1. sivulle! Tämä johtuu siitä että tekstikohdistin ei ole 5. sivulla vaan jäi dokumentin ensimmäiselle sivulle. Vältyt pulmalta klikkaamalla hiiren vasenta näppäintä ensi töiksesi päästyäsi 5. sivulle ja silloin tekstikohdistinkin tulee siten sinne saman tien. (Huom. jos selaat sivulta 1 sivulle 5 PgDwn näppäimellä, ei tät häiritsevää ilmiötä esiinny). 5. KIRJOITUSVIRHEIDEN KORJAAMINEN Tekstinkäsittelyn etu on virheiden korjaamisen helppous. Yleisiä poistonäppäimiä ovat Delete ja Del. Niiden painaminen poistaa merkin, joka on kohdistimen oikealla puolella. Toinen poistonäpäin Backspace eli askelpalautin, jonka löydät Enter-näppäimen yläpuolelta. Se poistaa merkin kohdistimen vasemmalta puolelta. 5.1 Lisäys- ja korvaustila Tekstinkäsittelyohjelmalla kirjoitettaessa yleensä päällä on ns. lisäystila. Kun kirjoitat lisäystilassa aiemmin kirjoitetun tekstin sekaan, uusi teksti ei piirry vanhan tekstin päälle vaan työntää sitä eteenpäin. Tilarivin OVR (overwrite) on tällöin himmeänä. Jos haluat kirjoittaa uutta tekstiä vanhan päälle, tulee valita korvaustila eli päällekirjoitustila. Tämä tapahtuu Wordissa valikosta Tools Options jonka valintaikkunasta rastitaan vaihtoehto Overtype mode tai klikkaa OVR-laatikkoa. 6. ASIAKIRJAN TALLENNUS Wordilla kirjoitetusta tekstistä käytetään nimitystä document/asiakirja Teksti ei säily automaattisesti, vaan se tallennetaan pysyvään muistiin kiintolevylle tai korpulle. Tekstit tallennetaan tiedostoiksi (file) Kirjoittamasti teksti kannattaa tallentaa säännöllisin väliajoin. Ensimmäinen tallennus kannattaa tehdä aivan sumeilematta heti kättelyssä, sanotaan vaikkapa 10 sekunnin kuluttua siitä, kun olet alkanut kirjoittaa asiakirjaa. 6.1 Asiakirjan nimeäminen Asiakirjalle annetaan nimi tallennuksen yhteydessä. Nimi voi olla vaikka TEKSTI.DOC. Isot ja pienet kirjaimet ovat samanarvoisia. Alkuosa on nimiosa ja pisteen jälkeen seuraava osa tarkennin. Jos et anna tarkenninta, Word antaa sen automaattisesti. Tarkennin on silloin doc. Aivan kaikkia merkkejä ei voi käyttää nimessä, mm. kenoviiva (\) ei ole sallittu. Kauttaviiva (/) voi myös aiheuttaa ongelmia. 6.2 Tallennuskomento ja pikatallennus Tavallinen tallennuskomento (save/tallenna) löytyy ylärivin valikosta File/Tiedosto-otsikon alta. Koska välitallennuksia kannattaa tehdä usein on näppäinkomento Ctrl-S erittäin käyttökelpoinen ja lisää tietoturvaa. Jokin virhetilanne saattaa näet odottamatta tuhota työstettävänä olevan tekstin. Käytä pikatallennuskomentoa Ctrl-S hyvin usein - vaikkapa aina kun keräät ajatuksiasi uuden lauseen kirjoittamiseen. Siis tosi usein.

7 6.4 Tallennus uudella nimellä Jos haluat antaa jo nimetylle tiedostolle uuden nimen, anna se valikkojen File/Tiedosto Save as.../tallenna nimellä kautta. Voit tällöin tallentaa tiedoston myös muussa kuin Word 7.0-muodossa, kuten merkkimuotoiseksi ASCII-tiedostoksi tai vaikkapa WordPerfectin tiedostomuotoon. Tämä tapahtuu Save as type valikon avulla: 6.5. Eri tekstureilla laadittujen tekstien lukukelpoisuus muilla tekstureilla. Käytettäessä eri tekstureita dokumentin kirjoittamiseen ja jatkokäsittelyyn voi tulla yhteensopivuusongelmia. Wordia ja Wordperfectiä käytettäessä voi pulmia välttää käyttämällä RTF*-muotoisia tiedostoja, ne ovat kohtuullisen hyvin luettavissa yleisimmillä tekstureilla; tosin tekstin muotoilun säilyminen alkuperäisenä vaihtelee melkoisesti. Kun teksturilla laadittu teksti tallennetaan RTF muodossa on luettavuus seuraava: Word 6 Word97 WordPerfect6.0 WordPerfect8.0 WordPad Word Word Ei toimi WordPerfect WordPerfect8.0 +? +? WordPad *RTF (Rich Text Format) on Microsoftin käyttämä tiedostomuoto, jossa tekstiin tehdyt muotoilut tallentuvat ASCII-muotoisina koodeina. Microsoftin sekä useiden muiden toimittajien sovellusohjelmat kykenevät lukemaan RTF-tekstin muotoilukoodeja, mutta esimerkiksi WordPerfectin MS-DOS-versio ei niitä pysty lukemaan. Tiedoston tarkenne on.rtf. 6.6 Tallennus lopetuksen yhteydessä Kun olet tehnyt muutoksia käsiteltävänä olevaan asiakirjaan etkä ole tallentanut sitä viimeisten muutosten jälkeen ja annat Wordille lopettamiskäskyn, avaa se valintaikkunan, jossa kysytään haluatko tallentaa tehdyt muutokset.

8 6.6 Asiakirjan sulkeminen Jos haluat sulkea asiakirjan ilman että lopetat Wordin käyttöä, käytä komentoa File / Tiedosto Close/Sulje. 6.7 Toisen asiakirjan työstäminen samanaikaisesti. Wordissa voi käsitellä useita asiakirjoja yhtäaikaa: komennolla File/Tiedosto Open/Avaa voit avata työstettäväksi toisen asiakirjan ja samalla edellinen asiakirja säilyy työstettävänä omassa ikkunassaan. Komennolla File/Tiedosto New/Uusi voit avata uuden ja tyhjän asiakirjan, jota voit vastaavasti työstää aikaisemman asiakirjan rinnalla. 6.8 Kahden asiakirjan välillä liikkuminen tapahtuu nopeasti CTRL-F6 näppäinyhdistelmällä (älä sorru hiirellä nuhertamiseen!) 7. TEKSTIN POISTO, SIIRTO JA KOPIOINTI 7.1 Kätevin tapa suoriutua näistä tehtävistä on aluemäärityksen (tekstin valinta) avulla. Aluemäärityksen avulla voidaan tekstiä tilapäisesti valita. Merkityllä alueella teksti näkyy väreiltään käänteisenä. Aluemäärityksen voi tehdä usealla eri tavalla: A. Aluemääritys hiirellä Hiiriosoitin viedään alueen alkuun ja painetaan vasen painike alas, sitä pidetään alhaalla kunnes on päästy alueen loppuun. Kun alue on näin rajattu voidaan painike vapauttaa. B. Aluemääritys näppäimistöllä Siirry haluamasi alueen alkuun ja pidä vaihtonäppäin alaspainettuna. Liikuta tekstikohdistinta nuolinäppäimillä haluamaasi paikkaan ja vapauta näppäimet.

9 7.2 Merkittyyn alueeseen kohdistettavat toiminnot Alueeseen voi kohdistaa monia toimintoja: poisto, siirto, kopiointi, lihavointi, alleviivaus, keskitys jne Poisto Määritelty alue voidaan poistaa Del-näppäimellä, askelpalauttimella tai Edit/Muokkaa Cut/Leikkaa-valikkokomennoilla Siirto Kun alue on määritelty, siirto aloitetaan valikkokomennolla Edit/Muokkaa Cut/Leikkaa. Sitten tekstikohdistin viedään haluttuun kohtaan, jonne valittu tekstialue siirretään komennolla Edit/Muokkaa Paste /Liitä. Määritellyn alueen siirto onnistuu myös hiirellä raahaamalla Kopiointi Kun alue on määritelty, kopiointi aloitetaan valikkokomennolla Edit / Muokkaa Copy/Kopioi. Sitten tekstikohdistin viedään haluttuun kohtaa, jonne valittu tekstialue siirretään komennolla Edit / Muokkaa Paste / Liitä. 7.3 Poistetun tekstin palauttaminen Jos annat väärän komennon tai vahingossa poistat tekstiä, voit peruuttaa haitallisen toiminnon antamalla Edit/Muokkaavalikosta komennon Undo/Kumoa, se palauttaa tilanteen ennalleen, peruuttaa edellisen komennon. Voit käyttää myös vakiotyökalurivin näppäintä Kumoa. Sen oikeassa reunassa olevaa alanuolta näppäämällä saat esiin pitkän listan tekemiäsi toimintoja mahdollisesti kumottavaksi. Kaikissa tilanteissa kumoaminen ei tepsi, tehtyä tallennusta ei voi perua. Jos Undo- komento ei ole käytettävissä, näkyy se valikossa vaaleanharmaana. 8. FONTIT, TEHOSTEET JA ERIKOISMERKIT 8.1 Käytettävissä olevat fontit Asiakirjan ulkoasua voi säädellä käyttämällä erilaisia fontteja eli kirjainleikkauksia eli kirjainmerkkilajeja. Word tarjoaa useampia vaihtoehtoja. Lisäksi ns. tehokeinoina käytettävissä ovat kursivointi, lihavointi ja alleviivaus. Word näyttää tekstin ruudussa sellaisena kuin se tulostuu paperille (WYSIWYG) 8.2 Kirjoittimen tarjoamat fontit Kirjoittimet mahdollistavat vaihtelevan fonttivalikoiman käytön. Windowsissa tarjolla ovat ns. TrueType -fontit, jotka näkyvät ruudussa samanlaisina kuin tulostuvat paperillekin. Windows sisältää ainakin seuraavat tavalliset fontit: Ariel, Times New Roman ja Courier. Lisäksi niistä on käytettävissä kursivoidut ja lihavoidut muunnelmat. Symbol ja WingDings sisältävät erikoismerkkejä. Fontin valinta tapahtuu komentovalikosta Format/Muotoile Fonts/Fontti. Tämä teksti on kirjoitettu Times New Roman fontilla, jonka koko on 10 pistettä. 8.3 Erikoismerkkien käyttäminen Insert valikosta voidaan Symbol-toiminnolla tekstiin lisätä erilaisia symboleja ja vieraskielisiä merkkejä, joita et löydä näppäimistöltä. Esimerkiksi copyright-merkin ( ) voit lisätä tekstiin avaamalla valikoista Insert Symbol erikoismerkkien valintaikkunan. Haluttu merkki klikataan hiirellä ja painikkeella Insert se ilmaantuu tekstiin. Jos tekstissä kyseisen erikoismerkin koko ei ole esim. riittävän kookas, voi sitä suurentaa maalaamalla se hiirellä ja sitten tehopalkista voi valita merkille suuremman pistekoon. Erikoismerkkien kokoelmia on Wordissa useita; ne on valittavissa valintaikkunan Font pudotusvalikosta normal text sisältää eri kielien omia erityisiä kirjoitusmerkkejä (kuten Æ). Muita ovat mm musiikin erikoismerkit (Anastasia, Frets), matemaattiset symbolit (Symbols) ja sekalaiset merkkikokoelmat (Webdings, Wingdings).

10 9. TEKSTIN MUOTOILU 9.1 Automaattinen tavutus Automattinen tavutus mahdollistaa tekstirivien optimoidun käytön sekä siistii asiakirjan ulkonäköä, varsinkin jos käytetään molempien reunojen tasausta. Koko asiakirjan tavutuksen voi asettaa kohdistimen sijainnista huolimatta. Tavutus otetaan käyttöön komennolla: Tools Language Hypenation Automatically hyphenate document - poistu sitten valikosta OK-painikkeella. Kohdistimen sijainnilla ei ole merkitystä vaan ohjelma tavuttaa koko asiakirjan tai hiirellä maalaamasi tekstialueen. Samassa valintaikkunassa voit määritellä tavuttaako ohjelma myös isoilla kirjaimilla (CAPS) kirjoitetut sanat (ne saattavat olla lyhenteitä, joita ei haluta tavuttaa). Ikkunassa valitaan myös tavutusalue, se määrittää milloin ja miten sana tavutetaan. Jos sana alkaa ennen tavutusaluetta, mutta päättyy ennen sen loppua, sanaa ei tavuteta. Mikäli arvoa pienentää, oikeasta reunasta tullee tasaisempi, mutta tavuviivoja on tiheämmässä. 9.2 Rivivälin määrittäminen Asiakirjateksti tulostuu oletusarvoisesti 1-rivivälillä ja rivin korkeus vaihtelee käytettävästi merkkilajista ja sen koosta riippuen automaattisesti. Jos haluat rivittää asiakirjatekstin väljemmin (1.5 tai 2 rivivälillä) se tehdään Komennolla Format Paragraph Huomaa: rivivälin muutos on kappalekohtainen toiminto eli riittää, että kohdistin on muutettavan kappaleen kohdalla (tai maalaa halutut kappaleet).

11 9.3 Sivunumerointi Asiakirjan kaikille sivuille saa tulostettua automaattisen sivunumeron juoksevana numerointina. Toiminto otetaan käyttöön komennolla Insert Page numbers. Valintaikkunassa määritellään seuraavat: Sijainti Tasaus sivunumeron voi sijoittaa joko sivun yläreunaan tai alareunaan numeron paikka sivulla voi olla vasen, keskellä tai oikea reuna, lisäksi valinnoilla sisä- tai ulkopuolella voidaan määritellä sivuaukeaman sivunumerointitapa. 9.4 Esikatselu Ennen tulostuksen aloittamista voi tekstin tarkistaa esikatselussa, jolloin kaikki määritykset näkyvät kuten paperitulostuksessa ja Esikatselu-toiminto valitaan valikosta File Print Preview. Jos olet tyytyväinen tulokseen voit suoraan esikatselutilasta tulostaa asiakirjan painamalla Print painiketta näytön vasemmassa yläkulmassa. 9.5 Tulostusasetukset Tulostus aloitetaan komennolla File Print. Voit määritellä tulostettavat sivut kaikki (All), näytössä oleva sivu (Current) tai tietyt sivut (Pages). Esimerkikki tulostettavien sivujen määrittelystä: 2, 3, 6-8, 9

12 Harjoitus 1. Asiakirjassa liikkuminen ja tekstimassan hallinta Avaa valmis harjoitustiedosto valikkokomennolla File / Tiedosto Open/Avaa. Tiedoston nimi on V:\luokka\ohjeet\netiketti.doc. Mitä Wordin ikkunassa näkyy? Kokeile liikkumista tekstissä seuraavilla toiminnoilla: A. Tekstikohdistimen siirtäminen nuolinäppäimillä, kokeile niiden toimintaa. B. Home ja End, kokeile kuinka Home vie rivin alkuun End rivin loppuun. Kokeile minne vievät tekstikohdistimen seuraavat komennot? Kirjaa havaintosi sille varattuun kohtaan. FAQ on: CTRL-End CTRL-Home CTRL - nuoli vasempaan CTRL - nuoli oikeaan C. Tekstissä liikkuminen näyttö kerrallaan: PageUp- ja PageDown-näppäimet D. Tekstissä liikkuminen tekstisivu kerrallaan: Word-ikkunan oikean alareunan vierityslaatikon alla ovat pikkuruiset sivupainikkeet. Löydätkö ne? E. Tekstikohdistimen siirtäminen hiiren avulla: vie hiiriosoitin (I-palkkiosoitin) haluamaasi kohtaan näytöllä ja paina hiiren vasenta painiketta. F. Siirtyminen koko tekstin alkuun: I tapa: komentovalikko Edit/Muokkaa Go To/Siirry josta valitaan sivu 1 II tapa: vierityslaatikolla mennään tekstin alkuun G. Mene tekstin alkuun. Etsi tietty kohta: missä on kappale, joka käsittelee FAQ-käsitettä. Mitä se on?! Komentovalikko Edit/Muokkaa Find/Etsi suorittaa tämän toiminnon. Harjoitus 2. Asiakirjan tarkastelu kokonaisina A4 -sivuina Tekstiä halutaan usein tarkastella näyttöruudulla, jotta nähdään miltä sivut näyttävät kokonaisuutena? Onko tekstin jakautuminen sivuille ja kappaleisiin asiallista? Etsi valikosta toiminto View/Näytä Page Layout/Arkkinäyttö tai paina työkalurivin %-ikkunaa. Harjoitus 3. Tekstin kopioiminen ja muokkaaminen 3.1 Kopioi leikepöydälle aluetoiminnolla kappale nimeltä Keskustelu Netiketti-tekstistä: Edit Find-toiminnolla etsi tekstin kyseinen kohta (hakusanalla Keskustelu löydät kopioitavan kappaleen alun). Merkitse siis aluevalinnalla kyseinen kohta ja kopioi se (kts ohje 7.2.3) näin teksti kopioituu Windowsin leikepöydälle, josta se Edit Paste komennolla voidaan tuoda toiseen dokumenttiin. 3.2 Avaa kyseisen tekstitiedoston rinnalle toinen dokumentti File -valikosta ja avaa tilalle New-komennolla Blank Document -toiminto. Kopioi leikepöydältä teksti asiakirjaan. Tallenna asiakirja heti ensimmäiseksi nimellä C:\temp\word_har.doc

13 Harjoitus 4. Muokkaa teksti. 4.1 Tee word_har.doc tekstiin korjaukset, lisäykset ja muutokset jotka ovat alla laatikossa alleviivattuna. 4.2 Jaa tekstin myös kappaleisiin mallin mukaisesti. 4.3 Muuta tekstin fontiksi Helvetica ja sen kooksi valitse 12. Kokeile Wordin Help toimintoa painamalla F1 ja hae apua sanalla Font. 4.4 Lisää artikkelin kohtaan 4 seuraava lauseke matemaattisten erikoismerkkien valikoimalla (Symbols): Seuraamukset työelämässä ovat usein havaittavissa ns. kalossinkuva-ilmiönä, jota kuvastaa lauseke α β kun λ jossa α on työuran toivottu kesto β on työuran toteutunut kesto λ on pomon kärsivällisyys ja sympaattisuus 4.5 Tulosta valmis tekstisi printterillä ja näytä ryhmäopettajalle. OMA NIMESI: HARJOITUKSEN LAATIJA 1. Keskustelu (Discussion) A sharp tongue is the only edge tool that grows keener with constant use. - Washington Irving News-järjestelmän (Network News) olennainen osa on ihmisten välinen keskustelu, tietojen ja mielipiteiden vaihto. Sen onnistumiseksi sinun on otettava toiset ihmiset huomioon. 2. Vastaaminen (Reply) Etenkin kansainvälisessä levityksessä käytä newsseissä olleeseen artikkeliin (message / article) vastaamiseen ennemmin postia kuin suoraan newsseihin postaamista. Newssit leviävät uskomattoman laajalle ja kaikki tarpeeton aiheuttaa ylimääräisiä kustannuksia, vaikka se ei yleensä sinulle näykään. Ja kun ryhdyt vastaamaan, _lue alkuperäinen (original) artikkeli ajatuksella_. Jos kirjoittaja tuntuu sanoneen jotain täysin tyhmää, olet saattanut hyvinkin vain ymmärtää väärin. Kansainvälisissä newsseissä kannattaa odottaa jonkin aikaa ennen kuin vastaa, koska joku on hyvinkin saattanut jo vastata kysymykseen siihen mennessä kuin alkuperäinen artikkeli ehtii meille. 3. Followupista flameksi Edelliseen artikkeliin viittaavaa artikkelia kutsutaan followupiksi. Followupin tunnistaa mm. siitä että subject-rivi alkaa (yleensä) tekstillä "Re: (reply) Tulista followupia kutsutaan flameksi. Flamet ovat yleensä hyökkääviä ja päällekäyviä. Flame ei yleensä saavuta sitä tarkoitusta mikä sillä näennäisesti on, eli alkuperäisen artikkelin kirjoittajan valistaminen. Fiksut lukijat ymmärtävät että kyse on pikemminkin liekittäjän halusta osoittaa omaa näppäryyttään toisen kustannuksella. Flamet eivät kuulu rakentavaan keskusteluun. Liekehtivän flamen kirjoittamisen voi usein välttää sillä että odottaa päivän tai vaikkapa vain tunnin ennen kuin kirjoittaa vastineensa. Ja lukee artikkelin uudelleen ajatuksella ennen kuin vastaa. Vähentää huomattavasti julkista kasvojen menettämisen riskiä. 4. Muista: tuleva työnantajasi saattaa lukea newssejä. Tai tuleva aviopuolisosi. Tulostaminen luokan kirjoittimella: komento File / Tiedosto Print/Tulosta. Tutustu samalla tulostuksen valintaikkunan sisältöön. Eri säätöjä/valintoja voidaan asettaa: lukumäärä, tulostuvat sivut. Muita? Harjoitus 5. Asiakirjan tallentaminen kiintolevylle Tallenna tiedosto nimellä c:\temp\word_har.doc valikosta komennoilla File Save

14 Harjoitus 6. Taulukko tekstidokumentissa Kun teksti halutaan järjestää riveiksi ja sarakkeiksi, kannattaa usein käyttää talukkoa. Sarkaimilla ja tabulaattorilla myös voi järjestää tekstin taulukon kaltaisesti, mutta varsinaisessa taulukkotoiminnossa teksturi luo automaattisesti uuden tekstirivin jos jokin tekstilohko ei sovi taulukon soluun yhdelle riville. 6.1 Taulukon tekeminen Päävalikosta Table toiminto Insert Table avaa valintaikkunan, jossa määritellään taulukon koko riveinä ja sarakkeina. Uusi taulukko käsittää tyhjistä soluista (cell) muodostettuja rivejä (row) ja sarakkeita (column). Väliviivat näkyvät reunaviivoina, jotka tulevat oletusarvona myös paperille tulostettaessa näkyviin. Jos viet kursorin taulukon reunaviivan kohdalle, se muuttuu erilaiseksi; tällöin hiirtä siirtämällä (ja sen vasenta nappia painaen) voi taulukon solujen kokoa muuttaa. Kokeile! 6.2 Taulukkoon kirjoittaminen on helpointa sarkainnäppäimen (tab) avulla, sen painallus siirtää kursorin aina taulukon seuraavaan soluun. 6.3 Taulukon rivien lisääminen ja poistaminen Lisäys: siirrä kursori riville, jonka yläpuolelle haluat lisärivin, paina hiiren oikeaa näppäintä ja valitse Insert Rows. Poisto: siirrä kursori riville, jonka haluat poistaa, paina hiiren oikeaa näppäintä ja valitse toiminto Delete entire row. 6.4 Taulukon sarakkeiden lisääminen ja poistaminen Lisäys: siirrä kursori sen rivin alkuun/loppuun, johon haluat lisäsarakkeen, paina hiiren oikeaa näppäintä ja valitse Insert Columns. Poisto: siirrä kursori sarakkeeseen, jonka haluat poistaa, paina hiiren oikeaa näppäintä ja valitse toiminto Delete entire column. 6.5 Koko taulukon poistaminen Poistaminen on yksinkertaista; koko taulukko valitaan hiiren vasemmalla painikkeella ja painetaan Delete-näppäintä. Laadi seuraavanlainen taulukko edellisessä tehtävässä muokkaamaasi Netiketti -dokumenttiin: Uutisryhmien käyttäjät, lukumäärä Keski-ikä Tahdikkaiden viestien osuus Miehet, v 75% Naiset, v 79% Anonyymit, 87 Ei tiedossa 1.2%

15 Harjoitus 7. Kuvan tai kaavion tuominen Word-dokumenttiin Tekstidokumenttiin voi tuoda tekstin joukkoon kuvia tai kaavioita (grafiikkaa) Aseta kohdistin siihen kohtaan teksti, mihin haluat sijoitaa kuvan. Sijoita muokkaamaasi harjoitustekstiin (netiketti) kuva nimeltä V:\luokka\ohjeet\coffee.gif Päävalikosta komennoilla Insert Picture From File tällöin avautuu Insert Picture valintaikkuna. Tässä ovat luettelona kansion kaikki kuvatiedostot ja valittu (sinisellä merkitty) kuva näkyy miniatyyrina oikeanpuoleisessa ruudussa. Insert komennolla valittu kuva tuodaan tekstiin. Ehdon Float over text ollessa voimassa voi kuvaa siirtää tekstissä eri kohtiin, jos kyseinen ehto taas ei ole voimassa pysyy kuva siinä kohdassa tekstiä, mihin sen alunperin tuodaan. Word-dokumenttiin voi tuoda grafiikkaa useissa erilaisissa tiedostomuodoissa, mm.windowsin oman piirrosohjelman Paint tuottama tiedostomuoto bitmap (bmp), muita sopivia ovat mm. jpg, gif tai wmf Kuvan suhde tekstiin Tekstidokumentissa kuvaa voidaan kohdellaan kuin mitä tahansa teksissä olevaa merkkiä (kuten kirjaimet, numerot yms). Tällöin kuva lukkiutuu kulkemaan tekstin mukana. Kuitenkin yleensä on kätevämpää vapauttaa kuva siten että sitä voi siirrellä tekstissä, joka siirtyy syrjään sen tieltä (wrapping).

16 7.4. Miten kuvan kokoa ja käyttäytymistä tekstissä säädellään? Insert komennolla kuva siis tuodaan tekstiin, tällöin kuva on oletusarvoisesti kuten kirjainmerkki (ts. float over text ehto ei ole voimassa). Tällöin tekstiin tuodun kuvan klikkaamisesta hiiren vasemmalla näppäimellä tapahtuu seuraavaa: Kuvaan tulevat näkyviin sen kahvat (pienet neliöt), joista voi hiiren avulla muuttaa kuvan kokoa. Perusvalikko avautuu, siinä ovat Windows perustoiminnot Cut, Copy ja Paste; lisäksi Show Picture Toolbar:lla saat avattua kuvan työkaluvalikon. Format Picture valinnalla voit säätää kuvan kokoa yms. ominaisuuksia. Tämä voi olla kätevä kun monia kuvia täytyy asettaa tekstiin aivan saman kokoisina; tällöin kuvakoon muuttaminen kahvoista vetämällä ei yleensä takaa kuvan tismalleen oikeaa kokoa. 5. Miten kuvan kokoa ja käyttäytymistä tekstissä säädellään? Tekstiin tuodun kuvan klikkaaminen hiiren vasemmalla näppäimellä avaa sen käsittelyä varten työkaluvalikon (jonka saa auki myös valikosta View Toolbar Picture). Sillä voi säätää mm. kuvan kirkkautta yms. Aktivoituun kuvaan tulevat näkyviin myös sen kahvat (pienet neliöt), joista voi hiiren avulla muuttaa kuvan kokoa. Työkalupalkin neljäs kuvake oikealta säätelee miten teksti ja kuva sijoittuvat toisiinsa nähden. Kuvan käyttö on sujuvaa tekstissä kun wrapping toimii kaikilla sivuille ja kuvaa myötäillen (tight). Kuvan ja tekstin suhdetta voi säätää: esimerkiksi siten, että teksti virtaa kuvan ohi vaikka kuvan paikkaa vaihdetaan. Aktivoi kuva hiiren oikealla näppäimellä klikkaamalla, ota avautuvasta valikosta toiminto Format Picture jolloin avautuu Format Picture ikkuna, josta välilehti Position määrittelee onko kuva liikuteltavissa tekstin mukana (Float over text). -Opetustuokion päättyessä muista poistaa asiakirja kiintolevyltä File Explorerin avulla. -Ensin Wordissa tulee asiakirja sulkea. -Avaa sitten Start valikosta Windows NT explorer -Mene C-levyn hakemistoon Temp -Klikkaa word_har.doc tiedostoa hiiren oikealla näppäimellä, sen väri muuttuu ja osoittaa sen olevan valittu objekti -Anna avautuvassa valikossa komento delete

17

Sisällys... 2. Tekstinkäsittely... 5

Sisällys... 2. Tekstinkäsittely... 5 SISÄLLYS Sisällys... 2 Tekstinkäsittely... 5 Osa 1... 6 Aloitus... 6 Wordin perusteet... 6 Ohjelman käynnistäminen... 6 Tehtäväruutu... 7 Viivain... 7 Tilarivi... 7 Kysymysruutu... 7 Työkalurivit... 7

Lisätiedot

TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET

TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET 1 Sisällysluettelo Tietokoneen osat...

Lisätiedot

Taulukon käyttö...14 Kaavat...14 Kaavan kopiointi...15 Alueen kopiointi...15

Taulukon käyttö...14 Kaavat...14 Kaavan kopiointi...15 Alueen kopiointi...15 AB-ajokortti 2 Excel 97 Sisällys Taulukkolaskenta...4 Excel...5 Alueiden valinta...5 Automaattinen laskenta...6 Excelin käytön perusperiaatteita...6 Täyttökahva, aikasarjat, muut sarjat...7 Solun sisällön

Lisätiedot

OpenOffice.org Writer 3.1.0

OpenOffice.org Writer 3.1.0 OpenOffice.org Writer 3.1.0 Sisällysluettelo 1 Näppäimistö...1 2 Tulostumattomien merkkien näyttäminen...1 3 Tekstin kirjoittamisen perussäännöt...2 4 Kumoaminen...2 5 Näkymät ja zoomaus...2 6 Tiedoston

Lisätiedot

SISÄLLYS. Sisällys... 2. Excel 2003

SISÄLLYS. Sisällys... 2. Excel 2003 SISÄLLYS Sisällys... 2 Taulukkolaskenta... 5 Excel taulukkolaskentaohjelma... 6 Työkalurivit... 7 Valikot... 7 Työkalurivien ja valikoiden asetukset... 7 Työkalurivin näyttäminen ja piilottaminen... 7

Lisätiedot

TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET

TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET 1 Sisällysluettelo Tietokoneen osat...

Lisätiedot

Microsoft Excelin perusteita Keijo Salakari 7. Maaliskuuta 2006

Microsoft Excelin perusteita Keijo Salakari 7. Maaliskuuta 2006 Microsoft Excelin perusteita Keijo Salakari 7. Maaliskuuta 2006 Microsoft Excel perusteita 2 (36) Sisältö 1 MS EXCEL OHJELMAN KÄYNNISTÄMINEN... 4 1.1 KÄYNNISTÄ-VALIKON KAUTTA... 4 1.2 TYÖPÖYDÄN PIKAKUVAKE...

Lisätiedot

Tekstinkäsittelyä tutkielman tekijälle... 3

Tekstinkäsittelyä tutkielman tekijälle... 3 SISÄLLYS Tekstinkäsittelyä tutkielman tekijälle... 3 Tutkielman ulkoasu ja jäsentely... 4 Nimiölehti... 4 Sivun asettelu ja kappalejako... 5 Typografia... 5 Erilaiset tavuviivat... 6 Tyylit ja mallit...

Lisätiedot

Word 2010 Perusteet Hannu Matikainen

Word 2010 Perusteet Hannu Matikainen Word 2010 Perusteet Päivitetty 3.10.2012 Sisällysluettelo 1 Johdanto... 1 2 Ohjelmaikkunan osat ja asetukset... 1 3 Asiakirjanäkymät... 3 4 Uusi asiakirja... 4 5 Asiakirjan hallinta... 5 5.1 Tallentaminen...

Lisätiedot

WINDOWSISTA JA OPPAAN KÄYTÖSTÄ

WINDOWSISTA JA OPPAAN KÄYTÖSTÄ WINDOWSISTA JA OPPAAN KÄYTÖSTÄ Mikrotietokoneissa on käytännössä täysin siirrytty käyttämään graafista käyttöliittymää, joka yleensä on nimeltään Windows, joskin kilpaileviakin järjestelmiä on. Sovellusten

Lisätiedot

WINDOWSISTA JA OPPAAN KÄYTÖSTÄ

WINDOWSISTA JA OPPAAN KÄYTÖSTÄ WINDOWSISTA JA OPPAAN KÄYTÖSTÄ Mikrotietokoneissa on käytännössä täysin siirrytty käyttämään graafista käyttöliittymää, joka yleensä on nimeltään Windows, joskin kilpaileviakin järjestelmiä on. Sovellusten

Lisätiedot

Jaana Nuuttila kesä 2010

Jaana Nuuttila kesä 2010 kesä 2010 Sisältö 1 Näppäimistön ja hiiren käyttö...1 2 Käyttöliittymä...2 2.1 Käynnistä-valikko...3 2.2 Tehtäväpalkki...4 2.3 Pienoisohjelmat...5 2.4 Ikkunoiden ja kuvakkeiden käsittely...6 2.5 Valintanauhat,

Lisätiedot

versio 3 pikaopas Olli Ruohomäki

versio 3 pikaopas Olli Ruohomäki versio 3 pikaopas Olli Ruohomäki SISÄLLYS ALKUSANAT...5 OSA 1: KÄYTTÖÖNOTTO...6 1 OPENOFFICEN LATAAMINEN...6 2 OPENOFFICEN ASENTAMINEN...7 3 VOIKON LATAAMINEN JA ASENTAMINEN...9 4 OHJELMIEN KÄYNNISTÄMINEN...11

Lisätiedot

LIBREOFFICE. Published : 2012-06-02 License : GPLv2

LIBREOFFICE. Published : 2012-06-02 License : GPLv2 LIBREOFFICE Published : 2012-06-02 License : GPLv2 1 LIBREOFFICE 1. LIBREOFFICE 2 1. LIBREOFFICE LibreOffice on täysi toimisto-ohjelmistopaketti, joka sisältää kaikki tarvitsemasi ohjelmat tekstinkäsittelystä

Lisätiedot

Microsoft Excel EDISTYNYT KÄYTTÖ

Microsoft Excel EDISTYNYT KÄYTTÖ Microsoft Excel EDISTYNYT KÄYTTÖ Kari J Keinonen 2010 Koulutus Käyttöoikeustiedot Excel 2007 Tämän e-kirjan sisältö on suojattu tekijänoikeuslain, muiden asiaa käsittelevien lakien ja kansainvälisten sopimusten

Lisätiedot

SISÄLTÖ. FrontPage 2000 perusteet 1 FRONTPAGE KÄYTTÖLIITTYMÄ...3

SISÄLTÖ. FrontPage 2000 perusteet 1 FRONTPAGE KÄYTTÖLIITTYMÄ...3 FrontPage 2000 perusteet 1 SISÄLTÖ FRONTPAGE KÄYTTÖLIITTYMÄ...3 SIVUSTON ELI WEBIN LUOMINEN...3 Näkymät...4 Sivunäkymä (Page)...4 Kansionäkymä (Folders)...4 Raporttinäkymä (Reports)...4 Siirtymisnäkymä

Lisätiedot

WINDOWS XP perusteita osa I

WINDOWS XP perusteita osa I WINDOWS XP perusteita osa I Hannu Mikkonen 1 1(1) WINDOWS XP perusteita osa I 2 WINDOWS XP Perusteita osa I Hannu Mikkonen 2(2) WINDOWS XP perusteita osa I 3 SISÄLLYSLUETTELO 1 WINDOWS XP...1 1.1 Käyttöliittymä...1

Lisätiedot

TAVOITTEET JA SISÄLTÖ... 2

TAVOITTEET JA SISÄLTÖ... 2 TAVOITTEET JA SISÄLTÖ... 2 OPPIMATERIAALIT, OHJELMISTOT JA OPISKELUN ETENEMINEN... 2 OPISKELUOPAS... 3 VERKKOMATERIAALIT JA MUU MATERIAALI... 3 KÄYTETYT OHJELMISTOT... 3 SUORITUSTAPA... 4 OPISKELUTAPA...

Lisätiedot

@Aulikki Hyrskykari, Antti Sand I: Windows 7 (H1) Tampereen yliopisto

@Aulikki Hyrskykari, Antti Sand I: Windows 7 (H1) Tampereen yliopisto I: Windows 7 (H1) I Windows 7 Aulikki Hyrskykari, Tietojenkäsittelytieteet, Informaatiotieteiden yksikkö, 1 YLEISTÄ KURSSISTA JA KURSSIMATERIAALISTA... 2 1.1 Yliopiston mikroluokkien käyttö... 2 1.2 Widows

Lisätiedot

Opintomoniste. Itä-Suomen Yliopisto

Opintomoniste. Itä-Suomen Yliopisto Atk-passi: MIKROTIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET WINDOWS XP Opintomoniste Itä-Suomen Yliopisto SISÄLTÖ: 1 WINDOWS -TYÖPÖYTÄ... 2 1.1 KUVAKKEET... 2 1.2 KÄYNNISTÄ (START) -VALIKKO... 3 1.3 OMA TIETOKONE (MY

Lisätiedot

1. MITÄ VOIT TEHDÄ EXCEL 97:LLA?

1. MITÄ VOIT TEHDÄ EXCEL 97:LLA? SISÄLLYS 1. Mitä voit tehdä Excel 97:lla?.. 2 2. Excelin käynnistäminen ja ikkunaan tutustuminen... 3 3. Tietojen syöttäminen soluun... 4 4. Virheiden korjaaminen... 5 5. Automaattinen täydennys... 6 6.

Lisätiedot

Kari J Keinonen Microsoft Excel 2013 Eng EDISTYNYT KÄYTTÖ

Kari J Keinonen Microsoft Excel 2013 Eng EDISTYNYT KÄYTTÖ Kari J Keinonen Microsoft Excel 2013 Eng EDISTYNYT KÄYTTÖ Käyttöoikeustiedot Tämän e-kirjan sisältö on suojattu tekijänoikeuslain, muiden asiaa käsittelevien lakien ja kansainvälisten sopimusten mukaisesti.

Lisätiedot

ADOBE INCOPY. Ohje ja opastusohjelmat. Jotkin linkit voivat viitata vain englanninkieliseen sisältöön.

ADOBE INCOPY. Ohje ja opastusohjelmat. Jotkin linkit voivat viitata vain englanninkieliseen sisältöön. ADOBE INCOPY Ohje ja opastusohjelmat Jotkin linkit voivat viitata vain englanninkieliseen sisältöön. Kesäkuu 2013 Uudet ominaisuudet Osa sisällöstä, johon pääsee tällä sivulla olevien linkkien kautta,

Lisätiedot

Excel 2010 KJK. Microsoft Excel 2010 EDISTYNYT KÄYTTÖ. Kari J Keinonen KJK. Kari J Keinonen 1

Excel 2010 KJK. Microsoft Excel 2010 EDISTYNYT KÄYTTÖ. Kari J Keinonen KJK. Kari J Keinonen 1 Microsoft Excel 2010 EDISTYNYT KÄYTTÖ Kari J Keinonen Kari J Keinonen 1 Käyttöoikeustiedot Ornanet Koulutuksen e-kirjat Apu- ja harjoitustiedostot Excel 2010 Tämän e-kirjan sisältö on suojattu tekijänoikeuslain,

Lisätiedot

EXCEL- TAULUKKOLASKENTA

EXCEL- TAULUKKOLASKENTA EXCEL- TAULUKKOLASKENTA Kevät 2008 osittain HAMKin tietotyövälineetmateriaalin pohjalta (http://www.elearningcentre.hamk.fi/ttv/) Excel-taulukkolaskenta ja sen käyttöliittymä... 1 Tiedoston avaaminen,

Lisätiedot

WORD 2007/2010 pikaohje. Kajaanin AMK. Mervi Ruotsalainen 29.8.2010

WORD 2007/2010 pikaohje. Kajaanin AMK. Mervi Ruotsalainen 29.8.2010 1 WORD 2007/2010 pikaohje. Kajaanin AMK Mervi Ruotsalainen 29.8.2010 2 Sisällys 1. YLEISTÄ... 3 1.1 OFFICE- OHJELMIEN MUUTTAMINEN SUOMEN KIELELLE... 3 1.2 WORDIN OMA OHJETOIMINTO... 3 1.3 WORDIN IKKUNAN

Lisätiedot

OpenOffice.org 2.0. toimisto-ohjelmien pikaopas, harjoituksia. Tekstinkäsittely. Versio 1.0 Matti Jaakkola Koulutuskeskus Salpaus, Lahti

OpenOffice.org 2.0. toimisto-ohjelmien pikaopas, harjoituksia. Tekstinkäsittely. Versio 1.0 Matti Jaakkola Koulutuskeskus Salpaus, Lahti toimisto-ohjelmien pikaopas, harjoituksia Tekstinkäsittely Versio 1.0 Matti Jaakkola Koulutuskeskus Salpaus, Lahti Sisällysluettelo Alkusanat...4 Yleistä harjoituksista...5 Ohje-toiminto ja vihjeet...6

Lisätiedot

WINDOWS XP perusteet 1. 1 WINDOWS XP... 1 1.1 Käyttöliittymä... 1

WINDOWS XP perusteet 1. 1 WINDOWS XP... 1 1.1 Käyttöliittymä... 1 WINDOWS XP perusteet 1 SISÄLLYS 1 WINDOWS XP... 1 1.1 Käyttöliittymä... 1 2 KÄYNNISTÄ-VALIKKO... 2 2.1.1 Ohjelmakuvakkeet... 3 2.1.2 Omat kansiot... 3 2.2 Suorita toiminto... 3 2.3 Ohje... 4 2.4 Etsi-toiminto...

Lisätiedot

Adob Acrobat 2 PDF-tiedostot SISÄLLYS

Adob Acrobat 2 PDF-tiedostot SISÄLLYS Adob Acrobat 2 PDF-tiedostot SISÄLLYS Sisällys...2 Acrobat...4 Digitaalinen paperi... 4 Acrobat-teknologia... 4 Perusidea... 4 PDF-tiedostomuoto... 4 Adobe Acrobat ohjelma... 5 Välilehtien näyttäminen

Lisätiedot

TIETOKONE KIRJOITUSKONEENA - KIRJOITTAJAN ATK-OPAS

TIETOKONE KIRJOITUSKONEENA - KIRJOITTAJAN ATK-OPAS TIETOKONE KIRJOITUSKONEENA - KIRJOITTAJAN ATK-OPAS Tämä tiedosto "VDEKIRJA.PDF" on Adobe Acrobat -muodossa tallennettu shareware-jakeluversio Olavi Kanerviston opaskirjasta Tietokone kirjoituskoneena -

Lisätiedot