Tekstinkäsittely mikrotietokoneella

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tekstinkäsittely mikrotietokoneella"

Transkriptio

1 Tekstinkäsittely mikrotietokoneella / romanov 1. MITÄ ON TEKSTINKÄSITTELY? Tekstinkäsittelyohjelma (eli ns. teksturi ) on luultavasti mikron eniten käytetty sovellusohjelma, sen avulla tekstin korjailu ja muokkaaminen on helppoa. Tekstureita aivan peruskirjoittamiseen löytyy jo Windowsin apuohjelmista (löytyvät valikosta Accessories) - tosin näiden ohjelmien toiminnot ovat hyvin suppeat. 1.1 Windowsin NotePad on kuin muistilehtiö, jolla voi tehtä muutaman rivin mittaisia muistiinpanoja: 1.2 Windowsin WordPad teksturissa on toimintoja enemmän, ja sillä saa jo aikaan luettavuudeltaan sangen laadukasta perustekstiä, jota voi myös muotoilla lihavoinnilla ja kursivoinneille jne.

2 1.3 Varsinaiset tekstinkäsittelyohjelmat: Word Word käynnistetään kaksoisnapsauttamalla kuvaketta tai Start-valikosta. Kaksoisnapsautksen tilalla voi käyttää muita keinoja: (1) Yhdellä hiiren napsautuksella saa Windows -kuvakkeen osoitettua (aktivoitua), jolloin sen tekstiotsikko kuvakkeen alla saa korostuksen. Tämän jälkeen voi käynnistää sovelluksen Enter-painalluksella. (2) Voit käynnistää ohjelman myös näytön alareunan tehtäväpalkin Käynnistä/Start-näppäintä ja sen takaa paljastuvia valikoita käyttäen (Start Programs Word). Wordin ohjelmaikkunan keskeiset osat 1. Otsikkorivi näyttää sovellusohjelman ja avoinna olevan tiedoston nimen. 2. Valikkorivi, josta annetaan komennot. Osa komennoista voidaan antaa myös näppäimiä käyttäen, mutta täydellinen komentovalikoima on käytettävissä vain valikkorivin pudotusvalikoissa. 3. Työkalurivi sisältää työkaluja, joilla voit toteuttaa tavallisimpia komentoja, kuten kopionti, tulostaminen, tallennus.vakiotyökalurivin alla on tavallisesti muotoilutyökalurivi. Sen avulla voit mm. valita fontin, merkkikoon, lihavoida. 4. Tehopalkki sisältää painiketoimintoina tekstin tehokeinoihin ja kirjainleikkaukseen liittyviä toimintoja. Otsikkorivi Valikkorivi Työkalurivi Tehopalkki Tilarivi (I) (II) (III) (IV) (V) (VI) OVR 5. Tilarivi ohjelmaikkunan alareunassa, sisältää tietoja asiakirjasta. I page kertoo sivunumeron, jolla kohdistin on II Sec 2 kertoo asiakirjan osan, jossa kohdistin on III 1/1 tms. kertoo sivun, jolla kohdistin on sekä dokumentin sivujen kokonaismäärän, esim. 4/8. IV At kertoo kohdistimen etäisyyden tuumina sivun yläreunasta V Ln osoittaa rivin (line), jolla kohdistin on, VI Col osoittaa sarakkeen (column), jolla kohdistin on Lisäksi tilarivillä näkyy korostettuna OVR, jos korvaustila on päällä, lisäystilassa tämä näkyy himmeänä (OVR=overwrite). Kaksoisklikkaus hiirellä siihen muuttaa teksturin korvaustilasta lisäystilaan ja päinvastoin.

3 1.4 Valikkorivin (Menu) tarjoamien toimintojen käynnistämisestä Yksinkertaisimmin valikoita voi käyttää hiirellä, ensin napsautetaan valikko auki ja haluttu komento voidaan antaa. Nopein ja tehokkain työskentely usein onnistuu käyttämällä näppäinkomentoja (kts oheisen kuvan selitys c). (a) Kun jokin komento näkyy valikossa himmeänä, ei se ole silloin käytettävissä. (b) Jos komennon perässä on kolme pistettä... - se avaa valintaikkunan. (c) Hiiren käytön korvaava näppäinkomento näkyy komennon nimen perässä (esim. Ctrl + G, painetaan ensin Control-näppäin alas, sitten painetaan G-näppäintä).

4 2. HIIREN KÄYTTÄMISESTÄ 2.1 Hiiren osoittimet Wordissa Ohjelmaikkunassa näkyy kaksi osoitinta: (1) jatkuvasti vilkkuva tekstikohdistin (pystysuora viiva), joka kertoo käyttäjälle, mihin kohtaan seuraavaksi kirjoittuva merkki tulee ja (2) ulkomuodoltaan vaihteleva hiiriosoitin (tekstikentässä näkyy langanlaiha roomalainen ykkönen I, joka vaihtuu tekstikentästä poistuttaessa tavanomaiseksi kohdistinnuoleksi). Sen avulla voi käyttää valikoita ja siirtää tekstikohdistinta (hiiriosoitin siirretään ensin haluttuun paikkaan ja hiiren vasenta näppäintä napsauttamalla tekstikohdistin siirtyy kyseiseen paikkaan). Jos tekstikohdistin tuntuu olevan hukassa, vie hiiriosoitin haluamaasi kohtaan ja hiiren vasemman panikkeen klikkaus tuo tekstikohdistimen näkyviin. 2.2 Hiiren painikkeet Hiiressä on kaksi painiketta: vasen: erilaisten komentojen antamien, oikea: käytetään pikavalikoiden avaamiseen. 2.3 Hiiren käyttötavat A. Osoitus: siirrä hiirtä kunnes nuolen kärki on kohteen kohdalla. B. Napsautus: Siirrä hiiri haluttuun paikkaan, paina hiiren painiketta kerran ja päästä vapaaksi. Käyttö: kun suoritetaan valintoja, esim. painalla kuvaruudussa näkyviä painikkeita. C. Kaksoisnapsautus: Hiiren vasenta painiketta painetaan kaksi kertaa nopeasti peräkkäin. Käyttö: soveltuu ohjelmien käynnistämiseen ja monissa valintatilanteissa. D. Vetäminen: Osoita kohdetta, paina hiiren vasen painike alas, pidä se alaspainettuna ja liikuta hiirtä samanaikaisesti. Käyttö: Vetämällä voidaan määritellä tekstialue => sen värit muuttuvat käänteisiksi. 3. NÄPPÄIMISTÖ 3.1 Näppäimien käyttötekniikasta Mikrolla työskennellessä näppäimiä tulee painella lyhyesti, täsmällisesti ja kevyesti. Jos näppäin pidetään pohjassa, alkaa hetken kuluttua sama merkki tulostua toistuvana sarjana, tämä voi ohjelmalle komentoja antaessa aiheuttaa toimintahäiriöitä. 3.2 Muutamia keskeisiä näppäimiä: Shift eli vaihtonäppäimet (oikea & vasen) CapsLock eli Aakkoslukko Välilyönti eli spacebar Enter Sarkain- eli tabulointinäppäin Askelpalautin eli Backspace Sen avulla saadaan isoja kirjaimia yksi kerrallaan. Käytä vasenta kun kirjoitat oikealla kädellä ja päinvastoin Sitä käytetään myös toimintakomentojen antamisessa. Pienet/ isot kirjaimet. CapsLock:lla on näppäimistön oikeassa yläkulmassa merkkivalo, joka palaa kun näppäimet tuottavat isoja kirjaimia ilman Shift-näppäintä. Spacebar ei tarkoita avaruuskuppilaa, vaan sillä tuotetaan tyhjä tila sanojen väliin (pitkä näppäin alareunassa). Käytetään pakollisten rivinvaihtojen aikaansaamiseen, tuottaa myös tyhjiä rivejä. Sillä saadaan tekstiä ja kohdistinta siirrettyä vaakatasossa sarkaimesta toiseen ja sitä voi käyttää mm. yksinkertaisissa taulukoinneissa. Poistaa merkin kohdistimen vasemmalta puolelta. Käytettävyys erityisen hyvä, kun haluat heti korjata tekemäsi virhelyönnin.

5 4. TEKSTIN KIRJOITTAMINEN Kun uusi asiakirja on avattu, edessä näyttää olevan tyhjä sivu. Kirjoittamisen voi aloittaa välittömästi, mutta huomaa: tyhjällä sivulla liikkuminen ei välttämättä onnistu. Sellaisella alueella, johon ei ole vielä kirjoitettu mitään, voi liikkua vain Enterillä tai sarkainnäppäimellä (tabulaattori). Jos haluat tehdä tyhjiä rivejä asiakirjan alkuun, käytä niiden tekemiseen Enteriä. 4.1 Wordin (ja yleensä tekstinkäsittelyn) keskeisiä periaatteita: A. Teksti kirjoitetaan kappale kerrallaan - ei siis riveittäin kuten kirjoituskoneella. B. Kirjoittaja erottaa sanat toisistaan välilyönnillä - ohjelma rivittää ja sivuttaa tekstin. C. Välimerkkien (piste, pilkku, kaksoispiste, puolipiste jne.) jälkeen on lyötävä välilyönti (spacebar) jotta sanat eivät liimautuisi peräkkäin. D. Enteriä ei saa painaa ennen kappaleen päättymistä. 4.2 Enter-näppäimellä on useita käyttötarkoituksia. Seuraavassa näet muutamalla rivillä sen käyttöä kukin Enter-painallus on tuotu näkyvillä <> merkkinä. <> A. Tehdään tyhjiä rivejä <> B. Halutaan rivin päättyvän ennen oikean reunan marginaalia<> C. Kappaleen lopussa<> D. Kappaleiden välissä<> E. Erityisen lyhyiden rivien yhteydessä (esim. otsikot, väliotsikot)<> F. Kun asetetaan pakollinen sivunvaihto CTRL+Enter<> <> (jne..) 4.3 Tekstikohdistimen siirto Tekstikohdistin on siis se pystyviiva joka vilkkuu. Sitä ei siirretä välilyönneillä tai rivisiirroilla vaan: (a) hiiren avulla Vie hiiriosoitin haluamaasi kohtaan näytöllä ja paina hiiren vasenta painiketta, niin tekstikohdistin siirtyy kyseiseen kohtaan. (b) näppäimien avulla. Tähän tarkoitukseen erityisesti ovat nuolinäppäimet sekä PgUp-, PgDown-, Home- ja End - näppäimet. 4.4 Liikkuminen vierityspalkkien avulla. Ohjelmaikkunassa on kaksi vierityspalkkia. Niiden avulla voit liikkua paikasta toiseen pitkässä asiakirjassa, joka ei sovi kerralla näkymään näytössä. Vierityspalkki sisältää vierityslaatikon ja kaksi vieritysnuolta palkin päissä. Napsauttamalla vieritysnuolta teksti liikkuu näytössä yhden rivin.voit liikkua nopeasti paikasta toiseen vetämällä vierityslaatikkoa: osoita vierityslaatikkoa hiirellä, paina hiiren painike alas, vedä laatikkoa haluamaasi suuntaan ja vapauta painike lopuksi.

6 Mitä jos tekstissä liikuttaessa kursori tuntuu hypähtelevän oudosti yhdestä kohdasta toiseen? Huomaa, että vierityslaatikoiden toiminto voi joskus tuntua oikukkaalta; esimerkiksi jos menet viisisivuisen tiedoston alkusivulta loppuun sivulle 5 vierityspalkin avulla ja seuraavaksi vaikka painat nuoli oikealle näppäintä niin teksti hyppää takaisin 1. sivulle! Tämä johtuu siitä että tekstikohdistin ei ole 5. sivulla vaan jäi dokumentin ensimmäiselle sivulle. Vältyt pulmalta klikkaamalla hiiren vasenta näppäintä ensi töiksesi päästyäsi 5. sivulle ja silloin tekstikohdistinkin tulee siten sinne saman tien. (Huom. jos selaat sivulta 1 sivulle 5 PgDwn näppäimellä, ei tät häiritsevää ilmiötä esiinny). 5. KIRJOITUSVIRHEIDEN KORJAAMINEN Tekstinkäsittelyn etu on virheiden korjaamisen helppous. Yleisiä poistonäppäimiä ovat Delete ja Del. Niiden painaminen poistaa merkin, joka on kohdistimen oikealla puolella. Toinen poistonäpäin Backspace eli askelpalautin, jonka löydät Enter-näppäimen yläpuolelta. Se poistaa merkin kohdistimen vasemmalta puolelta. 5.1 Lisäys- ja korvaustila Tekstinkäsittelyohjelmalla kirjoitettaessa yleensä päällä on ns. lisäystila. Kun kirjoitat lisäystilassa aiemmin kirjoitetun tekstin sekaan, uusi teksti ei piirry vanhan tekstin päälle vaan työntää sitä eteenpäin. Tilarivin OVR (overwrite) on tällöin himmeänä. Jos haluat kirjoittaa uutta tekstiä vanhan päälle, tulee valita korvaustila eli päällekirjoitustila. Tämä tapahtuu Wordissa valikosta Tools Options jonka valintaikkunasta rastitaan vaihtoehto Overtype mode tai klikkaa OVR-laatikkoa. 6. ASIAKIRJAN TALLENNUS Wordilla kirjoitetusta tekstistä käytetään nimitystä document/asiakirja Teksti ei säily automaattisesti, vaan se tallennetaan pysyvään muistiin kiintolevylle tai korpulle. Tekstit tallennetaan tiedostoiksi (file) Kirjoittamasti teksti kannattaa tallentaa säännöllisin väliajoin. Ensimmäinen tallennus kannattaa tehdä aivan sumeilematta heti kättelyssä, sanotaan vaikkapa 10 sekunnin kuluttua siitä, kun olet alkanut kirjoittaa asiakirjaa. 6.1 Asiakirjan nimeäminen Asiakirjalle annetaan nimi tallennuksen yhteydessä. Nimi voi olla vaikka TEKSTI.DOC. Isot ja pienet kirjaimet ovat samanarvoisia. Alkuosa on nimiosa ja pisteen jälkeen seuraava osa tarkennin. Jos et anna tarkenninta, Word antaa sen automaattisesti. Tarkennin on silloin doc. Aivan kaikkia merkkejä ei voi käyttää nimessä, mm. kenoviiva (\) ei ole sallittu. Kauttaviiva (/) voi myös aiheuttaa ongelmia. 6.2 Tallennuskomento ja pikatallennus Tavallinen tallennuskomento (save/tallenna) löytyy ylärivin valikosta File/Tiedosto-otsikon alta. Koska välitallennuksia kannattaa tehdä usein on näppäinkomento Ctrl-S erittäin käyttökelpoinen ja lisää tietoturvaa. Jokin virhetilanne saattaa näet odottamatta tuhota työstettävänä olevan tekstin. Käytä pikatallennuskomentoa Ctrl-S hyvin usein - vaikkapa aina kun keräät ajatuksiasi uuden lauseen kirjoittamiseen. Siis tosi usein.

7 6.4 Tallennus uudella nimellä Jos haluat antaa jo nimetylle tiedostolle uuden nimen, anna se valikkojen File/Tiedosto Save as.../tallenna nimellä kautta. Voit tällöin tallentaa tiedoston myös muussa kuin Word 7.0-muodossa, kuten merkkimuotoiseksi ASCII-tiedostoksi tai vaikkapa WordPerfectin tiedostomuotoon. Tämä tapahtuu Save as type valikon avulla: 6.5. Eri tekstureilla laadittujen tekstien lukukelpoisuus muilla tekstureilla. Käytettäessä eri tekstureita dokumentin kirjoittamiseen ja jatkokäsittelyyn voi tulla yhteensopivuusongelmia. Wordia ja Wordperfectiä käytettäessä voi pulmia välttää käyttämällä RTF*-muotoisia tiedostoja, ne ovat kohtuullisen hyvin luettavissa yleisimmillä tekstureilla; tosin tekstin muotoilun säilyminen alkuperäisenä vaihtelee melkoisesti. Kun teksturilla laadittu teksti tallennetaan RTF muodossa on luettavuus seuraava: Word 6 Word97 WordPerfect6.0 WordPerfect8.0 WordPad Word Word Ei toimi WordPerfect WordPerfect8.0 +? +? WordPad *RTF (Rich Text Format) on Microsoftin käyttämä tiedostomuoto, jossa tekstiin tehdyt muotoilut tallentuvat ASCII-muotoisina koodeina. Microsoftin sekä useiden muiden toimittajien sovellusohjelmat kykenevät lukemaan RTF-tekstin muotoilukoodeja, mutta esimerkiksi WordPerfectin MS-DOS-versio ei niitä pysty lukemaan. Tiedoston tarkenne on.rtf. 6.6 Tallennus lopetuksen yhteydessä Kun olet tehnyt muutoksia käsiteltävänä olevaan asiakirjaan etkä ole tallentanut sitä viimeisten muutosten jälkeen ja annat Wordille lopettamiskäskyn, avaa se valintaikkunan, jossa kysytään haluatko tallentaa tehdyt muutokset.

8 6.6 Asiakirjan sulkeminen Jos haluat sulkea asiakirjan ilman että lopetat Wordin käyttöä, käytä komentoa File / Tiedosto Close/Sulje. 6.7 Toisen asiakirjan työstäminen samanaikaisesti. Wordissa voi käsitellä useita asiakirjoja yhtäaikaa: komennolla File/Tiedosto Open/Avaa voit avata työstettäväksi toisen asiakirjan ja samalla edellinen asiakirja säilyy työstettävänä omassa ikkunassaan. Komennolla File/Tiedosto New/Uusi voit avata uuden ja tyhjän asiakirjan, jota voit vastaavasti työstää aikaisemman asiakirjan rinnalla. 6.8 Kahden asiakirjan välillä liikkuminen tapahtuu nopeasti CTRL-F6 näppäinyhdistelmällä (älä sorru hiirellä nuhertamiseen!) 7. TEKSTIN POISTO, SIIRTO JA KOPIOINTI 7.1 Kätevin tapa suoriutua näistä tehtävistä on aluemäärityksen (tekstin valinta) avulla. Aluemäärityksen avulla voidaan tekstiä tilapäisesti valita. Merkityllä alueella teksti näkyy väreiltään käänteisenä. Aluemäärityksen voi tehdä usealla eri tavalla: A. Aluemääritys hiirellä Hiiriosoitin viedään alueen alkuun ja painetaan vasen painike alas, sitä pidetään alhaalla kunnes on päästy alueen loppuun. Kun alue on näin rajattu voidaan painike vapauttaa. B. Aluemääritys näppäimistöllä Siirry haluamasi alueen alkuun ja pidä vaihtonäppäin alaspainettuna. Liikuta tekstikohdistinta nuolinäppäimillä haluamaasi paikkaan ja vapauta näppäimet.

9 7.2 Merkittyyn alueeseen kohdistettavat toiminnot Alueeseen voi kohdistaa monia toimintoja: poisto, siirto, kopiointi, lihavointi, alleviivaus, keskitys jne Poisto Määritelty alue voidaan poistaa Del-näppäimellä, askelpalauttimella tai Edit/Muokkaa Cut/Leikkaa-valikkokomennoilla Siirto Kun alue on määritelty, siirto aloitetaan valikkokomennolla Edit/Muokkaa Cut/Leikkaa. Sitten tekstikohdistin viedään haluttuun kohtaan, jonne valittu tekstialue siirretään komennolla Edit/Muokkaa Paste /Liitä. Määritellyn alueen siirto onnistuu myös hiirellä raahaamalla Kopiointi Kun alue on määritelty, kopiointi aloitetaan valikkokomennolla Edit / Muokkaa Copy/Kopioi. Sitten tekstikohdistin viedään haluttuun kohtaa, jonne valittu tekstialue siirretään komennolla Edit / Muokkaa Paste / Liitä. 7.3 Poistetun tekstin palauttaminen Jos annat väärän komennon tai vahingossa poistat tekstiä, voit peruuttaa haitallisen toiminnon antamalla Edit/Muokkaavalikosta komennon Undo/Kumoa, se palauttaa tilanteen ennalleen, peruuttaa edellisen komennon. Voit käyttää myös vakiotyökalurivin näppäintä Kumoa. Sen oikeassa reunassa olevaa alanuolta näppäämällä saat esiin pitkän listan tekemiäsi toimintoja mahdollisesti kumottavaksi. Kaikissa tilanteissa kumoaminen ei tepsi, tehtyä tallennusta ei voi perua. Jos Undo- komento ei ole käytettävissä, näkyy se valikossa vaaleanharmaana. 8. FONTIT, TEHOSTEET JA ERIKOISMERKIT 8.1 Käytettävissä olevat fontit Asiakirjan ulkoasua voi säädellä käyttämällä erilaisia fontteja eli kirjainleikkauksia eli kirjainmerkkilajeja. Word tarjoaa useampia vaihtoehtoja. Lisäksi ns. tehokeinoina käytettävissä ovat kursivointi, lihavointi ja alleviivaus. Word näyttää tekstin ruudussa sellaisena kuin se tulostuu paperille (WYSIWYG) 8.2 Kirjoittimen tarjoamat fontit Kirjoittimet mahdollistavat vaihtelevan fonttivalikoiman käytön. Windowsissa tarjolla ovat ns. TrueType -fontit, jotka näkyvät ruudussa samanlaisina kuin tulostuvat paperillekin. Windows sisältää ainakin seuraavat tavalliset fontit: Ariel, Times New Roman ja Courier. Lisäksi niistä on käytettävissä kursivoidut ja lihavoidut muunnelmat. Symbol ja WingDings sisältävät erikoismerkkejä. Fontin valinta tapahtuu komentovalikosta Format/Muotoile Fonts/Fontti. Tämä teksti on kirjoitettu Times New Roman fontilla, jonka koko on 10 pistettä. 8.3 Erikoismerkkien käyttäminen Insert valikosta voidaan Symbol-toiminnolla tekstiin lisätä erilaisia symboleja ja vieraskielisiä merkkejä, joita et löydä näppäimistöltä. Esimerkiksi copyright-merkin ( ) voit lisätä tekstiin avaamalla valikoista Insert Symbol erikoismerkkien valintaikkunan. Haluttu merkki klikataan hiirellä ja painikkeella Insert se ilmaantuu tekstiin. Jos tekstissä kyseisen erikoismerkin koko ei ole esim. riittävän kookas, voi sitä suurentaa maalaamalla se hiirellä ja sitten tehopalkista voi valita merkille suuremman pistekoon. Erikoismerkkien kokoelmia on Wordissa useita; ne on valittavissa valintaikkunan Font pudotusvalikosta normal text sisältää eri kielien omia erityisiä kirjoitusmerkkejä (kuten Æ). Muita ovat mm musiikin erikoismerkit (Anastasia, Frets), matemaattiset symbolit (Symbols) ja sekalaiset merkkikokoelmat (Webdings, Wingdings).

10 9. TEKSTIN MUOTOILU 9.1 Automaattinen tavutus Automattinen tavutus mahdollistaa tekstirivien optimoidun käytön sekä siistii asiakirjan ulkonäköä, varsinkin jos käytetään molempien reunojen tasausta. Koko asiakirjan tavutuksen voi asettaa kohdistimen sijainnista huolimatta. Tavutus otetaan käyttöön komennolla: Tools Language Hypenation Automatically hyphenate document - poistu sitten valikosta OK-painikkeella. Kohdistimen sijainnilla ei ole merkitystä vaan ohjelma tavuttaa koko asiakirjan tai hiirellä maalaamasi tekstialueen. Samassa valintaikkunassa voit määritellä tavuttaako ohjelma myös isoilla kirjaimilla (CAPS) kirjoitetut sanat (ne saattavat olla lyhenteitä, joita ei haluta tavuttaa). Ikkunassa valitaan myös tavutusalue, se määrittää milloin ja miten sana tavutetaan. Jos sana alkaa ennen tavutusaluetta, mutta päättyy ennen sen loppua, sanaa ei tavuteta. Mikäli arvoa pienentää, oikeasta reunasta tullee tasaisempi, mutta tavuviivoja on tiheämmässä. 9.2 Rivivälin määrittäminen Asiakirjateksti tulostuu oletusarvoisesti 1-rivivälillä ja rivin korkeus vaihtelee käytettävästi merkkilajista ja sen koosta riippuen automaattisesti. Jos haluat rivittää asiakirjatekstin väljemmin (1.5 tai 2 rivivälillä) se tehdään Komennolla Format Paragraph Huomaa: rivivälin muutos on kappalekohtainen toiminto eli riittää, että kohdistin on muutettavan kappaleen kohdalla (tai maalaa halutut kappaleet).

11 9.3 Sivunumerointi Asiakirjan kaikille sivuille saa tulostettua automaattisen sivunumeron juoksevana numerointina. Toiminto otetaan käyttöön komennolla Insert Page numbers. Valintaikkunassa määritellään seuraavat: Sijainti Tasaus sivunumeron voi sijoittaa joko sivun yläreunaan tai alareunaan numeron paikka sivulla voi olla vasen, keskellä tai oikea reuna, lisäksi valinnoilla sisä- tai ulkopuolella voidaan määritellä sivuaukeaman sivunumerointitapa. 9.4 Esikatselu Ennen tulostuksen aloittamista voi tekstin tarkistaa esikatselussa, jolloin kaikki määritykset näkyvät kuten paperitulostuksessa ja Esikatselu-toiminto valitaan valikosta File Print Preview. Jos olet tyytyväinen tulokseen voit suoraan esikatselutilasta tulostaa asiakirjan painamalla Print painiketta näytön vasemmassa yläkulmassa. 9.5 Tulostusasetukset Tulostus aloitetaan komennolla File Print. Voit määritellä tulostettavat sivut kaikki (All), näytössä oleva sivu (Current) tai tietyt sivut (Pages). Esimerkikki tulostettavien sivujen määrittelystä: 2, 3, 6-8, 9

12 Harjoitus 1. Asiakirjassa liikkuminen ja tekstimassan hallinta Avaa valmis harjoitustiedosto valikkokomennolla File / Tiedosto Open/Avaa. Tiedoston nimi on V:\luokka\ohjeet\netiketti.doc. Mitä Wordin ikkunassa näkyy? Kokeile liikkumista tekstissä seuraavilla toiminnoilla: A. Tekstikohdistimen siirtäminen nuolinäppäimillä, kokeile niiden toimintaa. B. Home ja End, kokeile kuinka Home vie rivin alkuun End rivin loppuun. Kokeile minne vievät tekstikohdistimen seuraavat komennot? Kirjaa havaintosi sille varattuun kohtaan. FAQ on: CTRL-End CTRL-Home CTRL - nuoli vasempaan CTRL - nuoli oikeaan C. Tekstissä liikkuminen näyttö kerrallaan: PageUp- ja PageDown-näppäimet D. Tekstissä liikkuminen tekstisivu kerrallaan: Word-ikkunan oikean alareunan vierityslaatikon alla ovat pikkuruiset sivupainikkeet. Löydätkö ne? E. Tekstikohdistimen siirtäminen hiiren avulla: vie hiiriosoitin (I-palkkiosoitin) haluamaasi kohtaan näytöllä ja paina hiiren vasenta painiketta. F. Siirtyminen koko tekstin alkuun: I tapa: komentovalikko Edit/Muokkaa Go To/Siirry josta valitaan sivu 1 II tapa: vierityslaatikolla mennään tekstin alkuun G. Mene tekstin alkuun. Etsi tietty kohta: missä on kappale, joka käsittelee FAQ-käsitettä. Mitä se on?! Komentovalikko Edit/Muokkaa Find/Etsi suorittaa tämän toiminnon. Harjoitus 2. Asiakirjan tarkastelu kokonaisina A4 -sivuina Tekstiä halutaan usein tarkastella näyttöruudulla, jotta nähdään miltä sivut näyttävät kokonaisuutena? Onko tekstin jakautuminen sivuille ja kappaleisiin asiallista? Etsi valikosta toiminto View/Näytä Page Layout/Arkkinäyttö tai paina työkalurivin %-ikkunaa. Harjoitus 3. Tekstin kopioiminen ja muokkaaminen 3.1 Kopioi leikepöydälle aluetoiminnolla kappale nimeltä Keskustelu Netiketti-tekstistä: Edit Find-toiminnolla etsi tekstin kyseinen kohta (hakusanalla Keskustelu löydät kopioitavan kappaleen alun). Merkitse siis aluevalinnalla kyseinen kohta ja kopioi se (kts ohje 7.2.3) näin teksti kopioituu Windowsin leikepöydälle, josta se Edit Paste komennolla voidaan tuoda toiseen dokumenttiin. 3.2 Avaa kyseisen tekstitiedoston rinnalle toinen dokumentti File -valikosta ja avaa tilalle New-komennolla Blank Document -toiminto. Kopioi leikepöydältä teksti asiakirjaan. Tallenna asiakirja heti ensimmäiseksi nimellä C:\temp\word_har.doc

13 Harjoitus 4. Muokkaa teksti. 4.1 Tee word_har.doc tekstiin korjaukset, lisäykset ja muutokset jotka ovat alla laatikossa alleviivattuna. 4.2 Jaa tekstin myös kappaleisiin mallin mukaisesti. 4.3 Muuta tekstin fontiksi Helvetica ja sen kooksi valitse 12. Kokeile Wordin Help toimintoa painamalla F1 ja hae apua sanalla Font. 4.4 Lisää artikkelin kohtaan 4 seuraava lauseke matemaattisten erikoismerkkien valikoimalla (Symbols): Seuraamukset työelämässä ovat usein havaittavissa ns. kalossinkuva-ilmiönä, jota kuvastaa lauseke α β kun λ jossa α on työuran toivottu kesto β on työuran toteutunut kesto λ on pomon kärsivällisyys ja sympaattisuus 4.5 Tulosta valmis tekstisi printterillä ja näytä ryhmäopettajalle. OMA NIMESI: HARJOITUKSEN LAATIJA 1. Keskustelu (Discussion) A sharp tongue is the only edge tool that grows keener with constant use. - Washington Irving News-järjestelmän (Network News) olennainen osa on ihmisten välinen keskustelu, tietojen ja mielipiteiden vaihto. Sen onnistumiseksi sinun on otettava toiset ihmiset huomioon. 2. Vastaaminen (Reply) Etenkin kansainvälisessä levityksessä käytä newsseissä olleeseen artikkeliin (message / article) vastaamiseen ennemmin postia kuin suoraan newsseihin postaamista. Newssit leviävät uskomattoman laajalle ja kaikki tarpeeton aiheuttaa ylimääräisiä kustannuksia, vaikka se ei yleensä sinulle näykään. Ja kun ryhdyt vastaamaan, _lue alkuperäinen (original) artikkeli ajatuksella_. Jos kirjoittaja tuntuu sanoneen jotain täysin tyhmää, olet saattanut hyvinkin vain ymmärtää väärin. Kansainvälisissä newsseissä kannattaa odottaa jonkin aikaa ennen kuin vastaa, koska joku on hyvinkin saattanut jo vastata kysymykseen siihen mennessä kuin alkuperäinen artikkeli ehtii meille. 3. Followupista flameksi Edelliseen artikkeliin viittaavaa artikkelia kutsutaan followupiksi. Followupin tunnistaa mm. siitä että subject-rivi alkaa (yleensä) tekstillä "Re: (reply) Tulista followupia kutsutaan flameksi. Flamet ovat yleensä hyökkääviä ja päällekäyviä. Flame ei yleensä saavuta sitä tarkoitusta mikä sillä näennäisesti on, eli alkuperäisen artikkelin kirjoittajan valistaminen. Fiksut lukijat ymmärtävät että kyse on pikemminkin liekittäjän halusta osoittaa omaa näppäryyttään toisen kustannuksella. Flamet eivät kuulu rakentavaan keskusteluun. Liekehtivän flamen kirjoittamisen voi usein välttää sillä että odottaa päivän tai vaikkapa vain tunnin ennen kuin kirjoittaa vastineensa. Ja lukee artikkelin uudelleen ajatuksella ennen kuin vastaa. Vähentää huomattavasti julkista kasvojen menettämisen riskiä. 4. Muista: tuleva työnantajasi saattaa lukea newssejä. Tai tuleva aviopuolisosi. Tulostaminen luokan kirjoittimella: komento File / Tiedosto Print/Tulosta. Tutustu samalla tulostuksen valintaikkunan sisältöön. Eri säätöjä/valintoja voidaan asettaa: lukumäärä, tulostuvat sivut. Muita? Harjoitus 5. Asiakirjan tallentaminen kiintolevylle Tallenna tiedosto nimellä c:\temp\word_har.doc valikosta komennoilla File Save

14 Harjoitus 6. Taulukko tekstidokumentissa Kun teksti halutaan järjestää riveiksi ja sarakkeiksi, kannattaa usein käyttää talukkoa. Sarkaimilla ja tabulaattorilla myös voi järjestää tekstin taulukon kaltaisesti, mutta varsinaisessa taulukkotoiminnossa teksturi luo automaattisesti uuden tekstirivin jos jokin tekstilohko ei sovi taulukon soluun yhdelle riville. 6.1 Taulukon tekeminen Päävalikosta Table toiminto Insert Table avaa valintaikkunan, jossa määritellään taulukon koko riveinä ja sarakkeina. Uusi taulukko käsittää tyhjistä soluista (cell) muodostettuja rivejä (row) ja sarakkeita (column). Väliviivat näkyvät reunaviivoina, jotka tulevat oletusarvona myös paperille tulostettaessa näkyviin. Jos viet kursorin taulukon reunaviivan kohdalle, se muuttuu erilaiseksi; tällöin hiirtä siirtämällä (ja sen vasenta nappia painaen) voi taulukon solujen kokoa muuttaa. Kokeile! 6.2 Taulukkoon kirjoittaminen on helpointa sarkainnäppäimen (tab) avulla, sen painallus siirtää kursorin aina taulukon seuraavaan soluun. 6.3 Taulukon rivien lisääminen ja poistaminen Lisäys: siirrä kursori riville, jonka yläpuolelle haluat lisärivin, paina hiiren oikeaa näppäintä ja valitse Insert Rows. Poisto: siirrä kursori riville, jonka haluat poistaa, paina hiiren oikeaa näppäintä ja valitse toiminto Delete entire row. 6.4 Taulukon sarakkeiden lisääminen ja poistaminen Lisäys: siirrä kursori sen rivin alkuun/loppuun, johon haluat lisäsarakkeen, paina hiiren oikeaa näppäintä ja valitse Insert Columns. Poisto: siirrä kursori sarakkeeseen, jonka haluat poistaa, paina hiiren oikeaa näppäintä ja valitse toiminto Delete entire column. 6.5 Koko taulukon poistaminen Poistaminen on yksinkertaista; koko taulukko valitaan hiiren vasemmalla painikkeella ja painetaan Delete-näppäintä. Laadi seuraavanlainen taulukko edellisessä tehtävässä muokkaamaasi Netiketti -dokumenttiin: Uutisryhmien käyttäjät, lukumäärä Keski-ikä Tahdikkaiden viestien osuus Miehet, v 75% Naiset, v 79% Anonyymit, 87 Ei tiedossa 1.2%

15 Harjoitus 7. Kuvan tai kaavion tuominen Word-dokumenttiin Tekstidokumenttiin voi tuoda tekstin joukkoon kuvia tai kaavioita (grafiikkaa) Aseta kohdistin siihen kohtaan teksti, mihin haluat sijoitaa kuvan. Sijoita muokkaamaasi harjoitustekstiin (netiketti) kuva nimeltä V:\luokka\ohjeet\coffee.gif Päävalikosta komennoilla Insert Picture From File tällöin avautuu Insert Picture valintaikkuna. Tässä ovat luettelona kansion kaikki kuvatiedostot ja valittu (sinisellä merkitty) kuva näkyy miniatyyrina oikeanpuoleisessa ruudussa. Insert komennolla valittu kuva tuodaan tekstiin. Ehdon Float over text ollessa voimassa voi kuvaa siirtää tekstissä eri kohtiin, jos kyseinen ehto taas ei ole voimassa pysyy kuva siinä kohdassa tekstiä, mihin sen alunperin tuodaan. Word-dokumenttiin voi tuoda grafiikkaa useissa erilaisissa tiedostomuodoissa, mm.windowsin oman piirrosohjelman Paint tuottama tiedostomuoto bitmap (bmp), muita sopivia ovat mm. jpg, gif tai wmf Kuvan suhde tekstiin Tekstidokumentissa kuvaa voidaan kohdellaan kuin mitä tahansa teksissä olevaa merkkiä (kuten kirjaimet, numerot yms). Tällöin kuva lukkiutuu kulkemaan tekstin mukana. Kuitenkin yleensä on kätevämpää vapauttaa kuva siten että sitä voi siirrellä tekstissä, joka siirtyy syrjään sen tieltä (wrapping).

16 7.4. Miten kuvan kokoa ja käyttäytymistä tekstissä säädellään? Insert komennolla kuva siis tuodaan tekstiin, tällöin kuva on oletusarvoisesti kuten kirjainmerkki (ts. float over text ehto ei ole voimassa). Tällöin tekstiin tuodun kuvan klikkaamisesta hiiren vasemmalla näppäimellä tapahtuu seuraavaa: Kuvaan tulevat näkyviin sen kahvat (pienet neliöt), joista voi hiiren avulla muuttaa kuvan kokoa. Perusvalikko avautuu, siinä ovat Windows perustoiminnot Cut, Copy ja Paste; lisäksi Show Picture Toolbar:lla saat avattua kuvan työkaluvalikon. Format Picture valinnalla voit säätää kuvan kokoa yms. ominaisuuksia. Tämä voi olla kätevä kun monia kuvia täytyy asettaa tekstiin aivan saman kokoisina; tällöin kuvakoon muuttaminen kahvoista vetämällä ei yleensä takaa kuvan tismalleen oikeaa kokoa. 5. Miten kuvan kokoa ja käyttäytymistä tekstissä säädellään? Tekstiin tuodun kuvan klikkaaminen hiiren vasemmalla näppäimellä avaa sen käsittelyä varten työkaluvalikon (jonka saa auki myös valikosta View Toolbar Picture). Sillä voi säätää mm. kuvan kirkkautta yms. Aktivoituun kuvaan tulevat näkyviin myös sen kahvat (pienet neliöt), joista voi hiiren avulla muuttaa kuvan kokoa. Työkalupalkin neljäs kuvake oikealta säätelee miten teksti ja kuva sijoittuvat toisiinsa nähden. Kuvan käyttö on sujuvaa tekstissä kun wrapping toimii kaikilla sivuille ja kuvaa myötäillen (tight). Kuvan ja tekstin suhdetta voi säätää: esimerkiksi siten, että teksti virtaa kuvan ohi vaikka kuvan paikkaa vaihdetaan. Aktivoi kuva hiiren oikealla näppäimellä klikkaamalla, ota avautuvasta valikosta toiminto Format Picture jolloin avautuu Format Picture ikkuna, josta välilehti Position määrittelee onko kuva liikuteltavissa tekstin mukana (Float over text). -Opetustuokion päättyessä muista poistaa asiakirja kiintolevyltä File Explorerin avulla. -Ensin Wordissa tulee asiakirja sulkea. -Avaa sitten Start valikosta Windows NT explorer -Mene C-levyn hakemistoon Temp -Klikkaa word_har.doc tiedostoa hiiren oikealla näppäimellä, sen väri muuttuu ja osoittaa sen olevan valittu objekti -Anna avautuvassa valikossa komento delete

17

1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc

1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc Word - harjoitus 1 1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc Kopioi itsellesi harjoitus3_korjaus.doc niminen tiedosto Avaa näyttöön kopioimasi harjoitus. Harjoitus on kirjoitettu WordPerfet 5.1 (DOS) versiolla

Lisätiedot

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.)

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) 6. Tekstin muokkaaminen 6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) Tekstin maalaaminen onnistuu vetämällä hiirellä haluamansa tekstialueen yli (eli osoita hiiren

Lisätiedot

5. Alaindeksi 6. Yläindeksi 7. Poista muotoilut 8. Tasaa teksti vasemmalle

5. Alaindeksi 6. Yläindeksi 7. Poista muotoilut 8. Tasaa teksti vasemmalle OHJELMAN ESITTELY OHJELMAN OSAT JA TERMINOLOGIA Valikkorivi Tekstikursori Pikapainikkeet Viivain Vierityspalkit = pienentää ikkunan alas = suurentaa ikkunan = sulkee ikkunan TYÖKALURIVIEN PAINIKKEET 1.

Lisätiedot

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com Sisällys Editorin käyttöohje...

Lisätiedot

Tärkeimmät toiminnot. Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta. Tärkeimmät toiminnot jatkuu...

Tärkeimmät toiminnot. Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta. Tärkeimmät toiminnot jatkuu... Tärkeimmät toiminnot Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta Kun hiiren jättää kuvakkeen päälle vähäksi ajaksi Word selittää toiminnon Avaa tiedosto Tallenna Kumoa, nuolesta aiemmat

Lisätiedot

OPINNÄYTETYÖ MALLIPOHJAN KÄYTTÖOHJE

OPINNÄYTETYÖ MALLIPOHJAN KÄYTTÖOHJE OPINNÄYTETYÖ MALLIPOHJAN KÄYTTÖOHJE Opinnäytetyö mallipohja Kajaanin ammattikorkeakoulu 2.12.2005 SISÄLLYS 1 MALLIPOHJAN KÄYTTÖÖNOTTO 1 2 TEKSTIN KIRJOITTAMINEN 2 2.1 Valmiin tekstin siirtäminen 2 2.2

Lisätiedot

Väitöskirja -mallipohja

Väitöskirja -mallipohja JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO Väitöskirja -mallipohja Word 2007/2010 IT-palvelut hannele.rajaniemi@jyu.fi https://koppa.jyu.fi/avoimet/thk/vaitoskirja sovellustuki@jyu.fi Sisältö Miten toimii väitöskirja/asiakirjamallipohja?

Lisätiedot

Kyläsivujen InfoWeb-ohje

Kyläsivujen InfoWeb-ohje Kyläsivujen InfoWeb-ohje Kirjoita internet-selaimesi osoitekenttään kyläsivujen hallintaosoite; www.yla -savo.fi/admin Saavut seuraavalle sivulle, johon kirjoitat käyttäjätunnuksesi ja salasanasi: Paina

Lisätiedot

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TALLENNETAAN MUISTIKULLE JA MUISTIKORTILLE 1 Muistitikun

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE LATOMO VERSO

KÄYTTÖOHJE LATOMO VERSO Kirjautuminen Kirjatuminen järjestelmään tapahtuu syöttämällä ylläpitäjältä (yleensä sähköpostilla) saatu käyttäjätunnus ja salasana niille varattuihin kenttiin. Jos olet unohtanut salasanasi voit syöttää

Lisätiedot

UpdateIT 2010: Uutisten päivitys

UpdateIT 2010: Uutisten päivitys UpdateIT 2010: Uutisten päivitys Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com 2 Sisällys Uutisen lisääminen... 1

Lisätiedot

Used with permission of Microsoft. Kulttuurihistoria Syyskuu 2015

Used with permission of Microsoft. Kulttuurihistoria Syyskuu 2015 MUOTOSEIKKOJA Mitä asetuksia käytän? Tyypillisimpiä fontteja ovat Times New Roman (fonttikoko 12) tai Arial (fonttikoko 11). Käytä riviväliä 1,5, jotta asettelu on selkeä ja teksti on myös tältä osin helppolukuista.

Lisätiedot

Ylläpitoalue - Etusivu

Ylläpitoalue - Etusivu Crasmanager 5.2 Ylläpitoalue - Etusivu Sivut osiossa sisällön selaus ja perussivujen ylläpito. Tietokannat osiossa tietokantojen ylläpito. Tiedostot osiossa kuvien ja liitetiedostojen hallinta. Työkalut

Lisätiedot

TIETOKONEEN ÄÄRELLÄ. Kansalaisopistot kotouttamisen tukena hanke/opetushallitus 2007 2008 Kuopion kansalaisopisto

TIETOKONEEN ÄÄRELLÄ. Kansalaisopistot kotouttamisen tukena hanke/opetushallitus 2007 2008 Kuopion kansalaisopisto TIETOKONEEN ÄÄRELLÄ Kansalaisopistot kotouttamisen tukena hanke/opetushallitus 2007 2008 Kuopion kansalaisopisto Materiaalin tekijä: Teksti ja ulkoasu: Sari Pajarinen Piirroskuvat: Renja Perälä TIETOKONEELLA

Lisätiedot

Ylä- ja alatunniste. Tunnisteen kirjoittaminen. Tunnisteen muokkaaminen

Ylä- ja alatunniste. Tunnisteen kirjoittaminen. Tunnisteen muokkaaminen 1 Ylä- ja alatunniste Tunniste on tekstiä tai grafiikkaa, joka toistuu automaattisesti määritysten mukaan sivulta toiselle. View Print Layout näytössä ja esikatselussa tunnisteet näkyvät omilla paikoillaan.

Lisätiedot

Väitöskirja -mallipohja

Väitöskirja -mallipohja Väitöskirja -mallipohja Ohje: Word 2003 -versiolle Tietohallintokeskus hannele.rajaniemi@jyu.fi Sisältö Miksi tyylit ovat käteviä? Miten toimii asiakirjamallipohja? Miten lisään tekstiä: a) kirjoitan itse

Lisätiedot

päivittäjän pikaopas

päivittäjän pikaopas 12.2.2012 päivittäjän pikaopas by Petteri Seppälä Sisällysluettelo 1 Sivun tietojen päivittäminen eli korjaaminen... 3 1.1 Toimenpiteet ennen muokkauksien tekemistä... 3 1.2 Virheellisen tekstin korjaaminen...

Lisätiedot

Kuva 1. Jokaisen tavallisen kuvan tasotyökalussa näkyy vain yksi taso, tässä nimellä tausta.

Kuva 1. Jokaisen tavallisen kuvan tasotyökalussa näkyy vain yksi taso, tässä nimellä tausta. Gimp alkeet XII 9 luokan ATK-työt/HaJa Sivu 1 / 6 GIMP:in tasotyökalu Lue ensin nämä ohjeet! Harjoitus lopussa! GIMP:in tasotyökalu on nimensä mukaisesti työkalu, jolla hallitaan tasoja, niiden läpinäkyvyyttä,

Lisätiedot

Siirtyminen Outlook 2010 -versioon

Siirtyminen Outlook 2010 -versioon Tämän oppaan sisältö Microsoft Microsoft Outlook 2010 näyttää hyvin erilaiselta kuin Outlook 2003. Tämän oppaan tarkoituksena on helpottaa uuden ohjelman opiskelua. Seuraavassa on tietoja uuden käyttöliittymän

Lisätiedot

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi LIELAHDEN KIRJASTO TIETOTORI Teivaankatu 1, Lielahtikeskus 33400 Tampere

Lisätiedot

Artikkelin lisääminen

Artikkelin lisääminen Sisällys Artikkelin lisääminen...3 Artikkelin muokkaaminen...5 Kuvan lisääminen artikkeliin...6 Väliotsikoiden lisääminen artikkeliin...9 Navigointilinkin lisääminen valikkoon...10 Käyttäjätietojen muuttaminen...13

Lisätiedot

A. Peruskäyttöohje Digilehtiö

A. Peruskäyttöohje Digilehtiö A. Peruskäyttöohje Digilehtiö 1 1. Aseta haluamasi paperi tai lehtiö alustan päälle. Kirjoita ja piirrä muistiinpanot digilehtiön kynällä, kun kirjoitat uudelle sivulle, käännä lehti syrjään, ja paina

Lisätiedot

Ohjeita kirjan tekemiseen

Ohjeita kirjan tekemiseen Suomen Sukututkimustoimisto on yhdessä Omakirjan kanssa tehnyt internetiin uuden Perhekirja-sivuston. Se löytyy osoitteesta: www.omakirja.fi -> Kirjat -> Perhekirja tai http://www.omakirja.fi/perhekirja?product=6

Lisätiedot

TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET

TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi LIELAHDEN KIRJASTO TIETOTORI Teivaankatu 1, Lielahtikeskus 33400 Tampere

Lisätiedot

1 Copyright Juha-Pekka Ruuska

1 Copyright Juha-Pekka Ruuska MIKÄ ON WINDOWS 95??...2 ALOITUS...2 WINDOWS 95 SAMMUTTAMINEN...2 OHJELMIEN KÄYNNISTÄMINEN JA NIIDEN VÄLILLÄ LIIKKUMINEN...4 TEHTÄVÄPALKKI...5 KÄYNNISTÄ - VALIKKO TARKEMMIN...5 HIIREN KÄYTTÖ...6 YKKÖSPAINIKE...6

Lisätiedot

ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE

ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE YKSIKKÖHINTA SOPIMUKSEN TOTEUTUNEET MÄÄRÄT-SOVELLUS CMPRO5 VERSIO 2.8 PÄIVITETTY HEINÄKUU 2010 COPYRIGHT 2010 ARTEMIS FINLAND OY. ALL RIGHTS RESERVED. KÄYTTÖOHJE SIVU 2 (12) SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

Moodle-alueen muokkaaminen

Moodle-alueen muokkaaminen Moodle-alueen muokkaaminen Alla oleva kuva esittää Moodle-aluetta sellaisena kuin se sinulle toimitetaan tilattuasi alueen Opetusteknologiapalveluista: - Etusivun näkymä koostuu sivun keskellä olevista

Lisätiedot

PERUSLASKUJA. Kirjoita muuten sama, mutta ota välilyönti 4:n jälkeen 3/4 +5^2 3

PERUSLASKUJA. Kirjoita muuten sama, mutta ota välilyönti 4:n jälkeen 3/4 +5^2 3 PERUSLASKUJA Matemaattisten lausekkeiden syöttäminen: Kirjoita ilman välilyöntejä 3/+^ 3 Kirjoita muuten sama, mutta ota välilyönti :n jälkeen 3/ +^ 3 Liiku matematiikka alueella nuolinäppäimin. Kokeile

Lisätiedot

EXCEL Perusteet FIN WISTEC TRAINING OY ITÄMERENKATU 1, HELSINKI PUH (MA-PE KLO 9-17)

EXCEL Perusteet FIN WISTEC TRAINING OY ITÄMERENKATU 1, HELSINKI PUH (MA-PE KLO 9-17) EXCEL Perusteet FIN WISTEC TRAINING OY ITÄMERENKATU 1, 00180 HELSINKI INFO@WISTEC.FI PUH.09 123 4567 (MA-PE KLO 9-17) WWW.WISTEC.FI Excel perusteet 1 (23) SISÄLLYSLUETTELO Excelin perusteet... 2 Ohjelman

Lisätiedot

Käyttöpaneelin käyttäminen

Käyttöpaneelin käyttäminen Tässä jaksossa on tietoja käyttöpaneelin käytöstä, tulostimen asetusten muuttamisesta ja käyttöpaneelin valikoiden sisällöstä. 1 Useimpia tulostimen asetuksia voi muuttaa sovellusohjelmasta tai tulostinajurista.

Lisätiedot

GEOS 1. Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla

GEOS 1. Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla GEOS 1 Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla Libre Office Calc ohjelman saat ladattua ilmaiseksi osoitteesta: https://fi.libreoffice.org/ Tässä ohjeessa on käytetty Libre Office Calc 5.0 versiota

Lisätiedot

Sini Jatta Suonio 7/1/2010

Sini Jatta Suonio 7/1/2010 JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO, FYSIIKAN LAITOS Microsoft Word 2007 Käyttöohje Sini Jatta Suonio 7/1/2010 Sisällysluettelo 1 Johdanto... 2 2 Wordin perusasetukset... 2 2.1 Tekstin ja kappaleiden asettelu...2 2.2

Lisätiedot

Avaa sovellus (PERUSAURORA)

Avaa sovellus (PERUSAURORA) 23.12.2010. Päivitetty 12.01.2011. Täydennetty 01.02.2011 Kaarina Karjalainen 1 Tehdyn numeron kopioiminen omalle osastolle Tämä on ohje numeroiden kopioimista varattaville/lainattaville lehdille. Pääsääntönä

Lisätiedot

Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla

Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla 1. Kytke skanneriin virta painamalla skannerin oikealla puolella olevaa virtakytkintä. 2. Avaa skannerin kansi. 3. Aseta valokuva/asiakirja

Lisätiedot

Kopiodaksesi, leikataksesi ja liittääksesi helpointa on käyttää näppäimistön pikavalintoja:

Kopiodaksesi, leikataksesi ja liittääksesi helpointa on käyttää näppäimistön pikavalintoja: Ohjeita järjestöpankin käytön tueksi Huomioitavaa:... 1 1 Sisäänkirjautuminen... 2 2 Sivun/henkilökortin muokkaaminen... 2 3 Uutisen/sivun/tapahtuman, tms. lisääminen... 3 4 Uutisen/tapahtuman saaminen

Lisätiedot

KÄYTTÖÖN. Koulukirjat tietokoneelle PIKAOHJEET PAPERPORT -OHJELMAN. Sisällysluettelo

KÄYTTÖÖN. Koulukirjat tietokoneelle PIKAOHJEET PAPERPORT -OHJELMAN. Sisällysluettelo Koulukirjat tietokoneelle PIKAOHJEET PAPERPORT -OHJELMAN KÄYTTÖÖN Sisällysluettelo ImageViewer ja PDF Viewer Plus -ohjelmien esittelyt 1 Käytön aloittaminen 1 Työpöydän hyödylliset työkalut 2 Image View

Lisätiedot

Kuva liikennemerkistä 1. Aleksanteri Numminen. aleksanteri.numminen@gmail.com ITKP101

Kuva liikennemerkistä 1. Aleksanteri Numminen. aleksanteri.numminen@gmail.com ITKP101 Kuva liikennemerkistä 1 Aleksanteri Numminen aleksanteri.numminen@gmail.com ITKP101 31.1.2016 1. Asiakirjan kieleen liittyvät työkalut... 1 1.1. Tyylien kielen valinta... 1 1.2. Oikeinkirjoituksen tarkastaminen...

Lisätiedot

Win7 & Office 2010. Kouluttaja: Mikko Niskanen. Materiaali: ITP / hannele.rajariemi@jyu.fi ITP / mikko.niskanen@jyu.fi ITP / timo.vorne@jyu.

Win7 & Office 2010. Kouluttaja: Mikko Niskanen. Materiaali: ITP / hannele.rajariemi@jyu.fi ITP / mikko.niskanen@jyu.fi ITP / timo.vorne@jyu. Win7 & Office 2010 Kouluttaja: Mikko Niskanen Materiaali: ITP / hannele.rajariemi@jyu.fi ITP / mikko.niskanen@jyu.fi ITP / timo.vorne@jyu.fi Sisältö 1(2) Win7 Perustoiminnot Asetukset Pikakomennot SCCM

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions KÄYTTÖOHJE Servia S solutions Versio 1.0 Servia S solutions Servia Finland Oy PL 1188 (Microkatu 1) 70211 KUOPIO puh. (017) 441 2780 info@servia.fi www.servia.fi 2001 2004 Servia Finland Oy. Kaikki oikeudet

Lisätiedot

LIITE 1 1. Tehtävänä on mallintaa kitara ohjeiden mukaan käyttäen Edit Poly-tekniikkaa.

LIITE 1 1. Tehtävänä on mallintaa kitara ohjeiden mukaan käyttäen Edit Poly-tekniikkaa. LIITE 1 1 HARJOITUS 1 Kitara Tehtävänä on mallintaa kitara ohjeiden mukaan käyttäen Edit Poly-tekniikkaa. Käsiteltävät asiat Edit Poly Muokkaus kuvan mukaan TurboSmooth Extrude 1. Tarkistetaan että mittayksiköt

Lisätiedot

PageMaker 6.5 -moniste

PageMaker 6.5 -moniste PageMaker 6.5 -moniste by Sami Mäkinen Sisällysluettelo Yleiset asetukset...1 Uuden julkaisun aloittaminen...1 PageMakerin julkaisuikkunan osat...2 Värien määrittely...3 Piirtäminen...4 Apulinjat...5 Objektin

Lisätiedot

,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU

,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU ,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU Tässä pääsette tutustumaan Internet Explorerin (IE) käyttöön. Muitakin selainversioita löytyy, kuten esimerkiksi Netscape, Opera ja Mozilla. Näiden muiden selainten

Lisätiedot

Epooqin perusominaisuudet

Epooqin perusominaisuudet Epooqin perusominaisuudet Huom! Epooqia käytettäessä on suositeltavaa käyttää Firefox -selainta. Chrome toimii myös, mutta eräissä asioissa, kuten äänittämisessä, voi esiintyä ongelmia. Internet Exploreria

Lisätiedot

HARJOITUSTYÖ ITKP101 Ronja Saarinen

HARJOITUSTYÖ ITKP101 Ronja Saarinen HARJOITUSTYÖ ITKP101 Ronja Saarinen ITKP101-Harjoitustyö Ronja Saarinen ronjaemmiwilhelmiina@gmail.com Asiakirjamalli Asiakirjamalli (engl. Template) tarkoittaa valmista asiakirjapohjaa, josta löytyvät

Lisätiedot

HARJOITUS 1 SUUNNITTELUMALLI

HARJOITUS 1 SUUNNITTELUMALLI HARJOITUS 1 SUUNNITTELUMALLI Dia 1... 1 Suunnittelumallin luominen... 1 Suunnittelumallin tallennus... 2 Suunnittelumallin käyttö... 2 Esityksen rakentaminen... 3 Dia 3... 4 Dia 4... 5 Oman tekstin lisääminen...

Lisätiedot

Sivunumerot ja osanvaihdot

Sivunumerot ja osanvaihdot Sivunumerot ja osanvaihdot WORD 2010 Sivu 1 / 11 Sivunumerot ja osanvaihdot HUOM ohje on tehty toimimaan WORD 2010 -tekstinkäsittelyohjelmalla. Ohje saattaa toimia tai olla toimimatta myös uudemmille tai

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE / Ver 1.0 / Huhtikuu WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016

KÄYTTÖOHJE / Ver 1.0 / Huhtikuu WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016 / / WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016 Sisältö Sisältö 1. Yleistä 2. Kirjautuminen ylläpitoon 2.1. Kirjaudu osoitteessa: http://sotkamo.valudata.fi/admin Myöhemmin: http://www.sotkamo.fi/admin 2.2 Salasana

Lisätiedot

TEKSTINKÄSITTELYN ALKEET

TEKSTINKÄSITTELYN ALKEET TEKSTINKÄSITTELYN ALKEET Libre Office Writer HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33721 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi LIELAHDEN KIRJASTON TIETOTORI Lielahtikeskus Teivaankatu

Lisätiedot

STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO

STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO Valitse vasemmasta reunasta kohta Sisällöt Valitse painike Lisää uusi Tapahtuma Tämän jälkeen valitse kieleksi Suomi VÄLILEHTI 1 PERUSTIEDOT Valittuasi kieleksi suomen,

Lisätiedot

Outlook Web Access 1(7) 9.9.2011 OUTLOOK WEB ACCESS (OWA) SÄHKÖPOSTIN KÄYTTÖ

Outlook Web Access 1(7) 9.9.2011 OUTLOOK WEB ACCESS (OWA) SÄHKÖPOSTIN KÄYTTÖ Outlook Web Access 1(7) OUTLOOK WEB ACCESS (OWA) SÄHKÖPOSTIN KÄYTTÖ Pääset OWA-sähköpostiin selaimella (esim. Internet Explorer, Mozilla Firefox). Tässä ohjeessa on käytetty Internet Exploreria, jonka

Lisätiedot

GALERIE EXHIBITIONS (13) 1 2 EXHIBITIONS 2

GALERIE EXHIBITIONS (13) 1 2 EXHIBITIONS 2 GALERIE EXHIBITIONS (13) 1 1 Table of Contents 2 EXHIBITIONS 2 2.1 YLEISTÄ 2 2.2 REGISTER EXHIBITION 3 2.3 UPDATE EXHIBITION 4 2.3.1 BASICS 5 2.3.2 ARTICLE 6 2.3.3 PUBLISH 6 2.3.4 REVIEW 7 2.4 REGISTER

Lisätiedot

VSP webmail palvelun ka yttö öhje

VSP webmail palvelun ka yttö öhje VSP webmail palvelun ka yttö öhje Kirjaudu webmailiin osoitteessa https://webmail.net.vsp.fi Webmailin kirjautumissivu, kirjoita sähköpostiosoitteesi ja salasanasi: Sähköpostin päänäkymä: 1: Kansiolistaus

Lisätiedot

Tekstinkäsittelyn jatkokurssi

Tekstinkäsittelyn jatkokurssi TAMPEREEN KAUPUNKI Kasvatus- ja opetustoimiala @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ Tekstinkäsittelyn jatkokurssi Word Error! Not a valid link. Sisällys 1 Tekstin asettelu 1 1.1 Sarkaimet 1 1.2 Sivun

Lisätiedot

HDS Gen3 Pikaopas. Yleiskuvaus. Nro Näppäin Toiminto

HDS Gen3 Pikaopas. Yleiskuvaus. Nro Näppäin Toiminto HDS Gen3 Pikaopas FI Yleiskuvaus 1 4 6 5 7 2 3 8 9 10 11 Nro Näppäin Toiminto 1 Kosketusnäyttö 2 Sivut-näppäin Aktivoi aloitussivun Kohdistin- Siirtää kohdistinta, siirtyy valikkokohteissa ja säätää arvoja

Lisätiedot

Perusohje vi-editorin käyttöön

Perusohje vi-editorin käyttöön Perusohje vi-editorin käyttöön Aapo Rista 22.9.2000 Sisältö 1 Johdanto 1 2 vi:n komento- ja kirjoitustilat 2 3 vi:n käynnistäminen ja siitä poistuminen 2 4 Liikkuminen tekstissä 3 5 Merkkien lisääminen

Lisätiedot

Tekstinkäsittelystä II. Tekstinkäsittelyohjelmien edistyneempiä piirteitä Tuki ryhmätyölle

Tekstinkäsittelystä II. Tekstinkäsittelyohjelmien edistyneempiä piirteitä Tuki ryhmätyölle Tekstinkäsittelystä II Tekstinkäsittelyohjelmien edistyneempiä piirteitä Tuki ryhmätyölle Edistyneempiä piirteitä Harjoituksen 5 avulla käsitellään o Kieleen liittyvät apuvälineet tekstin tavutus tekstin

Lisätiedot

Lappi.fi -pikaohje Kittilän kylille:

Lappi.fi -pikaohje Kittilän kylille: Lappi.fi -pikaohje Kittilän kylille: Tämän pikaohjeen avulla pääsette alkuun sivujenne tekemisessä, mutta suosittelemme täydellisten Lappi.fi -ohjeiden lukemista ennen sivujenne tekemistä. Ohjeet löytyvät

Lisätiedot

Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta.

Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta. Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta. Sisäänkirjauduttuasi näet palvelun etusivulla helppokäyttöisen hallintapaneelin. Vasemmassa reunassa on esillä viimeisimmät tehdyt muutokset

Lisätiedot

Muita kuvankäsittelyohjelmia on mm. Paint Shop Pro, Photoshop Elements, Microsoft Office Picture Manager

Muita kuvankäsittelyohjelmia on mm. Paint Shop Pro, Photoshop Elements, Microsoft Office Picture Manager Missio: 1. Asentaminen 2. Valokuvien tarkastelu, tallennus/formaatit, koko, tarkkuus, korjaukset/suotimet, rajaus 3. Kuvan luonti/työkalut (grafiikka kuvat) 4. Tekstin/grafiikan lisääminen kuviin, kuvien/grafiikan

Lisätiedot

Opinnäytteen nimi ja mahdollinen alaotsikko (tämä pohja toimii parhaiten Word2010-versiolla)

Opinnäytteen nimi ja mahdollinen alaotsikko (tämä pohja toimii parhaiten Word2010-versiolla) T A M P E R E E N Y L I O P I S T O Opinnäytteen nimi ja mahdollinen alaotsikko (tämä pohja toimii parhaiten Word2010-versiolla) Kasvatustieteiden yksikkö Kasvatustieteiden pro gradu -tutkielma NIMI NIMINEN

Lisätiedot

Harjoitellaan esitysgrafiikkaohjelman käyttöä Microsoftin PowerPoint ohjelmalla.

Harjoitellaan esitysgrafiikkaohjelman käyttöä Microsoftin PowerPoint ohjelmalla. Esitysgrafiikka Harjoitellaan esitysgrafiikkaohjelman käyttöä Microsoftin PowerPoint ohjelmalla. Tallenna esimerkki.pptx tiedosto tuokion kansioon. Avaa esimerkki.pptx tiedosto PowerPoint ohjelmassa. Jäsennysnäkymä

Lisätiedot

Punomo Tee itse -julkaisun tekeminen

Punomo Tee itse -julkaisun tekeminen Punomo Tee itse -julkaisun tekeminen Tässä pikaohje Uuden Punomon Tee itse -julkaisujen tekemiseen. Kun ensimmäinen juttusi on tehty tätä ohjetta noudattaen, seuraava homma hoituu maalaisjärjellä. Uudistuvan

Lisätiedot

1 (14) Ohje. Ohje. GTK-wiki. Geologian tutkimuskeskus, Verkkosivustopalvelut

1 (14) Ohje. Ohje. GTK-wiki. Geologian tutkimuskeskus, Verkkosivustopalvelut 1 (14) GTK-wiki 2 (14) Sisällysluettelo 1. Wikin ylläpito... 3 1.1. Wiki-artikkelin muokkaus... 3 1.2. Wiki-artikkelin lisääminen... 3 2. Wiki-toiminnot... 4 2.1. Ristiinlinkitys... 4 2.2. Tekstin muotoilu...

Lisätiedot

POWERPOINT. A-ajokorttivaatimukset

POWERPOINT. A-ajokorttivaatimukset POWERPOINT A-ajokorttivaatimukset Kurssin suorittaminen Tunneille osallistuminen Tehtävien teko ja palauttaminen Tämän A-ajokorttivaatimukset tehtävän täydentäminen Tuo kuvakaappauksia ja tee malleja toiminnoista

Lisätiedot

OHJEET HOPSIN TEKEMISEEN KYVYT- PALVELUSSA:

OHJEET HOPSIN TEKEMISEEN KYVYT- PALVELUSSA: Kyvyt.fi-ohjeita / MR 22.12.2011 1(21) OHJEET HOPSIN TEKEMISEEN KYVYT- PALVELUSSA: HOPS-RYHMÄÄN LIITTYMINEN, HOPS-POHJIEN KOPIOINTI, SIVUSTON TEKEMINEN JA HOPSIN MUOKKAAMINEN SISÄLLYS JAMK HOPS-RYHMÄÄN

Lisätiedot

Käyttöohje - Sanoma Pro digikirjat verkkopalvelu v 1.0 2013-07- 10. Sanoma Pro digikirjat verkkopalvelu... 2. Yleistä... 2. Laitteistovaatimukset...

Käyttöohje - Sanoma Pro digikirjat verkkopalvelu v 1.0 2013-07- 10. Sanoma Pro digikirjat verkkopalvelu... 2. Yleistä... 2. Laitteistovaatimukset... - 1 - Käyttöohje - Sanoma Pro digikirjat verkkopalvelu v 1.0 2013-07- 10 Sanoma Pro digikirjat verkkopalvelu... 2 Yleistä... 2 Laitteistovaatimukset... 2 Sisäänkirjautuminen... 2 Uloskirjautuminen... 3

Lisätiedot

Käyttöpaneelin käyttäminen

Käyttöpaneelin käyttäminen Tässä luvussa on tietoja käyttöpaneelista, tulostinasetusten muuttamisesta ja käyttöpaneelin valikoista. Useimmat tulostinasetukset voidaan muuttaa sovellusohjelmalla tai tulostinajurilla. Sovellusohjelmalla

Lisätiedot

Office_365_loppukäyttäjän ohje. 15.5.2015 Esa Väistö

Office_365_loppukäyttäjän ohje. 15.5.2015 Esa Väistö Office_365_loppukäyttäjän ohje 15.5.2015 Esa Väistö 2 Sisällysluettelo Kuvaus... 3 Kirjautuminen Office_365:een... 3 Valikko... 4 Oppilaan näkymä alla.... 4 Opettajan näkymä alla... 4 Outlook (Oppilailla)...

Lisätiedot

Opintokohteiden muokkaus

Opintokohteiden muokkaus 1 Opintokohteiden muokkaus Näiden ohjeiden avulla hahmottuu kuinka opintokohteita voidaan muokata Opinto-oppaassa. Ohje on suunnattu käyttäjille, joilla on WebOodiin OpasMuokkaaja-oikeudet. WebOodin käyttölupia

Lisätiedot

Opintokohteiden muokkaus

Opintokohteiden muokkaus 1 Opintokohteiden muokkaus Näiden ohjeiden avulla hahmottuu kuinka opintokohteita voidaan muokata WebOodissa. Ohje on suunnattu käyttäjille, joilla on WebOodiin OpasMuokkaaja-oikeudet. WebOodin käyttölupia

Lisätiedot

PIKI-verkkokirjasto 1 Lyhyet vinkit

PIKI-verkkokirjasto 1 Lyhyet vinkit PIKI-verkkokirjasto Kirjoittamis- ja julkaisuohje vinkkeihin LKK:n ja Nuorten Mitä lainaisin / Lasten Vinkit (johdanto ja vinkit allekkain samaan artikkeliin) PIKI-verkkokirjasto 1 Kuukauden kuusi vinkkiä

Lisätiedot

PlanMan Project projektihallintaohjelmisto koulutusohjeistus

PlanMan Project projektihallintaohjelmisto koulutusohjeistus PlanMan Project projektihallintaohjelmisto koulutusohjeistus PlanMan Project ohjelmiston valmistaja 14.2.2012 Asko Saarenpää Uuden projektin tai työohjelman aloitus Näkymä-valikon kautta voi valita mitä

Lisätiedot

VJS-96 Black Panthers joukkueen www-sivujen käyttöohjeet

VJS-96 Black Panthers joukkueen www-sivujen käyttöohjeet Pekka Penttala 9.11.2008 1 (11) VJS-96 Black Panthers joukkueen www-sivujen käyttöohjeet VJS-96 Black Panthers joukkueen www-sivujen käyttöohjeet... 1 1 Yleistä www-sivujen käytöstä... 2 2 Sivujen osoitteet...

Lisätiedot

Microsoft Lync 2013. Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy

Microsoft Lync 2013. Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Microsoft Lync 2013 Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Ohjeen nimi Microsoft Lync 2013 Vastuuhenkilö Mari Jokiniemi ja Sirpa Kemppainen

Lisätiedot

ENNI-järjestelmällä tehtävä selainennakkoilmoitus

ENNI-järjestelmällä tehtävä selainennakkoilmoitus SELAINENNAKKOILMOITUKSEN IKKUNANKUVAT 1(24) 2.2.2010 Selainennakkoilmoitus ENNI-järjestelmällä tehtävä selainennakkoilmoitus Yleistä ENNI-järjestelmästä ENNI-järjestelmän vakiopainikkeita Selainennakkoilmoitus

Lisätiedot

Kappale 18: Teksti-editori

Kappale 18: Teksti-editori Kappale 18: Teksti-editori 18 Johdanto: Tekstitoiminnot... 304 Text-editori-istunnon aloittaminen... 305 Tekstin syöttäminen ja muokkaaminen... 307 Erikoismerkkien syöttäminen... 311 Komentokielisen ohjelman

Lisätiedot

Sanat, sointumerkit...

Sanat, sointumerkit... Etusivu 1. Näkymä ja aktivointi 2. Tee partituuripohja 3. Tee nuotteja 4. Sanat, sointumerkit... 5. Pikkukappale Sanat, sointumerkit... Nuotit ensin Nuotin kirjoitustehtävä kannattaa vaiheistaa siten,

Lisätiedot

Windows Liven elokuvatyo kalun ka ytto ohje

Windows Liven elokuvatyo kalun ka ytto ohje Windows Liven elokuvatyo kalun ka ytto ohje Aloittaminen Hae video kansiosta, johon se on tallennettu painamalla Lisää videoita ja valokuvia painiketta. Kun video on tuotu elokuvatyökaluun sitä voi esikatsella

Lisätiedot

Sivu 1 / 11 08.01.2013 Viikin kirjasto / Roni Rauramo

Sivu 1 / 11 08.01.2013 Viikin kirjasto / Roni Rauramo Sivu 1 / 11 Kuvien siirto kamerasta Lyhyesti Tämän oppaan avulla voit: - käyttää tietokoneen omaa automaattista kopiointiin tai siirtoon tarkoitettua toimintaa kuvien siirtoon kamerasta tai muistikortista

Lisätiedot

Tulostaminen koulun koneilta Sibelius-tulostimelle voi tulostaa seuraavilta koulun koneilta

Tulostaminen koulun koneilta Sibelius-tulostimelle voi tulostaa seuraavilta koulun koneilta Sibelius-tulostin Monistamossa on uusi tulostin nimeltään sibelius, joka korvaa vanhan topelius-tulostimen. Tällä uudella tulostimella on käytössä tulostusmäärien seuranta sekä henkilökohtainen tulostussaldo.

Lisätiedot

zotero www.zotero.org

zotero www.zotero.org zotero www.zotero.org Viitteidenhallintajärjestelmä Zotero toimii Firefox-selaimessa. Muita ilmaisia viitteidenhallintajärjestelmiä ovat esimerkiksi EndNote ja Mendeley. Näissä ohjeissa on kuvataan Zoteron

Lisätiedot

RATKI 1.0 Käyttäjän ohje

RATKI 1.0 Käyttäjän ohje RATKI RATKI 1.0 Käyttäjän ohje Ohje 0.5 Luottamuksellinen Vastuuhenkilö Petri Ahola Sisällysluettelo 1. Yleistä... 3 1.1. Kuvaus... 3 1.2. Esitiedot... 3 1.3. RATKIn käyttöoikeuksien hankinta... 3 1.4.

Lisätiedot

Site Data Manager Käyttöohje

Site Data Manager Käyttöohje Site Data Manager Käyttöohje Sisällysluettelo Sivu Mikä on SDM 2 SDM asennus 2 Ohjelman käyttö 3 Päävalikko 4 Varmuuskopion tekeminen 5 Täydellisen palautuksen tekeminen 6 Osittaisen palautuksen tekeminen

Lisätiedot

Radan luominen OCad llä

Radan luominen OCad llä Radan luominen OCad llä 1. Avataan ratojen suunnittelu menemällä ensiksi ohjelmistopalkin yläreunaan Tiedosto-kohtaan ja alavetovalikosta valikoidaan Uusi -kohta. Valinta hyväksytään hiiren vasemman puoleista

Lisätiedot

HYVÄKSILUKEMISEN TEKEMINEN ILMAN ENNAKKOPÄÄTÖSTÄ

HYVÄKSILUKEMISEN TEKEMINEN ILMAN ENNAKKOPÄÄTÖSTÄ HYVÄKSILUKEMISEN TEKEMINEN ILMAN ENNAKKOPÄÄTÖSTÄ Valitse Opintojen rekisteröinti -valikosta komento. Ikkuna aukeaa. Voit valita Näytettävät opinnot - osiosta, mitkä opiskelijan suorituksista näkyvät aktiivisina

Lisätiedot

Planssit (layouts) ja printtaus

Planssit (layouts) ja printtaus 1 / 21 Digitaalisen arkkitehtuurin yksikkö Aalto-yliopisto 17.11.2015 Planssit (layouts) ja printtaus Yksittäisen kuvan printtaus 2 / 21 Ennen printtausta valitse näkymä, jonka haluat printata, klikkaamalla

Lisätiedot

Jahtipaikat.fi Käyttöohje

Jahtipaikat.fi Käyttöohje Jahtipaikat.fi Käyttöohje versio 2.0 Sisällysluettelo 1. Kirjautuminen...3 2. Näyttöruudun osat...3 3. Kartta-alusta...4 4. Kartan sisällön määrittely...4 5. Työkalut...5 5.1 Keskitä kartta koko Suomeen...5

Lisätiedot

STELLARIUM KÄYTTÖOHJE

STELLARIUM KÄYTTÖOHJE Järjestelmävaatimukset: Windows (XP, Vista, 7) DirectX 9.x ja uusin ServicePack tai MacOS X 10.3.x (tai suurempi), 3D-grafi ikkkortti ja OpenGL-tuki, min. 512 MB RAM, 1 GB vapaata levytilaa. ASENNUS Asennus

Lisätiedot

Tasogeometriaa GeoGebran piirtoalue ja työvälineet

Tasogeometriaa GeoGebran piirtoalue ja työvälineet Tasogeometriaa GeoGebran piirtoalue ja työvälineet Näissä harjoituksissa työskennellään näkymässä Näkymät->Geometria PIIRRÄ (ja MITTAA) a) jana toinen jana, jonka pituus on 3 b) kulma toinen kulma, jonka

Lisätiedot

Miten siirrän omat työni Office 365:stä Peda.nettiin sekä jaan sen siellä muille Eija Arvola

Miten siirrän omat työni Office 365:stä Peda.nettiin sekä jaan sen siellä muille Eija Arvola Miten siirrän omat työni Office 365:stä Peda.nettiin sekä jaan sen siellä muille Eija Arvola 16.12.2017 UUDEN SIVUN LUOMINEN OMAAN TILAAN Jos haluat tallentaa omia töitäsi Peda.nettiin, sinun pitää luoda

Lisätiedot

TIETOTEKNIIKKAKESKUS WINDOWS 7

TIETOTEKNIIKKAKESKUS WINDOWS 7 TIETOTEKNIIKKAKESKUS WINDOWS 7 Pikaopas käyttöjärjestelmään siirtyjälle Teksti: Arja Sipola ja Krista Tuominen Helsingin yliopisto Tietotekniikkakeskus 2011 www.helsinki.fi/helpdesk 3 SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

Share-työkalu (AC 9.1)

Share-työkalu (AC 9.1) 1 Share-työkalu (AC 9.1) Share-työkalulla voit jakaa Connect-huoneessa tietokoneesi näyttöä, koneellasi auki olevia sovelluksia tai valkotaulun, johon voi piirtää tai kirjoittaa. Jos haluat uuden Share-työkalun,

Lisätiedot

Uuden Peda.netin käyttöönotto

Uuden Peda.netin käyttöönotto Sisällysluettelo Uuden Peda.netin käyttöönotto...2 Sisään- ja uloskirjautuminen...2 OmaTila...3 Peda.netin yleisrakenne...4 Työvälineet - Sivut...5 Sivun lisääminen omaan profiiliin:...5 Sivun poistaminen

Lisätiedot

WordPress. Kysyy. Sähköpostiosoitteen Tulee aktivointi viesti. Käyttäjänimen vähintään 4 merkkiä. Salasanan

WordPress. Kysyy. Sähköpostiosoitteen Tulee aktivointi viesti. Käyttäjänimen vähintään 4 merkkiä. Salasanan WordPress 1 Tulostettu 1.11.2012 WordPress Ilmainen blogi-sivusto. Voi tehdä blogin. Täytyy vain luoda käyttäjätunnus ja salasana. Osoite on http://fi.wordpress.com/. Paina Get Started Kysyy Sähköpostiosoitteen

Lisätiedot

Ohjeet Finna- julisteen PowerPoint- pohjan muokkaamiseen

Ohjeet Finna- julisteen PowerPoint- pohjan muokkaamiseen Ohjeet Finna- julisteen PowerPoint- pohjan muokkaamiseen Ennen kuin aloitat: 1. Asenna tietokoneeseesi ilmainen Miso Regular fontti, jonka saat täältä: https://www.fontspring.com/fonts/marten- nettelbladt/miso

Lisätiedot

Webmail on monipuolinen työkalu jolla voi tehdä paljon muutakin kuin lukea sähköpostia. Tässä ohjeessa on lyhyesti esitelty joitakin sen ominaisuuksia. Peruspostilaatikossa ei ole kaikkia ominaisuuksia,

Lisätiedot

VALIKON LISÄÄMINEN Moduulin lisääminen Valikon nimikkeen lisääminen Moduulien järjestyksen muuttaminen

VALIKON LISÄÄMINEN Moduulin lisääminen Valikon nimikkeen lisääminen Moduulien järjestyksen muuttaminen ETAPPI ry JOOMLA 2.5 VALIKON LISÄÄMINEN Moduulin lisääminen Valikon nimikkeen lisääminen Moduulien järjestyksen muuttaminen ETAPPI ry JOOMLA 2.5 Sivu 1(13) Sisällysluettelo 1. Uuden valikon lisääminen...

Lisätiedot

6. Harjoitusjakso II. Vinkkejä ja ohjeita

6. Harjoitusjakso II. Vinkkejä ja ohjeita 6. Harjoitusjakso II Seuraavaksi harjoitellaan algebrallisten syötteiden, komentojen ja funktioiden käyttöä GeoGebrassa. Tarjolla on ensimmäisen harjoittelujakson tapaan kahden tasoisia harjoituksia: perustaso

Lisätiedot

OpasOodi Opintokohteiden muokkaus

OpasOodi Opintokohteiden muokkaus 1 OpasOodi Opintokohteiden muokkaus Näiden ohjeiden avulla hahmottuu kuinka opintokohteita voidaan muokata n OpasOodissa. Ohje on suunnattu käyttäjille, joilla on in OpasMuokkaaja-oikeudet. n käyttölupia

Lisätiedot

Verkkosivut perinteisesti. Tanja Välisalo 11.2.2009

Verkkosivut perinteisesti. Tanja Välisalo 11.2.2009 Verkkosivut perinteisesti Tanja Välisalo 11.2.2009 WWW-sivujen vieminen omaan kotisivutilaan yliopiston mikroverkossa https://salasana.jyu.fi Klikkaa painiketta Activate WWW Klikkaa painiketta Activate

Lisätiedot