Tekstinkäsittely mikrotietokoneella

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tekstinkäsittely mikrotietokoneella"

Transkriptio

1 Tekstinkäsittely mikrotietokoneella / romanov 1. MITÄ ON TEKSTINKÄSITTELY? Tekstinkäsittelyohjelma (eli ns. teksturi ) on luultavasti mikron eniten käytetty sovellusohjelma, sen avulla tekstin korjailu ja muokkaaminen on helppoa. Tekstureita aivan peruskirjoittamiseen löytyy jo Windowsin apuohjelmista (löytyvät valikosta Accessories) - tosin näiden ohjelmien toiminnot ovat hyvin suppeat. 1.1 Windowsin NotePad on kuin muistilehtiö, jolla voi tehtä muutaman rivin mittaisia muistiinpanoja: 1.2 Windowsin WordPad teksturissa on toimintoja enemmän, ja sillä saa jo aikaan luettavuudeltaan sangen laadukasta perustekstiä, jota voi myös muotoilla lihavoinnilla ja kursivoinneille jne.

2 1.3 Varsinaiset tekstinkäsittelyohjelmat: Word Word käynnistetään kaksoisnapsauttamalla kuvaketta tai Start-valikosta. Kaksoisnapsautksen tilalla voi käyttää muita keinoja: (1) Yhdellä hiiren napsautuksella saa Windows -kuvakkeen osoitettua (aktivoitua), jolloin sen tekstiotsikko kuvakkeen alla saa korostuksen. Tämän jälkeen voi käynnistää sovelluksen Enter-painalluksella. (2) Voit käynnistää ohjelman myös näytön alareunan tehtäväpalkin Käynnistä/Start-näppäintä ja sen takaa paljastuvia valikoita käyttäen (Start Programs Word). Wordin ohjelmaikkunan keskeiset osat 1. Otsikkorivi näyttää sovellusohjelman ja avoinna olevan tiedoston nimen. 2. Valikkorivi, josta annetaan komennot. Osa komennoista voidaan antaa myös näppäimiä käyttäen, mutta täydellinen komentovalikoima on käytettävissä vain valikkorivin pudotusvalikoissa. 3. Työkalurivi sisältää työkaluja, joilla voit toteuttaa tavallisimpia komentoja, kuten kopionti, tulostaminen, tallennus.vakiotyökalurivin alla on tavallisesti muotoilutyökalurivi. Sen avulla voit mm. valita fontin, merkkikoon, lihavoida. 4. Tehopalkki sisältää painiketoimintoina tekstin tehokeinoihin ja kirjainleikkaukseen liittyviä toimintoja. Otsikkorivi Valikkorivi Työkalurivi Tehopalkki Tilarivi (I) (II) (III) (IV) (V) (VI) OVR 5. Tilarivi ohjelmaikkunan alareunassa, sisältää tietoja asiakirjasta. I page kertoo sivunumeron, jolla kohdistin on II Sec 2 kertoo asiakirjan osan, jossa kohdistin on III 1/1 tms. kertoo sivun, jolla kohdistin on sekä dokumentin sivujen kokonaismäärän, esim. 4/8. IV At kertoo kohdistimen etäisyyden tuumina sivun yläreunasta V Ln osoittaa rivin (line), jolla kohdistin on, VI Col osoittaa sarakkeen (column), jolla kohdistin on Lisäksi tilarivillä näkyy korostettuna OVR, jos korvaustila on päällä, lisäystilassa tämä näkyy himmeänä (OVR=overwrite). Kaksoisklikkaus hiirellä siihen muuttaa teksturin korvaustilasta lisäystilaan ja päinvastoin.

3 1.4 Valikkorivin (Menu) tarjoamien toimintojen käynnistämisestä Yksinkertaisimmin valikoita voi käyttää hiirellä, ensin napsautetaan valikko auki ja haluttu komento voidaan antaa. Nopein ja tehokkain työskentely usein onnistuu käyttämällä näppäinkomentoja (kts oheisen kuvan selitys c). (a) Kun jokin komento näkyy valikossa himmeänä, ei se ole silloin käytettävissä. (b) Jos komennon perässä on kolme pistettä... - se avaa valintaikkunan. (c) Hiiren käytön korvaava näppäinkomento näkyy komennon nimen perässä (esim. Ctrl + G, painetaan ensin Control-näppäin alas, sitten painetaan G-näppäintä).

4 2. HIIREN KÄYTTÄMISESTÄ 2.1 Hiiren osoittimet Wordissa Ohjelmaikkunassa näkyy kaksi osoitinta: (1) jatkuvasti vilkkuva tekstikohdistin (pystysuora viiva), joka kertoo käyttäjälle, mihin kohtaan seuraavaksi kirjoittuva merkki tulee ja (2) ulkomuodoltaan vaihteleva hiiriosoitin (tekstikentässä näkyy langanlaiha roomalainen ykkönen I, joka vaihtuu tekstikentästä poistuttaessa tavanomaiseksi kohdistinnuoleksi). Sen avulla voi käyttää valikoita ja siirtää tekstikohdistinta (hiiriosoitin siirretään ensin haluttuun paikkaan ja hiiren vasenta näppäintä napsauttamalla tekstikohdistin siirtyy kyseiseen paikkaan). Jos tekstikohdistin tuntuu olevan hukassa, vie hiiriosoitin haluamaasi kohtaan ja hiiren vasemman panikkeen klikkaus tuo tekstikohdistimen näkyviin. 2.2 Hiiren painikkeet Hiiressä on kaksi painiketta: vasen: erilaisten komentojen antamien, oikea: käytetään pikavalikoiden avaamiseen. 2.3 Hiiren käyttötavat A. Osoitus: siirrä hiirtä kunnes nuolen kärki on kohteen kohdalla. B. Napsautus: Siirrä hiiri haluttuun paikkaan, paina hiiren painiketta kerran ja päästä vapaaksi. Käyttö: kun suoritetaan valintoja, esim. painalla kuvaruudussa näkyviä painikkeita. C. Kaksoisnapsautus: Hiiren vasenta painiketta painetaan kaksi kertaa nopeasti peräkkäin. Käyttö: soveltuu ohjelmien käynnistämiseen ja monissa valintatilanteissa. D. Vetäminen: Osoita kohdetta, paina hiiren vasen painike alas, pidä se alaspainettuna ja liikuta hiirtä samanaikaisesti. Käyttö: Vetämällä voidaan määritellä tekstialue => sen värit muuttuvat käänteisiksi. 3. NÄPPÄIMISTÖ 3.1 Näppäimien käyttötekniikasta Mikrolla työskennellessä näppäimiä tulee painella lyhyesti, täsmällisesti ja kevyesti. Jos näppäin pidetään pohjassa, alkaa hetken kuluttua sama merkki tulostua toistuvana sarjana, tämä voi ohjelmalle komentoja antaessa aiheuttaa toimintahäiriöitä. 3.2 Muutamia keskeisiä näppäimiä: Shift eli vaihtonäppäimet (oikea & vasen) CapsLock eli Aakkoslukko Välilyönti eli spacebar Enter Sarkain- eli tabulointinäppäin Askelpalautin eli Backspace Sen avulla saadaan isoja kirjaimia yksi kerrallaan. Käytä vasenta kun kirjoitat oikealla kädellä ja päinvastoin Sitä käytetään myös toimintakomentojen antamisessa. Pienet/ isot kirjaimet. CapsLock:lla on näppäimistön oikeassa yläkulmassa merkkivalo, joka palaa kun näppäimet tuottavat isoja kirjaimia ilman Shift-näppäintä. Spacebar ei tarkoita avaruuskuppilaa, vaan sillä tuotetaan tyhjä tila sanojen väliin (pitkä näppäin alareunassa). Käytetään pakollisten rivinvaihtojen aikaansaamiseen, tuottaa myös tyhjiä rivejä. Sillä saadaan tekstiä ja kohdistinta siirrettyä vaakatasossa sarkaimesta toiseen ja sitä voi käyttää mm. yksinkertaisissa taulukoinneissa. Poistaa merkin kohdistimen vasemmalta puolelta. Käytettävyys erityisen hyvä, kun haluat heti korjata tekemäsi virhelyönnin.

5 4. TEKSTIN KIRJOITTAMINEN Kun uusi asiakirja on avattu, edessä näyttää olevan tyhjä sivu. Kirjoittamisen voi aloittaa välittömästi, mutta huomaa: tyhjällä sivulla liikkuminen ei välttämättä onnistu. Sellaisella alueella, johon ei ole vielä kirjoitettu mitään, voi liikkua vain Enterillä tai sarkainnäppäimellä (tabulaattori). Jos haluat tehdä tyhjiä rivejä asiakirjan alkuun, käytä niiden tekemiseen Enteriä. 4.1 Wordin (ja yleensä tekstinkäsittelyn) keskeisiä periaatteita: A. Teksti kirjoitetaan kappale kerrallaan - ei siis riveittäin kuten kirjoituskoneella. B. Kirjoittaja erottaa sanat toisistaan välilyönnillä - ohjelma rivittää ja sivuttaa tekstin. C. Välimerkkien (piste, pilkku, kaksoispiste, puolipiste jne.) jälkeen on lyötävä välilyönti (spacebar) jotta sanat eivät liimautuisi peräkkäin. D. Enteriä ei saa painaa ennen kappaleen päättymistä. 4.2 Enter-näppäimellä on useita käyttötarkoituksia. Seuraavassa näet muutamalla rivillä sen käyttöä kukin Enter-painallus on tuotu näkyvillä <> merkkinä. <> A. Tehdään tyhjiä rivejä <> B. Halutaan rivin päättyvän ennen oikean reunan marginaalia<> C. Kappaleen lopussa<> D. Kappaleiden välissä<> E. Erityisen lyhyiden rivien yhteydessä (esim. otsikot, väliotsikot)<> F. Kun asetetaan pakollinen sivunvaihto CTRL+Enter<> <> (jne..) 4.3 Tekstikohdistimen siirto Tekstikohdistin on siis se pystyviiva joka vilkkuu. Sitä ei siirretä välilyönneillä tai rivisiirroilla vaan: (a) hiiren avulla Vie hiiriosoitin haluamaasi kohtaan näytöllä ja paina hiiren vasenta painiketta, niin tekstikohdistin siirtyy kyseiseen kohtaan. (b) näppäimien avulla. Tähän tarkoitukseen erityisesti ovat nuolinäppäimet sekä PgUp-, PgDown-, Home- ja End - näppäimet. 4.4 Liikkuminen vierityspalkkien avulla. Ohjelmaikkunassa on kaksi vierityspalkkia. Niiden avulla voit liikkua paikasta toiseen pitkässä asiakirjassa, joka ei sovi kerralla näkymään näytössä. Vierityspalkki sisältää vierityslaatikon ja kaksi vieritysnuolta palkin päissä. Napsauttamalla vieritysnuolta teksti liikkuu näytössä yhden rivin.voit liikkua nopeasti paikasta toiseen vetämällä vierityslaatikkoa: osoita vierityslaatikkoa hiirellä, paina hiiren painike alas, vedä laatikkoa haluamaasi suuntaan ja vapauta painike lopuksi.

6 Mitä jos tekstissä liikuttaessa kursori tuntuu hypähtelevän oudosti yhdestä kohdasta toiseen? Huomaa, että vierityslaatikoiden toiminto voi joskus tuntua oikukkaalta; esimerkiksi jos menet viisisivuisen tiedoston alkusivulta loppuun sivulle 5 vierityspalkin avulla ja seuraavaksi vaikka painat nuoli oikealle näppäintä niin teksti hyppää takaisin 1. sivulle! Tämä johtuu siitä että tekstikohdistin ei ole 5. sivulla vaan jäi dokumentin ensimmäiselle sivulle. Vältyt pulmalta klikkaamalla hiiren vasenta näppäintä ensi töiksesi päästyäsi 5. sivulle ja silloin tekstikohdistinkin tulee siten sinne saman tien. (Huom. jos selaat sivulta 1 sivulle 5 PgDwn näppäimellä, ei tät häiritsevää ilmiötä esiinny). 5. KIRJOITUSVIRHEIDEN KORJAAMINEN Tekstinkäsittelyn etu on virheiden korjaamisen helppous. Yleisiä poistonäppäimiä ovat Delete ja Del. Niiden painaminen poistaa merkin, joka on kohdistimen oikealla puolella. Toinen poistonäpäin Backspace eli askelpalautin, jonka löydät Enter-näppäimen yläpuolelta. Se poistaa merkin kohdistimen vasemmalta puolelta. 5.1 Lisäys- ja korvaustila Tekstinkäsittelyohjelmalla kirjoitettaessa yleensä päällä on ns. lisäystila. Kun kirjoitat lisäystilassa aiemmin kirjoitetun tekstin sekaan, uusi teksti ei piirry vanhan tekstin päälle vaan työntää sitä eteenpäin. Tilarivin OVR (overwrite) on tällöin himmeänä. Jos haluat kirjoittaa uutta tekstiä vanhan päälle, tulee valita korvaustila eli päällekirjoitustila. Tämä tapahtuu Wordissa valikosta Tools Options jonka valintaikkunasta rastitaan vaihtoehto Overtype mode tai klikkaa OVR-laatikkoa. 6. ASIAKIRJAN TALLENNUS Wordilla kirjoitetusta tekstistä käytetään nimitystä document/asiakirja Teksti ei säily automaattisesti, vaan se tallennetaan pysyvään muistiin kiintolevylle tai korpulle. Tekstit tallennetaan tiedostoiksi (file) Kirjoittamasti teksti kannattaa tallentaa säännöllisin väliajoin. Ensimmäinen tallennus kannattaa tehdä aivan sumeilematta heti kättelyssä, sanotaan vaikkapa 10 sekunnin kuluttua siitä, kun olet alkanut kirjoittaa asiakirjaa. 6.1 Asiakirjan nimeäminen Asiakirjalle annetaan nimi tallennuksen yhteydessä. Nimi voi olla vaikka TEKSTI.DOC. Isot ja pienet kirjaimet ovat samanarvoisia. Alkuosa on nimiosa ja pisteen jälkeen seuraava osa tarkennin. Jos et anna tarkenninta, Word antaa sen automaattisesti. Tarkennin on silloin doc. Aivan kaikkia merkkejä ei voi käyttää nimessä, mm. kenoviiva (\) ei ole sallittu. Kauttaviiva (/) voi myös aiheuttaa ongelmia. 6.2 Tallennuskomento ja pikatallennus Tavallinen tallennuskomento (save/tallenna) löytyy ylärivin valikosta File/Tiedosto-otsikon alta. Koska välitallennuksia kannattaa tehdä usein on näppäinkomento Ctrl-S erittäin käyttökelpoinen ja lisää tietoturvaa. Jokin virhetilanne saattaa näet odottamatta tuhota työstettävänä olevan tekstin. Käytä pikatallennuskomentoa Ctrl-S hyvin usein - vaikkapa aina kun keräät ajatuksiasi uuden lauseen kirjoittamiseen. Siis tosi usein.

7 6.4 Tallennus uudella nimellä Jos haluat antaa jo nimetylle tiedostolle uuden nimen, anna se valikkojen File/Tiedosto Save as.../tallenna nimellä kautta. Voit tällöin tallentaa tiedoston myös muussa kuin Word 7.0-muodossa, kuten merkkimuotoiseksi ASCII-tiedostoksi tai vaikkapa WordPerfectin tiedostomuotoon. Tämä tapahtuu Save as type valikon avulla: 6.5. Eri tekstureilla laadittujen tekstien lukukelpoisuus muilla tekstureilla. Käytettäessä eri tekstureita dokumentin kirjoittamiseen ja jatkokäsittelyyn voi tulla yhteensopivuusongelmia. Wordia ja Wordperfectiä käytettäessä voi pulmia välttää käyttämällä RTF*-muotoisia tiedostoja, ne ovat kohtuullisen hyvin luettavissa yleisimmillä tekstureilla; tosin tekstin muotoilun säilyminen alkuperäisenä vaihtelee melkoisesti. Kun teksturilla laadittu teksti tallennetaan RTF muodossa on luettavuus seuraava: Word 6 Word97 WordPerfect6.0 WordPerfect8.0 WordPad Word Word Ei toimi WordPerfect WordPerfect8.0 +? +? WordPad *RTF (Rich Text Format) on Microsoftin käyttämä tiedostomuoto, jossa tekstiin tehdyt muotoilut tallentuvat ASCII-muotoisina koodeina. Microsoftin sekä useiden muiden toimittajien sovellusohjelmat kykenevät lukemaan RTF-tekstin muotoilukoodeja, mutta esimerkiksi WordPerfectin MS-DOS-versio ei niitä pysty lukemaan. Tiedoston tarkenne on.rtf. 6.6 Tallennus lopetuksen yhteydessä Kun olet tehnyt muutoksia käsiteltävänä olevaan asiakirjaan etkä ole tallentanut sitä viimeisten muutosten jälkeen ja annat Wordille lopettamiskäskyn, avaa se valintaikkunan, jossa kysytään haluatko tallentaa tehdyt muutokset.

8 6.6 Asiakirjan sulkeminen Jos haluat sulkea asiakirjan ilman että lopetat Wordin käyttöä, käytä komentoa File / Tiedosto Close/Sulje. 6.7 Toisen asiakirjan työstäminen samanaikaisesti. Wordissa voi käsitellä useita asiakirjoja yhtäaikaa: komennolla File/Tiedosto Open/Avaa voit avata työstettäväksi toisen asiakirjan ja samalla edellinen asiakirja säilyy työstettävänä omassa ikkunassaan. Komennolla File/Tiedosto New/Uusi voit avata uuden ja tyhjän asiakirjan, jota voit vastaavasti työstää aikaisemman asiakirjan rinnalla. 6.8 Kahden asiakirjan välillä liikkuminen tapahtuu nopeasti CTRL-F6 näppäinyhdistelmällä (älä sorru hiirellä nuhertamiseen!) 7. TEKSTIN POISTO, SIIRTO JA KOPIOINTI 7.1 Kätevin tapa suoriutua näistä tehtävistä on aluemäärityksen (tekstin valinta) avulla. Aluemäärityksen avulla voidaan tekstiä tilapäisesti valita. Merkityllä alueella teksti näkyy väreiltään käänteisenä. Aluemäärityksen voi tehdä usealla eri tavalla: A. Aluemääritys hiirellä Hiiriosoitin viedään alueen alkuun ja painetaan vasen painike alas, sitä pidetään alhaalla kunnes on päästy alueen loppuun. Kun alue on näin rajattu voidaan painike vapauttaa. B. Aluemääritys näppäimistöllä Siirry haluamasi alueen alkuun ja pidä vaihtonäppäin alaspainettuna. Liikuta tekstikohdistinta nuolinäppäimillä haluamaasi paikkaan ja vapauta näppäimet.

9 7.2 Merkittyyn alueeseen kohdistettavat toiminnot Alueeseen voi kohdistaa monia toimintoja: poisto, siirto, kopiointi, lihavointi, alleviivaus, keskitys jne Poisto Määritelty alue voidaan poistaa Del-näppäimellä, askelpalauttimella tai Edit/Muokkaa Cut/Leikkaa-valikkokomennoilla Siirto Kun alue on määritelty, siirto aloitetaan valikkokomennolla Edit/Muokkaa Cut/Leikkaa. Sitten tekstikohdistin viedään haluttuun kohtaan, jonne valittu tekstialue siirretään komennolla Edit/Muokkaa Paste /Liitä. Määritellyn alueen siirto onnistuu myös hiirellä raahaamalla Kopiointi Kun alue on määritelty, kopiointi aloitetaan valikkokomennolla Edit / Muokkaa Copy/Kopioi. Sitten tekstikohdistin viedään haluttuun kohtaa, jonne valittu tekstialue siirretään komennolla Edit / Muokkaa Paste / Liitä. 7.3 Poistetun tekstin palauttaminen Jos annat väärän komennon tai vahingossa poistat tekstiä, voit peruuttaa haitallisen toiminnon antamalla Edit/Muokkaavalikosta komennon Undo/Kumoa, se palauttaa tilanteen ennalleen, peruuttaa edellisen komennon. Voit käyttää myös vakiotyökalurivin näppäintä Kumoa. Sen oikeassa reunassa olevaa alanuolta näppäämällä saat esiin pitkän listan tekemiäsi toimintoja mahdollisesti kumottavaksi. Kaikissa tilanteissa kumoaminen ei tepsi, tehtyä tallennusta ei voi perua. Jos Undo- komento ei ole käytettävissä, näkyy se valikossa vaaleanharmaana. 8. FONTIT, TEHOSTEET JA ERIKOISMERKIT 8.1 Käytettävissä olevat fontit Asiakirjan ulkoasua voi säädellä käyttämällä erilaisia fontteja eli kirjainleikkauksia eli kirjainmerkkilajeja. Word tarjoaa useampia vaihtoehtoja. Lisäksi ns. tehokeinoina käytettävissä ovat kursivointi, lihavointi ja alleviivaus. Word näyttää tekstin ruudussa sellaisena kuin se tulostuu paperille (WYSIWYG) 8.2 Kirjoittimen tarjoamat fontit Kirjoittimet mahdollistavat vaihtelevan fonttivalikoiman käytön. Windowsissa tarjolla ovat ns. TrueType -fontit, jotka näkyvät ruudussa samanlaisina kuin tulostuvat paperillekin. Windows sisältää ainakin seuraavat tavalliset fontit: Ariel, Times New Roman ja Courier. Lisäksi niistä on käytettävissä kursivoidut ja lihavoidut muunnelmat. Symbol ja WingDings sisältävät erikoismerkkejä. Fontin valinta tapahtuu komentovalikosta Format/Muotoile Fonts/Fontti. Tämä teksti on kirjoitettu Times New Roman fontilla, jonka koko on 10 pistettä. 8.3 Erikoismerkkien käyttäminen Insert valikosta voidaan Symbol-toiminnolla tekstiin lisätä erilaisia symboleja ja vieraskielisiä merkkejä, joita et löydä näppäimistöltä. Esimerkiksi copyright-merkin ( ) voit lisätä tekstiin avaamalla valikoista Insert Symbol erikoismerkkien valintaikkunan. Haluttu merkki klikataan hiirellä ja painikkeella Insert se ilmaantuu tekstiin. Jos tekstissä kyseisen erikoismerkin koko ei ole esim. riittävän kookas, voi sitä suurentaa maalaamalla se hiirellä ja sitten tehopalkista voi valita merkille suuremman pistekoon. Erikoismerkkien kokoelmia on Wordissa useita; ne on valittavissa valintaikkunan Font pudotusvalikosta normal text sisältää eri kielien omia erityisiä kirjoitusmerkkejä (kuten Æ). Muita ovat mm musiikin erikoismerkit (Anastasia, Frets), matemaattiset symbolit (Symbols) ja sekalaiset merkkikokoelmat (Webdings, Wingdings).

10 9. TEKSTIN MUOTOILU 9.1 Automaattinen tavutus Automattinen tavutus mahdollistaa tekstirivien optimoidun käytön sekä siistii asiakirjan ulkonäköä, varsinkin jos käytetään molempien reunojen tasausta. Koko asiakirjan tavutuksen voi asettaa kohdistimen sijainnista huolimatta. Tavutus otetaan käyttöön komennolla: Tools Language Hypenation Automatically hyphenate document - poistu sitten valikosta OK-painikkeella. Kohdistimen sijainnilla ei ole merkitystä vaan ohjelma tavuttaa koko asiakirjan tai hiirellä maalaamasi tekstialueen. Samassa valintaikkunassa voit määritellä tavuttaako ohjelma myös isoilla kirjaimilla (CAPS) kirjoitetut sanat (ne saattavat olla lyhenteitä, joita ei haluta tavuttaa). Ikkunassa valitaan myös tavutusalue, se määrittää milloin ja miten sana tavutetaan. Jos sana alkaa ennen tavutusaluetta, mutta päättyy ennen sen loppua, sanaa ei tavuteta. Mikäli arvoa pienentää, oikeasta reunasta tullee tasaisempi, mutta tavuviivoja on tiheämmässä. 9.2 Rivivälin määrittäminen Asiakirjateksti tulostuu oletusarvoisesti 1-rivivälillä ja rivin korkeus vaihtelee käytettävästi merkkilajista ja sen koosta riippuen automaattisesti. Jos haluat rivittää asiakirjatekstin väljemmin (1.5 tai 2 rivivälillä) se tehdään Komennolla Format Paragraph Huomaa: rivivälin muutos on kappalekohtainen toiminto eli riittää, että kohdistin on muutettavan kappaleen kohdalla (tai maalaa halutut kappaleet).

11 9.3 Sivunumerointi Asiakirjan kaikille sivuille saa tulostettua automaattisen sivunumeron juoksevana numerointina. Toiminto otetaan käyttöön komennolla Insert Page numbers. Valintaikkunassa määritellään seuraavat: Sijainti Tasaus sivunumeron voi sijoittaa joko sivun yläreunaan tai alareunaan numeron paikka sivulla voi olla vasen, keskellä tai oikea reuna, lisäksi valinnoilla sisä- tai ulkopuolella voidaan määritellä sivuaukeaman sivunumerointitapa. 9.4 Esikatselu Ennen tulostuksen aloittamista voi tekstin tarkistaa esikatselussa, jolloin kaikki määritykset näkyvät kuten paperitulostuksessa ja Esikatselu-toiminto valitaan valikosta File Print Preview. Jos olet tyytyväinen tulokseen voit suoraan esikatselutilasta tulostaa asiakirjan painamalla Print painiketta näytön vasemmassa yläkulmassa. 9.5 Tulostusasetukset Tulostus aloitetaan komennolla File Print. Voit määritellä tulostettavat sivut kaikki (All), näytössä oleva sivu (Current) tai tietyt sivut (Pages). Esimerkikki tulostettavien sivujen määrittelystä: 2, 3, 6-8, 9

12 Harjoitus 1. Asiakirjassa liikkuminen ja tekstimassan hallinta Avaa valmis harjoitustiedosto valikkokomennolla File / Tiedosto Open/Avaa. Tiedoston nimi on V:\luokka\ohjeet\netiketti.doc. Mitä Wordin ikkunassa näkyy? Kokeile liikkumista tekstissä seuraavilla toiminnoilla: A. Tekstikohdistimen siirtäminen nuolinäppäimillä, kokeile niiden toimintaa. B. Home ja End, kokeile kuinka Home vie rivin alkuun End rivin loppuun. Kokeile minne vievät tekstikohdistimen seuraavat komennot? Kirjaa havaintosi sille varattuun kohtaan. FAQ on: CTRL-End CTRL-Home CTRL - nuoli vasempaan CTRL - nuoli oikeaan C. Tekstissä liikkuminen näyttö kerrallaan: PageUp- ja PageDown-näppäimet D. Tekstissä liikkuminen tekstisivu kerrallaan: Word-ikkunan oikean alareunan vierityslaatikon alla ovat pikkuruiset sivupainikkeet. Löydätkö ne? E. Tekstikohdistimen siirtäminen hiiren avulla: vie hiiriosoitin (I-palkkiosoitin) haluamaasi kohtaan näytöllä ja paina hiiren vasenta painiketta. F. Siirtyminen koko tekstin alkuun: I tapa: komentovalikko Edit/Muokkaa Go To/Siirry josta valitaan sivu 1 II tapa: vierityslaatikolla mennään tekstin alkuun G. Mene tekstin alkuun. Etsi tietty kohta: missä on kappale, joka käsittelee FAQ-käsitettä. Mitä se on?! Komentovalikko Edit/Muokkaa Find/Etsi suorittaa tämän toiminnon. Harjoitus 2. Asiakirjan tarkastelu kokonaisina A4 -sivuina Tekstiä halutaan usein tarkastella näyttöruudulla, jotta nähdään miltä sivut näyttävät kokonaisuutena? Onko tekstin jakautuminen sivuille ja kappaleisiin asiallista? Etsi valikosta toiminto View/Näytä Page Layout/Arkkinäyttö tai paina työkalurivin %-ikkunaa. Harjoitus 3. Tekstin kopioiminen ja muokkaaminen 3.1 Kopioi leikepöydälle aluetoiminnolla kappale nimeltä Keskustelu Netiketti-tekstistä: Edit Find-toiminnolla etsi tekstin kyseinen kohta (hakusanalla Keskustelu löydät kopioitavan kappaleen alun). Merkitse siis aluevalinnalla kyseinen kohta ja kopioi se (kts ohje 7.2.3) näin teksti kopioituu Windowsin leikepöydälle, josta se Edit Paste komennolla voidaan tuoda toiseen dokumenttiin. 3.2 Avaa kyseisen tekstitiedoston rinnalle toinen dokumentti File -valikosta ja avaa tilalle New-komennolla Blank Document -toiminto. Kopioi leikepöydältä teksti asiakirjaan. Tallenna asiakirja heti ensimmäiseksi nimellä C:\temp\word_har.doc

13 Harjoitus 4. Muokkaa teksti. 4.1 Tee word_har.doc tekstiin korjaukset, lisäykset ja muutokset jotka ovat alla laatikossa alleviivattuna. 4.2 Jaa tekstin myös kappaleisiin mallin mukaisesti. 4.3 Muuta tekstin fontiksi Helvetica ja sen kooksi valitse 12. Kokeile Wordin Help toimintoa painamalla F1 ja hae apua sanalla Font. 4.4 Lisää artikkelin kohtaan 4 seuraava lauseke matemaattisten erikoismerkkien valikoimalla (Symbols): Seuraamukset työelämässä ovat usein havaittavissa ns. kalossinkuva-ilmiönä, jota kuvastaa lauseke α β kun λ jossa α on työuran toivottu kesto β on työuran toteutunut kesto λ on pomon kärsivällisyys ja sympaattisuus 4.5 Tulosta valmis tekstisi printterillä ja näytä ryhmäopettajalle. OMA NIMESI: HARJOITUKSEN LAATIJA 1. Keskustelu (Discussion) A sharp tongue is the only edge tool that grows keener with constant use. - Washington Irving News-järjestelmän (Network News) olennainen osa on ihmisten välinen keskustelu, tietojen ja mielipiteiden vaihto. Sen onnistumiseksi sinun on otettava toiset ihmiset huomioon. 2. Vastaaminen (Reply) Etenkin kansainvälisessä levityksessä käytä newsseissä olleeseen artikkeliin (message / article) vastaamiseen ennemmin postia kuin suoraan newsseihin postaamista. Newssit leviävät uskomattoman laajalle ja kaikki tarpeeton aiheuttaa ylimääräisiä kustannuksia, vaikka se ei yleensä sinulle näykään. Ja kun ryhdyt vastaamaan, _lue alkuperäinen (original) artikkeli ajatuksella_. Jos kirjoittaja tuntuu sanoneen jotain täysin tyhmää, olet saattanut hyvinkin vain ymmärtää väärin. Kansainvälisissä newsseissä kannattaa odottaa jonkin aikaa ennen kuin vastaa, koska joku on hyvinkin saattanut jo vastata kysymykseen siihen mennessä kuin alkuperäinen artikkeli ehtii meille. 3. Followupista flameksi Edelliseen artikkeliin viittaavaa artikkelia kutsutaan followupiksi. Followupin tunnistaa mm. siitä että subject-rivi alkaa (yleensä) tekstillä "Re: (reply) Tulista followupia kutsutaan flameksi. Flamet ovat yleensä hyökkääviä ja päällekäyviä. Flame ei yleensä saavuta sitä tarkoitusta mikä sillä näennäisesti on, eli alkuperäisen artikkelin kirjoittajan valistaminen. Fiksut lukijat ymmärtävät että kyse on pikemminkin liekittäjän halusta osoittaa omaa näppäryyttään toisen kustannuksella. Flamet eivät kuulu rakentavaan keskusteluun. Liekehtivän flamen kirjoittamisen voi usein välttää sillä että odottaa päivän tai vaikkapa vain tunnin ennen kuin kirjoittaa vastineensa. Ja lukee artikkelin uudelleen ajatuksella ennen kuin vastaa. Vähentää huomattavasti julkista kasvojen menettämisen riskiä. 4. Muista: tuleva työnantajasi saattaa lukea newssejä. Tai tuleva aviopuolisosi. Tulostaminen luokan kirjoittimella: komento File / Tiedosto Print/Tulosta. Tutustu samalla tulostuksen valintaikkunan sisältöön. Eri säätöjä/valintoja voidaan asettaa: lukumäärä, tulostuvat sivut. Muita? Harjoitus 5. Asiakirjan tallentaminen kiintolevylle Tallenna tiedosto nimellä c:\temp\word_har.doc valikosta komennoilla File Save

14 Harjoitus 6. Taulukko tekstidokumentissa Kun teksti halutaan järjestää riveiksi ja sarakkeiksi, kannattaa usein käyttää talukkoa. Sarkaimilla ja tabulaattorilla myös voi järjestää tekstin taulukon kaltaisesti, mutta varsinaisessa taulukkotoiminnossa teksturi luo automaattisesti uuden tekstirivin jos jokin tekstilohko ei sovi taulukon soluun yhdelle riville. 6.1 Taulukon tekeminen Päävalikosta Table toiminto Insert Table avaa valintaikkunan, jossa määritellään taulukon koko riveinä ja sarakkeina. Uusi taulukko käsittää tyhjistä soluista (cell) muodostettuja rivejä (row) ja sarakkeita (column). Väliviivat näkyvät reunaviivoina, jotka tulevat oletusarvona myös paperille tulostettaessa näkyviin. Jos viet kursorin taulukon reunaviivan kohdalle, se muuttuu erilaiseksi; tällöin hiirtä siirtämällä (ja sen vasenta nappia painaen) voi taulukon solujen kokoa muuttaa. Kokeile! 6.2 Taulukkoon kirjoittaminen on helpointa sarkainnäppäimen (tab) avulla, sen painallus siirtää kursorin aina taulukon seuraavaan soluun. 6.3 Taulukon rivien lisääminen ja poistaminen Lisäys: siirrä kursori riville, jonka yläpuolelle haluat lisärivin, paina hiiren oikeaa näppäintä ja valitse Insert Rows. Poisto: siirrä kursori riville, jonka haluat poistaa, paina hiiren oikeaa näppäintä ja valitse toiminto Delete entire row. 6.4 Taulukon sarakkeiden lisääminen ja poistaminen Lisäys: siirrä kursori sen rivin alkuun/loppuun, johon haluat lisäsarakkeen, paina hiiren oikeaa näppäintä ja valitse Insert Columns. Poisto: siirrä kursori sarakkeeseen, jonka haluat poistaa, paina hiiren oikeaa näppäintä ja valitse toiminto Delete entire column. 6.5 Koko taulukon poistaminen Poistaminen on yksinkertaista; koko taulukko valitaan hiiren vasemmalla painikkeella ja painetaan Delete-näppäintä. Laadi seuraavanlainen taulukko edellisessä tehtävässä muokkaamaasi Netiketti -dokumenttiin: Uutisryhmien käyttäjät, lukumäärä Keski-ikä Tahdikkaiden viestien osuus Miehet, v 75% Naiset, v 79% Anonyymit, 87 Ei tiedossa 1.2%

15 Harjoitus 7. Kuvan tai kaavion tuominen Word-dokumenttiin Tekstidokumenttiin voi tuoda tekstin joukkoon kuvia tai kaavioita (grafiikkaa) Aseta kohdistin siihen kohtaan teksti, mihin haluat sijoitaa kuvan. Sijoita muokkaamaasi harjoitustekstiin (netiketti) kuva nimeltä V:\luokka\ohjeet\coffee.gif Päävalikosta komennoilla Insert Picture From File tällöin avautuu Insert Picture valintaikkuna. Tässä ovat luettelona kansion kaikki kuvatiedostot ja valittu (sinisellä merkitty) kuva näkyy miniatyyrina oikeanpuoleisessa ruudussa. Insert komennolla valittu kuva tuodaan tekstiin. Ehdon Float over text ollessa voimassa voi kuvaa siirtää tekstissä eri kohtiin, jos kyseinen ehto taas ei ole voimassa pysyy kuva siinä kohdassa tekstiä, mihin sen alunperin tuodaan. Word-dokumenttiin voi tuoda grafiikkaa useissa erilaisissa tiedostomuodoissa, mm.windowsin oman piirrosohjelman Paint tuottama tiedostomuoto bitmap (bmp), muita sopivia ovat mm. jpg, gif tai wmf Kuvan suhde tekstiin Tekstidokumentissa kuvaa voidaan kohdellaan kuin mitä tahansa teksissä olevaa merkkiä (kuten kirjaimet, numerot yms). Tällöin kuva lukkiutuu kulkemaan tekstin mukana. Kuitenkin yleensä on kätevämpää vapauttaa kuva siten että sitä voi siirrellä tekstissä, joka siirtyy syrjään sen tieltä (wrapping).

16 7.4. Miten kuvan kokoa ja käyttäytymistä tekstissä säädellään? Insert komennolla kuva siis tuodaan tekstiin, tällöin kuva on oletusarvoisesti kuten kirjainmerkki (ts. float over text ehto ei ole voimassa). Tällöin tekstiin tuodun kuvan klikkaamisesta hiiren vasemmalla näppäimellä tapahtuu seuraavaa: Kuvaan tulevat näkyviin sen kahvat (pienet neliöt), joista voi hiiren avulla muuttaa kuvan kokoa. Perusvalikko avautuu, siinä ovat Windows perustoiminnot Cut, Copy ja Paste; lisäksi Show Picture Toolbar:lla saat avattua kuvan työkaluvalikon. Format Picture valinnalla voit säätää kuvan kokoa yms. ominaisuuksia. Tämä voi olla kätevä kun monia kuvia täytyy asettaa tekstiin aivan saman kokoisina; tällöin kuvakoon muuttaminen kahvoista vetämällä ei yleensä takaa kuvan tismalleen oikeaa kokoa. 5. Miten kuvan kokoa ja käyttäytymistä tekstissä säädellään? Tekstiin tuodun kuvan klikkaaminen hiiren vasemmalla näppäimellä avaa sen käsittelyä varten työkaluvalikon (jonka saa auki myös valikosta View Toolbar Picture). Sillä voi säätää mm. kuvan kirkkautta yms. Aktivoituun kuvaan tulevat näkyviin myös sen kahvat (pienet neliöt), joista voi hiiren avulla muuttaa kuvan kokoa. Työkalupalkin neljäs kuvake oikealta säätelee miten teksti ja kuva sijoittuvat toisiinsa nähden. Kuvan käyttö on sujuvaa tekstissä kun wrapping toimii kaikilla sivuille ja kuvaa myötäillen (tight). Kuvan ja tekstin suhdetta voi säätää: esimerkiksi siten, että teksti virtaa kuvan ohi vaikka kuvan paikkaa vaihdetaan. Aktivoi kuva hiiren oikealla näppäimellä klikkaamalla, ota avautuvasta valikosta toiminto Format Picture jolloin avautuu Format Picture ikkuna, josta välilehti Position määrittelee onko kuva liikuteltavissa tekstin mukana (Float over text). -Opetustuokion päättyessä muista poistaa asiakirja kiintolevyltä File Explorerin avulla. -Ensin Wordissa tulee asiakirja sulkea. -Avaa sitten Start valikosta Windows NT explorer -Mene C-levyn hakemistoon Temp -Klikkaa word_har.doc tiedostoa hiiren oikealla näppäimellä, sen väri muuttuu ja osoittaa sen olevan valittu objekti -Anna avautuvassa valikossa komento delete

17

1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc

1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc Word - harjoitus 1 1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc Kopioi itsellesi harjoitus3_korjaus.doc niminen tiedosto Avaa näyttöön kopioimasi harjoitus. Harjoitus on kirjoitettu WordPerfet 5.1 (DOS) versiolla

Lisätiedot

Vesa Ollikainen, päivitys Juha Haataja 3.8.2010

Vesa Ollikainen, päivitys Juha Haataja 3.8.2010 METROPOLIA Tekstinkäsittely1 Peruskäyttö Vesa Ollikainen, päivitys Juha Haataja 3.8.2010 Tavoitteet ja sisältö Tavoite Lyhyen asiakirjan kirjoitustaito Word-tekstinkäsittelyohjelmalla Sisältö Tekstinkäsittelyohjelman

Lisätiedot

Tekstinkäsittely 1. Peruskäyttö. Tietotekniikan perusteet Metropolia Ammattikorkeakoulu Vesa Ollikainen

Tekstinkäsittely 1. Peruskäyttö. Tietotekniikan perusteet Metropolia Ammattikorkeakoulu Vesa Ollikainen Tekstinkäsittely 1 Peruskäyttö Tavoitteet ja sisältö Tavoite Lyhyen asiakirjan kirjoitustaito Word-tekstinkäsittelyohjelmalla Sisältö Tekstinkäsittelyohjelman esittely Tekstinkäsittelyprosessi Tekstin

Lisätiedot

Vesa Ollikainen, päivitys Juha Haataja 12.8.2011

Vesa Ollikainen, päivitys Juha Haataja 12.8.2011 METROPOLIA Tekstinkäsittely1 Peruskäyttö Vesa Ollikainen, päivitys Juha Haataja 12.8.2011 Sisällys 1 Tekstinkäsittelyohjelma... 1 2 Tekstinkäsittelyprosessi... 2 3 Word-tekstinkäsittelyohjelman käyttöliittymä...

Lisätiedot

Lupa opetuskäyttöön pyydettävä. info@tietsikka.net. Näppäimistö. Kohdistimen ohjausnäppäimistö. Funktionäppäimistö. Kirjoitusnäppäimistö

Lupa opetuskäyttöön pyydettävä. info@tietsikka.net. Näppäimistö. Kohdistimen ohjausnäppäimistö. Funktionäppäimistö. Kirjoitusnäppäimistö Näppäimistö 2005 Päivi Vartiainen 1 Kohdistimen ohjausnäppäimistö Funktionäppäimistö Kirjoitusnäppäimistö Numeronäppäimistö Kohdistimen ohjausnäppäimistöllä siirretään hiiren osoitinta ruudulla. Kohdistin

Lisätiedot

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.)

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) 6. Tekstin muokkaaminen 6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) Tekstin maalaaminen onnistuu vetämällä hiirellä haluamansa tekstialueen yli (eli osoita hiiren

Lisätiedot

KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA

KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA SISÄLLYS 1. KUVAN TUOMINEN PAINTIIN...1 1.1. TALLENNETUN KUVAN HAKEMINEN...1 1.2. KUVAN KOPIOIMINEN JA LIITTÄMINEN...1 1.1. PRINT

Lisätiedot

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat Microsoft Office 2010 löytyy tietokoneen käynnistävalikosta aivan kuin kaikki muutkin tietokoneelle asennetut ohjelmat. Microsoft kansion sisältä löytyy toimisto-ohjelmistopakettiin kuuluvat eri ohjelmat,

Lisätiedot

Wordpad ohjelman - käyttöliittymä

Wordpad ohjelman - käyttöliittymä Wordpad ohjelman - käyttöliittymä WordPad on miniversio Word tekstinkäsittelyohjelmasta. WordPad -ohjelma kuuluu Windows -käyttöjärjestelmän apuohjelmiin. Kaikissa tietokoneissa, joihin on asennettu Windows

Lisätiedot

T e k s t i n k ä s i t t e l y ä s e l k o k i e l e l l ä WORD

T e k s t i n k ä s i t t e l y ä s e l k o k i e l e l l ä WORD 1 MICROSOFT T e k s t i n k ä s i t t e l y ä s e l k o k i e l e l l ä WORD Eero Seitsemän veljeksen Eero on vilkas, sukkelasanainen ja älykkäämpi kuin muut veljekset. Hän kiusoittelee ja pilkkaa puheillaan

Lisätiedot

5. Alaindeksi 6. Yläindeksi 7. Poista muotoilut 8. Tasaa teksti vasemmalle

5. Alaindeksi 6. Yläindeksi 7. Poista muotoilut 8. Tasaa teksti vasemmalle OHJELMAN ESITTELY OHJELMAN OSAT JA TERMINOLOGIA Valikkorivi Tekstikursori Pikapainikkeet Viivain Vierityspalkit = pienentää ikkunan alas = suurentaa ikkunan = sulkee ikkunan TYÖKALURIVIEN PAINIKKEET 1.

Lisätiedot

ATK-taitojen päivitys luento 1. Maaningan seurakunta Hannu Räisänen 2013

ATK-taitojen päivitys luento 1. Maaningan seurakunta Hannu Räisänen 2013 ATK-taitojen päivitys luento 1 Maaningan seurakunta Hannu Räisänen 2013 1 Taustaa Pielavesi, Hyvinkää, Helsinki, Maaninka Yhden megan Winchester WordPerfect korvaa sihteerin Pankki on kotona Sitä sanaa

Lisätiedot

SATAKUNNAN AMMATTIKORKEAKOULU. Hakala Toni Varpelaide Heidi TEKSTINKÄSITTELYN OHJEET CASE: OPINNÄYTETYÖN RAPORTOINTI WORDILLA

SATAKUNNAN AMMATTIKORKEAKOULU. Hakala Toni Varpelaide Heidi TEKSTINKÄSITTELYN OHJEET CASE: OPINNÄYTETYÖN RAPORTOINTI WORDILLA SATAKUNNAN AMMATTIKORKEAKOULU Hakala Toni Varpelaide Heidi TEKSTINKÄSITTELYN OHJEET CASE: OPINNÄYTETYÖN RAPORTOINTI WORDILLA Liiketalous ja tietojenkäsittely Huittinen Liiketalous Taloushallinto 2005 1

Lisätiedot

Taulukkolaskentaa selkokielellä EXCEL

Taulukkolaskentaa selkokielellä EXCEL Taso 1 1 MICROSOFT Taulukkolaskentaa selkokielellä EXCEL Tuomas Seitsemän veljeksen Tuomas on vakaa ja vahva kuin tammi. Hänellä ei ole juuri mielikuvitusta, hän ei keksi mitään itse, vaan ideat tulevat

Lisätiedot

Excel Perusteet. 2005 Päivi Vartiainen 1

Excel Perusteet. 2005 Päivi Vartiainen 1 Excel Perusteet 2005 Päivi Vartiainen 1 SISÄLLYS 1 Excel peruskäyttö... 3 2 Fonttikoon vaihtaminen koko taulukkoon... 3 3 Sarakkeen ja rivin lisäys... 4 4 Solun sisällön ja kaavojen kopioiminen... 5 5

Lisätiedot

Selkosanakirja sdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmq. Tietokoneet. wertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjk 1.4.

Selkosanakirja sdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmq. Tietokoneet. wertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjk 1.4. qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghj klöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwerty uiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxc vbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåa Selkosanakirja

Lisätiedot

TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ

TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ Windows XP-käyttöjärjestelmän asetuksilla sekä Word-asetuksilla voit vaikuttaa tietokoneen näytön ulkoasuun, selkeyteen ja helppokäyttöisyyteen.. 1) ASETUKSET

Lisätiedot

E s i t y s g r a f i i k k a a s e l k o k i e l e l l ä MICROSOFT. PowerPoint. P e t r i V a i n i o P e t r i I l m o n e n TIKAS-SARJA

E s i t y s g r a f i i k k a a s e l k o k i e l e l l ä MICROSOFT. PowerPoint. P e t r i V a i n i o P e t r i I l m o n e n TIKAS-SARJA MICROSOFT E s i t y s g r a f i i k k a a s e l k o k i e l e l l ä PowerPoint P e t r i V a i n i o P e t r i I l m o n e n TIKAS-SARJA 6 Sisällysluettelo JOHDANTO TIKAS-PROJEKTI KIRJAN RAKENNE JA TASOMERKINNÄT

Lisätiedot

TAULUKOINTI. Word Taulukot

TAULUKOINTI. Word Taulukot Word 2013 Taulukot TAULUKOINTI TAULUKOINTI... 1 Taulukon tekeminen... 1 Solusta toiseen siirtyminen... 1 Solun tyhjentäminen... 2 Taulukon Layout (Asettelu) välilehti... 2 Alueiden valitseminen taulukossa...

Lisätiedot

KSAO Liiketalous 1. Asiakirjan ulkoasuun vaikuttavat tekstin muotoilut ja kappale muotoilut. Kappaleen ulkoasuun vaikuttavia tekijöitä:

KSAO Liiketalous 1. Asiakirjan ulkoasuun vaikuttavat tekstin muotoilut ja kappale muotoilut. Kappaleen ulkoasuun vaikuttavia tekijöitä: KSAO Liiketalous 1 Asiakirjan ulkoasuun vaikuttavat tekstin muotoilut ja kappale muotoilut. Kappaleen ulkoasuun vaikuttavia tekijöitä: tekstin tasaus sisennys riviväli; kappaleen sisäiset rivivälit kappaleiden

Lisätiedot

2. Aloitus -välilehti, leikepöytä- ja fontti -ryhmät

2. Aloitus -välilehti, leikepöytä- ja fontti -ryhmät 2. Aloitus -välilehti, leikepöytä- ja fontti -ryhmät Aloitus -välilehdelle on sijoitettu eniten käytetyt muotoiluihin liittyvät komennot. Välilehti sisältää viisi eri ryhmää, johon komennot on sijoitettu

Lisätiedot

Ajokorttimoduuli Moduuli 2. - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta. Harjoitus 1

Ajokorttimoduuli Moduuli 2. - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta. Harjoitus 1 Ajokorttimoduuli Moduuli 2 - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta Harjoitus 1 Tämän harjoituksen avulla opit alustamaan levykkeesi (voit käyttää levykkeen sijasta myös USBmuistitikkua). Harjoitus tehdään Resurssienhallinnassa.

Lisätiedot

Word 2003:n käyttötoimintojen muutokset Word 2010:ssä

Word 2003:n käyttötoimintojen muutokset Word 2010:ssä 1/6 Word 2003:n käyttötoimintojen muutokset Word 2010:ssä WORD 2003 TOIMINNOT TOIMINNOT WORD 2010:ssä Uusi tiedosto Avaa tiedosto Sivun asetukset valikosta painike ja avautuvasta valikosta valitse haluamasi

Lisätiedot

Tekstinkäsittelyn jatko. KSAO Liiketalous 1

Tekstinkäsittelyn jatko. KSAO Liiketalous 1 KSAO Liiketalous 1 Tyylien käyttö on keskeinen osa tehokasta tekstinkäsittelyä. Merkki- ja kappalemuotoilujen tallentaminen valmiiksi tyyleiksi nopeuttavat tekstinkäsittelyä; tekstin kirjoittamista ja

Lisätiedot

K ä y t t ö j ä r j e s t e l m ä s e l k o k i e l e l l ä WINDOWS MICROSOFT. Petri Ilmonen ja Juha Hällfors. -sarja

K ä y t t ö j ä r j e s t e l m ä s e l k o k i e l e l l ä WINDOWS MICROSOFT. Petri Ilmonen ja Juha Hällfors. -sarja MICROSOFT K ä y t t ö j ä r j e s t e l m ä s e l k o k i e l e l l ä WINDOWS Petri Ilmonen ja Juha Hällfors -sarja Sisällysluettelo Saatesanat 3 Johdanto 6 Kirjan rakenne ja tasomerkinnät 6 Käyttöjärjestelmän

Lisätiedot

Aikuiskoulutus ja työelämäpalvelut. WORD 2007 Startti. Tekijä: Matti Lehtonen

Aikuiskoulutus ja työelämäpalvelut. WORD 2007 Startti. Tekijä: Matti Lehtonen WORD 2007 Startti Tekijä: Matti Lehtonen Sisällysluettelo Ohjelman käynnistäminen... 1 Vista - käyttöjärjestelmä... 1 XP - käyttöjärjestelmä... 1 Ohjelman avautumisnäkymä... 2 Tekstin oikein kirjoittaminen...

Lisätiedot

Tärkeimmät toiminnot. Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta. Tärkeimmät toiminnot jatkuu...

Tärkeimmät toiminnot. Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta. Tärkeimmät toiminnot jatkuu... Tärkeimmät toiminnot Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta Kun hiiren jättää kuvakkeen päälle vähäksi ajaksi Word selittää toiminnon Avaa tiedosto Tallenna Kumoa, nuolesta aiemmat

Lisätiedot

Word 2010 Pikaopas Hannu Matikainen Päivitetty: 14.4.2012

Word 2010 Pikaopas Hannu Matikainen Päivitetty: 14.4.2012 Word 2010 Pikaopas Hannu Matikainen Päivitetty: 14.4.2012 1(5) Ohjelmaikkunan osat Valintanauhan tärkeimmät välilehdet ovat Tiedosto, Aloitus, Lisää ja Sivun asettelu. Kuvassa näkyy Aloitus-välilehti.

Lisätiedot

Pikanäppäin Yhdistelmiä. Luku 6 Pikanäppäimet

Pikanäppäin Yhdistelmiä. Luku 6 Pikanäppäimet Luku 6 Pikanäppäimet Pikanäppäimet ovat näppäinyhdistelmiä, jotka mahdollistavt ZoomTextin komennot ilman ZoomTextin käyttäjäliittymän aktivointia. Pikanäppäin komentoja on melkein jokaisella ZoomTextin

Lisätiedot

Tekstinkäsittelyn perusteet

Tekstinkäsittelyn perusteet TAMPEREEN KAUPUNKI Kasvatus- ja opetustoimiala @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ Tekstinkäsittelyn perusteet Word Sisällys Word-tekstinkäsittelyohjelma 1 1 Wordin näyttötilat 1 2 Valikot ja näppäimistö

Lisätiedot

VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE

VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE 1. SISÄÄN KIRJAUTUMINEN Sisään kirjautuminen VerkkoVelho-ylläpitotyökaluun tapahtuu yrityksesi osoitteessa www.omaosoitteesi.fi/yllapito, esim. www.verkkovelho.fi/yllapito.

Lisätiedot

FrontPage 2000 - Näkymät

FrontPage 2000 - Näkymät FrontPage 2000 - Näkymät FrontPagessa on kuusi erilaista näkymää sivustoon. Sivunäkymä Tässä näkymässä luodaan sivut eli näkymä vastaa paljolti Wordin tekstinkäsittelyohjelman näkymää. Tässä on myös muokattava

Lisätiedot

9. Kappale -ryhmä - Kappalemuotoilut

9. Kappale -ryhmä - Kappalemuotoilut 9. Kappale -ryhmä - Kappalemuotoilut Aloitus -välilehdellä Kappale -ryhmästä löytyvät kaikki kappalemuotoilut. Huomaa, että kappalemuotoilut ovat aina voimassa seuraavaan kappalemerkkiin asti. Kappalemerkki

Lisätiedot

OPINNÄYTETYÖ MALLIPOHJAN KÄYTTÖOHJE

OPINNÄYTETYÖ MALLIPOHJAN KÄYTTÖOHJE OPINNÄYTETYÖ MALLIPOHJAN KÄYTTÖOHJE Opinnäytetyö mallipohja Kajaanin ammattikorkeakoulu 2.12.2005 SISÄLLYS 1 MALLIPOHJAN KÄYTTÖÖNOTTO 1 2 TEKSTIN KIRJOITTAMINEN 2 2.1 Valmiin tekstin siirtäminen 2 2.2

Lisätiedot

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com Sisällys Editorin käyttöohje...

Lisätiedot

AbiWord 2.8.1 -moniste

AbiWord 2.8.1 -moniste AbiWord 2.8.1 -moniste by Sami Mäkinen Sisällysluettelo Näppäimistö...1 Tulostumattomien merkkien näyttäminen...1 Tekstin kirjoittamisen perussäännöt...1 Kumoaminen...1 Näkymät ja zoomaus...2 Sivun asetukset...2

Lisätiedot

Väitöskirja -mallipohja

Väitöskirja -mallipohja JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO Väitöskirja -mallipohja Word 2007/2010 IT-palvelut hannele.rajaniemi@jyu.fi https://koppa.jyu.fi/avoimet/thk/vaitoskirja sovellustuki@jyu.fi Sisältö Miten toimii väitöskirja/asiakirjamallipohja?

Lisätiedot

ATK yrittäjän työvälineenä

ATK yrittäjän työvälineenä ATK yrittäjän työvälineenä Word ja Excel Timo Laapotti / F4U - Foto For You f4u@f4u.fi http://f4u.fi/mlykl/ 13.5.2008 Ohjelmisto Tietokoneohjelma on joukko toimintaohjeita ja käskyjä, jotka tietokoneen

Lisätiedot

1 ClipArt -kuvan käyttö Paint-ohjelmassa

1 ClipArt -kuvan käyttö Paint-ohjelmassa 1 ClipArt -kuvan käyttö Paint-ohjelmassa 1. Avaa Paint: 2. Käynnistä/Kaikki Ohjelmat/Apuohjelmat/Paint. 3. Pienennä Paint -ohjelma kuvakkeeksi tehtäväpalkkiin, ohjelman pienennyspainikkeesta. 4. Avaa Internet

Lisätiedot

Taulukot, taulukkoryhmät Sisällysluettelo

Taulukot, taulukkoryhmät Sisällysluettelo Excel 2013 Taulukot, taulukkoryhmät Sisällysluettelo TAULUKKORYHMÄT TAULUKOIDEN VÄLISET KAAVAT, FUNKTIOT YM.... 1 Taulukon lisääminen työkirjaan... 1 Taulukon (välilehden) poistaminen työkirjasta... 1

Lisätiedot

WORD TYYLILLÄ. Tietohallintokeskus hannele.rajaniemi@jyu.fi. Miksi tyylit? Tyylien lisääminen: joko jälkikäteen tai etukäteen

WORD TYYLILLÄ. Tietohallintokeskus hannele.rajaniemi@jyu.fi. Miksi tyylit? Tyylien lisääminen: joko jälkikäteen tai etukäteen WORD TYYLILLÄ Tietohallintokeskus hannele.rajaniemi@jyu.fi Sisältö 2 h Miksi tyylit? Tyylien lisääminen: joko jälkikäteen tai etukäteen Tyylien muokkaaminen Asiakirjamallit * Sisällysluettelo otsikkotyylien

Lisätiedot

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille OneNote OPS OHJE Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille Vinkki: Jos et löydä hakemaasi, voit painaa F1-painiketta, joka avaa OneNote-ohjeen, josta voit hakea hakusanoilla vastausta kysymyksiisi liittyen

Lisätiedot

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly Google-dokumentit 1 2 3 Yleistä 1.1 Tilin luominen 4 1.2 Docs-päävalikkoon siirtyminen 7 Dokumentit-päävalikko 2.1 Kirjaudu Dokumentteihin 9 2.2 Lähetä tiedosto Google-dokumentteihin 11 2.3 Uuden asiakirjan

Lisätiedot

Fonttimuotoilut. Fontin tyyppi ja fonttikoko

Fonttimuotoilut. Fontin tyyppi ja fonttikoko Fonttimuotoilut Kun haluat muotoilla jonkin sanan tai osan tekstistä, sinun pitää ensin "maalata" ko. alue. Maalaaminen tapahtuu vetämällä alueen yli hiiren ykköspainike alas painettuna. Maalattu alue

Lisätiedot

Kyläsivujen InfoWeb-ohje

Kyläsivujen InfoWeb-ohje Kyläsivujen InfoWeb-ohje Kirjoita internet-selaimesi osoitekenttään kyläsivujen hallintaosoite; www.yla -savo.fi/admin Saavut seuraavalle sivulle, johon kirjoitat käyttäjätunnuksesi ja salasanasi: Paina

Lisätiedot

Tietotyöläisen perustyökalu

Tietotyöläisen perustyökalu Kalvosarjan käyttö Tervetuloa käyttämään Word 2000:n käyttöä esittelevää pdf-kalvosarjaa! Siirry ensin Koko näyttö -tilaan valitsemalla View/Full Screen ja käytä liikkumiseen sivun alareunassa olevia painikkeita.

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE LATOMO VERSO

KÄYTTÖOHJE LATOMO VERSO Kirjautuminen Kirjatuminen järjestelmään tapahtuu syöttämällä ylläpitäjältä (yleensä sähköpostilla) saatu käyttäjätunnus ja salasana niille varattuihin kenttiin. Jos olet unohtanut salasanasi voit syöttää

Lisätiedot

TAULUKKORYHMÄT. Sisällysluettelo

TAULUKKORYHMÄT. Sisällysluettelo Excel 2010 Taulukkoryhmät Sisällysluettelo TAULUKKORYHMÄT TAULUKOIDEN RYHMITTÄMINEN... 1 Ryhmän luominen... 1 Ryhmän purkaminen... 1 Tietojen kirjoittaminen, muotoilu ym.... 1 Tietojen kopioiminen taulukosta

Lisätiedot

KUVAT. Word 2013. Kuvat

KUVAT. Word 2013. Kuvat Word 2013 Kuvat KUVAT KUVAT... 1 Kuvatiedoston lisääminen... 1 Microsoftin-kuvien lisääminen... 1 Koon muuttaminen ja kääntäminen... 2 Kuvan siirtäminen... 2 Tekstiin tasossa... 2 Kelluva kuva, tekstin

Lisätiedot

1 Funktiot, suurin (max), pienin (min) ja keskiarvo

1 Funktiot, suurin (max), pienin (min) ja keskiarvo 1 Funktiot, suurin (max), pienin (min) ja keskiarvo 1. Avaa uusi työkirja 2. Tallenna työkirja nimellä perusfunktiot. 3. Kirjoita seuraava taulukko 4. Muista taulukon kirjoitusjärjestys - Ensin kirjoitetaan

Lisätiedot

YLÄ JA ALATUNNISTE...

YLÄ JA ALATUNNISTE... Word 2013 Ylä- ja alatunniste YLÄ- JA ALATUNNISTE YLÄ JA ALATUNNISTE... 1 Ylätunnisteen tekeminen... 1 Oman ylätunnisteen tekeminen ja tallentaminen rakenneosaksi... 4 Alatunnisteen tekeminen... 4 Erilainen

Lisätiedot

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TALLENNETAAN MUISTIKULLE JA MUISTIKORTILLE 1 Muistitikun

Lisätiedot

UpdateIT 2010: Uutisten päivitys

UpdateIT 2010: Uutisten päivitys UpdateIT 2010: Uutisten päivitys Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com 2 Sisällys Uutisen lisääminen... 1

Lisätiedot

Tietosuoja-portaali. päivittäjän ohje

Tietosuoja-portaali. päivittäjän ohje Tietosuoja-portaali päivittäjän ohje Maisa Kinnunen 2010 1 Sisältö PÄIVITTÄJÄN OHJE Kirjautuminen...3 Sivujen tekstin muokkaus...4 Tiedostojen lisääminen palvelimelle...9 Jos sinun pitää selvittää tiedoston/kuvan

Lisätiedot

Ylä- ja alatunniste. Tunnisteen kirjoittaminen. Tunnisteen muokkaaminen

Ylä- ja alatunniste. Tunnisteen kirjoittaminen. Tunnisteen muokkaaminen 1 Ylä- ja alatunniste Tunniste on tekstiä tai grafiikkaa, joka toistuu automaattisesti määritysten mukaan sivulta toiselle. View Print Layout näytössä ja esikatselussa tunnisteet näkyvät omilla paikoillaan.

Lisätiedot

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Condess ratamestariohjelman käyttö Aloitus ja alkumäärittelyt Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Kun kysytään kilpailun nimeä, syötä kuvaava nimi. Samaa nimeä käytetään oletuksena

Lisätiedot

Taulukkolaskennan perusteet KSAO Liiketalous 1. 5 Rivitunnus (65 536 riviä) 14 Edellisten vierityspainikkeet. 6 Solu 15 Taulukon vierityspalkit

Taulukkolaskennan perusteet KSAO Liiketalous 1. 5 Rivitunnus (65 536 riviä) 14 Edellisten vierityspainikkeet. 6 Solu 15 Taulukon vierityspalkit KSAO Liiketalous 1 Perusteet 1110 12 9 1 2 8 3 4 18 5 7 6 14 13 16 15 15 17 1 Vakiotyökalurivi Vakio 10 vastaa Enter -näppäintä 2 Muotoilutyökalurivi Motoilu 11 vastaa Esc näppäintä 3 Työkirjan otsikkorivi

Lisätiedot

WORD 2016 pikaohje. PÄIVIYTETTY Sarkain ohjeisiin asti. Kajaanin AMK Mervi Ruotsalainen

WORD 2016 pikaohje. PÄIVIYTETTY Sarkain ohjeisiin asti. Kajaanin AMK Mervi Ruotsalainen WORD 2016 pikaohje. PÄIVIYTETTY Sarkain ohjeisiin asti. Kajaanin AMK Mervi Ruotsalainen 2 Sisällys Sisällys 1. Yleistä... 3 1.1 Office- ohjelmien muuttaminen suomen kielelle... 3 1.2 Wordin oma ohjetoiminto...

Lisätiedot

1 Yleistä Web-editorista... 3. 1.1 Web-editori -dokumentin luominen... 3. 2 Pikatoimintopainikkeet... 3. 2.1 Tallenna... 3

1 Yleistä Web-editorista... 3. 1.1 Web-editori -dokumentin luominen... 3. 2 Pikatoimintopainikkeet... 3. 2.1 Tallenna... 3 Web-editori 2 Optima Web-editori -ohje Sisällysluettelo 1 Yleistä Web-editorista... 3 1.1 Web-editori -dokumentin luominen... 3 2 Pikatoimintopainikkeet... 3 2.1 Tallenna... 3 2.2 Peru / Tee uudelleen...

Lisätiedot

HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu Ohje 1 (5) Raportin tekeminen

HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu Ohje 1 (5) Raportin tekeminen HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu Ohje 1 (5) RAPORTIN TMS. PITKÄN ASIAKIRJAN TEKEMINEN WORD:LLÄ Raportin reunukset ja sarkaimet Raportin kirjoittaminen Laita reunukset: Page Layout, Margins (Sivun asettelu,

Lisätiedot

WORD TYYLILLÄ (4 h) Tietohallintokeskus Miksi tyylit? Tyylien lisääminen: joko jälkikäteen tai etukäteen

WORD TYYLILLÄ (4 h) Tietohallintokeskus Miksi tyylit? Tyylien lisääminen: joko jälkikäteen tai etukäteen WORD TYYLILLÄ (4 h) Tietohallintokeskus hannele.rajaniemi@jyu.fi Sisältö 4 h Miksi tyylit? Tyylien lisääminen: joko jälkikäteen tai etukäteen Tyylien muokkaaminen Asiakirjamallit Sisällysluettelo otsikkotyylien

Lisätiedot

TIETOKONEEN ÄÄRELLÄ. Kansalaisopistot kotouttamisen tukena hanke/opetushallitus 2007 2008 Kuopion kansalaisopisto

TIETOKONEEN ÄÄRELLÄ. Kansalaisopistot kotouttamisen tukena hanke/opetushallitus 2007 2008 Kuopion kansalaisopisto TIETOKONEEN ÄÄRELLÄ Kansalaisopistot kotouttamisen tukena hanke/opetushallitus 2007 2008 Kuopion kansalaisopisto Materiaalin tekijä: Teksti ja ulkoasu: Sari Pajarinen Piirroskuvat: Renja Perälä TIETOKONEELLA

Lisätiedot

Opinnäytetyön mallipohjan ohje

Opinnäytetyön mallipohjan ohje Opinnäytetyön mallipohjan ohje Sisällys 1 Johdanto 1 2 Mallin käyttöönotto 1 3 Otsikot 2 3.1 Luvun otsikko 3 3.2 Alalukujen otsikot 5 4 Tekstikappaleet 5 5 Kuvat ja kuviot 6 6 Taulukot 6 7 Lainaus 7 8

Lisätiedot

Ylläpitoalue - Etusivu

Ylläpitoalue - Etusivu Crasmanager 5.2 Ylläpitoalue - Etusivu Sivut osiossa sisällön selaus ja perussivujen ylläpito. Tietokannat osiossa tietokantojen ylläpito. Tiedostot osiossa kuvien ja liitetiedostojen hallinta. Työkalut

Lisätiedot

REUNUKSET, PIKANÄPPÄIMET, OIKEINKIRJOITUS JA TAVUTUS

REUNUKSET, PIKANÄPPÄIMET, OIKEINKIRJOITUS JA TAVUTUS Word 2013 Asiakirjan laatiminen ja muokkaaminen REUNUKSET, PIKANÄPPÄIMET, OIKEINKIRJOITUS JA TAVUTUS REUNUKSET, PIKANÄPPÄIMET, OIKEINKIRJOITUS, TAVUTUS... 1 Uuden asiakirjan avaaminen... 1 Asiakirjan reunusten

Lisätiedot

Ensin klikkaa käynnistä-valikkoa ja sieltä Kaikki ohjelmat valikosta kaikki ohjelmat

Ensin klikkaa käynnistä-valikkoa ja sieltä Kaikki ohjelmat valikosta kaikki ohjelmat Microsoft Office 2010 löytyy tietokoneen käynnistä-valikosta aivan kuin kaikki muutkin tietokoneelle asennetut ohjelmat. Microsoft kansion sisältä löytyy toimisto-ohjelmistopakettiin kuuluvat eri ohjelmat,

Lisätiedot

Posterin teko MS Publisherilla

Posterin teko MS Publisherilla Posterin teko MS Publisherilla Ensimmäisenä avaa MS Publisher 2010. Löydät sen Windows valikosta - All programs - Microsoft Office. Publisheriin avautuu allaolevan kuvan mukainen näkymä. Mikäli et näe

Lisätiedot

VATT Talouden rakenteet. Ohje: Pdf-dian liittäminen PowerPoint -esitykseen. Sisällys:

VATT Talouden rakenteet. Ohje: Pdf-dian liittäminen PowerPoint -esitykseen. Sisällys: VATT Talouden rakenteet Ohje: Pdf-dian liittäminen PowerPoint -esitykseen Tämä ohje koskee Acrobat Reader -ohjelman versiota 9 sekä Firefox ja Internet Explorer -selaimia. Huomaa, että aikaisemmissa versioissa

Lisätiedot

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005 Outlook Express Käyttöliittymä Outlook Express on windows käyttöön tarkoitettu sähköpostin ja uutisryhmien luku- ja kirjoitussovellus. Se käynnistyy joko omasta kuvakkeestaan työpöydältä tai Internet Explorer

Lisätiedot

Taulukot. 2002 Päivi Vartiainen 1

Taulukot. 2002 Päivi Vartiainen 1 Taulukot Taulukon lisääminen FrontPagessa tapahtuu samalla tavoin kuin Word tekstinkäsittelyohjelmassakin. Valitse vakiotyökaluriviltä Lisää taulukko painike. Kun olet napsauttanut painikkeen alas voit

Lisätiedot

Used with permission of Microsoft. Kulttuurihistoria Syyskuu 2015

Used with permission of Microsoft. Kulttuurihistoria Syyskuu 2015 MUOTOSEIKKOJA Mitä asetuksia käytän? Tyypillisimpiä fontteja ovat Times New Roman (fonttikoko 12) tai Arial (fonttikoko 11). Käytä riviväliä 1,5, jotta asettelu on selkeä ja teksti on myös tältä osin helppolukuista.

Lisätiedot

Siirtymät, tehosteet, daesitys Sisällysluettelo

Siirtymät, tehosteet, daesitys Sisällysluettelo PowerPoint 2013 Siirtymät, tehosteet, daesitys Sisällysluettelo DIAESITYS, TEHOSTEET DIAESITYS, TEHOSTEET... 1 Diaesityksen käynnistäminen... 1 Diaesityksen siirtymät... 1 Siirtymän asettaminen... 1 Diasta

Lisätiedot

Ohje tekstinkäsittelyharjoitus 10. Pöytäkirja, jossa käytetään ylätunnistetta. Tehtävän aloitus

Ohje tekstinkäsittelyharjoitus 10. Pöytäkirja, jossa käytetään ylätunnistetta. Tehtävän aloitus Ohje tekstinkäsittelyharjoitus 10 Pöytäkirja, jossa käytetään ylätunnistetta Standardiasiakirjan asettelut Microsoft Word 2007 ja 2010 versioissa Word ohjelman oletusasetukset ovat sellaiset, että suomalaisen

Lisätiedot

PERUSLASKUJA. Kirjoita muuten sama, mutta ota välilyönti 4:n jälkeen 3/4 +5^2

PERUSLASKUJA. Kirjoita muuten sama, mutta ota välilyönti 4:n jälkeen 3/4 +5^2 PERUSLASKUJA Matemaattisten lausekkeiden syöttäminen: Kirjoita ilman välilyöntejä /+^2 Kirjoita muuten sama, mutta ota välilyönti :n jälkeen / +^2 Kopioi molemmat matematiikka-alueet ja liiku alueen sisällä

Lisätiedot

Väitöskirja -mallipohja

Väitöskirja -mallipohja Väitöskirja -mallipohja Ohje: Word 2003 -versiolle Tietohallintokeskus hannele.rajaniemi@jyu.fi Sisältö Miksi tyylit ovat käteviä? Miten toimii asiakirjamallipohja? Miten lisään tekstiä: a) kirjoitan itse

Lisätiedot

SeaMonkey pikaopas - 1

SeaMonkey pikaopas - 1 SeaMonkey pikaopas SeaMonkey on ilmainen ja yksinkertainen www-sivujen teko-ohjelma. Sillä on kätevää koostaa yksinkertaisia sivuja ilman, että täytyy tietää jotain HTML-koodista. Tämä opas esittelee sivuston

Lisätiedot

Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen

Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen 1 Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Sisällysluettelo Opetustapahtuman opiskelijalistan tulostaminen... 2 Tenttien opiskelijalistojen tulostaminen... 3

Lisätiedot

Symbol for Windows Blisskoostaja ( Versio 2.3 )

Symbol for Windows Blisskoostaja ( Versio 2.3 ) Handicom Symbol for Windows Blisskoostaja ( Versio 2.3 ) Handicom, 2004, Alankomaat Myynti Suomessa: Modemo Contents 1. Johdanto... 2 2. Blisskoostajan pääikkuna... 3 2.1 Toolbar... 3 2.2 Piirtoalue...

Lisätiedot

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com 2 Sisällys Johdanto... 1 Päänavigointi...

Lisätiedot

Tekstieditorin käyttö ja kuvien käsittely

Tekstieditorin käyttö ja kuvien käsittely Tekstieditorin käyttö ja kuvien käsittely Teksti- ja kuvaeditori Useassa Kotisivukoneen työkalussa on käytössä monipuolinen tekstieditori, johon voidaan tekstin lisäksi liittää myös kuvia, linkkejä ja

Lisätiedot

Ensin klikkaa käynnistä-valikkoa ja sieltä Kaikki ohjelmat valikosta kaikki ohjelmat

Ensin klikkaa käynnistä-valikkoa ja sieltä Kaikki ohjelmat valikosta kaikki ohjelmat Microsoft Office 2010 löytyy tietokoneen käynnistä-valikosta aivan kuin kaikki muutkin tietokoneelle asennetut ohjelmat. Microsoft kansion sisältä löytyy toimisto-ohjelmistopakettiin kuuluvat eri ohjelmat,

Lisätiedot

Moodle-oppimisympäristö

Moodle-oppimisympäristö k5kcaptivate Moodle-oppimisympäristö Opiskelijan opas Sisältö 1. Mikä on Moodle? 2. Mistä löydän Moodlen? 3. Kuinka muokkaan käyttäjätietojani? 4. Kuinka ilmoittaudun kurssille? 5. Kuinka käytän Moodlen

Lisätiedot

1 Copyright Juha-Pekka Ruuska

1 Copyright Juha-Pekka Ruuska MIKÄ ON WINDOWS 95??...2 ALOITUS...2 WINDOWS 95 SAMMUTTAMINEN...2 OHJELMIEN KÄYNNISTÄMINEN JA NIIDEN VÄLILLÄ LIIKKUMINEN...4 TEHTÄVÄPALKKI...5 KÄYNNISTÄ - VALIKKO TARKEMMIN...5 HIIREN KÄYTTÖ...6 YKKÖSPAINIKE...6

Lisätiedot

1. Word 2007 käyttöliittymä

1. Word 2007 käyttöliittymä 1. Word 2007 käyttöliittymä Word -tekstinkäsittelyohjelman versiossa 2007 ulkoasu ja suurin osa toiminnoista on muuttunut radikaalisti verrattuna edellisiin versioihin. Toimintoja ei enää suoriteta valikoiden

Lisätiedot

TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET

TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi LIELAHDEN KIRJASTO TIETOTORI Teivaankatu 1, Lielahtikeskus 33400 Tampere

Lisätiedot

Opetussuunnitteluprosessi WebOodissa - OpasOodi

Opetussuunnitteluprosessi WebOodissa - OpasOodi Katri Laaksonen 14.3.2011 Opetussuunnitteluprosessi WebOodissa - OpasOodi Ohjeen sisältö: Yleistä Oppaaseen liittyvien opintokohteiden käsittely Opintokohteen tila Vastuuopettajatietojen lisäys Kuvaustekstien

Lisätiedot

KAPPALEMUOTOILUT. Word Kappalemuotoilut

KAPPALEMUOTOILUT. Word Kappalemuotoilut Word 2013 Kappalemuotoilut KAPPALEMUOTOILUT KAPPALEMUOTOILUT... 1 Tekstin tasaaminen... 1 Sisentäminen... 1 Koko kappaleen sisentäminen... 2 Sisennyksen poistaminen... 2 Riippuva sisennys (sivuotsikko)...

Lisätiedot

SSH Secure Shell & SSH File Transfer

SSH Secure Shell & SSH File Transfer SSH Secure Shell & SSH File Transfer TIETOHALLINTO Janne Suvanto 1.9 2002 Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 1 Yleistä... 2 SSH Secure Shell ohjelman asetukset... 3 POP3 tunnelin asetukset... 6 Yhteyden

Lisätiedot

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TALLENNETAAN MUISTIKULLE JA MUISTIKORTILLE 1 Muistitikun

Lisätiedot

CMS Made Simple Perusteet

CMS Made Simple Perusteet CMS Made Simple Perusteet 1. Hallintaan kirjautuminen Kirjautumisruutuun pääset lisäämällä osakaskuntasi www-osoitteen perään liitteen /admin. Käyttäjätunnuksena toimii onkija ja salasanana postitse saamasi

Lisätiedot

Windowsin pikanäppäimet

Windowsin pikanäppäimet 1 / 9 12.9.2017 klo 15.02 Windowsin pikanäppäimet Valitse tuoteversio Windows 10 Windows 10 Pikanäppäimet ovat näppäimiä tai näppäinyhdistelmiä, joiden avulla voidaan tehdä joitakin samoja toimia kuin

Lisätiedot

PERUSTEET. Sisällysluettelo

PERUSTEET. Sisällysluettelo PowerPoint 2013 Perusteet Sisällysluettelo PERUSTEET POWERPOINT PERUSTEET... 1 Ohjelmaikkuna... 1 File-valikko... 2 Pikatyökalurivi... 2 Pikavalikoima... 2 Pikavalikot... 2 Näkymät, zoomaus... 2 Valintanauha...

Lisätiedot

Posterin teko InDesignilla

Posterin teko InDesignilla Posterin teko InDesignilla Avatessasi InDesign CS5 -ohjelman, näyttöön aukeaa ikkuna, josta voit valita tarpeen mukaan aikaisemmin tallennetun dokumentin, uuden tai ohjelmassa valmiin mallin mukaisen inddtiedoston.

Lisätiedot

Microsoft Outlook Web Access. Pikaohje sähköpostin peruskäyttöön

Microsoft Outlook Web Access. Pikaohje sähköpostin peruskäyttöön Microsoft Outlook Web Access Pikaohje sähköpostin peruskäyttöön 1 Käyttö työpaikalla (Hallinto-verkossa) Käynnistetään sähköposti Työpöydällä olevasta Faiposti-pikakuvakkeesta (hiirellä kaksoisklikkaamalla).

Lisätiedot

Sisältö: Heli Ruoho Pikaopas Adobe PageMaker 6.5 -taitto-ohjelmaan (Fin) 1 Uuden julkaisun luominen ja työtilan esittely 1

Sisältö: Heli Ruoho Pikaopas Adobe PageMaker 6.5 -taitto-ohjelmaan (Fin) 1 Uuden julkaisun luominen ja työtilan esittely 1 0 Heli Ruoho Pikaopas Adobe PageMaker 6. -taitto-ohjelmaan (Fin) Sisältö: Uuden julkaisun luominen ja työtilan esittely 2 Ennen taittamisen aloittamista 2 3 Taittaminen 3 3. Objektien sijoittaminen julkaisuun

Lisätiedot

Sähköisen Markkinoinnin Koulutus Kotisivutyöpaja. Julkaisujärjestelmän ohje

Sähköisen Markkinoinnin Koulutus Kotisivutyöpaja. Julkaisujärjestelmän ohje Sähköisen Markkinoinnin Koulutus Kotisivutyöpaja Julkaisujärjestelmän ohje 2014 2 PM-Julk aisujärjestelmän perusohjeet Julkaisujärjestelmän käyttöönotto Julkaisujärjestelämän avulla voit itsenäisesti muokata

Lisätiedot

Word ohje Word2010. Jari Laru, yliopisto-opettaja. Asko Pekkarinen, lehtori

Word ohje Word2010. Jari Laru, yliopisto-opettaja. Asko Pekkarinen, lehtori Word ohje Word2010 Jari Laru, yliopisto-opettaja Asko Pekkarinen, lehtori Kasvatustieteiden tiedekunta, Oulun yliopisto, 2012 Sisällys Sivuasetukset... 1 Marginaalit... 1 Osion luominen sisällysluetteloa

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO, KUVIEN JA TAULUKOIDEN AUTOMAATTINEN NUMEROINTI

SISÄLLYSLUETTELO, KUVIEN JA TAULUKOIDEN AUTOMAATTINEN NUMEROINTI Word 2013 Sisällysluettelo, kuvien ja taulukoiden numerointi SISÄLLYSLUETTELO, KUVIEN JA TAULUKOIDEN AUTOMAATTINEN NUMEROINTI SISÄLLYSLUETTELO... 1 Otsikoiden merkitseminen... 1 Ylä- ja alatunnisteet:

Lisätiedot

TYYLIT. Word Tyylit

TYYLIT. Word Tyylit Word 2013 Tyylit TYYLIT TYYLIT... 1 Pikatyylien käyttäminen... 1 Tyylimuotoilun poistaminen... 2 Tyylin muokkaaminen... 2 Uuden tyylin luominen muotoillusta tekstistä... 2 Uuden tyylin luominen valintataulussa...

Lisätiedot

Tekstinkäsittelyn jatko Error! Use the Home tab to apply Otsikko 1 to the text that you want to appear here. KSAO Liiketalous 1

Tekstinkäsittelyn jatko Error! Use the Home tab to apply Otsikko 1 to the text that you want to appear here. KSAO Liiketalous 1 KSAO Liiketalous 1 Lomakkeet Lomake on asiakirja, joka sisältää täyttämistä ohjaavia tietoja tai merkintöjä. Wordin lomakekenttä-toiminnolla luodaan näytöllä täytettäviä lomakkeita tai tulostettavia lomakepohjia.

Lisätiedot