ottaa huomioon komission tiedonannon "Kohti luonnonvarojen kestävän käytön teemakohtaista strategiaa" (KOM(2003) 572),

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "ottaa huomioon komission tiedonannon "Kohti luonnonvarojen kestävän käytön teemakohtaista strategiaa" (KOM(2003) 572),"

Transkriptio

1 P5_TA(2004)0308 Jätteiden syntymisen ehkäiseminen ja kierrätys Euroopan parlamentin päätöslauselma komission tiedonannosta: Kohti jätteiden syntymisen ehkäisemisen ja kierrätyksen teemakohtaista strategiaa (KOM(2003) 301 C5-0385/ /2145(INI)) Euroopan parlamentti, joka ottaa huomioon komission tiedonannon "Kohti jätteiden syntymisen ehkäisemisen ja kierrätyksen teemakohtaista strategiaa" (KOM(2003) 301 C5-0385/2003), ottaa huomioon Euroopan parlamentin ja neuvoston 22. heinäkuuta 2002 tekemän päätöksen N:o 1600/2002/EY kuudennesta ympäristöä koskevasta yhteisön toimintaohjelmasta 1, ottaa huomioon komission tiedonannon "Kohti luonnonvarojen kestävän käytön teemakohtaista strategiaa" (KOM(2003) 572), ottaa huomioon komission tiedonannon neuvostolle ja Euroopan parlamentille "Yhdennetty tuotepolitiikka Elinkaariajattelu politiikan perustana" (KOM(2003) 302), ottaa huomioon neuvoston 24. syyskuuta 1996 antaman direktiivin 96/61/EY ympäristön pilaantumisen ehkäisemisen ja vähentämisen yhtenäistämiseksi 2, ottaa huomioon 29. lokakuuta 2003 annetun komission ehdotuksen Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi kemikaalien rekisteröinnistä, arvioinnista, lupamenettelyistä ja rajoittamisesta (REACH), Euroopan kemikaaliviraston perustamisesta ja direktiivin 1999/45/EY ja (pysyviä orgaanisia yhdisteitä koskevan) asetuksen (EY) muuttamisesta (KOM(2003) 644), ottaa huomioon 19. marraskuuta 2003 antamansa päätöslauselman komission kertomuksesta jätteistä annetun direktiivin 75/442/ETY täytäntöönpanosta 3, ottaa huomioon 14. marraskuuta 1996 antamansa päätöslauselman komission tiedonannosta yhteisön jätehuoltostrategian tarkistamisesta ja luonnoksesta neuvoston päätöslauselmaksi jätepolitiikasta 4 ja sitä koskevan 24. helmikuuta 1997 annetun neuvoston päätöslauselman yhteisön jätehuoltostrategiasta 5, ottaa huomioon työjärjestyksen 47 artiklan 2 kohdan 163 artiklan, EYVL L 242, , s. 1. EYVL L 257, , s. 26. P5_TA(2003)0508. EYVL C 362, , s EYVL C 76, , s. 1.

2 ottaa huomioon ympäristöasioiden, kansanterveyden ja kuluttajapolitiikan valiokunnan mietinnön sekä teollisuus-, ulkomaankauppa-, tutkimus- ja energiavaliokunnan lausunnon (A5-0176/2004), A. ottaa huomioon, että jätteistä 15. heinäkuuta 1975 annetun neuvoston direktiivin 75/442/ETY 1 3 artiklan 1 kohdassa edellytetään, että jäsenvaltiot ryhtyvät aiheellisiin toimenpiteisiin edistääkseen jätteiden syntymisen ehkäisemistä tai vähentämistä sekä sen haitallisuutta, B. ottaa huomioon, että edellä mainitun päätöksen N:o 1600/2002/EY 4 artiklassa säädetään, että ohjelmassa tarkoitetut aihekohtaiset strategiat on toimitettava Euroopan parlamentille ja neuvostolle ja että niiden on tarvittaessa oltava perustamissopimuksen 251 artiklassa tarkoitetun menettelyn (yhteispäätösmenettely) mukaisesti tehdyn Euroopan parlamentin ja neuvoston päätöksen muodossa, C. ottaa huomioon, että päätöksen N:o 1600/2002/EY 8 artiklan 1 kohta sisältää seuraavat tavoitteet: vähennetään merkittävästi jätteen kokonaismäärää toteuttamalla aloitteita jätteen syntymisen ehkäisemiseksi, käyttämällä luonnonvaroja tehokkaammin ja siirtymällä kestävämpiin tuotanto- ja kulutusmalleihin, vähennetään merkittävästi käsiteltävän jätteen sekä syntyvän vaarallisen jätteen määrää, kuitenkin siten, että vältetään päästöjen lisääntyminen ilmaan, vesiin ja maahan, kannustetaan uudelleenkäyttöä, ja joka tapauksessa syntyvän jätteen vaarallisuusastetta olisi alennettava ja sen pitäisi aiheuttaa mahdollisimman pieni riski; etusija olisi annettava jätteiden hyödyntämiselle ja erityisesti kierrätykselle; käsittelyyn menevän jätteen määrän olisi oltava mahdollisimman vähäinen, ja se olisi hävitettävä turvallisesti; käsiteltäväksi tarkoitettu jäte olisi käsiteltävä mahdollisimman lähellä sen syntypaikkaa siinä määrin kuin tämä ei vähennä jätteen käsittelytoimien tehokkuutta, D. ottaa huomioon, että päätöksen N:o 1600/2002/EY 8 artiklan 2 kohdan ii alakohdassa säädetään jätteiden syntymisen estämistä koskevien toimien laatimisesta ja toteuttamisesta, kun taas iii alakohdassa käsitellään jätehuoltoa ja jätteiden kierrätystä koskevan aihekohtaisen strategian laatimista, E. ottaa huomioon, että päätöksen N:o 1600/2002/EY 8 artiklan 2 kohdan iv alakohdassa säädetään jätteitä, muun muassa rakennus- ja purkujätettä, viemärilietettä ja biohajoavaa jätettä, koskevan lainsäädännön kehittämisestä tai tarkistamisesta sekä jätteen ja muun kuin jätteen välisen eron selventämisestä ja asianmukaisten kriteerien kehittämisestä jätepuitedirektiivin liitteiden II A ja II B muokkaamiseksi edelleen, F. ottaa huomioon, että päätöksen N:o 1600/2002/EY 8 artiklassa säädetään lisäksi luonnonvarojen kestävää käyttöä ja hoitoa koskevan aihekohtaisen strategian 1 EYVL L 194, , s. 39, direktiivi sellaisena kuin se on viimeksi muutettuna Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksella (EY) N:o 1882/2003 (EUVL L 284, , s. 1).

3 laatimisesta ja todetaan luonnonvarojen kestävän hoidon ja jätehuollon välinen tiivis yhteys, G. ottaa huomioon, että on ryhdyttävä toimenpiteisiin, jotka johtavat toisaalta tuotteiden valmistamiseen vähemmillä luonnonvaroilla, siirtymiseen puhtaampiin ja vähemmän jätettä synnyttäviin tuotantoprosesseihin ja tuotteiden elinkaaren pidentämiseen ja toisaalta kuluttajien valintoihin ja kysyntään vaikuttamiseen markkinoilla siten, että he suosisivat vähemmän jätettä synnyttäviä tuotteita ja palveluja, H. ottaa huomioon, että useimmissa jäsenvaltioissa ei ole vielä ryhdytty riittäviin toimiin yhteisön jätteitä koskevien säännösten panemiseksi täytäntöön määräajassa ja asianmukaisesti, mistä aiheutuu huomattavaa vahinkoa sille ympäristönsuojelun tasolle, johon yhteisössä pyritään, sekä merkittäviä kilpailuhaittoja yrityksille niissä jäsenvaltioissa, joissa määräykset on pantu täytäntöön määräajassa, I. ottaa huomioon, että "jätteiden syntymisen estäminen" merkitsee yksinomaan jätteiden syntymisen vähentämistä eikä sitä pidä sekoittaa jo syntyneen hävitettävän jätteen toisaalle ohjaamiseen, J. ottaa huomioon, että EU on jo toteuttanut lukuisia toimia jätteisiin liittyvien ongelmien minimoimiseksi, mutta ne eivät riitä vaarallisten ja vaarattomien jätteiden syntymisen ja niiden haitallisten ympäristövaikutusten vähentämiseen eivätkä kestävän jätehuollon turvaamiseen, K. ottaa huomioon, että kulttuuriset ja alueelliset erot eri jäsenvaltioissa ovat suuret ja että yhtenäisen järjestelmän tulee sallia alueelliset erot; katsoo, että kokonaisvaltaista jätestrategiaa on siksi kehitettävä siten, että käytettävissä on erilaisia ohjauskeinoja, L. ottaa huomioon, että onnistuneen jätteiden syntymisen estämistä koskevan politiikan on lopulta perustuttava vankkaan tieteelliseen analyysiin ja kattaviin tilastotietoihin, mutta se, että toistaiseksi käytettävissä olevia tietoja ei ole analysoitu lainkaan tai ei riittävästi ja että toisaalta jätetilastoista annetun asetuksen perusteella kerättyjä tietoja voidaan odottaa aikaisintaan vuodesta 2006 alkaen, ei saa toimia tekosyynä tuotteiden ja niistä aiheutuvien jätteiden ympäristövaikutusten vähentämistä koskevien toimenpiteiden käyttöönoton lykkäämiselle edelleen, M. ottaa huomioon, että jätteiden syntymisen estäminen on väistämättä myös luonnonvaroja koskevan strategian ja yhdennetyn tuotepolitiikan tavoite ja että direktiivillä 96/61/EY ja REACH-ehdotuksella voi olla suuri merkitys jätteiden syntymisen estämisessä ja niiden käsittelyssä; N. ottaa huomioon, että useimmissa maissa jätteiden hävittäminen ja erityisesti niiden sijoittaminen kaatopaikoille on yhä yleisin tapa käsitellä jätteitä, O. ottaa huomioon, että jätteiden lajittelu ennen jakeiden sijoittamista uusimman teknisen kehityksen mukaisesti ylläpidetyille kaatopaikoille auttaa merkittävällä tavalla ympäristönsuojelussa,

4 P. ottaa huomioon, että jätteen syntymisen estäminen ja hävitettäväksi joutuvan jätteen syntymisen ehkäiseminen tarjoavat hyvät mahdollisuudet jätteiden määrän vähentämiseen tähtäävään politiikkaan, Q. ottaa huomioon, että tuotantoprosessien muuttaminen voi johtaa siihen, että syntyy vähemmän jätteitä tai vähemmän vaarallisia jätteitä, R. ottaa huomioon, että jätteiden syntymisen ehkäiseminen, uudelleenkäyttö, kierrätys ja käyttö energianlähteenä tässä tärkeysjärjestyksessä voivat auttaa merkittävästi luonnonvarojen suojelussa ja että nykytekniikalla tiettyjen jätevirtojen pitäminen erillään on tämän edellytys, S. ottaa huomioon, että hyödyntämislaitoksille ei ole olemassa yhteisön vähimmäisnormeja, mikä johtaa ympäristönsuojelun tason vaihteluun jäsenvaltioittain, ekologiseen polkumyyntiin ja kilpailun vääristymiin, T. ottaa huomioon, että materiaalikohtaisten kierrätystavoitteiden asettaminen esimerkiksi muoville tai kaupattavien lupien järjestelmä voivat kyllä täydentää tulevaisuudessa yhteisön jätteidenkäsittelysäännöksiä, mutta toistaiseksi monet käytännön toteutettavuutta koskevat kysymykset ovat vielä avoinna, U. pitää valitettavana, että kaikki jätehuoltotoiminnot on suljettu pois kasvihuonekaasujen päästöoikeuksien kaupan järjestelmän toteuttamisesta yhteisössä annetun direktiivin 2003/87/EY soveltamisalasta, koska tällaiset toiminnot voivat olla merkittävä tekijä CO 2 -päästöjen synnyssä, V. ottaa huomioon, että yhteisöjen tuomioistuimen viimeaikaiset tuomiot, jotka koskevat hyödyntämisen ja lopullisen hävittämisen eri menetelmiä, aiheuttavat epäselvyyttä direktiivin 75/442/ETY liitteeseen II sisältyvien hyödyntämisen ja hävittämisen määritysten suhteen, W. ottaa huomioon, että on ehdottoman tärkeää erottaa hyödyntäminen hävittämisestä, että jätteen ja muun kuin jätteen välisen eron määritteleminen on yritysten oikeus-, suunnittelu- ja investointivarmuuden parantamisen edellytys ja että lisäksi käytettävissä ei ole riittäviä yhteisön laajuisia määritelmiä jätteiden syntymisen estämiselle ja uudelleenkäytölle, 1. pitää komission tiedonantoa myönteisenä, koska se on sopiva perusta tulevasta strategiasta käytävälle keskustelulle; 2. kehottaa komissiota muuttamaan tulevan aihekohtaisen strategian kunnianhimoiseksi poliittiseksi kehykseksi korostaen ensisijaisesti konkreettisia toimenpiteitä, jotka tähtäävät jätteiden syntymisen estämiseen siten, että saavutetaan kuudennen ympäristöä koskevan yhteisön toimintaohjelman tavoitteet; 3. toteaa tyytyväisenä, että tiedonannossa laajennetaan kuudennessa ympäristöä koskevassa yhteisön toimintaohjelmassa tarkoitettua aihekohtaista jätteiden kierrätyksen strategiaa jätehuollon keskeisille aloille, muun muassa jätteiden syntymisen estämiseen ja oikeudellisten puitteiden tarkentamiseen;

5 4. pitää välttämättömänä, että Euroopan parlamentti ja neuvosto käsittelevät strategiaa perustamissopimuksen 251 artiklassa tarkoitetun menettelyn (yhteispäätösmenettely) mukaisesti; 5. katsoo, että strategian otsikko ("Jätteiden syntymisen ehkäisemisen ja kierrätyksen teemakohtainen strategia") ei kuvasta riittävästi strategian sisällöllisiä tavoitteita ja EU:n tulevan jätehuoltopolitiikan haasteita, ja ehdottaa seuraavaa otsikkoa: "Jätteiden syntymisen ehkäisemisen, kierrätyksen ja jätteiden käsittelyn teemakohtainen strategia"; 6. pitää tarpeellisena, että selvennetään yksiselitteisesti strategian yhteyksiä muihin asiaan liittyviin toimiin ja säännöksiin, erityisesti luonnonvaroja koskevaan strategiaan, yhdennettyyn tuotepolitiikkaan, direktiiviin 96/61/EY ja REACH-ehdotukseen sekä ilmaston ja maaperän suojelua koskevaan politiikkaan, ja että varmistetaan niiden johdonmukaisuus; 7. katsoo, että strategiaa on ehdotettava yhtä aikaa luonnonvaroja koskevan strategian kanssa ja että sitä ennen käydään edelleen intensiivistä keskustelua kaikkien osapuolten kanssa; 8. korostaa, että strategian kokonaistavoitteena on vähentää jätteiden haitalliset ympäristövaikutukset minimiin, mikä tarkoittaa, että aihekohtaisessa strategiassa on määritettävä ympäristövaikutus, että kierrätys ei ole päämäärä sinänsä varsinkaan vaarallisen jätteen kyseessä ollessa ja että jätehierarkiaa on sovellettava asianmukaisesti eri tilanteissa ja eri materiaalien osalta; katsoo, että ympäristövaikutusten on oltava etusijalla; vaatii siksi, että tulevaisuudessa lainsäädännössä hävittäminen asetetaan uudelleenkäyttöön ja kierrätykseen nähden etusijalle vain silloin, kun on selvää näyttöä siitä, että se on tosiasiallisesti ympäristöystävällisempi vaihtoehto, ja katsoo, että tämä voidaan määritellä esimerkiksi vertaamalla muun muassa vaihtoehtoisten prosessien päästöjä ja energiankulutusta koko niiden elinkaaren ajan; 9. toteaa, että jätteen negatiivisia ympäristövaikutuksia rajoitetaan parhaiten siten, ettei tuoteta jätettä lainkaan, ja että siksi kaikkein tärkeimpiä ovat toimet, joilla ehkäistään jätteen, varsinkin vaarallisen jätteen, syntyminen tai vähennetään sitä; 10. vahvistaa, että strategian tavoitteena on oltava kestävä jätehuolto, toisin sanoen ekologiset, taloudelliset ja sosiaaliset vaatimukset on otettava huomioon yhteisön tulevien toimien ja tavoitteiden yhteydessä tasavertaisesti ja tulevaisuuteen suuntautuen; 11. kehottaa komissiota ehdottamaan tuotekohtaisessa lainsäädännössä jatkossakin tiettyjen vaarallisten aineiden käytön kieltämistä, koska se tehokas keino estää laadullisesti jätteen syntymistä ja näin voidaan auttaa saavuttamaan vuoteen 2010 mennessä tavoite eli 20 prosentin kokonaisvähennys vaarallisen jätteen synnyssä; 12. kehottaa komissiota varmistamaan niiden nykyisten direktiivien asianmukaisen täytäntöönpanon, joilla määrätään luopumaan asteittain tiettyjen vaarallisten aineiden käytöstä, varmistamalla, että komitologiamenettelyä noudattaen tehdyt päätökset ovat sopusoinnussa kunkin direktiivin säännösten kanssa ja johdonmukaisia lainsäädännössä valitun lähestymistavan kanssa;

6 13. pitää tässä yhteydessä erityisen myönteisenä, että komissio aikoo noudattaa strategiassa lähestymistapaa, jossa otetaan huomioon luonnonvarojen käytön koko elinkaari, ja että yhteisön tulevien toimien ja tavoitteiden on tarkoitus perustua perusteelliseen eri vaihtoehtojen ekologisen tehokkuuden, kustannusten ja käytön sekä kustannustehokkuuden analysointiin; 14. korostaa, että kulutushyödykkeille on asetettava ympäristöindikaattoreita, joihin sisältyy muun muassa lopullisen jätteen määrä ja vaikutukset; on vakuuttunut, että nämä indikaattorit toimivat voimakkaana kannustimena tuotteiden ympäristöllisen tason parantamiselle; katsoo, että selkeiden indikaattorien avulla tuottajat voivat ohjata investointinsa ympäristöystävällisempiin materiaaleihin ja tuotantomenetelmiin; 15. kehottaa komissiota toimimaan kunnianhimoisesti uusia tavoitteita asettaessaan, käyttämään tavoitteiden asettamisessa viitearvoina parhaita ympäristöalan käytänteitä, pyrkimään siirtymäkausiin, joita mahdollisimman moni jäsenvaltio voisi noudattaa, kuitenkin sallien tietyille jäsenvaltioille lisäaikaa hyvin perustelluissa tapauksissa, ja takaamaan, että täytäntöönpanon seurannassa toteutetaan tehokkaita toimia; 16. kehottaa komissiota ottamaan strategian laadinnassa huomioon toissijaisuusperiaatteen; korostaa tässä yhteydessä tarvetta asettaa koko EU:lle selkeitä tavoitteita sallien samalla jäsenvaltioille joustavuutta näiden tavoitteiden saavuttamisessa; 17. pitää perustamissopimuksen rikkomiseen liittyvän koko prosessin nopeuttamista jätealalla välttämättömänä, jotta yritykset niissä jäsenvaltioissa, joissa määräykset on pantu täytäntöön määräajassa, eivät enää kärsisi heikommasta kilpailuasemasta; rohkaisee komissiota käyttämään valtuuksiaan yhteisön jätealan lainsäädännön täytäntöönpanon valvojana tehokkaammin ja noudattaen täysin EY:n perustamissopimuksen 226 artiklan ja 228 artiklan 2 kohdan määräyksiä; 18. pitää yhteisön lainsäädännön täytäntöönpanon yhteydessä lisäksi tarpeellisena koordinoinnin tehostamista jäsenvaltioiden välillä ja komission kanssa, jotta voidaan vaihtaa paremmin kokemuksia ja välttää liian suuret erot säädösten saattamisessa osaksi kansallista lainsäädäntöä; kehottaa sen vuoksi komissiota ja jäsenvaltioita toistamiseen perustamaan jätealaa ohjaavan ja neuvoa-antavan komitean, joka mahdollistaa voimassa olevan jätelainsäädännön täytäntöönpanon tehokkaan ja johdonmukaisen valvonnan ja koordinoinnin ja asianosaisten tahojen kuulemisen kaikista jätealan säädöksistä; 19. ehdottaa, että edellä mainittu elin tutkii nykyisten jätealan säädösten johdonmukaisuuden ja selkiyttämismahdollisuudet tavoitteenaan tarvittaessa suositella sellaisten säädösten muuttamista, jotka aiheuttavat viranomaisille ja talouden toimijoille tarpeetonta työtä ja estävät innovointia, heikentämättä kuitenkaan ihmisten terveyden suojelun ja ympäristönsuojelun tasoa; 20. ehdottaa, että itsenäinen "uudelleenkäytön" luokka pidetään erillään jätteiden "hyödyntämisen" luokasta ehkäisemisen ja kierrätyksen välillä; katsoo, että tällä tavoin määritellään erikseen uudelleenkäyttö ja on mahdollista ryhtyä tehokkaisiin toimiin uudelleenkäytön edistämiseksi; katsoo, että parhaassa mahdollisessa jätehuoltostrategiassa yhdistyvät ehkäiseminen, tuotteiden ja osien uudelleenkäyttö, materiaalien kierrätys, energian talteenotto ja ympäristöystävällinen hävittäminen;

7 21. viittaa tässä yhteydessä merkitykseen, joka energian talteenotolla on kestävässä jätehuollossa sen jälkeen, kun on hyödynnetty kaikki mahdollisuudet estää jätteen syntyminen, käyttää jäte uudelleen ja kierrättää sitä; 22. kehottaa perustamaan jäsenvaltioiden ja komission asiantuntijoista koostuvan jätteiden syntymisen estämistä käsittelevän työryhmän arvioimaan kahden vuoden ajan nyt käytettävissä olevia ja uusia tietoja ja tutkimuksia jätteiden syntymisen ehkäisemisestä ja laatimaan jätteiden syntymisen estämisen indikaattoreita ja konkreettisia suosituksia toimiksi; katsoo, että työryhmän tuloksista olisi toimitettava kertomus Euroopan parlamentille ja neuvostolle ja se olisi annettava yleisön saataville; katsoo, että komission olisi kertomuksen ja jätetilastoista annetun asetuksen mukaisesti vuodesta 2006 alkaen odotettavissa olevien tietojen perusteella ehdotettava jätteiden vähentämisen lainsäädännöllisiä puitteita, joissa otetaan käyttöön eri välineitä, joita tarvitaan jätteiden vähentämiselle asetettujen tavoitteiden saavuttamisessa ja niiden ohella, eli seuraavia seikkoja: jätteiden syntymisen ehkäisemisen määritelmän selventäminen ja täsmentäminen, jätteiden vähentämissuunnitelmien laatimista koskevat suuntaviivat, kaksi kertaa vuodessa toteutettavat kansallisten jätteiden vähentämissuunnitelmien täytäntöönpanon seuranta- ja raportointimekanismit, yhdenmukaistetut menetelmät, joilla jätteiden vähentämistä mitataan ja siitä raportoidaan, kehittämällä joukko jätteen vähentämistä koskevia indikaattoreita kuntien ja teollisuuden jätteiden vähentämistä varten ja jos tarpeen, näihin luokkiin sisältyville eri jätetyypeille; 23. ei hyväksy pakollisia jätteiden vähentämissuunnitelmia, koska niillä puututtaisiin liikaa tuotannon kulkuun; pitää sen sijaan myönteisinä vapaaehtoisia alueellisia, kunnallisia tai alakohtaisia jätteiden vähentämissuunnitelmia tai -malleja; 24. kehottaa komissiota ottamaan käyttöön jätteiden vähentämisen puitteita täydentäviä välineitä, kuten: puhtaamman tuotannon vertailuanalyysin rakenteellista rahoitusta varten, puhtaampia tuotantomenetelmiä koskevaa ilmaista teknistä tukea tarjoavien keskusten EU:n laajuisen verkoston, jätteiden vähentämistä koskevat ehdot osana teollisuuden luvanantoprosessia, valtuutettujen uudelleenkäyttö- ja korjauskeskusten järjestelmän, "PAYT-järjestelmien" (pay-as-you-throw, maksa itse omat jätekustannuksesi) käyttöönottoa koskevat suuntaviivat ja ehdot sekä työryhmän näihin järjestelmiin liittyviä parhaita käytänteitä koskevien tietojen vaihtamiseksi,

8 työryhmän, jonka toiminta sisältyy luonnonvarojen kestävän käytön ja hoidon aihekohtaiseen strategiaan, toisaalta ympäristölle haitallisten tukien ja toisaalta ympäristöä hyödyttävien verojen yksilöimiseksi; 25. kehottaa komissiota tutkimaan direktiivin 96/61/EY ulottamista koko jätealaan ja ottamaan tässä yhteydessä huomioon tähänastiset kokemukset direktiivin täytäntöönpanosta ja tehokkuudesta; 26. kehottaa komissiota ehdottamaan, että kasvihuonekaasujen päästöoikeuksien kaupan järjestelmän toteuttamisesta yhteisössä annettu direktiivi 2003/87/EY ulotetaan kattamaan kaikki jätehuoltotoiminnot, jotta saadaan kannustin alan CO 2 -päästöjen vähentämiseen; 27. pitää myönteisenä, että komissio esitti hiljattain lainsäädäntöehdotuksia kaivosjätteistä ja paristodirektiivin tarkistamisesta, sekä komission aikomusta esittää vuonna 2004 ehdotuksia, jotka koskevat biologisesti hajoavia jätteitä ja puhdistamolietteestä annetun direktiivin tarkistamista, koska ne ovat strategian tärkeitä osia; 28. kehottaa komissiota antamaan kahden vuoden kuluessa ehdotukset hyödyntämis- ja kierrätyslaitosten, esikäsittelylaitokset mukaan luettuina, tiukoiksi yhtenäistetyiksi normeiksi; 29. kehottaa komissiota laatimaan kahden vuoden kuluessa ehdotuksia jätteiden kierrätyksestä saatujen materiaalien laatunormien määrittämiseksi; 30. pitää välttämättömänä kierrätystavoitteiden ja -normien asettamista myös jätevirroille, joilla on määränsä tai vaarallisuutensa vuoksi huomattavia vaikutuksia ympäristöön ja jotka eivät kielteisen tai vähäisen arvonsa vuoksi lainkaan tai juurikaan kannusta markkinoita kierrätykseen, kuten rakennus- ja purkujätteelle kuudennen ympäristöä koskevan toimintaohjelman mukaisesti sekä yritys- ja teollisuusjätteille; 31. kehottaa komissiota ehdottamaan konkreettisia toimia, joilla turvataan uusioraakaaineiden kilpailukyky primaariraaka-aineisiin nähden pyrittäessä pitkällä aikavälillä itsenäisesti kannattavaan kierrätykseen; 32. kehottaa komissiota ryhtymään toimiin uudelleenkäytön rohkaisemiseksi; suosittaa, että jäsenvaltiot ryhtyvät soveltamaan alennettua ALV-kantaa uudelleenkäytöstä vastaavien laitosten myymiin tuotteisiin; 33. vaatii vähentämään hävitettävän jätteen määrän minimiin, jotta jätettä kierrätettäisiin; kehottaa kieltämään mahdollisimman kattavasti kierrätyskelpoisen tai kompostoitavan jätteen sijoittamisen kaatopaikalle vuoteen 2025 mennessä; kehottaa komissiota ehdottamaan kaatopaikkadirektiivin tarkistamista ja sisällyttämään siihen vaiheittaisen suunnitelman, joka voisi olla seuraavanlainen: vuodesta 2010 alkaen kielletään sellaisen esikäsittelemättömän jätteen sijoittaminen kaatopaikalle, joka sisältää käymiskykyisiä osia

9 vuodesta 2015 alkaen kielletään paperin, pahvin, kartongin, lasin, tekstiilien, puun, muovin, metallin, kumin, korkin, posliinin, betonin, tiilien sekä lattia- ja seinälaattojen sijoittaminen kaatopaikalle vuodesta 2020 alkaen kielletään kaiken kierrätyskelpoisen jätteen sijoittaminen kaatopaikalle vuodesta 2025 alkaen kielletään kaiken lopun jätteen sijoittaminen kaatopaikalle paitsi, jos jätteen syntymistä ei voi estää tai se on vaarallista (esim. suodintuhka); 34. kehottaa komissiota ehdottamaan toimia, joilla varmistetaan, että vuoden 2010 jälkeen markkinoille saatettavat tuotteet ja niiden pakkaukset ovat uudelleenkäytettäviä ja/tai kierrätettäviä; 35. katsoo, että on asianmukaista yhtenäistää kaatopaikkaverot, koska ne tekevät kaatopaikalle sijoittamisesta kalliimpaa ja tuovat tuloja kaatopaikalle sijoittamista koskevien laatunormien parantamiseksi; kehottaa laatimaan tiukempia kaatopaikkojen sijaintia ja eristämistä koskevia määräyksiä; 36. toistaa, että valmistajan vastuun tulee säilyä tulevaisuudessakin jätepolitiikan keskeisenä osana; 37. korostaa, että on tärkeää soveltaa yksittäisen tuottajan vastuun käsitettä, jotta suuntaudutaan kohti jätteiden syntymistä ehkäisevää menettelyä tärkeimpien käytöstä poistettujen tuotteiden jätelajien, kuten akkujen, rakennusjätteiden, huonekalujen, paperin ja autonrenkaiden, osalta; 38. kehottaa komissiota tutkimaan tarkemmin materiaalikohtaisten kierrätystavoitteiden tehokkuutta ja kustannustehokkuutta ja selvittämään, kuinka tuottajan vastuu olisi jaettava; toteaa, että materiaalikohtaiset kierrätystavoitteet ovat järkeviä vain, jos ei ole olemassa toimivia uusioraaka-aineiden markkinoita; 39. kehottaa komissiota tutkimaan perusteellisemmin kaupattavien lupien välinettä hyödyntämistavoitteiden saavuttamisessa, arvioimaan muilla aloilla lupien myymisestä saatuja kokemuksia ja antamaan kertomuksen, jossa esitetään tuloksista yhteenveto, ennen kuin välinettä mahdollisesti testataan suppeilla hyödyntämissektoreilla; 40. ei hyväksy tällä hetkellä sellaisten yhteisön kierrätyskiintiöiden asettamista, jotka korvaisivat toistaiseksi kansallisella tasolla tavoiteltavat kiintiöt, koska ne johtaisivat huomattaviin jätenormien eroihin Euroopassa ja voisivat siten aiheuttaa kilpailun vääristymiä; katsoo, että yhtenäistetyt hyödyntämisnormit sekä tehokkaan yhteisön seuranta- ja seuraamusjärjestelmän luominen olisivat edellytyksenä tälle välineelle, jota olisi tutkittava tarkemmin kaupattavien lupien yhteydessä; 41. pitää PAYT-järjestelmiä lupaavana välineenä pyrittäessä kannustamaan taloudellisin keinoin kansalaisia ja yrityksiä vähentämään jäljelle jäävän jätteen määrää tai keräämään jätteet erikseen; katsoo, että erilaisten alueellisten edellytysten vuoksi välineen käyttäminen sopii kuitenkin paremmin alueelliselle ja paikalliselle tasolle; pitää sen vuoksi myönteisenä komission aloitetta laatia suuntaviivat paikallisille päätöksentekijöille;

10 42. rohkaisee jäsenvaltioita sekä alue- ja paikallisviranomaisia tässä yhteydessä kehittämään ja panemaan täytäntöön yhteistyössä kierrätysyritysten kanssa toimintalinjoja ja toimenpiteitä kierrätettävien materiaalien erillisen keräyksen varmistamiseksi; huomauttaa, että tiettyjen viranomaisten epäonnistuminen asiassa johtaa yhtäläisten toimintaedellytysten vääristymiseen; 43. korostaa, että teollisuuden jätemateriaalit ovat usein helpompia kierrättää, koska ne ovat usein puhtaampia ja laadultaan parempia; kehottaa komissiota siksi ottamaan tämän huomioon suunnitellussa säädöksessä ja säätämään pakollisesta kierrätyskelpoisten teollisuusmateriaalien erillisestä keräyksestä teollisuudessa; 44. kehottaa komissiota laatimaan mahdollisimman pian strategiasta erillään selvän erottelun hyödyntämiselle ja hävittämiselle; 45. vaatii tässä yhteydessä noudattamaan Euroopan yhteisöjen tuomioistuimen päätöstä, jonka mukaan jätteiden polttaminen jätteenpolttolaitoksessa katsotaan hävittämiseksi, vaikka energia otetaankin talteen ja toimitetaan kolmansille osapuolille; 46. kehottaa komissiota arvioimaan jo toteutettua kuulemisprosessia jätteen käsitteen määritelmästä ja asettamaan sen julkisesti saataville; 47. kehottaa komissiota kuudennen ympäristöä koskevan toimintaohjelman mukaisesti selventämään jätteen ja muun kuin jätteen eroa, selventämään hyödyntämisen määritelmää ja laatimaan mahdollisimman pian ja strategiasta erillään yleisen määritelmän käsitteille "jätteiden syntymisen estäminen", "uudelleenkäyttö", "kierrätys" ja "kierrättäjä"; 48. kehottaa komissiota pohtimaan mahdollisuuksia lisätä jätelainsäädännön joustavuutta lisäämällä esimerkiksi jätteen laadun mukaan mahdollisuuksia tapauskohtaiseen harkintaan ja kevyempiin hallinnollisiin menettelyihin sen varmistamiseksi, että lainsäädäntö ei tarpeettomasti vaikeuta jätteiden kierrätystä ja hyödyntämistä; 49. ehdottaa, että kansalaisten, viranomaisten ja talouden toimijoiden tietoisuutta kestävästä jätehuollosta lisätään tiedotuskampanjoiden avulla; 50. kehottaa kaikkia jätteiden kierrätyksen eri vaiheiden toimijoita, loppukäyttäjät mukaan luettuina, osallistumaan menettelyyn, ja kehottaa laatimaan jätteiden erilliseen keräämiseen liittyviä toimia, joilla vastataan kestävän jätehuollon haasteeseen; 51. kehottaa perustamaan neuvontapisteitä edistämään jätteiden syntymisen ehkäisemistä ja kestävää jätehuoltoa pk-yrityksissä; 52. kehottaa jäsenvaltioita vaihtamaan tietoja Euroopan tasolla kansallisten koulutus- ja jatkokoulutusohjelmien avulla jätehuollon alalla ja ehdottaa, että toteutetaan eurooppalainen tutkimus jäteongelmia koskevasta opetuksesta ja tietämyksestä kouluissa tavoitteena laatia jäsenvaltioille suositus lisätä nuorten tietoja jäteongelmista; ehdottaa tässä yhteydessä lisäksi, että tutkimuksen pohjalta perustetaan tukiohjelma kouluprojekteille, joiden avulla kouluissa kerrotaan jätteiden syntymisen ehkäisemisestä ja kestävästä jätehuollosta;

11 53. kehottaa komissiota ja jäsenvaltioita pyrkimään ponnekkaammin kehittämään edelleen kansainvälisiä jätteidenkäsittelynormeja YK:ssa ja OECD:ssä; 54. pitää myönteisenä komission aikomusta suorittaa strategialle laaja vaikutusten arviointi; 55. kehottaa puhemiestä välittämään tämän päätöslauselman neuvostolle ja komissiolle sekä jäsenvaltioiden hallituksille ja parlamenteille.

Teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunta LAUSUNTOLUONNOS. teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunnalta

Teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunta LAUSUNTOLUONNOS. teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunnalta Euroopan parlamentti 2014-2019 Teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunta 2015/0276(COD) 17.5.2016 LAUSUNTOLUONNOS teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunnalta ympäristön, kansanterveyden ja elintarvikkeiden

Lisätiedot

KOMISSION TIEDONANTO NEUVOSTOLLE JA EUROOPAN PARLAMENTILLE

KOMISSION TIEDONANTO NEUVOSTOLLE JA EUROOPAN PARLAMENTILLE EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 15.12.2016 COM(2016) 793 final KOMISSION TIEDONANTO NEUVOSTOLLE JA EUROOPAN PARLAMENTILLE Tiettyjen neuvoston direktiivin 91/692/EY mukaisesti annettujen unionin ympäristöalan

Lisätiedot

Mitä EU sanoo jätteistä? Jäteseminaari: Elämä, jätteet ja EU 5.6.2007 Tuusulan kunnantalo

Mitä EU sanoo jätteistä? Jäteseminaari: Elämä, jätteet ja EU 5.6.2007 Tuusulan kunnantalo Mitä EU sanoo jätteistä? Jäteseminaari: Elämä, jätteet ja EU 5.6.2007 Tuusulan kunnantalo Ylitarkastaja Tarja-Riitta Blauberg Ympäristöministeriö 1 Esityksen sisältö EU:n 6. ympäristöohjelma ja jätteet

Lisätiedot

ottaa huomioon neuvoston yhteisen kannan (14843/1/2002 C5-0082/2003) 1,

ottaa huomioon neuvoston yhteisen kannan (14843/1/2002 C5-0082/2003) 1, P5_TA-PROV(2003)0318 Pakkaukset ja pakkausjätteet *** II Euroopan parlamentin lainsäädäntöpäätöslauselma neuvoston yhteisestä kannasta Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin antamiseksi pakkauksista

Lisätiedot

KOMISSION DIREKTIIVI (EU) /, annettu ,

KOMISSION DIREKTIIVI (EU) /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 15.5.2019 C(2019) 3580 final KOMISSION DIREKTIIVI (EU) /, annettu 15.5.2019, Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2009/128/EY muuttamisesta yhdenmukaistettujen riski-indikaattoreiden

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0278/2. Tarkistus. Christel Schaldemose ja muita

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0278/2. Tarkistus. Christel Schaldemose ja muita 6.4.2016 A8-0278/2 2 Johdanto-osan A kappale A. katsoo, että sisämarkkinat ovat keskeinen unionin talouskasvua ja työpaikkojen luomista elvyttävä väline; A. katsoo, että sisämarkkinat ovat keskeinen unionin

Lisätiedot

Ympäristön pilaantumisen ehkäiseminen ja vähentäminen

Ympäristön pilaantumisen ehkäiseminen ja vähentäminen P5_TA(2004)0082 Ympäristön pilaantumisen ehkäiseminen ja vähentäminen Euroopan parlamentin päätöslauselma ympäristön pilaantumisen ehkäisemisen ja vähentämisen yhtenäistämisestä annetun neuvoston direktiivin

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI

EUROOPAN PARLAMENTTI EUROOPAN PARLAMENTTI 1999 2004 Ympäristöasioiden, kansanterveyden ja kuluttajapolitiikan valiokunta 4. helmikuuta 2002 VÄLIAIKAINEN 2000/0159(COD) ***II LUONNOS SUOSITUKSEKSI TOISEEN KÄSITTELYYN Neuvoston

Lisätiedot

Direktiivin 98/34/EY ja vastavuoroista tunnustamista koskevan asetuksen välinen suhde

Direktiivin 98/34/EY ja vastavuoroista tunnustamista koskevan asetuksen välinen suhde EUROOPAN KOMISSIO YRITYS- JA TEOLLISUUSTOIMINNAN PÄÄOSASTO Toimintaohjeet 1 Bryssel 1.2.2010 - Direktiivin 98/34/EY ja vastavuoroista tunnustamista koskevan asetuksen välinen suhde 1. JOHDANTO Tämän asiakirjan

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖKSEKSI. raha-, rahoitus- ja maksutasetilastokomitean perustamisesta. (kodifioitu toisinto)

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖKSEKSI. raha-, rahoitus- ja maksutasetilastokomitean perustamisesta. (kodifioitu toisinto) EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Bryssel 26.05.2003 KOM(2003) 298 lopullinen 2003/0103 (CNS) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖKSEKSI raha-, rahoitus- ja maksutasetilastokomitean perustamisesta (kodifioitu toisinto)

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0475/86. Tarkistus. Anthea McIntyre ECR-ryhmän puolesta

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0475/86. Tarkistus. Anthea McIntyre ECR-ryhmän puolesta 9.1.2019 A8-0475/86 86 72 kohta 72. kehottaa tarjoamaan riittävät resurssit kokonaisvaltaisen markkinoille saattamisen jälkeisen ympäristöseurannan ja -analyysin mahdollistamiseksi, mukaan lukien maaperän

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO KOMISSION LAUSUNTO

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO KOMISSION LAUSUNTO EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Bryssel 22.04.2003 KOM(2003) 193 lopullinen 2001/0265 (COD) KOMISSION LAUSUNTO EY:n perustamissopimuksen 251 artiklan 2 kohdan kolmannen alakohdan c alakohdan nojalla Euroopan

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0317/118. Tarkistus. Karl-Heinz Florenz PPE-ryhmän puolesta

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0317/118. Tarkistus. Karl-Heinz Florenz PPE-ryhmän puolesta 17.10.2018 A8-0317/118 118 4 artikla 1 kohta 1. Jäsenvaltioiden on toteutettava tarvittavat toimenpiteet, joilla vähennetään merkittävästi liitteen A osassa lueteltujen kertakäyttöisten muovituotteiden

Lisätiedot

KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE

KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 18.4.2016 COM(2016) 215 final KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE tiettyjen vaarallisten aineiden käytön rajoittamisesta sähkö- ja elektroniikkalaitteissa

Lisätiedot

LIITTEET: KOM(2003) 572 lopullinen, suomeksi ja ruotsiksi Perusmuistio (YM)

LIITTEET: KOM(2003) 572 lopullinen, suomeksi ja ruotsiksi Perusmuistio (YM) YMPÄRISTÖMINISTERIÖ MILJÖMINISTERIET MINISTRY OF THE ENVIRONMENT 10.11.2003 YM18/313/2003 Eduskunta Suuri valiokunta Asia E-kirjelmä; EU; ympäristö; komission tiedonanto neuvostolle ja Euroopan parlamentille;

Lisätiedot

L 86/6 Euroopan unionin virallinen lehti (Säädökset, joita ei tarvitse julkaista) KOMISSIO

L 86/6 Euroopan unionin virallinen lehti (Säädökset, joita ei tarvitse julkaista) KOMISSIO L 86/6 Euroopan unionin virallinen lehti 5.4.2005 II (Säädökset, joita ei tarvitse julkaista) KOMISSIO KOMISSION PÄÄTÖS, tehty 22 päivänä maaliskuuta 2005, tietokantajärjestelmään liittyvien taulukoiden

Lisätiedot

14060/1/14 REV 1 1 DG E 1A. Euroopan unionin. Neuvosto. Bryssel, 20. lokakuuta 2014 (OR. en) 14060/1/14 REV 1

14060/1/14 REV 1 1 DG E 1A. Euroopan unionin. Neuvosto. Bryssel, 20. lokakuuta 2014 (OR. en) 14060/1/14 REV 1 Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 20. lokakuuta 2014 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2014/0201 (COD) 14060/1/14 REV 1 ILMOITUS Lähettäjä: Vastaanottaja: Neuvoston pääsihteeristö Neuvosto ENV 816 COMPET

Lisätiedot

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS, annettu ,

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 18.4.2012 C(2012) 2384 final KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS, annettu 18.4.2012, jätteistä annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2008/98/EY täytäntöönpanoa koskevien

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI. Tarkistus. Jean-François Jalkh ENF-ryhmän puolesta

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI. Tarkistus. Jean-François Jalkh ENF-ryhmän puolesta 8.3.2017 A8-0034/244 244 Johdanto-osan 6 kappale 6) Jotta voidaan varmistaa, että kierrätystavoitteet perustuvat luotettaviin ja vertailukelpoisiin tietoihin, ja jotta mahdollistettaisiin näiden tavoitteiden

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE. EY:n perustamissopimuksen 251 artiklan 2 kohdan toisen alakohdan mukaisesti

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE. EY:n perustamissopimuksen 251 artiklan 2 kohdan toisen alakohdan mukaisesti EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Bryssel 10.1.2008 KOM(2007) 871 lopullinen 2006/0129 (COD) KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE EY:n perustamissopimuksen 251 artiklan 2 kohdan toisen alakohdan mukaisesti

Lisätiedot

EU:N LAINSÄÄDÄNTÖHANKKEET

EU:N LAINSÄÄDÄNTÖHANKKEET 16.02.2005/Klobut, Leppo/kn 1 EU:N LAINSÄÄDÄNTÖHANKKEET HANKKEIDEN SEURANTA; PÄRISTÖMINISN HALLINNONALA 1. Ilmansuojelu ja ilmasto (ml. energia ja liikenne soveltuvin osin), neuvoston direktiiviksi neuvoston

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 24. marraskuuta 2016 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 24. marraskuuta 2016 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 24. marraskuuta 2016 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2016/0209 (CNS) 13885/16 SC 181 ECON 984 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: NEUVOSTON DIREKTIIVI direktiivin 2011/16/EU

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI

EUROOPAN PARLAMENTTI EUROOPAN PARLAMENTTI 2004 2009 Oikeudellisten asioiden valiokunta 2009/0035(COD) 20.3.2009 ***I MIETINTÖLUONNOS ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi yhtiömuodoltaan tietynlaisten

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus: EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus: EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Bryssel 05.08.2002 KOM(2002) 451 lopullinen 2002/0201 (COD) Ehdotus: EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI direktiivin 95/2/EY muuttamisesta elintarvikelisäaineen E

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 18.12.2015 COM(2015) 664 final 2015/0304 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan unionin puolesta satamavaltioiden suorittamaa valvontaa koskevan Pariisin yhteisymmärryspöytäkirjan

Lisätiedot

Työturvallisuus- ja työterveyslainsäädännön soveltaminen itsenäisiin ammatinharjoittajiin *

Työturvallisuus- ja työterveyslainsäädännön soveltaminen itsenäisiin ammatinharjoittajiin * P5_TA(2002)0498 Työturvallisuus- ja työterveyslainsäädännön soveltaminen itsenäisiin ammatinharjoittajiin * Euroopan parlamentin lainsäädäntöpäätöslauselma ehdotuksesta neuvoston suositukseksi työturvallisuus-

Lisätiedot

***I MIETINTÖLUONNOS

***I MIETINTÖLUONNOS EUROOPAN PARLAMENTTI 2009-2014 Ympäristön, kansanterveyden ja elintarvikkeiden turvallisuuden valiokunta 23.11.2012 2012/0202(COD) ***I MIETINTÖLUONNOS ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston päätökseksi

Lisätiedot

PÄÄTÖSLAUSELMAESITYS

PÄÄTÖSLAUSELMAESITYS EUROOPAN PARLAMENTTI 2009-2014 Istuntoasiakirja 18.10.2013 B7-0000/2013 PÄÄTÖSLAUSELMAESITYS työjärjestyksen 88 artiklan 2 ja 3 kohdan sekä 4 kohdan c alakohdan mukaisesti ehdotuksesta komission asetukseksi

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Bryssel 22.12.2006 KOM(2006) 910 lopullinen 2006/0305 (COD) Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI rahoitusvälineiden markkinoista annetun direktiivin 2004/39/EY

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 22. syyskuuta 2016 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 22. syyskuuta 2016 (OR. en) Conseil UE Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 22. syyskuuta 2016 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2016/0209 (CNS) 12041/16 LIMITE PUBLIC FISC 133 ECOFIN 782 ILMOITUS Lähettäjä: Vastaanottaja: Puheenjohtajavaltio

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 12. kesäkuuta 2017 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 12. kesäkuuta 2017 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 12. kesäkuuta 2017 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2016/0008 (NLE) 9666/17 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: ENV 544 COMER 73 MI 452 ONU 72 SAN 221 IND 138 NEUVOSTON

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 2.3.2016 COM(2016) 62 final 2016/0036 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Yhdistyneiden kansakuntien ilmastonmuutosta koskevan puitesopimuksen nojalla hyväksytyn Pariisin sopimuksen

Lisätiedot

Ref. Ares(2014) /07/2014

Ref. Ares(2014) /07/2014 Ref. Ares(2014)2338517-14/07/2014 EUROOPAN KOMISSIO YRITYS- JA TEOLLISUUSTOIMINNAN PÄÄOSASTO Toimintaohjeet 1 Bryssel 1.2.2010 - Direktiivin 2001/95/EY ja vastavuoroista tunnustamista koskevan asetuksen

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON DIREKTIIVI

Ehdotus NEUVOSTON DIREKTIIVI EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 23.6.2011 KOM(2011) 377 lopullinen 2011/0164 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON DIREKTIIVI kosmeettisia valmisteita koskevan direktiivin 76/768/ETY muuttamisesta sen liitteen III mukauttamiseksi

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON ASETUS

Ehdotus NEUVOSTON ASETUS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 19.1.2017 COM(2017) 23 final 2017/0010 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON ASETUS Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2008/98/EY liitteen III muuttamisesta vaarallisuusominaisuuden

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0341/61. Tarkistus. Flavio Zanonato S&D-ryhmän puolesta

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0341/61. Tarkistus. Flavio Zanonato S&D-ryhmän puolesta 9.12.2015 A8-0341/61 61 2 kohta 2. kehottaa komissiota ja jäsenvaltioita varmistamaan, että kaikissa energiaunioniin liittyvissä lainsäädäntöehdotuksissa noudatetaan tavallista lainsäätämisjärjestystä,

Lisätiedot

Kansalaisvapauksien sekä oikeus- ja sisäasioiden valiokunta

Kansalaisvapauksien sekä oikeus- ja sisäasioiden valiokunta EUROOPAN PARLAMENTTI 2009-2014 Kansalaisvapauksien sekä oikeus- ja sisäasioiden valiokunta 16.4.2010 2009/2151(INI) TARKISTUKSET 1-12 Antigoni Papadopoulou (PE439.890v01-00) mietinnöstä komission tiedonannosta

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI

EUROOPAN PARLAMENTTI EUROOPAN PARLAMENTTI 1999 2004 Ympäristöasioiden, kansanterveyden ja kuluttajapolitiikan valiokunta 1. maaliskuuta 2001 LOPULLINEN EHDOTUS 2000/0068(COD) ***II LUONNOS SUOSITUKSEKSI TOISEEN KÄSITTELYYN

Lisätiedot

NEUVOSTON PERUSTELUT

NEUVOSTON PERUSTELUT EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 15. marraskuuta 2004 (12.11) (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2003/0134 (COD) 11630/2/04 REV 2 ADD 1 CONSOM 63 MI 215 CODEC 929 NEUVOSTON PERUSTELUT Asia: Neuvoston

Lisätiedot

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 3.1.2011 KOM(2010) 791 lopullinen 2011/0001 (COD) Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS kuluttajansuojalainsäädännön täytäntöönpanosta vastaavien kansallisten viranomaisten

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI

EUROOPAN PARLAMENTTI EUROOPAN PARLAMENTTI 1999 2004 Teollisuus-, ulkomaankauppa-, tutkimus- ja energiavaliokunta VÄLIAIKAINEN 2003/0282(COD) 12. helmikuuta 2004 LAUSUNTOLUONNOS teollisuus-, ulkomaankauppa-, tutkimus- ja energiavaliokunnalta

Lisätiedot

Neuvoston yhteinen kanta (14843/1/2002 C5-0082/2003 2001/0291(COD)) Tarkistus 22 JOHDANTO-OSAN 6 KAPPALE. Perustelu

Neuvoston yhteinen kanta (14843/1/2002 C5-0082/2003 2001/0291(COD)) Tarkistus 22 JOHDANTO-OSAN 6 KAPPALE. Perustelu 26. kesäkuuta 2003 A5-0200/22 TARKISTUS 22 esittäjä(t): PSE-ryhmän puolesta, María del Pilar Ayuso González PPE-DEryhmän puolesta, Hiltrud Breyer ja Patricia McKenna Verts/ALE-ryhmän puolesta ja Laura

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON DIREKTIIVI

Ehdotus NEUVOSTON DIREKTIIVI EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 5.2.2013 COM(2013) 46 final 2013/0026 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON DIREKTIIVI Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 98/8/EY muuttamisesta jauhetun maissintähkän lisäämiseksi

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON ASETUS

Ehdotus NEUVOSTON ASETUS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 27.8.2015 COM(2015) 409 final 2015/0182 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON ASETUS pysyvistä orgaanisista yhdisteistä annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 850/2004

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Bryssel 22.12.2006 KOM(2006) 916 lopullinen 2006/0300 (COD) Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI finanssiryhmittymään kuuluvien luottolaitosten, vakuutusyritysten

Lisätiedot

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 30. heinäkuuta 2012 (30.07) (OR. en) 12991/12 ENV 654 ENT 191 SAATE

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 30. heinäkuuta 2012 (30.07) (OR. en) 12991/12 ENV 654 ENT 191 SAATE EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 30. heinäkuuta 2012 (30.07) (OR. en) 12991/12 ENV 654 ENT 191 SAATE Lähettäjä: Euroopan komissio Saapunut: 25. heinäkuuta 2012 Vastaanottaja: Euroopan unionin neuvoston

Lisätiedot

Valtuuskunnille toimitetaan oheisena asiakirja D043528/02.

Valtuuskunnille toimitetaan oheisena asiakirja D043528/02. Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 8. maaliskuuta 2016 (OR. en) 6937/16 TRANS 72 SAATE Lähettäjä: Euroopan komissio Saapunut: 7. maaliskuuta 2016 Vastaanottaja: Kom:n asiak. nro: D043528/02 Asia: Neuvoston

Lisätiedot

EU:n kiertotalouspaketti, jätedirektiivien muutosehdotukset U 27/2015. Eduskunnan talousvaliokunta Riitta Levinen, ympäristöministeriö

EU:n kiertotalouspaketti, jätedirektiivien muutosehdotukset U 27/2015. Eduskunnan talousvaliokunta Riitta Levinen, ympäristöministeriö EU:n kiertotalouspaketti, jätedirektiivien muutosehdotukset U 27/2015 Eduskunnan talousvaliokunta 1.4.2016 Riitta Levinen, ympäristöministeriö Komission ehdotukset kuuden jätealan direktiivin uudistamiseksi

Lisätiedot

Talousarvion valvontavaliokunta MIETINTÖLUONNOS

Talousarvion valvontavaliokunta MIETINTÖLUONNOS EUROOPAN PARLAMENTTI 2009-2014 Talousarvion valvontavaliokunta 2010/2184(DEC) 3.2.2011 MIETINTÖLUONNOS vastuuvapauden myöntämisestä yhteisön kalastuksenvalvontaviraston talousarvion toteuttamisesta varainhoitovuonna

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI B8-0156/1. Tarkistus. Julie Girling PPE-ryhmän puolesta

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI B8-0156/1. Tarkistus. Julie Girling PPE-ryhmän puolesta 11.3.2019 B8-0156/1 1, Seb Dance, Catherine Bearder, Keith Taylor, Anja Hazekamp, Eleonora 2 kohta 2. kehottaa komissiota toimimaan viipymättä PM 2,5 :n suhteen ehdottamalla, että näiden hiukkasten osalta

Lisätiedot

*** SUOSITUSLUONNOS. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI. Euroopan parlamentti 2016/0383(NLE)

*** SUOSITUSLUONNOS. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI. Euroopan parlamentti 2016/0383(NLE) Euroopan parlamentti 2014-2019 Kansainvälisen kaupan valiokunta 2016/0383(NLE) 9.6.2017 *** SUOSITUSLUONNOS esityksestä neuvoston päätökseksi Euroopan unionin ja Chilen tasavallan välisen, luonnonmukaisesti

Lisätiedot

Valtakunnalliset jätehuoltopäivät 10.-11.10.2012

Valtakunnalliset jätehuoltopäivät 10.-11.10.2012 Valtakunnalliset jätehuoltopäivät 10.-11.10.2012 Jätepolitiikan uudet tuulet EU:ssa Helsingin Messukeskus Asiantuntija Satu Räsänen Energia, ilmasto, ympäristö, liikenne EK Bryssel Resurssitehokkuus Eurooppa

Lisätiedot

EUROOPAN KOMISSIO YMPÄRISTÖASIOIDEN PÄÄOSASTO TIEDONANTO

EUROOPAN KOMISSIO YMPÄRISTÖASIOIDEN PÄÄOSASTO TIEDONANTO EUROOPAN KOMISSIO YMPÄRISTÖASIOIDEN PÄÄOSASTO Bryssel, 8. marraskuuta 2018 (REV1 - Korvaa 8. helmikuuta 2018 julkaistun tiedonannon) TIEDONANTO YHDISTYNEEN KUNINGASKUNNAN ERO EUROOPAN UNIONISTA JA EU:N

Lisätiedot

Virallinen lehti nro L 225, 12/08/1998 s

Virallinen lehti nro L 225, 12/08/1998 s Neuvoston direktiivi 98/59/EY, annettu 20 päivänä heinäkuuta 1998, työntekijöiden joukkovähentämistä koskevan jäsenvaltioiden lainsäädännön lähentämisestä Virallinen lehti nro L 225, 12/08/1998 s. 0016-0021

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI

EUROOPAN PARLAMENTTI EUROOPAN PARLAMENTTI 2004 2009 Maatalouden ja maaseudun kehittämisen valiokunta 2008/0045(COD) 24.6.2008 LAUSUNTOLUONNOS maatalouden ja maaseudun kehittämisen valiokunnalta ympäristön, kansanterveyden

Lisätiedot

NEUVOSTON DIREKTIIVI 98/59/EY, annettu 20 päivänä heinäkuuta 1998, työntekijöiden joukkovähentämistä koskevan jäsenvaltioiden.

NEUVOSTON DIREKTIIVI 98/59/EY, annettu 20 päivänä heinäkuuta 1998, työntekijöiden joukkovähentämistä koskevan jäsenvaltioiden. L 225/16 FI Euroopan yhteisöjen virallinen lehti 12. 8. 98 NEUVOSTON DIREKTIIVI 98/59/EY, annettu 20 päivänä heinäkuuta 1998, työntekijöiden joukkovähentämistä koskevan jäsenvaltioiden lainsäädännön lähentämisestä

Lisätiedot

*** SUOSITUSLUONNOS. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI 2013/0127(NLE)

*** SUOSITUSLUONNOS. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI 2013/0127(NLE) EUROOPAN PARLAMENTTI 2009-2014 Ympäristön, kansanterveyden ja elintarvikkeiden turvallisuuden valiokunta 26.9.2013 2013/0127(NLE) *** SUOSITUSLUONNOS ehdotuksesta neuvoston päätökseksi maasta toiseen ulottuvien

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 8.5.2017 COM(2017) 214 final 2017/0091 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Eteläisen Intian valtameren kalastussopimuksen (SIOFA) osapuolten kokouksessa Euroopan unionin puolesta esitettävästä

Lisätiedot

Eduskunnan ympäristövaliokunta

Eduskunnan ympäristövaliokunta Kuntaliiton kanta: Valtioneuvoston kirjelmä eduskunnalle ehdotuksista Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiveiksi (jätedirektiivien muuttaminen) Erityisasiantuntija Tuulia Innala Eduskunnan ympäristövaliokunta

Lisätiedot

PUBLIC AD 5/17 CONF-RS 5/17 1 LIMITE FI. Bryssel, 22. helmikuuta 2017 (OR. en) KONFERENSSI LIITTYMISESTÄ EUROOPAN UNIONIIN SERBIA AD 5/17 LIMITE

PUBLIC AD 5/17 CONF-RS 5/17 1 LIMITE FI. Bryssel, 22. helmikuuta 2017 (OR. en) KONFERENSSI LIITTYMISESTÄ EUROOPAN UNIONIIN SERBIA AD 5/17 LIMITE Conseil UE KONFERENSSI LIITTYMISESTÄ EUROOPAN UNIONIIN SERBIA Bryssel, 22. helmikuuta 2017 (OR. en) AD 5/17 PUBLIC LIMITE CONF-RS 5 LIITTYMISTÄ KOSKEVA ASIAKIRJA Asia: EUROOPAN UNIONIN YHTEINEN KANTA Luku

Lisätiedot

ottaa huomioon komission ehdotuksen neuvostolle (KOM(1997) 30 2,

ottaa huomioon komission ehdotuksen neuvostolle (KOM(1997) 30 2, P5_TA(2003)0404 Energiatuotteiden ja sähkön verotus * Euroopan parlamentin lainsäädäntöpäätöslauselma luonnoksesta neuvoston direktiiviksi energiatuotteiden ja sähkön verotusta koskevan yhteisön kehyksen

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus: EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus: EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Bryssel, 22.12.2006 KOM(2006) 913 lopullinen 2006/0301 (COD) Ehdotus: EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI sisäpiirikaupoista ja markkinoiden manipuloinnista (markkinoiden

Lisätiedot

EUROOPAN UNIONI EUROOPAN PARLAMENTTI 2006/0291 (COD) PE-CONS 3651/11/07 REV 11

EUROOPAN UNIONI EUROOPAN PARLAMENTTI 2006/0291 (COD) PE-CONS 3651/11/07 REV 11 EUROOPAN UNIONI EUROOPAN PARLAMENTTI NEUVOSTO Bryssel, 25. helmikuuta 2008 (OR. en) 2006/0291 (COD) PE-CONS 3651/11/07 REV 11 ENER 215 ENV 450 MI 198 CODEC 902 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: EUROOPAN

Lisätiedot

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 19. syyskuuta 2011 (21.09) (OR. en) 14391/11 ENV 685 SAATE

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 19. syyskuuta 2011 (21.09) (OR. en) 14391/11 ENV 685 SAATE EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 19. syyskuuta 2011 (21.09) (OR. en) 14391/11 ENV 685 SAATE Lähettäjä: Euroopan komissio Saapunut: 14. syyskuuta 2011 Vastaanottaja: Euroopan unionin neuvoston pääsihteeristö

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Bryssel 22.12.2006 KOM(2006) 909 lopullinen 2006/0282 (COD) Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI säännellyillä markkinoilla kaupankäynnin kohteeksi otettavien

Lisätiedot

EU:n kiertotalouspaketti, jätedirektiivien muutosehdotukset

EU:n kiertotalouspaketti, jätedirektiivien muutosehdotukset EU:n kiertotalouspaketti, jätedirektiivien muutosehdotukset Suuren valiokunnan työjaoston ja ympäristövaliokunnan avoin kuulemistilaisuus 11.3.2016 Riitta Levinen, ympäristöministeriö Komission ehdotukset

Lisätiedot

Valtuuskunnille toimitetaan ohessa edellä mainittu sosiaalisen suojelun komitean lausunto kokoontuvaa EPSCO-neuvostoa varten.

Valtuuskunnille toimitetaan ohessa edellä mainittu sosiaalisen suojelun komitean lausunto kokoontuvaa EPSCO-neuvostoa varten. EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 15. helmikuuta 2011 (18.02) (OR. en) 6491/11 SOC 124 SAATE Lähettäjä: Vastaanottaja: Asia: Sosiaalisen suojelun komitea Pysyvien edustajien komitea (Coreper I) / Neuvosto

Lisätiedot

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 3. kesäkuuta 2014 (OR. en) 9412/14 Toimielinten välinen asia: 2013/0418 (NLE) LIMITE ENV 429 WTO 162

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 3. kesäkuuta 2014 (OR. en) 9412/14 Toimielinten välinen asia: 2013/0418 (NLE) LIMITE ENV 429 WTO 162 EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 3. kesäkuuta 2014 (OR. en) 9412/14 Toimielinten välinen asia: 2013/0418 (NLE) LIMITE ENV 429 WTO 162 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan unionin

Lisätiedot

EUROOPAN UNIONI EUROOPAN PARLAMENTTI

EUROOPAN UNIONI EUROOPAN PARLAMENTTI EUROOPAN UNIONI EUROOPAN PARLAMENTTI NEUVOSTO Bryssel, 21. marraskuuta 2017 (OR. en) 2017/0060 (COD) PE-CONS 52/17 TRANS 415 DELACT 189 CODEC 1608 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: EUROOPAN PARLAMENTIN

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus NEUVOSTON ASETUS

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus NEUVOSTON ASETUS EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Bryssel 28.5.2008 KOM(2008) 336 lopullinen 2008/0108 (CNS) Ehdotus NEUVOSTON ASETUS maatalouden yhteisestä markkinajärjestelystä annetun asetuksen (EY) N:o 1234/2007 muuttamisesta

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI

EUROOPAN PARLAMENTTI EUROOPAN PARLAMENTTI 2004 2009 Talous- ja raha-asioiden valiokunta 2008/0014(COD) 21.5.2008 LAUSUNTOLUONNOS talous- ja raha-asioiden valiokunnalta ympäristön, kansanterveyden ja elintarvikkeiden turvallisuuden

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO KOMISSION LAUSUNTO

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO KOMISSION LAUSUNTO EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Bryssel 22.10.2002 KOM(2002) 586 lopullinen 2000/0331 (COD) KOMISSION LAUSUNTO EY:n perustamissopimuksen 251 artiklan 2 kohdan kolmannen alakohdan c alakohdan nojalla Euroopan

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI B8-0150/1. Tarkistus. Beatrix von Storch ECR-ryhmän puolesta

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI B8-0150/1. Tarkistus. Beatrix von Storch ECR-ryhmän puolesta 1.2.2016 B8-0150/1 1 Johdanto-osan F a kappale (uusi) F a. katsoo, että uusia lainsäädäntöehdotuksia ei pidä hyväksyä niin kauan kuin nykyistä EU:n lainsäädäntöä ja politiikkavälineitä ei ole saatettu

Lisätiedot

JURISTIN PUHEENVUORO MUUTTUVASTA JÄTELAINSÄÄDÄNNÖSTÄ

JURISTIN PUHEENVUORO MUUTTUVASTA JÄTELAINSÄÄDÄNNÖSTÄ JURISTIN PUHEENVUORO MUUTTUVASTA JÄTELAINSÄÄDÄNNÖSTÄ Asianajaja, varatuomari Annukka Lagerstam Asianajotoimisto Merkurius Oy Tuottajavastuuiltapäivä 1.11.2018 MERKURIUS PÄHKINÄNKUORESSA FOKUS Merkuriuksen

Lisätiedot

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu ,

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 11.12.2018 C(2018) 8376 final KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu 11.12.2018, vaarallisten kemikaalien viennistä ja tuonnista annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston

Lisätiedot

Oikeudellisten asioiden valiokunta ILMOITUS JÄSENILLE (26/2010)

Oikeudellisten asioiden valiokunta ILMOITUS JÄSENILLE (26/2010) EUROOPAN PARLAMENTTI 2009-2014 Oikeudellisten asioiden valiokunta 11.11.2010 ILMOITUS JÄSENILLE (26/2010) Asia: Ruotsin Riksdagenin lausunto perusteluineen muutetusta ehdotuksesta Euroopan parlamentin

Lisätiedot

KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE

KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 30.3.2015 COM(2015) 138 final KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE ihmisille tarkoitettuja lääkkeitä koskevista yhteisön säännöistä 6 päivänä marraskuuta 2001

Lisätiedot

LIITTEET. ehdotukseen. Neuvoston päätös. Intian valtameren tonnikalatoimikunnassa (IOTC) Euroopan unionin puolesta esitettävästä kannasta

LIITTEET. ehdotukseen. Neuvoston päätös. Intian valtameren tonnikalatoimikunnassa (IOTC) Euroopan unionin puolesta esitettävästä kannasta EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 3.2.2014 COM(2014) 49 final ANNEXES 1 to 2 LIITTEET ehdotukseen Neuvoston päätös Intian valtameren tonnikalatoimikunnassa (IOTC) Euroopan unionin puolesta esitettävästä kannasta

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON DIREKTIIVI

Ehdotus NEUVOSTON DIREKTIIVI EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 8.5.2018 COM(2018) 261 final 2018/0124 (CNS) Ehdotus NEUVOSTON DIREKTIIVI direktiivien 2006/112/EY ja 2008/118/EY muuttamisesta Italian kunnan Campione d Italian sekä Luganonjärven

Lisätiedot

Neuvoston päätelmät hygienia-asetusten soveltamisesta saatuja kokemuksia koskevasta komission kertomuksesta neuvostolle ja Euroopan parlamentille

Neuvoston päätelmät hygienia-asetusten soveltamisesta saatuja kokemuksia koskevasta komission kertomuksesta neuvostolle ja Euroopan parlamentille EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 3. lokakuuta 2009 (5.0) (OR. en) 4299/09 ADD AGRILEG 82 DENLEG 93 LISÄYS I/A-KOHTAA KOSKEVAAN ILMOITUKSEEN Lähettäjä: Eläinlääkintäasiantuntijoiden työryhmä (kansanterveys)

Lisätiedot

Bernd Kölmel, Ulrike Trebesius, Hans-Olaf Henkel, Joachim Starbatty ECR-ryhmän puolesta

Bernd Kölmel, Ulrike Trebesius, Hans-Olaf Henkel, Joachim Starbatty ECR-ryhmän puolesta 11.3.2019 B8-0156/19 19 Bernd Kölmel, Ulrike Trebesius, Hans-Olaf Henkel, Joachim Starbatty Johdanto-osan A a kappale (uusi) A a. ottaa huomioon Kalifornian osavaltion typpidioksidipäästöjen rajaarvon

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 13.10.2017 COM(2017) 593 final 2017/0258 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS tavarakaupan muodollisuuksien yksinkertaistamista koskevalla 20 päivänä toukokuuta 1987 tehdyllä yleissopimuksella

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE, NEUVOSTOLLE JA EUROOPAN KESKUSPANKILLE

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE, NEUVOSTOLLE JA EUROOPAN KESKUSPANKILLE EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Bryssel 30.5.2000 KOM(2000) 346 lopullinen 2000/0137 (CNS) 2000/0134 (CNS) 2000/0138 (CNB) KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE, NEUVOSTOLLE JA EUROOPAN KESKUSPANKILLE

Lisätiedot

***I MIETINTÖLUONNOS

***I MIETINTÖLUONNOS EUROOPAN PARLAMENTTI 2009-2014 Ympäristön, kansanterveyden ja elintarvikkeiden turvallisuuden valiokunta 11.10.2013 2013/0130(COD) ***I MIETINTÖLUONNOS ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS. ehdotuksesta energiayhteisön luettelon vahvistamiseksi energiainfrastruktuurihankkeista

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS. ehdotuksesta energiayhteisön luettelon vahvistamiseksi energiainfrastruktuurihankkeista EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 12.7.2016 COM(2016) 456 final 2016/0213 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS ehdotuksesta energiayhteisön luettelon vahvistamiseksi energiainfrastruktuurihankkeista FI FI PERUSTELUT

Lisätiedot

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 5.3.2012 COM(2012) 90 final 2012/0040 (COD) Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI neuvoston direktiivin 92/65/ETY muuttamisesta koirien, kissojen ja frettien kauppaan

Lisätiedot

Ehdotus: NEUVOSTON PÄÄTÖS,

Ehdotus: NEUVOSTON PÄÄTÖS, EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 15.6.2010 KOM(2010)280 lopullinen 2010/0168 (NLE) Ehdotus: NEUVOSTON PÄÄTÖS, moottoriajoneuvojen hyväksymistä sähköturvallisuuden osalta koskevan Yhdistyneiden Kansakuntien Euroopan

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI

EUROOPAN PARLAMENTTI EUROOPAN PARLAMENTTI 2004 2009 Talous- ja raha-asioiden valiokunta 2008/0168(CNS) 29.10.2008 * MIETINTÖLUONNOS ehdotuksesta neuvoston asetukseksi eurometallirahojen kaltaisista mitaleista ja rahakkeista

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 2.2.2017 COM(2017) 51 final 2017/0016 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS otsonikerrosta heikentävistä aineista tehdyn Montrealin pöytäkirjan muuttamista koskevan Kigalissa hyväksytyn

Lisätiedot

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu ,

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 20.10.2017 C(2017) 6967 final KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu 20.10.2017, tekstiilikuitujen nimityksistä ja niitä vastaavista tekstiilituotteiden kuitukoostumuksen

Lisätiedot

*** SUOSITUSLUONNOS. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI 2013/0418(NLE)

*** SUOSITUSLUONNOS. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI 2013/0418(NLE) EUROOPAN PARLAMENTTI 2014-2019 Ympäristön, kansanterveyden ja elintarvikkeiden turvallisuuden valiokunta 20.10.2014 2013/0418(NLE) *** SUOSITUSLUONNOS esityksestä neuvoston päätökseksi Euroopan unionin

Lisätiedot

Vastuuvapaus 2007: Euroopan työturvallisuus- ja työterveysvirasto

Vastuuvapaus 2007: Euroopan työturvallisuus- ja työterveysvirasto P6_TA(009)00 Vastuuvapaus 007: Euroopan työturvallisuus- ja työterveysvirasto. Euroopan parlamentin päätös. huhtikuuta 009 vastuuvapauden myöntämisestä Euroopan työturvallisuus- ja työterveysviraston talousarvion

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 13.2.2017 COM(2017) 73 final 2017/0027 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan unionin puolesta omaksuttavan kannan vahvistamisesta osapuolten konferenssissa Rotterdamin yleissopimuksen

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus: NEUVOSTON ASETUS,

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus: NEUVOSTON ASETUS, EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Bryssel 3.4.2008 KOM(2008) 168 lopullinen 2008/0065 (CNS) C6-0175/08 Ehdotus: NEUVOSTON ASETUS, Egeanmeren pienten saarten hyväksi toteutettavista maatalousalan erityistoimenpiteistä

Lisätiedot

VALTSU:n painopistealueetsähkö- elektroniikkalaiteromu (SER)

VALTSU:n painopistealueetsähkö- elektroniikkalaiteromu (SER) VALTSU:n painopistealueetsähkö- ja elektroniikkalaiteromu (SER) Tarja-Riitta Blauberg /YM VALTSUn sidosryhmätilaisuus 23.9.2015 SYKEssä 1 VALTSUn painopistealueet Yhdyskuntajäte Biohajoava jäte Rakennusjäte

Lisätiedot

EU ajankohtaiset vesihoidosta. Juhani Gustafsson Vaikuta vesiin - Yhteistyötä vesien ja meren parhaaksi , Helsinki

EU ajankohtaiset vesihoidosta. Juhani Gustafsson Vaikuta vesiin - Yhteistyötä vesien ja meren parhaaksi , Helsinki EU ajankohtaiset vesihoidosta Juhani Gustafsson Vaikuta vesiin - Yhteistyötä vesien ja meren parhaaksi 27.-28.8.2019, Helsinki Vesipuitedirektiivin toimeenpanon tuki CIS ohjelma vuosille 2019-2021 hyväksytty

Lisätiedot

15295/14 HG/phk DGB 3. Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 2. joulukuuta 2014 (OR. en) 15295/14. Toimielinten välinen asia: 2014/0295 (NLE) PECHE 526

15295/14 HG/phk DGB 3. Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 2. joulukuuta 2014 (OR. en) 15295/14. Toimielinten välinen asia: 2014/0295 (NLE) PECHE 526 Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 2. joulukuuta 2014 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2014/0295 (NLE) 15295/14 PECHE 526 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS LIS-kalastuksen

Lisätiedot

KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE

KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 13.4.2015 COM(2015) 149 final KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE arvopapereiden yleisölle tarjoamisen tai kaupankäynnin kohteeksi ottamisen yhteydessä julkistettavasta

Lisätiedot

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 4. joulukuuta 2001 (OR. fr) 12394/2/01 REV 2 ADD 1. Toimielinten välinen asia: 2000/0080 (COD) DENLEG 46 CODEC 960

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 4. joulukuuta 2001 (OR. fr) 12394/2/01 REV 2 ADD 1. Toimielinten välinen asia: 2000/0080 (COD) DENLEG 46 CODEC 960 EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 4. joulukuuta 2001 (OR. fr) Toimielinten välinen asia: 2000/0080 (COD) 12394/2/01 REV 2 ADD 1 DENLEG 46 CODEC 960 Asia: Neuvoston 3. joulukuuta 2001 vahvistama yhteinen

Lisätiedot

toisen maksupalveludirektiivin väitettyä rikkomista koskevista valitusmenettelyistä

toisen maksupalveludirektiivin väitettyä rikkomista koskevista valitusmenettelyistä EBA/GL/2017/13 05/12/2017 Ohjeet toisen maksupalveludirektiivin väitettyä rikkomista koskevista valitusmenettelyistä 1. Noudattamista ja ilmoittamista koskevat velvoitteet Näiden ohjeiden asema 1. Tämä

Lisätiedot