Sosiaalialan asiantuntijapäivät Wanha Satama, Pikku Satamakatu 3 5, Helsinki

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Sosiaalialan asiantuntijapäivät. 12. 13.3.2014 Wanha Satama, Pikku Satamakatu 3 5, Helsinki"

Transkriptio

1 Sosiaalialan asiantuntijapäivät Wanha Satama, Pikku Satamakatu 3 5, Helsinki

2 Tervetuloa 10. Sosiaalialan asiantuntijapäiville! Koulutustapahtuma sai aikanaan alkunsa havainnosta: sosiaalialan ammattilaiset kehittävät työtään, mutta missä he voisivat kertoa ideoistaan ja keksinnöistään myös muille kuin työtovereilleen? Sosiaalialan asiantuntijapäivillä alan ammattilaiset ovat vuosien varrella esitelleet toisilleen 400 inspiroivaa työkäytäntöä, joilla he ovat saaneet aikaan hyvää asiakkaiden elämässä. Tapahtuma on saanut tärkeän roolin alan työkäytäntöjen levittämisessä. Juhlavuoden koulutuksessa pohditaan sosiaalialan asiantuntijuutta. Mikä on asiantuntijuuden merkitys muuttuvassa maailmassa? Missä on sosiaalialan paikka yhteiskunnassa? Millaisin ratkaisuin alan ammattilaiset vastaavat muutoksiin? Sosiaalialan asiantuntijapäivät on täydennyskoulutustapahtuma erityisesti sinulle, sosiaalialan ammattilainen tai opiskelija, tutkija tai kouluttaja. Koulutuksen ydintä ovat työpajat, joissa syvennyt hyviin työkäytäntöihin ja -menetelmiin sekä sosiaali alan ajankohtaisiin ilmiöihin. Tapahtumassa esittäytyy myös edellisvuosien Hyvä käytäntö -palkinnon saaneita, jotka kertovat työkäytäntönsä menestyksestä. Koulutukseen kuuluu lisäksi yhteisiä luentoja, seminaareja, vierailukäynti ja laaja näyttely. Tule juhlimaan kanssamme 10-vuotiasta tapahtumaa ja hakemaan ratkaisuja työelämään!

3 Tsem Sosiaalialan p Ohjelma Keskiviikko Hyvä ilmapiiri Asiantuntijuus Me-meininki Torstai Itsemääräämisoikeus Sosiaalialan arvostus Työp Ammatti HyötyPysäh Helsinki Ajan Jakaminen Sovellettavuus Tse Hyvä käytäntö R Työnilo Aarre Hyvinvointi 9.00 Ilmoittautuminen 9.45 Päivien räpäyttävä avaus Tervetuloa Sosiaalialan asiantuntijapäiville Tero Ristimäki, Talentia ry:n puheenjohtaja Valtiovallan tervehdys Susanna Huovinen, peruspalveluministeri, sosiaali- ja Ratkaisuja työelämään Tulokset Sovellettavuus Kollegat Oivallus Työnilo Debatti Kollegat terveysministeriö Mahtava anti Hyvä käytäntö -palkinnon jakaminen Hyvä käytäntö Vaikuta Sosiaalialan asiantuntijuuden paikka yhteiskunnassa Sosiaalialan ammattilaisten on pidettävä kiinni asiantuntijuudestaan muiden ammattilaisten kuten ekonomistien ja juristien rinnalla. Heikki Hiilamo, Helsingin yliopiston sosiaalipolitiikan professori Valta takaisin asiantuntijoille! Työyhteisöjä kehittävät yhä useammin konsultit, ja työntekijöiden tehtäväksi jää rutiineista vastaaminen. Hanna Kuusela, Suomen Akatemian tutkijatohtori ja tietokirjailija Uutta asiantuntijuutta sosiaalialalle Miten sosiaalipedagogiikka ja sosionomi (amk) -tutkinto vahvistavat sosiaalialaa? Elina Ikonen, jatko-opiskelija ja Metropoliaammattikorkeakoulun tuntiopettaja Tauko Seminaarit ja tutustumiskäynti (Huom! lähtö klo 13.00) Tauko Työpajat (A) Tilaisuus vannoa sosiaalialan ammattieettinen vala Rytmikkäät synttäricocktailit Wanhan Sataman lasigalleriassa Uudet ideat Jakam Poh 8.30 Ilmoittautuminen 9.00 Löydä työnilo Miten työhyvinvointiin voi vaikuttaa? Marja-Liisa Manka, Tampereen yliopiston työhyvinvoinnin ja ihmisten johtamisen professori Työpajat (B) Tauko Työpajat (C) Tauko Sosiaalialan asiantuntija on vaikuttaja työ Koke Onn Vert Yhteiskunta tarvitsee tietoa sosiaalialalta. Vakuuta media ja Näyttely päättäjät ja vaikutat. Juhana Torkki, puhetaidon kouluttaja ja kirjailija Hyöty Asiant Sosiaalialan asiantuntijapäivät päättyvät Irtio Tulokset Muutos Onnistuminen Sosiaalialan asiantuntijapäivät 10 vuotta Osaami Ajankohta

4 yvä käytäntö atkaisuja Seminaarit työelämään ja tutustumiskäynti Tulokset Sovellettavuus Kollegat Valitse etukäteen yksi kokonaisuus, johon ilmoittaudut sitovasti. Löydä työnilo 10 vuotta Tutustu yleisohjelman ja seminaarien puhujiin:

5 1. Itsemääräämisoikeuden rajat klo Asiakkaalla on oikeus määrätä asioistaan. Entä jos itsemääräämisoikeutta täytyy rajoittaa? Sosiaalija terveysministeriö valmistelee uutta lakia itsemääräämisoikeudesta, johon kerätään asiakkaan oikeudet rajoituksineen. Laki tulee vaikuttamaan asiakkaiden ja työntekijöiden oikeuksiin ja velvollisuuksiin. Keskustelun alustaa Ikäinstituutin johtaja Päivi Topo. 2. Huono-osaisuuden kasvu hyväksytty ilmiö? klo Eriarvoisuus kasvaa, leipäjonot pitenevät. Onko huono-osaisuus hiljaisesti hyväksytty osaksi yhteiskuntaamme? Miksi huono-osainen pitää itseään syyllisenä ongelmiinsa? Keskustelemme myös siitä, millaisin toimin huono-osaisuutta voidaan vähentää. Sosiologian professori Juho Saari Itä-Suomen yliopistosta kertoo alan tutkimuksesta. Toiminnanjohtaja Juha A. Pantzar kertoo Takuu-Säätiön keinoista auttaa talousongelmiin joutuneita. 3. Kuka on lastensuojelun asiantuntija? klo Yhä useampi lapsi tarvitsee lastensuojelua. Millaista asiantuntijuutta lastensuojelutyö vaatii ja miten asiantuntijuutta voi ylläpitää? Toimivatko nuorten kanssa samat työmenetelmät kuin lasten kanssa? Kestääkö asiantuntijuus ulkopuoliset paineet lastensuojelussa? Keskusteluun johdattavat tutkijatohtori Elina Pekkarinen Nuorisotutkimusseurasta ja Kuuselan perhekuntoutuskeskuksen johtaja Teemu Tuominen Vantaan kaupungilta. 4. Ihmisten keskellä. Tutustumiskäynti Kampin kappeliin ja Aseman Lapset ry:n toimistolle. klo Tutustumme Helsingin sosiaaliviraston ja seurakunnan työntekijöiden työhön Kampin kappelissa Helsingin ydinkeskustassa. Kuulemme myös Aseman Lapset ry:n katusovittelutoiminnasta Kampin kauppakeskuksessa, jonka on sanottu olevan Suomen vilkkain nuorisotalo. Katusovittelu oli yksi Talentian 2013 Hyvä käytäntö -palkintoehdokkaista. Vierailu sisältää kuljetukset. So T Ty il Deb Kol Hy Hels Jakam Sovelle Hyvä kä Aar Uudet i Vaiku Näytte Hyöt Tuloks Muuto Onnis T

6 ja etiikka inen tyminen kohtaisuus timinen mppihenki atkaisuja elämään musten vaihto istuminen aistuki ntijuus tto nen suus A1. Reflektiivinen kyky asiakassuhteessa Työpajassa tutkitaan työntekijän omaa ja asiakkaan reflektiivistä kykyä sekä sen merkitystä asiakassuhteessa. Arjessa reflektiivinen kyky on keino, jolla selvitään vaikeista tilanteista ja kesytetään mielen hätä ja kaaos. Reflektiiviseen kykyyn voi vaikuttaa ja sitä voi oppia. Työpajaa ohjaavat Lahden ammattikorkeakoulun sosiaali- ja terveysalan lehtorit Terhi Taajamo ja Tarja Tolonen. Keskustelemme ja teemme reflektiivistä kykyä parantavia harjoituksia, joita voi soveltaa työssä. A2. Sosiaalinen media uhka vai mahdollisuus? Yhteys uuteen asiakkaaseen. Matalan kynnyksen väylä palvelujen piiriin sitä tarvitsevalle. Ammatillista tukea, uusia ideoita ja näkökulmia tekemiseen. Uusia ammatillisia kontakteja. Ääni kuuluviin yhteiskunnallisessa keskustelussa. Muun muassa tätä on sosiaalinen media. Se on kuitenkin myös hömppää, herjaamista, vähättelyä ja vainoamista. Työpajassa keskustellaan sosiaalisen median mahdollisuuksista ja uhista sosiaalialan ammattilaisille. Keskustelua virittää nettipoliisi Marko Forss. Työpajat (A) Valitse etukäteen yksi työpaja, johon ilmoittaudut sitovasti. A3. Vaikuttavaa terveyssosiaalityötä muutoksessa Terveyssosiaalityöntekijät työskentelevät vieraassa organisaatiossa terveydenhuollon ammattilaisten rinnalla. Johtamisen ja työn organisoinnin pitää olla kunnossa, jotta terveyssosiaalityöntekijät voivat tehdä työnsä hyvin ja vaikuttavasti. Työhön vaikuttaa oleellisesti myös terveydenhuollon muutokset. Työpajassa keskustellaan siitä, miten alalla voi tehdä menestyksekästä työtä keskellä jatkuvaa muutosta. Johtava sosiaalityöntekijä terveysosiaalityön toimijana. Potilasasiamies, johtava sosiaalityöntekijä Tuula Kyyhkynen, KYS/Puijon sairaala. Osaamisen johtaminen terveyssosiaalityössä. Johtava sosiaalityöntekijä Maija-Liisa Pajula, Seinäjoen keskussairaala. Sosiaalityö toimintakenttänsä rajoilla. Sosiaalityöntekijä Helka Haukkala, Hyvinkään kaupunki.

7 A4. Yhdessä tekemisen voima tukea erilaisiin päihdeongelmiin A-klinikan asiakkaiden moottoripyöräkerho. Työkäytäntö tukee raittiutta ja auttaa pääsemään yli sosiaalisten tilanteiden pelosta. Sosiaaliterapeutti Elisa Halonen, Seinäjoen A-klinikka. Varjomaailma: ammattilaisten ohjaama nettivertaistukiryhmä nuorille, joiden kotona juodaan liikaa. Matalan kynnyksen palvelu oli yksi 2008 Euroopan komission e-inkluusio-kilpailun voittajista. Projektikoordinaattori Anu Pärssinen, projektisuunnittelija Shirley Hubara, A-klinikkasäätiö. A5. Lapsilähtöinen toiminta teknologiaympäristössä ATE-projekti: teknologiakerhotoimintaa erityistä tukea tarvitseville lapsille ja heidän perheilleen. Unescon innovatiivisten käytänteiden julkaisuun valittu projekti kehittää teknologiaa lapsilähtöisin menetelmin, järjestää teknologiakerhotoimintaa erityistä tukea tarvitseville lapsille ja heidän perheilleen ja siten edistää heidän tasavertaista osallisuuttaan yhteiskuntaan. A6. Keinoja lähisuhdeväkivallan käsittelyyn ja ehkäisyyn Turvallisuuden ketju vertaistukea kaltoinkohdelluille vanhuksille Suvanto ry:ssä. Työmenetelmä lisää vanhusten yhteisöllisyyden ja turvallisuuden tunnetta sekä ehkäisee syrjäytymistä. Suunnittelija Päivi Helakallio, Suvanto ry, opiskelijat Susanna Rikkinen, Maj-Britt Löv, Metropoliaamk. Tavoitteena turvallisuus turvallisuusnäkökulma väkivallan puheeksiottamisen ja ennaltaehkäisevän työn välineenä. Projektissa on kehitetty välineitä, joilla voidaan ehkäistä perheissä ja lähisuhteissa tapahtuvaa väkivaltaa. Toiminnanjohtaja Jukka Ihalainen, jussi-työntekijä Jukka Suni, Lahden ensi- ja turvakoti ry. A7. Lastensuojelutyötä joukkueurheilun avulla Icehearts joukkueurheilun toimintamalli lapsen hyväksi. Moninkertaisesti palkitun toimintamallin tavoitteena on ehkäistä syrjäytymistä, edistää sosiaalisia taitoja ja luoda lapsille pitkäkestoinen ja turvallinen aikuisen läsnäolo. Toiminnanjohtaja Ville Turkka, talous- ja kehittämisjohtaja Teemu Vartiamäki, Suomen Icehearts ry. Työpa Ammattie Jakam Pysäht Ajank Poh Liity seuraamme myös Facebookissa ja Twitterissä! Tse R työ Kokem Onni Verta Asiantu Irtio

8 täntö vaihto enki yttely yöty Sovellettavuus Muutos Talentia Aarre Muutos Välitä B1. AVAIN vaikuttavaan aikuissosiaalityöhön Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen AVAIN on verkkopohjainen mittari, jota käytetään aikuissosiaalityön vaikuttavuuden arviointiin. Työpajassa keskustellaan sosiaalityön vaikuttavuuden arvioinnin edellytyksistä ja hyödyistä. Lisäksi esitellään tapauskohtaisen arvioinnin lähestymistapa, AVAIN-mittari sekä sen käytöstä saatuja kokemuksia. Erikoistutkija Pekka Karjalainen, tutkija Paula Saikkonen, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, sosiaaliohjaaja Jaana Mikkonen, erityissosiaaliohjaaja Jaana Nevalainen, Tuusulan sosiaalisen kuntoutuksen yksikkö. Työpajat (B) Valitse etukäteen yksi työpaja, johon ilmoittaudut sitovasti. B2. Tulevaisuuden vammaispalvelut Itsenäiseen elämään sopivin palveluin -hanke: tukea arkeen lievästi liikuntavammaisille aikuisille. Projektissa selvitetään, millaisia palveluja lievästi liikuntavammaiset aikuiset tarvitsevat sekä luodaan menetelmiä, joilla he voivat tuoda esiin avun tarvettaan. Koordinaattori Sari Laiho, Suomen CP-liitto ry. Vammaislainsäädäntö uudistuu miten sosiaalityön tekeminen muuttuu? Esitys uudesta vammaislainsäädännöstä valmistuu Myös sosiaalihuoltolaki muuttuu. Millaiselta tuleva lainsäädäntö näyttää tällä hetkellä? Mikä muuttuu ja miten sosiaalityössä voidaan ennakoida tulevaa? Tule kuulemaan uudesta laista ja osallistumaan keskusteluun, jonka anti toimitetaan esitystä valmistelevalle työryhmälle. Pohditaan yhdessä, millaista vammaispalvelun sosiaalityö on vuonna Työpajan keskustelu käynnistyy ennen tapahtumaa Facebookissa. Seuraa Asiantuntijapäivien verkkosivuja tule mukaan vaikuttamaan! B3. Kehittyvä terveyssosiaalityö Yhteiskunta elää jatkuvaa myllerrystä. Miten terveyssosiaalityössä vastataan muutoksiin ja saadaan alalle parasta osaamista? Kuinka terveyssosiaalityöntekijät hyötyvät oppilaitosten kanssa tehtävästä yhteistyöstä? Miten sosiaalityön ammatillinen osaaminen saadaan kohdalleen terveydenhuollossa? Terveyssosiaalityöntekijöiden yhdistyksen rooli ja yhteistyö opetuksessa ja tutkimuksessa. Yhteiskuntatieteen maisteri, PD Pirjo Havukainen. Tampereen yliopiston sosiaalityön opetusyksikön ja Tampereen yliopistollisen sairaalan (Tays) yhteistyö käytännön opetuksessa ja sen organisoinnissa. Esimerkki uudesta Problem Based Learning -menetelmästä. Sosiaalityöntekijä Jenni Karsio, Tampereen yliopistollinen keskussairaala. Työharjoittelu sairaalassa. Lyhytelokuva opiskelijan harjoittelujaksosta Taysissa. Yhteiskuntatieteen maisteri, PD Pirjo Havukainen.

9 B4. Irti riippuvuuksista B5. Kulttuurit kohtaavat luottamus kasvaa B6. Kohti parempaa perheelämää B7. Tukea nuorten itsenäistymiseen Porissa päihdehaittoja ehkäistään porukalla Pakka-toimintamallin konkretia ja varhaisen puuttumisen mallit. Useiden toimijoiden yhteistyöllä on synnytetty uusia toimintatapoja ehkäisevään päihdetyöhön ja tehty alan työtä näkyväksi. Ehkäisevän päihde- ja mielenterveystyönkoordinaattori Sari Ilvonen, sosiaalipäivystyksen sosiaalityöntekijä Kati Nordlund- Luoma, Porin kaupungin perusturvakeskus. Söikö ongelmapelaaminen leivän? Reikäleipämalli tunnistamiseen, puheeksiottoon ja hoitosuunnitelman tekemiseen. Työkalu auttaa kartoittamaan pelija päihdeongelmista aiheutuvia haittoja sekä suunnittelemaan keinoja ongelmien ratkaisuun. Sosiaalityöntekijä Anne-Maria Perttula, Sovatek-säätiön päihdepalvelukeskus. Kulttuurit kohtoovat. Koto-koulutuksen opiskelijat ja sosionomiopiskelijat yhdessä rasismin vastaista tapahtumaa järjestämässä. Tapahtuma lähensi kantasuomalaisten opiskelijoiden ja maahanmuuttajaopiskelijoiden suhdetta toisiinsa ja vähensi ennakkoluuloja. Ohjaava opettaja Hannele Juntunen, Ylä-Savon ammattiopisto, sosiaalialan lehtori Kristiina Kukkonen, sosionomiopiskelija Päivi Pietikäinen, thai-tanssiopettaja, opiskelija Pavinee Buavijit, Savonia-ammattikorkeakoulu. Kulttuuritulkkaus ehkäisevänä ja voimaantumista tukevana perhetyön muotona. Toiminta rakentaa luottamusta työntekijän ja maahanmuuttajataustaisen asiakkaan välillä. Suunnittelija/tutkija Eveliina Heino, suunnittelija/ kulttuuritulkki Nadezda Kärmeniemi, Helsingin yliopiston koulutusja kehittämiskeskus Palmenia. Onneksi lapset nukkuivat Trappan-malli avuksi lapsille, jotka ovat nähneet tai kokeneet lähisuhdeväkivaltaa.työmenetelmä pohjautuu työntekijän ja lapsen välisiin keskusteluihin, joiden tavoitteena on auttaa lasta pukemaan sanoiksi kokemansa väkivalta. Osastopäällikkö Gun Andersson, Folkhälsans Förbund r.f. Isi tuli! vastuullista isyyttä tukeva vertaistukiryhmä. Työtoiminta tukee isyyttä ja auttaa käsittelemään rakentavasti perheen ristiriitoja. Väkivaltatyön asian tuntijat Mika Värränkivi, Volker Wallmeroth, Lyömätön Linja Espoossa ry. Tulevaisuuden maalarit. Nuorten TaidePajalla eletään arkea ja voimaannutaan taiteesta. Työkäytäntö vahvistaa itseluottamusta ja rohkaisee elämässä eteenpäin. Projektipäällikkö Päivimaria Seppänen, Nuorten TaidePaja. Yksi ovi monta palvelua! Ohjausta, tukea ja osallisuutta vuotiaille ja heidän läheisilleen. Matalan kynnyksen palvelu helpottaa avunsaantia ja tukee tietä kohti itsenäistymistä. Projektikoordinaattori Katja Saukkonen, projektityöntekijä Seija Huotari, Olkkari-hanke. Skarppi ennaltaehkäisevää päihdevalistusta nuorilta nuorille. Nuorten toisillensa antamalla päihdevalistuksella saadaan aikaan hyviä tuloksia. (Hyvä käytäntö -palkinnon voittaja 2011) 10 vuotta Kokemusten Talentian työsuhdeklinikalta ja jäsenpalvelupisteestä apua ja neuvoja työelämään.

10 C1. Sosiaalialan asiantuntijuuden johtaminen Asiantuntijoiden johtaminen kehittyy toimintaympäristön muutoksessa. Se vaatii totuttujen toimintatapojen, perinteisten ajattelumallien ja päätöksenteon uudelleenpohtimista. Asiantuntijoiden johtaminen muuttuu sisällöltään sekä kunnissa että järjestöissä. Älykäs julkisen organisaation johtaminen mitä se on ja miten se tehdään? Professori Jari Stenvall, johtamiskorkeakoulu, Tampereen yliopisto. Kommentti kunnan sosiaalihuollon näkökulmasta. Apulaiskaupunginjohtaja Harri Jokiranta, Seinäjoen kaupunki. Miten liiketoimintalogiikan tulo sosiaalipalveluihin vaikuttaa asiantuntijoiden johtamiseen? Johtaja Aarne Kiviniemi, Sininauhaliitto ja Sininauhasäätiö. C2. Yhteistyöllä hyvinvointia leikkiikäisille lapsille Työpajassa kuullaan ja keskustellaan varhaiskasvatuksessa toteutettavista yhteistyökäytännöistä. Erityissuunnittelija Saila Nevanen Pääkaupunkiseudun sosiaalialan osaamiskeskus Soccasta kertoo Hyve-mallista, jonka avulla voidaan lisätä lapsiperheiden hyvinvointia ja vahvistaa vanhempien, päivähoidon ja neuvolan yhteistyötä. Kehrä-hankkeessa Vantaalla on kehitetty lastensuojelun ja varhaiskasvatuksen yhteistyötä. Se on vahvistanut muun muassa lasten ja perheiden ääntä verkostotyössä sekä parantanut tietämystä ja tiedonkulkua perheiden, varhaiskasvatuksen ja lastensuojelun välillä. Kehrä-hankkeesta kertoo Vantaan Simpukan toimintayksikön päiväkodinjohtaja Pirjo Pohjasniemi. Muutos Hyvinvointi Hyöty Helsinki Pysähtyminen Sovellettavuus Ammattietiikka C3. Yhdessä oppilasta kannatellen Hyvä yhteinen kohtaaminen perheen, koulun ja lastensuojelun yhteistyö. Lapsen ja vanhemman osallisuutta edistävä malli tukee monen toimijan yhteistyötä lapsen parhaaksi. Johtava sosiaalityöntekijä Marjo Alatalo, sosiaalityöntekijät Henna Niskanen ja Annamaria Pylväs, Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveysvirasto, rehtori Tiina Savonen, Malminkartanon ala-aste, kuraattori Saara Jaamala, Malminkartanon ja Pihkapuiston alaasteet, kuraattori Aija Pennanen, Apollon yhteiskoulu, Helsingin kaupunki, tutkijasosiaalityöntekijä Tiina Muukkonen, Socca Pääkaupunkiseudun sosiaalialan osaamiskeskus, Heikki Waris -instituutti. Sisukas pärjää aina sijaishuollon sosiaalityön verkostomalli kannattelemassa perhehoitoon sijoitettua lasta koulupolulla. Työmallissa tunnistetaan ja puututaan sijoitetun lapsen koulunkäyntiongelmiin, ennen kuin ne ehtivät kärjistyä. Psykologi Sari-Maarika Mäntymaa, erityisopettaja Maire Saksola, sosiaalityöntekijä Johanna Liukkonen, projektipäällikkö Christine Välivaara, Pesäpuu ry. C4. Asiakkaat palveluiden tutkijoina ja kehittäjinä Salapoliisihommaa lapset lastensuojelua tutkimassa ja kehittämässä. Kehittämispäällikkö Sari-Anne Paaso, projektityöntekijä Pipsa Vario, Pesäpuu ry. Kasvava keskus -projekti kokemustiedolla apua masentuneille ja uupuneille. Työkäytäntö hyödyntää kokemusasiantuntijuutta, kun masennuksesta toipuvaa asiakasta autetaan palaamaan työelämään. Projektivastaava Katja Lemberg, projektityöntekijä Ulla Hietanen, Kasvava keskus, Kakspy ry. Palvelun käyttäjät asumisen laadun arvioijina osallistumisen kokemuksia Aspa-säätiön VER- TAISarvioinnista. Vertaisarviointi vahvistaa asumispalvelun asukkaan mahdollisuutta vaikuttaa saamiinsa palveluihin ja parantaa vuorovaikutusta työntekijöiden kanssa. Suunnittelija Milla Ilonen, Asumispalvelusäätiö ASPA ja vertaisarvioitsijat. (Lupaava hyvä käytäntö -palkinnon voittaja 2010)

11 C5. Vertaistuki auttaa varhain Vertaistukea Utsjoelta Helsinkiin. Perheaikaa.fi-verkkopalvelu tukee vanhempia parisuhteessa ja vanhemmuudessa. Projektikoordinaattori Juulia Ukkonen, Väestöliitto ry. Vauvan taikaa vuorovaikutusryhmässä. Toimintamallissa autetaan ajoissa lievästä masennuksesta kärsiviä äitejä, jotka usein jäävät palvelujärjestelmässä huomioimatta. Projektipäällikkö Tarja Poutiainen, Vauvan Taika -projekti, projektityöntekijä Susanna Saares, Vauvan Taika -projekti, Diakonialaitos Lahti. C6. Vuorovaikutus paremmaksi sijaishuollossa Perheen jälleenyhdistäminen sosiaaliohjauksen näkökulmasta. Espoon kaupunginjohtajan innovaatiokilpailussa toiseksi tullut työkäytäntö vahvistaa sijaishuollon asiakkaiden ja työntekijöiden yhteistyötä. Vastaava ohjaaja Sanna Hämäläinen, johtaja Katja Halonen, Espoon kaupunki, Poijupuiston lastensuojelupalvelut, sosiaalityöntekijä Katja Niukkanen, Espoon kaupunki, laitoshoidon sosiaalityön yksikkö. Keinu voimauttavat taidemenetelmät osana lastensuojelun perhehoidon tukitoimia. Toimintamalli vahvistaa sijoitetun lapsen, hänen vanhempiensa sekä sijaisperheen vuorovaikutusta. Projektipäällikkö Marja-Riitta Linna, projektityöntekijä Taina Koponen, Perhehoitoliitto, Keinuryhmän kokemusasiantuntijoita. C7. Luovasti sujuvaan arkeen Voimaantuminen Green care -puutarhatoiminnassa. Projektipäällikkö Tuomo Salovuori, Vihreä veräjä hyvinvointia luonnosta -hanke. Pollesta potkua hevosavusteinen kuntoutustoiminta. Sosiaalityöntekijä Ulla Linjama-Lehtinen, Pollesta Potkua ry. KiipIt jalkautuva ja kiinnipitävä nivelvaihetyö päihdekuntoutujan rinnalla. Työkäytäntö tukee päihdeasiakasta arjessa ja edistää kuntoutumista. Va johtaja Mari Tuomainen, Kehittämiskeskus Tyynelä.(Hyvä käytäntö -palkinnon voittaja 2013) Työpajat (C) Valitse etukäteen yksi työpaja, johon ilmoittaudut sitovasti. H Py Sov Amm Aa Uud Va N

12 yvä käytän Hinnat Talentian jäsenet: kaksi päivää 230 euroa, yksi päivä 170 euroa Muut osallistujat: kaksi päivää 270 euroa, yksi päivä 230 euroa Opiskelijat: kaksi päivää 60 euroa, yksi päivä 40 euroa emusten vai Vähintään kolmen hengen ryhmät saavat 10 prosentin alennuksen osallistumismaksuista. Koulutuksessa jaettava materiaali, opetus, kahvit ja cocktail-tilaisuus kuuluvat osallistumishintaan. Peruutusehdot Osallistumisen voi peruuttaa maksutta viimeistään Tämän mppihen Näytteilleasettajaksi? Haluatko esitellä työpaikkasi toimintaa? Etsittekö työntekijöitä? Tulkaa näytteilleasettajaksi tapahtumaan! Tutustu näyttelytietoihin nettisivuilla Ilmoittautuminen mennessä internetissä sähköpostitse osoitteeseen jälkeen laskutamme 30 euroa. Jos osallistuja jää tilaisuudesta pois peruuttamatta tuloaan koulutustilaisuutta edeltävään päivään mennessä, laskutamme koko osallistumismaksun. Järjestäjä Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry Yhteistyökumppanit ialan paikka yhteiskun Sosiaaliportti Huoltaja-säätiö Innokylä Lahden ammattikorkeakoulu Terveyssosiaalityöntekijät ry Majoitus Scandic Grand Marina, Katajanokanlaituri 7, Helsinki yhden hengen huone 109 euroa kahden hengen huone 118 euroa varaus p , varauskoodi: TAL Kiintiö voimassa asti. Best Western Premier Hotel Katajanokka, Merikasarminkatu 1 a, Helsinki yhden hengen huone 123 euroa kahden hengen huone 147 euroa varaus p. (09) , varauskoodi: Talentia Kiintiö voimassa asti. Hotel Arthur, Vuorikatu 19, Helsinki yhden hengen huone 105 euroa kahden hengen huone 125 euroa Varauksen voi tehdä osoitteeseen tai soittamalla numeroon varauskoodi: Talentia 2014 Kiintiö voimassa asti. Liikenneyhteydet Sosiaalialan asiantuntijapäivät järjestetään Wanhassa Satamassa, joka sijaitsee Helsingin ydinkeskustassa. Pääset tapahtumapaikalle hyppäämällä esimerkiksi Mannerheimintiellä tai Aleksanterinkadulla raitiovaunuun 4 tai 4T, jotka kulkevat 5 8 minuutin välein. Raitiovaunupysäkki on Wanhan Sataman vieressä. Alueella on myös maksullisia pysäköintipaikkoja. Lisätietoja paikan sijainnista saat osoitteesta Sosiaalialan asiantuntijapäivillä ovat mukana muun muassa: Graafinen suunnittelu: Kinestasis Oy Kuvat: Veikko Somerpuro Painopaikka: Erweko Oy 2013 Maailman ihanin tyttö

Koulukuraattoripäivät 20.9.2013 Kehrä II Asiakasosallisuus monitoimijaisessa yhteistyössä Riikka Pyykönen

Koulukuraattoripäivät 20.9.2013 Kehrä II Asiakasosallisuus monitoimijaisessa yhteistyössä Riikka Pyykönen Koulukuraattoripäivät 20.9.2013 Kehrä II Asiakasosallisuus monitoimijaisessa yhteistyössä Riikka Pyykönen 1 Esityksen rakenne Taustaa: tavoitteet Nuorten ja vanhempien ajatuksia ja palvelukokemuksia Kehittämisen

Lisätiedot

Mitä teemme vuonna 2015?

Mitä teemme vuonna 2015? Pääkaupunkiseudun sosiaalialan osaamiskeskus Mitä teemme vuonna 2015? 1 2 Tärkeimmät tehtävämme 2015 1.) Vuonna 2015 voimaan tuleva uusi lainsäädäntö tuo suuret muutospaineet sosiaali- ja terveydenhuollon

Lisätiedot

Vahvistaako laki sosiaalityön asemaa, antaako se sosiaalityölle uusia työkaluja. Saila Nummikoski Sosiaalipalveluiden johtaja 22.6.

Vahvistaako laki sosiaalityön asemaa, antaako se sosiaalityölle uusia työkaluja. Saila Nummikoski Sosiaalipalveluiden johtaja 22.6. Vahvistaako laki sosiaalityön asemaa, antaako se sosiaalityölle uusia työkaluja Saila Nummikoski Sosiaalipalveluiden johtaja 22.6.2011 Sosiaalihuoltolain uudistaminen vahvistaa sosiaalityön asemaa Nostaa

Lisätiedot

PROFESSORILUENTO. Professori Merja Anis. Yhteiskuntatieteellinen tiedekunta. Sosiaalityö

PROFESSORILUENTO. Professori Merja Anis. Yhteiskuntatieteellinen tiedekunta. Sosiaalityö PROFESSORILUENTO Professori Merja Anis Sosiaalityö Yhteiskuntatieteellinen tiedekunta 16.12.2015 Professori Merja Anis pitää professoriluentonsa Educariumin Edu 1 -salissa, Assistentinkatu 5 16. joulukuuta

Lisätiedot

62. Työterveyspäivät - Tositarkoituksella työstä

62. Työterveyspäivät - Tositarkoituksella työstä 8.6.2016 62. Työterveyspäivät - Tositarkoituksella työstä Ajankohta 13.9.2016-14.9.2016 Aika 9:00-16:00 Kesto 2 päivää Paikka Tampere Ilmoittautumisaika 7.9.2016 mennessä Miksi osallistua Tavoite Tavoitteena

Lisätiedot

Kohti lapsi- ja perhelähtöisiä palveluita

Kohti lapsi- ja perhelähtöisiä palveluita Kohti lapsi- ja perhelähtöisiä palveluita Sopivaa tukea oikeaan aikaan Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma (LAPE) on yksi Juha Sipilän hallituksen 26 kärkihankkeesta. Muutosta tehdään - kohti lapsi-

Lisätiedot

Monta tarinaa yhteisillä poluilla -seminaari

Monta tarinaa yhteisillä poluilla -seminaari Monta tarinaa yhteisillä poluilla -seminaari 20. 21.10.2016 Jyväskylä Monta tarinaa yhteisillä poluilla 20-21.10.2016 Päihdetyön seminaari järjestetään jo neljättä kertaa. Olemme rakentaneet seminaarin

Lisätiedot

Mitä on lasten osallistuminen- - pelkkää demokratiaako?

Mitä on lasten osallistuminen- - pelkkää demokratiaako? Mitä on lasten osallistuminen- - pelkkää demokratiaako? Maria Kaisa Aula 12.11.2013 Tampereen yliopisto 1 YK:n lapsen oikeuksien sopimus 1989/1991 Erityinen suojelu Protection Palvelut ja toimeentulo Riittävä

Lisätiedot

KOULUN JOHTORYHMÄPÄIVÄT VALMENNUSSEMINAARI

KOULUN JOHTORYHMÄPÄIVÄT VALMENNUSSEMINAARI KUTSU PU 2318B Etelä-Suomi 22.11.2013 Hyvinvointi ja peruspalvelut -yksikkö Opetus ja kasvatus -tulosryhmä Jakelussa mainituille KOULUN JOHTORYHMÄPÄIVÄT VALMENNUSSEMINAARI Tervetuloa Etelä-Suomen aluehallintoviraston

Lisätiedot

KASPERI II hankkeen Osallisuuden helmet seminaari Terveiset Lasten Kaste osaohjelmasta

KASPERI II hankkeen Osallisuuden helmet seminaari Terveiset Lasten Kaste osaohjelmasta KASPERI II hankkeen Osallisuuden helmet seminaari 22.5.2013 Terveiset Lasten Kaste osaohjelmasta Arja Hastrup Kehittämispäällikkö Terveyden ja hyvinvoinnin laitos Lasten, nuorten ja lapsiperheiden palveluja

Lisätiedot

SOSTE - oppilaitosyhteistyö tärkeänä osana järjestöjen perustyötä

SOSTE - oppilaitosyhteistyö tärkeänä osana järjestöjen perustyötä SOSTE - oppilaitosyhteistyö tärkeänä osana järjestöjen perustyötä 24.4.2015 Sosiaalialan AMK-verkoston valtakunnalliset verkostopäivät Päivi Kiiskinen, erityisasiantuntija SOSTE SOSTE on Suomen suurin

Lisätiedot

Kaikkien aikojen Porvoo Alla tiders Borgå SOSIAALIALAN KÄYTÄNTÖTUTKIMUS PORVOOSSA

Kaikkien aikojen Porvoo Alla tiders Borgå SOSIAALIALAN KÄYTÄNTÖTUTKIMUS PORVOOSSA Kaikkien aikojen Porvoo Alla tiders Borgå SOSIAALIALAN KÄYTÄNTÖTUTKIMUS PORVOOSSA 2016-17 KÄYTÄNNÖN OPISKELIJAKSI PORVOOSEEN? Oletko kiinnostunut suorittamaan sosiaalialan käytäntötutkimus- tai harjoittelujakson

Lisätiedot

Tyydyttävä T1 Hyvä H2 Kiitettävä K3 Perustelut, huomiot. tunnistaa laajasti eriikäisten

Tyydyttävä T1 Hyvä H2 Kiitettävä K3 Perustelut, huomiot. tunnistaa laajasti eriikäisten Kasvun tukeminen ja ohjaus Sivu 1(13) Arvioinnin kohde Arviointikriteerit 1. Työprosessin hallinta Suunnitelmallinen työskentely Tyydyttävä T1 Hyvä H2 Kiitettävä K3 Perustelut, huomiot Tutkinnon suorittaja:

Lisätiedot

LASTEN JA NUORTEN MIELENTERVEYDEN EDISTÄMINEN AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ

LASTEN JA NUORTEN MIELENTERVEYDEN EDISTÄMINEN AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ 1 LASTEN JA NUORTEN MIELENTERVEYDEN EDISTÄMINEN AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ n nimi: Ryhmä: Työssäoppimisen vastaava opettaja: 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ LASTEN JA NUORTEN MIELENTERVEYDEN

Lisätiedot

Verkostokehittäjät-hanke / Y-Säätiö. Sari Timonen, kehittämispäällikkö sari.timonen(at)ysaatio.fi

Verkostokehittäjät-hanke / Y-Säätiö. Sari Timonen, kehittämispäällikkö sari.timonen(at)ysaatio.fi Verkostokehittäjät-hanke / Y-Säätiö Sari Timonen, kehittämispäällikkö sari.timonen(at)ysaatio.fi Verkostokehittäjien rooli yhteiskehittämisen alustana: Mukana kaikessa kehittämistyössä ohjelman strategiatasosta

Lisätiedot

LAPSI-, NUORISO- JA PERHESOSIAALITYÖN ERIKOISALAN KOULUTUS

LAPSI-, NUORISO- JA PERHESOSIAALITYÖN ERIKOISALAN KOULUTUS LAPSI-, NUORISO- JA PERHESOSIAALITYÖN ERIKOISALAN KOULUTUS JA LASTENSUOJELUPALVELUIDEN KEHITTÄMINEN Lastensuojelun kehittämisverkosto 17.8.2016 Merja Anis UUDET SOSIAALITYÖN ERIKOISTUMISKOULUTUKSET ALKAMASSA

Lisätiedot

Henkilöstöjohtamisen kehittämispäivät

Henkilöstöjohtamisen kehittämispäivät 1 Henkilöstöjohtamisen kehittämispäivät KJY:n Henkilöstöjohtamisen verkosto järjestää henkilöstöjohtamisen seminaarin 13. 14.10.2009 Lahdessa. Seminaarin teemana on henkilöstösuunnittelu. Seminaarin toisen

Lisätiedot

AIKUISSOSIAALITYÖ KUNNAN PALVELUJÄRJESTELMÄSSÄ

AIKUISSOSIAALITYÖ KUNNAN PALVELUJÄRJESTELMÄSSÄ Julkaisun voi tilata osoitteesta www.socom.fi/julkaisut.html AIKUISSOSIAALITYÖ KUNNAN PALVELUJÄRJESTELMÄSSÄ Tutkimus aikuissosiaalityön yleisestä luonteesta, tiedosta ja toiminnasta Kaakkois-Suomen sosiaalialan

Lisätiedot

SOSIAALIALAN KÄYTÄNNÖN OPETTAJIEN JA OHJAAJIEN KOULUTUS 2013

SOSIAALIALAN KÄYTÄNNÖN OPETTAJIEN JA OHJAAJIEN KOULUTUS 2013 SOSIAALIALAN KÄYTÄNNÖN OPETTAJIEN JA OHJAAJIEN KOULUTUS 2013 Koulutuksen kohderyhmänä ovat käytännön opettajina ja ohjaajina toimivat sosiaalityöntekijät ja sosiaaliohjaajat (sosionomi ja sosionomi ylempi

Lisätiedot

TAVOITE TOIMENPITEET VASTUUTAHO AIKATAULU. kartoitetaan ennaltaehkäisevä työ kaikki ikäryhmät

TAVOITE TOIMENPITEET VASTUUTAHO AIKATAULU. kartoitetaan ennaltaehkäisevä työ kaikki ikäryhmät TOIMENPIDE-EHDOTUKSET 1. ENNALTAEHKÄISEVÄ TYÖ 1.1 Tehostetaan ennaltaehkäisevää työtä kartoitetaan ennaltaehkäisevä työ kaikki ikäryhmät Aloitetaan työ 2011 ja päivitetään vuosittain Toimenpiteet jaetaan

Lisätiedot

TAMPEREEN AMMATTIKORKEAKOULU

TAMPEREEN AMMATTIKORKEAKOULU TAMPEREEN AMMATTIKORKEAKOULU Sosiaalialan AMK-osaamisen kompetenssit 2010 Sosiaalialan eettinen on sisäistänyt sosiaalialan arvot ja ammattieettiset periaatteet ja sitoutuu toimimaan niiden mukaisesti

Lisätiedot

Hyvällä johtamisella hyvään työelämään Paasitorni, Paula Risikko, sosiaali- ja terveysministeri

Hyvällä johtamisella hyvään työelämään Paasitorni, Paula Risikko, sosiaali- ja terveysministeri Hyvällä johtamisella hyvään työelämään Paasitorni, 10.12.2013 Paula Risikko, sosiaali- ja terveysministeri 1 Johtamisverkosto selvittää, kokoaa, kehittää ja jakaa johtamisen ja esimiestyön hyviä käytäntöjä

Lisätiedot

Lapsille, nuorille ja perheille parempi kunta ja maakunta - miten sen teemme?

Lapsille, nuorille ja perheille parempi kunta ja maakunta - miten sen teemme? Lapsille, nuorille ja perheille parempi kunta ja maakunta - miten sen teemme? Hanne Kalmari PsL, kehitys- ja kasvatuspsykologian erikoispsykologi Lape-muutosohjelman hankepäällikkö Muutos tehdään yhdessä

Lisätiedot

Aikuissosiaalityön vaikuttavuuden arviointimittari AVAIN

Aikuissosiaalityön vaikuttavuuden arviointimittari AVAIN Aikuissosiaalityön vaikuttavuuden arviointimittari AVAIN Tausta ja tämänhetkinen vaihe 26.1.2017 Sosiaalipolitiikan tutkimus 2 AVAIN-mittaria on kehitetty THL:ssä 2010 alkaen (STM:n & THL:n välinen tulossopimustehtävä)

Lisätiedot

TURVALLISEMPI HUOMINEN Kutsu valtakunnalliseen paikallisen turvallisuussuunnittelun seminaariin 22. 23.1.2013

TURVALLISEMPI HUOMINEN Kutsu valtakunnalliseen paikallisen turvallisuussuunnittelun seminaariin 22. 23.1.2013 Tarkistettu 2.1.2013 TURVALLISEMPI HUOMINEN Kutsu valtakunnalliseen paikallisen turvallisuussuunnittelun seminaariin 22. 23.1.2013 Arvoisa vastaanottaja Vuoden 2013 valtakunnallinen paikallisen turvallisuussuunnittelun

Lisätiedot

Socca strategia 1. Socca. Strategiamme Pääkaupunkiseudun sosiaalialan osaamiskeskus

Socca strategia 1. Socca. Strategiamme Pääkaupunkiseudun sosiaalialan osaamiskeskus Socca strategia 1 Strategiamme 2012...2015 Socca Pääkaupunkiseudun sosiaalialan osaamiskeskus 2 Socca strategia Socca strategia 3 Erilaisia asiakastyön kehittäjäryhmiä 21 tutkimuspäiväkotia Espoo Kauniainen

Lisätiedot

AMHA eli Laki sosiaalihuollon ammattihenkilöistä

AMHA eli Laki sosiaalihuollon ammattihenkilöistä AMHA eli Laki sosiaalihuollon ammattihenkilöistä Miten tähän on tultu? Mikä muuttuu? Historiaa. Ammattitaitovaatimus ja koulutus kulkeneet käsi kädessä 1991 SOSTL esitti terv- ja sos.huollon ammatinharjoittamiseen

Lisätiedot

Verkkofoorumi sosiaalityöntekijän tukena

Verkkofoorumi sosiaalityöntekijän tukena Verkkofoorumi sosiaalityöntekijän tukena Sinikka Forsman & Anna Metteri Tutkimus tutuksi -tapaaminen Hki 3.11.2006 Hankkeen tausta Seudullisen yhteistyön ja kollektiivisen asiantuntijuuden kehittämisen

Lisätiedot

Monikulttuurisuus ja maahanmuutto kotipesän tutkimus- ja kehittämistoiminta

Monikulttuurisuus ja maahanmuutto kotipesän tutkimus- ja kehittämistoiminta KatuMetro - Monikulttuurisuus ja maahanmuutto Monikulttuurisuus ja maahanmuutto kotipesän tutkimus- ja kehittämistoiminta 2010-2012 VTT, tutkija Vuoden 2010 tutkimus- ja kehittämistoiminta ja tiedottaminen:

Lisätiedot

Sosiaalityön käytännönopintojaksojen sisällöt ja tavoitteet opintojaksoille ja lastensuojelun Praksiksen idea

Sosiaalityön käytännönopintojaksojen sisällöt ja tavoitteet opintojaksoille ja lastensuojelun Praksiksen idea Sosiaalityön käytännönopintojaksojen sisällöt ja tavoitteet opintojaksoille ja lastensuojelun Praksiksen idea Pääkaupunkiseudun Lastensuojelun Praksisseminaari 29.1.2010 Tarja Juvonen ja Tiina Muukkonen

Lisätiedot

ARVOKAS ELÄMÄ lastensuojelu ja perhehoito vammaisten lasten kehityksen tukena

ARVOKAS ELÄMÄ lastensuojelu ja perhehoito vammaisten lasten kehityksen tukena ARVOKAS ELÄMÄ lastensuojelu ja perhehoito vammaisten lasten kehityksen tukena TOIMINTAA JA TAPAHTUMIA kevät 2013 Hyvä lukija Olemme koonneet tähän vihkoseen kevään 2013 toimintaa. Kevään aikana mm. hankkeen

Lisätiedot

HOITOTYÖN TOIMINTAOHJELMA. 2014 2018 Etelä-Pohjanmaalla

HOITOTYÖN TOIMINTAOHJELMA. 2014 2018 Etelä-Pohjanmaalla HOITOTYÖN TOIMINTAOHJELMA 2014 2018 Etelä-Pohjanmaalla 2 Johdanto Tämän hoitotyön toimintaohjelman tavoitteena on toimia suunnannäyttäjänä alueelliselle kehittämiselle ja yhteistyölle ennakoiden tulevia

Lisätiedot

Turvallisempaan huomiseen Lounais-Suomessa

Turvallisempaan huomiseen Lounais-Suomessa Valtakunnallinen sisäisen turvallisuuden alueellisen yhteistyön seminaari Mikkeli 5.-6.9.2013 Kehittämispäällikkö Raija Hurskainen, LSAVI Turvallisempaan huomiseen Lounais-Suomessa Sisäisen turvallisuuden

Lisätiedot

12.1.2015. 1. Palvelu on helposti saatavaa, asiakaslähtöistä ja turvallista

12.1.2015. 1. Palvelu on helposti saatavaa, asiakaslähtöistä ja turvallista 1 (4) HOITO- JA HOIVATYÖN TOIMINTAOHJELMA 2015-2016 Väestön ikääntyminen, palvelu- ja kuntarakenteen muutos, palveluiden uudistamistarve, väestön tarpeisiin vastaavuus, kilpailu osaavasta työvoimasta ja

Lisätiedot

Sosiaalityön opetus- ja tutkimusyksikkö Praksis Pääkaupunkiseudun sosiaalialan osaamiskeskus Socca / Heikki Warisinstituutti

Sosiaalityön opetus- ja tutkimusyksikkö Praksis Pääkaupunkiseudun sosiaalialan osaamiskeskus Socca / Heikki Warisinstituutti Sosiaalityön opetus- ja tutkimusyksikkö Praksis Pääkaupunkiseudun sosiaalialan osaamiskeskus Socca / Heikki Warisinstituutti Esityksen teemoja Hankkeen rakenne Käytännön opetus sosiaaliasemalla Kehittäminen

Lisätiedot

Tutustuminen Kuvastin-menetelmään

Tutustuminen Kuvastin-menetelmään Socca Pääkaupunkiseudun sosiaalialan osaamiskeskus Tutustuminen Kuvastin-menetelmään Johtava tutkijasosiaalityöntekijä Laura Yliruka Socca 1 Mikä PKS-Praksiksen oppimisverkosto? 1/2 Pääkaupunkiseudun Praksiksessa

Lisätiedot

Erityisesti Isä-projekti Mari Tuomainen 12.6.2013. www.tyynela.fi

Erityisesti Isä-projekti Mari Tuomainen 12.6.2013. www.tyynela.fi Erityisesti Isä-projekti Mari Tuomainen 12.6.2013 www.tyynela.fi 2 Erityisesti Isä-projektin lähtökohdat Verkostoista noussut huoli päihteitä käyttävien isien isyydestä/ isättömistä lapsista Isäkeskeinen

Lisätiedot

Yhteisöllinen opiskeluhuolto arjessa. Lain hengen toteuttaminen Helsingissä

Yhteisöllinen opiskeluhuolto arjessa. Lain hengen toteuttaminen Helsingissä Uudenmaan liitto 26.4. LAINSÄÄDÄNNÖLLISIÄ NÄKÖKULMIA TOISEN ASTEEN AMMATILLISTEN OPPILAITOSTEN ARJEN TYÖHÖN Yhteisöllinen opiskeluhuolto arjessa. Lain hengen toteuttaminen Helsingissä Crister Nyberg, ohjauspalveluiden

Lisätiedot

Tutkija, maailma tarvitsee sinua!

Tutkija, maailma tarvitsee sinua! Tutkija, maailma tarvitsee sinua! Yleistajuistamisen perusteet VNK-SELVITYSTOIMINNAN VIESTINTÄ- JA HYÖDYNTÄJÄDIALOGIN KOULUTUSTYÖPAJA 17.11. LIISA MAYOW, KASKAS MEDIA Mitä jos maailman kaikki ongelmat

Lisätiedot

Lapsiperheiden ryhmämuotoiset palvelut

Lapsiperheiden ryhmämuotoiset palvelut Lapsiperheiden ryhmämuotoiset palvelut Perhepalvelukeskus, Korkalonkatu 4, 96100 Rovaniemi Kuva: Pekka Ojaniemi Palveluja perheille Avoin päiväkoti Avoimen päiväkodin toiminta on tarkoitettu alle kouluikäisille

Lisätiedot

Koulutus- ja kehittämistilaisuus saamelaiset / saamenkieliset sosiaalija terveyspalvelut

Koulutus- ja kehittämistilaisuus saamelaiset / saamenkieliset sosiaalija terveyspalvelut Saamelaisten / saamenkielisten sosiaalipalvelujen kehittämisyksikköhanke Sämmilij/ sämikielâlâš sosiaalpalvâlusâi ovdedemhaahâ Sámiid / sámegielagiid sosiálabalvalusaid ovddidanossodat Säämi / sää mǩiõlsa

Lisätiedot

ARVO. Lohja 25.11.2008 Ryhmätyö: osaamisen vaatimukset tulevaisuudessa, aikaperspektiivi 3 vuotta

ARVO. Lohja 25.11.2008 Ryhmätyö: osaamisen vaatimukset tulevaisuudessa, aikaperspektiivi 3 vuotta ARVO Lohja 25.11.2008 Ryhmätyö: osaamisen vaatimukset tulevaisuudessa, aikaperspektiivi 3 vuotta Haasteet: asiakas & kumppanuus Asiakkuuden määrittäminen - segmentit Kasvatuskumppanuuden toteutuminen perheiden

Lisätiedot

Lakiluonnos sosiaalityön näkökulmasta. Virpi Peltomaa Sosiaaliturvapäällikkö, YTM Näkövammaisten Keskusliitto ry 25.1.

Lakiluonnos sosiaalityön näkökulmasta. Virpi Peltomaa Sosiaaliturvapäällikkö, YTM Näkövammaisten Keskusliitto ry 25.1. Lakiluonnos sosiaalityön näkökulmasta Virpi Peltomaa Sosiaaliturvapäällikkö, YTM Näkövammaisten Keskusliitto ry 25.1.2012 Kelahalli Suhde muuhun lainsäädäntöön Suhde erityislakeihin oltava selkeä Lakien

Lisätiedot

Osallisuus yhteiskunnassa ja palveluissa. Eila Linnanmäki ja Jarno Karjalainen Varrelta Virran seminaari Kajaani

Osallisuus yhteiskunnassa ja palveluissa. Eila Linnanmäki ja Jarno Karjalainen Varrelta Virran seminaari Kajaani Osallisuus yhteiskunnassa ja palveluissa Eila Linnanmäki ja Jarno Karjalainen Varrelta Virran seminaari 19.9.2013 Kajaani Osallisuuden käsitteestä Voidaan hahmottaa positiivisena vastaparina yksilön, perheen

Lisätiedot

SOSIAALINEN KUNTOUTUS. Marjaana Seppänen marjaana.seppanen@ulapland.fi POSKEn seminaari 3.2.2013

SOSIAALINEN KUNTOUTUS. Marjaana Seppänen marjaana.seppanen@ulapland.fi POSKEn seminaari 3.2.2013 SOSIAALINEN KUNTOUTUS Marjaana Seppänen marjaana.seppanen@ulapland.fi POSKEn seminaari 3.2.2013 Sosiaalinen kuntoutus Sosiaalisella kuntoutuksella tuetaan vaikeasti syrjäytyneiden henkilöiden paluuta yhteiskunnalliseen

Lisätiedot

Sisko Piippo YTM, SOSIAALITYÖNTEKIJÄ VERKOSTOTYÖN KEHITTÄJÄ, VIOLA-VÄKIVALLASTA VAPAAKSI RY MA. YLIOPISTO-OPETTAJA, ITÄ-SUOMEN YLIOPISTO

Sisko Piippo YTM, SOSIAALITYÖNTEKIJÄ VERKOSTOTYÖN KEHITTÄJÄ, VIOLA-VÄKIVALLASTA VAPAAKSI RY MA. YLIOPISTO-OPETTAJA, ITÄ-SUOMEN YLIOPISTO Sisko Piippo YTM, SOSIAALITYÖNTEKIJÄ VERKOSTOTYÖN KEHITTÄJÄ, VIOLA-VÄKIVALLASTA VAPAAKSI RY MA. YLIOPISTO-OPETTAJA, ITÄ-SUOMEN YLIOPISTO Koulutus Aloitin opinnot Itä-Suomen yliopistossa yhteiskuntatieteellisessä

Lisätiedot

RAKENNETAAN SOVINTOA LASTEN JA NUORTEN RIKOS- JA RIITA- ASIOIDEN SOVITTELU-SEMINAARI

RAKENNETAAN SOVINTOA LASTEN JA NUORTEN RIKOS- JA RIITA- ASIOIDEN SOVITTELU-SEMINAARI RAKENNETAAN SOVINTOA LASTEN JA NUORTEN RIKOS- JA RIITA- ASIOIDEN SOVITTELU-SEMINAARI 10.-11.11.2016 Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), Helsinki Seminaaripäivien tavoitteena on tarkastella lasten ja

Lisätiedot

Yhteiset Lapsemme ry Yhteiset Lapsemme rakentaa monikulttuuristen lasten hyvän elämän edellytyksiä.

Yhteiset Lapsemme ry Yhteiset Lapsemme rakentaa monikulttuuristen lasten hyvän elämän edellytyksiä. Yhteiset Lapsemme ry 25.10.2016 Strategia 2017-2020 Strateginen tavoite Monikulttuuristen lasten hyvän elämän edellytykset toteutuvat Suomessa. Kansainvälisesti tuemme haavoittuvassa asemassa olevien lasten

Lisätiedot

Ammattikorkeakoulutuksen ja ammatillisen koulutuksen tutkimuspäivät sekä yliopettajapäivät Seinäjoella

Ammattikorkeakoulutuksen ja ammatillisen koulutuksen tutkimuspäivät sekä yliopettajapäivät Seinäjoella Ammattikorkeakoulutuksen ja ammatillisen koulutuksen tutkimuspäivät sekä yliopettajapäivät Seinäjoella 8. - 9.10.2008 OHJELMA KESKIVIIKKO 8.10.2008 Paikka: Seinäjoki-sali, Kampustalo (Keskuskatu 34) Päivän

Lisätiedot

NUORTEN OSALLISUUS. Seija Saalismaa projektikoordinaattori. Lasten Kaste- Lappi ja Kuusamo

NUORTEN OSALLISUUS. Seija Saalismaa projektikoordinaattori. Lasten Kaste- Lappi ja Kuusamo NUORTEN OSALLISUUS LASTENSUOJELUN KEHITTÄJÄNÄ Seija Saalismaa projektikoordinaattori 1 Lainsäädäntö velvoittaa lasten ja nuorten osallisuuteen 2 Perustuslain 6 3 mom. määrää, että lapsia on kohdeltava

Lisätiedot

sosiaalialan menestystekijä

sosiaalialan menestystekijä sosiaalialan menestystekijä Osaaminen, vuorovaikutus, tahto. {Osaaminen on tietoa, taitoa ja oikeaa asennetta.} Ammattijärjestö Talentia edistää jäsentensä urakehitystä vaikuttamalla sosiaalialan lainsäädäntöön,

Lisätiedot

HUOLIPOLKU/ LAPSET PUHEEKSI- MENETELMÄ OPETUSPALVELUT- PERHEPALVELUT

HUOLIPOLKU/ LAPSET PUHEEKSI- MENETELMÄ OPETUSPALVELUT- PERHEPALVELUT HUOLIPOLKU/ LAPSET PUHEEKSI- MENETELMÄ OPETUSPALVELUT- PERHEPALVELUT I MINULLA EI OLE HUOLTA OPETUS-, PERHE- (kouluterveydenhuolto) ja TERVEYSPALVELUT (kuntoutus) SEKÄ PERHEIDEN OMATOIMISUUS TÄYDENTÄVÄT

Lisätiedot

Esityksen aihe 9.10.2014

Esityksen aihe 9.10.2014 Tunne ja turvataidot osaamiseksi hankkeen satoa Helsinki Kaija Lajunen, Pirjo Lahtinen, Sirpa Valkama & Riitta Ala Luhtala 2 TUNNE JA TURVATAIDOT OSAAMISEKSI TUTA HANKE (2012 2014) Jyväskylän ammattikorkeakoulun

Lisätiedot

Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki

Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki - Oppilas- ja opiskelijahuollon kokonaisuus - Yhteisöllinen opiskeluhuolto Seinäjoki 5.3.2014 Marjaana Pelkonen, neuvotteleva virkamies STM Opiskeluhuolto muodostaa kokonaisuuden

Lisätiedot

KUTSU HYVINVOINNIN SEUTUSEMINAARIT /LÄNSI-POHJA

KUTSU HYVINVOINNIN SEUTUSEMINAARIT /LÄNSI-POHJA KUTSU HYVINVOINNIN SEUTUSEMINAARIT /LÄNSI-POHJA Lapin aluehallintovirasto, Lapin liitto, Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri, Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus, Lapin taidetoimikunta, Terveys ry ja

Lisätiedot

Ajankohtaista - 14 päivän jälkeen

Ajankohtaista - 14 päivän jälkeen Ajankohtaista - 14 päivän jälkeen 1 Mission possible: access on, ilmatilaa on 2 Painopisteet Lapsivaikutusten arviointi ja lapsibudjetointi Lapsiystävällinen työelämä Lasten Suomi - kuuleminen, kohtaaminen

Lisätiedot

Monialaiset verkostot lasten ja nuorten hyvinvointia takaamassa

Monialaiset verkostot lasten ja nuorten hyvinvointia takaamassa Monialaiset verkostot lasten ja nuorten hyvinvointia takaamassa 25.9.2015 Tampere Käytännön kokemuksia yhteistyöstä Hanna Gråsten-Salonen Vastaava koulukuraattori Varhaiskasvatus ja perusopetus Tampere

Lisätiedot

LÄHESTYMISTAPOJA SOSIAALISEEN KUNTOUTUKSEEN

LÄHESTYMISTAPOJA SOSIAALISEEN KUNTOUTUKSEEN LÄHESTYMISTAPOJA SOSIAALISEEN KUNTOUTUKSEEN Sosiaalinen kuntoutus tavoitteena osallisuus Kuntoutusakatemia 13.12.2012 Aulikki Kananoja ylisosiaalineuvos SOSIAALISEN KUNTOUTUKSEN POHDINTAA 1970-LUVULLA

Lisätiedot

Lasten ja nuorten kasvun ja kehityksen avaimet luonnosta

Lasten ja nuorten kasvun ja kehityksen avaimet luonnosta Lasten ja nuorten kasvun ja kehityksen avaimet luonnosta Forssan seudun Green Care klusterihankkeen 2016 2017 aloitusseminaari 16.2.2016 Yliopettaja Päivi Homan-Helenius HAMK ja tutkija Anja Yli-Viikari

Lisätiedot

SUOMEN LÄHI- JA PERUSHOITAJALIITTO SUPER. Työtä lähellä ihmistä

SUOMEN LÄHI- JA PERUSHOITAJALIITTO SUPER. Työtä lähellä ihmistä SUOMEN LÄHI- JA PERUSHOITAJALIITTO SUPER Työtä lähellä ihmistä SuPer Lähi- ja perushoitajan oma liitto Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer on Suomen suurin sosiaali- ja terveysalan sekä kasvatusalan

Lisätiedot

Ohjelma. 0 Alustus LiVo hankkeesta sosiaaliohjauksen

Ohjelma. 0 Alustus LiVo hankkeesta sosiaaliohjauksen Foorumin tavoitteet, osallistujat ja kohderyhmä 0 Foorumiin kutsuttiin sosiaaliohjaajia ja kaikkia sosiaaliohjauksen kehittämisestä kiinnostuneita, myös kouluttajia. 0 Kutsun mukaan tavoitteena oli kokoontua

Lisätiedot

GERinno hanke. Monialaisen simulaatio-oppimisympäristön suunnittelu SimPro 2015 Eveliina Kivinen ja Jukka Karjalainen

GERinno hanke. Monialaisen simulaatio-oppimisympäristön suunnittelu SimPro 2015 Eveliina Kivinen ja Jukka Karjalainen GERinno hanke Monialaisen simulaatio-oppimisympäristön suunnittelu SimPro 2015 Eveliina Kivinen ja Jukka Karjalainen Simulaatiokeskus SimuLti Lahden Ammattikorkeakoulun monialainen uusi kampusalue rakentuu

Lisätiedot

Lapsiperheiden ryhmämuotoiset palvelut

Lapsiperheiden ryhmämuotoiset palvelut Lapsiperheiden ryhmämuotoiset palvelut Perhepalvelukeskus, Korkalonkatu 4, 96100 Rovaniemi Päivitetty 1.5.2016 / Marja Leena Nurmela Kuva: Pekka Ojaniemi Palveluja perheille Avoin päiväkoti Avoimen päiväkodin

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen

Ammatillisen koulutuksen Ammatillisen koulutuksen opiskeluhyvinvoinnin kehittämispäivät 16.11.2016 Radisson Blu Seaside, Helsinki Matti Ilvonen, Kainuun ammattiopisto Seija Kärki, Savon ammatti- ja aikuisopisto Itäsuomalaisen

Lisätiedot

Sinut ry:n lehti Testaa tietosi Sinuista. Nuoren kertomus: Sijoitustausta on ollut minulle voimavara

Sinut ry:n lehti Testaa tietosi Sinuista. Nuoren kertomus: Sijoitustausta on ollut minulle voimavara Sinut ry:n lehti 2014 Testaa tietosi Sinuista Nuoren kertomus: Sijoitustausta on ollut minulle voimavara Mikä tää on? Hyppysissäsi oleva lehti on sijaisperheiden nuorille suunnattu Sinutlehti. Suomen Sijaiskotinuorten

Lisätiedot

Moniammatillinen kumppanuus ja uusien toimintamallien kehittäminen

Moniammatillinen kumppanuus ja uusien toimintamallien kehittäminen Haapajärvi on alueen suurin kaupunki 7714 väestömäärällään. Pyhäjärvellä asukkaita on 6001, Reisjärvellä 3020 ja Kärsämäellä 2918. Yhteensä Selänne palvelee 19 653 asukasta( Tilastokeskus 2009) Päivähoidossa

Lisätiedot

PAAVO Verkostokehittäjät Sari Timonen & Taina Hytönen, Y-Säätiö

PAAVO Verkostokehittäjät Sari Timonen & Taina Hytönen, Y-Säätiö PAAVO Verkostokehittäjät 2013-2015 SEMINAARI 7.4.2016 HOTELLI ARTHUR, HELSINKI Sari Timonen & Taina Hytönen, Y-Säätiö Hankkeen tavoitteet: Päätavoite: Varmistaa pitkäaikaisasunnottomien asunto ensin periaatteen

Lisätiedot

NUORTEN SOSIAALINEN VAHVISTAMINEN

NUORTEN SOSIAALINEN VAHVISTAMINEN 1(5) NUORTEN SOSIAALINEN VAHVISTAMINEN Ammattitaitovaatimukset : tunnistaa sosiaalista vahvistamista tarvitsevan nuoren ja/tai hallitsee varhaisen tukemisen ja kohtaamisen menetelmiä pystyy toimimaan moniammatillisessa

Lisätiedot

HILJAINEN TIETO KONKARILTA NOVIISILLE (Hiljaisen tiedon siirtyminen autetussa asumisessa projekti 2005-2006)

HILJAINEN TIETO KONKARILTA NOVIISILLE (Hiljaisen tiedon siirtyminen autetussa asumisessa projekti 2005-2006) HILJAINEN TIETO KONKARILTA NOVIISILLE (Hiljaisen tiedon siirtyminen autetussa asumisessa projekti 2005-2006) Projektityö on ollut osa Johtamisen erikoisammattitutkinnon suorittamista 2005-2007 Projektin

Lisätiedot

Opinnäytetyöhankkeen työseminaarin avauspuhe 20.4.2006 Stadiassa Hoitotyön koulutusjohtaja Elina Eriksson

Opinnäytetyöhankkeen työseminaarin avauspuhe 20.4.2006 Stadiassa Hoitotyön koulutusjohtaja Elina Eriksson 1 Opinnäytetyöhankkeen työseminaarin avauspuhe 20.4.2006 Stadiassa Hoitotyön koulutusjohtaja Elina Eriksson Arvoisa ohjausryhmän puheenjohtaja rehtori Lauri Lantto, hyvä työseminaarin puheenjohtaja suomen

Lisätiedot

SOSIAALIALAN KÄYTÄNNÖN OPETTAJIEN JA OHJAAJIEN KOULUTUS 2013

SOSIAALIALAN KÄYTÄNNÖN OPETTAJIEN JA OHJAAJIEN KOULUTUS 2013 SOSIAALIALAN KÄYTÄNNÖN OPETTAJIEN JA OHJAAJIEN KOULUTUS 2013 Koulutuksen kohderyhmänä on käytännön opettajina ja ohjaajina toimivat sosiaalityöntekijät ja sosiaaliohjaajat (sosionomi ja sosionomi ylempi

Lisätiedot

Mihin on kadonnut vuorovaikutus väliltämme?

Mihin on kadonnut vuorovaikutus väliltämme? Edellisten ajankohtaisfoorumien palautteista: *Moniammatillinen työryhmä olisi tarpeellinen *Aikaa vaihtaa arjen kuulumisia *Käytännönläheistä problematiikkaa kaivataan, yhteisiä asioita, mitä oikeasti

Lisätiedot

LUOTTAMUSHENKILÖT: Raili Kerola, Tuula Mäntymäki, Riitta Liinamaa, Riitta Toivonen, Reino Rissanen, Maria Riitta Laukkanen Veteläinen.

LUOTTAMUSHENKILÖT: Raili Kerola, Tuula Mäntymäki, Riitta Liinamaa, Riitta Toivonen, Reino Rissanen, Maria Riitta Laukkanen Veteläinen. PUIMALA: Asiakaslähtöinen palvelu kunnassa LUOTTAMUSHENKILÖT: Raili Kerola, Tuula Mäntymäki, Riitta Liinamaa, Riitta Toivonen, Reino Rissanen, Maria Riitta Laukkanen Veteläinen. Mitä tarkoittaa asiakaslähtöinen

Lisätiedot

kymmenen vuotta Erja Saurama /9/2011 Heikki Waris-instituutin kymmenen vuotta Erja Saurama

kymmenen vuotta Erja Saurama /9/2011 Heikki Waris-instituutin kymmenen vuotta Erja Saurama Heikki Waris -instituutin kymmenen vuotta Erja Saurama 9.9.2011 Instituutin tavoitteet Kehittää kaupunkisosiaalityötä, sen metodologiaa ja lähestymistapoja Edistää sosiaalialan työmenetelmien tutkimuksen,

Lisätiedot

Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki

Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki - Oppilas- ja opiskelijahuollon kokonaisuus - Yhteisöllinen opiskeluhuolto Helsinki 27.2.2014 Marjaana Pelkonen, neuvotteleva virkamies STM Opiskeluhuolto muodostaa kokonaisuuden

Lisätiedot

Innovatiivinen vapaaehtoistoiminnan organisointi

Innovatiivinen vapaaehtoistoiminnan organisointi Innovatiivinen vapaaehtoistoiminnan organisointi Vapaaehtoistyön koordinaattorien valtakunnallinen Syysseminaari, Helsinki 27.-28.10.2016 Lapinlahden Lähde, Lapinlahdentie 1, 00180 Helsinki 2pv/80, 1pv/60,

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikallisen työn johtaminen Kuopiossa

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikallisen työn johtaminen Kuopiossa Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikallisen työn johtaminen Kuopiossa Torstai 10.11.2016 Muotoiluakatemia Piispankatu 8 70100 Kuopio Jaana Lappalainen Palvelupäällikkö Kasvun ja oppimisen palvelualue

Lisätiedot

Lainsäädännölläkö toimivaa arkea ikäihmisille? Ikääntyvän arki / TERVE-SOS Neuvotteleva virkamies Päivi Voutilainen

Lainsäädännölläkö toimivaa arkea ikäihmisille? Ikääntyvän arki / TERVE-SOS Neuvotteleva virkamies Päivi Voutilainen Lainsäädännölläkö toimivaa arkea ikäihmisille? Ikääntyvän arki / TERVE-SOS 2010 20.5.2010 Neuvotteleva virkamies Onko informaatio-ohjauksella tulevaisuutta? Suosituksen tavoitteena on lisätä ikäihmisten

Lisätiedot

Luo luottamusta Suojele lasta Jaana Tervo 2

Luo luottamusta Suojele lasta Jaana Tervo 2 Luo luottamusta Suojele lasta 16.11.2016 Jaana Tervo 2 1 Lasten suojelemisen yhteistyötä ohjaavat periaatteet sekä tiedonvaihtoa ja yhteistyötä ohjaava lainsäädäntö Suojele lasta Varmista lapsen aito osallisuus

Lisätiedot

Kasvatuskumppanuus arjessa - Moniammatillinen kumppanuus - Kehittämistyön näkökulmaa

Kasvatuskumppanuus arjessa - Moniammatillinen kumppanuus - Kehittämistyön näkökulmaa Kasvatuskumppanuus arjessa - Moniammatillinen kumppanuus - Kehittämistyön näkökulmaa VI Pohjoinen varhaiskasvatuspäivä Rakennetaan lapsen hyvää arkea Oulu 6.5.2010 Anu Määttä, kehittämiskoordinaattori,

Lisätiedot

Kuntekon oppimisverkoston avausseminaari Kuntatalolla Anniina Tuomi, projektipäällikkö #tujuverkosto

Kuntekon oppimisverkoston avausseminaari Kuntatalolla Anniina Tuomi, projektipäällikkö #tujuverkosto Kuntekon oppimisverkoston avausseminaari 10.5.2016 Kuntatalolla Anniina Tuomi, projektipäällikkö #tujuverkosto Päivän ohjelma 13.00 Tervetuloa Mistä oppimisverkostossa on kyse? Anniina Tuomi, projektipäällikkö,

Lisätiedot

SERTIFIOIDUT PUHTAUSALAN HENKILÖT

SERTIFIOIDUT PUHTAUSALAN HENKILÖT SERTIFIOIDUT PUHTAUSALAN HENKILÖT Lista päivitetään noin kuukauden välein Numero PA26 AALTONEN, Virpi Marjatta 17.12.2019 PA6 AHLGREN, Mari Johanna PA49 AHONEN, Minna Susanna PA21 AHTIALA-HUOTARI, Elina

Lisätiedot

Väestön ikääntyminen ja palvelujen kehittäminen, kansallisen tason näkymät ja tavoitteet

Väestön ikääntyminen ja palvelujen kehittäminen, kansallisen tason näkymät ja tavoitteet Väestön ikääntyminen ja palvelujen kehittäminen, kansallisen tason näkymät ja tavoitteet Hyvä ikääntyminen mahdollisuuksien Seinäjoella seminaari, 6.9.2010 Peruspalveluministeri Paula Risikko TAVOITTEET

Lisätiedot

Jyväskylän kaupungin kasvun ja oppimisen toimintaperiaatteet ja kehittämisen tavoitteet vuosille

Jyväskylän kaupungin kasvun ja oppimisen toimintaperiaatteet ja kehittämisen tavoitteet vuosille Jyväskylän kaupungin kasvun ja oppimisen toimintaperiaatteet ja kehittämisen tavoitteet vuosille 2016-2020 Minusta ja meistä tulee jotain. KuntaKesu on kehittämisprosessi, joka on ohjaava johtamisen työkalu

Lisätiedot

Tulevaisuuden opettajat ja kouluttajat. Elinikäinen oppiminen ja koulutuspolitiikka konferenssi , Helsinki

Tulevaisuuden opettajat ja kouluttajat. Elinikäinen oppiminen ja koulutuspolitiikka konferenssi , Helsinki Tulevaisuuden opettajat ja kouluttajat Elinikäinen oppiminen ja koulutuspolitiikka 2012- konferenssi 26.-27.2.2007, Helsinki Alustajat: Tulevaisuuden opettajat ja kouluttajat Hannele Niemi, professori,

Lisätiedot

SISUKAS VERKOSTOYHTEISTYÖ. prosessit ja vastuualueet SISUKAS-PROJEKTI 2015

SISUKAS VERKOSTOYHTEISTYÖ. prosessit ja vastuualueet SISUKAS-PROJEKTI 2015 SISUKAS VERKOSTOYHTEISTYÖ prosessit ja vastuualueet 2015 SISUKAS-PROJEKTI 2015 Lukijalle Sijoitettujen lasten elämään liittyy usein monia menetyksiä, muutoksia, vaihtuvia aikuisia ja kehityksen riskejä.

Lisätiedot

Varhainen puuttuminen ja puheeksiotto sosiaalipalveluissa. Etelä-Suomen aluehallintoviraston ehkäisevän päihdetyöryhmän maakuntakäynti 6.10.

Varhainen puuttuminen ja puheeksiotto sosiaalipalveluissa. Etelä-Suomen aluehallintoviraston ehkäisevän päihdetyöryhmän maakuntakäynti 6.10. Varhainen puuttuminen ja puheeksiotto sosiaalipalveluissa Etelä-Suomen aluehallintoviraston ehkäisevän päihdetyöryhmän maakuntakäynti 6.10.2016 1 Sosiaalihuoltoyksikön tehtävät ohjausta, yhteistyötä, lupahallintoa,

Lisätiedot

KJY:n Työssäoppimisen verkosto: Laatua yhdessä tehden

KJY:n Työssäoppimisen verkosto: Laatua yhdessä tehden 1 KJY:n Työssäoppimisen verkosto tapaa toisensa viidennen kerran 27. 28.9.2010 Helsingissä. Seminaari päättää KJY:n Työssäoppiminen ja sen ohjaus hankkeen. Seminaarin ensimmäinen päivä on kansainvälinen

Lisätiedot

Työryhmä on kokouksessaan 31.3. 5 päättänyt esittää Ikäihmisten palvelut työryhmän kokoonpanosta seuraavaa:

Työryhmä on kokouksessaan 31.3. 5 päättänyt esittää Ikäihmisten palvelut työryhmän kokoonpanosta seuraavaa: Ikäihmisten palvelut työryhmä/pth yksikkö Aika: Perjantai 26.5.2015. klo 10 11:45 Paikka: POSKE, neuvotteluhuone, Rovakatu 3 Jäsenet: Johanna Lohtander, vanh.työnjoht., Rovaniemi, puheenjohtaja - vara

Lisätiedot

Ikäihmisten osallisuus käytännön esimerkkejä Aijjoos-hankkeesta

Ikäihmisten osallisuus käytännön esimerkkejä Aijjoos-hankkeesta Ikäihmisten osallisuus käytännön esimerkkejä Aijjoos-hankkeesta Marja-Liisa Nevala Aijjoos-kumppanuushanke Kampa III -seminaari Yhteisöllisyys ja osallisuus voimavara ja tuki 25.10.2011, Kokkola Aijjoos-kumppanuushanke

Lisätiedot

KOULUTUSSUUNNITELMA VUODELLE 2016

KOULUTUSSUUNNITELMA VUODELLE 2016 KOULUTUSSUUNNITELMA VUODELLE 2016 Kangasniemen palvelutuotantoyksikkö, perusturvaosasto Tavoitteena on: Terveydenhuoltolain (30.12.2010/1326, 5 ) mukainen täydennyskoulutusvelvoite täyttyy Sosiaalihuoltolain

Lisätiedot

Pakka-toimintamallin esittely Mistä kyse ja miksi Pakka kannattaa?

Pakka-toimintamallin esittely Mistä kyse ja miksi Pakka kannattaa? Pakka-toimintamallin esittely Mistä kyse ja miksi Pakka kannattaa? Moniammatilliset toimintamallit tutuiksi! -road show 26.3.2014, Rovaniemi Kehittämispäällikkö Jaana Markkula Alkoholiohjelma, Terveyden

Lisätiedot

Pohjois-Suomen monialaiset sosiaali- ja terveyspalvelut kehittämisrakenne ja toimintamalli. SOSIAALIALAN OPETUSKLINIKKA Muistio 3/10

Pohjois-Suomen monialaiset sosiaali- ja terveyspalvelut kehittämisrakenne ja toimintamalli. SOSIAALIALAN OPETUSKLINIKKA Muistio 3/10 Pohjois-Suomen monialaiset sosiaali- ja terveyspalvelut kehittämisrakenne ja toimintamalli SOSIAALIALAN OPETUSKLINIKKA Muistio 3/10 Aika 27.1.2010 KLO 13-15 Paikka Kokkolan kaupungintalo, kokoushuone Atlantic

Lisätiedot

Kuljemme rinnallasi. vaikutamme puolestasi. Autamme sinua ja perhettäsi!

Kuljemme rinnallasi. vaikutamme puolestasi. Autamme sinua ja perhettäsi! Autamme sinua ja perhettäsi! Kuljemme rinnallasi vaikutamme puolestasi [ keski-suomen ensi- ja turvakoti on voittoa tavoittelematon, yleishyödyllinen lastensuojelujärjestö. lue lisää: ksetu.fi ] On oikein

Lisätiedot

Päihteet ja vanhemmuus

Päihteet ja vanhemmuus Miten auttaa päihderiippuvaista äitiä ja lasta 14.3.2016 Pirjo Selin Vastaava sosiaalityöntekijä Avopalveluyksikkö Aino Keski-Suomen ensi- ja turvakoti ry www.ksetu.fi Päihteet ja vanhemmuus Päihdeäiti

Lisätiedot

Rakennetaan yhteistyönä KAIKILLE AVOIN INNOVAATIO- YHTEISÖ

Rakennetaan yhteistyönä KAIKILLE AVOIN INNOVAATIO- YHTEISÖ Rakennetaan yhteistyönä KAIKILLE AVOIN INNOVAATIO- YHTEISÖ 1 Innopajan sisältö 1. Keskustelupaneeli: Mitä tehtiin Oulussa ja Haukiputaalla? Uuden toimintamallin käyttöönoton ja vakiinnuttamisen kysymyksiä

Lisätiedot

MATERIAALIPAKETTI NUORTENILTAAN OLE HYVÄ!

MATERIAALIPAKETTI NUORTENILTAAN OLE HYVÄ! MATERIAALIPAKETTI NUORTENILTAAN OLE HYVÄ! Nuortenillan toiminta-ajatus ja tavoite Kahden eri seurakunnan nuoret kohtaavat toisiaan ja tutustuvat seurakuntien nuorisotoimintaan, jakavat kokemuksia, ideoita,

Lisätiedot

Hyvinvointia työstä Terveyden edistämistä työpaikalle / P Husman Työterveyslaitos

Hyvinvointia työstä Terveyden edistämistä työpaikalle / P Husman Työterveyslaitos Hyvinvointia työstä Työhyvinvointia arjessa Päivi Husman, teemajohtaja Työhön osallistuminen ja kestävä työura Työterveyslaitos Työhyvinvointi tehdään arjessa yhdessä Työkykyä, terveyttä ja hyvinvointia

Lisätiedot

Arjesta voimaa Lastensuojelun merkitys kotoutumisen tukemisessa

Arjesta voimaa Lastensuojelun merkitys kotoutumisen tukemisessa Arjesta voimaa Lastensuojelun merkitys kotoutumisen tukemisessa Pääkaupunkiseudun Lastensuojelupäivät Työryhmä: Osallistavaa ja monikulttuurista kohtaamista 30.9.2011 Esityksen sisältö Tutkimushankkeen

Lisätiedot

Lastensuojelutarpeen ehkäisy peruspalveluiden yhteistyönä

Lastensuojelutarpeen ehkäisy peruspalveluiden yhteistyönä Lastensuojelutarpeen ehkäisy peruspalveluiden yhteistyönä Auta lasta ajoissa- moniammatillisessa yhteistyössä 14.1.2016 Alkoholi, perhe- ja lähisuhdeväkivalta lapsiperheiden palvelut tunnistamisen ja puuttumisen

Lisätiedot