Sosiaalialan asiantuntijapäivät Wanha Satama, Pikku Satamakatu 3 5, Helsinki

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Sosiaalialan asiantuntijapäivät. 12. 13.3.2014 Wanha Satama, Pikku Satamakatu 3 5, Helsinki"

Transkriptio

1 Sosiaalialan asiantuntijapäivät Wanha Satama, Pikku Satamakatu 3 5, Helsinki

2 Tervetuloa 10. Sosiaalialan asiantuntijapäiville! Koulutustapahtuma sai aikanaan alkunsa havainnosta: sosiaalialan ammattilaiset kehittävät työtään, mutta missä he voisivat kertoa ideoistaan ja keksinnöistään myös muille kuin työtovereilleen? Sosiaalialan asiantuntijapäivillä alan ammattilaiset ovat vuosien varrella esitelleet toisilleen 400 inspiroivaa työkäytäntöä, joilla he ovat saaneet aikaan hyvää asiakkaiden elämässä. Tapahtuma on saanut tärkeän roolin alan työkäytäntöjen levittämisessä. Juhlavuoden koulutuksessa pohditaan sosiaalialan asiantuntijuutta. Mikä on asiantuntijuuden merkitys muuttuvassa maailmassa? Missä on sosiaalialan paikka yhteiskunnassa? Millaisin ratkaisuin alan ammattilaiset vastaavat muutoksiin? Sosiaalialan asiantuntijapäivät on täydennyskoulutustapahtuma erityisesti sinulle, sosiaalialan ammattilainen tai opiskelija, tutkija tai kouluttaja. Koulutuksen ydintä ovat työpajat, joissa syvennyt hyviin työkäytäntöihin ja -menetelmiin sekä sosiaali alan ajankohtaisiin ilmiöihin. Tapahtumassa esittäytyy myös edellisvuosien Hyvä käytäntö -palkinnon saaneita, jotka kertovat työkäytäntönsä menestyksestä. Koulutukseen kuuluu lisäksi yhteisiä luentoja, seminaareja, vierailukäynti ja laaja näyttely. Tule juhlimaan kanssamme 10-vuotiasta tapahtumaa ja hakemaan ratkaisuja työelämään!

3 Tsem Sosiaalialan p Ohjelma Keskiviikko Hyvä ilmapiiri Asiantuntijuus Me-meininki Torstai Itsemääräämisoikeus Sosiaalialan arvostus Työp Ammatti HyötyPysäh Helsinki Ajan Jakaminen Sovellettavuus Tse Hyvä käytäntö R Työnilo Aarre Hyvinvointi 9.00 Ilmoittautuminen 9.45 Päivien räpäyttävä avaus Tervetuloa Sosiaalialan asiantuntijapäiville Tero Ristimäki, Talentia ry:n puheenjohtaja Valtiovallan tervehdys Susanna Huovinen, peruspalveluministeri, sosiaali- ja Ratkaisuja työelämään Tulokset Sovellettavuus Kollegat Oivallus Työnilo Debatti Kollegat terveysministeriö Mahtava anti Hyvä käytäntö -palkinnon jakaminen Hyvä käytäntö Vaikuta Sosiaalialan asiantuntijuuden paikka yhteiskunnassa Sosiaalialan ammattilaisten on pidettävä kiinni asiantuntijuudestaan muiden ammattilaisten kuten ekonomistien ja juristien rinnalla. Heikki Hiilamo, Helsingin yliopiston sosiaalipolitiikan professori Valta takaisin asiantuntijoille! Työyhteisöjä kehittävät yhä useammin konsultit, ja työntekijöiden tehtäväksi jää rutiineista vastaaminen. Hanna Kuusela, Suomen Akatemian tutkijatohtori ja tietokirjailija Uutta asiantuntijuutta sosiaalialalle Miten sosiaalipedagogiikka ja sosionomi (amk) -tutkinto vahvistavat sosiaalialaa? Elina Ikonen, jatko-opiskelija ja Metropoliaammattikorkeakoulun tuntiopettaja Tauko Seminaarit ja tutustumiskäynti (Huom! lähtö klo 13.00) Tauko Työpajat (A) Tilaisuus vannoa sosiaalialan ammattieettinen vala Rytmikkäät synttäricocktailit Wanhan Sataman lasigalleriassa Uudet ideat Jakam Poh 8.30 Ilmoittautuminen 9.00 Löydä työnilo Miten työhyvinvointiin voi vaikuttaa? Marja-Liisa Manka, Tampereen yliopiston työhyvinvoinnin ja ihmisten johtamisen professori Työpajat (B) Tauko Työpajat (C) Tauko Sosiaalialan asiantuntija on vaikuttaja työ Koke Onn Vert Yhteiskunta tarvitsee tietoa sosiaalialalta. Vakuuta media ja Näyttely päättäjät ja vaikutat. Juhana Torkki, puhetaidon kouluttaja ja kirjailija Hyöty Asiant Sosiaalialan asiantuntijapäivät päättyvät Irtio Tulokset Muutos Onnistuminen Sosiaalialan asiantuntijapäivät 10 vuotta Osaami Ajankohta

4 yvä käytäntö atkaisuja Seminaarit työelämään ja tutustumiskäynti Tulokset Sovellettavuus Kollegat Valitse etukäteen yksi kokonaisuus, johon ilmoittaudut sitovasti. Löydä työnilo 10 vuotta Tutustu yleisohjelman ja seminaarien puhujiin:

5 1. Itsemääräämisoikeuden rajat klo Asiakkaalla on oikeus määrätä asioistaan. Entä jos itsemääräämisoikeutta täytyy rajoittaa? Sosiaalija terveysministeriö valmistelee uutta lakia itsemääräämisoikeudesta, johon kerätään asiakkaan oikeudet rajoituksineen. Laki tulee vaikuttamaan asiakkaiden ja työntekijöiden oikeuksiin ja velvollisuuksiin. Keskustelun alustaa Ikäinstituutin johtaja Päivi Topo. 2. Huono-osaisuuden kasvu hyväksytty ilmiö? klo Eriarvoisuus kasvaa, leipäjonot pitenevät. Onko huono-osaisuus hiljaisesti hyväksytty osaksi yhteiskuntaamme? Miksi huono-osainen pitää itseään syyllisenä ongelmiinsa? Keskustelemme myös siitä, millaisin toimin huono-osaisuutta voidaan vähentää. Sosiologian professori Juho Saari Itä-Suomen yliopistosta kertoo alan tutkimuksesta. Toiminnanjohtaja Juha A. Pantzar kertoo Takuu-Säätiön keinoista auttaa talousongelmiin joutuneita. 3. Kuka on lastensuojelun asiantuntija? klo Yhä useampi lapsi tarvitsee lastensuojelua. Millaista asiantuntijuutta lastensuojelutyö vaatii ja miten asiantuntijuutta voi ylläpitää? Toimivatko nuorten kanssa samat työmenetelmät kuin lasten kanssa? Kestääkö asiantuntijuus ulkopuoliset paineet lastensuojelussa? Keskusteluun johdattavat tutkijatohtori Elina Pekkarinen Nuorisotutkimusseurasta ja Kuuselan perhekuntoutuskeskuksen johtaja Teemu Tuominen Vantaan kaupungilta. 4. Ihmisten keskellä. Tutustumiskäynti Kampin kappeliin ja Aseman Lapset ry:n toimistolle. klo Tutustumme Helsingin sosiaaliviraston ja seurakunnan työntekijöiden työhön Kampin kappelissa Helsingin ydinkeskustassa. Kuulemme myös Aseman Lapset ry:n katusovittelutoiminnasta Kampin kauppakeskuksessa, jonka on sanottu olevan Suomen vilkkain nuorisotalo. Katusovittelu oli yksi Talentian 2013 Hyvä käytäntö -palkintoehdokkaista. Vierailu sisältää kuljetukset. So T Ty il Deb Kol Hy Hels Jakam Sovelle Hyvä kä Aar Uudet i Vaiku Näytte Hyöt Tuloks Muuto Onnis T

6 ja etiikka inen tyminen kohtaisuus timinen mppihenki atkaisuja elämään musten vaihto istuminen aistuki ntijuus tto nen suus A1. Reflektiivinen kyky asiakassuhteessa Työpajassa tutkitaan työntekijän omaa ja asiakkaan reflektiivistä kykyä sekä sen merkitystä asiakassuhteessa. Arjessa reflektiivinen kyky on keino, jolla selvitään vaikeista tilanteista ja kesytetään mielen hätä ja kaaos. Reflektiiviseen kykyyn voi vaikuttaa ja sitä voi oppia. Työpajaa ohjaavat Lahden ammattikorkeakoulun sosiaali- ja terveysalan lehtorit Terhi Taajamo ja Tarja Tolonen. Keskustelemme ja teemme reflektiivistä kykyä parantavia harjoituksia, joita voi soveltaa työssä. A2. Sosiaalinen media uhka vai mahdollisuus? Yhteys uuteen asiakkaaseen. Matalan kynnyksen väylä palvelujen piiriin sitä tarvitsevalle. Ammatillista tukea, uusia ideoita ja näkökulmia tekemiseen. Uusia ammatillisia kontakteja. Ääni kuuluviin yhteiskunnallisessa keskustelussa. Muun muassa tätä on sosiaalinen media. Se on kuitenkin myös hömppää, herjaamista, vähättelyä ja vainoamista. Työpajassa keskustellaan sosiaalisen median mahdollisuuksista ja uhista sosiaalialan ammattilaisille. Keskustelua virittää nettipoliisi Marko Forss. Työpajat (A) Valitse etukäteen yksi työpaja, johon ilmoittaudut sitovasti. A3. Vaikuttavaa terveyssosiaalityötä muutoksessa Terveyssosiaalityöntekijät työskentelevät vieraassa organisaatiossa terveydenhuollon ammattilaisten rinnalla. Johtamisen ja työn organisoinnin pitää olla kunnossa, jotta terveyssosiaalityöntekijät voivat tehdä työnsä hyvin ja vaikuttavasti. Työhön vaikuttaa oleellisesti myös terveydenhuollon muutokset. Työpajassa keskustellaan siitä, miten alalla voi tehdä menestyksekästä työtä keskellä jatkuvaa muutosta. Johtava sosiaalityöntekijä terveysosiaalityön toimijana. Potilasasiamies, johtava sosiaalityöntekijä Tuula Kyyhkynen, KYS/Puijon sairaala. Osaamisen johtaminen terveyssosiaalityössä. Johtava sosiaalityöntekijä Maija-Liisa Pajula, Seinäjoen keskussairaala. Sosiaalityö toimintakenttänsä rajoilla. Sosiaalityöntekijä Helka Haukkala, Hyvinkään kaupunki.

7 A4. Yhdessä tekemisen voima tukea erilaisiin päihdeongelmiin A-klinikan asiakkaiden moottoripyöräkerho. Työkäytäntö tukee raittiutta ja auttaa pääsemään yli sosiaalisten tilanteiden pelosta. Sosiaaliterapeutti Elisa Halonen, Seinäjoen A-klinikka. Varjomaailma: ammattilaisten ohjaama nettivertaistukiryhmä nuorille, joiden kotona juodaan liikaa. Matalan kynnyksen palvelu oli yksi 2008 Euroopan komission e-inkluusio-kilpailun voittajista. Projektikoordinaattori Anu Pärssinen, projektisuunnittelija Shirley Hubara, A-klinikkasäätiö. A5. Lapsilähtöinen toiminta teknologiaympäristössä ATE-projekti: teknologiakerhotoimintaa erityistä tukea tarvitseville lapsille ja heidän perheilleen. Unescon innovatiivisten käytänteiden julkaisuun valittu projekti kehittää teknologiaa lapsilähtöisin menetelmin, järjestää teknologiakerhotoimintaa erityistä tukea tarvitseville lapsille ja heidän perheilleen ja siten edistää heidän tasavertaista osallisuuttaan yhteiskuntaan. A6. Keinoja lähisuhdeväkivallan käsittelyyn ja ehkäisyyn Turvallisuuden ketju vertaistukea kaltoinkohdelluille vanhuksille Suvanto ry:ssä. Työmenetelmä lisää vanhusten yhteisöllisyyden ja turvallisuuden tunnetta sekä ehkäisee syrjäytymistä. Suunnittelija Päivi Helakallio, Suvanto ry, opiskelijat Susanna Rikkinen, Maj-Britt Löv, Metropoliaamk. Tavoitteena turvallisuus turvallisuusnäkökulma väkivallan puheeksiottamisen ja ennaltaehkäisevän työn välineenä. Projektissa on kehitetty välineitä, joilla voidaan ehkäistä perheissä ja lähisuhteissa tapahtuvaa väkivaltaa. Toiminnanjohtaja Jukka Ihalainen, jussi-työntekijä Jukka Suni, Lahden ensi- ja turvakoti ry. A7. Lastensuojelutyötä joukkueurheilun avulla Icehearts joukkueurheilun toimintamalli lapsen hyväksi. Moninkertaisesti palkitun toimintamallin tavoitteena on ehkäistä syrjäytymistä, edistää sosiaalisia taitoja ja luoda lapsille pitkäkestoinen ja turvallinen aikuisen läsnäolo. Toiminnanjohtaja Ville Turkka, talous- ja kehittämisjohtaja Teemu Vartiamäki, Suomen Icehearts ry. Työpa Ammattie Jakam Pysäht Ajank Poh Liity seuraamme myös Facebookissa ja Twitterissä! Tse R työ Kokem Onni Verta Asiantu Irtio

8 täntö vaihto enki yttely yöty Sovellettavuus Muutos Talentia Aarre Muutos Välitä B1. AVAIN vaikuttavaan aikuissosiaalityöhön Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen AVAIN on verkkopohjainen mittari, jota käytetään aikuissosiaalityön vaikuttavuuden arviointiin. Työpajassa keskustellaan sosiaalityön vaikuttavuuden arvioinnin edellytyksistä ja hyödyistä. Lisäksi esitellään tapauskohtaisen arvioinnin lähestymistapa, AVAIN-mittari sekä sen käytöstä saatuja kokemuksia. Erikoistutkija Pekka Karjalainen, tutkija Paula Saikkonen, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, sosiaaliohjaaja Jaana Mikkonen, erityissosiaaliohjaaja Jaana Nevalainen, Tuusulan sosiaalisen kuntoutuksen yksikkö. Työpajat (B) Valitse etukäteen yksi työpaja, johon ilmoittaudut sitovasti. B2. Tulevaisuuden vammaispalvelut Itsenäiseen elämään sopivin palveluin -hanke: tukea arkeen lievästi liikuntavammaisille aikuisille. Projektissa selvitetään, millaisia palveluja lievästi liikuntavammaiset aikuiset tarvitsevat sekä luodaan menetelmiä, joilla he voivat tuoda esiin avun tarvettaan. Koordinaattori Sari Laiho, Suomen CP-liitto ry. Vammaislainsäädäntö uudistuu miten sosiaalityön tekeminen muuttuu? Esitys uudesta vammaislainsäädännöstä valmistuu Myös sosiaalihuoltolaki muuttuu. Millaiselta tuleva lainsäädäntö näyttää tällä hetkellä? Mikä muuttuu ja miten sosiaalityössä voidaan ennakoida tulevaa? Tule kuulemaan uudesta laista ja osallistumaan keskusteluun, jonka anti toimitetaan esitystä valmistelevalle työryhmälle. Pohditaan yhdessä, millaista vammaispalvelun sosiaalityö on vuonna Työpajan keskustelu käynnistyy ennen tapahtumaa Facebookissa. Seuraa Asiantuntijapäivien verkkosivuja tule mukaan vaikuttamaan! B3. Kehittyvä terveyssosiaalityö Yhteiskunta elää jatkuvaa myllerrystä. Miten terveyssosiaalityössä vastataan muutoksiin ja saadaan alalle parasta osaamista? Kuinka terveyssosiaalityöntekijät hyötyvät oppilaitosten kanssa tehtävästä yhteistyöstä? Miten sosiaalityön ammatillinen osaaminen saadaan kohdalleen terveydenhuollossa? Terveyssosiaalityöntekijöiden yhdistyksen rooli ja yhteistyö opetuksessa ja tutkimuksessa. Yhteiskuntatieteen maisteri, PD Pirjo Havukainen. Tampereen yliopiston sosiaalityön opetusyksikön ja Tampereen yliopistollisen sairaalan (Tays) yhteistyö käytännön opetuksessa ja sen organisoinnissa. Esimerkki uudesta Problem Based Learning -menetelmästä. Sosiaalityöntekijä Jenni Karsio, Tampereen yliopistollinen keskussairaala. Työharjoittelu sairaalassa. Lyhytelokuva opiskelijan harjoittelujaksosta Taysissa. Yhteiskuntatieteen maisteri, PD Pirjo Havukainen.

9 B4. Irti riippuvuuksista B5. Kulttuurit kohtaavat luottamus kasvaa B6. Kohti parempaa perheelämää B7. Tukea nuorten itsenäistymiseen Porissa päihdehaittoja ehkäistään porukalla Pakka-toimintamallin konkretia ja varhaisen puuttumisen mallit. Useiden toimijoiden yhteistyöllä on synnytetty uusia toimintatapoja ehkäisevään päihdetyöhön ja tehty alan työtä näkyväksi. Ehkäisevän päihde- ja mielenterveystyönkoordinaattori Sari Ilvonen, sosiaalipäivystyksen sosiaalityöntekijä Kati Nordlund- Luoma, Porin kaupungin perusturvakeskus. Söikö ongelmapelaaminen leivän? Reikäleipämalli tunnistamiseen, puheeksiottoon ja hoitosuunnitelman tekemiseen. Työkalu auttaa kartoittamaan pelija päihdeongelmista aiheutuvia haittoja sekä suunnittelemaan keinoja ongelmien ratkaisuun. Sosiaalityöntekijä Anne-Maria Perttula, Sovatek-säätiön päihdepalvelukeskus. Kulttuurit kohtoovat. Koto-koulutuksen opiskelijat ja sosionomiopiskelijat yhdessä rasismin vastaista tapahtumaa järjestämässä. Tapahtuma lähensi kantasuomalaisten opiskelijoiden ja maahanmuuttajaopiskelijoiden suhdetta toisiinsa ja vähensi ennakkoluuloja. Ohjaava opettaja Hannele Juntunen, Ylä-Savon ammattiopisto, sosiaalialan lehtori Kristiina Kukkonen, sosionomiopiskelija Päivi Pietikäinen, thai-tanssiopettaja, opiskelija Pavinee Buavijit, Savonia-ammattikorkeakoulu. Kulttuuritulkkaus ehkäisevänä ja voimaantumista tukevana perhetyön muotona. Toiminta rakentaa luottamusta työntekijän ja maahanmuuttajataustaisen asiakkaan välillä. Suunnittelija/tutkija Eveliina Heino, suunnittelija/ kulttuuritulkki Nadezda Kärmeniemi, Helsingin yliopiston koulutusja kehittämiskeskus Palmenia. Onneksi lapset nukkuivat Trappan-malli avuksi lapsille, jotka ovat nähneet tai kokeneet lähisuhdeväkivaltaa.työmenetelmä pohjautuu työntekijän ja lapsen välisiin keskusteluihin, joiden tavoitteena on auttaa lasta pukemaan sanoiksi kokemansa väkivalta. Osastopäällikkö Gun Andersson, Folkhälsans Förbund r.f. Isi tuli! vastuullista isyyttä tukeva vertaistukiryhmä. Työtoiminta tukee isyyttä ja auttaa käsittelemään rakentavasti perheen ristiriitoja. Väkivaltatyön asian tuntijat Mika Värränkivi, Volker Wallmeroth, Lyömätön Linja Espoossa ry. Tulevaisuuden maalarit. Nuorten TaidePajalla eletään arkea ja voimaannutaan taiteesta. Työkäytäntö vahvistaa itseluottamusta ja rohkaisee elämässä eteenpäin. Projektipäällikkö Päivimaria Seppänen, Nuorten TaidePaja. Yksi ovi monta palvelua! Ohjausta, tukea ja osallisuutta vuotiaille ja heidän läheisilleen. Matalan kynnyksen palvelu helpottaa avunsaantia ja tukee tietä kohti itsenäistymistä. Projektikoordinaattori Katja Saukkonen, projektityöntekijä Seija Huotari, Olkkari-hanke. Skarppi ennaltaehkäisevää päihdevalistusta nuorilta nuorille. Nuorten toisillensa antamalla päihdevalistuksella saadaan aikaan hyviä tuloksia. (Hyvä käytäntö -palkinnon voittaja 2011) 10 vuotta Kokemusten Talentian työsuhdeklinikalta ja jäsenpalvelupisteestä apua ja neuvoja työelämään.

10 C1. Sosiaalialan asiantuntijuuden johtaminen Asiantuntijoiden johtaminen kehittyy toimintaympäristön muutoksessa. Se vaatii totuttujen toimintatapojen, perinteisten ajattelumallien ja päätöksenteon uudelleenpohtimista. Asiantuntijoiden johtaminen muuttuu sisällöltään sekä kunnissa että järjestöissä. Älykäs julkisen organisaation johtaminen mitä se on ja miten se tehdään? Professori Jari Stenvall, johtamiskorkeakoulu, Tampereen yliopisto. Kommentti kunnan sosiaalihuollon näkökulmasta. Apulaiskaupunginjohtaja Harri Jokiranta, Seinäjoen kaupunki. Miten liiketoimintalogiikan tulo sosiaalipalveluihin vaikuttaa asiantuntijoiden johtamiseen? Johtaja Aarne Kiviniemi, Sininauhaliitto ja Sininauhasäätiö. C2. Yhteistyöllä hyvinvointia leikkiikäisille lapsille Työpajassa kuullaan ja keskustellaan varhaiskasvatuksessa toteutettavista yhteistyökäytännöistä. Erityissuunnittelija Saila Nevanen Pääkaupunkiseudun sosiaalialan osaamiskeskus Soccasta kertoo Hyve-mallista, jonka avulla voidaan lisätä lapsiperheiden hyvinvointia ja vahvistaa vanhempien, päivähoidon ja neuvolan yhteistyötä. Kehrä-hankkeessa Vantaalla on kehitetty lastensuojelun ja varhaiskasvatuksen yhteistyötä. Se on vahvistanut muun muassa lasten ja perheiden ääntä verkostotyössä sekä parantanut tietämystä ja tiedonkulkua perheiden, varhaiskasvatuksen ja lastensuojelun välillä. Kehrä-hankkeesta kertoo Vantaan Simpukan toimintayksikön päiväkodinjohtaja Pirjo Pohjasniemi. Muutos Hyvinvointi Hyöty Helsinki Pysähtyminen Sovellettavuus Ammattietiikka C3. Yhdessä oppilasta kannatellen Hyvä yhteinen kohtaaminen perheen, koulun ja lastensuojelun yhteistyö. Lapsen ja vanhemman osallisuutta edistävä malli tukee monen toimijan yhteistyötä lapsen parhaaksi. Johtava sosiaalityöntekijä Marjo Alatalo, sosiaalityöntekijät Henna Niskanen ja Annamaria Pylväs, Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveysvirasto, rehtori Tiina Savonen, Malminkartanon ala-aste, kuraattori Saara Jaamala, Malminkartanon ja Pihkapuiston alaasteet, kuraattori Aija Pennanen, Apollon yhteiskoulu, Helsingin kaupunki, tutkijasosiaalityöntekijä Tiina Muukkonen, Socca Pääkaupunkiseudun sosiaalialan osaamiskeskus, Heikki Waris -instituutti. Sisukas pärjää aina sijaishuollon sosiaalityön verkostomalli kannattelemassa perhehoitoon sijoitettua lasta koulupolulla. Työmallissa tunnistetaan ja puututaan sijoitetun lapsen koulunkäyntiongelmiin, ennen kuin ne ehtivät kärjistyä. Psykologi Sari-Maarika Mäntymaa, erityisopettaja Maire Saksola, sosiaalityöntekijä Johanna Liukkonen, projektipäällikkö Christine Välivaara, Pesäpuu ry. C4. Asiakkaat palveluiden tutkijoina ja kehittäjinä Salapoliisihommaa lapset lastensuojelua tutkimassa ja kehittämässä. Kehittämispäällikkö Sari-Anne Paaso, projektityöntekijä Pipsa Vario, Pesäpuu ry. Kasvava keskus -projekti kokemustiedolla apua masentuneille ja uupuneille. Työkäytäntö hyödyntää kokemusasiantuntijuutta, kun masennuksesta toipuvaa asiakasta autetaan palaamaan työelämään. Projektivastaava Katja Lemberg, projektityöntekijä Ulla Hietanen, Kasvava keskus, Kakspy ry. Palvelun käyttäjät asumisen laadun arvioijina osallistumisen kokemuksia Aspa-säätiön VER- TAISarvioinnista. Vertaisarviointi vahvistaa asumispalvelun asukkaan mahdollisuutta vaikuttaa saamiinsa palveluihin ja parantaa vuorovaikutusta työntekijöiden kanssa. Suunnittelija Milla Ilonen, Asumispalvelusäätiö ASPA ja vertaisarvioitsijat. (Lupaava hyvä käytäntö -palkinnon voittaja 2010)

11 C5. Vertaistuki auttaa varhain Vertaistukea Utsjoelta Helsinkiin. Perheaikaa.fi-verkkopalvelu tukee vanhempia parisuhteessa ja vanhemmuudessa. Projektikoordinaattori Juulia Ukkonen, Väestöliitto ry. Vauvan taikaa vuorovaikutusryhmässä. Toimintamallissa autetaan ajoissa lievästä masennuksesta kärsiviä äitejä, jotka usein jäävät palvelujärjestelmässä huomioimatta. Projektipäällikkö Tarja Poutiainen, Vauvan Taika -projekti, projektityöntekijä Susanna Saares, Vauvan Taika -projekti, Diakonialaitos Lahti. C6. Vuorovaikutus paremmaksi sijaishuollossa Perheen jälleenyhdistäminen sosiaaliohjauksen näkökulmasta. Espoon kaupunginjohtajan innovaatiokilpailussa toiseksi tullut työkäytäntö vahvistaa sijaishuollon asiakkaiden ja työntekijöiden yhteistyötä. Vastaava ohjaaja Sanna Hämäläinen, johtaja Katja Halonen, Espoon kaupunki, Poijupuiston lastensuojelupalvelut, sosiaalityöntekijä Katja Niukkanen, Espoon kaupunki, laitoshoidon sosiaalityön yksikkö. Keinu voimauttavat taidemenetelmät osana lastensuojelun perhehoidon tukitoimia. Toimintamalli vahvistaa sijoitetun lapsen, hänen vanhempiensa sekä sijaisperheen vuorovaikutusta. Projektipäällikkö Marja-Riitta Linna, projektityöntekijä Taina Koponen, Perhehoitoliitto, Keinuryhmän kokemusasiantuntijoita. C7. Luovasti sujuvaan arkeen Voimaantuminen Green care -puutarhatoiminnassa. Projektipäällikkö Tuomo Salovuori, Vihreä veräjä hyvinvointia luonnosta -hanke. Pollesta potkua hevosavusteinen kuntoutustoiminta. Sosiaalityöntekijä Ulla Linjama-Lehtinen, Pollesta Potkua ry. KiipIt jalkautuva ja kiinnipitävä nivelvaihetyö päihdekuntoutujan rinnalla. Työkäytäntö tukee päihdeasiakasta arjessa ja edistää kuntoutumista. Va johtaja Mari Tuomainen, Kehittämiskeskus Tyynelä.(Hyvä käytäntö -palkinnon voittaja 2013) Työpajat (C) Valitse etukäteen yksi työpaja, johon ilmoittaudut sitovasti. H Py Sov Amm Aa Uud Va N

12 yvä käytän Hinnat Talentian jäsenet: kaksi päivää 230 euroa, yksi päivä 170 euroa Muut osallistujat: kaksi päivää 270 euroa, yksi päivä 230 euroa Opiskelijat: kaksi päivää 60 euroa, yksi päivä 40 euroa emusten vai Vähintään kolmen hengen ryhmät saavat 10 prosentin alennuksen osallistumismaksuista. Koulutuksessa jaettava materiaali, opetus, kahvit ja cocktail-tilaisuus kuuluvat osallistumishintaan. Peruutusehdot Osallistumisen voi peruuttaa maksutta viimeistään Tämän mppihen Näytteilleasettajaksi? Haluatko esitellä työpaikkasi toimintaa? Etsittekö työntekijöitä? Tulkaa näytteilleasettajaksi tapahtumaan! Tutustu näyttelytietoihin nettisivuilla Ilmoittautuminen mennessä internetissä sähköpostitse osoitteeseen jälkeen laskutamme 30 euroa. Jos osallistuja jää tilaisuudesta pois peruuttamatta tuloaan koulutustilaisuutta edeltävään päivään mennessä, laskutamme koko osallistumismaksun. Järjestäjä Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry Yhteistyökumppanit ialan paikka yhteiskun Sosiaaliportti Huoltaja-säätiö Innokylä Lahden ammattikorkeakoulu Terveyssosiaalityöntekijät ry Majoitus Scandic Grand Marina, Katajanokanlaituri 7, Helsinki yhden hengen huone 109 euroa kahden hengen huone 118 euroa varaus p , varauskoodi: TAL Kiintiö voimassa asti. Best Western Premier Hotel Katajanokka, Merikasarminkatu 1 a, Helsinki yhden hengen huone 123 euroa kahden hengen huone 147 euroa varaus p. (09) , varauskoodi: Talentia Kiintiö voimassa asti. Hotel Arthur, Vuorikatu 19, Helsinki yhden hengen huone 105 euroa kahden hengen huone 125 euroa Varauksen voi tehdä osoitteeseen tai soittamalla numeroon varauskoodi: Talentia 2014 Kiintiö voimassa asti. Liikenneyhteydet Sosiaalialan asiantuntijapäivät järjestetään Wanhassa Satamassa, joka sijaitsee Helsingin ydinkeskustassa. Pääset tapahtumapaikalle hyppäämällä esimerkiksi Mannerheimintiellä tai Aleksanterinkadulla raitiovaunuun 4 tai 4T, jotka kulkevat 5 8 minuutin välein. Raitiovaunupysäkki on Wanhan Sataman vieressä. Alueella on myös maksullisia pysäköintipaikkoja. Lisätietoja paikan sijainnista saat osoitteesta Sosiaalialan asiantuntijapäivillä ovat mukana muun muassa: Graafinen suunnittelu: Kinestasis Oy Kuvat: Veikko Somerpuro Painopaikka: Erweko Oy 2013 Maailman ihanin tyttö

SOCCAN TOIMINTAKERTOMUS 2012 JA KATSAUS VUOTEEN 2013

SOCCAN TOIMINTAKERTOMUS 2012 JA KATSAUS VUOTEEN 2013 SOCCAN TOIMINTAKERTOMUS 2012 JA KATSAUS VUOTEEN 2013 1 SISÄLLYS Katsaus tulevaan ja yhteenvetoa menneestä... 4 Asiakasosallisuus... 8 Vaikuttaminen... 10 Suurkaupunkiongelmat... 12 Maahanmuuttajatyö...

Lisätiedot

9. 10.10.2013 Helsingin Messukeskus, kongressisiipi, Rautatieläisenkatu 3 YHDESSÄ KULKIEN PIDETÄÄN KAIKKI MUKANA

9. 10.10.2013 Helsingin Messukeskus, kongressisiipi, Rautatieläisenkatu 3 YHDESSÄ KULKIEN PIDETÄÄN KAIKKI MUKANA YHDESSÄ KULKIEN PIDETÄÄN KAIKKI MUKANA SOSTE ja alan asiantuntijatahot järjestävät XX Valtakunnalliset Päihde- ja mielenterveyspäivät 9. 10.10.2013 Helsingin Messukeskus, kongressisiipi, Rautatieläisenkatu

Lisätiedot

Päihdepäivien seminaariohjelma. Päihdekulttuuria muuttamassa

Päihdepäivien seminaariohjelma. Päihdekulttuuria muuttamassa Päihdepäivien seminaariohjelma Päihdekulttuuria muuttamassa O h j e l m a Tiistai 19.5.2015 9.00 Ilmoittautuminen ja aamukahvi 10.00 Alkuseminaari: Päihdekulttuuria etsimässä 11.30 Lounastauko 13.00 Osaseminaarit

Lisätiedot

Toimintakertomus 2013

Toimintakertomus 2013 Toimintakertomus 2013 Vaikutamme siihen, että jokaisella ihmisellä pääkaupunkiseudulla olisi tasa-arvoiset edellytykset hyvään elämään. SOCCAN TOIMINTAKERTOMUS 2013 Sisällys Socca pähkinänkuoressa... 2

Lisätiedot

XV VALTAKUNNALLISET PÄIHDE

XV VALTAKUNNALLISET PÄIHDE XV VALTAKUNNALLISET PÄIHDE PÄIVÄT 16. 17.9.2008 KUOPIO, KUOPION MUSIIKKIKESKUS Inhimilliset ihanteet rutisevat rakenteet Rakenteellista voimaa Viimeisen puolentoista vuoden aikana maassamme on työstetty

Lisätiedot

Hyvinvointia. kulttuurista. sosiaalialan riippumaton ammattilehti. Paljastamme Sosiaalialan vuoden valopilkun

Hyvinvointia. kulttuurista. sosiaalialan riippumaton ammattilehti. Paljastamme Sosiaalialan vuoden valopilkun sosiaalialan riippumaton ammattilehti 1 2008 Paljastamme Sosiaalialan vuoden valopilkun Elimäen Paras löytyi mutkien jälkeen kuntaliitoksesta Kilpailuttamisen kustannukset voivat yllättää Miten arvioida

Lisätiedot

Mikä muuttuu, kun päihde- ja mielenterveyspalvelut yhdistetään? Tule mukaan kehittämään uutta lehteä!

Mikä muuttuu, kun päihde- ja mielenterveyspalvelut yhdistetään? Tule mukaan kehittämään uutta lehteä! sosiaalialan riippumaton ammattilehti www.sosiaalitieto.fi 10 2012 Luottamushenkilö Kaisla Aho Lastensuojelun vaikutusten arviointimalli Lastensuojelutarpeen selvittäminen ja kiireellinen lastensuojelu

Lisätiedot

X V I VA LTA K U NN A L L I S E T 15. 16. 9. 2 0 0 9 TURKU, TURUN MESSU- JA KONGRESSIKESKUS RAJOJEN YLITYKSIÄ HAASTEENA AJAN ILMIÖT

X V I VA LTA K U NN A L L I S E T 15. 16. 9. 2 0 0 9 TURKU, TURUN MESSU- JA KONGRESSIKESKUS RAJOJEN YLITYKSIÄ HAASTEENA AJAN ILMIÖT X V I VA LTA K U NN A L L I S E T 15. 16. 9. 2 0 0 9 TURKU, TURUN MESSU- JA KONGRESSIKESKUS RAJOJEN YLITYKSIÄ HAASTEENA AJAN ILMIÖT Tervetuloa XVI Valtakunnallisille Päihdepäiville Vuosittain järjestettävät

Lisätiedot

RISTEILYINFO 8. 9.10.2014 1

RISTEILYINFO 8. 9.10.2014 1 RISTEILYINFO 8. 9.10.2014 1 Tervetuloa -tilaisuudet Tervetuloa laivalle anna aaltojen viedä! Tule virittäytymään tunnelmaan ja orientoitumaan koulutuksiin ja kohtaamisiin! Sosiaali- ja terveysministeri

Lisätiedot

Vapaaehtoinen ammattilaisen rinnalla: Auttajan monet kasvot. sosiaalialan riippumaton ammattilehti www.sosiaalitieto.fi

Vapaaehtoinen ammattilaisen rinnalla: Auttajan monet kasvot. sosiaalialan riippumaton ammattilehti www.sosiaalitieto.fi sosiaalialan riippumaton ammattilehti www.sosiaalitieto.fi 7 8 2011 irtonumero 7,50 e Luottamushenkilö Suvi Aherto, Espoo Jukka Kekkonen: Maailma, muutos ja käsitteet Juhani Kortelainen Yksityinen sosiaalitoimisto

Lisätiedot

suuruuden ekonomian Lempäälä haastaa sosiaalialan riippumaton ammattilehti www.sosiaalitieto.fi

suuruuden ekonomian Lempäälä haastaa sosiaalialan riippumaton ammattilehti www.sosiaalitieto.fi sosiaalialan riippumaton ammattilehti www.sosiaalitieto.fi 2 2012 Luottamushenkilö Maikki Hämäläinen- Ylikahri, Lempäälä Elina Palola: Kansalaisten(ko) Eurooppa? Perheväkivalta sivuutetaan lastensuojelun

Lisätiedot

Mielenterveys- ja päihdepalvelut. yhdessä enemmän. sosiaalialan riippumaton ammattilehti www.sosiaalitieto.fi. Kaikkia lastensuojelupalveluja

Mielenterveys- ja päihdepalvelut. yhdessä enemmän. sosiaalialan riippumaton ammattilehti www.sosiaalitieto.fi. Kaikkia lastensuojelupalveluja sosiaalialan riippumaton ammattilehti www.sosiaalitieto.fi 5 2010 irtonumero 7,50 e Luottamushenkilö Birgitta Kaipio, Pedersöre Kaikkia lastensuojelupalveluja ei voi voi ostaa yritykseltä Tietosuoja hankaloittaa

Lisätiedot

SOSIAALITURVA. Miltä näyttää ura sosiaalialalla? sosiaalialan riippumaton ammattilehti 14/05. Töitä riittää, mutta osalle vain pätkittäin

SOSIAALITURVA. Miltä näyttää ura sosiaalialalla? sosiaalialan riippumaton ammattilehti 14/05. Töitä riittää, mutta osalle vain pätkittäin SOSIAALITURVA sosiaalialan riippumaton ammattilehti 14/05 Töitä riittää, mutta osalle vain pätkittäin Opiskelija on rikkaus työpaikalla Opintolaina opiskelijoiden toimeentuloturvana Helsingissä opiskelijat

Lisätiedot

1/2012. Lasten ja nuorten osallisuus -teemanumero

1/2012. Lasten ja nuorten osallisuus -teemanumero Pesäpuun lehti 1/2012 Lasten ja nuorten osallisuus -teemanumero Pesäpuun lehti 1/2012 3... Toiminnanjohtajalta / Raili Bäck-Kiianmaa 4... Sisukas pärjää elämässä / Christine Välivaara 7... Varhaiset interventiot

Lisätiedot

Etelä-Suomen läänin. Marraskuu 6/2014 SISÄLLÄ: SOSIAALI- JA KUNTATALOUS 1. Mielenterveyden keskusliitto, toiminnanjohtaja Olavi Sydänmaanlakka

Etelä-Suomen läänin. Marraskuu 6/2014 SISÄLLÄ: SOSIAALI- JA KUNTATALOUS 1. Mielenterveyden keskusliitto, toiminnanjohtaja Olavi Sydänmaanlakka Etelä-Suomen läänin SOSIAALI- JA KUNTATALOUS 1 Mielenterveyden keskusliitto, toiminnanjohtaja Olavi Sydänmaanlakka SISÄLLÄ: Mannerheimin Lastensuojeluliiton Lasten ja Nuorten Kuntoutussäätiö, säätiön johtaja

Lisätiedot

kykyä tunnistaa, kykyä puuttua Lähisuhde- ja perheväkivalta sosiaalialan riippumaton ammattilehti Juuret kulttuurikameleonteille

kykyä tunnistaa, kykyä puuttua Lähisuhde- ja perheväkivalta sosiaalialan riippumaton ammattilehti Juuret kulttuurikameleonteille sosiaalialan riippumaton ammattilehti 5 2008 Juuret kulttuurikameleonteille Työvoimapula uhkaa hyvinvointiamme Luottamus vanhuspalveluihin vaihtelee Sosiaalipalveluiden yksilöllinen budjetointi Britanniassa

Lisätiedot

uusia ratkaisuja sosiaalialan riippumaton ammattilehti 95 vuotta Sosiaaliturva Huoltaja J.P. Roos vaatii tervettä järkeä Lastensuojelun

uusia ratkaisuja sosiaalialan riippumaton ammattilehti 95 vuotta Sosiaaliturva Huoltaja J.P. Roos vaatii tervettä järkeä Lastensuojelun sosiaalialan riippumaton ammattilehti 1 2007 J.P. Roos vaatii tervettä järkeä lastensuojeluun Ruotsalaisten tutkimusten mukaan lastensuojelun tulokset näyttävät kehnoilta Pitkä huoltoselvitysaika voi olla

Lisätiedot

Tähtihetki. sosiaalialan työssä. sosiaalialan riippumaton ammattilehti. Puutarha hoitaa. Mistä syntyvät suurtuotannon edut?

Tähtihetki. sosiaalialan työssä. sosiaalialan riippumaton ammattilehti. Puutarha hoitaa. Mistä syntyvät suurtuotannon edut? sosiaalialan riippumaton ammattilehti 6 7 2008 Puutarha hoitaa Mistä syntyvät suurtuotannon edut? Poliitikkojen reseptit kerjäläisongelmaan Ihmisoikeustuomioistuin osallistuu lapsen edun määrittelyyn Sosiaaliturva-lehden

Lisätiedot

Maahanmuuttajat. mukaan yhteiskuntaan. sosiaalialan riippumaton ammattilehti www.sosiaalitieto.fi. 4 2010 irtonumero 7,50 e. Lapsen etu vankilassa

Maahanmuuttajat. mukaan yhteiskuntaan. sosiaalialan riippumaton ammattilehti www.sosiaalitieto.fi. 4 2010 irtonumero 7,50 e. Lapsen etu vankilassa sosiaalialan riippumaton ammattilehti www.sosiaalitieto.fi 4 2010 irtonumero 7,50 e Luottamushenkilö Tuija Palosaari, Tornio Juho Saari: Yksinäisyys ei ole yksityisasia Lapsen etu vankilassa Sosiaalityön

Lisätiedot

ensi- ja turvakotien liiton jäsenlehti hinta 5 e No 2 2013 vakautta monenlaiseen väsymiseen nainen selviää väkivallasta

ensi- ja turvakotien liiton jäsenlehti hinta 5 e No 2 2013 vakautta monenlaiseen väsymiseen nainen selviää väkivallasta ensi- ja turvakotien liiton jäsenlehti hinta 5 e No 2 2013 vakautta monenlaiseen väsymiseen nainen selviää väkivallasta 4 11 Kannen kuvassa Alvari-perhetyöntekijä Sini Ulmanen ja asiakasperheen lapsi (selin).

Lisätiedot

Tärkeää työtä. mutta rankalta näyttää. sosiaalialan riippumaton ammattilehti www.sosiaalitieto.fi

Tärkeää työtä. mutta rankalta näyttää. sosiaalialan riippumaton ammattilehti www.sosiaalitieto.fi sosiaalialan riippumaton ammattilehti www.sosiaalitieto.fi 8 2009 Luottamushenkilö Anne Granholm Olli Kangas: Kullekin lompakkonsa mukaan? Marja-Liisa Grönvall: Köyhyys ja eriarvoisuus lisääntyvät valtionohjaus

Lisätiedot

SELKENEVÄÄ, MYÖTÄTUULTA

SELKENEVÄÄ, MYÖTÄTUULTA MArI TApIo JA TArJA KUULA (ToIM.) SELKENEVÄÄ, MYÖTÄTUULTA EhKÄISEVÄ päihde- JA MIELENTErVEYSTYÖ NUorISoALALLA Selkenevää, myötätuulta ehkäisevä päihde- ja mielenterveystyö nuorisoalalla Mari Tapio ja

Lisätiedot

Meininki. Perhepalvelut: Omatyöntekijä kulkee rinnalla. Kun arki ei suju, Koti on koti, mutta palvelut muuttuvat

Meininki. Perhepalvelut: Omatyöntekijä kulkee rinnalla. Kun arki ei suju, Koti on koti, mutta palvelut muuttuvat Meininki Tekemisen tuloksia & kehittämiskuulumisia, Oulunkaaren kuntayhtymä, 1/2015 Perhepalvelut: Omatyöntekijä kulkee rinnalla Kun arki ei suju, vanhempainkoulu auttaa Koti on koti, mutta palvelut muuttuvat

Lisätiedot

PESÄPUU RY TOIMINTASUUNNITELMA 2015

PESÄPUU RY TOIMINTASUUNNITELMA 2015 PESÄPUU RY TOIMINTASUUNNITELMA 2015 2 SISÄLLYSLUETTELO MISSIO... 4 VISIO... 4 YLEISTÄ... 4 LAPSEN JA NUOREN OSALLISUUDEN EDISTÄMINEN... 7 Lapsilähtöiset työskentelymallit osallisuuden ja lapsen edun toteuttamiseksi...

Lisätiedot

15/04 Työnohjaus ja mentorointi vapauttavat katsomaan työtä kauempaa

15/04 Työnohjaus ja mentorointi vapauttavat katsomaan työtä kauempaa SOSIAALITURVA 15/04 Työnohjaus ja mentorointi vapauttavat katsomaan työtä kauempaa Pääkirjoitus 5. lokakuuta 2004 Osaamispolitiikalla voi kääntää niukkuuden kehän Kilpailu sosiaalialan työntekijöistä kiristyy.

Lisätiedot

OPAS KOKEMUSASIANTUNTIJA- TOIMINNASTA

OPAS KOKEMUSASIANTUNTIJA- TOIMINNASTA Kokemusasiantuntija hoidon ja avun kohteesta omien kokemusten jakajaksi sekä palveluiden kehittäjäksi OPAS KOKEMUSASIANTUNTIJA- TOIMINNASTA OUTI HIETALA JA PÄIVI RISSANEN Kuntoutussäätiö & Mielenterveyden

Lisätiedot

OTA KÄYTTÖÖN RYHMÄILMIÖ s. 12 15. ehyt. 1 Amis ja lukio. Stand up -koomikko Joonatan Pitkänen: Etsi oma juttusi. Päihdesuunnitelma lukiolle s.

OTA KÄYTTÖÖN RYHMÄILMIÖ s. 12 15. ehyt. 1 Amis ja lukio. Stand up -koomikko Joonatan Pitkänen: Etsi oma juttusi. Päihdesuunnitelma lukiolle s. ehyt 1 Amis ja lukio Stand up -koomikko Joonatan Pitkänen: Etsi oma juttusi Innostava tie ammattiin s. 9 Päihdesuunnitelma lukiolle s. 18 s. 4 OTA KÄYTTÖÖN RYHMÄILMIÖ s. 12 15 ehyt 1 Amis ja lukio Lukio

Lisätiedot

Miten kunnissa arvioidaan vanhusten palvelutarve? sosiaalialan riippumaton ammattilehti. Kuulluksi tuleminen on perusoikeus myös päihdeasiakkaalle

Miten kunnissa arvioidaan vanhusten palvelutarve? sosiaalialan riippumaton ammattilehti. Kuulluksi tuleminen on perusoikeus myös päihdeasiakkaalle 1 sosiaalialan riippumaton ammattilehti 7 2006 Kuulluksi tuleminen on perusoikeus myös päihdeasiakkaalle Tampere avaa tietä yksityistämiselle Hissi on vanhuksille ovi ulkomaailmaan Arki ei suju. Tarvitaanko

Lisätiedot

sosiaalialaa? Miten kehittää sosiaalialan riippumaton ammattilehti www.sosiaalitieto.fi Kumppani löytyi samalta alalta Vihreydestä vireämpi vanhuus

sosiaalialaa? Miten kehittää sosiaalialan riippumaton ammattilehti www.sosiaalitieto.fi Kumppani löytyi samalta alalta Vihreydestä vireämpi vanhuus sosiaalialan riippumaton ammattilehti www.sosiaalitieto.fi 5 6 2011 irtonumero 7,50 e Luottamushenkilö Aila Eerola, Kotka Tiina Silvasti Sosiaalipolitiikalla syytä itsearviointiin Olli Kangas Palkittu

Lisätiedot

paljon haltijana Lähijohtaja kuvituskuva työn alla sosiaalialan riippumaton ammattilehti www.sosiaalitieto.fi

paljon haltijana Lähijohtaja kuvituskuva työn alla sosiaalialan riippumaton ammattilehti www.sosiaalitieto.fi sosiaalialan riippumaton ammattilehti www.sosiaalitieto.fi 3 2012 Luottamushenkilö Väinö Guttorm, Utsjoki Anneli Pohjola: Myös sosiaalinen kestävyys voi loppua Päätöksenteko omaishoidon tuesta Prameat

Lisätiedot