Castelfidardo, Italia. Hanurit maailmalla Päivi Mettälä ja Janne Vänskä

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Castelfidardo, Italia. Hanurit maailmalla 1.2.-31.3.2015 Päivi Mettälä ja Janne Vänskä"

Transkriptio

1 Castelfidardo, Italia Hanurit maailmalla Päivi Mettälä ja Janne Vänskä

2 Castelfidardo 1863 Loreton luostariin matkalla ollut pyhiinvaeltaja kuljetti mukanaan harmonikkaa. Hän yöpyi Sopranien maatilalla ja kiitoksena vieraanvaraisuudesta lahjoitti soittimen perheen pojalle Paolo Sopranille. Poika purki haitarin osiin, tutkiskeli sen rakennetta ja aloitti vanhempana oman harmonikkatuotannon. Paolo Soprani oli italialainen harmonikanvalmistaja, joka nosti harmonikkojen valmistuksen Italiassa ja eritoten Castelfidardossa merkittäväksi liiketoiminnaksi Castelfidardo on edelleen erittäin tärkeä harmonikkateollisuuskaupunki, joka sijaitsee Keski-Italian itärannikolla Marchen alueella, Anconan maakunnassa. Suurimmat ja tunnetuimmat harmonikkatehtaat alihankkijoineen sijaitsevat Castelfidardossa tai sen välittömässä läheisyydessä. Väkiluku on henkilöä. Kaupunki on vanhanaikainen ja idyllinen pikkukaupunki, jossa todellinen ja turistivapaa italialaisuus näkyy vahvana. Ihmiset ovat avoimia, sosiaalisia ja vieraanvaraisia. Vuosittain Castelfidardossa järjestetään kansaivälinen harmonikkafestivaali sekä kilpailut, jotka keräävät harmonikka-alan ihmiset viikon ajaksi. Italia on hyvin uskonnollinen maa, jossa katolilaisuus näkyy vahvana. Messuja järjestetään useita kertoja viikossa ja kirkkoja on monia lähekkäin. Kirkot ovat sunnuntaisin täynnä ja varsinkin korkean messun jälkeen, pappi joutui häätämään hyvin viihtyvät, iloiset ihmiset ulos keskustelemaan, ennen uuden messun alkua. Korkea ja hiljainen messu eroavat siten toisistaan, että korkeassa messussa on kuoro ja bändi mukana. Laulua ja soittoa on paljon, kun taas hiljainen messu painottuu papin saarnaan.

3 Arkielämää Arkielämää jäsentää siesta. Pääsääntöisesti kaikki kaupat ovat suljettuna noin kello Ilmoitetuissa aukioloajoissa oli kuitenkin italialaiseen tyylin hieman liukumavaraa. Sunnuntaisin kaikki muut paitsi tehdasalueella sijaitseva Osis -marketti on suljettu. Siestan aikana työntekijät ja koululaiset tulevat kotiin ruokailemaan ja lepäämään. Arkisin siesta rytmitti tehdastyötä mukavasti, puolentoista tunnin lounastauko tuntui ruhtinaalliselta, kun ehti syömään rauhassa ja rentoutumaan, jonka jälkeen tehtaalle palatessa energiaa löytyi runsaasti iltaan asti. Yleensä viikonloppuisin vierailimme lähikaupungeissa, mutta useimmiten unohdimme siestan olemassaolon, ja saimme kävellä rauhassa hiljaisia katuja pitkin. Kaupungissa on paljon erikoisliikkeitä mm. lihakaupat, vihanneskaupat, sateenvarjokauppa sekä pienet liikkeet, joista löytyy suppea valikoima ruokatarvikkeita. Kaupungissa on kolme isoa markettia, joiden valikoima kattaa kaikki perustarvikkeet. Maanantaiaamuisin on isommat markkinat, jolloin suurin osa ydinkeskustan kaduista on suljettuna. Markkinoilta löytää niin vaatteita, juustoja, lihaa kuin tuoreita vihanneksiakin. Keskiviikkoaamuisin on pienimuotoisempi tori, josta löytyy mm. vihannes-, kukka-, kenkä- ja kalakauppias. Tupakkakaupoista (Tabaccheria) ostetaan mm. postimerkit, sanomalehdet sekä useimmista saa bussilippuja. Vanhan kaupungin läheltä löytyy pieni kauppahalli, joka oli yleensä auki noin yhteen asti päivällä. Kauppahallista sai edullisesti tuoreita vihanneksia ja paikanpäällä jauhettua lihaa ja mukavien kauppiaiden kanssa oli hyvä harjoitella italian kieltä.

4 Matkustus Matkustimme Tampereelta junalla Helsinkiin, josta bussilla lentokentälle. Lentomme Roomaan kesti noin 4 tuntia, josta jatkoimme junalla ensin Roma Terminille, jossa vaihdoimme Anconaan menevään junaan. Anconassa meitä odotti tehtaan järjestämä autokyyti. Matkustamisessa kesti koko päivän, sillä lentomme oli myöhässä myrskyn takia. Tämän vuoksi myöhästyimme kahdesta junasta. Loppujen lopuksi olimme perillä Castelfidardossa vasta myöhään illalla. Junaliput Italian rautateille voi ostaa jo ennakkoon Suomesta Helsingin VR:n toimistosta ja internetistä (trenitalia.com), sekä junaasemilta. Castelfidardoon voi saapua myös lentämällä suoraan Anconaan, mutta lennot ovat kalliimmat kuin Roomaan. Saimme myös vinkin Bolognian lentokentästä, josta myös mahdollisuus matkustaa junalla Anconaan. Julkinen liikenne toimii Castelfidardossa hyvin. Pääpysäkki on Porta Marina aukiolla, jossa olevasta kioskista saa bussiliput ja aikataulut. Bussiaikataulut löytyvät myös Castelfidardon kaupungin verkkosivuilta ( Castelfidardo Trasporto ). Busseista ei välttämättä lippuja saa, joten ne kannattaa ostaa aina etukäteen. Bussiin mennessä lippu leimataan sisäänkäynnin vieressä olevalla laitteella. Busseilla pärjäsimme pitkälle, eikä vuokra-autolle juurikaan olisi ollut tarvetta. Circolare R - bussi menee Anconan rautatieaseman vierestä, joten kauemmaksikin pääsee käymään helposti. Italiassa on kätevää ja edullista matkustaa taksilla. Kaikki lailliset taksit ovat valkoisia.

5 Viikonloppuisin tutustuimme Castelfidardoon lenkkeillen ja lähialueisiin ja kaupunkeihin busseilla kulkien. Castelfidardossa kannattaa vierailla monumentilla ja sitä ympäröivillä poluilla. Kävimme myös lenkkeilemässä maaseudulla. Sinne peltojen keskelle on tehty päällystetty pyörätie, minne suuri osa paikallisista menee pyöräilemään ja lenkkeilemään. Viikonloppuisin ihmiset menevät myös Numanan rannalle kävelemään ja maisemia katselemaan. Lähikaupungeista kannattaa tutustua ainakin Loretoon, Recanatiin, Osimoon ja Anconaan. Loreto on tunnettu luostaristaan, Recanati on hintatasoltaan edullinen ja lauantain markkinat huokuvat hyvää tunnelmaa. Osimon kaupungin hienoin nähtävyys lienee kaupungin maanalainen käytäväverkosto, joka on avattu yleisölle muutamia vuosia sitten. Saimme melkein puolentoista tunnin mittaisen yksityisluennon Italian historiasta ja kierroksen historiallisissa käytävissä, kun muita turisteja ei ollut liikkeellä. Samanlainen nähtävyys löytyy ilmeisesti myös Cameranosta.

6 Työssäoppiminen Työssäoppimisemme suoritimme Scandalli -harmonikkatehtaalla. Tehtaassa on n. 20 työntekijää, osa työskentelee myös muille tehtaiden tuotannossa. Scandallilla toimiston työntekijät ja tehtaanjohtaja puhuivat hyvää englantia, mutta tehtaan puolella suurin osa puhui pelkkää italiaa. Työssäoppimisohjaajamme toimi harjoittelun alkupuolella tulkkina, mutta suurimman osan ajasta saimme olla omillamme sanakirja apunamme. Tutustuimme teolliseen harmonikan valmistukseen. Työskentelimme eri valmistuspisteissä ja eri materiaalien parissa kuten puu, metalli, selluloidi, nahka ja huopa ja erilaiset liimat. Valmistimme osia standardibassokoneistoihin, rekisterikoneistoihin sekä olimme mukana pianoharmonikan koskettimiston valmistuksessa. Aiempaa kokemusta kummallakaan ei laadukkaista pianoharmonikoista juurikaan ollut, joten saimme todella paljon uutta tietoa ja käsitystä eri puulajien ja materiaalien vaikutuksesta kosketustuntumaan. Scandallilla harmonikat pinnoitetaan selluloidilla tehtaan sisällä, useat muut tehtaat teettävät työn alihankkijalla ja monet ovat siirtymässä tai ovat siirtyneet selluloidista kokonaan pois. Pääsimme seuraamaan mielenkiintoista pinnoitusprosessia ja harjoittelun loppupuolella myös kokeilemaan itse. Opettavaisinta työssäoppimisjaksolla oli työskentely virittäjän kanssa, joka työskenteli myös muille tehtaille ja tarjosi meille objektiivista näkökulmaa harmonikkojen eroihin.

7 Työturvallisuusasioissa on suuria eroja verrattuna Suomeen, joihin törmäsimme vieraillessamme usealla tehtaalla Scandallin lisäksi. Todella harvoissa paikoissa käytetään henkilökohtaisia suojaimia, monessa paikassa ainoastaan kuulosuojaimia jos niitäkään. Kaikissa laitteissa ei ole hätäseis kytkimiä. Puutiloissa oli runsaasti puupölyä ja lattioita siivottiin paineilmalla ja harjoilla, jolloin pölyä oli joka paikassa. Yleensä mekaniikkapuolen tilat olivat siistejä. Työn laatu oli hyvää, mutta emme pysty vertailemaan kotimaisen tuotannon kanssa, sillä Suomessa ei ole harmonikkateollisuutta. Työntekijät ovat todella sitoutuneita työhönsä, eikä työajalla puuhata muuta. Saimme luotua useita tärkeitä kontakteja omaa yrittäjyyttä silmällä pitäen mm. eri alihankkijoihin ja tavarantoimittajiin. Työssäoppiminen Castelfidardossa oli antoisa ja myönteinen kokemus. Emme kokeneet kulttuurishokkeja ja selvisimme sairastumatta. Oma myönteinen ja oppimishaluinen asenne vaikutti siihen, että ystävystyimme lukuisten ihmisten kanssa. Per imparare bisogna spagliare Oppiakseen on erehdyttävä.

8 Hyödyllisiä vinkkejä Italiassa kannattaa aina pitää mukana käteistä rahaa. Korteillakin voi useimmissa paikoissa maksaa, mutta siihen suhtaudutaan melko nuivasti. On myös kauppoja, joissa ei korttimaksu mahdollisuutta ole laisinkaan. Kaupungissa on maksullisia vesipisteitä, joista on mahdollista täyttää omia vesipulloja. Kaupungin vesi on hyvää ja juomakelpoista. Aukioilta ( piazza ) voi löytää julkisia juoma-automaatteja, joista paikallisten näki juovan, sekä täyttävän pullojaan. Useimmiten ihmiset kuitenkin ostavat vetensä pullotettuna kaupasta, joka on Suomen hintatasoon verrattuna todella edullista. Talvi on Castelfidardossa kylmä ja kostea, eli kannattaa varautua lämpimillä vaatteilla, kuten kerrastot, pipo ja hanskat. Kivitalot ovat kylmiä ja lämmitys kallista. Yllätyimme paikallisten ystävällisyydestä ja vieraanvaraisuudesta. Italian kieltä on hyvä osata, sillä suurin osa paikallisista puhuu pelkästään italiaa. Poskisuudelmat kuuluvat italialaiseen tervehtimiseen. Miehet yleensä kättelevät ja poskisuutelevat, naiset halaavat ja poskisuutelevat, sekä tavatessa, että hyvästellessä. Kuitenkin tervehtimistapa näyttää olevavan riippuvainen ystävyyssuhteen syvyydestä. Virallisissa tapaamisissa ensimmäisellä kerralla riittää yleensä pelkkä kättely.

Tämä kirjanen on jaettu kolmeen osioon: Eurooppa, Pohjoismaat sekä Aasia, Amerikka ja Australia.

Tämä kirjanen on jaettu kolmeen osioon: Eurooppa, Pohjoismaat sekä Aasia, Amerikka ja Australia. Palaako mielesi maailmalle? Käsissäsi on jo kahdeksas ulkomailla opiskelleiden kootut kertomukset kirjanen. Tähän on koottu Vaasan yliopiston opiskelijoiden vaihtokertomuksia akateemiselta vuodelta 2004-2005,

Lisätiedot

Haluatko opiskella osan tutkinnostasi ulkomailla, saada kansainvälistä kokemusta, kielitaitoa ja uusia ystäviä?

Haluatko opiskella osan tutkinnostasi ulkomailla, saada kansainvälistä kokemusta, kielitaitoa ja uusia ystäviä? Haluatko opiskella osan tutkinnostasi ulkomailla, saada kansainvälistä kokemusta, kielitaitoa ja uusia ystäviä? Tämän vuoden Ulkomailla opiskelleiden kootut kertomukset vihkosessa 2009-2010 esitellään

Lisätiedot

Vaihtoraportti, Technische Universität Graz, syksy 2012

Vaihtoraportti, Technische Universität Graz, syksy 2012 Vaihtoyliopisto: TU Graz, syksy 2012, Erasmus Opetuskielet saksa ja englanti Raportin saa julkaista www-sivuilla. Vaihtoraportti, Technische Universität Graz, syksy 2012 Yleiskuvaus kohteesta Graz on Itävallan

Lisätiedot

Lumitutkimusta Kanazawassa, Japanissa 2002-2003

Lumitutkimusta Kanazawassa, Japanissa 2002-2003 Lumitutkimusta Kanazawassa, Japanissa 2002-2003 Nimi: Arto Teräs Sähköposti: ajt@iki.fi Postiosoite: Vanha Viertotie 14 A 4, 00350 Helsinki Koulutusohjelma: Tietotekniikka Kohdeyliopisto: Kanazawa University,

Lisätiedot

Kuva 1: Osa Tsinghuan kampuksesta kuvattuna viereisestä hotellista

Kuva 1: Osa Tsinghuan kampuksesta kuvattuna viereisestä hotellista Vaihtoraportti Tsinghua University, Peking, Kiina Syyslukukausi 2014-2015 Kuva 1: Osa Tsinghuan kampuksesta kuvattuna viereisestä hotellista AALTO-YLIOPISTO SÄHKÖTEKNIIKAN KORKEAKOULU Jenni Järvenpää,

Lisätiedot

Vaihtoraportti Loughborough University Iso-Britannia Lukuvuosi 2010-2011 Sähkötekniikka. Ville Raatikainen

Vaihtoraportti Loughborough University Iso-Britannia Lukuvuosi 2010-2011 Sähkötekniikka. Ville Raatikainen Vaihtoraportti Loughborough University Iso-Britannia Lukuvuosi 2010-2011 Sähkötekniikka Ville Raatikainen Hakeminen ja alkujärjestelyt: Olin jo opintojeni alkuvaiheessa miettinyt, että jossain vaiheessa

Lisätiedot

1 SAMULI VITIKAN VAIHTO-OPISKELU JAPANISSA 2007

1 SAMULI VITIKAN VAIHTO-OPISKELU JAPANISSA 2007 1 SAMULI VITIKAN VAIHTO-OPISKELU JAPANISSA 2007 Heippa, minä olen Samuli Vitikka, neljännen vuoden talotekniikan opiskelija, olin 6 kuukautta vaihto-opiskelijana Japanissa. Opiskelupaikkani oli Kitamin

Lisätiedot

Raportti Brasilian työharjoittelusta kesällä 2005

Raportti Brasilian työharjoittelusta kesällä 2005 Heikki Huotari Oulun yliopisto Raportti Brasilian työharjoittelusta kesällä 2005 Kesäharjoittelu Telêmaco Borbassa Klabinin paperitehtaalla oli minulle henkilökohtaisesti todella antoisa kokemus. Kirjoittelen

Lisätiedot

Matkaraportti, Kevät 2012 Universidad de Navarra k87902

Matkaraportti, Kevät 2012 Universidad de Navarra k87902 Matkaraportti Pamplonan Universidad de Navarra oli aivan uusi vaihtokohde kun hain vaihtoon enkä tiennyt paikasta kuin kaksi asiaa: se sijaitsee Pohjois-Espanjassa ja Pamplonassa juostaan härkäjuoksut

Lisätiedot

Kiinan reissuraportti 1-30.11.2014

Kiinan reissuraportti 1-30.11.2014 Kiinan reissuraportti 1-30.11.2014 Kohteena Shanghai ja Electronic Industry School Jarkko Majuri Tampereen seudun ammattiopisto Esipuhe Suuntaan tämän raportin niille opiskelijoille ja opettajille, jotka

Lisätiedot

Venäläisen matkailijan profiilit ja palvelupolut

Venäläisen matkailijan profiilit ja palvelupolut Venäläisen matkailijan profiilit ja palvelupolut PÄÄTEEMAT PÄÄLLIMMÄISET SUOMEEN LIITTYVÄ MIELIKUVAT Siellä on tylsää ja autiota Jos Suomi olisi kauempana, sinne ei olisi mitään syytä mennä Suomesta puuttuvat

Lisätiedot

MATKARAPORTTI ESC GRENOBLE. KEVÄT 2013 Jasmi Lehtola ja Teemu Peltokallio

MATKARAPORTTI ESC GRENOBLE. KEVÄT 2013 Jasmi Lehtola ja Teemu Peltokallio MATKARAPORTTI ESC GRENOBLE KEVÄT 2013 Jasmi Lehtola ja Teemu Peltokallio Sisällysluettelo 1. Grenoblen kaupunki... 3 2. Ennakkojärjestelyt... 4 3. Saapuminen Grenobleen... 5 4. Asuminen... 5 5. Käytännön

Lisätiedot

Kohdeopas kreetalaiseen kulttuuriin

Kohdeopas kreetalaiseen kulttuuriin 1 Kohdeopas kreetalaiseen kulttuuriin Johdanto Tämä kreetalaisen kulttuurin kohdeopas johdattaa matkailijan syvemmälle kreetalaiseen kulttuuriin. Oppaassa on paljon hyödyllistä tietoa niin ensi kertaa

Lisätiedot

Ennen ulkomaille lähtöä

Ennen ulkomaille lähtöä Ulkomaanjakson raportti Hotelli- ja ravintola-alan perustutkinto (kokki) Ristorante Le Mura Via Mentana, 25 FOLIGNO Tel. +39 0742.354648 355298 9.5.2011 5.6.2011 Ennen ulkomaille lähtöä Kaikki lähti liikkeelle

Lisätiedot

Vaihtoraportti Lausanne kevät 2013

Vaihtoraportti Lausanne kevät 2013 Vaihtoraportti Lausanne kevät 2013 Nimi: Outi Pönni, outi.ponni@aalto.fi Vaihto-aika: 2/2013-7/2013 Koulutusohjelma: Teknillinen fysiikka ja matematiikka Vaihtokohde: École Polytechnique Fédérale de Lausanne

Lisätiedot

RUCOLA RUSSIAN CONSUMER LATENT NEEDS

RUCOLA RUSSIAN CONSUMER LATENT NEEDS RUCOLA RUSSIAN CONSUMER LATENT NEEDS Ennakkomateriaali työpajoihin osallistuville Matkailun ja elämystuotannon osaamisklusteri - 6.2.2012 Rucola Russian Consumer Latent Needs on Matkailun ja elämystuotannon

Lisätiedot

Alankomaant, Dordrecht. Lähihoitaja

Alankomaant, Dordrecht. Lähihoitaja Alankomaant, Dordrecht Lähihoitaja Opiskelen oppisopimuksella lähihoitajaksi ja erikoistun vanhusten hoitoon. Koulu ja oppisopimustoimisto esittelivät mahdollisuutta suorittaa vanhustyön erikoistumisjakson

Lisätiedot

Numero 4. 2011. Huhtasuonalueen sitoutumaton aluelehti. Liikunta- ja vapaa-ajan asut sinua läheltä Kaakkolammelta!

Numero 4. 2011. Huhtasuonalueen sitoutumaton aluelehti. Liikunta- ja vapaa-ajan asut sinua läheltä Kaakkolammelta! Numero 4. 2011 Huhtasuonalueen sitoutumaton aluelehti Liikunta- ja vapaa-ajan asut sinua läheltä Kaakkolammelta! Syksyn ainoa myyntinäyttely Jyväskylän ainoassa autokatos myymälässä Maanantaina 5.9.2011

Lisätiedot

Tervetuloa Detur-matkalle Sharm el Sheikhiin

Tervetuloa Detur-matkalle Sharm el Sheikhiin ...siellä missä aurinko paistaa! Tervetuloa Detur-matkalle Sharm el Sheikhiin Ennen matkaa PASSI JA VIISUMI Egyptiin matkustettaessa vaaditaan voimassaoleva passi sekä viisumi. Passin tulee olla voimassa

Lisätiedot

MATKARAPORTTI. ESC Grenoble. Annakerttu Aranko Kevät 2014 ! 1

MATKARAPORTTI. ESC Grenoble. Annakerttu Aranko Kevät 2014 ! 1 MATKARAPORTTI ESC Grenoble Annakerttu Aranko Kevät 2014! 1 1. Grenoblesta Grenoble on Isèren departementin viehättävä pääkaupunki, joka sijaitsee Ranskan Alpeilla, aivan Sveitsin rajan tuntumassa. Kaupunki

Lisätiedot

Haluatko opiskella osan tutkinnostasi ulkomailla, saada kansainvälistä kokemusta, kielitaidon ja uusia ystäviä?

Haluatko opiskella osan tutkinnostasi ulkomailla, saada kansainvälistä kokemusta, kielitaidon ja uusia ystäviä? Haluatko opiskella osan tutkinnostasi ulkomailla, saada kansainvälistä kokemusta, kielitaidon ja uusia ystäviä? Tässä yhdeksännessä Ulkomailla opiskelleiden kootut kertomukset 2005 2006 vihkosessa esitellään

Lisätiedot

Teksti: Tiina Ullgren Kuvat: Jukka Työppönen, Tiina Ullgren. InTek Itä-Suomen yhdistyksen virkistysmatka Roomaan 15. 18.5.2014

Teksti: Tiina Ullgren Kuvat: Jukka Työppönen, Tiina Ullgren. InTek Itä-Suomen yhdistyksen virkistysmatka Roomaan 15. 18.5.2014 Teksti: Tiina Ullgren Kuvat: Jukka Työppönen, Tiina Ullgren InTek Itä-Suomen yhdistyksen virkistysmatka Roomaan 15. 18.5.2014 Lentokoneemme kohti Roomaa lähti Helsinki-Vantaan lentokentältä hieman ennen

Lisätiedot

Katri Nyqvist Sosonu 99 a 3. Kenia. -faktaa ja vaikutelmia työharjoitteluajalta Keniassa 17.9.-27.12.2001

Katri Nyqvist Sosonu 99 a 3. Kenia. -faktaa ja vaikutelmia työharjoitteluajalta Keniassa 17.9.-27.12.2001 Katri Nyqvist Sosonu 99 a 3 Kenia -faktaa ja vaikutelmia työharjoitteluajalta Keniassa 17.9.-27.12.2001 Juha Santala 22.1.2003 Kenia -faktaa ja vaikutelmia työharjoitteluajalta Keniassa 17.9.2001-27.12.2001

Lisätiedot

2. Mitkä seikat ulkomaisessa to-paikassasi ja työtehtävissäsi erosivat vastaavista asioista Suomessa?

2. Mitkä seikat ulkomaisessa to-paikassasi ja työtehtävissäsi erosivat vastaavista asioista Suomessa? Ulkomaisen työssäoppimisjakson raportit Autoala Opiskelijan nimi: Paavo Heiskanen Opiskeluala: Autoala, asentaja. Kohdemaa: Saksa Kohdepaikkakunta: Dortmund Isäntäoppilaitos: Leopold-Hoesch-Berufskollege,

Lisätiedot

vie maailmalle Reilaten maailman ääriin! Matkusta turvallisesti, vastuullisesti ja halvalla Au pair saa kodin ulkomailta

vie maailmalle Reilaten maailman ääriin! Matkusta turvallisesti, vastuullisesti ja halvalla Au pair saa kodin ulkomailta Matkalla Au pair saa kodin ulkomailta Matkusta turvallisesti, vastuullisesti ja halvalla vie maailmalle Kielitaidotonkin voi matkustaa! Reilaten maailman ääriin! Mutta mistä aloittaa? 1 Sisälmys 4. Noviisireilaajan

Lisätiedot

SILENT REPORTAGE. Mielikuvia Suomen matkailumarkkinoista Saksassa

SILENT REPORTAGE. Mielikuvia Suomen matkailumarkkinoista Saksassa SILENT REPORTAGE Mielikuvia Suomen matkailumarkkinoista Saksassa Saksalaisten matkailijoiden haastatteluja Berliinissä ja Düsseldorfissa huhtikuussa 2011 ISBN 978-952- 6632-00- 1 (nid.) ISBN 978-952- 6632-01-

Lisätiedot

Tiedote 10 / Joulukuu 2008

Tiedote 10 / Joulukuu 2008 Tiedote 10 / Joulukuu 2008 Sisältö 1 1999 2009 2 Sloveniaan uusi hallitus 3 Slovenia, matkamessujen ensimmäinen kumppanuusmaa 4 Elämyksiä Suomessa 5 Kokemuksiani suomen kielestä ja Suomesta 7 Slovenia(n)

Lisätiedot

VAIHTORAPORTTI - MONTREAL ESG UQAM KEVÄT 2013, 287629

VAIHTORAPORTTI - MONTREAL ESG UQAM KEVÄT 2013, 287629 VAIHTORAPORTTI - MONTREAL ESG UQAM KEVÄT 2013, 287629 Montreal kaupunkina Montreal on mielenkiintoinen ja monipuolinen kaupunki Kanadassa, tai pikemminkin Québecissä, jossa itse vietin kevään 2013 ESG

Lisätiedot

Vaihtoraportti TU Graz 1.9.2010 29.7.2011

Vaihtoraportti TU Graz 1.9.2010 29.7.2011 Vaihtoraportti TU Graz 1.9.2010 29.7.2011 Jenny, Yhdyskunta- ja ympäristötekniikka Tuomo, Rakenne- ja rakennustuotantotekniikka Erasmus-ohjelma, opetuskieli saksa ja englanti jenny.kalvala ät aalto.fi

Lisätiedot

BOXEN KAN ÆNDRES I HØJDEN, MEN VINKLERNE SKAL ALTID VÆRE DE SAMME 5 GRADE R NEXT STOP ROOMA

BOXEN KAN ÆNDRES I HØJDEN, MEN VINKLERNE SKAL ALTID VÆRE DE SAMME 5 GRADE R NEXT STOP ROOMA BOXEN KAN ÆNDRES I HØJDEN, MEN VINKLERNE SKAL ALTID VÆRE DE SAMME 5 GRADE R AD 10 2 GR ER NEXT STOP ROOMA ESITTELY KILROYn ryhmämatkat on erikoistunut opinto- ja ryhmämatkoihin ja tärkeimmät kohderyhmämme

Lisätiedot