Vaellus-, ruoka- ja viinimatka Italian vihreässä sydämessä Umbriassa

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Vaellus-, ruoka- ja viinimatka Italian vihreässä sydämessä Umbriassa"

Transkriptio

1 Vaellus-, ruoka- ja viinimatka Italian vihreässä sydämessä Umbriassa / 8 päivää / majoitus luomumatkailutilalla Näe ja koe: 4 vaellusta upeissa maisemissa (taso 2) majoitus Ca Mazzetton / Castagna Altan luomumatkailutilalla italialainen ja umbrialainen keittiö ja ruokakulttuuri, kokkikurssi luomu- ja lähiruokaa tutustumista luomutilojen toimintaan retki ekologiselle oliivitilalle sekä oliiviöljymuseolle Unescon maailmaperintökohde Assisi (San Francescon kotikaupunki) Umbrian maakunnan pääkaupunki Perugia Spello, Italian kauneimmat kylät -listalle listattu, pieni kaunis kaupunki muita idyllisiä keskiaikaisia pikkukyliä retki viinitilalle (jossa viininviljely luonnonmukaisesti, ilman kemikaaleja) vapaa-aikaa, luomutiloilla uima-altaat mahdollisuus osallistua lääkekasvi- ja yrttikurssille mahdollisuus rentouttavaan shiatsu-akupistehierontaan matkalla mukana suomalaiset oppaat ja emäntä (tummennetut kohdat = aiheesta laajemmin klikkaamalla) Hinta: alk (katso kohdasta majoitus)

2 Matkaohjelma Lyhyt kuvaus: 1. päivä Lento Roomaan, yhteiskuljetus luomumatkailutilalle, majoittuminen, tervetuliaistilaisuus, illallinen 2. päivä Vaellus Castello di Coccorano - Sambuco, johdatus italialaiseen ruokakulttuuriin, kokkikurssi 3. päivä Vaellus Collepino - Spello, Spellon pikkukaupunki Assisin kaupunkikierros 4. päivä Vierailu oliivitilalle ja oliiviöljymuseolle 5. päivä Vaellus Forre del Rio Grande, Lääkekasvi- ja yrttikurssi (vapaa-ehtoinen) 6. päivä Vierailu viinitilalle, tutustuminen Perugian kaupunkiin 7. päivä Vaellus Poggio San Dionisio 8. päivä Yhteiskuljetus lentokentälle, lento Helsinkiin Hintaan sisältyy: Finnairin edestakaiset suorat lennot Helsinki-Vantaa Rooma Fiumicino lentokenttäkuljetukset

3 majoitus luomumatkailutilan loma-asunnossa runsaat aamiaiset 7 kpl (lähi- ja luomuruokaa) ohjelman mukaiset tervetuliaisjuoma, lounaat 5 kpl ja illalliset 7 kpl (lähi- ja luomuruokaa) ohjelman mukaiset vaellukset ohjelman mukaiset vierailut suomalaisten oppaiden ja emännän palvelut kuljetukset Mahdollista osallistua / tilata matkan aikana: lääkekasvi- ja yrttikurssi 20 (min. 5 osallistujaa) rentouttava shiatsu-akupistehieronta 40 / tunti Hinta ei sisällä: ohjelmassa mainittua omakustanteista lounasta (3. päivä) mitään muuta, mitä ei mainita ohjelmassa Katso tarkempi ohjelma tästä. Yleistä Umbriasta Umbrian maakunta sijaitsee keski-italiassa, suomalaisille ehkä tunnetumman Toscanan maakunnan vieressä. Umbrian luonto on monimuotoista ja maisemat maalauksellisia kukkuloineen, vuorineen, metsineen, laaksoineen, oliivilehtoineen, viinitarhoineen, kukkaniittyineen ja viljapeltoineen. Umbria on Toscanaa huomattavasti vehreämpää seutua ja sitä kutsutaankin Italian vihreäksi sydämeksi. Turisteja Umbriassa on myös selvästi vähemmän. Ecobioturismi ja luomumaatalous ovat suhteellisen yleisiä Umbriassa. Kulttuurihistoriallisesti Umbria on rikas. Sekä etruskit että roomalaiset ovat asuttaneet aikanaan Umbriaa, ja merkit siitä ovat näkyvissä kauniissa pikkukylissä ja kaupungeissa. Myös keskiajalla eläneellä luonnonsuojelun ja eläinten pyhimykseksi julistetulla Pyhällä Fransiskus Assisilaisella (San Francesco), on ollut suuri vaikutus Umbrian hisroriaan ja mm. upeiden kirkkojen, luostareiden ja monumenttien rakennuttamiseen Assisiin ja muihin Umbrian kaupunkeihin. Majoitus: luomutilat Ca Mazzetto ja Castagna Alta Luomumatkailutila Ca Mazzetto on kansainvälisen ICEA:n eco-bio sertifioitu luomumatkailutila Valfabbrican kunnassa Umbriassa, lähellä Assisia, Perugiaa ja Gubbiota. Tila sijaitsee 550 metriä korkealla kauniilla kukkulalla, jolta on upeat näkymät laaksoon, kukkuloille ja vuorille. Tilaa emännöi suomalainen Marjatta Heliste miehensä, sardinialaisen Pasqualen ja hänen veljen kanssa. Tilalla kasvatetaan lypsylampaita ja hevosia ja viljellään lukuisia eri viljalajeja sekä oliivipuita. Pinta-alaa tilalla on n. 130 hehtaaria, joista osa on metsää ja laidunmaata. Lampaiden ja hevosten lisäksi tilalla on siipikarjaa, koiria ja kissoja. Ca Mazzettolla on viihtyisiä ja laadukkaita 2-5 hengen loma-asuntoja, joissa kaikissa on oma sisäänkäynti, tupakeittiö, olohuone, wc ja suihku. Sisustus on italian maaseudun tyypillistä arte

4 povera tyyliä. Vieraiden käytössä on myös uima-allas, josta on upeat näkymät ympäröiville kukkuloille. Tilalla on useita vanhoja entisöityjä perinteisiä kivistä rakennettuja maalaisrakennuksia sekä luvulta peräisin oleva torni. Ca Mazzetton ravintolassa herkutellaan italialaisella luomu- ja lähiruualla. Reseptit ovat sardinialaisia ja umbrialaisia. Myös erikoisruokavaliot otetaan huomioon. Ravintolassa isäntäperhe perehdyttää vieraat italialaiseen ruokakulttuuriin ja myös kokkikurssi pidetään täällä! Luomutilalta voi ostaa ICEA kontrolloituja luomu kylmäpuristettua neitsyt oliiviöljyä, luomulampaanmaitojuustoja (pecorino, ricotta jne.) sekä kangaspuilla kudottuja tekstiilejä. Luomumatkailutila Castagna Alta Luomumatkailutila Castagna Alta sijaitsee samassa kylässä lähellä Ca Mazzettoa. Castagna Altalla tuotetaan myös luomuoliiviöljyä ja kasvatetaan hevosia. Castagna Altalla on viihtyisiä ja laadukkaita 2-6 hengen loma-asuntoja, joissa kaikissa on oma sisäänkäynti, tupakeittiö, olohuone, wc ja suihku. Sisustus on Italian maaseudun tyypillistä arte povera tyyliä. Vieraiden käytössä on myös uima-allas, josta on upeat näkymät ympäröiville kukkuloille. Vaellus-, ruoka- ja viinimatkan asiakkaat yöpyvät Ca Mazzettolla ja/tai Castagna Altalla Vaellukset Vaellukset ovat tasoltaan suhteellisen helppoja, vaikeustasoltaan taso 2. Kuljemme kukkuloilla, vuoriston juurilla, metsissä ja esi-apenniineilla. Maisemat ovat erittäin monipuolisia ja reitit kulkevat sekä tammi- ja saarnilehtojen ja vuoripurojen, että tyypillisen pensaisen Välimeren macchiakasvillisuuden, oliivilehtojen, viljapeltojen ja laaksojen keskellä. Reittien varrella ihastelemme historiallisia rakennelmia, linnoja, linnan- ja torninraunioita, pikkukyliä ja kaupunkeja. Vaelluksille tarvitset mukaan ainoastaan päivärepun (juotavaa ja halutessa pientä purtavaa, kameran ja kiikarit) Vaellusten reittejä, pituutta ja päivää saatetaan joutua muuttamaan sääolosuhteiden tms. vuoksi. Kokkikurssi Kokkikurssilla tutustutaan Ca Mazzetton isäntäparin Marjatan ja Pasqualen johdolla italialaiseen ruokakulttuuriin, umbrialaiseen ja sardinialaiseen keittiöön, sekä valmistetaan yhdessä tyypillinen umbrialainen antipasto (alkuruoka) sekä tuorepasta. Kurssin kesto on noin 2 tuntia. Retki oliivitilalle ja oliivimuseoon Oliivitilaretki tehdään Bartolomein ekologiselle oliivitilalle, joka sijaitsee erittäin kauniilla alueella Montecchion kylän läheisyydessä, 450 m:n korkeudella merenpinnasta. Maisemamatkamme oliivitilalle tarjoaa suurenmoisen näköalan yli Corbara-järven ja Umbrian maakunnan. Retken kesto oliivitilalla 2,5-3,0 tuntia. Tilalle yhteiskuljetus. Opastus suomeksi.

5 Lyhyt kuvaus: opastettu kierros oliivititarhassa ja tuotantolaitoksessa opastettu kierros oliiviöljymuseossa oliiviöljymaistelu, kevyt lounas (kuvaus alla), kolmen viinin maistelu Oliivitila Al Vecchio Frantoio Bartolomei on perheyritys ja tuottaa oliiviöljyä jo neljässä sukupolvessa Ternin maakunnassa Umbriassa. Bartolomei on perustettu Montecchion kaupungissa 1800-luvun lopulla, ja toimii nykyään vuonna 1946 rakennetussa mutta modernissa oliiviöljypuristamossa. Historia on hyvin nähtävissä tilalla, sillä öljynpuristamon yhteydessä on laaja, erittäin hyvin toteutettu oliiviöljymuseo. Siellä käydessäsi voit hyvin nähdä miten ja minkälaisilla työvälineillä oliiviöljyä on historian saatossa tuotettu. Bartolomein tuotantolaitos saa energiantarpeensa katolla olevista aurinkopaneeleista. Myös muita ekologisia menetelmiä on otettu käyttöön (tästä kuulemme lisää paikanpäällä). Oliivipuut sijaitsevat noin 430 metriä meren pinnan yläpuolella. Oliivit kerätään perinteisin menetelmin käsin sekä osin koneiden avulla. Oliivit puristetaan neitsyt-oliiviöljyn vaatimusten mukaisesti öljyksi saman päivän aikana keräämisestä eikä öljyn lämpötila pääse missään tuotantovaiheen aikana nousemaan yli tuon säädetyn 27 asteen. Menemme opastetulle kierrokselle oliivitilan oliivitarhaan ja tuotantolaitokseen, jossa tutustumme oliiviöljyn valmistusprosessiin. Sen jälkeen on opastettu kierros oliivitilan oliiviöljymuseossa, jossa tutustutaan tilan historiaan ja oliiviöljyn vanhoihin valmistusmenetelmiin. Oliivitilakierroksen lopuksi maistamme tilan oliiviöljyjä ja syömme herkullisen kevyen lounaan. Lounas sisältää antipaston, jossa on erilaisia bruschettoja kauden mukaan esim. tomaattimurskalla, oliiviöljyllä, oliivipastalla tai erilaisilla tryffelituotteilla, sekä muita oliiviöljyllä maustettuja alkupaloja mm. artisokkia ja valkosipuleita. Lisäksi lounaaseen kuuluu erilaisia paikallisia juustoja paikallisen rosmariinilla maistetun leivän eli focaccian kanssa, keitettyjä vihanneksia oliiviöljyn kera, sekä kolmen viinin maistatus yhdessä lounaan kanssa. Viinit ovat Rosso Umbria IGT Il Rubrico, Bianco Orvieto Classico DOC ja jälkiruokaviini FALESCO keksien kanssa. Ateriat on valmistettu oliivitilan keittiössä tilan henkilökunnan toimesta ja paikallisista elintarvikkeista. Aterioinnin yhteydessä henkilökunta kertoo oliiviöljystä, viineistä ja ruoasta jota maistelemme. Retki viinitilalle Viinitilaretki tehdään Chiorrin viinitilalle Sant Eneaan, lähelle Perugian kaupunkia. Vierailumme ajankohta sijoittuu juuri sopivasti viininkorjuun aikaan! Retken kesto viinitilalla 2,5-3,0 tuntia. Tilalle yhteiskuljetus. Opastus suomeksi. Lyhyt kuvaus: Viinitilakierros: tutustuminen viinitarhaan, viinikellariin, tuotantolaitokseen ja viininviljelyyn. 3 viinin maistatus yhdessä aterioiden kanssa. Lounas, joka sisältää antipasto lajitelman, pasta-annoksen ja grillattua kanaa. Aterioinnin yhteydessä henkilökunta kertoo viineistä ja ruoasta jota maistelemme.

6 Chiorrin viinitila edustaa tyypillistä pienempää umbrialaista viinitilaa, joka tuottaa erittäin hyviä, useita kansallisia ja kansainvälisiäkin laatumainintoja saaneita viinejä. Viinitila (L' Azienda Vitivinicola Chiorri) Sant'Eneassa, noin 10 km Perugian kaupungista etelään, on aloittanut viinintuotannon jo 1800-luvun lopulla. Viinitila sijaitsee erittäin kauniilla kukkulalla, jossa viininviljelyä on harrastettu aina etruskien ajoista alkaen. Viinitilalta on erinomainen näköala kuuluisaan Assisin kaupunkiin ja Monte Subasio -vuorelle. Chiorrin viinitila on edelleen perheen omistuksessa hyödyntäen esi-isiensä osaamista ja perinteitä yhdistämällä ne modernin viininvalmistuksen teknologian kanssa, unohtamatta alkuperäistä ajatusta: nauttia lasillinen hyvää viiniä, jossa on alkuperäinen ja ainutlaatuinen maku. Viinitilan tuottamat viinit, joiden rypäleet kasvavat aurinkoisessa ja maaperältään hedelmällisessä maassa, ovat saaneet viinien laatuluokituksessa sekä DOC ja IGT -luokitukset. Viinitila muodostuu 20 hehtaarista viiniköynnöksiä, joita viljellään biologisin menetelmin ja jossa rypäleet kerätään joka vuosi käsin kankaisiin koreihin. Näillä menetelmillä on merkittävä ekologinen vaikutus Umbrian luontoon. Chiorrin viinitilalla saadaan muun muassa valkoviineistä Greghettoa, Trebbianoa ja Malvasia sekä punaviineistä Sangiovesea, Cabernet Sauvignonea ja Merlotia. Tutustumme opastetusti viinitarhaan, viinikellariin, tuotantolaitokseen ja viininviljelyyn. Nautimme maukkaan lounaan, joka sisältää antipasto lajitelman, pasta-annoksen ragu-kastikkeella sekä grillattua kanaa. Ateriat on valmistettu viinitilan keittiössä viinitilan henkilökunnan toimesta ja paikallisista elintarvikkeista. Aterioinnin yhteydessä henkilökunta kertoo suomalaisen oppaan tulkkaamana viineistä ja ruoasta jota maistelemme. Lääkekasvi- ja yrttikurssi Lääkekasvi- ja yrttikurssilla opitaan naturopaatti, luontaisterapeutti Sabina Feyn johdolla luonnonja itse kasvatettujen kasvien käytöstä ruoanlaitossa ja hyvinvoinnissa. Käytämme vuodenajan mukaan saatavilla olevia kasveja, kuitenkin ainakin luonnostaan italiassa kasvavia rosmariinia, timjamia, salviaa, laventelia, basilikaa ja rohtoraunioyrttiä. Opimme tunnistamaan kasveja mm. ulkonäön, maun ja tuoksun avulla. Valmistamme jokaiselle oman vartaloöljyn ja yrttivoiteen, sekä yrttiviinietikkaa ja yrttiteetä. Oppimiasi taitoja voit soveltaa sitten koto Suomessa ja valmistaa täst edes luonnolliset voiteet, yrttiteet ym. itse! Kurssi pidetään englanniksi, mutta tulkkausapuna mukana on suomalainen opas. Assisi Assisi on oma kuntansa osana Perugian maakuntaa. Se on yksi maailman suosituimmista pyhiinvaelluskohteista ja myös Unescon suojeluksessa. Assisin kaupunki sijaitsee Umbrian ehkä tunnetuimman vuoren, Monte Subasion rinteessä. Assisin kaupungin alapuolella on toinen merkittävä keskus, Santa Maria degli Angeli. Assisin keskustassa sijaitsee Fransiskus Assisilaisen luostari, jonka alimmassa kerroksessa sijaitsee Fransiskuksen hauta. Luostari on kaiken kaikkiaan kolmessa kerroksessa ja yksi niistä paikoista, joissa voi käydä aina vaan uudelleen ja uudelleen, siihen ei koskaan kyllästy. Muita suosittuja nähtävyyksiä Assisissa ovat mm. San Damianon kirkko, Eremo delle Carceri -erakkomaja/luostari, Minervan temppeli ja Piazza del Comune -tori. Santa Maria degli Angelissa, saman nimisen kirkon, Santa Maria degli Angelin sisällä sijaitsee Fransiskuksen aikainen kappeli, sekä paikka jossa Fransiskus kuoli. Assisin historiallinen keskusta on itsessään suosittu turistikohde, ymmärrettävistä syistä. Siellä on ihastuttavia pikkukatuja, siistejä ja hyvin hoidettuja vanhoja taloja, joissa kaikissa on kauniisti kukitetut parvekkeet ja portaikot. Katujen kivijaloissa on runsaasti kahviloita ja ravintoloita sekä turisteille suunnattuja liikkeitä, jotka myyvät paikallista käsityötä ja elintarvikkeita.

7 Assisista tulee myös mainita, että vuonna 1997 kaupunki koki pahan maanjäristyksen, jonka vaurioita korjataan vielä tänäkin päivänä. Maanjäristyksen jälkeisten apurahojen turvin kaupungista on rakennettu oikein hieno. Perugia Jo satoja vuosi sitten matkailijat ja mm. kuuluisat kirjailijat ovat vierailleet Perugian kaupungissa. "Queen of the Italian hill towns", kirjoitti englantilainen John Addington Symonds matkakertomuksessaan viettäessään Perugiassa kymmenen vuotta vuosina Perugia on Umbrian pääkaupunki. Perugian kaupungissa on noin asukasta, ja se on keski- Italian keskus. Perugia on hyvin aktiivinen ja eloisa kaupunki lukuisine tapahtumineen. Perugian kaupungin historia alkaa jo 1000 luvulta ekr. etruskien siirtokuntien myötä ja jo 600 luvulla ekr. Perugia alkoi muodostua tärkeäksi keskukseksi. Perugialla on siten pitkä historia ja voit vielä hyvin nähdä useita etruskien aikaisia rakennelmia, mm. muureja ja portteja ympäri kaupunkia. Kaupunkia ympäröi kaksi muuria: etruskien aikainen noin 3 kilometriä pitkä muuri, sekä ulompana keskustaa kiertävä keskiaikainen noin 6 kilometriä pitkä muuri joka rakennettiin kaupungin laajennuttua. Kävellessäsi Perugian vanhassa keskustassa ole valppaana, sillä nähtävää on todella runsaasti. Piazza IV Novembre ja Piazza Matteotti aukioilta lähtevien pääkatujen varsilla on lukuisia vanhoja palatseja, jotka nykyään toimivat pääosin kaupungin hallintorakennuksina, taidegallerioina ja museoina. Näiden katujen päässä, Piazza Italian luota on upea näköala alas Umbrian laaksoon. Yksi aivan ainutlaatuinen arkeologinen Perugian nähtävyys on San Lorenzon katedraalin alla, 15 metriä katedraalin alapuolella oleva muinainen asuinalue kirkkoineen, kärrypolkuineen ja asuinhuoneineen. Kaivauksessa käynti vie sinut 2600 vuotta ajassa taaksepäin, sillä siellä voit nähdä rakennelmia etruskien ajoilta ennen ajanlaskumme alkua, roomalaisten aikaisia rakennelmia sekä keskiaikaisia rakennelmia. Kaivaukset ovat osa Museo Capitolare -museota. Tähän maanalaiseen kaupunkiin pääsee tutustumaan vain paikallisen (englanninkielisen) oppaan johdolla ja kierros tulee varata ajoissa. Voimme varata kierroksen halukkaille ennen matkaa / matkan alussa. (Emme voi kuitenkaan 100 %:sen varmasti taata oppaiden saatavuutta). Kierros / opastus on omakustanteinen. Vanha keskusta koostuu myös lukuisista pienemmistä, viehättävistä sivukaduista. Niistä useat on varustettu portailla, joten kipuamista riittää. Spello Spellon kylä on listattu "Italian kauneimmat kylät" listalle. Spellon kaunis, pieni kaupunki sijaitsee Monte Subasion rinteellä, lähellä Assisia. Spello on tunnettu mm. laadukkaasta oliiviöljystään ja kylässä on erikoiskauppa, joka myy oliivipuusta tehtyjä tuotteita, mm. keittiölastoja ja -kauhoja. Spellossa voit nähdä myös roomalaisten ja renessanssin aikaisia rakennuksia. Spellon suurimmassa kirkossa, Santa Maria Maggioressa, on nähtävillä mm. Pinturicchion fresco. Usean muun Umbrian kaupungin tavoin myös Spello on kokenut maanjäristyksen. Spellon uudelleenrakentaminen on samantyylistä, kuin Assisin ja Norcian kaupunkien.

Kiertomatka Sisiliassa 25.09. 02.10.2016

Kiertomatka Sisiliassa 25.09. 02.10.2016 Kiertomatka Sisiliassa 25.09. 02.10.2016 24.10. 31.10.2015 Sisilia on hedelmällinen saari, jossa on ihanteellinen ilmasto luomuviininviljelyyn. Matkan aikana vierailemme monilla luomuviinitiloilla, tutustumme

Lisätiedot

Adventtimatka Roomaan joulukuun pimeydestä Rooman valoon 04.12 09.12.2016

Adventtimatka Roomaan joulukuun pimeydestä Rooman valoon 04.12 09.12.2016 Adventtimatka Roomaan joulukuun pimeydestä Rooman valoon 04.12 09.12.2016 Matkaoppaana legendaarinen Italian asiantuntija Silja Tuominen Matkaemäntänä Hanna Ekola, musiikissa Hannan tilaisuuksissa mukana

Lisätiedot

Hotelli Seashells Resort**** Qawra Coast Road, Qawra, SPB 1902, Malta

Hotelli Seashells Resort**** Qawra Coast Road, Qawra, SPB 1902, Malta Kevätretki Maltalle 23 27.4.2017 Matkalla nähdään pääsaaren lisäksi Gozon vihreämpää luontoa ja tutustutaan monipuolisesti historiaan ja nähtävyyksiin. Saaren etelä-osan retkellä nähdään mm. Zurrieq laakso

Lisätiedot

Visbyn risteily Silja Europalla. Lähdöt 17.-19.7 ja 24.-26.7.2016

Visbyn risteily Silja Europalla. Lähdöt 17.-19.7 ja 24.-26.7.2016 Visbyn risteily Silja Europalla Lähdöt 17.-19.7 ja 24.-26.7.2016 Visby on kaupunki ja maineensa veroinen. Täällä kävijän hurmaavat sen matalat, ruusuihin peittyvät talot, sen korkeat tornit, varjoisat

Lisätiedot

Visbyn risteily Helsingistä

Visbyn risteily Helsingistä Visbyn risteily Helsingistä Reitti: Karstula-Äänekoski-Jyväskylä-Jämsä (menoon mahdollista saada liityntäkuljetukset myös Keuruulta ja Petäjävedeltä -> kysy lisää toimistoistamme!) Lähdöt: 3.7 ja 24.7

Lisätiedot

Syysmatka Montenegroon 3-11.10.2014

Syysmatka Montenegroon 3-11.10.2014 Syysmatka Montenegroon 3-11.10.2014 Vaasan Retkeilijät ry:n 30 hengen iloinen joukko Tuomo Perkiön johdolla teki ikimuistoisen matkan Montenegroon (Crna Gora) jota voidaan kutsua Välimeren helmeksi. Montenegro

Lisätiedot

IRLANNIN KIERTOMATKA 11. - 18.6. JA 19. - 26.8.2016

IRLANNIN KIERTOMATKA 11. - 18.6. JA 19. - 26.8.2016 IRLANNIN KIERTOMATKA 11. - 18.6. JA 19. - 26.8.2016 Limerick - Galway - Westport - Sligo - Vihreän saaren kierroksella matkataan kauniissa maisemissa, osin paljon kehuttua "Wild Atlantic Way" -reittiä

Lisätiedot

Saapuminen Tukholmaan, josta jatketaan välittömästi kohti Kalmaria ja Öölantia

Saapuminen Tukholmaan, josta jatketaan välittömästi kohti Kalmaria ja Öölantia Sunnuntai 11.6.2017 klo 16.30 klo 20.55 Lähtö Nurmijärven kirkon parkkipaikalta kohti Turkua Lähtee m/s Viking Grace kohti Maarianhaminaa ja Tukholmaa Maanantai 12.6.2017 klo 6.30 klo 13.00 klo 16.00 klo

Lisätiedot

Luomuviinimatka Andien juurille

Luomuviinimatka Andien juurille Luomuviinimatka Andien juurille 24.02. - 08.03.2017 Chile & Argentiina luomuviinimatka Chile ja Argentiina ovat upeita valtioita, jotka ovat täynnä toinen toistaan loistavampia nähtävyyksiä. Matkamme alkaa

Lisätiedot

KEVÄÄN 2017 RETKIOHJELMA

KEVÄÄN 2017 RETKIOHJELMA 02 Helmikuu 2017 TO 9.2.2017 Salinas de San Pedro SÄÄVARAUS Luvassa on lintubongarin ja hiekkadyynejä rakastavan luontoretki. Luonnonsuojelualue Salinas de San Pedro on 6 km pitkä hiekkadyyni- ja suolajärvialue

Lisätiedot

ClubOne-alennus edellyttää 1 kortti / hytti. Samaa korttia ei voi hyödyntää useammassa hytissä.

ClubOne-alennus edellyttää 1 kortti / hytti. Samaa korttia ei voi hyödyntää useammassa hytissä. Ikaalisten Matkatoimisto Taru Malmström 03-4580203 taru.malmstrom@ikaalistenmatkatoimisto.fi Matti Ristimäki 040-5025917 matti.ristimaki@luukku.com Tässä tarjouksemme Visbyn risteilystä 7.-9.8.2016 Matkaohjelma

Lisätiedot

Vaellusviikonloppu Baijerin Alpeilla

Vaellusviikonloppu Baijerin Alpeilla Vaellusviikonloppu Baijerin Alpeilla Hoi sinä luonnosta, liikunnasta ja luomusta kiinnostunut yksilö! Tervetuloa meidän kanssamme Müncheniin ja sen jälkeen Alpeille patikoimaan! Luvassa upeita vaellusreittejä

Lisätiedot

OULU JOULUNAJAN VIIKKO-OHJELMA

OULU JOULUNAJAN VIIKKO-OHJELMA Joulunajan viikko-ohjelma on voimassa 23.12.2011 8.1.2012 PERJANTAI 23.12. / 30.12. / 6.1. 12:00 MOOTTORIKELKKASAFARI ERÄMAAHAN Nauti ulkoilmaelämästä moottorikelkkasafarilla luonnon sydämeen. Reittimme

Lisätiedot

ROMANTTINEN ITÄVALTA. Wien-Wachau-Salzburg-Salzkammergut-Graz- Burgenland-Neusiedlersee-Eisenstadt

ROMANTTINEN ITÄVALTA. Wien-Wachau-Salzburg-Salzkammergut-Graz- Burgenland-Neusiedlersee-Eisenstadt OHJELMALLINEN KIERTOMATKA ROMANTTINEN ITÄVALTA Wien-Wachau-Salzburg-Salzkammergut-Graz- Burgenland-Neusiedlersee-Eisenstadt Tiesitkö, että Mozart sai yhden etunimistään Wolfgangsee -järven mukaan? Tai

Lisätiedot

Löydä päivävaelluksen hauskuus

Löydä päivävaelluksen hauskuus Päivävaelluksen suunnittelu FValitse jokin hauska ja mielenkiintoinen retkikohde. Jos liikutte ryhmänä, ota muut huomioon retkikohteen valinnassa. FOta selvää vaellusreitin pituudesta ja siitä, kuinka

Lisätiedot

Kiertomatka Sisiliassa

Kiertomatka Sisiliassa Kiertomatka Sisiliassa 30.09. 07.10.2017 Sisilia on hedelmällinen saari, jossa on ihanteellinen ilmasto luomuviininviljelyyn. Matkan aikana vierailemme monilla luomuviinitiloilla, tutustumme viinin valmistukseen,

Lisätiedot

Tarjous 5 vrk. LENTOPALLON MM 2014 Viralliset fanimatkat Puolan Katowiceen

Tarjous 5 vrk. LENTOPALLON MM 2014 Viralliset fanimatkat Puolan Katowiceen Tarjous 5 vrk LENTOPALLON MM 2014 Viralliset fanimatkat Puolan Katowiceen VIRALLISET FANIMATKAT 2 WWW.AIKAMATKAT.FI P9 ALKUSARJA, LYHYT 1 5.9.2014 5 VRK ALK 650 SUORA LENTO HELSINKI HINTAAN SISÄLTYY SUORA

Lisätiedot

Malmin seurakunta / Antti Ylinen 09-23404450, 050-3803564, antti.ylinen@evl.fi Matkalle ilmoittaudutaan Malmin kirkkoherranvirastoon puh.

Malmin seurakunta / Antti Ylinen 09-23404450, 050-3803564, antti.ylinen@evl.fi Matkalle ilmoittaudutaan Malmin kirkkoherranvirastoon puh. Malmin seurakunta / Antti Ylinen 09-23404450, 050-3803564, antti.ylinen@evl.fi Matkalle ilmoittaudutaan Malmin kirkkoherranvirastoon puh. 092340 4400 Matkan hinta: 1360 / hlö, kun vähintään 20 lähtijää

Lisätiedot

Lapland Hotel Sirkantähden viikko-ohjelma 11.1. 15.4.2016

Lapland Hotel Sirkantähden viikko-ohjelma 11.1. 15.4.2016 Lapland Hotel Sirkantähden viikko-ohjelma 11.1. 15.4.2016 Lapland Hotel Sirkantähden talven viikko-ohjelmassa nautitaan luonnon rauhasta, uusista kokemuksista, yhdessä tekemisestä ja Lapin tarinoista!

Lisätiedot

HURTIGRUTEN - MAAILMAN KAUNEIN MERIMATKA KIRKKONIEMESTÄ BERGENIIN *, **, **, , JA

HURTIGRUTEN - MAAILMAN KAUNEIN MERIMATKA KIRKKONIEMESTÄ BERGENIIN *, **, **, , JA HURTIGRUTEN - MAAILMAN KAUNEIN MERIMATKA KIRKKONIEMESTÄ BERGENIIN 13.-19.4.*, 15.-21.5.**, 1.-7.8.**, 22.-28.8., 3.-10.9. JA 14.-20.9.2017 Hurtigruten on Norjan rannikon alkuperäinen laivareitti, joka

Lisätiedot

Chiang Main kulttuurinen monimuotoisuus

Chiang Main kulttuurinen monimuotoisuus Chiang Main kulttuurinen monimuotoisuus Monipuolisessa Chiang Maissa yhdistyy kaunis luonto, miellyttävä ilmasto ja rikas kulttuuri. Muinaisten valtakuntien keskuksena Chiang Mai on ollut vilkas opin,

Lisätiedot

Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen

Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen Maanatai aamuna 2.11 hyppäsimme Ylivieskassa junaan kohti Helsinkiä, jossa olimme puolen päivän aikoihin. Lento Pariisiin lähti 16.05. Meitä

Lisätiedot

KOLIN ARVOISESTI. Nyt ja tulevaisuudessa

KOLIN ARVOISESTI. Nyt ja tulevaisuudessa KOLIN ARVOISESTI Nyt ja tulevaisuudessa Kolin arvo-ohjeet 2014 1 HUOLEHDI PARHAASTA LAADUSTA Asetamme riman entistäkin korkeammalle! YRITTÄJÄ Ota omat arvosi näkyväksi osaksi toimintaasi. Kerro ne nettisivuillasi

Lisätiedot

PEHKUBAARI. Jalalla koreasti Tervetuloa hyvälle mielelle. Pehkun Ruska Afterski la 18.10. Vapaa pääsy. Tarkemmat tiedot: www.liinamaapalvelut.

PEHKUBAARI. Jalalla koreasti Tervetuloa hyvälle mielelle. Pehkun Ruska Afterski la 18.10. Vapaa pääsy. Tarkemmat tiedot: www.liinamaapalvelut. Huipulla palvellaan Pihkassa Pehkuun Pehku on persoonallinen maisemaravintola Tahkon huipulla. Upeilla näkymillä ja rennolla tunnelmalla varusteltu Pehku palvelee tänä kesänä sopimuksen mukaan. Olipa kyseessä

Lisätiedot

Kouvolan seudun ABC-asemat

Kouvolan seudun ABC-asemat Nykyään ABC on S-ryhmän ketju, joka on sekä matkailijan viihtyisä taukopaikka että lähiseudun asukkaan päivittäisiä palveluja tarjoava palvelukeskus. ABC-ketjuun kuuluu ABC-palveluasemia, ABC-automaattiasemia

Lisätiedot

Riojan punaviinit Espanjan klassikko. 19.02.2014 Jarmo Makkonen

Riojan punaviinit Espanjan klassikko. 19.02.2014 Jarmo Makkonen Riojan punaviinit Espanjan klassikko 19.02.2014 Jarmo Makkonen Pohjois- Espanjassa Joet Rio Ebro Rio Oja Alue vuoristoista DOCa Rioja 2 Ala-alueet 3 Tämän näköistä seutua 4 Yleistä Rioja on Espanjan maineikkain

Lisätiedot

Kulinaarinen luomuviinimatka Pohjois-Italian kauneimpiin paikkoihin

Kulinaarinen luomuviinimatka Pohjois-Italian kauneimpiin paikkoihin Kulinaarinen luomuviinimatka Pohjois-Italian kauneimpiin paikkoihin 16.09. - 22.09.2017 Bozen, Jenesien, Verona, Garda-järvi tarkoittaa mahtavia maisemia, hyvää ruokaa ja luomuviinejä sekä paljon kulttuuria

Lisätiedot

OULU KESÄN VIIKKO-OHJELMA

OULU KESÄN VIIKKO-OHJELMA MAANANTAI 9:00-12:00 KESÄAAMUN MAASTOPYÖRÄILYRETKI Nauti raikkaasta kesäaamun tuulesta sekä Oulun kaupungin kauniista luonnosta korkealuokkaisen maastopyörän ohjaksissa. Retki lähtee kauppatorilta ja jatkuu

Lisätiedot

ETELÄ-AMERIKAN PUNAVIINEJÄ

ETELÄ-AMERIKAN PUNAVIINEJÄ ETELÄ-AMERIKAN PUNAVIINEJÄ Markku Sumanen 19.10.2015 Ei sidonnaisuuksia Viini on kaikissa latinalaisissa maissa ruokajuoma. Siksi sitä myös tuotetaan kaikissa maanosan maissa. Maailmanmaineeseen ovat

Lisätiedot

Fabianinkatu 9, Helsinki TÄÄLLÄ LIIKETOIMINTASI KUKOISTAA

Fabianinkatu 9, Helsinki TÄÄLLÄ LIIKETOIMINTASI KUKOISTAA Fabianinkatu 9, Helsinki TÄÄLLÄ LIIKETOIMINTASI KUKOISTAA 2 FABIANINKATU 9, HELSINKI TOIMISTOTILAT KAARTINKAUPUNGISSA Mikä on sinulle ensisijaisen tärkeää, kun etsit yrityksellesi toimistotiloja? Haaveiletko

Lisätiedot

SAKSA HOCHSCHULE OFFENBURG. Heikki Lauronen kevät-kesä 2010

SAKSA HOCHSCHULE OFFENBURG. Heikki Lauronen kevät-kesä 2010 SAKSA HOCHSCHULE OFFENBURG Heikki Lauronen kevät-kesä 2010 Valmistelut Hochschule Offenburg Offenburg Gengenbach Asuminen Opiskelut Yhteydenpito kotimaahan Vapaa-aika Mietteitä vaihdosta Kuvia reissusta

Lisätiedot

Elämänmittaisia muistoja ja ripaus taikaa. Arts & Crafts Restaurants Oy luo unelmiesi juhlan suunnittelusta toteutukseen vahvalla ammattitaidolla.

Elämänmittaisia muistoja ja ripaus taikaa. Arts & Crafts Restaurants Oy luo unelmiesi juhlan suunnittelusta toteutukseen vahvalla ammattitaidolla. Elämänmittaisia muistoja ja ripaus taikaa. Arts & Crafts Restaurants Oy luo unelmiesi juhlan suunnittelusta toteutukseen vahvalla ammattitaidolla. Häät, syntymäpäiväjuhlat, teemajuhlat, karonkat kerro

Lisätiedot

RIKALANMÄKI. Sinun kokemuksesi on meidän tarinamme

RIKALANMÄKI. Sinun kokemuksesi on meidän tarinamme RIKALANMÄKI Sinun kokemuksesi on meidän tarinamme TERVETULOA RIKALANMÄELLE. Rikalanmäki Salon Halikon kulttuurimaisemassa yhdistää historialliset puitteet ja modernin palvelun. Meillä onnistutte luomaan

Lisätiedot

Matkaraportti. Malta 4.1.-13.2.2013. Anniina Yli-Lahti Iida Toropainen

Matkaraportti. Malta 4.1.-13.2.2013. Anniina Yli-Lahti Iida Toropainen Matkaraportti Malta 4.1.-13.2.2013 Anniina Yli-Lahti Iida Toropainen Johdanto Anniina oli miettinyt jo ensimmäisestä opiskeluvuodesta lähtien ulkomailla työssäoppimista ja viime hetkellä sai myös Iidan

Lisätiedot

Ty össäoppimi nen 9.1 -.6.2. 2013 Paikassa Blue Explorers Dive Center, Taurito Bay, Gran Canaria, Espanja

Ty össäoppimi nen 9.1 -.6.2. 2013 Paikassa Blue Explorers Dive Center, Taurito Bay, Gran Canaria, Espanja Ty össäoppimi nen Tuula Pekkala LHM11 Kalajoen ammattiopisto Ty össäoppimi nen 9.1 -.6.2. 2013 Paikassa Blue Explorers Dive Center, Taurito Bay, Gran Canaria, Espanja Gran Canaria on Espanjalle kuuluva

Lisätiedot

Opiskelemme matkailualan perustutkintoa ensimmäistä vuotta MATYS14 luokalla.

Opiskelemme matkailualan perustutkintoa ensimmäistä vuotta MATYS14 luokalla. TYÖSSÄOPPIMASSA SAKSASSA, KÖLNISSÄ 25.3-23.5.2015 Opiskelemme matkailualan perustutkintoa ensimmäistä vuotta MATYS14 luokalla. Lähdimme Leonardo- hankkeen rahoituksella, joka kattoi lennot sekä asunnon.

Lisätiedot

MAUKKAAT HYVÄN MIELEN

MAUKKAAT HYVÄN MIELEN MAUKKAAT HYVÄN MIELEN TERVEISET Kansainvälisen solidaarisuussäätiön CAFE BOACO-kampanjan tavoitteena on edistää reilua kauppaa eli suoraa kaupankäyntiä kehitysmaiden pienviljelijöiden kanssa. Reilu kauppa

Lisätiedot

POROA VAI BURGERIA. Mitä (ruokaa) tulisi tarjota ulkolaisille vieraille? Milloin suomalainen ruokaperinne tunnustetaan salonkikelpoiseksi?

POROA VAI BURGERIA. Mitä (ruokaa) tulisi tarjota ulkolaisille vieraille? Milloin suomalainen ruokaperinne tunnustetaan salonkikelpoiseksi? POROA VAI BURGERIA Mitä (ruokaa) tulisi tarjota ulkolaisille vieraille? Milloin suomalainen ruokaperinne tunnustetaan salonkikelpoiseksi? Suomalainen ruokaperinne Kropsua, hapanleipää, karjalanpaistia

Lisätiedot

Tähän kaupunkiin haluat aina uudestaan!

Tähän kaupunkiin haluat aina uudestaan! Euroopan mielenkiintoisimpia kaupunkikohteita! Venäjän toiseksi suurin kaupunki, entinen Venäjän keisarikunnan pääkaupunki 1712-1918 Dramaattinen historia kolme maailmansotaa ja kolme vallankumousta UNESCON

Lisätiedot

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA GRAN CANARIA 26.9.-3.10.2016 VUORISTOSSA, ROGUE NUBLO Lähdimme kohti vuoristoa lyhintä reittiä eli Arguineguinista tietä numero GC-505 osin siksi, että jo kaupungin keskustassa osoitettiin nähtävyys nimeltä

Lisätiedot

Ruokakurssilla. Mirtosissa. Hyvää ruokahalua!

Ruokakurssilla. Mirtosissa. Hyvää ruokahalua! Ruokakurssilla Mirtosissa Hyvää ruokahalua! Kurssin lopuksi jamastettiin ryhmän valmistamien ruokien äärellä. Jannis piti huolen siitä, että kaikki maistui aidosti kreetalaiselta. 14 15 Kreetalainen ruoka

Lisätiedot

värikkäitä hetkiä Hotellin esite parkinn.fi/hotel-meriton-tallinn

värikkäitä hetkiä Hotellin esite parkinn.fi/hotel-meriton-tallinn värikkäitä hetkiä Park Inn by Radisson Meriton Conference & Spa Hotel Tallinn Toompuiestee 27 / Paldiski mnt 4, Tallinn 10149, Viro Puh. + 372 62 88 100 Faksi + 372 62 88 101 info.meriton.tallinn@rezidorparkinn.com

Lisätiedot

Kastikkeessa sen salaisuus

Kastikkeessa sen salaisuus Kastikkeessa sen salaisuus Me kaikki tiedämme, että kunnon kastike kruunaa hyvin valmistetun aterian. Maukkaat kastikkeet kuuluvat pastan ohella Barillan intohimoihin. Haluaisitko tietää, minkälaisia asioita

Lisätiedot

OPINTOMATKA RODOKSELLE 18.5. 26.5.2014 PAKA11

OPINTOMATKA RODOKSELLE 18.5. 26.5.2014 PAKA11 OPINTOMATKA RODOKSELLE 18.5. 26.5.2014 PAKA11 Matkamme lähti liikkeelle sunnuntaiaamuna, jolloin matkustimme Helsinkiin ja sieltä illalla kohti Rodosta. Ilmassa oli jännitystä, sillä monelle matkalle osallistuvalle

Lisätiedot

PORTUGALIIN LISSABONISTA PORTOON 12. 19.4.2016

PORTUGALIIN LISSABONISTA PORTOON 12. 19.4.2016 PORTUGALIIN LISSABONISTA PORTOON 12. 19.4.2016 Portugali kiehtoo erilaisuudellaan ja monipuolisuudellaan. Portugalin kohta 900-vuotisen historian aikaisen rakennustaiteen monumenttien rikkaus on hämmästyttävän

Lisätiedot

Guyanas Ranskan Guyana, Guyana, Surinam

Guyanas Ranskan Guyana, Guyana, Surinam Guyanas Ranskan Guyana, Guyana, Surinam 15.11-29.11.2014 Tässä se vihdoin tulee! Matkaohjelma, jonka valmistuminen kesti kauemmin kuin talon rakentaminen. Guyanas on pioneerimatka Etelä-Amerikkaan, poluille,

Lisätiedot

Espanjassa työssäoppimassa 27.10. 6.12.2009. Kaupunki: Fuengirola. Asukasluku: 68 646 (2008) Keskilämpötila: 18 astetta

Espanjassa työssäoppimassa 27.10. 6.12.2009. Kaupunki: Fuengirola. Asukasluku: 68 646 (2008) Keskilämpötila: 18 astetta Espanjassa työssäoppimassa 27.10. 6.12.2009 Työssäoppimispaikkamme oli Fuengirolassa. (Costa del sol) Kaupunki: Fuengirola Asukasluku: 68 646 (2008) Keskilämpötila: 18 astetta Lähin lentokenttä: Málaga

Lisätiedot

Saari mahdollisuuksien meressä. Vuokrattavana laadukasta toimitilaa. Saari Business House. Melkonkatu 22 / Itälahdenkatu 21, Helsinki.

Saari mahdollisuuksien meressä. Vuokrattavana laadukasta toimitilaa. Saari Business House. Melkonkatu 22 / Itälahdenkatu 21, Helsinki. Saari mahdollisuuksien meressä. Vuokrattavana laadukasta toimitilaa Saari Business House Melkonkatu 22 / Itälahdenkatu 21, Helsinki menestystekijä Monipuolisia toimitilaratkaisuja merellisessä Lauttasaaressa.

Lisätiedot

Zirc. Työssäoppiminen Unkarissa 31.3.-12.5.2015. Unkari

Zirc. Työssäoppiminen Unkarissa 31.3.-12.5.2015. Unkari Työssäoppiminen Unkarissa 31.3.-12.5.2015 Unkari Unkari on sisämaavaltio jonka pinta-ala on noin 93 000 km². Maan asukasluku on noin 10 miljoonaa. Unkarin pääkaupungissa Budapestissä asuu noin 1,7 miljoonaa

Lisätiedot

Kuusi päivää Vienan runokylissä

Kuusi päivää Vienan runokylissä Matkatoimisto Kotiranta Gorniakovkatu 2A, Kostamus E-mail: kotiranta-tour@mail.ru http://kotiranta-tour.ru/ru/suomeksi/5951/ Kuusi päivää Vienan runokylissä 6.-11.7.2016 Kostamus Jyskyjärvi Haikola Kalevala

Lisätiedot

Kauppatieteiden kandit, syksy 2017, Barcelona. Matkaehdotus / Marja Latola

Kauppatieteiden kandit, syksy 2017, Barcelona. Matkaehdotus / Marja Latola Kauppatieteiden kandit, syksy 2017, Barcelona Matkaehdotus 5.1.2017 / Marja Latola Matkanvaraaja Kauppatieteiden kandidaattiyhdistys ry Marja Latola Puh. 040-7178457 Sähköposti: mlatola@welho.com Projektipäällikkö

Lisätiedot

Suomalainen viinikulttuuri Mitä se on? Mikä Viini!

Suomalainen viinikulttuuri Mitä se on? Mikä Viini! Suomalainen viinikulttuuri Mitä se on? Mikä Viini! 14.9.2016 Millaisia viininjuojia suomalaiset ovat? Ja kuinka me eroamme viininkuluttajina muista pohjoismaalaisista? Tuloksia koostettu seuraavista tutkimuksista:

Lisätiedot

Sinkkolan kotieläinpiha Ekopiha- hanke. Kouluyhteistyö - Noljakan koulu

Sinkkolan kotieläinpiha Ekopiha- hanke. Kouluyhteistyö - Noljakan koulu Sinkkolan kotieläinpiha Ekopiha- hanke Kouluyhteistyö - Noljakan koulu Kouluyhteistyön sisältö 1. luokat kasvimaan kylvö 2. luokat kasvimaaretki ja eläinperheet 3. luokat ötökkäpaketti 4. luokat lähikuvassa

Lisätiedot

Kati Hienonen Perhosvaikutus Oy Syö ja sauno seminaari / 01.11. 2011. Hyvinvointi megatrendinä

Kati Hienonen Perhosvaikutus Oy Syö ja sauno seminaari / 01.11. 2011. Hyvinvointi megatrendinä Kati Hienonen Perhosvaikutus Oy Syö ja sauno seminaari / 01.11. 2011 Hyvinvointi megatrendinä Sisältö Miksi vastuullisuus, hyvinvointi ja hitaus voimistuu kuluttajakäyttäytymisessä? Elämysyhteiskunnasta

Lisätiedot

Spittelhof Estate. Biel-Benken, Sveitsi, 1996 Peter Zumthor. 50m

Spittelhof Estate. Biel-Benken, Sveitsi, 1996 Peter Zumthor. 50m Spittelhof Estate Biel-Benken, Sveitsi, 1996 Peter Zumthor Spittelhof Estate on Peter Zumthorin suunnittelema maaston mukaan porrastuva kolmen eri rakennuksen muodostama kokonaisuus Biel-Benkenissä, Sveitsissä.

Lisätiedot

Hyvä tietää. Italia. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Italia. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Italia Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Italiasta Pääkaupunki Asukasluku Kieli Rooma Noin 61 miljoonaa Uskonto Valuutta Pinta-ala Katolilaisia 90%, muslimeja 2%, muita uskontoja

Lisätiedot

MERIKATU 13, HELSINKI MYYNTIESITE THIS IS WHERE THE STORY BEGINS.

MERIKATU 13, HELSINKI MYYNTIESITE THIS IS WHERE THE STORY BEGINS. MERIKATU 13, HELSINKI MYYNTIESITE HELSINKI, KERROSTALO 2 4h+k+kph+wc+las.p+2at., 193 m, 2 360 000 Vastaava välittäjä Matias Von Schantz Myyntineuvottelija, Partner 0500 870872 matias@bolkv.fi Harvinaisuus!

Lisätiedot

Työssäoppimisjakso. Terhi Tiilikka ARTE 13 (tekstiili) Kobe, Japani 1.11.2014-4.1.2015

Työssäoppimisjakso. Terhi Tiilikka ARTE 13 (tekstiili) Kobe, Japani 1.11.2014-4.1.2015 Työssäoppimisjakso Terhi Tiilikka ARTE 13 (tekstiili) Kobe, Japani 1.11.2014-4.1.2015 Kobe? Kobe - yksi Japanin suurkaupungeista (~1,6 milj. asukasta) ja tärkeä satamakaupunki, joka sijaitsee Hyogon prefektuurissa

Lisätiedot

Ruoan ecodesign matka ekotuotteistamisen markkinoinnin maailmaan

Ruoan ecodesign matka ekotuotteistamisen markkinoinnin maailmaan Liite 19.12.2005 62. vuosikerta Numero 4 Sivu 16 Ruoan ecodesign matka ekotuotteistamisen markkinoinnin maailmaan Maarit Pallari, MTT Muotoilun juuret istuvat yhtä tukevasti kulttuurissamme kuin puikulaperunan

Lisätiedot

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa Matka Kiinassa Reissu lähti liikkeelle 30.10.2016 Helsinki Vantaa -lentokentältä. Mukaan lähti 7 opiskelijaa ja ensimmäiseksi 1,5 viikoksi kolme opettajaa: Jarno, Arttu ja Heimo. Kaikkia vähän jännitti,

Lisätiedot

TANSKASSA TYÖSSÄ OPPIMASSA

TANSKASSA TYÖSSÄ OPPIMASSA TANSKASSA TYÖSSÄ OPPIMASSA Tammikuun lopulla Aalborgin lentokentälle laskeutui kone, josta astui ulos kaksi aikuisopiston lähihoitajaopiskelijaa. Jännittyneenä ja mielenkiinnolla he odottivat, mitä seuraavan

Lisätiedot

TARJOUS 18.2.2016. Espanja, Granadan / Andalusian alue. 13 Jun Hki-Malaga klo 0610-0955 21 Jun Malaga-Hki klo 10.35-16.10

TARJOUS 18.2.2016. Espanja, Granadan / Andalusian alue. 13 Jun Hki-Malaga klo 0610-0955 21 Jun Malaga-Hki klo 10.35-16.10 TARJOUS 18.2.2016 Nesteen vaeltajat Helka Turunen puh 050 4583167 helka.turunen@nestejacobs.com VAELLUSMATKA ESPANJAAN (GRANADASTA) Kohde Espanja, Granadan / Andalusian alue Matkan ajankohta 13. - 21.6.2016

Lisätiedot

Hyvä tietää. Brasilia. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Brasilia. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Brasilia Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Brasiliasta Pääkaupunki Asukasluku Kieli Brasilia 201 milj. Portugali Uskonto Valuutta Pinta-ala Roomalaiskatolinen ja lukuisia muita uskontoryhmiä

Lisätiedot

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Sunny Beach on upea rantalomakohde Mustanmeren rannikolla Bulgariassa. Kohde sijaitsee 30 kilometrin päässä Burgasista pohjoiseen. Sunny Beachin

Lisätiedot

PAREMPAA ARKEA, OLKAA HYVÄ!

PAREMPAA ARKEA, OLKAA HYVÄ! PAREMPAA ARKEA, OLKAA HYVÄ! Paikallista ruokaa julkisiin ruokapalveluihin - rahat omalle alueelle Yritysten kanssa tehty tuotekehitystyö ja sen merkitys Palvelujohtaja Paula Juvonen 15.9.2016 Arkea Oy

Lisätiedot

Työssäoppimassa Espanjassa

Työssäoppimassa Espanjassa 1 Johanna Karjalainen M11A Työssäoppimassa Espanjassa 17.2. 3.4.2014 Mistä kaikki lähti? Opettaja kysyi eräänä päivänä koko luokalta ketkä olisi kiinnostuneet lähtemään työssäoppimaan ulkomaille. Totta

Lisätiedot

Suomen Maaseutumatkailuyrittäjät ry (SMMY ry) opintomatka Luxemburg-Belgia-Alankomaat 5.-10.10.2014

Suomen Maaseutumatkailuyrittäjät ry (SMMY ry) opintomatka Luxemburg-Belgia-Alankomaat 5.-10.10.2014 Suomen Maaseutumatkailuyrittäjät ry (SMMY ry) opintomatka Luxemburg-Belgia-Alankomaat 5.-10.10.2014 Sunnuntai 5.10.2014 17:50 Suora lento Ryanair FR1922 Tampere Frankfurt-Hahn 19:25 19:45 Matka 120 km

Lisätiedot

Tunnelma on rento mutta tehokas!

Tunnelma on rento mutta tehokas! Kokoukset ja juhlat Kokoukset Tunnelma on rento mutta tehokas! Oli oikeastaan neronleimaus järjestää kokous muualla kuin omassa konttorissa. Ne silmiä häikäisevät loistoputket ja epämukavat tuolit eivät

Lisätiedot

Matkailun tulevaisuus keskel vesistöö, suurkaupungin kyles

Matkailun tulevaisuus keskel vesistöö, suurkaupungin kyles Matkailun tulevaisuus keskel vesistöö, suurkaupungin kyles Kalle Michelsen 23.3.2010 25.3.2010 1 Matkailun megatrendit Post-modernissa maailmassa matkailu tapahtuu monen eri tekijän yhteisvaikutuksesta.

Lisätiedot

Jyväskylä Valon kaupunki 22.9.2012

Jyväskylä Valon kaupunki 22.9.2012 Jyväskylä Valon kaupunki 22.9.2012 Alvar Aallon jalanjäljillä Lähdimme Kirstin kanssa kahden tutustumaan junakyydillä Jyväskylän elämään, maisemiin ja ihmisiin. Jyväskylä on minulle nuoruudestani tuttu

Lisätiedot

Verkostoitumalla uusia tuotteita. Case: Serlachius-museot

Verkostoitumalla uusia tuotteita. Case: Serlachius-museot Verkostoitumalla uusia tuotteita Case: Serlachius-museot Hele Kaunismäki / Kulttuurin ketju -hanke, Turku Touring, 31.8.2011 Serlachius-museot Mäntän Serlachius-museot koostuvat kahdesta museosta: Gösta

Lisätiedot

Hyvä tietää. Etiopia. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Etiopia. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Etiopia Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Etiopiasta Pääkaupunki Kielet Asukasluku Addis Abeba Kristittyjä 63% ja noin 40% muslimeja Etiopiassa puhutaan yli 80 kieltä. Tärkeimmät

Lisätiedot

Hyvä tietää. Kreikka. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Kreikka. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Kreikka Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Kreikasta Pääkaupunki Asukasluku Kieli Ateena noin 11 miljoonaa Uskonto Valuutta Pinta-ala Virallinen kieli on kreikka Ortodoksinen Euro

Lisätiedot

POHJOIS-KREIKAN AARTEET Ateena Olympos Thessaloniki Filippoi Meteora Delfoi

POHJOIS-KREIKAN AARTEET Ateena Olympos Thessaloniki Filippoi Meteora Delfoi OHJELMALLINEN KIERTOMATKA POHJOIS-KREIKAN AARTEET Ateena Olympos Thessaloniki Filippoi Meteora Delfoi Kutsumme sinut upealle kiertomatkalle myyttien ja antiikin Kreikkaan. Kuljet Euroopan vanhimmasta pääkaupungista

Lisätiedot

Matkakertomus. Työssäoppimispaikka ja työpäivät. Tanja Virtanen Työssäoppimassa Italiassa neljä viikkoa

Matkakertomus. Työssäoppimispaikka ja työpäivät. Tanja Virtanen Työssäoppimassa Italiassa neljä viikkoa Matkakertomus Tanja Virtanen Työssäoppimassa Italiassa neljä viikkoa Olen Novidan aikuisopiskelupuolen Liiketalouden-opiskelija ja olin neljä viikkoa(26.4.-25.5.2016) Italian Celanossa työssäoppimassa

Lisätiedot

ENGELINRANTA - IHANAN LÄHELLÄ!

ENGELINRANTA - IHANAN LÄHELLÄ! ENGELINRANTA - IHANAN LÄHELLÄ! Katunäkymä Näkymä asunnosta Järvinäkymä Kuva: Kaisa Paavilainen LINJA-AUTOASEMAN ALUE ENGELINRANTA 2016 HÄMEENLINNA FINLAND 27.05.2016 ENGELINRANTA - IHANAN LÄHELLÄ! Hämeenlinnan

Lisätiedot

Kuvataanko erikseen? Eettinen, kotimainen ja kestävä sijoituskohde

Kuvataanko erikseen? Eettinen, kotimainen ja kestävä sijoituskohde Kuvataanko erikseen? Eettinen, kotimainen ja kestävä sijoituskohde Ainutlaatuinen Edistyksellinen Kotimainen Eettinen Vastaa tarpeeseen Kehittyvä Ajankohtainen Pitkä kokemus Jalmari Jyllin Säätiö on toiminut

Lisätiedot

KONKAKUMPU. Tarjolla hyvä elämä Fiskarsista

KONKAKUMPU. Tarjolla hyvä elämä Fiskarsista KONKAKUMPU Tarjolla hyvä elämä Fiskarsista KONKAKUMPU Tarjolla hyvä elämä Fiskarsissa! Kuvittele että voisit saada parhaat palat sekä maaseudusta että kaupungista. Luonto ja historia olisivat lähellä,

Lisätiedot

Salon seudun maisemat

Salon seudun maisemat Salon seudun maisemat Valtakunnallisesti arvokkaiden maisema-alueiden päivitysinventoinnit Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskus, Marie Nyman, Alueiden käyttö 29.1.2014 TAUSTAA: ELY-keskuksen

Lisätiedot

Lounais-Hämeen ympäristökasvatusverkosto

Lounais-Hämeen ympäristökasvatusverkosto Lounais-Hämeen ympäristökasvatusverkosto Hämeen luontokeskus Loimi-Hämeen jätehuolto Oy Wahren Keskus/Kuvataidekoulu Hämeen ammattiinstituutti/mustiala Agropolis Oy Maa-ja elintarviketalouden tutkimuskeskus/elonkierto

Lisätiedot

Koti Koskelassa kaikki on lähellä

Koti Koskelassa kaikki on lähellä Koti Koskelassa kaikki on lähellä Rakennamme uusia koteja valmiille asuinalueelle Emäpuuntielle Koskelaan, jossa kadut, puistot ja palvelut ovat jo rakennettu ja asuinympäristö on viihtyisä. Yliopistoon,

Lisätiedot

Ounaksen Retkiviikko 27.-31.7.2015 OunasTriathlon 1.8.2015. Ohjelma

Ounaksen Retkiviikko 27.-31.7.2015 OunasTriathlon 1.8.2015. Ohjelma Ounaksen Retkiviikko 27.-31.7.2015 OunasTriathlon 1.8.2015 Ohjelma Ounaksen Retkiviikko 27.7. 1.8.2015 Muutokset ja lisäykset ohjelmaan mahdollisia, päivitetty ohjelma löytyy myös Facebookista ja osoitteesta

Lisätiedot

Aktiviteetit ryhmille

Aktiviteetit ryhmille Aktiviteetit ryhmille Tiimihenkeä nostattavaa kisailua ja hauskanpitoa Puhalletaan yhteen hiileen 60 min, max 30 hlöä 135 Kisaillaan tiimin nostatus hengessä hauskojen tehtävien parissa. Aktiviteetti toteutetaan

Lisätiedot

Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö 2007 RAPORTTI KANSAINVÄLISELTÄ TYÖELÄMÄJAKSOLTA. Veszprém, Unkari. Aika 18.3. 12.4.

Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö 2007 RAPORTTI KANSAINVÄLISELTÄ TYÖELÄMÄJAKSOLTA. Veszprém, Unkari. Aika 18.3. 12.4. 1 Mervi Matinlauri Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö RAPORTTI 2007 RAPORTTI KANSAINVÄLISELTÄ TYÖELÄMÄJAKSOLTA Paikka Veszprém, Unkari Aika 18.3. 12.4.2007 1. Taustatyö ja kohteen kuvaus Tavoitteenani

Lisätiedot

Hyvä tietää. Ecuador. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Ecuador. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Ecuador Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Ecuadorista Pääkaupunki Asukasluku Kielet Quito 15,4 milj. Espanja ja quechua Uskonto Valuutta Pinta-ala Roomalaiskatolilaisuus Yhdysvaltain

Lisätiedot

Kokoontuminen hotelliimme Brisbanessa. Yhteinen päivällinen kello 19:00 mennessä saapuneille.

Kokoontuminen hotelliimme Brisbanessa. Yhteinen päivällinen kello 19:00 mennessä saapuneille. Tongatapu Tyynen valtameren saaristo 28.3-17.4.2014 27.3-16.4.2015 Unohda Ahvenanmaan saaristo ja lähde suuremmille vesille. Tongatapu on vertaansa vailla oleva saariseikkailu, jonka perusajatus on nähdä

Lisätiedot

Helena Särkijärven ym. aloite lähiruoan käyttöä edistävän hankkeen käynnistämiseksi Paraisten kaupungissa

Helena Särkijärven ym. aloite lähiruoan käyttöä edistävän hankkeen käynnistämiseksi Paraisten kaupungissa Kaupunginvaltuusto 12 28.01.2014 Kaupunginhallitus 109 16.05.2016 Kaupunginvaltuusto 66 21.06.2016 Helena Särkijärven ym. aloite lähiruoan käyttöä edistävän hankkeen käynnistämiseksi Paraisten kaupungissa

Lisätiedot

Patruuna Waldenin historiallinen virkaasunto

Patruuna Waldenin historiallinen virkaasunto Antinkärki Patruuna Waldenin historiallinen virkaasunto Valkeakoskella Suomalaista teollisuushistoriaa Antinkärki sijaitsee keskellä kauneinta suomalaista järvimaisemaa. Se on puolen tunnin matkan päässä

Lisätiedot

SAARISELKÄ TALVI SAFARIT 2015-2016 Tule sellaisena kuin olet, me huolehdimme loput!

SAARISELKÄ TALVI SAFARIT 2015-2016 Tule sellaisena kuin olet, me huolehdimme loput! SAARISELKÄ TALVI SAFARIT 2015-2016 Tule sellaisena kuin olet, me huolehdimme loput! 1. KELKKASAFARI TUNTURIIN (14:00-16:00) päivittäin (paitsi su) Tällä vauhdikkaalla safarilla kiertelemme Saariselän lähiympäristössä

Lisätiedot

Aluetukku LähiPuoti Remes Oy

Aluetukku LähiPuoti Remes Oy Aluetukku LähiPuoti Remes Oy Yritysten toiminta: LähiPuoti Remes Oy on perustettu 2013, Puotipuksuna Kimmo Remes. Yrityksen kotipaikka on Humppila ja toiminta-alueena Lounais-Häme ja Pirkanmaa. Valikoimissa

Lisätiedot

Thaimaa Rayong 26.1.-2.2.2015

Thaimaa Rayong 26.1.-2.2.2015 Thaimaa Rayong 26.1.-2.2.2015 Rayong Marriott Resort Rayongin alue tuli vähän yllättäen osaksi tämän kertaista Thaimaan matkaamme. Olemme niin intohimoisia hiekkarantakävelijöitä eli varpaistelijoita,

Lisätiedot

ESPOONJOKILAAKSON ESISELVITYS

ESPOONJOKILAAKSON ESISELVITYS ESPOONJOKILAAKSON ESISELVITYS ANALYYSI JA KEHITTÄMISSUUNNITELMA 20.10.2011 Suunnittelualueen sijainti / maiseman historia Jokilaakso oli pitkään metsäselänteiden reunustamaa avointa maisemaa, peltoja ja

Lisätiedot

PUIJO. Kuopion kaupunki 2009

PUIJO. Kuopion kaupunki 2009 uijon näkötornista voi ihailla Kallaveden saariston kauniita maisemia. Noin kilometrin päässä näkötornista on Konttilan vanha torppa, jossa on uijon luonnosta kertova näyttely ja kahvila. uijon laen palveluista

Lisätiedot

Maidontuottajien ammattimatka USA, Wisconsin, 1.10 8.10.2015

Maidontuottajien ammattimatka USA, Wisconsin, 1.10 8.10.2015 Maidontuottajien ammattimatka USA, Wisconsin, 1.10 8.10.2015 Vuoden 2015 World Dairy Expo ammattimatka lähestyy. Matkan pituus on kahdeksan päivää. Ohjelman mukaan matkaan sisältyy yhteensä 8 tilavierailu,

Lisätiedot

Pakolaisuus-kurssi Andrew Bowo ja Lassi Taskinen

Pakolaisuus-kurssi Andrew Bowo ja Lassi Taskinen Pakolaisuus-kurssi Andrew Bowo ja Lassi Taskinen Alppilan lukio on järjestänyt yhdessä Espoonlahden ja Kauhavan lukioiden sekä Europaschule Langerwehen kanssa yhdessä Opetushallituksen osin tukeman kurssin

Lisätiedot

Työharjoittelu Kreikassa, Korfun kunnassa!

Työharjoittelu Kreikassa, Korfun kunnassa! Työharjoittelu Kreikassa, Korfun kunnassa! Olimme Korfulla työharjoittelussa 5.8-17.9.2012, Jokilaaksojen koulutuskunta yhtymän JEDUn Kalajoen yksikön ammattiopisto ARTEMAn kautta. Korfu kuuluu Kreikan

Lisätiedot

Let s get global with Uganda

Let s get global with Uganda Let s get global with Uganda Let s get global with Uganda! INFO TO 17.11.2016 klo 14.15 Kjuhlasalissa Tule mukaan Let s get global with Uganda -hankkeeseen, jossa kasvetaan maailmankansalaisina ja otetaan

Lisätiedot

Kotimainen huipputerveellinen Camelinaöljy

Kotimainen huipputerveellinen Camelinaöljy Kotimainen huipputerveellinen Camelinaöljy Camelinaöljy on aito ja ekologisesti viljelty suomalainen luonnontuote, joka on omaisuuksiltaan ja laadultaan ainutlaatuinen ja jonka valmistamisessa on otettu

Lisätiedot

MÖKILLE SAMMALNIEMEEN

MÖKILLE SAMMALNIEMEEN MÖKILLE SAMMALNIEMEEN Lähde kaupungin kiireestä Sammalniemen luontoon viettämään unohtumaton loma! Raision Seudun Lasten Tuen mökki on avoinna ympärivuoden, mökki sijaitsee Juupajoella Sammalniemen leirikeskuksen

Lisätiedot

Tule mukaan. Toscanaan RUUSUJUURI. Lue lisää takaa. TARJOAMME LENNOT JA HOTELLIYÖPYMISET 3 YÖKSI!

Tule mukaan. Toscanaan RUUSUJUURI. Lue lisää takaa. TARJOAMME LENNOT JA HOTELLIYÖPYMISET 3 YÖKSI! Tule mukaan J U H L A M AT K A L L E M M E Toscanaan RUUSUJUURI Enemmän elinvoimaa ja energiaa! Lue lisää takaa. 20 vuotta Pohjoismaissa! TARJOAMME LENNOT JA HOTELLIYÖPYMISET 3 YÖKSI! NaturaMed Pharma

Lisätiedot