Vaellus-, ruoka- ja viinimatka Italian vihreässä sydämessä Umbriassa

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Vaellus-, ruoka- ja viinimatka Italian vihreässä sydämessä Umbriassa"

Transkriptio

1 Vaellus-, ruoka- ja viinimatka Italian vihreässä sydämessä Umbriassa / 8 päivää / majoitus luomumatkailutilalla Näe ja koe: 4 vaellusta upeissa maisemissa (taso 2) majoitus Ca Mazzetton / Castagna Altan luomumatkailutilalla italialainen ja umbrialainen keittiö ja ruokakulttuuri, kokkikurssi luomu- ja lähiruokaa tutustumista luomutilojen toimintaan retki ekologiselle oliivitilalle sekä oliiviöljymuseolle Unescon maailmaperintökohde Assisi (San Francescon kotikaupunki) Umbrian maakunnan pääkaupunki Perugia Spello, Italian kauneimmat kylät -listalle listattu, pieni kaunis kaupunki muita idyllisiä keskiaikaisia pikkukyliä retki viinitilalle (jossa viininviljely luonnonmukaisesti, ilman kemikaaleja) vapaa-aikaa, luomutiloilla uima-altaat mahdollisuus osallistua lääkekasvi- ja yrttikurssille mahdollisuus rentouttavaan shiatsu-akupistehierontaan matkalla mukana suomalaiset oppaat ja emäntä (tummennetut kohdat = aiheesta laajemmin klikkaamalla) Hinta: alk (katso kohdasta majoitus)

2 Matkaohjelma Lyhyt kuvaus: 1. päivä Lento Roomaan, yhteiskuljetus luomumatkailutilalle, majoittuminen, tervetuliaistilaisuus, illallinen 2. päivä Vaellus Castello di Coccorano - Sambuco, johdatus italialaiseen ruokakulttuuriin, kokkikurssi 3. päivä Vaellus Collepino - Spello, Spellon pikkukaupunki Assisin kaupunkikierros 4. päivä Vierailu oliivitilalle ja oliiviöljymuseolle 5. päivä Vaellus Forre del Rio Grande, Lääkekasvi- ja yrttikurssi (vapaa-ehtoinen) 6. päivä Vierailu viinitilalle, tutustuminen Perugian kaupunkiin 7. päivä Vaellus Poggio San Dionisio 8. päivä Yhteiskuljetus lentokentälle, lento Helsinkiin Hintaan sisältyy: Finnairin edestakaiset suorat lennot Helsinki-Vantaa Rooma Fiumicino lentokenttäkuljetukset

3 majoitus luomumatkailutilan loma-asunnossa runsaat aamiaiset 7 kpl (lähi- ja luomuruokaa) ohjelman mukaiset tervetuliaisjuoma, lounaat 5 kpl ja illalliset 7 kpl (lähi- ja luomuruokaa) ohjelman mukaiset vaellukset ohjelman mukaiset vierailut suomalaisten oppaiden ja emännän palvelut kuljetukset Mahdollista osallistua / tilata matkan aikana: lääkekasvi- ja yrttikurssi 20 (min. 5 osallistujaa) rentouttava shiatsu-akupistehieronta 40 / tunti Hinta ei sisällä: ohjelmassa mainittua omakustanteista lounasta (3. päivä) mitään muuta, mitä ei mainita ohjelmassa Katso tarkempi ohjelma tästä. Yleistä Umbriasta Umbrian maakunta sijaitsee keski-italiassa, suomalaisille ehkä tunnetumman Toscanan maakunnan vieressä. Umbrian luonto on monimuotoista ja maisemat maalauksellisia kukkuloineen, vuorineen, metsineen, laaksoineen, oliivilehtoineen, viinitarhoineen, kukkaniittyineen ja viljapeltoineen. Umbria on Toscanaa huomattavasti vehreämpää seutua ja sitä kutsutaankin Italian vihreäksi sydämeksi. Turisteja Umbriassa on myös selvästi vähemmän. Ecobioturismi ja luomumaatalous ovat suhteellisen yleisiä Umbriassa. Kulttuurihistoriallisesti Umbria on rikas. Sekä etruskit että roomalaiset ovat asuttaneet aikanaan Umbriaa, ja merkit siitä ovat näkyvissä kauniissa pikkukylissä ja kaupungeissa. Myös keskiajalla eläneellä luonnonsuojelun ja eläinten pyhimykseksi julistetulla Pyhällä Fransiskus Assisilaisella (San Francesco), on ollut suuri vaikutus Umbrian hisroriaan ja mm. upeiden kirkkojen, luostareiden ja monumenttien rakennuttamiseen Assisiin ja muihin Umbrian kaupunkeihin. Majoitus: luomutilat Ca Mazzetto ja Castagna Alta Luomumatkailutila Ca Mazzetto on kansainvälisen ICEA:n eco-bio sertifioitu luomumatkailutila Valfabbrican kunnassa Umbriassa, lähellä Assisia, Perugiaa ja Gubbiota. Tila sijaitsee 550 metriä korkealla kauniilla kukkulalla, jolta on upeat näkymät laaksoon, kukkuloille ja vuorille. Tilaa emännöi suomalainen Marjatta Heliste miehensä, sardinialaisen Pasqualen ja hänen veljen kanssa. Tilalla kasvatetaan lypsylampaita ja hevosia ja viljellään lukuisia eri viljalajeja sekä oliivipuita. Pinta-alaa tilalla on n. 130 hehtaaria, joista osa on metsää ja laidunmaata. Lampaiden ja hevosten lisäksi tilalla on siipikarjaa, koiria ja kissoja. Ca Mazzettolla on viihtyisiä ja laadukkaita 2-5 hengen loma-asuntoja, joissa kaikissa on oma sisäänkäynti, tupakeittiö, olohuone, wc ja suihku. Sisustus on italian maaseudun tyypillistä arte

4 povera tyyliä. Vieraiden käytössä on myös uima-allas, josta on upeat näkymät ympäröiville kukkuloille. Tilalla on useita vanhoja entisöityjä perinteisiä kivistä rakennettuja maalaisrakennuksia sekä luvulta peräisin oleva torni. Ca Mazzetton ravintolassa herkutellaan italialaisella luomu- ja lähiruualla. Reseptit ovat sardinialaisia ja umbrialaisia. Myös erikoisruokavaliot otetaan huomioon. Ravintolassa isäntäperhe perehdyttää vieraat italialaiseen ruokakulttuuriin ja myös kokkikurssi pidetään täällä! Luomutilalta voi ostaa ICEA kontrolloituja luomu kylmäpuristettua neitsyt oliiviöljyä, luomulampaanmaitojuustoja (pecorino, ricotta jne.) sekä kangaspuilla kudottuja tekstiilejä. Luomumatkailutila Castagna Alta Luomumatkailutila Castagna Alta sijaitsee samassa kylässä lähellä Ca Mazzettoa. Castagna Altalla tuotetaan myös luomuoliiviöljyä ja kasvatetaan hevosia. Castagna Altalla on viihtyisiä ja laadukkaita 2-6 hengen loma-asuntoja, joissa kaikissa on oma sisäänkäynti, tupakeittiö, olohuone, wc ja suihku. Sisustus on Italian maaseudun tyypillistä arte povera tyyliä. Vieraiden käytössä on myös uima-allas, josta on upeat näkymät ympäröiville kukkuloille. Vaellus-, ruoka- ja viinimatkan asiakkaat yöpyvät Ca Mazzettolla ja/tai Castagna Altalla Vaellukset Vaellukset ovat tasoltaan suhteellisen helppoja, vaikeustasoltaan taso 2. Kuljemme kukkuloilla, vuoriston juurilla, metsissä ja esi-apenniineilla. Maisemat ovat erittäin monipuolisia ja reitit kulkevat sekä tammi- ja saarnilehtojen ja vuoripurojen, että tyypillisen pensaisen Välimeren macchiakasvillisuuden, oliivilehtojen, viljapeltojen ja laaksojen keskellä. Reittien varrella ihastelemme historiallisia rakennelmia, linnoja, linnan- ja torninraunioita, pikkukyliä ja kaupunkeja. Vaelluksille tarvitset mukaan ainoastaan päivärepun (juotavaa ja halutessa pientä purtavaa, kameran ja kiikarit) Vaellusten reittejä, pituutta ja päivää saatetaan joutua muuttamaan sääolosuhteiden tms. vuoksi. Kokkikurssi Kokkikurssilla tutustutaan Ca Mazzetton isäntäparin Marjatan ja Pasqualen johdolla italialaiseen ruokakulttuuriin, umbrialaiseen ja sardinialaiseen keittiöön, sekä valmistetaan yhdessä tyypillinen umbrialainen antipasto (alkuruoka) sekä tuorepasta. Kurssin kesto on noin 2 tuntia. Retki oliivitilalle ja oliivimuseoon Oliivitilaretki tehdään Bartolomein ekologiselle oliivitilalle, joka sijaitsee erittäin kauniilla alueella Montecchion kylän läheisyydessä, 450 m:n korkeudella merenpinnasta. Maisemamatkamme oliivitilalle tarjoaa suurenmoisen näköalan yli Corbara-järven ja Umbrian maakunnan. Retken kesto oliivitilalla 2,5-3,0 tuntia. Tilalle yhteiskuljetus. Opastus suomeksi.

5 Lyhyt kuvaus: opastettu kierros oliivititarhassa ja tuotantolaitoksessa opastettu kierros oliiviöljymuseossa oliiviöljymaistelu, kevyt lounas (kuvaus alla), kolmen viinin maistelu Oliivitila Al Vecchio Frantoio Bartolomei on perheyritys ja tuottaa oliiviöljyä jo neljässä sukupolvessa Ternin maakunnassa Umbriassa. Bartolomei on perustettu Montecchion kaupungissa 1800-luvun lopulla, ja toimii nykyään vuonna 1946 rakennetussa mutta modernissa oliiviöljypuristamossa. Historia on hyvin nähtävissä tilalla, sillä öljynpuristamon yhteydessä on laaja, erittäin hyvin toteutettu oliiviöljymuseo. Siellä käydessäsi voit hyvin nähdä miten ja minkälaisilla työvälineillä oliiviöljyä on historian saatossa tuotettu. Bartolomein tuotantolaitos saa energiantarpeensa katolla olevista aurinkopaneeleista. Myös muita ekologisia menetelmiä on otettu käyttöön (tästä kuulemme lisää paikanpäällä). Oliivipuut sijaitsevat noin 430 metriä meren pinnan yläpuolella. Oliivit kerätään perinteisin menetelmin käsin sekä osin koneiden avulla. Oliivit puristetaan neitsyt-oliiviöljyn vaatimusten mukaisesti öljyksi saman päivän aikana keräämisestä eikä öljyn lämpötila pääse missään tuotantovaiheen aikana nousemaan yli tuon säädetyn 27 asteen. Menemme opastetulle kierrokselle oliivitilan oliivitarhaan ja tuotantolaitokseen, jossa tutustumme oliiviöljyn valmistusprosessiin. Sen jälkeen on opastettu kierros oliivitilan oliiviöljymuseossa, jossa tutustutaan tilan historiaan ja oliiviöljyn vanhoihin valmistusmenetelmiin. Oliivitilakierroksen lopuksi maistamme tilan oliiviöljyjä ja syömme herkullisen kevyen lounaan. Lounas sisältää antipaston, jossa on erilaisia bruschettoja kauden mukaan esim. tomaattimurskalla, oliiviöljyllä, oliivipastalla tai erilaisilla tryffelituotteilla, sekä muita oliiviöljyllä maustettuja alkupaloja mm. artisokkia ja valkosipuleita. Lisäksi lounaaseen kuuluu erilaisia paikallisia juustoja paikallisen rosmariinilla maistetun leivän eli focaccian kanssa, keitettyjä vihanneksia oliiviöljyn kera, sekä kolmen viinin maistatus yhdessä lounaan kanssa. Viinit ovat Rosso Umbria IGT Il Rubrico, Bianco Orvieto Classico DOC ja jälkiruokaviini FALESCO keksien kanssa. Ateriat on valmistettu oliivitilan keittiössä tilan henkilökunnan toimesta ja paikallisista elintarvikkeista. Aterioinnin yhteydessä henkilökunta kertoo oliiviöljystä, viineistä ja ruoasta jota maistelemme. Retki viinitilalle Viinitilaretki tehdään Chiorrin viinitilalle Sant Eneaan, lähelle Perugian kaupunkia. Vierailumme ajankohta sijoittuu juuri sopivasti viininkorjuun aikaan! Retken kesto viinitilalla 2,5-3,0 tuntia. Tilalle yhteiskuljetus. Opastus suomeksi. Lyhyt kuvaus: Viinitilakierros: tutustuminen viinitarhaan, viinikellariin, tuotantolaitokseen ja viininviljelyyn. 3 viinin maistatus yhdessä aterioiden kanssa. Lounas, joka sisältää antipasto lajitelman, pasta-annoksen ja grillattua kanaa. Aterioinnin yhteydessä henkilökunta kertoo viineistä ja ruoasta jota maistelemme.

6 Chiorrin viinitila edustaa tyypillistä pienempää umbrialaista viinitilaa, joka tuottaa erittäin hyviä, useita kansallisia ja kansainvälisiäkin laatumainintoja saaneita viinejä. Viinitila (L' Azienda Vitivinicola Chiorri) Sant'Eneassa, noin 10 km Perugian kaupungista etelään, on aloittanut viinintuotannon jo 1800-luvun lopulla. Viinitila sijaitsee erittäin kauniilla kukkulalla, jossa viininviljelyä on harrastettu aina etruskien ajoista alkaen. Viinitilalta on erinomainen näköala kuuluisaan Assisin kaupunkiin ja Monte Subasio -vuorelle. Chiorrin viinitila on edelleen perheen omistuksessa hyödyntäen esi-isiensä osaamista ja perinteitä yhdistämällä ne modernin viininvalmistuksen teknologian kanssa, unohtamatta alkuperäistä ajatusta: nauttia lasillinen hyvää viiniä, jossa on alkuperäinen ja ainutlaatuinen maku. Viinitilan tuottamat viinit, joiden rypäleet kasvavat aurinkoisessa ja maaperältään hedelmällisessä maassa, ovat saaneet viinien laatuluokituksessa sekä DOC ja IGT -luokitukset. Viinitila muodostuu 20 hehtaarista viiniköynnöksiä, joita viljellään biologisin menetelmin ja jossa rypäleet kerätään joka vuosi käsin kankaisiin koreihin. Näillä menetelmillä on merkittävä ekologinen vaikutus Umbrian luontoon. Chiorrin viinitilalla saadaan muun muassa valkoviineistä Greghettoa, Trebbianoa ja Malvasia sekä punaviineistä Sangiovesea, Cabernet Sauvignonea ja Merlotia. Tutustumme opastetusti viinitarhaan, viinikellariin, tuotantolaitokseen ja viininviljelyyn. Nautimme maukkaan lounaan, joka sisältää antipasto lajitelman, pasta-annoksen ragu-kastikkeella sekä grillattua kanaa. Ateriat on valmistettu viinitilan keittiössä viinitilan henkilökunnan toimesta ja paikallisista elintarvikkeista. Aterioinnin yhteydessä henkilökunta kertoo suomalaisen oppaan tulkkaamana viineistä ja ruoasta jota maistelemme. Lääkekasvi- ja yrttikurssi Lääkekasvi- ja yrttikurssilla opitaan naturopaatti, luontaisterapeutti Sabina Feyn johdolla luonnonja itse kasvatettujen kasvien käytöstä ruoanlaitossa ja hyvinvoinnissa. Käytämme vuodenajan mukaan saatavilla olevia kasveja, kuitenkin ainakin luonnostaan italiassa kasvavia rosmariinia, timjamia, salviaa, laventelia, basilikaa ja rohtoraunioyrttiä. Opimme tunnistamaan kasveja mm. ulkonäön, maun ja tuoksun avulla. Valmistamme jokaiselle oman vartaloöljyn ja yrttivoiteen, sekä yrttiviinietikkaa ja yrttiteetä. Oppimiasi taitoja voit soveltaa sitten koto Suomessa ja valmistaa täst edes luonnolliset voiteet, yrttiteet ym. itse! Kurssi pidetään englanniksi, mutta tulkkausapuna mukana on suomalainen opas. Assisi Assisi on oma kuntansa osana Perugian maakuntaa. Se on yksi maailman suosituimmista pyhiinvaelluskohteista ja myös Unescon suojeluksessa. Assisin kaupunki sijaitsee Umbrian ehkä tunnetuimman vuoren, Monte Subasion rinteessä. Assisin kaupungin alapuolella on toinen merkittävä keskus, Santa Maria degli Angeli. Assisin keskustassa sijaitsee Fransiskus Assisilaisen luostari, jonka alimmassa kerroksessa sijaitsee Fransiskuksen hauta. Luostari on kaiken kaikkiaan kolmessa kerroksessa ja yksi niistä paikoista, joissa voi käydä aina vaan uudelleen ja uudelleen, siihen ei koskaan kyllästy. Muita suosittuja nähtävyyksiä Assisissa ovat mm. San Damianon kirkko, Eremo delle Carceri -erakkomaja/luostari, Minervan temppeli ja Piazza del Comune -tori. Santa Maria degli Angelissa, saman nimisen kirkon, Santa Maria degli Angelin sisällä sijaitsee Fransiskuksen aikainen kappeli, sekä paikka jossa Fransiskus kuoli. Assisin historiallinen keskusta on itsessään suosittu turistikohde, ymmärrettävistä syistä. Siellä on ihastuttavia pikkukatuja, siistejä ja hyvin hoidettuja vanhoja taloja, joissa kaikissa on kauniisti kukitetut parvekkeet ja portaikot. Katujen kivijaloissa on runsaasti kahviloita ja ravintoloita sekä turisteille suunnattuja liikkeitä, jotka myyvät paikallista käsityötä ja elintarvikkeita.

7 Assisista tulee myös mainita, että vuonna 1997 kaupunki koki pahan maanjäristyksen, jonka vaurioita korjataan vielä tänäkin päivänä. Maanjäristyksen jälkeisten apurahojen turvin kaupungista on rakennettu oikein hieno. Perugia Jo satoja vuosi sitten matkailijat ja mm. kuuluisat kirjailijat ovat vierailleet Perugian kaupungissa. "Queen of the Italian hill towns", kirjoitti englantilainen John Addington Symonds matkakertomuksessaan viettäessään Perugiassa kymmenen vuotta vuosina Perugia on Umbrian pääkaupunki. Perugian kaupungissa on noin asukasta, ja se on keski- Italian keskus. Perugia on hyvin aktiivinen ja eloisa kaupunki lukuisine tapahtumineen. Perugian kaupungin historia alkaa jo 1000 luvulta ekr. etruskien siirtokuntien myötä ja jo 600 luvulla ekr. Perugia alkoi muodostua tärkeäksi keskukseksi. Perugialla on siten pitkä historia ja voit vielä hyvin nähdä useita etruskien aikaisia rakennelmia, mm. muureja ja portteja ympäri kaupunkia. Kaupunkia ympäröi kaksi muuria: etruskien aikainen noin 3 kilometriä pitkä muuri, sekä ulompana keskustaa kiertävä keskiaikainen noin 6 kilometriä pitkä muuri joka rakennettiin kaupungin laajennuttua. Kävellessäsi Perugian vanhassa keskustassa ole valppaana, sillä nähtävää on todella runsaasti. Piazza IV Novembre ja Piazza Matteotti aukioilta lähtevien pääkatujen varsilla on lukuisia vanhoja palatseja, jotka nykyään toimivat pääosin kaupungin hallintorakennuksina, taidegallerioina ja museoina. Näiden katujen päässä, Piazza Italian luota on upea näköala alas Umbrian laaksoon. Yksi aivan ainutlaatuinen arkeologinen Perugian nähtävyys on San Lorenzon katedraalin alla, 15 metriä katedraalin alapuolella oleva muinainen asuinalue kirkkoineen, kärrypolkuineen ja asuinhuoneineen. Kaivauksessa käynti vie sinut 2600 vuotta ajassa taaksepäin, sillä siellä voit nähdä rakennelmia etruskien ajoilta ennen ajanlaskumme alkua, roomalaisten aikaisia rakennelmia sekä keskiaikaisia rakennelmia. Kaivaukset ovat osa Museo Capitolare -museota. Tähän maanalaiseen kaupunkiin pääsee tutustumaan vain paikallisen (englanninkielisen) oppaan johdolla ja kierros tulee varata ajoissa. Voimme varata kierroksen halukkaille ennen matkaa / matkan alussa. (Emme voi kuitenkaan 100 %:sen varmasti taata oppaiden saatavuutta). Kierros / opastus on omakustanteinen. Vanha keskusta koostuu myös lukuisista pienemmistä, viehättävistä sivukaduista. Niistä useat on varustettu portailla, joten kipuamista riittää. Spello Spellon kylä on listattu "Italian kauneimmat kylät" listalle. Spellon kaunis, pieni kaupunki sijaitsee Monte Subasion rinteellä, lähellä Assisia. Spello on tunnettu mm. laadukkaasta oliiviöljystään ja kylässä on erikoiskauppa, joka myy oliivipuusta tehtyjä tuotteita, mm. keittiölastoja ja -kauhoja. Spellossa voit nähdä myös roomalaisten ja renessanssin aikaisia rakennuksia. Spellon suurimmassa kirkossa, Santa Maria Maggioressa, on nähtävillä mm. Pinturicchion fresco. Usean muun Umbrian kaupungin tavoin myös Spello on kokenut maanjäristyksen. Spellon uudelleenrakentaminen on samantyylistä, kuin Assisin ja Norcian kaupunkien.

1 Italia, Kreikka, Kroatia, Viro HARRASTEMATKAT

1 Italia, Kreikka, Kroatia, Viro HARRASTEMATKAT 1 Italia, Kreikka, Kroatia, Viro HARRASTEMATKAT Matkat/lentoaikataulu Suorat AirFinland Holidays:n lomalennot Helsinki-Hania-Helsinki, lentoaika n.4t. Lennon numero OF461/OF462 Menolento lauantai Helsinki

Lisätiedot

KAUPUNKI. ja kiertomatkat 2010 UPEAT UUTUUDET

KAUPUNKI. ja kiertomatkat 2010 UPEAT UUTUUDET KAUPUNKI ja kiertomatkat 2010 UPEAT UUTUUDET Alpit, Alsacen viinimatka, Slovenia Kroatia Italia, Amsterdam ja KESTOSUOSIKIT Tallinna, Pärnu ja Saarenmaa! Elämänmittaisia matkamuistoja. Maailma täynnä kauniita,

Lisätiedot

Hei, Tervetuloa lukemaan Scandjetin 2015 esitettä

Hei, Tervetuloa lukemaan Scandjetin 2015 esitettä scandjet esite 3 Sisällysluettelo Scandjet Scandjet 4 Haastattelussa Pavel 30 Haastattelussa kohdeoppaamme Karin 78 Hei, Tervetuloa lukemaan Scandjetin 2015 esitettä Tässä esitteessä saatte tutustua meidän

Lisätiedot

Makusi mukaan. maailmalle. www.matka-agentit.fi

Makusi mukaan. maailmalle. www.matka-agentit.fi Makusi mukaan maailmalle 2014 www.matka-agentit.fi 30. 20. San Francisco Los Angeles 25. 12. Makusi mukaan maailmalle... Matkoja ympäri maailmaa valitse omasi! Pohjois- Amerikka New York Miami Reykjavik

Lisätiedot

BOXEN KAN ÆNDRES I HØJDEN, MEN VINKLERNE SKAL ALTID VÆRE DE SAMME 5 GRADE R NEXT STOP ROOMA

BOXEN KAN ÆNDRES I HØJDEN, MEN VINKLERNE SKAL ALTID VÆRE DE SAMME 5 GRADE R NEXT STOP ROOMA BOXEN KAN ÆNDRES I HØJDEN, MEN VINKLERNE SKAL ALTID VÆRE DE SAMME 5 GRADE R AD 10 2 GR ER NEXT STOP ROOMA ESITTELY KILROYn ryhmämatkat on erikoistunut opinto- ja ryhmämatkoihin ja tärkeimmät kohderyhmämme

Lisätiedot

Viron kylpylälomat. Islanti. Teemamatkat. Hotellilomat

Viron kylpylälomat. Islanti. Teemamatkat. Hotellilomat Viron kylpylälomat Islanti Teemamatkat Hotellilomat 2012 TEEMAMATKAT EUROOPPAAN Saga Matkat 2012 Uudistuneesta esitteestämme löydät enemmän vaihtoehtoja ja monipuolisuutta tehdään yhdessä matkastasi sopiva

Lisätiedot

KANARIAN- SAARET. Talvi 2013 2014. Kohdetieto. Viisi saarta viikossa m/s Kristina Katarinalla! La Palma. Teneriffa. La Gomera. Gran Canaria.

KANARIAN- SAARET. Talvi 2013 2014. Kohdetieto. Viisi saarta viikossa m/s Kristina Katarinalla! La Palma. Teneriffa. La Gomera. Gran Canaria. Talvi 2013 2014 KANARIAN- SAARET Kohdetieto La Palma La Gomera Teneriffa Lanzarote Fuerteventura El Hierro Gran Canaria Viisi saarta viikossa m/s Kristina Katarinalla! Onnellisten saarina tunnetut Kanariansaaret

Lisätiedot

Tervetuloa turkkiin!*

Tervetuloa turkkiin!* Tervetuloa turkkiin!* KAIKKI TARVITTAVAT TIEDOT LOMAASI VARTEN OPPAASI / ELÄMYKSIÄ / RETKIÄ / KÄYTÄNNÖN TIETOA / KOTIMATKA TERVETULOA TURKKIIN! Arvoisa vieras Nazarin oppaina ja aktiviteettioppaina toivotamme

Lisätiedot

Tilojen maistattamat viinit:

Tilojen maistattamat viinit: CAVAn lähteillä Viinimatkakertomus 2014 Tilojen maistattamat viinit: # tila viini vk % luokitus/alue rypäleet 1 Cavas Parés Baltà Rosa Cusine Brut Nature 2010 12,5 Cava DO garnacha 2 Cavas Parés Baltà

Lisätiedot

Huippu, upea, ainutlaatuinen Ranska

Huippu, upea, ainutlaatuinen Ranska KEVÄT 1/2015 VIINI + RUOKA KESÄISET RESEPTIT 18 Huippu, upea, ainutlaatuinen Ranska MAAILMAN SUURIN JA KIEHTOVIN 12 VIINIKOULU KUOHUVIINI RUOKAJUOMANA 8 VIINIMATKA LÄHDE MATKALLE AURINKOISEEN ITALIAAN

Lisätiedot

(Viini- ja kulttuuriretki Saale-Unstrutin ja Sachsen- Elbtalin viinialueille)

(Viini- ja kulttuuriretki Saale-Unstrutin ja Sachsen- Elbtalin viinialueille) 1 Viestiupseeriyhdistyksen matka 26.09. - 1.10.2008 (Viini- ja kulttuuriretki Saale-Unstrutin ja Sachsen- Elbtalin viinialueille) Kulttuuria, historiaa ja viininmaistajaisia entisen Itä-Saksan alueella

Lisätiedot

Ukrainaan matkustaminen on helppoa sillä viisumia ei tarvita ja suora reittilento Helsingistä kestää vain pari tuntia.

Ukrainaan matkustaminen on helppoa sillä viisumia ei tarvita ja suora reittilento Helsingistä kestää vain pari tuntia. MATKA KIOVAAN Ukraina on yhtä aikaa nuori ja ikivanha valtio. Se on ollut itsenäisenä vasta 21 vuotta, mutta keskiajalla Kiovan Venäjä oli yksi Euroopan merkittävimpiä kaupunkivaltioita. Sen keskusta,

Lisätiedot

OHJELMALLISET TILAUSRYHMÄMATKAT. Rooma. Marjo Ansas & 040 582 8017 ansasoy.com. Antiikin Rooma & Castelli Romanin Oliivi- ja viininviljelyalue

OHJELMALLISET TILAUSRYHMÄMATKAT. Rooma. Marjo Ansas & 040 582 8017 ansasoy.com. Antiikin Rooma & Castelli Romanin Oliivi- ja viininviljelyalue Kaikissa ohjelmallisissa ryhmämatkoissa ryhmän minimikoko on 10 henkeä. Kasaa ryhmä ja pyydä tarjous! Parhaan hinnan saat kun pyydät tarjouksen 10 kk ennen lähtöpäivää! OHJELMALLISET TILAUSRYHMÄMATKAT

Lisätiedot

Rautatieläisten kulttuuriliitto (RaKu) ry:n jäsen

Rautatieläisten kulttuuriliitto (RaKu) ry:n jäsen Rautatieläisten kulttuuriliitto (RaKu) ry:n jäsen ry Hyvät jäsenet, tietoja tulevista tapahtumistamme Jäsentiedote 3 18.6.2012 Olethan muistanut maksaa jäsenmaksusi VR-matkailijoiden tilille FI86 1200

Lisätiedot

CITYBREAK Kaupunkiloma juuri sellaisena kuin itse haluat

CITYBREAK Kaupunkiloma juuri sellaisena kuin itse haluat CITYBREAK Kaupunkiloma juuri sellaisena kuin itse haluat Eurooppa on meidän suomalaisten uusi kotimaa. Siihen kannattaa ja pitääkin tutustua. Euroopan monet kansallisuudet ja kulttuurit ovat vielä monille

Lisätiedot

Aptera - historiaa ja huikaisevia näkymiä

Aptera - historiaa ja huikaisevia näkymiä Matkakohteena. Ajankohtais- ja uutislehti matkailijoille. Numero 6. Kesäkuu 2013. 5. vsk. Loutro -salainen ranta sivut 14-17 Aptera - historiaa ja huikaisevia näkymiä on ympäröity uimarannoilla sivu 12

Lisätiedot

OPINTOMATKA KROATIAAN 24. - 28.9.2013

OPINTOMATKA KROATIAAN 24. - 28.9.2013 MATKARAPORTTI 2013 Löytöretkiä Päijät-Hämeen kyliin OPINTOMATKA KROATIAAN 24. - 28.9.2013 Katriina Koski JANNE RUOKOLAINEN 3 OPINTOMATKA KROATIAAN Löytöretkiä Päijät-Hämeen kyliin -hanke järjesti 24.9.-28.9.2013

Lisätiedot

MM-LENTÄJÄ MATEVZ LENARCIC: KAIPAAN IHMISYYTTÄ!

MM-LENTÄJÄ MATEVZ LENARCIC: KAIPAAN IHMISYYTTÄ! SLOVENIAN VIINIMATKA KESÄLLÄ 2012 JUKAN VIINITÖN MATKA KESÄLLÄ 2012 TOPIN JA MARTINAN HÄÄT SLOVENIASSA KIERROKSIA SLOVENIAN GOLFKENTILLÄ KARI KLEMELÄ VILENICASSA JA PTUJSSA MM-LENTÄJÄ MATEVZ LENARCIC:

Lisätiedot

&DPLQRGH6DQWLDJR. 0DWNDSlLYlNLUMD..DUL/HSSlOl 0DLMD6DUDVWH

&DPLQRGH6DQWLDJR. 0DWNDSlLYlNLUMD..DUL/HSSlOl 0DLMD6DUDVWH &DPLQRGH6DQWLDJR 0DWNDSlLYlNLUMD.DUL/HSSlOl 0DLMD6DUDVWH 1 3\KLLQYDHOOXNVHVWD Santiago de Compostela on yksi Euroopan kolmesta pyhästä paikasta, Rooman ja Jerusalemin rinnalla. Santiagon asemaa pyhiinvaelluskeskuksena

Lisätiedot

BOXEN KAN ÆNDRES I HØJDEN, MEN VINKLERNE SKAL ALTID VÆRE DE SAMME 5 GRADE R NEXT STOP MADRID

BOXEN KAN ÆNDRES I HØJDEN, MEN VINKLERNE SKAL ALTID VÆRE DE SAMME 5 GRADE R NEXT STOP MADRID BOXEN KAN ÆNDRES I HØJDEN, MEN VINKLERNE SKAL ALTID VÆRE DE SAMME 5 GRADE R AD 10 2 GR ER NEXT STOP MADRID ESITTELY KILROYn ryhmämatkat on erikoistunut opinto- ja ryhmämatkoihin ja tärkeimmät kohderyhmämme

Lisätiedot

1 2/2012. KENGÄN koputuksia PIENI- JA ISOKENKÄISET RY SMÅ OCH STORA SKOR RF TALL & SMALL ASSOCIATION NA EUROOPPATREFFIT 2012 FINLAND

1 2/2012. KENGÄN koputuksia PIENI- JA ISOKENKÄISET RY SMÅ OCH STORA SKOR RF TALL & SMALL ASSOCIATION NA EUROOPPATREFFIT 2012 FINLAND KENGÄN koputuksia 1 2/2012 PIENI- JA ISOKENKÄISET RY SMÅ OCH STORA SKOR RF TALL & SMALL ASSOCIATION NA EUROOPPATREFFIT 2012 FINLAND Tampere 10. 17.6.2012 Saajan tilinumero Mottagarens kontonummer IBAN

Lisätiedot

Lähde kokemaan Balkanin kevät kulttuurista ja upeista maisemista nauttien! Helsingin Kansallinen Senioripiiri ry

Lähde kokemaan Balkanin kevät kulttuurista ja upeista maisemista nauttien! Helsingin Kansallinen Senioripiiri ry Helsingin Kansallinen Senioripiiri ry Keväinen kulttuurimatka Balkanille 3.-9.5.2015 Matka Balkanille, historialliseen Sarajevoon, Bosnia Hertsegovinan pääkaupunkiin sekä Kroatian upeaan pääkaupunkiin

Lisätiedot

8 sivua juhlahumua Forex Bank 50 vuotta lue lisää sivulta 11»

8 sivua juhlahumua Forex Bank 50 vuotta lue lisää sivulta 11» 2015 Tervetuloa erilaiseen pankkiin magazine 8 sivua juhlahumua Forex Bank 50 vuotta lue lisää sivulta 11» Liikkeessämme Aina aikaa asiakkaalle Matkakohde Pienen pinta-alan metropoli Hong kong Sveriges

Lisätiedot

Tervetuloa Detur-matkalle Antalyaan

Tervetuloa Detur-matkalle Antalyaan ...siellä missä aurinko paistaa! Tervetuloa Detur-matkalle Antalyaan Ennen matkaa PASSI JA VIISUMI Turkkiin matkustettaessa vaaditaan voimassaoleva passi. Myös lapset tarvitsevat oman passin 06/2012 muuttuneen

Lisätiedot

Ohjelmantapahtuma 1. Pietarista Volgan mutkaan. 6:00 Lähtö Suomesta Suomalainen bussiyhtiö*; bussi on varustettu

Ohjelmantapahtuma 1. Pietarista Volgan mutkaan. 6:00 Lähtö Suomesta Suomalainen bussiyhtiö*; bussi on varustettu vuorimarien kannelkansa pv Luontomatka volgan mutkaan Ohjelmantapahtuma 1. Pietarista Volgan mutkaan Kuvaus Pietari, inkeri Nižni novgorod Vuori-mari volgan mutka tsikmä čavašinmaa Moskova 6:00 Lähtö Suomesta

Lisätiedot

BUSSILOMAT 2015. www.matkarasti.fi. YLIVIESKA (08) 4694 470 ylivieska@matkarasti.fi

BUSSILOMAT 2015. www.matkarasti.fi. YLIVIESKA (08) 4694 470 ylivieska@matkarasti.fi BUSSILOMAT 2015 www.matkarasti.fi YLIVIESKA (08) 4694 470 ylivieska@matkarasti.fi Matka-Rastin Bussilomat 2015 Nauti kesällä 2015 huolettomasta ja helposta lomasta; varaa matka Matka-Rastin Bussilomat

Lisätiedot

Kansallisseniorit Strasbourgissa

Kansallisseniorit Strasbourgissa Kansallisseniorit Strasbourgissa 43 helsinkiläistä kansallissenioria teki 13.-16. 04.2013 matkan Strasbourgiin tutustumaan EU:n parlamentin toimintaan ja samalla kävimme muutamissa matkatoimiston ehdottamissa

Lisätiedot

Hiekkamatkat. Kesä 2012

Hiekkamatkat. Kesä 2012 Hiekkamatkat Kesä 2012 Helsingin Sanomat. Matkaoppaamme kiertävät joka päivä määrättyinä kellonaikoina kaikissa hotelleissamme. Heiltä voi kysellä mieltä askarruttavista asioista lomamatkaan liittyen.

Lisätiedot

Tervetuloa Detur-matkalle Marmarikseen

Tervetuloa Detur-matkalle Marmarikseen ...siellä missä aurinko paistaa! Tervetuloa Detur-matkalle Marmarikseen Ennen matkaa PASSI JA VIISUMI Turkkiin matkustettaessa vaaditaan voimassaoleva passi. Myös lapset tarvitsevat oman passin 06/2012

Lisätiedot

Kohdeopas kreetalaiseen kulttuuriin

Kohdeopas kreetalaiseen kulttuuriin 1 Kohdeopas kreetalaiseen kulttuuriin Johdanto Tämä kreetalaisen kulttuurin kohdeopas johdattaa matkailijan syvemmälle kreetalaiseen kulttuuriin. Oppaassa on paljon hyödyllistä tietoa niin ensi kertaa

Lisätiedot