SATAKIELI. Jäsentiedote V A N T A A N S E U D U N S T E I N E R K O U L U STEINERPÄIVÄKODIT METSÄTÄHTI, PIKKUKARHU JA POHJANTÄHTI

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "SATAKIELI. Jäsentiedote 1 2011 V A N T A A N S E U D U N S T E I N E R K O U L U STEINERPÄIVÄKODIT METSÄTÄHTI, PIKKUKARHU JA POHJANTÄHTI"

Transkriptio

1 SATAKIELI Jäsentiedote V A N T A A N S E U D U N S T E I N E R K O U L U STEINERPÄIVÄKODIT METSÄTÄHTI, PIKKUKARHU JA POHJANTÄHTI

2 SISÄLTÖ Pääkirjoitus...3 Vaalipaneeli koululla...4 Johtokunnan kuulumisia...7 Päättötyö tekijäänsä kiittää...6 Onnittelut shakkimestarille!...9 Alla hjärtans dag...10 Henkilökunta esittäytyy: Antti Hakama...11 Tunnelmia 9. luokan taidehistorian jaksolta...12 Löylykauhan vaiheet...14 Ajatuksia kummiudesta...15 Pulkkailun riemua urheilupäivänä...18 Puheenvuoro: Hyvät kännykkäsukupolven vanhemmat...20 Kevätkokouskutsu...22 Vantaan seudun steinerkoulu Satakielentie 5, Vantaa Puh. toimisto (09) Puh. opettajat (09) Steinerpäiväkoti Metsätähti Rasinkatu 13, Vantaa Puh. (09) Steinerpäiväkoti Pohjantähti Kirkkotie 8, Tuusula Puh. (09) Steinerpäiväkoti Pikkukarhu Kukkakatu 6, Järvenpää Puh Kouluun ilmoittautuminen: Ritva Seuna, puh. (09) Osoitteenmuutokset ja ilmoitusmyynti: Jäsentiedote 1/2011. Toimitus: Tuomo Oksanen. Taitto: Niina Mälkiä. Kannen kuva: Melina Heimsch. Tämän sivun kuva: Anna Hietala. Lisää kuvia ja tunnelmia 2 9. luokan taidehistorian jaksolta sivuilla Painopaikka: Savion Kirjapaino Oy.

3 pääkirjoitus Lauantai-iltana kello keittiönpöydän ja lettuvadin ympärillä raikui nauru. Joku oli sanonut jotain hauskaa, kukaan ei enää muista mitä, ja heti perään toinen oli keksinyt uuden hauskuuden. Ja taas naurettiin. Välillä piti jarrutella, jotta suupalat eivät eksyisi väärään kurkkuun eivätkä naapurit häiriintyisi kotibileistä. Pöydän ympärillä istuivat perheen viidettäkymmentä käyvät aikuiset ja vielä kotona asuvat nuoret, 15- ja 17-vuotiaat. Hymyt kertoivat hyvästä mielestä ja pienestä hienosta hetkestä päivänä, joka oli ollut täynnä surullisia ja pelottavia uutisia maailmalta. Yhtä hieno hetki oli saada käsiinsä tämän Satakielen aineisto. Lehden sivuille on ollut mukava asetella opettajien, oppilaiden ja vanhempien tekstejä ja kuvia: ekaluokkalaisten piirroksia, 6.-luokkalaisten tekemä haastattelu, kuvia ja ajatuksia 12.-luokkalaisten päättötöistä, vanhemman puheenvuoro... Tämä Satakieli on yhdessä olemisen ja tekemisen tulos. Kuin hymy ja pieni hyvän mielen hetki arkisen aherruksen keskellä. Niina Mälkiä steinerkoululaisen äiti Senjan verhoilema nojatuoli ja rahi sekä muita 12.-luokkalaisten päättötöitä sivuilla 6-8. Vad tänker åttorna och niorna på vännerna och vänskapen? Sidan 10.

4 vaalipaneeli koululla Koulullamme järjestettiin perjantaina 28. tammikuuta vaalipaneeli. Paneelin järjesti koulun oppilaskunta yhdessä Suomen nuorisoyhteistyö Allianssi ry:n kanssa. Allianssi otti yhteyttä poliittisten nuorisojärjestöjen paikallisjärjestöihin ja hankki tätä kautta kansanedustajaehdokkaita panelisteiksi. Allianssi sai paikalle Fredrika Åkerön (RKP), Teemu Lahtisen (PS), Juhis Rannan (Vihreät), Pekka Tuurin (SDP), Petri Muinosen (KD) ja Mikko Hintsalan (Keskusta). Lisäksi oppilaskunnan toimijat hankkivat paikalle Antti Hartikaisen( Vasemmistoliitto), Juha Kovasen (SKP) ja Tomi Sandströmin (Kokoomus). Vaalipaneelin puheenjohtajana toimi loistava Aleksanteri Gustafsson. Aloituspuheenvuorojen jälkeen siirryttiin kiperiin lämmittelykysymyksiin, joihin vastattiin joko kyllä tai ei. Näitä kysymyksiä olivat esimerkiksi kirkon irrottaminen valtiosta, lisäydinvoima ja äänestysikärajan laskeminen. Nämä mielipiteitä jakaneet kysymykset herättivät keskustelua. Laajempia käsiteltyjä aiheita olivat pakkoruotsi, homoparien adoptiooikeus, steinerkoulut ja eläkeikä. Vaalipaneeli meni kokonaisuutena hyvin, keskustelu oli vilkasta, mutta eläkeikä-kysymyksen olisi voinut vaihtaa enemmän nuoria kiinnostavaksi. Tätä oli tosin kysytty, kommentoi Aleksanteri Gustafsson. Kysymyksiä paneeliin kerättiin etukäteen yhdeksänneltä luokalta ja lukiolaisilta. Homoparien adoptio-oikeutta käsiteltäessä kuultiin kristillisdemokraatin erikoinen mielipide, joka oli, että homoparien lapset eivät opi tuntemaan monimuotoisuutta. Steinerkoulukysymyksessä kaikki halusivat mielistellä steinerkoululaisia, mutta sosialidemokraatti sanoi suhtautuvansa kriittisesti yksityiskouluihin. Kenelläkään ei silti ollut pahaa sanottavaa steinerpedagogiikasta. Työnantajajärjestöjä hyysäävät oikeistolaiset halusivat korottaa eläkeikää ja vasemmistopuolueiden edustajat vastustivat. Teksti: Aleksanteri Gustafsson ja Ilja Aalto. Kuva: Jarno Paalasmaa

5 JOHTOKUNNAN KUULUMISIA Uusi johtokunta on aloittanut toimintansa energisesti. Johtokunnan puheenjohtajana jatkaa Juulia Salonen, varapuheenjohtajana Jaana Palviainen ja sihteerinä Soili Pohjalainen. Tammi-helmikuussa päätettiin johtokunnan alaisista työryhmistä ja niiden toimenkuvista vuodelle 2011: Johtokunnan valmisteleva ryhmä, kokooonkutsujana Juulia Salonen Rakennusryhmä, Rainer Sarström Organisaatioryhmä, Uli Jetzinger Tiedotusryhmä, Jaana Jetzinger Raharyhmä, Juha Vuorinen I-P ryhmä (Iltapäiväkerho), Laura Colliander KuHa (Kulttuuri- ja harrastusryhmä), Tommi Mouhu Vanhempainkunta (keskiaikamarkkinat), Kirsi Ojala-Kinnunen Vuosi on alkanut yhteistyön merkeissä: Konsultti Eric Kaufmanin johdolla visioimme tammikuussa johtokunnan ja henkilökunnan kanssa yhteistä unelmaamme koulusta. Ilta oli hieno ja innostava aloitus vuodelle. Maaliskuussa johtokunta vieraili 3.3. opettajakunnan kokouksessa tutustumassa opettajiin ja opettajakunnan työhön. Tilaisuus oli onnistunut ja yhteisiä tapaamisia päätettiin jatkaa. Koulun kulut ovat budjetin mukaiset eli rahat riittävät. Vuoden 2010 tilinpäätös hyväksytään johtokunnan kokouksessa huhtikuussa ja lopullisesti kouluyhdistyksen kevätkokouksessa Koululle ostetaan käytetty hyväkuntoinen piano juhlasaliin. Vanha piano säilyy koulussa muussa käytössä. Iltapäiväkerhotoiminnan siirtymistä kouluyhdistyksen alaisuuteen valmistellaan. Työryhmässä on johtokunnan jäseniä, opettajia ja iltapäiväkerhoyhdistyksen johtokuntaa. Yleiskokous, jossa liittämisestä päätetään, on suunniteltu pidettäväksi torstaina klo Siviilipalvelusmies Antti Hakama on aloittanut työt koulussa. Hänen esimiehenään toimii opettaja Marja-Leena Vitikka. Rakennusryhmä on suunnitellut vuoden aikana tehtäviä töitä ja kesän talkoita. Rakennus ryhmä toivoo, että kevään vanhempainilloissa vanhemmat sopisivat keskuudestaan luokan oman rakennusvastaavan, joka voisi osaltaan toimia yhdyshenkilönä. Johtokunnan puolesta, Juulia Salonen pj.

6 päättötyö tekijäänsä kiittää Sini rakensi nukkekodin. Kuvat: Tuomo Oksanen 12. luokan päättötyöt 2011 Aake: 7-kielisen sähkökitaran rakentaminen Annette: Hopeasormuksen valmistaminen Dooris: Auton etupenkkien uudelleen verhoilu Elias: Sarjakuvan piirtäminen Poen runoon Musta kissa Heidi: Korusarjan valmistaminen Heikki: Tietokonepelin tekeminen Henni: Keramiikka-astiaston suunnittelu ja valmistaminen Iiro: Nauhamikrofonin tekeminen Jasmin: Omien ruokareseptien suunnittelu ja valmistus Jessica: Rakennekynsien valmistaminen Miro: Rummun rakentaminen Mitja: 4-kielisen sähkökitaran rakentaminen Noora: Nuken valmistaminen Santeri: Radion valmistaminen Senja: Vanhan nojatuolin ja rahin verhoilu Sini: Nukkekodin rakentaminen Tiia: Valokuvaustyön tekeminen Maailma linssin läpi Tuomas: Backgammon-laudan tekeminen Ville: 6-kielisen basson rakentaminen Dooris verhoili auton penkin.

7 Päättötyö oli yleisesti ottaen opettavainen kokemus, eikä vain oman työn kannalta. Tuli ymmärrys, että melkein mikä tahansa on mahdollista, kunhan ottaa selvää siitä, mitä alkaa tehdä. Santeri Päättötyön tekeminen oli tosi aikaa vievää ja haastavaa, mutta ennen kaikkea palkitsevaa. Olen todella iloinen, että sain työni valmiiksi, ja vieläpä ajallaan. Haastavinta oli kyllä esiintyminen. Kaikkein kivointa oli se, että tätä työtä voi jatkaa ammatikseenkin. Santeri valmisti radion. Jessica Rummun rakennus projektina oli hieman haastava, muttei mahdoton. Aikaa kului kyllä työntekoon ja suunnitteluun, mikä ajoittain haittaisi sekä koulunkäyntiä että normaalia elämää. Jos tekisin rumpuni uudestaan, hankkisin kaiken tarvittavan valmiiksi ja näkisin enemmän vaivaa rummun rungon tekoon ja viimeistelyyn. Yleisesti, päättötyönteko oli melko opettavaa ja selvästi sellainen projekti, jolla halutaan testata/ näyttää oppilaille tulevaisuuden hallintaa ja isompien projektien tekoa. Miro Iiro teki nauhamikrofonin.

8 Aake rakensi seitsemänkielisen sähkökitaran. Päättötyötä tehdessä tajusi, että itseltä löytyy edellytykset oppia tekemään mitä tahansa. Heikki Päättötöiden kanssa vaikeinta oli työn aloittaminen. Tein päättötyökseni nuken, johon olen tyytyväinen. Noora Tein päättötyökseni keramiikka-astiaston, johon sisältyi syviä ja matalia astioita sekä muutama ylimääräinen astia. Olin hyvin tyytyväinen lopputulokseen! Suosittelen savitöitä muillekin päättötyöaiheeksi. Henni Henni suunnitteli keramiikka-astiaston. Etualalla komeilevat Jasminin leivonnaiset. Taustalla odottaa vuoroaan Tiia.

9 onnittelut shakkimestarille! Ylästön koululla järjestettiin helmikuussa Vantaan koulujen shakkimestaruuskilpailu luokkien mestaruuden voitti kirkkaasti koulumme 5. luokan oppilas Mihail Nyappinen. Mihail, kuinka kauan ja missä olet oppinut shakkia? Vanhemmat veivät minut shakkikerhoon, jossa käyn kaksi kertaa viikossa. Nyt on neljäs vuosi menossa. Lisäksi teen shakin kotiläksyt kavereiden kanssa pelaten. hyvä kun häviää, hyvä kun voittaa aina oppii. Oletko osallistunut muihin kisoihin? Kyllä, aiemmin Suomen mestaruuskisoihin Oulussa ja Helsingin mestaruuskisoihin. Minkälaisia ovat shakin kotiläksyt? Niissä harjoitellaan erilaisia siirtoja, taktiikoita ja strategioita. Millainen on hyvä shakinpelaaja? Hän osaa käyttää monen-laisia taktiikoita, ei näytä hermojaan, on rauhallinen, puhuu vasta pelin jälkeen. Mikä on shakissa kiinnostavinta? Hyvä kun häviää, hyvä kun voittaa aina oppii.

10 alla hjärtans dag den 14 februari Eleverna i olika klasser har tänkt på vad vännerna och vänskapen betyder för dem. Några har även funderat på ordet kärleken. Här finns några av åttornas och niornas nedskrivna tankar. Vännerna är verkligen viktiga. Henri åk8 Vännerna är häftiga. Jerry åk8 Vännerna stöder varandra. Joona åk8 Vännerna är rosor. Vännerna är jättebra; vännerna är något som alla måste ha. Rasmus åk8 Viivi åk9 Vännerna är trevliga och vänliga. Sini åk8 Vännerna är mitt liv. Ronja åk8 Vännerna är humoristiska. Maiju åk8 Du är söt, vill du att jag kommer till ditt kök? Julia T och Jasmine åk9 Kärleken är härliga kyssar. Anna-Sofia åk8 Kärleken är för att stötta. Sara åk8 Jag vill alltid vara nära, glömmer inte. Jag älskar dej för det du är. Viivi åk9 För världen är du någonting men för mig är du hela världen. Julia T och Jasmine åk9 Kärleken är... att svenskläraren släpper oss ut tidigare. Elias åk8 Jag älskar dig, kom till mig. Om du inte kommer, kommer jag till dig. Julia T och Jasmine åk9 10

11 henkilökunta esittäytyy antti hakama 6.-luokkalaiset harjoittelivat haastattelun tekemistä valtakunnallisella koululaisten sanomalehtiviikolla. Fanny ja Sara kyselivät asioita siviilipalvelusmies Antti Hakamalta, joka aloitti palvelun helmikuun alussa Vantaan seudun steinerkoulussa. Miksi tulit juuri tänne? Vaikutti mielenkiintoiselta ja täällä oli paikka vapaana. Mitä teet koulussamme päivittäin? Toimin kouluavustajana. Oletko taiteellinen? En erityisemmin. Mitä haluat sanoa lopuksi? Kiitos tästä ihanasta vuodesta jo etukäteen! Mitä aiot tehdä siviilipalveluksen jälkeen? Lähden opiskelemaan, en tiedä vielä mitä. Missä asut ja minkä ikäinen olet? Asun Vantaan Koivukylässä ja olen 20 vuotta. Mitä teet vapaa-ajalla? Luen, teen ruokaa, soitan sähköbassoa, retkeilen. Mitä mieltä olet koulustamme? Erittäin kivat oppilaat ja opettajat sekä sijaitsee kivalla paikalla. Onko koulussamme jotain, mistä et pidä? Ei ole. Mitä koulua kävit? Helsingin sosiaali- ja terveysalan oppilaitosta. Kuva: Tuomo Oksanen 11

12 tunnelmia 9. luokan ta 12

13 idehistorian jaksolta Kuvat: Sirpa Perkiömäki 13

14 löylykauhan vaiheet Ensin minulla oli neliönmuotoinen kuparilevyn palanen. Piirsin harpilla mahdollisimman ison ympyrän levylle ja leikkasin sen jonkinnäköisillä rautasaksilla. Kuumensin levyn ja aloitin takomisen. Levy taottiin vasaralla, hakkaamalla keskeltä ylöspäin, spiraalin muodossa. Kuumensin levyä ja taas hakkasin, vuorotellen. Toistin taonnan niin monta kertaa, että levy sai kuppimaisen muodon. Sitten mentiin porukalla metsään. Kaadoimme muutaman ohuen haavan, paloittelimme ne sopivankokoisiksi kapuloiksi, kuorimme omat kapulamme ja hioimme ne. Terävät reunatkin tasoitettiin. Kuppi ja kapula valmis! Alotin löylykauhan varren takomisen. Ensin hakkasin varren päätä koko ajan yhdeltä sivulta niin, että se litistyi ohueksi. Tietenkin kuumensin rautaa, eihän se muuten taivu. Sitten hakkasin toista päätä, samalla rautaa pyörittäen. Näin tuli raudan päästä piikki. Halusin kierittää vielä varren kauniille spiraalille. Kuparikuppiin porattiin kaksi peräkkäin olevaa reikää, samoin rautatangon littanaan päähän. Hakkasin kaksi kupariniittiä aukoista niin, että kauha pysyi raudassa kiinni. Sitten porasin puukapulan päähän reiän ja hakkasin sen raudan teräväksi taottuun päähän kiinni. Lopuksi kiillotin kauhan sekä sen varren ja öljysin puukahvan. Liisa Maaria Krell, 7. lk 14

15 ajatuksia kummiudesta: 1. luokka piirtää, 6. luokka kertoo Minusta oli kivaa saada kummilapsi. En tiedä, kuinka hauskaa se heistä oli, mutta minusta se oli hauskaa. Etenkin välitunnit ovat hauskoja, kun saa olla kummilapsen kanssa. Vaikka aluksi kummius oli outoa, se alkoi kääntyä normaalin puolelle. Olimme myös kerran auttamassa kummilapsia käsitöissä, vaikkei meistä ollut paljon apua, sillä kukaan ei osannut tehdä pannulappua. Kerran olimme heidän kanssaan luistelemassa. Matka oli Savion kentälle pitkä, vaikka käytimme oikotietä, joka taisi olla pidempi kuin normaali reitti. Outoa muuten, että useat muistivat puolet ekaluokkalaisten nimistä, mutta eivät minun kummilapseni nimeä! Vesa 6.lk 15

16 Kummius on ihan hauskaa ja tavallaan se opettaa itsehillintää. Minulla on kummilapsi Laura, joka osaa olla kiltti ja mukava jos itse haluaa. Olemme tehneet kivoja juttuja yhdessä, esimerkiksi: retki haljenneelle kivelle, luistelemista Savion kentällä ja näemmehän me välitunnilla, eikä nyyttäreitä sovi unohtaa. Hauskaa on ollut, mutta eihän sitä aina voi olla, välillä kummilapsi roikkuu yms. mutta leikkiähän sekin vain on. Hilja 6.lk Kummius on melko helppoa ja kivaa. Kummilapseni on mukava ja olemme leikkineet sokkoa ja hippaa. Aika on mennyt tosi nopeasti kummiuden aikana. Toivoin saavani kummilapsekseni pojan ja sain pojan. Kesti hetken, että muistimme toistemme nimet. Kummilapseni on mukava. Hän harrastaa seinäkiipeilyä. Olen tosi hyvissä väleissä kummilapseni kanssa. Niko 6.lk ja sitähän kummius on, auttamista ja opastamista. Meidän koulussamme kuudesluokkalaiset saavat kummilapset. Me teemme kummilastemme kanssa kaikenlaista esim. askarrellaan, käydään retkillä, mennään luistelemaan ha pidetään yhteisiä tapahtumia, esim. nyyttikestejä, pikkujouluja ja paljon muuta. On hauskaa olla kummi, kun kummilapsi on vasta niin nuori ja kokematon koulumme tavoista. Me leikimme joskus välitunneilla kummilastemme kanssa jotakin, vaikkapa tervapataa tai hippaa. Yleensä minä ja kummilapseni moikkaamme välitunnilla ja vaihdamme kuulumisia. On ihan kiva joskus opastaa kummilasta, jos hän ei tiedä jotakin.minusta on mukavaa olla kummi! Fanny 6.lk 16 Meidän koulussa kuudesluokkalaiset ovat ekaluokkalaisten kummeja. Jokaiselle valittiin aina kummi. Kummilapsien kanssa menimme välillä retkelle ja kävimme myös luistelemassa. Luisteleminen oli ehkä hauskinta, mitä olemme tehneet kummiluokan kanssa. Teemme myös välitunneilla joskus jotain hauskaa. Miika 6.lk

17 Syksyllä 2010 oli meidän luokan vuoro saada kummiustehtävä. Jokainen sai oman kummilapsen ensimmäiseltä luokalta, minun kummilapseni nimi on Aino. Kummina olen saanut auttaa ja opastaa esim. lyhtyjen tekemisessä ja käsitöissä. Ja sitähän kummius on, auttamista ja opastamista. Olemme olleet kummilasten kanssa haljenneella kivellä retkeilemässä. Olemme käyneet myös luistelemassa Koivikon kentällä Saviolla. Syksyllä saimme olla tukemassa ykkösluokkalaisia rohkeudenpolulla. Olemme leikkineet kummilasten kanssa myös välitunneilla. Kummin tehtävässä tuntee olevansa tärkeä. Jouluna järjestimme yhteiset nyyttärit. Kummina voin oppia asioita kummilapselta ja päinvastoin. Kummina olen aina valmis auttamaan. Kummina on kivaa! Juho 6.lk 1.-luokkalaisten piirustukset vahvistavat sen, mitä 6.-luokkalaiset kertovat: yhdessä tekeminen on hauskaa! 17

18 Pulkkailun riemua Keinukalliossa koulun talviurheilupäivänä

19 19

20 puheenvuoro hyvät kännykkäsukupolven vanhemmat Terhi Takanen Jokainen meistä vanhemmista on huolissaan joskus lapsestaan ja joillakin niistä hetkistä on iloinen, että on kännykkä. Kun ei tiedä missä nuori on, ja voi laittaa tekstarin. Tai kun tietää, että pikkukoululaisella on kännykkä kotosalla ja koulumatkalla mukana, ja hän osaa soittaa jos tulee hätä. Sellaisilla hetkillä sitä huokaa kiitollisena, että onneksi nykyään on kännykät. Niin, kännyköitä ei ollut meidän nuoruudessamme tämä kokeilu kännyköiden hyödyistä ja haitoista on vielä kesken, ja olemme siinä mukana kaikki. Kymmenen viisitoista vuotta sitten selvisin hyvin lankapuhelimella. En kokenut tarvitsevani kännykkää. Nyt en voi elää ilman sitä. Tiedäthän tunteen, kun olet unohtanut kännykkäsi jonnekin? Outo tunne. Miten nyt selviät kotiin entä jos tulee jotain yllättävää, enhän muista edes miehen numeroa, mitä jos juna jää matkalle, enkä ehdi kotiin ennen 7-vuotiasta? Vuonna 2004 säteilyturvakeskuksen tutkimustulokset osoittivat, että kännykän mikroaaltosäteily voi aiheuttaa väliaikaisia muutoksia soluissa. Löydöksen perusteella ei voi vielä arvioida kän- nykkäsäteilyn terveysvaikutuksia (Säteilyturvakeskuksen www-sivut). Säteilyturvakeskus on aloittanut pitkittäistutkimuksen kännykän vaaroista, johon osallistuu miljoona suomalaista (HS ). Matkapuhelinten pitkäaikaisesta käytöstä aiheutuvaa riskiä ei voida lopullisesti arvioida ennen kuin puhelimia on käytetty useita vuosikymmeniä, STUK toteaa (Yle uutiset ). He suosittavat lapsille kännykän käytön rajoittamista ja muun muassa tekstiviestien suosimista puheluiden sijaan. Meidän ei kuitenkaan tarvitse odottaa tutkimustuloksia. Olemme kaikki mukana terveydelle mahdollisesti vaarallisessa kännykkäkokeilussa, josta Helsingin Sanomat uutisoi maailman suurimpana ihmiskokeena. Tämän kokeen tuloksia emme vielä tiedä ja toivottavasti minun ja monen muun maallikon ja valistuneiden asiantuntijoiden varovainen huoli on turhaa. Voimme tehdä ennakoivia viisaita valintoja jo nyt. Miten teidän perheessä tehdään nämä valinnat? Minulla on 7-vuotias tytär, Neda, koulussamme. Meillä on 20

21 ollut 3-vuotiaasta tällainen Nedan ehdottama kasvatussopimus: äiti määrää äitiä, isi isiä ja Neda Nedaa. Äidin lisäyksellä: Neda voi määrätä Nedaa, kunhan osaa tehdä sen viisaasti ja tarvittaessa äiti ja isi auttavat. Tämä on johtanut siihen, että Neda on määritellyt itselleen sopivan kännykän käytön tavan: se on käytössä tällä hetkellä kotona, kun on yksin ja jos tulee asiaa. Silloin hän puhuu kaiuttimeen tai handsfreehin. Koulussa hän ei vielä halua sitä pitää, koska pelkää sen hukkuvan. Lisäksi hän toivoo, että millaisia periaatteita koulullamme voisi olla sähkömagneettisille kentille herkistymisen suhteen? luokassa ei olisi kenenkään kännykkä päällä, ja kuulinkin opettajalta että näin onkin. Itselläni omat valintani kännykän vähäinen käyttö (handsfreen kanssa) ja sen kiinnipitäminen öisin perustuvat oman kehon tuntemuksiin; kun puhuu ilman handsfreetä, voi tuntea pään alkavan kuumottaa. Näitä arkisia valintoja vahvistaa kokeneen sähkömagneettisten kenttien asiantuntijan ehdotus. Fysiologian emeritusprofessori Osmo Hänninen on tehnyt hyödyllisen toimenpide-ehdotuksen sähkömagneettisten kenttien suhteen koulussa, mikä voisi olla hyvä keskustelun pohja joka koulussa. Hänen mukaansa sähkömagneettisille kentille kuormittumista pitäisi välttää, ja tämä tarkoittaa sen pohdintaa, miten muun muassa kännyköiden, kannettavien tietokoneiden ja WLAN-verkkojen suhteen olisi hyvä toimia. Ehdotuksessa on kahdeksan kohtaa, joista nostan tässä esiin muutaman: Lasten kännykät ovat suljettuina kouluissa. Kännykän saa avata vasta koulun alueen ulkopuolella. Tällä on terveyden lisäksi vaikutusta koulun työrauhaan ja lasten keskittymiskykyyn. Kouluissa ei korvata koulukirjoja kannettavilla tietokoneilla. Mitä tämä herättää sinussa ja meissä vanhemmissa? Tämän pohdinnan toivon jatkuvan koulun ja vanhempien yhteistyönä. Millaisia yhteisiä periaatteita koulullamme voisi olla sähkömagneettiselle kentille herkistymisen eli erityisesti kännyköiden, kannettavien ja wlaneiden suhteen? Miten voimme opastaa lapsiamme turvalliseen kännykän käyttöön, ja miten voimme toimia itse esimerkkeinä? Lisätietoa: Toimenpide-ehdotukset-sahkomagneettiset_kentat_kouluissa.pdf Maailman+suurin+ihmiskoe/

22 Vantaan seudun steinerkoulun kouluyhdistys ry:n SÄÄNTÖMÄÄRÄINEN kevätkokous pidetään torstaina klo 19 A-rakennuksen ruokasalissa Vantaan seudun steinerkoululla, Satakielentie 5, Vantaa. ESITYSLISTA: 1. Kokouksen avaus 2. Valitaan kokoukselle puheenjohtaja, sihteeri ja kaksi pöytäkirjan tarkastajaa 3. Todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 4. Esitetään yhdistyksen toimintakertomus, tilinpäätös ja tilintarkastajien lausunto 5. Päätetään vastuuvapauden myöntämisestä johtokunnalle ja muille tilivelvollisille tai niistä toimenpiteistä, joihin tilien ja hallinnon tarkastus antaa aihetta 6. Käsitellään muut asiat, jotka on kirjallisesti esitetty johtokunnalle vähintään kahdeksan (8) päivää ennen kokousta 7. Kokouksen päättäminen TERVETULOA! Johtokunta ensi numerossa lähdetään metsätöihin! 3.-luokkalaiset harjoittelevat kevään aikana hirsien käsittelyä puiden kaatamisesta rakentamiseen. Satakielen seuraavassa numerossa lapset kertovat päivästään oikean metsurin opissa Pohjois-Sipoon kuusikossa. Satakieli 2/2011 ilmestyy toukokuun lopussa. 22

23 23

24 24 Vantaan seudun steinerkoulu, satakielentie 5, Vantaa

Elämän kartat -3. koulutustapaaminen-

Elämän kartat -3. koulutustapaaminen- Elämän kartat -3. koulutustapaaminen- Käydään läpi kotitehtävä Mieti lomakkeen avulla asioita jotka toimivat hyvin elämässäsi joihin toivoisit muutosta. Asioita, joita haluaisit muuttaa elämässäsi voidaan

Lisätiedot

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen ilot Koulun jälkeen rättipoikki, kotiin laahustin tien poikki. Ajattelin: voisin mennä nukkumaan, ihan vain hetkeksi torkkumaan. Sitten

Lisätiedot

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi JUTTUTUOKIO Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi Opettajan ja oppilaan välinen suhde on oppimisen ja opettamisen perusta. Hyvin toimiva vuorovaikutussuhde kannustaa,

Lisätiedot

NIMENI ON: Kerro, millaisista asioista pidät? Minusta on mukavaa, kun: Jos olisin väri, olisin: Tulen iloiseksi siitä, kun:

NIMENI ON: Kerro, millaisista asioista pidät? Minusta on mukavaa, kun: Jos olisin väri, olisin: Tulen iloiseksi siitä, kun: Lapsen oma KIRJA Lapsen oma kirja Työkirja on tarkoitettu lapsen ja työntekijän yhteiseksi työvälineeksi. Lapselle kerrotaan, että hän saa piirtää ja kirjoittaa kirjaan asioita, joita hän haluaa jakaa

Lisätiedot

Kiveen. hakattu 2/2013. Aleksis Kiven peruskoulu

Kiveen. hakattu 2/2013. Aleksis Kiven peruskoulu Kiveen hakattu 2/2013 Aleksis Kiven peruskoulu Sisällysluettelo Pääkirjoitus Minun proggikseni 3 Proggislogokilpailu 2013 5 Sarjakuvia 6 Koulu alkoi ja musiikki soi 10 Koululehti sai nimen 12 Lomatoivoituksia

Lisätiedot

Jokkarin Sanomat on Lopen Joentaan koulun 5.-6.-luokkalaisten tekemä koululehti. Kuvat: Curly ry

Jokkarin Sanomat on Lopen Joentaan koulun 5.-6.-luokkalaisten tekemä koululehti. Kuvat: Curly ry Jokkarin Sanomat on Lopen Joentaan koulun 5.-6.-luokkalaisten tekemä koululehti. Kuvat: Curly ry Sisällysluettelo 3 Mikä on Jokkarin Sanomat? 4 Opettajanhuoneessa suuria muutoksia 5 Kisakuume nousee -

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala 10.8.2015 Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä 2015 (2014)

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

PÖYTÄKIRJA SÄÄNTÖMÄÄRÄINEN VUOSIKOKOUS 2016

PÖYTÄKIRJA SÄÄNTÖMÄÄRÄINEN VUOSIKOKOUS 2016 1/5 SF-CARAVAN YDIN-HÄME RY PÖYTÄKIRJA SÄÄNTÖMÄÄRÄINEN VUOSIKOKOUS 2016 Aika 10.4.2016 klo 13.00 Paikka Hämeenhelmi, Leppäkoskentie 788, Leppäkoski Läsnä 23 SF-Caravan Ydin-Häme ry:m varsinaista jäsentä

Lisätiedot

LAUSESANAT KONJUNKTIOT

LAUSESANAT KONJUNKTIOT LAUSESANAT KONJUNKTIOT Ruusu ja Pampeliska ovat marsuja. Marja on vanhempi kuin Anna. Otatko teetä vai kahvia? JA TAI VAI (kysymyslause) MUTTA KOSKA (syy) KUN KUIN (vertailu) ETTÄ JOS SEKÄ Mari ja Matti

Lisätiedot

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo:

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo: 13. kappale (kolmastoista kappale) SAMI RI N KOULUVII KKO 13.1. Samir kertoo: Kävin eilen Mohamedin luona. Hän oli taas sairas. Hänellä oli flunssa. Minä kerroin Mohamedille, että myös minulla on pää kipeä.

Lisätiedot

VÄHIKSEN VÄKI RY:N VUOSIKOKOUKSEN PÖYTÄKIRJA 2011

VÄHIKSEN VÄKI RY:N VUOSIKOKOUKSEN PÖYTÄKIRJA 2011 VÄHIKSEN VÄKI RY:N VUOSIKOKOUKSEN PÖYTÄKIRJA 2011 Aika: Maanantai 29.8.2011 klo 18.00 Paikka: Vähä-Heikkilän yksikön ruokala Läsnä: Katrine Arbol-Lilleberg (saapui klo 18.35), Mia Enlund, Sanna Ketonen-Oksi,

Lisätiedot

PÖYTÄKIRJA 3/

PÖYTÄKIRJA 3/ 27.10.2014 Sivu 1(5) PÖYTÄKIRJA 3/2013 8.4.2013 LTKY:N EDUSTAJISTON KOKOUS AIKA 3.4.2013, klo 17.00 PAIKKA: LUT:n luentosali 1381 LÄSNÄ: Alopaeus Erik Bebek Peter C. Bremer Britt Eloranta Henri Ferm Joonas

Lisätiedot

q-toset Kosken koulut 135 vuotta osa 2 entisten koululaisten haastatteluja 6a-luokan lehti numero 2/2011

q-toset Kosken koulut 135 vuotta osa 2 entisten koululaisten haastatteluja 6a-luokan lehti numero 2/2011 q-toset 6a-luokan lehti numero 2/2011 Kosken koulut 135 vuotta osa 2 entisten koululaisten haastatteluja Kirsi Jokela Mitä koulua kävitte? -Kävin Sorvaston koulua. Millaista siellä oli? -Tosi kivaa. Siellä

Lisätiedot

Toiminnan tavoite ja kuvaus: Oppilaat kuuntelevat ja rakentavat kuvien avulla uudelleen tarinan

Toiminnan tavoite ja kuvaus: Oppilaat kuuntelevat ja rakentavat kuvien avulla uudelleen tarinan Harjoite 5: TARINAN MUODOSTAMINEN Toiminnan tavoite ja kuvaus: Oppilaat kuuntelevat ja rakentavat kuvien avulla uudelleen tarinan Tavoiteltavat osa-alueet: Kognitiivinen taso: P: Aikajärjestys, IR: Sarjan

Lisätiedot

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun.

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. RISKIARVIOINTILOMAKE 1. Henkilön nimi Pekka P. 2. Asia, jonka henkilö haluaa tehdä. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. 3. Ketä kutsutaan mukaan

Lisätiedot

Tervetuloa rippikouluun!

Tervetuloa rippikouluun! Tervetuloa rippikouluun! Pakilan seurakunnan rippikoulut 2015 Tervetuloa Pakilan seurakunnan rippikouluun! Ja onnittelut jo valmiiksi; täytät 15 vuotta vuonna 2015! Olet siis mitä parhaassa ripari-iässä.

Lisätiedot

Vas. Tina ja keskellä Thaimaalaisia joita kävimme tapaamassa ja lahjoittamassa thaimaalaista ruokaa, jota oli tuotu Kirkolle jaettavaksi.

Vas. Tina ja keskellä Thaimaalaisia joita kävimme tapaamassa ja lahjoittamassa thaimaalaista ruokaa, jota oli tuotu Kirkolle jaettavaksi. Kaija Grundell Kaohsiung, Taiwan 29.04.2016 Terveiset kesäisen kuumasta Kaohsiungista! Päivälämpötila jo yli +30! Kielenopiskeluni päättyi helmikuun lopussa. Alla kuvassa opettajiani ja takarivissä opiskelutovereita,

Lisätiedot

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN PUHUMISEN HARJOITUSTESTI Tehtävä 1 KERTOMINEN Kerro, mitä teet, kun sinua jännittää. Sinulla on kaksi minuuttia aikaa miettiä, mitä sanot ja 1,5 minuuttia aikaa puhua. Aloita puhuminen, kun kuulet kehotuksen

Lisätiedot

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei Tavallinen tyttö Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei minulla ei ollut edes mitään. - Noh katsotaanpa

Lisätiedot

4.1 Kaikki otti mut tosi hyvin ja ilosella naamalla vastaan, enkä tuntenu oloani mitenkään ulkopuoliseksi, kiitos hyvän yhteishengen työpaikalla.

4.1 Kaikki otti mut tosi hyvin ja ilosella naamalla vastaan, enkä tuntenu oloani mitenkään ulkopuoliseksi, kiitos hyvän yhteishengen työpaikalla. Ranska Chamonix Niin tällänen blogikin pitäis kirjottaa. Meinasin että kirjotan ihan mitä olen Ranskassa tehny ja lisäilen sinne tänne kuvia, en oo mitenkään blogin kirjottaja tyyppiä. 3.1 Lähin Kittilästä

Lisätiedot

Ranska, Chamonix TAMMIKUU

Ranska, Chamonix TAMMIKUU Ranska, Chamonix TAMMIKUU Tulin Ranskaan 2.1.2013 Riitan & Katjan kanssa. Oltiin hotelilla, joskus 9 jälkeen illalla. Sain oman huoneen ja näytettiin pikaisesti missä on suihkut ja vessat. Ensimmäisenä

Lisätiedot

Nyhkälä 29.1.2015 luokat 4.-6. ohjaava opettaja Sari Metsäkivi 30.1.2015 luokat 1.-3. ohjaava opettaja Heidi Rouvali

Nyhkälä 29.1.2015 luokat 4.-6. ohjaava opettaja Sari Metsäkivi 30.1.2015 luokat 1.-3. ohjaava opettaja Heidi Rouvali Kaikkien Ahmoon koulun oppilaiden kuuleminen lukuvuonna 2014-2015 1. Oppilasneuvostojen kuuleminen Ahmoo 28.1.2015 Mukana Silja Silvennoinen ja Eija Pajarinen Nyhkälä 29.1.2015 luokat 4.-6. ohjaava opettaja

Lisätiedot

MLL Tapaninkylän kevätkokous. Mannerheimin Lastensuojeluliiton Tapaninkylän paikallisyhdistys ry.

MLL Tapaninkylän kevätkokous. Mannerheimin Lastensuojeluliiton Tapaninkylän paikallisyhdistys ry. MLL Tapaninkylän kevätkokous Tapaninkylän paikallisyhdistys ry. 1. Kokouksen avaus Yhdistyksen puheenjohtaja avaa kokouksen. Hän pitää usein myös lyhyen tervetulopuheenvuoron: Hyvät osanottajat, toivotan

Lisätiedot

2. Valitaan kokoukselle puheenjohtaja, sihteeri ja kaksi pöytäkirjan tarkastajaa

2. Valitaan kokoukselle puheenjohtaja, sihteeri ja kaksi pöytäkirjan tarkastajaa Otaniemen TEK-tutkijat ry Otaniemen TEK-tutkijat ry:n sääntömääräinen kevätkokous Aika: 6.6.2016 klo 15:00 Paikka: Otaniemi, Otakaari 7, kokoushuone Maxwell Pöytäkirja 1. Kokouksen avaus Petri Kärhä avasi

Lisätiedot

TERVETULOA RIPPIKOULUUN!

TERVETULOA RIPPIKOULUUN! TERVETULOA RIPPIKOULUUN! Mikä ihmeen ripari? Edessäsi on nyt ainutkertainen elämän jakso, jolloin sinulla on mahdollisuus osallistua rippikouluun yhdessä ikätovereidesi kanssa. Rippikoulussa eli riparilla

Lisätiedot

ITSENÄISTYVILLE NUORILLE

ITSENÄISTYVILLE NUORILLE JO ITSENÄISTYNEILTÄ- ITSENÄISTYVILLE NUORILLE Talla.... vihkolla haluamme jakaa kokemuksiamme teille. Omilleen-toiminnan kokemusasiantuntijaryhmä on suunnitellut vihkon sisällön. Ryhmään on osallistunut

Lisätiedot

Oulun kaupunki PÖYTÄKIRJA 7/2016 Maahanmuuttajaneuvosto

Oulun kaupunki PÖYTÄKIRJA 7/2016 Maahanmuuttajaneuvosto Aika Maanantai 19.12 klo 12:18 16:50 Paikka Villa Victor, Torikatu 23 Kokouksen osanottajat Fischer Erwin, puh.joht. Suorsa Angela, varapuh.joht. Dolinšek Saša El Hassane Kazza Györgyne Szanto Bernadett

Lisätiedot

Kurrekoti. Ammatillinen perhekoti. Ø koti seitsemälle lapselle. Ø kaksi tukiasuntoa, kun aika on kypsä omien siipien kokeiluun.

Kurrekoti. Ammatillinen perhekoti. Ø koti seitsemälle lapselle. Ø kaksi tukiasuntoa, kun aika on kypsä omien siipien kokeiluun. S Y K S Y 2 0 1 3 Kurrekoti Ammatillinen perhekoti Loistava sijainti! päiväkoti 500 m alakoulu 500 m yläkoulut 6km ja 12 km Lahti 12 km Nastola 12 km Helsinki 100 km E75 moottoritieliittymä 2 km Villähteen

Lisätiedot

22 vastausta. Tiivistelmä. Olen. Vuosiluokkani on. Alakouluni oli. Muokkaa tätä lomaketta. Näytä kaikki vastaukset Julkaise tiedot

22 vastausta. Tiivistelmä. Olen. Vuosiluokkani on. Alakouluni oli. Muokkaa tätä lomaketta. Näytä kaikki vastaukset Julkaise tiedot vastausta Näytä kaikki vastaukset Julkaise tiedot vesa.raasumaa@gmail.com Muokkaa tätä lomaketta Tiivistelmä Olen 5% Tyttö 5 % Poika 5 % 5% Vuosiluokkani on 8,% 3,8% 7. 5 % 8. 8. % 9. 7 3.8 % 5% Alakouluni

Lisätiedot

Hallituspohja. 1. Minkä puolueen kunnanvaltuutettuna toimitte? 2. Kotikuntanne asukasmäärä. 3. Vastaajan sukupuoli. Vastaajien määrä: 24

Hallituspohja. 1. Minkä puolueen kunnanvaltuutettuna toimitte? 2. Kotikuntanne asukasmäärä. 3. Vastaajan sukupuoli. Vastaajien määrä: 24 Hallituspohja 1. Minkä puolueen kunnanvaltuutettuna toimitte? 25% 5 75% 10 Keskusta Kokoomus Kristillisdemokraatit Perussuomalaiset Ruotsalainen Kansanpuolue 10 Sosialidemokraatit Vasemmistoliitto Vihreät

Lisätiedot

Keski-Suomen Yrittäjänaiset:

Keski-Suomen Yrittäjänaiset: Tervehdys kaikille ihanat Yrittäjänaiset. Vuosi alkaa olla lopuillaan ja on aika pikkuhiljaa rauhoittua Joulun viettoon, kukin tavallaan. Mennyt vuosi yhdistyksellämme oli varsin vaiherikas lukuisine tapahtumineen

Lisätiedot

Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? ruma

Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? ruma Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? kaunis pimeä viileä rauhallinen raikas virkistävä ikävä Viihdyn täällä. ruma valoisa lämmin levoton tunkkainen unettava kiinnostava Haluan pois täältä! CC Kirsi

Lisätiedot

Matti tapasi uuden naapurin Jussin. Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata!

Matti tapasi uuden naapurin Jussin. Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata! Matti tapasi uuden naapurin Jussin Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata! M : Niin olet muuttanut uuteen taloon nyt. Miltä sinusta

Lisätiedot

www.netnic.fi/tklk 1/2013 Kuvia Turun pienoisrautatiepäiviltä 2012 Suomalaisia öljy-yhtiöiden säiliöautoja

www.netnic.fi/tklk 1/2013 Kuvia Turun pienoisrautatiepäiviltä 2012 Suomalaisia öljy-yhtiöiden säiliöautoja www.netnic.fi/tklk 1/2013 Kuvia Turun pienoisrautatiepäiviltä 2012 Suomalaisia öljy-yhtiöiden säiliöautoja TENDERI on Turun Kiskoliikennekerho ry:n jäsenlehti, joka ilmestyy vähintään kaksi kertaa vuodessa.

Lisätiedot

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA PLANEN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA PLANEN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA PLANEN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN Hyvä kotiväki Koti ja perhe ovat lapsen tärkein kasvuympäristö ja yhteisö. Kodin ohella päivähoidon on oltava turvallinen paikka, jossa lapsesta sekä

Lisätiedot

lehtipajaan! Oppilaan aineisto

lehtipajaan! Oppilaan aineisto Tervetuloa lehtipajaan! Oppilaan aineisto OSA 1: Tietoa sanomalehdestä Mikä on lehtipaja? Tässä lehtipajassa opit tekemään uutisia Luokkanne on Aamulehti junior -lehden toimitus it Saat oman ammatin ja

Lisätiedot

TEKSTIVIESTI SÄHKÖPOSTI KUTSU

TEKSTIVIESTI SÄHKÖPOSTI KUTSU TEKSTIVIESTI SÄHKÖPOSTI KUTSU a) TEKSTIVIESTIN KIRJOITTAMINEN Hei Minna! (Hei!) (Kiitos viestistä(si).) Asia lyhyesti Terveisin Minna / T. Minna / Terveisin Minna Aho (MUISTA LÄHETTÄJÄ!!!) Kirjoita tähän

Lisätiedot

Minä varoitan teitä nyt. Tarinastani on tulossa synkempi.

Minä varoitan teitä nyt. Tarinastani on tulossa synkempi. Viima Viima Teräs ei ole mikään paha poika, mutta ei hän kilttikään ole. Hänen viimeinen mahdollisuutensa on koulu, joka muistuttaa vähän akvaariota ja paljon vankilaa. Heti aluksi Mahdollisuuksien talossa

Lisätiedot

Heippa. Jari Vanhakylä

Heippa. Jari Vanhakylä 1 2 Heippa Kevät on tullut taas siihen pisteeseen, että on aika aloitella kalastuskausi. Kohta jäät sulavat ja mm. siikaonginta kevätauringossa kutsuu. Kun kahden kilon siika on saatu vuorossa on yli kolmen

Lisätiedot

Opettajalle JOKAINEN IHMINEN ON ARVOKAS

Opettajalle JOKAINEN IHMINEN ON ARVOKAS Miten kohtelet muita? Ihmiset ovat samanarvoisia Vastuu ja omatunto Missä Jumala on? Opettajalle TAVOITE Oppilas saa keskustelujen ja tekstien kautta mahdollisuuden muodostaa ja syventää käsityksiään ihmisyydestä

Lisätiedot

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 Hei kaikille lukijoille. Olen Tytti Teivonen, matkailualan opiskelija Luksiasta. Olin työssäoppimassa Suzhoussa Kiinassa hotellissa kaksi kuukautta. Hotelli, jossa olin, on

Lisätiedot

1. JAKSO - SÄÄNNÖT Tavat, käytös, toisen kunnioittava kohtaaminen, huomaavaisuus, kohteliaisuus.

1. JAKSO - SÄÄNNÖT Tavat, käytös, toisen kunnioittava kohtaaminen, huomaavaisuus, kohteliaisuus. 1. JAKSO - SÄÄNNÖT Tavat, käytös, toisen kunnioittava kohtaaminen, huomaavaisuus, kohteliaisuus. 1. Ympäristö a. Tässä jaksossa ympäristö rakennetaan pedagogiikkaa tukevien periaatteiden mukaisesti ja

Lisätiedot

Todetaan kokous sääntöjen mukaan koolle kutsutuksi ja siten päätösvaltaiseksi.

Todetaan kokous sääntöjen mukaan koolle kutsutuksi ja siten päätösvaltaiseksi. ESITYSLISTA/PÖYTÄKIRJA Paikka Järjestötalo, Paulan Sali, Seinäjoki Aika Ke 25.5.2016 klo 18.00 - Läsnä VUOSIKOKOUS 1 Kokouksen avaus 2 Kokouksen järjestäytyminen Valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri,

Lisätiedot

Lapsen ääni mitä lapset meiltä aikuisilta toivovat

Lapsen ääni mitä lapset meiltä aikuisilta toivovat Lapsen ääni mitä lapset meiltä aikuisilta toivovat Merja Salmi, Sosiaalitaito 14.1.2016 Lapsen ääni lapset informantteina Meillä on varsin vähän systemaattisesti koottua tietoa lasten arkeen liittyvistä

Lisätiedot

Lasten tarinoita Arjen sankareista

Lasten tarinoita Arjen sankareista Arjen sankarit Lasten tarinoita Arjen sankareista 112-päivää vietetään vuosittain teemalla Ennakointi vie vaaroilta voimat. Joka vuosi myös valitaan Arjen sankari, joka toiminnallaan edistää turvallisuutta

Lisätiedot

TAKU 1 AKU 2 NUMERO 2. Leirin avajaiset. Sää huomenna 14 [1] Lieskahdus. Kävimme VESIHIIHTO- HARJOITUKSISSA. Pelastusjohtaja Harri Setälä

TAKU 1 AKU 2 NUMERO 2. Leirin avajaiset. Sää huomenna 14 [1] Lieskahdus. Kävimme VESIHIIHTO- HARJOITUKSISSA. Pelastusjohtaja Harri Setälä Leirilehti 11.06.2015 NUMERO 2 Leirin avajaiset Pelastusjohtaja Harri Setälä Kävimme VESIHIIHTO- HARJOITUKSISSA TAKU 1 ILOISIA LEIRIKASVOJA AKU 2 Sää huomenna 14 RUOAKSI HUOMENNA: 7.30 aamupala: kaurapuuro,

Lisätiedot

JULKIS- JA YKSITYISALOJEN ESITYSLISTA 1 (5) TYÖTTÖMYYSKASSA

JULKIS- JA YKSITYISALOJEN ESITYSLISTA 1 (5) TYÖTTÖMYYSKASSA JULKIS- JA YKSITYISALOJEN ESITYSLISTA 1 (5) KASSAN VARSINAINEN KOKOUS Aika: Perjantai 25. 11. 2016, klo 9.00 Paikka: Radisson Blu Seaside Hotel, Ruoholahdenranta 3, 00180 Helsinki 1. KOKOUKSEN AVAUS JA

Lisätiedot

Yhteenveto Rovaniemen perheneuvolan lasten eroryhmän palautteista keväällä ja syksyllä 2011

Yhteenveto Rovaniemen perheneuvolan lasten eroryhmän palautteista keväällä ja syksyllä 2011 Yhteenveto Rovaniemen perheneuvolan lasten eroryhmän palautteista keväällä ja llä 11 Vanhempien palautteet Marja Leena Nurmela Tukeva/Rovaseutu Tietoa lasten eroryhmästä Lasten eroryhmät kokoontuivat 7

Lisätiedot

4. Yhdistyksen tilillä on n 600e ja käteiskassa koululla n. 112,90. Myyjäisistä tuli 75,70. Tilanne tammikuussa 15.1.2013.

4. Yhdistyksen tilillä on n 600e ja käteiskassa koululla n. 112,90. Myyjäisistä tuli 75,70. Tilanne tammikuussa 15.1.2013. Vallilan vanhemmat-yhdistyksen kokous 02.04.2013 Aika: Tiistai 02.04.2013 klo 18.00 Paikka: Vallilan koulun opettajanhuone 1. Läsnä Opettaja Sami Paavola Annu Kilpeläinen (3A) Anu Vauramo (6A) Kati Lounema

Lisätiedot

LINNALA NEWS GALLUP: PARAS LAJI LIIKUNTATUNNEILLA UUTISIA LINNALASTA. Perjantaina 21.lokakuuta 2011. Sivu 2

LINNALA NEWS GALLUP: PARAS LAJI LIIKUNTATUNNEILLA UUTISIA LINNALASTA. Perjantaina 21.lokakuuta 2011. Sivu 2 LINNALA NEWS UUTISIA LINNALASTA GALLUP: PARAS LAJI LIIKUNTATUNNEILLA Sivu 2 Perjantaina 21. lokakuuta 2011 PÄÄKIRJOITUS OTA KANTAA Linnala News nettisivut on nyt avattu Kysely loi nettisivut Otso H., Casimir

Lisätiedot

Sinut ry:n lehti Testaa tietosi Sinuista. Nuoren kertomus: Sijoitustausta on ollut minulle voimavara

Sinut ry:n lehti Testaa tietosi Sinuista. Nuoren kertomus: Sijoitustausta on ollut minulle voimavara Sinut ry:n lehti 2014 Testaa tietosi Sinuista Nuoren kertomus: Sijoitustausta on ollut minulle voimavara Mikä tää on? Hyppysissäsi oleva lehti on sijaisperheiden nuorille suunnattu Sinutlehti. Suomen Sijaiskotinuorten

Lisätiedot

Iin seudun Rhy:n Vuosikokous

Iin seudun Rhy:n Vuosikokous Iin seudun riistanhoitoyhdistys PÖYTÄKIRJA Pokholmintie 30 95100 KUIVANIEMI Puh 0400-936 333 Email ii@rhy.riista.fi 23.2.2016 Iin seudun Rhy:n Vuosikokous Aika: 23.2.2016 klo 18.00-20:15 Paikka: Läsnä:

Lisätiedot

Peltolan uutiset. Peltola Golfin jäsenlehti. Seiskaväylä,kuvan otti Kenttämestari Mikko Juhannuksena 2011 klo 20.30

Peltolan uutiset. Peltola Golfin jäsenlehti. Seiskaväylä,kuvan otti Kenttämestari Mikko Juhannuksena 2011 klo 20.30 Peltolan uutiset Peltola Golfin jäsenlehti Seiskaväylä,kuvan otti Kenttämestari Mikko Juhannuksena 2011 klo 20.30 Kädessäsi on Peltola Golfin ensimmäinen jäsenlehti. Sähköpostiin ja Peltolan nettisivuille

Lisätiedot

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi Akuliinan tarina Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi muuten kerennyt kouluun. Oli matikan

Lisätiedot

ESITYSLISTA. Edustajiston kokous 3 / 2016

ESITYSLISTA. Edustajiston kokous 3 / 2016 8.4.2016 Aika: 15.4.2016 klo 17.00 ESITYSLISTA Paikka: Kunnonpaikka: Jokiharjuntie 3, 70910 Vuorela Edustajiston varsinaiset jäsenet: Alho, Emmi Anttalainen, Tommi Gabbouj, Sami Hakkarainen, Henri Hentunen,

Lisätiedot

Yleisiä kommentteja kokeesta.

Yleisiä kommentteja kokeesta. Lukuvuoden fysiikan valtakunnallisen kokeen palaute.6. Palautteita yhteensä 454 oppilaan tuloksesta. Pistekeskiarvo 7,6 joka vastaa arvosanaa 6,5. Oppilaita per pistemäärä 5 5 5 5 4 6 8 4 6 8 4 6 8 4 6

Lisätiedot

1. Minkä puolueen kunnanvaltuutettuna toimitte?

1. Minkä puolueen kunnanvaltuutettuna toimitte? 1. Minkä puolueen kunnanvaltuutettuna toimitte? 25% 5 75% 10 Keskusta Kokoomus Kristillisdemokraatit Perussuomalaiset Ruotsalainen Kansanpuolue 10 Sosialidemokraatit Vasemmistoliitto Vihreät Jokin muu

Lisätiedot

Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13

Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13 Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13 Halusin lähteä ulkomaille työssäoppimaan sekä tutustumaan pieneksi aikaa toiseen maahan ja kulttuuriin. Kuusi

Lisätiedot

Nurmijärven Jalkapalloseura ry:n sääntömääräinen kevätkokous. Tiistaina 22.3 klo 18 Klaukkalan yläaste

Nurmijärven Jalkapalloseura ry:n sääntömääräinen kevätkokous. Tiistaina 22.3 klo 18 Klaukkalan yläaste Nurmijärven Jalkapalloseura ry:n sääntömääräinen kevätkokous Tiistaina 22.3 klo 18 Klaukkalan yläaste 1) KOKOUKSEN AVAUS Hallituksen jäsen Antti Ainasoja avasi kokouksen klo 18.04 2) KOKOUKSEN JÄRJESTÄYTYMINEN

Lisätiedot

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Minä rupesin hakemaan toppipaikkaa muutama kuukautta ennen kun tulin Sloveniaan. Minulla on kavereita, jotka työskentelee mediassa ja niiden kautta

Lisätiedot

Pohjois-Suomen pelastusliitto ry kutsuu edustajanne SÄÄNTÖMÄÄRÄISEEN VUOSIKOKOUKSEEN

Pohjois-Suomen pelastusliitto ry kutsuu edustajanne SÄÄNTÖMÄÄRÄISEEN VUOSIKOKOUKSEEN KOKOUSKUTSU 28.3.2013 Pohjois-Suomen pelastusliitto ry kutsuu edustajanne SÄÄNTÖMÄÄRÄISEEN VUOSIKOKOUKSEEN Sokos Hotel Vuokattiin, Kidekuja 2, Vuokatti lauantaina huhtikuun 20. päivänä 2013 klo 14.00 Kokouksessa

Lisätiedot

Venla, Joona ja Simone. Tennis

Venla, Joona ja Simone. Tennis Venla, Joona ja Simone Tennis Tennistunti Maanantaina 7.4.2014 tenniskiertue pysähtyi päiväksi koulullemme opettamaan meille oppilaille tennistä. Salissa oli kolme pistettä, tutka, tarkkuuslyönti ja minitennispeli.

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO. Rehtorin haastattelu s. 2

SISÄLLYSLUETTELO. Rehtorin haastattelu s. 2 SISÄLLYSLUETTELO Rehtorin haastattelu s. 2 Oma tyyli s. 3-7 Tulevien seiskojen vanhempainilta s. 8-10 Ysigaala s. 11-18 Sarjakuva, tehnyt Severi Hölsö s. 19 Lehdentekijät: Ella-Riikka Pukkinen Roosa-Maria

Lisätiedot

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja Leikkiä oppia liikkua harjoitella syödä nukkua terapia koulu päiväkoti kerho ryhmä haluta inhota tykätä jaksaa ei jaksa Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa,

Lisätiedot

HIIRIKAKSOSET. Aaro 22.2.2013. Lentoturma

HIIRIKAKSOSET. Aaro 22.2.2013. Lentoturma NALLE PUH Olipa kerran Nalle Puh. Nalle Puh lähti tapaamaan veljeään. Nalle Puh ja hänen veljensä nauroi itse keksimäänsä vitsiä. Se oli kuka on Nalle Puhin veli. Vastaus oli puhveli. Sitten he söivät

Lisätiedot

Kokemuksia kerhotoiminnasta

Kokemuksia kerhotoiminnasta Kokemuksia kerhotoiminnasta Kerhopäivinä koulussa on aina myönteinen sutina. Ovat oppilaat ja ohjaajat sama hehku kasvoillaan touhottamassa sinne tänne. Siinä tulee rehtorinakin tunne, että tämähän toimii!

Lisätiedot

Oulun yliopiston ylioppilaskunnan hallitus. Oulun yliopiston ylioppilaskunnan toimisto, Mannenkatu 1 B Oulu

Oulun yliopiston ylioppilaskunnan hallitus. Oulun yliopiston ylioppilaskunnan toimisto, Mannenkatu 1 B Oulu Oulun yliopiston ylioppilaskunnan hallitus Aika: 1.2.2012 klo 13:00 Paikka: Oulun yliopiston ylioppilaskunnan toimisto, Mannenkatu 1 B 90130 Oulu Jäsenet: Lisäksi: Eero Manninen (PJ) Aino-Kaisa Manninen

Lisätiedot

Sporticus ry PÖYTÄKIRJA/VUOSIKOKOUS 2011 Liikunta- ja terveystieteiden tiedekunta Jyväskylän yliopisto

Sporticus ry PÖYTÄKIRJA/VUOSIKOKOUS 2011 Liikunta- ja terveystieteiden tiedekunta Jyväskylän yliopisto Sporticus ry PÖYTÄKIRJA/VUOSIKOKOUS 2011 Liikunta- ja terveystieteiden tiedekunta Jyväskylän yliopisto YHDISTYKSEN VUOSIKOKOUS 2011 Aika: Keskiviikkona 10.10.2011 kello 18.00 Paikka: Opinkiven sauna, Keskussairaalantie

Lisätiedot

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa Matka Kiinassa Reissu lähti liikkeelle 30.10.2016 Helsinki Vantaa -lentokentältä. Mukaan lähti 7 opiskelijaa ja ensimmäiseksi 1,5 viikoksi kolme opettajaa: Jarno, Arttu ja Heimo. Kaikkia vähän jännitti,

Lisätiedot

Mitä on tapahtunut? -Emme ymmärrä mitään. -Tunne-elämä on jäissä. -Pikkuinen on edessä, mutta niin kaukana. -Hoitajat hoitavat Jaakkoa ja vanhempia

Mitä on tapahtunut? -Emme ymmärrä mitään. -Tunne-elämä on jäissä. -Pikkuinen on edessä, mutta niin kaukana. -Hoitajat hoitavat Jaakkoa ja vanhempia Jaakon elämä Emme uskoneet, että selviät, Emme uskoneet, että saisimme pitää sinut, Sinua hoivattiin, puolestasi rukoiltiin, välillä rukousta ei voinut lopettaa, se jatkui herkeämättä, hiljaa mielessä.

Lisätiedot

Mediakyselyn tulokset

Mediakyselyn tulokset Teetimme Tammikuussa 2016 kyselyn lasten mediakäyttäytymisestä Kankaan päiväkodin esikoululaisten ja Kankaan koulun 1-4- luokkalaisten vanhemmilla. Kyselyn avulla oli tarkoitus kartoittaa lasten sosiaalisen

Lisätiedot

Paritreenejä. Lausetyypit

Paritreenejä. Lausetyypit Paritreenejä Lausetyypit Keskustele parin kanssa, kysy parilta! Omasta mielestäni olen Minun perhe on Minun suku on Minun äiti on Minun isä on Minun koti on Minun lempiruoka on Minun suosikkilaulaja on

Lisätiedot

PÖYTÄKIRJA 8/ estynyt, varalla Niko Strömberg

PÖYTÄKIRJA 8/ estynyt, varalla Niko Strömberg 27.10.2014 Sivu 1(5) PÖYTÄKIRJA 8/2013 21.11.2013 LTKY:N EDUSTAJISTON KOKOUS AIKA 20.11.2013, klo 17.00 PAIKKA: LUT:n luentosali 1381 LÄSNÄ: Alopaeus Erik Bebek Peter C. Bremer Britt Eloranta Henri Ferm

Lisätiedot

WHO-Koululaistutkimus 2014 WHO-Skolelevstudie 2014

WHO-Koululaistutkimus 2014 WHO-Skolelevstudie 2014 WHO-Koululaistutkimus 2014 WHO-Skolelevstudie 2014 Kansainvälinen pitkäkestoinen koulukyselytutkimus, jossa tarkastellaan kouluikäisten lasten ja nuorten terveyskäyttäytymistä ja elämäntyylejä eri konteksteissa.

Lisätiedot

JAKSO MITEN MATKA ALKAA?

JAKSO MITEN MATKA ALKAA? Otavan asiakaspalvelu Puh. 0800 17117 asiakaspalvelu@otava.fi Tilaukset Kirjavälitys Oy Puh. 010 345 1520 Faksi 010 345 1454 kvtilaus@kirjavalitys.fi 1. painos 2015 Kati Aavikko, Satu Arjanne, Sanna Halivaara

Lisätiedot

Yhdistyksen nimi on Kiihtelysvaaran koulun Vanhempainyhdistys ry. ja se toimii Kiihtelysvaaran_ koulun yhteydessä ja sen kotipaikka on

Yhdistyksen nimi on Kiihtelysvaaran koulun Vanhempainyhdistys ry. ja se toimii Kiihtelysvaaran_ koulun yhteydessä ja sen kotipaikka on KIIHTELYSVAARAN KOULUN VANHEMPAINYHDISTYKSEN säännöt (hyväksytty 10.1.2006) 1 Yhdistyksen nimi on Kiihtelysvaaran koulun Vanhempainyhdistys ry ja se toimii Kiihtelysvaaran_ koulun yhteydessä ja sen kotipaikka

Lisätiedot

Nuoret luupin alla 2012 katsaus turkulaisten 6.- ja 9.-luokkalaisten vapaa-aikaan. Leena Haanpää Turun lapsi- ja nuorisotutkimuskeskus, TY

Nuoret luupin alla 2012 katsaus turkulaisten 6.- ja 9.-luokkalaisten vapaa-aikaan. Leena Haanpää Turun lapsi- ja nuorisotutkimuskeskus, TY Nuoret luupin alla 2012 katsaus turkulaisten 6.- ja 9.-luokkalaisten vapaa-aikaan Leena Haanpää Turun lapsi- ja nuorisotutkimuskeskus, TY Turku 11.9.2014 NUORET LUUPIN ALLA Tuottaa tutkimustietoa lasten

Lisätiedot

TUEXI lasten, nuorten ja perheiden tukena

TUEXI lasten, nuorten ja perheiden tukena TUEXI lasten, nuorten ja perheiden tukena Turun alueen koordinaattori Karoliina Kallio KM ja Salon ja Paimion koordinaattori Sirpa Stenström sosiaaliohjaaja Miten nuori ohjautuu toimintaan? Kunnan ammattilainen

Lisätiedot

Minä päätin itse sitoa ankkurinköyden paikalle, johon laitetaan airot. Kun ankkuri upposi joen pohjaan ja heti

Minä päätin itse sitoa ankkurinköyden paikalle, johon laitetaan airot. Kun ankkuri upposi joen pohjaan ja heti Joki Minä asun omakotitalossa. Talo sijaitsee Kemijärven rannan lähellä. Talon ja rannan välimatka on noin 20 metriä. Tänä keväänä Kemijoen pinnan jää alkoi sulaa aikaisemmin kuin ennen. Kaiken jään sulamisen

Lisätiedot

Nuoruus. - haittaks se? Nuorten foorumi Tampere Pesäpuu ry:n Selviytyjät-tiimi

Nuoruus. - haittaks se? Nuorten foorumi Tampere Pesäpuu ry:n Selviytyjät-tiimi Nuoruus - haittaks se? Nuorten foorumi Tampere 17.3.2012 Pesäpuu ry:n Selviytyjät-tiimi Millainen nuori olen? Pienryhmäkeskustelujen yhteenveto Mitä itsestäni ajattelen? Ahdistusta ja kamppailua itsensä

Lisätiedot

2/2010. Tässä numerossa: Elämys putki. Haastatteluja. Syksyisiä kuvia. Kamera esittely. Tulevia tapahtumia..

2/2010. Tässä numerossa: Elämys putki. Haastatteluja. Syksyisiä kuvia. Kamera esittely. Tulevia tapahtumia.. 2/2010. Tässä numerossa: Elämys putki. Haastatteluja. Syksyisiä kuvia. Kamera esittely. Tulevia tapahtumia.. Pääkirjoitus. Hei vaan kaikki lukijat, tässä olisi nyt toinen numero lehdestä jolla on nyt nimikin.

Lisätiedot

Vapaamuotoinen raportti työssäoppimisajasta / opiskelusta ulkomailla

Vapaamuotoinen raportti työssäoppimisajasta / opiskelusta ulkomailla Vapaamuotoinen raportti työssäoppimisajasta / opiskelusta ulkomailla 1. Perustiedot a. Roosa Haapa, Hotelli-, ravintola-, cateringala, b. The Sandwich Company, The Diamond, Derry, Northern Ireland, http://www.thesandwichco.com/stores/thediamond.php

Lisätiedot

PIIKKIÖN YHTENÄISKOULUN VANHEMPAINYHDISTYKSEN SÄÄNNÖT

PIIKKIÖN YHTENÄISKOULUN VANHEMPAINYHDISTYKSEN SÄÄNNÖT PIIKKIÖN YHTENÄISKOULUN VANHEMPAINYHDISTYKSEN SÄÄNNÖT 27.9.2011 1 Yhdistyksen nimi on Yy-Kaa-Koo ry (Yhteinen Kasvatus Koulussa), ja se toimii Piikkiön yhtenäiskoulun yhteydessä ja sen kotipaikka on Kaarinan

Lisätiedot

piraattipuolue PIRAATTIPUOLUE-KYSELY 30.8.2011

piraattipuolue PIRAATTIPUOLUE-KYSELY 30.8.2011 PIRAATTIPUOLUE-KYSELY 30.8.2011 Yleistä kyselystä: Toteutusaika: 13.7. 22.8.2011 Vastaajia yhteensä: 1003 Tarkoitus: Tuloksia hyödynnetään puolueen toiminnan kehittämisessä. Huomioitavaa: Eri kysymysten

Lisätiedot

VANHEMMAN HAASTATTELULOMAKE

VANHEMMAN HAASTATTELULOMAKE VANHEMMAN HAASTATTELULOMAKE Lapsi Vanhempi Haastattelija Päivä ja paikka 1 LAPSI VANHEMMAN SILMIN Kerro minulle lapsestasi. Millainen hän mielestäsi on? Kerro omin sanoin tai käytä alla olevia kuvauksia:

Lisätiedot

SUOMEN NUORISOVALTUUSTOJEN LIITTO NUVA RY:N VÄLI-SUOMEN PIIRI RY.

SUOMEN NUORISOVALTUUSTOJEN LIITTO NUVA RY:N VÄLI-SUOMEN PIIRI RY. Aika: 24.11.2012, klo 13.00 Paikka: ABC Seinäjoki, Vekaratehtaankatu 13, 60100 Seinäjoki Asia nro Liite nro 1. Kokouksen avaus 2. Kokouksen järjestäytyminen 3. Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus

Lisätiedot

KAKKOS SANOMAT SISÄLLYS:

KAKKOS SANOMAT SISÄLLYS: Rauman freinetkoulun 2lk:n luokkalehti 5# helmikuu 2011 KAKKOS SANOMAT SISÄLLYS: Oppilaan haastattelu 2 Mikaelin arvoitus 2 Kaksi merenneitoa 3 Kirjaesittely 3 Hiihtoloma 5 Hiihtoretki 5 Silja Europalla

Lisätiedot

Vielä kerran tervetuloa ja totean kokouksen avatuksi. (kop) Voitaneen todeta kokous päätösvaltaiseksi. Todetaan (kop)

Vielä kerran tervetuloa ja totean kokouksen avatuksi. (kop) Voitaneen todeta kokous päätösvaltaiseksi. Todetaan (kop) KÄSIKIRJOITUS Hyvinkään Venlan kaupunginosayhdistyksen vuosikokoukseen AIKA 11.06.2010, PAIKKA Hyvinkää, ASIALISTA: 1. Kokouksen avaus (kop, kop, kop) Hyvät ystävät. Tervetuloa Hyvinkään Venlan kaupunginosayhdistyksen

Lisätiedot

Koululaisten oma yhteiskunta

Koululaisten oma yhteiskunta Koululaisten oma yhteiskunta Yrityskylä on peruskoulun kuudensille luokille suunnattu yhteiskunnan, työelämän ja yrittäjyyden opintokokonaisuus. Yrityskylä-opintokokonaisuus muodostuu opettajien koulutuksesta,

Lisätiedot

Suomen Kuntaliitto ry Pöytäkirja 1/ Finlands Kommunförbund rf

Suomen Kuntaliitto ry Pöytäkirja 1/ Finlands Kommunförbund rf Suomen Kuntaliitto ry Pöytäkirja 1/2013 1 Kokoustiedot Aika Torstai 2.5.2013 klo 13.30 14.41 Paikka Kuntatalo, iso luentosali ja neuvotteluhuoneet Toinen linja 14, Helsinki Suomen Kuntaliitto ry Pöytäkirja

Lisätiedot

Valitse jokaiseen lauseeseen sopiva kysymyssana vastauksen mukaan:

Valitse jokaiseen lauseeseen sopiva kysymyssana vastauksen mukaan: Kero, mitä menet tekemään. Malli: Menen yliopistoon Menen yliopistoon opiskelemaan. Menen kauppaan 5. Menen uimahalliin Menen kotiin 6. Menen kahvilaan Menen ravintolaan 7. Menen pankkiin 4. Menen kirjastoon

Lisätiedot

Emma ja Julija ovat ruvenneet huomioimaan Jennaa enemmän. He ovat hyviä ystäviä.

Emma ja Julija ovat ruvenneet huomioimaan Jennaa enemmän. He ovat hyviä ystäviä. Sakke aloittaa peruskoulun, Eetu ja Karim menee yhdeksännelle luokalle ja Julija, Emma ja Jenna aloittavat kahdeksannen luokan ja ovat siitä innoissaan. Emma ja Julija ovat ottaneet Jennan mukaan ja Jennakin

Lisätiedot

Kenguru 2015 Benjamin (6. ja 7. luokka)

Kenguru 2015 Benjamin (6. ja 7. luokka) sivu 1 / 8 NIMI LUOKKA Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Väärästä vastauksesta saat miinuspisteitä

Lisätiedot

Otsikko Sivu 1 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS KOKOUKSEN AVAUS PUHEENJOHTAJAN JA SIHTEERIN VALINTA...143

Otsikko Sivu 1 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS KOKOUKSEN AVAUS PUHEENJOHTAJAN JA SIHTEERIN VALINTA...143 141 Nuorisovaltuuston kokous PÖYTÄKIRJA AIKA 4.10.2016 Klo 17.15 PAIKKA Nuorisotila Nurkka KÄSITELTÄVÄT ASIAT Otsikko Sivu 1 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS...143 2 KOKOUKSEN AVAUS...143 3 PUHEENJOHTAJAN

Lisätiedot

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni.

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni. Welcome to my life Kohtaus X: Vanhempien tapaaminen Henkilöt: Sari Lehtipuro Petra, Sarin äiti Matti, Sarin isä Paju (Lehtipurot ja Paju istuvat pöydän ääressä syömässä) Mitäs koulua sinä Paju nyt käyt?

Lisätiedot

Koko perheen kyläilta ja teemana kyläturvallisuus

Koko perheen kyläilta ja teemana kyläturvallisuus Koko perheen kyläilta ja teemana kyläturvallisuus Tervetulosanat ja muutama dia puheenjohtajalta (Olli) Kyläyhdistys on 36-vuotias ja hyvissä voimissaan Onnistuttu tiedonkulun ja avoimuuden lisäämisessä

Lisätiedot

VESALASSA ONNISTUMME. Marraskuu on ollut Vesalan ala-asteella kiireinen kuin jouluviikolla konsanaan. Kohokohtana. toteutettu PAJAPÄIVÄ, josta

VESALASSA ONNISTUMME. Marraskuu on ollut Vesalan ala-asteella kiireinen kuin jouluviikolla konsanaan. Kohokohtana. toteutettu PAJAPÄIVÄ, josta VESALASSA ONNISTUMME Marraskuu on ollut Vesalan ala-asteella kiireinen kuin jouluviikolla konsanaan. Kohokohtana oli Helsingin kaupungin RUUTIhankerahoilla toteutettu PAJAPÄIVÄ, josta tässä ja seuraavilla

Lisätiedot

Merenkulkija 4/2013. Espoon Merenkulkijat ry www.espoonmerenkulkijat.net. Sisältö:

Merenkulkija 4/2013. Espoon Merenkulkijat ry www.espoonmerenkulkijat.net. Sisältö: Espoon Merenkulkijat ry www.espoonmerenkulkijat.net Merenkulkija 4/2013 Sisältö: Johtokunnan yhteystiedot Kommodorin palsta Tärkeät päivämäärät Sähkönkäyttö talviaikana Talvisäilytys ja pukkiaitaus Talvisäilytysmaksut

Lisätiedot

Hyvinkään Keilailuliitto ry:n säännöt

Hyvinkään Keilailuliitto ry:n säännöt Hyvinkään Keilailuliitto ry:n säännöt 1 Yhdistyksen, jota näissä säännöissä kutsutaan liitoksi, nimi on Hyvinkään Keilailuliitto ry. Sen kotipaikka on Hyvinkään kaupunki. 2 Liiton tarkoituksena on johtaa

Lisätiedot