SATAKIELI. Jäsentiedote V A N T A A N S E U D U N S T E I N E R K O U L U STEINERPÄIVÄKODIT METSÄTÄHTI, PIKKUKARHU JA POHJANTÄHTI

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "SATAKIELI. Jäsentiedote 1 2011 V A N T A A N S E U D U N S T E I N E R K O U L U STEINERPÄIVÄKODIT METSÄTÄHTI, PIKKUKARHU JA POHJANTÄHTI"

Transkriptio

1 SATAKIELI Jäsentiedote V A N T A A N S E U D U N S T E I N E R K O U L U STEINERPÄIVÄKODIT METSÄTÄHTI, PIKKUKARHU JA POHJANTÄHTI

2 SISÄLTÖ Pääkirjoitus...3 Vaalipaneeli koululla...4 Johtokunnan kuulumisia...7 Päättötyö tekijäänsä kiittää...6 Onnittelut shakkimestarille!...9 Alla hjärtans dag...10 Henkilökunta esittäytyy: Antti Hakama...11 Tunnelmia 9. luokan taidehistorian jaksolta...12 Löylykauhan vaiheet...14 Ajatuksia kummiudesta...15 Pulkkailun riemua urheilupäivänä...18 Puheenvuoro: Hyvät kännykkäsukupolven vanhemmat...20 Kevätkokouskutsu...22 Vantaan seudun steinerkoulu Satakielentie 5, Vantaa Puh. toimisto (09) Puh. opettajat (09) Steinerpäiväkoti Metsätähti Rasinkatu 13, Vantaa Puh. (09) Steinerpäiväkoti Pohjantähti Kirkkotie 8, Tuusula Puh. (09) Steinerpäiväkoti Pikkukarhu Kukkakatu 6, Järvenpää Puh Kouluun ilmoittautuminen: Ritva Seuna, puh. (09) Osoitteenmuutokset ja ilmoitusmyynti: Jäsentiedote 1/2011. Toimitus: Tuomo Oksanen. Taitto: Niina Mälkiä. Kannen kuva: Melina Heimsch. Tämän sivun kuva: Anna Hietala. Lisää kuvia ja tunnelmia 2 9. luokan taidehistorian jaksolta sivuilla Painopaikka: Savion Kirjapaino Oy.

3 pääkirjoitus Lauantai-iltana kello keittiönpöydän ja lettuvadin ympärillä raikui nauru. Joku oli sanonut jotain hauskaa, kukaan ei enää muista mitä, ja heti perään toinen oli keksinyt uuden hauskuuden. Ja taas naurettiin. Välillä piti jarrutella, jotta suupalat eivät eksyisi väärään kurkkuun eivätkä naapurit häiriintyisi kotibileistä. Pöydän ympärillä istuivat perheen viidettäkymmentä käyvät aikuiset ja vielä kotona asuvat nuoret, 15- ja 17-vuotiaat. Hymyt kertoivat hyvästä mielestä ja pienestä hienosta hetkestä päivänä, joka oli ollut täynnä surullisia ja pelottavia uutisia maailmalta. Yhtä hieno hetki oli saada käsiinsä tämän Satakielen aineisto. Lehden sivuille on ollut mukava asetella opettajien, oppilaiden ja vanhempien tekstejä ja kuvia: ekaluokkalaisten piirroksia, 6.-luokkalaisten tekemä haastattelu, kuvia ja ajatuksia 12.-luokkalaisten päättötöistä, vanhemman puheenvuoro... Tämä Satakieli on yhdessä olemisen ja tekemisen tulos. Kuin hymy ja pieni hyvän mielen hetki arkisen aherruksen keskellä. Niina Mälkiä steinerkoululaisen äiti Senjan verhoilema nojatuoli ja rahi sekä muita 12.-luokkalaisten päättötöitä sivuilla 6-8. Vad tänker åttorna och niorna på vännerna och vänskapen? Sidan 10.

4 vaalipaneeli koululla Koulullamme järjestettiin perjantaina 28. tammikuuta vaalipaneeli. Paneelin järjesti koulun oppilaskunta yhdessä Suomen nuorisoyhteistyö Allianssi ry:n kanssa. Allianssi otti yhteyttä poliittisten nuorisojärjestöjen paikallisjärjestöihin ja hankki tätä kautta kansanedustajaehdokkaita panelisteiksi. Allianssi sai paikalle Fredrika Åkerön (RKP), Teemu Lahtisen (PS), Juhis Rannan (Vihreät), Pekka Tuurin (SDP), Petri Muinosen (KD) ja Mikko Hintsalan (Keskusta). Lisäksi oppilaskunnan toimijat hankkivat paikalle Antti Hartikaisen( Vasemmistoliitto), Juha Kovasen (SKP) ja Tomi Sandströmin (Kokoomus). Vaalipaneelin puheenjohtajana toimi loistava Aleksanteri Gustafsson. Aloituspuheenvuorojen jälkeen siirryttiin kiperiin lämmittelykysymyksiin, joihin vastattiin joko kyllä tai ei. Näitä kysymyksiä olivat esimerkiksi kirkon irrottaminen valtiosta, lisäydinvoima ja äänestysikärajan laskeminen. Nämä mielipiteitä jakaneet kysymykset herättivät keskustelua. Laajempia käsiteltyjä aiheita olivat pakkoruotsi, homoparien adoptiooikeus, steinerkoulut ja eläkeikä. Vaalipaneeli meni kokonaisuutena hyvin, keskustelu oli vilkasta, mutta eläkeikä-kysymyksen olisi voinut vaihtaa enemmän nuoria kiinnostavaksi. Tätä oli tosin kysytty, kommentoi Aleksanteri Gustafsson. Kysymyksiä paneeliin kerättiin etukäteen yhdeksänneltä luokalta ja lukiolaisilta. Homoparien adoptio-oikeutta käsiteltäessä kuultiin kristillisdemokraatin erikoinen mielipide, joka oli, että homoparien lapset eivät opi tuntemaan monimuotoisuutta. Steinerkoulukysymyksessä kaikki halusivat mielistellä steinerkoululaisia, mutta sosialidemokraatti sanoi suhtautuvansa kriittisesti yksityiskouluihin. Kenelläkään ei silti ollut pahaa sanottavaa steinerpedagogiikasta. Työnantajajärjestöjä hyysäävät oikeistolaiset halusivat korottaa eläkeikää ja vasemmistopuolueiden edustajat vastustivat. Teksti: Aleksanteri Gustafsson ja Ilja Aalto. Kuva: Jarno Paalasmaa

5 JOHTOKUNNAN KUULUMISIA Uusi johtokunta on aloittanut toimintansa energisesti. Johtokunnan puheenjohtajana jatkaa Juulia Salonen, varapuheenjohtajana Jaana Palviainen ja sihteerinä Soili Pohjalainen. Tammi-helmikuussa päätettiin johtokunnan alaisista työryhmistä ja niiden toimenkuvista vuodelle 2011: Johtokunnan valmisteleva ryhmä, kokooonkutsujana Juulia Salonen Rakennusryhmä, Rainer Sarström Organisaatioryhmä, Uli Jetzinger Tiedotusryhmä, Jaana Jetzinger Raharyhmä, Juha Vuorinen I-P ryhmä (Iltapäiväkerho), Laura Colliander KuHa (Kulttuuri- ja harrastusryhmä), Tommi Mouhu Vanhempainkunta (keskiaikamarkkinat), Kirsi Ojala-Kinnunen Vuosi on alkanut yhteistyön merkeissä: Konsultti Eric Kaufmanin johdolla visioimme tammikuussa johtokunnan ja henkilökunnan kanssa yhteistä unelmaamme koulusta. Ilta oli hieno ja innostava aloitus vuodelle. Maaliskuussa johtokunta vieraili 3.3. opettajakunnan kokouksessa tutustumassa opettajiin ja opettajakunnan työhön. Tilaisuus oli onnistunut ja yhteisiä tapaamisia päätettiin jatkaa. Koulun kulut ovat budjetin mukaiset eli rahat riittävät. Vuoden 2010 tilinpäätös hyväksytään johtokunnan kokouksessa huhtikuussa ja lopullisesti kouluyhdistyksen kevätkokouksessa Koululle ostetaan käytetty hyväkuntoinen piano juhlasaliin. Vanha piano säilyy koulussa muussa käytössä. Iltapäiväkerhotoiminnan siirtymistä kouluyhdistyksen alaisuuteen valmistellaan. Työryhmässä on johtokunnan jäseniä, opettajia ja iltapäiväkerhoyhdistyksen johtokuntaa. Yleiskokous, jossa liittämisestä päätetään, on suunniteltu pidettäväksi torstaina klo Siviilipalvelusmies Antti Hakama on aloittanut työt koulussa. Hänen esimiehenään toimii opettaja Marja-Leena Vitikka. Rakennusryhmä on suunnitellut vuoden aikana tehtäviä töitä ja kesän talkoita. Rakennus ryhmä toivoo, että kevään vanhempainilloissa vanhemmat sopisivat keskuudestaan luokan oman rakennusvastaavan, joka voisi osaltaan toimia yhdyshenkilönä. Johtokunnan puolesta, Juulia Salonen pj.

6 päättötyö tekijäänsä kiittää Sini rakensi nukkekodin. Kuvat: Tuomo Oksanen 12. luokan päättötyöt 2011 Aake: 7-kielisen sähkökitaran rakentaminen Annette: Hopeasormuksen valmistaminen Dooris: Auton etupenkkien uudelleen verhoilu Elias: Sarjakuvan piirtäminen Poen runoon Musta kissa Heidi: Korusarjan valmistaminen Heikki: Tietokonepelin tekeminen Henni: Keramiikka-astiaston suunnittelu ja valmistaminen Iiro: Nauhamikrofonin tekeminen Jasmin: Omien ruokareseptien suunnittelu ja valmistus Jessica: Rakennekynsien valmistaminen Miro: Rummun rakentaminen Mitja: 4-kielisen sähkökitaran rakentaminen Noora: Nuken valmistaminen Santeri: Radion valmistaminen Senja: Vanhan nojatuolin ja rahin verhoilu Sini: Nukkekodin rakentaminen Tiia: Valokuvaustyön tekeminen Maailma linssin läpi Tuomas: Backgammon-laudan tekeminen Ville: 6-kielisen basson rakentaminen Dooris verhoili auton penkin.

7 Päättötyö oli yleisesti ottaen opettavainen kokemus, eikä vain oman työn kannalta. Tuli ymmärrys, että melkein mikä tahansa on mahdollista, kunhan ottaa selvää siitä, mitä alkaa tehdä. Santeri Päättötyön tekeminen oli tosi aikaa vievää ja haastavaa, mutta ennen kaikkea palkitsevaa. Olen todella iloinen, että sain työni valmiiksi, ja vieläpä ajallaan. Haastavinta oli kyllä esiintyminen. Kaikkein kivointa oli se, että tätä työtä voi jatkaa ammatikseenkin. Santeri valmisti radion. Jessica Rummun rakennus projektina oli hieman haastava, muttei mahdoton. Aikaa kului kyllä työntekoon ja suunnitteluun, mikä ajoittain haittaisi sekä koulunkäyntiä että normaalia elämää. Jos tekisin rumpuni uudestaan, hankkisin kaiken tarvittavan valmiiksi ja näkisin enemmän vaivaa rummun rungon tekoon ja viimeistelyyn. Yleisesti, päättötyönteko oli melko opettavaa ja selvästi sellainen projekti, jolla halutaan testata/ näyttää oppilaille tulevaisuuden hallintaa ja isompien projektien tekoa. Miro Iiro teki nauhamikrofonin.

8 Aake rakensi seitsemänkielisen sähkökitaran. Päättötyötä tehdessä tajusi, että itseltä löytyy edellytykset oppia tekemään mitä tahansa. Heikki Päättötöiden kanssa vaikeinta oli työn aloittaminen. Tein päättötyökseni nuken, johon olen tyytyväinen. Noora Tein päättötyökseni keramiikka-astiaston, johon sisältyi syviä ja matalia astioita sekä muutama ylimääräinen astia. Olin hyvin tyytyväinen lopputulokseen! Suosittelen savitöitä muillekin päättötyöaiheeksi. Henni Henni suunnitteli keramiikka-astiaston. Etualalla komeilevat Jasminin leivonnaiset. Taustalla odottaa vuoroaan Tiia.

9 onnittelut shakkimestarille! Ylästön koululla järjestettiin helmikuussa Vantaan koulujen shakkimestaruuskilpailu luokkien mestaruuden voitti kirkkaasti koulumme 5. luokan oppilas Mihail Nyappinen. Mihail, kuinka kauan ja missä olet oppinut shakkia? Vanhemmat veivät minut shakkikerhoon, jossa käyn kaksi kertaa viikossa. Nyt on neljäs vuosi menossa. Lisäksi teen shakin kotiläksyt kavereiden kanssa pelaten. hyvä kun häviää, hyvä kun voittaa aina oppii. Oletko osallistunut muihin kisoihin? Kyllä, aiemmin Suomen mestaruuskisoihin Oulussa ja Helsingin mestaruuskisoihin. Minkälaisia ovat shakin kotiläksyt? Niissä harjoitellaan erilaisia siirtoja, taktiikoita ja strategioita. Millainen on hyvä shakinpelaaja? Hän osaa käyttää monen-laisia taktiikoita, ei näytä hermojaan, on rauhallinen, puhuu vasta pelin jälkeen. Mikä on shakissa kiinnostavinta? Hyvä kun häviää, hyvä kun voittaa aina oppii.

10 alla hjärtans dag den 14 februari Eleverna i olika klasser har tänkt på vad vännerna och vänskapen betyder för dem. Några har även funderat på ordet kärleken. Här finns några av åttornas och niornas nedskrivna tankar. Vännerna är verkligen viktiga. Henri åk8 Vännerna är häftiga. Jerry åk8 Vännerna stöder varandra. Joona åk8 Vännerna är rosor. Vännerna är jättebra; vännerna är något som alla måste ha. Rasmus åk8 Viivi åk9 Vännerna är trevliga och vänliga. Sini åk8 Vännerna är mitt liv. Ronja åk8 Vännerna är humoristiska. Maiju åk8 Du är söt, vill du att jag kommer till ditt kök? Julia T och Jasmine åk9 Kärleken är härliga kyssar. Anna-Sofia åk8 Kärleken är för att stötta. Sara åk8 Jag vill alltid vara nära, glömmer inte. Jag älskar dej för det du är. Viivi åk9 För världen är du någonting men för mig är du hela världen. Julia T och Jasmine åk9 Kärleken är... att svenskläraren släpper oss ut tidigare. Elias åk8 Jag älskar dig, kom till mig. Om du inte kommer, kommer jag till dig. Julia T och Jasmine åk9 10

11 henkilökunta esittäytyy antti hakama 6.-luokkalaiset harjoittelivat haastattelun tekemistä valtakunnallisella koululaisten sanomalehtiviikolla. Fanny ja Sara kyselivät asioita siviilipalvelusmies Antti Hakamalta, joka aloitti palvelun helmikuun alussa Vantaan seudun steinerkoulussa. Miksi tulit juuri tänne? Vaikutti mielenkiintoiselta ja täällä oli paikka vapaana. Mitä teet koulussamme päivittäin? Toimin kouluavustajana. Oletko taiteellinen? En erityisemmin. Mitä haluat sanoa lopuksi? Kiitos tästä ihanasta vuodesta jo etukäteen! Mitä aiot tehdä siviilipalveluksen jälkeen? Lähden opiskelemaan, en tiedä vielä mitä. Missä asut ja minkä ikäinen olet? Asun Vantaan Koivukylässä ja olen 20 vuotta. Mitä teet vapaa-ajalla? Luen, teen ruokaa, soitan sähköbassoa, retkeilen. Mitä mieltä olet koulustamme? Erittäin kivat oppilaat ja opettajat sekä sijaitsee kivalla paikalla. Onko koulussamme jotain, mistä et pidä? Ei ole. Mitä koulua kävit? Helsingin sosiaali- ja terveysalan oppilaitosta. Kuva: Tuomo Oksanen 11

12 tunnelmia 9. luokan ta 12

13 idehistorian jaksolta Kuvat: Sirpa Perkiömäki 13

14 löylykauhan vaiheet Ensin minulla oli neliönmuotoinen kuparilevyn palanen. Piirsin harpilla mahdollisimman ison ympyrän levylle ja leikkasin sen jonkinnäköisillä rautasaksilla. Kuumensin levyn ja aloitin takomisen. Levy taottiin vasaralla, hakkaamalla keskeltä ylöspäin, spiraalin muodossa. Kuumensin levyä ja taas hakkasin, vuorotellen. Toistin taonnan niin monta kertaa, että levy sai kuppimaisen muodon. Sitten mentiin porukalla metsään. Kaadoimme muutaman ohuen haavan, paloittelimme ne sopivankokoisiksi kapuloiksi, kuorimme omat kapulamme ja hioimme ne. Terävät reunatkin tasoitettiin. Kuppi ja kapula valmis! Alotin löylykauhan varren takomisen. Ensin hakkasin varren päätä koko ajan yhdeltä sivulta niin, että se litistyi ohueksi. Tietenkin kuumensin rautaa, eihän se muuten taivu. Sitten hakkasin toista päätä, samalla rautaa pyörittäen. Näin tuli raudan päästä piikki. Halusin kierittää vielä varren kauniille spiraalille. Kuparikuppiin porattiin kaksi peräkkäin olevaa reikää, samoin rautatangon littanaan päähän. Hakkasin kaksi kupariniittiä aukoista niin, että kauha pysyi raudassa kiinni. Sitten porasin puukapulan päähän reiän ja hakkasin sen raudan teräväksi taottuun päähän kiinni. Lopuksi kiillotin kauhan sekä sen varren ja öljysin puukahvan. Liisa Maaria Krell, 7. lk 14

15 ajatuksia kummiudesta: 1. luokka piirtää, 6. luokka kertoo Minusta oli kivaa saada kummilapsi. En tiedä, kuinka hauskaa se heistä oli, mutta minusta se oli hauskaa. Etenkin välitunnit ovat hauskoja, kun saa olla kummilapsen kanssa. Vaikka aluksi kummius oli outoa, se alkoi kääntyä normaalin puolelle. Olimme myös kerran auttamassa kummilapsia käsitöissä, vaikkei meistä ollut paljon apua, sillä kukaan ei osannut tehdä pannulappua. Kerran olimme heidän kanssaan luistelemassa. Matka oli Savion kentälle pitkä, vaikka käytimme oikotietä, joka taisi olla pidempi kuin normaali reitti. Outoa muuten, että useat muistivat puolet ekaluokkalaisten nimistä, mutta eivät minun kummilapseni nimeä! Vesa 6.lk 15

16 Kummius on ihan hauskaa ja tavallaan se opettaa itsehillintää. Minulla on kummilapsi Laura, joka osaa olla kiltti ja mukava jos itse haluaa. Olemme tehneet kivoja juttuja yhdessä, esimerkiksi: retki haljenneelle kivelle, luistelemista Savion kentällä ja näemmehän me välitunnilla, eikä nyyttäreitä sovi unohtaa. Hauskaa on ollut, mutta eihän sitä aina voi olla, välillä kummilapsi roikkuu yms. mutta leikkiähän sekin vain on. Hilja 6.lk Kummius on melko helppoa ja kivaa. Kummilapseni on mukava ja olemme leikkineet sokkoa ja hippaa. Aika on mennyt tosi nopeasti kummiuden aikana. Toivoin saavani kummilapsekseni pojan ja sain pojan. Kesti hetken, että muistimme toistemme nimet. Kummilapseni on mukava. Hän harrastaa seinäkiipeilyä. Olen tosi hyvissä väleissä kummilapseni kanssa. Niko 6.lk ja sitähän kummius on, auttamista ja opastamista. Meidän koulussamme kuudesluokkalaiset saavat kummilapset. Me teemme kummilastemme kanssa kaikenlaista esim. askarrellaan, käydään retkillä, mennään luistelemaan ha pidetään yhteisiä tapahtumia, esim. nyyttikestejä, pikkujouluja ja paljon muuta. On hauskaa olla kummi, kun kummilapsi on vasta niin nuori ja kokematon koulumme tavoista. Me leikimme joskus välitunneilla kummilastemme kanssa jotakin, vaikkapa tervapataa tai hippaa. Yleensä minä ja kummilapseni moikkaamme välitunnilla ja vaihdamme kuulumisia. On ihan kiva joskus opastaa kummilasta, jos hän ei tiedä jotakin.minusta on mukavaa olla kummi! Fanny 6.lk 16 Meidän koulussa kuudesluokkalaiset ovat ekaluokkalaisten kummeja. Jokaiselle valittiin aina kummi. Kummilapsien kanssa menimme välillä retkelle ja kävimme myös luistelemassa. Luisteleminen oli ehkä hauskinta, mitä olemme tehneet kummiluokan kanssa. Teemme myös välitunneilla joskus jotain hauskaa. Miika 6.lk

17 Syksyllä 2010 oli meidän luokan vuoro saada kummiustehtävä. Jokainen sai oman kummilapsen ensimmäiseltä luokalta, minun kummilapseni nimi on Aino. Kummina olen saanut auttaa ja opastaa esim. lyhtyjen tekemisessä ja käsitöissä. Ja sitähän kummius on, auttamista ja opastamista. Olemme olleet kummilasten kanssa haljenneella kivellä retkeilemässä. Olemme käyneet myös luistelemassa Koivikon kentällä Saviolla. Syksyllä saimme olla tukemassa ykkösluokkalaisia rohkeudenpolulla. Olemme leikkineet kummilasten kanssa myös välitunneilla. Kummin tehtävässä tuntee olevansa tärkeä. Jouluna järjestimme yhteiset nyyttärit. Kummina voin oppia asioita kummilapselta ja päinvastoin. Kummina olen aina valmis auttamaan. Kummina on kivaa! Juho 6.lk 1.-luokkalaisten piirustukset vahvistavat sen, mitä 6.-luokkalaiset kertovat: yhdessä tekeminen on hauskaa! 17

18 Pulkkailun riemua Keinukalliossa koulun talviurheilupäivänä

19 19

20 puheenvuoro hyvät kännykkäsukupolven vanhemmat Terhi Takanen Jokainen meistä vanhemmista on huolissaan joskus lapsestaan ja joillakin niistä hetkistä on iloinen, että on kännykkä. Kun ei tiedä missä nuori on, ja voi laittaa tekstarin. Tai kun tietää, että pikkukoululaisella on kännykkä kotosalla ja koulumatkalla mukana, ja hän osaa soittaa jos tulee hätä. Sellaisilla hetkillä sitä huokaa kiitollisena, että onneksi nykyään on kännykät. Niin, kännyköitä ei ollut meidän nuoruudessamme tämä kokeilu kännyköiden hyödyistä ja haitoista on vielä kesken, ja olemme siinä mukana kaikki. Kymmenen viisitoista vuotta sitten selvisin hyvin lankapuhelimella. En kokenut tarvitsevani kännykkää. Nyt en voi elää ilman sitä. Tiedäthän tunteen, kun olet unohtanut kännykkäsi jonnekin? Outo tunne. Miten nyt selviät kotiin entä jos tulee jotain yllättävää, enhän muista edes miehen numeroa, mitä jos juna jää matkalle, enkä ehdi kotiin ennen 7-vuotiasta? Vuonna 2004 säteilyturvakeskuksen tutkimustulokset osoittivat, että kännykän mikroaaltosäteily voi aiheuttaa väliaikaisia muutoksia soluissa. Löydöksen perusteella ei voi vielä arvioida kän- nykkäsäteilyn terveysvaikutuksia (Säteilyturvakeskuksen www-sivut). Säteilyturvakeskus on aloittanut pitkittäistutkimuksen kännykän vaaroista, johon osallistuu miljoona suomalaista (HS ). Matkapuhelinten pitkäaikaisesta käytöstä aiheutuvaa riskiä ei voida lopullisesti arvioida ennen kuin puhelimia on käytetty useita vuosikymmeniä, STUK toteaa (Yle uutiset ). He suosittavat lapsille kännykän käytön rajoittamista ja muun muassa tekstiviestien suosimista puheluiden sijaan. Meidän ei kuitenkaan tarvitse odottaa tutkimustuloksia. Olemme kaikki mukana terveydelle mahdollisesti vaarallisessa kännykkäkokeilussa, josta Helsingin Sanomat uutisoi maailman suurimpana ihmiskokeena. Tämän kokeen tuloksia emme vielä tiedä ja toivottavasti minun ja monen muun maallikon ja valistuneiden asiantuntijoiden varovainen huoli on turhaa. Voimme tehdä ennakoivia viisaita valintoja jo nyt. Miten teidän perheessä tehdään nämä valinnat? Minulla on 7-vuotias tytär, Neda, koulussamme. Meillä on 20

21 ollut 3-vuotiaasta tällainen Nedan ehdottama kasvatussopimus: äiti määrää äitiä, isi isiä ja Neda Nedaa. Äidin lisäyksellä: Neda voi määrätä Nedaa, kunhan osaa tehdä sen viisaasti ja tarvittaessa äiti ja isi auttavat. Tämä on johtanut siihen, että Neda on määritellyt itselleen sopivan kännykän käytön tavan: se on käytössä tällä hetkellä kotona, kun on yksin ja jos tulee asiaa. Silloin hän puhuu kaiuttimeen tai handsfreehin. Koulussa hän ei vielä halua sitä pitää, koska pelkää sen hukkuvan. Lisäksi hän toivoo, että millaisia periaatteita koulullamme voisi olla sähkömagneettisille kentille herkistymisen suhteen? luokassa ei olisi kenenkään kännykkä päällä, ja kuulinkin opettajalta että näin onkin. Itselläni omat valintani kännykän vähäinen käyttö (handsfreen kanssa) ja sen kiinnipitäminen öisin perustuvat oman kehon tuntemuksiin; kun puhuu ilman handsfreetä, voi tuntea pään alkavan kuumottaa. Näitä arkisia valintoja vahvistaa kokeneen sähkömagneettisten kenttien asiantuntijan ehdotus. Fysiologian emeritusprofessori Osmo Hänninen on tehnyt hyödyllisen toimenpide-ehdotuksen sähkömagneettisten kenttien suhteen koulussa, mikä voisi olla hyvä keskustelun pohja joka koulussa. Hänen mukaansa sähkömagneettisille kentille kuormittumista pitäisi välttää, ja tämä tarkoittaa sen pohdintaa, miten muun muassa kännyköiden, kannettavien tietokoneiden ja WLAN-verkkojen suhteen olisi hyvä toimia. Ehdotuksessa on kahdeksan kohtaa, joista nostan tässä esiin muutaman: Lasten kännykät ovat suljettuina kouluissa. Kännykän saa avata vasta koulun alueen ulkopuolella. Tällä on terveyden lisäksi vaikutusta koulun työrauhaan ja lasten keskittymiskykyyn. Kouluissa ei korvata koulukirjoja kannettavilla tietokoneilla. Mitä tämä herättää sinussa ja meissä vanhemmissa? Tämän pohdinnan toivon jatkuvan koulun ja vanhempien yhteistyönä. Millaisia yhteisiä periaatteita koulullamme voisi olla sähkömagneettiselle kentille herkistymisen eli erityisesti kännyköiden, kannettavien ja wlaneiden suhteen? Miten voimme opastaa lapsiamme turvalliseen kännykän käyttöön, ja miten voimme toimia itse esimerkkeinä? Lisätietoa: Toimenpide-ehdotukset-sahkomagneettiset_kentat_kouluissa.pdf Maailman+suurin+ihmiskoe/

22 Vantaan seudun steinerkoulun kouluyhdistys ry:n SÄÄNTÖMÄÄRÄINEN kevätkokous pidetään torstaina klo 19 A-rakennuksen ruokasalissa Vantaan seudun steinerkoululla, Satakielentie 5, Vantaa. ESITYSLISTA: 1. Kokouksen avaus 2. Valitaan kokoukselle puheenjohtaja, sihteeri ja kaksi pöytäkirjan tarkastajaa 3. Todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 4. Esitetään yhdistyksen toimintakertomus, tilinpäätös ja tilintarkastajien lausunto 5. Päätetään vastuuvapauden myöntämisestä johtokunnalle ja muille tilivelvollisille tai niistä toimenpiteistä, joihin tilien ja hallinnon tarkastus antaa aihetta 6. Käsitellään muut asiat, jotka on kirjallisesti esitetty johtokunnalle vähintään kahdeksan (8) päivää ennen kokousta 7. Kokouksen päättäminen TERVETULOA! Johtokunta ensi numerossa lähdetään metsätöihin! 3.-luokkalaiset harjoittelevat kevään aikana hirsien käsittelyä puiden kaatamisesta rakentamiseen. Satakielen seuraavassa numerossa lapset kertovat päivästään oikean metsurin opissa Pohjois-Sipoon kuusikossa. Satakieli 2/2011 ilmestyy toukokuun lopussa. 22

23 23

24 24 Vantaan seudun steinerkoulu, satakielentie 5, Vantaa

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

Miten minä voisin ansaita rahaa

Miten minä voisin ansaita rahaa Miten minä voisin ansaita rahaa Aloitetaan vaikka sillä että kerron mitä osaan ja harrastan. Harrastan uintia, pianonsoittoa, kuorolaulua, tanssia ja tykkään myös piirtää paljon. Osaan myös askarrella

Lisätiedot

Elämän kartat -3. koulutustapaaminen-

Elämän kartat -3. koulutustapaaminen- Elämän kartat -3. koulutustapaaminen- Käydään läpi kotitehtävä Mieti lomakkeen avulla asioita jotka toimivat hyvin elämässäsi joihin toivoisit muutosta. Asioita, joita haluaisit muuttaa elämässäsi voidaan

Lisätiedot

Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta

Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta Petri Kallio Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Asiantuntijaryhmän jäsen Petra Tiihonen Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Henkilökohtainen avustajatoiminta Syyskuu 2014

Lisätiedot

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU 1. Apuverbi vaatii seuraavan verbin määrämuotoon. Lisää verbi luettelosta ja taivuta se oikeaan muotoon. Voimme Me haluamme Uskallatteko te? Gurli-täti ei tahdo Et kai

Lisätiedot

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen ilot Koulun jälkeen rättipoikki, kotiin laahustin tien poikki. Ajattelin: voisin mennä nukkumaan, ihan vain hetkeksi torkkumaan. Sitten

Lisätiedot

EMO. Espoon musiikkiopisto. Espoon musiikkiopiston kannatusyhdistys ry:n säännöt

EMO. Espoon musiikkiopisto. Espoon musiikkiopiston kannatusyhdistys ry:n säännöt EMO Espoon musiikkiopisto Espoon musiikkiopiston kannatusyhdistys ry:n säännöt 2 ESPOON MUSIIKKIOPISTON KANNATUSYHDISTYS RY:N SÄÄNNÖT 1 Yhdistyksen nimi on Espoon musiikkiopiston kannatusyhdistys Esbo

Lisätiedot

MINUN HYVÄ OLONI OSA II: OMAN HYVINVOINNIN POHTIMINEN

MINUN HYVÄ OLONI OSA II: OMAN HYVINVOINNIN POHTIMINEN MINUN HYVÄ OLONI OSA II: OMAN HYVINVOINNIN POHTIMINEN Tähän vihkoon on koottu kysymyksiä, jotka auttavat sinua miettimään omaa vointiasi. Vihkon kysymykset auttavat sinua myös miettimään, millaista apua

Lisätiedot

Esi-kakkosen uutiset Helmikuu 2013

Esi-kakkosen uutiset Helmikuu 2013 Esi-kakkosen uutiset Helmikuu 2013 Me haastateltiin1a luokkaa, mikä on heidän lempitalviurheilulajinsa. Suosituin laji oli hiihto. Tekijät Kerttu,Iida,Veikka ja Bedran Haastattelimme apulaisrehtoria Katri

Lisätiedot

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina EROKUMPPANIT Nalleperhe Karhulan tarina Avuksi vanhempien eron käsittelyyn lapsen kanssa Ulla Sauvola 1 ALKUSANAT Tämä kirja on tarkoitettu avuksi silloin, kun vanhemmat eroavat ja asiasta halutaan keskustella

Lisätiedot

Kolmannen luokan luokkalehti

Kolmannen luokan luokkalehti Kolmasluokkalainen 5 Pääkirjoitus 6 Sähkökatkos koulussa 8 Lumiluola 10 Erityisopettajan haastattelu 12 Rehtorin haastattelu 14 Maalivahti Miikka Kiprusoff 16 Kuviskerho 18 3. luokan sarjakuvia 3 Kolmasluokkalainen

Lisätiedot

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017 Minun elämäni Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, Nid Minä olen syntynyt Buriramissa Thaimaassa. Minun perheeni oli iskä äiskä 2 veljeä ja 2 siskoa. Minun

Lisätiedot

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi JUTTUTUOKIO Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi Opettajan ja oppilaan välinen suhde on oppimisen ja opettamisen perusta. Hyvin toimiva vuorovaikutussuhde kannustaa,

Lisätiedot

Suomen Ratsastajainliiton kevätkokousviikonloppu Lahdessa

Suomen Ratsastajainliiton kevätkokousviikonloppu Lahdessa Suomen Ratsastajainliiton kevätkokousviikonloppu Lahdessa Ratsastajainliiton kevätkokousviikonloppua vietetään 17. 19.4.2015 Lahdessa. Viikonlopun ohjelma on monipuolinen: Perjantaina kokoustetaan liiton

Lisätiedot

Pohjois-Haagan ala-asteen vanhempainyhdistyksen vuosikokous 25.9.2014 VANHEMPAINYHDISTYS

Pohjois-Haagan ala-asteen vanhempainyhdistyksen vuosikokous 25.9.2014 VANHEMPAINYHDISTYS Pohjois-Haagan ala-asteen vanhempainyhdistyksen vuosikokous 25.9.2014 VANHEMPAINYHDISTYS Kokouksen avaus ja laillisuuden toteaminen Valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjan tarkastajaa

Lisätiedot

TAIKURI VERTAISRYHMÄT

TAIKURI VERTAISRYHMÄT TAIKURI VERTAISRYHMÄT C LAPSILLE JOIDEN VANHEMMAT OVAT ERONNEET Erofoorumi 3.11.15 Tina Hav erinen Suom en Kasv atus- ja perheneuvontaliitto Kenelle ja miksi? Alakouluikäisille kahden kodin lapsille joiden

Lisätiedot

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme Kiinaraportti Sain kuulla lähdöstäni Kiinaan 3 viikkoa ennen matkan alkua ja siinä ajassa en ehtinyt edes alkaa jännittää koko matkaa. Meitä oli reissussa 4 muuta opiskelijaa lisäkseni. Shanghaihin saavuttua

Lisätiedot

NIMENI ON: Kerro, millaisista asioista pidät? Minusta on mukavaa, kun: Jos olisin väri, olisin: Tulen iloiseksi siitä, kun:

NIMENI ON: Kerro, millaisista asioista pidät? Minusta on mukavaa, kun: Jos olisin väri, olisin: Tulen iloiseksi siitä, kun: Lapsen oma KIRJA Lapsen oma kirja Työkirja on tarkoitettu lapsen ja työntekijän yhteiseksi työvälineeksi. Lapselle kerrotaan, että hän saa piirtää ja kirjoittaa kirjaan asioita, joita hän haluaa jakaa

Lisätiedot

Kiveen. hakattu 2/2013. Aleksis Kiven peruskoulu

Kiveen. hakattu 2/2013. Aleksis Kiven peruskoulu Kiveen hakattu 2/2013 Aleksis Kiven peruskoulu Sisällysluettelo Pääkirjoitus Minun proggikseni 3 Proggislogokilpailu 2013 5 Sarjakuvia 6 Koulu alkoi ja musiikki soi 10 Koululehti sai nimen 12 Lomatoivoituksia

Lisätiedot

Terveisiä Imatralta Poutapilvestä!

Terveisiä Imatralta Poutapilvestä! Terveisiä Imatralta Poutapilvestä! Nyt on jo kevät. Halusimme kertoa, kuinka kulunut talvi meillä sujui. Sää on ollut vaihteleva koko talven. Tällä hetkellä meidän pihalla on aika paljon lunta. Sää oli

Lisätiedot

Jokkarin Sanomat on Lopen Joentaan koulun 5.-6.-luokkalaisten tekemä koululehti. Kuvat: Curly ry

Jokkarin Sanomat on Lopen Joentaan koulun 5.-6.-luokkalaisten tekemä koululehti. Kuvat: Curly ry Jokkarin Sanomat on Lopen Joentaan koulun 5.-6.-luokkalaisten tekemä koululehti. Kuvat: Curly ry Sisällysluettelo 3 Mikä on Jokkarin Sanomat? 4 Opettajanhuoneessa suuria muutoksia 5 Kisakuume nousee -

Lisätiedot

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Teidän talonne on upouusi. MINKÄ? KENEN? MILLAISEN? = talon, teidän, sinisen huoneen= GENETIIVI Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Genetiivi ilmaisee omistusta Laurin koira, minun

Lisätiedot

OAJ:n Varsinais-Suomen alueyhdistys ry

OAJ:n Varsinais-Suomen alueyhdistys ry PÖYTÄKIRJA OAJ:n Varsinais-Suomen alueyhdistys ry SÄÄNTÖMÄÄRÄINEN VUOSIKOKOUS Aika: Keskiviikko 25.4.2017 klo 18.00 19.18 Paikka: Kotimäen koulun ruokasali, Littoistentie 500, Kaarina Läsnä: Kokouksessa

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia.

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. LAUSEEN KIRJOITTAMINEN Peruslause aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. minä - täti - ja - setä - asua Kemi Valtakatu Minun täti ja setä asuvat

Lisätiedot

Nuorten aktiivisuuden kulttuurin rakentaminen 19.8.2014

Nuorten aktiivisuuden kulttuurin rakentaminen 19.8.2014 Nuorten aktiivisuuden kulttuurin rakentaminen 19.8.2014 Ajattelun muuttaminen on ZestMarkin työtä VANHA AJATTELU JA VANHA TOIMINTA " ZestMark on nuorten valmentamisen ja oppimistapahtumien asiantuntija.

Lisätiedot

Tähän alle/taakse voi listata huomioita aiheesta Leikki ja vapaa aika.

Tähän alle/taakse voi listata huomioita aiheesta Leikki ja vapaa aika. Leikki ja vapaa-aika Lähes aina 1. Yhteisössäni minulla on paikkoja leikkiin, peleihin ja urheiluun. 2. Löydän helposti yhteisöstäni kavereita, joiden kanssa voin leikkiä. 3. Minulla on riittävästi aikaa

Lisätiedot

Gepa Käpälä Jännittävä valinta

Gepa Käpälä Jännittävä valinta Gepa Käpälä Jännittävä valinta Moikka! Mä oon Gepa Käpälä. Oon 7-vuotias ja käyn eskaria. Siili Iikelkotti ja oravakaksoset on siellä kanssa. Mutta mä oon niitä nopeampi. Oon koko Aparaattisaaren nopein.

Lisätiedot

lehtipajaan! Opettajan aineisto

lehtipajaan! Opettajan aineisto Tervetuloa lehtipajaan! Opettajan aineisto Opettajalle Ennen kuin ryhdyt lehtipajaan lue myös oppilaan aineisto Lehtipaja on tarkoitettu tt 3.-6.-luokkalaisille l ill Voit käyttää aineistoa myös 1.-2.-luokkalaisille,

Lisätiedot

Joka kaupungissa on oma presidentti

Joka kaupungissa on oma presidentti Kaupungissa on johtajia. Ne määrää. Johtaja soittaa ja kysyy, onko tarpeeksi hoitajia Presidentti päättää miten talot on rakennettu ja miten tää kaupunki on perustettu ja se määrää tätä kaupunkia, Niinkun

Lisätiedot

2. Mitä asioita haluaisit tehdä - yksin lukea, tehdä matematiikkaa kokeisiin lukeminen olla vessassa kokeet läksyt mennä kotiin

2. Mitä asioita haluaisit tehdä - yksin lukea, tehdä matematiikkaa kokeisiin lukeminen olla vessassa kokeet läksyt mennä kotiin OPPILAAT 14.2.2014 1. Mitkä ovat sinulle tärkeitä asioita koulussa? hyvä opetus liikunta, matematiikka, oppii lukemaan ruoka! työrauha välitunnit ja kaverit kivat opettajat hyvä luokkahenki saa oppia uutta

Lisätiedot

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Ilolan perhe

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Ilolan perhe Ilolan perhe 1 Pentti ja Liisa ovat Reinon, Jaanan ja Veeran isä ja äiti. Heidän lapsiaan ovat Reino, Jaana ja Veera. 'Pikku-Veera' on perheen nuorin. Hän on vielä vauva. Henry-vaari on perheen vanhin.

Lisätiedot

veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot

veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot Jag vill veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot Tämä esite on tarkoitettu nuorille, joilla on suojatut henkilötiedot. Sen ovat laatineet yhdessä Rikosuhriviranomainen (Brottsoffermyndigheten)

Lisätiedot

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole.

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole. 1 Unelma-asiakas Ohjeet tehtävän tekemiseen 1. Ota ja varaa itsellesi omaa aikaa. Mene esimerkiksi kahvilaan yksin istumaan, ota mukaasi nämä tehtävät, muistivihko ja kynä tai kannettava tietokone. Varaa

Lisätiedot

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo:

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo: 13. kappale (kolmastoista kappale) SAMI RI N KOULUVII KKO 13.1. Samir kertoo: Kävin eilen Mohamedin luona. Hän oli taas sairas. Hänellä oli flunssa. Minä kerroin Mohamedille, että myös minulla on pää kipeä.

Lisätiedot

VIRVATULIKYSELY 12-13-VUOTIAILLE, kevät 2013

VIRVATULIKYSELY 12-13-VUOTIAILLE, kevät 2013 VIRVATULIKYSELY 12-13-VUOTIAILLE, kevät 2013 1. Perustiedot a) Ikä 12 vuotta 67 % 6 13 vuotta 33 % 3 b) Kuinka monetta vuotta olet oppilaana kuvataidekoulussa? 1. vuotta 22 % 2 3. vuotta 11 % 1 4. vuotta

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

Tervetuloa Pakilan seurakunnan rippikouluun! Kuka voi tulla rippikouluun?

Tervetuloa Pakilan seurakunnan rippikouluun! Kuka voi tulla rippikouluun? Tervetuloa rippikouluun! Pakilan seurakunnan rippikoulut 2016 Tervetuloa Pakilan seurakunnan rippikouluun! Ja onnittelut jo valmiiksi; täytät 15 vuotta vuonna 2016! Olet siis mitä parhaassa ripari-iässä.

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala 10.8.2015 Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä 2015 (2014)

Lisätiedot

1. Yhdistyksen nimi on Tampereen seudun Omaishoitajat ry ja kotipaikka Tampere. Yhdistyksen toiminta-alueena on koko Pirkanmaa.

1. Yhdistyksen nimi on Tampereen seudun Omaishoitajat ry ja kotipaikka Tampere. Yhdistyksen toiminta-alueena on koko Pirkanmaa. 1(3) YHDISTYKSEN SÄÄNNÖT 1. Yhdistyksen nimi on Tampereen seudun Omaishoitajat ry ja kotipaikka Tampere. Yhdistyksen toiminta-alueena on koko Pirkanmaa. 2. Yhdistyksen tarkoituksen on toimia omaishoitajien

Lisätiedot

Löydätkö tien. taivaaseen?

Löydätkö tien. taivaaseen? Löydätkö tien taivaaseen? OLETKO KOSKAAN EKSYNYT? LÄHDITKÖ KULKEMAAN VÄÄRÄÄ TIETÄ? Jos olet väärällä tiellä, et voi löytää perille. Jumala kertoo Raamatussa, miten löydät tien taivaaseen. Jumala on luonut

Lisätiedot

Kalevanharjun päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Kalevanharjun päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Kalevanharjun päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma TOIMINTA AJATUS Tarjoamme lapsille niin kodinomaista elämää kuin se on mahdollista laitoksessa.säännöllisen päivärytmin avulla luomme lapsille turvallisuutta.

Lisätiedot

ME 112 HUHTIKUU 2015 - PÄÄTOIMITTAJA

ME 112 HUHTIKUU 2015 - PÄÄTOIMITTAJA Aurinkoista KESÄÄ! ME 112 HUHTIKUU 2015 - PÄÄTOIMITTAJA marketta.sarahonka@edu.hel.fi Keväinen tervehdys täältä koulusta! Lukuvuosi 2014-2015 lähenee kovaa vauhtia loppuaan! Luonnossa on jo kauan ollut

Lisätiedot

HENKISTÄ TASAPAINOILUA

HENKISTÄ TASAPAINOILUA HENKISTÄ TASAPAINOILUA www.tasapainoa.fi TASAPAINOA! Kaiken ei tarvitse olla täydellisesti, itse asiassa kaikki ei koskaan ole täydellisesti. Tässä diasarjassa käydään läpi asioita, jotka vaikuttavat siihen,

Lisätiedot

TURVATAIDOT PUHEEKSI

TURVATAIDOT PUHEEKSI TURVATAIDOT PUHEEKSI Haastattelulomake Tekijät: Neuvolan perhetyöntekijä Merja Häyrynen, kodinhoitaja Pirjo Wihinen, lastensuojelun perhetyöntekijät Päivi Hölttä- Vikki, Eija Luontama ja Piia Järvinen

Lisätiedot

Sanomalehtiviikko. KAUKOPUTKI LÖYTÄÄ UUTISET Tehtäväpaketti 1. 2.-luokkalaisille. Lähde uutisseikkailuun toimittaja Simo Siiven opastuksella

Sanomalehtiviikko. KAUKOPUTKI LÖYTÄÄ UUTISET Tehtäväpaketti 1. 2.-luokkalaisille. Lähde uutisseikkailuun toimittaja Simo Siiven opastuksella Sanomalehtiviikko KAUKOPUTKI LÖYTÄÄ UUTISET Tehtäväpaketti 1. -luokkalaisille Lähde uutisseikkailuun toimittaja Simo Siiven opastuksella MA Tänään katsomme ja kuuntelemme sanomalehteä. 1. Paljonko sanomalehti

Lisätiedot

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun.

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. RISKIARVIOINTILOMAKE 1. Henkilön nimi Pekka P. 2. Asia, jonka henkilö haluaa tehdä. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. 3. Ketä kutsutaan mukaan

Lisätiedot

Haastattelun suorittaja (1.kerta) Päivä Haastattelun suorittaja (2.kerta) Päivä

Haastattelun suorittaja (1.kerta) Päivä Haastattelun suorittaja (2.kerta) Päivä TULOHAASTATTELU Nimi Nuoren nro Haastattelun suorittaja (1.kerta) Päivä Haastattelun suorittaja (2.kerta) Päivä Tulohaastattelun tarkoituksena on nuoren mielipiteiden kuuleminen ja nuoren tilanteen laajempi

Lisätiedot

3. Oppimiseni Vastaa asteikolla 1-3. Kolme on täysin samaa mieltä, yksi on täysin eri mieltä.

3. Oppimiseni Vastaa asteikolla 1-3. Kolme on täysin samaa mieltä, yksi on täysin eri mieltä. VIRVATULIKYSELY 7-8-VUOTIAILLE, kevät 2013 1. Monettako vuotta olet kuvataidekoulussa? 1. vuotta 32 % 9 2. vuotta 25 % 7 3. vuotta 11 % 3 4. vuotta 21 % 6 5. vuotta 11 % 3 2. Ilomittarit eli hymynaamat

Lisätiedot

- tuoda esille vanhempien kannanottoja koulua ja kasvatusta koskevissa kysymyksissä

- tuoda esille vanhempien kannanottoja koulua ja kasvatusta koskevissa kysymyksissä Oulun Rajakylän koulun vanhempainyhdistys 1 Yhdistyksen nimi on OULUN RAJAKYLÄN KOULUN VANHEMPAINYHDISTYS ry ja se toimii Rajakylän koulun yhteydessä ja sen kotipaikka on Oulu. 2 Yhdistyksen tarkoituksena

Lisätiedot

JOKA -pronomini. joka ja mikä

JOKA -pronomini. joka ja mikä JOKA -pronomini joka ja mikä Talon edessä on auto. Auto kolisee kovasti. Talon edessä on auto, joka kolisee kovasti. Tuolla on opettaja. Opettaja kirjoittaa jotain taululle. Tuolla on opettaja, joka kirjoittaa

Lisätiedot

Osallistujan palautelomake

Osallistujan palautelomake Kokonaisvastaajamäärä: 45 Osallistujan palautelomake 1. Ikäni Kysymykseen vastanneet: 42 (ka: 4,9) (1.1) Alle 7 v 9,5% 4 (1.2) 7 v 14,3% 6 (1.3) 8 v 9,5% 4 (1.4) 9 v 9,5% 4 (1.5) 10 v 14,3% 6 (1.6) 11

Lisätiedot

Omistusliitteillä ilmaistaan, kenen jokin esine tai asia on. Aina ei tarvita edes persoonapronominia sanan eteen.

Omistusliitteillä ilmaistaan, kenen jokin esine tai asia on. Aina ei tarvita edes persoonapronominia sanan eteen. Oppilaan nimi: PRONOMINIT Persoonapronominien omistusliitteet Omistusliitteillä ilmaistaan, kenen jokin esine tai asia on. Aina ei tarvita edes persoonapronominia sanan eteen. Esimerkiksi: - Kenen pipo

Lisätiedot

TERVETULOA RIPPIKOULUUN!

TERVETULOA RIPPIKOULUUN! TERVETULOA RIPPIKOULUUN! Mikä ihmeen ripari? Edessäsi on nyt ainutkertainen elämän jakso, jolloin sinulla on mahdollisuus osallistua rippikouluun yhdessä ikätovereidesi kanssa. Rippikoulussa eli riparilla

Lisätiedot

PÖYTÄKIRJA SÄÄNTÖMÄÄRÄINEN VUOSIKOKOUS 2016

PÖYTÄKIRJA SÄÄNTÖMÄÄRÄINEN VUOSIKOKOUS 2016 1/5 SF-CARAVAN YDIN-HÄME RY PÖYTÄKIRJA SÄÄNTÖMÄÄRÄINEN VUOSIKOKOUS 2016 Aika 10.4.2016 klo 13.00 Paikka Hämeenhelmi, Leppäkoskentie 788, Leppäkoski Läsnä 23 SF-Caravan Ydin-Häme ry:m varsinaista jäsentä

Lisätiedot

PÖYTÄKIRJA 3/

PÖYTÄKIRJA 3/ 27.10.2014 Sivu 1(5) PÖYTÄKIRJA 3/2013 8.4.2013 LTKY:N EDUSTAJISTON KOKOUS AIKA 3.4.2013, klo 17.00 PAIKKA: LUT:n luentosali 1381 LÄSNÄ: Alopaeus Erik Bebek Peter C. Bremer Britt Eloranta Henri Ferm Joonas

Lisätiedot

Tervetuloa rippikouluun!

Tervetuloa rippikouluun! Tervetuloa rippikouluun! Pakilan seurakunnan rippikoulut 2015 Tervetuloa Pakilan seurakunnan rippikouluun! Ja onnittelut jo valmiiksi; täytät 15 vuotta vuonna 2015! Olet siis mitä parhaassa ripari-iässä.

Lisätiedot

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Riikka Niemi, projektipäällikkö ja Pauliina Hytönen, projektityöntekijä, Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Aika: Tiistaina 16.2.2010 klo 8.00 Paikka: Turun seudun musiikkiopisto, Mestarinkatu 2, Turku. 3 kerros.

Aika: Tiistaina 16.2.2010 klo 8.00 Paikka: Turun seudun musiikkiopisto, Mestarinkatu 2, Turku. 3 kerros. Turun seudun musiikkiopiston kannatusyhdistys- Understödsföreningen för Åbonejdens musikinstitut Mestarinkatu 2, 20810 Turku Hallituksen kokous 1/2010 Aika: Tiistaina 16.2.2010 klo 8.00 Paikka: Turun seudun

Lisätiedot

Mahdollisuuksien kirkko Annmari Salmela / Vapaaehtoistyo.fi Facebook:

Mahdollisuuksien kirkko Annmari Salmela / Vapaaehtoistyo.fi  Facebook: Mahdollisuuksien kirkko Annmari Salmela / Vapaaehtoistyo.fi annmari.salmela@vapaaehtoistyo.fi Twitter: @AnnmariSa / @Vapaaehtoistyo Facebook: Vapaaehtoistyofi.fi Trendit uutta yhteisyyttä kohti Seurakunnat

Lisätiedot

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ EURO RUN -PELI www.uudet-eurosetelit.eu ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ - 2 - Anna ja Aleksi ovat samalla luokalla ja parhaat kaverit. Heillä on tapana joutua erilaisiin seikkailuihin. Taas

Lisätiedot

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ EURO RUN -PELI www.uudet-eurosetelit.eu ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ Anna ja Aleksi ovat samalla luokalla ja parhaat kaverit. Heillä on tapana joutua erilaisiin seikkailuihin. Taas alkaa

Lisätiedot

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto.

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto. TEE OIKEIN Kumpi on (suuri), Rovaniemi vai Ylitornio? Tämä talo on paljon (valoisa) kuin teidän vanha talo. Pusero on (halpa) kuin takki. Tämä tehtävä on vähän (helppo) kuin tuo. Minä olen (pitkä) kuin

Lisätiedot

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ EI taipuu tekijän mukaan + VERBI NUKU/N EI NUKU (minä) EN NUKU (sinä) ET NUKU hän EI NUKU (me) EMME NUKU (te) ETTE NUKU he EIVÄT NUKU (tekijänä joku, jota

Lisätiedot

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Stephar Stephar Matkaraportti Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Tässä matkaraportista yritän kertoa vähän, että miten minulla meni lentomatka,

Lisätiedot

Kissaihmisten oma kahvila!

Kissaihmisten oma kahvila! Kissaihmisten oma kahvila! Teksti ja kuvat: Annika Pitkänen Jo ulkopuolelta voi huomata, ettei tamperelainen Purnauskis ole mikä tahansa kahvila. Ikkunalaudalla istuu kissa katselemassa uteliaana ohikulkevia

Lisätiedot

Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Espoon Suunta

Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Espoon Suunta Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Espoon Suunta 1. Joukkue / ryhmä, jossa lapsi on mukana - egroupjr - Villihiiret - Karttaketut (aloittelijat) - Karttaketut - Karttaketut aloittelevat - Karttaketut

Lisätiedot

Nyhkälä 29.1.2015 luokat 4.-6. ohjaava opettaja Sari Metsäkivi 30.1.2015 luokat 1.-3. ohjaava opettaja Heidi Rouvali

Nyhkälä 29.1.2015 luokat 4.-6. ohjaava opettaja Sari Metsäkivi 30.1.2015 luokat 1.-3. ohjaava opettaja Heidi Rouvali Kaikkien Ahmoon koulun oppilaiden kuuleminen lukuvuonna 2014-2015 1. Oppilasneuvostojen kuuleminen Ahmoo 28.1.2015 Mukana Silja Silvennoinen ja Eija Pajarinen Nyhkälä 29.1.2015 luokat 4.-6. ohjaava opettaja

Lisätiedot

U N E L M +1 +1. Motivaatio Hyvinvointi. Pohdintakortti

U N E L M +1 +1. Motivaatio Hyvinvointi. Pohdintakortti ONKS U N E L M I? I! Motivaatio Hyvinvointi Raha Pohdintakortti KÄDEN TAIDOT Käden taidot ovat nykyään tosi arvostettuja. Työssäoppimisjakso vakuutti, että tää on mun ala ja on siistii päästä tekee just

Lisätiedot

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle)

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) Lapsi Haastattelija Päivä ja paikka 1 LAPSI JA HÄNEN PERHEENSÄ Vanhempasi ovat varmaankin kertoneet Sinulle syyn siihen, miksi olen halunnut tavata Sinua.

Lisätiedot

3. Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen Kokous todettiin lailliseksi ja päätösvaltaiseksi.

3. Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen Kokous todettiin lailliseksi ja päätösvaltaiseksi. 1 Tampereen yliopisto PÖYTÄKIRJA STAABI ry 1 / 2015 STAABI RY:N HALLITUKSEN KOKOUS Aika: 05.01.2015 klo 14:00 Paikka: Paikalla: Kasino-kabinetti Markus Lappi Juulia Koivisto Saara Asikainen Marika Anttila

Lisätiedot

Turun seudun musiikkiopiston kannatusyhdistys- Understödsföreningen för Åbonejdens musikinstitut Mestarinkatu 2, Turku

Turun seudun musiikkiopiston kannatusyhdistys- Understödsföreningen för Åbonejdens musikinstitut Mestarinkatu 2, Turku Turun seudun musiikkiopiston kannatusyhdistys- Understödsföreningen för Åbonejdens musikinstitut Mestarinkatu 2, 20810 Turku Hallituksen kokous 1/2017 Aika: Maanantaina 13.2.2017 klo 17.00 Paikka: Mestarinkatu

Lisätiedot

Suomen Ratsastajainliiton kevätkokousviikonloppu Vanajanlinnassa

Suomen Ratsastajainliiton kevätkokousviikonloppu Vanajanlinnassa Suomen Ratsastajainliiton kevätkokousviikonloppu Vanajanlinnassa Ratsastajainliiton kevätkokousviikonloppua vietetään 25. 27.4.2014 Hotelli Vanajanlinnassa. Viikonlopun ohjelma on monipuolinen: Perjantaina

Lisätiedot

MAAKUNNALLINEN NUORISOFOORUMI. CYGNAEUSTALOLLA klo 9-16

MAAKUNNALLINEN NUORISOFOORUMI. CYGNAEUSTALOLLA klo 9-16 MAAKUNNALLINEN NUORISOFOORUMI CYGNAEUSTALOLLA 30.10. klo 9-16 AIKATAULU 09:00 Ilmoittautuminen ja aamukahvi 09:30 Tervetuloa! 09:45 Yhteiskuntasimulaattori -peli alkaa 10:30 Maakuntauudistus -mitä, missä,

Lisätiedot

q-toset Kosken koulut 135 vuotta osa 2 entisten koululaisten haastatteluja 6a-luokan lehti numero 2/2011

q-toset Kosken koulut 135 vuotta osa 2 entisten koululaisten haastatteluja 6a-luokan lehti numero 2/2011 q-toset 6a-luokan lehti numero 2/2011 Kosken koulut 135 vuotta osa 2 entisten koululaisten haastatteluja Kirsi Jokela Mitä koulua kävitte? -Kävin Sorvaston koulua. Millaista siellä oli? -Tosi kivaa. Siellä

Lisätiedot

2 + = 10 0 + = 10 10 3 = 10 5 = + 4 = 10 + 9 = 10 10 8 = 10 1 = 7 + = 10 5 + = 10 10 6 = 10 10 =

2 + = 10 0 + = 10 10 3 = 10 5 = + 4 = 10 + 9 = 10 10 8 = 10 1 = 7 + = 10 5 + = 10 10 6 = 10 10 = Traggelprov 0 20 A Namn: 2 + = 10 0 + = 10 10 3 = 10 5 = + 4 = 10 + 9 = 10 10 8 = 10 1 = 7 + = 10 5 + = 10 10 6 = 10 10 = Dubbelt + Dubbelt 4 + 4 = 6 + 6 = 8 4 = 14 7 = 9 + 9 = 3 + 3 = 18 9 = 20 10 = 7

Lisätiedot

TERVEISET TÄÄLTÄ IMATRAN POUTAPILVEN PALVELUKODISTA

TERVEISET TÄÄLTÄ IMATRAN POUTAPILVEN PALVELUKODISTA TERVEISET TÄÄLTÄ IMATRAN POUTAPILVEN PALVELUKODISTA KERROMME KULUNEEN VUODEN KUULUMISISTA JA VIIME VUODEN MIELEENPAINUVISTA TAPAHTUMISTA Talvella oli paljon pakkasta ja lunta. Paljon vaatteita päälle ja

Lisätiedot

1 NIMI JA KOTIPAIKKA Yhdistyksen nimi on Pirkka-Hämeen Mehiläishoitajat ry. ja sen kotipaikka on Tampereen kaupunki.

1 NIMI JA KOTIPAIKKA Yhdistyksen nimi on Pirkka-Hämeen Mehiläishoitajat ry. ja sen kotipaikka on Tampereen kaupunki. Pirkka-Hämeen Mehiläishoitajat ry. Rek.nro 149.234 Ensirek.pvm 13.6.1988 PIRKKA-HÄMEEN MEHILÄISHOITAJAT RY:N SÄÄNNÖT 1 NIMI JA KOTIPAIKKA Yhdistyksen nimi on Pirkka-Hämeen Mehiläishoitajat ry. ja sen kotipaikka

Lisätiedot

OULUN STEINERKOULU. kuukausitiedote. maaliskuu Rentouttavaa hiihtolomaa!

OULUN STEINERKOULU. kuukausitiedote. maaliskuu Rentouttavaa hiihtolomaa! OULUN STEINERKOULU kuukausitiedote maaliskuu 2017 Rentouttavaa hiihtolomaa! TAPAHTUMAKALENTERI vk 10 talviloma ti 14.3. laskettelu- ja ulkoilupäivä la 8.4. pääsiäismyyjäiset vk 15 V luokan näytelmän esitykset

Lisätiedot

Vastuuta ja valikoimaa

Vastuuta ja valikoimaa interventio Vastuuta ja valikoimaa Keinoja nuorten ruokailuympäristön kehittämiseen ETM Sini Garam Leipätiedotus ry 2.12.2008 Lapsista terveitä aikuisia ravitsemusta parantamalla julkisen ja yksityisen

Lisätiedot

VÄHIKSEN VÄKI RY:N VUOSIKOKOUKSEN PÖYTÄKIRJA 2011

VÄHIKSEN VÄKI RY:N VUOSIKOKOUKSEN PÖYTÄKIRJA 2011 VÄHIKSEN VÄKI RY:N VUOSIKOKOUKSEN PÖYTÄKIRJA 2011 Aika: Maanantai 29.8.2011 klo 18.00 Paikka: Vähä-Heikkilän yksikön ruokala Läsnä: Katrine Arbol-Lilleberg (saapui klo 18.35), Mia Enlund, Sanna Ketonen-Oksi,

Lisätiedot

Lucia-päivä 13.12.2013

Lucia-päivä 13.12.2013 Lucia-päivä 13.12.2013 Perjantai 13.12.2013 oli tapahtumarikas päivä: oli Lucia-päivä! Päivä alkoi klo 8.15 juhlasalissa, kun Luciat esiintyivät EKOn väen ja joulupuuroon kutsuttujen vieraiden edessä.

Lisätiedot

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei Tavallinen tyttö Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei minulla ei ollut edes mitään. - Noh katsotaanpa

Lisätiedot

Minun elämäni. Mari Vehmanen, Laura Vesa. Kehitysvammaisten Tukiliitto ry

Minun elämäni. Mari Vehmanen, Laura Vesa. Kehitysvammaisten Tukiliitto ry Minun elämäni Mari Vehmanen, Laura Vesa Kehitysvammaisten Tukiliitto ry Minulla on kehitysvamma Meitä kehitysvammaisia suomalaisia on iso joukko. Meidän on tavanomaista vaikeampi oppia ja ymmärtää asioita,

Lisätiedot

Haastateltavan nimi: Ajankohta: Tehtävä: Valmistaudu haastatteluun ja varmista, että sinulla on selkeä näkemys/vastaus seuraaviin kysymyksiin?

Haastateltavan nimi: Ajankohta: Tehtävä: Valmistaudu haastatteluun ja varmista, että sinulla on selkeä näkemys/vastaus seuraaviin kysymyksiin? TYÖPAIKKAHAASTATTELU Voit käyttää tätä työpaikkahaastattelun käsikirjoitusta apuna haastattelutilanteessa. Tulosta käsikirjoitus ja tee omia merkintöjä ennen haastattelua, sen kuluessa ja haastattelun

Lisätiedot

MIEHEN ROOLIEN MUUTOKSET JA PERHE SIIRTOLAISUUDESSA Palvelujärjestelmän kohtaaminen

MIEHEN ROOLIEN MUUTOKSET JA PERHE SIIRTOLAISUUDESSA Palvelujärjestelmän kohtaaminen Varsinais-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus VASSO MIEHEN ROOLIEN MUUTOKSET JA PERHE SIIRTOLAISUUDESSA Palvelujärjestelmän kohtaaminen Mies Suomessa, Suomi miehessä-luentosarja Helsinki 26.11.2008 MERJA

Lisätiedot

Sanomalehtiviikko. Sanomalehtiviikon 2014 tehtäväehdotuksia

Sanomalehtiviikko. Sanomalehtiviikon 2014 tehtäväehdotuksia Sanomalehtiviikko Sanomalehtiviikon 2014 tehtäväehdotuksia Esiopetukseen, 3. 7.2.2014 ala- ja yläkouluun sekä lukioon ja ammatilliseen oppilaitokseen Sanomalehtiviikko: esiopetus Vastatkaa vuoronperään

Lisätiedot

Ranska, Chamonix TAMMIKUU

Ranska, Chamonix TAMMIKUU Ranska, Chamonix TAMMIKUU Tulin Ranskaan 2.1.2013 Riitan & Katjan kanssa. Oltiin hotelilla, joskus 9 jälkeen illalla. Sain oman huoneen ja näytettiin pikaisesti missä on suihkut ja vessat. Ensimmäisenä

Lisätiedot

Toiminnan tavoite ja kuvaus: Oppilaat kuuntelevat ja rakentavat kuvien avulla uudelleen tarinan

Toiminnan tavoite ja kuvaus: Oppilaat kuuntelevat ja rakentavat kuvien avulla uudelleen tarinan Harjoite 5: TARINAN MUODOSTAMINEN Toiminnan tavoite ja kuvaus: Oppilaat kuuntelevat ja rakentavat kuvien avulla uudelleen tarinan Tavoiteltavat osa-alueet: Kognitiivinen taso: P: Aikajärjestys, IR: Sarjan

Lisätiedot

Galactor and the Codebreakers: - oppimispeli online maailman sudenkuopista

Galactor and the Codebreakers: - oppimispeli online maailman sudenkuopista Galactor and the Codebreakers: - oppimispeli online maailman sudenkuopista Eija Kuoppa-aho Opettaja Alajärven kaupunki Taina Mäntylä Ylitarkastaja Kuluttajavirasto Millainen peli on kyseessä? Kuluttajaviranomaisten

Lisätiedot

Jäsentiedote 1/ Vuosikokouskutsu. Hyvä Suomen Fyysikkoseuran jäsen,

Jäsentiedote 1/ Vuosikokouskutsu. Hyvä Suomen Fyysikkoseuran jäsen, Jäsentiedote 1/2007 7.3.2007 Hyvä Suomen Fyysikkoseuran jäsen, Suomen Fyysikkoseuran varsinainen kokous on vuosikokous, joka pidetään tänäkin vuonna Fysiikan päivien yhteydessä. Ohessa kokouskutsu ja esityslista

Lisätiedot

Täytyy-lause. Minun täytyy lukea kirja.

Täytyy-lause. Minun täytyy lukea kirja. Täytyy-lause Minun täytyy lukea kirja. Kenen? (-N) TÄYTYY / EI TARVITSE perusmuoto missä? mistä? mihin? milloin? miten? millä? Minun täytyy olla luokassa. Pojan täytyy tulla kotiin aikaisin. Heidän täytyy

Lisätiedot

1. Oppilaat (ja ope) etsivät ja leikkaavat lehdestä itseään kiinnostavan kuvan. (Ihminen, eläin, esine, )

1. Oppilaat (ja ope) etsivät ja leikkaavat lehdestä itseään kiinnostavan kuvan. (Ihminen, eläin, esine, ) ALAKOULUT Luokat 1 2 Kuvasta tarinaksi Tarvikkeet: Sanoma- ja aikakauslehtiä, sakset 1. Oppilaat (ja ope) etsivät ja leikkaavat lehdestä itseään kiinnostavan kuvan. (Ihminen, eläin, esine, ) 2. Oppilaat

Lisätiedot

4.1 Kaikki otti mut tosi hyvin ja ilosella naamalla vastaan, enkä tuntenu oloani mitenkään ulkopuoliseksi, kiitos hyvän yhteishengen työpaikalla.

4.1 Kaikki otti mut tosi hyvin ja ilosella naamalla vastaan, enkä tuntenu oloani mitenkään ulkopuoliseksi, kiitos hyvän yhteishengen työpaikalla. Ranska Chamonix Niin tällänen blogikin pitäis kirjottaa. Meinasin että kirjotan ihan mitä olen Ranskassa tehny ja lisäilen sinne tänne kuvia, en oo mitenkään blogin kirjottaja tyyppiä. 3.1 Lähin Kittilästä

Lisätiedot

DIAKONIAJOHTOKUNTA 05.02.2015 1/2015

DIAKONIAJOHTOKUNTA 05.02.2015 1/2015 DIAKONIAJOHTOKUNTA 05.02.2015 1/2015 Aika: Torstai 05.02.2015 klo 17.00-18.47 Tarjoilu klo 16.45 alkaen Paikka: Vanhankirkon sali, Kirkkotie 2 liite sivu 2 KOKOUKSEN AVAUS 1 2 LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS

Lisätiedot

Suomen Kuntaliitto ry Pöytäkirja 1/2014 1 Finlands Kommunförbund rf

Suomen Kuntaliitto ry Pöytäkirja 1/2014 1 Finlands Kommunförbund rf Suomen Kuntaliitto ry Pöytäkirja 1/2014 1 Kokoustiedot Aika Torstai 22.5.2014 klo 10.07 10.10 Perjantai 23.5.2014 klo 9.02 10.06 ja 13.31 14.39 Paikka Kuntatalo, iso luentosali ja neuvotteluhuoneet Toinen

Lisätiedot

HELSINGIN RUDOLF STEINER -KOULUN KANNATUSYHDISTYKSEN SÄÄNNÖT

HELSINGIN RUDOLF STEINER -KOULUN KANNATUSYHDISTYKSEN SÄÄNNÖT 1 (1) HELSINGIN RUDOLF STEINER -KOULUN KANNATUSYHDISTYKSEN SÄÄNNÖT 1 Nimi ja kotipaikka 2 Tarkoitus 3 Jäsenyys Yhdistyksen nimi on Helsingin Rudolf Steiner -koulun kannatusyhdistys- Understödsföreningen

Lisätiedot

Paikka Tallinnan risteily, Baltic Queen- laivan kokoustila kansi 5

Paikka Tallinnan risteily, Baltic Queen- laivan kokoustila kansi 5 KAUPAN ESIMIESVETERAANIT RY VUOSIKOKOUS Pöytäkirja Aika 1.9.2015 kello 18.30 Paikka Tallinnan risteily, Baltic Queen- laivan kokoustila kansi 5 Läsnä Liitteessä 6 mainitut 43 henkilöä 1. Kokouksen avaus

Lisätiedot

LAUSESANAT KONJUNKTIOT

LAUSESANAT KONJUNKTIOT LAUSESANAT KONJUNKTIOT Ruusu ja Pampeliska ovat marsuja. Marja on vanhempi kuin Anna. Otatko teetä vai kahvia? JA TAI VAI (kysymyslause) MUTTA KOSKA (syy) KUN KUIN (vertailu) ETTÄ JOS SEKÄ Mari ja Matti

Lisätiedot

TURUN KAUPUNKI ESITYSLISTA 8/2015 NUORISOVALTUUSTO. Kokouspaikka Turun kaupungintalon valtuustosali, Aurakatu 2

TURUN KAUPUNKI ESITYSLISTA 8/2015 NUORISOVALTUUSTO. Kokouspaikka Turun kaupungintalon valtuustosali, Aurakatu 2 TURUN KAUPUNKI ESITYSLISTA 8/2015 NUORISOVALTUUSTO Kokousaika Keskiviikko 28.10.2015 klo 17.00 - Kokouspaikka Turun kaupungintalon valtuustosali, Aurakatu 2 Osallistujat: Nuorisovaltuuston varsinaiset

Lisätiedot