SATAKIELI. Jäsentiedote V A N T A A N S E U D U N S T E I N E R K O U L U STEINERPÄIVÄKODIT METSÄTÄHTI, PIKKUKARHU JA POHJANTÄHTI

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "SATAKIELI. Jäsentiedote 1 2011 V A N T A A N S E U D U N S T E I N E R K O U L U STEINERPÄIVÄKODIT METSÄTÄHTI, PIKKUKARHU JA POHJANTÄHTI"

Transkriptio

1 SATAKIELI Jäsentiedote V A N T A A N S E U D U N S T E I N E R K O U L U STEINERPÄIVÄKODIT METSÄTÄHTI, PIKKUKARHU JA POHJANTÄHTI

2 SISÄLTÖ Pääkirjoitus...3 Vaalipaneeli koululla...4 Johtokunnan kuulumisia...7 Päättötyö tekijäänsä kiittää...6 Onnittelut shakkimestarille!...9 Alla hjärtans dag...10 Henkilökunta esittäytyy: Antti Hakama...11 Tunnelmia 9. luokan taidehistorian jaksolta...12 Löylykauhan vaiheet...14 Ajatuksia kummiudesta...15 Pulkkailun riemua urheilupäivänä...18 Puheenvuoro: Hyvät kännykkäsukupolven vanhemmat...20 Kevätkokouskutsu...22 Vantaan seudun steinerkoulu Satakielentie 5, Vantaa Puh. toimisto (09) Puh. opettajat (09) Steinerpäiväkoti Metsätähti Rasinkatu 13, Vantaa Puh. (09) Steinerpäiväkoti Pohjantähti Kirkkotie 8, Tuusula Puh. (09) Steinerpäiväkoti Pikkukarhu Kukkakatu 6, Järvenpää Puh Kouluun ilmoittautuminen: Ritva Seuna, puh. (09) Osoitteenmuutokset ja ilmoitusmyynti: Jäsentiedote 1/2011. Toimitus: Tuomo Oksanen. Taitto: Niina Mälkiä. Kannen kuva: Melina Heimsch. Tämän sivun kuva: Anna Hietala. Lisää kuvia ja tunnelmia 2 9. luokan taidehistorian jaksolta sivuilla Painopaikka: Savion Kirjapaino Oy.

3 pääkirjoitus Lauantai-iltana kello keittiönpöydän ja lettuvadin ympärillä raikui nauru. Joku oli sanonut jotain hauskaa, kukaan ei enää muista mitä, ja heti perään toinen oli keksinyt uuden hauskuuden. Ja taas naurettiin. Välillä piti jarrutella, jotta suupalat eivät eksyisi väärään kurkkuun eivätkä naapurit häiriintyisi kotibileistä. Pöydän ympärillä istuivat perheen viidettäkymmentä käyvät aikuiset ja vielä kotona asuvat nuoret, 15- ja 17-vuotiaat. Hymyt kertoivat hyvästä mielestä ja pienestä hienosta hetkestä päivänä, joka oli ollut täynnä surullisia ja pelottavia uutisia maailmalta. Yhtä hieno hetki oli saada käsiinsä tämän Satakielen aineisto. Lehden sivuille on ollut mukava asetella opettajien, oppilaiden ja vanhempien tekstejä ja kuvia: ekaluokkalaisten piirroksia, 6.-luokkalaisten tekemä haastattelu, kuvia ja ajatuksia 12.-luokkalaisten päättötöistä, vanhemman puheenvuoro... Tämä Satakieli on yhdessä olemisen ja tekemisen tulos. Kuin hymy ja pieni hyvän mielen hetki arkisen aherruksen keskellä. Niina Mälkiä steinerkoululaisen äiti Senjan verhoilema nojatuoli ja rahi sekä muita 12.-luokkalaisten päättötöitä sivuilla 6-8. Vad tänker åttorna och niorna på vännerna och vänskapen? Sidan 10.

4 vaalipaneeli koululla Koulullamme järjestettiin perjantaina 28. tammikuuta vaalipaneeli. Paneelin järjesti koulun oppilaskunta yhdessä Suomen nuorisoyhteistyö Allianssi ry:n kanssa. Allianssi otti yhteyttä poliittisten nuorisojärjestöjen paikallisjärjestöihin ja hankki tätä kautta kansanedustajaehdokkaita panelisteiksi. Allianssi sai paikalle Fredrika Åkerön (RKP), Teemu Lahtisen (PS), Juhis Rannan (Vihreät), Pekka Tuurin (SDP), Petri Muinosen (KD) ja Mikko Hintsalan (Keskusta). Lisäksi oppilaskunnan toimijat hankkivat paikalle Antti Hartikaisen( Vasemmistoliitto), Juha Kovasen (SKP) ja Tomi Sandströmin (Kokoomus). Vaalipaneelin puheenjohtajana toimi loistava Aleksanteri Gustafsson. Aloituspuheenvuorojen jälkeen siirryttiin kiperiin lämmittelykysymyksiin, joihin vastattiin joko kyllä tai ei. Näitä kysymyksiä olivat esimerkiksi kirkon irrottaminen valtiosta, lisäydinvoima ja äänestysikärajan laskeminen. Nämä mielipiteitä jakaneet kysymykset herättivät keskustelua. Laajempia käsiteltyjä aiheita olivat pakkoruotsi, homoparien adoptiooikeus, steinerkoulut ja eläkeikä. Vaalipaneeli meni kokonaisuutena hyvin, keskustelu oli vilkasta, mutta eläkeikä-kysymyksen olisi voinut vaihtaa enemmän nuoria kiinnostavaksi. Tätä oli tosin kysytty, kommentoi Aleksanteri Gustafsson. Kysymyksiä paneeliin kerättiin etukäteen yhdeksänneltä luokalta ja lukiolaisilta. Homoparien adoptio-oikeutta käsiteltäessä kuultiin kristillisdemokraatin erikoinen mielipide, joka oli, että homoparien lapset eivät opi tuntemaan monimuotoisuutta. Steinerkoulukysymyksessä kaikki halusivat mielistellä steinerkoululaisia, mutta sosialidemokraatti sanoi suhtautuvansa kriittisesti yksityiskouluihin. Kenelläkään ei silti ollut pahaa sanottavaa steinerpedagogiikasta. Työnantajajärjestöjä hyysäävät oikeistolaiset halusivat korottaa eläkeikää ja vasemmistopuolueiden edustajat vastustivat. Teksti: Aleksanteri Gustafsson ja Ilja Aalto. Kuva: Jarno Paalasmaa

5 JOHTOKUNNAN KUULUMISIA Uusi johtokunta on aloittanut toimintansa energisesti. Johtokunnan puheenjohtajana jatkaa Juulia Salonen, varapuheenjohtajana Jaana Palviainen ja sihteerinä Soili Pohjalainen. Tammi-helmikuussa päätettiin johtokunnan alaisista työryhmistä ja niiden toimenkuvista vuodelle 2011: Johtokunnan valmisteleva ryhmä, kokooonkutsujana Juulia Salonen Rakennusryhmä, Rainer Sarström Organisaatioryhmä, Uli Jetzinger Tiedotusryhmä, Jaana Jetzinger Raharyhmä, Juha Vuorinen I-P ryhmä (Iltapäiväkerho), Laura Colliander KuHa (Kulttuuri- ja harrastusryhmä), Tommi Mouhu Vanhempainkunta (keskiaikamarkkinat), Kirsi Ojala-Kinnunen Vuosi on alkanut yhteistyön merkeissä: Konsultti Eric Kaufmanin johdolla visioimme tammikuussa johtokunnan ja henkilökunnan kanssa yhteistä unelmaamme koulusta. Ilta oli hieno ja innostava aloitus vuodelle. Maaliskuussa johtokunta vieraili 3.3. opettajakunnan kokouksessa tutustumassa opettajiin ja opettajakunnan työhön. Tilaisuus oli onnistunut ja yhteisiä tapaamisia päätettiin jatkaa. Koulun kulut ovat budjetin mukaiset eli rahat riittävät. Vuoden 2010 tilinpäätös hyväksytään johtokunnan kokouksessa huhtikuussa ja lopullisesti kouluyhdistyksen kevätkokouksessa Koululle ostetaan käytetty hyväkuntoinen piano juhlasaliin. Vanha piano säilyy koulussa muussa käytössä. Iltapäiväkerhotoiminnan siirtymistä kouluyhdistyksen alaisuuteen valmistellaan. Työryhmässä on johtokunnan jäseniä, opettajia ja iltapäiväkerhoyhdistyksen johtokuntaa. Yleiskokous, jossa liittämisestä päätetään, on suunniteltu pidettäväksi torstaina klo Siviilipalvelusmies Antti Hakama on aloittanut työt koulussa. Hänen esimiehenään toimii opettaja Marja-Leena Vitikka. Rakennusryhmä on suunnitellut vuoden aikana tehtäviä töitä ja kesän talkoita. Rakennus ryhmä toivoo, että kevään vanhempainilloissa vanhemmat sopisivat keskuudestaan luokan oman rakennusvastaavan, joka voisi osaltaan toimia yhdyshenkilönä. Johtokunnan puolesta, Juulia Salonen pj.

6 päättötyö tekijäänsä kiittää Sini rakensi nukkekodin. Kuvat: Tuomo Oksanen 12. luokan päättötyöt 2011 Aake: 7-kielisen sähkökitaran rakentaminen Annette: Hopeasormuksen valmistaminen Dooris: Auton etupenkkien uudelleen verhoilu Elias: Sarjakuvan piirtäminen Poen runoon Musta kissa Heidi: Korusarjan valmistaminen Heikki: Tietokonepelin tekeminen Henni: Keramiikka-astiaston suunnittelu ja valmistaminen Iiro: Nauhamikrofonin tekeminen Jasmin: Omien ruokareseptien suunnittelu ja valmistus Jessica: Rakennekynsien valmistaminen Miro: Rummun rakentaminen Mitja: 4-kielisen sähkökitaran rakentaminen Noora: Nuken valmistaminen Santeri: Radion valmistaminen Senja: Vanhan nojatuolin ja rahin verhoilu Sini: Nukkekodin rakentaminen Tiia: Valokuvaustyön tekeminen Maailma linssin läpi Tuomas: Backgammon-laudan tekeminen Ville: 6-kielisen basson rakentaminen Dooris verhoili auton penkin.

7 Päättötyö oli yleisesti ottaen opettavainen kokemus, eikä vain oman työn kannalta. Tuli ymmärrys, että melkein mikä tahansa on mahdollista, kunhan ottaa selvää siitä, mitä alkaa tehdä. Santeri Päättötyön tekeminen oli tosi aikaa vievää ja haastavaa, mutta ennen kaikkea palkitsevaa. Olen todella iloinen, että sain työni valmiiksi, ja vieläpä ajallaan. Haastavinta oli kyllä esiintyminen. Kaikkein kivointa oli se, että tätä työtä voi jatkaa ammatikseenkin. Santeri valmisti radion. Jessica Rummun rakennus projektina oli hieman haastava, muttei mahdoton. Aikaa kului kyllä työntekoon ja suunnitteluun, mikä ajoittain haittaisi sekä koulunkäyntiä että normaalia elämää. Jos tekisin rumpuni uudestaan, hankkisin kaiken tarvittavan valmiiksi ja näkisin enemmän vaivaa rummun rungon tekoon ja viimeistelyyn. Yleisesti, päättötyönteko oli melko opettavaa ja selvästi sellainen projekti, jolla halutaan testata/ näyttää oppilaille tulevaisuuden hallintaa ja isompien projektien tekoa. Miro Iiro teki nauhamikrofonin.

8 Aake rakensi seitsemänkielisen sähkökitaran. Päättötyötä tehdessä tajusi, että itseltä löytyy edellytykset oppia tekemään mitä tahansa. Heikki Päättötöiden kanssa vaikeinta oli työn aloittaminen. Tein päättötyökseni nuken, johon olen tyytyväinen. Noora Tein päättötyökseni keramiikka-astiaston, johon sisältyi syviä ja matalia astioita sekä muutama ylimääräinen astia. Olin hyvin tyytyväinen lopputulokseen! Suosittelen savitöitä muillekin päättötyöaiheeksi. Henni Henni suunnitteli keramiikka-astiaston. Etualalla komeilevat Jasminin leivonnaiset. Taustalla odottaa vuoroaan Tiia.

9 onnittelut shakkimestarille! Ylästön koululla järjestettiin helmikuussa Vantaan koulujen shakkimestaruuskilpailu luokkien mestaruuden voitti kirkkaasti koulumme 5. luokan oppilas Mihail Nyappinen. Mihail, kuinka kauan ja missä olet oppinut shakkia? Vanhemmat veivät minut shakkikerhoon, jossa käyn kaksi kertaa viikossa. Nyt on neljäs vuosi menossa. Lisäksi teen shakin kotiläksyt kavereiden kanssa pelaten. hyvä kun häviää, hyvä kun voittaa aina oppii. Oletko osallistunut muihin kisoihin? Kyllä, aiemmin Suomen mestaruuskisoihin Oulussa ja Helsingin mestaruuskisoihin. Minkälaisia ovat shakin kotiläksyt? Niissä harjoitellaan erilaisia siirtoja, taktiikoita ja strategioita. Millainen on hyvä shakinpelaaja? Hän osaa käyttää monen-laisia taktiikoita, ei näytä hermojaan, on rauhallinen, puhuu vasta pelin jälkeen. Mikä on shakissa kiinnostavinta? Hyvä kun häviää, hyvä kun voittaa aina oppii.

10 alla hjärtans dag den 14 februari Eleverna i olika klasser har tänkt på vad vännerna och vänskapen betyder för dem. Några har även funderat på ordet kärleken. Här finns några av åttornas och niornas nedskrivna tankar. Vännerna är verkligen viktiga. Henri åk8 Vännerna är häftiga. Jerry åk8 Vännerna stöder varandra. Joona åk8 Vännerna är rosor. Vännerna är jättebra; vännerna är något som alla måste ha. Rasmus åk8 Viivi åk9 Vännerna är trevliga och vänliga. Sini åk8 Vännerna är mitt liv. Ronja åk8 Vännerna är humoristiska. Maiju åk8 Du är söt, vill du att jag kommer till ditt kök? Julia T och Jasmine åk9 Kärleken är härliga kyssar. Anna-Sofia åk8 Kärleken är för att stötta. Sara åk8 Jag vill alltid vara nära, glömmer inte. Jag älskar dej för det du är. Viivi åk9 För världen är du någonting men för mig är du hela världen. Julia T och Jasmine åk9 Kärleken är... att svenskläraren släpper oss ut tidigare. Elias åk8 Jag älskar dig, kom till mig. Om du inte kommer, kommer jag till dig. Julia T och Jasmine åk9 10

11 henkilökunta esittäytyy antti hakama 6.-luokkalaiset harjoittelivat haastattelun tekemistä valtakunnallisella koululaisten sanomalehtiviikolla. Fanny ja Sara kyselivät asioita siviilipalvelusmies Antti Hakamalta, joka aloitti palvelun helmikuun alussa Vantaan seudun steinerkoulussa. Miksi tulit juuri tänne? Vaikutti mielenkiintoiselta ja täällä oli paikka vapaana. Mitä teet koulussamme päivittäin? Toimin kouluavustajana. Oletko taiteellinen? En erityisemmin. Mitä haluat sanoa lopuksi? Kiitos tästä ihanasta vuodesta jo etukäteen! Mitä aiot tehdä siviilipalveluksen jälkeen? Lähden opiskelemaan, en tiedä vielä mitä. Missä asut ja minkä ikäinen olet? Asun Vantaan Koivukylässä ja olen 20 vuotta. Mitä teet vapaa-ajalla? Luen, teen ruokaa, soitan sähköbassoa, retkeilen. Mitä mieltä olet koulustamme? Erittäin kivat oppilaat ja opettajat sekä sijaitsee kivalla paikalla. Onko koulussamme jotain, mistä et pidä? Ei ole. Mitä koulua kävit? Helsingin sosiaali- ja terveysalan oppilaitosta. Kuva: Tuomo Oksanen 11

12 tunnelmia 9. luokan ta 12

13 idehistorian jaksolta Kuvat: Sirpa Perkiömäki 13

14 löylykauhan vaiheet Ensin minulla oli neliönmuotoinen kuparilevyn palanen. Piirsin harpilla mahdollisimman ison ympyrän levylle ja leikkasin sen jonkinnäköisillä rautasaksilla. Kuumensin levyn ja aloitin takomisen. Levy taottiin vasaralla, hakkaamalla keskeltä ylöspäin, spiraalin muodossa. Kuumensin levyä ja taas hakkasin, vuorotellen. Toistin taonnan niin monta kertaa, että levy sai kuppimaisen muodon. Sitten mentiin porukalla metsään. Kaadoimme muutaman ohuen haavan, paloittelimme ne sopivankokoisiksi kapuloiksi, kuorimme omat kapulamme ja hioimme ne. Terävät reunatkin tasoitettiin. Kuppi ja kapula valmis! Alotin löylykauhan varren takomisen. Ensin hakkasin varren päätä koko ajan yhdeltä sivulta niin, että se litistyi ohueksi. Tietenkin kuumensin rautaa, eihän se muuten taivu. Sitten hakkasin toista päätä, samalla rautaa pyörittäen. Näin tuli raudan päästä piikki. Halusin kierittää vielä varren kauniille spiraalille. Kuparikuppiin porattiin kaksi peräkkäin olevaa reikää, samoin rautatangon littanaan päähän. Hakkasin kaksi kupariniittiä aukoista niin, että kauha pysyi raudassa kiinni. Sitten porasin puukapulan päähän reiän ja hakkasin sen raudan teräväksi taottuun päähän kiinni. Lopuksi kiillotin kauhan sekä sen varren ja öljysin puukahvan. Liisa Maaria Krell, 7. lk 14

15 ajatuksia kummiudesta: 1. luokka piirtää, 6. luokka kertoo Minusta oli kivaa saada kummilapsi. En tiedä, kuinka hauskaa se heistä oli, mutta minusta se oli hauskaa. Etenkin välitunnit ovat hauskoja, kun saa olla kummilapsen kanssa. Vaikka aluksi kummius oli outoa, se alkoi kääntyä normaalin puolelle. Olimme myös kerran auttamassa kummilapsia käsitöissä, vaikkei meistä ollut paljon apua, sillä kukaan ei osannut tehdä pannulappua. Kerran olimme heidän kanssaan luistelemassa. Matka oli Savion kentälle pitkä, vaikka käytimme oikotietä, joka taisi olla pidempi kuin normaali reitti. Outoa muuten, että useat muistivat puolet ekaluokkalaisten nimistä, mutta eivät minun kummilapseni nimeä! Vesa 6.lk 15

16 Kummius on ihan hauskaa ja tavallaan se opettaa itsehillintää. Minulla on kummilapsi Laura, joka osaa olla kiltti ja mukava jos itse haluaa. Olemme tehneet kivoja juttuja yhdessä, esimerkiksi: retki haljenneelle kivelle, luistelemista Savion kentällä ja näemmehän me välitunnilla, eikä nyyttäreitä sovi unohtaa. Hauskaa on ollut, mutta eihän sitä aina voi olla, välillä kummilapsi roikkuu yms. mutta leikkiähän sekin vain on. Hilja 6.lk Kummius on melko helppoa ja kivaa. Kummilapseni on mukava ja olemme leikkineet sokkoa ja hippaa. Aika on mennyt tosi nopeasti kummiuden aikana. Toivoin saavani kummilapsekseni pojan ja sain pojan. Kesti hetken, että muistimme toistemme nimet. Kummilapseni on mukava. Hän harrastaa seinäkiipeilyä. Olen tosi hyvissä väleissä kummilapseni kanssa. Niko 6.lk ja sitähän kummius on, auttamista ja opastamista. Meidän koulussamme kuudesluokkalaiset saavat kummilapset. Me teemme kummilastemme kanssa kaikenlaista esim. askarrellaan, käydään retkillä, mennään luistelemaan ha pidetään yhteisiä tapahtumia, esim. nyyttikestejä, pikkujouluja ja paljon muuta. On hauskaa olla kummi, kun kummilapsi on vasta niin nuori ja kokematon koulumme tavoista. Me leikimme joskus välitunneilla kummilastemme kanssa jotakin, vaikkapa tervapataa tai hippaa. Yleensä minä ja kummilapseni moikkaamme välitunnilla ja vaihdamme kuulumisia. On ihan kiva joskus opastaa kummilasta, jos hän ei tiedä jotakin.minusta on mukavaa olla kummi! Fanny 6.lk 16 Meidän koulussa kuudesluokkalaiset ovat ekaluokkalaisten kummeja. Jokaiselle valittiin aina kummi. Kummilapsien kanssa menimme välillä retkelle ja kävimme myös luistelemassa. Luisteleminen oli ehkä hauskinta, mitä olemme tehneet kummiluokan kanssa. Teemme myös välitunneilla joskus jotain hauskaa. Miika 6.lk

17 Syksyllä 2010 oli meidän luokan vuoro saada kummiustehtävä. Jokainen sai oman kummilapsen ensimmäiseltä luokalta, minun kummilapseni nimi on Aino. Kummina olen saanut auttaa ja opastaa esim. lyhtyjen tekemisessä ja käsitöissä. Ja sitähän kummius on, auttamista ja opastamista. Olemme olleet kummilasten kanssa haljenneella kivellä retkeilemässä. Olemme käyneet myös luistelemassa Koivikon kentällä Saviolla. Syksyllä saimme olla tukemassa ykkösluokkalaisia rohkeudenpolulla. Olemme leikkineet kummilasten kanssa myös välitunneilla. Kummin tehtävässä tuntee olevansa tärkeä. Jouluna järjestimme yhteiset nyyttärit. Kummina voin oppia asioita kummilapselta ja päinvastoin. Kummina olen aina valmis auttamaan. Kummina on kivaa! Juho 6.lk 1.-luokkalaisten piirustukset vahvistavat sen, mitä 6.-luokkalaiset kertovat: yhdessä tekeminen on hauskaa! 17

18 Pulkkailun riemua Keinukalliossa koulun talviurheilupäivänä

19 19

20 puheenvuoro hyvät kännykkäsukupolven vanhemmat Terhi Takanen Jokainen meistä vanhemmista on huolissaan joskus lapsestaan ja joillakin niistä hetkistä on iloinen, että on kännykkä. Kun ei tiedä missä nuori on, ja voi laittaa tekstarin. Tai kun tietää, että pikkukoululaisella on kännykkä kotosalla ja koulumatkalla mukana, ja hän osaa soittaa jos tulee hätä. Sellaisilla hetkillä sitä huokaa kiitollisena, että onneksi nykyään on kännykät. Niin, kännyköitä ei ollut meidän nuoruudessamme tämä kokeilu kännyköiden hyödyistä ja haitoista on vielä kesken, ja olemme siinä mukana kaikki. Kymmenen viisitoista vuotta sitten selvisin hyvin lankapuhelimella. En kokenut tarvitsevani kännykkää. Nyt en voi elää ilman sitä. Tiedäthän tunteen, kun olet unohtanut kännykkäsi jonnekin? Outo tunne. Miten nyt selviät kotiin entä jos tulee jotain yllättävää, enhän muista edes miehen numeroa, mitä jos juna jää matkalle, enkä ehdi kotiin ennen 7-vuotiasta? Vuonna 2004 säteilyturvakeskuksen tutkimustulokset osoittivat, että kännykän mikroaaltosäteily voi aiheuttaa väliaikaisia muutoksia soluissa. Löydöksen perusteella ei voi vielä arvioida kän- nykkäsäteilyn terveysvaikutuksia (Säteilyturvakeskuksen www-sivut). Säteilyturvakeskus on aloittanut pitkittäistutkimuksen kännykän vaaroista, johon osallistuu miljoona suomalaista (HS ). Matkapuhelinten pitkäaikaisesta käytöstä aiheutuvaa riskiä ei voida lopullisesti arvioida ennen kuin puhelimia on käytetty useita vuosikymmeniä, STUK toteaa (Yle uutiset ). He suosittavat lapsille kännykän käytön rajoittamista ja muun muassa tekstiviestien suosimista puheluiden sijaan. Meidän ei kuitenkaan tarvitse odottaa tutkimustuloksia. Olemme kaikki mukana terveydelle mahdollisesti vaarallisessa kännykkäkokeilussa, josta Helsingin Sanomat uutisoi maailman suurimpana ihmiskokeena. Tämän kokeen tuloksia emme vielä tiedä ja toivottavasti minun ja monen muun maallikon ja valistuneiden asiantuntijoiden varovainen huoli on turhaa. Voimme tehdä ennakoivia viisaita valintoja jo nyt. Miten teidän perheessä tehdään nämä valinnat? Minulla on 7-vuotias tytär, Neda, koulussamme. Meillä on 20

21 ollut 3-vuotiaasta tällainen Nedan ehdottama kasvatussopimus: äiti määrää äitiä, isi isiä ja Neda Nedaa. Äidin lisäyksellä: Neda voi määrätä Nedaa, kunhan osaa tehdä sen viisaasti ja tarvittaessa äiti ja isi auttavat. Tämä on johtanut siihen, että Neda on määritellyt itselleen sopivan kännykän käytön tavan: se on käytössä tällä hetkellä kotona, kun on yksin ja jos tulee asiaa. Silloin hän puhuu kaiuttimeen tai handsfreehin. Koulussa hän ei vielä halua sitä pitää, koska pelkää sen hukkuvan. Lisäksi hän toivoo, että millaisia periaatteita koulullamme voisi olla sähkömagneettisille kentille herkistymisen suhteen? luokassa ei olisi kenenkään kännykkä päällä, ja kuulinkin opettajalta että näin onkin. Itselläni omat valintani kännykän vähäinen käyttö (handsfreen kanssa) ja sen kiinnipitäminen öisin perustuvat oman kehon tuntemuksiin; kun puhuu ilman handsfreetä, voi tuntea pään alkavan kuumottaa. Näitä arkisia valintoja vahvistaa kokeneen sähkömagneettisten kenttien asiantuntijan ehdotus. Fysiologian emeritusprofessori Osmo Hänninen on tehnyt hyödyllisen toimenpide-ehdotuksen sähkömagneettisten kenttien suhteen koulussa, mikä voisi olla hyvä keskustelun pohja joka koulussa. Hänen mukaansa sähkömagneettisille kentille kuormittumista pitäisi välttää, ja tämä tarkoittaa sen pohdintaa, miten muun muassa kännyköiden, kannettavien tietokoneiden ja WLAN-verkkojen suhteen olisi hyvä toimia. Ehdotuksessa on kahdeksan kohtaa, joista nostan tässä esiin muutaman: Lasten kännykät ovat suljettuina kouluissa. Kännykän saa avata vasta koulun alueen ulkopuolella. Tällä on terveyden lisäksi vaikutusta koulun työrauhaan ja lasten keskittymiskykyyn. Kouluissa ei korvata koulukirjoja kannettavilla tietokoneilla. Mitä tämä herättää sinussa ja meissä vanhemmissa? Tämän pohdinnan toivon jatkuvan koulun ja vanhempien yhteistyönä. Millaisia yhteisiä periaatteita koulullamme voisi olla sähkömagneettiselle kentille herkistymisen eli erityisesti kännyköiden, kannettavien ja wlaneiden suhteen? Miten voimme opastaa lapsiamme turvalliseen kännykän käyttöön, ja miten voimme toimia itse esimerkkeinä? Lisätietoa: Toimenpide-ehdotukset-sahkomagneettiset_kentat_kouluissa.pdf Maailman+suurin+ihmiskoe/

22 Vantaan seudun steinerkoulun kouluyhdistys ry:n SÄÄNTÖMÄÄRÄINEN kevätkokous pidetään torstaina klo 19 A-rakennuksen ruokasalissa Vantaan seudun steinerkoululla, Satakielentie 5, Vantaa. ESITYSLISTA: 1. Kokouksen avaus 2. Valitaan kokoukselle puheenjohtaja, sihteeri ja kaksi pöytäkirjan tarkastajaa 3. Todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 4. Esitetään yhdistyksen toimintakertomus, tilinpäätös ja tilintarkastajien lausunto 5. Päätetään vastuuvapauden myöntämisestä johtokunnalle ja muille tilivelvollisille tai niistä toimenpiteistä, joihin tilien ja hallinnon tarkastus antaa aihetta 6. Käsitellään muut asiat, jotka on kirjallisesti esitetty johtokunnalle vähintään kahdeksan (8) päivää ennen kokousta 7. Kokouksen päättäminen TERVETULOA! Johtokunta ensi numerossa lähdetään metsätöihin! 3.-luokkalaiset harjoittelevat kevään aikana hirsien käsittelyä puiden kaatamisesta rakentamiseen. Satakielen seuraavassa numerossa lapset kertovat päivästään oikean metsurin opissa Pohjois-Sipoon kuusikossa. Satakieli 2/2011 ilmestyy toukokuun lopussa. 22

23 23

24 24 Vantaan seudun steinerkoulu, satakielentie 5, Vantaa

SATAKIELI VANTAAN SEUDUN STEINERKOULU. Jäsentiedote 3 2011 STEINERPÄIVÄKODIT METSÄTÄHTI, PIKKUKARHU JA POHJANTÄHTI

SATAKIELI VANTAAN SEUDUN STEINERKOULU. Jäsentiedote 3 2011 STEINERPÄIVÄKODIT METSÄTÄHTI, PIKKUKARHU JA POHJANTÄHTI SATAKIELI Jäsentiedote 3 2011 VANTAAN SEUDUN STEINERKOULU STEINERPÄIVÄKODIT METSÄTÄHTI, PIKKUKARHU JA POHJANTÄHTI SISÄLTÖ 3 Pääkirjoitus: Mihin tarvitaan Satakieli-lehteä? 4 Johtokunnan kuulumisia 5 Kunnioittava

Lisätiedot

SATAKIELI. Jäsentiedote 3 2010 V A N T A A N S E U D U N S T E I N E R K O U L U STEINERPÄIVÄKODIT METSÄTÄHTI, PIKKUKARHU JA POHJANTÄHTI

SATAKIELI. Jäsentiedote 3 2010 V A N T A A N S E U D U N S T E I N E R K O U L U STEINERPÄIVÄKODIT METSÄTÄHTI, PIKKUKARHU JA POHJANTÄHTI SATAKIELI Jäsentiedote 3 2010 V A N T A A N S E U D U N S T E I N E R K O U L U STEINERPÄIVÄKODIT METSÄTÄHTI, PIKKUKARHU JA POHJANTÄHTI SISÄLTÖ Onnenkantamoinen...3 Uusi palsta: Johtokunnan kuulumisia...5

Lisätiedot

SATAKIELI. Jäsentiedote 1 2010 V A N T A A N S E U D U N S T E I N E R K O U L U STEINERPÄIVÄKODIT METSÄTÄHTI, PIKKUKARHU JA POHJANTÄHTI

SATAKIELI. Jäsentiedote 1 2010 V A N T A A N S E U D U N S T E I N E R K O U L U STEINERPÄIVÄKODIT METSÄTÄHTI, PIKKUKARHU JA POHJANTÄHTI SATAKIELI Jäsentiedote 1 2010 V A N T A A N S E U D U N S T E I N E R K O U L U STEINERPÄIVÄKODIT METSÄTÄHTI, PIKKUKARHU JA POHJANTÄHTI SISÄLTÖ Kevättalven satoa luovan kirjoittamisen tunnilta...3 Ole

Lisätiedot

SATAKIELI. Jäsentiedote 4 2010 V A N T A A N S E U D U N S T E I N E R K O U L U STEINERPÄIVÄKODIT METSÄTÄHTI, PIKKUKARHU JA POHJANTÄHTI

SATAKIELI. Jäsentiedote 4 2010 V A N T A A N S E U D U N S T E I N E R K O U L U STEINERPÄIVÄKODIT METSÄTÄHTI, PIKKUKARHU JA POHJANTÄHTI SATAKIELI Jäsentiedote 4 2010 V A N T A A N S E U D U N S T E I N E R K O U L U STEINERPÄIVÄKODIT METSÄTÄHTI, PIKKUKARHU JA POHJANTÄHTI SISÄLTÖ Joulu tulla jollottaa...4 Johtokunnan kuulumisia...7 Sessioita,

Lisätiedot

Tässä lehdessä mm. 99maahanmuuttaja suomessa 99elämänohjeita opiskelijoille 99henkilöhaastatteluja 99harrastuksia 99leirikoulu Lontoossa

Tässä lehdessä mm. 99maahanmuuttaja suomessa 99elämänohjeita opiskelijoille 99henkilöhaastatteluja 99harrastuksia 99leirikoulu Lontoossa Otavan Opiston lehtiprojektin tuotos Toukokuu 2015 - nro 7 Tässä lehdessä mm. 99maahanmuuttaja suomessa 99elämänohjeita opiskelijoille 99henkilöhaastatteluja 99harrastuksia 99leirikoulu Lontoossa /2015

Lisätiedot

KARTANON KOULUN VUOSIKERTOMUS

KARTANON KOULUN VUOSIKERTOMUS KARTANON KOULUN VUOSIKERTOMUS 2011-2012 Rehtorin tervehdys! Lukuvuoden lopussa on aika kiittää ja arvioida kulunutta kautta. Vuosi on taas vierähtänyt nopeasti opetuksen ja upeiden tapahtumien parissa.

Lisätiedot

Sinapin Siemen. Porin Kristillinen Koulu päiväkoti Ankkuri 1/2009

Sinapin Siemen. Porin Kristillinen Koulu päiväkoti Ankkuri 1/2009 Sinapin Siemen 1/2009 Porin Kristillinen Koulu päiväkoti Ankkuri Kyläkoulu keskellä kaupunkia Samassa pihapiirissä päiväkodista peruskoulun loppuun asti Laadukasta perusopetusta pienissä opetusryhmissä

Lisätiedot

Päivähoitolaista kohti varhaiskasvatuslakia s. 21

Päivähoitolaista kohti varhaiskasvatuslakia s. 21 ADHD-liiton jäsenlehti Vertaistuen teemaosio s. 11 Päivähoitolaista kohti varhaiskasvatuslakia s. 21 Kuntoutusta lukivaikeuteen s. 24 a d h d-liitto ry adhd-förbundet rf ADHD-liitto ry edistää ja tukee

Lisätiedot

Luin kirjan kokonaan. Sitten aloin alusta lukemaan joitain pätkiä. Olet rohkea kun kirjoitit sen.

Luin kirjan kokonaan. Sitten aloin alusta lukemaan joitain pätkiä. Olet rohkea kun kirjoitit sen. 1 Hei, haluaisin kiittää kirjasta. Se oli todella koskettava ja rehellinen. Olet varmaan saanut paljon samaa palautetta. Itkin hillittömästi kun luin sitä. Kiitos kun kirjoitit kirjan ja jaoit surusi meidän

Lisätiedot

URLY. tulevaisuus. näe kirkas. ykkösvaihtoehdoksi. Lastenkoti. Pelastakaa. Linssin takana. oma koti

URLY. tulevaisuus. näe kirkas. ykkösvaihtoehdoksi. Lastenkoti. Pelastakaa. Linssin takana. oma koti URLY Pelastakaa lapset! Varasuunnitelmasta ykkösvaihtoehdoksi Lastenkoti oma koti Nuorten lehti nuorille 4/2011 #54 15.11.2011 15. Vuosikerta ISSN 1455-2574 www.curly.fi Linssin takana ammattina valokuvaus

Lisätiedot

Vuosijulkaisu 2009 APUTASSU

Vuosijulkaisu 2009 APUTASSU Vuosijulkaisu 2009 APUTASSU Mainiot ulkoilumahdollisuudet, rauhallinen ympäristö ja asiantunteva henkilökunta Maskun Neurologinen Kuntoutuskeskus on Suomen ainoa yksinomaan neurologisten sairauksien kuntoutukseen

Lisätiedot

voi olla myönteinen vaihtoehto

voi olla myönteinen vaihtoehto LAPSETTOMIEN YHDISTYS SIMPUKKA RY:N JÄSENLEHTI 3 2014 Lapsettomana yhteiskunnassa Uusi kolumni: Mitä mies ALKIOTUTKIMUS apuna hedelmöityshoidoissa Kaksi kokemusta kohduttomuudesta Anitta Stuart: Kaksin

Lisätiedot

y hteystietoja Anna Vuorjoki, puheenjohtaja 050-337 0689 Veikko Eranti, varapuheenjohtaja Anna-Maija Riekkinen Anna Rissanen Venla Rossi Sari Santala

y hteystietoja Anna Vuorjoki, puheenjohtaja 050-337 0689 Veikko Eranti, varapuheenjohtaja Anna-Maija Riekkinen Anna Rissanen Venla Rossi Sari Santala 4 2006 protu y hteystietoja yhdistyksen hallitus 2006 hallitus@protu.fi Anna Vuorjoki, puheenjohtaja 050-337 0689 Veikko Eranti, varapuheenjohtaja 050-369 5129 Pekka Tolvanen, sihteeri 040-759 7896 Jenni

Lisätiedot

Kurkistus Niilon ja Lassin kouluun Viisaaksi vanhemmaksi Nyt on aika etsiä kesätyötä

Kurkistus Niilon ja Lassin kouluun Viisaaksi vanhemmaksi Nyt on aika etsiä kesätyötä 1 2009 Kurkistus Niilon ja Lassin kouluun Viisaaksi vanhemmaksi Nyt on aika etsiä kesätyötä Asiaa näkövammaisista lapsista ja nuorista tässä numerossa 3 4 Pääkirjoitus Asennetta työnhakuun Työn saaminen

Lisätiedot

Asiaa näkövammaisista lapsista ja nuorista. Miltä näyttää tulevaisuus yhdeksäsluokkalaiset kertovat. Medinan hyvä elämä

Asiaa näkövammaisista lapsista ja nuorista. Miltä näyttää tulevaisuus yhdeksäsluokkalaiset kertovat. Medinan hyvä elämä Asiaa näkövammaisista lapsista ja nuorista Miltä näyttää tulevaisuus yhdeksäsluokkalaiset kertovat Medinan hyvä elämä 1 2010 tässä numerossa 3 4 7 8 11 14 16 19 21 22 25 Pääkirjoitus Medinan hyvä elämä

Lisätiedot

Koulukiusaaminen voi pilata koko elämän. Huutjärven tähtitaivas kertoo... Ryota Omura vaihtoopettajana Japanista. Nuokkarin lapset.

Koulukiusaaminen voi pilata koko elämän. Huutjärven tähtitaivas kertoo... Ryota Omura vaihtoopettajana Japanista. Nuokkarin lapset. Huutjärven koulun koululehti 2011 Huutjärven tähtitaivas kertoo... Ryota Omura vaihtoopettajana Japanista Nuokkarin lapset 5B teki oman runokirjan eivät jää yksin Koulukiusaaminen voi pilata koko elämän

Lisätiedot

Rokaten opintiellä. Järjestölääkärin työssä on sosiaalinen ulottuvuus Nalle-kerhon päiväkirja Kesän leirit. Asiaa näkövammaisista lapsista ja nuorista

Rokaten opintiellä. Järjestölääkärin työssä on sosiaalinen ulottuvuus Nalle-kerhon päiväkirja Kesän leirit. Asiaa näkövammaisista lapsista ja nuorista 1 2008 Rokaten opintiellä Järjestölääkärin työssä on sosiaalinen ulottuvuus Nalle-kerhon päiväkirja Kesän leirit Asiaa näkövammaisista lapsista ja nuorista 3 4 6 8 10 tässä numerossa 12 10 12 14 16 Pääkirjoitus

Lisätiedot

Pääkirjoitus. Tapolan kyläyhteisö

Pääkirjoitus. Tapolan kyläyhteisö T A P O L A L E H T I Joulukuu 2000 1 Pääkirjoitus Vuoden kulkiessa kohti loppuaan on tavallista tehdä yhteenveto kuluneesta ajasta. Tarkastelemme itseämme, mitä olemme kokeneet, mita tehneet ja mitä jättäneet

Lisätiedot

Varia Tennistien opiskelijoiden lehti

Varia Tennistien opiskelijoiden lehti Varia Tennistien opiskelijoiden lehti Nro. 3 2015 Varia Tennistien opiskelijoiden lehti Nro. 3 2015 SISÄLLYSLUET TELO 14 49 HÄ? 2015 2... Sisällysluettelo 4...Tekijät 5...Pääkirjoitus 2 35 26 va r i a

Lisätiedot

Kaste. on lapsen ensimmäinen juhla. Sivut 6-7. Kirpputorilla shoppailu ei paljon maksa Sivu 4. Mikko Nyeki: Istu lattialle lapsen kanssa Sivu 5

Kaste. on lapsen ensimmäinen juhla. Sivut 6-7. Kirpputorilla shoppailu ei paljon maksa Sivu 4. Mikko Nyeki: Istu lattialle lapsen kanssa Sivu 5 Kirkkonummen suomalainen seurakunta lokakuu 2012 www.kirkkonummenseurakunta.fi Mikko Nyeki: Istu lattialle lapsen kanssa Sivu 5 Kirpputorilla shoppailu ei paljon maksa Sivu 4 Kaste Sami-Pekka Eskonniemi

Lisätiedot

Nuoria Työpajoilla www.tpy.fi www.sveps.org

Nuoria Työpajoilla www.tpy.fi www.sveps.org Nuoria Työpajoilla Tää on mun juttu -Nuoria työpajalla Kustantaja: Valtakunnallinen työpajayhdistys ry Valtakunnallinen työpajayhdistys 2008 Kansi ja taitto: Janne Hautamaa ja Joakim Fredriksson Painopaikka:

Lisätiedot

s u o m e n v i i t t o m a k i e l e n t u l k i t r y 01 2009

s u o m e n v i i t t o m a k i e l e n t u l k i t r y 01 2009 k i e l i s i lta s u o m e n v i i t t o m a k i e l e n t u l k i t r y 01 2009 2 Kielisilta issn 1797-4739 Julkaisija Suomen Viittomakielen Tulkit ry Toimitus Kielisilta, Suomen Viittomakielen Tulkit

Lisätiedot

4/2012 CP-LEHTI. Merja Marjamäki: Pieni haitta voi olla arjessa iso ongelma s. 22

4/2012 CP-LEHTI. Merja Marjamäki: Pieni haitta voi olla arjessa iso ongelma s. 22 4/2012 CP-LEHTI Merja Marjamäki: Pieni haitta voi olla arjessa iso ongelma s. 22 2 SUOMEN CP-LIITTO RY CP-LEHTI 2012:4 SUOMEN CP-LIITTO ry Malmin kauppatie 26, 00700 Helsinki, puh. 09-540 7540, fax 09-5407

Lisätiedot

Niskalenkki stressistä 6 Ääni pohjoisesta 10 Aktiivien päiväkirjat 4. nordea unioni suomi ry:n jäsenlehti 1 2010. Käsityö koukuttaa. BOM! Täysi pommi?

Niskalenkki stressistä 6 Ääni pohjoisesta 10 Aktiivien päiväkirjat 4. nordea unioni suomi ry:n jäsenlehti 1 2010. Käsityö koukuttaa. BOM! Täysi pommi? nordea unioni suomi ry:n jäsenlehti 1 2010 Niskalenkki stressistä 6 Ääni pohjoisesta 10 Aktiivien päiväkirjat 4 15 Käsityö koukuttaa 3 BOM! Täysi pommi? Stressi on hallittavissa, kun et päästä sitä hallitsemaan

Lisätiedot

Viisi vuosikymmentä koulukuvia s. 4

Viisi vuosikymmentä koulukuvia s. 4 LUKEMISTA OPETTAJILLE 1 2012 Viisi vuosikymmentä koulukuvia s. 4 Kuvassa koko koulu s. 6 Lukio, joka lentää... s. 8 Yhtenäiskoulu torjuu syrjäytymistä s. 10 Etsimessä suuria villejä eläimiä s. 3 Pääkirjoitus

Lisätiedot

ISBN 978-952-5991-73-4

ISBN 978-952-5991-73-4 ISBN 978-952-5991-73-4 Julkaisija ja kustantaja: Kuvat: Turun kaupunki/sivistystoimiala Käsityöläiskatu 10 20100 Turku Turun Lyseon lukion valokuvakurssi Taitto ja paino: Turun ammatti-instituutti, painoviestintä,

Lisätiedot

Ilmoittaudu pikkujouluun, s. 2 Helena Isoniemi, s. 6 Lasten Uumu eli Luumu, s. 8 9 4/2013

Ilmoittaudu pikkujouluun, s. 2 Helena Isoniemi, s. 6 Lasten Uumu eli Luumu, s. 8 9 4/2013 4/2013 Ilmoittaudu pikkujouluun, s. 2 Helena Isoniemi, s. 6 Lasten Uumu eli Luumu, s. 8 9 Uudenmaan munuais- ja maksayhdistys UUMU ry Njur- och leverföreningen i Nyland rf Pikkujoulut lauantaina 30.11.2013

Lisätiedot

Kokemuksia, kontakteja ja kannustavia haasteita

Kokemuksia, kontakteja ja kannustavia haasteita Kokemuksia, kontakteja ja kannustavia haasteita Raportti kyselystä uusille opiskelijoille 2013 Nyyti ry Sisäl tö Johdanto... 1 1 Tulokset... 2 1.1 Vastaajien taustatietoja... 2 1.2 Uusi asuinpaikka ja

Lisätiedot

Tampereen Rudolf Steiner -koulu VUOSIKERTOMUS 2009-2010

Tampereen Rudolf Steiner -koulu VUOSIKERTOMUS 2009-2010 Tampereen Rudolf Steiner -koulu VUOSIKERTOMUS 2009-2010 Rosa, 10.B TAMPEREEN RUDOLF STEINER -KOULU Muotialantie 79 81 33800 Tampere VUOSIKERTOMUS 2009-2010 www.tampereensteinerkoulu.fi info@tampereensteinerkoulu.fi

Lisätiedot

Pikalirinä. Lahden musiikkiopiston lehti 2 2006

Pikalirinä. Lahden musiikkiopiston lehti 2 2006 Pikalirinä Lahden musiikkiopiston lehti 2 2006 Pikalirinä Lahden musiikkiopiston Kalevi Aho -sali (225 paikkaa) Hämeenkatu 4 Kokoukset, konsertit, näytökset, koulutustilaisuudet, perhejuhlat. Tilaisuuksiin

Lisätiedot