MY SCRIPT. an original screenplay by.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "MY SCRIPT. an original screenplay by. "

Transkriptio

1 MY SCRIPT an original screenplay by <Your Name> <Your Name> <Address> <City, State Zip> (555)

2 1 EXT. KEINU MEREN RANNALLA - DAY 1 Kaksi 8-vuotiasta pientä TYTTÖÄ parikeinussa, joka roikkuu suuren puun oksasta. Taustalla kimmeltää meri. Tunnelma on epätodellinen, melkeinpä lapsenomaisen viaton. Kuulemme tyttöjen äänet kaikuvina, ilman huulisynkkaa. KERTTU 8 V. (laulaa) Lennä lennä leppäkerttu... ison... kiven... miten ne sanat meni? PIRKKO 8 V. Pitäishän sun tietää ku sun nimi on Kerttu. Melkeen niinku leppäkerttu. KERTTU 8 V. Niin mä tiedänki. Mutku en muista. 2 EXT. ULKOILUALUE - DAY 2 LK; KERTTU (22 vuotta) nojaa kallionhalkeamaan. Häntä on puukotettu, hänen hengityksensä on heikkoa. Näemme vain hänen kasvonsa. 3 INT. NUOREN NAISEN ASUNTO - DAY 3 Sarja prisman läpi kuvattuja abstrakteja välähdyksiä; kuolevan Kertun mielikuvia. Sensuelli nuori nainen, PIRKKO, alusvaatteisillaan peilin edessä, valmistautumassa kuumille treffeille. Huulia punataan, Mascaraa kulmakarvoihin jne. 4 EXT. ULKOILUALUE - DAY 4 LK; Kertun hengitys on työlästä, suupielestä valuu verta. 5 EXT. URHEILUAUTO TIELLÄ - DAY 5 Sarja prisman läpi kuvattuja abstrakteja välähdyksiä. Urheiluauto ajaa romanttisessa maisemassa. Tuuli hyväilee NUOREN NAISEN hiuksia. Näemme hänet nuoren miehen POV:issa. Lyhyt hame, kauniit sääret, siro kaula. Emme näe, kuka mies on. 6 EXT. ULKOILUALUE - DAY 6 Pull back; Kerttu makaa verilammikossa, kallionhalkeamassa, suurten kivien välissä. Hengitys heikkenee entisestään. Kuulemme kameran SULKIMEN äänen. 7 INT. KESÄMÖKKI - DAY 7 Sarja prisman läpi kuvattuja abstrakteja välähdyksiä. Nuoren NAISEN käden riisuvat solmiota keski-ikäisen MIEHEN kaulasta. Mies ottaa VIHKISORMUKSEN pois kädestään.

3 2. Miehen kädet hyväilevät naisen vartaloa. Hän laittaa RIIPUKSEN naisen kaulaan. Emme näe miehen kasvoja. (SCRIPT NOTE: sama riipus, kuin kohtauksessa 196). 8 EXT. ULKOILUALUE - DAY 8 LK; Kertun kasvot. Pull back; ruumispussin vetoketju sulkeutuu hänen kasvojensa edessä. Näemme, että täysimittainen rikospaikkatutkimus on käynnissä. Alue on eristetty poliisinauhalla, poliisit pidättelevät uteliaita OHIKULKIJOITA taustalla. LK; yksi rikospaikkatutkijoista poimii maasta KERTAKÄYTTÖKAMERAN. Hän laittaa sen todistepussiin. Maa on märkää, aivan kuten äskettäin olisi juuri satanut. Laaja yläkulmakuva: nainen (ASTA MALMSTEN) juoksee kuvaan, kohti kuolleen Kertun ruumista. Poliisi yrittää pidätellä häntä. ASTA Kerttu! Kerttu! Voi hyvä Jumala... tämä ei saa olla totta! Jumala! Ei! MAIN CREDIT: PAHAN SUUDELMA 9 EXT. HAUTAUSMAA - DAY 9 Grafiikka; yksi vuosi myöhemmin. Asta on polvistuneena tyttärensä haudan äärelle, kukkia asetellen. Kukat peittävät kuolinpäivämäärän, emme näe sitä. Jussi seisoo kauempana. Asta nousee ja kävelee Vareksen luokse. ASTA Otatko sinä tämän jutun selvittääksesi? En mä oikeen tiedä. Kun poliisikaan ei löytäny mitään. ASTA Siksi juuri. Mieti ainakin. Sinua on kehuttu ja korvaus tulisi olemaan hyvä. Palataan asiaan. Toinen nainen lähestyy hautaa; hyvinpukeutunut, n. 35- vuotias. Hän tervehtii Varesta.

4 3. ASTA Sisareni Laila. Pääset hänen kyydissään kaupunkiin. Minun pitää palata kotiin. Vares nyökkää tervehdyksen Lailalle ja puristaa Astan kättä. Vares ja Laila kävelevät hautausmaan halki, kohti pysäköintialuetta. Uskotko löytäväsi jotain, mitä poliisi ei ole jo saanut selville? Tää on kyllä melko vanha ja tukkonen tapaus. Minä niin toivoisin, että Asta katsoisi eteenpäin elämässään. Mutta hän vain elää tätä painajaista, yhä uudestaan. Oman lapsen kuolema on aina... (keskeyttää) En tietenkään tuomitse häntä mitenkään. Laila ja Vares saapuvat auton luokse; Laila avaa ovet. En ole koskaan aiemmin tavannut yksityisetsivää. Ja vaikutelma ei oo kovin häävi, vai? Eihän sitä vielä voi tietää. 10 EXT. ILMAKUVAA - DAY 10 Olemme meren päällä; ajamme kohti Turun kaupunkia. Lennämme Aurajoen yläpuolella, kunnes näemme Lailan URHEILUAUTON ajavan joenrantaa pitkin. (V.O.) Elämästä ei tosiaan koskaan tiennyt, tulevasta ei ainakaan. Kuolleen lapsen äidin lohduttomuus kuitenkin kosketti, ehkä se oli osasyy, miksi joskus tulee otettua vastaan mahdottomaltakin tuntuvia töitä.

5 4. Alkutekstit kuvan päällä. 11 EXT. ANTIKVARIAATTI - DAY 11 Auto pysähtyy Alasen kirjakaupan eteen; Vares nousee autosta. Nähdään. Laila kiihdyttää pois, Vares astelee kauppaan sisälle. 12 INT. ANTIKVARIAATTI - DAY 12 Pastori ALASELLA on, ihme kyllä, ASIAKAS. Vares notkuu sisään, asiakas lähtee. ALANEN Taas yksi "asiakas", joka ei ostanut mitään. Jumalan sanaa myymällä olisi taatusti tienannu leipänsä helpommin. Ja olisi ollut vielä ehtoollisviiniäkin. Vaikee kuvitella sua saarnastuoliin. ALANEN Sekin on koettu. Mihin sun papin hommas oikeen kaatu? ALANEN Jumala näytti minulle todelliset kasvonsa. Hän on julma ja itsekäs, oikea sekasorron tuoja. No, tapasit sen murhatun tytön äidin? Jep. 13 EXT. ANTIKVARIAATTI - DAY 13 Alanen lukitsemassa ovea. Vares odottelee häntä jalkakäytävällä. ALANEN Mitä vielä mietit? Maksava asiakas on aina maksava asiakas. Mielenkiintoinen juttu. Ota se! Murhajutut on paskamaisia. Erityisesti nuorten tyttöjen murhat.

6 5. Miehet lähtevät kävelemään. 14 INT. PUB UUSI APTEEKKI - DAY (LOKAATIO) 14 Vares ja Alanen tulevat Apteekkiin ja kävelevät baaritiskin ohitse. Aika yllätys että Luusalmi on saanu kasaan uuden kirjan. Ja vielä julkastua. ALANEN Niin on. Edellisestä on takuulla kymmenen vuotta. 15 INT. PUB UUSI APTEEKKI - DAY (KABINETTI) 15 LK; pöydällä on PAHVILAATIKKO, täynnä uunituoreita romaaneja. Mahtipontinen kansi; "URBAANI MUZAK-SUKUPOLVI XXX". Kuvakulma muuttuu; pub on täpötäynnä ihmisiä. Vares ja Alanen tunkevat väkijoukon sekaan. Novellikirjailija LUUSALMI pitelee hengentuotettaan kädessään ja mesoaa: LUUSALMI Tässä tää nyt on! Kovaa tavaraa kovissa kansissa! Kadunmiesten karskia dokudraamaa. Klassikko jo syntyessään. Kaataa kanveesiin katharsista kaipaavat kriitikot jo alkulehdillä. Luusalmi nostaa kirjan ylös, jotta kaikki näkevät. Hän tungeksii Vareksen ja Alasen luokse. LUUSALMI (CONT'D) Tervetuloa, arvon herrat. Onneks olkoon. Uusi teos joka kymmenes vuosi. LUUSALMI Tinkimättömän uurastuksen tulos! Ollos hyvä, tekijänkappale. Omistuskirjoituksella. Luusalmi ottaa laatikosta yhden kirjan ja kirjoittaa kieli keskellä suuta: LUUSALMI (CONT'D) "Jussi Varekselle, suurelle yksityisetsivälle ja ehtymättömälle inspiraation lähteelle. Luusalmi".

7 6. Kertooks tää jostain tyhjätaskuluuserista, jolla on vaikeuksia vastakkaisen sukupuolen kanssa? LUUSALMI Juurikin. Viimeksimainittu detalji tosin ei mennyt aivan kohdalleen. Luusalmi häviää väkijoukkoon, Vares kääntää päänsä ja törmää toimittaja RUUHIOON. Suosionosoituksia. Ruuhio. Luusalmi on siis onnistunu houkuttelemaan ainakin yhden median edustajan kehiin. RUUHIO No, satuin olemaan kulmilla. LUUSALMI (O.S.) Hana auki Korpela! Juomat menee kirjailijan piikkiin! Lehdistö ja ilmaset juomat. Olis pitäny arvata. No, käy kimppuun. Ruuhio suunnistaa kohti baaritiskiä, Vares tallettaa kirjan povitaskuunsa. Samassa Vareksen kännykkä soi; hän kävelee ulos vastaamaan. 16 EXT. KEINU MEREN RANNALLA - DAY 16 Asta alkukohtauksesta tutussa keinussa; meri kimaltelee taustalla. Kamera kääntyy; puun vierellä on suuri TALO, jonka suunnasta lähestyy mies, PAAVO. ASTA Puhuin sen yksityisetsivän kanssa. PAAVO Asta. Minun mielestäni sinun ei pitäisi ryhtyä tähän. Se vain pahentaa asioita. Asta katsoo Paavoa; hänen katseessaan on tuskaa. PAAVO (CONT'D) Mennään takaisin sisälle. Asta ja Paavo lähtevät kävelemään taloa kohti. 17 EXT. SATAMA - NIGHT 17 Sumuinen yö. Olemme sisällä KUORMA-AUTOSSA, joka liikkuu.

8 7. POV ohjaamosta tuulilasin läpi: näemme öisen Turun rahtisataman; laivoja, satamanostureita, kontteja. Lohduton näky; merimiesromantiikka on kaukana. 18 EXT. SATAMA - NIGHT 18 Kuorma-auto pysähtyy Turun satamalaiturille. Autosta nousee romuluinen, huonohampainen mies, LAHTIPOIKA. Tänks. LAHTIPOIKA Lahtipoika läväyttää oven kiinni. Hänellä on kädessään pieni KASSI. Lahtipoika sytyttää savukkeen, seisoo hetken paikoillaan, heilauttaa kassin olalleen ja lähtee hiljalleen kävelemään kohti Turun keskustaa. Mies katoaa sumun sekaan. 19 EXT. KATU - NIGHT 19 Vares on lähtenyt pubista ja kävelee joenrantaa pitkin, kohti siltaa. Sillan alla on tunneli. Näemme kaukaa, että tunnelissa on jotain liikettä. Vares kävelee lähemmäksi ja näkee ystävänsä KYYPAKKAUKSEN tappelussa; kaksi HULIGAANIA pieksee häntä minkä ehtii. Hei - mitä vittua? Lopettakaa toi! Vares juoksee auttamaan ystäväänsä. Huligaanit kääntyvät häntä vastaan. Kyypakkaus on maassa. Huligaani # 1 hyökkää Vareksen kimppuun; Vares onnistuu lyömään tätä vatsaan; mies tipahtaa maahan. Huligaani # 2 ottaa esiin VEITSEN ja hyökkää Vareksen kimppuun. Vares ottaa Kyypakkauksen mopin, puolustautuu ja väistelee - mutta ÄKILLISELLÄ liikkeellä mies survaisee veitsen Vareksen rintaan. Vares vaipuu maahan. Veitsimies kääntyy ja juoksee karkuun; huligaani # 1 nousee vaivoin yläs. Molemmat miehet lönkyttävät karkuun. Vares makaa maassa, veitsi rinnasta törröttäen, täysin liikkumattomana. Yläkulma; yht'äkkiä Vares avaa silmänsä ja onnistuu tempaisemaan veitsen pois. Näemme, että povitaskussa ollut Luusalmen kirja on pelastanut hänen henkensä. Vares katsoo kirjaa, hymyillen.

9 8. Vares nousee ja kävelee Kyypakkauksen luokse, joka istuu tunnelin seinään nojaten. Kyypakkauksen vierellä on pitkänomainen KANGASKOTELO ja IKKUNANPESIJÄN SANKO. Kyypakkaus huohottaa yhä. KYYPAKKAUS Jussi, tänks. Ootko sä oolrait? Jep. Vares auttaa Kyypakkauksen jaloilleen. 20 INT. STRIP-TEASE BAARI - NIGHT 20 Rähjäinen strippiklubi, Vares ja Kyypakkaus pöydässä. Oluttuoppien vierellä äsken nähty kangaskotelo. KYYPAKKAUS Ne veitsiveijarit oli valmiit tappaan mut näiden palikoiden takia. Vitun nistit. Ikkunanpesijän kolikotkin nussitaan. Mitä vaan, et sais kamaa. Kyyn käsi lepää kangaskotelon päällä. Mites ite, nykyään? KYYPAKKAUS Mä oon kuivilla. Yritän pysyy veke posesta. Mutta on tää aikamoista tasapainoilua. Vikan kerran kun nyykähdin, olin niin skitsona että näin Estonian kipparin ankeriaskylvyssä. Kyypakkaus rummuttaa hiljaa polviaan, pöydän alla. KYYPAKKAUS (CONT'D) Ja toisella tripillä istuin kämpillä, jonne ilmesty yks puolituttu linnahörhö, jolla oli muovikassissa nätin punatukkasen likan pää... karmeinta oli se, miten todelta se tuntu... se pää, sen muijan katse, ihan kun vitun elävää elämää. Vares vilkaisee rannekelloaan. KYYPAKKAUS (CONT'D) Vittu! Siihen jäi rojun veto. Kyypakkaus katsoo Varesta, suoraan silmiin.

10 9. KYYPAKKAUS (CONT'D) Mutta tänks, Jussi. Sulla on munaa. 21 EXT. HOTELLI - NIGHT 21 Vares kävelee sisään hotelliin. 22 INT. HOTELLI - NIGHT 22 Aulabaari. Laila odottelee Varesta kulmapöydässä, juomaansa maistellen. Tulit sentään. Rupesin jo epäilemään. Oli pari mutkaa matkassa. Otatko jotain juotavaa? Joo, ei tekis pahaa. Laila viittaa tarjoilijalle. Niinkuin sanoin, en ole koskaan aiemmin tavannut yksityisetsivää. Mikä sai sinut tälle alalle? Vareksen olut saapuu. Vares maistaa oluttaan ja vastaa viimein. Sattuma, kai. Tää ei oo mikään varsinainen kutsumusammatti. Mutta jotain piti tehdä kun noi lakitieteen opinnot ei oikeen luistanu. Lailan silmissä välähtää mielenkiinto. (CONT'D) Mutta ei tääkään oikeen luista. Mun pitäis varmaan mennä himaan. Mutta et ole aivan varma, niinkö? En. Laila ottaa yllättäen Vareksen käden omaansa ja hieroo sitä kevyesti.

11 10. Yksityisetsivä Vares. Saanko tehdä yhden sopimattoman ehdotuksen? Tai oikeammin, pyytää yhtä palvelusta? Vareksen tunnelma on nousussa; on ilmiselvää, että Laila flirttailee hänelle. Laila hymyilee. Riippuu siitä, minkälaisesta palveluksesta on kyse. Mun toimiala on aika laaja, tapauskohtasesti. Ihanaa! Minulle olisi todella tärkeää, että ottaisit tämän tapauksen hoitoosi. (pettyneesti) Sekö se on se palvelus? Tietenkin. 23 EXT. VAREKSEN ASUINTALO - NIGHT 23 Vares kävelee kohti kerrostaloasuntoaan. Talon edessä seisoo TAKSI. Juuri kun Vares saapuu ovelle, sieltä ilmestyy ANNA HUTTUNEN. Moi Anna. Minne matka? Duuniin. Kumpaan? ANNA ANNA No siihen toiseen. Pidä hauskaa. Todellakin. ANNA 24 INT. VAREKSEN KOTI - NIGHT 24 Vares tulee kotiin. Avaa jääkaapin; pelkkä valo ja kaksi purkkia KISSANRUOKAA. Vares istahtaa ja katsoo veitsen jättämiä jälkiä kirjan kannnessa. Vares avaa kirjan ja lukee muutaman rivin.

12 11. Voimme lukea hänen ajatuksensa: ei ehkä aivan maailmanluokan proosaa. 25 EXT. STRIP-TEASE BAARI - NIGHT 25 Anna taksissaan. Hän pysähtyy strippibaarin eteen, nousee autosta ja menee takaoven kautta sisään. Samaan aikaan, Lahtipoika menee sisään etuovesta. 26 INT. STRIP-TEASE BAARI - NIGHT 26 Rähjäinen baari, puolillaan ihmisiä. Kyypakkaus istuu pöydässä. Lahtipoika kävelee sisään, huomaa Kyypakkauksen ja kävelee tämän luokse. LAHTIPOIKA Kato Kyy. Mitäs äijä? KYYPAKKAUS Lahtipoika moro. Pieni maailma. Just oli puhetta susta. Kenen kans? LAHTIPOIKA KYYPAKKAUS Älä skitsoo, sun nimee ei mainittu. Kerroin vaan yhelle frendille yhestä huonosta tripistä, jossa sä keikuit mukana. Kauas meinaat olla maisemissa? LAHTIPOIKA No, mulla on tässä vähän bisneksiä. Mutta nyt just on vähän niukaksti käshiä. Tarjoos yks kalja. Mikä ettei. KYYPAKKAUS Kyypakkaus nousee ja hakee tiskiltä kaksi tuoppia. Kamera seuraa. 27 INT. STRIP-TEASE BAARI. TAKAHUONE - CONTINUOUS 27 Kamera ajaa Kyypakkauksen ohi strippiklubin takahuoneeseen; Anna Huttunen istuu rähjäisen pöydän äärellä, maskeeraten itseään. Samassa huoneeseen tulee lihava mies, klubin OMISTAJA. OMISTAJA Tulit taas myöhässä. Sun pitää olla lavalla kahen minuutin kuluttua.

13 12. ANNA Mä oon lavalla kahen minuutin kuluttua. Eli mä en oo myöhäs - mä en vaan haluu viettää sekuntiakaan ylimäärästä aikaa täs räkälässä. Omistaja kääntyy ja tuhisee mennessään. OMISTAJA Tääl ei oo pakko olla hommissa jos ei duuni maistu. Seuraamme omistajaa takaisin salin puolelle, jossa INT. STRIP-TEASE BAARI - CONTINUOUS valot himmenevät, lavashow alkaa. Anna ilmestyy näkyviin, yllään vain rintaliivit ja hotpants. Hänellä on päässään purppuranvärinen PERUUKKI. Musiikki voimistuu, valot välkkyvät. Anna kävelee työpaikalleen TANGON luokse ja aloittaa esiintymisensä; eroottinen unelma, lähes käsinkosketeltavissa. LAHTIPOIKA Misussa on tyyliä. Tuu tänne, hani. Tuu mun tangon kimppuun. KYYPAKKAUS Otas nyt iisisti. Lahtipoika nousee, kävelee Annan luokse ja alkaa vääntelehtimään itseään musiikin tahdissa. Lahtipoika tarttuu Annaa jalasta; Anna horjahtaa, peruukki putoaa. Annan jalka heilahtaa ja Lahtipoika saa kunnon potkun kasvoihinsa. Lahtipoika kaatuu selälleen; kaksi jättikokoista PORTSARIA tarttuu häneen. Omistaja syöksyy lavan eteen; Anna ottaa pudonneen peruukkinsa ja heittää sillä omistajaa. ANNA Vittu, mulle riitti! Mä otan loparit. Anna kävelee kohti takahuonetta. 29 EXT. STRIP-TEASE BAARI - NIGHT 29 Kyypakkaus ja Lahtipoika ulkona. Lahtipoika huutaa rivouksia portsareille, jotka ovat heittänneet hänet ulos. Kyypakkaus poimii maasta kallisarvoista kangaskoteloaan. Portsarit menevät takaisin sisään.

14 INT. KYYPAKKAUKSEN KÄMPPÄ - NIGHT 30 Pieni, sotkuinen kaksio, niukasti kalustettu. Kyypakkaus ja Lahtipoika istuvat pienen pöydän äärellä. Lahtipoika lämmittää itselleen LUSIKASSA heroiinipaukkua. KYYPAKKAUS Kauas meinasit bunkata täällä? LAHTIPOIKA Turus vai sun kämpillä? Katotaan. Pitää hankkia vähän hynää jostain. Mulla on yks lypsylehmä linjassa. Mutta mä ajattelin koijata täällä lypsyn ajan. KYYPAKKAUS Joo, kai se käy. Kyypakkaus ei ole iloinen, mutta ei muutakaan voi kuin myönnytellä. Lahtipoika henkäisee syvään. Fiksi on melkein valmis, hän ottaa esiin INJEKTIORUISKUN. Kyypakkaus nousee ja kävelee huoneen nurkkaan, jossa näemme huoneiston kalleimman kalusteen; se on Ludwig-RUMPUSETTI. Sen takana seinällä JULISTE, jossa Charlie Watts. Kyy istuu RUMPUPALLILLE ja aloitaa hiljaisen soiton. Tajuamme, että kangaskotelo, jota hän kantaa aina mukanaan, on RUMPUKEPPEJÄ varten. LAHTIPOIKA (O.S.) Tää on kunnon kamaa. Kovempaa kun kamelinskeida. Lahtipoika tykittää, suoraan suoneen. LAHTIPOIKA (CONT'D) Lopeta toi kolina ja tuu ottaan pienet snagut. Tää toimii kuin junan vessa. Kyypakkauksen soitto vaimenee, mutta ei lopu. KYYPAKKAUS Tota, mä passaan. Tänks. Lahtipoika sulkee silmänsä ja puree hampaansa yhteen, lujaa. LAHTIPOIKA Vittu mitkä sävärit EXT. AURAJOKI - MORNING 31 Vares ylittämässä Aurajokea, "Förillä".

15 14. Ilmakuvaa Föristä. (V.O.) En tuntenut itseäni juurikaan voittajaksi sinä aamuna. Novellikirjailijan juhlien jälkeinen lievä krapula kierteli vatsassa, melkein-puukotus rintakehässä. (V.O.) (CONT'D) Mutta eniten minua vaivasi se, että olin tulkinnut Laila Ronimuksen sielunelämän väärin. Olisin ollut valmis lyömään vasemman käteni vetoa, että hän halusi tavata minut sen maailman vanhimmman syyn takia. Mutta ei. Siinä naisessa oli jotain, jota en osannut lukea. 32 EXT. JOKILAIVA - MORNING 32 Vares ja Luusalmi aamiaisella jokilaivan kannella. Luusalmella on kädessään ILTAPÄIVÄLEHTI, jossa on arvostelu hänen hengentuotteestaan. LUUSALMI Omaperäisyyden puutetta... plagiointia... voi pyhä vagina, mitä "ystävämme" kirjoittaa. Älä välitä. Sun kirja on pelastanu jo yhen ihmishengen. Mun. Vares ottaa kirjan taskustaan ja näyttää veitsen tekemää jälkeä. (CONT'D) Kato. Ilman sua, se olis menny suoraan pumppuun. LUUSALMI Saat uuden kirjan. Ei missään tapauksessa. Tässä on tunnearvoa. Ja tarina. LUUSALMI No, se on totta. Oletko jo lukenut sen? Vähän alotellu vasta. LUUSALMI No, mitä mietteitä eepos herättää?

16 15. Paha kommentoida keskeneräistä. LUUSALMI Se ei oo keskeneräinen! Se on loppuunasti mietitty urbaani metafoora. Mun pitää mennä tapaamaan Ruuhiota. LUUSALMI Ruuhio. Se joi eilen ainakin sadan euron edestä - ja tässä on kiitos. Luusalmi heittää lehden pöydälle, vihaisesti. LUUSALMI (CONT'D) Välitätkö ystävällisesti hänelle henkilökohtaisen viestin? Minulta. Joka kuuluu; "painu vittuun". Viesti menee perille. LUUSALMI Välitä se diplomattisesti. 33 INT. IP-LEHDEN TOIMITUS - MORNING 33 Vares toimittaja Ruuhion työpisteessä. Sotkuinen huone, seinällä KUVIA Ruuhiosta ja eriasteisista "julkkiksista". Ruuhiolla on kädessään uudenkarhea IPHONE, jota näpelöi lakkaamatta. Se pyys mua kertomaan sulle, et "painu vittuun". Diplomaattisesti. RUUHIO Ei varsinaisesti yllätä. Mutta en voinu valehdella. Lehden maine on kyseessä - ja siinä ystävyys jää kakkoseksi. Ruuhio kävelee arkistolaatikolle, joka on tuotu toimitukseen aiemmin aamulla. RUUHIO (CONT'D) Sua siis kiinnostaa Kerttu Malmstenin tapaus? Omaiset on palkanneet penkomaan vai? Tässä on materiaalia. Laatikko on täynnä sekalaista lehdistömateriaalia; lööppejä, lehtileikkeitä jne. Aikamoinen kasa. Onks tässä kaikki?

17 16. RUUHIO Kaikki, mitä lehdistö voi laillisín keinoin saada. Mutta poliisi istuu tiukasti joidenkin todisteiden päällä, vieläkin. Vares penkoo laatikkoa puolihuolimattomasti ja ottaa käteensä Kertun MALLIKANSION. Ruuhio kävelee ympäri huonetta, puhelin on hänen jakamattoman huomionsa kohteena koko ajan. Nätti likka. Miten sen mallinura suju? RUUHIO Se ei kai ollut sille niin tärkeää. Kerttu oli fiksu tyttö, kirjoilla Yliopistossa. Vares ottaa laatikon ja tekee lähtöä. Ruuhion katse ei nouse Iphonesta. RUUHIO (CONT'D) Tuot sitten materaalit takaisin kun et tarvitse enää. Samassa huoneeseen kävelee SIHTEERI; Ruuhio sysää puhelimen yllättyneen tytön käteen. RUUHIO (CONT'D) Ei tästä ota pirukaan selvää. Laita tämä toimintakuntoon pliis. 34 INT. VAREKSEN KOTI - DAY 34 Arkistolaatikko on Vareksen ruokapöydällä. Vareksen olohuoneesta on hyvää vauhtia tulossa "Päämaja": seinällä on kuvia Kertusta ja hänen perheestään. Lööppi huutaa: "NUORI TYTTÖ MURHATTU". Alanen tulee huoneeseen mukanaan kaksi MUKIA kahvia, antaa toisen Varekselle. Alanen istuu ruokapöydän äärelle ja avaa yhden KANSION. ALANEN Perhe on vanhan rahan kaartia. Laivanrakennusta, iso telakka. Alanen selailee kansiota. ALANEN (CONT'D) Vanha patruuna Viktor Malmsten, Astan ensimmäinen aviomies, kuoli sydänkohtaukseen, työpöytänsä ääressä. Liika työn tekeminen on typerä tapa kuolla.

18 17. No, mulla ei oo ollu mitään duunia viiteen viikkoon. Joten en taida kuuluu riskiryhmään. ALANEN Se tyttö, joka murhattiin... Kerttu Malmsten. ALANEN Niin, Kerttu. Hän menetti oikean isänsä kolmen vanhana. Joten isä on ainakin pois laskuista. Niinpä. Vares ottaa toisen kansion. (CONT'D) Mut aika tyranni se tais olla. Pelätty teollisuuspamppu. Alanen lopettaa kansion selailun ja napsauttaa sen kiinni. ALANEN Ei tässä ole mitään juttua. Joku tappoi tytön ja suksi tiehensä. Sattumaa, niinkuin koko maailmankaikkeuskin on, puhdasta sattumaa. Vares avaa uuden kansion. Aina on juttu, jossain. Niin hullu, että se voi sattua vain oikeessa elämässä. ALANEN Luitko muuten Luusalmen kirjan? Okei - jotkut jutut on liian sairaita oikeeseen elämään. Vareksen kännykkä hälyttää. Vares. (puhelimeen) Hän kävelee ikkunan luo. (puhelimeen) (CONT'D) Joo, kyl me voidaan mennä samaa matkaa. Okei. Mä soitan mun kuskille ja peruutan kyydin.

19 18. Vares lopettaa puhelun ja tekee lähtöä. Lukitse ovet perässäs. Ja sori, et meidän lounas jää nyt väliin. Vares näppäilee kännykkäänsä. 35 EXT. VAREKSEN KOTI - DAY 35 Laila odottelee urheiluautossaan. Anna Huttunen ajaa paikalle TAKSISSAAN ja pysähtyy Lailan auton taakse. Vares tulee ulos ovesta ja rupeaa laskeutumaan portaita alatasolle, jossa autot odottavat. Laila näkee Vareksen ja huutaa; Hauska nähdä! Ehti jo tulla ikävä! (vaisusti) Vastahan me eilen tavattiin. Anna kuulee keskustelun avoimen ikkunan läpi ja ajaa tiehensä. Ajaessaan hän luo tutkimattoman katseen Varekseen, joka kohauttaa olkapäitään. Vares tulee alapihalle. Me tulemme myös Astan luokse. Ketkä "me"? Minä ajan sinut ensin Malmstenille ja käyn sitten hakemassa Arton. Arton? Kuka se on? Laila ei tunnu kuulevan. Asta on nyt toivoa täynnä. Me tavattiin aamukahvilla ja hän oli ihan kuin toinen ihminen. Mut mitä, jos se toivo on turhaa? Toivo ei koskaan ole turhaa. Laila ja Vares nousevat autoon.

20 EXT. ESIKAUPUNKI. TURKU - DAY 36 Auto ajaa kohti vauraan oloista esikaupunkialuetta. Rikkaiden huviloita, niiden salaista elämää. Auto pysähtyy tammipuiden reunustaman, syrjäisen tien päähän. Laila ottaa esiin kaukosäätimen; PORTTI avautuu. 37 EXT. VILLA MALMSTEN - DAY 37 Aivan kuin aika olisi pysähtynyt; suuri 1800-luvun puuhuvila meren rannalla, puiden seassa. Hiukan kolkko, museomainen tunnelma. Vares nousee autosta, Laila ajaa pois. Vares katselee ympärilleen. Näemme, kuinka rannassa parikeinu heiluu tuulessa. 38 INT. VILLA MALMSTEN - DAY 38 Sisustus on vanhanaikaista, melkein epäviihtyisää. Isäntä, PAAVO KEINONEN, esittelee Varekselle taidekokoelmaansa. Miehet seisovat suurehkon MAALAUKSEN edessä; valkoinen tausta, yksi musta viiva. PAAVO Tämä öljyvärityö on taiteilijan nuoruuden kaudelta. Nonfiguratiivinen muotokieli heijastaa aikaa ja tilaa erittäin hienovaraisella tavalla. Vares nyökkää. Asta Malmsten ilmestyy näkyviin. Paavo poistuu. ASTA Kahvi on valmista. Laila soitti; he ovat matkalla. PAAVO Hienoa. Minä katan pöydän. ASTA Paavo on jo vuosikausia kerännyt nykytaidetta. Minä olen enemmänkin perinteisen taiteen ystävä. Sama vika. ASTA Paavo on niin älyllinen, aina etsimässä uusia haasteita. Tota, Paavo ei siis oo Kertun isä?

21 20. Ei. ASTA Miten Paavo ja Kerttu tuli toimeen? ASTA Oikein hyvin. Kerttu oli hänelle kuin oma tytär. Vares nyökkää. Näemme ikkunan läpi, kuinka BMW saapuu. ASTA (CONT'D) Lailakin oli Kertun kanssa todella läheinen. Lailallahan ei ole omia lapsia niin hän sitten hemmoteli Kerttua, vei ulkomaille ja niin edelleen. Ovikello soi. Laila ja hänen aviomiehensä ARTO tulevat sisään. Laila tulee kättelemään. Hyvää päivää. Tässä on mieheni, filosofian tohtori Arto Ronimus. Jussi Vares. Hauska tavata. Tai ei siis hauska, olosuhteet huomioon ottaen. Tarkotan tietysti... niin, ymmärrätte varmaan, mitä mä tarkotan... ASTA Saanko pyytää, käydään kahvipöytään? 39 INT. VILLA MALMSTEN. KUISTI - DAY 39 Vares, Asta, Paavo, Laila ja Arto kahvipöydässä. Arto on ehkä ottanut tämän kaikkein kovimmin. Hän oli viikon sairaslomalla sen jälkeen, kun Kerttu kuoli. Arton kasvoilla käy varjo. ARTO Laila, et viitsisi... (keskeyttää) Älä ole noin sensitiivinen. ARTO Hän oli minun suosikkioppilaani - yksi fiksuimpia, jota olen opettanut.

22 21. Asta laittaa kätensä Arton olkapäälle. ARTO (CONT'D) Sitäpaitsi, minulla oli pitämättömiä lomia. Mutta mennäänkö jo asiaan? Paavo selvittää kurkkuaan. PAAVO Niin, tämä vuosi on ollut meille kaikille aivan hirvittävää piinaa. Asta nyökkää. Paavo pitää Astan kättä omassaan, Laila kääntyy Vareksen puoleen. Mutta jotenkin, tämä kaikki on yhdistänyt meitä. Niin pariskuntina kuin perheenäkin. Se on Kertun lahja meille. Arto laittaa kätensä Lailan olkapäälle; Laila pyyhkäisee sen pois, melkein huomaamattaan. Niin, jos puhuttais Kertusta. Kuka oli viimenen, joka näki Kertun hengissä? Murhaaja poislukien, tietty. PAAVO Enköhän se ollut minä. Lähdin aamulla töihin ja Kerttu jäi syömään aamupalaa. Hän luki kotona tenttiin. Ei hänellä pitänyt olla mitään erityistä menoa sinä päivänä. ASTA Kerttu varmaankin päätti lähteä haukkaamaan vähän happea. Hänellä oli tapana käydä joskus lenkillä. Olisko teillä Kertun kalenteria? Tai päiväkirjaa? ASTA Ei. Hän ei pitänyt päiväkirjaa ja poliisi otti Kertun kalenterin ja tietokoneen. Ei niistä löytynyt mitään. Puhelin oli kadoksissa ja on yhä. Se saattais viitata siihen että tekijä on tuttu. (MORE)

23 22. (CONT'D) Täysin vieras ihminen ei veis puhelinta, ellei kyseessä olis ryöstömurha. Puhelimessa on saattanu olla paljastavia viestejä, jotain sellaista joka viittais henkilökohtaseen suhteeseen, ehkä jopa intiimiiin motiiviin. Arto nostaa lautasliinan huulilleen. ASTA Mutta eihän Kertulle tehty seksuaalista väkivaltaa. Tarkotin, että murhan motiivi on voinu olla tunneperänen, ei välttämättä seksuaalinen. Mun pitäis myös nähdä Kertun huone. 40 INT. VILLA MALMSTEN - DAY 40 Kaikki ovat nousseet. Asta johdattelee Varesta kohti Kertun huonetta. Arto ja Laila ovat keittiössä; Vares näkee keittiön oven läpi, kuinka Laila yrittää rauhoitella Artoa, joka on selvästi järkyttynyt. Mä rakastan sua, pupunen. ARTO Mäkin rakastan sua, tupunen. Vares menee Astan perässä kohti portaita. 41 INT. VILLA MALMSTEN. KIRJASTO - MOMENTS LATER 41 Asta ja Vares kirjastossa, joka on muuta taloa viihtyisämpi: viherkasveja, lukuisia kuvia Kertusta. ASTA Tämä oli ennen Kertun huone. Terapeuttini neuvoi sisustamaan sen uudelleen ja nyt se on kirjasto. Asta ottaa esiin VALOKUVA-ALBUMIN ja sieltä yhden Kertun mallikuvista. Vares tutkailee kuvaa. ASTA (CONT'D) Minä voisin hiukan käydä läpi Kertun tavaroita. Osa on pakattu varastoon. Ja toimittaa niitä sinulle myöhemmin, jos luulet että niistä voisi olla apua. Vares selailee albumia ja pysähtyy sivun kohdalle, jossa kuva; kaksi pientä tyttöä on parikeinussa.

24 23. Onks Kerttu tässä? ASTA Kerttu ja hänen paras ystävänsä Pirkko. He olivat kuin siskokset. Hänen kotinsa on tässä aivan lähellä. 42 EXT. METSÄ - DAY 42 Lahtipoika kävelee metsässä, LAPIO olallaan. Kädet tekevät hermostuneita liikkeitä. Ilmeisesti uusi fiksi olisi paikallaan. Hän pysähtyy, laittaa lapion maahan ja katselee ympärileen. Lahtipoika sytyttää savukkeen, nykivin liikkein. Lahtipoika tutkii maastoa, mittailee mielessään etäisyyksiä. Yht'äkkiä hänen rokonarpisilla kasvoillaan käy hetken ajan älyllinen ilme. Lahtipoika heittää savukkeensa maahan ja tarttuu lapioon. Tunnelma on pahaenteinen; näemme lähikuvassa, kuinka lapio iskeytyy maahan. 43 EXT. VILLA MALMSTEN - DAY 43 Vares, Asta, Laila, Paavo ja Arto talon etupihalla. Haluisin vielä nähdä sen paikan, mistä Kerttu löydettiin. Paavo? Totta kai. ASTA PAAVO 44 EXT. TIE - DAY 44 Paavon MERCEDES ajaa tammien reunustamaa rantatietä. 45 INT. PAAVON AUTO - DAY 45 Paavo ja Vares autossa. PAAVO Astalla on nyt tähän asiaan jonkinlainen pakkomielle. En halua loukata, herra Vares, mutta oletteko te vakavasti otettava ammatinharjoittaja?

25 24. No, oon. Ainakin omasta mielestäni. PAAVO Minä en halua, että joku amatööri repisi rahan toivossa auki kaikki vanhat haavat. Minusta Asta tarvitsee enemmän terapeutin apua kuin yksityisetsivän. No, hän on palkannut mut joten se on kai hänen asiansa? PAAVO Niin. Nyt ainakin tiedätte minun kantani. Mutta olen tietenkin valmis tekemään kaikkeni auttaakseni teitä. Mercedes pysähtyy suuren kiviröykkiön läheisyyteen. Vares nousee autosta. 46 EXT. ULKOILUALUE - DAY 46 Vares kävelee kohti paikkaa, josta Kerttu löydettiin kuolleena. Vares pysähtyy ja katselee joka suuntaan. Paavo näkyy tummana hahmona auton luona, PIKKUSIKARIA poltellen. Vares vertailee valokuvaa ja maastoa ja löytää tarkan paikan. Vares palaa autolle, Paavo polttelee yhä. Ja sade oli huuhtonu kaikki paikat? PAAVO Täysin. Mitään jälkiä ei löytynyt. Kaikki tiedot ovat tietenkin poliisiraporteissa. Oletan, että olette tutustuneet niihin? Kun me nyt ollaan tässä, voinks mä kysyä muutaman kysymyksen? Olkaa hyvä. PAAVO Mitä sä teet ammatikseks? PAAVO Olen Malmstenin telakan pääsuunnittelija. Kuulostaa mielenkiintoselta.

26 25. PAAVO En aivan ymmärrä, miten se liittyy asiaan? Ei se liitykään. Mä vaan tykkään laivoista. PAAVO Haluatteko, että ajan teidät kaupunkiin? Nyt, kun kerran oon näillä tienoilla, haluisin tavata Kertun parhaan kaverin. Pirkon? PAAVO Tiedät sä, missä Pirkko asuu? PAAVO Tiedän. Mutta en ole varma tapaatko häntä. Olen kuullut, että hän on muuttanut pois maasta. Paavo heittää pikkusikarinsa pois, miehet nousevat autoon. 47 EXT. VUORELAN TALO - DAY 47 Vares kävelee puutarhaan. Kaksi KASVIHUONETTA ja puutarhurin MÖKKI. Paavon auto ajaa pois. Vares soittaa päärakennuksen ovikelloa; ei vastausta. Vares kävelee talon taakse. Yhdessä kasvihuoneista näkyy liikettä, Vares menee sinne sisään. Riitta Vuorela? RIITTA VUORELA on hoitamassa kasvejaan. Niin? RIITTA 48 INT. VUORELAN TALO. KASVIHUONE - DAY 48 Riitta laittaa työkalunsa pois ja pesee kätensä sementtisessä lavuaarissa. RIITTA Kerttu ja tyttäreni Pirkko olivat kuin paita ja peppu ihan lapsesta asti. (MORE)

27 26. RIITTA (CONT'D) He leikkivät yhdessä, menivät kouluun yhdessä ja myöhemmin Yliopistoon. Tanssit, poikien jahtaaminen, aina yhdessä. Ja sitten Kerttu löytyi kuolleena. Se oli jotain niin traagista, aivan mahdotonta uskoa. Pirkko ei enää asu Suomessa? RIITTA Hän on Kaliforniassa. Ei hassumpaa. RIITTA Enpä tiedä. Pikemminkin surullista. 49 INT. VUORELAN TALO. KASVIHUONE - MOMENTS LATER 49 Riitta puuhastelee ympäri kasvihuonetta, Vares seisoo paikallaan. RIITTA Pirkko on oikea ihannetytär. Hyvä opinnoissaan, älykäs, opiskeli sosiologiaa Turun Yliopistossa. Sitten löysin aivan yllättäen raskaustestin WC.stä. Tyttö meni aivan lukkoon, ei suostu kertomaan kuka se mies on. Opinnot on kesken, rahastakin vähän tiukkaa mutta hän on päättänyt pitää lapsen. Yritin turhaan kääntää hänen päätään. Ja sitten, eräänä päivänä, ilman mitään ennakkovaroitusta, tekstiviesti: "Moi äiti, muutin Kaliforniaan lapsen isän kanssa". Sen jälkeen en ole puhunut hänen kanssaan. Riitta kantaa puhuessaan puu- ja pahvilaatikoita huoneesta toiseen. Vares huomaa, että osa laatikoista päätyy alkuperäiseen paikkaansa. Ei edes puheluita? RIITTA Hänellä on Facebook-sivu. Minä kirjoittelen hänelle silloin tällöin, mutta hän ei vastaa. Minä olen luultavasti isoäiti - mutta en edes tiedä, onko lapsenlapseni tyttö vai poika?

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni.

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni. Welcome to my life Kohtaus X: Vanhempien tapaaminen Henkilöt: Sari Lehtipuro Petra, Sarin äiti Matti, Sarin isä Paju (Lehtipurot ja Paju istuvat pöydän ääressä syömässä) Mitäs koulua sinä Paju nyt käyt?

Lisätiedot

TIMO LOUHIKARI: RONDO

TIMO LOUHIKARI: RONDO TIMO LOUHIKARI: AVAINKOHTAUS 1. INT. IN TALO, ETEINEN PÄIVÄ Ovikello soi, Rondo menee avaamaan oven, TV:n ääni pauhaa taustalla. Oven takana seisoo Artsi apureidensa kanssa. Katohan, huhu piti paikkansa.

Lisätiedot

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei Tavallinen tyttö Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei minulla ei ollut edes mitään. - Noh katsotaanpa

Lisätiedot

PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom. Mikun koekuvausmateriaali

PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom. Mikun koekuvausmateriaali PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom Mikun koekuvausmateriaali MUSTA RUUTU. Kuulemme musiikkia. Ruudun oikeaan ala-laitaan ilmestyy grafiikkaa: SANNA on POKEttanut sinua. S0 INT.

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi Akuliinan tarina Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi muuten kerennyt kouluun. Oli matikan

Lisätiedot

Pidän hänen ilmeestään, kun sanon sen hänelle.

Pidän hänen ilmeestään, kun sanon sen hänelle. Hän rakastaa minua. Tietenkin minä rakastan häntä. Kyllä minä uskon, että hän rakastaa minua... Hänhän on vaimoni! Joskus hän sanoo sen ääneenkin. Pidän hänen ilmeestään, kun sanon sen hänelle. On hyvä

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeesuksen ihmeitä

Nettiraamattu lapsille. Jeesuksen ihmeitä Nettiraamattu lapsille Jeesuksen ihmeitä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Jeesuksen ihmeitä

Nettiraamattu. lapsille. Jeesuksen ihmeitä Nettiraamattu lapsille Jeesuksen ihmeitä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Puhelimen ostaminen Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä

Puhelimen ostaminen Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Puhelimen ostaminen Moi! Mä tarvisin uuden kännykän. Jaahas. Mitähän hintaluokkaa se saisi olla? No ei mikään ihan kauhean kallis, mutta siinä saisi olla hyvä akku, riittävästi muistia ja sellainen toimiva

Lisätiedot

Paritreenejä. Lausetyypit

Paritreenejä. Lausetyypit Paritreenejä Lausetyypit Keskustele parin kanssa, kysy parilta! Omasta mielestäni olen Minun perhe on Minun suku on Minun äiti on Minun isä on Minun koti on Minun lempiruoka on Minun suosikkilaulaja on

Lisätiedot

SANATYYPIT PERUSOPINNOT 2 KOULUTUSKESKUS SALPAUS

SANATYYPIT PERUSOPINNOT 2 KOULUTUSKESKUS SALPAUS SANATYYPIT LÄMMIN TAKKI LÄMPIMÄT TAKIT KAUNIS NAINEN KAUNIIT NAISET SANATYYPIT JA VARTALOT nominatiivi Kuka? Mikä? Millainen? t-monikko Ketkä? Mitkä? Millaiset? vartalo genetiivi Kenen? Minkä? Millaisen?

Lisätiedot

LARRY Keikka vai? Mistä on kyse? En voi ottaa vastaan keikkaa, ellen tiedä mistä on kyse?

LARRY Keikka vai? Mistä on kyse? En voi ottaa vastaan keikkaa, ellen tiedä mistä on kyse? 1 LAKI JA KADONNEEN JUONEN ARVOITUS LAKI kertojaääni Nimeni on Larry Laki, ja sanani on laki. Laki on myös sukunimeni, ja lakia pitää noudattaa. Laki ei ole mikään Lucky Luke (=Lakki Laki), vaan se on

Lisätiedot

Kirjoita dialogi (yksi tai monta!)

Kirjoita dialogi (yksi tai monta!) Kirjoita dialogi (yksi tai monta!) Poliisilaitos Kela Posti Pankki Työvoimatoimisto Poliisiasema Trafi Katsastus Poliisilaitos Kela Posti Pankki Työvoimatoimisto Poliisiasema Trafi Katsastus Maistraatti

Lisätiedot

Lennä, kotka, lennä. Afrikkalainen kertomus. Mukaillut Christopher Gregorowski. Lennä, kotka, lennä

Lennä, kotka, lennä. Afrikkalainen kertomus. Mukaillut Christopher Gregorowski. Lennä, kotka, lennä Lennä, kotka, lennä Afrikkalainen kertomus Mukaillut Christopher Gregorowski Lennä, kotka, lennä 5 Muuan maanviljelijä lähti eräänä päivänä etsimään kadonnutta vasikkaa. Karjapaimenet olivat palanneet

Lisätiedot

Selvä Pyton. Mitä saisi olla? Vuoden ikäiselle tulisi. Selvä. Pistetään pussi tuota, ja joku pieni namupala aikuisillekin.

Selvä Pyton. Mitä saisi olla? Vuoden ikäiselle tulisi. Selvä. Pistetään pussi tuota, ja joku pieni namupala aikuisillekin. O-oletko sä masa? Riippuu kuka kysyy. Mammakerholaiset vinkkasivat, että täältä saisi kamaa. Sitten mennään sinisellä unella. Lapsi todennäköisesti herää kerran tai pari, mutta sammuu kyllä kuin saunalyhty.

Lisätiedot

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry Outi Rossi JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa Kuvittanut Susanna Sinivirta Fida International ry JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa, 4. painos C Outi Rossi Kuvitus Susanna Sinivirta Fida International ry Kirjapaino

Lisätiedot

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo:

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo: 13. kappale (kolmastoista kappale) SAMI RI N KOULUVII KKO 13.1. Samir kertoo: Kävin eilen Mohamedin luona. Hän oli taas sairas. Hänellä oli flunssa. Minä kerroin Mohamedille, että myös minulla on pää kipeä.

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Prinssistä paimeneksi

Nettiraamattu lapsille. Prinssistä paimeneksi Nettiraamattu lapsille Prinssistä paimeneksi Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Perustunteita. Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita.

Perustunteita. Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita. Perustunteita Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita. Perustunteita ovat: ilo, suru, pelko, viha, inho ja häpeä. Niitä on kaikilla ihmisillä. Ilo Ilon tunne on hyvä tunne.

Lisätiedot

Puuha- Penan päiväkirja. by: Basil ja Lauri

Puuha- Penan päiväkirja. by: Basil ja Lauri Puuha- Penan päiväkirja by: Basil ja Lauri Eräänä päivänä Puuha-Pena meni ullakolle siivoamaan, koska hänen ystävänsä Plup- Plup tulee hänen luokse kylään ja Plup-Plup kutsuu Keke Keksin, joka on hyvin

Lisätiedot

YKSIKKÖ Pääte on aina -N. Se liittyy sanan taipuneeseen vartaloon. Kenen auto tuo on? - Aleksanterin - Liian. Minkä osia oksat ovat?

YKSIKKÖ Pääte on aina -N. Se liittyy sanan taipuneeseen vartaloon. Kenen auto tuo on? - Aleksanterin - Liian. Minkä osia oksat ovat? GENETIIVI yksikkö -N KENEN? MINKÄ? monikko -DEN, -TTEN, -TEN, -EN YKSIKKÖ Pääte on aina -N. Se liittyy sanan taipuneeseen vartaloon. Kenen auto tuo on? - Aleksanterin - Liian Minkä osia oksat ovat? puu

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeesus parantaa sokean

Nettiraamattu lapsille. Jeesus parantaa sokean Nettiraamattu lapsille Jeesus parantaa sokean Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for

Lisätiedot

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN PUHUMISEN HARJOITUSTESTI Tehtävä 1 KERTOMINEN Kerro, mitä teet, kun sinua jännittää. Sinulla on kaksi minuuttia aikaa miettiä, mitä sanot ja 1,5 minuuttia aikaa puhua. Aloita puhuminen, kun kuulet kehotuksen

Lisätiedot

4.1 Kaikki otti mut tosi hyvin ja ilosella naamalla vastaan, enkä tuntenu oloani mitenkään ulkopuoliseksi, kiitos hyvän yhteishengen työpaikalla.

4.1 Kaikki otti mut tosi hyvin ja ilosella naamalla vastaan, enkä tuntenu oloani mitenkään ulkopuoliseksi, kiitos hyvän yhteishengen työpaikalla. Ranska Chamonix Niin tällänen blogikin pitäis kirjottaa. Meinasin että kirjotan ihan mitä olen Ranskassa tehny ja lisäilen sinne tänne kuvia, en oo mitenkään blogin kirjottaja tyyppiä. 3.1 Lähin Kittilästä

Lisätiedot

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Minä rupesin hakemaan toppipaikkaa muutama kuukautta ennen kun tulin Sloveniaan. Minulla on kavereita, jotka työskentelee mediassa ja niiden kautta

Lisätiedot

ANDREA MARIA SCHENKEL HILJAINEN KYLÄ

ANDREA MARIA SCHENKEL HILJAINEN KYLÄ ANDREA MARIA SCHENKEL HILJAINEN KYLÄ SUOMENTANUT LEENA VALLISAARI GUMMERUS 3 Ympäristövastuu on osa Gummerus Kustannus Oy:n jokapäiväistä toimintaa. www.gummerus.fi/ymparisto Saksankielinen alkuteos Tannöd

Lisätiedot

Aurinko nousi ja valaisi Ihmevaaran kaatopaikan. Jostain kuului hiljainen ääni. Lilli-kettu höristi korviaan. Mistä ääni kuului? Ei se ainakaan lintu

Aurinko nousi ja valaisi Ihmevaaran kaatopaikan. Jostain kuului hiljainen ääni. Lilli-kettu höristi korviaan. Mistä ääni kuului? Ei se ainakaan lintu Aurinko nousi ja valaisi Ihmevaaran kaatopaikan. Jostain kuului hiljainen ääni. Lilli-kettu höristi korviaan. Mistä ääni kuului? Ei se ainakaan lintu ollut. Ääni kuului uudestaan. - Sehän tulee tuosta

Lisätiedot

Jeesus söi viimeisen aterian oppilaittensa kanssa. Aterialla Jeesus otti leivän, mursi siitä palan ja kiitti.

Jeesus söi viimeisen aterian oppilaittensa kanssa. Aterialla Jeesus otti leivän, mursi siitä palan ja kiitti. Viimeinen ateria Jeesus sanoi oppilailleen: - On tullut minun aikani mennä pois. Jeesus tarkoitti, että hän kuolee pian. Oppilailleen Jeesus lupasi: - Minä olen aina teidän kanssanne. Älkää olko surullisia.

Lisätiedot

PUHEKIELEN PRONOMINIT

PUHEKIELEN PRONOMINIT PUHEKIELEN PRONOMINIT Mä: mua, mut, mussa, musta, muhun, mulla, multa, mulle Sä: sua, sut, sussa, susta, suhun, sulla, sulta, sulle Pk. Mä luulen, et huomenna mul on aikaa. Kk. Luulen, että huomenna minulla

Lisätiedot

JUMALAN OLEMASSAOLOA. En voinut enää kieltää

JUMALAN OLEMASSAOLOA. En voinut enää kieltää Aikamedia 2 En voinut enää kieltää JUMALAN OLEMASSAOLOA n Vuosia sitten ajattelin, että elämässä ei ole mitään järkeä. Identiteettiongelmien keskellä minulla ei ollut hajuakaan siitä, kuka minä olen, mistä

Lisätiedot

Junaelokuva 6 (kuvausversio) 14.8.2011. Kirjoittanut: Ismo Kiesiläinen. sekä Leena Kuusisto. Alkuperäisidea: Julieta Lehto

Junaelokuva 6 (kuvausversio) 14.8.2011. Kirjoittanut: Ismo Kiesiläinen. sekä Leena Kuusisto. Alkuperäisidea: Julieta Lehto Junaelokuva 6 (kuvausversio) 14.8.2011 Kirjoittanut: Ismo Kiesiläinen sekä Leena Kuusisto Alkuperäisidea: Julieta Lehto 01 INT. RAVINTOLAVAUNU - ALKUILTA Tyttö istuu junan ravintolavaunussa pienen baaripöydän

Lisätiedot

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet).

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet). Kirjoittaminen KESKITASO Lyhyet viestit: 1. Ystäväsi on lähtenyt lomamatkalle ja pyytänyt sinua kastelemaan hänen poissa ollessaan kukat. Kun olet ystäväsi asunnossa, rikot siellä vahingossa jonkin esineen.

Lisätiedot

Assembly wild-compo demo, 3-5min Käsikirjoitus kesäkuu 2004 / Sampo Pesonen

Assembly wild-compo demo, 3-5min Käsikirjoitus kesäkuu 2004 / Sampo Pesonen POWER ON ssembly wild-compo demo, 3-5min Käsikirjoitus kesäkuu 2004 / Sampo Pesonen POWER ON KOHTUS 1 NÖRTIN HUONE INT ILT Tietokone on jylhänä pöydällä. Nörtti painaa koneen päälle. Kuva jähmettyy KOHTUS

Lisätiedot

Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa

Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa Lähdetään matkaan Tänään lähdetään hyvän paimenen matkaan. Aamulla paimen huomasi, että yksi hänen lampaistaan on kadoksissa. Tallella on 99 lammasta, mutta yksi,

Lisätiedot

Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen. vikaan.

Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen. vikaan. KYLLÄ, JA Onnistut yrittämässäsi ja saavutat enemmän kuin odotit, enemmän kuin kukaan osasi odottaa. KYLLÄ, MUTTA Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen asia menee vikaan. EI, MUTTA Et

Lisätiedot

HARJOITUKSIA VERBITYYPISTÄ 4

HARJOITUKSIA VERBITYYPISTÄ 4 HARJOITUKSIA VERBITYYPISTÄ 4 Verbityypin 4 tuntomerkit: - perusmuodon lopussa on -ata/ätä, joskus -ota, -ötä, -uta, -ytä: luvata: lupaan, pelätä: pelkäät, tuhota: tuhoaa, haluta: haluamme, älytä: älyää

Lisätiedot

KIRJA➍. IB4_Insides_FIN.indd :56:21

KIRJA➍. IB4_Insides_FIN.indd :56:21 KIRJA➍ IB4_Insides_FIN.indd 1 2.6.2014 12:56:21 Lizille ja Morganille, lapsenvahdille ja lapsivahdittavalle A. B. Callumille ja Harrisonille S. B. Twinsy Copyright suomenkielinen painos 2014 Twinsy www.twinsy.fi

Lisätiedot

Vihamiespiiras. kirjoittanut Derek Munson kuvittanut Tara Calahan King

Vihamiespiiras. kirjoittanut Derek Munson kuvittanut Tara Calahan King kirjoittanut erek Munson kuvittanut Tara alahan King Se oli täydellinen kesä, kunnes Juuso Rossi muutti parhaan kaverini, Santerin, naapuriin. En pitänyt Juusosta. Hän järjesti juhlat, eikä minua edes

Lisätiedot

istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä.

istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä. M istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä. Poika meni metsään. Hän katseli ympärilleen ja huomasi satuja

Lisätiedot

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen ilot Koulun jälkeen rättipoikki, kotiin laahustin tien poikki. Ajattelin: voisin mennä nukkumaan, ihan vain hetkeksi torkkumaan. Sitten

Lisätiedot

Mattijuhani Koponen VALKEUDEN LAPSET 1965

Mattijuhani Koponen VALKEUDEN LAPSET 1965 Mattijuhani Koponen VALKEUDEN LAPSET 1965 Mattijuhani Koponen 1965, 2005 1 2 On ahdasta ja sokeat ohjaavat täällä sokeita. On vaikeaa toimia vaikeaa työskennellä. Älä periksi anna, valitse kivisin tie;

Lisätiedot

Kaija Jokinen - Kaupantäti

Kaija Jokinen - Kaupantäti Kaija maitokaapissa täyttämässä hyllyjä. Kaija Jokinen - Kaupantäti Kun menet kauppaan, ajatteletko sitä mitä piti ostaa ja mahdollisesti sitä mitä unohdit kirjoittaa kauppalistaan? Tuskin kellekään tulee

Lisätiedot

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(6) VAARAN MERKKI

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(6) VAARAN MERKKI Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(6) VAARAN MERKKI 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka b) Ajallinen yhteys muihin kertomuksiin c) Kertomuksessa esiintyvät henkilöt

Lisätiedot

The Adult Temperament Questionnaire (the ATQ, 77-item short form) AIKUISEN TEMPERAMENTTIKYSELY

The Adult Temperament Questionnaire (the ATQ, 77-item short form) AIKUISEN TEMPERAMENTTIKYSELY 2007 Mary K. Rothbart, D. E. Evans. All Rights Reserved. Finnish translation: Professor Katri Räikkönen-Talvitie and the Developmental Psychology Research Group, University of Helsinki, Finland The Adult

Lisätiedot

Minä päätin itse sitoa ankkurinköyden paikalle, johon laitetaan airot. Kun ankkuri upposi joen pohjaan ja heti

Minä päätin itse sitoa ankkurinköyden paikalle, johon laitetaan airot. Kun ankkuri upposi joen pohjaan ja heti Joki Minä asun omakotitalossa. Talo sijaitsee Kemijärven rannan lähellä. Talon ja rannan välimatka on noin 20 metriä. Tänä keväänä Kemijoen pinnan jää alkoi sulaa aikaisemmin kuin ennen. Kaiken jään sulamisen

Lisätiedot

Omat rajat ja turvaohjeet

Omat rajat ja turvaohjeet Omat rajat ja turvaohjeet Jokaisella ihmisellä on oikeus omaan kehoonsa. Se tarkoittaa, että myös sinä päätät itse, kuka saa koskettaa sinua. Sinä saat myös päättää, mihin paikkoihin toinen ihminen saa

Lisätiedot

JEESUS PARANSI SOKEAN BARTIMEUKSEN

JEESUS PARANSI SOKEAN BARTIMEUKSEN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(6) JEESUS PARANSI SOKEAN BARTIMEUKSEN 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka Jerikon kaupungin lähellä. Jeriko on Juudeassa oleva kaupunki

Lisätiedot

Aamunavaus alakoululaisille

Aamunavaus alakoululaisille Aamunavaus alakoululaisille Punainen Risti on maailmanlaajuinen järjestö, jonka päätehtävänä on auttaa hädässä olevia ihmisiä. Järjestön toiminta pohjautuu periaatteisiin, jotka antavat sille mahdollisuuden

Lisätiedot

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja Leikkiä oppia liikkua harjoitella syödä nukkua terapia koulu päiväkoti kerho ryhmä haluta inhota tykätä jaksaa ei jaksa Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa,

Lisätiedot

ITSENÄISTYVILLE NUORILLE

ITSENÄISTYVILLE NUORILLE JO ITSENÄISTYNEILTÄ- ITSENÄISTYVILLE NUORILLE Talla.... vihkolla haluamme jakaa kokemuksiamme teille. Omilleen-toiminnan kokemusasiantuntijaryhmä on suunnitellut vihkon sisällön. Ryhmään on osallistunut

Lisätiedot

yökerhon takaoven. Se jysähti äänekkäästi seinää vasten ennen kuin hän astui kujalle. Hän

yökerhon takaoven. Se jysähti äänekkäästi seinää vasten ennen kuin hän astui kujalle. Hän 5 Suuttumus sai toimimaan hätiköidysti. Ei kovin hyvä juttu, Stacia ajatteli työntäessään auki yökerhon takaoven. Se jysähti äänekkäästi seinää vasten ennen kuin hän astui kujalle. Hän muistutti itselleen,

Lisätiedot

Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? ruma

Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? ruma Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? kaunis pimeä viileä rauhallinen raikas virkistävä ikävä Viihdyn täällä. ruma valoisa lämmin levoton tunkkainen unettava kiinnostava Haluan pois täältä! CC Kirsi

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Pietari ja rukouksen voima

Nettiraamattu lapsille. Pietari ja rukouksen voima Nettiraamattu lapsille Pietari ja rukouksen voima Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2013 Bible

Lisätiedot

HIIRIKAKSOSET. Aaro 22.2.2013. Lentoturma

HIIRIKAKSOSET. Aaro 22.2.2013. Lentoturma NALLE PUH Olipa kerran Nalle Puh. Nalle Puh lähti tapaamaan veljeään. Nalle Puh ja hänen veljensä nauroi itse keksimäänsä vitsiä. Se oli kuka on Nalle Puhin veli. Vastaus oli puhveli. Sitten he söivät

Lisätiedot

Työntekijöiden ja asiakkaiden kohtaamiset asumisyksikössä

Työntekijöiden ja asiakkaiden kohtaamiset asumisyksikössä Työntekijöiden ja asiakkaiden kohtaamiset asumisyksikössä PAAVO KEVÄTSEMINAARI 2014 Teema: Tutkimus ja käytäntö vuoropuhelussa 21.3.2014 Tutkija Riikka Haahtela, Tampereen yliopisto Esityksessäni vastaan

Lisätiedot

SYNTYMÄTTÖMILLE LAPSILLEMME

SYNTYMÄTTÖMILLE LAPSILLEMME SYNTYMÄTTÖMILLE LAPSILLEMME MAA OLI AUTIO JA KYLMÄ I minä kävelin poispäin näistä päivistä jätin sudenjälkiä ettei minua etsittäisi polulla kohtasin tytön joka sanoi että on vapaus nauttia ei sitä kiinnostanut

Lisätiedot

Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa.

Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa. ASUNTO JA ASUMINEN ASUMINEN 1. Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa. 2. Missä kaupungissa sinä asut? Asun Lahdessa.

Lisätiedot

SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ

SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ 1. TEE POSITIIVINEN JA NEGATIIVINEN IMPERFEKTI Hän lukee kirjaa. Me ajamme autoa. Hän katsoo televisiota. Minä rakastan sinua. Hän itkee usein. Minä annan sinulle rahaa.

Lisätiedot

nopea hidas iloinen surullinen hauska vakava rauhallinen reipas kovaääninen hiljainen raju herkkä salaperäiset selkeät

nopea hidas iloinen surullinen hauska vakava rauhallinen reipas kovaääninen hiljainen raju herkkä salaperäiset selkeät nopea hidas iloinen surullinen hauska vakava rauhallinen reipas kovaääninen hiljainen raju herkkä salaperäiset sanat selkeät sanat CC Kirsi Alastalo 2016 Kuvat: Papunetin kuvapankki, www.papunet.net, Sclera

Lisätiedot

LAUSESANAT KONJUNKTIOT

LAUSESANAT KONJUNKTIOT LAUSESANAT KONJUNKTIOT Ruusu ja Pampeliska ovat marsuja. Marja on vanhempi kuin Anna. Otatko teetä vai kahvia? JA TAI VAI (kysymyslause) MUTTA KOSKA (syy) KUN KUIN (vertailu) ETTÄ JOS SEKÄ Mari ja Matti

Lisätiedot

Yksinäisyys palvelutaloasukkaiden kokemana

Yksinäisyys palvelutaloasukkaiden kokemana Yksinäisyys palvelutaloasukkaiden kokemana Suomalaisten yksinäisyys hankkeen työpaja Seinäjoki 17. 18.2.2016 Jari Pirhonen, Elisa Tiilikainen, Marjut Lemivaara Taustaa Tieteellinen artikkeli, jonka aiheena

Lisätiedot

SAARA SYNNYTTÄÄ POJAN

SAARA SYNNYTTÄÄ POJAN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) SAARA SYNNYTTÄÄ POJAN Kuva taidegraafikko Kimmo Pälikkö 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Beersebassa. Siellä sekä Aabraham, Iisak

Lisätiedot

Millainen maailmani pitäisi olla?

Millainen maailmani pitäisi olla? Millainen maailmani pitäisi olla? Luomme itsellemme huomaamattamme paineita keräämällä mieleen asioita joiden pitäisi olla toisin kuin ne ovat. Tällä aiheutamme itsellemme paitsi tyytymättömyyttä mutta

Lisätiedot

Haastattelut e-kioskin käyttäjäkokemuksista. Mira Hänninen Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Haastattelut e-kioskin käyttäjäkokemuksista. Mira Hänninen Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Haastattelut e-kioskin käyttäjäkokemuksista Mira Hänninen Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Sukupuoli ja ikä Haastattelin Kirjasto 10:ssä 14 henkilöä, joista seitsemän oli naisia (iät 24, 25, 36, 36, 50,

Lisätiedot

Valitse jokaiseen lauseeseen sopiva kysymyssana vastauksen mukaan:

Valitse jokaiseen lauseeseen sopiva kysymyssana vastauksen mukaan: Kero, mitä menet tekemään. Malli: Menen yliopistoon Menen yliopistoon opiskelemaan. Menen kauppaan 5. Menen uimahalliin Menen kotiin 6. Menen kahvilaan Menen ravintolaan 7. Menen pankkiin 4. Menen kirjastoon

Lisätiedot

Opettajalle JOKAINEN IHMINEN ON ARVOKAS

Opettajalle JOKAINEN IHMINEN ON ARVOKAS Miten kohtelet muita? Ihmiset ovat samanarvoisia Vastuu ja omatunto Missä Jumala on? Opettajalle TAVOITE Oppilas saa keskustelujen ja tekstien kautta mahdollisuuden muodostaa ja syventää käsityksiään ihmisyydestä

Lisätiedot

MONIKON GENETIIVI (MINKÄ? KEIDEN?)

MONIKON GENETIIVI (MINKÄ? KEIDEN?) MONIKON GENETIIVI (MINKÄ? KEIDEN?) Lintujen täytyy muuttaa talveksi etelään. MONIKON GENETIIVIN KÄYTTÖ 1. OMISTUS (KENEN, KEIDEN?) Nämä sukset ovat noiden koululaisten. Tuossa kaupassa myydään vain lasten

Lisätiedot

Mieletön mahdollisuus. Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti

Mieletön mahdollisuus. Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti Mieletön mahdollisuus Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti Tukea. Toivoa. Mukana. Ilona. Tukea lapsille ja nuorille, joiden vanhempi on sairastunut psyykkisesti Mieletön Mahdollisuus -projektin

Lisätiedot

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen?

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen? 5. Vastaa kysymyksiin (kpl1) Onko sinulla sisaruksia? Asuuko sinun perhe kaukana? Asutko sinä keskustan lähellä? Mitä sinä teet viikonloppuna? Oletko sinä viikonloppuna Lahdessa? Käytkö sinä usein ystävän

Lisätiedot

Reetta Minkkinen

Reetta Minkkinen 28.4.2016 Reetta Minkkinen Perhe Koska kertaus on opintojen äiti (minun) kirjani. (sinun) kirjasi. hänen kirjansa. (meidän) kirjamme. (teidän) kirjanne. heidän kirjansa. Muistatko: 5 perheenjäsentä 5 eläintä

Lisätiedot

Suora sitaatti niinkö tosiaan?

Suora sitaatti niinkö tosiaan? @MagSymp16 Suora sitaatti niinkö tosiaan? Lauri Haapanen viittä vaille tohtori toimittaja lauri.haapanen@helsinki.fi www.laurihaapanen.fi Twitter: @LauriHaapanen Esimerkki 1: Kulutusvalinnat Kulttuurilehti,

Lisätiedot

YHTÄ ELIITTIÄ? Datanarratiiveja opiskelijoiden sosiaalisesta hyvinvoinnista

YHTÄ ELIITTIÄ? Datanarratiiveja opiskelijoiden sosiaalisesta hyvinvoinnista YHTÄ ELIITTIÄ? Datanarratiiveja opiskelijoiden sosiaalisesta hyvinvoinnista Elina Nurmikari kehittämispäällikkö Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiö 26.10.2016 Tämän päivän köyhä opiskelija on tulevaisuuden

Lisätiedot

NIMENI ON: Kerro, millaisista asioista pidät? Minusta on mukavaa, kun: Jos olisin väri, olisin: Tulen iloiseksi siitä, kun:

NIMENI ON: Kerro, millaisista asioista pidät? Minusta on mukavaa, kun: Jos olisin väri, olisin: Tulen iloiseksi siitä, kun: Lapsen oma KIRJA Lapsen oma kirja Työkirja on tarkoitettu lapsen ja työntekijän yhteiseksi työvälineeksi. Lapselle kerrotaan, että hän saa piirtää ja kirjoittaa kirjaan asioita, joita hän haluaa jakaa

Lisätiedot

Näiden tapahtumien jälkeen tuli keskustelua seurannut lainopettaja Jeesuksen luo kysyen Jeesukselta, mikä käsky on kaikkein tärkein.

Näiden tapahtumien jälkeen tuli keskustelua seurannut lainopettaja Jeesuksen luo kysyen Jeesukselta, mikä käsky on kaikkein tärkein. Mark.12:28-34: Muuan lainopettaja oli seurannut heidän väittelyään ja huomannut, miten hyvän vastauksen Jeesus saddukeuksille antoi. Hän tuli nyt Jeesuksen luo ja kysyi: "Mikä käsky on kaikkein tärkein?"

Lisätiedot

DNA: Tutkimus puhelimen rikkoutumisesta

DNA: Tutkimus puhelimen rikkoutumisesta DNA: Tutkimus puhelimen rikkoutumisesta 2016 Julkinen 1 Tutkimuksen tausta, menetelmä ja tiedonkeruu Tavoite Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää puhelimelle sattuneita vahinkoja sekä rikkoutumisen riskitilanteita.

Lisätiedot

KABELON PUHE LÄKSIÄISILLASSA Luomaniemen Wanhalla

KABELON PUHE LÄKSIÄISILLASSA Luomaniemen Wanhalla KABELON PUHE LÄKSIÄISILLASSA Luomaniemen Wanhalla Minulta kysytään usein "Miksi Suomi" ja jos sanon totuuden - Suomi oli minun 3 valitsenut. Mun ensimmäinen oli Holland ja toinen oli Belgia. - Halusin

Lisätiedot

KUVAJUTTU Lapsen nimi: Päivämäärä: Päiväkoti/koulu: Lomakkeen täyttäjä:

KUVAJUTTU Lapsen nimi: Päivämäärä: Päiväkoti/koulu: Lomakkeen täyttäjä: KUVAJUTTU Lapsen nimi: Päivämäärä: Päiväkoti/koulu: Lomakkeen täyttäjä: Lapsen kanssa järjestetään kahdenkeskeinen arviointihetki 2 kertaa vuodessa: alkukartoitus ja seuranta puolen vuoden päästä. Tutustu

Lisätiedot

Pietari ja rukouksen voima

Pietari ja rukouksen voima Nettiraamattu lapsille Pietari ja rukouksen voima Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2013 Bible

Lisätiedot

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Oppitunti 14 Persoonapronominit - Verbien taivutus (Preesens) minä

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Oppitunti 14 Persoonapronominit - Verbien taivutus (Preesens) minä Oppitunti 14 Persoonapronominit - Verbien taivutus (Preesens) 1 minä Minä olen. Minä laulan. Minä tanssin. Minä maalaan. Minä väritän. Minä piirrän. Minä otan. Minä myyn. Minä istun. = Olen. = Laulan.

Lisätiedot

Mitä tunteet ovat? Kukaan ei tiedä tarkasti, mitä tunteet oikein ovat. Kuitenkin jokainen ihminen kokee tunteita koko ajan.

Mitä tunteet ovat? Kukaan ei tiedä tarkasti, mitä tunteet oikein ovat. Kuitenkin jokainen ihminen kokee tunteita koko ajan. Mitä tunteet ovat? Kukaan ei tiedä tarkasti, mitä tunteet oikein ovat. Kuitenkin jokainen ihminen kokee tunteita koko ajan. Tunteet voivat olla miellyttäviä tai epämiellyttäviä ja ne muuttuvat ja vaihtuvat.

Lisätiedot

Prinssistä paimeneksi

Prinssistä paimeneksi Nettiraamattu lapsille Prinssistä paimeneksi Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Taloyhtiön asukkaiden kuulumisia. Kaaduin takahuoneessa ja kaikki muut työntekijät nauroivat KATSO YLLÄTYSTULOS!

Taloyhtiön asukkaiden kuulumisia. Kaaduin takahuoneessa ja kaikki muut työntekijät nauroivat KATSO YLLÄTYSTULOS! TOIMITTAJAT PISTIVÄT KESÄN JÄÄTELÖT JÄRJESTYKSEEN SIVU 3 KATSO YLLÄTYSTULOS! Kaaduin takahuoneessa ja kaikki muut työntekijät nauroivat -Rasmus SIVU 2 Taloyhtiön asukkaiden kuulumisia. SIVU 6 KUINKA KAUPPA

Lisätiedot

Urheilijan henkisen toimintakyvyn tukeminen

Urheilijan henkisen toimintakyvyn tukeminen Urheilijan henkisen toimintakyvyn tukeminen ELÄMÄN HALLINTA & HYVÄ ARKI ITSEVARMA URHEILIJA MYÖNTEINEN ASENNE MOTIVAATIO & TAVOITTEEN ASETTAMINEN Myönteinen asenne Pidä hyvää huolta sisäisestä lapsestasi,

Lisätiedot

TEMPORAALINEN LAUSEENVASTIKE 1

TEMPORAALINEN LAUSEENVASTIKE 1 TEMPORAALINEN LAUSEENVASTIKE 1 Lukiessa -rakenne (2. infinitiivin inessiivi) Temporaalinen lauseenvastike 1 korvaa kun-lauseen, jonka toiminta on samanaikaista päälauseen toiminnan kanssa. Verbityyppi

Lisätiedot

AIKAMUODOT. Perfekti

AIKAMUODOT. Perfekti AIKAMUODOT Perfekti ???! YLEISPERFEKTI Puhumme menneisyydestä YLEISESTI, mutta emme tiedä tarkasti, milloin se tapahtui Tiesitkö, että Marja on asunut Turussa? Minä olen käynyt usein Kemissä. Naapurit

Lisätiedot

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun.

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. RISKIARVIOINTILOMAKE 1. Henkilön nimi Pekka P. 2. Asia, jonka henkilö haluaa tehdä. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. 3. Ketä kutsutaan mukaan

Lisätiedot

Dalinda Luolamo. Tunteiden sota. Runokokoelma

Dalinda Luolamo. Tunteiden sota. Runokokoelma Dalinda Luolamo Tunteiden sota Runokokoelma Tunteiden sota Dalinda Luolamo Ulkoasu: R. Penttinen Painettu: Mediapinta, 2010 ISBN 978-952-235-235-4 Alkusanat Arvoisat lukijat. Tahdon kertoa teille projektistani

Lisätiedot

Työssäoppimassa Tanskassa

Työssäoppimassa Tanskassa Työssäoppimassa Tanskassa Taustatietoja kohteesta: Herning- kaupunki sijaitsee Tanskassa Keski- Jyllannissa. Herningissä asukkaita on noin. 45 890. Soglimt koostuu yhteensä 50 hoitopaikasta. Soglimtissa

Lisätiedot

b) Kertomuksessa esiintyvät henkilöt Jairus oli Kapernaumin synagoogan esimies ja hänellä oli vain yksi lapsi, 12-vuotias tytär.

b) Kertomuksessa esiintyvät henkilöt Jairus oli Kapernaumin synagoogan esimies ja hänellä oli vain yksi lapsi, 12-vuotias tytär. Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) VÄLIKOHTAUS MATKALLA 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui - Kapernaumissa b) Kertomuksessa esiintyvät henkilöt Jairus oli Kapernaumin

Lisätiedot

Kaverini Eetu hukkasi pyöränavaimensa, kun oli kylässä meillä. Hän huomasi sen vasta illalla, kun oli jo pimeää.

Kaverini Eetu hukkasi pyöränavaimensa, kun oli kylässä meillä. Hän huomasi sen vasta illalla, kun oli jo pimeää. Papuri.papunet.net Kaverini Eetu hukkasi pyöränavaimensa, kun oli kylässä meillä. Hän huomasi sen vasta illalla, kun oli jo pimeää. Riku, pliis, auta mua etsimään niitä. Muuten mun täytyy kävellä kotiin,

Lisätiedot

Ehyeksi aikuiseksi osa 3. 12 askelta Ehyempään aikuisuuteen - Opas Kristus-keskeisen parantumisen tielle, 1996

Ehyeksi aikuiseksi osa 3. 12 askelta Ehyempään aikuisuuteen - Opas Kristus-keskeisen parantumisen tielle, 1996 12 askelta Ehyempään aikuisuuteen - Opas Kristus-keskeisen parantumisen tielle, 1996 Saarnaajan kirjasta (4:9-12) voidaan lukea Kristus-keskeisen kumppanuuden periaate: Kaksin on parempi kuin yksin, sillä

Lisätiedot

Vainoajan tie saarnaajaksi

Vainoajan tie saarnaajaksi Nettiraamattu lapsille Vainoajan tie saarnaajaksi Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2007 Bible

Lisätiedot

treeniohjelma: Lämmittely

treeniohjelma: Lämmittely treeniohjelma: Lämmittely HARJOITTELE NÄIN: Treenaa kolmesti viikossa vaikkapa maanantaina, keskiviikkona ja perjantaina, niin keho ehtii palautua treenien välillä. Harjoitus koostuu aina lämmittelystä

Lisätiedot

Siipirikko laululintu

Siipirikko laululintu Ismo Vuorinen Siipirikko laululintu runoja Siipirikko laululintu Ismo Vuorinen Ulkoasu: R. Penttinen Kustantaja: Mediapinta, 2010 ISBN 978-952-235-170-8 SIIPIRIKKO LAULULINTU Siipirikko seassa sirpaleiden

Lisätiedot

lehtipajaan! Oppilaan aineisto

lehtipajaan! Oppilaan aineisto Tervetuloa lehtipajaan! Oppilaan aineisto OSA 1: Tietoa sanomalehdestä Mikä on lehtipaja? Tässä lehtipajassa opit tekemään uutisia Luokkanne on Aamulehti junior -lehden toimitus it Saat oman ammatin ja

Lisätiedot

Parisuhteen vaiheet. Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta.

Parisuhteen vaiheet. Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta. Parisuhteen vaiheet Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta. Parisuhteen vaiheet ovat seurusteluvaihe, itsenäistymisvaihe ja rakkausvaihe. Seuraavaksi saat tietoa näistä vaiheista. 1.

Lisätiedot

TUEXI lasten, nuorten ja perheiden tukena

TUEXI lasten, nuorten ja perheiden tukena TUEXI lasten, nuorten ja perheiden tukena Turun alueen koordinaattori Karoliina Kallio KM ja Salon ja Paimion koordinaattori Sirpa Stenström sosiaaliohjaaja Miten nuori ohjautuu toimintaan? Kunnan ammattilainen

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Jeesus ja Lasarus

Nettiraamattu. lapsille. Jeesus ja Lasarus Nettiraamattu lapsille Jeesus ja Lasarus Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2013 Bible for Children,

Lisätiedot

Heräsin, koska kuulin alakerrassa ääniä. puhelimen kelloa ja kello on varttia vaille9. Täänän on ensimmäinen koulupäivä ylä-asteella uudessa

Heräsin, koska kuulin alakerrassa ääniä. puhelimen kelloa ja kello on varttia vaille9. Täänän on ensimmäinen koulupäivä ylä-asteella uudessa EELI POIKA Heräsin, koska kuulin alakerrassa ääniä. Katson puhelimen kelloa ja kello on varttia vaille9. Täänän on ensimmäinen koulupäivä ylä-asteella uudessa koulussa. Minua jännitti,koska minua oli kiusattu

Lisätiedot