MY SCRIPT. an original screenplay by.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "MY SCRIPT. an original screenplay by. "

Transkriptio

1 MY SCRIPT an original screenplay by <Your Name> <Your Name> <Address> <City, State Zip> (555)

2 1 EXT. KEINU MEREN RANNALLA - DAY 1 Kaksi 8-vuotiasta pientä TYTTÖÄ parikeinussa, joka roikkuu suuren puun oksasta. Taustalla kimmeltää meri. Tunnelma on epätodellinen, melkeinpä lapsenomaisen viaton. Kuulemme tyttöjen äänet kaikuvina, ilman huulisynkkaa. KERTTU 8 V. (laulaa) Lennä lennä leppäkerttu... ison... kiven... miten ne sanat meni? PIRKKO 8 V. Pitäishän sun tietää ku sun nimi on Kerttu. Melkeen niinku leppäkerttu. KERTTU 8 V. Niin mä tiedänki. Mutku en muista. 2 EXT. ULKOILUALUE - DAY 2 LK; KERTTU (22 vuotta) nojaa kallionhalkeamaan. Häntä on puukotettu, hänen hengityksensä on heikkoa. Näemme vain hänen kasvonsa. 3 INT. NUOREN NAISEN ASUNTO - DAY 3 Sarja prisman läpi kuvattuja abstrakteja välähdyksiä; kuolevan Kertun mielikuvia. Sensuelli nuori nainen, PIRKKO, alusvaatteisillaan peilin edessä, valmistautumassa kuumille treffeille. Huulia punataan, Mascaraa kulmakarvoihin jne. 4 EXT. ULKOILUALUE - DAY 4 LK; Kertun hengitys on työlästä, suupielestä valuu verta. 5 EXT. URHEILUAUTO TIELLÄ - DAY 5 Sarja prisman läpi kuvattuja abstrakteja välähdyksiä. Urheiluauto ajaa romanttisessa maisemassa. Tuuli hyväilee NUOREN NAISEN hiuksia. Näemme hänet nuoren miehen POV:issa. Lyhyt hame, kauniit sääret, siro kaula. Emme näe, kuka mies on. 6 EXT. ULKOILUALUE - DAY 6 Pull back; Kerttu makaa verilammikossa, kallionhalkeamassa, suurten kivien välissä. Hengitys heikkenee entisestään. Kuulemme kameran SULKIMEN äänen. 7 INT. KESÄMÖKKI - DAY 7 Sarja prisman läpi kuvattuja abstrakteja välähdyksiä. Nuoren NAISEN käden riisuvat solmiota keski-ikäisen MIEHEN kaulasta. Mies ottaa VIHKISORMUKSEN pois kädestään.

3 2. Miehen kädet hyväilevät naisen vartaloa. Hän laittaa RIIPUKSEN naisen kaulaan. Emme näe miehen kasvoja. (SCRIPT NOTE: sama riipus, kuin kohtauksessa 196). 8 EXT. ULKOILUALUE - DAY 8 LK; Kertun kasvot. Pull back; ruumispussin vetoketju sulkeutuu hänen kasvojensa edessä. Näemme, että täysimittainen rikospaikkatutkimus on käynnissä. Alue on eristetty poliisinauhalla, poliisit pidättelevät uteliaita OHIKULKIJOITA taustalla. LK; yksi rikospaikkatutkijoista poimii maasta KERTAKÄYTTÖKAMERAN. Hän laittaa sen todistepussiin. Maa on märkää, aivan kuten äskettäin olisi juuri satanut. Laaja yläkulmakuva: nainen (ASTA MALMSTEN) juoksee kuvaan, kohti kuolleen Kertun ruumista. Poliisi yrittää pidätellä häntä. ASTA Kerttu! Kerttu! Voi hyvä Jumala... tämä ei saa olla totta! Jumala! Ei! MAIN CREDIT: PAHAN SUUDELMA 9 EXT. HAUTAUSMAA - DAY 9 Grafiikka; yksi vuosi myöhemmin. Asta on polvistuneena tyttärensä haudan äärelle, kukkia asetellen. Kukat peittävät kuolinpäivämäärän, emme näe sitä. Jussi seisoo kauempana. Asta nousee ja kävelee Vareksen luokse. ASTA Otatko sinä tämän jutun selvittääksesi? En mä oikeen tiedä. Kun poliisikaan ei löytäny mitään. ASTA Siksi juuri. Mieti ainakin. Sinua on kehuttu ja korvaus tulisi olemaan hyvä. Palataan asiaan. Toinen nainen lähestyy hautaa; hyvinpukeutunut, n. 35- vuotias. Hän tervehtii Varesta.

4 3. ASTA Sisareni Laila. Pääset hänen kyydissään kaupunkiin. Minun pitää palata kotiin. Vares nyökkää tervehdyksen Lailalle ja puristaa Astan kättä. Vares ja Laila kävelevät hautausmaan halki, kohti pysäköintialuetta. Uskotko löytäväsi jotain, mitä poliisi ei ole jo saanut selville? Tää on kyllä melko vanha ja tukkonen tapaus. Minä niin toivoisin, että Asta katsoisi eteenpäin elämässään. Mutta hän vain elää tätä painajaista, yhä uudestaan. Oman lapsen kuolema on aina... (keskeyttää) En tietenkään tuomitse häntä mitenkään. Laila ja Vares saapuvat auton luokse; Laila avaa ovet. En ole koskaan aiemmin tavannut yksityisetsivää. Ja vaikutelma ei oo kovin häävi, vai? Eihän sitä vielä voi tietää. 10 EXT. ILMAKUVAA - DAY 10 Olemme meren päällä; ajamme kohti Turun kaupunkia. Lennämme Aurajoen yläpuolella, kunnes näemme Lailan URHEILUAUTON ajavan joenrantaa pitkin. (V.O.) Elämästä ei tosiaan koskaan tiennyt, tulevasta ei ainakaan. Kuolleen lapsen äidin lohduttomuus kuitenkin kosketti, ehkä se oli osasyy, miksi joskus tulee otettua vastaan mahdottomaltakin tuntuvia töitä.

5 4. Alkutekstit kuvan päällä. 11 EXT. ANTIKVARIAATTI - DAY 11 Auto pysähtyy Alasen kirjakaupan eteen; Vares nousee autosta. Nähdään. Laila kiihdyttää pois, Vares astelee kauppaan sisälle. 12 INT. ANTIKVARIAATTI - DAY 12 Pastori ALASELLA on, ihme kyllä, ASIAKAS. Vares notkuu sisään, asiakas lähtee. ALANEN Taas yksi "asiakas", joka ei ostanut mitään. Jumalan sanaa myymällä olisi taatusti tienannu leipänsä helpommin. Ja olisi ollut vielä ehtoollisviiniäkin. Vaikee kuvitella sua saarnastuoliin. ALANEN Sekin on koettu. Mihin sun papin hommas oikeen kaatu? ALANEN Jumala näytti minulle todelliset kasvonsa. Hän on julma ja itsekäs, oikea sekasorron tuoja. No, tapasit sen murhatun tytön äidin? Jep. 13 EXT. ANTIKVARIAATTI - DAY 13 Alanen lukitsemassa ovea. Vares odottelee häntä jalkakäytävällä. ALANEN Mitä vielä mietit? Maksava asiakas on aina maksava asiakas. Mielenkiintoinen juttu. Ota se! Murhajutut on paskamaisia. Erityisesti nuorten tyttöjen murhat.

6 5. Miehet lähtevät kävelemään. 14 INT. PUB UUSI APTEEKKI - DAY (LOKAATIO) 14 Vares ja Alanen tulevat Apteekkiin ja kävelevät baaritiskin ohitse. Aika yllätys että Luusalmi on saanu kasaan uuden kirjan. Ja vielä julkastua. ALANEN Niin on. Edellisestä on takuulla kymmenen vuotta. 15 INT. PUB UUSI APTEEKKI - DAY (KABINETTI) 15 LK; pöydällä on PAHVILAATIKKO, täynnä uunituoreita romaaneja. Mahtipontinen kansi; "URBAANI MUZAK-SUKUPOLVI XXX". Kuvakulma muuttuu; pub on täpötäynnä ihmisiä. Vares ja Alanen tunkevat väkijoukon sekaan. Novellikirjailija LUUSALMI pitelee hengentuotettaan kädessään ja mesoaa: LUUSALMI Tässä tää nyt on! Kovaa tavaraa kovissa kansissa! Kadunmiesten karskia dokudraamaa. Klassikko jo syntyessään. Kaataa kanveesiin katharsista kaipaavat kriitikot jo alkulehdillä. Luusalmi nostaa kirjan ylös, jotta kaikki näkevät. Hän tungeksii Vareksen ja Alasen luokse. LUUSALMI (CONT'D) Tervetuloa, arvon herrat. Onneks olkoon. Uusi teos joka kymmenes vuosi. LUUSALMI Tinkimättömän uurastuksen tulos! Ollos hyvä, tekijänkappale. Omistuskirjoituksella. Luusalmi ottaa laatikosta yhden kirjan ja kirjoittaa kieli keskellä suuta: LUUSALMI (CONT'D) "Jussi Varekselle, suurelle yksityisetsivälle ja ehtymättömälle inspiraation lähteelle. Luusalmi".

7 6. Kertooks tää jostain tyhjätaskuluuserista, jolla on vaikeuksia vastakkaisen sukupuolen kanssa? LUUSALMI Juurikin. Viimeksimainittu detalji tosin ei mennyt aivan kohdalleen. Luusalmi häviää väkijoukkoon, Vares kääntää päänsä ja törmää toimittaja RUUHIOON. Suosionosoituksia. Ruuhio. Luusalmi on siis onnistunu houkuttelemaan ainakin yhden median edustajan kehiin. RUUHIO No, satuin olemaan kulmilla. LUUSALMI (O.S.) Hana auki Korpela! Juomat menee kirjailijan piikkiin! Lehdistö ja ilmaset juomat. Olis pitäny arvata. No, käy kimppuun. Ruuhio suunnistaa kohti baaritiskiä, Vares tallettaa kirjan povitaskuunsa. Samassa Vareksen kännykkä soi; hän kävelee ulos vastaamaan. 16 EXT. KEINU MEREN RANNALLA - DAY 16 Asta alkukohtauksesta tutussa keinussa; meri kimaltelee taustalla. Kamera kääntyy; puun vierellä on suuri TALO, jonka suunnasta lähestyy mies, PAAVO. ASTA Puhuin sen yksityisetsivän kanssa. PAAVO Asta. Minun mielestäni sinun ei pitäisi ryhtyä tähän. Se vain pahentaa asioita. Asta katsoo Paavoa; hänen katseessaan on tuskaa. PAAVO (CONT'D) Mennään takaisin sisälle. Asta ja Paavo lähtevät kävelemään taloa kohti. 17 EXT. SATAMA - NIGHT 17 Sumuinen yö. Olemme sisällä KUORMA-AUTOSSA, joka liikkuu.

8 7. POV ohjaamosta tuulilasin läpi: näemme öisen Turun rahtisataman; laivoja, satamanostureita, kontteja. Lohduton näky; merimiesromantiikka on kaukana. 18 EXT. SATAMA - NIGHT 18 Kuorma-auto pysähtyy Turun satamalaiturille. Autosta nousee romuluinen, huonohampainen mies, LAHTIPOIKA. Tänks. LAHTIPOIKA Lahtipoika läväyttää oven kiinni. Hänellä on kädessään pieni KASSI. Lahtipoika sytyttää savukkeen, seisoo hetken paikoillaan, heilauttaa kassin olalleen ja lähtee hiljalleen kävelemään kohti Turun keskustaa. Mies katoaa sumun sekaan. 19 EXT. KATU - NIGHT 19 Vares on lähtenyt pubista ja kävelee joenrantaa pitkin, kohti siltaa. Sillan alla on tunneli. Näemme kaukaa, että tunnelissa on jotain liikettä. Vares kävelee lähemmäksi ja näkee ystävänsä KYYPAKKAUKSEN tappelussa; kaksi HULIGAANIA pieksee häntä minkä ehtii. Hei - mitä vittua? Lopettakaa toi! Vares juoksee auttamaan ystäväänsä. Huligaanit kääntyvät häntä vastaan. Kyypakkaus on maassa. Huligaani # 1 hyökkää Vareksen kimppuun; Vares onnistuu lyömään tätä vatsaan; mies tipahtaa maahan. Huligaani # 2 ottaa esiin VEITSEN ja hyökkää Vareksen kimppuun. Vares ottaa Kyypakkauksen mopin, puolustautuu ja väistelee - mutta ÄKILLISELLÄ liikkeellä mies survaisee veitsen Vareksen rintaan. Vares vaipuu maahan. Veitsimies kääntyy ja juoksee karkuun; huligaani # 1 nousee vaivoin yläs. Molemmat miehet lönkyttävät karkuun. Vares makaa maassa, veitsi rinnasta törröttäen, täysin liikkumattomana. Yläkulma; yht'äkkiä Vares avaa silmänsä ja onnistuu tempaisemaan veitsen pois. Näemme, että povitaskussa ollut Luusalmen kirja on pelastanut hänen henkensä. Vares katsoo kirjaa, hymyillen.

9 8. Vares nousee ja kävelee Kyypakkauksen luokse, joka istuu tunnelin seinään nojaten. Kyypakkauksen vierellä on pitkänomainen KANGASKOTELO ja IKKUNANPESIJÄN SANKO. Kyypakkaus huohottaa yhä. KYYPAKKAUS Jussi, tänks. Ootko sä oolrait? Jep. Vares auttaa Kyypakkauksen jaloilleen. 20 INT. STRIP-TEASE BAARI - NIGHT 20 Rähjäinen strippiklubi, Vares ja Kyypakkaus pöydässä. Oluttuoppien vierellä äsken nähty kangaskotelo. KYYPAKKAUS Ne veitsiveijarit oli valmiit tappaan mut näiden palikoiden takia. Vitun nistit. Ikkunanpesijän kolikotkin nussitaan. Mitä vaan, et sais kamaa. Kyyn käsi lepää kangaskotelon päällä. Mites ite, nykyään? KYYPAKKAUS Mä oon kuivilla. Yritän pysyy veke posesta. Mutta on tää aikamoista tasapainoilua. Vikan kerran kun nyykähdin, olin niin skitsona että näin Estonian kipparin ankeriaskylvyssä. Kyypakkaus rummuttaa hiljaa polviaan, pöydän alla. KYYPAKKAUS (CONT'D) Ja toisella tripillä istuin kämpillä, jonne ilmesty yks puolituttu linnahörhö, jolla oli muovikassissa nätin punatukkasen likan pää... karmeinta oli se, miten todelta se tuntu... se pää, sen muijan katse, ihan kun vitun elävää elämää. Vares vilkaisee rannekelloaan. KYYPAKKAUS (CONT'D) Vittu! Siihen jäi rojun veto. Kyypakkaus katsoo Varesta, suoraan silmiin.

10 9. KYYPAKKAUS (CONT'D) Mutta tänks, Jussi. Sulla on munaa. 21 EXT. HOTELLI - NIGHT 21 Vares kävelee sisään hotelliin. 22 INT. HOTELLI - NIGHT 22 Aulabaari. Laila odottelee Varesta kulmapöydässä, juomaansa maistellen. Tulit sentään. Rupesin jo epäilemään. Oli pari mutkaa matkassa. Otatko jotain juotavaa? Joo, ei tekis pahaa. Laila viittaa tarjoilijalle. Niinkuin sanoin, en ole koskaan aiemmin tavannut yksityisetsivää. Mikä sai sinut tälle alalle? Vareksen olut saapuu. Vares maistaa oluttaan ja vastaa viimein. Sattuma, kai. Tää ei oo mikään varsinainen kutsumusammatti. Mutta jotain piti tehdä kun noi lakitieteen opinnot ei oikeen luistanu. Lailan silmissä välähtää mielenkiinto. (CONT'D) Mutta ei tääkään oikeen luista. Mun pitäis varmaan mennä himaan. Mutta et ole aivan varma, niinkö? En. Laila ottaa yllättäen Vareksen käden omaansa ja hieroo sitä kevyesti.

11 10. Yksityisetsivä Vares. Saanko tehdä yhden sopimattoman ehdotuksen? Tai oikeammin, pyytää yhtä palvelusta? Vareksen tunnelma on nousussa; on ilmiselvää, että Laila flirttailee hänelle. Laila hymyilee. Riippuu siitä, minkälaisesta palveluksesta on kyse. Mun toimiala on aika laaja, tapauskohtasesti. Ihanaa! Minulle olisi todella tärkeää, että ottaisit tämän tapauksen hoitoosi. (pettyneesti) Sekö se on se palvelus? Tietenkin. 23 EXT. VAREKSEN ASUINTALO - NIGHT 23 Vares kävelee kohti kerrostaloasuntoaan. Talon edessä seisoo TAKSI. Juuri kun Vares saapuu ovelle, sieltä ilmestyy ANNA HUTTUNEN. Moi Anna. Minne matka? Duuniin. Kumpaan? ANNA ANNA No siihen toiseen. Pidä hauskaa. Todellakin. ANNA 24 INT. VAREKSEN KOTI - NIGHT 24 Vares tulee kotiin. Avaa jääkaapin; pelkkä valo ja kaksi purkkia KISSANRUOKAA. Vares istahtaa ja katsoo veitsen jättämiä jälkiä kirjan kannnessa. Vares avaa kirjan ja lukee muutaman rivin.

12 11. Voimme lukea hänen ajatuksensa: ei ehkä aivan maailmanluokan proosaa. 25 EXT. STRIP-TEASE BAARI - NIGHT 25 Anna taksissaan. Hän pysähtyy strippibaarin eteen, nousee autosta ja menee takaoven kautta sisään. Samaan aikaan, Lahtipoika menee sisään etuovesta. 26 INT. STRIP-TEASE BAARI - NIGHT 26 Rähjäinen baari, puolillaan ihmisiä. Kyypakkaus istuu pöydässä. Lahtipoika kävelee sisään, huomaa Kyypakkauksen ja kävelee tämän luokse. LAHTIPOIKA Kato Kyy. Mitäs äijä? KYYPAKKAUS Lahtipoika moro. Pieni maailma. Just oli puhetta susta. Kenen kans? LAHTIPOIKA KYYPAKKAUS Älä skitsoo, sun nimee ei mainittu. Kerroin vaan yhelle frendille yhestä huonosta tripistä, jossa sä keikuit mukana. Kauas meinaat olla maisemissa? LAHTIPOIKA No, mulla on tässä vähän bisneksiä. Mutta nyt just on vähän niukaksti käshiä. Tarjoos yks kalja. Mikä ettei. KYYPAKKAUS Kyypakkaus nousee ja hakee tiskiltä kaksi tuoppia. Kamera seuraa. 27 INT. STRIP-TEASE BAARI. TAKAHUONE - CONTINUOUS 27 Kamera ajaa Kyypakkauksen ohi strippiklubin takahuoneeseen; Anna Huttunen istuu rähjäisen pöydän äärellä, maskeeraten itseään. Samassa huoneeseen tulee lihava mies, klubin OMISTAJA. OMISTAJA Tulit taas myöhässä. Sun pitää olla lavalla kahen minuutin kuluttua.

13 12. ANNA Mä oon lavalla kahen minuutin kuluttua. Eli mä en oo myöhäs - mä en vaan haluu viettää sekuntiakaan ylimäärästä aikaa täs räkälässä. Omistaja kääntyy ja tuhisee mennessään. OMISTAJA Tääl ei oo pakko olla hommissa jos ei duuni maistu. Seuraamme omistajaa takaisin salin puolelle, jossa INT. STRIP-TEASE BAARI - CONTINUOUS valot himmenevät, lavashow alkaa. Anna ilmestyy näkyviin, yllään vain rintaliivit ja hotpants. Hänellä on päässään purppuranvärinen PERUUKKI. Musiikki voimistuu, valot välkkyvät. Anna kävelee työpaikalleen TANGON luokse ja aloittaa esiintymisensä; eroottinen unelma, lähes käsinkosketeltavissa. LAHTIPOIKA Misussa on tyyliä. Tuu tänne, hani. Tuu mun tangon kimppuun. KYYPAKKAUS Otas nyt iisisti. Lahtipoika nousee, kävelee Annan luokse ja alkaa vääntelehtimään itseään musiikin tahdissa. Lahtipoika tarttuu Annaa jalasta; Anna horjahtaa, peruukki putoaa. Annan jalka heilahtaa ja Lahtipoika saa kunnon potkun kasvoihinsa. Lahtipoika kaatuu selälleen; kaksi jättikokoista PORTSARIA tarttuu häneen. Omistaja syöksyy lavan eteen; Anna ottaa pudonneen peruukkinsa ja heittää sillä omistajaa. ANNA Vittu, mulle riitti! Mä otan loparit. Anna kävelee kohti takahuonetta. 29 EXT. STRIP-TEASE BAARI - NIGHT 29 Kyypakkaus ja Lahtipoika ulkona. Lahtipoika huutaa rivouksia portsareille, jotka ovat heittänneet hänet ulos. Kyypakkaus poimii maasta kallisarvoista kangaskoteloaan. Portsarit menevät takaisin sisään.

14 INT. KYYPAKKAUKSEN KÄMPPÄ - NIGHT 30 Pieni, sotkuinen kaksio, niukasti kalustettu. Kyypakkaus ja Lahtipoika istuvat pienen pöydän äärellä. Lahtipoika lämmittää itselleen LUSIKASSA heroiinipaukkua. KYYPAKKAUS Kauas meinasit bunkata täällä? LAHTIPOIKA Turus vai sun kämpillä? Katotaan. Pitää hankkia vähän hynää jostain. Mulla on yks lypsylehmä linjassa. Mutta mä ajattelin koijata täällä lypsyn ajan. KYYPAKKAUS Joo, kai se käy. Kyypakkaus ei ole iloinen, mutta ei muutakaan voi kuin myönnytellä. Lahtipoika henkäisee syvään. Fiksi on melkein valmis, hän ottaa esiin INJEKTIORUISKUN. Kyypakkaus nousee ja kävelee huoneen nurkkaan, jossa näemme huoneiston kalleimman kalusteen; se on Ludwig-RUMPUSETTI. Sen takana seinällä JULISTE, jossa Charlie Watts. Kyy istuu RUMPUPALLILLE ja aloitaa hiljaisen soiton. Tajuamme, että kangaskotelo, jota hän kantaa aina mukanaan, on RUMPUKEPPEJÄ varten. LAHTIPOIKA (O.S.) Tää on kunnon kamaa. Kovempaa kun kamelinskeida. Lahtipoika tykittää, suoraan suoneen. LAHTIPOIKA (CONT'D) Lopeta toi kolina ja tuu ottaan pienet snagut. Tää toimii kuin junan vessa. Kyypakkauksen soitto vaimenee, mutta ei lopu. KYYPAKKAUS Tota, mä passaan. Tänks. Lahtipoika sulkee silmänsä ja puree hampaansa yhteen, lujaa. LAHTIPOIKA Vittu mitkä sävärit EXT. AURAJOKI - MORNING 31 Vares ylittämässä Aurajokea, "Förillä".

15 14. Ilmakuvaa Föristä. (V.O.) En tuntenut itseäni juurikaan voittajaksi sinä aamuna. Novellikirjailijan juhlien jälkeinen lievä krapula kierteli vatsassa, melkein-puukotus rintakehässä. (V.O.) (CONT'D) Mutta eniten minua vaivasi se, että olin tulkinnut Laila Ronimuksen sielunelämän väärin. Olisin ollut valmis lyömään vasemman käteni vetoa, että hän halusi tavata minut sen maailman vanhimmman syyn takia. Mutta ei. Siinä naisessa oli jotain, jota en osannut lukea. 32 EXT. JOKILAIVA - MORNING 32 Vares ja Luusalmi aamiaisella jokilaivan kannella. Luusalmella on kädessään ILTAPÄIVÄLEHTI, jossa on arvostelu hänen hengentuotteestaan. LUUSALMI Omaperäisyyden puutetta... plagiointia... voi pyhä vagina, mitä "ystävämme" kirjoittaa. Älä välitä. Sun kirja on pelastanu jo yhen ihmishengen. Mun. Vares ottaa kirjan taskustaan ja näyttää veitsen tekemää jälkeä. (CONT'D) Kato. Ilman sua, se olis menny suoraan pumppuun. LUUSALMI Saat uuden kirjan. Ei missään tapauksessa. Tässä on tunnearvoa. Ja tarina. LUUSALMI No, se on totta. Oletko jo lukenut sen? Vähän alotellu vasta. LUUSALMI No, mitä mietteitä eepos herättää?

16 15. Paha kommentoida keskeneräistä. LUUSALMI Se ei oo keskeneräinen! Se on loppuunasti mietitty urbaani metafoora. Mun pitää mennä tapaamaan Ruuhiota. LUUSALMI Ruuhio. Se joi eilen ainakin sadan euron edestä - ja tässä on kiitos. Luusalmi heittää lehden pöydälle, vihaisesti. LUUSALMI (CONT'D) Välitätkö ystävällisesti hänelle henkilökohtaisen viestin? Minulta. Joka kuuluu; "painu vittuun". Viesti menee perille. LUUSALMI Välitä se diplomattisesti. 33 INT. IP-LEHDEN TOIMITUS - MORNING 33 Vares toimittaja Ruuhion työpisteessä. Sotkuinen huone, seinällä KUVIA Ruuhiosta ja eriasteisista "julkkiksista". Ruuhiolla on kädessään uudenkarhea IPHONE, jota näpelöi lakkaamatta. Se pyys mua kertomaan sulle, et "painu vittuun". Diplomaattisesti. RUUHIO Ei varsinaisesti yllätä. Mutta en voinu valehdella. Lehden maine on kyseessä - ja siinä ystävyys jää kakkoseksi. Ruuhio kävelee arkistolaatikolle, joka on tuotu toimitukseen aiemmin aamulla. RUUHIO (CONT'D) Sua siis kiinnostaa Kerttu Malmstenin tapaus? Omaiset on palkanneet penkomaan vai? Tässä on materiaalia. Laatikko on täynnä sekalaista lehdistömateriaalia; lööppejä, lehtileikkeitä jne. Aikamoinen kasa. Onks tässä kaikki?

17 16. RUUHIO Kaikki, mitä lehdistö voi laillisín keinoin saada. Mutta poliisi istuu tiukasti joidenkin todisteiden päällä, vieläkin. Vares penkoo laatikkoa puolihuolimattomasti ja ottaa käteensä Kertun MALLIKANSION. Ruuhio kävelee ympäri huonetta, puhelin on hänen jakamattoman huomionsa kohteena koko ajan. Nätti likka. Miten sen mallinura suju? RUUHIO Se ei kai ollut sille niin tärkeää. Kerttu oli fiksu tyttö, kirjoilla Yliopistossa. Vares ottaa laatikon ja tekee lähtöä. Ruuhion katse ei nouse Iphonesta. RUUHIO (CONT'D) Tuot sitten materaalit takaisin kun et tarvitse enää. Samassa huoneeseen kävelee SIHTEERI; Ruuhio sysää puhelimen yllättyneen tytön käteen. RUUHIO (CONT'D) Ei tästä ota pirukaan selvää. Laita tämä toimintakuntoon pliis. 34 INT. VAREKSEN KOTI - DAY 34 Arkistolaatikko on Vareksen ruokapöydällä. Vareksen olohuoneesta on hyvää vauhtia tulossa "Päämaja": seinällä on kuvia Kertusta ja hänen perheestään. Lööppi huutaa: "NUORI TYTTÖ MURHATTU". Alanen tulee huoneeseen mukanaan kaksi MUKIA kahvia, antaa toisen Varekselle. Alanen istuu ruokapöydän äärelle ja avaa yhden KANSION. ALANEN Perhe on vanhan rahan kaartia. Laivanrakennusta, iso telakka. Alanen selailee kansiota. ALANEN (CONT'D) Vanha patruuna Viktor Malmsten, Astan ensimmäinen aviomies, kuoli sydänkohtaukseen, työpöytänsä ääressä. Liika työn tekeminen on typerä tapa kuolla.

18 17. No, mulla ei oo ollu mitään duunia viiteen viikkoon. Joten en taida kuuluu riskiryhmään. ALANEN Se tyttö, joka murhattiin... Kerttu Malmsten. ALANEN Niin, Kerttu. Hän menetti oikean isänsä kolmen vanhana. Joten isä on ainakin pois laskuista. Niinpä. Vares ottaa toisen kansion. (CONT'D) Mut aika tyranni se tais olla. Pelätty teollisuuspamppu. Alanen lopettaa kansion selailun ja napsauttaa sen kiinni. ALANEN Ei tässä ole mitään juttua. Joku tappoi tytön ja suksi tiehensä. Sattumaa, niinkuin koko maailmankaikkeuskin on, puhdasta sattumaa. Vares avaa uuden kansion. Aina on juttu, jossain. Niin hullu, että se voi sattua vain oikeessa elämässä. ALANEN Luitko muuten Luusalmen kirjan? Okei - jotkut jutut on liian sairaita oikeeseen elämään. Vareksen kännykkä hälyttää. Vares. (puhelimeen) Hän kävelee ikkunan luo. (puhelimeen) (CONT'D) Joo, kyl me voidaan mennä samaa matkaa. Okei. Mä soitan mun kuskille ja peruutan kyydin.

19 18. Vares lopettaa puhelun ja tekee lähtöä. Lukitse ovet perässäs. Ja sori, et meidän lounas jää nyt väliin. Vares näppäilee kännykkäänsä. 35 EXT. VAREKSEN KOTI - DAY 35 Laila odottelee urheiluautossaan. Anna Huttunen ajaa paikalle TAKSISSAAN ja pysähtyy Lailan auton taakse. Vares tulee ulos ovesta ja rupeaa laskeutumaan portaita alatasolle, jossa autot odottavat. Laila näkee Vareksen ja huutaa; Hauska nähdä! Ehti jo tulla ikävä! (vaisusti) Vastahan me eilen tavattiin. Anna kuulee keskustelun avoimen ikkunan läpi ja ajaa tiehensä. Ajaessaan hän luo tutkimattoman katseen Varekseen, joka kohauttaa olkapäitään. Vares tulee alapihalle. Me tulemme myös Astan luokse. Ketkä "me"? Minä ajan sinut ensin Malmstenille ja käyn sitten hakemassa Arton. Arton? Kuka se on? Laila ei tunnu kuulevan. Asta on nyt toivoa täynnä. Me tavattiin aamukahvilla ja hän oli ihan kuin toinen ihminen. Mut mitä, jos se toivo on turhaa? Toivo ei koskaan ole turhaa. Laila ja Vares nousevat autoon.

20 EXT. ESIKAUPUNKI. TURKU - DAY 36 Auto ajaa kohti vauraan oloista esikaupunkialuetta. Rikkaiden huviloita, niiden salaista elämää. Auto pysähtyy tammipuiden reunustaman, syrjäisen tien päähän. Laila ottaa esiin kaukosäätimen; PORTTI avautuu. 37 EXT. VILLA MALMSTEN - DAY 37 Aivan kuin aika olisi pysähtynyt; suuri 1800-luvun puuhuvila meren rannalla, puiden seassa. Hiukan kolkko, museomainen tunnelma. Vares nousee autosta, Laila ajaa pois. Vares katselee ympärilleen. Näemme, kuinka rannassa parikeinu heiluu tuulessa. 38 INT. VILLA MALMSTEN - DAY 38 Sisustus on vanhanaikaista, melkein epäviihtyisää. Isäntä, PAAVO KEINONEN, esittelee Varekselle taidekokoelmaansa. Miehet seisovat suurehkon MAALAUKSEN edessä; valkoinen tausta, yksi musta viiva. PAAVO Tämä öljyvärityö on taiteilijan nuoruuden kaudelta. Nonfiguratiivinen muotokieli heijastaa aikaa ja tilaa erittäin hienovaraisella tavalla. Vares nyökkää. Asta Malmsten ilmestyy näkyviin. Paavo poistuu. ASTA Kahvi on valmista. Laila soitti; he ovat matkalla. PAAVO Hienoa. Minä katan pöydän. ASTA Paavo on jo vuosikausia kerännyt nykytaidetta. Minä olen enemmänkin perinteisen taiteen ystävä. Sama vika. ASTA Paavo on niin älyllinen, aina etsimässä uusia haasteita. Tota, Paavo ei siis oo Kertun isä?

21 20. Ei. ASTA Miten Paavo ja Kerttu tuli toimeen? ASTA Oikein hyvin. Kerttu oli hänelle kuin oma tytär. Vares nyökkää. Näemme ikkunan läpi, kuinka BMW saapuu. ASTA (CONT'D) Lailakin oli Kertun kanssa todella läheinen. Lailallahan ei ole omia lapsia niin hän sitten hemmoteli Kerttua, vei ulkomaille ja niin edelleen. Ovikello soi. Laila ja hänen aviomiehensä ARTO tulevat sisään. Laila tulee kättelemään. Hyvää päivää. Tässä on mieheni, filosofian tohtori Arto Ronimus. Jussi Vares. Hauska tavata. Tai ei siis hauska, olosuhteet huomioon ottaen. Tarkotan tietysti... niin, ymmärrätte varmaan, mitä mä tarkotan... ASTA Saanko pyytää, käydään kahvipöytään? 39 INT. VILLA MALMSTEN. KUISTI - DAY 39 Vares, Asta, Paavo, Laila ja Arto kahvipöydässä. Arto on ehkä ottanut tämän kaikkein kovimmin. Hän oli viikon sairaslomalla sen jälkeen, kun Kerttu kuoli. Arton kasvoilla käy varjo. ARTO Laila, et viitsisi... (keskeyttää) Älä ole noin sensitiivinen. ARTO Hän oli minun suosikkioppilaani - yksi fiksuimpia, jota olen opettanut.

22 21. Asta laittaa kätensä Arton olkapäälle. ARTO (CONT'D) Sitäpaitsi, minulla oli pitämättömiä lomia. Mutta mennäänkö jo asiaan? Paavo selvittää kurkkuaan. PAAVO Niin, tämä vuosi on ollut meille kaikille aivan hirvittävää piinaa. Asta nyökkää. Paavo pitää Astan kättä omassaan, Laila kääntyy Vareksen puoleen. Mutta jotenkin, tämä kaikki on yhdistänyt meitä. Niin pariskuntina kuin perheenäkin. Se on Kertun lahja meille. Arto laittaa kätensä Lailan olkapäälle; Laila pyyhkäisee sen pois, melkein huomaamattaan. Niin, jos puhuttais Kertusta. Kuka oli viimenen, joka näki Kertun hengissä? Murhaaja poislukien, tietty. PAAVO Enköhän se ollut minä. Lähdin aamulla töihin ja Kerttu jäi syömään aamupalaa. Hän luki kotona tenttiin. Ei hänellä pitänyt olla mitään erityistä menoa sinä päivänä. ASTA Kerttu varmaankin päätti lähteä haukkaamaan vähän happea. Hänellä oli tapana käydä joskus lenkillä. Olisko teillä Kertun kalenteria? Tai päiväkirjaa? ASTA Ei. Hän ei pitänyt päiväkirjaa ja poliisi otti Kertun kalenterin ja tietokoneen. Ei niistä löytynyt mitään. Puhelin oli kadoksissa ja on yhä. Se saattais viitata siihen että tekijä on tuttu. (MORE)

23 22. (CONT'D) Täysin vieras ihminen ei veis puhelinta, ellei kyseessä olis ryöstömurha. Puhelimessa on saattanu olla paljastavia viestejä, jotain sellaista joka viittais henkilökohtaseen suhteeseen, ehkä jopa intiimiiin motiiviin. Arto nostaa lautasliinan huulilleen. ASTA Mutta eihän Kertulle tehty seksuaalista väkivaltaa. Tarkotin, että murhan motiivi on voinu olla tunneperänen, ei välttämättä seksuaalinen. Mun pitäis myös nähdä Kertun huone. 40 INT. VILLA MALMSTEN - DAY 40 Kaikki ovat nousseet. Asta johdattelee Varesta kohti Kertun huonetta. Arto ja Laila ovat keittiössä; Vares näkee keittiön oven läpi, kuinka Laila yrittää rauhoitella Artoa, joka on selvästi järkyttynyt. Mä rakastan sua, pupunen. ARTO Mäkin rakastan sua, tupunen. Vares menee Astan perässä kohti portaita. 41 INT. VILLA MALMSTEN. KIRJASTO - MOMENTS LATER 41 Asta ja Vares kirjastossa, joka on muuta taloa viihtyisämpi: viherkasveja, lukuisia kuvia Kertusta. ASTA Tämä oli ennen Kertun huone. Terapeuttini neuvoi sisustamaan sen uudelleen ja nyt se on kirjasto. Asta ottaa esiin VALOKUVA-ALBUMIN ja sieltä yhden Kertun mallikuvista. Vares tutkailee kuvaa. ASTA (CONT'D) Minä voisin hiukan käydä läpi Kertun tavaroita. Osa on pakattu varastoon. Ja toimittaa niitä sinulle myöhemmin, jos luulet että niistä voisi olla apua. Vares selailee albumia ja pysähtyy sivun kohdalle, jossa kuva; kaksi pientä tyttöä on parikeinussa.

24 23. Onks Kerttu tässä? ASTA Kerttu ja hänen paras ystävänsä Pirkko. He olivat kuin siskokset. Hänen kotinsa on tässä aivan lähellä. 42 EXT. METSÄ - DAY 42 Lahtipoika kävelee metsässä, LAPIO olallaan. Kädet tekevät hermostuneita liikkeitä. Ilmeisesti uusi fiksi olisi paikallaan. Hän pysähtyy, laittaa lapion maahan ja katselee ympärileen. Lahtipoika sytyttää savukkeen, nykivin liikkein. Lahtipoika tutkii maastoa, mittailee mielessään etäisyyksiä. Yht'äkkiä hänen rokonarpisilla kasvoillaan käy hetken ajan älyllinen ilme. Lahtipoika heittää savukkeensa maahan ja tarttuu lapioon. Tunnelma on pahaenteinen; näemme lähikuvassa, kuinka lapio iskeytyy maahan. 43 EXT. VILLA MALMSTEN - DAY 43 Vares, Asta, Laila, Paavo ja Arto talon etupihalla. Haluisin vielä nähdä sen paikan, mistä Kerttu löydettiin. Paavo? Totta kai. ASTA PAAVO 44 EXT. TIE - DAY 44 Paavon MERCEDES ajaa tammien reunustamaa rantatietä. 45 INT. PAAVON AUTO - DAY 45 Paavo ja Vares autossa. PAAVO Astalla on nyt tähän asiaan jonkinlainen pakkomielle. En halua loukata, herra Vares, mutta oletteko te vakavasti otettava ammatinharjoittaja?

25 24. No, oon. Ainakin omasta mielestäni. PAAVO Minä en halua, että joku amatööri repisi rahan toivossa auki kaikki vanhat haavat. Minusta Asta tarvitsee enemmän terapeutin apua kuin yksityisetsivän. No, hän on palkannut mut joten se on kai hänen asiansa? PAAVO Niin. Nyt ainakin tiedätte minun kantani. Mutta olen tietenkin valmis tekemään kaikkeni auttaakseni teitä. Mercedes pysähtyy suuren kiviröykkiön läheisyyteen. Vares nousee autosta. 46 EXT. ULKOILUALUE - DAY 46 Vares kävelee kohti paikkaa, josta Kerttu löydettiin kuolleena. Vares pysähtyy ja katselee joka suuntaan. Paavo näkyy tummana hahmona auton luona, PIKKUSIKARIA poltellen. Vares vertailee valokuvaa ja maastoa ja löytää tarkan paikan. Vares palaa autolle, Paavo polttelee yhä. Ja sade oli huuhtonu kaikki paikat? PAAVO Täysin. Mitään jälkiä ei löytynyt. Kaikki tiedot ovat tietenkin poliisiraporteissa. Oletan, että olette tutustuneet niihin? Kun me nyt ollaan tässä, voinks mä kysyä muutaman kysymyksen? Olkaa hyvä. PAAVO Mitä sä teet ammatikseks? PAAVO Olen Malmstenin telakan pääsuunnittelija. Kuulostaa mielenkiintoselta.

26 25. PAAVO En aivan ymmärrä, miten se liittyy asiaan? Ei se liitykään. Mä vaan tykkään laivoista. PAAVO Haluatteko, että ajan teidät kaupunkiin? Nyt, kun kerran oon näillä tienoilla, haluisin tavata Kertun parhaan kaverin. Pirkon? PAAVO Tiedät sä, missä Pirkko asuu? PAAVO Tiedän. Mutta en ole varma tapaatko häntä. Olen kuullut, että hän on muuttanut pois maasta. Paavo heittää pikkusikarinsa pois, miehet nousevat autoon. 47 EXT. VUORELAN TALO - DAY 47 Vares kävelee puutarhaan. Kaksi KASVIHUONETTA ja puutarhurin MÖKKI. Paavon auto ajaa pois. Vares soittaa päärakennuksen ovikelloa; ei vastausta. Vares kävelee talon taakse. Yhdessä kasvihuoneista näkyy liikettä, Vares menee sinne sisään. Riitta Vuorela? RIITTA VUORELA on hoitamassa kasvejaan. Niin? RIITTA 48 INT. VUORELAN TALO. KASVIHUONE - DAY 48 Riitta laittaa työkalunsa pois ja pesee kätensä sementtisessä lavuaarissa. RIITTA Kerttu ja tyttäreni Pirkko olivat kuin paita ja peppu ihan lapsesta asti. (MORE)

27 26. RIITTA (CONT'D) He leikkivät yhdessä, menivät kouluun yhdessä ja myöhemmin Yliopistoon. Tanssit, poikien jahtaaminen, aina yhdessä. Ja sitten Kerttu löytyi kuolleena. Se oli jotain niin traagista, aivan mahdotonta uskoa. Pirkko ei enää asu Suomessa? RIITTA Hän on Kaliforniassa. Ei hassumpaa. RIITTA Enpä tiedä. Pikemminkin surullista. 49 INT. VUORELAN TALO. KASVIHUONE - MOMENTS LATER 49 Riitta puuhastelee ympäri kasvihuonetta, Vares seisoo paikallaan. RIITTA Pirkko on oikea ihannetytär. Hyvä opinnoissaan, älykäs, opiskeli sosiologiaa Turun Yliopistossa. Sitten löysin aivan yllättäen raskaustestin WC.stä. Tyttö meni aivan lukkoon, ei suostu kertomaan kuka se mies on. Opinnot on kesken, rahastakin vähän tiukkaa mutta hän on päättänyt pitää lapsen. Yritin turhaan kääntää hänen päätään. Ja sitten, eräänä päivänä, ilman mitään ennakkovaroitusta, tekstiviesti: "Moi äiti, muutin Kaliforniaan lapsen isän kanssa". Sen jälkeen en ole puhunut hänen kanssaan. Riitta kantaa puhuessaan puu- ja pahvilaatikoita huoneesta toiseen. Vares huomaa, että osa laatikoista päätyy alkuperäiseen paikkaansa. Ei edes puheluita? RIITTA Hänellä on Facebook-sivu. Minä kirjoittelen hänelle silloin tällöin, mutta hän ei vastaa. Minä olen luultavasti isoäiti - mutta en edes tiedä, onko lapsenlapseni tyttö vai poika?

1 EXT. VIISKULMA.TALVI.1979 -- EVENING 1. Kuva ylhäältä Viiskulman risteykseen. Räntää sataa. Ajamme lumisateen kanssa kohti katutasoa.

1 EXT. VIISKULMA.TALVI.1979 -- EVENING 1. Kuva ylhäältä Viiskulman risteykseen. Räntää sataa. Ajamme lumisateen kanssa kohti katutasoa. 1 EXT. VIISKULMA.TALVI.1979 -- EVENING 1 Kuva ylhäältä Viiskulman risteykseen. Räntää sataa. Ajamme lumisateen kanssa kohti katutasoa. Kadulla kävelee kädet takintaskuissa, paljaspäin,.(huom: Krisulla

Lisätiedot

UDE Anna mennä ny, Arska. Vai pitääks mun auttaa sua? Arska puristaa silmänsä tiukasti kiinni. Puukkoa pitelevä käsi tärisee kämmenellä.

UDE Anna mennä ny, Arska. Vai pitääks mun auttaa sua? Arska puristaa silmänsä tiukasti kiinni. Puukkoa pitelevä käsi tärisee kämmenellä. INT. PUULIITERI. KESÄ (1968) -- AFTERNOON Vanha puuliiteri. Seinustoilla halkopinot, saha roikkuu naulasta. Lattialla puupölli, johon isketty kirves. Vieressä sahapukki. Neljä pikkupoikaa (n. 7-10 v.)

Lisätiedot

HIOTTUMA Lotta Aarikka 2015

HIOTTUMA Lotta Aarikka 2015 HIOTTUMA Lotta Aarikka 2015 I Kun nousen ylös Ava nukkuu vielä. Herään vessassa, kuseminen havahduttaa. Ava sanoi, että se aikoo maalata vessanpöntön sisälle sydämen. Sen besserwisserkaveri oli jostain

Lisätiedot

Pitkän elokuvan käsikirjoitus

Pitkän elokuvan käsikirjoitus KOHTA 18 Pitkän elokuvan käsikirjoitus käsikirjoittajat Maarit Lalli Henrik Mäki-Tanila 12.1.2010 Maarit Lalli Suomenlinna C 71 B 5 00190 HELSINKI maarit.lalli@kolumbus.fi 050-5469094 Henrik Mäki-Tanila

Lisätiedot

MUN ELÄMÄNI runo ja kirjoituskilpailun järjestivät seudulliset nuorisotiedotushankkeet yhdessä Lasten ja nuorten kulttuuriasiamies

MUN ELÄMÄNI runo ja kirjoituskilpailun järjestivät seudulliset nuorisotiedotushankkeet yhdessä Lasten ja nuorten kulttuuriasiamies MUN ELÄMÄNI runo ja kirjoituskilpailun järjestivät seudulliset nuorisotiedotushankkeet yhdessä Lasten ja nuorten kulttuuriasiamies hankkeen kanssa. Kilpailu tuotti noin 80 kiinnostavaa nuorten kirjoittajien

Lisätiedot

Päivä jolloin tunteetkin pikakelataan

Päivä jolloin tunteetkin pikakelataan Päivä jolloin tunteetkin pikakelataan A. Sovijärvi, 2002, rev 1.02 http://apz.fi/kirjat/ Tämä teksti on 2. osa "Olet parempi ihminen ilman tunteita"-sarjaa. Esitän syvimmät kiitokseni avusta tämän tekstin

Lisätiedot

TURUN POLIISIASEMA AMANDA 7.12.2006 (POLIISIVIDEO)

TURUN POLIISIASEMA AMANDA 7.12.2006 (POLIISIVIDEO) TURUN POLIISIASEMA AMANDA 7.12.2006 (POLIISIVIDEO) Amanda Auer 9v. istuu tuolilla pienessä huoneessa. Vastapäätä on poliisi, joka ei näy kuvassa. Amandalla on suklaapatukka kädessään. Poliisi haastattelee

Lisätiedot

Täällä kaupungissa on outoa se, että ihminen joutuu seisomaan jalkaterät, vartalo, ja kasvot kohti kahta järveä. Mutta kun toiselle järvelle näyttää

Täällä kaupungissa on outoa se, että ihminen joutuu seisomaan jalkaterät, vartalo, ja kasvot kohti kahta järveä. Mutta kun toiselle järvelle näyttää I Täällä kaupungissa on outoa se, että ihminen joutuu seisomaan jalkaterät, vartalo, ja kasvot kohti kahta järveä. Mutta kun toiselle järvelle näyttää kasvonsa, niin toiselle näyttää takapuoltansa. Ei

Lisätiedot

Ajatelmia, erilaisista aiheista.

Ajatelmia, erilaisista aiheista. Ajatelmia, erilaisista aiheista. Tätä kokoelmaa voi hyödyntää monin eri tavoin, esim. 1) Tulosta ajatelmat joko aiheryhmittäin tai sekaisin, joko kaikki, tai ne jotka haluat. Tulosta ne värillisille papereille.

Lisätiedot

Elämäni tärkein asia Vernerin runokilpailun satoa 2007

Elämäni tärkein asia Vernerin runokilpailun satoa 2007 Elämäni tärkein asia Vernerin runokilpailun satoa 2007 Piirroskuvat: Linda Lauttia, Perttulan erityisammattikoulu. Toimitus: Jaana Teräväinen, Jenni Meronen Taitto ja toimitus: Soile Mottisenkangas Julkaistu:

Lisätiedot

Seurakunta voi nousta uudelle tasolle

Seurakunta voi nousta uudelle tasolle 27.11.2011 Anne-Mari Manninen Seurakunta voi nousta uudelle tasolle Ääni on tärkein Ja minä henkilökohtaisesti olen Isältä rukoillut sitä, että Herra, minua ei kiinnosta onko minun hiukset aina täydelliset,

Lisätiedot

RAAPUSTUKSIA LUOVAN KIRJOITTAMISEN KURSSI 2013

RAAPUSTUKSIA LUOVAN KIRJOITTAMISEN KURSSI 2013 RAAPUSTUKSIA LUOVAN KIRJOITTAMISEN KURSSI 2013 1 RUNOJA Minua katsotaan. Aivan kuin he haluaisivat määrätä kuka olen. On vaikea elää kun tekee mitä haluaa. Eikä anna katseitten rajoittaa. Jos onnistut

Lisätiedot

SAKUstars2013. Ennakkosarjoissa sijoittuneiden tekstit

SAKUstars2013. Ennakkosarjoissa sijoittuneiden tekstit 1 SAKUstars2013 Ennakkosarjoissa sijoittuneiden tekstit 2 Sisällysluettelo Kirjoitelmat Sivu 1.sija Tiia Makkonen... 3 2.sija Ina Eskelinen 5 3.sija Elisa Katiska.. 7 Runot 1.sija Heidi Toivanen... 12

Lisätiedot

Tehtävät Tennesee Williamsin näytelmään Lasinen eläintarha on laatinut Mattlidens gymnasiumin opettaja Kirsi Martikainen

Tehtävät Tennesee Williamsin näytelmään Lasinen eläintarha on laatinut Mattlidens gymnasiumin opettaja Kirsi Martikainen Tehtävät Tennesee Williamsin näytelmään Lasinen eläintarha on laatinut Mattlidens gymnasiumin opettaja Kirsi Martikainen I HENKILÖKUVAT KATKELMIEN PERUSTEELLA Tutustukaa kolmeen näytelmän katkelmaan. Millainen

Lisätiedot

Wolfgang Amadeus Mozart Taikahuilu

Wolfgang Amadeus Mozart Taikahuilu Wolfgang Amadeus Mozart Taikahuilu Wolfgang Amadeus Mozart Taikahuilu Kaksinäytöksinen Singspiel Libretto Emanuel Schikaneder Suomennos Juhani Koivisto, Jussi Tapola Henkilöt: Sarastro Yön kuningatar Pamina,

Lisätiedot

lastakin. Hoitanut kotiamme ja lapsiamme, joskus jopa yli voimiesi. Silti valittamatta siitä. En olisi koskaan voinut löytää itselleni parempaa ja

lastakin. Hoitanut kotiamme ja lapsiamme, joskus jopa yli voimiesi. Silti valittamatta siitä. En olisi koskaan voinut löytää itselleni parempaa ja ARTSI ALKUSANAT Yöllä sitä ehtii ajattelemaan kaikenlaista, silloin kun uni ei meinaa tulla silmään. Ennen kaikkea tätä omaa elämää ja kuinka nopeasti se aika onkaan täällä mennyt. Nuorin lapsistamme,

Lisätiedot

Elä sitä, mitä jo olet!

Elä sitä, mitä jo olet! ! Co-Creating meaningful futures. Mikko Paloranta mikko.paloranta@mirrorlearning.com 040 585 0022 Elä sitä, mitä jo olet!... 1 1.1. Lukijalle... 4 2. Luomme oman todellisuutemme... 5 2.1. Minä ja todellisuuteni...

Lisätiedot

Yritys Hyvä VOITTAJAKIRJOITUKSET JA -RYHMÄTYÖT

Yritys Hyvä VOITTAJAKIRJOITUKSET JA -RYHMÄTYÖT Yritys Hyvä 2015 VOITTAJAKIRJOITUKSET JA -RYHMÄTYÖT YRITYS HYVÄ 2015 voittajakirjoitukset ja -ryhmätyöt Toimitus ja taitto Annika Jokinen, Kehittämiskeskus Opinkirjo Kirjoitusten luonnehdinnat Anne Helttunen,

Lisätiedot

TIMO KIISKINEN. omalla maalla

TIMO KIISKINEN. omalla maalla TIMO KIISKINEN omalla maalla Timo Kiiskinen: Laulu ja kitara Maarit Hurmerinta: Laulu 1. Jorma Kääriäinen: Laulu 8, taustalaulu 9. Muusikot: Jarkka Rissanen: kitara: 1, 2, 4, 7 ja 14. Markku Kanerva: kitara

Lisätiedot

MINÄ OLEN RAKKAANI OMA ESTHER KORSON

MINÄ OLEN RAKKAANI OMA ESTHER KORSON MINÄ OLEN RAKKAANI OMA ESTHER KORSON MINÄ OLEN RAKKAANI OMA ESTHER KORSON Lahjaksi olette saaneet, lahjaksi antakaa... (Matteus 10:8) Tätä kirjaa ei saa myydä missään tilanteessa. Tämä kirja on omistettu

Lisätiedot

LAUANTAI 23. 11. 2013. Mikkelin tulimeri

LAUANTAI 23. 11. 2013. Mikkelin tulimeri LAUANTAI 23. 11. 2013 Mikkelin tulimeri Saumaaja Jorma Takala astuu pankkiin Helsingin Jakomäessä 8.8.1986 katkaistun haulikon ja dynamiittikassin kanssa. Takala ottaa kolme panttivankia ja lähtee epätoivoiselle

Lisätiedot

Mika Lamminpää. Eila ja Ossi. Suomen kielen alkeisoppikirja

Mika Lamminpää. Eila ja Ossi. Suomen kielen alkeisoppikirja Mika Lamminpää Eila ja Ossi Suomen kielen alkeisoppikirja 1 Becoming More Visible -projektin kehittämiskumppanuuden muodostivat: Kajaanin, Tampereen, Turun ja Vaasan vastaanottokeskukset, Kansalais- ja

Lisätiedot

DANIEL, JUMALAN OMA -OPETTAJANOPAS. Marika Laatu ja Pia Tuomi

DANIEL, JUMALAN OMA -OPETTAJANOPAS. Marika Laatu ja Pia Tuomi DANIEL, JUMALAN OMA -OPETTAJANOPAS Marika Laatu ja Pia Tuomi OPETTAJALLE Daniel, Jumalan oma -opetuspakettiin kuuluvat: Opettajanopas Leirivihko Puuhapistevinkit Danielin laulu 2/2011 Noste-lehdessä sarjakuva

Lisätiedot

Tartu tilaisuuteen Tarinoita toistokatetroinnista

Tartu tilaisuuteen Tarinoita toistokatetroinnista Tartu tilaisuuteen Tarinoita toistokatetroinnista 1 Tartu tilaisuuteen Tarinoita toistokatetroinnista ESIPUHEET Virtsarakon toimintahäiriö voi olla hankala vaiva. Niinkin itsestään selvä asia kuin rakon

Lisätiedot

Ero- opas nuorilta vanhemmille Ero-opas nuorilta vanhemmille

Ero- opas nuorilta vanhemmille Ero-opas nuorilta vanhemmille Ero- opas nuorilta vanhemmille Ero-opas nuorilta vanhemmille Onni löytyy arjesta. Mannerheimin Lastensuojeluliiton Tampereen osasto ry:llä käynnistyi vuonna 2012 kolmivuotinen Lapsi ja ero -kehittämishanke,

Lisätiedot

Äiti! Niin? Arvaa, mitä mä teen sitten kun olen iso. No? Mä asun tässä talossa oman lapseni kanssa yhtä salaa kuin me.

Äiti! Niin? Arvaa, mitä mä teen sitten kun olen iso. No? Mä asun tässä talossa oman lapseni kanssa yhtä salaa kuin me. Viimeinen Nimim. TAMA Äiti ei viivy kauan. Sanat ovat samat joka kerta. Muista kaikki. Muuta ei tarvitse sanoa. He ovat opetelleet kaiken ulkoa. Kerranneet. Puhuneet loppuun. Lapsi katsoo häntä. Ei hymyile.

Lisätiedot

David Copperfield I. Charles Dickens

David Copperfield I. Charles Dickens Charles Dickens Table of Contents David Copperfield I...1 Charles Dickens...2 ENSIMÄINEN LUKU. Minä synnyn...4 TOINEN LUKU. Minä huomaan...11 KOLMAS LUKU. Minulle tapahtuu muutos...19 NELJÄS LUKU. Minä

Lisätiedot

JOS SAIS KOLME TOIVOMUSTA. Työkirja päihdeasioista varhaiskasvatuksen työntekijöille

JOS SAIS KOLME TOIVOMUSTA. Työkirja päihdeasioista varhaiskasvatuksen työntekijöille JOS SAIS KOLME TOIVOMUSTA Työkirja päihdeasioista varhaiskasvatuksen työntekijöille SISÄLLYS Alkusanat 3 Huomioitavaa 4 Keskustelukuvia tunteista 5 Tehtäviä 6 Tarinoita 8 Itsearviointi- ja tunneharjoituksia

Lisätiedot

HÁNTÁ voi ODOTTAA JOS ANNELI AUER ON SYYTO N,

HÁNTÁ voi ODOTTAA JOS ANNELI AUER ON SYYTO N, A n u N o u s i a i n e n JOS ANNELI AUER ON SYYLLINEN miehensá kuolemaan, HÁNTÁ voi ODOTTAA elinkautinen VANKEUS. JOS ANNELI AUER ON SYYTO N, kukaan ei enáá tiedá, mitá tástá kaikesta tulisi ajatella.

Lisätiedot