MY SCRIPT. an original screenplay by.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "MY SCRIPT. an original screenplay by. "

Transkriptio

1 MY SCRIPT an original screenplay by <Your Name> <Your Name> <Address> <City, State Zip> (555)

2 1 EXT. KEINU MEREN RANNALLA - DAY 1 Kaksi 8-vuotiasta pientä TYTTÖÄ parikeinussa, joka roikkuu suuren puun oksasta. Taustalla kimmeltää meri. Tunnelma on epätodellinen, melkeinpä lapsenomaisen viaton. Kuulemme tyttöjen äänet kaikuvina, ilman huulisynkkaa. KERTTU 8 V. (laulaa) Lennä lennä leppäkerttu... ison... kiven... miten ne sanat meni? PIRKKO 8 V. Pitäishän sun tietää ku sun nimi on Kerttu. Melkeen niinku leppäkerttu. KERTTU 8 V. Niin mä tiedänki. Mutku en muista. 2 EXT. ULKOILUALUE - DAY 2 LK; KERTTU (22 vuotta) nojaa kallionhalkeamaan. Häntä on puukotettu, hänen hengityksensä on heikkoa. Näemme vain hänen kasvonsa. 3 INT. NUOREN NAISEN ASUNTO - DAY 3 Sarja prisman läpi kuvattuja abstrakteja välähdyksiä; kuolevan Kertun mielikuvia. Sensuelli nuori nainen, PIRKKO, alusvaatteisillaan peilin edessä, valmistautumassa kuumille treffeille. Huulia punataan, Mascaraa kulmakarvoihin jne. 4 EXT. ULKOILUALUE - DAY 4 LK; Kertun hengitys on työlästä, suupielestä valuu verta. 5 EXT. URHEILUAUTO TIELLÄ - DAY 5 Sarja prisman läpi kuvattuja abstrakteja välähdyksiä. Urheiluauto ajaa romanttisessa maisemassa. Tuuli hyväilee NUOREN NAISEN hiuksia. Näemme hänet nuoren miehen POV:issa. Lyhyt hame, kauniit sääret, siro kaula. Emme näe, kuka mies on. 6 EXT. ULKOILUALUE - DAY 6 Pull back; Kerttu makaa verilammikossa, kallionhalkeamassa, suurten kivien välissä. Hengitys heikkenee entisestään. Kuulemme kameran SULKIMEN äänen. 7 INT. KESÄMÖKKI - DAY 7 Sarja prisman läpi kuvattuja abstrakteja välähdyksiä. Nuoren NAISEN käden riisuvat solmiota keski-ikäisen MIEHEN kaulasta. Mies ottaa VIHKISORMUKSEN pois kädestään.

3 2. Miehen kädet hyväilevät naisen vartaloa. Hän laittaa RIIPUKSEN naisen kaulaan. Emme näe miehen kasvoja. (SCRIPT NOTE: sama riipus, kuin kohtauksessa 196). 8 EXT. ULKOILUALUE - DAY 8 LK; Kertun kasvot. Pull back; ruumispussin vetoketju sulkeutuu hänen kasvojensa edessä. Näemme, että täysimittainen rikospaikkatutkimus on käynnissä. Alue on eristetty poliisinauhalla, poliisit pidättelevät uteliaita OHIKULKIJOITA taustalla. LK; yksi rikospaikkatutkijoista poimii maasta KERTAKÄYTTÖKAMERAN. Hän laittaa sen todistepussiin. Maa on märkää, aivan kuten äskettäin olisi juuri satanut. Laaja yläkulmakuva: nainen (ASTA MALMSTEN) juoksee kuvaan, kohti kuolleen Kertun ruumista. Poliisi yrittää pidätellä häntä. ASTA Kerttu! Kerttu! Voi hyvä Jumala... tämä ei saa olla totta! Jumala! Ei! MAIN CREDIT: PAHAN SUUDELMA 9 EXT. HAUTAUSMAA - DAY 9 Grafiikka; yksi vuosi myöhemmin. Asta on polvistuneena tyttärensä haudan äärelle, kukkia asetellen. Kukat peittävät kuolinpäivämäärän, emme näe sitä. Jussi seisoo kauempana. Asta nousee ja kävelee Vareksen luokse. ASTA Otatko sinä tämän jutun selvittääksesi? En mä oikeen tiedä. Kun poliisikaan ei löytäny mitään. ASTA Siksi juuri. Mieti ainakin. Sinua on kehuttu ja korvaus tulisi olemaan hyvä. Palataan asiaan. Toinen nainen lähestyy hautaa; hyvinpukeutunut, n. 35- vuotias. Hän tervehtii Varesta.

4 3. ASTA Sisareni Laila. Pääset hänen kyydissään kaupunkiin. Minun pitää palata kotiin. Vares nyökkää tervehdyksen Lailalle ja puristaa Astan kättä. Vares ja Laila kävelevät hautausmaan halki, kohti pysäköintialuetta. Uskotko löytäväsi jotain, mitä poliisi ei ole jo saanut selville? Tää on kyllä melko vanha ja tukkonen tapaus. Minä niin toivoisin, että Asta katsoisi eteenpäin elämässään. Mutta hän vain elää tätä painajaista, yhä uudestaan. Oman lapsen kuolema on aina... (keskeyttää) En tietenkään tuomitse häntä mitenkään. Laila ja Vares saapuvat auton luokse; Laila avaa ovet. En ole koskaan aiemmin tavannut yksityisetsivää. Ja vaikutelma ei oo kovin häävi, vai? Eihän sitä vielä voi tietää. 10 EXT. ILMAKUVAA - DAY 10 Olemme meren päällä; ajamme kohti Turun kaupunkia. Lennämme Aurajoen yläpuolella, kunnes näemme Lailan URHEILUAUTON ajavan joenrantaa pitkin. (V.O.) Elämästä ei tosiaan koskaan tiennyt, tulevasta ei ainakaan. Kuolleen lapsen äidin lohduttomuus kuitenkin kosketti, ehkä se oli osasyy, miksi joskus tulee otettua vastaan mahdottomaltakin tuntuvia töitä.

5 4. Alkutekstit kuvan päällä. 11 EXT. ANTIKVARIAATTI - DAY 11 Auto pysähtyy Alasen kirjakaupan eteen; Vares nousee autosta. Nähdään. Laila kiihdyttää pois, Vares astelee kauppaan sisälle. 12 INT. ANTIKVARIAATTI - DAY 12 Pastori ALASELLA on, ihme kyllä, ASIAKAS. Vares notkuu sisään, asiakas lähtee. ALANEN Taas yksi "asiakas", joka ei ostanut mitään. Jumalan sanaa myymällä olisi taatusti tienannu leipänsä helpommin. Ja olisi ollut vielä ehtoollisviiniäkin. Vaikee kuvitella sua saarnastuoliin. ALANEN Sekin on koettu. Mihin sun papin hommas oikeen kaatu? ALANEN Jumala näytti minulle todelliset kasvonsa. Hän on julma ja itsekäs, oikea sekasorron tuoja. No, tapasit sen murhatun tytön äidin? Jep. 13 EXT. ANTIKVARIAATTI - DAY 13 Alanen lukitsemassa ovea. Vares odottelee häntä jalkakäytävällä. ALANEN Mitä vielä mietit? Maksava asiakas on aina maksava asiakas. Mielenkiintoinen juttu. Ota se! Murhajutut on paskamaisia. Erityisesti nuorten tyttöjen murhat.

6 5. Miehet lähtevät kävelemään. 14 INT. PUB UUSI APTEEKKI - DAY (LOKAATIO) 14 Vares ja Alanen tulevat Apteekkiin ja kävelevät baaritiskin ohitse. Aika yllätys että Luusalmi on saanu kasaan uuden kirjan. Ja vielä julkastua. ALANEN Niin on. Edellisestä on takuulla kymmenen vuotta. 15 INT. PUB UUSI APTEEKKI - DAY (KABINETTI) 15 LK; pöydällä on PAHVILAATIKKO, täynnä uunituoreita romaaneja. Mahtipontinen kansi; "URBAANI MUZAK-SUKUPOLVI XXX". Kuvakulma muuttuu; pub on täpötäynnä ihmisiä. Vares ja Alanen tunkevat väkijoukon sekaan. Novellikirjailija LUUSALMI pitelee hengentuotettaan kädessään ja mesoaa: LUUSALMI Tässä tää nyt on! Kovaa tavaraa kovissa kansissa! Kadunmiesten karskia dokudraamaa. Klassikko jo syntyessään. Kaataa kanveesiin katharsista kaipaavat kriitikot jo alkulehdillä. Luusalmi nostaa kirjan ylös, jotta kaikki näkevät. Hän tungeksii Vareksen ja Alasen luokse. LUUSALMI (CONT'D) Tervetuloa, arvon herrat. Onneks olkoon. Uusi teos joka kymmenes vuosi. LUUSALMI Tinkimättömän uurastuksen tulos! Ollos hyvä, tekijänkappale. Omistuskirjoituksella. Luusalmi ottaa laatikosta yhden kirjan ja kirjoittaa kieli keskellä suuta: LUUSALMI (CONT'D) "Jussi Varekselle, suurelle yksityisetsivälle ja ehtymättömälle inspiraation lähteelle. Luusalmi".

7 6. Kertooks tää jostain tyhjätaskuluuserista, jolla on vaikeuksia vastakkaisen sukupuolen kanssa? LUUSALMI Juurikin. Viimeksimainittu detalji tosin ei mennyt aivan kohdalleen. Luusalmi häviää väkijoukkoon, Vares kääntää päänsä ja törmää toimittaja RUUHIOON. Suosionosoituksia. Ruuhio. Luusalmi on siis onnistunu houkuttelemaan ainakin yhden median edustajan kehiin. RUUHIO No, satuin olemaan kulmilla. LUUSALMI (O.S.) Hana auki Korpela! Juomat menee kirjailijan piikkiin! Lehdistö ja ilmaset juomat. Olis pitäny arvata. No, käy kimppuun. Ruuhio suunnistaa kohti baaritiskiä, Vares tallettaa kirjan povitaskuunsa. Samassa Vareksen kännykkä soi; hän kävelee ulos vastaamaan. 16 EXT. KEINU MEREN RANNALLA - DAY 16 Asta alkukohtauksesta tutussa keinussa; meri kimaltelee taustalla. Kamera kääntyy; puun vierellä on suuri TALO, jonka suunnasta lähestyy mies, PAAVO. ASTA Puhuin sen yksityisetsivän kanssa. PAAVO Asta. Minun mielestäni sinun ei pitäisi ryhtyä tähän. Se vain pahentaa asioita. Asta katsoo Paavoa; hänen katseessaan on tuskaa. PAAVO (CONT'D) Mennään takaisin sisälle. Asta ja Paavo lähtevät kävelemään taloa kohti. 17 EXT. SATAMA - NIGHT 17 Sumuinen yö. Olemme sisällä KUORMA-AUTOSSA, joka liikkuu.

8 7. POV ohjaamosta tuulilasin läpi: näemme öisen Turun rahtisataman; laivoja, satamanostureita, kontteja. Lohduton näky; merimiesromantiikka on kaukana. 18 EXT. SATAMA - NIGHT 18 Kuorma-auto pysähtyy Turun satamalaiturille. Autosta nousee romuluinen, huonohampainen mies, LAHTIPOIKA. Tänks. LAHTIPOIKA Lahtipoika läväyttää oven kiinni. Hänellä on kädessään pieni KASSI. Lahtipoika sytyttää savukkeen, seisoo hetken paikoillaan, heilauttaa kassin olalleen ja lähtee hiljalleen kävelemään kohti Turun keskustaa. Mies katoaa sumun sekaan. 19 EXT. KATU - NIGHT 19 Vares on lähtenyt pubista ja kävelee joenrantaa pitkin, kohti siltaa. Sillan alla on tunneli. Näemme kaukaa, että tunnelissa on jotain liikettä. Vares kävelee lähemmäksi ja näkee ystävänsä KYYPAKKAUKSEN tappelussa; kaksi HULIGAANIA pieksee häntä minkä ehtii. Hei - mitä vittua? Lopettakaa toi! Vares juoksee auttamaan ystäväänsä. Huligaanit kääntyvät häntä vastaan. Kyypakkaus on maassa. Huligaani # 1 hyökkää Vareksen kimppuun; Vares onnistuu lyömään tätä vatsaan; mies tipahtaa maahan. Huligaani # 2 ottaa esiin VEITSEN ja hyökkää Vareksen kimppuun. Vares ottaa Kyypakkauksen mopin, puolustautuu ja väistelee - mutta ÄKILLISELLÄ liikkeellä mies survaisee veitsen Vareksen rintaan. Vares vaipuu maahan. Veitsimies kääntyy ja juoksee karkuun; huligaani # 1 nousee vaivoin yläs. Molemmat miehet lönkyttävät karkuun. Vares makaa maassa, veitsi rinnasta törröttäen, täysin liikkumattomana. Yläkulma; yht'äkkiä Vares avaa silmänsä ja onnistuu tempaisemaan veitsen pois. Näemme, että povitaskussa ollut Luusalmen kirja on pelastanut hänen henkensä. Vares katsoo kirjaa, hymyillen.

9 8. Vares nousee ja kävelee Kyypakkauksen luokse, joka istuu tunnelin seinään nojaten. Kyypakkauksen vierellä on pitkänomainen KANGASKOTELO ja IKKUNANPESIJÄN SANKO. Kyypakkaus huohottaa yhä. KYYPAKKAUS Jussi, tänks. Ootko sä oolrait? Jep. Vares auttaa Kyypakkauksen jaloilleen. 20 INT. STRIP-TEASE BAARI - NIGHT 20 Rähjäinen strippiklubi, Vares ja Kyypakkaus pöydässä. Oluttuoppien vierellä äsken nähty kangaskotelo. KYYPAKKAUS Ne veitsiveijarit oli valmiit tappaan mut näiden palikoiden takia. Vitun nistit. Ikkunanpesijän kolikotkin nussitaan. Mitä vaan, et sais kamaa. Kyyn käsi lepää kangaskotelon päällä. Mites ite, nykyään? KYYPAKKAUS Mä oon kuivilla. Yritän pysyy veke posesta. Mutta on tää aikamoista tasapainoilua. Vikan kerran kun nyykähdin, olin niin skitsona että näin Estonian kipparin ankeriaskylvyssä. Kyypakkaus rummuttaa hiljaa polviaan, pöydän alla. KYYPAKKAUS (CONT'D) Ja toisella tripillä istuin kämpillä, jonne ilmesty yks puolituttu linnahörhö, jolla oli muovikassissa nätin punatukkasen likan pää... karmeinta oli se, miten todelta se tuntu... se pää, sen muijan katse, ihan kun vitun elävää elämää. Vares vilkaisee rannekelloaan. KYYPAKKAUS (CONT'D) Vittu! Siihen jäi rojun veto. Kyypakkaus katsoo Varesta, suoraan silmiin.

10 9. KYYPAKKAUS (CONT'D) Mutta tänks, Jussi. Sulla on munaa. 21 EXT. HOTELLI - NIGHT 21 Vares kävelee sisään hotelliin. 22 INT. HOTELLI - NIGHT 22 Aulabaari. Laila odottelee Varesta kulmapöydässä, juomaansa maistellen. Tulit sentään. Rupesin jo epäilemään. Oli pari mutkaa matkassa. Otatko jotain juotavaa? Joo, ei tekis pahaa. Laila viittaa tarjoilijalle. Niinkuin sanoin, en ole koskaan aiemmin tavannut yksityisetsivää. Mikä sai sinut tälle alalle? Vareksen olut saapuu. Vares maistaa oluttaan ja vastaa viimein. Sattuma, kai. Tää ei oo mikään varsinainen kutsumusammatti. Mutta jotain piti tehdä kun noi lakitieteen opinnot ei oikeen luistanu. Lailan silmissä välähtää mielenkiinto. (CONT'D) Mutta ei tääkään oikeen luista. Mun pitäis varmaan mennä himaan. Mutta et ole aivan varma, niinkö? En. Laila ottaa yllättäen Vareksen käden omaansa ja hieroo sitä kevyesti.

11 10. Yksityisetsivä Vares. Saanko tehdä yhden sopimattoman ehdotuksen? Tai oikeammin, pyytää yhtä palvelusta? Vareksen tunnelma on nousussa; on ilmiselvää, että Laila flirttailee hänelle. Laila hymyilee. Riippuu siitä, minkälaisesta palveluksesta on kyse. Mun toimiala on aika laaja, tapauskohtasesti. Ihanaa! Minulle olisi todella tärkeää, että ottaisit tämän tapauksen hoitoosi. (pettyneesti) Sekö se on se palvelus? Tietenkin. 23 EXT. VAREKSEN ASUINTALO - NIGHT 23 Vares kävelee kohti kerrostaloasuntoaan. Talon edessä seisoo TAKSI. Juuri kun Vares saapuu ovelle, sieltä ilmestyy ANNA HUTTUNEN. Moi Anna. Minne matka? Duuniin. Kumpaan? ANNA ANNA No siihen toiseen. Pidä hauskaa. Todellakin. ANNA 24 INT. VAREKSEN KOTI - NIGHT 24 Vares tulee kotiin. Avaa jääkaapin; pelkkä valo ja kaksi purkkia KISSANRUOKAA. Vares istahtaa ja katsoo veitsen jättämiä jälkiä kirjan kannnessa. Vares avaa kirjan ja lukee muutaman rivin.

12 11. Voimme lukea hänen ajatuksensa: ei ehkä aivan maailmanluokan proosaa. 25 EXT. STRIP-TEASE BAARI - NIGHT 25 Anna taksissaan. Hän pysähtyy strippibaarin eteen, nousee autosta ja menee takaoven kautta sisään. Samaan aikaan, Lahtipoika menee sisään etuovesta. 26 INT. STRIP-TEASE BAARI - NIGHT 26 Rähjäinen baari, puolillaan ihmisiä. Kyypakkaus istuu pöydässä. Lahtipoika kävelee sisään, huomaa Kyypakkauksen ja kävelee tämän luokse. LAHTIPOIKA Kato Kyy. Mitäs äijä? KYYPAKKAUS Lahtipoika moro. Pieni maailma. Just oli puhetta susta. Kenen kans? LAHTIPOIKA KYYPAKKAUS Älä skitsoo, sun nimee ei mainittu. Kerroin vaan yhelle frendille yhestä huonosta tripistä, jossa sä keikuit mukana. Kauas meinaat olla maisemissa? LAHTIPOIKA No, mulla on tässä vähän bisneksiä. Mutta nyt just on vähän niukaksti käshiä. Tarjoos yks kalja. Mikä ettei. KYYPAKKAUS Kyypakkaus nousee ja hakee tiskiltä kaksi tuoppia. Kamera seuraa. 27 INT. STRIP-TEASE BAARI. TAKAHUONE - CONTINUOUS 27 Kamera ajaa Kyypakkauksen ohi strippiklubin takahuoneeseen; Anna Huttunen istuu rähjäisen pöydän äärellä, maskeeraten itseään. Samassa huoneeseen tulee lihava mies, klubin OMISTAJA. OMISTAJA Tulit taas myöhässä. Sun pitää olla lavalla kahen minuutin kuluttua.

13 12. ANNA Mä oon lavalla kahen minuutin kuluttua. Eli mä en oo myöhäs - mä en vaan haluu viettää sekuntiakaan ylimäärästä aikaa täs räkälässä. Omistaja kääntyy ja tuhisee mennessään. OMISTAJA Tääl ei oo pakko olla hommissa jos ei duuni maistu. Seuraamme omistajaa takaisin salin puolelle, jossa INT. STRIP-TEASE BAARI - CONTINUOUS valot himmenevät, lavashow alkaa. Anna ilmestyy näkyviin, yllään vain rintaliivit ja hotpants. Hänellä on päässään purppuranvärinen PERUUKKI. Musiikki voimistuu, valot välkkyvät. Anna kävelee työpaikalleen TANGON luokse ja aloittaa esiintymisensä; eroottinen unelma, lähes käsinkosketeltavissa. LAHTIPOIKA Misussa on tyyliä. Tuu tänne, hani. Tuu mun tangon kimppuun. KYYPAKKAUS Otas nyt iisisti. Lahtipoika nousee, kävelee Annan luokse ja alkaa vääntelehtimään itseään musiikin tahdissa. Lahtipoika tarttuu Annaa jalasta; Anna horjahtaa, peruukki putoaa. Annan jalka heilahtaa ja Lahtipoika saa kunnon potkun kasvoihinsa. Lahtipoika kaatuu selälleen; kaksi jättikokoista PORTSARIA tarttuu häneen. Omistaja syöksyy lavan eteen; Anna ottaa pudonneen peruukkinsa ja heittää sillä omistajaa. ANNA Vittu, mulle riitti! Mä otan loparit. Anna kävelee kohti takahuonetta. 29 EXT. STRIP-TEASE BAARI - NIGHT 29 Kyypakkaus ja Lahtipoika ulkona. Lahtipoika huutaa rivouksia portsareille, jotka ovat heittänneet hänet ulos. Kyypakkaus poimii maasta kallisarvoista kangaskoteloaan. Portsarit menevät takaisin sisään.

14 INT. KYYPAKKAUKSEN KÄMPPÄ - NIGHT 30 Pieni, sotkuinen kaksio, niukasti kalustettu. Kyypakkaus ja Lahtipoika istuvat pienen pöydän äärellä. Lahtipoika lämmittää itselleen LUSIKASSA heroiinipaukkua. KYYPAKKAUS Kauas meinasit bunkata täällä? LAHTIPOIKA Turus vai sun kämpillä? Katotaan. Pitää hankkia vähän hynää jostain. Mulla on yks lypsylehmä linjassa. Mutta mä ajattelin koijata täällä lypsyn ajan. KYYPAKKAUS Joo, kai se käy. Kyypakkaus ei ole iloinen, mutta ei muutakaan voi kuin myönnytellä. Lahtipoika henkäisee syvään. Fiksi on melkein valmis, hän ottaa esiin INJEKTIORUISKUN. Kyypakkaus nousee ja kävelee huoneen nurkkaan, jossa näemme huoneiston kalleimman kalusteen; se on Ludwig-RUMPUSETTI. Sen takana seinällä JULISTE, jossa Charlie Watts. Kyy istuu RUMPUPALLILLE ja aloitaa hiljaisen soiton. Tajuamme, että kangaskotelo, jota hän kantaa aina mukanaan, on RUMPUKEPPEJÄ varten. LAHTIPOIKA (O.S.) Tää on kunnon kamaa. Kovempaa kun kamelinskeida. Lahtipoika tykittää, suoraan suoneen. LAHTIPOIKA (CONT'D) Lopeta toi kolina ja tuu ottaan pienet snagut. Tää toimii kuin junan vessa. Kyypakkauksen soitto vaimenee, mutta ei lopu. KYYPAKKAUS Tota, mä passaan. Tänks. Lahtipoika sulkee silmänsä ja puree hampaansa yhteen, lujaa. LAHTIPOIKA Vittu mitkä sävärit EXT. AURAJOKI - MORNING 31 Vares ylittämässä Aurajokea, "Förillä".

15 14. Ilmakuvaa Föristä. (V.O.) En tuntenut itseäni juurikaan voittajaksi sinä aamuna. Novellikirjailijan juhlien jälkeinen lievä krapula kierteli vatsassa, melkein-puukotus rintakehässä. (V.O.) (CONT'D) Mutta eniten minua vaivasi se, että olin tulkinnut Laila Ronimuksen sielunelämän väärin. Olisin ollut valmis lyömään vasemman käteni vetoa, että hän halusi tavata minut sen maailman vanhimmman syyn takia. Mutta ei. Siinä naisessa oli jotain, jota en osannut lukea. 32 EXT. JOKILAIVA - MORNING 32 Vares ja Luusalmi aamiaisella jokilaivan kannella. Luusalmella on kädessään ILTAPÄIVÄLEHTI, jossa on arvostelu hänen hengentuotteestaan. LUUSALMI Omaperäisyyden puutetta... plagiointia... voi pyhä vagina, mitä "ystävämme" kirjoittaa. Älä välitä. Sun kirja on pelastanu jo yhen ihmishengen. Mun. Vares ottaa kirjan taskustaan ja näyttää veitsen tekemää jälkeä. (CONT'D) Kato. Ilman sua, se olis menny suoraan pumppuun. LUUSALMI Saat uuden kirjan. Ei missään tapauksessa. Tässä on tunnearvoa. Ja tarina. LUUSALMI No, se on totta. Oletko jo lukenut sen? Vähän alotellu vasta. LUUSALMI No, mitä mietteitä eepos herättää?

16 15. Paha kommentoida keskeneräistä. LUUSALMI Se ei oo keskeneräinen! Se on loppuunasti mietitty urbaani metafoora. Mun pitää mennä tapaamaan Ruuhiota. LUUSALMI Ruuhio. Se joi eilen ainakin sadan euron edestä - ja tässä on kiitos. Luusalmi heittää lehden pöydälle, vihaisesti. LUUSALMI (CONT'D) Välitätkö ystävällisesti hänelle henkilökohtaisen viestin? Minulta. Joka kuuluu; "painu vittuun". Viesti menee perille. LUUSALMI Välitä se diplomattisesti. 33 INT. IP-LEHDEN TOIMITUS - MORNING 33 Vares toimittaja Ruuhion työpisteessä. Sotkuinen huone, seinällä KUVIA Ruuhiosta ja eriasteisista "julkkiksista". Ruuhiolla on kädessään uudenkarhea IPHONE, jota näpelöi lakkaamatta. Se pyys mua kertomaan sulle, et "painu vittuun". Diplomaattisesti. RUUHIO Ei varsinaisesti yllätä. Mutta en voinu valehdella. Lehden maine on kyseessä - ja siinä ystävyys jää kakkoseksi. Ruuhio kävelee arkistolaatikolle, joka on tuotu toimitukseen aiemmin aamulla. RUUHIO (CONT'D) Sua siis kiinnostaa Kerttu Malmstenin tapaus? Omaiset on palkanneet penkomaan vai? Tässä on materiaalia. Laatikko on täynnä sekalaista lehdistömateriaalia; lööppejä, lehtileikkeitä jne. Aikamoinen kasa. Onks tässä kaikki?

17 16. RUUHIO Kaikki, mitä lehdistö voi laillisín keinoin saada. Mutta poliisi istuu tiukasti joidenkin todisteiden päällä, vieläkin. Vares penkoo laatikkoa puolihuolimattomasti ja ottaa käteensä Kertun MALLIKANSION. Ruuhio kävelee ympäri huonetta, puhelin on hänen jakamattoman huomionsa kohteena koko ajan. Nätti likka. Miten sen mallinura suju? RUUHIO Se ei kai ollut sille niin tärkeää. Kerttu oli fiksu tyttö, kirjoilla Yliopistossa. Vares ottaa laatikon ja tekee lähtöä. Ruuhion katse ei nouse Iphonesta. RUUHIO (CONT'D) Tuot sitten materaalit takaisin kun et tarvitse enää. Samassa huoneeseen kävelee SIHTEERI; Ruuhio sysää puhelimen yllättyneen tytön käteen. RUUHIO (CONT'D) Ei tästä ota pirukaan selvää. Laita tämä toimintakuntoon pliis. 34 INT. VAREKSEN KOTI - DAY 34 Arkistolaatikko on Vareksen ruokapöydällä. Vareksen olohuoneesta on hyvää vauhtia tulossa "Päämaja": seinällä on kuvia Kertusta ja hänen perheestään. Lööppi huutaa: "NUORI TYTTÖ MURHATTU". Alanen tulee huoneeseen mukanaan kaksi MUKIA kahvia, antaa toisen Varekselle. Alanen istuu ruokapöydän äärelle ja avaa yhden KANSION. ALANEN Perhe on vanhan rahan kaartia. Laivanrakennusta, iso telakka. Alanen selailee kansiota. ALANEN (CONT'D) Vanha patruuna Viktor Malmsten, Astan ensimmäinen aviomies, kuoli sydänkohtaukseen, työpöytänsä ääressä. Liika työn tekeminen on typerä tapa kuolla.

18 17. No, mulla ei oo ollu mitään duunia viiteen viikkoon. Joten en taida kuuluu riskiryhmään. ALANEN Se tyttö, joka murhattiin... Kerttu Malmsten. ALANEN Niin, Kerttu. Hän menetti oikean isänsä kolmen vanhana. Joten isä on ainakin pois laskuista. Niinpä. Vares ottaa toisen kansion. (CONT'D) Mut aika tyranni se tais olla. Pelätty teollisuuspamppu. Alanen lopettaa kansion selailun ja napsauttaa sen kiinni. ALANEN Ei tässä ole mitään juttua. Joku tappoi tytön ja suksi tiehensä. Sattumaa, niinkuin koko maailmankaikkeuskin on, puhdasta sattumaa. Vares avaa uuden kansion. Aina on juttu, jossain. Niin hullu, että se voi sattua vain oikeessa elämässä. ALANEN Luitko muuten Luusalmen kirjan? Okei - jotkut jutut on liian sairaita oikeeseen elämään. Vareksen kännykkä hälyttää. Vares. (puhelimeen) Hän kävelee ikkunan luo. (puhelimeen) (CONT'D) Joo, kyl me voidaan mennä samaa matkaa. Okei. Mä soitan mun kuskille ja peruutan kyydin.

19 18. Vares lopettaa puhelun ja tekee lähtöä. Lukitse ovet perässäs. Ja sori, et meidän lounas jää nyt väliin. Vares näppäilee kännykkäänsä. 35 EXT. VAREKSEN KOTI - DAY 35 Laila odottelee urheiluautossaan. Anna Huttunen ajaa paikalle TAKSISSAAN ja pysähtyy Lailan auton taakse. Vares tulee ulos ovesta ja rupeaa laskeutumaan portaita alatasolle, jossa autot odottavat. Laila näkee Vareksen ja huutaa; Hauska nähdä! Ehti jo tulla ikävä! (vaisusti) Vastahan me eilen tavattiin. Anna kuulee keskustelun avoimen ikkunan läpi ja ajaa tiehensä. Ajaessaan hän luo tutkimattoman katseen Varekseen, joka kohauttaa olkapäitään. Vares tulee alapihalle. Me tulemme myös Astan luokse. Ketkä "me"? Minä ajan sinut ensin Malmstenille ja käyn sitten hakemassa Arton. Arton? Kuka se on? Laila ei tunnu kuulevan. Asta on nyt toivoa täynnä. Me tavattiin aamukahvilla ja hän oli ihan kuin toinen ihminen. Mut mitä, jos se toivo on turhaa? Toivo ei koskaan ole turhaa. Laila ja Vares nousevat autoon.

20 EXT. ESIKAUPUNKI. TURKU - DAY 36 Auto ajaa kohti vauraan oloista esikaupunkialuetta. Rikkaiden huviloita, niiden salaista elämää. Auto pysähtyy tammipuiden reunustaman, syrjäisen tien päähän. Laila ottaa esiin kaukosäätimen; PORTTI avautuu. 37 EXT. VILLA MALMSTEN - DAY 37 Aivan kuin aika olisi pysähtynyt; suuri 1800-luvun puuhuvila meren rannalla, puiden seassa. Hiukan kolkko, museomainen tunnelma. Vares nousee autosta, Laila ajaa pois. Vares katselee ympärilleen. Näemme, kuinka rannassa parikeinu heiluu tuulessa. 38 INT. VILLA MALMSTEN - DAY 38 Sisustus on vanhanaikaista, melkein epäviihtyisää. Isäntä, PAAVO KEINONEN, esittelee Varekselle taidekokoelmaansa. Miehet seisovat suurehkon MAALAUKSEN edessä; valkoinen tausta, yksi musta viiva. PAAVO Tämä öljyvärityö on taiteilijan nuoruuden kaudelta. Nonfiguratiivinen muotokieli heijastaa aikaa ja tilaa erittäin hienovaraisella tavalla. Vares nyökkää. Asta Malmsten ilmestyy näkyviin. Paavo poistuu. ASTA Kahvi on valmista. Laila soitti; he ovat matkalla. PAAVO Hienoa. Minä katan pöydän. ASTA Paavo on jo vuosikausia kerännyt nykytaidetta. Minä olen enemmänkin perinteisen taiteen ystävä. Sama vika. ASTA Paavo on niin älyllinen, aina etsimässä uusia haasteita. Tota, Paavo ei siis oo Kertun isä?

21 20. Ei. ASTA Miten Paavo ja Kerttu tuli toimeen? ASTA Oikein hyvin. Kerttu oli hänelle kuin oma tytär. Vares nyökkää. Näemme ikkunan läpi, kuinka BMW saapuu. ASTA (CONT'D) Lailakin oli Kertun kanssa todella läheinen. Lailallahan ei ole omia lapsia niin hän sitten hemmoteli Kerttua, vei ulkomaille ja niin edelleen. Ovikello soi. Laila ja hänen aviomiehensä ARTO tulevat sisään. Laila tulee kättelemään. Hyvää päivää. Tässä on mieheni, filosofian tohtori Arto Ronimus. Jussi Vares. Hauska tavata. Tai ei siis hauska, olosuhteet huomioon ottaen. Tarkotan tietysti... niin, ymmärrätte varmaan, mitä mä tarkotan... ASTA Saanko pyytää, käydään kahvipöytään? 39 INT. VILLA MALMSTEN. KUISTI - DAY 39 Vares, Asta, Paavo, Laila ja Arto kahvipöydässä. Arto on ehkä ottanut tämän kaikkein kovimmin. Hän oli viikon sairaslomalla sen jälkeen, kun Kerttu kuoli. Arton kasvoilla käy varjo. ARTO Laila, et viitsisi... (keskeyttää) Älä ole noin sensitiivinen. ARTO Hän oli minun suosikkioppilaani - yksi fiksuimpia, jota olen opettanut.

22 21. Asta laittaa kätensä Arton olkapäälle. ARTO (CONT'D) Sitäpaitsi, minulla oli pitämättömiä lomia. Mutta mennäänkö jo asiaan? Paavo selvittää kurkkuaan. PAAVO Niin, tämä vuosi on ollut meille kaikille aivan hirvittävää piinaa. Asta nyökkää. Paavo pitää Astan kättä omassaan, Laila kääntyy Vareksen puoleen. Mutta jotenkin, tämä kaikki on yhdistänyt meitä. Niin pariskuntina kuin perheenäkin. Se on Kertun lahja meille. Arto laittaa kätensä Lailan olkapäälle; Laila pyyhkäisee sen pois, melkein huomaamattaan. Niin, jos puhuttais Kertusta. Kuka oli viimenen, joka näki Kertun hengissä? Murhaaja poislukien, tietty. PAAVO Enköhän se ollut minä. Lähdin aamulla töihin ja Kerttu jäi syömään aamupalaa. Hän luki kotona tenttiin. Ei hänellä pitänyt olla mitään erityistä menoa sinä päivänä. ASTA Kerttu varmaankin päätti lähteä haukkaamaan vähän happea. Hänellä oli tapana käydä joskus lenkillä. Olisko teillä Kertun kalenteria? Tai päiväkirjaa? ASTA Ei. Hän ei pitänyt päiväkirjaa ja poliisi otti Kertun kalenterin ja tietokoneen. Ei niistä löytynyt mitään. Puhelin oli kadoksissa ja on yhä. Se saattais viitata siihen että tekijä on tuttu. (MORE)

23 22. (CONT'D) Täysin vieras ihminen ei veis puhelinta, ellei kyseessä olis ryöstömurha. Puhelimessa on saattanu olla paljastavia viestejä, jotain sellaista joka viittais henkilökohtaseen suhteeseen, ehkä jopa intiimiiin motiiviin. Arto nostaa lautasliinan huulilleen. ASTA Mutta eihän Kertulle tehty seksuaalista väkivaltaa. Tarkotin, että murhan motiivi on voinu olla tunneperänen, ei välttämättä seksuaalinen. Mun pitäis myös nähdä Kertun huone. 40 INT. VILLA MALMSTEN - DAY 40 Kaikki ovat nousseet. Asta johdattelee Varesta kohti Kertun huonetta. Arto ja Laila ovat keittiössä; Vares näkee keittiön oven läpi, kuinka Laila yrittää rauhoitella Artoa, joka on selvästi järkyttynyt. Mä rakastan sua, pupunen. ARTO Mäkin rakastan sua, tupunen. Vares menee Astan perässä kohti portaita. 41 INT. VILLA MALMSTEN. KIRJASTO - MOMENTS LATER 41 Asta ja Vares kirjastossa, joka on muuta taloa viihtyisämpi: viherkasveja, lukuisia kuvia Kertusta. ASTA Tämä oli ennen Kertun huone. Terapeuttini neuvoi sisustamaan sen uudelleen ja nyt se on kirjasto. Asta ottaa esiin VALOKUVA-ALBUMIN ja sieltä yhden Kertun mallikuvista. Vares tutkailee kuvaa. ASTA (CONT'D) Minä voisin hiukan käydä läpi Kertun tavaroita. Osa on pakattu varastoon. Ja toimittaa niitä sinulle myöhemmin, jos luulet että niistä voisi olla apua. Vares selailee albumia ja pysähtyy sivun kohdalle, jossa kuva; kaksi pientä tyttöä on parikeinussa.

24 23. Onks Kerttu tässä? ASTA Kerttu ja hänen paras ystävänsä Pirkko. He olivat kuin siskokset. Hänen kotinsa on tässä aivan lähellä. 42 EXT. METSÄ - DAY 42 Lahtipoika kävelee metsässä, LAPIO olallaan. Kädet tekevät hermostuneita liikkeitä. Ilmeisesti uusi fiksi olisi paikallaan. Hän pysähtyy, laittaa lapion maahan ja katselee ympärileen. Lahtipoika sytyttää savukkeen, nykivin liikkein. Lahtipoika tutkii maastoa, mittailee mielessään etäisyyksiä. Yht'äkkiä hänen rokonarpisilla kasvoillaan käy hetken ajan älyllinen ilme. Lahtipoika heittää savukkeensa maahan ja tarttuu lapioon. Tunnelma on pahaenteinen; näemme lähikuvassa, kuinka lapio iskeytyy maahan. 43 EXT. VILLA MALMSTEN - DAY 43 Vares, Asta, Laila, Paavo ja Arto talon etupihalla. Haluisin vielä nähdä sen paikan, mistä Kerttu löydettiin. Paavo? Totta kai. ASTA PAAVO 44 EXT. TIE - DAY 44 Paavon MERCEDES ajaa tammien reunustamaa rantatietä. 45 INT. PAAVON AUTO - DAY 45 Paavo ja Vares autossa. PAAVO Astalla on nyt tähän asiaan jonkinlainen pakkomielle. En halua loukata, herra Vares, mutta oletteko te vakavasti otettava ammatinharjoittaja?

25 24. No, oon. Ainakin omasta mielestäni. PAAVO Minä en halua, että joku amatööri repisi rahan toivossa auki kaikki vanhat haavat. Minusta Asta tarvitsee enemmän terapeutin apua kuin yksityisetsivän. No, hän on palkannut mut joten se on kai hänen asiansa? PAAVO Niin. Nyt ainakin tiedätte minun kantani. Mutta olen tietenkin valmis tekemään kaikkeni auttaakseni teitä. Mercedes pysähtyy suuren kiviröykkiön läheisyyteen. Vares nousee autosta. 46 EXT. ULKOILUALUE - DAY 46 Vares kävelee kohti paikkaa, josta Kerttu löydettiin kuolleena. Vares pysähtyy ja katselee joka suuntaan. Paavo näkyy tummana hahmona auton luona, PIKKUSIKARIA poltellen. Vares vertailee valokuvaa ja maastoa ja löytää tarkan paikan. Vares palaa autolle, Paavo polttelee yhä. Ja sade oli huuhtonu kaikki paikat? PAAVO Täysin. Mitään jälkiä ei löytynyt. Kaikki tiedot ovat tietenkin poliisiraporteissa. Oletan, että olette tutustuneet niihin? Kun me nyt ollaan tässä, voinks mä kysyä muutaman kysymyksen? Olkaa hyvä. PAAVO Mitä sä teet ammatikseks? PAAVO Olen Malmstenin telakan pääsuunnittelija. Kuulostaa mielenkiintoselta.

26 25. PAAVO En aivan ymmärrä, miten se liittyy asiaan? Ei se liitykään. Mä vaan tykkään laivoista. PAAVO Haluatteko, että ajan teidät kaupunkiin? Nyt, kun kerran oon näillä tienoilla, haluisin tavata Kertun parhaan kaverin. Pirkon? PAAVO Tiedät sä, missä Pirkko asuu? PAAVO Tiedän. Mutta en ole varma tapaatko häntä. Olen kuullut, että hän on muuttanut pois maasta. Paavo heittää pikkusikarinsa pois, miehet nousevat autoon. 47 EXT. VUORELAN TALO - DAY 47 Vares kävelee puutarhaan. Kaksi KASVIHUONETTA ja puutarhurin MÖKKI. Paavon auto ajaa pois. Vares soittaa päärakennuksen ovikelloa; ei vastausta. Vares kävelee talon taakse. Yhdessä kasvihuoneista näkyy liikettä, Vares menee sinne sisään. Riitta Vuorela? RIITTA VUORELA on hoitamassa kasvejaan. Niin? RIITTA 48 INT. VUORELAN TALO. KASVIHUONE - DAY 48 Riitta laittaa työkalunsa pois ja pesee kätensä sementtisessä lavuaarissa. RIITTA Kerttu ja tyttäreni Pirkko olivat kuin paita ja peppu ihan lapsesta asti. (MORE)

27 26. RIITTA (CONT'D) He leikkivät yhdessä, menivät kouluun yhdessä ja myöhemmin Yliopistoon. Tanssit, poikien jahtaaminen, aina yhdessä. Ja sitten Kerttu löytyi kuolleena. Se oli jotain niin traagista, aivan mahdotonta uskoa. Pirkko ei enää asu Suomessa? RIITTA Hän on Kaliforniassa. Ei hassumpaa. RIITTA Enpä tiedä. Pikemminkin surullista. 49 INT. VUORELAN TALO. KASVIHUONE - MOMENTS LATER 49 Riitta puuhastelee ympäri kasvihuonetta, Vares seisoo paikallaan. RIITTA Pirkko on oikea ihannetytär. Hyvä opinnoissaan, älykäs, opiskeli sosiologiaa Turun Yliopistossa. Sitten löysin aivan yllättäen raskaustestin WC.stä. Tyttö meni aivan lukkoon, ei suostu kertomaan kuka se mies on. Opinnot on kesken, rahastakin vähän tiukkaa mutta hän on päättänyt pitää lapsen. Yritin turhaan kääntää hänen päätään. Ja sitten, eräänä päivänä, ilman mitään ennakkovaroitusta, tekstiviesti: "Moi äiti, muutin Kaliforniaan lapsen isän kanssa". Sen jälkeen en ole puhunut hänen kanssaan. Riitta kantaa puhuessaan puu- ja pahvilaatikoita huoneesta toiseen. Vares huomaa, että osa laatikoista päätyy alkuperäiseen paikkaansa. Ei edes puheluita? RIITTA Hänellä on Facebook-sivu. Minä kirjoittelen hänelle silloin tällöin, mutta hän ei vastaa. Minä olen luultavasti isoäiti - mutta en edes tiedä, onko lapsenlapseni tyttö vai poika?

KÄSIKIRJOITUS TYÖ ENNEN HUVIA. (Lyhytelokuva, draama komedia)

KÄSIKIRJOITUS TYÖ ENNEN HUVIA. (Lyhytelokuva, draama komedia) KÄSIKIRJOITUS TYÖ ENNEN HUVIA (Lyhytelokuva, draama komedia) 1. INT. Työpaikka, toimisto. Ilta klo.19.45. Kesto 30s. istuu yksin työpaikan suuressa toimistotilassa omassa työpisteessään. Yösiivooja tulee

Lisätiedot

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni.

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni. Welcome to my life Kohtaus X: Vanhempien tapaaminen Henkilöt: Sari Lehtipuro Petra, Sarin äiti Matti, Sarin isä Paju (Lehtipurot ja Paju istuvat pöydän ääressä syömässä) Mitäs koulua sinä Paju nyt käyt?

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

TIMO LOUHIKARI: RONDO

TIMO LOUHIKARI: RONDO TIMO LOUHIKARI: AVAINKOHTAUS 1. INT. IN TALO, ETEINEN PÄIVÄ Ovikello soi, Rondo menee avaamaan oven, TV:n ääni pauhaa taustalla. Oven takana seisoo Artsi apureidensa kanssa. Katohan, huhu piti paikkansa.

Lisätiedot

PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom. Mikun koekuvausmateriaali

PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom. Mikun koekuvausmateriaali PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom Mikun koekuvausmateriaali MUSTA RUUTU. Kuulemme musiikkia. Ruudun oikeaan ala-laitaan ilmestyy grafiikkaa: SANNA on POKEttanut sinua. S0 INT.

Lisätiedot

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei Tavallinen tyttö Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei minulla ei ollut edes mitään. - Noh katsotaanpa

Lisätiedot

Omistusliitteillä ilmaistaan, kenen jokin esine tai asia on. Aina ei tarvita edes persoonapronominia sanan eteen.

Omistusliitteillä ilmaistaan, kenen jokin esine tai asia on. Aina ei tarvita edes persoonapronominia sanan eteen. Oppilaan nimi: PRONOMINIT Persoonapronominien omistusliitteet Omistusliitteillä ilmaistaan, kenen jokin esine tai asia on. Aina ei tarvita edes persoonapronominia sanan eteen. Esimerkiksi: - Kenen pipo

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

Pikkuinen Amina istuu mutustelemassa leipää, äiti Safia korjaa tytön lettejä. Samalla Amila harjaa äitinsä paksua, mustia hiuksia.

Pikkuinen Amina istuu mutustelemassa leipää, äiti Safia korjaa tytön lettejä. Samalla Amila harjaa äitinsä paksua, mustia hiuksia. Käsikirjoitus ENSIMMÄINEN AVAINKOHTAUS INT. KEITTIÖ - AIKAINEN AAMU Pikkuinen Amina istuu mutustelemassa leipää, äiti Safia korjaa tytön lettejä. Samalla Amila harjaa äitinsä paksua, mustia hiuksia. Äiti,

Lisätiedot

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin.

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin. Objektiharjoituksia Harjoitus 1 Pane objekti oikeaan muotoon. 1. Ensin te kirjoitatte... TÄMÄ TESTI ja sitten annatte... PAPERI minulle. 2. Haluan... KUPPI - KAHVI. 3. Ostan... TUO MUSTA KENKÄ (mon.).

Lisätiedot

Kaksi taakan kantajaa. (Pojalla raskas taakka ja tytöllä kevyt)

Kaksi taakan kantajaa. (Pojalla raskas taakka ja tytöllä kevyt) Draama-Taakankantajat Kirjoittanut Irma Kontu Draama perustuu Raamatunjakeisiin: Fil. 4:6-7 Älkää olko mistään huolissanne, vaan saattakaa aina se, mitä tarvitsette, rukoillen, anoen ja kiittäen Jumalan

Lisätiedot

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi Akuliinan tarina Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi muuten kerennyt kouluun. Oli matikan

Lisätiedot

JOKA -pronomini. joka ja mikä

JOKA -pronomini. joka ja mikä JOKA -pronomini joka ja mikä Talon edessä on auto. Auto kolisee kovasti. Talon edessä on auto, joka kolisee kovasti. Tuolla on opettaja. Opettaja kirjoittaa jotain taululle. Tuolla on opettaja, joka kirjoittaa

Lisätiedot

MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA)

MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA) MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA) ASUA + MISSÄ TYKÄTÄ + MISTÄ MENNÄ + MIHIN ANTAA + KENELLE SOITTAA + MITÄ OLLA + KENELLÄ KYSYÄ + KENELTÄ TAVATA + KENET MATKUSTAA + MILLÄ MISSÄ asua

Lisätiedot

Yleinen kielitutkinto, keskitaso, harjoituksia /

Yleinen kielitutkinto, keskitaso, harjoituksia / RUOKA LÄMMITTELY 1. Mitä teet aamulla ensimmäiseksi? Entä sen jälkeen? 2. Mihin aikaan syöt yleensä aamupalaa / lounasta / päivällistä / iltapalaa? 3. Mitä teet iltapäivällä? 4. Mitä sinä syöt usein? 5.

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

Pidän hänen ilmeestään, kun sanon sen hänelle.

Pidän hänen ilmeestään, kun sanon sen hänelle. Hän rakastaa minua. Tietenkin minä rakastan häntä. Kyllä minä uskon, että hän rakastaa minua... Hänhän on vaimoni! Joskus hän sanoo sen ääneenkin. Pidän hänen ilmeestään, kun sanon sen hänelle. On hyvä

Lisätiedot

9.1. Mikä sinulla on?

9.1. Mikä sinulla on? 9.kappale (yhdeksäs kappale) 9.1. Mikä sinulla on? Minulla on yskä. Minulla on nuha. Minulla on kuumetta. Minulla on kurkku kipeä. Minulla on vesirokko. Minulla on flunssa. Minulla on vatsa kipeä. Minulla

Lisätiedot

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ EI taipuu tekijän mukaan + VERBI NUKU/N EI NUKU (minä) EN NUKU (sinä) ET NUKU hän EI NUKU (me) EMME NUKU (te) ETTE NUKU he EIVÄT NUKU (tekijänä joku, jota

Lisätiedot

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia.

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. LAUSEEN KIRJOITTAMINEN Peruslause aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. minä - täti - ja - setä - asua Kemi Valtakatu Minun täti ja setä asuvat

Lisätiedot

Joka kaupungissa on oma presidentti

Joka kaupungissa on oma presidentti Kaupungissa on johtajia. Ne määrää. Johtaja soittaa ja kysyy, onko tarpeeksi hoitajia Presidentti päättää miten talot on rakennettu ja miten tää kaupunki on perustettu ja se määrää tätä kaupunkia, Niinkun

Lisätiedot

POSTPOSITIOT 1. - Kenen vieressä sinä istut? - Istun vieressä. 2. (TUNTI) jälkeen menen syömään. 3. Kirjasto on (TEATTERI) lähellä. 4. (HYLLY) päällä on kirja. 5. Me seisomme (OVI) vieressä. 6. Koirat

Lisätiedot

Täytyy-lause. Minun täytyy lukea kirja.

Täytyy-lause. Minun täytyy lukea kirja. Täytyy-lause Minun täytyy lukea kirja. Kenen? (-N) TÄYTYY / EI TARVITSE perusmuoto missä? mistä? mihin? milloin? miten? millä? Minun täytyy olla luokassa. Pojan täytyy tulla kotiin aikaisin. Heidän täytyy

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeesuksen ihmeitä

Nettiraamattu lapsille. Jeesuksen ihmeitä Nettiraamattu lapsille Jeesuksen ihmeitä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Jeesuksen ihmeitä

Nettiraamattu. lapsille. Jeesuksen ihmeitä Nettiraamattu lapsille Jeesuksen ihmeitä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

SOSIAALISESTI MONIMUOTOINEN KAUPUNKI. Liisa Häikiö & Liina Sointu Yhteiskuntatieteiden tiedekunta Tampereen yliopisto Ketterä kaupunki

SOSIAALISESTI MONIMUOTOINEN KAUPUNKI. Liisa Häikiö & Liina Sointu Yhteiskuntatieteiden tiedekunta Tampereen yliopisto Ketterä kaupunki SOSIAALISESTI MONIMUOTOINEN KAUPUNKI Liisa Häikiö & Liina Sointu Yhteiskuntatieteiden tiedekunta Tampereen yliopisto Ketterä kaupunki AAMUSTA ILTAAN ON KIINNI. JA YÖTKIN JOSKUS Se menikin sitten sillain,

Lisätiedot

Puhelimen ostaminen Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä

Puhelimen ostaminen Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Puhelimen ostaminen Moi! Mä tarvisin uuden kännykän. Jaahas. Mitähän hintaluokkaa se saisi olla? No ei mikään ihan kauhean kallis, mutta siinä saisi olla hyvä akku, riittävästi muistia ja sellainen toimiva

Lisätiedot

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Riikka Niemi, projektipäällikkö ja Pauliina Hytönen, projektityöntekijä, Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

SANATYYPIT JA VARTALOT

SANATYYPIT JA VARTALOT SANATYYPIT JA VARTALOT nominatiivi Kuka? Mikä? Millainen? t-monikko Ketkä? Mitkä? Millaiset? vartalo genetiivi Kenen? Minkä? Millaisen? opiskelija opiskelijat opiskelija- opiskelijan pöytä pöydät pöydä-

Lisätiedot

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12.1. Liian pieni asunto Fereshten perheessä on äiti ja neljä lasta. Heidän koti on Hervannassa. Koti on liian pieni. Asunnossa on vain kaksi huonetta,

Lisätiedot

SANATYYPIT PERUSOPINNOT 2 KOULUTUSKESKUS SALPAUS

SANATYYPIT PERUSOPINNOT 2 KOULUTUSKESKUS SALPAUS SANATYYPIT LÄMMIN TAKKI LÄMPIMÄT TAKIT KAUNIS NAINEN KAUNIIT NAISET SANATYYPIT JA VARTALOT nominatiivi Kuka? Mikä? Millainen? t-monikko Ketkä? Mitkä? Millaiset? vartalo genetiivi Kenen? Minkä? Millaisen?

Lisätiedot

Cait, oletko sinä vielä siellä? Saatoin

Cait, oletko sinä vielä siellä? Saatoin Ensimmäinen luku Cait, oletko sinä vielä siellä? Saatoin kuulla Caitin hengityksen linjan toisessa päässä, mutta hänen äänensä oli kadonnut kesken lauseen. Haloo? Ulkona oli pimeää, oli myöhäinen ilta

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Tuhlaajapoika

Nettiraamattu. lapsille. Tuhlaajapoika Nettiraamattu lapsille Tuhlaajapoika Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for Children,

Lisätiedot

Jeesus parantaa sokean

Jeesus parantaa sokean Nettiraamattu lapsille Jeesus parantaa sokean Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3

Lisätiedot

Päätöksenteko kuulokojekuntoutuksessa. Johanna Ruusuvuori & Minna Laaksoº *Tampereen yliopisto º Helsingin yliopisto

Päätöksenteko kuulokojekuntoutuksessa. Johanna Ruusuvuori & Minna Laaksoº *Tampereen yliopisto º Helsingin yliopisto Päätöksenteko kuulokojekuntoutuksessa Johanna Ruusuvuori & Minna Laaksoº *Tampereen yliopisto º Helsingin yliopisto. Tutkimuskysymykset Miten päätös kuulokojekuntoutuksen aloituksesta tehdään? Miten ammattilaiset

Lisätiedot

Aakkoset Aa Ii Uu Ss Nn Ee Oo Ll Rr Mm Tt Ää Pp Kk Jj Vv Hh Yy Öö Dd Gg Bb Ff Cc Ww Xx Zz Qq Åå Numerot 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Kuka on...? (adjektiivit) 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. Kenellä on...? (omistaminen)

Lisätiedot

BOOGIE & WOOGIE. Osa II: Liima. Kirjoittanut: Timo Anttila

BOOGIE & WOOGIE. Osa II: Liima. Kirjoittanut: Timo Anttila & Osa II: Liima Kirjoittanut: Timo Anttila (C)2012 Timo Anttila 040 353 0797 Tämä sivu on tarkoituksella tyhjä. FADE IN: 1. EXT N & N KOTI - AAMU Kuuluu kuin kukko ehtisi kiekaista, mutta kuuluu heti perään

Lisätiedot

LARRY Keikka vai? Mistä on kyse? En voi ottaa vastaan keikkaa, ellen tiedä mistä on kyse?

LARRY Keikka vai? Mistä on kyse? En voi ottaa vastaan keikkaa, ellen tiedä mistä on kyse? 1 LAKI JA KADONNEEN JUONEN ARVOITUS LAKI kertojaääni Nimeni on Larry Laki, ja sanani on laki. Laki on myös sukunimeni, ja lakia pitää noudattaa. Laki ei ole mikään Lucky Luke (=Lakki Laki), vaan se on

Lisätiedot

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen.

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. 6. SAIRAANA 6.1 Dialogit SAIRAANA Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. Lasse: Huomenta! Millainen olo sulla on? Huomenta,

Lisätiedot

TYÖKALUJA SELKEÄÄN SEKSUAALITERVEYSKASVATUKSEEN TURVATAIDOT

TYÖKALUJA SELKEÄÄN SEKSUAALITERVEYSKASVATUKSEEN TURVATAIDOT TYÖKALUJA SELKEÄÄN SEKSUAALITERVEYSKASVATUKSEEN TURVATAIDOT Turvaympyrä i TUTUT IHMISET Sinun kehosi on tärkeä ja arvokas. Kukaan ei saa koskea siihen ilman sinun lupaa. Tärkeä tietää: Suorista käsi eteesi

Lisätiedot

Paritreenejä. Lausetyypit

Paritreenejä. Lausetyypit Paritreenejä Lausetyypit Keskustele parin kanssa, kysy parilta! Omasta mielestäni olen Minun perhe on Minun suku on Minun äiti on Minun isä on Minun koti on Minun lempiruoka on Minun suosikkilaulaja on

Lisätiedot

Löydätkö tien. taivaaseen?

Löydätkö tien. taivaaseen? Löydätkö tien taivaaseen? OLETKO KOSKAAN EKSYNYT? LÄHDITKÖ KULKEMAAN VÄÄRÄÄ TIETÄ? Jos olet väärällä tiellä, et voi löytää perille. Jumala kertoo Raamatussa, miten löydät tien taivaaseen. Jumala on luonut

Lisätiedot

Mohamedin serkku Omid tulee ensi viikonloppuna Helsingistä Tampereelle. Mohamed soittaa Omidille.

Mohamedin serkku Omid tulee ensi viikonloppuna Helsingistä Tampereelle. Mohamed soittaa Omidille. 14. kappale (neljästoista kappale): P UHELIMESSA 14.1 Treffit Mohamedin serkku Omid tulee ensi viikonloppuna Helsingistä Tampereelle. Mohamed soittaa Omidille. Omidin äiti: Mohamed: Omidin äiti: Mohamed:

Lisätiedot

Esi-kakkosen uutiset Helmikuu 2013

Esi-kakkosen uutiset Helmikuu 2013 Esi-kakkosen uutiset Helmikuu 2013 Me haastateltiin1a luokkaa, mikä on heidän lempitalviurheilulajinsa. Suosituin laji oli hiihto. Tekijät Kerttu,Iida,Veikka ja Bedran Haastattelimme apulaisrehtoria Katri

Lisätiedot

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Teidän talonne on upouusi. MINKÄ? KENEN? MILLAISEN? = talon, teidän, sinisen huoneen= GENETIIVI Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Genetiivi ilmaisee omistusta Laurin koira, minun

Lisätiedot

Prinssistä paimeneksi

Prinssistä paimeneksi Nettiraamattu lapsille Prinssistä paimeneksi Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Tehtäviä. Saraleena Aarnitaival: Kirjailijan murha

Tehtäviä. Saraleena Aarnitaival: Kirjailijan murha Saraleena Aarnitaival: Kirjailijan murha JULKAISIJA: Oppimateriaalikeskus Opike, Kehitysvammaliitto ry Viljatie 4 C, 00700 Helsinki puh. (09) 3480 9350 fax (09) 351 3975 s-posti: opike@kvl.fi www.opike.fi

Lisätiedot

Tämän leirivihon omistaa:

Tämän leirivihon omistaa: Tämän leirivihon omistaa: 1 Tervetuloa kesäleirille! Raamiksilla tutustumme Evankeliumin väreihin. o Keltainen kertoo Jumalasta ja taivaasta, johon pääsen uskomalla Jeesukseen. o Musta kertoo, että olen

Lisätiedot

JOULUN TUNNELMA. Ken saavuttaa nyt voi joulun tunnelmaa niin parhaimman lahjan hän itselleen näin saa.

JOULUN TUNNELMA. Ken saavuttaa nyt voi joulun tunnelmaa niin parhaimman lahjan hän itselleen näin saa. JOULUN TUNNELMA Nyt joulun kellot näin kaukaa soi, joulurauhaa julistaa. Äänet hiljentyvät kaupungin ja on kiire jäänyt taa. Nyt syttyy tähdet nuo miljoonat jokaiselle tuikkimaan. Jälleen kodeissa vain

Lisätiedot

Majakka-ilta 21.11.2015. antti.ronkainen@majakka.net

Majakka-ilta 21.11.2015. antti.ronkainen@majakka.net Majakka-ilta 21.11.2015 antti.ronkainen@majakka.net Majakka-seurakunta Majakan missio: Majakka-seurakunta kutsuu, opettaa, palvelee, varustaa, lähtee ja lähettää! Majakan arvolauseke: Yhdessä olemme aivan

Lisätiedot

SISÄLTÖ. Kehitä kuuntelutaitojasi Tarkista, kuulitko oikein Hyvät sanat avaavat korvat Kasvokkain

SISÄLTÖ. Kehitä kuuntelutaitojasi Tarkista, kuulitko oikein Hyvät sanat avaavat korvat Kasvokkain Sanat SISÄLTÖ Puhuminen ja kuunteleminen tie läheisyyteen Mitä on viestintä? Puhumisen tasoja Miten puhun? Keskustelu itsensä kanssa Puhumisen esteitä Kuuntelemisen tasoja Tahdo kuunnella Kehitä kuuntelutaitojasi

Lisätiedot

VIITTOMAKIELI TOMAKIELI P PEL ELAST ASTAA AA!

VIITTOMAKIELI TOMAKIELI P PEL ELAST ASTAA AA! VIITTOMAKIELI TOMAKIELI P PEL ELAST ASTAA AA! 1 Ulkona on kaunis ilma. Noah herää. Häntä eivät herätä auringonsäteet vaan herätyskello, joka vilkuttaa valoa ja tärisee. Noah on kuuro ja siksi hänen herätyskellonsa

Lisätiedot

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo:

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo: 13. kappale (kolmastoista kappale) SAMI RI N KOULUVII KKO 13.1. Samir kertoo: Kävin eilen Mohamedin luona. Hän oli taas sairas. Hänellä oli flunssa. Minä kerroin Mohamedille, että myös minulla on pää kipeä.

Lisätiedot

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry Outi Rossi JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa Kuvittanut Susanna Sinivirta Fida International ry JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa, 4. painos C Outi Rossi Kuvitus Susanna Sinivirta Fida International ry Kirjapaino

Lisätiedot

Hyppy 6.9.2013. Krista Jylhänniska

Hyppy 6.9.2013. Krista Jylhänniska Hyppy 6.9.2013 Krista Jylhänniska 2 1. INT, LENTOKENTTÄ (LÄHTÖPORTTI), AAMU Lentokentän lähtöportin odotustila on avara ja valoisa. Tilassa on istumapaikkoja useille ihmisille sekä hieman kasveja koristeena.

Lisätiedot

Pöllönkankaan verkkokohina

Pöllönkankaan verkkokohina Pöllönkankaan verkkokohina 2011-2012 Ensimmäinen luokka Pöllöjä liikkeellä Pöllönkankaalla ... ihan joka puolella! Talvikaupunkeja Talvella Pipo päässä... lapaset kädessä! Lentävää grafiikkaa Kevättä

Lisätiedot

TERVETULOA VOIMANPESÄÄN. Miian tarina

TERVETULOA VOIMANPESÄÄN. Miian tarina TERVETULOA VOIMANPESÄÄN Miian tarina Ajattelin, että tää on viimeinen ovi, jonka avaan. Oon hakenut apua jo niin monesta paikasta tuntuu, että kukaan ei osaa auttaa. Sossu sanoi, että mun kannattais mennä

Lisätiedot

Kimmo Yläkäs Antilooppi KOHTAUS 31.3 2010

Kimmo Yläkäs Antilooppi KOHTAUS 31.3 2010 EXT.INT SATAMA / KONTTI YÖ Eero kävelee hämärällä konttipihalla voimapihdit kädessään. Taskuun on tungettu yksi puhelinlaatikko ja toinen on hänellä kainalossa. Hän siristelee silmiään ja yrittää nähdä

Lisätiedot

Selvä Pyton. Mitä saisi olla? Vuoden ikäiselle tulisi. Selvä. Pistetään pussi tuota, ja joku pieni namupala aikuisillekin.

Selvä Pyton. Mitä saisi olla? Vuoden ikäiselle tulisi. Selvä. Pistetään pussi tuota, ja joku pieni namupala aikuisillekin. O-oletko sä masa? Riippuu kuka kysyy. Mammakerholaiset vinkkasivat, että täältä saisi kamaa. Sitten mennään sinisellä unella. Lapsi todennäköisesti herää kerran tai pari, mutta sammuu kyllä kuin saunalyhty.

Lisätiedot

OSA 1 SISÄINEN VOIMA. Oma mieli on ihmisen vallassa ei se mitä ympärillä tapahtuu. Kun tämän ymmärtää, löytää vahvuuden.

OSA 1 SISÄINEN VOIMA. Oma mieli on ihmisen vallassa ei se mitä ympärillä tapahtuu. Kun tämän ymmärtää, löytää vahvuuden. OSA 1 SISÄINEN VOIMA Oma mieli on ihmisen vallassa ei se mitä ympärillä tapahtuu. Kun tämän ymmärtää, löytää vahvuuden. Marcus Aurelius HERÄÄT TUNTEESEEN, ETTÄ TEHTÄVÄÄ ON LIIKAA. Et jaksa uskoa omiin

Lisätiedot

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) VIINITARHAAN TÖIHIN

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) VIINITARHAAN TÖIHIN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) VIINITARHAAN TÖIHIN Tänään meillä on kaksi vertausta, joissa kutsutaan väkeä töihin viinitarhaan. 2. Itse kertomus Raamatusta rinnakkaispaikkoineen Kukin

Lisätiedot

Tunne ja asiakasymmärrys voimavarana palvelunkehi4ämisessä. Satu Mie8nen, taiteen tohtori, taideteollisen muotoilun professori, Lapin yliopisto

Tunne ja asiakasymmärrys voimavarana palvelunkehi4ämisessä. Satu Mie8nen, taiteen tohtori, taideteollisen muotoilun professori, Lapin yliopisto Tunne ja asiakasymmärrys voimavarana palvelunkehi4ämisessä Satu Mie8nen, taiteen tohtori, taideteollisen muotoilun professori, Lapin yliopisto Työpajan tavoite Tunnistetaan palvelukokemukseen lii4yvien

Lisätiedot

asiakas työntekijä suhde pitkäaikaistyöttömän identiteetti Outi Välimaa Tampereen yliopisto Sosiaalipolitiikan ja sosiaalityön laitos

asiakas työntekijä suhde pitkäaikaistyöttömän identiteetti Outi Välimaa Tampereen yliopisto Sosiaalipolitiikan ja sosiaalityön laitos asiakas työntekijä suhde pitkäaikaistyöttömän identiteetti Outi Välimaa Tampereen yliopisto Sosiaalipolitiikan ja sosiaalityön laitos asiakas työntekijä suhde työn ydin on asiakkaan ja työntekijän kohtaamisessa

Lisätiedot

YKSIKKÖ Pääte on aina -N. Se liittyy sanan taipuneeseen vartaloon. Kenen auto tuo on? - Aleksanterin - Liian. Minkä osia oksat ovat?

YKSIKKÖ Pääte on aina -N. Se liittyy sanan taipuneeseen vartaloon. Kenen auto tuo on? - Aleksanterin - Liian. Minkä osia oksat ovat? GENETIIVI yksikkö -N KENEN? MINKÄ? monikko -DEN, -TTEN, -TEN, -EN YKSIKKÖ Pääte on aina -N. Se liittyy sanan taipuneeseen vartaloon. Kenen auto tuo on? - Aleksanterin - Liian Minkä osia oksat ovat? puu

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Prinssistä paimeneksi

Nettiraamattu lapsille. Prinssistä paimeneksi Nettiraamattu lapsille Prinssistä paimeneksi Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole.

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole. 1 Unelma-asiakas Ohjeet tehtävän tekemiseen 1. Ota ja varaa itsellesi omaa aikaa. Mene esimerkiksi kahvilaan yksin istumaan, ota mukaasi nämä tehtävät, muistivihko ja kynä tai kannettava tietokone. Varaa

Lisätiedot

Kirjoita dialogi (yksi tai monta!)

Kirjoita dialogi (yksi tai monta!) Kirjoita dialogi (yksi tai monta!) Poliisilaitos Kela Posti Pankki Työvoimatoimisto Poliisiasema Trafi Katsastus Poliisilaitos Kela Posti Pankki Työvoimatoimisto Poliisiasema Trafi Katsastus Maistraatti

Lisätiedot

Kaija Rantakari. hänen takaraivostaan kasvaa varis, joka katsoo yhdellä silmällä, ainoalla 1/10

Kaija Rantakari. hänen takaraivostaan kasvaa varis, joka katsoo yhdellä silmällä, ainoalla 1/10 Kaija Rantakari hänen takaraivostaan kasvaa varis, joka katsoo yhdellä silmällä, ainoalla 1/10 astun tarinan yli, aloitan lopusta: sydämeni ei ole kello putoan hyvin hitaasti ansaan unohdan puhua sinulle,

Lisätiedot

2.12.2011. Titta Hänninen

2.12.2011. Titta Hänninen 2.12.2011 Titta Hänninen Kotitehtävätekstit! Palauta viimeistään, viimeistään, viimeistään ensi viikolla (koska meillä on viimeinen tunti)! OHJE JEŠTĔ JEDNOU: 1. Etsi internetistä jokin suomenkielinen

Lisätiedot

Etsivä nuorisotyö aitoa kohtaamista ja aikaa nuoren tueksi. Pauliina Koljonen

Etsivä nuorisotyö aitoa kohtaamista ja aikaa nuoren tueksi. Pauliina Koljonen Etsivä nuorisotyö aitoa kohtaamista ja aikaa nuoren tueksi Pauliina Koljonen Matkalla etsiväksi nuorisotyöntekijäksi Lukio-opintoja 2 vuotta Keskeyttämisen jälkeen vuoden työharjoittelu nuorisotyössä 1994-1996

Lisätiedot

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ EURO RUN -PELI www.uudet-eurosetelit.eu ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ - 2 - Anna ja Aleksi ovat samalla luokalla ja parhaat kaverit. Heillä on tapana joutua erilaisiin seikkailuihin. Taas

Lisätiedot

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ EURO RUN -PELI www.uudet-eurosetelit.eu ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ Anna ja Aleksi ovat samalla luokalla ja parhaat kaverit. Heillä on tapana joutua erilaisiin seikkailuihin. Taas alkaa

Lisätiedot

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Minä rupesin hakemaan toppipaikkaa muutama kuukautta ennen kun tulin Sloveniaan. Minulla on kavereita, jotka työskentelee mediassa ja niiden kautta

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeesus parantaa sokean

Nettiraamattu lapsille. Jeesus parantaa sokean Nettiraamattu lapsille Jeesus parantaa sokean Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for

Lisätiedot

Perustunteita. Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita.

Perustunteita. Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita. Perustunteita Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita. Perustunteita ovat: ilo, suru, pelko, viha, inho ja häpeä. Niitä on kaikilla ihmisillä. Ilo Ilon tunne on hyvä tunne.

Lisätiedot

Puuha- Penan päiväkirja. by: Basil ja Lauri

Puuha- Penan päiväkirja. by: Basil ja Lauri Puuha- Penan päiväkirja by: Basil ja Lauri Eräänä päivänä Puuha-Pena meni ullakolle siivoamaan, koska hänen ystävänsä Plup- Plup tulee hänen luokse kylään ja Plup-Plup kutsuu Keke Keksin, joka on hyvin

Lisätiedot

Saa mitä haluat -valmennus

Saa mitä haluat -valmennus Saa mitä haluat -valmennus Valmennuksen jälkeen Huom! Katso ensin harjoituksiin liittyvä video ja tee sitten vasta tämän materiaalin tehtävät. Varaa tähän aikaa itsellesi vähintään puoli tuntia. Suosittelen

Lisätiedot

Assembly wild-compo demo, 3-5min Käsikirjoitus kesäkuu 2004 / Sampo Pesonen

Assembly wild-compo demo, 3-5min Käsikirjoitus kesäkuu 2004 / Sampo Pesonen POWER ON ssembly wild-compo demo, 3-5min Käsikirjoitus kesäkuu 2004 / Sampo Pesonen POWER ON KOHTUS 1 NÖRTIN HUONE INT ILT Tietokone on jylhänä pöydällä. Nörtti painaa koneen päälle. Kuva jähmettyy KOHTUS

Lisätiedot

Gepa Käpälä Jännittävä valinta

Gepa Käpälä Jännittävä valinta Gepa Käpälä Jännittävä valinta Moikka! Mä oon Gepa Käpälä. Oon 7-vuotias ja käyn eskaria. Siili Iikelkotti ja oravakaksoset on siellä kanssa. Mutta mä oon niitä nopeampi. Oon koko Aparaattisaaren nopein.

Lisätiedot

Lennä, kotka, lennä. Afrikkalainen kertomus. Mukaillut Christopher Gregorowski. Lennä, kotka, lennä

Lennä, kotka, lennä. Afrikkalainen kertomus. Mukaillut Christopher Gregorowski. Lennä, kotka, lennä Lennä, kotka, lennä Afrikkalainen kertomus Mukaillut Christopher Gregorowski Lennä, kotka, lennä 5 Muuan maanviljelijä lähti eräänä päivänä etsimään kadonnutta vasikkaa. Karjapaimenet olivat palanneet

Lisätiedot

PUHEKIELEN PRONOMINIT

PUHEKIELEN PRONOMINIT PUHEKIELEN PRONOMINIT Mä: mua, mut, mussa, musta, muhun, mulla, multa, mulle Sä: sua, sut, sussa, susta, suhun, sulla, sulta, sulle Pk. Mä luulen, et huomenna mul on aikaa. Kk. Luulen, että huomenna minulla

Lisätiedot

Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa

Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa Lähdetään matkaan Tänään lähdetään hyvän paimenen matkaan. Aamulla paimen huomasi, että yksi hänen lampaistaan on kadoksissa. Tallella on 99 lammasta, mutta yksi,

Lisätiedot

Lucia-päivä 13.12.2013

Lucia-päivä 13.12.2013 Lucia-päivä 13.12.2013 Perjantai 13.12.2013 oli tapahtumarikas päivä: oli Lucia-päivä! Päivä alkoi klo 8.15 juhlasalissa, kun Luciat esiintyivät EKOn väen ja joulupuuroon kutsuttujen vieraiden edessä.

Lisätiedot

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet).

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet). Kirjoittaminen KESKITASO Lyhyet viestit: 1. Ystäväsi on lähtenyt lomamatkalle ja pyytänyt sinua kastelemaan hänen poissa ollessaan kukat. Kun olet ystäväsi asunnossa, rikot siellä vahingossa jonkin esineen.

Lisätiedot

ANDREA MARIA SCHENKEL HILJAINEN KYLÄ

ANDREA MARIA SCHENKEL HILJAINEN KYLÄ ANDREA MARIA SCHENKEL HILJAINEN KYLÄ SUOMENTANUT LEENA VALLISAARI GUMMERUS 3 Ympäristövastuu on osa Gummerus Kustannus Oy:n jokapäiväistä toimintaa. www.gummerus.fi/ymparisto Saksankielinen alkuteos Tannöd

Lisätiedot

EMMA (työnimi) versio 3.1 Kirjoittanut Ismo Kiesiläinen

EMMA (työnimi) versio 3.1 Kirjoittanut Ismo Kiesiläinen (työnimi) versio 3.1 Kirjoittanut Ismo Kiesiläinen kuvalista versio 1 3.7.2005 1 0101 LK kasvot 0102 LK jalat 1.EXT. KOULUN PIHA.ELOKUU PÄIVÄ (VIDEONAUHA) Näemme hidastettua videokuvaa. On aurinkoinen

Lisätiedot

Aurinko nousi ja valaisi Ihmevaaran kaatopaikan. Jostain kuului hiljainen ääni. Lilli-kettu höristi korviaan. Mistä ääni kuului? Ei se ainakaan lintu

Aurinko nousi ja valaisi Ihmevaaran kaatopaikan. Jostain kuului hiljainen ääni. Lilli-kettu höristi korviaan. Mistä ääni kuului? Ei se ainakaan lintu Aurinko nousi ja valaisi Ihmevaaran kaatopaikan. Jostain kuului hiljainen ääni. Lilli-kettu höristi korviaan. Mistä ääni kuului? Ei se ainakaan lintu ollut. Ääni kuului uudestaan. - Sehän tulee tuosta

Lisätiedot

4.1 Kaikki otti mut tosi hyvin ja ilosella naamalla vastaan, enkä tuntenu oloani mitenkään ulkopuoliseksi, kiitos hyvän yhteishengen työpaikalla.

4.1 Kaikki otti mut tosi hyvin ja ilosella naamalla vastaan, enkä tuntenu oloani mitenkään ulkopuoliseksi, kiitos hyvän yhteishengen työpaikalla. Ranska Chamonix Niin tällänen blogikin pitäis kirjottaa. Meinasin että kirjotan ihan mitä olen Ranskassa tehny ja lisäilen sinne tänne kuvia, en oo mitenkään blogin kirjottaja tyyppiä. 3.1 Lähin Kittilästä

Lisätiedot

LAUSETREENEJÄ. Kysymykset:

LAUSETREENEJÄ. Kysymykset: LAUSETREENEJÄ Kysymykset: Mikä - kuka - millainen? (perusmuoto) Mitkä ketkä millaiset? (t-monikko) Minkä kenen millaisen? (genetiivi) Milloin? Millainen? Minkävärinen? Minkämaalainen? Miten? Kenellä? Keneltä?

Lisätiedot

MIES JA NAINEN JUMALAN LUOMUKSINA. Matin ja Maijan eväät Pekka Tuovinen, 15.11.2015

MIES JA NAINEN JUMALAN LUOMUKSINA. Matin ja Maijan eväät Pekka Tuovinen, 15.11.2015 MIES JA NAINEN JUMALAN LUOMUKSINA Matin ja Maijan eväät Pekka Tuovinen, 15.11.2015 LUOMINEN 1) Raamattu kertoo kaiken olevaisen synnystä yksinkertaisen (entisajan) maailmankuvan puitteissa. 2) Raamatun

Lisätiedot

Raamatun lainaukset vuoden 1992 raamatunkäännöksestä.

Raamatun lainaukset vuoden 1992 raamatunkäännöksestä. elämä alkaa tästä 2008 Evangelism Explosion International Kaikki oikeudet pidätetään. Ei saa kopioida missään muodossa ilman kirjallista lupaa. Raamatun lainaukset vuoden 1992 raamatunkäännöksestä. Asteikolla

Lisätiedot

Oulun murteessa on käytössä myös nää-pronomini, joka tarkoittaa sinä. Sää on kuitenkin enemmän käytetty.

Oulun murteessa on käytössä myös nää-pronomini, joka tarkoittaa sinä. Sää on kuitenkin enemmän käytetty. Puhekieli Kirjoitettu kieli ja puhuttu kieli eroavat aika paljon suomen kielessä. Katsomme, miten puhekieli toimii. Keskitymme Oulun alueen puhekieleen, mutta osa puhekielen piirteistä on sellaisia, että

Lisätiedot

MILLOIN PARTITIIVIA KÄYTETÄÄN? 1. NEGATIIVINEN LAUSE o Minulla ei ole autoa. o Lauralla ei ole työtä. o En osta uutta kännykkää.

MILLOIN PARTITIIVIA KÄYTETÄÄN? 1. NEGATIIVINEN LAUSE o Minulla ei ole autoa. o Lauralla ei ole työtä. o En osta uutta kännykkää. MILLOIN PARTITIIVIA KÄYTETÄÄN? 1. NEGATIIVINEN LAUSE o Minulla ei ole autoa. o Lauralla ei ole työtä. o En osta uutta kännykkää. 2. NUMERO (EI 1) + PARTITIIVI o Minulla on kaksi autoa. o Kadulla seisoo

Lisätiedot

- Kummalla on vaaleammat hiukset? - Villellä on vaaleammat hiukset.

- Kummalla on vaaleammat hiukset? - Villellä on vaaleammat hiukset. MAI FRICK KOMPARAATIO ELI VERTAILU 1. Komparatiivi -mpi -mpa, -mma monikko: -mpi, -mmi - Kumpi on vanhempi, Joni vai Ville? - Joni on vanhempi kuin Ville. - Kummalla on vaaleammat hiukset? - Villellä on

Lisätiedot

Junaelokuva 6 (kuvausversio) 14.8.2011. Kirjoittanut: Ismo Kiesiläinen. sekä Leena Kuusisto. Alkuperäisidea: Julieta Lehto

Junaelokuva 6 (kuvausversio) 14.8.2011. Kirjoittanut: Ismo Kiesiläinen. sekä Leena Kuusisto. Alkuperäisidea: Julieta Lehto Junaelokuva 6 (kuvausversio) 14.8.2011 Kirjoittanut: Ismo Kiesiläinen sekä Leena Kuusisto Alkuperäisidea: Julieta Lehto 01 INT. RAVINTOLAVAUNU - ALKUILTA Tyttö istuu junan ravintolavaunussa pienen baaripöydän

Lisätiedot

Mattijuhani Koponen VALKEUDEN LAPSET 1965

Mattijuhani Koponen VALKEUDEN LAPSET 1965 Mattijuhani Koponen VALKEUDEN LAPSET 1965 Mattijuhani Koponen 1965, 2005 1 2 On ahdasta ja sokeat ohjaavat täällä sokeita. On vaikeaa toimia vaikeaa työskennellä. Älä periksi anna, valitse kivisin tie;

Lisätiedot

TOIMINNALLINEN ESIOPETUS HENNA HEINONEN UITTAMON PÄIVÄHOITOYKSIKKÖ TURKU

TOIMINNALLINEN ESIOPETUS HENNA HEINONEN UITTAMON PÄIVÄHOITOYKSIKKÖ TURKU TOIMINNALLINEN ESIOPETUS HENNA HEINONEN UITTAMON PÄIVÄHOITOYKSIKKÖ TURKU Toiminnallinen esiopetus on: Toiminnallinen esiopetus on tekemällä oppimista. Vahvistaa vuorovaikutus- ja yhteistyötaitoja, sekä

Lisätiedot

Vihamiespiiras. kirjoittanut Derek Munson kuvittanut Tara Calahan King

Vihamiespiiras. kirjoittanut Derek Munson kuvittanut Tara Calahan King kirjoittanut erek Munson kuvittanut Tara alahan King Se oli täydellinen kesä, kunnes Juuso Rossi muutti parhaan kaverini, Santerin, naapuriin. En pitänyt Juusosta. Hän järjesti juhlat, eikä minua edes

Lisätiedot

JUHLAT JUHLAKULTTUURIT YKI-harjoituksia

JUHLAT JUHLAKULTTUURIT YKI-harjoituksia JUHLAT JUHLAKULTTUURIT YKI-harjoituksia Lämmittely Mitä Suomen juhlia tiedät? Miten niitä vietetään? Ketä kutsutaan? Miten? Mitä tehdään? Mitä syödään? Mitä annetaan lahjaksi? Miten pukeudutaan? Millainen

Lisätiedot

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3 AJAN ILMAISUT AJAN ILMAISUT 1. PÄIVÄ, VIIKONPÄIVÄ 2. VUOROKAUDENAIKA 3. VIIKKO 4. KUUKAUSI 5. VUOSI 6. VUOSIKYMMEN, VUOSISATA, VUOSITUHAT 7. VUODENAIKA 8. JUHLAPÄIVÄT MILLOIN? 1. 2. 3. 4. maanantai, tiistai,

Lisätiedot