Leppälän koulun väkeä lukuvuonna

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Leppälän koulun väkeä lukuvuonna 2003 2004."

Transkriptio

1

2 Leppälän koulun väkeä lukuvuonna

3 ! "! #$$%&#$$'! () * +, ') -. *. ///-0!! + 1/// 2 0 3!! 4, 5

4 Uudistuneesta K-marketista saat kaiken tarpeellisen. Myös sunnuntaisin

5 Leppälän koulun väkeä lukuvuonna Ilari Huhtala 6v. 2. Kirkonkylällä. 3. Jalkapallosta. 4. Ampiaisia. 5. Majan teko. 5. Leikkiminen. Eskarilaisten haastattelua keväällä Janne Kärkinen. 2. Jussintiellä. 3.Leikkimisestä. 4.Käärmeitä. 5.Ulkona oleminen. Kysymyset: 1. Mikä on nimesi ja ikäsi? 2. Missä asut? 3. Mistä pidät eniten? 4. Mitä inhoat? 5. Mikä on ollut hauskinta eskarissa? 1. Heidi Haapaniemi 6v. 2. Leppälässä Peltolantiellä. 3. Hevosella ratsastamisesta. 4. Uskontoa. 5. Läksynteko. 1. Sara Kreivi 6v. 2. Lahenperällä. 3. Piirtämisestä. 4. Haavaa. 5. Kisu pikkukuu kirjan teko. 1. Aki Koivukangas 6v. 2. Leppälässä. 3. Syömisestä. 4. Rottia. 5. Leikkiminen. 1. Iida Göös 6v. 2. Lahenperällä. 3. Ruuasta. 4. Kiusaamista. EKALUOKKALAISIA: MINÄ OLEN ELINA KOIVUKANGAS. OLEN ENSIMMÄISELLÄ LUOKALLA. OLEN 7 VUOTTA. MINÄ OLIN EILEN ILLALLA LUISTELEMASSA. SAIN 3 MAALIA JONILLE. MINÄ OLEN ELINA KORPI KOHTA 8 VUOTTA. PIDÄN HEVOSISTA. PIDÄN USKONNOSTA. INHOANMATIKKAA. (Jatkuu sivulla 7)

6

7 (Jatkoa sivulta 5) MINÄ OLEN JOKKE GÖÖS, OLEN 7 VUOTTA. OLEN M UUTTANUT TÄN- NE KIRKONKYLÄLTÄ. MINÄ PIDÄN JÄÄTELÖSTÄ. M IELUISIN KOULUAI- NEENI ON MATEMATIIKKA. MINÄ OLEN SAARA HOSIONAHO. OLEN EKALUOKALLA. OLEN 7 VUOTTA. M INÄ EN TYK- KÄÄ MAKSALAATIKOSTA. MEILLE OSTETAAN KOIRIA. MINÄ TYKKÄÄN TEHDÄ LUMESTA KOIRIA. MINÄ OLEN ANETTE ELISABET KREIVI OLEN ENSIMMÄSELLÄLUOKALLA. OLEN 7 VUOTTA. MINÄ PIDÄN UIMISESTA JA LUISTELEMISESTA JA JALKAPALLOSTA. M INÄ EN PIDÄ HERNEKEITOSTA EN- KÄ PORKKANALAATIKOSTA. MINÄ OLEN TONI. OLEN HUIPPU HYVÄ LUISTELUSSA. MINÄ SAIN EILEN MAALIN. MINÄ KÄVIN SUIHKUSSA PELIN JÄLKEEN. MINÄ OLEN UNIKEKO. OLEN EN- SIMMÄISELLÄ LUOKALLA. M INÄ EN PIDÄ MAKSALAATIKOS- TA. LEMPIELÄIMENI ON KOIRA. MINUSTA ON MUKAVAA UIDA. LUISTELEN JA HIIHDÄN MIELEL- LÄNI. VIIVI KATRIMARJA RUUTTULA TOKALUOKKALAISIA: Hei olen Nuuti 9v tykkään soutaa ja kiipeillä puissa. Äitini ja isäni nimet ovat Anne ja Jaakko. Lempiruokani on hernesoppa. Tykkään myös kalakeitosta. Lempi limsani on pepsi ja coca cola. Lempikarkkini on ässä mixsit. Tykkään pyöräillä. Tykkään luistella. Tykkään katsoa tvtä Nuuti Minä olen Henna 9 vuotta. Harrastan jalkapalloa, hiihtoa ja juoksua. Minun lempiruokani on hernekeittoa ja pinaattikeitto. Minun lemmikkinä on koira. Minun lempi kouluaineeni on liikunta. M inä inhoan matikkaa ja kuvaamataitoa. Minä olen Janne Haapaniemi. Minä harrastan jääkiekkoa ja kesällä jalkapalloa. Olen yhdeksän vuotta. Minun lempiruokani on pizza, maksalaatikko ja juoma on limsa. Minulla on oma koira ja sen nimi on Teho ja Teho on kiva. Minä olen Jeremia. olen 9.vuotias. Lempiurheilu on jalkapallo. Lempiruokani on hernekeitto. Meillä on kissa, koira, kani ja hevonen. (Jatkuu sivulla 9)

8

9 (Jatkoa sivulta 7) Meillä on 3 moottorikelkkaa. Meidän iskä myy kafepar koneita. Joni Kärkinen olen 8vuotta. Harrastan talvella jääkiekkoa ja kesällä jalkapalloa. Asun Sievissä. Olen utelias, lempinimiäni on Jonne, Jontse, Jonse, Jonsered ja Jokkeri ja olen syntynyt Minulla on kavereita. Olen 2;lla.luokalla. Paras kouluaineeni on liikunta ja olen hyvä yhteenlaskuissa. Paras ruokani on hernekeitto. Osaan uida ja sukeltaa ja pidän eläimistä. Olen kova hiihtämään ja kova moottorikelkkailemaan. Olen käynyt Ruotsissa. M inä olen Juho Ruuttula ja olen 9- vuotias. M inä harrastan jalkapalloa, hiihtämistä ja jääkiekkoa. Mä inhoon mun iso veljeä Anttia, se on ärsyttävä kun se omii meidän tietsikan. Mieluisin koulu- aine on liikunta. Mun lempiruokani on spagetti. Minä olen Niina. olen melkein yhdeksän vuotta ja olen kakkosluokkalainen. Minun lempiruoka on lohikeitto ja spagetti. Minun lempiaineeni koulussa on liikunta. Minä olen Sara Löytynoja, olen 9 v. harrastukseni on tietokoneella pelaaminen, hiihtäminen, luistelu, pyöräily ym. En pidä huumeista enkä sairauksista. M inulla on kissa lemmikkinä. Musa makuuni kuuluu The Rasmus Tiktak Maija Vilkkumaa Pikku g. Minun lempiruokani on hernekeitto. Minulla on sisko ja veli. Veljeni nimi on Tuomas ja siskoni Riikka. Minun siskollani on hamsteri. Nimeni on Tuomas Korpi olen yhdeksän vuotta. Harrastan pienoismalleja luen mielelläni tietokirjoja.mieluisin kouluaihe on kuvamataito. Lempi ruoka on pitsa. Minä olen Vili Ruuttula ja olen 9.v Harrastan painia, futista ja urheilukolua. Lempiruokani on spaketti ja kastike. Tykkään pelata tietokonetta ja katsoa telkkuu. Lempiaineeni koulussa on liikunta. KOLMASLUOKKALAISIA: Minä itse Ilkka. M inä olen 9vuotias ja olen kolmos luokalla. Olen tosi ujo ja hidas juoksemaan. Olen tosi lyhyt ja minua ärsyttää koulu. Minä osaan ajaa moottorikelkalla. 10 vuoden jälkeen ajan kesällä mopolla ja talvella moottorikelkalla Minun nimeni Katja Marjut Kreivi ja asun sievissä. Minä olen yhdeksän vuotta. M ä tykkään eläimistä. M inulla on koulussa mukavia kavereita jotka ovat Ete ja muut tytöt. Mulla on 3 siskoa ja 6 veljeä. Äitin nimi on Anna-Maija ja isän nimi on Hannu. Olen 9 w Ja minun nimeni on: Kristiina. Lempi värini on: lila, keltainen, sininen. Minun lempi eläin on: hevonen ja kani. Asun sievissä, kouluuni on matkaa 2 ki- (Jatkuu sivulla 10)

10 (Jatkoa sivulta 9) lometriä. Minulla on vaalea tukka ja siniset silmät. Minusta tulee isona ratsupoliisi. Olan Sanna 9v. Käyn Leppälän koulua ja käyn 3luokkaa. Meillä ei ole lemmikkiä, pidän eläimistä ja lempi aineeni on liikunta ja inhottavimmat aineeni ovat enkku ja matikka. Ensimmäinen päivä uudessa koulussa. Kun tulin kouluun mietin saanko uudessa koulussa yhtään kaveria. Kun olin koulussa minua alkoi jännittämään mitä koulussa tapahtuu. Kun tulin sisälle välkältä sain heti Katjan, Kristiinan ja Sannan kaveriksi. Oli mukava kun sain kavereita. Ensimmäinen koulupäivä oli tosi mukava. Janette NELOSIA: Minun nimeni on Miika.Olen 10v. Minun parhaat kaverit ovat:teppo ja Tommi. M inä tykkään ajaa mopolla,autolla,mikroautolla ja traktorilla.minä omistan :mopon,traktorin,auton ja mikroauton.harrastan:rullaluistelua ja laskettelua Minä olen Tommi olen 11 v ja minun haaveeni on saada oma pieni mökki metsään mutta ei liian pieni. minulla on oma koira sen nimi on M inttu se on aika nuori minulla on myös kevyt moottoripyörä. Minä itse Hannu Olen aika pitkä neljäsluokkalaiseksi pojaksi. Pituutta on noin 155cm. hiukseni ovat lyhyet. edestä vaaleat ja takaa tummat. Minä pidä urheilusta. Minä olen Miika. Olen 10v ja haluan saada karkkipussin. Meillä on 3 moottorikelkkaa ja 1 mönkiä. Meillä on myös 4 eläintä: hevonen kissa koira ja kani. VIIDESLUOKKALAISET: Hei! Minä olen Leppälän Maria. Käyn 5- luokkaa Leppälän koulussa. Lempi aineeni koulussa on, matikka, käsityö, musiikki, liikunta ja kuvaamataito, jota minä myös harrastan. M inut tunnistaa ruskeista hiuksista, sini/ruskeista silmistä ja punertavista silmälaseista. Pidän pinaattikeitosta ja perunoista pihvin kera. Toivoisin että kesä tulisi nopeasti, ettei tarvitsisi täristä pakkasessa Minä olen Miia. Olen 12 vuotias viitos luokkalainen. Harrastan:Lumilautailua,ratsastusta,piirtämisttä, luistelua, rulla-luistelua,lukemista,uintia ja netissä surffailua. Lempi ruokaani on torillat ja feta salaatti. Minun parhaita kavereitani ovat: Maria, Johanna, Marika, Kristian, Mimmi, Minttu ( koira ),Mirri ( kissa ),Ronja ( koira ), Toope ( kissa ), Topi ( kissa )...ja tietenki naapurin kissa Miiru.. Minun veljeni nimi on Tommi.Isäni nimi on mika ja Äitini nimi on Anne.Ja muuten unohdin kertoa et meillä on koira : ) Sen nimi on Minttu. Se on rodultaan Shetlannin paimen koira. Minä olen Johanna. Olen syntynyt vuonna 1992 ja käyn viidennettä luokkaa Leppälän koulun ala-asteella. Harrastan ratsastusta ja hevosen hoitoa. Minä en pidä ötököistä ja pakkasesta. Lempiruokani on pizza. Tulevaisuuden haave on ryhtyä eläinlääkäriksi. Minä pidän eläimistä.

11 M inulla on siniset silmät ja vaaleat hiukset. Hei! Olen Marika Haapaniemi asun Sievissä ja punaisessa talossa koulua vastapäätä. Täytän pian 12 vuotta. Minut tunnistaa aika lyhyistä hiuksista, ruskeista silmistä. Harrastuksiini kuuluu: pianonsoitto, hiihto ja paljon muita mukavia urheilulajeja. Lempiruokani on perunat kastike pihvin kera. Minä itse, Toni. Minulla on vaaleatukka, En ole muutako 133c pitkä, minulla on Siniset silmät, minä olen ruma Ja meille ostetaan ens kesänä pv. Olen Matias. Minä olen tavallinen. Isäni ajaa puurekkaa. Äitini on kova siivoamaan. Paras ystäväni on Hannu Janne ja Tuomas. Isosiskoni on ärsyttävä. Minä mopoilen ja ajan kovaa mopolla. Minut löytyy numerosta 08/ Haluaisin päästä sukkulaviestiin. Pidän mopoista en pidä karhuista. Moi! Olen Antti Ruuttula ja käyn 6. luokkaa. Harrastan painia, hiihtoa, pesistä ja muuta urheilua. Lempiruokani on lasagne ja juomani omenalimsa. Suosikki aineeni koulussa on englanti, liikunta ja kuvis ja en pidä äikästä. Suosikki tv-ohjelma on C.S.I. Minä olen Jouni Kreivi. Käyn Leppälän koulun kuudetta luokkaa. Eli olen 12vuotta. Minulla on siniset silmät ja melko vaaleat hiukset. Lempiruokani on pizza ja lempijuomani on Coca-Cola. M inä asun Lahdenperällä yhdessä sinisessä talossa. Harrastan skeittausta ja lumilautailua. Minä olen Joona Korkeakangas. Olen 12 vuotta eli kuudennella luokalla. Minulla on ruskea tukka ja silmät on, en nyt muista. Mukavimpia aineita on liikunta, uskonto ja kässä. Lempiruokia on lasagne, pinaattikeitto ja pizza. Minä harrastan lukemista, lumilauttailua ja uimista. Minä olen Riku Koivukangas. Olen 151 cm pitkä. Olen 12v. Minulla on vaaleat hiukset ja siniset silmät. Minun lempi sapuskani on pizza ja hampurilainen ja juomani limut. Minun luokallani on 5 oppilasta ne ovat Riku, Jouni, Jarkko, Joona ja Antti. Hei! Olen Tuomas S. Täytän huhtikuussa 12 wee. Harrastan: Lumilautailua ja hiihtoa talvella, kesällä vähän pyöräilyä. Lempi sapuskani on: Tortilla. En oikein tykkää käärmeistä kun niiitä putkahtaa esiin silloinkun niitä vähiten odottaa. Mä eli Jarkko Kreivi olen 12 vuotta. Harrastan skeittausta ja snoukkausta. En pidä koulusta vaikka pakotettaisi. M un mielestä koulua ei olisi pakko käydä. Mä pidän eniten pizzasta tai oikeastaan tytöstä. Lopetan koska välkkä alkaa. Tavataan seuraavalla tunnilla. KUUDESLUOKKALAISIA:

12 Eilen haimme pajuja punontaa varten. Teimme ryhmät ja lähdimme ojista hakemaan pajuja. Olimme siellä noin yksi ja puoli tuntia. Tänään teimme niitä. Se oli helppoa. Ensin panimme isoja pajuja styroksiin. Sen jälkeen alas tehtiin jotain ovelaa. Ne ylhäältä sidottiin jollain japanilaisella KUNG-FU solmulla. Se oli valmis. Pete otti niistä ja meistä fotoja. Jarkko On Ylä-luokka kerää pajuja pelloilta. Tarvittiin pitkiä pajuja, joissa ei ole haaroja. Kun oltiin kerätty tarpeeksi pajuja, ne kostuteltiin ja pantiin jätesäkkiin vuorokaudeksi Pajut otetaan sisälle, ja pannaan saaviin. Sitten niitä ruvettiin lajittelemaan pituuden mukaan. Ensin otetaan toisella kädellä pajujen päistä kiinni, sitten ruvetaan pyörittään että pajut lähtevät ja niin edespäin. Kun pajut oltiin lajitettu, niin sitten ruvetaan punomaan. Ensiksi otetaan tyroksin pala. Siihen tökätään kuusitoista pitkää pajua, niin että ne menevät läpi, sitten päät sijotaan yhteen. Sen jälkeen alas punotaan kolmella pajulla sen semmoinen köynnös. Sen päälle tehdään saksipunontaa kahdella pajulla. Kun se ollaan tehty, ruvetaan saksi pujonnalla tehdä semmosta punosta ylöspäin, kun se työ on tehty saaty valmiiksi, niin pajujen päihin tehdään japanilainen solmu. Sen jälkeen päät tasataan ja pajuköynnös on valmis. Tuomas Teimme pajunpunontaa se oli kivaa hommaa. Ensin pistimme pajuja semmoiseen hommeliin. Sitten punoimme pajua sen ympärille. Ja sen jälkeen teimme sellaista jotain koristusta. Ja sinne voi pistää vaikka kynttilän. Matias Haimme pajuja Haapaniemen peltojen reunalta tiistaina Pajujen piti olla yön yli ennen kuin niillä pystyi punomaan. Meidän piti hakea 15 pitkää ja kourallinen lyhyitä pajuja jotka laitoimme pussiin ja kannettiin koulun taakse. Kotona keräsimme lisää pajuja jotka veimme seuraavana päivänä koululle. Keskiviikkona tuli koululle korinpunonnan opettajat Eeva ja Tiina. Aluksi kasasimme kaikki saman kokoiset pajut samaan pinoon jonka jälkeen meille jaettiin tyröksin palat jossa oli 16 ympyrää joihin piti panna paju pystyyn. Teimme köynnöskuvuksi sanotun rakennelman. Sitä oli helppo ja mukava tehdä joten moni sai sen nopeaa valmiiksi. Joona

13 1. Mikä on teidän koko nimenne? Olen Samuel Johannes Salmi. Minua on kutsuttu koko ikäni leikillisesti nimellä Sami. Piispantarkastus Piispa seurueineen kävi Sievissä piispantarkastuskäynnillä 2. huhtikuuta. Matkallaan hän piipahti myös meidän koulullamme. Yläluokan oppilaat miettivät ryhmittäin, mitä he haluaisivat piispalta kysyä. Tässä koululaisten kysymykset ja piispan vastaukset. 2. Missä asutte? Minä asun Kiimingin kunnassa Jäälin kylässä. Kylän nimi on eteläsuomalaisille hankala. M uutettuani Jääliin sain postia, jossa luki Jäärä tai jotain muuta vastaavaa. Nimi ei oikein sovellu etelä-suomalaisen korviin, mutta minulle se sointuu oikein hyvin. 3. Kuinka vanha olette? Olen tällä hetkellä 53-vuotias. 4. Onko teillä vaimoa? Kyllä minulla on Hannele -niminen vaimo. Olemme olleet naimisissa vuodesta 72 lähtien. 5. Onko teillä lapsia? Lapsia minulla on kaksi. Mikko- niminen poika, joka on syntynyt vuonna 1975 ja hänelläkin on oma lapsi, olen siis isoisä. Toinen lapseni on Johanna. Ja sitten on tietysti miniä. 6. Mikä on lempi eläimenne? M inulla on lemmikkieläin, Doora niminen koira, joka aina tervehtii iloisesti kun tulen kotiin. Se täyttää joulukuussa 10 vuotta eli ei ole mikään nuori koira enää. Kyllä tykkään muistakin eläimistä paljon, eläimet ovat minusta hirveen kivoja. 7. Mitä harrastatte? Harrastan mielelläni ulkona olemista. Luonto on minulle tärkeä asia. Kalastus on myös tärkeää ja joskus nuorempana harrastin metsästystä, mutta metsästyslupa on nyt päässyt vanhenemaan. Toki lukuharrastusta on hyvä pitää vireillä. 8. Oletteko lumilautaillut koskaan? Sitä en ole kyllä kokeillut koskaan. Voisi käydä hullusti jos alkaisin näillä vuosilla harrastamaan lumilautailua. En ymmärrä miten ihmiset pysyvät yleensä kasassa kun lumilautailua harrastavat. (Jatkuu sivulla 15)

14

15 (Jatkoa sivulta 13) 9. Mikä on paras SM-liiga joukkue? Luulen, että on paras olla vastaamatta tähän kysymykseen, pidetään vain yleensä suomalaisten puolta. 10. Olitteko hyvä koulussa? Kyllä minä olin ilmeisesti omasta mielestäni ja vähän muittenkin mielestä aika hyvä koulussa. Ei minua kuitenkaan koskaan pingoksi haukuttu. Voisi sanoa että minulla meni koulussa keskimäärin aika kivasti. 11. Onko kummituksia olemassa? Se on aika vaikea kysymys. Tiedän, että monien ihmisten mielestä kummituksia on olemassa. Itse en usko kummituksiin. Aina on olemassa joku selitys joka kätkeytyy tällaisten ilmiöiden taakse. En kuitenkaan tarkoita, etteikö maailmassa olisi olemassa selittämättömiä asioita. Jos tarkoitetaan tällaisia pelottavia kummitusaaveita, niin niihin minä en usko. 12. Oletteko saanut ylinopeus sakot? Olen saanut. Se on tietysti kauhean kurjaa. Olin tulossa pitkän päivän jälkeen kotiin. Eksyin tienhaarassa, eli ajoin väärin. Tiellä ei ollut minkäännäköistä liikennettä. Käänsin auton ja painoin kaasua. Kuinkas ollakaan siellä olikin sitten joku joka ylinopeuden rekisteröi ja niin minä sain sakot. Se oli kurja homma. 13. Haaveilitteko jo pienenä piispaksi tulemisesta? Jos olisin jo pienenä haaveillut piispaksi tulemisesta, olisin ehkä ollut pikkuisen liian innostunut näistä asioista. Kuutosluokkalaisen ikäisenä varmaan aloin miettiä, että papin homma on aika kiva homma. M inulla oli paljon setiä pappeina. Heidän kanssaan oli kiva jutella. Muistan kerran kun kotona pappilassa laitoin salaa uudet papin vaatteet päälle, ja ajattelin että olishan tää aika makeeta. Piispaksi en toki koskaan lapsena itseäni ajatellut mutta pappeus oli minulle aika tärkeä asia jo pienestä pitäen. 14. Minkä ikäisenä pääsitte piispaksi? Minut valittiin piispaksi vuonna 2000, se oli marraskuun loppua. Olin silloin 49- vuotias. Otin vastaan viran 1. tammikuuta vuonna Kuinka monta vuotta olette ollut piispana? Nyt minä olen ollut piispana alun neljättä vuotta. 16. Mikä on parasta työssänne? Kyllä minusta piispan töissä kaikkein kivoimpia asioita on kun saa olla tekemisis- (Jatkuu sivulla 17)

16

17 le, koulupäivälle, niin mielelläni käyn kouluissa. Käyn kouluilla myös muissa tilaisuuksissa. (Jatkoa sivulta 15) sä hyvin erilaisten ihmisten kanssa. Saa nähdä hyvin eri-ikäisiä ihmisiä. Saa olla ihmisten elämän keskellä ja nähdä mitä ihmisille kuuluu. Saa nähdä ihmisiä kasvoista kasvoihin eri puolilla laajaa, laajaa hiippakuntaa. Nyt kun olen Sievissä olen hiippakunnan eteläosassa. Pääsiäisenä menen pohjoiseen Enontekiön Hettaan ja olen siellä saamelaisten keskellä. Minusta on ihanaa olla erilaisten ihmisten kanssa tekemisissä, olla heidän juhlassaan, arjessaan ja joskus myöskin suruissa mukana. 17. Matkustatteko usein? Kyllä minä olen hyvin paljon liikenteessä. Itseni ja perheeni vuoksi en ole oikein edes uskaltanut laskea kuinka paljon olen poissa kotoa. 19. Millainen on piispan ammatti? Piispan ammatissa jokainen päivä on erilainen. Ihmiset ovat erilaisia eri puolilla Suomea ja kysymykset vaihtelevat. Tässä ammatissa on paljon erilaisia asioita; siihen liittyy yhteiskunnallisia ja kirkollisia kysymyksiä, hallintoa, ihmisten tapaamista, kuuntelemista, keskustelemista, virkaan asettamista, matkustelemista. Oikeastaan tähän työhön kuuluvat kaikki elämän kysymykset. Tämä on kiva ja hieno ammatti. 20. Mikä oli paras kysymys? Jaa-a. Kaikki kysymykset olivat oikein hienoja ja en laittaisi yhtään niistä toisten yläpuolelle. Te olette tehneet erittäin hienoja kysymyksiä kaikki. Kiitos teille niistä, olette tehneet upeaa ryhmätyötä. Teistä tulee hyviä toimittajia! 18. Vierailetteko kouluilla paljon? Kyllä käyn kouluilla hyvin mielelläni katsomassa oppilaita ja opettajia. Aina kun on piispantarkastus ja jos se sattuu perjantail-

18 Pohjanmaa: puh: puh:

19 Arkkitehtipäivä Tein 2 kanin taloa ja toiseen taloon 2 ovea ja toiseen yhden. 2 oviseen laitoin putken joka loppu yksi oviseen taloon oveen kiinni. Lopuksi maalasin mökit hammas harjalla. Kristiina Leppälä Ensin katottii kuvia ja puhuttiin niistä. Ja sitten ruvettiin miettimään mitä tehdään. Minä tein talon.ensin piti liimata paljon ja sitten maalata vesiväreillä ja sitten kun oli maalannut piti panna kattoon levyjä ilkka Rakentelimme kaikenlaisia taloja ja esineitä ynnä muuta. Minä rakensin pienen talon. Yritin saada siitä komean ja tulos on aika hyvä. Vaikka itse sanonkin talosta tuli oikeastaan aika hieno. Hannu HILDAN KUDIN. HILDA OLI 47 VUOTTA. HÄNELLÄ OLI MYÖS ISÄ, HÄNEN NIMENSÄ OLI JUSSI. OLI ILTASELLA TÖISSÄ. SILLÄ VÄLIN HILDA KUTOO HEIDÄN TALOON MATTOA. SIITÄ TULI HIENO! Anette JUSSI MATIAS KUUMEESSA MATIAS OLI KUUMEESSA. HÄN PARANTUI JA MENI ULOS JA HÄN TULI TAAS SAI- RAAKSI. HÄNET VIETIIN TAAS SÄNKYYN JA HÄN NUKAHTI HETI. ELINA KOIVUKANGAS Sienitontun syntymäpäivät Syntymäpäivillä oli kakku. Sienitonttu sai lahjaksi vesipyssyn ja ilmapalloja ja traktorin ja kahvinkeittimen ja kaksi sataa ilmapalloa ja kolme sataa karkkipussia sekä paljon limsaa ja WC paperia. Lisäksi hän sai kellon, suklaa levyn, lakritsia, vessanpytyn, auton, kanan, vessanpytyn raikastimen, kissan ja koiran ja uuden talon johon kaikki tavarat mahtuivat. Juho Metsäneläinten talvikisat Metsässä pidettiin kisat. Kisoihin osallistui oravia jäniksiä hirviä kettuja ja karhuja. Sitten oli jo ensimmäisen kilpailun vuoro; se oli oravien kävynsyöntikisa. Sen voitti Olli Orava Sitten oli luistelun vuoro; sen voitti Hirvi Sarvi. Kettu voitti kelkkailun. Karhu voitti mäenlaskun jänis voitti hiihdon. Ja kaikki oli iloisia Sara

20

21 Keittäjän palsta ! 8 9!! 4! ::! 4. 4

22

23 Kuutosten koulumuistoja Me olimme ensimmäisiä eskareita. Meillä oli Kristiina Rieskaniemi opettajana.1 ja 2 luokalla opettajana oli Petri Verkasalo. Ykkös luokan jälkeen muutimme Ry:lle jossa olimme 2 ja 3 luokan. Kolmosella meitä opetti Markkulan Marja. Pelasimme ottelun Jyrinkiä vastaan ja hävittiin. Neljännen luokan aloitimme uudessa koulussa ja meillä oli opettajana Arja Lahnalampi. Viidennellä luokalla meitä opetti Anna Liisa Leppälä. Pelasimme jääpallo ottelun Vanhaakirkkoa vastaan ja voitimme. Kuudennella oli opettajana Petri Verkasalo. Pelasimme Jyrinkiä vastaan jalkapalloa ja voitettiin. Joona Eskarista en muista mitään. Ensimäisellä luokalla minua jännitti mennä kouluun. Minulla oli opettajana Pirkko Sipilä, hän oli ehkä mukavin opettaja joka on opettanut minua. Mutta opettaja vaihtui Sanna Suihkolaan joka oli ankara opettaja. Silloin kun hän opetti jäin pari kertaa pätkään. Toisella luokalla opettaja vaihtui Marja Markulaan joka oli inhottavin ope joka minulla on ollut. Kakkoselta en muuta muista. Kolmannella luokalla opettajana oli Markku Vesisenaho joka oli ihan mukava ja hän oli hyvä pitämään liikuntaa. Neljännellä opettajani oli Markku Vesisenaho. Sen muistan että matikan tunnilla hutaisin viivottimella kellon alas,onneksi meillä oli sijainen silloin (ONNEKSI). Viidennellä luokalla opettajana oli ( yllätys,yllätys) Markku Vesisenaho. Kuudennelle vaihdoin koulua Leppälän kouluun. Opettajana on Petri Verkasalo hän on ihan kiva opettaja. Antti Ruuttula Esikoulusta en muista muuta kun että opettajana oli Kristiina Rieskaniemi. 1 luokalla opettaja oli Petri Verkasalo. Silloin joutuin joskus keittiöön kirjoittamaan mitä olin tehnyt. 2 luokalla oli sama opettaja kuin 1 luokalla. 2 luokan kevätlukukauden alussa me jouduimme homekoulun takia evakkoon Sievin Rauhan yhdistykselle. Kolmosluokan alussa jännitti kun päästiin yläluokkaan. 3 luokalla opena oli Marja Markkula. Siistiä oli kun välitunnilla juostiin Rauhan yhdistyksen käytävillä. 4 luokalla opena oli Arja Lahnalampi. 5 luokalla opettajana oli Anna- Liisa Leppälä. Silloin me pelattiin jalkapalloa Jyrinkiä vastaan ja voitettiin ne. Samana vuonna me voitettiin Vanhakirkko kaukalopallossa. 6 luokalla oli Petri Vrekasalo opena. Me käytiin voittamassa Jyrinki jalkapallossa taas ja voitettiin turnaus jossa oli mukana Vanhakirkko, Korhonen ja me. Joka vuosi on tullut tehtyä kiusaa opeille. AARRGG!!!!!! OPE TULEE!!!!!! Jatkan kun pääsen puhuttelusta. Jarkko JENGIMUISTOT: Esikoulusta en muista mitään muuta kuin sen että opettaja oli Kristiina Rieskaniemi.. Ensimmäisellä ja toisella luokalla opettaja oli Petri Verkasalo. Toisen luokan puolessa välissä jouduimme evakkoon RY: lle. Kolmannella luokalla opettaja oli Marja Markkula. Neljännellä luokalla oli opettajana Arja Lahnalampi. Opettaja josta en oikeen pitänyt. En pitänyt kenestäkään opettajasta erityisesti. Viidennellä luokalla opettaja oli Anna-Liisa Leppälä. Hän oli melko mukava opettaja. Kuudennella luokalla eli nyt on opettajana Petri Verkasalo. Nyt on aika mukavaa kun ollaan koulun vanhimpia. Jouni Esikoulu: Eskarista en muista juuri mitään mutta ope oli Kristiina Rieskaniemi. 1 luokka: opettaja oli Petri Verkasalo. Oltiin vanhassa koulussa joka purettiin pois kun siinä oli home. 2 luokka: Opettaja oli Petri Verkasalo. Sen lukuvuoden puolella me muutettiin RY:lle kouluun kun uutta rakennettiin. 3 luokka: koko kolmas luokka me oltiin äryyllä silloin opettaja oli Markkulan Marja. 4 luokka: Opettaja oli Arja Lahnakampi silloin oli hauskaa kun oli uusi koulu. 5 luokka: Silloin opettaja oli Anna-Liisa Leppälä silloinkin oli hauskaa. Riku

24

25 Koulunkäynti kannattaa! Koulussa oppii lukemaan ja laskemaan. Laskemista voi hyödyntää kaupassa ja voit laskea paljonko olet voittanut korttipelissä rahaa (Heh he). Lukemista voi hyödyntää että voit lukea onko tullut voittoa lotossa ja voit lukea kirjoja Antti Koulussa on rentoa kun saa ilmaiseksi ruokaa ja käydä internetissä. Koulussa oppii laskemaan että paljon on voittanut casinossa rahaa. Tulkaa kouluun! PLIIS Jarkko Koulussa oppii ja sieltä saa kavereita. Koulussa on kivaa opiskella ja olla kavereiden kanssa. Koulussa on joskus tylsää mutta enimmäkseen siellä on kivaa. Siellä oppii kaikki historiasta ja oppii myös tuntemaan maailmankartasta missä sijaitsee Suomi. Siellä opit lukemaan ja laskemaan. Koulun käynti kannattaa! Johanna Kannattaa käydä koulua koska se on mukavaa. Koulussa saa ystäviä ja siellä oppii kaikenlaista hyödyllistä. Koulussa saa mennä joka tunnin jälkeen ulos ja tehdä siellä mitä haluaa. Koulu loppuu melko aikaisin ja saa olla kotona loppupäivän. Joona Koulunkäynti kannattaa koska siellä oppii kaikenlaista. Esim. oppii laskemaan yhteenlaskuja ja siellä minä olen oppinut kirjoittamaan. Koulu on hyvä koska joskus saa käydä internetissä. Jouni Jos on pula tiedosta, ei hätää, kouluja riittää! Kuten pieni poika, joka eli kaduilla. Hän oli murheissaan, koska ikkunoista pilkotti iloisia ihmisiä, mutta poika ei iloinnut mistään. Kunnes vanha rouva löysi pojan. Tämä rouva esittäytyi yhden koulun rehtoriksi ja halusi pojan kouluunsa. Poika sai asua rehtorin luona. Poika sai kilttejä ystäviä ja opettajatkin osoittautuivat kivoiksi. Aikuisena hänestä tuli hyvin tietoinen opettaja. Koulu kannattaa! Saat hyvän koulutuksen ja aikuisena paremman työpaikan! Maria Leppälä -92 Koulua kannattaa käydä vaikka ei huvittaisikaan. Koulussa oppii lukemaan, laskemaan ja oppii tietämään kaikenlaista historiasta nykyaikaan. Koulussa saa uusia ystäviä. Jos et käy koulua voi olla työpaikankin haku hankalaa! Koulunkäynti kannattaa!!! Marika Haapanemi Koulun käynti kannattaa koska kun olemme aikuisia osaamme laskea ja kirjoitta jos emme niin ei edes sanomalehteä osaa lukea ja työssä tarvitse niitä taitoja niitä mitä on koulussa opittu. Sinä et osaa mitään ellet käy koulua!!!!!!!!!. Matias pinola (Jatkuu sivulla 26)

26 (Jatkoa sivulta 25) Koulua kannattaa käydä vaikka osaisikin laskea, lukea ja kirjoittaa.. Ja vaikka osaisitkin laskea todella hyvin niin et ehkä osaa esim. erinimisten murtolukujen yhteen laskua, mutta senkin opit koulussa.. Ainakin viidennellä luokalla.. Joten koulun käynti kannattaa!! Yx viitosluokkalainen-04 Miia Mehtälä Koulussa on mukavaa kun saa pelata tietokoneella. Koulussa on mukavaa kun saa olla eskariluokassa. Koulussa on rentoa kun on hyvät jälkiruuat. Koulussa on mukavaa kun värkätään jotain. Koulun väli tunneilla on mukavaa kun siellä tehdään kaiken laista hauskaa minkä itte kattoo hauskaksi. Riku Koulussa on usein mukavaa. Saa uusia ystäviä ja sinne tulee joskus uusia oppilaita. meillä on Leppälän koulussa kaksi kiikkua ja yksi rimpuiluteline Toni Koulussa oppii hyödyllisiä asioita esimerkiksi: Laskutaitoa, englantia, oppii lukemaan ja kirjoittamaan. Myös siellä oppii kädentaitoja esimerkiksi: Kuvaamataitoa ja käsitöitä. Hyötyjä opituista: Kun osaa laskea hyvin niin kaupassa ei kukaan pääse huijaamaan sinua. Kun oppii puhumaan sujuvasti englantia, oletan että olet ulkomailla, ja sinä et löydä takaisin hotelliin. voit kysyä joltakin ohikulkijalta missä se sijaitsee. Lukemalla osaa varoa vaaroja jos on varoituskylttejä. Kirjoitustaidolla voit vaikka jättää viestin äidille että olet mennyt kaverille. Kädentaidoista sen verran että kuvaamataidolla voi tehdä vaikka taideteoksia. Käsitöissä oppii vaikka korjaamaan oven. Tuomas

27 Poikien runocorner!!!!! Kuuma kesä Kuuma täällä on, kesä vallaton. Gangsta slaidaa skeitillä, hämähäkin seitillä. Jake & Riksa Kesällä Enne tuli kaikkea muuta, mutta nyt skeittaajan pääluuta. Tietokoneet kaappiin pistetään, skeittilaudat esiin nostetaan. Matka skeittiparkkiin suunnataan, jossa päivät pitkät skeitataan. Jake & Riksa Skeittaaja Skeitti lähtee rampista, sorsat nousee lampista. Skeittaajalta kypärä puuttua voi, kun korvalapuista rapit soi. Jake & Riksa Temput Kun skeitti alta lähti, päässä näkyy tähti. Nyt potkaistaan kickflip, ja heti perään heelflip. Skeittaaminen on kivaa, jos saa vappuna juoda simaa. Jake Slide Skeittasin maantietä pitkin vedin kickflipin sitten olliella vedin slaidiin ja vedin boardilla 20 metrii Riksa Upee Tänään keksin vitsin, kun nopeasti tein ditsin. Trampoliinissa tein hypyn, päällä dripin rypyn. Dekki mua jalkaan osu, kun mä tiellä näin upeen fosun. Jake Kun skeittit liikku, Linnut kiikkuu ja muut kirkuu Tonza Kesä runo Haulikkko soi, tipu tippua voi. Kivääri soi, karhu kompastua voi. Polli pölisee, harakat hölisee. Kalat nauraa, linnut laulaa. Kukko kukkuu, Tommi nukkuu. Järvessä uin, pellolla puin. Koulu jää, kesäloma häämöttää. Tekijät: A.R ja T.S Runoja myös tytöiltä: KUKKA Mä niityllä kasvaa sain, sillon luulin et ain. Kun tyttö mut poimi pois, nyt toivon, että hän mut takas jo tois. No, eikö hän vois? Johanna Kevät aurinko paistaa, lapsille jäätelö maittaa. Kukat vettä tarvii, possut mudassa lörvii. Linnut taivaalla laulaa, isäntä pihalla naulaa. Sanna

28

29 Vaakasuoraan 2 Jossa voi pomppia 5 Soittaa soitinta 6 Kalapyydys 8 Kulkupeli joka ei saastuta luontoa 11 Pallo joka ei uppoa 12 Iljettävä 8 jalkainen otus 14 Kesällä voi luistella näillä 15 Vesistöissä asuva lintu 16 Kehrää 18 Siivekäs ystävä 19 Hehkuva,kuuma pallo 20 Keppi,päässä on naru Pystysuoraan 1 Pihamaalla hyödyllinen 3 Keltainen kukka 4 Luikerteleva 7 Pörräävä pörriäinen 9 Täplikäs kerttu 10 Suriseva pörriäinen 13 Naurava lintu 17 Suolaista juotavaa

30 HEVOSET Hevosen ulkomuoto Hevosella voi olla joko pienet tai isot korvat, riippuu rodusta. Hevosen kaula on pitkä, että se ylettyisi seistessään maahan. Hevosilla on erilaisia merkkejä päässä, kuten piirto ja tähti. Hevosen korkeus vaihtelee rodun mukaan. Korkeus mitataan säkästä. Hevosen selkä on oltava hyvä kuntoinen satulaa ja ratsastajaa varten. Hevosen harja ja häntä ovat yleensä saman väriset. Hevosen värejä on monenlaisia. Esim. rautias ( ruskean eri sävyt jouhissa ja peitinkarvassa ) ja ruunikko ( mustat jouhet ja ruskea peitinkarva ). Kaviot ovat tärkeä ase hevoselle, niin kuin sarvet sonnille. Hevosen kaviot voivat olla erivärisiä, mustista vaaleanruskeisiin. Hevosen hoito Johannan, Marikan ja Marian HEVOSENHOITO-OHJEITA aloittelijalle Hevonen kengitetään 6-8 viikon välein, ravihevoset voidaan kengittää jopa kolme kertaa viikossa. Hevonen madotetaan pari kertaa vuodessa. Hevosen pitää saada olla ulkona vähintään yhdeksän tuntia vuorokaudessa. Kesäisin se voi laiduntaa ympäri vuorokauden. Hevoselle annetaan 2-5 kertaa päivässä ruokaa, riippuu miten paljon hevosen työ vie energiaa. Kaura on hevoselle eniten syötetty vilja, jota annetaan hevoselle kivennäisen, vehnäleseiden ja väkirehun kera. Heinää hevosen pitää saada kolme kertaa päivässä. Aamulla vähiten päivällä toiseksi eniten ja illalla eniten. Päivisiin tallitöihin kuuluu karsinan puhdistus, hevosen harjaus, hevosten ruokinnat, hevosen liikunnasta pitää huolehtia jne. Talvisin hevosen kenkiin laitetaan hokit, (jääpiikit) jotta hevonen ei liukastelisi. Askel-lajit Hevosilla on kolme askel-lajia paitsi Islanninhevosilla, joilla niitä on viisi, riippuu koulutuksesta. Perus askel-lajit ovat käynti, ravi ja laukka. Kaksi muuta ovat Passi ja Töltti. Käynti on nelitahtinen, ravi kaksitahtinen ja laukka kolmitahtinen. Passissa saman puolen jalat koskettavat maata saman aikaisesti. Töltti on nelitahtinen askel-laji, jota voidaan mennä eri tempoissa. Se on myös ratsastajalle hyvin miellyttävä askel-laji. Ratsastus Hevoset tarvitsevat joka päiväistä liikuntaa. Ratsastus on tasapainoa kehittävä

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen ilot Koulun jälkeen rättipoikki, kotiin laahustin tien poikki. Ajattelin: voisin mennä nukkumaan, ihan vain hetkeksi torkkumaan. Sitten

Lisätiedot

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo:

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo: 13. kappale (kolmastoista kappale) SAMI RI N KOULUVII KKO 13.1. Samir kertoo: Kävin eilen Mohamedin luona. Hän oli taas sairas. Hänellä oli flunssa. Minä kerroin Mohamedille, että myös minulla on pää kipeä.

Lisätiedot

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei Tavallinen tyttö Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei minulla ei ollut edes mitään. - Noh katsotaanpa

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

HIIRIKAKSOSET. Aaro 22.2.2013. Lentoturma

HIIRIKAKSOSET. Aaro 22.2.2013. Lentoturma NALLE PUH Olipa kerran Nalle Puh. Nalle Puh lähti tapaamaan veljeään. Nalle Puh ja hänen veljensä nauroi itse keksimäänsä vitsiä. Se oli kuka on Nalle Puhin veli. Vastaus oli puhveli. Sitten he söivät

Lisätiedot

LAUSESANAT KONJUNKTIOT

LAUSESANAT KONJUNKTIOT LAUSESANAT KONJUNKTIOT Ruusu ja Pampeliska ovat marsuja. Marja on vanhempi kuin Anna. Otatko teetä vai kahvia? JA TAI VAI (kysymyslause) MUTTA KOSKA (syy) KUN KUIN (vertailu) ETTÄ JOS SEKÄ Mari ja Matti

Lisätiedot

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Stephar Stephar Matkaraportti Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Tässä matkaraportista yritän kertoa vähän, että miten minulla meni lentomatka,

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

Täytyy-lause. Minun täytyy lukea kirja.

Täytyy-lause. Minun täytyy lukea kirja. Täytyy-lause Minun täytyy lukea kirja. Kenen? (-N) TÄYTYY / EI TARVITSE perusmuoto missä? mistä? mihin? milloin? miten? millä? Minun täytyy olla luokassa. Pojan täytyy tulla kotiin aikaisin. Heidän täytyy

Lisätiedot

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia.

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. LAUSEEN KIRJOITTAMINEN Peruslause aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. minä - täti - ja - setä - asua Kemi Valtakatu Minun täti ja setä asuvat

Lisätiedot

Paritreenejä. Lausetyypit

Paritreenejä. Lausetyypit Paritreenejä Lausetyypit Keskustele parin kanssa, kysy parilta! Omasta mielestäni olen Minun perhe on Minun suku on Minun äiti on Minun isä on Minun koti on Minun lempiruoka on Minun suosikkilaulaja on

Lisätiedot

Preesens, imperfekti ja perfekti

Preesens, imperfekti ja perfekti Preesens, imperfekti ja perfekti ennen nyt Neljä vuotta sitten olin töissä tehtaassa. Nyt minä olen lähihoitaja. r Olen työskennellyt sairaalassa jo kaksi vuotta. J Joo, kävin toissapäivänä. Sinun tukka

Lisätiedot

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3 AJAN ILMAISUT AJAN ILMAISUT 1. PÄIVÄ, VIIKONPÄIVÄ 2. VUOROKAUDENAIKA 3. VIIKKO 4. KUUKAUSI 5. VUOSI 6. VUOSIKYMMEN, VUOSISATA, VUOSITUHAT 7. VUODENAIKA 8. JUHLAPÄIVÄT MILLOIN? 1. 2. 3. 4. maanantai, tiistai,

Lisätiedot

LAUSETREENEJÄ. Kysymykset:

LAUSETREENEJÄ. Kysymykset: LAUSETREENEJÄ Kysymykset: Mikä - kuka - millainen? (perusmuoto) Mitkä ketkä millaiset? (t-monikko) Minkä kenen millaisen? (genetiivi) Milloin? Millainen? Minkävärinen? Minkämaalainen? Miten? Kenellä? Keneltä?

Lisätiedot

Omistusliitteillä ilmaistaan, kenen jokin esine tai asia on. Aina ei tarvita edes persoonapronominia sanan eteen.

Omistusliitteillä ilmaistaan, kenen jokin esine tai asia on. Aina ei tarvita edes persoonapronominia sanan eteen. Oppilaan nimi: PRONOMINIT Persoonapronominien omistusliitteet Omistusliitteillä ilmaistaan, kenen jokin esine tai asia on. Aina ei tarvita edes persoonapronominia sanan eteen. Esimerkiksi: - Kenen pipo

Lisätiedot

VERBI + VERBI - LAUSE. -maan/-mään, -massa/-mässä, -masta/-mästä

VERBI + VERBI - LAUSE. -maan/-mään, -massa/-mässä, -masta/-mästä VERBI + VERBI - LAUSE -maan/-mään, -massa/-mässä, -masta/-mästä -maan/-mään, -massa/-mässä, -masta/-mästä MIHIN LIIA MENEE? LIIA MENEE RAVINTOLAAN SYÖMÄÄN. MISSÄ LIIA ON? LIIA ON RAVINTOLASSA SYÖMÄSSÄ.

Lisätiedot

3. kappale (kolmas kappale) AI KA

3. kappale (kolmas kappale) AI KA 3. kappale (kolmas kappale) AI KA 3.1. Kellonajat: Mitä kello on? Kello on yksi. Kello on tasan yksi. Kello on kaksikymmentä minuuttia vaille kaksi. Kello on kymmenen minuuttia yli yksi. Kello on kymmenen

Lisätiedot

Yleinen kielitutkinto, keskitaso, harjoituksia /

Yleinen kielitutkinto, keskitaso, harjoituksia / RUOKA LÄMMITTELY 1. Mitä teet aamulla ensimmäiseksi? Entä sen jälkeen? 2. Mihin aikaan syöt yleensä aamupalaa / lounasta / päivällistä / iltapalaa? 3. Mitä teet iltapäivällä? 4. Mitä sinä syöt usein? 5.

Lisätiedot

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen?

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen? 5. Vastaa kysymyksiin (kpl1) Onko sinulla sisaruksia? Asuuko sinun perhe kaukana? Asutko sinä keskustan lähellä? Mitä sinä teet viikonloppuna? Oletko sinä viikonloppuna Lahdessa? Käytkö sinä usein ystävän

Lisätiedot

MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA)

MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA) MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA) ASUA + MISSÄ TYKÄTÄ + MISTÄ MENNÄ + MIHIN ANTAA + KENELLE SOITTAA + MITÄ OLLA + KENELLÄ KYSYÄ + KENELTÄ TAVATA + KENET MATKUSTAA + MILLÄ MISSÄ asua

Lisätiedot

Esi-kakkosen uutiset Helmikuu 2013

Esi-kakkosen uutiset Helmikuu 2013 Esi-kakkosen uutiset Helmikuu 2013 Me haastateltiin1a luokkaa, mikä on heidän lempitalviurheilulajinsa. Suosituin laji oli hiihto. Tekijät Kerttu,Iida,Veikka ja Bedran Haastattelimme apulaisrehtoria Katri

Lisätiedot

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto.

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto. TEE OIKEIN Kumpi on (suuri), Rovaniemi vai Ylitornio? Tämä talo on paljon (valoisa) kuin teidän vanha talo. Pusero on (halpa) kuin takki. Tämä tehtävä on vähän (helppo) kuin tuo. Minä olen (pitkä) kuin

Lisätiedot

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU 1. Apuverbi vaatii seuraavan verbin määrämuotoon. Lisää verbi luettelosta ja taivuta se oikeaan muotoon. Voimme Me haluamme Uskallatteko te? Gurli-täti ei tahdo Et kai

Lisätiedot

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet).

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet). Kirjoittaminen KESKITASO Lyhyet viestit: 1. Ystäväsi on lähtenyt lomamatkalle ja pyytänyt sinua kastelemaan hänen poissa ollessaan kukat. Kun olet ystäväsi asunnossa, rikot siellä vahingossa jonkin esineen.

Lisätiedot

KAKKOS SANOMAT. Tapahtumia: luistelu 2 liikunta 2 Metsäpaja 3 Laavuretki 3 syysloma 4 Mosaiikkia 7 Merimuseo 8

KAKKOS SANOMAT. Tapahtumia: luistelu 2 liikunta 2 Metsäpaja 3 Laavuretki 3 syysloma 4 Mosaiikkia 7 Merimuseo 8 Rauman freinetkoulun 2lk:n luokkalehti 2# lokakuu 2010 KAKKOS SANOMAT SISÄLLYS: Tapahtumia: luistelu 2 liikunta 2 Metsäpaja 3 Laavuretki 3 syysloma 4 Mosaiikkia 7 Merimuseo 8 Koulumme 2 4lk:n oppilaista

Lisätiedot

JOKA -pronomini. joka ja mikä

JOKA -pronomini. joka ja mikä JOKA -pronomini joka ja mikä Talon edessä on auto. Auto kolisee kovasti. Talon edessä on auto, joka kolisee kovasti. Tuolla on opettaja. Opettaja kirjoittaa jotain taululle. Tuolla on opettaja, joka kirjoittaa

Lisätiedot

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017 Minun elämäni Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, Nid Minä olen syntynyt Buriramissa Thaimaassa. Minun perheeni oli iskä äiskä 2 veljeä ja 2 siskoa. Minun

Lisätiedot

KAKKOS SANOMAT SISÄLLYS:

KAKKOS SANOMAT SISÄLLYS: Rauman freinetkoulun 2lk:n luokkalehti 5# helmikuu 2011 KAKKOS SANOMAT SISÄLLYS: Oppilaan haastattelu 2 Mikaelin arvoitus 2 Kaksi merenneitoa 3 Kirjaesittely 3 Hiihtoloma 5 Hiihtoretki 5 Silja Europalla

Lisätiedot

Reetta Minkkinen

Reetta Minkkinen 28.4.2016 Reetta Minkkinen Perhe Koska kertaus on opintojen äiti (minun) kirjani. (sinun) kirjasi. hänen kirjansa. (meidän) kirjamme. (teidän) kirjanne. heidän kirjansa. Muistatko: 5 perheenjäsentä 5 eläintä

Lisätiedot

Tästä se alkoi Tiinan talli. 8.6.1985 BLACK EDITION - tum0r Tiina

Tästä se alkoi Tiinan talli. 8.6.1985 BLACK EDITION - tum0r Tiina Tästä se alkoi Tiinan talli 8.6.1985 BLACK EDITION - tum0r Tiina 2 Tässä se kauan odotettu kirjoitus, mitä joskus vuosia sitten lupasin ja itse asiassa jo aloitinkin. Eli mistä kaikki alkoi. Vuosi -85

Lisätiedot

Terveisiä Imatralta Poutapilvestä!

Terveisiä Imatralta Poutapilvestä! Terveisiä Imatralta Poutapilvestä! Nyt on jo kevät. Halusimme kertoa, kuinka kulunut talvi meillä sujui. Sää on ollut vaihteleva koko talven. Tällä hetkellä meidän pihalla on aika paljon lunta. Sää oli

Lisätiedot

Bob käy saunassa. Lomamatka

Bob käy saunassa. Lomamatka Bob käy saunassa 1 Mitä sauna merkitsee suomalaiselle? 2 Mitä tehtäviä saunalla on? 3 Missä kertoja saunoi ensimmäisen kerran? 4 Kuka oli Leena? 5 Millainen Leena oli? 6 Mitä Leena teki saunassa? 7 Mitä

Lisätiedot

Miten minä voisin ansaita rahaa

Miten minä voisin ansaita rahaa Miten minä voisin ansaita rahaa Aloitetaan vaikka sillä että kerron mitä osaan ja harrastan. Harrastan uintia, pianonsoittoa, kuorolaulua, tanssia ja tykkään myös piirtää paljon. Osaan myös askarrella

Lisätiedot

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin.

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin. Objektiharjoituksia Harjoitus 1 Pane objekti oikeaan muotoon. 1. Ensin te kirjoitatte... TÄMÄ TESTI ja sitten annatte... PAPERI minulle. 2. Haluan... KUPPI - KAHVI. 3. Ostan... TUO MUSTA KENKÄ (mon.).

Lisätiedot

MILLOIN PARTITIIVIA KÄYTETÄÄN? 1. NEGATIIVINEN LAUSE o Minulla ei ole autoa. o Lauralla ei ole työtä. o En osta uutta kännykkää.

MILLOIN PARTITIIVIA KÄYTETÄÄN? 1. NEGATIIVINEN LAUSE o Minulla ei ole autoa. o Lauralla ei ole työtä. o En osta uutta kännykkää. MILLOIN PARTITIIVIA KÄYTETÄÄN? 1. NEGATIIVINEN LAUSE o Minulla ei ole autoa. o Lauralla ei ole työtä. o En osta uutta kännykkää. 2. NUMERO (EI 1) + PARTITIIVI o Minulla on kaksi autoa. o Kadulla seisoo

Lisätiedot

Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi

Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi Verbien rektioita Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi Jos lauseessa on useita verbejä, missä muodossa 2. tai 3. verbi ovat? -Jos lauseessa on useita verbejä peräkkäin, 1. verbi taipuu normaalisti,

Lisätiedot

TERVEISET TÄÄLTÄ IMATRAN POUTAPILVEN PALVELUKODISTA

TERVEISET TÄÄLTÄ IMATRAN POUTAPILVEN PALVELUKODISTA TERVEISET TÄÄLTÄ IMATRAN POUTAPILVEN PALVELUKODISTA KERROMME KULUNEEN VUODEN KUULUMISISTA JA VIIME VUODEN MIELEENPAINUVISTA TAPAHTUMISTA Talvella oli paljon pakkasta ja lunta. Paljon vaatteita päälle ja

Lisätiedot

Ranska, Chamonix TAMMIKUU

Ranska, Chamonix TAMMIKUU Ranska, Chamonix TAMMIKUU Tulin Ranskaan 2.1.2013 Riitan & Katjan kanssa. Oltiin hotelilla, joskus 9 jälkeen illalla. Sain oman huoneen ja näytettiin pikaisesti missä on suihkut ja vessat. Ensimmäisenä

Lisätiedot

Tehtävä 1 2 3 4 5 6 7 Vastaus

Tehtävä 1 2 3 4 5 6 7 Vastaus Kenguru Ecolier, vastauslomake Nimi Luokka/Ryhmä Pisteet Kenguruloikka Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Jätä ruutu tyhjäksi, jos

Lisätiedot

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Teidän talonne on upouusi. MINKÄ? KENEN? MILLAISEN? = talon, teidän, sinisen huoneen= GENETIIVI Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Genetiivi ilmaisee omistusta Laurin koira, minun

Lisätiedot

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa Matka Kiinassa Reissu lähti liikkeelle 30.10.2016 Helsinki Vantaa -lentokentältä. Mukaan lähti 7 opiskelijaa ja ensimmäiseksi 1,5 viikoksi kolme opettajaa: Jarno, Arttu ja Heimo. Kaikkia vähän jännitti,

Lisätiedot

Simo Sivusaari. Nuori puutarhuri

Simo Sivusaari. Nuori puutarhuri Simo Sivusaari Simo Yrjö Sivusaari syntyi 26.10.1927 Vaasassa. Hän kävi kolmivuotisen puutarhaopiston ja on elättänyt perheensä pienellä taimi- ja kukkatarhalla. Myynti tapahtui Vaasan torilla ja hautausmaan

Lisätiedot

Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta

Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta Petri Kallio Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Asiantuntijaryhmän jäsen Petra Tiihonen Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Henkilökohtainen avustajatoiminta Syyskuu 2014

Lisätiedot

Odpowiedzi do ćwiczeń

Odpowiedzi do ćwiczeń Odpowiedzi do ćwiczeń Lekcja 1 1. c 2. b 3. d 4. a 5. c Lekcja 2 1. ruotsia 2. Norja 3. tanskalainen 4. venäjää 5. virolainen 6. englantia 7. Saksa 8. kiina 9. espanjaa 10. Suomi 11. puolalainen 12. englanti

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

3. Miksi rottaa kutsuttiin Ronkeliksi? 4. Mitä rotta söi maanantaisin? 5. Mitä rotta söi tiistaisin? 6. Mitä rotta söi keskiviikkoisin?

3. Miksi rottaa kutsuttiin Ronkeliksi? 4. Mitä rotta söi maanantaisin? 5. Mitä rotta söi tiistaisin? 6. Mitä rotta söi keskiviikkoisin? Rotta Ronkeli Eräällä rotalla oli kummallinen nimi. Rottaa kutsuttiin Ronkeliksi. Ronkeli oli saanut nimensä ruokatavoistaan. Se halusi syödä vain hedelmiä. Maanantaisin rotta söi banaaneja. Tiistaisin

Lisätiedot

KARVIAN ALAKOULUJEN VANHEMPAINILLAN RYHMÄTYÖT, 3.- 4. LK

KARVIAN ALAKOULUJEN VANHEMPAINILLAN RYHMÄTYÖT, 3.- 4. LK KARVIAN ALAKOULUJEN VANHEMPAINILLAN RYHMÄTYÖT, 3.- 4. LK Mitä tarkoittaa positiivinen kannustaminen? - rohkaiseminen Miten sitä voidaan toteuttaa a) kotona - jos lapsi ei vielä ymmärrä tehtävää, niin vanhemmat

Lisätiedot

Taloyhtiön asukkaiden kuulumisia. Kaaduin takahuoneessa ja kaikki muut työntekijät nauroivat KATSO YLLÄTYSTULOS!

Taloyhtiön asukkaiden kuulumisia. Kaaduin takahuoneessa ja kaikki muut työntekijät nauroivat KATSO YLLÄTYSTULOS! TOIMITTAJAT PISTIVÄT KESÄN JÄÄTELÖT JÄRJESTYKSEEN SIVU 3 KATSO YLLÄTYSTULOS! Kaaduin takahuoneessa ja kaikki muut työntekijät nauroivat -Rasmus SIVU 2 Taloyhtiön asukkaiden kuulumisia. SIVU 6 KUINKA KAUPPA

Lisätiedot

4.1 Samirin uusi puhelin

4.1 Samirin uusi puhelin 4. kappale (neljäs kappale) VÄRI T JA VAATTEET 4.1 Samirin uusi puhelin Samir: Tänään on minun syntymäpäivä. Katso, minun lahja on uusi kännykkä. Se on sedän vanha. Mohamed: Se on hieno. Sinun valkoinen

Lisätiedot

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ EI taipuu tekijän mukaan + VERBI NUKU/N EI NUKU (minä) EN NUKU (sinä) ET NUKU hän EI NUKU (me) EMME NUKU (te) ETTE NUKU he EIVÄT NUKU (tekijänä joku, jota

Lisätiedot

Aakkoset Aa Ii Uu Ss Nn Ee Oo Ll Rr Mm Tt Ää Pp Kk Jj Vv Hh Yy Öö Dd Gg Bb Ff Cc Ww Xx Zz Qq Åå Numerot 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Kuka on...? (adjektiivit) 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. Kenellä on...? (omistaminen)

Lisätiedot

Tekstaritupuun Marita Vainio Zappar mestat.fi/mammi

Tekstaritupuun Marita Vainio Zappar mestat.fi/mammi MÄMMI Videovihko Mämmi on noin 10-vuotias ihan tavallinen koululainen, vaikka ulkomuodoltaan hän voi jonkun mielestä näyttääkin oranssilta läjältä. Mämmi pohtii kaikkien alakoululaisten tavoin elämän iloja

Lisätiedot

9.1. Mikä sinulla on?

9.1. Mikä sinulla on? 9.kappale (yhdeksäs kappale) 9.1. Mikä sinulla on? Minulla on yskä. Minulla on nuha. Minulla on kuumetta. Minulla on kurkku kipeä. Minulla on vesirokko. Minulla on flunssa. Minulla on vatsa kipeä. Minulla

Lisätiedot

AIKAMUODOT. Perfekti

AIKAMUODOT. Perfekti AIKAMUODOT Perfekti ???! YLEISPERFEKTI Puhumme menneisyydestä YLEISESTI, mutta emme tiedä tarkasti, milloin se tapahtui Tiesitkö, että Marja on asunut Turussa? Minä olen käynyt usein Kemissä. Naapurit

Lisätiedot

istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä.

istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä. M istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä. Poika meni metsään. Hän katseli ympärilleen ja huomasi satuja

Lisätiedot

Minä päätin itse sitoa ankkurinköyden paikalle, johon laitetaan airot. Kun ankkuri upposi joen pohjaan ja heti

Minä päätin itse sitoa ankkurinköyden paikalle, johon laitetaan airot. Kun ankkuri upposi joen pohjaan ja heti Joki Minä asun omakotitalossa. Talo sijaitsee Kemijärven rannan lähellä. Talon ja rannan välimatka on noin 20 metriä. Tänä keväänä Kemijoen pinnan jää alkoi sulaa aikaisemmin kuin ennen. Kaiken jään sulamisen

Lisätiedot

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12.1. Liian pieni asunto Fereshten perheessä on äiti ja neljä lasta. Heidän koti on Hervannassa. Koti on liian pieni. Asunnossa on vain kaksi huonetta,

Lisätiedot

ME 112 HUHTIKUU 2015 - PÄÄTOIMITTAJA

ME 112 HUHTIKUU 2015 - PÄÄTOIMITTAJA Aurinkoista KESÄÄ! ME 112 HUHTIKUU 2015 - PÄÄTOIMITTAJA marketta.sarahonka@edu.hel.fi Keväinen tervehdys täältä koulusta! Lukuvuosi 2014-2015 lähenee kovaa vauhtia loppuaan! Luonnossa on jo kauan ollut

Lisätiedot

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle)

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) Lapsi Haastattelija Päivä ja paikka 1 LAPSI JA HÄNEN PERHEENSÄ Vanhempasi ovat varmaankin kertoneet Sinulle syyn siihen, miksi olen halunnut tavata Sinua.

Lisätiedot

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN PUHUMISEN HARJOITUSTESTI Tehtävä 1 KERTOMINEN Kerro, mitä teet, kun sinua jännittää. Sinulla on kaksi minuuttia aikaa miettiä, mitä sanot ja 1,5 minuuttia aikaa puhua. Aloita puhuminen, kun kuulet kehotuksen

Lisätiedot

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Riikka Niemi, projektipäällikkö ja Pauliina Hytönen, projektityöntekijä, Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN?

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? 1. MILLOIN? KOSKA? 2. MIHIN AIKAAN? 3. MINÄ PÄIVÄNÄ? 4. MILLÄ VIIKOLLA? 5. MISSÄ KUUSSA? 6. MINÄ VUONNA? 7. MILLÄ VUOSIKYMMENELLÄ? 8. MILLÄ

Lisätiedot

Työssäoppiminen Rietbergissä, Saksa Suvi Hannula, Kalajoen ammattiopisto

Työssäoppiminen Rietbergissä, Saksa Suvi Hannula, Kalajoen ammattiopisto Työssäoppiminen Rietbergissä, Saksa 15.10.-26.11. 2016 Suvi Hannula, Kalajoen ammattiopisto Kiinnostuin ulkomaan työssäoppimisesta muistaakseni ensimmäisellä luokalla ammattikoulussa, kun opettaja otti

Lisätiedot

Jokkarin Sanomat on Lopen Joentaan koulun 5.-6.-luokkalaisten tekemä koululehti. Kuvat: Curly ry

Jokkarin Sanomat on Lopen Joentaan koulun 5.-6.-luokkalaisten tekemä koululehti. Kuvat: Curly ry Jokkarin Sanomat on Lopen Joentaan koulun 5.-6.-luokkalaisten tekemä koululehti. Kuvat: Curly ry Sisällysluettelo 3 Mikä on Jokkarin Sanomat? 4 Opettajanhuoneessa suuria muutoksia 5 Kisakuume nousee -

Lisätiedot

Inessiivi, elatiivi, illativi, adessiivi, ablatiivi vai allatiivi?

Inessiivi, elatiivi, illativi, adessiivi, ablatiivi vai allatiivi? KERTAUSTEHTÄVIÄ WS 05/06 A Inessiivi, elatiivi, illativi, adessiivi, ablatiivi vai allatiivi? 1. Juha käy aina lauantaina (TORI). 2. Juna saapuu (ASEMA). 3. Olemme (HELSINKI). 4. (MIKÄ KATU) te asutte?

Lisätiedot

Merisuo & Storm Monenlaista luettavaa 2. Sisältö

Merisuo & Storm Monenlaista luettavaa 2. Sisältö Merisuo & Storm 2 Sisältö Opettajalle.................................... 3 Leijona ja hiiri (kansansatua mukaellen).............. 5 Kyyhkynen ja muurahainen (La Fontainea mukaellen).. 8 Korppi ja muurahainen

Lisätiedot

Lapset Luotu :25

Lapset Luotu :25 Lapset 2017 Luotu 22.02.2017 14:25 Vastaajastatistiikat Nimi Arvioijat Vastaamassa Vastannut Kärkölä lapset 54 54 53 Yhteensä 54 54 53 Vastausprosentti 100% Lopettaneet 98.1% Kesken jättäneet 1.9% Eivät

Lisätiedot

3. Oppimiseni Vastaa asteikolla 1-3. Kolme on täysin samaa mieltä, yksi on täysin eri mieltä.

3. Oppimiseni Vastaa asteikolla 1-3. Kolme on täysin samaa mieltä, yksi on täysin eri mieltä. VIRVATULIKYSELY 7-8-VUOTIAILLE, kevät 2013 1. Monettako vuotta olet kuvataidekoulussa? 1. vuotta 32 % 9 2. vuotta 25 % 7 3. vuotta 11 % 3 4. vuotta 21 % 6 5. vuotta 11 % 3 2. Ilomittarit eli hymynaamat

Lisätiedot

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Ilolan perhe

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Ilolan perhe Ilolan perhe 1 Pentti ja Liisa ovat Reinon, Jaanan ja Veeran isä ja äiti. Heidän lapsiaan ovat Reino, Jaana ja Veera. 'Pikku-Veera' on perheen nuorin. Hän on vielä vauva. Henry-vaari on perheen vanhin.

Lisätiedot

OSA 1. Milloin? AIKA. Keskiviikkona. Peruslause + konjunktio + omistuslause

OSA 1. Milloin? AIKA. Keskiviikkona. Peruslause + konjunktio + omistuslause OSA 1 Peruslause + konjunktio + omistuslause Esim. Tänään Anita kirjoittaa nopeasti töissä, koska hänellä on tärkeää asiaa. Milloin? AIKA Viime yönä Lauantaina Tänään Päivisin Iltaisin Aamuisin Joka vuosi

Lisätiedot

Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen

Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen Maanatai aamuna 2.11 hyppäsimme Ylivieskassa junaan kohti Helsinkiä, jossa olimme puolen päivän aikoihin. Lento Pariisiin lähti 16.05. Meitä

Lisätiedot

PIENI HEVOSTAITO-OPAS SUOMEN RATSASTAJAINLIITTO RY 3

PIENI HEVOSTAITO-OPAS SUOMEN RATSASTAJAINLIITTO RY 3 PIENI HEVOSTAITO-OPAS SUOMEN RATSASTAJAINLIITTO RY 3 TÄMÄN HEVOSTAITO-OPPAAN OMISTAA TALLI Hevoset asuvat tallissa. Jokaisella hevosella on tallissa oma karsinansa. Hevoset ovat päivisin ulkona tarhassa.

Lisätiedot

Gepa Käpälä Jännittävä valinta

Gepa Käpälä Jännittävä valinta Gepa Käpälä Jännittävä valinta Moikka! Mä oon Gepa Käpälä. Oon 7-vuotias ja käyn eskaria. Siili Iikelkotti ja oravakaksoset on siellä kanssa. Mutta mä oon niitä nopeampi. Oon koko Aparaattisaaren nopein.

Lisätiedot

Suomi toisena kielenä tehtäviä 2.-4. -luokkalaisille: Iso vai pieni alkukirjain? Essi Järvelä/Nummen koulu/turku. 1. Kirjoita sanat oikein: turku

Suomi toisena kielenä tehtäviä 2.-4. -luokkalaisille: Iso vai pieni alkukirjain? Essi Järvelä/Nummen koulu/turku. 1. Kirjoita sanat oikein: turku Iso vai pieni alkukirjain? Essi Järvelä/Nummen koulu/turku Iso alkukirjain seuraaviin: nimet, maat, kaupungit Pieni alkukirjain seuraaviin: viikonpäivät, kielet, kuukaudet 1. Kirjoita sanat oikein: turku

Lisätiedot

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme Kiinaraportti Sain kuulla lähdöstäni Kiinaan 3 viikkoa ennen matkan alkua ja siinä ajassa en ehtinyt edes alkaa jännittää koko matkaa. Meitä oli reissussa 4 muuta opiskelijaa lisäkseni. Shanghaihin saavuttua

Lisätiedot

POSTPOSITIOT 1. - Kenen vieressä sinä istut? - Istun vieressä. 2. (TUNTI) jälkeen menen syömään. 3. Kirjasto on (TEATTERI) lähellä. 4. (HYLLY) päällä on kirja. 5. Me seisomme (OVI) vieressä. 6. Koirat

Lisätiedot

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Minä rupesin hakemaan toppipaikkaa muutama kuukautta ennen kun tulin Sloveniaan. Minulla on kavereita, jotka työskentelee mediassa ja niiden kautta

Lisätiedot

Islannin Matkaraportti

Islannin Matkaraportti Islannin Matkaraportti Olen aina haaveillut työskentelystä ulkomailla ja koulun kautta sain siihen mahdollisuuden! En itse oikein tiennyt mihin maahan haluaisin mennä mutta päädyin Islantiin koska opettaja

Lisätiedot

Kenguru 2017 Ecolier: Ratkaisut (4. ja 5. luokka)

Kenguru 2017 Ecolier: Ratkaisut (4. ja 5. luokka) sivu 1 / 12 Oikeat vastaukset ovat alla. 3 pistettä TEHTÄVÄ 1 2 3 4 5 6 7 VASTAUS C C E B C E A 4 pistettä TEHTÄVÄ 8 9 10 11 12 13 14 VASTAUS D B E A C A C 5 pistettä TEHTÄVÄ 15 16 17 18 19 20 21 VASTAUS

Lisätiedot

Lue lapselle runo päivässä

Lue lapselle runo päivässä Lue lapselle runo päivässä Runot kirjoitti: Kaarina Helakisa Vihkosen kuvitti: Minna-Maria Virtanen Viikon runot valitsi: Kaija Haapalinna-Lintinen Runovihkon taittoi: Riikka Käkelä-Rantalainen Olipa kerttunen

Lisätiedot

Meidän koulu -kysely. Isojoen Koulukolmio 6-9.lk Niko Halkola 8.lk

Meidän koulu -kysely. Isojoen Koulukolmio 6-9.lk Niko Halkola 8.lk Meidän koulu -kysely Isojoen Koulukolmio 6-9.lk Niko Halkola 8.lk Sisällysluettelo 1. Johdanto...3 2. Tulokset...4 2.1 Sukupuoli...4 2.2 Luokka...4 2.3 Silmien väri... 2.4 Koulumatkan pituus... 2. Horoskooppi...6

Lisätiedot

Matkakertomus Busiasta 2.6.-15.6.2011

Matkakertomus Busiasta 2.6.-15.6.2011 Matkakertomus Busiasta 2.6.-15.6.2011 Lähdimme Kenian matkalle hyvin varautuneina kohdata erilainen kulttuuri. Olimme jo saaneet kuulla, mihin asioihin on syytä varautua, ja paikan päällä tuntuikin, että

Lisätiedot

8 9 Kopionti ehdottomasti kielletty.

8 9 Kopionti ehdottomasti kielletty. Nä-mä jo o-saam-me. Kir-joi-ta sa-nat so-pi-van ku-van al-le. Li-sää puut-tu-vat ta-vut. Piir-rä ju-tus-ta ku-va. Kek-si pen-nuil-le ni-met.... 8 9 Kirjoita ku-vaan: Piir-rä ku-vaan: Lu-mi-u-kol-le hat-tu

Lisätiedot

Matti tapasi uuden naapurin Jussin. Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata!

Matti tapasi uuden naapurin Jussin. Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata! Matti tapasi uuden naapurin Jussin Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata! M : Niin olet muuttanut uuteen taloon nyt. Miltä sinusta

Lisätiedot

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Sunny Beach on upea rantalomakohde Mustanmeren rannikolla Bulgariassa. Kohde sijaitsee 30 kilometrin päässä Burgasista pohjoiseen. Sunny Beachin

Lisätiedot

Liikuntalupaus. 2. Olla aktiivisesti mukana lapsemme liikunnassa. 3. Lisätä koko perheen yhteisiä liikuntahetkiä.

Liikuntalupaus. 2. Olla aktiivisesti mukana lapsemme liikunnassa. 3. Lisätä koko perheen yhteisiä liikuntahetkiä. Liikuntalupaus 1. Omassa pihassa, pyörätiellä, metsässä ja missä vielä meidän perhe liikkuu, polskuttelee, kiikkuu. 2. Olla aktiivisesti mukana lapsemme liikunnassa. 3. Lisätä koko perheen yhteisiä liikuntahetkiä.

Lisätiedot

Mun perhe. * Joo, mulla on kaksi lasta. Mulla on Mulla ei oo. 1 2,3,4 + a ei + a. Mulla on yksi lapsi kaksi lasta Mulla ei oo lapsia

Mun perhe. * Joo, mulla on kaksi lasta. Mulla on Mulla ei oo. 1 2,3,4 + a ei + a. Mulla on yksi lapsi kaksi lasta Mulla ei oo lapsia 1 Mun perhe suomi äidinkieli suomi äidinkieli perhe äiti _ vaimo isä _ mies vanhemmat lapsi isoäiti tyttö isoisä poika isovanhemmat vauva sisko tyttöystävä poikaystävä veli Ootko sä naimisissa? * Joo,

Lisätiedot

Vnitřní lokální pády statický: inessiv ssa směr od: elativ sta směr do: illativ Vn, -hvn, -seen

Vnitřní lokální pády statický: inessiv ssa směr od: elativ sta směr do: illativ Vn, -hvn, -seen Vnitřní lokální pády statický: inessiv ssa směr od: elativ sta směr do: illativ Vn, -hvn, -seen Vytvoř elativ: Minä olen kotoisin Tšekistä (Tšekki). Hän on kotoisin Suomesta (Suomi). Oletko sinä kotoisin

Lisätiedot

suurempi valoisampi halvempi helpompi pitempi kylmempi puheliaampi

suurempi valoisampi halvempi helpompi pitempi kylmempi puheliaampi TEE OIKEIN Kumpi on (suuri) suurempi, Rovaniemi vai Ylitornio? Tämä talo on paljon (valoisa) valoisampi kuin teidän vanha talo. Pusero on (halpa) halvempi kuin takki. Tämä tehtävä on vähän (helppo) helpompi

Lisätiedot

Tallilehti Kavionkopse nro. 1

Tallilehti Kavionkopse nro. 1 Tallilehti Kavionkopse nro. 1 Sisällys: A osa Tallin säännöt. B osa Haluatko hoitajaksi? Kuvia tallin hevosista. C osa Hevosaiheisia tehtäviä ja kysymyksiä (hoitajille ja henkilökunnan jäsenille). D osa

Lisätiedot

8. luokkalaisten ajatuksia talviliikuntapäivästä

8. luokkalaisten ajatuksia talviliikuntapäivästä 8. luokkalaisten ajatuksia talviliikuntapäivästä Tunnelmia Kupittaan luistelumadolta ja keilauksesta Tulin madolle vähän ennen klo 9. Odotimme, että muut laittoivat luistimensa ja tekivät tilaa. Kun pääsimme

Lisätiedot

Kun olin syönyt, menin nukkumaan. Naapuri kertoi, että hän oli ostanut uuden auton.

Kun olin syönyt, menin nukkumaan. Naapuri kertoi, että hän oli ostanut uuden auton. AIKAMUODOT PLUSKVAMPERFEKTI JA AIKAMUOTOJEN KERTAUSTA Kun olin syönyt, menin nukkumaan. Naapuri kertoi, että hän oli ostanut uuden auton. PLUSKVAMPERFEKTIN KÄYTTÖ PLUSKVAMPERFEKTI kertoo, mitä oli tapahtunut,

Lisätiedot

NIMENI ON: Kerro, millaisista asioista pidät? Minusta on mukavaa, kun: Jos olisin väri, olisin: Tulen iloiseksi siitä, kun:

NIMENI ON: Kerro, millaisista asioista pidät? Minusta on mukavaa, kun: Jos olisin väri, olisin: Tulen iloiseksi siitä, kun: Lapsen oma KIRJA Lapsen oma kirja Työkirja on tarkoitettu lapsen ja työntekijän yhteiseksi työvälineeksi. Lapselle kerrotaan, että hän saa piirtää ja kirjoittaa kirjaan asioita, joita hän haluaa jakaa

Lisätiedot

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina EROKUMPPANIT Nalleperhe Karhulan tarina Avuksi vanhempien eron käsittelyyn lapsen kanssa Ulla Sauvola 1 ALKUSANAT Tämä kirja on tarkoitettu avuksi silloin, kun vanhemmat eroavat ja asiasta halutaan keskustella

Lisätiedot

Kenguru Benjamin (6. ja 7. luokka) ratkaisut sivu 1 / 6

Kenguru Benjamin (6. ja 7. luokka) ratkaisut sivu 1 / 6 Kenguru Benjamin (6. ja 7. luokka) ratkaisut sivu 1 / 6 3 pisteen tehtävät 1) Mikä on pienin? A) 2 + 0 + 0 + 8 B) 200 : 8 C) 2 0 0 8 D) 200 8 E) 8 + 0 + 0 2 2) Millä voidaan korvata, jotta seuraava yhtälö

Lisätiedot

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi Akuliinan tarina Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi muuten kerennyt kouluun. Oli matikan

Lisätiedot

SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ

SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ 1. TEE POSITIIVINEN JA NEGATIIVINEN IMPERFEKTI Hän lukee kirjaa. Me ajamme autoa. Hän katsoo televisiota. Minä rakastan sinua. Hän itkee usein. Minä annan sinulle rahaa.

Lisätiedot

SUOKI TOIMINTA PASSI

SUOKI TOIMINTA PASSI I K O SU M I TO A T IN A P I SS nimi: Näitä taitoja, joita harjoittelet tässä passissa, sinä tarvitset: A Työharjoittelussa B Vapaa-aikana C Koulussa Nämä taidot kehittyvät, kun teet tehtävät huolellisesti:

Lisätiedot

2. Mistä muut voivat huomata, että Jarkkoa pelotti? 3. Mitä ohjeita haluat antaa Jarkolle ja hänen vanhemmilleen?

2. Mistä muut voivat huomata, että Jarkkoa pelotti? 3. Mitä ohjeita haluat antaa Jarkolle ja hänen vanhemmilleen? Pelko kiusaamisesta Jarkkoa kiusattiin koulussa. Häntä pelotti herätä aamuisin ja ajatella kouluun lähtemistä. Millä tavalla häntä kiusattaisiin tulevana päivänä? Jarkko tunsi yhä useammin aamuisin vatsakipua

Lisätiedot

Tunne ja asiakasymmärrys voimavarana palvelunkehi4ämisessä. Satu Mie8nen, taiteen tohtori, taideteollisen muotoilun professori, Lapin yliopisto

Tunne ja asiakasymmärrys voimavarana palvelunkehi4ämisessä. Satu Mie8nen, taiteen tohtori, taideteollisen muotoilun professori, Lapin yliopisto Tunne ja asiakasymmärrys voimavarana palvelunkehi4ämisessä Satu Mie8nen, taiteen tohtori, taideteollisen muotoilun professori, Lapin yliopisto Työpajan tavoite Tunnistetaan palvelukokemukseen lii4yvien

Lisätiedot