Sisällysluettelo. Pirkkalan kunnan varhaiskasvatuksen turvallisuussuunnitelma 2 / 21

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Sisällysluettelo. Pirkkalan kunnan varhaiskasvatuksen turvallisuussuunnitelma 2 / 21"

Transkriptio

1

2 Pirkkalan kunnan varhaiskasvatuksen turvallisuussuunnitelma 2 / 21 Sisällysluettelo 1 VARHAISKASVATUKSEN TURVALLISUUSSUUNNITELMAN TAUSTAA VARHAISKASVATUKSEN RISKIT JA VAARATILANTEET SEKÄ NIIDEN ENNALTAEHKÄISY Henkilöriskit Hoidossa oleviin lapsiin kohdistuvat riskit... 5 Lapsen tuominen ja hakeminen... 5 Lasta ei haeta hoitopaikan sulkemisaikaan mennessä:... 6 Lasta ei voida luovuttaa hakijalle... 7 Jos henkilöllä ei ole oikeutta hakea lasta:... 7 Lapsen sairastuminen ja lääkkeet... 7 Lasten tapaturmat... 8 Ulkoilu piha-alueella... 8 Liikkuminen lasten kanssa toimintayksikön ulkopuolella... 9 Lapsen katoaminen / karkaaminen Lapsen koskemattomuuteen kohdistuvia uhkia Päivystysaika Toimintayksikön henkilöstön riskit Varhaiskasvatuksen työntekijän työtapaturma tai sairauskohtaus Työsuojelu ja työterveyshuolto Päihderiippuvuus ja huumausainetestaus Lasten kanssa työskentelevän henkilön rikostaustaustan selvittäminen Väkivalta- ja uhkaustilanteet Tupakointi Toimintariskit Sisätilat ja toimintavälineet Ulkoilualue Siisteys ja hygienia Tartuntatautiepidemiat Paloturvallisuus Tietoriskit Tilojen ulkopuolinen käyttö TURVALLISUUDEN YLLÄPITO Henkilöstön perehdytys ja koulutus Jälkiarviointi Yksiköiden turvallisuussuunnitelmat... 19

3 Pirkkalan kunnan varhaiskasvatuksen turvallisuussuunnitelma 3 / Turvallisuussuunnitelman päivitys LIITE Muutoksia Päivähoidon turvallisuussuunnittelu -oppaan julkaisemisen jälkeen... 20

4 Pirkkalan kunnan varhaiskasvatuksen turvallisuussuunnitelma 4 / 21 1 VARHAISKASVATUKSEN TURVALLISUUSSUUNNITELMAN TAUSTAA Tämä turvallisuussuunnitelma on tehty yhteiseksi ohjeistukseksi Pirkkalan kunnan kaikkia varhaiskasvatuksen toimintayksiköitä ja -muotoja varten. Se on pohjana päiväkotien, perhe- ja ryhmäperhepäivähoidon sekä avoimien varhaiskasvatuspalveluiden omien turvallisuussuunnitelmien tekemiselle. Yksikkökohtaisissa suunnitelmissa on tarkennettuja ohjeistuksia, joissa huomioidaan kunkin yksikön ja toiminnan ominaispiirteet, olosuhteet ja ympäristö. Turvallisuussuunnittelussa pyritään ennakoimaan turvallisuusriskit, jotta vaaratilanteita ei pääsisi syntymään. Yhteisillä toimintaohjeilla, riittävällä perehdytyksellä ja koulutuksella varmistetaan, että mahdollisessa häiriötilanteessa jokainen varhaiskasvatuksen työntekijä tietää kuinka toimia. Turvallisuussuunnitelmaa tehtäessä on käytetty lähteenä kirjaa Päivähoidon turvallisuussuunnittelu (toim. Olli Saarsalmi, Stakes ja Sosiaali- ja terveysministeriö, 2008). Varhaiskasvatuksen turvallisuussuunnittelun pohjana olevat lait ja asetukset on mainittu kyseisessä kirjassa. Lisäksi varhaiskasvatuksessa noudatetaan kaikkia Pirkkalan kunnan yleisiä turvallisuusohjeistuksia. Pirkkalan kunnan varhaiskasvatussuunnitelmassa yhtenä keskeisenä arvona on turvallisuus. Sekä fyysisen että psyykkisen turvallisuuden takaaminen ovat lähtökohtana kaikelle toiminnalle.

5 Pirkkalan kunnan varhaiskasvatuksen turvallisuussuunnitelma 5 / 21 2 VARHAISKASVATUKSEN RISKIT JA VAARATILANTEET SEKÄ NIIDEN ENNALTA- EHKÄISY 2.1. Henkilöriskit Hoidossa oleviin lapsiin kohdistuvat riskit Lapsen tuominen ja hakeminen Lapsen tullessa hoitopaikkaan huoltaja luovuttaa hänet varhaiskasvatuksen henkilöstölle. Näin voidaan varmistaa, että kaikki lapset on huomioitu heidän saapuessaan. Lapsi ei kulje hoitomatkoja yksin. Lapsi luovutetaan huoltajien lisäksi vain henkilötietokaavakkeessa nimetyille henkilöille. Mikäli lasta hakee satunnaisesti joku muu, vanhempien tulee ilmoittaa siitä kirjallisesti. Alle 18-vuotiaalle hakijalle lasta ei luovuteta. Lasta haettaessa jokainen lapsi huomioidaan hoitopaikan käytäntöjen mukaisesti (heippa, vilkutus, kättely). Lasta ei voida hakea henkilöstön tietämättä, eikä hän voi lähteä yksin hoitopaikan piha-alueen ulkopuolelle. Näistä käytännöistä kerrotaan huoltajille tutustumiskäyntien yhteydessä. Hakutilanteissa on tärkeää vaihtaa kuulumiset lapsen päivästä. Henkilöstön on kuitenkin samalla pystyttävä vastaamaan koko lapsiryhmästä. Yksikössä laaditaan oma ulkoilusuunnitelma, jossa on sovittu kuinka toiset työntekijät huomioivat lisääntyneen valvonnan tarpeen, jos esim. yksi heistä joutuu poistumaan hetkellisesti sisälle. Paikalla olevien lasten tarkka määrä on oltava koko päivän ajan henkilöstön tiedossa.

6 Pirkkalan kunnan varhaiskasvatuksen turvallisuussuunnitelma 6 / 21 POIKKEUSTILANTEET Lasta ei haeta hoitopaikan sulkemisaikaan mennessä: 1. Yritetään tavoittaa huoltajia 2. Jos heitä ei tavoiteta, yritetään ottaa yhteyttä nimettyihin varahakijoihin. 3. Jos ketään lapsen hakijoista ei tavoiteta n. puolen tunnin sisällä, otetaan yhteys Pereen vuoropäiväkotiin 4. Lapselle tuttu aikuinen tilaa taksin ja vie lapsen Pereelle. Mukaan otetaan kopio lapsen henkilötietokaavakkeesta tai vastaavat tiedot. 5. Huoltajille lähetettävällä tekstiviestillä ja hoitopaikan oveen laitetulla tiedotteella ilmoitetaan lapsen olinpaikka. 6. Perhepäivähoitaja voi niin halutessaan pitää lapsen kotonaan. 7. Hakijoita yritetään edelleen tavoittaa. Lasta ei jätetä vieraaseen paikkaan ennen kuin tilanne on selvinnyt. 8. Viimeistään seuraavana päivänä: huoltajien kanssa käydään tilanne läpi. Lastensuojeluilmoitus tehdään, mikäli lasta ei ole haettu esim. huoltajan päihteiden käytön johdosta. Jos tilanne ei selviä eikä yhteyttä varahakijoihinkaan saada, otetaan virka-aikana klo yhteyttä Pirkkalan kunnan sosiaalityöntekijään: Lapsiperheiden sosiaalityön tiimi, kirjainjako lapsen sukunimen mukaan A-J K-L M-R S-Ö Virka-ajan ulkopuolella Tampereen sosiaalipäivystys (sosiaaliasema Paussi) vastaa Pirkkalan kunnan lastensuojelun sosiaalipäivystyksestä, yhteydenotto hätäkeskuksen kautta 112 Pereen päiväkoti: Isomäentie 3, Pirkkala Vuorohoitoryhmä Keltaiset:

7 Pirkkalan kunnan varhaiskasvatuksen turvallisuussuunnitelma 7 / 21 Lasta ei voida luovuttaa hakijalle 1. Jos lasta hakemaan tuleva henkilö on päihteiden vaikutuksen alainen tai käyttäytyy väkivaltaisesti tai arvaamattomasti, lasta ei voida luovuttaa hänelle: 2. Kerro tilanne hakijalle, pysy rauhallisena ja rauhoittele tarvittaessa hakijaa. 3. Huolehdi koko ajan lapsen turvallisuudesta. Mikäli mahdollista, älä ole tilanteessa yksin. 4. Soita toiselle huoltajalle / varahakijoille 5. Jos toista hakijaa ei tavoiteta hoitopaikan sulkemisaikaan mennessä, toimitaan samoin kuin jos lasta ei tulla hakemaan. 6. Jos hakija käyttäytyy väkivaltaisesti, ilmoita välittömästi poliisille, Viimeistään seuraavana päivänä: huoltajien kanssa käydään tilanne läpi. Lastensuojeluilmoitus on tehtävä aina, jos lasta ei pystytä luovuttamaan hakijalle päihteiden tms. johdosta. Jos henkilöllä ei ole oikeutta hakea lasta: 1. Jos vain toisella vanhemmalla on oikeus hakea lasta, pyydetään hoitopaikkaan kopio käräjäoikeuden päätöksestä. 2. Jos tällainen henkilö yrittää tulla hakemaan lasta, selitä tilanne ja pyydä häntä poistumaan. Jos henkilö käyttäytyy uhkaavasti tai yrittää viedä lapsen, älä ryhdy vastustamaan. Soita välittömästi hätäkeskukseen, 112 ja lapsen huoltajalle. Lapsen sairastuminen ja lääkkeet Sairaan lapsen paikka on kotona. Varhaiskasvatuksessa noudatetaan neuvolanlääkärin ohjeistuksia (Päiväkotien yleisimmät tarttuvat taudit), ja niistä tiedotetaan kaikille huoltajille. Jos lapsi sairastuu hoitopäivän aikana, asiasta ilmoitetaan huoltajille ja heitä pyydetään hakemaan lapsi mahdollisimman pian kotiin. Hoitopäivän aikana annetaan vain välttämättömät, lääkärin kyseiselle lapselle määräämät lääkkeet. Lääkkeiden tulee olla alkuperäispakkauksissa ja annosteluohjeet näkyvillä. Kun lääkkeitä joudutaan antamaan, täytetään lääkekortti. Päivän aikana lääkkeet säilytetään aina poissa lasten ulottuvilta.

8 Pirkkalan kunnan varhaiskasvatuksen turvallisuussuunnitelma 8 / 21 Kun lapsella on jokin hoitoa tai lääkintää vaativa pitkäaikaissairaus, esim. epilepsia, laaditaan yhdessä huoltajien kanssa kirjallinen lääkehoitosopimus (Muistilista päivähoidon ja kodin kesken sovittavista asioista). Linkki: Intranet -> Sivistysosasto -> Varhaiskasvatus -> Asiakaslomakkeet Pirkkalan varhaiskasvatuksen lääkehoitosuunnitelma (päivitys ) Lasten tapaturmat Jos lapselle sattuu hoitopäivän aikana tapaturma: 1. Hätätilanteessa soita 112, ja lapsi viedään ambulanssilla ensiapuun. Lapselle tuttu aikuinen lähtee mukaan. Huoltajille ilmoitetaan välittömästi tapahtuneesta. 2. Jos lapsella ei ole välitöntä vaaraa, soitetaan taksi, ja lapsi viedään terveyskeskukseen. Terveyskeskukseen on hyvä myös soittaa etukäteen, jotta lapsi saadaan mahdollisimman nopeasti tutkittavaksi. Huoltajille ilmoitetaan välittömästi tapahtuneesta. 3. Ei-kiireellisissä tapauksissa soitetaan ensin huoltajille, joiden kanssa voidaan yhdessä arvioida tilanne. Myös he voivat viedä lapsen tutkittavaksi. 4. Kaikista lasten tapaturmista tehdään viimeistään seuraavana päivänä kirjallinen selvitys, josta ilmenevät lapsen henkilötiedot, kuvaus tapahtuneesta, jatkotoimenpiteet ja paikalla ollut työntekijä. Näiden tietojen pohjalta tehdään tapaturmailmoitus vakuutusyhtiölle. Ulkoilu piha-alueella Jokaisen varhaiskasvatusyksikön toiminta ja työvuorot suunnitellaan siten, että lasten ulkoillessa paikalla on riittävä määrä henkilökuntaa. Yhteisesti laadittu ulkoilusuunnitelma (pihasäännöt) on myös vanhempien tiedossa. Ensimmäiset ulos menevät työntekijät varmistavat porttien kunnon ja muun pihan turvallisuuden ja ilmoittavat havaitsemistaan epäkohdista. Mikäli turvallisuusriski on sellainen, ettei henkilökunta pysty sitä itse poistamaan, asiasta ilmoitetaan tilapalvelun kiinteistönhoitajalle.

9 Pirkkalan kunnan varhaiskasvatuksen turvallisuussuunnitelma 9 / 21 Lasten kanssa ulkoilevat aikuiset seuraavat aktiivisesti kaikkia lapsia ja sijoittuvat niin, että koko piha-alue on valvottuna. Kaikilla työntekijöillä tulee olla lapsista riittävät turvallisuuteen liittyvät tiedot (esim. karkailu, lääkitys). Ulkoilun valvonnassa noudatetaan erityistä tarkkuutta toimintakauden alussa ja aina uusien lasten aloittaessa hoidossa, sekä silloin kun työntekijöiden joukossa on sijaisia. Myös pimeänä aikana ulkoiltaessa huolehditaan lasten näkyvyydestä (valaistuksen riittävyys, heijastinliivit). Liikkuminen lasten kanssa toimintayksikön ulkopuolella Lähdettäessä piha-alueen ulkopuolelle huolehditaan, että mukana on riittävästi aikuisia lasten määrään sekä ikä- ja kehitystasoon nähden. Jokaisessa yksikössä kartoitetaan ympäröivät riskit ja huomioidaan ne retkisuunnitelmia tehtäessä. Heijastinliivejä käytetään retkillä aina. Henkilökunnalla on mukana matkapuhelin, jonne on tallennettu huoltajien yhteystiedot. Samoin retkille otetaan mukaan matkaensiapupakkaus. Pidemmillä matkoilla käytetään bussia tai tilataksia. Henkilökunta ei missään tilanteissa kuljeta lapsia omalla autolla, poikkeuksena vain haja-asutusalueella asuvat perhepäivähoitajat, joiden kanssa tehdään erillinen sopimus asiasta. Tilausbussia varattaessa varmistetaan, että autossa on turvavyöt jokaiselle lapselle ja aikuiselle. Jos retki kestää koko päivän tai suuntautuu Pirkkalan ulkopuolelle, siitä tehdään kirjallinen retkisuunnitelma ja tiedotetaan asiasta hyvissä ajoin myös huoltajille. Hoito- ja kasvatuskyselyssä huoltajat ovat ilmoittaneet, saako heidän lapsensa osallistua retkiin. Linkki: Intranet -> Sivistysosasto -> Varhaiskasvatus -> Asiakaslomakkeet Retkisuunnitelma

10 Pirkkalan kunnan varhaiskasvatuksen turvallisuussuunnitelma 10 / 21 Lapsen katoaminen / karkaaminen Ensin varmistetaan, että lapsi ei ole mennyt piiloon hoitopaikan sisä- tai ulkotiloihin Sen jälkeen toimitaan jokaisessa varhaiskasvatusyksikössä laaditun lähietsintäohjeen mukaisesti. Siinä huomioidaan kunkin yksikön ominaispiirteet: lasten ja aikuisten määrä, ympäröivä maasto ja riskitekijät (vesistö, vilkkaat tiet ym.). Liite: Toimintaohje, jos lapsi katoaa / karkaa päivähoidosta Lapsen koskemattomuuteen kohdistuvia uhkia Lapsen koskemattomuuteen kohdistuvia uhkia voivat olla esim. ruumiillinen tai henkinen pahoinpitely, seksuaalinen hyväksikäyttö tai laiminlyönti. Jos varhaiskasvatuksen henkilöstö havaitsee, että lapsen koskemattomuutta loukataan, on heillä velvollisuus tehdä lastensuojeluilmoitus. Huoltajien täytyy olla tietoisia ilmoituksen tekemisestä. Mikäli on perustetta epäillä lapseen kohdistuvaa seksuaalista hyväksikäyttöä, ammattihenkilöstöllä on velvollisuus tehdä ilmoitus suoraan poliisille. Jos lapsi joutuu sieppauksen kohteeksi (ulkopuolinen tekijä tai vanhempi jolla ei ole oikeutta hakea lasta), soita välittömästi hätäkeskukseen 112, jonka jälkeen toimitaan viranomaisten antamien ohjeiden mukaisesti. Lapsen huoltajalle ilmoitetaan heti tapahtuneesta. Linkki: prosessikuvaus lastensuojeluilmoituksen tekemisestä Päivystysaika Kesäpäivystysaikaan toiminta keskitetään pääsääntöisesti yhteen päiväkotiin. Kun tilat ja osa henkilökunnasta ovat lapsille vieraita, turvallisuuteen tulee kiinnittää erityistä huomiota. Ennen päivystysajan alkua töihin tulevalle henkilöstölle esitellään mm. päivystävän päiväkodin tilat ja turvallisuussuunnitelma.

11 Pirkkalan kunnan varhaiskasvatuksen turvallisuussuunnitelma 11 / 21 Lasten allergiatodistukset toimitetaan päivystävään päiväkotiin etukäteen. Keittiölle ilmoitetaan myös aika, jonka allerginen lapsi on hoidossa. Jokaisella ryhmällä on kansio, josta löytyvät lasten henkilötietokaavakkeet ja muut tarpeelliset lasta koskevat tiedot. Kunkin yksikön töissä olevat työntekijät huolehtivat, että kaikki lasta koskevat asiakirjat ovat kansiossa päivystysajan alkaessa. Lapsilla on käytössä nimilaput hoitopäivän ajan. Eri päiväkodit käyttävät erivärisiä lappuja. Päivystävän päiväkodin ulkoilusuunnitelma ja lähietsintäohje on kaikkien työntekijöiden tiedossa. Tiedottamiseen kiinnitetään päivystysaikana erityistä huomiota. Viestivihkon avulla tieto välittyy myös henkilöstön vaihtuessa kesken päivystysajan. Henkilöstöpalaveri pidetään viikoittain. Siinä tiedotetaan kaikki yhteiset asiat ja kerrataan turvallisuusohjeistus. Lomien porrastamisella varmistetaan, että samanaikaisesti kaikki työntekijät ryhmissä eivät vaihdu. Suositeltavaa on, että päivystysaikana ollaan töissä vähintään kaksi viikkoa. Vanhemmille tiedotetaan päivystysajan käytännöistä. Ryhmässä kulloinkin työskentelevä henkilöstö sekä päivystyksen vastuuhenkilö ovat myös vanhempien tiedossa Toimintayksikön henkilöstön riskit Varhaiskasvatuksen työntekijän työtapaturma tai sairauskohtaus Työntekijät on vakuutettu työtapaturmien varalle (vakuutusyhtiö If). Jos tapaturma sattuu työssä tai työmatkalla: 1. Ilmoita asiasta esimiehelle 2. Ota yhteyttä työterveyspalvelu Viisariin 3. Yhdessä esimiehen kanssa täytetään työtapaturma- /ammattitautiilmoitus ja vakuutustodistus. Vakuutustodistus toimitetaan Viisariin ja / tai muihin hoitaviin tahoihin. Jos työntekijä käy Viisarissa kesken työpäivän, tämä merkitään työvuoroluetteloon samoin kuin kaikki muutkin poissaolot työpaikalta. Asiasta täytyy myös ilmoittaa esimiehelle / varajohtajalle / vastuuopettajalle kunkin yksikön käytäntöjen mukaisesti. Perhepäivähoitajat tekevät ilmoituksen omalle esimiehelleen

12 Pirkkalan kunnan varhaiskasvatuksen turvallisuussuunnitelma 12 / 21 Jos työntekijä saa sairauskohtauksen, on muiden paikalla olevien aikuisten kyettävä auttamaan ja huolehdittava myös lasten turvallisuudesta. Jokaisella varhaiskasvatuksen työntekijällä on ajantasainen ensiaputaito (ea-koulutus kolmen vuoden välein). Yksintyöskentelyä pyritään välttämään, mutta esim. perhepäivähoitajien on hyvä opettaa isoimmille lapsille, kuinka hälytetään apua. Ilta- ja vuorohoitoryhmää varten on oma toimintaohjeistus. Liite: Pereen päiväkodin turvallisuusohje yksintyöskentelytilanteissa yövuoron aikana Työsuojelu ja työterveyshuolto Jokaisella työpaikalla tehdään työsuojelun työpaikkakohtainen toimintaohjelma, johon on kirjattu kaikki työturvallisuuteen liittyvät riskitekijät ja toimenpide-ehdotukset, aikataulu ja vastuuhenkilöt. Aluehallintovirasto järjestää määräajoin työsuojelutarkastuksia kaikissa yksiköissä. Jokaisella työntekijällä on velvollisuus ilmoittaa havaitsemistaan epäkohdista (turvallisuusriskit, epäasiallinen kohtelu ym.) esimiehelle ja tarvittaessa työsuojeluvaltuutetulle / -päällikölle. Työterveyshuolto on järjestetty Työterveyspalvelu Viisariin. Työntekijöiden ja esimiesten käytettävissä ovat työterveyshoitajan, -lääkärin, työfysioterapeutin ja psykologin palvelut. Linkki: Intranet -> Henkilöstöasiat -> Työsuojelu -> Työterveyshuolto Päihderiippuvuus ja huumausainetestaus Toimitaan Pirkkalan kunnan päihdeohjelman mukaisesti (Kunnanhallitus ). Linkki: Intranet -> Henkilöstöasiat -> Ohjeita esimiehille -> Päihdeohjelma.

13 Pirkkalan kunnan varhaiskasvatuksen turvallisuussuunnitelma 13 / 21 Lasten kanssa työskentelevän henkilön rikostaustaustan selvittäminen Jokainen uusi Pirkkalan kunnan varhaiskasvatukseen tuleva työntekijä (myös lyhytaikainen sijainen) esittää esimiehelle rikosrekisteriotteen. Tästä tehdään merkintä Populuksen henkilötietoihin. ( Väkivalta- ja uhkaustilanteet Jos työntekijä saa tietoonsa, että toimintayksikköön on mahdollisesti saapumassa henkilö, joka saattaa käyttäytyä väkivaltaisesti tai olla muuten uhkaava, hänen on tiedotettava asiasta muille paikalla oleville sekä esimiehelle välittömästi. Puhelimitse tai kirjeitse tulleesta uhkauksesta ilmoitetaan välittömästi esimiehelle ja poliisille. Tilanteessa toimitaan poliisin antamien ohjeiden mukaisesti. Jokainen väkivalta- ja uhkaustilanne käsitellään työyhteisössä mahdollisimman pian tapahtuneen jälkeen, ja siitä laaditaan raportti Pirkkalan kunnan käytännön mukaisesti. Liite: Toimintaohjeet uhkaustilanteessa Linkki: Intranet -> Henkilöstöasiat -> Lomakkeet -> Uhka- ja väkivaltatilanteiden seuranta Tupakointi Tupakointi varhaiskasvatusyksiköiden sisä- ja ulkotiloissa sekä ulkoilualueilla on kielletty.

14 Pirkkalan kunnan varhaiskasvatuksen turvallisuussuunnitelma 14 / Toimintariskit Varhaiskasvatushenkilöstön asetuksen mukaisesta riittävyydestä ja kelpoisuudesta vastaa kunkin yksikön esimies. Jokaisella työntekijällä on tarvittaessa velvollisuus siirtyä työskentelemään muihin yksiköihin. Työvuoro- ja lomasuunnittelulla pyritään takaamaan henkilöstön riittävä ja oikea-aikainen läsnäolo. Kehittämällä varahenkilöjärjestelmää ja sijaisten rekrytointia pyritään turvaamaan se, että myös henkilöstön lomien ja sairauspoissaolojen aikana lapsiryhmissä työskentelee lapsille tuttuja, koulutettuja työntekijöitä. TOIMINTAYMPÄRISTÖ Sisätilat ja toimintavälineet Jokaisessa toimintayksikössä kartoitetaan tiloihin ja niiden käyttöön liittyvät riskit. Henkilöstö suunnittelee toiminnan niin, että lasten riittävä valvonta toteutuu kaikissa tiloissa koko päivän ajan. Tilojen korjausta vaativista puutteista ja epäkohdista ilmoitetaan tilapalvelulle. Kalusteiden, lelujen ja muun toimintavälineistön pitää olla turvallisia, ehjiä ja puhtaita. Käytössä olevan välineistön tulee olla lasten ikä- ja kehitystason mukaista. Rikkinäiset välineet, koneet ja laitteet korjataan / poistetaan käytöstä. Lasten kotoa tuomat lelut eivät saa myöskään aiheuttaa vaaratilanteita. Terävät ja muut vaaralliset esineet säilytetään lasten ulottumattomissa. Terveydelle vaarallisia tai myrkyllisiä aineita ei säilytetä lasten käytössä olevissa tiloissa eikä lukitsemattomissa kaapeissa. Perhepäivähoitaja tarkistaa oman kotinsa turvallisuuden yhdessä esimiehensä kanssa. Liite: Perhe- ja ryhmäperhepäivähoitokodin turvallisuuden tarkistuslista.

15 Pirkkalan kunnan varhaiskasvatuksen turvallisuussuunnitelma 15 / 21 Ulkoilualue Ulkoilualueen turvallisuus tarkistetaan päivittäin, aina lasten kanssa ulos mentäessä. Henkilöstö poistaa välitöntä vaaraa aiheuttavat esineet (lasinsirpaleet, huumeneulat ym.) huolehtien samalla lasten ja omasta turvallisuudestaan. Muut korjausta vaativat turvallisuusriskit ja puutteet ilmoitetaan viipymättä tilapalvelulle. Kiinteistönhoitajalle ilmoitetaan myös, mikäli ulkoilualueella on esim. sääolosuhteista aiheutuvia riskejä (vesilammikot, jäätiköt jne.). Välittömiä toimenpiteitä vaativat riskit ilmoitetaan puhelimitse, muuten ilmoitukset tehdään kirjallisesti sähköisellä vikailmoituslomakkeella. Ulkoiluvälineiden kunto tarkistetaan säännöllisesti. Tilapalvelu vastaa vuositarkastuksista, mutta henkilöstön velvollisuutena on ilmoittaa havaitsemansa riskit. Ulkoilualueella kasvavat puut ja muu kasvillisuus eivät saa myöskään aiheuttaa vaaratilanteita. Siisteys ja hygienia Hyvästä käsihygieniasta huolehditaan kaikissa päivän tilanteissa. Sekä lapset että aikuiset pesevät kätensä tullessaan hoitopaikkaan. Henkilöstö käyttää suojakäsineitä (pepun pesu, haavojen hoito ym. tilanteissa). Lasten henkilökohtaisten tavaroiden (tutit, unilelut, kurahousut ym.) puhtaudesta ja kunnosta vastaavat vanhemmat. Hoito- ja kasvatushenkilöstön sekä tilojen siivouksesta vastaavien työntekijöiden välinen hyvin toimiva yhteistyö ja tiedottaminen varmistavat riittävän siisteystason myös epidemia-aikoina. Tarkempaa tietoa: Infektioriskien vähentäminen päivähoidossa (Sosiaali- ja terveysministeriö, Oppaita 2005:28)

16 Pirkkalan kunnan varhaiskasvatuksen turvallisuussuunnitelma 16 / 21 Tartuntatautiepidemiat Mikäli jossain yksikössä lasten tai henkilökunnan sairastavuus lisääntyy merkittävästi ja syyksi epäillään epidemialuonteista infektiotautia, otetaan ensisijaisesti yhteyttä terveyskeskuksen tartuntataudeista vastaavaan lääkäriin. Jos on todettu vakava epidemia / pandemia: noudatetaan oman kunnan terveysviranomaisten ohjeita ja seurataan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tiedotteita ( Paloturvallisuus Jokaisessa yksikössä on paloviranomaisten ohjeistuksen mukaisesti laadittu palo- ja pelastussuunnitelma, joka tarkistetaan palotarkastuksen sekä toiminnassa tapahtuvien muutosten yhteydessä. Uusien työntekijöiden perehdytyksessä he tutustuvat myös yksikön paloturvallisuusohjeisiin ja koko henkilöstön kanssa ne kerrataan vähintään kerran vuodessa. Alkusammutuskoulutusta ja poistumisharjoituksia järjestetään säännöllisesti. Päivähoitopaikkojen sisätiloissa ei käytetä avotulta. Ulkona, esim. pihajuhlissa voi valvotusti polttaa kynttilälyhtyjä. Sähkölaitteiden kunto tarkistetaan säännöllisesti ja vialliset laitteet poistetaan käytöstä. Sammutuspeitteitä on jokaisen ryhmän sekä henkilökunnan tiloissa. Hankintojen yhteydessä suositaan paloturvallisia materiaaleja. Sekä sisä- että ulkotiloissa huolehditaan ympäristön siisteydestä ja esteettömistä kulkureiteistä. Suljettavat jätekatokset pidetään lukittuina.

17 Pirkkalan kunnan varhaiskasvatuksen turvallisuussuunnitelma 17 / 21 Tietoriskit Jokainen varhaiskasvatuksen työntekijä allekirjoittaa Sosiaalipalveluiden salassapito- ja käyttäjäsitoumuksen. Esimies käy sen sisällön läpi uuden työntekijän kanssa perehdytyksen yhteydessä. Opiskelijat ja lyhytaikaiset sijaiset, joilla ei ole käyttäjätunnuksia, allekirjoittavat vaitiolositoumuksen. Kaikki lasten, perheiden ja työntekijöiden henkilötietoja sisältävät asiakirjat säilytetään niin, etteivät ne ole ulkopuolisten nähtävillä. Ne asiakirjat, joita ei arkistoida, hävitetään silppuamalla. Sähköpostitse ei lähetetä lasten henkilötietoja, valokuvia yms. Yhteydenpito vanhempien kanssa tapahtuu työpuhelimilla ja ryhmien / päiväkodin ryhmäsähköpostin /perhepäivähoitajan työsähköpostin kautta. Internet ja sähköposti on tarkoitettu ainoastaan työasioiden hoitamiseen. Epäilyttäviä sähköpostiviestejä ja liitetiedostoja ei tule avata, vaan niistä on ilmoitettava HelpDeskiin ja noudatettava sieltä saatuja ohjeita. Linkki: Intranet -> Tietotekniikka ja käyttötuki -> Tietoturva -> Henkilöstön tietoturvaopas Tilojen ulkopuolinen käyttö Päiväkotitilojen luovuttamisesta ulkopuolisen henkilön, yhdistyksen tai järjestön käyttöön täytetään aina käyttöhakemus. Hakemuksen hyväksyy päiväkodin johtaja. Tilojen käytöstä tehdään kirjallinen sopimus. Käyttäjä vastaa järjestyssääntöjen noudattamisesta. Päiväkodin avaimia luovutetaan vain kuittausta vastaan, eikä niitä saa luovuttaa toiselle henkilölle. Avaimet on palautettava välittömästi toiminnan päättyessä.

18 Pirkkalan kunnan varhaiskasvatuksen turvallisuussuunnitelma 18 / 21 3 TURVALLISUUDEN YLLÄPITO 3.1. Henkilöstön perehdytys ja koulutus Jokainen uusi työntekijä perehdytetään myös yksikön turvallisuusohjeisiin. Esimies vastaa, että yksikössä on sovittu kuinka perehdytys toteutetaan (päiväkodin johtaja, turvallisuusvastaava/ -tiimi). Kaikissa varhaiskasvatuksen yksiköissä on ajan tasalla oleva perehdytyskansio. Varhaiskasvatuksen koulutussuunnitelmaan sisältyvät turvallisuuskoulutukset, jotka järjestetään yhteistyössä terveydenhuollon kanssa: ensiapukoulutus (jokainen työntekijä 3 vuoden välein) lääkehoitokoulutus (jokainen työntekijä käy) Lisäksi yhteistyössä Tampereen aluepelastuslaitoksen kanssa järjestetään: alkusammutuskoulutusta koko henkilöstölle poistumisharjoituksia yksikkökohtaisesti 3.2. Jälkiarviointi Turvallisuuden ylläpitäminen ja kehittäminen edellyttää, että kaikki tapahtuneet häiriötilanteet käsitellään yksikössä mahdollisimman pian. Jälkiarviointi tehdään kirjallisesti: jos työntekijä on joutunut kohteeksi: Uhka- ja vaaratilanteiden seuranta kaavake jos lapselle on sattunut tapaturma / läheltä piti tilanne: käytetään ko. selvityskaavaketta tai tehdään vapaamuotoinen selvitys. Jälkiarvioinnissa on tärkeää yhdessä keskustellen selvittää tilanteen kulku ja miettiä kuinka jatkossa estetään vastaavien tilanteiden synty. Tilanteen vakavuudesta riippuu, kuinka ja kenelle asiasta tiedotetaan. Varhaiskasvatuksen aluepäällikölle ilmoitetaan kaikki tavallisuudesta poikkeavat tapaturmat, onnettomuudet ja läheltä piti tilanteet. Yhdessä aluepäällikön / varhaiskasvatuspäällikön kanssa sovitaan jatkotoimenpiteet. Lapselle tapahtuneen onnettomuuden tai tapaturman jälkeen tilanne käsitellään huoltajien kanssa.

19 Pirkkalan kunnan varhaiskasvatuksen turvallisuussuunnitelma 19 / Yksiköiden turvallisuussuunnitelmat Yksikön turvallisuussuunnitelmassa on tätä kunnan varhaiskasvatuksen turvallisuussuunnitelmaa tarkemmat tiedot kyseisen yksikön riskeistä ja niihin varautumisesta. Yksikön suunnitelmassa ovat liitteenä: ulkoilusuunnitelma lähietsintäohje 3.4. Turvallisuussuunnitelman päivitys Pirkkalan varhaiskasvatuksen turvallisuussuunnitelman päivityksestä vastaa varhaiskasvatuksen johtoryhmä. Suunnitelmaa päivitetään tarvittaessa, aina uusien ohjeiden tullessa voimaan. Suunnitelma tarkistetaan vähintään kahden vuoden välein. Yksiköiden turvallisuussuunnitelman päivityksestä vastaa esimies yhteistyössä henkilöstön kanssa. Suunnitelma tarkistetaan vuosittain ja aina muutostilanteissa Turvallisuuden ylläpito ja kehittäminen on jokaisen varhaiskasvatuksen työntekijän vastuulla

20 Pirkkalan kunnan varhaiskasvatuksen turvallisuussuunnitelma 20 / 21 4 LIITE STM Tarja Kahiluoto Olli Saarsalmi Muutoksia Päivähoidon turvallisuussuunnittelu -oppaan 1 julkaisemisen jälkeen 1. Muutoksia säännöksissä - Kulutustavaroiden ja kuluttajapalvelusten turvallisuudesta annettu laki (75/2004) on kumoutunut. tulkinnan tarkennus, joka koski kuntien tuoteturvallisuusvalvontaviranomaisten suorittamaa valvontaa. Ks. tarkemmin Sosiaali- ja terveysministeriön Kuntainfo 5/2009. Uudessa vuoden 2012 alussa voimaan tulleessa kuluttajaturvallisuuslaissa (920/2011) on selkeytetty kuluttajaturvallisuussääntelyä ja kuntien tuoteturvallisuusviranomaisten suorittamaa valvontaa, ks. työ- ja elinkeinoministeriö, (vrt. myös sosiaali- terveysministeriön Kuntainfo 5/2009). Laissa on säädetty mm. toimintaa koskevasta ilmoitusmenettelystä sekä turvallisuussuunnitelman (turvallisuusasiakirja, asetus 1110/2011) laadinnasta, jos on kysymys palvelusta, johon sisältyy merkittäviä riskejä. Turvatekniikan keskukselle tulee tehdä ilmoitus mm. vakavista sähkö- ja hissionnettomuuksista, ks. - Laki (603/1996) ja asetus (1208/1996) yksityisten sosiaalipalvelujen valvonnasta on kumottu yksityisistä sosiaalipalveluista annetulla lailla (922/2011) ja asetuksella (1055/2011), jotka tulivat voimaan Ks. myös sosiaali- ja terveysministeriön Kuntainfo 10/ Oppaan sivulla 16 mainittu asetus työsuojelun valvonnasta (954/1973) on kumoutunut. - Uusitun pelastuslain (379/2011) säännökset on otettava soveltuvin osin huomioon (esim. onko kohteeseen laadittava poistumisturvallisuussuunnitelma). 2. Uudet tilaohjeet ilmestyneet - Rakennustieto Oy on julkaissut vuonna 2010 Päiväkotien suunnittelu -nimisen RTohjekortin (RT ), joka on tarkoitettu päiväkotihankkeen suunnittelijoille sekä tilaaja- ja käyttäjäosapuolille. Ohjekorttia myy Rakennustieto Oy. 1 Päivähoidon turvallisuussuunnittelu. (toim. ) Olli Saarsalmi, Stakes ja sosiaali- ja terveysministeriö, oppaita 71, 2008

21 Pirkkalan kunnan varhaiskasvatuksen turvallisuussuunnitelma 21 / Lastensänkyjen standardi - Oppaan sivu 65, Kalusteet: Lastensängyille käytetään standardia SFS-EN (painetussa versiossa on virheellinen standardi). 4. Uutta suositeltavaa aineistoa turvallisuussuunnittelun tueksi - Riskienhallinta ja turvallisuussuunnittelu Opas sosiaali- ja terveydenhuollon johdolle ja turvallisuusasiantuntijoille (STM 2011:15) on ladattavissa sosiaali- ja terveysministeriön nettisivuilta.

Pirkkalan kunnan varhaiskasvatuksen turvallisuussuunnitelma

Pirkkalan kunnan varhaiskasvatuksen turvallisuussuunnitelma Pirkkalan kunnan varhaiskasvatuksen turvallisuussuunnitelma Sisällysluettelo 1 Varhaiskasvatuksen turvallisuussuunnitelman taustaa 3 2 Varhaiskasvatuksen riskit ja vaaratilanteet sekä niiden ennaltaehkäisy

Lisätiedot

LÄÄKEHOITOSUUNNITELMA VARHAISKASVATUKSESSA

LÄÄKEHOITOSUUNNITELMA VARHAISKASVATUKSESSA LÄÄKEHOITOSUUNNITELMA VARHAISKASVATUKSESSA Suunnitelman perustana ja lähteinä ovat olleet Sosiaali- ja terveysministeriön 2007 julkaisema opas Turvallinen lääkehoito, Valtakunnallinen opas lääkehoidon

Lisätiedot

Tervetuloa perhepäivähoitoon!

Tervetuloa perhepäivähoitoon! Tervetuloa perhepäivähoitoon! Sivu1 HOITOSUHTEEN ALOITTAMINEN JA PERHEPÄIVÄKOTIIN TUTUSTUMINEN Hoidon aloitus on suuri muutos lapsen elämässä, hänen siirtyessään kodista hoitopaikkaan muiden lasten joukkoon.

Lisätiedot

Telkän esite 2007. Päiväkodin arvot, jotka on määritelty yhdessä vanhempien kanssa ohjaavat toimintaamme:

Telkän esite 2007. Päiväkodin arvot, jotka on määritelty yhdessä vanhempien kanssa ohjaavat toimintaamme: TERVETULOA TELKÄN PÄIVÄKOTIIN Telkän esite 2007 Telkän päiväkoti on perustettu 1980 keskelle Hervantaa lähelle Ahvenisjärveä. Päiväkoti on myös lähellä Suolijärveä, joten retkeily lähimaastossa on oleellinen

Lisätiedot

Tervetuloa perhepäivähoitoon. Varhaiskasvatuksen osasto

Tervetuloa perhepäivähoitoon. Varhaiskasvatuksen osasto Tervetuloa perhepäivähoitoon Varhaiskasvatuksen osasto 1.1.2015 2(5) Perhepäivähoitoon tulo Lapsen elämässä tapahtuu suuri muutos hänen siirtyessään kodista hoitopaikkaan toisten lasten joukkoon. Valmistathan

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen lääkehoitosuunnitelma

Varhaiskasvatuksen lääkehoitosuunnitelma Varhaiskasvatuksen lääkehoitosuunnitelma VARHAISKASVATUKSEN LÄÄKEHOITOSUUNNITELMA Suunnitelman perustana ja lähteinä on ollut Sosiaali- ja terveysministeriön 2005 julkaisema opas Turvallinen lääkehoito,

Lisätiedot

Esim. astmaan liittyvä hengenahdistus diabetes, lasten kohdalla toteutuu monipistoshoito epilepsia allergialääkkeet

Esim. astmaan liittyvä hengenahdistus diabetes, lasten kohdalla toteutuu monipistoshoito epilepsia allergialääkkeet LÄÄKEHOITOSUUNNITELMA Suunnitelman perustana ja lähteinä on ollut Sosiaali- ja terveysministeriön 2007 julkaisema opas Turvallinen lääkehoito, Valtakunnallinen opas lääkehoidon toteuttamisesta Sosiaali-

Lisätiedot

KUNTAKOHTAINEN VARHAISKASVATUKSEN LÄÄKEHOITOSUUNNITELMA. 14.8.2013 Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymä

KUNTAKOHTAINEN VARHAISKASVATUKSEN LÄÄKEHOITOSUUNNITELMA. 14.8.2013 Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymä KUNTAKOHTAINEN VARHAISKASVATUKSEN LÄÄKEHOITOSUUNNITELMA 14.8.2013 Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymä 1 Suunnitelman perustana on ollut Sosiaali- ja terveysministeriön julkaisema opas Turvallinen

Lisätiedot

TERVETULOA PILVIPAIMENIIN! Pilvipaimenet on vuorohoitoa tarjoava ryhmä puhelin:

TERVETULOA PILVIPAIMENIIN! Pilvipaimenet on vuorohoitoa tarjoava ryhmä puhelin: TERVETULOA PILVIPAIMENIIN! Pilvipaimenet on vuorohoitoa tarjoava ryhmä puhelin: 0400914479 osoite: Kuhatie 1, 54915 Saimaanharju sähköposti: pilvipaimenet@taipalsaari.fi Henkilökunta Ansku, Taru, Maarit,

Lisätiedot

TIEDOTE VARHAISKASVATUKSEEN

TIEDOTE VARHAISKASVATUKSEEN TIEDOTE VARHAISKASVATUKSEEN VARHAISKASVATUS Perhepäivähoito on kodinomaista, pienissä ryhmissä tapahtuvaa päivähoitoa. Perhepäivähoitoa järjestetään hoitajan kotona. Perhepäivähoitajalla voi olla hoidossa

Lisätiedot

LÄÄKEHOITOSUUNNITELMA JÄRVENPÄÄN VARHAISKASVATUKSESSA

LÄÄKEHOITOSUUNNITELMA JÄRVENPÄÄN VARHAISKASVATUKSESSA LÄÄKEHOITOSUUNNITELMA JÄRVENPÄÄN VARHAISKASVATUKSESSA Lääkehoitosuunnitelman perustana on ollut Sosiaali- ja terveysministeriön työryhmän laatima Turvallinen lääkehoito-opas (STM 2005:32) ja sen pohjalta

Lisätiedot

Työmaakohtainen perehdyttäminen rakennustyömaalla

Työmaakohtainen perehdyttäminen rakennustyömaalla Työmaakohtainen perehdyttäminen rakennustyömaalla Tarkoitus; Mikään työmaa ei ole identtinen! Jokaisella työmaalla omat erityispiirteet ja vaaratekijänsä Antaa työmaalle tulevalle henkilölle tietoa yleisistä

Lisätiedot

MERI-HALIKON PÄIVÄHOIDON ABC

MERI-HALIKON PÄIVÄHOIDON ABC MERI-HALIKON PÄIVÄHOIDON ABC Meri-Halikon päiväkoti Tuupikkalantie 5 25210 Vartsala p. 044 778 3486 Simpukat p. 044 778 3487 Meritähdet p. 044 778 5937 keittiö sähköposti: merihalikko.paivakoti@salo.fi

Lisätiedot

Uudenkaupungin kaupungin sosiaali- ja terveystoimen ohje työyksikköjen lääkehoitosuunnitelmaa

Uudenkaupungin kaupungin sosiaali- ja terveystoimen ohje työyksikköjen lääkehoitosuunnitelmaa VARHAISKASVATUKSESSA 2.4.2013 päivähoidon johtaja Kirsi Häkkinen Hyväksytty liitteineen (1-4) 9.4.2013 va vastaava ylilääkäri Sanna Maula, Uudenkaupungin sosiaali- ja terveyskeskus Suunnitelman perustana

Lisätiedot

KOULULAISTEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN OHJAUS- JA VALVONTA-ASIAKIRJA

KOULULAISTEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN OHJAUS- JA VALVONTA-ASIAKIRJA TAMPEREEN KAUPUNKI Sivu 1 (6) Hyvinvoinnin palvelualue Valvonta- ja ohjaustiimi KOULULAISTEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN OHJAUS- JA VALVONTA-ASIAKIRJA PALVELUNTUOTTAJA: nimi: y-tunnus: ryhmän nimi: osoite:

Lisätiedot

Tuttu ympäristö yllättää. Perusasiat kuntoon.

Tuttu ympäristö yllättää. Perusasiat kuntoon. Tuttu ympäristö yllättää. Perusasiat kuntoon. PERUSASIAT KUNTOON työssä ja kotona Siisteys ja järjestys ehkäisevät tapaturmia, lisäävät työtehoa ja viihtyvyyttä merkittävästi niin työpaikalla kuin kotonakin.

Lisätiedot

Esitys ja malli päivähoidon / varhaiskasvatuksen lääkehoitosuunnitelman tuottamiseksi

Esitys ja malli päivähoidon / varhaiskasvatuksen lääkehoitosuunnitelman tuottamiseksi 15.12.2009 1 (5) Esitys ja malli päivähoidon / varhaiskasvatuksen lääkehoitosuunnitelman tuottamiseksi Sosiaali- ja terveysministeriön opas Turvallinen lääkehoito Valtakunnallinen opas lääkehoidon toteuttamisesta

Lisätiedot

Linnoituksen päiväkoti. Kaarlonkatu HAMINA

Linnoituksen päiväkoti. Kaarlonkatu HAMINA Linnoituksen päiväkoti Kaarlonkatu 4 49400 HAMINA linnoituksen.paivakoti@hamina.fi A r v o t MUITA LINNOITUKSESSA TYÖSKENTELEVIÄ: Varhaiskasvatuksen esimies Sirpa Matero puh. 040 778 2179 Varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

YHTEINEN TYÖPAIKKA, aliurakointi ja ketjutus Kansainvälinen työturvallisuuspäivä 28.4.2015

YHTEINEN TYÖPAIKKA, aliurakointi ja ketjutus Kansainvälinen työturvallisuuspäivä 28.4.2015 YHTEINEN TYÖPAIKKA, aliurakointi ja ketjutus Kansainvälinen työturvallisuuspäivä 28.4.2015 Vesa Ullakonoja ü työpaikalla on yksi työpaikan kokonaisuutta hallitseva eli pääasiallista määräysvaltaa käyttävä

Lisätiedot

VALTAKUNNALLINEN TAPATURMAPÄIVÄ 13/08/2010 Arja Puska KUUDEN KOON MALLI PÄIVÄ HOIDOLLE JA KOULUILLE

VALTAKUNNALLINEN TAPATURMAPÄIVÄ 13/08/2010 Arja Puska KUUDEN KOON MALLI PÄIVÄ HOIDOLLE JA KOULUILLE VALTAKUNNALLINEN TAPATURMAPÄIVÄ 13/08/2010 Arja Puska KUUDEN KOON MALLI PÄIVÄ HOIDOLLE JA KOULUILLE Kuuden koon malli Tapaturmien ehkäisyn toimintamalli päiväkotiin ja kouluun LAPSEN TURVAKSI HANKE 2007

Lisätiedot

MERI-HALIKON PÄIVÄHOIDON ABC

MERI-HALIKON PÄIVÄHOIDON ABC MERI-HALIKON PÄIVÄHOIDON ABC Meri-Halikon päiväkoti Ryhmis Merituuli Tuupikkalantie 5 Tuupikkalantie 5 as 1 25210 Vartsala 25210 Vartsala p. 044 778 3486 Simpukat p. 044 778 3488 p. 044 778 3487 Meritähdet

Lisätiedot

TERVETULOA PÄIVÄKOTI KAJUUTTAAN

TERVETULOA PÄIVÄKOTI KAJUUTTAAN TERVETULOA PÄIVÄKOTI KAJUUTTAAN TOIMINTA-AJATUS: KASVATAMME LAPSIA TURVALLISESSA JA KANNUSTAVASSA ILMAPIIRISSÄ. PÄIVÄKOTIEMME LEIKKI- JA OPPIMISYMPÄRISTÖT TUKEVAT LAPSEN OMATOIMISUUTTA JA AKTIIVISUUTTA.

Lisätiedot

Ohjeet palvelutuottajien hakumenettelyyn

Ohjeet palvelutuottajien hakumenettelyyn Ohjeet palvelutuottajien hakumenettelyyn Hakeminen palvelusetelilain mukaiseksi lasten päiväkoti/ryhmäperhepäivähoidon palveluntuottajaksi Hakulomake ja liitteet Palvelusetelillä toimivaksi palveluntuottajaksi

Lisätiedot

PÄIVÄKODISSA, KOULUSSA SEKÄ AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNASSA TOTEUTETTAVAN LÄÄKEHOIDON SUUNNITELMA. Rovaniemen kaupunki

PÄIVÄKODISSA, KOULUSSA SEKÄ AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNASSA TOTEUTETTAVAN LÄÄKEHOIDON SUUNNITELMA. Rovaniemen kaupunki PÄIVÄKODISSA, KOULUSSA SEKÄ AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNASSA TOTEUTETTAVAN LÄÄKEHOIDON SUUNNITELMA Rovaniemen kaupunki Päivähoidon palvelukeskus ja Koulupalvelukeskus 4.5.2011 LÄÄKEHOITOSUUNNITELMA PÄIVÄHOIDOSSA,

Lisätiedot

Päivän teemat viranomaisnäkökulmasta

Päivän teemat viranomaisnäkökulmasta Päivän teemat viranomaisnäkökulmasta Tarkastaja Tuuli Harjunpää Lounais-Suomen aluehallintovirasto Työsuojelun vastuualue 1 Päivän teemat: Perehdyttäminen ja yhteistoiminta rakennustyömaalla Putoamissuojaus

Lisätiedot

Seinäjoen ammattikorkeakoulun työsuojelu- ja turvallisuusorganisaatio. SeAMKin johtoryhmän hyväksymä

Seinäjoen ammattikorkeakoulun työsuojelu- ja turvallisuusorganisaatio. SeAMKin johtoryhmän hyväksymä Seinäjoen ammattikorkeakoulun työsuojelu- ja turvallisuusorganisaatio SeAMKin johtoryhmän 21.6.2017 hyväksymä Työsuojelu- ja turvallisuusorganisaatio SeAMK turvallisuuden johtoryhmä Rehtori (vararehtori)

Lisätiedot

Ryhmäperhepäivähoitokodissa hoidetaan samanaikaisesti 12 alle kouluikäistä kokopäiväistä lasta ja siellä työskentelee 3 ryhmäperhepäivähoitajaa.

Ryhmäperhepäivähoitokodissa hoidetaan samanaikaisesti 12 alle kouluikäistä kokopäiväistä lasta ja siellä työskentelee 3 ryhmäperhepäivähoitajaa. HYVÄT PERHEPÄIVÄHOITOLASTEN VANHEMMAT Lapsenne on saanut perhepäivähoitopaikan. Perhepäivähoito tarjoaa pienelle lapsiryhmälle kodinomaisen hoitomuodon. Perhepäiväkodin tarkoituksena on antaa turvallista

Lisätiedot

Ennaltaehkäisy väkivaltariskien hallinnassa työssä

Ennaltaehkäisy väkivaltariskien hallinnassa työssä Ennaltaehkäisy väkivaltariskien hallinnassa työssä Suuntaviivoja työväkivallan ja häirinnän torjuntaan -seminaari Turvallisuusmessut 2012, Tampere Timo Suurnäkki Työväkivallalla tarkoitetaan asiakkaiden

Lisätiedot

ASIAKKAASEEN TAI POTILAASEEN KOHDISTUVA EPÄASIALLINEN TOIMINTA JA SEN KÄSITTELY TYÖYHTEISÖSSÄ

ASIAKKAASEEN TAI POTILAASEEN KOHDISTUVA EPÄASIALLINEN TOIMINTA JA SEN KÄSITTELY TYÖYHTEISÖSSÄ ASIAKKAASEEN TAI POTILAASEEN KOHDISTUVA EPÄASIALLINEN TOIMINTA JA SEN KÄSITTELY TYÖYHTEISÖSSÄ Kysely lähetettiin n. 9000 sairaanhoitajaliiton jäsenelle helmikuussa 2018 Kyselyyn vastasi yhteensä 910 henkilöä

Lisätiedot

Pasi Poukka Raumanmeren Ohjelmapalvelut / AquaSport Raumanmeri

Pasi Poukka Raumanmeren Ohjelmapalvelut / AquaSport Raumanmeri Pasi Poukka Raumanmeren Ohjelmapalvelut / AquaSport Raumanmeri Lomailu ja kohde ovat asiakkaalle vapaavalintaisia. Pääosa matkailijoista ajattelee helppoutta ja turvallisuutta. Matkailu on altis erilaisille

Lisätiedot

Työturvallisuus ja työsuojelu. Sari Anetjärvi lakimiesasessori

Työturvallisuus ja työsuojelu. Sari Anetjärvi lakimiesasessori Työturvallisuus ja työsuojelu Sari Anetjärvi lakimiesasessori Työturvallisuuslaki Työturvallisuuslaki (738/2002) koskee kirkkoa ja seurakuntia. Lain tarkoituksena on parantaa työympäristöä ja työolosuhteita

Lisätiedot

LIITE 4 TOIMINTAOHJEITA KOULUN KRIISITILANTEISSA

LIITE 4 TOIMINTAOHJEITA KOULUN KRIISITILANTEISSA LIITE 4 TOIMINTAOHJEITA KOULUN KRIISITILANTEISSA TÄRKEÄT NUMEROT Koulun osoite: MUISTA RAUHALLISUUS! YLEINEN HÄTÄNUMERO 112 Poliisi 112 Palo- ja pelastusasiat 112 Kangasalan terveyskeskus 03-5655 400 Pälkäneen

Lisätiedot

Turvapassi-koulutus päivähoidon ja koulun henkilöstölle. Tapaturmapäivä 13.8.2010 Kristiina Myllyrinne asiantuntija, ensiapu Suomen Punainen Risti

Turvapassi-koulutus päivähoidon ja koulun henkilöstölle. Tapaturmapäivä 13.8.2010 Kristiina Myllyrinne asiantuntija, ensiapu Suomen Punainen Risti Turvapassi-koulutus päivähoidon ja koulun henkilöstölle Tapaturmapäivä 13.8.2010 Kristiina Myllyrinne asiantuntija, ensiapu Suomen Punainen Risti SPR:n Turvapassi-koulutus Turvapassi-koulutus Yksi työpäivä

Lisätiedot

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA JA SOPIMUS Esitietoja päivähoidon aloitusvaiheessa

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA JA SOPIMUS Esitietoja päivähoidon aloitusvaiheessa PALTAMON KUNTA 1 (4) Sivistyspalvelut / Lasten päivähoito LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA JA SOPIMUS Esitietoja päivähoidon aloitusvaiheessa LAPSEN NIMI Syntymäaika Osoite Hoitopaikka ÄITI / HUOLTAJA

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen turvallisuussuunnittelu Tampere

Varhaiskasvatuksen turvallisuussuunnittelu Tampere Varhaiskasvatuksen turvallisuussuunnittelu Tampere 1.9.2017 Pia Kola-Torvinen Opetushallitus Esityksen teemat Turvallisuus varhaiskasvatussuunnitelman perusteissa Varhaiskasvatuksen turvallisuussuunnittelu

Lisätiedot

Yhteinen työpaikka -uhka vai mahdollisuus? Jarmo Osmo Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto Työsuojelun vastuualue

Yhteinen työpaikka -uhka vai mahdollisuus? Jarmo Osmo Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto Työsuojelun vastuualue Yhteinen työpaikka -uhka vai mahdollisuus? Jarmo Osmo Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto Työsuojelun vastuualue [Tekijän nimi ja osasto] 13.12.2018 1 Mikä on yhteinen työpaikka? TtL 49 : Yhteisellä

Lisätiedot

Omavalvontasuunnitelma yksityissektorilla

Omavalvontasuunnitelma yksityissektorilla Omavalvontasuunnitelma yksityissektorilla Yksityissektorin edunvalvonnalliset päivät 2017 Tehy Yhteiskuntasuhteet ja kehittäminen toimiala 15.9.2017 1 Keskustele naapurisi kanssa: Onko työpaikallasi omavalvontasuunnitelma?

Lisätiedot

Asiakaspalautekysely hakuprosessista ja lapsen päivähoidon aloittamisesta 09/2010 01/2011

Asiakaspalautekysely hakuprosessista ja lapsen päivähoidon aloittamisesta 09/2010 01/2011 Asiakaspalautekysely hakuprosessista ja lapsen päivähoidon aloittamisesta 09/2010 01/2011 Palvelualuetyöryhmän yhteenveto ja ehdotukset Riitta Heinonen, Liisa Hynninen, Ritva Mutanen, Maisa Rantanen, Kirsi

Lisätiedot

TOIMINTAOHJE VÄKIVALTATILANTEIDEN VARALLE RUOVEDEN KUNTA

TOIMINTAOHJE VÄKIVALTATILANTEIDEN VARALLE RUOVEDEN KUNTA TOIMINTAOHJE VÄKIVALTATILANTEIDEN VARALLE RUOVEDEN KUNTA 1. PEREHDYTYS Työturvallisuuslaki 14 Työnantajan on annettava työntekijälle riittävät tiedot työpaikan haitta- ja vaaratekijöistä sekä huolehdittava

Lisätiedot

ASIAKKAASEEN TAI POTILAASEEN KOHDISTUVA EPÄASIALLINEN TOIMINTA JA SEN KÄSITTELY TYÖYHTEISÖSSÄ

ASIAKKAASEEN TAI POTILAASEEN KOHDISTUVA EPÄASIALLINEN TOIMINTA JA SEN KÄSITTELY TYÖYHTEISÖSSÄ ASIAKKAASEEN TAI POTILAASEEN KOHDISTUVA EPÄASIALLINEN TOIMINTA JA SEN KÄSITTELY TYÖYHTEISÖSSÄ Kysely lähetettiin n. 9000 sairaanhoitajaliiton jäsenelle helmikuussa 2018 Kyselyyn vastasi yhteensä 910 henkilöä.

Lisätiedot

Uusi varhaiskasvatuslaki mikä muuttuu tietosuojan ja salassapidon osalta?

Uusi varhaiskasvatuslaki mikä muuttuu tietosuojan ja salassapidon osalta? Uusi varhaiskasvatuslaki mikä muuttuu tietosuojan ja salassapidon osalta? Lakimies Sanna Haanpää Opetusneuvos Pia Kola-Torvinen Opetushallitus Mikä uudessa varhaiskasvatuslaissa muuttuu salassapidon kannalta?

Lisätiedot

Suutarinkylän koulun päihdetoimintamalli

Suutarinkylän koulun päihdetoimintamalli 2018 Suutarinkylän koulun päihdetoimintamalli 2018-2019 YHTEISÖLLINEN HYVINVOINTIRYHMÄ TUPAKKATUOTTEET 1. Oppilas käyttää tupakkatuotteita koulun alueella Tupakkatuotteiden käyttö ja hallussapito ovat

Lisätiedot

Henkilöstö on vaitiolovelvollinen kaikissa lasta ja hänen perhettään koskevissa asioissa.

Henkilöstö on vaitiolovelvollinen kaikissa lasta ja hänen perhettään koskevissa asioissa. Tervetuloa Uotsolan päiväkotiin! Vihjeitä ja vinkkejä päivähoitoon tulevien lasten vanhemmille Kasvatuskumppanuus Vanhempien ja päiväkodin henkilökunnan välinen yhteistyö ja vuorovaikutus ovat hoito- ja

Lisätiedot

UUNILINNUN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA

UUNILINNUN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA UUNILINNUN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA Päiväkotimme yhteystiedot: Uunilinnun päiväkoti Kallionkatu 2 11120 Riihimäki puh. 019-758 4305 Keltasiivet 019-758 4766, tekstiviestit numeroon 050 597

Lisätiedot

Tuumasta toimeen lasten kasvun tukemisen resurssit luovasti käyttöön hanke 2006 2008. Maahanmuuttajalapsen kotoutumissuunnitelma

Tuumasta toimeen lasten kasvun tukemisen resurssit luovasti käyttöön hanke 2006 2008. Maahanmuuttajalapsen kotoutumissuunnitelma Maahanmuuttajalapsen kotoutumissuunnitelma Lapsen kotoutumissuunnitelma on suunnattu kaikille alle 17 vuotiaille maahanmuuttajalapsille heidän kotoutumisensa tueksi ja tarvittavien tietojen siirtymiseksi.

Lisätiedot

Sairauslomien omailmoituskäytännöt työpaikoilla

Sairauslomien omailmoituskäytännöt työpaikoilla Sairauslomien omailmoituskäytännöt työpaikoilla Kyselytutkimus keväällä 2017 Vastaajia 320 1.1.2015, TEAM Teollisuusalojen ammattiliitto ry, Osasto/Laatija, www.teamliitto.fi 1 Kysely sairausloman omailmoituksen

Lisätiedot

TERVETULOA PERHEPÄIVÄHOITOON

TERVETULOA PERHEPÄIVÄHOITOON TERVETULOA PERHEPÄIVÄHOITOON Perhepäivähoito tarjoaa kodinomaista, joustavaa ja yksilöllistä päivähoitoa hoitajan kotona. Selänteen alueella työskentelee noin 40 perhepäivähoitajaa. Hoitoryhmään voidaan

Lisätiedot

MainaRI - kokonaisturvallisuuden arviointi- ja kehittämismenetelmä työhyvinvoinnin edistämiseksi

MainaRI - kokonaisturvallisuuden arviointi- ja kehittämismenetelmä työhyvinvoinnin edistämiseksi MainaRI - kokonaisturvallisuuden arviointi- ja kehittämismenetelmä työhyvinvoinnin edistämiseksi PERUSTASO TAVOITETASO Perusasiat ja lainsäädäntö kunnossa Aktiivista ja tavoitteellista toimintaa Systemaattisesti

Lisätiedot

Toimintaohje väkivaltatilanteiden varalle Pyhtään kunnassa

Toimintaohje väkivaltatilanteiden varalle Pyhtään kunnassa 1 (7) Toimintaohje väkivaltatilanteiden varalle Pyhtään kunnassa Yhteistyötoimikunta 23.8.2010 32 Kunnanhallitus 30.8.2010 227 2 (7) Sisällysluettelo 1.Mitä on henkinen väkivalta? 3 2.Mitä on fyysinen

Lisätiedot

Lastensuojelu Suomen Punaisen Ristin toiminnassa

Lastensuojelu Suomen Punaisen Ristin toiminnassa Lastensuojelu Suomen Punaisen Ristin toiminnassa Koulutusmateriaali vapaaehtoisille SPR/ Päihdetyö / Kati Laitila Koulutuksen tavoite Edistää lasten ja nuorten turvallisuuden, terveyden, oikeuksien ja

Lisätiedot

Ilmoitetaan huoltajalle sähköisen yhteydenpitovälineen kautta.

Ilmoitetaan huoltajalle sähköisen yhteydenpitovälineen kautta. Kasvatuskeskustelut ja kurinpidollisten keinojen käyttö LIITE 18 KOLA 11.4.2017 Kurinpitomenettely Toimintatapa ja kuuleminen Ilmoittaminen Kirjaaminen Toimivalta ja muuta Kasvatuskeskustelu PoL 35 a (Kurinpitotoimet)

Lisätiedot

HOITOMUOTONA PERHEPÄIVÄHOITO

HOITOMUOTONA PERHEPÄIVÄHOITO HOITOMUOTONA PERHEPÄIVÄHOITO Perhepäivähoidossa lapsen hoitopaikkana on koti, jossa hän saa kasvaa ja kehittyä pienessä, enintään neljän kokopäiväisen ja yhden osapäiväisen hoitolapsen turvallisessa pienryhmässä.

Lisätiedot

TERVETULOA SATUKONTTIIN

TERVETULOA SATUKONTTIIN TERVETULOA SATUKONTTIIN Ryhmäperhepäiväkoti Satukontti Satukontti on remontoitu ryhmäperhepäiväkodiksi kesällä 2017 ja se sijaitsee Kärsämäen keskustassa. Satukontissa tarjotaan hoitoa 0-6 vuotiaille lapsille.

Lisätiedot

Vanhustyön vastuunkantajat kongressi 15-16.5.2014 Finlandia-talo

Vanhustyön vastuunkantajat kongressi 15-16.5.2014 Finlandia-talo Vanhustyön vastuunkantajat kongressi 15-16.5.2014 Finlandia-talo Henkilökunnan työturvallisuus Etelä-Suomen aluehallintovirasto, Työsuojeluvastuualue, Paula Moilanen 1 Lainsäädännön tavoite Työturvallisuuslain(

Lisätiedot

Lääkehoitosuunnitelma päivähoidossa

Lääkehoitosuunnitelma päivähoidossa Lääkehoitosuunnitelma päivähoidossa 18.11.2014 Sosiaali- ja terveyslautakunta 07.10.2014 Ylihoitaja Marjo Orava ja lastenneuvolan laaturyhmä 2 (8) Sisällysluettelo sivu 1. Lääkehoidon sisältö ja toimintatavat...

Lisätiedot

KESKEISET TOIMINTAPERIAATTEET TYÖNTEKIJÄNÄ

KESKEISET TOIMINTAPERIAATTEET TYÖNTEKIJÄNÄ KESKEISET TOIMINTAPERIAATTEET TYÖNTEKIJÄNÄ Yleinen vastuu työn tekemisestä 1. Työntekijän on työskenneltävä työsopimuksen mukaisesti vastuuntuntoisesti sekä Suomen lakia noudattaen kansalaisuudesta riippumatta.

Lisätiedot

HOITOMUOTONA PERHEPÄIVÄHOITO

HOITOMUOTONA PERHEPÄIVÄHOITO HOITOMUOTONA PERHEPÄIVÄHOITO Perhepäivähoidossa lapsen hoitopaikkana on koti, jossa hän saa kasvaa ja kehittyä pienessä, turvallisessa ryhmässä, eri-ikäisten lasten kanssa omana itsenään ja omista tarpeistaan

Lisätiedot

3.1 Turvataidot 61 3.2 Turvataidot ja media 62 3.3 Turvataitokasvatus ja sen tavoitteet 63 3.4 Turvataitokasvatuksen toteuttaminen 64

3.1 Turvataidot 61 3.2 Turvataidot ja media 62 3.3 Turvataitokasvatus ja sen tavoitteet 63 3.4 Turvataitokasvatuksen toteuttaminen 64 Sisällys Johdanto 7 1 Lapsityöntoimijan turvallisuusohjeet 11 1.1 Valinta ja soveltuvuus 11 1.2 Turvallinen käyttäytyminen 14 1.3 Erityistilanteet ja niiden kohtaaminen 16 1.4 Salassapitovelvollisuus 28

Lisätiedot

METSÄTÄHDEN PÄIVÄKOTI

METSÄTÄHDEN PÄIVÄKOTI METSÄTÄHDEN PÄIVÄKOTI YHTEYSTIEDOT: Auratie 3 92140 Pattijoki Kissankellot 1-3v kissankellot(at)raahe.fi p. 040 830 3010 Päivänkakkarat 3-5v. paivankakkarat(at)raahe.fi p. 040 830 3150 päivähoidonohjaaja

Lisätiedot

PELASTUSSUUNNITELMA JA TURVALLISUUSJÄRJESTELYT

PELASTUSSUUNNITELMA JA TURVALLISUUSJÄRJESTELYT TS AGILITYURHEILUKESKUS OY PELASTUSSUUNNITELMA 1 Johdanto: PELASTUSSUUNNITELMA JA TURVALLISUUSJÄRJESTELYT Tämän pelastussuunnitelman tarkoituksena on antaa perusteita kohteessa oleskelevien henkilöiden

Lisätiedot

Luo luottamusta Suojele lasta Jaana Tervo 2

Luo luottamusta Suojele lasta Jaana Tervo 2 Luo luottamusta Suojele lasta 16.11.2016 Jaana Tervo 2 1 Lasten suojelemisen yhteistyötä ohjaavat periaatteet sekä tiedonvaihtoa ja yhteistyötä ohjaava lainsäädäntö Suojele lasta Varmista lapsen aito osallisuus

Lisätiedot

Mutalan PÄIVÄKODIN OPPILASHUOLTOSUUNNITELMA 2015 2016

Mutalan PÄIVÄKODIN OPPILASHUOLTOSUUNNITELMA 2015 2016 Mutalan PÄIVÄKODIN OPPILASHUOLTOSUUNNITELMA 2015 2016 Ylöjärvellä yksikkökohtainen esiopetuksen oppilashuoltosuunnitelma liitetään lukuvuosisuunnitelmaan. Päiväkodinjohtaja on vastuussa oppilashuoltosuunnitelmasta

Lisätiedot

Turvallisuustyö Vantaan sivistystoimessa. Timo Varpula turvallisuusasiantuntija

Turvallisuustyö Vantaan sivistystoimessa. Timo Varpula turvallisuusasiantuntija Turvallisuustyö Vantaan sivistystoimessa turvallisuusasiantuntija Nollatoleranssi?? Paljonko teillä tapahtuu väkivaltatilanteita? Millaisia tilanteita tapahtuu? Millä kynnyksellä ilmoitetaan poliisille?

Lisätiedot

Tapaturmien ja onnettomuuksien ehkäisy esimiestyönä

Tapaturmien ja onnettomuuksien ehkäisy esimiestyönä Tapaturmien ja onnettomuuksien ehkäisy esimiestyönä Kehittämispäällikö Anne Lounamaa, FT Tapaturmien ehkäisyn yksikkö, THL 4.10.2013 RAI- vertailukehittämisen seminaari 3.10.2013, Helsinki, Paasitorni

Lisätiedot

Ollahanpas ihimisiksi

Ollahanpas ihimisiksi Kunnanhallitus 2.5.2016 65 Ollahanpas ihimisiksi Toimintamalli häirinnän ja epäasiallisen kohtelun varalle Isojoen kunta Häirinnän ja epäasiallisen kohtelun hallinnan ohjeistus. Häirinnän ja epäasiallisen

Lisätiedot

SANNAN PÄIVÄKOTI SANNASTINLAAKSO 2, 50100 MIKKELI

SANNAN PÄIVÄKOTI SANNASTINLAAKSO 2, 50100 MIKKELI SANNAN PÄIVÄKOTI SANNASTINLAAKSO 2, 50100 MIKKELI 015-177 901 (JOHTAJA) 044-794 5046 ( JOHTAJA) 015-228 615 (HEINÄHATUT) 015-228 616 (VILTTITOSSUT) 044-7945372 (PÄIVÄKOTI) SANNAN PÄIVÄKODIN VASU Talon

Lisätiedot

LAPSEN KUVA LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA. Julkisuuslaki 24 1 mom. 25-k.

LAPSEN KUVA LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA. Julkisuuslaki 24 1 mom. 25-k. LAPSEN KUVA Jokaiselle varhaiskasvatuksen piirissä olevalle lapselle tehdään oma varhaiskasvatussuunnitelma. Tämä lomake on suunnitelman toinen osa. Suunnitelma tukee lapsen yksilöllistä kasvua, kehitystä

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Kallio-Sörkka-Terhi

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Kallio-Sörkka-Terhi Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Kallio-Sörkka-Terhi Leikkiin ja vuorovaikutukseen kannustava yhteisö Näin meidän yksikössä/ryhmässä : Pienryhmätoimintaan on mahdollisuus päivittäin.

Lisätiedot

Opiskelijan työturvallisuus työssäoppimisen aikana

Opiskelijan työturvallisuus työssäoppimisen aikana Opiskelijan työturvallisuus työssäoppimisen aikana Eri osapuolten tehtävät ja vastuut Opettaja varmistaa työpaikan sopivuuden ennen työssäoppimissopimuksen allekirjoittamista (työturvallisuuslain 10:n

Lisätiedot

Sallan koulukeskuksen YLEISÖTILAISUUDEN PELASTUSSUUNNITELMA. (Pelastuslaki 379/ ) (VN asetus pelastustoimesta 407/ ) Tarkastettu

Sallan koulukeskuksen YLEISÖTILAISUUDEN PELASTUSSUUNNITELMA. (Pelastuslaki 379/ ) (VN asetus pelastustoimesta 407/ ) Tarkastettu 2016 2017 Sallan koulukeskuksen YLEISÖTILAISUUDEN PELASTUSSUUNNITELMA (Pelastuslaki 379/2011 16 ) (VN asetus pelastustoimesta 407/2011 3 ) Tarkastettu Pelastusviranomaisen hyväksyntä / 20 / 20 Sallan kunta

Lisätiedot

Turvallisuuskasvatusilta päiväkodissa

Turvallisuuskasvatusilta päiväkodissa Mannerheimin Lastensuojeluliitto Lapsen turvaksi -hanke (2007 2009) Turvallisuuskasvatusilta päiväkodissa Päiväkodin antama turvallisuuskasvatus on osa varhaiskasvatusta. Lasta opastetaan toimimaan ja

Lisätiedot

PÄIVÄKOTI TUTUKSI! Opas perheille. Tämä opas on tuotettu Turun ammattikorkeakoulun sosionomiopiskelijoiden (AMK) opinnäytetyönä yhteistyössä

PÄIVÄKOTI TUTUKSI! Opas perheille. Tämä opas on tuotettu Turun ammattikorkeakoulun sosionomiopiskelijoiden (AMK) opinnäytetyönä yhteistyössä PÄIVÄKOTI TUTUKSI! Opas perheille Tämä opas on tuotettu Turun ammattikorkeakoulun sosionomiopiskelijoiden (AMK) opinnäytetyönä yhteistyössä Turun kaupungin kanssa. Teksti: Jaana Karjala, Outi Koskinen

Lisätiedot

Työturvallisuusopashankkeen tavoitteet

Työturvallisuusopashankkeen tavoitteet Alueellinen vesihuoltopäivä 18.11.2015, Kokkola Vesihuoltolaitosten työturvallisuusopas Saijariina Toivikko vesihuoltoinsinööri 10.11.2015 1 Saijariina Toivikko Työturvallisuusopashankkeen tavoitteet Hankkeen

Lisätiedot

Kirjaaminen tai päätös Kirjataan (LL 26 a, Ilmoitetaan alaikäisen opiskelijan huoltajalle. 1 mom.). ja ryhmänohjaajalle. Rehtori tekee päätöksen

Kirjaaminen tai päätös Kirjataan (LL 26 a, Ilmoitetaan alaikäisen opiskelijan huoltajalle. 1 mom.). ja ryhmänohjaajalle. Rehtori tekee päätöksen Liite Askolan lukion suunnitelmaan kurinpitokeinojen käyttämisestä ja niihin liittyvistä toimintatavoista: Menettelytavat rike- ja häiriötilanteessa, asioiden selvittämisvastuut, työnjako sekä kuulemis-

Lisätiedot

HENKILÖ- TURVALLISUUS JOHDANTO

HENKILÖ- TURVALLISUUS JOHDANTO JOHDANTO Henkilöturvallisuudella tarkoitetaan organisaation henkilöstön työturvallisuuteen ja työhyvinvointiin kohdistuvien riskien hallintaa. Henkilöitä koskeva yritysturvallisuuden käsitemaailma jakautuu

Lisätiedot

Lapsen perustiedot ja varhaiskasvatussuunnitelma

Lapsen perustiedot ja varhaiskasvatussuunnitelma Lapsen perustiedot ja varhaiskasvatussuunnitelma Perustietolomake ja lapsen varhaiskasvatus on lasta hoitavan henkilökunnan (lapsiryhmän henkilökunta, kiertävä erityislastentarhanopettaja, päiväkodin johtaja/perhepäivähoidonohjaaja)

Lisätiedot

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Lapsen kuva Lapsen nimi Kun on oikein pieni voi lentää linnun untuvalla, nukkua orvokinlehden alla, kun on oikein pieni. Kun on oikein pieni voi istua lumihiutaleelle,

Lisätiedot

Määräaikaiset työsuhteet. - hyviä käytäntöjä esimiehille ja luottamusmiehille

Määräaikaiset työsuhteet. - hyviä käytäntöjä esimiehille ja luottamusmiehille Määräaikaiset työsuhteet - hyviä käytäntöjä esimiehille ja luottamusmiehille 1 2 Määräaikaiset työsuhteet - hyviä käytäntöjä esimiehille ja luottamusmiehille Uuden yliopistolain (558/2009) voimaantulon

Lisätiedot

VASU LAPSEN SUUNNITELMA VARHAISKASVATUS-

VASU LAPSEN SUUNNITELMA VARHAISKASVATUS- VASU LAPSEN VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA Hyvä Kotiväki, Koti ja perhe ovat lapsen tärkein kasvuympäristö ja yhteisö. Kodin ohella päivähoidon on oltava turvallinen paikka, jossa lapsesta huolehditaan

Lisätiedot

LÄÄKEHOITOSUUNNITELMA VARHAISKASVATUKSESSA SEKÄ AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNASSA

LÄÄKEHOITOSUUNNITELMA VARHAISKASVATUKSESSA SEKÄ AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNASSA Suonenjoen kaupunki Koulutoimi / Varhaiskasvatus LÄÄKEHOITOSUUNNITELMA VARHAISKASVATUKSESSA SEKÄ AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNASSA Lääkehoitosuunnitelma perustuu Lääkelakiin ja Sosiaali- ja terveysministeriön

Lisätiedot

Te r vetuloa. Palometsän päiväkoti Sahrankatu 3 24100 Salo

Te r vetuloa. Palometsän päiväkoti Sahrankatu 3 24100 Salo Te r vetuloa Palometsän päiväkotiin! Palometsän päiväkoti Sahrankatu 3 24100 Salo T u l e m u k a a n Tervetuloa Palometsän päiväkotiin niin tutut kuin uudetkin perheet! Palometsän päiväkodissa on viisi

Lisätiedot

PORVOON VARHAISKASVATUSPALVELUJEN TURVALLISUUSSUUNNITELMA ALKAEN Päivitys

PORVOON VARHAISKASVATUSPALVELUJEN TURVALLISUUSSUUNNITELMA ALKAEN Päivitys PORVOON VARHAISKASVATUSPALVELUJEN TURVALLISUUSSUUNNITELMA 1.8.2018 ALKAEN Päivitys Sivistyslautakunta 14.6.2018 Sisällys SAATTEEKSI... 3 Toimintayksikön kuvaus... 6 Lasten ulkoilu... 6 Piha-alue... 6 Liikkuminen

Lisätiedot

EURAN KUNTA KASVATUS- JA OPETUSPALVELUT KIRKONKYLÄN KOULUN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT

EURAN KUNTA KASVATUS- JA OPETUSPALVELUT KIRKONKYLÄN KOULUN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT EURAN KUNTA KASVATUS- JA OPETUSPALVELUT KIRKONKYLÄN KOULUN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT 1.8.2017 2 1. KOULUN NIMI: Euran Kirkonkylän koulu 2. JÄRJESTYSSÄÄNTÖJEN TARKOITUS JA SOVELTAMINEN Koulun järjestyssääntöjen

Lisätiedot

ASKOLAN KUNNAN TYÖSUOJELUN TOIMINTAOHJELMA VUOSILLE

ASKOLAN KUNNAN TYÖSUOJELUN TOIMINTAOHJELMA VUOSILLE ASKOLAN KUNNAN TYÖSUOJELUN TOIMINTAOHJELMA VUOSILLE 2018-2019 Yhteistyötoimikunta 20.8.2018 16 Henkilöstöjaosto 4.9.2018 1 SISÄLTÖ Sisällysluettelo 1. TOIMINTAOHJELMAN MERKITYS 2 2. TAVOITTEET 2 3. TYÖSUOJELUVASTUUN

Lisätiedot

Pelastussuunnitelma. Kiinteistön nimi. Päiväys

Pelastussuunnitelma. Kiinteistön nimi. Päiväys Pelastussuunnitelma Kiinteistön nimi Päiväys Lomake on Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön tuottama mallilomake, jota voidaan käyttää asuinrakennuksen pelastussuunnitelman pohjana. Lomake noudattaa sisäasiainministeriön

Lisätiedot

Perehdyttämisen tarkistuslista

Perehdyttämisen tarkistuslista Perehdyttämisen tarkistuslista Yrityksen nimi, osoite, puhelinnumero, faksi, sähköposti, verkkosivut Työpaikan nimi, osoite, puhelinnumero, sähköposti Perehdytettävä Perehdyttäjä Perehdyttämisaika alkaa

Lisätiedot

Puutarhaneuvos Pekka Leskinen www.pekkaleskinen.fi. Viheralan työsuojelu 11.11.2015

Puutarhaneuvos Pekka Leskinen www.pekkaleskinen.fi. Viheralan työsuojelu 11.11.2015 Viheralan työsuojelu 11.11.2015 Työsuojelun tavoitteet: Turvalliset ja terveelliset työolot Työntekijöiden työkyvyn ylläpitäminen Tärkeää: Osa jokapäiväistä työntekoa Yhdessä luotuja työsuojelukäytäntöjä

Lisätiedot

Polvijärven päivähoito tarjoaa monipuoliset varhaiskasvatuspalvelut

Polvijärven päivähoito tarjoaa monipuoliset varhaiskasvatuspalvelut Polvijärven päivähoito tarjoaa monipuoliset varhaiskasvatuspalvelut Varhaiskasvatuspalvelumme tarjotaan Kirkonkylällä päiväkoti Peukaloisessa sekä Rukkitien ryhmäperhepäiväkodissa. Sotkumassa toimivat

Lisätiedot

KOTIKULLAN AAMU-JA ILTAPÄIVÄKERHON Toimintasuunnitelma

KOTIKULLAN AAMU-JA ILTAPÄIVÄKERHON Toimintasuunnitelma KOTIKULLAN AAMU-JA ILTAPÄIVÄKERHON Toimintasuunnitelma Tominta-ajatus ja tavoitteet Tavoitteena on tukea erityistä tukea tarvitsevien lasten vanhempia heidän kasvatustyössään sekä mahdollistaa vanhempien

Lisätiedot

Tehtävät henkilöstö- ja yksikkömuutoksissa

Tehtävät henkilöstö- ja yksikkömuutoksissa Tehtävät henkilöstö- ja yksikkömuutoksissa Hyväksytty xx.xx.2014 Sisällysluettelo 1. Henkilöstömuutokset... 1 1.1. Irtisanoutuminen tai määräaikaisen työsuhteen päättyminen... 1 1.2. Pitkäaikainen poissaolo,

Lisätiedot

Käytäntöjä koulujen turvallisuuden suunnittelussa ja toteuttamisessa Palo- ja pelastusalan toimittajien ajankohtaispäivät 1.10.

Käytäntöjä koulujen turvallisuuden suunnittelussa ja toteuttamisessa Palo- ja pelastusalan toimittajien ajankohtaispäivät 1.10. Käytäntöjä koulujen turvallisuuden suunnittelussa ja toteuttamisessa Palo- ja pelastusalan toimittajien ajankohtaispäivät 1.10.2009 Kirta Nieminen Pt. tuntiopettaja, ruokapalvelut kirta.nieminen@seamk.fi

Lisätiedot

Tervetuloa perhepäivähoitoon!

Tervetuloa perhepäivähoitoon! Tervetuloa perhepäivähoitoon! PERHEPÄIVÄHOITO Kunnallinen perhepäivähoito on tärkeä osa Kontiolahtelaista varhaiskasvatusta. Perhepäivähoitaja toimii lapsen opetus-, kasvatus- ja hoitotyössä omassa kodissaan

Lisätiedot

Forssan kaupunki on savuton kuntatyöpaikka SAVUTTOMUUS- OHJELMA. Kaupunginhallitus Yhteistoimintaryhmä

Forssan kaupunki on savuton kuntatyöpaikka SAVUTTOMUUS- OHJELMA. Kaupunginhallitus Yhteistoimintaryhmä Forssan kaupunki on savuton kuntatyöpaikka SAVUTTOMUUS- OHJELMA Kaupunginhallitus Yhteistoimintaryhmä 2 Sisällysluettelo SAVUTTOMUUSOHJELMA 1. Savuttoman työpaikan määritelmä... 3 2. Savuton Forssan kaupunkityöpaikka...

Lisätiedot

Toimintakausi 2014-2015

Toimintakausi 2014-2015 Toimintakausi 2014-2015 LAPSIRYHMÄT JA HENKILÖKUNTA TOIMINTAKAUDELLA 2014-2015 PÄIVÄKODIN JOHTAJA Tuula Sarja 020 632 2236, 040 7213856 tuula.sarja@aanekoski.fi VAAPUKAT Kirkkotie 6 040 0115272 konginkankaan.paivakoti@aanekoski.fi

Lisätiedot

LÄÄKEHOITOSUUNNITELMA VARHAISKASVATUKSESSA JA ESIOPETUKSESSA

LÄÄKEHOITOSUUNNITELMA VARHAISKASVATUKSESSA JA ESIOPETUKSESSA Kauniaisten kaupunki 6.4.2010 Sosiaali- ja terveystoimi Varhaiskasvatus ja esiopetus LÄÄKEHOITOSUUNNITELMA VARHAISKASVATUKSESSA JA ESIOPETUKSESSA Tämän lääkehoitosuunnitelman perustana on Sosiaali- ja

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen turvallisuussuunnittelu Helsinki

Varhaiskasvatuksen turvallisuussuunnittelu Helsinki Varhaiskasvatuksen turvallisuussuunnittelu Helsinki 7.9.2017 Kati Costiander Opetushallitus Esityksen teemat Turvallisuus varhaiskasvatussuunnitelman perusteissa Varhaiskasvatuksen turvallisuussuunnittelu

Lisätiedot

Asuntolan järjestyssäännöt

Asuntolan järjestyssäännöt Asuntolan järjestyssäännöt Koulutuksen järjestäjä on päättänyt näistä järjestyssäännöistä 26.1.2016 ja ne ovat voimassa 1.2.2016 alkaen toistaiseksi. Järjestyssääntöjen valmisteluvaiheessa on kuultu sekä

Lisätiedot

Nimi: Tuomas Hujala Sähköposti: tuomas.hujala. Puhelin: Sähköposti: tietosuoja

Nimi: Tuomas Hujala Sähköposti: tuomas.hujala. Puhelin: Sähköposti: tietosuoja TIETOSUOJASELOSTE 1. Rekisterinpitäjä Nimi: Sosiaali- ja terveysalan lupa ja valvontavirasto Valvira Osoite: PL 210, 00281 HELSINKI (Mannerheimintie 103 B) Muut yhteystiedot: puh. 0295 209 111(vaihde),

Lisätiedot

1 Rekisterinpitäjä. 2 Yhteyshenkilö. 3 Rekisterin nimi. 4 Henkilötietojen käsittelyn tarkoitus

1 Rekisterinpitäjä. 2 Yhteyshenkilö. 3 Rekisterin nimi. 4 Henkilötietojen käsittelyn tarkoitus 1 Rekisterinpitäjä Clementia Oy (2320280-1) Kiilakiventie 1, 90250 Oulu info@clementia.fi, 0403592019 2 Yhteyshenkilö Marko Heikkilä Kiilakiventie 1, 90250 Oulu marko@clementia.fi, 0403592019 3 Rekisterin

Lisätiedot

OHJEISTUS PALVELUSETELIÄ HAKEVILLE ASIAKKAILLE

OHJEISTUS PALVELUSETELIÄ HAKEVILLE ASIAKKAILLE OHJEISTUS PALVELUSETELIÄ HAKEVILLE ASIAKKAILLE Yleistä palvelusetelistä: Palveluseteli on yksi kuntien käytössä oleva varhaiskasvatuksen järjestämistapa. Hausjärvellä varhaiskasvatuksen palvelusetelin

Lisätiedot