Liekki valmennus. Johtaminen Taulun Kartano

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Liekki valmennus. Johtaminen 22.-23.03.2011 Taulun Kartano"

Transkriptio

1 Liekki valmennus Johtaminen Taulun Kartano

2 Aloituskierros fiiliskierros ja lukemiset Tero: Hiihtäminen on aloitettu vuosien tauon jälkeen. Luettuina Pekka Järvisen kirjoja: Esimies ja työyhteisön kehittäminen ja Menestyvän työyhteisön pelisäännöt. Tylsiä kirjoja, joista löytyi itsestään selvyyksiä. Herätteli kuitenkin. Konteksti puuttui osittain lukiessa. Uutena näkökulmana se millainen johdettava olet. Kehittämistehtävä on hieman jumissa ja mietinnässä miten saa sen tehtyä niin, että se ei ole opettajille vain palkaton työnlisä. Liitutaulu ei ole opetuksessa juurikaan käytössä. Ossi on korvannut totaalisesti perinteiset menetelmät. Timo: Kehittämistehtävä on siinä vaiheessa, että homma on verkossa ja opettajista kiinni ja miten he ottavat sen käyttöön. Luettuna Sydänmaalakan Älykäs organisaatio. Kirjan avulla oivallukset syvenivät myös oppimisen kerralta. Kansantajuinen kirja. Mari: Ikuisuus kun on viimeksi ollut mukana. Opistolla on laitettu tuulemaan ja kehittämistehtävä etenee. Kehittämistehtävää on esitelty myös työyhteisölle. Mursulan Satu on myös tulossa Kristilliselle opistolle. Kättä pidempää on hyvin saatu kehittämistehtävään. Kirjavertailujen talkoot pidetty tiimillä johtamisen sessioon. Luettuna Maxwell: Asenne. Kolahti 80/20 -sääntö. Satsaa 80% niihin, joiden kanssa homma toimii. Voimaannuttaminen työyhteisön haasteena kirja on myös luettu ja reflektointia omaan työyhteisöön ja itseen tapahtui paljon kirjan kautta. Miten johdat itseäsi ja miten johdat toisia ovat kolikon kääntöpuolia.

3 Fiiliskierros ja lukemiset Tiina: Artisti- koulutus ja valmennusviikonloput on saatu käyntiin ja niistä hyvät fiilikset. Huikea tarina kohtaamisesta Arja Korisevan kanssa ja yhteistuotanto artistivalmennuksessa toimii hyvin. Ekana luettu: esimiehen huoltokirja. Sanoma oli, että mitä vain jaksaa kun itse on hyvässä kunnossa ja pitää itsestään huolta. Henkinen johtajuus kirja luettuna. Maxwellin johtajuuden 21 lainalaisuutta luettuna ja lisäksi Malikin toimiva johtajuus käytännössä. Johtaminen on ammatti, jonka kaikki voivat oppia. Johtamisen eettisyys ja arvokkuus näkökulmina tuntui hyviltä. Listan kirjoitus asioista, joita ei ainakaan pidä tehdä. Vertainen, alainen, esimiehen ja itsensä johtaminen kiteytyi. Miten voisin olla esimieheni tukena kolahti kovasti. Brita-Lisa: Työyhteisössä positiivista palautetta kehittämistehtävästä ja apulaisrehtori on mukavasti mukana haasteessa. Pienenä haasteena, ettei vain mopoa tulisi keksittyä uudestaan. Se on mukavasti saatu liitettyä opiston arvoihin ja ideologiaan. Luettuna voimaannuttava johtaminen kirja. Simppelilukuinen kirja mutta paljon löytyi pohdittavaa ja reflektoitavaa omasta työkokemuksesta. Kirjassa oli hyvin ohjeita johtajalle. Hyviä eväitä miten kohdata toista ihmistä. Niina: Kirjoja on luettu. Osaa silmäilty ja osa luettu. Luettuna tiikerinloikka työniloon ja johtamiseen. Yhteen hiileen puhaltaminen ja katseen suuntaaminen tulevaisuuteen kolahti. Kirjassa kuvattu hyvin tilanteet, joissa oma työyhteisö tällä hetkellä on. Tämä sessio tuntuu tärkeältä osalta, jossa asiat nivoutuvat. Tässä ajan hengessä ja virrassa on jotain mikä on vinoutunutta. Yksisilmäiset totuudet: positiivisesta asenteesta, verkostoitumisesta ja onnistumisesta eivät aina tuntuneet omilta.

4 Fiilikset ja lukemiset Eija: Luettuna Timo Erämetsän myönteinen muutos. Paikallisen Sampo-lehden kolumnistina ura aloitettu. Kolumnissa keskittyminen oleelliseen: ajattelu, teot ja aika. Kehittämistehtävä on luokan kanssa järjestettävä lukujuhla. Karismajohtajan kuvauksen voi hyvin allekirjoittaa. Ajattelun johtaminen valmentamisessa mutta myös johtajan pitäisi keskittyä ajattelunsa kehittämiseen. Marita: Mukavaa päästä tänne taas rauhoittumaan. Tämä on taas aikaa itselle ja omalle ajattelulle. Luettuna hullut johtajat kirja ja tahtotilana olisi ollut lukea projektit hallintaa kirja. Hullut johtajat kirja oli mielenkiintoinen. Mielenjohtaminen oli kirjassa punaisena lankana. Miten johtamisessa pääsisi innovoinnin tasolle. Markkinointiin ja brändäykseen liittyvää johtamista. Mielen johtaminen ja mielen tulkinta on tärkeää johtamisessa. Kehittämistehtävä on hieman jäissä työkiireistä johtuen. Kaisa: Koulu osallistuu Stageen koulu yhdessä Arja Korisevan kanssa Tämä näkyy koulussa selvästi. Hyvä hype. Luettuna syty ja sytytä valmentavan johtamisen filosofia. Kirja oli hyvä. Valmentava johtaminen soveltuu omaa tekemiseen ja taustaan. Lea: Gosbi- työnteon hyvä henki kirja on eilen silmäilty ja olisi pitänyt lukea jo aiemmin. Kohahduksena muutosvastarintatyyppien luokittelu. Kehittämistehtävä menee eteenpäin. Fiiliskiepan aikana kolahduksena muutoksessa etujoukoissa kulkeminen ja se tärkeys, että tehdään jo nyt eikä jäädä odottelemaan. Niinalta vinkki, että Esimies ja coaching kirja on suositeltavaa luettavaa.

5 Kapteeni ja joukkueet Enkkulakut: Eija, Timo, Tiina, Lea Blondit: Kaisa, Marita, Brita-Lisa NMT: Niina, Tero, Mari

6 Treeni1: kotitehtävän purku Ketä minä johdan ja mitä minä johdan?

7

8 Pajapurku Enkkulakut: Visio Blondit: Missio NMT: Arvot

9 Visio

10 Arvot

11

12 Treeni3: Pajojen kiteytys Käsitteiden määrittelyä: visio, missio ja arvot Eija: talo: visio, missio rakentaja, arvot perusta Kaisa: missio (fläp) Missio on navigaattori, visio on päämäärä eli mihin olet menossa, arvot ovat ohjelmistopäivitys. Kumpi pitää olla ensin missio vai visio? Visiota voi vaihtaa ja saavuttaa. Missio on pysyvämpi Kuminauhalla voi verrata ja tutkia visiota: liian löysä sopiva liian tiukka Yhteisen käsityksen löytyminen visio, missio, arvot kun rakennetaan yhteisiä johtavia ajatuksia. Missio löytyy koulumaailmassa usein laista, asetuksista ym. Laki oppivelvollisuudesta.

13

14 Keskiviikko Siirtymä johtamisen puolelle ja tekemisen puolelle Management ja leadership: Mikä ero? Suomessa ei ole hyviä käännössanoja managementille ja leadershipille Karkeasti näkemyksenä että management on asioiden johtamista ja leadership ihmisten johtamista Johtaja tarvitsee molempia johtamisen muotoja. Johtajalla on vastuu saada aikaiseksi päätöksiä. Treeni 4: Coveyn vaikutuspiirit ja johtamisen ringit Mitä tästä? Mitä ja miten voisi johtaa esimerkiksi kehittämistehtävissä eri tasoilla ja mihin asioihin keskittyy. Jatkolappuina kaverijohtamisen periaatteet ja Hit Mr. filosofia Haastava tehtävä. Viivoitettu alue oli helpotus itsensä johtamisen korostaminen ja se että minun ei tarvitse hallita ihan kaikkia vaan osaa. Blondien valtatornaado managementin ja leadershipin suhteiden vaihtelu. Hit Mr. on halun filosofia. Myyrän johtaminen koulussa? Mitäs jo myyrä on vaikutusvaltainen ja tekee hallaa viattomalle? Opettajan roolin muuttuminen aikaperspektiivi. Miten pitkä aika tarvitaan, että saavutetaan visio? Opettajakoulutus ei ole ihan tässä päivässä ja ajassa. Mitä myyrälle käy? Pitäisikö myyrän sydäntä rohkaista? Kaverijohtamisen ajatukset tuntuivat tutuilta ja toimivilta. NMT: Egypti. + mindmap. Johtamisen pyramidi ja vaikuttamisen pyramidi. Viidakko -Proakatemia: arvopolku Enkkulakut: Hit Mro. Hit the road jack- laulu. Myyrän karkoituslaulu? Haastaminen ja inspiroituminen- HIT MR: aurinko armas paistaa, lintu lentää. Luonto rohkeasti kasvattaa kukan meille iloksemme kedolle. Johtajana huomioon otettavaa - muutama minuutti ja ilmapiiri on luotu tai muutettu.

15

16 Yksilö (minä) Luokka/tiimi/osasto Koulu/oppilaitos/organisaatio Verkosto/lähiympäristö/kunta/yritykset

17 Covey: Tie menestykseen Vaikutuspiirit Et voi vaikuttaa Voit vaikuttaa Fokus Keskittymällä fokukseen fokuksesi kasvaa Keskittymällä vaikutuspiiriisi vaikutuspiirisi kasvaa

18 Happihyppely Yksinkävelyllä miettikää 3-4 asiaa, jotka asetatte itsellenne missä haluan kehittyä johtajana/valmentajana/opettajana. Näistä syntyy oma henkilökohtainen kehittymis-ja/tai valmennusohjelma. Treenimallina malli Julia Cameronin luoma hiljaisuuskävely: Hiljaisuus, liike ja ajatukset ja kirjoittaminen. Ohjelmajulistukset: Kaisa: 1) hiljaisuuden sietäminen 2)ratka sun 3)ei-lista Eija: 1) innotumisen rajaaminen 2)yritystä opetuksessa itsenäisyyteen enemmän 3) ei hermostuisi vaan löytäisi muun tavan johtaa tilannetta Tero: 1) kärsivällisyys 2) jahkailu ja ylenmääräinen pohtiminen 3) helposti harhautuminen asioissa kuriin 4) asioiden turha pureksiminen, joka on toiselle suunnittelua sietäminen, epävarmojen tehtävien sietäminen, yleinen kaaoksen sietäminen, 4) yleinen ahkeruus lisääminen rutiinitöihin tarttumisen tehostaminen Marita: 1) syvenny ja raivaa 2) anna aikaa 3) enemmän aikaa innovointiin ja luovuuteen Lea: 1) selkeät tavoitteet ja niiden kirkastaminen muille 2) lisää aikaa leadershipille 3) tilaa luovuudelle. Arvot: itseluottamus, itsetuntemus ja itsensä johtaminen Mari: 1) keskittyminen olennaiseeen, priorisointi 2) malttaminen, toisille tilan ja ajan antaminen 3) luovempien taoojen käyttöön ottaminen 4) palkitseminen Brita-Lisa: 1) hyväksyntää ja kunnioitus 2) kuule ja kuuntele, suuret korvat 3) luovuus ole luovempi ja ole luova Tiina: 1) keskity oleelliseen 2) kärsimättömyys luota ja anna toisille tilaa 3) oppia menemään tehtävien kautta eikä ihmisten kautta 4) tutustu myyriin uudella tavalla Niina: 1) iloa, tekemisen ja onnistumisen iloa, voimaa tahtoa ja intoa tarttua uusiin haasteisiin 2) lisää rohkeutta sanoa ei, rajaamista 3) oikeiden valintojen tekeminen, mihin panostetaan Timo: 1) älä anna valmiita vastauksia, epävarmuuden sieto 2) luota ja usko oppilaisiin 3) epämuodollisia oppimisympäristöjen käytääminen

19 Valmennusohjelman sinetöinti Tavoitteiden varmistaminen: 1) kirjoita paperille 2) kerro ne ääneen

20 Ketä pitäisi johtaa? (Dee Hock, Visan perustaja) 50% itseni johtamiseen 20% esimiehen johtamiseen 20% asiakkaita, työkavereita, verkostoa 10% alaisten johtamiseen

21 Ennen kun voit johtaa muita on sinun ensin opittava johtamaan itse itseäsi. Mahatma Gandhi

22 Lähde: Kouzes & Posner: The Leadership Challenge Hit Mr.-filosofia Haasta prosessi ensin itsesi ja sitten ympäristösi Inspiroiva visio It s not what the vision is, it is what it does. Peter Senge Mitä visio saa aikaan käytännön työssä. Tee mahdolliseksi toiminta onnistumisen mahdollistaminen, tulosta syntyy vain tekemällä Mallinna tie Miten visioon päästään, mitä tehdä tänään? Rohkaise sydäntä Jokainen meistä on ilkka-ihminen, johtaja ja alainen, koko yhteisön sydämen rohkaisu tärkeää, yhdessä tekeminen

23 Kaverijohtamisen periaatteet 1. Ole herkkä johdettavien tunnetiloille ja toimi niiden mukaisesti. Kaverijohtajana olet ihminen. 2. Ole johtajana aina läsnä ja tavoitettavissa, kuuntele aidosti. 3. Vain teoilla on merkitystä kaverijohtamisessa. 4. Kaverijohtamisen perustehtävä on oppivan organisaation johtaminen ja perustaito on saada muut ponnistelemaan kohti yhteistä päämäärää. 5. Et voi johtaa muita, jos et osaa johtaa itseäsi. 6. Kaverijohtamisessa on tärkeää rakentaa kaikille tiimiyrityksessä pelipaikat ja keskittyä tiimiläisten vahvuuksiin. Tiimirakentamisen taidot ovat ehdoton edellytys tiimiliiderin onnistumiselle. 7. Kaikki kaatuu johtamiseen ja johtaminen kaatuu viestinnän puuttumiseen. 8. Kaverijohtajuus ei ole koskaan palkinto, sillä se on ansaittava joka päivä. 9. Kaverijohtajan tehtävä on luoda tiimiyritykseen hyvä yhteishenki ja positiivinen ajattelu yhdessä valmentajan kanssa. 10. Kaverijohtajuus on aina esimerkkinä olemista. Mihin kiinnität huomion, siihen muutkin kiinnittävät.

24

25 Bennis: On Becoming A Leader Johtamiskolmio Ilman hyveitä ja visiota syntyy teknokraatti Osaaminen Ilman osaamista ja visiota syntyy ideologi Hyveet Tasapainoinen johtaja Visio Ilman osaamista ja hyveitä syntyy vaatija ja käskijä

26

27 Johtavien ajatusten synnytysprosessi Yhteinen jaettu visio Yhteinen jaettu missio Yhteiset jaetut arvot Dialogi Keskustelu johtavista ajatuksista Johtavien ajatusten synnyttäminen Yhdessä tekeminen johtavien ajatusten mukaisesti Uuudistuneet ja vahvistuneet johtavat ajatukset Learning by Doing Arvot Missio Visio

28 Johtamisprosessi Yhteinen jaettu visio Oppiva organisaatio Henkilökohtainen mestaruus Dialogi Ilmapiirin aistiminen kyselemällä ja kuuntelemalla Mallinna Tie haasteeksi ja käytä apuna Rakettimallia Valitse suorituksen mukaan joko yksilön johtama ryhmä tai todellinen tiimi (Y) Kaverijohtamismalli, taitoprofiili ja Laatu 47 mittarit Learning by Doing Oppiva organisaatio Visio

29 Aineistoja visio, missio, arvot pajoihin:

30 Johtavat ajatukset Johtavien ajatusten (visio, missio, arvot, pelisäännöt) rakentaminen

31 Senge:The Fifth Discipline Mitä, miksi ja kuinka? Visio Mitä? Tarkoitus, missio Miksi? Ydinarvot Kuinka?

32 Kauppinen: Arvojohtaminen Visio, missio ja arvot Visio (määränpää) Arvot (reunapaalut) Arvot (reunapaalut) Missio (tie)

33 Visio Visio määrittelee sen tulevaisuuden tahtotilan, johon tarkoituksen puitteissa pyritään Visio on aina sidoksissa merkityksellisyyteen eli missioon Ellet kontrolloi omaa kohtaloasi, joku muu ottaa sen käsiinsä. ( Welch (General Electric, Jack

34 Hyvän vision ominaisuuksia Napakka ja yksinkertainen Selkeä Mielikuvitusta ruokkiva ( tunnekomponentin Tunteisiin vetoava (sisältää Aikataulutettu Tiimiakatemia on toteuttanut matkansa varrella jo kaksi visiota: vuoden 2000 Markkinoinnin Huippuyksikön ja 2008 Tiimiyrittäjyyden Huippuyksikön. Vision voima oli sen toteutumista edeltäneenä vuotena valtava! Hyvä visio on hämmästyttävän energisoiva. Sen vetovoimaa on vaikea kuvata pelkällä tekstillä se täytyy elää. Yllä olevat ominaisuudet perustuvat Tiimiakatemialla kertyneeseen kokemukseen visiosta.

35 Vision paradoksi Mitä tarkemmin visio määritellään, sitä tarkemmin se kuvaa tulevaisuuden sijaan nykyistä todellisuutta. Watts, Wacker & Taylor: Visionary s Handbook

36 Jos haluat rakentaa laivan, älä kokoa ihmisiä hankkimaan työkaluja, lautoja ja tarvikkeita, vaan herätä heissä kaipuu merelle! - Antoine de Saint-Exupéry -

37 Senge:The Fifth Discipline Henkilökohtainen visio Henkilökohtainen mestaruus edellyttää henkilökohtaista visiota. Se ei ole hyvä idea tai arkipäiväinen tavoite. Se ei ole verrannollinen muihin visioihin. Se ei ole keino vaan tulos. Se on kutsumus jota ihminen haluaa koska hän vain haluaa sitä. Suurimmalla osalla aikuisista ei ole oikeaa visiota. Heillä saattaa olla tavoitteita mutta ei oikeaa visiota. Oppiaksesi tarvitset vision. Se auttaa sinua fokusoimaan tärkeisiin asioihin ja jättämään vähemmän tärkeät sivuun.

38 Senge:The Fifth Discipline Henkilökohtainen visio II Kyky keskittyä ensisijaisiin, lopullisiin tavoitteisiin, ei kakkossijaisiin, on henkilökohtaisen mestaruuden kulmakiviä. Oikea visio ei ole olemassa ilman tarkoitusta. Kuitenkin tulee muistaa, että tarkoitus on suunta mutta visio on määränpää. Ne kulkevat käsi kädessä. Vision julistaminen edellyttää rohkeutta. Monesti vahvan vision omaavaa ihmistä pidetään naivina tai typeränä, varsinkin jos visiossa on kyse kontribuution tekemisestä. Kuitenkin suurin osa ihmisistä haluaa salaisesti juuri sitä!

39 Senge:The Fifth Discipline Luova jännite Nykytodellisuus Luova jännite Visio Kuilu nykytodellisuuden ja vision välissä aiheuttaa jännitettä. Jos tämä jännite ymmärretään ahdistuksena, tunnejännityksenä, se voi aiheuttaa turhautumista ja pettymyksiä ( En koskaan onnistu! ). Jos se taas ymmärretään luovana jännitteenä, se voi olla energian lähde ( Ryhdyn toimiin! ).

40 Peters: Luova kaaos 2 Sähköistävän vision olemus 1. Tehokkaat visiot ovat innostavia ( Paras! ). 2. Tehokkaat visiot ovat selviä ja haasteellisia - ne koskevat erinomaisuutta. 3. Tehokkaat visiot ovat kaupallisesti järkeviä, kun painotetaan joustavuutta ja toteuttamista, ne menestyvät muuttuvassa maailmassa. 4. Tehokkaan vision on oltava vakaa, mutta se on jatkuvasti asetettava kyseenalaiseksi - ja sitä on muutettava äärilaidoiltaan (ei ytimestä). 5. Tehokkaat visiot toimivat tienviittoina ja valvojina kun kaikki muu on sekavaa. 6. Tehokas visio toimii ensisijaisesti ohjurina henkilöstölle ja toissijaisesti asiakkaille. 7. Tehokas visio tähtää tulevaisuuteen mutta nojaa menneisyyteen. 8. Tehokkaita visioita noudatetaan pilkulleen, eikä vain suurin piirtein.

41 Sydänmaalakka: Älykäs organisaatio Tavoitteiden harmonisointi Ristiriitaiset tavoitteet Samansuuntaiset tavoitteet (ideaalitila)

42 Senge:The Fifth Discipline Mitä lähempänä olet, sitä vaikeammaksi se käy... Uskomus heikkoudesta tai ansaitsemattomuudesta Nykytodellisuus Visio Mitä lähempänä olet visiota, sitä enemmän koet jännitettä.

43 Senge:The Fifth Discipline Ohjeita sitoutumisinnon nostattamiseksi 1. Ole itse sitoutunut. 2. Ole samalla tasolla. 3. Anna toisen tehdä valinta itse.

44 Kouzes & Posner: The Leadership Challenge Workbook Vinkkejä innostavan vision synnyttämiseen 1. Päätä mitä haluat. 2. Käytä intuitiotasi. 3. Testaa oletuksiasi. 4. Ryhdy futuristiksi. 5. Kehitä kuka minä olen ymmärrystäsi. 6. Tee visiosta eloisa ja elävä. 7. Puhu positiivisesti visiosta. 8. Puhu sydämestäsi. 9. Tee aineettomasta aineellinen konkretisoi. 10. Kuuntele itseäsi. Kuuntele muita. Kuuntele maailmaa.

45 Senge: The Fifth Discipiline Fieldbook Vaativuus Tapoja jalkauttaa visio Konsultointi Consulting Yhdessä luominen Co-creating Kokeileminen Testing Idean myyminen Selling Käskyttäminen Telling Osallistamisen määrä

46 Häpeämätön ja röyhkeä! Vision on oltava häpeämätön ja röyhkeä!

47 Senge:The Fifth Discipline Jaettu visio Jaettu visio ei ole idea. Se on voima ihmisten sydämissä. Jaettu vsisio ei ole abstraktio. Se on unelma, jonka ihmiset näkevät ja kokevat toiminnassaan. Jaettu visio on tärkeää oppivalle organisaatiolle siitä syystä, että se tarjoaa fokuksen ja energian oppimiselle. Synnyttävää, generatiivista oppimista voi tapahtua ainoastaan silloin kun ihmiset tavoittelevat heille tärkeää asiaa tai unelmaa. Jaetut visiot tuovat esiin rohkeutta, jota ihmiset eivät muuten olisi saaneet tuotua esiin. Ihmiset tekevät mitä vain saavuttaakseen vision. Ketään ei voida pakottaa seuraamaan visiota. Visio on aina vapaaehtoinen.

48 Senge:The Fifth Discipline Suhtautumistapoja visioon Sitoutunut Noudattaa käskyjä Ei noudata käskyjä tai apatia Sitoutuminen Mukana oleminen Aito käskyjen noudattaminen Käskyjen noudattaminen Nuriseva käskyjen noudattaminen Vastarinta Apatia Haluaa päästä visioon. Tekee kaikkensa päästäkseen siihen. Rakentaa uusia rakenteita jotta pääsisi siihen. Haluaa päästä visioon. Tekee kaiken tehtävissä olevan kuitenkin olemassa olevien rakenteiden puitteissa. Näkee vision hyödyt. Tekee kaiken odotetun ja ehkä hieman päälle. Noudattaa sääntöjä. Hyvä sotilas. Näkee vision hyödyt. Tekee sen mitä käsketään. Ihan hyvä sotilas. Ei näe vision hyötyjä. Ei kuitenkaan halua menettää työpaikkaansa. Tekee mitä käsketään, koska niin käsketään. Antaa ymmärtää, ettei ole mukana visioimassa. Ei näe vision hyötyjä ja ei tee mitä käsketään. Pistää hanttiin. Ei puolesta eikä vastaan. Ei kiinnostusta. Ei energiaa. Onko kello jo neljä, voidaanko mennä kotiin?

49 Mistä innostus syntyy? Haave/visio Luova energia Mielihyvä ja onnistumisen tunne Usko Energia suuntautuu

50 Missio Missio on julistus yhteisön olemassaolon merkityksestä. Missio ei ole konkreettinen tavoite, johon tähdätään, vaan se on olemassaolon oikeutuksen kiteytymä. Missio kuvaa yhteisön tehtävää. Sen pohjalta laaditaan vuosittain kehittämistehtävät yhteisölle ja edetään askeleittain kohti tavoitetilaa.

51 Tarkoitus eli missio Tarkoitusta voi testata kysymällä: mitä maailma menettäisi, jos ko. yhteisö lopettaisi toimintansa Mielekäs tarkoitus innostaa ihmisiä, jotka ovat ko. yhteisön kannalta parhaita yhteistyökumppaneita Meidän liiketoimintamme on inhimillisen elämän säilyttämistä ja parantamista. Kaikkia toimiamme on mitattava sen mukaan, miten tässä?!( Merck onnistumme. (Lääketehdas

52 ARVOT Arvot auttavat tekemään päivittäisissä asioissa ratkaisuja ja valintoja, jotka palvelevat yhteisön perustarkoitusta eli missiota Arvot voidaan usein tunnistaa kysymällä: mihin yksilö tai ryhmä on valmis uhraamaan niukkoja voimavarojaan (ponnistus, aika, raha)?

53 ARVOT Kertoo sen kuinka toimimme Näyttöarvot vs. Käyttöarvot Todellisiin arvoihin sisältyy paljon tunnelatausta. Ne ovat se tekijä joidenka kautta ohjaat omaa toimintaasi. Kaiken johtamisen ytimenä. Johtamisessa on kuitenkin kysymys ihmisistä ja mitä läpinäkyvämmäksi eli näkyvämmäksi tulet sen ymmärrettävämpi olet. Samankaltaisen arvomaailman omaavat ihmiset toimivat yleensä keskenään.

54 Arvot ja yhteisö Näin sanomme ja tätä ajattelemme. Yhteisöllä voidaan sanoa olevan ns. näyttöarvoja (espoused values) ja käyttöarvoja (values in use). Arvoista puhuttaessa tulee muistaa, että arvoja voi liittyä yhteisön lisäksi myös tuotteisiin ja/tai brandiin. vrt. mm. Scheinin kirjaan The Corporate Survival Guide

55 Erilaisia arvoja Asia-arvot (mitä-arvot) Mitä arvostetaan? Toimintatapa-arvot (miten -arvot) Miten haluamme toimia Eettiset valinnat (miksi-arvot) Miksi haluamme toimia arvojen mukaisesti? (? edistää (kenen etuja ajetaan, mitä niillä halutaan

56 Kehittämistehtävät Lea ja Kaisa: Työryhmäkulttuurin muuttaminen ja kehittäminen. Aikataulullisesti valmis toukokuussa. SWOT- analyysi pohjalla. Symbioosi malli. Alkutilanne: opettajakokous ajan hukkaa ja ei päätöksi. Kulttuurin muutos ja nimien muutos ja rakenteiden muutos koulusta. Aloitelaatikko sähköinen. Toinen apulaisrehtori jolla pedagoginen vastuu. Konkreettiset muutokset. Tero: resurssipankki. Peruskoulun resurssien parempi hyödyntäminen. Ylä- ja ala-asteen resurssien yhteensopivuus ja hyödyntäminen. Tällä hetkellä yhteistyö ylä- ja ala-asteen välillä mm. erityisoppijoiden kanssa on osittain puutteellista ja hiljaista tietoa menee hukkaan. Esteenä AY-ajattelu. Markkinointi hyvänä juttuna. Seuraava vaihe: päättävälle tasolle vienti. Ehdotuksina: pilotti, kokeilut, yhteiset vesot. Ajankohta pilotille hyvät koska uudet seitsemännen luokan luokanvalvojat on valittu ja kuudennen luokan opettajat ovat hyvä alusta. Tiina, Niina, Mari, Brita-Lisa: Tunnit laskettu, jotta johdon on helpompi tehdä päätös. Resurssinäkökulman huomiominen. Projektioppimisen jalkauttaminen kaikkiin koulutusmuotoihin. Yhteinen aloitus elokuussa tähän aiheeseen liittyen. Keskittyminen läpinäkyvyyteen, jotta organisaatiossa estetään negatiiviset viestinnän haasteet. Marita: Yrittäjyyskasvatus Toivakassa. Puolen vuoden suunnitelma on valmis. Malli on esillä seuraavassa tiimikokouksessa, jossa myös tapahtuu resurssointi. Ensivuonna ei enää järjestetä valinnaista yrittäjyyskurssia vaan se järjestetään toisella tavalla. OpeTetin vakiinnuttaminen on toisena haasteena.

57 Kehittämistehtävät Eija: Lukujuhla osa keski-suomalaisuuden päivän juhlaa. Ohjelman runko valmiina ja levityssuunnitelma on tehty. Konkreettisella tasolla kehittämistehtävä. Koulu ei ole kokonaisuudessaan mukana mutta yhteistyötä toisen rinnakkaisluokan opettajan kanssa. Timo: Saarijärven yhteiskoulun verkkoon on ensimmäinen versio julkaistu ja opettajien käyttökokemuksia odotetaan. Homma etenee ja jatkosuunnitelmat ovat valmiina. Haasteena homman läpinäkyväksi tekeminen.

58 Välitehtävät Lue vähintään 1 luovuuden tai innovoinnin kirja Tuo mukanasi yksi kysymys, johon haluaisit yhdessä etsiä vastauksia Muista oma kehittymisohjelmasi Vie kehittämistehtävääsi eteenpäin

59 Akvaariokeskustelu Kapteenien palaute Rento ote (Eija) Ryhmän mielestä en ottanut johtajan roolia(niina) Annoin tilaa ja reagoin nopeasti (Kaisa) Rooli oli turha, koska ryhmäläiset asiantuntijoina Keskustelu oli hyvää ja parasta antia vaikka se aina liippaa aihetta Kovin oppi kapteenina: eilinen paja: ottaa johtajuus sellaisesta mistä ei itse tiedä. Pajat olivat haasteellisia. (Kaisa) Siinä käytti oikeasti aiemmin luettua. Häkellyttävän hankala oli paja vaikkakin antoisa. (Niina) Tässä saa voimia toisista. Tässä ryhmässä saa ajatuksille pontta tai uutta suuntaa ja ajatuksiin tartutaan.

60 Motorola Mikä meni hyvin? Mikä meni huonosti? Mitä opin? Mitä vien käytäntöön?

61 Motorola Hyvin Työpajat menivät hyvin. Asiasisällöt. Teoriat ja ajattelu suhteessa itseensä ja suhteessa työhön. Teema oli kiinnostuva. Olemme oppineet jo tähän juttuun sisälle. Valmistautuminen tähän kertaan oli tehty hyvin ja se näkyy tuotoksissa. Huonosti Tehtävänannot. Ärsyttävät epäselvät tehtäväannot. Tuolit ovat huonoja. Yhteiset termit joita käytetään olisivat voineet tulla vaikkapa artikkelina ja sen päälle kirjan lukeminen. Tai ennakkotehtävänä selvitä itsellesi termit. Opin Rohkeus ja turvallisuus epäonnistua tässä ryhmässä. Työtavat: hiljaisuuskävely, akvaariokeskustelu ja pajat. Vien käytäntöön Työtapoja. Hyviä menetelmiä tuli pajoissa esille. Hiljaisuuskävely oli kiva. managementtiä Henkilökohtainen johtamisen kehittämisohjelma Väittelyn hyödyntäminen opetuksessa Hyvä mieli Taulun Kartanon palvelut äitienpäivälounas ja pikkujoulut

62 Seuraava kerta Järvilinnassa

63 Yrittäjyyskasvatuksen ehjä polku projektin toteuttajaorganisaatioiden logot:

Kaverijohtamisen. visuaalinen innostuskirja. Heikki Toivanen Kuvitus Maija Kotamäki. Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Kaverijohtamisen. visuaalinen innostuskirja. Heikki Toivanen Kuvitus Maija Kotamäki. Jyväskylän ammattikorkeakoulu Kaverijohtamisen visuaalinen innostuskirja Heikki Toivanen Kuvitus Maija Kotamäki Jyväskylän ammattikorkeakoulu Kaverijohtamisen visuaalinen innostuskirja Heikki Toivanen, TkT, tiimivalmentaja, strategi

Lisätiedot

Monkey Business liiketoimintasuunnitelma

Monkey Business liiketoimintasuunnitelma Monkey Business liiketoimintasuunnitelma Hugo Miskala Tatu Tuohimetsä Opinnäytetyö Huhtikuu 2009 1 SISÄLTÖ 1 VASTAISKU RIISTOKAPITALISMILLE...5 2 OPINNÄYTETYÖN LUOTETTAVUUS...6 2.1 Validiteetti...6 2.2

Lisätiedot

HOPETTAAKO? Tilannekatsaus HOPE-hankkeesta keväällä 2009. Irma Rantonen HOPE Part 2 -hanke 28.5.2009 ISBN 978-952-99808-4-0 (PDF)

HOPETTAAKO? Tilannekatsaus HOPE-hankkeesta keväällä 2009. Irma Rantonen HOPE Part 2 -hanke 28.5.2009 ISBN 978-952-99808-4-0 (PDF) HOPETTAAKO? Tilannekatsaus HOPE-hankkeesta keväällä 2009 Irma Rantonen HOPE Part 2 -hanke 28.5.2009 ISBN 978-952-99808-4-0 (PDF) Sisällysluettelo 1. Johdanto... 3 2. Haastattelujen toteutus... 3 3. Arviot

Lisätiedot

Kohti innostunutta työyhteisöä

Kohti innostunutta työyhteisöä Kohti innostunutta työyhteisöä Innostava työ Avoimuus Yhdessä osaaminen Innostavat ja luovuutta tukevat puitteet Rohkeus Luovuus Arvostus Sitoutuminen Positiivisuus Me-henki Työyhteisötaidot Luottamus

Lisätiedot

BENCHMARKING-TUTKIMUS

BENCHMARKING-TUTKIMUS Sisältö Johdanto... 3 Tarina Turku 1 -klubityön kulusta... 5 Ensimmäinen kokous syksyllä 2014... 5 Toinen kokous... 5 Kolmas kokous... 6 Seuraavat kokoukset... 7 BENCHMARKING-TUTKIMUS 1 Määrittele benchmarking-kohde...

Lisätiedot

Esimiehen työkalupakki osallistamiseen ja ongelmanratkaisuun

Esimiehen työkalupakki osallistamiseen ja ongelmanratkaisuun Esimiehen työkalupakki osallistamiseen ja ongelmanratkaisuun Sisällysluettelo 1. Vuorovaikutus kaiken a ja o...3 Motivointi on kuuntelua ja osallistamista...3 Oma esimerkki heijastuu koko työyhteisöön...3

Lisätiedot

Yhdessä paremmin. Humapin asiakaslehti 1 2008

Yhdessä paremmin. Humapin asiakaslehti 1 2008 Yhdessä paremmin. Humapin asiakaslehti 1 2008 2 2007 1 l 2008 12 Tommi Auvinen tutkii tarinoita Yhteistyö kansainvälisen verkoston kanssa jatkuu Innotiimissä Humap Tool otettiin valmennusten tueksi 7 16

Lisätiedot

Myyntivalmentajan valmennusopas. Kalle Ek

Myyntivalmentajan valmennusopas. Kalle Ek Myyntivalmentajan valmennusopas Kalle Ek Opinnäytetyö Liiketalouden koulutusohjelma 21.11.2011 Tiivistelmä Liiketalouden koulutusohjelma 20.10.2011 Tekijä tai tekijät Kalle Ek Raportin nimi Myyntivalmentajan

Lisätiedot

Luova ote huippusuoritukseen ketterästi yksin ja yhdessä

Luova ote huippusuoritukseen ketterästi yksin ja yhdessä Eija Mäkirintala FT Eija Mäkirintala on Altonova Oy:n toimitusjohtaja. Hän toimii luovuuden ja huippusuorituksen valmentajana sekä uuden aallon Business Coachina. Eija väitteli ensimmäisenä Suomessa coachingista

Lisätiedot

Kun tiedostaminen ja oivallus kohtaavat

Kun tiedostaminen ja oivallus kohtaavat Kun tiedostaminen ja oivallus kohtaavat - TYÖKIRJA PK-YRITYKSEN HILJAISEN TIEDON JAKAMISEKSI Katri Helin Pirkanmaan ammattikorkeakoulu Hyvinvointia Nääs-hanke Pirkanmaan ammattikorkeakoulu Kun tiedostaminen

Lisätiedot

Y-sukupolvi työelämän painajainen vai pelastus?

Y-sukupolvi työelämän painajainen vai pelastus? Y-sukupolvi työelämän painajainen vai pelastus? Käytännön kokemuksia ja oppeja uuden sukupolven keskiöstä Veera Lehtismäki Tampere 2011 Sisällys 1. Johdanto 4 2. Y-SUKUPOLVEN MÄÄRITELMIÄ 6 3. Suomen Telecenter

Lisätiedot

qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnm qwertyuiopåasdfghjklöäzxcv

qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnm qwertyuiopåasdfghjklöäzxcv qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnm qwertyuiopåasdfghjklöäzxcv TOIMINTAMALLI VAPAAEHTOISTOIMIJOIDEN JOHTAMISEEN bnmqwertyuiopåasdfghjklöä Verkostojohtamisen JET -tutkinto zxcvbnmqwertyuiopåasdfghj

Lisätiedot

ONNISTUNUT MUUTOS. Tukea onnistuneen muutoksen suunnitteluun ja läpivientiin

ONNISTUNUT MUUTOS. Tukea onnistuneen muutoksen suunnitteluun ja läpivientiin ONNISTUNUT MUUTOS Tukea onnistuneen muutoksen suunnitteluun ja läpivientiin SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO 3 Onnistuneen muutoksen lähtökohdat 4 2 MUUTOKSEN JOHTAMINEN 5 2.1 Muutoksen lähtökohdat 5 Muutosvoimat

Lisätiedot

Onko asiantuntija asiantuntija itsensä johtamisessa?

Onko asiantuntija asiantuntija itsensä johtamisessa? PIRKKO HELASKIVI JA NIINA SALMINEN FM Pirkko Helaskivi toimii Completo Consulting Oy:ssä, valmentajana ja konsulttina. Asiakkaina ovat niin julkisen- kuin yksityisen sektorin organisaatiot. Niina Salminen,

Lisätiedot

Hevosyrityksen johtaminen ja liiketoiminta

Hevosyrityksen johtaminen ja liiketoiminta Hevosyrityksen johtaminen ja liiketoiminta Opas 1/4 Suvi Louhelainen (toim.) Hevosyritys huippukuntoon (2010 2013) Hevosyrityksen johtaminen ja liiketoiminta Opas 1/4 Suvi Louhelainen (toim.) Hämeen ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Tero J. Kauppinen. Quo vadis? Mihin menet Nuorkauppakamari ja mihin pitäisi mennä?

Tero J. Kauppinen. Quo vadis? Mihin menet Nuorkauppakamari ja mihin pitäisi mennä? Tero J. Kauppinen Mihin menet Nuorkauppakamari ja mihin pitäisi mennä? Tämän teoksen osittainenkin kopioiminen on tekijänoikeuslain (404/61, siihen myöhemmin tehtyine muutoksineen) mukaisesti kielletty

Lisätiedot

Tuki- ja virikeaineisto

Tuki- ja virikeaineisto Osallistavat menetelmät Tuki- ja virikeaineisto Kansan Sivistystyön Liitto KSL ry 1 OSALLISTAVAT MENETELMÄT 2 1.1 Osallistavien menetelmien määritelmä 2 1.2 Ohjaajan rooli 3 1.3 Osallistavat menetelmät

Lisätiedot

A S I A K A S L E H T I

A S I A K A S L E H T I ASIAKASLEHTI S I S Ä L LY S L U E T T E L O 1 / 2015 4 MOBIILI TYÖ Ihan tavallinen sankari Bulevardi 6 A 14 (7. krs), 00120 Helsinki Puh. 050 338 2601 J Y VÄ S K Y L Ä Yliopistonkatu 36, 40100 Jyväskylä

Lisätiedot

Valmennuksen vaikuttavuuden arviointi oppimisen, tavan toimia ja hyötyjen tasolla - Case Leadership-valmennusohjelma asiantuntijaorganisaatiossa

Valmennuksen vaikuttavuuden arviointi oppimisen, tavan toimia ja hyötyjen tasolla - Case Leadership-valmennusohjelma asiantuntijaorganisaatiossa Valmennuksen vaikuttavuuden arviointi oppimisen, tavan toimia ja hyötyjen tasolla - Case Leadership-valmennusohjelma asiantuntijaorganisaatiossa Organisaatiot ja johtaminen Maisterin tutkinnon tutkielma

Lisätiedot

minusta minusta Pieni kirja Mitä tapahtuisi siskoni jos alkaisit puhella itsellesi kuin ystävälle Irja Askola (1992)

minusta minusta Pieni kirja Mitä tapahtuisi siskoni jos alkaisit puhella itsellesi kuin ystävälle Irja Askola (1992) minusta Pieni kirja minusta Mitä tapahtuisi siskoni jos alkaisit puhella itsellesi kuin ystävälle Irja Askola (1992) Julkaisija Valtiokonttori, Kaiku-palvelut Kuvat Kuvapörssi Oy/Masterfile (kansi), Gorilla

Lisätiedot

Miten ihmees me sitte päästään alkuun? - OPAS PK-YRITYKSEN TYÖHYVINVOINTISUUNNITELMAN LAATIMISEKSI

Miten ihmees me sitte päästään alkuun? - OPAS PK-YRITYKSEN TYÖHYVINVOINTISUUNNITELMAN LAATIMISEKSI Miten ihmees me sitte päästään alkuun? - OPAS PK-YRITYKSEN TYÖHYVINVOINTISUUNNITELMAN LAATIMISEKSI Hannele Rapatti Pirkanmaan ammattikorkeakoulu Hyvinvointia Nääs-hanke Pirkanmaan ammattikorkeakoulu MITEN

Lisätiedot

Yrityksen johtaminen matkailusidonnaisen yrityksen arjessa Toinen ydinkokonaisuus

Yrityksen johtaminen matkailusidonnaisen yrityksen arjessa Toinen ydinkokonaisuus Yrityksen johtaminen matkailusidonnaisen yrityksen arjessa Toinen ydinkokonaisuus Kertomuksen laatija Tomi Enäjärvi 1 Hyvä OIVAlainen Toinen OIVA Matkailuyrittäjien koulutusohjelman ydinkokonaisuus, viiden

Lisätiedot

Kohtaamisten voima Tarina yhdessäluovasta uudistumisesta

Kohtaamisten voima Tarina yhdessäluovasta uudistumisesta Kohtaamisten voima Tarina yhdessäluovasta uudistumisesta 160 Terhi Takanen Seija Petrow Kohtaamisten voima tarina yhdessäluovasta uudistumisesta Kohtaamisten voima Tarina yhdessäluovasta uudistumisesta

Lisätiedot

Tekijät. ISBN 978-952-67277-9-0 (nid.) ISBN 978-952-67734-0-7 (PDF) 1. painos

Tekijät. ISBN 978-952-67277-9-0 (nid.) ISBN 978-952-67734-0-7 (PDF) 1. painos Tekijät ISBN 978-952-67277-9-0 (nid.) ISBN 978-952-67734-0-7 (PDF) 1. painos Kansi: Kari Delcos Teksti: Ritva-Sini Merilampi Kuvat: Kari Delcos Taitto: Johanna Viherä Kyriiri Oy Helsinki, 2012 MEDIASIVISTYSTÄVAHVISTAMASSA

Lisätiedot

uusivaltion työelämän kehittämislehti No 03 2013 Sinä olet ihminen ROHKEUTTA JA ELINVOIMAA PELIIN!

uusivaltion työelämän kehittämislehti No 03 2013 Sinä olet ihminen ROHKEUTTA JA ELINVOIMAA PELIIN! uusivaltion työelämän kehittämislehti No 03 2013 Sinä olet ihminen ROHKEUTTA JA ELINVOIMAA PELIIN! 03 UUSI-KAIKU 03 Pääkirjoitus 04 Valtio on hyvä työpaikka 8 Ajankohtaista 11 Ministeri Paula Risikko Nyt

Lisätiedot

7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset

7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset 7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset JOONA LUOSTARINEN & TIMO HYVÄRI Sisällysluettelo SISÄLLYSLUETTELO...2 7 turmiollista ajatteluvirhettä...8 #1

Lisätiedot

Kuntajohto muutoksen osaajana

Kuntajohto muutoksen osaajana Kuntajohto muutoksen osaajana Anneli Valpola Lukijalle Kuntia koskeviin muutoksiin valmistautuminen, niiden kohtaaminen ja hallinta edellyttävät monenlaista osaamista kunnan eri toimijoilta. Erityisesti

Lisätiedot

Valmentajan opas. Osuuskunta

Valmentajan opas. Osuuskunta Valmentajan opas TEEMA KLUBI Osuuskunta Osuuskunta yhdessä yrittämistä Osuuskuntien suosio kasvaa! Yhä useampi nuori valitsee yritysmuodokseen osuuskunnan. Osuuskunta -klubi tutustuttaa yrittäjyyteen,

Lisätiedot

INNOTIIMI. Onko mitta täysi? Selvitä, miten teillä menee s. 7. Hyvinvointia työssä ja kotona s. 4-6. Strategia, Toivoa muutostuskaan

INNOTIIMI. Onko mitta täysi? Selvitä, miten teillä menee s. 7. Hyvinvointia työssä ja kotona s. 4-6. Strategia, Toivoa muutostuskaan Vapauttaa ja suuntaa yhteisöenergiaa 1 2011 TYÖHYVINVOINTI Hyvinvointia työssä ja kotona s. 4-6 Onko mitta täysi? Selvitä, miten teillä menee s. 7 Strategia, työhyvinvoinnin paras työkalu s. 8-9 Toivoa

Lisätiedot

Työelämätaidot Tarja Surakka & Tomi Rantamäki

Työelämätaidot Tarja Surakka & Tomi Rantamäki o s a a Miten toimit työmarkkinoilla tiedä Millaisessa maailmassa työyhteisöt toimivat Miten toimit osana työyhteisöä Miten työyhteisöt toimivat Miten toimit töissä Mikä sinulle on tärkeää Työelämätaidot

Lisätiedot