Liekki valmennus. Johtaminen Taulun Kartano

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Liekki valmennus. Johtaminen 22.-23.03.2011 Taulun Kartano"

Transkriptio

1 Liekki valmennus Johtaminen Taulun Kartano

2 Aloituskierros fiiliskierros ja lukemiset Tero: Hiihtäminen on aloitettu vuosien tauon jälkeen. Luettuina Pekka Järvisen kirjoja: Esimies ja työyhteisön kehittäminen ja Menestyvän työyhteisön pelisäännöt. Tylsiä kirjoja, joista löytyi itsestään selvyyksiä. Herätteli kuitenkin. Konteksti puuttui osittain lukiessa. Uutena näkökulmana se millainen johdettava olet. Kehittämistehtävä on hieman jumissa ja mietinnässä miten saa sen tehtyä niin, että se ei ole opettajille vain palkaton työnlisä. Liitutaulu ei ole opetuksessa juurikaan käytössä. Ossi on korvannut totaalisesti perinteiset menetelmät. Timo: Kehittämistehtävä on siinä vaiheessa, että homma on verkossa ja opettajista kiinni ja miten he ottavat sen käyttöön. Luettuna Sydänmaalakan Älykäs organisaatio. Kirjan avulla oivallukset syvenivät myös oppimisen kerralta. Kansantajuinen kirja. Mari: Ikuisuus kun on viimeksi ollut mukana. Opistolla on laitettu tuulemaan ja kehittämistehtävä etenee. Kehittämistehtävää on esitelty myös työyhteisölle. Mursulan Satu on myös tulossa Kristilliselle opistolle. Kättä pidempää on hyvin saatu kehittämistehtävään. Kirjavertailujen talkoot pidetty tiimillä johtamisen sessioon. Luettuna Maxwell: Asenne. Kolahti 80/20 -sääntö. Satsaa 80% niihin, joiden kanssa homma toimii. Voimaannuttaminen työyhteisön haasteena kirja on myös luettu ja reflektointia omaan työyhteisöön ja itseen tapahtui paljon kirjan kautta. Miten johdat itseäsi ja miten johdat toisia ovat kolikon kääntöpuolia.

3 Fiiliskierros ja lukemiset Tiina: Artisti- koulutus ja valmennusviikonloput on saatu käyntiin ja niistä hyvät fiilikset. Huikea tarina kohtaamisesta Arja Korisevan kanssa ja yhteistuotanto artistivalmennuksessa toimii hyvin. Ekana luettu: esimiehen huoltokirja. Sanoma oli, että mitä vain jaksaa kun itse on hyvässä kunnossa ja pitää itsestään huolta. Henkinen johtajuus kirja luettuna. Maxwellin johtajuuden 21 lainalaisuutta luettuna ja lisäksi Malikin toimiva johtajuus käytännössä. Johtaminen on ammatti, jonka kaikki voivat oppia. Johtamisen eettisyys ja arvokkuus näkökulmina tuntui hyviltä. Listan kirjoitus asioista, joita ei ainakaan pidä tehdä. Vertainen, alainen, esimiehen ja itsensä johtaminen kiteytyi. Miten voisin olla esimieheni tukena kolahti kovasti. Brita-Lisa: Työyhteisössä positiivista palautetta kehittämistehtävästä ja apulaisrehtori on mukavasti mukana haasteessa. Pienenä haasteena, ettei vain mopoa tulisi keksittyä uudestaan. Se on mukavasti saatu liitettyä opiston arvoihin ja ideologiaan. Luettuna voimaannuttava johtaminen kirja. Simppelilukuinen kirja mutta paljon löytyi pohdittavaa ja reflektoitavaa omasta työkokemuksesta. Kirjassa oli hyvin ohjeita johtajalle. Hyviä eväitä miten kohdata toista ihmistä. Niina: Kirjoja on luettu. Osaa silmäilty ja osa luettu. Luettuna tiikerinloikka työniloon ja johtamiseen. Yhteen hiileen puhaltaminen ja katseen suuntaaminen tulevaisuuteen kolahti. Kirjassa kuvattu hyvin tilanteet, joissa oma työyhteisö tällä hetkellä on. Tämä sessio tuntuu tärkeältä osalta, jossa asiat nivoutuvat. Tässä ajan hengessä ja virrassa on jotain mikä on vinoutunutta. Yksisilmäiset totuudet: positiivisesta asenteesta, verkostoitumisesta ja onnistumisesta eivät aina tuntuneet omilta.

4 Fiilikset ja lukemiset Eija: Luettuna Timo Erämetsän myönteinen muutos. Paikallisen Sampo-lehden kolumnistina ura aloitettu. Kolumnissa keskittyminen oleelliseen: ajattelu, teot ja aika. Kehittämistehtävä on luokan kanssa järjestettävä lukujuhla. Karismajohtajan kuvauksen voi hyvin allekirjoittaa. Ajattelun johtaminen valmentamisessa mutta myös johtajan pitäisi keskittyä ajattelunsa kehittämiseen. Marita: Mukavaa päästä tänne taas rauhoittumaan. Tämä on taas aikaa itselle ja omalle ajattelulle. Luettuna hullut johtajat kirja ja tahtotilana olisi ollut lukea projektit hallintaa kirja. Hullut johtajat kirja oli mielenkiintoinen. Mielenjohtaminen oli kirjassa punaisena lankana. Miten johtamisessa pääsisi innovoinnin tasolle. Markkinointiin ja brändäykseen liittyvää johtamista. Mielen johtaminen ja mielen tulkinta on tärkeää johtamisessa. Kehittämistehtävä on hieman jäissä työkiireistä johtuen. Kaisa: Koulu osallistuu Stageen koulu yhdessä Arja Korisevan kanssa Tämä näkyy koulussa selvästi. Hyvä hype. Luettuna syty ja sytytä valmentavan johtamisen filosofia. Kirja oli hyvä. Valmentava johtaminen soveltuu omaa tekemiseen ja taustaan. Lea: Gosbi- työnteon hyvä henki kirja on eilen silmäilty ja olisi pitänyt lukea jo aiemmin. Kohahduksena muutosvastarintatyyppien luokittelu. Kehittämistehtävä menee eteenpäin. Fiiliskiepan aikana kolahduksena muutoksessa etujoukoissa kulkeminen ja se tärkeys, että tehdään jo nyt eikä jäädä odottelemaan. Niinalta vinkki, että Esimies ja coaching kirja on suositeltavaa luettavaa.

5 Kapteeni ja joukkueet Enkkulakut: Eija, Timo, Tiina, Lea Blondit: Kaisa, Marita, Brita-Lisa NMT: Niina, Tero, Mari

6 Treeni1: kotitehtävän purku Ketä minä johdan ja mitä minä johdan?

7

8 Pajapurku Enkkulakut: Visio Blondit: Missio NMT: Arvot

9 Visio

10 Arvot

11

12 Treeni3: Pajojen kiteytys Käsitteiden määrittelyä: visio, missio ja arvot Eija: talo: visio, missio rakentaja, arvot perusta Kaisa: missio (fläp) Missio on navigaattori, visio on päämäärä eli mihin olet menossa, arvot ovat ohjelmistopäivitys. Kumpi pitää olla ensin missio vai visio? Visiota voi vaihtaa ja saavuttaa. Missio on pysyvämpi Kuminauhalla voi verrata ja tutkia visiota: liian löysä sopiva liian tiukka Yhteisen käsityksen löytyminen visio, missio, arvot kun rakennetaan yhteisiä johtavia ajatuksia. Missio löytyy koulumaailmassa usein laista, asetuksista ym. Laki oppivelvollisuudesta.

13

14 Keskiviikko Siirtymä johtamisen puolelle ja tekemisen puolelle Management ja leadership: Mikä ero? Suomessa ei ole hyviä käännössanoja managementille ja leadershipille Karkeasti näkemyksenä että management on asioiden johtamista ja leadership ihmisten johtamista Johtaja tarvitsee molempia johtamisen muotoja. Johtajalla on vastuu saada aikaiseksi päätöksiä. Treeni 4: Coveyn vaikutuspiirit ja johtamisen ringit Mitä tästä? Mitä ja miten voisi johtaa esimerkiksi kehittämistehtävissä eri tasoilla ja mihin asioihin keskittyy. Jatkolappuina kaverijohtamisen periaatteet ja Hit Mr. filosofia Haastava tehtävä. Viivoitettu alue oli helpotus itsensä johtamisen korostaminen ja se että minun ei tarvitse hallita ihan kaikkia vaan osaa. Blondien valtatornaado managementin ja leadershipin suhteiden vaihtelu. Hit Mr. on halun filosofia. Myyrän johtaminen koulussa? Mitäs jo myyrä on vaikutusvaltainen ja tekee hallaa viattomalle? Opettajan roolin muuttuminen aikaperspektiivi. Miten pitkä aika tarvitaan, että saavutetaan visio? Opettajakoulutus ei ole ihan tässä päivässä ja ajassa. Mitä myyrälle käy? Pitäisikö myyrän sydäntä rohkaista? Kaverijohtamisen ajatukset tuntuivat tutuilta ja toimivilta. NMT: Egypti. + mindmap. Johtamisen pyramidi ja vaikuttamisen pyramidi. Viidakko -Proakatemia: arvopolku Enkkulakut: Hit Mro. Hit the road jack- laulu. Myyrän karkoituslaulu? Haastaminen ja inspiroituminen- HIT MR: aurinko armas paistaa, lintu lentää. Luonto rohkeasti kasvattaa kukan meille iloksemme kedolle. Johtajana huomioon otettavaa - muutama minuutti ja ilmapiiri on luotu tai muutettu.

15

16 Yksilö (minä) Luokka/tiimi/osasto Koulu/oppilaitos/organisaatio Verkosto/lähiympäristö/kunta/yritykset

17 Covey: Tie menestykseen Vaikutuspiirit Et voi vaikuttaa Voit vaikuttaa Fokus Keskittymällä fokukseen fokuksesi kasvaa Keskittymällä vaikutuspiiriisi vaikutuspiirisi kasvaa

18 Happihyppely Yksinkävelyllä miettikää 3-4 asiaa, jotka asetatte itsellenne missä haluan kehittyä johtajana/valmentajana/opettajana. Näistä syntyy oma henkilökohtainen kehittymis-ja/tai valmennusohjelma. Treenimallina malli Julia Cameronin luoma hiljaisuuskävely: Hiljaisuus, liike ja ajatukset ja kirjoittaminen. Ohjelmajulistukset: Kaisa: 1) hiljaisuuden sietäminen 2)ratka sun 3)ei-lista Eija: 1) innotumisen rajaaminen 2)yritystä opetuksessa itsenäisyyteen enemmän 3) ei hermostuisi vaan löytäisi muun tavan johtaa tilannetta Tero: 1) kärsivällisyys 2) jahkailu ja ylenmääräinen pohtiminen 3) helposti harhautuminen asioissa kuriin 4) asioiden turha pureksiminen, joka on toiselle suunnittelua sietäminen, epävarmojen tehtävien sietäminen, yleinen kaaoksen sietäminen, 4) yleinen ahkeruus lisääminen rutiinitöihin tarttumisen tehostaminen Marita: 1) syvenny ja raivaa 2) anna aikaa 3) enemmän aikaa innovointiin ja luovuuteen Lea: 1) selkeät tavoitteet ja niiden kirkastaminen muille 2) lisää aikaa leadershipille 3) tilaa luovuudelle. Arvot: itseluottamus, itsetuntemus ja itsensä johtaminen Mari: 1) keskittyminen olennaiseeen, priorisointi 2) malttaminen, toisille tilan ja ajan antaminen 3) luovempien taoojen käyttöön ottaminen 4) palkitseminen Brita-Lisa: 1) hyväksyntää ja kunnioitus 2) kuule ja kuuntele, suuret korvat 3) luovuus ole luovempi ja ole luova Tiina: 1) keskity oleelliseen 2) kärsimättömyys luota ja anna toisille tilaa 3) oppia menemään tehtävien kautta eikä ihmisten kautta 4) tutustu myyriin uudella tavalla Niina: 1) iloa, tekemisen ja onnistumisen iloa, voimaa tahtoa ja intoa tarttua uusiin haasteisiin 2) lisää rohkeutta sanoa ei, rajaamista 3) oikeiden valintojen tekeminen, mihin panostetaan Timo: 1) älä anna valmiita vastauksia, epävarmuuden sieto 2) luota ja usko oppilaisiin 3) epämuodollisia oppimisympäristöjen käytääminen

19 Valmennusohjelman sinetöinti Tavoitteiden varmistaminen: 1) kirjoita paperille 2) kerro ne ääneen

20 Ketä pitäisi johtaa? (Dee Hock, Visan perustaja) 50% itseni johtamiseen 20% esimiehen johtamiseen 20% asiakkaita, työkavereita, verkostoa 10% alaisten johtamiseen

21 Ennen kun voit johtaa muita on sinun ensin opittava johtamaan itse itseäsi. Mahatma Gandhi

22 Lähde: Kouzes & Posner: The Leadership Challenge Hit Mr.-filosofia Haasta prosessi ensin itsesi ja sitten ympäristösi Inspiroiva visio It s not what the vision is, it is what it does. Peter Senge Mitä visio saa aikaan käytännön työssä. Tee mahdolliseksi toiminta onnistumisen mahdollistaminen, tulosta syntyy vain tekemällä Mallinna tie Miten visioon päästään, mitä tehdä tänään? Rohkaise sydäntä Jokainen meistä on ilkka-ihminen, johtaja ja alainen, koko yhteisön sydämen rohkaisu tärkeää, yhdessä tekeminen

23 Kaverijohtamisen periaatteet 1. Ole herkkä johdettavien tunnetiloille ja toimi niiden mukaisesti. Kaverijohtajana olet ihminen. 2. Ole johtajana aina läsnä ja tavoitettavissa, kuuntele aidosti. 3. Vain teoilla on merkitystä kaverijohtamisessa. 4. Kaverijohtamisen perustehtävä on oppivan organisaation johtaminen ja perustaito on saada muut ponnistelemaan kohti yhteistä päämäärää. 5. Et voi johtaa muita, jos et osaa johtaa itseäsi. 6. Kaverijohtamisessa on tärkeää rakentaa kaikille tiimiyrityksessä pelipaikat ja keskittyä tiimiläisten vahvuuksiin. Tiimirakentamisen taidot ovat ehdoton edellytys tiimiliiderin onnistumiselle. 7. Kaikki kaatuu johtamiseen ja johtaminen kaatuu viestinnän puuttumiseen. 8. Kaverijohtajuus ei ole koskaan palkinto, sillä se on ansaittava joka päivä. 9. Kaverijohtajan tehtävä on luoda tiimiyritykseen hyvä yhteishenki ja positiivinen ajattelu yhdessä valmentajan kanssa. 10. Kaverijohtajuus on aina esimerkkinä olemista. Mihin kiinnität huomion, siihen muutkin kiinnittävät.

24

25 Bennis: On Becoming A Leader Johtamiskolmio Ilman hyveitä ja visiota syntyy teknokraatti Osaaminen Ilman osaamista ja visiota syntyy ideologi Hyveet Tasapainoinen johtaja Visio Ilman osaamista ja hyveitä syntyy vaatija ja käskijä

26

27 Johtavien ajatusten synnytysprosessi Yhteinen jaettu visio Yhteinen jaettu missio Yhteiset jaetut arvot Dialogi Keskustelu johtavista ajatuksista Johtavien ajatusten synnyttäminen Yhdessä tekeminen johtavien ajatusten mukaisesti Uuudistuneet ja vahvistuneet johtavat ajatukset Learning by Doing Arvot Missio Visio

28 Johtamisprosessi Yhteinen jaettu visio Oppiva organisaatio Henkilökohtainen mestaruus Dialogi Ilmapiirin aistiminen kyselemällä ja kuuntelemalla Mallinna Tie haasteeksi ja käytä apuna Rakettimallia Valitse suorituksen mukaan joko yksilön johtama ryhmä tai todellinen tiimi (Y) Kaverijohtamismalli, taitoprofiili ja Laatu 47 mittarit Learning by Doing Oppiva organisaatio Visio

29 Aineistoja visio, missio, arvot pajoihin:

30 Johtavat ajatukset Johtavien ajatusten (visio, missio, arvot, pelisäännöt) rakentaminen

31 Senge:The Fifth Discipline Mitä, miksi ja kuinka? Visio Mitä? Tarkoitus, missio Miksi? Ydinarvot Kuinka?

32 Kauppinen: Arvojohtaminen Visio, missio ja arvot Visio (määränpää) Arvot (reunapaalut) Arvot (reunapaalut) Missio (tie)

33 Visio Visio määrittelee sen tulevaisuuden tahtotilan, johon tarkoituksen puitteissa pyritään Visio on aina sidoksissa merkityksellisyyteen eli missioon Ellet kontrolloi omaa kohtaloasi, joku muu ottaa sen käsiinsä. ( Welch (General Electric, Jack

34 Hyvän vision ominaisuuksia Napakka ja yksinkertainen Selkeä Mielikuvitusta ruokkiva ( tunnekomponentin Tunteisiin vetoava (sisältää Aikataulutettu Tiimiakatemia on toteuttanut matkansa varrella jo kaksi visiota: vuoden 2000 Markkinoinnin Huippuyksikön ja 2008 Tiimiyrittäjyyden Huippuyksikön. Vision voima oli sen toteutumista edeltäneenä vuotena valtava! Hyvä visio on hämmästyttävän energisoiva. Sen vetovoimaa on vaikea kuvata pelkällä tekstillä se täytyy elää. Yllä olevat ominaisuudet perustuvat Tiimiakatemialla kertyneeseen kokemukseen visiosta.

35 Vision paradoksi Mitä tarkemmin visio määritellään, sitä tarkemmin se kuvaa tulevaisuuden sijaan nykyistä todellisuutta. Watts, Wacker & Taylor: Visionary s Handbook

36 Jos haluat rakentaa laivan, älä kokoa ihmisiä hankkimaan työkaluja, lautoja ja tarvikkeita, vaan herätä heissä kaipuu merelle! - Antoine de Saint-Exupéry -

37 Senge:The Fifth Discipline Henkilökohtainen visio Henkilökohtainen mestaruus edellyttää henkilökohtaista visiota. Se ei ole hyvä idea tai arkipäiväinen tavoite. Se ei ole verrannollinen muihin visioihin. Se ei ole keino vaan tulos. Se on kutsumus jota ihminen haluaa koska hän vain haluaa sitä. Suurimmalla osalla aikuisista ei ole oikeaa visiota. Heillä saattaa olla tavoitteita mutta ei oikeaa visiota. Oppiaksesi tarvitset vision. Se auttaa sinua fokusoimaan tärkeisiin asioihin ja jättämään vähemmän tärkeät sivuun.

38 Senge:The Fifth Discipline Henkilökohtainen visio II Kyky keskittyä ensisijaisiin, lopullisiin tavoitteisiin, ei kakkossijaisiin, on henkilökohtaisen mestaruuden kulmakiviä. Oikea visio ei ole olemassa ilman tarkoitusta. Kuitenkin tulee muistaa, että tarkoitus on suunta mutta visio on määränpää. Ne kulkevat käsi kädessä. Vision julistaminen edellyttää rohkeutta. Monesti vahvan vision omaavaa ihmistä pidetään naivina tai typeränä, varsinkin jos visiossa on kyse kontribuution tekemisestä. Kuitenkin suurin osa ihmisistä haluaa salaisesti juuri sitä!

39 Senge:The Fifth Discipline Luova jännite Nykytodellisuus Luova jännite Visio Kuilu nykytodellisuuden ja vision välissä aiheuttaa jännitettä. Jos tämä jännite ymmärretään ahdistuksena, tunnejännityksenä, se voi aiheuttaa turhautumista ja pettymyksiä ( En koskaan onnistu! ). Jos se taas ymmärretään luovana jännitteenä, se voi olla energian lähde ( Ryhdyn toimiin! ).

40 Peters: Luova kaaos 2 Sähköistävän vision olemus 1. Tehokkaat visiot ovat innostavia ( Paras! ). 2. Tehokkaat visiot ovat selviä ja haasteellisia - ne koskevat erinomaisuutta. 3. Tehokkaat visiot ovat kaupallisesti järkeviä, kun painotetaan joustavuutta ja toteuttamista, ne menestyvät muuttuvassa maailmassa. 4. Tehokkaan vision on oltava vakaa, mutta se on jatkuvasti asetettava kyseenalaiseksi - ja sitä on muutettava äärilaidoiltaan (ei ytimestä). 5. Tehokkaat visiot toimivat tienviittoina ja valvojina kun kaikki muu on sekavaa. 6. Tehokas visio toimii ensisijaisesti ohjurina henkilöstölle ja toissijaisesti asiakkaille. 7. Tehokas visio tähtää tulevaisuuteen mutta nojaa menneisyyteen. 8. Tehokkaita visioita noudatetaan pilkulleen, eikä vain suurin piirtein.

41 Sydänmaalakka: Älykäs organisaatio Tavoitteiden harmonisointi Ristiriitaiset tavoitteet Samansuuntaiset tavoitteet (ideaalitila)

42 Senge:The Fifth Discipline Mitä lähempänä olet, sitä vaikeammaksi se käy... Uskomus heikkoudesta tai ansaitsemattomuudesta Nykytodellisuus Visio Mitä lähempänä olet visiota, sitä enemmän koet jännitettä.

43 Senge:The Fifth Discipline Ohjeita sitoutumisinnon nostattamiseksi 1. Ole itse sitoutunut. 2. Ole samalla tasolla. 3. Anna toisen tehdä valinta itse.

44 Kouzes & Posner: The Leadership Challenge Workbook Vinkkejä innostavan vision synnyttämiseen 1. Päätä mitä haluat. 2. Käytä intuitiotasi. 3. Testaa oletuksiasi. 4. Ryhdy futuristiksi. 5. Kehitä kuka minä olen ymmärrystäsi. 6. Tee visiosta eloisa ja elävä. 7. Puhu positiivisesti visiosta. 8. Puhu sydämestäsi. 9. Tee aineettomasta aineellinen konkretisoi. 10. Kuuntele itseäsi. Kuuntele muita. Kuuntele maailmaa.

45 Senge: The Fifth Discipiline Fieldbook Vaativuus Tapoja jalkauttaa visio Konsultointi Consulting Yhdessä luominen Co-creating Kokeileminen Testing Idean myyminen Selling Käskyttäminen Telling Osallistamisen määrä

46 Häpeämätön ja röyhkeä! Vision on oltava häpeämätön ja röyhkeä!

47 Senge:The Fifth Discipline Jaettu visio Jaettu visio ei ole idea. Se on voima ihmisten sydämissä. Jaettu vsisio ei ole abstraktio. Se on unelma, jonka ihmiset näkevät ja kokevat toiminnassaan. Jaettu visio on tärkeää oppivalle organisaatiolle siitä syystä, että se tarjoaa fokuksen ja energian oppimiselle. Synnyttävää, generatiivista oppimista voi tapahtua ainoastaan silloin kun ihmiset tavoittelevat heille tärkeää asiaa tai unelmaa. Jaetut visiot tuovat esiin rohkeutta, jota ihmiset eivät muuten olisi saaneet tuotua esiin. Ihmiset tekevät mitä vain saavuttaakseen vision. Ketään ei voida pakottaa seuraamaan visiota. Visio on aina vapaaehtoinen.

48 Senge:The Fifth Discipline Suhtautumistapoja visioon Sitoutunut Noudattaa käskyjä Ei noudata käskyjä tai apatia Sitoutuminen Mukana oleminen Aito käskyjen noudattaminen Käskyjen noudattaminen Nuriseva käskyjen noudattaminen Vastarinta Apatia Haluaa päästä visioon. Tekee kaikkensa päästäkseen siihen. Rakentaa uusia rakenteita jotta pääsisi siihen. Haluaa päästä visioon. Tekee kaiken tehtävissä olevan kuitenkin olemassa olevien rakenteiden puitteissa. Näkee vision hyödyt. Tekee kaiken odotetun ja ehkä hieman päälle. Noudattaa sääntöjä. Hyvä sotilas. Näkee vision hyödyt. Tekee sen mitä käsketään. Ihan hyvä sotilas. Ei näe vision hyötyjä. Ei kuitenkaan halua menettää työpaikkaansa. Tekee mitä käsketään, koska niin käsketään. Antaa ymmärtää, ettei ole mukana visioimassa. Ei näe vision hyötyjä ja ei tee mitä käsketään. Pistää hanttiin. Ei puolesta eikä vastaan. Ei kiinnostusta. Ei energiaa. Onko kello jo neljä, voidaanko mennä kotiin?

49 Mistä innostus syntyy? Haave/visio Luova energia Mielihyvä ja onnistumisen tunne Usko Energia suuntautuu

50 Missio Missio on julistus yhteisön olemassaolon merkityksestä. Missio ei ole konkreettinen tavoite, johon tähdätään, vaan se on olemassaolon oikeutuksen kiteytymä. Missio kuvaa yhteisön tehtävää. Sen pohjalta laaditaan vuosittain kehittämistehtävät yhteisölle ja edetään askeleittain kohti tavoitetilaa.

51 Tarkoitus eli missio Tarkoitusta voi testata kysymällä: mitä maailma menettäisi, jos ko. yhteisö lopettaisi toimintansa Mielekäs tarkoitus innostaa ihmisiä, jotka ovat ko. yhteisön kannalta parhaita yhteistyökumppaneita Meidän liiketoimintamme on inhimillisen elämän säilyttämistä ja parantamista. Kaikkia toimiamme on mitattava sen mukaan, miten tässä?!( Merck onnistumme. (Lääketehdas

52 ARVOT Arvot auttavat tekemään päivittäisissä asioissa ratkaisuja ja valintoja, jotka palvelevat yhteisön perustarkoitusta eli missiota Arvot voidaan usein tunnistaa kysymällä: mihin yksilö tai ryhmä on valmis uhraamaan niukkoja voimavarojaan (ponnistus, aika, raha)?

53 ARVOT Kertoo sen kuinka toimimme Näyttöarvot vs. Käyttöarvot Todellisiin arvoihin sisältyy paljon tunnelatausta. Ne ovat se tekijä joidenka kautta ohjaat omaa toimintaasi. Kaiken johtamisen ytimenä. Johtamisessa on kuitenkin kysymys ihmisistä ja mitä läpinäkyvämmäksi eli näkyvämmäksi tulet sen ymmärrettävämpi olet. Samankaltaisen arvomaailman omaavat ihmiset toimivat yleensä keskenään.

54 Arvot ja yhteisö Näin sanomme ja tätä ajattelemme. Yhteisöllä voidaan sanoa olevan ns. näyttöarvoja (espoused values) ja käyttöarvoja (values in use). Arvoista puhuttaessa tulee muistaa, että arvoja voi liittyä yhteisön lisäksi myös tuotteisiin ja/tai brandiin. vrt. mm. Scheinin kirjaan The Corporate Survival Guide

55 Erilaisia arvoja Asia-arvot (mitä-arvot) Mitä arvostetaan? Toimintatapa-arvot (miten -arvot) Miten haluamme toimia Eettiset valinnat (miksi-arvot) Miksi haluamme toimia arvojen mukaisesti? (? edistää (kenen etuja ajetaan, mitä niillä halutaan

56 Kehittämistehtävät Lea ja Kaisa: Työryhmäkulttuurin muuttaminen ja kehittäminen. Aikataulullisesti valmis toukokuussa. SWOT- analyysi pohjalla. Symbioosi malli. Alkutilanne: opettajakokous ajan hukkaa ja ei päätöksi. Kulttuurin muutos ja nimien muutos ja rakenteiden muutos koulusta. Aloitelaatikko sähköinen. Toinen apulaisrehtori jolla pedagoginen vastuu. Konkreettiset muutokset. Tero: resurssipankki. Peruskoulun resurssien parempi hyödyntäminen. Ylä- ja ala-asteen resurssien yhteensopivuus ja hyödyntäminen. Tällä hetkellä yhteistyö ylä- ja ala-asteen välillä mm. erityisoppijoiden kanssa on osittain puutteellista ja hiljaista tietoa menee hukkaan. Esteenä AY-ajattelu. Markkinointi hyvänä juttuna. Seuraava vaihe: päättävälle tasolle vienti. Ehdotuksina: pilotti, kokeilut, yhteiset vesot. Ajankohta pilotille hyvät koska uudet seitsemännen luokan luokanvalvojat on valittu ja kuudennen luokan opettajat ovat hyvä alusta. Tiina, Niina, Mari, Brita-Lisa: Tunnit laskettu, jotta johdon on helpompi tehdä päätös. Resurssinäkökulman huomiominen. Projektioppimisen jalkauttaminen kaikkiin koulutusmuotoihin. Yhteinen aloitus elokuussa tähän aiheeseen liittyen. Keskittyminen läpinäkyvyyteen, jotta organisaatiossa estetään negatiiviset viestinnän haasteet. Marita: Yrittäjyyskasvatus Toivakassa. Puolen vuoden suunnitelma on valmis. Malli on esillä seuraavassa tiimikokouksessa, jossa myös tapahtuu resurssointi. Ensivuonna ei enää järjestetä valinnaista yrittäjyyskurssia vaan se järjestetään toisella tavalla. OpeTetin vakiinnuttaminen on toisena haasteena.

57 Kehittämistehtävät Eija: Lukujuhla osa keski-suomalaisuuden päivän juhlaa. Ohjelman runko valmiina ja levityssuunnitelma on tehty. Konkreettisella tasolla kehittämistehtävä. Koulu ei ole kokonaisuudessaan mukana mutta yhteistyötä toisen rinnakkaisluokan opettajan kanssa. Timo: Saarijärven yhteiskoulun verkkoon on ensimmäinen versio julkaistu ja opettajien käyttökokemuksia odotetaan. Homma etenee ja jatkosuunnitelmat ovat valmiina. Haasteena homman läpinäkyväksi tekeminen.

58 Välitehtävät Lue vähintään 1 luovuuden tai innovoinnin kirja Tuo mukanasi yksi kysymys, johon haluaisit yhdessä etsiä vastauksia Muista oma kehittymisohjelmasi Vie kehittämistehtävääsi eteenpäin

59 Akvaariokeskustelu Kapteenien palaute Rento ote (Eija) Ryhmän mielestä en ottanut johtajan roolia(niina) Annoin tilaa ja reagoin nopeasti (Kaisa) Rooli oli turha, koska ryhmäläiset asiantuntijoina Keskustelu oli hyvää ja parasta antia vaikka se aina liippaa aihetta Kovin oppi kapteenina: eilinen paja: ottaa johtajuus sellaisesta mistä ei itse tiedä. Pajat olivat haasteellisia. (Kaisa) Siinä käytti oikeasti aiemmin luettua. Häkellyttävän hankala oli paja vaikkakin antoisa. (Niina) Tässä saa voimia toisista. Tässä ryhmässä saa ajatuksille pontta tai uutta suuntaa ja ajatuksiin tartutaan.

60 Motorola Mikä meni hyvin? Mikä meni huonosti? Mitä opin? Mitä vien käytäntöön?

61 Motorola Hyvin Työpajat menivät hyvin. Asiasisällöt. Teoriat ja ajattelu suhteessa itseensä ja suhteessa työhön. Teema oli kiinnostuva. Olemme oppineet jo tähän juttuun sisälle. Valmistautuminen tähän kertaan oli tehty hyvin ja se näkyy tuotoksissa. Huonosti Tehtävänannot. Ärsyttävät epäselvät tehtäväannot. Tuolit ovat huonoja. Yhteiset termit joita käytetään olisivat voineet tulla vaikkapa artikkelina ja sen päälle kirjan lukeminen. Tai ennakkotehtävänä selvitä itsellesi termit. Opin Rohkeus ja turvallisuus epäonnistua tässä ryhmässä. Työtavat: hiljaisuuskävely, akvaariokeskustelu ja pajat. Vien käytäntöön Työtapoja. Hyviä menetelmiä tuli pajoissa esille. Hiljaisuuskävely oli kiva. managementtiä Henkilökohtainen johtamisen kehittämisohjelma Väittelyn hyödyntäminen opetuksessa Hyvä mieli Taulun Kartanon palvelut äitienpäivälounas ja pikkujoulut

62 Seuraava kerta Järvilinnassa

63 Yrittäjyyskasvatuksen ehjä polku projektin toteuttajaorganisaatioiden logot:

JOHTAVAT AJATUKSET 2008

JOHTAVAT AJATUKSET 2008 JOHTAVAT AJATUKSET 2008 Miksi johtavat ajatukset? Innostuksemme lähteenä toimivat jatkuvasti johtavat ajatuksemme, joiden perustana ovat keskinäinen luottamus, itsekuri ja ylpeys aikaansaannoksistamme.

Lisätiedot

Liekki II valmennus. Orientaatio Tiimiakatemia

Liekki II valmennus. Orientaatio Tiimiakatemia Liekki II valmennus Orientaatio 26.10.2010 Tiimiakatemia Päivän agenda Ketä me ollaan ja mitä me täällä tehdään? Liekki valmennus aikataulut ja käytännöt Valmennusmenetelmät, muutamia peruskäsitteitä Odotuksia

Lisätiedot

Menestyksen porkkanoita

Menestyksen porkkanoita Menestyksen porkkanoita Usko Uskallus Innostuminen Oma Yritys-messut Wanha Satama, Helsinki 20.3.2013 Miksi jotkut yritykset menestyvät?...ja toiset eivät? Olemassaolon oikeutus ; Mikä on/ olisi minun

Lisätiedot

Aloitusseminaari Monikulttuurinen johtaminen käytäntöön. Kaarina Salonen

Aloitusseminaari Monikulttuurinen johtaminen käytäntöön. Kaarina Salonen Aloitusseminaari 10.5.2011 Monikulttuurinen johtaminen käytäntöön Kaarina Salonen Periaatteet toimintasuunnitelma ja perustehtävä ovat kaikilla lähtökohtana jokin sellainen asia, joka tulisi kehittää toiminnassa

Lisätiedot

Urheilijan henkisen toimintakyvyn tukeminen

Urheilijan henkisen toimintakyvyn tukeminen Urheilijan henkisen toimintakyvyn tukeminen ELÄMÄN HALLINTA & HYVÄ ARKI ITSEVARMA URHEILIJA MYÖNTEINEN ASENNE MOTIVAATIO & TAVOITTEEN ASETTAMINEN Myönteinen asenne Pidä hyvää huolta sisäisestä lapsestasi,

Lisätiedot

Esimiehen koutsaus ja valmennus

Esimiehen koutsaus ja valmennus Esimiehen koutsaus ja valmennus Tallinna 20.5.2016 YTM, työnohjaaja, coach Liisa Kallio Esityksen sisältö 1. Oma taustani 2. Mitä Coaching on 3. ICF ydintaidot A. Coaching työskentelyn perusta B. Suhteen

Lisätiedot

Muutos ja minä. TEK/ Urailta Sirpa Etzell. AS3 Finland Oy

Muutos ja minä. TEK/ Urailta Sirpa Etzell. AS3 Finland Oy Muutos ja minä TEK/ Urailta 7.9.2015 17.00 19.30 Sirpa Etzell AS3 Finland Oy Pohjoismainen valmennusyritys Perustettu 1989 500 työntekijää ja sertifioitua valmentajaa Isoimmissa kaupungeissa paikalliset

Lisätiedot

AJANHALLINNASTA LISÄÄ VOIMAVAROJA

AJANHALLINNASTA LISÄÄ VOIMAVAROJA AJANHALLINNASTA LISÄÄ VOIMAVAROJA Iina Lempinen Voimavaravalmentaja, kirjailija, kouluttaja Valmiina Coaching 24.11.2015 Tehy Terveydenhoitajien opintopäivät 1 VALMENNUKSEN TAVOITTEET Tulet tietoisemmaksi

Lisätiedot

Lean Leadership -valmennusohjelma

Lean Leadership -valmennusohjelma Lean Leadership -valmennusohjelma Näkökulmia johtajuuteen Tule kehittämään ja kehittymään! Valmennuksen tavoitteet Arjen kehittäminen: yksinkertaisilla kehitystoimenpiteillä merkittäviä parannuksia Henkilöstö

Lisätiedot

Kuinka vammaisen henkilön päätöksentekoa voidaan tukea?

Kuinka vammaisen henkilön päätöksentekoa voidaan tukea? Kuinka vammaisen henkilön päätöksentekoa voidaan tukea? Maarit Mykkänen, Savon Vammaisasuntosäätiö Kehitysvammaliiton opintopäivät 2015 Tuetusti päätöksentekoon -projekti Projektin toiminta-aika: 2011-31.7.2015

Lisätiedot

Ihmisten johtaminen, itsensä johtaminen ja organisaatiokulttuurin muutos

Ihmisten johtaminen, itsensä johtaminen ja organisaatiokulttuurin muutos Ihmisten johtaminen, itsensä johtaminen ja organisaatiokulttuurin muutos Johtamisen suurimpia haasteita Jatkuva uudistuminen ja nopea muutos Lisääntyvä monimutkaisuus Innovatiivisuuden ja luovuuden vaatimukset

Lisätiedot

HENKINEN VALMENNUS MITÄ, MIKSI JA MITEN? Satu Kaski PsL, urheilupsykologi Huippu-urheiluseminaari 17.11.2012 Kotka

HENKINEN VALMENNUS MITÄ, MIKSI JA MITEN? Satu Kaski PsL, urheilupsykologi Huippu-urheiluseminaari 17.11.2012 Kotka HENKINEN VALMENNUS MITÄ, MIKSI JA MITEN? Satu Kaski PsL, urheilupsykologi Huippu-urheiluseminaari 17.11.2012 Kotka SISÄLTÖ Henkinen valmennus mitä? (tavoitteista, keinot ym) Mitä henkinen valmennus edellyttää

Lisätiedot

TIIMITYÖSKENTELY ( 1 + 1 + 1 pv )

TIIMITYÖSKENTELY ( 1 + 1 + 1 pv ) Karl-Magnus Spiik Ky Tiimityöskentely / sivu 1 TIIMITYÖSKENTELY ( 1 + 1 + 1 pv ) Asiakas: Ryhmä: Uusi päiväkoti Koko henkilöstö Tämän kolmiosaisen valmennuksen päätavoitteena on tiimityöskentelyn kehittäminen.

Lisätiedot

Urheilijan henkinen kasvu kohti menestystä

Urheilijan henkinen kasvu kohti menestystä Urheilijan henkinen kasvu kohti menestystä Talvilajien nuorten olympialeiri 25.4.2016 Urheilupsykologi (sert.) Hannaleena Ronkainen Miten ajattelemme asioiden etenevän miten asiat tosi elämässä menee.

Lisätiedot

Opiskelukyky, stressinhallinta ja ajanhallinta

Opiskelukyky, stressinhallinta ja ajanhallinta Opiskelukyky, stressinhallinta ja ajanhallinta 7.9. ja 7.10. 2015 Timo Tapola Opintopsykologi Aalto-yliopisto LES Student services Yhteystieto: timo.tapola@aalto.fi Opiskelukyky http://www.opiskelukyky.fi/video-opiskelukyvysta/

Lisätiedot

Luottamus ja verkostoituminen MIKAEL PENTIKÄINEN KEURUU 13.2.2014

Luottamus ja verkostoituminen MIKAEL PENTIKÄINEN KEURUU 13.2.2014 Luottamus ja verkostoituminen MIKAEL PENTIKÄINEN KEURUU 13.2.2014 Nyt on verkostojen aika Verkostoituminen voi tuoda ison kilpailuedun. Verkostoitumista tukee moni voima: Tekniikan kehitys ja sen vaatima

Lisätiedot

Työyhteisötaidot tulevaisuuden johtamisesssa. Merja Turunen

Työyhteisötaidot tulevaisuuden johtamisesssa. Merja Turunen Työyhteisötaidot tulevaisuuden johtamisesssa Merja Turunen Työyhteisötaidot tulevaisuuden johtamisessa Työntekijän oma vastuu Rooli työyhteisössä Työyhteisön voima Tulevaisuuden haasteet Minäminäminäminäminäminäminäminä

Lisätiedot

NOLO 2016 Me erilaiset työntekijät ja työssä jaksaminen miten olemme yhdessä enemmän Helsinki Congress Paasitorni

NOLO 2016 Me erilaiset työntekijät ja työssä jaksaminen miten olemme yhdessä enemmän Helsinki Congress Paasitorni NOLO 2016 Me erilaiset työntekijät ja työssä jaksaminen miten olemme yhdessä enemmän Helsinki Congress Paasitorni 29.4. 2016 Helka Pirinen People & Leadership Consulting PLC Oy, p. 040 51 21 470, www.peopleleadership.fi

Lisätiedot

PIDÄ HUOLTA ITSESTÄ TYÖYHTEISÖSTÄ AMMATTITAIDOSTA

PIDÄ HUOLTA ITSESTÄ TYÖYHTEISÖSTÄ AMMATTITAIDOSTA PIDÄ HUOLTA ITSESTÄ TYÖYHTEISÖSTÄ AMMATTITAIDOSTA Annamari Mäki-Ullakko, Ilmarinen, 5.11.2015 ESITYKSEN SISÄLTÖ 1. Oma jaksaminen on perusta 2. Työyhteisössä jokainen vaikuttaa ja on vastuussa 3. Ammattitaidon

Lisätiedot

Saarijärven elinkeinostrategia.

Saarijärven elinkeinostrategia. Saarijärven elinkeinostrategia www.ssypkehitys.fi Sisällys 1. Strategian iso kuva 2. Visio 3. Asiakkaat 4. Toiminnan tärkeimmät fokukset 5. Toimintatapa 6. Isot strategiset muutokset 7. Strategian sisällölliset

Lisätiedot

YRITTÄJÄTESTIN YHTEENVETO

YRITTÄJÄTESTIN YHTEENVETO YRITTÄJÄTESTIN YHTEENVETO Alla oleva kaavio kuvastaa tehdyn testin tuloksia eri osa-alueilla. Kaavion alla on arviot tilanteestasi koskien henkilökohtaisia ominaisuuksiasi, kokemusta ja osaamista, markkinoita

Lisätiedot

- jos ahdistaa, kannattaa eritellä miksi (mikä oikein ahdistaa?)

- jos ahdistaa, kannattaa eritellä miksi (mikä oikein ahdistaa?) Pirkko Heiske: MUUTOS JA MUUTOKSESSA ONNISTUMINEN / ESIMIES JA MUUTOS 1) Muutokset ja niihin suhtautuminen Kaksi tapaa suhtautua: - avautuminen, aktiivisuus - sulkeutuminen Mitkä ovat suhtautumistapojen

Lisätiedot

PÄÄROOLISSA MINÄ SOTE-PEDA Tapio Koskimaa työhyvinvointipäällikkö

PÄÄROOLISSA MINÄ SOTE-PEDA Tapio Koskimaa työhyvinvointipäällikkö PÄÄROOLISSA MINÄ SOTE-PEDA 5.2.2016 Tapio Koskimaa työhyvinvointipäällikkö 2 10.2.2016 Keskeinen lähtökohta työhyvinvoinnille yksilö yhteisöllisyyden rakentajana ja yhteisöllisyys yksilön tukena arvostava

Lisätiedot

Esimiehen rooli muutosten aikaan saamisessa malli

Esimiehen rooli muutosten aikaan saamisessa malli Esimiehen rooli muutosten aikaan saamisessa 70-20-10 malli Johdon ja henkilöstöjohtamisen kehittämispäivä AMKE 28.10.2015 Jarmo Kröger, kehittämispäällikkö Koulutuskeskus Salpaus Ammatillisen koulutuksen

Lisätiedot

Arvot ja eettinen johtaminen

Arvot ja eettinen johtaminen Arvot ja eettinen johtaminen Erika Heiskanen +358 40 7466798 erika.heiskanen@juuriharja.fi Juuriharja Consulting Group Oy Eettinen strategia Eettinen johtaminen Eettinen kulttuuri Valmennamme kestävään

Lisätiedot

Minäpätevyyden tunnetta kohottamaan!

Minäpätevyyden tunnetta kohottamaan! Minäpätevyyden tunnetta kohottamaan! Miten tarkastelemme oppimisvaikeutta? 1. Medikaalinen tarkastelukulma Esim. luki vaikeuden lääketieteelliset piirteet: hahmotus, muisti, silmänliikkeet, aivopuoliskojen

Lisätiedot

Jamk Innovointipäivät

Jamk Innovointipäivät Keskiviikko3 Asiakastutkimuksien suunnittelu Jamk Innovointipäivät Miksi asiakastutkimukset? Olemme nyt saaneet toimeksiannon kehitystehtäväämme ja tarkentaneet sen jälkeen tiimissämme mitä meidän halutaan

Lisätiedot

Milloin olen Päällikkö, milloin Mentor, milloin Coach?

Milloin olen Päällikkö, milloin Mentor, milloin Coach? Milloin olen Päällikkö, milloin Mentor, milloin Coach? Teppo Nurminen 1 Johtamisen kokonaiskenttä Miksi? Leadership Coaching Management Miten? Mitä, kuka, milloin? 2 Ohjaavat menetelmät Ohjattavia paljon

Lisätiedot

OPPIMINEN JA KOULUTUKSEN KEHITTÄMINEN. Hannu Soini Oulun yliopisto,kasvatustieteiden ja opettajankoulutuksen yksikkö 2002

OPPIMINEN JA KOULUTUKSEN KEHITTÄMINEN. Hannu Soini Oulun yliopisto,kasvatustieteiden ja opettajankoulutuksen yksikkö 2002 OPPIMINEN JA KOULUTUKSEN KEHITTÄMINEN Hannu Soini Oulun yliopisto,kasvatustieteiden ja opettajankoulutuksen yksikkö 2002 Luennon teemat Oppimista koskevien käsitysten muuttuminen Koulutuskulttuurin uudistaminen

Lisätiedot

2. KESKUSTELUN ALOITTAMINEN

2. KESKUSTELUN ALOITTAMINEN 1. KUUNTELEMINEN 1. Katso henkilöä, joka puhuu 2. Mieti, mitä hän sanoo 3. Odota omaa vuoroasi 4. Sano, mitä haluat sanoa 2. KESKUSTELUN ALOITTAMINEN 1. Tervehdi 2. Jutustele 3. Päättele, kuunteleeko toinen

Lisätiedot

VALMENTAUTUMISEN PSYKOLOGIA. Kilpaileminen ja loukkaantuminen keskiössä 9.10.2013

VALMENTAUTUMISEN PSYKOLOGIA. Kilpaileminen ja loukkaantuminen keskiössä 9.10.2013 VALMENTAUTUMISEN PSYKOLOGIA Kilpaileminen ja loukkaantuminen keskiössä 9.10.2013 SISÄLTÖÄ Yleistä valmistautumisesta kilpailuihin Paineensieto Ihannesuorituksesta Muutama sana loukkaantumisista ja epäonnistumisesta

Lisätiedot

HYVINVOIVA SIHTEERI. Haasta itsesi huipulle seminaari Tapio Koskimaa Työhyvinvointipäällikkö

HYVINVOIVA SIHTEERI. Haasta itsesi huipulle seminaari Tapio Koskimaa Työhyvinvointipäällikkö HYVINVOIVA SIHTEERI Haasta itsesi huipulle seminaari 23.9.2016 Tapio Koskimaa Työhyvinvointipäällikkö SIHTEERI 2 26.9.2016 SIHTEERI ENNEN Kun esimies tuli aamulla töihin, hänen sihteerinsä oli ovella vastassa

Lisätiedot

Viestintä strategian mahdollistajana. Elisa Juholin

Viestintä strategian mahdollistajana. Elisa Juholin Viestintä strategian mahdollistajana Elisa Juholin 1.9.2016 Karu totuus Jopa yhdeksän kymmenestä strategian toimeenpanosta epäonnistuu Jopa yhdeksän ihmistä kymmenestä ei pysty konkreettisesti sanomaan,

Lisätiedot

NextMakers-kasvuyritysbarometri. Julkaistu Microsoft Fluxissa

NextMakers-kasvuyritysbarometri. Julkaistu Microsoft Fluxissa NextMakers-kasvuyritysbarometri Julkaistu 9.2.2017 Microsoft Fluxissa NextMakers-kasvuyritysbarometri 1/2017 NextMakers-barometri käsittelee kasvuyrityksille kiinnostavia, ajankohtaisia aiheita. Ensimmäisen

Lisätiedot

Minea Ahlroth Risto Havunen PUUN JA KUOREN VÄLISSÄ

Minea Ahlroth Risto Havunen PUUN JA KUOREN VÄLISSÄ Minea Ahlroth Risto Havunen PUUN JA KUOREN VÄLISSÄ Talentum Helsinki 2015 Copyright 2015 Talentum Media Oy ja kirjoittajat Kansi, ulkoasu ja kuvitus: Maria Mitrunen 978-952-14-2411-3 978-952-14-2412-0

Lisätiedot

Esimiehen opas kehityskeskusteluihin. Irma Meretniemi

Esimiehen opas kehityskeskusteluihin. Irma Meretniemi Esimiehen opas kehityskeskusteluihin Irma Meretniemi Talentum Helsinki 2012 Copyright 2012 Talentum Media Oy ja Irma Meretniemi Kustantaja: Talentum Media Oy Kansi: Lapine Oy Taitto: Anni Palotie ISBN

Lisätiedot

Johtajien kehittyminen tuloksellisuuden parantamiseksi

Johtajien kehittyminen tuloksellisuuden parantamiseksi Johtajien kehittyminen tuloksellisuuden parantamiseksi Investoi EBW johtajuustaitoihin EBW työelämän tunneäly järjestelmä antaa johtajuuden voiman sinun käsiisi! Sinä tiedät, millaista johtajuustyyppiä

Lisätiedot

Johtaminen ja työyhteisön dynamiikka muutoksessa

Johtaminen ja työyhteisön dynamiikka muutoksessa Johtaminen ja työyhteisön dynamiikka muutoksessa Muutoksen johtaminen -koulutuspäivä Jaana Piippo 30.9.2014 Mitä työyhteisön dynamiikka tarkoittaa? Termi dynamiikka tulee kreikan sanasta dynamis, joka

Lisätiedot

Metsäalan Johtamisakatemia järjestetään Majvikin kongressikeskuksessa Kirkkonummella. KATSO MYÖS:

Metsäalan Johtamisakatemia järjestetään Majvikin kongressikeskuksessa Kirkkonummella. KATSO MYÖS: Metsäalan Johtamisakatemia järjestetään Majvikin kongressikeskuksessa Kirkkonummella. KATSO MYÖS: www.metsahyvinvointi.fi/johtamisakatemia/ 1 Ihmisten motivaatio ja osaaminen ratkaisevat sen, kuinka hyvin

Lisätiedot

The Fifth Discipline

The Fifth Discipline The Fifth Discipline Muistiinpanoja ja oivalluksia Peter Sengen kirjasta The Fifth Discipline - The Art & Practice of Learning Organizations (Random House, 1990) Jukka Hassinen / Taitovire Valmennus Oy

Lisätiedot

Osallisuuden pedagogiikka - kohti uudenlaista toimintakulttuuria. Elina Kataja, LTO, KM, Päiväkoti Kuusimäki, Lempäälä

Osallisuuden pedagogiikka - kohti uudenlaista toimintakulttuuria. Elina Kataja, LTO, KM, Päiväkoti Kuusimäki, Lempäälä Osallisuuden pedagogiikka - kohti uudenlaista toimintakulttuuria Elina Kataja, LTO, KM, Päiväkoti Kuusimäki, Lempäälä elina.kataja@lempaala.fi Kasvatuksen ydinkysymykset Millaisia lapsia haluamme kasvattaa?

Lisätiedot

Eväitä yhteistoimintaan. Kari Valtanen Lastenpsykiatri, VE-perheterapeutti Lapin Perheklinikka Oy

Eväitä yhteistoimintaan. Kari Valtanen Lastenpsykiatri, VE-perheterapeutti Lapin Perheklinikka Oy Eväitä yhteistoimintaan Kari Valtanen Lastenpsykiatri, VE-perheterapeutti Lapin Perheklinikka Oy 3.10.2008 Modernistinen haave Arvovapaa, objektiivinen tieto - luonnonlaki Tarkkailla,tutkia ja löytää syy-seuraussuhteet

Lisätiedot

TULOSTA VÄHEMMÄLLÄ. Juha T Hakala Työhyvinvointiseminaari 17.-18.9.2015 Tampereella

TULOSTA VÄHEMMÄLLÄ. Juha T Hakala Työhyvinvointiseminaari 17.-18.9.2015 Tampereella TULOSTA VÄHEMMÄLLÄ Työhyvinvointiseminaari 17.-18.9.2015 Tampereella Veikko Huovinen 2 Jotta näkee, tarvitsee haukan siivet ja etäisyyttä! Muuan tietotyöntekijä 3 Saan sata sähköpostia päivässä. Ok, kaikki

Lisätiedot

Strategikoksi puolessa tunnissa Varsinais-Suomen aikuis- ja ammatillisen koulutuksen kehittämispiknik

Strategikoksi puolessa tunnissa Varsinais-Suomen aikuis- ja ammatillisen koulutuksen kehittämispiknik Strategikoksi puolessa tunnissa Varsinais-Suomen aikuis- ja ammatillisen koulutuksen kehittämispiknik 11.12.2012 Timo Collanus Erityisasiantuntija Turun kaupunki Timo Collanus VTM/ taloustiede 1998 Koulutustutkimusta

Lisätiedot

HOT-testin tulokset. Nimi: Teija Tahto Pvä: Ikä: 17 vuotta Ryhmä: Virpiniemien golf juniorit Jakelu: valmentaja Pekka Palo

HOT-testin tulokset. Nimi: Teija Tahto Pvä: Ikä: 17 vuotta Ryhmä: Virpiniemien golf juniorit Jakelu: valmentaja Pekka Palo HOT-testin tulokset Nimi: Teija Tahto Pvä: 12.10.2012 Ikä: 17 vuotta Ryhmä: Virpiniemien golf juniorit Jakelu: valmentaja Pekka Palo PALJON KEHITETTÄVÄÄ SELKEÄ VAHVUUS Tavoitteen asettelu Motivaatio Itsekuri

Lisätiedot

925 Design on paremman työelämän suunnittelutoimisto

925 Design on paremman työelämän suunnittelutoimisto 925 Design on paremman työelämän suunnittelutoimisto Hanke-esittely: Luovan yrityskulttuurin rakentaminen 925 DESIGN 7.3.2014 Yrityksestämme KESTÄVÄ KILPAILUKYKY VAATII ROHKEAA AJATTELUA, FIKSUJA TYÖNTEKEMISEN

Lisätiedot

Myötäinnon voima Meillä tämä toimii! Pirjo K Kuusela Yhteiskuntavastuujohtaja Personal Banking Nordea Finland Professional Certified Coach (PCC)

Myötäinnon voima Meillä tämä toimii! Pirjo K Kuusela Yhteiskuntavastuujohtaja Personal Banking Nordea Finland Professional Certified Coach (PCC) Myötäinnon voima Meillä tämä toimii! Pirjo K Kuusela Yhteiskuntavastuujohtaja Personal Banking Nordea Finland Professional Certified Coach (PCC) Palveluyrityksen menestymisen ratkaisee asenne, osaaminen

Lisätiedot

PSYKOLOGINEN PÄÄOMA. ja miten sitä johdetaan. Ammattikeittiöosaajat ry, Ilona Rauhala psykologiaa ilonarauhala.

PSYKOLOGINEN PÄÄOMA. ja miten sitä johdetaan. Ammattikeittiöosaajat ry, Ilona Rauhala psykologiaa ilonarauhala. PSYKOLOGINEN PÄÄOMA ja miten sitä johdetaan. Ammattikeittiöosaajat ry, 11.10.2016 Ilona Rauhala psykologiaa johtajille @IlonaRauhala ilonarauhala.fi Materiaalin Copyright 2016 Ilona Rauhala Oy. Kaikki

Lisätiedot

TERVETULOA VOK-1 KOULUTUKSEEN!

TERVETULOA VOK-1 KOULUTUKSEEN! TERVETULOA VOK-1 KOULUTUKSEEN! Keskeisenä tavoitteena tason 1 koulutuksessa on luoda valmentajille ja ohjaajille perusta yksittäisen harjoituskerran laadukkaaseen toteuttamiseen. Vuonna 2016 uudistetussa

Lisätiedot

Vasu2017. Järvenpään kaupungin varhaiskasvatussuunnitelmaprojekti

Vasu2017. Järvenpään kaupungin varhaiskasvatussuunnitelmaprojekti Vasu2017 Järvenpään kaupungin varhaiskasvatussuunnitelmaprojekti Mervi Tuominen 29.11.2016 Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet Yhdenmukaisuus esiopetussuunnitelman ja perusopetussuunnitelman perusteiden

Lisätiedot

HARJOITTELUN ENNAKKOTEHTÄVÄ

HARJOITTELUN ENNAKKOTEHTÄVÄ HARJOITTELUN ENNAKKOTEHTÄVÄ --Raporttisi perehtymisestä harjoittelupaikkaasi-- Voit myös kerätä muuta tietoa harjoittelupaikastasi! ENNAKKOTETEHTÄVÄ: 1. Perehtyminen harjoittelupaikkaan 2. Organisaatio,

Lisätiedot

KEHITYSKESKUSTELUTAITOJEN ITSEARVIO

KEHITYSKESKUSTELUTAITOJEN ITSEARVIO Karl-Magnus Spiik Ky KK-itsearvio 1 KEHITYSKESKUSTELUTAITOJEN ITSEARVIO KYSYMYKSET Lomakkeessa on 35 kohtaa. Rengasta se vaihtoehto, joka kuvaa toimintatapaasi parhaiten. 1. Tuen avainhenkilöitteni ammatillista

Lisätiedot

Turvallisuuskulttuuri - Mikä estää tai edistää johtajan sitoutumista turvallisuuteen?

Turvallisuuskulttuuri - Mikä estää tai edistää johtajan sitoutumista turvallisuuteen? Turvallisuuskulttuuri - Mikä estää tai edistää johtajan sitoutumista turvallisuuteen? 28.4.2016 Jouni Kivistö-Rahnasto Professori Turvallisuus ja riskienhallinta 30-vuotta sitten Asenne ei ratkaise! se

Lisätiedot

Tinkauspaja 1 Sali LS 2. Ketterä oppiminen

Tinkauspaja 1 Sali LS 2. Ketterä oppiminen Tinkauspaja 1 Sali LS 2 Ketterä oppiminen Tinkauspajan sisältö Johdanto: Ketterä oppiminen kokemuksia Ketterän oppimisen edellytyksiä, ryhmätyöt Millaisia taitoja ihmiset tarvitsevat kyetäkseen oppimaan

Lisätiedot

1. JAKSO - SÄÄNNÖT Tavat, käytös, toisen kunnioittava kohtaaminen, huomaavaisuus, kohteliaisuus.

1. JAKSO - SÄÄNNÖT Tavat, käytös, toisen kunnioittava kohtaaminen, huomaavaisuus, kohteliaisuus. 1. JAKSO - SÄÄNNÖT Tavat, käytös, toisen kunnioittava kohtaaminen, huomaavaisuus, kohteliaisuus. 1. Ympäristö a. Tässä jaksossa ympäristö rakennetaan pedagogiikkaa tukevien periaatteiden mukaisesti ja

Lisätiedot

LUOVASTI TÖISSÄ 12.6.2015. Kirjastopäivät 10.-12.6. Seinäjoella. Juha T Hakala

LUOVASTI TÖISSÄ 12.6.2015. Kirjastopäivät 10.-12.6. Seinäjoella. Juha T Hakala LUOVASTI TÖISSÄ 12.6.2015 Kirjastopäivät 10.-12.6. Seinäjoella Kuka 2 Veikko Huovinen 3 Jotta näkee, tarvitsee haukan siivet ja etäisyyttä! Tietotyöllä on puolensa 4 Saan sata sähköpostia päivässä. Ok,

Lisätiedot

Ihminen toimii parhaimmillaan, luovimmillaan ja innovaatiokykyisimmillään, kun lähtökohdaksi otetaan kunkin olemassa olevat vahvuudet.

Ihminen toimii parhaimmillaan, luovimmillaan ja innovaatiokykyisimmillään, kun lähtökohdaksi otetaan kunkin olemassa olevat vahvuudet. Ihminen toimii parhaimmillaan, luovimmillaan ja innovaatiokykyisimmillään, kun lähtökohdaksi otetaan kunkin olemassa olevat vahvuudet. Coachingin tavoitteena on asiakkaan parempi itsetuntemus sekä asiakkaan

Lisätiedot

Ihmisenä verkostoissa

Ihmisenä verkostoissa Ihmisenä verkostoissa Merja Niemi-Pynttäri TE-ERKKERI Työvoimaopisto Taustaa.. ihmisen suuri vahvuus on taipumus saada toiset mukaan omiin projekteihinsa ja kyky sijoittaa itsensä tavoitteita tukeviin

Lisätiedot

2. JAKSO - MYÖNTEINEN MINÄKUVA Itsenäisyys, turvallisuus, itseluottamus, itseilmaisu

2. JAKSO - MYÖNTEINEN MINÄKUVA Itsenäisyys, turvallisuus, itseluottamus, itseilmaisu 2. JAKSO - MYÖNTEINEN MINÄKUVA Itsenäisyys, turvallisuus, itseluottamus, itseilmaisu Jokaisella lapsella tulisi olla itsestään kuva yksilönä joka ei tarvitse ulkopuolista hyväksyntää ympäristöstään. Heillä

Lisätiedot

Hyvän johtamisen kriteerit Arviointityökalu

Hyvän johtamisen kriteerit Arviointityökalu Hyvän johtamisen kriteerit Arviointityökalu Oheinen lomake on Hyvän johtamisen kriteereihin perustuva Arvioinnin tueksi työkalu. Voit arvioida sen avulla johtamista omassa organisaatiossasi/työpaikassasi.

Lisätiedot

Käytännön ideoita verkostotyöhön & toimintatutkimuksellinen ote verkostojen kehittämiseen. Timo Järvensivu, KTT Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu

Käytännön ideoita verkostotyöhön & toimintatutkimuksellinen ote verkostojen kehittämiseen. Timo Järvensivu, KTT Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu Käytännön ideoita verkostotyöhön & toimintatutkimuksellinen ote verkostojen kehittämiseen Timo Järvensivu, KTT Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu Toimintatutkimus? Toimintatutkimus on sosiaalinen prosessi,

Lisätiedot

Nuorisotyön auditointi ja itsearviointimalli

Nuorisotyön auditointi ja itsearviointimalli Auditointikoulutus II Tampere 16. 17.11.2010 Nuorten osallistuminen auditointeihin Pks kokemukset ja vinkit 15.11.2010 P.Mäkelä 1 Taustaa Lähtökohta: Auditointi ja itsearviointi > nuorisotyön kehittäminen

Lisätiedot

Paja 3, Tampere

Paja 3, Tampere Paja 3, Tampere 3.12.2015 Aikataulu 9.15-9.30 Aamukahvit 9.30-9.45 Tervetuloa 9.45-11.30 Kotitehtävän purku 11.30-12.15 Lounas 12.15-13.30 Työskentelyä 13.30-14.00 Pajojen arviointi 14.00 14.15 Kahvi 14.15-14.30

Lisätiedot

Uusi Sairaala-hanke on mittava muutosprosessi

Uusi Sairaala-hanke on mittava muutosprosessi Uusi Sairaala-hanke on mittava muutosprosessi M I K Ä O N TÄ R K E Ä Ä, KUN TO I M I N N A N M U U TO S V I E DÄ Ä N L Ä P I J O H TA M I S E N J A H E N K I LÖ S TÖ N O S A A M I S E N N Ä KÖ KU L M A

Lisätiedot

GeroMetro Vanhustyön kehittämisverkosto pääkaupunkiseudulla. Socca

GeroMetro Vanhustyön kehittämisverkosto pääkaupunkiseudulla. Socca GeroMetro Vanhustyön kehittämisverkosto pääkaupunkiseudulla 1 GeroMetron seminaari 19.1.2015 Katse kehittämiseen 12.30 Tervetuloa! Arja Peiponen, Helsingin kaupunki 12.45 Mistä tässä kaikessa on kyse?

Lisätiedot

Pekka T. Järvinen Jukka Rantala Petri Ruotsalainen JOHDA SUORITUSTA

Pekka T. Järvinen Jukka Rantala Petri Ruotsalainen JOHDA SUORITUSTA Pekka T. Järvinen Jukka Rantala Petri Ruotsalainen JOHDA SUORITUSTA Talentum Helsinki 2014 Copyright 2014 Talentum Media Oy ja Pekka T. Järvinen, Jukka Rantala, Petri Ruotsalainen Kansi: Ea Söderberg,

Lisätiedot

RATKAISUKESKEINEN TYÖSKENTELY ASIAKASTYÖSSÄ 1-2. Lasse Salmi

RATKAISUKESKEINEN TYÖSKENTELY ASIAKASTYÖSSÄ 1-2. Lasse Salmi RATKAISUKESKEINEN TYÖSKENTELY ASIAKASTYÖSSÄ 1-2 Lasse Salmi www.stepbystep.fi Ratkaisukeskeisyys lyhyesti Jos jokin ei ole rikki, älä yritä korjata sitä Kun tiedät mikä toimii, tee lisää sitä Jos jokin

Lisätiedot

LÄHTÖTILANNE YLEISTÄ KÄYRÄT

LÄHTÖTILANNE YLEISTÄ KÄYRÄT Karl-Magnus Spiik Ky ET/valinta / sivu 1 LÄHTÖTILANNE Tulosyksikön johtaja vaihtui. Yrityksen johdon tavoitteena oli saada lisää tietoa uuden johtajan valitsemista varten; hakijat (3) olivat talon sisältä.

Lisätiedot

NY Yrittäjyyskasvatuksen polku ja OPS2016

NY Yrittäjyyskasvatuksen polku ja OPS2016 NY Yrittäjyyskasvatuksen polku ja OPS2016 Nuori Yrittäjyys Yrittäjyyttä, työelämätaitoja, taloudenhallintaa 7-25- vuotiaille nuorille tekemällä oppien 55 000 oppijaa 2013-14 YES verkosto (17:lla alueella)

Lisätiedot

Puhtia hyvästä itsetunnosta

Puhtia hyvästä itsetunnosta Puhtia hyvästä itsetunnosta Kaisu Ylikoski, koulutussihteeri Kolmen vartin aiheet JAKSAMISEEN VOIMIA! LISÄÄ ITSETUNTOA! MISTÄ SAA PUHTIA? JAKSAMISEEN VOIMIA Omaishoitajan hyvinvointi Omaishoitajan on tärkeää

Lisätiedot

RAKENNETAAN YHDESSÄ LIIKKUVAMPAA LAPSUUTTA Johtajuus portin avaajana / OSAAMISEN JOHTAMINEN. Vantaan kaupunki / Leena Lahtinen

RAKENNETAAN YHDESSÄ LIIKKUVAMPAA LAPSUUTTA Johtajuus portin avaajana / OSAAMISEN JOHTAMINEN. Vantaan kaupunki / Leena Lahtinen RAKENNETAAN YHDESSÄ LIIKKUVAMPAA LAPSUUTTA Johtajuus portin avaajana / OSAAMISEN JOHTAMINEN VARHAISKASVATUSYKSIKÖN ESIMIES Toimenkuva ja tehtävät YHTEISKUNNALLINEN JA ASIAKASVAIKUTTAVUUS ARVOT Kestäväkehitys

Lisätiedot

AJAN ILMIÖIDEN KIETOMINEN S-RYHMÄ- KONTEKSTIIN MONIKANAVAISUUS & SEN HYÖDYNTÄMINEN JOHDATKO TIEDOLLA VAI TUNTEELLA? T U L O S S A S Y K S Y L L Ä!

AJAN ILMIÖIDEN KIETOMINEN S-RYHMÄ- KONTEKSTIIN MONIKANAVAISUUS & SEN HYÖDYNTÄMINEN JOHDATKO TIEDOLLA VAI TUNTEELLA? T U L O S S A S Y K S Y L L Ä! S-TALENT V A L M E N N U S K O K O N A I S U U S, J O K A P U R E U T U U S - R Y H M Ä N S T R A T E G I A N T O I M E E N P A N O A T U K E V I I N T E E M O I H I N K U N K I N A I H E A L U E E N P

Lisätiedot

Hyvällä johtamisella hyvään työelämään Paasitorni, Paula Risikko, sosiaali- ja terveysministeri

Hyvällä johtamisella hyvään työelämään Paasitorni, Paula Risikko, sosiaali- ja terveysministeri Hyvällä johtamisella hyvään työelämään Paasitorni, 10.12.2013 Paula Risikko, sosiaali- ja terveysministeri 1 Johtamisverkosto selvittää, kokoaa, kehittää ja jakaa johtamisen ja esimiestyön hyviä käytäntöjä

Lisätiedot

Palveleva johtajuus - vetovoimaa varhaiskasvatukseen. Kirsi Rytkönen

Palveleva johtajuus - vetovoimaa varhaiskasvatukseen. Kirsi Rytkönen Palveleva johtajuus - vetovoimaa Kirsi Rytkönen 25.3.2015 Palveleva johtajuus vetovoimaa Lorem ipsum ja dolor sit amet. Joka ei tunne historiaansa on tuomittu toistamaan sitä - Autoritaarinen, omaa etua

Lisätiedot

Dialogin missiona on parempi työelämä

Dialogin missiona on parempi työelämä VIMMA 6.6. 2013 Dialogin missiona on parempi työelämä Amis-Dialogi yhdisti yritykset ja opiskelijat vuoropuheluun rakentamaan yhdessä parempaa tulevaisuuden työtä. Amis-Dialogia tehtiin isolla porukalla

Lisätiedot

Strategian käytännön toteutuksen menestystekijöitä

Strategian käytännön toteutuksen menestystekijöitä Strategian käytännön toteutuksen menestystekijöitä Markus Westerlund, Rdigo Oy Hallituksen puheenjohtaja, partneri markus.westerlund@rdigo.com www.rdigo.com/fi +358 50 67030 1 2 Strategy Execution Simplified

Lisätiedot

Perheystävällinen työpaikka. Anna Kokko, Erityisasiantuntija Väestöliitto 18.9.2015

Perheystävällinen työpaikka. Anna Kokko, Erityisasiantuntija Väestöliitto 18.9.2015 Perheystävällinen työpaikka Anna Kokko, Erityisasiantuntija Väestöliitto 18.9.2015 Miksi perheystävällisyys kannattaa? Top 3 1.Perheystävällinen työpaikka houkuttelee parhaita osaajia ja sitouttaa heidät

Lisätiedot

OSAAMISEN JOHTAMINEN OSAAMISEN JOHTAMINEN. organisaation toimintakyvyn vahvistamista ja varmistamista osaamispohjan avulla

OSAAMISEN JOHTAMINEN OSAAMISEN JOHTAMINEN. organisaation toimintakyvyn vahvistamista ja varmistamista osaamispohjan avulla OSAAMISEN JOHTAMINEN OSAAMISEN JOHTAMINEN Anita Keskinen 4.2.2008 organisaation toimintakyvyn vahvistamista ja varmistamista osaamispohjan avulla sisältää kaiken sellaisen tarkoituksellisen toiminnan,

Lisätiedot

Työturvallisuus osaksi ammattitaitoa ja työyhteisön toimintaa

Työturvallisuus osaksi ammattitaitoa ja työyhteisön toimintaa Työturvallisuus osaksi ammattitaitoa ja työyhteisön toimintaa YTM, HTL Pasi Valtee Syvätutkimus Oy Syvätutkimus Oy Pyhäjärvenkatu 6, 33200 Tampere P. 03-2127855, 040-5583910 E-mail: syvatutkimus@yritys.soon.fi

Lisätiedot

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi JUTTUTUOKIO Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi Opettajan ja oppilaan välinen suhde on oppimisen ja opettamisen perusta. Hyvin toimiva vuorovaikutussuhde kannustaa,

Lisätiedot

Ryhmämallitusohje 2016

Ryhmämallitusohje 2016 LUONTAISET TAIPUMUKSET Ryhmämallitusohje 2016 Kalevi Sipinen RYHMÄMALLITUSOHJEITA: VAIHE 1 Mallittamalla otetaan tietoiseen käyttöön olemassa olevia taitoja/mestaruutta LUONTAISET TAIPUMUKSET RYHMÄMALLITUS:

Lisätiedot

Päivi Karttunen, TtT vararehtori Tampereen ammattikorkeakoulu 4/19/201 6

Päivi Karttunen, TtT vararehtori Tampereen ammattikorkeakoulu 4/19/201 6 Päivi Karttunen, TtT vararehtori Tampereen ammattikorkeakoulu 1 4/19/201 6 Mihin meitä korkeakoulusektorilla ja koulutuksessa yleisesti haastetaan? Hallituksen yksi strateginen painopiste: Osaaminen ja

Lisätiedot

Jyväskylän kaupungin kasvun ja oppimisen toimintaperiaatteet ja kehittämisen tavoitteet vuosille

Jyväskylän kaupungin kasvun ja oppimisen toimintaperiaatteet ja kehittämisen tavoitteet vuosille Jyväskylän kaupungin kasvun ja oppimisen toimintaperiaatteet ja kehittämisen tavoitteet vuosille 2016-2020 Minusta ja meistä tulee jotain. KuntaKesu on kehittämisprosessi, joka on ohjaava johtamisen työkalu

Lisätiedot

Projektinhallinta TARJA NISKANEN LÄHTEENÄ MM. KEHITTÄJÄN KARTTAKIRJA

Projektinhallinta TARJA NISKANEN LÄHTEENÄ MM. KEHITTÄJÄN KARTTAKIRJA Projektinhallinta TARJA NISKANEN LÄHTEENÄ MM. KEHITTÄJÄN KARTTAKIRJA PROJEKTITOIMINNAN ONGELMIA Kaikkea mahdollista nimitetään projekteiksi Projekti annetaan henkilöille muiden töiden ohella Ei osata käyttää

Lisätiedot

Sytykkeitä uudistuvaan yri0äjyyteen kipinöistä roihuksi

Sytykkeitä uudistuvaan yri0äjyyteen kipinöistä roihuksi Sytykkeitä uudistuvaan yri0äjyyteen kipinöistä roihuksi Villinikkarit Oy/Keski-Suomen Yrittäjät ry Petrikki Tukainen 050 505 00 77 petrikki.tukiainen@villinikkarit.fi @ petrikki Kuva: KSML Sytykkeitä ajatteluun

Lisätiedot

Aiheet 20.4.2012 RAAHEN SEUDUN HYVINVOINTIKUNTAYHTYMÄ

Aiheet 20.4.2012 RAAHEN SEUDUN HYVINVOINTIKUNTAYHTYMÄ RAAHEN SEUDUN HYVINVOINTIKUNTAYHTYMÄ Esimiehen vuosikello Mikko Weissenfelt Aiheet 1. Esittäytyminen 2. Yleistä organisaatiosta 3. Henkilöstöjohtaminen käytäntöön; esimiehen vuosikello 20.4.2012 1 Raahen

Lisätiedot

Tehtävät. Elämänpolku opettaa. Selviytymistyylejä on monia. 114 ole oman elämäsi tähti

Tehtävät. Elämänpolku opettaa. Selviytymistyylejä on monia. 114 ole oman elämäsi tähti Tehtävät 1 Elämänpolku opettaa A. Miten olet selvinnyt vaikeista hetkistä elämässäsi? Voit palata tarkastelemaan ensimmäisessä luvussa piirtämääsi elämänjanaa ja pohtia tehtävää sen avulla. B. Kirjoita

Lisätiedot

Keski-Suomen Sote 2020 Peurunka 2 -seminaari

Keski-Suomen Sote 2020 Peurunka 2 -seminaari Keski-Suomen Sote 2020 Peurunka 2 -seminaari Minä muutoksessa ja muutos minussa Pirkko-Liisa Vesterinen KT, dosentti Kunnanjohtaja 15.4.2015 Pirkko-Liisa Vesterinen 15.4.2015 1 1. Minä muutoksessa Mikä

Lisätiedot

Ikäjohtaminen ja yhteistyön haasteet

Ikäjohtaminen ja yhteistyön haasteet Ikäjohtaminen ja yhteistyön haasteet KTT Raili Kiviranta Dosentti, Jyväskylän yliopisto Toimitusjohtaja, Arki&Ilo Oy Raili Kiviranta (ent. Moilanen) 1980-1990-luvuilla Jyväskylän yliopiston AVANCE Johtamiskoulutuksessa

Lisätiedot

Minua opastaa vapaa tahto! Minua tasapainottaa tunneälykkyys. Luomisvoimani ovat yllätys ja mielenselkeys.

Minua opastaa vapaa tahto! Minua tasapainottaa tunneälykkyys. Luomisvoimani ovat yllätys ja mielenselkeys. Päivä 67 3.8 Sininen Lunaarinen Käsi Mistä pitää kiinni kaksin käsin ja mistä irrottaa ote? Haasteen lunaarinen sointu tarjoilee valintoja ja vastakohtia. On aika valita niin että oma voima saa virrata

Lisätiedot

JOS ET SINÄ, NIIN KUKA?

JOS ET SINÄ, NIIN KUKA? JOS ET SINÄ, NIIN KUKA? Aina, kun haluat asioiden muuttuvan parempaan suuntaan, sinun on otettava ohjat omiin käsiisi. Kun päätät, että olet omien valintojesi arvoinen, voit ottaa vastuun omasta elämästäsi

Lisätiedot

Tiedot, taidot ja osaaminen oppivassa yhteiskunnassa

Tiedot, taidot ja osaaminen oppivassa yhteiskunnassa Tiedot, taidot ja osaaminen oppivassa yhteiskunnassa Prof. Sanna Järvelä Oulun yliopisto Oppijan taidot & oppivan yhteiskunnan haasteet Tarvitaan ehjät ja pidemmät työurat. Pään sisällä tehtävän työn osuus

Lisätiedot

1. Ohjaustyylit. Esimerkkejä tyylin käyttötilanteista. Tavoite. Työpaikkaohjaajan toiminta. Tulokset

1. Ohjaustyylit. Esimerkkejä tyylin käyttötilanteista. Tavoite. Työpaikkaohjaajan toiminta. Tulokset 1. Ohjaustyylit on hyvä tunnistaa itselleen ominaiset tavat ohjata opiskelijoita. on hyvä osata joustavasti muuttaa ohjaustyyliään erilaisiin tilanteisiin ja erilaisille opiskelijoille sopivaksi. Seuraavaksi

Lisätiedot

Tiimitaitojen kehittäminen millainen tiimipelaaja olen? Merita Petäjä, psykologi, Aalto-yliopisto

Tiimitaitojen kehittäminen millainen tiimipelaaja olen? Merita Petäjä, psykologi, Aalto-yliopisto Tiimitaitojen kehittäminen millainen tiimipelaaja olen? Merita Petäjä, psykologi, Aalto-yliopisto Näkökulmia ryhmän vaiheittaiseen kehitykseen Yksilön haaste: kelpaanko minä ryhmälle ja ryhmä minulle?

Lisätiedot

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja Leikkiä oppia liikkua harjoitella syödä nukkua terapia koulu päiväkoti kerho ryhmä haluta inhota tykätä jaksaa ei jaksa Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa,

Lisätiedot

Opinnäytetyöhankkeen työseminaarin avauspuhe 20.4.2006 Stadiassa Hoitotyön koulutusjohtaja Elina Eriksson

Opinnäytetyöhankkeen työseminaarin avauspuhe 20.4.2006 Stadiassa Hoitotyön koulutusjohtaja Elina Eriksson 1 Opinnäytetyöhankkeen työseminaarin avauspuhe 20.4.2006 Stadiassa Hoitotyön koulutusjohtaja Elina Eriksson Arvoisa ohjausryhmän puheenjohtaja rehtori Lauri Lantto, hyvä työseminaarin puheenjohtaja suomen

Lisätiedot

KONKREETTINEN TAVOITE OHJAA. Motivaatio ja osaaminen hyvinvoinnin ja toimintakyvyn kehittämiseen. Varhaisen välittämisen toimintakulttuuri

KONKREETTINEN TAVOITE OHJAA. Motivaatio ja osaaminen hyvinvoinnin ja toimintakyvyn kehittämiseen. Varhaisen välittämisen toimintakulttuuri Motivaatio ja osaaminen hyvinvoinnin ja toimintakyvyn kehittämiseen Varhaisen välittämisen toimintakulttuuri ActPRO Tomi Leskinen 15.3.2013 KONKREETTINEN TAVOITE OHJAA MIKSI? Motivaatio MITÄ? Fokusointi

Lisätiedot

Helka Pirinen. Esimies muutoksen johtajana

Helka Pirinen. Esimies muutoksen johtajana Helka Pirinen Esimies muutoksen johtajana Talentum Helsinki 2014 Copyright 2014 Talentum Media Oy ja Helka Pirinen Kansi: Ea Söderberg, Hapate Design Sisuksen ulkoasu: Sami Piskonen, Suunnittelutoimisto

Lisätiedot

KUINKA TEHDÄ ONNISTUNEITA REKRYTOINTEJA? LÖYDÄ OIKEA ASENNE OSAAMISEN TAKANA

KUINKA TEHDÄ ONNISTUNEITA REKRYTOINTEJA? LÖYDÄ OIKEA ASENNE OSAAMISEN TAKANA KUINKA TEHDÄ ONNISTUNEITA REKRYTOINTEJA? LÖYDÄ OIKEA ASENNE OSAAMISEN TAKANA ASIAOSAAMISEEN KESKITTYMINEN ON VÄÄRÄ FOKUS. ETSI ASENNETTA. Uuden työntekijän sopeutuminen uusiin tehtäviin voi viedä jopa

Lisätiedot

Sivistystoimen Talouspäälliköiden Kesäpäivät Merja Narvo-Akkola

Sivistystoimen Talouspäälliköiden Kesäpäivät Merja Narvo-Akkola Sivistystoimen Talouspäälliköiden Kesäpäivät 6.6.2013 Merja Narvo-Akkola Suomi OPH, Hallitus Kunta Sivistys- ja opetustoimi Koulu Rehtori ja opettajat Opetussuunnitelma-uudistus Johtamisen laatukriteerit

Lisätiedot