Liekki valmennus. Johtaminen Taulun Kartano

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Liekki valmennus. Johtaminen 22.-23.03.2011 Taulun Kartano"

Transkriptio

1 Liekki valmennus Johtaminen Taulun Kartano

2 Aloituskierros fiiliskierros ja lukemiset Tero: Hiihtäminen on aloitettu vuosien tauon jälkeen. Luettuina Pekka Järvisen kirjoja: Esimies ja työyhteisön kehittäminen ja Menestyvän työyhteisön pelisäännöt. Tylsiä kirjoja, joista löytyi itsestään selvyyksiä. Herätteli kuitenkin. Konteksti puuttui osittain lukiessa. Uutena näkökulmana se millainen johdettava olet. Kehittämistehtävä on hieman jumissa ja mietinnässä miten saa sen tehtyä niin, että se ei ole opettajille vain palkaton työnlisä. Liitutaulu ei ole opetuksessa juurikaan käytössä. Ossi on korvannut totaalisesti perinteiset menetelmät. Timo: Kehittämistehtävä on siinä vaiheessa, että homma on verkossa ja opettajista kiinni ja miten he ottavat sen käyttöön. Luettuna Sydänmaalakan Älykäs organisaatio. Kirjan avulla oivallukset syvenivät myös oppimisen kerralta. Kansantajuinen kirja. Mari: Ikuisuus kun on viimeksi ollut mukana. Opistolla on laitettu tuulemaan ja kehittämistehtävä etenee. Kehittämistehtävää on esitelty myös työyhteisölle. Mursulan Satu on myös tulossa Kristilliselle opistolle. Kättä pidempää on hyvin saatu kehittämistehtävään. Kirjavertailujen talkoot pidetty tiimillä johtamisen sessioon. Luettuna Maxwell: Asenne. Kolahti 80/20 -sääntö. Satsaa 80% niihin, joiden kanssa homma toimii. Voimaannuttaminen työyhteisön haasteena kirja on myös luettu ja reflektointia omaan työyhteisöön ja itseen tapahtui paljon kirjan kautta. Miten johdat itseäsi ja miten johdat toisia ovat kolikon kääntöpuolia.

3 Fiiliskierros ja lukemiset Tiina: Artisti- koulutus ja valmennusviikonloput on saatu käyntiin ja niistä hyvät fiilikset. Huikea tarina kohtaamisesta Arja Korisevan kanssa ja yhteistuotanto artistivalmennuksessa toimii hyvin. Ekana luettu: esimiehen huoltokirja. Sanoma oli, että mitä vain jaksaa kun itse on hyvässä kunnossa ja pitää itsestään huolta. Henkinen johtajuus kirja luettuna. Maxwellin johtajuuden 21 lainalaisuutta luettuna ja lisäksi Malikin toimiva johtajuus käytännössä. Johtaminen on ammatti, jonka kaikki voivat oppia. Johtamisen eettisyys ja arvokkuus näkökulmina tuntui hyviltä. Listan kirjoitus asioista, joita ei ainakaan pidä tehdä. Vertainen, alainen, esimiehen ja itsensä johtaminen kiteytyi. Miten voisin olla esimieheni tukena kolahti kovasti. Brita-Lisa: Työyhteisössä positiivista palautetta kehittämistehtävästä ja apulaisrehtori on mukavasti mukana haasteessa. Pienenä haasteena, ettei vain mopoa tulisi keksittyä uudestaan. Se on mukavasti saatu liitettyä opiston arvoihin ja ideologiaan. Luettuna voimaannuttava johtaminen kirja. Simppelilukuinen kirja mutta paljon löytyi pohdittavaa ja reflektoitavaa omasta työkokemuksesta. Kirjassa oli hyvin ohjeita johtajalle. Hyviä eväitä miten kohdata toista ihmistä. Niina: Kirjoja on luettu. Osaa silmäilty ja osa luettu. Luettuna tiikerinloikka työniloon ja johtamiseen. Yhteen hiileen puhaltaminen ja katseen suuntaaminen tulevaisuuteen kolahti. Kirjassa kuvattu hyvin tilanteet, joissa oma työyhteisö tällä hetkellä on. Tämä sessio tuntuu tärkeältä osalta, jossa asiat nivoutuvat. Tässä ajan hengessä ja virrassa on jotain mikä on vinoutunutta. Yksisilmäiset totuudet: positiivisesta asenteesta, verkostoitumisesta ja onnistumisesta eivät aina tuntuneet omilta.

4 Fiilikset ja lukemiset Eija: Luettuna Timo Erämetsän myönteinen muutos. Paikallisen Sampo-lehden kolumnistina ura aloitettu. Kolumnissa keskittyminen oleelliseen: ajattelu, teot ja aika. Kehittämistehtävä on luokan kanssa järjestettävä lukujuhla. Karismajohtajan kuvauksen voi hyvin allekirjoittaa. Ajattelun johtaminen valmentamisessa mutta myös johtajan pitäisi keskittyä ajattelunsa kehittämiseen. Marita: Mukavaa päästä tänne taas rauhoittumaan. Tämä on taas aikaa itselle ja omalle ajattelulle. Luettuna hullut johtajat kirja ja tahtotilana olisi ollut lukea projektit hallintaa kirja. Hullut johtajat kirja oli mielenkiintoinen. Mielenjohtaminen oli kirjassa punaisena lankana. Miten johtamisessa pääsisi innovoinnin tasolle. Markkinointiin ja brändäykseen liittyvää johtamista. Mielen johtaminen ja mielen tulkinta on tärkeää johtamisessa. Kehittämistehtävä on hieman jäissä työkiireistä johtuen. Kaisa: Koulu osallistuu Stageen koulu yhdessä Arja Korisevan kanssa Tämä näkyy koulussa selvästi. Hyvä hype. Luettuna syty ja sytytä valmentavan johtamisen filosofia. Kirja oli hyvä. Valmentava johtaminen soveltuu omaa tekemiseen ja taustaan. Lea: Gosbi- työnteon hyvä henki kirja on eilen silmäilty ja olisi pitänyt lukea jo aiemmin. Kohahduksena muutosvastarintatyyppien luokittelu. Kehittämistehtävä menee eteenpäin. Fiiliskiepan aikana kolahduksena muutoksessa etujoukoissa kulkeminen ja se tärkeys, että tehdään jo nyt eikä jäädä odottelemaan. Niinalta vinkki, että Esimies ja coaching kirja on suositeltavaa luettavaa.

5 Kapteeni ja joukkueet Enkkulakut: Eija, Timo, Tiina, Lea Blondit: Kaisa, Marita, Brita-Lisa NMT: Niina, Tero, Mari

6 Treeni1: kotitehtävän purku Ketä minä johdan ja mitä minä johdan?

7

8 Pajapurku Enkkulakut: Visio Blondit: Missio NMT: Arvot

9 Visio

10 Arvot

11

12 Treeni3: Pajojen kiteytys Käsitteiden määrittelyä: visio, missio ja arvot Eija: talo: visio, missio rakentaja, arvot perusta Kaisa: missio (fläp) Missio on navigaattori, visio on päämäärä eli mihin olet menossa, arvot ovat ohjelmistopäivitys. Kumpi pitää olla ensin missio vai visio? Visiota voi vaihtaa ja saavuttaa. Missio on pysyvämpi Kuminauhalla voi verrata ja tutkia visiota: liian löysä sopiva liian tiukka Yhteisen käsityksen löytyminen visio, missio, arvot kun rakennetaan yhteisiä johtavia ajatuksia. Missio löytyy koulumaailmassa usein laista, asetuksista ym. Laki oppivelvollisuudesta.

13

14 Keskiviikko Siirtymä johtamisen puolelle ja tekemisen puolelle Management ja leadership: Mikä ero? Suomessa ei ole hyviä käännössanoja managementille ja leadershipille Karkeasti näkemyksenä että management on asioiden johtamista ja leadership ihmisten johtamista Johtaja tarvitsee molempia johtamisen muotoja. Johtajalla on vastuu saada aikaiseksi päätöksiä. Treeni 4: Coveyn vaikutuspiirit ja johtamisen ringit Mitä tästä? Mitä ja miten voisi johtaa esimerkiksi kehittämistehtävissä eri tasoilla ja mihin asioihin keskittyy. Jatkolappuina kaverijohtamisen periaatteet ja Hit Mr. filosofia Haastava tehtävä. Viivoitettu alue oli helpotus itsensä johtamisen korostaminen ja se että minun ei tarvitse hallita ihan kaikkia vaan osaa. Blondien valtatornaado managementin ja leadershipin suhteiden vaihtelu. Hit Mr. on halun filosofia. Myyrän johtaminen koulussa? Mitäs jo myyrä on vaikutusvaltainen ja tekee hallaa viattomalle? Opettajan roolin muuttuminen aikaperspektiivi. Miten pitkä aika tarvitaan, että saavutetaan visio? Opettajakoulutus ei ole ihan tässä päivässä ja ajassa. Mitä myyrälle käy? Pitäisikö myyrän sydäntä rohkaista? Kaverijohtamisen ajatukset tuntuivat tutuilta ja toimivilta. NMT: Egypti. + mindmap. Johtamisen pyramidi ja vaikuttamisen pyramidi. Viidakko -Proakatemia: arvopolku Enkkulakut: Hit Mro. Hit the road jack- laulu. Myyrän karkoituslaulu? Haastaminen ja inspiroituminen- HIT MR: aurinko armas paistaa, lintu lentää. Luonto rohkeasti kasvattaa kukan meille iloksemme kedolle. Johtajana huomioon otettavaa - muutama minuutti ja ilmapiiri on luotu tai muutettu.

15

16 Yksilö (minä) Luokka/tiimi/osasto Koulu/oppilaitos/organisaatio Verkosto/lähiympäristö/kunta/yritykset

17 Covey: Tie menestykseen Vaikutuspiirit Et voi vaikuttaa Voit vaikuttaa Fokus Keskittymällä fokukseen fokuksesi kasvaa Keskittymällä vaikutuspiiriisi vaikutuspiirisi kasvaa

18 Happihyppely Yksinkävelyllä miettikää 3-4 asiaa, jotka asetatte itsellenne missä haluan kehittyä johtajana/valmentajana/opettajana. Näistä syntyy oma henkilökohtainen kehittymis-ja/tai valmennusohjelma. Treenimallina malli Julia Cameronin luoma hiljaisuuskävely: Hiljaisuus, liike ja ajatukset ja kirjoittaminen. Ohjelmajulistukset: Kaisa: 1) hiljaisuuden sietäminen 2)ratka sun 3)ei-lista Eija: 1) innotumisen rajaaminen 2)yritystä opetuksessa itsenäisyyteen enemmän 3) ei hermostuisi vaan löytäisi muun tavan johtaa tilannetta Tero: 1) kärsivällisyys 2) jahkailu ja ylenmääräinen pohtiminen 3) helposti harhautuminen asioissa kuriin 4) asioiden turha pureksiminen, joka on toiselle suunnittelua sietäminen, epävarmojen tehtävien sietäminen, yleinen kaaoksen sietäminen, 4) yleinen ahkeruus lisääminen rutiinitöihin tarttumisen tehostaminen Marita: 1) syvenny ja raivaa 2) anna aikaa 3) enemmän aikaa innovointiin ja luovuuteen Lea: 1) selkeät tavoitteet ja niiden kirkastaminen muille 2) lisää aikaa leadershipille 3) tilaa luovuudelle. Arvot: itseluottamus, itsetuntemus ja itsensä johtaminen Mari: 1) keskittyminen olennaiseeen, priorisointi 2) malttaminen, toisille tilan ja ajan antaminen 3) luovempien taoojen käyttöön ottaminen 4) palkitseminen Brita-Lisa: 1) hyväksyntää ja kunnioitus 2) kuule ja kuuntele, suuret korvat 3) luovuus ole luovempi ja ole luova Tiina: 1) keskity oleelliseen 2) kärsimättömyys luota ja anna toisille tilaa 3) oppia menemään tehtävien kautta eikä ihmisten kautta 4) tutustu myyriin uudella tavalla Niina: 1) iloa, tekemisen ja onnistumisen iloa, voimaa tahtoa ja intoa tarttua uusiin haasteisiin 2) lisää rohkeutta sanoa ei, rajaamista 3) oikeiden valintojen tekeminen, mihin panostetaan Timo: 1) älä anna valmiita vastauksia, epävarmuuden sieto 2) luota ja usko oppilaisiin 3) epämuodollisia oppimisympäristöjen käytääminen

19 Valmennusohjelman sinetöinti Tavoitteiden varmistaminen: 1) kirjoita paperille 2) kerro ne ääneen

20 Ketä pitäisi johtaa? (Dee Hock, Visan perustaja) 50% itseni johtamiseen 20% esimiehen johtamiseen 20% asiakkaita, työkavereita, verkostoa 10% alaisten johtamiseen

21 Ennen kun voit johtaa muita on sinun ensin opittava johtamaan itse itseäsi. Mahatma Gandhi

22 Lähde: Kouzes & Posner: The Leadership Challenge Hit Mr.-filosofia Haasta prosessi ensin itsesi ja sitten ympäristösi Inspiroiva visio It s not what the vision is, it is what it does. Peter Senge Mitä visio saa aikaan käytännön työssä. Tee mahdolliseksi toiminta onnistumisen mahdollistaminen, tulosta syntyy vain tekemällä Mallinna tie Miten visioon päästään, mitä tehdä tänään? Rohkaise sydäntä Jokainen meistä on ilkka-ihminen, johtaja ja alainen, koko yhteisön sydämen rohkaisu tärkeää, yhdessä tekeminen

23 Kaverijohtamisen periaatteet 1. Ole herkkä johdettavien tunnetiloille ja toimi niiden mukaisesti. Kaverijohtajana olet ihminen. 2. Ole johtajana aina läsnä ja tavoitettavissa, kuuntele aidosti. 3. Vain teoilla on merkitystä kaverijohtamisessa. 4. Kaverijohtamisen perustehtävä on oppivan organisaation johtaminen ja perustaito on saada muut ponnistelemaan kohti yhteistä päämäärää. 5. Et voi johtaa muita, jos et osaa johtaa itseäsi. 6. Kaverijohtamisessa on tärkeää rakentaa kaikille tiimiyrityksessä pelipaikat ja keskittyä tiimiläisten vahvuuksiin. Tiimirakentamisen taidot ovat ehdoton edellytys tiimiliiderin onnistumiselle. 7. Kaikki kaatuu johtamiseen ja johtaminen kaatuu viestinnän puuttumiseen. 8. Kaverijohtajuus ei ole koskaan palkinto, sillä se on ansaittava joka päivä. 9. Kaverijohtajan tehtävä on luoda tiimiyritykseen hyvä yhteishenki ja positiivinen ajattelu yhdessä valmentajan kanssa. 10. Kaverijohtajuus on aina esimerkkinä olemista. Mihin kiinnität huomion, siihen muutkin kiinnittävät.

24

25 Bennis: On Becoming A Leader Johtamiskolmio Ilman hyveitä ja visiota syntyy teknokraatti Osaaminen Ilman osaamista ja visiota syntyy ideologi Hyveet Tasapainoinen johtaja Visio Ilman osaamista ja hyveitä syntyy vaatija ja käskijä

26

27 Johtavien ajatusten synnytysprosessi Yhteinen jaettu visio Yhteinen jaettu missio Yhteiset jaetut arvot Dialogi Keskustelu johtavista ajatuksista Johtavien ajatusten synnyttäminen Yhdessä tekeminen johtavien ajatusten mukaisesti Uuudistuneet ja vahvistuneet johtavat ajatukset Learning by Doing Arvot Missio Visio

28 Johtamisprosessi Yhteinen jaettu visio Oppiva organisaatio Henkilökohtainen mestaruus Dialogi Ilmapiirin aistiminen kyselemällä ja kuuntelemalla Mallinna Tie haasteeksi ja käytä apuna Rakettimallia Valitse suorituksen mukaan joko yksilön johtama ryhmä tai todellinen tiimi (Y) Kaverijohtamismalli, taitoprofiili ja Laatu 47 mittarit Learning by Doing Oppiva organisaatio Visio

29 Aineistoja visio, missio, arvot pajoihin:

30 Johtavat ajatukset Johtavien ajatusten (visio, missio, arvot, pelisäännöt) rakentaminen

31 Senge:The Fifth Discipline Mitä, miksi ja kuinka? Visio Mitä? Tarkoitus, missio Miksi? Ydinarvot Kuinka?

32 Kauppinen: Arvojohtaminen Visio, missio ja arvot Visio (määränpää) Arvot (reunapaalut) Arvot (reunapaalut) Missio (tie)

33 Visio Visio määrittelee sen tulevaisuuden tahtotilan, johon tarkoituksen puitteissa pyritään Visio on aina sidoksissa merkityksellisyyteen eli missioon Ellet kontrolloi omaa kohtaloasi, joku muu ottaa sen käsiinsä. ( Welch (General Electric, Jack

34 Hyvän vision ominaisuuksia Napakka ja yksinkertainen Selkeä Mielikuvitusta ruokkiva ( tunnekomponentin Tunteisiin vetoava (sisältää Aikataulutettu Tiimiakatemia on toteuttanut matkansa varrella jo kaksi visiota: vuoden 2000 Markkinoinnin Huippuyksikön ja 2008 Tiimiyrittäjyyden Huippuyksikön. Vision voima oli sen toteutumista edeltäneenä vuotena valtava! Hyvä visio on hämmästyttävän energisoiva. Sen vetovoimaa on vaikea kuvata pelkällä tekstillä se täytyy elää. Yllä olevat ominaisuudet perustuvat Tiimiakatemialla kertyneeseen kokemukseen visiosta.

35 Vision paradoksi Mitä tarkemmin visio määritellään, sitä tarkemmin se kuvaa tulevaisuuden sijaan nykyistä todellisuutta. Watts, Wacker & Taylor: Visionary s Handbook

36 Jos haluat rakentaa laivan, älä kokoa ihmisiä hankkimaan työkaluja, lautoja ja tarvikkeita, vaan herätä heissä kaipuu merelle! - Antoine de Saint-Exupéry -

37 Senge:The Fifth Discipline Henkilökohtainen visio Henkilökohtainen mestaruus edellyttää henkilökohtaista visiota. Se ei ole hyvä idea tai arkipäiväinen tavoite. Se ei ole verrannollinen muihin visioihin. Se ei ole keino vaan tulos. Se on kutsumus jota ihminen haluaa koska hän vain haluaa sitä. Suurimmalla osalla aikuisista ei ole oikeaa visiota. Heillä saattaa olla tavoitteita mutta ei oikeaa visiota. Oppiaksesi tarvitset vision. Se auttaa sinua fokusoimaan tärkeisiin asioihin ja jättämään vähemmän tärkeät sivuun.

38 Senge:The Fifth Discipline Henkilökohtainen visio II Kyky keskittyä ensisijaisiin, lopullisiin tavoitteisiin, ei kakkossijaisiin, on henkilökohtaisen mestaruuden kulmakiviä. Oikea visio ei ole olemassa ilman tarkoitusta. Kuitenkin tulee muistaa, että tarkoitus on suunta mutta visio on määränpää. Ne kulkevat käsi kädessä. Vision julistaminen edellyttää rohkeutta. Monesti vahvan vision omaavaa ihmistä pidetään naivina tai typeränä, varsinkin jos visiossa on kyse kontribuution tekemisestä. Kuitenkin suurin osa ihmisistä haluaa salaisesti juuri sitä!

39 Senge:The Fifth Discipline Luova jännite Nykytodellisuus Luova jännite Visio Kuilu nykytodellisuuden ja vision välissä aiheuttaa jännitettä. Jos tämä jännite ymmärretään ahdistuksena, tunnejännityksenä, se voi aiheuttaa turhautumista ja pettymyksiä ( En koskaan onnistu! ). Jos se taas ymmärretään luovana jännitteenä, se voi olla energian lähde ( Ryhdyn toimiin! ).

40 Peters: Luova kaaos 2 Sähköistävän vision olemus 1. Tehokkaat visiot ovat innostavia ( Paras! ). 2. Tehokkaat visiot ovat selviä ja haasteellisia - ne koskevat erinomaisuutta. 3. Tehokkaat visiot ovat kaupallisesti järkeviä, kun painotetaan joustavuutta ja toteuttamista, ne menestyvät muuttuvassa maailmassa. 4. Tehokkaan vision on oltava vakaa, mutta se on jatkuvasti asetettava kyseenalaiseksi - ja sitä on muutettava äärilaidoiltaan (ei ytimestä). 5. Tehokkaat visiot toimivat tienviittoina ja valvojina kun kaikki muu on sekavaa. 6. Tehokas visio toimii ensisijaisesti ohjurina henkilöstölle ja toissijaisesti asiakkaille. 7. Tehokas visio tähtää tulevaisuuteen mutta nojaa menneisyyteen. 8. Tehokkaita visioita noudatetaan pilkulleen, eikä vain suurin piirtein.

41 Sydänmaalakka: Älykäs organisaatio Tavoitteiden harmonisointi Ristiriitaiset tavoitteet Samansuuntaiset tavoitteet (ideaalitila)

42 Senge:The Fifth Discipline Mitä lähempänä olet, sitä vaikeammaksi se käy... Uskomus heikkoudesta tai ansaitsemattomuudesta Nykytodellisuus Visio Mitä lähempänä olet visiota, sitä enemmän koet jännitettä.

43 Senge:The Fifth Discipline Ohjeita sitoutumisinnon nostattamiseksi 1. Ole itse sitoutunut. 2. Ole samalla tasolla. 3. Anna toisen tehdä valinta itse.

44 Kouzes & Posner: The Leadership Challenge Workbook Vinkkejä innostavan vision synnyttämiseen 1. Päätä mitä haluat. 2. Käytä intuitiotasi. 3. Testaa oletuksiasi. 4. Ryhdy futuristiksi. 5. Kehitä kuka minä olen ymmärrystäsi. 6. Tee visiosta eloisa ja elävä. 7. Puhu positiivisesti visiosta. 8. Puhu sydämestäsi. 9. Tee aineettomasta aineellinen konkretisoi. 10. Kuuntele itseäsi. Kuuntele muita. Kuuntele maailmaa.

45 Senge: The Fifth Discipiline Fieldbook Vaativuus Tapoja jalkauttaa visio Konsultointi Consulting Yhdessä luominen Co-creating Kokeileminen Testing Idean myyminen Selling Käskyttäminen Telling Osallistamisen määrä

46 Häpeämätön ja röyhkeä! Vision on oltava häpeämätön ja röyhkeä!

47 Senge:The Fifth Discipline Jaettu visio Jaettu visio ei ole idea. Se on voima ihmisten sydämissä. Jaettu vsisio ei ole abstraktio. Se on unelma, jonka ihmiset näkevät ja kokevat toiminnassaan. Jaettu visio on tärkeää oppivalle organisaatiolle siitä syystä, että se tarjoaa fokuksen ja energian oppimiselle. Synnyttävää, generatiivista oppimista voi tapahtua ainoastaan silloin kun ihmiset tavoittelevat heille tärkeää asiaa tai unelmaa. Jaetut visiot tuovat esiin rohkeutta, jota ihmiset eivät muuten olisi saaneet tuotua esiin. Ihmiset tekevät mitä vain saavuttaakseen vision. Ketään ei voida pakottaa seuraamaan visiota. Visio on aina vapaaehtoinen.

48 Senge:The Fifth Discipline Suhtautumistapoja visioon Sitoutunut Noudattaa käskyjä Ei noudata käskyjä tai apatia Sitoutuminen Mukana oleminen Aito käskyjen noudattaminen Käskyjen noudattaminen Nuriseva käskyjen noudattaminen Vastarinta Apatia Haluaa päästä visioon. Tekee kaikkensa päästäkseen siihen. Rakentaa uusia rakenteita jotta pääsisi siihen. Haluaa päästä visioon. Tekee kaiken tehtävissä olevan kuitenkin olemassa olevien rakenteiden puitteissa. Näkee vision hyödyt. Tekee kaiken odotetun ja ehkä hieman päälle. Noudattaa sääntöjä. Hyvä sotilas. Näkee vision hyödyt. Tekee sen mitä käsketään. Ihan hyvä sotilas. Ei näe vision hyötyjä. Ei kuitenkaan halua menettää työpaikkaansa. Tekee mitä käsketään, koska niin käsketään. Antaa ymmärtää, ettei ole mukana visioimassa. Ei näe vision hyötyjä ja ei tee mitä käsketään. Pistää hanttiin. Ei puolesta eikä vastaan. Ei kiinnostusta. Ei energiaa. Onko kello jo neljä, voidaanko mennä kotiin?

49 Mistä innostus syntyy? Haave/visio Luova energia Mielihyvä ja onnistumisen tunne Usko Energia suuntautuu

50 Missio Missio on julistus yhteisön olemassaolon merkityksestä. Missio ei ole konkreettinen tavoite, johon tähdätään, vaan se on olemassaolon oikeutuksen kiteytymä. Missio kuvaa yhteisön tehtävää. Sen pohjalta laaditaan vuosittain kehittämistehtävät yhteisölle ja edetään askeleittain kohti tavoitetilaa.

51 Tarkoitus eli missio Tarkoitusta voi testata kysymällä: mitä maailma menettäisi, jos ko. yhteisö lopettaisi toimintansa Mielekäs tarkoitus innostaa ihmisiä, jotka ovat ko. yhteisön kannalta parhaita yhteistyökumppaneita Meidän liiketoimintamme on inhimillisen elämän säilyttämistä ja parantamista. Kaikkia toimiamme on mitattava sen mukaan, miten tässä?!( Merck onnistumme. (Lääketehdas

52 ARVOT Arvot auttavat tekemään päivittäisissä asioissa ratkaisuja ja valintoja, jotka palvelevat yhteisön perustarkoitusta eli missiota Arvot voidaan usein tunnistaa kysymällä: mihin yksilö tai ryhmä on valmis uhraamaan niukkoja voimavarojaan (ponnistus, aika, raha)?

53 ARVOT Kertoo sen kuinka toimimme Näyttöarvot vs. Käyttöarvot Todellisiin arvoihin sisältyy paljon tunnelatausta. Ne ovat se tekijä joidenka kautta ohjaat omaa toimintaasi. Kaiken johtamisen ytimenä. Johtamisessa on kuitenkin kysymys ihmisistä ja mitä läpinäkyvämmäksi eli näkyvämmäksi tulet sen ymmärrettävämpi olet. Samankaltaisen arvomaailman omaavat ihmiset toimivat yleensä keskenään.

54 Arvot ja yhteisö Näin sanomme ja tätä ajattelemme. Yhteisöllä voidaan sanoa olevan ns. näyttöarvoja (espoused values) ja käyttöarvoja (values in use). Arvoista puhuttaessa tulee muistaa, että arvoja voi liittyä yhteisön lisäksi myös tuotteisiin ja/tai brandiin. vrt. mm. Scheinin kirjaan The Corporate Survival Guide

55 Erilaisia arvoja Asia-arvot (mitä-arvot) Mitä arvostetaan? Toimintatapa-arvot (miten -arvot) Miten haluamme toimia Eettiset valinnat (miksi-arvot) Miksi haluamme toimia arvojen mukaisesti? (? edistää (kenen etuja ajetaan, mitä niillä halutaan

56 Kehittämistehtävät Lea ja Kaisa: Työryhmäkulttuurin muuttaminen ja kehittäminen. Aikataulullisesti valmis toukokuussa. SWOT- analyysi pohjalla. Symbioosi malli. Alkutilanne: opettajakokous ajan hukkaa ja ei päätöksi. Kulttuurin muutos ja nimien muutos ja rakenteiden muutos koulusta. Aloitelaatikko sähköinen. Toinen apulaisrehtori jolla pedagoginen vastuu. Konkreettiset muutokset. Tero: resurssipankki. Peruskoulun resurssien parempi hyödyntäminen. Ylä- ja ala-asteen resurssien yhteensopivuus ja hyödyntäminen. Tällä hetkellä yhteistyö ylä- ja ala-asteen välillä mm. erityisoppijoiden kanssa on osittain puutteellista ja hiljaista tietoa menee hukkaan. Esteenä AY-ajattelu. Markkinointi hyvänä juttuna. Seuraava vaihe: päättävälle tasolle vienti. Ehdotuksina: pilotti, kokeilut, yhteiset vesot. Ajankohta pilotille hyvät koska uudet seitsemännen luokan luokanvalvojat on valittu ja kuudennen luokan opettajat ovat hyvä alusta. Tiina, Niina, Mari, Brita-Lisa: Tunnit laskettu, jotta johdon on helpompi tehdä päätös. Resurssinäkökulman huomiominen. Projektioppimisen jalkauttaminen kaikkiin koulutusmuotoihin. Yhteinen aloitus elokuussa tähän aiheeseen liittyen. Keskittyminen läpinäkyvyyteen, jotta organisaatiossa estetään negatiiviset viestinnän haasteet. Marita: Yrittäjyyskasvatus Toivakassa. Puolen vuoden suunnitelma on valmis. Malli on esillä seuraavassa tiimikokouksessa, jossa myös tapahtuu resurssointi. Ensivuonna ei enää järjestetä valinnaista yrittäjyyskurssia vaan se järjestetään toisella tavalla. OpeTetin vakiinnuttaminen on toisena haasteena.

57 Kehittämistehtävät Eija: Lukujuhla osa keski-suomalaisuuden päivän juhlaa. Ohjelman runko valmiina ja levityssuunnitelma on tehty. Konkreettisella tasolla kehittämistehtävä. Koulu ei ole kokonaisuudessaan mukana mutta yhteistyötä toisen rinnakkaisluokan opettajan kanssa. Timo: Saarijärven yhteiskoulun verkkoon on ensimmäinen versio julkaistu ja opettajien käyttökokemuksia odotetaan. Homma etenee ja jatkosuunnitelmat ovat valmiina. Haasteena homman läpinäkyväksi tekeminen.

58 Välitehtävät Lue vähintään 1 luovuuden tai innovoinnin kirja Tuo mukanasi yksi kysymys, johon haluaisit yhdessä etsiä vastauksia Muista oma kehittymisohjelmasi Vie kehittämistehtävääsi eteenpäin

59 Akvaariokeskustelu Kapteenien palaute Rento ote (Eija) Ryhmän mielestä en ottanut johtajan roolia(niina) Annoin tilaa ja reagoin nopeasti (Kaisa) Rooli oli turha, koska ryhmäläiset asiantuntijoina Keskustelu oli hyvää ja parasta antia vaikka se aina liippaa aihetta Kovin oppi kapteenina: eilinen paja: ottaa johtajuus sellaisesta mistä ei itse tiedä. Pajat olivat haasteellisia. (Kaisa) Siinä käytti oikeasti aiemmin luettua. Häkellyttävän hankala oli paja vaikkakin antoisa. (Niina) Tässä saa voimia toisista. Tässä ryhmässä saa ajatuksille pontta tai uutta suuntaa ja ajatuksiin tartutaan.

60 Motorola Mikä meni hyvin? Mikä meni huonosti? Mitä opin? Mitä vien käytäntöön?

61 Motorola Hyvin Työpajat menivät hyvin. Asiasisällöt. Teoriat ja ajattelu suhteessa itseensä ja suhteessa työhön. Teema oli kiinnostuva. Olemme oppineet jo tähän juttuun sisälle. Valmistautuminen tähän kertaan oli tehty hyvin ja se näkyy tuotoksissa. Huonosti Tehtävänannot. Ärsyttävät epäselvät tehtäväannot. Tuolit ovat huonoja. Yhteiset termit joita käytetään olisivat voineet tulla vaikkapa artikkelina ja sen päälle kirjan lukeminen. Tai ennakkotehtävänä selvitä itsellesi termit. Opin Rohkeus ja turvallisuus epäonnistua tässä ryhmässä. Työtavat: hiljaisuuskävely, akvaariokeskustelu ja pajat. Vien käytäntöön Työtapoja. Hyviä menetelmiä tuli pajoissa esille. Hiljaisuuskävely oli kiva. managementtiä Henkilökohtainen johtamisen kehittämisohjelma Väittelyn hyödyntäminen opetuksessa Hyvä mieli Taulun Kartanon palvelut äitienpäivälounas ja pikkujoulut

62 Seuraava kerta Järvilinnassa

63 Yrittäjyyskasvatuksen ehjä polku projektin toteuttajaorganisaatioiden logot:

Miksi johtavat ajatukset?

Miksi johtavat ajatukset? Miksi johtavat ajatukset? Johtavat ajatukset syntyvät aina sisältä päin. Ne ovat tärkeitä ennen kaikkea meille itsellemme. Tarkistamme ne joka vuosi yhdessä. Ne toimivat innostuksemme lähteenä ja niiden

Lisätiedot

JOHTAVAT AJATUKSET 2008

JOHTAVAT AJATUKSET 2008 JOHTAVAT AJATUKSET 2008 Miksi johtavat ajatukset? Innostuksemme lähteenä toimivat jatkuvasti johtavat ajatuksemme, joiden perustana ovat keskinäinen luottamus, itsekuri ja ylpeys aikaansaannoksistamme.

Lisätiedot

Strategian tekeminen yhdessä 14.5.2014

Strategian tekeminen yhdessä 14.5.2014 Strategian tekeminen yhdessä 14.5.2014 Suvi von Becker Miksi yhdessä tekeminen? Johtoporras: Ymmärrys valuu kuin vesi hanhen selästä Ovat niin hankalia, asennevamma. Eikö sana kuulu vai eikö se mene perille?

Lisätiedot

Ajatuksia valmentavasta johtamisesta. Pasi Juvonen Aivolinko

Ajatuksia valmentavasta johtamisesta. Pasi Juvonen Aivolinko Ajatuksia valmentavasta johtamisesta Pasi Juvonen Aivolinko Kysymys osallistujille Nimeä jokin mielestäsi keskeinen johtamisen haaste? Kootaan vastaukset osallistujien tarkasteltaviksi (3 minuuttia) Oma

Lisätiedot

Liekki II valmennus. Orientaatio Tiimiakatemia

Liekki II valmennus. Orientaatio Tiimiakatemia Liekki II valmennus Orientaatio 26.10.2010 Tiimiakatemia Päivän agenda Ketä me ollaan ja mitä me täällä tehdään? Liekki valmennus aikataulut ja käytännöt Valmennusmenetelmät, muutamia peruskäsitteitä Odotuksia

Lisätiedot

Menestyksen porkkanoita

Menestyksen porkkanoita Menestyksen porkkanoita Usko Uskallus Innostuminen Oma Yritys-messut Wanha Satama, Helsinki 20.3.2013 Miksi jotkut yritykset menestyvät?...ja toiset eivät? Olemassaolon oikeutus ; Mikä on/ olisi minun

Lisätiedot

FARAX johtamisstrategian räätälöinti

FARAX johtamisstrategian räätälöinti FARAX johtamisstrategian räätälöinti Sisältö Taustaa Johtamisstrategian luominen ja instrumentin luominen Hyödyt ja referenssit Esimerkkejä matriiseista Prosessi Taustaa Esityksessä käydään läpi FaraxGroupin

Lisätiedot

Strategia käytäntöön valmentavalla johtamisella. JohtamisWirtaa 10.5.2011

Strategia käytäntöön valmentavalla johtamisella. JohtamisWirtaa 10.5.2011 Strategia käytäntöön valmentavalla johtamisella JohtamisWirtaa 10.5.2011 Työpaja 2, haasteet ja ratkaisut Riikka Laine-Tolonen (Nordea) Tapani Pöllänen (Sales Energy) Valmentava esimies Strategia ja visio

Lisätiedot

REKRYTOINTI- JA VUOKRAPALVELUT MUUTOKSEN JA KASVUN YTIMESSÄ. Tero Lausala, 24.9.2015

REKRYTOINTI- JA VUOKRAPALVELUT MUUTOKSEN JA KASVUN YTIMESSÄ. Tero Lausala, 24.9.2015 REKRYTOINTI- JA VUOKRAPALVELUT MUUTOKSEN JA KASVUN YTIMESSÄ Tero Lausala, 24.9.2015 TYÖN MUUTOS JA MURROS TYÖPAIKOISTA TYÖTEHTÄVIIN: MONIMUOTOISET TAVAT TEHDÄ TYÖTÄ TYÖN TARJONNAN JA KYSYNNÄN KOHTAANTO-ONGELMA

Lisätiedot

Lapsuuden arvokas arki ARVO-hankkeen koulutus 13.8. 2008. PRO koulutus Ulla Rasimus ja konsultointi

Lapsuuden arvokas arki ARVO-hankkeen koulutus 13.8. 2008. PRO koulutus Ulla Rasimus ja konsultointi Lapsuuden arvokas arki ARVO-hankkeen koulutus 13.8. 2008 ARVO-koulutuspäivän tavoitteet 13.8. 2008 Selkiyttää ja luoda moniammatillisesti yhteisiä merkityksiä hankkeen tavoitteille, käsitteille ja kehittämisprosessille.

Lisätiedot

Aloitusseminaari Monikulttuurinen johtaminen käytäntöön. Kaarina Salonen

Aloitusseminaari Monikulttuurinen johtaminen käytäntöön. Kaarina Salonen Aloitusseminaari 10.5.2011 Monikulttuurinen johtaminen käytäntöön Kaarina Salonen Periaatteet toimintasuunnitelma ja perustehtävä ovat kaikilla lähtökohtana jokin sellainen asia, joka tulisi kehittää toiminnassa

Lisätiedot

Keskity oleelliseen tuottavuuden kehityksessä. Leadership-tapahtuma

Keskity oleelliseen tuottavuuden kehityksessä. Leadership-tapahtuma Keskity oleelliseen tuottavuuden kehityksessä Leadership-tapahtuma 2.2.2012 Minä olen tehokkaimmillani ja tuottavimmillani kun Olen asiantuntevassa työryhmässä, jossa kukin tietää roolinsa ja sparraa toisiaan

Lisätiedot

AJANHALLINNASTA LISÄÄ VOIMAVAROJA

AJANHALLINNASTA LISÄÄ VOIMAVAROJA AJANHALLINNASTA LISÄÄ VOIMAVAROJA Iina Lempinen Voimavaravalmentaja, kirjailija, kouluttaja Valmiina Coaching 24.11.2015 Tehy Terveydenhoitajien opintopäivät 1 VALMENNUKSEN TAVOITTEET Tulet tietoisemmaksi

Lisätiedot

Urheilijan henkisen toimintakyvyn tukeminen

Urheilijan henkisen toimintakyvyn tukeminen Urheilijan henkisen toimintakyvyn tukeminen ELÄMÄN HALLINTA & HYVÄ ARKI ITSEVARMA URHEILIJA MYÖNTEINEN ASENNE MOTIVAATIO & TAVOITTEEN ASETTAMINEN Myönteinen asenne Pidä hyvää huolta sisäisestä lapsestasi,

Lisätiedot

Esimiehen koutsaus ja valmennus

Esimiehen koutsaus ja valmennus Esimiehen koutsaus ja valmennus Tallinna 20.5.2016 YTM, työnohjaaja, coach Liisa Kallio Esityksen sisältö 1. Oma taustani 2. Mitä Coaching on 3. ICF ydintaidot A. Coaching työskentelyn perusta B. Suhteen

Lisätiedot

TYÖYHTEISÖTAIDOILLA JAKSAMISTA ELÄMÄÄN. Jyväskylä 20.10.2009

TYÖYHTEISÖTAIDOILLA JAKSAMISTA ELÄMÄÄN. Jyväskylä 20.10.2009 TYÖYHTEISÖTAIDOILLA JAKSAMISTA ELÄMÄÄN Jyväskylä 20.10.2009 Jaksaisimmeko työelämässä pidempään, jos osaisimme olla ihmisiksi keskenämme? Löytyykö apu työssä jaksamiseen ja jatkamiseen työyhteisötaidoista?

Lisätiedot

Lean Leadership -valmennusohjelma

Lean Leadership -valmennusohjelma Lean Leadership -valmennusohjelma Näkökulmia johtajuuteen Tule kehittämään ja kehittymään! Valmennuksen tavoitteet Arjen kehittäminen: yksinkertaisilla kehitystoimenpiteillä merkittäviä parannuksia Henkilöstö

Lisätiedot

Muutoksessa elämisen taidot

Muutoksessa elämisen taidot Muutoksessa elämisen taidot Päivi Rauramo, asiantuntija TtM Työturvallisuuskeskus TTK paivi.rauramo@ttk.fi Työelämän muutosvirtoja Teknologian kehitys Tietotekniikan ja siihen liittyvien sovellusten kehitys

Lisätiedot

Ihmisten johtaminen, itsensä johtaminen ja organisaatiokulttuurin muutos

Ihmisten johtaminen, itsensä johtaminen ja organisaatiokulttuurin muutos Ihmisten johtaminen, itsensä johtaminen ja organisaatiokulttuurin muutos Johtamisen suurimpia haasteita Jatkuva uudistuminen ja nopea muutos Lisääntyvä monimutkaisuus Innovatiivisuuden ja luovuuden vaatimukset

Lisätiedot

HYVINVOINTIIN JOHTAMINEN. - mitä hyvinvointi on ja miten siihen johdetaan? Erika Sauer Psycon Oy Seniorikonsultti, KTT, FM

HYVINVOINTIIN JOHTAMINEN. - mitä hyvinvointi on ja miten siihen johdetaan? Erika Sauer Psycon Oy Seniorikonsultti, KTT, FM HYVINVOINTIIN JOHTAMINEN - mitä hyvinvointi on ja miten siihen johdetaan? To be or Wellbe 11.2.2010 Oulu Erika Sauer Psycon Oy Seniorikonsultti, KTT, FM Nuoret työntekijät muuttavat työelämää: MEGATRENDIT

Lisätiedot

OHJEITA VALMENTAVALLE JOHTAJALLE

OHJEITA VALMENTAVALLE JOHTAJALLE OHJEITA VALMENTAVALLE JOHTAJALLE Maria Ruokonen 10.3.2013 Tunne itsesi ja tunnista unelmasi. Ymmärrä missä olet kaikkein vahvin. Miksi teet sitä mitä teet? Löydä oma intohimosi. Menestymme sellaisissa

Lisätiedot

Yrityksen juoksevat asiat. Lyhyt keskustelu nykyisen yrityskulttuurin vahvuuksista ja heikkouksista.

Yrityksen juoksevat asiat. Lyhyt keskustelu nykyisen yrityskulttuurin vahvuuksista ja heikkouksista. Päivän ohjelma. 7:30 Aamiainen 8:30 Hyvän aamun aloitus. Mieli ja keho auki. 8:40 Tervetuloa! 8:45 Johtoryhmätyöskentelyä. Yrityksen juoksevat asiat. Lyhyt keskustelu nykyisen yrityskulttuurin vahvuuksista

Lisätiedot

Muutos ja minä. TEK/ Urailta Sirpa Etzell. AS3 Finland Oy

Muutos ja minä. TEK/ Urailta Sirpa Etzell. AS3 Finland Oy Muutos ja minä TEK/ Urailta 7.9.2015 17.00 19.30 Sirpa Etzell AS3 Finland Oy Pohjoismainen valmennusyritys Perustettu 1989 500 työntekijää ja sertifioitua valmentajaa Isoimmissa kaupungeissa paikalliset

Lisätiedot

Kuinka vammaisen henkilön päätöksentekoa voidaan tukea?

Kuinka vammaisen henkilön päätöksentekoa voidaan tukea? Kuinka vammaisen henkilön päätöksentekoa voidaan tukea? Maarit Mykkänen, Savon Vammaisasuntosäätiö Kehitysvammaliiton opintopäivät 2015 Tuetusti päätöksentekoon -projekti Projektin toiminta-aika: 2011-31.7.2015

Lisätiedot

Vuorovaikutusta arjessa näkökulmana palaute

Vuorovaikutusta arjessa näkökulmana palaute Vuorovaikutusta arjessa näkökulmana palaute 28.5.2013 Minna Lappalainen, TtM, TRO, työnohjaaja minna.lappalainen@apropoo.fi Tavoitteena: Erilaisten näkökulmien ja työvälineiden löytäminen arjen vuorovaikutustilanteisiin:

Lisätiedot

Työyhteisötaidot tulevaisuuden johtamisesssa. Merja Turunen

Työyhteisötaidot tulevaisuuden johtamisesssa. Merja Turunen Työyhteisötaidot tulevaisuuden johtamisesssa Merja Turunen Työyhteisötaidot tulevaisuuden johtamisessa Työntekijän oma vastuu Rooli työyhteisössä Työyhteisön voima Tulevaisuuden haasteet Minäminäminäminäminäminäminäminä

Lisätiedot

HENKINEN VALMENNUS MITÄ, MIKSI JA MITEN? Satu Kaski PsL, urheilupsykologi Huippu-urheiluseminaari 17.11.2012 Kotka

HENKINEN VALMENNUS MITÄ, MIKSI JA MITEN? Satu Kaski PsL, urheilupsykologi Huippu-urheiluseminaari 17.11.2012 Kotka HENKINEN VALMENNUS MITÄ, MIKSI JA MITEN? Satu Kaski PsL, urheilupsykologi Huippu-urheiluseminaari 17.11.2012 Kotka SISÄLTÖ Henkinen valmennus mitä? (tavoitteista, keinot ym) Mitä henkinen valmennus edellyttää

Lisätiedot

TIIMITYÖSKENTELY ( 1 + 1 + 1 pv )

TIIMITYÖSKENTELY ( 1 + 1 + 1 pv ) Karl-Magnus Spiik Ky Tiimityöskentely / sivu 1 TIIMITYÖSKENTELY ( 1 + 1 + 1 pv ) Asiakas: Ryhmä: Uusi päiväkoti Koko henkilöstö Tämän kolmiosaisen valmennuksen päätavoitteena on tiimityöskentelyn kehittäminen.

Lisätiedot

OPITAAN YHDESSÄ! OPAS MEILLE KAIKILLE OPPIMISESTA TYÖELÄMÄSSÄ. Päivitetty 2017

OPITAAN YHDESSÄ! OPAS MEILLE KAIKILLE OPPIMISESTA TYÖELÄMÄSSÄ. Päivitetty 2017 70-20-10 - OPITAAN YHDESSÄ! OPAS MEILLE KAIKILLE OPPIMISESTA TYÖELÄMÄSSÄ Päivitetty 2017 O. Ala-Nissilä, T. Kauma, J. Kröger, T. Leppänen, M. Nissén-Feldt, E. Penttilä, S. Raatikainen, I. Sankkila, L.

Lisätiedot

Vanajaveden Rotaryklubi. Viikkoesitelmä 2.4.2009 Maria Elina Taipale PEDAGOGINEN JOHTAJUUS

Vanajaveden Rotaryklubi. Viikkoesitelmä 2.4.2009 Maria Elina Taipale PEDAGOGINEN JOHTAJUUS Vanajaveden Rotaryklubi Viikkoesitelmä 2.4.2009 Maria Elina Taipale PEDAGOGINEN JOHTAJUUS Organisaatio, systeemi, verkostot Yksilöiden ja tiimin kasvumahdollisuudet, oppiminen Tiimin tehtäväalue, toiminnan

Lisätiedot

Lean Management käytännössä - Arjen kehittäminen ytimessä - tuottavuuden kehittämistilaisuus

Lean Management käytännössä - Arjen kehittäminen ytimessä - tuottavuuden kehittämistilaisuus Lean Management käytännössä - Arjen kehittäminen ytimessä - tuottavuuden kehittämistilaisuus JTO LEAN LEARNING CENTER OY 6.11.2015 klo 11.00 16.00 Finlandia Hotel Airport Oulu Vihiluoto 10, Kempele JTO

Lisätiedot

Märsky 29.10.2012. Heikki Pajunen Novetos Oy. Luomme menestystarinoita yhdessä

Märsky 29.10.2012. Heikki Pajunen Novetos Oy. Luomme menestystarinoita yhdessä Märsky 29.10.2012 Heikki Pajunen Novetos Oy Luomme menestystarinoita yhdessä Aamun ajatus By Positiivarit: Maanantai 29.10.2012 AAMUN AJATUS Elämä on 10-prosenttisesti sitä miten elää ja 90-prosenttisesti

Lisätiedot

Luottamus ja verkostoituminen MIKAEL PENTIKÄINEN KEURUU 13.2.2014

Luottamus ja verkostoituminen MIKAEL PENTIKÄINEN KEURUU 13.2.2014 Luottamus ja verkostoituminen MIKAEL PENTIKÄINEN KEURUU 13.2.2014 Nyt on verkostojen aika Verkostoituminen voi tuoda ison kilpailuedun. Verkostoitumista tukee moni voima: Tekniikan kehitys ja sen vaatima

Lisätiedot

Lapsi ja perhe tilanteensa kuvaajana yhteiskehittämisen osuus

Lapsi ja perhe tilanteensa kuvaajana yhteiskehittämisen osuus Lapsi ja perhe tilanteensa kuvaajana yhteiskehittämisen osuus Yhteistoiminnalla kohti vammaisen lapsen ja perheen hyvää elämää -innopaja 9.4.2013 Riihimäki Työskentelyn ohjeistus Alun puheenvuoroissa esiteltiin

Lisätiedot

RYHMÄTÖIDEN TUOTOKSET. Mitkä tekijät vaikuttavat hyvien käytänteiden käyttöönottoon yrityksissä ja organisaatioissa? SITOUTUMINEN

RYHMÄTÖIDEN TUOTOKSET. Mitkä tekijät vaikuttavat hyvien käytänteiden käyttöönottoon yrityksissä ja organisaatioissa? SITOUTUMINEN HYVÄT KÄYTÄNTEET TYÖPAIKOILLA - KOKEMUKSIA KEHITTÄMISTYÖSTÄ TYÖELÄMÄN KEHITTÄMISOHJELMISSA (TYKES) Keskiviikkona 26.11.2008 kello 12.00-18.00 Fellmannissa RYHMÄTÖIDEN TUOTOKSET ILMAPIIRI Hyvinvointi Sallivuus

Lisätiedot

NOLO 2016 Me erilaiset työntekijät ja työssä jaksaminen miten olemme yhdessä enemmän Helsinki Congress Paasitorni

NOLO 2016 Me erilaiset työntekijät ja työssä jaksaminen miten olemme yhdessä enemmän Helsinki Congress Paasitorni NOLO 2016 Me erilaiset työntekijät ja työssä jaksaminen miten olemme yhdessä enemmän Helsinki Congress Paasitorni 29.4. 2016 Helka Pirinen People & Leadership Consulting PLC Oy, p. 040 51 21 470, www.peopleleadership.fi

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

Muuton tuki ja yhteisöllisyys. Pirjo Valtonen

Muuton tuki ja yhteisöllisyys. Pirjo Valtonen Muuton tuki ja yhteisöllisyys Pirjo Valtonen Muutto ja muutos Muutto ja muutos ovat isoja asioita, joissa koetaan epävarmuutta. Omalta mukavuusalueelta poistuminen on ahdistavaa. Muutos tuo aina haasteita

Lisätiedot

- jos ahdistaa, kannattaa eritellä miksi (mikä oikein ahdistaa?)

- jos ahdistaa, kannattaa eritellä miksi (mikä oikein ahdistaa?) Pirkko Heiske: MUUTOS JA MUUTOKSESSA ONNISTUMINEN / ESIMIES JA MUUTOS 1) Muutokset ja niihin suhtautuminen Kaksi tapaa suhtautua: - avautuminen, aktiivisuus - sulkeutuminen Mitkä ovat suhtautumistapojen

Lisätiedot

Urheilijan henkinen kasvu kohti menestystä

Urheilijan henkinen kasvu kohti menestystä Urheilijan henkinen kasvu kohti menestystä Talvilajien nuorten olympialeiri 25.4.2016 Urheilupsykologi (sert.) Hannaleena Ronkainen Miten ajattelemme asioiden etenevän miten asiat tosi elämässä menee.

Lisätiedot

Ihminen ensin tukea, apua ja ratkaisuja!

Ihminen ensin tukea, apua ja ratkaisuja! Ihminen ensin tukea, apua ja ratkaisuja! 41. Valtakunnalliset Kuntoutuspäivät 10.-11.4.2013 Aikuiskouluttaja Raine Manninen www.rainemanninen.fi Uskotko itsesi kehittämiseen, vai kuluuko aikasi itsesi

Lisätiedot

Opiskelukyky, stressinhallinta ja ajanhallinta

Opiskelukyky, stressinhallinta ja ajanhallinta Opiskelukyky, stressinhallinta ja ajanhallinta 7.9. ja 7.10. 2015 Timo Tapola Opintopsykologi Aalto-yliopisto LES Student services Yhteystieto: timo.tapola@aalto.fi Opiskelukyky http://www.opiskelukyky.fi/video-opiskelukyvysta/

Lisätiedot

OPINNOT TIIMIAKATEMIALLA 2. VUOSI

OPINNOT TIIMIAKATEMIALLA 2. VUOSI OPINNOT TIIMIAKATEMIALLA 2. VUOSI HAKU0100 Ihmisten johtaminen (7op) HAKU0200 Johtamis- ja esimiestaidot (7 op) HAKU0300 Asiakaspalvelu- ja myyntitaidot (6 op) HAKU0400 Markkinointitaidot (6 op) HAKU0500

Lisätiedot

Liekki valmennus. Johtaminen 2.-3.12.2010 Hiekkaharju

Liekki valmennus. Johtaminen 2.-3.12.2010 Hiekkaharju Liekki valmennus Johtaminen 2.-3.12.2010 Hiekkaharju Aloitus - Fiilisrinki Leevi: Kolahdukset: Tunneälyä tarvitaan esimiestyössä, kun yritetään saada ihmiset johtamaan itse itseään lainaus kirjasta Työhyvinvointi

Lisätiedot

Osaamisen kehittäminen kuntaalan siirtymissä. Workshop Suuret siirtymät konferenssissa 12.9.2014 Terttu Pakarinen, kehittämispäällikkö, KT

Osaamisen kehittäminen kuntaalan siirtymissä. Workshop Suuret siirtymät konferenssissa 12.9.2014 Terttu Pakarinen, kehittämispäällikkö, KT Osaamisen kehittäminen kuntaalan siirtymissä Workshop Suuret siirtymät konferenssissa 12.9.2014 Terttu Pakarinen, kehittämispäällikkö, KT Workshopin tarkoitus Työpajan tarkoituksena on käsitellä osaamista

Lisätiedot

YOYO-hankkeen väliarviointiseminaari 30.11.2011 Opinto-ohjaajat Laura Juuti ja Kaija Kumpukallio Itäkeskuksen lukio

YOYO-hankkeen väliarviointiseminaari 30.11.2011 Opinto-ohjaajat Laura Juuti ja Kaija Kumpukallio Itäkeskuksen lukio Pienryhmäohjauksen mahdollisuuksia lukiossa - kokemuksia Itäkeskuksen lukiosta YOYO-hankkeen väliarviointiseminaari 30.11.2011 Opinto-ohjaajat Laura Juuti ja Kaija Kumpukallio Itäkeskuksen lukio Lukion

Lisätiedot

Milloin olen Päällikkö, milloin Mentor, milloin Coach?

Milloin olen Päällikkö, milloin Mentor, milloin Coach? Milloin olen Päällikkö, milloin Mentor, milloin Coach? Teppo Nurminen 1 Johtamisen kokonaiskenttä Miksi? Leadership Coaching Management Miten? Mitä, kuka, milloin? 2 Ohjaavat menetelmät Ohjattavia paljon

Lisätiedot

The Fifth Discipline

The Fifth Discipline The Fifth Discipline Muistiinpanoja ja oivalluksia Peter Sengen kirjasta The Fifth Discipline - The Art & Practice of Learning Organizations (Random House, 1990) Jukka Hassinen / Taitovire Valmennus Oy

Lisätiedot

Työkaarityökalulla tuloksia

Työkaarityökalulla tuloksia Työkaarityökalulla tuloksia Asiantuntija Tarja Räty, TTK Työkaariajattelu työpaikan arjessa miten onnistumme yhdessä? Kehittämisen edellytyksiä Työkaarimallin käytäntöön saattamista Työura- ja kehityskeskustelut

Lisätiedot

Elämäntapamuutos valmennusohjelma

Elämäntapamuutos valmennusohjelma Elämäntapamuutos valmennusohjelma Mitä on kokonaisvaltainen hyvinvointi? Fyysinen hyvinvointi -terveys, kunto, lepo, ruoka Henkinen hyvinvointi -suhde omaan itseen, itsetuntemus, itsensä arvostaminen,

Lisätiedot

YRITTÄJÄTESTIN YHTEENVETO

YRITTÄJÄTESTIN YHTEENVETO YRITTÄJÄTESTIN YHTEENVETO Alla oleva kaavio kuvastaa tehdyn testin tuloksia eri osa-alueilla. Kaavion alla on arviot tilanteestasi koskien henkilökohtaisia ominaisuuksiasi, kokemusta ja osaamista, markkinoita

Lisätiedot

PÄÄROOLISSA MINÄ SOTE-PEDA Tapio Koskimaa työhyvinvointipäällikkö

PÄÄROOLISSA MINÄ SOTE-PEDA Tapio Koskimaa työhyvinvointipäällikkö PÄÄROOLISSA MINÄ SOTE-PEDA 5.2.2016 Tapio Koskimaa työhyvinvointipäällikkö 2 10.2.2016 Keskeinen lähtökohta työhyvinvoinnille yksilö yhteisöllisyyden rakentajana ja yhteisöllisyys yksilön tukena arvostava

Lisätiedot

PIDÄ HUOLTA ITSESTÄ TYÖYHTEISÖSTÄ AMMATTITAIDOSTA

PIDÄ HUOLTA ITSESTÄ TYÖYHTEISÖSTÄ AMMATTITAIDOSTA PIDÄ HUOLTA ITSESTÄ TYÖYHTEISÖSTÄ AMMATTITAIDOSTA Annamari Mäki-Ullakko, Ilmarinen, 5.11.2015 ESITYKSEN SISÄLTÖ 1. Oma jaksaminen on perusta 2. Työyhteisössä jokainen vaikuttaa ja on vastuussa 3. Ammattitaidon

Lisätiedot

Minäpätevyyden tunnetta kohottamaan!

Minäpätevyyden tunnetta kohottamaan! Minäpätevyyden tunnetta kohottamaan! Miten tarkastelemme oppimisvaikeutta? 1. Medikaalinen tarkastelukulma Esim. luki vaikeuden lääketieteelliset piirteet: hahmotus, muisti, silmänliikkeet, aivopuoliskojen

Lisätiedot

Yhteisöllisen oppimisen työpaja 9.12.2010 Reflektori 2010 Tulokset

Yhteisöllisen oppimisen työpaja 9.12.2010 Reflektori 2010 Tulokset Yhteisöllisen oppimisen työpaja 9.12.2010 Reflektori 2010 Tulokset Fasilitointi: Kati Korhonen-Yrjänheikki, TEK; Dokumentointi työpajassa: Ida Mielityinen, TEK; Fläppien dokumentointi tulosraporttia varten:

Lisätiedot

Saarijärven elinkeinostrategia.

Saarijärven elinkeinostrategia. Saarijärven elinkeinostrategia www.ssypkehitys.fi Sisällys 1. Strategian iso kuva 2. Visio 3. Asiakkaat 4. Toiminnan tärkeimmät fokukset 5. Toimintatapa 6. Isot strategiset muutokset 7. Strategian sisällölliset

Lisätiedot

Esimiehen rooli muutosten aikaan saamisessa malli

Esimiehen rooli muutosten aikaan saamisessa malli Esimiehen rooli muutosten aikaan saamisessa 70-20-10 malli Johdon ja henkilöstöjohtamisen kehittämispäivä AMKE 28.10.2015 Jarmo Kröger, kehittämispäällikkö Koulutuskeskus Salpaus Ammatillisen koulutuksen

Lisätiedot

Johtajuus on työyhteisön erilaisin ja yksinäisin rooli, mutta tärkein voimavara!

Johtajuus on työyhteisön erilaisin ja yksinäisin rooli, mutta tärkein voimavara! 1 Esimiesvalmennus entistä tietoisempaan johtajuuteen Johtajuus on työyhteisön erilaisin ja yksinäisin rooli, mutta tärkein voimavara! Hyvä johtaja ja esimies! Tarvitsetko ajan ja paikan, missä voit tutkia

Lisätiedot

Viestinnän rooli muutoksen onnistumiselle

Viestinnän rooli muutoksen onnistumiselle TEHYN JOHTAMISEN JA ESIMIESTYÖN PÄIVÄT 11. 12.5.2017 Viestinnän rooli muutoksen onnistumiselle Taisto Hakala Viestintäpäällikkö DI, palomestari, EMBA, MQ Sisältö Viestintä & tulevaisuus Viestintä & muutos

Lisätiedot

Kohti yhdessä tekemisen kulttuuria. Merja Mäkisalo-Ropponen SH, TtT, kansanedustaja

Kohti yhdessä tekemisen kulttuuria. Merja Mäkisalo-Ropponen SH, TtT, kansanedustaja Kohti yhdessä tekemisen kulttuuria Merja Mäkisalo-Ropponen SH, TtT, kansanedustaja Yhdessä tekemisen hyödyt Perustehtävän laadukas toteutuminen Toimijoiden hyvinvointi Toimijoiden hyvinvoinnin vaikutus

Lisätiedot

Millaiset reunaehdot uusin johtamistutkimus antaa johtamiselle?

Millaiset reunaehdot uusin johtamistutkimus antaa johtamiselle? Kilpailuylivoimaa johtamisen avulla 1.6.2010 Mitkä ovat oikeita kysymyksiä? Millaiset reunaehdot uusin johtamistutkimus j antaa johtamiselle? Väitöstutkimuksen tarkoitus TUTKIMUSKYSYMYS: Onko löydettävissä

Lisätiedot

Myönteinen vuorovaikutus työelämässä

Myönteinen vuorovaikutus työelämässä Myönteinen vuorovaikutus työelämässä Tarkoitus ja arvot tuovat työhön mielekkyyden, innostuksen ja sitoutumisen Suomen Logoterapiainstituutti Oy:n 10-vuotisjuhlaseminaari Turku 12. 13.10.2013 Iina Åman

Lisätiedot

Yhteisöllisen toimintatavan jalkauttaminen!

Yhteisöllisen toimintatavan jalkauttaminen! Yhteisöllisen toimintatavan jalkauttaminen! Käyttöönoton vaiheet Yrityksen liiketoimintatavoitteet Yhteisöllisen toimintatavan käyttöalueet Työkalut Hyödyt yritykselle Hyödyt ryhmälle Hyödyt itselle Miten

Lisätiedot

AMMATTIMAINEN YHTEISTYÖ & ASIANTUNTIJUUS Tiedon ja ideoiden jakaminen 12.8.2009. 10.8.2009 Humap Oy, www.humap.com sivu 1

AMMATTIMAINEN YHTEISTYÖ & ASIANTUNTIJUUS Tiedon ja ideoiden jakaminen 12.8.2009. 10.8.2009 Humap Oy, www.humap.com sivu 1 AMMATTIMAINEN YHTEISTYÖ & ASIANTUNTIJUUS Tiedon ja ideoiden jakaminen 12.8.2009 10.8.2009 Humap Oy, www.humap.com sivu 1 TAVOITTEET 12.8.2009 TYÖSKENTELYLLE TEEMA Ammattimainen yhteistyö moniammatillisessa

Lisätiedot

28.4.2015 Pia Hägglund, Pohjanmaan tulkkikeskus. Monikulttuurisuus ja perehdyttäminen

28.4.2015 Pia Hägglund, Pohjanmaan tulkkikeskus. Monikulttuurisuus ja perehdyttäminen 28.4.2015 Pia Hägglund, Pohjanmaan tulkkikeskus Monikulttuurisuus ja perehdyttäminen Monikulttuurinen työpaikka? Mitä se merkitsee? Onko työyhteisömme valmis siihen? Olenko minä esimiehenä valmis siihen?

Lisätiedot

- muutos: uhka vai mahdollisuus? - muutoskysymykset: miksi, mitä ja miten?

- muutos: uhka vai mahdollisuus? - muutoskysymykset: miksi, mitä ja miten? Muutosjohtaminen - muutos: uhka vai mahdollisuus? - muutoskysymykset: miksi, mitä ja miten? Professori Marja-Liisa Manka Tampereen yliopisto, Johtamiskorkeakoulu, työhyvinvointi 1 Maailma muuttuu meidänkin

Lisätiedot

ESIMIES10 YHTEENVETOA TULOKSISTA: VAHVUUDET SEKÄ KEHITTÄMISKOHTEET

ESIMIES10 YHTEENVETOA TULOKSISTA: VAHVUUDET SEKÄ KEHITTÄMISKOHTEET ESIMIES10 YHTEENVETOA TULOKSISTA: VAHVUUDET SEKÄ KEHITTÄMISKOHTEET Oulun kaupungin tavoitteet ja arvot 1. Olemme työyhteisössämme käyneet Oulun kaupunkistrategian läpi ja yhdessä pohtineet sitä, miten

Lisätiedot

RÄÄTÄLÖITY ILMAPIIRIMITTARI

RÄÄTÄLÖITY ILMAPIIRIMITTARI Karl-Magnus Spiik Ky Räätälöity ilmapiirimittari 1 RÄÄTÄLÖITY ILMAPIIRIMITTARI Ilmapiirimittarin vahvuus on kysymysten räätälöinti ko. ryhmän tilannetta ja tarpeita vastaavaksi. Mittaus voi olla yritys-,

Lisätiedot

Arvot ja eettinen johtaminen

Arvot ja eettinen johtaminen Arvot ja eettinen johtaminen Erika Heiskanen +358 40 7466798 erika.heiskanen@juuriharja.fi Juuriharja Consulting Group Oy Eettinen strategia Eettinen johtaminen Eettinen kulttuuri Valmennamme kestävään

Lisätiedot

OVOn arvot. Slogan: Sykettä ja sykähdyksiä! OVO on hyvä olo!

OVOn arvot. Slogan: Sykettä ja sykähdyksiä! OVO on hyvä olo! OVOn visio 2025 OVOn arvot Iloa ja elämyksiä hyvässä seurassa Liikunnallisuus elämäntapana Unelmista totta yksilö huomioiden Luovuus, rohkeus ja edelläkävijyys Positiivisuus ja yhteisöllisyys Vastuullisuus

Lisätiedot

Kiinteistö- ja rakentamisfoorumi 19.11.2013 Inspiroivat oppimisympäristöt Miten ne tehdään?

Kiinteistö- ja rakentamisfoorumi 19.11.2013 Inspiroivat oppimisympäristöt Miten ne tehdään? Kiinteistö- ja rakentamisfoorumi Olli Niemi Dosentti, TkT Suomen Yliopistokiinteistöt Oy Tampereen teknillinen yliopisto 1 Ilkka Halavalta kysyttiin: Oletko Himasen ystävä? Olen vaikka en henkilökohtaisesti

Lisätiedot

TUKIHENKILÖN PERUSKOULUTUS. 5.-7.3.2015 ESPOO Eija Himanen

TUKIHENKILÖN PERUSKOULUTUS. 5.-7.3.2015 ESPOO Eija Himanen TUKIHENKILÖN PERUSKOULUTUS 5.-7.3.2015 ESPOO Eija Himanen Koulutuksen rakenne Ryhmästä syntyy turvallinen oppimista ja itsen reflektointia edistävä ympäristö Tukihenkilönä toimimisen lähtökohdat: mikä

Lisätiedot

VALMENTAUTUMISEN PSYKOLOGIA. Kilpaileminen ja loukkaantuminen keskiössä 9.10.2013

VALMENTAUTUMISEN PSYKOLOGIA. Kilpaileminen ja loukkaantuminen keskiössä 9.10.2013 VALMENTAUTUMISEN PSYKOLOGIA Kilpaileminen ja loukkaantuminen keskiössä 9.10.2013 SISÄLTÖÄ Yleistä valmistautumisesta kilpailuihin Paineensieto Ihannesuorituksesta Muutama sana loukkaantumisista ja epäonnistumisesta

Lisätiedot

Monipuolisen yhteistyön haaste pyrittäessä korkealle

Monipuolisen yhteistyön haaste pyrittäessä korkealle 1 Monipuolisen yhteistyön haaste pyrittäessä korkealle Markus Hellström 2 Esityksen kiteytys 3 Esityksen sisältö Tavoite ja sen merkitys liiketoiminnan johtamisessa Miten vien liiketoiminnan tavoitteeseen?

Lisätiedot

MINÄ MATKA LÖYTÄMINEN

MINÄ MATKA LÖYTÄMINEN www.flow.fi MINÄ MATKA LÖYTÄMINEN Joka tahtoo matkalle kohti uutta, hänen on lähdettävä. Miten matkalle voi lähteä? Omin jaloin, ottamalla ensimmäinen askel. Mitä sitten tapahtuu? Kyllä se selviää, askel

Lisätiedot

Tiimivalmennus 6h. Tiimienergian pikaviritys

Tiimivalmennus 6h. Tiimienergian pikaviritys Tiimivalmennus 6h Tiimienergian pikaviritys Hienoa kuinka hyvin valmennus pysyi kasassa ja sai kaikki mukaan. Kukaan ei ollut passiivisena tässä koulutuksessa. TeliaSonera Oyj 1 / 9 Miksi investoisit tiimityöhön?

Lisätiedot

Jamk Innovointipäivät

Jamk Innovointipäivät Keskiviikko3 Asiakastutkimuksien suunnittelu Jamk Innovointipäivät Miksi asiakastutkimukset? Olemme nyt saaneet toimeksiannon kehitystehtäväämme ja tarkentaneet sen jälkeen tiimissämme mitä meidän halutaan

Lisätiedot

YHTEISTYÖLLÄ VOITTAJIKSI

YHTEISTYÖLLÄ VOITTAJIKSI YHTEISTYÖLLÄ VOITTAJIKSI Kuntatekniikan Päivät 3.6.2010, Joensuu Jaakko Heikkilä rakennusneuvos Sisältö Oy Suomi Ab tarvitsee uusia innovaatioita Oy Minä Ab puristuksesta kasvuun Oy Työyhteisö Ab puitteet

Lisätiedot

Miten me teemme arjesta antoisampaa?

Miten me teemme arjesta antoisampaa? Miten me teemme arjesta antoisampaa? Varhaiskasvatuksen johtajuusfoorumi Jyväskylä 25.-26.3.2015 Rinnakkaissessio 26.3.2015 Hanna Rousku / varhaiskasvatuksen esimies, Masku kasv.. kandidaatti (KM-opiskelija),

Lisätiedot

Johda omaa elämääsi! Voi hyvin työssä 2015 20.4.-23.4.2015. Paula Viljanen

Johda omaa elämääsi! Voi hyvin työssä 2015 20.4.-23.4.2015. Paula Viljanen Johda omaa elämääsi! Voi hyvin työssä 2015 20.4.-23.4.2015 Paula Viljanen Valmentaja Paula Viljanen Ekonomi LCF Life Coach Mindfulness Tunnetaitovalmentaja NLP Practitioner (NLP Master opiskelija) 10 vuoden

Lisätiedot

Visio: Arjen riskit hallintaan ennakoiden ja yhteistyössä! 4.5.2014 Yhteiset palvelut/jhaa 1

Visio: Arjen riskit hallintaan ennakoiden ja yhteistyössä! 4.5.2014 Yhteiset palvelut/jhaa 1 Visio: Arjen riskit hallintaan ennakoiden ja yhteistyössä! 4.5.2014 Yhteiset palvelut/jhaa 1 Kokemuksia työnohjauksesta johdon näkökulmasta 4.5.2014 Yhteiset palvelut/jhaa 2 Työnohjauksen peruskysymyksiä

Lisätiedot

Hei me verkostoidutaan Case - Dazzle Oy

Hei me verkostoidutaan Case - Dazzle Oy Hei me verkostoidutaan Case - Dazzle Oy Virkeänä työelämässä! Työhyvinvointia työpaikoille verkostoseminaari Helsinki Congress Paasikivi 29.11.2011 Vesa Auvinen Luovuus- ja tulevaisuusjohtaja, Dazzle Oy

Lisätiedot

Ympäristö muuttuu muuttuuko johtaminen? 30.9.2014 Pääjohtaja Erkki Moisander

Ympäristö muuttuu muuttuuko johtaminen? 30.9.2014 Pääjohtaja Erkki Moisander Ympäristö muuttuu muuttuuko johtaminen? 30.9.2014 Pääjohtaja Erkki Moisander Kuinka johtaminen tukee työntekoamme? Nykytila: 1. Valveillaoloajastamme lähes puolet töissä 2. Kesälomat pidetty talvilomaa

Lisätiedot

VIRVATULIKYSELY 12-13-VUOTIAILLE, kevät 2013

VIRVATULIKYSELY 12-13-VUOTIAILLE, kevät 2013 VIRVATULIKYSELY 12-13-VUOTIAILLE, kevät 2013 1. Perustiedot a) Ikä 12 vuotta 67 % 6 13 vuotta 33 % 3 b) Kuinka monetta vuotta olet oppilaana kuvataidekoulussa? 1. vuotta 22 % 2 3. vuotta 11 % 1 4. vuotta

Lisätiedot

NextMakers-kasvuyritysbarometri. Julkaistu Microsoft Fluxissa

NextMakers-kasvuyritysbarometri. Julkaistu Microsoft Fluxissa NextMakers-kasvuyritysbarometri Julkaistu 9.2.2017 Microsoft Fluxissa NextMakers-kasvuyritysbarometri 1/2017 NextMakers-barometri käsittelee kasvuyrityksille kiinnostavia, ajankohtaisia aiheita. Ensimmäisen

Lisätiedot

Huippu-urheilijaa hyödyttävät ominaisuudet

Huippu-urheilijaa hyödyttävät ominaisuudet Henkinen valmennus -luento Annen Akatemia 27.7.2007 Eerikkilä Huippu-urheilijaa hyödyttävät ominaisuudet ITSE- TUNTEMUS ITSE- LUOTTAMUS INTOHIMO & PÄÄTTÄVÄISYYS KORKEAT TAVOITTEET KESKITTYMIS- KYKY SOPIVA

Lisätiedot

Miten työyhteisökokemus synnyttää asiakaskokemuksen? Merja Fischer Merja@posemotions.com Seinäjoki 8.5.2014

Miten työyhteisökokemus synnyttää asiakaskokemuksen? Merja Fischer Merja@posemotions.com Seinäjoki 8.5.2014 Miten työyhteisökokemus synnyttää asiakaskokemuksen? Merja Fischer Merja@posemotions.com Seinäjoki 8.5.2014 Ihmiset haluavat olla synny0ämässä jotain itseään suurempaa. Työelämän arvot vastuu on jokaisella

Lisätiedot

Kaikenlaisiin kohtaamisiin

Kaikenlaisiin kohtaamisiin Kaikenlaisiin kohtaamisiin Pohjoismaiden suurin kongressi- ja kulttuurikeskus 1 Arvokas johtaminen Technopolis Business Breakfast Tampere: JOHTAMISEN KIEHTOVUUS 3.9.2013 Paulina Ahokas, Toimitusjohtaja

Lisätiedot

Opstuki2016- työpaja III

Opstuki2016- työpaja III Opstuki2016- työpaja III TULEVAISUUDEN KOULU -OPETTAJUUS MUUTOKSESSA- Savonlinna 10.4.2014 Merja Kuosmanen PÄIVÄN TAVOITTEET: Tulevaisuuden koulu- opettajuus muutoksessa 1. Tietoa, työkaluja oman paikallisen

Lisätiedot

Opettaja pedagogisena johtajana

Opettaja pedagogisena johtajana Eeva Hujala Tampereen yliopisto Opettaja pedagogisena johtajana Potkua pedagogiikkaan Turussa 29.4.2014 Wanha wirsi Pohjanmaalta Asioiden paljous usein näköalat peittää anna silloin rohkeus syrjään kaikki

Lisätiedot

MYR:n koulutusjaoston piknik-seminaari 11.12.2012

MYR:n koulutusjaoston piknik-seminaari 11.12.2012 MYR:n koulutusjaoston piknik-seminaari 11.12.2012 Strategisten verkostojen johtaminen ja organisaatioiden uudistuminen Helena Kuusisto-Ek Metropolia Ammattikorkeakoulu 1 Teemat: - Johtamisen haasteet muuttuvat

Lisätiedot

Helsingin kaupunki, Sosiaali- ja terveysvirasto Henkilöstöresurssipalvelut Eeva Monto, Susanna Laakkonen 5.11.2015

Helsingin kaupunki, Sosiaali- ja terveysvirasto Henkilöstöresurssipalvelut Eeva Monto, Susanna Laakkonen 5.11.2015 Helsingin kaupunki, Sosiaali- ja terveysvirasto Henkilöstöresurssipalvelut Eeva Monto, Susanna Laakkonen 5.11.2015 Miksi? Miten? Mitä? Tilanne 2014 Työnhakijoiden määrän vaihtelu Osa viihtyy ja pysyy kotihoidossa

Lisätiedot

Kehitys- ja urakeskustelu urakehitysmahdollisuuksien ja uudelleensijoittumisen edistäjänä

Kehitys- ja urakeskustelu urakehitysmahdollisuuksien ja uudelleensijoittumisen edistäjänä 1 Kehitys- ja urakeskustelu urakehitysmahdollisuuksien ja uudelleensijoittumisen edistäjänä Miten tuloksellisia keskusteluja työurasta käydään? Mistä hyvä työurakeskustelu koostuu? Miksi urakehitysmahdollisuuksista

Lisätiedot

Johtaminen ja työyhteisön dynamiikka muutoksessa

Johtaminen ja työyhteisön dynamiikka muutoksessa Johtaminen ja työyhteisön dynamiikka muutoksessa Muutoksen johtaminen -koulutuspäivä Jaana Piippo 30.9.2014 Mitä työyhteisön dynamiikka tarkoittaa? Termi dynamiikka tulee kreikan sanasta dynamis, joka

Lisätiedot

HYVINVOIVA SIHTEERI. Haasta itsesi huipulle seminaari Tapio Koskimaa Työhyvinvointipäällikkö

HYVINVOIVA SIHTEERI. Haasta itsesi huipulle seminaari Tapio Koskimaa Työhyvinvointipäällikkö HYVINVOIVA SIHTEERI Haasta itsesi huipulle seminaari 23.9.2016 Tapio Koskimaa Työhyvinvointipäällikkö SIHTEERI 2 26.9.2016 SIHTEERI ENNEN Kun esimies tuli aamulla töihin, hänen sihteerinsä oli ovella vastassa

Lisätiedot

Lean käytännössä Vaiheistettu Lean kehittämisen matka

Lean käytännössä Vaiheistettu Lean kehittämisen matka Lean käytännössä Vaiheistettu Lean kehittämisen matka JTO LEAN LEARNING CENTER OY Vuoden 2016 kevään valmennukset: - 26.-27. tammikuuta - 7.-8. maaliskuuta - 11.-12. toukokuuta Ilmoittautuminen peter.kanerva@lean-jto.fi

Lisätiedot

JOHTAMINEN UUDESSA MAAILMASSA kohti innostavaa ja vastuuttavaa johtamiskulttuuria DAN SOBACK

JOHTAMINEN UUDESSA MAAILMASSA kohti innostavaa ja vastuuttavaa johtamiskulttuuria DAN SOBACK JOHTAMINEN UUDESSA MAAILMASSA kohti innostavaa ja vastuuttavaa johtamiskulttuuria DAN SOBACK Johtamisen Suuri Murros Käännetään pyramidit JOHTO HENKILÖSTÖ Ohjeistaa ja hallinnoi Mahdollistaa ja tukee Henkilöstö

Lisätiedot

Miten kirjastossa oleva tieto saadaan asiakkaiden käyttöön? Mihin kirjastossa tarvitaan osaamista?

Miten kirjastossa oleva tieto saadaan asiakkaiden käyttöön? Mihin kirjastossa tarvitaan osaamista? Miten kirjastossa oleva tieto saadaan asiakkaiden käyttöön? Mihin kirjastossa tarvitaan osaamista? Kirjaston tehtävä Sivistys Innoitus Kirjaston tavoitteet Palvelu, jolla on merkitystä ja jota käytetään

Lisätiedot

LUPA LIIKKUA PARASTA TÄSTÄ TYÖKALUJA ITSELLESI!

LUPA LIIKKUA PARASTA TÄSTÄ TYÖKALUJA ITSELLESI! LUPA LIIKKUA PARASTA TÄSTÄ TYÖKALUJA ITSELLESI! 1. Työyhteisön osaamisen johtamiseen 2. Lasten liikunnan lisäämiseen toimintayksikössä 3. Työhyvinvoinnin parantamiseen 4. Henkilökunnan ammatillisuuden

Lisätiedot

Itsensä johtaminen uudessa työympäristössä uusin työtavoin

Itsensä johtaminen uudessa työympäristössä uusin työtavoin Itsensä johtaminen uudessa työympäristössä uusin työtavoin Luento 17.5.2017 VR - Matkakumppanit Jaana Ahtonen-Huuskonen / DIALOGO www.dialogo.fi Luennon aiheita: Itsensä johtaminen Vahvuuksien tunnistaminen

Lisätiedot