"Kaiken viisauden alku on tosiasioiden tunnustaminen." Mikäs siinä. Kunhan ensin tiedetään mitkä ovat tosiasioita.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download ""Kaiken viisauden alku on tosiasioiden tunnustaminen." Mikäs siinä. Kunhan ensin tiedetään mitkä ovat tosiasioita."

Transkriptio

1 Tokaisuja Kimmo Kettunen "Kaiken viisauden alku on tosiasioiden tunnustaminen." Mikäs siinä. Kunhan ensin tiedetään mitkä ovat tosiasioita. "Katso ihmistä." Miksi pitäisi katsoa? Tai: mitä katsottavaa siinä on? Vain siksikö pitäisi katsoa, että ollaan lajitovereita? Vai säälistäkö? Yhteisestä ja jaetusta ihmisyyden avuttomuudesta "Pitää lähteä", sanoi mies ja kuoli. "Tomaatit ovat ikuisia." Seuraava James Bond -elokuva. "Tulin, näin..." Niin, mitä sitten tapahtuikaan? Ei kai mitään sen kummempaa. Juna lähti tai jotain sellaista. Aika ja sen syvyys. Tai syvyyden puute. Mutta ainakin jalat yltävät pohjaan. Aikakausien alakuloa tämä on, menneen silmäniskua. Aikojen syksy, vuosien kulku. Lopulta niin merkityksetön, niin uusimaton. Ajan liuku, elämän juoksu. Parilliset luvut, veljekset. Ajatuksen pihapiiri, pieni ja vihreä. Puiden ja pensaiden reunustama alue. Sopii potkia ajatusta pitkin pihaa. Alusvaatteidemme kanssa olemme aina yksin. Aukot tajunnassa, reiät teoriassa. Niistä näet meren aallot ja taivaan repaleiset pilvet kaiken yllä. Byrokraatti vetoaa aina lakiin ja asetukseen. Myös virheissään. Could we be brains in a vat? Perhaps you could, but I could not. Dialektisen materialismin kova ydin joskus ennen: maksoit Marxilla ja sait rahasta takaisin Engelsin, Goethen ja joitakuita mitättömyyksiä. Ehkä opin elämään ajassa, kuitenkin. Rajallisessa ajassa, äärellisessä. Vaikka äärettömyyttä tavoittelenkin. Ei pidä väsyä kesken matkan. Sitä on jäljellä liikaa muutenkin. Ei mikään ikä, ei mikään aika. Ei oikein mikään kesä, ei oikein mikään syksy. Vain elämän aika, vain elämän syksy, kerta toisensa jälkeen. Aika vaeltaa tapansa mukaan tyhjästä toiseen,

2 siirtää meitä mukanaan, kyselemättä, kuuntelematta. Me raahaudumme mukana kantapäät jotenkuten maassa, kuin tukasta kiskottaisiin lujaa. Kädet heiluvat avuttomina ilmassa, tukea ei saa mistään. Ei voi keskustella kuolleiden kanssa, ellei ole keskustellut elävien kanssa. Elämä. Parasta ennen (pvm): kuolemaa. Elämä on käytännön kysymyksiä, joille kukaan ei hymyile. Elämä ei ole kusta koeputkessa, toisin kuin kloonaajat ajattelevat. Elämä tulkintana ja tuhlauksena. Elämä vanhentaa. Aika hidastaa, kuolema kangistaa. Elämän kuminauha, ääretön Möbiuksen pinta. Elämässä ei ole mitään suurta tarinaa. On vain pieniä surkeita puronrääpäleitä, jotka valuvat jokainen eri suuntaan, kuivuvat sitten hiekkaan. Vuotavat lähteesi kuiviin. Kun lähde on kuivunut kokonaan, on elämä eletty. Ennen oli sentään great chain of being. Nykyään vain katkeamaton kylmäketju. Hämärä oli kohdallaan, hyvin asettuneena. Hämärässä sävyt, hiljaisuudessa ääni. Mutta en sytytä valoa, en vielä. En tunnusta iltaa. Tarkistan vain, että on pimeää. Ihminen on sosiaalinen eläin, joka kaipaa yksinäisyyttä. Ja onni potki: päähän vai perseeseen Jokin syvä vika meissä kaikissa. Me vain peitämme sen parhaamme mukaan. Jos sukset menevät ristiin, ne on ehkä syytä ottaa pois jalasta kokonaan. Jos joka päivä ei olisikaan ihan joka päivä. Se keventäisi elämää. Julkisuuden hyvän ja pahan pieni ero: miten päästä kaikkien huulille joutumatta kenenkään hampaisiin Kaikki erilaisia, jokainen samanarvoinen. Niin kuin oltaisiin jotain markan rahoja, jotka ovat hiukan erilaisia, mutta kuitenkin täsmälleen yhtä arvokkaita. Tai eri valuuttaa, mutta metafyysisen vaihtokurssin kautta samanarvoisia elämän pörssissä. Kalenterintekijä pyhittää lepopäivän sinun edestäsi: sunnuntain kohdalta puuttuu armollisesti tuntijako. Aika on kulumista. Kesäillan valo ei pääty, ei lopu. Se jatkaa vielä meidänkin jälkeemme. Sitten kun me emme jaksa, enää.

3 Kirjoittaa päivät kasaan, ommella ne kuin haavat. Kokemuksen kevyt kurkkuääni. Koko elämä saattohoitoa kuolemaan. Kuinka meiltä varastetaankaan päivämme, oma aikamme. Kuinka ihmiset kestävät toistensa pimeyttä Kumartaa kaikkiin suuntiin, pyllistämättä. Hovimestarin ammattitaitoa. Kun on nähnyt yhden, ei ole nähnyt kaikkia. Käsiala: ulappa jolta ei ole paluuta. Mutta katso väylän merkkejä, niissä on luonnetta Kävely on köyhyyden rytmi, jalat köyhän huvi. Heiluvat kädet kesän illassa kulkemassa, etunoja ja nopea askel pois. Levottomuus iskee koko rahalla eikä jätä vaihtorahaa. Lukon muisti on pitkä, kuolleen varjo pimeässä. Lähti kävelemään, tuli perille. Sitä ihmetteli ikänsä. Maailmanmiehen elkeisiin tarvitaan maailmaakin. Maan suola? Suolahan pilaa kaiken... Mielen makuja: makea nauru, hapan ilme. Miksi me puhumme eläimille? Siksi, että ne eivät vastaa typerästi. Miten painokkaasti vessanhoitaja sanoikaan "Guten Tag"! Koko 30 Pfennigin, vessan käytön ja käsien pesun taksan, intensiteetillä. Miten paljon elämä meiltä loppujen lopuksi vaatiikaan. Kaiken. Mutta muistanko mitään? En usko. Kuljen ohi kohisten. Muuttaa elämä, muuttaa tyyli. Kun tyyli loppuu, jatka elämällä. Myydä markan aforismeja eurolla, kuin ministeri osakkeita. Myönnä puutteesi, ne vähäiset. Iloitse vahvuuksistasi, yhtä vähäisistä. Elämä opettaa koko rahalla, lompakko avoinna. Huomaan että opetetaan, en tiedä, opinko. Nauraa riittävän lujaa. Niin että nauru kuuluu. Niin että tietää ja muistaa nauraneensa.

4 Niin paljon hiljaisuutta tässä kaikessa valossa. Eikä pimeä tuo ääntä. Niin perin juurin rehellinen mies, ettei pystynyt pettämään edes itseään. Kusella kastettu. Niin hyvin suunniteltu, että jäi puoliksi tekemättä. Niinä hetkinä kun hiljaisuus pyyhkii minut alleen ja pystyn vain hengittämään. Nyt käännyn asioihin. Jo? Vasta? Eikä kieli peitä mitään. Oli aina askelen edellä. Mutta takaa ei tullut enää ketään. On astuttava veteen ja annettava sen huuhdella kasvoja. Ottaa maailmasta mittaa, ei tukea. Perusasiat ovat yksinkertaisia - elämässä on hyvin vähän perusasioita. Pitää maailma hanskassa ja hanska kädessä. Niin hygieenistä. Pitää päivästä kirjaa, niin että aikaa voi sitten selailla joskus myöhemmin. Vaikka vanhainkodin kuumuudessa. Primus inter pares. Paras vertaistensa hölmöjen joukossa. Puhtaus on puoli unelmaa. Sata sanaa melkein jo täyttää kielen: olla, ja, se, ei, joka... Sinua seuraavat sanat, maailman varjot (jottei sinun tulisi ikävä). Ja sata sanaa melkein jo täyttää kielen: olla, ja, se, ei, joka... Sinua seuraavat sanat, maailman varjot (jottei sinun tulisi ikävä). Sitä tavoittelee totuuden banaaneja sanojen kepillä (ja niin pitkä matka, niin pitkä matka). Sitä odottelee ajatusten ohilentoa. Ei näy, ei kuulu. Vain hiljaista sadetta. Sitä jatkaa todellisuutta mielikuvituksella kuin hölmöläinen peittoa. Sitä toivoo, että elämä pyyhkisi pois turhan ylpeyden ja jättäisi jäljelle tarpeellisen minimivarannon. Mutta mistä se ne erottaisi? Tasii samalla huitelulla joka puolelta, niin että soi. Sosiaalisuuden käänteinen keskipakoisvoima heittää ihmiset hakeman turvaa toisistaan. Minä toimin normaalin keskipakoisvoiman vallassa, kiertävä liike heittää minut ulkokehälle. Sosiaalisuuden surujuhla. Liput ja marssimusiikki. Tumma puku ja suora ryhti, matala vaimea puheääni.

5 Suuri on suuri myös kompromisseissa. Tangosanoitus taitaa olla oikeassa: rakasta, kärsi ja unhoita. Tiukka hegeliläinen kolmisointuhan tuo on: teesi, antiteesi ja synteesi. Kolmea pitempään tässä maailmassa tuskin kannattaakaan laskea, koska se tekee maailmasta liian mutkikkaan, mutta kolmea vähempäänkään ei kannata tyytyä, koska se taas tekee maailmasta kornin, liian simppelin. Olkoon maailman kantaluku siis hegeliläinen kolme. Todellisuus on yleisöäänestys: silmän, korvan, kielen, nenän ja ihon suosikki. Tosi demokratia, me itse. Tulee lappu: "Olette ehkä olemassa. Lähettäkää henkilökohtainen arpanumeronne tarkistusta varten..." Tulla epäily edellä sisään ovesta. Menetelmällisesti. Tässä iässä jota ei ole. Tai ajassa, jota ei tiedä. Vaikeuksien kautta voittoon, niin. Vaan entäpä sitten, kun se onkin voittojen kautta vaikeuksiin? Tai ei minkään kautta ei mihinkään? Valita tie, elää elämä. Totuuden kanssa niin ja näin, niin kuin niin usein. Vastuun ankaruuden jyrkkä jako: tiede ja taide. Eikä vasen korva kuule, mitä oikea tekee. Venytetään penniä ja kärsivällisyyttä. Liekö kärsivällisyys vain niin jalosta metallista, että se venyisi loputtomiin? Vetää kesä kasaan, tulla alas ilmasta, kuin kiipeäisi tikkaita alas yrittäen viivytellä jokaisella pienalla niin pitkään kuin vain voi. Kun ei muutakaan mahda. Viinaako? Lasillinen, kiitos. Kaada sen piripintaan, heilauta tukkaan, pyyhi hiukset otsalta. Kävele. What next? Luultavasti so what. Yleinen ja erityinen uskonnonvapaus: vapaus olla harjoittamatta yhtään mitään. Älä tyydy! Elämäntehtävä, jota ei voi paeta. Yrityksen avainhenkilö - eikös ne kaikki tule avaimilla töihin?

Ajatelmia, erilaisista aiheista.

Ajatelmia, erilaisista aiheista. Ajatelmia, erilaisista aiheista. Tätä kokoelmaa voi hyödyntää monin eri tavoin, esim. 1) Tulosta ajatelmat joko aiheryhmittäin tai sekaisin, joko kaikki, tai ne jotka haluat. Tulosta ne värillisille papereille.

Lisätiedot

Runoja, aforismeja ja ohjeita elämään

Runoja, aforismeja ja ohjeita elämään 1 Kahtahalle kulkee joka tie: jostain pois ja jotain liki vie. Tien alussa lähdin taivasta tavoittamaan. Vaan ensin täytyi syvästi löytää maa. Kehä kiertyy umpeen - alkusuuntaan samaan nyt saanko tavoittaa?

Lisätiedot

Tekstin kantaesitti Espoonlahden teatteri Kannusillanmäen kesäteatterissa Sunan navetan ympäristössä 6.6.2008

Tekstin kantaesitti Espoonlahden teatteri Kannusillanmäen kesäteatterissa Sunan navetan ympäristössä 6.6.2008 1(17) Kaarlo Kankaanpää Purkaus raakaa puhetta rakkaudesta Tekstin kantaesitti Espoonlahden teatteri Kannusillanmäen kesäteatterissa Sunan navetan ympäristössä 6.6.2008 Maailma pysähtyisi äkkiä ellei pyörää

Lisätiedot

Luin kirjan kokonaan. Sitten aloin alusta lukemaan joitain pätkiä. Olet rohkea kun kirjoitit sen.

Luin kirjan kokonaan. Sitten aloin alusta lukemaan joitain pätkiä. Olet rohkea kun kirjoitit sen. 1 Hei, haluaisin kiittää kirjasta. Se oli todella koskettava ja rehellinen. Olet varmaan saanut paljon samaa palautetta. Itkin hillittömästi kun luin sitä. Kiitos kun kirjoitit kirjan ja jaoit surusi meidän

Lisätiedot

Elä sitä, mitä jo olet!

Elä sitä, mitä jo olet! ! Co-Creating meaningful futures. Mikko Paloranta mikko.paloranta@mirrorlearning.com 040 585 0022 Elä sitä, mitä jo olet!... 1 1.1. Lukijalle... 4 2. Luomme oman todellisuutemme... 5 2.1. Minä ja todellisuuteni...

Lisätiedot

Seitsemän kolumbialaisen nuoren ilmestykset Taivaasta ja Helvetistä

Seitsemän kolumbialaisen nuoren ilmestykset Taivaasta ja Helvetistä Seitsemän kolumbialaisen nuoren ilmestykset Taivaasta ja Helvetistä Yhtenä ryhmänä Jeesus Kristus vei nämä seitsemän kolumbialaista nuorta ja näytti heille Taivaan ja Helvetin. Kuuntele heidän selostuksensa

Lisätiedot

Täällä kaupungissa on outoa se, että ihminen joutuu seisomaan jalkaterät, vartalo, ja kasvot kohti kahta järveä. Mutta kun toiselle järvelle näyttää

Täällä kaupungissa on outoa se, että ihminen joutuu seisomaan jalkaterät, vartalo, ja kasvot kohti kahta järveä. Mutta kun toiselle järvelle näyttää I Täällä kaupungissa on outoa se, että ihminen joutuu seisomaan jalkaterät, vartalo, ja kasvot kohti kahta järveä. Mutta kun toiselle järvelle näyttää kasvonsa, niin toiselle näyttää takapuoltansa. Ei

Lisätiedot

Saatteeksi: Perusneuvoja vuodelta 2003:

Saatteeksi: Perusneuvoja vuodelta 2003: 1 Saatteeksi: n. 80% jutskista on minun tekeleitäni. Loput olen kuullut(radio, tv, tyypit) tai lukenut(lehdet, Carpe Diem, Raamattu tai Ikuisia ajatuksia (huom. Ei nettiä!!)). Syyskuun alussa 2003 kuulin

Lisätiedot

HERRA ELÄÄ Pastori Ei'ichi Itoon elämänkerta

HERRA ELÄÄ Pastori Ei'ichi Itoon elämänkerta HERRA ELÄÄ Pastori Ei'ichi Itoon elämänkerta Suomennos Jorma Pihkala JOHDANTO Japanin protestanttinen lähetyshistoria on varsin lyhyt. Kun amerikkalaiset sotalaivat pakottivat 250 vuotta muusta maailmasta

Lisätiedot

Harhailua ja ihmettelyä

Harhailua ja ihmettelyä 1 Harhailua ja ihmettelyä - Reppumatka maailman ympäri Antti Halla (Draft 13.12.2013) Sisältö Alkusanat 5 Lähtö 7 Intia 9 Nepal 15 Kiina 21 Merelle 29 Kalifornia 33 Alkusanat Lähdin vuonna 2009 reppumatkalle

Lisätiedot

TAIVAS TOIVOSSA VALMIINA LÄHTÖÖN

TAIVAS TOIVOSSA VALMIINA LÄHTÖÖN TAIVAS TOIVOSSA VALMIINA LÄHTÖÖN Merja-Riitta Savolainen Merja-Riitta Savolainen J O H D A N T O Pohdiskelen elämää, tässä ajassa, Raamatun valossa. Ajatukset, tunteet ja päivät vaihtuvat kirjanteon aikana.

Lisätiedot

TIMO KIISKINEN. omalla maalla

TIMO KIISKINEN. omalla maalla TIMO KIISKINEN omalla maalla Timo Kiiskinen: Laulu ja kitara Maarit Hurmerinta: Laulu 1. Jorma Kääriäinen: Laulu 8, taustalaulu 9. Muusikot: Jarkka Rissanen: kitara: 1, 2, 4, 7 ja 14. Markku Kanerva: kitara

Lisätiedot

Sukellus Roomalaiskirjeeseen. Uusia tuulia, Room 12-13 ja 15

Sukellus Roomalaiskirjeeseen. Uusia tuulia, Room 12-13 ja 15 Sukellus Roomalaiskirjeeseen Paavalin tärkeimmän kirjeen sanakäänteiden takaa löytyy paljon tuttua myös sinulle ja minulle. Tervetuloa roomalaisten saappaisiin pohtimaan uskoa, Jumalalle kelpaamista ja

Lisätiedot

Myynti - Brian Tracyn cd Referoinut/suomentanut Juha Ahola, tammi- huhtikuu 2008

Myynti - Brian Tracyn cd Referoinut/suomentanut Juha Ahola, tammi- huhtikuu 2008 http://www.vauhtipyörä.fi/blog 1/7 Myynti - Brian Tracyn cd Referoinut/suomentanut Juha Ahola, tammi- huhtikuu 2008 Moni myyjä on häpeissään ja ujona siitä, että on myyjä. He ajattelevat, että myyjänä

Lisätiedot

Herra antama uskonhenki

Herra antama uskonhenki 1 Pirjon opetus 7.11.2010 Herra antama uskonhenki Tässä viime aikoina Jumala on erikoisesti puhunut siitä niin, että Hänen syvä halunsa on nostaa seurakunta ja seurakunnat vaeltamaan lopunajan vuosina

Lisätiedot

Copyright 2005 Karri Kokko All rights reserved. Kansi: Karri Kokko. Layout: Jukka-Pekka Kervinen. Painopaikka: Helsinki

Copyright 2005 Karri Kokko All rights reserved. Kansi: Karri Kokko. Layout: Jukka-Pekka Kervinen. Painopaikka: Helsinki Varjofinlandia Copyright 2005 Karri Kokko All rights reserved Kansi: Karri Kokko Layout: Jukka-Pekka Kervinen Painopaikka: Helsinki poesia on Lasipalatsin Mediakeskus Oy:n Kirja kerrallaan -kustantamon

Lisätiedot

Ivo Sasek. Muutoksien Herra. Elaion-Verlag CH-9428 Walzenhausen

Ivo Sasek. Muutoksien Herra. Elaion-Verlag CH-9428 Walzenhausen Ivo Sasek Muutoksien Herra Elaion-Verlag CH-9428 Walzenhausen Elaion CH-9428 Walzenhausen Saatavana Gemeinde-Lehrdienst Til.nro 19 FIN Saksankielinen alkuteos: Herr der Wandlungen 3. painos 2003 1. suomalainen

Lisätiedot

PALKOHEDELMÄT A novel by Jani Muhonen

PALKOHEDELMÄT A novel by Jani Muhonen PALKOHEDELMÄT A novel by Jani Muhonen Copyright 2013 Jani Muhonen & Oletko tosissasi Oy Smashwords Edition Palkohedelmat.fi License Notes This ebook is licensed for your personal enjoyment only. This ebook

Lisätiedot

MUN ELÄMÄNI runo ja kirjoituskilpailun järjestivät seudulliset nuorisotiedotushankkeet yhdessä Lasten ja nuorten kulttuuriasiamies

MUN ELÄMÄNI runo ja kirjoituskilpailun järjestivät seudulliset nuorisotiedotushankkeet yhdessä Lasten ja nuorten kulttuuriasiamies MUN ELÄMÄNI runo ja kirjoituskilpailun järjestivät seudulliset nuorisotiedotushankkeet yhdessä Lasten ja nuorten kulttuuriasiamies hankkeen kanssa. Kilpailu tuotti noin 80 kiinnostavaa nuorten kirjoittajien

Lisätiedot

MY SCRIPT. an original screenplay by.

MY SCRIPT. an original screenplay by. <Your Name> MY SCRIPT an original screenplay by (555) 555-5555 MyEmail@emailaddress.com 1 EXT. KEINU MEREN RANNALLA - DAY 1 Kaksi 8-vuotiasta pientä TYTTÖÄ parikeinussa,

Lisätiedot

Ystäväkirje. Joulujuhla. Kiitämme kuluneesta vuodesta sekä toivotamme Siunattua Vapahtajamme syntymäjuhlaa ja Armorikasta Uutta Vuotta 2014!

Ystäväkirje. Joulujuhla. Kiitämme kuluneesta vuodesta sekä toivotamme Siunattua Vapahtajamme syntymäjuhlaa ja Armorikasta Uutta Vuotta 2014! Ystäväkirje Joulukuu 2013 nro 3 Kiitämme kuluneesta vuodesta sekä toivotamme Siunattua Vapahtajamme syntymäjuhlaa ja Armorikasta Uutta Vuotta 2014! Lehtomäen kodin väki Ev. lut. lähimmäislähetys ry Osoite:

Lisätiedot

Viivi Paavonperä: Kaikkein tärkein

Viivi Paavonperä: Kaikkein tärkein Viivi Paavonperä: Kaikkein tärkein 1. Istun nyt yksin puiston penkillä. Tarvitsen nyt rauhaa ja yksinoloa. Otan päiväkirjani laukustani, ja aloitan: Rakas Päiväkirjani! Tänään oli taas samanlainen päivä

Lisätiedot

Elämäni tärkein asia Vernerin runokilpailun satoa 2007

Elämäni tärkein asia Vernerin runokilpailun satoa 2007 Elämäni tärkein asia Vernerin runokilpailun satoa 2007 Piirroskuvat: Linda Lauttia, Perttulan erityisammattikoulu. Toimitus: Jaana Teräväinen, Jenni Meronen Taitto ja toimitus: Soile Mottisenkangas Julkaistu:

Lisätiedot

UUTUUS TUNNE LUKKOSI -MENESTYSKIRJAN

UUTUUS TUNNE LUKKOSI -MENESTYSKIRJAN UUTUUS TUNNE LUKKOSI -MENESTYSKIRJAN TEKIJÄLTÄ! KIMMO TAKANEN TUNNE SYDÄMESI SYDÄMESI MATKA UUTEEN RAKKAUTEEN WSOY KIMMO TAKANEN TUNNE SYDÄMESI MATKA UUTEEN RAKKAUTEEN WERNER SÖDERSTRÖM OSAKEYHTIÖ HELSINKI

Lisätiedot

santeri niemelle Sateenkaarentekijät avaa heti! Sateenkaarentekijät - Osa 1 Osa 1 Sateenkaarentekijät Osa 1 Klaus Hagerup Klaus Hagerup

santeri niemelle Sateenkaarentekijät avaa heti! Sateenkaarentekijät - Osa 1 Osa 1 Sateenkaarentekijät Osa 1 Klaus Hagerup Klaus Hagerup Sateen- kaaren- tekijät Sateenkaarentekijät - Osa 1 Santeri on aivan tavallinen poika. Hänelle tapahtuu kuitenkin kummia. Hän tapaa aivan tavalliselta näyttävän tytön, Saran, joka lentää hyrrällä ja laskee

Lisätiedot

SELKEÄ EVANKELIUMIN SANOMA A CLEAR GOSPEL MESSAGE - Zac Poonen

SELKEÄ EVANKELIUMIN SANOMA A CLEAR GOSPEL MESSAGE - Zac Poonen SELKEÄ EVANKELIUMIN SANOMA A CLEAR GOSPEL MESSAGE - Zac Poonen Haluan tässä artikkelissa selittää, mitä merkitsee olla uudestisyntynyt - eli pelastettu. Parannus on ensimmäinen askel tähän kokemukseen,

Lisätiedot

VANHA TESTAMENTTI. 1. Jumala ja ensimmäiset ihmiset

VANHA TESTAMENTTI. 1. Jumala ja ensimmäiset ihmiset 8 VANHA TESTAMENTTI 1. Jumala ja ensimmäiset ihmiset - Jumala luo ihmisen (1. Moos. 2: 15 22) x - Syntiinlankeemus (1. Moos. 3: 1 13 ) x - Vedenpaisumus (1. Moos. 6: 13 7: 5, 17 24) Laulukirjat Lasten

Lisätiedot

Kriisitilanteessa. Rukoushetken yhteydessä voidaan käyttää esimerkiksi seuraavia virsiä: 600, 482, 555, 603, 209, 361 ja 384.

Kriisitilanteessa. Rukoushetken yhteydessä voidaan käyttää esimerkiksi seuraavia virsiä: 600, 482, 555, 603, 209, 361 ja 384. Kriisitilanteessa Tätä aineistoa käytetään kriisitilanteen rukoushetkessä (ks. sen rakenne s. 9). Rukoushetki kriisitilanteessa on aineistoineen myös Kasuaalitoimitusten kirjassa. Rukoushetken johtaa pappi,

Lisätiedot

Lahti 3. Millaista Messiasta juutalaiset odottavat?

Lahti 3. Millaista Messiasta juutalaiset odottavat? Lahti 3. Millaista Messiasta juutalaiset odottavat? Tänään Israelissa alkaa uusi viikko toisin kuin Suomessa, jossa viikko on vasta alkamassa. Sunnuntaisin Israelissa on tapana sanoa: shavuot tov - hyvää

Lisätiedot

Kolmin aina kaunihimpi

Kolmin aina kaunihimpi Kolmin aina kaunihimpi TIMO MÄNNIKKÖ Paula asteli keittöön haukotellen raskaasti. Huomenta, hän sanoi unisella äänellä. Huomenta, kulta, sanoin ja kaadoin kahvia hänen mukiinsa. Ei sinun olisi tarvinnut

Lisätiedot