LTPT 1316 RYHMÄN OPINTO- JA KULTTUURIMATKA MURMANSKIIN

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "LTPT 1316 RYHMÄN OPINTO- JA KULTTUURIMATKA MURMANSKIIN"

Transkriptio

1 LTPT 1316 RYHMÄN OPINTO- JA KULTTUURIMATKA MURMANSKIIN Matkaraportti. Raisa Järvenpä ryhmänohjaaja Saamelaisalueen koulutuskeskus Kevät 2014

2 Liiketalouden perustutkintoa opiskeleva ryhmä LTPT1316 kävi opintomatkalla Murmanskissa Opintomatka liittyi vapaasti valittaviin opintoihin ja opintokokonaisuuden teemana on kansainvälinen markkinointi. Opintomatkalle osallistui ryhmästä yhdeksän opiskelijaa: Aapo Leppälä, Adriana Assis, Anne-Maria Tepsell, Elina Soikkonen, Joni Sellman, Kim Kiviniemi, Milla Kautovuori, Minna Rautiainen ja Nina Nuorgam. Ryhmänohjaaja toimi matkan organisaattorina ja vetäjänä ja oppilaitoksen vanhempi vahtimestari Aarre Vilponen toimi matkalla sekä kuljettajana että toisena vastuuhenkilönä. Keskiviikkoaamu valkeni aurinkoisena, kun ryhmä jännittyneitä ja innokkaita opiskelijoita ohjaajineen aloitti matkansa kohti Murmanskia. Rajamuodollisuudet Suomen puolella sujuivat erittäin näppärästi ja puomien jälkeen olikin jo vastassa Venäjän tulli. Maahantulokorttien täyttäminen vei aikaa, vaikka olimmekin harjoitelleet luonnoksen täyttämistä etukäteen. Hieman myös jännitti, joudummeko tekemään lisäselvityksiä brasilialaisen opiskelijan osalta, koska hänelle ei viisumivapauden vuoksi voitu hankkia viisumia. Kiitos Murmanskin konsulaatin etukäteisyhteistyön, rajanylitys eteni mallikkaasti eikä auton tarkastusrutiinitkaan vieneet paljon aikaa. Pysähdyimme pikaisesti Lotan kioskilla, ja jatkoimme matkaamme kohti Murmanskia. Opiskelijoita ihmetytti, kuinka maisemat muuttuivat heti, kun raja oli ylitetty ja kuinka suuri ero tien kunnossa voi olla. Aarre taitavana kuskina kuitenkin väisteli syvimmät kuopat, joten matkapahoinvoinnilta vältyttiin. Kari Pääkkö kertoi matkan aikana Murmanskin ja Inarin kunnan välisestä yhteistyöstä vuosien aikana ja valotti myös Murmanskin alueen historiaa ja vetovoimatekijöitä. Pidimme tauon perinteisellä pysähdyspaikalla, jossa nautimme koulun keittiön mukaan pakkaamia eväitä ja jaloittelimme hetken kauniissa järvimaisemassa. Vaikka jäät näyttivät heikoilta ja sulapaikkoja oli runsaasti, oli järvellä useampia pilkkijöitä saaliin toivossa. Jatkoimme ajelua mukavassa säässä Ylä-Tulomaalle saakka, missä pidimme seuraavan tauon. Opiskelijat nostivat ruplia pankkiautomaatista ja ostivat kyläkaupasta matkaevästä. WC:n löytäminen aiheutti haastetta, koska kyläkaupan yhteydessä ollut kahvila oli suljettu eikä huoltamonkaan yhteydessä ollut vessaa. Onneksi kylätalo sattui olemaan auki, joten tämäkin haaste saatiin ratkaistua. Matka

3 eteni yllättävän nopeasti hyvässä seurassa ja oli mukava jutella opiskelijoiden kanssa oikein ajan kanssa. Mitä lähemmäksi Murmanskia saavuimme, sitä enemmän opiskelijoilla oli kysyttävää ja ihmeteltävää. Ympäristö ja talot näyttivät hyvin paljon erilaisilta kuin meillä Suomessa ja roskien määrä herätti kovasti kummastusta. Ensimmäinen vierailukohteemme sijaitsi Kolan kaupungissa. Kola on käytännössä kasvanut kiinni Murmanskin kaupunkiin, mutta molemmilla alueilla on oma hallinto. Vierailimme Kolassa Moskovan yrittäjyysakatemian Murmanskin yksikössä. Oppilaitoksen johtaja, Inna Andrusenko otti meidät vastaan ja esitteli meille rakennusta ja kertoi Kolan historiasta sekä oppilaitoksen toiminnasta. Vuonna 1997 perustettu Moskovan yrittäjyysakatemia on yksityinen oppilaitos, jolla on yhdeksän yksikköä ympäri Venäjää. Yksiköistä pohjoisin on Murmanskissa, missä voi opiskella taloutta, kauppaa, hallintoa ja markkinointia. Oppilaitoksessa on paljon myös aikuisopiskelijoita, joille opinnot räätälöidään tehtäväksi työn ohessa. Jatkoimme rupattelua kahvitarjoilun merkeissä ja ennen lähtöä kävimme vielä tervehtimässä liiketalouden opiskelijoita. Ryhmässä oli 25 opiskelijaa ja suurin osa heistä oli aikuisopiskelijoita, jotka opiskelevat työn ohessa. He olivat hyvin kiinnostuneita suomalaisesta koulutusjärjestelmästä sekä meidän opetussuunnitelmista. He kertoivat myös halukkuudestaan vierailla Ivalossa ja tutustua konkreettisemmin meidän oppilaitoksen tarjoamiin mahdollisuuksiin ja vaihtoehtoihin.

4 Ryhmä kahvistelemassa Yrittäjyysakatemialla. Ennen Murmanskiin siirtymistä kävimme tutustumassa Kolan kirkkoon eli vuonna 1804 rakennettuun Neitsyt Marian ilmestyksen katedraaliin. Kirkon upeat ikonit ja seesteinen tunnelma tekivät meihin suuren vaikutuksen ja vaikuttavuutta lisäsi vapaapäivältä meitä varten paikalle tullut pappi, joka kertoi kirkon historiasta. Kirkossa oli 1600 luvulta peräisin oleva puinen matkaristi, jonka äärellä merille lähteneet miehet ja heidän omaisensa olivat käyneet rukoilemassa. Hienon vierailun kruunasi mahdollisuus kiivetä papin kanssa kellotorniin ihailemaan Kolan kaupungin maisemia ja soittamaan kirkonkelloja.

5 Pappi kertoi kirkon historiasta sekä matkarististä. Pääsimme myös kellotorniin kuuntelemaan kirkonkelloja.

6 Pikaisen ostoskäynnin jälkeen ajelimme Murmanskiin ja siellä Meridian hotelliin. Hyvätasoinen hotelli sijaitsee ydinkeskustassa ja siitä on helppo tutustua jalkaisin kaupungin nähtävyyksiin. Sisäänkirjautuminen huoneisiin sujui nopeasti ja opiskelijat olivat tyytyväisiä huoneiden tasoon. Nälkä kurni kaikkien vatsoissa ja lyhyen hengähdystauon jälkeen olimme valmiita lähtemään yhteiselle illalliselle. Seuraamme liittyi Artur Ilyasov, joka on ollut aktiivisesti mukana organisoimassa SAKK:sta Murmanskiin suuntautuneita opiskelija- ja opettajavaihtoja. Nälkä ja väsymys painoivat matkalaisten jaloissa, joten valitsimme ravintolan, joka sijaitsi lähellä hotellia. Murmanskin ensimmäinen Kruzhka ketjun ravintola osoittautui hyväksi valinnaksi, vaikka tilausten odottaminen kesti hyvin kauan. Syömisen lomassa opiskelijat kertoivat olleensa vähän yllättyneitä, että keskusta näytti niin siistiltä ja länsimaiselta. Isoja rakennuksia oli paljon, mutta ympäristö vaikutti kotoisalta eikä liikennekään ollut niin vilkasta kuin mitä he olivat luulleet. Raitiovanuja muistuttavat johdinautot herättivät vähän hilpeyttä, koska suurin osa autoista oli hyvin värikkäitä ja ränsistyneen näköisiä. Osa ryhmästä kävi vielä illallisen jälkeen kävelemässä keskustassa, mutta aika pian kaikki kömpivät huoneisiinsa ja nukkumaan. Tilausten odottelua Kruzhkassa.

7 Ensimmäinen yö sujui hyvin ja kaikki olivat muistaneet pestä hampaansa pullovedellä vesijohtoveden sijaan Runsaan ja hyvän aamupalan jälkeen olimme valmiita uuteen, mielenkiintoiseen päivään. Artur tuli hakemaan meitä hotellin aulasta kello yhdeksän ja lähdimme vierailulle toiseen oppilaitokseen eli Murmanskin teolliseen opistoon. Murmanskin teollinen opisto on vuonna 1947 perustettu valtiollinen oppilaitos, joka tarjoaa ammatillista koulutusta yli 30 alalla, muun muassa hotelli- ja ravintola-alalla sekä rakennusalalla. Vuonna 2013 opistossa opiskeli 980 opiskelijaa ja henkilökuntaan kuului yli 170 opettajaa. Teollisen opiston opetustiloihin kuuluu muun muassa kaksi kirjastoa, kuntosali, kolme tietokoneluokkaa, kielikeskus sekä lukuisia eri oppiaineille kuuluvia erityisluokkia. Teollisen opiston yhteistyökumppaneina toimii yli 120 suurta, keskikokoista ja pientä yritystä, mukaan lukien esimerkiksi Statoil. Saapuessamme oppilaitokselle jätimme takit narikkaan, jota hoiti kaksi oppilaitoksen työntekijää. Artur esitteli osan isosta ja sokkeloisesta rakennuksesta, ja kävimme tutustumassa hitsaustiloihin, metallin työstöhalliin, englannin luokkaan, automekaniikkaluokkaan, ajo-opetussimulaattoriin sekä kielikeskukseen. Oppilaitoksen johtaja, Grigory Shatilo, kertoi ryhmälle oppilaitoksesta sekä heidän tulevaisuuden suunnitelmista. Oppilaitoksessa oli vierailumme aikana meneillään koulutusministeriön suorittama tarkastus, jossa haastateltiin opettajia ja opiskelijoita sekä mitattiin opetuksen laatua ja oppimistuloksia. Johtaja ja opettajat kertoivat vähän jännittävänsä tarkastuksen tuloksia, koska ne vaikuttavat suoraan ministeriön myöntämiin rahallisiin resursseihin seuraavalle lukuvuodelle. Vierailun päätteeksi saimme kutsun juhlasaliin, jossa oppilaskunta halusi esittää meille power point esityksen heidän aktiivisesta toiminnastaan. Saimme myös nähdä uunituoreen esittelyvideon oppilaitoksesta. Annoimme esittelijöille tuliaisina oppilaitoksestamme kaulanauhoja, kyniä ja venäjänkielisiä oppilaitosesitteitä, jotka otettiin tyytyväisinä vastaan. Opiskelijoiden mielestä vierailu oli monipuolinen ja heistä oli mielenkiintoista verrata venäläisen oppilaitoksen toimintatapoja meidän omaamme.

8 Oppilaitoksen johtaja Grigory Shatilo esitteli ryhmälle oppilaitosta. Automekaniikan luokassa oli monipuoliset ja modernit opetusvälineet.

9 Oppilaitosvierailun jälkeen ryhmä oli valmis lähtemään lounaalle Murmanskin toiseen kansainväliseen hotelliin Park Inn:n. Jokainen löysi runsaasta buffet-valikoimasta itselleen maistuvaa syötävää, ja oli mukavaa rupatella lounaan ohessa opiskelijoiden ajatuksista, odotuksista ja näkemyksistä opintomatkan sujumisesta. Lounaalta siirryimme keskustassa olevaan jääpalatsiin, jossa järjestettiin vuotuiset vapaa-ajan messut. Inarin kunta on ollut osallistunut messuille 2007 vuodesta lähtien yhdessä alueen matkailuyritysten kanssa. Messujen kävijämäärä on noin , joten kysymyksessä on merkittävät messut murmanskilaisille. Huomasimme, että Inari-Saariselkä osasto ei ollut ainoa suomalainen messuosasto, vaan mukana oli muun muassa Pyhätunturi, Salla ja Oulun yliopisto. Myös Murmanskin teollisella opistolla oli iso osasto yhteistyössä alueen yritysten kanssa. Inari- Saariselkä osastosta huolehti kehittämiskoordinaattori Marja Männistö samalla, kun muut Inarin kunnan ja yritysten edustajat kävivät neuvotteluja murmanskilaisten matkanjärjestäjien kanssa matkailuyhteistyöstä. Messut eivät poikenneet ulkoisesti kovin paljon suomalaisista messuista, mutta osastot olivat värikkäämpiä ja elintarvikemyynnin hygieniavaatimukset eivät tuntuneet olevan yhtä tiukkoja kuin Suomessa. Tutustuimme osastoihin rauhassa ja teimme samalla myös edullisia ja hyödyllisiä hankintoja. Adriana ja Anne-Maria tutkailevat messujen tuotevalikoimaa.

10 Messukeskus eli Jääpalatsi. Messuvierailun jälkeen ryhmällä oli hetki aikaa shoppailla keskustassa, ja sitten lähdettiinkin jo kävelemään kohti ydinjäänmurtaja Leniniä. Matkalla tutustuimme pikaisesti rautatieasemaan ja näimme valtavia määriä junanvaunuja, jotka kuljettivat kivihiiltä. Leninin edessä on rauta-aita, johon rakastuneet pariskunnat voivat kiinnittää lukon ja heittää avaimen mereen onnellisen yhteiselämän varmistamiseksi. Leninin valtava koko herätti kunnioitusta koko ryhmässä. Opas kertoi, että jäänmurtaja on rakennettu vuonna 1959 ja se ehti seilata kolmekymmentä vuotta, kunnes vuonna 1989 sen ydinreaktorit purettiin ja laiva laitettiin telakalle. Vuodesta 2005 saakka se on toiminut museolaivana. Opas esitteli meille kaunista ja hyvin säilynyttä alusta, jonka kapeat ja erittäin jyrkät portaat vaativat keskittymistä ja varovaisuutta. Ihastelimme aluksen sisätilojen upeita käsitöitä ja siistejä tiloja, ja opas kertoikin, että aluksessa työskentelee edelleen kapteeni ja noin kolmekymmentä työntekijää, jotka kunnostavat ja remontoivat alusta tarvittaessa. Osa työntekijöistä myös asuu edelleen laivassa. Kierroksen lopuksi pääsimme ohjauskannelle ihastelemaan maisemia ja

11 testaamaan, miltä tuntui istua kapteenin penkissä ja ohjata alusta. Jäänmurtaja oli erittäin hieno vierailukohde ja onneksi vierailu sinne toteutui. Onnellisuuslukkoja rauta-aidassa. Ydinjäänmurtaja Lenin.

12 Seuraavaksi kävimme tutustumassa uusittuun kauppakeskus Volnaan, ja siellä olevaan sisustusliikkeeseen. Liikkeen työntekijät esittelivät meille yritystä ja kertoivat, miten Venäjällä kaupan alalla määritellään työntekijöiden loma-ajat ja työtunnit. Yksi työntekijä oli ollut vaihtoopiskelijana Lapin yliopistossa, ja hänellä oli paljon hyviä muistoja kerrottavana maastamme ja sen kulttuurista. Yritysvierailun jälkeen opiskelijoilla oli jonkin verran aikaa keskittyä ostosten tekemiseen ja kaupunkiin tutustumiseen omatoimisesti. Illalla kokoonnuimme taas hotellin aulaan päättämään, mihin suuntaan lähtisimme illalliselle. Päädyimme Buongiorno ravintolaan, joka oli kohtuullisen kävelymatkan päässä. Ravintola oli hyvin viihtyisä ja ruokavalikoima monipuolinen. Jälleen oli mukava rupatella päivän tapahtumista ja kuulla opiskelijoiden ajatuksia. Ruokailun lomassa Aarre antoi Arturille muistoksi hyvästä yhteistyöstä oppilaitoksemme repun ja kahvipaketin. Artur piti lahjasta kovasti, ja aikoi ottaa repun heti käyttöön ja keitellä iltakahvit perheelleen. Suuri osa opiskelijoista halusi mennä illallisen jälkeen nukkumaan, mutta saimme kuin saimmekin keilajoukkueen kasaan. Hotellin yhteydessä on keilaratoja, ja järjestimme illan päätteeksi Suomi-Venäjä maaottelun. Venäläisten joukkueeseen kuului Teollisen opiston opettajia ja opiskelijoita, ja he olivat selvästi harjoitelleet erittäin paljon. Vieraanvaraisina ja ystävällisinä isäntinä he kuitenkin julistivat meidän joukkueen voittajaksi, koska yritimme niin kovasti emmekä olleet ihan selvillä säännöistä Venäjän keilajoukkueeseen osallistui Teollisen opiston opettajia ja opiskelijoita.

13 Aamupalan jälkeen luovutimme huoneet ja pakkasimme auton. Vielä ennen kotimatkaa lähdimme käymään Aljosha patsaalla. Aljosha on 36-metrinen betoninen muistomerkki Murmanskia puolustaneille sotilaille. Patsaan juurella palaa ikuinen tuli ja sinne tuodaan runsaasti kukkia ja seppeleitä juhla- ja merkkipäivinä. Patsaan valtavat mittasuhteet paljastuvat vasta, kun menee seisomaan sen vierelle. Patsas sijaitsee 200 metriä merenpinnan yläpuolella, joten näköala ympäri kaupunkia, satamaa ja vuonoa on kokemisen arvoinen. Pysähdyimme vielä O key tavarataloon tuhlaamaan viimeiset ruplat ja bensa-aseman kautta aloitimme matkan kohti kotia. Aljosha-patsas oli erittäin vaikuttava nähtävyys.

14 Tunnelma oli leppoisa ja ajelimme yhtäkyytiä Ylä-Tulomaalle saakka. Osa matkalaisista innostui ostamaan kyläkaupan edessä myyvältä mummolta kaalilörtsyjä niin, että mummon piti loppujen lopuksi myydä eioota. Aurinko paistoi komeasti ja osa kävi käveleskelemässä kylän keskustassa saakka. Maisema Ylä-Tuulomaan keskustasta. Paluumatka eteni reippaasti, ja pian olimmekin jo viiden kilometrin puomilla. Siinä venäläinen rajavirkailija kävi tarkastamassa meidän passit ja toivotti hyvää loppumatkaa. Loputkin rajamuodollisuudet Venäjän puolella sujuivat ongelmitta ja Suomen tullissa kävimme vain pikaisesti näyttämässä passimme. Hymy oli kaikilla herkässä, kun ajelimme Raja-Joosepista kohti Ivaloa. Suuri kiitos kaikille onnistuneesta, turvallisesti sujuneesta matkasta sekä huippuhyvästä matkaseurasta!

Elinan ja Lauran matkapäiväkirja Bijoliyan kyläyhteisöjen voimaannuttamishankkeen monitorointimatkalta 21.1-10.2.2011

Elinan ja Lauran matkapäiväkirja Bijoliyan kyläyhteisöjen voimaannuttamishankkeen monitorointimatkalta 21.1-10.2.2011 Elinan ja Lauran matkapäiväkirja Bijoliyan kyläyhteisöjen voimaannuttamishankkeen monitorointimatkalta 21.1-10.2.2011 22.1.2011 Lauantai Saavuimme Delhiin aikaisin lauantaiaamuna. Matka meni hyvin ja lento

Lisätiedot

TAPOLA. Talvi 2003/04 LEHTI

TAPOLA. Talvi 2003/04 LEHTI TAPOLA Talvi 2003/04 LEHTI Lumihiutale Sinä valkoinen, hentoinen Pitsinen hohtavainen pieni Kevyt ilmassa leijäten. Alas pilven reunalta Leijailet tänne jonnekin. Loiste, joka valaisee. Läpi pimeyden tuoden

Lisätiedot

Tässä lehdessä mm. 99maahanmuuttaja suomessa 99elämänohjeita opiskelijoille 99henkilöhaastatteluja 99harrastuksia 99leirikoulu Lontoossa

Tässä lehdessä mm. 99maahanmuuttaja suomessa 99elämänohjeita opiskelijoille 99henkilöhaastatteluja 99harrastuksia 99leirikoulu Lontoossa Otavan Opiston lehtiprojektin tuotos Toukokuu 2015 - nro 7 Tässä lehdessä mm. 99maahanmuuttaja suomessa 99elämänohjeita opiskelijoille 99henkilöhaastatteluja 99harrastuksia 99leirikoulu Lontoossa /2015

Lisätiedot

RAPORTTI, KIINA 2012 Lauri Luoma, sähkö- ja automaatioasentajaopiskelija

RAPORTTI, KIINA 2012 Lauri Luoma, sähkö- ja automaatioasentajaopiskelija RAPORTTI, KIINA 2012 Lauri Luoma, sähkö- ja automaatioasentajaopiskelija Lähtöpäivä, sunnuntai 21.10.2012 Saavuimme Helsinki-Vantaan-lentoasemalle koulumme tarjoamalla bussikyydillä. Tapasimme lopun porukan

Lisätiedot

Rauno Vääräniemi. Hotelli Omega Platanias

Rauno Vääräniemi. Hotelli Omega Platanias Kreeta 2011 Tämä matkakertomus / kuvallinen matkapäiväkirja on kirjoitettu viikon Kreetan lomalta. Matkan ajankohta oli 7.8. 14.8.2011. Kirjoittaja oli reissussa yksin. Majoituin Kreetalla Plataniaksessa

Lisätiedot

MATKAKERTOMUKSIA MUSIKAALISSA MUKANA OPPILASKUNNAN UUTISIA

MATKAKERTOMUKSIA MUSIKAALISSA MUKANA OPPILASKUNNAN UUTISIA ESPOSTI Syötä tekstiä kirjoittamalla Koulunpäivän vieras Jone Nikula haastateltavana SISÄLTÖÄ MATKAKERTOMUKSIA MUSIKAALISSA MUKANA OPPILASKUNNAN UUTISIA Jylla on taas ollut reissussa! Matkavuodesta on

Lisätiedot

Syysretki Luoteis-Venäjälle

Syysretki Luoteis-Venäjälle InTek P-S Syysretki Luoteis-Venäjälle InTek P-S:en yhdistys teki syysretken 11.-13.9.2009 linja-autolla Luoteis-Venäjälle. Matkareitti oli Rovaniemi Ivalo Näätämö - Kirkkoniemi Zapoljarnyi Petsamo Murmansk

Lisätiedot

X-kiinteistön tiedon portaat. Vaasan lyseon lukio

X-kiinteistön tiedon portaat. Vaasan lyseon lukio X-kiinteistön tiedon portaat Vuosikirja 2010 2011 Vuosikirja 2010 2011 Vuosikirja 2010 2011 Vanhaa kunnostaen ja uutta rakentaen...3 OKH:n vuosi 2010 2011...5 Ranskaa ja ruotsia kaikenikäisille...6 Fysiikanopettajien

Lisätiedot

Matkakertomus Kroatiaan F.I.C.C. rallyyn

Matkakertomus Kroatiaan F.I.C.C. rallyyn Matkakertomus Kroatiaan F.I.C.C. rallyyn 18.6-12.7.2015 18.6.2015 Meidän matkamme alkoi Kangashäkistä kohti Vantaata ja siellä Vierumäkeä, johon menimme yöksi yhdessä Airan ja Ilkan kanssa. Tästä oli helppo

Lisätiedot

Tämä kirjanen on jaettu kolmeen osioon: Eurooppa, Pohjoismaat sekä Aasia, Amerikka ja Australia.

Tämä kirjanen on jaettu kolmeen osioon: Eurooppa, Pohjoismaat sekä Aasia, Amerikka ja Australia. Palaako mielesi maailmalle? Käsissäsi on jo kahdeksas ulkomailla opiskelleiden kootut kertomukset kirjanen. Tähän on koottu Vaasan yliopiston opiskelijoiden vaihtokertomuksia akateemiselta vuodelta 2004-2005,

Lisätiedot

Rakennusmestarit ja -insinöörit 6 10

Rakennusmestarit ja -insinöörit 6 10 J Ä S E N L E H T I H E L S I N G I N Rakennusmestarit ja -insinöörit 6 10 Syyskuun Mestari-illan aiheena Puurakentamisen uudet mahdollisuudet Täällä Pohjantähden alla -elokuvan II osa nyt ennakkonäytöksenä

Lisätiedot

Venäläisen matkailijan profiilit ja palvelupolut

Venäläisen matkailijan profiilit ja palvelupolut Venäläisen matkailijan profiilit ja palvelupolut PÄÄTEEMAT PÄÄLLIMMÄISET SUOMEEN LIITTYVÄ MIELIKUVAT Siellä on tylsää ja autiota Jos Suomi olisi kauempana, sinne ei olisi mitään syytä mennä Suomesta puuttuvat

Lisätiedot

ÅSKpressen. toivottaa lukijoilleen. Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta 2006!

ÅSKpressen. toivottaa lukijoilleen. Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta 2006! ÅSKpressen toivottaa lukijoilleen Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta 2006! 2 Sisällysluettelo Puheenjohtajan terveiset... 3 Rollo tapahtuma Turussa 9. 14.6.2006...4 Ryhmien yhteyshenkilöiden esittely...

Lisätiedot

Työssäoppiminen/ työpaikkoihin tutustuminen Thaimaa 23.11.-5.12.2014:

Työssäoppiminen/ työpaikkoihin tutustuminen Thaimaa 23.11.-5.12.2014: Työssäoppiminen/ työpaikkoihin tutustuminen Thaimaa 23.11.-5.12.2014: su 23.11. Sunnuntaina 23.11. kokoonnuimme Helsinki-Vantaan lentokentällä, terminaali 1:ssä kello 14. En ollut koskaan aiemmin nähnyt

Lisätiedot

Pirkanmaalaisten opiskelijoiden CERN-vierailu 7.-12.3.2011

Pirkanmaalaisten opiskelijoiden CERN-vierailu 7.-12.3.2011 Pirkanmaalaisten opiskelijoiden CERN-vierailu 7.-12.3.2011 Maanantai 7.3.2011 Lähtöpäivä Lähdimme Tampereen Vanhan kirkon edestä kukonlaulun aikaan, puoli 12. Bussimatka Helsinki- Vantaalle sujui leppoisasti.

Lisätiedot

Newsletter 3/2004 Info sauna Japanin Ekskursio Yrittäjyyttä rahoitusalal-

Newsletter 3/2004 Info sauna Japanin Ekskursio Yrittäjyyttä rahoitusalal- Newsletter 3/2004 Info sauna Japanin Ekskursio Yrittäjyyttä rahoitusalal- Newsletter 3/2004 1 Sisällysluettelo Puhispulinat 3 Infoisauna 2004 4 Japanin XQ : 6 Ulkosuhteet 11 Ekskursio Innovaatiokeskukseen

Lisätiedot

Olen ollut juutalaisille kuin juutalainen voittaakseni lain alla eläviä, vaikka en olekaan lain alainen. 1.Kor.9:20

Olen ollut juutalaisille kuin juutalainen voittaakseni lain alla eläviä, vaikka en olekaan lain alainen. 1.Kor.9:20 Pisarakirje Helmikuu 2014 Kulttuurieroja Olen ollut juutalaisille kuin juutalainen voittaakseni lain alla eläviä, vaikka en olekaan lain alainen. 1.Kor.9:20 Kännykässäni olen säilyttänyt 18.1.2011 saamani

Lisätiedot

Faabeli 2/10. Maantieteilijä Emilia 12 v.

Faabeli 2/10. Maantieteilijä Emilia 12 v. Faabeli 2/10 Maantieteilijä Emilia 12 v. Sisällys: Pääkirjoitus s. 3 007 ja burberryhuivit s. 4 Turku-esittely s. 6 Grüetzi mittenand eli moikka kaikille s. 16 Sattumalta maantieteeseen ja sattumalta ulos

Lisätiedot

Moniaistisuus Hyvinkään matkailutuotteissa Case: Hyvinkään kirkko ja Rautatiemuseo

Moniaistisuus Hyvinkään matkailutuotteissa Case: Hyvinkään kirkko ja Rautatiemuseo Moniaistisuus Hyvinkään matkailutuotteissa Case: Hyvinkään kirkko ja Rautatiemuseo Ahokas, Oksanen, Paulamäki, Pitkänen Laurea-ammattikorkeakoulu Kerava 2011 Kerava Moniaistisuus Hyvinkään matkailutuotteissa

Lisätiedot

2 /2008. Kansainvälinen liiketoiminta ja kulttuuri / Kymenlaakson ammattikorkeakoulu. /Kansainvälinen yhteistyö. Kasarminmäellä

2 /2008. Kansainvälinen liiketoiminta ja kulttuuri / Kymenlaakson ammattikorkeakoulu. /Kansainvälinen yhteistyö. Kasarminmäellä Kansainvälinen liiketoiminta ja kulttuuri / Kymenlaakson ammattikorkeakoulu 2 /2008 /Kansainvälinen yhteistyö Kasarminmäellä / Kansainvälinen liiketoiminta ja kulttuuri innoste on Kymenlaakson ammattikorkeakoulun

Lisätiedot

SISÄLTÖ. www.lipidi.fi. Painos 125 kpl Painettu Yliopistopainossa

SISÄLTÖ. www.lipidi.fi. Painos 125 kpl Painettu Yliopistopainossa 1 SISÄLTÖ Päätoimittajan palsta Puhiksen palsta 2. kesätapaaminen Viikissä 14.7. 3. kesätapaaminen Espoossa Fuksien vastaanotto PM-kisat Ruotsissa 18.-23.9. Isäntä Amerikassa onnea etsimässä MMYL fuksiaiset

Lisätiedot

Sambiassa sattuu ja tapahtuu!

Sambiassa sattuu ja tapahtuu! Sambiassa sattuu ja tapahtuu! 1 Sari Huuhtasen matkapäiväkirja Sambian matkalta kesäkuulta 2006 8.6 Saavuimme Sambiaan Lento oli pitkä, mutta ihan kohtuullisen mukava. Nukuimme jonkin verran pienissä pätkissä.

Lisätiedot

RUCOLA RUSSIAN CONSUMER LATENT NEEDS

RUCOLA RUSSIAN CONSUMER LATENT NEEDS RUCOLA RUSSIAN CONSUMER LATENT NEEDS Ennakkomateriaali työpajoihin osallistuville Matkailun ja elämystuotannon osaamisklusteri - 6.2.2012 Rucola Russian Consumer Latent Needs on Matkailun ja elämystuotannon

Lisätiedot

Uusi-Rauvan sukuseuran matka Karjalan kannakselle

Uusi-Rauvan sukuseuran matka Karjalan kannakselle Uusi-Rauvan sukuseuran matka Karjalan kannakselle Matkapäiväkirja Keskiviikko 11.7.2012 Sukuseuran matka Karjalan kannakselle alkoi keskiviikkoaamuna klo 7.00, kun kokoonnuimme Lappeenrannan matkakeskukseen.

Lisätiedot

KOULUN PERUSTAMISVUOSI. KOULUN NIMET Lahden Suomalainen Tyttökoulu

KOULUN PERUSTAMISVUOSI. KOULUN NIMET Lahden Suomalainen Tyttökoulu REHTORI Mikko Sani 5 539 168 APULAISREHTORI Ari Mäkinen 4 484 5778 KOULUN PERUSTAMISVUOSI 198 KOULUN NIMET Lahden Suomalainen Tyttökoulu 198 1925 Lahden Tyttölyseo 1925 1939 Lahden Yksityinen Tyttölyseo

Lisätiedot

Haluatko opiskella osan tutkinnostasi ulkomailla, saada kansainvälistä kokemusta, kielitaitoa ja uusia ystäviä?

Haluatko opiskella osan tutkinnostasi ulkomailla, saada kansainvälistä kokemusta, kielitaitoa ja uusia ystäviä? Haluatko opiskella osan tutkinnostasi ulkomailla, saada kansainvälistä kokemusta, kielitaitoa ja uusia ystäviä? Tämän vuoden Ulkomailla opiskelleiden kootut kertomukset vihkosessa 2009-2010 esitellään

Lisätiedot

LIVON SANOMAT Nro 3/2007

LIVON SANOMAT Nro 3/2007 LIVON SANOMAT Nro 3/2007 Irtonumero 7,00 Sisällys Kyläpäällikön terveiset...3 Livokas ry:n tiedot...4 Maaseudun hanketuet...5 Kesäeläimet...6 Metsästysseuran kuulumisia...7 Tietotekniset koulutukset kylillä

Lisätiedot

TARAKI. 5/2010 Pääkirjoitus s. 3. Sisällysluettelo. Vielä ehdit hakea!

TARAKI. 5/2010 Pääkirjoitus s. 3. Sisällysluettelo. Vielä ehdit hakea! TARAKI 5/2010 TARAKI Sisällysluettelo Julkaisija Tampereen Rakentajakilta TARAKI TARAKI/TTY Korkeakoulunkatu 5 33720 Tampere Puhelin 03-3115 2804 Email taraki@tut.fi Web www.taraki.fi Päätoimittaja Paavo

Lisätiedot

RUUTISET. Näin pitkälle he pääsivät. Akva Islannissa s.4 Kilta Norjassa s.8. Rakennusinsinöörikillan virallinen kiltalehti jo vuodesta 1963.

RUUTISET. Näin pitkälle he pääsivät. Akva Islannissa s.4 Kilta Norjassa s.8. Rakennusinsinöörikillan virallinen kiltalehti jo vuodesta 1963. RUUTISET Rakennusinsinöörikillan virallinen kiltalehti jo vuodesta 1963 a t r u Su k Olvi(3)/2014 i p m ure u s in o r e num u l i a k t a m Akva Islannissa s.4 Kilta Norjassa s.8 Näin pitkälle he pääsivät

Lisätiedot

TAPOLA. Talvi 04/05. Tapolan 30-vuotisjulkaisu

TAPOLA. Talvi 04/05. Tapolan 30-vuotisjulkaisu TAPOLA Talvi 04/05 L E H T I Tapolan 30-vuotisjulkaisu Hyvät Tapolan ystävät! Ihmisen saavuttaessa kolmenkymmenen vuoden iän, näemme me, että se tuo mukanaan elämäntapojen lujittumista, sellaista lujittumista,

Lisätiedot